Военна информация

Архив - месец декември 2009 година

 

Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!

(чл. 89 ал.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили)

 
 http://media.snimka.bg/5181/016617596-big.jpg
 
31.12.2009, 20:32

Полша ще изтегли военния си контингент от Афганистан до две години

Полската армия ще започне да се изтегля от Афганистан до две години, каза полският външен министър Радослав Сикорски на пресконференция, предаде китайската информационна агенция Синхуа.

„Сега искаме да ги подкрепим…предлагайки допълнително обучение на войниците, на афганистанската полиция, за да може те да започнат да поемат отговорността за сигурността в страната си през идните две години”, каза Сикорски.

Сикорски подчерта, че полските войници в Афганистан са успели „да приложат своята стратегия бавно, но много систематично”.

Той добави, че Полша се изтегля от мисиите в чужбина, „които са престанали да бъдат пъвростепенен приоритет за държавата”.

 
31.12.2009, 08:23

Tурция освободи осем офицери, задържани по подозрения за участие в заговор за убийство

Прокуратурата освободи осем офицери от армията във вторник (29 декември), които бяха арестувани по позодрения за участие в заговор за убийството на вицепремиера Бюлент Аринч, съобщи Анадолската информационна агенция. Арестите бяха направени миналата седмица, след като двама от тях бяха хванати, че контролират район близо до дома на Аринч. Местните медии свързаха арестите с планове за убийството на Аринч. От армията обаче отхвърлиха тези съобщения като преждевременни и обясниха, че офицерите са били арестувани в хода на разследване на "военнослужещ, заподозрян в изтичане на информация". /SETimes/

 
31.12.2009, 08:15

Френският министър на отбраната е на посещение в Афганистан

Френският министър на отбраната Ерве Морен днес е пристигнал в афганистанската столица Кабул, за да посрещне Нова година заедно с френските войски в страната, предаде АФП.

По време на посещението си Морен трябва да се срещне с афганистанския президент Хамид Карзай и с главнокомандващия силите на НАТО в Афганистан, генерал Стенли Маккристъл.

Посещението на Морен предшества с месец международната конференция в Лондон за Афганистан, след която Франция ще трябва да даде отговор на призивите на Вашингтон за увеличаване на силите в размирната страна. /ИА „Фокус”/

 
 
 
30.12.2009, 22:28

Рекорден брой космически изстрелвания

В отминаващата година Русия постави нов световен рекорд по броя на изстрелванията на космически кораби, като  надмина своя показател от миналата година, съобщи на радиостанция „Гласът на Русия" ръководителят на Роскосмос Анатолий Перминов. Били извършени 33 изстрелвания, почти един път и половина повече, отколкото в САЩ. Според Перминов, през 2009 година Русия се премести от шесто на четвърто място в света по обем на финансиране на космическата програма. На първо място са САЩ,на второ Европейската космическа агенция, на трето - Китай.

 
30.12.2009, 13:33

Първия старт на „Съюз” от космодрума „Куру”

Русия и Франция съгласуваха решението на основните технически проблеми при създаването на ракетния космически център за изстрелване на ракети-носители „Съюз-СТ" от космодрума „Куру" във френска Гвиана, съобщи ръководителят на "Роскосмос" Анатолий Перминов. "Мисля, че през 2010 година ще проведем първото изстрелване на космически апарат". Европейската космическа агенция вече поръча на Русия близо 10 ракети „Съюз-СТ" за изстрелване от „Куру".

 
30.12.2009, 11:04

До 30 военнослужещи ще подсилят контингента ни в Афганистан

До 30 български военнослужещи да бъдат изпратени за участие в операцията ISAF в Афганистан, реши правителството, съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще увеличат състава на българската рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар до 300 души от началото на 2010 г.

Промяна на формата и задачите на българската охранителна рота се налага поради предстоящо разширяване на района на основното летище в южните провинции на Афганистан. Охраната на Кандахар се оценява като стратегически важна за успешното развитие на операцията на Международните сили по поддържане на сигурността.

 
30.12.2009, 09:32

Започна серийното производство на KALKAN

Турската фирма ASELSAN започна серийното производство на радиолокационната станция KALKAN, предназначена за войските за противовъздушна отбрана. След подробни изпитания РЛС бе предадена на турските въоръжени сили.

Министерството на националната отбрана и ASELSAN са подписали договор за 71 милиона долара.

РЛС има възможност да открива и следи всякакви въздушни цели като вертолети, самолети, безпилотни летателни апарати и ракети. Още РЛС

 
30.12.2009, 09:04

Разузнавателен доклад за опита на Иран да внесе уранова руда

Много западни дипломати са разтревожени от разузнавателен доклад, според който Иран се опитва да внесе 1350 тона уранова руда от Казахстан, в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. В резюме на доклада, предоставено на агенция ДПА, се казва, че сделката може да се реализира до няколко седмици. Техеран желае да плати 315 милиона евро за доставката. Официален представител на страната, съставила доклада, заяви, че зад сделката стоят правителствени служители в Казахстан. Опитите за контакт по телефона с националната атомна компания "Казатомпром" в Казахстан и Москва били безуспешни, допълни той. До момента няма и официална реакция от Техеран. Иран е подложен на санкции от Съвета за сигурност на ООН за отказа си да замрази програмата си за обогатяване на уран и свързаните с нея дейности, които могат да способстват за разработката на ядрено оръжие. /DW/

 
30.12.2009, 09:00

Министърът на отбраната предлага войници на БиХ да бъдат изпратени в Афганистан

Министърът на отбраната Селмо Чикотич заяви в понеделник (28 декември), че босненски войници могат да се присъединят към мисията на НАТО в Афганистан следващата година. Властите получиха молба от НАТО, но решението за разполагане на военна част изисква одобрението на тристранното председателство и парламента. Чикотич изрази надежда, че Алиансът ще предложи на Босна и Херцеговина план за действие за членство през следващите месеци.

 
 
 
29.12.2009, 22:38

Американската компания „Локхеед Мартин” ще продаде 24 изтребителя F-16 на Египет за 3,2 милиарда долара

Американската компания „Локхеед Мартин” ще продаде 24 изтребителя F-16 на Египет за сумата от 3,2 милиарда долара, предаде АФП. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.

„Ние разбрахме, че правителствата на САЩ и Египет са постигнали споразумение за договор за продажба на 24 изтребителя F-16 на Египет”, заявиха от пресслужбата на компанията. Очаква се договорът за продажба на самолетите да бъде сключен „в началото на следващата година”. Още за F-16

 
29.12.2009, 18:44

Военноморската мисия на ЕС „Аталанта” следи отвлечения кораб

Кораб 151 от военноморската мисия „Аталанта” на Европейския съюз в Аденския залив следи движението на похитения от сомалийски пирати химикаловоз „Сент Джеймс Парк”, съобщават на сайта на мисията. В момента корабът се движи към бреговете на Сомалия. Вчера военен кораб 151 от мисията е приел сигнал за бедствие, изпратен от моряците на „Сейнт Джемс Парк”. Похитеният съд е плавал транзитно от Испания за Тайланд, пренасяйки на борда си материали за парфюмерийната индустрия. Той е собственост на компанията `Philbox Limited` и плава под британски флаг, но на борда му няма британци. Основната задача на военноморската мисия на Европейския съюз в Аденския залив е да екскортира и охранява кораби с хуманитарни помощи. Похитеният кораб има 26 души екипаж – филипинци – 3, руснаци – 3, грузинци – 1, румънци – 2, българи – 5, украинци – 2, поляци – 1, индийци – 6, турци – 3. В момента цялата ситуация се контролира от силите на мисия „Аталанта”. Началникът на Центъра за оповестяване на пиратски нападения в Международното морско бюро Ноел Чунг е казал, че корабът е подал сигнал за бедствие късно вечерта в понеделник, предаде ИТАР- ТАСС. Сътрудници на гръцкия център за спасяване са реагирали на сигнала и са информирали Международното морско бюро.

 
29.12.2009, 16:28

Македония ще изпрати още 80 свои военнослужещи в Афганистан

Македония ще изпрати още 80 свои военнослужещи в Афганистан през февруари 2010 година, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на македонското министерство на отбраната. По този начин общият брой на македонските военнослужещи в централноазиатската страна ще достигне 243 души.

Македония вече има 163 войници в Афганистан в рамките на мисията в ИСАФ.

Македония участва в мироопазващата мисия на ООН в Ливан, както и в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина.

 
29.12.2009, 10:25

НАТО смята да открие свое представителство в Киргизстан

Специализирана комисия на парламента на Киргизстан е одобрила предложение на ръководството на Североатлантическия Алианс за откриване на офис за взаимодействие между организацията и централноазиатската република в столицата Бишкек, съобщава РИА Новости.

До момента централата за взаимодействие между НАТО и Киргизстан се намираше в съседен Казахстан.

Според министъра на отбраната на Киргизстан Бакитбек Калиев откриването на офиса ще се отрази благоприятно на отношенията между страната му и Алианса.

 
29.12.2009, 09:15

Намерено бе оръжието, откраднато от румънски военен склад

Прокурори съобщиха в неделя (27 декември), че 30 единици оръжие, включително картечници, откраднати от военен склад в Букурещ преди около година, са били открити. Местонахождението им е било открито след десетки обиски в Букурещ и районите на Илфов и Гюргево. Около 20 души са били задържани за разпит. Кражбата е станала през януари миналата година. Единайсет военнослужещи, отговарящи за сигурността на склада, бяха арестувани, но по-късно бяха освободени. Няколко високопоставени военни бяха уволнени след кражбата, която е една от най-сериозните от този род в Румъния. /SETimes/

 
29.12.2009, 09:12

Ердоган: няма напрежение между правителството и армията

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли в неделя (27 декември) твърдения за съществуването на напрежение между правителството и армията. Изявлението бе направено, след като държавни прокурори, разследващи заговор за убийство срещу вицепремиера Бюлент Аринч, претърсиха за втори път военнен офис. Разследването доведе до арестуването на осем офицери от турската армия. "Никой няма полза, ако съществува проблем между институциите", заяви Ердоган на бизнес форум в неделя. "Цяла една институция не трябва да бъде обвинявана за грешки на някои нива. Никой няма право да вреди на мира в страната чрез слухове и твърдения," добави той. /SETimes/

 
29.12.2009, 09:05

Русия трябва да развива нападателните си оръжия 

Русия трябва да развива системите от нападателни оръжия в отговор на американския противоракетен щит, заяви руският премиер Владимир Путин.

"Ако искаме да обменяме информация, нека Съединените щати ни предадат пълната информация за противоракетния щат, а ние сме готови да ги информираме за нападателните оръжия," добави премиерът. /БНР/

 
29.12.2009, 08:57

От космодрума в Байконур е изстреляна руската ракета-носител "Протон-М"

Русия осъществи последното за годината изстрелване от космодрума в Байконур на ракета-носител "Протон-М", която ще изведе в орбита американския телекомуникационен сателит DirecTV-12 (платформа Boeing BSS-702), предаде РИА Новости. Космическият апарат ще бъде изведен в орбита в 12.32 ч. московско време, съобщават от Роскосмос.

 
 
 
28.12.2009, 17:34

Русия и Индия заделиха 600 милиона долара за създаването на нов транспортен самолет

Русия и Индия инвестират 600 милиона долара за създаването на средния транспортен самолет MRTA, като финансирането е разпределено по-равно. Това е заявил пред "Интерфакс" президента на обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Алексей Федоров. Средствата вече са приведени на сметка на ОАК. Оператор на проекта ще бъде съвместно предприятие, създадено на паритетни начала. Окончателното сглобяване на новия руско-индийски самолет ще извършва компанията "Авиастар-СП" в Уляновск.

Разработката на руско-индийския многоцелеви транспортен самолет MRTA (в Русия известен и като МТС или Ил-214) се извършва от началото на 2000-те години. Протокола за началото на съвместната разработка на самолета е подписан на 6 юни 2001 година.  В проекта участие вземат "Авиационный комплекс имени Ильюшина", НПК "Иркут" и индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL).

Ил-214, включен в държавната програма за развитие на въоръжените сили на Русия до 2015 година, трябва да замени самолетите Ан-12, Ан-26, Ан-72 и индийските Ан-32. Предполага се, че стойността на един Ил-214 ще бъде около 35-40 милиона долара. Очаква се до 2015 година Русия да купи пет такива самолета.

Според заявените характеристики, товароподемността на новата машина ще бъде 18,5 тона. Ил-214 ще е способен да развива скорост до 870 километра в час и да извършва полети на разстояние до 2,5 хиляди километра (при пълен товар). – Още руски самолети

 
28.12.2009, 16:57

Армията на Босна и Херцеговина ще изпрати свои части в Афганистан през 2010 г.

Армията на Босна и Херцеговина ще изпрати свои части в Афганистан през 2010 г., съобщи днес министъра на отбраната на страната Селмо Цикотич, съобщава агенция Ройтерс.

„Очакваме да имаме екип в рамките на ИСАФ (Международните сили за опазване на сигурността в Афганистан) през следващата година”, коментира министърът.

По данни на местни медии босненският контингент ще бъде част или от германските, или от турските части в Афганистан. Балканската страна не е част от НАТО. /ИА „Фокус”/

 
28.12.2009, 16:52

Дмитрий Медведев подписа закона за руско-беларуска система за ПВО

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа Федералния закон „За ратифициране на Споразумение между Русия и Беларус за съвместна охрана на външните граници на Съюзната държава във външното пространство и създаването на единна регионална система за противовъздушна отбрана на Руската Федерация и Република Беларус”, предаде агенция Интерфакс.

Законът бе приет от Държавната дума на 16 декември 2009 г. и одобрен от Съвета на Федерацията на 25 декември 2009 г. Още ПВО

 
28.12.2009, 10:25

Руски кораби ще се борят с пиратите

Нов отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия се готви за поход към Аденския залив за борба с пиратите. Отрядът, вече четвърти поред, ще замине за Африканския Рог във втората половина на януари. В неговия състав влизат големият противолодков кораб (БПК) „Маршал Шапошников", буксир, танкер, както и подразделение на морската пехота. Досега трите отряда кораби, които са участвали в операции против пиратите са съпроводили над 100 търговски съда от 26 страни, като са отбили над 20 опита за нападения на пирати срещу търговски кораби. Повече от 10 пирати са арестувани.

БПК "Маршал Шапошников" проект 1155 (Udaloy class) е зачислен в бойния състав на ВМФ на Русия на 30.12.1985 година. Построен е от Прибалтийския завод на "Янтар" в Калининград. Корабът е с водоизместване 7570 тона, дължина - 163,5 метра, ширина - 19 метра. С газотурбинните си силови установки достига скорост от 30 възла, а икономичната е 18 възла в час.

Числеността на екипажа е 220 човека от които 29 офицери. Автонономност - 30 дни.

 
28.12.2009, 10:06

Германските социалдемократи са разделени относно Афганистан

Германските социалдемократи са против изпращането на повече германски войници в Афганистан. Пресата цитира генералния секретар на партията - Андреа Наалес, според която това би било неразумно. В същото време членът на ръководството на същата партия Нилс Анен предупреди, че Германия носи отговорности в Афганистан, и призова да не се бяга от тях. /DW/

 
28.12.2009, 09:47

Атомната подводница „Нерпа” е включена в състава на военноморския флот на Русия

Атомната подводница К-152 „Нерпа”, проект 971У (Щука-Б), е включена в състава на военноморския флот на Русия, предаде радио „Ехото на Москва”. Представители на Амурския корабостроителен завод обявиха, че последния етап на изпитанията е завършил успешно. Актът за предаване на „Нерпа” на ВМФ беше подписан днес в Хабаровск.

Строителството на „Нерпа”, подводница от трето поколение, започна в Амурската корабостроителница през 1991 година. Надводната и водоизместимост е 8140 тона, а подводната – 12770 тона. К-152 е способна да развива скорост до 30 възла на дълбочина до 600 метра. Въоръжена е с четири 533 мм. и четири 650 мм. торпедни апарата.

На 8 ноември 2008 година на подводница „Нерпа” по време на заводски изпитания стана несанкционирано включване на автоматизирана противопожарна система. Загинаха 20 души, а 21 души пострадаха. След този инцидент всички системи на „Нерпа” бяха подложени на ревизия.

Очаква се „Нерпа” да бъде предадена под аренда на Индия през 2010 година за срок от десет години. Стойността на контракта е 650 милиона долара. - Още руски подводници проект 971

 
 
 
27.12.2009, 23:22

НАТО разполага с една година, за да обърне развоя на войната в Афганистан

Чуждестранните сили имат само една година да обърнат развитието на войната в Афганистан, а талибаните разполагат с тяхно правителство, което да управлява страната, ако Западът се провали, заяви представител на НАТО, пожелал анонимност.

Талибаните са увеличили влиянието си в Афганистан и в момента разполагат със свои "губернатори" във почти всички провинции в страната. "Времето изтича. Разполагаме с една година, за да докажем че нашата стратегия може наистина да проработи. Талибаните разполагат със свои губернатори в 33 от 34 провинции", заяви представителят на НАТО, пожелал анонимност, пред малка група от репортери. Насилието в Афганистан достигна най-високи нива в продължилия осем години военен конфликт.

Американският президент Барак Обама изпраща подкрепления от 30 000 души в страната, като част от новата му военна стратегия, целяща да обърне развоя на конфликта. Останалите страни от НАТО ще изпратят около 7 000 допълнителни свои военнослужещи в Афганистан. /БГНЕС/

 
27.12.2009, 10:16

Шест години от гибелта на български войници в Кербала

Днес се навършват шест години от гибелта на пет български рейнджъри при терористичното нападение на 27 декември 2003 г. в Кербала:

- капитан Георги Христов Качорин;

- старши сержант Иван Христов Инджов;

- младши сержант Антон Валентинов Петров;

- редник Свилен Симеонов Киров;

- лейтенант Николай Ангелов Саръев.

При нападението с камион-цистерна в база "Индиа" бяха тежко ранени редниците Таню Начев, Цветан Атанасов, Стефан Драганов, Илиян Иванов.

Леко ранени са и редниците Пейо Стоев, Георги Йоличов, Илиян Митев, Борис Борисов, Трендафил Качамаков, Венцислав Халваджиев, Мехмед Ялъмов, ефрейтор Веселин Сариев, сержантите Николай Колев и Чавдар Терзиев, старши сержант Марин Даков, старшините Георги Видов и Стефан Димов.

 

 http://pentagonus.ucoz.ru/_ph/29/2/687481298.jpg

И - девето, най-голямото парче от тортата да бъде за мен

 
27.12.2009, 09:30

През май Токио решава за американската база

Управляващата в Япония коалиция, водена от Демократичната партия, заяви, че отлага взимането на решение за съдбата на американската военна база „Футенма" за май следващата година, оставяйки по този начин нерешен въпрос, който стана причина за появата на напрежение между Токио и Вашингтон, предаде АП.

Решението, което премиерът Юкио Хатояма определи като „позицията на правителството", предвижда управляващата коалиция да продължи дискусиите по преместването на базата и търсенето на подходящо за това място. След встъпването си в длъжност в края на септември японският премиер се ангажира да преразгледа договорите относно базите и статута на 47-те хиляди американски войници, разположени в Япония.

Токио и Белият дом през 2006 г. се споразумяха военноморската база "Футенма" да бъде преместена на север близо до град Наго. Жителите на Окинава отдавна се оплакват от шума, замърсяването и престъпността, свързани с американските военнослужещи. /News.bg/

 
 
 
26.12.2009, 19:52

Норвегия ще изтегли своите войници от мироопазващата мисия на ООН в Чад

Норвегия ще изтегли своите войници от мироопазващата мисия на ООН в Чад когато мандатът им изтече на 15 май 2010 г. Това обяви министърът на отбраната на страната Грете Фаремо, предаде Синхуа .

„Беше ясно, че това е едногодишен проект, когато те започнаха да изпълняват задълженията си”, цитира думите на министъра местен вестник.

Като част от мисията на ООН, в Източен Чад се намират 154 норвежки войници, които охраняват полева болница и отговарят за набавянето на прясна вода.

 
26.12.2009, 13:30

Вечният огън ще бъде временно преместен

Вечният огън временно ще бъде преместен от стените на Московския Кремъл в парка на Победата на Поклонния хълм. Указ за това подписа президентът Дмитрий Медведев. Управляващият работите на президента Владимир Кожин съобщи, че за нормалното функциониране на Вечния огън са необходими възстановителни работи. Пренасянето на Вечния огън ще бъде извършено в неделя с подобаващите воински почести. Възстановителните работи и връщането на Вечния огън на историческото  му място се планира да стане на 23 февруари 2010 година.

