Военна информация

 Архив - май 2008 г
 
 
   31.05.2008, 22:23
Ударен вертолет Ми-35 на индийската армия

Индия обяви конкурс за ударни вертолети

Министерството на отбраната на Индия е обявило конкурс за доставката на 22 вертолета за огнева поддръжка (ВОП) и въоръжения за тях на обща сума около 550 милиона долара, съобщава Defense News.

За участие в конкурса са поканени Казанския вертолетен завод, компаниите AgustaWestland, Bell Helicopter, Boeing и Eurocopter.

Съгласно изискванията на индийските ВВС, новите вертолети трябва да бъдат оборудвани с два двигателя, средства за радиоелектронна борба и система за предупреждаване за радиолокационно облъчване. На въоръжение машините трябва да имат противотанков комплекс, боен модул с оръдие с калибър 20 или повече милиметра, неуправляеми ракети с калибър 70 милиметра и обсег на действие 1,2 километра, а също и управляеми ракети клас ъздух-земя" с обсег не по-малко от 7 километра.

Новите вертолети трябва да имат маса повече от 2500 килограма, да притежават висока маневреност и да могат да се експлоатират по всяко време на денонощието и при сложни метеорологически условия.

Министерството на отбраната на Индия планира да определи победителя в конкурса до две години, след което ще подпише с него контракт, предвиждащ реинвестиране в индийската икономика на 30 процента от стойността на сделката.

Новите вертолети ще бъдат получени в течение на пет години от момента на подписване на контракта.

Освен покупката на ВОП индийското военно ведомство смята да изхарчи около два милиарда долара за 384 леки вертолета за сухопътните войски и ВВС. Обявата за втория конкурс се очаква през следващия месец.

 

 

   31.05.2008, 16:20
 Фрегата Type 23

Чилийския флот получи още една британска фрегата

ВМС на Чили приеха на въоръжение фрегатата "Алмиранте Конделл" (преди това "Марлборо") от британския проект Type 23 Duke, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на Великобритания.

Контракта за доставката на Чили на три фрегати Type 23 от състава на британския флот беше подписан през 2005 година. В съответствие с неговите условия компанията BAE Systems е извършила ремонт и модернизация на корабите според изискванията на купувача. Общата стойност на контракта е 134 милиона фунта (около 260 милиона долара).

Първите две фрегати "Норфолк" и "Графтон" са били предадени на чилийските ВМС съответно през 2006 и 2007 година.

Корабите от проекта Type 23 са строени във Великобритания през периода 1990 - 2001 година. Първоначално те са се създавали за водене на борба с противникови подводници, но впоследствие те са станали многоцелеви и широко са се използвали при провеждането на експедиционни задачи.

Дължината на фрегатите Type 23 е 133 метра, ширината - 16,1 метра, а водоизместимостта - 4200 тонн. Максималната скорост е 28 възла (52,4 километра в час). Въоръжението включва две четериконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети Harpoon, два зенитноракетни комплекса GWS.26 с 32 ракети Sea Wolf, 114-мм оръдие Mk.8, две 30 мм оръдия, а също и четири торпедни апарата с противолодъчни торпеда Stingray калибър 324 милиметра. На палубата има площадка за два вертолета Lynx или Merlin. Още фрегати

 
 
   31.05.2008, 00:30
 

Израел – четвърти в света по износ на оръжие

През последните две години израелските отбранителни предприятия, както частни, така и държавни, са сключили контракти за износ на оръжие на сума 10 милиарда долара, заяви вчера отговорника за отбранителния експорт в министерството на отбраната на страната Йоси Бен-Ханан.

Най-големите клиенти на израелската отбранителна промишленост са САЩ и Индия, всяка направила поръчки за по 3 милиарда долара. Бен-Ханан е отбелязал, че всека поръчка от един милиард долара създава в Израел 20 хиляди нови работни места.

През 2007 година Израел, доставяйки въоръжения за 4,3 милиарда долара, стана четвъртият в света експортьор на оръжия и отбранителни технологии, допускайки пред себе си само САЩ, Русия и Франция. Пето място в този списък заема Великобритания.

 
 
   30.05.2008, 22:12
 Лого

Започва производството на нов руски лек изтребител

Авиационния завод в Нижний Новгород "Сокол" започва производството на нов лек фронтови изтребител МиГ-29М/М2, съобщи пред журналисти днес генералния директор на завода Михаил Шибаев.

Според неговите думи, първият самолет ще бъде готов през второто тримесечие на 2010 година, вторият – през третото тримесечие.

Самолета ще се строи с използване нови технологии, като на машината ще бъде монтиран радар "Жук-М" и съвременно бордово оборудване.

Според Шибаев вече има поръчки от чужбина за този самолет, без да уточнява за коя страна става въпрос.

МиГ-29М/М2 ще се произвежда не само във вариант за износ. Предполага се, че машината ще постъпи на въоръжение и във ВВС на Русия. Още за МиГ-29

 

 

   30.05.2008, 17:30
 САУ NLOS-C (Non-Line Of Sight Cannon)

В САЩ ще строят завод за производство на артилерийски системи на бъдещето

Американското подразделение на компанията BAE Systems през следващата седмица започва строителство на завод за производството на самоходните артилерийски установки (САУ) NLOS-C (Non-Line Of Sight Cannon), които бяха разработени в рамките на програмата на Пентагона "Бойни системи на бъдещето" (FCS), съобщава  Associated Press.

Заводът ще бъде построен в промишлената зона, близо до артилерийския център на американските сухопътни войски във Форт Силл, намиращ се на 150 километра югозападно от град Оклохома. Според плана той трябва да бъде напълно готов в края на август тази година.

Освен с производството на САУ NLOS-C новото предприятие ще се занимава и с модернизацията на намиращите се на въоръжение в сухопътните войски самоходни гаубици М109 Paladin. Контракт за създаването на тяхна усъвършенствана версия беше подписан в средата на този месец.

Според Associated Press, в края на миналата седмица компанията BAE Systems е демонстрирала пред командването на сухопътните войски първият напълно функционален прототип на САУ NLOS-C. Приемането на въоръжение на самоходните гаубици на бъдещето е планирано да започне през 2010 година. Още полева артилерия

 

 

   30.05.2008, 13:19
адмирал Владимир Висоцки

Главнокомандващият на ВМФ на Русия заяви, че може да бъде увеличен броя на корабите в Черноморския флот

Главнокомандващият на военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки не изключва възможността да бъде увеличен броя на корабите в базата в Севастопол до 100, предаде радио „Ехото на Москва”.

По думите на адмирал Висоцки, „базовото споразумение ни дава тази възможност”. В момента Черноморския флот на Русия наброява 35 кораба и 11 хиляди човека.

Висоцки припомни, че Русия има стратегически интереси в Световния океан, които ще защитава. Във връзка с това Черноморския флот ще бъде увеличен в съответствие с неговото военно предназначение. Ще бъде поставен и въпроса за военноморска база на Средиземно море.

 

 

   30.05.2008, 10:40
Генерал George W. Casey

Американските войници са недоволни от качеството на боеприпасите

Пентагона разглежда жалби на военнослужещи, които заявяват за лошото качество на боеприпасите, използвани от тях в Ирак и Афганистан, заяви пред журналисти шефа на щаба на американските сухопътни войски генерал Джордж Кейси (George W. Casey).

В частност, войниците са недоволни от това, че не им достига ударна сила на патроните в уличните боеве в Ирак и Афганистан. Става въпрос за патроните образец M855 калибър 5,56 милиметра използвани от винтовките M4 и M16. Патроните M855 се произвеждат от десетилетия и те са създавани тогава за да могат да пробият метална каска.

Още през 2006 година Пентагона е провел допитване на 2,6 хиляди военнослужещи, служели в Ирак и Афганистан. Една пета част от тях са останали недоволни от патроните M855 и биха искали да използват боеприпаси с по-голям калибър.

Според експерти, M855 не е много добър в близък бой – няма възможност за мигновено спиране на врага, а само му причинява раняване, при което противника, ако не са му засегнати жизнено важни органи, още може да окаже съпротива.

 
 
   30.05.2008, 08:50
 британски военен вертолет

Катастрофа с военен вертолет в Англия

Двама пилоти в четвъртък след обяд (3,45 pm) 29 май са загинали при катастрофа с вертолет с близо до Kingscott, Torrington в северната част на графство Devon в югозападната част на UK.

Екипажа е изпълнявал тренировъчен полет на армейски Squirrel helicopter.

Единия от пилотите е починал на мястото на злополуката , а другия след транпортирането му в болница, съобщиха от Министерство на отбраната на UK.

 
 
   29.05.2008, 15:25
 Илюстрация на HC/MC-130J

Lockheed Martin представя нов „Херкулес" за специалните сили

Компанията Lockheed Martin представи на провеждащото се в момента в Берлин авиоизложение ILA-2008 новата версия на военнотранспортния самолет (ВТС) C-130J Hercules, предназначен за силите за специални операции (ССО) на ВВС на САЩ, съобщава  Flight Global.

Очаква се, разработвания от компанията самолет, който е получил обозначението HC/MC-130J, в близките години да замени по-старите версии на „Херкулесите” - HC-130N, HC-130P, MC-130E, MC-130P и MC-130H, намиращи се в момента на въоръжение в американския спецназ.

В по-далечна перспектива Lockheed Martin планира да използва платформата HC/MC-130J за създаване на ударен самолет от следващо поколение, които да заменят наличните AC-130.

Програмата за разработка на HC/MC-130J се финансира със собствени средства на компанията, като се разчита на крупна поръчка от командването на ССО за доставката на 115 самолета. До момента американските военновъздушни сили са потвърдили покупката на 68 нови ВТС за замяна на снеманите от въоръжение MC-130E, MC-130P и HC-130P.

Според информация на Lockheed Martin, самолетът HC/MC-130J ще получи апарел за товарно-разтоварни работи и система за дозареждане с гориво във въздуха от KC-130J, електрооптична и инфрачервена система за наблюдение от HC-130H и криле с усилена конструкция от MC-130H. Освен това, машината за ССО ще бъде оборудвана с пулт за управление на бойните системи с два дисплея, какъвто няма на стандартните C-130J.

Първият полет на ВТС HC/MC-130J ще се състои през 2010 година, а доставките за войските ще започнат през 2011 г.. Според утвърдения план, през 2012 година на въоръжение в ССО на ВВС на САЩ трябва да има не по-малко от 10 нови „Херкулеса”.

Компанията Lockheed Martin разчита също и на поръчки от чужбина. Още за ВТС С-130

 

 

   28.05.2008, 20:30
УАБ "Scalpel"

Американците проведоха изпитания на „хирургически” авиационни бомби

Компанията Lockheed Martin успешно е провела първите летателни изпитания на новите свръхмалки управляеми авиобомби (УАБ) Scalpel, предназначени за нанасяне на високоточни "хирургически" удари по наземни цели с минимални странични разрушения. Това съобщава пресслужбата на компанията.

Изпитанията са се провели на полигона Чайна Лейк в Калифорния. Хвърлянето на няколко "Скалпела" е било извършено от два щурмовика AV-8B Harrier на американските ВМС. Получените резултати са потвърдили високата точност на системата за управление и насочване на авиобомбите.

Следващия етап на изпитанията предвижда демонстрация на поразяващата способност на бойната част на "Скалпелите" и оценка на страничните разрушения.

УАБ Scalpel се разработва от компанията Lockheed Martin на базата на учебния боеприпас E-LGTR (Enhanced Laser Guided Training Round), предназначен за придобиване от пилотите на навици при използването на авиобомбите с лазерно насочване Paveway II (GBU-10/12/16).

Теглото на УАБ Scalpel е само 45,4 килограма. Дължината и е 187,5 сантиметра, а диаметъра  - 10 сантиметра. Използването на авиобомба с полуактивна лазерна система за насочване дава възможност за нанасяне на удари както по стационарни, така и по подвижни цели с точност до 2 метра.

Според мнението на конструкторите, високата точност и минималното ниво на страничните разрушения ще позволят ефективното използване на УАБ Scalpel в градски условия и близка огнева поддръжка на сухопътните войски.

С новите боеприпаси могат да бъдат въоръжени както бойни самолети от типа на F-16, F/A-18, AV-8B, така и безпилотни летателни апарати.

 

  

   28.05.2008, 11:05

подводница от клас "Swiftsure"

 

Британска атомна подводница се блъсна в подводни скали

Британската субмарина HMS Superb се е натъкнала на подводни скали в Червено море. В резултат на стълкновението подводницата е получила сериозни повреди, но пострадали сред 112 членния екипаж няма, съобщава BBC.

Аварията не се е отразила на работата на атомния реактор на подводницата, няма и никакви екологически последствия.

HMS Superb се е ударила в скалите в северната част на Червено море, на около 120 километра от Суецкия канал. От министерството на отбраната на Великобритания съобщават, че за да ликвидира последствията от аварията Superb е била принудена да изплува на повърхността.

Според информация на военните, получените повреди не позволяват на подводницата да се потопи. Според предварителна оценка, в резултат на сблъсъка е било повредено хидролокационното оборудване.

Атомните подводници от клас "Swiftsure", където влиза и "Superb" са по-нататъшно развитие на АП от клас Valiant/Dreadnought. Те са с понижена шумност, въоръжени са с американски крилати ракети "Tomahawk".

