Военна информация

Архив - от 16 дo 31 май 2011 година

 
31 май
 
31.05.2011, 23:04

Американски ракетен крайцер дойде във Варна, ще отплава с двама българи

На посещение до 5 юни днес във Варна пристигна американският ракетен крайцер ANZIO (CG-68). През първия ден от програмата му командирът на кораба капитан I ранг Джон Дорей бе приет от командира на Военноморска база Варна комодор Емил Евтимов и кмета на града Кирил Йорданов. Пред градоначалника гостът заяви, че Варна има репутацията да бъде сред най-гостоприемните за американските кораби няколко пристанища по света. Също днес след обяд американски моряци и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” работиха в заведението за деца с увреждания „Карин дом”, а спортни срещи по футбол и баскетбол имаха отборите на американския крайцер и Военноморска база Варна.......... Прочети още

 
31.05.2011, 22:44

Трима американски войници са загинали при бомбена атака в Афганистан

Трима американски войници са загинали при бомбена атака през уикенда в източната част на Афганистан, предава АФП, позовавайки се на официално изявление на министерството на отбраната на САЩ.

В изявлението не се дават подробности за самоличността на войниците, за мястото на инцидента, което предполага, че повече информация ще бъде съобщена по-късно.

С последните смъртни случаи общият брой на убити американски войници в Афганистан тази година достига 155 души. Информацията е на независимия сайт iCasualties.org. Общо 218 войници от коалиционните сили са загинали в страната през 2011 година.

Общо около 90 хиляди американски войници са разположени в Афганистан. Борбата на международните сили срещу талибаните в страната продължава почти 10 години.

В края на април талибаните обявиха началото на пролетната си офанзива, а в събота командващия международните сили в Афганистан Дейвид Петреъс предупреди, че пред войниците вероятно предстоят "тежки времена".

/ИА „Фокус”/

 
31.05.2011, 20:40

„БАе cистемз” е доставила 100-ят изтребител EF-2000 „Тайфун”

В завода на компанията „БАе системз” в Уортон се състоя церемония по доставка на клиент на 100-ят многоцелеви изтребител EF-2000 „Тайфун”.

В този завод се произвеждат изтребители за ВВС за Великобритания и Саудитска Арабия. Производствените му мощности позволяват сглобяването на 25 самолета на година.

Първият самолет EF-2000 „Тайфун” (Транш.1) е бил предаден на ВВС на Великобритания през 2003 година. Вече повече от година изтребители EF-2000 се използват от британските ВВС за изпълнение на задачи за ПВО. На 1 юли 2008 година военното ведомство официално обяви за готовността на частите да приемат на въоръжение самолети EF-2000 „Тайфун”. По-рано, в началото на 2008 година, самолети „Тайфун” поеха носенето на бойно дежурство по ПВО на страната от авиобаза „Конингсбай”.

В момента повече от 260 самолета EF-2000 „Тайфун” са предадени на военновъздушните сили на четири страни-партньори и други купувачи. Общия нальот на тези самолети превишава 110 хиляди часа. Предприятия за финално сглобяване има и в Манчинг (Германия), Гетафе (Испания) и Торино (Италия).

В структурата на европейския консорциум „Еврофайтер” компанията „БАе системз” отговаря за производството на предната част на фюзелажа, носовите стабилизатори, челното стъклата на кабината, а също и извършва финалното сглобяване на всички британски самолети „Тайфун”. ВВС на Великобритания за дислоцирали изтребители в авиобазите „Конингсбай” и „Лючарс”, а също и „Маунт Плезант” (на Фолклендските острови). – Още за EF-2000 „Тайфун”

 
31.05.2011, 19:56

Русия и НАТО ще създадат фонд за обслужване на хеликоптери „Ми” в Европа

Русия и НАТО до края на 2011 г. ще подпишат споразумение за създаването на тръстов фонд по обслужването на хеликоптерна техника с марка „Ми” в Европа, съобщи заместник-директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Вячеслав Дзиркалн, цитиран от РИА Новости.

Обемът на средствата във фонда ще бъде 7 милиона долара. „Споразумението за тръстовия фонд все още не е подписано, работата продължава, но в най-скоро време ще бъде подписано. До края на годината, тъй като повече не може да се бавим. Преговорите фактически завършват”, уточни Дзиркалн. – Още вертолети Ми

/ИА „Фокус”/

 
31.05.2011, 16:54

Бойко и Аню се докараха като Манго и брат му

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Аню Ангелов съвсем се докараха като Манго и брат му в онази приказка на Елин Пелин. И, ако перефразираме Елин Пелин, работата стана такава – върви Бойко и лъже, а след него Аню – маже……… Прочети още

 
31.05.2011, 16:43

Правителството превърна във фарс плановете за покупка на нов изтребител

Военният министър: Може и да се откажем от проекта, ако нямаме пари

 
31.05.2011, 14:16

За първи път действащ турски генерал бе пратен в затвора

За пръв път в историята на Турция действащ генерал от армията бе задържан и изпратен в затвора от граждански съд.

Това е Билгин Баланлъ, началник на Военната академия и набелязан за бъдещ командващ на турските военновъздушни сили, съобщи БНР.

Генералът бе призован за разпит от прокурора във връзка с разследването за предполагаем военен заговор срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган, което започна миналата година под кодовото название "Операция Чук". След привършване на разпита генералът бе предаден на съда, който постанови задържането му в затвора.

Според твърденията, по заповед на генерал Баланлъ било установено наблюдение от въздуха със самолетите на Първа военновъздушна база върху чифлик на религиозна секта, известна с близостта си до Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. През 2007 година под командването на генерала се планирало нападение върху чифлика, което в последния момент било отложено.

Досега над 200 о.з. генерали и действащи офицери бяха разпитани по процеса "Чук". През февруари 2010 г. на 11 от тях бяха повдигнати обвинения. Някои все още са задържани, но не е произнесена нито една присъда. Билгин Баланлъ стана първият генерал, задържан след предприетите от правителството на Ердоган промени в Конституцията, според които висши военни може да бъдат съдени от граждански съдилища.

Смята се, че турските военни са планирали да провокират конфликт с Гърция в опит да дестабилизират страната. Т. нар. операция "Чук" включвала също взривяване на джамии и музеи в Турция, като за атентатите трябвало да бъдат обвинени външни хора и така да се подкопае правителството на Ердоган.

/Dnes.dir.bg/

 
31.05.2011, 13:35

Приблизителната цена на договора за „Мистрал” е около един милиард долара

Приблизителната цена на договора за закупуването от Русия на четири френски хеликоптероносача „Мистрал” е около един милиард евро. Това съобщи днес ръководителят на руската държавна корпорация „Ростехнологии” Сергей Чемезов, предаде РИА Новости.

По-рано руският заместник-министър на отбраната Владимир Поповкин заяви, че цената на хеликоптероносачите ще бъде най-малко 1,5 милиарда евро.

Чемезов обяви, че преговорите за цената продължават.

Очаква се договорът да бъде подписан до 21 юни, когато във Франция ще пристигне премиерът на Русия Владимир Путин. – Още за Мистрал

/ИА „Фокус”/

 
31.05.2011, 13:27

Сухопътните войски на САЩ получиха първите противоракети за системата за ПРО на ТВД

СВ на САЩ получиха първите противоракети (ПР) от системата за противоракетна отбрана на театъра на военни действия (ПРО ТВД) THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Според информация на министерството на отбраната, компанията „Локхид Мартин” е доставила на американските СВ първите две ПР от системата THAAD. Ракетите са доставени в армейския Аннистонски център за боеприпаси и се намират в специален бункер, където ще бъдат до момента на транспортиране им до мястото за бойно използване.

Противоракетата THAAD е предназначена за прехват и унищожаване на балистични ракети с малък и среден обсег на действие.

ПР унищожава целта за сметка на кинетичната енергия при удар с пряко попадение и няма бойна част, както обикновените противоракети.

Аннистонския център за боеприпаси ще отговаря за техническото обслужване, транспортиране и съпровождане на ПР до мястото за бойно използване.

 
31.05.2011, 12:18

Военноморска база Варна организира ден на отворени врати за 1 юни

На 1 юни 2011 г. от 09.00 ч. до 12.00 ч. във Военноморска база Варна ще се проведе „Ден на отворени врати”, посветен на Международния ден на детето. Децата ще имат възможността да разгледат кораби и различни образци военна техника на въоръжение във военноморската база.

Желаещите да посетят  Военноморска база Варна да заповядат на Морска гара Варна, където ще бъде осигурен катер за транспортиране до базата за времето от 09.00 ч. до 12.00 ч. на 01.06.2011 г.

При организиране на групово посещение е необходимо да се представят списъци на децата и техните придружители. Неорганизирано родители с деца ще бъдат допускани срещу показване на лична карта на родителите или близките на децата.

/МВ/

 
31.05.2011, 12:15

Да не забравяме загиналите моряци от „Княгиня Мария-Луиза”!

Навършват се 70 години от гибелта на българския параход “Княгиня Мария-Луиза” и част от неговия екипаж в гръцкото пристанище Пирея. На 30 май 1941 г. с цената на … собствения си живот шепа български моряци спасяват от унищожение един град с хилядолетна история. Нещо повече, и до днес в световната морска практика не съществува подобен аналог! .......... Прочети още

 
31.05.2011, 10:17

НАТО може да се превърне в окупационна сила за афганистанците

Има риск международните сили на НАТО в Афганистан да се превърнат в „окупационна сила” в очите на афганистанците, ако продължат да убиват цивилни граждани по време на операциите си. Това заяви днес афганистанският президент Хамид Карзай, цитиран от АФП.

„Ако продължат да бомбардират афганистанските къщи въпреки забраната на правителството, присъствието им ще бъде приемано не като сила, водеща борба с тероризма, а като окупационна сила. А историята е показала как афганистанците се справят с окупационните сили”, заяви афганистанският държавен глава по време на пресконференция.

След смъртта на 14 цивилни афганистанци, 10 от които деца, загинали при обстрел на хеликоптери срещу две къщи в Южен Афганистан, в неделя Карзай отправи „последно предупреждение” към силите на НАТО, призовавайки ги да прекратят „едностранните” операции. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
31.05.2011, 10:11

Въоръжените сили на Венецуела получиха 35 танка T-72Б1

Русия е доставила на Венецуела първите 35 основни бойни танкове T-72Б1. Танковете са доставени с транспортния кораб Sluisgratch.

Разтоварване на кораба е станало на 25 май в пристанището Пуерто Кабелло, след което техниката под усилена охрана е доставена в гарнизона „Фуерте Парамакай” край Валенсия, съобщава Defensa.com

Получената от Венецуела версия на танка Т-72 е била произведена в средата на 1980-те години. Основното въоръжение на танка включва 125-мм гладкоцевно оръдие 2A46M/Д-81ТМ със сдвоена 7,62 мм картечница ПКТ, 12,7-мм зенитна картечница НСВТ и вероятно, система за динамична защита „Контакт-1”.

Според информация на Defensa.com, през последните седмици във Венецуела са пристигнали не по-малко от 7 кораба с въоръжения и военна техника.

Освен танковете, досега са били получени и следните въоръжения – 16 ед. БМП-3; 32 ед. БТР-80А, 24 ед. РСЗО 9К51 БМ-21 „Град” (9К51), 4 унифицирани артилерийски командно-наблюдателни пункта 1В152, 13 ед. 120-мм минометни системи 2С23 „Нона-СВК”, 24 ед.120-мм миномети 2С12 „Сани”, партия 23-мм ЗУ-23-2, партия 4,5-тонни камиони „Урал-43206” и партия 6-тонни камиони „Урал-4320”.

През септември 2009 година президента на Венецуела Уго Чавес обяви за покупка от Русия на 92 танка T-72, неуточнено количество РСЗО БМ-30 „Смерч” и системи за ПВО на обща стойност 2,2 милиарда долара. – Още за Т-72

 
31.05.2011, 09:06

Кандидат талибан вдигна на крак танкистите в Сливен

Шофьор "атакува" танковата бригада с москвич. 53-годишен шофьор от Сливен се направи на талибан камикадзе, „атакувайки” местната танкова бригада със своя 40-годишен москвич.

Водачът минал през спуснатата бариера на поделението и се натресъл челно в бетонните заграждения, направени по натовски образец. Вследствие на катастрофата са пострадали две жени, возещи се в москвича, съобщиха от полицията.

Самият шофьор обаче се отървал без рани.

Странният инцидент станал около 19 часа в неделя в местността Батмиш, където се намира стрелбището на танковата бригада и е дислоциран един от батальоните. Един от бойците в караула обаче преди години бил на мисия в Ирак. Виждайки 40-годишната кола решил, че камикадзе иска да я взриви и насочил заредения си АК към пасажерите. Когато обаче ранените жени излезли се разбрало, че инцидентът е случаен. Предполага се, че спирачките на москвича са отказали.

/Sliveninfo.com/

 
31.05.2011, 08:36

Вече 10 години Българската армия има химн

Историята започва от 11 август 2000 г. Тогава популярната сред армейските среди общественичка Радка Чирпанлиева – съпруга и майка на офицер, пише писмо от Варна до министъра на отбраната. Поводът е тържество на ВМС. Беше тъжно, отбелязва тя, дори обидно, че на него не прозвучаха нито един стих, нито една песен за армията, а беше празник на воениня флот. И допълва „Помислих се, че ако нашата армия имаше свой химн, поне той задължително трябваше да се изпълни след националния.” Нейното предложение е изборът да се направи между военните маршове „Велик е нашият войник”, „Един завет” и „Песен за цар Симеон” („Край Босфора”). Лично тя акцентира върху „Край Босфора”, като има предвид, че през 2000 г. се честват 150 години от рождението на Иван Вазов. Не получава отговор........... Прочети още

 
31.05.2011, 08:30

Русия достави на ВМС на Индия още пет МиГ-29К/КУБ

Русия достави на ВМС на Индия още пет палубни изтребители МиГ-29К/КУБ. В доставката са включени и техническо оборудване и летателен тренажор.

Двете страни подписват през 2004 г. договор за доставка на 12 едноместни МиГ-29К и 4 двуместни МиГ-29КУБ. Споразумението е част от сделката на стойност 1.5 милиарда долара за закупуване на руския самолетоносач „Адмирал Горшков” (в момента той се модернизира и преоборудва съгласно изискванията на ВМС на Индия). Първите четири МиГ-29К/КУБ официално влизат на въоръжение в индийските ВМС през февруари 2010. През март 2010 Индия подписва друг договор с Русия (на стойност 1.5 милиарда долара) за закупуване на още 29 палубни изтребители МиГ-29К Fulcrum D. Доставките са планирани да започнат през 2012 година. Договорът включва също обучение на летателен състав, техническо обслужване и доставка на летателни тренажори и интерактивни системи за обучение.

ВМС на Индия „кръстиха” ескадрилата с МиГ-29К с името „Black Panthers” (“Черните пантери”). Изтребителите ще се базират първоначално в щат Гоа, разположен западното крайбрежие, до влизането prez 2013 година на въоръжение в индийските ВМС на самолетоносача „Адмирал Горшков”, който ще бъде преименуван на INS Vikramaditya. На него могат да бъдат базирани до 24 изтребители МиГ-29К/КУБ/. Перспективният индийски самолетоносач Vikrant също ще може да експлоатира руските изтребители. Още за МиГ-29К

/Pan.bg/

 
30 май
 
30.05.2011, 23:27

Канадският премиер е пристигнал на посещение в Афганистан

Канадският премиер Стивън Харпър е предприел изненадваща визита в Афганистан в понеделник, докато канадските войски се подготвяха за края на деветгодишната си бойна мисия в разкъсваната от война страна, коментира АФП.

От офиса на премиера съобщиха, че Харпър е благодарил на войниците за тяхната работа и им е представил плана за прехвърляне”.

По време на еднодневното посещение Харпър е посетил канадските войници в тяхната база в Кандахар и е посетил с хеликоптер западните части на Афганистан.

След изтеглянето на бойните части, Канада ще изпрати около 950 военни треньора, които да обучават афганистанските войници.

/ИА „Фокус”/

 
30.05.2011, 22:30

Airbus предаде на ВВС на Австралия първата цистерна A330MRTT

Европейския авиостроителен концерн Airbus е предал на австралийските ВВС първият самолет-цистерна A330MRTT, съобщава DefPro. Самолетът пристигна на 30 май в австралийската военновъздушна база Емберли. Общо Австралия трябва да получи пет такива самолета, вторият от които трябва да пристигне в страната до края на 2011 година.

В състава на ВВС на Австралия A330MRTT е получил обозначението KC-30A. Програмата за доставка на самолетите A330MRTT на клиентите значително изостава от графика. Това е свързано с факта, че в края на 2010 година по време на изпитания на дозареждане във въздуха се откъсва част от зареждащата щанга. Самият самолет-цистерна и дозареждащият се изтребител F-16 Fighting Falcon успяват благополучно да се завърнаха в базата.

A330MRTT конструктивно е изработен на базата на пасажерския лайнер A330-200. Машината е способна да развива скорост до 880 километра в час и да извършва полети на разстояние до 14,8 хиляди километра. Танкера е способен да приеме на борда си 111 тона гориво. A330MRTT може да бъде използван и като военнотранспортен самолет с товароподемност 45 тона. Летящия танкер е оборудван с два гъвкави шланга в края на крилете и една зареждаща щанга в опашката. – Още за A330MRTT

 
30.05.2011, 20:57

Двама души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Иран

Двама души са загинали при катастрофа на ирански военен хеликоптер южно от централния ирански град Испахан, предаде АФП.

Загиналите са пилотът и помощник-пилотът на машината. Те са загинали, след като хеликоптерът „Cobra 209” се е разбил в региона на Бахерестан. Смята се, че машината е загубила височина и се е разбила поради техническа неизправност.

Напоследък въздушните катастрофи в Иран зачестиха. Една от причините е, че след налагането на санкции от страна на САЩ иранските власти срещат трудности да осигуряват резервни части за машините с американско производство.

/ИА „Фокус”/

 
30.05.2011, 17:15

Австралия потвърди плановете за строителство на 12 нови подводници

Независимо от бюджетните ограничения, правителството на Австралия потвърди намеренията си да построи 12 нови неатомни подводници от следващо поколение, съобщи представител на правителството.

Програмата за строителство ще бъде реализирана според плановете, обявени през 2009 година и включени в „Бялата книга” на министерството на отбраната на страната.

В рамките на проекта SEA 1000 кралските ВМС на Австралия до 2025 година ще заменят шестте намиращи се на въоръжение подводници клас „Коллинз” с 12 нови субмарини. Министерството на отбраната не съобщава сумарната стойност на програмата за строителство на новите подводници, но според оценки на Австралийския институт за стратегическа политика ASPI (Australian Strategic Policy Institute) разходите за реализирането и ще достигнат до 36 милиарда австралийски долара.

 
30.05.2011, 16:44

Финансов отчет на руската компания "Казанский вертолетный завод"

Съветът на директорите на ОАО "Казанский вертолетный завод" е предложил събранието на акционерите, което ще се проведе на 24 юни 2011 година да бъдат изплатени дивиденти. Всички акционери ще получат по 6,34 рубли на 1 рубла номинал.

За дивиденти са отделени 980,695 млн рубли, което е 25% от чистата печалба, която е 3 928 милиона рубли/около 140 милиона долара/. Стойността на сумата за дивиденти е 2,6 пъти по-голяма от сумата изплатена през 2009 година.

Уставният капитал на ОАО "КВЗ" е 154 683 690 милиона, разделен на 594 300 привилегировани акции и 154 089 390 обикновени по една рубла. Собственици на капитала са ОАО "ОПК "Оборонпром" /30,03 %/, ФГУП "Рособоронэкспорт" /24,67%/ и ООО "ТФК" /10,48 %/ и други дребни акционери/34,82 %/.

Компанията произвежда "Ми-8", "Ми-14", "Ми-17" и "Ансат". Новата разработка е "Ми-38". – Още руски ВПК

/airgrup2000.com/forum/

 
30.05.2011, 16:18

Оръжейни фирми "зарибяват" МВР със скъпа техника

Оръжейните фирми от години "зарибяват" МВР със скъпи пистолети, пушки, бронежилетки, каски и боеприпаси под формата на дарения.

"Това е най-лесният начин да успея да пласирам продукцията си и да започна да печеля от нея", обясни пред "Сега" шефът на една от най-големите фирми за продажба на оръжие. Бизнесменът е дал много единици бойна техника като изключително скъпи снайпери и пистолети за специалните части. Печалбата му идва от това, че после вътрешното ведомство започва да купува муниции от него.

В края на февруари полицаи от Пето РПУ-София получиха като дарение от известна оръжейна фирма осем електрошокови пистолета, чиято цена е над 3000 лв. за една бройка. Само преди няколко седмици МВР обяви, че търси да купи 148 бойни глави за електрошокови пистолети. Цената на една бойна глава е в порядъка на 80 долара.

Вътрешното ведомство регулярно получава количества от най-новите пистолети, автомати и пушки, които излизат на пазара. Специалните части са облагодетелствани с това, че първи могат да изпробват и най-скъпите и сигурни бронежилетки, каски, уреди за нощно виждане и др. Срещу даденото оръжие бизнесмените получават обещание за бъдещи поръчки.

В края на 2009 г. МВР обяви, че има намерение да подмени изцяло пистолетите, които са на въоръжение в МВР - руския "Макаров". За целта ще бъдат необходими около 40 млн. лв., които министерството все още не е заделило. Запознати твърдят, че това ще стане след подписване на рамково споразумение с някоя от големите фирми, а доставката ще е поетапна и за няколко години.

/Сега/

 
30.05.2011, 15:00

Русия унищожи половината от химическите си оръжия

Русия е съкратила половината от химическите си оръжия една година преди крайния срок, който изтича догодина предаде Канал 5. Началникът на Федералната агенция за унищожаване на този вид оръжия Валери Капашин обяви, че 20 000 тона от химическите боеприпаси на Москва вече са свалени от въоръжение, което  е повече от половината от арсенала на страната.

Русия и САЩ имат най-големите запаси от химически оръжия и трябва да ги съкратят наполовина до 2012 година, според Конвенцията подписана през 1997 година.

Около двеста държави са подписали международната спогодба, която забранява производството, съхранението и използването на този вид боеприпаси. – Още ХО

/Livenews.bg/

 
30.05.2011, 14:47

Китай е създал модулен тактически ракетен комплекс

Китайската корпорация CPMIEC е създала нов модулен оперативно-тактически ракетен комплекс и е започнала да го предлага за експорт, съобщава Jane's. Комплекса, който вероятно може да поразява цели на разстояние до 400 километра, представлява реално два типа пускови установки за различни ракети на едно мобилно шаси.

Индекса на новия комплекс не се уточнява. Известно е, че той е създаден по пътя на съвместяване на два комплекса - SY-400 и BP-12A, намиращи се на въоръжение в Китай. На една мобилна платформа WS 2400 с колесна формула 8x8 са разположени две вертикални пускови установки с по четири ракети всяка. За първата е заимствано от SY-400 и се използват ракети калибър 400 милиметра, а за втората е използвана базата на BP-12A и ракетите са калибър 600 милиметра.

Техническите характеристики на модулния комплекс за сега не са известни. – Още ракетни комплекси

 
30.05.2011, 12:50

Най-малко 15 италиански войници са пострадали при атака срещу военна база в Афганистан

Най-малко 15 италиански войници са пострадали при атака срещу военна база в Западен Афганистан. По предварителни данни се е взривил автомобил, пълен с експлозиви. След експлозията е избухнала престрелка, съобщи радио „Ехото на Москва”.

По данни на италианските медии в базата е имало както военни, така и граждански специалисти.

Отговорността за атаката бе поета от талибаните.

 
30.05.2011, 12:02

Започнаха съвместни учения на аварийно-спасителните сили на Русия и НАТО

В Средиземно море край бреговете на Испания започнаха международни учения на спасителните сили, в които са включени кораби и подводници на Русия и НАТО. Руската страна има намерение да покажи също така нова техника: обитаеми и необитаеми подводни апарати и подводен робот. По сценария на ученията, към попадналите в бедствие кораби ще пристигнат на помощ подводни спасителни апарати, с чиято помощ ще бъдат евакуирани хората. Маневрите ще завършат на 10 юни.

 
30.05.2011, 09:02

Очакваме гостуването на американския ракетен крайцер USS Anzio

По сведение от добре информиран източник, във Варна се очаква да пристигне ракетният крайцер USS Amzio (CG 68). Той е от клас Ticonderoga и влиза в състава на ВМС на САЩ на 2 май 1992 г. Това е вторият кораб в историята на ВМС на САЩ с това име. Първият е самолетоносач. Анцио е името на италианския град, където от 22 януари до 23 май 1944 г. е осъществена успешната офанзива на съюзническите сили срещу укрепените немски части зад линиите около град Касино (на 50 километра от Рим).

Крайцерът е дълъг 173 метра, широк е 16,8 метра и гази 10,2 метра (водоизместване над 9600 тона). Четири газови турбини General Electric LM 2500 му дават възможност да развие скорост над 30 възла. Разполага с богат арсенал от ракетно, артилерийско и торпедно въоръжение. На борда има и два вертолета. По данни от интернет екипажът му се състои от 33 офицери, 27 подофицери и около 340 матроси.

Американския военен кораб ще направи посещение и в Одеса от 3 до 7 юни 2011 г. – Още крайцери Ticonderoga

/MВ/

 
30.05.2011, 08:36

Увеличаваме до 920 военнослужещите ни в мисии зад граница

Ние планираме през 2011 и 2012 г. да участваме във водените от НАТО, ЕС и ООН операции и мисии с общо до 920 военнослужещи, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той говори на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе във Варна (пълен текст на доклада). Приоритет за нас остава участието ни в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан. В тази връзка, съобщи военен №1 у нас,  след средата на тази година се планира развръщане на група инструктори към Регионален военен тренировъчен център за подготовка на Афганистанската национална армия, с което общото ни участие операцията на ISAF ще достигне около 620 военнослужещи.