 
26.12.2009, 10:50

На Русия не й трябва Крим, а ключ за Босфора и Дарданелите

Посочете страна, с която са воювали почти всички руски царе. От раз няма да можете. А с кого са воювали Ушаков, Нахимов, Корнилов, Суворов и Кутузов всеки знае – с Турция, пише украинското издание „Главное”.

Основната причина за войните са в това, че двете страни са не само съседи, но и съперници. Не, не за световно господство, като САЩ, а само за регионално влияние. Но и това е било достатъчно, за да се пролива кръв. А дали няма отново да се пролее?

Вероятността за война между Турция и Русия може да зависи от разбирането на турското ръководство за мястото на страната им в Европа и ролята на турския народ в европейската общност и т.н. Трябва да се отбележи, че Турция все пак е азиатска страна.

Участието на Турция в НАТО, макар и желано от нея за момента, не е безспорно. Турският флот е канонерка, която се губи на фона на американските самолетоносачи. И отношението към него е вероятно такова – да задръства проливите и да запушва дупките в горещите точки. САЩ и НАТО ще командват, а турските войници и матроси - ще проливат кръв?

Турция е велика и самодостатъчна страна. Не е ли време да излезе от влиянието на западните държави? При това не трябва да забравяме, че личният състав на турската армия и флот е съставен от мюсюлмани. А именно към мюсюлманския свят са насочени ракетите и самолетите на някои държави и военни алианси. Да допуснем, че турските войници няма да стрелят по мюсюлманите. И срещу войниците на страните-членки на НАТО няма да стрелят – все пак са съюзници. Тогава по кого ще стрелят?... За Русия това съвсем не е празен въпрос.../ИА „Фокус”/

 
 
 
25.12.2009, 20:42

Iveco Latin America и бразилската армия са сключили контракт за €2,5 милиарда

Бразилската армия и Iveco Latin America, бразилско подразделение на италианската фирма Iveco, обявиха за сключен контракт за доставката на 2044 нови бронетранспортьора VBTP-MR.

Новите машини трябва да заменят в бразилската армия остарелите бронетранспортьори Urutu, произведени от бразилската компания Engesa.

Първият бронетранспортьор VBTP-MR трябва да бъде сглобен през 2012 година. Края на контракта е 2030 година, като производството на машините ще бъде стане в Бразилия.

Бронетранспортьора VBTP-MR може да превозва до 11 човека. На него е монтиран двигател с мощност 383 конски сили. При колесна формула 6х6 машината е с маса 18 тона и съхранява амфибийните си способности. Габаритните размери са 6,91 х 2,7 х 2.34 м, което позволява машината да се транспортира със самолет C-130 Hercules.

 
25.12.2009, 17:03

Nexter и GTD заедно ще изработват бронетранспортьори за Испания

Френската компания Nexter Systems и испанската GTD са решили да създадат съвместно предприятие в Барселона, което ще се занимава с разработката и производството на бронетранспортьори, съобщава Defense News. Съвместното предприятие, което е получило името Ibersystems de Defensa, смята да участва в конкурса на военното ведомство на Испания за разработката и доставката за армията на страната на БТР с колесна формула 8x8.

Конкурса за покупката на триста БТР Испания обяви в края на май 2009 година. Очаква се обема на покупката да е за около милиард евро. Според условията на контракта победилата компания трябва да достави на испанската армия 173 БТР за превозване на войници, осем щабни бронемашини за оперативно развръщане на КП и 199 бойни разузнавателни машини.

Подписване на контракт с победителя трябва да стане през юни 2010 година. Доставката на машините за испанската армия трябва да завърши до 2016 година.

Други фирми – участнички в конкурса, според някои сведения са – италианската Iveco, немските ARTEC-Consortium и Krauss-Maffei Wegmann, финландската Patria и шведското подразделение на BAE Systems.

 
25.12.2009, 13:54

В Татарския пролив бе открито мястото на падане на катастрофиралия военен самолет Ту-142

В Татарския пролив бе открито мястото на падане на катастрофиралия на 6 ноември военен самолет Ту-142. В момента се извличат части от двигателя и други големи фрагменти от самолета. Телата на загиналите летци и черните кутии засега не са открити, предаде радио „Ехото на Москва”.

Самолетът от руския Тихоокеански флот изпълняваше тренировъчен полет. На борда му се намираха 11 души. Руското министерство на отбраната разглежда три основни причини за инцидента – отказ на техниката, човешкия фактор и попадане на птици в двигателите. /ИА „Фокус”/

 
25.12.2009, 09:55

Извършиха летищни изпитания със Сухой от пето поколение

Секретен руски изтребител от пето поколение за първи път беше изпитан на пистата на летището в Комсомолск на Амур, съобщи Би Би Си.

По същество това е началото на полетните изпитания на отдавна обещания от компанията Сухой боен самолет, известен само като Перспективен авиационен комплекс на фронтовата авиация (ПАК ФА).

Позовавайки се на източник от авиационната промишленост агенция Интерфакс съобщава, че опитният самолет бил изкаран на полосата за излитане и кацане, пилотът пуснал двигателите и извършил пробег по пистата, неколкократно извършвайки спиране. След завой и обратен пробег по пистата, самолетът бил вкаран в хангар.

Източникът на агенцията пояснил, че изпитанието е било наблюдавано само от специалисти от авиационното предприятие КНААПО, което създава изтребителя, а достъпът до полосата бил строго ограничен.

След няколко повторни преминавания по пистата самолетът може би ще се издигне във въздуха през януари, предположил източникът на иформацията.

Предвижда се ПАК ФА да замени изтребителите Су-27 и МиГ-29. Той ще е първият принципно нов самолет, създаден в постсъветска Русия, който при това ще е изпълнен по технологията Стелт. Още руски самолети

 
 
 
24.12.2009, 22:08

В Мексико се е разбил военен вертолет Bell-212

В Мексико в резултат на крушение на военен вертолет е загинал един човек, а осем са били ранени. Според представител на военното командване, военната машина Bell-212 е паднала в района на Вальеситос де Сарагоса, съобщава Fox News.

Уточнява се, че инцидента е станал по време на планово патрулиране в рамките на програмата за борба с наркотърговците. Причините за катастрофата за сега не са известни. Провежда се разследване.

Многоцелевия вертолет Bell-212 е разработен от американската фирма Bell Helicopter Textron. Първият полет се е състоял през август 1968 година. Серийното му производство е започнало през 1971 година. – Още военни вертолети

 
24.12.2009, 17:08

ВВС на Русия през 2010 г. ще получат новия самолет Ан-140-100

Представители на руските военновъздушни сили подписаха договор с ръководството на Самарския авиационен завод „Авиакор” за строителството на един самолет Ан-140-100, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната подполковник Владимир Дрик, цитиран от РИА Новости.

„Планира се готовият самолет да бъде предаден на ВВС през четвъртото тримесечие на 2010 г. Той ще се използва за изпълнение на специални задачи на военновъздушните сили, включително и за превозване на личен състав в трудните условия на крайния Север”, посочи Дрик и допълни, че това е първият самолет от този тип, който ще се експлоатира в руските военновъздушни сили. /ИА "Фокус"/

 
24.12.2009, 13:41

В Русия е построен стражеви кораб от ново поколение

За първи път руските конструктори са създали скоростен многоцелеви кораб за брегова охрана, способен да носи вахта сред ледовете, съобщава днес ИТАР-ТАСС.

Корпуса на новия стражеви кораб от проект 22120 е усилен, което му позволява да преодолява ледове с дебелина повече от половин метър. На борда му е предвидена площадка за вертолет, който ще може да патрулира и участва в задържане на нарушители на границата, наркотърговци и бракониери.

Това ще позволи на новия кораб да бъде базиран в акваториите на Далечния Изток, Финския залив, Баренцово и Азовско морета. Според информация на агенцията, стражевия кораб ще постъпи в разпореждане на ВМФ на Русия през 2010 година.

Водоизместимостта на новия кораб е 1066 тона, дължина - 71 метра, скорост - 24 възла. Главните двигатели са 2х4000 кВт ABC Diesel.

Церемонията по спускането на стражевия кораб проект 22120 се състоя днес, 24 декември, в петербургската корабостроителна фирма "Алмаз".

 
24.12.2009, 13:14

ВВС на Индия ще приемат на въоръжение над 150 изтребителя Су-30МКИ

Военновъздушните сили на Индия в близко време ще приемат на въоръжение повече от 150 изтребителя Су-30МКИ и 80 вертолета Ми-17-1В, съобщава SiFy News, позовавайки се на главния маршал на авиацията Pradeep Vasant Naik. Освен това, индийските ВВС имат намерение да получат и руски изтребители от пето поколение и вертолети клас VIP за превозване на високопоставени лица.

На въоръжение в Русия за сега няма още изтребител от пето поколение. С единствената такава машина (ПАК ФА) в момента се провеждат наземни изпитания.  До края на 2009 година ще извърши и няколко рулирания по пистата. Първият полет е планиран за януари 2010 година.

Предполага се, че машината ще може да развива скорост до 2,1 хиляди километра в час и да извършва полети на разстояние до 5,5 хиляди километра. Въоръжението може да включва 30 мм оръдие и 16 точки за окачване на ракетно оръжие, като осем от тях ще са вътре във фюзелажа.

Сега основата на индийските ВВС са изтребителите Су-30МКИ (104 единици), френските Mirage 2000, МиГ-21, МиГ-27 и МиГ-29.

До 2015 година Индия има намерение да увеличи числото на изтребителите Су-30МКИ до 230 единици. – Още за Су-30МКИ

 
24.12.2009, 09:32

Руските ракетни войски са извършили пуск  балистичната ракета „Воевода”

Ракетните войски със стратегическо назначение на Русия са извършили пуск с балистична ракета РС-20В „Воевода”, съобщава РИА Новости.

Пускът на ракетата е осъществен в 08:30 часа българско време в рамките на проверка на техническите характеристики на ракетата с цел удължаване на срока на експлоатацията на комплекса до 23 години.

Тежката ракета РС-20 (SS-18 „Сатана”) е най-мощната в света междуконтинентална ракета. Първият изпитателен пуск е извършен на 18 февруари 1973 година, а е била приета на въоръжение на 30 декември 1975 година. – Още за РС-20

 
24.12.2009, 00:42

Американската оръжейна компания ще достави на Тайван ракети „Пейтриът”

Американската оръжейна компания „Рейтеон” съобщи, че е получила договор на стойност 1.1 млрд. долара за изготвянето на нови ракетни системи „Пейтриът” (РАС-3) за Тайван, предаде Defense NewsПреговори по договора се водят от 2006 г., когато Пентагонът информира Конгреса на САЩ, че възнамерява да позволи на Тайван да купи най-новите ракети за прихващане и друго оборудване за отбрана.

Продажбата на въоръжението предизвика възраженията на Китай, който смята Тайван за отцепила се провинция.

„Рейтеон”, базирана с Масачузетс, съобщи, че е получила известие за одобрение на договора за наземно технически обезпечена система за 965.6 млн. долара и резервни части на стойност 134.4 млн. долара.

 
 
 
23.12.2009, 21:43

Въоръжените сили на Русия няма да се откажат от ракетите „Булава”

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков уверява, че Въоръжените сили на страната няма да се откажат от ракетите „Булава”, а строителството на четвъртата подводница от проекта „Борей” ще се състои.

„Строителството й ще се състои, а ние определено няма да се отказваме от „Булава”, заявява Сердюков в интервю за вестник "Российская газета", което ще бъде публикувано в утрешния брой. /ИА „Фокус”/

 
23.12.2009, 20:30

До края на 2009 година ще започнат изпитанията на нова руска атомна подводница

С многоцелевата атомна подводница от последно поколение "Северодвинск" до края на 2009 ще започнат швартовите изпитания, съобщава РИА Новости. Според данни на "Севмаш", където се строи атомната подводница от проект 885 "Ясень", подводницата още се намира на стапела, но в близко време тя ще бъде спусната на вода.

АП "Северодвинск" е главната подводница от проекта "Ясень". По този проект в "Севмаш" сега се строи и втората субмарина - "Казань". Тя е била заложена на 24 юли 2009 година и ще се строи по проекта "Ясень-М", т.е. ще стане първата модернизирана подводница от основния проект. Модернизацията на АП е свързана с подмяна на елементната база на радиоелектронното въоръжение, а също и с преминаване към оборудване и материали изцяло руско производство.

Първоначално се планираше за ВМФ на Русия да бъдат построени 30 подводници от проект "Ясень", но сега вече става въпрос само за шест субмарини. Очаква се "Северодвинск" да бъде предадена на ВМФ до края на 2010 година.

Според заявените характеристики, дължината на корпуса на подводницата от проект 885 е 119 метра, а подводната водоизместимост - 13,8 хиляди тона. АП ще може да развива скорост до 31 възла и ще бъде оборудвана с десет торпедни апарата с калибър 650 и 533 мм, а също и с 24 ракетни установки за ракети тип „кораб-кораб” и „кораб-земя”. – Още руски подводници

 
23.12.2009, 13:00

Военен самолет се е разбил в Тайланд

Военен самолет F5E “Tiger II” се е разбил в североизточната част на Тайланд, съобщава Bangkok Post. Пилотът на машината е загинал.

Инцидента е станал днес, 23 декември, в 11:55 местно време в провинция Убон Ратчатхани. Машината е паднала в блато скоро след излитането си от военновъздушната база, където е дислоциран 21-ви полк на ВВС на Тайланд. В момента се провежда разследване на инцидента.

В състава на кралските ВВС на Тайланд се намират 38 самолета F-5 в различни модификации.

 
23.12.2009, 12:26

Франция ще изплаща обезщетения

След Националното събрание сега и горната камара на френския парламент - Сенатът, гласува за изплащането на обезщетения на потърпевшите от атомните опити в Алжир и Полинезия. Между 1960 и 1996 Франция извърши общо 210 атомни изпитания в алжирска Сахара и френските острови Муророа и Фангатауфа. Париж години наред упорито отричаше всякаква връзка между опитите и зачестилите заболявания в засегнатите региони. /DW/ 

 
23.12.2009, 11:21

Русия е продала на Мянма 20 изтребителя МиГ-29

Мянма (б. Бирма) е закупила 20 руски изтребителя МиГ-29 за около 400 милиона евро, съобщава вестник "Ведомости".

Според данни на изданието контракта е бил сключен преди няколко седмици. Конкуренти на руските машини в конкурса са били китайските J-10 и FC-1.

Съобщава се, че в миналото Русия вече е продавала изтребители на Мянма. През 2001 година е бил сключен контракт за доставката на 12 МиГ-29. Още за МиГ-29

 
23.12.2009, 09:27

Рекорд на руския оръжеен износ

През тази година Русия е изнесла оръжие за повече от 8,5 милиарда долара. Директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Михаил Дмитриев съобщи също, че получените поръчки за износ на оръжие през следващите години възлизат на 40 милиарда долара. – Още руски военни фирми

 
23.12.2009, 09:15

„Локхийд Мартин” ще произведе за Мароко 24 самолета F-16 за почти 850 млн. долара

Американската компания „Локхийд Мартин” получи договор на стойност 841,9 млн. долара за производството на 24 самолета F-16 за Мароко, които бяха поръчани през 2008 г., предаде АФП, позовавайки се на Пентагона.

Общата стойност на договора между САЩ и Мароко се оценява на 2,4 млрд. долара, като освен „Локхийд” ще бъдат наети и други фирми. Производителят на продукти за военния сектор спечели и конкурс за доставка на модерна електронна отбранителна система за военното министерство на САЩ, заедно със съответното оборудване. – Още за F-16

 
 
 
22.12.2009, 23:52

Austal започна строителството на първия високоскоростен кораб за американската армия

Американската корабостроителна компания Austal започна строителството на първия високоскоростен кораб от проекта Joint High Speed Vessel (JHSV), съобщава DefPro.

Според прогнозите на компанията, Армията на САЩ ще получи първия JHSV през 2012 година. САЩ възнамеряват да използват новия скоростен кораб за оперативно транспортиране на войски, бронетехника и обезпечаване.

През юли 2009 година командването на ВМС на САЩ са дали имена на първите три кораба от проекта JHSV: Fortitude, Vigilant и Spearhead. Първоначално се предвиждаше първия и третия кораб да постъпят на въоръжение във ВВС на САЩ, а втория в Армията. Според новия план, първия кораб ще получи Армията на САЩ. Като цяло американската армия и флота трябва да получат по пет кораба от проекта JHSV.

Корабите от проекта JHSV могат да транспортират до 700 тона товар или 312 човека на разстояние до 2,1 хиляди километра. Според заявените характеристики, корабите от този проект трябва да развиват скорост до 35 възла и да имат способност да се движат в плитки води. JHSV ще бъдат оборудвани с полетни палуби за въртолети.

 
22.12.2009, 20:44

С машината SPV400 се провеждат изпитания на устойчивостта на взрив

Завърши основния етап от програмата за разработка на машината SPV400 на фирмата Supacat. На 3 и 4 декември успешно завършиха изпитанията на машината за устойчивост на въздействие на взривове.

Подробния технически отчет за тези изпитания не се разкрива, но е станало известно, че е било проведено моделиране на мощен взрив на мина под дъното на машината, т.е. имитация на взрив на самоделно взривно устройство с голяма мощност (VBIED).

Получени са впечатляващи резултати.

Интегрираната система за защита на машината SPV включва капсула за екипажа, разработена съвместно с космически фирми. Капсулата е разположена във V-образен корпус който успешно намалява действието на взрива. Благодарение на това съществено се е повишила живучестта на екипажа на машината SPV400 и нейните системи.

 
22.12.2009, 20:13

През 2010 година ще бъдат модернизирани 12 щурмовика Су-25

Темповете за модернизация на Су-25 за ВВС на Русия през 2010 година няма да бъдат намалявани. Това е заявил генералния директор на компанията "Штурмовики Сухого" Владимир Бабак. През 2009 година "Сухой" е модернизирал 12 строеви самолета до варианта Су-25СМ.

Су-25СМ се отличава от предните версии на щурмовика с подобрената си авионика. Освен това,  на самолета са монтирани индикатори на челното стъкло и многофункционални дисплеи, изобразяващи информацията от бордовите системи и датчици. Су-25СМ използва спътниковата система за навигация ГЛОНАСС. Още за самолетите Су-25

 
22.12.2009, 16:40

Русия ще обяви тендер за вертолетоносач

В най-близко време Русия може да обяви тендер за купуването за своя флот на вертолетоносач от класа на френския „Мистрал” и на технологията за производството на такива кораби. Както е съобщил източник от военно-промишления комплекс, в тендера ще участват Франция, Холандия и Испания. Поръчката ще изпълнява едно от руските корабостроителни предприятия. Москва планира да построи най-малко 4 такива кораба. /RUVR/

 
22.12.2009, 13:45

Египет ще закупи американско въоръжение и техника за 436 милиона долара

Агенцията за отбранителна безопасност и сътрудничество към министерството на отбраната (DSCA) на САЩ е уведомило Конгреса за възможната продажба на Египет на въоръжение и военна техника за 436 милиона долара, съобщава Defence Talk.

Първият възможен контракт за 145 милиона долара предполага доставката на Египет на 20 крилати противолодъчни ракети RGM-84L/3 Harpoon Block II и четири пускови установки AN/SWG-1A за тях, включително и програмно осигуряване, оборудване и техническо осигуряване.

Съгласно вторият контракт Египет може да получи 450 ракети тип „въздух-повърхност” AGM-114K3A Hellfire II. Стойността на сделката е за 51 милиона долара. Освен това, Египет смята да купи от САЩ бързоходен ракетен катер FMC (Fast Missile Carft) за 240 милиона долара.

Договора предвижда доставката на Египет и на 76-мм артилерийска установка OTO-Melara и ракетна система Mk31 Mod 3 RAM.

През август 2009 година Египет се договори със САЩ за доставката на шест вертолета CH-47D Chinook за около 308 милиона долара.

 
22.12.2009, 13:21

Москва и Вашингтон искат радикално да съкратят стратегическите нападателни оръжия

Новият руско-американски договор за стратегическите нападателни оръжия (СНО) предвижда радикални, небивали съкращения на СНО каза ваншният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от световните информационни агенции.

