Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември
 

 
Сръбски изтребител-бомбардировач Ј-22 ''Орао'' се е разбил днес
15.11.2013, 22:43

Днес около 12:30 местно време сръбски изтребител-бомбардировач SOKO Ј-22B ''Орао2'' (рег. 25155) се е разбил по време на изпитателен полет. Пилотът майор Иван Пантич от 98 авиационна бригада, дислоцирана на летище Кралево, се е катапултирал успешно и е транспортиран до Военно-медицинска академия за контролен преглед.

Самолетът е паднал в околностите на село Мрачавци, няма пострадали и щети.

Сръбските ВВС имат на въоръжение общо 35 самолета ''Орао'' различни модификации - изтребител-бомбардировач, учебно-боен и разузнавателен.

http://www.pan.bg/

 
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще бъде на официално посещение в Германия
15.11.2013, 17:54

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще бъде на официално двудневно посещение от 17 ноември в Рамщайн, Германия.

Визитата е по покана на командира на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и командир на Компонентното командване на Военновъздушните сили на НАТО генерал Франк Горенц.

По време на посещението ще бъдат обсъдени сътрудничеството между Военновъздушните сили на България и САЩ, както и приносът на българските ВВС за изграждане на ефективни и способни Военновъздушни сили на Алианса.

http://www.mod.bg/

 
Бюджетът на Министерството на отбраната ще бъде в рамките на 1,33% от БВП
15.11.2013, 17:52

Бюджетът на Министерството на отбраната ще бъде в рамките на 1,33% от Брутния вътрешен продукт, заяви днес, 15 ноември, министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в Асеновград по време на своето посещение в 4-ти артилерийски полк. Той поясни, че се очакват и допълнителни средства при освобождаването на честоти за граждански цели от радиочестотния спектър, който в момента се използва от въоръжените сили. „Това са средства в размер на близо 100 милиона“, каза министър Найденов и уточни, че те ще дойдат от заплащането за освободените честоти, използвани от мобилните или телевизионни оператори. Средствата ще се вложат в необходимата подмяна и модернизация на техниката.

„Разчели сме допълнителни средства в бюджета на Министерството на отбраната през 2014 г. за увеличение на размера на средствата за храна“, съобщи министър Ангел Найденов. Той отбеляза, че в проекта на бюджета за следващата година са заложени и средства за актуализация на всички наредби, които регламентират допълнителните възнаграждения във въоръжените сили – за специфични условия на труд, за продължително участие в учения или в други мероприятия за повече от 48 часа, за класна специалност и др. „Това са ресурси, които ще доведат до увеличаване в някаква степен на възнагражденията във въоръжените сили“, посочи министърът на отбраната.

Той подчерта, че в изпълнение на своите приоритети, ръководството на Министерството на отбраната полага всички усилия за повишаване на привлекателността на военната служба.

http://www.mod.bg/

 
Беларус ще произвежда безпилотници в Туркменистан
15.11.2013, 14:34

„Гриф-1″ Беларус ще разгърне производство на безпилотни летателни апарати на територията на Туркменистан, съобщи пред „Джейнс” президентът Александър Лукашенко. Била е постигната договореност за създаване на предприятието по време на разговорите с туркменистанския президент Гурбангула Бердимухамедов.

Засега не е известно какви точно апарати ще се произвеждат на туркменска територия. Съобщава се само, че става дума за безпилотни самолети, разработени от Националната академия на науките на Беларус, които ще постъпят на въоръжение в Тукменистан. Производството на безпилотните летателни апарати ще бъде съвместно. Сега страните водят разширени преговори за изграждане на завод и за типовете безпилотни системи за сглобяване.

Сега в Беларус се произвеждат серийно безпилотните самолети „Гриф-​1″ и „Москит”. „Гриф” се произвежда от 558-​и авиоремонтен завод в Барановичи. Апаратът е с дължина 3,5 м и размах на крилата 4,8 м. Развива скорост до 200 км/​ч и може да лети до осем часа. „Гриф-​1″ може да бъде снабден с оборудване за снимки на местността, за разузнаване, за рекогносцировка и наблюдение с маса до 30 кг.

През миналата година Беларус прие решение за консолидиране на предприятията от отбранително-​промишления комплекс в единен холдинг и увеличи присъствието си на световния пазар на въоръжения. В рамките на тази програма бяха подписани споразумения с Казахстан, Китай, Шри Ланка, Виетнам и Еквадор. Освен това беше постигната договореност за продажба на Виетнам на известно количество безпилотни самолети, чийто тип не се уточнява.

 
Въоръжават руските специални части с "Тайфун"
15.11.2013, 14:07

КамАЗ-63968 «Тайфун» Фото: Виталий Кузьмин До края на годината подразделенията от силите със специално предназначение на Южния военен окръг ще получат 60 нови бронирани автомобила „Тайфун”, съобщи РИА „Новости”.

Машините ще постъпят на въоръжение в подразделенията, дислоцирани в Ростовска област, Краснодарския и Ставрополския край на РФ. С тях до края на годината съединенията и частите на Южния военен окръг ще получат общо 350 единици нова и модернизирана бойна техника.

На силите със специално предназначение на Южния военен окръг ще бъдат доставени бронирани машини „Тайфун”, производство на „КамАЗ”. Сега тези машини се произвеждат в два завода — „КамАЗ” на базата на шаси КамАЗ-​63968 и „Урал” на базата на шаси Урал-​63095. Разработката на автомобилите се извършва в съответствие с концепцията за развитие на бронираната техника за Въоръжените сили до 2020 г. По-​рано се съобщаваше, че разработването на машините от семейство „Тайфун” трябва да завърши до 2014 г.

Бронираният автомобил „Тайфун”, доставката във войските на който ще бъде извършено до края на годината, ще бъде с функционални бронирани модули, разчетени за 16 души. Машината има пет видеокамери, осигуряващи кръгов обзор на екипажа в бронирания модул и на водача.

Масата на „Тайфун” на базата на шаси КамАЗ-​63968 е 21 тона. По шосе машината развива скорост до 80 км/​ч. Масата на автомобила на базата на шаси Урал-​63095 е 24 тона. „Тайфун” е разчетен за 19 души, в това число и трима души екипаж. Двете машини имат автоматична скоростна кутия и двигатели с мощност 450 конски сили. Бронята на автомобилите защитава екипажа от взрив на осколочно-​фугасно устройство с маса до осем килограма. – Още за "Тайфун"

 
Руските десантчици получават модернизирани БМД-2
15.11.2013, 13:30

БМД-2През следващата година Въздушнодесантните войски на Русия ще получат над 200 модернизирани бойни машини за десант БМД-​2, се казва в съобщение на Министерството на отбраната. До края на тази година се очаква във войските да бъдат доставени 30 машини от този тип. В модернизираната техника са установени нови радиостанции Р-​168 и стабилизатори за въоръжението 2Э36. Доставката на техниката се осъществява в рамките на държавната програма за въоръжаване за периода 2011 – 2020 г.

През тази година доставката на модернизираните БМД-​2 ще бъде основана на договор за извършване на капитален ремонт на бойните машини, сключен през пролетта, чиято стойност се оценява на 170 млн. рубли. Според него трябва да бъде извършен капитален ремонт на 34 машини БМД-​2. Паралелно с ремонта и модернизацията на този тип машини Министерството на отбраната модернизира и БМД-​1.

БМД-​2 са на въоръжение от 1985 г. Машината е снабдена с 30-​мм автоматично оръдие 2А42 и сдвоена картечница ПКТ с калибър 7,62 мм. Десантната машина е с маса 8,2 тона и развива скорост до 60 км/​ч. Запасът от ход е 450 км. Екипажът на БМД-​2 се състои от двама души. Машината превозва до петима десантчици. – Още за БМД-2

 
Впечатляващи резултати постигна ОАО "КВЗ" за 2013 година
15.11.2013, 12:40

За първите девет месеца на тази година ОАО "Казански вертолетен завод" показа впечатляващи резултати. Продадена е продукция за 28,6 милиарда рубли(875,2 милиона долара) с 13 % повече от миналата година при държавна задача 5%. Чистата печалба е нараснала до 2,96 милиарда рубли (90,6 милиона долара) и е с 3,1% повече от същия период на миналата година. Произведени са над 80 вертолета, значителна част от които е изнесена за чужбина.

Коментар:

Резултатите са толкова добри, че Путин нареди директора на завода Вадим Александрович Лигай да бъде назначен във "Вертолёты России", като първи заместник директор и отговарящ за бъдещата продукция.

Единствената критика към Лигай, че предаването на 6 вертолета Ансат ще закъснее до месец, но това му е простено за няколко десетки милиона долара в повече, които се очакват през 2013 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Уважение към ветераните от Сухопътните войски
15.11.2013, 11:08

По повод на тържественото честване на 128-ата годишнина от Сръбско-българската война и Празника на Сухопътните войски - 19 ноември и 40 годишнината от създаването на КСВ, на 14.11.2013 г. в Централния военен клуб Ръководството на Сухопътните войски проведе традиционна среща с генерали от резерва, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов изнесе брифинг на тема „Основни насоки в дейността на СВ през 2013”

„Възползвам се от повода в навечерието на нашия празник да изразя моето уважение към всички Вас за всичко направено от Вас през годините за развитието, укрепването и усъвършенстването на Сухопътните войски”, каза в приветствието си генерал-майор Нейко Ненов.

От името на гостите приветствие произнесе генерал-лейтенант Ангел Ангелов-командващ на Сухопътните войски в периода 16.11.1990 г. – 01.08.1991 г.

„За принос в изграждането, развитието и издигане престижа на Сухопътните войски, във връзка с 19-ти ноември – Празник на Сухопътните войски и 40 години от създаването на Командването на Сухопътните войски”, пише в поименните почетни грамоти, които генерал-майор Нейко Ненов връчи на всички генерали от запаса.

Освен с почетни грамоти командирът на СВ награди с юбилейни монети ”40 години КСВ” всички генерали, командвали Сухопътните войски от 1973 г. насам.

Срещата завърши с музикална програма, подготвена от Асанбъла на Въоръжените сили към Националната гвардейска част с художествен ръководител Снежина Темелкова.

http://landforce.mod.bg/

 
Руски оръжия за Киргизстан
15.11.2013, 10:43

През 2014 година Киргизстан ще получи голям обем руска военнотехническа помощ, в това число съвременно стрелково оръжие, артилерийска техника и средства за свръзка, съобщи вицепремиерът на републиката Токон Мамитов, който отговаря за сигурността.

Според него, обемът на тази помощ ще състави близо $1 милиард. Мамитов съобщава, че съответните споразумения са били подписани в средата на текущата година.

 
Японските ВМС получиха шестата подводница от типа „Сорю”
15.11.2013, 10:07

ДП тип «Сорю» Фото: ВМС на САЩЯпонската компания Kawasaki Heavy Industries на 31 октомври 2013 година спусна на вода на доковете в Кобе шестата дизел-електрическа подводница от типа «Сорю», съобщава Jane's.

Корабът, получил името «Кокурю», се планира да се включи в състава на Морските сили за самоотбрана на Япония през март 2015 го. Общо японският флот е поръчал осем подводници от този тип.

Корабът с дължина 84 метра и ширина 9,1 метра има водоизместване 4,1 хиляди тона. Той е снабден с шведски въздухонезависими двигатели Стърлинг, шест торпедни апарата, калибър 533 милиметра за торпеда и крилати противокорабни ракети Harpoon.

След спускането на вода «Кокурю» ще се достроява на вода, а после ще пристъпи към ходови изпитания. По-рано в рамките на мащабна програма за нарастване на подводния флот министерството на отбраната на Япония поиска финансиране на строителстввото на две нови подводници от типа «Сорю» (седми и осми кораб), средствата за които са отделени в рамките на бюджета за 2013 и 2014 г. финансови години. Съгласно програмата за увеличаване на подводния флот в първата половина на 2020 г. Морските сили за самоотбрана на Япония трябва да разполагат с 22 подводници (без учебните).

http://www.duma.bg/

 
Проведе се учението „Blue Bridge 2013”
15.11.2013, 09:11

МиГ-29Военновъздушните сили на България и Румъния проведоха съвместното учение „Blue Bridge 2013”. В него взеха участие сили и средства на българските и румънските ВВС. Това съобщават от ВВС.

В хода на учението се отработиха съвместни операции по контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство над територията на двете държави. От българска страна в тренировката се включиха изтребители МиГ-29, а от румънска самолети МиГ-21 LanceR и C-27J Spartan. Ангажирани бяха също пунктовете за управление и постовете за радиолокационно разузнаване и наблюдение на ВВС.

Съвместното българо-румънско учение „Blue Bridge 2013” спомага за подобряване на координацията и повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на България и Румъния при провеждането на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство. То допринася и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от формированията на Военновъздушните сили и готовността му за участие в съвместни операции.

http://aeropress-bg.com/

 
Честват 116-та годишнина от създаването на ВМБ Варна
15.11.2013, 09:04

Днес, 15  ноември 2013 г. от 10:00 ч. в Пункта за базиране Варна ще бъде отбелязана 116-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна, чийто правоприемник е днешното военно формирование. След ритуала за тържествено вдигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, постигнали високи резултати в бойната подготовка и при изпълнение на функционалните си задължения.

По случай празника ще бъдат присвоени почетни имена на учебни зали в сградата на управлението на Пункт за базиране Варна. Гостите ще имат възможността да разгледат и обновената музейна сбирка на Осми дивизион подводници. 

 
„Буран”- рожба на „студената война”
15.11.2013, 08:57

БуранПреди 25 години, на 15 ноември 1988 година от космодрума „Байконур” стартира съветската совалкова космическа система „Енергия-Буран”.

Гигантският космоплан извърши своя полет в напълно автоматичен режим, което впоследствие беше регистрирано в Книгата на рекордите на Гинес.

Рожба на „студената война” – така можеше да се нарече тази система. Тя беше създадена в противовес на американската „Спейс-совалка”, която според съветски военни аналитици, би могла да стовари върху Москва ядрени заряди направо от орбита на Земята. „Буран” имаше за цел да изравни шансовете на двете свръхдържави за взаимно унищожение, разказа за „Гласът на Русия” академикът от руската академия по космонавтика Александър Железняков:

   - Системата „Буран” се разработваше като система за изстрелване на тежки орбитални станции с военно предназначение. Това беше нашият отговор на американската програма за бойни ударни системи в космоса, която активно се разработваше през онези години. „Буран” се създаваше именно да не се окажем беззащитни в случай на разполагане на тези системи.

Но когато „Буран” беше готов за полет, ситуацията в света се промени. В отношенията между Москва и Вашингтон настъпи разведряване, а икономиката на СССР се оказа на границата на крах. В тези условия военните се отказаха от совалковата космическа система, а на гражданската космонавтика пари и сили за „Буран” не достигаха. С времето и американците се отказаха от своята совалкова система. Но за совалкови крилати системи в космонавтиката все пак има бъдеще, но те трябва да се развиват в друго направление, отбеляза военният експерт на агенция „РИА Новости” Константин Богданов:

   - И световната, и нашата практика показват, че развитието на совалковите космически системи тръгна по пътя на усъвършенстване на апарати, които се завръщат, от типа „Союз” или „Аполо”. Совалки от типа „Буран” се оказаха твърде скъпи и сложни за експлоатация.

Съдбата на „Буран” е печална. След като извърши своя първи и единствен полет, той остана закован на земята. В 1993 година програмата беше официално закрита, а космическият кораб беше консервиран в ангар. След няколко години покривът на тази сграда се срути и погреба под себе си единственият летял в космоса екземпляр заедно с ракетата-носител. Но откритията и изобретенията, изпреварили времето си, които бяха направени по време на създаването на”Буран”, ще намерят място в космонавтиката, е убеден Александър Железняков:

   - Ние още ще го помним не само като наше историческо минало, но и като предвестник на ново поколение космическа техника. Може би някога на околоземна орбита ще се появи космически кораб с надпис „Буран”, добави той. – Още за „Буран”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Експерт: ПРО в Европа – пряк път към надпревара във въоръжаването
15.11.2013, 08:43

На 28 октомври в Европа започна вторият етап на разполагане на система за ПРО.

Той включва строителство на база за ракети-прехващачи в Румъния. На третия етап се планира създаването на аналогична база в Полша. Разполагането на тези противоракетни комплекси още сега може да представлява опасност за Русия, заяви в екслузивно интервю за „Гласът на Русия” политологът Владимир Евсеев.

В Румъния ще бъдат разположени ракети-прехващачи с морска система за бойно управление „Иджис”. За сега те не са предназначени за прехващане на челни части на стратегически ракети. Но в тази система са заложени по-големи възможности за модернизация. Затова заплаха за руския стратегически потенциал съществува още сега, преди всичко от страна на Северното и Норвежкото морета, смята Владимир Евсев:

   - Ако кораби, оборудвани със система „Иджис”, влязат в северните морета и се доближат достатъчно близко до района на патрулиране на руски подводници от типа „Борей”, то от тази подводница към тях може да бъде изстреляна ракета. Но тя ще бъде засечена от системата „Иджис”.

Москва е обезпокоена и от присъствието на кораби със система „Иджис” в Черно и Балтийско морета.

Според експерта, Вашингтон изопачава реалното положение на нещата, когато говори за това, че системата за ПРО в Европа е насочена към париране на ракетна заплаха от страна на Иран. Според Евсеев, твърденията за създаване от Техеран на междуконтинентална ракета са безпочвени. За това е необходимо отначало да бъде построена ракета с далечина на полета поне 2,000 км. А за стратегическите ракети е установена далечина на полета не по-малко от 5,5 хиляди километра. Но за това за сега е твърде рано да се говори, е убеден Владимир Евсеев:

   - Иран има на въоръжение ракети „Шехаб-3” и „Шехаб-3м” с далечина на стрелбата само 1,100 км., а също ракети „Гард-1” с далечина 1,600 км. При това той не ги разполага край западните граници за да не провокират удар. Затова ракети с такива характеристики не представляват никаква заплаха за Европа. Ракети, които могат да да представляват някаква хипотетична заплаха за някои райони на Европа – това са „Саджил-2” с твърдо гориво. Но те от есента на 2011 година не са били изпитвани и не са приети на въоръжение. Затова от страна на Иран не съществува никаква ракетна заплаха. Това и мит.

Експертът напомни, че руските ракети разполагат със системи за преодоляване на системата за ПРО. Но специалисти от системата за ЕвроПРО готвят ответни мерки: системи за селекция на лъжливи цели, многозарядни ракети-прехващачи и др. Затова за стратегическите сили на Русия съществува заплаха от страна на ЕвроПРО, и тя с усъвършенстване на военната техника само ще нараства. В тези условия Русия е принудена да разглежда нови възможности за преодоляване на системата за ПРО. А това подтиква към надпревара във въоръжаването, подчертава експертът.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с военнослужещи от военно формирование 24 490 - Асеновград
14.11.2013, 18:00

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще посети утре, 15 ноември, военно формирование 24 490 – Асеновград. На среща с военнослужещите той ще представи приоритетите в работата на ръководството на Министерството на отбраната и ще обсъди с командването на полка проблемите и задачите пред военното формирование. В срещата ще участват заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

Командирът на формированието полковник Димитър Илиев ще изнесе брифинг пред гостите за състоянието на полка, структурата и бойната готовност, мисиите и задачите, стоящи пред артилерийското формирование от състава на Сухопътните войски. Министърът на отбраната Ангел Найденов ще бъде запознат и с историята и традициите на поделението от Асеновград.

По-късно министър Ангел Найденов ще се срещне с кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов.

http://www.mod.bg/

 
Полша ще преразгледа условията на тендера за доставка на подводници
14.11.2013, 17:11

Министерството на отбраната на Полша ще преразгледа условията за предстоящия тендер за доставка на дизело-електрически подводници, заявил заместник-министър на отбраната на Полша.

Според него, преразглеждането на условията на конкурса се наложило след като станало ясно, че германските подводници от проекта Type 212A не удовлетворяват одобрените по-рано изисквания на полските ВМС.

Според действащите планове на министерството на отбраната на Полша, към 2020 година се планира да бъдат купени две нови подводници, а към 2030 – още една. Не се уточнява какви именно изисквания се планира да бъдат предявени към новите подводници и кога ще бъде обявен конкурс.

 
Руски кораб ще стане флагман на военноморските сили на Индия
14.11.2013, 17:05

На 16-ти ноември 2013 г. в Северодвинск ще се проведе церемонията по предаването на военноморските сили на Индия на самолетоносача от проекта 11430 „Викрамадитя”, който всъщност е преоборудваният руски крайцер от проекта 11434 „Адмирал Горшков”. Този кораб ще стане флагман на ВМС на Индия.

По време на тържествената церемония Русия и Индия ще подпишат акт за предаване на самолетоносача на индийския екипаж, а на кораба ще бъде издигнато знамето на индийския флот.

Включването на самолетоносача „Викрамадитя” в състава на ВМС на Индия ще бъде важна стъпка в развитието на съвременния индийски флот.

 
Китай поиска помощ от Русия за разработката на двигатели за изтребители
14.11.2013, 13:52

J-20

В края на миналият месец китайска делегация начело със заместник председателя на Централния военен съвет на КПК Сюй Цзилян (Xu Qilian), посети московския завод ММПО. Тя бе съпровождана от МО на РФ Сергей Шойгу. В момента в завода се произвежда модификацията АЛ-31ФНМ1 на руския двигател АЛ-31ФМ1 (известен, като АЛ-31Ф сер 42) за китайските новите китайски самолети J-10B. Договорът е за 140 двигателя на стойност 700 милиона долара.

Коментар:

Не е изключено, част от изнесените за Китай двигатели да са по спецификация АЛ-31Ф сер 42 и с тях да се тестват новите китайски самолети J-15, J-15SH и J-16. Те стоят и на китайския изтребител J-20. Вероятно Китай е подписал и вече може би превел инвестиция от 300-400 милиона долара в производството на двигателите АЛ-31ФМ1. Срещу нея Русия ще даде съгласие за изнасяне на изтребителите J-10B за Пакистан.

Със сигурност е подписан договор за доставката на пробна серия АЛ-31ФМ2, който е много близко до сегашния двигател на Су-35. Сумата вероятно е от същия порядък 300-400 милиона долара.

Китайското предприятие Shenyang Liming Aero-Engine Group Corporation има договор със Салют за ремонт на двигателите АЛ-31ФН. От 2006 година руснаците изнасят комплекти за Китай, с които се ремонтират руските двигателите на повече от 300 китайски самолета J-10.

 

http://aeronews.alle.bg/

 
Сухопътните войски провежда операция "Съвместни усилия" за укрепване на южната ни граница във връзка с бежанската вълна
14.11.2013, 13:40

 

 

Интервю с генерал-майор Нейко Ненов

 
Взрив във военна база в САЩ
14.11.2013, 11:23

В САЩ по време на почистване на тренировъчния полигон в базата „Camp Pendleton” в Калифорния избухна взрив. В резултат на това са загинали четирима войници от морската пехота на Военноморските сили на САЩ.

Представителят на морската пехота на САЩ лейтенант Райън Финеган съобщи, че работата, която са изпълнявали загиналите военни, може да е била свързана с обезвреждането на експлозиви.

Други подробности за инцидента засега не се съобщават.

 
Морското училище получи дарение
14.11.2013, 10:30

ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" получи дарение от фирма “Старгейт Маритайм” ЕООД на две работни места за обучение в използване на системи ECDIS ( Electronic Chart Display and Information System -Изобразяване на електронни карти и информационна система). ECDIS са компютърно базирани навигационни информационни системи, отговарящи на изискванията на Международната морска организация (IMO).

Фирма “Старгейт Маритайм” ЕООД е компания от групата "К"Line от състава на Тайо Нипон Кисен Ко. Лтд.

Между ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и японската фирма "К"Line има многогоишно сътрудничество в подготовката на офицерски кадри за граждански кораби. На кораби от фирма "К'"Line провеждат учебна практика студенти от училището. Във фирмата работят повече от 300 випускници на ВВМУ.

http://www.naval-acad.bg/

 
Индонезия поръча 103 модернизирани танкове Леопард 2A4, 42 Marder 1A3 и 11 бронирани машини Buffel
14.11.2013, 10:19

Leopard 2A4 на Индонезия, Фото: RheinmetallИндонезийската поръчка на верижни бронирани машини от Rheinmetall е на стойност около € 216 милиона

Индонезийското министерство на отбраната се е договорило с Rheinmetall Group от Дюселдорф да го снабди с верижни бронирани превозни средства, логистична подкрепа и боеприпаси на стойност около € 216 милиона. Договорът, който бе подписан през декември 2012 г., сега влиза в пълна сила след успешното приключване на всички юридически формалности.

Заедно с 103 дълбоко модернизирани Leopard 2 А4 основни бойни танкове, поръчката включва 42 модернизирани бойни машини на пехотата Marder 1A3 и 11 различни бронирани превозни средства за възстановяване и инженеринг, както и свързаните с тях документация, оборудване за обучение и допълнителна логистична подкрепа. Освен това, договорът включва доставка на боеприпаси и обучение на екипажите. Индонезия става съответно 18-та нация, потребител на танка Leopard 2 .

Доставка до индонезийския армия ще се извършва в периода 2014-2016 г.

С население от около 240 милиона, Индонезия е една от най-големите демокрации в света. Тя играе все по-важна роля като регионална суперсила и източник на стабилност в Югоизточна Азия. Решението да се снабди с тези бойни машини отразява необходимостта на Индонезия да модернизира своята способност да реагира на потенциалните заплахи за териториалната си цялост. Освен това, за да вземат участие в мироопазващите мисии на ООН , Индонезия се нуждае от оборудване, което отговаря на военните стандарти на своите партньорски държави.

Rheinmetall има опит повече от четиридесет години в разработването и производството на основни бойни танкове, бойни машини на пехотата и свързаните с тях системи за подкрепа при бойни действия. Tанкът Leopard 2 продължава да бъде образец за съвременен основен боен танк, с над 3600 броя в експлоатация.

http://www.airgroup2000.com/

 
Стивън Сегал с пушка в ръка
14.11.2013, 09:40

ORSIS by Steven SeagalМайсторът по бойни изкуства и знаменит холивудски актьор Стивън Сегал ще бъде лице на руския производител на оръжие ORSIS. От пресслужбата на предприятието съобщиха, че в оръжейния завод в Москва ще бъде създадена пушката ORSIS by Steven Seagal .

Стивън Сегал многократно е заявявал, че като професионален стрелец е заинтересован от създаването на нова високо прецизна пушка. - (видео)

След като през пролетта на тази година Сегал посети завода, който работи в Москва и е специализиран именно в производството на високо прецизно стрелково оръжие, той лично се убеди в качествата на руските пушки, потвърдено, между другото, и с победи на международните състезания за снайперисти през 2012 и 2013 г. в Чехия и Унгария.

А да създаде собствено оръжие е отколешна мечта на актьора. – Още за ORSIS

 
Скандал с корупция и проститутки при морските пехотинци
14.11.2013, 09:18

Проститутки и зелени банкноти срещу информация и надписани фактури: американският Корпус на морските пехотинци е изправен пред корупционна афера, която се разраства и въвлича висши офицери на фона на огромните логистични нужди на американските военноморски сили.

Следствието на Службата за криминално разследване на военноморските сили, детективите на морската пехота, започна в средата на 2010 година, но първите обвинения бяха повдигнати едва през изминалите седмици и редица високопоставени служители на военноморските сили предричат нови арести.

В центъра на скандала е малайзийски бизнесмен на 49 години, живеещ в Сингапур. Ленард Франсис с прякор Дебелия Ленард заради пищната обиколка на талията му бе арестуван през септември в Калифорния и оттогава е в ареста.

Този човек управлява компанията “Глен дифенс марин Ейша”, която снабдява американските кораби, когато правят междинен престой в пристанищата в Югоизточна Азия и Тихия океан. Тя се занимава по-конкретно с доставките на храна, вода и гориво, с предоставянето на влекачи и дори със събирането на отпадните води и боклуците.

Сумите, за които става дума, са значителни - през юли 2011 г. фирмата си е осигурила договор за пет години в размер на 200 милиона долара.

Ленард Франсис и дясната му ръка Алекс Уисидагама са заподозрени в подкупване на редица офицери, капитани на кораби и началници по логистиката и в надписване на разходите за някои от услугите на компанията.

Сред тях фигурира името на капитан Хосе Луис Санчес, отговарящ за логистиката в Седми флот, действащ в Тихия океан. Той е заподозрян в приемане на 100 000 долара подкуп и в ползване на услугите на проститутки и платени от Ленард Франсис екскурзии в замяна на информация за движението на кораби, част от която класифицирана.

