Военна информация

Архив - от 1 дo 15 март 2012 година

 

 
Поморие събира оръдия и картечници
15.03.2012, 22:37

Историческият музей в Поморие получи уникални картечници и оръдия по разпореждане на министъра на отбраната Аню Ангелов от военните складове в Карлово, Казанлък и Велико Търново. Те предадоха безвъзмездно обезопасеното оръжие за музейни експонати.

Легендарната тежка картечница „Шварц лозе” от времето на Първата световна война, револвер „Сент Етиен” от 1873 г., ракетен немски пистолет, картечница ДШК от 1945 г., както и пушки и карабини „Манлихер” и  „Маузер”, ще станат атракция в музея.

От Карлово и Казанлък пристигнаха две артилерийски гаубици от времето на Втората световна война.

С дарението се обогатява фондът на музея за бъдеща изложба, посветена на героизма на българската армия.

От Поморие и неговия район има сведения за участници в балканските войни, Първата световна война, както и в заключителния етап на Втората световна война в Европа.

/в-к Монитор/

 
Норвежки военен самолет изчезна в Швеция
15.03.2012, 21:48

C-130Военнотранспортен самолет на Военновъздушните сили на Норвегия С-130 J „Херкулес” борд 5630 с екипаж от петима души, летящ от норвежкия град Кируна в шведския Евернес, вероятно е претърпял катастрофа в планините на Лапландия. Радиовръзката с екипажа е прекъсната в 14:43 м.вр, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Нямаме никаква информация нито за самолета, нито за намиращите се на борда му хора”, заяви подполковник Еспен Лиен пред норвежката преса.

По думите на сътрудника на шведската спасителна служба Ларс Будстрьом, сигналът за бедствие е бил приет в района на връх Кебнекайсе.

Изчезналият самолет е участвал в военни учения под кодовото название „Колд респонс”, които се провеждат от 12 до 21 март в Северна Норвегия и в които са задействани около 16000 военнослужещи от 14 страни.

 
ВВС на Италия получиха новия вертолет HH-139A
15.03.2012, 21:30

HH-139A (Фото от сайта agustawestland.com)Компанията AgustaWestland предала на ВВС на Италия първия от десетте двумоторни многоцелеви вертолети HH-139A. Както се съобщава на сайта на компанията, останалите девет вертолета Италия ще получи през годината. HH-139A е военна версия на вертолета AW139M и се доставя за нуждите на италианските ВВС за първи път. Както се очаква, новите вертолети ще се използват за извършване на операции по търсене и спасяване и ще заменят остарелите HH-212 и HH-3F. По думите на представител на Agusta-Westland, доставката на HH-139A се провежда в рамките на общата модернизация на италианския военен вертолетен парк, но се явяват временно решение. В момента компанията завършва работата над новия вертолет AW149, който ще премине през сертификация през 2013 г. и ще лежи в основата на следващо поколение издирвателно-спасителен вертолет за ВВС на Италия. Многоцелевите вертолети AW139 са на въоръжение във въоръжените сили на десетки страни, включително Ирландия, ОАЕ и Катар.

От базовата модификация HH-139A се отличава с усилено шаси, което дава и по-голям клиренс. Освен това вертолетът има система за самозащита и възможност за криптирана връзка. Към това машината разполага и със спасително оборудване под формата на лебедка, прожектор, оптико-електронна обзорна система и други. Вертолетът развива скорост до 309 километра в час, има практическа далечина на полета до четири часа и е способен да измине до 740 километра (до 1060 километра с допълнители баки).

/в-к Дума/

 
Индонезия е предала на Южна Корея последния патрулен самолет CN-235
15.03.2012, 21:24

CN-235 на ВВС на Южна Корея (Фото от сайта airbusmilitary.com)Индонезийската компания PT Dirgantara Indonesia (PTDI) e доставила на Южна Корея последния от четирите морски патрулни самолета CASA CN-235, съобщава The Jakarta Post.

Патрулните самолети CN-235 са предназначени за бреговата охрана на Южна Корея. Договорът за доставката на четирите машини за сумата от 94 милиона долара е бил подписан през 2008 г. Първите два самолета Сеул получи през май, а третия - през декември  2011 г. По-рано бе съобщено, че Индонезия е помолила Южна Корея да купи морските патрулни самолети CASA CN-235 като отговор на победата на корейския учебен самолет T-50 в индонезийския търг.

Военнотранспортният самолет CASA CN-235 има максимална излетна маса 16 тона, способен е да преодолее до 4,3 хиляди километра и развива скорост до 445 километра в час. Баките на самолета са разчетени за четири тона гориво, което му позволява да води непрекъснато патрулиране в продължение на 10 часа. Екипажът е  2-3 човека. Патрулният CN-235 е снабден с различни специални средства, включително инфрачервен датчик и система за определяне "свой-чужд", а също навигационно и наблюдателно оборудване. PT Dirgantara Indonesia произвежда CN-235 по лиценз на CASA, влизаща в европейския концерн Airbus. През февруари стана известно, че Airbus изцяло е предал на Индонезия производството на военнотранспортните самолети CASA C-212-400. – Още за CN-235

/в-к Дума/

 
Новосибирските ракетчици ще се превъоръжават с „Ярс”
15.03.2012, 21:13

РС-24Новосибирското ракетно съединение е започнало подготовка за превъоръжаване с мобилните ракетни комплекси "Ярс". Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил представителят на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) полковник Вадим Ковал. Постъпването на новите комплекси в ракетното съединение ще започне тази година. В момента на въоръжение при новосибирските ракетчици стоят мобилните комплекси "Тополь". В настоящо време на въоръжение в Русия има два полка с комплекси "Ярс" с междуконтиненталната балистична ракета РС-24, но и двата влизат в състава на Тейковското ракетно съединение в Ивановска област. Първият ракетен полк с "Ярс" застъпи на бойно дежурство през март, а вторият през декември миналата година. По-рано бе съобщено, че до края на 2012 г. ще завърши превъоръжаването на Тейковското съединение с "Ярс" и ще започне доставката на такива комплекси за Новосибирското и Козелското съединение.

С комплексите "Ярс" се планира да бъдат снабдени всички части на РВСН, на въоръжение в които в момента стоят мобилните комплекси "Тополь-М", и от закупуването на които Министерството на отбраната на Русия се отказа през 2011 г. При това поставянето на бойно дежурство на комплексите "Тополь-М" с шахтово базиране ще продължи. В перспектива основата на наземния компонент от ядрената триада на Русия ще бъдат мобилните "Ярс" и шахтовите "Тополь-М". – Още за РК „Ярс”

/в-к Дума/

 
Ка-52 се е разбил заради лошото време
15.03.2012, 20:15

Ка-52Загуба на пространствена ориентация по време на силен снеговалеж е основната версия за катастрофата с руски щурмови вертолет Ка-52, който се разби късно вечерта на 12 март. Това съобщава агенцията „Интерфакс” позовавайки се на източник в разследването.

Според източниците в разследването вертолетът е летял хоризонтално със скорост около 150 km/h и височина от около 200 метра, когато е попаднал в зона със силен вятър и снеговалеж. В резултат на това екипажът е загубил пространствено ориентиране и се е сблъскал със земята.

/Аеро/

 
Русия може да позволи на НАТО да изтегля частите си от Афганистан през летището в град Уляновск
15.03.2012, 19:40

Русия може да одобри молбата на НАТО и да позволи на международните сили да използват летището в град Уляновск при изтеглянето на частите от Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на руското министерство на външните работи.

„Не става въпрос за военна база или съоръжение. Присъствието на персонала на НАТО в града не е предвидено”, заяви руското министерство в свое комюнике.

Перспективата за присъствието на международните сили на руска територия се приема зле както от руските военнослужещи, така и от националистите в страната.

/ИА „Фокус”/

 
Въоръжените сили на Русия ще получат през тази година 57 БМ "Рысь"
15.03.2012, 19:30

Iveco LMV (Фото от сайта militaryphotos.net0През 2012 година руските въоръжени сили ще получат 57 бронирани машини "Рысь" съвместно руско-италианско производство, съобщава ИТАР-ТАСС. Сглобяването на тези машини се извършва в съвместно предприятие на "Оборонсервис" и италианската компания Iveco във Воронеж. – видео

В края на януари 2012 година стана известно, че Министерството на отбраната на Русия е купило от Iveco 60 бронемашини LMV M65 Lynx, получили в руските войски обозначението "Рысь". Според думите на първият заместник на министъра на отбраната на Русия Александър Сухоруков, производството на тези машини ще става от машинокомплекти. В бъдеще тези маши ще трябва да заменят във войските руските бронемашини "Тигър". По-рано се съобщаваше, че обемът на лицензното производство на M65 в Русия ще бъде около 500 машини на година.

Покупката на италианските машини е заложена в държавната програма за въоръженията на Русия за периода 2011-2020 година. Общо руските ВС трябва да получат 1775 БМ "Рысь".

 
Годишната издръжка на един безпилотен RQ-4 Global Hawk надвишава $16 милиона
15.03.2012, 14:15

RQ-4 Global Hawk Блогът Battleland на американското списание Time успя да узнае стойността на експлоатацията на стратегическите разузнавателни безпилотни летателни апарати (БЛА) RQ-4 Global Hawk.

Изданието се добрало до 45-страничен доклад на Пентагона от 30 декември 2010 година за закупуването на Global Hawk. (Виж на линка http://timemilitary.files.wordpress.com/2012/03/dod-gh-2010-sar.pdf) Според него стойността на експлоатацията на един БЛА RQ-4 достига 29 милиона долара. В същото време един час полет на апарат съставлява 31 хиляди долара. По такъв начин ежегодните разходи за полети могат да превишат 16 милиона долара.

Според доклада пълната стойност на един RQ-4 Global Hawk е 211 милиона долара. Като се извадят разходите по разработката, то стойността на апарата се снижава до 140 милиона долара.

Преди това журналистът от Time Марк Томпсън беше съобщил, че ВВС на САЩ са оценили стойността на разбилия се в Афганистан Global Hawk на 72,8 милиона долара.

Според бюджетната сметка на ВВС на САЩ от 2010 година разходите по производството на един БЛА RQ-4 Global Hawk съставляват 100 милиона долара. (Виж линка http://www.saffm.hq.af.mil/shared/media/document/AFD-100128-072.pdf)

През януари 2012 година бе съобщено, че ВВС на САЩ са решили да прекратят програмата по разработката и приемане на въоръжение на RQ-4 Global Hawk във варианта Block 30. Приетите преди това на въоръжение апарати е решено да бъдат консервирани и преведени в резерв. Причината за това решение е високата цена на безпилотните машини и тяхното скъпо обслужване.

В същото време НАТО през февруари обяви намерението си да задели 3 милиарда евро за закупуване и експлоатация на пет RQ-4 Global Hawk, произведени от компанията Northrop Grumman. От Алианса са оценили 20-годишната експлоатация и обслужване на машините на два милиарда евро (2,6 милиарда долара). – Още за RQ-4 Global Hawk

/blitz.bg/

 
Личният състав на 3-та изтребително-авиационна база отбелязва празника на формированието с открит летателен ден
15.03.2012, 14:03

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участва утре, 16 март, в тържественото честване на 61-та годишнина от създаването на авиобаза “Граф Игнатиево”.

В чест на празника в авиобазата ще се проведе ден на отворени врати за всички любители на авиацията. В програмата на тържеството са предвидени полети с изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 и показ на авиационна и специална военна техника и на различни агрегати и системи на самолетите.

По време на празничния ден ще се проведе и традиционната футболна среща за Купата на командира на авиобазата между отборите на летателния и инженерно-техническия състав.

Тържественото честване започва в 10.30 часа на 16 март в авиобаза „Граф Игнатиево. – Още за 3иаб

/МО/

 
За катастрофата с Kfir F-21C2 (N404AX) на 6 март 2012 година
15.03.2012, 12:38

Предварителният доклад на US National Transportation Safety Board (NTSB) за катастрофата с Kfir F-21C2 (N404AX) на 6 март 2012 година е, че причината е липса на гориво.

Самолетът е собственост на базираната във Виржиния компания Airborne Tactical Advantage Company. Убитият Carroll LeFon е пенсиониран военен пилот, работещ по договор за компанията. Той се отклонява и прави опит да кацне в Рино, Невада. Поради липса на видимост (силен снеговалеж) е насочен обратно към Фалън.

Първоначално се е насочил да каца по писта 31, но заради промяна посоката на вятъра се насочва към писта 13. Видимостта е била около една миля и вятър на пориви до 60 километра в час. При захода машината се сблъсква със земята в открито поле и се насочва към сграда на територията на летището, като се забива в нея.

/aeronews.alle.bg/

 
Иранският самолет Simorgh
15.03.2012, 12:33

Simorgh (Преди зората) е иранска програма за учебно тренировъчен самолет. До сега са показвани само макети на машината. Те са копия на руския "Як-130".

Мисля, че това е нормално с оглед на традициите в Иран при експлоатацията на американските "F-5E/F Tiger II" и стремежа им непрекъснато да го копират. Просто руския самолет е най-близо до иранските очаквания. Вероятно ще бъде направен опит да бъдат получени бройки от сирийския договор.

Смятам, че дори е възможно Иран да е финансирал сделката, срещу получаване на съответна част от партидата. Това е ставало с други руско-сирийски договори. 36 машини плюс опция за още 18 е много за страна, като Сирия.

/aeronews.alle.bg/

 
Пенагонът ще продава самолети за метал
15.03.2012, 10:28

Бомбардировачи  F-111 на площадката AMARG (Фото Google Maps)Пентагонът ще разпродаде самолети от 309-та група за обслужване и ремонт на аерокосмическа техника Aerospace Maintenance and Regeneration Group (309 AMARG), съобщава Defense Aerospace.

Тя се намира в Аризона, недалеч от град Тусон и известна още,  като The Boneyard (Гробището). Ще бъдат разпродадени 12,2 хиляди тона корпуси на самолети и части от тях от „F-111 Aardvark“, транспортните  „C-5 Galaxy“ и „C-130 Hercules“, изтребители „F-15 Eagle“, за борба с подводници „S-3 Viking“ и палубните „A-4 Skyhawk.“.

  309 -та AMARG е основана през 1946 година ив момента съхранява около 4200 апарата, част от които са потенциално боеспособни и могат да бъдат върнати при необходимост.

Търгът е втория по големина в историята и ще стартира на 21 март 201 година на страницата на „Government Liquidation“. Тя се занимава с разпродажба на отписаната техника от МО на САЩ.

/aeronews.alle.bg/

 
Тайланд се отказа от немските подводници
15.03.2012, 10:15

Подводница Type 206A на ВМС на германия (Фото от сайта militaryphotos.net)Командването на ВМС на Тайланд се отказа от плановете си за покупка на четири поддържани подводници проект Type 206A от Германия, съобщава Europe Online. Стойността на покупката бе за 7,6 милиарда бата (около 250 милиона долара). Според думите на командващия на ВМС адмирал Сурасак Рунроенгром (Surasak Runroengrom), немското предложение за продажба на подводниците е изтекло на 29 февруари 2012 година и военноморските сили на Тайланд не смятат да искат неговото удължаване.

За първи път тайландските ВМС обявиха за намерението си да закупят немски подводници през април 2011 година. Тогава ставаше въпрос за две субмарини. По-късно бе взето решение за покупка на шест подводници. През септември 2011 година министърът на отбраната на Тайланд Йютхасак Сасипрапа (Yutthasak Sasiprapa) забрани на командването на ВМС да купува подводниците от Германия, изисквайки щателна проверка на рентабилността на този проект. Скоро след това, ВМС намалиха обема на планираната покупка на Type 206A до четири единици.

Германия предлагаше на Тайланд подводници, изведени от състава на немските ВМС през 2010 година. За около две години Германия сне от въоръжение шест подводници проект Type 206A, намиращи в състава на ВМС от 1973-1975 години. – Още за проект Type 206A

 
Моменти от "амнезията" на новия директор на служба "Военна информация"
15.03.2012, 09:33

На 12.03.2012 г. Служба „Военна информация” на МО се сдоби с нов директор. Новоназначеният директор на службата е полковник от резерва Веселин Иванов. Охотно е публикувал своите биографични данни в електронната страница на СлВИ.

Краткият поглед върху тях дава възможност да се забележи, че са  спестени доста факти от служебната му кариера. Дали пък нещо не са неудобни? Или може би като са спестени, те са забравени. Така никой не знае кое как е било, а и новият директор на военното разузнаване е като чисто нов.............. Прочети още

 
Ужасът в Кандахар
15.03.2012, 09:23

Избиването на най-малко 16 цивилни в три афганистански села от американски войник в неделя е неописуем ужас. Съединените щати заявиха днес, че по случилото се е започнало разследване.

То обаче трябва да е експедитивно, прозрачно и убедително, за да се уверят афганистанците, че Америка е обвързана с каузата на справедливостта и отзивчива за гнева им. Наказанието също трябва да дойде своевременно.

Според американски и афганистански висши представители войникът направо е екзекутирал мирните граждани, в това число девет деца, като методично нахлул в три различни къщи в селища в провинция Кандахар. След като убил цивилните, той запалил някои от телата.

Името на войника не се разкрива, но според “Таймс” той е 38-годишен старши сержант от американските сухопътни сили, служещ в база Луис-Маккорд край Такома, щата Вашингтон, женен, с две деца, бил е на три мисии в Ирак, а това била първата му мисия в Афганистан.

Извършеното зверство изглежда е дело на един човек. Никой не знае какъв е мотивът му, но ако разследването покаже, че сержантът е проявил признаци на умствено разстройство или други видове страдание, то тогава тази трагедия говори достатъчно ясно за това как военните установяват, осъществяват наблюдение и лекуват военнослужещите с психически проблеми. Пентагонът трябва да използва случая да направи задълбочено проучване.

Кървавата баня в неделя е нова опасна издънка за САЩ, докато се опитват да се придържат към плана за съкращаване на присъствието си в Афганистан до края на 2014 г. и да сключат мирно споразумение с талибаните.

Това е третият инцидент напоследък, вбесил афганистанците и станал причина за още по-настоятелни искания американските войски да напуснат незабавно страната. Миналия месец американски военни без да се замислят изгориха екземпляри от Корана, а през януари се появи видеозапис с американски морски пехотинци, които уринират върху труповете на мъртви талибански бойци.

Антиамериканските настроения са толкова силни, че договаряното в момента споразумение с афганистанците за трайно присъствие на американските сили за специални операции може да се окаже застрашено. Засилват се и опасенията, че американци - както военни, така и цивилни, може да станат обект на отмъщение.

Сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от “Таймс”.

За САЩ е жизненоважно да гарантират, че Афганистан няма да се превърне отново в базов лагер за терористични нападения. Те трябва да продължат преговорите за американското присъствие след 2014 г., докато продължават да търсят разумни пътища за ускоряване на процеса по изтеглянето си.

/БТА/

 
Аню Ангелов – две години на маневри между скандалите
15.03.2012, 09:17

Аню Ангелов Не може да се отрече, че Аню Ангелов е един от малкото министри в кабинета „Борисов”, който вече трета година се опазва от големи обществени скандали. От него на бял свят все още не са излезли новини като тези за апартаментите и тъста на Цветан Цветанов, дървената мафия, зърнопроизводителите и фалшивите дипломи на подчинените на Мирослав Найденов, лекарствената политика на Стефан Константинов, фискалния резерв на Симеон Дянков, пенсионната реформа на Тотю Младенов, Агенцията по вписванията на Маргарита Попова, АСТА и шистовия газ на Трайчо Трайков, БДЖ на Ивайло Московски, закона на Николай Младенов и италианските филмови истории на Вежди Рашидов. В това изброяване може да влязат пържолките на Бойко Борисов или пък очудването на премиера от парите в повече, които са взели през годините политическите пратеници на ГЕРБ в министерствата и ведомствата. Обикновено Аню Ангелов прави така, че избира по-малкото зло........ Прочети още

 
Морската пехота на САЩ ще съкрати четири пехотни батальона и 12 въздушни ескадрили
15.03.2012, 08:55

Морската пехота на САЩ съобщи, че ще съкрати четири пехотни батальона и 12 въздушни ескадрили през следващите пет години, като ще бъдат освободени 20000 служители, за да се спази свиването на бюджета и нуждите в мирно време след повече от десетилетия във война, предаде Ройтерс.

Бюджетните съкращения ще засегнат базите на пехотата в Северна Каролина, като базата „Льожон” и съседната военновъздушна база „Ню Ривър” ще изгубят 5800 военнослужещи, а базата на ВВС „Чери пойнт” ще напуснат още 2100 души.

Три бази в Калифорния – „Пенделтън”, „29 Палмс” и „Мирамар” – общо ще съкратят 6000 военни. – Още за МП

/ИА „Фокус”/

 

 
Канада може да се откаже от F-35
14.03.2012, 21:48

F-35Канада може да се откаже от участие в програмата F-35. Това е заявил канадският заместник министър на отбраната Джулиан Фантино в отговор на парламентарен въпрос във връзка с нарастващата цена на проекта.

Фантино е посочил, че страната все още не е подписала никакъв договор за покупката на F-35, въпреки, че за сега Канада не планира да се откаже от покупката. Изявлението на заместник министъра идва скоро след, като канадския премиер Стивън Харпър заяви, че ако програмата не се вмести в предварителните финансови параметри ще се намали поръчаната бройка или програмата ще се преразгледа изцяло.

Канада възнамерява да купи 65 изтребителя F-35A, като за целта смята да похарчи не повече от $8,5 млрд. (или към $131 млн. на машина), а за последващата 30 годишна експлоатация трябва да се вложат други $7,5 млрд. В момента ВВС на САЩ поръчват серийни F-35A от малосерйното производство на цена малко над $200 млн.

Няколко седмици по-рано Япония, която в края на 2011 г. обяви намерението си да купи 42 F-35A, заяви, че няма да толерира сериозен ръст в цената на самолета и веднага ще прекрати програмата, ако цената излезе из под контрол. – Още за F-35

/Аеро/

 
Няма внезапни промени за изтеглянето от Афганистан
14.03.2012, 21;03

Барак Обама и Дейвид Камерън Американският президент заяви, че не очаква "внезапни промени" около изтеглянето на военните сили от Афганистан, предаде АФП.

Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън същевременно заявиха, че няма да се "откажат" от мисията в Афганистан.

По-рано днес двамата държавни лидери проведоха близо двучасови разговори в Белия дом.

Поредица от скорошни инциденти, включително масовото убийство на афганистански цивилни от американски войник, предизвика спекулации, че скоростта на изтегляне на военните сили може да бъде засилена.

Обама по-рано потвърди, че НАТО планира преход към поддържаща роля в Афганистан през 2013 г., преди пълно изтегляне през 2014 г.

/ИА „Фокус”/

 
Военното НДК - геометрия на безхаберието
14.03.2012, 20:46

Ако сте минавали някога по бул."Скобелев" (малко след Петте кюшета по посока на НДК), сто процента сте забелязали внушителна сграда от синкаво стъкло, разгърната в претенциозни  геометрични форми.

В квартала я наричаха "Второто НДК", "Център на НАТО за България" и какво ли не. Лично аз с удивление (всекидневно) наблюдавах мащабните строителни работи, стотиците кубически метра бетон, излети само в основите, монтажа на вносните стъклопакети, оформянето на зелени декоративни площи и какво ли не - вдъхновен труд в центъра на столицата (струващ милиони и милиони...).......... Прочети още

 
28 пилотажни групи са поканени за 100 години руски ВВС, шоуто ще е безплатно!
14.03.2012, 20:40

100 години руски ВВС ще бъдат чествани като държавен празник, това заяви началника на ГЩ на руските ВВС ген. майор Виктор Бондарев на първата конференция посветена на събитието.

На 12 март събитието получи и държавен статут от руския президент Д.Медведев.

Бондарев заяви: "Основните мероприятия започват на 10 август в експоцентъра в Санкт Петербург. На 11 и 12 август ще е голямото авиошоу на летище "Жуковски". Входът ще е абсолютно безплатен за всички присъстващи!

Поканили сме 28 пилотажни групи от целия свят. Вече 10 са заявили участие, още 6 се очаква да потвърдят до края на март.

От наша страна ще участват руските ВВС, плюс пилотажните групи "Витязи" и "Стрижи", както и леката авиация и руската ретроавиация." – Още ВВС на Русия

/Pan.bg/

 
Damen предаде втора корвета за Мароко
14.03.2012, 20:32

Sigma class corvetteВтората корвета проект "Сигма" 9813 бе предадена на ВМС на Мароко. Корветата носи името "Султан Мулей Исмаил" и е построена в холандската корабостроителница на Damen - Damen Schelde Naval Shipbuilding в град Влисинген. На 10 март плавателният съд успешно завърши ходови и приемни изпитания, а празничната церемония се състоя на 12 март.

Припомняме, че договорът за общо 3 корвети за мароканските ВМС бе подписан през 2009 г. Първият кораб "Тарик бен Зияд" бе предаден на 10 септември 2011 г. В момента е почти готова и третата корвета, като африканската държава ще я приеме на въоръжение през май т.г.

Интересно е, че третата корвета ще е с други размери и ще бъде записана в класа на леките фрегати.

Корабите от проект "Сигма" са предназначени за нанасяне на ракетни удари по плавателни съдове и по брегови бази, патрулиране и обезпечаване на други плавателни съдове.

Ракетното и артилерийското въоръжение е с противокорабни ракети MM40 "Екзосет" (блок II), зенитно-ракетни комплекси "Мика" с вертикална пускова установка , 76-мм артилерийска установка "ОТО Мелара" и 20-мм малокалибрени зенитно-артилерийски комплекси. Противолодъчното въоръжение представлява 324-мм торпедни апарати италианско производство.

Корветите са с дължина 97,9 м (третата - 105 м), широчината - 13 м, водоизместването - 2100 т. Максималната скорост е 28 възла, а екипажът - 91 човека. Стойността на цялата сделка е 1,2 млрд. долара.

/Pan.bg/

 
Продължават тренировките с конвертоплани MV-22B Osprey
14.03.2012, 20:25

MV-22B Osprey На западното крайбрежие в САЩ продължават усилените тренировки с конвертоплани MV-22B Osprey от състава на 161-а вертолетна ескадрила "Сиви ястреби" (Корпус на морската пехота), базирани в авиобаза Мирамар.

Припомняме, че през октомври 2009 г. бе взето решение за замяна на хеликоптери CH-46E Sea Knight с конвертопланите. Летателният състав на "Сиви ястреби" извърши успешна подготовка с MV-22B. За 2 години бяха решени всички задачи - подготовка на пилотите, техника на пилотиране в местното въздушно пространство.

Приетите на въоръжение конвертоплани се смятат за огромна крачка напред, защото в сравнение с CH-46E, те имат много по-голяма скорост и далечина на полета. На борда си приемат 24 десантчици. Част от конвертопланите ще изпълняват мисии в Афганистан.

/Pan.bg/

 
ВВС на Русия нанасят удари на учение в Западния военен окръг
14.03.2012, 20:19

На 13 март на авиационния полигон "Туган" (Ленинградска област) разузнавателната, щурмовата, бомбардировъчната и армейската авиация от Западния военен окръг (ЗВО) проведоха учение с нови мишени с различни видове ракети.

Над 15 различни бойни самолети и вертолети излетяха от летищата разположени на територията на Воронежката, Курската и Тверската област и нанесоха координирани удари по условен противник. Руските военни летци се справиха отлично. Новите мишени ще позволят на пилотите да получат необходимата практика.

На 15 март в ЗВО започнаха летателно-тактически учения с ескадрила Ми-24 от армейската авиация от авиобаза "Левашево" (Ленинградска област). В учението се включиха над 50 вертолетчици и бордови специалисти. Пак на 15 март 30 самолета от воронежките авиобази изпълниха над 50 учебни полети като бомбардировачите дозареждаха във въздуха.

/Pan.bg/

 
Великобритания ще получи подобрени противотанкови ракети Brimstone
14.03.2012, 16:44

Brimstone (Фото Duch.seb)Великобритания в края на 2013 година ще приеме на въоръжение модернизирани противотанкови ракети Brimstone на компанията MBDA, съобщава Flightglobal.

Според данни на изданието, ракетите ще получат името Brimstone 2 и ще превъзхождат своя предшественик по редица параметри. В частност, новите ракети ще бъдат оборудвани с по-съвършена система за поиск на целта, а също ще имат по-устойчиви на детонации бойна част и двигател.

До момента MBDA е доставила на ВВС на Великобритания 500 ракети Brimstone от първо поколение. От тях около 200 са били използвани, в т.ч. в Афганистан и Либия.

ВВС на Великобритания използват ракетите Brimstone на изтребителите-бомбардировачи Tornado GR4. Освен на Великобритания MBDA е продавала ракети Brimstone и на Саудитска Арабия.

Brimstone от първо поколение имат дължина 1,8 метра и тегло 48,5 килограма. Далечината на действие на свръхзвуковата ракета превишава 20 километра. Според данни на Flightglobal, ракетата за първи път е била използвана през 2008 година и е получила висока оценка за надеждност и точност (90 процента).

 
Не се надявай на комерсантите
14.03.2012, 13:29

НАСА ще продължи да използва руски кораби до 2017 година за да изпраща свои астронавти на Международната космическа станция (МКС). Тази възможност, съгласно вестник „Уол стийт джорнъл”, е предвидена в плановете на НАСА. По всяка вероятност, американците ще разчитат на помощта на Русия и в товарните превози.

Миналата година последната американска „совалка” извърши последния си полет. НАСА се отказа от по-нататъшното използване на системата „Спейс-шатъл”, без да й подготви смяна. Беше замислена алтернатива във вид на частни кораби и ракети. Създаването им в САЩ започнаха 4 фирми, получили субсидии от НАСА, и още други 3 фирми без такива субсидии. Предполагаше се, че към 2016 година астронавтите ще могат да използват частно „космическо такси”. Например, кораба „Дрегън” на компания „Спейс Хикс”, която предвиди в своята разработка възможността от производство на товарна, пилотирана и смесена модификация.

Товарният вариант на кораба вече е построен и в края на 2010 година обиколи Земята. Във второто полугодие на тази година той трябва да започне доставянето на товари на МКС. Но независимо от развитието на събитията, създаването на пилотиран „Дрегън” се забавя: Конгресът на САЩ съкрати два пъти обема на средства за космически проекти по линията на НАСА за тази година. Сега за „космическо такси” може да се забрави и на станцията хората ще заминават както и преди с руски кораби "Съюз", казва академик Александър Железняков от Руската академия на космонавтиката:

   - До 2017 година в разпореждане на НАСА няма да има други кораби, с които астронавти ще могат да отиват на МКС. Но американците нямат намерение да прекъсват своето присъствие на орбиталната станция, и затова са принудени да купуват места на руските "Съюзи". Те го правят и сега, и ще го правят докато не намерят алтернатива на нашите кораби.

Шефът на НАСА Чарз Болдън все пак се надява, че частните кораби ще започнат да се експлоатират не по-късно от 2017 година. Но няма и гаранции, призна Болдън пред журналисти, че пълноценната и сигурна замяна на "Съюз" ще се появи до края на срока на експлоатирането на Международната космическа станция през 2020 година.

Относно товарното осигуряване на МКС, експерти предричат, че към 2014 година на станцията може да се появи криза с разходните материали, при това независимо от факта, ще тръгне ли товарният „Дрегън” за станцията. НАСА, вероятно, ще бъде принудена да купува и рейсове на руския товарен кораб „Прогрес” (той побира 2,5 тона товари).

/ruvr.ru/

 
Украйна ще предава първите двигатели "АИ-222" на Китай
14.03.2012, 12:59

АИ-222 Украйна ще предава първите двигатели "АИ-222-25F" на Китай. Тези дни се очаква да пристигнат китайски специалисти за приемане на партидата.

Данните за двигателите не са много ясни, но според запознати те имат по-висока тяга от поставяните "АИ-222-25" на "Як-130". Това разбира се води и до по-голям разход на гориво. Наличието на форсажна камера увеличава дължината на двигателя  до 3,2 метра и теглото до 560 килограма. Тягата на форсаж е 4200 килограма, а без форсаж - 2500 килограма.

По такъв начин китайският L15 ще се снабди от двата двигателя с обща тяга 8400 килограма или почти равна на един "РД-33МК". – Още авиационни двигатели

/aeronews.alle.bg/

 
Сътрудничество на САЩ и Русия по ПРО
14.03.2012, 12:50

Властите на САЩ изучават възможностите за предоставяне на Русия на някои секретни технически данни за системата ЕвроПРО, съобщават в сряда американски медии с позоваване на източници в Пентагона.

В министерството на отбраната на САЩ смятат, че предаването на Москва на част от данните за системата ще свали някои нейни възражения срещу ЕвроПРО. Освен това, в Пентагона предполагат, че Русия би могла да се съгласи срещу тази информация да предоставя данни от своите радари.

 
Шефът на Пентагона спешно замина за Афганистан
14.03.2012, 12:35

Леон Панета Американският министър на отбраната Леон Панета пристигна в Афганистан на необявена двудневна визита, съобщи Reuters тази сутрин, 14 март.

Посещението беше обявено още преди няколко месеца, като в плановете на Пентагона влизали срещи с американски войници и афганистански чиновници. Визитата обаче била ускорена от необходимостта да изглади последствията от инцидента, при който американски сержант в нощта срещу 11 март застреля в къщите им 16 мирни афганистанци.

Според вестник The New York Times, Панета няма да отиде в провинция Кандахар, където стана инцидентът, а ще посети намиращата се по-западно провинция Хелманд. Там той ще се срещне с американския контингент и с военнослужещи от Грузия.