По време на среща със студенти в Ташкент Лавров заяви, че документът, чието съдържание сега се обсъжда от делегации на двете страни, предвижда симетрични мерки за контрол.

Предишният договор за СНО, подписан в последните години от съществуването на Съветския съюз, изтече на 5 декември тази година.

През последните седмици двете страни се опитват да съгласуват новия документ. Според заявлението на лидерите на САЩ и Русия, които се срещнаха по време на форума за промените в климата в Копенхаген преди дни, работата по новия договор ще продължи след Нова година.

 
22.12.2009, 10:07

Украйна е сключила контракт за доставката на над 400 БТР-4 на Ирак

Харковския завод „Малышев” е подписал контракт за изготвянето на повече от 400 БТР-4 за Ирак, съобщава РБК-Украйна. Договора се оценява на около 500 милиона долара.

Според публикуваната информация, покупката на тази бойна техника се финансира от САЩ. – Още за БТР-4

 
22.12.2009, 09:56

Модернизация на танкове М1 Abrams

General Dynamics ще се заеме с модернизацията на 140 танка М1А1, намиращи се в състава на американските войски в Ирак, до ниво М1А1 SA (Situational Awareness). Контракта се оценява на 14 милиона американски долара.

Стандартния танк М1А1 SA е оборудван с най-новата инфрачервена система от второ поколение FLIR, има множество подобрения за водене на бойни действия в градски условия (Tank Urban Survivability Kit), механик-водача има инфрачервен прибор, машината е снабдена с двигател с удължен срок за експлоатация и нови импулсни филтри. Работите по модернизация ще се извършват в САЩ и се очаква да завършат до месец май 2011 година. – Още за М1A1

 
22.12.2009, 09:00

Рекорден бюджет за Пентагона

Американският президент Обама подписа най-големия военен бюджет в историята на САЩ: Пентагонът получава 636 милиарда долара, като 128 милиарда от тях са предназначени за войните в Афганистан и Ирак. Средствата за проектираното закриване на затворническия лагер Гуантанамо на остров Куба не са включени в бюджета.

 
22.12.2009, 08:59

Британци против войната в Афганистан

Семейства на убити в Афганистан английски войници са събрали почти 30 000 подписа против участието на британската армия във войната. Ангажиментът на страната в Афганистан е много оспорван, тъй като през тази година броят на британските жертви рязко се повиши: от 2001 досега там са загинали 241 войници. Англия участва в бойните действия с 9 000 войници, най-големия контингент след американския.

 
 
 
21.12.2009, 20:14

Преминаха държавните изпитания на учебно-компютърен клас за вертолета Ми-28Н

Завършиха държавните изпитания на разработения от специалистите на ЦНТУ "Динамика" учебно-тренировъчен клас (УКК-28-Л) за подготовка и преподготовка на летателния и инженерно-техническия състав на вертолетите Ми-28Н, съобщиха от пресслужбата на ЦНТУ "Динамика".

Компанията е получила поръчка за разработката на УКК-28-Л и специализирания тренажор на Ми-28Н, след като стана победител на открит аукцион, проведен от военното ведомство на Русия. За първи път руската армейска авиация заедно с нова авиационна техника получава и комплекс от технически средства за обучение, включваща компютърни класове за теоретическа подготовка и специализиран тренажор, позволяващ да се провежда обучение по всички основни задачи, свързани с пилотирането, навигацията и бойното използване на вертолета Ми-28Н.

Изпитанията на УКК-28-Л са провеждани от специалистите на ГЛИЦ Чкалов”. Показаните резултати от държавните изпитания са позволили да се дадат препоръки за започване на серийното производство на УКК-28-Л. Серийните образци на УКК-28-Л, заедно със специализиран тренажор за екипажите на Ми-28Н,  ще бъдат доставени в 344 център за бойна подготовка и преподготовка на летателния състав в Торжок (Тверска област), военния авиационен инженерен институт (ВАИУ, Воронеж) и в строевите части на ВС на РФ. – Още за Ми-28Н

 
21.12.2009, 15:05

General Dynamics ще се заеме с техническото обслужване на бронемашини Stryker

Командването за автобронетанкова техника и въоръжение (TACOM) на САЩ е сключило с компанията General Dynamics контракт за техническо обслужване на бойни машини Stryker, съобщава DefPro. Стойността на контракта, който по всяка вероятност ще бъде завършен до 30 юни 2010 година, е на стойност 134 милиона долара.

Според условията на контракта, General Dynamics ще поличи 550 бронемашини за техническо обслужване и модернизация. Работите ще се извършват в шест завода на компанията, три от които са разположени в САЩ, а останалите във Великобритания и Канада.

До сега General Dynamics е доставила на американските сухопътни войски около три хиляди бронемашини Stryker, а също е подготвила и повече от 19 хиляди военнослужещи за работа с тях. В момента в САЩ действат седем бригадни тактически групи, като две от тях са дислоцирани в Ирак, а една – в Афганистан. В сухопътните войски на САЩ тези бойни машини се намират от 2003 година. – Още за БМП Stryker

 
21.12.2009, 13:40

Изпитанията на „Булава” ще продължат след изясняване на причините за неуспешните тестове

Главнокомандващият на военноморския флот на Русия адмирал Владимир Висоцки заяви, че изпитанията на стратегическата ракета с морско базиране „Булава” ще продължат след изясняване на всички причини за предишните неуспешни тестове, предаде агенция Интерфакс.

„Изпитанията ще продължат, когато станат ясни причините”, заяви той днес пред журналисти в Москва. По думите му, засега не са известни изцяло причините за последния неуспешен старт на „Булава”. При това адмирал Висоцки отбеляза, че „трябва да се изясни, защо това става системно”.

 
21.12.2009, 09:32

Успешно завръщане  на третата конвойна ескадра на военноморските сили на Китай

На 20 т.м. преди обед корабите"Джоушан" и „Сюджоу" на Източноморския флот на военноморските сили на Китай се завърнаха във военното пристанище на провинция Джъдзян, след като изпълниха задачата за охрана на пътуванията на съответните плавателни съдове в акваторията на Аденския залив.

Третата конвойна ескадра на китайските военноморски сили вдигна котва на 16 юли 2009 година и е изминала над 89600 мили в 158-дневната си конвойна мисия. През това време е поела задача за охрана на пътуването на 53 групи кораба. Тези китайски и чуждестранни плавателни съдове наброяват общо 582, с 3.323 милиона тона карго.

При връщането си посочените два кораба се отбиха на приятелско посещение в Сингапур и Малайзия, по-късно от 14 до 17 т.м. акостираха в хонконгското пристанище, където бяха горещо посрещнати от правителството и жителите на Хонконг. Още за ВМС на Китай

 
21.12.2009, 09:21

Нови разкрития около бомбардировката в Кундус

Още непосредствено след бомбардировката край афганистанския град Кундус от началото на септември тогавашният германски външен министър Щайнмайер е получил сведения, че има цивилни жертви. Новината бе съобщена от Първа германска телевизия, която се позовава на поверителен протокол от разговор в Кундус. В разговора, състоял се на 4 септември, деня на бомбардировката, участвал и представител на външното министерство. Щайнмайер, който сега е водач на парламентарната група на опозиционната Социалдемократическа партия, винаги е твърдял, че дълго време нямало яснота относно цивилните жертви. /DW/

 
 
 
20.12.2009, 20:27

Колумбия строи военна база по границата с Венецуела

Правителството на Колумбия съобщи, че строи нова военна база по границата с Венецуела. В Богота също така посочват, че към границата със съседната държава, отношенията с която рязко се изостриха, се насочват допълнителни сили. В състояние на бойна готовност са приведени шест десантни батальона. Ситуацията потенциално заплашва да прерасне в открит конфликт,съобщава Би Би Си, цитирана от Агенция Фокус.

Лидерът на Венецуела Уго Чавес рязко разкритикува колумбийските власти за предоставената на САЩ възможност да разположат военни бази на територията на Колумбия.

 
20.12.2009, 19:21

Турция оказва подкрепа за Афганистан

Турция продължава да оказва подкрепа за Афганистан, който през последните дни е изправен пред редица проблеми.

Във военната школа в Ъспарта се обучават офицери и войници от Афганистанска национална армия. До момента са обучени 143-ма афганистански военнослужещи.

 
20.12.2009, 12:44

Албания купува пет военни хеликоптера от Юрокоптер

Албания подписа договор за закупуване на пет военни транспортни хеликоптера от френската компания Юрокоптер на стойност 78,6 млн. евро, предаде Медиафакс. Представител на албанското министерство на отбраната съобщил, че поръчката и изплащането на цялата сума за хеликоптерите Кугър тип А 5532 АL ще стане в срок от четири години.

След като Албания стана член на НАТО, бе договорено да се освободи от старите типове хеликоптери, самолети и военни кораби руско и китайско производство, с които сега разполага. /ИА „Фокус”/

 
20.12.2009, 12:29

Боен самолет втора ръка за българските ВВС – необходим или разумен избор

Според публикувания официален доклад на Министерството на отбраната просрочените плащания на войската, наследени от предишния екип, възлизат на около 290 млн. лева, а планираните капиталови разходи за 2010 г. са едва около 80 млн. При това числата са на фона на силно орязан бюджет за следващата година. Подобна ситуация наистина изисква генерален концептуален ремонт на българската отбранителна политика. Как с тотално намален бюджет и 30-хилядна армия в условията на икономическа и финансова криза да се поддържат бойни способности, равни на онези, които притежаваше 120-хилядната ни войска по време на Студената война? - прочети подробности

 
20.12.2009, 10:58

Смятат разходите на руската армия

През 2010 година за провеждане на войскови учения с бойни стрелби, организиране на далечни походи на кораби на ВМФ и полети на авиацията със стратегическо назначение са планирани повече от 20 милиарда рубли, съобщава началника на департамента за планиране към военното ведомство на Русия Виктор Коломиец. За други цели, свързани с тези мероприятия се предвиждат още 3,8 милиарда рубли.

През следващата година основните усилия на армията и флота ще се съсредоточат върху увеличаване на мобилизационната готовност, ефективността на провеждане на войсковите учения, нарастване на усилията на подводните и надводни кораби на ВМФ при извършване на продължителни морски походи. Важна съставляваща на бойната подготовка ще бъде и бойното патрулиране на далечната авиация. – Още за ВС на Русия

 
20.12.2009, 09:54

НАТО и ИСАФ ще подкрепят новото правителство в Афганистан

НАТО приветства създаването на новото правителство на Афганистан. Алиансът и водените от него сили за стабилизиране ИСАФ ще подкрепят страната и правителството, се казва в декларация на генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен. Същевременно той призовава афганистанскoто ръководство да води по-смела борба срещу корупцията в страната.

 
 
 
19.12.2009, 20:48

В Оманския залив е намерена немска подводница от времето на Втората световна война

Аквалангисти от дубайски клуб за първи път са снели на видео и окончателно са идентифицирали немската подводница U-533, потопена от съюзниците по време на Втората световна война в Оманския залив, съобщава Spiegel. От 53 членния екипаж е успял да се спаси само един.

Подводницата лежи на дълбочина от 108 метра на 46 километра от крайбрежието на емирата Фуджейра. U-533 е клас IXC/40 е била спусната на вода през 1942 година. Тя е влизала в състава на групата "Монсун" ("Gruppe Monsun"), ловуваща съюзни транспорти в Индийския океан.

U-533 е била потопена на 16 октомври 1943 година от пилота на британските ВВС Lewis William Chapman, който с бомбардировач Blenheim в този ден е патрулирал в Оманския залив.

В момента на появата на самолета U-533 се е намирала на повърхността. 29-годишния капитан Helmut Hennig е пробвал да извърши екстрено потапяне, но независимо от това една от 400 килограмовите дълбочинни бомби е поразила кърмата.

В своя отчет Chapman докладва, че са видели на повърхността множество идващи от дълбочина въздушни мехурчета, голямо маслено петно, на фона на което са забелязали две или три малки бели обекта.

Тези обекти, по всяка вероятност, са били матрос Gгuenther Schmidt и още един офицер, името на който е неизвестно. Когато подводницата се е намирала вече на 60 метра, те са успели да открият люк. Независимо от огромното налягане, подводничарите без акваланг са успели да изплуват на повърхността.

След изплуването офицера е загубил съзнание. Около два часа Schmidt го е поддържал на повърхността, но независимо от това той умира. Самият матрос е прекарал в морето 28 часа, преди да бъде спасен от британския патрулен катер HMS Hiravati. По-късно Schmidt е бил изпратен в Шарджу, където неговите следи се губят.

Съобщава се, че от 11-те подводници на групата "Монсун", изпратени да заобиколят Африка и да влязат в Индийския океан за действие срещу стратегически важни морски комуникации на съюзниците, до целта са успели да достигнат само пет. Първата U-200 е била потопена още през юни 1943 година край бреговете на Исландия. Още четири: U-514, U-509, U-506 U-847 – са потопени в Атлантика.

Шестата от 11–те подводници от групата "Монсун" U-516 е била използвана като своеобразен подводен танкер. По-късно тази подводница се завръща в базата си във Франция.

Отбелязва се, че потопилият U-533 Lewis William Chapman е загинал през юли 1944 година при крушение на транспортен самолет.

 
19.12.2009, 16:25

Сенатът на САЩ утвърди бюджета на Пентагона

Сенатът на САЩ изпрати на президента Барак Обама проектобюджета на Пентагона за следващата година, който е в размер на 636 милиарда долара, предаде Би Би Си.

Почти една пета то тази сума е предвидена за войните в Ирак и Афганистан. Законопроектът ще влезе в сила след като бъде подписан от президента.

 

http://pentagonus.ru/_ph/42/2/509106050.jpg

 Come back alive

 
19.12.2009, 13:30

Американска компания продава два руски изтребителя Су-27

В САЩ частна компания е предложила за продажба два изтребителя Су-27, предаде радио „Ехото на Москва”. Както се отбелязва на сайта на фирмата, за първи път на граждански лица се предлага да закупят самолети, които са били на въоръжение. Двата изтребителя са доставени в САЩ без оръжие. Не се съобщава откъде са били получени. Двата самолета са преминали през пълно модернизиране – всички надписи на руски език са заменени с английски, а също са получили най-ново навигационно оборудване. По този начин за първи път руски самолет получава сертификат от Федералната авиационна служба на САЩ. - подробности

 
 
 
18.12.2009, 22:23

Подводницата К-18 "Карелия" завърши ходовите изпитания

Ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение на Северния флот на Русия К-18 "Карелия" завърши програмата за ходови изпитания на море след извършен ремонт и модернизация в центъра за корабен ремонт "Звездочка", съобщава ИТАР-ТАСС. Програмата на заводските изпитания е включвала три морски похода, които са завършили успешно. Очаква се до края на 2009 година "Карелия" ще замине за мястото си за постоянна дислокация.

Подводницата, влизаща в състава на ВМФ на Русия от 1989 година, бе подложена на модернизация в „Звездочка", град Северодвинск. Работите по средния ремонт и модернизацията на атомната подводница са извършват от октомври 2004 година. След модернизацията е намалена шумноста на "Карелия", повишена е жувучестта и ядрената безопасност, а също и възможността за откриване на противникови подводници.

"К-18" е вече петият ракетоносец от серията 667БДРМ "Делфин", преминал през ремонт в Северодвинск. По-рано бяха ремонтирани и модернизирани подводниците К-51 "Верхотурье", К-84 "Екатеринбург", К-114 "Тула" и К-117 "Брянск". На въоръжение в Русия в момента има шест атомни подводници от проект "Делфин".

"Карелия" има водоизместимост от 12 хиляди тона и е способна да развива скорост до 24 възла. Въоръжението и включва 16 междуконтинентални балистични ракети. – Още руски подводници

 
18.12.2009, 21:40 

Ракетата Ариана-5 изведе в орбита френски шпионски спътник

Ракетата-носител Ариана-5, чийто старт се отлагаше два пъти заради технически проблеми, изведе в орбита разузнавателен спътник на френското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

Спътникът HELIOS 2B се отдели от ракетата по план на 60-та минута от полета  в 20.26 ч. московско време.

 
18.12.2009, 19:40

Русия и САЩ отложиха преговорите за СНВ до януари

Руските и американските делегации, преговарящи за сключването на нов договор за стратегическите настъпателни въоръжения, взеха решение да отложат преговорите до януари 2010 г. Преговорите ще бъдат завършени в обозримо бъдеще, заяви съветникът на руския президент Сергей Приходко, цитиран от РИА Новости.

 
18.12.2009, 16:50

Новите фронтови бомбардировачи Су-34 постъпват в Липецкия център

Два от най-новите фронтови бомбардировача Су-34 на 19 декември ще попълнят въздушния парк от самолети от този тип в Липецкия авиоцентър, съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната подполковник Владимир Дрик, цитиран от РИА Новости.

„В събота, 19 декември, в базата на Липецкия авиоцентър ще се проведе тържественото посрещане на двата многофункционални самолети Су-34. Това събитие е знаково за руските военновъздушни сили, тъй като именно тези самолети в най-скоро време ще заменят остарелите вече Су-24, подчерта Дрик.

До 2013 година руските ВВС трябва да получат десет такива машини. – Още за Су-34

 
18.12.2009, 16:27

В корабостроителниците в Санкт Петербург може да започне строителството на вертолетоносачи тип „Мистрал”

Делегация на френското министерство на отбраната начело с главния инженер по въоръжението Ален Кост се запозна с производствените възможности на Балтийския завод в Русия за строителството на военни кораби тип  вертолетоносачи „Мистрал”, предаде Интерфакс.

Визитата е в резултат на водените проговори за евентуалното закупуване от корабостроителниците от руския отбранително-промишлен комплекс на лиценз за строителство голям десантен вертолетоносач от серията „Мистрал” за руския военноморски флот, посочи за изданието източник от руското предприятие.

 
18.12.2009, 12:12

Ливан ще получи безплатно руски изтребители през 2010 година

Ливан ще получи безвъзмездно руски изтребители МиГ-29 от арсеналите на руската армия през втората половина на 2010 година, съобщава вестник "Время новостей". Преди това руската страна ще осигури шестмесечно обучение на ливанските пилоти.

За това, че Ливан ще получи десет МиГ-29 безвъзмездно стана известно на 17 декември 2008 година. Изтребителите ще бъдат от фонда на министерството на отбраната на Русия и ще бъдат предадени на ливанската страна в  рамките на програмата за военна помощ. Сега основата на ливанските ВВС са остарелите френски изтребители Mirage и британските Hawker, повечето нелетящи.

От експлоатираната от ВВС на Ливан техника сега действа само действат само вертолетите Bell UH-1 Iroquois, разработени още през 1950-те години, и гражданските Robinson R44 Raven II. През 2007 година Ливан получи от ОАЕ девет вертолета SA342L Gazelle. Още за МиГ-29

 
18.12.2009, 11:17

Хакери откраднаха съвместен военен план на САЩ и Южна Корея

Компютърни хакери, за които се предполага, че са севернокорейци, са получили достъп до таен план на САЩ и Южна Корея за защита на полуострова в случай на военни действия, съобщи министерството на отбраната.

Хакерите са използвали IP – адрес в Китай, за да достигнат до информация, свързана с План за операции 5027. „Властите се опитват да разкрият дали Северна Корея е замесена“, съобщи министерството. В изтеклата информация е имало важни данни като слайдове и презентации на power point, обясняващи плана. OPLAN 5027 е разработен съвместно от Южна Корея и САЩ, които разполагат с 28500 войници в Южна Корея. Възможно е изпращането на близо 700 000 американски войници в Южна Корея, ако избухне пълномащабна война. Планът обяснява и операционните насоки за войските на двете страни във военно време. Сеул е технически във война с Пхенян от 1950 г, след като Корейската война завърши с мирно споразумение без договор. „Тече разследване, за да се установи доколко изтичането ще засегне военния ни план“, съобщи говорителят. „Засегнатият офицер ще бъде подложен на дисциплинарни мерки“. Офицер от силите на обединеното командване е използвал неосигурено USB устройство, за да свали плана, което е позволило достъп на хакерите. /БГНЕС/

 
18.12.2009, 09:35

Венецуела предаде на еквадорските ВВС всичките си Mirage-50

Последните три изтребителя Mirage-50, намиращи се в състава на ВВС на Венецуела, във вторник пристигнаха в база Манте на еквадорските ВВС. По този начин, Каракас удържа думата си и предаде всичките шест изтребителя от този тип на Кито. Самолетите са прелетели през въздушното пространство на Панама, тъй като заради обтегнатите отношения с Венецуела Колумбия е забранила полета им над своята територия.

