Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември

 

 

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!

 

 

Светът е в шок от плановете на Турция за военна намеса в Либия

31.12.2019, 19:20

Водещите европейски държави са силно обезпокоени от евентуална турска военна намеса в Либия, стана ясно в понеделник. В последните дни текат засилени дипломатически совалки, целящи да предотвратят подобен развой на събитията. По-рано подобни съображения изразиха от Вашингтон и Москва.
Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че неговата страна ще изпрати военни в Либия по искане на правителството в Триполи, което миналия месец подписа пакт за сътрудничество в сферата на сигурността с Анкара. Тази стъпка подхрани опасенията, че дългогодишната война в Либия може да прерасне в регионален конфликт, отбелязва ДПА. Идеята е турските войници да помогнат на подкрепяното от ООН либийско правителство на националното съгласие срещу силите на Халифа Хафтар, който получава военна подкрепа от Русия, Египет и ОАЕ.
Турският външен министър пък предупреди, че конфликтът в Либия може да превърне страната в следващата Сирия.
От 2014 г. в Либия паралелно съществуват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащо в Източна Либия и подкрепяно от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, припомня Ройтерс. Силите на Хафтар се опитват от април да превземат Триполи. Те са подкрепяни от Египет, ОАЕ и руски наемници, а правителството на Сарадж получава от Турция дронове и камиони, според дипломати и официални представители в Триполи. Хафтар отрича да е подкрепян от чужди държави.
В понеделник законопроектът, предвиждащ възможност за изпращане на войници в Либия, бе внесен в турския парламент. Очаква се той да бъде разгледан на 2 януари, предаде ТАСС, като се позова на турската телевизия НТВ.
Според източници на Ройтерс германският канцлер Ангела Меркел е обсъдила в отделни телефонни разговори с президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, усилията за намиране на дипломатическо решение на конфликта в Либия. Германски правителствен говорител е заявил, че Берлин следи информациите за турските военни планове в Либия с голямо безпокойство. Той призова страните в либийския конфликт да са максимално сдържани и да спазват международното оръжейно ембарго по отношение на оръжейния износ за Либия, както и да увеличат усилията за намиране на дипломатическо решение.
Германия е предложила да е домакин на международна конференция за мир в Либия, която ООН планира да организира. Тя ще се проведе вероятно в Берлин след срещата на Путин и Ердоган през януари.
Френският президент Еманюел Макрон и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси също са провели телефонен разговор, в който са обсъдили рисковете от военна ескалация в Либия, предаде Франс прес, като се позова на Елисейския дворец. Двамата лидери призовават чуждите държави и либийските лидери към сдържаност, се казва в изявлението.
По темата са разговаряли и външните министри на Египет Самех Шукри и на Италия Луиджи Ди Майо, които отхвърлят всякаква чужда военна интервенция в Либия, предаде ДПА. Министрите са подчертали необходимостта да се увеличат усилията за възстановяване на сигурността и стабилността в Либия. Те са се съгласили, че всякаква военна интервенция ще навреди на намирането на трайно решение на либийската криза.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

The Guardian: Великобритания е предлагала Русия да стане „асоцииран член на НАТО“ през 1995 година

31.12.2019, 18:26

Русия би могла да стане „асоцииран член“ на НАТО преди 25 години, ако предложението на Министерството на отбраната получи подкрепа, според поверителни документи от Даунинг стрийт, които също разкриват информации за алкохолизма на Борис Елцин, пише британският вестник The Guardian.
Предложението, насочено към слагане на край на века на антагонизма Изток-Запад, е разкрито в документи, публикувани от Националния архив на Великобритания.
Представен от Малкълм Рифкинд (на снимката), тогава министър на отбраната, на стратегическо съвещание в лятната резиденция на британския премиер „Чекърс“ планът е целял да се разсеят подозренията на Кремъл за разширяването на съюза на изток.
През 1995 г. Елцин беше президент и студената война приключи. Взаимоотношенията с Москва бяха активни, а Русия се опитваше да се примири със свитите международни граници, припомня изданието.
Елцин се оказа непредсказуем съюзник. Досиетата показват, че той е призовал западните лидери на среща на върха в Халифакс, Канада, да забавят разширяването на НАТО до изборите в Русия, тъй като "общественото обсъждане можело да създаде проблеми".
Но лошото здраве и алкохолизмът застрашиха авторитета му. През предходната година той не бе успял да слезе от самолет по време на спиране в Ирландия на фона на слухове за алкохолизъм и сърдечен удар.
Идеята за успокояване на тревогите на Русия се е появила в подготвителни бележки за външнополитическия семинар в „Чекърс“.
В десетстранично изложение Рифкинд твърди тогава, че: „Възможно решение би било създаването на нова категория „асоцииран член на НАТО“. Такъв статут не би могъл да включва гаранции по член V (който обявява, че атака срещу една държава е атака срещу всички членове), членство в IMS (Международния военен щаб на НАТО) или рускo вето и следователно не би променил същността на НАТО.
„Това обаче ще даде на Русия официален статут в НАТО, ще й позволи да присъства по право, на министерски и други срещи и ще насърчи постепенното сближаване и хармонизиране на политиката, доктрината и практиката.“
Проблемът, според него, е, че посткомунистическата Русия „е влязла в трудна и съмнителна фаза, когато Елцин видимо е отслабен, а руските демократи и прозападните политици са в позиция на отбрана“. Дори реформаторите, добави Рифкинд, „са антагонистични за разширяването на НАТО“.
Асоциираното членство може да бъде решението. „Най-важното би било да се осигури приемлива рамка, която би позволила на разширяването да продължи напред, без негативни реакции от страна на Русия.
„Статутът на асоцииран член също би предоставил основата на надеждна стратегия за отношенията на НАТО с някои други нови независими източноевропейски държави, по-специално с Украйна. Държави като Украйна, балтийските държави, Беларус и Молдова се нуждаят от укрепване на международния си статут, за да не попаднат повторно в прегръдките на Москва. "
Външното ведомство е подходило предпазливо към идеята. Договор между Русия и НАТО за създаване на нови отношения може да е необходим, но „отношенията не трябва да се основават на лъжливи руски очаквания, че един ден тя ще стане пълноправен член на НАТО.
„Не трябва да повтаряме, в контекста на НАТО, позицията, която ЕС има по отношение на Турция - да обещава перспективата за влизане, която не възнамерява да спазва. Това може да бъде дълбоко дестабилизиращо."
Протоколите от срещата показват, че Рифкинд е казал на колегите си, че настоящата политика не е „достатъчно ясна“. Великобритания „трябваше да реши дали да поддържаме строго разграничение между НАТО и Русия… Трябваше да направим Русия по-нормален член на западното семейство. Трябваше да помогнем на Елцин да превърне Русия в по-нормална европейска държава."
Попитан за неговата инициатива тази седмица, Рифкинд отговори: „Това беше преди ерата на Путин. Тогава бяха Горбачов и Елцин, които бяха много кооперативни и искрено искаха да станат по-близки до Запада. Русия подкрепи действията срещу Саддам Хюсеин в първата война в Персийския залив.
„Те бяха недоволни от разширяването на НАТО, но не вдигаха толкова шум по въпроса, колкото бихме очаквали… Затова се опитвах да намеря начин да кажа дали можем да подкрепим тясно сътрудничество с Русия, оттук и предложението ми да станат асоцииран член.
„Въпреки че тази идея не се случи, тя доведе до Съвета НАТО-Русия. Това насърчи разбирането, обсъждането и консултациите между НАТО и Русия. Русия посещаваше някои срещи на НАТО. За съжаление това приключи след като Путин анексира Крим."
Източник: http://www.focus-news.net/

 

В САЩ започна производството на F-16 Block 70 за чужбина

31.12.2019, 12:23

Компанията Lockheed Martin обяви, че през декември е започнало производството на първите изтребители F-16 Block 70 за клиенти от чужбина. Първата страна, сключила подобна сделка в света, е Бахрейн, а такива договори имат още Словакия и България.
По този повод предприятието в Грийнвил, щата Южна Каролина, е било посетено от посланика на Бахрейн в САЩ Абдула бин Рашид ал Халифа. Емирството е първото в Залива, което се въоръжи с F-16, и договорът за новия стандарт на тази машина бе подписан на 22 юни 2018 г. През май 2019 г. Държавният департамент на САЩ одобри за този самолет потенциалната продажба за Бахрейн на ракети AIM-120C-7 AMRAAM, AIM-9X и AGM-84 Block II Harpoon.
България поръча и плати 8 самолета F-16 Block 70, които ще бъдат произведени в същия завод в Южна Каролина. Преди това до края на 2021 г. трябва да започне обучението на пилоти и персонал за тях. Първият американски боен самолет за българската авиация вероятно ще пристигне към края на 2023 г. В хода на преговорите значителна част от въоръжението, оборудването и наземните съоръжения бяха намалени по искане на България спрямо първоначалните планове.
Това не означава, че българските ВВС ще изчакват изпълнението на предишните два договора, защото те ще се изпълняват синхронно. Този за 14 самолета за Словакия предвижда първите 4 броя да пристигнат в първите месеци на 2023 г., а останалите 12 трябва да бъдат предадени до 1 януари 2024 г. - Още за F-16
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Роскосмос ще изстреля над 40 космически ракети през 2020 г.

31.12.2019, 09:12

Роскосмос планира да изстреля над 40 космически ракети през 2020 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.
"През 2020 г. Русия планира да извърши над 40 изстрелвания на космически ракети", се казва в съобщението.
Както уточниха от Роскосмос, стартовете ще бъдат осъществени от космодрумите Байконур, Восточний, Плесецк и космическия център във Френска Гвиана.
По-рано генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви на пресконференция на космодрума Восточний, че през следващата година са планирани 20 изстрелвания на ракети-носители "Союз".
През 2020 г. е планирано също да бъдат възобновени изпитанията на ракетата-носител "Ангара" и да продължат изстрелванията на ракети "Протон-М". - Още Космос

 

Водолазите ще имат нови допълнителни възнаграждения

31.12.2019, 09:06

Предстои промяна на наредбата за допълнителните възнаграждения при специфични условия при изпълнение на военната служба. След влизането й в сила повече пари към основната заплата ще получават водолазите за присвоена/потвърдена квалификация. За инструктор-водолаз е 56 лв., за старши инструктор - водолаз – 83 лв. и за водолазен специалист – 112 лв. Водолазната квалификация се придобива в следния вид: инструктор-водолаз, старши инструктор-водолаз и водолазен специалист, се уточнява в проекта.
От 20 до 80 лв. ще получават водолазите за всеки отработен час под вода при изпълнение на водолазни спускания с експериментален характер, при изпитване и валидиране на нови режими за декомпресия и рекомпресия, при изпитвания на новопридобита техника и при технически изпитвания на водолазна техника след заводски ремонт и ресурсни изпитвания. Размерът на допълнителното възнаграждение зависи от дълбочината на спусканията, дишането на сгъстен въздух или дишането на други допълнителни газови смеси.
Промяната на наредбата е аргументирана с необходимостта от повишаване мотивацията за военна служба и преодоляване на негативните последствия от некомплекта във въоръжените сили.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Тайланд разширява сътрудничеството с Израел в областта на артилерийските системи

30.12.2019, 20:45

Сухопътните войски на Тайланд, съвместно с израелската компания Elbit Systems, продължават да реализират производствените програми за 120-mm минометни системи и 155-mm артилерийски установки на територията на страната. Според Jane's Defense Weekly, цитирайки представители на Министерството на отбраната на Тайланд, производството на двете оръжейни системи наскоро се е увеличило и двете страни проучват начини за разширяване на сътрудничеството.
Първата програма включва производството на самоходна минометна система ATMM (Autonomous Truck-Mounted Mortar), базирана на 120-mm система Spear на Elbit и индийския камион Tata 4x4.
Втората програма включва производството на самоходна артилерийска установка ATMG (Autonomous Truck-Mounted Gun), която представлява 155- mm/52 гаубица ATMOS от Elbit Systems върху шасито на 10-t камион Tatra 6x6. Според източниците на изданието, съвместното предприятие на Тайланд, сформирано с Elbit, в момента е произвело повече от 20 артилерийски системи от всеки тип за Тайландските сухопътни сили (RTA).
В допълнение, партньорите възнамеряват да доставят 6 броя. минометни системи ATMG за морската пехота на Тайланд и 18 единици ATMG - за сухопътните сили на страната от 2020 г.
Според експертите на Jane's, обемът на производството на двете платформи може да надвиши 100 бройки, тъй като тайландските сухопътни сили възнамеряват да заменят няколко вида остарели системи, които функционират от десетилетия.
Артилерийските системи се произвеждат от подразделенията на артилерийските и минометните системи на Центъра за производство на оръжие WPC (Weapon Production Centre) в Лопбури. Програмата се осъществява чрез трансфер на технологии от Elbit, като служителите твърдят, че участието на партньорите в тези два проекта е "50 на 50". Както бе посочено, тайландските сухопътни сили и Elbit проучват възможностите за разширяване на сътрудничеството.
В допълнение към горните проекти на Elbit, израелската IMI Systems също си сътрудничи с ъс завода за производство на взривни вещества (Military Explosives Factory) на сухопътните сили на Тайланд за производството на мини за 81-mm и 120-mm минохвъргачки, както и на 155-mm бимодулни метателни заряди. Освен това бяха сглобени повече от 1000 бройки 5,56-mm леки картечници Negev и около 15000 единици 5,56-mm пушки Tavor Tar-21, разработени от Israel Weapon Industries. Израелските компании също са интегрирали своите решения в безпилотни системи, разработени в Тайланд.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Каракачанов обяви 6 поръчки за 29 млн. лв.

30.12.2019, 20:30

Шест поръчки наведнъж стартира министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес. Тяхната обща стойност е почти 29 млн. лева с ДДС (или 24 млн. лв. без ДДС), става ясно от публикуваните обявления в сайта на министерството.
Рамково споразумение за извършване на основен ремонт на самолети L-39ZА е с прогнозна стойност 12 млн. лв. с ДДС.
Другата поръчка е за извънгаранционна поддръжка на навигационно оборудване – адаптирана радарна система за кацане, автоматизирана система за управление на въздушното движение, както и за поддържане на тактическа система за въздушна навигация TACAN AN/TRN-26. Сумата, предвидена за целта, е над 4,6 млн. лв. с ДДС.
Следващото рамково споразумение е за доставка на средства за противодействие на терористични заплахи. Неговата прогнозна стойност – 1 569 200 лв. с ДДС. Тук са включени бойни каски за силите за специални операции, прибори за разузнаване и наблюдение нощем и оптичен колиматорен прицел.
Рамково споразумение за доставка на материални средства и изделия за ядрена, химическа, биологическа защита и екология е стартирано за над 4,8 млн. лв. с ДДС. То включва доставка на филтриращ противогаз, дихател за него, детекторна хартия, индивидуален защитен пакет, изолиращо защитно облекло, защитен комплект за еднократна бойна употреба, индивидуален дозиметър, станции за ядрено, химическо и биологическо обеззаразяване.
Отделно е пусната поръчка за доставка на оборудване за ядрена, химическа, биологическа защита и екология, чиято стойност е 450 000 лева с ДДС. Ще се купува оборудване за колективна защита и преносим многоканален биологически детектор със способност за предаване на данни в мрежа.
Последната поръчка е за обувки, 10 144 чифта, от които зимни полеви, а 10 000 чифта - летни специални. За обувките прогнозната стойност е над 5,3 млн. лв. с ДДС.
Източник: https://fakti.bg/

 

Първи полет на JF-17 Block III

30.12.2019, 19:10

През месец декември, най-вероятно на 16-ти (но снимките са публикувани едва на 27 декември) в Китай от летището на компанията САС в Чедну е извършен първият полет на най-новата модификация на JF-17 - Block III "3000".
Третата версия на китайско-пакистанския самолет ще е с нова РЛС с АФАР KLJ-7A, нов широкоъгълен дисплей на предното стъкло и системи за предупреждение за облъчване и приближаваща се ракета.
Все още има доста спекулации с какъв двигател ще е новата модификация, но на първия прототип това е стандартния руски РД-93.
Пакистанските ВВС планират да придобият 50 самолета от тази модификация.
Първите два изтребителя JF-17 Block III ще бъдат произведени в Пакистан през 2020 г., а първите доставки за ВВС на страната ще бъдат осъществени през 2021 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Lockheed Martin с нов договор за модернизация и поддръжка на F-22 Raptor

30.12.2019, 14:33

Lockheed Martin получи 5-годишен договор на стойност 7 млрд. US$ за обслужване на изтребителите F-22 Raptor. Lockheed Martin произведе 195 самолета F-22, като последният изтребител stealth, излезе от монтажната линия през 2012 г. По плановете на USAF експлоатацията на самолета ще продължи поне до 2045 година. Този договор е опция, използвана от ВВС на САЩ (USAF) в рамките на тяхното споразумение за поддръжка с Lockheed Martin, заявиха представители на Министерството на отбраната. Този допълнителен 5-годишен договор ще удължи работата по договор за ослужване с Lockheed-Martin до 31 декември 2032 г. В същото време ще се предприемат работи за модернизация на F-22.
Lockheed Martin ще представи пакет за модернизацията на софтуера 3.2B на F-22. Модернизацията в рамките на програмата включва интегрирането на две нови ракети "въздух-въздух" AIM-9X и AIM-120D.
Децентрализирана поддръжка:
Този нов договор за поддръжка също трябва да позволи прилагането на децентрализирано обслужване. От Пентагона смятат, че бъдещите дейности по поддръжката трябва да могат да се извършват в различни оперативни бази и центрове за поддръжка и в чужбина, без значение къде са базирани изтребителите F-22. - Още за F-22
Източник: http://www.pan.bg/

 

Български пилот загина след инцидент с военен хеликоптер

30.12.2019, 12:50

За трагичен инцидент с български пилот, научи Varna24.bg. С редакцията ни се свързаха колеги и приятели на загиналия пилот, чиято смърт не е отразена от нито една българска медия. Вижте какво ни написаха:
"На 28.11.2019 г. вертолет Ми-24Д от ВВС на Кот д'Ивоар се е ударил в друг хеликоптер Ми-17 при кацане на летище Катиола. Авиационното произшествие е станало след церемонията по посрещане на президента Alassane Ouattara в града.
Бойният вертолет е закачил с носещия винт правителствения хеликоптер Ми-17, след което се е преобърнал. На борда е имало четиричленен екипаж, сред които е имало и българи. По първоначална информация на водещи руски сайтове, всички са се отървали с наранявания.
За съжаление, в следствие на получените травми, на 26.12 почива бордният техник Денчо Коев.
Почивай в мир, приятелю!"

 

С 218 щатни бройки ще стартира ВВВУ „Георги Бенковски”

30.12.2019, 12:17

Промените в постановлението на Министерския съвет за приемане на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. са публикувани в последния брой на Държавен вестник. Този факт е поредната предпоставка, която дава основание от 1 януари 2020 г. да стартира Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.
С този документ се отменя досегашната постановка, че не се налагат промени в организационната структура на военно-образователната система. Училището се образува на основата на сегашния факултет „Авиационен” на НВУ „В. Левски”. Постановлението определя, че то ще бъде с 218 щатни бройки. По тази причина щатният състав на НВУ „Васил Левски” се намалява от 598 на 520 бройки.
На 27 декември, когато бе публикувано постановлението, началникът на училището Юлиян Радойски получи пагоните на „бригаден генерал” от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Бригаден генерал Радойски ще бъде и второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната. Така второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на отбраната стават 23.
Предстои приемането на правилник за устройството и дейността на училището, както и длъжностното разписание, което се утвърждава от министъра на отбраната по предложение на началника на ВВВУ въз основа на решение на Академичния съвет.
Със същото постановление със 76 души от 1 юли 2020 г. се увеличава щатният състав на ВМС. Причините са създаване на  Преден военноморски координационен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) и придобиване на два кораба - минни ловци от Кралство Нидерландия. Според мотивите на МО към постановлението, България е заявила готовност за създаването на натовския център. Той ще изпълнява дейностите по координация на военноморското присъствие на НАТО в Черно море, като и предоставяне на информация на национални институции и на страните от ЕС, участници в инициативата MARSUR за обмен на некласифицирана информация.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, пред „Труд“

30.12.2019, 09:56

В края на 2019 г. питаме Красимир Каракачанов каква година в професионален и личен план изпраща, както и за новата техника за военните.
Министърът разкрива и ще бъдат ли върнати отнетите социални придобивки на военните и как ще им бъда осигурени квартири.
Питаме и кое налага да се ремонтира руска техника във ВВС......Прочети още

 

Hurriyet Daily News: Планира се свикване на извънредно заседание на турския парламент за изпращане на войски в Либия

30.12.2019, 09:45

Турското правителство планира да внесе предложение за разполагане на войски в Либия в кабинета на председателя на парламента на 30 декември и да предизвика извънредно свикване на парламента на 2 януари, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.
По-рано правителството планираше да внесе предложението за разглеждане в парламента след края на новогодишната ваканция на депутатите, която приключва на 7 януари, но планът изглежда се е променил, пише изданието.
Проектопредложението ще включва основание за изпращането на войски в Либия, в допълнение към подробностите за това кои части ще бъдат изпратени. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е предупредила своите депутати, че предложението може да бъде обсъдено в парламента на 2 януари.
Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу ще посети лидерите на опозиционните партии тази седмица, за да ги информира защо правителството иска да изпрати войски в Либия.
Основната опозиционна Народнорепубликанска партия заяви, че ще възрази срещу предложението в парламента, докато Партията на националистическото действие вече е подкрепила хода на правителството.
Законопроектът ще позволи разполагането на турски войски в Либия. На 21 декември парламентът ратифицира предложение за одобрение на меморандум за разбирателство (МР) относно сигурността и военното сътрудничество с Либия. Меморандумът за разбирателство за отбрана и сигурност беше подписан на 27 ноември между висшите държавни служители от двете държави заедно с друг меморандум за разграничаване на зоните на морската юрисдикция в Средиземноморието.
Споразумението обещава правна основа за съществено сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, включително създаване на служби за отбрана в страните на други страни, обучение, разполагане на въздушни, наземни и военноморски превозни средства, провеждане на съвместни учения и разузнаване.
Това решение идва, след като базираният в Тобрук маршал Халифа Хафтар усили атаките срещу подкрепяното от ООН правителство в Триполи под ръководството на премиера Мустафа Файез Сарадж.
След сделката за военно сътрудничество турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да обмисли изпращането на войски в Либия, ако признатото от ООН правителство в Триполи отправи такова искане.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Навършват се 167 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев

30.12.2019, 09:10

Навършват се 167 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.
Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 

 

Въведен е в строя малкия ракетен кораб „Ингушетия“ 630 проект 21631

29.12.2019, 22:23

На 28 декември 2019 година в Севастопол се проведе тържествена церемония по приемане в състава на Черноморския флот на ВМФ на Русия на осмият малък ракетен кораб проект 21631 (шифър «Буян-М») „Ингушетия“ (заводски номер 638), построен в Зеленодолската корабостроителница (Татарстан). - (видео)
Корабът е зачислен към 41-ва бригада ракетни катери на ЧФ, в състава на която вече се намират еднотипните МРК „Вышний Волочек“ и „Орехово-Зуево“ (заводски номера 636 и 637), въведени в строя през 2018 година.

