Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември
 

 
ВВС на Казахстан се попълниха с нови вертолети Ми-171Ш
31.12.2015, 18:36
Ми-171ШВВС на Казахстан получиха нови военнотранспортни вертолети. Днес в авиобаза Шымкент се състоя тържествена церемония по приемането  на нови Ми-171Ш, съобщава пресслужбата на военното ведомство на Казахстан.
Вертолетите са доставени в съответствие с договор сключен между Казахстан и Улан-Уденския авиационен завод, влизах в холдинга „Вертолеты России“.
Летателния и инженерно-техническия състав на авиобазата е преминал обучение в завода-производител.
Вертолетът Ми-171Ш представлява една от последните модификации на вертолета тип Ми-8. Високите летателно-технически характеристики, възможност за използване в сложни условия и температури (от -50 до +50 град. С), многофункционалност, простота в експлоатацията и обслужването – това са качествата, които са позволили да се завоюва доверието на операторите към тези вертолети по цял свят.
Освен изпълнение на десантно-транспортни задачи, тази машина е предназначена за огнева поддръжка на сухопътните подразделения. - Още за Ми-171Ш
 
Министерството на отбраната на Гърция посвети новогодишното си обръщение на турските провокации
31.12.2015, 17:32
Панос Каменос Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос посвети почти половината от новогодишното си обръщение на провокациите от страна на Турция, съобщава РИА Новости.
По думите на Каменос, гръцкото МО и Въоръжените сили на страната през 2015 година, въпреки икономическата криза и големите съкращения са устояли и са „отговаряли на всеки призив, на всяка заплаха, ежедневно на сушата, във въздуха и по море“.
„Но всеки ден в Егейско море, в гръцкото въздушно пространство има провокации“, заяви министърът.
Той определи като геноцид масовите убийства на понтийските гърци и на арменците, извършени от турската страна.
„Народите, които забравят, умират, а гръцкият народ няма да забрави и няма да изчезне“, подчерта Каменос.
 
Казахстан купува още седем изтребителя Су-30СМ
31.12.2015, 16:25
Су-30Казахстан продължава да купува руски бойни самолети и след доставката през 2015 г. на първата партида Су-30СМ, страната ще закупи още седем изтребителя от този тип на стойност над 10 милиарда рубли.
Казахските ВВС планират да имат на въоръжение общо до 24 многоцелеви изтребители Су-30СМ.
След подписване на договора с Казахстан, общото количество изтребители за експорт, които «Рособоронэкспорт» ще изнесе е 91 машини:46 изтребителя МиГ-35 за Египет, 24 Су-35 за Китай и 14 изтребителя Су-30МКИ(А) за Алжир.
Такива показатели за износ на изтребители не е имало от края на 1990-те и началото на 2000-те години, когато Русия сключи договори с Китай и Индия за сглобяване по лиценз на по стотина самолета Су-30 и Су-27.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Американската инвазия в Ирак създаде почвата за Ислямска държава
31.12.2015, 15:07
Mogens LykketoftИнвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. беше погрешна стъпка, която предизвика религионза вражда и създаде благоприятна почва за появата на терористична група като Ислямска държава. Това бе заявено от председателя на 70-то Общо събрание на ООН Могенс Люкетофт в интервю пред ТАСС.
„Ние не можем да отречем, че нахлуването в Ирак през 2003 г., това признава и президент ът Барак Обама, бе грешно решение. По-опасно се оказа това, че решението е било взето без ясна визия, за това с какво се захващат и как да избегнат последствията, като усилените разногласия в едно общество, създали почва за възникването на Ислямска държава.“, заяви Люкетофт.
Той подчерта, че ООН трябва да обърне по-голямо внимание на защитата на малцинствата в Сирия и Ирак.
„В противен случай можем да очакваме продължителни граждански войни. Това ще има международни последствия“, заяви Люкетофт. Той изрази увереност, че ключови международни играчи са наясно с необходимостта да се сложи край на конфликта в Сирия.
Източник: http://fakti.bg/
 
Китай строи нов самолетоносач
31.12.2015, 14:34

Китай строи втори самолетоносач, съобщава AFP, като се позовава на информация от китайското министерство на отбраната.
Според говорителя на министерството Янг Юджин, новият самолетоносач е разработен по изцяло китайски дизайн. Той се строи в корабостроителницaта на град Далян, голямо североизточно китайско пристанище. Водоизместимостта му ще бъде 50 000 тона. На него ще се разполагат изтребители китайско производство Shenyang-15, както и други летателни апарати.
При строителството му ще бъде използван опитът от експлоатацията на първия китайски авионосец  Liaoning. Той бе достроен в Китай на базата на съветския тежък авионосен крайцер "Варяг", който Пекин закупи от Украйна в края на 1990-те години. Той постъпи в състава на китайския флот през 2013 г.
Съобщението за засилването на китайската военноморска сила идва в контекста на международния спор между Пекин и съседните страни за островите в Южнокитайско море. - Още китайски самолетоносачи

 
Историк на ЦРУ: Съветското разузнаване нанесе огромни загуби на САЩ
31.12.2015, 10:09
В годините на Студената война Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е вербувало стотици агенти от СССР, Куба и други държави от социалистическия блок, които, както стана ясно по-късно, са работели за комунистическите разузнавателни служби. Това пише списанието Аmerican Thinker, като се позовава на бившия официален историк на ЦРУ Бенджамин Фишър.
„Мащабът на провала на разузнаваческата работа е бил огромен, като се има предвид, че голямото количество дезинформация, предавана от двойните агенти, се е използвала за информиране на висшето политическо ръководство и развитие на политиката“, се отбелязва в материала, посочва агенцията РИА „Новости”, цитирана от сайта "Руски дневник".
Според Бенджамин Фишър мащабна дезинформаторска дейност в продължение на десетки години са водели почти 100 агенти на ЦРУ в СССР (а след това и в Русия), в Куба и в Източна Германия. Висшето политическо ръководство на САЩ през цялото това време е получавало лъжливи разузнавачески данни.
„По време на студената война ЦРУ залагаше на бройката, като вербуваше двойни агенти в „промишлени“ мащаби и беше подвеждано и лъгано не веднъж, а много пъти“, твърди Франклин, цитиран от изданието.
Заради това шпионската дейност се е провалила в значителна степен, но ЦРУ почти не обръщало внимание на това, отбелязва историкът. В управлението не можели да изобличат двойните агенти и тяхната дезинформация, която целяла да повлияе върху американските политици. Тази ситуация е нанесла сериозни щети, се посочва в статията. - Още специални служби
 
Русия започва износ на бойни роботи „Уран-9“
31.12.2015, 09:31

Уран-9„Рособоронекспорт“ планира от следващата година да започне да предлага на международния пазар бойния многофункционален робототехнически комплекс „Уран-9“, съобщи в сряда (30 декември) пресслужбата на дружеството, цитирана от „Взгляд“. - (видео)
„Уран-9“ е предназначен за дистанционно разузнаване и огнева поддръжка на общовойскови, разузнавателни и антитерористични подразделения. Включва два робота за разузнаване и огнева поддръжка, платформа за транспортирането им и подвижен пункт за управление.

Въоръжението се състои от 30-мм автоматично оръдие 2А72 и 7,62-мм картечница, противотанкови управляеми ракети „Атака“, като то може да варира в зависимост от изискванията на поръчителя. Роботите са снабдени и със система за предупреждение за лазерно облъчване и оборудване за откриване, разпознаване и съпровождане на цели. - Още бойни роботи
Източник: http://www.pan.bg/

 
Руското страшилище Т-50 влезе в топ 11 на най-добрите самолети през 21 век
31.12.2015, 09:14
T-50Руският изтребител от пето поколение Т-50 се оказа в топ 3 на лидерите самолети, които променят правилата на играта в световната авиация. В рейтинга, съставен от експертите на Business Insider, има 11 позиции. В статията, цитирана от РИА Новости, се акцентира върху скоростта и маневреността на руския самолет.
Перспективният авиационен комплекс на фронтовата авиация – руският целеви изтребител от пето поколение, е разработен от подразделението Обединена авиостроителна корпорация – ОКБ Сухой, откъдето излиза под кодовото название Т-50.
В списъкът на лидерите също така попада американският изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35. Проектът за този самолет редовно се подлага на критики заради раздутия бюджет, нарушението на срока за изработка и заради несъответствието на самолета със заявените по-рано характеристики.
Журналистите от Business Insider обръщат внимание на съществени недостатъци на самолета. Изданието подчертава, че и проблемите с бордовата електроника, и работата на двигателя, поставят изтребителя много далече от определението "най-страшният самолет, произвеждан някога". - Още за Т-50
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Днес завършиха държавните изпитания с руската фрегата "Адмирал Григорович"
30.12.2015, 22:26
"Адмирал Григорович" 745 Най-новата фрегата проект 11356 "Адмирал Григорович" 745 днес завърши успешно държавните изпитания с ракетни стрелби с комплексите "Штиль" и "Калибр". Това заявиха от пресслужбата на корабостроителния завод "Янтарь" (гр. Калининград).
Държавните изпитания на главния кораб на проект 11356 - "Адмирал Григорович" започнаха през октомври 2015 година, като в средата на декември фрегатата пристигна на морските полигони на Северния флот за провеждане на изпитателни стрелби (от 19-30 декември). - (видео)
Наскоро зам. министъра на отбраната на РФ Юрий Борисов заяви, че корабите от проект 11356 "Адмирал Григорович" 745 и "Адмирал Эссен" 751 с който в момента се провеждат изпитания, ще бъдат сдадени през 2016 година. Те, заедно с третият строящ се кораб от серията "Адмирал Макаров", ще влязат в състава на Черноморския флот (30-та дивизия надводни кораби/Стражеви кораби далечна морска зона-3). - Още за проект 11356
 
Германският Бундесвер завърши официално мисията си в Турция
30.12.2015, 21:37

Германският Бундесвер завърши официално днес мисията си в южната част на Турция, която продължи три години, предава TACC.
Днес страната напуснаха последните 20 от общо 260 военнослужещи на Берлин, които обслужваха разположените зенитно-ракетни комплекси „Patriot”.

Самолетът с войници на Бундесвера се приземи на летището в Кьолн; изтеглен беше и ЗРК, който ще бъде върнат обратно в Германия.

 
Американските морски пехотинци се отказаха от ужасяващия робот "Голямо куче"
30.12.2015, 21:04
Командването на Морската пехота на САЩ се отказа от проекта за разработка на перспективен четириног робот LS3, повече известен като "Голямо куче" поради това, че се оказа твърде шумен, тежък и сложен за ремонт. Изпитани са две версии на робота, съответно снабдени с бензинов двигател и електрическо задвижване. Нито един от вариантите не удовлетворил морските пехотинци, предаде N+1 с позоваване на Military.com.
В случая с бензиновите "Голямо куче" Морската пехота на САЩ дошла до извода, че роботът е крайно сложен за ремонт, той изобщо не може да бъде ремонтиран в полеви условия. Освен това двигателят издава много силен шум, който ще демаскира бойците.
При „тихия” напълно електрифицирана версия Spot военните останали недоволни от способността му да носи едва 18 кг, вместо заявената 180 кг.
Морската пехота на САЩ, завършвайки двегодишните изпитания на двата робота, не могла да разработи сценарий, по който да се намери място за робота в обикновен патрул – да се движи заедно с бойците или самостоятелно между две зададени точки. - (видео)
Разработката на четириногите роботи-магарета е провеждана в САЩ от 2010 г. от компанията Boston Dynamics по поръчка на Агенцията за перспективни отбранителни разработки към Пентагона. По проекта са изразходени 32 млн долара. През това време са построени няколко опитни прототипа, включително LS3 и Spot. - Още военни роботи
Източник: http://www.blitz.bg/
 
А-10 кацнаха в България
30.12.2015, 19:24
А-10Днес, малко преди 16.00 часа, щурмови самолети А-10 Thunderbolt II от 74-та експедиционна ескадрила на ВВС на САЩ кацнаха в България. Първият самолет долепи пистата на авиобаза Граф Игнатиево в 15:43, а вторият в 16 и 30 часа.
Екипажите и самолетите са от Пакета сили и средства (TSP -Theater Security Package), които от септември бяха дислоцирани в естонската военновъздушна база Амари и ще останат Европа до края на февруари.
Самолетите са тук, за да участват в международно учение с нашите ВВС. Очаква се още няколко бройки да кацнат след Нова година. - Още за А-10
Източник: http://www.pan.bg/
 
Военноморските сили обезвредиха опасен снаряд
30.12.205, 19:03
Архивна снимкаНа 29.12.2015 г. около 10.30 ч. е получена информация за открит боеприпас, който е предаден за съхранение в Трето РПУ Варна. По информация от служителя на служба КОС боеприпасът е 23 мм. снаряд.
По искане на заместник областния управител на гр. Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на заместник командира на ВМС на 30.12.2015 г. към 14.30 ч. на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на формированието е майор Росен Иванов и взривчик главен старшина Милен Желязков.
След огледа на открития предмет, той е класифициран, като 23 мм осколъчно фугасен снаряд.
След транспортиране, взривяването му е извършено на гарнизонното стрелбище в гр. Долни чифлик в 15.40 ч. при пълно спазване на мерките за безопасност.
 
Изтребител на ВВС на Бахрейн се разби днес
30.12.2015, 14:27
F-16Днес в района на границата между Саудитска Арабия и Йемен, близо до населения пункт Джизан, се разби изтребител F-16С на ВВС на Бахрейн. Пилотът се е катапултирал успешно, съобщава Daily Camera.
Започнало е разследване на инцидента.
Към момента се огласяват предварителните версия за инцидента с F-16. Една от главните – техническа неизправност на самолета или грешка при неговото пилотиране. - (видео)
 
Курсанти от ВВМУ участваха в международно съвместно учение
30.12.2015, 13:27
Курсантите главен старшина Виктор Грънчаров и главен старшина Борислав Димитров се качиха на 4 декември на борда на американския ескадрен миноносец USS Ross за провеждане на плавателна практика, съобщават от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Плаването се осъществи изцяло в акваторията на Черно Море, като корабът изпълни редица самостоятелни и групови задачи съвместно с ВМС на Турция, Румъния и Украйна.
На 13 декември курсантите бяха прехвърлени на борда на румънската фрегата ROS Regina Mariа, където участваха в съвместно учение с ВМС на САЩ и Турция. На 16 декември курсантите се завърнаха във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, придобили изключително полезен опит и умения.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Забраната на руските двигатели постави САЩ в трудно положение
30.12.2015, 12:57
РД-180При­е­тият неот­давна от Конгреса бюдже­тен зако­нопро­ект съдържа норма, която на прак­тика отменя въве­де­ната преди година забрана за закупу­ване от Русия на ракет­ните двига­тели РД-​180. Това демон­стрира наг­ледно колко опасно от финан­сова и геопо­ли­ти­ческа гледна точ­ка е отлага­нето на реша­ва­нето на насъщ­ните про­блеми на наци­о­нал­ната сигурност. Този въпрос пре­диз­ви­ква сери­о­зни спо­рове сред сена­то­рите репуб­ли­канци. Ричард Шелби — сена­тор от щата Ала­бама, където United Launch Alliance про­из­вежда раке­тите Atlas V, които използ­ват двига­те­лите РД-​180, нарича забра­ната без­отго­ворна мярка, под­копа­ваща наци­о­нал­ната сигур­ност. Сена­торът Джон Мак­кейн пък твърди, че отмя­ната на забра­ната на прак­тика озна­ча­вало „суб­си­ди­ране на на рус­ката интер­венция в Украйна и финан­си­ране на пути­но­вата крад­лива шайка”.
Двамата сена­тори по сво­ему са прави, което отра­зява както влоша­ва­нето на отноше­ни­ята между Аме­рика и Русия, така и про­блемите пред аме­ри­кан­с­ката кос­ми­ческа програма.
Въпреки че ние изпре­ва­рихме Съвет­ския съюз в кос­ми­че­с­ката над­пре­вара, като първи стъпихме на Луната, сега САЩ вече не могат да изпращат аст­ро­навти в Кос­моса без помощта на Русия. Ние не можем да изстрел­ваме и раке­тите Atlas V, които се използ­ват за извеж­дане в орбита на тежки спът­ници, важни за наци­о­нал­ната сигур­ност, без рус­ките двига­тели РД-​180.
Тази зави­симост стана стра­нично след­ствие от опти­мизма, съпро­вож­дащ края на сту­де­ната война. През 1993 г. вицепре­зи­дентът Ал Гор и рус­кият министър-​председател Вик­тор Чер­номир­дин постиг­наха дого­во­ре­ност за раз­лични форми на кос­ми­че­ското сътруд­ни­че­ство, една от зада­чите на които беше да се даде на рус­ките раке­то­стро­и­тели работа в мир­ната сфера. В крайна сметка именно това под­тикна Lockheed Martin да избере за раке­тите Atlas V надежд­ните и нескъпи двига­тели РД-​180.
По-​късно обаче американско-​руските отноше­ния се влошиха. В крайна сметка след при­съе­ди­ня­ва­нето на Крим и съби­ти­ята в Украйна през 2014 г. Конгре­сът забрани по-​нататъшното използване на РД-​180, чийто про­из­во­ди­тел НПО „Энерго­маш” при­над­лежи на рус­ката държава и е под ръко­вод­ството на вицепреми­ера Дмит­рий Рого­зин, а той попадна под аме­ри­кан­с­ките и европе­йс­ките санкции заради при­част­но­стта си към рус­ките опе­рации в Украйна.
Ситу­аци­ята се услож­нява и от факта, че раке­тите са раз­че­тени да използ­ват кон­кретни двига­тели, а САЩ нямат иде­ална замяна на Atlas V и РД-​180. Пра­ви­тел­ството призна този про­блем още през 1995 г., когато Мини­стер­ството на отбра­ната прие програма за съвместно про­из­вод­ство на РД-​180 в Аме­рика през 1999 г. В крайна сметка след дълги отсрочки през 2007 г. пра­ви­тел­ството реши, че про­из­вод­ството на тези двига­тели в САЩ ще ни излезе пре­ка­лено скъпо.
Дълго­го­диш­ното заба­вяне ни доведе до задъ­нена улица. Спо­ред доклад на ВВС на САЩ от мина­лата година, ако бъде пре­кра­тен вно­сът на РД-​180, Аме­рика още през 2016 г. ще израз­ходва налич­ния запас от двига­тели и няма да може да осъще­стви пла­ни­ра­ните пус­кове на Atlas V.
United Launch Alliance про­из­вежда и ракети Delta IV, които стру­ват много по-​скъпо от Atlas, а компа­ни­ята SpaceX има ракета Falcon-​9, която през май Мини­стер­ството на отбра­ната сер­тифицира за уча­стие в про­екти в областта на наци­о­нал­ната сигур­ност. Ако с тях бъдат заме­нени раке­тите Atlas V, това може да спаси положе­ни­ето само отча­сти, но в такъв слу­чай ще се наложи да бъдат отложени минимум девет мисии в продълже­ние на две години. Не е без зна­че­ние, че това ще струва допъл­ни­телно не по-​малко от 2,5 мили­арда долара.
Отмя­ната на забра­ната за закупу­ване на РД-​180 не може да се смята за надеждно реше­ние. Клю­чо­вият за нашата наци­о­нална сигур­ност въпрос в този слу­чай ще зависи от надежд­но­стта на парт­ньора, както и досега. Ненапразно през май мина­лата година г-​н Рого­зин пре­дупреди в своя Туитър, че Русия може да гаран­тира експорт в САЩ на РД-​180 само в слу­чай, че тези двига­тели няма да бъдат използвани в инте­рес на Пентагона.
Закупу­ва­нето на РД-​180 също няма да укрепи аме­ри­кан­с­ката наци­о­нална сигур­ност, ако времето, което успеем да спе­че­лим, не бъде използвано за съз­да­ване на замяна на рус­кия двига­тел и за изба­вяне от зави­симо­стта. При това ние не трябва да изби­раме няка­къв един двига­тел, про­из­ве­ден от кон­кретна фирма, а да раз­ви­ваме тех­но­логи­ите на двига­те­ло­стро­е­нето, които ще могат да бъдат използвани от всички аме­ри­кан­ски кос­ми­че­ски компа­нии. Само това може да обез­опаси нашите пер­спек­тиви в областта на кос­ми­че­с­ките пус­кове. Кон­ку­ренци­ята на този пазар ще бъде гаранция за аме­ри­кан­ското пра­ви­тел­ство в слу­чай, че компа­ни­ята, на която е заложило то, бъде разо­рена или се сблъска с тех­ни­че­ски проблеми.
Реша­ва­нето на про­блемите около РД-​180 ще ни излезе скъпо. Сега обаче, когато се вър­на­хме към кон­ку­ренци­ята между вели­ките държави и когато други страни ста­ват все по-​активни на око­ло­земна орбита, само­сто­я­тел­ният достъп в Кос­моса става за САЩ не е лукс, а необходимост.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Атомната война е на прага, алармира ексшеф на Пентагона
30.12.2015, 12:27
William J PerryБившият шеф на Пентагона Уилям Пери се опасява от нарастващата заплаха за човечеството. Според него в момента най-страшната – ядрената война може да избухне "погрешка". Той призова Белия дом да помисли за съкращаване на броя на ядрените бойни глави в САЩ, както и за отношенията си с Кремъл.
"Ядрената надпревара, която се разгръща в последно време, може да доведе до ядрена война "погрешка" между САЩ и Русия. И тази заплаха в момента е много по-реална, отколкото в годините на студената война", пише бившият министър в мемоарите си.
Пери предупреждава света, че заплахата от подобна катастрофа е реална, нараства всекидневно и може да се реализира в най-скоро време – още през 2016 година.
Главният кошмар според него е ядреният тероризъм, който може да доведе до смъртта на десетки хиляди души за един момент. А вероятността атомно оръжие да попадне в ръцете на терористите също нараства с всеки изминал ден.
"Терористичен акт с използване на атомна бомба или самоделно ядрено устройство може да бъде извършен по всяко време сега – през следващата година или след година", посочва Пери.
Бившият министър заявява, че САЩ трябва да се откажат от използването на междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране и да оставят на въоръжение само бомбардировачи и ракетоносни подводници. Той също така се обяви против нови разработки в областта на крилатите ядрени ракети.
"Смятам за задължение да бъде прекратена проклетата ядрена надпревара, преди тя отново да се разгърне, не толкова поради цената, колкото поради опасността, която тя представлява за всички нас", призова бившият шеф на Пентагона.
Коментирайки новия кръг от надпреварата във въоръжаването и кризата в руско-американските отношения, Пери съобщава: "Русия и САЩ планират да похарчат стотици милиарди, за за подновят своя ядрен арсенал, но в ядрената конкуренция няма нищо рационално".
Бившият министър също така е уверен, че ядрените сили на САЩ вече не се нуждаят от междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране.
"Междуконтиненталните балистични ракети трябва да бъдат премахнати. Не мисля, че това ще се случи, но мисля, че това трябва да се случи. Те не са нужни. Аз съм също така против плановете на администрацията на Обама за строителство на нова ядрена крилата ракета", подчертава той.
Безпокойството на Уилям Пери се основава на "познаване на материята". Кой, ако не той, може да разбере цялата пълнота на реалната заплаха – той имаше главна роля в разработването и модернизирането на ядрените сили на САЩ по времето на студената война, пише Утро.ru.
"По онова време всеки ден си мислех, че това ще е последният ми ден на Земята – спомня си ексшефът на Пентагона. - Убеден съм, че това, че светът досега е избегнал ядрената катастрофа, е голям късмет, подкрепен от добро управление".
Източник: http://www.dnes.bg, Елка Василева
 
Русия разработва нов изтребител МиГ-41
30.12.2015, 10:22
МиГ-41ОАО „РСК“МиГ“ започва разработката на нов изтребител-прехващач, съобщи в сряда (30 декември) RBTH. Той трябва  да замени МиГ-31 в различните му модификации, който е на въоръжение в момента. Новият изтребител с работно наименование МиГ-41 ще изпълнява задачи, свързани с противовъздушната отбрана (ПВО), скоростта му ще е близка до хиперзвуковата и ще бъде приет на въоръжение след 2020 г.
В края на декември 2015 г. директорът на РСК „МиГ“ Сергей Коротков заяви пред журналисти, че „новият авиационен комплекс, който ще смени легендарния изтребител, ще бъде създаден по най-съвременните технологии на военното самолетостроене и с изцяло нови материали“. В момента все още се работи по външния облик на машината.
Работата по новия прехващач започна в началото на 2014 г. Тогава представителят на комисията по отбрана в руската Дума Александър Тарнаев съобщи, че е одобрена необходимата документация за започването на научно-изследователска и конструкторска работа по новия изтребител-прехващач МиГ-41. 
Въпреки това до момента не се знаеше почти нищо за машината. Според командващия Военно-космическите сили Виктор Бондарев строителството на новия изтребител трябва да приключи през 2020 година. Летец-изпитателят Анатолий Кворчук предположи, че новият самолет ще наследи най-добрите качества на предшественика си - МиГ-31, а по отношение на скоростта ще го превъзхожда значително, развивайки над 4000 км/ч. „Към модернизацията трябваше да си пристъпи още преди 20 години, но тогава тя не се състоя, затова сега изискванията са много по-завишени”, коментира пилотът.
МиГ-31 ще отане на въоръжение в руската авиация. В момента част от прехващачите минават планова модернизация, която трябва да повиши бойните им възможности. На модернизираните МиГ-31 (с ново обозначение МиГ-31БМ), ще бъде монтирана нова авионика, изцяло ще бъдат подновени оръжията и бордовото радиоелектронно оборудване. В резултат на което би следвало ефективността им да нарасне 2,6 пъти.
През декември авиационният полк, базиран на военното летище във Владивосток, получи първите три модернизирани МиГ-31БМ. В хода на 2016 г. ще бъде подновен целият авиопарк, състоящ се самолети Су-27 М и МиГ-31, с модернизирани машини. МиГ-31БМ ще останат на въоръжение във ВКС до 2028 г., когато ще бъдат заменени с новите прехващачи МиГ-41. - Още за МиГ-31
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Заплаха ли са за Русия ученията НАТО-Украйна?
30.12.2015, 10:17
Украинският президент Петро Порошенко утвърди план за допуск на чуждестранни военни части на територията на Украйна през 2016 година. В ученията в Украйна могат да бъдат привлечени 10 000 военнослужещи от страни членки на НАТО. Руски експерти посочват, че по този начин северноатлантическият алианс иска да демонстрира „решимостта“ си да подкрепя Украйна.
Указът на украинския президент за плана на провеждане на многонационални учения и за допуска на военни от други страни на територията на Украйна през 2016 година бе публикуван на президентския сайт на 26 декември.
В документа се споменава провеждането на четири военни учения. В най-мащабните от тях се планира да участват до 5000 военнослужещи с въоръжение и военна техника и до 12 самолета и хеликоптера. Маневрите трябва да бъдат проведени в рамките на многонационални учения по подготовката на подразделения на въоръжените сили на Украйна. Посочени са срокове за тези учения – от януари до декември 2016 година, както и тяхната продължителност.
За другите учения – SeaBreeze – се разрешава в Украйна да бъдат пуснати 15 кораба и пет подводници на въоръжени сили на чужди държави. Общо с указа се разрешава на украинска територия да пребивават близо 10 000 военни. Сред страните от НАТО, посочени в  указа на Порошенко, са САЩ, Канада, Полша и Литва.
Начин да се въздейства върху Русия?
В Киев бе изказано мнение, че по този начин украинският президент иска да окаже въздействие върху Русия. С присъствието си на територията на Украйна военните от НАТО ще мотивират Руската федерация да изпълни Минските споразумения, „пътната карта“ за уреждането на конфликта в Донбас, посочва украинският политолог Павел Нус.
В същото време руски експерти не виждат връзка между ученията с участието на чуждестранни военни и натиска върху Русия. „Какво тук Русия може да възприеме като заплаха за себе си?“, запита заместник-директорът на независимия Институт по политически и военен анализ Александър Храмчихин в интервю за „Руски дневник“, отбелязвайки незначителното военно присъствие на алианса в рамките на планираните учения.
Според анализатора подобни учения са опит на НАТО да демонстрира решимостта си на фона на конфликта в Източна Украйна. „В действителност НАТО за пореден път потвърждава пълната си недееспособност“, коментира анализаторът, отбелязвайки, че планираните маневри са скромно мероприятие от военно-политическа гледна точка и поради това не заслужават вниманието на Русия. „Това е клоунада, която продължава вече година и половина (от началото на конфликта в Донбас). Да се реагира на клоунадата просто е несолидно и несериозно. Тя трябва да се пренебрегва“, посочва Храмчихин.
Маневри е имало при управлението и на Кучма, и на Янукович
Експерти потвърждават, че подобни учения се организират в Украйна всяка година от 90-те години на миналия век. Маневри с участие на чуждестранни военни са се организирали при предишните президенти Леонид Кучма и Виктор Янукович, припомни Владимир Мухин, военен наблюдател на в. „Независимая газета“. Украинското законодателство изисква присъствието на чуждестранни войски за участие в маневри да бъде утвърдено със специално решение на властите, отбеляза анализаторът.
В същото време експертът подчертава, че за да повиши боеспособността на украинската армия и да постигне  взаимодействие с военните от други страни, на НАТО „ще му се наложи да направи доста усилия“. Мухин не вярва в някакъв бърз напредък на украинските военни в това отношение.
В същото време на 21 декември украинският генерален щаб публикува данни за военните учения, проведени през последните години от армията на Украйна. Според тези данни в украинската армия броят на „мероприятията за бойна подготовка“ (учения и тренировки) рязко е нараснал – от 244 през 2014 година до 508 през 2015-а.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия екипира армията си със супер костюм
30.12.2015, 10:01
Предприятие на "Ростех", главната организация в областта на преносимото въоръжение и бойната екипировка на Русия, ще разработва през следващата година девет промишлени технологии за изпитание на екипировка "войник на бъдещето" от трето поколение, съобщи генералният директор на предприятието Дмитрий Семизоров, цитиран от пресслужбата на компанията. С водещата роля на същата компания е изработена и настоящата екипировка на армията от второ поколение "Ратник". Следващото поколение на екипировката ще се изработи в рамките на целевата програма ""Развитие до 2020 година". Новият екип ще пази комфорта на войника за две денонощия и ще го пази дори от радиационно излъчване.
"През 2016 г. се планира да бъдат разработени 9 промишлени технологии в елементите на екипировката. Също така продължава работата по реконструкцията и техническото преоборудване на производствените мощности на предприятието. За собствена сметка се планират 10 инициативи по усъвършенстването на конструкцията на серийните образци", казва генералният директор.
Продължава работата и по високоточен снайперистки комплекс от ново поколение, както и работата на лаборатория по създаване на научно-технически параметри за разработка на стрелкови комплекс от ново поколение". - Още руско снаряжение
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Американският самолетоносач „Хари Труман“ ще се присъедини към операциите срещу „Ислямска държава“
30.12.2015, 09:39
Американският самолетоносач USS Harry S. Truman (CVN-75) ще се присъедини към водената от САЩ антитерористична операция срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД). Това се казва съобщение, разпространено от пресслужбата на ВМС на САЩ, предаде ТАСС.
„Бойните самолети ще извършат първия си полет от палубата на CVN-75 на 29 декември, за да вземат участие в операцията „Непоколебима решителност“, насочена към унищожаването на групировката ИД“, гласи съобщението.
Както се очакваше, след пристигането си в Персийския залив „Хари Труман“ се присъедини към френския самолетоносач „Шар дьо Гол“, който беше изпратен след терористичните нападения през ноември в Париж. И двата кораба са получили заповед да вземат участие в операцията, след решението на Париж и Вашингтон да засилят въздушните удари по позициите на терористите. - Още самолетоносачи
 

 
Руските хеликоптери „Терминатор“ вече с индивидуални средства за РЕБ
29.12.2015, 22:44
Ми-8Руските военни вертолети Ми-8АМТШ „Терминатор“ вече се оборудват с индивидуалния комплекс за РЕБ „Витебск“, който е предназначен за защита на машината от зенитни ракети и радари. Защитата се извършва чрез създаване оптически и радиолектронни смущения, каза говорител на Източния военен окръг пред репортери в понеделник, цитиран в „Спутник“.
Освен това „Витебск“ може да отклони и ракети с топлинно насочване, тъй като създава „електронен купол“ около хеликоптера и заслепява идващите ракети с лазерен лъч. - (видео)
Комплексите „Витебск“, които в момента се инсталират на хеликоптери, разположени в база в Забайкалието. През 2016 година с тази система ще бъдат снабдени няколко хеликоптерни ескадрили в целия Източен военен окръг.
Ми-8АМТШ е специален транспортно-щурмови модел на вертолета Ми-8АМТ. Използва се за пренасяне на товари и хора, както и за поразяване на бронирани цели и огнева поддръжка на войските. Може да извършва евакуации и военни спасителни мисии. Въоръжението му включва ПТУР „Атака“ или „Штурм“, УР въздух-въздух „Игла“, дистанционно управляема картечница ПКП (задната полусфера) и др. - Още РЕБ
 
Още четири германски изтребителя "Торнадо" ще разузнават в Сирия
29.12.2015, 20:23
TornadoОще 4 германски разузнавателно-ударни изтребителя Tornado от 5 януари ще се включат в антитерористичната операция в Сирия, обявил официален представител на ВВС на Германия в интервю за агенция DPA. Самолетите ще бъдат базирани в базата на НАТО в Инджирлик в Турция, като ще се присъединят към изпратените два в средата на този месец.
Военната мисия на Германия в Близкия Изток в рамките на антитерористичната коалиция, според решението на Бундестага от 4 декември, включва 6 самолета Tornado, фрегата за защита на френския авионосец „Шарл дьо Гол”, самолети-цистерни и контингент с численост 1200 души.
Решението на парламента е за срок от една година. Не се предвижда нанасяне на въздушни удари в Сирия.
 