Mirage-50 пристигнаха в Еквадор по време на сериозна криза в изтребителната авиация на тази страна. Според някои данни, от наличните 25 свръхзвукови изтребители в състава на ВВС (12 Кfir и 13 Mirage F.1), летят само"Мираж". Правителството на страната разглежда възможността за получаването на два испански Mirage F.1, а с ЮАР е сключило контракт за изтребители Cheetah.

 
18.12.2009, 08:50

Началникът на египетското разузнаване ще посети Израел в неделя

Началникът на разузнаването на Египет генерал Омар Сюлейман ще посети Израел в неделя, за да обсъди хода на мирния процес в региона, както и охраната на границата между двете страни, предаде палестинската агенция Маан. Посещението бе обявено от източници на египетското разузнаване, след като снощи в близост до границата между Египет и Израел бе открит мъртъв египетски граничар. Очаква се Сюлейман да обсъди с израелски дипломати и казуса с похитения от радикалната групировка „Хамас” израелски войник Гилад Шалит, преговорите около когото се водят с посредничеството на Кайро. /ИА „Фокус”/

 
18.12.2009, 08:40

Германия дарява на Полша 60 милиона евро за реставрация на Аушвиц

Германия ще дари 60 милиона евро за реставрацията на бившия нацистки концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау" в Полша, което е половината от необходимата сума за цялостния ремонт. Прес-секретарят на мемориалния комплекс Ярослав Мансфелт определи дарението като "огромно". Той заяви, че инициативата на Германия е добра начална стъпка и изрази надежда, че много скоро и други страни ще последват примера й. Решението на Германия последва призива на полското правителство, което досега поемаше по-голямата част от разходите по съхраняването на концлагера, изграден от нацистите през Втората световна война. Германският външен министър Гидо Вестервеле определи дарението като израз на "историческата отговорност" на страната. /DW/

 
18.12.2009, 08:32

Япония отлага разполагането на противоракетен щит

Японското правителство обяви, че отлага разполагането на противоракетния щит, който е съвместен проект със САЩ, най-малко до април 2011 година, четем на страниците на канадския вестник „Ла прес”.

Японските власти са решили да не отпускат бюджет за реализирането на проекта през следващата бюджетна година, която започва през април 2010 и завършва през март 2011 година. Противоракетният щит бе замислен като защита от ракетни нападения, особено след нарасналата заплаха от Северна Корея. Новото японско правителство обаче започна да преразглежда приоритетите на предходното консерваторско управление за отбраната на Япония.

 
 
 
17.12.2009, 22:47

Испания ще изпрати още 511 свои военнослужещи в Афганистан

Испания ще изпрати още 511 военнослужещи в Афганистан, които ще бъдат натоварени предимно с обучението на афганистанската армия и полиция, предаде АФП.

Новината беше обявена от испанския министър на отбраната Карме Чакон.

Допълнителното изпращане на испански войници ще бъде потвърдено на следващата конференция за Афганистан, която ще се проведе на 28 януари 2010 година в Лондон.

В момента в размирната страна в рамките на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) са разположени 1068 испански военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
17.12.2009, 22:30

Уволнен чешки генерал заради знаци на СС

Заместник началник Генералния щаб на чешката армия генерал Иржи Галашка, курирал проблемите, свързани с намирането на военните в чужбина, е уволнен от Въоръжените сили, съобщава Министерството на отбраната на Чехия. Това станало един месец след като от армията са уволнени двама офицери, носили в Афганистан знаци на нацистка бригада на СС. В заявлението се казва, че вината за случилото се лежи върху висшето командване.

 
17.12.2009, 20:47

Американските сухопътни войски получиха усъвършенствани пълнители

Сухопътните войски на САЩ са получили подобрени пълнители за патрони калибър 5,56 милиметра за автоматите M-16 и M-4, съобщава официалния сайт на Сухопътните войски. Новите пълнители, които побират 30 патрона, намаляват риска от засечки с 50 процента в сравнение с обикновените пълнители.

На американски подразделения в Ирак, Афганистан и САЩ вече са предадени половин милион нови пълнителя.

Сега сухопътните войски на САЩ оперират с три вида автоматни пълнителя. Подобрената версия се отличава с кафявия цвят на пластината, тласкаща патроните в пълнителя. Съществува и версия със зелена тласкаща пластина на пълнителя – тя ще остане на въоръжение до изтичане на срока за експлоатация. Третата версия с черна тласкателна пластина трябва да бъде снета от въоръжение в близко време.

 
17.12.2009, 18:16

САЩ с нова поръчка за обновяване на самолети F-16 в Гърция

Военновъздушните сили на САЩ ще обновяват в Гърция още 7 до 10 самолета F-16 заради бързото и качествено обслужване, пише гръцкият вестник „Та неа”. Електронното и структурно обновяване на 54 самолета F-16 Βlock 40 на американската военна авиация от гръцката авиоиндустрия приключи в предвидените срокове. Следващата стъпка е обновяването на 40 бойни самолета F-16 по-нов модел в рамките на 4 години. На специална церемония, провела се във военновъздушната база в Танагра, американският посланик в Атина Даниел Спекхард подчерта, че фактът, че американската военна авиация използва в мисиите си обновени в Гърция F-16 свидетелства за доверието на САЩ в гръцката авиоиндустрия. Още за F-16

 
17.12.2009, 18:11

В Русия ще бъдат унищожени 45% от запасите от химическо оръжие до края на годината 

Към 31 декември на територията на Русия ще бъдат унищожени 45% от всички запаси на химическо оръжие, заяви заместник-министърът на икономическото развитие Олег Савельов, предаде агенция Интерфакс.

„Към 31 декември 2009 г. ще бъдат изпълнени задълженията на руската страна по реализацията на третия етап от Конвенцията за забрана на химическото оръжие”, заяви той по време на брифинга. Още химическо оръжие

 
17.12.2009, 18:02

Индия ще плати за руски самолетоносач 2,3 млрд. долара

Русия и Индия съгласуваха окончателно стойността на работите по ремонта и модернизацията на самолетоносача „Адмирал Горшков”, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на индийски медии.

Индия ще плати на Русия са самолетоносача 2,3 млрд. долара. Споразумението за това е било постигнато по време на скорошната визита в Москва на премиера на Индия Манмохан Сингх.

 
17.12.2009, 17:45

Русия е готова да анализира заплахите съвместно с НАТО

Русия предложи на НАТО провеждане на съвместен анализ на съществуващи и бъдещи заплахи и диалог по въпросите, по които се запазват разногласия, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, в изказване в Московския държавен институт по международни отношения, изрази надежда, че към 2020 година Русия и НАТО ще създадат система за съвместна ПРО.

 
17.12.2009, 07:53

Русия и САЩ ще подпишат новия договор за СНВ през идната година

Сроковете за приключване на работата по договора между Русия и САЩ за намаляване на числеността на стратегическите настъпателни въоръжения вече са отложени за следващата година, пише руският вестник „Коммерсант”, позовавайки се на анонимни източници в Кремъл.

Източниците се затрудняват да назоват вероятната дата на подписването на документа.

 
17.12.2009, 00:10

Старшините във флота се увеличиха

15 старшини попълниха редиците на военнослужещите във Военноморските сили (ВМС). Те приключиха успешно обучението си в Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” във Варна, а на церемония вчера получиха I старшинско звание. Пагоните им бяха връчени от началника на Щаба по подготовката на ВМС, контраадмирал Пламен Манушев.

Повишените в звание военни служат във военноморските бази във Варна и Бургас. В продължение на годината те са изучавали специалността “Експлоатация и ремонт на корабна техника”, като по време на обучението си са наблегнали и на въпросите, свързани с експлоатацията и поддръжката на корабните радио, радиотехнически и комуникационни устройства, корабните енергетични системи, морското корабоводене и морските оръжия.

15-те старшини се явяват вторият випуск на открития през 2007 г. старшински колеж, информира директорът му мичман Свилен Савов. В края на миналата година колежът са завършили 12 старшини.

Обучението в него се осъществява на база потребностите от старшински бройки в бойния ни флот. Учебното заведение предлага и курсове за повишаване на квалификацията на старшините от ВМС, като те продължават от 3 до 8 седмици. Предвижда се догодина да се проведат курсове за флагмански старшини и командири на взводове.

 
 
 
16.12.2009, 22:14

Американски F-16 екстренно кацна на римското летище

Днес изтребител F-16 на ВВС на САЩ е извършил екстрено кацане на римското международно летище Леонардо да Винчи (Фюмичино), съобщава Il Messaggero.

Два бойни самолета са излетели от авиобазата в Авиано в северната част на страната, където е базирано 31-во изтребително авиокрило на американските ВВС. Машините са летели около италианската столица, когато на единия самолет внезапно възникнал проблем с двигателя.

По-късно пилотът на изтребителя е поискал разрешение за аварийно кацане. Още няма информация за причините за инцидента, при който никой не е пострадал. - Още за F-16

 
16.12.2009, 21:55

Разби се изтребител Mirage на пакистанските ВВС

Изтребител Mirage на пакистанските ВВС се разби по време на тренировъчен полет в провинция Пенджаб, съобщава Indian Express. Инцидента е станал край град Калар Кахар, на 135 километра южно от Исламабад.

Пилотът е успял да катапултира, жертви и разрушения на земята няма.

За последните две години това е вече втори инцидент със самолет от този тип в Пакистан. Френските изтребители Mirage, заедно с американските F-16, са по-голямата част от авиопарка на ВВС на Пакистан. – Още за Mirage

 
16.12.2009, 19:57

Франция може да изпрати подкрепления в Афганистан

Франция не изключва изпращането на военни подкрепления за засилване борбата на международните сили за стабилизиране на Афганистан, съобщи френският министър на отбраната Ерве Морен. Морен подчерта, че Франция има три опции за мисията си в Афганистан, една от които е изпращане на допълнителни военни ресурси. Спекулациите за допълнителните войници на Франция се засилиха този месец, след като американският президент Барак Обама обяви изпращането на подкрепление от 30000 военнослужещи в Афганистан. Той призова Франция да изпрати още 1500 войници, които да се присъединят към останалите 3300, които вече са там. Париж отговори, че за момента няма да изпраща допълнителни военни части, като остави отворен въпроса за възможността да изпрати още войски за обучението на афганистанската армия и полиция. /АФП /

 
16.12.2009, 17:27

Нигерия получи първият италиански патрулен самолет

Военновъздушните сили на Нигерия получиха първият от поръчаните по-рано два патрулни самолета ATR-42MP, производство на италианската компания Alenia Aeronautica, съобщава Jane's. Очаква се втория самолет да бъде предаден на ВВС на Нигерия през 2010 година.

Контракта за доставка на двата самолета е бил подписан през месец март 2007 година и той включва не само доставката на AT-42MP, но също и обучение на пилотите на тренажори в Тулуза, а след това и на учебни самолети ATR-42 в Торино, Италия. Според контракта, обучението на нигерийските пилоти ще започне през 2010 година.

Самолетът ATR-42MP е модификация на гражданския пасажер ATR-42. Машината е способна да развива скорост до 550 километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 1600 километра.

 
16.12.2009, 14:45

Турция е против американската ПРО

Турция е против разполагането на своя територия на елементи на американската система за ПРО, защото това може да влоши отношенията й с Русия и Иран, които през последните години се развиват динамично. Тези дни Барак Обама беше предложил на премиера Тайъп Ердоган разполагане на „противоракетен щит” на турска територия, пише вестник „Милийет”. Още за ПРО на САЩ

 
16.12.2009, 12:00

Иран направи успешен опит с ракета с голям обсег

Иран извърши успешен опит с подобрена версия на ракетата "Седжил-2", ракета с голям обсег, съобщи БГНЕС, цитирайки Иранската държавна телевизия.

Съобщението вероятно ще засили напрежението между Техеран и западните страни.

Иранската телевизия "Ал Алам" посочва, че ракетата "Седжил-2" е с по-голям обсег от ракетата "Шабаб", която в миналото според иранските власти е достигала цели на разстояние от 2000 км. Това може да постави Израел и американските бази в Персийския залив в обсега на ракетата.

Ракетното изпитание съвпада с нарастващото напрежение заради ядрената програма на Иран, която Западът се опасява, че е насочена към създаването на атомно оръжие. Иран отхвърля тези обвинения.

Нито Израел, нито САЩ отхвърлят военните действия, ако дипломатическите усилия не успеят да разрешат този спор. Иран обеща да отмъсти на всяко едно нападение. Още ракети

 
16.12.2009, 10:35

Президентът ще може да изпраща войски в чужбина

Съветът на Федерацията предостави на президента на Русия правото за оперативно използване на Въоръжени сили извън границите на страната. Това решение е прието от горната камара на парламента в отговор на предложение на държавния ръководител. Сега той не е задължен да се обръща за разрешително в Съвета на Федерацията по всеки конкретен случай на оперативно използване на войски извън границите на страната.

 
16.12.2009, 10:16

Комисия в Бундестага ще разследва инцидента в Кундус

Днес в Берлин започва работата си създадената към Бундестага комисия за разследване на инцидента в Кундус, Северен Афганистан, при който в началото на септември при въздушно нападение на НАТО загинаха 142 души, вкл. много цивилни. Комисията трябва да установи по кое време и какво са знаели канцлерката Ангела Меркел, военният министър Карл-Теодор цу Гутенберг и неговият предшественик на поста Франц Йозеф Юнг.

 
16.12.2009, 10:02

Държавната дума ще разгледа споразумение за създаването на ПВО на Съюзната държава

Държавната дума (долната камара на руския парламент) днес ще разгледа споразумение с Беларус за съвместната охрана на външната граница на Съюзната държава във въздушното пространство и създаването на единна регионална система за противовъздушна отбрана на двете страни, предаде РИА Новости.

Споразумението бе сключено в Москва на 3 февруари 2009 г. за срок от пет години с автоматично удължаване за следващи петгодишни периоди, ако нито една от държавите не изрази намерение да прекрати действието му.

Споразумението има за цел създаването на правова основа на сътрудничеството между Русия и Беларус при създаването на единна регионална ПВО на Съюзната държава като съставна част от обединената система на ПВО на Общността на независимите държави (ОНД).

 
16.12.2009, 09:42

ООН удължава мироопазващата си мисия в Кипър

В понеделник (14 декември) Съветът за сигурност на ООН гласува за удължаване с шест месеца на мандата на мироопазващата си мисия в Кипър, UNFICYP, до 15-и юни 2010 г. Гласуването мина с 14 на 1 гласа, като единствената страна „против” беше Турция. Резолюцията призовава също така кипърските гърци и кипърските турци на разделения остров да решат своя отдавнашен спор и да обединят Кипър чрез преговорите с посредничеството на ООН, които започнаха преди повече от година.

 
 
 
15.12.2009, 17:24

Виетнам ще закупи от Русия подводници за два милиарда долара

Виетнам ще закупи от Русия подводници, самолети и друга военна техника, съобщи РИА Новости, позовавайки се на изказването на виетнамския премиер Нгуен Тан Дунг.

„Виетнам подписа договор за покупка на подводници, самолети и военна техника при съответно съдействие от руска страна,” заяви той.

Агенция Интерфакс съобщи, че е подписан договор за доставка на шест дизелово-електрически подводници проект 636 „Варшавянка” (НАТО-Kilo). По неофициални данни, стойността на сделката възлиза на 2 млрд. Долара. Още за подводници проект 636

 
15.12.2009, 17:15

Германия продава най-много оръжие на Турция и Гърция

Германия продава най-много оръжие на Турция и Гърция, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Германското федерално правителство е дало разрешение за продажба на оръжие на стойност 6 милиарда евро на компаниите, произвеждащи и търгуващи с оръжие. Най-големите контрагенти на германската военна промишленост са Турция и Гърция. Въпреки икономическата криза продажбите на оръжие от страна на Германия в сравнение с преди 1 година са се увеличили с 36,5 %. Турция и Гърция закупуват от Германия най-много бойни подводници, пише вестникът. /ИА „Фокус”/

 
15.12.2009, 17:00

Великобритания увеличава парка на вертолетите Chinook до 70 единици

Министерството на отбраната на Великобритания е взело решение да увеличи числото на военнотранспортните вертолети, съобщават от пресслужбата на ведомството. Предвижда се закупуването на 22 чисто нови на вертолетите CH-47 Chinook, като общото количество да се увеличи от 48 на 70 машини.

Очаква се първите десет вертолети да бъдат произведени през 2012 година, а останалите през 2013 година. Повечето нови машини ще бъдат насочени към Афганистан.

Новите Chinook ще се използват паралелно с вече получените AW101 Merlin, които постъпиха на въоръжение в британския военен контингент в Афганистан.

Между другото, плана на министерството на отбраната за модернизация на вертолетния парк предвижда бракуването на някои машини. В близките няколко години ще бъдат отписани вертолетите SH-3 Sea King, а от 2022 година и SA330J Puma. По този начин, след 2022 година основата на вертолетния парк на ВВС на Великобритания ще бъдат Chinook, AH-64 Apache, Merlin и AW159 Lynx Wildcat. Още за CH-47 Chinook

 
15.12.2009, 15:54

Словакия планира да намали броя на военнослужещите си в Косово

Словакия планира да намали броя на военнослужещите си в Кфор от 140 на около 20 до края на 2010 г., предава сръбската агенция Танюг, позовавайки се на началника на генералния щаб на въоръжените сили на Словакия Любомир Булик. При посещението му в Шайковац той заявил, че с оглед на сигурността не е нужно толкова многочислено присъствие на словенски войници в мисията на НАТО в Косово.

 
15.12.2009, 14:27

“Неустрашими” за 1,1 млрд.

“Неустрашими” - свръхмодерен ескадрен миноносец за 1,1 млрд. евро, плаши от вчера враговете на Нейно британско величество Елизабет II, писа в. “Дейли мейл”.

Морското чудовище е дълго 152 м, но заради стелт покритието и дизайна си се вижда на противниковите радари като малък траулер. Въоръжението му е умопомрачаващо и прави отбраната на британския боен флот от въздушни и подводни нападения почти непробиваема. Командването е много доволно от икономичността и скоростта му. Екипажът от 190 души се радва на истински лукс - най-добрите условия от всичките 99 бойни кораба и 4 подводници на кралицата. В каюта живеят по 6 вместо по 30 моряци, а всяка от 54-те тоалетни се дели само от по 4-ма.

“Неустрашими” е от новия клас “Безстрашен” (Тип 45) и носи същото име като фрегатата от руския Балтийски флот, която от м.г. лови сомалийски пирати в Аденския залив. Британският кораб обаче въобще не може да бъде сравняван с руския по въоръжение и възможности. Само ПВО системата му “Морска усойница” струва 440 000 евро./Труд/

 
15.12.2009, 12:45

Планове за разширяване на военноморската база в Гуам

Американските военноморски сили планират да построят нов пристан за атомни самолетоносачи в Гуам, съобщава Military Times.

За място за строителството те са избрали Polaris Point в източната част на пристанището Apra. В резултат на това, самолетоносачите ще имат възможност за по-големи престои на в Гуам (до 63 дни) и екстрени неголеми ремонти.

 http://pentagonus.ucoz.ru/new/2009/dec/nt122109_guam_map.JPG

Освен това, на съседния остров Tinian се планира разполагането на повече от 8600 морски пехотинеца, напускащи базата в Окинава. Предвижда се построяване на учебни помещения и военно градче за семействата на военнослужещите.

В резултат на това общата численост на военнослужещите в Гуам ще нарасне от 15000 до 39000 военнослужещи (население - 178 000).

Сега се извършва екологическа експертиза, която трябва да завърши с обществено обсъждане до лятото на 2010 година. Стойността на проекта е 13 милиарда долара, като 6 милиарда от тях ще бъдат осигурени от Япония. Края на строителството се очаква да завърши през 2020 година.

 
15.12.2009, 10:44

Андерс фог Расмусен пристига в Москва днес

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще пристигне днес в Москва, съобщиха световните агенции. Това е първото му посещение в Русия, откакто оглави алианса. Сред основните теми, които той ще обсъди с президента Дмитрий Медведев и министър-председателя Владимир Путин се очаква да бъдати въпроси, свързани с Афганистан.