Въоръжението на "Ингушетия" включва:
- пускова установка за вертикален пуск 3Р14УКСК за комплекси "Калибр-НК" или "Оникс" за 8 ракети;
- 1 х 100-мм артилерийска установка АК-190-01/А-190М със СУО "Ласка";
- 1 х 30-мм сдвоена шестцевна установка АК-630М-2 "Дуэт";
- 2 х 14.5-мм картечници КПВ;
- 2 х ЗРК 3М47 "Гибка" с 4-8 х ЗУР "Игла" или "Игла-1М";
- 3 х 7.62-мм картечници;
- 1 х противодиверсионен ръчен гранатомет за дълбочинни бомби.
- мини (2 точки за хвърляне). - Още за проект 21631

 

САЩ са същата заплаха за целия свят, както беше Третият райх на Хитлер

29.12.2019, 09:07

Авторът Фред Рид, характеризира себе си като „клавиатурен наемник“. Наскоро към своята характеристика добави и „излязъл в пенсия новинар“ и „социопат на непълно работно време“. Работил е за медийните издания като Army Times, The Washingtonian, Soldier of Fortune, Federal Computer Week и The Washington Times. Живее в Мексико със своята съпруга и три бездомни кучета.
Току-що прочетох “Берлински дневник“ от Уилям Шиърър. Това, разбира се, е описание на Шиърър, кореспондент по онова време в Германия, описващ възхода на нацистите. За образованите хора голяма част от това е добре известно. Нацистите, контролиращи немската преса, убедиха немците, че Полша заплашва Германия, точно както Гватемала заплашва САЩ. Пишеха, че поляците извършват зверства върху немците......Прочети още

 

След разпадането на НАТО пукнатините ще се пренесат в ЕС

29.12.2019, 09:00

През последните няколко седмици ръководителите на Германия много говориха за това, че „НАТО сега е по-необходим, отколкото по време на Студената война, че Алиансът е „жив от главата до петите“ и че „без САЩ, Германия и Европа не са в състояние да се защитят“.
Тази вербална активност беше толкова поразителна, че бе забелязана и оценена дори от американския посланик, който обикновено само критикува правителството на Германия за недостатъчната негова евроатлантическа солидарност и ниския темп на увеличение на бюджета за отбрана.
Берлин обаче нямаше за цел да угоди на Вашингтон. Цялата тази реторика е адресирана не толкова към американците, а по-скоро към източноевропейците, и преди всичко към Полша и прибалтийските страни като успокояващо средство и отговор на сензационните изявления на Макрон.
Смисълът на посланието е просто: „Всичко е наред, не се изнервяйте, сега ще седнем и спокойно ще обсъдим всичко“ и Германия наистина предложи на НАТО да започне концептуална дискусия за това как следва да се развива политиката на Съюза.
Но ако трябва да се обсъжда нещо, значи не всичко е наред. В НАТО се натрупаха твърде много противоречия и най-вече за това кой е основната заплаха. САЩ настояват съюзниците да признаят Китай като заплаха и за начало да се откажат от сътрудничеството с Huawei. Полша и прибалтийските държави смятат, че всички сили трябва да бъдат хвърлени на „източния фланг“.
Франция иска помощ в борбата срещу тероризма в Мали. Турция заявява, че нейната сигурност е не по-малко важна от сигурността на прибалтийските държави и Полша и изисква да бъдат признати за терористи отрядите на кюрдите за самозащита. И в резултат на това, разбира се, всички са недоволни. Възникват конфликти, появяват се въпроси, защо изобщо е нужен такъв съюз, ако от него няма никаква полза.
Германия, за разлика от другите, не чувства някакви специални заплахи към себе си, но е твърдо убедена, че има нужда от НАТО. Защото ако съюзът започне да се разпада, тогава пукнатините ще тръгнат в ЕС и предимно между източната и западната му част.
Източноевропейците вярват в „руската заплаха“ и не вярват, че „старата Европа“ ще бъде готова да ги защити от тази заплаха. Следователно, ако НАТО се разпадне, те ще разчитат само на себе си и на двустранните си отношения със САЩ. Тези въпроси, които сега се решават съвместно в Брюксел или в централата на НАТО, или в Европейския съвет, а Варшава, Вилнюс и останалите, ще предпочетат те да бъдат решени директно с Вашингтон или в техния тесен кръг.
В този случай ЕС рискува да деградира до нивото на чисто икономически съюз, а Германия да загуби контрол над случващото се на изток от нейните граници. А там може да се случи всичко, дори и до появата на геополитическия проект за „Трите морета“, за който мечтаят полските политици. Полша вече се опитва да изгради пряко сътрудничество в областта на отбраната със САЩ и колкото повече източноевропейците се съмняват в надеждността на НАТО, толкова по-активни ще бъдат подобни опити.
Затова външният министър на Германия – Хайко Маас, реагира на интервюто на Макрон със статия в „Шпигел“, и побърза да заяви, че Германия вижда сигурността на Полша и Прибалтика като своя собствена и няма да изгражда отношения с Москва през главата на източноевропейците. Защото „без тях е невъзможно да изградим Европа, от която се нуждаем“ и „в противен случай нашите източни съседи ще търсят бъдещето си в двустранните отношения с Вашингтон“. И за да стане още по-ясна позицията на Берлин за онези, към които е адресирана, Маас представи същото в още две интервюта: за полския вестник „Реч Посполита“ и за прибалтийски интернет портал „Делфи“.
По този начин Германия се опитва да залепи счупените чаши, за които Меркел, ако се вярва на New York Times, е укорила Макрон. Всичко е в името на европейското единство или, както е казала немският канцлер на френския президент: „За да можем да седим тук и да пием чай заедно“. Европейското единство е основен приоритет на Германия и затова присъствието на НАТО и САЩ в Европа са от съществено значение за нея. Поне докато ЕС не е в състояние сам да стане гарант за сигурността. Но това все още е много далеч.
Северноатлантическият алианс, както се знае, бе създаден, за да реши три проблема: „да държи руснаците отвън, американците вътре, а немците отдолу“. И сега това е в интерес на Германия, независмо дали тя иска или не, така че първите две задачи трябва да продължат да се изпълняват – да се запази целостта на Алианса и на ЕС. Що се отнася до третата задача, то за нея никой вече не си спомня, както правилно отбеляза немският „зелен“ политик Юрген Тритин. Напротив, сега съюзниците изискват от Берлин външнополитическа активност и военно участие.
Затова географията на операциите на Бундесвера бавно, но сигурно ще се разширява: немците помагат в борбата срещу тероризма в Мали и Сирия, защитават „източния фланг“ на НАТО в Литва, а следващата година, планират да изпратят своя фрегата в Индо-Тихоокеанския регион. И всичко това, в името на европейското единство.
(Превод за „Труд“ от vz.ru – Павел Павлов)
Източник: https://trud.bg/

 

Защо Германия и съюзниците ѝ загубиха Първата световна война

29.12.2019, 08:23

През 4-ти век пр.н.е. римският историк Флавий Вегетий заявява: „Онзи, който иска мир, трябва да е готов за война“. В историята на войните няма нищо по-ужасно от внезапния завой от мир към война. И няма нищо по-пагубно от това да започнеш война без нужната подготовка или да считаш, че мирът ще продължи вечно.
Първата световна война беше предшествана от най-дългия мирен период в историята на Европа. Самите страни се включиха във войната неподготвени, в ситуация, в която никоя от участничките не разполагаше с тактически план, който да съответства на новото ниво на техниката.
В резултат на това загинаха 70 милиона души. До Втората световна война човечеството не се беше сблъсквало с по-голяма катастрофа от тази, която преживява в периода 1914-1918 г..........Прочети още

 

 

Расте активността на НАТО в Арктика

28.12.2019, 21:40

В Северния флот на РФ заявиха за нарастване на активността на НАТО в Арктика, включително на разузнаването и бойната подготовка на въоръжените сили.
„В Арктика продължава да нараства интензивността и мащабът на оперативните и бойните тренировъчни дейности на въоръжените сили на НАТО, като общият им брой се е увеличил със 17%, а разузнаването е нараснало с 15% “ - заяви командващия на Северния флот вицеадмирал Александър Мойсеев по време на съвещание в Министерството на отбраната.
При това като цяло военнополитическата обстановка в рамките на отговорността на флота се оценява като стабилна и контролируема, е добавил той, цитиран от РИА Новости.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

„Варшавски договор – 2“?

28.12.2019, 21:26

На пленарно заседание в парламента в Сърбия депутатът от Сръбската радикална партия Воислав Шешел (на снимката) заяви:
„Сърбия е длъжна да влезе в Организацията на Договора за колективна сигурност, в която влизат Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Ние не сме Швеция,която във военен план е неутрална и тази нейна позиция се уважава. Но ние не сме Швеция и на нас не ни е необходим неутралитет, който никой не признава. Трябвада се купува оръжие от Русия, там да се обучават нашите военни сили и да влезем в ОДКБ.“
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин подчерта, че сега за първи път ОДКБ е включено в стратегическите документи, в които Сърбия ясно дава да се разбере, че тя има намерение да си сътрудничи с организацията:
„Тази година на наша територия се състояха две военни учения с ОДКБ,  което никога по-рано не е било. С Руската федерация – 6 военни учения.
Следващата година предстоят 36 съвместни мероприятия с Беларус. Беларус има повече съвместни действия единствено с Русия.
Следващата година с нетърпение чакам историческите военни учения с Китай. Това по-рано никога не е било. При това Китай не е член на никакъв военен блок. Всичко това говори за променените позиции на нашата страна и нашите военни“ – заключи министърът на отбраната.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

The Times of Israel: Иран заяви, че работи с Русия и Китай за ”пълна сигурност на морските пътища“

28.12.2019, 20:23

Иран провежда от 27 до 30 декември безпрецедентни морски учения с Русия и Китай в северната част на Индийския океан, а висш служител на иранския флот заяви, че трите страни се стремят да установят „пълна сигурност на корабните пътища“ в региона, информира The Times of Israel.
Командирът на иранската флотилия контраадмирал Голамреза Тахани (на снимката) добави, че нациите си сътрудничат за противодействие на „общите морски заплахи“, според информационната агенция Fars, базирана в Техеран.
Иранската държавна телевизия съобщи в петък, че четиридневното учение, започнало от югоизточния пристанищен град Шахбахар в Оманския залив близо до границата с Пакистан, има за цел да повиши сигурността на водните пътища в региона.
Съвместното учение, първото по рода си, се случва в момент на засилено напрежение, след като през май миналата година САЩ се оттеглиха от ядрената сделка с Иран през 2015 г. и Ислямска република постепенно наруши елементите на споразумението.
Техеран се стреми да засили военното сътрудничество с Пекин и Москва на фона на безпрецедентните икономически санкции от Вашингтон. Посещенията в Иран на руски и китайски военноморски представители също се увеличават през последните години.
„Общият характер на морските заплахи и политическото развитие между правителствата за предприемане на координирани мерки доведоха до по-тясно сътрудничество между военноморските сили на тези три страни“, каза Тахани.
Междувременно в „Туитър“ иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа, че „Съвместните ни военни учения в Оманско море и Индийския океан с нашите руски и китайски партньори ясно показват по-широкия ни ангажимент да осигурим жизненоважни водни пътища".
"Иран отдавна е заявил готовността си да работи с нашите съседи, за да гарантира сигурността в Персийския залив", добави Зариф.
Тахани каза още, че учението показва, че Иран не е изолиран. Съвместното учение се разглежда и като отговор на последните маневри на САЩ с регионалния му съюзник Саудитска Арабия, в които участва и Китай.
Тахани добави, че учението включва спасяване на кораби при пожар или кораби, подложени на атака от пирати и стрелкови учения, като участват както иранският флот, така и Революционната гвардия
Иранската държавна телевизия нарече трите държави „новият триъгълник на силата в морето“.
„Целта на това учение е да увеличи сигурността на международната морска търговия, борбата с пиратството и тероризма и споделянето на информация… и опит“, заяви командирът на флотилията.
„Фактът, че сме домакини на такива световни сили показва, че отношенията ни са достигнали повратен момент и могат да имат международно въздействие“, добави той.

Русия участва в ученията със стражевия кораб проект 11540 «Ярослав Мудрый» 777, танкера «Ельня» и морския буксир «Виктор Конецкий». ВМС на Китай са представени от есминеца проект 052D «Синин» 117.
Иран според някои източници участва с леките проект Vosper Mk.5 «Альванд» и проект Mowj «Саханд» 74 («Сахенд»), десантния кораб «Тонб» тип Hengam, катамарана «Шахид Назери» и различни ракетни катери. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Италия ще строи бойни кораби за Саудитска Арабия

28.12.2019, 20:07

Италианската държавна корабостроителна компания "Финкантиери" (Fincantieri) получи поръчка за близо 1,3 милиарда долара от американския военноморски флот на САЩ за построяване на четири кораба за Саудитска Арабия, предаде "Ройтерс".
Поръчката е част от сделка за няколко милиарда долара, възложена на консорциум, ръководен от американския оръжеен концерн "Локхийд Мартин" и включващ фирма "Финкантиери Маринет Марин" (FMM), в рамките на американската програма за продажба на оръжие в чужбина, посочи в комюнике италианската компания.
"Финкантиери" ще построи четирите многоцелеви бойни кораба в корабостроителницата си в Маринет, щата Уисконсин. Главният изпълнителен директор Джузепе Боно каза, че договорът помага на компанията да затвърди безупречната си репутация и на известния като много труден американски оръжеен пазар.
Източник: https://fakti.bg/

 

Състезание в Смолян в памет на загиналите в Ирак

28.12.2019, 19:54

Военно-приложно състезание "ИНДИЯ - 2019" в памет на загиналите при отбраната на база „Индия”, гр. Кербала, Ирак на 27 декември 2003 г., организира и проведе 101 Алпийски полк в Смолян под ръководството на командира полковник Димитър Кацаров.
Състезанието включваше следните спортни дисциплини: 27 лицеви опори; 12 набирания на висилка; 3x10м совалка с носене на ранен другар.
Тази група упражнения се повтаряше 5 пъти за време като състезателят бе снаряжен с тактическо оборудване (бронежилетка) с тегло не по-малко от 10 кг. Общо бе впечатлението за отлично представяне на всички военнослужещи състезатели.
Източник: http://otbrana.com, Антон Шукеров

 

Китай изгражда невероятен брой военни кораби

28.12.2019, 19:37

В Китай се строят невероятен брой военни кораби, написа изданието Forbes на 15 декември. Докато няколко разрушителя от клас Aegis се строят едновременно за ВМС на САЩ, в корабостроителница в Шанхай са открити 9 нови военни кораба. ВМС на КНОА се обновява и модернизира с впечатляващи темпове. Тази снимка е направена от прозореца на самолет на 13 декември и публикувана в социалните мрежи. Мащабът на текущата работа по изграждането на надводни кораби и размерите на самата корабостроителница са невероятни. Снимката показва шест разрушителя тип 052D (водоизместимост от 7500 t, които са еквивалентни на американските разрушители от типа Arleigh Burke - Aegis), имат вертикални пускови установки (ВПУ) за 64 големи ракети (ЗУР и крилати ракети), два големи разрушителя (крайцери) тип 055 с ВПУ с над 100 ракети. Могат да се видят конструкциите на новия самолетоносач и кораб на въздушна възглавница, както и кораб за проследяване с ракетни пускови установки тип Yuan Wang. А тази корабостроителница е само част от производствената инфраструктура на китайското военно корабостроене. Самолетоносачът е третият кораб от този клас, като се предполага, че това е тип 003, който ще има електромагнитни катапулти по подобие на най-новия американски самолетоносач от типа Ford. За сравнение, целият кралски британски флот в момента има само шест разрушителя. - Още за ВМС на Китай
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

General Dynamics модернизира бордовите системи на ядрените подводници на САЩ и Великобритания

28.12.2019, 19:21

Военноморските сили на САЩ подписаха още един договор с General Dynamics Mission Systems, подразделение на General Dynamics (GD). Това бе съобщено в официалния уебсайт на корпорацията.
Договорът предвижда широк спектър от работи по бордовите системи на подводните лодки с балистични ракети (ПЛАРБ), които са част от ВМС на САЩ и Кралските ВМС на Обединеното кралство. Общата сума по договора е от близо 300 милиона долара за следващите четири години.
Той е продължение на договора, сключен с General Dynamics през декември 2015 г., който включва тестване, производство, монтаж, както и поддръжка на различни технологични компоненти на подводниците от ВМС на САЩ и Великобритания, въоръжени с балистичните ракети Trident II.
General Dynamics сега ще модернизира съществуващата система за управление на изстрелването на ракетите и ще продължи да разработва подобно решение за подводниците от близкото бъдеще. По-специално, става въпрос за перспективната американска субмарина Columbia SSBN и нейния британски аналог от клас Dreadnought. От своя страна уебсайтът Naval Technology добавя, че по-голямата част от работата по този договор ще бъде завършена в Питсфийлд, Масачузетс, до 30 декември 2024 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Русия започва изпитанията на ЗРС С-500 догодина

28.12.2019, 16:54

Руското министерство на отбраната обяви, че предварителните изпитания на системите за противоракетна отбрана С-500 ще започнат през идната 2020 г., съобщава "Спутник".
По информация на зам.-министъра на отбраната Алексей Криворучко (на снимката) въоръжените сили на Русия ще получат първата система С-500 през 2025 г.
С-500 е противоракетна система земя-въздух с обхват от 600 км. Тя е разработена, за да засича и поразява междуконтинентални балистични ракети, както и свръхзвукови ракети, самолети и хеликоптери.
Новата система с много по-добри характеристики от тези на руския модел С-400 и американския "Пейтриът" ще е способна да поразява едновременно до 10 балистични мишени, движещи със скорост до 7 км/сек.
Зам.-министърът съобщи и плановете на страната да увеличи максималната скорост на руските свръхзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон" до 10 пъти скоростта на звука.
Силовото министерство предвижда също така да развие способностите на лазерните системи "Пересвет" и да ги разгърне в самолет.
Източник: https://news.bg/

 

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран

28.12.2019, 16:47

Русия отказва да удължи одобреното от ООН оръжейно ембарго срещу Иран, което изтича през октомври следващата година, съобщава Bloomberg. САЩ предупреждават, че премахването на ембаргото е заплаха за глобалната сигурност.
„Не сме готови да изпълним препоръката на американските ни колеги“, коментира заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков (на снимката), цитиран от новинарската агенция Интерфакс.
По-рано тази година държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че възобновяването на продажбите на оръжия за Иран ще позволи на страната да създава напрежение в световен мащаб.
Планът за премахването на ембаргото след 5 години бе част ядрената сделка с Иран от 2015 г., от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп следва политика на максимален натиск срещу Иран, за да принуди правителството в Техеран да се върне на масата на преговорите. Русия, Китай и Европейският съюз безуспешно се опитват да спасят знаковата сделка за ограничаването на ядрената активност на Иран. Формално споразумението още е в сила, но не се спазва от Техеран.
„Прекратяването на забраната за продажбата на оръжия е важна за Русия, тъй като това ще сближи повече Москва и Техеран, а и ще доведе до отварянето на последния голям и неизползван оръжеен пазар в света“, коментира Руслан Пукхов, директор на Центъра за анализи на стратегии и технологии, който е с фокус върху оръжейната индустрия. Според доклад на института Иран може да се превърне в голям клиент на руска техника като бойни изтребители, подводници и въздушни системи за отбрана.
Оръжейното ембарго възпрепятства Иран от купуването на оръжия за нападения. Преди време Русия продаде противовъздушната си система С-300 на Иран, след като прекрати въведен по препоръка на Израел мораториум.
Източник: https://www.investor.bg/

 

МО с обществена поръчка за ремонт на осемнадесет УР „въздух-въздух“ Р-27Р за Миг-29

28.12.2019, 16:25

В сайта на МО е публикувана обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за срок от 48 (четиридесет и осем) месеца за „Извършване на основен ремонт/КВР и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1“ (заб. това е УР Р-27Р с получактивна радиолокационна глава за самонасочване; други обозначения: 9Б1101К, АА-10 Alamo) от боекомплекта на самолети МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили на Република България. Изпълнението на дейностите по предмета на обществената поръчка ще се извършва на основание на конкретни договори, сключвани между Възложителя и Изпълнителя в срока на действие на рамковото споразумение, по предварителни заявки на Възложителя.
В конкретните договори ще бъдат определяни количествата на ракетите и вида на услугите, които следва да бъдат изпълнявани. Ремонтът на ракетите да се осъществи в два последователни етапа, като вторият етап от ремонта на АУР, (изд. 470-1), ще започне след приемането в пълен обем на отремонтираните АУР от първия етап. Предаването/получаването на АУР, (изд. 470-1), за/от ремонт да се извърши на територията на експлоатиращата организация - военно формирование 28000-Граф Игнатиево, с транспорт и за сметка на Изпълнителя.
Общо количество на авиационните управляеми ракети за ремонт, за целия срок на действие на рамковото споразумение е 18 (осемнадесет) броя.
Стойност, без да се включва ДДС: 21 600 000 BGN"
Източник: http://www.pan.bg. Н.Димов

 

Германия отказала военна помощ на Украйна

28.12.2019, 09:15

Украйна е търсила военна помощ от Германия заради конфликта в Донбас, но е получила отказ. В интерю за германския портал RND външният министър на Украйна Вадим Пристайко благодари за оказаната политическа и финансова подкрепа, но изразява съжаление, че молбата за военна помощ е останала без успех. Не става ясно за каква точно военна помощ е настоявал Киев. Украйна обаче още продължава да се надява, че Германия ще преразгледа позицията си по този въпрос. "Германия и ЕС направиха много за Украйна, но „това не е достатъчно, за да спре смъртта на хората. Оплакваме над 13 000 смъртни случая“, изтъква още Пристайко по повод загубите на Украйна в Донбас.
Конфликтът между украинската армия и проруските сепаратисти в Донбас продължава повече от 5 години. повече от пет години конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти. През 2015 г. бе сключено мирно споразумение в Минск, предвиждащо широка автономия за Източна Укайна, но прилагането му бе блокирано. Преди дни украинските власти обявиха, че само за 2019 година в конфликта са убити 110 бойци. От юли, т.г. между враждуващите страни бе уговорено безсрочно примирие, но то се  нарушава и в момента. - Още за Украйна

 

Турция може да получи още ракети С-400

28.12.2019, 08:36

Русия се надява Турция да получи допълнителна партида зенитно-ракетни системи С-400, заяви руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.
"Най-вероятно те ще реализират опцията си и ще продължат да работят с нас. Ние се надяваме на това", каза Борисов в интервю за телевизия "Русия 24".
Вицепремиерът Борисов отбеляза, че в износа на оръжие винаги е имало жестока конкуренция, а Русия заема устойчивото второ място по обем на продажбите.
Той каза, че Турция е избрала системата С-400, защото по своите характеристики тя е най-добрата в света в момента, а изобщо руските средства за противовъздушна отбрана са "с една глава по-високо" от всички световни конкуренти. - Още за С-400

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и синдикатите подписаха поредния колективен трудов договор

27.12.2019, 21:22

„Ръководството на Министерството на отбраната направи всичко възможно, за да удовлетвори справедливите искания на синдикатите. Двата синдиката са добър коректив и ще продължаваме да работим все така кооперативно в полза на всички хора, които вие представлявате, а ние ръководим“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след подписването на 14-ия пореден Колективен трудов договор (КТД) в Министерството на отбраната и седмото Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите днес, 27 декември. На подписването присъстваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който е и председател на Отрасловия съвет за социално сътрудничество в министерството, директори на дирекции и представители на синдикатите. - (видео)
„Традицията на договаряне, която води след себе си резултати, е единственият успешен механизъм“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Важно е този процес да бъде насърчаван и прави чест на Министерството на отбраната, че дава устойчив и конкретен пример в развитието на колективното трудово договаряне на България“, допълни още той.
„Трудовите отношения са най-сложната част от обществените отношения и в духа на разбирателството и на договарянето ние постигаме много. В Министерството на отбраната са представени почти всички професии, което създава трудности и на работодателите, и на синдикатите, но заедно успяваме да решаваме проблемите“, каза след подписването Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана“.
„Ние подписахме 14-ия поред колективен трудов договор, което прави 28 години социален диалог. Това означава, че Министерството на отбраната намира разбирателство със социалните партньори в диалогична форма, независимо от разногласията понякога. Надявам се на ползотворно сътрудничество и в бъдеще“, каза Георги Братованов, председател на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“.
*******
Настоящият Колективен трудов договор ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. и ще важи за срок от две години. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С него се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение – синдикални членове на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и Националният синдикат „Отбрана”, които работят в посочените структури. КТД е насочен към запазване на постигнатите до момента социални придобивки, свързани със социалния статус на цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на Министерството на отбраната и Българската армия. Нов момент в него е свързан с откриването на Висшето военновъздушно училище „Г. С. Бенковски“, на което се предоставя възможност Академиченият му съвет да определя за сметка на собствени приходи по-голям размер на допълнително месечно възнаграждение за образователна и научна степен „доктор” или за научна степен „доктор на науките”. С новия КТД се актуализират някои параметри за допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд; за възнагражденията на работници, заети непосредствено в кораборемонта; за изпитатели на въоръжение и военни техники в Централния артилерийски технически изпитателен полигон; прецизира се възможността за 24-часови дежурства на цивилни служители и др.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Германският оръжеен износ с рекорд през 2019 г.

27.12.2019, 20:50

Германското правителство одобри продажби за 7,99 милиарда евро (8,85 милиарда долара) на военно оборудване през 2019 г., като подобри рекорда, поставен през 2015 г., съобщи агенция ДПА, позовавайки се на правителствен източник.
“Тези драматични цифри показват, че системата за контрол на износа не работи”, заяви Севим Дагделен (на снимката), един от депутатите, отправили искането за повече контрол.
„Най-накрая трябва да създадем закон за контрол върху отбраната, за да накараме правителството да представи обосновката си за външната политика и политика на сигурност“, каза друг депутат от партията на „Зелените“.
Берлин одобри 7,86 милиарда евро за продажба на военно оборудване през 2015 г.
Сред най-големите клиенти на Германия са Унгария, за която са изнесени оръжия на стойност 1,77 милиарда евро, Египет с 802 милиона евро и САЩ с 483 милиона. Делът на купувачите, които не са членки на НАТО и извън ЕС, е намалял от миналата година от 52,9% до 44,2%.
Източник: http://www.dnesplus.bg/

 

Гърция модернизира и Mirage 2000

27.12.2019, 16:26

След сключения договор за модернизиране на изтребителите F-16, гръцките ВВС (Elliniki Polemiki Aeroporia - ЕРА) ще модернизират и изтребителите си Mirage 2000. Това става със сключените на 23 декември 2019 г. договори на гръцкото правителство с компаниите Dassault Aviation, Safran Military Engines и Thales за модернизация на Mirage 2000-5, намиращи се на въоръжение в ЕРА.
Стойността на договорите е 260 милиона долара и включва модернизация на електрониката и двигателите. Срокът за изпълнение е седем години. Няма информация колко изтребителя и кои модификации ще бъдат модернизирани.
През 1985 г. Атина поръчва 36 едноместни Mirage 2000EG и четири двуместни Mirage 2000BG, които по-късно постъпват на въоръжение в 331-ва и 332-ра иае от състава на 114-то авиокрило, дислоцирано във военновъздушната база Танагра.
В края на 2004 г. започва модернизацията на десет Mirage 2000 EG до стандарта Mirage 2000-5EG, като междувременно са закупени десет нови Mirage 2000-5EG и пет Mirage 2000-5ВG. Новите изтребители са с по-мощна РЛС RDY-2 и имат на въоръжение новите ракети MICA (въздух-въздух) и крилатите ракети SCALP-EG.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Днес са последните полети с МиГ-27 в Индия

27.12.2019, 12:01

След 34 години на въоръжение, днес индийските ВВС ще ‚пенсионират‘ последните останали изтребител-бомбардировачи МиГ-27. Това ще стане днес с тържествена церемония във военновъздушната база Jodhpur. - (видео)
В продължение на десетилетия МиГ-27 бе гръбнакът на индийската ударна авиация. Участвал е в Каргилската война през 1999 г., когато пакистански военни части нахлуват в Кашмир.
29-та ибае Scorpion е последната ескадрила от индийските ВВС, имаща на въоръжение модернизираната версия на МиГ-27 - МиГ-27 UPG. Всички останали „МиГ“-ве с променлива стреловидност на крилото, МиГ-23БН, МиГ-23 и немодернизираните МиГ-27 бяха извадени от експлоатация през миналите години от ВВС на Индия.
29-та ибае Scorpion е формирана на 10 март 1958 г. във военновъздушната база Halwara. Първите самолети на въоръжение са Ouragan (Toofani), като през годините ескадрилата преминава преминава на МиГ-21 (изд. 77 и изд. 96), МиГ-27МЛ и МиГ-27UPG.
Днес МиГ-27 остава на въоръжение само във ВВС на Казахстан и Шри Ланка. - Още за МиГ-27
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Великобритания одобри придобиването на военната Cobham

27.12.2019, 08:58

Правителството на Великобритания одобри придобиването на военната и въздухоплавателна компания Cobham от частна американска компания.
Advent International ще плати 4 млрд. паунда, за да получи контрола над британското дружество. Правителството се намеси в сделката заради притеснения за националната сигурност.
Cobham е световен лидер в създаването на технологии за презареждането с гориво по време на полет. Компанията, базирана в Уимборн, Дорсет, прави още електронни военни системи и комуникационни системи за военни автомобили, информира ВВС News.

