Военна информация

Архив - от 1 до 15 март
 

 
DDG-103 удължава престоя си в Черно море
15.03.2014, 22:27

Американският ескадрен миноносец „Тръкстън” DDG-103 ще удължи пребиванието си в Черно море за участие в съвместни учения с България и Румъния, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на командира на кораба Андрю Бин. В момента плавателният съд се намира на пристанище Варна. По данни на агенцията, корабът ще се задържи в Черно море във връзка с изострилата се обстановка в Украйна. Агенцията не уточнява колко дълго ще продължат ученията.

Съвместни учения между САЩ, Румъния и България се проведоха миналата седмица в териториалните води на Румъния. В тях участваха фрегати на българските военноморски сили, три румънски кораба и американският ескадрен миноносец „Тръкстън”, напомня РИА Новости. Командването на американските ВМС по-рано съобщи, че ученията са били планирани преди събитията в Крим.

 
Военно видео
15.03.2014, 21:17

 

 

Внезапна проверка на бойната готовност на части и съединения от руската армия

 
Индонезия се отказа от покупката на руски подводници
15.03.2014,

проект 877 Министерството на отбраната на Индонезия се отказа да купува поддържани руски подводници проект 877 "Палтус (тип Kilo), отказвайки съответното предложение. Това е заявил за Jane's командващият на ВМС на Индонезия адмирал Марсетио.

Решението за това е било взето, след като в Русия на посещение е била делегация на индонезийските ВМС; която е оценила състоянието на субмарините.

Според думите на Марсетио, военната делегация е установила, че подводниците не са в експлоатация от две години и техните силови установки са повредени. Военните специалисти са оценили стойността на ремонта на подводниците като „много висока”. Общо на индонезийската страна са били предложени две от изведените от състава на ВМФ на Русия подводници проект 877.

В момента на въоръжение ВМС на Индонезия имат две немски подводници тип "Какра" проект Type 209/1300. Същевременно в Южна Корея се строят още три субмарини проект Type 209 по поръчка на военното ведомство на Индонезия. Потребностите на индонезийския военен флот се оценяват от военните на 12 единици. В това число влизат и вече наличните субмарини.

 
Руски Су-27 кацнаха в Беларус
15.03.2014, 15:36

Русия потвърди, че изпраща шест бойни самолета Су-27 и три военнотранспортни самолета в Беларус в отговор на увеличаването на разузнавателните мисии на НАТО заради кризата в Украйна.

"Екипажите на руските бойни самолети ще започнат общи мисии с беларуските си колеги за осъществяването на въздушно разузнаване и защита на въздушното пространство" над Русия и Беларус, съобщи в комюнике руското министерство на отбраната, предаде БГНЕС.

По-рано беларуското министерство на отбраната съобщи, че шест руски бойни самолета СУ-27 и три военно-транспортни самолета са се приземили в беларуската база Бобруиск в рамките на споразумението между двете държави. – (видео)

Вчера Минск призова Москва да засили въздушното наблюдение над територията й в отговор на съобщението на НАТО от понеделник за изпращане на самолети-радари АУАКС за разузнавателни мисии над Полша и Румъния. Тези мисии влизат в рамките на наблюдението на кризата в Украйна, която има "сериозни последици за сигурността и стабилността на евроатлантическата зона", съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

http://www.pan.bg/

 
Тримата простреляни служители на МВР в Лясковец са в стабилно състояние
15.03.2014, 15:20

Тримата пострадали служители на МВР, които бяха настанени във ВМА след вчерашния инцидент в Лясковец, към момента са в стабилно състояние  без усложнения вследствие на огнестрелните наранявания. Според полк. доц. Николай Младенов – зам.-началник на Клиниката по анестезиология и реанимация към ВМА, засега липсват данни за развитието на компартиментен синдром (лошо хранене на мускулните групи, повишено налягане и бъбречна недостатъчност), което е знак за по-добра перспектива  при възстановяване на горните крайници и при тримата.

За състоянието на пострадалите в реанимацията на ВМА се грижат високоспециализирани военни хирурзи, травматолози и реаниматори с богат опит в лечението на огнестрелни и взривни травми от участието им в задгранични мисии в Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Мали.

Днес на тримата ранени ще бъдат извършени поредните операции с цел предотвратяване на инфекциозни процеси.  По преценка на лекарите ще бъде приложена хипербарна кислородна терапия  в барокамерите на ВМА.  По време на хипербарните сеанси  се повишава концентрацията на кислород в организма, стимулира се активността на имунната система и лечението на труднозарастващи рани, предизвиква се силно антимикробно действие и се ускорява цялостно оздравителния процес на пациента, съобщи пресаташето на ВМА Румяна Станимирова.

http://www.otbrana.com/

 
Модернизираните атомни бомби B61-12 ще се носят и от изтребители на НАТО
15.03.2014, 11:06

В бюджета на ВВС на САЩ за фискалната 2015 г. се предвиждат значителни средства за интегрирането на модернизираните атомни бомби B61-12 към изтребители F-16 и Tornado на НАТО, съобщава FAS.

Програмата ще започне през 2015 г. и ще завърши през 2017/2018. Планират се носители на атомно оръжие да станат изтребители F-16 от ВВС на Белгия, Холандия и Турция, както и изтребител-бомбардировачите PA-200 Tornado на ВВС на Италия и Германия. Всичките F-35, предвидени за западноевропейските и турски ВВС също ще имат способност за използване на B61-12.

От американска страна носители на B61-12 ще са F-15E (интегрирането е започнато миналата година), F-16C/D, B-2A и F-35A Lightning II.

Цялата програма е на стойност един милиард долара, като отделно се предвиждат 154 милиона долара за повишаване на сигурността на европейските военно-въздушни бази, където ще се съхраняват атомните бомби.

http://www.pan.bg/

 
Продължават чистките в турската полиция
15.03.2014, 10:53

Продължава процесът за отстраняване от длъжност на полицейски началници в Турция, съобщи телевизионният канал NTV. Поредната вълна от чистките засегна директорите на дирекциите по сигурността в провинциите Гиресун, Мугла, Съвас и Ван.

На мястото на отстранените досегашни директори са назначени четирима главни инспектори от полицията. Успоредно с полицейските рокади са извършени и други важни нови назначения на заместник-министри и главни съветници в три министерства, посочи още телевизионният канал NTV.

http://www.focus-news.net/

 
Офицер от “Тръкстън” е български зет
15.03.2014, 10:23

Един от офицерите на борда на американския разрушител "Тръкстън" DDG-103 е женен за българка. Това е казал на срещата си с кмета на Варна Иван Портних командирът на бойния кораб капитан II ранг Андрю Бийн. Екипажът идва за първи път в града, след като "Тръкстън" акостира в четвъртък след еднодневното учение в Черно море извън териториалните води на Румъния.

По протокол всеки командир на американски и натовски кораб се представя на кмета в града домакин. Командирът на "Тръкстън" е бил заедно с военноморското аташе на САЩ у нас капитан II ранг Шон Холенбоу. Те са разказали на кмета за учението в акваторията на Черно море и за своята програма по време на престоя си във Варна.

"Надявам се, че нашите Военноморски сили са ви направили добро впечатление. Варна много се гордее с Висшето военноморско училище, където се подготвят кадрите за флота", каза кметът. "Впечатленията ни от ВМС са чудесни. Предстои да обсъдим с тях бъдещи съвместни учения", казал кап. Бийн. Градоначалникът на Варна му е подарил плакета на града, а той върнал жеста с плакет и изобразен върху него герб на кораба. Иван Портних e с покана от американците да гостува на борда на военния кораб заедно със семейство си.

http://paper.standartnews.com/

 
15.3.1884 г.: Роден е съветският агент в Гестапо хауптщурмфюрер Вили Леман
15.03.2014, 09:32

На 15 април 1884 г. в Лайпциг в семейство на учител е роден Вили Леман. Едва 17-годишен постъпва доброволец във флота, където служи 12 г. След демобилизацията през 1913 г. среща в Берлин стария си приятел Ернст Кур, работещ в берлинската тайна политическа полиция. С негови протекции Леман е приет на работа като патрулен полицай, а след година е зачислен в контраразузнавателното отделение на полицай-президиума в Берлин. Поради това Леман не е призован в армията в започналата Първа световна война.

След като през май 1918 г. в Берлин е открито Пълномощно представителство на РСФСР, неговите служители са следени от отделението на Леман. След преврата от 4 ноември 1918 г. Вили Леман става председател на общото събрание на полицейските служители в Берлин..........Прочети още

 

 
Възстановява се подготовката с Bell 206
14.03.2014, 21:36

През настоящата седмица в 24-та авиационна база започнаха полетите за възстановяване подготовката на инструкторския състав на вертолет Bell 206B-3. Това съобщават от ВВС.

На 7 март бе облетян първият Bell 206 (борд 03), а вчера, 13 март, беше облетян и втори вертолет (борд 01). И двата вертолета са получили двигатели Rolls-Royce M250 след преминаване на 1750-часов преглед в  компанията Аеромаритайм в Малта.

Наличието на вече два изправни Bell 206 ще допринесе за подготовката на летателния състав и изпълнението на задачи за въздушно разузнаване, превоз на хора и товари, както и аварийно-спасителни работи. През месец април започва курса с млади пилоти.

Вертолетите Bell 206 не летяха от 2010 г. Многократно се проваляше процедурата за осигуряване на тяхната летателна годност, което спираше процеса.

http://aeropress-bg.com/

 
В Крим бе прихванат американски безпилотен самолет
14.03.2014, 20:54

MQ-5BВ небето над Крим бе прихванат разузнавателно-ударен американски безпилотен самолет, съобщи държавната корпорация "Ростех".

"Безпилотният самолет MQ-5B Hunter, съдейки по маркировката на борда, е от групировката на 66-та американска бригада за военно разузнаване с основна база в Бавария" - се казва в съобщение на сайта на държавната корпорация.

Отбелязва се, че в началото на март бригадата е била прехвърлена в украинския Кировоград, откъдето безпилотните самолети извършват разузнавателни набези към Крим и руските гранични области.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Трима военни с обвинения за взрива в Челопечене
14.03.2014, 20:40

Трима души имат обвинителен акт за взривовете в софийското село Челопечене, след като повече от 6 години след инцидента Военната окръжна прокуратура внесе обвинителен акт. На 3 юли 2008 г. в района имаше поредица от взривове на муниции, които причиниха много повреди и разрушения на сградите в района.

Подсъдими по делото са бившият зам.-началник на Генералния щаб ген.-лейтенант Румен Цоков, майор Мирослав Митов и полк. Димитър Петров. Тримата са обвинени за неизпълнение на служебните си задължения.

Според обвинението подсъдимите са допуснали голямо количеството взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени. Освен това прокурорите смятат, че мунициите не са били съхранявани правилно. Нанесените щети са в размер на 7,5 млн. лв.

Ако бъде доказана вината на тримата, те могат да получат между 1 и 8 години затвор.

 
Германия обяви тендер за доставка на снайперски винтовки
14.03.2014, 20:13

 G22 Фото: Luhai Wong / wikipedia.orgМинистерството на отбраната на Германия обяви конкурс за доставка на 124 снайперски винтови калибър .338 Lapua Magnum, съобщава Jane's. Новото стрелково оръжие ще получи обозначението G29. За тази покупка немското военно ведомство е заделило 2,29 милиона евро. Участниците в тендера са длъжни да представят по девет образци на винтовките за изпитания.

Доставката на тестовото оръжие трябва да се състои в периода 2014-2015 година: Пет „цеви” през първата година и още четири – през втората. Снайперските винтовки трябва да бъдат оборудвани с оптически прицели, съвместими с стандартните приспособления за нощно виждане NSV80. Освен самите винтовки германските военни планират да закупят и боеприпаси за тях.

След като изпитанията завършат ще бъде взето решение за покупката на останалите 115 снайперски винтовки. Тяхната доставка трябва да се извърши през 2016 година. Първи новото оръжие ще получат войските със специално назначение. Предвижда се новите винтовки G29 частично да заменят остарелите G22/23, създадени на базата на британската BAI AWM-F калибър .300 Winchester Magnum. Последните са на въоръжение в армията на Германия от 1997 година. – Още снайпери

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов разпореди проверка във връзка с окончателния доклад за изпълнението на „Инженерно съоръжение възпрепятстващ тип по българо-турската граница“
14.03.2014, 19:25

Ангел Найденов Със своя заповед от днес, 14 март, министърът на отбраната Ангел Найденов разпореди Инспекторатът на Министерството на отбраната да извърши извънпланова проверка за установяване на дисциплинарни нарушения във връзка с констатирани пропуски, посочени в утвърдения от министър-председателя окончателен доклад за резултатите от извършената проверка за изпълнението на Решение на Министерския съвет относно организирането на изпълнението на работен инвестиционен проект за обект „Инженерно съоръжение възпрепятстващ тип по българо-турската граница“.

Проверката трябва да се извърши в периода от 14 до 19 март от комисия с председател полк. Стефан Трашлиев – главен инспектор на Министерството на отбраната.

Обект на проверката ще бъдат длъжностните лица от Министерството на отбраната и Сухопътните войски, участвали в процеса на вземане на решения и тяхното изпълнение, включващо и упражняването на контрол, които със своите действия или бездействия са довели до настъпване на констатираните в доклада нарушения.

Във връзка с препоръките на Главния инспекторат на Министерския съвет в понеделник, 17 март, ще стартира процедура за предоговаряне с фирмите-доставчици, за да бъдат отстранени констатираните пропуски, слабости и нарушения. За целта командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов е изпратил писма-покани до фирмите за разговори и по петте обявени в обществената поръчка позиции. Разговорите ще се проведат от 11.00 ч. в понеделник, като за участие в тях, с цел постигане на максимална степен на прозрачност, са поканени представители на Министерството на вътрешните работи и на дирекция „Главен инспекторат“ в Министерския съвет.

http://www.mod.bg/

 
В 61 бригада обсъждаха новата визия за мобилната отбрана
14.03.2014, 16:00

Сбор на командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков се проведе вчера и днес. Темата бе „Мобилната отбрана: Една нова визия или добре забравено старо”, съобщават от КСВ. На сбора присъстваха заместник – командирите на бригадата, командирите на военни формирования и началниците на отделения от състава на 61 мбр.

Първият ден започна с две лекции на полковник Груди Ангелов - началник на отдел „Бойна подготовка на войските” и полковник Пламен Йорданов – началник сектор „Подготовка и сертифициране на декларираните формирования” от същия отдел в командването на Сухопътните войски. Те запознаха участниците в сбора с „Инициативата на НАТО за свързаност на силите и нейното прилагане в Сухопътните войски”. Сборът продължи с предвидените в разписанието лекции, като голям интерес предизвика лекцията на полковник д-р Илия Маринов д.м. от Центъра по психично здраве и превенция. Той говори по темата „Лидерство, командване и организационно развитие”. Бяха разгледани и дискутирани въпроси за мобилната отбрана, тактически действия на батальонна бойна група, безпилотните летателни апарати и логистичното осигуряване.

През втория ден участниците в сбора посетиха помещенията на рота Военна полиция, където командирът на ротата капитан Стойко Томов представи екипировката и въоръжението на подразделението. Показани бяха тактически колани, пистолет „Зиг Заур”, автомат „Арсенал” и 56мм пушка за изстрелване на пушечни гранати и гранати със сълзотворен газ, използвана при масови безредици.

Сборът завърши с указания и насоки за работа през годината, дадени от командира на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков.

http://www.otbrana.com/

 
Екип на ВМА излетя към Горна Оряховица да поеме ранените полицаи
14.03.2014, 13:12

самолет "Спартан" Военен самолет "Спартан" с екин на Военномедицинска академия на борда е излетял от базата във Враждебна за Горна Оряховица, съобщиха за БГНЕС от ВМА.

Със самолета летят лекари реаниматори, които след кацането на летището в Горна Оряховица ще бъдат откарани в болницата във Велико Търново.

Там са настанени тримата ранени полицаи при днешната трагедия в Лясковец. Двама от тях са пострадали тежко, но няма опасност за живота им. Както предаде кореспондентът на "24 часа" по-рано, ръката на единия е откъсната.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев каза в парламента, че ранените се нуждаят от специализирана хирургична помощ.

 
Президентът: Недофинансирането на Въоръжените сили трябва да бъде преустановено
14.03.2014, 12:43

Росен Плевнелиев Членството в НАТО дава сигурност, но и предполага създаването на модерна, добре въоръжена, екипирана професионална армия. Най-голямата опасност пред Въоръжените ни сили е системното недофинансиране. Тази тенденция трябва да бъде преустановена. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в днешното си обръщение от парламентарната трибуна.

Държавният глава заяви, че изборите за евродепутати ще бъдат на 25 май.

Що се отнася до ситуацията в Украйна, президентът заяви, че Европейският съюз и САЩ залагат на дипломацията. Русия, продължи той, която вече окупира Крим е възможно да го анексира на базата на противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, смята Росен Плевнелиев. Ако се стигне до ескалация, той ще свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Законът за управление на защитата на националната сигурност на България и законите за НСО, НРС и служба „Военна информация“ все още не са приети, посочи още в обръщението си президентът. Нещо повече, посочи той, наблюдава се отстъпление от постигнатия консенсус на заседанието на КСНС през 2012 г. Държавният глава заяви, че няма да подкрепя подхода на законотворчество на тъмно в сектора за сигурност. Той настоявам за публичност и открито обсъждане на концепцията и на конкретните закони.

Държавният глава обобщи резултатите от разговорите си с парламентарните политически партии в рамките на традиционния Месец на политическите консултации и очерта постигнатия консенсус по обсъдените приоритетни теми.

Сред приоритетите, поставени от президента в Месеца на политическите консултации, са доходите и заетостта; икономически растеж; справедливост, сигурност и правосъдие; работещи институции; административна реформа и електронни услуги; състояние на медийната среда; борбата с монополите; по-добра бизнес среда; подкрепа за малките и средни предприятия; енергетика, както и важни реформи на дневен ред.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
САЩ и Афганистан: проблеми с напускането
14.03.2014, 12:00

Американците могат да остана в Афганистан и след 2014 година на напълно законни основания, дори ако Кабул не подпише двустранния Пак за сигурността.

Това съобщи на западни осведомителни агенции Мануел Сюпевиел, бивш главен юридически консултант на силите на САЩ в Афганистан. Според него, в момента в страната се намират 33600 американски военни. Тяхното пребиваване там е предвидено от споразумението за статуса на военния контингент СОФА (status-of-forces agreement, SOFA), сключен с Кабул скоро след атаките на 11 септември 2001 в САЩ. Това споразумение е безсрочно, докато някоя от страните не го анулира.

Що се отнася до Пакта, този документ ще определи статуса, числеността и мястото на дислокацията на американските сили, които биха могли да се намират в страната след 2014 година за срок минимум 10 години. Лидерът на Афганистан Хаимд Карзай половин година протакаше с неговото подписване, след което го предаде на своя приемник, който ще бъде определен на 5 април на изборите за нов държавен ръководител.

Ако американците имат на ръка СОФА, тогава защо им е друго, успоредно споразумение? Ето мнението на експерта Никита Мендкович:

   - В Афганистан действат международните сили в рамките на мандата на ООН. Така или иначе, те поемат върху себе си определени задължения, които нямат пряко отношение към интересите на САЩ в региона. От друга страна, американците могат да бъдат заинтересовани от създаване в Афганистан на радари за противоракетната отбрана. Ако те имат двустранно споразумение с Кабул, това ще е възможно. Но в рамките на други споразумения, регулиращи пребиваването на международни сили, това ще е крайно сложно да се направи. САЩ могат да оставят свои сили в страната, но да действат оттам против, например, Иран те не могат – нямат съответното право.

Експертът смята, че логиката на Хамид Карзай е доста ясна:

   - Имайки предвид активните антиамерикански настроения в Афганистан, в навечерието на изборите Карзай не рискува да подписва подобни документи, защото това ще предизвика крайна омраза към кандидатите, които той подкрепя.

Другите участници в днешната международна операция обвързват своите по-нататъшни планове в Афганистан със съдбата на този Пакт, казва експертът Дмитрий Верхотуров от портал Афганистан.ру:

   - Командването на НАТО вече изказа своята позиция – то иска неговото подписване. Т.е. възниква положението на „затворен кръг”, когато всичко се върти около афганистанско-американския Пакт.

Без този документ американската помощ от 2015 година ще спре. Белият дом постоянно внушава това на Кабул. Въпреки това, сега е практически невъзможно да се прогнозира бъдещата политика на Кабул. Много ще зависи от фигурата на победителя, а явен фаворит на предизборната надпревара все още няма.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първи масов въздушен десант в Арктика
14.03.2014, 11:06

Парашутно-десантен батальон от 98-а въздушно-десантна дивизия в състав от 350 военнослужещи е извършил десант от въздуха в Арктика – за първи път в руската история.

Парашутистите са скочили от самолети Ил-76 и са се приземили на площадката „Темп” на Новосибирските острови. 15 минути преди това на площадката на парашутни платформи е доставена необходимата военна техника и товари. Личният състав е използвал управляеми парашутни системи със специално предназначение „Арбалет”.

40 минути след приземяването си, десантчиците са „превзели” летище, преодолявайки условен противник, разполагащ с мобилни групи на снегоходи и с парапланери.

След още един час парашутистите са подготвили завладяното летище за посрещане на самолети от военнотранспортната авиация с основните сили и тежка техника и въоръжение. – Още за ВДВ

http://www.pan.bg/

 
Промениха и наредбата за пенсиите на военнослужещите
14.03.2014, 10:59

Министерският съвет промени Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Постановлението е публикувано в днешния брой на Държавен вестник. Документът регламентира и пенсионирането на военнослужещите.

От 1 януари т.г. влезе в сила промяната в чл. 69 на КСО, според която военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Променената наредба регламентира, че право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива от военнослужещите „независимо от възрастта при 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години действително изслужени на съответните длъжности.” Поправките влизат в сила от 1 януари 2014 г.

С това отговаряме на запитванията в редакцията на „Отбрана“ дали действат променените текстове в КСО в интерес на военнослужещите. Второто уточнение, което правим отново във връзка с въпроси на читатели е, че при тези условия право на пенсиониране придобиват само тези лица, които в момента са военнослужещи. Отпадна предишният текст, който даваше това право и на напуснали военната служба.

Във връзка с това е добре да се има предвид, че от 1 януари т.г. е в сила нова разпоредба в Закона за отбраната и Въоръжените сили, според която могат да се приемат повторно лица на военна служба. Първото условие е да са били освободени от военна служба поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрани. Второ - към датата на приемане на военна служба да им остават не по-малко от 3 години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността. Трето -  да кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 5 години след освобождаването от военна служба (кадрова военна служба).Четвърто -  да не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Норвегия може да отмени съвместните с Русия учения
14.03.2014, 10:10

Планираните за май военни учения с участието на ВМС на Норвегия, Русия и САЩ най-вероятно ще бъдат отменени, съобщи в четвъртък представителят на норвежкото министерство на отбраната Марита Исаксен.

Тя пояснила, че ученията могат да бъдат отменени като има предвид, че Пентагонът прекъснал военното сътрудничество с Русия заради събитията в Украйна.

В началото на март представителят на Пентагона Джон Кирби съобщил, че неговото ведомство прекъсва всякакви военни контакти с Русия заради ситуацията около Украйна.

В съобщението се посочва, че временно се прекратяват всички съвместни учения, преговори, визити и конференции.

 

 
Американски F-16 кацнаха в Полша
13.03.2014, 21:44

F-16Първите шест американски изтребители F-16 от общо 12, които САЩ трябва да изпратят тази седмица в Полша, се приземиха във военната база Ласк, съобщиха полските медии.

САЩ отговориха на искането на Варшава, която обезпокоена от развитието на положението в Украйна, поиска изпращането на бойна част на американските военновъздушни сили, състояща се от 12 изтребителя F-16, транспортни самолети и 300 военни.

Според държавната телевизия тази нощ американски транспортен самолет Херкулес се приземил в базата Ласк, за да достави войници и военни материали. Самолетите "пристигат в рамките на военно учение, чието провеждане беше ускорено и разширено заради напрегнатата политическа обстановка, породена от положението в Украйна", заяви в неделя говорителят на полското министерство на отбраната Яцек Сонта.

Миналата седмица САЩ изпратиха също шест изтребителя F-15 в Литва, за да засилят наблюдението на балтийското въздушно пространство.

 
Боливия ще се сдобие с европейски вертолети Еurocopter EC145
13.03.2014, 20:13

EC145 Фото: Airbus HelicoptersМинистерството на отбраната на Боливия с разрешение на правителството на страната е поръчало на европейската компания Airbus Helicopters два многоцелеви вертолета EC145, съобщава Infodefensa.

За покупката на машините, които ще влязат на въоръжение във ВВС на Боливия, се планира да се похарчат 172,6 милиона боливиано (24,9 милиона долара). В договора също ще бъде включено техническото обслужване на вертолетите и доставката на инструменти. По данни на министерството на отбраната на Боливия новите вертолети се планира да се използват за борба с наркотрафика, контрабандата, а също и при ликвидиране на последствията от стихийни бедствия.

В момента ВВС на Боливия изпълняват полети на 16 многоцелеви вертолета UH-1H, два AS350B3 Ecureuil, един SE3160 Alouette III и два EC145. Подготовката на летците се осъществява на шест леки вертолета R44 Raven II. В края на януари т.г. боливийското военно ведомство купи от Airbus Helicopters шест многоцелеви вертолета AS332C1E Super Puma. Сумата по сделката не се уточнява. По условията на съглашението първите два Super Puma трябва да бъдат доставени на боливийските военни в края на годината, а последните четири машини от този тип до края на 2015 г.

http://www.duma.bg/

 
Поздравих Вигенин за позицията за Украйна
13.03.2014, 20:02

 

 

Интервю с о.р. вицеадмирал Пламен Манушев

 
Ролята на сержанта обсъждаха в Сухопътни войски
13.03.2014, 17:42

Учебно-методическият сбор на главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов се проведе днес, съобщават от КСВ.

В него взеха участие главните сержанти на военните формирования от състава на Сухопътните войски, офицери и главният юрисконсулт от Командването на СВ.

По време на учебно-методическия сбор бяха представени презентации по следните теми: „Ролята на сержанта в процеса на индивидуалното обучение на войници и сержанти” – от главния сержант на военно формирование 28880 – Белене старшина Стефан Димов и „Сержанта – лидер в малката бойна група” – от главен сержант на военно формирование 32990 – Пловдив старшина Данчо Четалбашев.

Участниците във форума обсъдиха актуални въпроси, свързани с обучението и повишаването на квалификацията на сержантите и дискутираха „Модела за професионално развитие на сержантите и войниците от СВ”.

Главният юрисконсулт на Командването на СВ Нели Андреева говори пред участниците в мероприятието по правни и юридически въпроси касаещи дейността на главните сержанти .

Силен интерес предизвика лекцията изнесена от подполковник Станимир Стоев на тема: „Управление на конфликтите”.

Сборът на главния сержант на СВ завърши с разбор и дискусия с предложения за подобряване качеството на обучение  и контрол на дисциплината в СВ.

http://www.otbrana.com/

 
Завърши съвместното учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ в Черно море
13.03.2014, 16:54

Завърши съвместното учение на Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ, което се проведе на 12 март 2014 година югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Република Румъния.

От българска страна участва фрегата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участваха ROS REGINA MARIA, ROS BARBUNEANU, ROS SEBASTIAN, а от американска – ескадрен миноносец USS TRUXTUN.

Целта на учението бе да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

Предварително планираните комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка бяха изпълнени успешно.

По време на прехода, до района за съвместни действия и от него до Пункт за базиране Бургас, фрегата „Дръзки” изпълни самостоятелно упражнения на единичния кораб.

Американския кораб е на визита в пристанище Варна от 13 до 16 март 2014 година

http://www.navy.mod.bg/

 
Австралия ще купи американски дронове Triton
13.03.2014, 16:23

MQ-4C TritonПремиерът на Австралия Тони Ебот потвърди намерението на правителството да купи в САЩ безпилотни летателни апарати MQ-4C Triton.

Ебот каза, че дроновете ще се използват за морско наблюдение и ще се базират в южна Австралия. Премиерът не съобщи други подробности на планираната покупка, но, съгласно някои оценки, реализирането на програмата ще коства милиарди долари.

Според Ебот, развитието на базата безпилотни апарати ще създаде допълнителни работни места и ще поиска нова инфраструктура. – Още БЛА

 
КООСО: България не бива да се ангажира с бойни действия, свързани с украинската криза
13.03.2014, 15:56

Ние сме категорично против предоставяне на територията на страната, на нейното въздушно и морско пространство, за действия на чужди войски.

България не трябва, при никакви условия, да се ангажира с участие в бойни действия с наши войски срещу която и да е страна замесена в евентуален военен конфликт, свързан с украинската криза.

Това се посочва в декларация на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО), съобщава полковник от запаса Цанко Цанков, председател на Клуб 199. Документът е приет вчера от ръководството на конфедерацията.........Прочети още

 
САЩ харчат по $ 60 на ден за всеки наш и техен боец при маневри
13.03.2014, 13:15

Българо-американската военна база на полигона “Ново село” край Сливен е готова. След 2 седмици започва първото за годината командно-щабно учение “Сейбър гардиън”. Истински обаче базата ще се напълни с войска в началото на юни, когато започват по-големите маневри.

Засега комплексът, в който американското правителство вложи $ 61 милиона, още е тих. Работят само българските военни полицаи, които охраняват денонощно.

Супертехника вижда отдалеч всяка кола, приближаваща портала и бие тревога, ако скоростта надвишава 40 км/ч.

Пусти са и спирките на вътрешния транспорт, който тръгва по време на големи маневри. Кокетните навеси с малки пейки привличат внимание с дизайна си. Всичко наоколо е подредено и изпипано до последния детайл.......Прочети още

 
Радиус на действие на ракетния комплекс К300П "Бастион" при дислокации в Крим
13.03.2014, 12:55

Радиус на действие на ракетния комплекс К300П "Бастион" при негова дислокация в Крим. Наскоро в интернет се появиха снимки на комплекса, движещ се по улиците на Севастопол. - Още за ПРК 'Бастион'

 
Авиобаза Граф Игнатиево отваря врати в понеделник
13.03.2014, 10:45

Авиационна база Граф Игнатиево отваря врати на 17 март 2014 г. от 09.30 ч. по повод 63 години от своето създаване и 10 години от членството на страната ни в НАТО, съобщават от Командването на ВВС. За авиационното формирование членството ни в Северноатлантическия пакт е свързано с изпълнение на мисията Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Събитието ще започне в 10.00 ч. с официална церемония, след която посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на действията на дежурните екипажи по залавянето на „самолет-нарушител”, принуждаването му за кацане на летище Граф Игнтаиево и залавяне на екипажа (мисия Air Policing).

Авиационен поздрав ще бъде прелитането на самолети Л-39 и Пилатус PC-9M от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия и на тройка Су-25К от Базата за предно разполагане – Безмер.

След летателната програма приятелите на авиацията ще могат да разгледат изтребители МиГ-21 и МиГ-29 и да се запознаят отблизо с изложените авиационна и специална техника и оборудване.

И още – как и защо един млад татко избра да обвърже съдбата на своето бебе с българските Военновъздушни сили на този ден…..

Летище Граф Игнатиево съществува от 1940 г.

На 17 март 1951 година на територията на летището е сформиран 19-и изтребителен авиационен полк (иап) – първообраз на 3-та изтребителна авиационна база (иаб). При създаването си авиополкът е въоръжен със самолет Як-23, след което последователно е превъоръжаван със самолети МиГ-15, МиГ-15бис, МиГ-17, МиГ-17ПФ, МиГ-19С, МиГ-19ПМ, МиГ-21Ф13 и МиГ-21М. Последната модификация МиГ-21бис идва на въоръжение на 15 декември 1983 г.

От 18 август 1994 г. 19-и иап се преструктурира в 3-та иаб. През 2000 г. от 5-та иаб Равнец се пребазира ескадрилата МиГ-29, с което съществено се повишава бойният потенциал на авиобазата.

През 2001 г. започва мащабна реконструкция на инфраструктурата на летището, която превръща авиобаза Граф Игнатиево в съвременна авиационна база с модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на NATO и ICAO полоса за излитане и кацане и модерен център за ръководство и управление на полетите.

През 2001, 2003 и 2005 г. на територията на авиобазата се провеждат мащабни международни учения „Cooperative Key” по инициативата „Партньорство за мир“, а от края на 2005 г. започват интензивни двустранни тренировъчни полети с ескадрили от американските Военновъздушни сили и ВВС на други партньори от НАТО.

От 29 март 2004 година, дни преди официалното приемане на страната ни в НАТО, екипажи на изтребители МиГ-21 и МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево носят без прекъсване дежурството по AIR POLICING, свързано с охраната и контрола на въздушното пространство в Интегрираната система за ПВО на НАТО. – Още за АБ Граф Игнатиево

http://www.otbrana.com/

 
Американският ескадрен миноносец „Тръкстън” се очаква да пристигне на пристанище Варна
13.03.2014, 10:12

Американският ескадрен миноносец „Тръкстън" (USS "Truxtun" DDG-103) се очаква да пристигне на пристанището във Варна след края на съвместното учение между България, Румъния и САЩ в Черно море. В него българската страна участваше с фрегата „Дръзки”.

Маневрите трябваше да се проведат на 11 март, но бяха отложени с денонощие заради лошите хидрометеорологични условия и се състояха в сряда. Те са били планирани още през миналата година и нямат връзка със ситуацията в Украйна, заявиха от Щаба на военноморските ни сили.

