Сводка

Архив - месец март 2010 година
 
31.03.2010, 21:38

САЩ са провели изпитания на балистична ракета „Трайдент 2”

Пентагонът е провел тестово изстрелване от подводница на междуконтинентална балистична ракета „Трайдент 2” по време на съвместни учения с ВМС на Саудитска Арабия. Това е съобщил пред журналисти в Риад пожелал анонимност военен представител на западна държава, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му, това е станало днес. На изпитанията е присъствал и директора на агенцията по ПРО в Пентагона генерал-лейтенант Патрик О'Райли.

Представители на американското отбранително ведомство потвърждават провеждането на тестовете на балистична ракета, способна да носи ядрена бойна глава, но уточняват, че те са извършени миналата седмица. /ИА „Фокус”/

 
31.03.2010, 21:11

Паметник на Иван Кожедуб в Киев

До Деня на Победата 9-ти май в Киев ще се появи паметник на три пъти Героя на Съветския Съюз летеца Иван Кожедуб, съобщава прес-службата на правителството на Украйна. По време на Великата Отечествена война Иван Кожедуб свали 64 фашистки самолета. Този резултат стана един от най-добрите сред съветските летци.

 
31.03.2010, 17:34

Руските гранични войски ще останат в Абхазия и Южна Осетия

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент - ратифицира споразумението с Абхазия и Южна Осетия за охрана на границите на тези републики Предвижда се, че Абхазия и Южна Осетия ще делегират на Русия пълномощия по охраната на  техните граници с Грузия. Руските гранични войски ще останат в Абхазия и Южна Осетия до тогава, докато двете страни бъдат в състояние да охраняват своите граници самостоятелно.

 
31.03.2010, 17:13

Самолет за ДРЛОиУ на американските ВМС се разби в Арабско море

Самолет за ДРЛОиУ на американските ВМС, с четири членен екипаж, се е разбил в Арабско море, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на базирания в Бахрейн Пети флот.

„Самолетът е получил механичен проблем и екипажът е скочил с парашути. Трима от екипажа са спасени, а издирването на четвъртия продължава”, се посочва в съобщението.

Самолетът E-2C „Хоукай” е бил базиран на самолетоносача „Дуайт Айзенхауер”. Самолетът се е връщал от мисия над Афганистан.

 
31.03.2010, 17:00

Русия спусна на вода първата серийна корвета

А корабостроителницата "Северная верфь" се състоя церемония по спускане на вода на първата серийна корвета от проект 20380 "Сообразительный", съобщава Интерфакс. На церемонията е присъствал командващият на Балтийския флот вице-адмирал Виктор Чирков.

Отбелязва се, че корабите от проект 20380 са първите бойни кораби от новия клас „корвета”, строени в Русия. Досега в съветския и руския ВМФ официално кораби клас корвета отделно нямаше.

Корветата, създадена с използване на технология за намаляване на радиолокационната контрастност, е била разработена в централното морско конструкторско бюро „Алмаз". Корабът е бил заложен на стапелите в "Северная верфь" през 2003 година. Сега в завода в различни степени на готовност се намират още три кораба от проект 20380 - "Совершенный", "Бойкий" и "Стойкий".

Главния кораб на проекта - "Стерегущий" – беше заложен през декември 2001 година и включен в състава на руския ВМФ през февруари 2008 година.

Корветите от проект 20380 са предназначени за водене на борба с надводни и подводни кораби на противника в близката морска зона и оказване на огнева поддръжка на морския десант.

Водоизместимостта на кораба е 2,2 хиляди тона, дължината му е 100 метра, а ширината - 13 метра. Максималната скорост на корветата достига до 27 възла.  На кораба се базира един вертолет Ка-27ПЛ.

Предполага се, че за нуждите на ВМФ на Русия ще бъдат построени 20 корвети проект 20380. – Още за проект 20380

 
31.03.2010, 16:55

Граната уби турски военнослужещ

Един сержант е загинал, а друг офицер е ранен при избухване на ръчна граната в 5-та бронетанкова бригада в Газиантеп, Източна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Инцидентът е станал около 15 часа. При него са били ранени двама офицери, които веднага са били откарани в болница. Въпреки лекарската намеса обаче единият от ранените офицери е починал.

 
31.03.2010, 14:18

4-5 военнослужещи на хиляда души. Малко или много са?

Данните говорят, че у нас на 10 000 души от населението се падат 45 военнослужещи, т.е. на хиляда 4-5. На тяхна основа е направен доста пространен анализ в Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, който се очаква да бъде обсъден и приет от парламента. Естествено е да се зададе въпросът, малко или много са военните в България. Миродавният отговор е на Народното събрание, защото така повелява законът..... Още

 
31.03.2010, 14:00

Финландия ще отдели за отбрана 14 милиарда долара

Правителството на Финландия определи военен бюджет за близките четири години в размер на 14,3 млрд. долара, съобщи електронното издание Defense News.

В сравнение с периода 2006-2009 военният бюджет на страната е по-голям с 1,2 млрд. долара. Посочената сума включва в себе си модернизиране на въоръжението и издръжка на армията. За 2010 г. министерството на отбраната на Финландия планира да изразходва 3,54 млрд. долара.

 
31.03.2010, 13:50

Първият индийски щурмови вертолет полетя

На 29 март 2010 г. се е състоял първият полет на индийския лек щурмови вертолет LCH (Light Combat Helicopter), това съобщи индийската информационна агенция NDTV, цитирана от информационният портал key.aero.

LCH е създаден на базата на лекия многоцелев вертолет Dhruv, който също е разработен от местния аерокосмически гигант Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Разработката на LCH започва през 2006 г. и първоначално се е смятало, че машината ще постъпи на въоръжение в индийските ВВС и армия към декември 2010 г. Днес се предполага, че първите машини ще бъдат в първоначално ниво на бойна готовност през 2012 г.

LCH има излетна маса от около четири тона, задвижван е от два газотурбинни двигателя с мощност по 900 kW всеки и ще е въоръжен с 20-mm оръдие разположено в носа и набор от управляеми и неуправляеми ракети. /Аеро/

 
31.03.2010, 11:34

Легендарният танк Т-34 на 70 години

Преди 70 години на въоръжение на Червената армия беше приет танкът Т-34. Създаденият от съветски конструктори за рекордно кратки срокове танк стана един от най-известните символи на победата срещу фашизма. Т-34 заслужено е признат за най-добрият танк във Втората световна война. Той е до сега се намира на въоръжение в редица страни, но преобладаващата част от тези танкове изпълняват ролята на паметници на историята. Предполага се, че един от танковете Т-34 ще открие шествието на Червения площад в Москва, посветено на 65-та годишнина на Победата. Още за Т-34

 
31.03.2010, 11:29

Палубната авиция на Русия подновява подготовката си в Крим

По данни от дипломатически източници съобщи, че летците от морската авиация на Северния флот на Русия ще могат да възобновят през 2010 г. учебните си полети на украинския комплекс за палубна авиация НИТКА. Планира се изграждането на подобен център в Ейск, Краснодарски район. Очаква се полетите от комплекса НИТКА да започнат през юни-юли 2010 г.

НИТКА (Наземен Изпитателен Тренировъчен Комплекс Авиационен) представлява тренажор, позволяващ да се извършва подготовка на летците от палубната авиация от сушата. Комплексът НИТКА е разположен на летището Новофедоровка, близо до кримския град Саки. Той е изпълнен във вид на корабна палуба със стоманена полоса, трамплин и система за спиране. Размерите на НИМКА съответстват на тези на палубата на самолетоносача "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов". На комплекса НИТКА са извършили своята подготовка летците от 279-и корабен изтребителен авиационен полк, базиран в Североморск, като продължителността е била 1,5 – 2 месеца. През м. септември 2008 г. подготовката е била прекратена след наложена от правителството на Украйна забрана за учебни полети на руски летци от територията на страната. През 2009 г. забраната е била подновена от страна на Министерството на вуншните работи на Украйна.

Според "Интерфакс" на ‘високо ниво’ е дотигнато съгласие, а в най-скоро време ще бъде подписан и договор. Междувременно построяването на аналогичен център в Ейск ще позволи на Русия да подготвя летци за палубната си авиция самостоятелно, без да зависи от други страни. /pan.bg/

 
31.03.2010, 10:28

Германия поръча 41 бронетранспортьора Dingo 2

Агенцията за отбранителни технологии и покупки (BWB) на Германия е сключила с компанията Krauss-Maffei Wegmann контракт за доставката на 41 бронетранспортьора Dingo 2, които  ще бъдат изпратени в Афганистан. Според информация на Defense Aerospace, поръчаните бронеавтомобили ще бъдат предадени на военното ведомство на Германия до края на 2010 година.

Сумата на сделката не се уточнява. Неизвестно е и точно за какви модификации на Dingo 2 става въпрос (разузнавателна, транспортна, медицинска или КП).

Машината е снабдена с подобрена защита срещу мини и може да развива скорост до 90 километра в час при запас на хода около 1000 километра.

Dingo 2 може да бъде въоръжен с картечници с калибър 7,62 или 12,5 милиметра или с автоматичен гранатомет. Сега на въоръжение в немската армия има 250 бронеавтомобила Dingo 2 в различни модификации. До 2013 година Германия смята да увеличи количеството им до 600 единици.–Още за Dingo 2

 
31.03.2010, 10:00

Подводничарите са обезпокоени за съдбата на подводното плаване у нас

На своето поредно събрание членовете на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) изразиха своето безпокойство за това как с лека ръка сегашните управници на страната са на път да затрият един от най-важните родове сили на бойния ни флот – подводниците. Дискусията на тема „Как да опазим подводното плаване в България” завърши с решението да се организира среща-разговор с министъра на отбраната Аню Ангелов по време на сегашното му гостуване във Варна..... Още

 
31.03.2010, 09:54

Белгия ще участва в офанзивата на НАТО през юни

Ако е необходимо, шестте белгийски Ф-16, 125-те пилота и технически персонал, ще подкрепят планираната за юни операция срещу талибаните в Южен Афганистан, съобщава белгийският в. „Де Морхен”. Операцията, наречена „Омаид” (Надежда), е част от новата стратегия на командващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Макрристъл за изтласкване на талибаните от южната част на страната. Очаква се офанзивата да бъде много изтощителна, като целта е изтласкване на талибаните до август.

 
31.03.2010, 09:45

Гръцко-руското военно сътрудничество в епицентъра на срещите на Венизелос в Москва

Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Венизелос се срещна в Москва с руския си колега Анатолий Сердюков, с когото обсъдиха военното сътрудничество между двете страни, съобщи гръцкият вестник „Навтемборики”. Двамата са обсъдили още отбранителното сътрудничество, като е поставен и въпросът за доставките, които за момента са замразени заради икономическата криза. Атина и Москва са се споразумели да препотвърдят старо отбранително споразумение помежду си от 2008 г., което предвижда организирането на взаимни учения. Гръцките въоръжени сили разполагат със значителни руски оръжейни системи като зенитно-ракетна система S-300, зенитни ракети TOR-M1, противотанковите ракети Kornet и Fagot и др. Договорено е руският министър на отбраната да върне посещението в Атина. Гръцкият отбранителен министър информира руското ръководство и за резултатите от неотдавнашната среща между премиерите на Гърция Георгиос Папандреу и на България Бойко Борисов относно петролопровода „Бургас-Александруполис”. /ИА „Фокус”/

 
31.03.2010, 09:35

Швейцарски F/A-18 достигна 2000 часа нальот

Швейцарски боен самолет F/A-18 Hornet достигна 2000 часа нальот или 2208 полета и в момента е лидерна машина по нальот. Машината с борден номер J-5003 достигна тази граница на 29 март 2010 г. и е направила първият си полет на 21 май 1997 г. и е доставена на швейцарските ВВС на 7 юли същата година.

В момента военновъздушните сили на Швейцария разполагат с 54 леки изтребители Northrop F-5E/F Tiger II и 33 от по-модерните многоцелеви F/A-18C/D Hornet (26 едноместни и седем спарки). Общият нальот на швейцарските Hornet е над 50 000 часа (границата е достигната на 21 октомври 2008 г.). /Аеро/ – Още за F/A-18

 
31.03.2010, 09:32

F-35 официално е в сериозен преразход

Според онлайн изданието DoD Buzz (www.dodbuzz.com) на 25 март 2010 г. Пентагона официално е информирал Конгреса на САЩ за това, че програмата за създаване на лек многоцелев изтребител F-35 JSF (Joint Strike Fighter – Единен ударен изтребител) е в сериозен преразход. Програмата е преминала т. нар. „Границата на Нън-МакКърди” и е необходимо цялостно преразглеждане на проекта.

„Границата на Нън-МакКърди” е въведена през 1982 г. и е наречена на сенатор Сам Нън и конгресмена Дейв МакКърди и е предназначена да ограничи безконтролното набъбване на разходите по различни оръжейни програми. Според този закон, ако една оръжейна програма влезе в преразход по-голям от 25%, то тя трябва да бъде прекратена, освен ако секретаря по отбраната на САЩ не докаже, че дадената програма е жизнено важна за националната сигурност и няма алтернатива в разумни срокове и разходи.

Прекратяване на програмата JSF е изключително малко вероятно, тъй като несъмнено секретаря по отбраната на САЩ Робърт Гейст ще защити проекта като безалтернативен. Най-вероятно, обаче ще има преразглеждане на сроковете на доставка и количествата поръчани самолети. /Аеро/ - Още за F-35 JSF

 
31.03.2010, 09:00

Отказваме вертолетите за ВМС

Военното министерство най-вероятно ще откаже доставката на шестте вертолета за ВМС от „Юрокоптер”, съобщи вчера министър Аню Ангелов след лекция, изнесена в хотел „Шератон”.

„Предстоят преговори с „Юрокоптер” и нашата цел е да намерим взаимноприемливо решение, без да плащаме. В договора има заробваща клауза - без да са доставени въоръжението и техниката, 60% от стойността им се заплащат от банка “Сосиете женерал”. Трети месец вече ни теглят от сметките стойността за вертолетите „Пантер”, без да сме ги получили. Искаме да пренасочим тези средства за разплащане на доставените машини и за резервни части, след което да прекратим договора”, заяви Аню Ангелов.

Френската компания трябва да достави общо 18 машини за 358 млн. евро - 12 “Кугар”-а за ВВС и 6 броя “Пантер” - морски вариант за ВМС. “Дължим около 4 млн. лв. за получения 11-и “Кугар” , предстои да дойде и 12-ият”, уточни министър Ангелов. Тъй като плащането се е забавило поради липса на средства, фирмата може да ни даде на Международния арбитражен съд. Има вероятност и други компании, към които имаме задължения, да направят това, стана ясно още от изказването на министъра. /НД/

 
 
 
30.03.2010, 20:47

Гранична полиция получи първия си вертолет AgustaWestland AW109 Power

Днес на тържествена церемония на Летище София, Главна дирекция „Гранична полиция” на МВР получи първия си вертолет AgustaWestland AW109 Power, предназначен за въздушно наблюдение на границите..... Още

 
30.03.2010, 20:10

US генерал се извини за обидата към холандските гейове

Американският генерал от запаса Джон Шийън, който предизвика възмущение в Холандия с изказването си, че гейове сред холандските войници са виновни за клането в Сребреница, се извини.

Министерството на отбраната на Холандия публикува електронно писмо от генерала, адресирано до холандския генерал от резерва Хенк Ван ден Бремен, в което той изразява съжаление думите си.

Припомняме, Организацията за защита на правата на холандските хомосексуалисти обяви че възнамерява да започне съдебен процес срещу американския генерал от запаса Джон Шийн заради неговите твърдения.

"Ние искаме той сам да проведе пресконференция, на която да каже, че се отказва от поста си ", посочиха по-рано този месец в изявление на организацията за защита на човешките права. /news.bg/

 
30.03.2010, 20:02

САЩ ще закупят миномети и безпилотни самолети за Естония

Министерството на отбраната на САЩ отпуснаха на Естония дотация за укрепване отбраната на републиката, средствата от която ще бъдат използвани за закупуване на миномети и американски безпилотни самолети, предаде естонската агенция Делфи.

САЩ заделиха за укрепване отбраната на Естония, Латвия, Литва, Унгария, Грузия, Хърватия, Йемен и Филипините общо 350 млн. долара, но още не е известно каква част от тези средства ще получи Естония. /ИА „Фокус”/

 
30.03.2010, 17:30

Взривена мина уби трима турски военни

Най - малко трима турски военнослужещи са загинали, а двама са били ранени при взрив на мина в провинция Хакяри, югоизточната част на Турция, съобщава РИА Новости.

Предполага се, че мината е била заложена от бунтовниците от Работническата партия на Кюрдистан.

Конфликтът с партията, която вече 25г. иска автономия за кюрдите в югоизточна Турция, е отнел живота на повече от 40 хиляди човека.

Партията е призната за терористична организация от ООН и Евросъюза. /news.bg/

 
30.03.2010, 17:28

Поделение 22 790 - Г. Оряховица отпразнува 75 годишнината си

Химическо поделение 22 790 – гр. Г. Оряховица, с командир подполковник инж. Цветан Цветков, отбеляза 75-годишнината от своето създаване. Поделението се смята за пряк наследник на създадената на 30 март 1935 г. Общовойскова химическа рота към 1-ви Инженерен полк в София. До юли 2007 г. поделението бе със статут на химически полк, след което бе реорганизирано като 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е към 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита в Мусачево...... Още

 
30.03.2010, 17:10

Учения на въоръжените сили на Украйна  

Въоръжените сили на Украйна ще участват във всички планирани за 2010 г. военни учения заедно със западни държави. Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Михаил Ежел, цитиран от агенция РБК-Украйна.

„Ще бъдат проведени всички учения, които са планирани, както в Украйна, така и извън пределите й. Това засяга в това число и сътрудничество с НАТО и САЩ”, отбеляза министърът.

По-рано лидерът на фракцията на Комунистическата партия Пьотр Симоненко заяви, че ще гласуват против законопроекта за допускане на чуждестранни въоръжени формирования на територията на Украйна в рамките на международните учения „Сий бриз-2010”.

През април и октомври т.г. министерство на отбраната на Украйна планира да проведе учения по противовъздушна отбрана с Беларус и Русия, в рамките на които военни самолети ще пресичат държавните граници, предаде електронното издание „Флот2017”.

Ходът на подготовката на тези учения е бил обсъден по време на разширено заседание на военния съвет на военновъздушните сили на Украйна, съобщи пресслужбата на министерство на отбраната на Украйна.

Едно от основните мероприятия в международното военно сътрудничество са планираните командно-щабни тренировки с органите на управление и дежурните сили по противовъздушна отбрана на украинските военновъздушни сили и колегите им от Беларус и Русия. /ИА ”Фокус”/

 
30.03.2010, 14:13

Ядреното оръжие не трябва да попадне в ръцете на терористи

Ядреното оръжие не трябва да попадне в ръцете на терористи, заявиха американски и руски експерти на конференция по глобалното ликвидиране на ядрени оръжия в Атланта. Посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк подчерта, че взривовете в московското метро още веднъж напомниха, че за постигане на целите си, бандитите няма да се спрат пред нищо. Да бъде изключена вероятността от попадане на ядрено оръжие в техни ръце може само при пълното му ликвидиране, подчерта Кисляк. Той отбеляза, че около 70 страни, в това число Русия и САЩ, работят  заедно в това направление.