През миналата година, посочи генерал Симеонов, формирования и отделни военнослужещи участваха в операции и мисии извън територията на страната под егидата на ООН, НАТО и Европейския съюз на три континента – Европа, Азия и Африка. Български военнослужещи бяха на мисии в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Косово, Либерия, Грузия и край бреговете на Сомалия. Общата численост на контингентите ни към края на годината надхвърли 750 души в общо девет мисии и операции, каза началникът на отбраната.

/Otbrana.com

 
30.05.2011, 08:32

Презареждането се препъна в ПРО

Разговорът между президентите на Русия и САЩ в Довил, в рамките на срещата на Г8, по въпроса за противоракетната отбрана, която Вашингтон започна да изгражда в Европа, завърши с нищо. Това отбелязват западните медии, а принципно за същото говори и Дмитрий Медведев на пресконференцията след срещата, пише вестник “Независимая газета”.

„Засега не съм много доволен от реакцията на предложението ми към американката страна и всички държави в НАТО. Защо? Защото губим време. И макар вчера да посочих 2020 г като краен срок, то какво е 2020 година? Това е годината, когато ще приключи изграждането на четириетапната система за т. нар. „адаптивен преход”. След 2020, ако не се договорим, ще започне истинската надпревара във въоръжаването. А ако се разберем, то тогава ситуацията ще е съвсем друга. Бих желал партньорите ми да помнят това постоянно и по време на консултациите. Поради това разговарям по темата с всички, а не само с президента Обама”, каза Медведев в отговор на въпрос относно имали напредъка в преговорите за ПРО със САЩ и НАТО.

/ИА „Фокус”/

 

 30 май - Memorial Day
 
29 май
 
29.05.2011, 18:38

Над 900 български военнослужещи участват в мисии в чужбина

Над 900 български военнослужещи участват в различни мисии зад граница, каза във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов. Той изнесе доклад пред комитета "Отбрана и сигурност" в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в крайморския град.

Министърът посочи, че България е готова да обсъжда всички варианти за създаването на системата ПРО, както и за разполагането на нейните компоненти. По думите му при сътрудничеството между НАТО и Русия е добре да бъде постигнато изграждането на две отделни независими системи.

"Сътрудничеството между Алианса и ЕС е от изключително значение" - посочи Ангелов. Според него това ще даде шанс за развитие на възможностите на различни нива. Министърът коментира, че страната ни води разговори с най-близките държави от НАТО за партньорство. Вече е подписано споразумение с Гърция, предстои приемането на такова с Румъния. Ангелов уточни, че се водят разговори по този въпрос и с Турция.

През тази година мисията на България в Афганистан няма да се увеличава, каза още министърът. По думите му страната ни ще изпрати още два медицински екипа и 10 инструктори. Ангелов съобщи още, че до края на годината ще бъде доставен един хеликоптер за Военноморските сили. Още две машини ще бъдат осигурени през следващата година. За закупуването на многоцелеви изтребител Ангелов посочи, че предстоят дълги разговори, тъй като необходимата сума е много голяма Той посочи, че няма никакви предварителни нагласи от коя държава ще бъде купен самолетът.

/Ekipnews.com/

 
29.05.2011, 16:54

НАТО пак изтребва цивилни в Афганистан

Въздушен удар на НАТО отне живота на 12 деца и две жени в Южен Афганистан, предаде „Ройтерс" като се позова на официална информация. Това е един от най-кървавите инциденти с цивилни жертви през последните месеци.

Губернаторът на провинция Хелманд съобщи, че база на американските морски пехотинци е била подложена на обстрел от талибани, които са поискали въздушна подкрепа. Вместо бунтовниците, обаче, изпратените на мястото самолети поразили две къщи. „За съжаление 14 невинни жени и деца бяха убити, а други шестима цивилни са ранени", посочва той в официално съобщение.

В документа се посочва, че загиналите са седем момчета, пет момичета и две по-възрастни жени. Сред ранените има три деца.

„Наясно сме с информациите, според които предполагаеми цивилни са били убити вчера в Хелманд", коментира говорителят на международните сили в Кабул. Той посочи, че е изпратен следствен екип на мястото.

Много цивилни загиват при нощните наземни операции и въздушните удари на съюзниците в Афганистан. Президентът Карзай официално призова западните сили да направят нужното за ограничаване на невинните жертви, а протестите в Афганистан срещу НАТО се засилват.

/News.bg/

 
29.05.2011, 15:35

Правителството на САЩ смята да модернизира старите образци на ядреното си оръжие в Европа

Правителството на САЩ смята да модернизира старите образци на ядреното си оръжие в Европа, съобщава немското интернет-издание "Шпигел-онлайн”.

Става въпрос за модернизация на арсенала от ядрени бомби В-61 4-та модификация  /В-61-4/. Част от тези боеприпаси се съхраняват в складовете на немската военновъздушна база в Бюхел (федерална земя Рейнланд-Пфалц). Според програмата за модернизация, образците В-61-4 ще бъдат превърнати в по-съвременна разновидност на този боеприпас –в нова многоцелева ядрена бомба В-61 12-та модификация /B-61-12/.

Техническата разработка на новата версия на бомбите, според информация на изданието, ще започне през следващата година. Първият такъв боеприпас ще бъде създаден през 2017 г., след което ще започне и серийното му производство. – Още за ЯО

 
29.05.2011, 15:14

Фрегата "Дръзки" се завръща от Либия на 5 юни

Страната ни няма да изпраща друг кораб

 
29.05.2011, 15:11

Психолози ще преценяват дали военните разузнавачи могат да пазят тайна

Нова наредба на Министерството на отбрана регламентира и извършването на консултации при емоционален дискомфорт на разведчиците…….. Прочети още

 
29.05.2011, 14:47

"Локхийд Мартин" е осуетила хакерска атака

Корпорацията "Локхийд Мартин", най-големият доставчик на информационни технологии за американското правителство и Пентагона, информира, че е осуетила значителна и упорита хакерска атака срещу информационните й системи и продължава да работи за запазване на максимално ниво на сигурност. Атаката е засечена на 21 май и благодарение на защитните действия няма изтичане на данни за клиенти на корпорацията, заяви говорителката на корпорацията Дженифър Уитлоу. По непотвърдени данни неизвестни хакери са проникнали в секретни мрежи на Локхийд и няколко други военни доставчици. "Боинг" и "Нортроп Груман", съответно втори и трети в списъка на най-големите доставчици на Пентагона, отказаха да коментират корпоративната сигурност.

/DW/

 
29.05.2011, 14:40

Командирът на Blue Angels подаде оставка

Командирът на демонстративната група на ВМС на САЩ Blue Angels подаде оставка след като допусна водените от него самолети да прелетят на „недопустимо” малка височина. (видео)

Капитан II ранг Дейв Кос доброволно се оттегли от заеманата длъжност след извършеното на 22 май прелитане на пределно малка височина по време на авиошоуто край Линчбърг и както сам признава, поради допуснати други предпоставки за инциденти във въздуха. На негово място ще бъде назначен капитан Greg McWherter, който бе командир на групата през миналия сезон.

Участието на групата е редица авиошоута и чествания са отменени. Blue Angels ще преминат известен период на интензивни тренировки в базата си в Пенсакола, след което ще подновят участието си в набелязаните за годината мероприятия.

Проблемите с безопасността на полетите при Blue Angels не са нови. През април 2007 изтребител от групата катастрофира, при което летецът загива, има и ранени от останалия състав. През 2004 г. лейтенант Тед Стиълман се катапултира успешно след проблеми с двигателите и конструктивни проблеми.

Демонстративната група на ВМС на САЩ Blue Angels е основана през 1946 година и в момента лети на изтребителите F/A-18 Hornet. – Още пилотажни групи

/Pan.bg/

 
29.05.2011, 08:49

Френски изтребители отново кацат аварийно в Малта

Вчера два френски изтребители Mirage F1 отново са кацнали аварийно на международното летище в Малта поради недостатъчно гориво на борда. Това се случва за четвърти път след началото на операциите за установяване на забранена зона на полети над Либия.

Първата двойка френски изтребители кацат аварийно на 20 април поради проблем със зареждане във въздуха, при втория случай причината е неизправност в хидравличната система на самолета. На 2 май, отново поради критичен остатък на гориво на борда трета двойка изтребители от ВВС на Франция кацат на международното летище в Малта. – Още за Mirage F1

/Pan.bg/

 
29.05.2011, 08:06

САЩ ще разположат подразделения на ВВС в Полша

В събота в рамките на визитата на американския президент Барак Обама във Варшава бяха сключени договори за военни покупки и за разполагането на подразделения на ВВС на САЩ на полска територия, предаде ИТАР-ТАСС.

Пресслужбата на Белия дом уточнява, че страните са сключили споразумение за взаимните покупки за военни нужди и меморандум за разбирателство, предвиждащ дислокацирането на американски изтребители-бомбардировачи Ф-16 и на военнотранспортни самолети С-130 в Полша.

Американската страна поясни, че първият документ „има за цел да намали бариерите в сферата на търговията на въоръжение и ще способства за военното сътрудничество”. Вторият договор предвижда прехвърлянето през 2012 г. на полска територия на подразделения на американските ВВС. Започвайки от 2013 г., те ще провеждат съвместна подготовка с полските си колеги и регулярно ще провеждат учения с цел повишаване на оперативната съвместимост. Освен това през юли самолети Ф-16 от Националната гвардия на щата Калифорния ще вземат участие в съвместните учения в Полша в рамките на подготовката на страната за опазването на сигурността по време на предстоящото европейско първенство по футбол догодина.

/ИА „Фокус”/

 
29.05.2011, 08:00

Германия ще остави свои военни в Афганистан и след 2014 г.

Германски военнослужещи ще останат в Афганистан и след 2014 г., заяви министърът на отбраната на страната Томас де Мезиер, цитиран от радио „Дойче веле”.

„Федералното правителство определи 2014 г. като краен срок за изтегляне на войските, но бундесверът и след това ще запази присъствието си в Афганистан, той ще се занимава с инструктаж и ще оказва други видове помощ”, посочи министърът.

Независимо че операцията в Афганистан не се ползва с популярност сред германските граждани, Томас де Мезиер също така не изключи възможността за участие на бундесвера в операции аналогични на тази в Афганстан.

„Афганистан, разбира се, не е образец за бъдещите мисии на бундесвера, обаче напълно възможно е да се наложи на германските войници да участват в подобни операции в други части на света”, отбеляза германският министър и допълни, че „страна, с такава територия и влияние като Германия, трябва да е в състояние да участва в международни операции наравно с Великобритания и Франция”.

/ИА „Фокус”/

 
28 май
 
28.05.2011, 22:29

Германия съобщи, че двама нейни военнослужещи са загинали в Афганистан

Германският министър на отбраната съобщи, че двама германски военнослужещи са убити при самоубийственото нападение на талибани, с което опроверга съобщението на местните власти, които посочват, че трима от убитите седем души са германски войници, предаде АФП.

Министърът също така потвърди, че командирът на натовските сили в Северен Афганистан, германският генерал Маркус Кнайп, е леко ранен при атаката.

Ръководителят на полицията в Северен Афганистан генерал Мохамед Дауд и още трима афганистанци загинаха при нападението срещу офиса на губернатора в Тахар. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е „шокирана и натъжена за загиналите и ранените германски войници, както и за жертвите сред афганистанците”.

/ИА „Фокус”/

 
28.05.2011, 21:17

Младенов: Престанете да пишете глупости за ПРО

България няма да допусне да бъде изградена система за противоракетна отбрана, която не покрива нейната територия.

Това заяви във Варна външният министър Николай Младенов, цитиран от БНР.

Той коментира публикация, че на връх Ботев ще бъде инсталиран специален радар.

„Прочетох глупостите, които пише по вестниците. Няма друг начин, по който да ги нарека. Няма дискусии за слагане на радари на връх Ботев, просто ще помоля всички, които пишат в българските вестници да бъдат така добри да си проверяват информацията преди да всяват паника сред населението.

България, като част от НАТО, ще участва в изграждането на общата система на противоракетна отбрана на НАТО. Какви елементи и къде от тази система в рамките на европейската територия на НАТО ще бъдат разположени е прекалено рано да се говори в момента" - заяви министър Младенов.

Министър Младенов участва в сесията на парламентарната асамблея на НАТО.

Той изнесе доклад на тема "НАТО след срещата на високо равнище в Лисабон".

/БГНЕС/

 
28.05.2011, 21:03

Натовски генерал оцелял в атентата в северен Афганистан

Командващият силите на НАТО в северен Афганистан германският генерал Маркус Кнайп е оцелял при самоубийствения атентат днес срещу службата на губернатора на северната провинция Тахар в град Тукулан - административен център на провинцията. Началникът на северното регионално командване бе в сградата и оцеля при атентата, заяви говорител на НАТО. Той не уточни дали Кнайп е ранен или не. Както вече бе съобщено, седем са жертвите на атентата, сред тях генерал Мохамад Дауд Дауд, началник на полицията за северен Афганистан, и трима германски военни от силата на НАТО ИСАФ. – Още за Афганистан

/АФП /

 
28.05.2011, 17:59

Президентът Георги Първанов ще се срещне с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен

Президентът Георги Първанов ще се срещне с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в понеделник, 30 май 2011 г., в 14.45 часа на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След срещата държавният глава и генералният секретар на НАТО ще направят изявления за медиите в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

 
28.05.2011, 16:21

Честваха 95-тагодишнина от началото на подводното плаване в България

Вчера във Военноморска база Варна бе отбелязана 95-та годишнина от началото на подводното плаване в България.

 
28.05.2011, 15:37

Командването на СВ на САЩ и руската фирма „Рособоронэкспорт” са сключили контракт за доставка на 21 вертолета Ми-17В5 на Афганистан

Командването на американските Сухопътни войски и „Рособоронэкспорт” на 26 май са сключили контракт за доставката на 21 нови военнотранспортни вертолета Ми-17В5, съобщава ЦАМТО.

Руските вертолети ще постъпят на въоръжение във ВВС на Афганистан и ще разширят съществуващия парк от вертолети Ми-17. Освен самите вертолети, контракта предвижда доставката на резервни части, средства за наземно обслужване и оказване на услуги по материално-техническото осигуряване.

Първата партида вертолети за ВВС на Афганистан трябва да замине през октомври 2011 г. Останалите вертолети трябва да бъдат предадени на страната през 2012 г. – Още за Ми-17

 
28.05.2011, 10:58

МО и синдикати се споразумяха за съкращенията

Провеждането на процедурата по съкращенията на цивилните служители ще се извършва въз основа на прозрачност, ясни критерии и правила. За това са се договорили министърът на отбраната Аню Ангелов и председателите на Федерацията на независимите синдикати  от отбраната „Българска армия” към КНСБ и Националния синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа” Георги Братованов и Тодор Воденов. На вакантните работни места могат да се назначават цивилни служители, съкратени в хода на организационно-щатните и структурни промени, е записано още в рамковото споразумение. До провеждането на организационно-щатните и структурни промени в реорганизиращите се структури се преустановяват нови назначения на длъжности за цивилни служители, става ясно още от документа. .......... Прочети още

 
28.05.2011, 09:17

ГЩ на Турция прекрати учения на ВМС няколко дни преди те да завършат

Генералния щаб на ВС на Турция на 25 май без обяснения обяви, че прекратява ученията Deniz Kurdu-2011 и Efes-2011, съобщава Bosphorus Naval News.

Интересното е, че ученията вече бяха започнали (на 16 май и 3 май) и трябваше да  завършат на 26 май и 29 май съответно.

Ученията Deniz Kurdu се провеждат веднъж на две години. Тази година те се проведоха в акваториите на Мраморно, Егейско и Средиземно морета.

Ученията Efes 2011 включват, като правило, и отработка на десантиране в района Доганбей и Сеферигизар с цел подобряване на взаимодействието между флота, сухопътните войски и ВВС на Турция.

 
28.05.2011, 08:53

Кипър, Гърция и Великобритания ще проведат съвместните военни учения “Аргонавт-2011”

Съвместни военни учения на Република Кипър, Гърция и Великобритания ще се проведат в южната част на острова от 31 май до 3 юни. Това е заявил вчера министърът на отбраната на Кипър.

Ученията "Аргонавт-2011” се провеждат в Кипър вече шеста поредна година. Основната им цел е да се отработят действия при кризисни ситуации по търсене и спасяване на хора, укриването им в убежища и последваща евакуация. В заявлението се отбелязва, че сценария предвижда поставяне на задачи в условия на "възникване на различни асиметрични заплахи, които изискват високо ниво на взаимодействие между военните и граждански структури.

Ученията ще се проведат "на вода, въздух и суша” между градовете Ларнака, Лимасол и Пафос.

 
28.05.2011, 07:58

Продължава пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна

Продължава пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна. Домакин на асамблеята е Народното събрание на Република България. Форумът ще продължи до 30 май 2011 г. В сесията участват над 400 парламентаристи – представители на страните-членки на НАТО, делегати от страни-партньори и наблюдатели. Днес и утре ще заседават петте комитета на Парламентарната асамблея на НАТО.

На пленарната сесия на 30 май ще говорят председателят на Парламентарната асамблея на НАТО д-р Карл А. Ламерс, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен и адмирал Самюъл Локлиър – командващ на Съвместното командване на съюзните сили.

 
28.05.2011, 00:16

Астронавтите на НАСА завършиха четвъртото излизане в открития космос.

Астронавтите на НАСА Майкъл Финк и Грег Шамитофф, завършиха работите в рамките на заключителното четвърто излизане в открития космос по програмата на совалката Индевър STS-134.

Астронавтите са работили в открития космос в продължение на 7 ч и 24 минути. През това време, Финк и Шамитофф са провели ред операции по до оборудването на станцията. Всички запланирани задачи са били изпълнени. Както отбелязват от НАСА, това излизане е било заключително в историята на програмата „Спейс Шатъл” . По време на полета на „Атлантис” през лятото на 2011 г. не са предвидени излизания в открития космос.

По план, „Индевър” трябва да се разкачи от МКС на 30 май и на 1 юни да кацне на Земята. – Още Космос

/Space News/

 
27 май
 
27.05.2011, 23:20

Oshkosh Corp. получи поръчка за M-ATV на стойност 97 милиона долара

Американската компания Oshkosh Corp. е получила контракт на стойност 97 146 579 долара за доставката на 177 машини с повишена проходимост и защита от мини и засади с монтиран комплект за повишаване на защитата на дъното.

Поръчката е направена от автобронетанковото управление (TACOM) на СВ на САЩ, като предполагаемата дата за изпълнение на контракта е 31 януари 2012 г.

M-ATV е брониран вариант на средната тактическа колесна машина MTVR.

Броневите комплекти за M-ATV се доставят от американския филиал Plasan North America на израелската фирма Plasan.

 
27.05.2011, 23:00

USS Anzio (CG-68) ще посети Одеса с дружеска визита

Кабинетът на министрите на Украйна е представил предварително разрешение за влизане на американския военен кораб "Anzio" в териториалните води на Украйна и в Одеското морско търговско пристанище от 3 до 7 юни 2011 г.

Корабът "Anzio" е с водоизместимост 9600 тона, дължина - 173 м, ширина 16.8 м, газене - 10.2 м. На борда му се намират 33 офицери и 367 матроси.

 
27.05.2011, 21:00

Швеция е купила вертолети Black Hawk

Американската компания Sikorsky е получила контракт от СВ на САЩ за доставката на 15 многоцелеви вертолета UH-60M Black Hawk на военното ведомство на Швеция, съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 207,1 милиона долара. Според условията на съглашението, всички вертолети ще бъдат предадени на Швеция до края на 2012 г., като по този начин стана първата европейска държава, закупила вертолети Black Hawk.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона е уведомило Конгреса на САЩ за постъпилата поръчка за 15-те вертолета Black Hawk в началото на октомври 2010 г. Потенциалната сделка с Швеция се оценява на 546 милиона долара, като в нея влиза и доставката на допълнително оборудване  и разходи за доставка на техниката на купувача, както и 34 двигателя T700-GE-701D.

Окончателното решение за покупка на американски вертолети министерството на отбраната на Швеция взе в началото на април 2011 г. От военния бюджет на страната за финансиране на сделката са заделени 4,7 милиарда крони (755 милиона долара). За указаната сума военните планира да поръчат още и техническо обслужване на машините до 2020 г., както и подготовка на пилотите. – Още за UH-60

 
27.05.2011, 18:23

ГЕРБ ще прави българите войници

След като преди 3-4 години се отказахме тотално от наборната военна служба, сега се чудим как да подготвяме хората, за да могат да защитават себе си, околните и родината. Народното събрание отмени и Военната доктрина. Няма го вече, регламентирания от нея, 100-хиляден резерв на Българската армия, който води регулярна подготовка и всеки момент може да се притече в защита на отечеството или в помощ на гражданите. Все по-малко стават българските младежи, които в своите CV-та пишат, че са служили в армията……. Прочети още

 
27.05.2011, 17:58

Програмата за BIAF 2011 - скромно, но от сърце!

Очакваният от всички авиофенове празник на авиацията посветен на „100 години български ВВС” на 3 и 4 септември 2011 г. на летище Крумово се очертава поне засега да е с не много чуждестранни участници, но пък за сметка част от тях досега не са идвали в България. Специално за списание "Клуб КРИЛЕ" ген. о.р. Манев съобщи, че към втората половина на май има следното потвърдено участие в БИАФ 2011:

 - Гвоздеят в програмата ще е демонстративната група от Швейцария с Pilatus PC-7.

 - Швеция ще участва с JAS 39 C/D Gripen на статичен показ и във въздушни демонстрации,

 - Германия ще се отчете с C-160 Transal на статичен показ, а компанията Cassidian - EADS ще участва с макет 1:1 на EF2000 и летяща реплика на Ме-109. Това определено ще предизвика силен интерес и ще е сбъдната мечта на хиляди български авиофенове – да видят на живо летящ „Месер”. Все още се обсъжда пристигането и на 2 броя EF2000 на германските ВВС.

 - Италия ще се представи с EF2000 Typhoon II на статичен показ,

 - Един от най-екзотичните самолети определено ще е израелският F-16, който ще участва и в въздушните демонстрации.

Солидно е участието на съседните на България държави:

 - Румъния ще участва с IAR 99 SOIM на статичен показ и в полет и транспортен C-27J.

 - Сърбия ще се представи с Galeb G2 на частната пилотажна група позната ни от БИАФ 2009, който освен на статичен показ, ще и лети.

 - Гърция ще участва с учебния T6 Texan II на статичен показ.

Очаква се основното участие да е все пак на българските ВВС. Поне засега е планирано да участват МиГ-29, МиГ-21, Су-25, AS532AL Cougar, Ми-17, C-27J Spartan, Ан-2, РС-9М. До момента обаче все още не е подписан договор с МО за участие на нашите ВВС. Леката авиация също ще даде своя принос. Дано времето да е благосклонно и да се получи хубав авиационен празник.

/Pan.bg/

 
27.05.2011, 15:32

Нальотът на британските хеликоптери " Apache" от армейската авиация надхвърли 100 000 часа

Нальотът на хеликоптери WAH-64 "Apache" AH.1 от британската армейска авиация надхвърли 100 000 часа. Една трета от тези часове са налетени в Афганистан. Там те се използват за поддръжка операциите на международните сили, за ескорт на други вертолети и сухопътни войски, както и за наблюдение, разузнаване и целеуказване.

Вертолетите WAH-64 "Apache" AH.1 са на въоръжение в 3-и и 4-и полкове от авиационния корпус на сухопътните войски. Първият хеликоптер "Apache" е доставен във Великобритания през 1999 година, а в Афганистан действат от 2006. Част от хеликоптерите WAH-64 "Apache" AH.1 от състава на 656-а ескадрила от 4-и полк са пребазирани на борда на вертолетоносача „Ocean” за изпълнение на морски задачи. По всяка вероятност именно те ще се използват и в операцията „Обединен защитник” срещу войските на Кадафи.

/Pan.bg/

 
27.05.2011, 15:21

Великобритания започна строителството на самолетоносача HMS " Prince of Wales"

Британската компания BAE Systems пристъпи към строителството на втория самолетоносач клас „The Queen Elizabeth” - HMS " Prince of Wales". Двата самолетоносача ще са готови съответно през 2016 и 2018 година. Други подробности за новият самолетоносач не се споменават.

Стратегията за национална сигурност предвижда изменения в първоначалния проект на перспективните самолетоносачи и по-специално за „The Queen Elizabeth” – ще бъде без катапултна система и аерофиниш, ще се използва за вертолетоносач в продължение на три години и след това или ще бъде консервиран или продаден. По-рано Министерството на отбраната на Великобритания планираше да закупи изтребителите F-35B Lightning II (със съкратено излитане и вертикално кацане), но поради съкращения в бюджета се спира на палубната модификация F-35C, за когото трябва катапулт.

По всяка вероятност на HMS " Prince of Wales" ще се инсталира електромагнитна катапултна система, производство на френската компания Converteam.

/Pan.bg/

 
27.05.2011, 14:54

Филипините са купили осем полски вертолета Sokol

Министерството на отбраната на Филипините е сключило контракт с полската компания PZL Swidnik за доставка на осем многоцелеви вертолета W-3A Sokol, съобщава Flightglobal. Сумата на сделката е 2,8 милиарда филипински песо (64,5 милиона долара). Според условията на съглашението, Филипините ще получат първите четири вертолета през ноември 2011 г., а останалите – през второто тримесечие на 2012 г.

Филипинските военни смята да използват полските вертолети заедно с многоцелевите UH-1H/V Iroquois основно за транспортни цели. Sokol е способен да превозва до 12 човека. В момента на въоръжение във филипинските ВВС се намират 88 вертолета Iroquois, част от които са в експлоатация от 1970-те години. В началото на 2011 г. Филипините получиха от САЩ безвъзмездно пет поддържани UH-1.