В имейл от 20 октомври 2011 г. Франсис иска например от капитан Санчес да се договорят американският ескадрен миноносец “Мъстин”, който щял да направи престой в едно тайландско пристанище, да не бъде зареден с гориво с предплатени карти на предварително договорена тарифа, а задачата да бъде възложена на компанията. Цената на услугата била 1 милион долара, което е два пъти по-скъпо от сумата, която е щяла да бъде платена с предплатените карти.

“Преди даже да поискаш, желанията ти бяха изпълнени. Тази сутрин заредихме”, му отговаря офицерът. Друга поредица от имейли от октомври 2009 г. разкрива подготовката за пътуване на офицера в Куала Лумпур заедно с негови приятели на разноски на “Глен дифенс марин Ейша”. “Ще ви намеря гнездо, момчета, и няколко птички”, обещава бизнесменът, като под птички се разбират проститутки.

Майкъл Ванак Кем Мизиуик, бивш капитан на миноносеца “Мъстин”, бе обвинен в корупция. 46-годишният мъж, избягал като дете от Камбоджа по времето на червените кхмери и осиновен в САЩ, бе смятан за изгряващата звезда на Корпуса на морските пехотинци на САЩ.

Като отговарящ за логистиката той е заподозрян в пренасочване на корабите към определени пристанища, където “Глен дифенс марин Ейша” е можела да надписва фактурите за своите услуги. Трети капитан, Даниъл Дъсек, също е разследван и бе освободен от длъжност в началото на октомври.

Джон Бертран Бьоливо, офицер от Службата за криминално разследване на военноморските сили, е обвинен в това, че е осведомявал Франсис как върви разследването.

Миналата седмица вицеадмирал Тед Бранч, началник на военноморското разузнаване, и контраадмирал Брус Лъвлес, началник на разузнавателните операции, бяха разпитани (на снимката). Тяхната роля не бе уточнена, но американските ВМС обявиха, че прекратяват достъпа им до класифицирана информация, докато тече разследването.

Високопоставен служител на морската пехота потвърди за АФП опасението си, че тази афера достига мащаба на скандала “Тейлхук” от 1991 година. Тогава стотина служители на авиацията на морската пехота бяха замесени в афера със сексуални насилствени актове, извършени по време на симпозиум на тяхната асоциация в Лас Вегас - скандал, който разклати за дълго военноморските сили на САЩ.

БТА

 
14 ноември: 70 г. от първата американска бомбардировка на София
14.11.2013, 09:00

Паметник на летците изтребители, загинали при отбраната на небето на София 1943-1944 г., скулптор Николай ЗиковНа 14 ноември 1943 г. София е подложена на първата американска бомбардировка със силите на 91 бомбардировача В-25 Мичъл, при която са дадени жертви. Тя е първата от поредицата нападения срещу София и други български селища от британските ВВС и ВВС на САЩ по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г.

На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.

По време на Втората световна война, въпреки че България не участва в бойни действия, Англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век „Свети Спас” (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.3.1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.3.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е купола на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради...........Прочети още

 
Продължават изпитанията на китайския самолетоносач
14.11.2013, 08:43

Първият китайски самолетоносач Liaoning (бивш „Варяг”) е приключил най-дългото си плаване до момента, в рамките на което той и екипажът ми са продължили усъвършенстването на палубните авиационни операции. Това се казва в съобщение на китайското военно министерство.

Liaoning се завърна в пристанището си на 11 ноември, след като го напусна на 23 октомври. Една от новостите изпитани по време на плаването е едновременен старт на три изтребителя J-15. Така практически се използват всички стартови позиции на самолетоносача (два предни и една задна).

Друга новост по време на плаването е била смяна на двигател на изтребител J-15, както и неговото сглобяване и разглобяване. Възможността за техническа поддръжка на бойните самолети на борда на самолетоносача е важно условие за продължителните летателни операции от борда му.

В съобщението на китайското Министерство на отбраната се казва още, че по време на плаването са обучени и сертифицирани нови моряци, които са квалифицирани за палубни операции.

http://aeropress-bg.com/

 
ЗРК Patriot ще останат в Турция още една година
14.11.2013, 08:20

НАТО удължи до края на 2014 година мисията на противоракетните комплекси Patriot в Турция за защита от ракетни удари от Сирия, съобщи анонимен чиновник на Северноатлантическия алианс.

„Не предизвиква съмнение, се опасностите и рисковете за Турция остават на високо равнище” – отбеляза той.

През януари тази година НАТО разгърна шест батареи Patriot, предоставени от САЩ, Германия и Холандия в граничните райони на Турция със Сирия.

Това бе направено по молба от Анкара за укрепването на нейната защита за случай на удари от страна на Сирия.

 
Пентагонът се отказа от покупката на руски хеликоптери
14.11.2013, 08:07

Mi-17Министерството на отбраната на САЩ е отменило покупката на допълнителни 15 руски хеликоптера Ми-17 за афганистанската армия под натиска на Конгреса, като се уточнява, че вече съгласуваните доставки се изпълняват по план.

Хеликоптерите, на обща стойност 345 милиона долара, трябваше да бъдат закупени от компанията „Рособоронекспорт” и изпратени в Афганистан през следващата година.

Но депутатите от двете камари на Конгреса на САЩ вече няколко пъти поискаха от Пентагона да прекрати отношенията си с „Рособоронекспорт” - не на последно място, защото компанията доставя на оръжие на правителството на сирийския президент Башар Асад.

 
Израел: Окончателно одобрение на закупуването на F-35
14.11.2013, 07:58

F-35Правителствена комисия, начело на която са премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак, е дала окончателното си одобрение за закупуване на ‘стелт’ изтребители F-35. При вземането на решението са участвали и висши представители на израелските въоръжение сили (IDF – Израелски сили за самоотбрана).

„Придобиването на този изтребител, най-съвременния в техническо отношение самолет в света, е значителна крачка в укрепване на военната мощ на Израел”, е заявил министър-председателят.

Барак съобщи за предстоящото закупуване на F-35 през август, казвайки още, че изтребителят „ще позволи на Израел да запази военното си превъзходство във въздуха в близка и далечна перспектива”.

Неговото съобщение бе посрещнато с критика от финансовия министър, който призова за преразглеждане на решението. През септември бе оповестено, че Израел ще придвижи сделката, след като бе дадена ‘зелена светлина’ израелски компании да участват в проекта със свои технологии.

Първоначално Израел ще закупи 25 изтребителя на обща стойност 2.7 милиарда долара, което ще е най-скъпата сделка в историята на IDF. На тези самолети ще бъдат инсталирани и израелски системи. Отделно Lockheed-Martin се е съгласила Израел да участва в програмата на F-35, най-вече с производство на части от крилото, като във финансов аспект ще генерира до 4 милиарда долара за двете най-големи израелски компании Israel Aerospace Industries и Elbit Systems.

http://www.pan.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз във формат началници на отбраната
14.11.2013, 07:47

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва на 12 и 13 ноември в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз във формат началници на отбраната, което се провежда в Брюксел.

Основна тема е подготовката на предстоящата среща на Европейския съвет, посветена на отбраната. Обсъдени са ключовите приоритети за развитие на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз: стратегическите приоритети на съюза, реформата в отбраната и отбранителното планиране, оптимизирането на възможностите за бързо реагиране на кризи, стратегията за морска сигурност, развитието на партньорствата с НАТО, ООН, Африканския съюз, както и задълбочаването на сътрудничеството за консолидация на Европейската отбранителна и технологична индустриална база.

В сесиите на заседанието са разгледани въпроси, свързани с хода на операциите на Европейския съюз в Западните Балкани (ALTHEA) и в Африка (ATALANTA и EUTM в Сомалия и Мали).

Генерал Симеон Симеонов подчерта в изказването си, че по време на процеса на отбранително планиране на НАТО и процеса на развитие на способности на ЕС България за първи път е декларирала едни и същи формирования едновременно за НАТО и ЕС, като по този начин значително е повишила своя принос към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

http://www.mod.bg/

 

 
Военното сътрудничество между Сърбия и Русия
13.11.2013, 17:59

Русия и Сърбия подписаха споразумение аз военно сътрудничество, съобщи в сряда министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу.

„Днес ние подписахме споразумение за военно сътрудничество. Разглеждат се още три споразумения, основно сред които е за военнотехническото сътрудничество” – каза Сергей Шойгу след среща със сръбския си колега Небойша Родич.

Сергей Шойгу напомни, че по-рано съгласно решение на президентите на Сърбия и Русия е подписана декларация за стратегическо партньорство на двете страни, която важи и за министерството на отбраната.

 
Авиокатастрофа във Финландия
13.11.2013, 16:55

В небето на Финландия се блъснаха два учебно-тренировъчни самолета Hawker Siddeley Hawk на Военновъздушните сили на страната, съобщава Yle uutiset..

Съгласно предварителни данни, инцидентът е станал в 12:13 местно време северно от град Каухава (Kauhava), където е разположена база на Военновъздушните сили.

По последна информация единият от пилотите е загинал, а другият успешно се е катапултирал.

Започнато е разследване на причините за катастрофата. Последната авария с финландски Hawk е през 2006 г, причинена от удар с птица, но тогава пилотът е успял да се катапултира успешно. До сега от 1980 г., когато на въоръжение във финладските ВВС са приети първите самолети Hawk, са загинали общо пет летци.

 
Завърши турнира по стрелба за купата на командира на Сухопътните войски
13.11.2013, 11:55

Вчера, 12.11.2013 г. по случай празника на Сухопътните войски, на полигон „Люляк” се проведе традиционния турнир по стрелба с автомат „Калашников” за купата на Командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за представителите на СМИ.

В турнира участваха отбори от състава на военните формирования 24150-Стара Загора, 34750-Карлово, 32990- Пловдив,  22220-Сливен, 24490-Асеновград, 24620-Свобода, 28880 – Белене, 42600-Мусачево, 46690-Пловдив и  26400-Благоевград.

На първо място в прецизната стрелба с 9 мм пистолет „Макаров” е отборът на военно формирование 32990-Пловдив, на второ място военно формирование 24150 – Стара Загора и на трето място е отборът на военно формирование 22220 – Сливен.

В стрелбата с 7,62мм автомат „Калашников” в условията на военен трибой на първо място се класира отборът на военно формирование 22220 – Сливен, на второ място военно формирование 32990 – Пловдив и на трето място отборът на военно формирование 26400 – Благоевград.

В щафетна стрелба с 7,62мм автомат „Калашников” на първо място се  класира отборът на военно формирование 32990 – Пловдив, на второ място военно формирование 24150 – Стара Загора и на трето място е отборът на военно формирование 34750 – Карлово.

За втора поредна комплексен първенец в турнира по стрелба и носител на купата на командира на Сухопътните войски е отборът на военно формирование 32990-Пловдив, на второ и трето място се класираха съответно отборите на военно формирование 24150-Стара Загора и на военно формирование 22220-Сливен.

Паралелно с турнира за купата на командира на Сухопътните войски се проведе и турнир по стрелбата с пистолет „Макаров” за представителите на СМИ. Първенец в турнира е Стилиян Тимов-оператор във Военния телевизионен канал. На второ и трето места се класираха съответно Желязко Динев от телевизия Стара Загора и Павлина Василева от Старозагорци Ком

Командирът на Сухопътните войски генерал – майор Нейко Ненов награди с купи, медали и грамоти класиралите се военни формирования, и благодари за професионализма и доброто представяне по време на турнира по стрелба за Купата на Командира на Сухопътните войски. Освен първенците в турнира генерал-майор Нейко Ненов награди и онези представители на средствата за масова информация, които са отразявали най-активно дейността на войските през настоящата година, като изказа благодарност за обективността при отразяването на живота на Сухопътните войски.

На турнира днес присъстваха още областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов, директорът на ОД на МВР Стара Загора главен инспектор Иван Чолаков и директорът на ОУ „ПБЗН” Стара Загора – комисар Стоян Колев.

По-късно днес на КПП на военно формирование 48430 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал, на който генерал-майор Нейко Ненов и председателят на общински съвет Стара Загора Емил Христов откриха  паметна плоча  на закритите 1 батальон от 12 пехотен полк и 38 мотострелкови полк.

http://landforce.mod.bg/

 
Българска делегация посети граничната полиция на Израел
13.11.2013, 11:39

министър Цветлин Йовчев В рамките на официалното посещение в Израел министър Цветлин Йовчев и българската делегация посетиха тренировъчната база на Граничната полиция на Израел, както и специализирания отряд за борба срещу тероризма ЯМАМ.

Делегацията беше посрещната лично от генерал Амос Яков, командир на Граничната полиция на Израел.

Гостите се запознаха на място с функционалните задължения на израелската гранична полиция, възможностите на тренировъчния център, организацията на работа на отряда за борба срещу тероризма, както и с неговото оборудване и техника.

Бяха договорени конкретни стъпки за бъдещо сътрудничество, в това число - за укрепване на капацитета и повишаване на квалификацията в борбата срещу тероризма, провеждане на съвместни учения и други инициативи.

В българската делегация, водена от министър Йовчев, участват и директорът на ДАНС Владимир Писанчев и заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

 
Флотът на Индия създаде нова ескадрила INAS 322
13.11.2013, 10:03

До края на миналата година трите флота на Индия разполагаха с по 4-5 леки хеликоптера HAL Dhruv за търсене и спасяване. През тази са получени нови машини и за това в база INS Garuda, намираща се близо до град Kochi в югозападния щат Kerala се създава ново формирование. На тържествената церемония присъства Vice Admiral Satish Soni командващ Южния флот на Индия. Новата ескадрила Indian Naval Air Squadron (INAS) 322 получи име “Guardians” и девиз “Search Fearlessly, Rescue Valiantly” В състава й са 10 хеликоптера Dhruv (Дхрув в превод Полярна звезда) с бордови номера от IN-701 до IN-710. Според плановете трите флота ще получат по една ескадрила за търсене и спасяване с HAL Dhruv.

От няколко години се разработва модификация на хеликоптера за борба с подводници. По програмата бяха включени две от машините на флота IN-901 и IN-703. На първата беше монтиран радар Super -Vision SV- 2000, разработен от LRDE (DRDO), а на втората израелския радар Elta EL/M-2022, който се използва на много самолети от индийския флот. Трети борд  IN-705 беше включен за изпитания на другите системи на бъдещите хеликоптери(сонари, торпеда, ракети и други). След приключване на тестовете през тази година са предадени първите предсерийни бройки с заводско монтиране на избраните системи. От тях, заедно с тестовите машини е създадена група за борба с подводници с леки хеликоптери HAL Dhruv. След държавното приемане, те ще бъдат в основата на бъдеща ескадрила.

http://aeronews.alle.bg/

 
Със закон полицейските заплати стават с по-високи коефициенти от военните
13.11.2013, 09:35

Променят се коефициентите, с които се увеличава месечното възнаграждение спрямо базата за държавните служители и за лицата, работещи по трудово правоотношение в МВР. Това става ясно от внесения в парламента законопроект за МВР, който е одобрен от правителството и очаква приемане от народното представителство.

За увеличаване базата на възнагражденията на държавните служители във вътрешното министерство има два коефициента. След влизането в сила на новия закон от 1 януари 2014 г. коефициентът за най-ниската изпълнителска длъжност в МВР ще бъде не по-малко от 2,3, а за най-ниската младша изпълнителска длъжност – не по-малко от 1,6.  В момента тези коефициенти са съответно 2,1 и 1,4. Т.е. след месец и половина заплатите в МВР ще бъдат увеличени на базата на новия закон. И не само за държавните служители. Увеличават се коефициентите и за тези, които са по трудово правоотношение: за висше образование от 1,6 на 1,8 и за средно образование – от 1,1 на 1,3.

По този начин коефициентът за най-ниската изпълнителска длъжност в МВР става по-голям от този за възнагражденията на офицерите от армията, независимо каква длъжност заемат. В МВР той ще бъде 2,3, а в армията е 2,2. Разликата в абсолютна сума съвсем не е малка. Тя приближава 60 лв. Известно е, че Законът за държавния бюджет определя една и съща база на основното месечно възнаграждение, както за МО, така и за МВР.

В новия Закон за МВР има още един интересен факт. С него се бяга от сегашното изискване размерите на заплатите да се определят от Министерския съвет. Записано е, че конкретният размер на основните месечни възнаграждения на държавните служители се определя от министъра на вътрешните работи, съобразно разполагаемите средства по бюджета на министерството и съгласно вътрешните правила за работната заплата. Т.е. министърът решава.

В Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание. Но забележете, размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната. Т.е. министърът на отбраната няма свободата, каквато ще има неговият колега в МВР.

За информация ще посоча, че и новият Закон за МВР регламентира, че при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Това говори достатъчно за позитивното отношение на днешното правителство към 20-те заплати, след като е одобрило проекта.  Добре е да се знае, че при определяне размера на обезщетението ще се вземат предвид прослужените години и на военна служба, с изключение на служилите редовна военна служба като срочнослужещи.

В момента в парламента има внесени три законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Би могло единият от тях да заложи по-високи коефициенти за изчисляване на месечните възнаграждения и на военнослужещите. Защо да не се даде право и на министъра на отбраната да определя конкретния размер на заплатите на военнослужещите, а не Министерският съвет. Въпрос на преценка. В МВР очевидно са преценили, че това е по-добрият вариант.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Египет: връщане към изворите
13.11.2013, 08:22

Mi-35Руските износители на оръжия се връщат в Близкия Изток и Северна Африка. След подновяване на военнотехническото сътрудничество с Ирак и Либия, идва редът на Египет. Появи се информация, че Египет имал намерение да купи в Русия оръжия на сума над $4 милиарда, а министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу планира да посети Кайро на 12-15 ноември.

Военнотехническото сътрудничество между Москва и Кайро, прекъснато по египетска инициатива през първата половина на 70-те години, има шансове за подновяване през близките месеци.

В момента общият обем на сътрудничеството между Русия и Египет е $1,852 милиарда от 2005 до 2012 година (19,4% от пазара), като по този начин Русия е на второ място сред вносителите на оръжие в Египет. На първо място са САЩ, които през същия период са продали на Кайро оръжия на сума $6,865 милиарда (71,8% от пазара). Обсъжданият пакет поръчки от Русия рязко ще покачи нивото на нашата страна на египетския оръжеен пазар.

Точното съдържание на бъдещия контракт е неизвестно, но някои предположения все пак могат да се направят. Най-вероятно е в контракта да има солидни партиди модерни средства за противовъздушна отбрана средна и малка далечина и авиация. Може да се предположи, че Египет ще се заинтересува от бойни многоцелеви хеликоптери (Ми-35М, Ми-28, последни версии на Ми-17) и бойни самолети (МиГ-29М, Су-30МК2). Не се изключва, че ще има интерес и към военноморската техника: бойни кораби и подводници руско производство, брегови ракетни и артилерийски системи.

Процесите, започнали през зимата 2010-11 в Тунис и Египет и обхванали след това по-голямата част от Северна Африка и Близкия Изток под името „арабска пролет”, породиха сред руските военни експерти убеждението в бъдещо прекъсване на военнотехническото сътрудничество със страните от региона в процеса на възникване там на новите режими. Отначало тази прогноза, изглежда, се оправдаваше, по-специално след прекъсване на сътрудничеството с Либия. Но след определено стабилизиране на положението всичко започна да се връща назад. Първи голям пробив беше контрактът с Ирак, където „новият режим” беше дошъл още преди „арабската пролет” със съдействието на американската военна сила. Въпреки това, след определено време, с отслабването на контрола от страна на САЩ, новото ръководство на Ирак започна нормализиране на отношенията с Иран и поднови военнотехническото сътрудничество с Москва. Реализирането на контракта от $4 милиарда започна през есента на 2013 с покупката на хеликоптери Ми-35М.

По същото време се подновиха отношенията и с Либия, получила поръчаните още при Муамар Кадафи самоходни противотанкови комплекси „Хризантема”. И ето че сега руска делегация заминава за Египет, и тук вече става дума за връщане към пълноценно сътрудничество, което ни напомня за 60-70-те години.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Украйна и Полша ще произвеждат противотанкови комплекси
12.11.2013, 17:23

Министерството на отбраната на Полша проведе преговори с Украйна относно възможността за съвместно производство на полска територия на противотанкови ракетни комплекси. Полша се интересува от ракетните комплекси „Бариер”, разработка на киевското конструкторско бюро „Луч”.

Противотанковите ракетни комплекси „Бариер” са предназначени за монтиране на бронирана техника и бронирани катери. Те могат да поразяват цели на разстояние до 5000 метра и са оборудвани с полуавтоматична система за насочване по лазерен лъч.

Ракетите на комплекса „Бариер” имат двойни кумулативни бойни глави, осигуряващи пробиване на бронята на динамична защита до 800 мм.

 
Самолет МиГ-21 на българските ВВС е още в строя
12.11.2013, 14:26

MiG-21Самолет МиГ-21 на българските ВВС е още в строя и се надявам да продължи да лети, за да може да носи бойно дежурство. Това каза пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

Миг-21 бис е последната модификация на МиГ-21. Той има съвсем различен двигател и радиолокационна система от самолетите, на които са имали смелостта да летят легендарни личности преди 50 години. Този самолет е боец, участвал е в много войни, каза още генерал-майорът. Това е самолетът, който е носил най-много бойно дежурство и сега, това е бойна задача в мирно време. Точно затова този самолет е необходим на българските ВВС и в момента. Той възпитава и хора, той има и морална стойност, добави командирът. Генерал-майор Константин Попов не отговори на въпроса колко такива самолета са все още във въздуха. Според него ресурс винаги има, той може да бъде удължен със съответните мероприятия. Командирът на ВВС обаче не пожела да коментира дали се удължава ресурсът на Мик -21, тъй като отговорът бил в рамките на ВВС. Самият той има около 1000 часа нальот на именно такъв самолет и продължава да лети на него. Надява се това да продължи и в бъдеще. "Това е самолет, който има характер и който изисква характер от летците, които го управляват, от техниците, които го обслужват и от всички специалисти. Затова днес е един грандиозен празник за българските ВВС", каза Попов и добави, че българските ВВС са възпитавани в духа на МиГ-21 - да бъдат силни, смели, да изпълняват задачите си и да служат на България.

Авиобазата в Граф Игнатиево днес отвори врати за честването на 50-годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 на българските ВВС. На официална церемония пред монумента на самолета бяха наградени много военнослужещи. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на летците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Гостите се запознаха отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21. Имаше и демонстрации и полети на самолети МиГ-29, „Пилатус“ PC-9M и L-39.

Бе представена премиерна прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 в българските Военновъздушни сили. Ученици сглобяваха 50 триизмерни хартиени модела на самолет МиГ-21, с помощта на летци и техници от авиобазата.

На тази дата през 1963 г. от 19-ти изтребителен авиационен полк - Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13.

Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител, с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на 5 десетилетия е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти. Днес много от ветераните летци бяха на честването. Повечето от тях свързват целия си живот с този самолет, затова днес го изпращат с тъга в историята. Според много от тях ресурсът на самолет МиГ-21 вече е изтекъл и съвсем скоро той ще излезе окончателно от въоръжение. – Още за МиГ-21

http://www.focus-news.net/

 
Япония намалява част от танковете си
12.11.2013, 12:34

Танк type 90Министерството на отбраната на Япония предлага съкращаване с 60% на танковете и прехвърляне на освободилите се средства за закупуване на други видове военна техника. Броят танкове във войските се предполага да се съкрати от 740 до 300.

Острието на отбранителната политика през 20-ти век беше насочено на север, където страната се готвеше към отразяване на съветския десант. За целта там имаше значителен брой танкове, които крайно сложно се прехвърлят за други райони.

Сега Япония смята за по-важно развитието на системи на противоракетната отбрана срещу КНДР, както и укрепването на отбраната на островите на Източнокитайско море. – Още японски танкове

 
Самолетоносач на САЩ заминава за Филипините
12.11.2013, 11:30

Пентагонът е разпоредил изпращането на американския самолетоносач CVN-73 "Джордж Вашингтон", както и други кораби от флота на САЩ на Филипините, за да оказват помощ на пострадалите от разрушителния ураган "Хаян", наречен още "Йоланда".

Самолетоносачът транспортира 5000 матроси и повече от 80 самолета. В момента той се намира в Хонконг, откъдето трябва да отплава към Филипините, се казва в комюнике на американското военно ведомство. САЩ съобщиха по-рано, че отпускат помощ от 20 млн. долара и изпращат 90 военни в помощ на Филипините, за да оценят нуждите от спешна хуманитарна помощ след преминаването на тайфуна "Хаян" /по международната класификация/.

Четири самолета MV-22 Osprey, които могат да излитат вертикално като хеликоптери и да летят до труднодостъпни места и четири транспортни самолета KC-130 Hercules излетяха от ВМС база на остров Окинава, Япония, към пострадалите райони, съобщиха от ВМС. На борда им са 90-те военни от Трети експедиционен корпус на морската пехота, които имат задача да придружат на място изпратените машини и да оценят нуждите от спешна хуманитарна помощ.

С тях общо броят на американските военни, изпратени за спасителни операции на Филипините, достигна 180 души. Според ООН само в град Таклобан, който най-силно бе засегнат от тайфуна, жертвите са повече от 10 000. Първите американски военни, пристигнали в града, казаха, че са шокирани от състоянието на място и от мащабите на щетите. "Всичко е разрушено, пътищата са неизползваеми, навсякъде дърветата са изкоренени, както и електрическите стълбове са съборени, няма ток", каза командващият Трети експедиционен корпус на ВМС ген. Пол Кенеди.

През нощта срещу 12 ноември Министерството по извънредните ситуации на Русия изпрати за Филипините два самолета със спасители, лекари и мобилен хоспитал. Правителството на Италия изпрати хуманитарни помощи на сума €1,5 милиона. За Филипините заминава и британският есминец „Деринг”.

 
Безпилотният X-47B на военноморските сили на САЩ полетя отново
12.11.2013, 11:03

Кацане на X-47B на палубата на «Теодор Рузвелт» Фото: Anthony N. Hilkowski / ВМС на САЩВоенноморските сили на САЩ извършиха изпитателни полети на X-47B, безпилотния боен самолет, който зарадва Пентагона с перспективата да въоръжи самолетоносачите си с автономно въздухоплавателно средство, пише CNet. Преди това да стане реалност американската морска флота трябва да се увери, че тези самолети-роботи могат да работят плавно и безопасно сред другите дейности на палубата на един самолетоносач.

Създаденият от гиганта Northrop Grumman безпилотен X-47B е изпълнил излитане с катапулт, приземяване със закачане, както и прецизни маневри на снижаване и излитане от палубата на самолетоносача CVN-71 „Теодор Рузвелт”. Футуристичният самолет е летял самостоятелно, както е било предвидено в летателните планове, но маневрите са били наблюдавани от оператори, екипирани с уреди за дистанционно управление и контролни уреди.

През последните няколко години морската флота на САЩ прави изпитания на два X-47B с прякори Salty Dog 501 (в превод “солено куче”) и Salty Dog 502, в изпълнението на все по-сложни маневри, започвайки от полети от наземни бази до първия морски полет през 2012 година. Първото излитане с катапулт беше през май т.г., а през юли безпилотният самолет извърши първото кацане със закачане на самолетоносач – трудна маневра за всеки самолет.

Джетът без опашка има размах на крилете 19 метра, което го прави почти два пъти по-широк, отколкото дълъг. Максималната му скорост е малко под свръхзвуковата, таванът на полета е 12 192 метра, а обсегът му е 2100 морски мили.

http://www.focus-news.net/

 
Русия изстреля ракетата носител „Протон-М” с военен спътник на борда
12.11.2013, 10:11

Днес в 03:46 московско време ракета носител „Протон-М”, носеща космически апарат на руското министерство на отбраната, бе изстреляна от космодрума „Байконур”, съобщава РИА Новости.

Ракетата и ускорителния блок „Бриз-М” ще изведат на орбита комуникационния спътник от трето поколение „Радуга-1M”. Пускът на ракетата е преминал нормално.

На изстрелването е присъствал командващият на Войските за въздушно-космическа отбрана, генерал-майор Александър Головко. – Още космически системи

 
Построиха поредната голяма корабна мишена
12.11.2013, 09:44

про­ект 436БСоколската корабостроителница в Нижегородска област завърши строителството на голям корабен щит от проекта 436Б за руския Военноморски флот, съобщи Централният военноморски портал. Съдът със заводски индекс „014” ще се използва като мишена. От 1 ноември той започна преход по вътрешни речни пътища към мястото на разположението си. През тази година Соколската корабостроителница построи два корабни щита от проекта 436Б.