 
30.03.2010, 14:11

В Договора по СНО няма обвързване с ПРО

Текстът на новия руско-американски договор по стратегическите нападателни оръжия (СНО) не съдържа обвързване на нападателните и отбранителните системи, включително противоракетните, заяви заместник-държавният секретар  по контрола над оръжията и международната сигурност Елен Тошер. При това тя отбеляза, че изработването от Русия и САЩ договор по СНО увеличава транспарентността и предстазуемостта в отношенията на тези страни и в сферата на стратегическата стабилност като цяло, а също спомага за „презареждане" на връзките  на САЩ с Русия.

 
30.03.2010, 13:54

Малта е получила четири патрулни катера

Австралийската компания Austal е предала на въоръжените сили на Малта четири катера за крайбрежно патрулиране, съобщава пресслужбата на компанията. Малта смята да използва новите катери за наблюдение на бреговата зона и спасителни операции. Предадените катери са били проектирани специално по поръчка на малтийските военни и не влизат в стандартните серийни кораби на Austal.

Контракта за доставка на Малта на четирите патрулни катери бе сключен през февруари 2009 година. Сумата на сделката не се уточнява, но е известно, че част от средствата са дадени от Агенцията за охрана на външната граница на Евросъюза. Този контракт се оказва, че е първият за доставка на военни кораби в Европа.

Дължината на корпуса на катерите за Малта е 21,2 метра, което е с 8,5 метра по-малко от серийния крайбрежен катер Austal APB 30. Катера е способен да развива скорост до 26 възла, при запас на хода от 926 километра. Предвидено е на катерите да се монтират две 7,62 мм и една 12,7 мм картечници.

 
30.03.2010, 13:20

Какво е състоянието на 13-те проекта за модернизация на Въоръжените сили?

Отговорът е в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръженит есили за 2009 г., който бе приет от правителството и предложен за обсъждане от Народното събрание. Там е посочено, че главната характерна черта на реализацията на проектите през миналата година са значителните забавяния, а при някои и пълно прекратяване на плащанията, с което са натрупани сериозни задължения, съпроводени и с наказателни плащания на неустойки. И още – част от наличните ресурси са изразходвани за дейности, които нямат принос към необходимите способности на Въоръжените сили...... Още

 
30.03.2010, 13:12

Великобритания намали броя на поръчаните самолети А400М

Великобритания ще намали поръчката си за военния транспортен самолет „Еърбъс А400М”, след сделка между производителя и правителството относно преразхода при разработването на самолета, предаде Flightglobal.

Първоначално страната поръча 25 самолета за своите Кралски Военновъздушни сили, но ще ги намали с три самолета (22 единици), съобщи министърът на отбраната Боб Ейнсуорт пред парламента. По думите му, намаляването е част от сделката на седем правителства с компанията собственик на „Еърбъс” - Европейската аерокосмическа и отбранителна компания (ЕАДС), постигната по-рано този месец за спасяване на излязлата извън бюджета си програма. - Още за А400М

 
30.03.2010, 09:44

ВМФ на Русия започва разгръщането на своите сили в Световния океан

Военноморският флот на Русия, с отплаването днес от Североморск на атомния ракетен крайцер "Петър Велики", започва разгръщането на своите сили в Световния океан за провеждане на най-големите за последните години учения, предаде РИА Новости.

„В рамките на решаването на задачите по осигуряване на стратегическо и регионално сдържане, и обезпечаване на морската дейност на Русия, Военноморския флот започва разгръщане на сили в океанските райони за действия в състава на групировките на ВМФ за провеждане на учения”, съобщи представител на руския военен флот.

След атомния крайцер „Петър Велики” в развръщането ще се включат и кораби от Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация, както и морската авиация.

Според информация на пресслужбата на Северния флот, крайцера „Петър Велики” ще бъде на море не по-малко от два месеца. – Още за ВМФ на Русия

 
30.03.2010, 09:17

US сценарий за война в Близкия изток

В Съединените щати центърът "Сабан" за изучаване на Близкия изток, който действа в рамките на института "Брукингс", е разработил сценарий за евентуален бъдещ военен конфликт в Персийския залив, съобщава вестник "Ню Йорк таймс".... Още

 
30.03.2010, 08:48

Флотски музиканти ще концертират в Германия

Представителният оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов ще изнесат четири концерта в Германия. Флотските музиканти са поканени от организаторите на ежегодния Музикален парад в Германия, в който през тази година ще участват военни музикални формации от България, Великобритания, Литва, Украйна и Франция. Ще има представители и на домакините. Музикалният парад е изключително популярно събитие в тази страна, а концертите, противно на наименованието на проявата, се провеждат само в закрити зали. Един билет за възрастни е с цена 40 евро.

В Хановер, където флотските ни музиканти ще концертират на 7 април, залата побира 4500 души. На 8 април те ще гостуват в Саарбрюкен, на 9 април – в Кемптен, а на 10 април – Вюрцбург. Предвиждат се и съвместни прояви с другите оркестри, поради което до последния ден преди отпътуването на 4 април нашите представители ще подготвят и нови изпълнения по получени от домакините партитури на различни музикални пиеси. /МВ/

 
 
 
29.03.2010, 23:45

Самолети от ВВС на Белорусия ще проведат полети с кацане на шосе

Самолети от ВВС на Белорусия на 1 април ще извършат полети с кацане на шосе, съобщава военното ведомство на страната.

"На 1 април в съответствие със замисъла на летателно-тактическото учение ще се извършат полети с кацане на участък от автомобилен път. В полетите участие ще вземат техника и екипажи от 206-та щурмова авиобаза и 927-ма изтребителна авиобаза със самолети Су-25 и МиГ-29", - съобщават от военното ведомство.

Мероприятието се провежда с цел отработване на въпроси по използването на автомобилни пътища в качеството на запасни летища.

Планира се самолетите да кацнат на участък от автомобилен път M1/Е30 Брест (Козловичи) – Минск.

За първи път на участък от автомобилен път белоруски самолети кацат на 14 април 2007 година. Тогава на шосето се приземиха два щурмовика Су-25УБ от състава на 206-та щурмова авиобаза. През лятото на същата година такава задача изпълняват и изтребители МиГ-29 и Су-27 от 61-ва изтребителна авиобаза.

 
29.03.2010, 22:30

Днес се проведе редовно заседание на Съвета по отбрана

Редовно заседание на Съвета по отбрана се проведе днес, 29 март, в Министерството на отбраната под председателството на министър Аню Ангелов. В него участваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов, началниците на Щабовете по подготовката на Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев и на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-началникът на Щаба по подготовка на Военноморските сили комодор Румен Николов, началникът на Щаба по осигуряване и поддръжка генерал-майор Бойко Рабаджийски, длъжностни лица от Министерството на отбраната, както и контраадмирал Николай Николов, съветник  на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

По време на заседанието беше обсъден доклад на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов за състоянието на охранителната дейност в Българската армия и на освободените войскови райони, предадени на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”. Съветът по отбрана дискутира и мерки за оптимизиране на разходите за издръжка на обучаемите във висшите военни училища и във Военна академия.

По предложение на директора на дирекция „Човешки ресурси” Иван Иванов бяха обсъдени Наредба за изготвяне, утвърждаване, изменение и съхранение на длъжностните разписания и длъжностните характеристики в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия., както и класификатор на длъжностите на военнослужещите.

Членовете на Съвета по отбрана разгледаха и Наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия. /МО/

 
29.03.2010, 22:21

Адмирал Мълън смята обстановката в Кандахар за критична

Председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълън заяви, че стратегията на президента Барак Обама в Афганистан ще се провали, ако президентът на азиатската страна Хамид Карзай не успее да се справи с корупцията и да въведе ред в Кандахар, съобщиха информационните агенции.

Адмирал Мълън, който се очаква да пристигне в Афганистан до часове, смята, че Кандахар има роля на център на тежестта от гледна точка на сигурността. Според него обстановката там е ключова за борбата срещу талибаните.

Наблюдателите посочват, че Пентагонът се тревожи особено много от ролята на брата на Хамид Карзай – Ахмед Вали Карзай, който оглавява провинциалния съвет в Кандахар и е смятан за една от най-влиятелните фигури в южната част на страната. /БА/

 
29.03.2010, 21:40

Изтребителният конкурс стартира през 2011 г.!?

Процедура за придобиване на нов изтребител може да започне през 2011 г., ако има политическо решение. Това каза министърът на отбраната о.р. генерал Аню Ангелов днес по време на публична лекция пред Атлантическият клуб, като също посочи, че самолета трябва да пристигне в България към 2013 -2014 г.

На въпрос, дали това време ще е достатъчно за изработване на критерии за нов самолет, министъра отговори: "Нов за България, не съм казал нов изтребител." Думите на министър Ангелов могат да се интерпретират като неофициално заявление, че България ще търси вариант за покупка на изтребител „втора ръка”.

Министър Ангелов посочи, че тази година трябва да бъде разработена нова визия за развитие на ВВС, която наистина да акцентира върху реалното развитие на войските в бъдеще.

 
29.03.2010, 21:20

ВВС на Индия обявиха тендер за доставка на хидросамолети

Военновъздушните сили на Индия обявиха конкурс за доставката на шест хидросамолета, съобщава PTI. Индийските военни смятат да използват новите самолети за разузнаване, спасителни операции и за съобщения между островните служби и корабите. Следва да се отбележи, че сега на въоръжение във ВВС на Индия няма самолети-амфибии.

Според изискванията на ВВС, максималната далечина на полета на самолета трябва да бъде не по-малко от 800 морски мили (1,48 хиляди километра). Очаква се в индийския тендер участие да вземат канадската компания Bombardier и руската компания „Бериев". Други подробности за тендера на ВВС за сега не се съобщават.

Отбелязва се, че в Индия сега действа програма за обновяване на военната техника, за която в близките 12 години ще бъдат изхарчени повече от 200 милиарда долара. През 2009 година Индия отдели 2,1 милиарда долара за покупката на осем американски брегови патрулни самолета P-8I. Освен това, правителството е санкционирало покупката на голямо количество безпилотни апарати и самолети за морско разузнаване. – Още за ВВС на Индия

 
29.03.2010, 20:12

Шведска компания е готова да подсигури нови работни места у нас

Швеция може да достави нови изтребители „Грипен” на България в рамките само на една година след подписване на договор. Това каза в коментар пред Агенция „Фокус”, Даниел Боестад, директор на СААБ за България. Той коментира днешното изказване на министъра на отбраната Аню Ангелов за възможността страната ни да се сдобие с изтребители от ново поколение. Според военния министър, в най-добрия вариант, ако до края на тази година бъдат направени съответните разчети и се стигне до политическо решение за придобиване на такива машини, след подписването на договор за доставката им биха минали поне две-три години. Така реално военновъздушните ни сили ще имат многоцелеви изтребител през 2012-2014 година. В отговор от СААБ обясниха, че компанията би направила доставката в рамките на една година. „Ние сме в постоянен диалог с българското Министерство на отбраната и се надяваме скоро да бъде обявена открита и прозрачна тръжна процедура, която да гарантира, че България ще избере най-изгодното решение”, коментира Боестад. По думите му - Швеция предлага много гъвкави финансови условия на България, зад които застава шведското правителство. „Ако е необходимо, може да бъде включен гратисен период за първоначалните плащания. Офертата за „Грипен” включва и офсет, чрез който ще бъдат създадени хиляди нови работни места и така ще се подпомогне българската икономика по време на икономическа криза,” каза още той. Още за Грипен

 
29.03.2010, 17:09

Gripen и Eurofighter протестират усилено срещу румънското решение

Представители на производителите на Gripen и Eurofighter изразиха сериозните си протести срещу румънското решение да се купят 24 изтребители „втора ръка” F-16 за ВВС на страната.

Шведският англоезичен вестник The Local (www.thelocal.se) цитира изказване на Ричърд Смит, маркетинговия директор на SAAB за Румъния, в която той казва, че е дълбоко учуден от решението на румънците да заложат на сделка, която не гарантира никакъв офсет. Смит не приема аргумента за липса на пари за валиден. Маркетинговия директор твърди, че предложението на SAAB е било „доста по-добро, поради щедрия 100% офсет”. Според него офсета шведската компания би осигурил хиляди нови работни места във времена на криза, докато американската оферта не предлага никакви икономически изгоди, което е просто абсурдно.

В заключение Смит казва, че „за съжаление румънските въоръжени сили ще получат нечий чужд боклук”.

Представителите на Eurofighter също изразиха разочарованието си и критикуваха румънското правителство на това, че не е обявило честен и открит търг. От Eurofighter също твърдят, че могат да предоставят „доста по-добър финансов пакет”, включващ изграждането на нов авиационен завод в Брашов.

 
29.03.2010, 16:49

Руски кораби се присъединиха към антипиратската мисия край Сомалия

Отряд кораби от Тихоокеанския флот на Русия извършиха преход от Владивосток до Аденския залив, за участие в международната мисия за борба срещу сомалийските пирати, съобщиха световните агенции, цитирайки пресслужбата на флота.

В състава на отряда влиза големият противолодъчен кораб “Маршал Шапошников”, танкерът “Печенг” и морският буксир МБ-37. На борда на корабите се намират подразделения на флотската морска пехота.

Това е четвърти по ред отряд от руски бойни кораби, изпратен в Аденския залив. Преди “Маршал Шапошников” край бреговете на Африка пребиваваха отряди, водени от корабите “Адмирал Виноградов”, Адмирал Пантелеев” и “Адмирал Трибуц”. /БА/

 
29.03.2010, 14:21

Предложението на НАТО показва бъдещия път

Предложението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен да се създаде единна система за противоракетна отбрана от Ванкувър до Владивосток в тясно сътрудничество с Русия „показва на алианса многобещаващ бъдещ път в отношенията с Русия". Това подчерта в разспоространено в Берлин заявление държавният министър от МВнР на Германия Вернер Хойер, съобщи „ИТАР-ТАСС". След като се договориха за по-нататашно сериозно разоръжаване в областта на стратегическите си ядрени въоръжения, САЩ и Русия потвърдиха, че отдавна завършилата в политически смисъл „студена война" е преодоляна и във военното планиране, подчерта държавният министър.

 
29.03.2010, 14:15

Косово е стабилно само привидно, заяви командващият на германските сили в Косово

КФОР изпълни военната си задача, заяви командващият на германските сили в Косово Маркус Бентлер, но добави, че Косово „е стабилно само привидно”, предаде сръбската агенция БЕТА. По думите на Бентлер само „едно събитие може да бъде достатъчно, за се разгори отново насилието”. Той посочи, че в Косово „вече няма външна заплаха” и че предизвикателствата, пред които е изправено Косово „вече не са от военен характер, а са социални, политически и икономически”. /ИА „Фокус”/

 
29.03.2010, 14:02

14 ранени при катастрофа на хеликоптер на НАТО в Афганистан

Военен хеликоптер на НАТО се разби в размирния Южен Афганистан, ранявайки 14 души във втория такъв инцидент за последните няколко дни.

Хеликоптерът се е разбил в провинция Забул, граничеща с Кандахар, която е във фокуса на водената от САЩ военна офанзива срещу талибаните. Според първоначалните доклади в инцидента няма загинали. Всички служители, както и екипажът на хеликоптера са евакуирани и откарани в близки медицински центрове, обясниха от Международните сили за сигурност на НАТО (ИСАФ). Сред пострадалите има девет чуждестранни войници, трима афганистански войници и един полицай.

Предполага се, че катастрофата е причинена от техническа повреда. От ИСАФ заявиха, че причината за инцидента е в процес на разследване, като допълниха още, че няма признаци катастрофата да е причинена от бунтовнически действия.

Миналата седмица в същия район се разби друг хеликоптер на НАТО, убивайки един турски войник и ранявайки други трима души. /БГНЕС/ - Още вертолети

 
29.03.2010, 08:57

Откриха потъналия южнокорейски военен кораб

Южнокорейски спасителни екипи са открили корпуса на корветата ROKS Cheonan (PCC-772, klas Pohang), която потъна в петък при неизяснени обстоятелства в района на границата със Северна Корея, предаде РИА Новости.

От командването на въоръжените сили на Южна Корея съобщиха, че кораба е бил открит с помощта на хидролокатори в неделя вечерта. Очаква се водолази в скоро време да се заемат с изследване на корпуса. Корабът потъна в резултат на силна експлозия на борда му, причината за която не е установена. Спасени бяха 58 членове на екипажа, а 46 моряци са безследно изчезнали.

 
29.03.2010, 08:50

Бунтовници в Судан съобщиха, че са свалили два хеликоптера на правителствените войски

Бунтовническата групировка „Армия за освобождение на Судан” съобщи, че е унищожила два хеликоптера на суданската армия, предаде агенция Ройтерс. По-рано от командването на суданските въоръжени сили съобщиха, че два хеликоптера са се разбили по технически причини и отрекоха машините да са били свалени от бунтовниците.

„Правителствени сили атакуваха наши позиции в Южен Дарфур. Ние свалихме два хеликоптера, единия се разби на място, а втория падна, опитвайки се долети до столицата на Южен Дарфур, град Няла”, съобщи представител на бунтовническата групировка. /ИА „Фокус”/

 
 
 
28.03.2010, 22:52

Руски самолет-амфибия заслужи аплодисментите на авиосалон в Чили

Първият демонстрационен полет на руския самолет-амфибия Бе-200 на международния авиокосмически салон „ФИДАЕ-2010” завърши с бурни аплодисменти на зрителите, предаде РИА Новости.

По време на полета, който продължи няколко минути, Бе-200 извърши три кръга над летището „Бенитес”, показвайки своите летателни възможности. По време на единия от кръговете самолетът изхвърли седем тона вода, демонстрирайки своите технически възможности при потушаване на пожари.

Водата бе украсена и зрителите, наблюдавали полета, видяха огромен воден облак, в който преливаха цветовете на руския и чилийския флаг. Още за Бе-200

 
28.03.2010, 21:22

Президентът на САЩ пристигна на посещение в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама изненадващо пристигна на посещение в Афганистан, първото му след встъпването в длъжност, за да се срещне с Хамид Карзай и американските войници, предаде АФП.

Посещението е било пазено в тайна, поради съображения за сигурност. Президентският самолет „Еър форс 1” е кацнал на летището във военната база „Баграм”, край Кабул.

Държавният глава е бил посрещнат от командващия американските части в страната, генерал Стенли Маккристъл и посланика на САЩ Карл Айкенбъри.

 
28.03.2010, 16:07

Бразилия обявява резултатите от конкурса за изтребител

Бразилия планира в началото на месец април да обяви с коя компания ще сключи договор за доставката на модерни изтребители, предаде АФП.

Бразилия трябва да избере между френския изтребител „Рафал”, шведския „Грипен” и американския „F-18”.

По-рано се очакваше победителят да стане ясен в края на месец март. Бразилия иска да закупи 36 нови изтребителя, като Франция е смятана за фаворит след срещата между президентите Луис Инасио Лула да Силва и Никола Саркози през миналия септември.

Да Силва публично изрази подкрепата си за „Рафал”, докато командването на Военновъздушните сили предпочита по-евтините „Грипен”, които са и по-лесни за поддръжка. /ИА „Фокус”/

 
28.03.2010, 15:54

Най-малко 57 американски войници са загинали

Най-малко 57 американски войници са загинали през първите два месеца на годината в Афганистан, съобщава радио „Ехото на Москва”. През март са загинали най-малко 20 американски военнослужещи.

