Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември 2012 година

 

 
В Иран продължават ученията Velayat-91
31.12.2012, 12:55

В Ислямската република Иран продължават мащабните учения на флота и бреговата охрана.

Военноморските сили на страната обявиха, че са тествали различни оръжия по време на продължаващите маневри в близост до Ормузкия проток - морска артерия, през която преминават 1/5 от световните доставки на петрол, съобщава FoxNews.

Говорителят адмирал Амир Растгари заяви за агенция IRNA, че е тествана произведената в Иран отбранителна система Раад, както и различни ракети земя-земя, крилати ракети и торпеда. По време на учебната операция е използван ирански кораб на въздушна възглавница.

Системата Раад бе показана за първи път по време на военен парад в Техеран през септември. Иран обяви, че е по-добра от руския предшественик и тя може да поразява бойни самолети, крилати ракети, „умни" бомби, хеликоптери и безпилотни самолети на разстояние до 50 километра и височина до 22 километра.

Техеран се опитва да изгради своя цялостна военна програма от 1992 година.

Ученията започнаха в петък и ще приключат до сряда.

Снимки от ученията от агенциите IRNA и Jamejam и страницата на иранската армия AJA.ir

 
Путин въведе още един Ден на военната слава
31.12.2012, 12:35

Държавният глава на Русия Владимир Путин въведе още един Ден на военната слава - 1 август, съобщава Вести.Ru.

С указ на президента датата е обявена за ден, посветен на паметта на войниците и офицерите, загинали в Първата световна война. Именно на 1 август преди почти сто години Русия влиза в този конфликт, който струва живота на близо два милиона души в страната.

До момента Денят на военната слава на Русия се отбелязваше на 9 август.

Руският президент подписа и Закона за образованието. Този документ влиза в сила от началото на новата учебна година, която стартира на 1 септември 2013 г. В закона са разписани подробно нормите на образованието на всички нива - от предучилищна възраст до по-високите нива.

Предвидено е заплатата на учителите да не може да бъде по-ниска от средната за региона. За учителите, работещи в селските райони, се предвижда поемане на разходите за комунални услуги.

http://news.ibox.bg/

 
Китай и изтребителят от шесто поколение
31.12.2012, 10:11

През последно време се появяват все повече съобщения, че Китай е не само единствената страна, която едновременно реализира две програми за създаване на изтребител от 5-то поколение, но има активен проект и за изтребител от 6-то поколение.

По-рано съществуването на такива проекти беше предмет на слухове, но наскоро наличието на програмата бе потвърдено от китайската преса. Вероятно мащабните работи за създаване на изтребител от 6-то поколение ще започнат в идното десетилетие.

Вниманието на експерти привлече една статия в „Китайски промишлен вестник”, където пише за внедряването на модерни системи за автоматизирано проектиране на Шенянската авиопромишлена корпорация. В статията се казва, че в Китай е пусната платформа за автоматизирано проектиране на самолет от 6-то поколение.

По отношение на самолетите от 5-то поколение в професионалната среда до момента е изработен един списък от критерии – такива като малка забележимост, свръхманевреност, висока скорост. А относно 6-то поколение засега общи критерии не съществуват.

С концептуално проектиране на такива комплекси сега се занимават във Франция и САЩ. По-специално, компания Lockheed Martin представи миналата година изображение на такъв перспективен самолет. Предполага се той да е безпилотен, да има нови оръжия (по-специално, електромагнитни оръдия и лазери), още по-висока скорост и далечина на полета в сравнение със самолетите 5-то поколение.

Въпреки това, дори в САЩ процесът на създаване на самолети от 6-то поколение е в най-предварителен етап на формиране на изисквания и основни подходи към подобни машини. Изследвания в тази насока се водят от Военноморските сили и Военновъздушните сили на САЩ. Предполага се самолетите от 6-топоколение да се появят не по-рано от 2020, а по-скоро през 40-50-те години.

Относно изискванията, които китайските специалисти предявяват към самолетите от 6-то поколение, е известно още по-малко, отколкото към аналогични проекти на Запад. Програмата по създаване на самолет от 6-топоколение, наред с двете програми по 5-то поколение, е поредно потвърждение, че Китай се позиционира като перспективна свръх държава, изравнила се със САЩ, а в нещо и изпреварила ги.

Успехите на Китай в това състезание ще зависят главно от ефикасността на прокарваната сега подкрепа на науката и реформирането на университетите, както и от състоянието на основните отрасли на промишлеността, такива, като металургията, производството на авиационни композиционни материали, електронната промишленост и т.н.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министерството на отбраната на Русия ще изстреля ракетата 'Рокот'
31.12.2012, 10:03

ракета 'Рокот'Стартът на ракетата от лек клас 'Рокот', който бе отменен в началото на декември поради неизправности на ускорителя „Бриз-КМ”, по решение на държавната комисия ще се проведе на 15 януари 2013 от космодрума Плесецк. - това е съобщил официалния представител на Министерството на отбраната на Русия полковник Алексей Золотухин.

"По резултати от заседание на държавната комисия, което се е състояло наскоро, е прието решение за старт на ракетата от лек клас 'Рокот' на 15 януари" цитира РИА Новости.

Золотухин е напомнил, че в рамките на подготовката за старт на 'Рокот', който бе планиран за 8 декември от космодрума Плесецк, специалистите са открили неизправност в ускорителя „Бриз-КМ” .

Поради това, тогава бе преустановена всякаква дейност до отстраняване на проблемите. Аварийна работа на „Бриз-М” стана причина за неуспешно извеждане на спътниците „Експрес-МД2” и „Телком-3” в началото на август 2012 г. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
В Ямбол приемат документи за войници
31.12.2012, 09:35

Документи за общо 305 военнослужещи се приемат в Областен военен отдел Ямбол. Длъжностите са за военните формирования в Карлово, Казанлък, Стара Загора и Хасково.

Желаещите трябва да са на възраст до 32 години, с образование средно или висше, да са физически и психически здрави лица и да не са осъждани. Документи се подават в отдел „Бюро за прием на военнослужещи” на адрес Ямбол, улица „Търговска” № 11, всеки ден от 9 до 17, 30 часа.

Крайният срок за подаване на документи е 18 януари 2013 година.

http://www.sliveninfo.com/

 
Десети заместник на Шойгу
31.12.2012, 09:15

Сергей Шайгу24 декември се оказа богат на военно-кадрови решения на президента на Русия. Едно от тях е свързано с разширяване на списъка от заместници на министъра на отбраната. Другите – с назначаването на трима високопоставени генерали на нови длъжности.

С указ на държавния глава, ръководителят на военното ведомство сега може да има десет заместника. Тук не си заслужава да се търси никаква интрига. Девет от най-близките помощници на Сергей Шойгу вече са назначени от президента на РФ. И същият статус получи и ръководителят на апарата на министъра на отбраната. Сега тази длъжност заема генерал-лейтенант Юрий Садовенко. Той е отдавнашен съратник на Шойгу и премина в Министерството на отбраната от администрацията на Подмосковска област практически едновременно със своя шеф. На сайта на военното ведомство фотографията на Садовенко вече от няколко седмици стои заедно с портретите на щатните заместници на министъра на отбраната. Съдейки по всичко, в най-близко време правото за това съседство ще бъде официално потвърдено с указ на президента РФ.

Днес Владимир Путин утвърди назначаването на длъжност кандидатите за постовете на командващ Войските за въздушно-космическа отбрана, а също и командващите на  Западния и Централния военен окръг. Напомняме, че техните кресла се оказаха вакантни след гръмките назначения в Министерството на отбраната. Валерий Герасимов стана началник на Генералния щаб и се премести в Москва от Екатеринбург, където командваше войските на ЦВО. Сега юздите на този окръг се поемат от бившият заместник на главнокомандващия на Сухопътните войски Николай Богдановский.

На мястото на още един издигнал се – Олег Остапенко, неотдавна поел задълженията на заместник-министър, за нов ръководител на най-младата структура в Руската армия – Войските за въздушно-космическа отбрана – е назначен Александър Головко. До този момент той е бил началник на 1-ви Държавен изпитателен космодрум. А новият командващ на Западния военен окръг Анатолии Сидоров не се налага да се премества от едно място на друго. Той само ще смени кабинетите в една сграда в Санкт Петербург.  По-рано е седял в креслото на началник-щаба на ЗВО, а сега ще заеме апартамента на командващия.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Руски десантен кораб пътува към Сирия
31.12.2012, 09:10

Десантен кораб "Новочеркаск" Десантният кораб от руския Черноморски флот  "Новочеркаск" е потеглил от Новоросийск към сирийското пристанище Тартус, съобщиха руските медии. 

Засега не е ясно каква е целта на мисията.

Агенция "Интерфакс" съобщи, че на кораба се намират  подразделение на морската пехота и няколко бойни единици техника.

Очаква се на 1 януари "Новочеркаск" да навлезе в Егейско море, където се намира отряд от руски бойни кораби.

Припомняме, в Тартус е разположена руска военна база. .

"Интерфакс" напомня, че по-рано руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов заяви, че Москва се готви да евакуира своите граждани от Сирия.

Междувременно представителят на руското външно ведомство Александър Лукашевич опроверга предположенията на медиите, че кораби от Черноморския флот ще участват в евакуацията на руските граждани от Сирия.

/news.bg/

 
Русия ограничава достъпа на чуждестранни компании до обществени поръчки от военната промишленост
31.12.2012, 09:00

Достъпът на чужди производители на оръжие и военно оборудване в търговете за обществени поръчки в областта на отбраната ще бъде ограничен, съобщава „Российская газета”.

В неделя президентът на Русия Владимир Путин подписа нов закон за обществените поръчки в областта на отбраната и военната промишленост. Според новия законов текст чуждестранните производители не могат да са главните изпълнители на поръчките. Такива ще могат да бъдат само руски компании.

Документът въвежда понятието „минимална възвращаемост” при изпълнението на обществените поръчки за руските предприятия.

„Ако при изпълнението си договорът се окаже нерентабилен, на изпълнителя ще може да се осигури една минимална възвращаемост”, обясни държавен представител на военната промишленост.

http://www.focus-news.net/

 

 

Нова руско-китайска сделка?

30.12.2012, 23:17

Китай купува от Русия линия за производството на бомбардировачи Ту-22 за 1,5 милиарда долара, включително и всички технологии за производството им. Споразумението предвижда да бъдат произведени общо 36 машини.

 
Ми-26 спаси норвежки Sea King
30.12.2012, 22:40

Ми-26На 23 декември 2012 година руски вертолет Ми-26Т евакуира на външната си подвеска претърпелия авария спасителен вертолет Westland Sea King Mk 43B на ВВС на Норвегия, доставяйки го в норвежката военновъздушна база Банак.

Машината Westland Sea King Mk 43B от състава на 330-та ескадрила (имаща 12 машини за спасителни операции) на ВВС на Норвегия е претърпяла авария по време на спасителна операция на 11 декември 2012 г. след отказ на техниката. Вертолетът с шест намиращи се на борда му военнослужещи е извършил „твърдо кацане” в планинска местност на склон на планината Divgagáisá, на височина 840 метра над морското равнище. При кацането е били повредено шасито, но пострадали от намиращите се на борда няма.

Евакуацията на норвежката машина е извършена от руски транспортен вертолет Ми-26Т (регистрационен номер RA-06044, заводски номер 34001212434, сериен номер 2104, година на производство -1990 година).

Транспортирането на 6,5 тонния Sea King е продължило над два часа при височина на полета около 40 метра.

 
Русия ще достави на САЩ тридесетина ракетни двигатели през следващите пет години
30.12.2012, 19:50

РД-180Руското обединение "Энергомаш" през следващите пет години ще достави на САЩ около тридесет ракетни двигателя РД-180 за ракетите Atlas-5, съобщава "Интерфакс".

Контракт с компанията "Локхид Мартин" е бил подписан през декември 2012 година. По предни съглашения на САЩ вече са били доставени 63 такива двигателя, като 40 от тях вече са използвани при изстрелвания на ракети Atlas-5.

Руския двигател РД-180 в средата на 1990-те години спечели обявен от САЩ тендер в конкуренция с две американски и една европейска фирма.

РД-180 е проектиран на базата на двигателя РД-170, използван в руските ракети-носители "Энергия" и "Зенит". Тягата на РД-180 е 400 тона. Първият сериен двигател РД-180 е бил доставен на САЩ на 2 януари 1999 година.

 
Третата подводница от проекта „Борей” е спусната на вода
30.12.2012, 16:32

проект 955 „Борей” Днес в град Северодвинск е пусната на вода втората серийна (и трета от проекта 955 „Борей”) атомна ракетна подводница със стратегическо предназначение „Владимир Мономах”. Съответните изпитания ще започнат веднага след празниците през януари 2013 година.

Ракетният подводен крайцер „Владимир Мономах” беше заложен за строителство на 19 март 2006 година. Корабът спада към четвъртото поколение стратегически подводници, проектирани от Централното конструкторско бюро „Рубин” в Санкт Петербург.

Водоизместимостта й е 24000 тона, тя има 16 (съгласно други данни 20) пускови установки за междуконтинентални балистични ракети с морско базиране Р-30 „Булава-30” и 6 торпедни апарата с калибър 533 милиметра.

В момента в корабостроителницата „Севмаш” в стадий на строителство се намира трета стратегическа подводница („Князь Владимир”) от същия проект, която бе заложена на 30 юли 2012 година. В перспектива новите субмарини трябва да заменят остарелите кораби от проект 667БДРМ „Дельфин” въоръжени с ракети „Синева”.

Военното ведомство на Русия планира да построи десет ракетни подводници от проект 955. – Още за проект „Борей”

 
Рекорден брой убити афганистански войници през 2012-та
30.12.2012, 16:17

Повече от 1000 афганистански войници са убити през тази година - най-високият брой убити от началото на борбата с талибаните, съобщиха официални лица, цитирани от „Дейли Стар".

"През последните 9 месеца 906 афганистански войници са убити. Общият брой на убитите войници през 2012 е 1056", каза говорителят на военното министерство генерал Мохамад Захир Азими.

„Броят е нараснал в сравнение с предишни години", добави той.

По думите му сега армията поема водеща роля по охраната на повече от 75% от страната. Азими допълни, че войниците се нуждаят от по-добра екипировка, за да се защитят от мини.

НАТО планира да обучи повече от 350 хиляди афганистански войници и полицаи до края на 2014 година, за да отговарят за реда и стабилността в страната, но все още остават предизвикателства около преходния процес.

Така наречените „вътрешни" атаки от афганистански сили срещу техни колеги от НАТО доведоха до повече от 60 убити чуждестранни войници през тази година. Това подкопава доверието между тях.

Талибаните бяха свалени от власт през 2001 година, но вече 11 години водят война срещу САЩ. - Още за Афганистан

http://news.ibox.bg/

 
Пекин внимателно наблюдава действията на руския флот
30.12.2012, 10:42

Съдейки по изказвания на китайски експерти, Пекин е обърнал внимание на преговорите между Русия и Виетнам относно използването от Военноморските сили на Русия на базата Камран.

Неотдавна влиятелният китайски вестник „Хуанцю шибао” публикува статията „Това, че Русия се връща в Камран, не означава нещо лошо”. Отношенията в „триъгълника” Москва-Пекин-Ханой никога не са били прости. От момента на образуването на Китайската Народна Република Москва и Пекин са поддържали борбата на виетнамските комунисти с френските колонизатори, а след това с американците, защитавали правителството на Южен Виетнам. Но след обединяването на Виетнам отношенията между Ханой и Пекин се развалиха. След войната във Виетнам отношенията между трите социалистически държави се определяха повече от геополитически съображения, отколкото от идеологията. Обединен Виетнам започна да претендира за по-съществена роля в региона, като се противопостави на желанието на Пекин да бъде лидер на комунистическото движение в цяла Азия. В отговор на това Китай реши да се опира на кървавия режим на „червените кхмери” в съседна Камбоджа, като я подкрепи в конфликта с Ханой. А когато виетнамските войски свалиха този режим, Китай намисли да даде „кървав урок” на самия Виетнам, но претърпя обидно поражение във военния конфликт през февруари 1979 година.

Днес отношенията между Пекин и Ханой продължават да остават напрегнати. Основна причина е териториалният спор за принадлежност на Параселските острови и островите Спратли в Южно Китайско море. Виетнам е загрижен от укрепването на позициите на Пекин в региона и света като цяло. Ханой започва да търси съюзници за сдържане на бившия си социалистически приятел. Тъй като основен геополитически конкурент на Китай са САЩ, на Виетнам му се налага да търси взаимно разбирателство с този свой бивш враг. САЩ, пък, също търсят противовес на влиянието на Китай в региона, и затова са не по-малко заинтересовани от взаимодействие с Виетнам.