Корабът мишена е с дължина 68 м и ширина осем метра. На него е установена специална отразяваща мрежа, която се вижда добре на радиолокационното оборудване. Именно по тази мрежа се води прицелната стрелба по време на учения и занятия по бойна подготовка. Корпусът на големия корабен щит има няколко водонепроницаеми отсека, благодарение на които той може да остане на вода дори при получаване на пробойни.

Строителството на големи корабни щитове за Военноморския флот започна през 2003 г., а в състава на флота те са включени от 2004-​а. Досега военните са приели на въоръжение девет големи корабни щита, без да се смятат съдовете, чието построяване е завършило до ноември тази година. Очаква се със засилването на акцента върху бойната подготовка на руския Военноморски флот потребността от този тип кораби мишени да нарасне.

 
“Георгий Победоносец” попълва Средиземноморската ескадра на Русия
12.11.2013, 08:30

Големият десантен кораб „Георгий Победоносец” след делови заход в Лисабон ще премине Гибралтарския пролив в Средиземно море, където ще се присъедини към ескадрата кораби на руския Военноморски флот, съобщи пред журналисти във вторник официалният представител на Северния флот капитан I ранг Вадим Серга.

„Георгий Победоносец” влезе в порт Лисабон на 2 ноември. По време на престоя му в португалското пристанище руският кораб е попълнил запасите си. На екипажа на големия десантен кораб е предоставено време за отдих — моряците североморци са извършили редица екскурзионни пътувания и са се запознали със забележителностите на Лисабон.

Моряците десантчици напуснаха Североморск на 5 август. През това време екипажът на кораба осъществи междуфлотски преход в Балтийския флот, където участва в учение по стоварване на морски десант на необорудвано крайбрежие. Досега „Георгий Победоносец” е изминал над 2500 морски мили.

 
Норвегия ще купи AW101
12.11.2013, 08:07

AW101Норвегия и AgustaWestland са на финалната права от преговорите за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват за операции по търсене и спасяване от норвежкото вътрешно министерство.

Преговорите са за 16 вертолета, плюс още шест опции. AW101 бе избран след конкурс, в който машината спечели срещу EC725, Sikorsky S-92 и NH90.  Машината отговаря на норвежките изисквания за спасяване на до 20 човека на дистанция от 280 km или на двама на максимална дистанция от 670 km.

Преговорите трябва да приключат до края на годината, а първия AW101 ще се достави през 2017 г. Три години по-късно от въоръжение ще се свалят 12-те Sea King, които в момента изпълняват задачите по търсене и спасяване.

http://aeropress-bg.com/

 
Венецуела взима Diamond DA40 за учебни цели
12.11.2013, 08:04

Diamond DA40 Венецуелското Министерство на отбраната купи 36 учебни самолети Diamond DA40 с бутален двигател. Машините ще се използват за първоначално летателно обучение.

Стойността на сделката не се уточнява. Машините ще заменят сега използваните за първоначално обучение самолети SF.260 и ще се базират в в център за основна летателна подготовка, заедно с вертолетите Enstrom 480B.

Бъдещите венецуелски пилоти ще преминават първоначален курс на DA40, преди да продължат на турбовитловия EMB-312 Tucano и реактивния K-8 Karakorum. DA40 се използва за първоначално пилотско обучение от ВВС на Боливия, Еквадор, Ямайка, Сингапур и САЩ.

http://aeropress-bg.com/

 
Последните 24 години оставиха българския офицер без самочувствие
12.11.2013, 07:54

Обществото ни години наред боледува, приклещено в прегръдката на  недоимъка и мизерията. В здравата му снага са се загнездили  отровните бацили на нравствената деградация и националния нихилизъм. Във време, когато икономиката ни е в колапс и се рушат изконни български ценности, авторитетът на военната професия постепенно спада от пиедестала  на който беше пред години. Днес офицерите, напускащи  армията,  повече от всякога  се явяват в ролята на социални  аутсайдери. Потъвайки в морето безработни, свикналите на ред и устави в казармата, военни, много трудно  успяват да се реинтегрират в обществото и да си намерят подходяща за ценза им работа. Най-много тези, който години наред са били възпитавани, че са честта и гордостта на нацията, призвани да бранят нейния суверенитет, да запашат пищови и да застанат до бариерата на някоя фирма, като охранители, макар бизнесмените в тези фирми да са много по-ограничени от тях. Тяхното единствено преимущество бе, че успяха своевременно да натрупат богатства със съмнителен произход след десетоноемврийското разграбване на държавната собственост и първоначалното натрупване на капитали, докато военните си изпълняваха  съвестно дълга към Родината.

Дипломите за висше образование и приравнените граждански специалности от военните ВУЗ-ове рядко вършат работа в цивилния  живот. А в армията работят хиляди специалисти, които биха били конкурентноспособни на трудовата борса. Ала, уви повечето от пенсионираните  офицери  стават портиери или фермери. Затова, когато видите  полковници с побелели слепоочия и научни титли, командвали  полкове  и дивизии да  обхождат нощем  предприятия,  като нощната стража на Рембранд, не се  усмихвайте  иронично, защото такава е съдба на повечето военни от запаса!!!   

Всичко това е причина, всяка есен към портала на Националния военен университет да се отправят все по-малко младежи. Прикритите намеци и явните нападки, на които е подложена честта на пагона, постоянното напрежение на военната служба и пониженият социален статус на офицерската  професия карат младите хора  все повече да се дистанцират от нея. 

Изоставени и разграбени от ромите, цветущите някога сгради на поделенията,  днес са тъжна гледка.  Орязана драстично сама армията ни едва ли ще може да изпълни своите задачи по охрана и отбрана на териториалните ни граници!? А беше време, когато тя будеше респект  у чужди и свои. Едва ли днес ще се намери родолюбив българин, който да  не го боли от окаяното състояние на Българската армия и от бутафорните паради на Гергьовден !!! 

Освен всичко друго, демокрацията е осъзнато чувство на отговорност.  За съжаление, като всяко хубаво нещо ние успяхме за двадесет и четири години да я побългарим и омърсим. Затова днес, виждаме, че под нейната демагогска същност, прозира грозното лице на  анархията и слободията.        

И докато „умните” се наумуват, камбаната на Главно статистическо  управление  удари тревожно за демографската ни катастрофа. За 24 години преход към демократично общество, от близо 9 милиона българите намаляха на  7 милиона. Нацията ни застарява и се топи, като лански сняг. Младите и образовани българи всяка години с хиляди бягат на запад, спасявайки се от хаоса и корупцията в държавата и макар да имат дипломи за висше образование, се съгласяват да работят, като селскостопански  работници и  детегледачи, само и само да не са в България !!!

След тях остават сълзите на техните стари родители, мизерията и липсата на перспектива! А казват уж, че Господ бил българин!?

http://www.otbrana.com, подполковник от резерва д-р Петър Ненков                                                                                                  

 

 
Китай строи копие на Ту-22М3
11.11.2013, 17:53

Отново в китайския Интернет се появи слухове за производството модернизиран вариант на руския Ту-22М3. Около 2006 година Украйна е продала най-малко 2 бомбардировача. Китайците веднага са се заели с изучаване на самолетите. Сега вероятно строят модернизирано копие с два съветски двигателя от единия образец и нови технологии. Трябва да очакваме, че  машината ще бъде много по-добра от съветската. Възможно е да поискат от Русия внос на около 10 двигателя НК-32М.

Коментар:

Според слуховете новият бомбардировач и още няколко машини ще направят първи полети до 11 ноември 2014 година, когато се навършват 65 години от създаването на китайските ВВС.

През следващия 5 годишен период, трябва да започне серийно производство на бомбардировача. Обмисля се вариант вместо 2 НК-32 да се използват 4 Ал-31ФМ1.

http://aeronews.alle.bg/

 
Посещение на военна делегация от Емиратство Катар във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
11.11.2013, 16:54

На 11 ноември 2013 г. военна делегация на Емиратство Катар посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Делегацията беше в състав- генерал Абдулазиз Абдулла Ал-Куари и подполковник Мухаммад Ел-Емади.

Делегацията беше посрещната от началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров. На брифинга в Заседателната зала на училището Началникът на училището запозна гостите с историята, традициите, опита и възможностите на училището за подготовката на офицерски кадри за военноморски сили.

Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество в обучението на курсанти за ВМС на Емиратство Катар.

Гостите се запознаха с учебната база и битовите условия за курсантите в училището. Особен интерес беше проявен към тренажорната база на училището. - (снимки)

http://www.naval-acad.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в есенното заседание на Военния комитет на Европейския съюз
11.11.2013, 16:47

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в периода 12-13 ноември в есенното заседание на Военния комитет на Европейския съюз.

Заседанието ще се проведе в Брюксел, Белгия на ниво началници на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Нов боен модул IWS-35 на KMW
11.11.2013, 16:32

IWS-35 на KMWСписанието "International Defence Review" съобщава, че германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) е представила материали за разработваният от нея нов дистанционно управляем боен модул IWS-35, предназначен за монтиране в колесни и верижни бойни бронирани машини. Предполага се, че модула първоначално ще се поставя на германските колесни бронетранспортьори ARTEC Boxer.

Модула IWS-35 е изработен от алуминиева броня и включва 35-мм автоматично оръдие ATK Armament Systems Bushmaster III, а също и сдвоена с оръдието 12,7-мм картечница, които имат независима система за вертикално насочване. Ъгълът на възвишение на 35-мм оръдие е 35 градуса, а на 12,7-мм картечница - 65 градуса. Оръдието е способно да води огън със снаряди с програмируеми взриватели. Допълнително към модула могат да се монтират насочващи се 76-мм димови гранатомети Wegmann или новите 40-мм пускови устройства WWS-40, които са способни освен с димови изстрели да водят огън и с 40-мм противопехотни гранати. Модула има дублирана (резервна) електрическа система за вертикално и хоризонтално насочване.

Цифровата система за управление на огъня на модула IWS-35 е дублирана за командира и мерача. Всеки от тях има стабилизиран електронен прицел с инфрачервен канал и вграден лазерен далекомер. Прицела на командира е панорамен и е монтиран на покрива на бойния модул. – Още бойни модули

 
Проблеми около двигателите на Ту-160
11.11.2013, 13:13

Ту-160За проблеми около стратегическия бомбардировач Ту-160 съобщава руският вестник «Известия». Според публикация в него има трудности при производството на двигателя. Той ще се използва и при модернизацията на Ту-22М3.

Както вече ви информирахме след 2010 година в ОАО «Кузнецов» бяха вложени много средства за възстановяване на производството. Всъщност ще бъде произведен нов двигател с условно название НК-32М. Според техническото задание той трябва да консумира 20% по-малко гориво и да има по-голяма мощност. В същото време трябва да бъде и по-лек. Това ще доведе до значително подобряване на характеристиките на Ту-160М и Ту-22М3М.

До 2006 година ОАО «Кузнецов» е произвеждал НК-32 в неговият вариант за стационарни установки. Проблемите са в доставките от ОАО «Металлист-Самара». През пролетта на 2012 година имаше проблеми в акционерното дружество. Само 25,66 % бяха на ОДК, 24,996% собственост самарския бизнесмен Алексей Леушкин, 9,7% на Сергей Пяткин, 18,7007 % на Валери Родин и останалите около 21% се държат от дребни акционери. През 2012 година беше произведена продукция за 1,7 милиарда рубли (2011 година 1,1 милиарда рубли), а чистата печалба е около 210 милиона рубли (за 2011 60,9 милиона рубли). Естествено, че частните лица не направиха необходимите инвестиции, за да започне производството на части за НК-32М (горивната камера). През 2012 година беше сменен директорът на предприятието. Новият А. Сосов направи необходимите промени и доставките на части за НК-25 и НК-32 се увеличиха с 194,8 %. До края на тази година изоставането се очаква да бъде преодоляно и през 2014 година, както е по плана да бъде произведен първият сериен НК-32М в ОАО «Кузнецов». По план от следващата година трябва да се доставят 5 нови двигателя годишно. За да бъде рентабилно, производството трябва да е от 20 двигателя годишно. Това означава модернизация на 2 Ту-160 и 6 Ту-22М3 годишно или 10 Ту-160 и 30 Ту-Ту-22М3 от 2015 до 2019 година, както е според план 2020.

Коментар:

Очевидно от руския вестник «Известия» пак "удариха греда". Ако през 2015 няма 2 модернизирани Ту-160причината ще някъде другаде, а не в ОАО «Металлист-Самара» и двигателите НК-32М.

http://aeronews.alle.bg/

 
Наши МиГ-29 преследват руснаци над Черно море
11.11.2013, 13:00

МиГ-29Дежурните ни изтребители в Граф Игнатиево МиГ-29 преди дни са вдигнати по тревога, за да проследят руски самолет край черноморската ни граница, научи „Преса“. Инцидентите са зачестили и само през миналата седмица са били 2-3, а за октомври и ноември - около 10. През последните дни руската авиация е активизирала разузнавателните си полети в акваторията по Черноморския фланг на НАТО. Братушките летят със самолет за радиотехническо разузнаване Ил-20, който има радиус на действие над 4000 км. Те стигат до границата с Турция и след това се насочват към нас. Обхождат цялата ни морска ивица до Румъния, после се отправят към Украйна и се прибират. Целта на всеки полет е да засече нашите радари, да провери системата и начина на реакция на родната противовъздушна отбрана, както и на съседите ни. „Идват по всяко време - денем и нощем. Летят над международни води и нищо не можем да им направим. Понякога разузнавателният самолет го ескортират техни изтребители“, казаха запознати. Руският самолет обаче лети без т.нар. флайт план. Тоест без предварителна заявка, което е в разрез с международните изисквания за въздухоплаване.

Наскоро в Граф Игнатиево дори е имало нощна тревога за нашите дежурни изтребители. Турците са пресрещнали Ил-20 с техни Ф-16 и са го водили до Резово. Оттам сме го поели ние с МиГ-29 и сме го следили до Шабла. „Българските пилоти летят успоредно на 7-8 км разстояние, без да предприемат нищо, тъй като Ил-20 е в неутрално въздушно пространство.

Задачата им е да следят да не наруши нашите граници. Тогава ще се задействат“, обясниха експерти.

Според запознати разузнавателните полети източват летателния ресурс на нашите МиГ-29, който и без това е оскъден. Производителят на МиГ-29 - „РСК-МиГ“, е обещал да удължи ресурса на 7 самолета с 50 часа, което е нищо. На въоръжение в армията ни са общо 15 изтребителя МиГ-29. Освен това годишният нальот на бойните ни пилоти е нищожно малък. Всичко това поставя пак на дневен ред необходимостта от стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за родните ВВС, смятат специалисти.

http://pressadaily.bg/

 
Военно видео
11.11.2013, 10:09

T-55

 

 

В петък, 8 ноември, танковете Т-55 заминаха натоварени на влакова композиция.
Общо бяха качени 13 броя, като се очаква през настоящата седмица още 2 партиди по 13 танка да бъдат качени на влак, информира www.pan.bg.

 
Russia Arms Expo влезе в десетицата на най-големите военни изложби в света
11.11.2013, 09:23

Международната изложба на въоръжения Russia Arms Expo влезе в десетицата на най-големите военни изложби в света.

Според изявление на организаторите на изложбата това е станало възможно благодарение на демонстрациите на военна техника с бойни стрелби – такива възможности има далеч не всяка изложба.

Десетата изложба на Russia Arms Expo се проведе през септември. В нея участваха около 400 компании от 50 страни, които представиха най-новите видове техника и стрелково оръжие. Следващата изложба ще се проведе през 2015 г.

 
САЩ модернизират ядрената бомба
11.11.2013, 09:05

B61Съединените щати се впускат в амбициозен проект за модернизация на ядрената бомба В61 - програма от ключово значение за бъдещето на техния арсенал. Очаква се тя да осигури възможности за по-нататъшни съкращения на въоръженията; според мнозина експерти обаче е твърде скъпа и безполезна.

За разлика от ракетите, изстрелвани от шахти или подводници, с каквито Вашингтон разполага в изобилие, тази бомба се пуска от самолет. Приета на въоръжение от военната авиация на САЩ в края на 70-те, тя все още е необходима, заявиха служители от отбраната, изслушани миналата седмица в Камарата на представителите.

“В61 е единственото оръжие в арсенала ни, изпълняващо едновременно тактически и стратегически задачи”, изтъкна генерал Робърт Кейлър, шеф на Стратегическото командване на въоръжените сили: мощността на всяка бомба от четирите произвеждани модела може да се регулира в границите от 0,3 до 360 килотона, което е 360 000 тона тротилов еквивалент.

Американците са складирали в Европа само бомби от този тип - близо 180 броя в базите на НАТО в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция.

Проектът предвижда да бъдат обединени в един модел - В61-12, четирите съществуващи вида бомби В61. Ще се получи “атомна бомба на стероиди от тип всичко в едно”, при това с увеличена сигурност, а ще изисква и по-евтина поддръжка, обобщава Ханс Кристенсън, аналитик от Федерацията на американските учени - неправителствен мозъчен център.

Планирано е също новият модел да бъде снабден с устройство за насочване, гарантиращо по-висока точност на попаденията - това ще намали ядрения заряд, необходим за разрушаване на съответната цел.

В съвкупност с предстоящото сваляне от въоръжение на бомбата В83, най-мощната в американския арсенал (1,2 мегатона), тази модернизация ще позволи да бъде намалено шест пъти общото количество ядрени експлозиви в авиобомбите, приветства начинанието Доналд Кук, вторият човек в Националното управление за ядрена сигурност на САЩ.

“Този подход може би ще даде възможност в удобен момент да намалим общия брой на (ядрените) оръжия”, твърди Мадлин Крийдън от ръководството на Пентагона, натоварена със стратегическите въпроси. Тя припомня, че през юни Барак Обама отново потвърди в Берлин стремежа си да договори с Русия съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа.

Едва започнала обаче, програмата за модернизация вече започна да излиза от контрол. Преди две години се предвиждаше тя да струва четири милиарда долара, но днес се оценява на 8,1 милиарда, посочва Мадлин Крийдън. Според комисия на Пентагона обаче стойността й ще варира между 10 и 12 милиарда долара.

Поскъпването й разтревожи вече някои сенатори, които разкритикуваха прекомерния размах на проекта и орязаха с една трета бюджета от 537 милиона, отпуснат първоначално за 2014 г.

“Доводите срещу модернизацията на В61 са прости: тя е непосилно скъпа, неосъществима и безполезна”, убеден е Кингстън Рийф от Бюлетина на ядрените физици.

Без да се пали толкова, Том Колина - завеждащ изследователския отдел в Асоциацията за контрол над въоръженията, също отбелязва, че военновъздушните сили са твърде амбициозни за днешните времена на бюджетни ограничения: авиацията бездруго трябва да финансира разработката на изтребител Ф-35 и на бомбардировач с дълъг обсег, а за 2030 г. смята да поръча на конструкторите и нова ядрена крилата ракета.

Колкото до стремежа на американския президент към съкращения на тактическите ядрени оръжия в Европа, според експерта “няма никакъв смисъл да пръскаме милиарди за модернизация на оръжия, от които президентът вече каза, че иска да се отърве”.

При това модернизацията на В61 може да се отрази зле на предстоящите преговори с Москва, обясни Колина пред АФП.

Независимо от целта, заявена от Вашингтон, руснаците, които повече разчитат на ядрените оръжия, по-специално заради сравнително слабите си обикновени сили, може да се засегнат, подчерта експертът. И добави: “Не зная какъв ще е техният отговор, но със сигурност няма да е позитивен”.

БТА

 
Търсят се военни
11.11.2013, 08:42

Търсят се военни. От Офиса на военен отчет на община Ямбол могат да се получат документи за кандидатстване за 30 офицерски и 5 сержантски длъжности за военни формирования на Българската армия. Една офицерска длъжност е за военно формирование 26 030 с. Безмер.

Кандидатите трябва да не са по-възрастни от 40 години за офицерите и 33 година за сержантите, да са годни за военна служба, да не са осъждани, да притежават образование - магистър лекар, лекар по дентална медицина или фармацевт за офицерите и бакалавър за медицински сестри и лаборант за сержантските длъжности, да нямат друго гражданство освен българско и да покриват нормативите по физическа подготовка. Документите се подават до началника на ВМА гр. София до 29.11.2013.

За допълнителна информация – телефони 046 66 22 56, 66 22 41, както и GSM 089 55 99 687, Петър Петров, Офис за военен отчет на община Ямбол, ул. „Търговска” №11.

http://www.sliveninfo.com/

 
Хърватска очаква новите си МиГ-21
11.11.2013, 08:02

MiG-21В края на ноември Хърватска чака доставката на първите три изтребителя МиГ-21, които страната договори за покупка от Украйна. Те са част от по-обща сделка за обновяване на флота от МиГ-21 в балканската страна, който бе подписан в юли 2013 г.

Трите МиГ-21 са били предназначени за Йемен, но страната е взела 20 от поръчаните 28 самолети и останалите са останали на разположение на завода "Одесавиаремсервис", който и спечели търга за ремонт на наличните хърватски МиГ-21. След оглед на самолетите се е установило, че само седем от тях са годни за удължаване на експлоатацията, като украинската компания е предложила пет изтребителя с ресурс за допълнение. Общата стойност на сделката е била €13,9 млн.

През 2003 г. румънската компания Aerostar ремонтира и модернизира осем изтребителя МиГ-21бис и четири спарки МиГ-21УМ (две спарки са загубени при сблъсък във въздуха през 2010 г.). Самолетите трябваше да останат на служба 10 години, но липсва алтернатива за тяхната замяна с по-модерен изтребител, което принуди Хърватска да продължи да разчита на тях поне до края на десетилетието.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Постреляйте от «Белите Лебеди»
10.11.2013, 17:35

Ту-160Руските военни анализираха резултатите от ученията на силите за ядрено сдържане и въздушно-космическа отбрана, проведени в края на октомври. «Внезапна проверка» на руската ядрена триада се извърши за първи път от няколко години.

«Всичко се осъществяваше по единен сценарий, и всичко попадна в целта» — така охарактеризира резултатите от проверката на руския «ядрен щит» представител на военното ведомство в беседа с журналистите.

В проверката бяха задействани бойните разчети на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), изстреляли междуконтинентални балистични ракети «Топол» и «Воевода», и атомните подводни ракетоносци «Брянск» и «Свети Георги Победоносец», които изстреляха от подводно положение балистични ракети в акваториите на Баренцево и Охотско морета.

В ученията взеха участие също подразделения на Войските за въздушно-космическа отбрана (ВКО), извършили стрелби със зенитни ракетни комплекси С-300 и С-400. «Всички изстрелвания на балистични ракети бяха своевременно открити», — каза на селекторното съвещание командващия ВКО генерал-майор Александър Головко.

В проверката косвено участва и Казахстан — от полигона Саръ-Шаган от разчет на силите на Въздушно-космическата отбрана беше извършено изстрелване на противоракети с близко действие на системата за противоракетна отбрана.

Руските военни успешно «изпълниха задачите по отразяване на въздушно-космическо нападение», отбеляза началникът на Генералния щаб генерал-полковник Владимир Герасимов по време на селекторното съвещание в Министерството на отбраната, в което също взеха участие главнокомандващите на ВКО, РВСН, командващият Далечната авиация и командващият Южния военен окръг.

Военните съобщиха, че планови проверки на различни стратегически сили са провеждани и преди, но в такива мащаби «ядрения щит» е бил задействан за първи път от времето на СССР.

Във внезапната проверка участваха и летци от Далечната авиация. На бомбардировачите Ту-160, известни под названието «Белият Лебед», те извършиха прелитане на аеродруми във Венецуела и Никарагуа, страни, които Русия разглежда като потенциални военни и политически партньори.

Командващият Далечната авиация генерал-лейтенант Анатолий Жихарев каза, че летците ще се задържат в Южна Америка за известно време, на тях им предстои да извършат редица полети по плана за патрулиране над региона на Карибско море.

Полетите на самолетите на Далечната авиации до Венецуела и Никарагуа бяха излишни, счита директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

«Това неудържимо желание да се мерим със САЩ. Днес съществува голям проблем с новите двигатели, както за Ту-160, така и за Ту-95, и с ремонта на старите. Скоро може да се получи така, че цялата Далечна авиация да остане на земята», — каза експертът.

Проведената проверка е по-скоро демонстрация пред обществеността, че колосалните средства, които се отделят за въоръжение, не се «раздробяват», — предполага старшият вицепрезидент на ПИР-центъра генерал-лейтенант от запаса Евгений Бужинский.

«У нас дълго врем нямаше нормална бойна подготовка — нито през 90-те, нито в началото на 2000-те. Поради отсъствието на финансиране се осъществяваха само единични изстрелвания на ракети», — казва Бужинский. «За внезапна проверка може да се говори доста условно, силите на РВСН се намират в постоянна бойна готовност», — напомня експертът.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
В САЩ спуснаха във вода най-новия самолетоносач „Джералд Форд”
10.11.2013, 17:05

Сюзан Форд Бейлз

Военноморските сили на САЩ кръстиха първия от новата си серия атомни самолетоносачи, предаде Би Би Си. Новият супер-самолетоносач, който е само на 70% готов, е кръстен на американския президент Джералд Форд.Той е първият от 10 самолетоносачи, предназначени да разположат повече изтребители в небето по-бързо, но с по-малко от 1000 члена на екипажа. CVN-78 USS Gerald R Ford надмина бюджета си с около 22% на цена от почти $13 млрд. (9.7 млрд. евро).
Авионосецът, който ще тежи 100 000 тона, ще бъде завършен през 2016 г., когато ще започнат изпитанията в открито море. Корабът е най-технологично напредналия самолетоносач на САЩ строен някога. "Той наистина е технологично чудо", заяви опеативният началник на флота адмирал Джонатан Грийнърт.
Дъщерята на Джералд Форд, Сюзън Форд Бейлс, разби традиционната бутилка шампанско в кораба на церемония в щата Вирджиния в събота.
Закъсненията около приключването на кораба означават, че военноморските сили на САЩ ще бъдат ограничени до 10 самолетоносача, след деактивирането на USS Enterprise миналата година.
По-малко членове на екипажа означава, че корабите от новия Форд-клас ще пестят по $4 млрд. (3 млрд. евро) за 50-годишния живот на кораба, според уебсайта на кораба.
Новият клас самолетоносачи има увеличена способност да разполага изтребители и хеликоптери с 25%, ще генерира повече електричество и ще позволява използването на безпилотни самолети.
Джералд Форд, който встъпи в длъжност след като Ричард Никсън подава оставка заради скандала Уотъргейт през 1974 г., почина през декември 2006 г. на възраст от 93 години.

 
Оръжейникът Калашников отбелязва 94-годишнина
10.11.2013, 15:45

Михаил Калашников Конструкторът Михаил Калашников отбелязва днес своя 94-ти рожден ден.

Тази дата легендарният оръжейник посреща със семейството и близки приятели.

На рождения ден на конструктора в родното му място - в село Куря Алтайския край ще бъде посветено откриването на нов музеен комплекс „Калашников”, което ще се състои на 15 ноември. Планира се в него да участват членовете на семейството на конструктора.

Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. Той стана световно известен благодарение на изобретения от него автомат, който носи името му. – Още за АК

 
Иранската ЗРС Sayyad 2 (Talash)
10.11.2013, 15:14

Sayyad 2 Министърът на отбраната на Иран бригаден генерал Хоссейн Дехкан на 9 ноември 2013 година присъства в Техеран на церемония по презентация на линия за производство на зенитни управляеми ракети Sayyad 2 ("Ловец 2"), влизащи в състава на разработваната в Иран зенитна ракетна система със среден и голям обсег на действие Talash ("Борба"). (видео)

На церемонията е били заявено, че комплекса Talash е преминал успешни стрелкови изпитания.

За първи път за разработката на ЗРС Sayyad 2 (Talash) в Иран бе официално съобщено в началото на 2011 година. Според специалисти ЗУР Sayyad 2 външно прилича на ракетите от американския корабен ЗРК Standard SM-1MR, доставяни за ВМС на Иран преди години, но имат по-голяма дължина.

Според съобщения на иранските СМИ, твърдогоривната ракета Sayyad 2 има обсег на действие над 100 километра, скорост на полета до 1200 м/сек и бойна част с тегло 200 кг. Щатно ракетата трябва да бъде разположена в четириконтейнерна пускова установка на автомобилно шаси.

 
Какво става в Трета армия на 10 ноември 1989 г.?
10.11.2013, 13:27

армейски генерал Йордан Мутафчиев Преди 24 години новината е, че пленумът на ЦК на БКП е удовлетворил „молбата на другаря Тодор Живков да бъде освободен като генерален секретар  и член на Политбюро на ЦК на БКП”. Другото решение е, че на негово място е избран Петър Младенов. От този ден България тръгва по т.нар. преход към демокрация. Какво прави армията тогава?