 

Президентът удостои български военнослужещи с висши военни звания

27.12.2019, 08:45

Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени днес, 27 декември, с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и висши военни. - (видео)
Бригаден генерал Явор Матеев е освободен от досегашната си длъжност – „Командир на 68-а бригада "Специални сили" и назначен на длъжността „Командир на "Съвместното командване на специалните операции". Той е удостоен с висше военно звание „генерал-майор“.
Полковник Юлиян Радойски е назначен на длъжността „Началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.
От името на удостоените генерал-майор Явор Матеев изказа благодарност за високото доверие. „Ще направим всичко възможно да оправдаем очакванията и действително да развием и издигнем тези структури на висотата на времето, в което живеем, на висотата, достойнството и величието на Българската армия и Република България“, посочи още генерал-майор Матеев.
*******
Генерал-майор Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в гр. София. Завършил е висше образование във Висшето народно военно училище „В. Левски“ - специалност „Разузнаване“, Общовойсковия командно-щабен факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ - специалност „Разузнаване“ и Националния университет по отбраната и Колеж по международна сигурност във Вашингтон, САЩ - специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На военна служба е от 1989 година. В своята военна кариера е заемал всички командни длъжности от командир на разузнавателен взвод до командир на 68-а бригада „Специални сили“. Във военно звание „бригаден генерал“ е от 30 октомври 2015 г. като командир на 68-а бригада „Специални сили“.
Бригаден генерал Юлиян Радойски е роден на 17 февруари 1969 г. в гр. Кубрат, област Разград. Той е завършил ВHВВУ „Г. Бенковски“ - специалност „Летец-пилот“ за ВВС, както и магистърските специалности „Счетоводство и контрол“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“ . На военна служба е от 1995 г. По време на военната си кариера полковник Радойски е бил заместник-командир и командир на авиационна група във Военновъздушната учебна база „Г. Бенковски“, както и началник на сектор „Авиация“ в отдел „Операции“ в Щаба на ВВС.
Бригаден генерал Радойски е съпричастен към развитието на авиационното образование в нашата страна. При завършване на магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ от професионално направление „Военно дело“ полковник Радойски е разработил и защитил дипломна работа на тема „Перспективи и направления за развитие на авиационното образование като част от системата за сигурност на Република България“. Назначен e за председател на работната група за изготвяне на концепцията и на проекта за създаване на Висшето военновъздушно училище.

 

Спомен: 16 години минаха от черната Коледа с атентата в Кербала

27.12.2019, 08:20

Днес се навършват 16 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Смята се, че тогава с кръв платихме цената за приемането ни в НАТО. Имаше и не малко съмнения, че тогавашните МО-шефове не са си свършили цялата работа, за да бъде гарантирана сигурността на момчетата ни там. Но нека днес си спомним преди всичко за тези, които 16 години не са сред нас. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. - (видео)
На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.
Анализът тогава показва, че около 12:45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
"Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва още в анализа. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.
След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома.
В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.
30 декември 2003 година е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.
Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат. През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база „Индия” на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак” с лента „Слава и чест”.
Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за "разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване", и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.
В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.
За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13. - Още за загиналите в Ирак

 

Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър

27.12.2019, 08:15

Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още

 

Правителството в Триполи официално иска военна помощ от Турция

27.12.2019, 08:05

Либийското правителство на националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, официално поиска военна помощ от Турция, предаде Ройтерс, като се позова на негов представител.
По-рано вчера турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще изпрати сили в Либия по молба на ПНС. По думите му това ще стане най-рано следващия месец, съобщи БТА.
Представител на поддържаното от ООН правителство каза тази вечер, че то е поискало от Турция военна подкрепа по въздух, земя и море, за да спре офанзивата на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) към Триполи.
През април базираната в Източна Либия ЛНА под командването на Халифа Хафтар започна операция за превземане на столица. Тя стигна до подстъпите на Триполи, но никоя от двете страни в конфликта не може да вземе превес.
Най-малко двама цивилни бяха убити вчера, а 20 - ранени, при въздушен удар в либийския град Зауия, на 45 километра западно от столицата, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.
При атаката била поразена търговска улица. ПНС обвини за въздушния удар ЛНА. Все още никой не е поел отговорност за нападението.
От началото на офанзивата към Триполи са били убити по данни на ООН повече от 280 цивилни и над 2000 бойци. 146 000 либийци са били принудени да напуснат дома си, отбелязва Франс прес.
Източник: https://www.investor.bg/

 

 

ТАСС: Украйна подписа договор за доставка на противотанкови ракетни системи Javelin

26.12.2019, 21:50

Украйна се договори със САЩ за доставка на втора партида на противотанкови ракетни системи Javelin. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Анатолий Петренко, предава ТАСС.
„Министерството на отбраната подписа договор за доставка на втора партида противотанкови ракетни системи Javelin“, каза той.
Говорейки за доставките на оръжия от чужбина, Петренко информира, че през 2019 г. Киев е реализирал два договора с правителството на САЩ по програма за чуждестранни военни продажби, единият договор- с НАТО за поддръжка и доставка.
Заместник-министърът каза още, че въоръжените сили на Украйна през тази година са придобили значително количество въоръжения от различен тип.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Китай изпрати новия си самолетоносач в Тайванския проток

26.12.2019, 20:18

Китай изпрати новия си самолетоносач Shandong 17 в Тайванския проток, съобщава министерството на отбраната на Тайван, тъй като кампанията за президентски избори на острова е в разгара си на фона на засиленото напрежение с Пекин, съобщава "Ройтерс".
Демократичен Тайван е заплашван от Китай, който го възприема като своя собствена провинция и е най-чувствителният и важен териториален въпрос на комунистическата партия. Китай заплашва да нападне, ако Тайван премине към официална независимост.
Тайван провежда президентски вот на 11 януари, а президента Цай Ингвен се надява да спечели преизбиране. Неведнъж е споменавала, че вижда Китай като заплаха и е предупреждение за избирателите.
Управляващата Демократична прогресивна партия на Цай е за независимост, въпреки че тя заяви, че иска да запази статуквото с Китай, но ще защитава тайванската сигурност и демокрация.
Китайският самолетоносач "Шандонг" отплава на север през протока, посочва тайванското министерство в кратко изявление, като добавя, че ударната група е придружена от фрегати.
"Отговорност и задължение е двете страни от протока да поддържат мира и стабилността и да се стремят към благополучието на хората", се казва в изявление на президентския офис на Тайван. "Пекин трябва да поддържа мира и стабилността в пролива и в региона, до които не е лесно да се стигне."
Високопоставен служител на Тайван, запознат с планирането на сигурността, заяви, че този ход на китайския флот е последният опит на Пекин да се намеси на изборите в Тайван.
"Показвайки военни мускули, Китай се опитва да сплаши избиратели", заявява официалният представител, който отказа да бъде идентифициран.
"Пекин разбира, че това може да бъде меч с две остриета, но това, което притеснява Китай повече, е възможността за фиаско на прокитайските сили на изборите."
Китай би предпочел кандидата на основната опозиционна партия Гоминдан, който подкрепя по-силни връзки с Пекин. Говорителят на китайското правителство Ву Цян, по-рано в четвъртък заяви, че с новия самолетоносач всичко върви "гладко", но не коментира разполагането му.
"Той ще продължи да провежда учения и обучение и ще формира бойна способност. Ще обмислим цялостното му разгръщане в зависимост от ситуацията, нуждите и задачите", допълва той.
Самолетоносачът, вторият по големина в Китай, влезе в експлоатация от база в Южнокитайско море миналата седмица - голяма стъпка към амбициозната военна модернизация на страната.
Миналия месец самолетоносачът премина през Тайванския проток на път към "рутинни учения в Южнокитайско море", а Тайван изпрати кораби и самолети да наблюдават групата.
През януари президентът Си Дзинпин заяви, че Китай си запазва правото да използва сила, за да поеме Тайван под свой контрол, но ще се стреми да постигне мирно "обединение".
Източник: https://news.bg/

 

Русия спусна на вода втора подводница проект 636.3 за Тихоокеанския си флот

26.12.2019, 19:56

Днес спуснаха втора дизелова електрическа подводница по проекта 636.3 "Волхов" за Тихоокеанския флот на Русия в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург, съобщи РИА Новости. - (видео)
"Сега спускаме дизеловата подводница Б-603 "Волхов", която завършва всички тържествени мероприятия през преминаващата година, а строителство на следващите кораби се извършва в съответствие със сключените договори", заяви на тържествената церемония генералния директор на корабостроителния завод Александър Бузаков.
"Екипажите са готови за бойно използване и експлоатация на тези подводници (проект 636.3 - б. а.), съобщи командващия на Приморската флотилия разнородните сили на Тихоокеанския флот Владимир Якушев.
Договорът за изграждане на шест подводници по проект 636.3 за ТОФ бе подписан от Военното министерство и "Адмиралтейские верфи" през септември 2016 г. Шест подводници по проекта вече са построени за Черноморския флот в същата корабостроителница от август 2010 г. до ноември 2016 г.
В края на ноември в "Адмиралтейские верфи" се състоя церемония за вдигане на флага на подводницата "Петропавловск-Камчатский" - първа серия, строяща се за Тихоокеанския флот на Русия. На 1 ноември в корабостроителницата бяха заложени още две подводници по проекта 636.3 под имената "Уфа" и "Магадан".
Тези подводници са трето поколение, тяхната водоизместимост е 3,95 хил. тона, скоростта им под водата до 20 възла, дълбочина на потапяне - 300 м, екипаж - 52 души.
Снабдени са с най-нови инерциални навигационни комплекси, съвременна автоматизирана информационно-управляваща система, високоточни ракетни оръжия, мощно торпедно въоръжение.
На въоръжение на подводницата се намират торпедата калибър 533 мм (шест апарата), мини, ударен ракетен комплекс "Калибър". Те могат да откриват цели на дистанция, 3-4 пъти над тази, която може да ги открие противника. Заради скритостта си тази подводница тя бе назована от НАТО "Черната дупка".
Според думите на началника на Главния щаб, той и първи заместник на главнокомандващия  на военноморския флот на Русия вицеадмирал Андрей Воложинский, строителството на дизеловите подводници по проекта 636.3 ("Варшавянка") може да продължи и след завършване на серията за Тихоокеанския флот. - Още за проект 636.3

 

Русия установи контрол над база край сирийския град Ракка

26.12.2019, 16:27

Руска военна полиция установи контрол над изоставената от американските сили база край сирийския град Ракка, съобщи ТАСС.
Руски сили влязоха по-рано този месец в града, който бе столица на т.нар. "халифат" на групировката "Ислямска държава", запълвайки вакуума, оставен от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли войските си от Северна Сирия.
Базата, която е бивше училище в село Тал Самин, е в стратегическа зона, свързваща Ракка с Централна и Северна Сирия, уточнява БТА.
Руските сили ще започнат да патрулират и да изпълняват задачи по обезпечаването на сигурността на мирните жители, каза пред журналисти офицерът от военната полиция Арман Мамбетов.
Телевизията на руското министерство на отбраната "Звезда" излъчи кадри, на които двама военни полицаи издигат руското знаме в базата, а колона от автомобили на военната полиция влизат в базата, съобщи Ройтерс. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Китай, Русия и Иран започват съвместни военноморски учения

26.12.2019, 16:14

Китай, Иран и Русия започват утре съвместни военноморски учения в Индийския океан и Оманския залив, съобщи днес китайското министерство на отбраната, на фона на повишено напрежение в района между Иран и САЩ, предаде Ройтерс.
Китай ще изпрати "Синин", ескадрен миноносец с управляеми ракети на борда, за участие в ученията, които ще продължат до понеделник и имат за цел да задълбочат сътрудничеството между военноморските сили на трите държави, заяви на редовен брифинг за медиите говорителят на китайското министерство У Цян, предава БТА.
Тези учения са "нормален военен обмен" между въоръжените сили на трите страни и са в съответствие с международното право и практики, допълни той. "Те не са непременно свързани с регионалната обстановка", каза говорителят, без да навлиза в подробности.
Оманският залив е морски коридор с особено деликатно значение, тъй като е свързан с Ормузкия проток, през който преминава около една пета от световния петрол, а чрез него и с Персийския залив.
Ученията ще се състоят в момент, когато отношенията между САЩ и Иран са изпълнени с напрежение. Търканията между двете страни се засилиха, откакто миналата година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. и възстанови санкциите срещу Иран.
След няколко нападения през май и юни срещу международни търговски кораби, включително саудитски петролни танкери, Вашингтон предложи във водите на Персийския залив да бъде създадена военноморска мисия, оглавена от САЩ. Вашингтон обвини за нападенията Техеран, но Иран отхвърли обвиненията.
Напрежението в района се засили не само заради спорната ядрена програма на Иран, но и заради нападение през септември срещу саудитски петролни обекти, за които Вашингтон и Рияд обвиниха Техеран. Иран отрича да е замесен и в този случай.
Китай поддържа тесни дипломатически, търговски и енергийни връзки с Иран. Пекин обаче има добри отношения и с регионалния съперник на Техеран, Саудитска Арабия, което означава, че на Китай се налага да действа доста внимателно в тази част от света, в която традиционно е имал далеч по-малко влияние в сравнение със САЩ, Русия или Великобритания, отбелязва Ройтерс.
Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще посети Саудитска Арабия догодина, когато тя ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ вече не иска $5 милиарда от Южна Корея за съвместни военни разходи

26.12.2019, 12:01

САЩ преразгледаха позицията си в преговорите за споделяне на военните разходи с Южна Корея, като се отказват от искането за петкратно увеличение на вноските, съобщава "Чосун Илбо", цитиран от ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник.
"Страните започнаха да доближават позициите си и сега обсъждат леко увеличение на размера на южнокорейските плащания" за поддържане на американския военен контингент в страната. Дипломатът отбелязва, че окончателното споразумение между двете страни може да бъде сключено през февруари 2020 г.
Според него американската страна разбира, че изискването за увеличаване на плащанията до почти 5 милиарда долара е "прекомерно" и сега става въпрос за повишение само с 10-20%, както и за увеличени на покупките на американско оръжие от Южна Корея.
С идването на Тръмп на власт в САЩ, Вашингтон започна да настоява за увеличаване на приноса на Сеул за поддържане на американския контингент в Република Корея.
Така разходите на Южна Корея за съвместна отбрана през 2019 г. бяха увеличени с 8,2%, до 915 милиона долара. През ноември Вашингтон поиска Сеул да увеличи вноските си почти пет пъти до $ 4,7 млрд. Страните проведоха няколко кръга преговори, но всички приключиха без споразумение.
Войските на САЩ са в Южна Корея след войната в Корея (1950-1953 г.). Условията на престоя им се уреждат от споразумение за помощ при взаимна отбрана, подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни. В момента 28,5 хиляди американски военни са дислоцирани в южната част на Корейския полуостров.
Източник: https://news.bg/

 

Китай е изпитал ракета, способна да порази всяка цел в САЩ

26.12.2019, 10:06

Китайската армия е провела изпитания на нова балистична ракета с морско базиране, която може да порази цели "на цялата територия на САЩ", съобщи в. "Вашингтон Таймс", позовавайки се на източници от Пентагона.
В материала се отбелязва, че изпитанията на ракетата JL-3 са били на 22 декември в залива Бохайван, в северозападната част на страната. Ракетата е била изстреляна от подводница клас Jin. Източниците на вестника добавят, че изпитанията са били засечени от американски шпионски спътници.
На 2 юли военноморските сили на Китай вече съобщиха официално за успешно проведени изпитания на междуконтинентална балистична ракета от новото поколение JL-3. По информация на Defence Blog ракетата с твърдо гориво ще се използва за въоръжаване на китайските атомни подводници от ново поколение. Тя има обхват на полета 12-14 хиляди км, като може да носи до 10 независими бойни глави.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Предложението, което Москва направи на НАТО

26.12.2019, 09:12

Москва е предлагала на НАТО да се откаже от провеждането на военни учения в райони, които граничат с Руската федерация. Алиансът „не е реагирал“ , заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко (на снимката). „Предложихме на държавите членки на НАТО да се договорим за понижаване равнището на военни учения в райони с непосредствено съприкосновение с Русия“, казва Грушко и уточнява, че става дума предимно за балтийските и черноморски региони, но от Алианса не са реагирали по никакъв начин. „За нас това е напълно необяснимо“, допълни високопоставеният дипломат.
Москва има информация, че северноатлантическия алианс се опитва да преосмисли отношенията си с Русия, добавя Грушко. „Френският президент Еманюел Макрон даде медицинско обяснение на НАТО „мозъчна смърт“. Затова по време на скорошна среща в Лондон беше решено да се създаде „група на мъдреците“, която до 2021 г. трябва да подготви препоръки как да се приспособи НАТО към новите реалности. Вече има сигнали, че в рамките на този процес ще бъдат предприети и опити за преосмисляне отношенията с Русия“, допълва той.
За момента не се наблюдават конкретни стъпки по отношение преосмисляне отношенията на Алианса към Русия, но вътре в самото НАТО има определени „процеси свързани с осъзнаването на необходимостта от адаптиране на блока към нови заплати“. „Създава се впечатление, че страните членки не за пръв път се оказват в ролята на ловец, който е хванал за опашката слона: жалко е да се пусне, а какво да се прави с нея“, допълва Грушко.
Източник: https://fakti.bg/

 

Z-19E „Черен вихър“ за ВВС на Китай

26.12.2019, 08:50

Китайският специализиран боен вертолет Z-19E „Черен вихър“ е разработен от компанията Harbin Aviation Industries Group (HAIG). Предназначен е за поразяване на бронетехника, подавяне на огневи точки на противника, поддържане на подразделенията от сухопътните войски на бойното поле, а така също и за прехват на нискоскоростни низколетящи цели.
Първият полет на опитния образец бе на 8 май 2018 г. Това е първата бойна машина от армейската авиация, която се предлага от Китай за експорт. Z-19E е изпълнен по нормалната схема с тандемно разположение на екипажа. Кабината и горивните резервоари са с броня против куршумите на стрелковото оръжие. В конструкцията му са използвани стелт-технологии. Колесникът не се прибира и е с три опори, като е с по-голяма здравина с цел да се осигури по-висока безопасност при аварийно кацане. Вертолетът е с два двигателя WZ-8A с мощност по 718 Kw, като са взети мерки за понижение инфрачервеното им излъчване и против попадането на странични предмети при полет на малка височина.
Носещият винт е четирилопатен, а рулевият - тип „фенестрон“. Лопатите са изработени от композитни материали. В номенклатурата на въоръжението, разположено на четири точки на окачване влизат: ПТУР, управляеми ракети клас „въздух – въздух“, НУРС, а така също и картечници в контейнер под тялото. Основните ТТХ на машината са: дължина на фюзелажа 12,3 m, практически таван 4100-5400 m, крейсерска скорост 244 km/h, далечина на полета 646 km, продължителност на полета 4 h. - (видео)

 

 

Daily Sabah: Турция планира да създаде военноморска база в Кипър

25.12.2019, 18:27

Турция може да създаде военноморска база в Севернокипърската турска република (СКТР), след като група експерти вече са проучили района, за да определят възможното местоположение на такава база, пише вестник Daily Sabah, като се позовава на информация на Milliyet daily.
Плановете за създаване на военноморска база следват след одобрението на СКТР за използване на летище Гезиткале като база за турски безпилотни апарати, работещи в Източното Средиземноморие.
Плановете включват изграждането на нови военни квартали и военноморски съоръжения, но не включват склад за боеприпаси, съобщиха турските военни сили.
Турските сили защитават турските проучвания и сондажни кораби в Източното Средиземноморие с подводници, дронове и изтребители.
Докато Турция използва военноморската база в Мармарис, която е най-близката военноморска база в региона, създаването на малка и по-близка до Кипър би ускорило дейностите и логистиката.
Очаква се военноморската база на острова да засили бързото разполагане на кораби и да ускори поддръжката им, ремонта и доставките, като същевременно позволява дългосрочно разполагане на военноморски и въздушни части.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Изтребител МиГ-29 се е разбил в Иран

25.12.2019, 17:54

Изтребител МиГ-29УБ се е разбил днес в 11:00 местно време в северозападната част на Иран, в близост до границата с Азербайджан.
За сега няма официална информация за съдбата на пилотите. По първоначални сведения екипажът е изпълнявал облитане на изтребителя след ремонтни дейности.
Изтребителят се е разбил в планината Сабалан, в подножието на спящ вулкан.
В момента тече операция по търсене и спасяване на летците.

 

Разширено заседание на Колегията на Министерството на отбраната на Русия

25.12.2019, 12:41

Вчера, 24 декември, в Националния център за управление на отбраната на Руската федерация в Москва се състоя разширено заседание на Колегията на Министерството на отбраната на РФ, по време на което са били отчетени резултатите от дейността на Въоръжените Сили на РФ през 2019 година и определени основните задачи на военното строителство и главните направления на дейността на военното ведомство за следващата година.
Участие в заседанието е взел Президента на РФ Владимир Путин. ......Прочети още, видео

 

Плевенският военен клуб стана на 85 години

25.12.2019, 12:06

На 19 декември 2019 година в големия Театрален салон на Военен клуб - Плевен в тържественна обстановка беше отбелязана 85-та годишнина от създаването на клуба. Тържественото събрание беше организирано от ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" и Отдел "ТО" - София - Военни клубове. Водещ на събитието беше Момчил Лозанов. Гости на годишнината бяха командири от военните формирования от град Плевен, председателите на всички Военно-патриотични съюзи, директора на Регионалния Исторически музей, представители на местни институции. Бяха прочетени Поздравителни адреси от началниците на ВВУБ - Долна Митрополия, Национален военен университет - Велико Търново, от командирите на военни формирования от Плевен и Ловеч, от ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" - София, от Военно окръжие Плевен, от председателите на 4-те Военно-патриотични съюза.
Във своя  доклад началника на Военния клуб Ралица Лазарова разказа за зараждането на идеята, строителството и откриването на  клуба. Решението за неговото изграждане е взето по време на управлението на кмета Иван Миндиликов. Този доста амбициозен на времето кмет предлага Домът на плевенското офицерство, както тогава се е наричал клуба, да се изгради на площ от 4750 кв.м. Организирано е набирането на средства чрез дарение и лотария, като за срок от пет години са събрани около 10 милиона лева.
На 9 октомври 1932 година под ръководството на строителите Миньо Владов и Тодор Владов започва строителството на клуба. За малко повече от две години израства нова сграда в импресионистичен стил, и с огромно обемно пространство. Военния клуб е във формата на буквата Б.
Със специално тържество новият Дом, читалище и музей към него е осветен на 19 декември 1934 година, в присъствието на цар Борис, царица Йоана, княз Кирил, военния министър Златев и началника на плевенския гарнизон - генерал - майор Филипов.
Днес Военен клеб - Плевен разполага с Театрален салон, конферентна зала, Зала "Лира". Функционира и хотелска част със 17 стай и 29 легла. Към клуба развиват своята дейност 7 школи и състави. Ралица Лазарова посочи, че Военен клуб - Плевен се е превърнал в средище за военно-патриотично възпитание, развива културно-художественни дейности, работи за социално включване на бивши вонни и е център за творчество.
През 2006 година е създадена социална кухня, от която се ползват близо 40 бивши военнослужещи.
След доклада с грамоти бяха наградени бивши началници на военния клуб : Стефан Стефанов - 1990 -1991 г.; Детелин Маринов -1991-2000 г.; Тодор Георгиев -2000-2002 г.; Герасим Кирилов - 2003-2005 г.; Веселин Павлов - 2005 г. и Валя Минкова - 2005-2008 г.
Богата музикална програма беше представена пред пълната зала в която взеха участие Младежки духов оркестър с ръководител  Красимир Янкулов и Мажоретен състав с ръководител Надя Тодорова и двата състава от Средно училище " Иван Вазов", Хор "Кайлъшко ехо" с ръководител Росица Бешовишка, Самодеен танцов състав "Готините" с ръководител Ванда Петрова. Тези три състава развиват своята дейност и към Общинската организация на СОСЗР с председател оз. полк. Ванко Халачев.
Трогателно беше едно силно впечатляващо събитие след изпълнението на хор "Кайлъшко ехо", когато бившият началник на клуба Валя Минкова представи на публиката пеещия в хора 92 -годишен Захари Данчев, който при освещаване на Военен клуб - Плевен е присъствал, като тогава е бил в първо отделение - същият получи букет с цветя.
Пред публиката бяха представени още няколко състава - Клуб по танци "Веселяци" с ръководител Цветан Димитров, Клуб по спортни танци "Дъга" с ръководител Жени Стойчева и Фолклорен клуб "Северняците" с ръководител Джейлян Демирев.
Накрая началника на Военен клуб - Плевен Ралица Лазарова изказа благодарност на всички присъстващи и пожела и за в бъдеще да продължи плодотворната работа с военните формирования и Военно-патриотичните съюзи в града.
Източник: http://otbrana.com, о.з. подп Пламен Йончев

 
 

Турция разработва законопроект, който да позволи да изпрати военни в Либия

25.12.2019, 08:50

Турският парламент разработва законопроект, който ще позволи на Анкара да разположи войски в Либия. Това заяви днес на пресконференция в Анкара говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калън, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Миналия месец Турция подписа споразумение за военно сътрудничество с Триполи, припомня Ройтерс. Турция подкрепя международно признатото правителство на националното съгласие, базирано в Триполи и заяви, че може да разположи войници там ако получи съответната молба. Силите, лоялни на правителството на премиера Файез Сарадж от месеци отблъскват офанзивата на силите на маршал Халиф Хафтар, базирани в източна Либия, предава БТА.
Калън отбеляза, че характерът на турската военна помощ за правителството на Сарадж ще се определя от различни обстоятелства. "Тя може да се изразява и в обучение на военни, но и в хуманитарни мисии", добави той.
В понеделник Сарадж потвърди, че се е обърнал към Анкара за военна помощ. Подписаният през ноември либийско-турски меморандум за сътрудничество във военната област предвижда възможността за доставка на техника, оборудване и въоръжения за използване в наземни, морски и въздушни операции, припомня ТАСС.
В Либия понастоящем съществуват паралелно два органа на изпълнителната власт: правителството на националната съгласие на Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.
Хафтар обяви на 4 април началото на офанзивата на ЛНА срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки. В отговор лоялните на правителството на Сарадж военизирани формирования започнаха операция "Вулкан на гнева" срещу силите на Хафтар. Продължаващите до днес боеве доведоха да гибелта на стотици хора и разрушаването на важни инфраструктурни обекти, а хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

„Российская газета“: Путин коментира бъдещето на стратегическите ракетни сили на Русия

24.12.2019, 15:54

Оръжията на бъдещето започнаха да се вливат в стратегическите ракетни сили, като пример за това са комплексите „Авангард“. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в свое изказване пред Националния център за управление на отбраната, пише вестник “Российская газета“.
"През 2019 г. в развитието на въоръжените сили настъпиха много качествени и системни промени. Делът на съвременните оръжия сред ядрените ни системи достигна 82%. Най-новата хиперзвукова ракетна система „Авангард“ започва да се присъединява към стратегическите ни ракетни сили. Това е оръжието на бъдещето", каза Путин.
Предприети са важни стъпки за подобряване на системите за управление и комуникация, разузнаването и радиоелектронната война. На първо място, това е така поради въвеждането на най-новите технологии в събирането, предаването и обработката на информация, според Путин.
Възможно е да се подобрят и характеристиките и възможностите на системите за управление и контрол на въоръжените сили, твърди държавният глава на Руската Федерация. Стандартните техники за отбрана се заменят с модерни дизайни, включително цифрови и такива, в които се използва изкуствен интелект. Роботизираните системи и безпилотните летателни апарати се въвеждат активно, според Владимир Путин. Войските изпълняват тактически сложни, нестандартни задачи по време на маневри, учения и внезапни проверки.
Руската армия продължава да играе ключова роля за постигането на мир в Сирия, като гарантира запазването на стабилността на тази страна, смята президента.
И благодарение на качествено увеличените си възможности, Русия уверено влиза в ново ниво на международното военно сътрудничество - полетите на самолетите Ту-160 над западната част на Индийския океан бяха извършени от летища в Южна Африка, военни патрули бяха проведени за първи път във въздушното пространство над водите на Източен Китай и Японско море, посочи Путин.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
 

Средно по два пъти на месец Комисията по отбрана е обсъждала проблемите на армията

24.12.2019, 13:33

През изтичащата 2019 г. Комисията по отбрана в Народното събрание е провела 24 заседания. Средно по две на месец. Единствено през август, когато е парламентарната ваканция, членовете на комисията не са обсъждали проблемите на отбраната и армията. За сметка на това през юли и ноември са заседавали по четири пъти. През октомври комисията изслуша в Долна Митрополия представители на ВВС, НВУ, факултет „Авиационен“ и ВВУБ по въпроси на подготовката за стартирането на Висшето военновъздушно училище от 1 януари 2020 г.
За 12 месеца в комисията са обсъдени и приети становища по 13 законопроекта и 6 решения. Министърът на отбраната е отговарял четири пъти на актуални въпроси на членовете на комисията. Пред депутатите са представени шест новопроизведени и новоназначени генерали.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в рамките на парламентарния контрол през годината е отговорил устно или писмено на 29 въпроса и 2 питания.
От справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове” става ясно, че през 2019 г. Народното събрание е приело 124 закона, 199 решения, една декларация и обръщение към българския народ. От 1 януари до 20 декември 2019 г. в Народното събрание са постъпили 192 законопроекта, като 90 от тях са внесени от народни представители. Предложените проекти за решения са 219, от които 192 са на депутати. През годината 44-ото Народно събрание е провело 82 пленарни заседания, четири от които извънредни.
Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на Народното събрание от 11 януари до 19 декември 2019 г. е 115 часа и 13 минути. За този период парламентарен контрол е провеждан в 36 пленарни заседания.
От 11 януари до 19 декември 2019 г. в Народното събрание са били внесени 1077 въпроса и 55 питания. Парламентът е провел 22 изслушвания на министри и пет разисквания по питания на народни представители.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Спи спокойно, Полша!