За една година Русия е изстреляла 29 ракети-носители
29.12.2015, 17:05
Тази година Руската Федерация е осъществила 29 изстрелвания на ракети-носители - с три по-малко отколкото през 2014 година, съобщава ТАСС.
Страната е изпълнила всичките си международни договори за извеждане на спътници и космически кораби, информира пресслужбата на "Роскосмос".
През 2014 година Русия е била световен лидер по изстрелване на ракети с космическо предназначение, като 35 на сто от космическите стартове са се падали на нея. През 2015 година е осъществила 29 изстрелвания на ракети-носители - 18 от космодрума Байконур,3 от космическия център във Френска Гвиана и 1 от базата Ясний в Оренбургска област. Седем от стартовете са били осъществени от космодрума на Министерството на отбраната в Плесецк.
Русия е извела в орбита през 2015 година 6 чуждестранни космически апарата. Били са изстреляни четири транспортни и четири пилотирани кораби по програмата на Международната космическа станция.
Били са изстреляни и 17 спътника, сред които и апарати за дистанционно сондиране на Земята.
 
Двата двигателя от Полша за МиГ-29 дойдоха! Сами ще ги монтираме
29.12.2015, 16:29

Първите два двигателя РД-33 от Полша бяха доставени днес, 29 декември 2015 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Доставката става факт по линия на споразумението между Полша и България за осигуряване на логистична подкрепа на самолети МиГ-29. Това съобщават от МО.
Двигателите пристигнаха с полски военно-транспортен самолет C-130E около 14,40 часа. Утре със същия самолет в Полша ще бъдат откарани за ремонт първите два български РД-33.Днес бе последният срок за доставката на двигателите, като по силата на българо-полския договор те трябваше да пристигнат до 20 дни след ратифицирането му.
Пристигналите днес два двигателя ще се използват в рамките на 200 часа или две години. В замяна на това полските ВВС ще използват за същото време два от българските РД-33 след ремонта им.
Съгласно споразумението подписано на 22 октомври 2015 г. между правителствата на България и Полша, полската страна ще ремонтира шест двигателя за МиГ-29, собственост на българските ВВС, като общата стойност на споразумението е €6,138 млн.
Според сайта Епицентър Институтът по отбрана към МО ще трябва да сертифицира за безопасност руски двигатели, ремонтирани в Полша. За ремонтът на въпросните двигатели Варшава няма лиценз от РСК МиГ.
Епицентър попита шефа на Института по отбрана към МО полк. доц. Балабанов как ще бъде издаден сертификат за летателна годност на употребяваните полски двигатели, след като няма как да се получи подпис от главния конструктор .
„Поляците ще ни дадат определен брой документи, ние ще проверяваме и ще издадем други документи“, обяснява военният. Той е отговорил уклончиво и на въпроса как ще гарантират безопасността на полетите, след като Полша няма документация от производителя РСК МиГ. „Намерено е решение на въпроса, но не съм оторизиран да давам информация“, заяви шефът на института по отбрана.

Източник: http://aeropress-bg.com/

 
САЩ следят внимателно руския боен флот
29.12.2015, 13:57
Русия бележи сериозни стъпки в превръщането на бойния си флот в способен за осигуряване на надеждна национална отбрана през следващото десетилетие, отбелязва доклад на американските ВМС, цитиран от в.„Дели мейл“.
В доклада, озаглавен „Руският боен флот: исторически промени“, разузнавателната служба на американските ВМС казва, че личният състав на руската марина ще бъде от ново поколение офицери. Това е първи такъв документ след аналогичен, който стана известен през 1991 г. Според Daily Beast основен автор на доклада, който е с обем 68 стр., е Джордж Федороф, експерт по Русия във военноморското разузнаване на Щатите, макар че не той е писал документа. Независимият анализатор на флота Ерик Вертхайм казва, че новият доклад и неговият предшественик са два примера на сравнение на американските ВМС с военноморските сили на Русия.
Руските ВМС вече разполагат с 56 подводници, 31 основни надводни кораба и 99 от по-малък клас. - Още за ВМФ на Русия
Източник: http://pik.bg/
 
Новите пистолети масово без предпазители
29.12.2015, 13:34
Моделът SFP-9 се отличава с невероятен дизайнУпорита тенденция на отказ от предпазител при нови модели пистолети прокарват оръжейни конструктори напоследък.
Първите опити всъщност са отпреди 15-ина години, но те само пробваха почвата. В един момент дори бяха отхвърлени като неуспешни най-вече заради недостатъчното качество на изработката на оръжието.
Най-новите модели на “Хеклер и Кох” и “Зиг Зауер” обаче показват, че предпазителят при пистолета трайно отива в историята.
Става дума за SFP-9 на “Хеклер и Кох” и за Р-320 на “Зиг Зауер”.
Голямата идея на конструкторите е с премахването на предпазителя да се избегне до минимум разполагането на външни лостчета по тялото на оръжието. Практиката е показала, че те влияят отрицателно на бързината на действие на стрелеца.
При пищова на “Хеклер и Кох” факторът сигурност в случая се гарантира в не по-малка степен от наличието на втори спусък, съвсем леко издаден пред основния.
Този спусък играе ролята на предпазител, който елиминира неволен изстрел при удар или изпускане на земята. При леко натискане на втория спусък първо се освобождава скритият предпазител и едва при по-силен натиск върху основния се произвежда изстрел.
Системата не е нова, тя бе разработена доста солидно при пищовите от типа “Глок”, но бе нужно време за доказване на нейната ефективност.
Наличието на предпазител се обезсмисля до голяма степен и от забраната оръжието да се носи с патрон в цевта. Другият фактор е бързината на зареждане, която позволяват съвременните модели пистолети.
Всъщност моделът SFP-9 е европейската версия на VP-9, който бе предназначен за американския пазар.
Една от отличителните му черти е именно желязната система за предотвратяване на случаен изстрел. Освен двойния спусък, който при натискане осигурява разблокиране на ударно-спусковия механизъм, има и втори елемент от системата за безопасност. Това е детайл, който изключва достъпа на ударната игла до капсула на патрона в патронника, когато спусъкът не е натиснат докрай.
Третият елемент от системата се състои в това, че след изстрел ударникът не се установява в задно крайно положение, а се намира в положение на полувзвод. Задвижването му до задно крайно положение става чрез система от лостове, свързани със спусъка.
Версията SFP-9 на “Хеклер и Кох” се отличава и по скрития ударник на затворната система, за разлика от модела Р-30 с външно чукче. При новия пистолет идеята е за постигане на по-висока компактност на конструкцията, така и за по-къс и по-мек ход на спусъка. По този начин след изстрел спусъкът много бързо се връща обратно и е готов за нова стрелба.
Новият SFP-9 е предназначен за патроните 9 mm Parabellum, приети като стандартни за страните от НАТО.
Пистолетът се отличава с невероятен дизайн. В предната част на рамката е монтирана стандартна релса от типа “Пикатини”, на която се монтират широка гама бързомерци, лазерни целеуказатели и тактически фенери.
Затворният блок и затворът са изработени от неръждаема стомана. За по-надеждно захващане с ръка в предната и задната странична повърхност на затворния блок е изработена едра насечка.
Цевта на пистолета е изработена от специална стомана марка тип Cannon, преминала през студено коване. Каналите са многоъгълни с плитък профил. При изстрел те оставят малки следи върху ризницата на куршума, което е важна предпоставка за водене на точен огън.
Моделът на Зиг Зауер Р-320 е наследник на версията SP 20-22, която е широко известна в Европа. Например с него са въоръжени почти всички полицейски и митнически служби на Франция.
Р-320 също като SFP-9 на “Хеклер и Кох” е без предпазител и без външно чукче на ударника.
Това е причината за изключително мекия спусък.
А сега внимание - две от версиите на пищова - “Стандарт” и “Кери” събират невероятните 17 патрона. Докато версията “Компакт” е 15-зярядна.
Цените на SFP-9 на “Хеклер и Кох” и на Р-320 на “Зиг Зауер” се движат в рамките на т.нар. среден клас. Първият на нашия пазар може да се намери за около 1200 лв., а вторият - за 1245 лв. - Още пистолети
Източник: http://www.24chasa.bg, Любослав Киров
 
Рекорд по продължителност на полета с испански P-3 Orion
29.12.2015, 12:11
P-3 OrionПатрулен самолет P-3 Orion на ВВС на Испания постави на 22 декември нов испански рекорд за продължителност на полет. Самолетът е бил във въздуха 16 часа, подобрявайки старото постижение от 1991 г. от 13 часа и 50 минути.
Самолетът P-3 Orion от 221-а ескадрила излита от военновъздушната база Морон в 10:00 часа местно време за патрулиране над Средиземно море в рамките на операцията на НАТО Active Endeavour. След дневната част на полета испанския самолет започва изпълнение на нощна тренировъчна мисия, без да прекъсва подаването на информация в рамките на Active Endeavour.
„Active Endeavour” стартира след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. и осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море, демонстрирайки решимостта на държавите членки на Алианса в борбата с тероризма. Гърция, Италия, Испания и Турция пряко участват в операцията, докато другите страни от НАТО и страните-партньори осигуряват поддръжка и/или изпращат кораби и самолети.
Въпреки, че този продължителен полет е рекорден за испанските ВВС, Р-3 реално е конструиран да има продължителност на полета до 16 часа, както е записано в техническата документация на компанията-производител Lockheed Martin. Като самолет за морско патрулиране нормалният боен радиус е 1,346 морски мили (2490 km) и при следене на подводници може да лети на малка височина (около 500 метра) в продължение на три часа.
В периода 1961 г. до 1990 г. са построени общо 757 самолета Р-3 Orion, от които107 в Япония от компанията Kawasaki. Испанските ВВС имат на въоръжение два P-3A и четири P-3B, всичките модернизирани до стандарта P-3M. Пети P-3B се използва за резервни части. Всичките P-3B са придобити от ВВС на Норвегия през 1989 г. Норвегия запазва на въоръжение четири P-3C и два P-3N. - Още за P-3 Orion
Източник: http://www.pan.bg/
 
Производството на новите ракетоносци ще започне през 2020-те години
29.12.2015, 12:05

Ту-160Руските ВВС ще получат първите нови стратегически бомбардировачи Ту-160М2 не по-късно от 2023 г., съобщава „Российская газета“ по информация на заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов.
„Това ще бъде нов самолет, със 100%-ва цифрова авионика и използване на нови материали. И до сега летателно-техническите характеристики на Ту-160 не са надминати”, казва генералът пред радио „Россия-24“.
Изданието напомня, че през април министърът на отбраната армейски генерал Шойгу заповяда „да се проучи въпроса за възобнови производството на дълбоко модернизиран вариант на Ту-160 в Казанския авиозавод”.

Според специалисти ефективността на модернизирания ракетоносец ще се увеличи 2.5 пъти. - Още за Ту-160
Източник: http://www.pan.bg/

 
Китай изпраща елитни военни части в Сирия
29.12.2015, 12:00
По данни на алтернативен американски сайт, министерството на отбраната на Китай е получило разрешение да изпрати в Сирия елитни китайски части с численост над 5 000 човека.
Предполага се, че ще бъдат включени бойци от китайския спецназ на два военни окръга в Поднебесната - известните „Сибирски тигри“ и „Нощен тигър“.
Вчера вестник „Женмин жибао“ съобщи, че китайският парламент е приел първия антитерористичен закон, който легитимира участието на китайската армия в антитерористични операции зад граница. Законът влиза в сила от 1 януари 2016 г. С този факт се изпълни обещанието, дадено от президента Си Дзинпин на 30 ноември на президента Владимир Путин, че Китай ще вземе по-активно участие във войната срещу тероризма и ще бъде на разположение като партньор на Русия в глобалните антитерористични действия.
Според американския източник, Китай прави тези стъпки, поради възникналата сериозна опасност за китайската национална сигурност от страна на ДАИШ и турското разузнаване - МИТ.
Американският разследващ журналист Seymour M. Hersh, известен коментатор на разузнавателна и военна информация, счита, че въпросът с китайските уйгури (мюсюлмани) стои все по-болезнено пред Пекин. Според него: „Фактът, че уйгурите се подпомагат от турското разузнаване и се прехвърлят в Сирия през Турция, предизвиква огромно напрежение между Китай и МИТ“. Китай е пряко засегнат от ролята на Турция, която подкрепя уйгурските джихадисти в Сирия и се опасява, че в бъдеще турската подкрепа ще се разшири и за уйгурските сепаратисти в Синдзян-уйгурския автономен район на Поднебесната.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Reuters: Вашингтон призна успеха на руската операция в Сирия
29.12.2015, 10:30
Официалните представители на САЩ и американските военни анализатори признаха, че руската операция в Сирия от самото й начало до този момент остава успешна, съобщи Reuters, цитирана от РИА Новости.
Русия може да провежда в Сирия операции на днешното ниво в продължение на много години без каквито и да било съществени загуби, считат те. „Тази оценка на ситуацията не съответства на публичните изказвания на президента Барак Обама и главните му помощници, според които Путин се е впуснал в необмислена мисия заради подкрепата на сирийския президент Башар Асад, че за тази операция трудно ще се намерят пари, и тя по-скоро ще се провали“, пояснява Reuters.
При това основната цел на Москва в Сирия според американците е подкрепата на официален Дамаск. Руските власти, включително и самият президент Владимир Путин, заявиха, че целта на операцията на руските военни в Сирия е не подкрепата на Асад, а борбата с международния тероризъм.
„Мисля, че няма съмнение в това, че режимът на Асад благодарение на руската подкрепа в момента се намира в по-защитено положение, отколкото по-рано“, заяви пред информационната агенция представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен.
Успехът на руската операция в Сирия признават и петима други официални представители на САЩ, анкетирани от Reuters.
Те подчертават, че според тях прекалено дългото участие на Москва в сирийския конфликт е пълно с проблеми за нея. Засега Русия обаче е демонстрирала грамотно финансиране на тази операция. В частност, падането на цената на петрола, което като цяло навреди на руската икономика, е позволило да се увеличи бюджета за отбрана за сметка на понижаването на разходите за гориво за самолетите и корабите.
Един от представителите на американското разузнаване заяви пред Reuters, че операцията в Сирия позволява на Русия да тества в бойни условия новото си оръжие – и по-точно, да усъвършенства техниката за управление на дронове-разузнавачи. „Руснаците не са предприели това слепешката“, заяви той, като добави, че Москва „извлича полза от загубите“.
 
Морските пехотинци от ЧФ се върнаха от Сирия в Севастопол
29.12.2015, 10:12
В понеделник морските пехотинци от Черноморския флот (ЧФ) пристигнаха на мястото на постоянната си дислокация след успешното изпълнение на задачите по охрана на летище Хмеймим в Сирия, предаде РИА Новости. Морските пехотинци бяха посрещнати на аерогара “Белбек” в Севастопол. - (видео)
Съобщава се още, че плановата замяна на личния състав, осъществяващ охранителни мероприятия в авиобаза Хмеймим, ще завърши до края на декември 2015 година, т.е. ротацията им ще бъде през три месеца.
Тържественото посрещане на морските пехотинци премина с участието на командването на Черноморския флот на Русия. Началникът на бреговите войски на ЧФ генерал-майор Александър Остриков поздрави военнослужещите с успешното изпълнение на бойните задачи по охраната и отбраната на авиобазата.
 
Руският ВМФ получи поредният катер клас „Раптор”
29.12.2015, 09:36
проект 03160Военноморският флот (ВМФ) на Русия получи осмият патрулен катер по проекта 03160 "Раптор", съобщи пред журналисти капитан 1-ви ранг Игор Дигало. След завършване на заводските и държавни изпитания в акваторията на Балтийско море на ВМФ е предаден последния от серията от осем скоростени патрулени катера от ново поколение „Раптор”, построени в корабостроителницата „Пелла” – Санкт Петербург.
Катерът ще бъде на въоръжение в Черноморския флот.
Катерите клас "Раптор" са предназначени за изпълнение на задачи на отдалечение до 100 мили от брега, могат да доставят до 20 морски пехотинци, да прехващат и задържат морски цели, да изпълняват спасителни операции.
Справка: Патрулния катер проект 03160 е с дължина около 17 метра и ширина – около 4 м4тра. Силовата установка с мощност около 2000 к.с. позволява да развива скорост до 50 възла. Бордовото въоръжение включва универсален дистанционно управляем стабилизиран боен модул с 14.5 мм картечница "УПРАВА-КОРД"а и две 7.62 мм картечници 6П41 „Печенег“. - Още за проект 03160
 

 
Титановата атомна подводница „Псков“ се върна в състава на СФ
28.12.2015, 21:20
proekt 945AВ кораборемонтния завод „Нерпа“ (Мурманска обл.) завършиха работите по възстановяване на техническата готовност и модернизация на атомната подводница (АП) Б-336 „Псков“ проект 945А „Кондор“. Днес , 28 декември, обновената субмарина се отправи към родната база - Видяево (Северен флот). Това е третата подводна лодка, която е ремонтира в „Нерпа“ през тази година.
В завода АП „Псков“ пристигна през април 2011 година за възстановяване на техническата годност и удължаване на междуремонтния срок на служба. По-късно командването на ВМФ взема решение за модернизация на кораба. Заводските специалисти изпълняват голям обем от работи за възстановяване на корабните системи, специалните покрития и монтирането на нов хидроакустичен комплекс.
Сложността на работите се заключава в това, че специалистите на завода за първи път работят с титан – нов за тях материал, изискващ особен температурен режим и висока квалификация на заварчиците.
През пролетта на 2015 година Б-336 е спусната на вода, като в продължение на няколко месеца на борда се извършват довършителни работи. В края на миналата седмица беше запуснат реактора, и ведомствена комисия потвърди пълната готовност на АП „Псков“ за бойна служба.
Справка:
Многоцелевата атомна подводница Б-336 „Псков“ проект 945А „Кондор“ е заложена на 29 юни 1989 година в корабостроителницата „Красное Сормово“ (гр Нижний Новгород) със заводски номер 3004. На 31 юли 1991 година е зачислена към ВМФ. Спусната е на вода на 28 юли 1992 г. На 17 декември 1993 г е въведена в строя, а през април 1995 г АП получава името „Псков“ въ връзка с поемането на шефство над субмарината от администрацията на Псковска област. - Още за проект 945А
 
Русия посъветва САЩ да не разполага тежко оръжие в Източна Европа
28.12.2015, 20:04
М1Русия се надява САЩ да се откажат от плановете си да разположат тежка военна техника в България, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария. Това заяви в понеделник (28 декември) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от „Известия“.
Намерението на Вашингтон бе обявено от Главнокомандващия нa Сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис. Според плановете на Пентагона обектите в Източна Европа би трябвало да заработят през 2016 и 2017 година. Американското министерство на отбраната твърди, че въпросните военни обекти се създават с цел провеждане на „непрекъснати учения на ротационен принцип“ в Европа.
„Подобни мерки, ако бъдат реализирани, ще граничат с нарушение на ключови положения от Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г., според който алиансът се ангажира да не разполага съществени бойни сили на територията на упоменатите държави на постоянен принцип. Базирането на техника е именно постоянно военно присъствие, а това, че личният състав формално ще се ротира, няма принципно значение“, отбеляза Захарова.
Тя припомни, че навремето Русия е „изпълнила напълно безпрецедентните си политически ангажименти да изведе въоръжението си от територията на страните от Източна Европа и Балтийския регион“.
„Иска ми се да се надявам, че „отвъдокеанските“ архитекти на новото издание на „студената война“ все пак ще осъзнаят рисковете и негативните последици от форсираната милитаризация на един от най-спокойните от военна гледна точка региони в света, ще успеят да проявят политическа воля и да се откажат от схемите и методите от епохата на блоковото противопоставяне“, допълни говорителят на руското външно министерство.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американски и руски генерали в таен заговор за спасяване на Асад
28.12.2015, 15:44
Висшето военно командване на САЩ тайно снабдявало Дамаск с разузнавателна информация, за да попречи на президента Барак Обама да свали от власт сирийския лидер Башар Асад. Генералите не общували директно със сирийците, а изпращали шпионските данни на Русия, Германия и Израел, убедени, че оттам те ще стигнат до Асад. Те подготвили и почвата за военно въвличане на Русия в конфликта в Сирия.
Тези разкрития направи ветеранът на американската разследваща журналистика и военен експерт Сиймор Хърш. В 15 страници, публикувани в британското издание London Review of Books, той посочва, че в основата на заговора е бил лично бившият шеф на Съвета на US началник-щабовете Мартин Демпси. Източници на автора, носител на наградата „Пулицър", са висши военни и съветници в Пентагона и генщаба.
Хърш подробно описва как турският президент Реджеп Ердоган измамил Белия дом, като му се пишел съюзник, а поддържал и въоръжавал „Ислямска държава" и други джихадисти в стремеж да се наложи като регионална сила, подобна на Османската империя.......Прочети още
 
Утре пристигат първите два двигателя за МиГ-29 от Полша
28.12.2015, 15:40
България ще получи утре първите два двигателя за изтребителите МиГ-29, ремонтирани в Полша. Договорът беше подписан в средата на октомври и предизвика нееднозначни политически реакции.
Двигателите ще бъдат използвани, докато се ремонтират други два, които Полша ще вземе. След това Полша ще използва българските двигатели толкова време, колкото ние техните, след което ще ни ги върне. Ремонтът на общо шестте двигателя ще ни струва малко над 12 милиона лева. Предвидена е и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29, предаде БНР. Сделката беше сключена на фона на сериозните предупреждения на руската фирма - производител за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната бяха, че сделката ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва в края на ноември. Изпълнението на договора се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от страна на прокуратурата и ДАНС.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Наградиха руски летци за уникален полет
28.12.2015, 14:56
МиГ-31Летците, извършили уникален шестчасов полет с изтребители-прихващачи МиГ-31БМ с три нощни презареждания във въздуха, получиха медал „Нестеров“. Това съобщи в понеделник (28 декември) помощник-командващия на войската на Централния военен окръг (ЦВО) на Русия Ярослав Рощупкин, цитиран от в. „Взгляд“.
„Летците са наградени за заслугите им в укрепването на отбранителните способности на страната и високите им лични показатели в служебна дейност с Указ на президента на Руската федерация. На 1 август екипажите на изтребителите-прихващачи МиГ-31БМ изпълниха уникален полет на разстояние над 4000 км с три нощни презареждания във въздуха по маршрута: летище Домна (Забайкалски край) – Летище Сокол (Пермски край). Полетът бе изпълнен за първи път в практическата експлоатация на този вид бойни самолети“, отбеляза Рощупкин.
Презареждането на самолетите е правено в нощни условия на височина 4-5000 м, а пилотите са се ориентирали по уредите, предаде ТАСС.
В един от етапите на полета летците са получили учебно-бойно задание да унищожат с крилати ракети условен противник, имитиращи свръхзвукова мишена „Армавир“.
Екипажът успешно е изпълнил и търсене и унищожение на учебни цели с ракети „въздух-въздух“, посочва „Взгляд“. - Още за МиГ-31
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Първият китайски предсериен ‘стелт’ изтребител J-20 е готов
28.12.2015, 13:00
J-20На 25 декември китайски спотери са заснели на летището на авиостроителното обединение Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG) първия предсериен образец на китайския изтребител пето поколение J-20. Самолетът е с борден номер "2101" и в близките дни трябва да извърши първия полет.
Новата машина се появява само месец след началото на летателните изпитания на осмия летателен образец на J-20 (борден номер номер "2017"). Така към момента КНР е построила общо девет летателни образци на J-20.
Първият летателен прототип на J-20 (б.н. "2001"), разработен и построен от CAIG, полита за първи път на 11 януари 2011 г. , а вторият (б.н. "2002") – през май следващата година. След тях следват опитните образци с бордни номера "2011" (първи полет през март 2014 г), "2012" (юли 2014), "2013" (ноември 2014), "2015" (декември 2014) и "2016" (септември 2015). - Oще за J-20
Източник: http://www.pan.bg/
 
Спецчасти на САЩ са заловили топ главатар на ДАЕШ
28.12.2015, 12;38
Абу Омар аш-ШишаниАмериканските части със специално предназначение са заловили един от лидерите на „Ислямска държава” Абу Омар аш-Шишани в иракската провинция Киркук, съобщава информационната агенция EIN. „Частите със специално предназначение са пленили Аш Шишани и още двама полеви командира от „Ислямска държава”. Освен това по време на десантната операция са били убити седмина бойци от организацията”, се казва в съобщение на иракската информационна агенция. В съобщението се казва, че частите със специално предназначение на САЩ, задействани от Пентагона на 21 декември, наброяват 100 души. Антитерористичната група е успяла да плени и двама полеви командири от „Ислямска държава” и да ликвидира седмина бойци от близкото обкръжение на Аш Шишани.
Екстремистите са откарани в град Сулеймания в североизточен Ирак. Засега Пентагона не е потвърдил официално залавянето на аш-Шишани.
През май 2015 г. терористът беше включен в списъка от четирима най-важни лидери на „Ислямска държава”. Държавният департамент на САЩ обяви награда от 20 милиона долара за цялата върхушка на организацията.
Съобщенията за смъртта на Шишани бе многократно тиражирана в медиите. Информацията за това, че е загинал се появи през февруари и през септември 2013 г., през май 2014 г. и през октомври 2015 г. За последен път ликвидирането на харизматичния лидер на ДАЕШ бе потвърдено от Рамзан Кадиров.
Истинското име на Аш Шишани е Тархан Батирашвили. Въпреки, че той е роден в Пакистанското дефиле и е служил в грузинската армия, Шишани е етнически чеченец. В превод прякорът му аш-Шишани означава „чеченски”.
В началото на тази година Батриашвили обеща на баща си да се върне в родината си с няколко хиляди последователи на радикалния ислямизъм. И се закле „да им даде да се разберат на руснаците” заради конфликта между Русия и Грузия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Даваме небето си на НАТО от февруари
28.12.2015, 12:32
МиГ-29Депутатите ще гласуват да предоставят охраната на небето на страната ни от страни - членки на НАТО, най-вероятно през февруари. Тогава се очаква да влезе в парламента проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното ни пространство с други членки на НАТО. Промените вече бяха одобрени от правителството, съобщава "Труд". Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО.
Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на алианса от средата на 2015 г.
Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана самостоятелно.
До лятото трябва да бъде избран и модел нов изтребител, довериха от Министерството на отбраната. В момента специална комисия отново разглежда всички възможности. Обсъждат се варианти за чисто нови, но и за самолети „втора ръка”.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия е втора в света по износ на оръжие
28.12.2015, 09:44
Русия зае второ място в списъка на страните-износителки на оръжие, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“ (The New York Times), цитиран от gazeta.ru  в неделя (27 декември). Изданията се позовават на данни на изследователската служба при Конгреса на САЩ.
Приходите на Русия от продажба на оръжие през 2014 г. са на стойност $10,2 млрд. в сравнение с $10,3 млрд. година по-рано. Трето място с $5,5 млрд. е заела Швеция, четвърто – Франция ($4,4 млрд.), а пето – КНР ($2,2 млрд.).
На първо място остават САЩ, чиито приходи от износ на оръжие са се повишили с $10 млрд.: от $26,7 млрд. на $36,2 млрд. Дадените показатели са постигнати благодарение на сключените договори с Катар, Саудитска Арабия и Южна Корея, станала главен вносител на оръжие в света.
Като цяло, отбелязват авторите на изследването, обемът на продажбите на оръжие в света се е повишил от $70,1 млрд. през 2013 година до $71,8 млрд. през 2014 година. Експертите свързват забавянето на растежа на пазара с общата негативна ситуация в световната икономика. - Още руски ВПК
 

 
"Хибридна", но все пак война
27.12.2015, 23:07
Когато в ранното утро на на 9 март 1230 г. българският цар Иван Асен II решава да обяви война на Епирското деспотство, това се случва по почти ритуален начин. Той заповядва пергамента с мирния договор, нарушен от византийците, да бъде набучен на копие. В последвалата битка при Клокотница българският монарх обръща в бягство войската на противника, пленява василевса Теодор Комнин и присъединява нови територии към българската държава.
Ето такава представа за войната запечатват в съзнанието ни учебниците по история, многобройни романи и филми. В нея една държава директно напада друга, две армии се срещат на бойното поле и победителят в този сблъсък подчинява противника, като може да завладее цялата или част от неговата територия. Историята ни дава много подобни примери, но те са по-скоро изключение от общото правило........Прочети още
 
Проектът за нов изтребител: Министър Ненчев не изпълни дадената дума
27.12.2015, 21:38
НенчевНа 18 декември трябваше да пристигнат двата полски двигателя за МиГ-29. Така бе записано в ратифицираното от Народното събрание споразумение между двете правителства за логистичната поддръжка на изтребителите ни. По неофициална информация ги очакваме в дните между Коледа и Нова година.
Парламентът излезе в дълга ваканция и най-активният по темата депутат от БСП Атанас Зафиров не дочака отговор от министъра на отбраната. На 18 декември той внесе в Народното събрание въпрос: „Доставени ли са тези двигатели, на коя дата и отговорят ли на заложените в договора технически параметри?“ Ако има отговор, той ще бъде, според разпореждането на председателя на парламента Цецка Цачева, на 15 януари. До тогава ще чакаме.........Прочети още
 
Индия и Франция ще подпишат договора за 36 изтребителя Rafale по време на визитата на Оланд в Делхи
27.12.2015, 19:04
RafaleИндия и Франция ще подпишат договора за 36 изтребителя Rafale по време на визитата на френския президент Франсоа Оланд в Делхи на 25 януари 2016, съобщава „Военный Паритет“.
Министърът на отбраната на Индия Манохар Парикар очаква цената на един изтребител да не е повече от 75 милиона долара, като по-рано Франция искаше не по-малко от 105 милиона долара.
Доставката на всичките 36 изтребителя трябва да завърши седем години след подписването на договора (първият изтребител трябва да бъде получен след 36 месеца от сключване на сделката, т.е. в началото на 2019 г.).
Източник: http://www.pan.bg/
 
Създават антитерористични щабове в морските райони на Русия
27.12.2015, 16:05
ПутинРуският президент Владимир Путин издаде указ, с който се постановява създаването в град Каспийск (в република Дагестан), в Мурманск, Петропавловск Камчатски, Симферопол и в Южно Сахалинск на оперативни щабове в морските райони на Русия за борба с тероризма. Това се посочва в документа, публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.
В указа се посочва, че в по-горе изброените градове трябва “да се изградят оперативни щабове за организацията на планирането на прилагането на сили и средства от федералните органи на изпълнителната власт и техните териториални органи за борба с тероризма, управление на контратерористични операции в териториално море, изключителната икономическа зона, на континенталния шелф на Руската федерация, в други морски пространства, в чиито предели Руската федерация осъществява суверенитет, суверенни права и юрисдикция, а също и на морските съдове, плаващи под държавни флаг на Руската федерация”.
Указът е влязъл в сила от деня на подписването му.
 
Турските сили постепенно се изтеглят от лагера си в Ирак
27.12.2015, 15:54
Турските военнослужещи постепенно се изтеглят от лагера си в района на град Башика в провинция Найнава, Северен Ирак, като броя на оставащите военни е около 100 души, предава "Фокус", като се позовава на иракската телевизия Al Sumaria.
„Турските военни постепенно се изтеглят от тренировъчния лагер Заликан в района на Башика“, съобщава в ефира на канала заместник-председателят на съвета на провинция Найнава Нур ад Дин Каблан.
„Броят на турските военни, оставащи в Башика, е около сто души, сред тях – инструктори“, допълва представителят на иракската администрация, като отбелязва, че „тази група е снабдена с оръдия и танковe, тя също така получава и логистична поддръжка“.
 
Трябва да създадем общоевропейска армия
27.12.2015, 12:04
Волфганг Шойбле"В светлината на многобройните конфликти и на миграционната криза на Европейския съюз ще му се наложи да увеличи разходите за отбрана и в крайна сметка да се насочи към създаване на общоевропейска армия.", това каза германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю, публикувано в Bild.de, цитиран от БГНЕС. "Ще трябва да похарчим много повече средства за съвместни европейски отбранителни инициативи. Страните от ЕС трябва постепенно да стигнат до обща европейска външна политика и политика на сигурност", заявява Шойбле в интервюто.
"Нашата крайна цел трябва да е създаване на единна европейска армия", подчертава той и посочва, че средствата, които се изразходват за издръжка на 28 национални армии, биха могли да се използват много по-ефективно. Германският финансов министър отбелязва, че е необходимо Евросъюзът да активизира действията си в горещите точки. Няма да успеем да стабилизираме положението в Близкия изток без по-активно европейско участие. Същото се отнася до Африка, добавя той.
Шойбле изтъква необходимостта да се засили защитата на външните граници на ЕС, което определя като общоевропейска задача. Всяка страна с европейска външна граница има право на солидарност и подкрепа, в това число Гърция, казва той. Според него обаче Гърция не трябва да прехвърля вината за своите проблеми на другите. Колкото до преодоляването на миграционната криза Шойбле заявява, че източноевропейските страни трябва да приемат бежанци, макар и по-малко отколкото Германия. 
 