 
 
 
14.12.2009, 21:50

Военноморска база Бургас чества утре 65-годишнината от своето създаване

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев ще участва утре, 15 декември 2009 г., в тържественото отбелязване на 65 – та годишнина от създаването на Военноморска база Бургас, съобщи Пресцентърът на МО. Празникът ще започне в 10.00 ч. във военноморската база с военен ритуал по тържествено вдигане на военноморския флаг.

Военноморска база Бургас е създадена на 15 декември 1944 г. В нея са пребазирани от Варна отрядът миноносци в със¬тав – Дръзки, Строги, Смели` и Храбри. Първи командир на Военноморска база Бургас е капитан-лейтенант Игнат Гишин, дотогава командир на Морската дружина в Дедеагач. Основните задачи на базата са миночистене на крайбрежните води и управление на морските гранич¬ни служби в района от нос Емине до река Резовска.

Днес в състава на базата са включени фрегати, миночистачни кораби, ракетни катери и кораби със спомагателно назначение. Военноморска база Бургас е постоянен домакин на ученията с международно участие Бриз и участва в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”. Още български ВМС

 
14.12.2009, 21:01

Израелския безпилотен апарат Hermes 900 извърши първият си полет

Безпилотния летателен апарат Hermes 900, разработен от израелската компания Elbit Systems, извърши първият си полет, съобщава DefPro. Според плановете на компанията, сега БЛА трябва да извърши още няколко летателни изпитания, след което ще започне серийното му производство.

Hermes 900 е разработен на основата на предните версии БЛА на компанията Elbit - Hermes 450. Тези апарати вече са налетели около 170 хиляди часа. От своя предшественик Hermes 900 се отличава с увеличеното време за патрулиране ( 40 часа срещу 20-30 часа при Hermes 450). Освен това, Hermes 900 е способен да лети на височина до 30 хиляди фута (9,14 километра) и да приема на борда си товар до 300 килограма. Благодарение на използваните модулни системи основните компоненти и сензори на Hermes 900 могат да бъдат бързо заменяни. Управлението на БЛА може да се извършва чрез спътник от наземен център за управление.

Всички БЛА от серията Hermes на компанията Elbit се оборудват с оптико-електронни системи за наблюдение, инфрачервени и лазерни датчици, а също и система за обмен на данни, която позволява транслиране в центъра за управление на изображение в реално време. – Още за БЛА Hermes

 
14.12.2009, 15:21

Руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС получи още 3 спътника

Ракетата-носител „Протон-М" с три спътника за системата за глобално позициониране ГЛОНАСС успешно стартира от космодрума Байконур. Още 3 спътника ще бъдат изстреляни през февруари 2010 г.. Сега в руската навигационна система има вече 16 спътника. Още системи за глобално позициониране

 
14.12.2009, 15:13

Изпитанията на руската ракета „Булава” ще бъдат възобновени не по-рано от март 2010 г.

Изпитанията на руската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „Булава” ще бъдат възобновени не по-рано от март 2010 г., съобщи източник в руския отбранително-промишлен комплекс, цитиран от Интерфакс.

„До края на годината не се планират изпитания на „Булава”. Очаква се те да се възобновят не по-рано от март 2010 г. след изводите на държавната комисия, която разследва последния неуспешен старт на ракетата на 9 декември”, посочи източникът. Още ракети с морско базиране

 
14.12.2009, 13:07

Адмирал Майкъл Мълън пристигна на посещение в Афганистан 

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън пристигна днес на посещение в Афганистан. Визитата му идва в момент, когато в Афганистан започва разполагането на първите американски войници от подкрепленията с обща численост 30 000 души. В Кабул адмирал Мълън ще се срещне с членове на правителството на президента Хамид Карзай, каза полковник Уейн Шанкс, говорител на международните сили.

Миналата седмица Мълън съобщи, че 16 000 войници са получили заповед за заминаване в Афганистан, откакто президентът Барак Обама обяви новата си военна стратегия. Първите части, които ще бъдат изпратени - батальон от морски пехотинци, ще пристигнат в Южен Афганистан тази седмица. Ще бъдат доставени и десетки хиляди тонове строителни материали, зимна и друга екипировка. "До средата на лятото повечето от обещаните сили трябва да бъдат в Афганистан", каза Шанкс на съвместна пресконференция на НАТО и афганистански служители малко след пристигането на Мълън. Той добави, че новите войски ще бъдат разположени главно на юг, но не разкри точното им местоположение.

Адмирал Майкъл Мълън е поредният високопоставен военен и политик, посещаващ Афганистан след обявяването на новата американска стратегия, предвиждаща изтегляне на войските през юли 2011 г. /БНР/

 
14.12.2009, 11:19

САЩ вдигнаха във въздуха нова хиперзвукова ракета

Военновъздушните сили на САЩ проведоха първите въздушни изпитания на хиперзвуковия летателен апарат X-51A Waverider, съобщава Defence Talk. По време на изпитанията X-51A е бил подкачен към бомбардировач B-52 Stratofortress.

Бомбардировача с X-51A е излетял от военната база Едвардс (Edwards) в Калифорния, вдигнал се е на височина 50 хиляди фута (15,24 километра) и е прекарал там 1,4 часа. През това време са били извършени изследвания на влиянието на подкачената ракета на управляемостта на самолета и взаимодействието на електронните системи на X-51A и B-52.

Очаква се следващия полет на B-52 с X-51A да бъде извършен в средата на януари 2010 година. След него ще последва и първият самостоятелен полет на хиперзвуковия апарат, който ще продължи пет минути и ще завърши с падане на X-51A в Тихия океан.

По време на самостоятелния полет (при планирана скорост 4,5 мах) на X-51A американските ВВС смятат да съберат информация за топлинното въздействие върху конструкцията на летателния апарат, за поведението на планера при хиперзвукова скорост и работата на двигателя и оборудването. В бъдеще тази информация ще послужи при създаването на хиперзвукови бойни ракети, способни да поразяват цели с максимална скорост.

Според проекта X-51A ще може да развива максимална скорост превишаваща осем хиляди километра в час. - Още експериментални апарати

 
14.12.2009, 09:25

Разраства се скандалът с въздушния удар край Кундуз

След новите разкрития около аферата с въздушния удар на НАТО в Северен Афганистан от началото на септември се засилва натискът срещу германския военен министър Карл-Теодор цу Гутенберг и канцлерката Ангела Меркел. Опозицията твърди, че има превишаване на мандата на Бундесвера, даден му от парламента, и настоява правителството да излезе с декларация по въпроса. Шефът на социалдемократите Зигмар Габриел:

"Първо искаме да знаем дали се верни информациите в медиите. Всеки ден - ново съобщение. Няма да търпим това. Цу Гутенберг трябва да дойде в парламента и да обясни какво всъщност се е случило в Афганистан."

Според информации в пресата в спорното нападение край Кундуз са били атакувани талибански бунтовници, а не двете отвлечени цистерни с гориво. /DW/

 
14.12.2009, 09:20

Хърватия няма да увеличи броя на войниците си в Афганистан

Парламентът реши в петък (11 декември), че Хърватия няма да увеличава присъствието си в Афганистан следващата година. Страната ще запази броя на сегашния си контингент от 293 военнослужещи в мисията. Решението бе взето, въпреки призива на САЩ към съюзниците да изпратят повече войски.

 
 
 
13.12.2009, 20:22

Индия изстреля успешно ракета, способна да носи ядрена бойна глава

Индия извърши днес успешно изпитание с ракета с морско базиране, способна да носи ядрена бойна глава, съобщи Ройтерс.

Изстрелването беше извършено от бойния кораб Shubhadra край източния бряг на страната в 06.01 ч. Ракетата Dhanush е разработена от индийската отбранителна организация за научни изследвания и развитие и е морски аналог на балистичната ракета Prithvi (земя). Dhanush има обхват до 350 км и може да носи полезен товар до един тон. Още индийски ракети

 
13.12.2009, 14:23

Талибаните напуснаха Южен Везиристан

Пакистан прекрати продължаващите от октомври насам операции в Южен Везиристан срещу отряди на талибанското движение.

Премиерът на Пакистан Юсуф Ръза Гилани отбеляза, че е възможно оперативните подразделения да бъдат дислоцирани в Северен Везиристан, която е другата проблемна провинция в страната.

Пакистански служители отбелязват, че част от талибанските сили в Южен Везиристан са избягали в Северен Везиристан. Пакистанската авиация подлага от дни насам областта на бомбардировки. /TRT/

 
13.12.2009, 09:57

САЩ и Русия обсъждат хода на преговорите за нов договор

Повечето световни агенции информират, че президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев са обсъдили по телефона хода на преговорите за сключване на нов договор, приемник на изтеклото на 5 декември споразумение за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия СТАРТ-1. Двамата президенти са се съгласили, че преговорите, водени от делегациите на двете страни в Женева, трябва да бъдат удължени и да бъдат все така интензивни. Според агенция Франс прес Обама и Медведев биха могли да подпишат новото споразумение на 18 или 19 декември, тъй като и двамата по това време ще бъдат в Копенхаген за участие в международната конференция на върха за климата. Новото споразумение, което искат да подпишат двете страни и във връзка с което се водят преговори вече 6 месеца, ще наследи договора СТАРТ-1, сключен през 1991 година за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни.

 
13.12.2009, 09:53

Тайландските власти задържаха самолет с 35 тона оръжие

Властите в Тайланд конфискуваха над 35 тона оръжия на борда на самолет Ил-76, който извърши принудително кацане на летище "Дон Муанг" в Банкок, за да презареди с гориво. Според говорител на тайландската полиция, има основания да се твърди, че оръжието е натоварено в Пхенян, тъй като вчера самолетът е презаредил с гориво на международното летище "Суварнабхуми" на път към Северна Корея. Говорителят на полицията заяви, че самолетът е грузински, а задържаният за разпит екипаж е от Казахстан и Беларус. Говорителят на министър-председателя на Тайланд заяви, че самолетът е бил задържан в резултат на специална операция на тайландските и американски разузнавателни служби. Сред конфискуваните оръжия има гранатомети, ракети "земя-въздух" и други боеприпаси. Предполага се, че самолетът е летял за Шри Ланка. /DW/

 
 
 
12.12.2009, 19:47

ЦРУ разтрогна договора си с американската частна компания „Блекуотър”

ЦРУ разтрогна договора си с американската частна компания „Блекуотър”, известна също така като „Хе Services”, чиито служители оборудваха безпилотни летателни апарати на специалните служби с ракети „Предейтър”, съобщи Би Би Си. Служители на компанията охраняваха също така и бази на ЦРУ. Директорът на ЦРУ Леон Панета заяви, че тази дейност трябва да бъде изпълнявана от служители на ЦРУ, а не от частни охранители.

Частната компания „Блекуотър” е основана от бившия офицер от военноморските сили на САЩ Ерик Принс през 1996 година. В течение на годините охранителната компания се превърна в частна армия с численост около 21 хиляди служители, а Принс стана един от главните спонсори на Републиканската партия в САЩ. Още за „Блекуотър”

 
12.12.2009, 16:48

Русия строи фрегати за военноморските сили на Виетнам

В Татарстан е спуснат на вода стражеви кораб "Гепард 3.9", построен по поръчка на ВМСна Виетнам. Корабът, разработен през 2003 година, е бил построен от специалистите на Зеленодолския завод, съобщава ИТАР-ТАСС.

Общо ВМС на Виетнам са поръчали два "Гепарда", като втората фрегата ще бъде предадена на виетнамските военноморски сили през 2010 година.

Дължината на фрегатата е 102 метра, а водоизместимостта - 2,1 хиляди тона. Екипажа е около 100 човека. Кораба е въоръжен с противокорабен ракетен комплекс "Уран-Э", 76,2-мм артилерийски установки АК-176М, установка "Пальма" и две 30-мм артилерийски установки АК-630М. На палубата на фрегатата има палуба за вертолети тип Ка-28 или Ка-31.

Контракта за доставката на двете фрегати на ВМС на Виетнам бе сключен през 2006 година. - Още фрегати

 
12.12.2009, 12:20

САЩ не успяха да проведат изпитания с противоракетния комплекс THAAD

Изпитанията на американския мобилен противоракетен комплекс THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) завършиха неуспешно, съобщи вчера, 11 декември, Associated Press.

Програмата за изпитания на THAAD, провеждани на полигона на хавайския остров Kauai, предвиждаше, че противоракета, запусната от мобилна пускова установка, ще порази ракета-мишена, запусната от борда на военнотранспортен самолет C-17 на американските ВВС.

На ракетата-мишена обаче е отказал двигателя, се казва в съобщение на агенцията за ПРО, и запуска на противоракетата е бил отменен. Причините за отказа на двигателя на ракетата-мишена се разследват. – Още за THAAD

 
12.12.2009, 10:09

Два руски катери пристигнаха в Абхазия за охрана на морската й акватория

В пристанището на абхазкия град Очамчирск пристигнаха два катера от граничното управление на Федерална служба за безопастност (ФСБ) на Руската Федерация, предаде Интерфакс. Граничните катери "Мангуст" и "Соболь" са отплавали от Санкт Петербург, минали са покрай град Рибинск и са стигнали до бреговете на Абхазия.

„Тези два катера ще охраняват морското крайбрежие на Абхазия и ще гарантират сигурността на корабите, плаващи в морската акватория на страната”, каза началника на граничното управление на ФСБ Юрий Звирик. Още катери

 
12.12.2009, 08:06

САЩ ще окажат подкрепа на Молдова в сферата на отбраната

САЩ ще окажат подкрепа на Молдова в сферата на отбраната и сигурността. Това е заявила помощник-държавният секретар на САЩ Селест Уоландър по време на среща с молдовския премиер Влад Филат, предаде  РБК.

През януари 2010 година молдовска правителствена делегация, начело с министъра на отбраната Виталий Маринуца, ще посети Вашингтон.

Филат е посочил, че молдовските власти разчитат на помощта на САЩ за реформиране на молдовската армия.

 
 
 
11.12.2009. 22:47

Изтребителите Typhoon ще могат да взаимодействат с БЛА Barracuda

Изтребителите Eurofighter Typhoon ще могат да "работят" по наземни цели заедно с безпилотните летателни апарати (БЛА) EADS Barracuda още от 2011 година, ако през следващата година бъде подписан съответния контракт, съобщава Flight International.

Изпитанията трябва да потвърдят, че демонстратора на технологията БЛА Barracuda е способен да „подсветва” цели за изтребителите Typhoon и други летателни апарати. При това апарата трябва да има възможност за пряк обмен на данни със своя пилотируем „партньор” или с наземна станция за управление.

Според мнението на ръководителя на програмата за БЛА Barracuda Thomas Gottmann, такива изпитания може да включват четири-пет полета. В момента се водят преговори за контракт с правителството на Германия за изпълнение на тези работи. Партньори по програмата може да станат и Финландия и Швейцария.

БЛА Barracuda е съвместен германо-испански проект. Главен разработчик е концерна EADS. Първият полет се състоя на 2 април 2006 година.

Апарата е предназначен за водене на разузнаване на цели и отделни маршрути, коректировка на огъня. Barracuda е оборудван с турбореактивен двигател JT15D-5C производство на канадското подразделение на компанията Pratt & Whitney.

БЛА има дължина 8,25 м и размах на крилата 7,22 м. При максимални тегло на излитане от 3250 кг е способен да носи полезен товар от 300 кг. Радиусът на действие на апарата не превишава 200 км., максималната му скорост съответства на числото М=0,85 при практически таван на полета 6000 метра. – Още за БЛА

 
11.12.2009, 20:31

Лети на всички четири страни

Главнокомандващият военно-въздушните сили на Русия Александър Зелин разказа какво представляват обновените ВВС и ПВО... - Прочети още

 
11.12.2009, 16:34

Сухопътните войски на САЩ поръчаха още 45 европейски вертолета

Командването на американските сухопътни войски е поръчало допълнително още 45 вертолета UH-72A Lakota, произведени от американското подразделение на европейския концерн EADS - Eurocopter Group, съобщава Defense Aerospace. Стойността на допълнителната партия вертолети е 247,2 милиона долара. Машините трябва да бъдат доставени в няколко модификации: транспортна, многоцелева и медицинска.

По този начин общото количество поръчани UH-72A Lakota, отчитайки и допълнителната партия, достига до 178 единици. Според плановете доставката на вертолетите трябва да започне през 2011 година.

По-рано стана известно, че ВВС на САЩ са получили първият от поръчаните пет вертолета Eurocpter H-72A. Вертолетите са предназначени за школата за летци-изпитатели на ВМС на САЩ, разположена в Мериленд. H-72A ще се използват за подготовка на летци-изпитатели от САЩ и други съюзни държави.

Сега на въоръжение в САЩ има 93 вертолета UH-72A Lakota. H-72A и UH-72A са построени на платформата на гражданския транспортен вертолет EC145 и се произвеждат в американския завод на Eurocopter в град Колумбус в Мисисипи. Очаква се до 2016 година военните да закупят 345 такива машини.

Вертолетите H-72A и UH-72A могат да превозват до девет пасажера на разстояние до 685 километра с максималната скорост до 268 километра в час. – Още военни вертолети

 
11.12.2009, 15:52

България и Русия са договорили ремонт на военни самолети и хеликоптери да се извършва у нас

България и Русия са обсъдили и военно-техническото сътрудничество, като основен акцент е бил отказът от взаимни претенции и предпоставки за сътрудничество на ново ниво. Конкретно е договорена възможността у нас да се извършва ремонт на военни самолети и хеликоптери. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Шматко, след края на ХІІІ-ата сесия на българо-руската комисия, съобщи Агенция Фокус

 
11.12.2009, 15:48

Германският военен министър е на изненадваща визита в Афганистан

Германският военен министър Карл-Теодор цу Гутенберг пристигна на изненадващо посещение при германския контингент в Афганистан. Той е придружаван от депутати от комисията по отбрана в Бундестага. В Кундуз те ще обсъдят с ръководството на базата оспорваното въздушно нападение от началото на септември над две отвлечени от талибаните цистерни за гориво, поискано от германски офицер. Тогава загинаха 142 души, вкл. много цивилни. Относно очакванията от това пътуване депутатът Омид Нурипур от фракцията на зелените казва: "Става въпрос преди всичко за това да бъдат анализирани грешките, особено когато последиците от тях са така фатални." /DW/

 
11.12.2009, 14:40

Подписан е нов полско-американски договор

Днес във Варшава е подписан полско-американски договор за статута на войските на САЩ на територията на Полша.

Американските военни ще обслужват в Полша ракетите за ПВО „Пейтриът”. Очаква се, че първата батарея на „Пейтриът” ще се появи в края на март 2010 година. Още за ЗРК „Пейтриът”

 
11.12.2009, 14:11

A400M се вдигна във въздуха

Военнотранспортния самолет A400M на европейския самолетостроителен концерн Airbus започна летателни изпитания, вдигайки се във въздуха от летището на испанския град Севиля, съобщава Associated Press.

A400M излетя в 10:15 местно време (11:15 българско). Очаква се машината да прекара във въздуха около четири часа. Пилоти-изпитатели на самолета са Edward Strongman и Ignacio Lombo. - Още за A400M

 

P.S. Самолетът е кацнал на летището в град Севиля в 14:02 местно време (15:02 българско). По време на полета на A400M не са били констатирани нередности.

 
11.12.2009, 13:03

НАТО чака помощ от Русия в Афганистан

НАТО чака от Русия повече помощ по Афганистан, по-специално, във възстановяването на страната, заяви представителят на Северноатлантическия алианс Джеймс Апатурай. Постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин по-рано беше заявил, че Афганистан може да стане един от приоритетите на взаимодействието на Русия и НАТО. Вече има споразумение за железопътен транзит на невоенни товари за Афганистан, както и съвместен проект за подготовка на специалисти за борба с наркотрафика. Москва изключва възможността от изпращане на свои военни за Афганистан, но е готова да развива сътрудничество за подготовка на армията на тази страна.

