Военна информация

Архив - месец март 2009 година

 
31.03.2009, 23:50

На 10 април е планиран пуск на МБР "Тополь"

Според информация на пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия, на 10 април 2009 година от космодрума "Плесецк" (Архангелска област) е планиран учебно-боен пуск на междуконтинентална балистична ракета РС-12М "Тополь". Целта на пуска е да се потвърдят основните летателно-технически характеристики в периода на удължен срок за експлоатация.

В момента срока за експлоатация на комплекса значително превишава първоначалния гарантиран срок, който е 10 години.

Още руски ракетни комплекси

 
31.03.2009, 21:08

Четирима загинаха при катастрофа на полски военен самолет

Транспортен военен самолет M28 Bryza на полските военноморски сили се разби днес като при катастрофата загинаха четири души, предаде АФП, позовавайки се на полските медии.

Самолетът се разбил докато се опитвал да се приземи във военноморска база Babie Doly  в Северна Полша.

Пожарникари потвърдиха информацията, че след катастрофата са намерени телата на четиримата пътници в самолета.  По предварителна информация причината за аварията може да бъде отказ в работата на единия двигател на машината, която е била практически нова - само с около 1500 летателни часа.

 
31.03.2009, 13:45

Военноморските сили на Индия ще имат 160 кораба и 300 самолета

До 2022 година се планира индийските ВМС да имат в своя състав 160 бойни кораба и 300 самолета. Според съобщение на DefPro, това е заявил на 30 март началникът на щаба на ВМС на Индия адмирал Суреш Мехта по време на церемония на приемането на въоръжение на 105-метровия патрулен кораб "Сури".

Според думите на Мехта, в момента ВМС на страната работят за увеличаване на военната мощ на флота. Отчитат се и уроците които военни са получили по време на терористичните атаки в Мумбай през ноември 2008 година. Всички крайбрежни щатове на Индия вече са получили указания за създаване на специализирани подразделения на бреговата полиция. Безопасността ще се осигурява на три нива от подразделения на флота, бреговата охрана и правоохранителните органи.

За екстрено закупуване на въоръжение през близките 2-3 години се планира заделянето на около 10 милиарда долара. Сухопътните войски, бреговата охрана и военноморските сили на Индия трябва да съставят примерни списъци с отбранителна продукция, от която те се нуждаят.

 
31.03.2009, 11:12

F-16 е паднал в Жълто море

Южнокорейски изтребител F-16 е паднал в Жълто море, съобщава Utro.ru.

Според съобщение на Министерство на отбраната на Южна Корея пилотът е успял да катапултира и не е пострадал.

Все още причината за аварията не е известна.

Още за F-16

 
31.03.2009, 10:30

DCNS предлага модернизация на новопридобитите кораби от Белгия

Във Варна известната френска корабостроителна компания DCNS презентира пред експертна група от ВМС своите идеи за модернизация на новопридобитите от Белгия три фрегати от клас Е-71 (у нас - тип „Дръзки”) и на минния ловец клас „Трипартит”. С най-голям интерес експертите, водени от помощника на началника на Щаба на ВМС по подготовката капитан І ранг Георги Фиданов, изслушаха и дискутираха предложените концепции за модернизацията на фрегатите, които са построени по-рано от минния ловец. Предложенията включват реконструкция, която включва строителството на вертолетна площадка и хангар за летателните машини „Пантер”, които българските ВМС предстои да получат от Франция. Предвижда се  и възможна подмяна на въоръжението и електрониката с цел повишаване на оперативните способности и боевата мощ на фрегатите.

По отношение на минния ловец клас „Трипартит” (у нас – тип „Цибър”), DCNS има най-голям опит в модернизацията на този клас кораби (общо 13 единици във френските ВМС). Тези минни ловци имат много добри изяви по време на войната в Персийския залив, където в бойна обстановка са проверени всички елементи от модернизацията им. /Морски вестник/

Още за българските ВМС

 
 
 
30.03.2009, 22:48

Япония дислоцира ракети „Пейтриът” в северната част на страната

Силите на противовъздушна отбрана на Япония започнаха да дислоцират установки за изстрелване на ракети „Пейтриът” от централната част на страната към северния регион Хонсу, в отговор на планираното изстрелване на ракета-носител и сателит от Северна Корея, пише японският вестник „Джапан таймс”. Ракетните установки ще подкрепят разрушителите, които в момента се придвижват към Японско море и Тихия океан, преди изстрелването на севернокорейската ракета. Пхенян обяви, че ще изведе сателита в орбита в периода между следващата събота и 8 април. Япония, Южна Корея и САЩ смятат, че изстрелването на сателита е прикритие за пробно изстрелване на балистична ракета, която се очаква да прелети над североизточната част на Япония. /ИА "Фокус"/

Още ЗРК „Пейтриът”

 
30.03.2009, 17:53

Завършиха комплексните учения Stellar Daggers

Според съобщение на пресслужбата на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ, на 26 март 2009 година командващият на 3-ти американски флот (щаб в Сан Диего, Калифорния) вицеадмирал Семюел Локлир е обявил края на ученията Stellar Daggers.

В хода на ученията са се отработвали въпроси по организацията на комплексна противовъздушна и противоракетна отбрана, проведени са учебни пускове на различни модификации на ракети-прехващачи SM-2.

Есминецът Aegis клас Arleigh Burke "Бенфолд" (Benfold, DDG 65) е извършил едновременен прехват и успешно поразяване на „крилата ракета” с ракета SM-2 Block IIIA, а с модифицирана ракета SM-2 BLK IV – цел, имитираща балистична ракета с малък обсег на действие.