Нови изтребители МиГ-29УБ(Р) и МиГ-29СМТ(Р) за руските ВКС
27.12.2015, 11:48
МиГ-29В Интернет се появи снимка на двуместния учебно-боен изтребител МиГ-29УБ(Р) (изделие 9-53Р), произведен в ПАО «Нижегородский авиастроительный завод «Сокол» и предназначен за ВКС на Русия.
Изтребителят МиГ-29УБР с б.н. „50 син” е първият, построен в авиозавода „Сокол” в рамките на сключения през 2015 договор за доставка на четири спарки в изпълнение „ 9-53Р”. Този договор е явно допълнение на договора от 2014 г. за закупуване на 16 едноместни изтребители МиГ-29СМТ(Р) в изпълнение „9-19Р”.
МиГ-29СМТ(Р) се произвеждат от АО «РСК «МиГ» в авиозавода № 2 (бивш "Знамя труда") в Москва. По информация на руския сайт forums.airforce.ru през месец декември първите четири изтребителя МиГ-29СМТ(Р) са прелетели на летището Приволжский (Астрахан), където са приети на въоръжение в 116-и Център за бойно използване.
Източник: http://www.pan.bg/
 
НАТО изпраща самолети-разузнавачи в Турция
27.12.2015, 09:15

 E-3 SentryНАТО ще изпрати в Турция няколко самолета за далечно радиолокационно откриване Boeing E-3 Sentry. Според информация на Bild am Sonntag, с тяхна помощ военно-политическият блок планира да контролира турското въздушно пространство на границата със Сирия.

Машините ще бъдат прехвърлени от немския град Гайленкирхен в турския Коня. Министерството на външните работи и Министерството на отбраната на Германия са уведомили писмено Бундестага за предстоящата операция.
В Турция ще бъдат прехвърлени и военнослужещи от Бундесвера, тъй като Германия осигурява 30% от екипажа на самолетите. В небето над Турция те ще събират информация за въздушната обстановка. - Още за E-3 Sentry.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Най-новите изтребители Су-35С застъпиха за първи път в бойно дежурство
27.12.2015, 09:06
Su-35На 25 декември изтребители Су-35С от 23-и иап на 303-та гвардейска смесена авиационна дивизия от състава на 11-а армия ВВС/ПВО на Източния военен окръг застъпиха за първи път в бойно дежурство в рамките на ПВО на Русия. Дежурството ще се носи постоянно от няколко двойки Су-35С. - (видео)
Су-35С смениха носещите до сега бойно дежурство изтребители Су-27СМ, също от състава на 23- иап (ИАП – изтребителен авиационен полк). 23-и иап е напълно превъоръжен с изтребители Су-35С, които са произведени прeз 2013/2014 г. в авиационния завод „Гагарин” в Комсомолск на Амур.
Така 23-и иап става първия строеви авиополк от състава на ВКС на Русия, който е въоръжен изцяло със Су-35С. Понастоящем 23-и иап разполага с 26 изтребителя Су-35С, четири двуместни изтребителя Су-30СМ и два също двуместни Су-30М2.
Су-35С от 23-и иап са въоръжени само с ракети „въздух-въздух”: Р-73 и РВВ-МД с малка далечина на действие и Р-27Т със средна далечина на действия и с топлинна глава за самонасочване.
Така може да се каже, използвайки западната терминология, че Су-35С са достигнали статуса на „първоначална оперативна готовност” (IOC) – подобно на първата серия (Tranche 1” ) на изтребителите Eurofighter в периода 2005-2010, които тогава също са били въоръжени само с УР „въздух-въздух” с малка далечина на действие. - Още за Су-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Спомен: 12 години минаха от черната Коледа с атентата в Кербала
27.12.2015, 09:01
Днес се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Смята се, че тогава с кръв платихме цената за приемането ни в НАТО. Имаше и не малко съмнения, че тогавашните МО-шефове не са си свършили цялата работа, за да бъде гарантирана сигурността на момчетата ни там. Но нека днес си спомним преди всичко за тези, които 12 години не са сред нас. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи, пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон, припомня "Дарик".
Анализът тогава показва, че около 12:45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.
"Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия".
След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва още в анализа. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.
След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома.
В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.
Изпращането на български военен контингент в състава на Многонационалните сили в Ирак беше регламентирано от Решение на 39-тото Народно събрание от 29 май 2003 г. за "разрешаване участието на Република България в четвъртата фаза на операцията в Ирак - "Стабилизиране и възстановяване", и изпращането и разполагането на пехотен батальон от Българската армия и на отделни военнослужещи на територията на Ирак под централното командване на САЩ и командването на Многонационалните сили.
В изпълнение на това Решение, в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации.
За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13. - Още за загиналите в Ирак
източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Година след трагедията край Горно Ябълково: Кошмарът на границата продължава
26.12.2015, 22:58
Навършва се една година от кървавата катастрофа с граничните полицаи край село Горно Ябълково. Малко след полунощ на 26 декември 2014 г. товарен автомобил ЗИЛ 131, превозващ служители, се преобръща в дере край средецкото село. Зверският инцидент отнема живота на 34-годишния граничар Асен Асенов от Свищов, който шофира превозното средство, и ранява шестима полицаи, съобщава „Флагман”. Преди дни Асен Асенов бе награден посмъртно с почетен знак на МВР III степен. Трагедията почерни най-светлия християнски празник и остави млада жена вдовица и двете им деца - сирачета.
И докато голяма част от българските семейства празнуват заедно празниците, граничните ни полицаи изпълняват служебния си дълг - охраняват най-скъпото на държавата ни - границата - далеч от най-близките си и в кошмарни условия.
След инцидента край Горно Ябълково беше обърнато внимание на мизерията, в която работят граничните полицаи. Година по-късно изглежда, че подобрение няма.
След тежката катастрофа полицаите недоволстваха - камионите не били пригодени за превоз на хора, както и не получавали допълнително заплащане за извънредния труд. Заявиха, че ще искат оставки от виновните и я получиха. Дни преди Нова година тогавашният директор на Гранична полиция Захарин Пенов напусна поста.
Това обаче не промени по някакъв начин ситуацията. През 2015 година инцидентите с граничните ни полицаи продължиха. Още е пресен случаят с Вълкан Хамбарлиев, който сам се изправи срещу 54-ма нелегални имигранти. Млади мъже от Афганистан не са се подчинили на разпорежданията му и се наложило да произведе изстрели във въздуха, но следва рикошет в тавана на моста, където се намират. Така единият от нелегалните имигранти е убит.
За съжаление инцидентите ще се увеличават, защото нищо не се прави за подобряване на условията, категорични са служителите.
Една година след катастрофата промяна няма. Така обещаната ограда липсва, пътищата са зле и работим при кошмарни обстоятелства, разказва граничен полицай, пожелал анонимност. Нелегалните имигранти, които нахлуват у нас обаче се увеличават. Екипите пък, охраняващи самата граница, са по-малко.
„Повечето са в дълбочина - навътре между границата и най-близките основни пътища и населени места. Или патрулират по маршрутите, откъдето нелегалните имигранти минават”, обяснява служителят.
Поради тази причина за превозването на граничарите вече не се налага използването на такъв тип камиони, превърнал се в ковчег миналата година. Тогава всички дежурни служители охраняваха самата граница. За да се извозват повече хора, се използваха въпросните машини или БТР-и. Сега екипите пътуват с джипове или с микробуси до определени места и оттам вървят пеш.
Микробусите, с които пътуват граничните полицаи, са същите, с които се извозват нелегалните имигранти, т.е. служителите дори нямат осигурено превозно средство, предназначено само за тях. Макар че автомобилите са различни, а не старите камиони, не е изключено инцидентът отново да се повтори.
Колите са в много лошо техническо състояние. Причина за това са разбитите странджански пътища, категоричен е граничният полицай.
Пазителите на границата ни нямат нормални условия, при които да нощуват и да живеят, докато са в командировка. Тези, които са патрули в дълбочина, спят по полетата и в гората. Охраняващите самата граница пък остават по палатки. През зимата палят огньове или ползват печките в палатките, за да се топлят.
Оборудването също е осигурено от самите гранични полицаи. Всеки си носи прожектор, нож, брадвичка, удобен кобур за оръжието. Дори и латексовите ръкавици, които използват постоянно при обискиране, си купуват служителите. А за комуникация помежду си, те предимно ползват личните си телефони, тъй като служебните Тетри нямат обхват навсякъде, а и много малка част от полицаите разполагат с такива.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Катар демонстрира своето ново въоръжение на парад
26.12.2015, 22:35
Leopard 2A7Катар по време на своя ежегоден парад на националния празник, 18 декември 2015 година, демонстрира своите нови танкове Leopard 2A7 и самоходни гаубици PzH 2000.
Танковете и гаубиците бяха показани по катарската телевизия по време на преминаването им на парада с трайлери. - (видео)
Германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) обяви през април 2013 година, че Катар е поръчал при нея 62 танка Leopard 2 и 24 САУ PzH 2000 калибър 155 мм с дължина на цевта 52 калибъра. Стойността на сделката е EUR1.89 млрд (USD2.07 млрд).
Танковете са от последната версия 2A7 и заедно с гаубиците са ново производство, а не ремонтирани от числото на излишното въоръжение на германската армия.
 
Турция сключи с OTOKAR контракт за бронирани машини Cobra II
26.12.2015, 22:07
Cobra IIПравителството на Турция е сключило с компанията Otokar контракт на стойност $ 52 млн за производство и доставка на тактическата колесна бронирана машина Cobra II.
В съответствие с договора, Otokar ще произведе машините за турските сили за сигурност. Очаква се доставката да завърши през първата половина на 2017 година. В договора е включено и обслужването и поддръжката на техниката.
Cobra II се явява продължение на машините от семейството Cobra, които Otokar произвежда от много години. Обновената платформа ще има повишени технически характеристики и тактически възможности, в т.ч. - по-висока мобилност, балистична и противоминна защита и повишена товароподемност. Машината е с колесна формула 4х4 и може да се експлоатира както в градски условия, така и при решаване на задачи по поддържане на мира с допълнителна възможност да преодолява водни прегради.
Cobra II е способна да превозва до 9 военнослужещи, осигурявайки тяхната защита. Машината е въоръжена с боен модул за огнева поддръжка.
 
Анкара при създаване на нов украински батальон
26.12.2015, 20:11
Министерството на отбраната на Турция оказва помощ при създаването на доброволчески батальон, заяви координаторът на „Гражданска акция за блокада на Клим“ Ленур Ислямов, пише „Взгляд“ в статия от събота (26 декември).
„В момента формираме нов доброволчески батальон на името на Номан Челебиджихан. След това очакваме да получим номер на военното поделение, който са длъжни да ни издадат, но вече получаваме доброволческа помощ като батальон“, цитира думите на Ислямов „Одеският кризисен център“. Номан Челебиджихан е бил мюфтия на Крим, в рускоезичната литература е известен с името Челеби Челебиев.
„В петък очакваме да пристигне първата партида турски военни униформи. Министерството на отбраната на Украйна засега само се почесва, но турското Министерство на отбраната вече започва да ни подкрепя. Ще получим 250 комплекта с униформи и обувки“, заяви Ислямов.
„Веднага щом получим номер на военното поделение, очаквам, че това ще стане около 15 януари, в Чонгара ще се проведе Световен конгрес на кримските татари, ще създадем изпълнителен комитет. Ще пристигнат кримски татари от цял свят – Америка, Канада, Полша, Румъния, Турция, около 43 държави“, подчертава Ислямов. Пак според него, „в батальона ще служат 560 човека“, които „ще се занимават със задачи поставени от генералния щаб“.
„Основната задача на тази военна част ще бъде охрана на границата на Крим. Ще направим така, че колкото се може по-бързо да приближим Крим към нас. Задачата на батальона е да нанася удари, така да се каже, там, където само ние можем да знаем“, казва Ленур Ислямов.
През декември депутатът от Върховната рада на Украйна Мустафа Джемилев, в хода на визитата си в Турция, се срещна с президента Реджеп Таип Ердоган и го помоли за финансирането на военен отряд на границата с Крим.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Подводницата "Ростов на Дон" пристигна в Севастопол
26.12.2015, 19:55

проект 636Вчера сутринта дизеловата подводница Б-237 "Ростов на Дон" проект 06363 под командването на капитан 2 ранг Андрей Адамски пристигна в Севастопол извършвайки еднодневен преход от Новоросийск. - (видео)

Субмарината ще премине гаранционно обслужване на системите и механизмите в кораборемонтен завод, а в началото на 2016 година подводницата ще изпълни комплексни задачи на полигоните за бойна подготовка съвместно с други кораби на ЧФ.
Още на 17.04.2015 Б-237 излезе от Кронщат и след 2 седмици пристигна в Полярный – Главната база на Колската флотилия на СФ. В продължение на шест месеца подводната лодка премина през изпитания в акваторията на Баренцово и Бяло морета, които завършиха с ракетно-торпедни стрелби. В края на октомври (29.10.2015) субмарината в рамките на междуфлотски преход пристигна в Кронщат, като няколко дни по-късно продължи прехода си към Черно море.

Според информация на МО на РФ на 8 декември 2015 декември Б-237 от района на Източното Средиземноморие извърши пуск на 4-ри КР на комплекса "Калибр-ПЛ" по позиции на ИД в Сирия. Завършвайки изпълнението на операцията на 13.12.2015 подводницата премина през Черноморските проливи и на 15.12.2015 пристигна в пункта за постоянно базиране -  гр. Новоросийск.
Б-237 "Ростов на Дон" влиза в състава на 4-та отделна бригада подводници на ЧФ. В момента подводницата, както и еднотипната Б-261 "Новоросийск" по времето на пребиваването си в Севастопол временно са включени в състава на 247 дивизион подводници на 68-ма бригада кораби за охрана на водния район на Кримската ВМБ.

На 30 декември Б-237 "Ростов на Дон" ще отбележи първата годишнина от денят на вдигане на флага на ВМФ. - Още за проект 636.3

 
Повечето германци искат увеличение на Бундесвера, сочи проучване
26.12.2015, 16:10
Урсула фон дер ЛайернПо-голямата част от германските граждани подкрепят увеличаването на войниците в Бундесвера. Това сочи проучване на института за изследване на общественото мнение YouGov, цитирано от Deutsche Welle. За укрепването на националната армия се изказват 56 % от анкетираните, участвали в проучването. Опонентите им са съответно 30 на сто от респондентите.
В рамките на започналата през 2010 г. реформа на Бундесвера, отменяща военната повинност, властите в Берлин определиха числеността на войниците на 185 хил. Въпреки това към днешна дата въоръжените сили на Германия са съставени от около 178 хил. военнослужещи. От Министерството на отбраната се оплакват от недостиг на персонал. С оглед на това военният министър Урсула фон дер Лайерн не изключва възможността за увеличаване на числеността на армията.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Япония с рекорден военен бюджет от 42.1 милиарда долара за 2016 г
26.12.2015, 14:26
Кабинетът на японския премиер Шинзо Абе одобри рекорден военен бюджет от 42.1 милиарда долара за 2016 г. – решение, което се разглежда като отговор на значително разширяващите се възможности на китайските ВС и в частност на ВМС. Бюджетът също така ще разшири сътрудничеството със САЩ във военната област и особено в разузнаването.
Новият бюджет предвижда закупуването на шест изтребителя пето поколение F-35A Lighting II, четири конвертоплана Bell-Boeing V-22 Osprey, 17 вертолета Mitsubishi SH-60K и началото на придобиването в близките години на три разузнавателни БЛА RQ-4 Global Hawk и три въздушни танкера Boeing KC-46A Pegasus.
ВМС на Япония ще получат ракетен разрушител и 12 построени в Япония дизел-електрически подводници клас Soryu (SSK). Предвижда се също модернизация на кораби и самолети, закупуване на боеприпаси и финансиране на преместване на базата Футнма на Морската пехота на САЩ.
Защита на отдалечените острови е ключов момент от новия бюджет и в частност на японските острови Senkaku в Източно-китайското море, разположени до Тайван, за които Китай също има претенции.
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ огласиха колосални харчове за 500 дни война срещу Халифата
26.12.2015, 12:11
Министерството на отбраната на САЩ регулярно отчита стойността на провежданата вече 500 дни операция Inherent Resolve, в рамките на която са нанасяни удари по цели на „Ислямска държава” в Ирак и в Сирия. В публикувания отчет на Пентагона към 30 ноември 2015 г. мащабната авиационна кампания е струвала 5,359 млрд долара или над 11 млн седмично.
От публикуваната таблица с вижда, че разходите се разпределят така: Армия – 706 млн (13%), Флот – 598 млн (11%), ВВС – 3686 млн (69%), SOCOM – 368 млн (7%) за спецоперации.
Най-много са разходите на авиацията: за гориво и обслужване на самолетите са изразходени 2,727 млрд долара. Разходите за боеприпаси са 1,256 млрд и за логистични разходи – 1,353 млрд долара.
Интерес представлява съпоставянето на тези данни с проявената активност на авиацията в операция Inherent Resolve. Разходите от 5,359 млрд долара позволил от 8 август 2014 г. до 30 ноември 2015 г. да бъдат изпълнени почти 26 хиляди бойни полета, като в 10 932 от тях е използвано оръжие. Общо са изразходени 31 873 единици боеприпаси.
Отделно 11 хиляди полета са в интерес на разузнаването и още 11 хиляди за превозване на товари и хора.
Впечатляващ е обемът от работа на самолетите-цистерни, зареждащи машини във въздуха. В интерес на операцията те са извършили над 18 хиляди полета за 106 474 дозареждания във въздуха - по 6 дозареждания в полет както на самолети на САЩ, така и на членове на коалицията – предавайки им общо 509 хиляди тона гориво.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
На този ден: През 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”
26.12.2015, 09:15
Линкор "Шарнхорст", 1940 г.На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още
 

 
Руски новогодишен подарък? Чисто нов кораб
25.12.2015, 22:30
„Игор Белоусов“ (проект 21300) Спасителният кораб „Игор Белоусов“ - първи в своя клас – днес влезе в експлоатация за руските военноморски сили, съобщи ТАСС.
„Благодаря ви за този новогодишен подарък, направен за руския флот. Чакахме този кораб от много време“, заяви заместника на командващия на ВМФ на РФ по въоръжението вицеадмирал Виктор Бурсук, обръщайки се към корабостроителите от Санкт Петербург. - (видео)
Стойността на плавателния съд „Игор Белоусов“ (проект 21300) се оценява на 10 милиарда рубли (близо 130 милиона евро).
Дългоочакваният спасителен кораб „Игор Белоусов“, чийто строеж започва през 2005 година, е предназначен за спасението на екипажа на аварирали подводници, както и други спасителни операции. Той е включен в състава на 79-ти отряд на аварийно-спасителния флот на ТОФ, базиран във Владивосток. Преходът до там ще се извърши през пролетта на 2016 г.
„Окончателният маршрут на кораба все още не е одобрен, но по всяка вероятност той ще оперира в световните океани, а не само по Северния морски път“, обявиха от руския флот.
Основното „въоръжение“ на „Игор Белоусов“ е водолазния комплекс ГВК-450 – уникален проект, реализиран съвместно от компанията „Тетис Про“ и шотландската фирма „Divex“.
Дълбоководния водолазен комплекс е предназначен за спасителни работи на 12 водолази на смени по трима човека на дълбочина до 450 метра по шест часа на денонощие в продължение на три седмици с последваща еднократна декомпресия, а също и за реабилитация на подводничари, евакуирани от аварирала подводница с помощта на намиращият се на борда спасителен апарат „Бестер“ (проект 18271), или напуснали субмарината самостоятелно.
 
Генщабът на РФ: 12 хил. бензиновоза превозват петрол на ИД от Сирия към Турция
25.12.2015, 21:59
генерал-лейтенант Сергей РудскойГенералният щаб на ВС на Русия съобщи днес, че руските военни са установили близо 12 000 бензиновоза и тежкотоварни камиони в района на Захо по „източния“ маршрут за превоз на петрол от „Ислямска държава“ (ИД) към Турция, съобщи газета.ру, цитирана от “Руски дневник”. - (видео)
Руските военни отбелязаха също, че количеството на бензиновозите по „северния“ и „западния“ маршрут от Сирия към Турция е намаляло значително, предаде ТАСС.
Според началника на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските Въоръжени сили генерал-лейтенант Сергей Рудской ударите на руската авиация в арабската страна принуждават терористите да транспортират петрола в Турция през нощта, като маскират превозните средства като обикновени товарни камиони.
Рудской каза също, че на 24 декември руските въздушни сили в Сирия са нанесли 189 удара по обекти на терористите. Той уточни, че от началото на военната операция на 30 септември са извършени около 5000 полета над сирийска територия.
В края на ноември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има основания да предполага, че руският самолет Су-24 е бил свален, за да бъде осигурена безопасността на доставка на петрол в Турция от ИД.
 
Министерството на отбраната на Ирак обяви за получени от България танкове T-72 и БМП-1
25.12.2015, 19:51
Т-72Военното ведомство на Ирак на 16 декември е обявило, че е получило партида танкове, бойни машини на пехотата и боеприпаси от България. Детайли за доставката не се съобщават.
Според публикация на „Джейнс дифенз уикли“, официалното заявление е направено след като в социалните мрежи се появиха снимки на танкове T-72 и 12 БМП-1, които са били предадени на ВС на Ирак.
През 2014 година нашата страна е предала безвъзмездно на Ирак 18 гаубици Д-20 и 130 минохвъргачки от различни калибри, информира изданието.
 
Су-34 с нова система за РЕБ
25.12.2015, 16:33
Су-34Компанията "Концерн Радиоэлектронные технологии" (КРЭТ, влизащ в състава на "Ростех") е доставил на ВКС на Русия първата партида контейнери за радиоелектронна борба (РЕБ) за бомбардировачите Су-34. Новият комплекс превръща „Су”-то в специален самолет за РЕБ, способен да защити цели авиационни групи.
Сега намиращите се на въоръжение Су-34 са снабдени с многофункционални комплекси за РЕБ "Хибины", които осигуряват индивидуалната защита на самолета.
"Тази година КРЭТ достави за първи път на руските ВКС контейнери за РЕБ, които за броени минути превръщат който и да е Су-34 от строевите части в специален самолет за създаване на смущения, способни да да осигурят ефективно пoдавяне на радиоелектронните комплекси на зенитно-ракетните системи и самолетите за ДРЛОиУ от типа AWACS", споделя първият заместник на генералния директор на КРЭТ Игор Насенков. По неговите думи цялата прикривана с този комплекс авиационна група „просто изчезва от радарите на противника”.
"Новият контейнер за РЕБ заема само една от точките за подкачване на Су-34 и в хода на изпълнение на бойните задачи даденият самолет може да съчетава създаването на смущения със стандартните за него функции на фронтови бомбардировач”, завършва Насенков.
Източник: ttp://www.pan.bg/
 
"Ню Йорк таймс": Русия се превъоръжава за нова ера
25.12.2015, 14:50
Ту-160Русия засилва военния си потенциал и се налага на световната сцена с твърдост, която не сме виждали от Студената война насам, ескалирайки напрежението със Запада. Това посочва в. "Ню Йорк таймс" в публикация с име "Русия се превъоръжава отново за нова ера", цитирана от Дарик.
Русия засилва военния си потенциал и изгражда и разширява базите си в Арктика. Анализатори казват, че усилията на Русия в Арктика са подтикнати от климатичните промени и тя иска да експлоатира и да защитава морските търговски пътища и ресурсите на петрол и природен газ в райони, които са станали по-достъпни заради топенето на ледовете.
Бюджетът за отбрана също се увеличава - през 2015 г.  той скочи с 11 милиарда долара. За  сравнение, през 2014 г. бе 50 милиарда долара.
Според изданието Русия планира мобилизацията на над 100 000 военни и организира необявени учения, при които от едно на друго място са придвижвани хиляди военни. Тези усилия служат за тренировка на бойците и демонстрират руската сила пред света. Често пъти в тези учения участват звена, които контролират руския ядрен арсенал и привличат вниманието върху руските ядрени способности. НАТО отговори на това като разшири своите собствени учения.
Неколкократно Русия е навлязла или минала по периферията на въздушното пространство на други страни, в това число и САЩ. Откакто анексира Крим през 2014 г., инцидентите в тази насока зачестили. През ноември Турция свали руски самолет, за който твърдеше, че е влязъл в турското въздушно пространство. Преди година през март пък имаше почти сблъсък между пътнически самолет с 132 пасажери и руски разузнавателен самолет, който не беше съобщил данни за положението си.
Владимир Путин се опитва да провокира САЩ и НАТО във военни действия и да създаде представата, че те са заплаха за Русия, за да засили своята собствена популярност, казва Кимбърли Мартен, преподавател в колежа Барнард и директор на програмата за американо-руски връзки към института Хариман в Колумбийския университет в Ню Йорк, цитиран от американския вестник.
В няколко региона Русия засили военната си тежест и пося нестабилност, за да запази влиянието си, допълва изданието. Руската роля в Сирия ескалира през септември 2015 г. Повечето руски въздушни удари обаче бяха в контролирани от бунтовници територии в Сирия, вместо срещу територии, контролирани от ИД. Амнести интернешънъл обвини Русия, че използва касетни бомби и че е убила стотици сирийски цивилни, посочва вестникът и припомня и руските действия в Крим, където Русия изпрати специални сили, когато проруският президент Виктор Янукович беше отстранен от власт и после Крим се присъедини към Русия след референдум, който Украйна и Западът възприемат като незаконен. Последва конфликтът в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти.
Според Уикилийкс  руският Су-24 е свален по заповед на Ердоган. Русия купува, усъвършенства и развива военното си оборудване с намерението да модернизира 70 процента от въоръжените си сили до 2020 г. Русия наваксва пропуснатото и намалява технологичния разрив със Запада в сферата на отбраната, посочва Ник де Ларинага, анализатор от британския аналитичен център Ай-ейч-ес Джейнс, специализиран във въпросите на сигурността и отбраната.
Източник: http://www.24chasa.bg/
 
Индия достави на Афганистан три Ми-25 със С-17
25.12.2015, 13:56
Индийските ВВС са доставили на Афганистан три ударни вертолета Ми-25 с ВТС С-17. На летището самолетът с хеликоптерите е бил посрещнат от съветника на афганистанския президент по национална сигурност Ханиф Атмар и индийския посланик в Кабул Амар Синха.
Очаква се официалното предаване на вертолетите на афганистанските ВВС да стане днес в присъствието на индийския премиер Моди.
Моди ще присъства и на откриването на новата сграда на афганистанския парламент, построена с финансовата помощ от 90 милиона долара, дадени от индийското правителство.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Белгия също търси нов изтребител
25.12.2015, 13:52
Ф-18Белгия планира да има към 2030 година 34 нови изтребители, става ясно от публикуваната дългосрочна стратегия по отбраната. Понастоящем белгийските ВВС имат на въоръжение 60 F-16, които трябва да бъдат заменени с нови изтребители. Още през 2014 г. са изпратени „писма за информация” (RfI) до редица компании - Dassault (Rafale), Saab (Gripen), Boeing (F/A-18 Super Hornet), Eurofighter (Typhoon) и Lockheed Martin (F-35). Първоначалните планове бяха за придобиване на 55 нови изтребители, но бройката е намалена на 34. Според редица експерти най-вероятно ще бъде избран F-35A Lightning II, особено след като Холандия оповести закупуването на 37 изтребителя от този тип и плановете за съвместна ПВО между двете страни.
Белгия също така проучва възможността за присъединяване към групата европейски държави, които възнамеряват формират обща ескадрила с въздушни танкери Airbus A330 MRTT.
Изненадващо в стратегията не се споменават седемте поръчани военно-транспортни самолета Airbus A400M. Напоследък в Белгия често се дискутира дали ВВС имат необходимост от тях.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия планира да достави на Иран два полкови комплекта С-300 до края на месец септември 2016 година
25.12.2015, 10:48
С-300Доставките на руските зенитни ракетни системи С-300ПМУ-2 за Иран ще започнат през месец януари следващата година, съобщава агенция ТАСС.
„Доставката на първият полк  С-300ПМУ-2 е планирано да започне през януари и да завърши през февруари 2016 година, а вторият полк от тези системи Иран трябва да получи през август-септември“, - уточнява агенцията.
В състава на всеки комплект влиза команден пункт и два дивизиона с по четири пускови установки във всеки. Стойността на двата полкови комплекта С-300ПМУ-2 е над $1 млрд. Освен това, отбелязва ТАСС, около 80 ирански специалисти ще преминат четиримесечна подготовка за експлоатация на системите в руски учебни центрове.
През септември двете страни подписаха допълнително съглашение към контракта за С-300. Веднага след това на полигона Капустин Яр е бил изведен първият поръчан полкови комплект С-300ПМУ-2. В момента завършват изпитанията на тази система, които трябва да потвърдят заявените технически характеристики. След това техниката ще бъде изпратена в Иран с морски транспорт през Каспийско море. - Още за С-300
 

 
Русия е извършила тест с междуконтинентална балистична ракета „Тополь“
24.12.2015, 23:07
РС-12Тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета РС-12М „Тополь“ е извършено от руския полигон „Капустин Яр“ в Астраханска област, предаде РИА Новости.
Изпитанието е направено на 24 декември в 20:55 часа московско време от боен разчет на РВСН. Пускът е извършен, за да се тества перспективна бойната част на ракетата. - (видео)
В съобщението на руското министерство на отбраната се отбелязва, че ракетата е поразила с голяма точност зададената цел на полигона Сари-Шаган в Казахстан. - Още за РС-12М
 
Бунт при Ненчев: Военни моряци демонстративно се отказаха от мизерни коледни премии
24.12.2015, 18:45
НенчевБългарски военни моряци показаха, че честта им стои над всичко. В дните преди Коледа те отказаха своите парични награди, защото не са съгласни, че колегите им не получават такива, въпреки че заслугите им са равностойни. Случката е станала в поделение на Военноморските сили във Варна, разказа военнослужещ, който поиска да остане анонимен.
Преди два дни, командирът на поделението съобщил пред моряците, че ВМС имат отделени 17 хил. лева, които трябва да бъдат връчени като награди. От него обаче се изисквало да определи само двама от личния състав, които да получат допълнително по 100 лв. , съобщава "Петел".
Да получат наградата били определени старшина и матрос. Те обаче отказали наградите си, защото не били съгласни колегите им да не получат нищо. „Щеше да стане неприятно и имаше опасност да се появят вътрешни конфликти, кой получил, кой - не. Затова те решиха да върнат наградата на командира. Междувременно пък самият той разбра, че без да знае, бил награден също със 100 лв.“, разказа военният моряк.
По информация на сайта, командирът също се е отказал от наградата си. Сумата от 300 лв. били запазени във фонд, от който полза има цялото поделение на ВМС.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия: Разполагането на системата за ПРО на САЩ в Румъния е нарушение на договора ни
24.12.2015. 18:30
Мария ЗахароваРусия разглежда разполагането в базата на противоракетната отбрана на САЩ в Румъния на пускови установки Мк-41 като нарушение на Договора за ракетите с малък и среден обсег, заяви на брифинг за журналисти в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
"Ние неведнъж сме изразявали руската гледна точка и руските оценки на противоракетните планове на САЩ и сме отбелязвали, че те противоречат на задачите за укрепване на международната сигурност и стабилност. Въпреки това САЩ и техните съюзници упорито продължават да осъществяват тази дестабилизираща и опасна програма, а използваните аргументи стават все по-слабо правдоподобни", посочи Захарова.
Тя обърна внимание, че със завършването на строителните работи в село Девеселу в Румъния, обявено на 18 декември, приключва вторият етап от разгръщането в Европа на елементите на американската глобална система за противоракетна отбрана. "Следва да се отбележи, че в състава на противоракетния комплекс, разположен (в румънската база), влизат универсалните пускови установки Мк-41, които се използват на американски бойни кораби за изстрелване както на ракети прехващачи, така и на крилати ракети със среден обсег "Томахоук". Това ни дава основания да разглеждаме тяхната поява на суша като пряко нарушение от САЩ на изискванията на Договора за ракетите с малък и среден обсег", подчерта говорителката на руското МВнР.
Кризата с масовата миграция от Близкия изток и Северна Африка към Европа може да е била планирана, заяви на брифинг за журналисти в Москва днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
Наблюдаваме масовия наплив на бежанци към Европа с дълбока загриженост, каза тя, като нарече създалата се ситуация хуманитарна катастрофа. Тя "стана следствие от безотговорната и недалновидна намеса във вътрешните работи на суверенни държави с цел тяхната дестабилизация и насилствена смяна на неугодни правителства в региона", подчерта Захарова.
Говорителката обърна внимание, на появила се в западната преса статия , в която се твърди, че действията на американската администрация са били добре планирани и насочени към планомерна смяна на властта в Сирия. "С това, че всичко е било извършено спонтанно и че кризата с масовата напускане на хора от Близкия изток е резултат от необмислена политика, може да се поспори. Но ми се струва, че това е резултат от обмислена политика", подчерта Захарова.
Бежанската криза в Европа може би е резултат на обмислена политика
Кризата с масовата миграция от Близкия изток и Северна Африка към Европа може да е била планирана, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.
Наблюдаваме масовия наплив на бежанци към Европа с дълбока загриженост, каза тя, като нарече създалата се ситуация хуманитарна катастрофа. Тя "стана следствие от безотговорната и недалновидна намеса във вътрешните работи на суверенни държави с цел тяхната дестабилизация и насилствена смяна на неугодни правителства в региона", подчерта Захарова.
Говорителката обърна внимание, на появила се з западната преса статия , в която се твърди, че действията на американската администрация са били добре планирани и насочени към планомерна смяна на властта в Сирия. "С това, че всичко е било извършено спонтанно и че кризата с масовата напускане на хора от Близкия изток е резултат от необмислена политика, може да се поспори. Но ми се струва, че това е резултат от обмислена политика", подчерта Захарова.
Русия силно се съмнява, че Турция разбира това, което направи с руския самолет Су-24
Русия силно се съмнява, че Турция разбира това, което направи с руския самолет Су-24, заяви говорителката на външното министерство на Русия.
Тя коментира информациите, че една от целите на посещението в Москва на съпредседателя на турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ е била да посредничи за подобряването на отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач Су-24.
Въпросът се състои не в това да има посредници и посреднически усилия, а в осъзнаването от страна на Турция на това, което тя направи. Засега виждаме, че турското ръководство само усложнява ситуацията, каза Захарова.
Казахме каква е нашата позиция, нашите оценки не са свързани с турския народ. Няколко пъти сме подчертавали на високо равнище, че макар влошаването на двустранните отношения безусловно да оказва влияние върху хората, които живеят в нашите страни, руските мерки са насочени към ръководството на Турция, каза Захарова.
Предоставяме пълна информация за целите, по които руската авиация нанася удари в Сирия
Русия дава пълна и изчерпателна информация за целите, по които руската авиация нанася удари в Сирия, поясни още на брифинга Захарова.
"Министерството на отбраната моли чуждестранните колеги да дават оценка на една или друга информация, предоставяна от руската страна, добави - тя. - Ако смятате, че тази информация е невярна, предайте ни тези данни - по военни канали, по линия на спецслужбите. Ако не искате по този начин, направете това публично. Досега не ни е предоставяна информация, която да опровергава сводките на военното ни министерство."
Русия поддържа инициативата да бъдат канени в Пекин за преговори сирийски делегации. Нашата позиция е максимално широк кръг сирийски опозиционни сили да определят своите представители и да формулират общи позиции, някаква платформа за преговорите със сирийското правителство, отбеляза Захарова. "Смятаме, че трябва да се отчитат резултатите от многобройните срещи на сирийската опозиция, състояли се в Москва, Рияд, Кайро, Астана, Дамаск", защото всяка от тези срещи даде принос за подготовката на предстоящите преговори под егидата на ООН с цел уреждане на кризата в Сирия, посочи тя.
Според нея "китайската инициатива съответства на тази задача и би могла да стане съществен елемент в нейното комплексно решаване".
Източник: http://www.fbr.bg/
 
В завод "Пелла" започна строителството на нови малки ракетни катери
24.12.2015, 16:29

проект 22800Два малки ракетни катера (МРК) от ново поколение, въоръжени с високоточно ракетно оръжие, са заложени днес в Ленинградския корабостроителен завод "Пелла".
Според агенция РИА Новости, става въпрос за първите два кораба проект 22800, които ще бъда въоръжени с осемзарядна универсална вертикална пускова установка за крилати ракети "Калибр-НК", разположена в задната част на надстройката.
Съгласно заповед на командващия на ВМФ на РФ корабите ще носят имената "Ураган" (заводски номер 251) и "Тайфун" (заводски номер 252) и ще влязат в състава на Черноморския флот през 2017 и 2018 г съответно.
МРК проект 22800 (шифър Каракурт) ще имат водоизместимост около 800 тона, скорост – над 30 възла. Освен с крилати ракети те ще са въоръжени и със съвременен артилерийски комплекс и средства за ПВО ("Панцирь-М" или "Пальма"). На интегрирана мачта ще се монтират четири неподвожни антенни решетки на многофункционалния радиолокационен комплекс (вероятно РЛК "Арбалет-Д", L-диапазон).
Основните преимущества на МРК са високата маневреност, повишената мореходност, както и архитектурата на корпуса и надстройките, изпълнени по технология за намаляване на радиолокационната контрастност. МРК ще могат да изпълняват задачи в морската зона на разстояние до 3000 мили от базата.
Планирано е в различни руски корабостроителници за нуждите на ВМФ на Русия да бъдат построени над 10 МВК проект 22800, като те ще заменят фрегатите от проект 11356, заяви по-рано командващия на ВМФ адмирал Виктор Чирков. Строителството на фрегатите проект 11356 (т.н. "адмиралска серия") ще бъде за сега прекратено след третият кораб заради отказа на Украйна да достави газотурбинни двигатели за тях. Същото може да бъде възстановено след 2018 година, когато бъдат произведени подобни руски енергийни установки.