Филипините за първи път купуват военни вертолети не американско производство, което предполага намерение в перспектива за диверсификация на техническия състав на авиационния парк.

W-3A е способен да развива скорост до 260 километра в час и извършва полети на разстояние до 745 километра. Товароподемността на машината е около два тона. – Още за W-3 Sokol

 
27.05.2011, 10:16

МО е спряло 60 търга за година заради нагласени процедури

60 търга за работното облекло и предпазни средства са спрени по разпореждане на военния министър Аню Ангелов през 2010 г. заради непрозрачни процедури или съмнения за лоши практики. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата си с ръководството на военното ведомство…Прочети още

 
27.05.2011, 10:05

Във Варна се открива пролетната парламентарна асамблея на НАТО с участието на руска делегация

В черноморската столица на България днес се открива пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО. В програмата на представителния форум, който ще продължи до 30 май, са включени актуални въпроси, свързани с дейността на Северноатлантическия алианс. По време на пленарните заседания ще бъдат представени доклади за операциите на НАТО в Либия и арабските революции, за ситуацията в Афганистан, за програмата за действия на системите на противоракетната отбрана, за поредните стъпки и усилия, предприемани от САЩ и Русия за контрол над оръжията и други теми. Парламентарната асамблея ще бъде открита със заседание на комитета Русия-НАТО. Както отбеляза за ИТАР-ТАСС ръководителят на руската делегация вице-говорителят на Държавната дума на Русия Любов Слиска, една от централните теми за обсъждане ще бъдат руските предложения по създаване на единна европейска система за сигурност.

 
27.05.2011, 09:57

ЦРУ получи позволение от Пакистан да разгледа скривалището на Осама бен Ладен

Екип от съдебни специалисти на ЦРУ получи разрешение от правителството на Пакистан да посети мястото, където се е укривал Осама бен Ладен, за да търси скрити или заровени документи предаде Си Ен Ен.

Експертите от разузнавателната централа ще се опитат да намерят допълнителна информация за дейността на екстремиста.

Осама бе убит на 2 май тази година, по време на акция на американски командоси - "морски тюлени", които атакуваха къщата, в която той се криеше в пакистанския град Аботабад. По време на четиридесет минутната операция, войниците от специалните части успяха да съберат значително количество документи и компютърни файлове.

ЦРУ поиска повторен оглед на жилищния комплекс, в който се укриваше Осама, за да може екипът от агенти да потърси нови данни за дейността на екстремиста и ръководената от него организация "Ал Кайда".

Заместник-директорът на ЦРУ Майкъл Морел и пакистанското правителство постигнаха споразумение за изпращането на агенти на разузнавателната централа няколко дни по-рано. Официално не е подадена информация кога екипът на американските тайни служби ще пристигне в Аботабад.

/livenews.bg/

 
27.05.2011, 09:47

Вишеград: Новата военна сила в Европа

Пред България и Румъния стои въпросът дали са готови да се присъединят към военния съюз на Вишеградската четворка, който е насочен срещу възраждащата се руска мощ

 
27.05.2011, 09:43

Шефът на ЦРУ се мести в Пентагона

Президентът на САЩ Барак Обама официално номинира Леон Панета за нов министър на отбраната, а командващият международните сили в Афганистан Дейвид Петреъс ще заеме поста на Панета в ЦРУ, предаде „Франс Прес”.

Припомняме, Обама заяви, че планира да номинира Панета и Петреъс на 28 април. Броени дни по-късно американски командоси ликвидираха лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен в Пакистан.

И двамата кандидати трябва да бъдат одобрени от Сената на САЩ, макар че не се очаква никой от тях да срещне сериозна опозиция. Белият дом се надява Панета, чиято задача ще включва намаляване на разходите на Министерството на отбраната, да може да встъпи в длъжност на 30 юни. Това е денят на напускането на сегашния министър Робърт Гейтс.

/argumenti-bg.com/

 
27.05.2011, 09:31

IRKUT Corporation публикува финансови отчети за 2010 г. и първото тримесечие на 2011 г.

Приходите на компанията за 2010 г. в сравнение с 2009 г. са нараснали с 28% и са в размер на 47 013 300 000 рубли (около 1,672 милиарда долара), което е свързано с увеличаване на продажбите.

Брутната печалба се увеличи и е в размер на 18 125 100 000 рубли (около 644,6 милиона щатски долара), което е 30% по-високо от резултати през 2009 г.

Чистата печалба за 2010 година е 85,5 милиона долара.

Според резултатите на 1-во тримесечие на 2011 г., приходите на IRKUT Corporation възлиза на 8 152 млн. рубли (около 289,9 милиона щатски долара), което е 8% по-високи, отколкото през същия период на 2010 година. Общата печалба е 3 422 000 000 рубли (около 121,7 милиона щатски долара), ​​растеж спрямо първото 1-во тримесечие на 2010 г. - 24%.

Нетна печалба за първата четвърт на 2011 г. възлизат на 733,4 милиона рубли (около 26,8 милиона щатски долара), което е почти 5 пъти превишаване на нетната печалба за същия период на 2010 година. – Още руски ВПК

/airgroup2000.com/forum/

 
27.05.2011, 09:07

Военните разузнавачи ще получават академично образование в отделен филиал

Във филиал „Информация и сигурност“ на ВА „Г. С. Раковски“ ще се приемат и обучават офицери само за нуждите на служба „Военна информация“. Това се регламентира в наредба на министъра на отбраната Аню Ангелов във връзка с прием във Военната академия, която е публикувана в днешния брой на Държавен вестник.

Условията и редът за подбор на кандидатите, провеждането на конкурсните изпити, оценяването, класирането и приемането на офицери за обучение във филиал „Информация и сигурност“ на ВА „Г. С. Раковски“ за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Военно дело“ се определят в специално приложение, което има поверителен характер.

/Otbrana.com/

 
27.05.2011, 09:05

САЩ се включиха в издирването на Доку Умаров

Срещата на Дмитрий Медведев с президента на САЩ Барак Обама на съвещанието на страните от Г8 във френския град Довил, вместо очакваното напрежение, неочаквано завърши с подарък. САЩ обявиха награда от 5 млн. долара срещу информация за руския терорист номер едно Доку Умаров. Това бе компенсация за Русия във връзка с настойчивите опити на Обама да разположи елементи на противоракетната отбрана (ПРО) в Източна Европа, отбелязаха от руската делегация.

На срещата на руския президент с Барак Обама страните обсъдиха болезнената за Русия тема за американската ПРО, за която Обама усилено лобира в Източна Европа преди своето преизбиране) и въпроса за присъединяването на Русия към СТО. След срещата бе обявен цял списък от съвместни изявления, пише „РБК дейли”.

/ИА „Фокус”/

 
27.05.2011, 08:52

Военни отказват да командват блокове

Действащи военни масово отказват да бъдат домоуправители на своите блокове, въпреки че са избрани от съседите си. Военна полиция ни привиква и заплашва със санкции, жалваха се офицери от Центъра за подготовка на танкисти в Сливен. По новия закон за жилищната собственост общото събрание на живущите може да гласува възнаграждение за всеки домоуправител. Военните обаче нямат право да получават каквито и да е допълнителни приходи, според закона за отбраната и въоръжените сили. Така гласуваните по 300 лева ще изгорят, жалваха се потърпевши. Само в кв. "Стоян Заимов", където живеят предимно военнослужещи, има 8 военни, избрани за домоуправители. "На този етап не ги викаме. Ако обаче има разминаване със закона, по всяка вероятност ще бъдат санкционирани", заяви началникът на Военната полиция в Сливен полк. Койчо Панчев.

/Стандарт/

 
27.05.2011, 08:48

Изтребители ще пазят гостите

За сигурността на форума във Варна ще се грижат родни изтребители. Седмици преди срещата бойната авиация пребазира МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" на военното летище в Балчик. Това се случва за първи път от 20 години и официалният повод бе, че се прави подготовка за голямо учение на есен. Във въздуха бяха вдигнати и изтребители Су-25 от авиобаза "Безмер", която е част от съвместните военни обекти със САЩ. На парламентарната асамблея, която ще заседава до 30 май, ще участват над 250 депутати от всички страни членки. В последния ден от форума ще присъстват генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, премиерът Бойко Борисов и командващият съюзните сили в Неапол адмирал Самюел Локлиър. Доклади ще изнесат министрите на външните работи, на отбраната и на икономиката Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков. Заради височайшите гости варненската Ривиера ще бъде буквално окупирана от силите за сигурност.

/Стандарт/

 
27.05.2011, 08:43

НАТО: Може да сложим радар у вас

За първи път Алиансът призна, че иска да разположи в България елементи от ПРО

 
27.05.2011, 08:40

100-ият Typhoon излезе от завода в Уъртън

Компанията BAE Systems отбеляза тържествено излизането на 100-ият изтребител Typhoon от завода в Уъртън (Warton). Като част от консорциума Eurofighter Typhoon компанията BAE Systems произвежда ключови елементи от комплектацията на изтребителя (предната част на фюзелажа, фанара, предното стъкло, част от крилото) и извършва крайния монтаж на изтребителите, предназначени за кралските ВВС на Великобритания и Саудитска Арабия. Успоредно се работи и по програмата за усъвършенстване и увеличаване възможностите на изтребителите, известна като Typhoon Future Capability Upgrade.

100-ият изтребител е с номер FGR4 ZK315 и е предназначен за кралските ВВС на Великобритания. До сега са произведени общо над 260 изтребители Typhoon в заводите на консорциума в Германия (Manching), Великобритания, Испания (Getafe) и Италия (Торино). – Още за Typhoon

/Pan.bg/

 
26 май
 
26.05.2011, 22:19

Започнаха ходовите изпитания на руската корвета „Сообразительный” проект 20380

През първият етап ще се проведат изпитания на енергетическата установка, дизел-генераторите, ще бъде замерени физическите полета. През вторият етап ще се изпитва въоръжението на кораба, съобщи пресслужбата на корабостроителницата „Северная верфь”.

Освен това, днес в завода беше заложена корвета от новия проект 20385.

„Сообразительный” е първата серийна корвета проект 20380 и има принципни различия от главния кораб. Това касае въоръжението, общокорабните системи, комуникационния комплекс, автоматичните системи. Значително изменение е внесено в конструкцията на корпуса и надстройката на кораба.

Корветата „Сообразительный” беше спусната на вода в „Северная верфь” на 31 март 2010 година. Главния кораб от този проект „Стерегущий” през октомври 2008 г. влезе в състава на Балтийския флот. Командването на ВМФ оценява потребностите на флота от 30 корвети.

В различни степени на готовност в тази корабостроителницата се намират още три корвети от този проект: „Сторожевой”, „Бойкий” и „Стойкий”.

Корветите проект 20380 и 20385 са разработени от КБ „Алмаз”. Многоцелевия кораб за морската зона клас „Стерегущий” е предназначен за борба с надводни кораби и подводници на противника, осигуряване на ПВО и артилерийска поддръжка на десанта. Водоизместимостта на корветата е 2 хиляди тона, дължината - 105 м, максималната скорост - 27 възла. Далечината на морския преход при скорост от 14 възла е 4 хиляди мили. Екипаж (отчитайки и групата за обслужване на вертолета) – 100 човека. – Още за проект 20380

 
26.05.2011, 20:36

В Русия представиха безшумен гранатомет за спецслужбите

Руският Централен научноизследователски институт „Буревесник” от Нижни Новгород представи на международното изложение за военна техника „Милекс-2011” в Минск безшумен и бездимен 82-милиметров гранатомет, предназначен за спецподразделенията, предаде Интерфакс.

„При стрелба той не създава нито дим, нито пушек, което осигурява максимално прикритие при бойното му използване”, посочи инженерът-конструктор Алексей Зеленцов.

Той поясни, че този ефект се постига за сметка на конструкцията. „При изстрел барутните газове остават в задната част на мината и затова не се създава нито пушек, нито звук, нито пламък, нито ударна вълна”, уточни Зеленцов.

Звукът, които се появява все пак, е съпоставим със звука при стрелба с АК.

Гранатометът е способен да поразява цели на разстояние от 100 до 1200 метра. Скорострелността му е до 15 изстрела в минута, теглото е не повече от 13 килограма, а теглото на бойната част е 1,9 килограма. – Още гранатомети

 
26.05.2011, 20:23

Седем войници на НАТО загинаха при експлозия в Афганистан

Седем военнослужещи от предвожданата от НАТО международна коалиция загинаха при бомбено нападение в Южен Афганистан, предаде АФП.

„Седем военнослужещи от Силите на НАТО за поддържане на сигурността (ИСАФ) загинаха при експлозия на самоделно взривно устройство в Южен Афганистан”, се посочва в съобщение на ИСАФ.

Засега не се посочва националността на загиналите, както и точното място на инцидента. – Още за Афганистан

 
26.05.2011, 18:01

Склад с боеприпаси се запали в Подволжието

В Източна Башкирия, в селището Урман на територията на едно от военните поделения се запали склад с боеприпаси. Заради високите температури започнаха да се взривяват снаряди. На мястото на произшествието са пристигнали пожарникари и спасители на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Започната е евакуация на населението и личния състав от опасния район – общо около 2500 души. В района пристигна областният управител Рустем Хамитов. По предварителни данни, инцидентът е станал при товаренето на снарядите – те е трябвало да бъдат откарани на утилизация.

 
26.05.2011, 17:42

САЩ ни предлагат 8 F-18 за $ 1 850 000 000

Повечето от държавите, до които Министерството на отбраната (МО) отправи запитване за доставка на 8 (6 бойни и 2 учебно-бойни) нови или втора ръка изтребители, вече са представили ориентировъчни цени, научи “Труд”. Неотдавна военното ведомство изпрати писма до правителствата на САЩ, Германия, Италия и Швеция и поиска от тях оферти за военни самолети, които да сменят руските МиГ-29. Тъй като договорът ще бъде междудържавен, МО води преговорите с правителства, а не с фирмите производители.

По неофициална информация САЩ са дали оферта за 8 изтребителя Ф-16/блок 50-52 и за 8 Ф-18 “Супер хорнет”. За Ф-16 американците искат 1,3 млрд. долара, а за Ф-18 - 1,85 млрд. долара.

През 2010 г. се заговори, че можем да вземем стари Ф-16/блок 25, които са консервирани в щата Аризона, срещу близо 600 млн. долара, но това отпаднало. Оръжейни търговци твърдят, че САЩ имат идея да предложат на Румъния, България и Хърватия да купят заедно нови Ф-16. Ако това се случи, цената на този изтребител щяла да падне значително заради по-голямата бройка.

Германия и Италия, от които можем да купим нови и употребявани изтребители “Юрофайтър”, още не са представили ценови параметри. Но намеренията им явно са сериозни, защото европейският консорциум, който произвежда изтребителя, предлага много силна офсетна програма.

Предложението на Швеция за 8 нови изтребителя “Грипен” е за около 450 млн. евро.

Според експерти трудно може да се направи съпоставка кой самолет ще ни излезе по-евтино, защото цените на този етап са приблизителни. Истинските се обявяват най-накрая, когато стартира търгът и фирмите купят тръжни документи. Как ще стане всичко това обаче, още не е ясно, защото военният министър Аню Ангелов наскоро обяви, че “решението за новия изтребител ще е по-скоро политическо, а не на конкурс”.

Освен това различните фирми включват в цената различни пакетни услуги - едни повече, други по-малко. Американската оферта изглежда скъпа, но пък обхваща обучение, поддръжка и доставка на резервни части за определен срок. Швеция предлага много добра офсетна програма, сделка без посредници, държавно гарантиран заем и изплащане с гратисен период. Намеренията на МО са договорът да се сключи през 2012 г. и първите изтребители да пристигнат през 2015 г.

/Труд/

 
26.05.2011, 17:15

По време на втория патрул от операцията на НАТО „Обединен защитник” екипажът на фрегатата „Дръзки” разпита над 70 плавателни средства

По време на втория патрул от операцията на НАТО „Обединен защитник” екипажът на фрегата „Дръзки” изпълнява задачи по наблюдение и контрол на морските превози, с готовност за извършване на проверка на товара на кораби с курс към либийските пристанища. От екипажа на „Дръзки” са разпитани над 70 плавателни средства, преминали през зоната за отговорност на фрегатата.

При сложни хидрометеорологични условия личният състав от бординг групата на кораба и от групата за специални операции извършиха фактическа проверка на търговски кораб. След изпълнение на процедурата по оценка на наличния товар и документацията, корабът е освободен.

С бординга, извършен от екипажа на „Дръзки” през втората половина от патрулирането, силите на НАТО са проверили реално общо над 55 плавателни средства.

За поддържане на заповядания запас от гориво на борда, фрегатата изпълнява и задължителното приемане на гориво на ход от специализирани танкери на Алианса.

От началото на операцията „Обединен защитник” за прилагане резолюцията на ООН за налагане на ембарго върху превоза на оръжие и товари със специално предназначение за Либия, корабите от тактическите групи са разпитали над 1000 съмнителни кораба, като 7 са отклонени от следвания курс.

Военните моряци от фрегата „Дръзки” са в добро физическо и емоционално състояние и са мобилизирани за изпълнение на поставените задачи до края на втория патрул. - Още за "Дръзки"

/МО/

 
26.05.2011, 16:40

Бреговата служба на Индия в получила стотният патрулен самолет Do-228

Индийската компания Hindustan Aeronautics е предала на бреговата служба на Индия стотният многоцелеви патрулен самолет  Dornier 228 (Do-228), съобщава PTI. Тези самолети службата използва за транспортиране на десант и за наблюдение на бреговата линия на страната.

HAL се занимава с производството на патрулните самолети Do-228 от 1983 година, когато е получила лиценз от немската компания Dornier. Производството на тези самолети Германия преустанови през 1998 година. По лиценз HAL трябва да построи 228 такива самолети, част от които трябва да бъдат доставени на ВМС и бреговата служба на Индия.

Dornier 228 е способен да развива скорост до 433 километра в час и извършва полети на разстояние до 1,1 хиляди километра. Do-228 е предназначен за превозването на 19 пасажера. В индийския вариант самолетът е снабден с радар с 360-градусов обзор, система за спътникова свръзка и автоматическа инфрачервена система за поиск и идентификация на целите.

 
26.05.2011, 15:27

Франция и Русия ще подпишат договор за „Мистрал” след 15 дни

Президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози са се споразумели договорът за закупуването на четири вертолетоносача клас „Мистрал” да бъде подписан след 15 дни, предаде РИА Новости.

„Достигнахме до окончателно споразумение за това, че договорът ще бъде подписан след 15 дни. Два вертолетоносача ще бъдат построени във Франция и два в Русия. Всички въпроси вече са уредени”, съобщи Саркози след среща с руския си колега в Довил.

Медведев също потвърди, че позициите на Русия и Франция вече са съгласувани, а преговорите са приключили. – Още за Мистрал

 
26.05.2011, 15:25

Испанската полиция е възпрепятствала продажбата на военни хеликоптери за Иран

Испанската полиция днес обяви, че е възпрепятствала продажбата на 9 военни хеликоптера за Иран, която е била в разрез със санкциите на ООН срещу близкоизточната страна, както и с европейските норми, предаде АФП. В рамките на операцията са арестувани петима испанци и трима ирански граждани.

Девет хеликоптера от вид Bell 212, адаптирани за превоз на войници и военно оборудване, са били иззети от хангар в град Сабадел, близо до Барселона, и от хангар в Навас дел Рей, до испанската столица Мадрид.

Продажбата на военни хеликоптери за Иран е в разрез с наложените от ООН санкции и не е съобразена с европейските правила за износ. Арестуваните са петима испански предприемачи и трима ирански купувачи.

/ИА „Фокус”/

 
26.05.2011, 15:21

Хеликоптер на НАТО се е разбил в Източен Афганистан

Хеликоптер на НАТО се е разбил днес в източната афганистанска провинция Пактика, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на американското командване в авиобазата в Баграм.

Хеликоптерът е паднал в района на Ника, на границата с Пакистан, и е изгорял напълно. Членовете на екипажа са спасени от силите на коалицията.

Не се съобщава дали хеликоптерът е бил свален при вражеска атака.

/ИА „Фокус”/

 
26.05.2011, 15:19

Русия и САЩ ще се договорят за ПРО съгласно интересите на двете страни

Русия и САЩ да се договорили да си сътрудничат в сферата на противоракетната отбрана по начин, който да запази стратегическия баланс на силите и да съответства на интересите на двете страни. Това заяви американският президент Барак Обама след края на срещата си с руския държавен глава Дмитрий Медведев в Довил, предаде РИА Новости .

„Ние продължихме диалога по ПРО и се договорихме да работим заедно по създаването на такава конфигурация, която ще отговаря на интересите на двете страни, ще поддържа стратегическия баланс и ще се справя с потенциалните заплахи”, съобщи Обама.

/ИА „Фокус”/

 
26.05.2011, 15:15

Скоро ще стане ясно кои са резервисти и кои запасни

Българските граждани и техниката, предназначени за комплектуване на военните формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната са резерв на въоръжените сили по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това е записано в проекта на закон за резерва на Въоръжените сили, който е разработен от МО и публикуван на сайта на ведомството. Намеренията са законът да влезе в сила от 1 януари 2012 г. ...……Прочети още

 
26.05.2011, 15:12

На 1 юли влиза в сила новият устройствен правилник на МО

Правителственото постановление за приемането новия устройствен правилник на МО е публикувано в последния брой на Държавен вестник – 20 май, но влиза в сила от 1 юли т.г.

Без главни дирекции

Не се променят съществено броя и наименованията на дирекциите и другите административни звена. В новия правилник няма главни дирекции. Сега такава е „Инфраструктура на отбраната”. Тя си остава като обикновена дирекция. В Щаба на отбраната дирекция „Подготовка и използване на силите” получава наименованието „Операции и подготовка”, а отдел „”Информационен и организационно-щатен” – „Офис на началника на отбраната”.

Съкращенията

От 980 на 796 падат щатните бройки в Министерството на отбраната. За общата администрация тези данни са от 188 на 164, за специализираната администрация – от 431 на 308 и за Щаба на отбраната – от 243 на 218. Най-голямо свиване на щата – от 138 на 68, има при сегашната главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”.

Други промени

Устройственият правилник на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” остава същият. С постановлението, с което е приет Устройственият правилник на МО, се регламентират някои други промени. Числеността на персонала на ВМА намалява от 3332 на 3218; на Военна полиция – от 1128 на 959; на Военна информация – от 1588 на 1351; на Института по отбрана – от 120 на 110 и на ВА „Георги С. Раковски” – от 325 на 330. Министерският съвет отпусна за  Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” – 142 щатни бройки, а за Централното военно окръжие – 622.

До 1 юли е в сила План-2015 от 2004 г.

С това постановление, което влиза в сила от 1 юли т.г., се отменя Постановление № 301 на Министерския съвет от 2004 г. за приемане на План за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г. (обн., ДВ, бр. 103 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 50 от 2006 г., бр. 26 от 2007 г. и бр. 46 от 2010 г.). От 7 януари т.г. е в сила и новият План за развитието на Въоръжените сили на Република България, приет с правителствено постановление от 29 декември м.г. Тук въпросителната остава.

Парламентът отмени Военната доктрина от 1999 г.

Със свое решение вчера Народното събрание отмени Военната доктрина на Република България от 1999 г. Така приетата от правителството на 14 април т.г. Национална отбранителна стратегия, която включва в себе си военната доктрина и военната стратегия, може да бъде публикувана в Държавен вестник, за да влезе в сила.

/Otbrana.com/

 
26.05.2011, 15:07

WIKILEAKS

Подкрепа за модернизацията на Българската армия чрез придобиване на американски самолети

 
26.05.2011, 15:03

Южна Корея ще достави на ВВС на Индонезия 16 учебно-бойни самолета T-50 "Golden Eagle"

Южнокорейската компания Korea Aerospace Industries Ltd. (KAI) е подписала в Джакарта договор за доставка на ВВС на Индонезия на 16 учебно-бойни самолета T-50 "Golden Eagle". Сделката е на стойност почти 400 милиона долара.

Това е първият случай, когато Южна Корея продава на друга държава свръхзвукови самолети собствено производство. Определен интерес към T-50 "Golden Eagle" са проявили Израел, Индия, Полша, ОАЕ и САЩ.

Т-50 е разработен съвместно с американската компания Lockheed Martin, като Република Корея става дванадесетата държава в света, произвеждаща свръхзвукови самолети.  Още за Т-50

/Pan.bg/

 
26.05.2011, 08:42

НАТО атакува цели в либийската столица

НАТО нанесе удари по обекти в либийската столица Триполи, съобщават повечето осведомителни агенции, като се позовават на държавната либийска телевизия и телевизия "Ал Арабия". Според либийската държавна телевизия сред поразените цели е било и едно училище. В столицата Триполи се чуват експлозии. Кореспондент на телевизия "Ал Арабия" също потвърди, че в Триполи са нанесени въздушни удари.

 
26.05.2011, 07:51

Обама номинира ген. Мартин Демпси за военен No 1

Президентът на САЩ Барак Обама номинира генерал Мартин Демпси за шеф на Обединения комитет на началник-щабовете, съобщава Ройтерс. Кандидатурата на ген. Демпси трябва да бъде одобрена от Сената. Ако бъде избран, Демпси ще замени на поста адмирал Майк Мълън, чиито пълномощия изтичат на 30 септември т.г. По мнението на наблюдатели, номинирането на Демпси представлява изненада. На 11 април т.г. генералът бе избран за началник на щаба на армията на САЩ с 4-годишен мандат. Номинацията му за по-високия пост идва едва 2 месеца след назначаването му, което е прецедент. Преди Обама да посочи Демпси за най-вероятна кандидатура за шеф на Обединения комитет на началник-щабовете се считаше тази на Джеймс Картрайт, заместник на оттеглящия се адмирал Мълън.