 
11.12.2009, 09:31

Хърватската полиция издирва „артилерийските дневници"

В сряда (9 декември) полицията претърси домовете на няколко бивши армейски и полицейски офицери като част от продължаващите усилия за откриване на така наречените „артилерийски дневници”, документи, свързани с операция „Буря” от 1995 г. Прокуратурата на Трибунала на ООН за военни престъпления поиска документите да й бъдат предоставени, за да бъдат използвани в предстоящите съдебни процеси срещу няколко генерали в оставка. Един от претърсените в сряда домове беше този на бившия генерал Рахим Адеми. Полицията претърси също домовете на близки сътрудници на генерал Анте Готовина и Марин Иванович, член на съвета по отбрана на Готовина. /SETimes/

 
11.12.2009, 09:26

КФОР ще намали броя на военнослужещите си до 10 000 войници

Главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис каза в Прищина в сряда (9 декември), че броят на войниците в КФОР ще бъде намален от около 14 000 на 10 000 души до края на януари. Ставридис добави, че това решение се основава на напредъка, постигнат от Косово през последната година. „Това е знак, че страната се движи напред”, каза той. Според Ставридис Косово трябва да послужи за пример на други страни, в които са разположени войски на НАТО.

 
 
 
10.12.2009, 22:17

"Булава" пак удари грешно

Поредният, 13-и поред, опит за изпитания на междуконтиненталната ракета "Булава", за който дълго и внимателно се готвиха руските военни, отново завърши с провал.... – Прочети още  

 
10.12.2009, 21:55

Италия намалява военното си присъствие в Косово

Италия до октомври 2010 г. ще намали военното си присъствие в Косово с около 1 300 войници, съобщи италианският министър на отбраната Игнацио ла Руса, предаде сръбската агенция Танюг. В момента в Косово са разпределени 1 900 италиански военнослужещи, като до юни броят им ще бъде намален на 1400, а до октомври на 600, поясни Ла Руса.

 
10.12.2009, 16:35

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили

Народното събрание прие днес със 105 гласа за, 1 против и 23 въздържали се на първо четене на внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили.... – Прочети още

 
10.12.2009, 14:04

Сухой достави на руските ВВС партида модернизирани Су-24М2

Новосибирското авиационно производствено обединение Чкалов, част от холдинга Сухой, предаде на руските ВВС последната партида модернизирани фронтови бомбардировачи Су-24М2, съобщиха от пресслужбата на холдинга.

По този начин предприятието завърши изпълнението на тригодишния държавен договор в рамките на отбранителната поръчка за 2009 г. Самолетите вече са насочени към мястото на постоянната им дислокация, се казва още в съобщението.

Су-24М2 представлява модифицирана версия на бомбардировача Су-24М. Машината е оборудвана с ново радиоелектронно оборудване и може да използва целия комплекс управляемо оръжие, разработено за Су-34, включително и ракетите Х-31П и Х-59М.

Очаква се Су-24М2 да бъде на въоръжение във ВВС на Русия още десетина години, докато бъде заменен от новия бомбардировач Су-34. – Още за Су-24

 
10.12.2009, 13:20

Самолети на Русия патрулират северните граници на страната

Два руски стратегически бомбардировача в съпровод на самолети на западни страни извършиха патрулиране на райони на Северния Ледовити и Тихи океани, съобщиха в пресслужбата на министерството на отбраната на Русия. Полетът продължи около 16 часа. Всички полети на самолети на ВВС се изпълняваха и се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води без нарушение на границите на други държави, отбелязаха в пресслужбата.

 
10.12.2009, 13:10

В Пакистан е заложена нова фрегата клас F-22P

Пакистанската корабостроителна компания Karachi Shipyard & Engineering Works е започнала строителството на нова фрегата клас F-22P, разработена заедно с Китай, съобщава Zee News. Строителството на фрегатата, първото на територията на Пакистан, ще става в корабостроителницата в град Карачи.

Новата фрегата клас F-22P ще стане четвъртата от серията бойни кораби, разработени съвместно с Китай. Първият от корабите (Zulfiqar) е бил построен в корабостроителницата в Шанхай и е бил предаден на ВМС на Пакистан през юли 2009 година. Според контракта първите три фрегати ще бъдат построени в Китай, а четвъртата в Карачи.

F-22P е въоръжена с противолодъчни вертолети, ракети клас "повърхност-въздух" и "повърхност-повърхност", 76,2-мм оръдие, две седемцевни 30-мм оръдия, а също и торпедни пускови установки и установки за изстрелване на дълбочинни бомби.

Водоизместимостта на корабите клас F-22P е 2,5 хиляди тона, а дължината на корпуса е 122 метра. Кораба е в състояние да развива скорост до 29 възла. Далечината на плаване на F-22P е четири хиляди мили (7,5 хиляди километра). – Още фрегати

 
10.12.2009, 12:20

Ген. Петреъс предупреди за възможна ескалация на насилието в Афганистан

Командващият силите на САЩ генерал Дейвид Петреъс заяви, че успокояването на обстановката в Афганистан ще отнеме повече време, отколкото в Ирак. Пред сенатската комисия по външните отношения той заяви: "Положението в Афганистан не е по-безнадеждно от това в Ирак от февруари 2007 година, когато поех командването там".

Петреъс предупреди, че в близко бъдеще насилието в Афганистан може да нарасне успоредно с вътрешнополитическите вълнения, които се очакват покрай борбата срещу корупцията и евентуалното ръзкриване на недобросъвестни високопоставени служители. /DW/

 
10.12.2009, 11:22

САЩ продават най-нови оръжия на Тайван

Администрацията на Обама предвижда в кратки срокове продажбата на възможно най-нови оръжия на Тайван, включително и разработване на нови дизелови подводници, съобщи Ройтерс като се позовава на източници от Държавния департамент. На тези планове остро се противопоставя Китай, който гледа на Тайван като на своя провинция. Новите подводници ще защитават острова от евентуално нападение от китайска страна.

В напреднала фаза е продажбата от САЩ на Тайван на хеликоптери `Блек хоук`, съобщи Роберт Ковач, който е заместник-помощник държавен секретар по търговията с отбранителна продукция. Освен това, администрацията на Обама е увеличава продажбите за Тайван на ракети `Пейтриът`, като част от тайванска програмата за управление и контрол.

 
http://denverpost.slideshowpro.com/albums/001/496/album-75450/cache/guttenfelder19.sJPG_920_590_0_95_1_50_50.sJPG?1256922701

U.S. Marine Cpl. Brian Knight, of Cincinnati, Ohio, with the 2nd Marine Expeditionary Brigade, 1st Battalion 5th Marines, pauses briefly in the heat to rest with his heavy pack filled with mortar equipment, ammunition, food, and water in the Nawa district in Afghanistan's Helmand province on July 4, 2009. (AP Photo/David Guttenfelder)

 
10.12.2009, 10:43

Турция поръча американски вертолети за 1,2 милиарда долара

Туция поръча 14 американски военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook на обща стойност 1,2 милиарда долара, съобщава Defense Aerospace.

Освен самите вертолети Турция иска да закупи и 32 двигателя T55-GA-714A, 28 комуникационни станции AN/ARC-201E (SINCGARS), а също и 14 радарни детектора 14 AN/APR-39A(V)1. Предполагаемият контракт, който трябва да бъде одобрен от Конгреса, включва в себе си и доставката на резервни части, инструменти, техническа документация и подготовка на пилотите.

С изпълнението на контракта ще се занимава компанията Boeing, произвеждаща вертолетите.

Турция започна преговорите със САЩ за покупка на CH-47F Chinook през май 2005 година. Тогава ставаше въпрос за десет вертолета на стойност около 500 милиона долара. Като възможна алтернатива на CH-47F Chinook се разглеждаха машините Ми-26Т и СН-53, но проведените два пъти международни тендери бяха отменени заради превишаване на предвидените ограничения на цената.

Boeing CH-47 Chinook е бил разработен в началото на 1960-те години, а на въоръжение в армията на САЩ е започнал да постъпва от 1962 година. CH-47 е способен да развива скорост до 315 километра в час, а далечината на полета му може да достигне до 740 километра. Машината е с товароподемност 12,5 тона и може да превозва до 55 военнослужещи. CH-47 Chinook е въоръжен с една 7,62 мм. картечница. – Още за CH-47 Chinook

 
 
 
09.12.2009, 21:57

Бразилия се интересува от украинското оръжие

Най-голямата страна в Южна Америка - Бразилия, е проявила интерес към закупуването на военно оборудване и оръжия от Украйна, съобщава регионалното издание на руския вестник "Комерсант". През т.г. Бразилия прие програма за модернизация на армията си до 2030 г., която се оценява на 74 млрд. долара. Очаква се в скоро време министърът на отбраната на латиноамериканската страна да посети Киев, за да разгледа продукцията на украинския военно-промишлен комплекс. Предполага се, че бразилците ще проявят интерес предимно към танка Т-84У "Оплот", БТР-4 и радарни системи.

Танкът "Оплот" е създаден от харковското конструкторско бюро по машиностроене "Морозов". Той е модернизиран вариант на съветския Т-80УД. БТР-4 е оригинална украинска разработка от последните години. Той развива скорост от 110 км/ч и има тежко въоръжение, включващо модула "Гром" с 30 мм оръдие, 30 мм гранатомет, 7,65 мм картечница и четири противотанкови ракети. Има екипаж от трима души и може да превозва 8 пехотинци. /Дума/

 
09.12.2009, 21:54

"Горшков" все пак ще стане "Викрамадитя"

Индия ще получи от Русия самолетоносача "Адмирал Горшков" през 2012 г. Окончателната договорка между двете страни бе постигната в началото на седмицата по време на визитата на премиера Манмохан Сингх в руската столица. В индийския флот авионосецът ще носи името "Викрамадитя" ("Всемогъщ"). Договорът за покупката на кораба датира още от 2004 г., като се очакваше, че той ще бъде доставен на поръчителя през 2008 г. Окончателното изпълнение на договора обаче бе многократно спъвано през годините заради финансови неуредици между Делхи и руската корабостроителница "Севмаш". Стигна се дори до заплахи от индийска страна за   разтрогването на контракта. Първоначално стойността на модернизационните работи бе оценена от "Севмаш" на 1,2 млрд. долара, но впоследствие тя нарасна до над 2 млрд. долара.

В цената на самолетоносача влиза и доставката на 16 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ (едноместна и двуместна модификация), първите четири от които индийците получиха тези дни. Временно самолетите ще бъдат базирани във военно-морската база в Гоа, докато "Викрамадитя" влезе в състава на индийските ВМС. В началото на ноември т.г. стана ясно, че индийците имат интерес към закупуването на допълнителна партида от 29 изтребителя МиГ-29К/КУБ.

Самолетоносачът "Адмирал Горшков" е четвъртият поред съветски авионосец от типа "Киев". Той влиза в строя през декември 1987 г. под името "Баку", което носи до октомври 1990 г.

Извършените от "Севмаш" модернизационни работи включват удължаване на полетната палуба до 280 метра и оборудването на трамплин в носовата част. Увеличени са размерите на хангара, монтирани са аерофиниш и оптическа система за кацане на самолетите. Реконструкцията ще позволи "Викрамадитя" да има на борда 34 летателни апарата - 21 изтребителя и 13 хеликоптера. Отбранителното въоръжение ще бъде от 6 зенитно-ракетно-артилерийски комплекса "Кортик". /Дума/

 
09.12.2009, 20:40

ВВС на Пакистан получи първият самолет за ДРЛО

Военновъздушните сили на Пакистан вчера, 8 декември, получиха първият самолет Saab 2000 за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛО), съобщава Daily Times. Общо Пакистан планира да закупи от Швеция четири такива самолета.

Новия самолет е получен в рамките на програма за модернизиране на военновъздушните сили на страната. Няма информация колко е платено за първата машина. Не се съобщава и за графика за получаване от Швеция на останалите самолети.

Системата за ДРЛО ще позволи на пакистанските военни да откриват самолети, летящи на големи и средни височини. Освен това Saab 2000 позволява фиксирането на полети на неголеми апарати на малки височини над сушата или морската повърхност. – Още за самолетите за ДРЛО

 
09.12.2009, 17:20

Румъния представи нова инженерна машина

Румънските военни представиха новата си инженерна машина DMT-85 M1, съобщава Janes.

Разработения от румънската компания UMB (Uzina Mecanica Bukuresti), минен тралщик се базира на шаси на основен боен танк TR-85 M1, който се явява модификация на съветския Т-55.

Теглото на машината с пълна екипировка е 42,2 тона. Максималната скорост на машината (с вдигнат трал) е 60 километра в час. Оборудването включва кран с товароподемност 6,5 тона, противоминен плуг (конструкция Pearson) и минен трал Demeter II  на френската фирма Nexter. Въоръжение на DMT-85M1 - дистанционно управляем боен модул със 7,62 мм картечница, управляван от командира.

В момента на въоръжение в румънската армия се намират около 350 танка TR-85 M1 и около 450 бронетранспортьора. – Още инженерни машини

 
09.12.2009, 13:36

Протоколът – ахилесова пета на военния министър

Протоколът и уставът в армията очевидно не са най-силната страна на военния министър Николай Младенов, коментираха офицери от резерва, които наблюдаваха церемонията пред паметника на Никола Вапцаров в понеделник... - прочети подробности

 
09.12.2009, 14:00

Първият изпитателен полет на „Еърбъс А-400М” ще бъде осъществен в петък

Военнотранспортния самолет А-400М, които премина през множество забавяния в производствения процес, вече е готов за първия си изпитателен полет, съобщиха от компанията EADS, предаде АФП.

Полетът ще бъде осъществен е петък над територията на Испания. Още за А-400М

 
09.12.2009, 10:00

Украйна ще изнася танкове за Ирак

Тези дни Украйна приключи оформянето на най-голямата в историята на страната сделка за продажба на военна техника на Ирак. Няколко договора на обща сума от 2.4 млрд. долара сключи държавната компания „Укрспецекспорт”, пише вестник “Независимая газета”. Поръчката ще се изпълнява от дъщерната й структура, държавното предприятие „Прогресс”, чрез което пред 90-те години се реализирана предишната най-голяма поръчка към украинската отбранителна промишленост – доставката на 320 танка Т-80УД за Пакистан.

Според експерти, договорът с Ирак е сключен от украинската страна с подкрепата на САЩ, оставяйки без внимание предложението на руските производители. /ИА "Фукус"/

 
09.12.2009, 09:54

Край бреговете на о. Кюшу се е разбил военен хеликоптер

В Япония се е разбил палубен военен хеликоптер SH-60J. Машината е потънала в Източно китайско море, край бреговете на японския остров Кюшу. Открити са двама от четиричленния екипаж на хеликоптера, предаде Kyodo News. Издирването на помощник-пилота и щурмана продължава.

Причините за инцидента се разследват от комисия на Министерството на отбраната на Япония.

 
 
 
08.12.2009, 23:30

Авиозавода "Сокол" е произвел още три самолета Як-130 за ВВС на Русия

Днес генералния директор на завода Александър Карезин е съобщил пред журналисти, че през 2009 година в рамките на контракта с военното ведомство на Русия са изработени 4 самолета Як-130, от които един е предаден на купувача в средата на тази година, а още три за сега се намират в завода.

Карезин е пояснил, че останалите 8 самолета по дадения контракт в момента се намират в различни степени на готовност. Реализацията на проекта трябва да завърши през 2010 година. – Още за Як-130

 
08.12.2009, 21:58 

Northrop Grumman модернизира самолетоносача Carl Vinson

Американската компания Northrop Grumman завърши модернизацията на атомния самолетоносач Carl Vinson, съобщава пресслужбата на компанията. Корабът е преминал всички морски изпитания и е предаден на военноморските сили на САЩ на 4 декември 2009 година.

Модернизацията на кораба е извършена в корабостроителницата в Newport News, където самолетоносача е построен в началото на 1980-те години.

Очаква се, че обновения самолетоносач ще бъде включен в състава на новата авионосна ударна група 1 (Carrier Strike Group 1), базираща се в Сан Диего.

Самолетоносача Carl Vinson е третият от американските кораби от клас Nimitz. Неговата водоизместимост е 103 хиляди тона. Кораба е способен да развива скорост до 30 възла. Авиогрупата Carl Vinson включва 90 самолета и вертолета. Самолетоносача е въоръжен с две пускови установки за ракети RIM-7 Sea Sparrow, два ЗРК RIM-116 Rolling Airframe Missile и три зенитно-артилерийски комплекса Phalanx CIWS. Още самолетоносачи

 
08.12.2009, 15:05

Усъвършенствания Apache извърши първи полет

Американската фирма Boeing е извършила серия от летателни изпитания с AH-64D Apache Block III, усъвършенствана версия на вертолета, намиращ се на въоръжение в американската армия от 1980-те години, съобщава DefPro. По време на първият полет на вертолета са били проверяване летателните му характеристики и управляемостта му.

Американските сухопътни войски обявиха, че имат намерение да закупят 250 усъвършенствани вертолета Apache.

Усъвършенствания вертолет Apache се отличава от предните версии на вертолета по винтовете, изработени от композитни материали. Освен това, на новата машина са монтирани по мощните двигатели T700-GE-701D и по-съвременна електронна система за управление. AH-64D Block III е способен да управлява няколко безпилотни летателни апарата.

Apache е способен да развива максимална скорост до 300 километра в час, като далечината на полета му превишава 1,9 хиляди километра. Въоръжението на машината се състои от 30-мм оръдие, неуправляеми ракети Hydra 70. В различни комбинации на Apache могат да бъдат подкачени ракети AGM-114 Hellfire, AIM-92 Stinger или AIM-9 Sidewinder. Още за Apache

 
08.12.2009, 14:46

Русия ще реши до края на годината дали ще закупи вертолетоносач тип „Мистрал”

Русия ще вземе решение до края на годината по въпроса за възможно закупуване от Франция на вертолетоносач тип „Мистрал”, предаде РИА Новости. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров.

„До края на годината ще бъде ясен отговора, ще закупим ли „Мистрал”, заяви Макаров.

 
08.12.2009, 14:02

Церемония за загиналите военнослужещи

Турция изпрати със сълзи и проклятия по адрес на терористичната организация ПКК, седемте военнослужещи, които загинаха при засада на терористи в границите на община Решадийе окръг Токат.

На церемонията организирана на плаца на полка в Токат присъстваха родителите и роднини на загиналите военнослужещи, почетен военен караул и много граждани.

След церемонията ковчезите с телата на загиналите военнослужещи бяха изпратени по родните им места. /TRT/

 
08.12.2009, 13:55

Берлин ще изплати обезщетения за въздушното нападение в Афганистан

По информация в пресата германското правителство ще изплати 3 млн. евро обезщетение за жертвите на въздушното нападение край Кундуз в Афганистан, при което през лятото загинаха 142 души, вкл. много цивилни. Това съобщава вестник "Хановерше алгемайне цайтунг" като се позовава на правителствени източници от Берлин. Сумата е предвидена в бюджета на германското военно министерство. Предварителни подробности огласи адвокат Карим Попал, който представя близките на жертвите: "Обезщетението трябва да стигне до жертвите, затова и ние ще преговаряме директно с военното министерство без афганистанското правителство, тъй като му нямаме доверие." /DW/

 
08.12.2009, 13:42

В руската армия служат около 1 млн. души

Числеността на въоръжените сили на Русия не надхвърля 1 млн. военнослужещи. За това съобщи ръководителят на комитета на Държавната дума по отбраната генерал-полковник Виктор Заварзин на среща с военните аташета на 80 чуждестранни държави. Той отбеляза, че на Русия е необходима компактна, мобилна, добре въоръжена и професионална армия. Според генерала, в съвременната война акцентът се премества върху въздушно-космическата сфера. Заварзин подчерта, че руските армия и флот са в състояние да осигурят сдържане на агресия от какъвто и да било мащаб. Още за армията на Русия

 
08.12.2009, 10:19

За използването на войски на Русия в чужбина ще решава президентът

Президентът на Русия Дмитрий Медведев предложи на Съвета на Федерацията да предостави на ръководителя на държавата възможността да приема решения за оперативно използване на въоръжените сили в чужбина. Според проекта, президентът ще решава въпросите на използването на армията извън границите на страната в съответствие с нормите на международното право за отблъскване на агресия срещу руски военни, за защита на интересите на гражданите на дружеските страни, помолили Русия за помощ, и в борбата с пиратството.

 
08.12.2009, 09:05

Робърт Гейтс подписа заповедта за изпращане в Афганистан на 16 000 войници  

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс подписа заповедта за изпращане в Афганистан на 16 000 войници - първата част от 30-хилядното подкрепление, одобрено от президента Барак Обама.

Първият контингент - пехотен батальон от 1500 морски пехотинци, ще замине от Кемп Леджун, Северна Каролина, до края на месеца, уточни говорителят на Пентагона Брайън Уитмън. След 1 януари за Афганистан ще отпътуват още 6200 морски пехотинци от същата база, както и 800 морски пехотинци от Кемп Пендълтън, Калифорния.