 
Афганистанската сага е история на хаотичната западна интервенция
24.12.2015, 14:16

Последните обрати и всичките изминали 14 г. разкриват как САЩ и съюзниците от НАТО напразно се мъчеха да постигнат мира, предвиждан през 2001 г.
Докато Великобритания и нейните съюзници все по-активно се ангажираха във военни кампании в Сирия, Ирак, а вероятно скоро и в Либия, последните обрати в Афганистан по жесток начин напомниха за дебнещите опасности и непредвидените последици от необмислени западни интервенции в чужди страни, и колко лесно такива авантюри могат да се превърнат в ужасни провали.
Афганистан беше първата интервенция в ерата, последвала атентатите от 11 септември (2001 г.), прибързано предприета след атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон. Първоначалната цел на САЩ бе да разрушат базите на Ал Каида. Тя обаче бързо се трансформира в смяна на режима. След като талибаните бяха свалени, целта отново се промени на "изграждане на държава".
Последвалите 14 години в Афганистан са история на това как САЩ и съюзниците им от НАТО се мъчеха, засега безуспешно, да създадат мирна, стабилна, просперираща, прозападна демокрация, която оптимистично предвиждаха през 2001-а. Наложилото се тази седмица спешно прехвърляне на американски и британски спецчасти и съветници в (западната провинция) Хелманд е индикация, че големите политически проекти са изместени от първосигнална паника.
Барак Обама се отказа от предприетата от Джордж Буш окупация на Ирак и изтегли (американската армия) оттам възможно най-бързо, но възприе друга линия спрямо Афганистан. През 2009 г. той нареди допълнителното изпращане на 30 000 войници във високорисков опит да приключи войната. Подобренията в сигурността обаче се оказаха краткотрайни. Талибаните не можаха да бъдат разбити, нито пък да бъдат принудени да преговарят за мир.
Въпреки това НАТО се изтегли миналата година, разчитайки сякаш на божията помощ. През октомври Обама реши да спре изтеглянето на оставащите 9500 американски войници, което показа, че той вече не вярва на собствената си реторика за способността на афганистанската армия и полиция да поддържат сигурността. За голямо разочарование, избраното правителство на президента Ашраф Гани, подобно на това на Хамид Карзай преди него, се оказа некомпетентно, раздирано от противоречия и затънало в корупция.
Сега САЩ са в капан. Те не могат да се изтеглят напълно, не могат и да засилят присъствието си. Зад успокоителните изявления за пресата на Белия дом прозира липсата дори на най-смътна представа у Обама какво да се прави по-нататък.
Въпреки всичките си успехи на бойното поле, талибаните също не са в много по-добра форма. Лидерската криза, последвала признанието през юли, че молла Омар е мъртъв от две години, разкъса движението. Неговият наследник, молла Ахтар Мансур, е изправен пред силна опозиция. Неотдавна талибаните бяха принудени да опровергаят съобщенията, че Мансур е тежко ранен или дори убит в престрелка между враждуващи фракции.
Тези вътрешни дрязги имат две важни последици. Едната е, че усилията на Пакистан да поднови (афганистанския) национален мирен диалог следващия месец, за което бе обявено тази седмица, може да се окажат фатално подкопани от факта, че никой не е съгласен кой да представлява талибаните. Другата е възможността, която тези противоречия откриват пред новия играч на афганистанската сцена - чернознаменните джихадисти на "Ислямска държава".
ИД си създаде база в североизточните провинции Кунар и Нангархар, откъдето се съобщава за сблъсъци с местните талибани. През юни талибаните се обърнаха към лидера на ИД - Абу Бакр ал Багдади, да избягва действия, които могат да доведат до "разцепване на командването на муджахидините". Искането им бе отхвърлено. ИД сега активно вербува бойци в Източен Афганистан чрез ежедневно радиопредаване на пущунски език, наречено "Гласът на халифата", в което се излъчват интервюта, призиви и песни.
Миналата седмица американският генерал Джон Кембъл, командващ международните сили в Афганистан, каза, че ИД разполага с около 3000 бойци. Той предупреди, че нейното влияние се разпространява.
Тук не се включват остатъчното присъствие на Ал Каида и несекващите грабителски набези на феодални племенни вождове като Сираджудин Хакани, който оглавява мощната местна бунтовническа групировка "Хакани" (която също води партизанска борба срещу правителството и силите на НАТО - бел.ред.).
При това положение, ако всички западни сили вземат да си тръгнат, талибаните няма непременно да спечелят. На този етап почти няма как да се попречи на бързото превръщане на Афганистан в арена на вътрешни фракционни борби в национален мащаб между правителствените сили на Кабул, местните пущуни (талибаните), неангажираните сунитски мафиоти и дори таджикските милиции от стария Северен алианс. Това може да върне страната обратно към катастрофалната ера на гражданската война от 90-те години, унищожавайки постигнатия с много мъки обществен, социален и хуманитарен напредък през последното десетилетие, както и да породи нова бежанска криза.
Както винаги в Афганистан, регионалните играчи продължават да преследват тесните си лични интереси. Китай се безпокои от прехвърляне на вълната от радикализация към неговото мюсюлманско население в западната провинция Синцзян. Русия също изразява подобни опасения от дестабилизация на бившите съветски средноазиатски републики и от несекващия поток от афганистански опиум на север. Москва вече е обсъждала доставката на тежки оръжия на свои предпочитани командири на афганистански милиции, като Абдул Рашид Достум. Отвъд западната граница, Иран както винаги също търси някакви преимущества за себе си.
Също както САЩ и Великобритания, никоя от тези страни няма жизнеспособен план или дори някаква полусурова идея как да се разреши афганистанската главоблъсканица. Но основният урок от Афганистан е ясен и е приложим навсякъде по света: военните интервенции, общо казано, винаги влошават положението. - Още за Афганистан

Източник: http://www.fbr.bg/

 
Руската компания „Энергомаш“ сключи нов контракт за доставка на САЩ на 20 ракетни двигателя РД-180
24.12.2015, 13:12
RD-180Руското научно-производствено обединение „Энергомаш“ и съвместното предприятие RD AMROSS („Энергомаш“ и Pratt & Whitney) са сключили допълнително споразумение към базовия договор за доставка на консорциума United Launch Alliance (Lockheed Martin Corp и Boeing Co) на двигатели РД-180.
Според контракта, до края на 2019 година руските производители ще доставят на САЩ още 20 двигателя РД-180 за използване в състава на първата степен на американските ракети-носител „Atlas 5“.
За 2015 година „Энергомаш“ вече напълно е изпълнила своите задължения по договора, доставяйки на ULA запланираното количество двигатели РД-180
.
 
Американската армия залага на изкуствения интелект за съхраняване на своето технологично превъзходство
24.12.2015, 09:53
Заместник-държавният секретар по отбраната на САЩ Робърт Уърк описа стълбовете на новия план за технологично развитие на Пентагона, така наречената Third offset strategy. Планът цели да съхрани американското технологично предимство в близките 25 години. Документът бе представен на Националния форум по сигурността на Center for New American Security (CNAS), най-влиятелният американски неправителствен тинк-танк в сферата на сигурността. Според Робърт Уърк, САЩ трябва да заложат на пет перспективни направления: автономните системи, взаимодействието човек-машина, операциите в помощ на човека, екипното взаимодействие на хора с машини и полуавтономните оръжия.
Научните програми на Пентагона ще изискват между 12 и 14 милиарда долара финансиране в рамките на бюджета за 2017 г., повечето от които ще отидат за развитието на дронове и роботи с военно приложение.
Управлението на бюджетите и програмите ще бъде поверено на DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) – агенция, която има предистория във военните разработки, в частност в създаването на знаменития безпилотен самолет MQ-1 Predator.
Ето няколко примера, заложени в новия план за технологично развитие на Пентагона:
Операции в затворена среда (CODE). Повечето съвременни дронове предполагат наличието на пилот, който през цялото време управлява машината от земята. Целта на CODE е да създаде нов софтуер, който да позволи на групи дронове от сегашната флота безпилотници да бъдат контролирани от един пилот на многоцелеви самолет F-35. „Както вълците ловуват в глутници, така и групите безпилотници ще могат да откриват, проследяват, идентифицират и разрушават цели, координирайки действията си с минимална комуникация, като цялата операция ще се извършва под надзора на един единствен пилот“, обяснява Жан-Шарл Льоде, един от мениджърите на програми в DARPA.
Програмата Squad X Core Technologies цели „разширяването на осъзнатото пространство около сухопътните бойни единици“. В хода на бойните действия, подразделенията се сблъскват с много стресови ситуации и неизвестност, които намаляват ефективността на операциите. Програмата Squad X Core Technologies предвижда чрез безпилотни самолети и наземни датчици да се разшири осъзнатото от пехотинците пространство до няколкостотин метра, а потенциалните опасности да бъдат откривани още на километър от подразделението. DARPA вече е сключила договори с първите девет компании, разработващи програмата.
Програмата Gremlin цели да превърне транспортните самолети, бомбардировачите, а евентуално и изтребителите, в мини самолетоносачи. Всеки от самолетите ще бъде снабден с множество минибезпилотници, които ще пръска във въздуха като пчелен рояк около себе си, с цел те да доставят информация. Минибезпилотниците ще координират действията си по алгоритмите на CODE.
Високоенергиен лазер: оръжието се разработва от General Atomics. Лазерът ще има мощност 150 киловата, по сведения на Breakingdefense. Според генерал-лейтенант Брадли Хайтхолд, шеф на специалните операции на американските военновъздушни сили, „високоенергийният лазер е технология, която вече може да се инсталира на самолет АС-130. - (видео)
Източник: А-Спекто
 

 
САЩ щели да хвърлят ядрени бомби на 16 места в България
23.12.2015, 22:32
16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР, съобщи електронното издание Клуб Z, което се позова на разсекретени от Националния архив във Вашингтон документи, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г. Публикува се за първи път едва сега.
Три от нарочените обекти са били в София (виж списъка по-долу). Останалите български градове са с по един. Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.
САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.
Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България обаче не е било предвидено избиване на хора, установи проверка на Клуб Z.
За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само в този град целите на САЩ били 91.
Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург).
Всички тези обекти за назовани като DGZ - designated ground zeros, или "предназначени да бъдат Кота Нула".
"Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми", отбелязва Уилям Бър - научен сътрудник в университета "Джордж Вашингтон" и редактор на публикацията в "Ню Йорк таймс".
Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.
Така например два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово
Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.
Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва "Ню Йорк таймс". Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.
Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.
Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи: - Балчик - товарни вагони;  Габровница, област Монтана; Горски извор, област Хасково; Каменец, област Плевен; Карлово; Крумово, област Пловдив; Ловеч; Пловдив; Равнец, област Бургас; София/Божурище; София/Кумарица - радиотелевизионен предавател; София/Враждебна;  Стара Загора; Добрич (отбелязан като Толбухин); Узунджово, област Хасково и Ямбол.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Днес Далечната авиация на Русия чества 101 години
23.12.2015, 20:54
Ту-160Далечната авиация (ДА) на Русия чества днес 101-годишнина от създаването си.
На 23 декември 1914 година император Николай Втори издава указ за формиране в руската армия на първата ескадра четиримоторни въздушни кораби „Иля Муромец”, положила начало на тежката бомбардировъчна авиация не само в Русия, но и в света.
В периода на Първата световна война руските бомбардировачи са извършили няколко стотин полета, а през 1917 г. ескадрата е включила още двадесет изтребителя.
Декретът на Съвета на Народните Комисари, приет на 22 март 1918 г., утвърждава създаването на Северната група на въздушните кораби „Иля Муромец”, като с това се поставя началото на нов етап в развитието на Далечната авиация.
По-късно във въоръжението й е приет бомбардировачът ТБ-3, проектиран под ръководството на Туполев, а след това и самолетите ДБ-3 (след модернизацията ДБ-3Ф и Ил-4), конструирани в КБ Илюшин.
В годините на Великата Отечествена война далечната бомбардировъчна авиация на Червената армия, състояща се от пет авиокорпуса, три авиодивизии и отделен авиационен полк (съставен от около 1500 самолета и почти 1000 екипажа), е изпълнила повече от 220 хил. бойни полета.
Днес на въоръжение в Далечната авиация се намират стратегическите бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардировачите Ту-22М3, самолетите за зареждане на гориво Ил-78, специалните самолети Ан-30б, транспортните Ан-12, Ан-26, вертолетите Ми-8 и Ми-26. През тази година в авиационните части на ДА постъпиха модернизирани самолети от всички типове, както и авиационни двигатели. - (видео)
 
ЗУР за зенитната ракетна система „Витязь“ преминава изпитания
23.12.2015, 20:44
С-350В момента се извършват изпитания на зенитната управляема ракета (ЗУР) за новата руска зенитна ракетна система (ЗРС) със среден обсег на действие С-350 „Витязь“, съобщава агенция „РИА Новости“, позовавайки се на източник от ВПК.
„С „Витязь“ проблеми няма. Провеждат се изпитания с ракетата. Фактически целия останал комплекс е готов. След завършване на изпитанията на ракетата с него ще започнат и държавните изпитания“ - каза събеседника на агенцията.
ЗРС С-350Е „Витязь“ е предназначена за замяна на ЗРС С-300ПС с ракети тип В55Р, срокът на експлоатация на които изтича тази година. - Още за С-350
 
Руските ракети ”Триумф” срещу американските ”Пейтриът” - кои ще надделеят?
23.12.2015, 19:52
С-400САЩ разработват планове за глобален удар, залагайки на балистични ракети, прецизни оръжия и стратегическа авиация. Междувременно Москва се кани да снабди своите въоръжени сили и армиите на свои съюзнички със зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 "Триумф", способни да поразяват всички сегашни и перспективни средства за въздушнокосмически атаки.
Въоръжавайки руските войски с модела "Триумф", Москва е разработила и бизнес план за износ на такива системи в чужбина. Става дума за милиарди долари, твърде необходими днес на федералния бюджет. Според военнодипломатически източници на "Независимая газета", сред основните теми, разисквани по време на започналото вчера официално посещение в Русия на индийския премиер Нарендра Моди, ще бъде сключването на договор, предвиждащ на Индия да бъдат доставени пет полка (10 дивизиона) ЗРК С-400.
Сделката е много вероятна, тъй като миналата седмица бе одобрена от индийската комисия по покупките за отбраната начело с ресорния министър Манохар Парикар. Както информират индийски медии, стойността на сделката може да достигне към 390 милиарда рупии (близо 5,8 милиарда долара). Някои руски медии впрочем посочват по-скромни цифри - около 2,5 милиарда долара.
При всяко положение, продажбите на руски средства за ПВО и ПРО в чужбина много скоро ще представляват голям дял от военнотехническото сътрудничество на Русия с Индия и други страни. През 2014 г. оръжейният бизнес с Индия достигна почти една трета от общия обем на руското военнотехническо сътрудничество с партньори от чужбина - 4,7 милиарда долара.
Политиката на Москва в продажбите на С-400 по-рано бе различна. Доскоро върху сделките с тези ЗРК, насочени навън, тегнеше ембарго, докато с тях не бъде въоръжена руската армия. До 2020 г. се предвижда във въоръжените сили на Русия да бъдат изпратени 56 дивизиона С-400. Засега обаче Въздушнокосмическите сили са развърнали едва 25 дивизиона "Триумф". Шест от тях бяха разположени около Москва, но един дивизион бе предислоциран в Сирия и сега е в руската въздушна база Хмеймим в Латакия.
Военнополитическото ръководство на Русия явно разбира, че е от значение да разполага системи "Триумф" не само на собствена територия, но и в други региони от света - от една страна, там, където има приятелски държави, от друга - там, където са изградени военни бази на САЩ и са разположени американски средства за нанасяне на глобален удар.
Индия ще е вече третата страна, на която може в най-близко време да бъдат доставени ЗРК С-400. До момента, пишат медиите, три-четири полка такива комплекси (около 8 дивизиона) са развърнати вече в Алжир. Дали това е станало с покупки и договори, не се посочва официално. Експертите обаче смятат за твърде възможно противоракетите да са разположени в Северна Африка. Знае се още, че три полка (шест дивизиона) "Триумф" ще бъдат доставени през 2017 г. на Китай. Сделката е за над 3 милиарда долара. Чуждестранни медии писаха неведнъж, че С-400 може да купят също Иран, Египет, Сърбия и Куба.
Както информира тези дни австрийското електронно издание "Контра магацин" /Contra Magazin/, предишната версия на тази руска система за ПВО - С-300, е на въоръжение в много страни, например в Египет, Индия, Венецуела и Северна Корея. Според изданието, ако в света бъде създадена модерна мрежа за ПВО на базата на руски С-300 и "Триумф", САЩ и съюзниците им не ще могат да нанасят ефективни въздушни удари в много региони, ако използват обикновени изтребители, безпилотни самолети и ракети. Например, щом купят С-400, Иран и Индия ще поемат контрола над голям дял от въздушното пространство над Пакистан и Афганистан. "Едната мисъл за това хвърля в ужас Пентагона", пише "Контра магацин". Според анализ на австралийския изследователски център "Еър пауър Острелиа", публикуван през февруари 2009 г., С-400 далеч надминава американските системи за ПВО "Пейтриът".
"Многоканалните зенитноракетни системи са панацея срещу всички проблеми с ПВО. Затова първият въпрос на американците е дали в една или друга страна има комплекси С-300ПС или С-300ПМ, дали Русия е доставяла такива. Страните, разполагащи с тях, могат да живеят спокойно. Ако пък липсват такива системи, американците могат всеки момент да ги ударят, защото няма как да им се отвърне", подчертава Александър Растяпин, доцент в една от катедрите на Военната академия за въздушнокосмическа отбрана "Г. К. Жуков".
Офицерът говори за С-300. А системата "Триумф" стои десеторно по-високо по тактико-технически данни. Според открита информация, Русия е приключила изпитанията на нова ракета с увеличен обсег за ЗРК С-400. С нея комплексът ще може да поразява аеродинамични цели в радиус от близо 400 километра.
Може да бъдат използвани ракети от няколко типа с различна стартова маса и обсег, което дава възможност за изграждане на ешелонирана отбрана.
Очаква се Русия скоро да разшири мощностите, задействани в производството на С-400, щом построи два нови завода - "Авитек" в Кировска област и машиностроителния завод в Нижни Новгород. Те вече са почти готови; двете предприятия ще произвеждат такива ЗРК и за руските въоръжени сили, и за износ в чужбина. - Още за С-400
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Отдаваме почит на българските военнослужещи, загинали в Ирак
23.12.2015, 16:00
Военнослужещи от военните формирования в гарнизон Плевен отдадоха почит днес пред паметта на воините от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, съобщава Пресцентърът на МО.  В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.
В ритуала участваха военнослужещи от военните формирования 22160, 38220 и 42800 в гр. Плевен и общинският духов оркестър. На него присъстваха  представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования от гарнизон Плевен и града. На 27 декември се навършват 12 години от гибелта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров, загинали при терористичната атака на база „Индия“ в Кербала, Ирак. На тази дата военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и 68-а бригада „Специални сили“ ще отдадат почит в знак на признателност към техния подвиг. Пред паметниците на загиналите ще бъдат поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната.
Българските воини, загинали в мироопазващи операции изпълниха достойно дълга си в служба на Отечеството и на своя народ. Няма да забравим тяхната саможертва и подвига им. - Още за загиналите в Ирак
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Германия изтегли зенитно-ракетните си комплекси от Турция
23.12.2015, 13:04
„Пейтриът“Германските зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ са били изтеглени от територията на Турция. Военният кораб, на който се е намирало въоръжението, е отплавал от турското пристанище Искендерун, предаде Anadolu Agency.
Правителството на Германия обяснява своето решение с това, че през 2016 г. изтича мандата на военната мисия в провинция Караманмараш в Турция. В мисията участваха 250 германски военнослужещи, както и два комплекса „Пейтриът“, съобщава "Фокус".
Шест ракетни батареи бяха разположени в Турция в началото на 2014 г. в рамките на членството в НАТО. Комплексите са на Германия, Холандия и САЩ.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов пред сп. Нато и България, интервю на Д. Ставрев
23.12.2015, 12:56
вицеадмирал Румен НиколовГ-н вицеадмирал през 2014 г. изтече срока на действие на повечето стратегически документи на БА. На 30 септември 2015 г. Министерския съвет на България прие „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020”. Предстои да се приеме „План за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020”. Бихте ли споделили с нашите читатели подробности по двата документа от гледна точка на военната експертиза и като най-старши военен в БА?
   -Искам да благодаря за това, че както с активността на МО, така и на правителството, народите представители в Народното събрание приеха Програмата, макар и с отлагане. За нуждата от обновление на въоръжените сили започна да се говори още през 2013 г. През 2014 г. поради политически събития процесите бяха забавени, но слава Богу в края на 2015 г. вече имаме тяхната политическа рамка зададена в „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020”. Това е политическия ангажимент на правителството и народните представители. На военната експертиза предстои да я детайлизира в „План за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020”, в който трябва да бъдат оказани както конкретните действия, така и конкретните цифри по осигуряването, защото е немислимо да извършим модернизация и преструктуриране без те да са финансово осигурени. За съжаление ситуацията в последните месеци се налага да има рестрикции и несигурност в личния състав. Може тривиално да ви звучи, но най-голямото достойнство на въоръжените сили все още са хората. Те издържат въпреки трудности на условията в които се трудят и правят опити да гарантират сигурността на държавата и бъдещето на въоръжените сили. Основната рамка на Плана за развитие е почти готова и днес (бел. ред 16 декември 2015 г.) трябва да бъде финализирана от екипа с участието на представители на Дирекциите „Стратегическо планиране”, „Отбранителна политика”, Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" и „Личен състав”, които трябва да се заложили в него основните моменти. В рамките на следващия Съвет по отбрана, надявам се да бъде следващата седмица, да бъдат представени тези рамки. В какво ще се изразява промяната – няма да има съществени промени в структурата на въоръжените сили с изключение на промяната на статута на Силите за специални операция (ССО). Това мое становище вече бе изразено многократно и е публично известно. Това е резултат от еволюцията в моите виждания по въпроса за Силите за специални операции и как те могат да се впишат в реалната обстановка, както в региона около България, така и при съвместите действия в рамките на НАТО. На ССО трябва да се отдели значително внимание, затова моето предложение е те да бъдат изведени от структурата на Сухопътни войски и да преминат на пряко подчинение на Началника на отбраната. Това ще даде възможност за много по-голяма активност в техните действия. Виждате че при съвременната обстановка, първата реакция при криза трябва да е от високо подготвени, добре осигурени ССО. В тази посока ще се работи и след приемането на Плана за развитие и през неговия първи етап до 2018 г. да започне разработването на детайлни нови планове за подготовка и за осигуряване на тези изключително необходими сили. В тази насока очакваме силно съдействие от нашите съюзници в НАТО по отношение на тренировките и съвместните подготовки. Всичко това съм го коментирал многократно по време на срещите си колетите си в Щабквартирата на НАТО в Брюксел, така и в двустранните срещи с висшите военни от Гърция, Румъния и Турция. Целта ми е да се провеждат двустранни и многостранни тренировки. В тази насока основната тежест ще поеме Програмата за съвместна подготовка и тренировка на личен състав със САЩ, както на територията на България, така и в чужди учебни центрове, като тези в Германия.
Вицеадмирал Николов, на няколко пъти споменахме в нашия разговор ССО. Предвижда ли се в новия План за развитие 68-ма бригада „Специални сили” да бъде трансформирана в полк или не? Какво ще място на Специализирания отряд за морски операции на ВМС в новата структура на ССО?
   -68-ма бригада „Специални операции” няма да бъде трансформирана в полк. Тя остава във формат бригада. Така ще е в първия етап до 2018 г. на Плана за развитие. След анализа по средата да периода в зависимост от състоянието им и от това с какво можем да ги осигурим, ще се опитаме да доразвием тази част от ССО, която е предвидена да действа по въздух и суша. На този етап ще се реши и дали морския специален отряд ще бъде част от 68-ма бригада „Специални сили” и ще е самостоятелна структура в ССО.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Финландия търси нов изтребител
23.12.2015, 12:47
FA-18D HornetФинландското министерство на отбраната е подготвило „писма за информация” (RfI) за следващия си нов изтребител по програмата HX до компании от Великобритания, САЩ, Франция и Швеция.
Целта на проекта е да се избере многоцелеви изтребител, който да замести излизащите от въоръжение през 2025 година самолети F-18 Hornet.
Проектът НХ се ръководи от командира на ВВС на Финландия, който следва дадените насоки от щаба на отбраната на страната
Искането за информация ще бъде изпратено най-късно до март 2016 г. до NETMA и BAE Systems (Eurofighter), френската Dassault (Rafale), Saab (JAS-39) и до американските Boeing и Lockheed Martin (F-35, F-18, F-16, F-15).
Отговорите трябва да бъдат получени до края на месец октомври 2016. Обявяването на самия конкурс за нов изтребител ще бъде през пролетта на 2018, а самото решение за победителя в тендера ще бъде оповестено през 2021 година.
Източник: http://www.pan.bg/
 
New Eastern Outlook: Големите покаяния и крокодилски сълзи на Запада
23.12.2015, 09:20
Тони Блеър В навечерието на 2016 година очевидно ставаме свидетели на големи покаяния от страна на Запада. Не минава и ден без някой западен политик да не излезе с извинителна реч, в която да признае пред света своите грехове и прегрешения. А както изглежда, те никак не са малко. Оставаме с впечатлението, че когато ставаш политик, то това се обуславя предимно от извършването на престъпления и масови кръвопролития, пише Виктор Михин за изданието New Eastern Outlook.
Нека започнем с бившия британски премиер Тони Блеър. Той едва сега се извини за това, че по време на операцията на коалицията през 2003 г. неправилно е оценил последствията от свалянето на Саддам Хюсеин. В интервю за CNN на 25 октомври Блеър заяви, че нахлуването на коалицията начело със САЩ и Великобритания в Ирак през 2003 г., е може би основната причина за създаването на терористичната групировка Ислямска държава.
През пролетта на 2003 г., въпреки препоръката на ООН, коалиционните сили нагло нахлуха в Ирак, за да свалят режима на Саддам Хюсеин, който Вашингтон, без никакви доказателства обвини във връзки с терористични организации, както и в притежанието на оръжие за масово поразяване. По-късно Вашингтон и Лондон се отрекоха от тези неверни твърдения. По време на разговора водещият попита Тони Блеър какво мисли за това, че „хората смятат нахлуването в Ирак за основна причина за укрепването на позициите на Ислямска държава”. Блеър отговори уклончиво: „Смятам, че има известна истина в това. Разбира се, не можем да отречем, че тези, които свалиха Саддам, носят известна отговорност за сегашната ситуация.”
Блеър се извини и за допуснатите грешки по време на операцията. „Извинявам се за някои грешки при планирането, както и за последствията от свалянето на режима, които не успяхме да предвидим”. Но Тони Блеър забрави да поднесе извинения за това, че населението на Ирак бе ограбено и докарано до крайна бедност. И за това, че жените бяха изнасилвани от своите западни „освободители”.
В случая поведението на Запада беше дивашко, а неговите „пратеници” се държаха като гангстери, престъпници и съвременни хуни, които унищожиха държавата, само защото хората искаха да живеят според собствените си норми и искаха да защитят своята свобода и независимост. Daily Mail, позовавайки се на секретна кореспонденция на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, съобщи, че Джордж Буш и Тони Блеър са се споразумели за военни действия срещу Саддам Хюсеин година преди нахлуването в Ирак. В същото време Блеър като един истински демократ и борец за свобода, е продължавал да лъже публично, отхвърляйки военната интервенция в Ирак.
Бившият началник на военното разузнаване на САЩ Майкъл Флин, също се разкая за грешките си. Пред списание Der Spiegel, той призна, че ако през 2003 г. американците не бяха започнали войната в Ирак, днес Ислямска държава нямаше да съществува.
„Много съжалявам за това”, казва Майкъл Флин. „Войната в Ирак бе огромна грешка. Независимо от това, колко жесток беше Саддам Хюсеин, решението да го ликвидираме не беше правилно. Същото се отнася за Кадафи в Либия, която днес е една провалена държава”. „Най-важният урок на историята е, че военната инвазия в Ирак бе ужасно лошо решение от стратегическа гледна точка. И присъдата на историята няма да е лека”, продължава Флин. Можем да добавим единствено огромното си съжаление, че това прозрение на американците идва твърде късно, когато населението на Либия, Сирия и Ирак живее в лишения и страдания по вина на западните лидери.
Между другото, Майкъл Флин отиде и по-далеч. Той съвсем вярно отбеляза, че САЩ са направили грешка като са задържали главатаря на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, а след това през 2004 г. са го освободили.
„Доста глупаво от наша страна. Не знаехме с кого си имаме работа”, каза бившият шеф на американското военно разузнаване. И добави: „Сега Ислямска държава има свои клетки във всяка европейска държава. Най-вероятно същото се отнася и за САЩ”. Според Флин въздушните удари не са достатъчни, за да се победи ИД. От съществено значение е провеждането на сухопътна операция, както и конструктивното сътрудничество с Русия.
Най-неочаквано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също получи просветление и официално обяви, че Западът и Русия имат общ враг в лицето на Ислямска държава. Пред журналисти в Брюксел той каза следното: „Ислямска държава трябва да бъде идентифицирана като общ враг и аз приветствам всички усилия за борба с нея. Важното е, че всички ние, включително и Русия, се ръководим от тази първостепенна цел.”
Въпреки покаянието на бившите западни лидери, анализът на събитията ясно отвежда към заключението, че унищожаването на редица държави и създаването на хаос в Близкия Изток е една съвсем преднамерена политика на Запада. В същото време опитът на американците от Ирак и Афганистан еднозначно показва, че пряката военна намеса струва твърде скъпо и носи големи човешки загуби. Ето защо, намесата в Ирак бе последвана от „Арабската пролет”, чиято основна движеща сила бяха опозиционните движения в някои арабски страни, каквито неизбежно съществуват при всяка диктатура.
За съжаление, западните лидери не си взеха достатъчна поука от уроците на историята. И най-вероятно не е далеч моментът, когато настоящите управници ще се каят за грешките си, оправдавайки своите злодеяния с добрите си намерения. Но всъщност няма ли да е по-лесно преди да се вземат съдбоносни решения за световния мир, да се провеждат консултации по важни въпроси с другите членове на Съвета за сигурност на ООН. Така ще се получават по-балансирани резултати, приемливи за всички. Тогава няма да се налага организиране на нова „Арабска пролет”, нито инвазии в суверенни държави, което носи страдания и лишения за населението им. А освен това, няма да има нужда от толкова много покаяния.
Източник: А-Спекто бг
 