/БГНЕС /

 
26.05.2011, 07:17

НАТО в Либия - операция без край

Военната операция в Либия започна като мисия със строго дефинирани цели - да се обособи зона, забранена за полети, и да се защитят цивилните от атаки на силите на Муамар Кадафи........... Прочети още

 
25 май
 
25.05.2011, 21:59

Пилоти от RAF отзовани от Либия заради пиянство

Двама пилоти от британските Кралски ВВС, участващи в операцията в Либия, бяха върнати в родината заради фиеста, богато напоена с алкохол, поради което на следващия ден те не били в състояние да карат самолета си. Двамата летци били командировани в италианската военновъздушна база Джола дел Коле, където RAF са разположили 10 самолета Юрофайтър и 12 Торнадо за участие във въздушните удари срещу силите на Муамар Кадафи. ВВС прекратиха мисията им за "неприлично поведение", посочи министерството на отбраната в Лондон, според което тази дисциплинарна мярка няма да се отрази с нищо на боеспособността на кралските ВВС.

/АФП /

 
25.05.2011, 21:15

Израел показа БЛА, предназначен за Русия

Израелската компания Israel Aerospace Industries за първи път обнародва снимка на безпилотния летателен апарат (БЛА) Searcher II, предназначен за Министерството на отбраната на Русия. Според информация на Flightglobal, производството на тези апарати, а също и на BirdEye-400 е в ход, като първите БЛА вече са доставени на купувача.

Производството и доставката на БЛА се извършва в рамките на контракт на стойност 400 милиона долара, сключен през 2010 година. В Русия апаратите Searcher II ще бъдат доставени с оборудване, поискано от Министерството на отбраната, и с маркировка "Серчер II". Техническите подробности на апаратите за руската армия не се съобщават.

По данни на Flightglobal, след получаването на първата партида БЛА, руската страна е проявила заинтересованост за покупка на допълнително количество израелски безпилотни системи.

 
25.05.2011, 20:52

В руската корабостроителница „Янтарь” бе спусната на вода трета индийска фрегата

В корабостроителния завод „Янтарь” в Калининград днес се е състояла церемония по спускане на вода на фрегатата „Триканд” (F-50, Trikand) проект 1135.6, строяща се по поръчка на ВМС на Индия, съобщава пресслужбата на завода.

Това е третата фрегата от проект 1135.6, строяща се в този завод за индийските ВМС. Първата фрегата от тази серия (F-45, Teg) беше спусната на вода на 27 ноември 2009 г., а втората (F-46, Tarkash) – на 23 юни 2010 година.

Фрегатите са предназначени за търсене и унищожаване на подводници, противокорабна и противовъздушна отбрана.

Предаването на първата фрегата на купувача е планирано за края на 2011 г, а на втората и третата фрегата – през 2012 година.

Контракта за строителството за ВМС на Индия на трите фрегати беше подписан на 14 юли 2007 г. в Делхи и е на стойност 1,6 милиарда долара.

Фрегатите се въоръжават с ракетни комплекси „БраМос”, а също и с други съвременни зенитно-ракетни и ракетно-артилерийски комплекси. - Още за проект 1135.6

 
25.05.2011, 16:16

Мишената е факт!

Интервю с бригаден генерал Ваньо Славеев, командир на 1-ва зрбр.

 
25.05.2011, 15:09

Италиански KC-767 се включи в операцията на НАТО „Обединен защитник”

Малко след приемането на 17 май 2011 на въоръжение на първите два самолета цистерни KC-767A, италианските ВВС предоставиха на НАТО за единия от тях, заедно с KC-130J. По информация от Министерството на отбраната на Италия те вече са били използвани миналата седмица, заедно с другите италиански самолети, включени в операцията – изтребителите Eurofighter, Lockheed F-16 и Tornado, както и и разузнавателният самолет G222VS.

KC-767A е построен на базата на модифициран планер на В767-200ER, като разполага с двете основни системи за дозареждане във въздуха и има възможност самият той да приема гориво от друг самолет. При необходимост може да се използва и само като транспортен или товарен или комбинация от двата варианта – съответно може да превозва до 200 военнослужещи или 19 контейнера, а в смесения вариант разполага със 100 места и може да побере 10 палета.

Останалите два самолета KC-767A италианските ВВС ще получат до края на годината. Те ще имат възможност да извършват и медицинска евакуация, както и разполагат със система за самозащита Elettronica ELT/572 срещу ракети с топлинно насочване.

/Pan.bg/

 
25.05.2011, 14:42

Церемония по предаване и приемане на длъжността „началник на Военна академия” Г. С. Раковски”

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре, 26 май, в тържествената церемония по предаване и приемане на длъжността „началник на Военна академия „Г. С. Раковски”. Тя ще се състои във висшето военно учебно заведение. На церемонията ще присъстват още заместник-министрите на отбраната Валентин Радев и Августина Цветкова и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Генерал-майор Георги Георгиев, досегашен началник на академията, ще предаде поста на комодор Димитър Ангелов, досегашен началник на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

/МО/

 
25.05.2011, 14:40

Приключи ротацията на българската рота за охрана на летище „Кандахар” в Афганистан

Приключи ротацията на българската рота за охрана на летище „Кандахар” в Афганистан. Днес, 25 май, в 1.30 ч. сутринта на летище „София” се завърнаха 239 военнослужещи от 9-та рота, приключила успешно участието си в операцията на НАТО в Афганистан. Групата бе ръководена от подполковник Пламен Койнов – помощник - национален командир на контингента. Първата група от общо 156 военни - от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар, се завърнаха в нашата страна на 21 май 2011 г.

На летище София българските военнослужещи бяха посрещнати от командващия Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов.

Основният състав на 9-та рота за охрана на летище „Кандахар” е от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Командир на ротата е майор Деян Дешков.

От средата на май задачите по охрана на летище „Кандахар” в Афганистан се изпълняват от 10-та рота на българския контингент в ИСАФ. Бойците са от състава на 2-ри батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Командир на ротата е капитан Руслан Колев.

/МО/

 
25.05.2011, 13:39

Израел е получил разрешение за експорт на БЛА Dominator

Израелската компания Aeronautics Defense Systems е получила разрешение за експорт на безпилотния летателен апарат (БЛА) Dominator, съобщава Flightglobal. Разрешението е било получено след като всички технически характеристики на апарата са били приведени в съответствие с изискванията на Режима за контрол на ракетните технологии (РКРТ).

Какви точно промени е претърпял Dominator, за сега не е известно. Базовата версия за вътрешния израелски пазар е способна да извършва полети с продължителност до 28 часа на височина до 9,2 хиляди метра. Товароподемността на апарата е 300 килограма, а максималната скорост на полета - 350 километра в час. БЛА Dominator е създаден на базата на четириместния пасажерски самолет Diamond DA42.

Според данни на ADS, на световния пазар Dominator ще може да се конкурира с експортните версии на БЛА Predator XP и Heron. – Още БЛА

 
25.05.2011, 12:31

Британски хеликоптери Apache ще участват в операцията срещу Либия

Британски хеликоптери Apache AH1 от Армейския авиационен корпус ще участват в операцията на Великобритания „Ellamy”, която е в рамките на операцията на НАТО „Обединен защитник”. Apache AH1 ще действат от борда на вертолетоносача HMS Ocean, на който временно е предислоцирана част от 656 ескадрила от 4-ти полк, базиран обикновено на летище Wattisham.

На 13 май близо до Гибралтар се е провело едно дълго отлагано учение Cougar 11, на което хеликоптерите Apache AH1 са сертифицирани да използват управляеми ракети Hellfire в морски условия. По време на учението са изстреляни около 500 броя 30 мм снаряда и 9 управляеми ракети Hellfire с активна радиолокационна глава за самонасочване, като мишените са поразени на 100%. Учението показва, че вертолетите може „да действат ефективно от борда на кораб, да излитат от него, да нанесат удар по заповядани цели и отново на бъдат подготвени на борда за изпълнение на следващи задачи”, заявява командирът на 656-а ескадрила Майк Невил.

Очаква се от вертолетоносача HMS Ocean да действат четири хеликоптера Apache AH1.

/Pan.bg/

 
25.05.2011, 10:28

ММО разреши въоръжената охрана

Международната морска организация (ММО) одобри наличието на въоръжена охрана на борда на корабите преминаващи край бреговете на Сомалия.

В становището на ММО се посочва, че охрана може да бъде вземана на борда след оценка на риска. По мнение на експертите от ММО, капитаните на корабите трябва да участват във вземането на решението.

Стандарти за подобни услуги ще създаде новосформираното направление - SAMI (Security Association for the Maritime Industry).

По данни на EU NAVFOR към момента 23 кораба и 518 моряци, продължават да са заложници на пиратите.

/Maritime.bg/

 
25.05.2011, 10:15

Румъния модернизира транспортните самолети Hercules

Министерството на отбраната на Румъния е сключило контракт с израелската компания Elbit Systems за модернизация на своите военнотранспортни самолети C-130B/H Hercules, съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 18,6 милиона долара. Какво количество самолети ще бъдат включени в програмата за модернизация, не се уточнява.

В момента на въоръжение във ВВС на Румъния има четири C-130: три самолета версия B и един - версия H. Освен това има още един самолет C-130B, който не е в състояние да извършва полети и е консервиран. Военното ведомство на Румъния закупи четири C-130B през 1996 г. и един C-130H през 2007 г. Подробности за модернизацията на самолетите няма, като е известно само, че ще им бъде монтирано ново бордово оборудване.

Някои от системите, които се планира да бъдат монтирани на модернизираните самолети ще бъдат израелско производство – те се произвеждат дъщерната фирма на Elbit - Elisra Electronic Systems. В програмата за модернизация ще участват и румънски предприятия. – Още за С-130

 
25.05.2011, 09:05

Военният министър се отказа да строи къщи за офицерите

Военният министър Аню Ангелов, който изготви и предизборната програма на ГЕРБ в раздел отбрана, се отказа от обещанието си да строи къщи за офицери. МО окончателно реши да не се занимава и с нови жилища за военнослужещите чрез публично-частно партньорство....... Прочети още

 
25.05.2011, 09:01

Бой за гарнизонния духов оркестър на Сливен

Два града влязоха в двубой за гарнизонния духов оркестър на Сливен, който е единствен по рода си в цяла южна България, научи Sliveninfo.

Оркестърът трябваше да се включи в празненствата по случай 24 май и да води шествието за детския танцов фестивал. Както е според договора между община Сливен и командването на сухопътни войски, на който стои подписа на генерал от армията ни. Оказа се обаче, че друг генерал от щаба на сухопътни войски издал заповед музикантите с пагони да заминат за...Созопол на връх 24 май. Което постави командира на учебния център за танкисти в Сливен, на чието подчинение е оркестъра, в неловка ситуация. В крайна сметка полковник Стаматов успя да вземе соломоново решение. Вчера осем музиканти водиха шествието като цивилни, а останалите отскочиха до Созопол. Поне в Сливен никой не разбра за разделянето на оркестъра, шествието и тържествената церемония на площад "Хаджи Димитър" минаха без музикални проблеми.

 
25.05.2011, 07:58

Катастрофа с F-15C Eagle

При изпълнение на рутинен нощен тренировъчен полет изтребител F-15C Eagle от кралските ВВС на Саудитска Арабия се разбива в източната част на страната в близост до военновъздушната база „King Abdul-Aziz”. Летецът лейтенант Саиф бин Абдула загива.

/Pan.bg/

 
24 май
 
24.05.2011, 23:30

Турция закупи 30 самолета Ф-16 блок 50+

Турция закупи от САЩ 30 самолета Ф-16 Блок 50+ за нуждите на своите Военновъздушни сили.

Първият самолет Ф-16 Блок 50+, чиито монтаж завърши в Аерокосмическата компания на Турция (TAI), бе предаден с церемония на турските военновъздушни сили, на която взеха участие и министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл и посланика на САЩ в Анкара Франсис Ричиардоне. Сделката е за 2,9 милиарда долара и предвижда окончателното сглобяване на самолетите да става в завод на TAI край Анкара. Планира се всичките 30 нови машини да бъдат предадени на ВВС на Турция до края на 2012 г. и да достигнат състояние на бойна готовност в периода 2013-2014 г.

В речта си на церемонията министър Вежди Гьонюл каза „Бойните самолети Ф-16 са основния елемент на турските военновъздушни сили. Започнати са и дейности за модернизирането на 217 самолета Ф-16”. – Още за Ф-16

/TRT/

 
24.05.2011, 23:20

Хеликоптерът свален при операцията срещу Бин Ладен върнат обратно в САЩ

Пакистан върна обратно на САЩ останките от хеликоптера, използван при американската операция, при която беше ликвидиран терорист номер едно в света Осама Бин Ладен. Това заяви говорителят на Пентагона полковник Дейв Лейпан.

"Останките от хеликоптера, унищожен при операцията срещу Бин Ладен, бяха върнати през уикенда и в момента се намират в САЩ", заяви говорителят на Пентагона пред АФП.

/БГНЕС/

 
24.05.2011, 21:36

Отново за американските бази в България

Тези дни отново нашумя темата за присъствието на американските бази на българска територия. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров безцеремонно връчи на американския посланик Уорлик тлъста сметка за няколкогодишното пребиваване на US-бойци на българска територия. Само че май сбърка адресата. Или е позабравил събитията. А може и да е отлагал скандала, за да не засенчи по никакъв начин двегодишната си безусловна подкрепа за ГЕРБ. Защото е съвсем естествено американските посланици да защитават интересите на САЩ. Друг е въпросът, как ние, българите, защитаваме националните си интереси……. Прочети още

 
24.05.2011, 20:52

Saab ще разработва палубния Sea Gripen във Великобритания

Шведската компания Saab ще наема малък екип от инженери за новия си център във Великобритания, който ще разработи концепцията за палубен вариант на изтребителя SAAB JAS 39 Gripen, която евентуално ще доведе до производството на летателен прототип. Компанията огласи плановете си на 24 май по време на среща с представители на британското Министерство на отбраната в Лондон, където ще бъде открит новия център.

Изпълнителният директор на Saab Hаkan Buskhe обяви, че в най-скоро време ще се наемат около десет души екип с опит в областта на конструиране на британски палубни самолети. Първият проект върху който те ще работят е конструиране на палубна модификация на многоцелевия изтребител Gripen, използвайки направените вече изследвания в Швеция.

Концепциално-дизайнерската фаза на проекта ще е с продължителност около12-18 месеца, след която Saab ще реши дали да подготви летателен прототип, който най-вероятно ще се произведе в Линкопинг.

/Pan.bg/

 
24.05.2011, 20:40

От Шумен и Варна дойдоха добри вести за военното ни образование

Лошото е, ако концепциите на СДС, сега на ДСБ, и на ГЕРБ,  за обучението на българските офицери си приличат........... Прочети още

 
24.05.2011, 16:47

Сътрудничеството на Русия с НАТО зависи от ЕвроПРО

Динамиката на сътрудничеството на Русия с Франция и с други членки на НАТО ще зависи от конструктивното решение на въпросите на противоракетната отбрана (ПРО), каза в Москва началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал Николай Макаров след преговори с френския си колега Едуард Гийьо. Страните се договориха да продължават взаимодействието с цел, както се изрази генерал Макаров, развързване на сериозното кълбо от противоречия между Русия и НАТО по ЕвроПРО. Както каза Гийьо, позициите на Франция и Русия по проблема са сходни.

 
24.05.2011, 16:01

Посещение на генералния секретар на НАТО в Афганистан

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е пристигнал с необявена визита в Кабул за да обсъди предаването на властите на Афганистан отговорността за безопасността в тази страна. Сега тя се осигурява от международния военен контингент под командването на НАТО. Планира се  процесът на предаването на тези функции на афганистанците да завърши през 2014 година. В Афганистан се запазва напрегната обстановка. Неотдавна талибаните обявиха за началото на нова кампания против чуждестранния военен контингент и афганистанското ръководство. Днес в провинция Кандагар в резултат на пореден взрив загинали най-малко 25 души. – Още за Афганистан

 
24.05.2011, 14:58

20% от руския бюджет за отбрана се краде

Една пета от руския бюджет за отбрана изчезва всяка година в ръцете на корумпирани служители, безотговорни генерали и крадливи изпълнители на договори, съобщи главният военен прокурор на Русия в интервю, публикувано във вторник.

"Крадат се огромни средства - практически една от всеки пет рубли, а в същото време армията получава оръжие и оборудване с лошо качество. Всяка година повече и повече пари се отделят за отбрана, но успехите не са особено големи, казва Сергей Фридински пред "Росийская газета". Той допълва, че източването на държавни средства става най-вече чрез подкупи и сключването на фиктивни договори.

Фридински не дава конкретни данни, но Русия е предвидила за тази година бюджет за отбрана в размер на 1.5 трилиона рубли (около 53 млрд. долара), което би трябвало да означава, че над 10 млрд. долара се открадват всяка година.

Запитан дали смята, че високопоставени лица са замесени в корупция, Фридински отговаря: "Направете си сами извода."

Президентът Дмитрий Медведев заяви, че масовата корупция пречи на развитието на Русия, но в същото време организации за борба с този проблем посочват, че положението се е влошило, откакто той смени в Кремъл сегашния премиер Владимир Путин, посочва "Ройтерс". Медведев непрекъснато предупреждава корумпирания отбранителен сектор да се прочисти и миналия месец уволни няколко ръководители на големи компании в отбраната заради неизпълнени договори.

Докато на Запад разходите за отбрана намаляват, Русия обяви ,че ще похарчи през следващите 10 години почти 20 трилиона рубли за обновяване на остаряващото въоръжение, като инвестира основно в нови подводници, ядрени ракети и системи за въздушна защита. – Още за ВПК на Русия

/Дневник/

 
24.05.2011, 14:38

Два Миг-29 на ВВС на Беларус са се сблъскали във въздуха

Два изтребителя Миг-29 от въоръжените сили на Беларус са се сблъскали във въздуха, предаде агенция Интерфакс.

На 21 април вечерта по време на осъществяване на планови полет в условия на ограничена видимост, при изпълнение на сложна маневра се е стигнало до сблъсък между двата самолета. В резултат на сблъсъка единият изтребител е получил повреди, не позволяващи да бъде продължен полета.

Пилотът е успял да изведе самолета в района на авиационен полигон и е катапултирал. Това се казва в съобщение на министерството на отбраната на Беларус. – Още за МиГ-29

 
24.05.2011, 13:50

ВС на Холандия снеха от въоръжение танковете „Леопард-2A6”

На артилерийския полигон Берген-Хон на 18 май се е състояла церемония по снемане от въоръжение на ОБТ „Леопард-2A6”, съобщава пресслужбата на МО на Холандия.

След снемането от въоръжение на „Леопард-2A6” в състава на ВС на Холандия практически не останаха танкове. ОБТ „Леопард-2A6” бяха снети в рамките на одобрения през април т.г. от правителството на Холандия план за съкращаване на числеността на въоръжението и личния състав на ВС на страната, който цели намаляване на военните разходи. Според оценка на военното ведомство, извеждането на танковете от състава на ВС ще позволи сериозно да се съкратят разходите за експлоатация и ремонт.

В последно време в състава на ВС на Холандия имаше 110 ОБТ „Леопард-2”. В състава на двете механизирани бригади влизаха обаче само 60 танка. В разгара на „студената война” Холандия разполагаше с две танкови дивизии, в състава на които влизаха до 1000 единици бронетехника. От тогава значително количество танкове бяха снети от въоръжение и продадени. През последните години например бяха продадени на ВС на Канада 20 танка „Леопард-2A6” и 80 „Леопард-2А4”, а 37 танка „Леопард-2A6” заминаха за Португалия.

Снетите от въоръжение танкове ще бъдат консервирани, а в перспектива продадени на заинтересовани купувачи.

Освен ОБТ, в рамките на мероприятията за снижаване на разходите за отбрана военното ведомство на Холандия снема от въоръжение и част от транспортните вертолети, изтребители, бронемашини и бойни кораби.

На 9 май във военноморската база „Гилзе-Рийен” се е състояла церемония по снемане от въоръжение на 14 транспортни вертолета „Кугар”. – Още за ОБТ „Леопард-2”

 
24.05.2011, 13:19

Френски изтребител се е разбил в Афганистан

Френски изтребител Mirage 2000-D се е разбил в Афганистан. Инцидентът е станал в западната част на страната, предаде АФП.

Членовете на екипажа не са пострадали. От френската армия съобщават, че изтребителят не е бил свален от вражески огън.

 
24.05.2011, 13:13

700 лева бонус за редник от резерва

Минимум 700 лв. бонус веднъж годишно ще получава всеки, който иска да стане платен резервист. Това предвижда проектозаконът за резерва, който трябва да влезе за разглеждане на следващото заседание на кабинета. Седемстотин лева е бонусът за редници в резерва, около 1000 лв. ще взема капитан, 1200 лв. - майор, 1400 лв. - полковник и т. н. За всеки ден на служба ще се плаща отделно……… Прочети още

 
24.05.2011, 12:48

Демонстрационни полети и презентация на ПАК ФА и МиГ-29UPG пред индийска делегация на ВВС в Жуковски

Делегация на ВВС на Индия, предвождана от командващият ВВС маршалът от авиацията Pradeep Vasant Naik, присъства на презентация и наблюдава полети на PAK-FA и MiG-29UPG. От руска страна в мероприятието са участвали президентът на ОАК и генерален директор на "Сухой" и "РСК "МиГ" Михаил Погосян, представители на ФГУП "Рособоронэкспорт" и на руските ВВС.

Руско-индийската програма за създаване на перспективен многоцелеви изтребител (ПМИ) е най-големият проект в областта на военно-техническото сътрудничество между двете страни. През декември 2010 в рамките на посещението на руският президент Медведев в Индия е подписано споразумение между ФГУП "Рособоронэкспорт" и Hindustan Aeronautics Limited и "Сухой" за разработване на технически проект на ПМИ. Това е първият документ от серията такива, които регулират задълженията на страните през различните етапи на програмата. ПМИ ще се разработва на основата на ПАК ФА, който в момента успешно преминава летателни изпитания. Произведени са два прототипа и са изпълнени 60 полета.

Работите по изтребителя МиГ-29UPG се изпълняват от РСК "МиГ" съгласно договор, подписан през 2008 година. Първите шест самолета ще бъдат ремонтирани и модернизирани в Русия. Над 90% от изтребителите ще бъдат доработени в Индия с доставено от РСК „МиГ” оборудване. МиГ-29UPG ще бъде оборудван със съвременен комплекс радиоелектронни системи, аналогичен на този на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ от ВМС на Индия. Ще се използват и системи, производство на Hindustan Aeronautics Ltd и Bharat Dynamics Ltd., както и на френски и други западни компании. Първият модернизиран МиГ-29UPG ще бъде предадем на индийските ВВС през 2011 година. – Още за ПАК ФА

/Pan.bg/

 
24.05.2011, 10:14

Забавя се пристигането на военнослужещите от 9-та рота, участвали в операцията на ИСАФ

Поради неблагоприятни метеорологични условия, пристигането на военнослужещите от 9-та рота, която участва в операцията на НАТО в Афганистан, на летище „София” днес, 24 май, се отлага с над 7 часа.

/МО/

 
24.05.2011, 10:11

В Русия разработват проект на нов космически кораб

Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия” разработва проект на нов космически пилотиран кораб. Според нейни представители, това ще бъде фактически система от кораби, включваща тежък и облекчен вариант. Тежкият кораб ще може да се намира в автономен полет до 30 денонощия, да доставя в Международната космическа станция /МКС/ няколко пъти повече научна апаратура, отколкото сега, и да изпълнява специални задачи в полет. Облекченият вариант се създава за доставяне на екипаж на МКС по по-проста траектория - полетът до станцията вместо сегашните две денонощия ще отнема около 24 часа.

 
24.05.2011, 09:27

На въоръжение в Сухопътните войски на Венецуела ще постъпят руски БМП-3 и БТР-80

През тази година Сухопътните войски на Венецуела планират да сформират 25-та механизирана бригада, която да бъде въоръжена с руска бронетехника - БМП-3 и БТР-80.

Според информация на „Инфодифенса”, формирането на новото съединение е включено в отбранителния бюджет за 2011 ф.г., който е публикуван в официалната венецуелска преса.

Командването на 25-та механизирана бригада ще бъде разположено в Ла Фриа (провинция Тачира), като тя ще влезе в състава на 2-ра пехотна дивизия (Сан-Кристобал, Тачира).

В състава на новата бригада ще има няколко механизирани батальона, артилерийска група, батарея за ПВО, а също и подразделения за поддръжка и осигуряване. В момента в състава на 2-ра пехотна дивизия влизат 21-ва пехотна бригада (Сан-Кристобал) и 22-ра пехотна бригада (Мерида).

През март т.г. редица латиноамерикански СМИ съобщиха за това, че правителството на Венецуела е изхарчило не по-малко от 15 милиарда долара за покупка на ново въоръжение (според данни на ЦАМТО, минимум 2/3 от тази сума се пада на Русия). Сред последните покупки се посочват 92 танка Т-72М1М, около 240 бронемашини (БМП-3 и БТР-80), РСЗО „Смерч”, ЗРС С-300В, кораби и самолети от различни типове. – Още руска бронетехника

 
24.05.2011, 

Ирак ще закупи от Чехия дозвукови бойни самолети

Ирак има намерение в най-близко бъдеще да закупи от Чехия изтребители  L-159 ALCA, заяви в Багдад след преговорите с чешкия премиер Петър Нечас иракският му колега Нури ал Малики, цитиран от РИА Новости. Освен това е направено и предложение за модернизация на намиращите се на въоръжение в иракските ВС вертолети Ми-17.

В момента единственият купувач на разработения през 1990-те години L-159 са ВВС на Чехия, които експлоатират 24 самолета от този тип от общо 72-те машини, произведени в завода „Аеро Водоходи”

Това е първата визита в Ирак на официална чешка делегация след падането на режима на Саддам Хюсеин. Основната тема на срещите и преговорите бяха двустранните икономически и политически отношения. – Още за L-159

 
24.05.2011, 08:46

Капсулата на „Союз ТМА-20” благополучно се приземи в Казахстан

Спускаемият апарат на пилотируемия кораб „Союз ТМА-20” благополучно се приземи в Казахстан в район, близък до планираното, съобщи руският Център за управление на полетите (ЦУП), цитиран от РИА Новости.