Комплексен прехват на аеродинамична и балистична цел се извършва за първи път в историята на флота на САЩ.

Още ПРО на САЩ

 
30.03.2009, 17:13

РСЗО HIMARS става универсална тактическа ПУ

Според информация от пресслужбата на компанията Lockheed Martin, реактивната система за залпов огън (РСЗО) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) става универсална тактическа пускова установка за ракети с различно назначение и класове.

В рамките на проведените наскоро на полигона Уайт Сендз в щата Ню Мексико изпитания с пускова установка HIMARS е бил извършен успешен пуск на две ракети клас "земя-въздух" AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles). Изпитанията са преминали успешно.

По-рано са били отработени пускове с помощта на HIMARS на ракети ATACMS (Army Tactical Missile System), а също и на управляеми ракети на системи за залпов огън. Възможността да се използва ПУ HIMARS за пускове на ракети от различни класове ще позволи да се повиши ефекта от тяхното използване.

Още РСЗО

 
30.03.2009, 09:38

Британските войници започнаха изтеглянето си от Ирак

Ирак изпрати в неделя първите британски войници от южния иракски град Басра, предаде Ройтерс.

Командващият иракските части там генерал Мохамед Хувейди отправи благодарствени думи към британската нация за помощта “да изгоним диктатурата и да живеем в свобода и демокрация”.

Така започна изтеглянето на британските части, което трябва да завърши до месец юли. От своя страна британският командващ Анди Салмън изрази увереност, че днес Ирак е по-безопасно място отколкото в началото на мисията преди 6 години. /ИА "Фокус"/

 
 
 
29.03.2009, 11:15

Индия проведе успешни изпитания на свръхзвукова ракета

Индия проведе успешни изпитания на сухопътната версия на своя свръхзвукова ракета на полигона Покхаран в западната част на страната. В хода на изпитанията ракетата порази със 100-процентова точност своята цел, предаде РИА Новости.

“Днес в 11:15 местно време сухопътните войски проведоха изпитателно изстрелване на ракетата “БраМос” на полигона Покхаран. Ракетата порази точно мишената. Сухопътните войски потвърдиха успеха на проведените изпитания”, каза източник от руско-индийското предприятие “БраМос”.

В хода на изпитанията ракетата, способна да доставя боен заряд на разстояние до 300 километра, трябваше сама да избере малка цел в условията на моделирана градска среда и да я порази.

Това е третото изпитание от този вид на ракетата. В хода на първото ракетата пропусна целта. По време на второто ракетата не уцели на 100% целта. /ИА "Фокус"/

Още индийски ракети

 
29.03.2009, 10:11

Група кораби на Тихоокеанския флот на Русия отпътува към Аденския залив за борба с пиратите

Група кораби на Тихоокеанския флот на Русия отпътува от Владивосток към Аденския залив, за да участва в международната операция за борба със сомалийските пирати там, предаде “Вести”.

От пресцентъра на флота съобщиха, че в състава на групата влизат големия противоподводничен кораб “Адмирал Пантелеев”, спасителен буксир, танкерите “Ижора” и “Иркут”. /ИА "Фокус"/

 
 
 
28.03.2009, 22:37

В Украйна през тази година ще се проведат 11 многонационални военни учения

Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Раиса Богатирева заяви, че на територията на страната през тази година се планира провеждането на 11 многонационални военни учения, съобщава РБК. „В нашата страна участие взимат страни, които са наши съседи – Руската Федерация, Беларус, Словакия, Турция, България, Молдова и други и Украйна взема участие в учения на територията на своите съседи”, каза тя.

По нейните думи ученията ще преминат според утвърдените програми за международно сътрудничество на Украйна. /ИА "Фокус"/

 
28.03.2009, 20:23

Президентът на Русия летя на бомбардировач Су-34

Президентът на Русия Дмитрий Медведев летя на фронтовия бомбардировач Су-34. Държавният глава посети днес авиобазата на Военновъздушните сили на Русия "Кубинка" в Подмосковието, предаде Vesti.ru. След преглед на авиотехниката, Медведев премина през инструктаж и медицински преглед, след което бе качен на борда на Су-34.

Поетът е продължил около половин час.

По време на огледа на базата, президентът е бил запознат с наличната там военна техника за ПВО и авиация.

 
28.03.2009, 10:34

В предизборна суматоха – кастинг за нов шеф на генщаба

Кадрова грешка или шум в системата е предстоящото назначение на генерал Симеон Симеонов на най-високия оперативен пост в Българската армия? Къде приключва формалното и започва реалното в избора на командващ? - Прочети

 
28.03.2009, 10:09

Военни кораби на САЩ се отправиха към Корейския полуостров

Военни кораби на САЩ, дислоцирани в Япония, се отправиха към Корейския полуостров, предаде ИТАР-ТАСС.

От военното командване на САЩ съобщиха, че причината за това е, че Северна Корея обяви, че има намерение да изстреля ракета през следващата седмица. В САЩ смятат, че Пхенян смята да осъществи изстрелване на междуконтинентална ракета „Тепходон-2”. От министерството на отбраната на САЩ подчертаха, че подобни действия са нарушаване на резолюция, приета от Съвета за сигурност на ООН.

 
28.03.2009, 09:53

В руския Черноморски флот завършва подготовката за активация на BLACKSEAFOR

Според информация на военното ведомство на Русия, от 3 до 23 април в акваторията на Черно море под командването на представител на украинската страна ще се извърши поредната активация на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие BLACKSEAFOR. В нея ще вземат участие бойни кораби на ВМС на Турция, Румъния, България, Украйна, а в състава на щаба ще има и офицери от ВМС на Грузия.