Подводниците са предназначени за търсене, следене и унищожаване на противникови субмарини, надводни кораби и транспортни съдове. Наличието на крилати ракети "Tomahawk" им позволява да нанасят удари по наземни обекти на противника. Всички подводници влизат в състава на 1-ви ескадрон подводници, базиращ се в Faslane (Шотландия).

Основните характеристики са: Размери: 83 м * 10 м * 8 м.; Водоизместимост: 4.900 тона; Скорост - 30 възла.

Въоръжение: 5 ТА 21, 25 торпеда (Mk.24 "Tigerfish", "Spearfish", "Harpoon", "Tomahawk"). Екипаж до 116 човека.

От тази серия са подводниците: S126 "Swiftsure" (1973) S108 "Sovereign" (1974) S109 "Superb" (1976) S104 "Sceptre" (1978) S111 "Spartan" (1979) S112 "Splendid" (1981). Атомната подводница е спусната на вода през 1976 година. Още подводници

 
Кликни за изложбата
 

ILA 2008
Берлин, Германия

27.05 - 01.06
Международна  авиoкосмическая
изложба

"Berlin Air Show ILA 2008"

 

 

   27.05.2008, 18:20
 Gripen Demo

Gripen Demo извършва първия си полет

Днес Сааб извърши първия полет с Грипен Демо. тестовата платформа за по-нататъчно развитие на Грипен, съобщава на своя сайт фирмата. Полетът продължи 30 минути и премина изцяло по план.

"Летяхме на това, което в много аспекти е изцяло нов самолет месец след излизането му от халето. Това е уникално ио показва възможностите на Грипен за по-нататъшно развитие. Показва и собствената ни възможност да разработим нови, по-ефективно работещи методи." заявява Ларс-Ерик Сведлунд, проектен мениджър на Сааб за програмата за Грипен демонстратор.

След като Грипен беше представен програмата започна с наземни изпитания и продължителни оценки, за да се гарантира безопасността при полет. Полетът във вторник се състоя при добро време от летището на Сааб в Линкшьопинг. Максималната височина за първия полет беше 6 400 метра и максималната скорост беше 320 възела.

"Всичко протече според плана. Грипен Демо е по-мощен сравнен с по-ранните версии на Грипен, но е също толкова лесен за управление. С нетърпение ще продължим тест-програмата със същото високо темпо както досега." казва тест-пилотът Микаел Зайдл, който заедно с колегата си Магнус Люнгдаал управлява самолета при първия полет.

Грипен Демо е летателна тест-платформа за следващото поколение на Грипен и за по-нататъшното развитие на настоящите версии. Самолетът ще тества и развие множество от основните системи и възможности, които ще бъдат приложени на дизайна на Грипен NG (Ново Поколение) като: по-мощен двигател; радар с активна електронна фазирана антенна решетка; (нови) комуникационни системи; радио-електронна борба; оръжейно развитие

Грипен Демо не е просто първата стъпка към нов Грипен - той е двигател за нова технология за съществуващите клиенти на Грипен и за други приложения. Демонстрационният самолет е платформа за внедряване на технология за цялото семейство на Грипен. Той уверява всеки клиент, купуващ Грипен днес, че ще е в състояние да модернизира и повиши (възможностите) на самолетите си, когато има нужда.

Тест-платформата Грипен беше постигната в партньорство с няколко от световните водещи компании в авиационната индустрия: General Electric, Thales, Rockwell Collins, Honeywell, APPH, Terma, Martin-Baker and Meggitt. Още за самолетите на Saab

 
 
   27.05.2008, 14:00
 БПЛА Phoenix

Британците са загубили в Ирак и Афганистан около 100 безпилотни апарата

Британската армия за последните пет години е загубила в Ирак и Афганистан около 100 безпилотни летателни апарата (БПЛА) от различни типове, в т.ч. и струващи 20 милиона долара MQ-9 Reaper, съобщава The Herald.

Според данни на британското издания, около 50 безпилотни апарата са катастрофирали заради технически проблеми и обстрел на противника. Още 40 БПЛА са се разбили при кацане на неподготвени площадки.

За да не попадне секретната разузнавателна апаратура, която е била монтирана на безпилотните апарати, подразделения на сухопътните войски са били принудени да извършват рисковани операции за тяхното издирване.

Военното ведомство на Великобритания официално е признало за загубата на 33 БПЛА в Ирак, но сведения за типа и причините за авариите не се съобщават. Според данни на The Herald, само по време на нахлуването в Ирак през 2003 година британската войска е загубила 23 остарели и ненадеждни БПЛА Phoenix, които са се използвали от артилерията за разузнаване и коригиране на огъня. Още БПЛА

 
 
   26.05.2008, 21:15
 бронетранспортьор FV430 Mk3 Bulldog

Британската войска получи 500 модернизирани "Булдога"

Компанията BAE Systems предсрочно е завършила доставката за въоръжените сили на Великобритания на 500 модернизирани бронетранспортьора FV430 Mk3 Bulldog, съобщава Altair.

Реализацията на програмата за доработка на машините FV430 до стандарта Mk3 е била започната през 2005 година с цел да бъдат обезпечени британските подразделения в Ирак и Афганистан с по-надеждна бронетехника. Първият контракт предвиждаше модернизацията на 500 бронетранспортьора на обща стойност 85 милиона фунта (около 170 милиона долара).

През 2007 година министерството на отбраната на Великобритания сключи допълнителен договор за 70 милиона фунта (около 140 милиона долара) за доработката на още 400 БТР FV430, които трябва да постъпят във войските до месец март 2011 година.

Модернизацията на бронетранспортьорите предвижда замяна на двигателите и ходовата част с цел осигуряване на повишена надеждност на "Булдозите" и съкращаване на разходите за тяхната експлоатация. Освен това, усъвършенстваните БТР FV430 Mk3 са оборудвани с нови бойни модули с картечници, а също и с допълнителни бронепанели и средства за електронно противодействие, осигуряващи високо ниво на защита на 10 членния екипаж.

Верижните БТР FV430 Mk3 Bulldog имат маса от 13 тона. Дизеловия двигател с мощност 250 конски сили позволява скорост от 72 километра в час, което е с 20 километра в час повече от неговия предшественик.

На въоръжение в британската армия се намират около 1400 БТР FV430, които са били разработени през 60-те години на миналия век. Още бронетехника

 
 
   26.05.2008, 20:05
 Словашки MiG-29AS
   Още снимки: 1, 2, 3,

Словакия представя в Берлин "натовски" МиГ-29СД

Модернизиран по стандартите на НАТО МиГ-29СД на ВВС Словакия ще бъде представен на международния авиосалон ILA-2008, който ще се преведе на летището Шьонефелд (Берлин, Германия) от 27 май до 1 юни. Това съобщават от пресслужбата на Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ".

Програмата за модернизация на 12 МиГ-29 за словашките военновъздушни сили е изпълнена в началото на тази година от РСК "МиГ" в съответствие с рамков договор, подписан през 2002 година.

Според руската компания това е първият пример за взаимноизгодно сътрудничество с чуждестранни партньори по адаптация на руски самолети към изискванията на НАТО.

В хода на модернизацията словашките изтребители са получили нови бордови компютри и средства за изобразяване на информацията руско производство, радиостанции и навигационна апаратура на компанията Rockwell Collins, а също и система за опознаване "свой-чужд" на BAE Systems. Модернизацията е позволила съществено да се разширят възможностите на МиГ-29 при водене на въздушен бой и взаимодействие със сухопътните войски, морските и авиационни подразделения на въоръжените сили на страните от НАТО, което е било потвърдено по време на учения.

Едновременно с монтирането и интегрирането на новото бордово оборудване РСК "МиГ" е извършила работи за радикално подобряване на експлоатационните характеристики на словашките изтребители, увеличавайки ресурса им до 40 години и 4000 часа нальот.

Освен пакета за модернизация на МиГ-29СД (MiG-29AS по словашката класификация), РСК "МиГ" ще представи в Берлин и вариантите МиГ-29СМ и МиГ-29СМТ, които притежават разширени възможности при поразяване на въздушни, наземни и надводни цели. Още за МиГ-29

 
 
   25.05.2008, 23:00
 вицеадмирал Роберто Чезарети

В Тулон започна MARCOMET 2008

В периода от 25 до 28 май т.г., по покана от командващия на Морското компонентно командване на НАТО в Неапол вицеадмирал Роберто Чезарети, командващият ВМС на Република България вицеадмирал Минко Кавалджиев участва в годишната среща на командващите на ВМС от Южна Европа MARCOMET 2008.

Темата на тазгодишната среща, която се провежда в град Тулон, Франция, е "Създаване на глобален подход към познаването на регионалната морска картина".

Съгласно дневния ред на срещата вицеадмирал Кавалджиев, в качеството си на предходен председател на организацията на командващите на Военноморските сили от европейските държави (Chief of European Navies - CHENS), ще изнесе брифинг на тема "Цели и задачи на организацията, резултати от проведената среща във Варна (8-9 май 2008 г.)" и презентация на разработената от CHENS стратегия за междуведомствено сътрудничество при провеждане на операции по морска сигурност. /БА/

 
 
   24.05.2008, 13:20
танк Strv 122 (версия на Leopard 2A5)

Комбинирана танкова панорамна оръжейна станция

Компанията Saab Systems e разработила дистанционно управляема оръжейна станция, издигаща се над куполата на танка, комбинирана с панорамно устройство за прицелване. Прототип на системата е инсталиран на шведския танк Strv 122 (версия на Leopard 2A5).

Системата осигурява по-добра видимост на командира на танка (тъй като намалява “мъртвата” зона около машината), като същевременно поради по-добрия обзор увеличава възможностите на използваната за защита 7,62-мм картечница.

Сензор/оръжейната платформа е монтирана на телескопична мачта, която се намира на 720 мм над танковата купола на мястото на командирския прицел. Вътре в машината са поместени мощен компютър, сателитна комуникационна система, видеоследяща система, FLIR система (за наблюдение на предната полусфера), термовизионен уред за нощно виждане, две цветни ТВ камери с различен сектор на обзор и лазерен далекомер с обхват 5 км. Пултът на оператора съдържа цветен монитор и два ръчни контролера, които управляват автоматичното посочване на целта, нейното ръчно и автоматично прехващане, автоматичното є центриране и ръчното регулиране на точката за следене. Платформата тежи 170 кг, а мачтата 150 кг. /БВ/

 
 
   23.05.2008, 22:00.
 Самолет Nimrod

Британското следствие заявява, че разузнавателните самолети са негодни за полет

Британските следователи, участвали в разследването на причините за катастрофата на разузнавателния самолет Nimrod на кралските военновъздушни сили, са предложили да се въведе забрана за експлоатацията на всички машини от този тип, съобщава Sky News.

Според мнение на следствието, приетите на въоръжение преди около 40 години самолети са негодни за полет.

Да напомним, че британски разузнавателен самолет Nimrod с 14 членен екипаж се взриви през септември 2006 година заради проблеми в горивната система и самозапалване при изпълнение на бойна задача над афганистанската провинция Кандагар. Всички намиращи се на борда на машината военнослужещи загинаха.

Откритите нови проблеми в работата на горивната система през 2007 година станаха причина за временната забрана на полетите със самолетите Nimrod.

Според съобщение на Sky News, в близко време британското следствие ще подготви официални препоръки за мерките за безопасност, включително и възможна забрана на полетите на всички разузнавателни самолети. Тези препоръки няма да имат задължителен характер за министерството на отбраната на Великобритания.

 
 
   23.05.2008, 17:35
 Защитна система L-ROD

BAE Systems ще достави решетъчни брони за 545 машини от американските сухопътни войски

Фирмата е сключила контракт за $23.7 милиона долара за оборудване с решетъчни брони на 371 машини RG-31 и 174 противоминни машини, имащи алуминиева бронева защита. Системата е известна като L-ROD.

Защитната система L-ROD е с малко тегло и ниска себестойност. Тя повишава защитата на бронираните машини основно от огъня на ръчните гранатомети. Освен това, системата L-ROD може лесно да бъде адаптирана практически за всеки тип машина.

L-ROD представлява модулна система, изработена от алуминиева сплав, която увеличава степента на защита на машината, без съществено да се увеличава нейното тегло и да се влошават работните характеристики. Системата е близо два пъти по-лека от аналогичните стоманени решетъчни брони.

L-ROD е стандартно оборудване, поставяно на армейските машини Buffalo. До сега фирмата BAE Systems е доставила на сухопътните войски повече от 500 такива защитни комплекта. Фирмата вече е завършила разработката на L-ROD и за военните машини Caiman II и противоминни машини от серията RG33.

 
 
   23.05.2008, 17:00
 бронемашина Grizzly MK VII

Консорциума Blackwater-Raytheon представи заместника на "Хамър"

Консорциума Blackwater-Raytheon представи опитен образец на леката тактическа машина от следващо поколение Grizzly MK VII, която ще участва в конкурса на американските сухопътни войски по програмата JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Според съобщение на Defense News, презентацията на новата машина се е състояла на конференция на производителите на въоръжения за силите за специални операции, проведена на 20-22 май в град Тампа, щат Флорида.

В конкурса по програмата JLTV, цел на която е приемане на въоръжение на леки тактически бронирани автомобили от ново поколение, които да заменят намиращите се в момента на въоръжение тактически машини HMMWV ("Хамър"), освен Blackwater-Raytheon участие са взели още шест претендента. По предварителна информация, контракти за разработката на JLTV ще бъдат подписани с три компании в края на следващия месец.