Сухопътните войски ще изпратят бригада от 3400 войници от Форт Дръм, щата Ню Йорк в началото на пролетта. По същото време за Афганистан ще заминат и 4100 военни от спомагателните части - сапьори, свързочници, строители и санитари.

В края на миналата седмица Гейтс заяви, че пълното разполагане на подкрепленията вероятно ще приключи в края на август, началото на септември 2010 година. /БНР/

 
08.12.2009, 00:06

Първите Ми-17-1В ще бъдат предадени на Индия през 2010 година

Индия ще получи първите вертолети Ми-17-1В през първата половина на 2010 година, съобщава "Интерфакс". Контракта за доставката на 80 вертолета беше сключен между Индия и "Рособоронэкспортом" през декември 2008 година и е на стойност 660 милиона долара. Според договора машините ще бъдат предадени на Индия до края на 2014 година.

Освен вертолетите на Индия ще бъде доставено и необходимото съпътстващо оборудване и средства за обучение, включително и тренажор на вертолета Ми-17. Освен това, руски специалисти ще се заемат с обучението на индийските пилоти и инженери. Руската страна не изключва в бъдеще Индия да разшири поръчката на Ми-17-1В.

Ми-17-1В е експортен вариант на руския вертолет Ми-8МВТ. Серийното производство на тези машини започна през 1988 година. Многоцелевия вертолет е способен да развива скорост до 250 километра в час, като далечината на полета достига до 590 километра. Ми-17-1В може да превозва до 24 човека. – Още за Ми-17

 
 
 
07.12.2009, 23:30

Малайзия получи осем италиански учебни самолета MB-339

Италианската компания Alenia Aermacchi, "дъщерна" на Finmeccanica, е предала на военновъздушните сили на Малайзия осем учебно-тренировъчни самолета MB-339CM, съобщава DefPro. Контракта за доставката на тези самолети бе сключен през 2006 година, като стойността му е 88 милиона евро.

Според договора, Малайзия трябва да получи необходимите за самолетите резервни части и наземно оборудване. Освен това, Alenia Aermacchi ще трябва да се занимава с техническото обслужване на малайзийските MB-339CM през близките две години. Контракта предвижда и обучението на няколко пилота, които започнаха обучение в база на Alenia Aermacchi в Италия в началото на 2009 година.

Доставените на Малайзия учебно-тренировъчни самолети ще заменят остарелите MB-339A, които се използват от ВВС на страната за подготовка на пилотите в продължение на 20 години.

Двуместния MB-339CM е способен да развива скорост до 870 километра в час, като далечината на полета достига до 1,1 хиляди километра. – Още учебни самолети

 
07.12.2009, 15:10

САЩ изстреляха спътник в интерес на военновъздушните сили

На 5 декември от нос Кейп Канаверал в щата Флорида стартира ракета-носител Delta IV с военен спътник на американските ВВС. Запуска на спътника Wideband Global SATCOM3 (WGS-3) е бил извършен след два отложени по-рано поради технически проблеми старта, предава Associated Press. Комуникационния спътник SATCOM3 е предназначен за изпълнение на стратегически задачи в интерес на ВВС на САЩ. Планира се апарата да бъде позициониран над източната част на Атлантическия океан.

SATCOM3 стана третият от серията спътници на ВВС. Първият аналогичен апарат, запуснат преди година, покрива територията на Тихия океан, вторият е разположен над Индийския океан и се използва от американските военни при изпълнение на стратегически задачи в Афганистан, Ирак и други региони в Азия. – Още спътници

 
07.12.2009, 13:03

САЩ са пред логистически проблеми в Афганистан

Логистическите проблеми свързани с изпращането на нови американски сили в Афганистан изправят нови трудности пред Пентагона.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс каза, че първите допълнителни американски части ще бъдат дислоцирани в Афганистан в срок от две или три седмици.

Той каза, че логистическите трудности са много по-големи от периода, когато бившият президент Джордж Буш бе наредил през 2007ма година в Ирак да бъдат изпратени допълнителни американски сили.

Той каза, че условията в Афганистан се различават от условията в Ирак тъй като логистическото снабдяване се осъществява само по въздуха.

Американски военни служители в Афганистан подчертават, че липсата на достъп до море и лошото състояние на пътищата в планинските райони правят задължително използването на хеликоптери за снабдяването на военните подразделения.

Друг проблем е и липсата на достатъчно разгърнати бази за дислокацията на допълнителните сили. За целта е необходимо час по-скоро да бъде приключен строежът на нужната инфраструктура. /TRT/

 
07.12.2009, 13:00

Австрийски генерал пое командването на ЕУФОР

Австрийският генерал-майор Бернхард Баир пое командването на европейските мироопазващи сили в Босна и Херцеговина (БиХ) ЕУФОР в петък (4 декември) след приключването на едногодишния мандат на генерал-майор Стефано Кастаньото.

"Готов съм да посрещна предизвикателствата и да използвам всички възможности през идващата година за стабилизиране на сигурността", заяви Баир в реч в Кемп Батмир. ЕУФОР пое мироопозващите операции в БиХ от НАТО през 2004 г. Сега контингентът им възлиза на около 2000 души от 25 страни.

 
07.12.2009, 12:55

Военният потенциал на Грузия отпреди войната е възстановен

Въоръжения, при това основно с нападателен характер, продължават да бъдат доставяни в Грузия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран днес от агенция Новости-Грузия.

„Въоръжения продължават да бъдат доставяни, при което, според някои оценки, довоенният потенциал на грузинските въоръжени сили ще бъде възстановен”, заяви Лавров. Той изрази безпокойство от рисковете, които възникват при въоръжение на действащия грузински режим.

Лавров подчерта също, че Русия продължава да спазва задълженията по плана Медведев-Саркози, докато Грузия не прави това.

 
 
 
06.12.2009, 20:56

Висшето военноморско училище отбелязва 100-годишнината от рождението на Вапцаров

Министърът на отбраната Николай Младенов ще присъства на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище в гр. Варна, съобщават от военното министерство.

На 7 декември, от 11.00 ч. той ще участва в тържествения ритуал по поднасяне на венци пред паметника на поета във висшето военноморско училище. /БГНЕС/

 
06.12.2009, 13:50

Атомната подводница New Mexico успешно премина морските изпитания

Новата американска атомна подводница New Mexico (SSN 779) успешно премина морските изпитания и се завърна в корабостроителницата на компанията Northrop Gumman в град Нюпорт Нюс, съобщава DefPro. В хода на изпитанията са проверени скоростните характеристики, бордовите системи и са изпълнени потапяния.

New Mexico е шестата атомна подводница от проекта Virginia. Строителството и започва през 2004 година, а на вода е спусната през декември 2008 година. Новата подводница е втората поред в състава на ВМС на САЩ, носеща името на един от американските щати. Очакванията на ВМС на САЩ е подводницата да влезе на въоръжение до края на тази година.

Атомната подводница New Mexico е с водоизместване 7,9 хиляди тона. Дължината на субмарина е 115 метра. Подводницата развива скорост до 25 възла. Въоръжението на New Mexico се състои от четири торпедни 533-милиметрови апарата и 12 ракетни шахти за ракети BGM-109 Tomahawk. Още американски подводници

 
06.12.2009, 09:10

Китай изгражда велика противоракетна стена?

През ноември тази година Китай завърши строителството на радиолокационна станция за ранно откриване на балистични ракети (BMEW - Ballistic Missile Early Warning), разположена в западната част на страната – в Синцзян Уйгурския автономен окръг. Привлича вниманието фактът, че досега Китай никога не е споменавал за строителството на подобен обект. Някои военни анализатори предполагат, че появилата се в Синцзян станция вероятно е компонент от система, която е предназначена преди всичко за унищожаването на американски спътници. Други експерти на базата на наличната информация смятат, че тази радиолокационна станция действително е част от строящата се противоракетна отбрана, но има друга цел: откриването на всякакви типове атакуващи руски балистични ракети, пише „Правда”. – Още за ПРО

 
06.12.2009, 08:57

Не е имало добро американско разузнаване за Осама бин Ладен от „години”, призна Робърт Гейтс

САЩ нямат представа къде се намира лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда” Осама бин Ладен и не са получавали достоверна информация за местонахождението му от години, призна министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, предаде АФП.

В отговор на въпрос дали Пакистан прави достатъчно за задържането на най-търсения от САЩ престъпник, Гейтс отговори, „всъщност не знаем със сигурност къде е Осама бин Ладен. Ако знаехме, щяхме да отидем да го хванем”.

Министърът призна, че американското разузнаване не е получавало достоверна информация за мястото на бин Ладен от „години”.

 
 
 
05.12.2009, 23:33

САЩ намекват, че ще продължат да използват военната база Футенма

САЩ заявиха пред японските власти, че ако дискусиите около американската военноморска база Футенма продължат да се проточват, Вашингтон може да обмисли да продължи използването на летищата на базата като поправи остарялото оборудване. Този коментар бе направен по време на среща на министерско равнище във външното министерство на Япония. На срещата Вашингтон изрази загриженост относно очакваното забавяне при разрешаването на противоречията около алтернативното място на летището за хеликоптери в базата Футенма в японската префектура Окинава, пише „Йомиури шимбун”.

Американските власти призоваха Япония да разреши бързо проблема като изпълни постигнатото по-рано двустранно споразумение по този въпрос. На срещата представителите на САЩ заявиха, че съществуващият план за преместване е единственият приемлив вариант. /ИА „Фокус”/

 
05.12.2009, 20:16

ОАЕ поръчаха американски вертолети за два милиарда долара

Обединените Арабски Емирати поръчаха в САЩ 16 военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook, а също и съпътстващо оборудване, резервни части и свързочни средства, съобщава Defense Aerospace. Стойността на контракта се оценява на два милиарда долара.

Според условията на контракта, американската компания Boeing трябва да достави на ОАЕ не само вертолетите, но и 38 газотурбинни двигатели T55-GA-714A, 20 предавателя AN/APX-118, а също и 20 едноканални радиостанции със защита от подслушване AN/ARC-220. Освен това, ОАЕ ще получат противорадарни системи AN/APR-39A(V)1.

Boeing CH-47 Chinook е бил разработен в началото на 1960-те години, а на въоръжение в армията на САЩ е започнал да постъпва от 1962 година. Стойността на един вертолет е около десет милиона долара. CH-47 е способен да развива скорост до 315 километра в час, а далечината на полета му може да достигне до 740 километра.

Машината е способна да превозва до 55 военнослужещи, като максималната му товароподемност е 12,5 тона. CH-47 Chinnok е въоръжен с една 7,62 мм. картечница. – Още за CH-47 Chinnok

 
05.12.2009, 15:54

И отново на бойно дежурство

В Арабско море за носене на дежурство в интерес на провежданата операция „Несъкрушима свобода” пристигна самолетоносача USS Nimitz (CVN 68) с 11-то авиокрило, съобщава navy.com.

Самолетите на крилото ще извършват разузнаване и непосредствена авиационна поддръжка на сухопътната групировка на военния контингент в Афганистан. USS Nimitz осигурява повече от 30 процента от цялата авиационна поддръжка на коалиционните сили. Охраната на USS Nimitz се осъществява от крайцера USS Chosin, есминците USS Pinckney, USS Sampson и фрегатата USS Rentz. – Още самолетоносачи

 
05.12.2009, 15:30

Американската морска пехота започна операция „Яростта на кобрата” в Афганистан

Морската пехота на САЩ при поддръжката на афганистанската армия е започнала операция „Яростта на кобрата” в северните райони на афганистанската провинция Гилменд.

В операцията участват около хиляда морски пехотинеца. Целта на настъплението е да бъдат нарушени комуникациите на талибаните и лишаването им от тяхното тилово осигуряване. – Още за американската морска пехота

 
05.12.2009, 12:54

Украйна ще достави на Ирак оръжие на обща стойност 2,4 млрд. долара

Украйна ще достави на Ирак оръжие на обща стойност 2,4 млрд. долара, предаде агенция РБК. Три договора вече са подписани от страните, а останалите се намират в заключителен етап. И.д. министър на финансите на Украйна Игор Умански подписа писмо с държавни гаранции за иракската страна, че получените средства ще отидат само за създаване на посочената в договорите военна техника.

По оценка на украинския Център за изследване на армията това е най-големият в историята на Украйна военнотехнически проект. Става въпрос за доставка на бронетранспортьори, танкове, авиационна техника и др.

 
05.12.2009, 10:35

Ново съвместно дружество в Тайланд

СААБ започна партньорство с тайландската компания Avia Satcom Co. Ltd за сформирането на съвместно дружество за развитие на технологични продукти в областта на авиацията и отбраната, съобщава gripen.com

Новата компания, Avia Saab Technologies, първоначално ще се фокусира върху развитието на национална тактическа информационна връзка за данни на изтребителя „Грипен”, който Кралските тайландски ВВС са поръчали. Компанията ще бъде създадена през 2009 г. и централата й ще се намира в Банкок, Тайланд.

„Съвместното дружество ще предлага продукти, произведени на местно ниво за тайландските ВВС, и за износ. Това начинание ще допринесе за повишаване на инвестициите и усъвършенстване на технологиите в Тайланд. Освен това ще се създадат много възможности за заетост за тайландски професионалисти”, каза Кай Росандер, Директор на кампанията на „Грипен” за Тайланд.

„Това наистина е нещо специално за Тайланд”, каза Кайонсак  Ватанангура, мениджър в  Avia Satcom, отговарящ за програмата за съвместното дружество. „Първо трябва да се развие трансфера на технологии, преди да бъде включен в продукта. За това са нужни служители с висока техническа компетентност, с които Тайланд разполага, като в бъдеще техните умения ще се обогатяват”.

Бъдещите проекти включват, освен тактическата информационна връзка за данни, командни системи и системи за контрол, симулатори, тренировъчни системи, системи за поддръжка на мисии, системи за електронна борба, програми за ъпгрейд и логистична подкрепа.

Тайланд поръча от шведското правителство през 2008 г. шест изтребителя „Грипен” и един самолет Saab 340 със система за ранно предупреждение Erieye. Доставките ще започнат през 2011 г. Използвайте интернет връзките в дясно, за да научите повече за поръчките на Тайланд. – Още за „Грипен”

 
05.12.2009, 10:27

Германия и Франция не се обвързват с обещания за Афганистан

Германия и Франция отказват все така да се ангажират с обещания за изпращането на подкрепления в Афганистан. На състоялата се в Брюксел среща на външните министри от НАТО, шефът на германската дипломация Вестервеле заяви, че първо трябва да се обсъди цялостната стратегия на Алианса. Френският му колега Кушнер припомни, че съвсем наскоро Париж подсили своя контингент край Хиндукуш. Под натиска на Вашингтон, генералният секретар на НАТО Расмусен настоява съюзниците да подкрепят новата американска стратегия с изпращането на поне 7000 войници. /DW/

 
 
 
04.12.2009, 19:54

Raytheon научи ракетите Sidewinder да поразяват и наземни цели

Американската компания Raytheon е разработила модификация ъздух-земя" на ракетата AIM-9X Sidewinder с инфрачервена глава за самонасочване, съобщава Flightglobal. Модифицираната ракета сега е способна да поразява както летящи, така и наземни цели. Други подробности за новата ракета не се съобщават.

До сега са извършени два тестови пуска, като последния се е състоял на 23 септември 2009 година в Мексиканския залив. Модифицираната AIM-9X е била запусната от изтребител F-15C, а за цел е била използвана лодка. Датата на първите изпитания не се съобщава, но е известно, че пуска е бил от самолет F-16.

Разработката на Sidewinder с двойно назначени се извършва по поръчка на американските ВВС от месец март 2007 година. Новото оръжие ще позволи на американските изтребители да изпълняват едновременно няколко задачи.

Същевременно Raytheon разработва и наземна версия на AIM-9X, която да може бъде запускана от подвижни платформи, като бронеавтомобил Humvee за поразяване на летящи цели. Извършва се и разработка и на ракета Sidewinder с морско базиране, която ще може да бъде запускана от подводно положение. – Още ракети

 
04.12.2009, 19:34

Морската пехота на САЩ е поръчала 24 допълнителни командни центъра

Корпуса морска пехота на САЩ е сключил с американската компания General Dynamics C4 Systems контракт за доставката на 24 допълнителни центъра за управление на бойните действия (COC), съобщава DefPro. Стойността на контракта е 54 милиона долара. Очаква се новите COC да бъдат развърнати в Афганистан и Ирак.

Сега американската морска пехота има 295 COC. Общо до сега, включвайки и новия контракт, General Dynamics р доставила на пехотинците центрове за управление за 741 милиона долара.

COC на компанията General Dynamics представляват набор от настолни и портативни компютри, сървъри, програмно осигуряване, станции за гласова връзка VoIP, а също и мрежи за предаване на информация както в самия център, така и на авиацията, техниката и бойците на бойното поле. Освен това в комплекта COC влизат палатки, трейлери и електрогенератори.

 
04.12.2009, 16:40

Обещания за над 5000 военнослужещи...

Говорителят на НАТО Джеймс Апатхурай заяви, че развоят на събитията от последните 24 часа е показал, че за мисията в Афганистан страните извън САЩ ще изпратят над 5000 военнослужещи. Италия съобщи, че може да изпрати още 1000 военнослужещи за Афганистан, Полша още 600, Великобритания 500, Испания 200, Португалия 150, Република Чехия 100 и Словакия 25. Грузия, която не е член на НАТО предложи да изпрати 900 военнослужещи за Афганистан, а Украйна 20 военнослужещи.

Франция и Германия, от които президентът на САЩ Барак Обама поиска да изпратят най-малко по 1000 военнослужещи се очаква вместо да изпращат полеви сили да разгърнат усилията си за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.

Турция, която миналия месец за пореден път пое регионалното командване в Кабул за срок от една година ще повиши числеността на военния си контингент от 800 на 1700.

Сферата на компетенции на турския военен контингент в Афганистан бе ограничен с обезпечаване на сигурността на Кабул и околността. Междувременно Армения съобщи, че ще изпрати свои военнослужещи на служба в международните коалиционни сили в Афганистан през месец февруари.

 
04.12.2009, 16:35

Американските инспектори напускат Воткинския завод

Американските инспектори напускат Воткинския завод, където се произвеждат стратегическите ракети „Топол-М” и „Булава”, съобщава „Интерфакс”. Инспекционна група в продължение на 20 години контролираше изпълнението на съветско-американския договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус. До последно време те се извършваха на предприятията с непрекъснато наблюдение по Договора за стратегическите нападателни оръжия-1, чийто срок изтича през нощта на 5 декември.

 
04.12.2009, 13:05

45 акцента в измененията и допълненията на Закона за отбраната и Въоръжените сили

На днешното си заседание Комисията по външна политика и отбрана ще обсъжда на първо четене внесеният от правителството проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Поправките ще бъдат обсъждани още от две парламентарни комисии: по труда и социалната политика и по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. ... – прочети подробности

 
04.12.2009, 12:56

Руският износ на оръжия е 8,5 милиарда долара

Планът на износа в чужбина на руско оръжие се оценява на 8,5 милиарда долара. Както съобщи първият заместник директор на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин, „засега се наблюдава изоставане по някои насоки, но винаги през последния месец се активизира работата по някои контракти и се товари техниката”. Още руски военнопромишлен комплекс

 
04.12.2009, 10:25

Приключва работата върху новия договор по СНО

Работата върху новия руско-американски договор по ограничаването на стратегическите настъпателни оръжия е към приключване, се казва в заявление на руското МВнР. В него се отбелязва, че срокът на действието на предишния договор изтича на 5-ти декември. Рамковото споразумение по стратегическите настъпателни оръжия, станало основа на новия договор, беше подписано през юли в Москва от президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама. Русия и САЩ изразиха намерение да съкратят почти два пъти броя ядрени бойни заряди, а техните носители – до 500-1000 единици.