Пентагонът изпраща в Афганистан допълнително 30 000 войници и планира провеждането на мащабна операция в провинция Кандахар.

От началото на войната през 2001 г. до 26 март 2010 г. са загинали 1683 коалиционни военнослужещи, от които 1020 американци, съобщава CNN. – Още за Афганистан

 
28.03.2010, 15:00

„Калиакраотплава за регата „Гарибалди

В неделя точно по обяд на Цветница – 28 март, учебната баркентина „Калиакра” отплава от Морската гара във Варна към Италия за участие в „Garibaldi Tall Ships Regatta – 2010”, организирана от Sail Training International (STI) – Международната организация на учебните ветроходи, и страната домакин. Да изпратят 12-членния екипаж с капитан Станислав Калудов, старши помощник-капитан Огнян Савов и главен механик Владимир Вичев бяха дошли роднини, близки и приятели на ветроходството, както и к. д. п. Тома Томов – изпълнителен директор на „БМКЦ” АД – корабособственик на „Калиакра”..... Още

 
28.03.2010, 10:01

Стар изтребител се приземи аварийно в Холандия

Стар изтребител, пилотиран от 67-годишен британец, се е приземил аварийно в изоставена военна база в холандската провинция Твенте, съобщава радио „Холандия” . Британецът е глобен 2000 евро, тъй като не е имал разрешително за пилотиране на изтребителя „Локхийд Т33”. Аварийното приземяване се е наложило заради технически проблем.

 
28.03.2010, 09:54

Генералният секретар на НАТО предложи системата за ПРО да включи и Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за създаването на нова ракетна защитна система, която би защитила САЩ и техните съюзници, като включи и Русия, предаде Би Би Си.

Расмусен заяви, че заплахата от създаването на ядрени ракети е реална и нарастваща и, в случаи като Иран тези ракети могат да застрашат територията на страните от НАТО.

Според генералният секретар на НАТО ракетната отбрана може да обедини Алианса и Русия.

По думите на Расмусен ракетният щит може да съживи не само отношенията между европейските съюзници и САЩ, но и цялостната връзка на НАТО с Русия.

 
 
 
27.03.2010, 23:10

Как се става военнослужещ? Отговорът е в новия правилник.

В мирно време можеш да станеш военнослужещ, ако си завършил висше военно училище в страната или в чужбина или си се обучавал като стипендиант за нуждите на МО. Тази възможност имат и всички с гражданско средно или висше образование у нас и зад граница при положение, че отговарят на съответните условия. Интересуващите се от подробности могат да направят справка в новия Правилник за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който бе приет от правителството през миналата седмица..... Още

 
27.03.2010, 19:12

България ще има закон за резерва и запаса

До една година голяма част от проблемите в Българската армия ще бъдат решени, благодарение на решителността, с която работи настоящето ръководство на Министерството на отбраната......... Още

 
27.03.2010, 17:30

В договора за СНО няма рискове за Русия

В новия Договор за съкращаване на стратегическите и настъпателни въоръжения  няма положения, облекчаващи Вашингтон в създаването на опасна за Руската Федерация система за противоракетна отбрана, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от агенция Интерфакс.

„Нищо в този договор не съдържа положения, които биха облекчили САЩ в създаването на такава ПРО, която би крила рискове за руската страна,” каза Лавров в интервю за предаването „Постскриптум” на телевизия „ТВ-Центр”. По думите му признаването на взаимната връзка между стратегическите настъпателни и стратегическите отбранителни въоръжения е „още един важен елемент от този договор”.

 
27.03.2010, 14:11

Бундесвера е принуден да съкращава разходите си

Военното ведомства на Германия е решило да икономисва от покупката на въоръжение. Причината – недостиг на финансови средства. На военното ведомство не достигат 2 милиарда евро.

Министерството на отбраната на Германия планира да съкрати разходите за реализация на редица крупни проекти. Според информация на вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, военното ведомство смята да се въздържи от покупката на някои видове въоръжения. В частност, предвижда се отказване или съкращаване на поръчките за системата за противоракетна отбрана MEADS, безпилотни разузнавателни самолети, а също и бойни и транспортни вертолети. Отложено е и разглеждането на заявки за строителство на фрегати тип 125 и различни модификации на бронирана техника.

 
27.03.2010, 09:49

Индия проведе тестови изстрелвания на две ракети

Индия проведе тестови изстрелвания на балистична ракета с малък обсег на действие „Притхви-2” и ракетa „Дхануш-2”, съобщава информационната агенция The Times of India. Изпитанията са проведени в щата Орисса.

Ракетите „Притхви-2” имат далекобойност до 295 км. и  могат да носят както обикновени, така и ядрени бойни заряди.

„Дхануш-2”, явяваща се морска модификация на „Притхви-2 (Лък)”, може да носи боен заряд с тегло до 500  килограма и да поразява наземни и морски цели на разстояние 350 км. Първият и пуск се състоя през 2001 година. – Още индийски ракети

 
27.03.2010, 09:11

Израел ще получи американски самолети C-130J

Подписан е договор за доставката на Израел на три нови тактически транспортни самолети С-130J „Супер Херкулес”, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до сделката.

Общо сделката е за девет самолет С-130J на стойност 1,9 милиарда долара. Самолетите може да бъдат използвани за специални операции или за хуманитарни мисии. Израел ще получи първите машини през 2013 година.

Израел разполага с по-стари транспортни самолети С-130. Цената на един от новите самолети е около 75 милиона долара. – Още за C-130J

 
27.03.2010, 09:08

46 моряци са изчезнали след потъването на южнокорейската фрегата

Представител на въоръжените сили на Южна Корея съобщи, че 46 моряци са изчезнали след потъване на фрегатата ROKS Cheonan (PCC-772, klas Pohang), в близост до границата със Северна Корея, предаде АФП. Корабът потъна в резултат на неустановена експлозия. По думите на представител на южнокорейското отбранително ведомство, „58 моряци са спасени, а 46 души са безследно изчезнали”. Водолазен екип на южнокорейските военноморски сили се подготвя да разследва причините за потъването на кораба и да търси тела на загинали.

„Спасителните операции са в ход. Все още няма признаци на севернокорейска намеса”, заяви представител на южнокорейското отбранително ведомство.

Корветите клас Pohang са предназначени за патрулиране в прибрежните райони. Достигат скорост до 32 възла, запас на хода - 5 хиляди мили. Въоръжението им включва 2 OTO Mellara (76mm)/62, 2 артилерийски установки Breda 40mm/70, 4 ПКР RGM-84D Harpoon, 2 ПКР MM-38 Exocet, торпеда MK-46 mod 2.

 
27.03.2010, 09:04

Вътрешни войски към МВР на Русия отбелязват своя професионален празник

Военнослужещите от вътрешни войски към руското министерство на вътрешните работи днес отбелязват своя професионален празник. Точно преди 199 години, на 27 март 1811 г., по указ на император Александър І бяха създадени първите отряди на вътрешната стража, които са праобраз на съвременните руски вътрешни войски, предаде ИТАР-ТАСС.

 
27.03.2010, 09:00

САЩ представиха на изложението в Чили своя самолет от пето поколение F-22

Показният полет на американския самолет F-22 Раптър на ФИДАЕ-2010 протече в условия на повишени мерки за сигурност. Няколко десетки командоси от чилийските въоръжени сили отцепиха територията около пистата. По периметъра бяха разположени снайперисти, които контролираха прилежащите територии. Два хеликоптера на чилийските ВВС кръжаха в района на пистата. След излитането си „Раптър” изпълняваше демонстрационни полети над територията на летището Артуро Мерино Бенитес в Сантяго в продължение на седем минути. Полетите се проведоха на малки, средни и големи височини. По време на едно от прелитанията на малка височина пилота на F-22 откри фюзелажните люкове, като в централната част ясно се виждаха четири ракети, предаде РИА Новости.

Според руските експерти, които наблюдаваха полета, F-22 Раптър действително е съвременен авиационен комплекс от пето поколение. „Особено впечатляват неговите летателни характеристики”, посочи един от специалистите в сферата на ВВС. По неговите думи подобни демонстрационни полети на F-22 Раптър се провеждат за пръв път. Още за F-22

 
 
 
26.03.2010, 22:43

Екипажите на Spartan приключват подготовката за стоварване на парашутен десант

Следващата седмица в 16-а транспортна авиобаза Враждебна приключва практическата част по подготовката на екипажите на самолета C-27J Spartan за спускане на парашутисти и за осъществяване на парашутен десант. При финализирането й, парашутисти-инструктори от 68-а бригада специални сили и спасители на ВВС от авиобаза Крумово ще извършат парашутни скокове от страничните врати и рампата на самолета.

Екипажите на C-27J Spartan са завършили теоретичната подготовка за това, а след края на практическата, процесът по обучението ще бъде финализиран документалното. Това означава, че авиаторите ще бъдат признати за годни за извършване на посочените операции. /pan.bg/ - Още за C-27J Spartan

 
26.03.2010, 21:00

Норвегия и Швеция поръчаха 48 САУ

Британската компания BAE Systems е получила поръчка за 48 самоходни артилерийски установки FH77 BW L52 Archer от военните ведомства на Норвегия и Швеция, съобщава пресслужбата на компанията. Сделката е на стойност 135 милиона фунта стерлинги (200,6 милиона долара). Според условията на контракта, всеки от поръчителите ще получи по 24 установки Archer. Първите системи ще бъдат доставени през октомври 2011 година.

FH77 BW L52 Archer е съвместна разработка на Швеция и Норвегия. Артилерийската установка представлява модернизиран вариант на 155 милиметровата шведска буксируема гаубица FH-77B. BAE Systems се явява лицензиран производител на норвежско-шведско въоръжение.

Далечината на стрелба на Archer с управляеми снаряди достига до 50 километра, а скорострелността е осем изстрела в минута. Цевта на оръдието е с два метра по-дълго от това на гаубицата FH-77B. Максималната скорост на бронирания влекач е до 70 километра в час. Електронните системи позволяват развръщането на САУ да става за 30 секунди. – Още САУ

 
26.03.2010, 20:11

ПРО да стане задача на НАТО

Държавите от НАТО трябва да се съгласят противоракетната отбрана срещу страни като Иран да се превърне в задача на алианса и да използват всяка възможност за сътрудничество с Русия по този въпрос..... Още

 
26.03.2010, 20:09

САЩ обяви програми за военна помощ

Пентагонът ще помага на въоръжените сили на Грузия, Латвия, Литва, Естония, Хърватия и Унгария, за да бъдат разширени техните възможности за участие в антитерористичната операция в Афганистан, предаде ИТАР-ТАСС.

Брайън Уитман от министерството на отбраната на САЩ съобщи, че съответните програми вече са изпратени за разглеждане в Конгреса. Уитмън посочи, че целта е да бъдат реализирани съвместни стъпки с тези страни за поддържане стабилността в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
26.03.2010, 19:47

Потъна южнокорейски военен кораб

Правителството на Южна Корея свика извънредно заседание, след като южнокорейски военен кораб със 104 души екипаж потъна край морската граница със Северна Корея. До момента не е ясно дали корабът е бил потопен от севернокорейско торпедо, предаде АФП.

На мястото на инцидента се провежда спасителна операция. До момента са спасени 58 от членовете на екипажа.

Има няколко версии за инцидента. Едната е, че корабът е бил потопен от севернокорейско торпедо, а другата е, че са се взривили амуниции на самия плавателен съд.

 
26.03.2010, 17:24

Русия и САЩ ще подпишат договора за СНО в Прага на 8 април

Русия и САЩ ще подпишат договора за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО) в Прага на 8 април, съобщи прессекретарят на президента на Русия Наталия Тимакова пред журналисти. Датата и мястото на подписването са определени след телефонен разговор между президентите на Русия Дмитрий Медведев и на САЩ Барак Обама. „Президентите си благодариха за сътрудничеството. Медведев отбеляза, че този договор отразява баланса на интересите и на двете страни", - каза Тимакова. „Съгласуването не винаги беше просто, но конструктивната настройка на преговарящите и личното участие на президентите на Русия и САЩ са позволиха в кратки срокове да се извърши огромна работа и да се стигне до подписване", - каза прессекретарят, цитирайки думите на държавния глава.

 
26.03.2010, 17:08

Русия е предала на Бразилия първата партия Ми-35

Русия е предала на бразилските ВВС първата партия ударни вертолети Ми-35М, експортен вариант на Ми-24М. Според информацията на РИА Новости, в Бразилия са били доставени три от общо планираните 12 бойни машини. Стойността на сделката е 150 милиона долара.

Договора за доставка на Бразилия на 12 Ми-35М беше сключен през 2008 година в резултат на проведен предната година тендер от ВВС на страната. В конкурса участие са взели AgustaWestland с вертолет A-129 Mangusta, Eurocopter с EC 665 Tiger и "Рособоронэкспорт" с Ми-35М. До финала достигнаха А-129 и Ми-35М, но крайните резултати определиха за победител руската машина. – Още за Ми-35

 
AW109 Power

Честити на МВР!  Днес в София кацна  първият вертолет AW109 Power за Гранична полиция.

 
26.03.2010, 16:26

Бундестагът се изказа за изтегляне на ядреното оръжие

Бундестагът на Германия с мнозинство на гласовете се изказа за изтеглянето на американското ядрено оръжие от територията на страната. В приетата резолюция се съдържа призив към правителството да настоява за това, апелирайки към НАТО и  непосредствено  към САЩ. Едновременно бундестагът приветства инициативата на президента на САЩ Барас Обама за създаване на безядрен свят и преговорите по стратегическите нападателни оръжия между Русия и САЩ.

 
26.03.2010, 13:38

За „Булава” ще решават през лятото

Военноморският флот на Русия се надява, че лятото на текущата година атомната подводница „Борей” като комплекс и основното й оръжие – балистичната ракета „Булава” ще бъдат приети на въоръжение, заяви наскоро първият заместник-началник на Главния щаб на ВМФ вицеадмирал Олег Бурцев, пише „Независимое военное обозрение”. Той смята, че тази година ще бъде проведен успешен тест на ракетата. „Това лято в крайна сметка по отношение на „Борей” и приемането на комплекса „Булава” ще бъде решаващо”, съобщи вицеадмиралът.

Въпреки серията неуспешни изпитания на ракетата, в министерството на отбраната смятат за „нереално” преработването на проекта. През февруари министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков изрази увереност в това, че проблемите с „Булава” няма да повлияят на осъществяването на четвъртата поред атомна подводница от този проект. В тази връзка се планира, че програмата „Булава” ще бъде „доведена до необходимия резултат” и тази ракета ще състави основата на перспективната групировка на морските Стратегически ядрени сили на Русия до 2040-2045 г. Планира се да бъдат създадени осем подводници от този клас, всяка от които да бъде оборудвана първоначално с четири, а след това с по 20 ракети. /ИА „Фокус”/

 
26.03.2010, 13:13

Великобритания разработва фрегата на бъдещето

Британската компания BAE Systems е получила контракт от военното ведомство на Великобритания за разработка на фрегата Type 26, която ще бъде построена в рамките на програмата "Надводни бойни кораби на бъдещето" (Future Surface Combatant, FSC). От пресслужбата на BAE Systems съобщават, че компанията е получила за проектиране на фрегатата 127 милиона фунта стерлинги (188,5 милиона долара).

Фрегатите Type 26 ще станат първите кораби, разработени в рамките на програмата FSC. В перспектива те ще сменят фрегатите Type 22 Broadsword и Type 23. BAE Systems ще се занимава с проектиране на кораба през близките четири години. Кога ще завърши програмата за разработка на новата фрегата, не се съобщава. По-рано стана известно, че ВМС на Великобритания планират да приемат на въоръжение първите кораби Type 26 през 2020 година.

Според началника на главния щаб на Великобритания адмирал Mark Stanhope, новите фрегати ще бъдат основата на бъдещите ВМС на страната наравно с есминците Type 45. Първият есминец Type 45 Daring завърши изпитанията през септември 2008 година, а през юли 2009 година бе приет на въоръжение във ВМС на страната. Общо се планира да бъдат построени шест такива кораба.

Следва да се отбележи, че по-рано Великобритания планираше строителството на осем кораба Type 45, но строителството на седмият и осмият кораб бе отменено. Взето е решение освободените средства да бъдат насочени за реализиране на проекта Type 26. Техническите характеристики на бъдещата фрегата за сега не са известни.

 
26.03.2010, 11:55

Самолетите Ф-16 може да излязат тройно по-скъпи на Румъния

Стойността на сделката по закупуването на американски изтребители Ф-16 от Румъния започва да се доближава до максималните разходи, предвидени първоначално за многоцелевата програма, пише румънският всекидневник „Журналул национал”. Единственото обяснение на официалните власти за отстраняването на конкурентите на американския самолетостроителен гигант „Локхийд Мартин” е лошото икономическо положение на Румъния.

Румънските власти рискуват по-този начин да бъдат обвинени в окуражаване на нелоялната конкуренция от други кандидати по сделката като шведите от СААБ (производители на самолетите „Грипен”), ЕАДС (европейският концерн, произвеждащ самолета „Юрофайтър Тайфун”) или „Боинг” (производител на Ф-18). Представителят на СААБ в Букурещ Ричард Смит вече изрази негативното си мнение за непрозрачното решение на Висшия съвет по национална отбрана на Румъния за закупуване на 24 употребявани самолета Ф-16.

В съобщение на министерството на отбраната на Румъния се разкрива изненадваща цена, която може да оскъпи три пъти стойността на сделката: освен 24-те самолета Ф-16 Блок 25, които Висшият съвет по национална отбрана одобри да се закупят, Румъния ще купи още 24 нови самолета, също произведени от „Локхийд Мартин”, от по-ново поколение - Блок 50-52. Новата покупка е междинен етап към програмата по закупуване на самолетите Ф-35 (самолет от пето поколение, който ще се появи на пазара след 2020 г.)

В съобщението се посочва цената на първия пакет от 24 самолета: 1,3 милиарда долара. Ако се следва логиката цената на пакет от 24 нови самолета би била, според някои военни източници, минимум 2,5-3 милиарда долара, пише изданието.