Черна гора получи официално писмо с покана за членство в НАТО
23.12.2015, 09:10
Йенс Столтенберг Вицепремиерът на Черна гора и министър на външните работи и европейската интеграция Игор Лукшич получи днес писмо от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с официална покана за членство към балканската държава, предаде РИА Новости.
„В съответствие с установената процедура, след получаването на поканата се очаква откриването на преговорите за встъпване, които ще продължат няколко месеца. След края на преговорите държавите-членки ще подпишат протокол за присъединяване на Черна гора в Северноатлантическия алианс и ще започне процесът на ратификация. Протоколът ще позволи на Черна гора да участва в голяма част от срещите на върха на НАТО“, се казва в съобщението на официалния сайт на правителството на Черна гора.
В текста, публикуван от Министерството на външните работи на Черна гора, се казва, че страната ще продължи да изпълнява с пълна отдаденост задълженията по евроатлантическата интеграционна програма.
Източник: http://www.cross.bg/
 
МО е готово с План 2020, но не и с промените в закона?
23.12.2015, 09:02
Очаква се на последното си за годината заседание, което се провежда днес, Министерският съвет да приеме План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Такава точка няма в обявения дневен ред, но правителството, като всяко друго, има не само открити, но и закрити заседания.
На 3 декември пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев изрази увереност, че колегите му ще приемат документа до края на годината. Планът трябва да разпише конкретното реализиране на приетата от Народното събрание на 25 ноември т.г. Програма за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Със същото решение депутатите определиха, че числеността на Въоръжените ни сили трябва да бъде не по-малко от 37 хиляди и не повече от 40 хиляди души. В момента числеността на Въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи, пише в програмата. Или трябва да увеличаваме броя на военнослужещите, което се оказва нелека задача, или да намаляваме задачите, което едва ли някой би могъл да си го помисли?!
От 3 декември насам няма друга официална информация за движението на този процес. Тогава бе обявено, че на 21 декември, ще има Съвет по отбрана, който да се занимава с плана. МО не разпространи съобщение за решенията на съвета, в който влизат политическото ръководство на МО и висшето военно командване. Очакванията, че министърът може да даде определена информация на традиционната предпразнична видеоконферентна връзка с контингентите ни зад граница, която се проведе вчера, не се оправдаха, защото нетрадиционно тя се проведе без присъствието на медиите, т.е. при закрити врата. (По паметливите знаят, че миналата година по това време министър Ненчев бе категоричен, че до края на януари 2015 г. въпросният план ще го има. Факт е, че в продължение на една година въоръжените сили и армията служиха на държавата и изпълняваха съюзническите си ангажименти без план.)
От Съвета по отбрана се очакваха новини и за подготвяните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Те бяха заложени в законодателната програма на правителството за изминаващата година, но така и не се случиха. Мина се на вариантът законът да се променя на парче. По наша информация МО все още няма готовност с 25-ата поправка на закона от приемането му през 2009 г. до днес. Две поправки – за съвместната охрана на въздушното ни пространство и за процедурата по отнемане на достъп до класифицирана информация, отлежават в Народното събрание. Дали след коледно-новогодишната ваканция депутатите ще се отдадат само на отбраната или ще предпочетат да решават вътрешно-коалиционни проблеми, които са основната тема в новините, предстои да видим. МО закъса и с други, планирани от правителството законови промени – за резерва на Въоръжните сили, например.
Липсата на официална информация води до различни коментари. Някои обвързват част от промените в закона с бъдещето на началника на отбраната. Дори смятат, че това е знак за по-нататъшната военна кариера на вицеадмирал Румен Николов, след като мнистърът продължава да мисли по този кадрови въпрос, а може би, както сам той каза, все още не е получил търсената политическа подкрепа. Наред с всичко останало обновеният закон трябва да отговори на промените в Кодекса за социално осигуряване, които въведоха възраст за придобиване право на пенсия на военнослужещите и така лишиха от тази възможност войниците, сержантите и младшите офицери. Според членове на съвета има предложение за вдигане на пределната възраст за военна служба на основата на воинското звание. И то за всички, без войниците. За генерал-лейтенант или вицеадмирал, например, се говори за отдръпване на тази възрастова граница от 59 на 61 години. 
С поправките в закона ръководството на МО ще засили или не тревогите на военнослужещите за евентуално отнемане на социални права. Опитът на правителството да стори това чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г. не успя. Дали обаче той не беше само отложен? От МВР вече идва информацията, че за тях това е точно така. Самото правителство изтегли одобрения от него законопроект за промени на Закона за МВР, за да внесе нови, които се очаква да бъдат одобрени до края на февруари. По този въпрос МО мълчи. От промените в закона ще разберем дали ръководството на министерството смята част от военнослужещите за обикновени чиновници, т.е. чантаджии, както казваше премиерът Бойко Борисов в първия си мандат.  Още повече, че до средата на 2016 г. министърът на отбраната трябва да направи, както е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, пред Министерския съвет мотивирано предложение за промени в нормативната уредба за диференциране на длъжностите по Закона за отбраната и Въоръжените сили съобразно характера и особените условия на труд с оглед ползване на права за ранно пенсиониране от лицата, които ги заемат.
На този етап конкретна информация няма. Засега се задоволяваме само с коментари, което не е добре.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Компанията „Сухой“ предаде на руските ВКС два извънпланови самолета Су-34
23.12.2015, 08:52

Су-34На 22 декември от летището на холдинга „Сухой” са излетели и са се отправили към мястото за постоянна дислокация последните произведени за руските ВКС два фронтови бомбардировача Су-34. През 2015 компанията успешно изпълни държавната поръчка, като произвежда 18 самолета от този тип – с два над плана.
Новосибирският авиозавод работи с висока ефективност. Договорът с МО на Русия за доставка на Су-34 до 2020 г. осигурява стабилно натоварване з близките години и определя перспективите за дългосрочно развитие.

До момента общото количество на Су-34, произведени по всички контракти, включително осемте опитни и предсерийни образци, достигна 83 единици. - (видео)
Су-34 има максимална далечина на полета до 4000 км, максимална скорост до 1900 км/ч и боен товар до 8 тона. - Още за Су-34

 

 
Всички 10 души на борда на самолета, който се разби край Делхи, са загинали
22.12.2015, 23:03

Самолет Beechcraft B200 Super King Air (VT-BSA, BB-1485) превозващ военнослужещи, избухна и се разби днес в 09:37 местно време близо до главното летище на индийската столица Делхи. При катастрофата загинаха всичките 10 души на борда, предаде The Hindu.
Двумоторният самолет избухнал в пламъци, след като се ударил в стена малко след излитането си от международното летище „Индира Ганди“. Самолетът бил на път за Ранчи, в източния щат Джаркханд, и превозвал техници от индийските погранични служби.

Те трябвало да ремонтират хеликоптер в Ранчи. - (видео)

 
В Алжир пристигат танкове Т-90СА от третият контракт
22.12.2015, 21:40
Т-90Снимки, появили се в алжирските социални мрежи, показват доставката в алжирското пристанище Оран на първата партида руски основни танкове Т-90СА от третият контракт за доставка на такива танкове на Алжир, сключен с компанията "Рособоронэкспорт" през 2014 година.
Първите танкове Т-90СА по този договор са доставени в Оран с транспортен кораб тип "ро-ро" Ocean Pride (IMO 9220639, собственик – германската компания BBC Chartering GmbH, флаг на Либерия) на 25 ноември 2015 година. Корабът е тръгнал от руското балтийско пристанище Усть-Луга край Санкт Петербург на 12 ноември.
Съобщава се, че след разтоварване на първата партида танкове в Оран, кораба Ocean Pride се е върнал в Усть-Луга и повторно се е отправил за Алжир на 11 декември (планира се да пристигне там на 27 декември).
Компанията „Рособоронэкспорт“ сключи през 2014 година контракт (трети по ред) за доставка на Алжир на около 200 танка Т-90СА, като според редица съобщения, голяма част от тези танковете трябва да бъдат сглобени  от руски машинокомплекти в алжирски танкоремонтен завод.
По-рано по два контракта от 2006 и 2011 година Алжир вече получи общо 308 танка Т-90СА произведени от „Уралвагонзавод“. - Още за Т-90
 
Кликни за голям формат
 
За 14 път списание “Клуб Океан” връчи награди на най-добрите военни моряци
22.12.2015, 20:10
На 22 декември 2015 година в Щаба на Военноморските сили бяха връчени за 14 път традиционните годишни награди на редакцията на списание “Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС.
След обсъждане на номинациите от комисия на командването на Военноморските сили, носители на престижните награди тази година в различните категории станаха:
Най-добър корабен екипаж за 2015 година – екипажът на фрегата “Дръзки” във военно формирование 22480 – Бургас.
Офицер на годината – подполковник Спас Спасов  командир на морска вертолетна авиобаза „Чайка”.
Старшина на годината – офицерски кандидат Сотир Иванов командир на хидрографен катер „Капитан І ранг Борис Рогев” във военно формирование 26870 – Варна.
Матрос на годината – старши матрос І клас Валентин Синигеров старши разузнавач във военно формирование 22580 – Варна.
Цивилен служител на годината – Антония Стефанова главен юрисконсулт във военно формирование 54950 – Бургас.
Наградите бяха връчени от отговорният редактор на списанието за град Варна капитан І ранг о.з. Валентин Димитров в присъствието на командването на ВМС, военнослужещи, цивилни служители и представители на медиите.
След връчването на годишните награди със заповеди за награждаване от министъра на отбраната и началника на отбраната, бяха наградени:
С награден знак „За участие в мисия” и правоъгълна плочка с надпис „Аталанта 2015” – капитан ІІ ранг Тодор Богданов и капитан ІІІ ранг Ивелин Цочев.
С предметна награда сувенирен нож „Манлихер” на поставка – капитан ІІІ ранг Добрин Василев.
С грамота – капитан ІІІ ранг Георги Георгиев и  капитан Стефан Димов.
Със заповед на началника на отбраната бяха назначени на нови длъжности и повишени в звание капитан ІІ ранг Ивелин Цочев и капитан ІІ ранг Росен Николов. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев: Вие сте лицето на Българската армия пред света
22.12.2015, 20:02
НачевВие сте лицето на Българската армия пред света. Радвам се, че сте единни - това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 22 декември, на традиционната видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов изказаха удовлетворение от успешно и достойно изпълняваните задачи от българските военнослужещи, участващи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз. Те поздравиха с предстоящите празници националните командири и чрез тях - съставите на военните контингенти като им пожелаха здраве, много сили, самочувствие и кураж за успешно завършване на мисиите зад граница. Министър Николай Ненчев предаде и новогодишни поздрави към българските контингенти зад граница от името на министър-председателя Бойко Борисов.
Видеоконферентната връзка с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали бе организирана по повод предстоящите коледни и новогодишни празници и бе ръководена от командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите – заявиха в докладите си националните командири полковник Пламен Петров (Афганистан), полковник Зинови Зиновиев (Босна и Херцеговина), майор Димитър Семерджиев (Косово), майор д-р Георги Кесов (Мали). Те изразиха благодарност към Министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за постоянната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и пожелаха на колегите си в България здраве и успехи. - (видео)
*********
Общо 133-ма български военнослужещи изпълняват в момента съюзните ангажименти на Република България в мисиите зад граница: мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” - Афганистан, операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция SOPHIA), мисията на ООН в Либерия (UNMIL), Плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Норвежките ВВС не могат да участват в операции срещу ИД поради лошото състояние на изтребителите F-16
22.12.2015, 19:35
Ф-16Състоянието на изтребителите F-16AM/BM Fighting Falcon от норвежките ВВС е в такова лошо състояние, че Осло не желае да ги изпрати в Близкия Изток за участие в операциите срещу ИД.
Според норвежка медия молбата на САЩ за изпращане на норвежки изтребители за борба с ИД ще бъде отхвърлена. С какво Норвегия ще участва не се знае, но предложението няма да включва самолети.
В началото на годината министърът на отбраната Ине Ерксен Сорейде заяви пред вестника Aftenposten, че „Има проблеми с F-16 – пукнатини в крилото са едни от тях”.
Според редица военни източници от ВВС на Норвегия няма достатъчно финансови средства да се поддържат с достатъчно изправни F-16 за операции извън страната. Почти всички налични фондове се използват за закупуването на новите ‘стелт’ изтребители F-35A Lighting II.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Празник има Главна дирекция "Гранична полиция"
22.12.2015, 17:21
На 22 декември 1887 г. в бр. 145 на "Държавен вестник" е обнародван първият Закон за пограничната стража, приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи. От 1946 до 1972 г. структурата за охрана на границата е или към МВР, или към МНО с названията Гранична милиция и Гранични войски.
От 1989 г. до 1991 г. Гранични войски се обединяват с Вътрешни войски под общо командване и общо наименование – Войски на МВР. През декември 1997 г. с приемането на Закона за МВР военизираната структура е заменена от гранична полиция. Новосъздадената Национална служба "Гранична полиция" е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим. На 9 февруари 2006 г. 40-ото Народно събрание приема Закон за Министерство на вътрешните работи, с който Национална служба "Гранична полиция" се преименува на Главна дирекция "Гранична полиция".
Празникът е обявен на 24 декември 1992 г. със заповед на министъра на вътрешните работи. - Още гранична полиция
 
Кърваво писмо на генерал Радев до спотайващия се Ненчев: Бойната ни авиация е в колапс!
22.12.2015, 12:46
 генерал Румен РадевБойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена, това пише в „кърваво” писмо до министър Николай Ненчев командирът на Военновъздушните сили генерал Румен Радев, съобщава „Телеграф”. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети. Според него, причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър и неговото обкръжение.
Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки аз излизане от тежката ситуация.
„Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет”, пише още генералът.
Освен това Николай Ненчев умишлено не внася готовия проект за нов изтребител в МС, а това е трябвало да се случи до 30 юни т.г. и е сформирал някаква нова комисия, която не се знае какво точно прави и в която командващия ВВС умишлено не е включен.
Според него, при тази ситуация и през 2016 година няма да бъде сключен договор за покупка на нов боен самолет и отпуснатите 80 милиона лева за целта няма да бъдат усвоени.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
SpaceX отвори „нови врати” в космическото пътуване
22.12.2015, 10:09
За първи път ракетата носител „Фалкон-9” на SpaceX се приземи успешно, което е крайъгълен камък в опитите за намаляване на разходите и отварянето на „нови врати” в космическото пътуване, съобщават световни агенции.
Първата степен на ракетата се завърна на Земята и се приземи на космодрума Кейп Канаверал във Флорида минути, след като изведе сателити в орбита.
„Фалкон” кацна”, заяви коментатор, а в същото време хора в централата на SpaceX в Хоторн, Калифорния, бурно аплодираха историческия успех. - (видео)
SpaceX, ръководен от Елън Мъск, се опитва да революционизира ракетната индустрия, която губи милиони долари след всяко изстрелване на ракета.
Все още не мога да повярвам. Мисля, че това е революционен момент, заяви самият Мъск след кацането на ракетата, допълвайки, че никой не е правил това до момента.
Ракетата изведе в орбита 11 телекомуникационни спътника OG2 на компанията Orbcomm. Тя ще може да бъде използвана отново за изпращане на товари в Космоса.
Изстрелването на ракетата трябваше да стане вчера, но от SpaceX решиха да отложат заради неблагоприятни условия.
Предишни опити за приземяване на първата степен на ракетата на плаваща платформа в океана се провалиха.
Американската агенция НАСА приветства вертикалното кацане на първата степен на ракетата носител.
Залогът е висок за SpaceX, тъй като има контракт с НАСА за 1,6 милиарда долара за превозване на астронавти до Международната космическа станция с товарен кораб Dragon.
Източник: http://news.bg/
 
Вход свободен в НВИМ за семейства на военни
22.12.2015, 09:58
Националният военноисторически музей обявява "вход свободен" за всички военнослужещи и техните семейства, съобщиха от музея.
Инициативата е от 27 до 30 декември.
Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и най-новата временна изложба "Войната, в която не можехме да не участваме".
Чрез иновативен дизайн, богат фотоархивен материал, видеокадри и звуци от войната тя представя въздействащ прочит на събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция.
 
Русия изстреля нов транспортен кораб към МКС
22.12.2015, 09:32
Първият модернизиран транспортен кораб от новата руска серия “Прогрес МС“ беше изстрелян вчера в 11:44 мск с ракетата-носител “Съюз 2.1а” от 31-ва стартова площадка на космодрума “Байконур” към Международната космическа станция, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Федералната космическа агенция на Русия. - (видео)
Свързването на Международната космическа станция е планирано за 23 декември в 13:29 мск.
Транспортният кораб от новата модифицирана серия „Прогрес МС“ е създаден от руската държавна ракетно-космическа корпорация “Энергия”. Повечето от техническите решения, заложени в конструкцията на “Прогрес МС”, впоследствие ще бъдат използвани в създаването на пилотиран транспортен кораб от ново поколение.
Руският кораб ще достави на международната станция 2,5 тона стоки, в това число гориво, вода и сгъстен кислород. - Още Космос
 
Франция и Русия ще обменят специална разузнавателна информация за терористичните групировки в Сирия
22.12.2015, 09:18
Министрите на отбраната на Франция и Русия Жан-Ив льо Дриан и Сергей Шойгу се споразумяха страните им да започнат обмяна на специална разузнавателна информация за терористичните групировки в Сирия. Френският военен министър беше на двудневно посещение в руската столица.
Разговорите на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан с руския министър на отбраната Сергей Шойгу обхващат нуждата от по-голямо сътрудничество в сферата на разузнаването. В края на двудневното посещение на френския министър на отбраната в Москва малко неща са известни, но фактът, че Франция иска да разшири и да обменя разузнавателна информация с Русия, показва решимостта им да се справят с проблема на екстремизма и тероризма в Сирия.
Разузнавателните ни служби ще заздравят вече съществуващите връзки между тях, което изисква засилване на сътрудничеството. Трябва да увеличим обмена на военна информация, както за въздушните удари, така и за разположението на различните групировки в Сирия, каза френският министър на отбраната след разговори в Москва с руския си колега Сергей Шойгу.
Сближаването между Франция и Русия започна след атентатите в Париж на 13 ноември, след което президентът Франсоа Оланд посети Москва, в рамките на обиколката му по световните столици, в търсене на консенсус за създаване на международна коалиция против групировката „Ислямска държава". Няколко дни след това Владимир Путин нареди на руския крайцер „Москва", които се намира край бреговете на Сирия в Средиземно море, да устави контакт с френските си колеги от „Шарл де Гол" и да започнат общи действия срещу екстремистките групировки в близкоизточната държава.
Посещението на Жан-Ив льо Дриан в Русия,според експерти, е имало за цел да засили координацията между френската и руската военна авиация в сирийското въздушно пространство.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Разбилият се Hunter T7 е бил с изтекли по ресурс части
22.12.2015, 09:08
Hunter T7Британското бюро за разследване на авиационните произшествия (AAIB) е установило, че някои от частите на катапултната седалка на разбилия се на 22 август Hawker Hunter T7 са с изтекъл ресурс по време, а ръководството за техническа й експлоатация не е било осъвременено. - (видео)
Изтребителят от времето на първите години на Студената война се разби по време на авиошоуто в Шорхем (Великобритани), убивайки 11 души на земята. Спасителните екипи са се забавили с част от действията си, защото част от пиропатроните на катапултната седалка не са се били взривили и трябвало да бъдат обезопасени.
Окончателният доклад на разследващата комисия предстои да бъде публикуван, но вече са били преписани за изпълнение седем мероприятия, касаещи работите по катапултната седалка и техническата експлоатация на излезлите от въоръжение самолети.
Пиропатроните на катапултната седалка и за изхвърляне на фанара са с изтекъл ресурс по време – били са валидни до юни и юли 2015.
Самолетите, които не квалифицирани за издаване на стандартен сертификат за летателна годност (това са предимно излезли от въоръжение изтребителни или построени от аматьори), може да летят само с разрешение, давано от Цивилната авиационна власт (CAA).
Комисията за разследване на катастрофата все още не е открила, причините, довели до разбиване на самолета.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Британски военнослужещи са били разположени в Афганистан с цел да помагат на местните сили за връщането на стратегически важния град Сангин
22.12.2015, 08:57
Британски военнослужещи са били разположени в Афганистан с цел да помагат на местните сили за връщането на стратегически важния град Сангин, който падна в ръцете на талибаните, съобщава ITV.
Около 450 британски военнослужещи ще съветват афганистанските сили в борбата срещу талибаните в провинция Хелманд, но няма да вземат участие в бойни действия.
„Като част от продължаващия принос на Великобритания към мисията на НАТО „Решителна подкрепа“, малък брой британски военнослужещи са разположени в „Кеймп Шорабак“ в провинция Хелманд със съветническа роля. Тези военнослужещи са част от по-голям натовски екип, който предоставя съвети на афганистанската армия. Те не са разположени с бойна роля и няма да бъдат разполагани извън лагера“, се посочва в съобщение на министерството на отбраната на Великобритания.
Източник: http://m.focus-news.net/
 

 
Канадски пилот нанесъл погрешно точен удар по иракски военни
21.12.2015, 20:40
 CF-18Погрешен удар на канадски пилот убил 9 иракски военни близо до град Фалуджа по време на бой с терористи от ИД, съобщил военен източник на иракския телевизионен канал „Ас Сумария”. Военният министър на Ирак Халед ал-Обейди потвърдил гибелта на войниците в провинция Анбар. Информационното бюро на иракското военно командване заявило, че причина за удара са необявени координати за придвижването на войските.
Изяснено е, че пилотът пуснал две ракети по терористи от ИД, което довело до гибелта на 40 от тях. Третата ракета обаче попаднала сред иракски войници по време на атака. Международната коалиция е започнала разследване.
Два дни след инцидента в петък, канадският военен министър Харджит Саджан в неделя спешно е пристигнал на необявена визита Багдад, където се срещнал с иракския си колега ал Обейди.
Канада миналата година изпрати в Близкия Изток изтребители CF-18 със срок до март 2016 г.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Руските Су-27/30 са в топ 3 на на най-популярните бойни самолети в света
21.12.2015, 20:27
Су-27Руските изтребители Су-27/Су-30 влязоха в тройката на най-популярните бойни самолети в света към края на 2015 година. Това предаде газета.ру в понеделник (21 декември), като цитира информация на аналитичния център „Флайт Интернешънъл“ (Flight International).
Според центъра в света има общо 943 изтребители от семейството на Су-27/Су-30, което представлява 6% от общия брой бойни самолети на планетата. Този показател ги нарежда на трето място по разпространеност.
Първото място държат американските изтребители Ф-16 “Файтинг Фолкън“ (F-16 Fighting Falcon), а на второ – Ф-18 „Хорнет/Супер Хорнет“ (F-18 Hornet/Super Hornet) – 7%.
В топ 10 на най-разпространените самолети в света място намират още два руски изтребителя и един щурмовик. МиГ-29 е на пета позиция, МиГ-21 – на шесто, а Су-25 е на седмо място, съобщава ТАСС.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Беларус планира покупката на руски изтребители Су-30
21.12.2015, 20:15
Су-30Беларус планира да закупи от Русия изтребители Су-30, а също и да запази Москва като партньор при обновяването на авиационната техника и въоръжение на страната. Това съобщи беларуският министър на отбраната Андрей Равков, предава TACC.
„В близко време ще продължи обновяването на авиационната техника и въоръжение, зенитно-ракетните и радиотехническите войски в рамките на двустранното военнотехническо сътрудничество с Русия“, заяви Равков в интервю за местна телевизия. - Още за Су-30
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Готови са първите пет леки иракски изтребители T50IQ
21.12.2015, 20:00

ВВС на Ирак са приели в Южна Корея първите пет леки изтребители T50IQ. Самолетите ще пристигнат в Ирак през 2016 г.
Ирак е поръчал общо 24 леки ударни изтребители T50IQ, разработени от Korea Aerospace Industries (KAI) на база учебно-тренировъчния T-50.
Сделката, включително и обучението на летци и техници, се оценява на 1.1 милиарда долара.

Доставката на всичките самолети ще завърши през 2017 година.

KAI също така ще оказва логистична поддръжка в продължение на 20 години, като стойността на договора скача над 2 милиарда долара. Модификация на Т-50 ще участва в конкурса на САЩ за нов реактивен учебно-тренировъчен самолет Т-Х. - Още за Т-50
Източник: http://www.pan.bg/

 
Китайски изтребители Су-27СК и J-11 участваха в учение в Тaйланд
21.12.2015, 19:55
 Су-27В периода 16-27 ноември ВВС на Тайланд и Китай са провели учението „Falcon Strike“, съобщава „Air Forces Monthly“. Домакин е билo 1-во авиокрило, базирано в Корат-Накхон Ратчасима.
От китайска страна са участвали шест изтребителя Су-27/J-11 (включително и две «спарки» Су-27УБК) от състава на 6-ти иап на 20-та изтребителна авиодивизия. Участващите китайски изтребители са били: Су-27СК (б.н.11036/с.н. 39308 и б.н. 11135/с.н. 39217), Су-27УБК (б.н. 11036/ серийният номер не е известен и б.н. 11035/с.н. 92208), както и два изтребителя J-11 (б.н. 11230/ с.н. 0117, на вторият не са известни номерата. Изтребителите са били придружавани от военно-транспортен самолет Ил-76.
От тайванските ВВС са участвали изтребители Saab JAS-39C/D Gripen от 701-ва иае от състава на 7-о авиокрило, базирано в Сурат Тани.
Това е първото съвместно учение между двете страни. Основната цел е била повишаване летателната тактическа подготовка, както и подобряване на координацията на всички нива между личния състав на ВВС на двете страни.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Френският министър на отбраната пристигна в Русия
21.12.2015, 17:10
Жан Ив Льо Дриан В неделя вечер министърът на отбраната Жан Ив Льо Дриан пристига на двудневно посещение в руската столица. Целта на посещението му в Москва е да бъде обсъдена координацията на действията против терористичната групировка Ислямска държава. Според френския министър на отбраната посещението в Русия е част от усилията, които провежда международното общност за борбата против ИДИЛ.
Всъщност след атентатите в Париж преди месец между Франция и Русия настъпи сближаване по въпросите на гражданската война в Сирия и борбата с екстремистките групировки в нея.
Посещението на френския президент Франсоа Оланд в Москва преди няколко седмици и последвалото след това посещение на Владимир Путин в Париж в рамките на участието му в световната конференция по климата, както и не отдавнашната визита на съветника на Оланд по въпросите на сигурността в Кремъл, показва че Москва и Париж гледат в една посока по отношение на справянето с терористичните движения в Сирия, информира БНР.
Вече самолетоносачите на Русия и Франция в Средиземно море край бреговете на Сирия „Москва“ и „Шарл де Гол“ работят заедно по решаването на проблема с екстремистките групировки в Сирия.
Засиленият военен диалог между Франция и Русия, показва, че лидерите им желаят да се постави точка на конфликта в близкоизточната държава, които според оценките на анализаторите е извор на нестабилност за Европа и света.
Източник: http://www.dnesplus.bg/
 