По предварителна програма миноносецът „Тръкстън” ще остане във Варна два дни. На борда му има над 300 души екипаж. Корабът е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш", разполага с два хеликоптера "Сий хоук" и е въоръжен с ракети "Томахоук" и „Асрок" за борба с подводници.

 
Чехия удължи лизинга на изтребителите Gripen
13.03.2014, 10:06

GripenЧешкото правителство одобри удължаването на лизинга на 14-те шведски изтребители Gripen до 2027 г. с опция за допълнително още две години.

Министърът на отбраната Martin Stropnicky обяви, че годишните вноски ще са с една трета по-малки от досегашните. Прага ще плаща годишно по 1.7 милиарда крона (86 милиона долара) или общо за 12-те години 20.4 милиарда крони (1.033 милиарда долара).

В тази сума се включва модернизация на изтребителите, както и поддръжка в по-голям обем. Швеция ще обучи 25 пилота и 90 души ИТС през новия лизингов период. Изтребителите ще бъдат оборудвани с прибори за нощно виждане и ще могат по-добре да комуникират с другите западни изтребители.

http://www.pan.bg/

 
Светът играе по правилата на Путин
13.03.2014, 09:47

Определянето на инвазията на Владимир Путин в Крим като някакво “поведение от 19 век” подценява огромното значение на последните събития. Той не е сгрешил, а пренаписва дефиницията за войната през 21 век.

Преди да нахлуе в Грузия през август 2008 г., той месеци наред разполагаше елементите на традиционната военна машина. Ремонтираше шосета и жп линии, за да придвижи танкове и хиляди войници. Заплашително изпращаше бойни самолети да прелитат над грузинска територия. Използваше и държавна пропаганда, за да замъгли истината за това кой е започнал войната.

Но Путин вече не се чувства обвързан с ограниченията на войната, водена от национална държава. Годините на конфронтации със сепаратисти, екстремисти, терористи и играчи без определено гражданство повлияха на мисленето му. В Крим Путин изпробва тактиката на изненадващо изникващата война (pop-up war, всплывающая война) - бърза и завуалирана, която вероятно ще бъде моделът на бъдещето..............Прочети още

 
19 000 бомби цъкат край Петолъчката, от влагата може да гръмнат
13.03.2014, 09:17

Опасните боеприпаси са събрани от околността след експлозията на 5 юни 2012 г. в базата за утилизация “Стралджа-Мараш” на фирма “Берета трейдинг”. Повече от година те чакат унищожаване, изложени на въздействието на влага и слънце. Местните са против това да стане на място. Кардиналното решение е взривяване накуп в обезопасен район като близкия полигон “Ново село” например. Фирмата-собственик е намерила и изоставена кариера наблизо. Но държавни органи не дават разрешение, прехвърляйки си топката един на друг.

В случая става дума за голямо количество боеприпаси, повечето повредени и особено опасни, твърди инж. Иван Табов, изпълнителен директор на “Милитъри продакшън Интернешънъл” ЕАД. Фирмата е ангажира от “Берета трейдинг” да прочисти района след взрива. Тъй като складовете на базата за утилизация са унищожени от взрива, повече от 8 месеца намерените муниции се съхраняват на открито или в палатки със съответната охрана.

Така те са подложени на коварна корозия, породена от влагата на дъждовете и снеговете, както и на непрестанни набези на местни роми, търсещи метален скрап, коментира инж. Табов.............Прочети още

 
Премиерът с три препоръки за изграждането на оградата на южната граница
13.03.2014, 08:57

Министър-председателят Пламен Орешарски Министър-председателят Пламен Орешарски прие и утвърди вчера Доклада на Комисията относно преградното съоръжение на българо-турската граница, съобщава правителствената информационна служба. В документа са посочени три основни препоръки:

Първа препоръка

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи, министърът на отбраната, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“-МВР и командирът на Сухопътни войски да преценят необходимостта от предприемане на действия за отстраняване на допуснатите пропуски, слабости и нарушения и предприемат действия спрямо служителите допуснали същите.

Втора препоръка

Предвидените разходи за изграждане на съоръжението през втория етап на операция „Съвместни усилия“ в размер на 1 540 894,00 лв. да бъдат за сметка на бюджета на Министерство на отбраната.

Трета препоръка

С цел намаляване на разходите за изграждане на съоръжението Министерството на отбраната да прецени възможността за прилагане на чл.43, ал.2, т.1, буква „в“ от ЗОП за промяна на договорените цени по сключените договори за доставка на материали.

Докладът е изпратен до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до министъра на отбраната Ангел Найденов. След запознаването и привеждането в изпълнение на дадените препоръки, министър Найденов ще даде пресконференция.

Докладът се намира в Инспектората на Министерския съвет и е на разположение на всеки, който желае да се запознае с него по съответния ред...........Прочети още

 

 
Секретен доклад за плачевното състояние на украинската армия
12.03.2014, 22:21

Игор Тенюх Само една десета от личния състав на подразделенията на ПВО на Украйна са готови за изпълнението на бойни задачи. Тези и други невесели данни се съдържат в секретен доклад на и.д. министър на отбраната на Украйна Игор Тенюх до и.д. президент на страната Александър Турчинов, съобщава ИТАР-ТАСС.В доклада за резултатите от привеждането на въоръжените сили на страната в пълна бойна готовност Тенюх отбелязва "неудовлетворително ниското ниво" на изпълнението на заповедта по привеждането на съединенията и частите от мирно към военно време

Според документа, копия от който са раздадени само на неколцина депутати от Върховната рада, е "установено угнетяващо състояние на подготовката на личния състав на ВС на Украйна, недостатъчна окомплектованост на подразделенията с военни специалисти и отсъствието на изправна техника и въоръжение".

Особено внимание в доклада е отделено на неспособността да се гарантира защитата на въздушното пространство на страната от украинската ПВО. "Едва 10% от военнослужещите в дивизионите на ПВО имат теоретична подготовка и практически навици по откриването и прехващането на въздушни цели", се отбелязва в документа.

Нещо повече "ракетното въоръжение на комплексите на ПВО С-300П и С-200В е отслужило гаранционните си срокове за експлоатация и се нуждае от модернизация с цел продължаване на ресурса или замяната му с ново, което понастоящем се произвежда само в Русия", отбелязва Тенюх.

В осталите въоръжени сили на Украйна положението не е по-добро. В сухопътните войски, по данни от доклада, "от общата численост, която е 41 000 души, реално боеготови са само 6000 военнослужещи". Количеството на боеготовите екипажи на бронирани машини е не повече от 20%, се казва в доклада.

Освен това повече от 70% бронетехниката на сухопътните войски са морално и физически остарели танкове съветско производство Т-64, които са експлоатирани по 30 и повече години. Като цяло, отбелязва Тенюх, личният състав на сухопътните войски на Украйна има ниско ниво на подготовка.

В украинските ВВС от почти 507 бойни самолета и 121 ударни вертолета само 15% са технически изправни и способни да се вдигнат във въздуха. Но като се вземе под внимание "ниската подготовка на летателния състав, да изпълняват бойни задачи са способни не повече от 10% от екипажите", отбелязва и.д. министър на отбраната.

Във ВМС към 1 март "условно" боеспособни са само 4 кораба: фрегатата "Гетман Сагайдачный", корветата "Тернополь", корабът за управление "Славутич" и големият десантен кораб "Костянтын Ольшанский".

http://www.blitz.bg/

 
Фрегатата „Адмирал Григорович” ще бъде спусната на вода на 14 март
12.03.2014, 21:23

проект 1135.6В корабостроителницата „Янтарь” в Калининград на 14 март ще се проведе тържествена церемония по спускане на вода на новия стражеви кораб „Адмирал Григорович” проект 1135.6, предназначен за Черноморския флот на РФ, съобщава  ИТАР-ТАСС.

Според думите на представител на ВМФ, общо за Черноморския флот ще бъдат построени шест кораба от този проект. Главния кораб от серията „Адмирал Григорович” е бил заложен в корабостроителницата през декември 2010 година, а другите кораби – „Адмирал Ессен”, „Адмирал Макаров”, „Адмирал Бутаков”, „Адмирал Истомин” – се намират на различни етапи на строителство, което се извършва в съответствие с контракта.

Очаква се до края на 2016 година, след проведени изпитания, фрегатите да постъпват в бойния състав на Черноморския флот. – Още за проект 1135.6

 
Властта в Киев на тръни: 80-хилядна руска армия е готова да нахлуе
12.03.2014, 17:48

Андрей ПарубийУкрайна e заплашена от пълномащабно нахлуване на нейна територия. На границата на страната се намира " 80-хилядна групировка на въоръжените сили на Руската федерация", заяви на пресконференция в Киев секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Андрей Парубий, предава УНИАН. По думите на Парубий, на границта с Украйна е дислоцирана "групировка на въоръжените сили на РФ", в т.ч. и резерви. Личният състав на тази групировка наброява повече от 80 0000 бойци и командири,  270 танка, боени бронирани машини - до 180, артилерийски системи - до 380, реактивни системи за залпов огън - до 18, бойни самолети - до 140, ударни вертолети - до 90, бойни кораби и катери - до 19".

"От тях  на Северно Полеското направление има две групировки с обща численост до 8 000 души, 170 танка, 520 бойни бронирани машини, 120 артилерийски системи, до 40 самолета и до 20 вертолета. Тези групировка е в непосредствена близост до границата с Украйна и може да достигне до столицата Киев само за няколко часа.", предупреди Парубий.

Подобни групировки, отбеляза той "има на Източно Слободското направление, на Южно Донецкото и Запорожкото направелние, в Краснодарски край и на територията на Приднестровската Молдовска република".

Парубий напомни, че въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност и провеждат планови учения. "Част от тях са предислоцирани в местата, където се провеждат маневрите, за да могат да отговорят най-бързо и оперативно на предизвикателствата, пред които е изправена Украйна", коментира секретарят на СНСО.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Парубий отбеляза, че "нашите подразделения днес са разположени така, че да могат да отбият атака от което и да било направление", предава УНИАН. Парубий е съобщил още, че в Източна Украйна вече са обезвредени няколко диверсионни групи.

Същевременно украинските информационни агенция припомнят, че военнослужещи от обсадените в Крим украински части се оплакват от липсата на ясни указания от страна на властите в Киев как да действат в новата екстремна обстановка.

http://www.blitz.bg/

 
Руски самолети ще патрулират границите на Беларус
12.03.2014, 16:38

Александър Лукашенко Беларус има намерение да предложи на Русия в рамките на двустранните договори да увеличи съвместната групировка войски, по-специално, авиацията, във връзка с активността на НАТО край белоруската граница, каза президентът Александър Лукашенко.

„Мисля, че трябва да се свържа с началник Генералния щаб на Русия и да им предложа онова укрепване, което те са длъжни да ни предоставят. Сега примерно 12-15 самолета да прехвърлят на територията на Беларус, да се определят маршрутите на патрулирането и резервни маршрути. Нека да действат, да патрулират” – каза Александър Лукашенко в сряда в Минск на заседание на Съвета за сигурност на Беларус.

 
Сбор на Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
12.03.2014, 12:37

На 11 и 12 март 2014 г. във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се проведе сбор на Началника на училището. Основната тема на сбора тази година е посветена на актуалните проблеми на военноморското и морското образование.

Във своето встъпително слово началникът на училището кап. I ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров подчерта важността на темата на сбора за основната дейност на училището- подготовка на кадри с висше образование за ВМС, гражданското корабоплаване и морския бизнес. Той посочи необходимостта от постоянно подобряване на съдържанието и методите на обучение на курсантите и студентите и тяхното поддържане в съответствие с новите националните и международни изисквания и стандарти.

Представители от Щаба на ВМС, от местната областна и общинска управа на гр. Варна, както и на други регионални държавни и обществени структури запознаха участниците в сбора с актуални проблеми на ВМС и за развитието на гр. Варна и региона.

http://www.naval-acad.bg/

 
Полша показа учебен самолет Orlik MPT
12.03.2014, 12:08

самолет Orlik MPTНа 7 март в завода на Airbus Defence & Space бе показана новата модификация PZL-130 Orlik MPT (MultiPurpose Trainer-многоцелеви учебен самолет). При създаването участват и компаниите ATM иETC-PZL, както и Авиационния институт (ILot) и Института по технологии на ВВС (ITWL). Проектът МРТ за модернизация на Orlik TC I, намиращ се на въоръжение от 2011 г. в полските ВВС, е на стойност 12.2 милиона долара.

Новата версия се отличава с ново крило, двигател Pratt & Whitney PT6A-25C (750 к.с.) с четирилопатно витло и противообледенителна система и нова катапултна седалка Martin-Baker Mk 11L.

Авиониката включва по два многофункционални дисплея и един индикатор на предното стъкло в двете кабини, както и осветление, ковто позволява да се използват прибори за нощно виждане. Самолетът ще се използва за обучаване на летци преди преминаването им на Aermacchi M-346 Master и F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon.

Orlik MPT ще се използва за основно тактическо обучение, тъй като авиониката позволява да се симулират задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя” с използването на виртуално въоръжение и въздушен бой до три виртуални цели.

Други потенциални купувачи са страни от Африка, Европа, Латинска Америка и Близкия Изток. Според вице-президента на компанията Wladyslaw Skorski цената на самолета е „значително по-ниска” от тази на EMB-314 Super Tucano.

http://www.pan.bg/

 
Уникален парашут за руската армия
12.03.2014, 12:03

парашут Д-10ПВ руската армия скоро ще се появи уникален парашут. С негова помощ може да се скача безопасно дори от 50 метра височина.

На полето за полети, където се изпитва новия образец парашут, няма много хора. Вместо десетина парашутисти в самолета влиза само един човек - Владимир Нестеров, който е извършил 13 хиляди скокове с парашут. От тях почне 4 хиляди са изпитателни. И ето сега куполът на парашута над него за сега е в единствен екземпляр. Това е новият парашут Д-10П.

Обикновено от излитането до скока на парашутиста изминават минути. Самолетът с Нестеров се откъсва от земята, прави кръг и веднага в небето се появява разтворения купол на парашута. Височината на скока е само 150 метра.

Но с новия парашут може да се скача и от много по-малка височина. Тестовете с манекени показали, че може да се скача безопасно дори от 50 метра. Такъв скок продължава по-малко от 5 секунди. Ако нещо не е наред, то няма възможност да се възползваш от резервен парашут. И затова, докато изпитанията не са завършени, скачат от по-голяма височина.

Днес в света няма аналози на този парашут. Дори за най-новите системи 150 метра е минимумът. За екстремали-бейджампъри, които скачат от неподвижни обекти, 50 метра е твърде малко. Впрочем, парашутът Д-10П не е за тях, а за армията и отрядите на спасители. Ако се извърши десант от много малка височина, то противникът просто няма да успее да реагира и да открие огън. А спасителите могат да се приземят на максимално близко разстояние от попадналите в бедствие, при това при всякакви природни условия. В устройството на такъв парашут няма нищо сложно, разказва парашутистът-изпитател Владимир Нестеров:

   - Преди скока прикрепваме карабините към стоманеното въже в самолета. Когато парашутистът скача, въжето се опъва и разтваря купола на парашута.

По-рано по време на скока първи се разтваряше малък стабилизиращ парашут, който инженерите решиха да не го използват. Но това само така изглежда на пръв поглед, защото без този детайл на човек е трудно да заеме необходимото положение и куполът може да оплете въжетата на парашута. Затова руските инженери разработиха напълно друг начин за събиране на парашута. Заедно с Д-10П те разработиха и нова модификация - Д-12, с купол във формата на лист на дърво, каза генералният директор на холдинга за авиационно оборудване на корпорация „Ростенхологии” Михаил Кузюк:

   - Д-10 е предназначен за 140 килограма. Това е максималното тегло при извършване на десант. Модел Д-12 е за 160 килограма. При този парашут е намалена скоростта. УД-10 има 5 метра в секунда, а Д-12 - 4,5 метра в секунда. Има възможност за хоризонтално планиране и много по-бързо извършване на разтваряне на парашута.

Всичко това е благодарение на необичайната форма и новите материали на купола. Планира се изпитанията на новите парашути да завършат след 2 години, след което ще бъдат доставени на разположение на войските. – Още парашути

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще изпълнява задълженията си в сферата на контрола над оръжията
12.03.2014, 11:50

Анатолий Антонов.Русия има намерение да изпълнява международните си задължения в сферата на контрола над оръжията, съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов.

„Имаме намерение и по-нататък са изпълняваме международните задължения и да продължим практиката на доброволна транспарентност в онези степен, в която това ще отговаря на нашите интереси. Разибра се, това в пълна степен се отнася до Договора за съкращение на стратегическите нападателни оръжия и Виенския документ от 2011 година”, заяви Антонов.

Той подчерта, че независимо от „сложната военнополитическа обстановка около Украйна” и нарасналата дейност на страните от НАТО близо до руските граници, проблем с организацията на работата на инспекционните групи в Русия днес няма.

Освен това Анатолий Антонов заяви днес, че на Украйна й е разрешено да осъществи наблюдателен полет над територията на Русия, с цел Киев да се убеди в отсъствието у руската страна на действия, заплашващи безопасността на Украйна.

„Украйна се обърна към нас с молба за провеждане на т.н. „извънреден наблюдателен полет” над територията на Русия. Макар че нямаме задължение да приемаме украинския самолет, ние им разрешихме този полет” – каза Антонов.

 
Америка превъоръжава Европа
12.03.2014, 11:455

В-61Националното управление за ядрена безопасност при министерството на енергетиката на САЩ планира да замени сегашния арсенал на ядрено оръжие в турската авиобаза Инджирлък с модернизирани бомби.

Новата бомба В-61-12 има променена част на опашката, което дава възможност активно да се насочва към целта. Новият вариант трябва да смени остарялата версия В-61.

В ядрените арсенали на САЩ на бази на територията на Германия, Италия, Белгия, Холандия и Турция според открита информация се намират около 300 ядрени бомби В-61. Модернизацията на това тактическо ядрено оръжие означава, че става дума за увеличаване на ядрения потенциал на САЩ, отбелязва експертът Владимир Евсеев:

   - Повишаването на точността на насочване позволява да се увеличи 2,5 пъти ефективността на онези бойни заряди, които американците имат в Европа и в Турция. Ако към това се добави възможностите, които САЩ имат в сферата на много точното оръжие под формата на крилати ракети с въздушно и морско базиране, може да се направи извод: САЩ увеличават силовия натиск срещу Русия, тъй като други противници просто няма.

В случай на възможно пребазиране на самолети-носители на ядрено оръжие и доставка на ядрени авиобомби на летищата в Полша, Словакия и страните на Балтика, в зоната на досегаемост се оказва територията на Беларус и почти цялата европейска част на Русия. В Полша по стандартите на НАТО вече са оборудвани 7 летища, способни да приемат всички видове летателни апарати. По подобен начин са модернизирани литовските и латвийските летища. А САЩ особено внимание отделят на планираното използване на тактическо ядрено оръжие на европейския театър на военни действия. Но вариантът с прехвърляне на авиобомби по-близко до границите на Русия практически не е реален. Първо, необходимо е съгласието на държавите за разполагане на ядрено оръжие. Освен това, са необходими пари за създаването на съответната инфраструктура, отбелязва експертът:

   - Ядрена структура не може да бъде създадена бързо, за това ще стане известно и тази информация не може да се укрие. Но едно нещо е да се използват летище, където хипотетично могат да кацнат самолети, способни да носят американско тактическо ядрено оръжие, а друго нещо е това оръжие да бъде разположено на собствена територия. В такъв случай тези цели еднозначно ще бъдат включени в списъка на цели за поразяване при възникване на възможен конфликт между въоръжените сили на Русия и НАТО.

В Европа не всички държави са съгласни да разположат на своя територия тактическо ядрено оръжие. Но има и такива страни, които смятат, че американското оръжие е много необходимо, тъй като това позволява да се сдържа Русия. Това е погрешен подход и той води към това, че Европа може да стане заложник на САЩ, а Америка, от друга страна, става заложник на амбициите на отделни европейски политици. Като резултат, равнището на стратегическата стабилност в Европа ще бъде намалено, което е опасен път.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Аржентина възнамерява да закупи израелски изтребители Kfir
12.03.2014, 11:38

IAI Kfir C.10 Фото: archivomirage.blogspot.comКомандването на ВВС на Аржентина е заинтересовано от възможността да закупи 15 поддържани израелски изтребители Kfir C.10, съобщава Jane's.

Договор за доставката на тези изтребители се планира да бъде сключена с компанията Israel Aerospace Industries, като стойността на потенциалната сделка се оценява на 200-280 милиона долара. По условията на договора изтребителите Kfir ще бъдат модернизирани преди доставянето им на аржентинските ВВС.

Според министъра на отбраната на Аржентина решението трябва да бъде взето до няколко месеца, тъй като до края на 2015 г. изтича срокът на служба на Mirage III и страната може да остане без изтребители. Ще бъдат потърсени и алтернативни възможности за закупуване на поддържани изтребители от други страни – примерно Mirage 2000 от Франция или Бразилия.

В началото на 2024 станя известно, че МО се е отказало от закупуване на поддържани испански изтребители Mirage F1M, тъй като преговорите са се провалили.

http://www.pan.bg/

 
Нови правила за превоз в Министерството на отбраната
12.03.2014, 09:18

Полковник Веселин Баджев (вдясно) и полковник Петър Парашкевов представиха позицията на дирекция „Логистика” и МО по време на заседанието. Фото Красимир ТодоровНови правила за превоз на личен състав и техника се подготвят в Министерството на отбраната, стана ясно, след като работна група от представители на МО и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) заседава в Информационния център на МО. Целта е да се изготви заповед на министъра на отбраната, която да се отнася до командироването на военнослужещи и цивилни служители, заповед за преработване на устава, отнасяща се до военнопревозните документи, заяви пред журналисти полковник Веселин Баджев от дирекция „Логистика” в МО.

Този въпрос е важен, тъй като промяната на нормативната уредба като Закона за отбраната и въоръжените сили, прави тези документи остарели и те трябва да се актуализират, обясни той. Представителите на МО и МТИТС обсъдиха взаимодействието между двете ведомства за промени в съвместната наредба на министъра на транспорта и министъра на отбраната, отнасящи се до железопътните превози. Документът определя условията, при които въоръжените сили използват жп-мрежата, за да превозват техника и личен състав.

http://bgarmy.bg/

 
Украинските военни кораби са блокирани и в Севастопол
12.03.2014, 09:10

След блокадата на украинската Южна военноморска база в Донузлав посредством потапянето на големия десантен кораб (ГДК) „Очаков”, руският Черноморски флот (ЧФ) блокира и главните сили на украинските ВМС, намиращи се в залива на Севастопол.

Непосредственият изход от Севастопол в открито море е блокиран от „верига” от десет кораба, катери и други съдове на ЧФ: транспортният кораб за въоръжение "Генерал Рябиков" (проект 323В), морски тралщик "Турбинист" (проек 266М), морски буксир МБ-173 (проек 733), плаващ кран и шест различни катери. Още един морски тралщик и два буксирни кораба са пуснали котва срещу три украински военни кораба (кораб за управление U510 "Славутич", корвета U209 "Тернополь" и морски буксир U830 "Корец") в Северния залив на Севастопол. По-голямата част от украинските военни кораби се намират в залива Стрелецки, където са допълнително блокирани от морския буксир МБ-23 (проект 733) и два кораба-мишени.

По данни на forums.airbase.ru в залива Стрелецки на Севастопол се намират следните военноморски средства от украинските ВМС:

- подводница "Запорожье" U01

- ракетен катер "Прилуки" U153

- ракетен катер "Приднепровье" U155

- корвета "Луцк" U205

- корвета "Хмельницкий" U208

- кораб за управлениель управления "Донбасс" U500

- катер "Сквира" U635

- Спасателен буксир "Кременец" U705

- кораб за търсене и спасяване Изяслав U706

- транспортен кораб Джанкой U754

- транспортен кораб Судак U756

- Танкер Бахмач U759

- Танкер Фастов U760

- кораб за размагнитване U811

- Северодонецк U812

- "Шостка" U852

- плаващ склад "Золотоноша" U855

- буксир "Дубно" U953

- U954

- Катер "Чигирин" U540

- учебен катер "Смила" U541

- учебен катер "Новая Каховка" U542

- противопожарен катер "Борщив" U722

- водолазен катер "Ромны" U732

- водолазен катер "Токмак" U733

- санитарен катер "Сокаль" U782

- катер "Ильичевск" U783

- плаващ кран "Каланчак" U802

- Катер "Коростень" U853

- Катер U926 (СБУ)

http://www.pan.bg/

 
Бразилия планира построяването на собствен самолетоносач
12.03.2014, 09:07

Бразилия планира построяването на собствен самолетоносач, който да замени остаряващия единствен подобен кораб на военноморските сили на страната, съобщава AFP.

„Вече мислим за нов самолетоносач. Идеята ни е да бъде построен в Бразилия, вероятно ще бъде базиран на вече съществуващи планове, в контекста на технологичния обмен”, заяви министърът на отбраната на Бразилия Селсо Аморим.

В момента Бразилия има един самолетоносач (Сау Паулу А-12), втора употреба, купен през 2000 г. от Франция, след 37 годишна служба във френските ВМС под името "Фош".

През последните години Бразилия тръгна към обновяване на военноморските си сили чрез покупки на подводници, хеликоптери и изтребители, при условие че ще получи и технологиите за производството им в страната.

След близо 10 години преговори за избор на доставчик за обновяване на парка на ВВС латиноамериканският гигант подписа за 36 изтребителя Грипен с шведската компания "Сааб". Сделката за 36-те машини е за 4,5 милиарда долара. Идеята е след това да се създаде шведско-бразилски самолет.

 
Грузия може да получи още през септември тази година План за действие по членство в НАТО
12.03.2014, 08:59

Грузия може да получи още през септември тази година План за действие по членство в НАТО, като окончателното решение по този въпрос ще зависи от изхода на украинската криза, пише ”Коммерсант”.

Ако Крим влезе в състава на Русия след 16 март, то по време на срещата на високо ниво на НАТО във Великобритания може да бъде предоставен на Грузия година План за действие по членство в НАТО, твърди източник от американския Държавен департамент.

„Действията на Русия в Украйна доведоха до възобновяване на дискусията за необходимостта от по-решителна политика на НАТО в Източна Европа. За това, че заявката на Тбилиси за получаване на статут на кандидат трябва да бъде удовлетворена заговориха даже представителите на държавите, които доскоро призоваваха да не се форсира този въпрос”, заяви източникът.

http://www.focus-news.net/

 
По-сигурни в НАТО
12.03.2014, 08:40

Преди 15 години Полша, Чехия и Унгария се присъединиха към НАТО - решение, от което днес изразяват задоволство в контекста на руско-украинската криза. “НАТО е най-сигурният алианс, към който Полша някога е принадлежала”, коментира полският министър-председател Доналд Туск при посещение във военна база в северния град Шемировице.

Отварянето на Изток даде начало на разширяването на Северноатлантическия съюз към други бивши членки на Организацията на Варшавския договор. На 12 март 1999 година, след 10 години трудни преговори, Варшава, Прага и Будапеща бяха първите. Други бивши комунистически страни от Централна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения - направиха същото през 2004 г., заличавайки разделенията от Студената война.

Ако не бяха членове на НАТО, за Полша и балтийските страни конфликтът в Украйна би бил “крайно драматична заплаха”, смята бившият полски президент Александър Квашневски. “Ако Полша не бе в НАТО, балтийските страни, без съмнение, също нямаше да членуват в алианса. В този регион щеше да има вакуум в сигурността и този вакуум би могъл лесно да се запълни от някой друг”, заяви в неделя Квашневски. “Но днес, благодарение на чадъра на НАТО, ние можем да спим много по-спокойно”, допълни той.

62 процента от поляците одобряват членството на своята страна в организацията, а едва 4 на сто се обявяват против, показва наскоро направено проучване на Центъра за изследване на общественото мнение (CBOS).

Руско-украинската криза възроди призрака на нова студена война и Полша, притеснена от действията на Москва за собствената си сигурност, се позова на учредителния договор на НАТО, който предвижда консултации, когато държава членка сметне сигурността си за застрашена.

В желанието си да вдъхнат увереност в източноевропейските си съюзници от НАТО, Съединените щати решиха да увеличат съвместните въздушни учения с Полша и да засилят участието си в защитата на въздушното пространство на балтийските страни.

Дванайсет изтребителя Ф-16 и 300 американски войници ще пристигнат в Полша до четвъртък, за да участват във “военно учение, което е изтеглено по-рано от предвиденото и ще бъде в разширен формат в напрегнатата политическа обстановка във връзка със ситуацията в Украйна”, заяви говорителят на полското министерство на отбраната Яцек Сонта.

Руснаците и украинците уверяват, че търсят дипломатическо решение на въпроса за Крим. Руският президент Владимир Путин защитава правото му да се присъедини към Русия, а Киев призовава САЩ да възпрат “агресията” там.

Вашингтон и Лондон станаха гаранти, заедно с Русия, на териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска република се отказа от ядрения си арсенал през 1994 г.

“В днешно време НАТО вече не е вече организацията, която победи СССР, не е вече алиансът, към който се присъединихме преди 15 години, но аз продължавам да смятам, че това е най-добрият вариант за нас що се отнася до сигурността”, подчерта в Прага чешкият генерал Андор Шандор, реномиран експерт и бивш шеф на военното разузнаване. “Присъединяването позволи на нашата армия да научи много неща, достигнахме западните норми в много отношения и към днешна дата много войници са участвали в мисии, били са на обучения и са заемали постове, смятам че това е положително”, каза той.

“Унгария също изрази задоволство, че е влязла в НАТО. “Присъединяването към НАТО действително се оказа нетно предимство за Унгария. То ни закотви в трансатлантическата общност”, заяви Ищван Балог, специалист по въпросите на отбраната в Унгарския институт за международни дела.

“Опитът, който придобихме при боевете в Афганистан, показали как функционира военна среда през 21 век, допринесе също за развитието на унгарската военна наука”, допълни той. Ищван Дярмат, експерт по отбраната и бивш дипломат, президент на неправителствената организация Международен център за демократичен преход, допълни: “Опитът на Унгария в НАТО бе много положителен. Постигнахме голям напредък, откакто се присъединихме”.

http://e-vestnik.bg,  БТА

 
Сааб разширява дейностите си във военноморския сектор
12.03.2014, 08:15

Компанията Сааб, работеща в отбраната и сигурността, разширява дейностите си във военноморския сектор. Ето защо Сааб наема нови служители, за да подсили и развие способностите си в тази сфера, съобщиха от компанията.

Днес Сааб е една от водещите компании във военноморския сектор. Компанията доставя продукти и услуги на шведската армия, основен доставчик е и на тайландските Военноморски сили и е отговорна за развитието, интегрирането и поддръжката на системите за боен мениджмънт на австралийските фрегати от клас ANZAC.

Бизнес подразделението „Решения в областта на сигурността и отбраната“ (SDS) ще продължи да изпълнява задълженията си като същевременно ще развива нови способности. SDS работи по поръчка на шведската Агенция за експорт на отбранително имущество (FMV) за проучването на възможностите за консолидирана стратегия за подводната военноморска сфера. Сааб доставя интегрирани системи за наблюдение и контрол на норвежките подводници от клас Ula, както и на австралийските подводни от клас Collins.

Компанията доставя и електронни системи за борба за подводници на няколко държави и наскоро бяха подписани допълнителни договори. Сааб е и водещ световен доставчик на автономни военни и цивилни подводни системи (AUV и ROV). “Сааб е водещ доставчик на военноморски системи и с настоящата инциатива ще имаме възможността да засилим и развием способностите на компанията в тази сфера,“ каза Гунила Франсон, старши вицепрезидент в Сааб и ръководител на подразделението „Решения в областта на сигурността и отбраната“.

“Сааб търси служители, които искат да развиват продуктите на компанията във военноморската сфера за Швеция и за глобалния пазар. Компанията ни предлага прекрасни възможности за прилагане на знанията на практика, за развитие и принос към създаването на силни и конкурентни продукти за бъдещи клиенти,“ добави Гунила Франсон.

http://www.otbrana.com/

 

 
Руските големи десантни кораби "Саратов" и "Ямал" тръгват за Средиземно море
11.03.2014, 22:17

Големите десантни кораби (ГДК) от състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот на РФ "Саратов" БДК-65 проект 1171 и "Ямал" БДК-67 проект 775 под командването на капитаните 2 ранг Николай Палий и Валери Поляков се завърнаха преди няколко дни в Новоросийск, след като завършиха бойната си служба в състава на оперативното съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море.

На борда на ГДК "Ямал" се намираше командира на отряда десантни кораби на ЧФ капитан 1 ранг Алексей Комаров.

След кратка почивка и като попълнят запасите си, без да се отбиват в Севастопол, те отново ще се отправят към Средиземно море и ще се включат в оперативното съединение на ВМФ.

 
Накъде крачи армията на Русия
11.03.2014, 20:00

Нови ориентири в отбранителната стратегия бяха изработени наскоро на голямо генералско заседание в Академията на военните науки. Важни изказвания направи началникът на Генщаба Валерий Герасимов.

Тази структура, негласно наричана мозъкът на армията, получи допълнителни пълномощия. Те залегнаха в обновената редакция на Положението за Генералния щаб. Неговите нови функции преследват важна цел - да координира дейността на всички федерални органи на изпълнителната власт за осигуряване на отбранителната способност на държавата. Според оценката на първия зам.-министър на отбраната Валерий Герасимов, новите задачи на Генщаба отразяват промените в характера на съвременните войни и въоръжени конфликти. Те бързо преминават, но при това се съпровождат от активна употреба не само на военни, но и на невоенни средства.