В това отношение активизирането на дискусията около използването на виетнамската военноморска база Камран представлява повишен интерес. До 1972 година тя беше използвана от войските на САЩ. След поразяването на Южен Виетнам през 1975 година базата премина под контрола на северно виетнамските войски и в същата година беше безвъзмездно предадена на СССР. След разпадането на СССР Камран практически престана да се използва от руския флот и от 1 януари 2002 година беше затворена за икономисване на средства. От 2003 година започнаха преговорите по въпроса за използването на Камран от кораби на САЩ. През юни 2012 година интерес към базата потвърди и посетилият я министър на отбраната на САЩ Леон Панета, станал първият офицер на Пентагона, направил посещение в социалистически Виетнам.

В Пекин с голямо недоволство се отнесоха към плановете за американско-виетнамско военно сътрудничество. Там го сметнаха за поредна крачка в създаването на американската система за сдържане на Китай и покушение върху неговата териториална цялост: въпреки че САЩ официално не поддържат териториалните претенции на Виетнам, и двете страни са за международно сътрудничество, докато Китай е решително против това нещо.

Във връзка с това Пекин обърна голямо внимание на плановете за връщане в Камран на руския флот. Въпросът за създаване на база за материално-техническо осигуряване на русия флот бе обсъждан, по-специално, по време на посещението във Виетнам на руския премиер Дмитрий Медведев в началото на ноември 2012 година.

В Китай тази новина бе възприета със смесени чувства. От една страна, Пекин ревниво гледа на възстановяването на отношенията между Москва и Ханой. особено по повод сътрудничеството на руски и виетнамски компании в овладяването на природните богатства на шелфа, въпреки че Москва беше обещала да не води никаква дейност на спорните територии. От друга страна, за Китай присъствието в Камран на Военно-морските сили на приятелската Русия е къде по-добре, отколкото идването там на САЩ.

Изглежда, че в Китай надделява второ мнение, в полза на което свидетелства, по-специално, статията във вестник „Хуанцю шибао”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Да се поставят на една и съща плоскост агентите, които са работили по линия на Шесто управление, с всички други е най-малкото неморално
30.12.2012, 09:54

полковник Чавдар ПетровПарламентът и президентът дадоха зелена светлина за чисто минало да се проверява средният ешелон във военното и цивилното разузнаване. При гласуването на второ четене на промени в закона за досиетата депутатите, с изключение на тези от БСП, подкрепиха предложението на “Синята коалиция” да отпадне изключението за проверка на тази категория хора.

Поправките вече са публикувани в Държавен вестник.

Отпадна следният текст от закона: За лице, заемало или заемащо длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба “Военна информация” към министъра на отбраната или началник на отдел или началник на секция в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., не се установява принадлежност към органите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, включително и на техните предшественици и правоприемници, за периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г............ Прочети още

 
Корпуса на главния тралщик от проект 12700 е изведен от матрицата
30.12.2012, 09:19

проект 12700 Пресслужбата на корабостроителницата "Средне-Невский судостроительный завод" в Санкт Петербург съобщава, че в средата на декември окончателно е завършено формирането на корпуса на главния кораб за противоминна защита проект 12700 за ВМФ на Русия.

Била е снета матрицата в която е станало формирането на корпуса, който е изработен по метода вакуумна инфузия. Това е световен технологичен рекорд - първият в света изготвен монолитен корпус с дължина от 62 метра (пълна водоизместимост ще бъде около 800 тона).

В момента корпуса на кораба се намира в цех на предприятието, където ще се извърши насищане на корпуса, ще се монтират оборудване и различни устройства.

 
Русия разработва летящи многофункционални комплекси за РЕБ
30.12.2012, 08:54

Ан-12ППСПрез миналата зима МО на Русия реши да се предоставят два самолета на ОАО „Концерн «Созвездие” Воронеж с генерален директор Азрет Юсупович Беккиев.

Целта е да се създадат нови многофункционални комплекси за радиоелектронна борба. В края на тази година, част от разработките са приключили и от началото на следващата ще започнат полетните изпитания на системите.

Може би, новите комплекси ще заместят остарелите Ан-12ППС. На 25 декември 2012 година МО на Русия Шойгу посети концерна във Воронеж и се запозна с новите разработки. Това подчертава надеждите на новото ръководство свързани с тях.

През 2011 година ЭМЗ Мясищев конвентира бившия самолет на МО в Ил-22ПП, самолет за смущения и въздушно разузнаване (с изд. Л-415). Въз основа на тази разработка бяха отпуснати двата самолета.

http://aeronews.alle.bg/

 
Украйна от следващата година отменя задължителната военна служба
30.12.2012, 08:35

Павел Лебедев Украйна от следващата година отменя задължителната военна служба. Това съобщи министърът на отбраната Павел Лебедев, цитиран от радио "Ехото на Москва".

Очаква се последните призовки да бъдат през есента на 2013 година. По думите на министъра това е важен етап от прехода към пълното преминаване към професионални кадри. Реформата засяга и системата за подготовка на военните специалисти.

 

 
Изчезнал грузински миротворец е открит мъртъв в Афганистан
29.12.2012, 22:25

Сержант от грузинския миротворчески контингент в Афганистан Георгий Кикадзе, изчезнал на 19 декември, е бил открит мъртъв днес. Това съобщи пред журналисти в Тбилиси министърът на отбраната на Грузия Ираклий Аласания, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отбеляза, че след деня на изчезването на сержанта в Афганистан се е провеждало активното му издирване с участието на представители на Министерството на отбраната и Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия. По думите на министъра в близките дни тялото на загиналия ще бъде транспортирано в Грузия със съдействието на командването на ИСАФ.

Обстоятелствата около смъртта на грузинския сержант ще бъдат установени след завършването на разследването, чиито резултати ще бъдат разгласени в последствие, посочи Аласания. – Още за Афганистан

/Агенция "Фокус"/

 
Руско-белоруски стратегически учения ще се проведат през следващата година
29.12.2012, 18:40

Руско-белоруски стратегически учения „Запад-2013” ще се проведат през следващата година и тяхната задача ще бъде да се повиши взаимодействието на съюзниците от ОДКБ (Организация на държавите за колективна безопасност).

Това заяви днес президента на РФ Владимир Путин по време на церемонията на представяне на висшите офицери на различни силови ведомства.

 
Проблем с двигателите на AIM-120
29.12.2012, 15:52

AIM-120 AMRAAM Над 900 новопроизведени управляеми ракети "въздух-въздух" AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile ), предназначени за ВВС на САЩ и техни съюзници, са оставени на съхранение в складовете на компанията-производител Raytheon Missile Systems, тъй като им липсва един от основните компоненти - двигателите. Според говорителят на американските ВВС ракетите са с напълно сглобени управляваща и бойни части (формиращи над 90% от цената) и веднъж когато бъдат доставени двигателите те ще бъдат в кратки срокове напълно готови за сдаване.

Тези ракети са най-новата модификация и са предназначени за ВМС и ВВС на САЩ, както и за ВВС на Тайван, Турция, ОАЕ, Финландия, Южна Корея, Мароко, Чили, Йордания, Кувейт и Сингапур.

Raytheon подписа договор с норвежката компания Nordic Ammunition Group of Raufoss за производство на ограничен брой двигатели, докато нейният завод бъде построен и готов. Американската компания близо две години инвестира в норвежката като втори производител на двигатели за ракетите и благодарение на това през последното тримесечие на 2012 г. Raytheon успя да достави около 190 AIM-120 AMRAAM.

Американските ВВС забавиха плащанията по договора, тъй като не са изпълнени сроковете за доставката, което още повече затрудни ситуацията. На 11 декември Пентагонът и Raytheon сключиха споразумение, с което ревизираха сроковете за доставка на ракетите и на компанията ще бъдат изплатени 104 милиона долара до края на годината, от общо предвидените по договора 438 милиона. – Още за AIM-120

http://www.pan.bg/

 
Индия получи първите палубни изтребители МиГ-29К от новия договор
29.12.2012, 12:15

МйГ-29КТози месец корпорацията "МиГ" е предала на Индия първите четири палубни изтребители МиГ-29К/КУБ в рамките на втория договор за доставка на тези самолети за ВМС. Вторият договор за закупуване на 29 изтребители МиГ-29К/КУБ е подписан през 2010 година. Първото споразумение за 15 изтребители е сключено през 2004 г. и е изпълнено в периода 2009-2011.

Изтребителите от втората партида са преминали летателни изпитания, включително и от борда на самолетоносача "Викрамадитя" (бившия "Адмирал Горшков").

Многофункционалният изтребител МиГ-29К може да се базира на самолетоносачи с водоизместимост от 28000 тона, лети със скорост до 2200 км/ч на разстояние до 1500 км. Има цифрова електродистанционна система за управление с четирикратно резервирани канали. Авиониката на самолета включва многорежимна импулсно-доплеровска РЛС "Жук-МЭ", многоканална оптико-локациона станция и система за целеуказване. МиГ-29К има седем точки за подкачване на УР "въздух-въздух", въздух-повърхност", различни типове бомби и контейнери, въоръжен е също и с 30 мм оръдие. – Още за МиГ-29К

http://www.pan.bg/

 
Напускат армията само офицери, загубили перспектива за развитие
29.12.2012, 11:47

Аню Ангелов

 

 

Интервю с министъра на отбраната Аню Ангелов

 
Армията на САЩ: Повече самоубийци, отколкото жертви в битки
29.12.2012, 11:43

Броят на самоубийците в американската армия е по-голям от този на загиналите в бойни действия войници на Пентагона, сочи огласена от Си Би Ес статистика.

Според нея през 2012 г. сами на живота си са посегнали 303 американци с пагони, докато на бойното поле са загинали 202 бойци.

През юни Пентагонът отчете за половин година 154 самоубийства - средно по едно на ден, сред войниците на активна служба.

Броят на хората с пагони, които посягат на живота си, продължава да расте, независимо от различните програми, целящи предотвратяване на такива случаи.

Ако по-рано се твърдеше, че самоубийците страдат от посттравматичен синдром след бойни мисии, то 53 % от самоубилите се през 2011 г. членове на войската не са били нито в Афганистан, нито в Ирак.

85 на сто пък нямат участие в бойни действия, т.е. те са били част от контингентите в горещи райони, но не са имали контакт с врага.

http://www.vesti.bg/

 
Американски изтребител F-16C се е разбил в Калифорния
29.12.2012, 11:38

F-16Американски изтребител F-16C Fighting Falcon се е разбил в безлюдна местност в района на Owens Dry Lake, на пет мили южно от градчето Lone Pine, Калифорния.

По време на рутинен тренировъчен полет двигателят отказва на височина около 3500 метра, принуждавайки пилотът да се катапултира. Летецът е откаран в местната болница за преглед, получил е малко увреждания, но без опасност за живота.

По всяка вероятност изтребителят е от 144 авиокрило на Въздушната национална гвардия на Калифорния.

http://www.pan.bg/

 
Утре АП "Юрий Долгорукий" ще влезе в състава на ВМФ на Русия
29.12.2012, 10:47

проект 955 "Борей" Най-новата стратегическа атомна подводница (АП) "Юрий Долгорукий" ще влезе в състава на военноморския флот на РФ на 30 декември, съобщава пресслужбата на ЦКБ "Рубин".

„Тържествената церемония по вдигане на флага и подписване на приемо-предавателните документи за атомния подводен крайцер "Юрий Долгорукий" – главния кораб на проект 955 "Борей" – ще се състои на 30 декември в Северодвинск в ОАО "ПО "Севмашпредприятие", - се казва в съобщението. Отбелязва се също, че в същия ден ще бъде изведена от стапелния цех атомната подводница "Владимир Мономах". - (видео)

"След извеждането на подводницата тя бъде спусната на вода и ще се пристъпи към швартови и ходови изпитания", се отбелязва в съобщението на "Рубин". – Още за проект 955

 
Путин, НАТО и заплахата от нова студена война
29.12.2012, 09:23

След четиригодишно прекъсване Владимир Путин се завърна в Кремъл. За мнозина, особено на Запад, това бе лоша новина, от гледна точка на отношенията с Русия. Путин, също както и Джордж Буш-младши, нерядко се свързва с бързото влошаване на тези отношения. Затова едва ли е случайно, че в навечерието на първото си посещение в Москва, в средата на 2009, президентът на САЩ Обама (следвайки погрешния съвет, даден от тогавашния му специален пратеник Майкъл Макфол, който в момента е американски посланик в Русия), характеризира Путин като „човек на миналото”, а наследника му Медведев като своеобразен московски еквивалент на вашингтонското „презареждане”.

За други (предимно в Русия) обаче, завръщането на Путин на президентския пост няма голямо значение, тъй като, според тях, през четиригодишния си мандат Медведев не e оказал съществено влияние върху руската външна политика и приносът му за реализацията и е твърде незначителен – например решението Русия да се въздържи при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия през 2011. Тоест, на практика, формулираната от Путин външна политика не се промени и при управлението на Медведев.......... Прочети още

 
Морски ястреби и земноводни зодиаци
29.12.2012, 09:18

Десантно-патрулна лодка КС-Фиорд 62РВ навечерието на срещата на високо равнище на форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), който се състоя през септември във Владивосток, на летището в столицата на Приморския край транспортен самолет Ан-124-100 докара необичаен товар – два граничарски катера проект 12150 “Мангуста”,  разработка на ЦМКБ “Алмаз”. Те са построени от рибинския корабостроителен завод “Вимпел”. Трябва да се отбележи, че тези катери не са малки. Тяхната дължина е 19,2 м, ширината – 4,4 м, а пълното водоизместване е 27,2 т. “Мангустите” спешно бяха закарани в Далечния изток за гарантиране на сигурността на мероприятията, които се провеждаха в рамките на АТИС.

Устойчивото търсене на катера проект 12150 от страна на Бреговата охрана на Граничната служба на Федералната служба за сигурност, Министерството на извънредните ситуации, Военноморския флот, МВР и Федералната митническа служба (ФТС) на Руската федерация е разбираемо. “Мангустите” развиват висока максимална скорост от 53 възела. Те са маневрени и могат да приемат такъв полезен товар, какъвто е необходим на конкретния клиент. Фирмата “Вимпел” е построила за различните силови ведомства  около двадесет такива катери и строителството им продължава. Сега ЦМКБ “Алмаз” усъвършенства проекта, като се стреми да му придаде не само по-съвременен дизайн, но и да повиши  експлоатационните качества и въоръжението за сметка на поставянето на картечна установка с дистанционно управление, със създаването на която се занимава НПО “Карат”........ Прочети още

 
Министерството на отбраната на Русия получи шест серийни Су-35С
29.12.2012, 09:00

Су-35С. Фото от сайта knaapo.ruВчера компанията „Сухой” е предала успешно на руското военно ведомство шест серийни многоцелеви изтребителя Су-35С, като днес сутринта машините са излетели за мястото за постоянна дислокация. Това се съобщава от пресслужбата на компанията.

Приемането на шестте изтребителя е била извършена в завода на КнААПО в Комсомолск на Амур. С доставката на тези самолети се изпълнява напълно графика за изпълнение на поръчката за 48 броя Су-35С за тази година.

През август 2009 г. Русия поръча 48 многоцелеви изтребителя Су-35, които трябва да бъдат доставени до края на 2015 г. Има опция за поръчката на още 48 самолета на по-късен етап.

Досега руските авиатори са получили за изпитания три опитни и девет серийни изтребителя. – Още за Су-35

 

 
ВМС на САЩ ще поръчат 72 патрулни самолета Poseidon
28.12.2012, 22:40

P-8A Poseidon. Фото от сайта navy.milКомандването на ВМС на САЩ започна подготовката към сключването на дългосрочен договор за доставката на 72 патрулни самолета P-8A Poseidon, съобщава Flightglobal.

Командването на американските ВМС вече изпрати в Пентагона уведомление за възможната покупка. Този документ предвижда преминаване от ежегодната покупка на самолети, както е в момента, към сключване на дългосрочни договори за период от 5 години. Първият такъв дългосрочен договор ще определя доставките на техника в периода 2015-2019 финансова година.

Общо ВМС на САЩ за сега планират да закупят 117 нови патрулни самолета. Първият Poseidon беше предаден на военните на 4 март 2012 година. Терзи самолети ще трябва да заменят остарелите P-3C Orion. Съгласно плановете на на ВМС, Poseidon ще бъдат използвани в тясно взаимодействие с морските разузнавателни безпилотни апарати MQ-4C Triton. – Още за P-8A Poseidon

 
Русия ще достави на Китай подводници
28.12.2012, 15:40

Русия и Китай подписаха контракт за доставка на КНР на четири дизело-електрически подводници от проекта 1650 „Амур”, съобщи руският вестник „Комерсант”. Според експертни оценки стойността на контракта може да достигне 2 млрд. долара.

По данни на вестника, според контракта първите две подводници ще бъдат монтирани в китайски корабостроителни предприятия с участието на руски специалисти. При монтажа, делът на китайските комплектуващи части ще бъде доведен до 30%.

Това ще бъде третият контракт за купуване от Китай на руски подводници в постсъветския период. През 1990-те години Китай купил партида от четири дизело-електрически подводници от проектите 877 и 636, а през 2000-те години – още 8 подводници от проекта 636. Всички те са на служба в китайския флот. Имайки предвид техните конструкции, в КНР са били създадени подводници по проекта 041 (”Юан”), а също усъвършенствани подводници по проекта 039В3 (”Юан 2").