Кои руски компании са в топ 100 на световните оръжейни производители?
21.12.2015, 12:27
През 2014 г. руските компании показват стабилен ръст, издигайки се с няколко позиции в списъка, а освен това, броят на руските предприятия в първата стотица се увеличава от 9 на 11. Според мнението на експертите от СИПРИ подобряването на позициите на руските оръжейни производители е свързано не толкова с увеличените продажби в чужбина, колкото с увеличената държавна отбранителна поръчка.
11 място: Концернът ВКО „Алмаз-Антей“
От руските компании с най-висок рейтинг е Концернът ВКО „Алмаз-Антей“. През 2014 г. холдингът се е изкачил с 1 позиция и сега е на 11-то място. Общите продажби на холдинга надхвърлят 9 милиарда долара, а делът на продаваната военна продукция достигна 96%. „Алмаз-Антей“ произвежда знаменитите ракетни комплекси с близка и далечна зона на покритие С-300 и С-400 „Триумф“. С-400 пази небето над Сирия. През 2014 г. Китай бе първата страна, поръчала тази система ПВО, а в момента Индия води преговори за нейното закупуване.
14 място: Обединена авиостроителна корпорация (АОК)
През тази година АОК се е изкачила от 15-то на 14-то място. Тя произвежда граждански и военни самолети: изтребителите Су и МиГ, учебно-бойния Як-130, пътническите Сухой Суперджет-100, Мс-21 и тежкия транспортен Ил-76МД-90. С особено търсене се ползват изтребителите Су и Як-130, самолетите-амфибии Бе-200. Общите продажби на АОК за 2014 г. се оценяват на $7,7 млрд., а делът на военната продукция е 80%.
15 място: Обединена съдостроителна корпорация (ОСК)
За 2014 г. ОСК е успяла да отвоюва 2 позиции, като се изкачва от 17-то на 15-то място. ОСК е монополист в производството на атомни и неатомни подводници, бойни кораби от различен клас, а също така на граждански съдове и сондажни нефтени платформи.
Компанията си изгради устойчива мрежа от купувачи – подводниците от клас „Варшавянка“ ги купуват индийците, а Виетнам, освен тях, купува от ОСК и стражеви кораби тип „Гепард“.
23 място: Вертолетите на Русия
Холдингът „Вертолетите на Русия“ подобри позициите си в рейтинга с 3 пункта, като се премести от 26-та на 23-та позиция. Общите продажби на фирмата за 2014 г. се равняват на $3,9 млрд. Делът на продаваната военна продукция се определя на 90%. Всяка година руските войски получават над 100 съвременни вертолета, такива като Ка-52 и Ми-28Н, а проверените във времето, едни от най-масовите вертолети в света – Ми-8/Ми-17, успешно летят в небето над страните от Азия, Африка, Латинска Америка, а също така и в някои европейски страни.
24 място: Обединена приборостроителна корпорация (ОПК)
Обединената приборостроителна корпорация за първи път попада в рейтинга, при това направо на 24-то място. Компанията разработва и произвежда свързочни устройства и системи, роботизирани комплекси и автоматизирани системи за управление на войските. Делът на продажбите на военна продукция е 90% от общите продажби. Продукцията на ОПК се изнася за повече от 30 страни по света, в това число за страните от Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия Изток. Основният дял от произвежданата продукция заемат свързочните системи за различни видове бронетанкова техника, свързочни системи за авиацията и военноморските сили.
34 място: Корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“
Корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ се изкачва с 12 места в рейтинга. За 2014 г. корпорацията заема 34-та позиция в класацията с показател от $2,96 млрд. общ обем на продажбите. Предприятието е основен производител на крилати противокорабни ракети (Яхонт), коригируеми и управляеми авиобомби (КАБ), които сега масово се употребяват от руската военна авиация срещу ИД в Сирия. Делът на продажбите на военна продукция е 95%.
38 място: Обединена двигателостроителна корпорация (ОДК)
ОДК губи две позиции в сравнение с миналата година, но, както и преди, си остава в топ 40 на водещите оръжейни компании в света. Именно тя произвежда двигателите за космическите ракети-носители „Съюз“, а също така и двигатели за военната и гражданската авиация и корабните газотурбинни агрегати. Общите продажби на корпорацията са $4,2 млрд., делът на военната продукция е 61%.
39 място: НПО „Високоточни комплекси“
Още един „новак“ в класацията, с общ обем на продажбите от $2,3 млрд., е НПО „Високоточни комплекси“. Компанията произвежда високоточни оръжейни системи и комплекси за тактическата зона на бойните действия.
Сухопътните и морски средства за ПВО с малък радиус „Панцир-СМ1“, ЗРАК „Палма“, а също така противотанкови комплекси „Корнет-Е“ вече са добре познати на чуждестранните купувачи. „Панцирите“ са на въоръжение в армията на ОАЕ, прикриват руската военна база в Латакия, корабните зенитно-ракетни установки „Палма“ за близък огневи рубеж се монтират на стражевите „Гепарди“ във Виетнам, а „Корнетите“ успешно се използват от перуанската армия. Предприятието не произвежда гражданска продукция, затова делът на продажби на военна продукция е 100% и този показател е най-високият сред руските отбранителни фирми, попаднали в класацията.
45 място: Концерн радиоелектронни технологии (КРЕТ)
Водещ производител на бордово оборудване и авиационна електроника, системи за държавно опознаване, а също така на средства за радиоелектронна борба, холдингът се изкачи с цели 9 места и зае 45-то място в листата. Като се имат предвид секретността и високотехнологичността на разработките на КРЕТ, основен клиент на компанията е руското Министерство на отбраната, а делът на военната продукция е 82%. Но КРЕТ участва активно и в реализацията на граждански проекти, в това число и в чужбина. Уляновското конструкторско бюро по приборостроене (УКБП), част от КРЕТ, достави в Република Еквадор оборудване за автоматизирана система за управление на водноелектрически централи.
61 място: Уралвагонзавод (УВЗ)
19 позиции в класацията си отвоюва производителят на тежката платформа „Армата“, на нейна база в близките години ще се произвеждат серийно танк, бойна машина на пехотата и самоходна артилерийска установка. УВЗ е известен по света с бронираната си техника. Танковете и БМП, произведени от УВЗ, са на въоръжение в редица страни: Венецуела, Индия, Куба, Иран, Виетнам, Македония и т.н. УВЗ притежава най-малкия дял продажби на военна техника от всички руски компании – само 44%. Компанията е специализирана основно в производството и реализацията на техника с гражданско предназначение: железопътни вагони, мобилни сондажни установки.
91 място: Концерн радиотехнически и информационни системи (РТИ)
Концернът РТИ попада за първи път сред стоте водещи световни компании, през 2013 г. той бе на 101-во място. РТИ произвежда задхоризонтни РЛС и РЛС за свръхмощна и далечна локация, например РЛС тип „Воронеж“, които покриват периметъра на Русия и следят всички ракетоопасни направления. Освен РЛС (които представляват 45% от общите продажби на компанията и се доставят само за Министерството на отбраната), концернът РТИ произвежда и гражданска продукция, например помпено и вентилационно оборудване.
В класацията намират място и дъщерни холдингови компании: „Сухой“, „Иркут“ и „Миг“ (част от ОАК), „Севмаш“, „Адмиралтейские верфи“ и съдоремонтен център „Звьоздочка“ (част от ОСК), концернът „Созвездие“ (част от ОПК), „Уфимско моторостроително производствено обединение“ (част от ОДК). - Още руски военно фирми
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Графикът за превъоръжаването на Въоръжените сили на Русия е преизпълнен със 17%
21.12.2015, 10:20
Франц Клинце­вич Графи­кът за превъоръжа­ване на Въоръже­ните сили на Русия е пре­изпъл­нен със 17 процента, съобщи пред жур­на­ли­сти пър­вият заместник-​председател на Коми­тета по отбрана и сигур­ност на Съвета на феде­раци­ята Франц Клинце­вич след „Пра­ви­тел­стве­ния час” (съо­т­вет­ствие на пар­ламен­та­рен кон­трол в българ­ския пар­ламент) в Държав­ната дума, като се позова на мини­стъра на отбра­ната Сергей Шойгу. Той каза: „Спо­ред графика за осигу­ря­ване на държав­ните отбра­ни­телни поръчки и превъоръжа­ва­нето на Въоръже­ните сили, изра­бо­тен през 2005 г., се появиха със 17% повече нови образци въоръже­ния, откол­кото тряб­ваше да бъдат.”
Спо­ред пар­ламен­та­ри­ста по време на „Пра­ви­тел­стве­ния час” са про­зву­чали много сек­ретни числа, свър­зани с вли­за­нето в строя на нова тех­ника и със състо­я­ни­ето на Въоръже­ните сили от гледна точка на каче­стве­ните параметри, които засягат каче­стве­ните параметри на модер­ни­зи­ра­ното и новото въоръжение.
Шойгу не е поис­кал допъл­ни­телни сред­ства за Въздушно-​космическите сили на Рус­ката феде­рация, каза Клинце­вич: „От гледна точка на реал­ното състо­я­ние на учебно-​бойната подго­товка и състо­я­ни­ето на Въоръже­ните сили, ние можем уве­рено да гово­рим за надеждно гаран­ти­ране на сигур­но­стта на нашата страна и на нашите граж­дани и за възмож­ност рус­ките Въоръжени сили да участват както в малки, така и в големи конфликти.”
Спо­ред сена­тора онова, което се случва в Сирия, е „много малък конфликт”. Що се отнася до големите конфликти, те биха се появили, ако днес нямаше опа­се­ния, че ответ­ните стъпки от страна на Русия ще бъдат много убедителни.”
За сро­ко­вете на уча­стие на Русия в опе­раци­ята в Сирия
Шойгу не е посо­чил кон­кретни сро­кове, през които воен­ните ще продължат въз­душ­ната опе­рация в Сирия, заяви пър­вият заместник-​ръководител на фракци­ята „Спра­вед­лива Русия” Михаил Еме­ля­нов. Зада­чата е да бъдат разгромени терористите.
Сухопът­ната опе­рация е изключена
На свой ред пред­се­да­те­лят на Коми­тета по отбра­ната на Дол­ната камара Вла­ди­мир Комо­едов посочи, че мини­стърът на отбра­ната е потвър­дил в Думата, че вари­антът за сухопътна опе­рация на руски военни в Сирия е изклю­чен. „Не сме склонни и няма да участваме”, казал Шойгу спо­ред Комоедов.
Зюга­нов: Воен­ната стра­тегия е правилна
Лидерът на Кому­ни­сти­че­с­ката пар­тия на Русия Гена­дий Зюга­нов оцени високо рабо­тата на Сергей Шойгу като мини­стър на отбра­ната и изрази уве­ре­ност, че воен­ното ведом­ство ще се раз­вива в пра­вилна посока: „Отчетът на мини­стъра показа, че стра­теги­ята е вярна, Въоръже­ните сили се раз­ви­ват успешно, прави се всичко необ­хо­димо, за да се укрепва сигур­но­стта и отбра­ната, въз­ста­но­вява се науката.”
Лидерът на кому­ни­стите добави, че депу­та­тите са обър­нали внима­ни­ето на мини­стъра върху факта, че подго­тов­ката на уче­ниците и дона­бор­ниците трябва да съо­т­вет­ства на рав­нището на новата тех­ника и на новите задачи, които днес са свър­зани или с НАТО, или с отрепки от наци­сти бан­де­ровци в Украйна. Зюга­нов под­черта, че като цяло екипът на Мини­стер­ството на отбра­ната е про­фе­си­о­на­лен, през послед­ните две години е напра­вено много.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Индия може да закупи от Русия въоръжение на сума от седем милиарда долара
21.12.2015, 09:43
С-400Индия може закупи от Русия въоръжение на стойност от над седем милиарда долара, пише „Коммерсант“.
На 24 и 25 декември има планирано посещение в Москва на министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Основната тема на посещението ще бъде военно-техническото сътрудничество. Индия може да закупи ракетни комплекси С-400 и военни хеликоптери, а също да поръча нови подводници за индийския флот. Общата стойност на предполагаемите договори надвишава седем милиарда долара.
Преди дни парламентът на Индия одобри покупката на пет ракетни комплекса С-400 на сума от 2.5 милиарда долара. Руската страна все още не е коментирала слуховете. Позицията на руското министерство на отбраната се състои в това, че С-400 няма да се изнася в чужбина, докато потребностите на руските въоръжени сили от тях не бъдат напълно задоволени. Изключение е направено до момента само за Китай, с който вече е съгласуван договор за доставка.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Първи полет на новия разузнавателен БЛА на НАТО 'AGS' Global Hawk
21.12.2015, 09:33
RQ-4B Global Hawk.НАТО е една стъпка по-близо да запълни една от празнотите във въздушното разузнаване след като Northrop Grumman успешно осъществи първия полет на новия БЛА “Alliance Ground Surveillance”, разработен на база на RQ-4B Global Hawk. На 19 декември самолетът излита от летището на завода на компанията в Палмдел и се приземява в разположената наблизо военновъздушна база Едуърдс. От там ще бъдат извършени летателните изпитания преди да бъде предаден на НАТО.
БЛА “Alliance Ground Surveillance” (“AGS”) e един от петте, които е поръчал алианса и които ще бъдат разположени във военновъздушната база Сигонела, Италия. Първоначалната оперативна способност е предвидена да бъде придобита в края на 2016, а пълната – година по-късно.
“AGS”, снабден с РЛС с АФАР, позволяваща наблюдение и идентифициране на земни цели, има възможности подобни на Northrop E-8C “JSTARS”, но без функциите за управление.
Петнадесет държави участват в закупуването на новите БЛА, като САЩ осигуряват 40% от цялата цена. Общо 28 страни ще поддържат ежедневната експлоатация и ще ползват получената от “AGS”информация.
БЛА “AGS”лети на височина около 10 000 м и има продължителност на полета до 30 часа. - Още БЛА
Източник: http://www.pan.bg/
 
В Сърбия изрисуваха стена в памет на загиналия руски пилот
21.12.2015, 09:28
В квартал на сръбския град Нови Сад изрисуваха стена на жилищна сграда с лика на загубилия живота си в Сирия пилот на бомбардировач Су-24 Олег Пешков. "Този портрет ще събужда паметта не само на жителите на Нови Сад, но и на всички борци за свобода. Участниците в движението смятат, че такъв вид памет и в същото време произведение на изкуството ще се превърне в скромен знак на благодарност към човека, отдал живота си за защита на отечеството и народа. Защото това изображение трябва да присъства сред народа, сред нашите братя и да им напомня за силата на борбата за свободен свят, истина и справедливост", гласи съобщението на активистите от организациите "Сръбска лига", "Източна алтернатива" и "Народна мрежа" в най-голямото интернет издание на Руската православна църква - Православие.ру .
Рисунката на стената на жилищната сграда представлява параден портрет на Олег Пешков на фона на знамената на Русия и Сърбия, на които са написани стихове от песента "С какво започва Родината?" ("С чего начинается Родина") на руски и сръбски език.
Авторите на паното подчертават своята благодарност към Русия и руския народ, изправил се на борба с тероризма, а също така изразяват скръб към загиналия пилот: "Героизмът, храбростта и благородството трябва да се прославят не само в историята, но и днес. Няма да си затваряме очите, да забравяме за тези, които не са щадили собствения си живот, а напротив - ще ги помним като паднали в борбата за по-висши цели."
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Британската армия ще позволи на жени-войници да участват на предни линии по време на бойни действия
21.12.2015, 09:20
Британското правителство ще позволи на жените да участват във военни операции на предна линия през следващата година. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън поиска от министъра на отбраната Майкъл Фалън да е готов да приема жени за подобни мисии, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".
„Фалън и аз искаме да видим как всички роли във въоръжените сили на страната стават отворени за жените до 2016 г. Ние вече повдигнахме редица бариери в армията, за да позволим достъпа на жените до тях“, каза Камерън. „Ние ще приключим работата догодина и ще дадем бойни задължения на жените“, добави той.
Подобно решение ще постави Великобритания сред държави като Австралия и САЩ, които приемат жени във всички видове армейски подразделения. В момента около 80% от постовете в британските въоръжени сили са отворени за жените, които съставят над 10% от общата им численост.
 
Канадският министър на отбраната пристигна неочаквано в Ирак, причината
21.12.2015, 09:13
Харджид Сингх Саджан (Harjit S. Sajjan)В неделя министърът на отбраната на Канада Харджид Сингх Саджан (Harjit S. Sajjan) пристигна неочаквано в Ирак. Целта на посещението е неизвестна. Той е посетил Ербил – административния център на Иракски Кюрдистан, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".
През октомври 2014 г. правителството на бившия министър-председател на Канада Стивън Харпър взе решение да участва в борбата срещу Ислямска държава“, но новото правителство на Джъстин Трюдо заяви, че смята да изтегли своите изтребители, участващи в антитерористичната коалиция. За сроковете за това действие все още не е съобщавано.
На 19 декември канадският министър на отбраната, съобщи, че страната му както и преди възнамерява да върне самолетите.
 

 
Германия планира да създаде нов боен самолет, който да замени изтребителите „Торнадо“
20.12.2015, 22:32
Panavia TornadoГермания планира да създаде нов боен самолет, който да замени изтребителите „Торнадо“ в дългосрочна перспектива и смята да проведе предварителни разговори с европейските си партньори, относно изискванията към самолета, съобщава Reuters.
В проектодокумент относно военната стратегия на германското министерство на отбраната се посочва, че все още не е ясно дали новият самолет ще бъде пилотиран от човек или не. Възможно е също така изтребителят да има възможност и за двете. Понеже това ще бъде европейски проект, вероятно една или няколко европейски компании да бъдат избрани за създаването му.
Изтребителят „Торнадо“ използван от Германия от 1981 година, както и по-новият изтребител „Юрофайтър“ са създадени от международен консорциум наречен „Панавия“.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия отлага приемането на бойния железопътен ракетен комплекс „Баргузин” за 2020 г.
20.12.2015, 21:57
Поради сложната финансова ситуация приемането на въоръжение на бойния железопътен ракетен комплекс „Баргузин” е отложено за повече от година и ще се състои не по-рано от 2020 г., съобщи ТАСС. Отлагането засяга целия процес – опитно конструкторски работи, производствени и изпитателни. През декември миналата година командващият РВСН генерал-полковник Сергей Каракаев съобщи, че е завършило ескизното проектиране на комплекта „Баргузин”, създаден по указания на Владимир Путин и може да бъде приет през 2019 г.
Има неофициални съобщения, че един железопътен състав „Баргузин” ще може да носи 6 МБР, разработени на база на „Ярс”, и следва да бъде приравнен към полк. В дивизионния комплект „Баргузин” трябва да влизат 5 такива полка.
 
На фокус
20.12.2015, 19:38

САУ "Коалиция"

 

 

152 мм САУ „Коалиция“ - руска телевизионна програма „Военная приемка“

 
WND: Ще бъде ли Сирия’2016 детонатор като Сараево’1914
20.12.2015, 16:44
С-300Повод за статията е телевизионна дискусия от тези дни - във връзка с борбата за кандидат-президентски номинации в Републиканската партия. Анализът, който публикуваме тук е от сайта WND.com. Поясненията за длъжностите на цитираните политици са на OFFNews.
"Ако сте "за" Трета световна война, имате вашия кандидат", каза Ренд Пол, сенатор от Кентъки.
Той гледаше право към губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който току-що беше отговорил на водещия от Си Ен Ен. А въпросът бе: дали (ако бъде президент) е готов да свали руски самолет, който е нарушил установена от него зона, забранена за полети, в Сирия.
"Не само съм подготвен да го направя, но и бих го направил – изтърси Кристи. - Бих говорил с Владимир Путин и и бих му казал "Слушайте, г-н президент, в Сирия има зона забранена за полети, вие летите в нея, но тя се отнася до вас".......Прочети още
 
Путин: Ние няма да размахваме ядрената тояга, но ще я усъвършенстваме като фактор за възпиране
20.12.2015, 15:45
ПутинРусия не възнамерява да размахва „ядрената тояга“, но ще усъвършенства своето ядрено оръжие като фактор за възпиране. Това заявява президентът Владимир Путин в интервю за филма „Световен ред“, който ще бъде излъчен изцяло тази вечер от 21.30 часа московско време по тв "Россия-1", съобщава РИА Новости. Русия в качеството си на една от водещите ядрени държави ще усъвършенства ядрения си потенциал като фактор на възпиране. Ядрената триада е в основата на нашата политика на ядрена сигурност, подчертава Путин
Проблемът на Европа се крие в това, че тя не провежда самостоятелна външна политика; тя се отказа от нея и предаде част от своя суверенитет на блок, и то не толкова на НАТО, колкото на САЩ, обяснява руският държавен глава. 
„Принципно е напълно нормално част от суверенитета на членките на военнополитически блок да бъде предаден на наднационални органи. Но в този случай част от суверенитета е предаден не толкова на НАТО, колкото на лидера на блока САЩ“, коментира Владимир Путин.
Русия не може да предаде руснаците и рускоезичните жители на Югоизточна Украйна на милостта на националистите, споделя мнението си за събитията там Владимир Путин.
„Ние изхождаме само от едно, ние не можем да предадем на милостта на националистите тези хора, които живеят в югоизточната част на Украйна. И не само руснаците, но и рускоезичното население, което се стреми към Русия. Няма нищо необичайно в тази позиция“, заяви Путин.
 
Анкара чу Вашингтон, изтегля войските си от Ирак
20.12.2015, 12:53

Турция ще изтегли войските си от Северен Ирак, пише германският вестник Die Welt, като се позовава на съобщение от външното министерство в Анкара.

По този начин турските власти се надяват да отслабят напрежението с Багдад, се казва още в текста на ведомството.
В началото на декември Турция разположи около 150 войници и 25 танка в района на Мосул. От Анкара обясниха, че действията са предприети с цел борба срещу радикалната групировка „Ислямска държава“.
Президентът на Съединените американски щати Барак Обама призова Турция да изтегли войниците си от близкоизточната държава и да уважава суверенитета й.

 
На този ден: През 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството
20.12.2015, 10:11

На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството.

САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения.

Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ.........Прочети още

 
Индонезийски военен самолет се разби, има жертви
20.12.2015, 09:37

T-50Двама пилоти загинаха днес, когато индонезийски военен учебно-боен свръхзвуков самолет KAI Т-50 Golden Eagle се разби на остров Ява, съобщи News.com.au.
Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как Т-50 извършва маневри в небето над провинция Джокякарта, преди да се спусне спираловидно към земята, с висока скорост, и да изчезне от погледа. Секунди по-късно дебел, тъмен облак дим се издига отвъд хоризонта.

Говорителят на индонезийските ВВС потвърди, че учебно-боен самолет T-50 се е разбил днес в 09:50 местно време при въздушни демонстрации по случай 70-тата годишнина на военновъздушното училище в провинцията. „Двамата пилоти загинаха“, каза той. Разбилият се самолет е сравнително нов, закупен е миналата година
Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента. - Още за Т-50

 
Ролята на България в съдбините на Македония обсъждаха в Струмица
20.12.2015, 09:22
С кръгла маса за Втората световна войни и приносът на България за освобождението на Македония вчера след обяд започна поредната родолюбива изява, организирана от Министерството на отбраната. Групата, водена от съветника на министъра на отбраната Николай Василев и и.д. директор на дирекция „Социална полтика“ на МО Иво Антонов участва в дискусията, която се проведе в Струмица.
Участието на България и нейната войска в съдбините на Македония в периода 1941-1944 г. бяха обсъдени в рамките на осем доклада и последвалите ги разисквания. Това бе заключителната фаза на инициативите на Националния комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война. В нея се включиха още народният представител Милен Михов, аташето ни по отбраната в Скопие полковник Илиян Кръстев, Антония Велева от българското посолство, полковник Георги Петков – началник на Централното военно окръжие, Владислав Прелезов – директор на Информационния център на МО, представители на военно-патриотичните съюзи, в т.ч. на СОСРЗ – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на Съюза на ветераните от войните – почетният председател д-р Тодор Анастасов и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев, изследователи от Македонския научен институт, от Института по история към БАН, на Българския културен клуб в Скопиe и на Българския клуб в Струмица.   
В своето приветствено слово Николай Василев призова политиците да дадат шанс на науката, която безпристрастно да опише миналото ни, а двете страни да продължават напред заедно в името на тяхното благоденствие. Обсъдени бяха темите, свързани с административното управление на Македония до септември 1944 г., както и ролята на нашата армия за освобождението на Балканите от хитлеристите.
Програмата продължи в Стар Дойран. Там началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков вричи юбилейни пакети на генералите от резерва Илия Николовски и Филип Кутели, както и на генерал от запаса Борис Стояновски, полковник Илиян Кръстев, Панде Евтимов, Лазар Младенов – председател на българския културен клуб в Скопие и на депутата Милен Михови Александър Грбенаров – председател на Македонския научен институт.  От своя страна домакините връчиха календари за следващата година под логото на 100-годишнината от Първата световна война.
Днес визитата на българската делегация продължава в Дойран, като темата е 100-годишнината от Първата световна война и участието ни в славната Дойранска епопея.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Белият лебед сее ужас и смърт сред "Ислямска държава" в Сирия
19.12.2015, 21:26
Ту-160„Господарят император казваше, че Русия има два съюзника – армията и флота – обяви веднъж руският вицепремиер „ястреб” Дмитрий Рогозин, отговорник за военнопромишления комплекс. – Сега имаме още два съюзника – нефта и газа.” Сред козовете Русия и днес да се изправя сама срещу всички е Ту-160 – свръхзвуков стратегически бомбардировач ракетоносец, пише "Труд". Шампион в тежка категория, най-големият и мощен свръхзвуков самолет в историята, най-тежкият боен, най-бързият бомбардировач, държи 44 световни рекорда.
Руснаците наричат Ту-160 Белия лебед, натовците – Блекджек (Палка, Бухалка). Прякори, издаващи любов и страх. САЩ още нямат достоен отговор. Например популярният Б-2 „Стелт” е малко братче, а подобният и страховит Б-1Б „Лансър” отстъпва в почти всичко........Прочети още
 
Кери: Нямаме достатъчна информация за сваления Су-24
19.12.2015, 21:06
КериДържавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че страната му не разполага с детайлна информация за инцидента между турските изтребители Ф-16 и руския Су-24, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.
„Какво точно е станало между руските и турските самолети? Детайлите не са ни известни. Имаме данни от нашите радари, имаме определено разбиране за случилото се, но засега има само процес на обмен на информация и засега не искаме да правим каквито и да е изводи и коментари“, заяви Кери.
Той също така добави, че „обстоятелствата около случилото са не докрай ясни и всички очакват ситуацията да се изясни.
Според бившия сътрудник на ЦРУ Лари Джонсън решението на ВВС на САЩ да върнат своите 12 изтребителя Ф-15 от военните летища на Турция е реакция спрямо действията на Анкара в региона, които стават все по-неконтролируеми, предава в същото време РИА Новости.
„Турция е излязла извън контрол и някои страни са готови да я поставят на мястото ?“, заяви Джонсън. Гледната точка на бившия сътрудник на ЦРУ се опира на факта, че между Вашингтон и Анкара се наблюдава различие в позициите по борбата с терористите, особено що се отнася до призива на САЩ към турското правителство „да остави кюрдите на мира“.
„Анкара преследва своите интереси, независимо от желанията на Вашингтон“, смята Джонсън, добавяйки, че Турция с действията си подкрепя „Ислямска държава“. „Президентът Реджеп Тайип Ердоган движи Турция към по-радикалните сунитски лагери. Елитите на Турция и Саудитска арабия целят да сдържат Иран. Те се опасяват от разпространяването на влияние на Техеран, защото той е шиитска държава и не желаят шиитското влияние да се разпространи из целия Близък изток“, каза той.
Джонсън смята, че „Турция не изпитва нуждата да обръща внимание на САЩ, защото администрацията на президента Барак Обама е разглеждана от мнозина по света, особено в Турция, като безсилна“.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Става напечено! Стотици руски танкове и бронирани машини са стоварени в иракското пристанище Ум Каср
19.12.2015, 20:56
ТОС-1Саудитският вестник Okaz, цитирайки иракски информационни агенции, съобщи за пристигането на руска бронирана техника на 16 декември в иракското пристанище Ум Каср в южната провинция Басра. Съобщава се за около 100 руски танка Т-72 и 300 бронирани машини.
Изданието обръща внимание, че за доставката на военна техника като че ли няма договор за купуване. Иракското МО не коментира обема на техниката и причините Русия да я изпрати в Ирак „без сключване на контракт за въоръжение или като извънпланова покупка, отбелязва Okaz.
Преди това иранската агенция Fars съобщи за доставка по море в Ирак на голяма партида руска бронетанкова техника, като например БМП-2.
Няма нищо странно, че между Москва и Багдад няма договор или поне той не е обявен с искане на някоя от страните за конфиденциалност, тъй като Ирак фактически се намира в състояние на война с „Ислямска държава”.
Това не са единствените доставки на бойна техника за Ирак. Например през този юни в Ум Каср наред с друга техника са стоварени три тежки реактивни огнеметни системи ТОС-1А „Солнцепек”. Това изключително мощно оръжие е доставено в рамките на сключения през 2013 г. голям договор за сухопътно въоръжение на стойност около $1,6 млрд. Първите три „Солнцепек” са доставени на 18 юли 2014 г. в Багдад със самолет Ан-124 „Руслан”. Доставени са и щурмови самолети Су-25, които веднага са въведени в бой и са спомогнали за удържането на настъплението от страна на „Ислямска държава” през лятото на 2014 г.
Източник: http://www.klassa.bg/
 
Руските спецслужби са разкрили 320 шпиони и 30 терористични атаки през 2015 г.
19.12.2015, 19:25
През 2015 г. руските спецслужби са разкрили над 320 шпиони и агенти в Русия, съобщи Владимир Путин. Руският президент похвали работата на контраразузнаването по време на тържествена вечеря в Държавния кремълски дворец по случай Деня на работниците в службите за сигурност на Русия. Путин изрази увереност, че служителите на руските ведомства за сигурност са „готови да отговорят подобаващо на това предизвикателство“, и посочи, че очаква ефективни действия за защита на държавната граница, борба с корупцията и престъпленията в сферата на икономиката.
През 2015 г. руските спецслужби са предотвратили над 30 престъпления с терористична насока, каза Путин. Действията и плановете на терористите представляват директна заплаха за Русия, заяви руският президент. „Терористите открито обявиха война на цивилизацията, на цялото световно общество“, посочи той.
Руската авиация не е използвала всичките си възможности в операциите в Сирия: има допълнителни средства и ако се наложи, те ще бъдат използвани, добави Путин. - (видео)
Руският президент похвали самоотвержеността на служителите, които защитават националните интереси на Русия и изрази признателността си към ветераните от Втората световна война, които са направили всичко по силите си, за да се развие потенциалът на руските спецслужби. „Вашият героизъм и мъжество винаги ще бъдат пример за нас“, каза Путин.
По думите му днес държавните органи за сигурност в Русия притежават „сериозни оперативни, бойни и аналитични възможности“. „Каквито и трудности или изпитания да се изпречат на пътя ни, ние със сигурност ще ги преодолеем. Ще вървим уверено напред и ще постигаме успех“, посочи Путин и пожела късмет и благополучие на служителите на руските спецслужби и техните семейства.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Коледен концерт на представителния духов оркестър на ВМС
19.12.2015, 14:39
На 23 декември 2015 г. от 19:00 часа, в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, ще се проведе празничен Коледен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, организиран съвместно от Община Варна, Военноморските сили и Фестивален и конгресен център Варна.
Концертът ще бъде с подчертано празнична програма, в която са  включени произведения на класически и съвременни автори.
Концертът ще бъде с Вход свободен за всички гости и граждани на град Варна. С него организаторите се надяват в навечерието на най-светлия християнски празник, с музика и добро настроение, до сърцата на хората да достигне Рождествения дух и Коледна магия, които да съпътстват добрите помисли, благотворителността, вярата в доброто и благословените пожелания за здраве, мир и благополучие през настъпващата 2016 година.
Връзки с обществеността на ВМС
 
Зъл Дядо Коледа сее омраза сред войската
19.12.2015, 14:25
НенчевБългарите имаме една много неприятна поговорка, когато искаме да кажем, че срещу извършена добрина съответното лице не е получило нужната благодарност. „Направи добро, изяж л...“
Най-вероятно от няколко дни военният министър Николай Ненчев се събужда и си ляга с тази поговорка. И няма как да е по друг начин, след като в тази огромна стагнация в сектор „сигурност“ той понечи да търси и да раздаде бонуси на подчинените си преди Коледа. Дали министърът иска да си купи индулгенция за сторените грехове няма никакво значение, тъй като пари за всички няма. Общо 200 000 лв. са били изтупани от празния чувал на военния бюджет. И тъй като военни и цивилни са над 40 000 души, няма как на всеки да бъдат дадени по 5 лв. Тогава Ненчев решава да даде по 200-250 лв. само на най-добрите. И понеже той не знае кои са най-добрите, натоварва командирите сами да разпределят парите. Като едно от условията е да се дават допълнително средства единствено на офицерите. Командващите са подложени на голямо изпитание. Хем да изпълнят повелята на Ненчев, хем да не настроят един срещу друг войниците, сержантите и офицерите.
Министър Ненчев има две деца и най-вероятно е наясно, че преди Коледа се купуват подаръци и на послушните, и на не толкова мирните. Няма как давайки само на едни, да получиш одобрението и на другите. В големите компании по света има точно определени правила за поощрителните средства - за да няма напрежение в колектива.
Тава обаче не е единствената грешка на министър Ненчев към колектива. Само преди месец със своя заповед дневният порцион на курсантите от военните училища бе намален от 10,30 лв. на 8,17 лв. С по 2 лв. се намалява порционът и на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. Според представители на Министерството на отбраната намалението се дължало на намаляването на цената на свинското месо, въпреки че едва ли българските военнослужещи се хранят само със свинско.
По време на протестите на служителите в сектор „Сигурност" в началото на ноември т.г. министърът Ненчев се ангажира със запазването на социалните придобивки на военнослужещите и декларира, че: „Министерството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващите придобивки". По време на тези изявления заповедта за икономии в дневния порцион вече е била влязла в сила, но министърът забравя да сподели истината с аудиторията.
Дядо Коледа може да донесе още “подаръци” за войската. Министерствата на отбраната и на транспорта предлагат да бъде премахната привилегията за безплатно пътуване на военните с БДЖ. Промяната е предвидена в Наредбата за железопътни превози на военни товари, техника и войски, която бе публикувана преди дни за обществено обсъждане.
Новите текстове предвиждат изцяло да отпадне главата, която се отнася за пътуването на военнослужещи. Сега военни и цивилни от МО и армията, както и членовете на семействата на кадровите военнослужещи ползват т.нар. пътни пари за влак за сметка на бюджета на министерството.
Промяната е опит за орязване на социалните придобивки на армията след оттеглените драстични промени, внесени от финансовия министър Владислав Горанов в Закона за бюджета за 2016 г. и оттеглени впоследствие заради масовите полицейски протести. Реформата, предложена за целия сектор „Сигурност", предвиждаше годишният отпуск да бъде намален от 30 на 20 календарни дни, обезщетенията при напускане и пенсиониране да имат таван от 10 брутни заплати, а процентът прослужено време да бъде включен в заплатите и да спре да расте.
През годините е имало военни министри, които успяваха да влязат под кожата на военните, като им организираха банкети, даваха им пари, водеха ги на екскурзии в чужбина. Министър Ненчев явно не умее да обгрижва социално войската. За него е препоръчително да бди над заплахите от хибридна война, за да не стане: „Направи добро, изяж министър Ненчев“.
Порционът остава 80 лв.
Парламентарната комисията по бюджет и финанси не подкрепи текста в Закона за държавния бюджет за 2016 г., променящ как се определя размерът на порционните пари на военнослужещите. Правителството беше решило, че 80 лв. месечно на човек са достатъчни. Така порционът ще продължи да се определя със заповед на министъра на отбраната. Комисията подкрепи предложението на кабинета от 1 януари 2016-а базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите да бъде 380 лв., т.е. колкото и през тази година.
Източник: http://www.trud.bg, Диян Моркин
 
На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България
19.12.2015, 14:10
МиГ-23На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Устинов- министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23
Източник: http://www.pan.bg/
 
Американският министър на отбраната на посещение на френски самолетоносач
19.12.2015, 13:30

КартърШефът на Пентагона Аштън Картър посети днес френския самолетоносач „Шарл Де Гол“, който пое командването на военноморското крило на предвожданата от САЩ коалиция срещу Ислямска държава.
Самолетоносачът „Шарл де Гол“ ще се отправи към зоната си за оперативно разгръщане в Персийския залив след първата фаза на операции срещу ИД през ноември и декември в източната част на Средиземно море, предава АФП, като цитира говорителя на генералния щаб на френските въоръжени сили Жил Жарон.

Така 26-те изтребители-бомбаридровачи – 18 „Рафал“ и 8 „Супер Етандар“ - ще могат незабавно да подновят полетите си по-близо до иракския оперативен театър.

 
Българската авиационна асоциация с отворено писмо за охраната на въздушното ни пространство
19.12.2015, 12:43

Охраната  на  въздушното ни  пространство да   се  осъществява  от  Българската армия  самостоятелно  или  съвместно с  въоръжените  сили  на  съюзнически  държави,  подчинени  на  Българската  армия”. Това са част от предложенията на Българската авиационна  асоциация по внесените в парламента промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Те са изложени в отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, министъра на отбраната, председателите на парламентарни групи, председателя на Комисията по отбрана, началника на отбраната и командира на ВВС......Прочети още

 
Вертолетите Ка-52К за египетските „Мистрали” ще ги правят недалеч от Владивосток
19.12.2015, 10:09
Ка-52Далекоизточният сайт „Златен рог” публикува интервю с Юрий Денисенко, управляващ директор на авиационната компания „Прогрес” в град Арсенев (Приморски край) на 150 северно от Владивосток от който станаха ясни любопитни неща. В този неголям (55 хил.) затънтен в тайгата град доскоро основно се произвеждаха противокорабните свръхзвукови крилати ракети 3М80 на комплекса П-270 "Москит” (SS-N-22 Sunburn), но производството им вече окончателно е прекратено (1984-2014 г).
Неотдавна обаче компанията е подписала договор с Рособоронэкспорт да произвежда в Арсенев вертолети Ка-52К (корабен вариант) от 2017 г. Това стана възможно след като Франция продаде вертолетоносачите „Мистрал” на Египет, вместо на Русия.
При водените задкулисни преговори между Париж, Египет и Москва страните се договориха, че Кайро ще вземе корабите заедно с цялото оборудване, което ще заплати отделно на Русия. Египет обаче иска и уникалните вертолети на „Камов”, специално приспособяване за „Мистрал”.
„Прогрес” се ангажира да утрои досегашното производство и да достигне до 40-45 броя годишно. - Още за Ка-52
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Естония получи първата партида ракети Mistral M3
19.12.2015, 09:50
Мистрал М3На 17 декември Естония получи първата партида зенитни ракети Mistral M3, който са предназначени за поразяване на цели на малки и средни височини. Със същия самолет бяха доставени и противотанкови ракети Milan. Контрактът с компанията – производител MBDA на стойност 23.8 милиона евро беше сключен през месец март 2015 година.
За първи път по-стари модификации на Mistral постъпиха в Естония през 2009 година. Сега те се намират на въоръжение във войските за ПВО в близо 30 страни. Новата модификация Mistral M3 до сега беше на въоръжение само във френските ВС, като Естония става първият чуждестранен оператор на тези ракети.
За сега от военното ведомство на страната не уточняват точния брой на закупените ракети.
 