Вестникът твърди, че министърът трябва да убеди президента Карзай, че виновният за убийството ще понесе справедливо наказание. Преди това Панета публично бе предположил, че сержантът може да бъде осъден от трибунала на смърт.

/БЛИЦ/

 
Германският министър на отбраната пристигна на изненадващо посещение в Кабул
14.03.2012, 12:04

Томас де Мезиер Германският министър на отбраната пристигна на изненадващо посещение в Кабул, само два дни след подобна визита на канцлера Ангела Меркел, предаде АФП.

Томас де Мезиер се срещна с афганистанския си колега Абдул Рахим Вардак и ще проведе разговори с президента Хамид Карзай.

Де Мезиер подчерта ангажимента на Германия за мисията в Афганистан.

„Подчертавам, че германският ангажимент, както е съгласувано с международната общност, все още е валиден и надежден. Това означава, че заедно сме започнали мисията и заедно ще я приключим в края на 2014 година”, каза германският министър на отбраната.

По-време на посещението си в Афганистан Меркел хвърли съмнение върху това, че военнослужещите ще бъдат изтеглени до края на 2014 година.

/ИА „Фокус”/

 
Турската полиция закупи 15 вертолета Bell 429
14.03.2012, 10:34

Bell 429Турската полиция е сключила договор с американската компания Bell Helicopter за доставка на 15 многоцелеви вертолета Bell 429, съобщава Defense Aerospace.

Цената на един Bell 429 е около 5 милиона долара. Първият вертолет ще бъде доставен през май 2013 година. Новият хеликоптер ще се използва за въздушно патрулиране над пътищата, за наблюдаване на различни обекти и за поддръжка от въздуха на наземни операции.

Многоцеливият вертолет Bell 429 лети със скорост до 287 километров в час и има далечина на полета до700 километра. Товароподемността е 1,25 тона и може да превозва до осем пътника.

/Pan.bg/

 
Мянма получава две китайски фрегати
14.03.2012, 10:22

Строителството на F 11 Aung Zeya В китайски сайтове се появиха фотографии на двете предадени на ВМС на Мянма (бивша Бирма) от състава на китайския флот фрегати проект 053Н1 (клас Jianghu II).

Снимките са направени в началото на март 2012 година в Шанхай и са запечатали двата кораба след приемането им от мянманските екипажи, с вдигнати мянмански флагове и нанесени нови бордови номера на ВМС на Мянма F 21 и F 23. Съобщава се, че продадените фрегати от състава на ВМС на Китай са Anshun (китайски бордови номер 554) и Jishou (китайски бордови номер 557), въведени в строя през 1986 и 1988 години съответно.

В момента Мянма строи самостоятелно серия от минимум три нови фрегати (вероятно по китайски проект и китайска помощ) в своята военноморска корабостроителница в Синмалаик. Главната фрегата от новия тип F 11 Aung Zeya е била предадена на ВМС на Мянма през 2011 година

 
ОАЕ ще подарят на Либия около 60 "Mirage 2000-9"
14.03.2012, 09:51

Mirage 2000-9През 1998 година ОАЕ сключват сделка с Франция за доставяне на 30 нови "Mirage 2000-9" и модернизацията на 33 други самолета на френската компания до стандарт "Mirage 2000-9". Стойността на договора е 3,2 милиарда долара.  До 1998 година са загубени общо 5 "Mirage" на ВВС на ОАЕ.

Първите самолети от този тип са внесени по договора от 1989 година. Те са 22 самолета "Mirage 2000EAD", 8 самолета "Mirage 2000RAD" разузнавателен вариант и 6 учебно тренировъчни "Mirage 2000DAD" или общо 36 самолета. От тях до 1998 година са загубени 3, а след 1998 година са загубени още два "Mirage 2000DAD". Има данни за още 4 загубени самолета след приключване на модернизацията и доставките на новите "Mirage 2000-9".

Така, че ОАЕ могат да доставят на Либия най-много 59 самолета "Mirage 2000". В сделката трябва да бъде включена и Франция, защото някои от самолетите се нуждаят от ремонт и възстановяване на летателната годност.

/aeronews.alle.bg/

 
Държавният департамент на САЩ защити 900-милионния договор с „Рособоронекспорт”
14.03.2012, 08:43

Държавният департамент на САЩ заяви, че отмяната на сделката с руската компания „Рособоронекспорт” на стойност 900 милиона долара за доставката на хеликоптери „Ми-17” в Афганистан може да навреди на американските интереси. По-рано 17 американски сенатори призоваха за отказ от услугите на „Рособоронекспорт” заради позицията на Русия по сирийския въпрос, предаде РБК.

Коментирайки призива на американските политици, говорителят на държавния департамент Виктория Нуланд посочи: „Ако договорът бъде отменен, това сериозно ще попречи на плановете ни за предоставяне на по-голяма роля на афганистанците в сферата на сигурността. Правителството на Афганистан не е в състояние само да финансира своите служби за сигурност”. При това Нуланд отбеляза, че правителството на САЩ продължава да полага усилия за промяна на руската политика по сирийския въпрос.

/ИА „Фокус”/

 
СОСЗР подписа споразумение с ветераните от Железопътните войски на Русия
14.03.2012, 08:32

генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов СОСЗР вече има споразумение за сътрудничество със Съюза на ветераните от Железопътните войски на Руската федерация (СФЖДВ). Документът бе подписан в Москва от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов (на снимката) и от ръководителя на СФЖДВ генерал-майор В. Поплавский.

Сътрудничеството между двете неправителствени организации се основава на договора за приятелски отношения между България и Русия и на желанието им да дадат своя принос за укрепване на мира, доверието, стабилността и развитието на отношенията между народите и Въоръжените сили на двете държави.

Целта на споразумението е да бъдат установени общи практики и процедури за сътрудничество в областта на обмяната на добри практики за социална и правна защита на офицерите и сержантите от запаса и резерва; осъществяване на съвместни дейности за родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на гражданите на двете държави; взаимно разпространение на знания за историята и развитието на двете държави, техните въоръжени сили, включително на руските железопътни войски и българските транспортни войски; изучаване опита от участие в мироналагащи и хуманитарни операции и други мисии; извършване на съвместна допълнителна стопанска дейност.

Предвиждат се официални посещения, работни срещи, обмяна на опит и консултации, съвместни конференции, семинари, военни ритуали, концерти, изложби, фестивали и други културни събития. Предстои да се подготвят двугодишни работни планове за сътрудничество.

***

Средната военна пенсия в Русия е 17 хиляди рубли. В резултат на увеличението на заплатите на военнослужещите в Руската федерация от началото на тази година са настъпили промени и в размера на военните пенсии. Средната месечна военна пенсия е станала 17 хиляди рубли, т.е. около 430 евро. Очаква се ново повишение в началото на 2013 г.

/Otbrana.com/

 

 
Германия ще предостави до 20 млн. евро за утилизация на химическо оръжие в Русия
13.03.2012, 22:40

Правителството на Германия през тази година ще отдели до 20 милиона евро за мероприятия по унищожаването на руските запаси от химическо оръжие. Това съобщи днес германското министерство на външните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

С тази сума Германия ще закупи и достави в Русия необходимото оборудване за специалния обект за унищожаване на химическо оръжие, който е разположен в селището Кизнер в руската република Удмуртия.

Русия, която наред със САЩ притежава най-големите запаси от химическо оръжие, има намерение да завърши процеса по утилизирането му до края на 2015 г. През изминалите десет години Германия предостави за тази цел в рамките на различни проекти над 340 милиона евро. – Още химическо оръжие

/ИА „Фокус”/

 
Министърът на отбраната на САЩ на посещение в Киргизстан
13.03.2012, 22:35

авиобаза „Манас” Днес в Киргизстан пристигна министърът на отбраната на САЩ Леон Панета. Прес-аташето на посолството на САЩ в Киргизстан съобщил, че крайната цел на пътуването на министъра е Афганистан. В Киргизстан той има намерение да проведе редица срещи с местните власти, но точна програма на визитата му още няма.

В министерството на отбраната на Киргизстан за сега не коментират посещението на високопоставения американски чиновник. Местни аналитици смятат, че визитата е могла да бъде неочаквана за киргизстанската страна и че тема на обсъждането на срещите ще стане американо-киргизстанското военно сътрудничество.

На територията на Киргизстан е разположен американски Център за транзитни превози, бившата авиобаза „Манас” (на снимката) – важен транспортен възел за снабдяване на войските на НАТО в Афганистан. В началото на март президентът на Киргизстан заяви, че от 2014 година на киргизстанска територия няма да има военни обекти на САЩ.

 
Победата при Одрин е голямото историческо събитие на нова България
13.03.2012, 22:30

Ние българите сме народ, който често се самокритикува и дори самоосмива и не винаги цени по достойнство своето. Понякога сме склонни да приемем нещо свое за значимо и велико само ако така го оценят чужденци. Трябва ли обаче някой друг да признае, че българинът е направил ценни приноси в културата на отделни народи и в човешката цивилизация като цяло, които са видими и реални за всеки непредубеден? Българинът не е лишен от дарби за нови приноси и днес. Това го показват настоящите поколения българи, независимо от това, с какво се занимават и къде по света се намират.

Изключително много за малка България са световните приноси във военното дело. Една голяма част от тях дава нашата славна артилерия........... Прочети още

 
Най-високо признание за екипажите от Крумово
13.03.2012, 17:30

Първото удостояване с високи държавни отличия от президента на Република България Росен Плевнелиев, се състоя днес, 13 март, във 24-та вертолетна авиобаза Крумово. В обръщението си към целия личен състав на базата президентът подчерта, че е решил връчването на ордените да не бъде в Гербовата зала, а пред личния състав на базата, за да им благодари от името на целия български народ за изключителния героизъм и професионализъм при спасяването на хората в село Бисер.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Тържествената церемония започна със слово на генерал-майор Попов, който посочи, че българските Военновъздушни сили имат не само славно 100-годишно минало, но и днес творят дела, с които пишат най-новата история на бойната ни авиация. Авиобаза Крумово с чест изпълнява поставените задачи, оказва решаваща помощ на населението, участва в гасенето на пожари, спасява, бедстващи в труднодостъпни райони. Генерал Попов подчерта, че и в момента екипажи от базата, измежду които са военнослужещи, участвали в спасителната операция в с. Бисер, са в Германия, и представят Военновъздушните ни сили в международно учение.

С високото отличие – орден „За военна заслуга”, за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни дейности в районите от Хасковска област, пострадали след наводнението на 6 февруари 2012 бяха наградени бригаден генерал Златко Златев, командир на 24-та вертолетна авиобаза – Крумово, майор Крум Семов – старши помощник началник на отделение „Летателно-тактическа подготовка”, старши лейтенант Васил Ганчев – старши техник в група „Вертолет и двигател” на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника”, офицерски кандидат Димо Костов – старши техник-борден в група „Вертолет и двигател”, старшина Петко Кирков – старши инструктор в отделение „Търсене и спасяване” и цивилен служител Антон Христозов – борден съпроводител в отделение „Търсене и спасяване”.

Екипажът на вертолета оказа помощ на жителите на селата Стойково, Родопи и Бисер. При изпълнение на задачите, с риск за живота си те спасиха двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция край гр. Любимец.

На тържествения ритуал днес бяха връчени наградите и на 11 военнослужещи и цивилни служители от авиобазата, които министърът на отбраната Аню Ангелов удостои със своя заповед. Те са отличени за проявен изключителен професионализъм и себеотрицание при действия в екстремални условия за оказване на помощ на бедстващото население. От името на министъра на отбраната наградите връчи заместник-министър Валентин Радев.

С награден знак „За отлична служба” – за офицери – първа степен бяха отличени полковник Евгени Белкинов – командир на екипаж на вертолет с борден номер 703, полковник Петьо Мирчев – командир на екипаж на вертолет с борден номер 712, подполковник Иван Николов – втори пилот на вертолет с борден номер 703, майор Петко Кискинов – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 703 и майор Димитър Бабачев – втори пилот на вертолет с борден номер 712. Награден знак „За отлична служба” – за офицери – втора степен получиха старши лейтенант Красимир Русев – борден техник на вертолет с борден номер 703, старши лейтенант Диян Йорданов – борден техник на вертолет с борден номер 703, старши лейтенант Пламен Мицев – борден техник на вертолет с борден номер 712 и старши лейтенант Иван Иванов – борден техник на вертолет с борден номер 712. С награден знак „За отлична служба” – за сержанти – първа степен беше отличен старши сержант Георги Славов – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 703, а Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – втора степен за граждански лица получи цивилен служител Емил Занков – спасител в екипажа на вертолет с борден номер 712.

В първия ден на бедствието екипажите на двата хеликоптера извършиха разузнаване в района на с. Бисер и оценка на щетите и транспортираха военнослужещи на южния бряг на реката за оказване на помощ на населението. Те изпълниха и разузнаване на коритото на р. Марица до държавната граница и обратно.

С предметни награди и грамоти бяха отличени днес от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов пет военнослужещи от авиобазата, допринесли за успешното провеждане на аварийно-спасителните дейности.

/airforce.mod.bg/

 
Катастрофа с турски "F-5 Freedom Fighter"
13.03.2012, 16:42

Турският 31-годишен пилот капитан Ümit Özer от акробатичната група Türk Yıldızları (Звездите на Турция)  е загинал днес със самолет NF-5A Freedom Fighter борд 01 (69-3001) на компанията  Northrop, съобщава Hürriyet

Машината от турските ВВС е паднала скоро след излитането на 2 километра от летището в Konya около 11:00 часа днес, 13 март 2012 година. Самолетът се е разбил в завод за трактори. Причината за инцидента се установява.

Щатът на пилотажната група е 10 NF-5A и 2 NF-5B. Ето и регистрациите: 69-3001 NF-5A, 70-3025 NF-5A, 70-3039 NF-5A, 70-3042 NF-5A, 71-3048 NF-5A, 71-3049 NF-5A, 71-3052 NF-5A, 71-3058 NF-5A, 71-3066 NF-5A, 71-3072 NF-5A, 69-4009 NF-5B, 71-4017 NF-5B

 
Президентът Росен Плевнелиев инициира кампания за възстановяването на уникалния водосамолет Арадо-196А-3 “Акула”
13.03.2012, 16:24

Президентът Росен Плевнелиев По повод 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация президентът Росен Плевнелиев инициира, съвместно с Националния военноисторически музей, кампания в подкрепа на възстановяването на уникалния водосамолет Арадо-196А-3 “Акула”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Единственият запазен в света самолет от този тип и серия се намира в българския Музей на авиацията на територията на авиобазата в Крумово, край Пловдив. Президентът Росен Плевнелиев е първият държавен глава, който посещава музея от създаването му през септември 1991 г.

“На 16 октомври тази година честваме 100 години от първия български и европейски боен полет, в който България пише историята на модерното военно изкуство”, коментира пред медиите държавният глава. Затова президентската администрация, съвместно с НВИМ, започва инициатива за възстановяване на уникалния в световен мащаб експонат. “С реставрацията на уникалния самолет ще покажем, че не само уважаваме миналото си, но имаме план и за бъдещето”, подчерта Росен Плевнелиев.

В Деня на авиацията и българските ВВС през октомври президентът ще посети отново експозицията на авиационния музей. Той изрази надежда, че за годишнината от създаването на българските ВВС страната ни ще има един напълно възстановен уникат. По този начин ще бъде поставено началото на инициатива, която ще придаде изцяло нов облик на колекцията на музея, подчерта Росен Плевнелиев.

Машината от Втората световна война в момента е в тежко състояние и се нуждае от спешна реставрация на стойност не повече от 10 хил. лева. Към единствената запазена машина от този тип години наред проявяват интерес авторитетни музеи от цял свят и частни колекционери. Инициативата под патронажа на президента ще помогне експонатът да бъде възстановен като запазена марка на българско военно музейно дело и по повод 100-годишнината от създаването на Българските военновъздушни сили.

Средствата за дарителската кампания се превеждат по сметка на Национален военноисторически музей:

УниКредит Булбанк

IBAN: BG10UNCR96603107052411

С текст: “За реставрация на експонати на Музея на авиацията”

 
Военно /външно / разузнаване - за вътрешна употреба
13.03.2012, 16:15

LogoОт пролетта на 2011 г. един спор между държавни институции в значителна степен разколеба доверието и мотивацията за служба в една от авторитетните военни структури – военното разузнаване.

След излизането в пенсия на тогавашния началник на Служба “Военна информация” – военното разузнаване, подчинено пряко на министъра на отбраната, първото (и логично) предложение за негов приемник беше тогавашният първи заместник. В хода на съгласувателната процедура обаче министърът на отбраната се противопостави на кандидатурата (одобрена от тогавашния президент) и издигна други “външни” кандидатури, пише до Otbrana.com бивш заместник-началник на РУ – ГЩ.

Странни бяха мотивите – досегашният първи зам.-началник като кандидатура, одобрена от Първанов, щяла да си позволява да му предоставя “информация”. Т.е. допуска се, че началникът на военното разузнаване, който е пряко подчинен на министъра на отбраната, би могъл да си позволи, без негова санкция, да предоставя военна разузнавателна информация на партиен лидер, извън списъка на лицата от държавното и военното ръководство до които достига по строго определен ред съответната информация. Това допускане подсказва и друго – и досега началници на военното разузнаване са си позволявали да информират политически и партийни лидери без да информират министъра на отбраната.

А щом засега единственият мотив за недопускане на “човек на Първанов” за шеф на Служба “Военна информация” е основанието за отказ от съгласувания предварително с него кандидат, това означава ли, че новият началник на службата ще бъде “нашият човек” и след смяната на властта (която рано или късно ще стане) той ще продължи да информира своите днешни партийни покровители.

Видимо по тази причина беше заобиколен бившият президент с назначаването от министъра на отбраната на временно изпълняващ до “смяната на караула” на “Дондуков” 2.

Намерението за партийно-политически контрол и над военното разузнаване се прояви и чрез списъка на висшите военни длъжности във Въоръжените сили от март т.г. За първи път в българската военна история началникът на военното разузнаване не само няма да бъде с генералско звание, а се допуска, че той може да бъде гражданско лице. Уникален случай и във военното строителство на цивилизованите държави. Не ни е известен случай гражданско, т.е. политическо, лице да оглавява толкова специфична професионална структура, с толкова тясно профилирана професионална дейност, за която се изисква толкова специфична продължителна подготовка и професионален опит.

Обекти на военното разузнаване са военната политика, военнополитическата обстановка, въоръжените сили, военната техника и въоръжение, оперативното оборудване на територията и военните взаимоотношения на чуждите държави. Нима би могъл началник с гражданска квалификация, та дори и офицер от запаса, веднага да навлезе в оперативната обстановка в чуждите страни и да ги ръководи без сътресения? Нали всяка “цивилна гарга” сред хората с пагони се приема като “чуждо трансплантирано тяло” и имунната система на военния организъм винаги е заредена с “изхвърлящи” я антитела? Нали гражданското лице ще се приема не като познат и подготвен  професионалист, а като партиен пратеник?

Странно е, че за един от мотивите за понижаване военния ранг на военното разузнаване беше посочено съкращаването на армията. Само ще напомним на военната експертиза, че далновидните държавни и военни деятели в цивилизования свят категорично и убедително твърдят, че по-малките армии се компенсират с повече и по-ефективно разузнаване.

Ако всичко случващо се с военното разузнаване е проява на себичност, личностни конфликти и партийна партизанщина е по-малкото зло, но като се върнем малко назад има основание да се мисли, че това е поредния удар срещу една от достатъчно силните имунни системи на българската държавност. След “оня списък” и Закона за досиетата, сегашното девоенизиране на военното разузнаване е поредната стъпка към демотивацията на личния състав, дестабилизирането на структурата и намаляването на неговите оперативни и аналитични способности. А всичко това не е в интерес на военната сигурност на България.

/Otbrana.com/

 
Американски сенатори призоваха Пентагона да развали договора с Русия
13.03.2012, 13:05

Ми-17В5 Група от 17 американски сенатора се обърна към ръководителя на Пентагона Леон Панета с предложение да развали договора за покупка на руски хеликоптери за Афганистан заради продължаващите доставки на оръжие за Сирия от страна на Русия. Това бе публикувано на сайта на сенатора-републиканец Дон Корнин.

В писмото към Панета сенаторите са заявили, че данъкоплатците в САЩ не трябва да бъдат поставяни в положение, при което те косвено да финансират масовите убийства на сирийските мирни жители.

Министерството на отбраната на САЩ сключи договор за доставката на 21 хеликоптера Ми-17В5 през май 2011 година. Общата сума по споразумението е в размер на 900 милиона долара.

 
Запазване на курса в Афганистан
13.03.2012, 12:47

Хамид Карзай От дълго време е ясно, че ще бъде невъзможно за САЩ да успеят в Афганистан без да спечелят сърцата и умовете на афганистанците. Убийството на 16 цивилни, включително девет деца, от подивял американски войник прави изключително сложната задача още по-трудна, коментира вестник „Файненшъл таймс”.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай даде глас на гнева на хората, като нарече убийствата „международен терор”. Бурните протести срещу американските войници сега мога да попречат на надеждите на Вашингтон за лесно управляем изход. САЩ планират да изтеглят всичките си бойни части до 2014 година.

Следващите няколко години може да се превърнат в политическо и военно минно поле. Предизвикателство ще бъде да се ограничат щетите от тази трагедия. Жизненоважно е американският военнослужещ, открил стрелба по невинните афганистанци, да бъде изправен пред съда. Не трябва да има военни празни приказки – това е един от най-тежките актове на безразборно насилие, извършен от западните сили в Афганистан след падането на режима на талибаните.

/ИА „Фокус”/

 
Шпионират висши военни от НАТО с менте сайтове
13.03.2012, 09:11

адмирал Джеймс СтавридисПодробна проверка на личните сайтове в Интернет на висшите военни командири от НАТО са започнали компетентните служби на алианса с цел да установят дали сред тях няма фиктивни.

Във "Фейсбук" фигурира фалшив профил на адмирал Джеймс Ставридис (на снимката) – главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа. От въпросния профил са били отправяни предложения към различни лица, вкл. военни, да участват в различни дискусии.

В резултат на това създателите на фиктивния профил на Ставридис са се сдобили с ценна информация от различни източници, посочва Би Би Си. Става дума за сведения за предислокациите на части на НАТО в Азия. "Сънди таймс" писа, че по всяка вероятност страницата във "Фейсбук" е била създадена от китайските специални служби.

/в-к Монитор/

 
Пентагонът планира да разкрие пред Кремъл военна тайна
13.03.2012, 09:07

Брадли Робъртс САЩ предприемат усилени мерки по спасяване на “презареждането” на диалога с Москва. Администрацията на американския президент Барак Обама намекна, че е готова да предостави на Кремъл секретна информация за компонентите на системите за противоракетна отбрана в Европа, съобщи вчера НТВ.

Според информацията на телевизията, Белият дом бил готов да разкрие пред руските военни техническите характеристики на ракетите прихващачи SM-3. Сигналът от Вашингтон бе подаден в края на миналата седмица от помощника на зам.-ръководителя на Пентагона Брадли Робъртс (на снимката), който заяви, че Щатите са готови да предоставят на Москва “ограничено количество секретна информация”.

Официалният представител на Пентагона Ейприл Кинингем потвърди пред в. “Коммерсант”, че Вашингтон разглежда подобна възможност. Кинингам уточни, че “данните могат да бъдат предадени по време на изпитанията на системите за ПРО или под формата на друг вид сътрудничество”. Според руската преса САЩ не губят надежда, че ще намерят общ език с Москва по отношение на европейския противовъздушен щит. За сътрудничество в тази област говори и държавният секретар Хилари Клинтън.

От руското Външно напомнят, че Кремъл иска да получи юридически гаранции, че системите за ПРО на Стария континент не са насочени срещу Русия.

/в-к Монитор/

 
Saeqeh (Гръмотевица)
13.03.2012, 08:37

Saeqeh (Гръмотевица)Проектът на  Иран за собствен самолет стартира през 1998 година. За прототип е взет американският "F-5E/F Tiger II" на Northrop. През 2001 е готов окончателния вариант и се пристъпва към изработка на първият прототип Променена е опашната част и тя е тип YF-17 "Cobra". Той има производствен номер S110-001 и извършва първият си полет на 30 май 2004 година. През следващите две години са построени още два прототипа. Те имат производствени номера S110-002 и S110-003. За първи път са заснети на 20 септември 2007 година, а трите заедно участват на празника на ВВС на Иран на 18 април 2008 година.

 Бордовите номера на серийните самолети са  от 3-7366 до 3-7370 и са показани за първи път през 2010 година. От снимките личат промени по конструкцията, за това не можем да смятаме, че са реални серийни образци. Има слухове, че се правят опити да се постави на самолета двигател "АИ-222-25". Той е значително по-голям от "General Electric J85-GE-21B turbojet" на "F-5E/F Tiger II" и за това ще трябва да бъдат направени промени.

Първоначалните планове бяха да производство на серия от 24 самолета, но аз мисля, че до серийните машини има още много работа.

/aeronews.alle.bg/

 
„Решителни” ще отстоява името си в предстоящо учение?
13.03.2012, 08:27

Патрулната корвета „Решителни” от Дивизиона патрулни кораби на Военноморска база Варна си смени обичайното място, информираха ни читатели. Проверката ни потвърди това и преместването може би е предизвикано от необходимостта на кораба да бъдат извършени определени ремонтни дейности, които не могат да се изпълнят при обичайното заставане на „Решителни” на котва и кърма. Затова сега корветата е застанала на борд.

По време на сериозни рестрикции във военния бюджет пари за ремонт се отпускат само при крайна необходимост. Това ни кара да предположим, че много скоро екипажът на „Решителни” ще отстоява името на своя кораб в предстоящо учение. Тъй като няма официална информация за предстоящи мащабни учения на нашите ВМС, най-вероятно това ще бъде международна проява. Ако е така, още от сега желаем успех на „Решителни”!

/в-к Морски вестник/

 
Хеликоптер Ка-52 се е разбил в руската Тверска област
13.03.2012, 08:17

Ka-52Хеликоптер Ка-52 "Алигатор" се е разбил край град Торжок, Тверска област, съобщи за РИА Новости представител на руското Министерство на отбраната.

Спасителна група е открила останките на хеликоптера на 10 км западно от летището в Торжок. Загинал е щурманът и на екипажа, на пилота е оказана медицинска помощ (по късно починал от раните си).

Пилотът е много опитен инструктор и е обучавал млад офицер от част, която скоро трябва да получи новите вертолети. Полетът се е провеждал при сложни метеорологични условия, нощно време. Образувано е дело по член 351 от Наказателния кодекс на РФ (нарушаване правилата при полети или подготовката за тях). Спрени са всички полети с вертолети Ка-52, до изясняване на случая. Екипажът е изпълнявал планиран учебно-тренировъчен полет. Това е първа авария с вертолет от този тип. – Още за Ка-52

/MO на Русия/

 

 
Отчетоха изпълнението на целите на въоръжените сили
12.03.2012, 22:36

Отчет за изпълнението на целите на въоръжените сили и приносът на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз бе приет днес на редовно заседание на Съвета по отбрана. Членовете на Съвета по отбрана, под ръководството на министъра на отбраната, обсъдиха и Отчета на контролната дейност на Инспектората за 2011 г. През изминалата година Инспекторатът на Министерството на отбраната е извършил общо 130 проверки, като освен планирани, са извършени и проверки по сигнали, жалби, рапорти, заявления и предложения от физически и юридически лица. Взети са мерки за отстраняване на констатираните нарушения, а прилаганата политика на публичност и по-голяма отчетност е допринесла за намаляване на корупционния риск.

На Съвета по отбрана бяха обсъдени и промени в Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България от 2008 г. Измененията са продиктувани от промяната в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, както и за подобряване носенето на войсковата служба.

Разгледани бяха и погасителен план за изплащане на задълженията на Военномедицинска академия, както и доклади за хода на изпълнението на обществените поръчки и за разпореждането и експлоатацията на имотите от жилищния фонд на Министерството на отбраната.

/МО/

 
Военни стрелби ще се провеждат на ГУЦ "Тюлбето" край Казанлък
12.03.2012, 20:14

Военни стрелби ще се провеждат на ГУЦ "Тюлбето" край Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. Военно формирование 22180 - Казанлък, уведомява гражданите, че на 13, 14, 15, 20, 21, 23, 27, 28, 29 март 2012 г. ще се проведат стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част на ГУЦ "Тюлбето" от 8.00 до 23.00 часа.

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление с цел недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, за да не се допуснат нещастни случаи. На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс, предупреждават от щаба на Военно формирование 22180.

/ИА „Фокус”/

 
Военните са били в готовност през нощта на големите вандалства в Атина
12.03.2012, 20:02

В готовност да поеме контрола в центъра на Атина се е намирала гръцката армия в нощта на 12 февруари, когато в парламента депутатите гласуваха новия меморандум за икономическа помощ, а навън младежи с качулки чупеха и горяха. Според информация, публикувана в електронния портал iefimerida.gr правителството било готово да се обърне към военните, поради страховете, че вандалствата може да се разпространят. След появата на първите огньове са се появили първите опасения, че размириците може да са били само началото на план за дестабилизирането на страната и пълното разрушение на столицата.

Неназовани източници, на които се позовава сайтът са заявили, че военният министър Димитрис Аврамопулос информирал високопоставени представители на държавни институции и министри, че ако опожаряването на сгради продължи и страната е заплашена от потъване в хаос, единственото решение е намесата на войската. И това, понеже станало ясно, че полицията не би могла да осуети резултатно един организиран опит за дестабилизация. Димитрис Аврамопулос описал плана „Девкалион”, който предвижда намесата на механизирани военни единици с леко стрелково оръжие с цел ограничаването на вандалствата.

Същите източници твърдят, че много от събеседниците на военния министър споделили неговите опасения. В статията се посочва, че те са си дали сметка, че намесата на войската би предизвикала ред от политически проблеми в страната и чужбина и би засилила слуховете, че Гърция се намира на прага на гражданска война. авторът на текста допълва, че тя би предоставила възможността на Левицата да прибегне до крайни решения, към които така или иначе зовеше посредством своята реторика през онази нощ.

Въпреки това министрите преценили, че „символичната вреда”, която би могла да се причини би била много по-малка от цената на една изгоряла в рамките на организиран план за разрушение Атина. Те си отдъхнали, когато в ранните часове на понеделник се уверили, че размириците са под контрол и не е необходима намесата на военните.

В официално съобщение на военното ведомство се подчертава, че планът „Девкалион” няма никаква връзка със събитията от 12 февруари. Той щял да се активира единствено в случаи на природни бедствия с намесата на специално обучени за тази цел отряди.

В същото време новият стар министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис отправи недиректни нападки срещу своя предшественик Христос Папуцис за случилото се в неговия мандат. Той заяви, че когато напуснал министерството преди 17 месеца оставил полицейските отряди ДИАС с персонал от 2 000 души с поне 1 000 мотоциклети.

В сряда директорът на конкретните полицейски отряди го информирал, че в момента те се състоят от 1 300 полицаи, а останалите 700 са зачислени към канцеларски служби. Михалис Хрисохоидис се обърна към директора на отрядите ДИАС и си зададе реторичния въпрос в кои ли офиси се намират конкретните полицаи. Новият министър се почуди също къде са 2 500 на брой нови полицаи и подчерта, че работата не може да бъде свършена, ако и новопостъпилите 1 200 спецгардове също „потънат” в други служби.

Михалис Хрисохоидис заяви, че негов приоритет ще бъде постоянното присъствие на полицията по улиците, като освен „изчезналите” 700, в тази мисия ще участват още 1 000 полицаи. Основна причина за престъпността е кризата, заяви министърът и призова компетентните служби да се съсредоточат в разкриването на престъпни групи. В рамките на борбата с организираната престъпност той възнамерява да преструктурира полицейските служби.

Подалият оставка, за да се кандидатира за лидерското място в ПАСОК Христос Папуцис не остана длъжен на съпартийника си и издаде съобщение, в което описа подробно ситуацията в отрядите ДИАС. Според него на 7 март 2012 членовете на отрядите дори са със 70 повече, отколкото са били на 7 май 2010 по време на предишния мандат на Михалис Хрисоходис в министерството.

/GRReporter/

 
Военнослужещи от авиобаза Крумово ще бъдат наградени за спасителните действия в Хасковска област
12.03.2012, 17:10

Президентът на Република България Росен Плевнелиев Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще награди утре, 13 март, във вертолетна авиобаза Крумово шестчленния екипаж на вертолет с борден № 701 с ордени „За военна заслуга”. Отличията се връчват за проявен изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителната мисия за оказване на помощ на населението, пострадало от наводненията в Хасковска област на 6 февруари 2012 г.

На церемонията ще присъстват заместник-министърът на отбрана Валентин Радев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Те също ще наградят военнослужещи и цивилни служители, участвали в спасителните операции по време на наводненията.

Колеги, церемонията в авиобаза Крумово ще започне в 9. 30 часа на 13 март 2012 г. Журналистите, които желаят да присъстват на церемонията по награждаването, трябва да бъдат в 8.45 ч. пред КПП на авиобазата.

Напомняме ви, че в авиобазата журналистите ще бъдат допускани след представяне на лична и журналистическа карта.

/MO/

 
Основен приоритет е да подобрим оперативните способности на ВВС през 2012 г.
12.03.2012, 17:06

заяви генерал Любиша Дикович"Основен приоритет е да подобрим оперативните способности на ВВС през 2012 г.", това заяви генерал Любиша Дикович, началник на ГЩ на Сърбия. Ето какво още заяви генералът в интервю за сръбските медии:

"Не е тайна, че повечето от нашата авиационна техника е купувана през осемдесетте години на миналия век. По-конкретно това се отнася до самолетите, ПВО и артилерийските системи.