Освен това към задачите на отбраната привличат и потенциала на други силови ведомства. Затова е толкова важно да се осигури ясно взаимодействие между различните структури.......Прочети още

 
Мълчанието за оставките в НСО не е злато
11.03.2014, 17:27

Поради своята секретност рокадите в специалните служби винаги са били от особен интерес. Основната причина е, че заради грифа "Строго секретно" подобни промени дават възможност да се разсъждава в почти всички посоки за причините, довели до тях. Такъв е случаят с оставката на ръководството на Националната служба за охрана (НСО). Часове след като стана ясно, че началникът на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов са подали рапорти за напускане, вече не липсваха различните теории за рокадите. Под сурдинка може да се чуят всякакви версии за изненадващото им напускане. Изненадващо, защото и на двамата им оставаха още много години служба или поне докато на "Дондуков" 1 е все още президент Росен Плевнелиев. Коджейков и Иванов бяха назначени от ГЕРБ, а генералът дълго години ръководеше охраната на бившия премиер Бойко Борисов. Затова логично можеше да се очаква, че местата на двамата са сигурни, докато Плевнелиев е държавен глава.

Според източници от службата решението за оставките е взето часове преди да бъдат подадени на "Дондуков" 1. Доказателство за това е, че до последно е бил уточняван дневният ред на ген. Коджейков, който след напускането му рязко се е променил. В духа на теорията на конспирацията обясненията за тези действия не са едно или две...........Прочети още

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в тържественото честване на Деня на Ракетните войски и артилерията в Асеновград
11.03.2014, 16:52

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва днес,11 март, в честването на Деня на ракетните войски и артилерията, който беше отбелязан в гарнизон Асеновград.

Тържествата, посветени както на празника на този род войска, така и на 86-годишнината от създаването на военно формирование 24 490 - Асеновград, започнаха с военен ритуал.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се обърна към присъстващите с думите: „В този тържествен момент отбелязваме с гордост повече от век от славната Одринска епопея, от онзи 11-ти март през 1913 г., когато ураганният мощен огън на артилерията става важен фактор за успеха на Одринската операция и символ на беззаветна преданост към Родината, на смелост, храброст и героизъм, висок пример за бойно изкуство. За това с основание този ден е обявен за празник на Ракетните войски и артилерията“. Генерал Симеонов отбеляза, че днес ракетните войски и артилерията на Българската армия отговарят на съвременните изисквания, а сред тях достойно място заема военно формирование 24 490 - Асеновград – наследник на славни 86-годишни традиции. Генерал Симеонов изказа признателност за постигнатото към всички, които са днес във формированията на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, както и на тези, които през годините са били в техните редици, и изрази дълбоко уважение и почит към подвига на участниците във войните.

Със заповеди на министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов 21 военнослужещи от артилерийските формирования на Сухопътните войски бяха отличени с награден знак „За военна доблест“ III степен, „Офицерски кортик на Сухопътните войски“, предметни награди и грамоти.

В района на военно формирование 24 490 беше открит параклис „Свети Георги Победоносец“, осветен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. От името на министъра на отбраната Ангел Найденов и висшето военно ръководство на командира на военно формирование 24 490 полковник Димитър Илиев беше връчена икона „Света Варвара“ – покровител на артилеристите.

На празника присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов, кметът на община Първомай Ангел Папазов, военнослужещи, представители на военно-патриотични съюзи, ветерани-артилеристи и граждани на Асеновград и областта

http://www.mod.bg/

 
Украйна поиска военна подкрепа от САЩ и Великобритания
11.03.2014, 16:40

В Киев беше прието постановление "За обръщение на Върховната Рада на Украйна към държавите-гаранти на сигурността на Украйна”.

Обръщението призовава Великобритания и САЩ да изпълнят задълженията си по Будапещенския меморандум, гарантиращ сигурността на Украйна, и да предприемат всички възможни дипломатически, политически, икономически и военни мерки за запазване на независимостта и съществуващите граници на Украйна.

Депутатите, обвиняващи Русия в окупация на Крим, също така поискаха незабавно изтегляне на руските войски от територията на Украйна.

 
В Русия отново е престижно да си военен
11.03.2014, 13:20

В Русия се увеличава броят желаещи да сключат контракт за служба в армията.

През текущата година министерството на отбраната планира да доведе професионалния състав на Въоръжените сили до 241.000 души, а към 2020 в армията и флота ще служат почти 500.000 военни на контракт.

Конкурсът в руската армия стигна до 4 души на едно място – не всяко ВУЗ може да се похвали с такава популярност. Всеки месец за сключване на контракт идват до 10.000 младежи и девойки. Отбирането е строго. Армията, разбира се, е много заинтересована от професионалисти, но, първо, тези хора следва да направят избора си съзнателно, а второ – държавата е длъжна да им осигури достойни материални и битови условия, казва директорът на Института за стратегически оценки Сергей Ознобишчев:

   - Военната техника се усложни принципно – тя иска много добре подготвени специалисти, които познават сферата на своята дейност. И затова днес контрактната армия няма алтернатива. Друг е въпросът, че това е един доста продължителен процес. Необходимо е формирането на престиж на тази професия. Създаване на условия, за да може човекът, дошъл в армията, да се чувства защитен, да има уважение в обществото.

Всъщност, темповете на създаването на социално-битови условия за военните накараха министерството на отбраната да преразгледа плановете си по набор на контрактни военни за 2014 година. Например, военнослужещият трябва да има жилище. В редица региони тези ресурси са практически изчерпани. Но проблемът все едно стои и там, където служебните апартамент не достигат, се отделят пари за арендуване. Освен това, министерството на отбраната активно създава фонд на служебното жилище. Необходимите за целта финансови средства, съгласно решение на президента и Върховен главнокомандващ Владимир Путин, вече са отделени.

Увеличава се и заплатата на военните – от 300 до 3000 долара, в зависимост от длъжността. Армията е заинтересована хората да идват не за един тригодишен срок, а да го удължават. Съответно, за всяко такова удължаване се предвиждат и нови преференции на военния и неговото семейство. Това съществено повишава привлекателността на службата във Въоръжените сили.

Наред с това министерството на отбраната няма планове да превръща Руската армия в изцяло контрактна. Срочната служба по мобилизация ще остане и след 2020 година. Мащабите на страната са такива, че се иска мощен мобилизационен ресурс на цялата й територия, изтъкна министърът на отбраната Сергей Шойгу. – Още за контрактната служба в РА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Учения на руските парашутисти
11.03.2014, 13:12

В рамките на стартиралите учения на Въздушнодесантните войски (ВДВ) на Руската Федерация за първи път ще бъде осъществено десантиране на близо 3500 военнослужещи под ръководството на командващият на ВДВ генерал-полковник Владимир Шаманов.

Дивизионното командно-шабно учение ще продължи до 14 март с цел демонстриране ефикасността на използването на масовия парашутен десант в различни ширини и условия.

„Поделенията на ВДВ са вдигнати по тревога и съсредоточени в съответните райони. Задействани са разузнавателни, парашутно-десантни, инженерни, зенитно-ракетни, артилерийски и други поделения на ВДВ” – съобщават от министерството на отбраната на Русия.

Общо в ученията ще бъдат задействани над 4000 военни, 36 самолета на военнотранспортната и армейска авиация и друга техника. – Още за ВДВ

 
Сухопътните войски продължават изграждането на защитното съоръжение на южната граница
11.03.2014, 12:32

На инженерно - защитното съоръжение на българо-турската граница в района на Елхово започна монтирането на оградна мрежа на второстепенна ограда и първия ред от спирала „Бруно”, съобщават от КСВ. Наред с това  продължат дейностите по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета и трасиране на оста на инженерното съоръжение. Работи се при неблагоприятни климатични условия, става ясно от сведението за извършените дейности.

От началото на втория етап на операцията са изразходвани 122 070 лв. В момента на терена са 87 военнослужещи и 45 единици техника. Сухопътните войски започнаха изпълнението на задачите от втория етап на операция „Съвместни усилия” в района на българо-турската граница на 20 януари т.г.

В първия етап - от 24.10.2013 г. до 28.11.2013 г. за подобряване на пътната инфраструктура участваха 60 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия и 35 единици техника. Задачата бе да се подобри проходимостта на пътищата за изграждане на инженерно съоръжение на държавната граница в участъка от с. Лесово (пирамида 268) до с. Крайново (пирамида 206). 107 км черни пътища от наличната пътна инфраструктура бяха подобрени, разширени и укрепени в този участък. Целта бе освен да се подобри проходимостта на черните пътища за изграждане на инженерно съоръжение и да се улесни ежедневната дейност на екипите от Гранична полиция.

Вторият етап, който тече в момента, е  за изграждане на инженерно съоръжение с дължина 30 км. Мястото е съгласувано с Гранична полиция и се изгражда там, където се счита, че ще бъде най-ефективно.

Министър-председателят Пламен Орешарски, съобщи вчера правителственият сайт, дава тридневен срок на Комисията, изготвила Доклад относно преградното съоръжение на българо-турската граница, да се запознае със становищата по въпроса. Докладът на Комисията е готов, но са получени становища от Министерството на отбраната и ГД „Гранична полиция“. Министър-председателят е възложил на Комисията да се запознае с бележките и становищата и на тази база да потвърди или да промени констатациите в изготвения доклад.

Също вчера сайтът на МО публикува следната информация: „В декларация от днес, 10 март, национални и общински културно-просветни и родолюбиви организации и сдружения изразяват подкрепата си към ръководството на Министерството на отбраната „за правилните и навременни действия, свързани с рисковата обстановка по южната ни граница“. В нея се посочва, че командването на Сухопътните войски е реагирало правилно и навременно при избора на български фирми-производители за доставянето на необходимите материали за изграждането на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница.

„Министърът на отбраната Ангел Найденов и офицерите от Сухопътни войски реагираха бързо и адекватно на обстановката и заслужават похвала за инициативността“, се казва още в декларацията. В нея остро се осъжда извличането на политически дивиденти от политически партии, когато на карта е заложена националната сигурност. „Непознаването на търговски правила не прави чест на никоя политическа партия“, се посочва в декларацията.“

Преди няколко дни в интервю за Отбрана.сom министърът на отбраната Ангел Найденов подчерта: „Но нека пак да кажем – нямаме отношение нито към работния проект, нито към остойностяването му. Стойността на този проект е продукт от работата на проектанта, който не е определян от Министерството на отбраната. Що се отнася до отговорностите, всеки един, който е допуснал нарушение, всеки един, който е сбъркал или се е опитал да се възползва от тази екстремна ситуация, ще носи отговорност.“

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Отложиха с 24 часа съвместното учение в Черно море
11.03.2014, 12:27

Във връзка с лошите хидро-метеорологични условия в западната част на Черно море съвместното учение на Военноморските сили на Република България, Румъния и САЩ в Черно море, както и допълнителните мероприятия, свързани с визитата на ескадрен миноносец USS „Truxtun” DDG-103 във Варна, са отложени с 24 часа, съобщава Пресцентърът на МО.

 
От НАТО пуснали обеднен уран в Югославия
11.03.2014, 12:08

Обединените нации са скрили от обществеността доклад на директора на ООН за околната среда Бакари Канте. В доклада се казва, че през 1999 г. по време на бомбардировките над Косово НАТО хвърля 10 тона обеднен уран, съобщава сайтът "Газета Експрес". Документът обяснява, че бомбардировките на НАТО са повлияли на качеството на въздуха, почвата и водата, което води до последици по хранителната верига. Вследствие на това бъдещите поколения са изложени на голям риск от рак, левкемия, аборти, деформации на новородени бебета, посочва "Газетаекспрес".

Части от този доклад бяха разкрити от американския журналист Робърт Парсънс, който получи достъп до него и го публикува през юни 1999 г. в швейцарския вестник "Льо Куриер" със заглавие "Притеснителни тайни от доклада за последиците от бомбардировките над Югославия". В интервю за в. "Вести" Парсънс разкрива, че докладите за последиците от употребата на оръжия с обеднен уран за здравето на хората на Балканите са получили критики и са били променени в офиси на ООН. Докладът е бил категоричен в оценката си, че бъдещите поколения, които ще населяват местата, където са хвърляни бомби, ще имат заболявания от рак, левкемия и ще се увеличи броят на деформираните новородени деца. В доклада на Канте се казва, че заради бомбардировките, природата в Югославия е замърсена с опасни вещества. Най-опасното вещество сред тях е ПЦБ, което е силно канцерогенно и причинява заболявания на имунната система. Един литър ПЦБ е достатъчен, за да замърси милиарди литри вода, пише "Газетаекспрес".

Парсънс твърди, че е имал информация, че през юли 1999 г, група швейцарски учени са направили драматични заключения за ефекта на обеднения уран на Балканите повече отколкото се посочва в доклада на Канте. Изследването им е част от дипломатическата група ФОКУС, в която участват Швейцария, Австрия, Русия и Гърция. Тъй като Швейцария е заплатила разходите, всички останали членове е трябвало да мълчат, твърди Парсънс.

http://temadaily.bg/

 
Безядреното океанско дъно
11.03.2014, 12:02

Смята се, че дъното на Световния океан е свободно от ядрено оръжие.

В началото на 70-те години човечеството успя да се договори да не разполага там ядрено оръжие. На 11 февруари 1971 година по инициатива на СССР, в Москва, Вашингтон и Лондон беше отворен за подписване документ, в който дъното на океаните и моретата се обявяваха за безядрена зона. Международният договор забраняваше разполагането на подводния грунд и в недрата на ядрено оръжие.

Значението на документа беше оценено по-късно. Работата е там, че през 70-те години далечината на полета на балистичните ракети с подводно базиране не беше голяма. Но след 10 години армиите получиха междуконтинентални балистични ракети. Например американската Trident II вече беше способна да поразява цели на разстояние 7000 мили. По принцип подводници с такива ракети могат да атакуват противника, без да напускат базите си.

Доста по-евтини от атомните подводници са стационарните системи, разположени на морското дъно. Излиза, че договорът, забранил разполагането на такова оръжие на дъното на океана, изпревари своето време. Но днес едва ли е възможно да се твърди, че дъното е безядрена зона.

През периода от 1955 до 2011 година са потънали минимум 8 американски, съветски и руски атомни подводници. От тях само руската „Курск” бе вдигната на повърхността. Останалите и до сега са на дъното. Степента на тяхната цялостност е различна, в една или друга степен всички те представляват опасност от радиоактивно излъчване.

Неотдавна Би-Би-Си разказа, че САЩ са изгубили атомна бомба недалеч от Гренландия. През януари 1968 бомбардировачът В-52 на САЩ с ядрени заряди на борда катастрофирал недалеч от американската база Норс Стар-бей. Британски журналисти в резултат от свое разследване са установили, че на самолета имало 4 бомби, а от дъното на Ледовития океан са били вдигнати само 3. Четвъртата така и не бе открита.

Друга опасност от радиоактивно заразяване изхожда от погребенията на радиоактивни отпадъци на дъното на морета и океани. Съветски океанолози убедително доказаха, че всяко погребение на радиоактивни материали дори на голяма дълбочина може да предизвика последици за целия Световен океан.

Според специалистите, човечеството още има време за да се заеме с почистване на смъртоносния материал на дъното. Тази задача изисква създаване на специални програми за международно научно-техническо сътрудничество, и само така морското дъно може наистина да стане безядрена зона.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Шумен чества празника на артилеристите
11.03.2014, 10:35

Полковник доцент д-р Нелко Ненов – декан на Факултета „Артилерия ПВО и КИС" приветства участниците в конференцията.С научна конференция на тема „Предизвикателства пред въоръжените сили в контекста на националната отбранителна стратегия" започна вчера тържественото честване в Шумен на празника на артилериста. С това командването на шуменския факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи" сложи началото на тържествата, посветени на 11 май – професионален празник на артилеристите.

На откриването на конференцията присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, областният управител Венцислав Венков, представители на Министерството на отбраната, бивши началници на Военното училище проф. полк. Андрей Андреев и доц. полк. Радослав Узунов, който е и председател на Областния съвет на СОСЗР, гости от военни формирования от страната, съобщават от Общината.

Приветствие към участниците в конференцията поднесе Красимир Костов. „Шумен винаги е бил притегателен център за младите хора, решили да се отдадат на военната професия. Завършилите, професионално се вписаха в българската армия в различни гарнизони, а част от тях завоюваха правото да носят генералски пагони", каза в приветствието си Костов. Той изрази увереност, че службата е направила възпитаниците на факултета честни и безкомпромисни защитници на България. „Пазете добродетелите и обичайте Родината, както я обичаше вашият патрон Васил Левски. Бъдете достойни защитници на Майка България!", завърши приветствието си Красимир Костов и пожела здраве и висок професионализъм на всички.

Участниците в конференцията бяха приветствани и от областния управител Венцислав Венков, както и от полковник доцент д-р Нелко Ненов – декан на Факултета „Артилерия ПВО и КИС".

Пленарен доклад „Национална отбранителна стратегия" изнесе подполковник Иво Иванов гл. експерт в дирекция „Стратегическо планиране" в МО.

http://www.otbrana.com/

 
Нов модел на ПТУР Лахат за използване от хеликоптери
11.03.2014, 10:15

ПТУР Лахат Израел е разработил нова версия на противотанковата управляема ракета (ПТУР) с полуактивна лазерна глава за самонасочване Лахат. Тя тежи 13 кг и има радиус на действие 13000 м (или по-малко, в зависимост от височината на стрелбата) и се изстрелва от пускова установка (ПУ) за четири ракети. – (видео)

През 2009 г. компанията IAI демонстрира първата модификация на Лахат, разработена за използване от вертолети – тогава тя е с тегло 12.5 кг и далечина на действие от 8000 м.

Оригиналната ПТУР Лахат е разработена още през 1992 г. и била изстрелвана от 105-мм и 120-мм танкови оръдия.

Съществува и вариант на Лахав, предназначен за използване от БЛА, като далечината на действие е 13 000 м, а готовата за стрелба ПУ с четири ракети тежи 75 кг.

ПУ с четири ракети може да се поставя и на катери и автомобили, като включва и лазерен целеуказател. - Още ПТУР

http://www.pan.bg/

 
Военни инспектори на САЩ и Италия изпълняват наблюдателни полети над територията на Русия
11.03.2014, 09:52

ОС-135ВВ периода от 11 до 15 март в рамките на реализацията на международния Договор за открито небе съвместна мисия на САЩ и Италия изпълнява наблюдателни полети над територията на Руската Федерация с американски самолет за наблюдение ОС-135В.

Той ще прелети по съгласуван маршрут в присъствието на руски специалисти на борда, които ще контролират спазването на съгласуваните параметри на полета  и използването на предвидената по Договора апаратура за наблюдение.

 
Американският хеликоптер е бил свален от задействане на импровизирано взривно устройство
11.03.2014, 09:30

Пентагонът официално оповести резултатите от разследването на причините за катастрофата от 17 декември 2013 г с американки UH-60 Blackhawk, при която загинаха шестима военнослужещи и един бе ранен.

Непосредствената причина не е вражески обстрел или техническа повреда, а задействането по някакъв начин от въздуха на импровизирано взривно устройство (ИВУ), разположено на земята. Хеликоптерът е изпълнявал мисия в двойка с друг UH-60 Blackhawk, когато при висене на малка височина се е задействало ИВУ и вертолетът е паднал. До пристигането на спасителните екипи шест от намиращите се на борда военнослужещи са били убити от огъня на талибаните.

Тогава бунтовниците веднага са поели отговорността за гибелта на американците, използвайки Twitter да съобщят, че те са свалили американски хеликоптер в южната провинция Забул.

http://www.pan.bg/

 
В спора за Украйна и двете страни грешат
11.03.2014, 09:14

Когато се обсъждат далечни събития, изглежда, че най-трудно е да се каже “и двете”. Украйна е пример за това - дебатите в случая са сведени до размяна на взаимни обвинения, като всяка страна отправя неверни противоположни твърдения към другата, настоявайки, че всеки аспект на разгръщащата се криза може да бъде сведен до избор “или-или”, а всъщност истината много често не е толкова еднозначна.

И така, едната страна шумно осъжда Русия за въоръженото й нахлуване в Крим, с което е нарушила украинския суверенитет. Какво лицемерие, крещят техните противници.

Как смее Западът да критикува Русия, когато САЩ, Великобритания и техните съюзници нахлуха в Ирак преди 11 години. Това е изборът. Или Русия греши, или Западът. Не може и двете..........Прочети още

 
Русия ни притиска за ремонта на МиГ-29
11.03.2014, 08:58

МиГ-29Производителят на нашите изтребители МиГ-29 – руската компания РСК-МиГ – е изпратила писмо до Министерството на отбраната, в което предупреждава, че не може да даваме на друга страна да модернизира бойните ни самолети, съобщава „Преса”.

В писмото се посочва, че в противен случай ще имаме проблеми с поддръжката.

Според специалисти това означава, че ако не приемем условието, компанията ще спре да изпълнява ангажиментите си по поддръжката на изтребителите с риск бойната ни техника да остане на земята.

На въоръжение в армията ни има 15 самолета МиГ-29. Те са основната ударна сила на родните ВВС.

За поддръжката им изцяло сме зависими от руснаците. А тя включва ремонт на двигатели, доставка на резервни части, гуми, пиропатрони за катапултите и други консумативи, без които машините не могат да летят. – Още за МиГ-29

 

Честит празник на всички бивши и настоящи ракетчици и артилеристи от Българската армия!

 
 
Изтеглянето струва на САЩ $5-7 млрд.
11.03.2014. 08:45

Между 5 и 7 милиарда щатски долара ще струва изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, съобщиха световните агенции, цитирайки централното командване на американските въоръжени сили. От азиатската държава Щатите ще трябва да изтеглят до края на тази година 38 000 военнослужещи, 24 000 единици техника и 20 000 контейнера с оборудване.

Всъщност става дума за мащабна логистична операция която вече е в активен стадий. Сега в Афганистан се намират около 57 000 военнослужещи от ИСАФ, като повече от половината от тях са американци.

Изтеглянето на британските сили пък ще струва на Обединеното кралство $497 млн. Това ще са разходите за транспортирането до острова на 5500 контейнера с оборудване, 3345 единици техника, 50 самолети и хеликоптери, 400 тона боеприпаси и 5200 военнослужещи, посочва Би Би Си. ............. Прочети още

 
Капсулата на "Союз" докара екипажа на МКС на Земята
11.03.2014, 08:38

На 11 март 2014 рано сутринта, спускаемата капсула на 'Съюз ТМА-10М' се приземи в запланирания район в Казахстан, недалеко от град Джезказган.

На борда на космическият кораб на Земята се завърнаха руските космонавти Олег Котов и Сергей Рязански, а също така американският астронавт Майкъл Хопкинс. На МКС продължават работа Михаил Тюрин , американеца Ричард Мастраккио и японския специалист Коичи Ваката.

Кацането на 'Съюз ТМА-10М' се състоя в 7:24 (московско време - 5:24 наше) на около 150 км югоизточно от град Джезказган.

Кацането е преминало планово, самочувствието на космонавтите е добро.

По рано бе съобщено, че кацането се отлага за 12 март, поради неблагоприятни метео условия в района на кацане. Но в крайна сметка, е било взето решение да не се променя датата за кацане.

Котов и Рязански влязоха в историята, като първите космонавти, изнесли от МКС в открития космос Олимпийския факел, от който в последствие бе запален огънят на зимните олимпийски игри в Сочи-2014. Освен това, те установиха нов рекорд за руснаците по работа в открития космос с руски скафандри - 8часа и 10 мин. – Още Космос

 

 
Президентски (анти) пантеон
10.03.2014, 20:45

Отмина 100-годишнината от Балканската война и нейният връх - овладяването на Одрин. Много гордост и възторг от храбростта на армията ни се изля. Отмина и 101-ата година от началото. Ще се изтъркаля тя и от превземането на "първокласната крепост", което по признанието на света бе изключително "за славата на артилерията".

Фактите са повече от неоспорими. Знаят ги дори учениците от 20-о ОУ "Тодор Минков", пред които полк. доц. Стоян Стоянов от Клуба на ракетчиците и артилеристите в столицата изнесе беседа. Само президентът на Република България не сколаса да научи за това. И не само. Което е сетно потвърждение за тенденциозност, неуважителност, лош пример и продължаващо показно противопоставяне. Негова сякаш вродена или втълпявана мания. Ето го и случая...........Прочети още

 
Джей Карни: САЩ признават руските интереси в Украйна
10.03.2014, 20:17

Джей КарниСАЩ признават руските интереси в Украйна и безпокойството на Москва по повод съблюдаването на правата за рускоезичните жители, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. В същото време Вашингтон е убеден, че тези въпроси могат да бъдат решени по мирен път, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Карни Вашингтон възнамерява да продължи диалога с Москва по тази тема. „Президентът Барак Обама ще продължи дискусиите относно ситуацията в Украйна с лидерите на други страни. Главната цел на тези преговори е да се постигне деескалация на конфликта и нормализиране на ситуацията по дипломатически път. Ние смятаме, че това е пътят, който може да удовлетвори всички, включително и Русия”, заяви Карни.

„Основните съставки на този път са изпращане на международни наблюдатели в Украйна и връщане на руските войски от Крим в техните казарми”, добави той.

http://www.focus-news.net/

 
НАТО следи кризата в Украйна с разузнавателни полети над Полша и Румъния
10.03.2014, 19:38

AWACSНАТО ще изпрати разузнавателни самолети за полети над Полша и Румъния с цел мониторинг на кризата в Украйна, съобщава Ройтерс.

Прилагането на системата за далечно радиолокационно откриване и управление E-3 AWACS беше съобщенa от говорител на Алианса, след като посланиците в НАТО, разглеждащи въпроса по препоръка на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, дадоха „зелена светлина". За сега не е ясно колко често ще се провеждат тези полети.

НАТО разполага със 17 летящи радари E-3A, които се базират в Гаелкирхен, Германия. Вероятно за мисиите над Полша и Румъния самолетите ще оперират от домашната си база, тъй като имат продължителност на полета от 8 часа. E-3 може да открива въздушни цели на дистанция от 500 km. Така AWACS летящ над Румъния ще може да покрива цял Крим.

Във връзка с кризата в Украйна през миналата седмица САЩ усили мисията си за „ер полисинг” над Балтийските страни, като изпрати допълнителни шест изтребителя F-15C към вече наличните там четири машини. През тази седмица в Полша се очакват и 12 американски многоцелеви изтребителя F-16C/D.

 
Saab продава бойни тренировъчни системи на финландската армия
10.03.2014, 16:02

Подразделението на Saab „Обучение и симулации“ получи поръчка от Въоръжените сили на Финландия за бойни тренировъчни системи. Поръчката включва и поддръжка в рамките на седем години, считано от 2014 г. Общата стойност на договора е 360 милиона шведски крони (40,6 милиона евро).

“Финландските Въоръжени сили за пореден път избират Saab за партньор. Финландската армия ползва системите на Saab вече над 10 години. Настоящата поръчка затвърждава позициите ни на водеща компания в света, която доставя бойни тренировъчни центрове,“ каза Хенрик Хьоер, вицепрезидент на подразделението на Saab „Обучение и симулации“.

По договора ще бъдат доставени противотанкови симулатори, симулатори за превозни средства и системи за военни операции в урбанизирани области. Симулаторите са с нов стандарт за лазерите OSAG 2. Договорът още включва и модернизация по средата на жизнения цикъл на финландската тренировъчна система KASI. Новопоръчаната система и системата KASI ще бъдат използвани заедно в обучения.

Бойните тренировъчни системи на Saab са важна част от военното обучение в САЩ, Великобритания, Швеция, Холандия, Норвегия, Финландия, Словения и Италия.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Майор Дамаков пое командването на Първи разузнавателен батальон
10.03.2014, 13:55

Церемонията приключи с ритуално предаване на бойното знаме и  инспекторско изпитване на личния състав.Новият командир на Първи разузнавателен батальон майор Добромир Дамаков прие длъжността от подполковник Пламен Ганев и оглави официално командването на военно формирование 24620 – Свобода, съобщават от КСВ.

На церемонията присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, комисия предвождана от заместник – началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, представители на община Чирпан, на РСПБЗН, на Гарнизонния военен клуб и на военно- патриотичните съюзи в град Чирпан.

В обръщението си към военнослужещите генерал-майор Ненов благодари на подполковник Ганев за професионализма и всеотдайността по време на неговата служба, и очакванията си от новия командир майор Дамаков да продължи успешното изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътните войски и на Българската армия.

http://www.otbrana.com/

 
Русия и Китай могат заедно да решат проблема за създаването на бомбардировачи от ново поколение
10.03.2014, 13:48

Договорът за пълномащабно проектиране на новия стратегически бомбардировач „ПАК ДА" между руското правителство и компанията "Туполев" беше подписан през 2013 г.

Самият бомбардировач ще бъде включен в държавната програма по въоръжаване за 2016-2025 година. Това заяви ръководителят на отдела за авиотехника на Министерство на промишлеността и търговията на Русия Андрей Богински.

Русия очаква да започне серийните покупки на тези самолети през следващите 10-11 години. Това приблизително съвпада със сроковете на реализация на такива американски програми, като проектирането на бомбардировача "B-1B Lancer" и тежкия трудно забележим стратегически бомбардировач "B-2 Spirit". Съдейки по всичко, новият руски самолет ще бъде до голяма степен подобен на американския "B-2", но на ново ниво: ще има дозвукова скорост и ще бъде труднозабележим за радарите.

Освен за сложната и технически рискована програма за разработка на самолета ще стане дума и за целесъобразността на масовото производство. Основната задача на съвременния стратегически бомбардировач е да служи като платформа за изстрелване на крилати ракети със среден обсег. Тези ракети се използват, без да се влиза в зоната на ПВО на противника. Далекобойността на най-новите руски крилати ракети "X-101" надхвърля 5500 километра. За самолетите-носители на такива ракети е важна далечината на полета, наличието на ефективни средства за управление на огъня, съвършеното навигационно оборудване и значителния полезен товар.

Вероятно, Русия се стреми да създаде бомбардировач за далечни разстояния, пригоден за действие в най-различни сценарии на локални конфликти. Такъв самолет по-специално ще може да поразява добре защитени обекти с мощни управляеми бомби или да атакува мобилни цели, като например кораби.

Подобна работа по програма за трудно забележим бомбардировач за далечни разстояния от ново поколение се води сега и в Китай. Ако Русия още дълго време ще може при решаването на много задачи да използва наличните самолети "Ту-95" и "Ту-160", Китай няма такава възможност. Дори най-новият бомбардировач "H-6K" не може да атакува континенталната част на САЩ и не може да се зарежда с гориво във въздуха.

Според редица публикации, в миналото Русия и Китай са обсъждали възможността за доставки за Китай на бомбардировачи " Ту-22М3", но не са успели да съгласуват своите позиции. Сега, когато двете страни работят по сходни по предназначение и изключително скъпи проекти, сътрудничеството и координацията на усилията ще помогнат да се поправи старата грешка. Тясното сътрудничество в създаването на толкова важна оръжейна система като стратегическия бомбардировач може да укрепи взаимното доверие и да позволи да се спестят значителни средства.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али участва в Годишната среща за стратегически диалог по двустранното сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Държавата Израел
10.03.2014, 12:52

Неджми Али Заместник-министърът на отбраната Неджми Али участва от днес, 10 март, в Годишната среща за стратегически диалог по двустранното сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Държавата Израел. Срещата се провежда в Тел Авив, в периода 9-12 март 2014 г.

Основна тема в разговорите между двете делегации е задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната. По време на годишния форум ще бъдат обменени идеи за конкретни дейности. Основна цел е и подписването на План за двустранното сътрудничество за 2014 година. От българска страна в срещата участват директорът на дирекция „Отбранителна политика“ полковник Радостин Илиев, директорът на служба „Военна полиция“ полковник Борислав Сертов и експерти от ведомството.

http://www.mod.bg/

 
Военноморските сили на България, Румъния и САЩ ще проведат учение в Черно море
10.03.2014, 12:34

Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ ще проведат на 11 март, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Република Румъния, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

В него ще участват фрегата „Дръзки“ от българските Военноморски сили, с командир капитан ІІ ранг Георги Савов, три кораба от румънските Военноморски сили и от страна на американските Военноморски сили - ескадреният миноносец USS“Truxtun“ DDG-103.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

В плана са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер ще се ръководи от командира на българската фрегата.

Епизодите са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море.

Американският кораб USS“ Truxtun“ ще направи визита в пристанище Варна от 12 до 14 март 2014 година.

http://www.focus-news.net/

 
Американският самолетоносач George H.W. Bush пристигна в Анталия
10.03.2014, 11:48

USS George H.W. Bush (CVN-77)Самолетоносачът USS George H.W. Bush (CVN-77) потегли вчера от гръцкото пристанище Пирея и вчера сутринта пусна котва пред турското пристанище Анталия, съобщава TRT.

Екипажът на кораба, дълъг над 330 метра, наброява почти 6 хиляди души и той транспортира в хангарите си 90 бойни самолета и въртолета.

Самолетоносачът носи името на 41-ят. президент на САЩ Джордж Хърбърт Уолкър Буш. Той е десетият и последен кораб от серията "Нимиц". На кораба има музей който разказва за участието на Буш във Втората Световна Война.

Помощник капитанът на самолетоносача Метю Парадайз подчерта че изпълняват запланувана преди няколко месеца мисия и че придвижването на самолетоносача няма връзка със последните събития в отношенията между САЩ и Русия.