От Международната космическа станция (МКС) на Земята се върнаха руският космонавт Дмитрий Кондратиев, астронавтът на Европейската космическа агенция Паоло Несполи и астронавтът на НАСА Катрин Колмън. Екипажът е понесъл кацането нормално, състоянието на космическите пътешественици е удовлетворително, съобщи говорител на ЦУП. – Още космически системи

 
24.05.2011, 08:42

НАТОвски бомбардировки над Триполи

Либийската столица Триполи беше подложена тази нощ на най-интензивните въздушни удари от началото на операцията на  НАТО срещу режима на Кадафи на 19 март, съобщи Асошиейтед прес.

Натовскиa изтребители са извършили над 20 нападения за по-малко от половин час.

Мощни експлозии са разтърсили града, а облаци дим се издигали над няколко района, включително резиденцията на Муамар Кадафи – Баб ал Азизия.

Правителственият говорител Муса Ибрахим заяви, че най-малко трима души са убити и 150 са ранени.

Според него мишена на нападенията били сгради, използвани от доброволчески части на либийската армия.

 
24.05.2011, 00:05

Кметовете на Хирошима и Нагасаки изразиха недоволството си от последните ядрени опити на САЩ

Кметовете на Хирошима и Нагасаки изразиха недоверието си от САЩ по повод на последните ядрени тестове, пише японският вестник „Маиничи шимбун”.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи и колегата му от Нагасаки Томихиса Тауе на съвместна пресконференция изразиха загрижеността си от последните ядрени тестове, проведени от САЩ през ноември 2010 г. и през март тази година.

Цитирайки „революционната” реч на президента Барак Обама в Прага през април 2009 г., в която той призова за създаването на свят без ядрено оръжие, кметът Мацуи посочи: „Призоваваме САЩ да се въздържат от всякакви действия, които могат да създадат погрешни разбирания сред тези, които искрено се надяват за елиминирането на ядрените оръжия”.

/ИА „Фокус”/

 
Кликни за изложението
 
23 май
 
23.05.2011, 22:18

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посрещне военнослужещите от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар” в Афганистан

Военнослужещи от българския контингент в Афганистан, които изпълняваха задачи по охрана на летище „Кандахар”, ще се завърнат утре, 24 май, в нашата страна. Очаква се самолетът да кацне около 8.45 ч. на летище София (Правителствен ВИП).

Българските военни ще бъдат посрещнати след успешно приключило участие в операцията на НАТО в Афганистан от министъра на отбраната Аню Ангелов.

/МО/

 
23.05.2011, 21:31

Числеността на сухопътните войски на САЩ в Европа към 2015 г. ще бъде 37 хиляди човека

Числеността на американските подразделения, дислоцирани в Европа, до 2015 г. ще бъдат съкратени до 37 хиляди войници и офицери. Това е съобщил пред журналисти новия командващ на Армията (Сухопътни войски) на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хертлинг. Той застъпи на новата си длъжност през март.

Предвижда се американските войски в Европа през 2015 г. да бъдат в състав три бойни бригади.

В момента в Европа се намират 4 армейски бойни бригади с части за поддръжка: – три - в Германия и една – в Италия. Общо 42 хиляди военнослужещи.

През 1962 г. в Европа са били дислоцирани 277 американски военнослужещи, а през 1989 г. – примерно около 213 хиляди.

 
23.05.2011, 21:10

Южна Корея ще обяви тендер за доставка на крилати ракети

Министерството на отбраната на Южна Корея през юни 2011 година ще обяви тендер за доставка на крилати ракети, които да попълнят номенклатурата от въоръжения на изтребителите F-15K Slam Eagle, съобщава Flightglobal.

Какво количество ракети се планира да се закупят за ВВС на страната за сега не се уточнява. Решението за купуване на крилати ракети е било взето след като Южна Корея се сблъска технически трудности при адаптацията на американските AGM-158 JASSM.

В министерството на отбраната очакват, че в тендера участие ще вземат компаниите MBDA и Taurus Systems. Те могат да предложат на конкурса ракетите Storm Shadow и KEPD 350. Не се изключва заявка за участие да подаде и компанията Lockheed Martin. Новите ракети ВВС на Южна Корея планират да използват за нанасяне на удари по ядрените обекти на територията на КНДР в случай на значително изостряне на отношенията между Сеул и Пхенян.

През 2008 година Управлението за военни покупки (DAPA) на Южна Корея обяви за намерението си до края на 2011 година да получи известно количество ракети JASSM, но контракт за доставка на боеприпасите с компанията Lockheed Martin така и не бе подписан. DAPA не разкрива, с какви точно трудности са се сблъскали инженерите, опитващи се да въведат JASSM в номенклатурата с въоръжения на F-15K.

Според данни на Lockheed Martin, произвеждаща AGM-158, тези ракети могат да бъдат използвани от бомбардировачите B-1B Lancer, B-2 Spirit, B-52 Stratofortress, патрулните самолети P-3 Orion и изтребителите F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon и F/A-18 Super Hornet.

 
23.05.2011, 19:46

Медведев уволни шефа на ПВО

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа Указ, с който освободи от длъжност и уволни от армията редица генерали от Въоръжените сили на федерацията.

Сред уволнените е началникът на руската противовъздушна отбрана, той и зам. главнокомандващ  на ВВС, генерал-лейтенант Сергей Разиграев, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят на руското министерство на отбраната за военната авиация Владимир Дрик заяви пред РИА Новости, че генерал Разиграев "е уволнен поради изтичане на максималния срок на военната служба".

Генералът бе назначен на тази длъжност през март 2009 година, като до тогава бе командващ на войските на Командването със специално назначение.

Генерал-лейтенант Сергей Разиграев е роден на 23 февруари 1952 г. в Калининград. През 1974 г. завършва Минското висше училище за ПВО, през 1981 г. – Военната командна академия за ПВО и през 1995 г. – Военната академия на ГЩ на ВС на РФ. Преминал е през всички командни длъжности.

 
23.05.2011, 17:30

Перу получи три вертолета Ми-171Ш

Със самолет Ан-124 „Руслан” в Перу бяха доставени три руски вертолета Ми-171Ш, съобщава ИТАР-ТАСС. Останалите три машини, производство на Улан-Уденския авиозавод, ще бъдат доставени до края на 2011 година. Освен това, на Перу ще бъде предадено и оборудване за обслужване на Ми-171Ш, а руски специалисти ще проведат обучение на перуански летци.

Доставката на вертолетите се извършва в рамките на контракт, подписан на 23 юли 2010 година. Съглашението предвижда закупуването от Перу на осем вертолета – два транспортно-бойни Ми-35 и шест Ми-171Ш за 107,9 милиона долара.

Първите два Ми-35 са пристигнали в Перу в началото на април 2011 година. Вертолетите са доставени в авиобазата "Арманду Реворедо Иглесиас".

Руските специалисти не изключват възможността в перспектива Перу да закупи още няколко  Ми-171Ш.

Ми-171Ш е разработен на базата на Ми-171 и може да бъде въоръжен с ракетно управляемо оръжие (комплекс „Штурм-В”), неуправляеми ракети, картечно и оръдейно оръжие, системи за защита от поражение. Вертолетът може да бъде използван за транспортиране на 36 десантника, товар с тегло до 4000 кг, превозване до 12 ранени на носилки, изпълнение на спасителни операции (в т. ч. и CSAR). – Още за Ми-171Ш

 
23.05.2011, 13:12

Индия е провела успешни изпитания на ракетата Astra

Индия е провела успешни изпитания на ракета клас "въздух-въздух" Astra собствена разработка, съобщава The Economic Times. Изпитанията на ракетата са се състояли на 21 май 2011 година на полигона Чандипур в щата Орисса.

Индийската едностепенна ракета се намира в стадий на разработка. Създаването на Astra започна през 2002 година, като първият изпитателен полет на ракетата се състоя на 9 май 2003 година. Astra, която е способна да развива скорост до 4,5 хиляди километра в час, ще може да поразява въздушни цели на разстояние до 80 километра. Новата ракета ще влезе в боекомплекта на изтребителите Су-30МКИ, МиГ-29, Tejas и Mirage 2000.

Не е известно за сега кога ще завърши разработката на индийската ракета. х

До момента са извършени изпитателни пускове на Astra от наземни стендове и от борда на изтребител Су-30МКИ.

 
23.05.2011, 12:04

Ямбол ще има Музей на бойната слава

Реализирането на идеята за Музей на бойната слава в Ямбол е на финалната права. Имаме уверението на Министерство на отбраната, че през юни ще ни бъдат върнати от 5 до 10 дка в района на т.нар. „пионерски казарми", където ще бъде обособен музеят. Това обяви кметът на Ямбол Георги Славов по време на двудневните историческите възстановки в археологическия резерват „Кабиле", които продължават и днес. „Има готовност за пренасяне на музейните сбирки на всички ямболски поделения, в момента се ремонтират немските танкове, за да бъдат възстановени в автентичния им вид, отделно се предвижда възстановка на ямболския цепелин" - каза още кметът. Той припомни, че съдбата на Ямбол от древни времена е свързана с военните - още от времето, когато тук са лагерували тракийски и римски войни, районът е бил място с трайно присъствие на военен гарнизон. Стратегическото разположение на града го е правило през вековете един от центровете на отбранителните линии на различни държави и строеве. Именно тази изключително богата и разнообразна история бе представена в специално обособен кът. В една от палатките посетителите имаха възможност да разгледат фотоизложба и да видят мултимедийни презентации. Представена бе и тежка верижна техника от ямболски поделения.

/sliveninfo.com/

 
23.05.2011, 12:00

100 % от завършилите курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се реализират във ВМС

100 % от завършилите курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна се реализират в Българските военноморски сили. Това заяви за  „Фокус” комодор Димитър Ангелов, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна.

Той посочи, че съгласно разчетите и плановете на Министерство на отбраната и заявките, които се получават от Военноморските сили всички възпитаници на училището се реализират като офицери. Комодор Ангелов беше категоричен, че училището има силни позиции и в обучението на морски кадри за търговския флот и това се потвърждава от многобройните контакти с потенциалните работодатели.

/Maritime.bg/

 
23.05.2011, 11:54

Франция ще разположи военни хеликоптери в Либия

Триполи. Франция ще разположи военни хеликоптери в Либия, които ще бъдат използвани в офанзивата срещу частите на Муамар Кадафи, предаде агенция Ройтерс.

По данни на вестник „Фигаро” 12 хеликоптера са доставени в Либия на 17 май от френския боен кораб „Тонер” в опит да се активизират атаките срещу частите на Кадафи и да се сложи край на създалата се патова ситуация в Джамахирията.

 
23.05.2011, 10:47

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военновъздушни учения

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военновъздушни учения, които ще продължат пет дни. Целта на ученията е да се подобри възможността на ВВС на двете страни да работят заедно при симулирани военни ситуации, съобщи радио „Гласът на Америка” .

В ежегодните учения „Макс тъндър” ще вземат участие около 60 военни самолета, включително изтребители F-15K и F-16.

/ИА „Фокус”/

 
23.05.2011, 10:18

САЩ увеличават транзита на товари за Афганистан през Русия

САЩ увеличават транзита през Русия на товари за своите войски в Афганистан. През руска територия ще минават до 75% товари, изпращани за Афганистан по сушата, съобщиха от Пентагона.

Сега тази цифра съставлява 60%. Останалите доставки се осъществяват през Пакистан, но там пречат талибаните, систематично нападащи транспортните конвои. Американските товари през Русия за Афганистан имат невоенно предназначение, като това са основно ГСМ, храни, униформи и др.

 
23.05.2011, 09:53

Министерството на отбраната на Индия смята да проведе широкомащабна модернизация на танковия парк

Ръководството на военното ведомство на Индия смята през близките години да реализира мащабна програма за модернизация на танковете на Сухопътните войски (СВ) на страната.

Агенция „Алтаир” съобщи някои детайли от този план, които са били изнесени от о.з. генерал-майор Анакал Чандра (Anukul Chandra) по време на проведената във Варшава 8-ма международна конференция и изложба „Новите технологии за осигуряване на безопасността на страната и нейните граници”.

Според заявлението на генерала, СВ на Индия смятат да изпълнят широкомащабна програма за модернизация на бронетехниката си. В частност, освен разработката на танк от ново поколение и доставка на новите ОБТ „Арджун” и Т-90С, командването смята да усъвършенства танкове, намиращи се дълго време на въоръжение.

Най-напред ще бъде извършена модернизация на 2000 танка Т-72. Сред планираните изменения са: монтиране на ново моторно-трансмисионно отделение с мощност 1000 к.с., усилване на бронезащитата, поставяне на нова система за управление на огъня и комуникационна апаратура, които ще позволят интеграцията на танковете в автоматизираната система за бойно управление.

Независимо от това, че ОБТ „Арджун” беше наскоро приет на въоръжение, той също ще бъде усъвършенстван. При него ще бъдат модифицирани електронните системи и системите за обмен на данни, ще се постави система за активна защита, оръдието ще бъде пригодено за пуск на противотанкови ракети (или ще се замени).

Неочакване бе информацията, че има необходимост от модернизация и на серийно произвежданите Т-90С, които се планира да бъдат оборудвани с ново наблюдателно-прицелно оборудване.

Истински сюрприз обаче стана заявлението за намерението да се модернизират в завода в Авади остарелите танкове Т-55. Според информация на генерала, на въоръжение в СВ на Индия в момента има около 900 такива танкове.

На повечето от танковете 100-мм оръдие Д-10Т се планира да бъде заменен с произведеното по британски лиценз оръдие L-7 калибър 105 мм. Освен това ще бъдат заменени горивните резервоари и ще се модернизира ходовата част.

На базата на друга част от ОБТ Т-55 се планира да бъдат изготвени тежки бронетранспортьори.

На модернизация ще бъдат подложени и БМП-1 и БМП-2, които в момента наброяват около 1600 единици.

 
23.05.2011, 08:07

Най-малко 11 войници са загинали при атаката срещу пакистанска военна база

Въоръжени мъже нападнаха военната база Мехран в пакистанския град Карачи, убивайки най-малко 11 войници, предаде Би Би Си.

Нападателите държат и заложници, включително китайски военнослужещи. Осем часа след началото на атаката от военновъздушната база все още се чуват взривове и стрелба. До момента никой не е поел отговорността за нападението, което беше окачествено от пакистанските власти като терористичен акт.

Инцидентът се случва на фона на зачестилите нападения в Пакистан и след заплахите на талибаните да отмъстят за смъртта на Осама бин Ладен.

В 22:30 часа местно време в неделя въоръжени мъже са нападнали три хангара за самолетите в база Мехран. Пакистанският вътрешен министър Рехман Малик заяви, че нападателите са били изтласкани в една от сградите, а усилията за залавянето или ликвидирането им продължават.

Според очевидец първата мишена на нападателите са били самолетите в базата. Две от скъпите машини са били напълно разрушени. Част от нападателите са убити.

/ИА „Фокус”/

 
22 май
 
22.05.2011, 19:58

Япония може да се откаже от F-35

Япония може да извади изтребителя F-35 от конкурса за нов изтребител поради значителното забавяне в разработването му. Изпитанията за бойно използване на перспективният изтребител F-35, разработван от САЩ в сътрудничество с Австралия, Великобритания, Италия, Холандия, Турция и Канада, се очакват да започнат най-рано през 2017, което не отговаря на плановете на Япония да получи новия изтребител през март същата година.

Ако Япония се откаже от F-35, то в списъка с кандидатите ще останат само F/A-18 Super Hornet на Boeing Co и Eurofighter Typhoon. Изтребителят Typhoon се произвежда от консорциума EADS, в който влизат Великобритания, Германия, Испания и Италия. Ако той бъде избран, това ще бъде първият европейски изтребител на въоръжение в японските ВВС. Но според експертите, имайки предвид близките връзки на Япония със САЩ, то най-вероятно ще бъде избран F/A-18. Япония ще направи избора си до края на годината, като предпочетеният изтребител ще замени остарелите вече F-4 Phantom. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
22.05.2011, 16:37

Нови вертолети Ка-52 "Алигатор" пристигнаха в авиобаза в Приморския край на Русия

Четири нови бойни вертолети Ка-52 "Алигатор" пристигнаха в авиобаза „Черниговка” на ВВС и ПВО в Приморския край, съобщава РИА Новости.

Първите планови полети на „Алигаторите" по програмата за бойна подготовка са планирани за 14 юни 2011 година. Предвижда се до края на 2012 година авиобазата да бъде напълно превъоръжена с Ка-52.

Вертолетите са пристигнали в базата след 33-ри минутен полет от летището на авиационния завод "Прогрес", намиращ се в град Арсеньев. (видео)

Ка-52 "Алигатор" е многоцелеви боен вертолет и представлява по-нататъшно развитие на модела Ка-50 "Черна акула". Машината е способна да поразява бронирана и небронирана техника, както и въздушни цели. Максималната му скорост е 350 километра в час, далечината на полета - 1,2 хиляди километра, височината на полета - 5,5 хиляди метра, скороподемността - 10 метра в секунда. Екипажът се състои от летец и щурман.

В рамките на програмата на държавната отбранителна поръчка до 2012 г. завода трябва да произведе 30 вертолети Ка-52. В момента вече са произведени 12 "Алигатори". Още десет пък се намират в производствените цехове, съобщава пресслужбата на ВВС и ПВО. – Още за Ка-52

 
22.05.2011, 15:11

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” на ЕС в Брюксел

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова заминава днес, 22 май, за Брюксел, Кралство Белгия. Тя ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” с участието на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, което ще се проведе утре в рамките на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на заседанието на Съвета „Външни работи” участниците ще обсъдят военните операции на ЕС („Алтея”, „Аталанта”, мисията за подготовка на сомалийските сили за сигурност „EUTM Somalia” и „EUFOR Libya”), както и развитието на военните способности на съюза.

Работата на Съвета ще бъде предшествана от Конференция на високо равнище по аспекти на отбранителната индустрия и пазари.

Заседанието ще завърши с работна сесия на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат „министри на отбраната”. Ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с Европейския флот за въздушен транспорт, обединяването и споделянето на способности, както и развитието на някои европейски политики и тяхното въздействие върху отбраната.

/МО/

 
22.05.2011, 13:51

Самолетоносачът, от който бин Ладен бе хвърлен в морето, пристигна в Хонконг

Самолетоносачът на военноморските сили на САЩ „Карл Винсън” (Carl Vinson, CVN 70) пристигна в акваторията на Хонконг след завършването на операцията по ликвидирането на „терорист номер едно” Осама бин Ладен, предаде агенция Синхуа.

Бин Ладен бе убит от американските спецчасти в нощта на 2 май в укрепен дом близо до град Аботабад, Северен Пакистан. След това според приетото от Белия дом решение тялото на убития бе хвърлено в морето.

Очаква се екипажът на плавателния съд да слезе на китайска земя и да се запознае със забележителностите на Хонконг. – Още за Carl Vinson

/ИА „Фокус”/

 
22.05.2011, 13:38

Разсекретени снимки на авария с А-12

Свръхсекретната база Area 51 (Район 51), разположена в пустинята в Невада и днес официално не съществува. Тя е създадена в годините на Студената война и се използвала от персонал на ЦРУ с най-високо ниво на допуск до секретна информация за разработване на проекти, базирани на най-новите технологии в областта на аеронавтиката. Неотдавна ЦРУ разсекрети снимки от станалата през 1963 година авария със шпионския самолет А-12, който е трябвало да замени U-2. А-12 се е разработвал през 50-те и 60-те години на миналия век в рамките на свръхсекретната програма на ЦРУ OXCART за нов шпионски самолет. Почти неоткриваем за радарите, А-12 може да лети със скорост до 3540 км/ч на височини до 27400м и да прави снимки от тази височина на обекти с размери от 30 см.  .......... Прочети още

 
22.05.2011, 09:20

Северносуданската армия превзе Абией

Северносуданската армия превзе главния град на оспорвания окръг Абией, за който претендира Южен Судан. Южносуданската армия потвърди, че град Абией се намира под контрола на северните сили, които изпратиха в града 15 танка. На референдум през януари жителите на Южен Судан гласуваха единодушно за отделянето на Южен Судан в независима държава. Новата държава трябва да се отдели официално от централната власт в Хартум на 9 юли, но Южен и Северен Судан спорят за богатия на петрол окръг Абией в провинция Южен Кордофан. Регионът се превърна в огнище на сблъсъци между редовни войски и паравоенни части от двете страни на бъдещата граница.

/DW/

 
22.05.2011, 08:07

Великобритания съкращава военното си присъствие в Ирак

Великобритания завършва военната си операция в Ирак осем години след началото на военното нахлуване под предводителството на САЩ, което доведе до свалянето на Садам Хюсеин, предаде Би Би Си.

Днес Великобритания започва да съкращава присъствието на военния си контингент в Ирак, общата численост на който достигаше до 46 хиляди души. В Ирак загинаха 179 британски военнослужещи. – Още за Ирак

 
21 май
 
21.05.2011, 21:21

156 военнослужещи се върнаха от Афганистан

Военнослужещи от българския контингент в Афганистан се завърнаха днес след успешно приключило участие в операцията на ИСАФ. На летище София кацнаха общо 156 военни от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от  четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар. Групата е водена от председателя на комисията за ротация на контингента контраадмирал Валентин Гагашев – заместник-командващ на Съвместното оперативно командване и заместник-командира на 9-та рота за охрана на летище „Кандахар” майор Димитър Мицикулев.

Военнослужещите бяха посрещнати от заместник-началника на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов. На церемонията присъстваха още началникът на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов и от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев.

След приключилата ротация в средата на май, задачите по охрана на летище „Кандахар” бяха приети от българските военнослужещи от 10-та рота, които са от състава на 2-ри батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Командир на ротата е капитан Руслан Колев.

/Otbrana.com/

 
21.05.2011, 21:14

Доставките на A400M трябва да започнат през първото тримесечие на 2013 г.

Доставките на военнотранспортния самолет Airbus A400M трябва да започнат през първото тримесечие на 2013 г. според планирания по-рано график, съобщава Flightglobal.

В края на 2011 г. ще започне етапът на заключителното сглобяване на първият сериен самолет A400M с номер MSN7 в завода на Airbus Military в Испания. През третото тримесечие на 2012 г. този самолет трябва за първи път да се вдигне във въздуха, след което той ще бъде предаден на ВВС на Франция.

Освен Франция в числото на стартовите купувачите на A400M са Белгия, Германия, Люксембург, Испания, Турция и Великобритания. Досега компанията Airbus Military е получила поръчки за 170 самолета A400M.

До този момент четирите опитни самолета A400M в рамките на програмата за летателни изпитания са извършили над 500 полета с общ нальот от 1600 часа. През октомври 2011 г. към програмата трябва да се присъедини и пети самолет.

През 2013 г. Airbus Military смята да предаде на Франция и Турция първите четири серийни самолета, а през 2014 г. трябва да започнат доставките на A400M на Германия, Великобритания и Малайзия. В момента Airbus обсъжда с клиентите въпроси по техническата поддръжка на новия самолет и организацията за подготовката на пилотите. – Още за А400М

 

Седмичен вестник „Военно-промышленный курьер” N-19 (385), 18-24 май, руски език, (pdf) – Прочети

 
21.05.2011, 17:09

Военноморският музей остава затворен

Военното министерство няма да осигури достатъчно средства и за втора поредна година Военноморският музей ще остане затворен. Достъпна за посетители ще е единствено външната експозиция. Останалите няма къде да се изложат, стана ясно от думите на министър Аню Ангелов, който бе на посещение във Варна. Той се надявал след ремонта на сградата да могат да се използват съществуващите витрини. Те обаче били от винкел и не отговаряли на съвременните изисквания, а и били потрошени при изваждането им през м.г.

„Не е ясно кога, но все пак Министерството на отбраната ще осигури необходима сума за ремонта на кораба музей „Дръзки“, обяви Ангелов.

Общината пое отговорността за спасяването на военната ни светиня, за която би трябвало да се грижи държавата, по инициатива на предишния председател на общинския съвет Борислав Гуцанов. Последвалата неразбория след отстраняването му от поста обаче доведе до спиране на проекта за ремонт.

Сега Ангелов отбеляза, че ведомството му ще осигури нужната сума от 25 – 30 000 лв. за укрепване постамента на кораба. По думите му парите са били налични и м.г. Разминаването с общината и в крайна сметка провалът на ремонтът на музея е бил заради подадена заблуждаваща информация към министъра. На него му било съобщено, че Общински съвет Варна няма решение за отпускането на 20 000 лв., за да се стегне корабът.

/Народно дело/

 
21.05.2011, 16:46

НАТО нанесе удари по два контролни пункта в Либия

Авиацията на НАТО в Либия нанесе въздушни удари по два контролни пункта, склад и ракетни установки, съобщи щабквартирата на Северноатлантическия алианс в Брюксел, цитирана от Интерфакс.

Общият брой на полетите, извършени от коалицията след като на 31 март командването на военните операции в Либия премина към НАТО, достигна 7585. От тях 2926 полета са били бойни.

/ИА "Фокус"/

 
21.05.2011, 13:57

Ден на Тихоокеанския флот на Русия

На 21 май 1731 година Сенатът „За защита на земите, морските търговски пътища и занаятите” учредява Охотското военно пристанище – първата постоянно действаща военноморска единица на Русия в Тихия океан. – Още за ТОФ

 
21.05.2011, 10:18

Индия ще купи 1500 безпилотни апарата за четири години

Министерството на отбраната на Индия планира да увеличи значително покупките на безпилотни летателни апарати, съобщава Aviation Week. Според плана на военните, през близките 3-4 години във войските ще постъпят не по-малко от 1500 нови безпилотни летателни апарати (БЛА) от различни типове.