Приоритет през 2012 г. е да подобрим оперативните способности на ВВС. През 2011 г. ремонтирахме няколко МиГ-29 и увеличихме техния ресурс.

През настоящата година ще търсим решения на три основни компонента във ВВС: закупуване на транспортни самолети и хеликоптери, подобряване на ПВО и стартиране на конкурса за нов изтребител.

Що се отнася до армията, приоритетната цел е да подготвим батальони, декларирани за участие в многонационални операции в чужбина. Досега сме успели да доставим на нашата армия с оръжия и оборудване.

През 2012 година очакваме и "Хамър"-и като дарение на САЩ. В бъдещите ни приоритети ще бъде модернизацията на танковете M84 танкове и артилерията. Има и проект за развитието на бронирани колесни превозни средства.

/Pan.bg/

 
Военни игри в Арктика
12.03.2012, 16:54

Днес, 12 март, в Арктика започнаха мащабни военни учения Gold Response 2012. В тях участват повече от 16,000 военнослужещи, бойни кораби и авиация на САЩ, Англия, Канада, Франция, Холандия. Общо от 14 страни на НАТО.

Алиансът и присъединилата се към него неутрална Швеция до 21 март ще осъществяват взаимодействие в Отвъдполярието. Официалната тема на маневрите е отработване на действия в условия на конфликт, а също на възможни терористични актове.

Терористични организации има в Близкия и Средния Изток, в Латинска Америка, Азия и Северна Африка. Както е известно, в Арктика такива организации няма, отбелязва военният експерт Игор Коротченко:

   − Затова ученията трябва да се разглеждат изключително през призмата на засилване на военната активност на НАТО в Арктика, което от своя страна е обусловено от предстоящото разделяне на природните богатства на региона. НАТО, демонстрирайки мускули, очевидно показва, че тя има намерение да подкрепя дипломатическите си усилия с военна мощ.

Терористи в Арктика няма, но затова пък има богати запаси от газ и нефт, злато и елмази. Глобалното затопляне и топенето на ледовете, каквото прогнозират учените, ще деблокира богатата със суровини Арктика. Тази перспектива още днес предизвиква спорове между държавите, претендиращи на арктическите шелфове. Териториални спорове се наблюдават и между страни на НАТО. Например, между Канада и САЩ, или между Дания и Канада.

Gold Response 2012 биха могли да бъдат проведени на територията на същата Канада, смята експертът от руския Център за международна сигурност Владимир Есеев:

   − Но тези учения се провеждат на териториите на Норвегия и Швеция, т.е. в относителна близост до границите на Русия. От тази гледна точка те могат да се оценят като провокация. Русия има напълно определени поводи за безпокойство – та нали корабите, снабдени със система „Иджис”, могат да бъдат разположени в арктическата зона.

Според Владимир Есеев „Иджис” представляват корабна бойна система, оборудвана с радар с далечина на откриването на въздушни цели до 400 км., с ракети SM-3 във вертикални установки за изстрелване, ефективна система за управление на огъня с елементи на „изкуствен интелект”. Русия внимателно следи военната активност в Отвъдполярието, отбелязва Игор Коротченко:

   − Сега в Русия се създават две нови арктически бригади, които ще могат мобилно да действат в който и да било район на Арктика, там, където диктуват интересите на страната.

Новите бойни кораби, които вече са изграждат в корабостроителниците от 1 февруари 2012 година, трябва да започнат обновяването на Северния флот на Русия. За Арктика ще заминат два десантни кораба от типа „Мистрал”, които се строят по френски лицензии. В близка перспектива ще бъдат модернизирани подводните сили. При това Русия, както и преди, има намерение да решава възможни териториални спорове по мирен път, разчитайки, че диалогът трябва да се води с акцент на дипломацията, а не на военната мощ.

/ruvr.ru/

 
Нови зенитни системи за южния окръг на Русия
12.03.2012, 16:40

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков и Генералният директор на концерна „Алмаз-Антей” Владислав Меншчиков подписаха тригодишен държавен контракт за доставка във войските на зенитни ракетни системи С-300В4.

Съгласно документа, първите три дивизиона такива системи ще бъдат доставени и пуснати в експлоатация в Южния военен окръг.

Според Анатолий Сердюков, реализирането на държавния контракт ще позволи в най-близко време значително да се обнови паркът на системите С-300 от предишни модификации. – Още С-300

 
Презентация на испанска фирма за българските хеликоптери AW109
12.03.2012, 16:27

Утре в централната сграда на МВР, ще се състои презентация на испанската фирма Industria de Turbo Propulsores пропърти, която е специализирана в ремонт на двигателите на Aw109 и на двигателите на Bell 206.

Фирмата ще даде комплексно решение за ремонт на двигателите на вертолетите на Гранична полиция Augusta и на вертолетите на МО - Bell 206.

Компанията притежава всички необходими лицензи за ремонт на двигателите на хеликоптерите.

Вероятно ще бъдат предложени твърде ниски цени, в пъти по-добри от тези на италианските производители.

На презентацията са поканени специалисти от МВР, МО, Гранична полиция и българските ВВС.

Предполага се, че фирмата ще реши проблемите на вертолетите на ГП и на тези на българските ВВС.

/Pan.bg/

 
САЩ демонстрираха „топлинно оръдие” на стойност 120 млн. долара
12.03.2012, 16:21

Active Denial SystemАмериканското предприятие в сферата на отбраната „Рейтиън” в петък тества върху морски пехотинци, играещи ролята на демонстранти, ново несмъртоносно оръжие – „микровълново оръдие”, което обръща протестиращите в бягство, съобщава вестник „Взгляд”.

Оръжието, което носи името „Система за активно противодействие” (Active Denial System), стреля по целта с електромагнитни вълни на разстояние до хиляда метра. При това се случва ефектът на „отворената фурна” – попадналите под действието на лъча хора изпитват силна горещина и затова са принудени да се втурнат в бягство. - видео

„Топлинното оръдие” бе тествано върху 11 хиляди души, а сега създателите му организираха презентация за журналисти. Разработчиците заявяват, че оръжието не нанася вреди на здравето, тъй като само двама от доброволците са получили изгаряния втора степен. При това лъчите (95 Гхц) са безопасни дори за бременни жени, тъй като проникват през кожата на дълбочина само до 0,4 мм. Американското министерство на отбраната е изхарчило около 120 милиона долара за новото оръжие – предимно за изследване на биологичното въздействие на системата.

 
Американският самолетоносач „Ентърпрайз” е отплавал към Персийския залив, в случай на конфликт с Иран
12.03.2012, 16:13

Американският атомен самолетоносач „Ентърпрайз” CVN-65Американският атомен самолетоносач „Ентърпрайз” CVN-65, напуснал базата в Норфолк, щата Вирджиния, е отплавал за бойно дежурство в Средиземно море, а после ще се отправи към Персийския залив в случай на конфликт с Иран, предаде Интерфакс.

Очаква се по-голямата част от седеммесечната си мисия „Ентърпрайз” да прекара в Близкия Изток в състава на Пети оперативен флот на ВМС на САЩ, щабът на който е базиран в Бахрейн.

Самолетите на борда му вече са участвали в нанасянето на удари по Иран. През 1988 г. в отговор на минирането на акваторията на Персийския залив от иранската армия, изтребителите на „Ентърпрайз” нанесоха удари по Иран.

/ИА „Фокус”/

 
Президентът - патрон на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите
12.03.2012, 15:55

Президентът на Република България Росен Плевнелиев Президентът на Република България Росен Плевнелиев се е отзовал на отправената му покана да поеме патронажа над Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП). В качеството си на Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, президентът Плевнелиев е приел със задоволство да стане патрон на родолюбивата организация, като по този начин продължава почти вековната традиция, съобщиха от съюза.

Патронажът на Върховния главнокомандващ датира от момента на създаването на СВВП на 28-29 март 1915 година в гр. София. През същата година започва и издаването на печатния орган на съюза в. „Български инвалид”. Две години по-рано, след кръвопролитната Междусъюзническа война, е учредено и първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, чийто устав е утвърден от министъра на вътрешните работи и народното здраве на 15 март 1914 г. СУказ № 45 от 13.04.1915 г на Цар Фердинанд І е приет първия Закон за полагане на грижи и подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите (обн. ДВ, бр. 38от 15.04.1915 г.). Втори Патрон на СВВП се явява цар Борис ІІІ. По негово настояване е предложен и приет новия закон за военноинвалидите и военнопострадалите (обн. ДВ, бр. 31 от 12.05.1925 г.). С него се учредява „Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите” към Министерството на войната. То е натоварено с функции по материалното и морално покровителстване на военноинвалидите и военнопострадалите. Назначен е началник и необходимия за извършване на дейността персонал по специален щат на министерството. С този акт за първи път се учредява представителството на СВВП в Министерството на отбраната. През 1936 г., с активното съдействие на Патрона на Съюза цар Борис ІІІ се създава един перфектен закон за военноинвалидите и военнопострадалите (ДВ, бр. 79 от 09.04.1936 г.)  и много добре работещ Правилник за приложението му.

С Разпореждане на МС № 1302 от 1951 г., Съюза е закрит, а държавата му отнема имоти и средства в размер на над 500 000 000 златни лева.По това време в страната пълноценно функционират 300 дружества „Военноинвалид”. На 26 юни 1990 г. Инициативен комитет провежда 25-я възстановителен Конгрес на закрития Общ съюз на пострадалите от войните в България. След тази дата последователни патрони на организацията са президентите Желев, Стоянов и Първанов. Няма специален държавен документ, който учредява, урежда или узаконява патронажа над СВВП от страна на Върховния главнокомандващ. Това е свободно волеизявление и морален акт на една държавна институция и една организация, явяваща се стожер на държавността. В този смисъл патронажът е  институционален, а не личностен.

Според данни на НОИ към 30.VІ.2011 г., в Република България живеят 7 112 военноинвалиди и военнопострадали, от които 3 340 са военноинвалидите а 3 772 са военнопострадали. СВВП е уникална организация с двойна национална представителност съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания и по Закона за военноинвалидите и военнопостралите.

Патронажът на президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили олицетворява съпричастността на държавата към нейните граждани, пострадали при изграждането на Българската армия, към получилите увреждания при или по повод на отбраната на страната в мирно и военно време.

/Otbrana.com/

 
Американците губят вяра във военното превъзходство на САЩ
12.03.2012, 15:50

Едва 54 процента от американците считат САЩ за най-силната във военно отношение страна в света. Такива са данните от допитването на компанията Gallup. През 2010 година убедени във военното превъзходство на страната си са били 64 процента.

Другите 45 процента считат, че САЩ е една от няколкото водещи във военно отношение държави.

Най-силно са убедени във военното превъзходство на Америка най-образованите американци (67 процента от аспирантите). Сред незавършилите университет процентът е 51.

Не вярват в превъзходството 57 процента от републиканците и 51 процента от демократите. Съществува разделение и по пол – вярват 65 процента от мъжете и 44 процента от жените.

Социолозите все още не са коментирали драстичното спадане от 10 процента само за една година.

Най-разколебани са били американците през 1999 година (51 процента) по време на операцията в Сърбия.

Военният бюджет на САЩ сега приближава 700 милиарда долара годишно и съставлява почти половината от световните военни разходи.

/БЛИЦ/

 
Ангела Меркел неочаквано пристигна в Афганистан
12.03.2012, 10:05

Ангела Меркел Канцлерът на Германия Ангела Меркел в понеделник пристигна с необявено посещение в Афганистан. Очаква се, че тя ще посети базата на германските войски в град Мазари-Шариф, в северната част на Афганистан. Нищо не се съобщава за програмата на посещението й.

Последният път Меркел посети Афганистан в навечерието на Коледа през 2010 година. Тогава тя се срещна с германските военнослужещи и представители на афганистанските власти. Сега разположеният в Афганистан контингент на въоръжените сили на Германия от състава на Международните сили за сигурност в тази страна, наброява около 4,9 хиляди души.

В началото на ноември 2011 година стана известно, че Берлин планира да съкрати контингента на бундесвера в Афганистан към началото на 2013 година с хиляда души. Всички войски на бундесвера трябва да бъдат изтеглени от страната към края на 2014 година, когато отговорността за осигуряване на безопасността в страната напълно ще бъде предадена на афганистанската страна.

 
Аню Ангелов забърка парламентарна каша с военното разузнаване в свой интерес
12.03.2012, 10:00

Само можем  да съжаляваме, че нямаше как да сме  в парламента и да   "натрием носа" на „великия” Аню. Той просто оставя армията без военно разузнаване, понеже то трябва да е  подчинено лично на него, пишат до Otbrana.com  разузнавачи с опит , които са слушали отговора на военния министър по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

На поста директор на служба «ВИ» се поставя лично предан човек- Васелин Иванов. Ами ако бившият президент бе приел предложението бригаден генерал Карамунчев или контраадмирал  Гагашев да оглавят военното разузнаване, щеше ли  Аню Ангелов да ги смени ? Или  това е било фалшив маньовър, за който писахме. И какъв щеше да е отговорът му в парламента? ............ Прочети още

 
ВВС на Бразилия получиха втория модернизиран „SC-95B“
12.03.2012, 09:30

SC-95BВВС на Бразилия са получили втория модернизиран самолет „SC-95B“. Церемонията по приемането се е състояла в авиобаза „Каноас“, където са базирани самолетите. Те се водят на 5-та транспортна ескадрила и предназначени за търсене и спасяване.

Създадени са на база гражданския вариант на „EMB-110P1“(Bandeirante- пионер) и имат име „EMB-110P1 SAR“, а във ВВС получават означение „SC-95B“. ВВС на Бразилия разполага с 5 такива машини. Те имат бордови номера от 6541 до 6546. Останалите три ще бъдат модернизирани до 2013 година. Има информация, че един самолет е загубен.

/aeronews.alle.bg/

 
Ще има ново звено по сигурността в Министерския съвет
12.03.2012, 08:45

Цветлин ЙовчевДо 2-3 месеца ще има яснота за промените, които ще се направят в работата и координацията на специалните служби, а освен устройствените закони за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО) се подготвя и закон за националната сигурност, който ще регламентира създаването на ново звено към Министерския съвет за  сигурността. Това стана ясно от думите на бившия шеф на ДАНС и сегашен началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев – Цветлин Йовчев

 "Има работна група в момента, която работи по създаване на Закон за национална сигурност, който ще предвиди звено, подпомагащо Министерски съвет по важни въпроси. Ще бъде един консултативен орган, подпомагащ МС. В момента не се предвижда създаване на нова служба. До два-три месеца ще има конкретни отговори на тези въпроси", заяви Йовчев пред  Дарик радио.

Плевнелиев съобщи по-рано, че в края на март на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Към момента има постигнато съгласие цивилното разузнаване да премине към изпълнителната власт, а НСО да си остане под шапката на президента.

”Обединяването на службите е въпрос, който трябва да се разгледа на следващо ниво. Трябва да решим на концептуално ниво въпроса, за това какви са заплахите за нашата национална сигурност. На второ ниво е функционалният модел, наистина да кажем как ще подредим нашата система, функциите на отделните звена. На следващото ниво се решава въпросът за самата система”, коментира още Йовчев.

Дейността на НСО и НРС в момента е регламентирана в няколко члена на закона за отбраната, а "временното положение" на липса на закони за двете служби се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление. Обсъждаше се идея в рамките на реформирането на службите да се обединят военното и цивилното разузнаване, но в крайна сметка този вариант отпадна.

Йовчев посочи, че трябва да има цялостен интегриран подход по отношение на системата за националната сигурност.

"Дали ще има обединение, този въпрос трябва сега да се дискутира. Трябва да разглеждаме всички структури, които имат отношение по защита на националната сигурност като елементи от една система. Задължително трябва да имаме много по-добра ефективност и ефикасност, синергичен ефект."

/Otbrana.com/

 
В Кърджали отбелязаха Деня на Ракетните войски и артилерията
12.03.2012, 08:30

Отбелязването на Деня на Ракетните войски и артилерията в Кърджали  бе организирано от Общинската организация на СОСЗР, Военният клуб и Община Кърджали. Присъстваха членове на съюза и бивши военни,  служили в Кърджали от Пловдив, Хасково, Стара Загора и Чирпан.

Те бяха поздравени за празника от  о.з. Петър Щерев –председател на общинската организация на СОСЗР и от Ани Иванова – управител на Военния клуб.

Лекция за участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война и освобождението на Кърджали и Родопите, изнесе военният историк полковник доц. Станчо Станчев – ръководител на секцията „Военна история и поуки от практиката” във  Военна академия „Г.С.Раковски”. Той е един от организаторите на международната научна конференция „100 години от Балканската война”, в която е включен и Кърджали. След лекцията, под звуците на духова музика в знак на признателност  бяха поднесени венци пред паметника на Освободителите в центъра на града.

/Otbrana.com/

 

 
Падна филипински "UH-1H“ от ВВС на страната
11.03.2012, 23:05

UH-1HДнес (11 март 2012 година) около 10:30 часа местно време хеликоптер „UH-1H“ на филипинските ВВС е паднал близо до селцето Bangayan, летейки към Kitcharao в провинция  Agusan del Norte. Седем души на борда са ранени, включително и един офицер.

Аварията става дни,  след като филипинските ВВС получиха 4 нови хеликоптера „ Sokol” от общо 8, поръчани на полската „PZT- Swidnik”, част от "AgustaWestland"  за  2,8 милиарда филипински песо (около 65 милиона долара). Съобщението е на Mindanao Examiner.

/aeronews.alle.bg/

 
Споразумението със САЩ не предполага наличието на бази в Афганистан
11.03.2012, 19:16

Споразумението за дългосрочно стратегическо сътрудничество със САЩ, което ще бъде подписано още преди срещата на НАТО в Чикаго през май, засега не предполага наличието на постоянни военни бази на САЩ на афганистанска територия, заяви президентът на страната Хамид Карзай, цитиран от РИА Новости.

Според държавния глава още преди подписването на този стратегически документ трябва да бъде подписано двустранно споразумение за прекратяване на нощните операции по домовете на афганистанци от страна на американски военнослужещи.

„Необходима ни е още една година, за да обсъдим въпроса за създаването на американски военни бази на територията на Афганистан, тъй като именно този времеви период би бил адекватен от гледна точка на възможността двете страни да определят своите задължения”, коментира Карзай.

/ИА „Фокус”/

 
В Афганистан "дебнат" 15 млн. невзривени мини и бомби
11.03.2012, 17:36

Близо един милион мини и около 14 милиони други невзривени боеприпаси се намират на афганистанска територия. Това съобщава афганистанската информационна агенция Бахтар. По думите на експерти за разминирането на Афганистан ще са нужни десет години.

По-голямата част от пръснатите в страната боеприпаси са мини, останали от присъствието на съветските войски.

Обезвреждането на една мина днес струва около 100 долара. Работата по разминирането на афганистанската територия се усложнява от факта, че бойците на въоръжената опозиция в страната всекидневно поставят десетки мини и самоделни взривни устройства, което затруднява работата на сапьорите.

/Otbrana.com/

 
Израел изпитва ускорено новата противоракетна система Arrow-3
11.03.2012, 17:31

Arrow-3 ("Стрела") Съвършено неочаквано и крайно загадъчно в сайт на въоръжените сили на Мароко (far-maroc.forumpro.fr) се появи фотография от пускова площадка на новата израелска система за ПРО Arrow-3 (Стрела). Стартът е извършен от израелската военна база в Палмахим.

Системата за ПРО Arrow-3 е разработвана от компанията Israel Aerospace Industries съвместно с американската Boeing. Финансирането на проекта, започнат още през 2009 година, се осъществява от правителството на Израел със съдействието на американската Агенция за противоракетна отбрана (MDA).

Първите изпитания на Arrow-3 бяха извършени през юли 2011 година и бяха признати за успешни. Приемането на въоръжение на системата е планирано за 2014 година. Тя се явява идейно продължение на проекта Arrow-2. За разлика от предишната версия, сегашната Arrow-3 ще може да поразява балистични ракети на височина до 100 километра.

Стойността на една ракета Arrow-3 се оценява ориентировъчно на 3 милиона долара. След приемане на въоръжение на системата „Стрела-3” ще стане четвърти елемент в системата за противорекетна отбрана на Израел. Нейна основа съставляват комплексите „Стрела-2”, „Железен купол” (Iron Dome) и „Прашката на Давид” (David's Sling).

Докато системата Arrow-3 е предназначена за прехват на ракети с оперативно предназначение (примерно откъм Иран), предназначението на „Железен купол” е да реагира на ракетни снаряди от типа „Катюша” (БМ-21 „Град”) от територията на ивицата Газа. Те долитат до израелските градове само за 15 секунди и не винаги могат да бъдат пресрещнати от антиракетите Tamir в насрещни курсове. Затова Израел възнамерява да увеличи батареите „Железен купол” до 10-15 броя.

/БЛИЦ/

 
Американски войник разстреля мирни жители
11.03.2012, 13:55

Американски войник самоволно е напуснал частта в която е служил, и е разстрелял най-малко трима местни жители, като след това доброволно се е предал на полицията. Инцидентът е станал в провинция Кандагар. Точни данни за жертвите засега няма.

Агенция „Ройтерс” съобщава за 16 жертви, включително жени и деца, но засега не е ясно, дали това са само загиналите или става дума и за ранени.

Причината за случилото се може да е нервен срив, съобщават източници от Афганистан. В официално изявление пресслужбата на НАТО изрази съболезнования на семействата на пострадалите. – Още за Афганистан

 
Разхлабени скоби са причината за прекъсване на първия тренировъчен полет с F-35
11.03.2012, 13:50

Техническият състав от 33-то изтребително авиокрило (иак) са установили, че три разхлабени скоби са довели до малкия теч на гориво по време на първия тренировъчен полет с F-35.

Изтребителят F-35A Joint Strike Fighter, пилотиран от подп. Ерик Смит, е излетял в 10:07 за полет, който е трябвало да продължи 90 минути. Малко по-късно летецът от ескортиращия го изтребител F-16 забелязва малкия теч на гориво. Съгласно инструкциите подп. Смит прекратява полета и каца успешно в базата си.

При извършените от технически състав проверки се откриват три леко разхлабени скоби, довели до незначителен теч на гориво. Техниците са открили и вода, останала от предишни измивания на самолета.

Проверени са скобите и на останалите в базата осем изтребителя F-35. Самолетите са готови за полети, но лошото време в петък не е позволило провеждането им. Планирани са по два полета на седмица.

/Pan.bg/

 
Успешно кацане на вертолет NH90 на фрегата тип FREMM "Aquitaine"
11.03.2012, 10:27

вертолет NH90 Според информация на компанията DCNS от 8 март, след успешните януарски изпитания на 5-тонен вертолет Lynx на фрегата тип FREMM "Aquitaine", през март е било извършено успешно кацане вече и на 10-тонен вертолет Caiman (NH90). Както и по време на предните изпитания, представители на френския флот са отбелязали отсъствието на турбулентност над вертолетната палуба на всички етапи на кацане на машината.

Самите денонощни изпитания трябва да потвърдят сертификацията на този тип фрегати за използване на вертолети от клас до 10 тона. Освен това на изпитание е била подложена и корабната инфраструктура за обслужване и съхранение на вертолета.

Предаването на самата фрегата на френския флот трябва да стане през третото тримесечие на 2012 година.

 
Веселин Иванов e новият директор на служба "Военна информация"
11.03.2012, 09:03

Веселин Иванов Новият директор на служба "Военна информация" ще бъде Веселин Иванов. Това заяви военният министър Аню Ангелов пред БТВ. Веселин Иванов ще встъпи в длъжност в понеделник. Досега той бе изпълняващ функциите на директор на Служба „Военна информация”.

Визитка:

Роден през 1955 г. в с. Своде, област София. През 1978 г. завършва Висшето народно военно училище „В. Левски” и е произведен в първо офицерско звание лейтенант.

През 1984 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски”, през 1990 г. - оперативно-тактически курс, а през 2001 г. - стратегически курс по специалността „Организация и управление на оперативните и стратегическите формирования на въоръжените сили”.

Преминал е през всички основни длъжности в Служба „Военна информация”. Бил е командир на взвод, помощник - началник на отдел, старши помощник - началник на отдел, началник на направление, началник на сектор и началник на отдел. В звание полковник е произведен през 1998 г.

През периода 1994 г. - 1998 г. е военновъздушен аташе на България в Гърция, а от 2004 г. до 2008 г. е на военнодипломатическа работа като аташе по отбраната на България в Гърция.

През април 2010 г. поради навършване на пределна възраст е освободен от военна служба и зачислен в мобилизационния резерв.

На 28.10.2010 г. е назначен за зам.-директор, а на 01.12.2010 г. - за изпълняващ функциите на директор на Служба „Военна информация”.

Чужди езици: гръцки, английски, руски и френски.

Семейно положение: женен, има три деца.

 
Виетнамска връзка или новите наследници на Доктор Зорге
11.03.2012, 08:53

Ф-4По време на Виетнамската война (1 ноември 1955 – 30 април 1975/19 години и 180 дни/) сред съветските съветници има една особена група. Това са специално обучени разузнавачи за промишлен шпионаж, които са натоварени със задачата да събират оцелели образци американско оръжие. Самолетите внимателно се разглобяват, опаковат се в сандъци и се изпращат в СССР. В началото на войната групата няма особен успех, но към нейния край в ръцете на съветските специалисти попадат много, почти нови самолети и много резервни части за тях. На специален секретен полигон започват изпитания на американските самолети. Съветските специалисти достигат до извода, че съветският самолет МиГ-21 превъзхожда всички американски самолети.

Любопитно е, че и американците достигат до същия извод в своя център, където изучават съветските самолети. Само непознаването на възможностите на самолетите на противника от съветските пилоти е спасило американците от жестоки загуби.

От тогава в този център за чужда техника на СССР, редовно се доставят чужди самолети за изследване и изпитания. Доставките продължават и след разпадането на СССР. Сега в центъра има по няколко от най-новите американски самолети.

Повод да се върнем към тези години е кризата около Иран. След Ислямската революция се правят опити да бъдат доставени американски самолети  „F-14 Tomcat“ в СССР. Около 1990/91 година са разменени няколко „F-14“ за „F-5”, както и резервни части за тях, а също резервни части за съветски самолети, които Иран има. Още тогава в Русия на един „F-14 Tomcat“ се прави опит да се поставят двигатели „АЛ-31Ф“. През 1991 година руснаците излизат с демонстрация на самолета и с предложение да съдействат за подмяна на американските двигатели с руски. Не е известно, до къде са стигнали преговорите с Иран и няма информация, че иранските „F-14 Tomcat“ летят с руски двигатели.

/aeronews.alle.bg/

 
Китай ще пуска по 20 ракети и 20 спътника годишно
11.03.2012, 08:34

Shenzhou-8Китай планира в близките пет години да изстреля 100 космически ракети и да изведе в орбита 100 спътника.

Това обяви по време на сесия на Всекитайското събрание на народните представители заместник-председателят на националната космическа служба на Китай Чжан Цзян Хен, цитиран от Би Би Си.

Той оповести пред депутатите, че през 2011 г. Китай е произвел 19 космически ракети – с един повече от САЩ и е излязъл на второ място след Русия по брой на изстреляни космически ракети.

През 2012 г. Китай има намерение да изстреля в орбитата 30 космически апарата, в това число и пилотирания космически кораб „Шенчжоу-9”, който, както се очаква, ще транспортира първата експедиция на китайската космическа станция „Тянгун-1”.

/ИА „Фокус”/

 
Учения на военновъздушните сили на 10 страни ще се проведат в Бахрейн между 8 и 18 април
11.03.2012, 08:30

Учения на военновъздушните сили на САЩ и девет близкоизточни страни ще се проведат в Бахрейн от 8 до 18 април. В маневрите се очаква да вземат участие 22 военни самолета, съобщава агенция Синхуа, цитирайки местните медии.

В ученията ще вземат участие САЩ, Бахрейн, Саудитска Арабия, Оман, Обединените арабски емирства, Кувейт, Йордания, Египет, Турция и Пакистан. Маневрите са с цел поддържане на безопасността и стабилността в Персийския залив.

Ученията се провеждат на фона на усложнената вътрешнополитическа обстановка в Бахрейн. В средата на февруари 2011 г. в страната започнаха масови народни протести, в които участваха опозиционните сили, представящи мюсюлманите-шиити, съставящи 75% от населението на страната. Демонстрантите изискаха демократически реформи и предоставяне на същите права, които сунитското малцинство има.

/ИА „Фокус”/

 

 
"Иракские подарки" или "Су-24МК"
10.03.2012, 22:28

Су-24МК на иранските ВВСПо време на Persian Gulf War (от 2 август 1990 година до 28 февруари 1991 година) повече от 200 иракски самолета кацат в Иран за да се спасят от унищожение. От тях според изнесените данни около 137 са бойни самолети.

Преди началото на войната Ирак има 30 самолета "Су-24МК". Той е първият чуждестранен клиент и първите самолети пристигат една седмица след отмяната на забраната за износ през 1988 година. Бордовите номера на иракските самолети са от 24624 до 24653. Още в първите дни на войната в укритията са унищожени 5 машини. Една е технически неизправна и остава в Ирак, останалите 24 се отправят към Иран. По време на полета те са атакувани от американски "F-15". Според непотвърдена информация един е улучен и по-късно при кацане на летище в Иран се разбива, а пилота загива.

В различните източници има различно описание на този факт. За достоверно, може да приемем, че самолетът е унищожен. Останалите факти около инцидента са недоказани. Поради опасенията на иракчаните от американски атаки, самолетите са се управлявали от по един пилот с цел намаляване на евентуални загуби. На 8 февруари 1993 година (19 бехмен 1371 година по иранския календар) "Су-24МК" с екипаж командир майор Абдул Шарифиан се удря над летище Мехрабад с граждански "Ту-154". Според непотвърдена информация двата загубени борда са иракски регистрации 24648 и 24652. Оставалите 22 машини получават ирански регистрации от 3-6801 до 3-6822. Иранците много харесват самолета. Има информация, че в плановете на ВВС от това време е записано, като цел придобиването на 3-4 ескадрили с общо 48-64 самолета.  Според непотвърдена информация в периода между 1990  и 1994 година те закупуват още 12 самолета "Су-24МК". В някои публикации се споменава, като продавач Белорусия, а в други Украйна или Русия. Новите бордове получават регистрации от 3-6823 до 3-6834. През 2009 година в Иран са забелязани три нови борда в изключително добро състояние. Не е ясно какъв е произхода им, но очевидно са след основен ремонт и може би модернизация. Бордовете са с регистрации от 3-6850 до 3-6852.

Ако обобщим от Ирак са получени 24, плюс 12 от неизвестен източник, плюс около 4 "нов внос" общо правят 40. От тях има данни за загубени около 6 борда или в момента Иран разполага с около 34 самолета "Су-24МК". Според изказвания на висши генерали след 2006 година страна е възстановила най-малко 10 самолета. Предполагам, че боеготовите към момента са най-малко 16 машини.

Коментар:

Възможно е през периода 1991-1994 година да са внесени не 12, а да кажем 24 самолета "Су-24МК". Има данни, че няколко месеца след победата на Иранската ислямска революция в страната са били демонстрирани съветски (руски) образци оръжия между, които и почти всички съветски  самолети. Има вероятност след 2007 година да са внесени 6-8 машини "нов внос" за компенсиране на загубите. На тези машини именно са извършени пробни пускания на бомби с лазерно насочване, както се похвалиха вече се някои ирански първенци. – Още за Су-24

/aeronews.alle.bg/

 
Неправилно законтрен разьом е причината за загубата на американския БЛА Global Hawk в Афганистан
10.03.2012, 20:21

На 20 август 2011 г. американски БЛА EQ-4, производство на компанията Northrop Grumman, се разбива на около 195 км северозападно от Кандахар. Разследващата комисия е установила, че причината за катастрофата е неправилно законтрен разьом, който се разхлабва и води до късо съединение в блока LRU-X-1. В следствие на електрическата повреда в блока се прекъсва захранването на серводвигателите, задвижващи елероните и спойлерите на БЛА. Една минута след прекъсване на захранването самолетът губи управляемост и влиза в стръмно пикиране от височина 15 500 метра. Останките на самолета са унищожени с ракета от американски изтребител, за да не попадне секретното оборудвана на БЛА във вражески ръце.

БЛА EQ-4 по всяка вероятност е излетял от военновъздушната база Ал Джафра (ОАЕ) и приблизително на деветия час от полета летците-оператори губят връзка със самолета. Катастрофиралият БЛА EQ-4 е модифициран RQ-4 Block 20 с инсталирано комуникационно оборудване и е бил един от двата самолета, които са били приети на въоръжение.

/Pan.bg/

 
Руската авиационна група е напуснала Южен Судан
10.03.2012,

Ми-8МТВ Целият състав на РУГ (Руска авиационна група) е напуснал Южен Судан. РУГ се състоеше от 120 души с четири вертолета Ми-8МТВ и изпълняваше мисия на ООН в Южен Судан.

По време на мисията руснаците са извършвали повече от 40% от въздушните превози в страната. Те са включват транспорт на военни наблюдатели, превоз на храни и медикаменти, а също и спасителни операции. От летището на столицата на  Южен Судан, Джуба не могат да излитат тежки транспортни самолети и за това вертолетите са летели до Ентебе, столицата на съседна Уганда. 

Самолет Ан-124 е взел машините и те са транспортирани до летище Мигалово. От там ще бъдат закарани до Центъра в Торж. РУГ  е заменена от украински контингент според принципа на ротация.