Корабът ще напусне в сряда акваторията на Анталия. – Още за CVN-77

 
Писмо от българите в Украйна
10.03.2014, 10:27

Етническите българи, които живеят в земите на славния Кубрат, се държат великолепно. Това пише до в. „Българско войнство”, издание на съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните от войните и военноинвалидите и военнопострадалите, и електронното издание Отбрана.com, главният редактор на сп. "Българите в Украйна, Русия и другите страни от ОНД" полковник от запаса Валентин Кирязов.

Поводът да го попитаме как се чувстват бе ситуацията в Украйна. „Етническите българи, за разлика от българите-кореняци, имат зад себе си Русия!!!” посочва накратко полковникът от Одеса.

Писмото от Одеса до в. „Българско войнство” и Отбрана.com

„Всичко при нас е нормално! Имаме една уникална и много-много ексклюзивна революция.

Българският етническия народ, живеещ на земите на нашия славния цар Кубрат, се държи великолепно в тази ситуация, и той ще победи.

Етническите българи, за разлика от българите-кореняци, имат зад себе си Русия!!!

На 5 март при нас беше министърът Вигенин, попита, какви имаме нужду? Като чу от нашите молби, предложи да попитаме ЕС, Източно партнерство. То ест България няма нито възможности, нито намерения да помага. А ний нямаме претензии - както винаги. С Богом!!!!

Преди няколко години имахме в Одеса приятна среща с ветераните от Вашия Съюз, получихме от тях календар с карти, на които са показани земите, отнети от България. С нежност тази среща помним. Тогава някои ветерани се оплакваха, че няма достатъчно внимание към тях от стърна на правителството. Да, то и при нас не е по-добре.

Но нали сме ветерани! Ще победим!

Успехи, господа! Бивши съюзници... 

Полковник от запаса Кирязов Валентин

Одеса- град Герой!”

(Публикуваме писмото без редакторска намеса.)

..............(Първият брой на списание  “Българите в Украйна, Русия и другите страни от ОНД”излиза в края на 2004 г. на руски език. Изданието е без установена периодичност. Има изградена кореспондентска мрежа в различни градове на Украйна, Русия, България и САЩ. Издава се в Одеса, Украйна. Списанието запознава читателите си с историята на българите и тяхното настояще в България и в страните, където са се установили. Представя на читателската си аудитория видни сънародници, получили признание в областта на икономиката, политиката, културата.)

http://www.otbrana.com/

 
Военен вертолет катастрофира в Алжир
10.03.2014, 09:33

Ми-24Четирима души са пострадали при катастрофа на ударен вертолет Ми-24 Mk III Super Hind на алжирските ВВС в района на Ин Аменас, съобщава агенция Синхуа.

Трагедията се разиграла вчера минути след излитането. На борда на хеликоптера е избухнал пожар. Пилотът веднага опитал аварийно кацане.

Властите отричат срещу хеликоптера да е извършен атентат. Двама от четиримата ранени са в критично състояние. Те са настанени в болница.

Започнало е разследване на инцидента.

 
Крим – история, статут и решение?
10.03.2014, 09:15

капитан І ранг (р) Станко СтанковИСТОРИЯТА

След присъединяването на Таврида (Кримският полуостров) към Руската империя през 1783 г. княз Григорий Александрович Потьомкин развива стратегия за разширяване на Руската империя на юг, и в частност по крайбрежието на Черно море. В онези времена в неговите ръце са съсредоточени огромни ресурси и възможности, благодарение на статута му на „фаворит” при двора на Екатерина Велика. Той контролира цялата държавна преписка, непрекъснато е в контакт с императрицата, влияе пряко при вземане на важни държавни решения, ползва се с пълното доверие на императрицата.

Особено чувствителен е князът към въпросите за южните граници на империята и противоборството с Турция по отношение на източното крайбрежие на Черно море, и конкретно полуостров Крим - стратегическа територия, чието владение предполага контрол на морските комуникации в района, и може да бъде преден пост за разширяване на руското влияние в Проливната зона, включително до Егея.

В специален доклад до императрицата княз Потьомкин излага план за пълно овладване на Кримския полуостров (1776 г.), който става основа на т. н. „гръцки проект”, предвиждащ превземането на Турция, нейното пълно унищожаване и създаване на „Нова Византия” с руска корона! Не случайно пристанищата на източния бряг на Черно море и Крим са наречени Севастопол, Феодосия, Херсон…

Планът се изпълнява, поне в частта му за строителство на мощен военноморски флот на Черно море и абсолютно овладяване на Крим. Пътешествието на императрицата на полуострова през 1787 г. се превръща в триумф на княза. Крепостта на Херсон впечатлява дори чуждестранните гости, а рейдът на Севастопол, със закотвената на него ескадра от над тридесет кораба, е последният аргумент в полза на присвоеното му в края на визитата, в Харков, звание  - „Таврический”.

И става Крим част от Великата руска империя …, докато през 1956 г. Никита (Микита) Сергеевич Хрушчов решава еднолично да подари Крим на Украйна. За отлични резултати в строителството на социализма, или защото самият той е украинец.

До денят, в който и Украйна тръгна да се разпада, следвайки неумолимата логика на историята, която категорично доказва, че всичко, което е създадено изкуствено, един ден се разпада безвъзвратно. Разпадът, за съжаление се плаща с кръв. Достатъчно е да си припомним съдбата на древните империи, а в наше време - съдбата на бивша Югославия, създадена като буфер между Хабскобургготската и Отоманска империи…

Сещам се за една историческа конференция във Варна, на която, запитан дали не трябва да съжаляваме за Санстефанска България, професор Андрей Пантев отговори: „Пази Боже! Днес щяхме да последваме съдбата на Югославия!”

СТАТУТЪТ

Днес светът е изправен пред предизвикателството, наречено Украйна. Преди международната общност да реши да влияе на процесите там, следва да има предвид следните факти:

Полуостров Крим последно е украинска територия - бил е татарски,

турски, руски, че преди това, ако щете и прабългарски! Така, че, стига с приказките за изконни територии! Цариброд и Босилеград са ли изконни български територии? И не сме ли всички ние, на Балканите, всъщност поданици на Източната римска империя?

1. Пътят на съвременното общество следва да преминава през

категоричен, глобален отказ от териториални претенции и зони на силово влияние - без това глобализацията ще се превърне в нов вид колонизация! Наченки на това явление прозират отвсякъде, в политиката както на Запада, так и на Изтока, включително Далечният.

2. Крим е на кримляните - били те руснаци, татари, украинци, или българи. Те следва да решават съдбата си. Всяка външна намеса отключва огромни дози краен национализъм! Силова намеса би означавала реки от кръв, загуба на човешки живот, който няма цена!

РЕШЕНИЕТО?

И ако има път за решаване на ребуса, той задължително следва да бъде

определен от народа на Крим. Международната общност би следвало да предложи варианти и безрезервна помощ, придружена с разумни решения. Какви са възможните решения на кризата?

1. Възможно най-пълна автономия за Кримската република в рамките на Украйна. В „хладната” прегръдка на сегашна Русия едва ли Крим ще живее по-добре.

2. Европейски път на развитие за Украйна, която следва да бъде мост между Русия и Запада.

3. Още Бисмарк, през 18 век е казал, че отделянето на Украйна от Русия ще доведе до краха на последната. А Русия извън контрол, бил той и тоталитарен, значи световна катастрофа! Изводът: Украйна - извън НАТО!

Нека не забравяме, че страните от Г-7, в името на падането на Берлинската страна, според някои източници, са били готови да предложат на Михаил Горбачов извеждане на Обединена Германия от НАТО!

http://morskivestnik.com, капитан І ранг (р) Станко Станков

 

 
Три нови наградни знака ще връчва министърът на отбраната
09.03.2014, 22:53

За утвърждаване и съхраняване на традициите по награждаване на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, български и чужди граждани са учредени нови наградни знака. Те са предложени по време на последното заседание на Съвета по отбрана от работна група с председател началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

Новите наградни знаци, които допълват наградната система на Министерството на отбраната са „За пострадалите във военен конфликт, мисия и операция“, „За доблестна служба“ и „За достойнство и чест“. Определено е подреждането на наградната система на Министерството на отбраната и е допълнен редът за носене на наградните знаци, става ясно от съобщението на МО за решенията на Съвета по отбрана.

Уточнява се, че знакът „За достойнство и чест“ е предвиден за награждаване на ветерани от войните, военноинвалиди и офицери и сержанти от запаса и резерва.

http://www.otbrana.com/

 
Флагманът на руския Черноморски флот се е отправил към континенталната част на Украйна
09.03.2014, 17:30

крайцер „Москва” Флагманът на руския Черноморски флот, ракетният крайцер „Москва” се е отправил към континенталната част на Украйна, съобщава УНИАН.

„Преди това крайцерът „Москва” заедно с други кораби на руския черноморски флот беше блокирал изхода към морето на езерото Донузлав, където се намират на пристан 7 украински кораба”, заяви украинският активист Дмитрий Тимчук.

По негови данни към момента в базата на руския Черноморски флот в Новоросийск са съсредоточени подразделенията на 18-та мотострелкова бригада на руската армия, а за прехвърляне в Крим се готвят личният състав на бригадата и 120 единици военна техника, включително и ракетни комплекси „Град”.

http://www.focus-news.net/

 
Ветеран от САЩ награден с орден за събитията през 1944 г.
09.03.2014, 16:23

Purple Heart89-годишният ветеран от Втората световна война от САЩ е бил награден с медал „Пурпурно сърце“, седемдесет години след като той се отказал да получи наградата.

Ричард Фолкнър се оказал единственият оцелял член на екипажа на бомбардировач В-17, свален над територията на Франция през март 1944 г.

Фолкнър, който тогава бил на 19 години, се отказал от наградата, като заявил, че не я е заслужил, доколкото всички останали членове на екипажа са загинали.

Но след 70 години той решил да я приеме, за да я предаде за спомен на своите потомци.

Отличието "Пурпурно сърце" е учредено от генерал Джордж Вашингтон на 7 август 1782 г. като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба.

Първоначално отличието представлява парче лилав плат под формата на сърце, поръбено със сребърна сърма и се носи на лявата страна на униформата. Счита се, че Джордж Вашингтон е дал само 3 такива отличия.

Отличието е възстановено през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещи, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.

През първите 10 години с медала "Пурпурно сърце" са отличени 78 000 военни.

 

 
Турски военни викаха за нас в мача срещу Германия
09.03.2014, 14:25

О.р. капитан I ранг Станко СТАНКОВДойде време да заема и най-високата подводничарска длъжност в нашия флот - командир на 8-и отделен дивизион подводни лодки.

Беше през есента на 1992 г. По онова време длъжността бе все още много висока - равна на началник щаб на военноморска база. И все още дивизионът беше подчинен директно на командващия флота.

С какво ще запомня следващите две години? Най-вече с двете учения по търсене и спасяване на екипажа на „затънала“ подводница, проведени през 1993 и 1994 година съответно в български и турски води съвместно със спасителния кораб на ВМС на Турция „Куртаран“ (в превод „Спасител“). В ролята на авариралата подводна лодка бе „Слава“ с командир Евгени Луканов, „затънала“ на дълбочина 38 метра.........Прочети още

 
"Нусрет" припомни миналото
09.03.2014, 13:00

NusretТурският кораб-герой от сраженията при Чанаккале, миноносецът "Нусрет" (Nusret) измина още веднъж маршрута по който се бе придвижил по време на епохалните морски сражения в протока.

На 8 март 1915 година миноносецът "Нусрет" успя да минира преди влизането на съюзническата флота в протока Чанаккале стратегическите места от него и по този начин изигра много важна роля в постигнатата победа над обединената англо-френска флотилия.

През 2010 година в корабостроителницата в Гьолджюк бе построено пълно копие на миноносеца. Вчера корабът измина отново след 99 години маршрута който бе следвал през 1915 година.

От кораба бяха пуснати венци в памет на турските воини и матроси загинали по време на сраженията в Чанаккале.

 
Повече от 100 000 военни камиона от модела VW Constellation ще бъдат произведени за въоръжените сили на Бразилия
09.03.2014, 11:59

В Бразилия, в един от автомобилните заводи в Резенди, специализиран за производството на камиони и автобуси от марките MAN и Volkswagen, ще бъдат произведени повече от 100 000 военни камиона от модела VW Constellation, съобщиха от компанията. Въоръжените сили на Бразилия с успех използват предишните версии - Volkswagen Worker 6х4 и 4х4. VW Constellation фактически ще стане първият военен камион, пуснат в Бразилия, който е способен да превозва до десет тона товари в пресечена местност. Способен е да преодолява водни препятствия с дълбочина до един метър, както и с наклон до 60 градуса.

Германският производител на камиони MAN придоби бразилското подразделение на Volkswagen през март 2009 година и започна свое производство. MAN разширява позициите си на латиноамериканския пазар именно от завода в Резенди, в Бразилия. 2010 година е рекордната в производството на завода в Бразилия – произведени са около 68 000 камиона, което е с около 45 % повече от предишната година. Основните потребители на тези автомобили са страните от Латинска Америка, Близкия Изток, както и някои от африканските държави. Над 800 машини, произведени в завода в Резенди, Бразилия, през миналата година са им били предоставени за различни цели.

В Мюнхен 10-хилядният MAN TGX EfficientLine напусна производственото хале. Моделът за транспорт на дълги разстояния, проектиран за икономия на гориво и максимална защита на околната среда, е на пазара вече почти две години и се радва на голямо търсене в цял свят.

MAN Rental вече също предлага камиона EfficientLine. Д-р Франк Хилле, ръководител на отдела за маркетинг, продажби и обслужване на клиенти на MAN Truck & Bus, заяви: „Успехът на модела от серията MAN EfficientLine на пазара показва, че нашата продукция отговаря на потребностите на нашите клиенти, сред тях са ефективност на транспорта и опазване на околната среда. Доказахме, че нашите технологии са подходящи за превози на дълги разстояния. Те намаляват разходите на гориво с около 3 литра на 100 км, при което реализираната икономия е до 10 %”. Всеки модел от серията TGX EfficientLine, който замени обичайните камиони за превози на дълги разстояния, икономисва до 4500 литра дизелово гориво. Това съкращава значително вредните газове, които се изхвърлят в атмосферата.

MAN Truck & Bus ще работи съвместно с партньори от промишлеността и науката върху разработването на новаторски системи за подпомагане на шофьорите и управление на пътуванията в градски зони. Проектът продължава до края на 2015 година. Фокусът на изследователската инициатива UR:BAN е върху защитата на уязвими участници в движението, както и върху взаимодействието между човек и машина. – Още военни автомобили

http://www.focus-news.net/

 
В Русия се провеждат изпитания на бронеавтомобили PVP и VBL
09.03.2014, 10:20

VBLСпоред информация от 8 март, поместена в Defense News, "преди две седмици" в Русия за изпитания в интерес на руското Министерство на вътрешни работи са били доставени четири леки колесни бронирани машини на френската компания Renault Trucks Defense (част от обединението Renault Trucks, контролирана от Volvo Group) - две машини PVP и две VBL (модификация Mk 2).

С машините се произвеждат изпитания на полигон "Кавказ в Сочи". Твърди се, че интерес към бронемашините PVP проявява и руската армия, макар Renault Trucks Defense официално да отрича това.

В информацията се разглежда военнотехническото сътрудничество между Русия и Франция в светлината на кризата в Украйна.

 
Откриват дом-музей на Гагарин в Оренбург за 80-ата му годишнина
09.03.2014, 09:31

Гагарин Дом-музей в Оренбург, където е живял Юрий Гагарин, заедно със съпругата си Валентина, отваря врати след реставрация на 9 март - в деня на 80-годишнината от рождението на първия човек в света, който лети в Космоса. Това обяви правителството на руската Оренбургска област.

Домът на улица "Чечерин" № 35 по-рано е принадлежал на семейството на Валентина Горячева (по мъж Гагарина), където бъдещата съпруга на космонавта е живяла с родителите си. В две стаи живеели петима членове на семейството.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в село Клушино, близо до град Гжатск (днес в Гагарински район, Смоленска област). Полетът му се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб "Восток 1", който извършва пълна обиколка околоЗемята.

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз - най-високата награда в СССР. След полета с "Восток 1" Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на "Союз 1", който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Гагарин умира при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година. – Още за Гагарин

 
Гвардейки застават на пост пред "Дондуков"2
09.03.2014, 09:03

Първите жени в гвардията - редниците Веселина Иванова и Гергана Иванова, скоро ще застанат като часови пред най-важния пост в държавата на "Дондуков" 2 - президентството. Точната дата не се съобщава официално, но запознати е свързана със скорошен предстоящ празник. Засега гвардейките се подготвят усилено наравно с колегите си от силния пол за отговорното изпитание, съобщава "Преса".

За Деня на армията 6 май се предвижда за пръв път да се проведе и парад на военни духови оркестри, който ще се състои в зала "Арена Армеец".

Освен пет наши формации ще има и гости от чужди армии. Засега участие в парада са потвърдили военни оркестри от Гърция и Сърбия.

 
Т-50 облича военна униформа
09.03.2014, 08:55

Военновъздушните сили на Русия започват държавни изпитания на изтребителя от пето поколение Т-50, създаден в рамките на програмата ПАК ФА (перспективен авиационен комплекс на фронтовата авиация).

Началото на държавните изпитания са най-важният етап в живота на изтребителя, който показва, че новата машина се е осъществила като самолет и може да бъде допусната до изпитания вече с бойно използване.

Първите машини от ново поколение трябва да пристигнат в Ахтубинския летателно-изпитателен център още тази пролет и веднага да започнат полети – стартът на държавните изпитания е планиран за март-април тази година. В програмата за изпитания са задействани пет машини – петият екземпляр Т-50 се издигна във въздуха през октомври 2013 г. След месец общият брой на полетите по програмата за изпитания превиши 450. Темповете растат – така за октомври 2012 г. Т-50 направиха общо 150 полета от момента на началото на изпитанията през януари 2010 г., и после в течение на годината - още над 300 полета. При наличието на 6-8 опитни машини напълно реално ще бъде извършването на 400-500 полета ежегодно, което ще позволи изпитателната програма да завърши с 2000 полета в продължение на 3-4 години. През 2015 г. първите машини трябва да пристигнат вече в Липецкия център за бойно използване и преобучение на лекия състав за подготовка на строевите пилоти на руските ВВС.

Т-50 ще стане първият изтребител от ново поколение, приет на въоръжение в руските ВВС от края на 80-те г. (тогава бе подписан съответния документ за Су-27). До края на десетилетието се планира закупуването на 50-60 самолета Т-50, а общо ВВС трябва да получат 200-250 машини от този тип. Предполага се, че първата строева част ще достигне бойна готовност през 2017-2018 г.

Новият изтребител трябва сериозно да повиши бойния потенциал на ВВС, като замени в състава им самолетите на платформа Т-10 (Су-27 и частично Су-30), обезпечавайки превъзходството, в това число и в хипотетични сблъсъци, със сериозни противници, разполагащи с модернизирани машини от четвърто поколение или дори пето – независимо дали „търговския изтребител“ F-35 или наличния само в американските ВВС F-22.

За разлика от F-22, чиито конструктори в значителна степен жертваха летателните възможности в полза на по-малката забележимост, при създаването на Т-50 бе поставена задача да се намери приемливо съчетаване на тези качества. В резултат Т-50 има съществено по-високи летателно-технически характеристики, в това число скорост и далечина на полета, които са определящи за тежките изтребители, към които той се причислява.

По-малката забележимост обаче, не бе пожертвана – композитните материали, радиопоглъщащите покрития, багрилата в съчетание с напредналите изчисления на геометрията на машината и радар-блокерите в каналите на въздухозаборниците, осигуряват на Т-50 твърде малка забележимост. – Още за ПАК ФА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Voice of America: Руски военен конвой премина през Крим
09.03.2014, 08:45

Конвой от военни автомобили, които по всичко изглежда, че са руски, влезе в база в близост до столицата на Крим Симферопол, предаде Voice of America.

Репортери, които са заснели конвоя, заявяват, че в него е имало бензинови танкери, осем бронирани автомобила и две линейки. Конвоят е навлязъл във военно летище, развявайки руски флаг.

Руския отрича, че има военнослужещи в Крим, освен тези, които са постоянно разположени в базите на Черноморския й флот в Крим.

Свидетели посочват, че въпреки че войниците нямат опознавателни знаци, те очевидно са руснаци.

По-рано, по данни на очевидци, е имало предупредителни изстрели, когато про-руските сили отказаха да допуснат екипа от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на територията на Крим. Това е третият пореден ден, в който се отказва достъп на мисията.

Действащият украински външен министър Андрей Дещица в събота призова за дипломатическо решение и мирен край на кризата. Той заяви, че Украйна е отворена към всяка възможност, която води до конкретни резултати, но подчерта, че „Крим е и ще остане украинска територия”.

http://www.focus-news.net/

 

 
Русия ограничава достъпа на НАТО до ядрените й обекти
08.03.2014, 22:50

Москва обмисля да прекрати достъпа на чуждестранни инспектори до военните си ядрени обекти в отговор на санкциите, които страните от Запада решиха да й наложат във връзка с нахлуването в Крим. Информацията съобщи агенция „РИА Новости", позовавайки се на източник от руското Министерство на отбраната.

„Безпочвените заплахи към Русия от страна на САЩ и НАТО заради политиката спрямо Украйна бяха посрещнати като неприятелски жест, който изисква от нас форсмажорни действия", заяви той.

На езика на дипломацията това означава, че Кремъл временно може да спре с изпълнението на задълженията си по споразуменията със страните от организацията на Северноатлантическия договор, докато санкциите не отпаднат.

„Готови сме да предприемем тази стъпка като отговор на изявленията от страна на Пентагона, че руско-американските двустранни договори в областта на военното дело могат да бъдат преразгледани", добави източникът, пожелал анонимност.

Съгласно подновеното споразумение по Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни Оръжия (СТАРТ), подписано на 5 февруари 2011 г. от Хилари Клинтън и Сергей Лавров в Мюнхен, се предвижда осигуряване на достъп на чуждестранни наблюдатели до стратегическите ядрени арсенали на Москва.

Въпреки това е предвидено, че при изключителни обстоятелства и с решение на най-високо държавно ниво, споразумението може да бъде прекратено едностранно.

http://news.ibox.bg/

 
Страните от НАТО трябва да увеличат разходите за отбрана във връзка с кризата в Украйна
08.03.2014, 13:57

Настоящата криза в Украйна показа, че съкращаването на разходите в западните страни води до засилване на стратегическата нестабилност в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за BBC.

„Кризата в Украйна ясно показва, че европейските страни трябва да инвестират в достатъчна степен в нашата обща отбрана и сигурност”, каза Расмусен.

„Смятам, че политиците във всички страни от НАТО ще преразгледат своите приоритети, касаещи инвестициите в сигурността и отбраната. Ясно е, че отбраната струва скъпо, но липсата на сигурност ще излезе по-скъпа”, добави генералният секретар на НАТО.

http://www.focus-news.net/

 
Русия може да прекрати чуждестранните инспекции на своите оръжия
08.03.2014, 13:44

Министерството на отбраната на Русия разглежда въпроса за преустановяването на приема на инспекционни групи в рамките на своите ангажименти съгласно Договора за съкращаване на стратегическите оръжия и Виенския документ от 2011 г. заради заплахите от страна на САЩ и НАТО по адрес на Русия, заяви пред РИА Новости военнодипломатически източник в руското военно ведомство.

Той посочи, че Москва е готова на такава стъпка в отговор на заявленията на Пентагона за преустановяване на сътрудничеството между военните ведомства на Русия и САЩ. „Тъй като такива инспекции са мярка на доверие, то в условията на фактически обявените „санкции” от страна на САЩ, нормални регулярни двустранни контакти за спазването на договорите не може да има”, поясни източникът.

По думите му, „необоснованите заплахи към Русия от страна на САЩ и НАТО във връзка с нейната украинска политика се тълкуват като неприятелски жест и позволяват да обявим форс мажорни обстоятелства”.

http://www.focus-news.net/

 
Турция освободи от затвора бивш началник на Генералния щаб
08.03.2014, 13:22

армейски генерал Илкер БашбугБившият началник на Генералния щаб на турската армия армейски генерал Илкер Башбуг е бил освободен от затвора в Истанбул, съобщи БиБиСи.

През август 2013 г. Башбуг получи доживотна присъда без право на замяна по делото „Ергенекон". Той беше обвинен в участие в заговор за сваляне на правителството. Башбуг бе сред десетките осъдени в процеса, по време на който бяха подведени под отговорност над 270 офицери, адвокати, учени и журналисти.

Районният съд е наредил освобождаването на генерала ден след като Конституционният съд отмени присъдата му на база правна техническа подробност.

Генерал Башбуг оглавяваше турската армия от 2008-ма до 2010 година.

http://news.ibox.bg/

 
Египет избра френските корвети Gowind
08.03.2014, 12:58

GowindСпоред информация от 5 март 2014 година на френския вестник "La Tribune", Египет е избрал френските корвети проект Gowind (вариант Gowind Combat) след проведен тендер за покупка на четири кораба от този клас (с опция за още два). Контракт на стойност около 1 млрд евро ще бъде сключен в близко време с френската корабостроителна група DCNS за строителство на корветите Gowind, за което вече е има „принципна договореност”. Планира се главната корвета да бъде построена от DCNS във Франция, а останалите три кораба ще бъдат сглобявани в Египет.

Корветите ще имат водоизместимост 2400 тона и трябва да бъдат въоръжени с противокорабен ракетен комплекс MBDA Exocet (вероятно MM40 Block 3) и зенитен ракетен комплекс MBDA VL MICA.

В египетския конкурс участие взеха  също и германското обединение Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) с кораб проект МЕКО A200 и холандската група Damen Shipyards Group с корвета проект SIGMA. Ако контракта между Египет и DCNS бъде подписан, това ще бъде вече втори успех за проекта Gowind на световния пазар след договора от 2011 година за строителство на шест Gowind за ВМС на Малайзия.

 
В Украйна са откраднати ПЗРК „Игла”
08.03.2014, 11:40

ПЗРК „Игла”По време на неотдавнашните кървави събития в Украйна от военните складове са откраднати няколко десетки мобилни зенитно-ракетни комплекси „Игла”, съобщи за РИА Новости високопоставен украински военен.

Според тази информация недостиг на ПЗРК е констатиран в 80-ти отделен аеромобилен полк и 27-ма отделна мобилна бригада.

Новото ръководство на министерството на отбраната на Украйна предприема спешни мерки за да скрие опасното положение, като замества загубата със стари и учебни екземпляри на това оръжие – разказа източникът.

Мобилният комплекс „Игла” е крайно опасен вид оръжие, предназначен за поразяване на низко летящи цели.

 
Желаете ли да притежавате Ту-95 – може да си го закупите от eBay веднага!
08.03.2014, 11:36

Ту-95Ако имате скътани няколко милиона долара Вие можете веднага да си закупите стратегически бомбардировач Ту-95МС Bear. Самолетът е обявен за продажба на сайта на eBay с начална цена 3 милиона долара. Необходими са още средства за привеждането му в летателна годност.

Бомбардировачът е произведен през 1987 г. и има нальот от 454 ч. 38 мин. от общ ресурс от 5000 часа. В цената влиза и транспортирането му до пристанище Николаев или Одеса. Самолетът се намира в Украйна и може да бъде доставен навсякъде с изключение на 47 държави- сред тях са Белорусия, Русия, Хърватия, Унгария, Черна гора, Македония, Латвия и множество африкански страни.

Компанията, която предлага продажбата е с щаб квартира в Швейцария и ма представителства в Украйна и Германия. Потенциалните купувачи могат да платят в кеш или чрез банков трансфер.

След разпада на СССР в Украйна остават 23 Ту-95МС, един Ту-95К и един Ту-95М. Част от тях са унищожени, 11 бомбардировача и 600 УР „въздух-земя” са дадени на Русия за покриване на плащания за доставка на газ.

http://www.pan.bg/

 
Американският миноносец мина през Босфора за военно учение с България
08.03.2014, 09:28

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" (USS Truxtun, DDG-103) премина в петък следобед през пролива Босфора, за да участва в учение в Черно море, в разгара на противопоставянето между САЩ и Русия по въпроса за Украйна, съобщи Франс прес.

"Тракстън", който напусна натовската база Суда на остров Крит, е част от ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш", която в момента изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на Шести американски флот, покриваща Европа и Африка.

Американският военноморски флот съобщи, че бойният кораб ще участва в учение с военноморските сили на България и Румъния, предвидено много преди отплаването му от САЩ.

След отстраняването от власт на проруския украински президент Виктор Янукович разполагането на руски сили около стратегическите зони на Крим предизвиква силно дипломатическо напрежение между Русия и Запада, който реши да предприеме санкции срещу Москва.

Във вторник, 4 март,  двата руски големи десантни кораби "Саратов" и "Янал" преминаха през Босфора на път за Черно море и базата им в Севастопол в Автономната република Крим. Фрегата на украинския военноморски флот също навлезе в Черно море.

Маневрите са планирани още през миналата година и според трите държави нямат връзка с напрежението в Крим.

Oт българските военноморски сили съобщиха, че учението ще се състои на 11 март югоизточно от град Констанца. От българска страна в учението ще участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. Румънските ВМС ще участват с 3 кораба.

В рамките на учението ще се изпълняват задачи по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, както и тренинги с обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

 
Германия получи последния модернизиран за Афганистан Tiger
08.03.2014, 08:53

 вертолет Tiger Германската армия получи последния, 12-ти по ред, модернизиран щурмови вертолет Tiger. Машините се модернизират по стандарта ASGARD (Afghanistan Stabilisation German Army Rapid Deployment).

Вертолетът е предназначен за 36-ти полк бойни вертолети на германската армейска авиация във Фрицлар.

Вертолетите модернизирани по стандарта ASGARD имат подобрени характеристики на двигателите, с цел запазване на летателните характеристики на голяма надморска височина и температура, имат подобрени филтри на двигателите, допълнително въоръжение, подобрено комуникационно оборудване и рекордер за полетните данни.

Първият Tiger ASGARD бе разположен в Афганистан през декември 2012 г. До момента германските щурмови вертолети са натрупали над 1000 часа боен нальот в подкрепа на германските и други коалиционни сили в Афганистан.

Германия ще получи общо 40 броя Tiger UHT.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Пекин ще похарчи $131 млрд. за въоръжаване
07.03.2014, 23:24

Китай увеличава драстично разходите си за отбрана. Но страната няма интерес да води войни, съобщиха агенциите.

Цифрите звучат стряскащо: разходите за отбрана през 2014 г. се увеличават с 12 на сто и ще надхвърлят 131 млрд. долара, обяви китайският премиер Ли Къцян пред делегатите на Националния народен конгрес. Западни наблюдатели окачествиха това изявление като обявяване на война на Япония, с която Китай е в териториален спор за островна група в Източнокитайско море. Припомняме, че преди известно време Япония също обяви, че ще увеличи значително военните си разходи. Страната планира да закупи нови подводници и самолети по технологията "Стелт", невидими за вражеските радари.

Наблюдатели обаче задават въпроси - "започва ли нова надпревара във въоръжаването между двете големи сили в Югоизточна Азия? Подготвя ли се Китай за въоръжен сблъсък"? Според коментатори китайците нямат интерес от започването на конфликт с непредвидим изход, който може да застраши стопанския растеж на страната. Само през миналата година Китай е продал на Япония стоки за 148 милиарда долара и е внесъл такива за почти 200 милиарда. Затова Китай предпочита да увеличава своята мощ чрез средствата на търговията, а не на войната. В същото време премиерът Ли Къцян отправи вербални нападки срещу Япония - той увери, че Китай няма да допусне промяна на статуквото от края на Втората световна война.

Бегъл поглед върху дългосрочните военни разходи на Китай показва, че не точно страхът от конфликт със съседа от Изток е причината за въоръжаването. Дванайсетте процента, с които Пекин увеличава разходите си за отбрана през тази година, на пръв поглед изглеждат внушителна цифра. Но в същото време през периода 2001 - 2013 година Китай е увеличил военните си разходи с над 200 процента. И за това си има причина: освен социалната система, инфраструктурата и финансите, Китай модернизира също и армията си. Този процес тепърва започва, показват абсолютните цифри: докато Китай влага по 100 милиарда долара годишно за отбрана, то за същата цел САЩ харчат 6 пъти повече.

http://www.duma.bg/

 
Обама иска $ 45,6 млрд. за разузнаването
07.03.2014, 23:20

Барак Обама Администрацията на президента на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса 45,6 милиарда долара за нуждите на разузнаването през следващата финансова година, която започва на 1 октомври, съобщи директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър.

Тази сума е част от федералния бюджет за финансовата 2015 година. За какви конкретно разузнавателни програми ще бъдат изразходвани тези средства, разбира се, не се посочва. Сегашното искане е с 5 на сто по-малко в сравнение с предишните. От ръководената от Клапър структура, която упражнява надзор върху дейността на всички 16 разузнавателни агенции, уточняват, че исканата сума не включва разходите за непредвидени операции в чужбина.

Тази седмица президентът Барак Обама представи проект на американския федерален бюджет за фискалната 2015 година в размер на 3,9 трилиона долара. Документът, изпратен от Белия дом до Конгреса, предвижда намаляване на бюджетния дефицит до 564 млрд. долара, или 3,1 на сто от БВП. През текущата финансова година, която приключва на 30 септември, този показател трябва да достигне 649 милиарда долара, или 3,7 на сто от БВП.

 
Хенри Кисинджър: Как ще завърши украинската кризa?
07.03.2014, 21:59

Хенри КисинджърВ публичните дискусии за Украйна се говори само за конфронтация. Но знаем ли накъде вървим? В живота си съм видял четири войни, започнати с голям ентусиазъм и обществена подкрепа, и за нито една от тях не знаехме как да я завършим, а от три в крайна сметка се оттеглихме едностранно. Тестът в политиката е как една война завършва, а не как започва.