Американски специалисти отбелязват прогреса на Китай в строителството на дизело-електрически подводници, в частност, намаление на техния шум. По данни на „Комерсант”, в подводниците, които ще бъдат построени в Русия за китайските ВМС, ще бъдат използвани някои съвременни китайски технологии. Например, независими от атмосферния въздух енергийни установки на основата на двигатели „Стирлинг”.

Растящото напрежение на морските граници на КНР кара китайското ръководство да ускори строителството на флот, връщайки се за тази цел към практиката на покупки в чужбина. Подводници от проекта 1650 са ново поколение на бойни кораби.

Количеството на използваните в тях нови технологии в сравнение с по-старите подводници от проектите 877 и 636 е толкова голямо, че това предизвиквало трудности в процеса на изпитанията на първата подводница от проекта – Б585 „Санкт Петербург”. Тя беше приета на въоръжение в 2010 година. Подводницата има усъвършенствана енергийна установка, нови акумулаторни батерии, съвременни състеми за управление и разузнаване.

Участието на китайски корабостроители в изграждането на първите две подводници ще им даде допълнителен достъп до най-новите руски технологии за строителство на подводни плавателни съдове. Ако първият опит се окаже позитивен, може да се предположи и реализиране на по-нататъшна програма за съвместно производство на подводници от този проект с увеличение в него на количеството на китайски комплектуващи части и възли. – Още за проект 1650

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВМС на Филипините ще купят три италиански хеликоптера
28.12.2012, 13:24

AW109E. Фото от сайта agustawestland.comМинистерството на отбраната на Филипините има намерение да купи за ВМС на страната три многоцелеви хеликоптера AW109E Power, съобщава Defense News.

Сумата на потенциалната покупка се оценява на 32,5 млн. долара. Тя ще бъде осъществена срочно в рамките на програмата за екстрени отбранителни покупки.

Други подробности относно възможната сделка не се уточняват. За сега не е известно, дали хеликоптерите за Филипините ще бъдат оборудвани с някакво оръжие.

 
Войската се стопи с 2400 души
28.12.2012, 13:15

Само в последните три месеца 650 старши офицери са напуснали армията заради новата система за пенсиониране на военните. „Отидоха си 18 % от майорите, 20% от подполковниците и 11% от младите полковници. Дори при Сталинградската битка не са загинали процентно толкова много офицери“, обясни за „Преса“ бившият кадровик №1 на МО Иван Иванов (на снимката), кото също подаде оставка. Отделно пък близо 900 войници са отказали да се местят в друг гарнизон. Те са с връчени шестмесечни предизвестия, чийто срок изтича в първите дни на януари 2013 г., след което ще бъдат уволнени. Техният брой обаче не се прибавя към уволнените през 2012 г. 1500 военни, а се прехвърля за следващата. Заедно с тях армията се е стопила с 2400 души.  

„Тази година от армията си отидоха 1500 военни“, каза за „Преса“  бившият кадровик №1 на Министерството на отбраната Иван Иванов, който наскоро изненадващо подаде оставка. Според него отделно близо 900 войници са отказали да се местят в друг гарнизон. Те са с връчени шестмесечни предизвестия, чийто срок изтича в първите дни на януари 2013 г. , след което ще бъдат уволнени.

„Некоректното е, че техният брой сега не се слага в числото на уволнените за тази година, а се прехвърля за следващата. Тези бойци са в специален щат към министъра на отбраната. Те получават само заплата и ходят на преквалификационни курсове, които им се полагат по закон“, уточни г-н Иванов.

Само през последните три месеца на годината заради въвеждането на новата система за пенсиониране на военните по собствено желание са напуснали близо 650 офицери. „Отидоха си 18% от майорите, 20% от подполковниците и 11% от младите полковници.  Дори при най-кръвопролитните боеве между германската и съветската армия при Сталинградската битка във Втората световна война за два месеца не са загивали толкова много офицери“, обясни бившият кадровик.

52 485,14 лв. са събрани от благотворителната кампания на „Армия на чудесата“ в подкрепа на децата на загинали военни, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Средствата са преведени по сметката на фондация „Деца на Българската армия“, която се грижи за 74 деца, и те ще им бъдат предоставени като месечни стипендии през следващата година. Всички, които искат да подкрепят сираците в армията, могат изпратят есемес към мобилен номер 1696 за трите оператора (1,20 лв. с ДДС), уточниха от ведомството.

(в. Преса, печатно издание, брой от 350 от 28 декември 2012)

 
Почина генерал Норман Шварцкопф
28.12.2012, 10:24

Norman SchwarzkopfАмериканският генерал от резерва Норман Шварцкопф, който командваше оглавяваната от САЩ международна коалиция по време на войната в Персийския залив през 1991 г., е починал на 78-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той проведе операция „Пустинна буря” и прогони силите на иракския диктатор Саддам Хюсеин от Кувейт.

Причините за смъртта на генерала все още не са изяснени.

Генералът, който е войникът с най-много бойни отличия от Виетнамската война, е живял като пенсионер в Тампа, Флорида, където е починал вчера.

Именно в Тампа е била последното назначение на Шварцкопф като командир на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

В изявление от името на бившия американски президент Джордж Буш-старши, който самият пребивава в болница, се посочва, че генерал Норман Шварцкопф е бил "истински американски патриот и един от най-големите военни лидери от своето поколение".

 
Плащаме 1 млрд. лв. на година за сигурност и получаваме реална разкриваемост на престъпленията около 7-8%
28.12.2012, 10:16

 „Останах потресен, че 400 хил. досъдебни производства за кражба срещу неизвестен извършител са прекратени. Това са 400 хил. пострадали български семейства. Половината от тях изобщо не подават жалба.“, казва временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов.

Това прозрение е направено дни преди избора на нов главен прокурор, но то не разкрива нищо ново, независимо от острия интерес на медиите, провокирани от интригуващата ситуация на критика и самокритика.

Всъщност прокуратурата в периодичните си годишни доклади дава доста подробни статистически данни, свързани с противодействието на престъпността.

Според нея около 50% от престъпленията въобще не се регистрират, поради ниското ниво на доверие в правозащитните органи. От регистрираните пък (146 000 за 2011 г.) около 41% се разкриват, което само на базата на официални данни довежда до заключение, че разкриваемостта е около 20%.

Според експерти по сигурността извън правителствения сектор, скритата – латентната, нерегистрираната престъпност е още по-голяма, около 80%, което, ако се вярва на нивото на разкриваемост, посочено от прокуратурата, довежда наистина разкритите престъпления до 7-8%............. Прочети още

 
Военноинвалидите споделят тревогата на президента за армията
28.12.2012, 09:42

Председателят на  УС на СВВП младши лейтенант от запаса Петър ВелчевНепрекъсната промяна на условията за изпълнение на кадрова военна служба и липсата на ясна перспектива за стабилност в кариерното развитие на военнослужещите правят военната служба все по-непривлекателна. Това пише в писмо до президента и върховен главнокомндващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. И още от писмото: „Отмяната на наборната военна служба на 1 декември 2007 г. съществено задълбочи проблемите на военната ни сигурност. Дислокацията на БА е изключително рехава и неравномерна. Армията се е капсулирала в няколко гарнизона и контактите й с населението са тотално нарушени. С изпълнението на „План 2014”, предложен от настоящия министър на отбраната и приет от Правителството, картината придобива още по-мрачни измерения. Днес България повече от всякога се нуждае от Териториален доброволен армейски резерв.”........... Прочети още

 
Днес в Иран започват военноморски учения
28.12.2012, 08:54

Днес в Иран започват военноморските учения Velayat-91. Те ще продължат 6 дни и ще бъдат проведени в Ормузкия и Оманския заливи, а също в северните райони на Индийски океан. Според командващия на ВМФ на страната Хабибола Сайяри, маневрите ще бъдат проведени в съответствие с нормите на международното право. - (видео)

По време на ученията се планира да бъдат проверени възможностите на ракетните комплекси, на бойните кораби и подводниците. Освен това ще бъде отработена операция по блокиране на Ормузкия пролив, през който се транспортира повече от 20% от добивания в света нефт.

 
Русия възражда ядрените "влакове убийци"
28.12.2012, 08:45

SS-24 ScalpelВ отговор на плановете за ПРО на САЩ в Европа Русия възражда ядрените "влакове убийци", пише в. "Московский комсомолец" под заглавие "На Америка ще бъде обявена релсова война". (Вж. статията)

Изданието припомня последната пресконференция на руския президент Владимир Путин, който заяви, че ПРО на САЩ "нулира" ракетно-ядрения потенциал на федерацията, и "фактически обяви", че Русия ще отговори с "развитие на ударните ракетно-ядрени комплекси".

До момента се знае, че Русия разработва два типа такива комплекси: единият ще изстрелва тежка ракета с течно гориво, подобна на легендарната "Сатана", другият - по-лека ракета с твърдо гориво. Наскоро обаче "най-горе" е взето решение да бъде създаден още един тип комплекси, твърди всекидневникът. Според негов източник от руския ракетен отрасъл в момента се работи по възстановяването на бойните железопътни ракетни комплекси (БЖРК) с ракета РТ-23УТТХ "Молодец" (SS-24 Scalpel по класификацията на НАТО).

Към 1991 г. Съветският съюз разполагаше с 15 влакови композиции, оборудвани с такива установки. Те останаха на въоръжение в стратегическите ракетни войски на Русия до 2005 г. Изглеждаха като обикновени влакове с хладилни, пощенско-товарни и пътнически вагони. Във всеки влак обаче имаше по три ракетни комплекса с нужния персонал и команден пункт. За едно денонощие маскираната ракетна база можеше да се придвижи на 1200 километра. За изстрелване на ракета обаче влакът трябваше да спре.

Сред персонала на ракетните войски се говореше, че идеята за БЖРК е дошла от самите американци. Съветското разузнаване получило данни и дори снимки, доказващи, че в САЩ разработват подобен комплекс, който да се движи в подземни тунели, а в случай на нужда да излиза навън и да изстрелва стратегическа ракета "абсолютно изненадващо" за СССР.

Руските конструктори обаче избраха по-евтин и по-ефикасен вариант с надземни влакове.

После стана ясно, че американците са отхвърлили своя проект като неефективен и просто са пробутали на Москва "дезинформация, за да поразтърсят за пореден път съветския бюджет", а за снимките са използвали малко макетче.

Междувременно обаче Съветският съюз вече създаде ново ядрено оръжие с ракета, носеща 10 разделящи се бойни глави с индивидуално насочване, с обсег 10 хил. километра и мощност 0,43 мегатона, както и "сериозен" противорадарен комплекс.

Новината шокира американците, които бяха принудени постоянно да държат над Съветския съюз групировка от 18 шпионски сателити, а това им излизаше доста скъпо. След разпадането на Съветския съюз САЩ веднага се погрижиха "да се отърват от това главоболие" и в крайна сметка убедиха руските политици да се откажат от БЖРК. "Обаче се очертава Щатите пак да получат главоболие - сега вече под формата на нови БЖРК", добавя "Московский комсомолец". – Още за SS-24 Scalpel

http://www.vesti.bg/

 
Нашата мила войска
28.12.2012, 08:37

В света има само една армия, която няма пленено бойно знаме, с изключение на тези, които никога не са воювали - българската. Клокотница - 1230 г., Одрин - 1205 г. и 1913 г., Тутракан - 1916 г., Дойран - 1918 г., Драва - Соболч - 1945 г., са само част от звездните мигове на българското бойно изкуство. Дълго време войската ни бе една от най-боеспособните на Балканите. И бе страшилище за всеки агресор. След като блоковото противопоставяне отиде в историята и Желязната завеса падна, армията ни започна да се свива като шагренова кожа.

Политиците на новото време казаха, че нямаме врагове и не ни грози война. Това изрично е отбелязано, но с наукообразни термини, в стратегията за национална сигурност - че България в близките години не я грози военна агресия. Дали е така - времето ще покаже. След 10 ноември 1989 г. за 23 години войската ни се стопи близо шест пъти. В момента под знамената на бойните ни части маршируват около 26 000 бойци. Това е числото, записано в Бялата книга, изготвена от правителството на ГЕРБ. Според нея и министерско постановление на кабинета „Борисов“ №333/29.12.2010 г. до края на 2014 г. войската ни ще остане с 80 танка, 280 бронирани машини, 16 изтребителя, 22 вертолета и 6 бойни кораба. Това са основните оръжия, които трябва да пазят 111 000 кв. км. българска земя. Дали са достатъчно, никой не казва, защото е конфиденциална информация. На Балканите единствено Македония е с по-малка армия от нашата.

Гърция, въпреки че е в криза, сега купува две нови подводници. А ние останахме без подводен флот. С Турция въобще не можем да се сравняваме. Дори и с Румъния. Армията ни е малка, защото НАТО ни пази, е логиката на всички управляващи през годините на прехода до днес. Те се осланят на чл. 5 на Вашингтонския договор за колективната защита. Но преди него чл. 3 гласи, че всяка държава трябва сама да гарантира сигурността си.

Експерти твърдят, че армията ни в момента има капацитет само за мисии зад граница. След 1989 г. близо 12 000 наши бойци са миротворствали в Камбоджа, Ирак, Афганистан, Босна и Косово. За това време загинаха 23 наши рейнджъри..........Прочети още

 
България е участвала общо в 6 операции на НАТО и ЕС през 2012
28.12.2012, 08:24

За 2012 г. България е участвала общо в 6 операции и мисии на НАТО и ЕС, а в предишни години сме приключили участие в общо 14 международни мисии и операции, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

През 2011 г. български военнослужещи са участвали в 10 операции и мисии под егидата на НАТО, на ЕС и на ООН.

Под ръководството на НАТО през 2011 г. България е участвала в четири операции и една тренировъчна мисия.

В операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ през миналата година сме участвали с над 1 250 военнослужещи, в операцията в Косово - с 20 военнослужещи, в Сомалия - с двама военнослужещи, в Либия - със 165 военнослужещи. В тренировъчна мисия на НАТО в Ирак сме участвали с 6-ма военнослужещи.

България е участвала в две мисии и две операции под ръководството на ЕС: операция "Алтеа" в Босна и Херцеговина /234 души/, както и във военноморската операция "Аталанта". В мисии за наблюдение сме участвали в Грузия и Афганистан - с общо 13 души. Под егидата на ООН страната ни е участвала в мисията в Либерия с двама души, уточняват от пресцентъра на МО, цитирани от БТА.

Според анализ на Института за изследване на мира в Стокхолм - през 2011 г. в света е имало общо 52 мироопазващи операции с участието на над 260 хиляди войници от цял свят.

Под егидата на ООН са били проведени 20 операции с над 105 хиляди войници. Регионални организации и алианси са участвали в 26 операции с над 153 хиляди войници, а други коалиции са провели 6 мироопазващи операции с над 3 хиляди войници. НАТО е участвал с най-много личен състав във всички проведени операции по света - с над 137 хиляди военнослужещи.

За пръв път в края на 2011 г. Арабската лига е участвала в мисия като наблюдател - в Сирия. Новите омиротворяващи операции за 2011 г. са четири: две в Южен Судан, в Либия и Сирия.

Институтът в Стокхолм класира и 158 държави в света по 23 показателя за състоянието на мира. Петте най-мирни държави в света са: Исландия, Дания, Нова Зеландия, Канада и Япония.

В дъното на класацията са: Конго, Ирак, Судан, Афганистан и на последно място - Сомалия.

/www.dnes.bg/

 

 
Русия отстъпва само на САЩ по износ на оръжие
27.12.2012, 22:10

Русия отстъпва само на САЩ по износ на оръжие. Такива са данните, публикувани в руското издание на ежегодното издание на Стокхолмския международен институт за изследване на световните проблеми (SIPRI). Презентацията на изданието се състоя днес в Москва.

В периода 2006-2010 година на 5 страни - САЩ, Русия, Германия, Франция и Великобритания - се падаше 75% от износа на обикновено оръжие. В тази петица с голям аванс водят САЩ и Русия, на който се падат съответно 30% и 23% от продажбите.

Основните купувачи на оръжие са били Индия (9%), Китай (6%), Южна Корея (6%), Пакистан (5%), ОАЕ (4%)  и Гърция (4%).

 
В Русия: Военните ще купят опитна партида от 16 танка „Армата”
27.12.2012, 20:45

Министерството на отбраната на Русия има намерение да започне закупуването на перспективни основни бойни танкове на базата на единната платформа за тежка бронирана техника "Армата", както съобщава агенция "Интерфакс", е заявил заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов.