ВМФ на Русия ще бъде представен от големия десантен кораб "Азов", като за осигуряване на безопасността му в пристанищата на борда ще се намира подразделение на морската пехота на ЧФ.

Сбора на корабите от международното съединение ще бъде в турското пристанище Ерегли. По време на активацията ще бъдат посетени пристанищата Варна и Констанца.

Още за BLACKSEAFOR

 
 
 
27.03.2009, 23:49

Saab и SELEX Galileo ще създават РЛС с активна решетка за изтребителите Gripen NG

Компаниите Saab и SELEX Galileo са подписали съглашение за съвместна разработка на радиолокационна станция с активна фазирана решетка за изтребителя Gripen Next Generation (NG), съобщават от компанията Saab.

Договора регламентира основните направления на разработката, термините и необходимите стъпки за създаване на РЛС. Основната цел на създаването на новата РЛС се явява участието на самолета Gripen NG в бразилския тендер. Съглашението с компанията SELEX Galileo са подписали две подразделения на компанията Saab: Aerosystems и Microwave Systems.

Новата разработка ще се базира на базата на РЛС с активна решетка SELEX Galileo Vixen и PS-05/A, а също и на резултатите на други изследвания, които са извършвани от двете компании.

 
27.03.2009, 20:17 

Британците поръчаха крупна партия нови инженерни машини

Инженерните войски на въоръжените сили на Великобритания са поръчали партия от 60 специализирани машини Terrier, производство на компанията BAE Systems, съобщава пресслужбата на военното ведомство на страната. Terrier могат да изпълняват широк кръг от задачи по инженерното осигуряване на бойните действия на войските, като могат да бъдат превозвани с помощта на военнотранспортни самолети C-17 Globemaster и бъдещите A400M. Стойността на контракта е за около 430 милиона долара.

Първият прототип на новата инженерна машина е бил представен от BAE Systems през май 2005 година. В момента са построени четири машини с които се провеждат изпитания. В конструкцията на тази техника са били внесени редица изменения на основата на бойния опит на британските военни. В частност, машините ще бъдат окомплектовани с допълнителна бронезащита при приемането им на въоръжение в армията през 2013 година.

Още инженерни машини

 
27.03.2009, 17:28

В Русия ще бъдат построени шест нови атомни подводници

За ВМФ на Русия ще бъдат построени най-малко шест ударни атомни многоцелеви подводници, въоръжени с крилати ракети с увеличен обсег на действие, съобщава ИТАР-ТАСС.

”Тези хиперзвукови, маневриращи по време на полет към целта ракети са предназначени за нанасяне на удари по авионосни групировки на потенциалния противник при възникване на пряка заплаха за сигурността на Русия. Те също така ще могат да се използват и срещу важни обекти по крайбрежието”, отбелязва за  агенцията представител на военното ведомство на Русия..

В момента в корабостроителницата „Севмаш” се строи главния подводен крайцер „Северодвинск” от тази серия. Планира се построяването най-малко на шест такива подводници.

За сега е планирано „Северодвинск” да постъпи на въоръжение в руския военноморски флот през 2011 година, а останалите субмарини трябва да бъдат построени до 2017 година.

Още руски подводници

 
27.03.2009, 13:30

Лейтенантът от „Родни балкани“ се е самоубил

25-годишният лейтенант от секретното военно поделение “Родни Балкани”, който бе открит прострелян в главата, най-вероятно се е самоубил. Това заяви пред Дарик радио военноокръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. От там припомнят, че свързочникът Славейко Денчев, родом от Лом, бе открит прострелян в караулно помещение около 8 ч. на 14 март. Въпреки оказаната му спешна помощ и транспортирането му до Военноморска болница младият офицер почина няколко часа по-късно. Изстрелът в главата на Денчев бил един и бил възпроизведен от служебния му пистолет "Макаров".

Военна прокуратура продължава да работи и по другите две версии за случилото се – неправилно боравене с оръжие и убийство. Те обаче са по-малко вероятни засега, посочи вчера Чавдаров. Той уточни, че все още се чакат резултатите от балистичната експертиза. Предстоят и още разпити, които трябва да помогнат за разкриването на истината за инцидента. /Народно дело/

 
27.03.2009, 10:44

Русия разполага войски в Арктика

Русия планира разполагането за постоянно на различни родове войски в Арктика, разкри руският ежедневник “Комерсант”, цитирайки текста на обнародвана набързо и отново скрита от масовата публика стратегия на Съвета за сигурност на Руската Федерация. Съгласно текста на документа “Основи на държавната политика на РФ в Арктика в периода до 2020 г. и в по-нататъшна преспектива”, формирането на арктическа групировка на територията на руската част на Северния ледовит океан ще позволи “обезпечаването на военната сигурност в различни условия на военно-политическата обстановка”.

Според руската концепция, войските в арктическия регион ще се заемат с оптимизиране на “системата за комплексен контрол на обстановката в Арктика, в т. ч. пограничен контрол в контролно-пропускателните пунктове по държавната граница на Руската Федерация”.