Прекалено често украинският проблем се представя като премерване на силите: дали Украйна ще се присъедини към Изтока, или към Запада. Но за да оцелее и да преуспява, Украйна не трябва да бъде преден пост на никоя от двете страни срещу другата, а да функционира като мост между тях............Прочети още

 
Как са стреляли снайперистите на Майдана?
07.03.2014, 21:14

След шокиращото видео за снайперистите, които вероятно са били наети от лидери на Майдана, естонската полиция по сигурността е инициирала собствено разследване. То цели да установи как е изтекъл в интернет скандалният разговор между министъра на външните работи на Естония Урмас Пает и дипломат №1 на ЕС баронеса Катрин Аштън.

В клипчето двамата напрегнато обсъждат действията на снайперистите на Майдана и взривоопасната хипотеза те да са били наети от опозиционни лидери. Действията на снайперистите на Майдана са показани във видеото, което се разпространява в YouTube. То бе излъчено и от информационния руски тв канал „Вести” с пояснителни коментари, касаещи тактиката на снайперската война........Прочети още

 
Маневри на НАТО ще бъдат проведени в Норвегия
07.03.2014, 20:33

Военнослужещи на НАТО ще проведат учение в северната част на Норвегия, предаде Интерфакс.

Ще бъдат отработени задачи по отразяване на външно военно нахлуване при ниски температури, са заявили от военното командване на Норвегия.

Норвежките военни са отбелязали още, че провеждането на военните маневри с името „Студен отговор-2014” (Cold Response 2014) е планирано отдавна и по никакъв начин не е свързано със събитията в Украйна. Очаква се броят на задействаните военнослужещи да бъде около 16000 военнослужещи..

 
Приключи курс за маханик-водачи в ЦПС – Сливен
07.03.2014, 20:08

На 07.03.2014 г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) седем военнослужещи от Сухопътните войски приключиха обучението си по „Специална военна подготовка” за придобиване на военно-отчетна специалност и квалификация за механик водачи. Те са от формирования в Карлово, Казанлък и Ямбол. Според подполковник Белчев – командир на Център за подготовка на механик-водачи на бойни бронирани машини от състава на ЦПС, седемте военнослужещи са едни от най-добре представилите се обучаеми до този момент.

По време на заключителните изпити те бяха оценявани от комисия под председателството на подполковник Динко Динев от отдел „Логистика” в командването на Сухопътните войски.

http://landforce.mod.bg/

 
Открит летателен ден в Граф Игнатиево
07.03.2014, 19:40

МиГ-29Авиобаза Граф Игнатиево отваря врати на 17 март 2014 г. от 09,30 часа по повод 63 години от своето създаване и 10 години от членството на България в НАТО. Това съобщиха от авиобазата.

За авиационното формирование членството ни в Северноатлантическия пакт е свързано с изпълнение на мисията „ер полисинг” в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Събитието ще започне в 10,00 часа с официална церемония, след която посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на действията на дежурните екипажи по залавянето на „самолет-нарушител”, принуждаването му за кацане на летище Граф Игнатиево и залавяне на екипажа.

Авиационен поздрав ще бъде прелитането на самолети L-39ZA и Pilatus PC-9M от Учебната авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия и на тройка щурмови самолети Су-25К от Базата за предно разполагане – Безмер.

След летателната програма приятелите на авиацията ще могат да разгледат изтребители МиГ-21 и МиГ-29 и влязат в техните кабини и да се запознаят отблизо с изложената авиационна и специална техника и оборудване.

Военното летище до село Граф Игнатиево съществува от 1940 г. На 17 март 1951 г.  на територията на летището е сформиран 19-и изтребителен авиационен полк (иап) - първообраз на 3-та изтребителна авиационна база (иаб). От 29 март 2004 година, екипажи на изтребители МиГ-21 и МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево носят без прекъсване дежурството по „ер полисинг”.

http://aeropress-bg.com/

 
Кога ще се изплащат допълнителните възнаграждения за класна специалност?
07.03.2014, 17:30

Изпълнявали се актуализираната от началото на февруари т.г. на Наредба № Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, е въпрос на наши читатели. По този повод потърсихме отговор от Министерството на отбраната.

С влизане в сила от 04.02.2014 г. на допълнението на Наредба Н-15/2010 г. за  допълнително възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители, се посочва в информацията, която получихме, се даде възможност да се получава допълнително месечно възнаграждение за присвоена/потвърдена класна специалност от военнослужещите и цивилните служители, които в изпълнение на функционалните си задължения участват непосредствено в експлоатацията и поддръжката на въоръжение, техника, боеприпаси, комуникационни, информационни и навигационни системи и свързаните с тях технически средства или осъществяват пряк контрол по изпълнението на посочените дейности. Възнагражденията са в размери: за майстор – 40 лв.; за първи клас – 30 лв.; за втори клас – 20 лв.

Към момента тези средства се получават от летателния състав, а за останалите лица от ВВС и другите видове въоръжени сили изплащането ще започне три месеца след влизане в сила на наредбата предвид необходимостта от разработване на изисквания за потвърждаване/ присвояване на класна специалност.

Допълнителното възнаграждение за класна специалност на военнослужещите и цивилните служители се изплаща, считано от датата на заповедта за присвояване/потвърждаване на съответната класна специалност.

На военнослужещите и цивилни служители с присвоена/потвърдена повече от една класна специалност се изплаща допълнително месечно възнаграждение само за една от притежаваните класни специалности, което е по-благоприятно за тях.

Самото влизане в сила на наредбата няма да доведе до автоматично изплащане на парите, се посочва в информацията, защото има ред, по който трябва да се придобият тези класни специалности по присвояване или потвърждаване. Това ще става със заповед на постоянния секретар за служителите от МО, съответния ръководител на структура за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и началника на отбраната за военнослужещите и цивилните от Българската армия.

За да бъдат издадени тези заповеди, в тримесечен срок от влизането в сила на наредбата, споменатите длъжностни лица трябва да представят на министъра на отбраната изисквания за придобиване на класна специалност. Едва след това всеки, който придобие със заповед специалност, ще има право да започне да получава допълнителните възнаграждения. Ако някой до момента е имал класна специалност, няма да може веднага да получава допълнителни възнаграждения, а първо трябва да се класифицира по новите изисквания, се уточнява в информацията.

Вече се изплащат допълнителните възнаграждения за работа в полеви условия, считано от датата влизане на Наредбата в сила.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Индийският договор за Rafale бавно започва да придобива форма
07.03.2014, 15:48

RafaleИнформацията е разпространена от мнозина френски национални медии, както и на сайта на радио Europe 1. Французите и индийците ще могат да постигнат споразумение за предварителния календар за бъдещ договор за Rafale за Индия. Освен производството по лиценз в завода на HAL (Hindustan Aircraft Limited) на 108 от 126-те изтребителя Rafale, които Dassault трябва да достави на Индия в рамките на конкурса MMRCA. Листата на индийските подизпълнители, които ще участват в производството по лиценз, изглежда вече е представена на Франция.

Продажбата на Rafale за Индия често е отлагана и този факт превръща самолета в посмешище за част от общоинформационните френски медии, често поради огромното си невежество в областта на авиацията и свързаните с нея въпроси.

В много специализирани авиационни сайтове доста подробно разясниха фактите, а невежо изработените публикации във френските общоинформационни медии разпалиха недоволството в общността на авиофеновете франкофони. Оказва се твърде вероятно, че договорът ще бъде подписан в периода от май 2014 г. до май 2015 г. Без съмнение този нов срок за подписване за някои би могла да изглежда далечен, но за хората от Dassault това най-накрая ще бъде дългоочаквано “изпускане на парата”. Акционерите също ще въздъхнат с облекчение. Трябва да се подчертае също така, че името Dassault все по-често започна да фигурира в политико-юридическите рубрики, отколкото в рубриките за технологии и за отбрана на световните медии, което поражда и някои гневни коментари, особено в онези, които поддържат последният голям френски авиоконструктор и авиопроизводител, запазил своята независимост и останал извън всякакви глобалистични европейски и международни обединения и консорциуми.

сп.Криле, Максим Генов

 
Информация за началната военна подготовка търсете в структурите на военното окръжие
07.03.2014, 15:40

Българските граждани могат да се регистрират като желаещи да преминат курс за начална подготовка в териториалните структури на Централно военно окръжие (Областните военни отдели – във всеки областен град и офисите за водене на военният отчет – във всяка община). След обявяване от министъра на отбраната на курсове за начална военна подготовка те ще бъдат своевременно информирани от нашите служители и ще им бъде разяснен реда за подаване на документите.

Това ни информираха от Централното военно окръжие. Поводът бе запитване до редакцията на Отбрана.com от Веселина Маринова от Варна: „Здравейте , искам да попитам къде мога да се запиша да изкарам курс за начална военна подготовка в гр. Варна? Колко струва курса? Мога ли да се запиша лятото и кога трябва да си поддам документите? Също така, какви документи ще ми трябват да се запиша?

В чл. 59 на Закона за резерва на въоръжените сили на Р. България и от чл. 44 до чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за въоръжените сили на Р. България, се посочва още в отговора от Централното военно окръжие, е регламентиран редът и изискванията за преминаване на курс за начална военна подготовка.

Курсовете по начална военна подготовка са с продължителност до 90 учебни часа като финансовото осигуряване на курса е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната. Успешно завършилите курса полагат военна клетва и им се присвоява военно звание, уточняват още от Централното военно окръжие.

http://www.otbrana.com/

 
Ситуацията в Украйна не налага специални разпореждания към Българската армия
07.03.2014, 15:33

Анхел Найденов

 

 

 

Интервю с Ангел Найденов, министър на отбраната

 
През 2013 година Азербайджан е експортирал военна продукция за 123 милиона долара
07.03.2014, 15:22

През 2013 година Азербайджан е експортирал военна продукция за 96 милиона маната (123 млн долара), което е 5,4 пъти повече от 2012 година, съобщава АПА позовавайки се на отчет на правителството на страната за 2013 г.

Според информация на агенцията, в момента ВПК на Азербайджан произвежда над 900 наименования на продукция с военно назначение.

 
Корупцията пречи на модернизирането на индийската армия
07.03.2014, 14:46

МиГ-21Корупцията, станала една от главните теми на сегашната избирателна кампания в Индия, изпъкна ярко във военнопромишления комплекс на страната.

Индийският оръжеен пазар остава най-перспективен в света – миналата година отбранителният бюджет на страната достигна сумата $40 милиарда. Корупционната тенденция се прояви и в набиращия обороти скандал, в центъра на който се оказа британската компания „Ролс-Ройс”. Световно прочутата компания се подозира в подкуп на сума $80 милиона на сътрудници на „Хиндустан Еърнотикс” при сключването през 2011 година на контракт за закупуване от Индия на авиационни двигатели на сума $1,2 милиарда.

Неприличната история с „Ролс-Ройс” попълни дългия списък от скандали в Индия с участието на известни западни производители на военна техника и оборудване. През януари 2014 министерството на отбраната на Индия потвърди информацията за анулиране на контракта на стойност $750 милиона за закупуване на 12 хеликоптера за VIP-персони производство „Агуста/Уестлънд”.

Потвърждение на това, че корупцията е поразила висшия ешелон на индийския военнопромишлен комплекс, станаха обиските при бившия главнокомандващ Военновъздушните сили на страната Шаша Тяга и още 12 бивши високопоставени чиновници и военни. След това на подозираните са им предявени официални обвинения.

Преди две години в индийските медии попадна едно скандално писмо на главнокомандващия сухопътните войски генерал-лейтенант В.К.Сингх до премиера Манмохан Сингх, предизвикало ефект на бомба. От писмото следваше, че въпреки заеманото от Индия първо място в света по внос на оръжия, обзавеждането на армията е в катастрофално състояние. Това се отнася преди всичко до танковите войски и противовъздушна отбрана.

Междувременно, същият В.К.Сингх направи още едно сензационно признание в интервю за вестник „Хинду”, че са му предлагали рушвет от $3 милиона за одобряване на покупката на партида камиони на чешкия производител Tatra. Тази компания е собственост на индийския бизнесмен Рави Риши.

След признанията на генерал Сингх, министерството на отбраната обяви война на корупцията в сферата на отбранителните контракти. В ”черния списък” бяха включени две индийски и четири чуждестранни компании, на които се забранява да работят на индийския пазар в течение на 10 години. „Ако открием, че с един или друг контракт нещо не е на ред, ще го анулираме на който и да е етап” – предупреди тогава министърът на отбраната Ентъни.

Но историята с „Ролс-Ройс” свидетелства, че ще е тежко да се пребори мащабната корупция във военнопромишления комплекс, преди всичко защото корените на корупцията остават непокътнати. Многобройните скандали подлагат на съмнение използвания в Индия механизъм на тендери за сключване на сделки във военнотехническата сфера. Непрозрачността и корупцията на оръжейните сделки стават все по-очевидни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Оланд: контрактът за доставка на Русия на „Мистрал” остава в сила
07.03.2014, 14:32

MistralФранция ще продължи да изпълнява условията на контракта за доставка на ВМФ на Русия на десантни хеликоптероносачни кораби-докове от типа „Мистрал”, съобщи на журналисти президентът на Франция Франсоа Оланд.

Той също отбелязал, че Франция има намерение да продължи диалога с Русия.

По-рано министрите на външните работи на ЕС са обсъдили списък от санкции, които мога да бъдат въведени против Русия във връзка със ситуацията в Крим.

Руската държавна компания „Рособоронекспорт” и френската компания DCNS подписаха контракт за строителството на два „Мистрал” през юни 2011 година. Още два кораба ще бъдат построени по лиценз в Балтийската корабостроителница. Първият кораб „Владивосток”, с който в момента се провеждат заводски изпитания във Франция - (видео), може да влезе в състава на Тихоокеанския флот на Русия още тази година.

 
50 години от първия полет на МиГ-25
07.03.2014, 09:58

МиГ-25На днешната дата се навършва половин век от първия полет на МиГ-25. Прототипът на разузнавателната версия МиГ-25Р, по това време означен, като Е-155Р-1 прави първия си полет на 6 март 1964 г.

Партийно-правителственото решение за създаването на МиГ-25 е взето през февруари 1961 г., а на 10 март заповедта е дадена на ОКБ-155. Първоначално проектът се ръководи от Михаил Гуревич, а след това от Николай Матюк. Проектът предвижда създаването на три самолета на една и съща база – прехващач (Е-155П), разузнавач (Е-155Р) и носител на балистични ракети с въздушен старт (Е-155Н). Последният проект в последствие е изоставен.

Първи полита разузнавателния вариант. Първият прототип носи борден номер 1155 и прави дебютен полет в Жуковски на 6 март 1964 г. В кабината е прочутият летец-изпитател Александър Федотов. На 9 септември 1964 г. полита и прототипа на изтребителя-прехващач. В кабината е Петър Остепенко.

МиГ-25 се развива в двете си основни роли, изтребител и разузнавач. Серийното производство върви от 1969 до 1985 г., като са построени 1190 машини. – Още за МиГ-25

http://aeropress-bg.com/

 
Авиобазата на САЩ от Киргизстан е прехвърлена в Румъния
07.03.2014, 09:50

Военните функции, които по-рано изпълняваше Центърът за транзитни превози (ЦТП) на Пентагона на летището „Манас” в столицата на Киргизстан, Бишкек, вече са поети от Транзитният център на румънското летище „Михаил Когелничану” в Констанца, съобщи на медиите представител на отдела за връзки с обществеността на ЦТП „Манас”

Вчера началникът на авиобазата на САЩ в Киргизстан е обявил за приключване на всички нейни мисии в страната. Той напомнил, че базата е осигурявала дозареждане на самолети във въздуха, прехвърляне на товари и военнослужещи, а също е изпълнявала задачи, свързани с осигуряване на безопасността и хуманитарни мисии.

 
Започват изпитанията на следващото поколение американски самолетоносачи
07.03.2014, 09:14

Gerald R. Ford Най-новият самолетоносач на военноморските сили на САЩ навлиза в двугодишна фаза на тежки изпитания, пише Live Science. Масивният плавателен съд е оборудван с най-модерните радарни технологии и високотехнологични системи за разполагане на безпилотни самолети, който ще излитат от палубата му.

USS Gerald R. Ford CVN-78 ще бъде първият самолетоносач от следващо поколение, клас Ford. Обновяване на този вид военни плавателни съдове не е правено от края на 60-те години. Планира се новият кораб да влезе на въоръжение през 2016 година, но преди това създателите му педантично ще тестват системите му. Строителството му започна на 13 ноември 2009 г., а на 9 ноември 2013 година бе спуснат на вода.

Исполинът тежи почти 100 000 тона и ще побира до 4 600 души екипаж и 75 самолета. Той е създаден, за да замести самолетоносачите от клас Nimitz, като има по-голяма площадка за излитане и три елеватора за самолети. Задвижваните с пара системи са заместени с по-ефективно електрическо захранване.

Някои американски законодатели и представители на индустрията критикуват самолетоносача Ford и то най-вече заради цената му от 12.8 милиарда долара. Корабите от клас Ford се очаква да отворят врата към нова ера за американската морска сила и са проектирани да функционират 50 години. Вече е започнало изграждането на следващия самолетоносач за флота на САЩ, който ще се казва John F. Kennedy. - Още за USS CVN-78.

http://www.focus-news.net/

 

 
Започна серийното производство на AH-64E
06.03.2014, 22:46

AH-64EBoeing започва пълномащабното серийно производство на щурмовия вертолет AH-64E. Това става след като Пентагона подписа договор за това с производителя.

В рамките на договора на стойност $1,16 млн. трябва да се произведат 10 нови AH-64E, а 72 съществуващи AH-64D да се престроят до стандарта Е. В допълнение на това Boeing ще достави ново тренировъчно оборудване, резервни части, логистика и обучение.

Договорът трябва да бъде изпълнен до края на юни 2016 г.

Американската армия съобщи през ноември 2013 г., че първата част въоръжена с AH-64E е достигнала начално ниво на бойна готовност.

AH-64E е развитие на модела D, като при него има композитни лопати на носещия винт, подобрени двигатели и трансмисия, като тези промени целят да подобрят летателните характеристики на вертолета.

http://aeropress-bg.com/

 
Сингапур избра нов танкер
06.03.2014, 22:41

A330MRTTСингапур ще купи многоцелеви танкери A330 MRTT. Решението на островния град-държава бе обявено днес от тамошния министъра на отбраната.

За сега не се съобщава колко A330 MRTT ще купи страната, но на база на по-ранни съобщения може да се съди, че става въпрос за шест машини. Конфигурацията вероятно ще е сходна с тази на австралийските A330 MRTT – с една телескопична щанга под фюзелажа и две точки по системата „щланг-конус” на крилото.

Сингапур ще замени сега използваните четири цистерни KC-135R, които са произвеждани между 1960 и 1964 г.

A330 MRTT се базират на пътническия лайнер A330-200, като освен за дозареждане във въздух може да превозва и до 300 пасажери. Машината се експлоатира от ВВС на Великобритания, Австралия, Саудитска арабия и Обединените Арабски Емирства.

http://aeropress-bg.com/

 
Военноморските сили на Украйна отмениха руско-украинските морски учения „Фарватер на мира - 2014”
06.03.2014, 22:00

Ежегодните съвместни учения на Черноморския флот на Русия и Военноморските сили на Украйна „Фарватер на мира” няма да се състоят, съобщиха днес от щаба на украинските ВМС.

„Щабът на Военноморските сили няма никакви възможности и желание за участие в тях. Очевидно е, че този съвместен проект вече няма бъдеще”, - каза представител на командването на украинския флот.

Руско-украинските учения „Фарватер на мира” се проведоха за първи път през 1997 година. След това, мероприятието се провеждаше веднъж на всеки две години (1999, 2001, 2003 г.). От 2011 г. насам ученията се провеждаха ежегодно.

Под голям въпрос остава и участието на ВМС на Украйна в пролетната активация на Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие „Блексифор”, планирана за месец април.

 

Снимки на катастрофиралия на 4 март 2014 година китайски ударен вертолет WZ-10

 
ВМС на САЩ пенсионират фрегатите клас Oliver Hazard Peri
06.03.2014, 21:10

USS McClusky (FFG-41)Бюджетът за фискалната 2015 г. на ВМС на САЩ предвижда ускорено снемане от въоръжение на 10-те ракетните фрегати от този тип, като 7 от тях са последните кораби в Резервния флот на САЩ (Naval Reserve Force). Първоначалните планове бяха 4 от тях да бъдат пенсионирани през 2015 г. и 3 през 2019 г. Промяната е с цел „да се продължат операциите с добре тренирани и въоръжени сили в среда на приоритизация при ограничен бюджет”.

С това фрегатите няма да изчезнат от флота на САЩ, защото в същия бюджет бе решено серията от корабите за крайбрежната зона (LCS - Littoral Combat Ships) да бъде от 32, а не от 52 като бе планирано отначало и вместо съкратените единици да се разработи проект за нов надводен боен кораб с размера на фрегата.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
САЩ пращат F-16 в Полша
06.03.2014, 20:48

F-16САЩ ще изпратят 12 многоцелеви изтребителя F-16 в Полша за двустранно учение, което е свързано с течащата криза в Украйна. Това е съобщил полския военен министър Томаш Симоняк.

12-те изтребителя ще бъдат базирани в полската авиобаза Ласк, която се намира в централната част на страната и която подслонява част от полските F-16C/D. Машините ще се пребазират през следващите седмици.

Не е ясно от къде ще дойдат американските F-16, но се предполага, че ще са от някоя от ескадрилите въоръжени с типа и разположение в Авиано или Шпангдалем.

Вчера САЩ обявиха, че усилват групата си, която носи дежурство по „ер полисинг” над Балтика. Там в момента се намират четири F-15C от Лейкънхийд, като се очаква пристигането на още шест самолета.

http://aeropress-bg.com/

 
Израел ще модернизира транспортните Hercules
06.03.2014, 20:34

C-130E/HВоенновъздушните сили на Израел са сключили с израелската компания Elbit Systems договор за модернизация на военнотранспортните самолети C-130H, съобщава Jane's.

Сумата по сделката е 15 милиона долара. Планираната модернизация на транспортниците ще засегне основно пилотската кабина. Работите ще завършат в близките две години.

В рамките на контракта Elbit Systems ще направят изцяло «стъклени» кабините на пилотите на C-130H, а също ще установят на самолетите усъвършенствани радиолокационни станции и колиматорни индикатори. Благодарение на тази модернизация израелските Hercules ще бъдат приведени в съответствие с последните стандарти на организация на въздушното движение CNS/ATM и ще могат да изпълняват полети в единното въздушно пространство наравно с гражданските самолети. колко именно военнотранспортни самолети  C-130H Hercules трябва да преминат модернизация не се уточнява. В момента на въоръжение в страната стоят 12 военнотранспортни самолета C-130E/H.

Освен това ВВС на Израел трябва да получат девет нови транспортни C-130J Super Hercules. Един такъв самолет бе предаден през юни 2013 г., а през тази година трябва да бъде приет на въоръжение.

http://www.duma.bg/

 
Латвия ще изкупува от Великобритания верижни бронемашини
06.03.2014, 20:23

Warthog ATVМинистърът на отбраната на Латвия Раймонд Вейонис е подписал със своя британски колега Филип Хамънд съглашение за намерения, в рамките на което латвийското военно ведомство да купи от състава на въоръжените сили на Великобритания 120 верижни бронирани машини.

Както съобщава Defense News, за купуването на бронетехниката е планирано да се похарчат около 70 милиона евро. Очаква се договорът за доставката на Латвия на бронираните машини да бъде подписан през май т.г. Каква именно техника ще бъде доставена на Латвия не се уточнява. Предварително тя ще премине през ремонт и незначителна модернизация във Великобритания. Закупуването на верижна бронетехника ще се осъществи в рамките на мащабна програма по обновяването на техническия парк на въоръжените сили на Латвия. Както уточнява UPI, част от средствата за  купуването на британската техника вече е отделена от държавния бюджет. Финансирането на покупката е планирано да се осъществява през 2015-2016 г.

http://www.duma.bg/

 
Египет и Йордания продължават срока на служба на ЗРК HAWK
06.03.2014, 20:11

MIM-23 HAWKВоенните ведомства на Йордания и Египет са взели решение за про-дължаване на срока на служба на зенитните ракетни комплекси MIM-23 HAWK, съобщава Jane's.

Двете държави са поръчали на САЩ доставка на двигатели за зенитните ракети на тези комплекси за общата сума от $12,6 млн. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона вече е уведомило Конгреса на САЩ за възможната доставка на двигателите. Съгласно изпратената в САЩ поръчка, министерството на отбраната на Египет трябва да получи 186 силови установки за ракети от комплексите HAWK.

На свой ред Йордания, в чието въоръжение MIM-23 са единствените немобилни зенитни комплекси, разчита да получи 114 нови силови установки за ракетите HAWK. Ако сделката бъде утвърдена от Конгреса на САЩ, с доставката на двигателите ще се заеме американската компания Aerojet Rocketdyne. Зенитните ракетни комплекси MIM-23 със среден радиус на действие се произвеждат от 1959 г. от американската компания Raytheon. Те са снабдени с управляеми ракети с дължина около пет метра и стартова маса 638 килограма. Масата на бойната част на ракетата е 75 килограма. HAWK са предназначени за поразяване на въздушни цели на далечина от 1,5 до 35 километра и височина от 60 до 18 000 метра.

http://www.duma.bg/

 
Русия ще похарчи за въздушно-космическата отбрана два трилиона рубли
06.03.2014, 20:03

До 2020 г. министерството на отбраната на Русия ще получи два трилиона рубли за закупуване на въоръжения и военна техника за Войските от въздушно-космическата отбрана. Това, съгласно съобщение на военното ведомство, е заявил заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов. Както уточнява РИА „Новости”, цитирайки пресслужбата на Министерството на отбраната, става дума за средства, отделени в рамките на държавната програма за въоръжения. В средата на 2013 г. бе съобщено, че за развитието на Войските за въздушно-космическа отбрана до 2020 г. се планира да се похарчат около 3,4 трилиона рубли. С какво се обяснява разликата  в заявените суми за финансиране засега е неизвестно. Вероятно освен средствата, определени в държавната програма за въоръжения на Русия, ще бъде предоставено и финансиране за реализирането на несвързани непосредствено със закупуването на въоръжения проекти.

Войските за въздушно-космическа отбрана бяха сформирани в Русия с указ на президента от 1 декември 2011 г. и отговорят за обезпечаването на безопасността на страната от въздушни и космически заплахи. До 2020 г. за тях е планирано да се доставят няколко нови типа военна техника, включително зенитните ракетни системи С-500, модернизирани елементи от системата за противоракетна отбрана А-135 и нови радиолокационни станции за системите за предупреждение от ракетни нападения.

 
Американски военнослужещи посетиха формированието в Свобода
06.03.2014, 19:59

Във военно формирование 24620 – Свобода, се проведе работно посещение на американски военнослужещи от Европейското командване на САЩ в изпълнение на „Плана за съвместна българско – американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2014 г.”, съобщават от КСВ.

На брифинга началникът на щаба майор Георгиев запозна контактната група със задачите, мисията и оперативните възможности на военното формирование, както и с целите, които се изпълняват. Участниците в брифинга обсъдиха въпроси от взаимен интерес.

http://www.otbrana.com/

 
Успешно изпитание на противотанковата ракета „Мъзрак-У“
06.03.2014, 13:17

На 28 феруари се проведоха първите изпитания на създадената от турската оръжейна компания Рокетсан противотанкова ракета „Мъзрак-У“ (Mizrak-U), които протекоха с пълен успех. - (видео)

Фирмата разработи противотанковите ракети с цел да бъдат използвани основно от вертолетите АТАК.

Ракетата „Мъзрак-У“ е с максимален обсег на действие до 8 километра и е снабдена с комулативна бойна глава, която е способна да поразява броните на всички съвременни тежки танкове.

Изпитанията са проведени от вертолет Супер Кобра, като поразените цели са били на разстояние 3500 метра.

Серийното производство на ракетата ще започне през 2015 година.

 
Военнотехническото сътрудничество с Украйна: с кого да се сключват контрактите
06.03.2014, 12:42

проект 958 „Бизон” На 1 март украинската корабостроителница „Море” изпрати за Китай десантния кораб проект 958 „Бизон” (украинска версия на проект 12322 „Зубр”). Това беше направено спешно от пристанище Феодосия в Крим.

Съобщението не е потвърдено официално – вероятно поради сложната обстановка там. Контрактът с Китай предвижда строителство в Украйна на 2 кораба, първият от които беше предаден на китайската страна през май 2013 година. Днес украинските предприятия, свързани с оръжейния износ, са в тежко положение. Идването в Киев на нова власт, която не може да се признае за легитимна, едва ли ще ускори военнотехническото сътрудничество, по-скоро ще го спира. Ръководството на компания „Укрспецекспорт” вече бе сменяно през 2011-2012 година и не се изключва, че сега в него ще бъдат включени нови хора, подбрани по принципа на лоялност, казва директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов:

   - Без съмнение, ще има смяна на ръководството на предприятията за военнотехническото сътрудничество на Украйна, защото това е един от малкото отрасли, които носят на украинската хазна реални пари. Още повече, че предишното ръководство беше назначено изцяло от президента Виктор Янукович. Вторият момент е, че успехите на Украйна в сферата на военнотехническото сътрудничество не са чак пък толкова големи. Пълен успех донесе само продажбата на танкове „Оплот” на Тайланд.

Китай също е готов да купува различна техника в Украйна, но изпълнението на контрактите предизвиква сериозни въпроси. Най-динамично развиващ се сегмент на военнотехническото сътрудничество между двете страни е морската техника. Износът й обаче за Китай е незначителен. Освен това, Китай настоява традиционно на получаването на високи технологии, но точно това китайците едва ли ще получат от Украйна.

Днес сериозна пречка в развитието на военнотехническото сътрудничество на Украйна с партньори е нестабилното политическо положение. Не е ясно, кой ще го реализира, защото най-големите контракти се сключват на междуправителствено равнище. Но с кое правителството ще има работа Китай? Легитимността на днешния кабинет в Киев предизвиква доста големи съмнения.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първи полет на новия перспективен патрулен самолет на Boeing
06.03.2014, 12:32

 Прототип MSA Фото: BoeingНа 28 февруари 2014 г. е извършен първия полет на перспективния американски патрулен самолет на Boeing, разработван на база технологиите, използвани в P-8A Poseidon. Първият полет е продължил шест часа и е определен като успешен, се казва в съобщение на концерна.

По данни на Boeing в близките два месеца ще се изпълнят още два изпитателни полета на самолета, създаден на базата на Bombardier Challenger 604. След завършването им самолетът щ бъде предоставен на завода на Boeing в Сиатъл, където на него ще бъде монтирана разузнавателна и друга апаратура за наблюдение, включително многорежимна РЛС с АФАР,електро-оптическо и инфрачервено оборудване и система за РЕБ.

Разработването на новия патрулен самолет се води в рамките на проекта MSA (Maritime Surveillance Aircraft). Според Boeing той ще стане по-евтина алтернатива на патрулния самолет Poseidon. За изпитанията се използва преоборудван пътнически самолет Challenger 604, но на потенциалните купувачи патрулният самолет ще е на базата на Challenger 605 със ‘стъклена’ кабина и нова авионика.

Перспективният патрулен самолет ще бъде само за експорт, като продажбите на MSA ще започнат през 2015 г. За сега няма информация колко голяма ще е пазарната ниша на MSA.

http://www.pan.bg/

 
Руският флот е потопил стари кораби, за да ограничи достъпа на украинския флот до открити води
06.03.2014, 10:43

Руските военни са потопили големия десантен корабът проект 1134Б „Очаков” 707 и спасителния буксир "Шахтер" на входа на залива Донузлав през нощта срещу четвъртък, което е направило достъпа на флота на украинските ВМС до открити води невъзможен, предаде УНИАН.

Около 23.30 през нощта кораби на ЧФ на Русия са напуснали базата си и са се отправили в неизвестна посока, след което руските военни са изтеглили на буксир до входа на Донузлав кораба „Очаков” и са започнали да го потапят. - (видео)

При тези обстоятелства излизането от залива Донузлав е напълно невъзможно, а изваждането на потъналия кораб ще отнеме много време и средства.

Все още няма коментар по въпроса от военното ведомство на Русия.

Големия десантен кораб „Очаков” е спуснат на вода през 1971 г., като е влизал в състава на Черноморския флот на СССР, а по-късно и на Русия През 2011 година корабът е снет от въоръжение, бракуван и подготвен за предаване за скрап.

Буксирния кораб "Щахтер" е в състава на ЧФ на Русия от 1985 г.

 
"Владивосток" излезе в открито море
06.03.2014, 10:27

MistralВчера, 5 март 2014 година, в Сен Назер се състоя първото излизане в открито море за провеждане на заводски изпитания на построения във френската корабостроителница STX France за ВМФ на Русия десантно-вертолетния кораб-док "Владивосток" – първият от двата поръчани с контракт от 2011 година кораби тип Mistral. - (видео)

 
"Вашингтон пост": Жалко за Украйна, но това е сделка, която светът може да приеме
06.03.2014, 09:50

Нека бъдем реалисти. Едно нещо е да казваш, че завземането на Кримския полуостров от Русия “не може да бъде толерирано”, както провъзгласяват мнозина капацитети по външна политика. Съвсем друго е да направиш нещо по въпроса.

Само на мен ли ми се струва или наистина изказванията за кризата в Украйна звучат така, сякаш във Вашингтон всички страдат от амнезия. Явно се предполага, че трябва да сме шокирани - подчертавам “шокирани” - от това, че голяма военна сила си измисля претекст, за да нахлуе в по-малка и по-слаба държава. Съжалявам, но всички ли са забравили злополучните събития в Ирак от преди няколко години?