Украйна ще достави на саудитските ВВС 30 самолета Ан-178
19.12.2015, 09:27
Ан-178Саудитска Арабия ще стане първият чуждестранен оператор на този военно-транспортен самолет.
На 17 декември украинската компания „Антонов” и саудитската «ТAQNIA AERONAUTICS» подписаха меморандум за сътрудничество, който потвърждава плановете за доставка на 30 многоцелеви самолета Ан-178 за ВВС на Саудитска Арабия.
Това е следващата стъпка в развитието на сътрудничеството на двете страни, след споразумението за закупуване на транспортни самолети Ан-132.
Предвижда се производство на Ан-178 в Саудитска Арабия и съвместен маркетинг на самолета в страните от Близкия Изток.
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ нанесоха въздушен удар по иракски военни, най-малко 30 са загинали
19.12.2015, 09:22
Ф-16Най-малко 30 военни на Ирак са загинали и около 20 са ранени в резултат на въздушен удар на ВВС на САЩ по позиции на армията на арабската страна. За ужасния инцидент на агенция „Спутник” съобщи председателят на комитета за сигурност и отбрана към парламента на Ирак Хаким ал Замили. Политикът настоя правителството да проведе разследване на случилото се. По думите му, ударът е бил нанесен по 55-а бригада, която е постигнала големи успехи в борбата с „Ислямска държава”.
Информацията е коментирана от Пентагона. Говорителят на ведомството Роджър Кабинес заяви, че след появата на съобщенията за случилото се американските военни са започнали да събират информация за инцидента. „Знаем за тези съобщения и в момента се опитваме да съберем информация. Що се отнася до всичките обвиненията за неточност на удара, първо ще определим тяхната правдоподобност. Ако те се окажат истина, ние ще проведем разследване”, каза той.
Малко по-късно агенция Ройтерс съобщи, че въздушен удар на водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска държава” може да е довел до човешки загуби сред иракската армия. Агенцията цитира изявление на американските военни. Отбелязва се, че самолетите на коалицията са действали въз основа на предоставена от иракската страна информация, нанасяйки въздушни удари в иракската Фалуджа.
„Първоначалната информация показва възможност за това, че в резултат на един от ударите са загинали иракски военни”, се казва в изявлението на коалицията.
По-рано министерството на отбраната на САЩ призна за въздушен удар по болница в афганистанския Кундуз. Там загинаха десетки души.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
НАТО официално одобри подкрепления за Турция
19.12.2015, 09:16

Йенс Столтенберг.НАТО ще изпрати кораби и самолети, които да подсилят противовъздушната отбрана на Турция. Очакваното решение беше взето официално и оповестено от ръководителя на Алианса Йенс Столтенберг. Външните министри на страните от НАТО позволиха помощта за Анкара, която по думите на Столтенберг е планувана от месеци, а не е реакция на свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС в края на миналия месец.

Сега трябва да се определи колко и какви точно военни машини ще бъдат изпратени на Турция, оповести Столтенберг, като не пропусна да изтъкне, че мярката е отбранителна. „Одобрихме пакета от мерки за сигурността на Турция като имахме предвид ситуацията в региона”, заяви генералният секретар, като не спомена инцидента със свалянето на руския бомбардировач.

По-рано през седмицата високопоставени източници на агенция Ройтерс в Алианса разкриха, че макар подсигуряването да е планувано отдавна, бързото му привеждане в действие цели недопускане на нов инцидент между Турция и Русия. Флотът със сигурност ще включва разузнавателни самолети, които целят по-добро наблюдение на въздушното пространство.

Попитан дали мисията цели по-разумно управление на турското въздушно пространство от показаното от Анкара, Столтенберг заяви, че мерките ще дадат на Алианса „по-добра представа за ситуацията … повече прозрачност, повече придвидимост, ще допринесат за стабилността в региона и ще намалят напрежението.” По време на годишната си пресконференция тази седмица руският президент Владимир Путин намекна, че постъпката на Турция не е случайна и не изключи да е била продиктувана от НАТО.
източник: http://www.bgnes.com/

 

 
Достойният „войник” МиГ-21 преминава в резерва
18.12.2015, 22:33

МиГ-21

Днес, 18 декември 2015 г., на скромна и стегната военна церемония в авиобаза Граф Игнатиево бе отбелязан последния полет на изтребителя МиГ-21 в родното небе.
„Това не е последния полет на МиГ-21 в България. Той ще продължи да лети в сърцата ни“, заяви в своята прочувствена реч заместник-командирът на авиобазата, полк. Димитър Петров.
За деня бяха планира три полета на МиГ-21 с всички налични изправни самолети. На борд 114 летя майор Пламен Джуров, на 243 – капитан Александър  Стайков.  На спарката, борд 28, летя капитан Петър Димитров с инструктор ген. майор Румен Радев. 
Бяха изпълнение тактически прехвати и типови атаки по въздушна цел. След това трите МиГ-21 прелетяха в сгъстен строй над летището.
В тон с най-добрите авиационни практики, след кацане машините бяха посрещнати с воден салют от два пожарни автомобила и спряха пред строя на авиобазата и стотици ветерани, специално поканени за събитието.
Полк. Димитър Петров и ген. майор Радев отдадоха в пламенни речи дължимото на ветерана-самолет, пазил българското небе в продължение на 52 години.
Наличните изтребители МиГ-21 имат удължен общ технически ресурс до 31 декември 2015 г. На събитието днес бяха проведени последните регулярни тренировъчни полети. В дните до края на годината машините ще продължат да носят бойно дежурство и при реално или тренировъчно вдигане по тревога ще летят отново.
От 1 януари 2016 г. наличните МиГ-21 отиват в оперативен резерв, което означава, че по тях ще извършвани всички необходими действие за поддържането им в летателна годност, но повече полети с тях не са предвидени поради изтеклият им ресурс. - (видео)
На 12 декември т.г. министерството на отбраната излезе с официална информация, че не се планира снемането от експлоатация, с последяващо снемане от въоръжение на самолети МиГ-21. В същото време няма каквито и да е индикации, че ще се предприемат мерки за осигурявате на техническа възможност за експлоатация на типа. - Още за МиГ-21
Източник: http://aeropress-bg.com/

 
30% повече пенсионирани военни и полицаи през 2015 г.
18.12.2015, 22:00
Истински бум на пенсионирани военни и полицаи е имало тази година. Общо 3312 униформени са се пенсионирали от януари досега. Това е с близо 30% повече спрямо 2014 г., показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).
Основната причина за голямото увеличение е предстоящото затягане на критериите за пенсиониране. От Нова година ще се въведе пенсионна възраст за военни и полицаи. Те ще могат да напуснат строя, ако са навършили 52 години и 10 месеца. Другото условие е да имат 27 години осигурителен стаж, от които 18 години трябва да са в сектор “Сигурност”.
Обяснение за голямото увеличение на пенсионираните униформени е и нереализираното намерение на управляващите да орежат социалните придобивки на полицаите. По данни на синдикатите в МВР заради това над 2000 души са подали рапорти за напускане. Впоследствие правителството се отказа от идеите си, но по всичко личи, че част от напусналите са се възползвали от правото си на пенсия.
Данните на НОИ показват, че през 2015 г. са се пенсионирали общо 107 663 българи. Броят им е с 8284, или с 8,3% повече от 2014 г. Пенсии за стаж и възраст са получили 59 179 души. Над 29 000 от тях са работили трета категория труд. Спрямо 2014 г. броят им се е увеличил с близо 19%. Други 30 000 души са се пенсионирали със смесен стаж, т.е. през част от кариерата са работили тежък труд.
Пенсиите по болест обаче са намалели. 29 113 души са получили пенсии за инвалидност поради общо заболяване през 2015 г. Броят им е с 1034 по-малко спрямо миналата година. Пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест са намалели с 19%.
Източник: http://www.trud.bg/
 
Скандал в Полша: С жандармерия посред нощ смениха шефа на натовски център
18.12.2015, 20:19
Служители на полското министерство на отбраната, придружени от военна жандармерия, влязоха тази нощ в щаба на полско-словашки контраразузнавателен център на НАТО във Варшава и аргументираха действията си със смяна на ръководството му, съобщиха осведомителните агенции.
Управляващите казаха, че досегашният шеф на центъра полковник Кшищоф Душа е бил уволнен преди една седмица, но не е изпълнил заповедта и днес в центъра е бил въведен новият изпълняващ длъжността директор полковник Роберт Бала.
Полковник Душа смята разигралите се тази нощ действия за незаконни. "Заявих им, че тяхното присъствие тук е незаконно. Щом си тръгнаха, настоях жандармерията да сложи печати на вратата", заяви той пред националната телевизия. "Информирах за случая Словакия и други чуждестранни партньори", добави полковникът и уточни, че случката е станала в 01.30 ч. местно време (00.30 по Гринуич).
Министерството на отбраната разпространи тази сутрин лаконично комюнике: "На 18 декември 2015 г. пълномощникът на министерството на отбраната по създаването на контраразузнавателен център на НАТО Бартломей Мишевич въведе новия и. д. директор на този център полковник Роберт Бала във временния му офис, предоставен от полските контраразузнавателни служби".
Полският външен министър Витолд Вашчиковски обясни пред националното радио, че предишните служители в центъра са изгубили правото си на достъп до поверителна информация и се е наложило да бъдат заменени с други, които имат такова право.
Бившият полски министър на отбраната Томаш Шемоняк каза тази сутрин по телевизията, че операцията е "абсолютен скандал", "нещо безпрецедентно за страна членка на алианса". "От името на Полша поднасям извинения на словашките власти", добави той.
Полските власти заявиха, че Словакия е била информирана за планираните промени в ръководството. Центърът работи, ние сме в контакт със словашките партньори, каза Мишевич.
Смяната на шефа на натовския експертен контраразузнавателен център изглежда е част от усилията на новото консервативно правителство да назначи свои верни хора на висши постове, отбелязва Асошиейтед прес.
Полският министър на националната отбрана Антони Мачеревич - ветеран на управляващата консервативна партия "Право и справедливост", вече се прочу с големи чистки във военното разузнаване, когато зае този пост за пръв път в началото на 90-те, припомня АФП.
Центърът на НАТО следи ситуации, свързани с конфликта в Украйна и с международния тероризъм, обучава и офицери от контраразузнаването. Той бе създаден по споразумение с 10 страни от НАТО и е ръководен от Полша и Словакия. В работата му участват също Литва, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Хърватия и Германия, отбелязва ТАСС.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
България продала оръжие за $85 млн. на Саудитска Арабия
18.12.2015, 17:29
СПГ-9През последните 14 месеца Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са купили от България оръжие за десетки милиони долари и с него почти сигурно снабдяват подкрепяни от тях бунтовнически групировки в Сирия, а вероятно и в Йемен.
Това твърди в публикация от петък Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирана от "Дневник".
Авторката Мария Петкова описва началото на необичайното от много години насам пристигане в София на товарни самолети от двете арабски страни, забелязано през октомври 2014 г., продължило поне до май 2015 г. След това започнали да идват карго самолети от Абу Даби, като част от тях са използвали и летището в Бургас.
През открити източници е проследено, че те са се връщали в саудитския град Табук на 100 км от границата с Йордания или във ВВС базата "Ал Дарфа" на юг от столицата на ОАЕ.
Годишният доклад за отбранителната промишленост на България посочва през август, че през 2014 г. правителството е одобрило продажба на оръжие и муниции за Саудитска Арабия за 85 милиона долара и до края на годината са реализирани сделки за близо 30 милиона долара. Пред BIRN от правителството са потвърдили, че има одобрение за такива продажби за ОАЕ през 2015 г.
Доклад на ООН описва като български износ за саудитците 877 леки картечници и 120 противотанкови гранатомета СПГ-9. Саудитската армия е въоръжена с белгийски картечници и не използва съветските СПГ-9, казва Бен Мурс от IHS Janes, според когото те най-вероятно са отишли в Сирия и Йемен, може би и в Ирак.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Успешно приключи обучението на военнослужещи от формирования на Сухопътни войски в ЦПС-Сливен
18.12.2015, 17:16
Днес, 18.12.2015 г., приключи обучението на 53-ма военнослужещи от Сухопътни войски в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Любомир Вачев. Те се обучаваха в общовойскова и военна подготовка за придобиване на първо сержантско звание.
В тържествената обстановка на плаца на формированието, военнослужещите получиха своите документи за назначаването им на сержантски длъжности. Документите им връчиха офицери от ръководството на центъра.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
По дирите на изчезналите МиГ-ове
18.12.2015, 16:45
МиГ-29Ако се заровите в мазето на баба си, вероятно ще откриете прелюбопитни предмети, някои от които с немалка антикварна стойност. Подобен, но в много по-големи мащаби, вероятно би бил резултатът, ако направите същото в държавния резерв и военновременните запаси, както и в складовете на Българската армия. Точно това се е случило преди няколко седмици и в Министерството на отбраната, което се е натъкнало на неочаквана и прелюбопитна находка.
Оказва се, че на отчет във военното ведомство се води абсолютно неизползван двигател РД-33 за изтребител МиГ-29, за който, по всичко личи, почти всички компетентни органи явно са забравили. Информацията за наличието му бе потвърдена за "Капитал" от няколко независими източници......Прочети още
 
От МО поздравиха ветераните от войните
18.12.2015, 14:28
Снимка: Димитър БебеновНиколай Василев, съветник на министъра на отбраната, уважи традиционното предколедно тържество на столичните ветерани от войните. Той поздрави фронтоваците от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, като отбеляза, че в днешно време те са най-добрия пример как се служи на Отечеството. Заедно с него бе и.д. директор на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов.
Специално поздравление към ветераните отправи началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, който изрази удовлетворение, че споразумението с техния съюз се изпълнява успешно. От името на военно-патриотичните съюзи приветствие поднесе к.д.п. Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Празникът уважиха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов.
Да черпим поуки от успехите и неудачите, да се радваме на всеки бял ден, за да напомняме на младото поколение нашата златна история, пожела в своето слово председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов. Тържеството ръководеше почетният председател на съюза и председател на Столичната организация д-р Тодор Анастасов, който наред с всички предпразнични пожелания изрази надежда, че фронтоваците ще се подготвят по най-добрия начин за предстоящия Десети конгрес на тяхната организация, който ще се проведе на 22 и 23 юни 2016 г. Надежда за успешна година изрази от името на столичните ветерани 96-годишният носител на два ордена „За храброст“ Панайот Панайотов.
За доброто настроение на участниците в тържеството се погрижи художествият състав „Втора младост“ от читалище „Кирил и Методий“ в кв. Връбница.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Кликни за голям формат
 
Започна строителството на поредната атомна подводница проект 955А
18.12.2015, 12:21
проект 955Поредната  атомна подводница "Император Александр III" проект 955А (09952, шифър Борей-А, заводски номер 207) е заложена в корабостроителницата „Севмаш“ в Северодвинск. Планирано е тя да влезе в състава на Тихоокеанския флот на РФ.
"Император Александр III" става 7-та поред атомна подводница от проект "Борей" и третата субмарина от модернизирания "Борей-А". Проектант на кораба е конструкторското бюро за морска техника "Рубин". - (видео)
Предвижда се корабната групировка от тази серия, въоръжени с балистични ракети "Булава" да бъде основата на стратегическите ядрени сили на Русия през близките десетилетия.
Три атомни подводни крайцера проект "Борей" – К-535 "Юрий Долгорукий", К-550 "Александр Невский" и К-551 „Владимир Мономах“ – са предадени на ВМФ и носят бойна служба. Главната субмарина от серията "Борей-А" - "Князь Владимир" бе заложена в "Севмаш" през 2012 година. В момента другите кораби от проекта – "Князь Олег" и "Генералиссимус Суворов" – се намират в корабостроителницата в различни степени на готовност. Последната подводница от серията ще бъде заложена през 2016 година. До 20120 г. е планирано руския ВМФ да приеме на въоръжение общо осем подводници от този клас. - Още за проект 955
 
Декодирането на „черната кутия“ на Су-24 ще се проведе възможно най-открито с участие на международни експерти
18.12.2015, 10:28
Отварянето и декриптирането на данните от „черната кутия“ на руския Су-24, който беше свален от турските ВВС на 24 ноември, ще се проведе възможно най-открито, каза заместник-командирът на руската авиация Сергей Дронов, цитиран от ТАСС.
„В съответствие с искането на президента на Русия, процедурата по отваряне на бордовото записващо устройство и декодирането на параметрите на полета ще се извършва възможно най-открито, както за руската, така и за международната общност. Ето защо ние се обърнахме към Междудържавния авиационен комитет (МАК), който има богат опит при разследване на авиационни произшествия и разполага с модерна техническа база, съответстваща на всички международни стандарти“, каза Дронов.
Той добави, че експерти от Китай и Великобритания са се съгласили да участват в разследването. „С цел да се гарантира максимална прозрачност и откритост, ние се обърнахме към чуждестранни експерти от 14 страни с покана за участие в разследването като наблюдатели. С изключение на експертите от Китай и Великобритания, много други специалисти приведоха различни причини, за да откажат участие в разследването. При анализа на данните ще се включат и специалисти от САЩ“, каза Дронов. - (видео)
 
Искате война? Русия е готова
18.12.2015, 09:32
Няма нужда човек да чете опуса на Збигнев Бжежински от 1997 г. „Голямата шахматна дъска“, за да знае, че американската външна политика се върти около една единствена и първостепенна тема: да се предотврати на всяка цена появата на сила или сили, способни да ограничат самоувереността на Вашингтон - не само в Евразия, но и в целия свят.
Същото е посланието и на Пентагона, изразено в евфемистичния му, пропаганден изказ: доктрината Всеобхватно надмощие.
В Сирия обаче тази дързост ще се срине като къща от карти. Така, че нищо чудно, че във Вашингтон се е вселил страхът.......Прочети още
 
САЩ и Румъния обявяват румънската база за ПРО като „функционираща”
18.12.2015, 09:25
Вашингтон и Букурещ днес, петък, ще обявят за завършването на техническата подготовка наличието на румънска територия обект с елементи на американската ПРО, предаде агенция Ройтерс с позоваване на правителствени източници. Очаква се посолството на САЩ в Румъния и румънското МВнР да съобщят, че базата край град Девеселу вече е „технически функционална”. Това означава, че основните компоненти на ПРО, включително ракетите-прехващачи, са на местата си и предадени на военното командване на обекта, твърди Ройтерс.
Базата Девеселу е построена през 1952 г. като военно летище. Това е първият обект от ПРО на САЩ в Източна Европа. Втората база в Полша трябва да е готова през 2018 г.
 
Руска ракета изведе спътници Galileo в орбита
18.12.2015, 09:02
Навигационни спътници Galileo достигнаха целева орбита с помощта на руска ракета „Союз-СТ“, съобщават Европейската космическа агенция (ЕКА) и компанията Arianespace, предаде в четвъртък (17 декември) “Взгляд“.
Ракета „Союз-СТ“ е извела единадесетия и дванадесетия спътници за европейската навигационна система Galileo. Орбиталната групировка Galileo до края на 2016 година трябва да достигне 18 спътника, а през 2020 година – до 30 апарата, съобщи „Интерфакс“. - (видео)
Преди това бе съобщено, че два спътника от навигационната система Galileo, стартирали в четвъртък от космодрума Куру във френска Гвиана, успешно са се отделили от ускорителния блок на руската ракета-носител „Союз-СТ“.
Предишното изстрелване на „Союз-СТ“ с два спътника Galileo на борда бе извършено успешно на 10 септември.
В края на март ръководителят на корпорация Arianespace Стефан Израел заяви, че руската ракета-носител „Союз-СТ-Б“ прекрасно се е справила със задачата по извеждането на спътници Galileo в орбита. Два дни преди това ракета-носител „Союз-СТ-Б“ с два европейски навигационни спътника Galileo стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана.
Израел тогава отбеляза, че създаването през 2020 година на новата ракета „Ариана-6“ „няма да означава прекратяване на сътрудничеството по програмата с ракетите „Союз“. „Това е прекрасно сътрудничество и трябва да се стремим то да продължи. Европа трябва да запази независимостта си от САЩ в космическата сфера“, резюмира Израел.
Общата стойност на навигационния проект Galileo е около 7 милиарда евро. Всеки от спътниците на системата струва приблизително 40 милиона евро. Изстрелването на руската ракета „Союз-СТ“ от космодрума Куру във Френска Гвиана струва към 65-70 милиона евро.
Планира се, до 2020 година в орбита да бъдат изведени 30 спътника Galileo. Създателите на Galileo заявяват, че тяхната система ще бъде по-прецизна от GPS, и ще осигури на европейците независимост от американската GPS, руската ГЛОНАСС и перспективната китайска Compass. Въвеждането на системата в експлоатация първоначално бе планирано за 2008 година. - Още за Galileo
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В армията недоволстват, защото Ненчев дава коледни бонуси само на офицери
18.12.2015, 08:54
НенчевГолямо недоволство назрява сред по-ниските чинове в армията заради решението на военния министър Николай Ненчев да се дадат коледни бонуси само на офицерите, информира в. "Труд".
Ще бъдат раздадени общо 200 000 лева, като командирите сами ще преценяват на кой офицер да дадат допълнително по 250 лева. Самият Ненчев ще даде бонуси на част от хората в политическия си кабинет и на десетина военни в Министерството на отбраната. „И ние като офицерите стоим по 24 часа на работа. Това е обидно“, коментират войниците в социалните мрежи.
Припомняме, че през тази година беше направен друг, нечуван реверанс към военните. За няколко месеца те получиха шанс хем да се пенсионират, хем да продължат да стоят на служба т.е. хем да вземат пенсия, хем и заплата от армията.
Министерството на отбраната е първата държавна институция, която реши да раздаде допълнително пари за Коледа. Само преди месец не беше сигурно дали бюджетът на министерството ще стигне за заплати за декември, но правителството актуализира с близо 60 млн. лева парите за отбрана. Голяма част от тях ще отидат за изплащане на обезщетения за пенсионираните военни.
Чиновниците от държавната администрация ще останат без каквито и да е коледни бонуси. От администрацията на Министерския съвет вече заявиха, че не се предвижда даване на никакви допълнителни възнаграждения. От Министерството на външните работи също обясниха, че с голям зор са успели да се вмъкнат в бюджета и да осигурят заплати за декември. От президентството също казаха, че нямат възможност да зарадват служителите си.
За разлика от държавния сектор всяка втора частна фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Спрямо миналата година обаче намалява значително броят на работодателите, които ще дадат бонуси.
Източник: http://society.actualno.com/
 
САЩ изкупуват оръжието от хората с 25% над цената му
18.12.2015, 08:47
Демократи внесоха в Конгреса на САЩ законопроект, който предвижда Министерството на правосъдието да изкупува намиращото се у американските граждани оръжие на цена с 25% по-висока от пазарната.
Както съобщи в четвъртък конгресменът Доналд Пейн (от Ню Джърси), който представи инициативата, "нито един законопроект не е в състояние да спре случаите на насилие с употребата на огнестрелно оръжие, но тази инициатива е в състояние да прибере оръжието от улиците и да не допусне то да попадне в ръцете на онези, които биха могли да навредят на другите", каза той. В подкрепа на законопроекта, който предвижда отпускането на 360 милиона долара, вече са се обявили 22-ма демократи.
Както се отбелязва в документа, собствениците на оръжие могат да го предадат на местните власти, както и на определени оръжейни магазини. В замяна гражданите получават банкова карта със съответната сума, срещу която могат да си купят всичко друго, освен оръжие и боеприпаси.
Всички закупени оръжия ще бъдат утилизирани от Министерството на правосъдието.
Източник: http://pik.bg/
 
"Ню Йорк Пост": САЩ отстъпиха пред руските удари в Сирия
18.12.2015, 08:43
Джон КериРусия отново спечели, принуждавайки администрацията на Барак Обама да отстъпи за Сирия, пише в. „Ню Йорк Пост“ По време на разговорите в Москва държавният секретар на САЩ Джон Кери фактически е изоставил линията на Вашингтон, според която сирийският президент Башар Асад трябва да напусне поста си.
Първоначално Обама изрази неодобрението си от факта, че Русия нанася въздушни удари по позиции на терористите, сред които по-специално попадаха бунтовници, подкрепяни от САЩ. Но след това във Вашингтон бяха принудени да смекчат политиката, в търсене на единен фронт с Путин, който да осъществи техния безпомощен план в Сирия, се казва в статията. И накрая, във вторник, след срещата с Путин, Кери обяви, че САЩ не се стремят към смяна на режима в Сирия.
Сега САЩ не се фокусират върху съдбата на Асад, а върху мирния процес, който ще позволи на хората да решат бъдещето на Сирия. Както отбелязва „Ню Йорк Пост“, говорител на Белия дом посочи, че политиката на администрацията на САЩ продължава да държи на това Асад да си отиде, но както саркастично посочва изданието, може би когато сирийският лидер умре от старост.
Основната тема на посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва, по време на което той проведе разговори с външния министър Сергей Лавров и с президента Владимир Путин, беше решаването на сирийската криза. По думите на Кери, той е съобщил на руския президент, че САЩ са готови да работят с Москва за това да продължи борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“. При това Кери изненадващо обяви, че САЩ и партньорите им сега не се стремят да сменят режима на Башар Асад.
Източник: http://pik.bg/
 

 
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас
17.12.2015, 21:44
Вчера, 16.12.2015 г., военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на военно формирование 28880 - Белене за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси под ръководството на старши лейтенант Мартин Станчев извършиха разузнаване и обезопасяване на силно корозирал снаряд, открит при извършването на изкопни работи пред сградата на Общината в град Никопол.
Откритият снаряд бе транспортиран и унищожен на обезопасено и съгласувано с органите на МВР място.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
В Китай се е разбил изтребител J-10SH
17.12.2015, 21:33
J-10SHВластите в Китай са се опитали да скрият авария с многоцелеви изтребител Chengdu J-10, който се е разбил в провинция Чже-цзян в Източен Китай. Първото съобщение се е появило в китайския блог Sina Weibo, но по-късно е било изтрито от цензурата.
Към момента се знае, че причината за аварията е отказ на двигателя. Двамата летци са успели да се катапултират и са откарани до близката болница.
Отбелязва се, че изтребителят не е имал традиционните опознавателни знаци на китайските ВВС.
По непотвърдена информация разбилият се изтребител е J-10SH, който е с руски двигател АЛ-31. - Още за J-10.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Чехия ще заменя съветските вертолети с помощта на НАТО
17.12.2015, 20:16
Ми-24Министерството на отбраната на Чехия е обявило търг за страните-членки на НАТО за закупуване на 12 многоцелеви вертолета за армията, които да заменят остарелите съветски Ми-24 и Ми-35, съобщава изданието Defense News, като цитира изявление на представител на чешкото военно ведомство.
Освен това Чехия разглежда варианти за закупуване на транспортни самолети. «До 2025 г. планираме да закупим още два средни транспортни самолета, които ще позволят значително да се повиши възможността за транспортиране на машини и крупни механизми», е казал чиновникът. Търгът ще се проведе в рамките на програмите за заменяне на съветското и руското въоръжение с натовска техника, приети в отговор на действията на Русия в Украйна.
По данни на Flightglobal MiliCAS, в момента на въоръжение във ВВС на Чехия се намират 27 многоцелеви вертолета Ми-8/17/171 и 15 транспортно-бойни Ми-24/Ми-35. Освен това чешските военни разполагат с четири военно-транспортни самолета C-295, пет L-410 и един Як-40.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Германия оглави разработката на европейски безпилотен апарат
17.12.2015, 20:10
Германия е оглавила комисията по разработката на европейски безпилотен летателен апарат и ще вложи повече от 20 милиона долара в неговото създаване, съобщава изданието Defense News, като цитира официално изявление на немското военно ведомство. Оттам са добавили също, че освен Франция и Италия, към проектирането на дрона се е присъединила Испания. В съобщението се посочва, че на Организацията за сътрудничество в областта на въоръженията (OCCAR) е било поръчано да оглави процеса по определяне на техническото задание на апарат, разработван по програмата MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance Remotely Piloted aircraft system).
«Целта на двегодишния процес за определяне на техническото задание ще бъде установяване на експлоатационните изисквания на страните, разработващи дрона, в съотношение "цена-качество". След това компаниите Airbus Defence and Space, Dassault Aviation и Alenia Aermacchi ще пристъпят към техническото проектиране», са разказали от немското Министерство на отбраната. Изданието съобщава, че ако всички стадии за разработката на европейския безпилотник преминат по набелязания план, апаратът ще бъде създаден до 2025 г. МО на Германия е подчертало, че проектът не трябва да бъде ограничен с участието само на четири страни и е съобщило за възможността от присъединяване на други европейски държави.
Стартът на разработката на перспективния проект на европейския безпилотен летателен апарат е бил даден на 18 май т.г., когато министрите на отбраната на Германия, Франция и Италия подписаха съответния меморандум за взаимопомощ.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Подкрепа за децата на загинали военнослужещи
17.12.2015, 19:33
Благотворителен коледен концерт в подкрепа на децата на военнослужещи и цивилни служители загинали по повод на изпълнение на служебния си дълг се проведе днес, в спортната зала „Арена – Горна Малина” в с. Горна Малина, съобщават от СКС.
Събитието бе организирано от началника на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” полковник Мирослав Маринов, с любезното съдействие на кмета на община Г. Малина – инж. Ангел Жиланов и с подкрепата на командирите и личния състав на военните формирования 28 860 и 52370 в региона на община Г. Малина.
В концерта взеха участие Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, детска музикална група от ОДЗ „Вяра, надежда и любов” и танцовите формации „Цвете” и „Лале” към Народно читалище „Васил Левски” - с. Горна Малина.
„Заедно можем и ще направим нещата по-добри” - това бяха посланията на командващия на Съвместното командване на силите генерал – майор Любчо Тодоров и кмета на община Г. Малина – инж. Жиланов, които уважиха събитието.
От свое име генерал-майор Тодоров връчи благодарствени адреси на всички участници в инициативата и изказа благодарност за съпричастността, човечността и прекрасния пример за ефективна съвместна дейност и взаимопомощ.
„Това е едно истинско доказателство, че можем да бъдем сплотени и силни в името на една добра и справедлива кауза, и че заедно армия и народ се подкрепяме и подпомагаме.”, допълни той.
В инициативата за набиране на средства се включиха и учениците от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина, които доброволно бяха изработили подаръци, сувенири  и организирали коледен базар в зала „Арена – Горна Малина”.
В дарителската кампания се включиха военнослужещи и цивилни служители от Съвместното командване на силите, личния състав на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, в.ф. 28860 – Горна Малина и в.ф. 52370 – Негушево, ученици от СОУ „Христо Ботев” – Горна Малина, Сдружение на жените военнослужещи в БА, фирма АТ Инженеринг” – ООД.  Събраната сума от 2919 лева ще бъде преведена по сметката на фондация „Деца на Българската армия” за подпомагане на месечните стипендии на 52 нуждаещи се деца.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Индия купува от Русия пет зенитно-ракетни комплекса С-400
17.12.2015, 12:14
С-400Индия ще закупи от Русия пет зенитно-ракетни комплекса С-400 „Триумф“ от ново поколение, съобщи в четвъртък (17 декември) вестник „Хиндустан таймс“.
Сделката е на стойност 400 млрд. рупии ($6 млрд.) Договорът, който ще бъде подписан между правителствата на Русия и Индия, включва и доставката на 6 хиляди боеприпаса.
По информация на изданието сделката ще бъде официално оповестена по време на първата държавна визита на индийския премиер Нарендра Моди в Русия, предвидена на 23-24 декември. Преди това договорът трябва да бъде одобрен от Съвета за военно оборудване на Индия, през който минават сделките от подобен мащаб.
По-рано в интервю за ТАСС военният министър на Индия Манохар Парикар заяви, че се надява договорът между двете страни за закупуването на С-400 да е готов „до визитата на премиера в Москва.
Руската зенитно-ракетна система с голям и среден обсег на действие С-400 „Триумф“ е предназначена за унищожаване на всички най-съвременни средства за въздушно-космическо нападение на разстояние 400 км. - Още за С-400
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Нисък процент изправна авиационна техника и в индийските ВВС
17.12.2015, 10:09
Су-30МКИВ рядко познато откровено официално изявление индийското правителствено признава, че изправната авиационна техника в бойната авиация във всеки един ден е малко над 50%. Причина за големия брой неизправни самолети се дължи на технически причини.
„През цялата 2014 г. средният процент изправна авиационна техника е приблизително 55%”, казва министърът на отбраната пред парламентарната комисия по обрана.
Това означава, че малко на 350 от общо приблизително 700 бойни самолети в индийските ВВС са били в летателна годност. Правителството също признава, че почти 20% от авиационната техника е на земята поради липса на резервни части. По-голямата част от неизправните самолети са остарелите МиГ-21 и МиГ-27.
Флотът от 272 модерни изтребители Су-30МКИ също страда от от този проблем – изправните самолети са около 50%. Индия и Русия са в процес на решаван на проблема с предстоящото подписване на споразумение за ускорена доставка на резервни части за тези изтребители.
Целта на бившия министър на отбраната е била процентът изправна авиационна техника да достигне 65% и нагоре, за да може наличните ресурси и средства да се използват оптимално. - Още за ВВС на Индия
Източник: http://www.pan.bg/
 
Пълен абсурд! Дават по 5 лева коледни бонуси в отбраната
17.12.2015, 09:54
Министър Николай Ненчев обеща коледни бонуси и "зарадва" униформените и цивилните в отбраната средно с по 5-10 лева, пише "Телеграф". "Нищо, но е от сърце. По-добре да не ги дават, защото е подигравка", каза възмутен служител от МО. В една от дирекциите изчислили, че на човек се падат точно по 5,50 лева а в друга - по 8 лева. Общо за цялата система на отбраната, в която са заети близо 38 000 души, са отпуснати 200 000 лева. За сухопътните ни войски, чиято численост е около 14 000 души, са предвидени 70 000 лева. Затова там командирите от бойните части ще подберат най-добрите около 300 войници, сержанти и офицери, за да им раздадат по 250 лева. За ВВС пък са отпуснати 32 000 лева.
Източници от ведомството споделиха, че хората са обидени, защото това е залъгване и отбиване на номер. Въобще не е трябвало да се предприема тази стъпка. Освен това как справедливо да се определят кои са най-заслужили, след като винаги ще има обидени. Преди няколко години, когато пак имаше коледни бонуси. МО се разтърси от скандали по какви критерии едни ще получат повече, а други по-малко. Един началник на служба само за ден бе засипан със 70 жалби от ощетени и разгневени. Затова сега много от служителите са решили да дарят парите за децата сираци в Българската армия.
 