Отварям книгата на армейски генерал Йордан Мутафчиев „На главното направление”. Той е последният военен министър у нас. След него армията се ръководи от цивилни политици. По това време, като генерал-летенант, е командващ на Трета армия, чийто щаб е в Сливен.

На 10 ноември 1989 г., пише генералът, в гарнизонния стол на Сливен празнувахме рождения ден – 50-годишния юбилей, на началник-щаба на армията генерал-майор Люцкан Люцканов. (Б.а.- генерал Люцканов е роден на 8 ноември. Уволнява се като командващ Сухопътните войски. Днес той е председател на Клуб „КСВ” в СОСЗР.) Тържеството било обявено за 18 ч. Около този час всички поканени пристигнали. Нямали ги само секретарят на градският комитет на партията Симеон Славов и кметът Николов. Те се появили към 19 ч. и на забележките, че на такива отговорни лица не е позволено да закъсняват, отговорили: „Като ви кажем защо закъсняваме, ще ни простите.” От тях, спомня си армейски генерал Мутафчиев, най-напред разбрахме, че в София се е провел пленум на ЦК на БКП, но не и какви са били решенията му.............Прочети още

 
Генeрал Семерджиев: Отказах да вдигна танковата бригада в София на 10 ноември
10.11.2013, 13:20

Генeрал Семерджиев"Аз бях на пленума на ЦК на 10 ноември 1989 г. Когато отидох, не знаех, че предстои смяна на партийното и държавното ръководство. От армията участва само Добри Джуров, но като член на Политбюро, а не като министър на отбраната.

Питали са ме дали войската не е предприемала мерки, които да парират опити от страна на привържениците на Тодор Живков да се спре промяната и да запази статуквото.

Такива мерки армията не е вземала", разказва пред "Преса" о. з. генерал-полковник Атанас Семерджиев, който по това време е началник на Генералния щаб на Българската народна армия.........Прочети още

 
Румъния купува за 457 милиона долара въоръжение, оборудване и логистична поддръжка за F-16
10.11.2013, 13:12

F-16 MLUАгенцията за сътрудничество в отбраната (DSCA) към Пентагона е уведомила Конгреса за възможна сделка на стойност около 457 милиона долара за продажба на Румъния на въоръжение, оборудване и логистична поддръжка за 12 броя изтребителя F-16 MLU Block 15. Перспективната продажба е по искане на румънското правителство с цел въоръжаване, оборудване и осигуряване на поддръжката на дванайсетте изтребителя F-16 MLU, които Румъния закупува от Португалия.

Предвижда се продажбата на следното въоръжение и оборудване:

   • 13 навигационни бордни системи EGPS/INS (с военен код на GPS)

   • 3 контейнера за РЕБ AN/ALQ-131

   • 30 УР „въздух-въздух” AIM-120C AMRAAM

   • 5 учебни ракети AIM-120C (CATM)

   • 60 УР „въздух-въздух” AIM-9M Sidewinder

   • 4 учебни ракети AIM-9M CATM

   • 48 АПУ-та LAU-129

   • 10 управляеми бомби GBU-12 Paveway II

   • 18 УР „въздух-земя” AGM-65H/KB Maverick

   • 4 учебни ракети AGM-65 CATM

   • 15 системи MIDS-LVT

   • 2 наземни системи за поддръжка на MIDS-LVT

В рамките на споразумението се предвижда и продажба на резервни части, самолетообслужващо оборудване и апаратура, обучение, инструкции и техническа литература, ремонт, транспорт, софтуерни доработки и интегриране, елементи на логистична поддръжка. Това ще позволи румънските ВВС да формират боеспособна ескадрила с модернизирани F-16, които ще придобие от Португалия.

Перспективната сделка и поддръжка няма да промени военния баланс в региона.

За осъществяване на сделката се предвижда участието на компаниите Elbit Systems of America, Pratt and Whitney, BAE Systems Inc. ,Lockheed Martin Corp.,Northrup Grumman Aerospace Systems, Data Link Solutions, Snap-On Inc., Booz Allen Hamilton Engineering Services и ViaSat Inc.

Не се предвиждат офсетни споразумения със сделката.

Уведомлението на DSCA се изисква по закон и не означава, че сделката е сключена.

http://www.pan.bg/

 

 
Военно видео
09.11.2013, 15:37

БМПТ-72 "Терминатор-2"

 

 

 

Презентация на БМПТ-72 "Терминатор-2" на RAE-2013 (руски език)

 
13 души са загинали при катастрофа на индонезийски военен хеликоптер
09.11.2013, 13:03

13 души са загинали днес при катастрофа на индонезийски военен хеликоптер Ми-17, транспортиращ строителни работници, съобщава Naharnet Newsdesk. Летателният апарат се е разбил в джунглите на индонезийската част на остров Борнео.

В момента на инцидента в хеликоптера е имало 21 души, от които осем военнослужеши и метериали с тегло около 500 килограма. 13 човека са загинали, а останалите са получили различни степени на изгаряния.

 
Централна Азия в очакване на промените в Афганистан
09.11.2013, 11:28

В Москва се състоя среща на Генералните секретари на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Николай Бордюжа и Ламберто Заниер. На срещата са обсъдени проблемите на борбата с тероризма и екстремизма, предотвратяването на конфликти и тяхното уреждане в целия Евразийски регион, както и положението в Афганистан.

Наркотрафикът, тероризмът, религиозният екстремизъм, политическата нестабилност и други проблеми на Централна Азия засягат и Москва, и нейните партньори по ОДКС, и Европа. Очевиден е интересът на всички от поддържане на стабилност там. Определени промени в политическия климат на Централна Азия се очакват идната година – в процеса на изтеглянето от Афганистан на контингента на НАТО начело със САЩ. Николай Бордюжа смята, че още сега следва да се готвим за този развой на събитията:

   - Според мен, през 2014 няма да стане катастрофа, която силно да промени равнището на безопасност, но е ясно, че стабилността в региона следва да се поддържа. Една от мерките е оказването на помощ на Таджикистан в укрепването на държавната му граница с Афганистан.

Очевидно е, че безопасността на партньорите на Русия по ОДКС в Централна Азия, преди всичко на Киргизстан и Таджикистан, не може да се осигури без подкрепата на Русия – ресурсите на тези страни са явно недостатъчни. Каквото и да остави след себе си в Афганистан контингентът на НАТО, решаването на тези проблеми ще легне преди всичко върху Русия, а участието на Европа в този процес изглежда ще е минимално, особено в условията на икономическа криза. А на Русия ще й се наложи да оказва подкрепа на съюзниците си с помощта на Военновъздушните сили и сили със специално предназначение.

Следва да се има предвид и това, че външната заплаха във вид на евентуално настъпление на едни или други афганистански поделения на север значително отстъпва по възможности на вътрешната опасност. Нестабилността на правителствата на страните от Централна Азия може да подкопае положението отвътре къде по-силно, отколкото биха го направили и най-големите командири на "Талибан". В случая положението се изостря и от особеностите на формирането на елита на тези държави, които силно зависят от своите многогодишни лидери. Най-лошият сценарий е смяната на властта в Централна Азия, както и в Узбекистан, в течение на кратко време (5-6 години). В най-лошия случай това ще доведе до директно въвличане на Русия в бойните действия в региона.

Единствен начин за недопускане на тази опасност е активната работа за противодействие срещу радикалните ислямски групировки и лишаването ги от икономическата им база, която се гради върху наркотрафика.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руската армия - завръщане в Арктика и нови ядрени ракети
09.11.2013, 10:38

Сергей Шойгу Руската армия се завръща в Арктика и взема на въоръжение нови ядрени ракети, пише “Комсомолская правда”. Вестникът отразява изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време на съвещание чрез телевизионна връзка в централния команден пункт на генералния щаб. Той изтъкнал значението на “руската Арктика” като крайно важна ресурсна база със стратегическо значение за страната. Министерството последователно укрепва силите си в Арктика с цел да бъдат защитени руските национални интереси там. Предвижда се по-специално да продължи модернизацията на мрежата от военни летища и пристанищните съоръжения. Армията ще възстанови инфраструктурата на архипелазите от акваторията на Северния ледовит океан Земята на Франц Йосиф и Новосибирските острови, заявил Сергей Шойгу.

Министърът е съобщил и “екзотична новина”, отбелязва изданието: Русия ще сформира съединения с патрулни кораби ледоразбивачи (от т. нар. ледови клас), способни да си пробиват път през заледените арктически води.

Когато Шойгу премина към “ядрения” въпрос от дневния ред - предприетото превъоръжаване на руската армия с нови междуконтинентални балистични ракети “Ярс”, организаторите благодариха на журналистите и съвещанието продължи при закрити врати, добавя “Комсомолская правда”.

Според армейския вестник “Красная звезда” започналите изпитания на мобилния ракетен комплекс с наземно базиране “Ярс” са сред най-важните задачи на руските въоръжени сили. Предвижда се те да станат основно оръжие от мобилната групировка на руските стратегически ракетни войски, изтъква изданието.

“Пред нас стои важна задача - да не допуснем да бъде нарушен балансът в системата за стратегическо възпиране”, заявява министърът, цитиран от “Взгляд”.

БТА

 
Обама замисля реформа в Агенцията за национална сигурност
09.11.2013, 10:34

Администрацията на президента Барак Обама обмисля дали да сложи край на спорната политика, която от 2010 година насам поставя един военен начело и на Агенцията за национална сигурност, и на Киберкомандването на САЩ - пост, който сега се заема от генерал Кийт Алекзандър, пише “Вашингтон пост”.

Предвидено е членовете на Съвета за национална сигурност скоро да се съберат, за да обсъдят въпроса за разделяне на ръководството, което според някои в администрацията ще спомогне да се избегне концентрацията на власт у един човек и ще раздели два органа с коренно различни мисии - шпиониране и нанасяне на военни атаки. Администрацията обсъжда също така дали АНС да не се ръководи от цивилен. Според източници на вестника решението да се назначат различни хора на двете длъжности може да бъде взето с цел да се смекчат последствията от скандала със следене на телекомуникации по целия свят. “Трябва да направим сериозни промени. Политиката го налага. Не може да сме подложени на такава критика и да не направим нищо”, обяснява представител на администрацията, цитиран от вестника.

Неофициално представители на администрацията споделят с вестника, че промените биха могли да потушат сегашния скандал заради всеобхватните правомощия на АНС, като стеснят правата на директора на агенцията. Според “Вашингтон пост” директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър и шефът на Пентагона Чък Хейгъл вече са дали своето мнение по въпроса. Не е взето решение, но Белият дом вижда удобна възможност да раздели постовете при планираното пенсиониране на Алекзандър през март догодина.

Генералът ръководи АНС от 2005 г., а Киберкомандването - от създаването му през 2010 година. Той бе номиниран през 2009 година от президента Обама да оглави новото специализирано командване, която защитава компютърните мрежи на Пентагона и, по специална заповед, атакува вражески компютри. Промяната в политиката ще влезе в противоречие с позициите, защитавани от висши военни, посочва изданието.

Много от тях, включително Алекзандър, открай време се аргументират, че сегашната практика има смисъл от оперативна гледна точка, понеже Киберкомандването зависи и разчита на капацитета и ресурсите на АНС. Но някои специалисти застъпват друго мнение. В статия неотдавна във “Форин афеърс” Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ силите на НАТО, и Дейвид Уайнстейн, стратегически плановик от Киберкомандването, писаха, че наистина има припокриване на военна и разузнавателна мисия в интернет пространството, но е грешка да се приема, че те се допълват, вместо да си пречат.

Те изразиха публично това, което неофициално признават мнозина военни - че проблемът с “двойната шапка” е в във факта, че Алекзандър едновременно е този, който събира данни в киберпространството, и този, коъто оперира с тях, като е едноличен арбитър и за двете.

Отделно Пентагона обмисля от няколко месеца варианти за бъдещето на киберкомандването, включително повишаване на статута му до равнището на пълноправно бойно командване наравно с Централното и Тихоокеанското, съобщава вестникът.

БТА

 
Гърция задържа кораб с 20 000 калашника
09.11.2013, 10:20

Nour-MБреговата охрана на Гърция задържа кораб с 20 000 автомата "Калашников" край остров Сими в Егейско море, съобщи РИА „Новости".

Плавателният съд е доставен в пристанището Родос и е поставен под охрана. Според местните медии става дума за товарния кораб "Nour M", плаващ под флага на Сиера Леоне.

Той е тръгнал от украинско пристанище и плавал за турския град Искендерун. На борда му имало 59 контейнера. 56 от тях били с автомати и боеприпаси. Информацията за маршрута му обаче е противоречива.

В системата Marine Traffic за краен пункт е посочено сирийското пристанище Тартус. Друга електронна система посочва като краен пункт либийската столица Триполи, а капитанът заявил, че плава към турското пристанище Искендерун, което се намира в провинция Хатай, граничеща със Сирия.

Екипажът на плавателния съд се състоял от петима турци и трима индийци.

 
Започна строителството на първия M-346 за Израел
09.11.2013, 10:02

M-346Alenia Aermacchi започна крайното сглобяване на първия учебно-тренировъчен самолет M-346 Master за ВВС на Израел. Самолетът ще бъде предаден на израелците в средата на 2014 г.

В средата на 2012 г. Израел подписа договор за 30 самолета M-346 за замяна на днес използваните TA-4 Skyhawk, които в израелските ВВС ще се наричал Lavi.

Стойността на договора е за около $600 млн. Допълнителни съпътстващи договори по сделката са на стойност $250 млн. Към договора върви и офсетно споразумение, което задължава италианската страна да купи военно оборудване от израелски компании на същата стойност.

Освен ВВС на Израел, клиенти на M-346 са още Италия (15 самолета) и Сингапур (12 самолета).

http://aeropress-bg.com/

 
Бонусите на военните преседнаха на „калинките"
09.11.2013, 09:53

Големият трън в очите на обществото накрая ще се окажат не политиците, не Народното събрание, не Министерският съвет, не калинките, а армията. Защото е най-лесно. Военнослужещите са виновни за ранното им пенсиониране, за 20-те заплати, които получават при излизането в заслужен отдих, че имат по-големи отпуски, че не били спрели навреме нелегалните имигранти, че не ги гърмят на браздата, сякаш имат такова задължение.

А накрая, най-отгоре на всичко и че получават бонуси. Еднократните 300-350 лева, отпуснати им от Министерството на отбраната наскоро, се оказаха причина за завист. Негласно чиновници от другите ведомства роптаят пред шефовете си как за военните имало, а за тях - не. А като получавахте години наред пищно материално стимулиране, за незнайно какви заслуги, не питахте как живеят, нали? И сега се правите на ударени за факта, че много от тях харчат лични средства за гориво, за да могат да се обучават. За да продължи да има някаква армия изобщо, защото така, както е тръгнало, с орязването на бюджета според планираното свиване на Въоръжените сили, съвсем няма да има кой да вдигне дори една телена ограда за защита от чужденците.

На чиновниците и големите радетели за социален баланс обаче им преседнаха 300-те лева отгоре, които момчетата и момичетата в поделенията ще получат. Все едно тези 13,6 милиона лева от бюджета на министерството ще изядат и изпият чуждите средства и направо ще дестабилизират цялата икономика. А най-големият абсурд е, че армията е виновна хем за бонусите, хем че едва ли не служещите в нея са предизвикали бежанската криза, както и всички произтичащи от нея проблеми.

Отдавна Гранични войски трябвало да вдигнат ограда, даже стена с Турция. Такива мнения се чуват все по-често напоследък, но без и дума да се спомене за обезпечението на въпросните съоръжения. Все едно парите ще дойдат отгоре. Или по типичната чиновническа логика може би трябва да замразят даването на заплати за военните за няколко месеца и от тях да се вземат средствата за огради и стени? Това е мнението на онези бели якички, стоварени по министерства и агенции, за задълженията на армията и нейната работа.

Друг е въпросът, че и във военното ведомство има бол чиновници под пагон, които освен да лапат безразборно от и без това оскъдната хазна, седейки на бюрото, друга „полза" от тях няма. И те ще получат бонуси, пак за незнайно какви заслуги. Защото надали са били командировани да гасят горски пожари на 1000 метра надморска височина пресечени местности, нито да се справят с наводнения.

Допълнителните пари за 800-те от тях (около 300 хиляди лева) можеха да идат за друго - да се плати за ремонта на поне един от двигателите на приземените хеликоптери. Защото и този популистки въпрос как машините на ВВС са на земята, а пилотите им получават бонуси, се превърна в аргумент против 300-те лева. И накрая идва най-тежката за преглъщане истина - че същите тези чиновници са склонни с лека ръка да сложат кръст на армията с питане за какво им е.

Дали си спомнят обаче, че когато през 2012 г. се скъса дигата на язовир „Иваново" край Харманли удавените можеше да са десетки, ако не бяха военнослужещите. Тогава камерите даваха министрите, качили се по БТР-ите да оглеждат щетите и да отразяват тъжните им съчувствени физиономии заради трагедията в Бисер, която можеше да бъде предотвратена.

Тях всички ще помнят, но не и оскъдните кадри на военнослужещи, вадещи трупове и носещи на гърбове през калта възрастните хора, останали без дом. Та кой заслужава бонусите - те или калинките на Симеон Дянков, нагушвали се с по 50 бона годишно? Но нали е най-лесно армията да е виновна за всичко. Само дано не стигнем дотам да й проверяваме възможностите и уменията, защото ще се види, че 300 лева бонуси не стигат дори за закърпване на униформата и смяна на кубинките.

http://www.vsekiden.com/

 
ВМС на САЩ заподозряха двама адмирали в корупция
09.11.2013, 09:38

вицеадмирал Тед Бранч (Ted BranchКомандването на военноморските сили временно са отстранили от длъжност двама високопоставени офицери, които се подозират в участие в мащабна корупционна схема, съобщава РИА Новости.

Директорът на службата за морско разузнаване на САЩ вицеадмирал Тед Бранч (Ted Branch) и началникът на отдела за разузнавателни операции в същото ведомство контраадмирал Брюс Ловлес (Bruce Loveless) са били лишени от достъп до секретни документи и са изпратени в принудителен отпуск.

Официалният представител на американските ВМС Джон Кърби (John Kirby), Бранч и Ловлес се подозират в това, че преди да получат своите високи длъжности са имали незаконни делови отношения със сингапурска компания, която е получавала поръчки от ВМС на САЩ за обслужване на военни кораби в замяна на парично възнаграждение, скъпи туристически пътешествия и сексуални услуги.

По този случай вече са били арестувани други трима високопоставени военнослужещи.

 
Решения на Съвета по отбрана
09.11.2013, 08:59

На извънредно заседание на Съвета по отбрана вчера, 8 ноември , членовете на Съвета разгледаха кадрови въпроси, произтичащи от предстоящото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба, поради навършване на пределна възраст за заеманото звание, на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Цветан Харизанов и началника на Военномедицинска академия генерал-майор професор доктор Стоян Тонев.

Членовете на Съвета се обединиха около предложени кандидатури за назначаване на двете длъжности. Те решиха да се подготви проект на решение на Министерския съвет за предложение до президента на Република България за издаване на указ за назначаване на полковник доцент д-р Крум Кацаров за началник на Военномедицинска академия. В момента той е заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност.

Съветът по отбрана реши да бъде предложено на Министерския съвет да предложи на президента на Република България за началник на Националния военен университет „Васил Левски“ да бъде назначен аташето по отбрана на Република България в САЩ бригаден генерал Стефан Янев, считано от датата на изтичане на мандата му в САЩ.

http://www.mod.bg/

 

 
"Мирен страж 2013" - Поредно успешно представяне на авиобаза Безмер и ВВС
08.11.2013, 18:00

Авиобаза Безмер успешно се представи в поредното учение, този път това беше "Мирен страж 2013", с което бе сертифицирана 3-а Батальонна бойна група.

Предполетната подготовка започна по обичайния начин – строй на ИТС, проверки по специалности, завършили със зареждане на четири блока УБ-32 със 128 броя 57 мм неуправляеми реактивни снаряда С-5 (НУРС).........Прочети още

 
Анкара поиска да се удължат офертите за противоракетната система
08.11.2013, 17:32

Исмет ЙълмазТурция поиска участниците в наддаването за продажбата на противоракетна отбранителна система на Анкара да удължат срока на своите оферти, заяви военният министър на страната Исмет Йълмаз, предаде Ройтерс.

По този начин остават възможностите открити, въпреки че Турция възлага сделката на Китай.

Анкара избра китайската компания China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) за сделката, която е на стойност 3.4 милиарда долара.

Китайската компания е под американски санкции, тъй като нарушава Договора за неразпространение с предоставянето на оръжия на Иран, Северна Корея и Сирия. Западните съюзници на Турция са притеснение от този развой.

„Когато тези оферти са предоставени, всеки казва, че офертите му са валидни до определена дата, по отношение на цената и дата на доставка", поясни той за държавната телевизия TRT.

Ако има краен срок с първия, предложил най-добра оферта, ние ще се обърнем към втория. Така че ние искаме да удължите срока на вашите оферти, това е, което искаме, поясни военният министър.

Турция обяви през септември, че е избрала китайската противоракетна система FD-2000 пред американска и френско-италианска оферта. Китай е предложил най-добрите за Анкара условия и ще позволи на Турция да участва в производството на системата.

Източници заявиха за Ройтерс в края на октомври, че Анкара е поискала САЩ да удължи предложението си за „Пейтриът".

Йълмаз обяви, че Турция ще приветства нови оферти от трите страни, ако те променят условията си.

http://news.ibox.bg/

 
Военнотехническото сътрудничество на Русия с Египет
08.11.2013, 17:20

Русия е заинтересована от продажба на оръжия на Египет, въпросът опира само до парите, съобщи в петък представител на "Рособоронекспорт".

Той коментира съобщенията, че отбранителните контракти на сума над $4 милиарда ще се обсъждат идната седмица по време на посещението в Кайро на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Традиционните връзки между двете страни, съществуващи още от съветски времена, се запазват. „Готови сме да преговаряме с египетската страна за доставки както на нова военна техника, така и за ремонтиране на старата, продадена по време на СССР” – каза представителят на "Рособоронекспорт".

 
Водолази от Русия откриха британски ескадрен миноносец, потънал през 1919 година
08.11.2013, 17:15

Руски водолази откриха британския ескадрен миноносец F-96 „Витория”, потънал във Финландския залив през 1919 година, съобщиха от министерството на отбраната на Русия.

Корабът е бил потопен от руската подводница „Пантера” по време на Гражданската война в Русия. Тогава британската ескадра оказвала активна подкрепа на белогвардейците.

Таза атака станала първата победа в историята на съветския подводен флот. Сега британският кораб лежи в руски води на дълбочина около 30 метра. За историческата находка са оповестили британското Адмиралтейство.

 
Първа стъпка към връщане на старите условия за пенсиониране на военнослужещите
08.11.2013, 17:00

Законопроектът на Атанас Мерджанов и група народни представители от левицата за промяна на КСО, с който се връщат старите условия за пенсиониране на военнослужещите, т.е. отпадане на изискването за навършена определена възраст, бе  приет днес на първо четене. 99 от народните представители застанаха зад интересите на военнослужещите, 33 бяха „против”, а трима нямаха мнение и се въздържаха.

За второто четене този законопроект ще бъде обединен в един със законопроекта на Сергей Станишев и група депутати за замразяване увеличението на възрастта за пенсиониране на ниво от 2013 г. Той също бе приет на първо четене с гласовете на 95 народни представители...........Прочети още

 
Мозамбик планира да върне на въоръжение МиГ-21
08.11.2013, 16:48

MiG-21МО на Мозамбик е сключило договор с румънската компания Aerostar за ремонт на изтребители МиГ-21. Няма информация кога е сключен договора, но ремонтът вече е започнал. В интернет се качени снимки на МиГ-21бис с опознавателни знаци на ВВС на Мозамбик (Forca Aérea De Moçambique - FAM) в полет от летище Бакау, използвано от Aerostar.

Полетите с МиГ-21 в Мозамбик са прекратени в края на 1990-те години. По неофициални данни за сега Мозамбик е сключил договор за ремонт на шест МиГ-21бис и два МиГ-21УМ.

Официално Мозамбик никога не е получавал МиГ-21УМ и по всяка вероятност страната ги е закупила неотдавна. През 1982 г. ВВС на Мозамбик получават 48 изтребителя МиГ-21 бис, като в началото на 2000 година са снети от въоръжение.

http://www.pan.bg/

 
В страните от НАТО военните се пенсионират при много по-добър режим
08.11.2013, 14:00

Чрез всички социални права включително и правата на по-ранна пенсиониране, държавата изпълнява две функции. Първо, това е едно заслужено признание за ролята и значимостта на Въоръжените сили. От друга страна - това е начина, за стимулиране, включително по отношение на военната професия. Това са думи на министъра на отбраната Ангел Найденов по повод дебата за пенсионирането на военнослужещите.

Крайно не професионално звучат изказванията на членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество по въпросите за пенсионирането на военните. Тези хора или нямат информация, как се пенсионират военните в НАТО, или за пореден път искат да осакатят Българската армия, както е правено вече 23 години.

Проблемът с пенсиите е много болезнен за всички социални групи в България, поради което те лесно биват противопоставяни една на друга. Затова нека първо видим как се решава социалната защита в страните членки на Северноатлантическия пакт, в който членува и Българската армия..........Прочети още

 
Химици повишаваха способности на полеви условия
08.11.2013, 12:54

По време на полевата подготовка на химиците - специалисти се водеше ефективен учебен процес с пълно натоварване  на специалния - учебен полигон „Корен”, на който бяха отработени всички задачи по идентификация на бойни отровни и радиоактивни вещества, обеззаразяване на личен състав и бойна техника. Създадената добра организация за работа в бойната част допринесе за качественото изпълнение на всички задачи, включително и на тези провеждани в нощни условия. Цялата дейност по подготовката и провеждането на полевата подготовка нямаше да бъде възможна без оказаната навременна помощ от логистичните структури в командването на Сухопътните войски, които осигуриха необходимите резервни части за бойната техниката, ГСМ и технически средства за ЯХБЗ.

Личният състав от взводовете за радиационно и химическо разузнаване показа професионализъм при използването на приборите за радиационно и химическо разузнаване, с които изпълни задачи по детекция на радиоактивни и отровни вещества (имитатори) поставени на различни места в бойната част на полигона.

Специалистите дегазатори и санитари от 59 рота за ЯХБЗ – Горна Оряховица с командир капитан Димитър Янков демонстрираха завидно майсторство при обеззаразяването на заразен личен състав и бойна техника. Ротата на старши лейтенант Павел Бранимиров Найденов от военно формирование 42600 – Мусачево беше първенец при устройването на пункт за специална обработка, като немалка заслуга за това изигра ролята на младши сержант Цветан Иванов Петров командир на станция за ликвидиране на последствията. Добра мотивация и синхрон в действията показаха и специалистите от ротата за ЯХБЗ на 2 мбр под ръководството на капитан Иван Иванов. Взводовете и ротите за ЯХБЗ усъвършенстваха действията си при боравене със средствата за защита и развръщане на постове за ядрено, химическо и биологическо наблюдение, като най-добре се представиха разчетите от ротата на капитан Атанас Боянов Колев (Мусачево). Задачите задължително завършваха с провеждане на частична санитарна обработка.

http://landforce.mod.bg/

 
Изтребител МиГ-29 се разби в Индия, пилотът е жив
08.11.2013, 12:04

МиГ-29Изтребител МиГ-29 (рег. КВ 735) на индийските ВВС се разби днес в 11:29 местно време в западния щат Гуджарат, пилотът успешно се е катапултирал, съобщава Business Line.

Инцидента е станал в района на авиобаза Джамнагар. Провежда се разследване на произшествието.

Други подробности за сега не се съобщават.

ВВС на Индия сега разполагат с около 70 самолета МиГ-29
 
ВВС на РФ ще получат 145 милиарда долара за оръжия до 2020 година
08.11.2013, 10:30

Юрий Борисов Според съобщение на МО на РФ от вчера, 7 ноември 2013 година, заместникът на министъра на отбраната Юрий Борисов е провел работно заседание в ФГУП «ЦАГИ професор Н.Е.Жуковски». Темата е била държавните оръжейни доставки. Станаха известни някои интересни данни.

За ВВС до 2020 година ще бъдат отделени 4500 милиарда рубли (около 145 милиарда долара) за оръжия, което е 25% от всички държавни разходи за оръжия за ВВС. От тях 85% или около 123 милиарда долара са за нови и 22 милиарда долара модернизация на стари оръжия.

Според зам. министър Борисов парите ще бъдат достатъчни за 70% нови машини във ВВС до края на 2020 година.