Честно казано, аз симпатизирам на легитимното украинско правителство, а не на неоимпериалистическия режим в Русия. Но ако трябва да сме откровени, Съединените щати не са в много силна позиция да настояват за пълно зачитане на териториалната цялост на суверенни държави.

Преди Ирак бяха Афганистан, войната в Персийския залив, Панама, Гренада. А дори сега, когато осъждаме Москва за нейната възмутителна агресия, ние запазваме правото си да изстрелваме смъртоносни ракети в Пакистан, Йемен, Сомалия и къде ли още не.

Нито един от тези примери не дава право на руския президент Владимир Путин да откъсва Крим от останалата част на Украйна и на практика да присъединява историческия полуостров към руската империя. Но е трудно възраженията на САЩ да бъдат обосновани на принципно ниво, даже ако твърдението на Путин, че в Крим са били заплашени руски граждани, се окаже също толкова кухо, колкото твърдението на правителството на Буш, че Саддам Хюсеин имал оръжия за масово унищожение.

Правителството на Обама ясно заявява, че осъжда операцията на Путин. Критиците, които хвърлят вината за руските действия върху “слабата” или “некадърна” външна политика на САЩ, са или циници, или хора, които не разбират нищо.

Безсмислено е да дрънкаш оръжия, ако целият свят знае, че нямаш намерение да ги използваш. Липсва убедителна военна заплаха от страна на САЩ, която евентуално би могла да накара Путин да се откаже от Крим, в случай че той не иска да го направи. Русия е доста по-слаба, отколкото беше по съветско време, но продължава да е свръхсила, чийто ядрен арсенал е заплаха за съществуването на който и да е противник. Има доста малко държави, които не могат да бъдат принудени да се подчинят, да кажем, при внезапната поява на американски самолетоносач и придружаващите го кораби. Русия е една от тях.

Ако целта е Русия да бъде убедена да върне Крим, което може да стане, а може и да не стане, първата необходима стъпка е да се направи опит да се разбере най-напред защо Путин е заграбил района.

Когато Украйна възникна като суверенна държава след разпадането на Съветския съюз, беше постигната договореност руският военноморски флот да запази базите си на Кримския полуостров. След като революция на “народната власт” свали проруския украински президент Виктор Янукович миналия месец, вероятно беше неизбежно Путин да сметне, че статутът на тези бази е ако не застрашен, то поне поставен под въпрос.

Новото правителство в Киев би могло да предложи формални гаранции за военноморската база в Севастопол. В по-широк план обаче Путин може да е решил, че да се позволи на Украйна да се откъсне от орбитата на Москва вече е прекалено. Завземането на Крим е нещо повече от осигуряване на незамръзващо пристанище за руските кораби. То означава заплаха за по-нататъшни териториални нахлувания, освен ако новото правителство в Киев не стане по-услужливо към своя могъщ съсед.

Това не е честно към Украйна. Но не смятам, че помага на украинците да се преструват, че има начин Путин да бъде накаран да предаде Крим, ако той иска да го задържи.

Въпросът е дали има някакъв начин да се повлияе върху преценката на Путин за ползите и вредите. Руският лидер няма защо да се страхува от Съвета за сигурност на ООН, тъй като Русия може да наложи вето върху всяко предложено действие. Изключването на Русия от групата на осемте водещи индустриализирани държави би било удар за престижа на Москва, но едва ли особено би притеснило Путин.

По-лесно е да отправиш заплаха за икономически санкции, отколкото да я изпълниш. Европейският съюз зависи от Русия за голяма част от своя природен газ - факт, който дава на Путин значителни възможности за влияние. В по-широк смисъл Европа няма никакво желание да подновява Студената война. Путин знае това.

Ако Путин наистина е загубил представа за реалността, както твърдят, че била предположила германската канцлерка Ангела Меркел в разговор с президента Обама, тогава всички залози отпадат. Но ако е разумен, Путин ще предложи решение: Русия получава цялостен или частичен контрол върху Крим. Украйна и другите бивши съветски републики не забравят, че Москва ги наблюдава, а всички ние се успокояваме.

Жалко за Украйна, но реалистично погледнато, това може да е сделка, която светът да реши да приеме.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 
Ще си тръгне ли Русия от Крим?
06.03.2014, 09:40

Русия едва ли ще изтегли военните си сили от Кримския полуостров в Украйна, смятат анализатори и бивши служители от администрацията на президента Обама. Това принуждава САЩ и Европа да предприемат по-ограничена стратегия в опитите си да попречат на президента Владимир Путин да настъпи и на други места в бившата съветска република.

Това е обезпокоителен сценарий за президента Барак Обама, който е под натиск да покаже, че разполага със средства за въздействие върху Путин в задълбочаващия се конфликт между Изтока и Запада.

Заплахата от икономически санкции, наред с поредица умерени мерки, включващи прекратяване на търговски преговори с Москва и замразяване на плановете за посещение на международна среща в Русия, засега не помогнаха особено да се убеди руският лидер да оттегли силите си от Крим.

“Не съм оптимист, че ще си тръгнат”, каза Майкъл Макфол, който само до миналата седмица бе посланикът на Обама в Русия. Макфол заяви в интервю за Ем Ес Ен Би Си, че изразява лично мнение и не говори от името на администрацията.......Прочети още

 
Въздушен удар на НАТО уби афганистански войници
06.03.2014, 09:19

Официален представител на местната власт обяви, че рано тази сутрин при въздушен удар на НАТО в централната афганистанска провинция Логар са убити 5 войници от афганистанската армия и 17 са ранени, предаде АП.

Източникът обяви, че атаката е извършена в 2 часа в четвъртък. По думите му представители на правителство провеждат среща, за да приемат решение по проблема и допълнително разследване на инцидента.

Няма коментар от страна на Алианса.

Ако се потвърди, че въздушен удар на НАТО е убил афганистански войници, много вероятно е президентът на Афганистан Хамид Карзай отново да проведе словесна атака срещу САЩ и НАТО в страната. Президентът критикува убийството на цивилни от международните сили.

http://news.ibox.bg/

 
69 години от Дравската епопея на Първа българска армия
06.03.2014, 08:56

Изминаха 69 години от Дравската отбранителна операция  на Първа българска армия. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия,  проведена  през  периода от 6 до 21 март 1945г.

Пред Първа българска армия е поставена задача от командването на Трети Украински фронт да отбранява 130-километрова полоса от Йотвьошкони до Барч и от там по река Драва до Торянц, да не допусне пробив на противника и излизането му във фланг и тил на основната групировка на Трети Украински фронт . Полосата на армията е  разделена на два участъка - Западен и Южен. Със заповед на командващия армията, генерал лейтенант Владимир Стойчев  на 17 февруари 1945 година са формирани  3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба. Трети корпус /8-а, 10-а и 12-а пехотни дивизии/ с командир, генерал Тодор Тошев заема позиции на Западния участък от полосата на Първа българска армия,  граничещ отдясно с 57-а съветска армия от III-ти украински фронт. Вляво от него се разполага Четвърти корпус /3-а и 11-а пехотни дивизии/ командир от генерал Стоян Трендафилов.Той  заема позиции за отбрана на Южния, така наречен Дравски участък, граничещ отляво с 3-та югославска армия, съставена от бивши партизански части от ЮНОА на Йосип Броз Тито...........Прочети още

 

 
Пентагонът ще увеличи повече от двойно броя на американските изтребители над балтийските страни
05.03.2014, 23:56

F-15EНа фона на събитията в Украйна Пентагонът ще увеличи броя на изтребителите F-15S, патрулиращи във въздушното пространство над Естония, Латвия и Литва, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на представител на американското министерство на отбраната.

Към четирите изтребителя, изпълняващи мисията на НАТО в Прибалтийския регион ще се присъединят още шест, както и един самолет KC-135. Очаква се това да се случи още тази седмица.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл съобщи по-рано, че Пентагонът ще разшири военното си сътрудничество с Полша и балтийските страни във връзка с кризата в Украйна.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ намалява поръчките на нови летателни апарати
05.03.2014, 23:30

U-2САЩ ще намалят темпа на поръчване на нови военни вертолети и самолети, както и ще пристъпи към съкращения на част от сега експлоатираните типове. Това става ясно с даването на предложението за военен бюджет на САЩ за финансовата 2015 г.

Военният бюджет е с обем $495,6 млн. и той трябва да премине през одобрение на Конгреса на САЩ.

Най-забележителните неща в бюджета са предвидените пенсионирания на разузнавателните самолети U-2, вертолетите скаути OH-58D и щурмовите самолети А-10. Въвеждането на въоръжение на тежките транспортни вертолети CH-53K се отлага, а 51 изтребителя F-15C/D ще бъдат съкратени.

През 2015 г. ще бъдат финансирани едва 34 изтребителя, като всички те са F-35. За сравнение през финансовата 2014 г. са били купени 50 броя, а през 2013 г. – 80. Намаляването се дължи на отказа от поръчки на допълнителни Super Hornet и Growler. Намаляват се и поръчките за морски патрулни самолети P-8A от 16 миналата година на осем през 2015 г. Намаляват се и поръчките за безпилотни самолети.

На този фон през финансовата 2015 г. ще се платят 273 вертолета, което е с 19 повече от поръчаните през предходната финансова година.

Отпускат се и средства за започване на програмата за нов учебно-тренировъчен самолет Т-Х, както и за създаване на нов самолет за следене на земната повърхност и управление JSTARS.

http://aeropress-bg.com/

 
Изпитанията на Y-20 вървят добре
05.03.2014, 23:25

y-20Изпитанията на новия китайски военнотранспортен самолет Y-20 вървят по план. Това заяви на 3 март 2014 г. главният конструктор на проекта Тан Чан Хон, цитира от китайски медии.

Според Хон Y-20 е поставил рекорд за брой налетени часове и честота на изпълнените изпитателни полети, но не посочва конкретни параметри. Като цяло изпитанията протичали гладко. Конструкторът заявява и че всички заявени характеристики са били спазени, като дори някои от тях са били надминати.

Хон не е посочил, кога се очаква Y-20 да влезе на въоръжение, но е изразил надежди, че този срок ще се спази. Според него проектът за създаване на Y-20 е започнат през март 2007 г. Хон смята, че Китай има нужда от поне 300 машини от този тип, като се надява и на експорт.

Според Хон максималния полезен товар на Y-20 ще достига 66 тона, при излетна маса 220 тона.

http://aeropress-bg.com/

 
Американски есминец се насочва към Черно море
05.03.2014, 23:15

Американския военен кораб с управляемо ракетно оръжие USS, Truxtun (DDG-103), клас Arleigh Burke, в петък, 7 март, ще премини проливите Дарданели и Босфор и ще навлезе в Черно море, съобщава Интерфакс-АВН.

„Американския есминец е въоръжен с ударната система за управление на оръжията „Иджис”, – отбелязва агенцията.

Според информация на Пентагона, корабът ще участва в отдавна планирани съвместни учения с ВМС на България и Румъния. Предполага се, че есминеца ще акостира в пристанище Варна на 11 или 12 март..

 
Сухопътните войски на САЩ до 2019 година ще съкратят 3 от 13-те авиационни бригади
05.03.2014, 22:30

Сухопътните войски (СВ) на въоръжените сили на САЩ обявиха, че планират да съкратят до 2019 година 3 от 13-те авиационни бригади в рамките на мащабна реорганизация на армейската авиация, съобщава ИТАР-ТАСС. В момента в състава на армейската авиация на американските СВ влизат 4 авиобригади с тежка техника, 8 – със средна и 1 бригада, способна да изпълнява различни бойни задачи.

Заместникът на началника на финансовото управление на СВ Девис Уелч е заявил, че „по време на реорганизацията числото на авиационните бригади в състава на армейската авиация ще бъдат съкратени с три, като същевременно ще бъдат оптимизирана ефективността при използване и възможностите на останалите бригади". Той е добавил, че в рамките на програмата за съкращения  в състава на резерва на армейската авиация ще останат 12 авиационни бригади, които ще бъдат приспособени да „изпълняват щурмови задачи, превози на товари и евакуация на ранени".

Това заявление съвпада с обявеното намерение на СВ да преведат всички вертолети AH-64 Apache, намиращи се в разпореждане на Националната гвардия, в състава на СВ за изпълнение на разузнавателни задачи. Сухопътните войски по-рано заявиха за това, че вертолетите OH-58 Kiowa Warrior, използвани за разузнаване, вероятно ще бъдат изведени от експлоатация.

 
Украйна разкри новия свят на западната импотентност
05.03.2014, 21:18

КериАз започвам да губя смисъла в тази история. Как е възможно някой да оправдава използването на груба сила, използвайки за оправдание екстремизъм и отговорност за защита. Не трябва да има място за такъв циничен тормоз в света през XXI век. Кому е нужно това? За да може един лидер с комплекс за мъжественост да играе тази постановка на родна сцена. Тази история е напълно неприемлива. От нея трябва да има последствия.

Ние можем да се задушим само от лицемерието на британския външен министър и американския държавен секрет, които изнесоха лекция на Русия от един уличен ъгъл в Киев за това колко е лошо да се нахлува в по-малки страни. Може би призракът от случилото се в Ирак или Афганистан, Косово или Либия се е промъкнал в съзнанието им?..........Прочети още

 
Правителството има легитимност, ДПС не оказва натиск в отбраната
05.03.2014, 21:04

Ангел Найденов

 

 

Интервю с Ангел Найденов, министър на отбраната

 
САЩ възнамеряват да засилят военното си сътрудничество с Полша и Балтийските държави
05.03.2014, 20:57

Чък ХейгълСАЩ възнамеряват да засилят военното си сътрудничество с Полша и Балтийските държави, за да покажат подкрепа за своите съюзници след руската интервенция в Украйна, AFP предаде думите на министъра на отбраната на САЩ, Чък Хейгъл.

„Тази сутрин министерството на отбраната представи мерки в подкрепа на нашите съюзници, които включват разширяване тренировките на авиацията в Полша и повишаване на ролята на НАТО в охраната на въздушното пространство на Балтийските страни”, заяви Хейгъл.

 
Грандиозната издънка може да срине цялата "демократична революция" в Киев
05.03.2014, 20:30

Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, са наети от някой от лидерите на Майдана. Това се чува във запис, разпространен в сайта за видеосподеляне You Tube, за който се твърди, че е между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.

Разговорът е публикуван по-рано днес. Съобщение за него се появи и в сайта на "Русия днес" (Russia Today). Министерството на външните работи на Естония потвърждава автентичността на записа, предаде преди минути РИА Новости. Разговорът се е състоял на 26 февруари, след посещението на Пает в Украйна.

Историята много наподобява друго скандално видео, в което новият главен дипломат на Вашингтон за Европа Виктория Нуланд използва непристойни изрази за ЕС.

В новото видео Пает разказва за срещата си с украински лекарка (Олга Богомолец), която е преглеждал ранените и твърди, че почеркът и куршумите са били едни и същи. В разговора Пает споменава, че има сериозни съмнения, че снайперите, стреляли по хора в Киев, са били наети от лидерите на Майдана. Той обяснява, че всички улики, които са му показали, свидетелстват, че и протестиращите, и сътрудниците на правоохранителите органи са убивани от едни и същи снайперисти.

"Олга каза, че според всички намерени улики хората, които са убити от снайперисти, от двете страни - и полицаи, и хората от улицата, са убити от едни и същи снайперисти. Тя ми показа снимки, позова се и на мнението на лекарите, които говорят за един и същ почерк, тип куршуми. И все по-голямо подозрение предизвиква това, че новата коалиция не желае да разследва точните обстоятелства на случилото се. Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало", обяснява Пает.

http://www.pan.bg/

 
Летим опасно малко. Нужно е спешно решение за нов изтребител
05.03.2014, 15:10

бригаден генерал Румен Радев

 

 

Интервю с бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС и ръководител на Интегрирания проектен екип за избор на нов тип боен самолет.

 
Центърът на НАТО за кризи у нас има нов директор
05.03.2014, 14:03

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов представи днес новия директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полковник Васил Русинов, съобщава Пресцентърът на МО.

Като първата международна военна структура на Алианса на територията на България този Център е една уникална и изключително важна за нашата страна структура и аз съм убеден, че при добра съвместна работа той ще получи акредитация до края на годината, заяви заместник-министър Иванов пред личния състав. Той призова назначения със заповед на министъра на отбраната директор и неговите подчинени за сериозна подготовка, която да доведе до развитието на Центъра до постигане на пълни оперативни способности. На представянето присъстваше и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната.

Акредитацията в Алианса на изграждащия се у нас „Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия“ е сред основните приоритети на Министерството на отбраната през 2014 г. Проектът има важно значение за изграждането на способности в национален, съюзен и регионален аспект. Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.

***

Полковник Васил Русинов завършва команден профил „Земна артилерия“ във Висшето народно военно артилерийско училище – гр. Шумен през 1985 г. През 1994 г. придобива магистърска степен „Земна артилерия и Ракетни войски“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. Полковник Русинов е завършил редица курсове в областта на военното дело, сред които висш курс в Колежа на НАТО в Рим, Италия и напреднал курс за офицер по разузнаването във Форт Хуачука, САЩ. Заемал е различни длъжности, в това число военен наблюдател на ООН в Ангола, старши национален представител в Босна и Херцеговина и заместник-старши национален представител в Ирак.  Последната заемана от полковник Русинов длъжност е „факултетен съветник“ в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Владее английски, руски и италиански език.

http://www.otbrana.com/

 
Украйна обвинява руската армия за силова намеса в Крим, Русия отрича
05.03.2014, 13:58

Руският външен министър Сергей Лавров днес потвърди, че военнослужещите от Руския черноморски флот в Крим се намират по местата на постоянна дислокация. Изявлението бе направено днес по време на посещението на Лавров в Мадрид. „Що се отнася до военнослужещите от Черноморския флот на Русия, те се намират в местата на постоянна дислокация. И да – бяха предприети допълнителни мерки за осигуряването на безопасността на базите на руския флот”, заяви министърът, като допълни, че „силите за самоотбраната” в Крим не се подчиняват на Русия. В изказването си Лавров посочи още, че Москва „няма да позволи кървава баня в Украйна”.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също увери, че в Крим няма разположени руски войски и определи фотографиите на мъже във военни униформи на територията на Украйна, за които се твърди, че са руски военни, като провокации.

На въпрос на журналисти дали в Крим има разположени руски войски министърът отговори „Категорично - не”. Относно формирането на кримските отряди за самоотбрана „Тигър” и „Рис” Шойгу посочи, че „няма представа” откъде са се появили тези групи.

Запитан за коментар относно видео, в което командир на въоръжена група в Керч признава, че групата е пристигнала от Русия, Шойгу заяви, че това е провокация.

Междувременно украински източници съобщават, че руски войници са поели частичен контрол над две бази в Крим - в град Евпатория и в град Фиолент. И двете бази се използват за изстрелване на ракети.

Във вторник вечерта в базата в Евпатория мястото, на което са били съхранявани ракетите, е нападнато от около 20 руски войници, подпомагани от стотици проруски демонстранти. Командването и контролният център на базата остават под украински контрол.

Според украинско длъжностно лице войници са влезли и в базата във Фиолент, близо до пристанището в Севастопол. В базата има ракети, които не са заредени.

http://www.focus-news.net/

 
Крилатите китайски ракети могат да променят баланса на силите в региона
05.03.2014, 12:10

CJ-10 По оценка на американския изследователски център Project 2049 Institute, днес Китай разработва „най-точните” крилати ракети.

Прехващането на подобни ракети е затруднително поради непредсказуемостта на тяхната траектория. В същото време, разрушенията на инфраструктурата, предизвикани от тях, ще бъдат огромни.

Количеството на ракетите с наземно базиране CJ-10 може да достигне 500 единици. Ако данните на оценката са верни, то китайските крилати ракети се превръщат в един от ключовите фактори, влияещи на военната ситуация в региона. И съседите на Китай, притежаващи ядрено оръжие, сега вече са длъжни да имат предвид, че Китай може да нанася с крилатите си ракети хирургически точни удари.

Носители на крилатите ракети ще станат ескадрените миноносци от строящата се серия 052D, на които могат да бъдат разположени различни видове зенитни, противокорабни и против подводници крилати ракети. Вероятно е тяхното разполагане и на подводници. Общо взето Китай уверено излиза на второ място след САЩ по количество на разгърнатите крилати ракети и разнообразието на техните носители. При това американските сили са разпръснати по света, а китайските крилати ракети сега се намират на територията на КНР под общо командване.

Най-важен въпрос е способността на китайските крилати ракети да носят ядрени бойни глави. Такава възможност потенциално съществува. Конструкцията на китайските крилати ракети се базира на съветската ракета Х-55, известно количество от които китайците купиха в началото на 2000-те години в Украйна. Това е ракета, която може да носи ядрено оръжие.

В редица изследвания китайските ракети CJ-10 се определят като потенциални носители на ядрено оръжие, но за сега няма доказателства за реалното оборудване на тези ракети с ядрени бойни глави. Това едва ли би останало незабелязано за американското космическо разузнаване. Може да се предположи, че такова превъоръжаване ще стане в бъдеще при разполагането на нови образци крилати ракети, притежаващи увеличена далечина на действие и понижено засичане от радари, а също след появата във ВВС на Народно-освободителната армия на Китай на нови бомбардировачи с увеличена далечина на действие и възможността за дозареждане във въздуха.

В този случай китайското военно доминиране в региона, което вече започва постепенно да се проявява, ще стане неоспоримо, а военното съперничество с КНР за другите страни от региона ще стане безперспективно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Съюзът на ветераните от войните вече има свой фонд в държавния архив
05.03.2014, 11:48

Заседанието прие ежегодния доклад до Министерството на правосъдието и информация за проведената финансова ревизия на ЦУС.  Снимка Димитър БебеновФондът с номер 3111 в Държавния военен архив – Велико Търново, е на Съюза на ветераните от войните на България. В него има архивни единици от историята на военно-родолюбивата организация за периода 1990-2005 г. В момента се обработват архивите на областните организации.

Това стана ясно по време на последното заседания на Изпълнителното бюро на ЦУС на съюза. Информацията за предадените архивни документи бе на Олга Бучова. Очаква се до края на март всички областни съвети да изпратят в централата на организацията своите документи. Заместник-председателят полковник от запаса професор Марин Калонкин подчерта необходимостта от създаване на история на съюза.

Напредва работата и по изграждането на паметник на големия ни военачалник генерал- полковник Владимир Стойчев, който дълги години бе и председател на БОК.  Според д-р Тодор Анастасов – почетен председател на съюза и на неговата Столичната организация, откриването може да стане на 9 май. Министерството на отбраната е осигурило 250 кг гилзи. Работи се непосредствено с ръководството на Националната художествена академия.  Столична община оказва пълно съдействие, каза д-р Анастасов.

Заседанието прие ежегодния доклад до Министерството на правосъдието и информация за проведената финансова ревизия на ЦУС, които бяха изнесени от заместник-председателя  и главен секретар на съюза капитан I ранг от запаса Марин Петков и от Екатерина Данковски – председател на Централната контролно-ревизионна комисия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Модернизирани МиГ-29 в руската военновъздушна база в Армения
05.03.2014, 10:19

MiG-29В прессъобщение на ЮВО (Южен военен окръг) се казва за прехвърляне на модернизирани многофункционални изтребители МиГ-29 в руската военновъздушна база в Армения.

Известно е, че на военното летище Еребуни, съвместно използвано с арменските ВВС, са разположени 16 руски изтребители МиГ-29, като от съобщението не става ясно дали техният брой е увеличен или новопристигналите самолети са от същия контингент, но преминали ремонт и модернизация. Говорителят на МО на Армения отказа да отговори на въпроса, който е от компетенцията на руската страна.

Нальотът на руските пилоти, служещи във военновъздушната база в Армения, е увеличен с 15% през последната година. Предвижда се до края на 2014 в базата да пристигнат и около 12 хеликоптера в рамките на споразумения с Армения, постигнато през ноември 2013.

http://www.pan.bg/

 
Китай увеличава разходите си за отбрана
05.03.2014, 09:34

Бюджетът за отбрана на Китай през 2014 г. ще се увеличи в годишно изражение с 12,2 % до 132 милиарда долара, се казва в отчета за бюджета на страната, представен за разглеждане на започващото днес заседание на Националното събрание на народните представители на 12-тия конгрес - върховният законодателен орган на страната.

Според доклада за изпълнението на централния бюджет на Китай през 2013 г., който също трябва да бъде утвърден по време на сесията, през 2013 г., разходите за националната отбрана са били в размер на 117,7 милиарда долара, което е с 10,7% повече, отколкото година по-рано.

Темповете на нарастване на военните разходи на Китай предизвикват загриженост у редица държави, които имат териториални спорове с Пекин.

 
Горя канадски военен кораб, има пострадали
05.03.2014, 09:13

HMCS Protecteur (AOR 509)Пострадаха 20 моряци от екипажа на канадския военен спомагателен кораб HMCS Protecteur (AOR 509), след избухването на 1 март на пожар на борда му. Това съобщиха от командването на флота. В момента корабът се намира край хавайския о. Оаху.

Инцидентът стана на 630 км североизточно от американската база Пърл Харбър на Хавайските острови. Корабът е плавал към база Ескималт в предградие на Виктория на остров Ванкувър.

Пожарът е избухнал в машинното отделение на кораба. Със собствени средства моряците са успели да го овладеят. „Пострадалите не са в тежко състояние. В момента получават лекарски грижи на борда на кораба”, съобщават от флота.

По време на произшествието на борда на кораба е имало 279-членен екипаж и 17 пасажери – членове на семейства на някои от моряците, и двама работници. От 7 седмици корабът извършва задачи в Тихия океан, заявиха от командването на канадския Тихоокеански флот.

В момента съдействие на HMCS Protecteur оказва американският разрушител USS Michael Murphy (DDG-112). Извършва се оценка на нанесените щети. По непотвърдена информация е засегнат главният двигател на кораба.

Канадският флот към момента не съобщава причините за аварията. От там уточняват, че няма опасност за кораба, околната среда и намиращите се на борда моряци.

 
Общо събрание на Съюза на подводничарите
05.03.2014, 08:56

Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква редовно общо събрание на Сдружението на 11.04.2014 г. (петък) в 17.00 часа в гр. Варна, бул.„Вл.Варненчик” 2, в концертна зала на ВМК (ДНФ), при следния дневен ред:

1. Изслушване и приемане на годишния отчет на УС за дейността на сдружението през 2013г.; проект за решение - ОС приема годишния отчет за дейността на Сдружението през 2013 г. и освобождава от отговорност УС през отчетния период,

за взетите решения съгласно правомощията му от Устава;

2. Изслушване и приемане годишния отчет на КС за 2013г.; проект за решение -

ОС приема годишния отчет на КС за 2013г. и освобождава от отговорност КС през отчетния период, за взетите решения съгласно правомощията му от Устава;

3. Приемане на основни насоки и програма за дейността на сдружението през

2014 г. – 2015 г.; проект за решение - ОС приема програмата и основните насоки за

дейността на сдружението през 2014 г. – 2015 г.;

4. Приемане на Резолюция от ОС; проект за решение - ОС приема Резолюцията за публикуване в официалния сайт на СПРБ и в средствата за масова информация;

5. Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден от 18:00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Председател на Управителния съвет на СПРБ, o. р. капитан І ранг Станко Станков

 

 
Президентът и министърът на отбраната говориха за Украйна и способностите на Въоръжените сили
04.03.2014, 23:12

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе работна среща с министъра на отбраната Ангел Найденов във връзка със ситуацията в Украйна. Разговорът днес е в продължение на усилията на президента за съгласуване на позиция на държавно ниво по отношение на Украйна предвид предстоящия Европейски съвет и Съвета на НАТО в Брюксел, съобщава пресслужбата на държавния глава.

Министър Найденов запозна подробно държавния глава с акцентите от последната среща в Брюксел на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, в рамките на която бе обсъдена и обстановката в Украйна. Росен Плевнелиев и Ангел Найденов отбелязаха изключителната важност на въпроса за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Споделена беше и позицията, че са необходими гаранции за защита на правата на българската общност и останалите малцинства в страната.

Президентът Плевнелиев и министър Найденов обсъдиха и осигуряването на доставките на газ и енергийната сигурност на България с оглед на напрежението между Украйна и Русия. Двамата набелязаха мерки за по-активната позиция на България в НАТО и обсъдиха необходимостта от засилването на двустранното сътрудничество между страната ни и Алианса.

Министър Ангел Найденов информира президента Плевнелиев за възможните области за изграждане на способности и реализация на Въоръжените сили на България – в областта на медицинското осигуряване и специализиране във военната медицина, съвместното многокомпонентно разузнаване, киберотбраната и използването на тренировъчните полигони и съвместни българо-американски съоръжения в Ново село от военни формирования на трети страни.

Държавният глава постави въпроса за по-активното участие на НАТО в България и работата по проекти на Алианса, свързани с киберсигурността, както и създаването у нас на център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Росен Плевнелиев и Ангел Найденов обсъдиха и посоката за модернизация на Българската армия и възможностите за диверсификация на отбранителна техника.

http://www.otbrana.com/

 
ВМС на САЩ ще поръча по-малко F-35
04.03.2014, 23:02

Ф-3533 изтребителя F-35C по-малко ще поръча ВМС на САЩ в следващите пет години, стартирайки от бюджетната 2015 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Причината за това са бюджетни ограничения. Така ВМС ще получат 36 палубни изтребителя F-35C, вместо предварително предвидените 69. Макар, че ВВС ще поръчат с четири по-малко F-35A във финансовата 2015 г. те се надяват, че до 2019 г. ще получат планираните 238 машини. Без промяна ще вървят и доставките на F-35B за корпуса на Морската пехота, които трябва да бъдат получени до 2019 г.

Общо до 2019 г. включително се планира отделянето на средства за покупката на 343 броя F-35 за ВМС, ВВС и Морската пехота. Източници от Пентагона съобщават, че намаляването на бройките се дължи на финансовите ограничения и нямало връзка с характеристиките на изтребителя. Ангажиментът за покупката на 2443 броя F-35 остава.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета
04.03.2014, 22:40

От полигона Капустин Яр в Астраханска област тази вечер в 22:10 московско време боен разчет на РВСН е извършил успешен изпитатрлрн пуск на руска междуконтинентална балистична ракета РС-12М "Тополь", съобщи военното министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Учебната бойна част на ракетата е поразила със зададената точност условна мишена на полигона Сари Шаган в Казахстан, се добавя в съобщението.

За този месец на базата на двустранни споразумения за използване на полигоните са предвидени още два изпитателни пуска, като заявката за март месец е предадена на Казахстан на 19 февруари и одобрена на 28-ми.

 
Заседание на Съвета по отбрана
04.03.2014, 21:37

На заседание на Съвета по отбрана, което се проведе днес, 4 март, беше разгледан и приет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България за 2013 г.

Участниците в Съвета обсъдиха и предложението на работна група с председател началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков за допълнение на наградната система на Министерството на отбраната.

По време на заседанието бяха представени кандидатурите на офицери за обучение в Националния университет по отбраната на САЩ и военните колежи на видовете въоръжени сили на САЩ за учебната 2014-2015 г.

http://www.mod.bg/

 
Почетоха паметта на офицерски кандидат Гърди Гърдев
04.03.2014, 20:30

Днес се навършват 9 години от трагичната смърт на офицерски кандидат Гърди Гърдев, загинал от „приятелски огън” при изпълнение на служебния си дълг по време на участието му в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак.

На гроба му в село Долно Съхране, община Павел баня, подп. Деян Дешков – командир на 3-ти механизиран батальон от 61 мбр, м-р Руслан Колев – началник на щаба на 2-ри механизиран батальон от 61 мбр и колеги военнослужещи участвали в състава на 4-ти пехотен батальон в Ирак, отдадоха почит на своя колега и приятел, като поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност, съобщават от КСВ.

***

Офицерски кандидат Гърди Гърдев е осмият наш воин загинал от началото на миротворческата операция в Ирак. Роден е в гр. Казанлък на 18 май 1974 година и това е била първата му задгранична мисия. Постъпва в Българската армия като кадрови военнослужещ през 2003 г. Службата му преминава в под. 38220 - Казанлък. Със заповед на министъра на отбраната на Република България Гърди Гърдев е произведен посмъртно в звание "Офицерски кандидат" и награден с награден знак "За вярна служба под знамената" І степен.

http://www.otbrana.com/

 
Сааб с договор от бразилската армия за системата RBS 70
04.03.2014, 20:33

Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, подписа договор за доставка на отбранителната система RBS 70 VSHORAD (за близка противовъздушна отбрана) за бразилската армия. Поръчката е на стойност 80 милиона шведски крони (9 милиона евро) и се състои от доставка на пускови установки, ракети и друго оборудване.

Първите доставки са планирани за 2014 г., съобщават за „Отбрана” от компанията. 

Сделката включва системи RBS 70, ракети от типа Mk II, симулатори, оборудване за нощно виждане, тестови сет, средства за поддръжка, резервни части и оборудване, както и обучение за операторите на системата и техниците по поддръжката. Системата има за цел да служи за защита на инфраструктурните обекти от стратегическо значение за Бразилия и ще се използва и при предстоящите значими събития в Бразилия – Световното първенство по футбол 2014 и летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

„Тази поръчка е много позитивен знак и още веднъж доказва способностите на системата RBS 70, която се използва от 19 държави на пет континента. Уникалните способности на системата и ниските разходи се ценят високо от всички клиенти,“ каза Гьорген Йохансон, директор на подразделението на Сааб „Dynamics“.