Според специалисти бронемашината Grizzly MK VII значително превъзхожда своите конкуренти по скорост, товароподемност и ниво на защита, а по техническо насищане е съпоставима с кабината на пилот на изтребител. Корпуса и е направен с използването на композитни брони, които позволяват да се осигури надеждна защита на шестчленния екипаж без съществено увеличение на теглото на шасито.

През близките седмици Grizzly MK VII ще премине през изпитания в екстремални условия, максимално близки до бойните. Още бронетехника

 
 
   22.05.2008, 18:15
Модифицираната ЗУР PAC-3 MSE

Американската армия изпита нова зенитна ракета

Сухопътните войски на САЩ са провели успешни изпитания на нова модификация на зенитната управляема ракета (ЗУР) PAC-3 MSE (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement). Това съобщава PRNewswire, която се позовава на компанията Lockheed Martin - производител на ракетата.

Пуска на ЗУР PAC-3 MSE е бил извършен на 21 май на полигона Уайт Сендс в щата Ню Мексико. Според предварителни данни, всички цели на изпитанията са били достигнати, в т.ч. са потвърдени летателно-техническите характеристики на ракетата и съвместимостта и с пусковата установка на зенитноракетния комплекс Patriot.

Предната модификация на ЗУР PAC-3 е постъпила на въоръжение в американските сухопътни войски през 2002 година и за първи път бе използвана по време на кампанията в Ирак през 2003 година. Тогава американските сухопътни войски инициираха и разработката на усъвършенствана версия с индекс MSE, предназначена за прехват на балистични и крилати ракети от следващо поколение.

ЗУР PAC-3 MSE е снабдена с нов по-мощен двигател и увеличени стабилизатори. Според данни на конструкторите, модернизацията позволява да се увеличи обсега на действие на ракетата до 120 километра. Още зенитни комплекси

 
 
   22.05.2008, 16:35
 бронетранспортьор M113AS4

Австралия модернизира своите бронетранспортьори

Австралийските власти са взели решение да продължат програмата Land 106, цел на която е модернизиране на парка американски бронетранспортьори M113, съобщават от военното ведомство на страната.

Модернизацията предвижда оборудване на машините с допълнителна броня, смяна на двигателите, скоростната кутия и ходовата част, а също и поставянето на нова купола с електрически привод, усъвършенствана картечница и оптически прицел с инфрачервен канал.

Всичко в рамките на програмата Land 106 се планира да се модернизират 350 БТР М113, в т.ч. 329 до 18-тонния стандарт M113AS4 и 21 до 15-тонния M113AS3. До момента австралийската армия е получила 25 усъвършенствани бронетранспортьора, като в близко време се очаква на въоръжение да постъпят още 10 единици.

Перспективите за по-нататъшната модернизация на БТР М113 до последния момент беше неясна заради възникнали технически проблеми. Резултатите от завършилите наскоро изпитания на усъвършенстваната машина обаче показаха, че те напълно съответстват на изискванията на австралийската армия за надеждност, огнева мощ, ниво на защита и мобилност.

Според последни данни, програмата Land 106 ще бъде изпълнена до края на 2010 година. В момента в завода на компанията Tenix в Бандиан, щат Виктория, се извършват работи за нарастване на темповете за модернизация от 4 на 10 бронетранспортьора на месец.

 

 

   21.05.2008, 22:50
самолет NJ-22 Orao

В Сърбия се разби военен самолет

В сръбския край Воеводина днес се е разбил военен самолет NJ-22 Orao ("Орел"), предаде белградската радиостанция B92.

Щурмовика е паднал в 10 часа по Гринуич близко до град Сента. Пилотът е успял да катапултира, а на земята няма пострадали.

Според данни на B92, той е получил контузии и е бил изпратен във военна болница без да има опасност за живота му няма.

Министерството на отбраната на Сърбия е потвърдило за станалата авария. Причините за произшествието за сега не са известни. Според думите на военни, аварията по всяка вероятност е заради техническа неизправност.

Радио B92 съобщава, че на въоръжение в сръбските ВВС се намират 33 щурмовика Orao, като някои от тях са преоборудвани за водене на въздушно разузнаване, а други – за обучение на курсанти.

Лекия многоцелеви щурмовик NJ-22 е разработен през 70-те години на миналия век в рамките на съвместен проект между Югославия и Румъния. Основното му предназначение е да нанася удари по наземни цели на противника.

Въоръжението на машината включва две 23-мм оръдия ГШ-23Л с боекомплект от 400 снаряда, а също и неуправляеми бомби и ракети с обща маса до 2800 килограма. NJ-22 е способен да развива скорост около 1100 километра, като обсега на действие достига до 1320 километра.

 
 
   21.05.2008, 16:55
 Илюстрация на новите AMPV

Немците създават бронеавтомобили от следващо поколение 

Немските компании Rheinmetall Defence и Krauss-Maffei Wegmann са пристъпили към реализирането на съвместна програма за разработка на ново семейство многоцелеви бронирани автомобили AMPV (Armoured Multi Purpose Vehicle). Това съобщава пресслужбата на компанията Rheinmetall.

Пълноразмерен макет на немската машина с повишена проходимост от следващо поколение ще бъде представен през юни тази година на парижката  изложба Eurosatory 2008. Първият образец се очаква да бъде готов през 2009 година, а серийното производство на AMPV да започне през 2011 година.

Бронираната машина ще се създава в съответствие с изискванията на Бундесвера към командните и специални машини от следващо поколение, които се планира да бъдат приети на въоръжение в рамките на програмата GFF. По своите ходови качества, модулност на конструкцията и нивото на защита те съществено ще превъзхождат всички световни аналози.

Новото семейство бронеавтомобили ще бъде представено в два основни варианта – лек AMPV 1 и тежък AMPV 2, които независимо от определени различия, ще бъдат в значителна степен унифицирани. Предполага се, че неголямото тегло на AMPV 1 ще позволи тя да се транспортира с вертолетите CH-53. От своя страна, бронираната машина от втория тип ще притежава по-голяма товароподемност и повишено ниво на защита. По своите размери двата варианта ще бъдат практически идентични.

Бронеавтомобилите AMPV ще получат дизелови двигатели с обем 3,2 литра и мощност 270 конски сили, автоматична скоростна кутия, независимо окачване и специални гуми, позволяващи продължително движение в случай на пробиването им.

 

 

   21.05.2008, 09:13
 генерал-полковник Владимир Булгаков - Командващ на Далекоизточния военен окръг на Русия

Тактически учения с участието на авиация ще се проведат в Приморския край в Русия

Тактически учения с бойна стрелба с участието на фронтова и армейска авиация ще се проведат на общовойсковия полигон в Далекоизточния военен окръг в Приморски край в Русия, предаде Интерфакс.

Ученията ще се проведат в рамките на започналия вчера сбор на ръководния състав на частите и съединенията в окръга под ръководството на командващия руските войски в Далекоизточния военен окръг генерал-полковник Владимир Булгаков.

“Ученията предполагат комплексна тематика и ще имат двустранен характер. Командирите на военните съединения и техните заместници от целия окръг ще се обучават в методика на провеждането на учения по примера на един от мотострелковите полкове”, посочи Владимир Булгаков. /ИА Фокус/

 
 
   20.05.2008, 23:05
Fire Shadow по време на изпитанията

Великобритания изпита "Огнената сянка"

Научно-производствения консорциум Team LM, начело с британското подразделение на концерна MBDA, на 30 април е провел летателни изпитания на новия баражиращ боеприпас Fire Shadow, разработван по поръчка на министерството на отбраната на Великобритания, съобщава Defense-aerospace.

Запуска на "Огнената сянка" е бил извършен на полигона Аберпорт в Западен Уелс. След старта от пускова установка боеприпаса е набрал необходимата височина и е изпълнил полет по планиран маршрут. След това той е преминал в режим на високоскоростно снижение, имитирайки удар по наземна цел. По време на изпитателния полет боеприпаса е предавал визуални данни и координати на пункта за управление.

Програмата Fire Shadow е била инициирана през януари 2007 година и има за цел да снабди сухопътните войски на Великобритания с боеприпас от принципно нов тип, способен да нанася високоточни удари по сложни и особено важни наземни цели през всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия.

Планира се далечината на действие на Fire Shadow да достигне до 150 километра, а максималното отклонение от целта да не превишава един метър. Боеприпаса може да баражира над зададен район в продължение на десет часа и ще бъде особено ефективен при водене на бойни действия в градски условия.

Боеприпаса Fire Shadow се очаква да постъпи на въоръжение в сухопътните войски на Великобритания през 2012 година.

 

 

   20.05.2008, 15:00
Бронеатомобил ГАЗ "Тигър"

Русия ще доставя на Китай бронирани "Тигри"

Русия ще достави на Китай около 100 специални полицейски машини СПМ-2 ГАЗ-233036 "Тигър". Това съобщава днес Интерфакс-АВН позовавайки се на източник от руския отбранителен комплекс.

Първата партия от "Тигри" ще бъде предадена на китайската полиция в готов вид през следващия месец. Сглобяването на останалите машини, според условията на договора, китайците ще организират в собствени предприятия с руски части.

Специалната полицейска машина СПМ-2 ГАЗ-233036 "Тигър" се произвежда в Арзамаския машиностроителен завод, влизащ в състава на Военно-промишлената компания. Машината е предназначена за използване като транспортно средство и оперативно – служебна машина при провеждане на антитерористични операции, изпълняване на задачи по териториална отбрана и оказване на съдействие на граничните войски.

Корпуса на машината е направен от заварени термично обработени бронирани листи с дебелина 5 мм и осигурява надеждна защита от огнестрелно оръжие и поразяващи елементи на взривни устройства. Салона е разчетен за девет човека.

Автомобила е снабден с турбодизелов двигател с мощност 205 конски сили, механична шестстепенна скоростна кутия, независимо торсионно окачване на всички колела и система за автоматично регулиране на налягането на въздуха в гумите. Шесттонния "Тигър" е способен да развива скорост от 125 километра час. Още бронирани машини

 
 
   19.05.2008, 23:15
 Илюстрация на ASW USV

ВМС на САЩ получиха първия роботизиран катер

Компанията General Dynamics Robotic Systems е доставила на американските ВМС надводния апарат за борба с подводници ASW USV (Anti-Submarine Warfare Unmanned Surface Vehicle), представляващ дистанционно управляем катер с дължина 11 метра.

Новия апарат е първото роботизирано плавателно средство в бойния състав на американския флот и ще се използва съвместно с бойните кораби LCS (Littoral Combat Ship) за водене на борба с така наречените "асимитрични" заплахи, в т.ч. с мини, малошумни дизелови подводници и бързоходни катери на противника.

Според информация на конструкторите, апаратът ASW USV притежава великолепна устойчивост на море, способен е да развива скорост повече от 35 възла (65 километра в час) и да действа автономно повече от 24часа. Товароподемността на робокатера е 2250 килограма. ASW USV е оборудван с автономни системи за навигация и управление, хидролокатор и други разузнавателни средства.

 
 
   19.05.2008, 21:30
 Изтребители F-16C/D

Пентагона е предложил на румънците изтребители за 4,5 милиарда долара

Пентагона предлага на ВВС на Румъния 48 изтребителя F-16C/D, в т.ч. 24 нови Block 50/52 и 24 излезли от експлоатация Block 25, а също и 12 подвесни разузнавателно-прицелни контейнера AAQ-33 Sniper или AAQ-28 Litening, 6 нашлемни системи за целеуказване JHMCS и друго оборудване. За това съобщава Flight Global.

В съответствие с изискванията на американското законодателство уведомление за възможен износ на посочената по-горе авиационна техника и оборудване е изпратено в Конгреса на САЩ. При съгласие на румънската страна общата стойност на сделката може да достигне до 4,5 милиарда долара.

Предлаганите на румънските ВВС изтребители F-16C/D Block 25 са снабдени с двигатели F100-PW-220, производство на Pratt & Whitney. Новите бойни самолети в зависимост от избора на купувача ще бъдат оборудвани с двигатели F100-PW-229 на Pratt & Whitney или F110-GE-129 на General Electric.

Управляеми ракети (УР) от клас „въздух-въздух” в списъка на планираните доставки на Пентагона не са включени. Сред евентуалните възможни доставчици е компанията Raytheon Missile Systems, която произвежда  УР AIM-9X Sidewinder и AIM-120 AMRAAM.

Румъния смята да закупи нови изтребители, които да заменят остарелите МиГ-21. В борба за румънската поръчка с американския F-16 се конкурират изтребителите JAS-39 Gripen на шведската компания Saab и EF-2000 Typhoon на концерна Eurofighter. Още за F-16

 
 
   19.05.2008, 17:00
 Макет на РЛС "Воронеж-ДМ"

Нова руска радиолокационна станция ще заработи през февруари 2009 г. в Краснодарски край

Новата руска радиолокационна станция тип „Воронеж-ДМ”, която ще бъде включена в системата за далечно откриване  на ПРО на Русия и работеща в метровия диапазон, ще застъпи на бойно дежурство край Армавир, Краснодарски край, през февруари 2009 г.

Това съобщи днес пред журналисти командващият Космическите войски на Русия генерал-полковник Владимир Поповкин, предаде РИА Новости.

„На 26 февруари, ако трябва да сме точни, РЛС ще може да замени центровете от системата за предупреждение при ракетни нападение, намиращи се в Мукачево и Севастопол”, каза той. Поповкин припомни, че Русия и Украйна денонсираха споразумението за използването на тези две радиолокационни станции.