Руската арктическа стратегия ще се реализира на 3 етапа – първият ще приключи до края на 2010 г., вторият е от 2011 до 2015 г., а третият – от 2016 до 2020 г. През това време Русия смята “да съхрани ролята си на водеща арктическа държава” и да приключи цялостното правно оформление на външните си граници в арктическия регион. Съветът за сигурност подчертава, че в периода 2016-2020 г. “Арктика вече ще е водещата стратегическа ресурсна база на РФ”. /БГ Фактор/

 
27.03.2009, 09:40

Делхи вече има собствен зенитно-ракетен комплекс

Най-накрая в частите на ПВО (противовъздушна отбрана) на Индия започна да постъпва зенитно-ракетния комплекс „Акаш”, разработен от специалисти на тази страна, пише руският вестник „Независимое военное обозрение”. Това се случи след няколко години на постоянни отстранявания на технически проблеми и съществени недостатъци. Индийските военновъздушни сили закупиха 36 такива комплекси за 240 милиона долара. „Акаш”, което в превод от хинди означава „небе”, е един от ракетните комплекси, създадени от компаниите от индийския военнопромишлен комплекс в рамките на „Комплексната програма за разработване на управляемо ракетно оръжие”, официално започната преди четвърт век. Основната цел на програмата е достигане до такова равнище на националния ракетен отрасъл, при което би станала възможна реализация на принципа „опора на собствените сили”.

Още за Akash

 
27.03.2009, 09:11

Великобритания е готова да изпрати още 2000 военнослужещи в Афганистан

Великобритания е готова да изпрати още 2000 свои военнослужещи в Афганистан заради опасенията, че международната военна мисия в централноазиатската страна няма да се окаже успешна без значителни подкрепления, пише британският вестник „Таймс”.

Началникът на Генералния щаб на британската армия генерал Ричард Данът заяви, че в Афганистан ще бъде изпратена 12-та механизирана бригада, която преди това е била подготвяна за участие в мисията в Ирак.

В момента британското правителство обсъжда колко войници да бъдат изпратени в Афганистан. С още 2000 британските военнослужещи в централноазиатската страна ще станат 10 000.

Очаква се днес американският президент Барак Обама да обяви изпращането на още 17 000 военнослужещи и стотици цивилни експерти в рамките на новата стратегия за Афганистан. Обама ще обяви и план за удвояване на военнослужещите в афганистанската армия, както и за увеличаване на подкрепата за борбата срещу екстремистите в съседен Пакистан.

До момента усилията на Вашингтон и Лондон да убедят останалите страни в НАТО да изпратят подкрепления удрят на камък, отбелязва изданието. /ИА "Фокус"/

 
 
 
26.03.2009, 21:55

Предлагат изтребители втора ръка за нуждите на българските ВВС

„Грипен” са готови да предоставят изтребители втора ръка за нуждите на българските ВВС. Швеция е готова да обсъжда продажба на самолети втора ръка за българската армия, ако българското правителство прояви интерес към такова решение. Тези употребявани изтребители „Грипен” са все още едни от най-модерните на въоръжение днес. Това каза за Агенция „Фокус” директорът на СААБ за България Даниел Боестад. Шведската компания направи още през 2006 година оферта на Министерството на отбраната за доставка на нови изтребители „Грипен”. Според Даниел Боестад дори употребявани, тези изтребители са едни от най-модерните в света.

От компанията уточниха, че все още не са представили оферта на българското правителство, но при поискване те имат готовност да го направят.

От шведската компания уточняват, че предложената през 2006 година оферта все още е валидна. Компанията предлага и изпълнението на офсет, което означава привличането на допълнителни инвестиции у нас.

Придобиването на нов многоцелеви изтребител за нуждите на Военновъздушните сили е сред основните приоритети в плана за модернизация на армията ни.

Още за Грипен

 
26.03.2009, 13:25

Швейцария отлага покупката на изтребители

Министерството на отбраната на Швейцария е отложило реализацията на програмата за замяна на намиращите се на въоръжение изтребители F-5 Tiger. Според информация на DefPro, такова заявление е разпространило военното ведомство на страната вчера вечерта. Военните са потвърдили, че в числото на кандидатите са три изтребителя – френския Dassault Rafale, европейския Eurofighter Typhoon и шведския JAS 39 Gripen. Швейцария планира да закупи 33 самолета за 1,9 милиарда долара.

В заявлението се казва, че Швейцария смята да отложи решението си за покупка на самолетите до приемането на нова военна доктрина, което е планирано за 1 декември 2009 година. След това военните трябва да решат, нужни ли са им тези изтребители.   

 
26.03.2009, 10:10

СААБ и TCS започват партньорство в областта на аеронавтиката

На 19 февруари СААБ и TCS започнаха своя общ проект, Център за дизайн и развитие в аеронавтиката (ADDC), на официална церемония по отбелязване старта на сътрудничеството между двете компании.

Стартът на ADDC бе отбелязан с официалното въвеждане в длъжност на индийски инженери в централата на СААБ в град Линчопинг. Сред присъстващите бяха и Посланикът на Индия и кметът на град Линчопинг, Швеция.

СААБ наскоро връчи първия договор на ADDC за участие в изработването и дизайна на “Грипен NG”. Това ще даде възможност на ADDC да играе ключова роля в усъвършенстването на различни продукти на СААБ.

Кметът на Линчопинг Анн-Катрин Хйерд посрещна индийските инженери, които ще пребивават в Линчопинг в следващите шест месеца, докато са на работа в СААБ.

Индийският посланик господин Балкришна Шети каза: „За мен е чест да бъда малка част от процеса на сближаване между Индия и Швеция. Това е едно добро партньорство за всички.”

Мари Бредберг, управляващ директор на подразделението на СААБ Combitech, изрази увереност, че ADDC ще заинтригува силно клиентите. „Съчетавайки големия опит на СААБ в аеронавтиката с уменията на TCS, ние създаваме по-силни оферти. Но това не е само сътрудничество между компании, а и между хора.”