24.12.2019, 13:07

Полша се готви за свирепа отбрана, в очакване Путин да нареди настъпление и окупация на страната. Правителството на управляващата националконсервативна партия „Право и справедливост“ развърза кесията и купува оръжие като за деня на Страшния съд. Ракети „Пейтриът“ ($4,7 млрд. – най-голямата поръчка засега), артилерия. Правителството подготвя купуването на 32 изтребителя Ф-35, а президентът Анджей Дуда, който е от същата популистка партия, настоява за постоянна американска база в Полша, която да носи името на настоящия му колега – Доналд Тръмп.
Малко по- на север, Украйна вече има проблеми с Русия. Меко казано. Случаят там е различен – неуредени сметки от времената на СССР и преди това. Гражданска война, от която Кремъл се възползва.......Прочети още

 

Пентагонът сключи договори за строеж в база Инжирлик

24.12.2019, 12:17

Пентагонът сключи договор с няколко турски компании за строителство на авиобаза Инджирлик в провинция Адана, съобщи РИА Новости.
Стойността на договорите е 95 млн. щ.д. Предполага се, че дейностите ще бъдат завършени до края на 2024 г.
"С осем турски компании е сключен договор за сумата от $95 млн. по твърда фиксирана цена", се казва в съобщение, публикувано на сайта на Пентагона.
Авиобаза Инджирлик в провинция Адана в югоизточна Турция се използва от американските ВВС. Военните на САЩ обезпечават работата на радиолокационните станции за ранно предупреждение за ракетно нападение, която е дислоцирана в района Кюреджик, провинция Малатия в югоизточна Турция и е част от Противовъздушната система на НАТО в Европа.
По-рано президентът на Турция Тайип Ердоган заяви, че Анкара може да затвори за американските военни базите Инжирлик и Кюреджик в отговор на американските санции, а турският парламент може да приеме резолюция за геноцид на индианците при колонизацията на Америка в отговор на сената на САЩ за геноцида на арменците в Османската империя през 1915 г.
Източник: https://news.bg/

 

Заводски изтребител Су-57 се разби в Русия, няма жертви

24.12.2019, 08:53

Изтребител Су-57 (Т-50С-1, сериен номер 51001, бордови номер "01 син") се разби в тайгата на Русия. Инцидентът е станал днес в 11:00 местно време при изпитателен полет в Хабаровска област. За щастие няма пострадали, съобщи ТАСС.
Агенцията уточнява, че пилотът е успял да катапултира. Той не е получил съществени травми, съобщи представител на администрацията на град Комсомолск на Амур.
Изтребителят Су-57  е извършвал изпитания на максимални режими на новия двигател от т.н. „втори етап“, известен още с означението „изделие 30“. Няма жертви и разрушения на земята. Самолетът се е разбил на 111 км от Комсомолск на Амур. Пилотът е бил прибран от хеликоптер.
Разбилият се изтребител не е принадлежи на армията, а на авиозавода производител "Гагарин". Първата доставка за руските ВВС е била запланувана за тази седмица, уточнява РИА "Новости". - (видео)
Припомняме, че Су-57 е 5-то поколение реактивен многоцелеви изтребител, разработен от ОКБ Сухой за военновъздушните сили на Русия. Това е първа авария с машина от този тип.
Той трябва да замести остарелите руски изтребители от 4-то поколение МиГ-29 и Су-27 в руските ВВС.
Су-57 е разработен като директен отговор на американските F-22 Raptor и F-35 Lightning II. Т-50 прави своя първи полет на 29 януари 2010 г. Неговият втори полет е на 6 февруари 2010 г. До 31 август 2010 г. прототипът извършва общо 17 полета. - Още за Су-57

 

Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер

24.12.2019, 08:32

Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още

 

 

Почина началникът на генералния щаб на алжирската армия

23.12.2019, 20:16

Почина генерал Ахмед Гаид Салах, влиятелният началник на генералния щаб на алжирската армия и опора на режима от 1962 г., съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.
Държавната информационна агенция АПС съобщи, че близо 80-годишният генерал е починал от инфаркт.
Генерал Салах беше в центъра на общественото внимание, след като през април накара президента Абделазиз Бутефлика да подаде оставка. Той беше лицето на върховното военно командване, което пое властта до 12 декември, когато за държавен глава беше избран Абделмаджид Тебун.
Президентът обяви тридневен траур по повод смъртта на генерал Салах, предаде ТАСС. За структурите, свързани с въоръжените сили, траурът ще продължи седем дни.
В Алжир продължават масовите протести с искания управляващият елит да напусне властта, а влиятелната армия да се оттегли от политиката, припомня Ройтерс. Кончината на генерала може да доведе до големи промени в алжирската икономика и политика. С интерес се следи и кой ще го наследи и каква ще е позицията му за справяне с протестите. Президентът Тебун обяви, че генерал Саид Шенгриха, командващ сухопътните сили, ще поеме временно поста на началник на генералния щаб.
Влиянието на партията ясно пролича тази седмица на встъпването в длъжност на Тебун, на което той, веднага след като положи клетва, прегърна генерала и му връчи медал за заслуги.
Скоро след избухването на общественото недоволство в началото на тази година реч, произнесена от ген. Салах по телевизията, с която той призова президента Бутефлика да напусне, доведе до бързата оставка на дългогодишния лидер. След това армията подкрепи поредица от арести на съюзници на бившия президент и влиятелни бизнесмени при антикорупционна кампания- Според някои целта е била да се извадят от управлението противници на армията.
Това обаче не беше достатъчно за обикновените алжирци, много от които започнаха да искат оставката на генерала и отстраняване на армията от управлението на Алжир. Един от честите лозунги на протестите беше "Гражданска държава, не военна държава".
Източник: http://www.bta.bg/

 

САЩ ще предоставят $ 175 млн. военна помощ на балтийските държави през 2020 г.

23.12.2019, 19:44

САЩ планират да предоставят военна помощ на стойност 175 млн. долара на балтийските държави Естония, Латвия и Литва през 2020 г., съобщи днес естонското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес, предаде БТА. И трите страни са членки на НАТО и граничат с Русия.
Естонското министерство на отбраната съобщи, че освен 125 млн. долара обща военна помощ Вашингтон отделя за първи път 50 млн. долара за засилване на способностите за противовъздушна отбрана на трите балтийски държави, възприемана от много експерти като слабо звено в тяхната отбрана.
Крайната цел на американската военна помощ за Талин, Рига и Вилнюс е засилването на "възпиращите и отбранителни способности на балтийските страни, включително във въздуха и особено на противовъздушната отбрана", каза в изявление естонският министър на отбраната Юри Луик.
И трите балтийски държави, приети в НАТО през 2004 г., са предани съюзници на Вашингтон, отбелязва АП.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Последни изтребители Typhoon за ВВС на Германия, Испания и Италия

23.12.2019, 19:30

През месец декември 2019 г. са последните доставки на изтребители Eurofighter Typhoon за ВВС на Германия (Luftwaffe) и на Испания (Ejército del Aire).
В края на декември ще е и първият полет на последния за ВВС на Италия изтребител F-2000 (с.н. MM7356, з.н. IS082).
Великобритания вече приключи с производството на Eurofighter Typhoon за своите ВВС. Последният от тях (с.н. ZK437, з.н.BS153) направи първият си полет през август 2019 г. Преди няколко седмици не доставен на техническата ескадрила TMU, дислоцирана във военновъздушната база Coningsby.
С последния германски EF2000 Typhoon (с.н. 31+53, з.н. GS0113) завърши производството на 143 изтребителя от този тип в три серии (Tranches). От Tranche 1 аса самолетите с р.н. от 30+01 до 30+42, Tranche 2 - 98+07, от 30+45 до 31+22 и от Tranche 3A са 98+08 и от 31+24 до 31+53.
Испания също завърши производството на Eurofighter, произведени са общо 72 – 52 едноместни и 12 двуместни. Последният C.16-78/14-36 (#10235), е заснет в Getafe (Испания) на 5 декември 2019.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Полските специални сили получиха четири хеликоптера S-70I

23.12.2019, 16:32

На 20 декември 2019 г. полските специални сили GROM официално получиха четири хеликоптера S-70i Black Hawk. Официалната церемония се е състояля в 1-ва авиобаза, дислоцирана на летища Warszawa/Frederic Chopin. - (видео)
Вертолетите са произведени в полския авиозавод Polskie Zakłady Lotnicze (PZL), филиал на американската компания Lockheed Martin Sikorsky. Машините са с р.н. 1301, 1302, 1303 и 1304. - (видео)
Сделката на стойност 160 милиона евро е подписана на 25 януари 2019 г.. Освен доставката на вертолетите, договорът включва още логистична поддръжка и обучение.
Вертолетите ще са на въоръжение в Групата за оперативно реагиране към полските специални сили, разположена във военновъздушната база Сили.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

НАТО: Френските ядрени оръжия не могат да гарантират сигурността на Европа

23.12.2019, 13:09

Гаранциите за ядрена сигурност, която САЩ дават на Европа, не могат да бъдат заместени от френските ядрени оръжия, смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ДПА.
Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности. "Франция знае как да се защитава. След Брекзит тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС", заяви Макрон в интервю за сп. "Икономист", публикувано в началото на миналия месец.
Според Столтенберг обаче френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. "Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно", подчерта пред ДПА генералният секретар на НАТО. "Имаме изпитани процедури", посочи той.
Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той, цитиран от БТА.
Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".
Генералният секретар на НАТО заяви, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, "ако контекстът е подходящ". Столтенберг подчерта значението на диалога в тези "трудни" според него отношения.
Връзките между НАТО и Москва се обтегнаха след анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия и последвалата руска подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Други проблеми също оказаха негативно отражение, включително прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.
"Вярвам в диалога с Русия", заяви Столтенберг в интервюто за ДПА. "Следователно, ако контекстът е подходящ, разбира се, готов съм да се срещна и с руския президент Владимир Путин".
"Просто вярвам, че е по-добре да се срещнем, отколкото да не се срещнем, и да седнем на маса и да водим дискусия. Особено когато нещата са трудни, е важно да седнем на една маса", подчерта генералният секретар на НАТО.
Русия е нашият най-голям съсед и трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия, подчерта Столтенберг. "Но дори и без да сме подобрили отношенията с Русия, трябва да умеем да се справяме и с такива трудни отношения с Русия", добави той.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Във ВВУБ „Георги Банковски“ завършиха последните курсове за учебната 2019 г.

23.12.2019, 12:22

Във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” успешно завършиха последните три курса за учебната 2019 година. Удостоверения за придобита военноотчетна специалност и квалификация получиха специализантите от курсовете „Сержант от ВВС” – „Специалист по техническа поддръжка и бойно използване на ЗРК” и „Специалист от ВВС – шофьор–агрегатист” за нуждите на Зенитно-ракетни и Радио-технически войски. Те се проведоха в сектор „Противовъздушна отбрана” с началник майор Спас Геров. По време на обучението си специализантите усвоиха базови знания по електротехника, тактическа подготовка, материална част и бойна работа на специалната бойна техника и на електросиловите устройства към нея. Мнението на преподавателския състав е, че обучаемите са показали високо желание за усвояване на материала, осмислят и изпълняват самостоятелно практически задачи в нова ситуация, спазвайки изискванията за безопасен труд. Курсът завърши с комплексен изпит по основните дисциплини, в който освен излагане съдържанието на отделните въпроси се провериха и техните умения да разсъждават, обосновават и анализират отделните елементи от учебния материал. Средният успех от положените изпити е Много добър 5,48.
Курсът по езикова подготовка „Английски език – 1-во ниво” завърши с финален тест ALCPT, който бе проведен от старши преподавател в катедра „Лидерство и чуждоезикова подготовка” на факултет „Авиационен”.
В изпълнение на „План за придобиване и повишаване на квалификацията на военнослужещи от ВВС” през тази година бяха обучени сержанти и войници по 29 специалности в шест направления – авиационна техника, КИН-специалисти, зенитно-ракетна техника, радиолокационна техника, логистика и администрация.
Проведени бяха курсове за придобиване на военна и длъжностна квалификация „Младши сержант” и „Войник-първи етап общовойскова подготовка”.
Организирани бяха два курса за повишаване на квалификацията на водачи на МПС от категория „С” в категория „Д”, които положиха изпит пред Областен отдел „Контролна дейност” – ДАИ.
Проведени бяха два курса по езикова подготовка, в които взеха участие офицери и сержанти.
Паралелно с това в Центъра се проведе практическата подготовка на курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски”.
Началникът на щаба на ВВУБ „Георги Бенковски” полковник Ивайло Пешаков връчи удостоверенията на специализантите. Той ги поздрави за отличните резултати и проявената отговорност към учебния процес. Пожела професионално развитие и успешно прилагане на придобитите знания.
Източник: http://otbrana.com/

 

ТАСС: Турция спусна на вода първата произведена в страната подводница

23.12.2019, 10:15

Първата подводница от тип 214 TN беше пусната на вода във военната корабостроителница „Гьоледжюк“ в северозападна Турция, съобщи турският телевизионен канал NTV, цитиран от TACC.
Подводницата е кръстена "Пири Рейс" в чест на османски навигатор и картограф. След пускането й на вода, доокомплектоването й ще продължи до 2022 г., когато официално трябва да влезе в арсенала на турските военноморски сили.
На церемонията присъства турският президент Тайип Ердоган. Той обеща, че до 2027 г. ВМС ще получат шест подводници от този тип.
През юли 2009 г. Турция сключи договор с най-голямата германска корабостроителница HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft) за съвместното производство на шест подводници от тип 214 TN. Най-малко 80% от работата по създаването на подводници е възложена на турската отбранителна промишленост, останалите 20% - на германската компания. HDW сглобява само основните корпусни и механични компоненти и някои секретни компоненти, включително горивни клетки и задвижващи системи. Всички електронни компоненти и оръжейни системи се произвеждат и инсталират в Турция.
Тези подводници, както отбелязват от Anadolu Agency, се характеризират със свръх маневреност и автономност (възможността за дълъг престой под вода). Подводниците са оборудвани с модерни торпедни системи, могат да унищожават статични вражески цели на сушата, да разчистват минни полета, както и да изстрелват ракети. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Ердоган обеща при необходимост да увеличи военната подкрепа за правителството в Триполи

23.12.2019, 10:12

Турският президент Тайип Ердоган изрази готовността си в неделя да увеличи военната подкрепа на правителството на Националното съгласие (ПНС) в Либия, базирано в Триполи, ако е необходимо, предава TACC.
"Ако е необходимо, ще засилим военния аспект на нашата подкрепа за Либия. Ще оценим всички възможности, налични както на сушата, така и в морето и във въздуха", заяви турският лидер на по време на церемонията по пускането на подводницата „Пири Рейс“ във военната корабостроителница „Гьоледжюк“ в северозападна Турция.
Ердоган също отбеляза, че Анкара няма да се откаже от споразуменията, сключени с ПНС за военно сътрудничество и разграничаване на морските граници. "Турция няма да се откаже от действия в Сирия и няма да ограничи прилагането на меморандумите с Либия. Меморандумите за разбирателство с Либия не противоречат на турския закон и международното право. Те се основават на карти, изготвени преди около 10 години", добави той.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Продължава подкрепата на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините"

23.12.2019, 10.00

Предлагам на Вашето внимание статията „110 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров. Вапцаровска международна премия „Морето и машините“ (формат - pdf), която излезе преди дни в новия брой на Списание „Педагогически алманах“ на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", том 27, кн. 2, стр. 161-171.
 

 

Американски военен бе убит в Афганистан от талибаните

23.12.2019, 09:55

Американски военнослужещ бе убит днес в Афганистан, съобщиха въоръжените сили на САЩ, цитирани от Франс прес.
Талибаните поеха отговорност за нападението срещу него и заявиха, че са ранили няколко американски и афганистански военни.
Говорителят на екстремистката групировка Забиула Муджахид изпрати съобщение на АФП по "УотсАп", в което казва, че талибаните са взривили през нощта американски автомобил в град Кундуз.
Това убийство бе извършено в момент, когато талибаните и Вашингтон опитват да постигнат споразумение за изтеглянето на американските сили. Доналд Тръмп прекъсна в началото на септември диалога след атентат в Кабул, отнел живота на 12 души, включително един американец.
Около 20 000 чуждестранни военни, повечето от които американци, са в Афганистан като част от мисията на НАТО за обучаване, подпомагане и съветване на афганистанските сили.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Руският пистолет "Удав" привлече вниманието на National Interest

23.12.2019, 09:28

Американските журналисти се интересуват от съвременната руска разработка, перспективният пистолет "Удав". Това не е изненадващо, защото новостта на руския военно-промишлен комплекс се характеризира с много високи характеристики. Авторите от National Interest нарекоха "Удав" „флагманският пистолет на Русия“ и в това те не са далеч от истината.
Полуавтоматичният пистолет с калибър 9х21 се характеризира с повишена мощност и може да се използва както от военните, така и от специалните части. В допълнение, боеприпасите са разработени специално за "Удав", което му позволява да решава различни проблеми. По-специално, "Удав" може да използва патрони с повишена бронепробиваемост или с дозвукова скорост на куршума за стрелба с шумозаглушител. Производителите казват, че ще бъде създадена и гражданска версия на пистолета, която да отговаря на всички изисквания на стрелците - спортисти. Според американските журналисти, спортната версия ще бъде адаптирана към стандартния патрон 9х19 НАТО поради широкото му разпространение. Производителите обаче все още не са потвърдили тази информация.
Американците също така отбелязват, че "Удав" е изцяло изработен от руски компоненти и отговаря на високите изисквания за надеждност, както се полага на "флагманските" оръжия. Известно е, че пистолетът работи при температури от - 50 до + 70 градуса. Обобщавайки, авторите на материала отбелязват, че не се очаква масов преход на руските сили за сигурност от остарелия ПМ към "Удав". „Флагманът“ е много по-мощен пистолет и не е предназначен да решава полицейски проблеми. Освен това цялостното превъоръжаване би струвало на Руската федерация сериозна сума.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

 

Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?

22.12.2019, 21:37

Руското военно присъствие в Либия е факт от няколко седмици. Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи. Неговият успех ще означава разширяване на руското влияние в Либия, пише Дойче веле.
И руският президент Владимир Путин, и турският държавен глава Реджеп Ердоган най-вероятно ще вземат участие в инициираната от германското правителство международна конференция за Либия, която ще се състои през януари. Тя е предназначена да подкрепи усилията за мир на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на Обединените нации. Затова е важно на нея да присъстват както Русия, така и Турция.
През последните месеци обаче - по сведения на медиите - руското военно присъствие в Либия става все по-интензивно. По информация на списание "Foreign Policy" от септември Русия участва със собствени сили във водената в Либия война. Кореспондентът на изданието съобщава за пристигането на над сто наемници, членове на т. нар. група "Вагнер" - изключително добре обучени и дисциплинирани войници.
Особено опасни са техните снайперисти, казва пред списанието либийският командир Мохамед ал-Дарат, който воюва на страната на оглавяваното от Фаиз Сарадж "Правителството на националното разбирателство". По думите на командира, техните изстрели в гърдите и главата показват професионализъм, какъвто той не бил виждал преди. И тъкмо те носели отговорността за 30 на сто от жертвите, дадени от неговата част.
Пак по повод на групата "Вагнер" в началото на декември и турският президент Ердоган  заяви, че страната му е готова да изпрати войски в Либия, ако правителството на Сарадж помоли за това. Русия отхвърли съществуването на специалната бойна група, но не успя да убеди Ердоган. Медиите цитират турския президент с думите: "В Русия има фирма за сигурност с името "Вагнер". Тя е изпратила свои служители там (в Либия)".
Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар - силният човек на базираното в източната част на страната контраправителство, което гледа на себе си като на легитимно представителство на либийското население. Хафтар, който е следвал в Москва, след това обаче години наред е живял в САЩ, се ползваше до тази есен и с подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Но през ноември той прие делегация, водена от американския посланик в Либия Ричард Норланд, която не само настоя да се откаже от офанзивата си, насочена към Триполи, а и заяви, че САЩ са загрижени от "руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ".
Интересите на Москва
Кремъл наистина поддържа контакти и с контраправителството в Тобрук, а руски енергийни фирми са сключили договори с държавното Национално нефтено дружество. Но очевидно Путин смята, че генерал Хафтар, който се ползва с подкрепата на някои държави от Персийския залив и на Франция, ще се наложи.
От 2016-а неговите войски контролират почти всички либийски нефтени находища. Ако Москва получи по-голяма роля в либийския нефтен сектор, тя ще разполага с мощен лост на международния енергиен пазар, който би могъл да се използва и за политически цели. Същото важи и с оглед на миграционните потоци. Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Тютюневият порцион във Втората световна война

22.12.2019, 21:13

Втората световна война е съпътствана не само от барутен, но и от тютюнев дим. Освен хранителната дажба войникът ежедневно се е нуждаел от такива стимуланти като алкохол, наркотици (амфетамини) и тютюн. И в Червената армия, и във Вермахта тютюнът (цигарите) влизат в ежедневната разкладка на военнослужещите.
По време на война пушенето придобива нов смисъл за всеки един войник. Сред всекидневните бомбардировки, обстрели, сражения и смърт войникът намира в тютюна това малко късче мир, тишина и спокойствие, което му напомня за родния дом и семейството. Освен това ударната доза никотин помага да се намали стреса, успокоява нервите, подтиска чувството за глад. С една дума тютюнът е средството, което помага на войника да не си изгуби окончателно разсъдъка сред касапницата на фронта. От статията ще разберем какво конкретно са пушили войниците по време на Втората световна война и защо американският президент Франклин Делано Рузвелт определя тютюнът като стратегическа суровина......Прочети още

 

Връчиха отличия на дарителите за паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия

22.12.2019, 20:53
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи на дарителите за новия паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия, който бе издигнат в центъра на Плевен, отличия на Министерството на отбраната.
Хубаво е, че инициативата на сдружението "Героите на Дойран" започна и завърши за една календарна година, посочи вицепремиерът в словото си на церемонията в областната администрация, в която участва и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов.
"Плевен се сдоби с един прекрасен паметник - придобивка за града - за поука на бъдещите поколения. И най-важното - това е отдаване на дължимото на онези български воини, които отдаваха живота си във войните за освобождение и обединение на България - да се осъществи българският национален идеал - освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава", изтъкна Каракачанов.
По думите му новият паметник в Плевен е мястото, на което техните внуци и правнуци могат да поставят цвете. Немалка част от героите, загинали за свободата и обединението на България, лежат в безкръстни гробове по бойните полета на Балканския полуостров, отбеляза министърът на отбраната. По думите му, осъществяването на тази идея е показало, че когато обединим усилия около една обща кауза, "няма леви, няма десни". Така са били онези герои, изобразени на паметника, - в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден - всеки е вършел това, което трябва, в името на България, заяви Каракачанов.
Вицепремиерът удостои с почетни грамоти всички, допринесли със средства и труд за осъществяване на идеята. Сред наградените дарители бяха граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Кметът на Плевен Георг Спартански, който е сред дарителите, гарантира, че при реконструкцията на площад "Свободата" ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.
Членът на сдружението "Героите на Дойран" Иван Нинов заяви, че досега са платили със средства от дарители 75 000 лева и имат налични 2000 лева. Дължат още 12 000 лева на скулптора, 3000 лева - за гранитните блокове. Дарителите са около 100, включително граждани, които живеят в чужбина, уточни той. Общинският съвет в Плевен е гласувал 20 000 лева, които, когато постъпят, ще покрият всички разходи и ще останат за художествено осветление на монумента, допълни Нинов, съобщава dariknews.
Източник: http://otbrana.com
 