По думите му първо трябва да бъде направена поръчка за доставката на опитно-промишлена партида от 16 нови танка. На основата на опитната партида бойни машини се планира да се проведе подконтролна войскова експлоатация. Други подробности относно закупуването на перспективните бойни машини Борисов не е уточнил. Съгласно действащият график първия прототип на танка на базата на платформата "Армата" трябва да бъде създаден догодина, а през 2015 г. се очаква доставката на новите бойни машини във войската. Техническият проект на "Армата бе" утвърден от военното министерство на 23 март т.г. По думите на началника на Главното автобронетанково управление на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Александър Шевченко, проектът изцяло съответства на всички изисквания на военното ведомство. С разработката на перспективния танк се занимава "Уралвагонзавод". – Още руски танкове

 
1005 военни имота си търсят стопанин
27.12.2012, 19:56

Военното министерство търси стопанин на 1005 ненужни имота в цялата страна. Мераклиите обаче не са много.

Обобщените данни от отчетите на ведомството по тримесечия сочат, че от началото на годината досега са обявени над 160 тръжни процедури. От тях 21 са обявявани по два пъти.

Купувачите на бившите казарми се броят на пръсти. В София и Софийска област са продадени едва две поделения за 126 396,92 лева. От военното министерство обясняват слабия интерес с икономическата криза, липсата на инвеститори и неблагоприятните условия на пазара за недвижими имоти.

Преди малко повече от година министър Аню Ангелов обяви, че Министерството на отбраната ще преотстъпи на общините или други организации и ведомства всички армейски имоти с отпаднала необходимост. От това решение засега печелят най-вече общинските администрации. С решения на Министерския съвет на различни общини тази година са предоставени 21 поделения, на областни администрации - 11, а на министерствата на образованието, вътрешните работи, икономиката и правосъдието - 8. Войсковите райони, предоставени на местната власт, се превръщат в паркове, бизнес зони, магазини, жилища, лагери за обучения и отдих на ученици, автогари и спортни зали............. Прочети още

 
ВМС на Южна Корея поръчаха постройката на две подводници тип KSS-III
27.12.2012, 19:12 

Южнокорейската корпорация Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) на 26 декември 2012 година получиха дълго очаквания контракт от военното ведомство на Южна Корея на стойност 1,56 млрд долара за строителството за ВМС на страната на две големи неатомни подводници по националния проект KSS-III (Jangbogo III). Двете субмарини трябва да бъдат предадени на флота до 2022 година. Строителството на главната подводница ще започне в корабостроителница на DSME в Окпо през в 2013 година.

Проектирането на голямата (надводна водоизместимост над 3000 тона) неатомна подводница KSS-III за ВМС на Южна Корея се извършва от 2004 година съвместно от корпорациите Hyundai Heavy Industries и DSME. Със създаването на различни системи на този проект се занимават и компаниите LIG Nex1, Samsung Thales, Hanwha и STX Engine, а техническо съдействие в проектирането оказва британската компания ВМТ. Първоначално се е разглеждал даже и вариант на подводницата с ядрена силова установка, но след това се приема субмарината да бъде с въздухонезависима енергийна установка, вероятно по немски образец на горивните елементи, използвани сега при строящите се за южнокорейския флот подводници проект 214 (KSS-II). Въоръжението ще включва ракети Cheon Ryong с вертикален пуск и обсег на действие до 500 километра и торпедни апарати.

Общо ВМС на Южна Корея планираха към 2029 година да имат девет подводници проект KSS-III, които да заменят намиращите се сега в състава на флота девет дизелови подводници проект 209/1200 построени през 80-90-те години на миналия век. Поради финансови и технически причини през последните години програмата по проект KSS-III беше прекъсвана няколко пъти. В резултат на това министерството на отбраната сключи контракт за строителството на две подводници проект KSS-III в първата серия, вместо три, както бе планирано първоначално.

 
Българската армия отдава почит на военнослужещите, загинали при терористичната атака на военна база „Индия” в Кербала
27.12.2012, 17:11

Българската армия отдава почит на военнослужещите, загинали при терористичната атака на военна база „Индия” в Кербала, Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Във военните формирования 32 990 – Пловдив, 24 150 – Стара Загора, 26 400 – Благоевград и 34 750 – Карлово, с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше отдадена почит на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от Първия пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

Военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград, водени от заместник-командира майор Истилиян Дуков, присъстваха на възпоменателната церемония в памет на майор Георги Качорин в неговото родно място в с. Горно Драглище, община Разлог.

Заместник-командирът на 68-а бригада Специални сили полковник Михаил Попов и бойци от формированието се поклониха на гроба на офицерски кандидат Антон Петров в гробищен парк „Чародейка” в град Русе. Заместник-началникът на щаба подполковник Николай Николов и военнослужещи от Специалните сили отдадоха почит на гроба на старши лейтенант Николай Саръев в гр. Крумовград.

Началникът на щаба на военно формирование 34 750 – Карлово, полковник Емил Янев и военнослужещи от гарнизон Казанлък положиха цветя на гроба на офицерски кандидат Иван Инджов в Казанлък.

В гр. Добрич заместник-командирът на военно формирование 54 060 – Шумен, майор Димитър Попов и военнослужещи от военното формирование отдадоха почит на гроба на офицерски кандидат Свилен Киров.

На всички възпоминателни церемонни в памет на загиналите бойци бяха положени венци от името на министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

http://www.focus-news.net/

 
Топ 10 на отрицателните събития в МО, според сайта Pan.bg
27.12.2012, 17:06

Т-72Номер 1 - Безпрецедентните действия на военните срещу своя ресорен министър Аню Ангелов

Българската армия изказа своето несъгласие с пенсионната реформа на министъра на отбраната.

Първо, част от военните се събраха в Централния военен клуб в София, за да обсъдят действията си. Последваха редица разпити.

След това военните изказаха своето недоволство и с основаната ГРУПА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (със 7000 члена) във Фейсбук.

На 14 октомври в София бе организирано от легия "Раковски" безпрецедентно шествие с участието на над 500 човека.

Всички медии отразяват шествието, а някой от тях излизат със заглавие "Армията на нож!".

През декември пак легия "Раковски" направи и пресконференция, на която оповести, че напусналите дотук са 1500 човека.

Министърът на отбраната ОПРОВЕРГА това и каза, че напускащите са много по-малко - 1504! Военните приеха това опровержение като пълен абсурд и част от тях се изказаха, че ресорния им министър заслужава ЗЛАТЕН СКУНКС. По-рано министър Ангелов бе спечелил вече наградата Златен цървул от в.Жълт Труд, заради непрестанните си реформи……….. Прочети още

 
През 2013 година Румъния ще започне на отделя средства за закупуване на F-16
27.12.2012, 16:57

Ф-16През 2013 година Румъния ще започне на отделя средства за закупуване на многоцелеви изтребители F-16 от излишъците на ВВС на Португалия, съобщава Бизнес-ТАСС, цитирайки румънският министър на отбраната Мирча Душа.

"Иам решение на Висшия съвет по отбраната за осигуряване на ВВС с нови самолети и от началото на следващата година ще започнем да отделяме финанси за изпълнение на решението ", заявява министърът. Той подчертава също, че реализацията на програмата зависи от изхода на преговорите с потенциалните доставчици на изтребителите, както и от разходите по другите програми, а също и осигуряване на пенсиите на резервистите.

Независимо, че не се споменават конкретни суми, според редица румънски медии става въпрос за закупуване ан 12 изтребителя на обща стойност 600 милиона евро.

Още през 2009 г. Румъния възнамеряваше да закупи от САЩ 24 изтребители ‘втора ръка’ F-16, но сделката не се осъществи поради липса на средства. Тези планове предизвикаха критика от страна на европейския консорциум Eurofighter, чийто ръководство изрази „дълбоко разочарование от това, че решението за закупуване на F-16 е било прието без провеждане на международен тендер, предвиден в тези случаи по стандартната процедура в ЕС”.

http://www.pan.bg/

 
Въздушното пространство на Прибалтика от 2013 г. ще се поеме с датски F-16
27.12.2012, 16:54

Danish F-16Първата ротация за 2013 година по охрана на въздушното пространство на прибалтийските републики ще бъде поета от датските ВВС с изтребители F-16, съобщава "Росбалт". Те ще заменят чешкия контингент, който в момента се намира там с четири JAS-39C Gripen.

Мисията на NATO по охрана на въздушното пространство на Прибалтика започва от 2004 година., тъй като ВВС на Литва, Латвия и Естония не разполагат със собствени изтребители за осигуряване на въздушните си граници. От 2009 г. Вилнюс,Талин и Рига покриват разходите по издръжка на личния състав на ВВС на НАТО в страната, а от 2010 - и разходите по транспортиране както на персонала, така и на оборудването.

http://www.pan.bg/

 
В Шумен празнуваха наследниците на славната Четвърта преславска дивизия
27.12.2012, 16:45

Полковник Митко Йоцов връчва наградата на генерал-майор от запаса Николай Недков.Военно формирования 34 200 с командир полковник Митко Йоцов отбеляза днес 120-годишнина от своето създаване. Наследниците на славната Четвърта преславска дивизия се събраха в сградата на театъра, за да припомнят бойните подвизи на своите предшественици във войните за обединение на българските земи.

Със заповеди на министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители от днешната База за съхранение на техника и подготовка на резервисти. Не бяха забравени и командирите на съединението, които са вече в запаса и резерва. Сред наградените на трибуната бе и генерал-майор от запаса Николай Недков.

Областният управител Димитър Александров дойде лично на тържеството, за да поздрави военнослужещите. Празникът уважиха още народните представители Ивайло Тошев и Ралица Тодорова, командирът на механизирания батальон подполковник Веселин Христов, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Иван Бончев и представители на други военно-патриотични организации. Министърът на отбраната, командирът на Сухопътните войски, изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и информация” Петър Манолов, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ полковник доцент д-р Нелко Ненов и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Любомир Христов бяха изпратили поздравителни адреси.

Тържеството завърши с празничен концерт. Първите поздрави бяха от сержант Димитър Петков и Ансамбъла за народин песни и танци „Шумен”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Бъдещите американски военни специални операции
27.12.2012, 13:09

През последното десетилетие военната доктрина и концепцията за национална сигурност на САЩ в много отношения се основаваха на специалните войскови операции. От момента, когато издирването и унищожаването на терористи и въстаници станаха една от най-важните задачи на Пентагона, войските със специално предназначение не се уморяват да усъвършенстват уменията си за лов на хора, използвайки най-нови разработки в тази област. Те могат да бъдат описани със следните думи: « намери, увери се, фиксирай, използвай, изследвай и унищожи».

Те успешно използват хоризонтални организационни структури и предпочитат по-тясно да работят с разузнавателните служби, което позволява на специалните операции да се справят със «скоростта на войната», ако използваме думите на армейския генерал в оставка Стенли Маккристъл, главният архитект на съвременния подход на САЩ в борбата с тероризма............ Прочети още

 
Нови руски РЛС за ПРО
27.12.2012, 12:10

Русия ще започне изграждане на две нови радарни станции в Красноярския и Алтайския край през 2013 година. Това заяви руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Олег Остапенко, цитиран от РИА Новости.

„Новите станции ще бъдат изградени в Енисейск (Краснодар) и Барнаул (Алтай)", каза той.

По думите му извършено е предпроектно проучване за планираното строителство, което ще започне по график.

По-рано този месец руското външно министерство потвърди, че руската армия няма да продължи наема на радарната станция в Габала в Азербайджан. Договорът за наем, подписан през 2002 година, е валиден до 24 декември 2012 година.

Русия заменя тази РЛС с нова система в Армавир в Краснодар, която ще играе решителна роля в изграждането на противоракетната система за отбрана.

Остапенко изтъкна, че радарната станция в Армавир е на финалната фаза от тестовете. „Днес станцията е готова за пълно изпълнение на задачите", изтъкна той и добави, че тя ще бъде преведена в пълна бойна оперативност в най-скоро време.

 
Стратегическата авиация
27.12.2012, 08:25

Ту-160Далечната авиация на Русия е въздушният елемент на ядрената триада — една от важните съставляващи на стратегическата сигурност Това е стабилно, надеждно и перспективно обединение на Военновъздушните сили. Такова то ще остана и занапред.

Бойното обучение на летателния и техническия състав на Далечната авиация през 2012 г. беше наситено с летателно-тактически учения на авиационните бази, съвместни мероприятия с другите родове авиация. В авиобаза Енгелс усилено се строи допълнителна полоса за излитане и кацане.

Както и преди, основа на авиационния парк на Далечната авиация са самолетите Ту-95МС, Ту-160, Ту-22М3 и Ил-78. Преподготовката на тези типове самолети (с изключение на Ту-160, подготовката на който се извършва в авиобаза Енгелс) в базата на Центъра за бойна подготовка на летателния състав в Рязан най-напред преминава техническият състав, а след това там отива и летателния.

Младите летци от випуск 2012 година завършват курса по теоретична преподготовка за самолетите на Далечната авиация. Около 40 лейтенанти са на преподготовка в Рязанския център за бойна подготовка на летателния състав (авиационния персонал на Далечната авиация). Част от тях вече заминаха към новите места на служба.

През текущата година средният нальот на млад летец  беше над 100 часа, както и миналата година. Общият нальот за годината в Далечната авиация превиши 22000 часа.

Планът за въздушно патрулиране в отиващата си година беше изпълнен от Далечната авиация на 100 процента. Екипажите от стратегическата авиация изпълниха повече от 20 полета по плановете за стратегическо сдържане. Ракетоносците продължиха да браздят просторите над неутралните води на Световния океан. При въздушното патрулиране изтребители от ПВО на Норвегия, Великобритания, САЩ, Канада, Япония и други държави съпровождат “стратезите”. Те се държат, по думите на командващия Далечната авиация генерал-лейтенант Анатолий Жихарьов, дружелюбно, не нарушават общоприетите правила. Изтребителите за патрулно съпровождане стоят на разстояние до 500 метра. Обаче се случва “гостите” да идват и по-близко (от любопитство), но не много.

Наред с другото,  Далечната авиация изпълнява  задачи по осигуряването на полярните станции въз основа на концепцията за развитие на арктическата зона. В района на северните ширини подразделенията на ДА осигуряват полярните станции с продоволствие, съдействат в действията по търсене и спасяване в този район, като излитат от летищата във Воркута, Тикси и Анадир.

На свой ред  самолетите-зареждачи с гориво Ил-78 са изпълнили около 380 контакта, при което са предали над 5000 тона авиационен керосин.

Екипажите на самолетите-зареждачи извършват полети от летищата на ВВС, разположени на териториите на Западния, Централния и Източния военни окръзи, отработвайки задачи по предаване на гориво във въздуха. През 2013 година и следващата е предвидено усилено обучение на летателните екипажи за изпълнение на този сложен вид подготовка. При това специално внимание се обръща на младите пилоти.

Екипажите на “далечната” в Енгелс, Шайковка, Украинка и Белая вече пристъпиха към планови полети на самолети Ил-78, Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160 по упражненията съгласно курса по бойна подготовка на Далечната авиация за 2013 година. Полетите се провеждат както през деня, така и през нощта. В тях вече взеха участие повече от 20 екипажа от летателния състав. В хода на полетите се отработваха навиците за съгласувана работа в състава на екипажите.

http://infobalkani.wordpress.com, Александър Пинчук

 
Австралия и Китай планират провеждането на съвместни военни учения
27.12.2012, 08:06

Австралия и Китай планират провеждането на съвместни военни учения, в които може да се включат и САЩ, предаде АФП.

Австралийският министър на отбраната генерал Дейвид Хърли заяви, че ученията ще се проведат съвсем скоро.

Планираните маневри идват в момент, когато Вашингтон иска да увеличи военната си мощ в стратегически важния Азиатско-Тихоокеански регион на фона на опасенията за все по-голямата самоувереност на Китай и териториалното напрежение между Пекин и неговите съседи.

http://www.focus-news.net/

 
Преди девет години петима български военнослужещи загиват в Ирак
27.12.2012, 00:09

На тази дата през 2003 г. базата ни "Индия" в Кербала е атакувана с кола бомба. Загиват кап. Георги Качорин, ст. лейт. Николай Саръев, мл. серж. Антон Петров, ст. серж. Иван Инджов, редник Свилен Киров.

Други 27 души от българския контингент са ранени и настанени в болница. Посмъртно загиналите военнослужещи са повишени във военно звание. 30 декември 2003 г. е обявен от Министерския съвет за ден на национален траур. – Още за Ирак

 
Ден на военнотопографската служба на Българската армия
27.12.2012, 00:05

На тази дата през 1891 г. с княжески указ е създадено Топографско отделение при Генералния щаб на Българската армия.

Поставя се началото на военнотопографската служба. Денят е обявен за празник със заповед на министъра на отбраната от 18 ноември 1991 г.  – Още военна топография.

 

 
НАТО обмисля военни действия в Сирия, а Германия натиска спирачката
26.12.2012, 21:17

Ще се намеси ли скоро НАТО в сирийския конфликт? САЩ, Великобритания и Турция форсират за интервенция. Германия, напротив- гледа със скептицизъм на подобно включване, коментира германският в. „Берлинер моргенпост”.

С оглед на ежедневно влошаващото се положение в конфликтната близкоизточна държава, правителствата на САЩ, Великобритания и Турция призовават да се започне с „едно предпазливо планиране” на следващите действия на международната общност.