Общата цена по „кризисната” фактура, която Румъния ще заплати се доближава по този начин до 4 милиарда долара. /ИА „Фокус”/ – Още за Ф-16

 
26.03.2010, 11:45

Аню Ангелов в предаването на БНТ „Денят започва”

Министърът на отбраната Аню Ангелов определи мярката за таван на заплатите като добра. Той обаче успокои, че голяма част от заплатите на държавните служители във военното министерство и в администрацията не са по-високи от неговата, която е 2950 лв. Министърът обясни за трима души, които ще усетят тази мярка. .... Видео

 
26.03.2010, 09:12

Началник от Военната академия в Турция ще бъде съден

Разпитваният вчера заместник-началник на Военната академия в Турция корпусен генерал Юрдаер Олджан във връзка с твърденията за план за военен преврат, беше пуснат и ще бъде съден без постоянна мярка за задържане, пише турският вестник „Сабах”. Вчера Олджан даде показания пред прокурорите със специални пълномощия Сюлейман Пехливан и Али Хайдар в съда в Бешикташ в Истанбул. След разпита той беше отведен в 12-ти съд за тежки наказания. Съдията разпореди да бъде съден без постоянно задържане. Адвокатът на генерала Шенер Атълган посочи, че обвинението към него е за членство в нелегална организация. За разпит по разследването се чакат още двама корпусни генерали и един корпусен адмирал. /ИА „Фокус”/

 
 
 
25.03.2010, 21:40

Оптимизиране самолетния парк на датските ВВС

В светлината на продължаващите закъснения на програмата за разработване и производство на изтребителя F-35 Joint Strike Fighter Дания отложи решението си за замяна до 2014 г. на своите F-16. Като временна мярка датските ВВС ще извадят от строя 18 самолета и ще удължат ресурса до 2020 г. на останалите 30 броя F-16AM. Изтребителите F-16 са доставени на Кралските ВВС на Дания в периода февруари-май 1980 г., като през 2000 г. са били модернизирани по стандарта MLU. Към настоящия момент датските ВВС експлоатират 48 едноместни F-16AM и 12 двуместни F-16BM ‘Fighting Falcons’, ето защо се предполага, че новината се отнася само за изтребителите от типа F-16AM. /pan.bg/

 
25.03.2010, 21:15

Русия се хвали с нови "умни" оръжия

В началото на май руският военноморски флот ще спусне на вода за изпитания най-новата си многоцелева ядрена подводница тип “Ясен” - уникална заради качествените си разлики от всички, създавани преди. Това съобщи първият заместник-началник на главния щаб на флота вицеадмирал Олег Бурцев, пише “Известия”. Подводният кораб “Северодвинск” ще се движи по-тихо от най-модерната засега многоцелева подводница на САЩ “Сий улф”, но ще има и много по-мощно въоръжение - например осем пускови установки с по три ракети във всяка, сочат данни, цитирани от вестника..... Още

 
25.03.2010, 21:14

Русия е предложила на Бразилия съвместно разработване на ПАК ФА

Русия е предложила на Бразилия предоставяне на технологии и съвместно разработване на изтребител от пето поколение ПАК ФА, известен също като Т-50. Предложението включва и доставката на изтребители Су-35, на които вече има реализирани технологии, използвани на ПАК ФА.

По-рано Русия предложи на Индия съвместно разработване на изтребител от пето поколение на базата на ПАК ФА. За ВВС на Индия се предвижда създаване на двуместна модификация на руския изтребител, както и доставка на оригиналния вариант. В съвместния проект, за който все още няма подписан договор, ще участват ОКБ "Сухой" и индийската самолетостроителна компания Hindustan Aeronautics. Общата стойност на проекта се оценява на около 8-10 милиарда долара, като делът на индийската страна няма да е по-малък от 25%. Предполага се, че индийската фирма ще разработи бордовия компютър, навигационната система, както и по-голямата част от дисплеите и системата за самозащита.

В Индия поектът получава названието FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft – изтребител пето поколение).

Първият полет на ПАК ФА е извършен на 29 януари 2010 г. Техническите характеристики за засекретени. Официално е съобщено, че Т-50 ще може да излита и каца на полоси с дължина 300-400 м. и ще свръхманеврен.

Изтребителят ще може да изпълняват бойни задачи по всяко време на денонощието и всякакви МТО условия.

Предполага се, че Т-50 ще развива скорост до 2600 км/ч и ще прелита до 5500 км. Ще бъде въоръжен с 30 мм оръдие и ще има 10 точки на окачване във вътрешни отсеци.

Очаква се ВВС на Русия да получи първите изтребители ПАК ФА през 2015 г. /pan.bg/ - Още за ПАК ФА

 
25.03.2010, 20:34

САЩ ще предоставят на украинската армия 11 милиона долара

В рамките на американската програма за международно военно финансиране САЩ ще окажат на въоръжените сили на Украйна материално-техническа помощ на обща стойност от 11 милиона долара, съобщи днес посланикът на САЩ в Украйна Джон Тефт по време на срещата си с министъра на отбраната Михаил Ежел, предаде агенция УНИАН.

Министърът приветства това решение на американската страна и отбеляза, че украинското военно ведомство ще положи максимални усилия за ефективното използване на тази помощ и ще създаде благоприятни условия за опростяване на митническите и бюрократичните процедури за получаването й. /ИА „Фокус”/

 
25.03.2010, 20:28

Русия ще помогне на Виетнам е създаването на база за подводници

Военноморския флот на Русия ще помогне на ВМС на Виетнам в създаването на пункт за базиране на подводници. Това е заявил за РИА Новости министъра на отбраната на Русия Анатолий Сердюков, който имаше визита в азиатската страна от 22 до 24 март 2010 година. Според думите на министъра, Виетнам може да получи от Русия кредит, който да се използва не само за строителството на базата, но и за покупка на различни кораби и създаване на авиация на ВМС.

 
25.03.2010, 19:50

Франция ще продаде на Русия „Мистрал” без въоръжение

Министерство на отбраната на Франция съобщи днес, че хеликоптероносачи клас „Мистрал” в случай на решение да бъдат продадени на Русия ще бъдат доставени без въоръжение, предаде РИА Новости. Според министерството това е позицията на френския президент Никола Саркози и тя не е променена.

„Президентът ясно озвучи позицията на Франция относно това, което е открито за преговори. Той публично в присъствието на руския си колега заяви, кои въпроси са още открити”, заявиха от министерството.

Саркози на 1 март на съвместна пресконференция с президента на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че хеликоптероносачът ще се създава „за Русия без военно оборудване”, припомня агенцията. /ИА „Фокус”/

 
25.03.2010, 17:49

Руските Су-25 ще получат нови средства за защита

Руските фирми "Зенит" и "Штурмовики Сухого" са започнали да разработват станция за оптико-електронно подавяне от ново поколение, която ще се монтира на руските щурмови самолети Су-25УБМ и Су-25ТМ. Според информацията на ИТАР-ТАСС, новата система ще защищава щурмовиците от преносими зенитноракетни комплекси тип Stinger или Игла.

Проекта за новия комплекс за отбрана е бил разработен през 2009 година, като в неговата основа е използвана станцията за оптико-електронно подавяне "Президент-С", която премина през изпитания миналата година.

В края на 2009 година стана известно, че компанията "Штурмовики Сухого" ще модернизира през 2010 година 12 Су-25 до версията СМ. Тази модификация се отличава от предните версии с подобрената авионика, индикатори на челното стъкло, многофункционални дисплеи и използването на глобалната система за позициониране ГЛОНАСС.

 
25.03.2010, 17:29

НАТО и наркопосевите в Афганистан

НАТО е готово да унищожава наркопосевите в Афганистан, ако тази задача бъде поставена от ООН. Наред с това, ръководството на Северноатлантическия алианс смята, че не бива да се оставят афганистанските селяни, отглеждащи опиумен мак, без поминък, заяви пред агенция РИА-НОВОСТИ директорът на Федералната служба за контрол върху оборота на наркотиците на Русия Виктор Иванов. Според него, позицията на НАТО противоречи на резолюцията на Общото събрание на ООН относно задължението на всички членки на ООН да унищожават наркоплантациите. „Всички членки на НАТО са и членки на ООН, и те също са гласували за приемането на тази резолюция" - напомни Иванов.

 
25.03.2010, 17:26

Нови градове на воинската слава

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ за присвояването на пет руски градове на званието „Град на воинската слава". В навечерието на 65-та годишнина от победата, с почетното звание са удостоени Волоколамск, Брянск, Налчик, Виборг и Калач на Дон. Званието „Град на воинската слава" се присвоява на градове на Русия, на чиято територия или в непосредствена близост от тях по време на ожесточени сражения защитниците на Родината са проявили мъжество, издръжливост и масов героизъм.

 
25.03.2010, 17:25

Учения на групата „БЛЕКСИФОР”

Съвместни учения на Черноморския флот в състава на групата за оперативно взаимодействие „БЛЕКСИФОР" ще се проведат през април в акваторията на Черно мор, съобщиха от групата за информационно осигуряване на Черноморския флот. По време на ученията екипажи на кораби от международното съединение ще проведат тренировки по тактическо маневриране, водене на бой с кораби, противовъздушна отбрана и видове съобщения. Главна задача на съвместните тренировки ще стане отработването на антитерористични мероприятия. В плана на ученията се включени посещения на бойните кораби на крайчерноморските държави в българското пристанище Бургас, румънското Констанца и турското Ерегли.

 
25.03.2010, 17:10

Учебен самолет Pilatus PC-7 се разби в Малайзия

Учебен самолет от военновъздушните сили на Малайзия се разби, а пилотът загина, съобщиха информационните агенции. Катастрофата е станала в провинция Кедах. По съобщения на очевидци, едномоторният лек самолет Pilatus PC-7 се е разбил скоро след излитането. На борда е имало само един пилот. Причините за катастрофата се разследват.

Малайзия разполага с 42 самолета Pilatus PC-7. Още за Pilatus

 
25.03.2010, 14:43

За първи път десантираха БМД-2 с личен състав

По време на КЩУ със 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия, които се провеждат в Псковска област, за първи път в историята на руските ВДВ е било извършено десантиране на бойна машина на десанта БМД-2 с личен състав. Според информацията на ИТАР-ТАСС, по време на ученията от 13 самолета Ил-76 са били десантирани 14 единици бойна техника (12 БМД-2, 1 БМД-4 и 1 САУ "Спрут-СД) и около 160 военнослужещи.

Според думите на официалния представител на ВДВ полковник Александър Чередник, са били десантирани три БМД-2 заедно с личния състав. В машините са се намирали три офицера и три механик-водача (по двама човека на машина).

Чередник отбелязва, че по време на десантирането е била изпитана нова парашутна система. Тези изпитания са били последния етап на заводските изпитания, като се очаква, новата парашутна система да бъде проверена и на съвместни държавни изпитания, след което тя ще бъде приета на въоръжение във ВДВ. – Още за  БМД-2

 
25.03.2010, 13:15

Руските „Съюзи” ще доставят екипажи на МКС до 2017 година

След прекратяването на полетите на американските совалки, руските космически кораби „Съюз" ще бъдат единственото средство за доставка на екипажи на Международната Космическа станция до 2017 година.

Това съобщи ръководителят на ракетно-космическата корпорация „Енергия" Виталий Лопота в интервю за радио „Гласът на Русия". По неговите думи, в близките 7 години в САЩ, Япония и Европа няма да бъде създаден кораб, който би могъл да конкурира руския „Съюз". – Още космически системи

 
25.03.2010, 13:10

Канада се изтегля от Босна и Херцеговина

Канадските въоръжени сили напълно се изтеглят от Босна и Херцеговина, бе съобщено в Отава, съобщава в електронното си издание босненският вестник „Дневни аваз”. Официалната церемония по повод изтеглянето и на последните шестима офицери, които в рамките на операция „Бронз” работеха в състава на НАТО в Босна и Херцеговина, ще се състои в понеделник, 29 март, в главния щаб в Сараево.

Операция „Бронз” започна през декември 2004 г. и е последната от серията канадски мисии в Босна и Херцеговина. Основната й цел бе подпомагане на реформата в отбраната, реинтегрирането на военните ветерани в цивилния живот и присъединяването на Босна и Херцеговина към програмата на НАТО „Партньорство за мир”. Щабът на НАТО в Сараево изпълнява и задачи с антитерористичен характер, оказва съдействие на Трибунала в Хага във връзка с лицата, обвинени във военни престъпления и размяната на разузнавателни данни.

Канадските въоръжени сили са активни на Балканите още от декември 1991 г. От 1992 г. над 40 000 канадци са служили в Босна и Херцеговина, като 23 канадски военнослужещи са загинали в Босна и Херцеговина.

 
25.03.2010, 13:07

Правителството одобри нов устройствен правилник на МО, с който се въвежда интегрираният модел на управление

Правителството одобри нов устройствен правилник на Министерството на отбраната. С него се постига практическа реализация на въведения със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) интегриран модел в министерството, при който административните звена във взаимодействие помежду си подпомагат министъра, неговите заместници, началника на отбраната и постоянния секретар на отбраната при осъществяване на правомощията им. Това съобщиха от правителствената информационна служба..... Още

 
25.03.2010, 11:12

Йемен създава гранични войски

Съветът за национална отбрана на Йемен реши да създаде гранични войски и да забрани търговията с оръжие, боеприпаси и взривни вещества, съобщава информационна агенция Саба.

През изминалите дни йеменският президент Али Абдала Салех обяви края на войната с йеменските шиити в северозападната провинция на републиката, в района на границата със Саудитска Арабия. Но в южната част на Йемен сепаратистите продължават да действат и до момента.

На заседание на Съвета, състояло се в сряда в Сана под председателството на Салех, бе решено „да бъдат създадени гранични войски в качеството на нова структура и да се обяви набор на личен състав”.

Съобщава се, че също е било взето решение за създаването на Управление на отбранителната промишленост на въоръжените сили.

Освен това, Съветът постанови „да бъде забранена търговията с оръжие, боеприпаси и взривни вещества, да се затворят всичките оръжейни пазари и да се забрани на частни лица да изнасят оръжие зад граница”.

В съответствие с решението на Съвета, закупуването на оръжия за нуждите на армията ще се осъществява „директно, без посредници”. /ИА „Фокус”/

 
25.03.2010, 09:55

Местят гръцките сили в Косово

Гръцките сили в Косово бяха преместени от базата „Александър Велики” в Косовска Митровица в базата „Белведере” на 1 км от Косовска Митровица в рамките на реорганизирането на структурата на силите на НАТО в Косово КФОР, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Та неа”. Закритата вчера база „Александър Велики” беше създадена през август 2000 г. и беше база за гръцките части, действали в северната част на КФОР в продължение на близо 10 години.

 
25.03.2010, 09:18

Наближава краят на работата над новата ядрена доктрина на САЩ

Пентагонът е много близко до завършване на работата над новата си ядрена доктрина. Това заяви минисътрът на отбраната Робърт Гейтс, в реч пред Конгреса във Вашингтон. „Аз мисля, че доктрината ще бъде готова в близките две или три седмици", - увери той. Министерството на отбраната вече два пъти отлагаше сроковете за запознаване на членовете на Конгреса с новата ядрена стратегия. За изготвянето на доктрината се анализират, в частност, ролята на ядрените оръжия, международната стратегия за сигурност, броят и количеството на ядрените сили, необходими за осъществяване на предполагаемия политически курс.

 
25.03.2010, 08:14

Използването извън САЩ на БЛА може да доведе до дела срещу ЦРУ

Отказът на правителството на САЩ да даде правни основания за използването на безпилотни самолети за ликвидирането на предполагаеми екстремисти на територията на Пакистан може да доведе до това, че офицери от ЦРУ да бъдат съдени за военни престъпления в чуждестранни съдилища, предаде АФП, цитирайки изказване на юридически експерт пред законодатели.

„Изтъкнати представители на международната правна общност” са все по-нетърпеливи относно мълчанието на Вашингтон за ракетните нападения на ЦРУ в Пакистан и други части на света, каза пред комисия в Конгреса Кенет Андерсън, професор по право в Американския университет във Вашингтон. Адвокати от Държавния департамент на САЩ и други правителствени агенции са обезпокоени, че държавната администрация „не е определила какви са основанията” за използването на безпилотни самолети, допълва той.

Професорът по право подчерта, че според него тези нападения за законни според международното право, основавайки се на правото на страната на самозащита, и призова администрацията да направи аргументите си публично достояние. /ИА „Фокус”/

 
 
 
24.03.2010, 22:17

Военният ЗЕС отива в историята

Създаденият през 1948 г. отбранителен Западноевропейски съюз (ЗЕС) ще бъде разформирован през следващите няколко дни, съобщи председателят на парламентарната асамблея на ЗЕС Робърт Уолтър..... Още

 
24.03.2010, 21:37

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с командира на многонационалната бригада „Югоизточна Европа”

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 24 март, с командира на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Зибер Душку. Бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на регионалните инициативи в областта на сигурността и отбраната.

Бригаден генерал Зибер Душку е на посещение в нашата страна по повод участието в политико-военните срещи на представители на страните от Югоизточна Европа. 23-та среща на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа и 22-та среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа се проведоха в резиденция „Бояна” от 22 до 24 март. На форумите бяха обсъдени въпросите по сигурността и стабилността на Югоизточна Европа, както и развитието на бригада „Югоизточна Европа”. /МО/

 
24.03.2010, 21:26

Дмитрий Медведев награди английски крайцер

Президентът на Русия Дмитрий Медведев награди с грамота английският крайцер „Белфаст", участващ в Северните конвои, доставящи военна помощ на СССР през годините на Втората световна война, съобщи прес-службата на Кремъл. Сега корабът се намира в центъра на Лондон на река Темза и е музей на бойната слава. На група английски ветерани от Северните конвои също са връчени руски медали „65 години от победата във Великата отечествена война 1941-1945 години".

 
24.03.2010, 20:12

Руски бомбардировачи патрулираха над Тихия океан

Два стратегически бомбардировача Ту-95МС от военновъздушните сили на Русия са изпълнили успешно задача за въздушно патрулиране в акваторията на Тихия океан, в района на Алеутските острови. Това съобщи говорителят на руските ВВС подполковник Владимир Дрик, предаде РИА Новости.

„Бомбардировачи Ту-95МС, излетяха на 24 март от авиобаза Украинка и изпълниха успешно задача за въздушно патрулиране. Маршрута на полета преминаваше в акваторията на Тихия океан, в района на Алеутските острови. Самолетите кацнаха успешно на базово летище”, заяви Дрик. По неговите думи, екипажите на бомбардировачите са отработвали навици за водене на полети над непозната местност и дозареждане във въздуха от танкери Ил-78. Продължителността на полета е била около 15 часа. – Още за Ту-95

 
24.03.2010, 20:02

Дефицитът в бюджета на военното ведомство на Великобритания ще достигне 36 милиарда фунта

Комитетът по изразходване на държавни средства (РАС) във Великобритания обнародва прогноза за ръст на дефицита в отбранителния бюджет на страната, съобщи вестник The Daily Telegraph. По данни на комитета, в близките десет години разходите на британското отбранително ведомство ще надвишат приходите с повече от 36 милиарда паунда (53,9 милиарда долара). Това е шест пъти повече от официалната оценка на министерството на отбраната.

Според РАС, прогнозата на британското отбранително ведомство е основана на това, че отделяните от правителството средства за министерството през следващите десет години ще нарастват с 2,7% годишно. В този случай дефицит на военния бюджет в размер на шест милиарда паунда е напълно възможен, но е вероятен и сценарий, при който бюджетните постъпления няма да бъдат увеличавани. В такъв случай дефицита ще достигне 36 милиарда паунда.

РАС са разгледали също и песимистичен вариант, при който постъпленията от държавния бюджет в бюджета на военното ведомство на Великобритания ще намалят ежегодно с четири процента. В този случай дефицита ще достигне до 80 милиарда фунта. Според оценка на комитета, през 2009 година за „отбрана” са били изхарчени около 60 милиарда фунта стерлинги. Заради изоставане в сроковете на някои проекти военните разходи през 2010 ще се увеличат.

 
24.03.2010, 19:46

Русия ще достави вертолети Ми-17 на Чили

В скоро време Русия и Чили планират да сключат договор за доставка на руски хеликоптери Ми-17 за латиноамериканската държава, предаде РИА Новости. Това заяви представителят на корпорацията „Ростехнологии” Сергей Гореславский.

„Ние подготвяме договора за доставка на хеликоптери Ми-17 на Чили от доста продължително време, въпреки трудностите, които възникнаха в процеса на преговорите. В медиите се появяваха информации, че чилийските власти са се отказали от нашите хеликоптери и ще закупят френски машини. Въпреки това сега се оформя подписването на договора”, заяви Гореславский.