В близко време се очаква едновременно да бъдат публикувани две запитвания за доставка на БЛА. За Сухопътните войски на Индия запитването ще бъде за БЛА, способни да извършват полети на височина до 4,3 хиляди метра. Паралелно с това ВВС на страната ще обявят тендер за доставка на 150 БЛА, способни да извършват полети на височина до 6,7 хиляди метра в продължение на 1,5 часа с полезен товар 4-5 килограма.

В момента на въоръжение Индия има БЛА Heron, Searcher Mk.II и Harop на израелската компания IAI. Освен това, Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия се занимава със създаването на средния БЛА Rustom-H с голяма продължителност на полета, като за целта са заделени 225 милиона долара. Rustom-H е способен да извършва полети на височина до 7,6 хиляди метра в продължение на 12-15 часа и да носи полезен товар с тегло до 75 килограма.

Същевременно ВМС на Индия, израелската IAI и индийската компания HAL извършват разработка на безпилотната версия на вертолета Chetak, която ще се базира на военни кораби. Военните се надяват да получат безпилотен апарат, способен да лети на височина до 4,6 хиляди метра в продължение на шест часа с полезен товар до 220 килограма. – Още БЛА

 
21.05.2011, 09:17

Обама ще продължи операцията в Либия и без разрешение от Конгреса

Барак Обама изпратил на 20 май писмо в американския Конгрес относно продължаващата военна операция в Либия, съобщи Associated Press. Президентът обърнал внимание в посланието си, че участието на САЩ в тази операция е принципно важно и отбелязал, че ще приветства предложенията на конгресмените по този въпрос.

Обръщението на Обама е свързано с факта, че на 20 май изтекоха 60 дни от както САЩ официално вземат участие в операцията на НАТО в Либия. Според американското законодателство това е максималният срок, в който президентът може да провежда военни операции без одобрение на Конгреса.

Агенцията отбелязва, че Обама си е позволил да пропусне отредения от закона срок поради липсата на натиск от законодателния орган. От Белия дом твърдели, че участието в операцията ще продължи и докато се провеждат консултации с Конгреса.

Reuters на свой ред сочи, че според президентската администрация участието на САЩ в операцията на НАТО не е пълноценна война, за воденето на която е необходимо разрешение от Конгреса.

/БЛИЦ/

 
21.05.2011, 08:32

Полицейски хеликоптер падна в Босфора

Турски хеликоптер на полицията се разби в Босфора, като четирима души са изчезнали и най-вероятно са загинали, предаде АП. Машината била пилотирана от зам.-шефа на полицията Кемал Йоздемир, който бил ранен, но по-късно спасен. На мястото на инцидента бяха изпратени голям брой спасителни екипи, пожарникари и линейки. На борда на хеликоптера имало общо петима души, сред които и директор по информационните въпроси в полицията, синът му, един комисар и човек от турските авиолинии. Причините за катастрофата не бяха първоначално известни. Хеликоптерът излетял от азиатския бряг на Босфора, който разделя Истанбул.

/Стандарт/

 
20 май
 
20.05.2011, 23:03

Руската армия проведе успешен опит с балистична ракета „Синева”

Руската армия днес е изстреляла успешно балистична ракета „Синева” от подводница в Северния ледовит океан, предаде АФП, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Ракетата е била изстреляна от ядрената подводница „Екатеринбург” от подводно положение в Баренцово море. В предвидения час ракетата е достигнала до полигона „Кура” в Камчатка. „Синева” е междуконтинентална ракета, която може да пренесе до 10 бойни глави на разстояние около 11 хиляди километра. – Още за Синева

 
20.05.2011, 21:53

Русия и САЩ ще утилизират плутоний

Държавната дума на Русия ратифицира споразумението между Русия и САЩ за утилизация на излишен плутоний. Според съобщение на ”Росатом”, страните са се договорили на паритетна основа да утилизират 34 тона плутоний. За реализиране на програмата САЩ са предоставили 400 млн. долара. По-рано САЩ се съгласиха с предложението да използват в Русия за утилизация на излишен плутоний реактори на бързи неутрони от нов тип. Програмите за утилизация на излишен оръжеен плутоний ще започнат да действат не по-късно от 2018 година.

 
20.05.2011, 20:53

Компанията MBDA е получила 165 милиона фунта за обслужване на ЗРК „Си Вайпер” на британските ВМС

Пресслужбата на компанията MBDA е обявила за сключен с ВМС на Великобритания контракт на стойност 165 милиона фунта стерлинги за осигуряване на обслужването на монтираните на есминците проект „Тип 45” зенитно-ракетни комплекси „Си Вайпер” (Sea Viper).

Стойността на съглашението е 165 милиона фунта стерлинги. Според контракта MBDA ще осигурява боеготовността на корабните комплекси „Си Вайпер” в продължение на шест години.

Британския вариант PAAMS (S) „Си Вайпер” представлява една от най-съвременните системи за ПВО и е предназначен за осигуряване на самоотбрана на кораба и прикритие на ескортираните кораби от широк спектър въздушни заплахи, включително вертолети, безпилотни летателни апарати, самолети и крилати ракети.

ЗРК „Си Вайпер” е способен да обстрелва няколко цели едновременно, да отразява групови удари на съвременни средства за въздушно нападение.

В състава на комплекса влизат многофункционална РЛС с активна фазирана решетка „Семпсон” на компанията „БАе системз”, система за бойно управление на MBDA, РЛС за далечно откриване S1850M на компанията „Талес” и вертикален стартови комплекс „Силвер” A50, въоръжен с 48 ракети „Астер-15” и „Астер-30”.

Първият пуск на ЗУР „Астер” от ЗРК „Си Вайпер” е бил извършен от борда на вторият есминец клас „Тип 45” - „Даунтлесс” на 29 септември 2010 година. През април огневи изпитания премина и комплекса, монтиран на главния есминец от серията – „Деринг”. – Още за PAAMS

 
20.05.2011, 15:30

Черноморският флот на Русия и украинските Военноморски сили провеждат съвместни учения

Повече от 15 военни кораба, 10 самолета и хеликоптера, а също и 50 единици бронирана техника участват в тренировките на силите, задействани в ученията на Черноморския флот на Русия и Военноморските сили на Украйна.

Руско-украинските учения „Фарватер на света-2011” предвиждат провеждането на издирващо-спасителна операция по време на миротворческите действия в „кризисен район”, отработката на съвместни действия на подразделенията на морската пехота, екипажите на корабите и авиацията. Маневрите се провеждат край бреговете на Кримския полуостров и ще завършат на 26 май.

 
20.05.2011, 13:57

САЩ ще доставят на Мароко ракети Sidewinder

Министерството на отбраната на Мароко ще получи от САЩ ракети клас „въздух-въздух” AIM-9X-2 Sidewinder, съобщава Defense Aerospace. Управлението за военно сътрудничество на Пентагона вече е изпратило до Конгреса уведомление за сделката, която се оценява на 50 милиона долара.

В заявката са включени 20 бойни ракети AIM-9X-2, десет тренировъчни CATM-9X-2, осем допълнителни блока за насочване на тренировъчните ракети, същото количество блокове за насочване на бойните ракети, а също и два макета на ракетата за обучение на пилотите в полети с подкачено въоръжение. Освен това, ако Конгреса на САЩ одобри сделката, Мароко ще получи и резервни части, допълнително оборудване и техническа документация.

В момента на въоръжение във ВВС на Мароко има 22 изтребителя F-5E Tiger II. През 2008 г. страната поръча 24 американски изтребителя F-16 Fighting Falcon, въоръжение за тях и допълнително оборудване на обща стойност 2,4 милиарда долара. – Още за Sidewinder

 
20.05.2011, 13:38

Военноморското училище с нов началник

Новият началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. Боян Медникаров официално встъпи в длъжност. Той поема ръководството от досегашния началник - комодор Димитър Ангелов, който е назначен за началник на Военна академия "Г. С. Раковски".

В присъствието на министъра на отбраната Аню Ангелов двамата подписаха протокола за приемане и сдаване на длъжността.

"Военноморското училище остава в много добри ръце и за първи път ще бъде ръководено от професор", каза министърът. За първи път в историята начело на Военната академия застава морски офицер и съм удовлетворен от това, допълни Ангелов.

Той заяви, че няма никакви планове за смяна на статута на Военноморското училище и изрази надежда, че то ще продължи да се развива в положителна посока.

 
20.05.2011, 12:43

Руските и американските експерти знаят, как да построят Европейската система за Противоракетна отбрана

Руските и американските експерти изпратиха в Кремъл и Белия дом съвместни предложения за сближаване на позициите на Москва и Вашингтон по строителството на общата европейска система за Противоракетна отбрана. Те съветват Москва и Вашингтон да започнат с постепенната интеграция на американската и руската система за предупреждение и оценка на ядрените заплахи, поясни Владимир Орлов:

- Първо – става дума за интеграция на американските и руските системи за предупреждение и оценка – включително и на радарите и другите сензори – в единен център, управляван съвместно от НАТО и Русия. Второ – за интеграция на процеса за вземане на решения за изстрелването на ракети-прехващачи. По този начин ще бъде формирана обща система за Противоракетна отбрана, в която противоракетните потенциали на НАТО и Русия ще се допълват.

Руският експерт по проблемите на Противоракетната отбрана Евгений Бужинский, на свой ред, напомни, че от 2003 до 2008 година в рамките на съвета Русия-НАТО бяха проведени няколко компютърни учения по въпросите на съвместимостта на средствата за засичане и прехващане на ракети. Те показаха, че системите са съвместими, и че няма технически проблеми. Но за да се изгради сериозно сътрудничество, трябва от учения да се премине към реално взаимодействие. Това ни прави, ако не съюзници, то пълноценни партньори. Но създаването на общ противоракетен чадър над Европа ще може да започне едва след юридическите гаранции за ненасоченост на разположените в Европа американски елементи на Противоракетна отбрана срещу Русия, добави Евгени Бужинский:

- Разбира се, такива гаранции трябва да бъдат дадени не на думи. Американците предпочитат да се ограничат само със заявления. Нашите военни казаха: не. Гаранциите могат да се изразяват или в неразполагането на средства за прихващане в определени райони, или това трябва да бъдат ограничения на техническите характеристики на прехващачите, преди всичко – на скоростта и далекобойността им, или ограничение на броя на самите прехващачи.

По този начин, или Противоракетната отбрана в Европа ще бъде създадена заедно с Русия, или ще бъде създадена срещу нея – няма трети вариант, уверени са специалистите. Очевидно е, че в съвременните условия предишните вероятни противници трябва да станат съюзници. Русия и НАТО имат реален шанс да открият нова страница в историята си. Вашингтон и Брюксел не трябва да го пропускат.

/ruvr.ru/

 
20.05.2011, 12:36

Пакистан ще закупи още 50 изтребители от Китай

Китай ще достави на Пакистан по ускорена процедура допълнителна партида от петдесет изтребителя JF-17 Thunder, съобщава The Wall Street Journal.Не се съобщава сумата на сделката, както и къде ще се сглобяват самолетите. Пакистан вече придоби една серия от петдесет изтребителя JF-17 Thunder, които бяха сглобени в заводите на пакистанската компания РАС.

Споразумението за ускорена доставка на допълнителна партида изтребители идва в момент, когато САЩ възнамеряват да преразгледат условията за оказване на хуманитарна и военна помощ на Пакистан. Не е изключено Вашингтон да спре оказването на помощ, която по някои данни възлиза на три милиарда долара, след като според разузнаването на Пентагона пакистанските власт са давали убежище в продължение на три години на Осама бин Ладен.

Според The Wall Street проведените преговори за ускорена доставка на изтребители е опит да се покаже на САЩ, че ако Вашингтон отмени помощта си за Пакистан, то страната може да намери поддръжка от Китай, своят основен съюзник в региона.

Изтребителите JF-17 са съвместна китайско-пакистанска разработка. Към момента ВВС на Пакистан разполага с две ескадрили, въоръжени всяка с по 18 изтребители от този тип. Пакистанските ВВС планират да придобият до 250-270 изтребители JF-17 различни модификации. Следващата партида изтребители ще са вариант Block II с радиопоглъщащо покритие.

JF-17 Thunder лети със скорост до 2200 км/ч и има максимална далечина на полета 3000 км. Въоръжен е с 23мм оръдие и има седем точки на окачване за различни товари: управляеми и неуправляеми ракети, авиобомби, контейнери за РЕБ и целеуказване и външни горивни резервоари. Цената на един изтребител е в порядъка на 20 милиона долара. – Още за JF-17 Thunder

/Pan.bg/

 
20.05.2011, 10:43

Ръководството на ГЩ ще изложи позицията на Русия по създаването на Европейска система за Противоракетна отбрана

В Москва ще се състои научно-практическа конференция на тема „Позицията на Русия по създаването на Европейска система за Противоракетна отбрана”. На конференцията са поканени акредитираните в столицата военни аташета на чуждите държави. „Планира се да се оцени степента на влияние на системата за Противоракетна отбрана на САЩ върху потенциала на руските ядрени сили и стратегическата стабилност в света, да бъдат разкрити особеностите на построяването на Европейска система за Противоракетна отбрана с участието на Русия и без нея, а участниците и представителите на медиите ще бъдат запознати с възможностите на въоръжението и военната техника на Космическите войски на Русия за интеграция в Европейска система за Противоракетна отбрана”, - съобщиха от Министерството на отбраната на РФ.

 
20.05.2011, 09:11

Френски двигатели за руските вертолети Ка-62

На изложението HeliRussia-2011 холдинга „Вертолеты России” е сключил първият твърд контракт за доставка на 40 серийни двигателя „Ардиден 3G” на компанията „Турбомека” за своите средни вертолети Ka-62.

Доставките ще се извършат в продължение на две години, съобщава пресслужбата на компанията.

Този контракт стана първата твърда поръчка в рамките на реализацията на рамковото съглашение за разработка и доставка на най-малко 308 двигателя от този тип за модернизираните вертолети Ka-62. Договора между „Вертолеты России” и френската компания „Турбомека” бе подписан през април 2011 година.

 
20.05.2011, 08:14

Самолети на НАТО са унищожили кораби на либийските ВМС

Самолети на НАТО тази нощ са бомбардирали осем военни кораба на лоялните на либийския лидер Муамар Кадафи сили, намирали се в пристанищата на Триполи, Ал Кумс и Сирт, предаде АФП, цитирайки съобщение на Северноатлантическия алианс.

„Самолети на НАТО и коалиционните сили продължиха със своите прецизни въздушни удари срещу силите на режима на Кадафи тази нощ с координиран удар по силите на Кадафи в пристанищата на Триполи, Ал Кумс и Сирт. През нощта самолети на НАТО атакуваха военни кораби на Кадафи, поразявайки осем кораба”, се казва в съобщението.

„Всичките цели са военни и са директно свързани със систематичните нападения на силите на Кадафи срещу либийския народ”, каза контраадмирал Ръсел Хардинг, заместник командващ операция „Обединен защитник”. „Отбелязвайки увеличаващото се използване на военноморски средства, НАТО нямаше избор освен да предприеме решителни действия в защита на цивилното население на Либия и силите на Алианса в морето”, допълва той.

/ИА „Фокус”/

 
19 май
 
19.05.2011, 23:22

Нова Зеландия получи първият модернизиран самолет Orion

Американската компания L-3 е предала на ВВС на Нова Зеландия първият модернизиран патрулен самолет P-3K2 Orion с бордови номер NZ4204, съобщава Flightglobal. В близко време самолетът ще започне изпитания за бойно използване, след което ще постъпи на въоръжение във ВВС.

По време на модернизацията P-3K2 е получил нова бордова електроника, система за управление и комуникационно оборудване, системи за навигация и нови радари и сензори. ВВС на Нова Зеландия трябва да получат общо шест модернизирани машини. Според оценка на военното ведомство на страната, останалите пет P-3K2 ще бъдат предадени на ВВС до средата на 2013 година.

Контракта за модернизация на Orion е бил сключен с компанията L-3 през октомври 2003 година и е на стойност 373 милиона новозеландски долара (294,7 милиона американски долара). Първоначално трябваше всички самолети да са готови до края на 2008 година, но по време на модернизацията L-3 се сблъска с редица технически проблеми и доставката на P-3K2 първо бе отложена за септември 2010 г., а след това пък за 2013 година.

P-3 Orion е способен да развива скорост до 750 километра в час и да извършва полети на разстояние до 8,9 хиляди километра. Машината има осем външни подвески и бомбоотсек за въоръжения с обща маса до десет тона. – Още за Р-3

 
19.05.2011, 22:34

Канада получи първият вертолет Cyclone

Американската компания Sikorsky е предала на ВМС на Канада първият многоцелеви вертолет CH-148 Cyclone, съобщава Defense Aerospace. Вертолетът е пристигнал в база 12 Wing Shearwater в Нова Шотландия и ще се използва за обучение на пилоти. Общо Канада трябва да получи 28 нови машини Cyclone. Не се съобщава обаче кога ще бъдат доставени останалите вертолети.

Контракта за доставка бе подписан през ноември 2004 година. Сделката е за около 1,5 милиарда долара. През декември 2008 година в съглашението бе внесено допълнение, според което канадските военни трябваше да получат първият Cyclone през ноември 2010 година. Покупката на вертолетите е извършена в рамките на програмата Maritime Helicopter Project, предвиждаща подмяна на остарелите CHSS-2 Sea King с новите CH-148.

CH-148 Cyclone е разработен от компанията Sikorsky на базата на S-92 и е предназначен за изпълнение на задачи от борда на военни кораби. Машината е способна да развива скорост до 306 километра в час и може да се използва за водене на борба с подводници, разузнавателни и спасителни операции, а също и за транспортиране на хора и товари. - Още за CH-148

 
19.05.2011, 21:02

Чехия се присъедини към системата AWACS на НАТО

Чешката република официално стана осемнадесетия пълноправен член на системата AWACS (Airborne Warning and Control System - Въздушна система за предупреждение и управление) на НАТО. Това стана със специална церемония и вдигане на националния флаг във военновъздушната база Geilenkirchen в Германия, където се намира щаба на тези сили на НАТО (известни още като NAEW&C - NATO Airborne Early Warning and Control system) като и принадлежащите им седемнадесет самолети Boeing E-3 AWACS.

Чешкото правителство взема решение за присъединяване към NAEW&C през декември 2009 година. Една година по-късно преговорите за приемането й са завършени успешно. На този етап четирима чешки военнослужещи участват в програмата, двама от които са летец и щурман, четирима други ще се присъединят по-късно през лятото. Към момента NAEW&C осигурява поддръжка на операциите в Афганистан, Либия и Средиземно море. Така чешките ВВС практически за първи път след Втората световна война вземат участие като членове на международни сили в реални операции.

Чехия ще плати до края на 2013 година 170 милиона крони за модернизацията на NAEW&C и годишно ще внася по 90 милиона крони за функционирането на системата. От участието на страната в програмата ще спечели и чешката индустрия, тъй като организацията NAPMA от НАТО, която отговаря за системата, гарантира почти 100% възвращаемост на тези средства чрез директно или индиректно участие на местни компании в програмата за модернизация.

/Pan.bg/

 
19.05.2011, 17:48

Заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев ще присъства на ВИП-деня на командно-щабното учение на HELBROC

Заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев ще присъства утре, 20 май, в деня за високопоставени гости на командно-щабното учение “EVROPI- ІІ/2011” на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC.

Учението се провежда в град Солун. В него участват 10 военнослужещи от Сухопътни войски, включени в Щаба на многонационалната бойна група, със заместник-командир полковник Божидар Борисов. В командно-щабното учение участва и капитан Христо Василев - командир на механизираната рота от военно формирование 52 740 – Хасково, включена в състава на HELBROC.

/MO/

 
19.05.2011, 17:43

НАСА започна подготовката на Атлантис за старт

Един ден след старта на совалката Индевър по мисията STS-134, НАСА започна установяване на стартова позиция на космическата совалка Атлантис, старта на която към МКС е запланиран за края на юни. Атлантис ще достави на МКС 4 астронавти и различни товари.

Предстоящият полет на совалката Атлантис ще бъде последен за совалката и последен за цялата програма. Както бе отбелязано, тази мисия ще бъде изпълнявана от 4 човека, на борда на совалката ще полети много функционалния модул „Рафаело”, който ще стане модул към МКС. Според плановете на НАСА, за тази мисия няма да има совалка „спасител” и в случай на проблеми със завръщането на совалката на Земята, астронавтите ще бъдат евакуирани с помощта на руските кораби „Съюз”. Именно отсъствието на совалка спасител е причината за такъв малочислен екипаж - за първи път совалка ще полети към МКС с 4 астронавти на борда (предишният такъв полет е бил преди 28 години, през април 1983 г, при първият полет на совалката „Челенджър” STS-6)

Излизания в открития космос в рамките на STS-135 не са предвидени.

В състава на екипажа са включени: командир Кристофер Фергюсън, пилот Дъглас Хьорли, и два специалиста на полета - Кекс Уолхайм и Сандра Магнус. И четиримата астронавти има опит в космическите полети. Кристофер Фергюсън е бил пилот на совалката „Атлантис” в STS-115 през септември 2006 г. и командир на „Индевър” в STS-126 през ноември 2008 г. Рекс Уолхайм е бил два пъти специалист на полетите на „Атлантис” STS-110 през април 2002 г. и „Атлантис” STS-122 през февруари 2008 г. Дъглас Хьорли е бил пилот на „Индевър” в STS-127 през юли 2009 г.. Сандра Магнус е летяла на „Атлантис” STS-112 през октомври 2002 г. и от ноември 2008 г. до февруари 2009 г. е прекарала 4.5 месеца на МКС в състава ма МКС-18.

След завършване на полета, совалката „Атлнатис” ще стане експонат в Космическия център Кенеди във Флорида.

/Space News/

 
19.05.2011, 17:32

Генерал-майор Попов ще участва в патронния празник на ВВУБ

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участва утре в честването на патронния празник на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” и 10-та годишнина от създаването й.

На тържествената церемония по повод празника ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се при изпълнение на служебните задължения, както и победителите в спортните турнири. По-късно същия ден ще бъде открита новоизградената спортна зала за военнослужещите от базата.

/MO/

 
19.05.2011, 17:30

Аню няма харизмата на предшественика си

Новият военен министър Аню Ангелов няма нито харизмата, нито визията на Николай Младенов. Това  докладва  американският посланик Джеймс Уорлик в похвалното си слово за сегашния външен министър в грами, цитирани в сайта Уикилийкс.

Младенов е най-добрият шанс на България да превърне армията си в  модерни и боеспособни въоръжени сили. За разлика от предишния министър той бил готов да приложи всички американски препоръки за военни реформи,  пише и и.д. посланик Джон Ордуей преди две години.

 

Коментар: Не знам  как  се разбира харизмата по американски. Може би да си висок, строен, да знаеш добре английски и да си послушен и лоялен към чичо Сам. Е, на тази характеристика с ръст, английски и лоялност май по-отговаря Николай Младенов. Той оплю където и с каквото можа своя предшественик, даде едно ремарке документи в прокуратурата и напусна поста. Какво направи за армията ? Отрицателният отговор не е само мой, а и на десетки офицери и сержанти от войските. Докато този, когото той  оплюва, го посрещаха и изпращаха с алодисменти и на крака. В интерес на истината американските превъзходителства не са коректни и към Аню Ангелов. Харизмата си е тяхна работа. Но визията на ГЕРБ и военното ведомство за развитие на армията , доколкото знаем, са разработени от  генерал-лейтенанта от запаса. Изглежда трябва да слуша повече, за да промени оценките на us-дипломатите.

/Otbrana.com/

 
19.05.2011, 17:27

Шуменският гарнизон остава с около 800 души

Предстои около 45% съкращения на личния състав в Механизирания батальон. Това стана ясно по време на посещението на военния министър Аню Ангелов в Шумен, съобщава Дарик радио. По думите му, съкращенията ще бъдат основно на войнишки длъжности. „Онези, които искат да продължат да служат ще имат възможност да кандидатстват по вече излезлия регистър за свободните войнишки и сержантски длъжности. Такъв регистър ще има и към 1 юли следващата година,  ще има и допълнителни регистри", обясни още Ангелов. Той добави, че Механизирания батальон ще премине на подчинение на Втора механизирана бригада, това обаче ще се случи през юли 2012 година. „Самата реорганизация в механизирания батальон ще се извърши от 1 юли 2012 година, така, че имаме една година време това да стане по най-добрия начин", каза още министъра....... Прочети още

 
19.05.2011, 12:24

Интерпол създава подразделение за борба с ядрения тероризъм

Интерпол създава подразделение за предотвратяване на използването от терористи на оръжие за масово унищожение. Както се отбелязва в заявление на международната полицейска организация, новата структура ще се занимава с откриване и предотвратяване  плановете на терористи да завладеят ядрено, химическо или биологично оръжие. За създаването на подразделението е обявено в щаб-квартирата на Интерпол във френския град Лион.

 
19.05.2011, 11:04

На Индия са предадени първите модернизирани самолети Ан-32

В рамките на изпълнение на контракта с ВВС на Индия за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на самолети Ан-32, на 18 май бяха подписани проемо-предавателни актове за първите пет самолета, съобщава пресслужбата на „Укрспецэкспорт”.

Изпращането на тази партия самолети е предвидено да стане на 27 най. Същевременно в Индия ще бъде изпратено и авиоремонтно оборудване.

До края на 2011 година е предвидено да бъдат изпратени още две такива партии самолети.

Според контракта, 40 самолета ще бъдат отремонтирани и модернизирани в Украйна, а 65 единици – в Индия.

От 18 май индийските екипажи са започнали да извършват опознавателни полети с модернизираните самолети Ан-32.

 
19.05.2011, 10:30

Руско-френският договор за „Мистрал” няма да бъде подписан по-рано от 2012 г.