Правителството определи щата на Висшето военновъздушно училище

22.12.2019, 20:47

В последния възможен момент, с дата 20 декември, излезе правителственото постановление, което е необходимо за изпълнение решението на Народното събрание от април т.г. за възстановяване на ВВВУ „Георги Бенковски“ от 1 януари 2020 г. Казвам излезе, защото не го видяхме в дневния ред и на последното заседание на Министерския съвет. Остава да го видим и в Държавен вестник, за да не тръгне новото училище с фалстарт.
Вече има подписан указ за началник на училището. Остава полковник Юлиян Радойски да си получи от президента пагоните на „бригаден генерал“. Въпросът за щата, обаче, решава това постановление, което променя Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. То трябва да отмени сегашната постановка, че не се налагат промени в организационната структура на военно-образователната система. И да я замени с „Във времевите рамки на Плана се открива Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски”, което да формира необходимите знания, практико-приложни умения и лидерски качества на своите обучаеми, да ги изгражда морално, умствено и физически, да ги приобщава към идеалите на родолюбието, дълга и честта и да ги формира като личности и лидери в областта на военното дело, авиацията, навигационните, комуникационните и информационните системи и летищното осигуряване. Випускниците трябва да могат да управляват военни и обществени структури, да експлоатират авиационна и специална техника в условия на мир, кризи и военни конфликти и да имат способности за поддържане на сигурността, опазване на мира и развитие на обществото.”.
ВВВУ „Г. Бенковски”, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г.,  ще се образува на основата на сегашния факултет „Авиационен” на НВУ „В. Левски”, става ясно още от постановлението. За осигуряване функционирането на училището, смятат от МО,  е необходимо да бъде увеличен личният състав със 145 длъжности, за да стане 218, тъй като настоящият на факултет „Авиационен” не може да обхване всички дейности и не е в състояние да осигури необходимия брой преподавателски състав. Съставът на НВУ намалява от 598 на 520 души.
Със 76 души от 1 юли 2020 г. да се увеличи щатният състав на ВМС, предвижда същото постановление. Причините са създаване на  Преден военноморски координационен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) и придобиване на два кораба - минни ловци от Кралство Нидерландия.
Според мотивите на МО към проекта на постановлението, България е заявила готовност за създаването на натовския център. Той ще изпълнява дейностите по координация на военноморското присъствие на НАТО в Черно море, като и предоставяне на информация на национални институции и на страните от ЕС, участници в инициативата MARSUR за обмен на некласифицирана информация.
Отделно от този процес и в изпълнение на решение на Министерски съвет, в рамките на тази календарна година ще приключи процедурата по закупуване на два кораба - минни ловци от Кралство Нидерландия. Реализирането на обществената поръчка за придобиване и транспортиране на минните ловци ще се реализира през първото тримесечие на 2020 г., става ясно от постановлението.  Смята се, че увеличаването на броя на противоминните кораби ще доведе до повишаване оперативно-тактическите възможности на Българската армия, като това налага нарастване на личния състав необходим за формиране на екипажи в съответните структури от състава на ВМС.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

"Старлайнерът" на "Боинг" се връща по-рано на Земята

22.12.2019, 12:46

Новият космически кораб "Старлайнер" на "Боинг" се завръща на Земята шест дни по-рано, след като проблем с часовника му попречи да стигне до Международната космическа станция и да се скачи с нея.
Капсулата без екипаж трябва да се приземи днес в Ню Мексико. В момента е в ниска 250-километрова орбита. Инженери на "Боинг" подготвят навлизането й в атмосферата над Тихия океан.
Това е нов провал за компанията "Боинг" на фона на кризата с пътническите самолети модел 737 Max след две фатални катастрофи. При катастрофите през октомври 2018 г. в Индонезия и през март т.г. в Етиопия загинаха общо 346 души. В резултат от инцидентите компанията планира да спре производството на този самолет през януари.
"Старлайнер" беше изстрелян в петък от Флорида, но малко след отделянето си от ракетата носител "Атлас V" корабът не успя да активира двигателите по план, което попречи на навлизането му в точна орбита. След като пресметнаха, че е изгорил твърде много гориво за няколко минути, което е свързано с проблем с часовника, от "Боинг" и НАСА решиха "Старлайнер" да се върне на Земята, без да завърши мисията. Корабът трябваше да се скачи автоматично с МКС 25 часа след изстрелването и да се завърне на 28 декември.
От НАСА обявиха, че мисията не е пълен провал, тъй като са изпълнени много от задачите.
След пенсионирането на космическите совалки през 2011 г. в момента НАСА е принудена да разчита на руски ракети "Союз" за транспортиране на астронавти. САЩ искат да прекратят зависимостта си, макар че отношенията между Москва и Вашингтон в космонавтиката остават имунизирани в сравнение с по-широкото влошаване на двустранните отношения през последните години.
При бившия президент Барак Обама НАСА направи промени в работата си. Вместо да притежава своя техника, агенцията наема частни компании - така "Боинг" и SpaceX се сдобиха с договори за милиарди долари за разработване на решения "Произведено в САЩ".
В замяна двете компании трябва да проведат 6 мисии, с по четирима астронавти всяка, до 2024 г. Според доклад на НАСА за един астронавт ще се плаща около 90 милиона долара на "Боинг" и 55 милиона долара на SpaceX. В момента САЩ плащат на Русия повече от 80 милиона долара за астронавт. - Още Космос
Източник: https://www.segabg.com/

 

ТАСС: В Пекин заявиха,че реализацията на военния бюджет на САЩ за 2020 година ще развали отношенията с Китай

22.12.2019, 08:45

Реализацията на американския бюджет за отбрана за 2020 г. значително ще развали китайско-американските отношения и ще дестабилизира ситуацията в региона. Тази гледна точка беше изразена в събота от официалния представител на комисията по международни въпроси на Всекитайския народен конгрес (парламента на Китай) Ю Венджи, цитира думите му TACC.
Според него бюджетът "съдържа отрицателни позиции, които трябва да се считат за намеса в делата на Тайван, Хонконг и Синдзян". Този документ "сериозно нарушава принципа на "един Китай" и противоречи на трите съвместни комюнике на двете страни, той значително подкопава китайско-американските отношения и дестабилизира ситуацията в Тайванския проток", се казва в сайта на централното правителство на Китайската народна република, цитиран от Ю Венджи. По този повод ние изразяваме остро недоволство и решителен протест“, каза той.
Според представителя на парламента, „ръководейки се от предразсъдъци“, Вашингтон грубо се намесва във вътрешните работи на Китай. "Ние категорично настояваме американската страна да се откаже от мисленето и хегемоничната логика на Студената война, да спре да се намесва във вътрешната политика на Китай и незабавно да предприеме ефективни мерки за премахване на негативните последици от подобни стъпки. Вашингтон трябва да предприеме стъпки за запазване на китайско-американските отношения “, обобщи Ю Венджи.
На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа проект на военен бюджет за фискалната 2020 година (започваща на 1 октомври), който задължава администрацията на САЩ да наложи санкции срещу Русия. Конгресът на САЩ също призовава за наблюдение на развитието на руско-китайското военно партньорство. Изказвайки подкрепа за протестиращите в Хонконг, американската страна също възнамерява да увеличи способностите на Тайван за отбрана и бойна готовност чрез съвместни учения и продажби на оръжие.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

На този ден през 1944 година започва Сремската операция

22.12.2019, 07:56

На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още

 

 

Министър Каракачанов: До средата на 2020 г. ще има договори за бойните машини и корабите

21.12.2019, 23:17

Духът в армията се променя, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в „Годината”  по Дарик радио и обобщи 2019 г. в думата „Възраждане”.
Всички авиационни платформи или са ремонтирани или се ремонтират, посочи министърът. Плюс сделката за осемте нови изтребителя, допълни той. За първи път от 30 години, продължи министърът, започнахме генерален ремонт на танковете Т-72. Вече излезли 14 напълни ремонтирани, сега започвал проектът за модернизацията им.
През юли следващата година ще започнат да се връщат модернизираните Су-25, стана ясно от думите на министъра. За флота договорихме два минни ловци на, както каза той, партньорска сделка, за 2 млн. лв. без ДДС.
Министърът съобщи, че е приключило подаването на офертите за бронираните машини и за двата патрулни многофункционалнr кораба. Проектите ще бъдат финализирани до средата на 2020 г., каза той. До тогава се очаква да има подписани договори със спечелилите конкурсите.
Като успех бе посочено и увеличението на военните заплати за 2018, 2019 и предстоящото за 2020 г. с по 10 процента. Най-важното, според него, е, че духът в армията се променя. До края на ноември постъпилите в армията са с 320 повече от напусналите. В момента се разглеждали резултатите от конкурсите на още 395 души, което предполага, че тази цифра ще скочи.
Министърът съобщи, че в рамките на сделката със САЩ за изтребителите има предвидено изграждане на Център за обучение в Долна Митрополия. Част от ремонтно-възстановителните работи на Ф-16 ще поеме заводът Авионамс, който е към Министерството на икономиката. Имали сме една доста смела идея, но американците не я приели. Като част от това индустриално сътрудничество да имаме съвместно производство на самолет, който сега се произвежда от САЩ и Южна Корея. Понеже договорът бил за покупка на самолети, американците не се съгласили в него да влиза трета страна, стана ясно от думите на министъра.
От половин години САЩ предлагат съвместно изграждане на бронирани машини, но няма как да се включат, защото процедурата беше започнала, посочи министърът. Но това е първата част от проекта. Така бе загатнато за евентуално по-нататъшно сътрудничество. По отношение на самолетите няма български фирми, които да можеха да се включат в производството, каза министърът. За бронираните машини и за корабите, обаче има ясни условия.  Двата кораба да бъдат построени в български корабостроителници, които са поне четири. Минимум 20 процента от компонентите на брониарната машина ще трябва да бъдат производство на български фирми.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът Румен Радев: Къде е българският интерес при еднократното плащане на самолетите Ф-16?

21.12.2019, 23:11

Всяко правителство, когато реализира сделка от такъв крупен финансов мащаб, се бори за индустриално сътрудничество – нещо да се върне в твоята икономика като високи технологии.
Аз за пръв път виждам такъв договор, вие видели ли сте договора за индустриално сътрудничество покрай Ф-16? Няма и да го видите, той не се показва.
Само че аз за първи път виждам договор, който да кореспондира с такава крупна сделка и да е абсолютно неясен. Там няма ясни параметри. Това каза държавният глава в интервю за предаването „Годината“ на Дарик радио......Прочети още

 

Започна изграждането на фрегати за Саудитския флот

21.12.2019, 21:52

В петък 20.12 от американските ВМС обявиха, че компанията Lockheed Martin е получила договор за 1,96 милиарда долара за изграждането на четири многоцелеви бойни надводни кораби (multi-mission surface combatants -MMSC) за Саудитска Арабия. Корабите ще бъдат построени в морската корабостроителница Fincantieri Marinette в Уисконсин и са производни от проекта за крайбрежен боен кораб (LCS) от типа Freedom. Обявата за договора беше публикувана на уебсайта на Министерството на отбраната.
Договорът е сключен като част от програмата за чуждестранни военни продажби на ВМС на САЩ и следва договора от 450 милиона долара за проектиране и производство на материалите за изграждането на фрегатите. Доставките на корабите трябва да започнат през юни 2023 година.
Продажбата на фрегатите на саудитците ще се отрази положително за ВМС и би трябвало да има минимално въздействие върху работата на изграждането на LCS за ВМС на САЩ. „Придобиването на четирите кораба от Кралство Саудитска Арабия ще осигури допълнително натоварване и по-нататъшна стабилност на корабостроителната индустриална база на ВМС на САЩ“, заяви говорителят на началника на Отдела за научните изследвания, разработката и придобиването на американския флот Дани Ернандес.
"Корабите MMSC ще бъдат изградени във Fincantieri Marinette Marine в Уисконсин. В същото време тази корабостроителница изгражда и корабите от типа Freedom клас Littoral Combat Ship (LCS) за ВМС на САЩ", казал той.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Предстоят промени в част от организационните структури на армията

21.12.2019, 19:04

Стратегическият преглед на отбраната цели придобиване на адекватни отбранителни способности и повишаване на ефективността и синхрона на всички елементи на системата за национална сигурност, посочва в интервю за в. „Българска армия“ началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. 
Той представял цялостното състояние на отбраната и в него участват всички структури от ВС. И продължава: „В направление „Необходими отбранителни способности, командване и управление, организационна структура и дислокация на Въоръжените сили“, на което съм ръководител, работата е организирана в работни групи по функционални области с експерти от всички организационни звена от МО, СППМО и БА. Работата продължава. Съгласно сроковете от приетата пътна карта за провеждането на Прегледа те трябва да приключат аналитичната си дейност през февруари 2020 г. Следва разработване на проект на Програма за развитието на отбранителните способности на ВС до 2032 г. и проект на План за развитието на ВС до 2026 г., които да бъдат готови, съответно до 30 април и 30 юни 2020 г. Бих казал, идентифицирани бяха дефицити, свързани с новите предизвикателства в средата за сигурност и протичащите трансформационни процеси в НАТО. За преодоляването им се предвижда да бъдат направени изменения в част от организационните структури на армията, основно в тактическото ниво на управление. Има виждания за формиране на функционални командвания за комуникационна и информационна поддръжка и логистично осигуряване, за да се отговори на нуждите от постигане на пълния набор от комуникационни и информационни способности и за водене на операции в киберпространството, за развиване на логистични способности за поддръжката на България като страна домакин.“
Необходимо е внимателно и отговорно вземане на стратегически решения по развитието на отбранителните способности. Взети днес, те ще формират отбраната и ВС и за бъдещите поколения, предупреждава генерал Боцев.
Източник: http://otbrana.com/

 

Европейската преса за българското войнство по време на Балканската война

21.12.2019, 18:57

Едва ли има война в историята на Третата българска държава, в която нашият народ да изпраща синовете си на бойното поле с подобен ентусиазъм, жертвоготовност, екстаз и чувство за мисия, така както се случва през октомври 1912 г., когато България започва участието си в Балканската война.
Може би само Сръбско-българската война предизвиква тази небивала народна екзалтация и патриотична пламенност, след която българският воин отново е синоним на неустрашимост, сърцатост и дръзновение.
В статията ще ви представим дописки и журналистически материали на европейски медии, чиито кореспонденти отразяват Балканската война от 1912-1913 г. Източник е «Църковенъ Вѣстникъ» – седмично издание на Светия Синод на Българската православна църква. Някои от снимките (постерите) се публикуват за пръв път в българското интернет пространство......Прочети още

 

Тръмп създаде космически войски

21.12.2019, 11:22

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви създаването на космическите сили по време на церемонията по подписване на бюджета за отбрана за 2020 г., съобщи CNN. Тръмп подписа закон за преименуването на Космическото командване на ВВС (САЩ) в Космическите сили на САЩ (United States Space Force, USSF).
Генералът от ВВС Джон Реймънд (John W. Raymond, 57 г, на снимката) ще оглави новата служба.
Космическите сили на САЩ са първото ново звено на американската армия от 1947 г.
Закона за бюджета за отбрана на САЩ за финансовата 2020 г. възлиза на внушителните 738 милиарда долара, посочва ДПА.
Това е с 3,1 процента повече, отколкото през финансовата 2019 г.
На церемонията по подписването на военния бюджет присъстваха президентът Доналд Тръмп, генерал Джон У. Реймънд, министърът на отбраната Марк Еспър и вицепрезидентът Майк Пенс.
Президентът положи подпис под документа в хангар 6 на авиобазата Андрюс в Мериленд. - (видео)

 

ВВС на САЩ ще получат тежковъоръжена версия на F-15 - F-15ЕХ Advanced Eagle

21.12.2019, 08:20

ВВС на САЩ ще получат осем модернизирани изтребител-бомбардировачи F-15EX Advanced Eagle, за това съобщава Jane’s. Конгресът е одобрил средства в новия бюджет за отбрана през фискалната 2020 г.
Проектът за нова модификация на F-15E Strike Eagle е представен Boeing през лятото на 2018 г. Това ще бъде най-въоръженият изтребител в света – при една от бойните конфигурации на F-15EX може да се подкачат 22 УР“въздух-въздух“, а в друга – 28 авиобомби SDB.
Съгласно одобреният проект, ВВС на САЩ ще сключат договор с концерна Boeing за извършване на опитно-конструкторски работи, доставка на два опитни летателни образци на F-15EX, а по-късно и доставката на осем серийни изтребителя.
Изтребителите F-15Е Strike Eagle започват да постъпват на въоръжение в американските ВВС в кра на 1980-те години. Те са разработени на база на изтребителя за завоюване на превъзходство във въздуха F-15 Eagle, приет на въоръжение в средата на 1970-те години.
F-15E може да лети със скорост до 3000 км/ч, бойният радиус е 1300 км и може да носи въоръжение до 10.4 тона.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

В САЩ бе проведен успешен старт на РН Атлас с космическият кораб Starliner

20.12.2019, 20:42

Новият американски космически пилотиран кораб Starliner разработен от корпорацията Боинг, за първи път бе изведен в космоса в безпилотен режим към МКС.
Стартът бе проведен от Кейп Канаверал в 13:36 (наше време) с помощта на РН Атлас-5.  - (видео)
Скачването с МКС е запланирано за след едно денонощие. Контрола за сближаването и неговото захващане от дистанционната ръка манипулатор ще се осъществи от работещите на МКС астронавти Кристина Кук и Джесика Меир. Предполага се Starliner да остане в състава на МКС осем денонощия, след което да кацне на парашути в района на Уайт-Сандс в щата Ню-Мексико.
На Starliner има специален манекен, снабден с много датчици, който е именуван Rosie the Rocketeer, по аналогия със създаденият през 1943 от художника Норман Роквел образ на Rosie the Riverter, която стана символ на жените заети във военната промишленост по време на Втората световна война. Манекена е облечен в син скафандър, и има завързана червена забрадка, както и на плаката на Роквел.
Според плановете на НАСА с екипаж Starliner ще полети в средата на 2022 г. За този полет се подготвят астронавтите Санита Уилямс и Джош Касада.
******
От компанията Боинг са заявили за проблем при извеждането на планираната орбита на космическия кораб Starliner.
Според информацията, корабът е на стабилна орбита, има връзка с него, но не се е включил двигателя който трябваше да подготви орбитата за скачване с МКС.
От Боинг не са съобщили повече детайли. Екипа работи за отстраняване на проблема.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Изтребители предизвикваха политическа битка в Швейцария

20.12.2019, 19:30

Швейцарският парламент даде днес зелена светлина за закупуването на бойни самолети за 5,1 милиарда евро, но Социалистическата партия, която се противопоставя на този много скъпоструващ план, веднага предприе действия за свикване на референдум по въпроса, предаде Франс прес.
Обновяването на бойните самолети отдавна е щекотлива тема в швейцарската политика. През 2014 г. швейцарците отхвърлиха на референдум закупуването на 22 шведски самолета Грипен от компанията Сааб.
Въпреки този неуспех, правителството иска да обнови противовъздушната отбрана възможно най-бързо, като изтъква, че през 2030 г. ще изтече срокът на годност на американските многоцелеви изтребители тип Ф/А-18. "Ако не бъдат заменени навреме, след 2030 г., Швейцария няма да е в състояние да защитава въздушното си пространство", изтъкват властите.
Що се отнася до леките изтребители Ф-5 Тайгър, които още са в експлоатация, те се използват от въздушната полиция "само денем и при добра видимост", подчертава Берн.
За да намери изход от тази ситуация, правителството предложи да бъдат обновени средствата за защита на швейцарското въздушно пространство, като финансирането на това не трябва да надвишава сумата от 6 милиарда швейцарски франка, допълва БТА.
След няколкоседмични дискусии двете камари на швейцарския парламент, в които доминират центристки и десни партии, окончателно приеха днес пакета от 6 милиарда швейцарски франка, предложен от правителството. Социалистическата партия, според която тази сума е твърде голяма, веднага инициира референдум, изтъквайки, че "Швейцария няма нужда от луксозни изтребители".
Според швейцарската политическа система швейцарците могат да се произнесат на по-късна дата за принципа на обновяване на въздушните сили, а именно дали да се придобият или не нови изтребители с цел замяна на сегашните бойни самолети. Ако гражданите дадат зелена светлина на властите, изборът на нови самолети ще зависи от правителството.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

30 години от зачисляването на фрегата „Смели” в състава на Военноморските сили

20.12.2019, 17:02

На 20 декември 2019 г. с тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна беше отбелязана 30-та годишнина от зачисляването на фрегата „Смели” в състава на Военноморските сили на Република България, съобщават от ВМС.
Фрегатата е част от  Първи дивизион патрулни кораби на флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоциран във Варна.
На тържествената церемония присъстваха началникът на щаба на ВМС капитан І ранг Камен Кукуров, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС капитан І ранг Ваньо Мусински,  командирът на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Петко Якимов, бивши командири на „Смели”.
Гости на тържеството бяха командири на военни формирования, членове на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби”, офицери и старшини, служили на фрегатата.
Със заповеди на командира на ВМС и на командира на дивизиона бяха наградени военнослужещи от екипажа на кораба. Възпоменателни почетни плакети получиха всички бивши командири на фрегатата, присъствали на ритуала.
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА
Фрегата „Смели” 11 е първият кораб от проект 1159, построен във Зеленоводск, в бившия Съветски съюз, приет на в Черноморския флот на СССР въоръжение през 1975 г.
На 22 декември 1989 г. на кораба е вдигнат военноморският флаг на Република България и същият е зачислен в състава на Първи дивизион патрулни кораби във военноморска база Варна. Първи командир на фрегата „Смели” е капитан-лейтенант Константин Попов
Корабът изпълнява задачи по борба с подводен, въздушен и надводен противник, контрол на корабоплаването и поставянето на минни заграждения.
След 1989 година фрегата „Смели” изиграва ключова роля в изпълнението на поетите ангажименти от България и ВМС по присъединяването към НАТО и ЕС. Корабът е участвал в множество официални посещения, в двустранни и многонационални учения в Черно и Средиземно море, по значими от които са „ACTIVE ENDEAVOUR” и „BLACKSEAFOR”.
През последните години корабът редовно участва във всички национални учения на военноморските сили на Република България, в противоподводни учения на Република Румъния „SEA SHIELD” и в двустранни учения с гостуващи кораби от други държави.
Временно изпълняващ длъжността командир на фрегата „Смели” е началникът на щаба на първи дивизион патрулни кораби капитан ІІ ранг Борислав Георгиев Великов.
КОМАНДИРИ НА ФРЕГАТА „СМЕЛИ” (1989-2019)
1. капитан-лейтенант Константин Попов (1989-1990)
2. капитан-лейтенант Николай Николов (1990-1992)
3. капитан-лейтенант Сергей Лазаров (1992-1993)
4. старши лейтенант Спас Борисов (1993-1995)
5. капитан-лейтенант Митко Петев (1995-1998)
6. капитан ІІІ ранг Огнян Колев (1998-2004)
7. капитан ІІІ ранг Георги Пенев (2005-2007)
8. капитан ІІ ранг Ваньо Мусински (2007-2012)
9. капитан ІІ ранг Петко Якимов (2012-2015)
10. капитан ІІ ранг Борислав Великов (2015-2019)
Източник: http://otbrana.com/

 

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

20.12.2019, 13:09

Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.
Според заместник-генералния директор на "Рособоронэкспорт" Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни. "Рособоронэкспорт" е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.
Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М "Брат", в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от "Рособоронэкспорт". А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.
Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания "Брат" може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.
От пресслужбата на "Рособоронэкспорт" отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д'Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на "Армия 2019" и "Интерполитех". Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум "Русия – Африка", където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.
Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в "десетката", е 1500 метра. А при новата версия  Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.
През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.
Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва "Российская газета". - Още за Т-5000
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Подкрепа на инициативата за придобиване на подводници за родните ВМС

20.12.2019, 12:48

На свое заседание, Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), с протокол номер 5/19.12.2019 година взе решение по повод намерението на Правителството на Република България за закупуване на норвежки подводници, заявено от министър-председателя Бойко Борисов в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел на 12.12.2019 г. То пробуди надеждите на подводното братство за възстановяване на подводното плаване у нас. В същото време новината предизвика широка дискусия сред морската общественост по повод факта, че подводниците клас „ULA“ (германски проект „U-210“), ще бъдат „втора ръка“, че са на 30 години и пр.
Становището на УС на СПРБ по този въпрос е следното:
1. В исторически план  България никога не е придобивала нови бойни кораби, в частност подводни лодки и независимо от това българските подводничари са воювали на тях (“UB-18”, Първа световна война) и успешно са усвоили още три проекта съветски подводници,  като са изпълнявали в пълен обем целия спектър от задачи, характерни за техните класове. За десетилетията подводно плаване флотът ни не е губил не само подводница, но и нито един подводничар по време на плаванe!
В експлоатацията на корабите не отстъпвахме на нито един флот, за което нееднократно сме получавали признание и  от германски и от руски подводничари. Подводница „Слава“ беше изведена от строя на 51 години, като преди това последните екипажи участваха практически в учения на нашите ВМС, в т.ч. и с кораби на НАТО - при това твърде успешно!
2. В технически план подводниците клас „ULA“ са едно поколение след нашите последни, с много добри тактико-технически характеристики – изключително маневрени, безшумни, бързи под вода, въоръжени с модерни сензорни, технически и оръжейни системи, даващи възможност за успешно решаване на задачите им.
Животът на една подводница зависи най-вече от състоянието на нейния здрав корпус. При износване до определена степен корпусът се наварява, а при по-сериозно износване се ограничават работната и пределната дълбочина на потапяне. При това, по-важна е не пределната дълбочина, а дълбочината от която подводницата може да използва оръжието си, тъй като да остане скрита от противника е най-силното ѝ бойно качество, но то не е самоцел. Всички останали механизми, системи и устройства на подводницата в по-малка или в по-голяма степен  подлежат на модернизация.
3. В тактически план подводниците са единственото средство, което може да бъде „скрито“ в нашето море, имайки в предвид, че възможностите на средствата за електронно разузнаване на такава малка акватория са практически неограничени. Един самолет за радиоелектронно разузнаване „осветява“ обстановката в целия Черноморски театър, като лети, да речем, над южния му бряг.
Подводниците са оръжие на слабите, изключително подходящи за решаване на чисто отбранителни задачи – водене на наблюдение и разузнаване в обширни райони, оставайки скрити за противната страна, следене на кораби (подводници) и предаване на данни за техните действия, търсене и спасяване на кораби и техните екипажи, както и борба с асиметрични заплахи, следене на нелегален трафик, охрана на нефтени платформи и други съоръжения, добиващи ресурс в морските пространства и континенталния шелф на България.
4. В оперативно-стратегически аспект поддържането на подводен флот има сдържащ ефект спрямо останалите държави в региона и влияе директно на политиката и планирането на съседните страни – приятелски, и не дотам приятелски. Придобиването на нови военноморски способности води до промяна (като правило) на военновременните планове на целия театър на евентуални бойни действия. Констатирането на отсъствие на подводница в пункта ѝ за базиране незабавно повишава напрежението на силите за разузнаване и наблюдение, както и на тези за борба с подводници!
5. Не на последно място наличието на подводници във ВМС ще повиши подготовката на собствените ни сили за борба с тях, защото ще позволи провеждане на учения на море, а не в симулационни условия на брега. При това регулярни, а не епизодични (както е сега) и в методическа последователност, изискуема от наставленията и правилата за подготовка на силите.
Пак в този аспект, процесът на подводното плаване се руши лесно и бързо, а се възстановява с години.  Фактът, че в нашия флот все още са налице хора, служили на подводниците ни, ще улесни овладяването на новия проект кораби в кратки срокове и с по-малък ресурс!
Предвид гореизложеното, УС на СПРБ счита, че на България са ѝ нужни подводници сега и подкрепя намеренията на българското правителство!
Източник: http://otbrana.com/

 

Военните в Полша не искат американски F-35

20.12.2019, 10:15

След месеци уверения от полските политици, че Варшава ще закупи американските изтребители от пето поколение F-35, от Министерството на отбраната на страната се обявиха против планираната сделка, съобщава "Спутник".
От силовото министерство обясниха, че направеното от САЩ предложение не удовлетворява нуждите на Полша и е прекалено скъпо. Според полските военни, ако Варшава отхвърли сделката за F-35, би могла да си спести 1 млрд. долара.
Освен чисто икономическия аспект на въпроса полските военнослужещи са на мнение, че логистичната система не покрива нуждите на страната. Съгласно въпросната система един-единствен информационен център осъществява мониторинг върху всички F-35 в света, за да определи от какви резервни части се нуждаят, пояснява полският военен портал Defence24.
След това автоматично се задейства логистичната верига, чрез която резервните части могат да бъдат изпратени от военни бази в съседни страни, за да се ускори процесът. Това обаче би означавало, че Полша също ще трябва да изпраща своите части на останалите държави, притежаващи американските изтребители, което противоречи на законите на страната.
Така пред програмата на американските F-35 изниква ново препятствие от гледна точка на логистиката, което се прибавя към високата им цена и техническите проблеми.
Използването на изтребителите F-35 се оказва проблематично и за цивилното население, което живее в близост до военновъздушните бази. Такъв е проблемът в Дания, където 618 жилища бяха засегнати от крайно високите нива на шум, породени от двигателя на този тип самолет. - Още за F-35
Източник: https://news.bg/

 

Оръжейният производител Heckler & Koch е обхванат от властова война

20.12.2019, 09:38

Мястото е много идилично: старата баня на бивша фабрика за барут е живописно разположена в долината на Некар близо до Ротвайл. В сегашната парти и културна дестинация от години не се произвеждат боеприпаси.