Портфолиото на Сааб от наземни противовъздушни системи с малък обсег се състои от системата RBS 70 и обновената й версия RBS 70 NG. С продуктите от семейството на RBS 70 Сааб предлага най-модерни системи за клиенти с високи изисквания, които инвестират в бъдещето. Системата RBS 70 има внушителен опит на пазара. Деветнадесет държави са закупили над 1600броя от системата, както и над 17000 ракети.

Новата RBS 70 NG е създадена, за да надгражда успеха на предшественика си като подобрява способностите за близка противовъздушна отбрана. RBS 70 И RBS 70 NG са прецизни, незаглушими лазерни ракетни системи и не се влияят от източници на топлина или смущения. RBS 70 NG може да бъде ползвана в много системни конфигурации – от MANPADS (преносими системи за противовъздушпна отбрана) до контролирани от разстояние и от превозно средство, както и интегрирани на кораби системи за въздушна защита.

Различните системни конфигурации правят RBS 70 и RBS 70 NG много подходящи за наземна въздушна защита на ключова инфраструктура, защита на мобилни постове или осигуряване на защита по време на големи събития.

http://www.otbrana.com/

 
Високомерието на САЩ подготви почвата за война
04.03.2014, 19:54

Джон Кери С арогантност, глупост и високомерие администрацията на Обама безотговорно създаде пряка стратегическа заплаха за Русия, подготвяйки почвата за война в Украйна. Това пише в своя блог д-р Пол Крейг Робъртс - бивш зам.-министър на финансите на САЩ, бивш редактор в "Уол Стрийт Джърнал" и колумнист в "Бизнес Уик".

САЩ пробваха, но не успяха, да поемат контрола върху Украйна през 2004 г. чрез финансираната от Вашингтон Оранжева революция. Според Виктория Нюланд САЩ са "инвестирали" оттогава 5 млрд. долара в Украйна, за да подстрекават Киев да се присъедини към ЕС. Основната цел на Вашингтон, според д-р Робъртс, е да установи бази за противоракетна отбрана на украинската граница с Русия и да лиши Руската федерация от военноморската й база в Черно море. Членството на Украйна в ЕС всъщност означава членство и в НАТО. САЩ искат да редуцират способността на Русия да отстоява на американската ядрена хегемония. Само три страни стоят пред нея - Русия, Китай и Иран.

Западноевропейските марионетки на САЩ са твърде лакоми за парите на Вашингтон, за да осъзнаят провокативните му действия, пише Робъртс. "След мен и потоп", такова е отношението на европейските правителства.

Липсата на прозрачност и независимост на американските медии само подсилват действията на Вашингтон, създавайки крайно грешна картина на кризата в Украйна. Информираните хора биха избухнали в смях, когато Джон Кери осъди Русия за "завладяване на Украйна" и "нарушаване на международното право". А Кери всъщност е външен министър на страна, която незаконно нахлу в Ирак, Афганистан, Сомалия, организира свалянето на властта в Либия, същото опита и в Сирия, постоянно заплашва Иран с атаки, още и още. Кери едва ли има отговор на въпроса "Откога САЩ пламенно защитават идеята за суверенитет и териториален интегритет?".

http://www.duma.bg/

 
Сирия наваксва с изнасянето на химическите оръжия
04.03.2014, 19:45

Сирия е изнесла около 1/3 от запасите с химически оръжия за унищожение извън държавните си граници, съобщиха във вторник от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Експертите поясниха, че Дамаск е предал над шест пратки с токсични химикали, между които и иприт, които са предвидени за обезвреждане съгласно руско-американската сделка от миналата година.

Всички те са били съпроводени до сирийското пристанище в Латакия, откъдето ще бъдат прехвърлени на американски военен кораб за унищожаване в открито море, както и на територията на Великобритания и Германия.

Сирия представи преработен план за премахването на всички химикали от нейната територия до края на месец април 2014 г., след като планираната за февруари доставка не се осъществи. Предложението на властите в страната ще бъде договорено на срещата на Съвета на организацията , която започна по-рано днес.

„Предвид двете закъснения от декември и февруари, е важно да се запази инерцията с цел побиране в насрочените за изнасяне на химикалите дати", заяви ръководителят на ОЗХО Ахмет Узумджу, цитиран от „Ройтерс", добавяйки, че „волята на Дамаск за спазване на международните договорености е видима".

http://news.ibox.bg/

 
Първият италиански Еurofighter Tranche 3 бе изкаран от производственото хале
04.03.2014, 19:03

Еurofighter Tranche 3 Събитието се проведе в завода в Турино-Казеле. Новата модификация е поредна голяма крачка в развитието на европейският многофункционален изтребител. Подобренията в системите му осигуряват подобрение в способностите които го правят по-атрактивен за настоящите и бъдещи клиенти.

Първият италиански Eurofighter Tranche 3 е произведен от партньорите в програмата и окончателно сглобен в завода на Alenia Aermacchi. Това е едноместен изтребител със сериен номер no.64 и вече е готов за изпитанията на двигатели. Самолетът ще бъде доставен на италианските ВВС по-късно през 2014 г.

Съгласно договорът за модификацията Tranche 3A, подписан през 2009 г., общо 112 самолета от този тип са поръчани от четирите държави-партньори – Великобритания, Германия, Испания и Италия. 21 от машините са за италианските ВВС.

http://www.pan.bg/

 
Шефът на подслушванията с по-голяма заплата от военен №1
04.03.2014, 14:52

Движейки се от ул. „6 септември“ 29 и  ул. "Дякон Игнатий" № 3 до бул. Княз Ал.Дондуков 1 проектът за увеличаване на заплатите в МВР скочи от 8 на 10 процента. За МО – няма промяна. На сайта на МО и МВР имаше качен един и същ проект на правителствено постановление. Той трябваше да промени Постановление № 86 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите на военнослужещите и цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение по Закона за МВР.

Проектът не беше включен в дневния ред на последното правителствено заседание от 26 февруари. Поради тази причина, четейки стенографския протокол от заседанието, не можем да разберем дали е имал дебат по него. На сайта на Министерския съвет на 28 февруари се появи информацията “Одобрени от правителството промени в Постановление №86/2010 ще доведат до увеличение на заплатите в системите на три министерства – на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. За увеличението на месечните възнаграждения не са необходими допълнителни средства. Те се осигуряват в рамките на утвърдените разходи за персонал по бюджетите на съответните ведомства и са резултат от закриване на някои дейности, оптимизиране на административни структури, както и на диапазоните между минималните и максималните размери на възнагражденията за различните длъжностни нива.“

На практика това е постановление преди всичко за увеличаване на заплатите  в МВР, в Държавната агенция „Технически операции” и в главните дирекции „Охрана” и „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието. Най-малко се отнася за Министерството на отбраната. В споменатите ведомства то вдига заплатите с 10 и най-малко с 5 процента.  В системата на МО увеличението се отнася само до цивилните служители по трудово правоотношение, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител и то само с 3 на сто. Очевидно другите ведомства имат много по-големи резерви в бюджета си, отколкото военното. Нещо повече – МВР предвиждаше увеличение с 8 на сто, но успя във времето, когато проектът на постановлението, подписано от вицепремиера Цветлин Йовчев и министъра на отбраната Ангел Найденов, се движеше от двете министерства към Министерския съвет, да намери пари за още 2 процента отгоре.

Постановлението не променя и размерът на основното месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното военно звание на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се запазва същото, както през 2013 г. Това се отнася и за военнослужещите от службите „Военна полиция” и „Военна информация”. Така началникът на отбраната, четиризвезден генерал или адмирал, военен №1 у нас ще продължава да получава 2119 лв. основно месечно възнаграждение, докато председателят на новосъздадената Държавна агенция „Технически операции” при Министерския съвет може да се подписва срещу 2700 лв. основна заплата.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Инцидент: F-15 каца без фанар
04.03.2014, 14:35

Ф-15Днес по време на тренировъчен полет над Източнокитайско море, на 150 км. северозападно от остров Окинава, пада фанарът на изтребител F-15 Eagle от ВВС на САЩ. Екипажът успява успешно да приземи самолета. Започнато е разследване за установяване причините за инцидента.

Изтребителят е от 18 авиокрило, дислоцирано във военновъздушната база Кадена, Окинава, Япония.

http://www.pan.bg/

 
Гаубица Мста участва в индийски тендер
04.03.2014, 14:20

самоходна гаубица МСТА-С Русия участва в тендер за доставка в Индия на самоходна гаубица Мста-С. Основните й конкуренти са френска и южнокорейска артилерийски системи.

Франция предлага на Индия самоходна артилерийска установка (САУ) „Цезар” 155-милиметрова. Такъв калибър има и руската гаубица. При сравнима дължина на дулото руската установка може да осигури такава далечина на стрелбата. Мста е разработена на базата на танк Т-90 и това е много важно, отбелязва военният експерт Виктор Мураховский:

   - Този танк е на въоръжение на индийската армия и успешно се експлоатира в екстремални условия, в това число в пустинята Тар, където температурата и голямото количество прах превишават всякакви разумни граници.

Максималната скорост на „Цезар” е малко по-голяма, отколкото на „Мста”, тъй като френската САУ е разработена на колесно шаси. Но по проходимост такава техника значително отстъпва на Мста, която има верижно шаси. Още едно предимство на руската гаубица се състои в това, че това е бронирана машина, която може да работи под огъня на противника. А „Цезар” не е защитена от парчета от снаряди голям и среден калибър, или от авиобомби. И Мста, и „Цезар” могат да използват боеприпаси с голяма точност, насочени артилерийски снаряди. Руският снаряд се насочва с помощта на лазер. По такъв начин, тази САУ може да води огън от голямо разстояние не само по мащабни цели, но може и да унищожава единични цели с точкови удари. В последно време Индия активно повишава равнището на оборудване на сухопътните войски с различни видове далекобойна артилерия, и това не е случайно, отбелязва Виктор Мураховский:

   - Трябва да обърнем внимание на съседите на Индия. От едната страна е Китай, чийто темпове на развитие на въоръжените сили сега са най-високите в света. От другата страна - Пакистан, който в значителни количества купува оръжие. Преди няколко години недалеч от крайбрежието на Индия се състояха мащабни бойни действия на остров Шри Ланка. По такъв начин, близо до Индия има региони, които при критично развитие на обстановката могат да станат източник на военна опасност.

Затова стремежът на Индия да укрепи въоръжените си сили е напълно понятен. При това Индия ясно се придържа към курса на диверсификация на състава на страните-доставчици на оръжие. Освен Франция и Русия, тя работи с компании от САЩ и Израел. Руските предложения по критерий стойност/ефективност често са най-привлекателните. С това вероятно се обяснява стабилният интерес на индийските военни към руската бронирана техника, в това самоходната и ударната авиация. – Още за САУ Мста-С

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руските десантни кораби "Саратов" и "Ямал" навлязоха в Черно море
04.03.2014, 14:13

Днес големите десантни кораби (ГДК) "Саратов" и "Ямал" на Черноморския флот на ВМФ на Русия след изпълнение на задачи в състава на оперативното съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море преминаха през Босфора и навлязоха в Черно море, съобщава източник от Главния щаб на ВМФ.

"Два ГДК току що преодоляха черноморските проливи и навлязоха в Черно море", - уточняват източникът.

Той напомня, че "през 2013 година десет руски ГДК от състава на четири флота над 30 пъти са преодолели черноморските проливи в южно направление, след което са действали в състава на оперативното съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море".

 
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али участва в Конференция на високо равнище за прилагането на комуникацията на Европейската комисия в областта на отбраната
04.03.2014, 13:54

Неджми Али Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще вземе участие днес, 4 март, в Конференция на високо равнище „Задаване на дневния ред на европейската отбранителна индустрия”, която ще се проведе в Брюксел, Белгия. Основна тема на форума е прилагането на комуникацията на Европейската комисия (ЕК) за по-конкурентоспособен и по-ефективен сектор на отбраната и сигурността. Конференцията се домакинства от вицепрезидента на Европейската комисия Антонио Тайани и Мишел Барние – комисар за Вътрешния пазар и услугите.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени идеите и плановете на ЕК по отношение на прилагането на комуникацията в областта на отбраната, както и обвързването на действията на Комисията и държавите-членки с решенията от Европейския съвет в сферата. Делегатите ще дискутират идеите и предложенията за това как ЕК би могла да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на отбранителната индустрия, развитието на вътрешния пазар и подпомагането на изследванията и иновациите.

http://www.mod.bg/

 
МО отчита повишаване на социалния статус на хората в армията
04.03.2014, 12:04

Анализ на изпълнението на стратегическите цели през изминалата година публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). На 100 процента изпълнение е отчетът за провеждане на политика за повишаване на социалния статус и мотивацията на военнослужещите и цивилните служители.

Изпълнение на шест конкретни задачи посочват от МО.

Първата – премахване на  допълнителното условие за възраст при придобиване право на пенсия на военнослужещите.

Втората - увеличение на порционните пари на военнослужещите и цивилните служители в системата на отбраната – от 60 на 90 лв., считано от 01 януари 2014 г.с МЗ ОХ-847/ 14.12. 2013г.

Третата - Подписване на нов Колективен трудов договор в Министерството на отбраната със срок на действие 2014 – 2015 г.

Четвъртата - Осъществяване на съвместни дейности с освободените от военна служба военнослужещи с работодателите и тяхното подпомагане в социалната им адаптация.

Петата - актуализиране на Наредба № Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия

Шестата - Приемане на наредба Н-7/17.05.2013г., с нея се регламентират условията и реда за изплащане на пътни пари на военнослужещите и цивилните служители от министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната отиване и връщане от платен годишен отпуск.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Три зенитно-ракетни полка на Въоръжените сили на Украйна са преминали на страната на Крим
04.03.2014, 09:44

Три зенитно-ракетни полка на Въоръжените сили на Украйна са преминали на страната на правителството на автономната република Крим, съобщи пред РИА Новости представител на кримското правителство.

„Повече от 700 войници и офицери заявиха готовността си да защитават населението на Крим”, каза той. Източникът отбеляза, че на страната на кримския народ са преминали военнослужещите от 50-ти, 55-ти, 147-и зенитно-ракетни полкове, разположени в Евпатория, Феодосия и Фиолента.

http://www.focus-news.net/

 
Хърватските МиГ-21 „закотвени” в Украйна
04.03.2014, 09:35

MiG-21Дванадесет хърватски МиГ-21, намиращи се в Украйна за ремонт, едва ли ще прелетят скоро обратно. Политическата ситуация в страната наложи забрана за полети във въздушното пространство на Украйна на всички неграждански самолети с изключение на тези на украинските ВВС.

Така забавянето в ремонта на МиГ-вете в авиоремонтния завод в Одеса отлага за неопределена дата връщането на хърватските изтребители.

http://www.pan.bg/

 
САЩ прекъснаха всички военни връзки с Русия
04.03.2014, 09:14

Съединените щати прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. "Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той. Няма да има промени в разположението на американските въоръжени сили в Европа и Средиземноморието, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Сенатската комисия по външните отношения подготвя законодателни мерки в подкрепа на Украйна и води консултации с правителството на президента Барак Обама за възможни санкции срещу отделни руски граждани и сътрудничещи с тях украинци, съобщи председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от Ройтерс.

"Руската военна интервенция в Украйна е ясно нарушение на международното право и изисква бърз и съгласуван отговор от международната общност в подкрепа на Украйна и в отпор на руските усилия за анексия на украинска територия със сила", заяви в декларация Менендес, сенатор демократ от Ню Джърси. Възможните мерки включват забрана за издаване на визи, замразяване на авоари, прекратяване на продажбата на военни стоки и на военното сътрудничество, както и икономически санкции.

Сенатската комисия разработва законодателен пакет, подкрепян и от републиканци, и от демократи, за отпускане на кредитни гаранции от поне 1 милиард долара в подкрепа на украинската икономика, посочи Менендес. Комисията ще разреши оказване на техническа помощ на Украйна за реформи в енергетиката, както и помощ за изборния процес, за укрепване на гражданското общество и за борба с корупцията. Заместник-държавният секретар Уилям Бърнс ще направи в четвъртък оценка на ситуацията в Украйна пред сенатската комисия по външните отношения, посочи нейният председател Робърт Менендес. Редица депутати в Конгреса изразиха готовност бързо да приемат законодателни мерки в подкрепа на Украйна, съобщи Франс прес.

След като бъде утвърден от комисията, пакетът от мерки трябва да бъде гласуван от Сената и от Камарата на представителите. Този процес може да бъде ускорен, ако двете партии действат единодушно, отбелязва АФП. НАТО съобщи, че свиква днес консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор заради Украйна. Според посочения текст държавите от алианса се събират на консултации, винаги щом някоя от тях пожелае това и когато прецени, че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността й са застрашени.

Днешното заседание се свиква по искане на Полша. Северноатлантическият съвет, съставен от посланиците на 28-те държави от организацията, ще заседава в централата на алианса в Брюксел. Развитията в Украйна се разглеждат като заплаха за съседните държави, членуващи в НАТО. Тези събития се оценяват спрямо прякото им и сериозно отражение върху сигурността и стабилността на евроатлантическата област. За четвъртък председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой свиква извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС по повод Украйна. Очаква се заседанието да започне в 12.30 ч. българско време и да продължи около четири часа. Предвижда се Европейският съвет да обсъди начините за намаляване на напрежението от настъпилата ситуация, уточняват от Съвета.

http://pik.bg/

 
Путин заповяда на войските: Връщайте се, ученията бяха успешни!
04.03.2014, 09:03

Владимир ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, нареди на военнослужещите, участващи във военни учения в Украйна, да се завърнат по местата на постоянна дислокация. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.Песков посочи още, че военните учения, които Москва отрича да са свързани със събитията в Украйна, са били успешни. Военните маневри се състояха в западна Русия, включително в район, който граничи с Украйна.

След като Сергей Шойгу стана министър на отбраната през ноември 2012 година, през 2013 година министерството възобнови практиката на внезапни проверки на руската армия, за да може да се оцени нивото на бойната й готовност.

На 30 октомври под ръководството на Владимир Путин е била проведена внезапна проверка на ядрения арсенал, въздушно-космическата отбрана, флота и авиацията.

http://www.blitz.bg/

 
Полша свиква заседание на НАТО във връзка със ситуацията в Украйна
04.03.2014, 08:49

Полша свиква заседание на Северноатлантическия съвет, в който влизат представители на всички 28 страни-членки на алианса, предаде УНИАН, позовавайки се на информация, публикувана на сайта на НАТО.

Съветът ще се събере във вторник, 4-ти март, въз основа на статия 4 от Вашингтонското споразумение, съгласно която всеки член на пакта може да свика съвет, в случай на заплаха за единството и безопасността на страната. „Събитията около Украйна представляват заплаха за съседни държави, които са членове на НАТО”, се казва още в съобщението.

 

 
"Гардиън": САЩ и Киев са в истерия, да дадат на задна, за да не стане лошо
03.03.2014, 20:08

Джон Кери Истеричната реакция по повод на придвижването на руските войски в Крим няма да помогне. Само Киев може да спре кризата, не давайки й да се превърне в катастрофа, пише журналистът Джонатан Стийл във вестник "Гардиън".

Заплахите на Джон Кери да изключи Русия от Г-8 и молбите на украинското правителство за оказването на помощ от НАТО свидетелстват за опасна ескалация на кризата, която може да бъде овладяна, ако вземат връх трезвите глави. Във Вашингтон и Киев изглежда цари истерия, защото новият украински премиер заявява: "Ние сме на ръба на катастрофата" и започва мобилизация на армейския резерв в отговор на придвижването на руските войски в Крим.

Ако той говореше за икономическите неблагополучия на своята страна, в неговите думи щеше да има смисъл. Но вместо това той заедно с много американски и европейски медии излишно драматизират събитията на Изток, където рускоезичното население по разбираеми причини е разтревожено от факта, че новите власти в Киев отмениха закона, според който руският език беше официален в техните региони. Те виждат в това доказателство, че антируските ултранационалисти от Западна Украйна, превърнали се в доминираща сила през февруарското въстание, както и преди контролират столицата. Източна Украйна се страхува, че подобна тактика на завземане на държавни здания може да бъде използвана и при тях, срещу избраните от тях ръководители..........Прочети още

 
Имаме политическа воля и визия за модерна армия
03.03.2014, 19:52

Иван Иванов

 

 

Интервю с Иван Иванов, зам.-министърът на отбраната

 
Флотът и авиацията на Русия ще се върнат в Камран
03.03.2014, 18:16

Съдейки по изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, в близко бъдеще корабите на Военноморския флот на Русия отново ще започнат да влизат във виетнамското пристанище Камран. За какво става дума: за създаването на руска военноморска база там или за пункт за материално-техническо обслужване на военните кораби на Русия?

Подобен пункт вече съществуваше в Камран в продължение на 23 години и беше предаден на Виетнам през 2002 година. Главният редактор на руското списание "Национална отбрана" Игор Коротченко каза:

   - За руска военноморска база не може да става въпрос. Водят се преговори за създаване на пункт за материално-техническо обслужване на руските кораби. Русия е заинтересована от това, нейните кораби и подводници да могат постоянно да влизат в Камран.

Целта на тези посещения е попълване на запасите от храна и вода, и ако е необходимо да бъде извършен прост ремонт. И разбира се, за почивка на личния състав. Експертът е сигурен: отчитайки тясното партньорство между двете страни и изпълнението на големи виетнамски поръчки за строителството на подводници и фрегати „Гепард” от страна на Русия, ще бъде лесно да се намери изгодно за двете страни решение, което ще позволи на руския ВМФ отново да влиза в Камран.

Водените сега руско-виетнамски преговори се отнасят също до използването на летището в Камран за базиране на руски самолети за зареждане с гориво, който ще осигуряват действията на далечната авиация на Русия.

Подобни преговори Русия води само с Виетнам, но също така и с Куба, Венецуела, Сингапур и няколко други страни, каза Игор Коротченко:

   - Това се дължи на факта, че през следващите няколко години предстои кардинално превъоръжаване на руския Военноморски флот. От друга страна, Русия засилва военното си присъствие в ключови райони на света, включително и в Азиатско-тихоокеанския регион. За да се осигури пълноценна оперативна дейност на руския флот и авиация са нужни опорни точки.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Крим вече със собствени военновъздушни сили
03.03.2014, 16:28

МиГ-29Източници от правителството в Крим съобщиха, че на страната на местната власт е преминала 204-та изтребителна авиобригада от украинските ВВС.

В базата се намират 45 МиГ-29, от които изправни са само 4 и четири учебни самолета Л-39, от които лети само един.

На кримска страна минават и 800 военнослужещи, намиращи се в базата.

Властите в Крим съобщиха по-рано, че под тяхно ръководство са преминали над 5 хиляди бойци от вътрешни войски, държавната гранична служба и въоръжените сили на Украйна.

Във вярност на кримския народ са се заклели и зенитно-ракетните полкове в Евпатория и Феодосия.

Вчера пък премиерът Аксьонов обяви създаването на полуострова на собствени военноморски сили. Новото формирование оглавява бившият командващ украинските ВМС Денис Березовски, който мина на страната на Крим. Срещу Березовски генералната прокуратура на Украйна повдигна обвинения за държавна измяна.

 
Могат да разрешат на Бразилия да продава руските ПЗРК „Игла-С”
03.03.3014, 16:00

ПЗРК "Игла"Бразилия може да получи разрешение да продава руските преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла-С” на трети страни, съобщи Валерий Кашин - генерален директор на Конструктурското бюро за машиностроене – компанията-разработчик на оръжието.

Процесът на получаване на съгласие за лицензирано производство вече започна, съгласуват се всички условия по предаването на технологиите. Комплексите „Игла-С” са предназначени за поразяване на ниско летящи въздушни цели от различен тип, те са много ефективни срещу самолети и хеликоптери.

Въпреки това, при продажбата трябва винаги да се помни негативният опит от миналото. Така, технологията за производството на тези комплекси беше продадена на поляците, които започнаха ​​собствено производство на комплекса „Гръм”. При това не само за себе си, а също така започнаха да продават оръжието на трети страни, въпреки че договорът не предвиждаше възможността за реекспорт на комплекса, както и прехвърлянето му на трета страна без съгласието на Русия. Но тези споразумения не бяха спазени, и през 2007 г. Полша продаде на Грузия около 30 ракетни комплекса „Гръм” и 100 ракети за тях - и това оръжие беше използвано през август 2008 г. по време на въоръжения конфликт в Южна Осетия. Ако говорим за Латинска Америка, там не може да се изключи възможността от попадане на зенитно-ракетните комплекси в ръцете на някакви терористични екстремистки организации, отбеляза експерт Руслан Пухов:

   - Много мощни терористични организации имаше едно време в Перу. Централното правителство, изглежда, успя да ги премахне, но те ​​винаги могат да се появят. В Колумбия те остават. В Бразилия, засега, няма такива. Но като се има предвид големият брой на населението на страната, високото ниво на бедност, винаги могат да се появят някакви терористични криминални групи, които така или иначе могат да получат това оръжие.

В същото време, комплексите „Игла-С” бяха продадени в Бразилия, и за почти 20 години, откакто те са там, не е имало сведения, че те са паднали в неподходящи ръце. Няма пряк международен режим, който да ограничава продажбата на зенитно-ракетни комплекси. Въпреки това, Русия има свой собствен режим. Всеки купувач трябва да подпише протокол, според който руски представители могат практически без предупреждение да дойдат и да проверят, къде е складирано това оръжие - за да имат представа, че комплексите все още са под контрола на законното правителство и се използват от военните.

Освен лицензионното производство на преносимите зенитно-ракетни комплекси „Игла-С” се разглежда възможността за сглобяване на зенитните ракетно-артилерийски системи „Панцир-C1” в Бразилия. Всичко ще зависи от това колко комплекси ще купи Бразилия. Линия за сглобяване има смисъл да бъде открита, ако бъдат закупени 25-30 системи. – Още за ПЗРК „Игла”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
През тази година Индия ще изпита пилотиран космически кораб
03.03.2014, 14:49

Индия продължава развитието на своята национална космическа програма. Наскоро, индийската космическа агенция ISRO направи презентация на прототип на първа пилотирана космическа капсула. Четириметровия модул трябва да извежда на ниска околоземна орбита двама космонавта.

ISRO планира да проведе първи тестов полет на капсулата през тази година, макар до момента агентството все още да не е получило потвърждение, че ще има държавно финансиране в съответните обеми. Очаква се, празна капсула да бъде изпратена в космоса на борда на нова космическа ракета, която Индия проектира сама. "Ние искаме да се уверим в някои аспекти, свързани с дизайна на пилотирания апарат" е казал Сундарам Рамакришнан, директор на космическата агенция ISRO .

Реалното изработване на капсулата е поверено на американската Hindustan Aeronautics, която е базирана в Бангалор. От там казват, че в капсулата ще бъдат използвани технологии за херметизация , ударо и виброустойчивост. Очаква се, стартът на корабът да се състои с помощта на новата модифицирана РН GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle), първи тест на която ще се проведе след няколко месеца. Тази ракета ще може да извежда на геосинхронна орбита спътници с маса до 4 тона или да до 9 тона на ниска орбита. В перспектива се планира тази ракета да бъде използвана за бъдещи лунни мисии на Индия.

Съобщава се, че в рамките на тестовия старт, космическият кораб ще бъде издигнат на височина малко над сто километра, за да се тестват неговите параметри в действие, в частност да се тества корпуса, да се проверят системите за връзка и телеметрия и др. Инженерите ще проведат мониторинг на това , как именно ще се държи капсулата в космоса, при навлизане в атмосферата и по време на полета на апарата до и по време на кацането на Земята.

Индийските космически чиновници информират, че около 70 % от дейностите по кораба се изпълняват от частни индийски компании, в това число и от малкия бизнес. В Индия казват, че искат да избегнат доминирането на държавата в космическата сфера за в бъдеще, давайки възможност за изява на частния бизнес. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
Командирът на българските ВМС се надява до дни Украйна да се успокои
03.03.2014, 13:30

контраадмирал Румен НиколовВъпреки ситуацията в Украйна, към момента няма причини за отмяна на тазгодишното издание на международното учение "Блексийфор", каза днес командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Румен Николов.

То трябва да се проведе традиционно в Черно море през май. Контраадмирал Николов посочи, че към ВМС не са отправяни никакви искания от съюзници.

Той изрази надежда, че през следващите няколко дни ситуацията в Украйна ще се успокои. Неговата лична позиция беше, че към момента няма нужда от свикване на Съвета за национална сигурност, съобщава БТА.

 
Инспектори на САЩ и Франция изпълняват наблюдателни полети над територията на Русия
03.03.2014, 11:45

ОС-135В.В периода от 3 до 8 март в рамките на реализацията на международния Договор за открито небе съвместна мисия на САЩ и Франция изпълнява наблюдателни полети над територията на Руската Федерация с американски самолет за наблюдение ОС-135В.

Той ще прелети по съгласуван маршрут в присъствието на руски специалисти на борда, които ще контролират спазването на съгласуваните параметри на полета  и използването на предвидената по Договора апаратура за наблюдение.

 
Москва контролира Крим, обявиха Вашингтон и Лондон
03.03.2014, 10:32

САЩ обявиха, че Москва „напълно е наложила оперативен контрол над Кримския полуостров", съобщава „Гардиън".

Вашингтон също съобщи, че американският държавен секретар Джон Кери ще посети Киев във вторник в опит да прекрати ескалиращото напрежение.

Американски официални представители отхвърлиха твърденията, че Белият дом е неспособен да окаже влияние върху президента на Русия Владимир Путин, но признаха, че Крим е бил успешно атакуван от 6000 руски войници, което може да е начало на по-голяма инвазия.

Днес украински граничари съобщиха, че се увеличава разполагането на бронирани машини до фериботно пристанище от руската страна на Керченския пролив - тесен морски канал, който разделя Русия и Украйна. В съобщение на говорителя на граничарите се казва, че руски кораби патрулират около град Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Русия и че руските сили са блокирали телефонните услуги в някои райони.

Кореспондент на Радио Свобода съобщи, че повечето стратегически обекти в Крим са под контрола на руските военни. Ситуацията в украинския флот пък е напрегната.

Има информация, че две големи украински военни бази са се предали на руски войници и местни групи за самоотбрана. Също така се твърди, че украински войници от Киев са избягали на страната на проруското правителство в Крим.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг, който е на посещение в Украйна, обяви, че Русия е поела контрола над Крим и че интервенцията е създала напрежение и опасна ситуация.

Въпреки че администрацията на президента Барак Обама призова Путин да изтегли войските си от руските военни бази на полуострова, изглежда, че САЩ са се насочили към използването на политически и икономически заплахи, за да се предотврати допълнително военно напрежение, отбелязва британското издание.

Американски източник заяви, че пред Путин стои най-големият въпрос за решаване, а именно дали да прехвърли свои войски в други части на Украйна.

„Вече видяхме интервенцията в Крим. Би било още по-дестабилизиращо, ако продължи интервенцията в Източна Украйна", поясни той.

Междувременно стана ясно, че външните министри на Русия и Китай са провели телефонен разговор, от който е станало ясно, че двете страни имат много допирни точки по отношение на ситуацията в Украйна.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров днес в Женева, обявиха от ООН.

Русия пък, че САЩ са отпратили руски ветеринари, които трябвало да проведат разговори във Вашингтон. Москва определи действията като саботаж, предаде Ройтерс.

http://news.ibox.bg/

 
US атомна подводница се включва в ученията на Корейския полуостров
03.03.2014, 09:27

клас „Лос Анджелис", Американска атомна подводница е акостирала на пристанище Пусан в югоизточната част на Южна Корея, за да участва в съвместните военни учения, съобщи агенция Йонхап, цитирана от РИА Новости.

По думите на източник на ВМФ на Южна Корея подводницата USS Columbus (SSN-762) клас „Лос Анджелис", заедно с щабния десантен кораб USS Blue Ridge (LCC-19) от 7-и флот на ВМФ на САЩ, участват в ежегодните военни учения Foal Eagle, които започнаха миналата седмица и ще продължат до 18 април.

Те включват полеви учения - операции по суша, вода, въздух, експедиции и специални операции. 7 500 американски войници и 5 100 южнокорейски войници участват в тях.

КНДР осъжда ученията, описвайки ги като „репетиция за война срещу Северна Корея".

Припомняме, по-рано стана ясно, че Пхенян е изстрелял две ракети с малък обсег на действие.

http://news.ibox.bg/

 
Афганистан няма да подпише споразумението със САЩ без мир
03.03.2014, 09:19

Хамид Карзай Президентът на Афганистан Хамид Карзай няма намерение да подписва споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността със САЩ, регламентиращо американско военно присъствие в страната след 2014 година.

Той потвърди това в интервю за The Washington Post.

„Моята позиция остава като преди: не мога да подпиша споразумение със САЩ без да започне мирният процес", заяви той.

Според него военната кампания на САЩ „не е донесла мир на афганистанците".

 

 
Китай е убедил Турция да не допусне преминаване през Босфора на бойни кораби на НАТО
02.03.2014, 21:09

Радио „Гласът на Русия” излезе със сензационна новина в късните вечерни часове, че Китай е успял да убеди Турция да не даде разрешение за преминаване през Босфора на бойни кораби на НАТО, съобщи електронното издание на турския вестник „Милиет”.