/aeronews.alle.bg/

 
Адмирал Локлир оглави войските на САЩ в Тихия океан
10.03.2012, 19:57

адмирал Семюел ЛоклирНачело на Командването на ВС на САЩ в Тихия океан застана адмирал Семюел Локлир, който миналата година помагаше на либийската опозиция да свали Муамар Кадафи.

На тържествената церемония, проведена в щаб-квартирата в Хонолулу, участие взе министъра на отбраната Леон Панетта. 57-годишния Локлир смени адмирал Роберт Уиллард, който планира да подаде оставка.

До момента Локлир отговаряше за ВМС на САЩ в Европа и Африка, като оглавяваше същевременно и Обединеното командване на силите на НАТО, базирано в Неапол (Италия). През миналата година той координираше усилията по осигуряване на безполетната зона над Либия.

На Локлир ще се подчиняват 325 хиляди човека – военнослужещи и цивилни. В зоната за оперативна отговорност на Тихоокеанското командване попадат обширни райони от Аляска до Индия. Адмиралът ще трябва да укрепва, поддържа или създава военни връзки с 36 държави в региона, включително и с КНДР.

 
На ВМС на Турция е предаден първият десантен кораб тип LCT
10.03.2012, 17:15

TCG Ç-151 На ВМС на Турция е предаден първият десантен кораб TCG Ç-151 тип LCT (Landing Craft Tank). Контракта за строителството на осем танкодесантни кораба тип LCT беше сключен с компанията ADIK Shipyard през юни 2009 година. Сделката се оценява на около 100 милиона евро.

Строителството на TCG Ç-151 започна в корабостроителницата в Истанбул през януари 2010 година, като бе спуснат на вода на 2 октомври 2011 година.

Характеристики: водоизместимост - 1155 тона, дължина – 79,85 метра, ширина – 11,7 метра, скорост – 20 възла, далечина на плаване - 400 мили при скорост 16 възла, въоръжение - 2 25-мм АУ Aselsan, 1 12,7-мм картечница, екипаж – 22 човека, може да превозва до 250 войника или 320 тона товар.

 
Ще има ли Иран "Су-30МК"?
10.03.2012, 14:03

Su-30MKИли защо индийските "Су-30МК" не стигнаха до Иран?

От 2006 година Иран интензивно търси контакти за закупуване на нова и употребявана авиационна техника. Водени са преговори с Русия и Китай за закупуване на самолети от типа на "Су-24", "Су-30" и други. След отказа на Индия от първите доставени "Су-30МК" Иран неколкократно е атакувал с изгодни оферти. Самолетите са произведени между 1996 и 1998 година и са доставени в Индия през 1997 и 1999 година. Те всъщност не отговарят на изискванията индийците и се използват за първоначално обучение на пилоти и техници по новите самолети. Използват се интензивно до 2005 година. От 2006 година са извадени от употреба, а от 2007 година са подготвени за експорт и заменени от пълноценни "Су-30МКИ". Според специалисти остатъчната стойност на самолетите е около 10 милиона долара и още по 5 на самолет ще са необходими за ремонт и модернизация на самолетите. Те имат индийска регистрация от SB001 до SB018. По повод слуховите за продажба на самолетите на Иран, президентът на корпорации «Иркут» Алексей Федоров, беше запитан в ефир на 18 юли 2010 година, къде са самолетите. Той отговори, че те са на отговорно пазени в Индия и на практика са собственост на «Иркут». През 2011 година се появи информация в печата, че първите 10 машини са пристигнали в разглобен вид в Белорусия и се намират на територията на ОАО «558-й авиационный ремонтный завод» в Барановичи. Останалите 8 щели да бъдат доставени до края на ноември 2011 година. На тях ще се извърши ремонт и модернизация. Общата цена самолетите след това се предполага, че ще е над 270 милиона долара.

Причината да не бъдат продадени от Индия на Иран според мен са договорите със САЩ. Индия не може да рискува договори за милиарди долари за някаква печалба от около 200 милиона долара.

Дали други ще рискуват за тази сума?

/aeronews.alle.bg/

 
Китай няма да купува "Су-35"
10.03.2012, 13:59

Su-35Съобщенията в Руската преса не отговарят на действителността, съобщават в писмен отговор до руските медии от МО на Китай. Китайски представители са проявили интерес към самолета „Су-35“ при неговото представяне на изложения, но за договор за 48 машини, никога не се се говорило.

Китай и Русия развиват своето стратегическо партньорство, което дава резултати изгодни и за двете страни.

Коментар:

На скоро Китай сключи договор за доставката от Русия на 180 двигателя АЛ-31Ф и 250 двигателя "АИ-222-25". Цената на двигателя "АЛ-31Ф" според сключена сделка през 2008 година е била около 3,5 милиона долара, а в момента на модернизирания двигател "АЛ-31Ф" с повишен ресурс се искат над 4 милиона долара по неофициални източници. Цената на един двигател "АИ-222-25" по неофициална информация е около 0,7 милиона долара. Общо със старите договори стойността на поръчаните от Китай руски двигатели достигна 1,5 милиарда долара и те ще бъдат доставени през следващите няколко години. Старите договори са за доставка на "РД-33", "РД-93" и някои други в по-малки количества.

/aeronews.alle.bg/

 
Военният министър тълкува "новия" принос на Леон Панета за Афганистан
10.03.2012, 13:32

Ето как коментира военният министър Аню Ангелов думите на , хайде да го наречем и ние  колегата му Леон Панета, за ситуацията в Афганистан: «...От средата на 2013 г. се предвижда силите от операцията ИСАФ, силите на НАТО, да не ръководят бойните действия. Те участват в бойните действия със свои сили и средства, но ръководството на бойните действия ще се извършва от Афганистанската национална армия...» Да оставим повторенията....Разбрал ли е  министърът на отбраната защо американците сдават  ръководството на ИСАФ на афганистанската армия ? Останахме с убеждението, че пак го усука,  не го обясни като  хората. Или си пази хляба ? ............ Прочети още

 
САЩ продават изтребители F-15 на Саудитска Арабия за 11 милиарда долара
10.03.2012, 09:10

F-15САЩ ще доставят на Саудитска Арабия 84 нови изтребители F-15SA, съобщи Defense News. Сделката е на стойност 11,4 милиарда долара.

Договорът е сключен със самолетостроителния концерн Boeing по линия на задгранични военни доставки от Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона.

Тази сделка е част от мащабната поръчка за изтребители F-15, обявена от военното министерство на Саудитска Арабия през есента на 2010 година. Стойността на поръчката, одобрена от правителството на САЩ в края на 2011 година, възлиза на 29,4 милиарда долара. Саудитска Арабия също така трябва да получи 70 изтребителя F-15 от по-ранната версия S, услуги по техническото обслужване на самолетите и наземно оборудване.

През есента на 2010 година Саудитска Арабия подаде заявка в САЩ за голяма поръчка за въоръжение и техника на стойност 60 милиарда долара. В списъка влязоха ударни вертолети AH-64D Apache Block III, различни ракети, изтребители и системи за нощно виждане.

Поръчаната техника ще бъде доставяна в Саудитска Арабия в продължение на 15-20 години. Рияд е един от най-важните съюзници на САЩ в Близкия Изток. – Още за Ф-15

/БЛИЦ/

 
Грузинско-американски военни учения
10.03.2012, 08:54

Днес в покрайнините на Тбилиси започват съвместните грузинско-американски военни учения Agile Spirit 2012. В тях ще участват 300 морски пехотинци от САЩ и военни от сухопътните войски на Грузия.

Както разказаха в американското посолство, цел на маневрите е задълбочаването на взаимодействието между войниците, размяната на навици за провеждане на миротворчески операции.

Agile Spirit са ежегодни военни учения, които представляват един от компонентите на военното сътрудничество на Грузия и САЩ.

 

 
Белгия нарушавала оръжейното ембарго в Либия
09.03.2012, 23:55

Автоматични пушки FN FAL, произведени в завода в Ерстал, Белгия, са били внасяни в Либия по време на оръжейното ембарго, наложено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН на 26 февруари миналата година. Това съобщава белгийското издание Vif/LТExpress в репортаж на свой специален пратеник в Либия.

Журналистическото разследване на място е установило, че пушките са достигнали Бенгази през април миналата година, насред военните действия, довели до залавянето и убийството на Муамар Кадафи. Същото въоръжение е било използвано и от „Бригада Триполи”, превзела либийската столица под командването на бившия джихадист от Афганистан Абдел Хаким Белхадж. Установено е, че оръжейните пратки са пристигали от Катар, но не може да бъде потвърдено дали Белгия е била уведомена за това. На този етап белгийските власти не отговарят дали са знаели за доставките от Катар, тъй като информацията е поверителна.

/в-к Монитор/

 
Индийските Tejas
09.03.2012, 21:40

След 16 месеца прекъсване, полетите на опитните машини Tejas ще бъдат възстановени. Последният полет беше през ноември 2010 година на LSP-5. На снимката се вижда LSP-7 борд КН-2017.

Скоро се очаква да полети и последният опитен LSP-8 от така наречената Limited Series Production (LSP).  Самолетът Tejas е производство на Hindustan Aeronautics Limited (HAL), който победи в конкурса за  Light Combat Aircraft (LCA) на Индия.

До момента са произведени и изпитани 12 самолета. Вече бяха гласувани средства за  първите 9 серийни самолета, производството на които започна.

/aeronews.alle.bg/

 
ВВС на Италия получиха първия военизиран AW139
09.03.2012, 20:52

AgustaWestland AW139ВВС на Италия получиха първия вертолет AgustaWestland AW139, който е специално построен за отговаряне на военните изисквания. Машината носи означението HH-139A и е предназначена за извършване на операции по търсене и спасяване.

HH-139 се създава на базата на AW139M, които е специален военизиран вариант на популярния двудвигателен вертолет в 6-тония клас AW139, който има широки цивилни и паравоенни приложения.  ВВС на Италия ще получат общо 10 HH-139. Машините ще заместят сега използваните Bell 212.

HH-139A има усилено шаси, което дава и по-голям клиренс. Освен това вертолета има система за самозащита и възможност за криптирана връзка. Към това машината разполага и със спасително оборудване под формата на лебедка, прожектор, оптико-електронна обзорна система и други.

Приемането на въоръжение на HH-139 е част от мащабна програма за модернизация на вертолетния флот на италианските ВВС. В рамките на нея тежкия вертолет AW101 ще бъде приет на въоръжение за замяна на HH-3F Pelican в ролята на машина за бойно търсене и спасяване. По-късно ще бъде приета и версия за търсене и спасяване на AW149, която ще допълва HH-139A.

/Аеро/

 
Съвместни маневри на Южна Корея и САЩ
09.03.2012, 19:52

В Южна Корея днес приключиха ежегодните съвместни със САЩ мащабни военни маневри Key Resolve. В ученията, които започнаха на 27 февруари, участваха до 200 000 южнокорейски и около 2900 американски военнослужещи.

Според официалната информация, в хода на маневрите, в частност, се отработвали „начините на предотвратяване на разпространяването от Северна Корея на оръжия за масово унищожение, което може да стане в случай на извънредна ситуация”.

В четвъртък Пхенян се изказа по адрес на Сеул със заплахата да започне военни действия, като традиционно обвини съюзниците му в това, че под предлог за провеждане на маневри те се готвят за нахлуване на Север.

 
Споразумение за организирането на ремонта и модернизацията на вертолети Ми-17 и Ми-24 беше подписано в Министерството на отбраната
09.03.2012, 19:40

Ми-8твЗаместник-министърът на отбраната Валентин Радев и заместник-директорът на федералната служба по военнотехническо сътрудничество на Руската федерация Михаил Петухов подписаха днес, 9 март, Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация относно организирането на ремонта и модернизацията на вертолети Ми – 17 (Ми – 8), Ми – 35 (Ми – 24) и техните модификации на територията на Република България.

„Споразумението дава възможност да се усъвършенстват знанията и уменията на специалистите ни по ремонт и модернизация на летателна техника. По този начин ние ще запазим капацитета на нашите ремонтни заводи и ще осигурим работа на техния персонал”, заяви заместник-министър Радев след подписването на споразумението.

Документът предвижда извършването на ремонт и модернизация на вертолети Ми – 17 (Ми – 8), Ми – 35 (Ми – 24) и техните модификации на територията на Република България. В него се определят условията, при които ще се осъществява ремонта и модернизацията на вертолетите, както за нуждите на българските въоръжени сили, така и в интерес на трети страни.

Подписаното споразумение предвижда взаимноизгодно и дългосрочно сътрудничество, основано на взаимно уважение, доверие и отчитане на интересите на всяка от страните.

/МО/

 
Лов на вещици в авиацията
09.03.2012, 19:33

МиГ-29 на бъларските ВВСМинистерството на отбраната подгони родните пилоти и им заповяда да си затварят устата, научи агенция Стандарт Нюз. Поводът стана изтеклата информация за прелетелите в близост до българското въздушно пространство руски бомбардировачи Ту-22. Както Стандарт Нюз съобщи, на 23 февруари пет самолета преминаха в близост до българското въздушно пространство, изправяйки на нокти авиацията.

Дни по-късно интернет сайт обяви, че тогава са излетели два МиГ-29, които само са наблюдавали преминаването на бомбардировачите. Това е предизвикало проверка в авиацията, а служители по сигурността на информацията са започнали да душат в авиобаза "Граф Игнатиево".

В началото на седмицата на военните пилоти е била изпратена заповед да не коментират никакви неща по служба. Забранено им е било да пишат във форумите в сайтове, както и в социалните мрежи. Пред столичен вестник от военното министерство потвърдиха, че е имало затягане на редиците, но отказаха повече информация.

Според източници на Стандарт Нюз обаче информацията за Ту-22 е само претекст, за да започне проверка. Още преди месеци от ведомството на Аню Ангелов били набрали на пилотите, след като изтекла информация, че се готви полет на премиера Бойко Борисов с МиГ-29. Информацията се разпространи като слух, а полетът така и не се осъществи.

/в-к Стандарт/

 
Атомните подводници "Юрий Долгорукий" и "Александр Невский" щe бъдат приети на въоръжение до края на 2012
09.03.2012, 17:32

Proekt 955Атомните подводници с балистични ракети на борда (АПБРБ) "Юрий Долгорукий" и "Александр Невский" (проект 955 "Борей") ще бъдат приети на въоръжение във ВМФ на Русия съответно през юли и декември 2012.

Строителството на първата е започнато през 1996 г. в корабостроителницата "Севмашпредприятии". По-късно през 2004, 2006 и 2011 е положено началото на строителството на други три подводници - "Александр Невский", "Владимир Мономах" и "Святитель Николай". През 2012 г. ще започне строителството и на четвърта АПБРБ.

До 2020 г. ще бъдат построени 8 АПБРБ от този проект. Цената на една подводница от този тип е около 23 милиарда рубли. – Още за проект 955

/Pan.bg/

 
Плаващи бронежилетки за пехотата на Северния флот на РФ
09.03.2012, 17:03

Военнослужещите в подразделенията на морската пехота, които осигуряват корабите на Северния флот по време на далечни походи, бяха екипирани с плаващи бронежилетки, които ще засилят защитата на морската пехота по време на операциите срещу пиратите.

„Плаващата бронежилетка е индивидуално средство за защита от ново поколение, което има няколко функции. Тя е снабдена със специална система за спасяване. Когато военнослужещият с такава бронежилетка се окаже във водата, системата автоматично се напълва от специалните балони с газ и осигурява обръщането на човека с лицето нагоре”, - се казва в съобщението от пресслужбата на Северния флот.

Стойността на една бронежилетка е около 9000 рубли. – Още индивидуално снаряжение

 
САЩ започнаха операция “Царят е гол” в МВР
09.03.2012, 13:54

Излезе поредният доклад на Държавния департамент на САЩ за наркотрафика и организираната престъпност, оценяващ изминалата 2011 година.

Той е по-категоричен и по-лош от миналогодишния. И при проследяване на тенденцията, проявяваща се в докладите от последните 4-5 години, определено говори за влошаване на ситуацията в България.

Констатациите в него, макар и очаквани за експертите, са смразяващи, особено в сравнение с контрастно противоположните самооценки на ръководителите на сектор “Сигурност”, които могат да доведат обикновения гражданин до трайна шизофрения……….. Прочети още

 
Първият тренировъчен полет с F-35 с отказ във въздуха
09.03.2012, 13:08

F-35Първият неизпитателен полет с F-35A Lightning II на американските ВВС е завършил по-рано от предвиденото време поради теч на гориво във въздуха. На 6 март 2012 от военновъздушната база Еглин (щат Флорида) подполковник Ерик Смит излита за първи път за изпълнение на тренировъчен полет, който е трябвало да продължи 90 минути. На 15 минута летецът докладва за ‘особен случай’ и се връща в базата, където каца успешно.

Независимо от всичко, това е важен момент от развитието на програмата, която отбелязва нов етап – начало на полети извън изпитанията. В 33 изтребително авикрило в Еглин ще се обучават пилотите на F-35. Военновъздушната база разполага с учебен комплекс за 900 души, като годишно може да се обучават до 2000 летци.

/Pan.bg/

 
Пентагона е обявил конкурс за създаването на компютърни алгоритми за хващане на въртящи се обекти в космоса
09.03.2012, 12:47

Пентагона е обявил международен конкурс за създаването на компютърни алгоритми за хващане на въртящи се обекти в космоса. За победителите има обещание да бъдат поканени в Масачусетския технологичен институт за наблюдение на финала, в който алгоритните на победителите ще бъдат на практика изпитани на борда на МКС .

Според информация от съобщението, разпространено от Управлението за перспективни изследователски програми към министерството на отбраната на САЩ DARPA, отсъствието на гравитация сериозно затруднява решението в космоса на приложни задачи с помощта на роботи. Нужни са алгоритми, които биха позволили едновременно да се компенсира това естествено ограничение и да провеждат точни манипулации.

Конкретно DARPA иска да се научи да 'лови' в космическото пространство обекти ,които при движение се въртят или 'търкалят'. Ако се реши тази задача, то ще може ”на основата на сътрудничеството да се вземат за повторно използване ценни компоненти на отслужили своя срок и не работещи спътници намиращи се на геостационарна орбита" . В Пентагона този проект се нарича 'Феникс'.

Новият конкурс на DARPA ще се проведе в 4 етапа, с помощта на Интернет ресурса Zero Robotics . Задачата е - да се намери способ да се запрограмира спътник с размери на футболна топка по такъв начин , че той да може да се сближи с нужният обект в космоса и да се закачи към него с помощта на 'велкро' (Velcro) с които е покрит целия спътник.

Планира се финалните изпитания да се организират на МКС.

/spacenewsbg.com/

 
Доктрината на Айзенхауер: след 55 години
09.03.2012, 12:36

Дуайт Айзенхауер На 9 март 1957 година американският парламент утвърди външнополитическата доктрина, насочена към укрепване позициите на Вашингтон с Близкия и Средния Изток. Автори на документа станаха президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер и държавният секретар Джон Фостър Далес.

Съгласно доктрината, всяка страна от региона може да помоли икономическа или военна помощ от САЩ, ако бъде подложена на агресия от страна на друга държава. Всъщност, президентът получаваше право по свое усмотрение да използва военна сила в този район. Американските власти си поставяха и друга цел: да отслабят влиянието на СССР в региона.

Приемането на новата доктрина на САЩ стана реакция на провала на англо-френско-израелската агресия против Египет през 1956 година, свързана със съдбата на Суецкия канал – едно от основните водни пътища в света. Конфликтът получи названието „Суецката криза”, важна роля  в която изигра СССР. Съветският лидер Никита Хрушчов заплашваше Великобритания, Франция и Израел с решителни мерки, включително до нанасяне на ракетни удари. Подобен сценарий би могъл да доведе до ядрена война между СССР и САЩ, които неизбежно щяха да защитават своите съюзници. В резултат, Вашингтон поиска от агресорите да спрат военните действия.

Доктрината, всъщност, поставяше задачата не само за укрепване на влиянието на Вашингтон в Близкия и Средния Изток, но и за създаване там на военен плацдарм, насочен против социалистическия лагер, преди всичко – против СССР. Айзенхауер откровено изказа готовността на американските войски да защитават териториалната цялост и политическата независимост на страните, които се нуждаят от помощ, против агресията на която и да е нация, контролирана от „международния комунизъм”.

Именно от тази „заплаха” САЩ искаха да спасят арабските страни, като въведат там своя хегемония с помощта на намеса във вътрешните работи и контрол върху външната политика. През 1957 година доктрината на Айзенхауер бе приложена под предлог за защита на Йордания от „агресията” на Сирия. През 1958 година САЩ осъществиха пряка интервенция на Ливан, а след 9 години подкрепиха въоръжената агресия на Израел против арабските страни.

След разпадането на СССР, който беше противовес на САЩ в региона, Вашингтон активизира усилията, за които се говори в доктрината. Но днешните реалности ще накарат САЩ да коригират отношението си към политиката в арабския свят, смята ръководителят на Центъра за източни изследвания на Дипломатическата академия на МВнР на Русия Андрей Володин:

   - Тогава изглеждаше, че САЩ нямат пречки за изграждане на еднополярен свят, за установяване на решаващата им роля в Близкия Изток. Но много неща се промениха. Преди всичко се промени самият свят. В него САЩ все още са най-силна страна. Но този свят повече не може да се развива по законите, които се определят от САЩ. В този свят вече се налага да се съобразяват своите интереси и действия с интересите на други страни. И тази главна промяна през близкото десетилетие ще определя политиката на САЩ в Близкия и Средния Изток. Това ще бъде процес на едно болезнено приспособяване на американската политика към онези реалности, които се формират независимо от волята на САЩ в региона.

Днес лозунгите на САЩ и други западни страни за необходимостта от демократични реформи често стават параван за сваляне на неугодни режими, както това стана в Северна Африка. Ето мнението на Андрей Володин:

   - Намесата във вътрешните работи на други държави не само че противоречи на Устава на ООН. Това противоречи на здравия смисъл. САЩ и най-близките им съюзници – Франция и Великобритания – се опитват да натрапят удобно за тях политическо устройство на някои страни на Близкия и Средния Изток. Но тази практика е явно обречена на провал: те настояват за демокрация от американски тип в Сирия и Либия, но ние виждаме каква демокрация се получава в Либия. Надявам се, че в Сирия такава демокрация няма да има.

Очевидно е, че в Близкия и Средния Изток и в бъдеще ще се преплитат геополитическите и икономически интереси на най-големите световни играчи. Русия ясно формулира принципите, от които следва да се ръководят отговорните членки на световната общност в този сложен регион: ненамеса във вътрешните работи на държавите, тяхното единство и териториална цялост. А действията на САЩ и техните съюзници в Ирак и Либия доведоха до хаос и фактическо разпадане на тези страни.

/ruvr.ru/

 
Американците ще идват на МКС с руски кораби
09.03.2012, 12:30

През близките пет години САЩ ще бъдат принудени да използват руски космически кораби за изпращане на свои астронавти на Международната космическа станция (МКС).

Както съобщи на слушания в Конгреса на САЩ директорът на НАСА Чарлз Болдън, това ще коства на американците 450 милиона долара годишно. САЩ се отказаха от използване на „совалките”, последната от които извърши полет през лятото миналата година.

Сега те създават нов пилотиран кораб и тежка ракета-носител. Ако и след 2016 година НАСА не получи свои кораби, САЩ ще продължат да прибягват към услугите на Русия.

 
Законът за резерва на Въоръжените сили е публикуван в Държавен вестник
09.03.2012, 12:27

Приетият на 23 февруари т.г. от Народното събрание Закон за резерва на Въоръжените сили е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Той влиза в сила три месеца след обнародването му. С изключение на текстовете, които уреждат подготовката на гражданите. Те влизат в сила от 1 септември 2013 г.

В срок до 6 месеца от влизането в сила на закона Министерският съвет трябва да приема правилник за прилагането му и подзаконовите актове, предвидени в закона. Също до 6 месеца от датата на приемането на тези актовете министърът на отбраната чрез органите по военния отчет трябва да приведе структурата, организацията, подготовката и отчета на резерва, както и военния отчет на българските граждани, в съответствие с изискванията на закона. Лицата с присвоени военни звания ги запазват и след освобождаване от военна служба и от служба в резерва, пише в преходните и заключителни разпоредби...... Прочети още

 
Селекцията на многоцелевия изтребител за ВВС навлезе в нов етап
09.03.2012, 10:10

F-16Процесът по избор на многоцелеви изтребител за ВВС навлезе в нов етап. Вече е приключило официално проучването за възможностите за доставка на употребявани изтребители F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО. Както Pan.bg информира проучването бе извършено от европейския клон на американската фирма Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим. Това проучване започна още преди около 10 години и в неговите рамки бяха осъществени контакти с правителствата на Белгия, Холандия и Португалия, чиито военновъздушни сили разполагат с употребявани изтребители F-16. Още по времето на правителството на НДСВ (2001-2005 г.) на България бяха предложени употребявани изтребители F-16 от Холандия. Предложението бе връчено на Министерството на отбраната от тогавашния посланик на Кралство Холандия в България.

В последно време стана ясно, че и Португалия е предложила на България 8 броя употребявани изтребители F-16. Информацията и до този момент не е потвърдена официално от българска или португалска страна, но е била обсъждана неколкократно по време на различни събития в Португалия през последните три месеца. Едно от тях е голямото учение с международно участие Real Thaw 2012, което се проведе в периода 23 януари - 3 февруари 2012 г. В него участваха ВВС на Португалия при поддръжка от страна на Сухопътните войски и флота на страната, а сред чуждестранните участници бяха НАТО, САЩ, Великобритания, Испания и Холандия. От проведените неформални разговори по време на тези събития се разбра, че Португалия е предложила на България 8 броя употребявани изтребители F-16 като част от плановете си за продажба на военна техника и въоръжение.

След приключването на проучването на европейския клон на американската фирма Lockheed Martin се очаква България да получи покани на правителствено ниво съответно от Белгия, Холандия и Португалия за двустранни срещи, посещения в авиобази на съответните страни и полети с изтребители F-16. Тези визити и срещи ще бъдат осъществени до края на 2012 г. Успоредно с посещенията ще върви и разработването на план за финансиране на проекта за придобиване на употребявани изтребители от някоя от изброените държави. Планът ще бъде разработен от американски банки в сътрудничество с европейския клон на Lockheed Martin.

Очевидно след посещението на Хилъри Клинтън в България американската страна бърза да предложи на нашите ВВС поредното решение за придобиване на употребявани многоцелеви изтребители. Самото бързане вероятно е продиктувано от намесата на няколко израелски фирми, които предложиха на Министерството на отбраната самолети втора ръка на значително по-ниски цени.

/Pan.bg/

 
Учение Anatolian Falcon 2012 в Турция с участие на изтребители F-16 от ВВС на САЩ
09.03.2012, 09:20

В периода 5-15 март 2012 г. в Турция се провежда международното учение Anatolian Falcon 2012. В него участват ВВС на Турция и ВВС на САЩ в Европа.

От страна на САЩ участват общо 15 изтребителя F-16 от 480 изтребителна ескадрила от авиобаза Spangdahlem в Германия.

"Радваме се, че имаме възможност да летим заедно с нашите съюзници в лицето на ВВС на Турция и така ще задълбочим допълнително нашето сътрудничество, коментира подполковник Пол Мъри, командир на 480 изтребителна ескадрила.

/Pan.bg/

 
Покана от авиобаза Граф Игнатиево
09.03.2012, 09:05

По повод своята 61-ва годишнина авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители на 16 март 2012 г. от 10.00 ч. до 14.00 ч.

Празникът ще бъде отбелязан с полети на самолети МиГ-21 и МиГ-29. Гостите ще имат възможност да разгледат показ на авиационна и специална военна техника и показ на различни агрегати и системи на самолетите.

Със своя музикална програма ще се представят и изпълнители от основно училище “Любен Каравелов” в с. Узунджово.

По време на празничния ден ще се проведе и традиционната футболна среща за Купата на командира на авиобазата между отборите на летателния и инженерно-техническия състав.

Каним всички приятели на авиацията на празника!.

ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ:

Тържествен строй: 10.30 ч. – 11.30 ч.

Поднасяне на венци пред паметника на загиналите пилоти: 11.30 ч.

Показ на авиационна и специална техника

(полети на самолети МиГ-21 и МиГ-29): 10.30 ч. – 14.00 ч.

Представяне музея на авиобазата: 11.30 ч. – 13.30 ч.

Музикална програма: 12.30 ч. – 13.00 ч.

Футболна среща между отборите на летателния и инженерно-техническия състав: 13.00 ч. – 13.50 ч.

За допълнителна информация:

капитан Надежда ТОПУРОВА, Началник на секция “Връзки с обществеността и протокол”

тел.: 032/ 905 547, факс: 032/ 905 527; мобилен тел.: 0898/ 73 63 59;

/Otbrana.com/

 
САЩ предлагат на Израел оръжие, ако в замяна отложи удара по Иран с година
09.03.2012, 08:56

САЩ са предложили да доставят на израелската армия най-нови образци бойна техника, ако в замяна отложи с една година удара по Иран, съобщи Agence France Presse.

Това предложение е обсъждано по време на посещението на премиера Бенямин Нетаняху във Вашингтон. Американските власти например предложили да доставят на израелската армия противобункерни бомби и самолети-цистерни с голям радиус на действие. В замяна Израел трябвало да се съгласи да отложи предполагаемия удар по Иран за 2013 година.

Американското оръжие щяло да позволи на израелците да завоюват тактическо преимущество над Иран и снема необходимостта за действие в най-кратки срокове, както настоява Израел. Не се съобщава дали Нетаняху е приел предложението.

Нетаняху и Обама освен това обсъждали утежняване на санкциите на САЩ по отношение на Иран.

Междувременно пет страни-членки на Съвета за сигурност към ООН (Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ) предложиха на Техеран да възобнови преговорите по ядрената програма.

/БЛИЦ/

 
Наближава ли третата война в Залива?
09.03.2012, 08:45

Първата война в Персийския залив започва на 6 август 1990 г. след инвазията на Ирак в Кувейт. Съюзниците начело със САЩ постигат бърза победа и на 6 април следващата година е подписано примирие. В боевете загиват 292-ма американски войници. По редица причини иракският диктатор Саддам Хюсеин е оставен на власт – нещо, за което съюзниците скоро съжаляват.

Втората война в Залива започва на 20 март 2003 г. и само за месец съюзниците начело със САЩ разбиват иракската армия и основните военни действия са прекратени. До този момент жертвите на съюзниците са съизмерими с тези през първата война. Този път грешката с иракския диктатор е поправена и той е заловен и осъден на смърт от иракски съд за престъпления срещу иракския народ. Но войната не свършва. САЩ се изтеглят от Ирак едва през 2011 г., цели осем години след победоносното начало на войната. Американските жертви са 4500, за иракските жертви точна статистика няма. По-малко известен е фактът, че според най-лошия сценарий американските военни стратези са предвиждали до 10 000 жертви от американска страна до края на 2003 г. Но те изобщо не са допускали, че войната ще продължи след 2004 г. А за война в продължение на 8 години в плановете на Пентагона изобщо не е имало място. Но, както е известно, човек предполага, а Господ разполага. Добре е тази мъдрост да не се забравя от днешните стратези, които планират третата война в залива....... Прочети още

 
Иранските "МиГ-29"
09.03.2012, 08:34

MиГ-29 на Иранските ВВСПрез 1989 година Иран започва спешни преговори с Русия за доставка на 48 самолета "МиГ-29". От тях 40 трябва да бъдат "МиГ-29В" и 8 "МиГ-29УБ". По това време няма свободни мощности и е решено да се доставят почти нови самолети от състава на ВВС на Русия. Доставките започват през пролетта на 1990 година. Доставени са 18 самолета "МиГ-29C" и 7 "МиГ-29УБ". Те са разпределени в две бази Мехрабад, летище на Техеран с две ескадрили 1-ва и 11-та и в базата в Тебризе 2-ра и 23-та ескадрили, като доставките започват с  "МиГ-29УБ", от които е планирано да има по два във всяка ескадрила. След това доставките са прекратени поради обстоятелствата около страната и така 4-те ескадрили остават в непълен състав. Самолетите получават иранска регистрация за 18-те "МиГ-29C"от 3-6101 до 3-6118 и за 7-те "МиГ-29УБ" от 3-6301 до 3-6307.

През 1991 година по време на Войната в залива на иранска територия прелитат 4 иракски самолета "МиГ-29". Те са в лошо техническо състояние и два веднага са спрени от полети. Другите два летят много малко.

Русия се задължава да осигури техническата поддръжка на самолетите за целия жизнен цикъл от 25 години, според договорът от 1990 година. Над 400 руски техници и инструктори заминават за Иран, за да осигурят обучението на иранските пилоти и техници. През 2006 година ресурсът на самолетите е изразходван и първи на земята остават "спарките". През 2007 година при посещението на Путин в Иран, военните успяват да изпросят около 50 двигателя "РД-33" производство на "ММП В. Чернишев" за "МиГ-29" и други резервни части на стойност над 100 милиона долара. Около договора не се "шуми" и дори е обявено, че двигателите ще бъдат за новите ирански самолети, като са обявени параметри по сделка значително по-ниски от реалните. Изпълнението на договора е извършено през 2008 година.