Според Амит Байай, маркетинг мениджър на TCS “TCS е силно отдадена на това партньорство и го възприема изключително сериозно. В този конкретен случай едно плюс едно е повече от две.”

Сред присъстващите на церемонията бяха и Аташето по отбрана Джасвиндер Синг Ман, гуверньорът на провинция Остерготланд Бьорн Ериксон и директорът на провинцията Магнус Холгерсон. Представители на кампанияата на „Грипен Интернешънъл” за Индия бяха Еди де ла Моте, Йонас Херме и Йолана Сьоландер. Присъстваха и представители от „Грипен Дивелъпмънт”, където към СААБ ще работят индийските инженери.

СААБ оставя следа в Индия

През септември 2008 г. СААБ и TCS подписаха писмо за намерение за създаване на ADDC като дългосрочно партньорство и СААБ пое ангажимента за трансфер на технологии и умения в аерокосмическия сектор. ADDC е създадена, за да предоставя инженеринг, услуги и решения и да се възползва от пазарните възможности в области като структури, системи, авионика и последваща пазарна подкрепа. Центърът ще отговаря на изискванията както на глобалния, така и на индийския аерокосмически и отбранителен пазар.

Чрез ADDC СААБ оставя следа в Индия и заедно с TCS улавя новите възможности в аерокосмическия и отбранителен пазар.

Още за самолетите на СААБ

 
26.03.2009, 09:10

Броят на въоръжените нападения в Ирак се е съкратил до най-ниското си ниво от 2003 година, съобщиха от американското командване

Броят на въоръжените нападения в Ирак се е съкратил до най-ниското си ниво от август 2003 година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на говорителя на американската армия Дейвид Пъркинс.

По неговите думи от юни 2007, когато в тази страна бяха регистрирани най-много нападения, броят им е намалял с 90 %. “В най-лошите времена се регистрираха до 1 250 атаки за седмица. Сега те са не повече от сто инцидента седмично”, каза Пъркинс.

През 2007 година в Ирак, припомня агенцията, загинаха 17 430 местни жители. През 2008 година броят им намаля до 6 770. /ИА "Фокус"/

 
 
 
25.03.2009, 23:30

Вертолет Ка-28 от ВМФ на Индия се разби

Вертолет Ка-28 от ВМФ на Индия се разби на 22 мили от Гоа. Екипажа е успял да се спаси, никой от тримата членове не е пострадал - съобщава изданието IANS. По думите на представител от ВМФ на Индия, около 11 часа сутринта при диспечерите на военната база Ханза е изчезнала връзката със извършващия планов полет вертолет Ка-28. Веднага в района е бил изпратен спасителен вертолет. Както се изяснило по късно, машината е паднала в морето приблизително на 22 морски мили от Гоа. Местонахождението и обломки от вертолета вече са открити, експертите са започнали разследване на причините за аварията.

Още вертолети Ка

 
25.03.2009, 23:22

Франция ще продаде 24 военни хеликоптера на Ирак

Франция днес подписа договор за продажбата на 24 военни хеликоптера на Ирак, която е първата сделка с Багдад след 1990 година, предаде АФП.

Френският министър на отбраната Ерве Морен подписа сделката да 360 милиона евро за продажбата на “Юрокоптер ЕС 635” по време на среща в Париж с иракския си колега Абдул Кадер Обейди. /ИА „Фокус”/

 
25.03.2009, 22:50

Американски изтребител от пето поколение F-22 катастрофира в Калифорния

Американски военен изтребител F-22 Raptor, който е най-модерният във ВВС на САЩ, катастрофира в южната част на калифорнийската пустиня днес,  предаде АФП. Той е катастрофирал около 10.00 часа местно време (19.00 часа българско време) на около 35 мили североизточно от военновъздушната база “Едуардс” в Калифорния. Тест пилота на Lockheed Martin Corp David Cooley, на 49 години, е загинал. Имал е 21 години служба в американските военновъздушни сили.

Многоцелевият изтребител F-22 Raptor се смята за най-съвременния боен самолет в света. Това е първата авария с този тип самолет, който влезе на въоръжение в американските военновъздушни сили през 2005 година. Износа на самолети F-22 Raptor е забране, а цената му е около 140 милиона долара.

Още за F-22 Raptor

 
25.03.2009, 21:20

Втори военен самолет се е разбил в Еквадор са седмица

Еквадорски военен самолет Strikemaster MK-89 се е разбил в провинция на страната, намираща се в близост до границата с Колумбия, предаде агенция Ройтерс. Това съобщи местно радио. Военновъздушните сили на страната съобщиха, че двамата пилоти, които са провеждали тренировъчен полет, са катапултирали. В момента се провежда спасителна операция, като причините за катастрофата на самолета все още не са известни.

Това е втори инцидент със самолет на еквадорските ВВС за седмица. На 20 март военен самолет се вряза в сграда в столицата Кито, в резултат на което загинаха седем човека.

Още бойни самолети
 
25.03.2009, 16:28

Русия поставя на бойно дежурство нова радиолокационна станция

Радиолокационната станция от системата за предупреждение за ракетни нападения в Лехтуси, Ленинградска област, ще бъде приведена в бойно дежурство през 2009 година, предаде Лента ру. Това съобщи днес помощник-командващият на руските Космически войски подполковник Алексей Золотухин. По неговите думи, през 2008 година са завършили държавните изпитания на новата РЛС. В момента се провежда нейна пробна експлоатация. След това станцията ще бъде поставена на бойно дежурство. Золотухин отбеляза, че създаването на територията на Русия на перспективни РЛС от ново поколение на системата за предупреждение за ракетно нападение, се провежда в рамките на реализацията на приоритетните задачи за обезпечаване на отбраната и сигурността на страната.