Извънредното общо събрание на производителя на оръжие Heckler & Koch в четвъртък предложи въпреки това много силни експлозии: двама основни акционери направиха от срещата странно зрелище без водещ актьор.
Досегашният мажоритарен акционер Андреас Хешен свика събранието, за да позволи да бъде избран в надзорния съвет, а от другата страна е люксембургският финансов холдинг CDE, зад който стои френският инвеститор Никола Валевски. Той иска да вземе акциите на Хешен, но не го иска в надзорния съвет.......Прочети още

 

76 години от подвига на поручик Димитър Списаревски

20.12.2019, 08:36

На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
Музей на авиацията - Крумово

 

20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия

20.12.2019, 08:33

На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности. - Още руски бомбардировачи

 

 

Ако армията имаше девет живота като котките

19.12.2019, 23:01

Какво се случи в отбраната през годината? Да започнем малко по-отрано. Имаше един военен министър Николай Ненчев пак в правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ, който казваше, че Българската армия има три деца и те не бива да се делят. Ставаше дума за трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Сигурно е бил прав. Не направи кой знае какво, с което, за съжаление или не, не позволи едно да вземе превес над друго. Останаха си на същото място. Случи се нещо, разбира се, което не може да не остане в историята на държавата. Принуди командира на ВВС да подаде рапорт и да се пенсионира, за да стане президент на Република България. Не малка тази заслуга.
Сегашните управляващи, които само смениха по-малкия коалиционен партньор, също държаха на тази теза. Дълго време говореха, че трите проекта за модернизация трябва да вървят ръка за ръка. Точно 2019 г. показа, че това не се случва. Дали по геополитически или някакви други стратегически причини имаме само за изтребителите. Даже платихме на САЩ цялата сума авансово. От гледна точка на способностите на ВВС, а и на цялата ни армия – похвално. И не е сериозно да се оспорва необходимостта от засилване мощта на бойната ни авиация.  Важното е, обаче, като полетят в българското небе първите осем Ф-16, да са в строя бронираните машини на пехотата и многофункционалните кораби на флота, за да се използват пълноценно многоцелевите самолети. Изтичащата година, обаче, не донесе договори за останалите два проекта, дори предвидените в централния бюджет средства бяха взети, за да се плати сметката за изтребителите. Ще чакаме 2020 г. За корабите има надежда, за бойните машини ще кажа по-нататък.
Все пак тези над 2 млрд. лв., платени наведнъж, свършиха много важна геополитическа и дипломатическа мисия. Особено във Вашингтон. Похвалихме се пред президента Тръмп. Той дори внимателно ни даде за пример на Германия. Няколко дни преди това премиерът звънна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и сам се похвали. Отбеляза, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2 процента от БВП до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 г. разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП.“ Това е похвалата.
Нямаше начин да не ни ръкопляскат. Но, явно не бяха чели гласувания бюджет за следващата година.  Там е записано, че общо разходите за отбрана възлизат на 1941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП. А средносрочната прогноза предвижда през 2021 и 2022 г. спадът да е съответно с 0,19 и 0,17 процента. Добре, че президентът бе коректен в това отношение на срещата на върха на НАТО в Лондон. Така през следващите три години няма да ни питат къде са 3-те процента. Защото няма да ги има и 2-та. Макар че и това може да се случи. Вече има приказка, че по един от двата модернизационни проекта ще платим авансово. По рецептата за изтребителите. Колко му е, актуализираме бюджета по някое време на годината и дигаме процента от БВП над 1,53.
Сега за трите деца на Българската армия. Клатушкането на проекта за корабите през годината беше очевидно. Дори на едно от заседанията на Комисията по отбрана, народният представител вицеадмирал от запаса Пламен Манушев вметна репликата за доведеното дете, имайки предвид ВМС. Още по-респектиращо беше словото на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов на празника на пехотата – 19 ноември.  „Всички ние често чуваме, че Сухопътните войски са гръбнакът на  Българската армия. Но да си признаем честно. Кога се грижим за гръбнака си? Когато стане късно! Сухопътни войски сме първи по проведени учения и участници в тях. Първи сме по участия в мисиите. Първи сме по оказване помощ на населението. И на още едно място сме първи. В строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътни войски, е пръв. В другите области, особено, свързани с финансирането, ние често не можем да се класираме и в челната тройка. Може би това е така, защото не сме активни? Може би това е така, защото аз не мога да правя вятър на този или онзи? Може би причината е, че аз не пълня ушите на хората с постоянни приказки как ние сме най-важни, най-ценни, най, най?“, каза той. И продължи: “Когато очаквах високото технологично обновление на Сухопътни войски в средата на годината, аз виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме. И сега пак през тунела си светим с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътни войски е като котката – с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха много!”.
Дано политиците да не лежат на приказката за деветте живота на котката, когато става дума за Сухопътни войски и за армията изобщо. Защото и най-новата техника ще умре много бързо, ако ги няма хората. За 9 месеца кампанията „Бъди войник“ обиколи градовете в България и осигури 602 нови войници и матроси. И тук се похвалихме: „Два пъти повече от миналата година!“. Добре, но колко кампании трябва да направим, за да попълним дефицита от военнослужещи. Има една прогноза, която изтече от Щаба на отбраната, според която некомплектът може да бъде преодолян до 5-6 години. Нещо друго трябва да се направи, което да е далеч по-мотивиращо от 10-процентно увеличение на заплатите. През тази година не дойде и широко рекламираната доброволна служба. От началото на август са обявените поправки на Закона за резерва на Въоръжените си, чието приемане трябва да осигури изпълнението на едно от записаните в управленската програма на правителството намерения. Но така си стоят на сайта за обсъждане. Явно има съпротива от най-високо ниво.
Дори и Народното събрание да приеме закон или решение, не е гарантирано кога ще стартира изпълнението му. И 2019 г. даде такива примери. Така стана със създаването на Съвместното командване на специалните операции. Депутатите казаха „да“ през май, Министерският съвет изпълни тяхното решение през ноември. Както се казва с фанфари правителството  и парламентът гласуваха през април възстановяване на Висшето военновъздушно училище от 1 януари 2020 г. В началото на декември все още нямаше назначен началник, не бе определен и щат.
Нещо такова се случваше в отбраната през годината. За следващата ще разчитаме на провеждащия се стратегически преглед.  Защо пък той да не реши въпроса с некомплекта. Намаляваме състава с 5 хиляди и готово. Такива гласове се чуват дори в парламента. Колко му е?! Трябват едно или две гласувания.
(Материалът е публикуваан във в. „Дума“, 20 декември 2019 г., Спирдон Спирдонов)

 

Южнокорейският флот получи четири нови ракетно-артилерийски катери тип PKX-B

19.12.2019, 20:50

Според южнокорейските медии на 13 декември 2019 г. ВМС на Южна Корея са получили четири ракетно-артилерийски катери тип PKX-B (Patrol Killer Experimental B): PKMR 216 Chamsuri-216, PKMR 217 Chamsuri-217, PKMR 218 Chamsuri-218 и PKMR 219 Chamsuri-219. Те са построени от южнокорейската корабостроителна корпорация Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC) в Пусан. По този начин броят на катерите тип PKX-B в южнокорейския флот достигна девет.
Лидерният катер PKMR 211 Chamsuri-211 беше въведен в експлоатация през октомври 2017 г. Катерът PKX-B има обща водоизместимост от около 300 t (вместо 570 t при РКХ-A ), дължина 44,7 m, ширина 7 m и газене 2,4 m (вместо дължина 63 m, ширина 9 m и газене 3 m при РКХ-A). Комбинираната дизел-газотурбинна силова установка тип CODAG на катера РКХ-В включва една (вместо две при РКХ-A) форсажна газова турбина General Electric LM 500 с мощност 6000 к.с. (произведена от Hanwha Techwin) и два маршеви дизелови двигателя Caterpillar Marine C32 , привеждащи в движение три водометни двигателя Jet Power (последните се произвеждат по лиценз от южнокорейската компания Krosys). Електроенергийната установка се състои от два дизелови генератора Caterpillar Marine C9. Пълната скорост е 41 възела.
Особеност на PKX-B е въоръжението му. За разлика от тип PKX-A, тип PKX-B не носи противокорабни ракети. Въоръжението на катерите тип PKX-B се състои от 76-mm универсална автоматична артилерийска установка, произведена от Hunydai WIA, две дистанционно управляеми установки от Hanwha с 12,7-mm картечници K6 и 12-зарядна ракетна установка разположена на кърмата за 130-mm коректируеми ракети с обсег на стрелба до 20 km (а според някои данни - до 36 km). Последната система е разработена съвместно от LIG Nex1 (главен изпълнител), Hanwha и Doosan DST на базата на далекобойните неуправляеми ракети K33 на добре познатите южнокорейски 130-mm наземни РСЗО K136. Ракетите използват GPS- корекция и инфрачервена система за насочване в крайния участък.
Основната цел на катерите PKX-B е поражението на малките бойни катери и десантните средства на КНДР, както и крайбрежните артилерийски позиции на противника. Катерът PKX-B е оборудван с АСБУ на Hanwha (бивша Samsung Thales), радари STX RadarSys SPS-100K и LIG Nex1 SPS-540K, радар за управление на огъня Saab CEROS 200, електронно-оптична пасивна система за откриване на целите разработка на Hanwha, комплекс за РЕБ LIG Nex1 Sonata SLQ 200 (V) K и комплекс за истрелване на лъжливи цели S&T Dynamics KDAGAIE Mk 2. В южнокорейските планове по отношение на ВМС се предполага изграждането на поне 34 катера тип PKX-B.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

САЩ доставя най-новите бойни Apache на Великобритания, Холандия и ОАЕ

19.12.2019, 20:24

САЩ доставят на Великобритания, Холандия и ОАЕ най-новата версия на вертолета AH-64E Apache Guardian, съобщава Пентагонът, цитиран от ТАСС.
"Boeing е получил договор на стойност 564,5 милиона долара за производството на бойни вертолети AH-64E Apache Guardian за Обединеното кралство, Холандия и ОАЕ. Работата се очаква да приключи до 1 март 2025 г.", се казва в съобщението. Броят на хеликоптерите, които се предвиждат да бъдат доставени до всяка от страните, не е посочен.
Министерство на отбраната на САЩ обяснява, че по време на изпълнението на договора предварително разработените модификации на бойния AH-64 Apache ще бъдат обновени до нивото на AH-64E.
Хеликоптер AH-64E Apache Guardian е модернизирана версия на AH-64 Apache, която се използва от въоръжените сили на САЩ от 1984 г. От декември 2019 г. AH-64 е най-разпространеният боен хеликоптер в света.
Американските въоръжени сили купуват над 2,7 хиляди нови многоцелеви бронирани машини JLTV, предназначени да заменят остарели многоцелеви превозни средства от семейство HMMWV (Хъмви), съобщава министерството на отбраната на САЩ.
"Подписан е договор за производство на 2721 бронирани машини JLTV и 16 714 комплекта за поддръжка на стойност 803,9 милиона долара за сухопътните сили на САЩ, морската пехота, ВВС и военноморските сили. Основният изпълнител, Oshkosh Defense, ще завърши договор до 31 Януари 2022 г.", отбелязва Пентагонът.
В поръчката са включени и партида бронирани машини JLTV за Черна гора, които ще бъдат първите нови модели американска техника, доставени в тази балканска страна.
Източник: https://news.bg/

 

Над 200 български военнослужещи ще посрещнат празниците далеч от близките си

19.12.2019, 17:13

С участието си в мисии българските военнослужещи трупат опит в изпълнение на тежки и отговорни задачи в сложна среда. Те допринасят за изпълнението на съюзническите ни ангажименти по един достоен начин, което издига престижа на Българската армия сред всички наши съюзници. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на традиционната видеоконферентна връзка преди коледните и новогодишни празници с националните командири на контингентите зад граница.
Министърът, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздравиха военнослужещите, които участват в мисии и операции в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Министър Каракачанов им благодари за изпълнението на служебните задължения и им пожела здраве, хубаво посрещане на празниците (по време на което ще продължи изпълнението на техните служебни ангажименти), и успешно завръщане в Родината след края на мисиите.
За обстановката в зоните на отговорност на българските контингенти докладваха полковник Красимир Горанов, национален командир на 39-я контингент в Кандахар, Афганистан, полковник Пламен Колев, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Тодор Колев, национален командир на контингента в Косово и лейтенант д-р Йордан Киряков, национален командир на контингента в Мали. Те увериха, че българските военнослужещи изпълняват поставените им задачи на високо професионално ниво и дават своя принос за успеха на мисиите и операциите.
„Армията, всяко нейно формирование или национален контингент са силни и успешни, когато хората, които ги изграждат, са сплотени, целенасочени и мотивирани“, заяви генерал Боцев. Той изрази увереност, че ще бъде създадена нужната организация и нашите военнослужещи извън граница ще посрещнат задружно предстоящите празници. Нашите военнослужещи поставят на челно място изпълнението на професионалните си задължения, стремят се към отлични резултати в поставените задачи и отстояват с чест авторитета на Българската армия, отбеляза още началникът на отбраната.
Над 200 военнослужещи от въоръжените сили изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в 9 операции и мисии извън страната и със своите действия допринасят за утвърждаването на високия авторитет, който има нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

TACC: Путин заяви, че Русия и Китай нямат намерение да създават военен съюз на този етап

19.12.2019, 16:45

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Пекин нямат военен съюз и създаването на такъв не се планира на този етап, предава TACC.
"Нямаме военен съюз с Китай и не смятаме да го създаваме", заяви Путин на голямата си годишна пресконференция.
- (видео)

Президентът заяви, че Русия все пак помага на Китай да създаде система за ранно предупреждение за ракетни атаки, но тя е отбранителна, а не нападателна.
"Нашето сътрудничество с Китай се развива, включително в областта на отбранителните технологии. Китай днес също е високотехнологична страна, но ще отнеме много време за изпълнение на този проект или други такива. Мисля, че Китай сам е в състояние да създаде система за ранно предупреждение за ракетно нападение, но с наша помощ ще го направи по-бързо. Това ще се отрази качествено на способността за на нашия стратегически партньор да се отбранява", заяви президентът на Русия.
Путин посочи, че системата за ранно предупреждение за ракетни атаки не е офанзивна система.
„С други думи, тази система работи, само когато сте нападнати, това е чисто отбранителна система", каза руският лидер.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос: През 2019 година турски самолети извършиха 4 500 нарушения на въздушното ни пространство

19.12.2019, 16:38

През 2019 г. самолети на турските ВВС са извършили 4500 нарушения на въздушното пространство на Гърция, и във всеки един от тях машините са били прихващани от изтребители на южната ни съседка. Това заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос в реч в рамките на дебата на гръцкия парламент относно бюджета за следващата година, съобщава скопското електронно издание „Република“.
„Въоръжените ни сили са в добра форма и в готовност. Ясно е, че те са изправени пред нарастващи изисквания, пред повече предизвикателства, но реагират. Ежедневно въздушното ни пространство бива нарушавано от турски военни самолети. Имаше 4 500 регистрирани такива нарушения и точно толкова прихващания от наша страна. Ще направим всичко необходимо, за да бъде винаги така“, увери Панайотопулос.
Министърът на отбраната призова депутатите да гласуват за разходите на воденото от него ведомство и по този начин да изпратят подходящо послание, както в страната, така и извън нея, защото, съгласно думите му, „националната отбрана не е парийна, а национална задача“.
Бюджетът на Министерството на отбраната за 2020 г. беше приет късно снощи с голямо мнозинство и с подкрепата на 250 депутати, включително опозиционните партии СИРИЗА и „Гръцко решение“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Times: На морското предизвикателство на Китай САЩ ще отговорят с флотилия от "икономични" дронове

19.12.2019, 09:52

ВМС на САЩ планират да създадат мрежа от взаимосвързани безпилотни бойни кораби, които ще извършват различни операции в световния океан, пише The Times.
Според изданието американските военни бързат да реализират този проект, който трябва да позволи на флота да спести значителни средства и да се превърне в отговор на "нарастващото военноморско предизвикателство от страна на Китай".
САЩ планират да създадат флотилия от взаимосвързани безпилотни бойни кораби. Те ще трябва да патрулират океаните, да шпионират, да атакуват вражески кораби и в същото време „никога няма да се наложи да се върнат в пристанището“, пише The Times, цитиран от "Поглед инфо".
Според изданието американският флот разработва концепцията за експлоатация на военни кораби на дълги разстояния. Тя включва флот от дронове, които се движат в една дълга линия, за да наблюдават врага и да изпълняват някои други опасни морски мисии.
Безпилотните кораби на този проект, който е описан като sea train („морски конвой“), ще изпълняват много функции, включително транспортиране на боеприпаси и провеждане на разузнавателни операции.
Освен това те ще могат да се движат по вода, като използват специални методи за намаляване на въздействието на вълните по време на движение, отбелязва The Times.
Това безпилотно и икономично съединение „рязко контрастира“ с модерния символ на военноморските сили на САЩ. В момента те са представени от групи атомни ударни самолетоносачи, всеки от които се състои от крайцери, есминци, подводници и самолети, с екипаж от над 7500 души, обръща внимание на изданието.
Но ще отнеме известно време за реализирането на проекта. Управлението за перспективни изследователски проекти на Пентагона (DARPA) очаква отрасъла да предложи идеи, които ще помогнат за превръщането на концепцията за „морски конвой“ в прототип до края на 2023 година.
Според ръководителя на програмата на DARPA Ендрю Нус (Dr. Andrew Nuss, на снимката) военноморските дронове ще изглеждат като военни кораби, но никога няма да им се налага да се „срещат с пилотирани кораби или да пристигат в пристанища“, за да постигнат „независимо дългосрочно разполагане“.
„Управлението се интересува от системи, които не изискват човешка намеса“, добави той.
Все още не е известно какъв ще бъде максималният брой дронове във всеки „морски конвой“. ВМС на САЩ вече планират да създадат редица безпилотни кораби и възнамеряват да получат около $630 млн от бюджета за техните изследвания и разработки през следващата година.
Става дума за големи и средни безпилотни кораби, както и за „супер големи“ безпилотни подводни превозни средства. ВМС на САЩ предполагат, че товароносимостта на голямата надводна версия ще бъде 2 хиляди тона, а дължината й - 180-300 фута.
В този случай корабът ще може да носи ракети за унищожаване на морски и наземни цели.
Американските ВМС спешно популяризират идеята за създаване на планиран флот от безпилотни кораби. Това трябва да бъде отговорът на „предполагаемо нарастващото военноморско предизвикателство от страна на Китай“, отбелязва изданието.
Всички безпилотни кораби ще струват по-малко, защото проектантите не е необходимо да вземат предвид пространството или спомагателното оборудване за екипажите.
Дроновете също се считат за идеални за дълги мисии поради липсата на опасност от физическо изтощение или заплаха за живота на членовете на екипа.
Очаква се, след като флотът на БПЛА бъде въведен в експлоатация, нуждата от големи пилотирани военни кораби, включително ракетни крайцери и разрушители, ще намалее, твърди The Times.
Източник: https://blitz.bg/

 

Руските „стелт“ изтребители Су-57 за втори път са тествани в Сирия

19.12.2019, 09:11

В МО на РФ се е състояла среща на Началника на ГЩ на ВС на РФ армейски генерал Валерий Герасимов с чуждестранните военни аташета, акредитирани в Москва. В изказването си армейски генерал Герасимов е съобщил и за продължаващите изпитани с изтребители пето поколение Су-57.
По думите на Началника на ГЩ на ВС на РФ, „стелт“ изтребителите са преминали за втори път бойни изпитания в Сирия. Всички планирани задачи са били изпълнени успешно.
За първите „сирийски“ изпитания на Су-57 стана известно в началото на миналата година (от 21 до 23 февруари). Първоначално бе съобщено, че в Сирия са били прехвърлени два самолета пето поколение, но по-късно в законодателния орган на Русия се казва, че в бойни условия са задействани четири Су-57.
За отбелязване е, че при вторите изпитания в Сирия на руските изтребители, за тях не бе съобщено в западните СМИ. Обикновено при подобни случаи се появяват спътникови снимки на авиобаза «Хмеймим», където между другите авиационни средства може да се видят и Су-57. Но този път – „тишина“.
Може да се предположи, че една от възможните причини за това е построяването на специални защитени хангари в авиобаза «Хмеймим», които да скрият присъствието на един или друг тип изтребители, действащи от авиобазата. - Още за Су-57
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България

19.12.2019, 08:07

На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Устинов- министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23

 

 

В Русия се провеждат изпитания на едно от най-мощните оръдия в света

18.12.2019, 22:20

Модернизацията на едно от най-мощните оръдия в света - "Пион", получило названието "Малка", ще бъде завършена преди края на декември, а в момента успешно преминава изпитания на полигон, каза за РИА "Новости" Дмитрий Семизоров, генерален директор на "Уралтрансмаш", който е част от от "Уралвагонзавод" на "Ростех".
Досега не се съобщаваше за тестване на оръдието.
"През декември тази година приключваме голям ремонт с дълбока модернизация на оръдието: беше извършено заместване на вноса и бяха инсталирани нови приборни комплекси. През следващата година ще подготвим пускането в серийно производство на тези артилерийски системи", каза Семизоров.
Според генералния директор на "Уралтрансмаш" в модернизирания вариант бордовата скоростна кутия, която преди това се е произвеждала в Харков, е заменена с домашна. Има и нов двигател, вместо по-рано инсталирания украински. "Направихме заместване на вноса в системите за насочване и комплексите за защита на самата машина. Сега модернизираната "Малка" е на полето и успешно преминава тестове", добави Семизоров.
Самоходното артилерийско оръдие 2С7M "Малка", модернизиран вариант на оръдието 2С7 "Пион", е създадено през 80-те години на миналия век и все още се счита за едно от най-мощните оръдия в света. Калибърът на оръдието на 2С7 е 203 мм. Прието е на въоръжение през 1975 г., а през 1983 г. преминава първата модернизация. Установката е предназначена за поразяване на важни цели и вражески обекти, разположени в тактическата дълбочина на отбраната зад предната линия.
С оръдието могат да се изстрелват осколочно-фугасни снаряди, както и активно-реактивни боеприпаси. Основното предимство на това оръдие обаче е възможността да се използват бетонобойни и химически снаряди, както и специални боеприпаси с ядрен заряд. - Още за 2С7М
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ иска да разположи повече разрушители и войници в Рота, Кадис