За сега не се споменава количеството на вертолетите Ми-17, които смята да купи Чили, но по рано се съобщаваше, че ВВС на Чили планират да закупят пет машини от този клас. – Още за Ми-17

 
24.03.2010, 17:10

В руската армия се създават учебни центрове

Във въоръжените сили на Русия се създават учебни центрове за обучаване на специалисти за всички видове и родове войски, съобщи началникът на главното Управление по бойна подготовка и служба на войските на Въоръжените сили на Русия генерал Валерий Евневич. Според него, превъоръжаването на армията със съвременна техника предполага обучаване на специалисти с използване на нови тренажьори, оборудвани с електроника. Те се разработват в Русия и са три пъти по-евтини от чуждестранните, отбеляза Евневич.

 
24.03.2010, 17:07

Пентагонът не е способен да защити САЩ от външни заплахи

В доклад на Националния информационен център за стратегически концепции на САЩ се казва, че Пентагонът не е способен да се противопоставя ефективно на външни заплахи, като сомалийските пирати, ислямските терористи и мексиканските наркокартели, пише вестник „Вашингтон пост”. Според авторите на доклада, американското военно ведомство не отчита, че главната заплаха за сигурността на страната се състои в сътрудничеството между враждебни към САЩ държави и движения. Един от авторите на доклада, професорът от университета Тафт, Ричард Шулц, смята, че „САЩ се опитват да контролират всичко и не могат да контролират най-важното”. В доклада се отбеляза, че през следващите 20 години главните заплахи за САЩ ще произлизат от Афганистан, Ирак и Сомалия, като към тях може да се присъединят авторитарни режими, като Китай, Иран и Русия. /ИА „Фокус”/

 
24.03.2010, 13:05

Ветеранът U–2 остава в строя и дежури в Афганистан

Неочаквано продължение на експлоатационния срок, заради полети в Афганистан, получи известният самолет-шпионин U-2, който се използва повече от половин век от ЦРУ и Пентагона за целите на стратегическото разузнаване, съобщи днес британският вестник Times.

Въпреки че е било предвидено ветеранът на въздушния шпионаж от времето на Студената война да бъде изтеглен от употреба още преди четири години, се е оказало, че той е много ефективен за откриването на мини и самоделни взривни устройства, залагани от талибаните край пътищата в Афганистан.

Оборудван с нови камери, самолетът може от височина 21 км да наблюдава участъци от земята, които са претърпели микроскопични изменения. Това е достатъчно, за да се улесни откриването на крайпътни взривни устройства.

Останалите в строя 33 самолета U-2 сега дават постоянно бойно дежурство в небето над Афганистан. Те доказаха своята ефективност при неотдавнашното настъпление на силите на НАТО срещу талибаните. Още за U-2

 
24.03.2010, 09:36

В Японско море започнаха учения на Тихоокеанския флот на Русия

Днес в руските води на Японско море започнаха военни учения на екипажите на големите противолодъчни кораби и подводниците от Приморското обединение на разнородните сили на руския Тихоокеански флот, съобщи говорителят на флота капитан първи ранг Роман Мартов, цитиран от РИА Новости.

„В плановите маневри, предвидени по програмата за бойна подготовка, участват екипажите на две съединения: противолодъчни кораби и дизелови подводници. Моряците вече пристъпиха към изпълнение на практическите задачи в открито море. Маневрите се ръководят от началник на щаба на Приморското обединение на разнородните сили на руския Тихоокеански флот контраадмирал Александър Жучков”, уточни говорителят.

Според неговите думи първи по тревога в морето са излезли ГПК „Адмирал Трибуз” и „Адмирал Виноградов”. Екипажите им ще изпълнят редица задачи, поставени от командването, в това число – артилерийски и ракетни стрелби по морски и въздушни цели. – Още за ТОФ

 
24.03.2010, 08:32

Миротворци от Русия, Молдова и Приднестровието ще проведат съвместни учения

На 24 и 25 март ще бъде проверена готовността за изпълнение на възложените им задачи на военните контингенти на Русия, Молдова и Приднестровието, влизащи в състава на съвместните миротворчески сили, съобщи командващият руския миротворчески контингент полковник Анатолий Зверев, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи проверката ще се проведе на два етапа. През първия етап на 24 март ще бъде проверена готовността на военните контингенти на съвместните миротворчески сили по местата на постоянна дислокация. В хода на втория етап на 25 март се планира да бъде проверено взаимодействието на групите за бързо реагиране, на групите за подсилване на постовете и на местните органи на реда при изпълнение на практически задачи в зоната за сигурност. /ИА „Фокус”/

 
24.03.2010, 08:30

В Сърбия отбелязват 11-та годишнина от бомбардировките на НАТО

По повод 11-та годишнина от бомбардировките на НАТО над СР Югославия в Белград днес следобед ще прозвучат сирени, които ще излъчват сигнал за край на въздушно нападение, предаде сръбската агенция БЕТА.

Денят на началото на бомбардировките – 24 март в Сърбия се отбелязва като Ден в памет на жертвите на бомбардировките на НАТО. По време на бомбардировките над Сърбия и Черна гора, продължили 78 дни, през 1999 г. са загинали между 1200 и 2500 души.

 
 
 
23.03.2010, 22:07

Самолет от “Червените стрели” се разби на остров Крит

Самолет от британската група за висш пилотаж “Червените стрели” се разби, след като се сблъска по време на тренировка с друга машина от групата над остров Крит, съобщиха информационните агенции. Пилотът от разбилия се самолет е успял да катапултира. Ранен е и е настанен в болница. Вторият самолет е успял да се приземи благополучно. - Още групи за висш пилотаж

 
23.03.2010, 21:00

Румъния ще закупи 24 употребявани изтребителя Ф-16

Румъния ще закупи 24 употребявани изтребителя Ф-16, оповести Висшият съвет по национална отбрана на страната, предаде АФП.

„След като Румъния няма нужните ресурси за да купи нови многофункционални бойни самолети, Висшият съвет по национална отбрана одобри предложението на Министерството на отбраната да се закупят 24 употребявани изтребителя Ф-16”, съобщи съветът след срещата си, председателствана от президента Траян Бъсеску. Решението ще бъде внесено в парламента за одобрение.

Самолетите на американския производител „Локхийд Мартин” ще заменят понастоящем използваните от румънските ВВС остарели МиГ-21 „Лансър”. Още за Ф-16

 
23.03.2010, 20:13

Франция и Германия искат Гърция да купува тяхно оръжие

Въпреки преживяваната от Гърция криза, Франция и Германия искат да й продават свои въоръжения - съобщават гръцки медии с позоваване на информирани чиновници. Те, по-специално, цитират един от съветниците на премиера Папандреу, който казал, че подкрепата от страна на редица членки на Европейския съюз съществено ще нарасне, ако в сферата на въоръженията Гърция направи това, което се иска от нея. Атинският вестник „Етнос" твърди, че Париж разчита на закупуване от Атина на 6 френски фрегата, а Германия - на една подводница.

 
23.03.2010, 16:58

Връщат паметника на подводничаря Александър Девятко

Да бъде възстановен паметника на капитан Александър Девятко, командвал съветската подводница Щ-211, потопена през Втората световна война край Варна, реши днес постоянната комисия по култура към местния парламент. Както е известно от архивите, на 11 август 1941 г. командваната от украинеца подводна лодка превозва до българския бряг диверсионна група, водена от Цвятко Радойнов.

Официално писмо с молба за връщането на паметника в района на курортна поликлиника е било отправено от украинския консул във Варна до председателя на Общинския съвет, стана ясно от заседанието. За да стане това, местният парламент ще трябва да отмени свое предишно решение за премахване на паметника, който обаче не е съвсем ясно къде се намира в момента.

 
23.03.2010, 16:32

General Dynamics ще създава лек танк за Великобритания

Министерството на отбраната на Великобритания е сключило контракт с General Dynamics UK, дъщерна фирма на американската компания General Dynamics, за създаването на пробна серия леки разузнавателни танкове (CRV-T) Scout, съобщава пресслужбата на ведомството. Стойността на сделката не се уточнява. General Dynamics стана победител в конкурса за създаването на CRV-T, които в близко бъдеще трябва да замени остарелите FV107 Scimitar.

Според условията на контракта General Dynamics ще трябва да произведе около 600 CRV-T Scout. Машини ще бъдат прехвърлени в Афганистан и ако министерството на отбраната получи от военните положителни отзиви за лекия танк, контракта с General Dynamics може да бъде удължен. В този случай компанията ще трябва да завърши разработката на машината, внасяйки в нея предложените от военните изменения.

Според условията на сделката 80 процента от работите по производството на Scout, който в рамките на тендера фигурираше под названието ASCOD SV, ще се извършват във Великобритания. Това ще позволи на страната да създаде допълнително 10 хиляди работни места.

Подробни технически характеристики на Scout за сега не са известни. Съобщава се, че машината ще може да развива скорост до 72 километра в час благодарение на двигател от 720 конски сили. Scout ще бъде въоръжен с 30-милиметрово оръдие Mauser MK 30-2. Още танкове

 
23.03.2010, 16:04

Руските железопътни войски ще участват в отбелязването на 9 май

Хиляди военнослужещи от руските железопътни войски ще вземат участие в тържествени мероприятия, посветени на 65-годишнината от края на Втората световна война, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на министерството на отбраната.

„Над 2000 военнослужещи от железопътни войски пристъпиха към подготовка за участие в празничните тържества, посветени на знаменателната дата - 65 години от победата във Втората световна война”, се посочва в съобщението.

Военните от железопътни войски ще участват в парадите, които ще се състоят във Волгоград, Санкт Петербург, Смоленск, а също в Хабаровск и Екатеринбург. /ИА „Фокус”/

 
23.03.2010, 15:08

Русия скоро ще подпише редица договори за доставка на оръжие със страни от Латинска Америка

Русия очаква в най-близко време да бъдат подписани редица мащабни договори по линия на военно-техническото сътрудничество със страните от Латинска Америка, съобщи в чилийската столица Сантяго шефа на делегацията на „Рособоронекспорт” Сергей Свечников, предаде РИА Новости.

Във вторник в града беше открито международното авиационно-космическо изложение FIDAE-2010. Изложението се провежда през две години под патронажа на ВВС на Чили, като тазгодишното издание е 16-то поред.

През тази година в Чили се честват 200 години от независимостта на републиката и 80 години от създаването на ВВС на страната.

 
23.03.2010, 15:00

Висшият съвет по национална отбрана обсъжда модернизирането на армията през 2010 г.

Заседание на Висшия съвет по национална отбрана на Румъния се организира днес в президентския дворец в Котрочени под ръководството на държавния глава Траян Бъсеску, съобщава агенция Аджерпрес. Рамковият план за продължаване на процеса на преструктуриране и модернизиране на армията през 2001 г., както и ефективността на техниката, осигурена от министерството на отбраната и положението със запасите от боеприпаси в армията са някои от основните теми на предстоящата среща. Ще се обсъди и междуправителственият режим за окуражаване на конкуренцията на европейския пазар на отбранителна техника.

В дневния ред на обсъждания ще бъдат изложени и заключенията за дейността по защита на класифицираната информация, както и докладът за дейността на Висшия съвет по национална отбрана през 2009 г., посочва агенцията.

 
23.03.2010, 14:52

Индийската армия ще вземе на въоръжение люти чушки

След проведени задълбочени изследвания индийските военни са взели решение да използват най-лютите чушки чили (Bhut Jolokia)  на планетата за производството на сълзотворен газ, съобщи днес представител на министерството на отбраната на страната, цитиран от Газета Ру.

По думите на директора на научния департамент към армията Сривастава, произведеното вещество ще бъде ефективно и нетоксично оръжие, което да бъде използвано срещу терористи. Новият газ ще бъде произвеждан и като аерозол и ще може да се използва при самозащита, както и от полицията при разпръсване на опасни демонстрации.

 
23.03.2010, 13:30

Обема на руския оръжеен експорт за Виетнам е нараснал с 3,5 пъти

Обемът на износ на руско оръжие във Виетнам през 2009 година е достигнал 3,5 милиарда долара, пише вестник „Время новостей”. В сравнение с 2008 година равнището на продажби на руско оръжие на азиатската страна е нараснало с 3,5 пъти. Не е изключено през 2010 година обемът на износ да надвиши показателя от миналата година, след като само през първото тримесечие на тази година Виетнам е закупил от Русия въоръжения за милиард долара.

На 23 март 2010 година започва официално посещение на министъра на отбраната на Русия Анатолий Сердюков във Виетнам. В дневния ред на посещението са включени въпроси за регионалната сигурност, както и перспективите за развитие на двустранното военно и военнотехническо сътрудничество.

Според някои прогнози, през близките няколко години Виетнам ще стане вторият по значимост потребител на руска военна техника, след Индия. В момента Русия изнася най-много въоръжения за Индия, Китай, Алжир, Венецуела и Виетнам.

В края на 2009 година Русия и Виетнам подписаха контракт за доставка на азиатската държава на шест дизел-електрически подводници проект 636 „Варшавянка”. Сделката е на стойност 1,8 милиарда долара. Постройката на субмарините ще става в Санкт Петербург, като според условията на договора, руската страна ще предава на Виетнам по една подводница годишно.

В началото на февруари тази година стана известно, че Виетнам е купил 12 многофункционални изтребителя Су-30МК2 и авиационно оръжие. Контракта е за милиард долара и ще се изпълнява от 2011 до 2012 година.

 
23.03.2010, 13:02

Босненски войници все още няма да се включат в мисията на НАТО в Афганистан

Председателство на Босна и Херцеговина вчера не постигна съгласие за изпращането на стотина войници от Босна и Херцеговина в мисията на НАТО в Афганистан, тъй като има различни становища за това към кой контингент трябва да се присъединят, съобщи Небойша Радманович, член на Председателството, пише в електронното си издание босненският вестник „Дневни аваз”. Радманович посочи, че по темата се разговаря почит на всяко заседание на Председателството и принципно съгласие страната да се включи в ИСАФ има от доста време. „Председателството на Босна и Херцеговина вече взе решение да се изпратят десет офицери в различни контингенти в Афганистан, а на миналото заседание бе взето решение и за изпращането на 10 инструктори, което е голям брой”, каза Радманович. /ИА „Фокус”/

 
23.03.2010, 09:10

Хеликоптер на НАТО се е разбил в Афганистан

Военен хеликоптер на НАТО се е разбил в южната част на Афганистан, съобщи представител на местните власти, като до момента няма данни за жертви, предаде АФП.

Инцидентът е станал докато два хеликоптера са захождали за кацане в провинция Вардак, съобщи Шахидулла Шахид, говорител на губернатора на провинцията.

Единият от двата хеликоптера, който е принадлежал на турската армия, се е ударил в хълм при захода към база на турски части, осъществяващи възстановителни работи.

От НАТО отказаха да направят официален коментар по случая, но потвърдиха, че тече проверка.

 
23.03.2010, 08:00

Великобритания създава собствена космическа агенция

Очаква се днес Великобритания официално да обяви създаването на собствена космическа агенция, предаде  РИА Новости.

Очаква се новата агенция да поеме под свой контрол средствата, отделяни от правителството за космически изследвания. Тя ще отговаря и за всички международни космически проекти.

В момента правителството на Великобритания отделя около 270 милиона лири годишно за космически изследвания.

До сега Великобритания оставаше единствената от големите "космически" държави без национална космическа агенция. Още Космос

 
23.03.2010, 07:40

Министърът на отбраната на Русия е на посещение във Виетнам

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков е на посещение във Виетнам, предаде Интерфакс.

Сердюков ще се срещне с президента Нгуен Мин Чиет и с виетнамския министър на отбраната Фунг Куанг Тхан. По време на разговорите ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на военнотехническото сътрудничество.

 
23.03.2010, 07:32

НАТО не иска да изкоренява насажденията с опиум

Москва и Вашингтон започнаха да си сътрудничат в борбата с производителите и трафикантите на наркотиците в Афганистан. Но кампанията може да няма желания ефект заради отказа на американското командване да унищожи насажденията с опиум. Американските генерали се страхуват да не раздразнят по този начин афганистанците, които получават основните си доходи от отглеждането на опиумен мак, пише вестник  „Независимая газета”.

През последните години над 1 милион души по света са загинали заради афганистанските наркотици. Над 90% от наркоманите в Русия, употребяват афганистански наркотици, предимно хероин.

Силите на САЩ и НАТО са престанали да унищожават насажденията с опиумен мак, тъй като не искат да настроят срещу себе си местното население.

 
 
 
22.03.2010, 21:21

Военно презареждане

Станаха известни някои подробности от преговорите между началника на Генералния щаб Николай Макаров с военното ръководство на НАТО. Експертите нарекоха знакова визитата на високопоставения руски генерал в щабквартирата на алианса. Тук руските военачалници не се бяха появявали повече близо година и половина - от момента, в който Грузия нападна Южна Осетия, и участието на Русия в отразяването на агресията доведе до замразяване на военното сътрудничество...... Още

 
22.03.2010, 17:22

Австралия е купила американски транспортни вертолети

Организацията за материално осигуряване на армията на Австралия и компанията Boeing са сключили контракт за доставката на седем военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook, съобщава Defense Aerospace. Освен самите вертолети Австралия ще получи и два учебни симулатора и резервни части. Сумата на сделката е 513,5 милиона долара (468 милиона американски долара).

Очаква се първите CH-47F да постъпят на въоръжение във ВВС на Австралия през 2014 година. Контракта ще бъде изпълнен напълно до края на 2017 година. В състава на австралийските ВВС новите Chinook ще заменят остарелите версии на тези вертолети - CH-47D. CH-47F се отличава от версията D с усъвършенстваната авионика, новите системи за управление на полета и увеличената товароподемност.

CH-47F е способен да развива скорост до 282 километра в час и да извършва полети на разстояние до 2,2 хиляди километра при товароподемност от 9,5 тона.

Вертолетите Chinook се използва от военните в САЩ, Канада, Египет, Гърция, Иран, Италия и още 14 държави. Някои страни вече започнаха програми за модернизация на остарелите CH-47. В частност, в средата на януари 2010 година ВВС на Великобритания получиха първите два модернизирани вертолета Chinook. През тази година те трябва да получат още шест такива машини. – Още за CH-47 Chinook

 
22.03.2010, 16:45

Началникът на турския ГЩ защити командващия на трета армия

Началникът на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг заяви, че стоят зад командващия трета армия генерал Салдърай Берк, който е обвиняем номер едно в обвинителния акт по делото „Ергенекон”, изготвен от прокуратурата в Ерзинджан, пише турският вестник „Заман”. Пред журналисти Илкер Башбуг заяви, че вярва в невинността на турския командващ. Той посочи също, че определянето като престъпление в обвинителния акт на връзки на генерала със села, където живеят представители на алевийската общност, е много грозно. /ИА „Фокус”/

 
22.03.2010, 13:03

Индия отлага с една година разполагането на собствена ПРО

Разполагането на индийска система за противоракетна отбрана ще започне през 2010 г., а първите подразделения ще се появят в страната през 2012 г., съобщава The Hindu.

Индийската ПРО ще включва в себе си два компонента, който ще обезпечават защита от вражески балистични ракети с различен обсег. Първият компонент ще защитава от ракети с обсег до 2000 км, а вторият – над 2000 км.. Системата ще работи на няколко нива, като целите ще бъдат поразявани на височина от 30 до над 50 км.