 
25.03.2009, 14:30

САЩ разполагат изтребители на НАТО край границата на Русия?

Командването на американските ВВС е разработило план за предислоцирането на американските изтребители F-16 от състава на НАТО, от американската ВВС-база “Авиано” в Италия на територията на Полша, съобщава CNews, цитирайки информация на неофициалния  печатен орган на Въоръжените сила на САЩ, списанието Star and Stripes.

Според нея, планът е част от подготовката за концентриране на авиацията на Северноатлантическия пакт в близост до границите на Русия. Проектът бил оповестен първоначално в анализ на зам.-изпълнителният офицер на командващия ВВС на САЩ, подполк. Крис Сейдж (Lt. Col. Chris Sage) в официалното издание на Пентагона Air and Space Power Journal. Продължение....

 
25.03.2009, 14:20

Директорът на румънската Генерална дирекция “Разузнаване и вътрешна защита” подаде оставка

Директорът на румънската Генерална дирекция “Разузнаване и вътрешна защита” към МВР - Корнел Шербан подаде днес оставката си, а длъжността временно ще се ръководи от Джелу Дражняну, съобщава агенция Медиафакс.

Корнел Шербан бе задържам днес през нощта от прокурори на Национална дирекция „Антикорупция” /НДА/. Заедно с него бе задържан и директорът на оперативното звено в Главна дирекция „Антикорупция” /ГДА/ Петре Питкович, както и бизнесменът Пую Попович и Йон Алеку – бивш ректор на Университета по агрономия и ветеринарна медицина в Букурещ.

В днешно съобщение на НДА се посочва, че Корнел Шербан е обвинен в опит да се намеси в полза на престъпника и че е използвал информация, която не е предназначена за обществено ползване и е разрешил достъпа до нея на някои неоторизирани лица, с цел лична изгода.

Министърът на администрацията и вътрешните работи Дан Ника възнамерява да разпусне Генерална дирекция “Разузнаване и вътрешна защита” и да преструктурира „изоснови” Генерална дирекция „Антикорупция”, смятат министерски източници. Според същите източници решението за начина, по който да се преструктурира ГДА ще се вземе до няколко дни.

Джелу Дражняну, назначен за временно изпълняващ длъжността на директор на Генерална дирекция “Разузнаване и вътрешна защита” е бивш заместник-главен инспектор в румънската полиция, посочва агенцията. /ИА "Фокус"/

Още за специалните служби

 
25.03.2009, 09:55

В Афганистанското небе ще се появят нови израелски безпилотни самолети

Израелската компания Aeronautics Defense Systems е сключила с военното ведомство на Холандия контракт за доставката на безпилотни самолети Aerostar на стойност 200 милиона шекела, предназначени за холандския контингент, участващ в състава на войските на НАТО в Афганистан, съобщава “NEWSru Israel”.

В рамките на контракта Aeronautics ще обслужва самолетите чрез посредничеството на една от британските отбранителни компании.

Мини-БПЛА Aerostar са предназначени за събиране на разузнавателна информация и предаването и в реално време. Може също да се използва и за коригиране и насочване на артилерийския огън, обозначаване на цели, приграничен контрол и патрулиране около стратегически важни обекти.

Самолетът е способен да се намира във въздуха до 12 часа на височина до 18 хиляди фута и да се движи със скорост до 110 възла.

Тези самолети се намират на въоръжение в армиите на Израел, САЩ и редица страни от Западна Европа и Азия.

Войските на НАТО в Афганистан активно използват и други типове израелски БПЛА, включително Heron, Searcher, Hermes, Skylark.

Още безпилотни апарати

 
25.03.2009, 09:20

Бъсеску съветва армията да се финансира от външни кредити

В разгара на финансовата криза президентът на Румъния Траян Бъсеску призовава румънската армия да използва външни кредити за закупуването на стратегическо оборудване, пише днешният вестник „Евениментул зилей”.

„Искам да използвате улесненията, регламенирани в правителствено постановление 111/2007, което позволява финансирането от кредити и да започнете поне една от общо седемте стратегически програми за армията”, заяви Бъсеску пред военните командири по време на вчерашния отчет на дейността на Министерството на отбраната. Президентът настоя до следващото заседание на Върховния съвет за национална отбрана на Румъния министерството да е решило кои стратегически програми ще развива.

Дарителските програми, смятани за приоритетни в този момент, са свързани със закупуването на бойни самолети (на стойност от 4 милиарда евро) и на блиндирани транспортьори амфибии „Пирана”, програма, която вече е започната.

От своя страна министърът на отбраната Михай Станишоара говори за ниските заплати и за липсата на жилища, което принуждавало хиляди военнослужещи да напускат всяка година, за старото оборудване, част от което с изтекъл срок на годност. Министърът говори и за наскоро избухналия скандал заради кражбата на оръжия от военно поделение в Чорогърла, както и за залавянето на румънския шпионин Флоричел Аким, посочва изданието. /ИА "Фокус"/

 
 
 
24.03.2009, 23:40

Гърция получи първият нов изтребител F-16

ВВС на Гърция официално приеха първият от 30-те нови изтребителя F-16C/D, съобщава Flight International.
Главнокомандващия на гръцките ВВС генерал-лейтенант Ioannis Giagkos на 19 март лично е приел първият едноместен изтребител F-16C от завод на компанията Lockheed Martin в Fort Worth.
Първата партия от четири самолета трябва да пристигне в авиобазата Araxos през май тази година. Тези машини са оборудвани с двигатели Pratt & Whitney F100-229 и имат бордово оборудване, съответстващо на серията 52+ (Block 52+).
По-рано Lockheed Martin планираше да предаде на Гърция всичките 30 машини (20 едноместни F-16C и 10 двуместни F-16D) през тази година, но сега срока се удължава и доставката ще завърши през 2010 година.