Съобщението е на страницата на МО

Коментар:

Наскоро стана ясно, че по програмата ще бъдат модернизирани 10 бомбардировача Ту-160, като първия етап ще струва около 35-36 милиона долара на самолет, а втория около 15-20. Още 450-500 милиона долара ще бъдат дадени за оръжия за тях на първи етап или 1-2 милиарда ще бъдат за 10 Ту-160М.

http://aeronews.alle.bg/

 
Колумбия се оплака, че Ту-160 са навлезли във въздушното ѝ пространство
08.11.2013, 10:10

Tu-160Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос се оплака, че руски стратегически бомбардировачи са наруши въздушно пространство, което Колумбия смята за свое, без предварително да са заявили това.

Инцидентът се е разиграл на 1 ноември 2013 г., около 11,00 часа местно време, когато два Ту-160 от състава на руските ВВС (с бордни номера и имена - RF-94104/ "05" "Александр Голованов" и RF-94115 / "08" "Виталий Копылов") по време на изпълнение на полет от Каракас. Венецуела до Манагуа, Никарагуа. Двата самолета са навлезли над въздушно пространство, което Колумбия смята за свое, чрез обявяване на за 200-милната зона от крайбрежието на страната за териториални води.

Двата бомбардировача са били открити от радарен пост на остров Сан Андреас (намиращ се в близост до крайбрежието на Никарагуа) и за прехват по тях са излетели два изтребителя Kfir C.10 от състава на 111-та ескадрила базирана в Паланкеро. Изтребителите са прехванали и ескортирали руските бомбардировачи до напускането на въздушното пространство на Колумбия. – (видео)

Колумбийският президент е отправил дипломатическа нота до руското правителство с протест за това, че правителството му не е било уведомено за прелитането. В същото време колумбийските медии разпространиха видео от прицелно-обзорен контейнер на Kfir, който показва двата руски бомбардировача.

http://aeropress-bg.com/

 
Rooivalk влезе в бой
08.11.2013, 10:04

Denel DH-2 Rooivalk Южноафриканските щурмови вертолети Denel DH-2 Rooivalk минаха през бойното си кръщение на 4 ноември 2013 г. Двойка вертолети са нанесли удар по позициите на партизани от групировката М23 в Демократична република Конго.

Южна Африка изпрати три вертолета Rooivalk в Демократична република Конго в рамките на мисията на ООН MONUSCO. Машините пристигнаха в края на октомври и според южноафриканските медии това е била първата им задача, в рамките на която са подкрепяли сили на ООН в операция срещу бунтовниците от М23 в близост до границата с Руанда.

Според местните медии двата вертолета са подходили към целта скрити в облаци и са атакували зенитни позиции и бункери на бунтовниците с 70-mm неуправляеми ракети. Не е имало бойни повреди по южноафриканските щурмови вертолети.

Rooilvak прави първия си полет през януари 1990 г. След години на недофинансиране на програмата са произведени едва 12 серийни вертолета, които официално са приети на въоръжение във ВВС на Южна Африка през 2011 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия успешно изпита балистична ракета „Агни-I”
08.11.2013, 09:47

Днес Индия проведе успешни изпитания на балистична ракета със среден радиус на действие „Агни-I”, която може да носи и ядрена бойна глава.

Изстрелването е било извършено от остров Уилер в Бенгалския залив.

Разработването на „Агни-I” с обсег до 700 км. започна през 1999 година. Решение за началото на серийно производство бе прието през 2004 година.

Балистичните ракети от класа „Агни” са създадени в рамките на комплексната програма на министерството на отбраната на Индия. – Още индийски ракети

 
Вълнуват ли ни разходите за отбранa?
08.11.2013, 09:35

Обвиненията за липса на прозрачност и внушенията за повсеместна тайнственост в управлението на държавата, сипещи се през последните месеци, така превзеха публичното говорене, че незапознатият с нашенските нрави чужденец току-виж реши, че българите живеем в непрогледна информационна мъгла. Едва ли не като севернокорейци. Истината, разбира се, е по-различна. А тя е, че в страната има обща незаинтересованост от случващото се. Онова, което е различно от скандала, от жълтата тема на деня, изискващо повече интелектуални усилия, остава встрани от масовото внимание и вкус.

Ето сега се обсъжда Бюджет 2014. Колко са например разходите на България за отбрана? Имате ли поне приблизителна представа? На проведената в БАН на 21-22 октомври тази година конференция "Национална сигурност: актуални въпроси, подходи, решения" докторът по икономика Катя Пейчева от Военната академия "Г.С.Раковски" огласи данни от свое проучване, правено съвместно с Института за икономически изследвания на БАН. През 2010 г. на 3000 български домакинства са зададени въпроси, свързани с обществената услуга - отбрана на страната. Отговорите "не знам", "не ме интересува" варират между 22% и 23% и достигат до 96% обществена незаинтересованост............Прочети още

 
Скоро руските БЛА ще станат 2-2,5 пъти по-леки
08.11.2013, 09:25

Тверският Всерусийски научноизследователски институт за синтетични влакна (ВНИИСВ), влизащ в холдинга «РТ-Химкомпозит», е разработил нова технология за получаване на изключително здрави армирани нишки от свръхвисокомолекулярен полиетилен (СВМПЭ). Съгласно съобщението на холдинга новите нишки в състава на композитни материали ще позволят се намали масата на планера  на безпилотните летателни апарати 2-2,5 пъти.

Новите нишки притежават голяма здравина, малка плътност и радиопрозрачност в широк диапазон. Освен това материалите на основата на такива нишки се отличават с малко влагопоглъщане, благодарение на което намаляват риска от обледеняване на безпилотните апарати и последващото разкъсване на корпуса. Композиционните материали с нишки от СВМПЭ са по-устойчиви на вибрации, удари и въздействието на различни химически вещества. Кога именно се планира да започне серийното производство на материали на основата на армирани нишки от СВМПЭ, не се уточнява. В момента руските предприятия се занимават с производството на широк спектър от леки разузнавателни безпилотници, като «Дозор-600», «Инспектор 301», «Орлан-10» и «Форпост». Някои от тях вече са приети на въоръжение от Министерството на отбраната на Русия и Федералната служба за безопасност.

Очаква се през 2018 г. да се появи първият летателен образец на новия боен безпилотен летателен апарат с маса 20 тона, с чиято разработка на базата на Т-50 (ПАК ФА) се занимава компанията «Сухой». През 2015-2016 г. се планира да се създаде боен безпилотник с маса пет тона. С неговата разработка се занимават компаниите «Сокол» и «Транзас». – Още БЛА

http://www.duma.bg/

 
569 години от Битката при Варна отбелязва Парк-музей „Владислав Варненчик”
08.11.2013, 09:15

569-та годишнина от Битката при Варна, състояла се през 1444 г., ще бъде отбелязана с военен ритуал и полагане на венци и цветя в Парк-музей „Вл.Варненчик”. Това съобщиха от музея. На 10 ноември (неделя) музеят ще приема безплатно своите посетители през целия ден. От 10.00 до 12.00 ч. ще бъде отворена и работилницата за рицарски занаяти, където всеки ще може да научи повече за живота на средновековните рицари. Парк-музей „Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, посветен на битката на народите, състояла се на 10.ХІ. 1444г. между 20-хилядната съюзническа християнска европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и 60-хилядните османо-турски войски на султан Мурад ІІ. Изграден в центъра на бойното поле между две тракийски могили, от началото на миналия век до днес комплексът се е превърнал в място за поклонение пред паметта на загиналите бойци в общата антиосманска борба, започнала през 1440г. с подписването на уния между Унгарското кралство и Полша за организиране на антиосманска кампания и прогонване на нашествениците от Европа. Начело на кампанията застава юношата - крал Владислав ІІІ Ягело, който предприема два похода към турската столица Одрин и достига до пределите на България. Първият, наречен „дълъг поход”, е осъществен през 1443/4г. Обединените 40 - хилядни кралски войски минават победоносно през Ниш, Пирот и София. Достигайки до Златица, те са принудени да се върнат обратно в Унгария заради изключително суровата зима и заледените проходи през Балкана. Този поход е успешен в дипломатическо и военно-политическо отношение, но на българите не носи свобода. В навечерието на 569-та годишнина от битката при Варна се отбелязва и 570-та годишнина от началото на антиосманската кампания на Балканите, започнала през есента на 1443 г. През септември 1444г. започва вторият поход. 16-хилядната армия минава Дунава при Оршова и през Дунавската равнина се отправя към Черноморието. На 10 ноември двете армии се срещат за решително сражение пред крепостта Варна. Първи атакуват турците. След променлив успех християните постигат превес - към средата на деня двата османски фланга са отблъснати назад. С 500 рицари кралят се спуска в атака срещу 10- хилядния яничарски център, охраняващ султана. Въпреки героизма на краля и неговите бойци, кралският отряд е разбит, а кралят – посечен от яничарска сабя. По заповед на султана набучената на копие кралска глава се разнася по бойното поле, което обезкуражава и дезорганизира християнските войни. При Варна загиват 10 хиляди българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, хървати, босненци, румънци, рутени и рицари кръстоносци. Българският и останалите поробени европейски народи се разделят за векове напред с мечтата си за скорошно освобождение.

http://www.focus-news.net/

 
Министърът на отбраната награди офицери от тила
08.11.2013, 09:06

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов връчва награден знак „За принос към МО” на полковник от запаса Иван Йорданов.  Снимка Димитър БебеновВ ЦВК снощи се проведе тържество по повод 128 години от създаването на Тила на Българската армия и 20 години от учредяването на Клуб „Тил „Генерал Герман Германов” към Столичната организация на СОСЗР.

Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната и с решения на централното и столичното ръководство на СОСЗР бяха наградени генерали и офицери, членове на клуба, служили дълги години в строя на Българската армия и нейните тилови органи. Тилът е последен в оперативното построение на войската, но никога не е бил на опашката, бе категоричен председателят на клуба полковник от запаса Иван Йорданов.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов връчи наградни знаци „За принос към МО” на полковниците от запаса Иван Йорданов и Георги Иванов, които са удостоени с това отличие със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. Той поздрави членовете на клуба и говори за задачите, които решава днес министерството. От името на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов бяха връчени предметни награди. Девет души бяха обявени за почетни членове на СОСЗР. За високата оценка благодари полковник от запаса Георги Иванов.

Многобройни бяха поздравителните адреси. Да уважат членовете на клуба на тържеството дойдоха лично председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Столичния съвет на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, председателят на Съюза на военоинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Марин Калонкин, както и други представители на военно-патриотичните организации.

Председателят на клуба полковник от запаса Иван Йорданов връчи поздравителни адреси и паметни подаръци на навършилите 80 години генерал-майор Петър Радулов, полковник Васил Петков и полковник Господин Петров и полковник Димитър Ив. Димитров, който чества своята 70-годишнина.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Днес празнува Асоциацията на Сухопътните войски. Става на осем години
08.11.2013, 09:01

Кирил Цветков Асоциацията на Сухопътните войски става днес, 8 ноември, Архангеловден, на 8 години. Поздравяваме нейния председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и членовете й, отдали десетки години от своя живот за армията и Въоръжените ни сили.

Тази неправителствена организация самостоятелно и заедно с останалите сдружения от Обществения съвет по въпросите на отбраната се отличава с активна позиция по въпросите на националната сигурност, явява се един от радетелите за издигане престижа на военната професия и подобряване социалното положение на запасните и резервистите.

Честит рожден ден!

 

http://www.otbrana.com/

 

 
Програма за честване на празника на Сухопътните войски
07.11.2013, 17:28

На 19 ноември най-големият вид въоръжени сили - Сухопътните войски честват своя боен празник. През настоящата година той е свързан с тържественото отбелязване на 128-ата годишнина от победата в Сръбско-Българската война от 1885 година и 40 години от създаването на Командването на Сухопътните войски.

Съгласно утвърдения от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов план за подготовката и тържественото отбелязване на Празника на войските е предвидено провеждането на следните мероприятия:

   - На 11 и 12.11.2013 г. ще се проведе турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски на полигон „Люляк” гр. Стара Загора и традиционния турнир по стрелба с пистолет „Макаров” за представителите на СМИ. На 12.11. е ритуалът по награждаване от генерал-майор Нейко Ненов на завоювалите призови места в турнирите по стрелба, и представителите на СМИ, отразявали най-активно дейността на Сухопътните войски през 2013 г.

   - На 13.11.2013 г. личният състав от Командването на Сухопътните войски  и представителите на военно-патриотичните съюзи ще вземат участие в традиционния поход „По стъпките на Сливнишките герои”. Ще се премине през местата, където от 5 до 7 ноември 1885 г. са проведени боевете от героичната Сливнишка епопея. На Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война, край с. Гургулят, командирът  на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще награди военнослужещи и цивилни служители от СВ. На Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война, генерал-майор Нейко Ненов ще връчи юбилейна монета „40 години КСВ” на генералите, които са били начело на Сухопътните войски от създаването на Командването на Сухопътните войски през 1973 година;

    - На 14.11.2013 г. в ЦВК е традиционната среща на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов с генералите от резерва – бивши командващи, заместник-командващи, началници и заместник-началници на Командването на Сухопътните войски;

   - На 15.11.2013 г. от 10.00 часа на полигон „Сливница”  под патронажа на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще се проведе стрелково състезание с участието на генерали от запаса, представители на Българския общонароден съюз „Бойна дружба” и Асоциацията на военните аташета акредитирани в Република България.

Кулминацията на празника е тържествено събрание-концерт в театър „Българска армия” на 18.11.2013 г. от 10.00 ч. Там, от името на министъра на отбраната и началника на отбраната, ще бъдат наградени военнослужещи от Сухопътните войски. Съгласно утвърдените от командирите планове, военните формирования от състава на Сухопътните войски ще отбележат Празника на войските с тържествени събрания, спортни състезания, походи до исторически места, посещения на музей, концерти и срещи с ветерани. Със заповеди командирите на военните формирования ще наградят военнослужещи и цивилни служители, постигнали добри и отлични резултати при изпълнението на служебните и функционалните си задължения. На 18.11.2013 г. във всички военни формирования ще се проведе „Ден на отворени врати”, на който ще бъдат поканени ученици, представители на местната власт и СМИ. – Още за СВ

http://landforce.mod.bg/

 
Информация от МО
07.11.2013, 17:18

 

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за предаването „Това е България” на Радио „Фокус" (pdf)

 
За една година три батальонни бойни групи сертифицираха Сухопътните войски
07.11.2013, 16:47

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев даде висока оценка на подготовката на Третата батальонна бойна група.

В същото време той изрази тревога от намаляването на разходите за отбрана. Непрекъснато падаме под заложените 1,5 процента от БВП, посочи президентът, което се отразява на модернизацията на армията.

Проектобюджетът за следващата година предвижда 1,28 на сто от БВП за Министерството на отбраната, отбеляза държавният глава.........Прочети още

 
Тайван получи първите AH-64
07.11.2013, 15:18

AH-64Тайван е получил първите шест щурмови вертолети AH-64E Apache Guardian. Машините се пристигнали на островната страна в разглобен вид и се чака тяхното сглобяване и облитане.

Машините са част от сделката за доставка на 30 щурмови вертолета Apache, която Тайван сключи през юни 2011 г. Втората пратка щяла да пристигне до края на годината, а цялата поръчка да се изпълни до края на 2014 г.

Тайван, който в момента разполага с около 60 щурмови вертолета AH-1W Cobra, става първия експортен клиент на новия вариант на Apache, който получава вертолетите си.

AH-64E Apache Guardian (до скоро известен като AH-64D Apache Block III) е подобрена версия на AH-64D, която има по-мощни двигатели T700-GE-701D, подобрена трансмисия, нови композитни носещи винтове, нова авионика, включително и възможност за контрол над безпилотни апарати и други подобрения. – Още за AH-64

http://aeropress-bg.com/

 
Руско-италианските учения
07.11.2013, 14:46

Днес корабът за борба с подводници „Сметливий” на Черноморския флот на Русия, есминецът „Дюран де Ла Пене” и фрегатата „Есперо” на Военноморските сили на Италия потеглиха от пристанище Таранто в Йонийско море за провеждане на морската фаза на руско-италианските учения „Ionieks-2013”.

Екипажите на корабите вече тренираха взаимодействие в размяната на информация за съпровождани цели при съставянето на обща картина на въздушната и надводна обстановка.

Ученията "Йониекс" се провеждат от 2004 година и станаха традиционно ежегодно мероприятие за международно сътрудничество между ВМФ на Русия и ВМС на Италия.

 
Тържественият парад на Червения площад – дан на памет на защитниците на Москва
07.11.2013, 14:25

На Червения площад в Москва за 11-ти пък се състоя тържествен марш в чест на легендарния парад на 7 ноември 1941 година. В тържествения марш по паважа на площада минаха повече от две хиляди войници и офицери на Руската армия, облечени по военна униформа от онези години.

Кавалеристи и зенитчици, пехотинци и бойци на народното опълчение минаха в единен строй. От трибуните марша наблюдаваха близо 8000 гости, сред които имаше и ветерани на войната. Кметът на Москва Сергей Собянин се обърна към тях с думи на благодарност:

   - В този ден ние отново скланяме глави пред паметта на онези, които не доживяха до Деня на Победата. Благодарим ви, наши скъпи ветерани, гордеем се с вас и се радваме, че днес вие отново сте с нас. Заедно с вас празника посрещат вашите деца, внуци и правнуци.

Преди началото на марша участниците в парада разиграха пред зрителите една малка реконструкция на битката за Москва. В самия марш участваха възпитаници на 28 кадетски училища, курсанти на суворовски училища и членове на военно-патриотични клубове, младежки отряди от Москва, общо близо 3000 души. На трибуните присъстваха техни връстници и приятели от други градове на Русия. Както каза гостенинът от Минск Сергей Биков, провеждането на марша става добра традиция:

   - Радва, че тези исторически дати не се забравят, че младежта помни за загиналите, онези, които не се върнаха от войната. И техния марш е дан на уважение към всички загинали войници.

Онзи ноемврийски марш на 1941 година се състоя, когато хитлеровите войски бяха съвсем близко, когато тътенът на канонадата се чуваше вече в московските покрайнини. Дръзкото решение на съветското командване за провеждането на парада в тези условия даде надеждата, че Червената армия има сили и кураж за окончателна победа.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В САЩ пуснаха на вода нов авионосец
07.11.2013, 14:17

На 5 ноември 2013 година беше пуснат на вода първият кораб от новия клас America. Той е LHA (от "Landing Helicopter Assault") в свободен превод авионосец за ударни хеликоптери. Въпреки, че формално той продължава редицата кораби от същия тип клас Tarawa (произведени 5 кораба между 1976 и 1980 година), той конструктивно е по-близо до по-големите кораби от клас Wasp и конструкцията на последният от тях USS Makin Island (LHD-8) (водоизместване 41 650 тона при дължина 258 метра).

USS America (LHA-6) има водоизместване при пълно натоварване 45 700 тона и дължина от 257 метра. Предполага се, че стандартно ще има до 12 MV-22B Osprey за транспорт, 6 STOVL F-35B Lightning II , 4 CH-53K за тежки товари, 7 ударни хеликоптера AH-1Z/UH-1Y и 2 Navy MH-60S Knighthawks за търсене и спасяване. Възможна е усилена конфигурация от 20 F-35B и 2 MH-60S.

Първият кораб от класа America няма докова камера за разлика от корабите от класове Tarawa и Wasp. Това повече го прави самолетоносач, отколкото универсален десантен кораб. Възможно е на следващите 10 кораба от класа, които трябва по план да бъдат изградени, тя да бъде възстановена.

Цената на проекта според оценките е около 7 милиарда долара, като половината е самото строителство, а другата половина проектирането му извършено от Huntington Ingalls Industries

http://aeronews.alle.bg/

 
Армията няма да участва в патрулите за справяне с бежанската криза
07.11.2013, 13:56

Ангел НайденовБългарската армия няма да участва в предвиденото увеличаване на броя на патрулите за справяне с кризата с бежанците. Това заяви пред Фокус министърът на отбраната Ангел Найденов, като уточни, че армията ще е готова да окаже съдействие тогава, когато то бъде поискано.

Найденов коментира и предупреждението на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс, че идеята за затварянето на българската граница за бежанци не е добра. По думите му страната не затваря границата, а изгражда съоръжение, което е наложително заради сигурността на държавата ни.

 „Нелегалното преминаване на „зелената граница" е престъпление по смисъла на закона и това е нарушение не само по българското законодателство. Ние на практика ще изградим съоръжение с дължина 33 километра в зона със силно пресечен релеф, който затруднява видеонаблюдението и не позволява бърза реакция на гранично-полицейските части от българска страна", заяви министърът.

Найденов добави, че страната ни си дава сметка за отговорностите, които е поела като страна-членка на ЕС по отношение на предоставянето на убежище на бежанци, но същевременно не трябва да се забравят отговорностите към сигурността на българите.

 
Сто и една година от победоносната атака на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” отбелязва Военноморският музей
07.11.2013, 12:48

На 8 ноември (петък), в 11.00 часа, пред паметника на капитан I ранг Димитър Добрев, до сградата на Военноморския музей във Варна, с поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 101-ата годишнината от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“.

Пред подвига на военните моряци, ще се поклонят членовете на клуб-миноносец „Дръзки“, ветераните и настоящите моряци от Първи дивизион патрулни кораби, както и целият екип на Военноморския музей.

На 8.11.1912 г. (21.11.1912 г. по нов стил) торпедоносецът „Дръзки“ под командването на мичман I ранг Георги Купов поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие“. Турският кораб е изваден от строя и не участва в бойните действия до края на войната.

Тази морска победа над многократно превъзхождащия противник показва на целия свят, че България има изграден и боеспособен военен флот, с който може да се гордее. – Още за „Дръзки”

http://www.museummaritime-bg.com/

 
Универсалният ракетен комплекс „Корнет”
07.11.2013, 11:22

В град Тула, край Москва, е създадена нова модификация на противотанковия комплекс „Корнет”. За разлика от своя предшественик „Корнет-Е”, добре познат на индийските военни, новият комплекс може да води огън и по въздушни цели.

Новата модификация е способна едновременно да следи два обекта и при необходимост да поразява всеки от тях със залп от 2 ракети, разказва един от създателите му Олег Ястребов:

   - В този комплекс е реализиран принципът на автоматизъм. Задача на оператора е само да фиксира целта. А по-нататък той практически не се намесва в работата на комплекса.

Обектите на противника се следят от няколко системи едновременно, които позволяват на оператора да засича бронираната техника на врага на разстояние 10 километра по всяко време на денонощието. Способностите, на които може да завиди някой фантастичен супергерой, с това не приключват. По време на полеви тестирания „Корнет” доказа, че може да контролира не само земята, но и въздуха, казва специалистът по противотанково оръжие Игор Черносвитов:

   - Безпилотни апарати, хеликоптери, щурмови самолети – по време на тестирането се убедихме, че нашият комплекс е в състояние да ги засича и ликвидира.

За целта комплексът има два типа ракети – противотанкови и противовъздушни. Системата може да порази 8 цели, след което бързо се презарежда – в комплекта й има още 8 контейнера с ракети.

Новият комплекс е универсален. В сегашния си вариант той вече може да се монтира на бронирани джипове тип „Тигър”. Има варианти за използването му с бронетранспортьори и бронирани машини на пехотата. На тези платформи бойният им запас се увеличава, а самият комплекс се обзавежда с автоматична система за презареждане. – Още за ПТРК „Корнет-Е”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първата руска подводница за Виетнам
07.11.2013, 11:15

Днес на виетнамския поръчител ще бъде предадена първата (HQ-182 Hà Nội, строителен номер 01339) от шестте поръчани дизелови подводници от проект 06361 на завод „Адмиралтейски верфи” в Санкт Петербург. Контракта бе подписан през декември 2009 година и е на стойност около 2 милиарда долара.

Сега в завода се подписва техническият акт за предаване на подводницата на Виетнам. Окончателният документ ще бъде подписан през януари 2014, когато подводницата пристигне във Виетнам.

Втората подводница от серията сега провежда изпитания в Балтийско море.

 
Гръцки изтребители провокират и застрашават учебни полети на турски бойни самолети над Егейско море
07.11.2013, 10:56

Гръцки изтребители извършват провокативни действия и летят опасно близо по време на учебни полети на турски бойни самолети в международното въздушно пространство над акваторията на Егейско море, информира турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

В съобщение на Генералния щаб се посочва, че става въпрос за рутинни учебни полети на турски изтребители Ф-4Е/2020 в район, намиращ се северно от остров Ахикерия и южно от остров Самос (на турски – Сисам).

Турските бойни самолети са засечени на радарите и взети на прицел в продължение на четири минути от изтребители Ф-16 от състава на ВВС на Гърция. За случая е уведомено турското външно министерство с оглед предприемане на съответни дипломатически постъпки пред гръцката страна, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

http://www.focus-news.net/

 
Вече разпространяват материалите за подготовка на учениците за отбраната на страната
07.11.2013, 10:45

Централното военно окръжие (ЦВО) е готово с двете книжки с разработените теми за задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната. Това каза началникът на ЦВО полковник Стоян Стаматов на среща с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на която бе подписано и споразумение за сътрудничество. Учебните помагала са издадени от „Военно издателство” – ЕООД.

Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили, тоест т.нар. военно обучение. Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа в девети клас и 5 учебни часа в десети клас от определените в учебните планове часове на класа. Това е регламентирано в Закона за резерва на Въоръжените сили. Началото е 1 декември т.г.

Във връзка с това в ЦВО върви напрегната и мащабна дейност. Подготовката ще се води в 4 548 паралелки в цялата страна. Материалите са разпространени и в дискове. Те са качени на сайта на МО и на ЦВО. Военнослужещите ръководители се обявяват със заповед на министъра на отбраната, а тези от структурите на ЦВО – със заповед на началника. През следващата седмица предстоят семинари за обучението им във Военна академия „Георги С. Раковски”, във военните училища във Варна, Велико Търново и Шумен  и в Плевен. На учебен филм се заснемат два открита урока в 68 бригада „Специални сили” в Пловдив и в 61 механизирана бригада в Карлово.

Сериозен интерес има към войнишките длъжности, каза още полковник Стаматов. За обявените 370 места в Сухопътни войски към 1 ноември са подали документи 2295 кандидати. 1999 от тях са отишли на медицински прегледи, като 1423 са годни за военна служба.

http://www.otbrana.com/

 

 
Министърът на националната отбрана на Република Гърция Димитрис Аврамопулос пристига на официално посещение в нашата страна
06.11.2013, 18:05

Димитрис Аврамопулос Министърът на националната отбрана на Република Гърция Димитрис Аврамопулос пристига днес, 6 ноември, на двудневно официално посещение в Република България. Визитата е по покана на министъра на отбраната Ангел Найденов. В състава на гръцката делегация е и началникът на Генералния щаб генерал Михаил Костаракос.

По време на официалните разговори двамата министри ще обсъдят въпроси по двустранното сътрудничество в областта на отбраната и перспективите за неговото развитие, както и взаимодействието между България и Гърция в рамките на регионални инициативи, НАТО и ЕС.

В програмата на посещението на гръцката делегация са включени и срещи на министър Димитрис Аврамопулос с президента на Република България Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

 
Заключителен етап на тактическото учение на Сухопътните войски „Мирен страж – 2013 г.“ ще се състои утре на полигон „Ново село“
06.11.2013, 17:59

Заключителен етап на тактическото учение за национално сертифициране на 3-та батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски ще се проведе утре, 7 ноември, на учебен полигон „Ново село“. Действията на военнослужещите от 61-ва механизирана бригада, Карлово, ще се наблюдават от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и от командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили - генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

Тактическото учение „Мирен страж - 2013 г.“ е финален етап от подготовката за сертифициране на 2-ри механизиран батальон и придадените му формирования, които образуват 3-та батальонна бойна група. По време на тренировките осигуряването на близка авиационна поддръжка и авио-медицинска евакуация се извършва от екипажи от авиобазите Безмер и Крумово, и от екипи на Военномедицинска академия. В „Мирен страж - 2013 г.“ участват и военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

В деня за високопоставени гости и представители на медиите утре ще бъдат демонстрирани способностите на щаба и формированията от 3-та батальонна бойна група за участие в съвместни операции.

Планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, а директор на учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

http://www.mod.bg/

 
Противоракетна отбрана за “чайници”
06.11.2013, 17:52

На 23 октомври 2013 година в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия – НАТО. Както обикновено, Москва активно възразяваше против строителството на елементи за ПРО на територията на Полша и Румъния при съдействието на САЩ.