18.12.2019, 21:10

Пентагонът иска да увеличи присъствието си в Рота (Кадис) с 50%, засилвайки ролята на основна военноморска база на САЩ в Южна Европа. Целта според военни и дипломатически източници е да се увеличат разрушителите от класа "Арли Бърк", разположени в базата в Кадис, от четири на шест, в допълнение към замяната на сегашните с по-модерни кораби, оборудвани с хеликоптери. Ако това усилване бъде одобрено, то ще включва разполагането на още 600 войници в Рота и ще наложи реформа на двустранното споразумение между Испания и САЩ, което датира от 1988 г. и вече е изменяно три пъти, съобщава El Pais.
Според военните източници, целта на ВМС на САЩ, е да разполага с пълна ескадра от разрушители в базата в Кадис и да гарантира, че т. нар. Разширени военноморски сили, разположени в Европа или FDNF-E (Forward Deployed Naval Force-Europe) разполагат с всичко необходимо. Рота има достатъчен капацитет да приюти още два кораба, а за корабостроителницата Навантия, която отговаря за редовната поддръжка във военноморската база, би означавало работно натоварване.
Правителствените източници твърдят, че въпреки че въпросът е разгледан на техническо ниво, той не е повдигнат политически. Във всеки случай, добавят те, не е възможно да се започнат преговари по въпрос от такова значение, докато след приключване на инвестицията има правителство с пълни правомощия, а не функции.
Това, което правителството е готово да приеме без проблеми, е замяната на четирите разрушителя, пристигнали в Рота между 2014 и 2015 г. (USS Carney, USS Donald Cook, USS Porter и USS Ross), с по-модерни, които ще пристигнат поетапно от следващата година до 2022 година.
За разлика от предишните, новите кораби ще бъдат оборудвани със Sikorsky SH-60 Seahawk от клас "Ромео", така че Рота ще приеме и военноморски вертолети. Въпреки че това звено не е сред 12-те споменати в приложението към настоящото двустранно споразумение, в което подробно са описани всички разрешения за употреба, предоставени на Съединените щати в базите в Рота и Морон де ла Фронтера (Севиля), правителството се основава на правни доклади, които гарантират, че хеликоптерите са част от корабите и неявно са включени в договора.
В тези доклади се стига до заключението, че не е необходимо да се променя или изпраща в парламента за одобрение, въпреки че конгресът ще бъде информиран. Във всеки случай, добавят същите източници, броят на упълномощения американски персонал в базата в Кадис няма да бъде надвишен: 4250 военни и 1000 цивилни.
Но пристигането на още два разрушителя ще задължи реформиране на споразумението, да се разшири броят на корабите и да се повиши броят на персонала. Като международен договор ще е необходимо да се получи разрешението на конгреса, както при предишните реформи, през 2002 г. (да се включат информационните служби на ВМС и ВВС), 2012 г. (четирите разрушителя) и 2015 г. (силите за бързо реагиране на морската пехота).
Педро Санчес заяви испанско участие в международни мисии (Афганистан, Ирак, Ливан или Мали) и прехвърляне на базите Рота и Морон де ла Фронтера по време на кратък разговор с американския президент Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Лондон. Тръмп смекчи критиките си за малките инвестиции на Испания в отбрана (0,92% от БВП), въпреки че предупреждава страните, които не изпълняват целта да отделят 2% за военни разходи.
Американските разрушители в Рота са част от ракетния щит на НАТО, предназначен да се справи с хипотетична атака от Иран или Северна Корея. Те изпълняват и други мисии, съюзнически и едностранни на САЩ, като патрулиране на Черно море с цел възпиране на Русия или намеса в конфликта в Сирия.
През април 2017 г. американските USS Porter и USS Ross изстрелват крилати ракети срещу военни съоръжения в Дамаск като отмъщение за използването на химическо оръжие от Башар Асад.
В писмо до колегата си Маргарита Роблес,  министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър благодари, че "Испания приветства американските сили, присъстващи в базите Морон и Рота", както и за испанското сътрудничество в НАТО и в коалицията срещу "Ислямска държава".
"Надявам се да разширим сътрудничеството си за постигане на мир и глобална сигурност", допълва той.
Като жест към съюзниците, испанското правителството удължи присъствието на ракетните системи "Пейтриът" в югоизточна Турция за шест месеца, за да се справи с хипотетична атака от режима на Дамаск.
Във военно отношение мисията стана безполезна, тъй като заплахата не съществува отдавна и Италия изтегли системите си, след като и Франция го направи и оставиха Испания сама.
Но испанските "Пейтриът" позволяват на НАТО да поддържа мисията жива и да обяснява, че солидарността с Турция се запазва, въпреки дълбоките различия между съюзниците за турската офанзива в Северна Сирия.
Източник: https://news.bg/

 

Нов кораб за Гранична полиция

18.12.2019, 21:00

Нов патрулен кораб ще бъде построен за нуждите на Главна дирекция „Гранична полиция“.
Това става ясно от обявена обществена поръчка за доставка и гаранционна поддръжка на кораб за гранично-брегова охрана на ГДГП, сочи справка на Maritime.bg.
Новият кораб ще струва до 29,3 млн. лева без ДДС.
Модерният гранично-полицейски кораб ще може да извършва операции по търсене и спасяване, заявиха през миналата година пред Maritime.bg от МВР.
Към момента „Гранична полиция“ разполага с общо 13 кораба. Три от тях са големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки. През 2018 година кораби на „Гранична полиция“ са активирани в 10 операции по търсене и спасяване, година по-рано – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море при общо 11 инцидента.
Средствата за строителството на новия кораб на ГДГП са осигурени от фонд „Вътрешна сигурност“, специфична цел „Граници”, национална цел „Бъдещи предизвикателства”, по проект „Оборудване за Европейската агенция за гранична и брегова охрана“.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

САЩ се притесниха за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019, 20:43

Американският министър на отбраната иска обяснение от Анкара за заплахата да спре достъпа до двете стратегически американски бази
САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две стратегически военни бази, използвани от тях, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър (на снимката), цитиран от БНР. „Ще затворим базата Инджирлик, ако е необходимо. Ще затворим и радарната база Кюреджик, ако е необходимо. Ако санкциите бъдат приложени, ние ще дадем отговор по правилото на реципрочността“, каза турският президент Реджеп Ердоган в телевизионно интервю само преди дни.
Американските военновъздушни сили използват базата в Инджирлик за атаки срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, а в другата база се намира основна радарна станция на НАТО.
Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че е разбрал за заплахата от вестниците и поиска да говори с турския военен министър Хулуси Акар. „Трябва да говоря с моя колега от Турция и да разбера какво точно имат предвид и колко са сериозни“, каза той.
Наличието на американски ядрени бомби в Турция никога не е било признавано официално от Пентагона, но се счита, че във военновъздушната база Инджирлик има 50 гравитационни ядрени бомби Б-61, които са считани за тактическо оръжие. Теоретично САЩ имат контрол върху ядрените оръжия, но няма система за сигурност, която да е непробиваема, особено на чужда територия. През октомври вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Пентагонът преразглежда дали ядрените бомби в Турция да бъдат преместени, но не е ясно дали това вече е направено, разказва още БНР.
Американският министър на отбраната Марк Еспър отказа да коментира американските оръжия в Турция, но отправи ясно послание, че ако тази заплаха е сериозна, това се превръща в проблем за НАТО и за ангажимента на Турция към Алианса. „Няма да коментирам къде Съединените щати имат разположени оръжия. Мисля, че тук въпросът отново е каква е посоката на Турция по отношение на НАТО и редицата действия, предприети от Анкара, независимо дали е покупката на С-400, задържането на натовските планове за отбрана на Европа и други.“
Източник: https://www.segabg.com/

 

Одобрено е Програмно споразумение относно сътрудничеството C-27J Spartan

18.12.2019, 20:05

Министерският съвет одобри днес Програмно споразумение № В-1489 между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на отбраната на Италианската република, Министерството на националната отбрана на Република Литва, Министерство на националната отбрана на Румъния, Министерство на отбраната на Словашката република и Европейската агенция по отбрана, отнасящо се до сътрудничеството C-27J Spartan.
Програмното споразумение (ПС) е насочено към подобряване на оперативните и логистични възможности на Военновъздушния флот на участващите държави. В България самолетите C-27J се експлоатират от военната ни авиация, чиято задача е да развива и задълбочава сътрудничеството си с партньорски държави в рамките на общата политика за сигурност и отбрана.
Като области на взаимодействие в ПС са набелязани задачи, свързани с подобряването на оборудването и експлоатацията на самолетите, обучението и съгласуваните действия на военните екипажи и поддържащия състав. Във фокуса на вниманието е и оптимизацията на логистични решения, които да позволят пълноценното използване на притежаваните самолети.
С цитираното Решение на Министерския съвет се създават необходимите условия за повишаване на оперативната съвместимост между компонентите за тактически въздушен транспорт на европейските държави, притежаващи тактически военнотранспортни самолети C-27J.

 

Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Борисовата градина

18.12.2019, 14:45

Паметник на Капитан Петко войвода беше открит в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в София. Тази година се отбелязват 175 години от рождението на изтъкнатия революционер и защитник на тракийската кауза.
Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на паметника. "Неговият неустоим стремеж към свобода и човешко достойнство не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България, той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и потиснатите", каза президентът Радев.
Държавният глава изрази убеденост, че идните поколения винаги ще намират в Капитан Петко войвода пример за родолюбие, достойнство и мъжество.
Президентът Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Представители на Съюза на Тракийските дружества в България положиха на паметника пръст от двора на родната къща на Капитан Петко войвода и от неговия гроб. Сред присъствалите на откриването бяха също столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, граждани. - (видео)

 

Гърция се "бронира" срещу ескалиращите турски провокации

18.12.2019, 13:14

Гърция се "бронира" срещу ескалиращите турски провокации, като увеличава сдържащите си способности и боеспособността на въоръжените си сили, коментира гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.
Тези планове се развиват, след като миналата седмица гръцкият парламент прие законопроект за модернизация на изтребителите Ф-16 и Мираж. Според телевизията новини за гръцките планове за превъоръжаване се очакват вероятно преди края на годината.
Скай съобщава, че следващите основни стъпки в превъоръжаването на Гърция са следните:
1. Закупуване или наемане на многоцелеви безпилотни летателни апарати (UAV).
Става дума първоначално за два или три такива апарата, които ще могат да носят въоръжение и да наблюдават морските пространства, като предават картина в реално време до оперативните центрове.
В парламента гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) каза, че министерството му е в контакт със Солунския университет "Аристотел" и се очаква това сътрудничество скоро да доведе до производство на гръцки безпилотни летателни апарати. Преподаватели и студенти от университета вече са произвели 3-4 прототипа, а още един прототип ще бъде изпитан през лятото в Тесалия.
2. Закупуване на по-малки дронове за военноморските сили (MQ-8 B). Такива дронове вече се използват във ВМС на САЩ.
3. Модернизация на 85 изтребителя Ф-16 до последната модификация Block 70/72, които ще придобият сравними възможности със свръхмодерните Ф-35 без стелт способностите им.
4. Закупуване на нови модерни фрегати като френските Belh@ra. Разговорите са в напреднал стадий.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Сеул и Вашингтон не се споразумяха за американските войници в Южна Корея

18.12.2019, 13:05

Южна Корея и САЩ не успяха днес да постигнат споразумение за приноса на Сеул за издръжка на намиращите в Южна Корея 28 500 американски войници, предаде Ройтерс.
Двудневните преговори бяха последните, преди да изтече срокът на сегашното споразумение на 31 декември.
Южнокорейски депутати казаха, че Вашингтон иска около 5 млрд. долара - пет пъти повече, отколкото Сеул бе приел да плати тази година.
В рамките на политиката си "Америка на първо място", президентът на САЩ Доналд Тръмп иска от много американски съюзници, включително членките на НАТО и Япония, да плащат повече за отбрана. Той често обвинява Южна Корея, че е богата страна, която печели на гърба на американските военни сили, разположени там още от времето на Корейската война от 1950-1953 г. като гарант за нейната сигурност, съобщи БТА.
Липсата на сделка може да доведе до повторение на ситуацията от миналата година, когато двете страни пак пропуснаха крайния срок, но успяха да постигнат споразумение след Нова година, което действа със задна дата. Някои американски и южнокорейски експерти обаче предупреждават, че ако не се стигне до сделка, това може да постави под въпрос бъдещето на американското военно присъствие в Южна Корея.
В комюнике за приключването на днешния кръг от преговорите се казва, че чрез водените дискусии двете страни са опознали по-добре позициите си въпреки различията между тях и са решили да продължат консултациите. Следващият кръг ще бъде в САЩ през януари.
Говорител на американското посолство в Сеул отказа коментар.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Два нови войнишки паметника изграждат в община Ценово

18.12.2019, 12:57

През следващата година в село Беляново официално ще бъде открит паметник на загиналите във войните. В напреднала фаза е и изграждането на Мемориал на бойната слава в Новград. Така във всички населени места в община Ценово ще има войнишки паметници, пред които населението ще може да сведе глави и да почете паметта на загиналите за свободата на Отечеството. Тези данни бяха изнесени на годишното събрание на общинската организация на запасното войнство. „Структурата е изключително активна и сплотена. Представители на запасните участваме във всички инициативи на РСОСЗР. Основен приоритет е патриотичното възпитание на младото поколение. В продължение на няколко години поддържаме връзки и обменяме опит със сродни организации в Гюргево“, сподели Митко Макавеев – председател на общинската структура. Гости на запасните бяха кметът на общината д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.
За трета поредна година на различни населени места на общината се провежда Лятна академия „Родолюбие“. През ваканционните месеци участниците се включват в различни инициативи, свързани с патриотичното възпитание. Те посещават и различни институции, които са свързани със сигурността и охраната на страната. Учениците полагат венци и цветя на войнишките паметници и се прекланят пред подвига и саможертвата на граничаря Асен Илиев от Караманово, който е патрон на местната организация. Най-интересни и вълнуващи са дните, когато се провеждат стрелби с въздушна пушка и излет за оцеляване при екстремни условия сред природата.
Източник: http://otbrana.com, Марий Пейчев

 

Цивилният директор на разузнаването да получава поне колкото военния

18.12.2019, 12:47

Индивидуалната основна месечна заплата на директора на Служба „Военна информация”, когато е цивилен служител, се определя от министъра на отбраната като размерът й не може да е по-малък от основното месечно възнаграждение на директор, който е военнослужещ. Това е част от проекта за изменение и допълнение на  Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация”. (Б.р. – В проекта не се уточнява дали заплащането на цивилния директор може да бъде по-голямо от това на военния, но явно се подразбира?!)
С последното изменение на Закона за военното разузнаване (обн. ДВ, бр. 71 от 10.09.2019 г.) е създадена възможност директорът на Службата да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител. С приложения проект се създава възможност за определяне на основната месечна заплата на директора на служба „Военна информация“, в случая когато същият е цивилен служител, а именно от министъра на отбраната, като размерът й не може да е по-малък от основното месечно възнаграждение на директор, който е военнослужещ, се посочва в мотивите към проекта. Конкретизира се и начинът за определяне на основната месечна заплата на заместник-директора цивилен служител по начин, аналогичен с определяне на основната заплата на директора на Службата - цивилен служител. Предлагат се и други промени в Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация“ с цел оптимизиране на процесите по ежедневно администриране на дейността и повишаване на способностите за адекватна реакция на динамично изменящата се среда за сигурност.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Nilgiri - бъдещето на Индийския флот

18.12.2019, 09:51

Project-17A е тип ракетни фрегати, проектирани и произведени, за да отговорят на бъдещите нужди на Индийския флот. Официалното им наименование е тип Nilgiri (планинска верига в Южна Индия). Тези кораби се очаква да станат основа и опора на бъдещия индийски флот.
Nilgiri е развитие на фрегатите Shivalik (Проект-17), които имат водоизместимост от 6670 t. В началния етап на проектирането на кораба участва италианската компания Fincantieri.
В корабостроителниците на индийските компании Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) и Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd (GRSE) ще бъдат построени седем кораба, като лидерният кораб трябва да бъде въведен в експлоатация до 2023 година. Корпусът на лидерния кораб (заводски номер 12651) бе спуснат на на вода на 28 септември тази година в корабостроителницата на MDL. - (видео)
Nilgiri ще бъде многоцелева платформа със значително използване на автоматизацията, което ще намали екипажа до 150 души. Ще бъде оборудвана с израелския многофункционален радар IAI Elta EL / M-2248 MF-STAR с активна ФАР, който е инсталиран и на ракетните разрушители Kolkata и Vizag и на самолетоносача Vikrant.
Фрегатата е оборудвана с разнообразно въоръжение, като основните от тях ще бъдат оръдието BAE Mk45 Mod 4. с калибър 127 mm, пускови установки за ЗУР Barak-8 LRSAM ( 2x8 на предната палуба и 2x8 в средата на корпуса с боекомплект от общо 32 ракети), два малокалибрени ЗАК AK-630M (отляво и отдясно на борда над хангара). Далекобойното оръжие ще бъде представено от свръхзвуковите крилати ракети BrahMos (пускова установка с 8 ракети на предната палуба), противоподводното въоръжение се състои от два тритръбни торпедни апарата и, както на всички индийски кораби, ще бъдат инсталирани реактивните бомбометни установки РБУ-6000 (в предната част на корпуса). Откриването на подводни цели ще се извършва с помощта на ХАС BEL HUMSA-NG, ще има и хеликоптер Sikorsky MH-60R Seahawk. Силовата установка е от две газови турбини GE LM2500 и два дизелови двигателя MAN 12V28/33D STC.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ТАСС: Генералният щаб на руската армия счита, че НАТО се подготвя за голяма война

18.12.2019, 08:03

Ученията на НАТО в балтийските страни, Полша и акваториите на Черно и Балтийско морета говорят, че Алиансът се подготвя за голям конфликт. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Валерий Герасимов пред чуждестранните военни аташета, предава ТАСС.
„Военната активност се засилва в балтийските страни и Полша, Черно и Балтийско море, а военните учения на блока се увеличават. Техните сценарии показват целенасочена подготовка на НАТО за задействане на силите му в мащабен военен конфликт“, заяви Герасимов, цитиран от „Червена звезда“.
В същото време, отбеляза той, блокът разпространява тезата за „руската военна заплаха“, интерпретирайки всички действия на Русия за гарантиране на сигурността й или всякакви планирани прозрачни мерки в областта на военното строителство като „заплаха за мира“. „В доктриналните документи на Брюксел Русия има статут на противник“, подчерта генералът.
Освен това, добави той, на последната среща на върха на НАТО в Лондон то обяви завършването на формирането на сили и средства за висока готовност като част от инициативата „четири по тридесет“. Бе обявено и значително повишаване на ефективността на прехвърлянето на войски и засилването на силите по „източния фланг“ на съюза.
„За да се гарантира господство в космическото пространство на срещата на върха, беше решено космосът да бъде признат като отделна сфера за водене на военни действия, заедно със сушата, въздуха, морето и киберпространството“, добави началникът на Генералния щаб, припомняйки, че разполагането на американските сили за противоракетна отбрана в Европа продължава.
Герасимов припомни също, че от 2016 г. страните членки на алианса са увеличили разходите за отбрана със 130 млрд. долара, а до 2024 г. се планира увеличаването им с 400 млрд. долара. Той подчерта, че действията на блока увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на контакт между Русия и НАТО.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

Флотилен адмирал Коста Андреев премина в запаса. На добър път!

17.12.2019, 23:10

В Щаба на Военноморските сили се състоя церемония за тържествено изпращане в запаса на флотилен адмирал Коста Андреев. Да изразят своето уважение към постигнатото през годините на офицерската му служба завидно ниво на личностна и професионална реализация, в Големия салон на Адмиралтейството се събраха много негови близки и приятели, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС, командири на военни формирования, представители на структури от министерство на отбраната, на общинската администрация, ветерани от флота.
По случай преминаването му в запаса, за високи заслуги към  развитието на Военноморските сили и Българската армия, флотилен адмирал Андреев беше удостоен със заслужени награди – 7,62 мм карабина СКС от министъра на отбраната, художествена картина от началника на отбраната, адмиралтейска грамота и длъжностен флаг от командира на ВМС.
В приветствието си контраадмирал Кирил Михайлов засвидетелства благодарността на военните моряци за отдадените от флотилен адмирал Андреев тридесет и четири години доблестна и вярна офицерска служба под знамената. Командирът на ВМС изказа своята и на всички, които са служили и работили с флотилен адмирал Андреев военнослужещи и цивилни служители, увереност в плодотворното осъществяване на бъдещите му лични и професионални начинания.
Приветствия и благодарности за доброто взаимодействие и взаимопомощ бяха отправени към флотилен адмирал Андреев от началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров и от заместник-кмета на община Варна Пейчо Пейчев, съобщават от ВМС.

 

Американски БЛА RQ-4A е получил големи поражения при излитане от летище в Близкия Изток

17.12.2019, 21:38

Американски разузнавателен самолет от състава на ВМС RQ-4A BAMS-D е получил сериозни поражения при опит за излитане от летище в Близкия Изток.
Инцидентът е станал на 26 ноември, но за него се съобщава за първи път на 12 декември.
Струващият 180 милиона долара БЛА е бил ударен от отломки в дясната страна на фюзелажа при излитане от летище, намиращо се в зоната на отговорност на Централното командване на САЩ, се казва в съобщение на командването на 5-ти американски флот.
При инцидента няма пострадали. Назначена е комисия за разглеждане на причините за авиационното произшествие и „за това не се дават повече подробности“.
От флота не съобщават мястото на инцидента, но се знае, че БЛА RQ-4A BAMS-D на ВМС на САЩ действат от авиобаза Ал Дафра в ОАЕ.
Авиационното произшествие е категоризирано от „Клас-А“, което означава, че нанесените поражения са на стойност над 2 милиона долара. През месец юни 2019 г. Иран свали БЛА от същия тип.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Германската и френската оферта за бронирани машини вероятно отпадат

17.12.2019, 20:45

Офертите на германската фирма ARTEC и френската NEXTER Group вероятно ще отпаднат и в играта за милиардната военна сделка за нови бронирани машини ще останат финландската "Patria" и мултинационалната "General Dynamics" , съобщиха източници на Mediapool.
Крайният срок, в който четирите поканени фирми трябваше да представят пред военното министерство офертите си за доставка на бронирани машини, изтече в понеделник. Поръчката ще излезе минимум 1.5 млрд. лева и очаквано генерира сериозни бизнес интереси.
МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
Според източници на Mediapool от военното министерство офертата на германската ARTEC e много скъпа, а французите от Nexter предлагат създаването на общ френско-белгийско-български консорциум, което МО на този етап не възприема като реална оферта.
През септември интерес прояви и американската компания The Armored Group, но процедурата отдавна беше започнала и военното министерство не я допусна до участие.
Не се изключват обаче изненади, включително и промяна на проекта, до каквато се стигна при избора на САЩ и "Lockheed Martin" за доставчик на новите изтребители F-16 Block – 70.
На първо време МО ще трябва да стесни офертите до две. След като бъде избран доставчикът, ще започнат и конкретните преговори.
По-рано във вторник военният министър Красимир Каракачанов каза, че една от фирмите е направила друг вид предложение, което, според него, не може да бъде определено като оферта.
Каракачанов не уточни за какво става въпрос, като единствено коментира, че става въпрос за друг вид подход.
Той очаква експертите от комисията да свършат работата си, като каза, че ще има минимум две оферти, което по думите му е добре.
Някои особености на проекта за бронирани машини
Специфичният момент в този проект е, че избраната фирма сама ще избере с кого да си партнира. Неофициално вече стана ясен изборът на фирмите. NEXTER Group ще предложи машина с купол John Cockerill, GDELS - с купол Rafael, Patria - с купол Elbit и ARTEC с купол на Rheinmetall.
Проектът за бронираните машини е най-сложният от модернизацията на армията и източници от бранша се съмняват в капацитета на министерството да се справи с него.
Един от основните проблеми около проекта е очакването на българската страна да изплати разсрочено поръчките за осем години. Подобна финансова схема е трудно приемлива за бизнеса, освен ако не се оскъпи значително проектът.
Освен това България настоява част или всички машини да бъдат произвеждани или сглобявани у нас, което да улесни и последващата им поддръжка и ремонт. Спорно е дали има и достатъчно бизнес логика да се пуска отделна производствена линия за относително малка поръчка, която да функционира толкова дълго време.
Още отсега експерти подозират, че е възможно и този проект да бъде "пренаписан", за да може да се реализира.
Моделът за оценка на офертите не е публичен и това създава поле за различни спекулации.
Още въпроси към кандидатите за доставка на нови кораби
Правителството паралелно подготвя и проекта за закупуване на два нови патрулни кораба, който е на стойност около 1 млрд. лева с ДДС.
Изненадващо единствената българска фирма, която участваше в него - МТГ "Делфин" АД, не подаде оферта.
Предложения са подали само германската Lurssen Weft GmbH и от италианската Fincantieri.
Възможно е "Делфин" да участва като подизпълнител, но от фирмата засега няма официална информация.
Каракачанов съобщи във вторник, че към двете фирми са изпратени уточняващи въпроси по отношение на някои от предложените от тях параметри, "които не изглеждат ясни и категорични като ангажименти".
Засега правителството твърди, че ще може да подпише и двете сделки следващата година.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Първият самолетоносач китайско производство бе приет на въоръжение

17.12.2019, 16:45

Първият самолетоносач китайско производство влезе на въоръжение в военноморска база Саня, провинция Хайнан, съобщават South China Morning Post и други медии.
Това е голяма крачка в усилията на държавата да се превърне в морска сила, което се приема с безпокойство от съседни държави и САЩ. Военноморските сили на Китай получиха самолетоносача на церемония, на която присъства китайският президент Си Дзинпин.
Името на самолетоносача е Shandong. През миналия месец корабът, известен преди като Type 001A, премина през стратегическия Тайвански проток при провеждане на "научни изпитания и рутинни тренировки" и се насочи към Южнокитайско море. Фазата на изпитания продължи по-дълго от очакваното от някои наблюдатели, които предполагат, че може да е имало технически проблеми. Самолетоносачът проведе първите изпитания през май 2018 г. - (видео)
За сравнение първият китайски самолетоносач "Ляонин", тип като руският тежък авионосещ крайцер (руското название на самолетоносачите в техния флот) "Кузнецов", приет на въоръжение през 2012 г., премина през 13-месечни изпитания преди да бъде приет на въоръжение.
Новият кораб е модифицирана версия на тип "Кузнецов". Той може да превозва 36 изтребителя J-15 в сравнение с 24 на "Ляонин". Според експерти новият самолетоносач може да носи 40 самолета, включително хеликоптери Z-9 и транспортни самолети KJ-600.
Dalian Shipbuilding Industry започна работа върху кораба през ноември 2013 г.
Пекин е избрал ВМБ Саня за приемане на въоръжение на самолетоносача, защото военното ръководство иска да подчертае геостратегическата база на втория самолетоносач на Китай.
Самолетоносачът е с дължина 315 метра, водоизместимост 64 000 тона, скорост от 31 възла (57 километра/час), далечината на плаване е 25 928 километра. Екипажът е от 2626 души. - Още китайски самолетоносачите
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