В момента ВВС на Гърция се намират 131 изтребителя F-16C/D. Доставката на новите изтребители трябва да обезпечи боеспособността на ВВС до приемането на дълго отлаганото решение за закупуване на самолети от ново поколение.

Още за F-16

 
24.03.2009, 21:10

Установена е причината за взрива на британската подводница „Tireless

Причината за взрива на британската подводница Tireless, станал през март 2007 година и довел до смъртта на двама моряка, е неизправност в автономния генератор за кислород SCOG (Self Contained Oxygen Generator), съобщава The Telegraph.

Субмарината „Tireless” е от клас Trafalgar и е постъпила на въоръжение през 1985 година. Тя е участвала в редица военни учение по целия свят, като през 2000 година получи печална известност заради изхвърлена зад борда радиоактивна вода в Средиземно море. Причината бе дефект в системата за охлаждане на реактора.

Пълната водоизместимост на подводницата е 5210 тона, дължината и е 85,4 метра, дълбочината на потапяне достига до 450 метра, а скоростта – 32 възла. Въоръжението се състои от пет торпедни апарата с боезапас от 25 торпеда и крилати ракети тип Tomahawk. Екипажът се състои от 130 човека, включително 18 офицери.

На въоръжение в британския флот се намират седем аналогични подводници.

Още подводници

 
24.03.2009, 16:38

Изтребител на Луфтвафе аварира по време на аварийно кацане

По време на аварийно кацане в авиобазата Бюхел (Büchel) в западната част на Германия, вчера надвечер катастрофира многоцелеви изтребител Торнадо, принадлежащ на 33-та авиоескадра на германските военновъздушни сили. Според информацията на Welt, пилотите са успели да катапултират и са хоспитализирани със сериозни травми.

Авиобазата в Бюхел е единственото място на територията на Германия, където се съхраняват американски ядрени авиобомби.

Още за изтребителите Торнадо

 
24.03.2009, 16:25

Полша планира да изпрати още 400 войници в Афганистан

Полското правителство обяви днес намерението си да изпрати 400 допълнителни военнослужещи, за да подсили контингента си в рамките на ИСАФ, предаде АФП.

Премиерът Доналд Туск поясни, че това решение е “определено обвързано с изборите (президентски и местни, които ще се състоят през август) в Афганистан”. 400-те военнослужещи ще бъдат пратени в Афганистан до 15 април.

Решението на правителството все още подлежи на одобрение от страна на президента Лех Качински. Сътрудниците му вече дадоха да се разбере, че е положително настроен към плана, коментира агенцията. /ИА "Фокус"/

 
24.03.2009, 13:40

Военноморските сили мислят да купуват още два противоминни кораба

В плановете на Военноморските сили е залегнало придобиването на още два кораба минни ловци и в момента проучваме пазара. Това съобщи днес командващият на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев, цитиран от БТА.

По думите му този тип кораби са най-ефективни, когато работят в група. Потенциални снабдители с такива кораби са Холандия, Франция и Белгия.

В отговор на въпрос за строежа на многоцелеви корвети за флота, Кавалджиев заяви, че страната ни ще търси начин за закупуване на лиценз за строежа на такива плавателни съдове в България. Той допълни, че нов кораб струва от 5 до 10 пъти по-скъпо от цената на закупените от Белгия кораби.

Вицеадмирал Кавалджиев участва днес в присвояването на почетното име "Цибър" на закупения от Белгия противоминен кораб. Минният ловец е третият кораб във флота, който носи това име.

Още миночистачи

 
24.03.2009, 13:17

Еквадор са закупили партия бразилски самолети Super Tucano

ВВС на Еквадор са закупили 24 бразилски учебно-тренировъчни самолета EMB-314 Super Tucano. Според информация на Agence France-Presse, еквадорските военни планират да използват машините за подготовка на пилотите от ВВС и патрулиране по границата на страната. Доставките ще започнат до края на 2009 година, като стойността на сделката за сега не се съобщава.

Самолетите EMB-314 Super Tucano са комплектувани със съвременно бордово оборудване, благодарение на което те могат да се използват по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия. Машината има турбовитлов двигател с мощност от 1600 конски сили, който позволява скорост до 600 км/час. Въоръжението включва две 12,7-мм картечници, 20-мм оръдие, авиобомби, неуправляеми и управляеми ракети.

Още учебни самолети

 
24.03.2009, 10:18

Изтребители Су-30МК2 ще вземат участие във въздушен парад в Джакарта

Звено изтребители Су-30МК2, постъпили на въоръжение във ВВС на Индонезия в края на 2008 и в началото на тази година, ще вземат участие във въздушен парад, който ще се състои на 15 април в Джакарта. Той ще е посветен на 63-та годишнина на ВВС на Индонезия, съобщават от пресслужбата на военното ведомство. Машините ще долетят от военновъздушната база в Макассар ден преди парада, като два от тях ще демонстрират редица елементи от висшия пилотаж.

В момента на въоръжение в индонезийските военновъздушни сили има седем „Су”-та, като четири от тях бяха закупени още през септември 2003 година.