Адмирал Джеймс Ставридис, върховният главнокомандващ Съюзното командване по операциите на НАТО, също подкрепи искането на трите държави, взимайки предвид покачващия се брой на жертвите от въоръжения конфликт- от март, 2011г., близо 40 000 души са загинали.

Според получените съобщения, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен може да привика страните-членки (28 на брой), за да разучи всички възможности за евентуална намеса в конфликта и да вземе съответните решения, за да започне военна подготовка.

http://www.focus-news.net/

 
Храбра ни е армията, но....в интернет
26.12.2012, 20:42

Храбра е Българската армия. Доказвала го е в не една и две битки. В последните месеци обаче се наблюдава нова тенденция при провеждане на бойните действия. Атакува се не "на нож" , а в... интернет.

Десетки са "групите за протест" или форумите, в които настоящи и бивши военни критикуват остро управлението на армията и на държавата. Появиха се и нови политически формирования, които завземат интернет пространството и агитират открито партийно.

Военните по закон нямат право на политическа или синдикална дейност. Те могат да се сдружават единствено по професионални интереси. Затова и единствената професионална организация в армията е офицерската легия "Раковски". Членовете също са много активни в мрежата........Прочети още

 
През 2012 година в руската армия ще постъпят 40 самолета
26.12.2012, 19:57

Як-130През 2012 година руската армия ще получи от промишлеността 40 бойни самолета „Сухой”, „МиГ” и „Як-130” и 127 хеликоптери Ми-28Н и Ка-52, съобщи днес заместник-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов.

До момента са получени 32 бойни самолета от тях, а останалите 8 ще бъдат получени до края на годината.

Той също съобщи, че през 2012 година армията е получила 34 радиолокационни станции. Изпълнени са били също и доставките на автомобилна техника. Промишлеността е изпълнила задълженията си по модернизацията на танка Т-72 и по доставка на оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер”.

Според зам. министъра, Тулското конструкторско бюро е изпълнило всички задължения по доставката на четири зенитни ракетно-артилерийски комплекса „Панцир-С”.

 
Турция е помолила САЩ за авиационни ракети
26.12.2012, 19:47

AIM-9X-2 Sidewinder На фона на изострящата се обстановка в Сирия, Турция са е обърнала с молба към САЩ да й продадат 117 ракети AIM-9X-2 Sidewinder клас „въздух-въздух”.

Конгресът вече е уведомен за възможна продажба по програмата FMS на тези ракети, съпътстващо оборудване, резервни части и документация, като сделката е на стойност 140 млн. долара.

По-рано в камарата на представителите на Kонгреса постъпи проектозакон, разрешаващ да бъдат предадени на ВМФ на Турция и на два ракетни кораба на САЩ.

 
Катастрофа с украински Ми-8
26.12.2012, 16:55

Вчера около 16 часа местно време на летище Александрия, област Кировград пада от височина 100-150 метра вертолет Ми-8 на МВР на Украйна. Намиращите се на борда тричленен екипаж и двама специалисти по наземно обслужване са загинали. – (видео)

Машината е била с ВИП салон и се предполага, че е ползвана от началник.

"По неизяснени за сега обстоятелства, след набиране на височина, хеликоптерът започва внезапно снижение, довело до сблъсък със земята", се казва в съобщението на МВР на Украйна.

 
Покупката на нови снайперски винтовки ще започне през 2013 година
26.12.2012, 14:03

Снайперский комплекс 6С8. Фото от сайта zid.ruМинистерството на отбраната на Русия през 2013 година ще започне покупката на ново руско снайперско оръжие, съобщава за РИА Новости заместникът на министъра на отбраната на Русия Юрий Борисов.

Според неговите думи, в частност става въпрос за новия снайперски комплекс 6С8-1 калибър 12,7 милиметра на завод „Дегтярев” и снайперските винтовки Orsis на компанията "Промтехнологии".

През 2014 година руското военно ведомство планира да започне покупката и на модернизирани снайперски винтовки Драгунов калибър 7,62 милиметра.

Освен това, в проекта на държавните поръчки е предвидено да се закупят и модернизирани ВСС калибър 9 милиметра и крупнокалибрени снайперски винтовки АСВК калибър 12,7 милиметра.

Преди известно време от военното ведомство на Русия заявиха, че за спецподразделенията на ВДВ са закупени 30 снайпера на австрийската компания Steyr Mannlicher. Това е първото такова чуждестранно оръжие, постъпило във ВДВ. – Още снайпери

 
Индия получи първите вертолети АgustaWestland 101
26.12.2012, 13:43

AgustaWestland AW101 Индийския вестник „Business Standart” съобщи, че индийските ВВС са получили първите два военнотранспортни вертолета AgustaWestland AW101 във ВИП вариант. Машините са били доставени с руски транспортни самолети Ан-124  от Великобритания в индийската авиобаза Палам близо до Делхи.

Първият е борд  ZW 4301 (сериен номер 50242/IND01), а вторият борд ZW 4304 (сериен номер 50246/IND04). Съобщава се, че следващата седмица ща бъдат доставени още две машини, а останалите 8 от общия контракт за 12 вертолета до месец юли 2013 г.

Индия подписа контракт на стойност 560 милиона евро с италианската копания през март 2010 година. От поръчаните вертолети осем трябва да бъдат във ВИП вариант, а останалите четири – във вариант за превозване на сътрудници на индийската служба за правителствена охрана (SPG).

 
КАПО пристъпи към монтаж на първите два Ту-22М3М
26.12.2012, 12:15

Tу-22MВ ОАО «Казанското авиационно производствено обединение Горбунов» започна монтажа на първите два серийни самолета Ту-22М3М. През 2012 година самолетите бяха подложени на пълно разглобяване с последваща дифектация на детайлите. Поради това, че няма още новопроизведени двигатели НК-32М, са ремонтирани и частично модернизирани с нова системата за управление 4 стари НК-32. Те се изпитват и по-късно ще бъдат доставени в КАПО за монтаж.

Плановете предвиждат предаването им до края на 2013 година, а през 2014 година трябва да бъдат модернизирани още 4 машини. Към 2020 година общият брой на модернизираните ще надхвърли 30. В началото на тази година в Рязан на журналисти бе показан един от прототипите на разработката.

Както вече съобщихме се предвижда в машините да има нова система за управление, нов радар и нова система за навигация. Вероятно ще бъде намален и екипажа на самолета. Сега той се състои от 4 души.  Разбира се,  информация по проекта е строго секретна и трудно се стига до някакви данни. – Още за Ту-22

http://aeronews.alle.bg/

 
Полша залага на мащабна модернизация на армията си
26.12.2012, 09:50

На 12 декември, Министерството на отбраната на Полша представи “План за техническа модернизация на полските въоръжени сили, за периода 2013-2022 година”. В тази връзка, през периода 2013-2016 година, Министерството на отбраната планира разходи, в размер на 37,8 милиарда злоти, представляващи 27,8% от общите разходи за отбрана – 135,5 милиарда злоти.

През периода 2017-2022 година, за техническа модернизация се планира да се отпуснат около 100 милиарда злоти, представляващи 37% от предвидените 273 милиарда злоти за отбрана.

При това, програмата за техническа модернизация планира да обхване три вида, от полските въоръжени сили: сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморските сили.

Военновъздушни сили

В рамките на програмата за техническа модернизация, за нуждите на военновъздушните сили се планира да се закупят 70 хеликоптера: 48 – военно- транспортни, 10 – за търсене и спасяване, 6 – за спасяване (морска версия), 6 – противокорабни. Подписването на договора, за доставка на хеликоптери е планирано за третото тримесечие на 2014 година. През 2014 година, се планира да се определи доставчик на щурмови хеликоптери, които да заменят Ми-24, които са на въоръжение. Първите доставки на щурмови хеликоптери са насрочени за 2020 година.

Освен това, Министерството на отбраната планира да обнови въоръжението, налично в състава на военновъздушните сили, а именно – 48 самолета F-16. През 2016 година, са планирани доставки на ракети “въздух-земя» AGM-158 JASSM за самолетите F-16. Обаче, успехът на договора зависи, от  одобрителното решението на Конгреса на САЩ.

Също така, в рамките на програмата, е планирано закупуването на 97 безпилотни летателни апарати (БЛА), в различни версии: клас “мини”, за къси разстояния, със среден обсег и за далечни разстояния. От 2014 година, трябва да започнат първите доставки. Част от безпилотните летателни апарати ще бъдат направени ударно, за да заменят в бъдеще, намиращите се на въоръжение Су-22.

За подготовката на своите пилоти, се планира да се закупят 8 учебни самолета за водене на бой. Първите доставки са планирани за 2016 година.

Военното ръководство на Полша има сериозни планове за въоръжаването с нови ракетни системи. Така, до 2022 година, на въоръжение в Полша трябва да се получат пет нови ракетни системи: със среден обсег „Висла”, с малък обсег на „Нарев”, самоходния комплекс „Poprad”, преносимия зенитно-ракетен комплекс „Piorun”, ракетно-артилерийския комплекс „Pilica”. През 2014 година, се планира да се подпишат договори с чуждестранни производители на ракетни системи „Висла” и „Нарев”. През 2022 година, на въоръжение трябва да постъпят 6 батареи „Висла”, 11 батареи „Нарев”, а също така 77 комплекса „Poprad” и 486 зенитно-ракетни комплекси „Piorun”. Освен това, през 2018 година, трябва вече да са доставени 6 ракетно-артилерийски комплекса „Pilica”.

Също така, в плановете на Министерството на отбраната до 2015 година, са закупуването на 12 радара „Sola”, а до 2022 година – радари „Bystra” – 19 броя.

Сухопътни войски

Що се касае за сухопътните войски, то и тук, военното ръководство на Полша има много амбициозни планове. До 2018 година е планирано, да завърши модернизацията на 128 основни бойни танка Leopard 2A4. До 2019 година, трябва да се доставят 307 броя бронетранспортьори „Rosomak” – специална версия. През 2013 година, трябва да приключи доставката (започвайки от 2004 година) на 570 броя APC „Rosomak”, от които 359, с бойно изпълнение на купола „HITFIST 30”.

До 2022 година, се планира да се закупят 866 средно тежки транспортни средства.

През 2013 година, във войските трябва да налична система за интегрирано управление на боевете C4ISR на оперативно ниво, през 2016 година – на ниво батальон, а пълното оборудване на войските с тази система се планира, да приключи до 2022 година.

Също така, през следващата година се планира да се закупят 12 противотанкови ракетни комплекса „Спайк” и 300 ракети за тях. След това, се планира да се подпише договор за следващи доставки. От 2004 година до 2013 година, полската армия ще получи 252 ракетни комплекса и 2100 ракети.

До 2016 година, се планират доставки на индивидуални комплекти на бойна екипировка, за военнослужещите „Tytan”. Този комплект включва: оптични оръжия и боеприпаси, комуникационно оборудване и други индивидуални средства на военнослужещия. За създаването на „Tytan”, са работели 13 военно-промишлени предприятия в Полша.

Военноморски сили

Що се отнася до военноморските сили, припомняме, че още през месец март 2012 година, министърът на отбраната на Полша T. Шемоняк представи план, за развитие на  военноморските сили до 2030 година, който включва три етапа – до 2022 г., до 2026 г. до 2030 година.

До 2022 година, Министерството на отбраната планира да закупи две подводници, които да заменят сега съществуващите, норвежки „Kobben” (построени през 60-те години на миналия век) и съветската „Kilo” (от 1986 година). До 2030 година, се планира да се закупи още една подводница.

Както е известно, Полша не успя да създаде национален корвет, клас „Gawron” (проект 621), изразходвайки около 400 милиона злоти, като изгради само корпуса на кораба, без надстройките. За пълното завършване, бяха необходими още около 1 милиард злоти. Затова, програмата беше прекратена. Сега, Министерството на отбраната започна създаването на нов ескадрен миноносец „Kormoran II”. До 2017 година, трябва да приключат работите по създаване на прототипа, а до 2022 година – трябва да се създадат 2 ескадрени миноносеца „Kormoran II”.

Също така, до края на 2016 година, да приключи строителството на патрулния кораб „Slazak”, а от 2014/2016 – до 2026 година – закупуването на три патрулни кораби „Czapla” и на три кораба за крайбрежна отбрана „Miecznik”, съответно.

Освен това, през 2015 година, трябва да се ремонтира една от фрегатите HRH, клас „Oliver Hazard Perry”.

За края на 2015 година, Министерството на отбраната е планирало да завърши създаването на ракетен, крайбрежен дивизион, който ще бъде въоръжен с противокорабни ракети норвежко производство (Naval Strike Missile). В този случай, командните машини, радарите, комуникационните центрове и мобилните платформи ще бъдат направени в Полша.

Обръщам внимание на факта, че военното ръководство на Полша, при подписването на договори с чуждестранни фирми, се опитва да прехвърли част от производството на военна продукция в собствените си производствени мощности, да извършва сервизно обслужване и, освен това, да получи достъп до технологии. Това се отнася за договори за закупуване на хеликоптери, безпилотни летателни апарати, ракетни системи и кораби.

Също така, при сключването на договори с чуждестранни производители, военното ръководство се опитва да включи родните си предприятия, както е в случая с крайбрежния ракетен дивизион.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Военнослужещите се питат кого да слушат
26.12.2012, 09:42

Само дипломатичността на президента Росен Плевнелиев не му позволи да каже на министъра на отбраната Аню Ангелов, че е сбъркал с въвеждането на възраст, като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Разбира се и участниците в заседанието на Съвета по отбрана, в който той участва. Все пак всички там са подчинени на министъра и едва ли един върховен главнокомандващ ще си позволи директни обвинения. Въпреки всичко той беше повече от ясен.

Със законите, стратегиите и плановете Българската армия е добре, но с хората и финансовото осигуряване нещата не стоят по този начин. Така накратко може да се обобщи встъпителното изказване на президента пред политическото ръководство и висшето военно командване на армията. Не мога да не споделя своята загриженост от обстоятелството, подчерта той, че много млади офицери, сержанти и войници напускат армията по собствено желание. Картината според президента може да се определи като тревожна. Само за два месеца и половина от 1 октомври до 15 декември стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като две трети от тях са офицери........... Прочети още

 
Руските ВВС се отказват от единната сива окраска на самолетите си
26.12.2012, 09:35

Т-50Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е отменил решението на предшественика си Анатолий Сердюков относно камуфлажа на самолетите от руските ВВС да бъде изключително от гамата на сивото. От 2013 г. бойните самолети ще използват в камуфлажната окраска тези цветове, които са характерни за местата на базиране на авиосъединенията. Сивата окраска Сердюков е взаимствал от американските ВВС, които през 70-те години на миналия век преминават на тази универсална окраска, за да не я сменят всеки път с преместване от една база в друга. Тогава решението на министър Сердюков без консултации и съгласуване с научно-изследователските центрове към МО. Били са използвани три вида окраски - тъмно сива, сива със сини отенъци и контрастна (редуване и наслагване на геометрични фигури с тъмно и светло сиви отенъци). Не са правени изследване за откриваемостта на самолетите с тези камуфлажни окраски.

Няма да се премине едновременно към смяна на цветовата гама - военните ще изчакат да се изразходват закупените вече количества бои, тъй като само за боядисването на един самолет се изразходват между 200 и 300 000 рубли. Смяната ще отнеме между три и четири години.

http://www.pan.bg/

 
Топ 10 на събитията в армията през 2012 г.
26.12.2012, 09:25

Отива си втората година от изпълнението на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Какво се случи?

1. Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и от 1 януари 2013 г., освен 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили за придобиване право на пенсия на военнослужещите, ще е необходима и възраст. В края на годината този факт предизвика поне шест събития. Сред военнослужещите настъпи тревога и стотици от тях предпочетоха да се уволнят, притеснени от несигурното си бъдеще в армията. Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов подаде оставка. Напрежението в армията принуди президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевлелиев лично да участва в последния за годината Съвет по отбрана, за да изрази своята тревога от напускането на млади и добре подготвени офицери. Финансовият министър Симеон Дянков се съгласи военните заплати през 2013 г. да нараснат с 9 на сто, а на цивилните служители – със 7 процента. Министърът на отбраната Аню Ангелов отдаде заповед за награждаване на всички в МО и армията, с което се опита да потуши недоволството. От 1 декември бяха повишени компенсационните суми с 15% за лицата, които живеят на свободен наем, и изравнени два от най-важните гарнизони  -   Карлово и Казанлък с областните градове.......... Прочети още

 

 
Колко струват украинските двигатели от семейство ТВЗ-117?
25.12.2012, 23:28

ТВЗ-117На изложението Dubai Airshow 2011, което се проведе от 13 до 17 ноември 2011 година между "Мотор Сич" и холдинг "Вертолеты России" се сключи договор за 1,2 милиарда долара. Съгласно контракта в продължение на 5 години от 2012 до 2016 година включително, компанията се задължава да достави 1300 двигателя (между 250-270 годишно) на Русия. Средната цена е около 923 000 долара.