Генералният секретар по време на срещата заяви, че нито НАТО, нито Русия засега не са се договорили за някакви  параметри на евентуално сътрудничество в тази област.  “Но ние всички сме съгласни, че по-нататъшните  консултации са път напред”, – каза Расмусен.

“Съвместната работа в тази област не се получава. Програмите за ПРО в Европа се развиват, на нашите безпокойства не се обръща внимание”, – фиксираха от руска страна...........Прочети още

 
Сеул влиза в надпреварата за създаване на самолетоносачи
06.11.2013, 17:38

Южна Корея може да построи свой собствен самолетоносач до 2036 година и да закупи изтребители с вертикално излитане и кацане за базиране на своите универсални десантни кораби „Докдо” още до 2019 г, съобщи изданието „Defense News”. Тази стъпка ще се отрази на общата военнополитическа обстановка в Азия, отбелязва военният експерт Василий Кашин.

В момента корейският флот има един универсален десантен кораб от типа „Докдо” с водоизместимост около 19 хиляди тона. Корабът може да носи 10 хеликоптера, но в проекта изначално е било предвидено специално покритие на палубата за излитане, способно да издържа високите температури при полетите на самолетите с вертикално излитане и кацане, като F-35B. „Докдо” се разглеждат като елемент от бъдещия корейски голям океански флот.

Действащите сега планове предвиждат серия от два кораба. По данни на „Defense News”, вторият кораб от серията ще бъде оборудван с трамплин за улесняване на излитането на самолетите, и по такъв начин ще стане пълноценен лек самолетоносач. Преди 2036 година е възможно строителството на два леки самолетоносача с водоизместимост около 30 хиляди тона. При това, прототип за тях ще бъде италианският самолетоносач „Cavour”, способен да носи 30 самолета.

Програми за строителството на самолетоносачи реализират днес и други страни в региона. Може да се каже, че в Азия днес започва „надпревара за създаването на самолетоносачи”.

Япония вече има три „ескадрени миноносеца-хеликоптероносачи”, които имат всички характеристики на леки самолетоносачи, въпреки че сега на тях се базират само хеликоптери. Индия изцяло превъоръжава самолетоносачите си с руска помощ. Филипините преди известно време обсъждаха възможността за закупуване от Испания на сваления от експлоатация лек самолетоносач „Принцът на Астурия”.

Първият изцяло китайски самолетоносач в момента се строи в Шанхай, докато ремонтираният бивш съветски кораб „Варяг” бе превърнат в самолетоносача „Ляонин” и активно се използва за обучение. Китай също така работи над самолет за далечно радиолокационно откриване за самолетоносачите, напомнящ американския „E-2C Hawkeye”.

От всички азиатски страни, само Китай реализира напълно самостоятелна програма за самолетоносачи. Индия в момента разчита на подкрепата на Русия, която е построи за индийците самолетоносача „Викрамадитя”. Русия също така съдейства на индийската индустрия за строителството на още един самолетоносач и доставя палубните самолети „МиГ-29К/КУБ”. Япония и Южна Корея внасят американска военноморска техника, и ако те решат да превърнат корабите си, носещи самолети, в пълноценни самолетоносачи, те могат да се обърнат към американския опит.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Полша получи последните два C-295
06.11.2013, 17:15

С-295Airbus предаде на МО на Полша последните два военнотранспортни самолета С-295, съобщава Jane's.

Самолетите са кацнали на 2 ноември 2013 г. във военновъздушната база Балице до Краков. Те са последните от петте, закупени в рамките на договор на стойност 262 милиона щ.д., сключен през 2012 с Airbus.

Така ВВС на Полша са получили общо 17 военнотранспортни самолета С-295, първите осем от които са купени през 2001 г. за 212 милиона долара. Този договор е съдържал опция за още четири самолета С-295, които са доставени през 2006 и 2007 г. и са стрували общо 109,1 милиона долара.

В договора от 2012 г. е включена логистична поддръжка в рамките на десет години след последната доставка, както и доставка съответното оборудване и тренажор.

Към момента полските ВВС разполагат с 16 самолета С-295 – един катастрофира на 23 февруари през 2008 г., при което загиват 20 военнослужещи, сред които и генерали от ВВС.

http://www.pan.bg/

 
Китай създава индустриална база за производство на безпилотни самолети
06.11.2013, 14:10

Индустриална база, в която ще се разработват и произвеждат бойни безпилотни самолети, ще се появи в южния район на Пекин - Дасинг, съобщиха днес китайските медии.

В базата ще се извършват всички етапи от създаването и работата с безпилотните самолети - от разработката и производството, до тестовите полети и обслужването след продажбата. Тази база, която ще стане първата по рода си в Китай, е с площ от 14 400 квадратни метра.

При достигането на пълния капацитет на базата през 2015 г., се очакват приходи в размер на 1,6 милиарда долара, през 2020 г. - 4,8 милиарда, а през 2025 г. - 16,1 милиарда.

 
Издали сме над 60 лиценза за износ и внос на оръжия
06.11.2013, 12:57

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС отбелязва в доклад за 2012 година, че е разгледал 96 заявления и е взел решения за издаване на 13 пълни едногодишни и 50 пълни тригодишни лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия/износ и внос на продукти, свързани с отбраната.

По-конкретно става въпрос за: три ограничени едногодишни и четири ограничени тригодишни лиценза за износ, внос и трансфер на оръжия; три тригодишни лиценза за транспортиране на оръжия/продукти, свързани с отбраната между две трети страни; 16 удостоверения за регистрация на трансфер на продукти, свързани с отбраната; 28 удостоверения за регистрация на брокерска дейност с оръжия/продукти, свързани с отбраната между две трети страни и е направил девет изменения поради промяна на обстоятелствата, при които са издадени лицензи или удостоверения.

Докладът е одобрен с днешно решение на Министерски съвет. Той е във връзка с отменения Закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба и на действащия Закон за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

Докладът отчита дейността на Съвета през миналата година и ще бъде представен на Народното събрание.

В създадената от Междуведомствения съвет електронна страница се публикуват редовно измененията на нормативната база, съставът на съвета, дневният ред на заседанията и взетите решения. Поддържа се актуален публичен регистър на действащите лицензи и удостоверения.

 
Фрегатата "Дръзки" се завърна от натовската мисия "Актив Индевър"
06.11.2013, 10:31

Днес сутринта около 9 в Пункт за базиране Бургас се завърна фрегата 41 "Дръзки" от състава на българските ВМС след успешна едномесечна мисия в операцията на НАТО "Актив Индевър" в Средиземно море.

Медийното отразяване ще се изцяло в ръцете на Щаба на ВМС и се надяваме да получим снимки и информация по-късно.

Припомняме, че на 29 септември 2013 г., с военен ритуал в Пункт за базиране Бургас, фрегата “Дръзки” с командир капитан ІІ ранг Георги Савов от състава на дивизион патрулни кораби на военноморска база – ВМС бе изпратена за участие в операцията на НАТО в Средиземно море “ACTIVE ENDEAVOUR” (Актив Индевър).

На изпращането присъстваха близки и роднини. Пожелания към екипажа бяха поднесени от командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване.

Командирът на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев в своето приветствие изрази увереност, че със своята отлична подготовка екипажът достойно ще представи българските военноморски сили и страната ни пред партньорите ни от НАТО.

Д.Ставрев, сп.Клуб ОКЕАН

 
Южнокорейските ВМС провеждат военни маневри
06.11.2013, 09:24

Военноморските сили на Република Корея започнаха маневри в източното крайбрежие на страната. Целта на ученията е засилване на възможностите за отблъскване на десантни операции на противника, съобщи представител на щаба на ВМС на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Те са част от приключилите на 1 ноември общонационални маневри "Хогук", но тогава бяха отложени поради приближаващия тайфун.

В ученията, които ще продължат осем дни в района на Пхохана, участват над 1900 морски пехотинци, 10 бойни кораба и авиация от трите вида въоръжени сили.

Тези учения има за цел да отразят провокация от страна на Северна Корея.

Корейската народна армия разполага с 130 бързоходни морски плавателни съда с въздушна възглавница и лидерът на страната Ким Чен-ун често наблюдава операции с тях.

http://news.ibox.bg/

 
Започнаха доставки на въоръжения за Ирак
06.11.2013, 09:15

Панцир-С1Русия започна да доставя на Ирак въоръжения и военна техника по силата на договор, подписан през октомври миналата година, съобщи агенция „Франс Прес”, като се позовава на източници в иракското правителство. Засега не са известни подробности около започналите доставки. Сумата на подписания с Ирак договор е 4,3 млрд. долара. Тази сделка предвижда доставка за близкоизточната държава на 48 зенитни ракетно-​оръдейни комплекса „Панцир-​С1” и 40 ударни вертолета Ми-​28Н.

Първоначално Багдад планираше да получи 36 руски вертолета, но през април увеличи заявката с още четири такива машини.

По-​късно Русия и Ирак преговаряха за доставка на изтребители МиГ-​29М/​М2 и бронирани машини. Подробностите около тези преговори все още не са известни. Освен това през юни страните подписаха договор за доставка на Ирак на бойни вертолети Ка-​52. Предварителната договореност за доставка на тези машини беше постигната през октомври миналата година.

Сключването на сделката с Русия и нейното одобрение в края на миналата и началото на тази година беше затруднено заради възникнали у правителството на Ирак съмнения за корупция, но по-​късно иракските власти утвърдиха договора. На 17 октомври официалният представител на министър-​председателя на Ирак Али ал Мусави потвърди, че Багдад ще спазва условията на споразумението.

Сега Русия е втори по обем на сключените сделки доставчик на отбранителна продукция за Ирак след САЩ. Обемът на договорите, сключени между Багдад и Вашингтон сега надвишава 12 млрд. долара.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
SOCOM приключи изпитанията на OV-10G+
06.11.2013, 09:05

OV-10A BroncoКомандването за специални операции на САЩ (SOCOM) приключи с изпитанията на двата витлови OV-10G+ Bronco в рамките на програмата Combat Dragon II. Командването ще запази двата самолета до излизане на резултатите в началото на следващата година.

Програмата Combat Dragon II приключи на 30 септември и основната ѝ задача бе да определи до колко леките самолети OV-10 могат да се използват за непосредствена авиационна поддръжка и разузнаване в подкрепа на спец операции и при опериране от слабо подготвени площадки.

За изпитанията SOCOM зае два изпитателни OV-10 от NASA, като Техническото командване на ВМС преработи машините със „стъклени” кабини, прицелно-обзорни системи и възможност за използване на спектър от управляемо и неуправляемо въоръжение и система за самозащита.

По първоначален план Combat Dragon II трябваше да използва четири OV-10, които да се тестват в Афганистан, но финансирането на проекта бе орязано.

OV-10 Bronco е двудвигателен лек турбовитлов боен и разузнавателен самолет. Между 1966 и 1969 г. ВВС на САЩ и Корпуса на морската пехота получават 157 такива машини, които активно се използват във Виетнамската война. През 1994 г. последните Bronco бяха пенсионирани от Корпуса на морската пехора. Днес самолетът се използва от NASA, Колумбия, Филипините и Венецуела.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ не могат да се договорят с Филипините за военното присъствие
06.11.2013, 08:52

САЩ не могат да се договорят с Филипините за разширяване на военното присъствие, предаде АФП.

„Може да се каже, че сме в задънена улица заради съществуващите разногласия”, заяви министърът на отбраната на Филипините Волтер Газмин.

Двете страни започнаха през август тази година преговори за разширяване на присъствието на въоръжените сили на САЩ във Филипините на основата на ротацията, предоставяне на временен достъп до филипинските военни бази и право за доставяне на собствено въоръжение на тях. Министерството на външните работи на Филипините тогава охарактеризира тези обсъждания като „крайъгълен камък в стратегическото партньорство”, а ръководителят на външнополитическото ведомство заяви, че страните са в принципно съгласие.

В хода на преговорите обаче са възникнали разногласия относно филипинския контрол над военното присъствие.

http://www.focus-news.net/
 

 
Проект на закон предвижда добавка към военноинвалидната пенсия
05.11.2013, 23:26

Военноинвалидите с 50 и над 50 процента намалена работоспособност да получават към военноинвалидната си пенсия добавка в размер на процент от социалната пенсия за старост, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната година. Разходите да са за сметка на държавния бюджет. Това предвижда проектът на поправките на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Документът е подготвен от междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на отбраната. Той е обсъден и приет на заседание на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите и ветераните от войните.

С предложения законопроект се предоставя на военноинвалидите и на военнопострадалите право на медицинска и дентална помощ за дейности извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, по списък, утвърден от министъра на здравеопазването. Предвижда се средствата да са за сметка на държавния бюджет.

Предлага на военноинвалидите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност средствата за лекарствени продукти, отпуснати им по лекарско предписание по списък, утвърден от министъра на здравеопазването, да са за сметка на държавния бюджет. В кръга на правоимащите лица за ползване на облекчения за лекарствени продукти се включат и военнопострадалите.

Предвижда се ползването на базите за отдих да става веднъж годишно до 15 дни, а за профилактика и рехабилитация - два пъти годишно до 30 дни.

Предлага се на военноинвалидите и военнопострадалите да се предостави право на месечна целева помощ за телефонни услуги в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход, в случай че не получават такава по силата на друг закон.

Създава се разпоредба, аналогична на Закона за ветераните от войните, по силата на която се установява правото и на военноинвалидите и военнопострадалите да ползват безвъзмездно помещения в клубове на Министерството на отбраната и общините, за организиране на мероприятия и събрания, свързани с общественополезната им и патриотична дейност.

С предложените изменения на Закона за висшето образование се предлага и военнопострадалите да се добавят сред лицата, ползващи облекчени условия при осигуряване достъпа им до висше образование.

Предложените изменения в Закона за здравното осигуряване целят привеждането на терминологията му в съответствие с тази по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите...........Прочети още

 
ВВС участва в „Мирен страж 2013”
05.11.2013, 22:53

Su-25С разузнаване, непосредствена авиационна поддръжка, стоварване на тактически въздушен десант и авиомедицинска евакуация Военновъздушните сили участват в тактическото учение „Мирен страж 2013” на полигон „Ново село”. Това съобщават от ВВС.

Мисиите ще бъдат изпълнени от екипажи със самолет Су-25 от Базата за предно разполагане – Безмер и вертолети Ми-17 и AS532AL Cougar от 24-а авиобаза.

В рамките на учението ще се извърши националното сертифициране на 3-та батальонна бойна група от 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски.

Денят за високопоставени гости и медийният ден на тактическото учение „Мирен страж 2013“ е на 7 ноември 2013 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Американският военен кораб Mount Whitney акостира в Бургас
05.11.2013, 22:40

USS Mount Whitney (LCC 20), в открито море.Флагманът на Шести американски флот Mount Whitney (LCC-20), базиран в Гаета, Италия, се намира в момента в Черно море в подкрепа на рутинни операции по сигурността и сътрудничеството в зоната на действие на Шести американски флот. Корабът и неговият екипаж са на плаване в Черно море за първи път от 2008 година насам.

Екипажът на Mount Whitney е смесен и се състои от моряци и цивилни служители от Военното командване за морски транспорт. Цивилните служители отговарят за навигацията, палубните и инженерни операции, както и за материално-техническото осигуряване и снабдяване. Военнослужещите на борда на кораба осигуряват комуникациите, оръжейните системи и сигурността на кораба.

Капитан І ранг Крейг Клапъртън, командващ кораба и екипажа на кораба ще прекарат няколко дни в пристанище Бургас, където ще се срещнат с представители на местната власт, ще участват заедно с български моряци в съвместен проект в бургаска детска  градина и ще бъдат домакини на прием за официални лица.

http://morskivestnik.com/

 
За 21 ноември 2013 е запланиран старт на РН „Днепър”
05.11.2013, 17:42

Поредният старт на РН „Днепър” с основен полезен товар - спътникът DubaiSat-2 е запланиран за 21 ноември 2013, по информация от компанията оператор на проекта МКК „Космотрас”.

„Определена е дата за старт на ракетата РС-20Б (SS-18Mod4) с група космически апарати от военна база в Оренбурска област - 21 ноември 2013 в 10:10 (наше време )” се казва в съобщението. Ако стартът по някакви причини не се състои, то за резервна дата е определена 22 ноември 2013.

Основен полезен товар ще бъде 300 кг спътник за дистанционно изследване на Земята DubaiSat-2. Този апарат, който трябва да бъде доставен на орбита с височина 600 км, ще може да прави снимки на повърхността на Земята с разрешение 1м.

Освен това „Днепър” ще изведе на орбита американският спътник SkySat-1, GOMX-1- направен от датски студенти, японският наноспътник WNISat, а също така първият полски научен спътник BRITE-Poland ("Лем"), главна задача за който ще бъде точно измерване на яркостта на звездите. Освен това „Днепър” ще изведе на орбита контейнери ISIpod, които ще пуснат на орбита около петнадесет малки апарати от стандарта Cubesat.

Запланираният старт на „Днепър” ще бъде втори за 2013. В края на август „Днепър” изведе на орбита южнокорейският спътник за дистанционно изследване на Земята KompSat-5.

”Днепър” е създаден на базата на най-мощната в света военна междуконтинентална балистична ракета РС-20Б, която се отличава с високи енергийни възможности и надеждност.

Стартовото тегло на ракетата „Днепър” е 211 тона, дължината – 34 метра, диаметърът – 3 метра. Тя може да изведе на орбита с височина от 300 до 900 км. група спътници с различно предназначение. Едно изстрелване на „Днепър” струва около 18 милиона евро.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов награди представители на Европейското командване на САЩ
05.11.2013, 17:11

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбрана Ангел Найденов награди днес, 5 ноември, с почетен знак „Свети Георги“ – ІІ степен Алън Лю, директор на Осигуряване на логистика и сигурност в Европейското командване на САЩ и съпредседател на подкомитета по въпросите на недвижимото имущество и управление на недвижимата собственост към Съвместната българо-американска комисия за прилагане на Споразумението между двете страни за сътрудничество в областта на отбраната. Министър Найденов отличи с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ и капитан ІІ-ри ранг Дейвид Гоглър - секретар на Изпълнителния комитет към Съвместната комисия и началник на отдел „Черно море/Евразия“ в Европейското командване на САЩ. Отличията се връчват за техния принос в развитието на двустранните отношения във военната област и във връзка с приключването на мандатите им. Връчването на почетния знак „Свети Георги“ - ІІ степен на Алън Лю е свързано и с положените лични усилия и отдаденост при изграждането на съоръженията, разположени на територията на учебен полигон „Ново село“.

“За мен е чест да връча тези високи отличия на двама дългогодишни приятели на Българската армия. Повечето от присъстващите тук са имали възможността да ги опознаят през годините на тяхната активна, всеотдайна работа за задълбочаване и развитие на отношенията между България и САЩ в областта на отбраната“, каза министър Ангел Найденов по време на церемонията по награждаването. Той изрази надежда, че техните заместници ще притежават същите упоритост и желание за постигане на поставените цели и надграждане на добрите двустранни отношения.

На официалната церемония, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха още заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и неговите заместници, представители на политическия кабинет на министъра на отбраната, директори на служби и дирекции в Министерството на отбраната, висши офицери.

http://www.mod.bg/

 
5 ноември – празник на ГРУ на Русия
05.11.2013, 17:07

Главно разузнавателно управление на Генералния щаб. Съветското (руското) военно разузнаване е известно също  като Четвърто управление на Генералния щаб и като “ВЧ –  44388″. В годините след разпадането на Съветския съюз и с ограничаването на организациите, приемнички на КГБ, значението на външноразузнавателната дейност на ГРУ се повишава.

ГРУ е създадено на 21 октомври 1918 г. от В. И. Ленин по настояване на военния комисар Лев Троцки и в началото се нарича Регистрационно управление на работническо-селската Червена армия. (Обозначението ГРУ официално е прието през юни 1942 г., но формално е използвано и по-рано.)

Новият organ на разузнаването не отнема функциите и отговорността на службите и командването на Червената армия, а координира дейността им и подготвя точна оценка за военното положение  за главния щаб на Червената армия............Прочети още

 
Конференция на тема: „Осигуряване на устойчиво управление на сухопътния компонент при съвместни операции”
05.11.2013, 14:37

Съгласно плана на Командването на Сухопътните войски днес, 05.11.2013 г. в административната сграда на бул. „Тотлебен” № 34 стартира конференция на тема: „Осигуряване на устойчиво управление на Сухопътния компонент при съвместни операции”.

„Едно от най-важните неща при всяка дейност на Българската армия са командването и управлението”, каза началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев при откриването на конференцията.

Целта на конференцията е да се постигне единно разбиране на структурите от стратегическо, оперативно и тактическо ниво по управлението, взаимодействието и изграждането на единна комуникационно-информационна система при съвместни операции.

В конференцията участват началниците на щабове на СКС и видовете въоръжени сили, командирът на стационарната КИС, началници на катедри „КИС“ и „Сухопътни войски“ на Военна академия „Георги С. Раковски”, началници на отдели „КИС/КИНС“ и „Операции“ на СКС и видовете въоръжени сили, началник щабовете и началници на отделения КИС на 61, 2мбр, 68брспс и експерти, които ще изнесат доклади свързани с темата на конференцията.

http://landforce.mod.bg/

 
На 12 ноември: 50 години МиГ-21 пази родното небе
05.11.2013, 14:32

MiG-21По повод 50-тата годишнина от първия полет на самолет МиГ-21 в българските Военновъздушни сили на 12 ноември (вторник) авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на официалното честване на забележителния юбилей. Точно на тази дата през 1963 г. от 19-ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители в 09:00 часа, съобщават от Щаба на ВВС. Официалната церемония ще започне в 10:00 часа пред монумента на самолета. След нея ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

По време на празника, гостите и посетителите ще имат възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21, с негови агрегати и системи, както и да наблюдават демонстрация на обслужването му от инженерно-техническия състав на базата.

Полети на самолети МиГ-29, Пилатус PC-9M и L-39 са включени в програмата на празничния ден.

От 11.00 ч. е премиерната прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските Военновъздушни сили. Изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили ще поднесат своя поздрав с концертна програма.

Интересен акцент в празничния ден ще бъде сглобяването на символичните 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21 от ученици, съвместно с летци и техници от авиобазата.

*******

Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на 5 десетилетия, е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти.

През годините, във Военновъздушните ни сили постъпват на въоръжение 226 броя МиГ-21 в модификациите: МиГ-21Ф13, МиГ-21Р, МиГ-21ПФ, МиГ-21ПФМ, МиГ-21М, МиГ-21МФ, МиГ-21УМ, МиГ-21бис.

Самолетите се експлоатират на летищата Граф Игнатиево, Добрич, Балчик, Равнец, Узунджово, Доброславци, Габровница и Каменец.

Последната модификация МиГ-21бис е приета на въоръжение в

19–ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево на 15 декември 1983 г.

http://www.otbrana.com/

 
Днес празнуват военните полицаи
05.11.2013, 14:28

Историята на военната полиция е, неизменна част от историята на българските въоръжени сили и води началото си от самото зараждане на Третата Българска държава.

Военна полиция е пряк участник в Балканската, Първата и Втората световни войни. Дейността на Военната полиция е преустановена през 1947 г.

След края на студената война новата стратегическа среда на сигурност и модерното мислене налагат Военна полиция да бъде възстановена. На 05.11.1991 г. с Постановление № 217 на Министерския съвет се създава Военна полиция на регионален принцип.

С този държавнически акт реално се създава първото формирование в българските въоръжени сили по образец на НАТО.

Днешните служители на Военна полиция са наследници и пазители на славни успехи и традиции.........Прочети още

 
Кмет вдига музей на опълчение в казарма
05.11.2013, 14:09

Благоевград заслужава и ще има национален музей на Македоно-Одринското опълчение и освободителните борби за обединение на България. Това заяви за "Стандарт" кметът на общината Атанас Камбитов.

Градоначалникът е разказал идеята си на видни историци и учени, които категорично са го подкрепили и насърчили да я реализира възможно най-скоро. Сградата ще се намира в бившата казарма на града. Преговорите собствеността на земята да се прехвърли на общината от Министерството на отбраната са на финала. "Благоевград и България трябва да имат такъв музей. Всяка свобода се извоюва с много жертви. Убеден съм, че тук е мястото на един национален музей на Македоно-Одринското опълчение, заяви Камбитов.

Общината вече направи първата стъпка в тази посока. Градският парламент взе решение кметството да закупи частен исторически архив за 50 000 лева.

http://paper.standartnews.com/

 
Китайските ВВС ще получат 12 ударни БЛА Xianglong
05.11.0213, 13:32

До края на годината китайските ВВС ще получат 12 ударни БЛА Xianglong (Устремения дракон). По характеристики и компановъчна схема той напомня на американските RQ-4 Global Hawk (първи полет на 28 февруари 1998 г) на Northrop Grumman и Predator C (първи полет на 4 април 2009 година) на General Atomics Aeronautical Systems.

Разработката му започна през 2006 година в Chengdu Aircraft Industry Corporation, а първият полет се състоя през 2009 година. От няколко дни се появиха снимки на серийни апарати. При представяне на модел през 2007 година бяха обявени следните технически характеристики: дължина 14,3 м, размах крилете 25 м, височина 5,4 м, полетна маса 7500 кг,  боен товар 650 кг, максимална скорост 750 км/ч, ТРД Guizhou WP-13 (АИ-222-25) с тяга 2 500- 4000 килограма, височина на полета 18 300 м, далечина на полета 7000 км и далечина на откриване на самолети от РЛС 350 км.

Коментар:

Няма данни, дали заложените при проектирането характеристики са постигнати. Както виждате, много сериозна машина!

Според съобщения от китайската преса вече са произведени над 100 БЛА Pterodactyl (първи полет през 2006 година) от Chengdu Aircraft Industry Corporation. Около 2009 година започва серийното производство, а през 2011 година са изнесени първите апарати (предполагаема цена около 1-2 милиона долара). Вече от тях има в четири страни и се предполага, че се произвеждат по 20-30 броя годишно.

http://aeronews.alle.bg/

 
Двата стратегически бомбардировача Ту-160, посетили Венецуела и Никарагуа, се завърнаха в базата си
05.11.2013, 12:37

Ту-160Двата стратегически бомбардировача Ту-160, посетили Венецуела и Никарагуа, се завърнаха в базата си „Енгелс” късно нощта на 4 срещу 5 ноември.

Полетът им до Южна Америка започна на 28 октомври и е част от плана за патрулиране в отдалечени райони. Бомбардировачите са кацнали на летище „Майкетия” във Венецуела. След регламентиращите подготовки и техническо обслужване двата Ту-160 са изпълнили полети над Карибско море и са кацнали на летище Манагуа в Никарагуа.

Бомбардировачите са излетели за Русия от Венецуела и са прелетели над 13 000 км. Над неутралните води на Норвежко море са били дозаредени във въздуха с гориво от самолети-цистерни Ил-78.

http://www.pan.bg/
 
Американски учебен самолет се разби във Флорида
05.11.2013, 08:25

Douglas/Boeing T-45C Goshawk Американски учебен самолет се разби в авиационна база на американските военноморски сили в Пенсакола (щат Флорида), предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера в 10:30 местно време учебно-тренировъчен самолет McDonnell Douglas/Boeing T-45C Goshawk на 86 учебно-тренировъчна ескадрила от състава на 4-то авиокрило се разби при приземяване.

В резултат на инцидента пострадаха инструкторът и курсант-летецът. Те са транспортирани в болница, състоянието им е стабилно. Причината за катастрофата на самолета се изяснява.

Последната авария с T-45C беше през май 2012. Тогава двамата летци успешно се катапултираха.

 
Руски и италиански моряци ще вземат участие в учението „Йониеск-2013”
05.11.2013, 08:05

Руско-италианските военноморско учения „Йониеск-2013” ще се проведат от 5 до 9 ноември в Йонийско море, предаде РИА Новости, като се позова на информация, предоставена от началника на отдела за информационно осигуряване на Черноморския флот на Русия, капитан първи ранг Вячеслав Трухачев.

„Руско-италианското военноморско учение „Йониекс-2013” ще се проведе в Йонийско море от 5 до 9 ноември. От руска страна в него участие ще вземе големият кораб за борба с подводници „Сметливий” на Черноморския флот”,заяви Трухачев.

Според него, планът за учението е бил разработен по време на двустранната конференция, която се проведе в началото на месеца в главната база на ВМС на Италия в Таранто. Предполага се, че първоначално ще се проведат тренировки в базата, а след това ще се пристъпи към изпълнение на задачи в открито море.

Ученията "Йониекс" се провеждат от 2004 година и станаха традиционно ежегодно мероприятие за международно сътрудничество между ВМФ на Русия и ВМС на Италия.