Първата подобна  станция  беше построена край Санкт-Петербург за прикритие на северо-западното направление и застъпи на бойно дежурство през август 2007 година.Още ПРО

 
 
   19.05.2008, 16:20
 БЛА Ту-243

Фирмата "Туполев" планира на усъвършенства парка на руските безпилотни системи

Фирмата "Туполев" планира да усъвършенства няколко типа безпилотни системи, което ще позволи да се увеличи техния обсег на действие, съобщава АРМ-ТАСС.

Става въпрос за безпилотните комплекси за въздушно разузнаване "Рейс" и "Рейс-Д", в състава на които влизат безпилотните летателни апарати (БЛА) Ту-143 и Ту-243.

В съответствие с плановете се предвижда да бъде променен състава на полезния товар, увеличен радиуса на бойно използване и усъвършенствано оборудването на навигационната система.

Отбелязва се, че в резултат на усъвършенстването Ту-243 ще може да се използва не само за разузнаване, но и като ударен БЛА.

Фирмата "Туполев" вече е спечелила и три конкурса за провеждане на изследване, разработка, летателни и оценъчни изпитания, свързани с усъвършенстването на други типове БЛА. Още БЛА

 
 
   18.05.2008, 09:20
 Стражеви кораб "Ладный", 20 юни 2007 г.
   Още снимки: 1,

Руски стражеви кораб ще вземе участие в операции на НАТО

В момента се извършва планова базова подготовка на стражевия кораб (СКР) на Черноморски флот "Ладный", проект 1135, който през месеците август-септември 2008 година ще вземе участие в операции на НАТО в Средиземно море, съобщава РИА Новости.

След подготовка в базата и изучаване на ръководни документи на НАТО, през август СКР "Ладный" ще премине процедурата за интеграция и ще бъде допуснат в състава на многонационалното оперативно съединение в Средиземно море.

"Заедно с корабите на НАТО руския боен кораб ще изпълнява задачи по контрол на движението на съдове, заподозрени в незаконни действия, причастност към тероризма, незаконна търговия с оръжия за масово поразяване, превозването на наркотици и друга дейност, създаваща морски рискове в акваторията на Средиземно море", - заявява помощника на главнокомандващия ВМФ на Русия Игор Дыгало. Още фрегати

 
 
   17.05.2008, 21:17
 Флаг на Холандия

Холандия заема пето място в света по износ на оръжие

Холандците заемат пето място в света в търговията с оръжие след САЩ, Русия, Германия и Франция, съобщава агенция АНП позовавайки се на холандския експерт Франк Слейпер (Frank Slijper).

Ако на САЩ през 2003-2007 година се падаха 30% от целия световен експорт на оръжие, на Русия - 25%, то на Холандия делът е 4%. Холандия ежегодно експортираше средно въоръжение и военна техника за 750 милиона долара.

Важна част в холандския износ на въоръжения е излязлата от употреба военна техника, значително количество от която се освободи през последните години във връзка с модернизацията на холандските въоръжени сили. Крупен клиент на тази техника са Чили, закупили от холандците танкове, фрегати и самолети F-16 на обща стойност 0,5 милиарда долара. През периода 2003 – 2006 година Холандия е заработила от експорт на поддържана техника 1,5 милиарда долара.

Освен това, Холандия произвежда и продава и нови бойни кораби. Например корабостроителницата Damen е продала на Индонезия бойни кораби за един милиард долара. Мароко е закупило от холандската компания De Schelde фрегати за 100 милиона долара.

Голямо количество бойна техника са закупили от Холандия още Индия, Пакистан и Египет.

 
Кликни за изложбата

Международна изложба на вертолетната индустрия

15 - 17 май 2008 г.

Москва

 
 
   17.05.2008, 09:40
САУ М109 Paladin

Сухопътните войски на САЩ усъвършенстват тежката си артилерия

Командването за автобронетанкова техника и въоръжения на САЩ (TACOM) е подписало допълнителен контракт с компанията BAE Systems за създаване на модернизирана версия на 155-мм самоходна артилерийска установка (САУ) М109 Paladin, съобщава Defense-aerospace.

Стойността на контракта е 21,8 милиона долара. По-рано компанията получи 5 милиона долара за разработката на пакета за модернизация на М109.

В съответствие с условията на договора работите по модернизацията ще се извършват в заводите на американското подразделение на BAE Systems в щатите Пенсилвания, Калифорния и Мичиган, а също и в армейския научно-изследователски център в Ню Джърси.

След завършване на опитно-конструкторския етап се очаква да започне модернизацията на целия парк на САУ М109, който в момента се явява основата на системата за огнева поддръжка на американските сухопътни войски.

Усъвършенстваната версия на "Паладин" - M109A6 PIM (Paladin Integrated Management), ще получи купола с изменена конструкция и нови компоненти за шасито от бойна машина Bradley, което ще позволи да се съкратят експлоатационните разходи.

Модернизацията също предвижда и използване на редица технологии, разработени при създаването на САУ NLOS-C в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето" (FCS). В частност, на M109A6 PIM ще се монтират автоматизирана система за зареждане и електропривод на оръдието, които ще заменят хидравличните системи, разработени в началото на 60-те години на миналия век.

Според оценки на командването на американските сухопътни войски, модернизацията ще позволи значително да се подобрят тактико-техническите характеристики на САУ M109 и да се удължи срокът им за експлоатация до 2050 година. Още САУ

 
 

 

   17.05.2008, 00:25
 Автомобил Хамър

Получаваме от САЩ 52 Хамъра през есента

Армията ни ще получи през последното тримесечие на тази година 52 американски военни автомобила "Хамър". Машините на стойност 17 милиона долара са осигурени от САЩ по линия на фонд "Солидарност за коалиционните сили в Ирак", съобщи специално за вестник "Българска армия" капитан III ранг Джейк Дейстар от офиса за двустранно военно сътрудничество между САЩ и България в София.

Хамърите ще бъдат различни модификации. Предназначени са за нуждите на СВ на БА, по-специално за 61-ва Стрямска механизирана бригада. Съгласно договора за доставянето им 30 от тях ще бъдат оборудвани с наше въоръжение, 20 са с транспортно предназначение, две от машините са оборудвани като линейки, информира капитан III ранг Дейстар.

Той допълни, че във връзка с подготовката на персонал за управление на хамърите през месец юли т.г. за провеждане на 13-седмичен курс в САЩ ще се отправят 4 сержанти от БА с добър английски. Първоначално за около 2 седмици те ще преминат двуседмична подготовка по английски език в международния център за чуждоезиково обучение в Сан Антонио. След това подготовката на сержантите ни ще продължи в учебен център на фирмата "Америкън Мотърс Дженерал" в щата Индиана.

 
 
   16.05.2008, 23:35
 

ВМФ на Русия ще вземе участие в учения на НАТО по спасяване на подводници

Военноморския флот на Русия ще вземе пълноценно участие в крупните международни учения на НАТО по спасяване на подводници "Болд Монарх-2008" край бреговете на Норвегия, съобщи днес РИА Новости.

В ученията "Болд Монарх-2008", които ще се проведат от 23 май до 7 юни, ще вземат участие спасителни съдове на ВМФ на Русия, ВМС на Великобритания и САЩ, които по време на ученията ще покажат пълноценни спасителни системи, снабдени с широк спектър търсещи и спасителни средства.

Целта на учението "Болд Монарх-2008" е проверка на съвместимостта на спасителните устройства и системи на ВМФ на Русия и ВМС на страните от НАТО.

От руска страна в ученията ще участва спасителния кораб от Северния флот "Георгий Титов", които в близките дни ще излезе от главната база в Североморск.

В ученията участие ще вземат и подводници от Холандия, Норвегия и Полша, спасителния холандски съд "Меркурий", полския водолазен кораб "Лех" и норвежкия кораб "Тир". Управлението в района на ученията ще се извършва от холандския военен кораб "Ротердам".

 

 

   16.05.2008, 18:17
 Възможен изглед на GPS III

Увеличават 500 пъти мощността на сигнала на системата за глобално позициониране GPS

Американската компания Lockheed Martin е получила поръчка от ВВС за създаването на два навигационни спътника от трето поколение GPS III Block А, съобщава Defense News.

Контракта, стойността на който се оценява на 1,5 милиарда долара, ще предвижда и възможност за допълнително производство на още десет аналогични апарата. В този случай стойността на контракта ще превиши 3,5 милиарда долара.

Планирано е новите спътници да имат 500 пъти по-мощен сигнал от наличните аналози. Освен това системата GPS III ще бъде по-добре защитена от смущения, ще осигурява и повишена точност на данните и скорост на тяхното обновяване.

Според плановете на ВВС на САЩ, на следващите етапи на развитие на спътниковата навигация на орбита ще бъдат изведени осем усъвършенствани космически апарата Block B със системи за взаимно обменяне на данни, а също и шестнадесет апарата Block C, способни да фокусират сигнала за допълнително стократно увеличаване на мощността на сигнала.

В момента компанията Lockheed Martin продължава работите по спътниците от второ поколение GPS IIR-M. Шестият космически апарат от този тип бе изведен на орбита на 15 март тази година. Запуска на последния GPS IIR-M е планиран за края на юни - началото на юли.

За получаването на новата поръчка на ВВС е претендирала и компанията Boeing, която разработва спътниците GPS IIF, планирани да станат преходен модел до въвеждането в експлоатация на навигационните системи от трето поколение.

Контракта за създаването на GPS IIF е подписан още през 1996 година, но до момента нито един спътник така и не е изведен на орбита. Още навигационни системи

 
 
   15.05.2008, 23:35
 Конгреса на САЩ

Подкомисия съкращава сумата за ПРО

Подкомисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на американския Конгрес реши да съкрати исканата от американския президент Джордж Буш сума от 720 милиона долара за осъществяването на американските планове за разполагане на противоракетен щит в Източна Европа, предаде Ройтерс.

Буш искаше тази сума да бъде отпусната за фискалната 2009 г. година.

Подкомисията беше обявила това свое намерение още на 8 май. Сега тя гласува да съкрати с 233 милиона долара сумата за изследователски проучвания относно осъществяването на проекта за разполагане на елементи от ПРО в Чехия и Полша и с 140 милиона долара сумата за самото изграждане на елементите. Аргументът на подкомисията беше, че Чехия и Полша все още не са одобрили официално американските планове за разполагане на радарната станция в Чехия и на 10 ракети-прехващачи в Полша.

На 1 май подкомисията, занимаваща се със същата дейност, но в Сената, одобри отпускането на цялата искана от Буш сума./БА/

 

 

   15.05.2008, 22:30
 Пуск на Starstreak II

 

Демонстрираха ракетната система Starstreak II за военното ведомство на Великобритания

На 19 март на британския полигон Манорбайер фирмата Thales демонстрира най-новия вариант на ракетната системата Starstreak, клас „земя-въздух” с лазерно насочване.

Демонстрацията на системата на делегацията на министерството на отбраната на Великобритания е включвала стрелкови изпитания на системата Starstreak II, а също и демонстрация на автоматичната система за съпровождане на целите и новите пултове за управление.

Според информация на фирмата Thales, внедряването на автоматична система за съпровождане на целите в архитектурата на оръжейните системи ще доведе до увеличение не само на разстоянието и вероятността за поразяване, но и ще осигури съществено намаляване на времето за обучение и натоварване на оператора на системата.

При демонстрацията ракетата е била запусната от разузнавателна машина Stormer, производство на фирмата BAE Systems Land Systems. Като цел за поразяване е бил използван безпилотен управляем апарат Banshee Meggitt BTT-3. Модернизираната ракета Starstreak е с увеличена далечина на полета (повече от 7 км.), като при това е увеличена зоната на обхват, височината и точността на насочване, което прави системата оптимална за поразяване на малки цели.

В самата ракета Starstreak отсъства фугасна бойна част, а за унищожаване на целта се използва бронебойна глава. Нейната бойна част с три стреловидни елементи се явява единствения за сега подобен вариант, известен в света. Независимо, че в началния си вид ракетата е била замислена като носима наземна система, американската армия вече провежда експериментални изследвания за нейното поставяне на щурмовите вертолети на Boeing - AH-64, в качеството на ракета клас „въздух-въздух”.

 
 
   15.05.2008, 17:00
Противотанков вариант на HMMWV

Пентагона поръча крупна партия "Хамъри"

Американското военно ведомство е подписало контракт с компанията AM General за доставката на 1470 бронирани машини HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), известни повече като Humvee или Hummer. Затова съобщават от пресслужбата на Пентагона.

Стойността поръчката е 187,8 милиона долара. Сглобяването на машините ще се извърши в завода на AM General в град Мишавака, щат Индиана. Според условията на договора доставката на техниката ще бъде завършена до края на 2009 година.

В момента на въоръжение в американските войски се намират няколко десетки хиляди бронемашини HMMWV в около двадесет модификации. Те се използват за транспортиране на личен състав и товари, водене на разузнаване, буксировка на артилерийски оръдия, евакуация на ранени и други цели. На бронираните машини може да бъдат монтирани различни видове въоръжение, в т.ч. картечници, гранатомети, противотанкови и зенитни ракетни комплекси.

"Хамърите" са снабдени с дизелови двигатели с обем над 6 литра и мощност над 150 конски сили, автоматична скоростна кутия, независимо пружинно окачване и система за регулиране на налягането в гумите.