Още за Су-30

 
24.03.2009, 00:05

На този ден

На 24 март 1999 г. НАТО започва въздушните удари срещу бивша Югославия, които отбелязват първото в 50-годишната история на пакта нападение срещу суверенна държава. Атакувани са позиции на сръбските войски в Косовo, а операцията на алианса е обявена с цел "предотвратяване на хуманитарната катастрофа в Косово". Ударите (37 465 бойни полета и над 23 хил. крилати ракети и бомби) продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово - в областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО, а администрацията на Косово е поета от мисията на ООН там.

 
 
 
23.03.2009, 23:50

Морската пехота на Русия, дислоцирана в Черноморско-Каспийския регион, ще бъде с общо командване

До 2012 година се планира да се обединят под едно командване всички подразделения на морската пехота, дислоцирани в Черноморско-Каспийския регион на Русия, съобщават от щаба на Черноморския флот.

Сега в състава на морската пехота на ЧФ влизат отделната бригада в Севастопол и отделния батальон в град Темрюк (Краснодарски край). В перспектива се предвижда в него да влязат и два отделни батальона морска пехота от Каспийската флотилия в Астрахан и Каспийск.

В съответствие с плановете за реорганизация на Въоръжените сили на Русия на основата на Каспийската флотилия се предвижда създаването на Морско оперативно командване, подчинено на Черноморския флот.

Още за морската пехота на Русия

 
23.03.2009, 20:40

Пентагона ще изпрати в Афганистан четириноги роботи

Ръководството на военното ведомство на САЩ смята в рамките на увеличението на американския контингент в Афганистан да изпрати в тази страна роботи BigDog, които се предвижват на четири „крака”, съобщава Fox News. Афганистан ще стане изпитателен полигон на тези роботи, способни да преодоляват труднопреодолими препятствия и да превозват значително количество товари.

Роботът е създаден през 2005 година от компанията Boston Dynamics съвместно с Foster-Miller, Jet Propulsion Laboratory Харвардският университет. Според производителя, той се отличава с уникални характеристики. BigDog е снабден с бензинов двигател и се предвижва, правейки крачка след крачка, наподобавайки движение на животно и издавайки звук, подобен на косачка за трева.

BigDog е способен да превозва товар повече от 150 килограма, при собствено тегло от 75 килограма.

„Мозъка” на машината представлява мощен компютър, позволяващ с помощта на съвременни сензори робота да реагира на обкръжаващата обстановка, да идентифицира вероятните заплахи и да развива скорост до 7 км/час.

Още за робота BigDog - видео

 
23.03.2009, 17:30

Индийците ще създават нов учебно-тренировъчен самолет

Военновъздушните сили на Индия смятат да свалят от въоръжение учебно-тренировъчния самолет HPT-32 Deepak и до 2014 година да разработят аналогична турбовитлова машина, която да позволи да се провежда подготовка на пилотите от индийската авиация, съобщава The Financial Express. Новият самолет ще бъде оборудван със съвременно учебно оборудване и прибиращо се шаси.

Според изданието с разработката на новата машина ще се занимава компанията Hindustan Aeronautics Limited (HAL) – производител на HPT-32 Deepak.

За сега е известно, че новата машина ще бъде едномоторна, ще развива максимална скорост от 400 км/час и ще има работен таван до 6000 метра. Машината ще се използва от академията на ВВС на Индия за подготовка на курсанти.

Сегашния учебен самолет HPT-32 Deepak постъпва на въоръжение в индийските ВВС през периода 1989 - 1993 година. Според СМИ военните са поръчали 88 такива машини. Експортния вариант на машината е известен с обозначението HTT-34.

Още учебни самолети

 
23.03.2009, 17:00

Главният щаб на Сухопътните войски на Гърция обяви конкурс за набор на 2 000 професионални войници

Главният щаб на Сухопътните войски на Гърция обяви конкурс за набор на 2 000 професионални войници – мъже и жени, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Навтемборики”. Кандидатите, които разполагат с необходимите качества, могат да изпратят необходимите документи до 22 май. Интервютата ще се проведат от 13 юли до 7 август, а медицинските и психологическите тестове и тестовете за физическа пригодност ще се състоят между 31 август и 2 октомври. Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени до 2 ноември, а зачисляването на одобрените ще стане на 18 ноември 2009 г. /ИА "Фокус"/

 
23.03.2009, 14:35

Тестват първия хеликоптер за нашите ВМС

Първият морски вертолет за нуждите на бойния ни флот ще полети през април над Франция. На облитането най-вероятно ще присъстват военният министър Николай Цонев и асове от ВВС. Според подписан договор между военното министерство и френския концерн „Юрокоптер“ доставката на шест вертолета „Пантер“ трябва да започне от началото на следващата година. Бойните машини са предназначени за борба с подводници, разузнаване и спасителни операции. Те могат да кацат и на корабни палуби, но на трите фрегати, които купихме от Белгия, няма подходящи площадки. Изпитването и въоръжаването на вертолетите ще продължи до края на годината. Висши офицери от ГЩ са обсъждали вероятността на въоръжение в база „Чайка“ след ремонт да останат на служба и няколко руски вертолета Ми-14П. Използването на „старците“ се налага заради факта, че на „Пантерите“ няма да се монтират хидроакустични станции, които са от особено значение при откриването и проследяването на подводници. В база „Чайка“ вече се прави всичко необходимо за усвояването от пилотите и механиците на новите машини. /НД/

Още морски вертолети

 

Още военна информация - архив




{START_COUNTER}