 

 
Командването за специални операции на САЩ взема C-27J
04.11.2013, 23:17

C-27JКомандването за специални операции на САЩ (SOCOM) ще вземе от ВВС на САЩ седем тактически транспортни самолета C-27J Spartan. Преди година американските ВВС се отказаха от типа и сега търсят неговото приложение.

Първите три C-27J ще бъдат предадени на SOCOM до края на месеца, а останалите четири до края на април 2014 г. Командването за специални операции е независимо командване към въоръжените сили на САЩ. На негово пряко подчинение са части от ВВС, ВМС, Морската пехота и Армията на САЩ.

Не е известно за какво точно ще бъдат използвани машините, като се спекулира, че могат да бъдат преработени до стандарта MC-27J, който включва в себе си въоръжение и командно-контролни функции.

През 2012 г. ВВС на САЩ се отказаха от експлоатацията на C-27J в ролята му на тактически транспортен самолет за бойното поле, поради застъпване на тази му функция със съществуващи платформи. Бяха платени 21 от предварително заявените 38 самолета.

За останалите 14 машини, които са на дългосрочно съхранение, се търси стопанин. Бреговата охрана на САЩ, както и Горската служба на САЩ са заявили интерес към самолета. - Oщe за С-27J .

http://aeropress-bg.com/

 

Български и румънски военноинвалиди планират съвместни инициативи

04.11.2013, 21:53

Договор за сътрудничество между дружествата на военноинвалидите и военнопострадалите от Добрич и Констанца е подписан в края на октомври тази година в румънския черноморски град. Десетчленна делегация от структурите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП), Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) от град Добрич е посетила Констанца. Поканата от румънска страна е била по повод честването на 25 октомври – Ден на Румънската армия.

Паметта на загиналите във войните румънски воини е била почетена на военното гробище в Констанца. В тържествения ритуал делегацията от Добрич е участвала с поднасяне на венци от регионалните председатели на СВИВП г-н Димитър Илиев, на СВВБ капитан о.з. Иван Петров и на СОСЗР полковник о.з. Кольо Димитров.

С доброто владеене на румънския език, за комуникацията между военните ветерани от двете страни отново се е грижил участникът във Втората световна война Марин Атанасов. За приноса му в улесняването на контактите, както и по повод 93-ия му рожден ден, на Марин Атанасов е връчена специална грамота от румънския о.з. генерал Зека. На регионалните председатели на военнопатриотичните съюзи от Добрич г-н Димитър Илиев, полк. о.з. Кольо Димитров и к-н о.з. Иван Петров са връчени възпоменателни румънски медали, с каквито са наградени всички ветерани от Румънската армия, участници във Втората световна война – 1941-44 г. Същият медал е връчен и на председателя на краеведите от Добрич г-н Атанас Пеев. Това отличие има дълъг път в румънската военна история и се е наложило като традиционно за румънската наградна система. Популярно е, тъй като подобен медал е бил учреден в Кралство Румъния за удостояване на участниците в Първата световна война.  

Подписаният договор между дружествата на военноинвалидите и военнопострадалите от Добрич и Констанца, предвижда бъдещо сътрудничество в областта на създаването на взаимно доверие, уважение и развитие на приятелски взаимоотношения между двете страни, както и обмен на практически опит в областта на социалните практики и правната защита на военноинвалидите и военнопострадалите. Договорът включва и осъществяване на съвместна военнопатриотична дейност, свързана с родолюбивото и военнопатриотичното възпитание на подрастващото поколение, съхраняване на военноисторическото наследство на двата народа, включително и поддържането на военните паметници и обмен на информация между наши и румънски военни историци. Предвижда се и извършване на съвместна стопанска дейност, а също и участие в трансгранични, регионални и европейски проекти.

От своя страна ръководителите на българската делегация са поканили своите румънски колеги и приятели да посетят град Добрич на 6-ти май 2014 г. за съвместно отбелязване на Гергьовден – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. 

http://www.otbrana.com, подполковник от резерва Манол Тенчев

 
НАТО се готви за най-мащабните от началото на века военни учения
04.11.2013, 20:32

Едновременно с провеждането в Полша и Прибалтика на стратегическите учения на Силите за бързо реагиране на НАТО "Steadfast Jazz" Алиансът пристъпи и към подготовката за международни военни маневри, които ще се проведат през 2015 г.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Според налична информация ученията ще се проведат на територията на Испания, Италия и Португалия и ще са най-мащабните военни маневри за Алианса от началото на века.

Андерс Фог Расмусен заяви още, че провеждащите се учения "Steadfast Jazz" не са насочени срещу Русия и Северноатлантическият алианс „нищо не скрива по този въпрос”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Завърши прегледа на военните духови оркестри от Сухопътните войски
04.11.2013, 19:54

На 1 ноември 2013 г. в гр. Карлово се проведе прегледа на военните духови оркестри от Сухопътните войски. В инициативата, която е част от програмата за честване на празника на войските-19 ноември, участваха представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски, духовите оркестри на военните формирования 34750-Карлово, 24150-Стара Загора и на 22220-Сливен.

Прегледа откри командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. В словото си той каза, че съревнованието е посветено на празника на Сухопътните войски – 19 ноември и не случайно се провежда в града на Апостола, защото маестро Георги  Атанасов е бил диригент на военния духов оркестър на 28 Стремски полк, дислоциран в Карлово.

Състезанието започна с марш-дефилир на военните оркестри до паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви, пред който командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов поднесе венец, продължи със самостоятелни концертни програми и обща концертна програма, изпълнена от всички духови оркестри.

Победител в прегледа е Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски с диригент майор Анатолий Димитров. Второто място спечелиха оркестрантите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора., а на две трети места журито класира оркестрите  на 61 Стрямска мбр Карлово и  на Центъра за подготовка на специалисти - Сливен.

Генерал-майор Нейко Ненов изказа благодарност на командирите на военни формирования, на община Карлово за съдействието този преглед да се проведе и връчи купи и грамоти на военните духови оркестри.

С предметни награди генерал-майор Ненов награди и отделни оркестранти.

На съревнованието присъстваха още кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, командирите на 61 и 2 механизирани бригади бригадните генерали Димитър Шивиков и Любчо Тодоров - командир на 2 мбр, заместник-комадирът на Центъра за подготовка на специалисти, представители на местната власт, граждани на Карлово и военнослужещи.  

http://landforce.mod.bg/

 
Ротно тактическо учение с механизирана рота от поделение 26400 – Благоевград
04.11.2013, 19:49

На 30 и 31.10.2013 г. на учебен полигон „Симитли” се проведе ротно тактическо учение с механизирана рота от военно формирование 26400 – Благоевград, в което взеха участие специалисти от родовете и специални войски.

В сложна и динамична обстановка бяха отработени учебни въпроси по задача: „Операции по поддържане на мира”.

Личният състав бе поставен в ситуации, максимално близки до реалните и трябваше да взима бързи и адекватни решения, относно организиране на взаимодействие и съгласуване на действията между подразделенията. Имитационната команда създаде над 20 ситуации, с което се провериха действията на управлението и участващия личен състав. Участниците в учението бяха силно мотивирани и се представиха на високо ниво.

Основния извод от ръководството на учението, бе че провеждането на подобни занятия с използването на новите схващания за водене на бойните действия, води до повишаване на способностите и мотивацията на личния състав.

http://landforce.mod.bg/

 
Посягат и на 20-те заплати на военнослужещите?!
04.11.2013, 15:26

„Вижте във всички европейски страни как се пенсионират военните, никъде не взимат 20 работни заплати, Министерство на вътрешните работи и други места.” „Минимална пенсионна възраст да се въведе за всички категории лица по чл. 69 на КСО”.

„Вътре в системата за сигурност тези, които носят пагони, защото ние обичаме да обобщаваме нещата, не вършат едни и същи неща. Едни от тях лазят в калта, тичат в прахоляка и не знам какво, други седят по кабинетите и, с извинение, си пощипват секретарките, защото горе-долу им е такава работата.”

„Нашата теза е, че трябва да се прилага диференциран подход. Трябва тези две системи да бъдат разчленени до последния човек кой какво работи като длъжност и професия и съобразно това да бъде определен техният статут." - Прочети още

 
Цацаров предложи закриване на две военни съдилища и прокуратури
04.11.2013, 14:24

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в понеделник във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за закриване на военно-окръжните прокуратури и съдилища във Варна и Плевен. Преди пет дни ВСС прие своя анализ за натовареността и кадровото обезпечаване на военните магистратури в страната, а за 13 ноември е насрочено специално заседание на институцията, на което да бъде обсъдено предложението на Цацаров.

Както Mediapool вече писа, всичките пет военно-окръжни съдилища и прокуратури в страната са с изключително ниска натовареност заради промяната на подсъдността на служителите в МВР. Анализът на ВСС ясно показва, че военните магистрати в София, Пловдив и Сливен почти нямат работа, докато тези във Варна и Плевен нямат никаква. Освен съдии и прокурори в страната има и 42-ма военни следователи, които общо се занимават с под 80 дела на месец.

Сотир Цацаров предлага след закриването на магистратурите военните прокурори и следователи да бъдат преназначени на служба в "граждански" прокуратури. Те не могат да бъдат съкратени, защото се ползва със статут за несменяемост. Цацаров настоява и за преназначаване на работещите в администрацията.

 
Китай увеличава броя на хеликоптерите за борба с подводници
04.11.2013, 12:40

Zhi-9C/D В началото на годината Китай е имал хеликоптерни площадки на 16 разрушителя и 29 фрегати. Те представляват 100% всички разрушители на въоръжение и 67% от всички фрегати на въоръжение. На тези 45 кораба са необходими минимум около 50 хеликоптера за борба с подводници. За самолетоносача Ляонин също са необходими 4-6 вертолета Ка-28, а за другите кораби, като десантните Type 071 и други общо около една ескадрила или общо 76 машини за борба с подводници.

Китай е имал към началото на 2013 година следните машини за борба с подводници 15 вертолета Ка-28, около 20 хеликоптера Z-8, около 10 френски SA321(на около 35 години), 2 SA365N и около 38-40 Z9C/D или общо около 80-85 машини.

Според плановете 10 корвети Type 056 (деветата борд 586 ще бъде предаде до дни, а десетата борд 587 през декември) ще се присъединят до края на година и 10 ще бъдат пуснати на вода и доставени на флота до края на 2014. Това предполага най-малко една ескадрила от 20 машини хеликоптери Z9C/D. За двата нови разрушителя Type 052D и трите нови фрегати Type 054A, като и за другите нови кораби общо още около 16-20 машини.

Според нас ще бъдат доставени най-малко 16 нови Z9C/D и 6 нови Z-8 за борба с подводници за флота на Китай през 2013 година.

Справка:

Разрушители

   -Type 052D бордове 172 и 173 на въоръжение 2013 два Ка-28

   -Type 052C бордове 170, 171, 150, 151 на въоръжение от 2004 до 2012 и два 152 и 153 през 2013 един Ка-28

   -Type 052B бордове 168 и 169 на въоръжение през 2003 един Ка-28

   -Type 051B борд 167 на въоръжение през 1999 два Ка-28

   -Type 052 бордове 112 и 113 на въоръжение през 1994 и 1996 година два Ка-28

   -Type 051 общо 17 постъпили на въоръжение от 1971 година до 1991 година, първите 10 снети остават 7, бордове 109 (1982), 110 (1984), 133 (1983), 134 (1984), 164 (1987), 165 (1989) и 166 (1991) два Z9C/D.

До 2013 година 16 кораба са имали възможности да приемат 12 Ка-28 и 14 Z9C/D. През тази година 4 нови, за които са необходими 6 машини клас Ка-28. Вероятно ще бъдат свалени от въоръжение бордове 109, 110, 133 и 134.

Фрегати

   -Type 054A бордове 574, 575 и 550 на въоръжение до края на 2013 година един Ка-28

   -Type 054A бордове 529 и 530 (2008), 568 и 570 (2008), 569 и 571 (2010) 548 (2010), 538 (2011), 549 (2011), 546 и 547 (2012), 572 и 573 (2012) общо 13 кораба с един Ка-28

   -Type 054 бордове 525 и 526 на въоръжение 2005 и 2006 с един Ка-28

   -Type 053H3 «Цзянвей-2» 10 кораба бордове 521, 522, 523, 524, 527, 528, 564, 565, 566 и 567 приети на въоръжение1998-2005 един Harbin Z-9C

   -Type 053H2G «Цзянвей-1» 4 кораба бордове 538, 539, 540 и 541 приети на въоръжение 1992-1994 един Harbin Z-9C

Обобщено 29 кораба до началото на 2013 година с възможности за 14 хеликоптера Harbin Z-9C и 15 вертолета Ка-28.

Освен тези 29 фрегати в китайския флот има на въоръжение и още 14 без хеликоптерни площадки.

   -Type 053H1G (Jianghu-V) 6 кораба бордове 558, 559, 560, 561, 562 и 563 приети на въоръжение 1993-1995

   -Type 053H2 (Jianghu-III) борд 537 приет на въоръжение 1990

   -Type 053H1Q борд 544 приет на въоръжение 1985

   -Type 053H1 (Jianghu-II) 6 кораба бордове 533, 534, 543, 545, 553 и 555 приети на въоръжение 1982-1987

С постъпването на новите три фрегати тази година ще бъдат извадени три стари вероятно 533, 534 и 543. Възможно е някои от по-новите да бъдат продадени, като това се отнася за кораби без хеликоптерни площадки и тези от Type 053H2G «Цзянвей-1».

Като цяло 45 разрушители и фрегати от китайския военен флот приети на въоръжение до началото на 2013 година имат възможности да приемат най-малко 27 вертолета Ка-28 за борба с подводници и 28 хеликоптера Harbin Z-9C или общо 55-60 машини.

Прави впечатление, че китайците не държат в бойния си флот кораби по-стари от 30 години. По-старите се продават в чужбина, използват се за учебни и научно-изследователски цели или се бракуват.

Други авионосещи кораби във военния флота на Китай

   -клас Ляонин борд 016 (2012)  24 машини Ка-27, Ка-29 и Ка-31

   -Type 071 amphibious transport dock бордове 998 (2007), 999 (2011) и 989 (2012) по 4 Z-8 Super Frelon.

   -Type 903 клас Qiandaohu бордове 886 (2004), 887 (2004), 889 (2013) и 890 (2013) по 2 Z-8 Super Frelon.

   -Type 925 Dajiang бордове 121 (1975) 302 и 506 по 2 Z-8 Super Frelon.

   - клас Fusu Project 15966M борд 885 един Z-8 Super Frelon

  -Type 920 Hospital Ship борд 866 (2008) един Z-8 Super Frelon

   - клас Yuanwang борд 1 (1977), 2 (1978), 3 (1995), 4 (1999), 5 (2007), 6 (2007) и 21 (2012) по един Z-8 Super Frelon

   - клас Shichang Training Ship борд 82 4 Z-9

Другите авионосещи кораби на флота въведени до 2013 година могат да приемат 31 хеликоптера Z-8 Super Frelon, 24 вертолета клас Ка-28 и 4 Z-9.

Общо наличните кораби в състава на китайския военен флот до 2013 година могат да приемат до 31 хеликоптера Z-8 Super Frelon, 51 вертолета клас Ка-28 и 32 хеликоптера Z-9 или общо 114 машини, при налични около 110-120.

Тази година се очаква да бъдат въведени 4 разрушителя (ще бъдат извадени 4), 3 фрегати(ще бъдат извадени 3, но без хеликоптерни площадки), 10 корвети, 2 кораба за осигуряване или ще трябват още 9 вертолета клас Ка-28, 2 хеликоптера клас Z-9(предполага се, че 8 броя ще се освободят от извеждането на 4 разрушителя) и 4 Z-8 Super Frelon при условие, че не бъде предаден кораб Type 071. Понеже няма налични Ка-28 ще бъдат заменени с китайско производство. Както вече го написахме вероятната доставка е 16 нови Z9C/D и 6 нови Z-8 транспортни и за борба с подводници за флота на Китай през 2013 година.

Забележка:

В бройката не са включени няколко разузнавателни кораба плаващи под граждански флаг и разполагащи с по един-два хеликоптера.

http://aeronews.alle.bg/

 
Саудитска Арабия възнамерява да закупи пет немски подводници
04.11.2013, 11:27

МО на Саудитска Арабия възнамерява да придобие от Германия пет подводници Type 209, съобщава Bild am Sonntag.

Стойността на перспективната сделка е 2,5 милиарда евро, като в бъдеще броят може да нарасне до 25 подводници. Немското правителство вече е получило искането за закупуване на подводниците.

Германия е обещала „бързо и положително” да разгледа заявката на Саудитска Арабия още през лятото на т.г., но към момента няма официално обявено решение. Причините са политически, тъй като в момента текат преговори между блока ХДС/ХСС със Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) за формиране на коалиционно правителство, а СДПГ е против продажбата на немско оръжие за Саудитска Арабия. Преди време Германия отказа на Саудитска Арабия да закупи до 800 танка Leopard 2 на обща стойност над десет милиарда евро.

http://www.pan.bg/

 
Гръцки изтребители над Израел
04.11.2013, 11:20

Звено гръцки изтребители F-16 Block 52 от 340-та иае "Asteri" ще се пребазират в израелската военновъздушна база Овда в пустинята Негев за да вземат участие в учението "Blue Flag".

В Овда е дислоцирана израелската ескадрила "Aggressor", която прилага тактики за въздушни операции на арабските ВВС и играе ролята на условен противник при тренировки с останалите ескадрили от ВВС на Израел. Това обучение е еквивалент на американската школа "Top Gun".

В учението "Blue Flag” ще участват още самолети и от ВВС на Полша, САЩ, Италия и разбире се от Израел. Гръцкият екип за учението се състои от 45 летци и техници от 340 иае и ще се осигурява от един военно-транспортен самолет С-130 от 356 тактическа авиоескадрила.

Гръцките изтребители ще прелетят в Израел на 13 ноември, а самото учение започва от 17 и ще продължи до 28 ноември.

http://www.pan.bg/

 
Армията си раздаде 13,6 млн. лева бонуси за октомври
04.11.2013, 08:40

МОЗа постигнати високи успехи през 2013 г. армията си раздаде бонуси в размер на 13.6 млн. лв. Това съобщиха за "Труд" от военното министерство.

Военните и цивилните служители вече са изхарчили допълнителните пари, тъй като те са ги получили със заплатите си, които получиха около 22 октомври.

Министър Ангел Найденов е мотивирал решението си да даде материални стимули на подчинените си именно с големите постижения.

Заповедта му е подписана още на 11 октомври с указание парите да се раздадат до 25 октомври. В този период министърът на няколко пъти обяви пред медиите, че решението му не е окончателно, а разчети ще се правят до края на месец октомври. Оказа се, че парите са дошли от икономии от фонд "Работна заплата", тъй като от години МО поддържа над 3000 празни щата в армията.

В заповедта на министъра се указва да се изплатят допълнителните възнаграждения в размер не по-малък от 250 лв. и не по-голям от 1/2 от индивидуалната основна месечна заплата на конкретния служител.

От МО поясниха, че най- високото допълнително възнаграждение за постигнати резултати е в размер на 800 лв. и е било получено от един кадрови военнослужещ и един цивилен служител в администрацията. Ръководители на административни структури са получили бонуси в размер от 550 лв. до 600 лв.

За всички останали служители средният размер на полученото допълнително възнаграждение е 360 лв. (от 250 лв. до 400 лв.).

Допълнителни възнаграждения не са давани на хората, които не са отработили действително най-малко 2/3 от работните дни за съответния период, и на тези, на които е наложено дисциплинарно наказание. Тези служители са много малко.

Найденов на няколко пъти обясни, че други министерства си раздават бонуси по четири пъти в годината, но това не представлява интерес и не се обсъжда в обществото.

http://www.trud.bg/

 
САЩ модернизират ядрения си арсенал в Германия?
04.11.2013, 08:35

В61САЩ планират възможна модернизация на своя ядрен арсенал, който е разположен в Германия, съобщава Дойче веле.

Според Шпигел, американското Национално управление по ядрена сигурност в свой доклад до конгреса на САЩ обявява своето намерение да усъвършенства атомните бомби със свободно падане В61 до ниво на управляемо оръжие с висока точност.

Процесът трябва да се извърши съгласно всички изисквания за сигурност и надеждност на бойните глави.

От 50-те години на миналия ХХ в. по неофициални данни в Германия САЩ е разположил около 20 ядрени бомби. През 2009 г. в коалиционния договор на германското правителство беше записана цел за премахване на ядреното оръжие от територията на страната.

„Шпигел" отбелязва, че въпросната агенция преди месеци отговори на запитване на социалдемократите и зелените, че не разглежда възможността за модернизация на ядрения си арсенал на територията на Германия.

Самият Барак Обама даде ясни индикации, че не подкрепя политика за усилване на ядрената мощ в чужбина.

http://news.ibox.bg/

 

 
Една година безупречна служба
03.11.2013, 21:24

След няколко дни ще се навърши една година от момента на назначаването на Сергей Шойгу за министър на отбраната на РФ. На 6 ноември 2012 година Шойгу пристигна в работния кабинет на Владимир Путин в Ново-Огарево като губернатор на Московска област (след като е заемал тази длъжност по-малко от половин година), а го напусна като ръководител на военното ведомство. Добре помня възникналото тогава в експертните среди откровено объркване. Не можем обаче да не признаем, че при цялата изненада – в това число и за самия Сергей Шойгу – това беше много силно кадрово решение.

Военното ведомство към този момент преживяваше дълбока криза: то се тресеше от корупционни скандали, между гражданския министър и генералитета се издигна стена от неразбиране, в обществото армията се възприемаше рязко отрицателно. На този фон идването в министерство на отбраната на човек с репутацията на антикризисен ръководител, държавник, изградил от нулата най-ефективната руска държавна структура  (МЧС), а главното – «свой по дух», беше посрещнат в армията с голяма надежда. Още повече, че при първото си изявление на новата длъжност Шойгу обеща да се «опира на съществуващия в Министерството на отбраната кадрови и интелектуален потенциал»...........Прочети още

 
Буксуват наши проекти в областта на въоръженията
03.11.2013, 20:12

Наскоро председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски на България генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков оповести тревожни данни за нивото на сътрудничество между държавните ведомства и фирмите от българската отбранителна индустрия. За почти четвърт век българските оръжейни фирми не са получили нито една мащабна държавна поръчка. Поради това 95% от продукцията им е била предназначена за износ и само 5% е за вътрешния пазар. От днешните едва 3% са за МВР и 2% са за Министерството на отбраната (МО) и Българската армия (БА).

Въпреки заявените във Втората бяла книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България (2010 г.) намерения за инвестиции в българската отбранителна индустрия, засега взаимодействието и взаимоизгодното сътрудничество между предприятията от този сектор на икономиката и МО, си остават само в сферата на добрите пожелания. Необходимо е създаденият вече Индустриален форум да излезе от рамките на формалните сдружения и да се превърне в работещ орган, търсещ взаимната обвързаност между съвременните потребности на БА и МВР, и технологичните възможности на българските предприятия за тяхното задоволяване............Прочети още

 
Виетнам откри завод за ремонт на Су-27 и Су-30
03.11.2013, 19:16

SU-30MKIЛиния за ремонт на руските изтребители Su-27 и Su-30 Factory A32 бе създадена от МО и ремонтното предприятие към него, съобщава http://www.qdnd.vn/

На 25 октомври 2013 година в град Da Nang, в присъствието на генерал-лейтенант Truong Quang Khanh, заместник-министър на отбраната на Виетнам, тя беше тържествено открита. Създадена е с руска помощ по договора за доставка на руските изтребители.

Генерал-лейтенант Truong Quang Khanh съобщи, че на линията ще могат да се ремонтират и следващите поколения руски изтребители, които Виетнам ще закупи. Пожела на колектива да усвои бързо и качествено ремонта на новите самолети.

Коментар:

По-рано се появиха съобщения, че в Русия ще бъдат модернизирани доставените първи изтребители Su-27 и Su-30. Явно, че модернизацията ще се извърши във Виетнам с руска помощ. Общият брой на руските изтребители Su-27 и Su-30 във ВВС на Виетнам вече е около 34, като предстоят доставките на още 12.

http://aeronews.alle.bg/

 
DF-15C – още една силна карта в ръцете на Китай
03.11.2013, 17:35

През октомври в китайските държавни медии за първи път се споменава появата на нова балистична ракета с малка далекобойност - DF-15C. Първите й снимки се появиха още в началото на 2006 г. но тогава ставаше дума за изпитания на нов вид оръжие. Днес вече може да се говори за постъпването му във войската.

Ракетата DF-15C се произвежда в Четвъртата академия на ракетно-космическата корпорация CASC, която се намира в Сиан. Първите такива ракети започнаха да постъпват във войската още през 1989 г. Характеристиките им тогава не бяха особено забележителни, особено ниска беше точността им. От тогава ракетата няколко пъти се модернизираше. Така че намиращата се на въоръжение в Народната освободителна армия на Китай (НОАК) ракета DF-15В, а също така и постъпващата сега във войската DF-15C са по същество нови системи на оръжие, които не приличат на първите ракети DF-15 и DF-15А.

Китай разглежда високоточните балистични ракети със средна и малка далекобойност като асиметричен отговор на очакваното превъзходство на противника във въздуха. Такива ракети позволяват да се нанесат ефективни удари по обекти във вражеския тил, дори ако борбата за господство във въздуха е загубена. Но при успешно стечение на обстоятелствата ракетите сами могат да станат средство за завоюване на господство във въздуха, ако на началния етап в конфликта успеят да нанесат внезапен масиран удар срещу аеродрумите. Съдейки по публикациите в китайските медии, DF-15C ще бъде не замяна, а допълнение към DF-15В. Тя има по-малка далекобойност, но при това способността й да поразява защитни съоръжения е повишена. Освен подземни центрове на управление, нейни цели могат да станат защитни укрития за самолети, които досега се използват в много страни.

Важно е да се отбележи, че семейството на ракети DF-15 продължава да се развива, въпреки започналото постъпване във войските на по-мощните DF-16 с далекобойност 1000 километра. Китай, който не е свързан със строги ограничения по отношение на видовете и количеството ракетно оръжие, става един от световните центрове на неговото развитие. Нито Русия, нито САЩ нямат сега право да произвеждат ракета, подобна на DF-15В, заради действащия между тях договор, който забранява производството на ракети с далекобойност повече от 500 и по-малко от 5500 км.

DF-15 са главната ударна сила на комплекс от около 1800 ракети, насочени срещу Тайван. Може да се предположи, че ракетата има добро е добре отработена в производството и струва евтино. Ниската цена и масовост на производството на ракетите поставя под въпрос възможността за борба срещу тях с помощта на системите за ПРО, та нали всяка противоракета струва значително по-скъпо – много милиони долари. – Още китайски ракети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военни учения щели да предизвикат ядрена война през 1983 г.
03.11.2013, 16:30

Разсекретени документи по силата на британския Закон за информацията показват, че Великобритания и САЩ са били на път да провокират конфликт със СССР и да изправят света на ръба на ядрената катастрофа, пише британският в. "Обзървър", цитиран от БТА.

До евентуална ядрена война е щяло да се стигне заради военни учения на САЩ и техните съюзници от НАТО, наречени Операция Способния стрелец. Ученията били извършени през ноември 1983 г. В тях участвали 40 000 американски и натовски военни, придвижващи се из Западна Европа, като техните действия били координирани от криптирани комуникационни системи. Сценарият за ученията бил война между Сините сили /НАТО/ и Оранжевите сили /страните от Варшавския пакт/. Съгласно сценария Сините сили защитавали съюзниците си след като Оранжевите сили изпращали войски в Югославия след политически бунт. Оранжевите сили после нахлували във Финландия, Норвегия и накрая Гърция. Според сценария със задълбочаване на конфликта конвенционалната война прераствала в химическа и ядрена война.

Множество британски военновъздушни бази били използвани в ученията. Когато маневрите започнали, обаче Кремъл разпоредил десетина самолета в Източна Германия и Полша да бъдат заредени с ядрени бойни глави. В допълнение около 70 ракети СС-20 били поставени в състояние на тревога, а съветски подводници с ядрени балистични ракети били пратени под арктическите ледове, за да не бъдат открити.

Първоначално НАТО и неговите съюзници решили, че СССР също извършват маневри. Но когато си дали сметка, че руснаците действали така, защото смятали, че ученията на НАТО са всъщност подготовка за изненадващ удар, то това притеснило особено много Маргарет Тачър. Тогава тя наредила на съветниците си да обмислят какво може да се направи, за да се преодолее опасността СССР да имат несъразмерна реакция, предизвикана от заблуда.