Последните модификации на HMMWV имат допълнителна броня и дистанционно управляеми бойни модули. Планира се в близко бъдеще „Хамърите” да бъдат сменени с новите леки бронемашини, разработвани по програмата JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Още HMMWV

 

 

   15.05.2008, 09:05
система за насочване Fish Hawk

Американски изпитания на „крилато” торпедо

Американската компания Raytheon е провела успешни изпитания на торпедо за борба с подводници с уникалната система за насочване Fish Hawk, която представлява допълнителен комплект с разтварящи се крила, блок за управление на полета, GPS-приемник и захранващи елементи. Това съобщи вчера пресслужбата на компанията.

Хвърлянето на торпедото е били извършено на изпитателен полигон в Мексиканския залив от борд на самолет, летящ на височина 4500 метра. След хвърлянето системата Fish Hawk е отворила крилата си и е изпълнила маневри за насочване на торпедото към цел, разположена на повече от 10 морски мили от мястото на пуска.

По време на изпитанията е било използвано обикновено неуправляемо торпедо, модернизирано с помощта на системата Fish Hawk. В перспектива новата разработка се планира да бъде използвана на леките торпеда от следващо поколение MK54, с които ще бъдат въоръжени самолетите P-8 Poseidon и P-3 Orion. Използването на „крилатите” торпеда не изисква преоборудване на самолетите-носители. 

Разработването на системата Fish Hawk се извършва от Raytheon по поръчка на ВМС на САЩ в рамките на концепцията HAAWC (High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapons Concept), която предвижда създаване на нов тип оръжия за борба с подводници с авиационно базиране. Алтернативен вариант се предлага от компанията Lockheed Martin.

Планира се новите „крилати” торпеда да бъдат хвърляни от безопасно разстояние от целта и голяма височина, като тяхното отклонение от планираната точка ще е в рамките на няколко метра.

 
 
   14.05.2008, 17:32
гранатомет Carl Gustaf

Американските сухопътни войски ще получат шведски гранатомети

Шведската компания Saab е подписала контракт с правителството на САЩ за доставката на неназовано количество противотанкови гранатомети Carl Gustaf и боеприпаси за тях, съобщава Defense-aerospace.

Стойността на сделката се оценява на 48 милиона долара. Планира се новите гранатомети да постъпят на въоръжение в американската армия през 2009 година.

84-мм гранатомети Carl Gustaf са разпространени в десетки страни по света благодарение на простата си конструкция и възможността за използване на различни боеприпаси, в т. ч. противотанкови кумулативни гранати, противопехотни осколочно - фугасни и шрапнелни гранати, а също и запалителни, димови, осветителни и други типове гранати.

Ефективната далечина на стрелбата с гранатомет Carl Gustaf по движещи се цели е 150 метра, а по неподвижни от 700-1000 метра. Щатния разчет на гранатомета се състои от стрелец и зареждащ. Още ръчни гранатомети

 
 
   14.05.2008, 13:42
 CH-47F

Открити са производствени дефекти в американски тежки вертолети

Компанията Boeing за неопределено време е преустановила сглобяването на тежките военнотранспортни вертолети CH-47 Chinook в своя завод във Филаделфия, съобщава Flight Global.

Според официалното заявление на американската компания, решението за спирането на поточната линия е взето след като са открити производствени дефекти в два вертолета от този тип. Подробности за инцидента не се разкриват.

Компанията Boeing не е коментирала възможностите за влияние на откритите дефекти върху по-нататъшната експлоатация на вертолетите Chinook, намиращи се на въоръжение в САЩ и други страни по света. Фирмата е уведомила за производствения брак и представителите на Пентагона, които се занимават с изпълнението на контракта за доставка на вертолети за американските сухопътни войски.

В близко време ще започне щателно разследване на инцидента с цел да се определят неговите възможни последствия.

От началото на серийното производство за въоръжените сили на САЩ и други страни компанията Boeing е доставила около 1000 вертолета Chinook в различни модификации.

 
 
   14.05.2008, 12:43
 свързочен комплекс на базата на автомобил ГАЗ-330811 "Вепрь"

В Русия е разработен нов войскови мобилен свързочен комплекс

Разработения от Омския "Радиозавод имени А.С.Попова" мобилен високотехнологичен свързочен комплекс на базата на автомобил ГАЗ-330811 "Вепрь" за първи път е демонстриран на международната изложба "Связь-Экспоком-2008", която се провежда в Москва на територията на централния изложбен комплекс "Экспоцентр".

За това съобщава днес АРМС-ТАСС.

Комплекса в базовата си комплектация осигурява едновременна организация на 5 направления (две радиорелейни, едно кабелно, едно кабелно-оптично и едно спътниково).

Осигурява се достъп до спътников интернет и ретранслация на данни по оптическата линия със скорост 155 мегабита в секунда.

Комплекса може да се привързва към всяка гражданска и специална телекомуникационна мрежа. Още комуникационни средства

 
 
   13.05.2008, 22:40
 

Израелската IAI и индийската Tata подписаха контракт за 1,5 милиарда долара

Ръководството на израелския отбранителен концерн "Авиационна промишленост" (IAI) съобщи днес за подписан контракт с индийския холдинг Tata за създаване на индийска територия на съвместно дъщерно предприятие.

Новото предприятие ще разработва и произвежда безпилотни самолети, ракети, радарни системи, системи за радиоелектронна борба, защитни и спътникови системи. Стойността на контракта е 1,5 милиарда долара.

Tata е един от крупните световни холдинги, работещ в различни сфери от селското стопанство до автомобилостроенето и производството на въоръжения, и имащ свои представителства в много страни по света.

Според думите на генералния директор на IAI Ицхак Нисан, Индия е приоритетен партньор и създаването на съвместно предприятие на територията на тази страна се явява важна стъпка в дългосрочните стратегически планове на компанията.

Трябва да отбележим, че подписването на контракта стана на фона на корупционен скандал, в рамките на който редица индийски политици и бизнесмени се разпитват по подозрение за получаване на подкупи от израелския концерн. Същите трябвало да подкрепят 2,5 милиардни сделки за разработването на новото поколение ракети "Барак".

 
 
   13.05.2008, 16:50
 УТС SF-260F/PAF

Италия ще достави на Филипините учебни самолети

Италианската компания Alenia Aermacchi е подписала контракт с ВВС на Филипините за доставката на 18 учебно-тренировъчни самолета (УТС) SF-260F/PAF, съобщава  Defense News.

Сделката се оценява на 13,8 милиона долара. Освен самолети контракта предвижда доставката на спомагателно наземно оборудване и резервни части, а също и обучение на летателния и технически състав.

Производството на самолетите ще се извършва от филипинската компания Aerotech Industries Philippines. Началото на доставките е планирано за следващата година. Всичките УТС ще бъдат предадени на ВВС в течение на две и половина години от момента на подписване на контракта.

По-рано ВВС на Филипините вече закупиха самолети от този тип, в т.ч. 46 единици с бутални и 18 с турбовитлови двигатели.

SF-260 е двуместен самолет, предназначен за начална летателна подготовка. Той е смятан за един от най-успешните самолети в този клас на международния пазар. До момента компанията Alenia Aermacchi е доставила за военни и граждански купувачи около 900 самолета от този тип. Още учебни самолети

 
 
   13.05.2008, 08:34
CH-47F Chinook

Турция събра пари за американски транспортни вертолети

Турция поднови преговорите със САЩ по програмата за закупка на 10 военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook за армейската си авиация, съобщава Flight Global.

Стойността на планираната сделка се оценява на 500 милиона долара.

Решението за покупка на нови военнотранспортни вертолети е взето от турското командване още в средата на 90-те години на миналия век. Досега са проведени два международни конкурса, които обаче са били отменяни заради превишени лимитни стойности. Като алтернатива на CH-47F Chinook са били разглеждани вертолетите Ми-26Т и СН-53.

В момента Секретариата за отбранителна промишленост на Турция не вижда сериозни препятствия за сключване на контракта, макар този въпрос все още да не е представен от Пентагона за съгласуване в Конгреса на САЩ.

Военнотранспортните вертолети CH-47F Chinook се планира да бъдат използвани от турските въоръжени сили при провеждане на операции срещу бойци на Кюрдската работническа партия.

Новата модификация на CH-47F за първи път бе представена от компанията Boeing през юни 2006 година. От по старите версии тя се отличава с модернизирания си корпус и ново бордово оборудване.

 
 
   12.05.2008, 23:30
 Канадският премиер Стивън Харпър

Канада обяви 20-годишен план за възстановяване на своята армия

Канадският премиер Стивън Харпър обяви план на стойност 30-милиарда долара, въз основа на който през следващите 20 години канадската армия ще бъде преекипирана, ще бъде засилено набирането на военен пресонал и ще бъде подпомогната канадската военна индустрия, предаде АФП.

Въз основа на инициативата трябва да бъдат подменени кораби на канадския военноморски флот, съдовете на морските патрули, самолетите за провеждане на изидрвателни и спасителни операции, изтребители, сухопътни бойни превозни средства и системи.

Канада също ще увеличи броя на своите редовни войници до 70 000 и броя на резервистите до 30 000, което прави общо увеличение с 11 000 души.

“Ако искате да ви вземат насериозно в света, вие трябва да имате капацитета да действате – толкова е просто”, каза Харпър. Новите разходи “ще засилят нашия суверенитет и сигурност и ще увеличи нашата способност да защитим нашите ценности и интереси в чужбина”, каза още той. /ИА Фокус/

 

 

   12.05.2008, 22:32
подводница Scorpene

Индия ще купува нови подводници

В близко време Индия ще обяви международен конкурс по програмата за приемане на въоръжение на шест нови неатомни подводници.

За това съобщава днес агенция АРМС-ТАСС, която се позовава на заявление на командващия на индийския флот адмирал Сюреш Мехта (Sureesh Mehta).

Очаква се, главното условие на предстоящия конкурс ще бъде предаване на технологията и последваща организация на строителство на подводниците в индийски предприятия. Техническите изисквания на ВМС на Индия предвиждат възможността за извършване от подводниците на вертикални пускове на ракети.

Планира се, новите неатомни подводници да попълнят флота от шест дизел-електрически Scorpene, които в момента се строят за ВМС на Индия по френски проект в корабостроителниците в Мумбай.

В близките години индийския подводен флот ще бъде попълнен с атомна подводница ATV (Advanced Technology Vessel), национална разработка, въоръжена с балистични ракети с ядрени бойни глави. Още подводници

 

 

   12.05.2008, 17:47
ракета LGR (Laser Guided Rocket)

Американците разработват нова управляема ракета за арабите

Американската компания Raytheon е подписала договор с фирмата от ОАЕ Emirates Advanced Investments за съвместна разработка на 70 мм управляема ракета с полуактивна лазерна глава за самонасочване, съобщава Defencetalk.

Документа, който ще влезе в сила след като бъде утвърден от правителствата на САЩ и ОАЕ, предвижда предаване на технологията, а също и активно участие в проекта на емиратски учени и инженери.

Новата ракета LGR (Laser Guided Rocket) ще е способна да поразява различни типове цели, от тактически бронемашини до бързоходни морски катери.

Планира се новата ракета да бъде доставяна не само за въоръжените сили на ОАЕ и САЩ, но и за трети страни.

 
 
   12.05.2008, 14:53
 Вертолет A109

ВВС на Нова Зеландия обновява вертолетния си парк

Министерството на отбраната на Нова Зеландия е подписало контракт с компанията Agusta-Westland за доставката на пет многоцелеви вертолета A109LUH, които планира да използва за летателна подготовка на пилотите от военновъздушните сили и морската авиация, а също и за транспортиране на товари и личен състав. Това съобщава Altair.

Стойността на контракта се оценява на 88 милиона долара. Сглобяването на A109LUH ще започне в близко време в завода на Agusta-Westland край Милано. Освен вертолетите италианската компания ще достави на купувача авиационен тренажор и резервни части, а също така ще предостави и сервизни услуги.

Очаква се новите машини да постъпят на въоръжение във ВВС на Нова Зеландия през 2011 година и да заменят остарелите Bell-47 Sioux.

По-рано новозеландците поръчаха девет многоцелеви вертолета NH90 които да заменят 14 машини UH-1H Iroquois.

Вертолетите A109LUH са снабдени с два двигателя и са способни да развиват скорост до 310 километра в час. Съвременното бордово оборудване осигурява възможността те да се използват при всякакви метеорологични условия, денем и нощем. На борда на вертолета могат да се разположат осем човека, включително и пилота. Полезния товар на A109LUH е 1430 килограма. Още бойни вертолети

 
 
   11.05.2008, 09:00
 ракетен крайцер "Москва"

Днес Черноморския флот на Русия има празник

Днес в акваторията на Севастополската бухта по случай 225-та годишнина на Черноморския флот на Русия ще се проведе военноморски парад.

В мероприятието ще участват 30 бойни кораба, 10 спомагателни съда и 20 единици бойна техника на морската пехота, съобщава службата за връзки с обществеността на ЧФ.

Планирани са и други мероприятия, свързани с юбилея на Черноморския флот.

И министъра на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков ще вземе участие в тържествата, като ще посети гвардейския ракетен крайцер „Москва”. Още военноморски сили

 
 
   10.05.2008, 17:06
 бронемашина LMV

Испания поръча италиански бронирани машини LMV

Италианската компания Iveco е получила поръчка за допълнителна доставка на 80 леки многоцелеви бронемашини LMV (Light Multipurpose Vehicle) за въоръжените сили на Испания, съобщава Strategy Page. Стойността на контракта се оценява на 50 милиона долара.