САЩ искат да продадат на Тайван оръжия за 1.8 млрд. долара, което разгневи Китай
17.12.2015, 08:41
САЩ искат да продадат на Тайван военна техника на стойност 1.8 млрд. долара, включително две бойни фрегати, което предизвика гнева на Китай. Договорът, който включва мащабно отбранително оборудване, идва в контекста на сближаване между разделените от 1949 г Китай и Тайван, но и на фона на безпокойството на САЩ, които обвиняват Пекин, че милитаризира част от Китайско море.
Администрацията внесе в Конгреса за одобрение договор за продажба на отбранителни оръжия за Тайван на стойност 1.83 млрд. долара, съобщи Държавният департамент в комюнике. Проектът включва две фрегати тип "Пери", противотанкови снаряди, амфибии, както и различни електронни системи и ракети земя-въздух "Стингър".
Тези продажби на оръжия за Тайван, който САЩ, за разлика от почти цялата международна общност, не признава официално, са мотивирани от "Закона за отношенията с Тайван" от 1979 г. Те са основани на нуждите на Тайван от отбранително оборудване, обясни говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. "САЩ отдавна имат политика за продажба на оръжия на Тайван и тя е провеждана от 6 различни американски правителства", изтъква администрацията на президента Обама.
САЩ твърди, че не е променила политиката си за "единен Китай". В началото на 70-те години обаче под ръководството на президента Никсън Вашингтон се сближава с комунистически Китай, а през 1979 г. установява дипломатически отношения. В същото време САЩ приемат Закон за отношенията с Тайван. Пекин смята независимостта на Тайван за главната опасност за стабилността на отношенията между континента и острова. Това заяви в Сингапур ръководителят на канцеларията на ЦК на Китайската компартия и на Държавния съвет (китайското правителство) по въпросите на Тайван Чжан Чжинцзюн.
Източник: http://pik.bg/
 
Конгресът на САЩ ще отмени забраната за руски ракетни двигатели РД-180
17.12.2015, 08:35
РД-180Конгресът на САЩ смята да отмени забраната за използване на руските ракетни двигатели РД-180 от американски компании за извеждане в орбита на военни спътници по поръчка на Пентагона.
По-рано Конгресът бе въвел ограничение за използването в САЩ на РД-180, поставяйки в сложно положение консорциума United Launch Alliance (ULA), създаден от компаниите Boeing и Lockheed Martin. Той бе принуден да се откаже от участие в конкурс за изстрелване на апарат от система за глобално позициониране по поръчка на американските ВВС. Това стана заради липса на руските двигатели, които се монтират на неговата ракета "Атлас-5".
Новият законопроект разрешава на ВВС да сключват договор с която и да е сертифицирана компания, независимо от това в коя страна е изработен ракетният двигател, който ще бъде използван в ракетата носител. В документа се отбелязва, че това се прави, за да се осигури здрава конкуренция и да се гарантира достъпът на американски спътници в космическото пространство.
Източник: http://pik.bg/
 

 
Турция създава военна база в Катар
16.12.2015, 23:45
Турция ще създаде своя военна база в Катар, като част от договор за борба с „общите врагове”. Това обяви турският посланик в държавата, цитиран от Ройтерс.
Въпросната спогодба е от 2014 г. и е ратифицирана от парламента в Анкара през юни т.г. Тя увеличава партньорството между двете страни в Близкия изток, във времена на нестабилност и все по-плахи действия на САЩ в региона.
Турция и Катар осигуриха подкрепа за „Мюсюлмански братя” в Египет, както и за ислямистките групи, които воюват с президента Башар Асад в Сирия. Именно намесата на Анкара и Доха в сирийския конфликт доведе до неговото задълбочаване. Турция настоява за свалянето на Асад, защото той унижи турската дипломация, отказвайки посредничеството на Реджеп Ердоган.
Турция и Катар също така са критични към военната намеса на Русия на страната на Асад и неведнъж са алармирали за увеличаващото се влияние на Иран.
Посланикът Ахмед Демирок разкри, че новата турска военна мисия в Катар ще включва 3000 войници, специални отряди, въздушни и военноморски сили. Това е първата турска база в друга близкоизточна страна. „Мултифункционалната” база ще служи и за общи тренировъчни действия. Все още не е ясно кога строежът й ще бъде завършен.
Катар ще има възможността също да построи своя база в Турция.
„Турция и Катар срещат сходни проблеми, като и двете страни сме много загрижени за развитието на някои проблеми в региона и несигурните политики на други страни. Имаме общи врагове. В този критичен момент общите ни действия в Близкия изток са от изключително значение”, допълни Демирок.
Катар вече приютява най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток – Ал-Удеид. Там са разположени 10 000 души военен персонал.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Руски генерал: Нови оръжия ще ”неутрализират” ПРО на САЩ
16.12.2015, 23:12
генерал-полковник Сергей КаракаевКомандващият руските стратегически ядрени сили заяви днес, че новите им оръжия ще са способни да "неутрализират" всяка потенциална противоракетна отбрана, съобщиха руски медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.
И действащата, и перспективната система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ няма да може да устои на масиран руски удар, заяви генерал-полковник Сергей Каракаев, командващ Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), на пресконференция днес.
Оценките на специалистите показват, че разположената към днешна дата американска система за ПРО по своите информационнотехнологични и огневи възможности е неспособна да устои на масиран удар от РВСН, заяви генералът, цитиран от ТАСС.
Макар че съществуващата американска противоракетна система още не е способна да отрази ракетна атака, която Русия е способна да предприеме, американският портиворакетен щит ще стане по-усъвършенстван в бъдеще, подчерта Каракаев.
"С оглед на това Русия коригира плановете си за развитие на стратегическите ядрени сили, взимайки предвид темповете и мащабите на прогнозираното развитие на информационните и ударните сили на дадената система.
Реализацията на нашите планове предвижда прилагане на принципно нови ефективни средства и способи за преодоляване на всяка система за ПРО", заяви той, като подчерта, че ракетните войски ще се развиват съобразно параметрите на Договора за съкращаване на стратегическите ядрени сили, максимално модернизирайки въоръжението си.
На въоръжение през 2016 г. ще влезе нова система за управление, която ще позволи според Каракаев по-оперативно пренасочване на междуконтиненталните ракети, включително в условия на ядрено въздействие и радиоелектронно заглушаване.
Освен това на космодрума Плесецк ще бъде осъществено пробно изстрелване на тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", снабдена с нови средства за преодоляване на противниковата система за ПРО, добави Каракаев, като подчерта, че тази ракета е изцяло разработена и произведена в руски предприятия.
Ракетните войски планират догодина общо 16 изстрелвания. Русия не планира създаване на нови подразделения на РВСН, включително в Арктика, подчерта той в отговор на журналистически въпрос.
Ракетите, с които Русия разполага сега, са способни да поразят цели във всяка точка на света, каза генералът.
"Спомням си, че и миналата година ми зададохте аналогичен въпрос, а именно, няма ли да разполагаме нови части на южните граници на Русия, на територията на Кримския федерален окръг. И тогава ви отговорих, че това не е необходимо. Същото ще ви кажа сега и по отношение на Арктика", заяви Каракаев.
По думите му обсегът на съвременните балистични ракети позволява да се поразяват цели във всяка точка на земното кълбо. При това ракетните комплекси надеждно са укрити от противниковите средства за поразяване в дълбоката вътрешност на Русия (от Тверска до Иркутска област), добави той. - Още за РВСН на Русия
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Турция: Свалянето на Су-24 е изключителна отговорност на командващия ВВС ген. Абидин Юнал
16.12.2015, 22:19
ген. Абидин ЮналПоддръжници на управляващата партия в Турция твърдят, че изключителната отговорност и вина за инцидента с руския бомбардировач Су-24 е на командващия ВВС армейски генерал Абидин Юнал (orgeneral Abidin Ünal), съобщава турският вестник Sözcü, цитиран от Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Кампания срещу военния тече и в социалните мрежи. Турският президент Ердоган иска да се предпази от обвиненията, хвърляйки вината върху турския генерал, посочва немското издание.
Във връзка с това, властите в Турция искат оставката на генерала за самостоятелно взетото решение за свалянето на Су-24, за да изгладят отношенията си с Русия.
„Некомпетентният грешник, който се крие зад гърба на Ердоган и не иска да си признае вината", пишат потребители на социалните мрежи за турския генерал.
Германските медии обаче поставят под съмнение въпроса, че Русия ще повярва на подобна версия, доколкото само главнокомандващият, т.е. президентът на Турция, може да заповяда свалянето на самолета.
Затова обвинението на командващия ВВС изглежда като уловка на Ердоган, който се опитва да се справи в критичната ситуация.
Су-24 беше свален от изтребител F-16 в небето над Сирия на 24 ноември. Инцидентът доведе до влошаване на отношенията между Русия и Турция.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Западен експерт за военните учения на НАТО: Руснаците ни се смеят
16.12.2015, 21:57
„Руснаците ни се смеят“, възкликна един проницателен френски наблюдател след неуспешното акостиране на американския морски десант в Португалия, пише американският експерт по национална и вътрешна сигурност Питър Винсънт Прай в статия за „Вашингтон Таймс“ (Washington Times) в сряда (16 декември), озаглавена „Как се губи война“.
Повод за констатацията бяха натовските учения Trident Juncture 2015, по време на които няколко автомобила затънаха в пясъка. Според Прай целта на тези учения била да се „впечатли“ руския президент Владимир Путин, но те претърпяха пълно фиаско и на практика не бяха отразени от американските медии. За сметка на това обаче не останаха незабелязани от европейската и руската преса, отбелязва експертът.
Център на ученията, в които се включиха 30 000 военни от цяла Западна и Източна Европа, бяха Испания, Португалия и Италия. Още около 1000 военни от САЩ и други страни от НАТО се отправиха към балтийските страни – „онази част от алианса, която е най-застрашена от поглъщане от руската мечка“.
„Какво впечатление се опитваме да направим на Москва?“, изумява се авторът на статията. „Нима администрацията на (американския президент Барак) Обама не разбира, че Испания, Португалия и Италия няма да се окажат на фронтовата линия в случай на военен сблъсък с Русия? А в страните от Балтийския регион бяха изпратени само 1000 войници?“.
„А знае ли администрацията на Обама, че в хода на едно от многобройните „внезапни“ руски учения през юли 2013 г. Москва разположи 160 000 войници в сибирската шир? Седем пъти повече, отколкото въоръжените сили на Литва, Латвия и Естония, взети заедно“, посочва авторът. „Предимството на руските ‚внезапни‘ учения стана ясно, когато руските експедиционни войски внезапно се появиха в Сирия, напълно неочаквано за Запада“.
„По време на Студената война 1000 американски войници можеха и да възпрат някого, служейки като „ядрено прикритие“. Само че Обама позволи на американската система за ядрено възпиране да остарее. Ядрената войска на САЩ остана в епохата на президента Роналд Рейгън, ако не и преди това. Тя не може да се модернизира, дори и не може да се обслужва адекватно и със сигурност не е способна да се изправи срещу новите поколения руски и китайски ядрени ракети“, се посочва в статията.
„Днес 1000 американски военни в Литва са не толкова средство за отблъскване, колкото примамка за Москва. 1000 потенциални военнопленници, които Русия може да превърне в заложници, ако окупира Балтийския регион“, заключава Прай.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Шойгу: Руските военни в Сирия ще „стигнат до Ефрат“
16.12.2015, 21:47
ШойгуСроковете на руската операция в Сирия не са определени, но Русия обмисля вариант „да стигне до Ефрат“. Това, според източници на РБК, е заявил руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу в сряда (16 декември) на закрито заседание на Държавната дума. В същото време той отново е подчертал, че сухопътна операция е изключена.
Вероятно министърът е имал предвид неофициалната столица на „Ислямска държава“ (ИД) в гр. Рака, която се намира на р. Ефрат, посочва РБК.
Председателят на комисията по отбрана в руския парламент Владимир Комоедов уточни пред агенцията, че станало дума за Ефрат, докато министърът отговарял на въпрос: „къде е този условен райхстаг, който ще обозначи края на операцията“. „Нямаше никаква заявка – това бе разсъждение на министъра, един от възможните варианти“, заяви Комоедов.
Депутат задал въпрос дали Русия може да започне сухопътна операция в Сирия, ако „тук дойдат европейците“, на който Шойгу отговорил нещо от рода на „нека пробват“, разказва източникът на РБК. Комоедов потвърди, че Шойгу е изключил варианта за подобна операция.
Шойгу разкри още, че Русия няма да създава нови военни бази в Сирия, посочи Комоедов. „Морската и авиационната база в Сирия са достатъчни, за да се решат задачите, които стоят пред въоръжените сили“, каза Комоедов.
По-рано в сряда говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че за едно денонощие руските военни в Сирия са унищожили над 320 бойци и 30 единици бронирана и автомобилна техника на ИД, предаде газета.ру. Говорителят допълни, че е ударена и елиминирана и военна база на терористичната групировка, чието местоположение е било посочено от представители на сирийската опозиция.
Източник: http://svetoven.pogled.info/
 
Почти реквием за българските Сухопътни войски
16.12.2015, 21:29

Неотдавна – на 19 ноември, бе отбелязан Денят на Сухопътните ни войски. Освен останалите в оределите ни редици военнослужещи, почти никой не разбра, че има такъв празник. Нека видим откъде е тръгнало и докъде е стигнало в развитието си през годините това военно формирование.
След освобождението на България от турско робство, на 8 юли 1878 г. императорският комисар в България – генерал-адютант княз Дондуков-Корсаков, отдава в Пловдив Заповед № 1 относно сформирането и цялостното устройство на Българската земска войска.

В нея конкретно се указва, че тя се образува „от пешите дружини на Българското опълчение и от новоформираните пеши дружини, сотни и батареи“..........Прочети още

 
Airbus продава бизнеса си с военна електроника
16.12.2015, 21:24
Airbus Group търси купувач за производството си на електроника за военни цели, пише Wall Street Journal. Бинесът е най-големият, с който европейският концерн възнамерява да се раздели в рамките на плана за реструктуриране, уточнява „Прайм”. Според информация от компанията вече са получени 6 конкретни оферти и от тях ще се изберат една-две.
Airbus планира да се фокусира върху аеорокосмическия си бизнес и най-вече върху продажбата на самолети, които осигуряват най-голямата част от печалбите, уточниха от концерна.
Airbus Group се състои от три подразделения Airbus, Airbus Defence and Space и Airbus Helicopters. Концернът е основан през 2000 г. след сливане на германската Daimler-Benz Aerospace AG, френската Aerospatiale-Matra и испанската CASA и до януари 2014 г. носеше името EADS. Централният офис на компанията е в Тулуза.
Източник: http://www.klassa.bg/
 
Наградиха десетката на най-добрите военни спортисти
16.12.2015, 20:03

Десетте най-добри спортисти от военните спортни клубове бяха наградени със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев днес, 16 декември, на церемония в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната.

За съществен принос и заслуги към българския военен спорт и постигнати високи спортни резултати на Шестите световни военни игри в Република Корея през 2015 г. бяха наградени още младши сержант Ваня Стамболова, спечелила бронзов медал на 400 м бягане с препятствия, и редник Георги Иванов, спечелил бронзов медал в дисциплината тласкане на гюле. Всички отличени получиха почетен плакет на Министерството на отбраната, връчен от заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова. „Доказахте, че българският военнослужещ заслужава доверие и признание не само заради професионализма, с който изпълнява своите конституционни задължения, но и заради волята да завоюва спортни успехи и да покорява спортни върхове“. С тези думи заместник-министър Десислава Йосифова се обърна към наградените спортисти – военнослужещи и им пожела нови спортни успехи през 2016 г. Тя подчерта и водещата роля на Националната военна спортна федерация, която работи активно за развитието на армейския спорт и с всяка изминала година увеличава военните спортни клубове и техните членове.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов награди с купа военните спортни клубове, класирали се на първите три места в комплексното класиране от държавните военни първенства.
На церемонията присъстваха още заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директори на дирекции в Министерството на отбраната. - (видео)
Източник: http://www.mod.bg/

 
В Япония започна сглобяването на първия F-35
16.12.2015, 19:32
Ф-35Важен момент от международната програма за производство на ‘стелт’ изтребителя F-35 стана началото на сглобяването на първия самолет от този тип в Япония, съобщава defensenews.com.
Работите се провеждат в Нагоя, като самолетът е получил заводско обозначение АХ-5. Изтребителят ще влезе в състава на ВВС на Япония през 2017 г.
Първите четири F-35 за японските ВВС се намират на различни етапи на производство в завода на компанията Lockheeed Martin във Форт Уърт (Тексас, САЩ). Първият самолет АХ-1 ще бъде доставен на Япония през 2016 г.
Япония е поръчала 42 изтребителя F-35, от които 38 ще бъдат сглобени в Нагоя.
По данни на „Военный Паритет“ към месец октомври 2015 година са произведени общо 165 изтребителя F-35 от всички модификации. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Шест американски изтребителя F-15 се завърнаха от турска база в Британия
16.12.2015, 17:33
Ф-15Шест американски изтребителя F-15, които временно бяха базирани в турската авиобаза в Инджирлик, днес се завръщат от турска база в базата на британските ВВС в Лейкенхит, съобщи РИА Новости с позоваване на Европейското командване на ВС на САЩ.
Американските изтребители пристигнаха в турската авиобаза на 6 ноември, за да осигуряват въздушно прикритие на бомбардировачите и щурмовиците на САЩ в Сирия неизвестно от кого. Журналисти от The Daily Beast предположиха, че главната задача на F-15 била „следене на руснаците”. С тази цел американските изтребители трябвало да съпровождат своите А-10 и ударни F-15 по време на техните удари по ДАЕШ.
Сега в предвожданата от САЩ коалиция влизат общо 55 самолета: 6 изтребителя F-15, 12 самолета-цистерни KC-135, 11 бойни безпилотни MQ-1 Predator, 12 щурмови A-10, както и 14 изтребителя F-16 от ВВС на Турция.
 
Швеция отхвърли молбата на Франция за военна подкрепа
16.12.2015, 17:28
SAAB JAS 39 Gripen Шведското правителство отхвърли молбата на Франция за директна военна подкрепа. В рамките на споразуменията в ЕС Франция поиска от всички членки на съюза военна подкрепа, след като всички държави оцениха терористичните атаки в Париж, извършени от клетка на ИД (ДАЕШ), като военна атака.
Париж се надяваше Стокхолм да изпрати изтребители SAAB JAS 39 Gripen за извършване на тактически разузнавателни мисии в интерес на операцията Barkhane (Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер) и/или разузнавателни полети над Сирия. На 16 декември Стокхолм отговори с НЕ на молбата на Франция.
Липсата на ясен мандат от страна на ООН е причината за решението на шведското правителство, което е готово да окаже военна помощ, ако международната организация излезе с такъв акт.
Все пак Швеция се съгласи да отстъпи от 50 до 100 от своите 160 часове, които има право да ползва за полети в свой интерес с ВТС C-17A Globemaster III от международното военно-транспортно крило в авиобаза Папа, Унгария. Стокхолм е готов също така да предостави на Париж да използва, ако се нуждае, от шведските военни запаси. Също така планира да предостави през 2017 г. един ВТС TP 84 (C-130) Hercules за операцията на ООН в Мали (MINUSMA).
Източник: http://www.pan.bg/
 
Самолет А310 MRTT на Бундесвера летя пет часа в защита на въздушните бомбардировки срещу „Ислямска държава“
16.12.2015, 16:42
A310 MRTПрез изминалата нощ Бундесверът се включи за първи път в защитата на въздушните бомбардировки срещу радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Самолет- цистерна А310 MRTT на германската армия беше пет часа във въздуха в нощта срещу сряда, за да осигурява гориво за самолетите на международната коалиция, съобщи говорител на командването на Бундесвера.
Германия се включи в борбата срещу екстремистите в Близкия Изток след серията атентати във френската столица Париж от фаталния петък 13-ти. През януари към мисията на Бундесвера срещу „Ислямска държава“ ще бъдат изпратени шест разузнавателни самолета „Юрофайтър Торнадо“.
 
Част от решенията на Министерски съвет от днес
16.12.2015, 12:43
Преведени са средства за разплащане на извършени разходи за рехабилитацията на военноинвалиди
Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 326 461 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са предвидени в централния бюджет за 2015 г. С тях ще бъдат разплатени извършени разходи през третото тримесечие на годината по предоставени услуги на правоимащите лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
Двата закона регламентират правото на тази категория лица на престой и ползване на дейности и услуги в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, като изрично предвиждат, че необходимите за целта средства са за сметка на централния бюджет.
Правителството прие Стратегия за изследвания и технологии в сигурността и отбраната
Министерският съвет прие Стратегия за изследвания и технологии в сигурността и отбраната и Концепция за технологични области, подобласти и технологии за нейното прилагане. Основание за разработването и приемането на стратегията е приоритетното място и роля на инвестициите в изследвания и технологии за нуждите на отбраната и сигурността за развитието на българската отбранително-технологична индустриална база. Тези инвестиции трябва да бъдат ориентирани съобразно ключовите технологични области от национално значение, необходими за осигуряването на способностите за националната отбрана и сигурност в дългосрочен план.
Стратегията определя модела на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието. Моделът дефинира технологичните области, в които научната и изследователската общност, работеща в интерес на сигурността и отбраната, ще реализира целите на националната и ще допринесе за постигането на европейската и евроатлантическата политика за сигурност и отбрана. Стратегията открива възможности за повишаване участието на българската индустрия и наука в програми, проекти и инициативи – национални, двустранни, както и многостранни в рамките на НАТО и Европейския съюз.
Основните технологични области, в които ще се прилага Стратегията, са ИКТ, сензори, радиолокация и радионавигация; техника, въоръжение, боеприпаси и екипировка; изследвания и технологии за ядрена, химическа, биологическа и радиационна защита и екология; изследвания и технологии, свързани с ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната.
 
10 факта за военното сътрудничество между Русия и Турция
16.12.2015, 12:07
Преди инцидента с унищожаването на руския бомбардировач от турските военновъздушни сили във въздушното пространство на Сирия военнотехническото сътрудничество между Русия и Турция се радваше на висок потенциал, независимо че Анкара е член на НАТО. Сега обаче всички проекти във военната сфера между страните ще бъдат преустановени.
„Руски дневник“ подбра най-интересните факти за военнотехническото сътрудничество между Русия и Турция.
   1. Съвременните отношения между Русия и Турция във военнотехническатаобласт водят началото си от 1992 г., когато руският президент Борис Елцин и главата на турското правителство тогава Сюлейман Демирел се договарят в Турция да бъде доставено руско въоръжение и военна техника на обща стойност $300 милиона.
   2. През април 1994 г. страните подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество по военнотехническите въпроси и в областта на отбранителната промишленост.
   3. През 1990-те г. Турция купува от Русия бронетранспортьори: 23 БТР-60ПБ и 173 БТР-80, както и 19 вертолета Ми-17, 4 спомагателни плавателни съдове, картечници, снайпери и боеприпаси. Общата сума на сделката е $190 млн., от които $100 млн. са за сметка на погасяване на руски дълг към Турция.
   4. През май 2001 г. е създадена Смесена руско-турска комисия за военно-техническо сътрудничество, чиято задача е да придаде на това сътрудничество по-стабилен и дългосрочен характер.
   5. В рамките на търг, организиран от Службата за отбранителна промишленост към турското министерство на отбраната от 1997 до 2004 г. Русия предлага за доставка боен разузнавателно-ударен вертолет Ка-50-2 „Ердоган“. Търгът приключва, без да бъде обявен победител. В новия търг Изпълнителната комисия по отбранителна промишленост избира вертолет на компанията Augusta Westland A 129 Mangusta, който в момента се произвежда в Турция като Т 129 АТАК.
   6. От 2008 до 2010 г. „Рособоронекспорт“ доставя на Турция 80 ПТРК „Корнет-Е“ с 800 ракети. Впоследствие за доставка се предлага модернизираният комплекс „Корнет-ЕМ“, но това направление на сътрудничеството не е продължено, тъй като турската фирма Roketsan предлага на турското военно министерство ПТРК със среден и голям обсег собствена разработка.
   7. Русия и Турция разработват и създават съвместно комплекс за противовъздушна отбрана с малък обсег, в който пусковата установка на турската компания Aselsan е интегрирана с руския зенитен ракетен комплекс „Игла“. Окончателният продукт е наречен PMADS-IGLA. Изпитанията на комплекса вече са проведени и той е потвърдил всички заложени характеристики.
   8. Напоследък следпродажбеното обслужване на цялата техника, доставена от Русия, се осъществяваше от руски компании.
   9. В хода на изложението в Истанбул IDEF-2013 „Рособоронескпорт“ предлага на Турция съвместна разработка на комплекс за ПВО на основата на системата „Антей 2500“ (съвременна модификация на комплекса за ПВО С-300). Това предложение е направено в рамките на търг за покупка на системи за ПВО с далечен обсег, проведен в Турция през 2009 година. Победител в търга става китайската система за ПВО/ПРО HQ-9, но реализацията на договора така и не започва. Въпросът за модернизацията на като цяло архаичната система за ПВО на Турция остава и до днес.
   10. На изложбата IDEF-2015 Русия представя в Турция над 200 образци на продукти. Съветникът на генералния директор на „Рособоронескпорт“ Анатолий Аксьонов тогава заяви, че „основният вектор на сътрудничеството в близките години ще бъде интеграцията на руските системи за въоръжение и бойните модули на турската бронетехника и корабите от военно-морските сили на тази страна“. Представители на руския военно-промишлен комплекс споделят, че турската страна проявява интерес към корабите на въздушни възглавници „Зубър“ и „Мурена-Е“ и дори е възможна разработка на съвместен плавателен съд от този клас.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Под строй: Офицерите задължително на Ненчевия бал!
16.12.2015, 10:30
Няма "Не искам", няма "Недей". Този принцип ще важи за военните, "поканени" на офицерския бал утре в Централния военен клуб в София, пише "Телеграф". Този, които е получил честитка, но не отиде, ще си навлече гнева на цивилните началници в МО. От политическия кабинет на Николай Ненчев дори имали идея да се отдаде писмена заповед, че ще има наказания за тези, които отсвирят проявата. В последния момент обаче усетили, че е прекалено. Сред офицерството има големи брожения срещу бала - почти никой не иска да ходи, за да не се вкара в излишни разходи. В указанията за бала са парадни униформени с акселбанти. За съпругите пък ще трябва да се инвестира в скъпи бални рокли, които ще изядат сериозна част от бюджета на семействата пред празничния, а и отоплителен сезон.
Има вече и такива, които въпреки заплахите са решили да не отидат на проявата, организирана от дясната ръка на министър Николай Ненчев актрисата Валерия Кардашевска.
Общо са поканени около 400 души - от тях униформените са 200, а останалите са висши държавни постове, както и депутати. 
 
Крилата ракета падна в Архангелска област
16.12.2015, 10:03
Крилата ракета е паднала в Архангелска област при изпитателно изстрелване в резултат на неизправност, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, предаде във вторник (15 декември) “Взгляд“.
„На полигон на Министерството на отбраната на Русия специалисти от промишлеността (научно-производствено обединение по машиностроене) провеждаха изпитателно изстрелване на крилата ракета. След изстрелването в резултат на неизправност ракетата се е отклонила от зададената траектория и е паднала близо до селището Ненокс (Архангелска област). На мястото, където е паднала ракетата, работи комисия представители на промишлеността“, казаха представители на министерството, предаде ТАСС.
„При произшествието няма щети и пострадали“, подчертаха от МО.
Преди това източник на агенцията от силовите структури на Архангелска област обаче разказа, че при изпитанията на полигона на ВМФ в Ненокс част от ракетата е паднала върху жилищна сграда. При това никой не е пострадал. Според данни на местни медии, са били повредени покривът и четири апартамента на триетажна жилищна сграда.
 
Козовете на Путин срещу Eрдоган
16.12.2015, 09:44
Това беше сблъсък със зловещи оттенъци на Студената война. Скорошното унищожаване от Турция на руския бомбардировач Су-24 е първият случай, при който от 63 г. насам натовски самолет сваля руски. Въпреки че Анкара твърди, че самолетът е свален над турска територия, руският президент Владимир Путин обвини Турция на "забиване на нож в гърба" и в "съучастие на терористите." Путин отмени впоследствие руските енергийни проекти в Турция, а също забрани вноса на турски плодове и зеленчуци. От това какво ще каже после Путин, все пак, би трябвало да пробягат тръпки по гърба на Турция. В коментари по време на своето годишно обръщение към нацията Путин даде да се разбере, че Русия може да използва сила срещу Турция: „Ние трябва да им повтаряме много пъти какво са направили и те ще съжаляват не един път за това, което сториха“, каза Путин. „Нашите въоръжени сили, секретните ни служби и правоохранителните органи са мобилизирани, за да бъде даден отпор на терористичната заплаха.“.......Прочети още
 
Афганистан се превръща в новия плацдарм за ИДИЛ
16.12.2015, 09:36
Днес целите на изкуствено организирания поток бежанци към Европа като демографско оръжие са повече от очевидни. Бежанците дестабилизират ситуацията в ЕС, внасят разкол в европейското обществено мнение и правят управляващите кръгове в европейските държави много по-податливи на натиска от Вашингтон.
Американската коалиция за борба с Ислямска държава имитира война в Сирия, което показва, че демографското оръжие, каквото са бежанците, ще продължи да се използва и по-нататък. Една от най-големите заплахи в този план е превръщането на Афганистан в нов плацдарм за терористите от Ислямска държава.
Както и да се изменя пропорцията между американските войски, които се оттеглят от Афганистан и които остават там, във Вашингтон са убедени, че тази страна не трябва да излиза от орбитата на американското влияние. Тя представлява идеална геостратегическа позиция за създаване на заплаха, както за Иран, така и за страните от Централна Азия, а също и за Синдзян-Уйгурския автономен район на Китай.........Прочети още
 
ВМС електрифицираха, телефонизираха и водоснабдиха остров „Св. Анастасия”
16.12.2015, 09:25

Поводът да напиша тази статия е публикуваната във вестник „Българско войнство”, брой 20/634 от 31.10.2015 г., информация за посещението на ветераните моряци от СОСЗР – София в ПБ „Атия”, в Созопол и други обекти в Южното Черноморие. Групата е посетила и остров „Св. Анастасия” и е била запозната с историята на острова. Но нито на тях, военните моряци, в т.ч. и някои, служили във ВМБ „Бургас”, нито на българските и чуждестранните посетители на острова при екскурзиите организирани от кметството на гр. Бургас до острова, и дума не се казва как беше електрифициран и водоснабден остров „Св. Анастасия”.

Затова реших, че трябва да разкажа на вашите читатели и на бургаската общественост кои го направиха, защото ми е необяснимо, че този факт (може би умишлено) се премълчава.........Прочети още

 
На този ден: През 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер
16.12.2015, 09:17

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.

Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.Към края на 1944 г.

Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.

Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 
Независимая Газета: Китай оспорва лидерството на САЩ в Тихия океан
16.12.2015, 09:10
Американско-китайското съперничество във водите, миещи бреговете на „Поднебесната империя“ се изостря. Пентагонът отново ще разположи кораби и самолети през януари в Южнокитайско море, а Пекин е получил техническата възможност да нанася удари по базите и корабите на САЩ от разстояние от четири хиляди километра. Новите ракети на Китай ще принудят САЩ да стоят надалеч от китайските брегове, но Вашингтон едва ли ще се откаже от сдържането на Пекин, пише Независимая Газета, цитирана от "Фокус".
Воалът на тайната, спуснат над новата китайска противокорабна ракета със среден обхват се е повдигнал. За първи път ракетата „Дунфен-26“ бе демонстрирана през септември на парада в Пекин, посветен на седемдесетата годишнина от края на Втората световна война. Ракетата ще може да носи както ядрена, така и конвенционална бойна глава. Обсегът ѝ е 4000 километра. Наземната ѝ пускова установка е мобилна, което ще затрудни прихващането на ракетите от американската ПРО. С новата си ракета Народно-освободителната армия на Китай ще може да нанася удари по остров Гуам – основният военен възел на САЩ в Южната част на Тихия океан.
Но САЩ няма да се откажат от сдържането на Китай, въпреки засилването на китайската военна мощ. Те ще използват своите средства за ПРО – многофункционалната бойна управляема система „ТХААД“.
Освен това командването на тихоокеанския флот на САЩ обяви, че през януари ще разположи бомбардировачи и военни кораби около изкуствените острови в Южнокитайско море, които са изграждани от китайците.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}