От общо 29 самолета "МиГ-29", които са получени от Иран в началото на 2007 година, годни за полети са били едва около 7. Още с получаване на първите доставки от Русия през 2007 година авиаремонтният завод в Мехрабад започва работа по възстановяване на летателната годност на две "спарки" и два иракски изтребителя, "останали на земята" около 16 години. През септември 2008 година първият "иракски" "МиГ-29" извършва 30 минутен полет.  Според непотвърдена информация в момента Иран разполага с ремонтирани 8 "МиГ-29C" и 3 "МиГ-29УБ". Няма информация за част от работите извършени през 2011 година. Освен в Мехрабад, компанията IACI е организирала работа по самолети (по-дребни ремонти и смяна на двигатели) в базите на градовете Тебриз и Техеран.

Има данни за два загубени самолета "МиГ-29". – Още за МиГ-29

/aeronews.alle.bg/

 

 
Български войници в пълна бойна готовност на пункт в Косовска Митровица
08.03.2012, 17:28

Войници от българския контингент на КФОР контролират пътя Косовска Митровица-Зубин поток, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/.

Контролният пунт е бил поставен тази сутрин при село Житковац, след като местното сръбско население е направило барикада и са успели да върнат колона автомобили на ЕУЛЕКС, които са се запътили към граничен пункт „Ярине”. Телевизията посочва, че българските войници са в пълна бойна готовност и контролират движението в двете посоки. Жители на село Житковци се събират около контролния пункт на КФОР, тъй като били недоволни от действията на войниците от мисията на НАТО. Пътят в момента е блокиран.

/ИА „Фокус”/

 
Първият P-8A Poseidon е предаден на ВМС на САЩ
08.03.2012, 16:36

P-8A Poseidon На 4 март т.г. Boeing официално предаде първия сериен самолет P-8A Poseidon на американските ВМС.

От този модел ще бъдат произведени още 12 самолета във фазата LRIP, предшестващата голямосерийното производство. ВМС планират да закупят общо 117 самолета P-8A, с които да заменят флота си от Р-3 Orion. P-8A Poseidon ще се използва за борба с подводни и надводни цели, разузнаване и наблюдение. Конструиран е на базата на Boeing В737

След приемането на самолета в Сиатъл той ще прелети до базата на морската авиация в Jacksonville (Флорида), където ще се извърши обучение на екипажите. В оперативна готовност първите самолети ще бъдат през 2013 година. – Още за P-8A Poseidon

/Pan.bg/

 
Секретният американски космически апарат X-37B направи една година на орбита
08.03.2012, 13:44

X-37B Американският секретен космически апарата X-37B отбеляза важна дата - една година самостоятелен полет на околоземна орбита. Както и преди една година, за този военен проект от САЩ официално нищо не се съобщава и едната година работа на орбита не се коментира.

Всичко което е известно за X-37B е това, че в момента в САЩ се работи по подготовката на изстрелването на трети апарат от тази серия, което ще се състои по късно през тази година.

Сега на орбита работи вторият X-37B. Той бе построен от компанията Boeing Phantom Works за ВВС на САЩ. Официално този апарат носи обозначението OTV-2 или Orbital Test Vehicle 2, като целите и задачите на този проект за засекретени.

Известно е, че X-37B представлява космическа совалка в миниатюра, и бе изведен в космоса на 5 март 2011 г. с помощта на ракета носител 'Атлас-5' от база на ВВС на САЩ във Флорида. 'Ние напълно сме удовлетворени от резултатите по проекта X-37B и резултатите от проведените експерименти. Програмата X-37B установява стандарти за бъдещи космически кораби за многократно използване и за тази година проведена на орбита, ние получихме много ценни данни " - е казал представителят на ВВС на САЩ Том Макинтайр на космодрума във Флорида.

Какво имено прави на орбита X-37B остава неизвестно, но независимите експерти предполагат, че апарата представлява многофункционална платформа за военно наблюдение . Полетът на X-37B е засекретен, но от ВВС на САЩ заявяват, че задачата на новата мисия е тестване на новите технологии за космически кораби.

Първата мисия на този апарат в космоса продължи 224 дни. И независимо от това, че информацията по полета бе също засекретена, стана ясно, че този полет е бил предназначен за тестване на самата концепция за полети на тези космически безпилотни мини совалки.

По отношение на X-37B представители на ВВС на САЩ признават факта, че секретността на тази програма предизвиква опасения на ред страни в частност на Русия и Китай. "Тези страни виждат, че външно X-37B прилича на развитие на обявената по рано програма за разполагане на космическо оръжие на орбита. Може да се каже, че тези заявления носят политически подтекст, но и да се снижава нивото на безпокойство аз не съм склонен" - казва Брайен Виден, технически съветник към асоциацията Secure World Foundation.

Официалните представители на ВВС на САЩ казват, че X-37B е създаден за тестване и демонстрация на нови технологии, такива като космическа навигация , нови системи за космически контрол и управление, които може да се използват на бъдещи нови спътници. Друга задача на X-37B е това , да може да изпълнява ролята на универсален спътник, т.е да може да изпълнява различни задачи, които в момента се изпълняват от едни или други спътници. В случай на излизане от строя на спътник, X-37B може временно да го замени на орбита.

Масата на X-37B е около 4 тона, височина 4 метра, дължина малко над 9 метра. Известно е, че в летателния апарат е използвана само една, но много авангардна система за вертикална стабилизация. Известно е, че НАСА работи над този проект от 1999 г в сътрудничество с Boeing и досега партньорите са вложили в проекта не по-малко от 173 млн долара. – Още космически системи

/spacenewsbg.com/

 
Утре в поделение 24490 – Асеновград ще се отбележи деня на РВиА на БА
08.03.2012, 13:13

На 09.03.2012 г. в гарнизон Асеновград тържествено ще се отбележи Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март и празник на военно формирование 24490-Асеновград. В програмата за отбелязване на празника е предвидено от 09.30 награждаване на отличили се военнослужещи в проведените спортни състезания, по повод празника, а от 10.20 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите във Балканската и Междусъюзническата войни.

От 11.10 часа във фоайето на Читалище „Родолюбие” ще бъде открита изложба, съвместно с исторически музей – Панагюрище и териториален държавен архив – Пловдив, посветена на първия артилерист-Стоил Финджеков-топчията на панагюрските въстаници и генерала от артилерията Йеротей Сирманов-командир на 11-ти артилерийски полк при обсадата на Одринската крепост, след което от 11.30 часа в читалище „Родолюбие” ще започне тържественото събрание-концерт, посветено на празника.

На мероприятието ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/landforce.mod.bg/

 
Немските ВВС поеха охрана въздушното пространство на Исландия
08.03.2012, 12:59

изтребители F-4 Phantom IIНемските ВВС поеха охрана въздушното пространство на Исландия. Те сменят американските ВВС, които изпълняваха тази мисия от август миналата година. Немският контингент се състои от 150 военнослужещи, четири изтребители F-4 Phantom II, 40 товарни контейнера и моторизирана техника.

Исландия няма собствени въоръжени сили. Провеждат се сериозни преговори дали Северните страни да вземат под свой контрол защитата на въздушните граници на Исландия или за тях да продължава да отговаря НАТО.

/Pan.bg/

 
‘Тайфуни’ над Франция
08.03.2012, 12:56

Изтребител Typhoon Изтребители Typhoon от кралските ВВС на Великобритания са във Франция, като с това полагат началото на серия от взаимни гостувания на самолети от ВВС на двете страни. На 2 март два изтребителя Typhoon от 3-а иае, разположена във военновъздушната база Coningsby, прелитат до базата St Dizier на френските ВВС за извършване на съвместни полети с изтребители Rafale от ескадрилата 1/7 ‘Provence’.

Английската група се състои от двама летци, командир и 12 души технически състав, като визитата е продължила от 2 до 5 март. По-късно през 2012 година френски изтребители ще върнат посещението и ще гостуват на колегите си в Coningsby. Тази обмяна на посещения и тренировки е в рамките на скоро подписаното на 2 ноември 2010 г. споразумение за военно сътрудничество, известно като Договора от Ланкастер (Treaty of Lancaster House).

/Pan.bg/

 
ВВС на Иран: "F-14 Ruscat"?
08.03.2012, 09:21

F-14 на иранските ВВСПо време на посещението си през 1972 година американският президент Ричард Никсън обещава на шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави най-модерното оръжие. През януари 1976 година е доставен на Иран първият „F-14 Tomcat“. Според първия договор от януари 1974 година САЩ трябва да доставят 30 самолета плюс 424 ракети AIM-54 за 300 милиона долара. Няколко месеца по-късно поръчката е увеличена на 80 самолета, 714 ракети и други части. В последните са включени пълно въоръжение, резервни двигатели и други резервни части, които да осигурят безпроблемно използване на машините през следващите 10 години. Изградена е нова база Хатами в пустинята за самолетите със съответната структура, която се намира до  Esfahan.

След победата на Ислямската революция Иран(февруари 1979) е подложен на ембарго и резервните части за самолетите бързо свършват. Особено остро се чувства това след 1990 година, когато започва и "канибализирането" на самолетите. Иран се снабдява от черния пазар на техника, но проблемите са големи. Междувременно най-модерната за времето американска техника за 15 години вече изостава от световните стандарти. Изходът е да се приспособяват руски системи и части в американските самолети. На първо място идва радара и оптичната система. Те позволяват да се осъвремени въоръжението на самолета и да се използуват нови видове оръжия. Не е известно, дали е правен опит за замяна на  двигателите "TF-30-414" с руски например "АЛ-31Ф серия 3", но това е сложна задача и без руска помощ, няма как да се реши успешно.

Въпреки това в иранските "F-14 Tomcat" има достатъчно руски части, така, че може да ги наречем "F-14 Ruscat". В момента Иран разполага с 44 машини. Според някои източници само 20 са в летателна годност. Според иранските медии Иран е успял със собствени средства да възстанови още 5 самолета и сега летят 25 машини. – Още за F-14

/aeronews.alle.bg/

 
Плевнелиев в орбитата на междузвездни гафове
08.03.2012, 08:59

Президентът Росен Плевнелиев е усмихнат и оптимистичен. За всичко. Широко скроен е и не крие нищо от нацията. Не само че е бил пастирка в Ирландия в някой свой предишен живот, но и в настоящия е като джедай в “Междузвездни войни”. Плевнелиев бе на тридневно официално посещение в Афганистан, където се срещна с колегата си Хамид Карзай и българските военни контингенти.

По собствените му думи върховният главнокомандващ попаднал между толкова различни летателни апарати, че се почувствал в компанията на Дарт Вейдър, Люк Скайуокър, Хан Соло, принцеса Леа, Чубака, Йода, Оби Уан Кеноби и всички джедаи и слуги на Тъмната сила.

За съжаление действителността е била съвсем друга. Плевнелиев е бил в компанията на посланик Джеймс Уорлик, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на кабинета му Цветлин Йовчев и зам.-началника на отбраната контраадмирал Пламен Манушев......... Прочети още

 
Командващият на армията обеща Великобритания да запази спокойствие след смъртта на шестимата войници
08.03.2012, 08:40

Главнокомандващият на въоръжените сили на Великобритания, генерал Дейвид Ричардс, обеща, че британците ще задържат нервите си в Афганистан, след като шестима войници бяха убити при бомбена експлозия, пише британският в. „Таймс”.

Това е най- смъртоносната самостоятелна атака, откакто войната е започнала.

Коментарите на сър Ричардс идват по времето, когато вдовицата на един от близо 400-те британски служещи, които загинаха в Афганистан през последните 10 години, обвини правителството, че е погубило живота на съпруга й в това, което тя описа като безполезна кампания.

Шестимата британски войници загинаха в Южен Афганистан, където автомобилът им е бил взривен, докато са патрулирали.

 

 
Норвегия ще купи тройно по-скъпи F-35
07.03.2012, 21:28

F-35Цената на норвежките F-35 е нараснала повече от три пъти за последните четири години, но въпреки това страната не е разколебана за покупката на около 50 многоцелеви бойни самолета от следващо поколение F-35A. Това съобщава Reuters.

Заместник министъра на отбраната Роджър Ингебригстен е заявил пред Reuters, че страната му е на път да финализира сделката за покупката на „около 50” изтребителя F-35A. Ингебригстен няма съмнения около сделката, особено след посещение в САЩ, когато се е запознал по-подробно с възможностите на самолета.

Според Reuters, през 2011 г. се е планирала покупката на 56 изтребителя на обща стойност $10,9 млрд. или по $194 млн. на самолет. Когато през ноември 2008 г. Норвегия избра F-35A, вместо шведското предложение за Gripen NG,  бе обявено, че стойността на покупката на 48 изтребителя F-35 няма да надхвърли $3,3 млрд. или към $68 млн. на машина. Близо четири години по-късно цената на сделката е нараснала практически три пъти. – Още за F-35

/Аеро/

 
Русия и Украйна ще създадат общо пространство за сигурност
07.03.2012, 20:54

Анатолий СердюковДвете страни ще засилят сътрудничеството си във военно-промишлената сфера

Русия обмисля да създаде общо пространство за сигурност с Украйна, заяви руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран от РБК. На среща с новоназначения си украински колега Дмитрий Саламатин по-рано днес Сердюков е обсъдил потенциала на двете страни да засилят сътрудничеството си във военно-промишлената сфера.

Сред въпросите, разисквани от министрите, е била възможността руският Черноморски флот да се поправя в украински кораборемонтни заводи. Предвижда се флотите на двете страни да извършат съвместни учения в Черно море през май, а през септември въоръжените сили на Русия ще вземет участие в „Славянско сътрудничество – 2012“ на украинска територия.

След срещата Сердюков съобщи, че в в началото на май в Москва ще се проведе международна среща по въпроси, свързани с плановете на САЩ за изграждане на системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа. За участие ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, както и специалисти от неправителствени организации.

Новоназначеният украински военен министър Саламитин пък заяви, че страната му ще продължи да се въздържа от участие във военнополитически блокове, предава РИА Новости.

В периода 2008-2010 г. Украйна беше кандидат за членство в НАТО, но с избирането на проруски настроения президент Виктор Янукович кандидатурата беше замразена. Украинската армия продължава да участва в мироопазващи операции, както и в програмата на НАТО „Партньорство за мир“.

/Livenews.bg/

 
САЩ няма да се откажат от разполагането в Полша на елементи на ПРО
07.03.2012, 20:37

САЩ няма да се откажат от разполагането на територията на Полша на прихващащи ракети за ПРО и бази на ВВС, каза държавният секретар Хилари Клинтън, след среща с полския външен министър Радослав Сикорски, предаде РИА Новости.

„Ние сме съгласни, че новите ракети, които ще разположим в Полша, и новите подразделение на ВВС на САЩ, които се планира там да бъдат дислоцирани, ще станат ключов елемент в ангажиментите по гарантирането на нашата съвместна сигурност. И ние се надяваме на срещата в Чикаго”, каза тя на пресконференция.

/ИА „Фокус”/

 
Бразилските ВМС подготвят конкурс за многоцелеви хеликоптери
07.03.2012, 19:57

Eurocopter EC645 (Фото от сайта defense-update.com)Бразилските военноморски сили се подготвят да заменят остарелите хеликоптери Eurocopter AS350 и AS355. Според Flightglobal, условията на търга за доставка на 20-24 двумоторни палубни хеликоптери може да бъдат обявени в края на 2012 или началото на 2013 г. Според източници в конкурса трябва да участват AgustaWestland с AW109 и Eurocopter с EC645 (на снимката).

В момента на въоръжение ВМС на Бразилия имат 17 многоцелеви вертолета AS/HB350 и осем произведени по френски лиценз AS355. Според информация на СМИ, на въоръжение във ВМС има и американски многоцелеви вертолети IH-6B Jet Ranger, френски транспортни машини Eurocopter AS332F и AS532 Super Puma, противолодъчни вертолети Sikorsky SH-3A и Sikorsky SH-3B Sea King, а също и британски Westland AH-11A Super Lynx.

 
Заместник-министър Августина Цветкова: България е готова да предаде на Сърбия своя опит в процеса на европейската интеграция
07.03.2012, 17:39

Заместник-министър Августина Цветкова„Приветстваме взетото в Брюксел решение Сърбия да придобие статут на кандидат за членство в ЕС. България е готова да предаде на Сърбия своя опит в процеса на европейската интеграция. Ние вярваме и подкрепяме европейското бъдеще на страните от Западните Балкани”, каза днес, 7 март, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова по време на срещата си с министъра на отбраната на Република Сърбия Драган Шутановац.

„Уверена съм, че традиционно високото ниво на развитие на двустранните отношения в областта на отбраната ще продължи да допринася за развитие на военни способности на въоръжените ни сили за работа в международна среда, както и за по-нататъшното укрепване на регионалната сигурност”, подчерта заместник-министър Цветкова по време на разговорите.

Тя отбеляза още, че провеждането на бойни стрелби на подразделения на Въоръжените сили на Република България и Република Сърбия на зенитния полигон на ВВС „Шабла” се превръща в добра съвместна тренировъчна дейност и допълни, че с участието на Сърбия в съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force 2012” ще се постигне по-добра оперативна съвместимост между участващите подразделения.

По време на срещата бяха обсъдени още приносът на Процеса SEDM върху развитието на процесите на регионалната сигурност и стабилност, както и необходимостта от един по-всеобхватен преглед на всички проекти в рамките на Процеса.

„Министерството на отбраната на Република България приветства намерението на Република Сърбия да придобие статут на наблюдател в Многонационалните мирни сили от ЮИЕ”, каза заместник-министър Цветкова и допълни, че по този начин в перспектива биха могли да се повишат способностите на Бригада ЮИЕ.

Заместник-мистър Цветкова беше на посещение в Белград по покана на заместник-министъра на отбраната на Република Сърбия Таня Мишчевич. Тя участва в церемонията по подписване на План за двустранно военно сътрудничество между военните ведомства на двете страни за 2012 г.

/МО/

 
Гърция е закупила оръжия за над 1 млрд. евро от страни от ЕС през 2010 година
07.03.2012, 17:08

Гърция е закупила оръжия за над 1 млрд. евро от държави от ЕС през 2010 година, като по същото време Атина е водила преговори за първата спасителна помощ за страната, съобщава вестник „Катимерини”.

Най-големият печеливш от оръжейните сделки е била Франция. Тя е получила 794 милиона евро от сделка за самолети, 58 милиона евро за ракети и 19 милиона евро за електроника за противовъздушни установки.

Гърция е похарчила и близо 90 милиона евро за електроника и военни автомобили от Холандия и Германия, както и 52 милиона евро за италиански пушки и самолетни части.

/ИА „Фокус”/

 
Крилатите ракети: универсален инструмент на Далечната авиация на Русия
07.03.2012, 16:22

Х-55 (Kh-55) През февруари 2012 година Военновъздушните сили на Русия получиха първия модернизиран бомбардировач Ту-22М3М. Тези самолети имат ново въоръжение и оборудване и ще станат важен елемент на бойната мощ на руската военна авиация през 2020-30-те години.

Далечната авиация се смята за най-гъвкавата част на ядрената триада. Възможността от използване на най-разнообразни средства за поразяване, и следователно възможност за поразяване на най-разнообразни цели, способност да променя целите дори след старта – всичко това прави Далечната авиация универсален инструмент.

Основа на бойния комплект на тежките бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 днес е крилатата ракета Х-55 (Kh-55), създадена в началото на 80-те години, и нейните модификации. „Основната” Х-55 с термоядрена бойна част и далечина на полета до 2500 километра може да поразява силно защитени цели с вероятност, близка до единица.

За неядрени конфликти е създадена версията на тази ракета, известна като Х-65 (Kh-5), с 400-килограмова фугасна бойна част. Далечината на полета на ракетата намаля до 500 – 600 километра за сметка на по-тежката неядрена бойна част.

В качеството на перспективно въоръжение на тежките бомбардировачи се разглежда двойката ракети Х-101/Х-102 (Kh-101/ Kh-102). Х-101 има неядрена бойна част, а Х-102 – „специален заряд”. Това са дозвукови ракети с максимална скорост примерно 270 м/с. Вероятното кръгово отклонение на Х-101 съставлява 10 метра, което позволява тя да се смята за високо точно оръжие. Далечината на полета на тази ракета е над 5000 километра, което силно затруднява откриването и свалянето й.

Тази ракета едва наскоро приключи изпитания и засега броят Х-101 в арсеналите на Далечната авиация не е голям. Но процесът на обновяването продължава.

Една от главните задачи на Далечната авиация на Русия винаги е било поразяването на морските цели на вероятния противник, преди всичко самолетоносачи на Военноморските сили на САЩ. Това внимание към самолетоносачите е очевидно: имайки на борда си 30 до 50 само ударни самолета, тези самолетоносачи близо до руските граници се превръщат в стратегическо оръжие. Тяхното неутрализиране в случай на някой хипотетичен конфликт е първостепенна задача.

Основно оръжие против кораби на Далечната авиация днес е използваната в бомбардировачите Ту-22М3 крилата ракета Х-22, създадена в края на 60-те години. Имайки висока скорост, голяма далечина на полета и мощен заряд, Х-22 и до сега е ефикасно оръжие, но през близките няколко години този тип ракети ще бъдат свалени „по възраст”.

Вместо Х-22 ще дойде създадената на нейна основа ракета Х-32. Максималната й скорост е близо 4000 км/час, далечината на полета е до 800 – 1000 километра. Очаква се Х-32 да бъде приета в армията към 2020 година. – Още авиационни ракети

/ruvr.ru/

 
Президентът утвърди длъжностите във Въоръжените сили, НСО и НРС, които изискват висши офицерски звания
07.03.2012, 16:13

президентът Росен Плевнелиев С Указ президентът Росен Плевнелиев утвърди длъжностите във Въоръжените сили на Република България, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, които изискват висши офицерски звания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава......... Прочети още

 
Шестима британски войници вероятно са загинали в Афганистан
07.03.2012, 15:31

ЛогоШестима британски войници вероятно са загинали в Афганистан, след като крайпътна бомба взриви автомобила на патрулиращите войници, предаде радио „Гласът на Америка”.

Във вторник вечерта британските военнослужещи са патрулирали в провинция Хелманд, когато взрив е ударил автомобила им. Ако смъртните случаи бъдат потвърдени, това ще е първият смъртоносен инцидент за британските сили в Афганистан от 2006 година, когато при катастрофа на хеликоптер загинаха 14 души.

/ИА „Фокус”/

 
Генерал Матис: Сирийската ПВО ще затрудни налагането на зона, забранена за полети
07.03.2012, 15:27

Генерал Джеймс Матис, командващ на Централното командване на САЩ, заяви пред сенатори от американския Конгрес, че налагане в Сирия на зона забранена за полети ще е трудна задача поради силната сирийска ПВО. Генералът е заявил, че Сирия има „значителни” запаси от химически и биологически оръжия, както и хиляди зенитни ракети. Пред комисиите по ВС ще се яви и командира на Командването за специални операции адмирал Уийлям МакРавен.

Ръководителят на Централното командване на САЩ смята Иран за най-голямата заплаха за сигурността в Близкия изток, информира „Гласът на Америка“. Според генерала Техеран работи за оставането на власт на сирийския президент Башар ал Асад.

Генералът посочва, че международните санкции, наложени заради ядрената програма на Иран, не са повлияли на страната. Според Матис Техеран изпраща оръжия и военни експерти в Дамаск с цел подкрепа на режима на Асад.

Някои американски конгресмени призовават за американски и международни военни действия срещу режима на Асад с цел прекратяване на насилието срещу сирийския народ. Но Обама и другите западни лидери се противопоставят на военна интервенция и настояват за налагане на още по-строги санкции.

Според повечето американски политици и военни, евентуална военна кампания срещу Сирия ще е много по-трудна в сравнения с тази, проведена срещу Либия миналата година, ако няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, както и поради по-неорганизираните сирийски опозиционни сили.

/Pan.bg/

 
Полша ще модернизира зенитните ракети С-125 Нева
07.03.2012, 15:23

С-125Полското Министерство на отбраната съобщи за плановете си за модернизация на зенитните ракети със среден обсег С-125СЦ „Нева”, намиращи се на въоръжение в шест дивизиона.

Така срокът им на експлоатация ще се увеличи с още от 10 до 12 години, а стойността на проекта се оценява на 300 милиона злоти (98 милиона долара). Полша планира и закупуването на ракети „земя-въздух” с малък обсег на действие.

Проектът за модернизация на ракетите „Нева” най-вероятно ще бъде изпълнен от компанията за производство на радиолокационни системи Wojskowe Zaklady Elektroniczne (WZE). – Още за С-125

/Pan.bg/

 
Военнослужещи от военно формирование 22 220 – Сливен обезвредиха боеприпаси, открити в индустриалната зона на града
07.03.2012, 15:18

Модулна група от военно формирование 22 220 – Сливен обезвреди вчера, 6 март, на полигон “Батмиш” 6 ръчни гранати и 75 патрона с различен калибър. Боеприпасите са открити в индустриалната зона на гр. Сливен.

Ръководител на модулната група е майор Иван Иванов.

/МО/

 
ВВС през 2012
07.03.2012, 11:28

генерал-майор Константин Попов.

 

Какво предстои за ВВС през 2012-а? Кои и какви ще са основните акценти, ще има ли повече керосин, как ще се отбележи 100-годишнината на военната авиация у нас? - Интервю с командира на ВВС генерал-майор Константин Попов.

 
ВС на Венецуела сформираха 39-та зенитно-артилерийска бригада
07.03.2012, 10:16

RBS-70 Mk.2 Въоръжените сили на Венецуела сформираха 39-та зенитно-артилерийска бригада във Форт Тиуна, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Командването на бригадата бе сформирано още през юли 2011 година, но нейната единствена щатна единица тогава бе 399-та зенитно-артилерийска група, въоръжена с преносими зенитни ракетни комплекси RBS-70 Mk.2 на компанията „Сааб”.

Новата бригада влезе в състава на 3-та пехотна дивизия и ще отговаря за осигуряване на противовъздушната отбрана на щатите Ансоатеги, Сукре, Миранда, Монагас, Варгас и федералния окръг Япакуй.

Две групи за ПВО, въоръжени със ЗРК С-125 „Печора-2M”, се намират в стадий на формиране. Те ще бъдат разположени в района на водноелектрическата централа Симон Боливар и околностите на Каракас.

 
Катастрофа с изтребител Kfir C1 в САЩ
07.03.2012, 08:43

изтребител Kfir C1 Изтребител Kfir C1 (в САЩ е обозначен като F-21 Kfir) се е разбил вчера сутринта в сграда в района на авиационна база Fallon на ВМС на САЩ. Летецът е загинал.

Изтребителят принадлежи на частната американска компания ATAC (Airborne Tactical Advantage Co.), която подпомага тактическата подготовка на бойната авиация на САЩ, симулира изтребители на вероятния противник и участва в различни научно-изследователски програми на ВВС и ВМС на САЩ.

ATAC е единствената частна компания, която обучава американските летци от ВМС на САЩ по известната програма за бойно използване на самолета Fighter Weapons School или както е по-популярна ‘TOPGUN'. Компанията участва и в бойната подготовка на летците, летящи с F-22 Raptors. ATAC притежава и други изтребители от по-старо поколение - Saab 35 Draken, A-4 Skyhawk на McDonnell Douglas и F58 Hawker Hunter.

Изтребителите Kfir са производство на израелската компания IAI на основата на френските Mirage IIIC и е с американски двигател J79 General Electric (същият двигател се използва на F-4 Phantom II). Kfir са на въоръжение в Клумбия, Еквадор и Шри Ланка. 25 модернизирани Kfir C.1 са взети на лизинг от ВМС (получават обозначение F-21A Kfir ) и са използвани до 1988 година.

Изтребителите Kfir са предлагани и на нашите ВВС от страна на Израел. Всеки експорт на тези изтребители за трета страна трябва да бъде одобрен от САЩ, тъй като двигателят и част от оборудването е американско.

/Pan.bg/

 
САЩ няма да останат в Афганистан по-дълго от необходимото
07.03.2012, 08:05

Барак Обама Американският президент заяви, че САЩ са ангажирани с дългосрочни връзки с Афганистан, предава Ройтерс. Барак Обама обаче добави, че не иска да запазва войниците там по-дълго от нужното за обезвреждането на "Ал Кайда" и за осигуряване на минимална стабилност.

"Президентът Хамид Карзай разбира, че сме заинтересовани от стратегическо партньорство с афганистанския народ и афганистанското правителство", заяви Обама пред репортери на пресконференция.

"Ние не сме заинтересовани да стоим по-дълго там, отколкото е необходимо, за да е сигурно, че "Ал Кайда" не оперира там и че има достатъчно стабилност", добави Обама, имайки предвид военните сили на НАТО, оглавявани от САЩ. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 

 
Срещата НАТО-Русия едва ли ще се състои
06.03.2012, 21:55

Русия заяви, че планираната за май среща НАТО-Русия, най-вероятно, няма да се състои, ако страните не стигнат до споразумение за разполагането на Противоракетна отбрана в Европа. „Без договореност по Противоракетната отбрана провеждането на такава среща е малко вероятно”, - каза във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Ден по-рано, в това, че страните ще проведат преговори през май, се усъмни генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По думите му, срещата може да бъде отложена, но това няма да означава прекратяване на диалога.

Министерството на външните работи на Русия се въздържа от резки изказвания. Неговият представител Сергей Рябков каза, че въпреки различията по ключовия за преговорите проблем, теми за срещата все пак може да бъдат намерени. Например, Афганистан и съвместната борба с пиратите в Аденския залив.

Но на предложението на експертите за подписване на политически документ на срещата, а същинските преговори да бъдат отложени до края на президентската кампания в САЩ, Рябков отговори отрицателно. По думите му, това не е възможно.

 
Командването за специални операции на САЩ ще закупи безпилотни апарати Aerosonde
06.03.2012, 21:16

Aerosonde Mk 4.7 (Фото от сайта aerosonde.com)Командването за специални операции на САЩ се е договорило с компанията AAI за доставка на леки безпилотни летателни апарати Aerosonde на обща стойност до 600 милиона долара, съобщава Flightglobal.

За какъв точно безпилотен апарат става въпрос в компанията Textron, притежаваща AAI, за сега отказват да пояснят. През януари представители на AAI заявиха, че за участие в контракта планират да предложат обновената версия на БЛА Aerosonde Mk 4.7.

БЛА Aerosonde Mk 4.7 (известен още и като Aerosonde-G) тежи 34 килограма, може да развива скорост до 111 километра в час и да се намира във въздуха до 10 часа с максимален полезен товар. Радиусът на използване на безпилотника превишава 1852 километра.

За управление на новия безпилотен апарат се използва същата система, каквато и при БЛА RQ-7 Shadow, намиращ се на въоръжение в сухопътните войски на САЩ и редица други страни по света. – Още БЛА

 
Руски самолетоносач за Индия
06.03.2012, 19:28

Самолетоносачът „Викрамадитя” (Фото: РИА Новости)Самолетоносачът „Викрамадитя” (бившият руски „Адмирал Горшков”) ще бъде предаден на военноморските сили на Индия на 4 декември 2012 година, съобщава АРМС-ТАСС.

Както бе съобщено по-рано днес, ходовите изпитания ще започнат на 29 май и ще се извършат в Баренцево море в продължение на 2 - 3 седмици. След това ще започнат изпитанията на авиационните комплекси в продължение на 3,5 месеца.

 
Подготовка на екипажите на военноморската вертолетна авиация на Тихоокеанския флот за борба с пиратите
06.03.2012, 18:06

Ка-32Поредният отряд кораби от Тихоокеанския флот на Русия се подготвя за участие в мисията за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Аденския залив. В рамките на тази подготовка се тренират и екипажите от морската авиация.

Пилотите отработват задачи по търсене и спасяване, маневриране и зависване в сложни метеоусловия. Ролята на хеликоптерите в международната мисия за борба с пиратството е изключително важна.

Съвременните пирати са снабдени със спътниково навигационно оборудване, скоростни плавателни съдове, най-съвременни свързочни средства и стрелково въоръжение. За това вертолетите се явяват ефективно средство за разузнаване и наблюдение на морските простори, оперативно предаване на информация и целеуказване на бойните кораби. А тактико-тактическите характеристики и въоръжение на хеликоптерите възпират и най-добре екипираните и подготвени пирати.

/Pan.bg/

 
Израел разработи картечница за прицелна стрелба
06.03.2012, 18:03

NEGEV NG7 (Фото от сайта thefirearmblog.com)Компанията Israel Weapon Industries (IWI) разработи нов модел на лека картечница 7,62 милиметра, способна да води прицелен огън с единични изстрели в полуавтоматичен режим, съобщава Defence Professionals.

Според данни на изданието, NEGEV NG7 е разработена на базата на популярната картечница NEGEV калибър 5,56 милиметра и е единственото подобно оръжие от калибър 7,62 мм, способно да води единична стрелба. В автоматичен режима скорострелността на картечницата превишава 700 изстрела в минута.

NEGEV NG7 използва както барабанно, така и лентово подаване на боеприпасите и може да се монтира и на вертолети, кораби или наземна техника. Новата израелска разработка е снабдена с газов регулатор за увеличаване на мощността при неблагоприятни условия на обкръжаващата среда, тритиев прицел за нощно виждане, планки Пикатинни за допълнителна оптика, а също и с четири предпазителя.

Според думите на изпълнителния директор на IWI Ури Амит (Uri Amit), които се цитират от изданието, NEGEV NG7 е най-съвременната картечница в своя клас. В нейната разработка са участвали и специалисти от Армията на Израел (ЦАХАЛ).

В момента картечници NEGEV се намират на въоръжение в Израел, Колумбия, Коста Рика, Естония, Индия, Тайланд и Грузия. – Още картечници

 
Военнослужещи от Сухопътните войски започнаха подготовка в центъра за подготовка на танкови подразделения – Сливен
06.03.2012, 16:48

На 5 март 2012 г в Център за подготовка на танкови подразделения – Сливен  с командир полковник Христо Стаматов започна  обучение на кадрови войници в І-ви модул „Общовойскова военна подготовка” и на сержанти от Сухопътните войски за придобиване на квалификация IІ-ри модул „Командири на механизирани отделения (танкови екипажи)”.