През миналата година испанското военно ведомство вече получи 40 бронемашини LMV. Новите машини се очаква да постъпят в испанската армия до края на тази година. Общо испанците планират да закупят 220 италиански бронемашини.

Бронемашините са разработени за италианските въоръжени сили, като до момента те са поръчали 1210 единици. През миналата година на въоръжение постъпиха 500 бронемашини, като част от тях бяха изпратени в Афганистан. Италиански бронемашини LMV вече са поръчани и от Великобритания, Белгия, Норвегия, Чехия и Хърватска.

Италианската машина е с колесна формула 4х4 и тежи около 7 тона. По своите теглови и габаритни характеристики тя превъзхожда бронираната версия на американските "Хамъри".

Корпуса на LMV има V-образна форма, което осигурява по-надеждна защита на екипажа (4-7 човека) от взривове на мини и самоделни взривни устройства. На покрива на машината може да се монтира дистанционно управляем боен модул с картечница.

LMV има независимо окачване, дизелов двигател с мощност 190 конски сили и шестстепенна автоматична скоростна кутия. Стойността на една бронемашина в максимален вариант на комплектация е около 500 хиляди долара. Още бронетехника

 
 
   10.05.2008, 16:03
 Ми-28Н

Венецуела ще купи от Русия още военни самолети и вертолети

Представители на ВВС на Венецуела са потвърдили намерението си да закупят от Русия десет военнотранспортни самолета Ил-76 и два летящи танкера Ил-78, съобщава Altair.

Решението е било взето след проведени изпитания с два самолета Ил-76, доставени на венецуелската военнотранспортна авиация през 2007 година. Доставката на останалите машини се очаква да бъде извършено през следващата година.

Освен това ВВС на Венецуела планират да приемат на въоръжение неназовано за сега количество нови ударни вертолети Ми-28НЭ "Нощен ловец", които ще допълнят парка на получените по-рано бойни вертолети Ми-35. Доставката на Ми-28 ще започне през втората половина на 2009 година.

Средния военнотранспортен самолет Ил-76 е предназначен за транспортиране и десантиране на личен състав , техника и различни товари с максимално тегло до 60 тона на разстояние до 6700 километра. На негова база е създадена и летящата цистерна Ил-78.

Ударния вертолет от ново поколение Ми-28НЭ "Нощен ловец" е предназначен за търсене и унищожаване на жива сила на противника, бронетехника, летателни апарати и други типове цели.

 
 
   10.05.2008, 11:00
 Изтребителят „Грипен” (SA01) над парламента на ЮАР

Първият „Грипен” за Република Южна Африка е доставен

На 30 април ВВС на Република Южна Африка получиха и одобриха първия си нов изтребител „Грипен”, с което отвориха нова глава в тяхната модернизация и трансформация, съобщава сайта www.gripen.com.

Като част от обявеното през 1999 г. решение за стратегически отбранителни доставки, Република Южна Африка поръча 26 модерни изтребителя „Грипен”, за да изпълни критериите си за изтребител, действащ на предната линия на противовъздушната отбрана. Новите мултифункционални изтребители заменят флотилията от самолети „Чита” (Cheetah) на южноафриканските ВВС. Република Южна Африка ще получи 26 изтребители от ново поколение „Грипен” - 17 едноместни и 9 двуместни.

Доставката на първия „Грипен” беше предшествана от двегодишна изпитателна програма в Република Южна Африка, чиято цел беше да интегрира местните системи за авиониката, отбранителните и бойни системи. Пред да „мигрира” в Изпитателния център за полети на Република Южна Африка близо до град Бредасдорп, първоначалната работа по самолета беше извършена в Швеция.

„Доставката на първия самолет „Грипен” е изключително важен етап в изпълнението на една вълнуваща програма, пълна с предизвикателства. Република Южна Африка беше първият чуждестранен клиент на „Грипен”. Нейното признание за качествата на изтребителите и вярата в СААБ вдъхновиха и други нови за „Грипен” клиенти, в това число Чехия, Унгария, британското Кралско училище за летци-изпитатели и Тайланд. Обсъждаме подобни възможности и с няколко други държави, всяка една от които отблизо следи представянето на изтребителите и на СААБ в Република Южна Африка, каза президентът и главен изпълнителен директор на СААБ Оке Свенсон.

Първият изтребител „Грипен” (SA01) за Република Южна Африка летя за първи път през ноември 2005 г. в Линчопинг, Швеция. Той беше транспортиран до Република Южна Африка през юли 2006 г . и включен в програма за летателни изпитания, която приключи през януари 2008 г. Доставките на самолети за Република Южна Африка ще продължат прогресивно от сега до 2012 г.

Майк О’Калахан, изпълнителен директор на "Би Ей И системс Саут Африка" (BAE Systems South Africa) каза: „В допълнение на модернизацията на южноафриканските военновъздушни сили, доставката на „Грипен” и „Хоук” за Република Южна Африка даде началото на променяща статуквото програма за индустриално сътрудничество (офсет). Това е катализатор за обновяване на аерокосмическата и отбранителна индустрия на страна, поставяйки я категорично на световната сцена”.

"Би Ей И системс” и нейният партньор СААБ съвместно реализират комбинираното задължение за доставка на 8,7 милиарда щатски долара в ползи от индустриалната програма за Република Южна Африка чрез инвестиции и други стимули на минния и производствения сектор на страната. Компаниите са напред с графика и остават решени да отговорят на това изискване напълно и навреме. Още за самолетите на СААБ

 
 
   09.05.2008, 18:15
F-16 с контейнер "Sniper"

Сингапур ще оборудва изтребителите си F-16 с американски целеуказатели

Американската компания Lockheed Martin е подписала контракт с ВВС на Сингапур за доставката на подвесни разузнавателно-прицелни контейнери Sniper за своите изтребители F-16C/D, съобщава Flight Global.

Стойността на сделката не се съобщава. Началото на доставката на системите за целеуказване и съпътстващото оборудване е планирано за 2010 година. Контракта предвижда и комплексно материално-техническо осигуряване и сервизно обслужване на доставената апаратура.

В момента сингапурските ВВС на въоръжение имат 59 изтребителя F-16C/D. По-рано Сингапур вече поръча американски целеуказатели за 24-те нови изтребителя F-15SG, доставката на които ще започне през следващата година.

Разузнавателно-прицелните контейнери Sniper ще позволят на екипажите на самолетите успешно да идентифицират целите, без да влизат в зоната на противовъздушна отбрана на противника.

Системите Sniper се намират на въоръжение в САЩ, Великобритания, Канада, Белгия, Норвегия, Полша, Оман и Пакистан. Още за F-16

 
 
   09.05.2008, 11:10
 вицеадмирал Минко Кавалджиев

Над 25 държави-членки на НАТО и ЕС участват в морската конференция край Варна

Командващи на военноморските сили на над 25 държави - членки на НАТО и на Европейския съюз, се вкючиха в международния форум CHENS край Варна.

Сред страните-участнички в конференцията са Кралство Белгия, Кралство Дания, Република Финландия, кралство Нидерландия, Обединено кралство Великобритания, Ирландия, Италия, Турция, Словения, Полша и др. В работната среща със статут на наблюдатели участват командващите на ВМС и на флота на САЩ, председатели на военните секретариати на НАТО и на Европейския съюз. Гости на срещата са командващите ВМС на Република Албания и Република Хърватска.

Целта на този форум е да се поставят задачи, свързани с повишаване на ефективността от контрола на морските пространства чрез въвличането на все повече граждански организации.

В този час, според програмата на конференцията, чиито главен председател е вицеадмирал Минко Кавалджиев, се обсъждат важни проблеми на морската сигурност в глобален аспект. Ще се определят също параметрите на морското измерение в Европейския съюз, както и перспективите пред Европейското морско сътрудничество с Африка и системата на НАТО за наблюдение и контрол на морското пространство. Ще бъдат дискутирани и операции по възпиране на незаконната дейност на море. Представителите на Военноморските сили на страните - участници, ще споделят своя опит и перспективите пред междуведомственото морско сътрудничество и ще обсъдят приноса на отделните държави и региони за морската сигурност в Европа./ИА Фокус/
 
 
   08.05.2008, 22:40
 MOKYS

Мобилната система на BAE Systems спечели голяма награда в Братислава

Мобилната полева комуникационна система на BAE Systems спечели голямата награда на Международното изложение за отбрана в Братислава. Компанията достави на МО на Словакия първите седем прототипа с MOKYS през декември 2007 г. на време и в съответствие на бюджета. Голямата награда беше присъдена от професионално жури от представители на военното министерство на базата на редица критерии - напреднало технологично развитие, влияние върху околната среда, иновации, надеждност, степен на техническа документация и изисквания за поддръжка.

MOKYS е модулна, високо мобилна комуникационна система. Тя може да функционира независимо от промените в конфигурацията на силите и да предоставя комплексна сигурност и автоматизирано командване и контрол. Тя позволява на въоръжените сили на Словакия пълно взаимодействие с НАТО и във военни и невоенни мисии. Комуникационната система на BAE Systems използва съчетание от военни и граждански технологии и има капацитет да предава надеждно аудио-, текстови и видеоданни.

За доставянето на MOKYS BAE Systems установява тясно сътрудничество с водещи словашки компании като Corinex, Delta Defence, Delta B, Vyvoj Martin и Lynx. Освен това компанията e подписала споразумение с правителството за офсетна програма в размер на 100% от стойността на MOKYS.

През последните пет години ВАЕ Systems стана много популярна и в България. Тя е водеща компания в областта на отбраната и космическите технологии, която предоставя пълна гама от услуги и продукти за въздушните, морските и сухопътните военни сили, както и модерна електроника, информационни технологични решения и услуги по поддръжка. С 97 500 служители по целия свят продажбите на компанията надвишават 31,4 милиарда долара за 2007 г. Вече има реализирани проекти за армията. Извършила е системната интеграция на система за Специалните ни сили в Пловдив, която практически беше реализирана във военния завод в Самоков. Контролът на цифровизацията беше извършен от експерти от Европейското командване на САЩ. /БA/

 
 
   08.05.2008, 22:00
Бронемашина Rosomak

Полша прехвърля бронетехника в Чад

Полша е започнала да прехвърля 16 бронирани машини Rosomak за своя миротворчески контингент, действащ в състава на силите на Европейския съюз и ООН на територията на Чад, съобщи на 7 май Altair. Доставката на товара по море ще заеме около 3 месеца.

Полските миротворци ще получават осем бойни машини на пехотата, шест бронетранспортьора и две санитарни машини. Предварително се планираше в Чад да бъдат прехвърлени тактически автомобили Хамър, но военното ръководство се отказа от този вариант понеже въоръжените сили на Полша до момента не са получили новите бронирани версии M1151P1 (M1151A1).

На бойните машини на пехотата Rosomak за полския контингент са поставени стандартни двуместни куполи Hitfist-30 на компанията Oto Melara с 30 мм оръдие.

Полското отбранително предприятие AMZ-Kutno е разработило брониран модул, който може да бъде оборудван със 7,62 мм картечница UKM-2000/PK, 12,7 мм картечница  WKM-B/NSW или с 40 мм гранатомет Mk19. Модули от подобен тип, но с допълнително брониране и електроприводи, се планира да бъдат поставени на 20 бронетранспортьори Rosomak, които през август 2008 ще бъдат прехвърлени в Афганистан.

Бронираните машини Rosomak или AMV (Armoured Modular Vehicle) са разработени от финландската компания Patria Vehicles и се произвеждат в различни версии на базата на шаси с колесна формула 8х8 или 6х6. През 2002 година Полша поръча 690 бронемашини от този тип, в т.ч. 313 бойни машини на пехотата, 32 разузнавателни машини, а също и 345 бронетранспортьори и специализирани машини, включително командни, инженерни и санитарни. Производството на тази техника е организирано на територията на Полша.

 
 
   08.05.2008, 17:00
 комплекс Phalanx

САЩ са готови да доставят на Индия противоракетни комплекси Phalanx

Американската компания Raytheon предлага на ВМС на Индия модернизация на наличните и доставка на допълнителни тактически комплекси за противоракетна отбрана Phalanx, съобщава Aviation Week.

Индийския флот в момента разполага с две системи от този тип, които са монтирани на получения от САЩ десантно-вертолетен кораб-док "Джалашва" (бивш "Trenton").

Сега представители на индийските военноморски сили провеждат предварителни преговори с компанията Raytheon в рамките на подготовката на контракт за обслужване на намиращите се на въоръжение комплекси Phalanx. От своя страна американците не изключват, че индийския флот едновременно ще поръча и тяхната модернизация до стандарта Block 1B.

Предложението на Raytheon предвижда монтирането на инфрачервена камера за преден обзор и нова система за управление, която ще позволи на оператора визуално да съпровожда и идентифицира целите. Освен това, влизащата в състава на комплекса зенитна артилерийска установка ще получи нови цеви с усъвършенствана конструкция. Модернизацията ще позволи да се повиши ефективността при използване на комплекса Phalanx срещу вертолети и бързоходни катери.

В перспектива американците разчитат да получат поръчка за доставката на нови комплекси за други индийки военни кораби.