За целта ще се използват противоракети PAD и AAD, изпитанията на които още не са завършили. Очаква се тестови пускове да бъдат извършвани в периода 2010-2012 година. – Още за ПРО

 
22.03.2010, 09:45

Сръбски миротворци ще участват в мисии в Уганда и Ливан

Сръбски военни ще участват в миротворчески мисии в Уганда и Ливан, пише белградският „Блиц”.

Изданието съобщава, че в мисията в Уганда сръбските военни ще бъдат включени в състава на френския контингент. За Уганда ще отлети и сръбски военномедицински екип, заедно с експерти по евакуация.

В Ливан сръбската военна мисия ще бъде представена от щабни офицери, в командването на операции, като впоследствие към тях ще се присъединят и войници.

Очаква се сръбските военни да бъдат поканени за участие в още една миротворческа мисия, която все още се уточнява.

В момента Сърбия участва в мисии в Чад, Либерия, Конго и Кот д'Ивоар. /ИА „Фокус”/

 
22.03.2010, 07:52

Командващият КФОР: "В Косово няма да има вакуум по отношение на сигурността"

В Косово има почти 9800 войници на НАТО от 25 съюзнически държави и от седем несъюзнически държави, известни колективно като КФОР. Войниците са спечелили уважението на местното население...... Още

 
 
 
21.03.2010, 22:05

Ще има съкращения до 30% във висшите командни звена

Интервю на Аню Ангелов, министър на отбраната: Модернизацията на армията остава за по-добри времена

 
21.03.2010, 20:47

Успешни изпитания с индийската ракета „БраМос”

Индийските военноморски сили проведоха успешни изпитания в Бенгалския залив на противокорабната ракета „БраМос”, съвместна разработка между Индия и Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на руско-индийската компания „БраМос аероспейс”.

Преди да порази целта си – бракувания кораб „Мин”, - ракетата изпълнила маневри със свръхзвукова скорост.

Важността на днешните тестове произтича от това, че ракетата бе изстреляна не от наклонена, а от вертикална пускова установка, разработена от смесеното предприятие, съобщава представител на BrahMos Aerospace. Още за BrahMos

 
21.03.2010, 19:59

Изтребителите Су-35 и Су-30МК2 ще бъдат представени на авиосалона в Чили

Централно място в експозицията на компанията „Сухой” на авиационно изложение  „ФИДАЕ-2010”, което ще се проведе от 23 до 28 март в Чили, ще заеме информация за многофункционалните изтребители Су-35 и Су-30МК2, съобщава Интерфакс.

През 2009 година в Индия, Малайзия, Алжир и Индонезия са били доставени около 40 самолета Су-30МК. Изтребителите „Сухой” са познати и в Латинска Америка. ВВС на Венецуела разполага вече няколко години с изтребители Су-30МК2. Още за изтребителите Су

 
21.03.2010, 19:25

Трябва да има компенсации за заплатите на военнослужещиите

Интервю на Аню Ангелов, министър на отбраната, БНР, „Неделя 150”

 
21.03.2010, 19:00

Над 26 000 украински наборници ще получат повиквателни за армията

Над 26 000 украински наборници ще получат повиквателни за армията тази пролет, предаде агенция  УНИАН, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната на Украйна. Това е с 450 души по-малко в сравнение с есента на миналата година.

През април-май 2010 година за срочна военна служба ще бъдат повикани украински граждани, родени 1985-1992 година. /ИА „Фокус”/

 
21.03.2010, 15:20

Френски есминец ще участва във военноморския парад в Мурманск

Заедно с моряците от Северния флот, Деня на победата, 9 май, в Мурманск ще отбележат и френските военни моряци, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия, предаде Интерфакс.

„Особеност на празничните събития ще стане участието на моряци от френския есминец  FS Latouche Treville D646. На 9 май той ще застане на рейд в Мурманск заедно с атомните подводни ракетни крайцери със стратегическо предназначение и други кораби от Северния флот,” се казва в разпространеното съобщение.

 
21.03.2010, 07"41

Съвместни учения на миротворчески сили на Русия, Молдова и Приднестровието

Съвместни учения на миротворчески сили на Русия, Молдова и Приднестровието ще се проведат на 24-25 март 2010 година, предаде агенция РБК. От пресслужбата на Обединената контролна комисия съобщиха, че целта на ученията е да бъде проверена готовността на силите и средствата за изпълнение на възложените задачи, подобряване на способността на миротворците да действат във всякакви ситуации за поддържане на мира в региона.

 
 
 
20.03.2010, 22:35

Командно-щабно учение на руските ВДВ

В съответствие с плана за бойна подготовка на Въздушнодесантните войски на Русия в периода от 22 до 27 март 2010 година в Псковска област ще се проведе КЩУ с 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия.

Общото ръководство на учението ще се извършва от командващия на ВДВ генерал-лейтенант Владимир Шаманов.

По време на учението ще бъдат отработени въпроси по подготовка на органите за управление на съединението и частите в полеви условия с използване на съвременни средства за автоматизация, управление и свръзка, организация на взаимодействието с органите за бойно управление на авиацията, ПВО и РЕБ, практическо отработване на десантиране и изпълнение на учебно-бойни задачи.

В хода на разиграването на реални бойни действия с обозначение ще бъдат използвани нови и перспективни видове въоръжения, снаряжение и екипировка. Планира се да бъдат десантирани 12 бойни машини на десанта. – Още за ВДВ

 
20.03.2010, 17:43

Подготвят многоцелевата атомна подводница "Северодвинск" за спускане на вода

На 7 май 2010 година от стапелите на руската корабостроителница „Севмаш" ще бъде спусната главната подводница "Северодвинск", проект 885, построена по проект на КБ "Малахит" и с която се започва серията многоцелеви подводници от четвърто поколение.

Според плана на Главния щаб на ВМФ на Русия, субмарината трябва да бъде приета на въоръжение през 2011 година. Тя съчетава в себе си възможностите на подводния „ловец” от типа "Гепард" (проект 971) и на подводните крайцери с крилати ракети тип "Курск" (проект 949А).

"Северодвинск" е двукорпусна (лек корпус само в носовата част), едновална атомна подводница с понижено ниво на акустическото поле. Рубката на подводницата е с овална форма, а твърдия корпус е разделен на десет отсека. За първи път в руското корабостроене торпедните апарати не са разположени в носовата част на подводницата, а зад централния пост, което е позволило в предната и част да бъдат разположени елементи на антената на нов хидроакустичен комплекс.

Въоръжението на кораба включва свръхзвукови крилати ракети с увеличен обсег на действие, запускани от осем вертикални пускови установки и универсални дълбочинни самонасочващи се торпеда. Подводницата е получила и нови комплекси за свръзка и навигация.

Пълната водоизместимост на "Северодвинск" е 13 800 тона, дължина - 119 метра, максимална ширина - 13,5 метра и височина - 9,4 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 600 метра, а скоростта и достига до 31възла. Екипажа се състои от 90 военнослужещи, от които 32 офицера. Подводницата има спасителна камера, която може да побере целия екипаж. - Още за проект 855

 
20.03.2010, 13:55

ВМФ на Русия се нуждае от 50 атомни подводници

Военноморският флот на Русия в идеалния случай трябва да разполага с 50 атомни подводници. Това заяви заместник-началникът на Генералния щаб на ВМФ на Русия вицеадмирал Олег Бурцев в интервю за радио  „Ехото на Москва”.

В момента на въоръжение във ВМФ на Русия има около 60 стратегически многоцелеви и дизелови подводници.

Бурцев съобщи, че в момента девет атомни подводници на Франция, Великобритания и САЩ постоянно се намират на бойно дежурство в морето.

„Трябва да имаме в морето две или три атомни подводници, за да им противодействаме. Това е оръжие за сдържане. Трябва да знаят, че сме готови да отговорим на всеки удар”, каза Бурцев.

През тази година започват и изпитанията по проекта за многоцелевата атомна подводница „Ясен”, заяви той.

Очаква се флотът да получи подводницата от ново поколение през 2011 г. Руските военни отбелязват, че проектът „Ясен” няма аналог нито в страната, нито в света. Водоизместимостта й е до девет хиляди тона, а дължината 119 метра.Още подводници

 
20.03.2010, 13:40

Единственият в Русия издирвателен батальон може да бъде разформирован

Единственият в Русия издирвателен батальон в Ленинградския военен окръг може да бъде разформирован. Батальонът се занимава с издирването на войнишки могили в районите, в които са се провеждали сражения по време на Втората световна война, съобщава руската телевизия  „Вести”.

До момента са открити и погребани останките на над 4500 войници и са обезвредени над 5000 взривоопасни предмета.

Според властите, обаче, дейността на батальона излиза твърде скъпо на министерството на отбраната. /ИА „Фокус”/

 
20.03.2010, 13:34

Прехвърлят части на НАТО в Северен Афганистан

Допълнителни части на НАТО ще бъдат прехвърлени в Северен Афганистан. Според командващия силите на НАТО генерал Стенли Маккристъл трябва да бъде гарантирана сигурността на доставките, които преминават през Таджикистан, съобщава  „БалтИнфо”.

Това ще бъде първата сериозна предислокация на военните сили в региона от началото на операцията през 2001 година.

Междувременно Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) обявиха, че е приключила мащабната операция срещу талибаните в провинция Хелманд. /ИА „Фокус”/

 
20.03.2010, 13:05

А защо да не закрием армията?

В България има три вида чиновници - нископлатени, високоплатени и "луксозни". Към третия вид принадлежат офицерите и генералите от Българската армия. Това са държавни чиновници, облечени в униформи и ползващи всякакви блага от държавната хазна. Която пълнят всички граждани. Заплатите на военните са много високи, а работата им - никаква...... Още

 
20.03.2010, 10:14

Руската ракета Протон-М” стартира с тежък американски спътник

Изстрелването от Байконур на ракетата-носител „Протон-М” с американския телекомуникационен спътник EchoStar-14 на борда е планирано за днес (20 март) в 21:27 часа московско време, предаде Интерфакс.

„Изстрелването на космическия апарат EchoStar ще бъде четвъртия пуск на ракета от семейството на „Протон” през 2010 г. и 355-я старт в нейната летелна история”, съобщи представител на космическия център Хруничев.

За ракетата-носител „Протон” спътника EchoStar-14 ще бъде най-тежкия чуждестранен апарат, извеждан в орбита. – Още космически апарати

 
20.03.2010, 09:13

И Русия се включи в конкурса на Пентагона за самолети-танкери

В конкурентната битка за огромна поръчка на самолети-танкери изненадващо се включи и Русия. Руският консорциум Юнайтед Еъркрафт работи съвместно с един американски партньор, за да представи оферта, потвърди американски адвокат на смесеното предприятие в Ню Йорк. Намерението на руснаците е да предложат танкерен вариант на самолета Ил-98. Европейският концерн, производител на Еърбъс, също смята да се включи повторно в наддаването, ако срокът за предаването на офертите бъде удължен. Европейците разкритикуваха факта, че Пентагонът неправомерно е облагодетелствал американския конкурент Боинг, поради което първоначално се оттегли от търга.  /DW/

 
 
 
19.03.2010, 23:44

В Китай полетя свръхтежък вертолет

Гигантският вертолет AС313, най-големият до сега произвеждан в Китай, изпълни своя първи полет над град Цзиндечжен, провинция Цзянси. Товароподемността на хеликоптера е 13.5 тона, като в бъдеще може да се увеличи до 15 тона. За сравнение най-тежкотоварният вертолет в момента в света е руския Ми-26, който може да превозва до 20 тона. В същото време товарната кабина на китайската машина е най-голямата в света. В изданието с споменава, че вертолетът е произведен изцяло в Китай, без участие на чуждестранни специалисти или материали.

АС313 е разработен и произведен от държвната компания Aviation Industry Corporation of China (AICC), специализирана в производството на военни летателни апарати за ВВС на страната. Трябва да се спомене, чв вертолетът е предимно с гражданско предназначение. Едно от основните предназначение ще е осигуряване помощ в районите, засегнати от земетресения и други стихийни бедствия.

Максималната далечина на полета е 900 км. Той може да превозва 27 пътника или 15 ранени. /pan.bg/

 
19.03.2010, 23:41

За първи път изтребителят F-35 извърши зависване

Както съобщава Defense News, при поредния етап на изпитания на американския перспективен изтребител от пето поколение F-35 Lightning II е била проверена възможността за извършване на зависвания при нулева скорост. При изпитателния полет на 17 март 2010 г. летецът на F-35B е задействал системата за вертикано кацане и самолетът е зависнал във въздуха на височина 45 м.

Преди зависването летец-изпитателят е ускорил самолета до 200 kt (370км/ч), след това е намалил скоростта до 60 kt (111 км/ч) и е включил системата за вертикано кацане, при което скоростта е паднала до нула.Това е четвътото изпитание във въздуха на системата за вертикано кацане.

По данни на Lockheed Martin, водещата разработването на новия изтребител компания, самолетът е бил в този режим в продължение на 96 сек, след което е изпълнил вертикално спускане и издигане, а така също и развъртане на място. След завършване на проверката на системата за съкратено излитане и вертикално кацане (STOVL), изтребителят F-35 е извършил вертикално кацане.

F-35 ще се произвежда в три модификации: с наземно базиране и с конвенционално излитане и кацане, палубен и със съкратено излитане и вертикално кацане – съответно F-35A, F-35C и F-35B.

Изтребителят F-35 ще развива скорост до 2100 км/ч и ще е въоръжен с 25мм оръдие. Ще има 6 външни точки на окачване, както и по два пилона във вътрешните бомбови отсеци. /pan.bg/

 
19.03.2010, 14:25

Британците ще изпратят на Парада на Победата ветерани от Афганистан

На Парада на Победата в Москва британските въоръжени сили ще бъдат представени от наскоро завърналия се от Афганистан първи батальон от Уелския гвардейски полк и музикалния ансамбъл на ВВС на Великобритания, съобщава The Times.

Освен военнослужещи от Великобритания в парада в чест на 65-годишнина от Победата участие ще вземат и американски и френски части. За това страните са се договорили през януари 2010 година. Изданието отбелязва, че британски войници ще участват за първи път в съвместен парад на Червения Площад.

В Афганистан Уелския гвардейски полк е воювал в състава на 19-та механизирана бригада на британската армия.

 
19.03.2010, 12:55

Инцидент с немски безпилотен самолет в Афганистан

В Афганистан е извършен първи полет с един от трите израелски безпилотни самолети Heron 1, които бяха закупени от Бундесвера за провеждане на разузнавателни операции, съобщава официалния сайт на военното ведомство на Германия.

Самия полет е протекъл нормално, но след приземяването и рулиране на безпилотника, по неизвестни за сега причини БЛА се е врязал в стоящ на пистата самолет. При това леки наранявания е получил един човек, повреждания е получил както безпилотния апарат, така и самолета. Започнало е разследване.

Безпилотните летателни апарати Heron се произвеждат от фирмата Israel Aerospace Industries съвместно с немския концерн Rheinmetall. През 2009 година военното ведомство на Германия е сключило с IAI лизингов договор за два милиона долара, който предвижда използването на три БЛА Heron в Афганистан. – Още за БЛА

 
19.03.2010, 10:46

Изпитанията на Булава са планирани за края на юни

Командването на Военноморския флот на Русия е планирало за края на юни провеждането на поредния цикъл от изпитания на морската балистична ракета „Булава-30 (РСМ-56, НАТО-SS-NX-30) с пускове, както от експерименталната подводница "Дмитрий Донской", така и от главната подводницата на проекта 955 - "Юрий Долгорукий", предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от главния щаб на ВМФ.

„За края на юни са планирани два пуска на „Булава” от подводницата "Дмитрий Донской". След това ще бъдат извършени и два пуска от атомната подводница "Юрий Долгорукий", като втория пуск ще бъде залпов”, заявяват от ВМФ. – Още ракети

 
19.03.2010, 10:20

Обвиняват американска отбранителна компания в предаването на технологии

Американска фирма е продавала на Турция отбранителни системи, които са забранени за износ и без да има лиценз за това, пише турският вестник „Сабах”. Федералната прокуратура е започнала разследване по случая. Фирмата Rock Mountain Instrument (RMI) е продала през 2005 и 2007 година отбранителни системи и оръжия на Турция, Южна Корея, Русия и Китай. Ако бъде сметната за виновна, тя ще плати 1 милион долара глоба.
Също според оповестен неотдавна доклад на института за изследване на проблемите на мира Стокхолм за периода 2005-2009 година продажбата на оръжие в света е нараснала с 22 %. Според същия доклад от страните в Европа, които са на първо място по закупуване на оръжие са Гърция на първо място и Турция на второ.

RMI е била основана през 1950 година в щат Колорадо. Произвежданото от нея оптическо оборудване се използва в сферата на отбраната, медицината, компютрите и космическите технологии. – Още военни компании

 
19.03.2010, 09:12

На 6 май в Москва ще положат основата на паметник на грузинските войници

Полагането на първия камък на паметника на жителите на Грузия, загинали по време на Втората световна война е планирано в Москва на 6 май, съобщи президентът на Съюза на грузинците в Русия Михаил Хубутия. Според него, на церемонията ще присъстват ветерани от Русия, Грузия, Абхазия и Южна Осетия. Инициативата за издигане на паметник в Москва принадлежи на грузинската диаспора в Русия след като на 19 декември миналата година в Кутаиси по нареждане на грузинските власти беше взривен Мемориала на славата.

 
19.03.2010, 09:06

Индия се готви за бъдещи схватки

Главнокомандващият на сухопътните войски на въоръжените сили на Индия генерал Дипак Капур обяви по време на командно-щабен учебен семинар на ръководния състав на индийската армия, че военнополитическите лидери на страната са пристъпили към преразглеждане на своята военна доктрина, пише руският вестник „Независимое военное обозрение”. В съответствие с новата отбранителна стратегия Делхи ще подготвя въоръжените си сили не само за обезпечаване на сигурността на страната като цяло, но и за водене на едновременна война с Пакистан и Китай, тоест „на два фронта”.

Без да навлиза в конкретни детайли от разработвания документ, главнокомандващият поясни, че реализацията на мащабната програма за обновяване на военната доктрина се провежда в рамките на разработени от експерти нови стратегически сценарии за вероятни войни в бъдеще. Основната цел на преразглеждане на подходите при водене на предстоящи войни е повишаване на ефективността на т.нар. стратегия на хладния старт, която се появи след конфликта между Индия и Пакистан продължил от декември 2001 година до октомври 2002 година. /ИА „Фокус”/

 
19.03.2010, 08:55

Франция предлага създаване на обединени сили с британския атомен подводен флот

Франция е предложила да бъдат формирани съвместни френско-британски отбранителни патрули от атомни подводници, пише британският вестник „Гардиън”. Официални лица от двете страни обсъждат как би работила схема с общи отбранителни патрули, но до момента Великобритания се противопоставя на идеята, с мотив, че подобно споделяне на суверенитет може да бъде политически неприемливо. Великобритания и Франция имат „постоянна морска отбрана”, която включва най-малко една въоръжена с ядрени оръжия подводница, намираща се в постоянна бойна готовност. Това е много скъпоструващо предприятие и неговата рентабилност във времето след края на Студената война отдавна е поставяно под въпрос от активисти на разоръжаването.