 
04.12.2009, 08:57

Белият дом приветства предложението на Италия да изпрати още 1000 войници в Афганистан

Белият дом приветства предложението на Италия да изпрати още 1000 войници в Афганистан през следващата година, като това показва „твърдата решимост” на партньорите в НАТО по отношения на новата американска стратегия, предаде АФП. След изпращането на новите попълнения общата численост на италианския контингент ще се увеличи до 3800 души, и ще стане един от най-големите в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

„Съединените щати приветстват съобщението на Италия, че ще значително ще увеличи военния си принос в Афганистан”, каза говорителят на съвета за национална сигурност Майк Хамър. „Новият ангажимент на Италия показва твърдата решимост на съюзниците от НАТО и партньорите в ИСАФза успех на общата ни мисия в Афганистан”, допълва той. /ИА „Фокус”/

 
04.12.2009, 08:51

Два японски военни кораба се сблъскаха по време на учения, няма пострадали

Два ексадрени миноносеца от японските военноморски сили се сблъскаха днес по време на учения по южното крайбрежие на остров Сикоку. Корабите получиха сериозни повреди, включително и пробойни, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Членовете на екипажите не са пострадали, двата кораба са запазили способността си да се движат. Ескадрените миноносци са участвали в учения по отработване на действия по борба с пирати.

 
 
 
03.12.2009, 22:55

Частна US армия служела на ЦРУ

Частната охранителна армия “Блекуотър” е използвана от ЦРУ за преследване и избиване на терористи в Ирак и Афганистан.

Това стана ясно от интервю за сп. “Венити феър” на собственика на “Блекуотър” Ерик Принс. “Само допреди два месеца участвахме в много рисковани мисии, целящи елиминирането на главатари на “Ал Каида””, каза бившият морски пехотинец.

Разкритието е изненадващо, защото до вчера “Блекуотър” бе известна само със скандалните контракти за около $ 350 млн., придобити без търг от Държавния департамент от времето на Джордж Буш, и убийството на 17 невинни иракчани в Багдад на 16 септември 2007 г. “Войниците на съдбата” под командването на Принс имаха официално за задача само да охраняват представители на US администрацията в Ирак.

Принс заяви, че прави разкритията, за да потвърди появилите се наскоро спекулации в американската преса за участието му в тайната програма за издирване и унищожаване на терористи зад граница. “Вярно е, след като стана политически изгодно на ЦРУ, те сами ме осветиха, но не вярвайте на всякакви интерпретации”, каза шефът на “Блекуотър”.

Още през 2001 г. ЦРУ е почнало да плаща на отряди наемни убийци да гонят терористи, а вече бившият вицепрезидент Дик Чейни е наредил на разведките да не говорят за това в Конгреса, разкри преди 4 месеца новият шеф на ЦРУ Леон Панета. “Баща” на програмата е бившият началник по операциите в ЦРУ Енрике Прадо, който от 2004 г. е служител на “Блекуотър”. /Труд/

 
03.12.2009, 20:39

Приключи участието на българския инженерен контингент в операцията на НАТО в Косово

На тържествена церемония Командващият на Многонационалните оперативни сили сектор „Юг” бригаден генерал Бенедикт Цимер връчи на военнослужещите от последния български инженерен контингент медали за участието им в мисията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – КФОР. Тържествената церемония се проведе в полеви лагер „Призрен”, град Призрен. Бригаден генерал Бенедикт Цимер благодари на личния състав от българския контингент за отличното изпълнение на всички поставени задачи. С отдаването на военни почести и под звуците на националния химн бе снет националният флаг на Република България. Българският трибагреник символично бе предаден от националния командир на контингента подп. Пламен Миланов на подп. Митко Димитров от щаба на КФОР в Прищина.

Участието на български военнослужещи на щабни длъжности в състава на КФОР продължава. /МО/

 
03.12.2009, 20:32 

Официална церемония по предаване на командването на Въздушния компонент на НАТО

Началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал–майор Константин Попов ще вземе участие в церемония по сдаване и приемане на длъжността „командващ на Командването на Въздушния компонент на НАТО”, която ще се проведе утре, 4 декември, 2009 г. в Измир, Турция.

На церемонията генерал–лейтенант Моурис Ли Макфен ще бъде сменен от генерал–лейтенант Ралф Джодис II.

Церемонията по предаване на командването на Въздушния компонент на НАТО има уникален характер за страните от НАТО. Във военно–политически аспект, на събитие от такъв висок ранг се предава отговорността и солидарността по опазването и гарантирането на колективната сигурност на държавите-членки на НАТО. /МО/

 
03.12.2009, 14:42

Northrop Grumman е получила още пари за строителството на есминци Arleigh Burke

Военноморските сили на САЩ са сключили с американската компания Northrop Grumman контракт на стойност 171 милиона долара за продължаване на строителството на есминци DDG 51 клас Arleigh Burke, съобщава DefPro. Средствата ще бъдат похарчени за строителството на два кораба DDG 51 в рамките на новия етап на програмата, която се планираше да бъде закрита през 2012 година.

След началото на реализацията на програмата за строителство на есминци DDG 51 през 1988 година компанията Northrop Grumman е предала на американските ВМС 26 такива кораба. Сега компанията строи два кораба клас Arleigh Burke.

През месец юли 2008 година ВМС на САЩ и ръководството на Пентагона взеха решение за отказ от даването на допълнителни поръчки за перспективните есминци DDG 1000 клас Zumwalt. Първоначално ВМС планираха да закупят 32 такива кораба, но по-късно решиха те да бъдат само седем единици. Сега пък вече става въпрос само за три кораба, като третия даже още не е заложен.

Отказвайки се от строителството на перспективни кораби, ВМС ма САЩ решиха да насочат освободените пари за строителството на есминци DDG 51 клас Arleigh Burke, а също и за крайцери CG(X), крайбрежни бойни кораби LCS и подводници. – Още есминци Arleigh Burke

 
03.12.2009, 14:00

Турските войски в Афганистан няма да се бият

Властите в Анкара са против използването на турския военен контингент за бойни действия в Афганистан.

Това пишат турските медии като анонсират предстоящите на 7 декември разговори между Ердоган и американския президента Барак Обама.

Турският премиер ще бъде на посещение във Вашингтон, където ще изложи позицията на страната си по отношение на новата стратегия на САЩ за контратерористичната операция в Афганистан.

Вчера САЩ обявиха намерението си да изпратят още 30 000 войници в следващата една година и призоваха съюзниците също да направят аналогична стъпка.

Към призива се присъедини и генералният секретар на НАТО Расмусен, който поиска подкрепление от между 5 и 7 000 войници в рамките на състава на международните сили ISAF.

Турският контингент в Афганистан миналия месец бе увеличен с 958 души и така достигна до 1750 войници в рамките на състава на ISAF.

Министърът на отбраната на Турция Вежди Генюл също заяви, че военните не бива да участват в бойни действия. Според мнението му влизането в боеве в Афганистан на мюсюлмани „ще нанесе повече вреда, отколкото да донесе полза".

Позицията на Турция е изложена и в официално комюнике, което ще бъде представено до дни. В него се казва че контингентът, който е дислоциран в Кабул, няма да бъде използван за решаване на задачи, свързани с противодействия на тероризма. /news.bg/

 
03.12.2009, 09:15

Черноморският флот на Русия се готви за учението "Восток 2010"

Корабите от Черноморския флот (ЧФ) на Русия започват подготовка за новата учебна година, като ще вземат участие в оперативно-тактическото учение "Восток 2010"

На откриването на новата учебна година присъства и командващия ЧФ вицеадмирал Александър Клецков. Той припомни, че през последните 25 години флотът е извършил 15 далечни прехода с обща дължина от 40 хил.морски мили. През настоящата година те са участвали и в мащабното учение "Запад 2009", където са показали отлични резултати.

На 17 август пък корабът от състава на ЧФ "Ладный" успя да освободи без жертви плавателният съд с руски екипаж "Арктик сий". /pan.bg/

 
03.12.2009, 09:14

През новата учебна година в руските ВВС продължава модернизацията

През новата учебна година в руските ВВС ще продължи модернизацията на изтребителите и се планира да бъде получена системата С-400. За това съобщи началника на Отдел информация към ВВС подполковник Владимир Дрик.

Едно от най-важните неща е продължаващата модернизация на изтребителя Миг-31 във варианта МиГ-31БМ.

Представителят на ВВС напомни, че през изминалата 2009 г. са получени 4 модернизирани ескадрили Су-27СМ, една серия модернизирани вертолети Ми-24ПМ, както и една ескадрила щурмовици Су-25СМ.

 
 
 
02.12.2009, 21:51

Подмяната на двигателите на С-17 ще струва 1,7 милиарда долара

Американската компания United Technologies е получила контракт за доставката и монтирането на двигатели Pratt & Whitney F117-PW-100 на американските военнотранспортни самолети Boeing C-17 Globemaster III, съобщава Defense Aerospace.

Стойността на контракта, предвиждащ доставката на 208 двигателя, е 1,723 милиарда долара.

Според данни от месец април 2009 година, на въоръжение в САЩ са се намирали 185 самолета C-17. Предвижда се ВВС на страната да получат още 20 такива самолета, като доставката на последния от тях е предвидена за 2010 година.

Наскоро стана известно, че преговори за покупка на самолети C-17 е започнала Индия. Общата сума на сделката, която ще бъде сключена през 2010 година е 1,7 милиарда долара. Детайли от тази сделка за сега не се съобщават, но военното ведомство на Индия наскоро заяви, че смята да закупи не по-малко от десетина транспортни самолета. Индия планира C-17 да заменят руските Ил-76. Още за С-17

 
02.12.2009, 21:31

Raytheon ще модернизира южнокорейските ЗРК Patriot

Американската компания Raytheon е получила контракт на стойност 17,2 милиона долара за модернизацията на зенитно-ракетните комплекси Patriot, намиращи се на въоръжение във въоръжените сили на Южна Корея, съобщава DefPro.

В рамките на контракта, американската компания ще монтира на южнокорейските зенитни комплекси нови силови установки, а също и комуникационни системи, които ще позволят да се извършва по-добър контрол на действията на комплексите от командния пункт.

Компанията Raytheon планира да извърши модернизация на комплексите Patriot практически във всички страни, където той се намира на въоръжение. За сега компанията има поръчки за модернизация и техническо обслужване на тези комплекси на обща стойност 200 милиона долара. Комплексите Patriot се намират на въоръжение в САЩ и още единадесет страни по света. – Още за ЗРК Patriot

 
02.12.2009, 20:34

Щит с полумесец

Турция купува ракети "Пейтриът" и ще приеме на своя територия противоракетен щит няколко години преди Полша. Край Босфора се водят сериозни дебати дали тези две системи поставят Турция в зависимост от Америка... прочети подробности

 
02.12.2009, 17:30

Канада потвърди, че ще изтегли силите си от Афганистан през 2011 г.

Канадският външен министър Лорънс Кенън потвърди днес, че Канада се изтегля от Афганистан през 2011 г., въпреки обявеното от САЩ увеличаване на силите в страната, предаде АФП.

Но допълнителните 30 хил. американски военнослужещи „ще позволят на Канада в бъдеще да съсредоточи своите усилия дотогава, в частност в южната част на Афганистан, в борбата с екстремистите и в обучението на афганистанската полиция и армия, каза министърът.

На 13 март 2008 г. канадският парламент гласува изтегляне на силите на страната от Афганистан до края на 2011 г., припомня агенцията.

 
02.12.2009, 16:53

САЩ ще искат от НАТО между 5000 и 7000 войници за новия план в Афганистан

Постигането на победа над талибаните ще бъде еквивалентно на разгром над международната терористична мрежа „Ал Кайда”, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, по време на изявление, във връзка с обявената нова стратегия за Афганистан, предаде АФП. Гейтс уточни, че Вашингтон очаква от съюзниците си в НАТО да предоставят между 5000 и 7000 войници, в рамките на новата стратегия.

„Евентуален провал в Афганистан ще доведе до превземането на страната от терористите”, предупреди Гейтс.

 
02.12.2009, 16:59

Индия ще засили военното си присъствие по южното си крайбрежие

В отговор на засилващото се влияние на китайските сили в Индийския океан, началникът на военноморските сили на Индия обяви, че планира да увеличи военното присъствие във водите по южното крайбрежие на страната, предаде Ройтерс. Вицеадмирал Нирмал Верма подчерта, че властите в Делхи са разработили нова военна стратегия за защита интересите на Индия в Индийския океан. Съгласно тази стратегия, Делхи ще увеличи присъствието на бойни кораби и самолети в региона, в опит да противодейства на останалите военноморски сили. /ИА „Фокус”/

 
02.12.2009, 14:21 

ВВС на Украйна ще се разплащат за ремонт на самолетите чрез бартер

Военновъздушните сили на Украйна преминават към бартерно разплащане с предприятията, ремонтиращи самолетите, предаде УНИАН. В съобщение на министерството на отбраната се цитира изказване на командващия ВВС генерал-полковник Иван Руснак, в което се казва, че Въздушните сили на Украйана до 25 декември ще съставят списък с ненужното авиационно имущество, което ще бъде предадено на авиоремонтните заводи в качеството на разплащане за извършени ремонтни дейности.

 
02.12.2009, 13:50

„Грипен” достигна над 130 000 летателни часа

Флотилията от изтребители „Грипен” вече има повече от 130 000 летателни часа. Изтребителят „Грипен” е на въоръжение във ВВС на Чехия, Унгария, Южна Африка и Швеция, както и в Британската кралска школа за пилоти изпитатели (ETPS), съобщава gripen.com.

Шведските ВВС имат най-многобройна флотилия от изтребители „Грипен” и първата им ескадрила от самолети влиза в експлоатация през 1997. Доставката на „Грипен” за чешките ВВС се извърши през 2005 г., а за унгарските - през 2006 г. Доставките за ВВС на Южна Африка започнаха през 2008 и все още продължават.

В общия брой летателни часове се включват и тестовите полети, извършени от отдела за тестови полети в Линчопинг. „Грипен” C/D продължава да се развива с ново оборудване и софтуер. Тестови полети се извършват и на „Грипен” NG.

Първият „Грипен”, който достигна над 1000 летателни часа

Шведските ВВС започнаха експлоатация на „Грипен” C/D през 2005 г., а „Грипен” 39210 стана първият „Грипен” С, който достигна над 1000 летателни часа. Това се случи по-рано през месец ноември. Самолетът е пилотиран от F 17 Wing в Ронеби и се поддържа от 171-ва рота за поддръжка на самолети. Още за „Грипен”

 
02.12.2009, 09:57

Индия прекратява полетите на изтребителите Су-30МКИ

Полетите на изтребителите Су-30МКИ в Индия са прекратени до изясняване на причините за инцидента със самолет от този тип, станал в понеделник (30 ноември), предаде РИА Новости. При инцидента и двамата пилоти са катапултирали и не са пострадали.

ВВС на Индия съобщават, че това е стандартна процедура. Такава е била въведена и през април, когато отново се разби Су-30МКИ и загина един от пилотите. Още за Су-30МКИ

 
02.12.2009, 09:13

Военното ръководство на САЩ подкрепя решението за увеличаване на контингента в Афганистан

Военното ръководство на САЩ „напълно и без колебания” подкрепя решението на президента Барак Обама да увеличи американския военен контингент в Афганистан с 30 000 души. Това заяви ръководителят на Генералния щаб на обединеното командване на САЩ Майкъл Мълън, предаде РИА Новости.

„Стратегията бе приета след изключително внимателен и задълбочен анализ: ние проучихме цялата дълбочина на този сложен проблем, след което президентът реши да изпрати допълнителни сили… Аз участвах в обсъждането на този въпрос още от самото начало до приемането на решението, моят глас бе чут”, каза Мълън.

Мълън потвърди, че обстановката в Афганистан се е влошила значително и САЩ няма да могат да овладеят ситуацията само с помощта на наличните вече в страната сили.

По думите на Мълън, новата стратегия на САЩ изисква и повече усилия от страна на правителството на Афганистан.

 
 
 
01.12.2009, 20:07

Морски лъвове и делфини отново служат в армията

Руските военноморски сили отново ще използват морски животни, главно делфини, за защита на военноморските бази, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Делфините бяха натоварени с тази задача по времето на СССР, но след разпадането му тази практика в Русия беше преустановена.......... прочети подробности

 
01.12.2009, 17:22

Boeing започна масово производство на самолети за РЕБ

Военноморските сили на САЩ завършиха етапа на оценка на бойните възможности на новия самолет за радиоелектронна борба EA-18G Growler и са дали на компанията Boeing предписание за започване на серийното му производство, съобщава пресслужбата на компанията. Сега американската компания ще може да произвежда до 20 такива машини ежегодно.

По-рано американските ВМС проведоха изпитания на EA-18G, в хода на които самолета прекара във въздуха повече от хиляда часа. През това време са били извършени повече от 60 практически изпитания с катапултите и толкова кацания с аерофинишите на самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69). Били са проведени и пускове на противорадиолокационни ракети AGM-88.

Палубния самолет EA-18G е разработен на базата на изтребителя F/A-18F Super Hornet. Първият полет самолета за РЕБ извърши през август 2006 г., а производството на малка серия започна през 2007 година. Предвижда се EA-18G да замени остарелите самолети за РЕБ EA-6B Prowler, които американските военни използват от почти 40 години.

Очаква се EA-18G да започне да постъпва на въоръжение във ВМС на САЩ до края на тази година, а до 2013 година войската да бъде окомплектована напълно с планираните за получаване 88 такива самолета. - Още за EA-18G

 
01.12.2009, 14:35

Войните

Към 1 декември 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4685 военнослужещи.

 http://media.snimka.bg/4976/016207668.jpg

 

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 декември 2009 година, са загинали 1532 коалиционни войници и офицери.

http://media.snimka.bg/4976/016207662-big.jpg

 
01.12.2009, 13:05

„Крузенщерн” заминава на паметна експедиция

Легендарният руски барк „Крузенщерн” заминава от Калининград за втория етап на трансатлантическата експедиция. Новото половингодишно плаване на платноходката е посветено на няколко юбилейни дати, в това число и 65-годишнината на Великата победа. По време на пътешествието корабът ще посети пристанища в Европа и Америка, ще дойде и във Ванкувър по време на Олимпиадата. На борда му има 120 курсанти от руски морски ВУЗ-ове и колежи. Още ветроходи

 
01.12.2009, 11:10

Великобритания понижава статута на своя военна база в Кипър

Държавният радио и телевизионен канал Си Уай Би Си предаде, че Великобритания понижава статута на една от двете си военни бази в Кипър. Според репортажа няколкостотин военнослужещи от базата "Декелия" в Ларнака са се завърнали във Великобритания, а друга по-малка група е била прехвърлена във втората британска база в Кипър, в Акротири. В репортажа се цитират източници от британската армия и кипърското правителство. Решението за съкращаване на числеността според репортажа е било продиктувано от икономически причини и съображения за сигурност. /SETimes/

 
01.12.2009, 09:10

Руската ракета „Зенит-3SLB” успешно изведе в орбита американски спътник

Руската ракета-носител „Зенит-3SLB”, която излетя от космодрума Байконур, успешно изведе в орбита американския комуникационен спътник „Intelsat-15”, съобщи представител на „Роскосмос”, цитиран от РИА Новости.

„Отделянето на спътника „Intelsat-15” от ракетата протече нормално. Управлението на космическият апарат е предадено на поръчителя”, уточни източникът.

Космическия апарат „Intelsat-15” ще замени спътника „Intelsat-709 на американската компания Orbital Sciences Corporation. Срока за работа на спътника е не по-малко от 15 години, а теглото му е 2482 килограма.н

Тристепенната ракета „Зенит-3SLB” се явява модернизирана версия на ракетата „Зенит-3SL”, която се използва за пускове в международния проект ”Морски старт”. – Още ракети

 
01.12.2009, 00:38

Хората ни в НАТО оставени без заплати

Вече втори месец близо 70 българи, работещи в делегацията ни в НАТО в Брюксел, във военното командване в Монс и в постоянното ни представителство в ЕС не получават командировъчните си поради съкращения в бюджета на военното министерство.... прочети подробности

 
01.12.2009, 00:22

САЩ искат от Франция да изпрати 1500 военнослужещи в Афганистан

САЩ се обърнаха с молба към Франция да изпрати още 1500 военнослужещи за подпомагане на коалиционните сили в Афганистан, съобщава АФП, позовавайки се на съобщения във френската преса.

Говорител на френското външно министерство не потвърди, но и не отхвърли това съобщение, в което се посочва, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е отправила тази молба в телефонен разговор с френския външен министър Бернар Кушнер.

Освен с Кушнер Хилари Клинтън е разговаряла през миналата седмица с колегите си от Полша, Канада, Италия, Южна Корея, Холандя, Испания, Дания, Швеция, Турция, Гърция, Германия, Великобритания и Норвегия.

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 
Още военна информация




{START_COUNTER}