Phalanx представлява автоматизирана бойна система, предназначена за защита на надводни кораби от ракети на противника, а също и за унищожаване на различни типове цели. В състава и влизат 20 мм шестцевна артилерийска установка, радиолокационна станция за откриване и съпровождане на целите, а също и система за управление, която разчита траекторията на полета и разпределя целите приоритетно. Наземната версия на противоракетния комплекс сега се използва от американските войски в Ирак.

 

 

   08.05.2008, 13:45
проект Piranha V

Великобритания избра бъдещата си бронемашина

Компанията General Dynamics UK е спечелила конкурса за разработка на нова колесна бронемашина с общо назначение по програмата на министерството на отбраната на Великобритания FRES (Future Rapid Effects System), целта на която е приемането на въоръжение на мобилни ударни системи на бъдещето, съобщава Defense News.

Очаква се, британското правителство официално да уведоми парламента за взетото решение днес, 8 май. Контракта с победилата компания ще бъде с продължителност две години.

Предлагания от General Dynamics UK проект Piranha V представлява по-нататъшно развитие на серията бронемашини, разработени от швейцарската компания Mowag. Алтернативните варианти Boxer и VBCI са били предложени от компаниите ARTEC и Nexter съответно.

В рамките на програмата FRES, общата стойност на която се оценява на 31,9 милиарда долара, британската армия планира да приеме на въоръжение до 2000 нови бронирани машини с общо назначение (бронетранспортьори), които да бъдат основата на бъдещите бронетанкови войски. Началото на доставката на серийните образци е планирано за 2012 година.

Освен това програмата предвижда разработването и приемането на въоръжение на бойни машини с тежко въоръжение, а също разузнавателни и инженерни машини. Още бронемашини

 
 
   07.05.2008, 22:58 

Връчиха „ядреното куфарче” на президента Медведев

След инаугурацията и официалното встъпване в длъжност президен на Руската Федерация Дмитрий Медведев получи главния атрибут на президентската власт – „ядреното куфарче”.

"Ядреното куфарче" е устройство, съхраняващо кодовете за привеждане в действие на ядрения арсенал. Куфарчетата се носят от специални офицери, наричани оператори (обикновено полковници), които постоянно съпровождат висшите държавници.

„Ядреното куфарче” на руския президент е част от автоматизираната система за управление на стратегическите ядрени сили „Казбек”, чрез него се осъществява свръзка с РВСН.

Такива „ядрени куфарчета” има само три:  едно е при президента, едно при министъра на отбраната и едно при началника на ГЩ.

 
 
   07.05.2008, 10:12
Индийска ракета от семейство "Агни"

Индия извърши тест на балистичната ракета, способна да носи ядрена бойна глава

Индия обяви, че е извършила трето изпитание на твърдо горивната балистичната ракета „Агни-III”, която е способна да достави ядрена бойна глава на разстояние до 3 500 км, съобщава РИА НОВОСТИ.

Първият изпитателен пуск бе проведен през юли миналата година и е неуспешен заради проблеми с топлоизолацията. Вторият пуск, извършен през април тази година бе успешен.

Според източници от министерството на отбраната, изпитателният пуск е бил извършен вертикално от мобилна установка, която е била разположена на полигона на остров Уилер покрай крайбрежието на щата Орис. Ракетата е с диаметър 1,8 метра и височина 16 метра.

Предвижда се „Агни-III” да бъде монтирана на железопътна платформа, а нейния модернизиран вариант – на атомна подводница, която ще бъде построена през 2009 година. Още индийски ракети

 
 
   06.05.2008, 23:00
ескадрен миноносец Daring по време на изпитанията

Великобритания проведе изпитания с нов есминец

ВМС на Великобритания са провели край западното крайбрежие на Шотландия вторият етап на морските изпитания на новия ескадрен миноносец ерин" (Daring) проект Type 45, съобщава Defense-aerospace.

Изпитания са продължили в продължение на пет седмици и са включвали проверка на работата на силовата установка и радиолокационната станция, а също и стрелба с оръдието Mk.8 Mod.1. Според съобщение на министерството на отбраната на Великобритания, всички системи на кораба са показали изключително високи технически характеристики.

ерин" е успял да развие скорост от 0 до 27 възла (50,5 километра в час) за две минути, изпълнил е маневри с наклон на палубата 14 градуса и е спрял напълно, плавайки по инерция само 840 метра.

За проверка на работата на радара са били задействани няколко самолета, в т.ч. и изтребител Typhoon, който е бил успешно открит и съпровождан.

Проведените огневи изпитания представители на основния подизпълнител на проекта – компанията BAE Systems – са определили като много успешни.

Първият етап на морските изпитания с новия есминец бяха проведени през лятото на 2007 година. Третият и заключителен етап е планиран да се проведе през август 2008 година. В бойния състав на флота ерин" ще влезе през декември тази година.

Ескадрените миноносци Type 45 са предназначени за организиране на системата за противовъздушна отбрана на оперативните съединения на ВМС. Стойността на един кораб се оценява на около 1,3 милиарда долара. Общо по програмата за строителството на шест нови есминца министерството на отбраната на Великобритания е заделило около 11 милиарда долара.

Корабите от проект Type 45 имат на въоръжение зенитни комплекси PAAMS с пускови установки Silver и ракети Aster-15 и Aster-30, а също 114-мм оръдие Mk.8 Mod.1 и четири 30 мм оръдия.

Пълната водоизместимост на есминеца е 7350 тона, дължината е 152,4 метра, а максималната ширина - 21,2 метра. Корабът е способен да развие скорост до 30 възла (56,1 километра в час). Екипажът е от 190 човека. Още есминци

 

 

   06.05.2008, 22:00
военни камиона тип FMTV на шаси серия 7000

САЩ ще доставят на Ирак и Афганистан военни камиони за милиард долара

Компанията Navistar е подписала крупен контракт с командването за автобронетанкова техника и въоръжение на сухопътните войски на САЩ (TACOM) за доставката на 7072 военни камиона тип FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) и резервни части за тях на министерството на отбраната на Ирак, а също и за военната полиция и армията на Афганистан, съобщава Defencetalk.

Контракта е за три години, а неговата стойност се оценява на 1,3 милиарда долара. През 2005 година, компанията Navistar вече получи поръчка за 2900 камиона от аналогичен тип на обща стойност 430 милиона долара.

FMTV представляват семейство военни автомобили с товароподемност от 2 до 16,5 тона. Поръчаните за Ирак и Афганистан камиони ще бъдат построени на базата на шаси от серията 7000 в няколко варианта, в т.ч. за транспортиране на личен състав, гориво-смазочни материали, вода и опасни товари. Още военни камиони

 
 
   06.05.2008, 15:35
 AMX-56 LeClerc
   LeClerc - видео

Франция снема от въоръжение част от танковете LeClerc

Сухопътните войски на Франция смятат да съкратят количеството на намиращите се в момента на въоръжение 396 основни бойни танкове (ОБТ) AMX-56 LeClerc, съобщава Strategy Page.

Планира се да бъдат снети 82 от първите произведени танка, които ще бъдат предложени на потенциални купувачи в чужбина.

След съкращенията в бойните части на френската армия ще останат само 240 ОБТ LeClerc. Още 74 танка ще бъдат използвани за учебни цели.

Първоначално в периода на „студената война” Франция планира да приеме на въоръжение 1400 ОБТ LeClerc. Във връзка с променилата се военнополитическа обстановка в Европа и съкращаване на военния бюджет обема на поръчката бе намален до 406 единици. Осен тях 458 танка Франция е изнесла зад граница.

ОБТ AMX-56 LeClerc е бил разработен в края на 80-те години на миналия век. Неговото серийно производство започна през 1991 година и продължи до 2005 година, когато производствената линия бе окончателно закрита.

Основното въоръжение на танка LeClerc е 120-милиметровото гледкоцевно оръдие, а в качеството на спомагателно се използват 12,7 и 7,62 мм. картечници и многоцелева гранатометна установка.

Теглото на танка е 55 тона. Дизеловия двигател UDV-8X с мощност 1500 конски сили позволява да се развива скорост до 70 километра в час. Екипажът се състои от трима човека. Още френски танкове

 

 

   05.05.2008, 23:40
 Cougar MRAP

Force Protection, Inc. е сключила контракт за доставката на още машини Cougar на Великобритания

Американската фирма Force Protection, Inc. е сключила контракт на обща стойност 94 милиона долара за доставката на допълнително количество машини Cougar с противоминна защита за армията на Великобритания, съобщава Army Guide.

Във Великобритания ще бъдат осъществени две доставки - общо 157 машини.

Първата доставка ще бъде от шест Cougar с противоминна защита (MRAP) категория I, а втората доставка ще бъде от 151 Cougar MRAP.

Производството на машините ще завърши през юли 2009 година. Общото количество на машините от този тип, поръчани от Министерството на отбраната на Великобритания през февруари 2008 година е 330 единици. Още бронирана техника

 
 
   05.05.2008, 10:05
Пуск на стратегическа ракета РС-20

Руснаците ще направят девет пуска на междуконтинентални ракети за половин година

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия ще извършат девет учебно-бойни и изпитателни пуска на междуконтинентални балистични ракети през летния период на обучение, който започва на 1 юни и завършва на 30 ноември, съобщава агенция "Интерфакс".

Според думите на командващия на РВСН генерал-полковник Николай Соловцов, през 2008 година ще продължи превъоръжаването с новия ракетен комплекс "Тополь-М" със стационарно и подвижно базиране. Генералът е отбелязал, че през зимния период на обучение ще бъде увеличено количеството на тактическите учения с ракетните полкове въоръжени с мобилни пускови установки.

Първият мобилен ракетен комплекс РС-12М2 "Тополь-М" е застъпил на бойно дежурство през 2006 година. През 2008 година е планирано с такива ракети да бъде въоръжен и втори полк от РВСН.

През миналата година РВСН започнаха да изпитват междуконтиненталната балистична ракета РС-24, която трябва да стане основа на ракетните войски със стратегическо назначение. РС-24 е снабдена с шест разделящи се бойни части. Ракетата е била създадена с използване на технологиите получени при разработката на ракетите "Тополь-М" и "Булава". Още ракети

 
 
   05.05.2008, 09:06
Израелски ЗРК Spyder-SR

Индия ще купува нови зенитни комплекси с малък обсег на действие

Командването на индийските сухопътни войски е обявило намерението си да закупи мобилни зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с малък обсег на действие, съобщава АРМС-ТАСС.

За участие в конкурса, стойността на който се оценява на около 940 милиона долара, са поканени руски, европейски и израелски производители на средства за противовъздушна отбрана (ПВО).

Според плановете на индийската армия се предвижда да бъдат приети на въоръжение 18-20 пускови установки с управляеми зенитни ракети, които са способни да развиват скорост 8-9 километра в секунда и поразяват различни типове цели, в т.ч. изтребители на малки височини, ударни вертолети и безпилотни летателни апарати.

Според условията на конкурса голяма част от пусковите установки ще бъдат произведени от индийски предприятия след получаване на технологията за производство.

Новите средства за ПВО ще заменят остарелите зенитно-артилерийски установки и съветски ракетни комплекси. Още средства за ПВО

 
 
   04.05.2008, 22:25
Ми-35
   Ми-35 - видео

Русия и Италия си съперничат за бразилски вертолетен контракт

Русия и Италия са основните лидери в провеждащият се от Министерството на отбраната на Бразилия конкурс за доставка за ВВС на страната на ударни и военно-транспортни вертолети, съобщава агенция АП.

Руската "Рособоронэкспорт" и италианската "Агуста" си съперничат за получаване на контракт за доставката на над 12 ударни вертолета на обща стойност 500 млн дол (320 млн евро).

Според информация на анонимни представители на бразилските ВВС, предложения от компаниите "Бел Хеликоптер", "Сикорски" и "Еврокоптер" също се анализират. А според данни на вестник "Валор економико", ВВС са изключили американските и френската компания от списъка с участниците в конкурса и изучават предложенията на "Рособоронэкспорт" за доставката на вертолети Ми-35 и на  "Агуста" за проекта AW-109.

За военно-транспортни вертолети компаниите са представили своите предложения на ВВС на Бразилия през есента на 2007 година. Компанията "Агуста/Уестленд" е предложила вертолета EH-101, "Еврокоптер" – многоцелевия EC-725 "Супер Пума" (последната военна версия от семейството "Кугар"), "Рособоронэкспорт" - Ми- 17-1В. Планира се единият от пунктовете на сключения контракт да предвижда победилата компания да предаде на Бразилия технологията за производство на вертолетите. Още вертолети

 
 
   04.05.2008, 21:45
 

В състава на подводните сили на САЩ влезе нова подводница

В САЩ на 3 май бе въведена в строя подводницата "Северна Каролина" с атомна силова установка на борда (АП). Това е четвъртата субмарина от клас "Вирджиния", постъпила на въоръжение във ВМС на САЩ. Церемонията по приемането в строя на "Северна Каролина" се е състояла в Уилмингтон (щат Северна Каролина).

В новите АП няма традиционния оптически перископ. Вместо него те са оборудвани с подвижни мачти с цифрова фотоелектронна апаратура. Реактора на подводниците от този клас не изискват презареждане с гориво през целия срок на експлоатация, което значително увеличава периодите в които субмарите са в боеспособно състояние. Строителството на всяка такава подводница струва около 2,5 милиарда долара.