Руско-френският договор за закупуването на хеликоптероносачи клас „Мистрал” едва ли ще бъде подписан до края на текущата година, предаде Интерфакс, позовавайки се на запознати източници.

„Имайки предвид мащаба на сделката, договорът трябва да бъде доработен. Очаква се документът да бъде подписан не по-рано от 2012 година”, отбелязват източниците на агенцията.

През миналата седмица се е състоял поредният етап от преговорите, които засега текат по план. – Още за Мистрал

/ИА „Фокус”/

 
19.05.2011, 10:02

Френски войник е загинал, а четирима други са ранени при взрив в Афганистан

Френски войник е убит, а четирима други са ранени в „случайна експлозия” в Източен Афганистан, предаде АФП, като се позова на френски министър на отбраната Жерар Лонге.

Жертвата е 58-я загинал френски войник от изпращането на войски на Франция в Афганистан през 2001 г. Ранените не са с опасност за живота. – Още за Афганистан

 
19.05.2011, 08:37

Британските части се изтеглят от Ирак

Британското военно присъствие в Ирак приключва в края на тази седмица с изтеглянето на военноморските инструктори. Това съобщава министерството на отбраната на Великобритания. Според съобщението мисията по обучението на иракските моряци в главната военноморска база в Южен Ирак приключва в неделя. По-голямата част от британските войски, изпратени в Ирак след 2003 година, се изтеглиха през юли 2009 година от Басра, където беше основната им база. Оттогава насам в Ирак остана малък контингент от военни инструктори. – Още за Ирак

/DW/

 
19.05.2011, 08:34

Военновъздушната учебна база чества утре патронния си празник

Във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия се провеждат мероприятия, посветени на честването на патронния празник на авиобазата и 10-та годишнина от нейното създаване.  Ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Априлското въстание от 1876г. и гибелта на патрона на базата - легендарния герой за освобождението на България от османско робство Георги Бенковски, съобщиха от базата ……. Прочети още

 
19.05.2011, 08:32

Украйна се включва към бойната група на ЕС ХЕЛБРОК

Правителството одобри вчера присъединяването на Украйна към Техническото споразумение между министерствата на отбраната на България, Гърция, Кипър и Румъния за създаването на многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК.

БГ ХЕЛБРОК е създадена през 2006 г. от четирите държави, като водеща е Гърция. До сега групата е била два пъти в период на дежурство – през 2007 г. и през 2009 г. През втората половина на 2011 г. тя ще бъде отново в готовност за използване от ЕС.

С включването си в групата, Украйна ще допринесе с предоставяне на възможност за осигуряване на стратегически въздушен транспорт, както и на военноморска пехотна рота.

/Otbrana.com/

 
19.05.2011, 08:27

Сухопътните войски на САЩ поръчаха за Египет вертолети AW139

Сухопътните войски на САЩ сключиха с компанията AgustaWestland контракт за доставка на многоцелеви вертолети AW139, които военните ще предадат на ВВС на Египет, съобщава Defense Aerospace. Сделката е за 37,8 милиона долара. Според условията на контракта, AgustaWestland ще предаде на купувача два AW139 в спасителна версия.

Предаването на вертолетите на ВВС на Египет ще се извърши по линия на чуждестранните военни доставки (FMS) на министерството на отбраната на САЩ. Освен доставката на самите вертолети, AgustaWestland ще се занимава и с доставката на резервни части и оказване на помощ на Сухопътните войски на САЩ в подготовката на египетските пилоти. Не се уточнява кога новите машини ще бъдат предадени на купувача.

Двудвигателния вертолет AW139 е способен да развива до 310 километра в час и да извършва полети на разстояние до хиляда километра. Машината може да приеме на борда до 15 човека или товар с обща маса до 2,5 тона. Вертолети AW139 в различни варианти се използват от военните в почти 50 страни.

 
19.05.2011, 07:21

Продажбите на оръжие на Тайван влошават отношенията между САЩ и Китай, заяви Чен Бинде

Продажбите на оръжие на Тайван могат да влошат военните отношения между Вашингтон и Пекин, заяви високопоставен китайски генерал, цитиран от АФП.

След като бе попитан от репортери дали продажбите на оръжие на Тайван от страна на САЩ могат да повлияят върху отношенията между двете икономически сили, китайският началник на генералния щаб Чен Бинде посочи: „Отговорът ми е положителен”. „Това доколко силно ще се отрази това, зависи от вида на оръжията”, уточни Чен на обща пресконференция с американския си колега адмирал Майк Мълън.

/ИА „Фокус”/

 
19.05.2011, 07:17

В Калифорния се разби военен самолет

В южната част на щата Калифорния се разби военен самолет „Боинг 707”, по предварителни данни в резултат на катастрофата са пострадали трима души. Летището, на което се е случил инцидентът, се намира на 40 мили от Лос Анжелис, предаде Би Би Си.

 

Кликни за изложението

 4-то Международно изложение на вертолетната индустрия, 19 – 21 май 2011 г, Москва

В руската столица беше открита Международна изложба на хеликоптерната индустрия „HeliRussia-2011”. Експозицията, на която са представени най-нови разработки на световните производители на хеликоптери и навигационно управление, се провежда в Русия за четвърти път. Руската част на изложбата демонстрира образци на техника с гражданско и военно предназначение, което има определено търсене на световния пазар. В приветственото послание да участниците в изложбата президентът на Русия Дмитрий Медведев изрази надежда, че тя ще послужи за ръста на авторитета и конкурентната способност на отечествената хеликоптерна индустрия, а също за укрепване на международното коопериране в авиостроенето.

 
18 май
 
18.05.2011, 22:20

Русия изгони израелски военен по обвинения в шпионаж

Русия е изгонила израелски военен аташе от посолството на страната в Москва по обвинение в шпионаж, заявиха израелски представители в сряда, като определиха обвиненията като безпочвени, предаде АФП.

Властите съобщиха, че полковник Вадим Лидерман от военновъздушните сили се е завърнал в Израел преди няколко дни, след като е бил разпитан от руските власти по обвинения в шпионаж, след което му е било казано да се върне в страната си незабавно. Израелската държавна телевизия съобщи, че Лидерман е освободен, без да му е повдигнато обвинение заради дипломатическия му имунитет.

/ИА „Фокус”/

 
18.05.2011, 22:12

Казахстан планира да изпрати войски в Афганистан

Казахстан ще се превърне в първата страна от Централна Азия, която ще изпрати войски за участие в международната коалиция под командването на НАТО в Афганистан. Това решение бе взето днес от парламента на Казахстан, предаде радио „Свобода”.

Засега не се уточнява броят на военнослужещите и точната дата за изпращането на контингента, но се посочва, че продължителността на мисията ще бъде шест месеца. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.05.2011, 21:37

Британия изпраща военен кораб от пластмаса в Персийския залив

Кораб на Нейно Величество, направен повече от пластмаси, отколкото от метал, за да не активира лесно морските мини, получи назначение да напусне базата си Фаслейн и да се отправи към Персийския залив, съобщи Би Би Си. Миночистачът "Рамзи" е конструиран предимно от пластмаса, укрепена с нишки фибростъкло. Той може да мине много по-близо до мините от всеки друг кораб …. Прочети още

 
18.05.2011, 21:29

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще се срещне с военнослужещи от гарнизон Шумен

Министърът на отбраната Аню Ангелов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев ще се срещнат утре, 19 май, с военнослужещи от военните формирования в гарнизон Шумен. В района на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски” командирите на формированията ще изнесат брифинги за състава, основните задачи и бойната подготовка.

По-рано същия ден министър Ангелов ще се срещне с областния управител на област Шумен Димитър Александров, депутати и общински съветници от региона.

/MO/

 
18.05.2011, 21:26

Авария със самолет РС-9/А на кралските австралийски ВВС

Самолет РС-9/А на кралските австралийски ВВС се е разбил на 1 км преди пистата на военновъздушната база East Sale. Двамата летци са се катапултирали успешно. Групата за търсене и спасяване от базата е реагирала на момента и пилотите са откарани в местната болница. Според първите сведения причината за аварията е проблем с двигателя на самолета. Започнато е разследване за установяване причината за аварията. През февруари при излитане се запалва двигателя на друг самолет на австралийските ВВС от същият тип.

РС-9/А се произвежда в Австралия по лиценз на Pilatus PC-9.

/Pan.bg/

 
18.05.2011, 18:00

Генералният директор на руската компания „Р.Е.Т. Кронштадт” потвърди доставката на три вертолетни тренажора за Сирия

Компанията „Р.Е.Т. Кронштадт” (влизаща в групата „Транзас”) е завършила доставката на три вертолетни тренажора за Сирия. Това е заявил генералният директор на компанията Евгений Комраков.

Според думите на Е. Комраков, на Сирия са предадени два тренажора за вертолети Ми-17 и един за Ми-24/Ми-35.

Според информация на ЦАМТО, в края на 2006 г. Сирия е подписала контракт с „Рособоронэкспорт” за покупката на шест тренажора. В числото на закупуваното от Сирия учебно оборудване са влезли три комплексни вертолетни тренажора клас „А” – два за военнотранспортните вертолети Ми-17 и един за ударните машини Ми-25 (експортно обозначение на сирийските вертолети тип Ми-24). Освен това ВВС на Сирия трябва да получат и три тренажора за изтребители-бомбардировачи Су-22/24. Според неофициална информация стойността на контракта със Сирия е 25 милиона долара.

 
18.05.2011, 17:10

Германският министър на отбраната представи план за реформиране на армията

Германският министър на отбраната Томас де Мезиер представи план за реформиране на армията, който предвижда броят на военнослужещите да бъде съкратен от 250 000 на 185 000 души с цел подобряване на ефективността, предаде АФП.

Реформата предвижда премахването на задължителната военна служба, като предложението беше одобрено от парламента през март. Според плана Германия ще има напълно професионална армия от около 170 000 военнослужещи, както и между 5000 и 15 000 доброволци на срочна служба.

Около 10 000 войници ще бъдат в постоянна готовност за евентуално участие в мисии зад граница. Планира се да бъдат затворени и част от 400-те военни бази в Германия.

/ИА „Фокус”/

 
18.05.2011, 17:06

Американската „совалка” „Индевър” се скачи с МКС

Американската „совалка” „Индевър” успешно се скачи с международната космическа станция. Операцията е проведена в ръчен режим от командира на екипажа на „совалката” Марк Кели. Сега в космоса в образуван орбитален комплекс МКС-„Индевър”, обединеният интернационален екипаж на който съставлява 12 души. Комплексът ще съществува до 31-май, когато „совалката” ще замине за самостоятелен полет.

 
18.05.2011, 16:54

Министерският съвет отпуска 5 милиона за новите ни гранични хеликоптери

На 5 май 2011 г. излезе постановление №117 на Министерския съвет относно отпуснатите допълнително 19 млн. лева за постигане на критериите за членство в Шенгенското пространство, с което общата сума достигна 30 млн. лева.

За Специализираният отряд за въздушно наблюдение (СОВН) в състава на НС „Гранична полиция” са предвидени общо 5 171 000 лв. за различни дейности и доставка на оборудване на придобитите вертолети А109 и AW139.

За ремонт на сградата на отряда на Северния район на летище София са отпуснати 150 000 лв., а за сградите които ще се използват от СОВН в авиобаза Безмер са отпуснати 430 000 лв., като те трябва да се усвоят от МО. За дооборудване на вертолетите са отпуснати цели 975 000 лв. - за доставка на резервни части, инструменти, наземно оборудване за хеликоптери AW-109 и АW139 са отделени 630 000 лв.; за доставка на един комплект аварийни поплавъци за хеликоптер AW-109 – 310 000 лв. и за осигуряване на специално облекло за състава на СОВН за защита от хипотермия – 35 000 лв.

Лъвският пай в разходите заемат парите за обучение на екипажите – 3 300 000 лв. За обучение на 16 пилоти и 25 души инжeнерно-технически състав (ИТС) за предвидени 3 000 000 лв., а за командироване на служители от СОВН до летище Безмер за обучение до края на 2011 г. (дневни, квартирни и пътни) са отпуснати 300 000 лв.

Предвидени са и пари за настройка на стационарна базова станция и мобилни станции за приемане на видеосигнал от обзорните сензорни системи – 21 000 лв. и за обучение на 20 оператори за работа с базови и мобилни станции за приемане на видеосигнал от обзорните сензорни системи – 7 000 лв. За изграждане на видеонаблюдение в кабините за пост за въздушен контрол (ПВК) на аерогарите София, Варна, Бургас и Пловдив са предвидени 250 000 лв. 150 000 лв. са отпуснати за доставка и монтаж на дизелови електроагрегати - 1 бр. 60 kW/h и 20 бр. 2,5 kW/h за осигуряване резервно електрозахранване на управлението на РДГП – Елхово, и на пост за техническо и въздушно наблюдение (ПТВН) по външни граници. Доставката на специални течности и консумативи (масла, грес и др.) ще струва 25 000 лв.

Прави впечатление, че дооборудването на вертолетите с елементарни неща и обучението на пилотите и техниците ще излязат на държавата почти 4 300 000 лв., при положение, че би трябвало да са заявени и да влизат в цената на договора за доставка.

/Pan.bg/

 
18.05.2011, 14:00

Лидерът „Москва” загива в първият бой

Лидерът на ескадрени миноносци „Москва”, чиито останки бяха открити вчера от смесена румънско-украинско-руска подводна експедиция, има водоизместимост 2597 т, дължина 127,5 м, широчина 11,7 м, газене 4,18 м, максимална скорост 43,57 възла, далечина на плаване 1800 мили (при 20 възла), паротурбинна енергетична установка с мощност 66000 к.с. и екипаж от 243 души. Артилерийското му въоръжение включва пет 130-мм, две 76,2 мм, две 45-мм и десет 37-мм оръдия, четири 12,7 мм картечници. Корабът е въоръжен с осем (две установки по четири тръби) 533 мм торпедни апарата и носи 76 мини ............ Прочети още

 
18.05.2011, 13:57

Генерал Симеонов заминава за Рим за тържествата в Колежа по отбраната на НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре за Рим, Италия, където ще вземе участие в тържествата по случай 60-тата годишнина от създаването на Колежа по отбраната на НАТО. На празничната церемония ще присъства и Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, уточниха от Щаба на отбраната.

 
18.05.2011, 13:11

Първите два KC-767 са приети на въоръжение в италианските ВВС

Със специална церемония първите два самолета-цистерни Boeing KC-767 бяха официално приети на въоръжение в италианските ВВС. Тяхната постоянна военновъздушна база е Pratica di Mare, близо до Рим. Конфигурацията на KC-767 е доста гъвкава и позволява да се изпълняват редица задачи, както едновременно, така и поотделно – за дозареждане във въздуха и за транспорт на товари и хора. KC-767 потенциално може да се използва при хуманитарни операции, за оказване на помощ при природни бедствия и спешна медицинска евакуация. Така този нов самолет е полезен не само за Италия, но и за страните от НАТО.

Новите KC-767 ще заместят остарелите B-707T/T, намиращи се сега в експлоатация в италианските ВВС. Преди официалното приемане на въоръжение двата нови боинга са преминали редица изпитания, дозареждайки във въздуха няколко типа самолети от ВВС на Италия. До края на годината Италия ще получи останалите два Boeing KC-767A.

КС-767А могат да се конфигурират за транспорт само на хора или само на товари или за комбинация от двете. Станцията за контрол на дозареждането във въздуха е с дистанционно управление. Системите на КС-767А позволяват да дозарежда всички намиращи се на въоръжение самолети, както изтребители, така и транспортни самолети. От друга страна самият той може да бъде дозареждан във въздуха, което още повече разширява и без това завидните му възможности.

/Pan.bg/

 
18.05.2011, 12:16

Ден на Балтийския флот

Днес в Русия се чества ден на Балтийския флот. На 18-ти май 1703 година флотилия от 30 лодки с войници на Преображенски и Семьоновски полкове под командването на Петър Първи завзе в устието на Нева два шведски военни кораба. По време на Северната война (1700-1721) Балтийският флот, победил флота на Швеция, позволи на Русия да се укрепи на Балтийско море и да стане голяма морска държава. – Още за Балтийския флот на РФ

 
18.05.2011, 12:05

Индия създава нов разузнавателен аеростат

Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия планира създаването на нов многофункционален аеростат за нуждите на ВВС, сухопътните войски и специалните служби. В перспективния аеростат ще се използват внедрените вече технологии в разработения от DRDO по-рано и преминал изпитания разузнавателен аеростат Akashdeep.

Новият аеростат ще може да се премества в радиус от 450-500 км и да носи на борда си различно оборудване. Част от задачите, които ще изпълнява са водене на нощно разузнаване, заглушаване на някои комуникации, както и да се използва като система за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО). Новите аеростати ще се използват от военните за наблюдаване на границите заедно със самолетите за ДРЛО.

Министерството на отбраната възнамерява да създаде единна мрежа за ПВО на страната, в която ще влязат самолети и аеростати за ДРЛО. През 2005 година Индия закупи от израелската компания Rafael три аеростата, които се използват за наблюдение индийско-пакистанската граница в щата Пенджаб. Миналата година е обявен тендер в интерес на ВВС за доставка на още три аеростата. – Още аеростати

/Pan.bg/

 
18.05.2011, 10:20

Украйна и Русия продължават преговорите за крайцера „Украйна”

Украйна и Русия продължават преговорите за крайцера проект 1164 „Украйна”. Това е съобщил президента на Украйна Виктор Янукович в гр. Николаев, информира пресслужбата на държавния глава.

Според неговите думи, „работите не са прекъсвали, преговорите с Руската Федерация продължават. Има различни предложения и подходи”.

„За сега не можем да говорим за окончателен резултат”, подчертава президента на Украйна.

 
18.05.2011, 09:45

Азербайджан и Чехия водят преговори за съвместно сглобяване и продажба на самолети L-159

Азербайджан и Чехия водят преговори за съвместно производство в Баку и продажба на самолети L-159 ALCA, съобщава агенция АПА.

В момента преговорите се водят на ниво правителства на двете страни. Още за L-159

 
18.05.2011, 08:24

Кой уби Осама бин Ладен?

Няколко седмици след смъртта на лидера на Ал Кайда, повечето подробности около операцията са вече известни. Остана открит само въпросът, който точно уби "терорист номер 1 в света"? ........... Прочети още

 
18.05.2011, 00:16

Сидеров да поиска сметка за американските бази и от военния министър

Само преди няколко дни гръмна скандалът с лидера на „Атака”  Волен Сидеров и американския посланик Джеймс Уорлик. На маса в заведение нашият  връчил на американеца сметка от 2 млрд. долара за неплатен борч от ползването на американските бази у нас. Няма да ги изброявам, всички знаят кои и къде  са те. Нашата информация е, че засега тези бази са използвани за обучение на американски батальони  дислоцирани в  Германия и  за зареждане на американски самолети-цистерни. Волен Сидеров  може да знае много повече...

Прав до болка е той , когато търси сметка  от български политици, и отляво и отдясно, които не са спирали и продължават да се кланят без кръчмар на големия задокеански брат. Защото базите не са натовски,а америкнаски.  И точно тук е мястото да добавим, че към тази кохорта на   адаптивни  българи, могат да се добавят военния министър Аню Ангелов, неговия първи кадровик Иван Иванов и още дузина техни сподвижници, завършили Колежа на НАТО в Рим. Сега те са главата на военното министерство. Но по време на мандата на  предишното правителство те използваха царското благоволение на бившите военни министри и като „хвърковата чета” пропагандираха по гарнизоните идеята за необходимостта от американски бази  на Ново село,  в Безмер и  в още няколко гарнизона. Без съмнение усилията им бяха осребрени и във финансово, а по-късно и в политическо отношение. Не са забравени и безплатните им наздравици от армейския джоб  в чест на българско-американската дружба.

Волен Сидеров може да раздели сметката за военните бази. Част от нея е за министър Аню Ангелов.

/Otbrana.com/

 
18.05.2011, 00:08

Правителството на ОАЕ е взело на служба наемници от САЩ

Правителството на Обединените Арабски Емирства е сключило съглашение с частната военна компания Reflex Responses, според което подразделения от наемници ще бъдат включени в състава на въоръжените сили на страната. Сътрудниците на Reflex Responses ще съдействат в подготовката на личния състав, планирането и осъществяването на бойни операции.

Шеф на Reflex Responses е Ерик Принс – основател на скандално известната частна военна компания Blackwater Worldwide (в момента работи под името Xe Services), сътрудници на която бяха обвинени за контрабанда и масово убиване на граждански лица в Ирак.

Според информация на агенция Reuters, от наемниците ще бъде сформиран и специален батальон с численост  800 човека, като една от функциите му ще бъде борба с антиправителствени безредици. Правителството на ОАЕ за сега нито потвърждава, нито отрича този план. Според вестник The New York Times, няколко стотин наемника от Колумбия, Южна Америка и редица други страни вече се намират на територията на ОАЕ. – Още военни компании

 
17 май
 
17.05.2011, 22:52

През юни в състава на руската Каспийска флотилия ще бъде върнат стражевия кораб „Татарстан”

През юни в състава на Каспийската флотилия ще се върне нейния флагман – стражевия кораб (СКР) „Татарстан”. В момента във Волго-Каспийския корабостроителен завод завършва неговия планов ремонт, съобщава военното ведомство на РФ.

През юни са планирани ходовите изпитания на кораба, след които СКР „Татарстан” ще се върне в мястото за постоянно базиране.

Стражевия кораб „Татарстан” проект 11661 е предназначен за борба с подводни, надводни и въздушни цели и изпълнение на редица задачи (ескортиране на кораби и конвои, носене на патрулна служба, охрана на държавната граница, морската икономическа зона и др.).

Корабът е снабден с мощно ракетно оръжие, зенитни ракети, артилерийско, противолодъчно и противоторпедно оръжие. – Още за проект 11661

 
17.05.2011, 22:31

Започна строителството на първата украинска корвета

В Черноморската корабостроителница в гр. Николаев се състоя церемония по залагането на първата корвета, която ще бъде построена по проект 58250, съобщава Lenta.ru.

Очаква се тя да бъде предадена на ВМС на Украйна през 2016 г., като до 2021 година  военните ще получат още три такива кораба. ВМС на Украйна са планирали да закупят общо десет корвети клас 58250.

Строителството се извършва според контракт, сключен с Черноморската корабостроителница през декември 2009 г., като общата стойност на производствената програма е 16,22 милиарда гривни (2,04 милиарда долара).

Водоизместимостта на украинската корвета е 2,5 хиляди тона при дължина 112 метров, ширина 10,1 метра и газене 5,6 метра. Предполага се, че корветата ще може да развива скорост до 32 възла, а далечината на прехода да достига до четири хиляди мили. Подробности за въоръжението на кораба за сега не се съобщават.

 
17.05.2011, 21:31

Eurocopter X3 достигна 430 km/h

Експерименталният вертолет Eurocopter X3 достигна скорост от 430 km/h по време на изпитателен полет на 12 май. С това напрактика се достигат първоначално зададените параметри на изпитателната програма.

Вертолетът X3 е създаден в рамките на програмата H3 - High-speed Hybrid Helicopter (високоскоростен хибриден вертолет) и представлява отговор на Sikorsky X2 и AgustaWestland AB609. Хибдридният вертолет има стандартен петлопатен носещ винт и два газотурбинни двигателя. Освен тях обаче в краищата на малки криле машината има и две теглещи витла, задвижвани от газотурбинните двигатели.

Демонстраторът Х3 е направил първият си полет на 6 септември 2010 г. във Франция. След серия изпитания в края на 2010 и началото на 2011 г. машината премина модернизация при която получи нов редуктор. След достигането на скорост от 430 km/h на инженерите от Eurocopter остава да затвърдят постижението и да постигнат основната си цел – създаване на носеща схема, която да позволява продължителна крайсерска скорост от 410 km/h.

/Аеро/

 
17.05.2011, 18:06

За изтребителите ще се състезават не фирми, а държави

Интервю с Аню Ангелов

 
17.05.2011, 17:47

130 години от основаването на морско училище

В периода 18- 20.05.2011 г. в гр. Варна ще се състои тържествено честване на 130 години от основаването на Морскo училище, чийто приемник днес е ВВМУ “Н.Й. Вапцаров”.......... Прочети още

 
17.05.2011, 17:42

Инцидент с гръцки F-16D – загуба на носово колело

Днес по време на рутинни полети, около 11:10 часа местно време, в етапа на излитане на гръцки изтребител F-16D пада колелото на носовата стойка. Летците предупреждават кулата за ситуацията и решават да кацат аварийно. След изразходване на част от горивото те успяват успешно да кацнат и да установят изтребителя в края на пистата.

/Pan.bg/

 
 Кликни за изложението

Международният салон „Комплексна сигурност-2011” бе открит в Москва

В Москва за четвърти път бе открит Международният салон „Комплексна сигурност-2011”. „Салонът набира авторитет и стана водеща изложбена площадка за демонстрация на постиженията в областта на промишлените технологии, осигуряващи безопасност на личността, обществото и държавата като цяло”, - каза вицепремиерът Сергей Иванов, откривайки изложбата.

В него участват над 400 компании от 25 страни. Своите най-нови разработки ще покажат Министерството на вътрешните работи и Министерството на извънредните ситуации на Русия, и държавното предприятие „Рособоронекспорт”. На 20 май представената на изложбата техника ще бъде показана в действие на демонстрационни учения в Подмосковието.

 
17.05.2011, 12:46

Хеликоптери на НАТО са обстрелвали пост на пакистанската армия

Военната авиация на НАТО е обстрелвала днес сутринта блок-пост на пакистанската армия в граничещия с Афганистан район Северен Вазиристан. По данни на местните власти, двама души са загинали. Както съобщават днес от Министерството на отбраната на Пакистан, група бойни хеликоптери е пресякла границата с Афганистан, нахлула е във въздушното пространство на Пакистан и е подложила на ракетен обстрел блок-поста на пакистанските митничари. Базираната в Афганистан авиация на НАТО вече нееднократно нахлува във въздушното пространство на Пакистан. В началото на годината в резултат на един от тези набези загинаха няколко пакистански митничари.