Най-старата държавна радиокомпания на Русия, излъчваща предавания за чужбина, твърди, че високопоставени представители на Китай са установили диалог с турското ръководство и са го убедили да не позволява преминаването през Проливната зона и навлизането в Черно море на кораби на НАТО. Според информацията на радио „Гласът на Русия” китайските дипломати са успели да склонят за това лично премиера Реджеп Тайип Ердоган, посочи още турският вестник „Милиет”.

http://www.focus-news.net/

 
Военноморските сили на Украйна преминаха в ръцете на Крим
02.03.2014, 20:36

контраадмирал Денис Березовский Командващият на военноморските сили на Украйна контраадмирал Денис Березовский се закле във вярност на кримския народ. Това заяви самият той на пресконференция в Севастопол. „Аз, Березовский Денис Валентинович, се заклевам във вярност на кримския народ и се задължавам да го защитавам, както изисква законът“, каза контраадмиралът, който беше назначен длъжността главнокомандващ военноморските сили с указ на и.д. президент на Украйна Александър Турчинов едва вчера. – (видео)

Клетвата на Березовский дойде, малко след като председателят на Върховния съвет на Крим Сергей Аксенов издаде указ за преминаването на военнослужещите във ВМС в Крим под властта на автономната република.

Нарежда се на всички военни в Крим да не приемат заповеди от „самопровъзгласилата се власт“ в Украйна. По същия начин се счита, че назначението на украинския министър на отбраната Игор Тенюх е незаконно.

В същото време Министерството на отбраната на Украйна опроверга информацията, че военнослужещи от Украинската армия масово напускат своите поделения, предаде gazeta.ru. От отбранителното ведомство са подчертали, че тези съобщения не отговарят на истината и са провокация. Същото се отнася и за слуховете, че украински военни са подавали заявления за уволнение.

 
Генерал Димитър Димитров: Не класическа война, а референдум трябва на Крим
02.03.2014, 20:24

Генерал Димитър ДимитровВремето на класическите войни отдавна е отминало. Сега за мен е важно в Украйна да се тушират провокациите. Това сподели пред БЛИЦ генерал-майор от резерва Димитър Димитров. Той има 30-годишна служба в армията. Завършил е военното училище във Велико Търново, военна академия "Фрунзе" в Москва, военна академия в София и 5-месечен курс в института по отбрана на САЩ в Сан Антонио, Тексас. Генералът беше командир на Втора тунджанска бригада в Стара Загора и на Трети армейски корпус в Сливен.

„Руснаците ги уважавам, защото съм учил там. Уважавам и Владимир Путин като ръководител, защото управлява с твърда ръка. Тази страна по друг начин не става да я водиш. Не одобрявам обаче това, че има и се прави опит за връщане на историята. Времето на класическите войни е отдавна минало, мина и периодът на Студената война. Днес най-голямата заплаха за света е тероризмът”, обясни генералът.

Според него сега ставаме свидетели на това как някой се опитва да върне нещо, което е отминало в историята на човечеството. „Днес конфликтите се решават по други начини – има институции, може референдум да се направи в Крим. Да, те са част от Украйна, но имат и някаква независимост. Силовият начин на действие ми е странен. Какво се цели? Какво се демонстрира? Кому е необходимо? Крим е важен за Русия, а и той си е бил техен. Така съм чел в старите книги. Полуостровът е стратегически за Руската федерация. Сега обаче е важно да се тушират всякакви опити за провокации на военни действия, защото неминуемо такива ще има. Като цяло смятам, че не е редно и не очаквам да има сериозни действия, защото и ЕС ще се намеси, и ООН. Днес просто нещата се решават по друг начин. На никого не е нужно в Украйна да има безредици и война. Страната и без това е на прага на фалита, така че една война ще е пагубна. И на Русия не е нужен конфликт в региона. Да, Крим е с преобладаващо руско население – към 60%, ако не се лъжа, но те са в друга държава. Друг е начинът на решавана на проблема, а не да се разполагат военни части, с което да се показва сила и надмощие”, обясни още генерал Димитров.

http://www.blitz.bg/

 
Бригаден генерал Боцев ще командва зарята на Националния празник
02.03.2014, 16:24

Бригаден генерал Боцев Тържествената проверка (заря) в чест на 136-та годишнина от Освобождението на България ще се проведе на 3 март от 18.30 ч. пред Народното събрание, съобщава Пресцентърът на МО. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на25-ти Драгомански полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк.

Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Андрей Боцев, началник на Щаба на Сухопътните войски. Той е завършил ВНВУ „Васил Левски” през 1981 г., а през 2004 г. Генералщабния факултет на Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. По време на своята служба в Българската армия от 1981 г. до 2007 г. е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на планинска бригада. От 1 юли 2011 г. е началник на Щаба на Сухопътните войски. Носител е на ордени и награди, сред които медал „За заслуги към Българската армия“ и награден знак „За вярна служба под знамената“ – ІІ степен от министъра на отбраната през 2005 г.

Министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев ще участват утреа в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин в столицата, която ще започне в 11.00 ч. По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12.30 ч. в зала „България“ ще започне съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

http://www.otbrana.com/

 
Алжирски контракт за 42 вертолета Ми-28НЭ
02.03.2014, 15:55

Според информация на агенция АРМС-ТАСС от 28 февруари, холдинга „Вертолеты России" е започнал да изпълнява голям контракт за доставка на ВВС на Алжир на съвременна вертолетна техника.

Общо алжирските ВВС ще получат 6 модернизирани тежки транспортни вертолета Ми-26Т2, 42 ударни вертолети Ми-28Н "Нощен ловец" и с руска помощ ще модернизират 39-те вече намиращи се на въоръжение транспортно-щурмови вертолета Ми-8АМТШ. Общата стойност на контракта за доставка на новите вертолети и ремонт на старите винтокрили машини на ВВС на Алжир е около 2,7 млрд долара.

Изпълнител на договора за вертолетите Ми-26Т2 и Ми-28Н ще бъде ОАО "Роствертол", а в същото време ремонта на 39-те вертолета Ми-8АМТШ ще извършва Улан-Уденския авиационен завод (УУАЗ). И двете предприятия влизат в състава на холдинга "Вертолеты России".

 
Global Firepower сравнява съотношението на въоръжените сили на Русия и Украйна
02.03.2014, 15:17

Втората по мощ армия в света срещу 21-вата – така най-кратко може да се опише съотношението на силите в навечерието на все по-вероятната нова Кримска война между Русия и Украйна. Според данните на портала Global Firepower, Украйна разполага със 160-хилядна армия и 1 млн. резервисти с общ мобилизационен потенциал от 15.7 млн. души. Към 2013 г. Киев е имал на разположение 4112 танка, 6431 БТР-а и общо около 1800 единици артилерия (самоходни и буксируеми оръдия и ракетни системи „земя-земя”).Украинските ВВС имат 400 самолета и 93 хеликоптера. От тях около 120 са относително модерните изтребители МиГ-29 и Су-27. За поразяване на земни цели могат да се използват тактическите бомбардировачи Су-24 и щурмовите Су-25.

Сред по-сериозните кораби на флота са една фрегата, 7 корвети и подводница.

В случая трябва да се подчертае, че украинската армия е наследство от СССР, като основният танк на въоръжение е старият Т-64 в няколко модификации, зенитно-ракетните комплекси в голямата си част (освен С-300 и ЗРК „Тор”) са с относително ограничени възможности от гледна точка на съвременната война. Едва 16 изтребителя Су-27 са годни за полети, а точно те трябва да отразят евентуалния първи руски удар от въздуха.

Украйна получава около 30% от съветската военна промишленост, но тя се занимава основно с развитие на наличните модели. Сред малкото местни изделия на въоръжение е танкът Т-84 (по-малко от 200 бройки). Програмите за реформа и модернизация на въоръжените сили се сблъскаха със сериозни проблеми през годините.

Срещу тази армия се изправя друга, която е в пъти по-голяма. Русия има над 750000 войници и близо 2.5 млн. резервисти, като годни са служба са общо почти 47 млн. души. Руските танкове са общо 15500, от които около 2000 са в пълна бойна готовност, а останалите (сред които 4500 относително модерни Т-80) са в резерв. Основният модел на служба е Т-72, но освен него има около 400 актуални Т-90.

Артилерията има 5990 единици самоходни оръдия, 4625 буксируеми и 3781 системи за залпов огън.

Самолетите са 3082, а хеликоптерите – 973. Сред тях са стотици МиГ-29 и Су-27, но и по-новите Су-30 и Су-35С. Удари по земни цели могат да нанасят тъкмо навлезлите на въоръжение Су-34, а също и флотилията от ракетоносни бомбардировачи, сред които „ветеранът” Ту-95, не особено новите Ту-22М, но и Ту-160, чието производство беше възобновено по времето на Владимир Путин.

Руските ВМС в Черно море имат два крайцера, един разрушител, две фрегати и една подводница, както и няколко корвети.

Общото впечатление е, че назряващият конфликт ще изправи армията на Украйна от 90-те (съветски разработки, лошо състояние на техниката, организационни проблеми) срещу тази от XXI век (сериозни развития на практически същите оръжейни системи, продължаващи доставки от заводите), при това – в много неравностойно съотношение на силите.

Въпреки това, в уравнението трябва да влезе и международната подкрепа за Украйна, Global Firepower, цитиран от bTV. Остава да се надяваме, че тя ще помогне на здравия разум да победи и войната все пак се размине.

http://www.blitz.bg/

 
САЩ заменят атомните си бомби в Турция с нови
02.03.2014, 14:55

B-61Националната администрация за атомна сигурност към енергийния департамент на САЩ планира да замени съществуващия арсенал от американски ядрени оръжия в турската база Инджирлик с модерни атомни бомби, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на „ХаберТюрк".

В базата има около 60-70 боеприпаса от този вид.

Модификациите на ядрените бомби B61-12, които са развивани от 2010 година, трябва да заменят остарелите версии В61.

Основното подобрение е свързано с модифициране на опашката, която ще позволява активно насочване, с което "B61" не разполага.

Администрацията вече проведе първите тестове, които се оценяват като успешни. Практическото използване на бомбите ще бъде възможно от 2017 година.

Към момента европейския ядрен арсенал на САЩ е разположен в бази в Белгия, Германия, Холандия, Италия и Турция. Предполага се, че има около 300 бомби B61 в тези страни.

САЩ и Великобритания използват турската база за оперативни, стратегически и логистични нужди от 1955 година.  Тя е базирана на няколко километра от източния средиземноморски град Адана.

http://news.ibox.bg/

 
Преди 65 години американски бомбардировач В-50 обикаля Земята без кацане
02.03.2014, 12:08

Б-50А Lucky Lady II На 2 март 1949 г. американски бомбардировач Б-50А Lucky Lady II (Щастливата Леди) с командир капитан Джеймс Галахър обикаля за 94:01 часа Земята без да кацне.

За това време той изминава 23 452 мили (37 742 км).Самолетът излита през нощта на 26 февруари от военновъздушната база "Корсуел" във Форт Уърт, Тексас, и взема курс на изток над Атлантическия океан.

На борда си има екипаж от 14 души, включително двама втори пилоти (1-ви лейтенант Артур М. Нийл и капитан Джеймс Х. Морис) и двама щурмани.......Прочети още

 
Това ли са всички агресии на САЩ?
02.03.2014, 10:30

По повод решението на Русия да защити, ако се наложи, с въоръжена операция рускоезичното население в Източна Украйна и Крим, Западът се надигна срещу Москва и Путин с агитации и призиви да не предприемат тази крайна мярка, определена от новите власти в Киев като агресия.

По този повод обаче наблюдатели и коментатори припомнят многобройните силови акции на САЩ по цял свят, болшинството от тях без санкции на ООН.

Само Америка ли има право на това, пита риторично и един от читателите на БЛИЦ, който е онагледил тази нощ коментара си с "Минимален списък на военните операции на САЩ в чужбина"............ Прочети още

 
РВСН на Русия: бъдещето на най-мирните войски
02.03.2014, 09:03

„Топол-М“ Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия се открояват сред всички останали видове ВС с предназначението си: никога да не воюват, бидейки при това постоянно готови за война.

Днес РВСН наред с други части от ядрената триада постепенно се обновяват. Но как ще изглеждат през 2020 г.?

Това, че РВСН в постсъветско време останаха едни от малкото елементи на военната машина, поддържащи бойната готовност, е заслуга на ръководството на една страна, която оцени възможните последствия от „провала“ по този въпрос.

Когато през 1997 г. се разгръщаше серийното производство на „Топол-М“ в шахтен вариант, това, че на тези ракети и създаденият на тяхна основа „Ярс“ – както шахтни, така и мобилни – им предстои да станат основа за бойната сила на РВСН, вече се предвиждаше. Но тъкмо мобилните комплекси се разглеждаха като най-перспективни, въпреки че шахтните пускови установки в края на 80-те г. достигнаха най-голяма степен на съвършенство и превъзходна защитеност. Способни да приберат монтираната вътре ракета дори при близък ядрен взрив, те вече не гарантираха защита от пряко попадение на високоточен боеприпас в капака на шахтата, а именно през 90-те г. възможностите за такива боеприпаси бяха убедително и широко демонстрирани.

Въпреки това моноблоковите ракети – а „Топол-М“ независимо дали шахтни, дали мобилни носят само един заряд – не гарантираха нанасяне на неприемливи щети, особено в случаите, когато се съчетават първият удар от „вероятния противник“ и анонсираното разгръщане на ПРО система, която ще бъде способна да прихване оцелелите след такъв удар носители. Отговор на този въпрос даде „Ярс“, който съчетава мобилност с многозарядност – тази ракета носи, според наличната информация, четири бойни блокове. В съчетание с комплекса от средства за пробив на ПРО това гарантира, че минимум част от блоковете ще стигне до адресата.

Тейковската дивизия, два полка на която са превъоръжени с мобилни „Топол.М“, а други два – с „Ярс“, стана първото съединение, напълно оборудвано с нови системи. 36 пускови установки и над 70 бойни блокове – тази мощ е достатъчна, за да унищожи десетки милиона души. Заедно с това в днешните условия е важна не толкова изразената в числа на потенциалните жертви ударна сила на РВСН, колкото готовността на наличния потенциал и неговата защитеност.

„Ярс“ трябва в близките десет години напълно да замени в състава на РВСП съветския „Топол“ – ако задачата бъде решена, ще може да се каже, че като минимум програмата за поддържане на боеготовността на РВСП в условията на разгръщането на американските ПРО системи е изпълнена. – Още руски ракети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Днес завършва срещата на ветеранските организации
02.03.3014, 08:52

Снимка: Pan.bgВ Централния военен клуб в столицата вчера започна своята делова работа Съвещение на ветеранските организации от Балканските държави. Проявата се организира от Български общонароден съюз „Бойна дружба” с председател полк. о.з. двн Явор Генов и Министерството на отбраната на Република България.

На съвещанието присъстват представители на ръководствата на осем български военнопатриотични съюзи, както и ветерански организации от Република Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния, Словения, Турция, Русия и Молдова. Някои от чуждите делегации участват с представители на няколко национални ветерански организации. В съвещанието се включи вицепрезидентът на Световната федерация на ветераните г-н Дан-Виго Бергтун. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) участва в съвещанието с четирима свои представители, между които и председателя на Съюза мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев.

Съвещанието ще бъде закрито днес по обяд. Заседанието бе открито от о.р. полк. Явор Генов, председател на Български общонароден съюз «Бойна дружба». В словото си той представи основната цел на конференцията: да се преодолеят вековете на разделение на Балканите и те повече да не бъдат «барутното буре» на Европа; да се даде общовалидно и прието определение за понятието «ветеран» като се използва опита на организациите от Турция и Русия; да се вземе отношение по събитията в Украйна с призив да се направи всичко възможно да не се пролива кръв, защото една война би засегнала всички балкански държави; да се създаде в рамките на конференцията организационен комитет на ветеранските организации от балканските държави който да гарантира продължение на инициативата, за «да не остана тази наша среща първа и последна».

След това за приветствие думата бе дадена на Дан-Вигго Бергтун от Световната организация на ветераните. Той призова да се направи всичко възможно за стабилност и мир в региона. Благодари на българските организатори за прекрасната организация и навременната среща на ветеранските организации. В европейския клон на организацията, която той представлява, има 46 члена, а в световната организация на ветераните има 106 члена. Мотото на организацията е «Най-добре за мир могат да говорят тези които са преживели война». Основните им цели са осигуряване на помощ и подкрепа за ветераните, защото «често ръка от другар е най-доброто лекарство». Дан-Вигто Берггтун сподели че статистката показва че 80% от терористите са бивши военнослужещи. «За ветераните трябва да се полагат грижи, за не може престъпни и терористични организации да ги изкушават за престъпните си намерения». Европейският клон на световната организация на ветераните планира да създаде работна група за Балканите под ръководството на организацията на Черна гора, която вече е домакинствала на среща на Световната ветеранска организация.

Третият се изказал бе полковник (з.) Геннадий Михайлович Шорохов - Изпълнителен секретар на МС «Бойно братство». Той поздрави участниците в мероприятието от името на президента на „Бойно братство” ген. (з) Борис Громов, известният герой от войната в Афганистан. В „Бойно братство” членуват 15 организации от бившия СССР. Полк. (з) Шорохов подкрепи призива за намиране на формула за мир и сътрудничество на Балканите. Според него основна роля за това трябва да имат ветераните, защото това са хора преживели войни и конфликти и знаещи най-добре цената на мира. Той също така призова да се подкрепи резолюция за намиране на мирен изход от кризата в Украйна, която трябва да се разреши изключително по мирен път. В края на словото си той връчи на полк. о.р. Явор Генов ордена на „Бойно братство” „За заслуги”, както и почетна значка „25 години от края на войната в Афганистан”.

Следващият изказал се бе професор д-р Любомир Секулич, ветеран от Втората Световна война и председател на Съюза на дружествата на бойците от Народоосвободителната война и антифашистите на Черна Гора. Той също призова за обединение на народите от Балканите, срещу неонацински и ултранационалистически движения и настроения, за запазване на паметта за жертвите от Втората световна война и за това тяхната саможертва да не е била напразна.

Последен преди края на първото заседание се изказа кап. (о.з.) Илев от Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, ШЗО и родолюбивото войнство и гражданство. В своето изложение той подкрепи засилването на връзките между ветеранските организации на Балканите. Кап. (о.з.) Илев представи патриотичната дейност на неговите организации, които поддържат войнишки паметници, участват в чествания на годишнини и изнасят лекции пред младежта за запазване на историята и паметта на героите.

http://www.otbrana.com/

 
В американския щат Невада се разби изтребител
02.03.2014, 08:40

F-18Вчера в 15:00 местно време изтребител McDonnell Douglas F/A-18C Hornet от Центъра за бойна подготовка на палубната авиация на ВМС на САЩ се разби по време на тренировъчен полет в американския щат Невада, предаде 2 News.

Катастрофата е станала на 70 мили източно от авиобазата Fallon в щата Невада. Пилотът е загинал, съобщава Nevada Appeal. Представители на авиобазата пътуват към мястото на инцидента. - Още за F-18.

 

 
Денис Березовски застана начело на Военноморските сили на Украйна
01.03.2014, 21:40

 Денис Березовский Днес контраадмирал Денис Березовски беше назначен на поста командир на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна, предаде в. „Украинская правда”.

„В съответствие с параграф 17 от член 106 и член 112 от Конституцията на Украйна назначавам контраадмирал Денис Березовски за командир на Военноморските сили на Украйна ", се казва в указа, подписан на 1 март от изпълняващия длъжността президент на Украйна, Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов.

 
Полетя третият прототип на J-20
01.03.2014, 21:27

J-20Третият прототип на китайския изтребител от следващо поколение J-20 изпълни първия си полет днес, 1 март 2014 г. от заводското летище в Ченгду. Полетът е протекъл успешно.

Третият прототип, който носи означението 2011, се е приземил успешно около 12,30 часа местно време и е бил ескортиран от двуместен J-10S. Първият полет идва след скоростните рулирания, които машината през последната седмица на февруари.

Третият прототип има някои конструктивни изменения в сравнение с предишните два прототипа. На първо място под носа е поставена прицелно-обзорна оптико-електронна система, която се намира в нискозабележим обтекал. Конструкцията на въздухозаборника също е променена с цел оптимизация на въздушния поток подаван на двигателя. Има промени и по вертикалните стабилизатори и фанара на пилотската кабина.

Първият прототип на J-20 полетя на 11 януари 2011 г. – Още за J-20

http://aeropress-bg.com/

 
GD ще получи $ 73 милиона за модернизация на танкове Abrams
01.03.2014, 20:40

AbramsАтобронетанковото управление на СВ на САЩ (TACOM) обяви, че са заделили за компанията General Dynamics Land Systems 72,7 млн. Долара в рамките на същетвуващ контракт за модернизация на 12 танка M1A1 Abrams до ниво М1А2 SEP (Systems Enhancement Package - Пакет усъвършенствани системи) в конфигурация V2. General Dynamics Land Systems се явява подразделение на корпорацията General Dynamics.

Най-модерния цифров танк M1A2 SEP V2 има усъвършенствани цветни дисплеи, дневен и нощен термовизионен прицел, дистанционно управляем боен модул на командира (CROWS II), ТМС (Thermal Management System) и телефон за свръзка с пехотата.

Оригиналния многогодишен контракт е бил сключен през февруари 2008 година, като според него се предвижда модернизация на 435 танка M1A1, които са се намирали на въоръжение в СВ повече от 20 години.

Модернизацията трябва да завърши до края на 2015 година, като работите ще се извършват в заводите в Енистон, щат Алабама; Таллахасси, щат Флорида; Стерлинг-Хайтс, щат Мичиган; Лима, щат Огайо, и Скрентон, щат Пенсилвания.

 
Руският Съвет на Федерацията е разрешил използването на военни сили в Украйна
01.03.2014, 19:26

Съветът на Федерацията в Русия е разрешил използването на руските въоръжени сили на територията на Украйна, в автономна република Крим, до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната, предаде РИА Новости.

Сенаторите са приели съответното решение единодушно, и то вече е встъпило в сила.

По-рано премиерът на Крим Сергей Аксенов се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да „окаже съдействие в обезпечаването на мира и спокойствието на територията на автономната република”.

 
Владимир Путин внесе искане в Съвета на Федерациите за използване на руски въоръжени сили в Украйна
01.03.2014, 16:20

Президентът на Русия Владимир Путин е внесъл предложение в горната камара на руския парламент да се използват Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде УНИАН.

Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, заплахата за гражданите на Руската Федерация, нашите сънародници, личният състав на военния контингент на Въоръжените сили на Руската Федерация, разположен в съответствие с международен договор на територията на Украйна (Автономна република Крим), въз основа на параграф „г" от част 1 на член 102 от Конституцията на Руската Федерация, представям искане пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската Федерация за използване на Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна за нормализиране на политическата ситуация в тази страна, отбелязва се в съобщението, цитирано от РИА Новости.

 
Армията на САЩ: Гост, който никога не си тръгва сам
01.03.2014, 13:22

Американските генерали твърдят, че военното присъствие са САЩ в неспокойния Изток ще намалява. Но по някаква причина войските се прехвърлят не в родината си, а в напълно мирната Европа.

Така, след като Киргизстан миналата година денонсира договора за американската база "Манас", нейният личен състав започна през февруари да се мести в новата база в Румъния. А ако и старите европейски съюзници намекнат, че гостите са останали прекалено дълго или въобще не отворят вратата? В малката Европа все още е възможно да се намери алтернатива. В Германия "с намек" затегнаха екологичните изисквания за чуждестранните военни обекти - американските бази преместени в Италия и България. Преди три години, Чехия се отказа от удоволствието да участва в американската система за противоракетна отбрана. Към 2018 тя ще бъде разположена в Полша.

Но Америка не иска да си тръгне не само от уютната Европа. Вашингтон дълго заплашваше с пълно изтегляне на войските си от Афганистан, ако президентът Хамид Карзай не подпише със САЩ двустранно споразумение за сигурност. Определени бяха и крайните срокове - до края на 2013 година. Американските дипломати и генерали твърдяха, че до изтичането на този срок Пентагонът просто технически не е успял да подготви всичко необходимо за контингента, който по план трябваше да остане в страната след 2014 година. Но дори и след като през януари Конгресът на САЩ два пъти намали финансовата помощ за Афганистан, афганистанската страна не промени отношението си към споразумението.

И ето тази седмица Барак Обама в телефонен разговор, най-накрая, е казал на афганистанския президент Хамид Карзай, че е наредил на военното командване да започне планирането на пълното изтегляне на американските войски от Афганистан до края на годината. Какво означава това? Нищо. Командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан, генерал Джоузеф Дънфорд вече обяви, че до юли американският контингент в Афганистан ще има всичко необходимо за осигуряването на 10 хиляди американски войници, които, може би, ще останат тук след 2014 година. "Може би" в този контекст означава, че има вероятност следващият президент на Афганистан да откаже да подпише прословутото споразумение за сигурност със САЩ. Такава ситуация не е изключена. Но и в този случай Америка има вариант.

По времето на прокомунистическия режим в Афганистан празнуваха победата над Британската империя. След оттеглянето на съветските войски от тази страна започнаха да празнуват Деня на победата вече над тях. Афганистанският опит да се празнуват победите над единия "по-голям брат", седейки на една маса с другия, изглежда, са готови да повторят и други. Но, канейки на гости американската армия, трябва да се отчете една особеност. Независимо от това, с какво ще се занимава армията на САЩ - ще търси оръжия за масово унищожение, ще помага за укрепване на отбраната или ще се бори с тероризма, тя, както винаги и навсякъде, ще се постарае да остане на гости завинаги. - Още за СВ на САЩ

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Премиерът на Крим иска помощ от Путин
01.03.2014, 11:45

Сергей Аксенов Министър-предстедателят на Крим Сергей Аксенов е поел контрола върху всички силови служби в автономната република, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на Съвета на министрите на Крим. „Аз, като председател на Съвета на министрите на Автономна Република Крим, в съответствие с пълномощията, дадени ми от Върховния съвет на републиката, вземам решение за преминаване на прякото командване на всички силови структури на МВР, въоръжените сили, флота и гранични войски към мен”, се казва в съобщението.

Аксенов се обърна тази сутрин с извънредна молба към президента на Русия Владимир Путин за съдействие в гарантирането на мира и спокойствието на територията на автономната република, предадоха руските агенции.

Междувременно Русия се обяви против налагането на посредническа мисия за урегулирането на ситуацията в Крим. Това е заявил постоянният представител на Руската Федерация в ООН Виталий Чуркин. „Властите в Крим трябва да бъдат попитани какво мислят по този въпрос. Ние сме срещу принудително посредничество”, е казал още Чуркин.

http://www.blitz.bg/

 
Скоро: Батальон с нови униформи
01.03.2014, 10:42

Новата униформа ще осигурява по-голямо удобство и маскировка на бойците в сравнение със сегашната. Фото Красимир ТодоровНовата полева униформа ще бъде въвеждана във въоръжените сили поетапно и тази година с нея ще бъде екипиран един батальон. Това заяви директорът на Дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов. Униформата ще е единна за всички видове въоръжени сили. Сред шарките на камуфлажа доминира тъмнозеленият цвят. Екипировката е в зимен и летен вариант, към нея има също пуловер от полар.

Екипът на в. „Българска армия” пръв сред журналистическата гилдия получи възможността да види новата униформа. След като тя бъде одобрена от Съвета по отбрана и министъра на отбраната, ще влезе на въоръжение. Тогава ще може и да се снима. Което обаче технически няма да е лесно, защото тя е в известна степен „невидима”, благодарение на специфичната разпетновка и качествата на тъканта.

Материята е нова, тя „диша”, осигурявайки комфортен топлообмен. Тъканта е немачкаема и непромокаема при дъжд и сняг. Горнището има и прибираща се в яката качулка.

Кройката е по последна дума за този вид облекла. Горната част е скъсена в сравнение със сегашната, защото не налага опасване с колан. По ръкавите и панталона има удобни джобове.

Шапките, които са от същата материя са три вида – с козирка, но осъвременена с по-скосена фронтална част (по подобие на американските – б. р.), с периферия и още една новост – черна барета.

Започнаха и войскови изпитвания на нови полеви обувки, които ще допълнят новата униформа, каза бригаден генерал Михайлов. Вече са доставени два модела обувки, които ще бъдат изпитани от едно военно формирование.

По думите на бригаден генерал Михайлов предстои да се разработи и нова ежедневна униформа за военнослужещите, като се запази разпетновката за видовете въоръжени сили. Тъканта обаче ще е единна – от генерала до редника, вместо сегашните четири вида материи.

http://bgarmy.bg/

 
Министерството на отбраната на Русия: завръщане на далечни брегове
01.03.2014, 10:12

К-119 "Воронеж"Министерството на отбраната на Русия планира да разшири руското военно присъствие в редица региони на света, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Водят се преговори за създаване на военни бази в държави на Югоизточна Азия и Централна Америка.

Сега се провеждат преговори с редица страни, в частност, с Виетнам, Куба, Венецуела, Никарагуа, Сейшелските острови, заяви тези дни министърът на отбраната Сергей Шойгу. Наистина, трябва да се уточни, че не става дума за създаване в далечната чужбина на военни бази в тяхното стандартно разбиране. Военното ведомство на Русия повече е заинтересовано от наличието на пунктове за осигуряване на нашия военноморски флот и далечната авиация в отдалечени райони, заяви военният експерт Виктор Литовкин:

   - Днес руски кораби и подводници се намират в Световния океан - в Атлантика, н Индийски и Тихи океан. В Средиземно море те провеждат операция по охрана на извозването на сирийско химическо оръжие. В Аденския залив те се борят срещу пиратите. Практически над целия свят летят самолети на далечната авиация. Те трябва някъде да се заредят с гориво. Корабите също трябва да попълнят записите с вода, гориво, а екипажите да починат. Не само Русия иска да има бази в чужбина. САЩ имат около 80 бази, където държат цели контингенти от въоръжени сили. Ние нямаме намерение да разполагаме големи контингенти далеч извън границите на Русия.

От наличието на големи войнски контингенти на Русия на далечните граници днес няма както политическа целесъобразност, така и икономическо обосноваване. От друга страна, разполагането в различни точки на Световния океан на бази за материално-техническо осигуряване може да повиши ефективността на международното сътрудничество на нашата страна в борбата с пиратството, смята експертът Константин Богданов:

   - Договори с група страни за използване на възможностите на тяхната пристанищна инфраструктура за влизане и дозареждане на наши кораби действително могат да улеснят маневрите на силите между руските бази на територията на Русия и тяхното разположение в райони за решаване на задачи по борбата с пиратството, в частност, в района на Африканския рог. Ако Сингапур и Сейшелските острови ни предоставят такава възможност, това ще опрости планирането на операции по прехвърляне на сили на Тихоокеанския флот.

От гледна точка на експертите, днес най-перспективно е връщането на руските военни на виетнамската база Камран. През ноември миналата година президентите на Русия и Виетнам вече подписаха споразумение за създаване там на съвместен пункт за обслужване и ремонт на подводници. Освен това, в Камран действа международно летище, което при необходимост може да приема самолети на руските ВВС, в това число и на далечната авиация.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
"Ал Кайда" анонсира завръщането си в Афганистан
01.03.2014, 10:07

Лидерът на афганистанския клон на "Ал Кайда" Фарук Ал Кахтани на 28 февруари обяви, че смята да върне предишното влияние на организацията си в Афганистан, съобщиха медиите.

Според терориста, пълноценното завръщане на "Ал Кайда" в Афганистан ще се състои след изтеглянето на чуждестранните войски, планирано за края на 2014 година.

Източници от американските разузнавателни структури и Пентагона разказаха пред журналисти, че още сега "Ал Кайда" увеличава силите си в Афганистан, като вкарва там опитни бойци от други страни. - Още за Афганистан

 
Венецуела няма да приема руски бази
01.03.2014, 09:41

Елиас ХауаВенецуела няма да приема руски военни бази, обяви външният министър на страната Елиас Хауа, цитиран от АП.

Той не пропусна да отбележи, че конституцията на латиноамериканската страна забранява разполагането на чуждестранни военни бази на територията на страната.

Спорът възникна след като руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че Кремъл води преговори за увеличаване на своето военно присъствие в чужбина. Като възможна страна той посочи Венецуела.

През последните години Москва активно продава оръжие и военна техника на Каракас.

 
В Обект 17 ракети няма, но всички, влизали там, дават обет за мълчание
01.03.2014, 09:32

“Не разпитвайте - никой нищо няма да ви каже! Все пак става въпрос за секретна информация, отнасяща се до националната сигурност.” Това е отговорът на журналистическия интерес към подземния комплекс край ловешкото село Лесидрен, известен и като Обект 17.

Тайнствената база разбуни духовете преди десетина дни. Там преди години е арестуван ексвъншният ни министър Соломон Паси.

“Разхождахме се с приятели, попаднахме зад оградата и ни арестуваха. Хората с униформи се притесниха повече от нас. Извикаха началника и той дойде. Най-големият ми син, тогава 10-годишен, попита: “Тате, сега ще ни разстрелят ли?”, разказа Паси.......Прочети още

 
Пожар е избухнал на борда на кораб за снабдяване на канадските ВМС в Тихия океан
01.03.2014, 09:08

HMCS Protecteur (AOR 509)Пожар е избухнал на борда на кораб за снабдяване на канадските военноморски сили HMCS Protecteur (AOR 509) в Тихия океан, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на представители на военното ведомство на страната огънят е потушен, пострадали са няколко членове на екипажа, но животът им е извън опасност. На тях се оказва медицинска помощ на борда на кораба.

Инцидентът е станал на 630 км североизточно от американската база Пърл Харбър на Хавайските острови. Корабът е плавал към база Ескималт в предградие на Виктория на остров Ванкувър.

Очаква се корабът, на борда на който се намират 279 членове на екипажа и 19 цивилни, да се върне в Пърл Харбър за по-детайлна оценка на щетите, нанесени от огъня.

 

 

 

Тапет за месец март (1920x1200)

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.
 

 





{START_COUNTER}