Тези подводници ще позволят на САЩ „ да съхрани превъзходството си под вода през 21", смята Доналд Уинтер, министър на ВМС на САЩ. Те са призвани да унищожават подводниците и надводните кораби на противника, нанасят ракетни удари по наземни цели, десантират диверсионни групи, водят разузнаване в прибрежните води, поставят мини. "Северна Каролина" ще влезе в състава на Атлантическия флот и ще се базира в Гротон (щат Кънектикът).

Многоцелевата атомна подводница SSN-777 North Carolina” беше заложена на 22 май 2004 година и спусната на вода на 5 май 2007 година. Субмарината е построена в корабостроителницата „Нюпорт-Нюс” на корпорацията „Нортроп Грумман”. В момента корпорацията има поръчка за строителството на първите десет подводници от този тип. Американските ВМС планират да имат 30 атомни подводници от този тип. Още подводници

 
 
   04.05.2008, 11:15
КР JASSM

Пентагона продължава разработката на крилата ракета с голям обсег на действие

Военното ведомство на САЩ е взело решение да продължи реализацията на програмата на ВВС JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), цел на която е приемането на въоръжение на трудно забележими крилати ракети (КР) с голям обсег на действие, съобщава Defense News.

През месец юни тази година, се очаква ВВС на САЩ да подпишат нов контракт с основния участник в програмата – компанията Lockheed Martin – за доставката на 115 КР JASSM, а също и за възобновяване на изпитанията на модернизираната версия JASSM-ER с увеличен обсег на действие.

През 2007 година стойността на програмата е била превишена и е достигнала до 6,1 милиарда долара, което доведе до нейната преразглеждане. Повишените разходи са били предизвикани от новите изисквания на ВВС за обсег на действие на ракетата и устойчивост на смущения на GPS приемника, а също и от серията неудачни изпитания на модернизираната версия.

Разработката на КР JASSM е започната през 1998 г. Първоначално американските ВВС са планирали да получат 2400 ракети от този тип. След това е било решено допълнително да се закупят 2500 КР JASSM-ER. До момента военновъздушните сили са поръчани 1000 ракети, от които 600 вече са доставени и постъпили на въоръжение.

КР JASSM е предназначена за поразяване на стационарни и мобилни цели, в т.ч. зенитно-ракетни комплекси, укрепени съоръжения и мостове, в прости и сложни метеорологически условия през всяко време на денонощието. За носители на ракетите могат да се използват самолети от стратегическата и тактическата авиация. Обсега на действие на базовата версия достига до 360 километра, а на модернизираната – повече от 800 километра, което дава възможност да бъдат използвани извън зоната за действие на противовъздушната отбрана на противника. Още крилати ракети

 

 

   03.05.2008, 13:50
 ЗРК С-300ПМУ2 "Фаворит"

Русия ще достави на Китай последната партия зенитни комплекси "Фаворит"

През лятото на тази година Русия ще достави поредната и в случая последна партия зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300ПМУ2 "Фаворит", съобщава UPI Asia Online.

Пекин закупи общо осем дивизиона, четири от които постъпиха на въоръжение в китайските войски за противовъздушна отбрана (ПВО) през юли 2007 година.

Китай започна да купува различни модификации на ЗРК С-300 още през 1993 година. В момента на бойно дежурство се намират 4 дивизиона С-300ПМУ, осем дивизиона С-300ПМУ1 и четири дивизиона С-300ПМУ2, които представляват основата на китайската система за ПВО. Като отчетем и новите доставки общото количество на ЗРК С-300 ще бъде доведено до 20 дивизиона. В състава на един дивизион за ПВО на армията на Китай влизат четири пускови установки на зенитни ракети.

В момента основната част от ЗРК С-300 (не по-малко от шест дивизиона) е съсредоточена в района на Пекин. Още пет дивизиона прикриват въздушното пространство в района на Тайванския пролив. Комплекси С-300 носят бойно дежурство и в райони край градовете Далян и Шанхай.

ЗРК С-300ПМУ2 "Фаворит" е разработен и се произвежда от Концерна ПВО "Алмаз-Антей" и е предназначен за отбрана на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от въздушни удари, в т.ч. и балистични ракети с малък и среден обсег на действие. Комплекса е способен едновременно да обстрелва шест цели на разстояние до 200 километра и височина до 27 километра. Още ЗРК С-300

 

 

   03.05.2008, 09:45

Вече е достъпна обновената версия на сайта на ФСБ на Русия

От няколко дни вече е достъпна обновената версия на сайта на руската ФСБ (Федерална Служба за Безопасност), при създаването на която са отчетени забележки и предложения на посетители на страницата, съобщава центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"Повишена е стабилността на работата на интернет-портала. Сега реда за достъп до актуалната информация за работата на органите за безопасност е реализиран на качествено ново ниво и е станал максимално удобен за посетителите", - се казва в съобщението. Още за специалните служби

 
 
   03.05.2008, 09:10
БПЛА MQ-1C Sky Warrior

В САЩ оборудват безпилотни апарати с нови радари

Компанията Northrop Grumman е сключила контракт със сухопътните войски на САЩ за доставката на многофункционални радиолокационни станции (РЛС) с фазирана решетка Starlite за безпилотните летателни апарати (БПЛА) MQ-1C Sky Warrior и MQ-8B Fire Scout, съобщава Flight Global.

Първата поръчка предвижда доставката на десет нови радари, осигуряващи възможността да се откриват и съпровождат движещи се цели. Стойността на контракта се оценява на около 42 милиона долара. Данни за техническите параметри на РЛС Starlite не се съобщават.

Първоначално се планираше че, разработения от General Atomics БПЛА MQ-1C Sky Warrior ще бъде оборудван с РЛС Lynx II произведена от същата компания. По късно обаче военните взеха решение да се замени радара заради възникнали проблеми при неговото създаване.

Армейското командване се отказа и от монтирането на БПЛА Sky Warrior на инфрачервена система за преден обзор Britestar II на компанията FLIR Systems в полза на новата версия на многоспектрална система за целеуказване, разработена от компанията Raytheon. Аналогични системи се планира да бъдат монтирани и на бойните разузнавателни вертолети ARH-70 Arapaho на компанията Bell Helicopter.

БПЛА MQ-1C Sky Warrior представлява модернизирана версия на MQ-1 Predator. Според контракта, първите образци на новите безпилотни апарати трябва да постъпят в сухопътните войски на САЩ през 2009 година.

MQ-8B Fire Scout е разработка на компанията Northrop Grumman в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето” (FCS) на базата на лекия вертолет Schweiser 333. В Близко време апарати от този тип се планира да бъдат развърнати в Ирак за изпълнение на разузнавателни задачи.

 
 
   02.05.2008, 22:00
БПЛА Skeldar V-150

Шведите отлагат доставката на безпилотни вертолети за ООН

Шведската компания Saab е взела решение да отложи за неопределено време преговорите с ООН за доставката на безпилотни летателни апарати (БПЛА) с вертикално излитане и кацане Skeldar V-150, които трябваше да се използват в рамките на международната мироопазваща операция в суданската провинция Дарфур, съобщава Flight Global.

Причината за това е станала необходимостта от доработка на новия безпилотен апарат, които представлява дълбока модернизиция на малоразмерния дистанционно управляем вертолет Apid 55 на компанията CybAero.

В момента БПЛА Skeldar V-150 преминава през интензивни летателни изпитания за проверка и оценка на внесените в конструкцията изменения. В близко време конструкторите планират да оборудват безпилотния вертолет с нов двигател и усъвършенстван носещ винт.

БПЛА Skeldar V-150 тежи около 200 килограма и е способен да носи полезен товар с тегло до 40 килограма. Обсегът му на действие е до 180 километра. Апарата може да бъде оборудван с въртящ се модул с електрооптически и инфрачервени системи за наблюдение, радиолокационна станция с фазирана решетка PicoSAR на компанията Selex или с комплект със средства за радиотехническо осигуряване ESP на компанията на Saab. Апарата може да се използва за оценка на резултатите от бойните действия, откриване на самоделни взривни устройства, водене на разузнаване, съставяне на карти на местността и осигуряване на радиосвръзка.

 
 
   02.05.2008, 13:50
БЛА MQ-1 Predator

Американски шпионски самолет се разби в Южен Ирак

Американски шпионски самолет се разби в Южен Ирак по време на мисия в ранните часове на деня, съобщи американското военно командване, предаде АФП.

Безпилотният MQ-1 Predator излетял от “база Али”, се казва в разпространено от американските военновъздушни сили съобщение, което не дава повече подробности за инцидента или където точно е паднал летателният апарат.

Вероятно причината е механична повреда,” се казва в изявлението, в което се посочва още, че е започнало разследване на случая. /ИА Фокус/. Още безпилотни летателни апарати

 
 
   01.05.2008, 22:48
самолет Т-38 Talon

При катастрофа с американски учебен самолет загинаха двама човека

Днес в 07:35, местно време, в базата на американските ВВС в Северен Тексас „Шепърд” се е разбил свръхзвуков самолет Т-38С Talon, съобщава CBS News, позовавайки се на военното командване. Загинали са и двамата пилоти на машината.

Разбилият се самолет е част от 80-то тренировъчно звено на ВВС, в чиито задължения се включва обучението на военни пилоти от 13 страни-членки на НАТО. Причините за крушението се разследват.

За последната седмица това е втора катастрофа със самолет T-38C Talon на американските ВВС. На 23 април самолет от този тип се разби в базата "Коламбус" в щата Мисисипи. Пилотите тогава също загинаха.

Машината е разработена през 1959 година, като в нейната почти половинвековна история са станали 189 аварии при което са загинали 138 човека.

 
 
   01.05.2008, 22:03

 Войните 

Към 1 май 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4371 военнослужещи, от които 4063 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 29911 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 май 2008 година, са загинали 793 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 492, австралийци - 5, англичани – 94, канадци – 82, чехи – 2, датчани – 14, холандци - 14, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 11, норвежци – 3, поляци – 3, португалци – 3, румънци – 6, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1937 американски военнослужещи са били ранени.

 
 
   01.05.2008, 19:55
 учебен самолет Hawk на индийските ВВС

В Индия се разби учебен самолет Hawk

ВВС на Индия загубиха първият британски учебно-тренировъчен самолет (УТС) Hawk, който на 29 април е претърпял авария в авиобазата Бидар непосредствено след излитане си, съобщава The Times of India.

Единия пилот е успял да катапултира, а другия е напуснал самолета след падането му на земята. За състоянието на пилотите за сега нищо не се съобщава. Самолетът е получил сериозни повреди.

До изясняване на причините за инцидента командването на ВВС е взело решение за забрана на полетите с всички УТС Hawk. Компанията BAE Systems, която е производител на самолета, е изразила пред индийските власти готовността си да окаже необходимата помощ в разследването на инцидента.

66 броя УТС Hawk бяха закупени от ВВС на Индия през 2004 година. Съгласно условията на контракта, който се оценява на 1,8 милиарда долара, 24 самолета ще бъдат доставени от BAE Systems в готов вид, а осталите ще бъдат сглобени по лиценз от индийската държавна компания Hindustan Aeronautics.

Първите британски самолети бяха доставени през 2007 година и се използват от индийските инструктори за отработване на въпроси залегнали в учебен курс който трябва да започне през юни тази година. Всичките машини трябва да бъдат доставени до края на 2009 година.

Неотдавна индийското правителство взе решение да поръча допълнително още 57 УТС Hawk за ВВС и ВМС. Компаниите BAE Systems и Hindustan Aeronautics обсъждат възможността за създаването на съвместно предприятие за производство на самолети не само за Индия, но и за потенциални купувачи от други страни. Още учебни самолети

 
 
   01.05.2008, 09:05
Small Unmanned Ground Vehicle
   Снимки:1, 2

Американската армия е започнала изпитанията на наземни роботи

Компанията iRobot е доставила на сухопътните войски на САЩ за провеждане на полеви изпитания първите три малоразмерни дистанционно управляеми наземни апарата SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle), разработени в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето” (FCS) и предназначени за изпълнение на разузнавателни задачи, съобщава Defense News.

Полевите изпитания на роботите-разузнавачи са започнали на полигона Форт Блисс в щата Тексас. През следващите две седмици компанията iRobot ще достави на въоръжените сили още 22 апарата SUGV. Общата стойност на поръчката е за около 6 милиона долара.

От резултатите на проведените полеви изпитания Пентагона ще вземе решение за приемането на роботите на въоръжение и тяхното използване в Ирак и Афганистан. Първоначално се планираше доставките на новите апарати да започнат през 2010-2013 година. След това обаче армейското командване взе решение за ускоряване на реализацията на програмата SUGV.

Причина за това стана успешните резултати от използването в Ирак и Афганистан на други разработки на компанията iRobot, получили обозначението PackBot. До момента на американските въоръжени сили са доставени около 1000 апарата от този тип.

Теглото на новия верижен робот-разузнавач SUGV е само 13,5 килограма. Той е предназначен за търсене на взривни устройства, изследване на укрития и помещения, а също и за водене на тактическо разузнаване при бойни действия в градски условия.

Първите количества на роботизираните разузнавачи ще бъдат снабдени с наличните типове електрооптически датчици и средства за свръзка. В перспектива SUGV ще получат специално разузнавателно оборудване и тактически радиостанции JTRS, разработвани по програмата FCS. Освен това, роботите ще бъдат оборудвани със системи за радиационно, химическо и биологическо разузнаване, с ренгенови апарати и РЛС за откриване на скрити взривни устройства.

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
 
Още военна информация




{START_COUNTER}