Войниците ще се обучават в продължение на близо месец и ще придобият първоначална подготовка за изпълнение на функционалните си задължения, а подготовката на сержантите ще бъде специализирана и е свързана с изпълнение на длъжностите, които заемат.

В тържествена обстановка под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър, на военнослужещите беше връчено оръжие, след което беше проведен инструктаж за времето на обучението им във военното формирование.

/landforce.mod.bg/

 

Делегация на Военновъздушните сили на Китайската народна република е на официално посещение в България

06.03.2012, 16:21

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 6 март, с генерал-полковник Дън Чан-йо, политически комисар на Военновъздушните сили на Китайската народна република.

Делегация на Военновъздушните сили на Китайската народна република е на официално посещение в България

Двамата изразиха задоволство от традиционно добрите отношения между двете страни и обсъдиха възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната. Министър Ангелов каза, че подписаният през декември миналата година Меморандум за сътрудничество в областта на отбраната вече дава своите резултати и предстои да допринася за задълбочаване на отношенията между двете армии. Министър Аню Ангелов и генерал-полковник Дън Чан-йо изразиха виждане, че провежданите посещения на високо ниво подпомагат развитието на сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни.

Политическият комисар на ВВС на Китайската народна република генерал-полковник Дън Чан-йо се срещна и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Началникът на отбраната ген. Симеонов изрази задоволство, че в двустранните военни отношения с Китай Военновъздушните сили на двете страни поставят началото на сътрудничеството. Той каза, че се надява в бъдеще и останалите видове въоръжени сили да осъществят ползотворни съвместни дейности. Генерал Симеонов запозна китайската военна делегация с реформата в Българската армия.

По-рано същия ден генерал-полковник Дън Чан-йо разговаря с командира на ВВС генерал-майор Константин Попов, който запозна делегацията със структурата, мисиите и задачите на българските Военновъздушни сили, текущото състояние и перспективите за бъдещето им развитие. Генерал-майор Попов и генерал-полковник Дън Чан-йо обсъдиха възможностите за сътрудничество между ВВС на двете страни.

Делегацията на Военновъздушните сили на Китайската народна република, водена от генерал-полковник Дън Чан-йо, е на четиридневно посещение в нашата страна. В рамките на визитата гостите ще посетят 3-та изтребителна авиационната база в Граф Игнатиево, където ще проведат среща с командването.

/МО/

 
Най-много за час и половина Военната полиция може да стигне до всяка точка на България
06.03.2012, 16:00

бригаден генерал Данчо ДяковВоенната полиция е дислоцирана в 16 гарнизона, което ни дава възможност за 60-90 минути да стигнем до всяка точка на територията на страната, каза бригаден генерал Данчо Дяков. Директорът на служба „Военна полиция” – МО, даде днес пресконференция за свършеното през изтеклата година и предизвикателствата през новата. От 2011 г. Военната полиция работи със собствена нормативна база – закон и правилник за прилагането му. Много от задачите се изпълняват в непосредствено взаимодействие с войсковите командири, прокуратурата, МВР, ДАНС, служба „Военна информация” – МО и други  структури на националната ни сигурност. Постоянно е участието в мисиите на българските контингенти зад граница. В момента наши военни полицаи по линия на ЕС обучават колегите си в Афганистан. Всеки офицер от службата е преминал курс в Академията на МВР. Осем военни полицаи осигуряват реда в наводненото с. Бисер.

Службата има пряко отношение към борбата с корупцията. За сега сигналите са единични, те са на експертно ниво, за ръководството на МО няма, посочи бригаден генерал Дяков. Откраднато оръжие от армията за миналата година няма. Има седем случай на изнесени боеприпаси, които са разкрити и вече има осъдени военнослужещи. Службата е получила само един сигнал за терористична заплаха – във военната болница в Пловдив, който се оказал фалшив.

През миналата година, каза бригаден генерал Дяков, оперативно-издервателната и контролно-охранителната дейност осигуриха реда и сигурността. Постигнати са били конкретни резултати в разкриването на престъпления и посегателства срещу сигурността на МО и взаимодействието с МВР. Подготовката на декларираните по целите на въоръжените сили формирования е проведена според стандартите на НАТО.

Някои данни от отчета за 2011 г.

   - Разследвания по военни досъдебни производства – 833, като 654 от тях са приключени.

   - Експертният състав е участвал при разследване на 273 престъпления.

   - Оперативни мероприятия за проверка на сигнали по употребата и разпространяването на наркотици – 58. За 11 лица е предоставена информация на МВР.

   - Личният състав на службата е под 900 души. 12 на сто от тях са жени, 46 процента – до 40-годишна възраст. И забележете – през 2011 г. има 33 новородени деца на военни полицаи!

   -Бюджетни разходи – 21,8 млн.лв.

/Otbrana.com/

 
Ново руско оръжие
06.03.2012, 13:14

LogoНа 25 февруари вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин за пореден път изтъкна необходимостта от намиране на пробивни идеи за създаване на нови руски оръжия. Недостигът на съвременно оръжие е един от главните армейски проблеми, но увличането по перспективна техника може и да е още по-опасно.

Подновилите се след продължително прекъсване доставки на техника за Въоръжените сили на Русия са необходими както за поддържане на отбранителната способност на страната, така и за „съживяване” на стоялата дълго време без движение национална отбранителна промишленост. Но често пъти техниката, идваща в армията, е построена още на основата на съветски разработки, което налага ограничения върху нейните възможности и потенциал за модернизиране.

В редица случаи тези ограничения се премахват за сметка на ново оборудване, както например стана с изтребителя Су-35 – последната машина, построена на платформата на Т-10С, известна по наименованието на основната серийна машина Су-27. Въпреки че първият полет на Т-10С се състоя преди повече от 30 години, Су-35 е съвременен самолет, способен да изпълнява всички задачи.

Съветските платформи е невъзможно да се развиват до безкрай, но създавайки нова техника, отбранителната промишленост рискува да се сблъска и с принципно нови проблеми.

За Русия, колкото и да е странно, ситуацията до голяма степен е улеснена: националната отбранителна промишленост има за пример чуждият технологически скок, т.е. постиженията и грешките им: след 1991 година САЩ заложиха на глобално военнотехническо предимство и имат определени успехи, но като цяло не успяха да решат тази задача.

Първата причина на неуспеха е в коренните различия на войните, които са водени от САЩ след приключването на "студената война". Както показва практиката, разгромяването на въоръжените сили и инфраструктурата на страни от третия свят не представлява проблем за американската военна машина. Проблем стана удържането на контрола след победата в мълниеносната война. Съвременното оборудване и въоръженията значително улесниха тази задача, но главната тежест в такава война както и преди носи пехотинецът със своето огнестрелно  оръжие.

Втората причина е в технологическата бариера: промишлеността и науката достигнаха границите на възможностите на химическото гориво за двигателите с вътрешно изгаряне, турбореактивните и ракетните двигатели, материалите.

От 1995 до 2010 година САЩ затвориха 22 програми за нова техника само за сухопътните войски. Незавършените работи костваха над 30 милиарда долара, без да се смятат затворените по същите причини програми за Военновъздушните сили и Военноморския флот на САЩ. Един от най-скъпите затворени проекти стана програмата „Бойни системи на бъдещето”. Можем да си спомним и други проекти: хеликоптерът RAH-66 Comanche, реактивната система за залпов огън ATACMS BAT, самоходната артилерийска система Crusader и други проекти, увличането по тактико-техническите характеристики на които не оправда високата стойност и многогодишния процес на създаването им.

Причина на провала стана и прекалената мащабност на разработките. Съгласно признание на бившия министър на отбраната на САЩ Роберт Гейтс, „опитът да се смени всичко наведнъж с абсолютно ново завършва със скъпоструваща катастрофа”.

Горепосоченото трябва да стане поука за Русия: създаването на принципно нова техника е оправдано само при тесен кръг условия. Ограничените в сравнение със САЩ ресурси принуждават Русия да бъде още по-предпазлива във военните си разходи.

Засега Русия се придържа към претеглена политика в сферата на новите разработки: безперспективни проекти в плановете няма, всички създавани системи са жизнено необходими на армията и нямат реални „евтини” алтернативи. Това стана възможно благодарение на повишаването на ролята на военните в системата на държавната отбранителна поръчка. От баланса между военните и представителите на отбранителната промишленост ще зависи много, ако не и всичко. – Още руски военни фирми

/ruvr.ru/

 
Полските F-16 ще проведат съвместни учения с израелските ВВС
06.03.2012, 12:55

F-16 на полските ВВСВ израелският вестник Izrael Hayom се появи интересна информация, че полските ВВС с изтребители F-16 ще проведат съвместни учения с израелските ВВС над пустинята Негев. Тя заема почти 60% от израелската територия.

Първите в историята на полско-израелските военни отношения учения, може би ще се проведат в средата на март. Очаква се полските ВВС да бъдат базирани в израелската военновъздушна база Овда, която е в пустинята Негев. Засега Връзки с обществеността на полските ВВС не потвърждават тази информация.

Припомняме, че вестник Izrael Hayom е най-продаваният ежедневник. Симпатизира на правителството, а често и получава ексклузивна информация от средите на властта, която се оказва винаги вярна.

Според вестника по време на учението ще бъдат отработени различни епизоди - симулация на въздушен бой, пълна офанзива и съвместна навигация. Самолети от полските и израелските ВВС ще участват в т.нар. тренировка "червен флаг", като някои от изтребителите ще са "вражески".

Израелският вестник припомня, че все пак това не са първите контакти на полските с израелските ВВС. През ??2006 г., тогавашният командир на полските ВВС ген. Станислав Таргожш, бе на посещение в Израел и посети няколко военновъздушни бази.

Това не е първото ВВС упражнение в Израел с европейска държава. Преди три месеца се проведе учение с италиански и гръцки изтребители, като гръцките ВВС за пръв път са се обучавали на територията на Израел.

Вестникът посочва също, че израелските ВВС често се обучават на европейска територия - в Гърция, Италия и Румъния.

Пак според изданието полските ВВС не искат никаква публичност и за това досега не са споменали никъде за учението.

Все пак един от говорителите на полските ВВС полковник Славомир Гасиор в интервю за tvn24.pl не потвърди, но и не опроверга информацията за предстоящото учение. Той заяви, че може и да има полско участие в такива упражнения, но те ще бъдат само "косвени", от съображения за сигурност.

Все пак до 2 седмици ще се разбере дали наистина полските ВВС са участвали в учения в Израел.

Припомняме, че България също е в много близки отношения по отношения на отбраната с Израел. Може би през лятото в авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе съвместно учение между нашите и израелските ВВС.

/Pan.bg/

 
В конкурса за нов учебен самолет за израелските ВВС спечелиха италианците
06.03.2012, 12:37

M-346Израелските ВВС са избрали своя нов учебно-тренировъчен самолет (УТС) за бъдещите десетилетия. Победител в конкурса са италианските М-346 на компанията Alenia Aermacchi, като сделката ще е за 30 машини. Тяхното закупуване се очаква да струва около един милиард щатски долара. Големият губещ е южнокорейският T-50 Golden Eagle.

Полските издания припомнят, че същите 2 типа самолета се конкурират за нов учебен самолет в Полша. През 2011 г. обаче полското правителство замрази конкурса, заради липса на финансови средства.

Изгубеният конкурс в Израел предизвика гневната реакция от Сеул. Южнокорейските политици обвиниха израелците, заради липса на прозрачност в конкурса и липсата на ясно формулирани правила на търга. Общият извод в азиатските медии, е че това е "една голяма несправедливост". Според висши представители на ВВС южнокорейската оферта е била в пъти по-евтина и изгодна.

Първите италиански машини се очаква да бъдат доставени в Израел през 2014 г.

Това засега е най-голямата сделка за учебните машини осъществена от Alenia Aermacchi. Досега компанията успя да продаде 12 броя на ВВС на Сингапур и 6 на италианските ВВС.

Припомняме, че по време на авиационното изложение в Сингапур в началото на февруари се е състоя работна среща на високопоставени лица от Южна Корея и Израел, които са дискутирали израелските изискванията за нов съвременен учебно-тренировъчен самолет. Още тогава корейците са изразили силното си недоволство от „несправедливия” конкурс между T-50 на Korea Aerospace Industries и M-346 на Alenia Aermacchi, въпреки че той още не бе завършил. – Още за М-346

/Pan.bg/

 
Колумбия ще закупи още руски хеликоптери Ми-17
06.03.2012, 12:32

Ми-17Русия и Колумбия са в напреднали преговори за възможно закупуване на 5 броя хеликоптери Ми-171E за колумбийската армия, според информация на Центъра за анализи на международната търговия с оръжие (ЦАМТО).

Припомняме, че от 1997 г. в колумбийските ВВС има на въоръжение хеликоптери Ми-17, които се използват за транспортиране на войски и доставка на товари по време на операции срещу незаконни въоръжени групи и наркотрафиканти.

Според данни през 2011 г. на въоръжение в Колумбия има 25 хеликоптера Ми-17.

Преговорите за доставката на хеликоптери вече са започнали, а решението за покупката може да бъде направено още през март.

Според ЦАМТО между 2007 г. и 2009 г., в колумбийските ВВС са доставени девет Mи-17. – Още за Ми-17

/Pan.bg/

 
Русия поставя условия за продажба на Су-35 на Китай
06.03.2012, 12:27

Су-35

Русия е готова да продаде на Китай партида от 48 многоцелеви свръхманеврени изтребители Су-35С за четири милиарда долара, съобщи вестник „Коммерсантъ”. Поставено е обаче условие китайската страна да гарантира, че няма да копира руския самолет.

Преговорите са в напреднал етап, практически е уточнена цената на самолетите и тяхната стойност. Ако сделката бъде сключена, тя ще стане най-голямата в историята на сътрудничеството между Китай и Русия във военната област и първата продажба на Су-35С зад граница.

За първи път Китай се е заинтересувал от Су-35 през 2008 година по време на изложението Airshow China. За сериозните намерения стана известно през февруари 2012 година, когато бе обявено, че Китай е направил предложение да купи Су-35С.

Руските претенции към китайската страна по отношение на патентните права се основават на факта, че някои китайски самолети всъщност са копия на купени преди това руски машини: изтребителят J-10 копира руския Су-27, J-11 е аналог на Су-30, а FC-1 е копие на МиГ-29.

Китайските копия при значително по-слабите си технически характеристики често печелят пред руските оригинали в цената и успешно конкурират руските на международните пазари. Например Китай успя да заинтересова със своите самолети Пакистан и Венецуела.

Су-35С представлява дълбоко модернизиран Су-27, като е превърнат в изтребител от поколение 4++. Отличава се от 5-то поколение единствено по това, че не е направен по технологиите СТЕЛТ. Прототипът е изпълнил първия си полет през февруари 2008 година, като до 19 февруари 2012 година са произведени първите четири серийни машини за руските ВВС. Ориентировъчна цена – 60 милиона долара. Развива скорост до 2500 километра в мас, боен радиус – 1600 километра. Притежава вградено 30-мм оръдие, а под крилото има 12 точки за окачване на бомби и ракети. Максимално тегло – 34,5 тона. – Още за Су-35

/blitz.bg/

 
"Meggitt Avionics" ще модернизира китайските ВТС Y-8
06.03.2012, 09:50

самолет Y-8 Британската компания "Meggitt Avionics" ще модернизира китайските военно транспортни самолети Y-8 (произвежда се на базата на руския ВТС Ан-12).

Както е известно самолетът се полза за база на много китайски разработки на специализирани военни самолети. Това автоматично ще бъде пренесено и върху тях. Не е известна цената на договора, нито обема, но безспорно е голям пробив.

/aeronews.alle.bg/

 

 
Пърл Харбър с ентусиазъм очаква пристигането на нови атомни подводници
05.03.2012, 22:52

Сенатор Daniel Inouye's ВМС на САЩ планират да увеличат количеството на подводниците, базиращи се в базата Пърл Харбър (Хаваи), което ще даде нов импулс на развитието на икономиката на щата.

Сенатор Daniel Inouye's (на снимката) е заявил, че през близките две години към 19-те подводници ще се присъединят още пет нови, съобщи на 3 март вестник Honolulu Star Advertiser.

В момента в кораборемонтния завод около 90% от работите, изпълнявани за ВМС, се падат на подводниците. Там работят около 4900 човека, като обемът на работите по техническото обслужване на субмарините е за около 907 милиона долара на година.

Очаква се всяка нова подводница да добави към тези цифри допълнително милиони долара, което ще повиши работната заплата и общото развитие на щата.

Предвижда се пристигането на първите две атомни подводници клас Virginia да стане през 2013 и 2014 година. В бъдеще към ВМБ ще бъдат зачислявани нови подводници, което ще доведе до най-голямата концентрация на атомни подводници в Тихия океан.

За сега ВМС не съобщават дали имат намерения да извеждат от състава на флота субмарини през следващите две години.

 
България е домакин на курс по Обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз
05.03.2012, 21:24

Модул „Външнополитически приоритети на Европейския съюз в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС, мисии и операции” от 7-ми Курс на високо ниво по ОПСО „Конрад Аденауер” бе открит официално днес, 5 март, в София. Курсът е част от академичната програма на Европейския колеж по сигурност и отбрана в Брюксел. Негови организатори от българска страна са Министерството на външните работи, Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Министерството на отбраната и Военна академия „Г.С.Раковски”. Модулът се провежда от 5 до 9 март 2012 г. в „Гранд хотел София”.

Курсът на високо ниво по ОПСО се състои от четири модула, организирани от различни държави-членки на ЕС в рамките на една учебна година с обща продължителност от четири седмици. В него участват висши служители от министерствата на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи на държавите-членки и Хърватия, както и от Европейската служба за външна дейност, Европейската агенция по отбрана, Европейската космическа агенция и Европейската служба за борба с измамите.

В програмата на модула, който се провежда в София, от страна на Министерството на отбраната ще участват заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, директорът на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната бригаден генерал Марин Начев, заместник-директорът на дирекция „Отбранителна политика” полковник Радостин Илиев, подполковник Орлин Николов - експерт в дирекция „Операции и подготовка”, началникът на центъра „Мироопазващи операции и компютърни симулации” във Военна академия „Г.С.Раковски” подполковник Николай Коцев, администраторът в Центъра за дистанционно обучение към НВУ „В.Левски” старши лейтенант Евелина Кинова.

Участниците в модула ще бъдат запознати с участието на българските въоръжени сили в операции на Европейския съюз, както и с българския опит от наблюдателната мисия на Европейския съюз в Грузия. За тях ще бъдат направени презентации на многонационалните инициативи и подготовката в подкрепа на регионалното сътрудничество. Те ще посетят Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, Центъра за действие при извънредни ситуации и центъра „Мироопазващи операции и компютърни симулации” във Военна академия „Г.С.Раковски”.

/МО/

 
Започва подготовката в зимни условия на военнослужещите от военно формирование 28 330 – Смолян
05.03.2012, 21:20

поделение 28 330 – СмолянВоеннослужещите от военно формирование 28330 – Смолян ще повишат своята подготовка по време на зимен полеви лагер, който ще се проведе от 5 до 11 март в района на местността „Белия камък” край Смолян. Те ще отработват задачи, свързани с оцеляване в планината в зимни условия, извършване на преходи, оказване на първа помощ на пострадал при измръзване, пеши патрули, движение по азимут и други.

Ръководител на подготовката по време на зимния полеви лагер е командирът на военното формирование подполковник Димитър Кацаров.

/МО/

 
Армията купува 4850 бронежилетки, всяка по 3500 лв.
05.03.2012, 19:22

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за доставка на 4850 бронежилетки обществена поръчка и 3100 каски. Документацията за търга се появи на сайта на ведомството. С фирмата победител ще бъде сключено рамково споразумение за 5 г. Според него през 2012 г. ще трябва да се доставят 1400 бронежилетки за специални части, четвърто (максимално) ниво на защита. За 2013 г. поръчката е 1100 бройки, за 2014 г. - 600, за 2015 г. - 450, и за 2016 г. - 1300.

По неофициални данни бронежилетките ще струват поне 17 млн. лв. Според висш военен 3500 лв. е цената на бройка. Парите може да скочат и на 3800 лв., смятат хора от оръжейния бранш. Оскъпяването ще е заради свръхвисоките изисквания, заложени в тактическото задание. Според тях е излишен лукс всички бронежилетки да издържат не само на куршуми, но и на удар с инженерен нож. Само предвидените за спецоперации трябвало да отговарят на такова изискване. Освен с патрони за автомат "Калашников" бронежилетките ще бъдат тествани и със супермощните патрони за пистолет ТТ.

Не е целесъобразно да се поръчват 5000 бройки от нaй-скъпите бронежилетки, смятат и военни. По принцип те са предвидени за рейнджърите, участващи в мисии на НАТО и ООН, където се водят или се очакват бойни действия. Идеята на властта обаче е до 2014 г. да изтеглим всичките 620 войници от Афганистан. Ще останат само контингентите ни в Косово и Босна, но те са не повече от 200 човека.

Безсмислено било да се трупат запаси, защото основният защитен материал - кевларът, с времето остарявал и губел част от свойствата си, твърдят експерти. Те припомнят, че в последните 7-8 г. всички търгове на МО за бронежилетки са печелени от една фирма - "МАРС модулни системи" ООД, на бизнесмена Пламен Ташков.

Тъй като споразумението ще е рамково, не сме задължени да купим всичките заявени бронежилетки, коментира зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той също смята, че изискването защитата да издържа и на инженерен нож оскъпява цената, но такова било мнението на специалистите от Института по отбраната.

/в-к Труд/

 
Американските ВВС поръчват iPad-и за над 9 млн. долара
05.03.2012, 18:42

Американските военновъздушни сили (Air Force) възнамеряват да заменят до голяма степен печатните наръчници с таблети iPad. За този проект вече е отпуснат бюджет от 9,36 млн. долара. Устройствата ще запаметяват технически наръчници, карти и навигационен софтуер.

Договорът беше обявен през миналия месец и бе спечелен от базираната във Финикс, Аризона, Executive Technology.

Говорителка на компанията коментира пред Bloomberg, че въз основа на количеството таблети моделът ще е iPad 2 с 32 GB и WLAN за 529 долара вместо продажната цена от 599 долара. Бюджетът бил предвиден за около 18 000 таблета.

Твърде вероятно е през тази седмица Apple да представи iPad 3. Така се оказва, че ВВС ще заложат на остарял модел. Все пак според Bloomberg в употреба са 63 броя iPad 2, които представляват пилотен проект.

Някои от комерсиалните авиокомпании вече използват таблета на технологичната компания, за да спестят на пилотите си мъкненето на тежки куфари. В момента с таблети експериментират в самолетите на Delta Airlines и Alaska Airlines.

United Airlines пък вече взе решение за внедряване на iPad и през август 2011 поръча за своите пилоти 11 000 броя. Заради минималното тегло на устройствата авиокомпанията ще пести годишно около 1 234 000 литра керосин.

"Един iPad тежи по-малко от 700 грама. Той обаче замества 17 килограма хартия под формата на наръчници, навигационни таблици, чеклисти, информация за времето и други, които пилотите иначе държат по чантите и джобовете си“, се казва в съобщение на компанията.

„Всеки пилот държеше до себе си средностатистически по 12 000 страници хартия“.

/investor.bg/

 
ВМФ на Русия получи втори патрулен самолет „Ил-38Н“
05.03.2012, 16:26

патрулен самолет „Ил-38Н“Авиобазата на Северния флот е приела самолет „Ил-38Н“ с бордови комплекс "Новелла". Той дава и името на модификацията на самолета. С помощта на комплекса двама оператори могат да откриват подводни, надводни и въздушни цели на далечина до 320 километра.

На борда на самолета има мощен радар, оптична система, магнитомер и друго оборудване. Машината използва магнитни и акустични буйове.

Това е вторият самолет модернизиран до тази спецификация. Първият беше приет на въоръжение през 2010 година. Планира се и тази година да бъде модернизиран един патрулен самолет. Екипажът на машината се състои от седем души. Въоръжена е с бомби и торпеда, а също така и морски мини.

/aeronews.alle.bg/

 
Успешни изпитания на ракета „БраМос”
05.03.2012, 16:18

ракети „БраМос”Индия провела успешни изпитания на свръхзвукова ракета „БраМос”, която се произвежда съвместно с Русия и е най-бързата крилата ракета в света.

Ракетата вече е на въоръжение на сухопътните войски на Индия, с нея са снабдени и надводните кораби на ВМС на страната. В стадий на разработване се намира нейна модификация с авиационно и подводно базиране. – Още за „БраМос”

 
Скоро ще има книга и за славната Седма дивизия
05.03.2012, 16:06

Книгата на полковник от резерва Трифон Ангелов „Нашата 7-ма дивизия” в най-скоро време ще излезе от печат. Авторът е положил много труд и творческо въображение, за да превърне в истинско документално произведение съхраненото в архивите и събраното от роднини и близки на служилите в поделението.

В едно тяло са събрани четири части. Първата е за създаването и организационното развитие на 3-та пехотна балканска дивизия, втората – за командирите, третата – за участието във войните на България, а четвъртата е събрала спомени на генерали и офицери.

Цяло богатство са събраните на едно място снимки и биографии на 22 командири на 3-та пехотна балканска дивизия и на 27 командири на 7-ма мотострелкова дивизия. Публикувани са спомените на 25 души, между които на генералите Цветан Тотомиров и Тодор К. Тодоров.

Очаква се представянето да бъде около 18 април – празника на 7-ма мотострелкова дивизия. Редактор на книгата е полковник от резерва Ганчо Каменарски.

/Otbrana.com/

 
Поредна загуба на изтребител от ВВС на Индия
05.03.2012, 15:55

изтребител Mirage-2000-5F Днес около 12:45 часа местно време изтребител Mirage-2000 от индийските ВВС се е разбил в окръг Sawai Madhopur.

Двамата пилоти са се катапултирали успешно. Това е втората авария с Mirage-2000 от ВВС на страната в последните десет дни- на 24 февруари друг изтребител от този тип се разби в Madhya Pradesh. Летците, единият от които маршал от авиацията, успяха също да се катапултират.

През юли 2011 Индия подписа договор с Франция на стойност 2.4 милиарда долара за модернизация на 51 изтребителя Mirage-2000.

/Pan.bg/

 
Пакистан е провел изпитание на балистична ракета, способна да носи ядрен боен заряд
05.03.2012, 12:07

Пакистански военни успешно са провели изпитание на балистичната ракета „Хатф-II Абдали”, способна да носи ядрен боен заряд, предаде РИА Новости.

„Абдали” е балистична ракета с малък обсег на действие, която е способна с висока точност да поразява цели на дистанция до 180 км.

На 4 март Индия проведе изпитание на крилата ракета „Брахмос” с обсег на действие 290 км.

/ИА „Фокус”/

 
Украйна взе решение да утилизира 366 хиляди единици стрелково оръжие IV категория
05.03.2012, 10:53

Емблема на ВС на УкрайнаКабинетът на министрите на Украйна е утвърдил разпореждане от 29 февруари 2012 № 108 „За утилизация на стрелково оръжие”, съобщава сайта на правителството.

Според документа, ще бъдат утилизирани (унищожени) 366 хиляди единици стрелково оръжие IV категория в рамките на реализацията на съглашение между Украйна и НАТО за материално-техническо осигуряване и обслужване при утилизация на стрелково оръжие и леки въоръжения, обикновени боеприпаси и противопехотни мини тип ПФМ -1.

На унищожаване подлежат гранатомети, картечници, автомати, карабини, пистолети и револвери различни модификации.

Общата остатъчна стойност на това оръжие е 161566838 гривни.

 
Отново проблеми с кислородната система на F-22
05.03.2012, 10:33

F-22ВВС на САЩ все още не могат да намерят причините за проблемите с кислородната система на изтребителя си пето поколение F-22, както и тези за катастрофата през ноември 2010. През февруари тази година отново е имало спиране на полети (този път само за един ден) с базираните в Аляска F-22, след като няколко пилоти са се оплакали от симптоми на хипоксия.

Хипоксията (от гр. hypo - малко oxios - кислород) е медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм. Това е най-малко третият подобен случай от септември 2011 на временна забрана за полети (тогава бяга възстановени полетите на всички изтребители F-22 след продължил няколкомесечен престой на земята за изпълнение на проверки на кислородната система и за изследване причините за инцидентите).

Американските ВВС разглеждат множество опции за справяне с проблема, включително и доработка на F-22 за осигуряване на дублиращо захранване с кислород. Автоматично ще се открива появата на неизправност в кислородната система и ще се активира резервната. F-22 разполагат и сега с аварийна кислородна система, но тя се задейства ръчно и то с известна трудност поради разположението на превключвателя. Капитан Jeff Haney загива на 16 ноември 2010, когато изтребителят му F-22 се разбива в Аляска. При опита си да достигне ръкохватката за включване на аварийната кислородна система той по невнимание привежда самолета в остро пикиране. Установено е, че системата за производство на кислород OBOGS е изключена автоматично от противопожарната система при откриване на (все още необяснимо поради каки причини) изтичане на кислород в двигателния отсек.

При други случаи пилоти са получили симптоми на хипоксия, като вероятната причина е недобре филтриране на постъпващия въздух. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
Британската пилотажна група Red Arrows ще лети със седем самолета
05.03.2012, 09:13

пилотажна група Red Arrows Тридесет и три годишната капитан Кирсти Стюарт, първата жена пилот от Red Arrows, ще напусне групата заради преживения стрес и ще бъде назначена на нелетателна длъжност. Тя се присъединява към групата през 2010 година и лети във формацията като Red 9. Преди това е била летец на Tornado.

Г-жа Стюарт е преживяла тежко гибелта на пилоти от Red Arrows миналата година – при два отделни инцидента загиват капитан Sean Cunningham (при катапултиране от самолет на земята през ноември) и Jon Egging (загива при катастрофа със самолет по време на авиационното шоу в Досет три месеца по-рано).

По-рано бе съобщено, че е взето решение Red Arrows да лети в авиационните шоута във формация от седем самолета с изключение при тържествените прелитания, където ще се запази предишния брой от девет изтребителя.

/Pan.bg/

 
Турция ще получи три хеликоптера „AH-1W“
05.03.2012, 09:05

AH-1WСпоред вестник todayszaman, Турция ще получи три хеликоптера „AH-1W“ през следващата седмица. В резултат на интензивните действия на турската армия броя на машините намаля от 12 на 6.

На 28 октомври 2011 година правителството на САЩ уведоми Конгреса за доставката на хеликоптерите. Съгласно правилата в 15 дневен срок Конгресът е длъжен да откаже доставката за страна членка на НАТО, ако не направи това се приема тезата за „мълчаливо съгласие“. Сделката за трите машини плюс резервни части (един двигател  T700-GE-401 и други) е на стойност 111 милиона долара.

/aeronews.alle.bg/

 
Китай готви армията си за победи
05.03.2012, 08:22

Китайската армия следва да бъде подготвена така, че да побеждава в локалните войни, се казва в доклад на премиера на Държавния съвет на КНР Вен Цзябао, текстът на който е разпространен сред журналистите.

„Ще усъвършенстваме възможностите на нашите Въоръжени сили с цел те да могат да решават широк кръг военни задачи. Най-важна от тях е постигането на победа в локални войни в условията на века на информацията” – се отбелязва в доклада, който ще изнесе китайският премиер в понеделник на откриващата се ежегодна сесия на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин.

Военният бюджетна Китай през 2012 година се планира в размер 106 милиарда долара, т.е. с 11,2% повече, отколкото през 2011 година. – Още за китайската армия

 
Руска военна техника в Тайланд
05.03.2012, 08:15

Повече от 70 образци продукция с военно предназначение ще демонстрират руски отбранителни компании на международното военно изложение Defense & Security 2012, което ще се състои в Банкок на 5 – 8 март. В работата на изложението ще участват повече от 250 компании от 30 страни. Тематиката включва въоръжение и военна техника за сухопътните войски, боеприпаси, оптико-електронно оборудване, технически средства, предназначени за специални операции. Очаква се идването на официални делегации от 48 страни. Общата площ на изложбената експозиция съставлява 100000 квадратни метра.

В работата на изложението ще участват 7 руски организации. „Завод Ижмаш” ще демонстрира снайперски винтовки СВД, СВ-98 и СВДС, автоматите АН-94 и АК, пистолета-картечница „Бизон”, модификации на карабините „Сайга”. В експозицията на завода са представени и артилерийските снаряди „Краснопол” и „Китолов-2М”.

 
Приемът на курсантите пада с една трета, има само 75 места
05.03.2012, 08:06

НВУ „Васил Левски” Докато през миналата година е имало 111 места за прием на курсанти в НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”, то през тази те са 75. За Военния университет - 57, а за Военноморското училище – 18, става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов за обявяване на заявения брой места.  6 от тях са за МВР, така че за Въоръжените сили остават 69.

Прави впечатление, че Авиационният факултет на НВУ в Долна Митрополия започва обучението на кадри за МВР. По две места са обявени за специализациите „летец-пилот”, „радиоелектронно оборудване на летателни апарати”  и „летателни апарати и авиационни двигатели”. За нуждите на ВВС, в т.ч. за МО и МВР, ще бъдат приети 22 първокурсници, а за Сухопътни войски – 24.

Намаленият прием се обяснява със съкращаването на личния състав на армията в резултат на изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Освен това в последните години чувствително падна престижът на военната професия, което предполага и намален интерес към военното образование.