Във връзка с откриването на новия завод на Климов на 19 декември 2012 година, избухна и поредната руско-украинска война. Русия смята през 2015 година той да произвежда 600 вертолетни двигателя и те ще стигат за всички произвеждани машини от типа Ка-32, Ми-17, Ка-52, Ми-8 и Ми-28Н.

През 2009 година украинците са доставяли повече от 70% от двигателите за "Вертолеты России". Тази година техният процент се очаква да бъде наполовина и това условията на почти двойно увеличение на годишното производството на вертолети от "Вертолеты России".

Започнаха и "ударите под кръста". Генералният директор «Мотор Сич» Вячеслав Богуслаев, заяви, че към 2015 година стоймоста руските двигатели ще бъде 2-2,5 пъти повече от украинските, освен това те ще бъдат по-тежки и с по-малък ресурс. Нашата компания «Мотор Сич» през 2013 година ще вложи в двигателите нови технологии, които „на 20 лет опережают возможные разработки ОКБ Климова”, заяви той.

http://aeronews.alle.bg/

 
Учения на иранския флот
25.12.2012, 23:20

На 28 декември Иран започва ученията „Велаят-91”, съобщи командващият Военноморските сили на Иран контраадмирал Хабибола Сайяри.

Според него, маневрите ще продължат 6 дни и ще бъдат проведени на територия от 1 милион квадратни километра в Ормузкия пролив, Оманския залив и северните райони на Индийския океан.

По време на тези учения Иран ще демонстрира възможностите на своите ракетни комплекси, бойните кораби, подводниците, а също ще проведе разузнавателни операции.

По време на ученията „Велаят-90” миналата година иранският флот показа на света решимостта си да затвори Ормузкия пролив, през който минава транспортирането на близо 40% от световния износ на петрол по море.

 
В Казахстан се разби самолет с високопоставени служители нa граничната служба
25.12.2012, 17:53

Ан-72Недалеч от град Шимкент, който е административен център на Южноказахска област в Казахстан, катастрофира военен самолет Ан-72.

На борда на самолета са се намирали 27 души, включително изпълняващият длъжността ръководител на републиканската гранична служба, всички са загинали. Това се посочва на сайта на Комитета за национална сигурност на Казахстан, предаде РИА Новости.

„На борда на самолета Ан-72 са се намирали 7-членен екипаж и 20 военнослужещи, включително временно изпълняващият длъжността директор на граничната служба полковник Турганбек Стамбеков”, се уточнява в съобщението
 
Смяна на поколенията: Т-50 получава оръжие
25.12.2012, 16:43

ПАК ФАПрез пролетта на 2013 година стартират държавните изпитания на руския изтребител Т-50. Едновременно с новата машина се създава и нейното оръжие – провеждат се изпитания на новото семейство ракети „въздух-въздух”, адаптирани за използване на бойни самолети пето поколение.

Първият полет на Т-50 се състоя през януари 2010 година. Днес в заводските изпитания участват 4 машини и през близките месеци към тях ще се присъедини петата. През пролетта те ще участват в държавни изпитания, които непосредствено предхождат приемането на самолета във Въоръжените сили.

Серийното производство на Т-50 е планирано за 2015-2016 година. Ако до 2020 година Военновъздушните сили получат както и бе планирано 50 такива машини, то в съчетание с доставките на Су-35С, Су-30СМ и други нови и модернизирани самолети, това ще позволи изцяло да се сменят действащите Су-27 съветско производство, средният срок на службата на които днес е над 25 години. Общо Военновъздушните сили на Русия ще получат близо 250 изтребители Т-50.

Особеност на самолета от пето поколение е вътрешното разполагане на оръжията, което предопредели необходимостта от създаване на семейство нови ракети и управляеми бомби. За водене на въздушен бой ще има ракети с малък (до 40 километра) и среден (до 110 километра) обсег на действие. Създаването на тези ракети следва да завърши през 2013 година. В течение на близките години ще бъде създадена и ракета от ново поколение с голяма далечина на полета. Тя ще поразява такива цели, като стратегически бомбардировачи, самолети за дозареждане с гориво, самолети за далечно радиолокационно откриване и управление на дистанция до 300 километра.

Т-50 ще бъде въоръжен и с нови ракети „въздух-земя”, при това някои от тях вече се произвеждат – например, Х-31ПД, предназначена за поразяване на радиолокационни станции. В перспектива този изтребител ще има различни средства за поразяване, в това число леки противокорабни ракети и управляеми авиационни бомби с различен калибър.

Фактически днес вече може да се говори за реализиране на програмата по създаване на перспективен авиационен комплекс на фронтовата авиация, по време на която Военновъздушните сили ще получат не само нов самолет, но и ново оръжие и нова наземна инфраструктура, осигуряваща експлоатацията и обслужването на Т-50. – Още за ПАК ФА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВВС на Русия получиха 5 нови фронтови бомбардировача Су-34
25.12.2012, 16:09

Су-34Днес сутринта 5 многофункционални фронтови бомбардировача Су-34 излетяха от Новосибирск и след повече от 3000 километра полет кацнаха в авиобаза Балтимор край Воронеж. – (видео)

Машините ще влязат в състава на втората в Русия ескадрила Су-34, която се формира в тази база,

Самолетите се отнасят към поколение 4+, като в базата за тях са подготвени специално оборудване и специални модули за съхранението им.

На 27 декември 2012 година ще се състои официалната церемония по предаването им.

Същевременно източник от руския ВПК съобщи, че номенклатурата на въоръженията на фронтовия бомбардировач Су-34 през 2013 година ще се попълни с нови видове авиационни средства за поразяване.

Боеприпасите ще бъдат изпитани от борда на Су-34 и след това те ще бъдат приети на въоръжение. За какви видове боеприпаси става дума, източникът не е уточнил, като се е позовал на секретния характер на тази информация. – Още за Су-34

 
Индийските Су-30МКИ
25.12.2012, 11:30

Су-30МКИСпоред изказване на шефът на HAL Dr. R. K. Tyagi след подписа му под новия договор до момента компанията е предала на ВВС на Индия 119 самолета. Добавяйки още 50 машини руско производство се получават общо 169 самолета. Разбира се в бройката не влизат 16 машини, който са готови и се изпитват и ще бъдат предадени до 2 месеца. Към тях трябва да прибавим и най-малко още 8 машини, които са готови сглобени, но още не са започнали изпитанията или в момента Индия има най-малко 193 сглобени самолета. През март 2014 г. ще бъде сглобен и последният по предишния договор и към края на годината ВВС на Индия ще разполагат с 227 самолета. Да припомня, че три бяха загубени.

Dr. R. K. Tyagi заяви, че 157 индийски поддоставчици изработват 13350 детайла, а други 19450 детайла се изготвят в предприятия HAL в Насик и Корапут. Планерите на самолетите Су-30МКИ се правят от HAL MiG Complex в Насик, двигателите в Корапут, радио и навигационното оборудване в Хайдарабад, хидро-, пневмо- и горивните системите в Лакхнау, дисплеите и навигационните системи в Корве. За капиталния ремонт и обслужване на Су-30МКИ, вече са изградени съответните мощности в Насик.

Коментар:

С новият договор за 42 самолета Су-30МКИ се осигурява работа и натоварване на мощностите, поне до края на 2016 година. Така, че най-рано в края на 2014 ще разберем, ще има ли допълнителна бройка самолети Су-30МКИ поръчани от Индия.

Сега самолетите са разпределени в 10 ескадрили и по план през пролетта на 2013 година ще започне формирането на 11-та ескадрила. Общо 230 самолета по договорите преди последния трябваше да формират 13 ескадрили (дванадесет бойни и една учебна). – Още за Су-30МКИ

http://aeronews.alle.bg/

 
НАТО удължава договора за наем на самолетите Ан-124 най-малко до 31.12.2013 г.
25.12.2012, 11:17

НАТО удължава договора за наем на самолетите Ан-124 най-малко до 31.12.2013 г.. Северноатлантическият съюз използва шест самолета Ан-124-100 "Руслан" за транспортиране на тежко оборудване и военна техника до различни точки в света от 2006 г. в рамките на програмата SALIS (Strategic Airlift Interim Solution - Временно решение за стратегически въздушен транспорт).

14 страни членки на НАТО, както и Швеция и Финландия а участници в програмата, като са задължени да ангажират най-малко 2000 летателни часа годишно. SALIS осигурява два самолета Ан-124-100 в постоянна готовност, два - в шестдневна готовност и други два - при заявка девет дни предварително.

От март 2006 г. до сега тези шест самолета са изпълнили над 2100 полета в интерес на НАТО, като са транспортирали по въздуха над 120 000 тона оборудване и техника. Товароподемността на един Ан-124-100 е до 120 тона товар, включително и голямогабаритни.

Използването на тези самолети е от изключително значение за НАТО в светлината на предстоящото изтегляне на войските на съюза от Афганистан. – Още за Ан-124

http://www.pan.bg/

 
За три дни американците са изкупили тригодишния запас от пълнители за пушки
25.12.2012, 11:09

В САЩ рязко са се увеличили покупките на пълнители за автоматичните пушки AR-15. За три денонощия на миналата седмица американците са купили от магазините на „Браунелс”, най-голямата компания, продаваща огнестрелно оръжие, толкова пълнители, колкото обикновено се купуват за три и половина години.

Продажбите рязко са се увеличили след като стана известно за намерението на президента на САЩ Барак Обама да подкрепи забраната за продажба на полуавтоматично оръжие. Освен това, Обама се е изказал за въвеждане на забрана на продажбата на пълнители, побиращи повече от 10 патрона.

На фона на възможно ожесточаване на законодателството, рязко са паднали акциите на компаниите, произвеждащи стрелково оръжие, с едновременно увеличение на търсенето му, особено на карабините AR-15. – Още за  AR-15

 
ВМС на САЩ поръчаха разработката на подводница от ново поколение
25.12.2012, 10:27

SSBN(X). Изображение от сайта perch-base.orgКомандването за корабостроене и въоръжение на американските ВМС (NAVSEA) сключи с подразделението Electric Boat на компанията General Dynamics контракт за проектиране и създаване на стратегическа атомна подводница от ново поколение SSBN(X), която в перспектива да замени подводниците тип "Охайо". Според изданието Defense News, сделката е на стойност около два милиарда долара.

Очаква се работите по проектирането на новата подводница да започнат през 2017 година. По предварителна оценка, първото патрулиране на SSBN(X) може да бъде изпълнено през 2031 година. Създаването на подводницата се извършва в рамките на програмата ORP (Ohio-Class Replacement Program), която предвижда построяването на 12 нови стратегически субмарини. Те ще заменят 14-те действащи подводници тип "Охайо".

Предполага се, че новия проект SSBN(X) ще остане на въоръжение във ВМС на САЩ поне до 2083 година.

Вероятно на първият етап подводницата ще бъде въоръжена с 16 ракети Trident II D5LE (Life Extension, ракети с удължен срок на служба) и многоцелеви крилати ракети Tomahawk.

 

 
Кметът на столичния район „Младост” зарадва запасни и резервисти
24.12.2012, 17:52

Д-р Зафиркова получава коледния си подаръкВ навечерието на Коледа запасни и резервисти от столичния район „Младост” получиха подаръци. Те бяха връчени от генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов – председател на Клуб „КСВ” на СОСЗР. Изпълняващият длъжността председател на Районния съвет на СОСЗР полковник от запаса Илия Мандров съобщи, че изненадите са осигурени от кмета на район „Младост” д-р Цвета Авджиева. Това е стара наша традиция, но през тази година я обогатихме, каза полковник Мандров. Подаръци получиха не само материално затруднени запасни и резервисти, но и  активни членове на организацията, включително председатели на дружества.

Първа се зарадва на коледната изненада д-р Боряна Зафиркова. Тя завежда медицинския пункт в клуба на Районната организация на СОСЗР в „Младост 3”. Всяка седмица в понеделник и сряда в пункта запасни и резервисти получават медицински консултации. Досега там работят двама лекари. Очаква се от Нова година да станат трима.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руски десантни кораби с морски пехотинци на борда плават към Сирия
24.12.2012, 16:37

Десантен кораб „АзовГолемите десантни кораби „Азов" и „Николай Филченков" са тръгнали от Новоросийск към сирийското пристанище „Тартус", където е разположен пункт за материално-техническо оборудване на Военноморския флот на Русия.

На борда има подразделения на морската пехота, които имат за задача да охраняват корабите по време на пътя и престоя в пристанищата.

Според плана, корабите в Средиземно море ще се присъединят към отряда бойни кораби на Черноморския флот в състав: ракетния крайцер "Москва" и патрулният кораб "Сметливый". Отрядът ще решава задачи в източната част на Средиземно море и в случай на ескалиране на конфликта в Сирия те ще осигурят евакуирането на руските граждани от близкоизточната страна, - съобщи официалният представител на Министерството на отбраната .

По-рано говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич заяви, че има план за евакуация на руските граждани от Сирия, но все още не е взето решение за неговата реализация. Планът е разработен от министерствата на извънредните ситуации, на външните работи и на отбраната на Русия. Той предвижда в рамките на няколко дни от Сирия да бъдат евакуирани около 30 000 руски граждани.

Както бе планирано по-рано, "Николай Фильченков" и "Азов" ще сменят ГДК "Новочеркасск" и "Саратов", които в началото на декември се отправиха от Средиземно море към главната база на Черноморския флот в Севастопол.

Междувременно Ал Джазира цитира опозиционни сили в Сирия, според които правителствената армия за първи път е използвала химическо оръжие срещу бунтовниците.

Според телевизията бунтовниците от Хомс сочат, че срещу тях е използван отворен газ. Твърди се също така, че самолети на сирийските ВВС са ги бомбардирали с химически вещества.

Припомняме, САЩ и НАТО заявиха преди време, че ще се намесят, ако в Сирия бъде използвано химическо оръжие.

Всичко това става на фона на визитата на специалния пратеник на ООН за Сирия Брахими, който е в Дамаск за среща с президента Асад.

 
Руснаци на сирийски обекти за ПВО?
24.12.2012, 15:08

Руски военни специалисти се намират на редица обекти за противовъздушна от брана (ПВО) на Сирия, където са на бойно дежурство в управлението на най-добрите системи за ПВО на страната – пише вестник „The Guardian” с позоваване на собствени източници.

Съгласно данни на изданието, част от тези комплекси са дошли в Сирия след началото на гражданската война там.

Както отбелязва „The Guardian”, наличието на руски офицери на обектите за ПВО на Сирия може сериозно да усложни военната операция на НАТО както от военна, така и от политическа гледна точка.

Руски официални лица по-рано отхвърляха информацията за руско военно присъствие в Сирия.

 
Американски топ командос загина в Афганистан
24.12.2012, 14:55

При неясни обстоятелства загина командира на "Тюлен Група 4" Джоб Прайс. Пентагонът лаконично информира, че смъртта на топ командосът не е настъпила по време на бойна мисия.

Смъртта на Прайс е настъпила в резултат на "нараняване докато оказвал подкрепа на операция по стабилизирането в централната провинция Урузган", гласи съобщението за медиите на американското министерство на отбраната. Командваната от него бойна единица е с база във Вирджиния бийч, Калифорния.

Това, че Прайс е командир на един от осемте елитни екипи командоси към Пентагона разкри Ен Би Си.

"Тюлен Група 6" стана световноизвестна с ликвидирането на терорист №1 в света Осама бен Ладен.

 
Русия се връща към старата структура на ВВС
24.12.2012, 14:40

В хода на реформата започнала през 2008 година от Анатоли Сердюков,  се създадоха осем основни бази в Русия. В петък новият военен министър Сергей Шойгу заяви, че новата структура е доказала своята неефективност и каза, че основното и помощното летища трябва да са на не повече 200 километра едно от друго. Не може да се осъществява контрол при условие, че едно летище на една база е разположено на 1000 километра от друго. В неделя новият главнокомандващ на  ВВС на Русия генерал-лейтенант Виктор Бондарев, доразви казаното от министъра. Той заяви „один аэродром-авиаполк” и връщане към тристепенната структура във ВВС и добави, че се възстановява централния команден пункт на руските ВВС.

Коментар:

С това може би се слага началото на поглъщането на военно-космическата войски на Русия от ВВС. Преди се смяташе, че ще стане обратното. Сега се очаква да бъде решено или по-точно съобщено, колко ескадрили ще имат полковете и какъв ще бъде състава на ескадрилите.

/aeronews.alle.bg/

 
Русия и Индия подписаха споразумения за доставка на военна авиотехника
24.12.2012, 13:47

Русия и Индия днес подписаха споразумение за доставка на 71 военнотранспортни хеликоптера Ми-17В-5 и технологически комплекти за лицензирано сглобяване на 42 изтребителя Су-30МКИ. Съответстващите договори на стойност 1.3 милиарда и 1.6 милиарда долара бяха подписани по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Индия, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това руската компания "Вертолетов России" и индийската Elcom Systems Private Limited са подписали съглашение за създаване на съвместно предприятие в Индия.