РИА Новости: Русия ще вложи $500 млн. в пристанището на Тартус

17.12.2019, 12:58

Половин милиард долара ще бъдат вложени през следващите четири години в модернизацията на предаденото под управлението на Русия сирийски пристанище Тартус, заяви пред журналистите руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от РИА Новости.
„Руската страна възнамерява да започне работа по старото пристанище и там да изгради нов търговски порт. Размерът на инвестицията за следващите четири години се оценява на 500 милиона долара“, каза вицепремиерът, който е в Сирия на работно посещение.
Според него, въпреки ниското натоварване, в Тартус са създадени работни места за 3 700 души. Руската страна планира да модернизира пристанището до съвременно ниво, да го възстанови, а в някои региони да положи нова железопътна линия през Сирия и Ирак, за да създаде транспортен коридор Средиземно море - Персийски залив, който според инвеститорите ще увеличи товарооборота през сирийското пристанище.
През 2017 година Москва и Дамаск подписаха споразумение за разполагане за 49 години на руски пункт за материално-техническо обезпечение на военноморския флот (ВМФ).
Източник: http://focus-militarynews.net, Иван Христов

 

Националната кампания „Бъди войник“ продължава

17.12.2019, 12:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев определиха Националната кампания „Бъди войник“, като успешна през тази година. Постъпилите войници са повече от напусналите. В рамките на няколко месеца в общо 31 града бяха организирани информационни борси, статични и динамични покази на въоръжение, оборудване и техника. Събитията завършваха с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, в който участваха и местни състави и изпълнители.
На тържествена церемония в ЦВК бяха наградени 16 структури с принос за постигнатите резултати. Сувенири със символите на МО получиха СКС, Сухопътни войски, ВВС, ВМС, СКСО, ВМА, Служба „Военна полиция“, дирекция „Операции и подготовка“ на Щаба на отбраната, НВУ, ЦВО, дирекция „Връзки с обществеността“ в МО, дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“, Информационният център на МО, НГЧ и ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Награди със заповед на министъра и началника на отбраната получават и всички участвали в кампанията през годината.
Това, обаче, не е краят, бе категоричен министър Кракачанов. Предстои да се обсъди и приеме концепция за нейното продължаване. Малко или много, подчерта министърът, върнахме доверието на обществото в армията, както и самочувствието на българския войник. Само това обаче не е достатъчно. Във връзка с това, посочи той, са мерките за повишаване възнагражденията на военнослужещите с по 10 процента през последните три години. Именно ниските военни заплати са едно от основните причини все още да има военнослужещи, които след изпълнението на първия си договор напускат армията, отговори на въпрос на „Отбрана“ министър Каракачанов.
Важното е, че показахме желание да служим на обществото и демонстрирахме професионализма си, подчерта заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който бе фактическият ръководител на кампанията. Той изрази оптимизъм за по-нататъшни добри резултати, като подчерта, че военното и политическото ръководство на армията са в един юмрук, т.е. работят заедно.
Все още не е направен разчет за разходите по време на кампанията, стана ясно от думите на директора на дирекция „Връзки с обществеността“ Александър Урумов. Министърът уточни, че пари на медии не са давани. Разходите са преди всичко са за транспорт и за командировъчни. Най-много средства са отишли за участието на НГЧ. За 31 концерта са изразходвани около 107 хил. лв., допълни г-н Урумов. От МО обещаха да дадат отчет за всички разходи по структури. 
******
Кампанията „Бъди войник“ започна на 7 февруари в Стара Загора, а последното за годината събитие се състоя на 27 ноември във Велико Търново.
Основната цел на кампанията бе да бъдат привлечени кандидати за военна служба като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили. Инициативата целеше също така да постави армията във фокуса на общественото внимание и да спомогне за патриотичното възпитание на младите българи.
Резултатите от кампанията „Бъди войник“ до момента показват, че интересът към военната служба нараства. След проведени конкурси през първите 9 месеца на 2019 г. са приети 602-а войника, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на 2018 г. Средната възраст на кандидатите, подали документи, е 25 години.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

MBDA тества ЗУР CAMM-ER с увеличена далекобойност

17.12.2019, 09:41

MBDA European Group обяви серия от успешни изпитателни изстрелвания на ЗУР с увеличена далекобойност CAMM-ER (Common Anti-Air Modular Missile Extended Range). Тестовете потвърдили възможностите на боеприпасите. Според разработчика, поредицата от изстрелванията демонстрирали ефективността на ракетата за поразяване на цели на големи разстояния и височина, включително и при извършване на серия от сложни маневри.
CAMM-ER, с увеличен обхват, е член на фамилията от зенитни управлявани ракети (ЗУР) CAMM (Common Anti-air Modular Missile). Всички ракети от това семейство са оборудвани с модерна активна радарна глава за самонасочване. Особеност на боеприпасите е използването на "мек старт" от вертикална пускова установка.
CAMM-ER се отличава с нов двигател с увеличени размери, който осигурява поразяването на целите на разстояния над 40 km. ЗУР CAMM и CAMM-ER са основните средства за поражение използвани от усъвършенстваната модулна система за противовъздушна отбрана EMADS (Enhanced Modular Air Defence Solutions), в която са комбинирани най-добрите решения на MBDA. Те позволяват намаляване на времето и разходите за разработка и осигуряват гъвкавост при използването на системата.
Предполага се чрез CAMM-ER да се подменят системите за противовъздушна отбрана на базата на ракетата Aspide. Както е планирано, зенитноракетната система, базирана на CAMM-ER, ще бъде приета от италианските ВВС и сухопътни войски.
За въоръжените сили на Великобритания, системите базирани на ракетата CAMM, са с обозначението Land Ceptor и Sea Ceptor. Италианският флот също извършва оценка на възможностите за оборудване с ракетите CAMM на своите перспективни надводни кораби.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Днес Русия отбелязва Деня на ракетните войски със стратегическо назначение

17.12.2019, 09:05

Ракетните войски със стратегическо назначение на РФ днес отбелязват 60-години от деня на своето създаване! На 17 декември 1959 година излиза постановление на Съвета на Министрите на СССР, в съответствие с което е била учредена длъжността на главнокомандващ на Ракетните войски, създаден е Главен щаб на РВСН и други органи за военно управление. - (видео)
В тази връзка в интервю за „Красная звезда“ командващият на Ракетните войски със стратегическо назначение /РВСН/ генерал-полковник Сергей Каракаев заяви, че до 2024 г. се предвижда войските "да преминат линията, отвъд която остарелите ракетни системи със съветски произход няма да останат в бойния им състав".

В рамките на пет години всички ракетни формирования ще преминат на съвременните системи "Ярс", "Авангард" и "Сармат". Към края на 2019 г. делът на съвременните ракетни системи в руските стратегически ракетни сили е 76%. Каракаев отбелязва, че в комплекса "Сармат", освен щатните бойни блокове, е възможно да се монтира широка гама от перспективни бойни блокове от ново поколение, включително хиперзвукови.

Известно е, че преди време Владимир Путин съобщи, че задачата на руските оръжия е „да гарантират сигурността на страната, като се вземат предвид нарастващите заплахи за нея“. - Още за РВСН

 

 

Отбелязаха с церемония 1000-та ракета AGM-88E

16.12.2019, 22:10

Компанията Northrop Grumman Corp, американски производител на оръжие, снабди клиентите си с 1000-та антирадарна ракета AGM-88E (Advanced Anti-Radar Guided Missile, AARGM).
AARGM е свръхзвукова тактическа ракетна система с въздушно базиране, предназначена да поразява противниковите системи за противовъздушна отбрана и по този начин да осигури свобода за маневриране на собствените си военни самолети. AARGM е съвместна програма на Министерството на отбраната на САЩ и на италианските ВВС.
Церемонията се проведе в производственото предприятие Northrop Grumman в Нортридж, Калифорния. На събитието присъстваха висши офицери от ВМС на САЩ, цивилни лица, индустриални партньори, бивши и настоящи служители, работещи по програмата. „1000-та ракета демонстрира напредъка, постигнат от нашия съвместен екип, откакто програмата започна преди 10 години като програма за научни изследвания за малък бизнес“, заяви Гордън Търнър, вицепрезидент по системите за радиоелектронна война в Northrop Grumman. „Това е също потвърждение за постоянната ангажираност и устойчивите инвестиции за предоставяне на потенциал на оръжията с критично важни удари и потенциала на индустриалната база, която да отговори на бъдещите нужди на военните самолети“, подчертава той.
Програмата AARGM достигна първоначалния си оперативен потенциал (IOC) през юли 2012 г. и понастоящем се управлява от военноморските сили на САЩ и Корпуса на морската пехота на САЩ, италианските ВВС и Кралските австралийски ВВС. Ракетата е интегрирана в оръжейните системи на борда на самолетите FA-18C / D Hornet, FA-18E / F Super Hornet, EA-18G Growler и на самолетите за радиоелектронна борба и за разузнаване Tornado.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Путин заяви, че Русия е укрепила позициите си на световния оръжеен пазар

16.12.2019, 21:23

Русия укрепва позиции си на световния оръжеен пазар даже в условията на усилването на санкциите и недобросъвестна конкуренция, заяви президентът на Русия Владимир Путин на заседание на комисията по въпросите на военно-техническото сътрудничество с чужди страни, пише руският вестник “Взгляд“.
„Отбелязвам, че износът на руско въоръжаване и военна техника расте: тази година е изнесена продукция на обща стойност 13 млрд. долара. Това е 2 млрд. повече от същия период от миналата година. Руските позиции на световния оръжеен пазар укрепват. Това се случва независимо от засилването на санкциите и недобросъвестната конкуренция“, публикува думите на Путин сайтът на Кремъл.
Той добавя, че сметката от поръчки на руско оръжие е стабилна, сега надхвърля 50 млрд. долара. „Голямото търсене на военни продукти е сериозен стимул за подобряването на формите и методите на работа, съхранявайки водещите позиции в този високотехнологичен сегмент“, каза президентът.

Путин отбеляза големия принос, който имат за развитието на износа международните изложения. По думите му през тази година в Русия са били проведени седем оръжейни изложения, сред които военнотехническият форум "Армия-2019 г.", военноморският салон в Санкт Петербург и авиационно-космическото изложение МАКС-2019 в Жуковски.
"Чуждите партньори имаха възможност да се запознаят с последните постижения на нашата отбранителна индустрия: бяха демонстрирани най-новият изтребител от пето поколение Су-57, десантно-транспортният вертолет с повишена товароподемност Ми-38Т, зенитно-ракетният комплекс със среден обсег от четвърто поколение "Викинг", бронираният автомобил "Тигър" и много други образци техника", заяви Путин. Той отбеляза, че "в резултат на изложенията са сключени договори на обща стойност около 35 милиарда рубли (близо 560 милиона долара)". - (видео)

 

Най-добрите военни моряци за 2019 година получиха награди от списание “Клуб Океан”

16.12.2019, 20:55

На 16 декември 2019 г. в Щаба на Военноморските сили бяха връчени традиционните годишни награди на редакцията на националното морско списание „Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
Носители на престижните награди, номинирани от командването на ВМС, тази година в различните категории станаха:
Екипаж на годината: екипажа на фрегата „Верни” с командир капитан ІІ ранг Теодор Кабаков от състава на в.ф. 22480 – Бургас.
Офицер на годината: капитан І ранг Камен Борисов Кукуров, началник на Щаба на Военноморските сили.
Старшина на годината: мичман Светослав Александров Аврамов, старшина на група мотористи в електро-механична бойна част на корвета във в.ф. 38920 – Варна.
Матрос на годината: матрос 3-ти клас Милчо Славчев Милков, рулеви на моторен катер от Отряд плаващи средства и съоръжения във в.ф. 28580 – Варна.
Цивилен служител на годината: цивилен служител Катя Маргаритова Лачкова-Неделчева, медицинска сестра в медицински пункт на в.ф. 32140 – Варна.
Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров, в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите.
Преди връчването на годишните награди на списание „Клуб Океан”, пред присъстващите беше обявена награда за офицер от ВМС. Контраадмирал Михайлов връчи на капитан II ранг Иван Йорданов наградата „NATO Meritorious Service Medal”. Това е най-високото отличие в Алианса и се утвърждава и подписва лично от генералния секретар.
Наградата е присъдена на капитан II ранг Йорданов за неговата доблестна и всеотдайна служба по време на изпълнение на служебните си задължения в Щаба на Военноморското командване на НАТО, базирано в Нортууд, Великобритания, през периода 2016-2019 г. Приносът му за подобряването на работата на отдела, в който е назначен, както и като цяло за Военноморското командване, е оценен високо,  като през 2018 г. е награден от командира на Военноморското командване вицеадмирал Джонстън с командирска грамота.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Новоприети кадрови войници положиха клетва в авиобаза Граф Игнатиево

16.12.2019, 20:42

11 млади мъже и жени от авиобаза Граф Игнатиево положиха военна клетва и се врекоха във вярност към Родината днес, 16 декември. „Има неща, които се случват само веднъж в живота. Те не се повтарят, не се поправят, те не са израз на обрати или ново начало. Те показват непреходното, истинското, което винаги е било в нас и ще бъде до сетния ни дъх“. С тези думи командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров се обърна към новопостъпилите кадрови войници. В присъствието на техни роднини и приятели той подчерта значението на военната клетва като обет пред себе си, пред бойното знаме, пред своите командири и другари, пред своите родители и близки, пред Родината.
Бригаден генерал Петров благодари на техните родители затова, че са отгледали и възпитали синове и дъщери с високо самосъзнание и чувство за отговорност, а на младите бойци пожела: „Крепко здраве, несъкрушима воля, много сили и бодър дух! С усърдие и постоянство да усвоите войнските умения и с чест да изпълнявате дълга си към Родината“.
На този важен за всеки български военнослужещ ритуал новоназначените целуват бойното знаме и с подписа си удостоверяват поетия личен и професионален дълг.
Преди броени дни, на 12 декември, на тържествен ритуал по полагане на военна клетва петима новоназначени военнослужещи от авиобаза Безмер се заклеха пред бойното знаме на формированието за вярност пред народа и Родината. Командирът на базата подполковник Милен Димитров ги поздрави, като им припомни светостта на военната клетва и им пожела с достойнство да служат на Република България, с отговорност за пазят честта на Българската армия и да следват примера на предшествениците си, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)

 

И десетият ремонтиран Т-72 е на път към Сливен

16.12.2019, 20:37

Изпитания на последния ремонтиран през тази година танк Т-72 на Сухопътните войски ще бъдат направени утре на полигона на „ТЕРЕМ-Хан Крум” ЕООД в гр. Търговище, съобщава Пресцентърът на МО. Това е десетият възстановен танк, който ще бъде отново приет на въоръжение в Сухопътните войски.
Ремонтът на десетте бойни бронирани верижни машини през тази година беше извършен в дъщерното дружество на ТЕРЕМ в Търговище в изпълнение на договор, подписан на 19 декември 2018 г. на основата на сключено рамково споразумение между Министерството на отбраната и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ” ЕАД. Споразумението е за извършване на ремонт III степен на 13 танка Т-72 в срок от 5 години. Цената за ремонта на един танк е 822 000,00 лв. без ДДС. След извършване на ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк след изпълнение на ремонта е 18 (осемнадесет) месеца или 2500 (две хиляди и петстотин) километра, което събитие настъпи по-рано, считано от датата на приемане на машината от Сухопътните войски.
Девет от ремонтираните танкове Т-72 в изпълнение на договора от 19 декември 2018 г. вече са предадени на военно формирование 22 220 в гр. Сливен. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.
Източник: http://otbrana.com/

 

The Times of Israel: Черна Гора подписа сделка за закупуване на израелски оръжейни системи на стойност 31 млн. евро

16.12.2019, 10:27

Черна гора ще получи оръжейни системи на стойност 31 млн. евро от частна израелска компания, съгласно сделка, подписана между Подгорица и Тел Авив, пише вестник The Times of Israel.
Съгласно споразумението, компанията „Елбит Системс“ ще снабди армията на Черна Гора с бойни модули с дистанционно управление. Те ще бъдат инсталирани на американските леки бронирани машини и джипове в черногорската армия.
Споразумението включва системите, резервни части за тях, както и обучение и поддръжка за въоръжените сили на Черна гора и министерството на отбраната.
Според изявление на министерството на отбраната на Израел, Черна Гора ще закупи системи, които представляват леки картечници с калибър 12,7 мм, които могат да бъдат оперирани от кабината на бойната машина.
Споразумението беше подписано според програмата за международно сътрудничество в областта на сигурността на министерството на отбраната на Израел и съответното ведомство в Черна Гора.
Израелският бригаден генерал Яир Кулас приветства споразумението и заяви, че това е знак, че технологиите на неговата страна могат да помагат на други съюзнически държави. Според него това споразумение отразява стойността на израелските иновации в областта на отбраната, които помагат на стратегическите съюзници на страната.
„Тя също така отразява отличните и винаги разширяващи се взаимоотношения, които министерството на отбраната и държавата Израел имат с нашите черногорски партньори на всички нива. Очакваме с нетърпение да продължим нашето сътрудничество и обмен на информация с нашите средиземноморски съюзници“, каза още той.
„Елбит“ е технологична компания, базирана в Тел Авив и Ню Йорк, която разработва множество отбранителни системи, които се продават по целия свят.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Симеон Николов: „Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос

16.12.2019, 19:20

Cлeд cрeщaтa cи c гeнeрaлния ceкрeтaр нa НAТO Йeнc Cтoлтeнбeрг бългaрcкият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв cъoбщи, чe мoжeм дa зaкупим пoдвoдницa, кoятo Нoрвeгия cвaля oт въoръжeниe. Тoвa cъбуди някoи нaдeжди в бългaрcкитe пoдвoдничaри, нo и мнoгo пecимиcтични кoмeнтaри в coциaлнитe мeдии зaрaди тoвa, чe e „втoрa ръкa”, чe билa „cкрaп” и др. пoдoбни. Прeмиeрът oбaчe нe бeшe пoдгoтвeн oт cъвeтницитe cи пo въпрoca.
Първo, cпoмeнaвaйки зa eдинcтвeнaтa бългaрcкa пoдвoдницa, cтaнaлa музeй, тoй зaбрaви дa припoмни, чe причинитe дa изocтaвим пoдвoдния cи флoт бяхa cъвeтитe нa aмeрикaнcкитe ни пaртньoри. Cпoрeд тях тaкъв нe ни бил нужeн. Aбcoлютнo нeлoгичeн aргумeнт зa вcякa примoрcкa cтрaнa, зaщoтo пoдвoдницaтa нe e caмo въoръжeниe, a и cрeдcтвo зa кoнтрoл, влияниe и възпирaнe........Прочети още

 

Първият турски военен дрон кацна в Север Кипър

16.12.2019, 12:44

Първият турски военен дрон кацна на летище Гечиткале в град Фамагуста в Севернокипърска турска република, предава Anadolu Agency.
Въоръжен безпилотен летателен апарат „Bayraktar TB2“, намиращ се под командването на военно-морската авиобаза в турския район Даламан, кацна в Севернокипърска турска република след получаването на зелена светлина от правителството на страната. - (видео)
В изявление министър-председателят на Севернокипърската турска република заяви, че правителството одобрява използването от Турция на летище Гечиткале за полети на безпилотни летателни апарати.
Турция, като страна-гарант на Севернокипърската турска република, в момента извършва сондиране за въглеводороди в Източното Средиземноморие.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Изтича срокът за офертите за бойна машина на пехотата ни

16.12.2019, 12:15

Срокът за подаване на оферти за конкурса за новите бойни машини на българските сухопътни войски изтича днес.
Конкурсът е на стойност 1,46 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях сухопътните ни сили трябва да получи минимум 90 бойни и 60 спомагателни бронирани машини, достатъчни за оборудване на три батальонни бойни групи. Това са изискванията на най-модерните стандарти на НАТО.
Очакват се оферти да подадат ARTEC GmbH (Германия), NEXTER Group (Франция), Patria (Финландия) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
Последните две компании се смятат за фаворити сред среди в българското министерство на отбраната.
Финландците последните години активно лобират за своята оферта. Междувременно мултинационалният концерн с преобладаващо американско участие General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария) трупа точки към своята оферта. Компанията обяви стратегическото си партньорство с израелската Rafael.
Президентът на Rafael Йoaв Хaр-Eвeн пocoчи пред ФАКТИ, че Бългaрия рaзпoлaгa c кoмпaнии кaтo „Oптикoeлeктрoн“ (зa oптикo-eлeктрoнни cиcтeми), „Caмeл 90“ (зa мeхaнични рaбoти) и ТEРEМ, кoитo имaт дoбрa бaзa, нo и eкcпeртизa зa рaзвитиe нa бъдeщoтo cътрудничecтвo.
Rаfаеl щe прeдлoжи зa ocнoвнитe бoйни мaшини зa бългaрcкaтa пeхoтa купoли Sаmsоn 30 c 30 mm aмeрикaнcкo oръдиe Bushmаstеr Mk 44, бългaрcкa 7,62 mm кaртeчницa и cдвoeнa пуcкoвa уcтaнoвкa зa рaкeтитe Spikе LR/Spikе LR2. Те ще се монтират на разработката на General Dynamic - PIRANHA IFV.
Зa кoмуникaциoннaтa cиcтeмa oт Rаfаеl щe прeдлoжaт cвoятa вoдeщa рaзрaбoткa Bnеt. Тя щe влизa в цeнaтa и зa нeя нямa дa ce плaщa дoпълнитeлнo. Тoвa e дoпълнитeлeн бoнуc, зaщoтo някoи виcoкoпocтaвeни чинoвници oт миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa ни ce cтрeмят дa пoхaрчaт дoпълнитeлнo пaри кaтo зaкупят aмeрикaнcкaтa "Хaриc".
Patria ще играят с Patria AMV. Финландците също обещават, че ще изнесат производството си в България. Минус е, че компанията има изградени мощности в Европа, а за България по-скоро ще се говори за асемблиране.
NEXTER Group – Франция предлага VBCI 2 с 8x8 задвижване и Titus с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.
Германците от ARTEC GmbH ще играят с Boxer, но той е твърде скъп.
Източник: https://fakti.bg/

 

Le Point: С останките на наполеоновски генерал Русия показа най-добрата си страна

16.12.2019, 09:14

Останките на генерал Гуден (Charles Étienne Gudin) от армията на Наполеон бяха открити в Русия, а Франция поиска тяхното репатриране. В същото време, както френските историци разказаха пред Le Point, руската страна прояви пълен интерес към тази ситуация, отвори архиви и сътрудничи. А френските дипломати отказаха да помогнат заради разногласия с Русия по външнополитически въпроси.
Френският президент Еманюел Макрон поиска Русия да уреди връщането в родината на останките на френския генерал Гуден, който беше другар на Наполеон и загинал в Смоленск. Това съобщава френското издание Le Point, позовавайки се на собствени източници. Очаква се самият Путин да присъства на церемонията по погребението в Парижкия дом на инвалидите, а това може да се случи през следващата пролет.
Този въпрос беше договорен по време на посещението на руския президент на преговори в Париж. Както отбелязва авторът на статията, връщането на тези останки се вписва в цялостната стратегия на Еманюел Макрон, който се опитва да върне отношенията между Париж и Москва на правилния път. Генерал Гюден беше спътник на Наполеон и умря за Франция, а за Макрон това е символично.
Останките са открити през юли тази година при археологически разкопки в Смоленск. Впоследствие тяхната автентичност беше потвърдена с помощта на ДНК тест. Освен това историците проведоха проучване, за да се уверят, че този генерал е достоен за отличие. Роден в семейство на военни, той първо е войник на краля, след това служи в армията на Френската република, а след това в армията на империята. - (видео)
Според изданието руски учени, както и руските власти, които отвориха архивите си, помогнаха в това изследване. И така, ръководителят на френската фондация "Наполеон" отбеляза, че когато пристига в Русия, той е добре приет и показва много, както и че руските историци проявяват интерес към работата с френски колеги. Както отбелязва друг учен, „руснаците имат голямо уважение към паметта на Наполеон, те го уважават за неговото величие".
Въпреки това, препятствията, според учените, напротив, са били поставени от френски дипломати, те са „ стискали носа“ заради разногласия с Русия, която все още е под санкции. „Но академията изглежда е победила дипломацията “, пише авторът на статията.
Според експерти Макрон принадлежи към различно поколение и поради това той е по-свободен. Подобни жестове могат да помогнат за подобряване на отношенията между страните, пише Le Point. Особено щастлив за тези събития е потомъкът на генерал Гуден, Алберик д'Орлеанс, който сам е женен за руско момиче.
Източник: https://pogled.info/

 

Ердоган заплаши да затвори американски бази в Турция

16.12.2019, 08:27

Турция може да затвори военновъздушната база Инджирлик и радара в Кюреджик за американците в отговор на заплахата от санкции и резолюцията за арменски геноцид на американския Сенат, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган.
Предупреждението идва дни след като комисията по външни работи на американския Сенат подкрепи законопроект за санкции срещу Анкара заради покупката на руски зенитни комплекси С-400.
Реджеп Тайип Ердоган определи приетата от американския Сенат в четвъртък резолюция, признаваща събитията от 1915 г. като геноцид, като ”изцяло политическа“.
Той не изключи възможността при определени условия Турция да затвори двете важни военни съоръжения на нейна територия, използвани от Съединените щати.
”В нужния момент ще обсъдим въпроса с всички наши институции. Ако се налага, ще затворим както базата ”Инджирлик“, така и тази в Кюреджик. Ако срещу нас бъдат въведени мерки като санкции, ние ще дадем необходимия отговор срещу тях в рамките на реципрочността“, каза той.
Въпреки това обаче турският президент каза, че е много важно и двете страни да не предприемат стъпки, увреждащи двустранните отношения, които да не могат да бъдат поправени.
Турция и друг път е заплашвала със затварянето на тези бази, когато дипломатическите отношения със Съединените щати се обтегнат.
Намиращата се в Южна Турция военновъздушна база ”Инджирлик" е използвана от американската авиация за кампанията срещу групировката „Ислямска държава" в Сирия. В базата ”Кюречик" в югоизточната част на страната е разположена радарна система на НАТО.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

132 години от рождението на Христо Топракчиев

16.12.2019, 07:20

Днес се навършват 132 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.

 

Едни от най-опасните бойни самолета на Русия

16.12.2019, 07:10

Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи.
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27
МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29
Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война.
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт. - Още за Су-35
Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57
Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160

 

На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер

16.12.2019, 07:00

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.Към края на 1944 г.
Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}