Лондон дори подготвил документ, който да се обсъди с Вашингтон относно информирането на СССР за планираните от НАТО учения, свързани със симулиране на ядрена война.

 
В МВР - пенсия според работата
03.11.2013, 10:11

министър Хасан Адемов Военните и полицаите, които работят зад бюро, да се пенсионират по-късно, а колегите им, които извършват рискови дейности - по-рано. Подобно предложение ще се обсъжда със синдикатите и депутатите, каза социалният министър Хасан Адемов по Тв7. От думите му стана ясно, че и да се върви към диференциране на условията за пенсиониране, то ще стане факт най-рано през 2015 г.

Сега военните трябва да имат 27 г. стаж и да са навършили 52 г. за младши кадри и 54 г. за старшия състав, за да получат право да се пенсионират. Изискването за възраст е на път да отпадне по предложение на БСП. Преди време Адемов се обяви срещу промяната и поиска въвеждането на възраст за пенсия и за полицаите, за които сега има само изискване за стаж.

Министърът каза още, че се надява, че ще има коледни добавки за пенсионерите. “Вече имаме обещани 12 млн. лв. от икономии от Народното събрание, търсят се резерви и в министерствата”, посочи той.

http://www.trud.bg/

 
Инцидент със севернокорейски военен кораб
03.11.2013, 09:28

Ръководителят на КНДР Ким Чен Ън вчера, 2 ноември 2013 година, посети във Вонсан наскоро издигнат мемориал в памет на загиналите членове на екипажа на военен кораб (ловец на подводници) на ВМС на КНДР с бордови номер "233".

Съобщава се, че инцидента с кораба е станал на няколко мили от Вонсан на 13 октомври 2013 година, като екипажът от 25-30 човека е загинал. Досега нямаше никаква информация за този инцидент, нито от севернокорейска, нито от южнокорейска страна.

Според наличните данни, бордови номер "233", във ВМС на КНДР носеше ловец на подводници проект 037 (тип Hainan), китайска постройка от 1970-те години.

Информация на южнокорейската агенция Yonhap гласи, че корабът е загинал в резултат на небоен инцидент по време на учения на ВМС на КНДР. – Още за ВМС на КНДР

 
Европейски разузнавания шпионирали заедно за САЩ
03.11.2013, 08:05

Европейски шпионски агенции са работели заедно за масовото следене. Това съобщи британският в. "Гардиън". Всяка една от разузнавателните служби на Германия, Франция, Испания и Швеция е разработила свои методи за масово наблюдение на интернет и телефонния трафик през последните пет години в тясно партньорство с британската агенция за електронен шпионаж - Центъра за правителствени комуникации (Government Communications Headquarters, GCHQ), разкрива изданието въз основа на документи, предоставени от Едуард Сноудън.

Основната част от наблюдението се извършва чрез директно прехващане на оптични кабели и разработване на тайни отношения с телекомуникационни компании.

Неофициален, но все по-укрепващ алианс за подслушване позволил на разузнавателни агенции, от една страна, да развиват връзки с корпорации, от друга, за по-лесно следене на интернет комуникациите.

Документите, издадени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, разкриват също, че британската агенция за електронно разузнаване е играела водеща роля в консултирането на европейските партньори как да заобиколят националните закони, предназначени да ограничат правомощията им за наблюдение. Американски представители настояват, че масовото следене е извършвано от разузнавателните агенции на замесените страни и споделяно със САЩ.

Великобритания, която се оказва, че е мост между шпионите от двете страни на Океана, има и още един плюс - през нея минават повечето трансатлантически кабели между Америка и Европа.

 
Симеонов загинал в Афганистан, спасявайки италиански колега
03.11.2013, 07:52

Свилен СимеоновЛегионерът Свилен Симеонов, който бе убит от наемник в Афганистан заедно с още трима воини, загинал, спасявайки свой колега. Това разкриха близките на нашенеца в „Предай нататък" по бТВ.

Убиецът на Свилен се оказал афганистански войник, когото той обучавал. Първо българинът бил прострелян в крака. Негов колега италианец също бил улучен. Свилен взел на ръце приятеля си и се изправил на крака. В този момент бил прострелян смъртоносно. Италианецът останал жив. Тони, както го наричат близките му, успял само да промълви, че оставя халката на съпругата си, а часовника - на малкия си син.

Семейството на Свилен Симеонов твърди, че той обичал работата си и тръгвал на мисии с голямо желание. Последният път казал на баща си, че тръгва на тежка мисия. Помолил го, ако не се върне, да се грижи за съпругата му Хинка и сина им.

В Париж изпращат легионерите с военни почести, на която лично присъства президентът Никола Саркози, той награждава Свилен с най-високия френски орден.

Майката му обаче не може да повярва, че синът й го няма: „Чакам го, още го чакам", казва през сълзи почернената жена. Съпругата Хинка също не крие мъката си: „За мен той е жив. Той е до мен, до нас".

Свилен и Хинка били женени от 14 години, а в европейската държава били заедно цели 8 години. Синът им Мелвин се родил в Марсилия.

Предаването „Предай нататък" сбъдна мечтата на момченцето да полети с истински хеликоптер. Екипът успя да зарадва 4-годишното момченце, а майка му сподели през сълзи, че ако един ден той реши да стане пилот, ще го подкрепи.

http://www.24chasa.bg/

 

 
Американското министерство на отбраната отрече да разработва отбранителен план за островите Дяою
02.11.2013, 22:33

Американското военно министерство заяви, че публикуваните от японските медии съобщения за разработване на общ отбранителен план за островите Дяою между Япония и САЩ са неверни и повтори, че позицията на Вашингтон по островите не се е променила.

В-к „Нихон Кейзай Шимбун" коментира, че САЩ и Япония са разработили общ план за отбрана на островите Дяою и са очертали конкретните действия за справяне с извънредни ситуации.

Във връзка с това, представител по публичните дейности на Кабинета към Американското военно ведомство Джефри Пул посочи, че съобщенията не отговарят на истината. САЩ насърчават Япония и Китай да разрешат споровете по мирен начин, за да се избегне ескалирането на обстановката.

http://bulgarian.cri.cn/

 
Успешно приключиха изпитанията на лопатките на CH-53K
02.11.2013, 21:45

CH-53K На 6 юни 2013 година Sikorsky Aircraft Corp получи 435 милиона долара за построяването на 4 хеликоптера CH-53K за Морската пехота на САЩ. Сумата е продължение на сключения през април 2006 година контракт за разработка по System Demonstration Test Articles (SDTA) на System Development and Demonstration (SDD). Съгласно него, компанията трябва да предаде до 39 месеца първият хеликоптер, а до март 2017 година четвъртият летящ хеликоптер за Морската пехота. Към момента са предадени две машини от общо 7-те финансирани. Първата е за наземни изпитания (Ground Test Vehicle) и втората за статически изпитания(Static Test Article). Приключва финалния монтаж на машината прототип(демонстратор). Тя трябва да бъде сглобена да края на това тримесечие и следващото през 2014 година, трябва да направи първи полет.

В сравнение с сега произвеждания модел Sikorsky CH-53E Super Stallion, който има 3 турбореактивни двигателя General Electric T64-GE-416/416A с мощност 3 270 kW (4380 конски сили), новият CH-53K ще има 3 турбореактивни General Electric GE38-1B с мощност 4583 kW (6145 конски сили). При кратковременно натоварване до 30 секунди, те ще могат да развиват мощност до 6762 kW (9068 конски сили). По-голямата мощност изисква нови лопатки (също 7 броя), чрез които тя да може да се реализира. Дължината на лопатката е увеличена до 10,6 метра, ширината и достига до 0,92 метра. Общият диаметър на основния ротор нараства от 24 метра до 25,2 метра, а “ометената площ” нараства с около 12%. Диаметърът на опашния винт(4 лопатки) е 3 метра, а “ометената площ” е нараснала с 15% в сравнение с винта на CH-53E. Той има максимално полетно тегло от 33 300 килограма. Новият хеликоптер ще може да излита при маса от 38 419 килограма. На 1 ноември 2013 година успешно е приключил първият етап от изпитанията на лопатките на основния винт на хеликоптера за наземни изпитания в Палм Бич (Флорида).

http://aeronews.alle.bg/

 
Ликвидирането на сирийското химическо оръжие - предстои най-трудното
02,11,2013, 11:45

В Сирия завърши вторият етап на мисията по унищожение на химическото оръжие. Третият етап обещава да бъде най-сложния и най-продължителен.

Според разработения план по унищожение на химическото оръжие, към 1 ноември властите на Сирия трябваше да унищожат всички мощности за производство на химическо оръжие и средствата за неговата доставка. Това така и стана. Сега остава да бъдат унищожени повече от хиляда тона химически вещества, а също повече от хиляда носители, в частност ракети и мини. Именно това е същността на третия етап на мисията. По график той трябва да продължи до 30 юни 2014 година. И експертите не се съмняват, че на този етап международната общност ще се сблъска с много проблеми. Ето какво заяви експертът Андрей Баклицкий:

   - От самото начало всички разбираха, че унищожението на химическото оръжие ще бъде сложно нещо. На територията на Сирия се намира по-голямата част от химическото оръжие. Възниква закономерен въпрос за негово унищожение. Част от химическото оръжие със сигурност ще се наложи да бъде унищожено на територията на Сирия. Преди всичко това са артилерийските снаряди. Няма особен смисъл и особена възможност те да бъдат извозени в други страни. Те ще бъдат унищожени на място, най-вероятно с помощта на мобилни установки. Малко вероятно е строителството на големи заводи в Сирия поради гражданската война.

Експерти посочват, че газът зарин ще бъде унищожен с метод на високотемпературно изгаряне. Това е твърде сложна технология. Затова много експерти с голям скептицизъм се отнасят към идеята за неговото разполагане на територията на воюваща страна.

По някои данни, сирийското химическо оръжие може да бъде изнесено за утилизация в Албания. Ако бъде постигнато споразумение с Тирана, то в операцията най-вероятно ще бъде задействана военнотранспортна авиация (независимо от факта, че много експерти смятат полети на самолети с такъв товар над Европа за твърде рискувано занятие). Освен това не е изключено, че арсеналите със сирийско химическо оръжие могат да бъдат приети за утилизация от Белгия и Франция.

Друг аспект е финансовият. Както посочват експерти, за унищожението на сирийските химически арсенали ще бъдат необходими значителни средства, с каквито Асад просто не разполага. Така че ще се наложи на световната общност да плаща за това, а ако говорим по-точно, то неговите водещи членове, в това число Русия и САЩ.

Но както виждаме, страните-спонсори на този процес са съгласни да поемат повишено финансово натоварване, тъй като интернационализацията на сирийския конфликт, последиците на намесата на САЩ и на техните съюзници струва на международната общност сто пъти по-скъпо. – Още химическо оръжие

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Инцидент с американски МиГ-21УМ
02.11.2013, 11:27

МиГ-21Вчера сутринта в 9:15 местно време при опит за кацанe на писта №4 на летище Reno-Stead (щат Невада, САЩ) частен самолет МиГ-21УМ е излязъл от полосата, съобщава www.ktvn.com

Изтребителят се е завъртял надясно и се е установил в обрасла с храсти местност, прекъсвайки няколко кабела от навигационната система на летището. 71 годишният пилот е с малки наранявания, без опасност за живота. Има теч на гориво, но не е възникнал пожар.

Изтребителят е собственост на компанията Warbirds of Delaware, която притежава още един МиГ-21УМ, както и МиГ-23У, L-29 и L-39.

Авариралият изтребител е със з.н 20739 и б.н. 3171

http://www.pan.bg/

 
На територията на Полша и балтийските страни започнаха мащабни учения на НАТО
02.11.2013, 07:53

Най-големите през последните 10 години стратегически маневри на НАТО „Стедфаст Джаз 2013” (Steadfast Jazz) ще се проведат от 2 до 9 ноември на територията на Полша и балтийските страни, съобщава ИТАР-ТАСС.

В ученията ще вземат участие около 6000 военнослужещи от 25 държави от НАТО и страни-партньори: Финландия, Швеция и Украйна.

В качеството на наблюдатели са поканени представители на Русия.

Официалната цел на ученията е проверка на възможностите за командване и контрол, както и сертификация на подразделенията за участие в Силите за бързо реагиране на НАТО за ротация през 2014 година.

 
С панихиди на Архангелова задушница ще бъде почетена паметта на загиналите български воини
02.11.2013, 07:42

С панихиди на Архангелова задушница ще бъде почетена паметта на загиналите български воини. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъстват на панихидата, която ще се проведе във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи. Делегация от Министерството на отбраната, водена от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков е на посещение в Република Македония за отбелязване на Архангелова (мъжка) задушница и почитане паметта на загиналите за Родината герои. На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в градовете Пловдив, Плевен, Асеновград, Карлово, Варна, Бургас, Добрич. В ритуалите ще отдадат почит военнослужещи от Българската армия. Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46690-Пловдив от състава на Сухопътните войски и от военно формирование 28000 - Граф Игнатиево от състава на Военновъздушните сили.

В Плевен панихидата ще започне в 10.30 пред Паметника на загиналите от 4-ти пехотен полк в Сръбско-българската война в 10.30 ч. В нея ще участват военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен. Панихидата в Асеновград ще започне в 10.30 ч. пред Паметника на загиналите във войните 1912 - 1913г. в района на военно формирование 24 490. В Карлово панихидата ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите воини във войните 1912 - 1918 г. в района на 61-ва механизирана бригада. Панихидата във Варна ще започне в 11.00 ч. пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912 - 1918 г.” в района на Старите гробища на гр. Варна. В Бургас ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в град Бургас. На Интернационалното военно гробище-музей в Добрич панихидата ще започне в 11.00 ч. С поднасяне на цветя пред войнишкия паметник ще отбележат Архангелова задушница в Търговище.

 
Изпитаха MQ-8C
02.11.2013, 07:05

MQ-8C Fire Scout Най-новият безпилотен вертолет предназначен за ВМС на САЩ  MQ-8C Fire Scout бе изпитан в полет на 31 октомври. Тестът е станал факт в базата на ВМС Ventura County Pt. Mugu, Калифорния. - (видео)

Полетът е продължил 7 минути и е проведен в пространството на базата, тъй като апаратът е летял използвайки автономната си система за управление. По-късно същия ден е проведен и втори тест.

MQ-8C е безпилотна версия на Bell 407 разработена от Northrop Grumman. Вертолетът има продължителност на полета от 12 часа и полезен товар от 1179 kg.

Машината трябва да се оперира от палубите на американските разрушители и да замести сега използваните MQ-8B, които са на базата на Schweizer 333. - Още за MQ-8C

http://aeropress-bg.com/

 

 
Лошо се управлявало „Интендантско обслужване” ЕАД
01.11.2013, 21:00

Приключи проверката за оценка и анализ на управлението и резултатите от дейността на „Интендантско обслужване” ЕАД в периода от 1 януари 2010г. до 30 юни 2013 година, извършена от дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната. Основната констатация е неефективно управление от Съвета на директорите и слаб контрол от страна на едноличния собственик на капитала, съобщи Пресцентърът на МО. Министърът на отбраната Ангел Найденов е разпоредил докладът да бъде изпратен до Военно-окръжна прокуратура – София.

Проверката е установила, че през целия мандат на управление на Съвета на директорите дружеството отчита загуба от основната си дейност, като през 2010 г. тя е 1 206 000 лв., през 2011 г. – 333 000 лв., 2012 г. – 707 000 лв. и за полугодието на 2013 г. – 316 000 лв.

Общо за одитирания период отчетените разходи за организация и управление са в размер на 3 179 798 лв. и превишават със 728 335 лв. разходите за основна дейност, които са в размер на 2 451 353 лв.

Сред разходите са такива за правни услуги, за които няма сключен договор и са в размер на 74 000 лв. Разходите по сключените договори за физическа охрана са в размер на 525 000 лв., като са сключени така, че месечната цена на услугата не е обвързана с броя охранители.

При извършената проверка на отчетените разходи за командировки в чужбина е констатирано, че в две поредни години, изпълнителният директор и един от членовете на Съвета на директорите са пътували до Франция за участие в традиционното модно изложение в Париж – PRET A PORTE. Издадените от председателя на Съвета на директорите заповеди за командировка са извън определената му компетентност и в нарушение на договора за възлагане на управление, тъй като само едноличният собственик - министърът на отбраната, командирова в чужбина по определен от него ред и условия членовете на Съвета на директорите, в това число и изпълнителния директор.

Констатирани са и множество липси на дълготрайни материални активи. Установено е и, че минималната работна заплата в дружеството за пълно работно време от 1 януари 2009 г. и до сега е 240 лв., а това не е актуалният размер на минимална работна заплата от 1 януари 2011 г. Същевременно осигуровките на работниците се начисляват върху актуалния размер на минималната работна заплата.

Общото заключение от одиторските проверки е, че дейността на дружеството е осъществявана без ясна производствена програма и при липсата на координация на дейността. По думите на новия изпълнителен директор Ганчо Караджов, докладът констатира лошо управление на търговското дружеството не само през одитирания период, а и през предходни периоди и илюстрира тежкото финансово състояние, в което се намира предприятието сега.

http://www.otbrana.com/

 
Дръзките капитани
01.11.2013, 20:53

Всяка година, когато  завият  бесните  ноемврийски фъртуни и земята се вкорави в дебела броня от лед, мислите ми неусетно  се пренасят  през пространството и времето назад, към онази чутовна Сливнишка епопея от 1885-та, която разтърси  цяла Европа с нечуваното мъжество и героизъм на младата българска армия, спряла с гърдите си нашествието на  вероломните сърби.               

Водена от своите дръзки капитани, войската  ни затвърди акта на Съединението на България от 6 септември  1885г. С победата на бойното поле, България  сякаш изплува от вековете на забрава и унижение и зае своето достойно място сред семейството на европейските държави. В световната военна история  едва ли има толкова кратка и кръвопролитна война. Активните бойни действия траят едва  две седмици, но тяхната  жестокост  и безкомпромисност са толкова големи , че огнената паст на войната поглъща стотици  хора и от двете страни. От дистанцията на времето, днешният човек  трудно може да си  обясни подбудите, които карат довчерашните съюзници в борбата срещу общия турски поробител, да се хванат за  гуша за гуша с такова  люто настървение  и дива омраза. Някои историци  обясняват това  със специфичния политически климат на Балканите, оприличавани на “барутно буре”, което често е запалвало искрата на  големи военни пожари в Европа. Но истината има и друга  окраска. Тя се корени в стремежът на користолюбивият сръбски крал Милан към териториално разширение за сметка на България, уж за да възстанови статуквото на Балканите, родено  на Берлинския конгрес на Великите сили. Той замисля войната, като една безгрижна  разходка до София, съпроводена с бърза и лесна победа. Ала сметката  му се оказва крива!.........Прочети още

 
Lockheed Martin разкри наследника на SR-71
01.11.2013, 20:40

SR-72Легендарният отдел Skunk Works на Lockheed Martin представи пред AW&ST съществуването на проект за хиперзвуков самолет SR-72 (Skunk Works е конструирал знаменателни за времето си самолети като F-104, U-2, SR-71 Blackbird и F-117A).

След години на мълчание отделът Skunk Works разкри пред AW&ST детайли на дълго разработвани планове за постижим хиперзвуков ударно-разузнавателен самолет, чийто опитни образци ще се появят към 2018 г. Обозначеният като SR-72 двудвигателен самолет може да лети с крейсерска скорост Mach 6, около два пъти повече от своя предшественик, като за разлика от него има и ударни възможности.

SR-72 се разработва на база на резултатите и постиженията на редица хиперзвукови проекти, като X-51, Falcon HTV-2 и други. Перспективният самолет ще има междуконтинентален обсег на действия, както и да разузнава и да нанася удари по скоростни цели.

http://www.pan.bg/

 
Франция ще закупи през 2014 година
01.11.2013, 12:53

RafaleВ проекта за бюджета на Франция за следващата година са предвидени средства за купуване на:

   - 11 изтребителя Rafale

   - 4 хеликоптера Tigre HAD

   - 4 ВТС А400М

   - 4 хеликоптера NH90-TTH

   - 3 хеликоптера NH90-NFH

Планирани са и средства за модернизация на:

   - 2 изтребителя Rafale(от транш 1 в траш 3) за флота

   - 3 хеликоптера Cougar

   - 1 един самолет за ранно откриване и известяване E-3F

Забележка:

Разчетите са при военен бюджет от 31,4 милиарда евро и 750 милиона евро за програми за развитие. Възможно е, някои от проектите да бъдат закрити.

http://aeronews.alle.bg/

 
Израел ще получи последните американски оръжия
01.11.2013, 12:47

 V-22 в Ираке Фото: Joe Kane / U.S. NavyШефът на Пентагона Чак Хейгел съобщи за историческо споразумение с Израел в областта на отбраната по-рано през тази година. Съгласно постигнатите договорки Израел ще получи най-новите американски оръжейни системи в рамките на отпусканата от САЩ годишна помощ около 3 милиарда долара. Държавният секретар по отбраната съобщи, че е разпоредил възможно най-бързо да бъдат доставени 6 конвертоплана V-22 "Оспри".

Това ще бъде първата доставка на такава техника. До сега само ВС на САЩ разполагаха с нея. В скоро време израелски пилоти ще започнат обучение на F-35. Израел ще получи изтребителите по-рано от планираното и също в рамките на американската помощ. Предвиждат се и доставка на въздушни танкери KC-135.

Коментар:

Вероятно споразуменията са били постигнати при посещението на военния министър на Израел в САЩ.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия завърши доставката на 12 вертолета, предназначени за афганистанската армия
01.11.2013, 12:30

Ми-17В-5Русия завърши доставките на 12 военнотранспортни хеликоптера Ми-17В-5 в рамките на допълнително споразумение, сключено с правителството на САЩ през 2012 г. като опция към основния договор. Това се посочва в съобщение на „Рособоронекспорт”, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Основният договор за доставката на 21 хеликоптера бе подписан между „Рособоронекспорт” и правителството на САЩ на 26 май 2011 г., като той бе изпълнен до средата на 2012 г.”, уточниха от компанията.

През тази година в кратки срокове бе съгласувано и подписано ново споразумение за доставка на допълнителна партида от 30 хеликоптера през 2014 г. В рамките на договореностите на афганистанската армия ще бъдат доставени общо 63 хеликоптера Ми-17В-5. – Още за Ми-17

 
Израел няма да съкращава разходите за отбрана
01.11.2013, 09:10

Израелските власти са се отказали от съкращенията на разходите за отбрана, като ще прехвърлят голяма част от неизразходваните средства от бюджета за текущата година, следва от постановление на военнополитическия кабинет на страната, предаде радио „Гласът на Америка”.

Органът, обединяващ ключови министри и ръководители на силовите структури в Израел, единодушно реши да предостави за нуждите на отбраната 2.75 милиарда шекела (785 милиона долара).

През май правителството на Израел прие бюджет, предвиждащ орязване на военните разходи за 2014 година за сумата от три милиарда шекела.

„Единодушно приехме решение, което представлява само по себе си компромис между интересите на Израел в областта на сигурността и необходимостта от поддържане на правилния курс на икономиката на страната в лицето на глобалната криза”, каза след заседанието премиерът на страната Бенямин Нетаняху.

http://www.focus-news.net/

 
Честваха 70-та годишнина на мирновременен флотски герой
01.11.2013, 08:35

Снимка за спомен от честването на 70-годишнината на старшина І степен Димитър Ат. Димитров.В Пункта за базиране Варна честваха 70-годишнината от рождението на мирновременния флотски герой старшина І степен Димитър Ат. Димитров, спасил с цената на живота си екипажа и бойния кораб, на който е служил. По този повод във флотския район гостува делегация от родното село на героя – Сушица, Великотърновско, и от община Стражица.

В кулминационния момент на тържеството, когато с едноминутно мълчание бе почетена паметта на героя, корабите от Пункта за базиране пуснаха в действие своите сирени. Преминаващите наблизо български влекачи „Фегда” и „Дубе” също включиха сирените си, а след това към тях се присъедини и буксирания търговски кораб KOTSIKAS (IMO: 9117832) – собственост на гръцка компания.

На 3 ноември – рождената дата на старшина І степен Димитър Ат. Димитров, в с. Сушица също ще има тържество, на което пък ще гостува представителна група от Пункта за базиране Варна.

http://morskivestnik.com/

 
Филипините взимат въоръжени AW109
01.11.2013, 08:25

AW109 Power Филипинските ВВС ще купят осем въоръжени двудвигателни вертолета AW109 Power от италианската компания Agusta Westland. Сделката се оценя на около $78,6 млн.

В състава на филипинските ВВС италианските вертолети ще заменят ветераните MD530. Машините ще се използват за непосредствена огнева поддръжка и ще са оптимизирани за нощни действия. Вертолетите ще се доставят до края на 2014 г.

През март 2013 г. ВМС на Филипините купиха три AW109 Power, които ще се използват за операции по търсене и спасяване, както и патрулни полети.

Въоръжената версия на AW109 известна като LUH (Light Utility Helicopter) може ад използва оръдейни контейнери, управляеми и неуправляеми ракети, има оптикоелектронна прицелно-обзорна система, може да се използва за ударни задачи, операции по търсене и спасяване, наблюдение от въздуха и други.

http://aeropress-bg.com/

 
На този ден
01.11.2013, 08:19

Джулио Гавоти, самолет "Фарман", Рим, 1910 г.На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември италотурска война в Северна Африка.

Първопроходците

Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 
Извънземните в Зона 51 били руско оръжие
01.11.2013, 08:11

Американските военни са провеждали изпитания на съветски оръжия в секретната база Зона 51 в Невада, пише в. „Гардиън”. През 1968 г. в култовото за любителите на уфологията място са тествани самолети МиГ-21, получени от Израел. Изучавали са се техническите характеристики и възможностите на американската авиация за борба с тях.В базата също така са провеждани изпитания на друг самолет - МиГ-17, но тази програма все още е засекретена. Освен това в базата е създаден цял комплекс за противовъздушна отбрана, имитиращ съветската система за ПВО. Според документите, цитирани от британския вестник, американските власти са полагали всички усилия съществуването на базата да остане в тайна – средствата за нея са били прикривани с разходи за космическата програма на САЩ.

Именно по тази причина историята на базата често се свързва със слуховете, че там експерти са изучавали технологии и тела на извънземни. На тази тема са снимани и доста филми. Съвсем доскоро САЩ отричаха съществуването на Зона 51.

За първи път това бе официално признато през август т. г. Оказва се, че тайнственият ореол около базата е доста по-прозаичен, отколкото се предполагаше. В документите няма никакво потвърждение на хипотезите, че в зоната се намират трупове на извънземни и останки от космически кораби от други планети. Разсекретени документи назовават базата на ВВС по име и я позиционират в пустинята Мохаве, на 160 км северно от Лас Вегас, щата Невада.

Архивът по национална сигурност към университета “Джордж Вашингтон” се е сдобил с достъп до исторически документи на ЦРУ за първи път през 2002 г., но в тях всичко относно Зона 51 е било заличено. През 2005 г. отново е поискан достъп и осем години по-късно – през т. г., са предоставени документи, в които споменаванията за Зона 51 са видими. От тях става ясно, че базата е използвана и за разработване на шпионски самолети.

http://www.blitz.bg/

 
Военнослужещи от Сухопътните войски ще почетат паметта на загиналите български воини на Архангелова задушница
01.11.2013, 00:30

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе на 2 ноември в гарнизоните от Сухопътните войски.

Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46690-Пловдив. Панихидата в Плевен ще започне в 10.30 ч. пред паметника на Четвърти пехотен полк. В нея ще участват военнослужещи от гарнизона. Панихидата в Карлово е с начален час 11.00 пред паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г. в района на 61 механизирана бригада.

Панихидата в Асеновград ще започне в 10.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24490.

http://landforce.mod.bg/

 
Американски БЛА MQ-1B се е разбил в Ню Мексико
01.11.2013, 00:25

БЛА MQ-1B Американски БЛА MQ-1B Predator се е разбил в сряда на 6 мили от авиобаза Holloman (щат Ню Мексико), съобщи говорител на ВВС. Инцидентът е станал на около 6 мили северозападно от военновъздушната база Holloman, няма щети и пострадали.

За сега няма сведения каква е причината за аварията – отказ в самолета или грешка на оператора.

Разбилият се БЛА е от състава на 6-та разузнавателна ескадрила на 49 авиокрило.

В шестнадесетгодишния период от 1997-2012 са се разбили общо 85 БЛА MQ-1 Predator. Това означава 6.71 катастрофи на всеки 100 000 часове във въздуха, което е два пъти повече в сравнение с изтребителите F-16.

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}