Британската морска отбрана, основана на ракети „Трайдънт” транспортирани от подводници, може да струва на страната до 100 милиарда паунда, след като планираната модернизация на флота бъде завършена.

Франция също има стратегически подводни сили, като всяка подводница е въоръжена с 16 ракети. /ИА „Фокус”/

 
19.03.2010, 00:20

Местната власт дава 20 000 лв. за „Дръзки”

Община Варна ще финансира укрепването на кораба-музей „Дръзки” с 20 000 лева. Решението беше взето вчера на заседание на постоянната комисия „Финанси и бюджет”. Председателят на комисията Янко Станев заяви, че имало съгласие от Министерство на отбраната да поеме останалта част от парите, необходими за възстановяването на паметника. С общата сума от 45 000 лв. трябва да се отстранят каменните облицовки от всички опори на кораба. След това те ще бъдат ремонтирани и усилени, където е необходимо. Средствата, които общината поема за ремонта на държавния паметник, са за сметка на парите и за собствена издръжка, коментира Станев.

За да се наберат средства за спешното укрепването на кораба, Военноморският музей стартира дарителска кампания. Първите откликнали на призива им се оказаха учениците от Пета езикова гимназия, които успяха да съберат 400 лв. Те връчиха на музея парите вчера.

 
 
 
18.03.2010, 23:56

И тримата кандидати за доставка на изтребители за бразилските ВВС остават в надпреварата

И тримата кандидати за доставка на изтребители за бразилските военновъздушни сили остават в надпреварата, след като машините са преминали техническата оценка, съобщава АФП.

Бразилия трябва да избере между френския изтребител „Рафал”, шведския „Грипен” и американския „F-18”.

По-рано се очакваше победителят да стане ясен в края на месец март. Бразилия иска да закупи 36 нови изтребителя, като Франция е смятана за фаворит след срещата между президентите Луис Инасио Лула да Силва и Никола Саркози през миналия септември.

 
18.03.2010, 23:22

Бригадите стават боеспособни

Сухопътните войски си остават най-многочислената структура на руската армия дори след масовата ликвидация на редица офицерски постове, разказа главнокомандващия на сухопътните войски Александър Постников. Нещо повече, кадровата чистка е довела до 10-хилядно увеличаване на войнишките длъжности. Като извадиха от щатовете почти половината командири, генералите доведоха съотношението между редници и офицери до оптималната според тях величина - 91 към 9 процента. Но основното е, че вместо няколко десетки дивизии със съкратен състав, които преди бой трябва да се доокомплектоват с хора и техника, в Сухопътните войски се появиха стотина бригади с постоянна готовност.....Още

 
18.03.2010, 22:01

Първите зенитни комплекси "Панцирь-С" постъпиха на въоръжение във ВВС на Русия

Военновъздушните сили на Русия днес приеха на въоръжение първите десет зенитни ракетно-артилерийски (ЗРАК) "Панцирь-С", съобщава РИА Новости.

Комплексите са предназначени за защита на граждански и военни малоразмерни обекти или за прикритието на ЗРК с голям обсег на действие, такива като С-300, С-400.

Предполага се, че в бъдеще ЗРАК "Панцирь-С" напълно ще замени в руската армия ЗРАК "Тунгуска". Още за ЗРАК "Панцирь-С"

 
18.03.2010, 20:45

В Турция се изострят проблемите, свързани с модернизацията на танковете M60

Министърът на отбраната на Турция Vecdi Gonul е потвърдил пред пресата, че инспектори от Министерството на финансите са започнали разследване във връзка с изявления, свързани с модернизацията от израелската компания IMI на 170 американски танка M60 A1, намиращи се на въоръжение в турската армия. Инспекторите проверяват процеса на провеждане на тендера за модернизация на тези танкове, е добавил той.

Контракта за модернизация на 170 танка M60 бе подписан с IMI с идването на власт през 2002 година на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Церемонията по предаването на последния танк, която трябваше да се проведе тази седмица в ремонтния завод в Кайсери, сега е отложена за 7 април. При това самия срок на изпълнение на контракта изтече още през април миналата година.

Gonul е заявил, че при констатиране и на най-малките нарушения, виновните ще бъдат строго наказани.

Турция подписа $ 688 милионен контракт с израелската IMI на 29 март 2002 година. Той бе подложен на сериозна критика от правителството на ПСР, заради пренебрегване на турската военна промишленост. Фактически за всеки танк са дадени по 4,2 милиона долара, което е направило Турция собственик на най-скъпия танк в света. Доставката на готовите танкове нееднократно са били отлагани, въпреки от голямата нужда на Турция от тях. Освен това, местните турски компании са били много слабо ангажирани в изпълнението на модернизацията – на тях са дадени само $ 35 милиона. Този факт е предизвикал особена критика. – Още танкове М60

 
18.03.2010, 19:54

Турция отбелязва днес 95-годишнината от победата при Дарданелите

Турция отбелязва днес 95-годишнината от победата при Дарданелите по време на Първата световна война, пише турският вестник „Хюриет”. На церемонията в Чанаккале присъства премиерът Реджеп Тайип Ердоган. В словото си по повод важната за страната му победа Ердоган засегна и въпроса за геноцид над арменците в Османската империя през 1915 година, който призна шведският парламент. В рамките на програма за междукултурен диалог на честването се срещнаха внуци на войниците от двете страни, участвали при тази военна операция през Първата световна война.

 
18.03.2010, 15:14

Инджирлик е основна база за САЩ в региона

Началникът на транспортното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Дънкан Макнаб определи базата Инджирлик в Южна Турция като основна база за САЩ както за доставки в Ирак, така и в Афганистан, съобщава Анадолската агенция. Базата е точно на пътя към Афганистан, отбеляза генералът. По думите му Турция е ”била страхотна”, позволявайки на САЩ да използват базата за пренос на товари и за презареждане на самолети. Около 46% от въздушната поддръжка в региона минават през Инджирлик, каза генерал Макнаб на заседание вчера на комисията по въпросите на въоръжените сили към Камарата на представителите на американския Конгрес.

 
18.03.2010, 15:14

Нов командващ на украинските ВМС

Новият министър на отбраната на Украйна Михаил Ежел представи днес новия командващ военноморските сили на страната вицеадмирал Виктор Максимов, съобщиха украински медии.

По-рано днес бе съобщено, че президентът на Украйна Виктор Янукович е подписал указ за освобождаването от длъжност на командващия украинските военноморски сили адмирал Игор Тенюх, който бе назначен на поста през март 2006 г.

 
18.03.2010, 13:45

Алжир е купил руски комплекси "Панцирь"

Русия и Алжир са сключили контракт за доставката на африканската държава на зенитни ракетно-артилерийски комплекси (ЗРАК) "Панцирь-С", съобщава ИТАР-ТАСС.

Сумата на сделката и количеството на закупените от алжирска страна комплекси не се съобщават.

По-рано контракти за доставка на комплекси "Панцирь-С" бяха сключени с ОАЕ и Сирия. ОАЕ са поръчали 50 комплекса "Панцирь-C1" на платформа MAN с колесна формула 8x8. Обема на доставката на комплекси за Сирия не е известен. Доставките за двете страни вече са напълно завършени.

ЗРАК "Панцирь-С1" е разработен в средата на 1990-те години. Той е предназначен за защита на малоразмерни обекти от средства за въздушно нападение. Освен това, комплекса може да се използва за защита на обектите от наземни и надводни заплахи.

"Панцирь-С" е въоръжен с два сдвоени зенитни 30 милиметрови автомата и ракетни установки калибър 76 и 90 милиметра. – Още за ЗРАК „Панцирь"

 
18.03.2010, 12:53

През 2010 година пазара на бронирани машини ще надвиши 10 милиарда долара

Обемът на световния пазар на бронирани машини през 2010 г. ще достигне 10,3 млрд. долара, според прогноза на агенция ASDReports. Увеличаването на производството и доставката на бронирана техника ще бъде предизвикано основно от необходимостта за защита на военнослужещите от самоделни взривни устройства в Афганистан и Ирак.

ASDReports отнася към понятието бронирани машини танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, средни и леки бронирани транспортни средства със система за защита от мини и без такава система. Най-голямо търсене тази година ще се наблюдава от страна на военните в САЩ, Великобритания, Германия и няколко други европейски страни, а също и от няколко държави в Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Още бронетехника

 
18.03.2010, 10:33

САЩ ще строят тренировъчен център

САЩ планират да построят в южната част на Киргизстан тренировъчен център за специалните части на републиката, съобщи пресслужбата на киргизстанското министерство на отбраната, предаде Интерфакс.

„В момента от американска страна се доработва въпроса за изграждане на тренировъчния център на стойност 5,5 млн. долара, където ще се провежда подготовката на подразделенията на силите със специално предназначение на всички силови структури на Киргизстан,” съобщи представител на военното ведомство.

 
18.03.2010, 09:20

Пентагонът представя новата ядрена стратегия в Конгреса

Ядрената стратегия на САЩ ще бъде представена пред Конгреса в рамките на един месец.

Това съобщи представителят на американското министерство на отбраната Джеймс Милър, цитиран от РИА Новости.

„Ядрената стратегия ще бъде основен документ за настоящата администрация... Тя представлява практически план за работа и отразява тези, по-рано застъпени от Барак Обама", коментира Милър по време на изслушване в подкомисия за стратегическото въоръжаване.

Стратегията е приет от Конгреса документ, определящ политиката на САЩ в сферата на ядреното въоръжение и оценка за заплахите през следващите 5-10 години. Очакваше се стратегията да бъде представена пред Конгреса на 1 март, но това не се случи, като по думите на представителя от министерството в момента се нанасят последни корекции, за да може документът по-точно да съответства на бюджета на Пентагона за финансовата 2011 г.

Преди време президентът Барак Обама заяви необходимостта от минимизиране на ролята на ядрените оръжия в политиката на отбрана, както и определи като задача-максимум пълното освобождаване на света от ядрените оръжия.

Стратегията предвижда и увеличаване на финансирането за ядрената инфраструктура на САЩ. /news.bg/

 
18.03.2010, 09:15

Дотук с превратите!

С арестуването на враждебно настроените към правителството генерали в Турция започва нова епоха - епоха, в която опекунството няма място, коментира "Дойче веле"...... Още

 
18.03.2010, 08:53

Сътрудничество между армиите на България и Сърбия

Българска военна делегация е на посещение в Сърбия, съобщава сръбското радио Б92.

Сътрудничеството между Българската армия и Армията на Сърбия е добро и допринася за сигурността на региона. Това е заключението от срещата между заместник-началниците на генералните щабове на двете армии– Минко Кажалджиев и Младен Чиркович, посочва радиото. На срещата Кавалджиев е изтъкнал, че Българската армия е подготвена да сподели със сръбската страна опита си от реформите.

„Българската армия е доволна от сътрудничеството са сръбската армия и смята, че това сътрудничество е полезно за двете страни”, заявил Кавалджиев. Чиркович от своя страна е заявил, че съществуват условия за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Посещението на българската военна делегация ще продължи до петък. /ИА "Фокус"/

 
 
 
17.03.2010, 20:52

САЩ предадоха на Пакистан ескадрила вертолети Cobra

САЩ предадоха на Пакистан ескадрила вертолети за огнева поддръжка AH-1F Cobra, съобщава пакистанската агенция Online International News Network. Точното число на машините не се посочва, но по принцип в състава на една ескадрила влизат от 14 до 16 вертолета. Военното ведомство на Пакистан смята да използва вертолетите в борбата с тероризма.

Освен самите вертолети, САЩ са предоставили на Пакистан и 75 милиона долара за ремонт и модернизация на вертолети AH-1, намиращи се вече на въоръжение във ВВС на страната. Според информация от януари 2010 година, в състава на ВВС на Пакистан има 18 вертолета AH-1S и осем AH-1F. По всяка вероятност, дадените от САЩ средства ще отидат за модернизация на AH-1S до версия F.

Военни източници съобщават, че до 2015 година САЩ смятат да предадат  на Пакистан няколко партии двумоторни вертолети AH-1Z Super Cobra. Колко точно такива машини ще бъдат предадени, за сега не се съобщава. – Още вертолети AH-1 Cobra

 
17.03.2010, 20:29

Американските сили в Афганистан преминават под командването на НАТО

Мащабна реорганизация на коалиционните сили в Афганистан предвижда централизирането на американските и останалите международни войски под директното командване на генерал Стенли Маккристъл. Говорителят на силите в Афганистан вицеадмирал Грег Смит посочи, че реорганизацията ще интегрира по-голямата част от двайсетте хиляди американски военнослужещи, служещи в момента в източната част на страната, към стоте хиляди войници от международните сили на НАТО – ИСАФ, пише японският вестник „Маиничи шимбун”.

Представители на Алианса подчертаха, че това ще създаде по-опростена командна структура. /ИА „Фокус”/

 
17.03.2010, 17:48

100 американски транзита през Русия за Афганистан

САЩ извършиха 100 транзитни рейса с военни товари през Русия за Афганистан, съобщи в интервю за „Интерфакс" заместник специалният представител на САЩ по Афганистан и Пакистан Пол Джонс.

„Имаме наистина изключително споразумение с Русия по въпроса за транзит. До момента са извършени повече от 100 полета и сме много доволни от този успех" - заяви Джонс, който посети Москва тази седмица. Той окачестви споразумението като „важен принос на Русия", тъй като то позволява да се докарва необходимото оборудване за американските военни в Афганистан.

 
17.03.2010, 16:52

Дания се отказа да купува изтребители F-35

Министерството на отбраната на Дания след няколкогодишни преговори с Пентагона е решило да се откаже от покупката на американския перспективен изтребител от пето поколение F-35 Lightning II, съобщава The Copenhagen Post. Повода за отказа е бил ръста на стойността на изтребителя в сравнение с цената, заявена в началото на реализацията на проекта.

Преговорите за покупка между Дания и САЩ започнаха през 1999 година. Тогава заявената стойност на един самолет бе 275 милиона датски крони (50,8 милиона долара). Сега тя се е повишила до 540 милиона крони. Военното ведомство на Дания смяташе да замени с F-35 остарелите изтребители F-16 Fighting Falcon.

Първоначално се предполагаше, че първите серийни самолети F-35 ще бъдат произведени през 2012 година, но по-късно този срок бе отложен за 2016 година. Сега военното ведомство на Дания разглежда възможността за покупка на американски изтребители F/A-18E/F Super Hornet вместо F-35. Очаква се окончателното решение за покупката на изтребители парламента на Дания да вземе през 2012 година, когато изтича срока за експлоатация на F-16.

Ако решението за покупка на F/A-18E/F бъде взето, Дания ще стане втората страна след Австралия, решила да закупи такива самолети за смяна на остарелите си машини. Австралия ще използва F/A-18E/F в качеството на "преходно звено" между остарелите F-111 и новите F-35.

На 12 март 2010 година стана известно, че стойността на F-35 е пораснала почти двойно в сравнение с обявената му начална стойност (50,2 милиона долара) през 2001 година. Според последните прогнози на Пентагона, стойността на един F-35 ще бъде около 95-113 милиона долара. – Още за F-35

 
17.03.2010, 16:22

Завърши утилизацията на пет руски подводници

Руският военен завод „Звезда” приключи реализацията на руско-японската програма за утилизиране на пет атомни подводници, изтеглени от състава на Тихоокеанския флот на Русия, съобщиха руските средства за масова информация.

В „Звезда” бяха утилизирани подводници клас „Виктор-3”, споразумение за което бе подписано от правителствата на Русия и Япония през 2005 г.

Според това междуправителствено споразумение, с финансиране на работите се е занимавала японската страна, заинтересована от ядрената сигурност на Азиатско-Тихоокеанския регион. Реализацията на програмата започна през 2006 г. Още подводници

 
17.03.2010, 16:17

Министерството на отбраната на Русия започна подготовка за военните учения „Изток-2010”

Офицери от главното командване на руските Сухопътни войски заминаха за Сибирски и Далекоизточен военен окръг на Русия за провеждане на рекогносцировка (визуално изучаване на местността на предстоящи учения или военни действия) за провеждане на активната фаза на оперативно-стратегическите военни учения „Изток-2010”, съобщи говорител на руските Сухопътни войски, цитиран от РИА Новости.

„В хода на работата ще бъде проверена готовността на отделните обединения, съединения и военни части към предстоящите мероприятия. Също така ще бъде уточнен замисълът за практическо използване на войските и ще бъде проверена готовността на наземните и морските полигони”, уточни източникът.

 
17.03.2010, 15:58

Учения на НАТО в балтийско небе

В небето над Латвия, Литва и Естония започнаха военно-въздушни учения на НАТО. Те ще продължат до 20 март. В маневрите участват самолети от Франция, Литва, Полша и САЩ. Както е съобщил официалният представител на НАТО Джеймс Апатурай, маневрите имат „планов характер и вече се провеждат за пети път. Тяхната цел е отработване на съвместимост на въздушните и наземните средства на алианса в региона". Той особено подчертал, че Русия е била „своевременно и напълно информирана за провеждане на ученията".

 
17.03.2010, 15:52

Украйна ще участва в проекта за създаване на ГЛОНАСС

Украйна заедно с Русия и Казахстан ще участва в реализирането на проекта за навигационна спътникова система ГЛОНАСС, съобщиха на РИА Новости от администрацията на президента на Украйна. За това, а също за възможността от изстрелване на ракетоносител „Днепър" с европейски спътници „Призма" и „Пекард" стана дума днес в телефонния разговор на президента на Украйна Виктор Янукович с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, се казва в съобщението. Още системи за глобално позициониране

 
17.03.2010, 09:16

Гърция е шампион по разходи за превъоръжаване

Гърция е шампион по разходи за превъоръжаване, пише  скопският вестник „Вечер”, като се позовава на изследване на Международния институт за изследване на мира /СИПРИ/. Според изданието в първата петица на оръжейните клиенти са Китай, Индия, КНДР, ОАЕ и Гърция.

 
17.03.2010, 09:12

Трудна раздяла с бомбите

Утре в руската столица ще се състоят преговори между външния министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Руският министър заяви, че се надява на успех в подготовката на договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНВ), припомня вестник “Время новостей”. „Надявам се да ни информират за прогрес. Защото няма признаци, че нещо не е наред”, каза той.

Но с тази тема е свързан и друг въпрос. Парламентаристи от редица европейски страни-членки на НАТО вече са подготвили проект за обръщение към президента на САЩ Барак Обама, с предложение за започване на работа по проблемите на тактическите ядрено оръжия в Европа веднага след подписването на новия договор за СНВ. Официални САЩ не разкриват местоположението на ядрените оръжия в Европа, но за експертите е известно, че става дума за четири държави – Германия, Белгия, Италия и Холандия. В Европа се намират общо около 200 американски ядрени бомби. Предполага се, че американско ядрено оръжие се намира и на територията на Турция. /ИА „Фокус”/

 
17.03.2010, 08:47

Беларус предлага военна помощ на Венецуела

Беларус предлага военна помощ на Венецуела. По време на посещението си в Каракас беларуският президент Лукашенко заяви в реч пред парламента, че неговата страна се надява да сподели опита си в създаването на интегрирана система за отбрана. Венецуелският президент Чавес, който също като Лукашенко е заклет враг на САЩ, проявил интерес към закупуването на радари и зенитни ракети.