 
Атомната подводница "Омск" се завърна в своята база
24.12.2012, 13:35

К-186В руската военноморската база Вилючинск се завърна след продължителен автономен поход атомната подводница "Омск" – една от най-съвременните подводници на Тихоокеанския флот на РФ. – (видео)

По време на продължителния поход са били отработени редица бойни и учебни задачи, като част от тях са провеждани на фона на учения на обединените военноморски сили на НАТО.

Подводницата "Омск" К-186, проект 949А е въоръжена с 24 крилати противокорабни ракети 3М-45 на комплекса П-700 и двадесетина торпеда с калибър 533 и 650 мм. – Още за проект 949А

 
Нова руска ракета срещу високоманеврени цели
24.12.2012, 12:59

РВВ-МДВ Русия е създадена ракета „въздух-въздух”, предназначена за поразяване на високоманеврени и слабо забележими цели. Както се очаква, до края на декември ще приключи етапът на държавните изпитания на тази ракета, получила индекса РВВ-МД, след което военните ще я приемат на въоръжение. Началото на серийното производство е планирано за 2013 година.

Новата ракета ще влезе в състава на номенклатурата на въоръжението на Т-50 (ПАК ФА), както и на изтребителите Су-27 и МиГ-31.

Повечето технически параметри на изделието са тайна. Известно е само, че бойната й част тежи 8 килограма, самата ракета е 100 килограма, дължината й е близо 3 метра. Ракетата е способна да поразява въздушни обекти маневриращи с претоварвания до 20g на височина от 20 до 20.000 метра и на далечина от 300 метра до 40 километра. Ракетата има модернизирана многодиапазонна глава с топлинна система за насочване, която трудно може да се дезориентира с помощта на инфрачервени системи за смущаване или лъжливи топлинни уловки. В частност, системата за насочване на РВВ-МД е способна да определи разликата в диапазона на излъчване на лъжливата топлинна уловка и въздушната цел. – Още авиационно оръжие

 
Украйна е с нов министър на отбраната
24.12.2012, 12:00

Павел Валентинович Лебедев Днес Президентът на Украйна и Върховен главнокомандващ на ВС на страната Виктор Янукович със свой Указ № 740/2012 назначи Павел Валентинович Лебедев на длъжността Министър на отбраната на Украйна.

Лебедев е роден през 1962 г. в с. Новомихайловское, Краснодарски край на Русия. През 1984 г. завършва Висшето военно финансово училище в Ярослав.

От 2007 година е депутат в Върховната Рада на Украйна.

Женен, с пет дъщери

 
Отряд за отбрана на Сенкаку
24.12.2012, 11:45

Япония създава специален морски отряд за защита на островите Сенкаку, смятани от Китай за свои окупирани територии. Поделението ще оказва противодействие срещу корабите на Китай, които през последно време редовно навлизат в тази зона на Източно Китайско море.

Конфликтът около Сенкаку се изостри след 11 септември, когато правителството на Япония изкупи редица необитаеми острови от частни собственици – японски граждани. След това китайски кораби, игнорирайки японските протести, над 19 пъти са влизали в зоната на островите.

 
На тази дата започна съветската инвазия в Афганистан
24.12.2012, 11:38

На 24 декември 1979 г. челните части на съветската 40-а армия навлизат в Афганистан. На следващия ден „ограниченият контингент” от 152 хиляди души прекосява река Аму Даря.Тъй като това става по настояване на афганистанското правителство и в съответствие с междудържавен договор, те не срещат съпротива. Дори президентът Хафизула Амин изразява благодарност към съветското ръководство и дава разпореждане на Генералният щаб да се оказва пълно съдействие на настъпващите войски.

Според популярен анекдот от онова време попитали радио Ереван защо Съветският съюз окупирал Афганистан. А то отговорило, че Москва подхванала съседите си по азбучен ред.

Нещата, разбира се, са далеч по-сложни. Дотогава съветското държавно ръководство съзнателно подкрепя буферен статус на Афганистан с цел напълно да изолира мюсюлманските общности в своите азиатски републики от надигащия се ислямизъм на юг. Съществуващото статукво е благоприятно за СССР, то му гарантира геополитическо доминиране в региона и спокойни граници. Афганистан трябва да се остави да спи, неговата историческа изостаналост е изгодна............. Прочети още

 
Руското военно ведомство се отказа от покупката на повече Ан-140
24.12.2012, 11:29

Ан-140Министерството нас отбраната на Русия съобщи, че не желае да купува повече леки военнотранспортни самолети Ан-140, които са съвместно производство на Русия и Украйна, съобщава вестник „Известия”.

До момента руската армия е закупила 18 броя от този самолет. Причината за отказа е забавянето в доставката на Ан-140, както и редицата дефекти, отрити по време на опитната експлоатация.

Остава открит въпросът какъв тип самолет оттук нататък ще избере руското МО, защото армията се нуждае от нови военнотранспортни самолети от този клас. Те трябва да заменят остарелите Ан-24, Ан-26 и Ту-134.

Същевременно директорът на компанията „Авиакор” Сергей Лихарев заяви, че предприятието не смята да се отказва от доставката на Ан-140 на военните. През 2015 г. фирмата ще предложи на руското МО варианта на Ан-140 – Ан-140Т (с рампа).

 
Два F-16 кацнаха изненадващо на хърватското летище Пула
24.12.2012, 11:15

Ф-16Двойка F-16 кацнаха изненадващо на хърватското летище Пула миналата седмица, като точната дата не се споменава от хърватското МО.

Изтребителите са от италианската авиобаза Авиано. След проверка по случая се оказало, че единият самолет е имал техническа неизправност.

Според източници пилотът на първия приземен изтребител е поискал разрешение за кацане от кулата в Пула, като е съобщил за падане на налягането.

Двата самолета са кацнали успешно, след това са проверени основно, американските летци са преспали в Пула, а на другия ден изтребителите са излетели безпроблемно за Авиано.

http://www.pan.bg/

 
Проект на държавната поръчка за авиационна техника
24.12.2012, 09:18

Руския вестник "Известия" съобщава за проект на държавна поръчка за самолети с гражданско назначение за периода 2012-2020 година, подготвен от правителството на Русия. Според информацията федералните структури ще закупят 105 самолета за 258,3 млрд рубли, като от тях 19 милиарда ще отидат в Украйна за заплащане на комплектуващи за Ан-148.

 
Киргизия одобри създаването на обща военна база на РФ на своя територия
24.12.2012, 08:27

Алмазбек АтамбаевКиргизия одобри създаването на обединена военна база на РФ на своя територия За това съобщава РИА Новости, като се позовава на пресслужбата на президента на републиката Алмазбек Атамбаев.

Държавният глава на Киргизия подписал закон “За ратификация на споразумението между Киргизката Република и Руската федерация за статута и условията на пребиваване на обединената руска военна база на територията на републиката”. Освен това президентът на републиката е подписал “Протокол за сътрудничество във военната област между Киргизия и Русия през периода, предшестващ влизането в сила на съглашението”.

Двамата държавни глави се договорили за създаване на киргизка територия на обединена руска военна база през септември. Планира се базата да бъде въведена в експлоатация през 2017 година за 15 години. Там ще влязат четири военни обекта на РФ, които съществуват в Киргизия сега – база за подводни изпитания на оръжие в Каракол, центърът за военна свръзка в Кара-Балт, радиосеизмичната лаборатория в Майлъ-Суу, както и авиобазата на ОДКБ в Кант. РФ има намерение да ги обедини под общо командване.

 

 
Ирак получи патрулни кораби тип Al Basrah
23.12.2012, 19:57

OSV 401 Al Basrah На 20 декември 2012 година в иракската военноморска база Умм-Каср се е състояла церемония по предаване на иракските ВМС от военноморските сили на САЩ на два патрулни кораба OSV 401 Al Basrah и OSV 402 Al Fayhaa, построени в САЩ специално за иракския флот. Тези кораби в момента са най-големите в новосъздадените иракски ВМС.

Контракт от страна на американските ВМС по линия на FMS за проектиране и строителство на тези два патрулни кораба на стойност 70 млн долара бе сключен с американската компания RiverHawk Fast Sea Frames LLC (Тампа, щат Флорида) през октомври 2009 година. След като се отчете поставеното радиоелектронно оборудване и въоръжение, както и подготовка на екипажите общата стойност на контракта достига до 113 млн долара.

Проектът на кораба AMP-137 е бил разработен от RiverHawk Fast Sea Frames с участието на известното йорданско бюро King Abdullah II Design and Development Bureau (KADDB). Фактическото строителство на двата кораба се извърши от корабостроителницата Gulf Island Marine Fabricators LLC в Хума (щат Луизиана). Главния кораб OSV 401 Al Basrah беше спуснат на вода на 4 ноември 2011 година и предаден за изпитания на 14 май 2012 година, а вторият кораб OSV 402 Al Fayhaa беше спуснат на вода на 1 февруари 2012 година и предаден за изпитания през август.

Патрулните кораби тип Al Basrah са многоцелеви кораби, и освен основното назначение могат да се използват като кораби за снабдяване или плаващи бази. Те имат стоманена конструкция на кораба с алуминиева надстройка. Пълната водоизместимост на кораба е 1400 тона, дължината е 60 метра, ширината е 11.2 метра, а газенето при пълен товар е 3,8 метра. Енергийната установка включва два дизелови двигателя Caterpillar 3516C с мощност по 3150 к.с. с водометен движител. Максималната скорост на хода е 16 възла, а далечината на плаване достига до 4000 мили при скорост от 10 възла. Екипаж – 42 човека.

Въоръжението включва една 30-мм дистанционно управляема автоматична артилерийска установка MSI-Defence Systems Seahawk A2, както и четири 12,7-мм и шест 7,62-мм картечници. Корабът има и три бързо спускащи се полутвърди 9-метрови моторници.

 
Първите серийни китайски J-10B Block 1 започнаха полети
23.12.2012, 18:07

Първите 6 серийни китайски самолета J-10B Block 1 са започнали изпитания. До пролетта вероятно ще бъдат предадени всичките 24 самолета от първа серия.

Самолетите се отличават с нови компютърни системи, нов радар и разбира се с нов руски двигател АЛ-31ФНМ1.

Серийните машини са по-леки с 200 килограма от първия прототип и с 0,2 метра по-дълги. Той излетя за първи път на 27 декември 2008 година с двигател WS-10В “Taihang ”.

http://aeronews.alle.bg/

 
Почина последният топ разузнавач на социалистическа България
23.12.2012, 17:04

Почина генерал-лейтенант Владо ТодоровПочина генерал-лейтенант Владо Тодоров. За последно той бе почетен председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

Тодоров е роден на 30 август 1925 г. в с. Аврамов, Сливенско. Учи в Котленската гимназия. От 1943 г. е член на РМС. Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Ятак на Партизански отряд „Смърт на фашизма“. След провал през ноември 1943 г. е задържан от полицията и осъден на 15 години затвор по Закона за защита на държавата. Служи в комунистическите служби за сигурност от 1947 година. Работи в Бургас, София, Варна и Добрич. През 1961-1964 година по решение на ЦК на БКП е изпратен на партийна школа в СССР.

От септември 1965 г. е във външното разузнаване, където работи като началник-отдел при Първо главно управление на ДС. Също така е ангажиран и със задгранична работа по линия на външно министерство, заместник-началник на външното разузнаване. След смъртта на генерал Васил Коцев от 1986 г. е началник на Първо главно управление до падането на комунистическия режим.

Името му нашумя в началото на 90-те години на миналия век, когато стана известно, че именно той е унищожавал страници от досието "Скитник" на писателя Георги Марков, припомня Крос.

 
Държавните изпитания на Т-50 са насрочени за март
23.12.2012, 15:50

T-50Държавните изпитания на руския изтребител от пето поколение Т-50 ПАК ФА са планирани да започнат през март 2013 година в Ахтубинск, съобщи главнокомандващият на Военновъздушните сили на Руската Федерация генерал-лейтенант Виктор Бондарев.

В изпитанията, които ще продължат 2-2,5 години, участие ще вземат 8 машини. Пускането в серийно производство на Т-50 се планира за 2015 – началото на 2016 година.

Системите за въоръжение на Т-50 бяха по-рано тестирани на самолети-лаборатории, създадени на базата на други машини. През ноември 2012 година Генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение” Борис Обносов обеща, че в близко време ще бъдат проведени изпитания на Т-50, които ще се съпровождат с практическо изстрелване на някои типове ракети.

Генерал-лейтенант Виктор Бондарев съобщи също, че разработката на новия стратегически бомбардировач ПАК ДА върви успешно, като подготовката му за серийно производство ще приключи към 2017-2018 година. – Още за Т-50

 
Първият контракт за износ на хеликоптер Ка-62
23.12.2012, 11:51

Ka-62Руската компания „Хеликоптери на Русия” сключи първия контракт за износ на новия си граждански транспортен хеликоптер Ка-62. Съгласно контракта, бразилската компания Atlas Táxi Aéreo през 2015-2016 година ще получи 7 хеликоптера с възможност да купи в бъдеще още 7 такива машини.

С Ка-62 се свързват надеждите за сериозно разширяване на асортимента изнасяни от Русия хеликоптери. И сключването на първия контракт е съществен успех в тази насока.

Ка-62 е граждански вариант на военнотранспортния хеликоптер Ка-60, създаден от конструкторското бюро „Камов” в края на 80-те години. След разпадането на СССР работите върху хеликоптера спряха поради недостиг на финансиране.

Военният хеликоптер Ка-60 и гражданската му модификация Ка-62 имат маса при излитане 6500 килограма и са способни да превозват до 15 души. На Ка-60 е предвидено дублиране на всички основни системи с цел повишаване на сигурността. Перките му са способни да издържат улучване на куршуми на стрелково оръжие, освен това са реализирани комплекс мерки за намаляване на радиолокационната и топлинната забележимост на хеликоптера.

Първият полет на Ка-60 се състоя през 1988 година, но дълго време неговите перспективи не бяха ясни имайки предвид отсъствието на ресурси за доработването му и ограниченото вътрешно търсене. В момента хеликоптерът е включен в Държавната програма на въоръженията до 2020 година в количество до 100 бройки.

Гражданският Ка-62, в сравнение с военния, има променена конструкция на фюзелажа и бордовото радиоелектронно оборудване. На него ще се използва френският двигател Turbomeca Ardiden 3G, и е сключен контракт за доставки на 40 такива двигатели започвайки от 2014 година.

Предполага се Ка-62 да извърши първия си полет през август 2013 година, а през 2015 да бъде пуснат в серийно производство. Този хеликоптер е в една категория с перспективния EC175/Z-15, създаван съвместно от Eurocopter и китайската хеликоптеростроителна корпорация Avicopter.

Сега Китай е основен пазар за „Хеликоптери на Русия”: за там се изнасят средните транспортни хеликоптери Ми-17, в по-малки количества се продават противопожарните Ка-32, военноморските Ка-27 и Ка-31, както и тежките транспортни Ми-26.

Всички тези машини са привлекателни основно за големите китайски държавни структури, преди всичко армията. В същото време частните компании, както и полицейските и спасителните служби на градовете, могат да се заинтересуват от относително неголеми хеликоптери, близки по размери до Ка-62. В момента, без да се имат предвид Въоръжените сили на Китай, там се експлоатират едва 300 хеликоптера. Съгласно прогнози на Eurocopter, техният брой към 2015 година ще нарасне до 500. Само китайската полиция има планове за разширяване на авиационния си парк до 200 машини. Очевидно е, че Русия ще предприема усилия за лансиране на Ка-62 на китайския пазар.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Франция получи 8-ми вертолет NH90 NFH Caiman
23.12.2012, 10:50

вертолет NH90 NFH CaimanКомпанията Eurocopter е предала на френското Управление за военни покупки (DGA) първият вертолет NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter) в новата версия Step B, предназначен за ВМС на Франция. Тази машина ще се присъедини към седемте доставени на френските ВМС вертолети NH90 NFH от първата стандартна конфигурация.

NH90 NFH може да се похвали с наличието на съвременна оръжейна система, която включва нови електронни, акустични и оптико-електронни сензори, противокорабно и противолодъчно въоръжение. Машината може да участва и в спасителни, транспортни и наблюдателни операции.

Щест производствени линии за NH90 в момента функционират във Франция, Германия, Италия, Финландия, Австралия и Испания под ръководството на консорциума NHIndustries , в който влизат Eurocopter, AgustaWestland и Fokker Aerostructures с 62,5%, 32% и 5,5% делово участие.

До момента 133 вертолета NH90 са доставени в 14 страни по света, като общия им нальот е около 31000 часа.

 
Вертолет за министъра на отбраната на Русия
23.12.2012, 09:17

В сайта russianplanes.net се появи снимка, направена на 20.12.2012 г. на летището Чкаловский край Москва, на която се вижда нов вертолет Ми-8АМТШ с регистрационен номер RF-39202.

Според информация на електронното издание, това е "спецборд", специално построен за използване от министъра на отбраната на Русия. Независимо от своя „боен” вид и наличието на въоръжение, машината има комфортен VIP салон. Вижда се и монтирания бордови комплекс за отбрана "Витебск" с характерните четири "яйца" на влизащата в състава му станция за оптико-електронно подавяне.