***

Местата в НВУ и ВВМУ

Брой места за приемане на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски” за учебната 2012/2013 г. в редовна форма на обучение по специалности:

   1.  По специалност:  „Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътните войски”:

     1.1. Специализация „Мотопехотни и танкови войски” – 5 места.

     1.2. Специализация „Сигнално разузнаване и електронна война”  – 6 места.

     1.3. Специализация „Полева артилерия” – 5 места.

     1.4. Специализация „Инженерни войски” – 4 места.

     1.5. Специализация „Войски за ЯХБЗ и екология” – 4 места.

   2.  По специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили”:

     2.1. Специализация „Летец-пилот” – 10 места (8 места за Министерство на отбраната и 2 места за Министерство на вътрешните работи).

     2.2. Специализация „Летищно осигуряване” – 4 места.

     2.3. Специализация „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” – 4 места (2 места за Министерство на отбраната и 2 места за Министерство на вътрешните работи).

     2.4. Специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели” – 4 места (2 места за Министерство на отбраната и 2 места за Министерство на вътрешните работи).

   3.  По специалност „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване”:

     3.1 Специализация „Танкова и автомобилна техника” – 4 места.

   4. По специалност „Организация и управление на комуникационните и информационните системи в тактическите подразделения”:

     4.1 Специализация „Военни комуникационни и информационни системи” – 7 места.

Брой места за приемане на курсанти във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” за учебната 2012/2013 година по специализации:

   1. „Организация и управление на тактическите подразделения от Военноморските сили - Корабоводене” - 6 места.

   2. „Организация и управление на тактическите подразделения от Военноморските сили - Корабни машини и механизми” - 5 места.

   3. „Организация и управление на тактическите подразделения от Военноморските сили  - Военноморски комуникационни  и  радиотехнически системи” - 7 места. – Още военни училища

/Otbrana.com/

 

 
Иран увеличава военната помощ за Сирия
04.03.2012, 16:25

Мащабните операции срещу опозицията, които се провеждат през последните седмици от сирийските сили за сигурност, са били възможни, до голяма степен, благодарение на помощта на Иран, пише днес The Washington Post, като се позовава на източници от администрацията на САЩ.

„Иран оказва все по-голяма помощ на Сирия. И все повече залага на доставката на оръжие”, - е заявил един от събеседниците на вестника.

Изданието отбелязва, че арабските страни в последните дни също обсъждат въпроса за доставка на оръжие в Сирия, но не за правителството, а за опозицията.

 
"Ново сърце" за руските "МиГ-29К/КУБ"
04.03.2012, 13:05

РД-33МК Продължават държавните стендови изпитания на новият модернизиран двигател „РД-33МК2“. Това е условно название на проекта. Държавната комисия назначена от Министерство на Русия започна работа на 28 януари 2012 година и ще приеме двигателя от пето поколение за новите руски самолети „МиГ-29К/КУБ“. По задание при същите размери, както на индийските машини, трябва да се осигури минимум 7%  по-висока тяга и 10% по-нисък разход на гориво, при същата маса.  Увеличен е диаметърът на входящият компресор, а също е променена  КСА на мотора.

Стендовите изпитания ще приключат до есента, след което ще започнат летателните изпитания. В началото на 2013 година първите серийни бройки, ще да излязат от московския завод Чернышева.

Според шефът на «Климов» Андрей Реус тяга от порядъка на 10,5 тона вече е постигната при заводските тестове.

/aeronews.alle.bg/

 
Редовно общо отчетно-изборно събрание на съюза на подводничарите в Р. България
04.03.2012, 12:26

Покана

Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България (УС на СПРБ) на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква  редовно общо отчетно-изборно събрание на Сдружението на 20.04.2012 г. (петък) в 17.00 часа в гр. Варна, бул. „Вл. Варненчик” 2, в концертната зала на ВМК (ДНФ), при следния дневен ред:

   1. Изслушване и приемане на годишния отчет на УС за дейността на Сдружението през 2011 г.; проект за решение - ОС приема годишния отчет за дейността на Сдружението през 2011 г.

   2. Изслушване и приемане годишния отчет на КС за 2011 г.; проект за решение - ОС приема годишния отчет на КС за 2011 г.;

   3. Приемане на основни насоки и програма за дейността на Сдружението през 2012 г.; проект за решение - ОС приема програмата и основните насоки за дейността на сдружението през 2012 г. ;

   4. Приемане на решение за включване в учредяването на Българска военноморска конфедерация; проект за решение – ОС взема решение СПРБ да се включи в учредяването на БВМК.

   5. Избор на нов УС на СПРБ; проект за решение - ОС избира следните свои членове: ....... да влязат в УС на Съюза.

   6. Избор на Председател на УС на СПРБ; проект за решение - ОС избира члена на новия УС на Съюза г-н .... за Председател на УС на СПРБ.

   7. Избор на нов КС на СПРБ; проект за решение - ОС избира следните свои членове: ..... да влязат в новия КС на Съюза.

   8. Избор на Председател на КС на СПРБ; проект за решение - ОС избира члена на новия КС на Съюза г-н....., за Председател на КС на СПРБ.

   9. Приемане на резолюция от ОС; проект за решение - ОС приема Резолюцията за публикуване в официалния сайт на СПРБ и в средствата за масова информация;

   10.  Разни.

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 18. 00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Председател

на Управителния съвет на СПРБ

О. р. капитан І ранг Станко Станков

23.02.2012 г.

гр. Варна

 
22 години без консенсус за отбраната на България
04.03.2012, 10:10

Колкото и парадоксално да звучи, 22 години след демократичните промени, у нас няма консенсус по отбранителната политика. Независимо, че отдавна излязохме от Варшавския договор и осем години крачим в строя на НАТО. Този проблем е резултат от дейността на всички правителства, включително и на днешното. ГЕРБ се плъзна по най-лекото съпротивление, давайки на ограничен кръг хора правото да решават каква армия ни е необходима и колко пари трябва да се отделят за нея.

Общественото мнение у нас е разделено най-малко на три по отношение на отбраната и Въоръжените ни сили, които са сериозна част от националната сигурност. Подобно диференциране съзря преди известно време лично министърът на отбраната Аню Ангелов на научна конференция по въпросите на колективната и национална сигурност. В контекста на неговите разсъждения бихме могли да разделим българите по отношение на отбраната на носталгици, реалисти и пацифисти.......... Прочети още

 
Турските "F-16"
04.03.2012, 08:52

F-16През септември 1983 година правителството на Турция решава да купи 132 F-16C и 24 F-16D. В САЩ тази програма е представена под името Peace Onyx I  и е по линията на  Foreign Military Sales (FMS), като F-16C са увеличени с 4 машини. Първите 8 самолета са построени във Fort Worth, а останалите 152 са сглобени от Turkish Aerospace Industries (TAI). Първите два самолета 86-0066 и 86-0067, са доставени в завода за сглобяване в Турция през март 1987 година. На тях се обучават турците да сглобяват самолета. На 5 юли 1991 година F-16С Block 30  86-0067 се разбива близо до Dinar, Турция и загива турският пилот капитан Muzaffer Garip.

Първият летящ турски е 86-0068 с първи полет на 20 октомври 1987 година. Преди това на официална церемония в  Fort Worth през юли 1987 година, турските ВВС получават първия си F-16D Block 30 86-0191. На него веднага започва обучението на турски пилоти. На 3 март 2005 година при катастрофа с него загиват турските пилоти капитан Fatih Devravut и лейтенант Fatih Keskin.  Вторият  F-16D Block 30 86-0192 минава през основен ремонт през 1996 година, при който ресурса е увеличен до 8000 часа. Това всъщност е първият турски самолет подложен на модернизация. След тестове и  изпитания той се връща във ВВС през 1999 година. Сега предстои да бъде извършена модернизация и удължаване на ресурса му.

Peace Onyx I:

F-16C-136, F-16D- 24 или общо 160

F-16C Block 30 - 34 броя

Доставки....Броя...Серия...Номера

1987..............7..........86.......0066-0072

1988............13..........87.......0009-0021

1989............14..........88.......0019-0032

F-16D Block 30 – 9 броя

1987...............6.........86.......0191-0196.

1988...............2.........87.......0002-0003

1989...............1.........88...........0013

F-16C/Block 40....102

1990...............5.........88........0033-0037

1991.............20.........89........0022-0041

1992.............21.........90........0001-0021

1993.............21.........91........0001-0021

1994.............21.........92........0001-0021

1995.............14.........93........0001-0014

F-16D/Block 40........15

1990................2........88........0014-0015

1991................4........89........0042-0045

1992................3........90........0022-0024

1993................3........91........0022-0024

1994................3........92........0022-0024

Peace Onyx II :

F-16C-34, F-16D- 6 или общо 40

F-16C/Block 50

1996-1997.....34........93........0657-0690

 F-16D/Block 50

1996-1997.......6........93........0691-0696

Peace Onyx III:

F-16C - 26,  F-16D-14 или общо 40

F-16C/Block 50

1998-1999....26.........94.........0071-0096

F-16D/Block 50.

1998................6........94.........0105-0110

1999................8........94.........1557-1564

Peace Onyx IV:

F-16C-14. F-16D-26 или общо 30

F-16C/Block 50

2011..............14........07..........1001-1014

F-16D/Block 50

2012..............16........08..........1015-1030

Peace Onyx всичко F-16C-210, всичко F-16D- 60 или общо -270 изтребителя

Има данни за загубени около 28 самолета. Или общо в момента ВВС на Турция разполагат с около 228 самолета F-16. От тези 228 трябва да извадим около 16 изработени по програмата „Peace Onyx IV“ след 2010 година и които са неусвоени или в изпитания. Още около 20 брой, които са с изтекъл ресурс и чакат ремонт и модернизация. Около 10 самолета са в TAI и ремонтни звена, както и пет в базите, но чакащи дребни ремонти. Всичките тези са по план, за извън плановите няма данни.

Въз основа на горните цифри, може да заключим, че боеспособните самолети F-16  в момента във ВВС на Турция  са по-малко от 177 машини.

До 1 януари 2015 година ще бъдат загубени още 2-3 машини и може да се очаква, че при модернизацията ще отпаднат още 2-3 самолета. Във ВВС на Турция ще останат 236. От тях около 10% няма да са боеспособни по различни причини.  Така турците ще могат да разчитат най-много на 212 самолета „F-16“.

Коментар:

Почти сигурно е, че през 2013 година ще бъдат поръчани и сглобени още най-малко 10 нови самолета по "Peace Onyx IV".

Общо се предполага, че Турция за двете споразумение за модернизация на общо 175 самолета и двете споразумения общо за доставка на 30 нови машини в периода между 2008 и 2014 година ще изразходи общо между 1,5 и 2 милиарда долара. Колко точно ще струва, ще се знае след 1 януари 2015 година? - Още за F-16

/aeronews.alle.bg/

 
Алжирските "Су-24"
04.03.2012, 08:40

Су-24На Алжир са доставени общо 32 самолета „Су-24“. От тях 10 са „Су-24МК/Р“ доставени нови през 1989 година и 22 са бивши от ВВС на Русия по договора от 2002 година, като 7 от тях са модернизирани до варианта "Су-24МК2" в Русия. Модернизацията на останалите се провежда в ремонтен завод в Алжир по ръководството на руски специалисти. Както се вижда прави се пълно разглобяване на самолета. Сигурно се дефектират всички части. Вероятно самолетите ще могат да се използват още поне 15 години.

Бордови регистрации на Су-24 от ВВС на Алжир: KX-11 „Су-24МК“, KX-12 „Су-24МК2“, KX-15 „Су-24МК“, KX-22, KX-25, KX-29, KX-32, KX-33, KX-37, KX-43, KX-45, KX-49, KX-51, KX-53, KX-55, KX-63, KX-67, KX-68, KX-71, KX-73, KX-75 „Су-24МК“, KX-83, KX-85, KX-88 „Су-24МК“, KX-93 „Су-24МК2“, KX-99, KG-24, KG-65, K-----,  K-----, K-----, K-----;

Забележка:

Има данни да три унищожени самолета, един от които е в разузнавателен вариант. Няма смисъл да се показват вида на самолета, тъй, като всички налични, ще бъдат доработени до последната модификация. Може би трябваше да посоча, кои са доставени през 1989 година. – Още за Су-24

/aeronews.alle.bg/

 

 
Самолетоносачи на САЩ отново в Персийския залив
03.03.2012, 20:05

Барак Обама Ударна група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Карл  Уинсън” отново влезе в Персийския залив. Според съобщение на информационната служба на ВМС, палубната авиация извършва тренировъчни полети.

От другата страна на Ормузкия пролив – в северната част на Арабско море, е разположена още една американска ударна група. В нея влизат атомния самолетоносач „Абрахам Линкълн”, ракетен крайцер и  миноносец. Персийският залив и Арабско море кръстосват три американски подводници, една от които е снабдена с 154 ракети „Томахаук”.

В петък президентът на САЩ Барак Обама заяви, че „ще използва всички възможности, включително военна сила”, за да не допусне появата у Иран на ядрено оръжие. „Военната сила” на САЩ в непосредствена близост до Иран сега е предостатъчна.

 
Заплахата от кибератака тревожи Пентагона
03.03.2012, 19:01

Колаж: «Гласът на Русия»Ръководителят на Пентагона Леон Панета признал, че от всички заплахи за националната сигурност най-много го тревожи потенциална мащабна атака в киберпространството.

„Всеки ден нашите федерални ведомства и учреждения се подлагат на стотици или хиляди кибернападения със цел кражба на информация”, каза Панета, отговаряйки на въпрос какво не му дава да спи нощем.

Според Панета киберпространството ще стане поле на боя на бъдещето. „Кибератаките са опасни защото могат фактически да парализират страната – да изведат от строя енергийната система, да нарушат работата на правителството и на Уол-стрийт, да разрушат финансовата система. Това много ме тревожи тъй като знам, че всичко това е възможно от техническа гледна точка и чувствам, че не сме предприели всички необходими стъпки за защита на страната от мащабна кибератака”, отбеляза министърът на отбраната на САЩ.

 
Руски Ан-30 извърши наблюдателен полет над Италия
03.03.2012, 13:56

Ан-30БВ рамките на международния Договор "Открито небе" руска група от инспектори със самолет Ан- Ан-30Б изпълни наблюдателен полет над територията на Италия. Полетът бе осъществен през времето от 27 февруари до 2 март.

Руският самолет излетя и кацна от италианското летище Чампино.

Пак в периода от 27 февруари до 3 март в рамките на този договор американски представители със самолет за наблюдения ОС-135Б изпълниха наблюдателен полет над Русия.

/Pan.bg/

 
ЗАО «Авиастар-СП» модернизира 2 "Ан-124" през 2011 година
03.03.2012, 10:05

An-124През 2011 година в ЗАО «Авиастар-СП» за първи път бяха модернизирани два самолета "Ан-124" за руските ВВС (RA-82014 и RA-82039). Първият модернизиран (RA-82013) беше предаден в края на септември 2010 година. През следващите 4-5 години до започване на новото производство на самолета, трябва да бъдат модернизирани и останалите 19 самолета "Ан-124" на руските ВВС или по 3-4 годишно.

"Ан-124" на руските ВВС:

01. RA-82006 19530501004

02. RA-82020 19530502001

03. RA-82021 19530502002

04. RA-82022 19530502003

05. RA-82023 19530502012

06. RA-82025 19530502106

07. RA-82028 19530502599

08. RA-82011 9773054616023

09. RA-82012 9773052732028

10. RA-82013 9773053732033 - модернизиран 09/2010 г.

11. RA-82014 9773054732039 - модернизиран 2011 г.

12. RA-82030 9773054732045

13. RA-82031 9773051832049

14. RA-82032 9773052832051

15. RA-82033 9773052832054

16. RA-82034 9773053832057

17. RA-82035 9773054832061

18. RA-82036 9773054832068

19. RA-82037 9773052955071

20. RA-82039 9773052055082 - модернизиран 2011 г.

21. RA-82040 9773053055086

22. RA-82041 9773054055089

В завода има три самолета, които в момента се модернизират и ще бъдат предадени до края на тази година.

От другите общо 6 самолета в момента летят, останалите чакат модернизация с удължаване на ресурса.

Всички летящи се водят на 224-ти летен отряд Мигалово (Твер). - Още за Ан-124

/aeronews.alle.bg/

 
Министерство на отбраната на Русия е погасило дълга си от 15.5 млн. долара към Киргизстан
03.03.2012, 09:57

Министерство на отбраната на Русия е погасило дълга си от 15.5 млн. долара към Киргизстан, за ползването на военни обекти на територията на страната, предаде пресслужбата на киргизкото министерство на отбраната.

„От МО на Русия пристигна писмо, че на 1 март е преведена сумата от 15466238 долара за използването на местата на дислокация на руските военни обекти на територията на Киргизстан за 2008-2011 г.”, съобщи пресслужбата.

Миналата седмица президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, по време на посещението си в Москва, каза, че руското министерство на отбраната е задължало към страната му и президентът Дмитрий Медведев нареди до десет дни дългът да бъде изплатен, припомня РИА Новости.

/ИА „Фокус”/

 
ВВС на Бразилия получиха третия модернизиран „P-3AM Orion“
03.03.2012, 08:16

„P-3AM Orion“ на бразилските ВВСВВС на Бразилия получиха третият модернизиран патрулен самолет „P-3AM Orion“. През 2002 година бяха закупени 12 патрулни самолета от ВМС на САЩ, които се намираха консервирани в Аризона. Като бонус бразилците получиха още 3 машини на части. През 2005 година беше сключен договор с EADS за модернизация им на стойност 320 милиона евро. Тогава европейският концерн спечели търг за доставка на 12 нови "С-295" и модернизация на „P-3A Orion“.  Първият модернизиран самолет беше получен на 30 септември 2011 година в база Салвадор. Той се числи към 1º/7º Aviation Group. До края на тази година трябва да бъдат предадени общо 6 самолета.

На самолетите е извършен основен ремонт на планера на машината. Извършена е замяна на електронното оборудване с подмяна на РЛС и операторските места, също могат да носят противокорабни ракети „Boeing's AGM-84 Harpoon Block II“.

Повишени са многократно възможностите на патрулния самолет. – Още за „P-3 Orion“

/aeronews.alle.bg/

 

 
САЩ поръчаха артилерийски радари за 900 милиони долара
02.03.2012, 22:55

AN/TPQ-53 Firefinder (Фото на Lockheed Martin)Сухопътните войски на САЩ са сключили с компанията Lockheed Martin контракт на стойност 881 милиона долара за доставка на мобилни радиолокационни станции AN/TPQ-53 Firefinder, съобщава The Post-Standard.

Според изданието, контракта ще се изпълнява три години. През първата година въоръжените сили ще получат 12 артилерийски радари Firefinder на стойност 166 милиона долара. Общо трябва да бъдат доставени 51 РЛС AN/TPQ-53.

Радарите AN/TPQ-53 Firefinder (известни още и като EQ 36) са предназначени за откриване на противникови артилерийски снаряди, включително ракети и мини. РЛС е способна да открива снаряди от всички направления, да определя траекторията на тяхното движение, източника на водене на огъня и мястото за планирано попадение.

Според представители на Lockheed Martin, AN/TPQ-53 Firefinder, разположен на платформа на камион, осигурява повишена мобилност на военнослужещите и възможност за водене на бойни действия в отдалечени райони.

Defence Professionals отбелязва, че AN/TPQ-53 Firefinder съществено превъзхожда по своите характеристики РЛС AN/TPQ-36, намиращи се на въоръжение в САЩ. AN/TPQ-53 притежава по-голям радиус на откриване и по-голяма точност на определяне на координатите на противниковата артилерия.

 
Финландия ще закупи от САЩ авиационни крилати ракети с голям обсег на действие JASSM за изтребителите F-18 "Хорнет"
02.03.2012, 21:57

AGM-158 JASSM Финландия ще закупи от САЩ авиационни крилати ракети с голям обсег на действие AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) за своите изтребители F-18 "Хорнет", съобщават местните СМИ.

Сумата на контракта за покупка на ракетите на компанията "Локхид Мартин" е около 178,5 млн евро, като тя ще бъде изплащана на траншове в продължение на 6 години.

Конгресът и министерството на отбраната на САЩ са одобрили тази сделка през ноември 2011 г.

Закупуването на крилатите ракети предвижда извършване на съответна модификация на бордовото програмно осигуряване на самолетите, изпитания и пускове, както и предоставяне на финландските ВВС техническа документация и обучение на персонала. – Още за JASSM

 
F-22 може да се снабди с нова кислородна система
02.03.2012, 21:40

F-22ВВС на САЩ обмислят да поръчат създаването на изцяло нова кислородна система на изтребителите F-22 Raptor. Tова става на фона на нов кратко спиране на полетите с типа, след като трима пилоти базирани в Аляска са се оплакали от симптоми на хипоксия.

Така от май 2011 г. това е третото спиране на полетите поради незадоволителната работа на кислородната система на F-22. През ноември 2010 г. при катастрофа в Аляска бе загубен F-22 заедно с пилота. Разследването по-късно показа, че той е страдал от кислороден глад (хипоксия) и се е разбил, докато се е опитвал да включи резервната система за подаване на кислород.

Макар, че вече няколко месеца се водят непрекъснати разследвания и проучвания все още не е ясно какви са точно техническите недостатъци в кислородната система на изтребителя.

В момента активно се проучва възможността основната кислородна система на самолета да бъде бъде подсигурена с допълнителна, която да се включва автоматично при отказ на основната. В момента самолета има резервна система, но тя се включва ръчно от пилота. – Още за F-22

/Аеро/

 
Швеция намалява и модернизира флота от Gripen
02.03.2012, 19:34

JAS-39 Gripen Въоръжените сили на Швеция ще намалят бройката на многоцелевите изтребители Gripen, но останалите на въоръжение самолети ще бъдат модернизирани. Това става ясно от изявление на генерал Сверкер Гьорансон, началник щаб на шведските въоръжени сили.

Швеция ще продължи да разчита на Gripen поне до 2040 г. се казва още в изявлението на генерал Гьорансон, но ще има нужда от не повече от 60 до 80 многоцелеви изтребители JAS-39 Gripen. В момента Кралските ВВС на Швеция разполагат с около 100 бойни самолета от този тип.

Оставащите на въоръжение Gripen ще бъдат подложени на модернизация до стандарта E/F, който промени по фюзелажа с цел поставяне на повече гориво и повече оръжия, поставяне на нов радар с фазирана антенна решетка, по-мощен двигател, нова система за самозащита и по-широк спектър от въоръжение. Част от тези подобрения са вече изпитания на технологичния демонстратор Gripen Demo. Мащабната модернизация трябва да започне не по-късно от 2020 г. и да приключи 10 години по-късно.

Точните параметри на съкращенията и модернизациите, които ще претърпи шведския флот от Gripen ще стане ясен не по-късно от май 2012 г.

Новината бе критикувана от шведската опозиция, която заяви, че съкращенията са прекалено големи, а модернизацията на наличните JAS-39C/D ще е толкова мащабна, че практически ще става въпрос за построяването на нови самолети.

/Аеро/

 
Бъдещето на палубната авиация на Русия
02.03.2012, 19:07

Публикуваният от Стокхолмския институт за изследвания на световните проблеми доклад за световната търговия с оръжие потвърждава статута на Русия като един от водещите доставчици на оръжие.

Сред крупните договори от последните месеци е договорът за доставка на 24 палубни изтребителя МиГ-29К/КУБ. При това Русия разширява присъствието си на най-активните пазари - латиноамериканския и азиатско-тихоокеанския.

До скоро, износът на оръжие решаваше само задачата за поддържане на руската отбранителна промишленост, при това често изпълнението на поръчките за износ бе в ущърб на поръчките за Въоръжените сили на Русия. Сега делът на доставките за руските Въоръжени сили расте.

Договорът за доставка на 24 корабни МиГ-29К/КУБ бе първата за последните 20 години поръчка на самолети МиГ от Министерството на отбраната на Русия. 20 МиГ-29К и 4 МиГ-29УБ трябва да бъдат доставени на  ВМФ на Русия в периода 2013-15 година. Те трябва да заменят изтребителите Су-33 в състава на единствения засега корабен авиополк, чийто самолети излитат от самолетоносача „Адмирал Кузнецов”.

Ако всичко е наред, първите полети от палубата на тези самолети ще бъдат изпълнени  не по рано от 2017 година, след като завърши основния ремонт на самолетоносача (той трябва да започне тази година). „Адмирал Кузнецов” трябва да получи нова енергийна установка, системи за ПВО и радиоелектронно въоръжение. Ремонтът и модернизацията ще позволят срокът на службата на кораба да бъде продължен до 30-те години на този век.

Изборът на самолетите „МиГ” смути много анализатори: след като загуби състезанието със самолетите „Су” още в началото на 90-те години, „МиГ” се завръща - модернизираните двигатели, напълно обновената авионика, увеличеният запас от гориво и възможността за допълнително зареждане във въздуха  правят от лекия фронтови изтребител многоцелева машина с впечатляващи бойни възможности.

Разбира се, модернизираният палубен изтребител на Конструкторското Бюро „Сухой”, построен въз основа на Су-35 би бил по-ефективен, но създаването на нов вариант на тежкия изтребител върху платформата Т-10 днес няма смисъл - това ще отнеме няколко години, в течение на които ще завършат изпитанията на Т-50, въз основа на която ще се създават различни машини през следващите 30-50 години.

Според компетентни източници това не е последния договор за покупка на МиГ-29К за ВМФ на Русия. След модернизацията си „Адмирал Кузнецов” ще може да носи и обслужва над 40 машини от подобен тип. Но, самият факт за покупката на самолети „МиГ”, заедно с основния ремонт на „Адмирал Кузнецов” говори за по-сериозните перспективи на палубната авиация.

Това, че флотът е готов да изразходва няколко десетки милиарда рубли за модернизацията на самолетоносача и за покупката на нови изтребители говори за това, че тази система за въоръжение се разглежда като перспективна и строителството на самолетоносачи за ВМФ на Русия влиза в стратегическите намерения на военното ведомство.

Щом палубната авиация е перспективна за ВМФ, сега точно е времето оттам да се замислят, какво ще смени самолетите „МиГ” - особено на бъдещия самолетоносач. И тук практически няма други варианти, освен вече спомената доработка на Т-50: тежкият изтребител от ново поколение силно ще надмине и МиГ-29, и Су-27 по ефективност.

Ако този вариант стане реалност, то още сега може да се каже, че за тежкия изстребител ще е нужен и тежък самолетоносач с водоизместимост не по-малко от 70000 тона. 

/ruvr.ru/

 
Още за "Су-34"
02.03.2012, 16:48

Су-34Относно обявата за 92 фронтови бомбардировача "Су-34" източник от завода производител внася някои допълнителни подробности. Първият договор за самолетите е сключен през 2005 година. За период от три години (2006-2008), трябва да бъдат предадени 24 самолета или по 8 машини годишно. Вторият договор е за 32 самолета в рамките на пет години (2009-20013) е сключен през 2008 година. От 2010 до 2013 г. ВВС на Русия трябва да получават по 8 машини годишно. Последният договор трябваше да бъде обявен по-късно, но щеше да пропусне едно състезание......

Той обхваща период от 7 години и по него от 2015 година трябва да се получават по 16 "Су-34" годишно. Това прави 80 самолета до 2020 година и още 12 през нея. Така към 1 януари 2020 година МО на Русия трябва да има около 136 самолета. Това са около 5 ескадрили плюс една в учебно звено.

През 2014 година няма да бъдат предавани нови самолети, но ще бъде разработвана новата модификация на машината условно ще я наречем "Су-34М" и ще бъдат довършени работите по всичките 56 машини "Су-34", които трябва да са налични тогава във ВВС на Русия. Тази информация е потвърдена официално от много ръководители, включително и от командващият ВВС на Русия генерал Зелин, който не веднъж е заявявал, че към 1 януари 2015 година  ще има около 50 "Су-34".

Все още няма формално приемане на фронтовият бомбардировач на въоръжение във ВВС. До момента според "Сухой" официално са предадени и приети от МО на Русия 10 самолета "Су-34", като приемащите имат доста забележки по машините. Още няколко се изпитват в Липецк и Ахтубинск. Според различни източници тази година ще бъдат предадени 10-14 машини, следващата между 16 и 20 и за 2014 година остават между 12 и 20 машини. – Още за Су-34

/aeronews.alle.bg/

 
Модернизацията на Ту-160
02.03.2012, 16:25

Ту-160Нов тренажор за стратегически бомбардировач Ту-160М ще получи авиобазата в Енгелс до края на тази година. До сега в продължение на няколко години се подготвя модернизацията на "Белия лебед", както руснаците наричат галено самолета.

Програмата стартира на няколко етапа. На 29 април 2008 година във ВВС на Русия постъпи достроеният Ту-160 (борд №08, получил име "Виталий Копилов", чието строителство започна през 90-те години на миналия век). На него за първи път бяха изпробвани някои от новите решения за модернизацията. На 10 април 2009 година беше предаден следващият частично модернизиран "Алексей Плохов". На 30 август 2010 година ВВС получиха поредният частично модернизиран  борд 04 "Иван Ярыгин". Тази година на страницата на МО на Русия на 7 февруари 2012 година беше официално съобщено, че е готов модернизираният през 2011 година четвърти стратегически бомбардировач.

Коментар:

Според запознати вече са вложени повече от 80% от планираните за подмяна системи. Очакват се само новите двигатели. Новата спецификация е получила официално името Ту-160М. До нея ще бъдат доработени всички самолети, включително и трите частично модернизирани. Ще бъдат изработени и няколко нови тренажора за новата модификация. Очаква се скоро да започнат държавните изпитания. – Още за Ту-160

/aeronews.alle.bg/

 
Четирима войници на НАТО са ранени при самоубийствен атентат в Афганистан
02.03.2012, 16:12

Четирима войници на НАТО са били ранени в петък при самоубийствен атентат с мотоциклет-бомба в южната част на Афганистан, предаде АФП.

Международните сили в Афганистан потвърдиха атаката и обявиха, че при инцидента няма загинали. Общо седем души са пострадали при атентата. Освен четирима войници на НАТО сред ранените са техният преводач, един полицай и цивилен гражданин.

Атентаторът е насочил мотоциклета си към конвой на силите на НАТО в областта Данд, провинция Кандахар.

Няма информация за националността на пострадалите чуждестранни войници. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Барак Обама предупреди за рисковете от военна операция срещу Иран
02.03.2012, 16:06

Барак Обама Президентът на САЩ Барак Обама днес предупреди срещу всяко действие, което може да позволи на Иран да се представя като жертва, съобщава АФП.

В интервю три дни преди посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон, Обама предупреди за риска, който носи евентуална операция срещу Техеран

„В момент, в който Техеран не се радва на особена симпатия и единственият му съюзник (Сирия) е в хаос, искаме ли да операция, която да позволи на Иран да се представя като жертва?”, посочи Обама, като добави, че Израел е наясно, че САЩ не блъфират, като се противопоставят на ядрените амбиции на Иран.

/ИА „Фокус”/

 
Участие на ВВС с два "Кугър"-а в първото за годината международно учение
02.03.2012, 14:22

Военновъздушните сили ще вземат участие в Съвместна ротационна подготовка, която ще се проведе от 4 до 24 март 2012 година в Тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия.

Два вертолета „Кугар” и четири екипажа от 24-та вертолетна авиационна база – Крумово, съвместно със сили на Сухопътните войски на САЩ и още 7 държави, ще изпълняват задачи по превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушен десант и евакуация на ранени от бойното поле (CASAVAC).

Това е първото участие на вертолетната авиация от 10 години в международно учение зад граница.

Участието на екипажите от Военновъздушните сили в съвместната подготовка е част от изпълнението на споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

То дава възможност за потвърждаване на способностите и уточняване на взаимодействието при провеждането на международна операция.

/airforce.mod.bg/

 
Запасните и резервистите в Созопол се надяват да имат свой клуб
02.03.2012, 13:30

В Созопол е сформиран клуб „Млад скаут”. Ръководител е майор от резерва Красимир Дердов. Членове на клуба са деца от общината. През зимните месеци ползват ВМК за място за обучение, а през пролетта и лятото им се организират излети и обучението става сред природата.

Това е една от новините от годишното събрание на Общинския съвет на СОСЗР. От доклада на председателя майор от резерва Станимир Андонов става ясно, че в организацията членуват 203 запасни и резервисти. В дружеството в Созопол са 89, в клуб „Българка” – 85, в дружеството в Черноморец -10 и в дружеството в с. Атия – 19.

Основен въпрос за съществуването на Общинската организация си остава придобиването на собствен клуб. Засега, посочва председателят, ползваме помещение, в което се настанихме със съгласието на управителя на ВМК - Созопол. То обаче е малко. По този повод Изпълнителното бюро е провело срещи с кмета на Община Созопол и води активна кореспонденция с областния управител, с Министерството на отбраната, с министър - председателя, дори и с президента. Но отговорът се свежда до това – ползвайте  помещението, ВМК работи. В момента помещението се ползва съвместно с клуб ”Българка”.

Ръководството на организацията поддържа добри взаимоотношения с местната власт. На двете срещи през миналата година с кмета Панайот Рейзи са поставени въпросите по поддържането на паметниците на загинали във войните или при изпълнение на служебния си дълг. Получено е уверение, че проблемите ще се решат. Красноречив факт е отпуснатата от Общинския съвет субсидия от 1000 лв. Съдействие е обещано и от областния управител Константин Гребенаров, който е запознат с цялата кореспонденция въ връзка с придобиването на собствен клуб. Тези въпроси са разисквани и с народния представител Галина Милева.