 
17.05.2011, 12:23

Презареждането под заплаха

Вашингтон поставя под заплаха важното постижение на „презареждане” на отношенията с Москва. Ако САЩ и НАТО искат да развиват европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО), без да отчитат мнението на Русия, тя има право да излезе от Договора за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, пред Държавната дума, където бяха обсъждани перспективите за създаване на ЕвроПРО. За да не се опасява Русия от плановете на САЩ и НАТО в областта на противоракетната отбрана са нужни не само политически заявления, но и правова основа, добави руския дипломат. Напомняме, че на срещата на Съвета Русия-НАТО в Лисабон през ноември 2010 година президентът Дмитрий Медведев предложи да се създаде ЕвроПРО с руско участие. В съответствие със „секториалния подход” Русия ще защитава своята територия, а НАТО – своята. Работата на двете системи ще бъде координирана от специален център за управление. Но САЩ и НАТО са против тази идея. Мнение на първия вицепрезидент на Академията по проблемите на сигурността, отбраната и правния ред Виктор Есин:

- Както ми изглежда, главният фактор, който не позволява да се сближат подходите на Русия и САЩ, и като цяло на страните-членки на НАТО по отношение на концепцията за създаване на ЕвроПРО, е липсата на доверие на страните един към друг, която, за съжаление, се е запазила от времето на „студената война”. Това е един от най-важните проблеми, който трябва да бъде преодолян, за да бъде възможно построяването на съвместна противоракетна защита на Европа.

Що се касае до юридическите гаранции, нужни за да не се опасява Русия от плановете на САЩ и НАТО в областта на Противоракетната отбрана, то такива надали могат да бъдат дадени. Ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс вместо това предложи на Русия някакви „политически гаранции”. Такива гаранция Западът дава много лесно. Например, когато бе разпусната Организацията на Варшавския договор, Североатлантическият алианс обеща да не разширява блока си на изток. Скоро това обещание беше забравено. И поредната „политическа гаранция” надали ще удовлетвори Москва. И все пак, въпреки всичко, преговорите с Русия по създаването на ЕвроПРО продължават. Изглежда, това ще бъде главната тема на преговорите между президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама в рамките на срещата на G8, която ще се проведе в края на май във френския град Довил.

/ruvr.ru/

 
17.05.2011, 12:20

Край бреговете на Румъния беше намерен потъналият миноносец „Москва”

Край бреговете на Румъния беше намерен потъналият съветски военен кораб „Москва”.

Това е главния миноносец от Черноморския флот, гибелта на който се смята за една от най-големите загадки в историята на морските битки. Той потъва в бой в самото начало на Втората световна война – на 26 юни 1941 година. От 250 души екипаж се спасяват 70, но веднага попадат в плен в Румъния, която воюва на страната на хитлеристка Германия. Румънските, руските и украинските историци и дайвери търсиха „Москва” в продължение на 30 години.

 
17.05.2011, 12:16

Работя много добре с началника на отбраната и останалите генерали

Министърът на отбраната Аню Ангелов няма никакви причини да е недоволен от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и останалите генерали. Това той заявява в интервю за столичен всекидневник.

На предложението да коментира последните документи на експосланик Макълдауни, разкрити от “Укилийкс”, за някои несполучливи назначения в министерството и армията Аню Ангелов отговаря така: „Няма да коментирам изнесените материали, но мога да кажа следното. Свикнал съм като генерал да работя с офицерите, които съм заварил. Независимо че не аз съм ги избирал. И днес аз работя много добре с началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и с останалите генерали. Нямам никакви причини да съм недоволен от тях. Те изпълняват своите задължения така, както трябва. Според мен създадохме добър екип, който се справя със задачите си в интегрираното министерство. Удовлетворен съм от постигнатото досега. „

Подобен отговор бе необходим. Изнесеното от “Укилийкс”, като грама на експосланика на САЩ у нас Нанси Макълдауни, наистина е най-малкото некоректно. И не бива да се допуска то да влияе негативно на работата на висшето ни военно командване.

/Otbrana.com/

 
17.05.2011, 12:11

Фрегатата „Дръзки” продължава участието си в операцията на НАТО „Обединен защитник”

Екипажът на фрегатата „Дръзки” започна днес, 17 май, втория патрул в операцията на НАТО „Обединен защитник”.

По време на първия патрул, който приключи на 12 май 2011г., българските военни моряци изпълняваха задачи по следене на въздушната обстановка, по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност, като поддържаха готовност да извършат проверка на съмнителни кораби и товари и да проведат специфични морски операции по заповед на командира на тактическата група.

Екипажът на фрегатата „Дръзки” извърши разпитване на общо 46 кораба – рибарски, буксири и контейнеровози. Най-интензивно бе плаването на 6 май, Ден на Храбростта и празник на Българската армия, когато са разпитани 15 либийски рибарски кораба.

В периода на първия патрул фрегатата на два пъти бе заредена с гориво на ход (вж. снимките в интернет страницата на МО). Опитът на екипажа, натрупан през годините от участието в операциите „Актив Индевър” и „Юнифил” спомогна за отличната организация и взаимодействие с екипажите на военните танкери и изпълнение на задачата според стандартните оперативни процедури.

В интервала между двата патрула фрегатата се снабди с гориво и хранителни продукти на остров Крит.

От началото на плаването - 27 април, до 13 май 2011г. фрегата “Дръзки” проплава 4 350 морски мили. С пожелания за много късмет, здраве, лично и семейно щастие, пет военни моряка посрещнаха своите рождени дни, а девет - своите именни дни.

По време на първия патрул бойните кораби от състава на тактическата група, в която участва българската фрегата, са разпитали над 900 плавателни средства, като е проведена бординг операция на над 40 от тях. Пет от корабите са отклонени от крайната точка на плаване към други пристанища в съответствие с резолюцията на ООН за налагане на ембарго над превоза на стратегически товари по море.

Вторият патрул на фрегатата „Дръзки” в операцията на НАТО „Обединен защитник” ще завърши на 31 май 2011 г. – Още за Дръзки

/МО/

 
17.05.2011, 10:50

Поредната среща на „тигрите” „NATO Tiger Meet 2011”

Поредната среща на „тигрите” „NATO Tiger Meet 2011” се превърна повече в истинско учение с доста интересни участници, отколкото просто среща между приятели. Събитието се провежда от 9 до 20 май във военновъздушната база Cambrai, северна Франция. В NATO Tiger Meet (NTM11) участват около 60 хеликоптера и вертолети от ВВС на Австрия, Германия, Гърция, Италия, Полша, Чехия, Турция, Португалия, Франция, Швейцария и Словакия........ Прочети още

 
17.05.2011, 10:45

„Ховалдсверке-Дойче Верфт” ще окаже съдействие при модернизацията на ДП „Ула” на ВМС на Норвегия

Консорциум от компаниите „Ховалдсверке-Дойче Верфт” (HDW) и британската „МеринФорс интернешнл LLP” (MFI) е подписал съглашение с Агенцията за покупка на продукция с военно назначение на Норвегия (NDLO).

Съглашението предвижда доставянето на резервни части и оказване на услуги при модернизацията на дизеловите подводници (ДП) клас „Ула” (Ula) на ВМС на Норвегия.

Контракта задължава консорциума да осигури поддръжката за целия срок на експлоатация на подводниците немско производство. Съглашението гарантира достъп до специализирани инженерингови услуги, които ще бъдат осигурени от консорциума. Модернизацията ще удължи срока за експлоатация на субмарините поне до 2020 година.

ДП клас „Ула” на норвежките ВМС са съвместна норвежко-германска разработка (проект 210). Контрактът за тяхното строителство е бил подписан през септември 1982 г. Главната подводница от серията S-300 „Ула” беше заложена през януари 1987 г. и влезе в състава на ВМС на Норвегия през април 1989 г. Последната от шестте поръчани подводници S-306 „Уредд” бе спусната на вода през ноември 1991 г. и предадена на ВМС на страната през април 1992 г.

ДП клас „Ула” има дължина 59 м, ширина - 5,4 м, газене - 4,6 м, водоизместимост надводна/подводна - 1040/1150 т и екипаж от 21 човека. Въоръжението и включва осем 533 мм торпедни апарата с боекомплект от 14 торпеда DМ2А3. Още подводници

 
17.05.2011, 10:19

Девета рота се завръща в края на седмицата от Кандахар

Към края е ротацията на девета и десета рота по охрана на най-голямото летище в Южен Афганистан. Дежурствата по кулите вече са поети от подразделенията на капитан Руслан Колев. Оформят се последните документи по приемането и сдаването на имуществата. Девета рота с командир майор Деян Дешков вече е подготвила контейнерите за България. До края на седмицата се очаква миротворците да кацнат в България. Сред тях ще бъдат и военнослужещите от Групата за връзка и обучение, чиято служба преминава в база „Герой” на афганистанската национална армия, недалеч от летище Кандахар.

Смяната между ротите в базата вече протича в по-кратки срокове. Една от причините е в това, че вече няколко контингента не преминават през предварителната база  „Манас” в Киргизия, където престоят бе по няколко дни. Полетът от Каондахар е директно за България. За бързата смяна допринася и опита на командирите и военнослужещите. Повечето от тях вече имат по няколко мисии в тази база и процедурите по приемането, сдаването и поемането на дежурствата по кулите и контролно-пропускателните пунктове става без протакане и по-динамично.

/Otbrana.com/

 
17.05.2011, 10:07

Морска мина и гребен винт като елементи на паркова украса

Снимки от Военноморска база Бургас

 
17.05.2011, 10:03

Силите на НАТО отново нанесоха въздушни удари по Триполи

Силите на НАТО нанесоха днес сутринта нови въздушни удари по либийската столица Триполи. В резултат избухнаха пожари в сградите на антикорупционното управление и службата за сигурност. Няколко души бяха ранени. И двете сгради се намират близо до резиденцията на лидера Муамар Кадафи. Вчера по нея бяха нанесени три ракетно-бомбени удара.

 
17.05.2011, 08:57

Пакистан ще върне опашната част на „стелт” вертолета

Американският сенатор Джон Кери оповести, че Пакистан се е съгласил да върне опашната част на „стелт” вертолета, който участва в операцията за ликвидиране на Осама бин Ладен.

Тогава единият от двата американски хеликоптери губи подемна сила и при аварийното кацане се разбива. Командосите взривят хеликоптера, но опашната част остава незасегната. Именно публикуваните по-късно снимки на опашната част показаха, че е използвана по всяка вероятност силно модифицирана версия на Black Hawk, при която са приложени редица „стелт” технологии за намаляване радарната сигнатура и нивото на шума. – Още за Black Hawk

/Pan.bg/

 
16 май
 
16.05.2011, 21:09

В Афганистан загинаха четирима военнослужещи на НАТО

Четирима военнослужещи от контингента на международните сили в Афганистан загинаха при експлозия, предаде РИА Новости.

Според съобщение на международната коалиция е избухнало взривно устройство, други подробности засега не се съобщават. Още за Афганистан

 
16.05.2011, 21:05

Хаос във войската

Почти половин година важат два плана за развитие на армията, все още е в сила военната доктрина от 1999-а

 
16.05.2011, 20:54

Полша спря от полети своите МиГ-29

Полша спря от полети всички свои изтребители МиГ-29, след като на 5 май един от двигателите РД-33 на полски МиГ-29 е спрял по време на полет. Машината е извършила успешно аварийно приземяване, няма пострадали и тежки щети.

Инцидентът се е разиграл със самолет числящ се към 41-ва тактическа ескадрила базирана в Малбок. В момента се изясняват причините за инцидента, а до тогава всички полети с полските МиГ-29 се прекратяват.

Полша е най-големия оператор на МиГ-29 в НАТО. Страната има на въоръжение две ескадрили или общо 32 изтребителя. В момента се планира те да преминат модернизация за да могат да останат на служба до 2025 г. – Още за МиГ-29

/Аеро/

 
16.05.2011, 17:48

Механизиран батальон от формирование 34750 - Карлово ще бъде сертифициран за участие в мисии на НАТО

Сертификация на 1–ви механизиран батальон от военно формирование 34750 – Карлово ще се извърши в периода 17-19 май на Гарнизонен учебен център „Анево” и Учебен център „Марино поле”. Батальонът е декларирано формирование за Силите на НАТО. Сертифицирането ще се проведе по време на тактическо учение на тема: „Действия на механизиран батальон от състава на многонационална бригада в операции по поддържане на мира”. В него ще участва и взвод от Служба „Военна полиция”. Председател на комисията по сертифицирането е полковник Гошо Мерджанов, помощник на началника на Сухопътни войски по подготовката. Представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид ще наблюдават учението.

/МО/

 
16.05.2011, 17:18

Президентите на Русия и САЩ ще обсъдят ПРО на срещата на G-8 в Довил

Президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама ще обсъдят положението около противоракетната отбрана (ПРО) на срещата на високо равнище на "голямата осморка" във френския Довил – каза в понеделник постоянният представител на Руската Федерация при Северноатлантическия алианс Дмитрий Рогозин. „Сега се води актива подготовка за срещата в Довил, в това число и по въпроса за ПРО. Активно се водят и преговори по дипломатическа и военна линия” – каза той.

 
16.05.2011, 15:24

Разработката на ударния вертолет T-129 за СВ на Турция върви по график

Аварията с вертолета A-129 „Мангуста” през март 2010 година не е довела до забавяне на реализацията на програмата ATAK за създаване на разузнавателно-ударен вертолет T-129 за Сухопътните войски (СВ) на Турция.

Според информация на „Шепард”, разработката се извършва според графика, което ще позволи доставката на поръчаните 51 вертолета да започне през 2013 година.

През септември 2007 година Секретариата на отбранителната промишленост на Турция в рамките на програмата ATAK (Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters) подписа с компаниите „Тюркиш аероспейс индастриз”, „Аселсан” и „Агуста/Уестленд” контракт, според който в заводите на TAI в Турция ще бъде организирано лицензно производство на 51 вертолета T-129, явяващи се модификация на A-129 „Мангуста”, намираща се на въоръжение във ВС на Италия. Съглашението съдържа и опция за допълнително производство на 40 машини.

Авариралият вертолет през 2010 г. A-129 е бил изведен от състава на СВ на Италия за провеждане на начални изпитания на редица системи и фактически не се явява опитен образец на T-129. Именно поради това аварията не е оказала влияние на тестирането на трите прототипа, разработени в Италия и използвани в програмата за изпитания преди сертификацията.

Наземните изпитания на първият от трите опитни образци, построени в Турция, ще започнат в края на май, а летателните изпитания – в средата на 2011 г. Тези машини ще бъдат произведени във финалната конфигурация за ВС на Турция, включително БРЕО и въоръжение.

По време на изложението IDEF-2011 компанията „Аселсан” демонстрира макет на вертолета T-129, който се използва за изпитания на термовизионната система за наблюдение и прицелване AselFLIR-300T, а също и на нашлемната система за целеуказване AVCI. „Аселсан” се занимава и с разработката на програмното осигуряване на вертолета.

Същевременно бе заявено, че доставката на поръчаните през 2010 г. девет допълнителни вертолета A-129 в начална конфигурация ще бъде изпълнена през 2012 г. Тези машини ще позволят да се удовлетворят спешните потребности на СВ на Турция и ще се отличават от финалната версия с опростен оръжеен комплект, БРЕО и двигатели с по-малка мощност. В частност, те няма да бъдат оборудвани с противотанкови ракети. Серийната версия на T-129 ATAK ще бъде оборудвана с двигател CTS800-4A, който повишава възможностите на вертолета за експлоатация в планински условия и при високи температури.

В перспектива 9-те вертолета, доставени в начална конфигурация, се планира да бъдат доведени до варианта на серийния образец. – Още за Т-129

 
16.05.2011, 14:17

В Афганистан us- бойци воюват по съветски

През последните няколко месеца рязко нарасна интензивността на действията на войските на САЩ в Афганистан, при което те не се ограничават със защита на мирното население от ислямистите, а провеждат истинско настъпление, превъзхождащо по мащаби операцията през 2001, когато бе свален режима на талибаните, се посочва в “Независимая газета”.

Повече от три пъти е  скочила активността на Силите за специални операции за търсене и унищожаване на бунтовници Особена ефективност демонстрират нощните рейдове на командосите, чиято интензивност предизвика недоволството дори на афганистанския президент.

Само за месец авиацията на НАТО е изразходвала повече от хиляда бомби и ракети – абсолютен рекорд за цялата война досега. това отчасти е резултат от политиката на новия командващ генерал Дейвид Петреус, снел редица ограничения за използване на авиацията и артилерията. Той казва сам, че “са свалили меките ръкавици” и това е дало огромен ефект.

За първи път от девет години САЩ изпращат в Афганистан танкове “Абрамс” с бойна маса 68 тона, въоръжени със 120 мм оръдие. Те могат да разрушат сграда от километър и половина разстояние. танковете ще помагат на морската пехота, която води бой с талибаните в провинция Хелманд. Преди време основни средства за огнево поразяване на американците бяха артилерията и авиацията. танковете обаче могат да действат в бойния строй на пехотата, по-бързо да унищожават огневи точки на противника и имат по-голяма точност на стрелбата. Освен това те са неуязвими за самоделните фугаси, които използват талибаните. Положителен опит в използването на танковете имат канадските и датските военнослужещи. До неотдавна американците не използват танкове, да не предизвикват у местното население асоциация със  Съветската армия, която воюваше с танкове срещу муджахидините. Сега “Абрамс” се явява последният коз в битката на американците с талибаните, се отбелязва в коментара на “Независимая газета”.

В момента в Афганистан има 150 000 чуждестранни военнослужещи, като 100 000 от тях са американци.

/Otbrana.com/

 
16.05.2011, 14:16

Определиха щата на Централния изпитателен полигон и на Централното военно окръжие

Министерският съвет отпусна за  Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” – 142 щатни бройки, а за Централното военно окръжие – 622. Това стана с постановлението за приемането на Устройствен правилник на МО от 12 май т.г., което все още не е публикувано в Държавен вестник. Те са структури на пряко подчинение на министъра на отбраната - военни формирования, които не са самостоятелни юридически лица.

* Централният артилерийски технически изпитателен полигон e военно формирование от въоръжените сили - структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, за извършване на полигонни и лабораторни изпитвания на въоръжение и боеприпаси.

* Централното военно окръжие е военно формирование от въоръжените сили, структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, което организира и осигурява комплектуването на въоръжените сили с личен състав и техника в мирно и военно време, социалната адаптация на освободените от военна служба,  воденето на военния отчет  на българските граждани и техниката, административното обслужване на управлението и охраната на имотите на Министерството на отбраната, експлоатацията на жилищния фонд, провеждането на геодезическите измервания и заснемания, създаването и поддържането на специализирани карти.

/Otbrana.com/

 
16.05.2011, 12:25

В София представят италиански БЛА

На 17 май (вторник) в една от залите на хотел "Шипка" българската фирма "Авиогруп БГ" ще направи съвместна презентация с италианската компания Selex Galileo. Чуждестранната фирма е производител на безпилотни летателни апарати ………… Прочети още

 
16.05.2011, 12:20

Индийска космическа „совалка” ще полети в космоса към 2030 г.

Директора на индийският космически център Викрама Сарабхай (VSSC ) - Париваккам Субраманиам Веерарагхаван (Parivakkam Subramaniam Veeraraghavan) е заявил, че Индия активно разработва космически кораб за многократно използване. Планира се, първият старт на индийската космическа совалка да се състои към 2030г.

Директорът на VSSC е подчертал , че в момента индийската организация за космически изследвания ISRO работи над проекта за пилотирани космически полети Human Spacelift Project, при което първата мисия е запланирана за 2015 г. и проект за изследване на Луната Chandrayan-II, реализацията на който е планиран за 2013 г.

По думи на директора на VSSC, конфигурацията и дизайна на крилатият кораб за многократно изследване вече е избрана. С появата на собствен транспорт за многократно използване, способен да доставя на орбита различни товари, Индия ще стане втора след САЩ, която притежава подобна космическа техника.

Макет на бъдещата индийска совалка бе демонстриран още през 2009 г. на изложбата Aero India 2009, а първа информация за индийска совалка се появи през 1998 г. на Aero India 98. Тогава се предполагаше, че RLV-TD ще стане транспортно безпилотно средство за доставка на товари и ще има ограничени възможности за предвижване в космическото пространство. Процеса на доставка на товарите с помощта на индийската совалка изглеждаше така : - ракета носител S-9 с установена на върха совалка, след изгаряне на горивото се завръща на Земята с парашут, совалката извежда полезният товар на нужната орбита и веднага се завръща в атмосферата, след което каца като самолет. Самата совалка, тогава назована AVATAR, се предполагаше да бъде снабдена с правоточен въздушно реактивен двигател, който няма да се нуждае от резервоари за окислител . Размера на апарата, по сравнение с американските совалки е по малък, по скоро прилича на безпилотният апарата на ВВС на САЩ Х-37В. Планира се AVATAR да има прилика по габарити с изтребителя МиГ-25 и да може да извежда на низка околоземна орбита полезни товари до 1000 кг. По пресмятания на индийските специалисти, стойността за извеждане на товари с помощта на новата совалка ще бъде рекордно низка - по малко от 70 долара за 1кг. Ресурса на апарата трябва да бъде не по-малко от 100 старта.

Проекта Chandrayan-II Индия реализира заедно с Русия . Той ще се състои от космически апарат и платформа за кацане с луноход. Съвместното индийско-руско предприятие, трябва напълно да е готово с проекта за 2013 г. При това модула за кацане ще бъде изготвен в Русия, а лунохода в Индия.

Chandrayan-II трябва да състави тримерна карта на Луната, а също така да проведе химичен и минералогичен анализ на лунната повърхност. – Още космически системи

/spacenewsbg.com/

 
16.05.2011, 12:10

В Близкия изток - ново огнище на напрежение

Като допълнение към преживяващите силни социални сътресения Либия, Йемен и Сирия, в Близкия изток избухна ново огнище на напрежение. Н неделя палестинците организираха масови протестни акции по случай 63-та годишнина на „Ан-Накба” (”катастрофа”), последвала след провъзгласяването на държавата Израел и първата арабско-израелска война, която доведе до бягството на милиони палестинци от териториите, попаднали под контрола на Израел. Акцията имаше за цел да напомни на света за участта на милионите прокудени палестинци. Но в крайна сметка митингите доведоха до опити на палестинските демонстранти да разкъсат загражденията на границите на Израел с Ливан и сектора Газа, а също на Голанските възвишения и Западния бряг на река Йордан. В резултат от сблъсъците с израелските сили за сигурност 10 души били убити.

/ruvr.ru/

 
16.05.2011, 12:06

Авария с канадски хеликоптер в Афганистан

Четирима канадски войници и журналист са ранени при ‘твърдо кацане’ на канадски хеликоптер CН-47 Chinook в коритото на река в Афганистан. Инцидентът е станал по време на нощна операция на подразделение от 22-и полк от канадската армия. Ранените са евакуирани от американски хеликоптер за търсене и спасяване. Според НАТО причината за аварията не е свързана с неприятелски огън.

Това е трети инцидент с канадски хеликоптер в Афганистан. През октомври миналата година друг CН-47 Chinook е принуден да направи аварийно кацане, при което са ранени девет войника, а хеликоптерът изгаря. Тринадесет месеца по-рано канадски вертолет CH-146 Griffon се разбива при излитане. Трима души загиват, а други трима са ранени. – Още за CН-47 Chinook

/Pan.bg/

 
16.05.2011, 09:40

Международна конференция, посветена на 65-та годишнина на Нюрнбергския процес

Съвременното значение и актуалните уроци на Нюрнбергския процес са едни от най-важните резултати на Втората световна война, които ще обсъдят днес в Санкт- Петербург участниците в Международната научна конференция, посветена на 65-та годишнина на това събитие. В работата й участват руски и международни парламентаристи, юристи, историци, представители на международни правозащитни организации. Конференцията беше открита от председателя на Съвета на Федерацията на Русия Сергей Миронов. Очакват се  изказвания на председателя на Конституционния съвет на Русия Валерий Зоркин, председателят на Върховната Рада на Украйна Владимир Литвин, вице-президентът на България Ангел Марин, министърът на правосъдието на Русия Александър Коновалов, членът на Сената на парламента на Чешката република Владимир Дримал, а също и други руски и международни експерти.

 
16.05.2011, 08:26

Датски военен кораб освободи 16 иранци, пленени от сомалийски пирати

Датски военен кораб освободи 16 иранци, взети в плен от сомалийски пирати, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на датските военноморски сили.

Датските военни моряци влезли в престрелка с пиратите в четвъртък, като убили четирима и ранили 10 от тях. Те успели да установят контрол над пиратския кораб, където открили 16 пленени иранци и 24 живи пирати.

Иранците са добре и скоро ще могат да се приберат у дома. Пленените пирати остават на борда на датския кораб, тъй като все още се проучват възможностите да бъдат съдени.

 
16.05.2011, 07:04

Според Робърт Гейтс е „твърде рано” да се мисли за по-бързо изтегляне от Афганистан

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви в неделя, че ускоряването на изтеглянето на войски от Афганистан защото Осама бин Ладен е мъртъв би било „преждевременно”, предаде АФП.

Американската операция, при която лидерът на „Ал Кайда” беше ликвидиран, подхрани призиви за ограничаване на масираното американско присъствие в Афганистан, точно докато президентът Барак Обама преразглежда плановете си за започване на изтеглянето на част от около 100 000 американски военнослужещи през юли.

В свое интервю Гейтс заяви, че е твърде рано да се обмисля ускоряване на изтеглянето.

„Мисля, че е преждевременно. Мисля, че просто не знаем. Изминала е само седмица. И хората вече правят исторически заключения. Смятам че това е прекалено бързо”.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}