 
17.03.2010, 08:41

Началникът на ГЩ на турската армия отрече слуховете за оставки на висши офицери

Началникът на генералния щаб, генерал Илкер Башбуг, отрече в неделя (14 март) спекулациите в медиите, че офицери на командни длъжности в армията са заплашили с масови оставки. Репортажите се появиха, след като десетки офицери бяха арестувани в края на февруари по подозрения в заговор за преврат срещу правителството от 2003 г., известен като "Боен чук".

 
17.03.2010, 08:35

НАТО има ангажименти към БиХ, казва началникът на щаба в Сараево

Началникът на щаба на НАТО в Сараево, бригаден генерал Джон Булард, казва, че Босна и Херцеговина ще трябва да вземе трудни решения, за да улесни присъединяването си към НАТО.

Генерал Булард от Американския морски пехотен корпус е командващ на силите на НАТО в Сараево от около три месеца. Военноморски летец по професия, Булард е лидер с 26-годишен стаж. По-рано той е служил като командващ офицер на морски въздушни операции. Преди назначението си в Сараево той е ръководил "Авиационни програми и изисквания към въоръжението" към щаба на Американския морски пехотен корпус в Арлингтън, Вирджиния. Неотдавна генералът даде ексклузивно интервю за SETimes...... Още

 
17.03.2010, 00:12

Над пустинята Невада се сблъскаха два изтребителя

Два изтребителя на американските ВМС се сблъскаха по време на тренировъчен полет над пустинята Невада, но пилотите не са пострадали, съобщава Associated Press.

Според агенцията инцидента е станал в понеделник около 10:00 местно време, но за случилото се става известно едва след денонощие.

Единият от пилотите на сблъскалите се във въздуха самолети е успял да докара своя F/A-18E Super Hornet до авиобазата на ВМС на САЩ Фаллон (Fallon Naval Air Station) и успешно да кацне.

Пилотът на вторият изтребител е успял да катапултира, а самолетът му е паднал близо до базата.

Причините за сблъсъка във въздуха се изясняват. Имената на пилотите не се съобщават, известно е само, че машините се числят към авиационната база на ВМС в Ленур, щат Калифорния.

Да напомним, че на 10 март изтребител на морската пехота F/A-18D Hornet падна в Атлантическия океан, близо до крайбрежието на Южна Каролина. Пилотите бяха спасени. След този инцидент временно бяха спрени полетите на F/A-18 Hornet модификации от A до D, намиращи се на въоръжение във ВМС и морската пехота на САЩ. – Още за F/A-18E

 
 
 
16.03.2010, 23:11

Под звуците на Кремълския часовник

Военнослужещите в армиите на антихитлеристката коалиция ще участват в грандиозен Парад на победата на Червения площад. Няколко месеца генерали и дипломати съгласуваха този въпрос. Във всеки случай държавният секретар на министерството на отбраната Николай Панков говори за чуждото представителство във военния парад по случай 65-годишнината от победата във Великата отечествена война като за очевиден факт........ Още

 
16.03.2010, 22::58

Аварията е станала поради грешка на командира

Британска атомна подводница се е врязала в скали, поради грешка на командира, пише вестник „Гардиън”. Командирът на подводницата Стивън Дрисдейл е объркал цифрите 1 и 7 при определянето на дълбочината на потапяне, което е довело до това, пътуващата за Персийския залив подводница „Superb” да се вреже в скала. Инцидентът е станал през май 2008 година на 100 км от Суецкия канал. По данни на военните съдебни власти, причина за инцидента в станало това, че Дрисдейл е разчел неправилно показанията на датчика, показващ, че подводната скала се намира на дълбочина 123 метра. Командирът е объркал това число с 723. В резултат на това подводницата се е врязала в скалата и е получила сериозни повреди. Никой от 112-е членове на екипажа не е пострадал при инцидента. Атомният реактор на подводницата не е бил повреден и не е възникнала екологична заплаха. Обвинението твърди, че подводницата е била технически неизправна и това е понижило нейната скорост. Върху Дрисдейл е бил оказван натиск да приведе по-бързо подводницата в Персийския залив, в резултат на което той е заповядал да бъде съкратен маршрута.

„Командир Дрисдейл изразява дълбоко съжаление и се разкайва за инцидента, станал причина за съдебно преследване по отношение на него. Той изцяло признава своята вина”, заяви представителят на Дрисдейл в съда Елинър Таулер. /ИА „Фокус”/

 
16.03.2010, 17:38

Пазарът на военни хеликоптери ще надвиши 90 милиарда долара през следващите десет години

Обемът на пазара на военните многоцелеви средни и тежки хеликоптери през следващите десет години ще надвиши 92 милиарда долара. Това се казва в прогноза на международната изследователска агенция Forecast International.

По данни на агенцията, в периода от 2010 до 2019 година в целия свят ще бъдат произведени и доставени на купувачи 4319 военни хеликоптера, като теглото на всеки от тях ще превишава 6,8 тона.

В средносрочна перспектива пазара на средни и тежки хеликоптери се очаква стремителен ръст, но в дългосрочна перспектива обемите на продажби и производство ще започнат да намаляват. Така, в продължение на пет години производството на военни хеликоптери в целия свят ще нарасне от 391 машини през 2010 година до 500 през 2014 година. След 2015 година обемът на производство ще намалява и през 2019 година ще бъдат произведени общо 376 хеликоптера. Причина за намаляването на производството и доставките на военни хеликоптери в периода от 2015 година до 2019 година ще стане прекратяването на действието на програми за обновяване на парка на военнотранспортни хеликоптери в някои страни. В частност, към това време ще престанат да действат програми за закупуване на многоцелеви военни хеликоптери във Великобритания, САЩ и Индия.

В своята прогноза Forecast International отбелязва, че най-голямо търсене по света ще има на вертолети на компаниите Sikorsky и Boeng, европейските AgustaWestland, Eurocopter и Fokker и руския холдинг "Вертолеты России".

В средата на ноември 2009 година шефа на холдинга Андрей Шибитов заяви, че през 2009-2010 година те ще доставят на купувачи от страни от Близкия и Средния Изток, а също и от Северна Африка 50 вертолета Ми-17. В указаните райони до 2015 година те ще доставят още 100-120 вертолета. – Още вертолети

 
16.03.2010, 14:26

Професионална армия в Русия няма да има в близките години, смята експерт

Професионална армия в Русия в близките години няма да има, коментира телевизия „Вести”. Системата за договори е замразена, значи се залага на срочно служещите. Федералната програма за 2004-2007 г. предполагаше, че за този срок договори ще подпишат 130 хил. души, но доброволците се оказаха едва 9000. В тази връзка в министерство на отбраната разработиха проектозакон, който ожесточава наказанието за отказ от срочна военна служба. Глобата ще бъде 200 хил. рубли (над 9700 лв.) или затвор.

Ето как коментира темата първият заместник-председател на комисията по отбрана в Държавната дума Юрий Савенко: „В комисията никога не сме били съгласни с тази постановка на въпроса, която бе обявена от военачалниците. Според мен, държавата не е имала нито материални, нито технически, нито финансови възможности за създаване на професионална армия”, отбелязва той. /ИА „Фокус”/

 
16.03.2010, 14:11

Аржентина ще купи поддържани френски изтребители

Аржентина смята да изхарчи за покупката на поддържани изтребители 100 милиона долара, съобщава Flightglobal. Сега властите разглеждат възможността за покупка от Йордания на 12 френски изтребителя Dassault Mirage F1-CJ и един учебно-тренировъчен F1-BJ. Тези самолети ще трябва да заменят остарелите Mirage IIIEA/DA, които ще бъдат бракувани през 2012 година.

По-рано Аржентина получи предложение от ВВС на Испания да купи 12 изтребителя Mirage F1, но военното ведомство на страната се отказа от тази сделка. Същевременно Аржентина смята да разшири парка на военната техника на своите ВВС. За това намерение по-рано информира министъра на отбраната на страната Нилда Гарре (Nilda Garre).

В рамките на програмата за разширяване на парка Аржентина смята да закупи два шведски самолета за далечно радиолокационно откриване и управление Saab 340 Erieye. Освен това, страната вече е заделила 20 милиона долара за покупката на два руски вертолета Ми-17-1В, които ще заменят вече снетите от въоръжение транспортни вертолети CH-47C Chinook.

ВВС на Аржентина планират също да закупят и пет вертолета Bell 206L, които ще бъдат предадени на вертолетната школа в Кампо де Майо. В близко време трябва да започне ремонта и модернизацията на армейските вертолети Eurocopter AS332B Super Puma и всички машини Bell UH-1H.

 
16.03.2010, 13:40

Русия обвързва подписването на споразумението за СНВ с ПРО

Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Борис Гризлов заяви, че депутатите няма да ратифицират ново споразумение със САЩ за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), ако в него не бъдат включени въпроси за противоракетната отбрана, предаде агенция Интерфакс.

„Депутатите от Държавната дума участват в подготовката на споразумението СНВ-2 и няма да го ратифицираме, ако в него не бъдат отчетени въпроси за взаимната връзка между СНВ и ПРО”, заяви Гризлов на среща с председателя на българския парламент Цецка Цачева.

 
16.03.2010, 12:15

Гърция планира първи тестове с руската система С-300

Гръцкото министерство на отбраната планира да направи първите тестове на руската зенитно-ракетна система С-300, съобщава гръцкият вестник „Вима”, позовавайки се на документ, внесен в парламента от министъра на отбраната Евангелос Венизелос. В документа се посочва още, че са преодолени проблемите с функционалността и съвместимостта на противоракетните комплекси С-300 с останалите системи за противовъздушна отбрана (американско производство) и, че се намират в бойна готовност. Тъй като обаче гръцката военна авиация не разполага с нужния опит, както посочва Венизелос, проучва се възможността етапите от подготовката на планираните изстрели да бъдат проведени или в Русия, или в България. Тези въпроси, включително модернизирането на ракетите за С-300, ще бъдат обсъдени по време на предстоящото посещение на Венизелос в Москва на 29 март. /ИА „Фокус”/ - Още за С-300

 
16.03.2010, 11:32

Индийските въоръжени сили ще купят 20 многоцелеви вертолета

Армията на Индия е решила да закупи от индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL) 20 многоцелеви вертолета Cheetal, съобщава Live Mint. Стойността на сделката не се уточнява, но стойността на един вертолет е около 250 милиона рупии (5,5 милиона долара) и покупката на 20 машини би струвало на индийските военни пет милиарда рупии.

С тази покупка на вертолети от HAL, индийската армия се стреми да тушира отчасти острата нужда от многоцелеви машини. През 2003 година военните проведоха тендер за покупката на 197 вертолета, които трябваше да заменят остарелите Cheetah и Cheetak. Тогава бе сключен контракт и с победителя в конкурса Eurocopter, но по късно той бе отменен заради констатирани нередности при провеждането му.

През 2008 година бе обявен втори конкурс на които свои вертолети представиха Eurocopter и американската Bell Helicopter.

Вертолетът Cheetah е лицензна версия на френската машина Aerospatiale SA 315B Lama. На въоръжение в индийската армия тези машини се намират почти от 30 години. На основата на Cheetah HAL е разработила Cheetal. Този вертолет практически не се отличава от предните версии с изключение на по-мощните двигатели. Cheetal е способен да развива скорост до 140 километра в час и да превозва до четири военнослужещи.

 
16.03.2010, 08:40

Чехите ще правят кабини за Блек хоук

Чешката фирма „Аеро Водочоди” ще доставя кабините на хеликоптерите „Блек хоук”, произвеждани от американската компания „Сикорски Еъркрафт Корпорейшън”, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

„Всяка година ще произвеждаме по 40 кабини на този легендарен хеликоптер за „Сикорски Еъркрафт Корпорейшън””, каза Ладислав Симек, ръководител на „Аеро Водочоди”.

По думите на Симек, първите кабини ще бъдат доставени в началото на 2011 г. в рамките на договор, който ще изтече през 2017 г., но има опция за удължаване с още пет години.

Симек не разкри стройността на договора, но „Аеро Водочоди” съобщи по-рано на своята електронна страница, че наскоро е подписала договори на стойност над 157 милиона евро. Още за Блек хоук

 
16.03.2010, 08:35

Полша показа първия сглобен извън САЩ хеликоптер „Блек хоук S-70i”

Първият военен хеликоптер „Блек хоук S-70i”, сглобен извън САЩ, беше представен в Полша, в завод някога обслужвал нацистките самолети и по-късно произвеждал самолети за комунистическия блок, пише вестник “Шанхай дейли”. Американската компания „Сикорски еъркрафт”, подразделение на „Юнайтед технолоджис”, купи завода ПЗЛ в Мелец през 2007 г.

„Ние сме първото място, където „Блек хоук S-70i” ще се произвеждат извън САЩ. Това е толкова известен продукт, ние сме горди с това”, каза директорът на завода Яниш Закрецки. Хеликоптерът, струващ между 12 и 14 милиона долара, ще премине изпитания в САЩ и ще бъде предложен на пазара към края на 2010 г., допълни той. Втората машина трябва да е готова през есента.

Плановете на предприятието са до три години да произвежда до 20 машини, което да доведе и до увеличаване на персонала.

 
16.03.2010, 08:07

Разкрита група за специални операции на Пентагона

Вашингтон проучва информациите, според които човек на Пентагона бил изградил секретна група от наемници, със задача да избиват екстремисти в Афганистан и Пакистан. Според „Ню Йорк Таймс” бившият офицер от ВВС Майкъл Фърлонг бил заподозрян, че е отклонил пари от една помощна програма на Пентагона за афганистанската армия. Задачата на специалната група била да ликвидира врагове на американската военна мисия, за да се улеснят операциите на американската армия. Пентагонът отказва да коментира съобщението. /DW/

 
 
 
15.03.2010, 22:30

„БЛЕКСИФОР” заседава в България

Кораб на украинските военно-морски сили ще участва в бъдещото активизиране на Черноморската група за военноморско сътрудничество ("БЛЕКСИФОР"). В понеделник в българския град Варна започна заседание на групата за планиране на „БЛЕКСИФОР".По време на заседанието представителите на флотовете на черноморските страни ще анализират резултатите от миналогодишното активизиране на това международно обединение, а също се планира да утвърдят оперативна директива за провеждане на активизиране през април тази година, в което ще участва  и украинският кораб „Славутич". Планира се заседанието на групата да завърши на 18 март. Както е известно, основната задача на „БЛЕКСИФОР" е провеждане на операции по издирване и спасяване, а също хуманитарни, противоминни операции и засягащи защитата на околната среда.

 
15.03.2010, 09:35

Неуспехни изпитания на индийска ракета-прехващач

Изпитанията на индийска ракета-прехващач AAD (Advanced Air Defence) в понеделник (15.03) в щата Ориса са завършили неуспешно, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

„Координирано учение за взаимодействие между ракета-мишена „Притхви”, изстреляна от полигона Чандипур и ракета-прехващач индийско производство, изстреляна от остров Уилер, в рамките на планови изпитания, беше неуспешно”, съобщиха от министерството на отбраната на Индия. По данни на ведомството, ракетата „Притхви” е стартирала успешно, но по неясни причини ракетата-прехващач не е успяла да порази мишената. – Още ракети

 
15.03.2010, 08:48

Авиобаза „Граф Игнатиево” се подготвя за празника си

В сряда в авиобаза „Граф Игнатиево” ще бъде отбелязана 59-годишнината от създаването на поделението. Празникът ще започне с тържествен строй, слово на командира на авиобазата бригаден генерал Цанко Стойков, приветствия и връчване на награди, става ясно от съобщението в сайта на поделението.

След това всички ще могат да наблюдават показ на авиационна техника, демонстрация на авиомодели, тестдрайв на автомобили "Рено" и изложба на приложни и художествени произведения на военнослужещи. Ще има възможност да се разгледа и музеят на поделението.

Празникът ще завърши с финалната среща на футболното първенство. – Още за българските ВВС

 
15.03.2010, 08:33

Световната търговия с оръжие процъфтява

Продажбите на оръжие в световен мащаб са се увеличили, най-значително в Южна Америка и Югоизточна Азия, въпреки икономическата и финансовата криза. Продажбите на оръжие са се увеличили с 22% през последните пет години в сравнение с предишния петгодишен период, сочи доклад на Института за изследване на мира в Стокхолм. Според доклада, въпреки сътресенията в икономиката, оръжейната търговия процъфтява, пише вестник „Гардиън”. САЩ остават водещ световен износител на оръжие с около 30% от общия обем на оръжейните продажби. След това се нареждат Русия, Германия и Франция. Германските оръжейни продажби са се увеличили с над 100%, сочат данните на института. Оръжейните доставки за Южна Америка са се увеличили със 150%. През миналата година Венецуела получи кредит от 2,2 милиарда долара от Русия за закупуването на военна техника. – Още военнопромишлен комплекс

 
15.03.2010, 08:30

Срокът на военна служба в Германия може да бъде намален на 6 месеца

Срокът на военната служба в Германия може да бъде намален на 6 месеца. Това заяви германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, цитиран от радио „Дойче веле”. В момента военната служба в Германия е 9 месеца. Намаляването на срока на военната служба се планира да стане в рамките на новата концепция за въоръжените сили на страната.

Според министъра целта на реформите е армията да стане по-привлекателна за младежите.

 
15.03.2010, 08:25

Стратегически разговор

На 18 и 19 март в Москва ще бъде държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Визитата й, въпреки че е планирана от много време, ще се състои след важния телефонен разговор между президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама. Кремъл вече даде сигнал, че може да се говори за конкретни дати за подписване на новия Договор за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ). Вашингтон е по-предпазлив в даването на оценки, пише вестник „Независимая газета”.

Наскоро САЩ разкритикуваха президента Медведев, че твърде много забавя преговорите за СНВ като повдига нови въпроси, които трябва да бъдат обсъдени. Руски специалисти смятаха, че по този начин Москва е решила да покаже недоволството си на Вашингтон заради плановете за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана в България и Румъния.

Според източници от американската администрация въпросът за ПРО на САЩ в Европа не е окончателно затворен. Засега американската страна отказва в договора за СНВ за бъдат включени ограничения за ПРО. /ИА „Фокус”/

 
 
 
14.03.2010, 19:39

Шефа на ГЩ на РФ ще обсъди в Швейцария военното сътрудничество

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Николай Макаров замина на работно посещение в Швейцария, съобщи за РИА Новости пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

В Берн Макаров ще проведе разговор с командващия на въоръжените сили на Швейцария корпусен генерал Андре Блатмон, по време на който ще бъдат разгледани въпроси на двустранното военно сътрудничество. Планира се да бъде обсъдена възможността за обмен на опит при взаимна подготовка на военнослужещи от планинските подразделения, съобщават от руското военно ведомство.

Руското министерство на отбраната създава във всички части, дислоцирани в планински местности, подразделения с численост до батальон, подготвени за действия във високопланински условия. Планинска бригада има в момента в състава на вътрешни войски към министерството на вътрешните работи.

Началникът на руския ГЩ планира да посети и да се запознае с инфраструктурата и работата на Центъра за подготовка на танковите войски и артилерия в град Тун. Визитатa ще продължи до 17 март.

 
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/afghan_02_26_10/a24_22348947.jpg
Тreo, an eight-year-old black Labrador from the Military Working Dogs, was presented with Britain's Dickin medal, awarded for bravery and commitment in wartime, the highest military honor an animal can expect at the Imperial War Museum in London on Wednesday, Feb. 24, 2010. Treo was decorated for his work sniffing out explosives in Afghanistan. (AP Photo/Sang Tan)




{START_COUNTER}