/Otbrana.alle.bg/

 
Военнослужещите ни в Афганистан работят за репутацията на България
02.03.2012, 13:07

Росен Плевнелиев Българската армия има своята програма до 2020 г., начертахме на Съвета по отбрана приоритетите през тази година, но аз исках да отида на фронта, където се води истинската битка и българите, като част от семейството на над 50 държави, се борят за демокрация и защитават правото на свобода и сигурност на 40-милионен Афганистан, каза президентът Росен Плевнелиев на днешната си лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Държавният глава се завърна вчера от Афганистан.

Думите, които чух от лидерите и министрите на Афганистан и членовете на парламента, продължи той, за мен бяха изключително мотивиращи. Аз, подчерта върховният главнокомандващ, съм пълен с думи на благодарност за това, че младите хора на България, които са част от Международните сили в Кандахар и Кабул, постигат изключителни резултати и работят за репутацията и авторитета на България. Мога да ви кажа, обърна се той към студентите, че България се радва на изключително признание, защото на България се вярва, защото армията ни е добре оборудвана, мотивирана и е признат партньор в целия свят.

В Афганистан възможно най-високите технологии, като новите безпилотни самолети, се управляват от българи, посочи Росен Плевнелиев. Кандахарската база, отбеляза той, която е опасана от най-невероятните датчици, които сканират всяко движение в радиус от километри, е спасявана понякога благодарение на усилията на български разузнавачи. Президентът е получил информация, че нашите разузнавачи са давали по-адекватна информация от най-добрите датчици.

Мартенички и комплект български филми е занесъл президентът Росен Плевнелиев на войниците ни в Афганистан. На студентите той  показа документ, наречен прокламация, с който 3 март се обявява за празник и във военната база в Кандахар от нейния командир. Там се посочва, че над 30 хиляди войници разчитат на Българската армия за своята сигурност. Отбелязва се, че нашите миротворци демонстрират смелост, включително и когато КПП е бил атакуван от кола-бомба. Подчертава се, че военнослужещите ни са носители на най-високото ниво на професионализъм и представят по най-добрия начин своята нация.

/Otbrana.com/

 
Индия остава без МиГ-21 през 2017 година, България - през 2013
02.03.2012, 13:02

МиГ-21 на индийските ВВСПрез 2014 г. ВВС на Индия започват масово извеждане на изтребителите МиГ-21, като процесът ще приключи в края на 2017 г.

В момента модификациите на бойния ветеран са около 40% от всички бойни самолети, които използват индийските ВВС. Според министъра на отбраната А. Антъни те ще бъдат заменени със самолетите придобити по конкурсите MMRCA, в който победи френският Rafale и FGFA (индийски вариант на Т-50 "Сухой").

Последни на въоръжение до 2017 г. ще останат 125 модернизирани МиГ-21 "Бизон".

В последните години зачестиха катастрофите с морално и физически остарелите самолети. През 2011 г. от загубените 7 изтребителя, 6 са модификации на МиГ-21.

Общо в индийските ВВС в годините са приети на въоръжение 946 самолета от различни модификации на МиГ-21, като за 45 години експлоатация са изгубени или аварирали 476.

Припомняме, че в България бе удължен срока на използване на самолетите МиГ-21, които се смяташе, че ще летят до средата на тази година. Това се разбра от обявление за обществена поръчка, публикувано в Държавен вестник на 15 февруари от военното министерство.

Поръчката е за оценка на техническото състояние и издаване на заключение за удължаване на ресурса на 4 самолета МиГ-21. Срокът за получаване на оферти е до 29 март.

Удължаването на срока, в който България ще използва старите руски изтребители е заради забавянето на проекта за придобиване на нов многоцелеви боен самолет. Процедурата няма да започне и през тази година, очаква се да бъде отворена догодина с изглед за доставка към 2015 г.

Затова и Су-25 се налага да остане на въоръжение в авиобаза Безмер до 2013 г. Това е и причината военновъздушните сили да започнат предварително проучване за удължаване експлоатацията на МиГ-21 с поне още една година. До момента се смяташе, че типът ще остане на въоръжение до първата половина на 2012 г.

И докато в Индия е сигурно получаването на модерни изтребители, като индийския вариант на суперизтребителя T-50 или френският хит Rafale, то в България не е сигурно, че до 2016 година ще приемем какъвто и да е изтребител. Нито нов, нито втора употреба. – Още за МиГ-21

/Pan.bg/

 
Доставят Ка-52 за Южния военен окръг на Русия до края на годината
02.03.2012, 12:37

Ка-52 (Фото Александър Качкаев)До края на 2012 година Южния военен окръг на ВС на РФ ще получи партида бойни вертолети Ка-52 „Алигатор”. Това съобщи вчера сайта на руското военно ведомство. Не се уточнява точното количество на машините.

На 1 март екипажи от ЮВО от ВС на Русия са започнали подготовка в Центъра за бойно използване в Торжок. Там през 2012 г. ще бъдат доставени също така и Ми-26Т, Ми-35М, модернизирани Ми-8АМТШ. Общо през 2012 г. МО ще получи 90 нови и модернизирани вертолета

През 2011 г. в базата на ВВС и ПВО в Краснодарския край бяха доставени над 10 ударни вертолета Ми-28Н и модернизирани Ми-8АМШТ, оборудвани със системи ГЛОНАСС и GPS. – Още за Ка-52

 

 

Международно изложение за отбрана и безопасност „Дифенс енд секюрити-2012”, Бангкок, Тайланд, 5-8 март 2012 година

 
ВВС и Северният флот на Русия ще участват в учението "ПОМОР - 2012"
02.03.2012, 12:00

В съвместното руско-норвежко учение "Помор - 2012", което ще се проведе през май ще вземат участие и кораби от състава на Северния флот. Предвижда се да участва БПК "Адмирал Чабаненко", спасителен кораб, както и морската авиация: Су -33, Ил-38 и хеликоптери Ка-27.

На конференцията за планиране на учението, която се проведе в края на февруари в норвежкия град Бодо, руската делегация представи своя план за изготвяне на различни морски епизоди като антитерористични учения, съвместно търсене и спасителни операции.

Окончателният план за международното морско учение ще бъде договорено на следващата конференция през април в руския град Североморск.

Припомняме, че Русия и Норвегия за четвърти път ще организират съвместното учения "Помор 2012", чиято основна цел е да се развие оперативната съвместимост между норвежките и руските военноморски и военновъздушни сили в района на Арктика.

/Pan.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов даде висока оценка на военнослужещите, участващи в операция „Алтеа”
02.03.2012, 10:18

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов инспектира вчера, 1 март, българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.

При срещата си с военнослужещите генерал Симеонов даде висока оценка на личния състав за професионалното изпълнение на поставените им задачи съгласно стандартните оперативни процедури на мисията. „Гордея се с вас, че макар и далеч от родината изпълнявате достойно служебните си задължения”, каза генерал Симеонов. Той връчи на контингента икона на „Свети Георги” с пожелание да защитава военнослужещите, за да изпълнят задачите си и да се завърнат живи и здрави в Родината. Военнослужещите ни бяха поздравени и с предстоящия национален празник – 3 март.

По време на визитата си генерал Симеонов се срещна с командващия EUFOR генерал-майор Робърт Бригер. “За мен е чест да ви поздравя, да благодаря за добрата работа на вашите военнослужещи", каза той и подчерта пред българската делегация, че командването на операцията високо оценява професионализма и добрата дисциплина на българските военнослужещи. Генерал Симеонов и генерал-майор Бригер споделиха общата си позиция за значимостта на операция „Алтея” като проява на европейската политика за сигурност и отбрана.

Генерал Симеонов подчерта, че настоящето ни участие в операцията ще продължи до началото на септември 2012 г., когато ще бъдат постигнати пълните оперативни способности в съответствие с новия оперативен план на „Алтеа”. По отношение на ангажиментите на страната ни към операция „Алтеа” след началото на септември, вече е изготвена детайлна военна оценка, под каква форма ще продължи нашето участие.

В отговор на журналистически въпроси генерал Симеонов уточни, че усилията ни ще са насочени към осигуряването на някои критично важни способности. Той каза, че се обсъждат вариантите за промяна на нашето участие след септември 2012 г. и обясни, че идеите са националните контингенти да имат т.нар. регионален резерв в съответната участваща страна, който, в случай на необходимост, по искане на командването на операцията да бъде активиран на място.

По-късно през деня, генерал Симеонов се срещна и с началника на Обединения щаб на армията на Босна и Херцеговина генерал-полковник Миладин Милойчич. Двамата обсъдиха обстановката в Босна и Херцеговина и задачите, които изпълняват нашите военнослужещи. Генерал-полковник Милойчич запозна генерал Симеонов със структурата и задачите на Въоръжените им сили и мисиите, в които участват зад граница и подчерта необходимостта от допълнително обучение на формированията, което да е адекватно на изпълняваните задачи в многонационална среда. Генерал Симеонов каза, че системата на военно образование в България има традиции и възможности да подпомагне обучението на военнослужещите от армията на Босна и Херцеговина.

По време на инспекцията генерал Симеонов се срещна и с временно управляващия посолството на Република България в Босна и Херцеговина Николай Колев. В състава на делегацията бяха и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите капитан І ранг Димитър Йорданов.

/МО/

 

 
Офицер над срока
01.03.2012, 22:42

В Министерството на отбраната на Русия е подготвен законопроект, предвиждащ увеличаване на пределната възраст на военната служба.

Ако тази инициатива бъде одобрена, целият военно-кадрови състав ще получи 5 години увеличение на службата си. При това става въпрос не само за армейския и морския състав, но и за военните представители в другите силови ведомства. За вдигане на възрастовия им лимит е необходимо да се направят поправки във федералния закон за военната служба.

Според действащите днес правила, приключването на служебната биография е строго свързано с воинското звание. В най-приоритетно положение се намира висшият офицерски състав. Например на маршалите, генералите и адмиралите законът разрешава да служат до 60 години. Генерал-лейтенантите и вицеадмиралите, генерал-майорите и контраадмиралите са ограничени с 55-годишна възраст. С пет години по-малко е максималната възраст за служба при полковниците и капитаните първи ранг. Всички останали военнослужещи, в това число войници и сержанти, трябва да се сбогуват с пагоните, щом навършат 45-годишна възраст.

Вярно е, че същият закон предвижда удължаване на службата след достигането на максималната за военните възраст. Това обаче е достатъчно сложна процедура. Например разрешение за оставане в строя на генерал или адмирал по предложение на министъра на отбраната може да даде само върховният главнокомандващ. Неотдавна такова решение президентът на страната взе за началника на Главния щаб на Военноморския флот Александър Татаринов - разрешиха на адмирала да носи военната униформа до 65-годишна възраст.

От базовия принцип - служиш според званието - военните не се отказват. Пределната възраст за оставане в строя обаче им се струва неоправдано ограничена. Цивилните им колеги мъже могат да излизат в пенсия, като правило, не преди навършването на шестдесет.

Логика в тези разсъждения без съмнение има. Да се уволнява 55-годишен командир на дивизия само защото той уж бил на много години, най-малкото е неразумно. Още по-неразумно изглежда свалянето на пагоните на 50-годишен доктор на науките, професор във военна академия.

Армията на Русия не е малка - над един милион души, и всяка година се събират доста военни кандидати, които да си отидат. Ако за оставане в строя всеки тръгне да търси президента, държавният глава ще трябва да подписва военно-кадрови укази едва ли не всеки ден.

Друг въпрос е, когато същият командир на дивизия сваля пагоните на шестдесет. На такива години да се поти по полигоните и ученията е трудно и за най-здравия мъж. А мнозина от войсковите полковници и корабните офицери, които рядко се заседяват по кабинетите, вероятно с облекчение ще се пенсионират на 55 години. Когато зад гърба си имаш дълга и тежка служба, е време да се помисли за почивка.

Между другото трябва да споменем, че новата възрастова практика няма да отмени правото на офицерите да се пенсионират след 20-годишна служба. Докато удължаването й, смятат в Министерството на отбраната, трябва задължително да се съпровожда с атестационна препоръка.

На никого няма да добавят пет години, както се казва, под дулото на автомата. Служиш добросъвестно, имаш добри професионални навици и перспектива за израстване в кариерата, запазил си се в добро здраве, значи можеш да останеш още известно време в строя. Не отговаряш на тези изисквания - сваляй пагоните.

Новият законопроект вече премина съгласуване в силовите ведомства. Сега икономическата му обосновка се проучва във финансовото ведомство. Напълно е възможно документът да отиде за обсъждане в Думата още тази пролет.

/Дума/

 
На фокус
ПАК ФА - Т-50-2

Вторият прототип на изтребителя от пето поколение ПАК ФА - Т-50-2 (бордови  номер "052"), възобнови изпитателните полети в Жуковски. Машината продължава да носи вертикалното оперение от първият прототип Т-50-1. (Жуковски, 28.02.2012 (с) Юрий Степанов/russianplanes.net)

 
Обявиха приема за Долна Митрополия за 2012 г.
01.03.2012, 20:07

Десет човека по специалност „летец-пилот” и 12 души по различни инженерни специалности ще бъде тазгодишния прием във факултет „Авиационен”, Долна Митрополия към Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов от 28 февруари 2012 г.

Новото тази година е, че част от бройките са за нуждите на Министерството на вътрешните работи и по-точно Специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) към Гранична полиция. Две от заявените десет бройки по специалност „летец-пилот” са за МВР.

По специалност „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” са заявени четири бройки, от които две за ВВС и две за МВР, по специалност

„Летателни апарати и авиационни двигатели” бройките също са четири и също са поделени между МВР и ВВС. По специалност „Летищно осигуряване” са заявени също четири бройки, но всички те са за ВВС.

Краен срок за подаване на документи за кандидатстване във военните окръжия по местоживеене е 4 юли 2012 г., а във НВУ – 10 юли. Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са до 23 години, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да са физически и психически здрави. За кандидати по специалност „латец-пилот” максималния ръст е 185 см и тегло до 80 кг.

Изпитите се състоят от изпит по математика, проверка за физическа и психическа пригодност, медицинско освидетелстване и тест по английски, френски или немски език.

/Аеро/

 
Ми-17 стреля по земни цели
01.03.2012, 20:05

Екипажи от 24-та вертолетна авиобаза започват отново да провеждат стрелби с неуправляеми ракети (НУРС) по земни цели от вертолет Ми-17. Това съобщава официалният сайт на ВВС.

За последен път такива полети са провеждани през 1996 г. Подготовката, която се осъществява на Авиационния полигон на Военновъздушните сили “Елена”, се възстановява с цел разширяване обхвата на изпълняваните задачи и изпитания на нови управляеми ракети.

Полетите са осъществявани с шест 32-зарядни блока УБ-32 за 57-mm НУРС от типа С-5.

/Аеро/

 
Руската армия ще закупи 92 бомбардировачи Су-34
01.03.2012, 19:58

Su-34Руската армия ще закупи 92 фронтови бомбардировачи от поколение 4+ Су-34, съобщи министерството на отбраната на Русия. Това е един от най-големите контракти за доставка на бойна авиационна техника на държавната програма за оръжия до 2020 година.

С тази поръчка руското военно ведомство трябва да получи общо 124 самолета Су-34. Първите 32 такива самолета бяха закупени от МО на РФ през 2008 година.

В момента ВВС на Русия имат на въоръжение 12 самолета Су-34. Очаква се през тази година руските ВВС да получат десет Су-34, като всички машини ще бъдат предадени на Западния военен окръг.

Двуместният свръхзвуков бомбардировач Су-34 е способен независимо от времето на денонощието и метеорологичните условия да унищожава наземни, морски и въздушни цели. Далечината на полета е около 4000 км, а максималната скорост му скорост достига до 1900 км/час. – Още за Су-34

 
Започна съвместната подготовка на военни формирования от въоръжените ни сили в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия
01.03.2012, 19:45

AS-532 AL „Кугър” Военни формирования от Въоръжените сили на Република България участват в съвместна ротационна подготовка, която се провежда в периода 1 - 24 март в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия. В нея участват формирования от още седем държави - Албания, Йордания, Румъния, САЩ, Словения, Сърбия и Чехия.

Българските военни формирования са с общ личен състав 418 военнослужещи и включват щаб на механизиран батальон, три механизирани роти, формирование от Силите за специални операции, два транспортни вертолета AS-532 AL „Кугър” с четири екипажа и инженерно-технически състав и един взвод „Военна полиция”.

По време на съвместната ротационна подготовка в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс ще се изпълняват задачи, характерни за участие в мисии: бойни стрелби; усвояване на тактиките, техниките и процедурите за установяване на сигурността в определен район; специализирана подготовка; противодействие на импровизирани взривни устройства; разузнаване на пътища и маршрути; осигуряване на зони; изграждане и обслужване на временни КПП; ескортиране на машини и товари и осигуряване на защитата на ВИП лица; стоварване на тактически въздушен десант; евакуация на ранени и др.

В края на Съвместната подготовка българските военни формирования ще участват в съвместно тактическо учение с подразделения от 173-та въздушнодесантна бригада на САЩ.

Подготовката ще допринесе за усъвършенстване на уменията на личния състав и подразделенията от декларираните формирования за работа в международна среда, обмяна на опит по изпълнение на задачи, техники и процедури за подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса и изграждане на подходящи отбранителни способности за противодействие на съвременните предизвикателства, рискове и заплахи.

Подготовката се провежда в изпълнение на „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2012 г.” и постигнатите договорености със Силите на САЩ в Европа във връзка с прилагането на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната.

/МО/

 
САЩ вече имат планове в случай на война с Иран
01.03.2012, 17:25

генерал Нортън Шварц Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Нортън Шварц заявил, че Пентагонът подготвил варианти на военни действия в случай на конфликт между Израел и Иран, съобщава агенция „Блумбърг”.

По данни на агенцията, която цитира чиновници на Пентагона, някои приготовления включват осигуряване на зареждане за самолети на ВВС на Израел и атака срещу военните бази на Корпуса на стражите на ислямската революция на Иран и на министерството за разузнаване и сигурност. Длъжностни лица заявили това с условие на анонимност, тъй като плановете имат конфиденциален характер.

В същото време вестник „Вашингтон Пост” съобщи в сряда, че американските военни все повече са убедени, че бомбите на ВВС на САЩ Bunker buster са в състояние да извадят от строя завода за обогатяване на уран  във Фордо, разположен дълбоко под земята.

 
Индия изпитва ракета с подводен старт
01.03.2012, 14:51

Балистическа ракета Prithvi-II (Фото от сайта domain-b.com)Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия завършва подготовката за планираната за този месец първа серия от изпитания на балистичната ракета К-15 за атомни подводници, съобщава The New Indian Express.

Първото изстрелване ще се състои на 4 март от подводна платформа край бреговете на щата Андхра – Прадеш. Изпитанията ще продължат от 16 до 19 март, съобщава представител на министерството на отбраната на Индия.

Според него, изстрелванията ще бъдат извършени от подводна платформа във връзка с това, че ракетната подводница „Арихант” за която е разработена К-15, сега се подготвя за изпитания.

Ракетата К-15 има далечина на полета 700 км. и е морска версия на балистичната ракета „Притхви”, която е на въоръжение в индийските сухопътни войски. – Още индийски ракети

 
Загубата на РЛС в Азербайджан няма да отслаби руската отбрана
01.03.2012, 14:43

РЛС в Габала Новата радиолокационна станция (РЛС) в Армавир (Северен Кавказ) ще може да компенсира възможната загуба на станцията в Габала, ако Русия не успее да се договори с Азербайджан за новите условия на наема. Това заяви бившият командващ на системата за предупреждение за ракетно нападение генерал-лейтенант Николай Родионов.

Така той коментира информацията на вестник „Коммерсантъ” за това, че Азербайджан иска да увеличи стойността на наема на РЛС в Габала от 7 милиона до 300 милиона долара на година.

 
Американците удвоиха далечината полета на противотанковите ракети TOW
01.03.2012, 14:37

ПТРК TOW Компанията Raytheon е провела изпитания на нови двигатели за противотанковите ракети TOW. Според сайта на Raytheon, новия двигател на ATK двукратно увеличава далечината на полета на ракетата и съществено увеличава нейната скорост.

Представители на Raytheon заявяват, че увеличения радиус на действие (с новия двигател TOW може да преодолее над седем километра) и скорост на противотанковата ракета съществено повишават безопасността на стрелеца. Сега целта може да бъде поразен от по-голямо разстояние и в по-кратки срокове.

Компанията ATK е използвала в новия ракетен двигател подобрена система за защита, намалявайки същевременно риска от детонация на TOW от въздействието на куршуми, осколки, огън и други външни фактори.

Сухопътните войски на САЩ използват противотанковите ракети TOW от времето на войната във Виетнам. Такива ракети се намират на въоръжение в над 40 държави. Ракетните комплекси могат да бъдат базирани както на земята, така и на автомобили и вертолети.

През април 2011 година се съобщаваше за плановете на САЩ да заменят редица ракети клас „въздух-повърхност”, включително BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire и AGM-65 Maverick с новите ракети JAGM (Joint Air-to-Ground Missile). За покупката на 33 хиляди нови ракети СВ, ВМС и МП на САЩ ще трябва да изхарчат пет милиарда долара. – Още ПТРК TOW

 
Командирът на СВ генерал-майор Стефан Василев се срещна със сухопътното аташе на САЩ в България
01.03.2012, 13:16

генерал-майор Стефан Василев и подполковник Брус Карсуел. На 29 февруари 2012 г. командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев се срещна със сухопътното аташе на САЩ в България подполковник Брус Карсуел.  Срещата беше  по молба на подполковник Брус Карсуел и на нея  той се запозна с участието на Сухопътните войски на Българската армия в операцията по оказване на помощ на населението при ликвидиране на последствията от наводненията в област Хасково. Подполковник Брус Карсуел оцени много високо бързите действия на военните формирования по време на наводнението и оказаната навременна помощ на хората в бедстващите райони.

По време на срещата генерал-майор Стефан Василев  и подполковник Брус Карсуел обсъдиха възможностите за предоставяне на техническа помощ от Сухопътните войски на САЩ в Европа при бъдещи природни бедствия.

Генерал-майор Стефан Василев  благодари на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа  в лицето на подполковник Брус Карсуел за съпричастността, която проявява към  трудностите, които срещна  българското население при  природното бедствие. Той сподели, че за пореден път   САЩ са се проявили като истински приятел на нашата страна.

/landforce.mod.bg/

 
Афганистански военнослужещ и учител са убили двама войници на НАТО
01.03.2012, 11:50

Двама войници от НАТО са убити от афганистански военнослужещ и цивилен афганистанец във военна база в южната част на Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на изявление от международните сили.

Цивилният, който е бил учител в базата, е грабнал оръжието на войник и е открил стрелба срещу военен пост в провинция Кандахар, заяви управителят на областта Зхари.

„Двама души, единият вероятно войник от афганистанската национална армия, а другият в цивилни дрехи, са открили хаотична стрелба срещу Международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ) и войници от афганистанските национални сили за сигурност, убивайки двама души от ИСАФ”, заявиха от международните сили в свое изявление.

Според управителя на областта Зхари убитите са американски граждани. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Полети с бойно използване с МиГ-29 в руската база в Армения
01.03.2012, 11:03

подполковник Сергей Осякин Под ръководството на заместник-командира на пилотажната група «Стрижи» подполковник Сергей Осякин (на снимката) в руската военновъздушна база в Армения са проведени инструкторско-методически занятия с провеждане на полети с бомбопускане.

В продължение на една седмица, независимо от лошите метеоусловия в суровия планински район, летците на МиГ-29 са изпълнили по 4 полета с бойно използване с отработване на задачи по поразяване на неподвижни и подвижни земни цели. Действията на летците се оценяват с помощта на специална апаратура в изтребителя, позволяваща с максимална точност да се определят какви са попаденията в целта.

Всички летци от авиобазата са изпълнили по време на занятията бомбопускане и стрелба с НУРС по земни цели с използване на прости и сложни маньоври.

От началото на годината средният нальот на всеки летец в сравнение с аналогичния период на миналата година е нараснал с повече от 20%. До сега в базата са изпълнени над 150 учебни полета.

/Pan.bg/

 
Първа присъда за сводник с пагони
01.03.2012, 09:27

Военният съд в Сливен постанови година и половина условно за вече бившия танкист Атанас Атанасовот село Желю войвода .

„Присъдата е резултат от споразумение, постигнато между защитата на подсъдимия и обвинението, което бе одобрено от съда”, заяви пред Sliveninfo полковник Христо Тинев, заместник окръжен военен прокурор и говорител на военното обвинение. „Присъдата е по чл. 159а, ал. 1 от НК. „за набиране на жени с цел да бъдат използвани като проститутки в Германия", заяви полк. Христо Тинев.

Преди две години Атанасов отишъл на екскурзия в Германия и много му харесало. Впоследствие си купил кола пак от там. И този път му харесало. Тогава танкистът предложил на местни момичета да заработват за него. Една от двете жени обаче влязла в конфликт с военния. Тина дори пуснала жалба срещу него в сливенската полиция.

Разработката срещу Атанасов е дело на Военна полиция-Сливен, където е извършено цялото разследване по случая.

Командването на Центъра за подготовка на танкисти в Сливен запази гробно мълчание. Всъщност именно бивш командир на въпросното поделение преди 6 г. предизвика първия сексскандал в историята на Българската армия. Днес пък от някогашната гордост на армията ни се пръкна първият сводник с пагони.

 
Израел е помогнал на Русия във войната с Грузия
01.03.2012, 09:15

В едно от секретните писма на служителите на центъра за изследвания STRATFOR, публикувани на сайта Wikileaks, има сведения за сделка за обмен на военна информация между Русия и Израел.

Информацията, според публикуваното писмо, се отнася до иранските ракетни системи руско производство и грузинските безпилотни самолети, направени в Израел. Русия и Израел са си разменили някои секретни кодове за тези системи, като по този начин са предоставили един на друг информация за въоръженията на потенциалния противник.

В писмото не се споменава откъде идва тази информация.

 
Откриването на Военната академия и нейният първи випуск
01.03.2012, 09:05

Първият випуск на Военната академияДнес се навършват 100 години от приемането на Закона за Военната академия от 15-то Народно събрание. Събитието ще бъде отбелязано с валидиране на илюстрована пощенска карта, в което ще участва и заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова.

Също днес заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов ще изнесе публична лекция на тема: „Предизвикателства пред военнообразователната система на Република България в контекста на интелигентната отбрана”.

По този повод предоставяме на вашето внимание статията на полковник доцент д-р Станчо Станчев, началник на научна секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” в ИПИО на Военна академия „Георги С. Раковски”. Статията е публикувана във февруарския брой на списание „Военен глас”....... Прочети още

 
Започна строителството на фрегатата "Адмирал Макаров"
01.03.2012, 09:00

фрегата проект 11356 В корабостроителницата "Буревестник" на ОАО "Прибалтийски корабостроителен завод "Янтарь" в Калининград на 29 февруари 2012 година се състоя официалната церемония по залагането за ВМС на Русия на третата фрегата проект 11356, получила името "Адмирал Макаров" (заводски номер 01359).

Първоначално се предлагаше третата фрегата от тази серия да носи името "Адмирал Колчак", но по-късно то бе променено на "Адмирал Макаров".

С фрегата "Адмирал Макаров" завършва първата серия от три кораба от проект 11356 (в редица документи известен и като проект 11356Р или 11357), разработка на ОАО "Северное ПКБ", които „Янтарь" строи по поръчка на МО на РФ от 2010 година. Главния кораб от тази серия, фрегатата "Адмирал Григорович" (заводски номер 01357), беше заложен в завода "Янтарь"  на 18 декември 2010 година, който по план трябва да бъде спуснат на вода през втората половина на 2012 година. Строителството на вторият кораб, "Адмирал Ессен" (заводски номер 01358), започна на 8 юли 2011 година. Предполага се, че тези кораби ще бъдат предадени на ВМФ на Русия през 2014 и 2015 година съответно.

На 13 септември военното ведомство на Русия подписа друг контракт на стойност 50 млрд. рубли за строителство в завод "Янтарь" на втора серия от три фрегати проект 11356, които трябва да бъдат сдадени на военните в периода 2015-2016 година. Според наличната информация, главния кораб от втората серия ще бъде заложен в края на 2012 година с името "Адмирал Корнилов".

Всичките шест кораба са предназначени за Черноморския флот на Русия. – Още за проект 11356

 
Барак Обама е уверен, че САЩ ще следва плана за изтегляне от Афганистан
01.03.2012, 08:07

Барак Обама Американският президент Барак Обама е уверен, че САЩ ще следва плана за изтегляне от Афганистан въпреки скорошното ескалиране на насилието.

„Чувствам се уверен в това, че ние можем да следваме начертания план, който предвижда до края на 2014 г. нашите военнослужещи да излязат от страната и няма да имат военна роля, а Афганистан ще има капацитета, също както и Ирак, да обезпечи сигурността в собствената си държава”, заяви Обама пред Ей Би Си Нюз.

/ИА „Фокус”/

 
Казахстан купува C-295
01.03.2012, 07:54

С-295ВВС на Казахстан купува осем военно-транспортни самолета C-295. Според ИТАР-ТАСС Казахстан вече е подписал договор с Airbus Military на предполагаема стойност от около $320 млн.

Първите два C-295 ще бъдат получени през 2013 г., а останалите шест самолета ще се доставят до края на 2018 г. Новите самолети, сериозно ще усилят военно-транспортните способности на ВВС на страната, които в момента разполагат само с няколко Ан-26. Това е и един от най-крупните пробиви на западна военна авиационна техника в страна от бившия СССР.

C-295 е турбовитлов военно-транспортен самолет, създаден на базата на по-късия CN-235, който се експлоатира във въоръжените сили на 14 страни. – Още за C-295

/Аеро/

 
Чешки летци на Gripen за първи път извършват презареждане с гориво във въздуха
01.03.2012, 07:48

JAS 39 Gripen На 28 февруари 2012 за първи път в историята на ВВС на Чехия е извършено презареждане на изтребител с гориво във въздуха. Двамата летци от 21 тактическа авиационна база, майор Jaroslav Часлав Томан и капитан Петер Древечки, преминават теоретична подготовка в шведската база Ronneby, а този понеделник извършват практическо презареждане с гориво във въздуха от шведски самолет цистерна С-130. Чешките пилоти са летели последователно в двуместната модификация на JAS 39 Gripen с шведски инструктор на борда. Всеки от чешките летци е изпълнил седем свързвания със самолета цистерна, като последните три са били с реално презареждане. Предстоят полети на едноместните модификации на изтребителя, при които двамата чешки пилоти ще извършат самостоятелно презареждане във въздуха.

На въоръжение във ВВС на Чехия има 14 изтребители JAS 39 Gripen, взети на лизинг до 2015 година. Чешкото правителство е започнало преговори за удължаване на лизинга и след тази дата.

Чешките ВВС са участвали с изтребители Gripen в осигуряване охрана на въздушното пространство на балтийските страни, но не са се включвали в други операции на НАТО. Ето защо първото практическо презареждане във въздуха от чешки пилоти е оценено високо от командващият ВВС на страната генерал George Verner. Той споделя пред медиите, че „това събитие издига чешките ВВС на значително по-високо ниво и е предпоставка за възможното им включване в бъдещи операции на НАТО”. – Още за JAS 39 Gripen

/Pan.bg/

 
Приключиха оперативните сборове
01.03.2012, 00:17

Във видовете въоръжени сили днес приключиха двудневните оперативни сборове на командирите. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в оперативния сбор на командира на Сухопътни войски. Във форума участваха офицери от командването на Сухопътни войски и командири на военни формирования.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев представи пред участниците доклад на тема „Основни направления и предизвикателства в дейността на Сухопътни войски през 2012 година”. Обсъдени бяха въпроси, свързани с формирането и подготовката на първата батальонна бойна група и предизвикателствата пред подготовката на военните формирования на Сухопътни войски.

Оперативният сбор на ВВС беше открит от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, който изведе основните насоки за постигане целта на трансформацията, приоритетни в дейността на Командването и войските през 2012 година.

В сбора участваха командването на ВВС, командири и началници на военни формирования, началници на отдели и самостоятелни сектори в командването на ВВС, представители на Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Инспектората на Министерството на отбраната, Сухопътните войски, Военноморските сили и Военна академия „Г.С. Раковски”.

В рамките на изнесените доклади и проведените дискусии бяха представени вижданията и мненията на участниците по разглежданите въпроси. Предложени бяха нови идеи за оптимизиране на мероприятията в хода на трансформацията.

Днес приключи и двудневният оперативен сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов. Основна тема на сбора беше „Предизвикателства пред ВМС през 2012 г., свързани с плана за развитие на Въоръжените сили”.

Пред основния команден състав на военния флот бяха представени доклади и презентации от представители на Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Висшето военноморско училище, командири на военни формирования и началници на отдели в Щаба на командването на ВМС.

Своите виждания за още по-добро развитие на съвместни дейности от общ интерес представиха кметът на Община Варна, областният управител на Бургаска област, директорът на дирекция „Морска администрация” – Варна. Особен интерес предизвика представянето на капитан далечно плаване Владимир Гаргов, който сподели своите изводи и поуки от успешно проведената под негово командване операция по търсене и спасяване край бреговете на Нова Гвинея.

С цел подобряване на взаимодействието между институциите и организациите, имащи отношение по защита и подпомагане на населението при природни бедствия, аварии и екологични катастрофи, оказване на хуманитарна помощ и спасителни и евакуационни дейности, в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се състоя представяне и демонстрация на възможностите на вертолетите „Panther” от състава на Военноморските сили.

/МО/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}