 
Корвети проект 20380
23.12.2012, 08:40

проект 20380Традицията на стражевите кораби да се дават имена-прилагателни понякога е много удачно. «Стерегущий» (Охраняващ) е първият по проекта 20380 стражеви кораб и е просто символ на този клас кораби. «Бойки», който любезно ни прие на борда си, е вече сериозна заявка за успех, бъдейки третият от серията. След десетина други ще дойде ред на името «Разумни» – защото ако на корабът се удаде да стане наистина масов, това е най-добрият начин да се демонстрира, че с право е гласувано доверие новия за Русия клас корвети.

Класът на стражевите кораби за крайбрежните води по времето на СССР беше едно «свято място», което стоеше пусто в продължение на десетки години. Защо се е случило така много добре обяснява историята на кораба проект 12441 тип «Новик».

През 1991 година беше утвърден проект 12440, проектиран по последната дума на техниката: газотурбинна силова установка с два маршеви и два форсажни двигателя; корпус и надстройка, изпълнени с използване на композитни материали и със спазване на изискванията за малка радиолокационна видимост (технология «Стелт»); най-съвременни и перспективни към този момент зенитно-ракетен комплекс «Полимент/Редут»,  хангар за постоянно базиране на вертолет за борба с подводници.

През 1994 година беше завършена корекцията на проекта, предизвикана от разпада на СССР: много от предполагаемите клиенти за един час се оказаха в чужди страни. Проектът многократно е модернизиран в хода на строителството. Бяха подобрени неговите ходови характеристики и бойни качества, но заедно с това се увеличаваше и водоизместването на кораба, което значително превиши първоначално посоченото в заданието. «Новик» плътно се приближи до корабите за морската зона, способни на продължително патрулиране и съпровождане на кораби при преходи по море, но притежаващи излишни характеристики за бойни действия в крайбрежната зона.

И накрая най-високотехнологичният кораб на Русия беше преквалифициран в учебен и не беше довършен.

С подобна история приключи и разработваният през 1970-те «Неустрашими», проект 11540. Замислен като малък противолодъчен кораб с водоизместване от 800 тона, той за броени години «надебеля» до 1500, след това до 2000, а във варианта с вертолет достигна 2500 тона и се измести в морската зона. Резултатът е подобен: на служба през 1987 година беше приет само «Неустрашими».

Разбира се, бързият, добре защитен и въоръжен «Новик» лесно би се справил с всякакви задачи в крайбрежната зона. Неговият основен недостатък е цената му. Но за охраната на морските граници и своевременното реагиране в локални териториални конфликти са нужни много стражеви кораби.

За това към края на 1990-те беше обявен конкурс за разработка на по-лек и по-евтин стражеви кораб, който бе спечелен от Централното морско конструкторско бюро «Алмаз», същото, което е проектирало «Новик».

Корабите от проект 20380 тип «Стерегущий» обещават да се превърнат в основна сила на военноморския флот на Русия в крайбрежната зона. И въпреки по-малката му стойност в сравнение с «Новик», това, без съмнение, една от най-иновационните и технически съвършени машини на отечествения флот. – Още за проект 20380

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Нови 10 000 военни пенсионери след Нова година
23.12.2012, 08:25

„Военните пенсионери след Нова година ще се увеличат минимум с 10 000 души. И това е най-оптимистичният вариант“, съобщиха за „Преса“ социални екпсерти. Причината е че от 01.01.2013 г. влиза в сила поправка в Кодекса за социално осигуряване, според която в армията се въвежда възраст за пенсиониране. За да излязат в заслужен отдих, военните вече трябва да имат 27 години общ осигурителен стаж, от който две трети, тоест 18 години, да са били на действителна служба, и да имат навършена възраст 52 години. за войници, сержанти и младши офицери и 54 години за старши и висши офицери. За пилоти, подводничари и парашутисти възрастта е съответно 42 и 44 години.

Текстът, който гласуваха депутатите обаче, дава това право на всички „изпълнявали военна служба“. Тоест, достатъчно е да си бил армеец 18 години и след това да си работил нещо друго и да си се осигурявал - може да получиш ранна военна пенсия, ако си на 52 години. Или на 54. От тази възможност сега ще се възползват всички офицери и сержанти, съкратени от войската в годините на прехода , а те са няколко десетки хиляди. Така вместо да се облекчи натискът върху НОИ, каквато бе целта на замислената поправка, тя ще има точно обратния  ефект. „Разбирате ли каква каша сте забъркали? Давате ли си сметка, че този текст увеличава кръга на хората с право на ранно пенсиониране?“, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хасан Адемов, преди поправката да мине на второ четене. Но никой не пожела да го чуе.

http://pressadaily.bg/

 

 
Руските подводници за Китай: Връщане към началото?
22.12.2012, 18:27

Б-585 „Санкт-Петербург” Според съобщение на пресата, „Рособоронескпорт” е подписал рамков договор с Китай за съвместно проектиране и строителство на 4 неатомни подводници от проекта 677Е („Амур-1650”) за Военноморските сили на Китай. Твърд договор на стойност около 2 милиарда долара може да бъде подписан не по-рано от 2015 година, съобщава вестник „Комерсант”.

Строителството на първата подводница от проекта 677 за ВМФ на Русия започна през 1997 година, но изминаха 13 години, преди тя да бъде предадена на ВМФ през май 2010 година. При това Б-585 „Санкт-Петербург” - а именно така се нарича новата подводница - досега е в „опитна експлоатация”. На пълноценната и служба пречат и досега не отстранените конструктивни недостатъци.

Все пак потенциалът на подводниците е доста висок. Всъщност, за пълноценното и използване е нужна съвременна въздухонезависима енергийна установка (която увеличава времето на престой под водата) и съвременен хидроакустичен комплекс. Проблемите с хидроакустиката, според наличната информация, са решени, а проблемите с енергетиката трябва да бъдат решени през следващата година, което ще позволи да бъде довършени следващите 2 подводници - «Кронштадт» и «Севастопол» вече «с нов облик». Не е изключено, главната подводница също да бъде модернизирана, когато дойде време тя да бъде ремонтирана.

При това хидродинамичните характеристики на подводницата, дълбочината на потъване, въоръжението и другите параметри са на много високо ниво, което предопредели интереса от страна на чуждестранните клиенти, включително и Китай.

Както и във много други области, подводният флот на Китай бе създаден въз основа на съветските/руските технологии. След като получи от СССР в края на 50-те години известен брой подводници от проектите 613 и 633 от първото следвоенно поколение, строителството на които по лицензия беше започнато в Китай, а след това страната, въз основа на тези проекти, създаде свои. Подводниците от проектите 033 и 035 и досега влизат в състава на ВМС на китайската армия.

През период 1998-2006 година Китай получи руски подводници вече от трето поколение - 10 подводници от проекта 636 влязоха в състава на ВМС, като допълниха китайските подводници от новия тип Song (проекта 039). При това Китай нямаше успех с подводниците от 3-то поколение - новите подводници от типа Yuan (проект 041), според наличната информация, не са много секретни. Освен това, Китай има проблеми с поддържането на построените в Русия подводници от своите специалисти.

Изборът на чуждестранен проект по такъв начин стана необходимост за Китай, но нито една западна страна не е готова да сподели с Китай технологиите на строителството на подводници, и Русия е единственият реален продавач в момента. – Още руски подводници

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Разполагане след няколко седмици на натовските ракети Пейтриът в Турция
22.12.2012, 18:14

Ракетите земя-въздух Пейтриът на НАТО, чиято цел е да защитят Турция срещу евентуални заплахи от страна на Сирия, ще бъдат разположени през следващите седмици. Това съобщи Алиансът в комюнике, цитирано от АФП.

Разполагането ще се осъществи през следващите седмици и ще има чисто отбранителен характер, посоча организацията в комюникето.

Целта е да бъде възпряна всяка заплаха към Турция, да бъде защитено турското население и територия и да се даде възможност за успокояване на напрежението по югоизточната граница на НАТО, посочва организацията.

Германия, Холандия и САЩ участват в мисията с изпращането на две батареи ракети Пейтриът и 400 войници всяка.

НАТО уточнява, че мястото на разполагане на ракетите е съгласувано с Турция и върховното съюзническо командване в Европа.

Германия ще разположи своите батареи в Кахраманмараш, Холандия в Адана и САЩ в Газиантеп - градове, намиращи се в южна и югоизточна Турция.

Според компанията Локхийд Мартин, която ги произвежда ракетите Пейтриът, те могат да унищожават в полет тактически балистични ракети, крилати ракети и самолети.

/http://www.vesti.bg/

 
Започва модернизацията на 30 самолета до варианта Ил-38Н
22.12.2012, 16:25

Ил-38Най-после след дълги спорове е сключен договор за модернизация на руските самолети за борба с подводници Ил-38. До момента ремонта и модернизацията на самолетите се извършваше от ОАО «Ил» в базата му на Жуковски. Програмата по новия комплекс стартира през 2002 година и завърши успешно с държавни изпитания през 2010 година. През това време бяха модернизирани най-малко 4 самолета за Индия вариант Морски дракон(SD) и два за ВМС на Русия под име Ил-38Н. То идва от бордовия комплекс «Новелла». Той е система за навигация, търсене и прицелване разработена от Санкт-петербургския ОАО «НИИ системотехники», част холдинговата компания «Ленинец». През 2002 година бяха заложени следните данни. Откриване на въздушни цели на 90 километра, големи надводни цели до 320 километра и съпровождане на 32 цели едновременно. Тези изисквания са малко остарели и актуалните едва ли ще научим скоро...

През новата година ще започне работа на ОАО «Ил» съвместно с ЭМЗ им. В.М.Мясищева и ХК «Ленинец» за модернизиране на около 30 самолета Ил-38 до Ил-38Н с продължителност от няколко години. Целта е през 2020 година всеки флот на Русия да има боеспособни самолети Ил-38Н.

Коментар:

Серийното производство се осъществяваше от МЗ №30 «Знамя труда»(разположен на летището на Ходинско поле край Москва). Този завод сега принадлежи на компанията МиГ. Там са произведени около 60-70 самолета Ил-38. Една част от самолетите остават в Украйна, друга част е предоставена на Индия и във ВМС на Русия има не повече от 35-40 самолета. Към момента има данни, че летят по-малко от 13 от тях.

Според изнесените данни Северният флот на Русия разполага с 8 летящи самолета Ил-38 в 403-и Отделен смесен авиационен полк (Североморск-1).

http://aeronews.alle.bg/

 
Група десантни кораби на американските ВМС завърши планова бойна служба
22.12.2012, 12:54

LHD7 Iwo JimaЦелева група от десантни кораби (ЦГДК) на ВМС на САЩ, оглавявана от десантния кораб-док (ДКД) LHD7 Iwo Jima, и 24-та експедиционна бригада морска пехота завърши 8,5-месечно бойно дежурство и в периода от 18 до 20 декември се завърнаха в местата за постоянна базиране в Норфолк и Литъл Крик/Форт Стори, съобщава сайта на американския флот.

В състава на ЦГДК освен Iwo Jima влизаха ДКД LSD44 Gunston Hall и десантния транспортен кораб-док LPD21 New York. Общата численост на групата надвишаваше 4000 моряка и морски пехотинци.

По време на бойното дежурство са преодолени над 60500 мили, изпълнени са над 2800 полета на авиацията с общ нальот около 4200 часа и над 300 спуска на вода на десантни съдове.

ЦГДК Iwo Jima изпълняваше задачи в зоните за отговорност на 5-ти и 6-ти американски флотове.

 
В Южния военен окръг на ВС на Русия се проведе първата стрелба с новата ЗРС С-400 "Триумф"
22.12.2012, 12:27

С-400На полигона Капустин Яр (Астраханска област) се състоя предаването на комплексите от зенитно ракетната система (ЗРС) С-400 „Триумф” на едно от съединенията за ПВО от Южния военен окръг (ЮВО), съобщава днес пресслужбата на ЮВО.

При предаването комплексът е извършил многокилометров марш по полигона, а след това - успешна стрелба по мишени, имитиращи нисколетящи, скоростни и балистични цели.

ЗРС С-400 вече са приети на въоръжение в Подмосковието, в Балтика и Далечния Изток.

В ЮВО ще бъде петото съединение, въоръжено със ЗРС С-400 „Триумф". – Още за С-400

 
С цирка "ББ&АА" армията ни се превръща в бивша такава
22.12.2012, 11:48

„Ако един смешник забавлява народа – това е комедия, но ако този смешник води народа – това е трагедия.” , казва Гьоте. Вече 4 години импровизациите на герберския цирк ”ББ&АА” господстват в сферата на отбраната, при което безкрайно се отрича направеното вчера, без да се дава сметка, че днешното утре ще бъде изстраданото вчерашно днес.Защото България, трябва да има най-напред отговорност към собствената си съдба, и след това към поетите ангажименти към партньорите от военнополитическия съюз, в който участва, а не обратното, което се извежда като „политическа целесъобразност” от пенсионерския екип „Незабравка” на Министерството на отбраната.

България не може, колкото и да се иска на армейските послушници на Винету, да се премести географски и да заеме полагащото й се според него историческо място между Франция и Белгия, след грешката в десанта на хан Аспарух, който вместо пролива Ла Манш форсирал с племето си река Дунав.

Днес и надяваме се завинаги България остава там, където е била - в центъра на Балканите, които за съжаление врят от противоречия и всеки, който отваря границата си всъщност отваря стрелбище.

Вместо да се стремят да изградят армия, каквато е нужна на България, „герберските пълководци” дадоха свобода на личните си отношения и водени от предразсъдъци в наследство на славно партийно минало и безславната си армейска кариера чрез брутален реваншизъм са на път успешно да превърнат армията ни в бивша такава....... Прочети още

 
ПРО като причина за нова студена война между САЩ и Русия
22.12.2012, 09:24

Бомбардировки на Източна Европа? Не става дума за Иран, нито пък за някой роман на Том Кланси. Става дума за, макар и чисто хипотетична, възможност, огласена преди време от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев и началника на Генералния щаб Николай Макаров, която може да се превърне в кошмарна реалност, ако НАТО все пак реализира прословутия си военен проект за т.нар. европейска (всъщност американско-европейска) система за противоракетна отбрана (ПРО).

Проектът European Phased Adaptive Approach (ЕPAA) беше лансиран от Обама през 2009. Целта му е защитата на Стария свят от Иран и неговите балистични ракети Shahab-3, способни да достигнат някои части на Южна Европа. Москва обаче се опасява, че противоракетният щит цели да неутрализира руските междуконтинентални ракети. Нещата все повече наподобяват своеобразно повторение на студената война, което рискува да замрази отношенията между САЩ и Русия. В същото време, в новия „ракетен чадър” се очертават няколко „дупки”, както технически, така и политически, които го превръщат в разменна монета на международния политически пазар............... Прочети още

 
Британска атомна подводница претърпя авария
22.12.2012, 09:00

H.M. Submarine Vigilant Британската стратегическа атомна подводница „Виджиланд” (HMS Vigilant, S30) претърпя авария край бреговете на американския щат Флорида след учебно изстрелване на балистична ракета от подводно положение, предаде Интерфакс, позовавайки се на британски медии. - (видео)

Аварията се е случила в края на октомври, но за инцидента е станало известно едва сега. По данни на „Дейли Експрес” на 23 октомври край бреговете на Флорида от подводницата успешно е извършен учебен пуск на балистична ракета „Трайдънт”. След това плавателният съд се е насочил към военноморската база „Клайд” в Шотландия, но по пътя получава повреда във вертикалното рулево устройство. В момента подводницата се ремонтира в базата на американските военноморски сили „Кингсбей” в щата Джорджия. – Още британски подводници

http://www.focus-news.net/

 

 
Руски Ми-8 е свален в Южен Судан, загинали са 4 руски граждани
21.12.2012, 20:17

Ми-8Руски хеликоптер Ми-8 днес е бил свален в Южен Судан. По предварителни данни са загинали 5 души, от тях четирима са руснаци, съобщи за агенция РИА „Новости” източник от силовите органи на Русия.

По-рано френската агенция АФП съобщи, че хеликоптерът, принадлежащ на подразделение на ООН, катастрофирал в Южен Судан, загинали са четиримата члена на екипажа.

„По предварителни данни, сваленият Ми-8 принадлежи на компания „Нижневартовскавиа”, загиналите четирима граждани на Русия са се намирали на неговия борд” заявил източникът.

 
Индийските Су-30 ще бъдат оборудвани с крилати ракети „БрахМос”
21.12.2012, 20:10

Су-30МКИИндийските изтребители Су-30МКИ, руско производство, ще бъдат оборудвани с крилати ракети „БрахМос”, съобщи в петък източник в министерството на отбраната на Индия. Според него, споразумение за това е подписано от съвместното руско-индийско предприятие „БрахМос” с руската компания „Рособоронекспорт”.

„БрахМос” е двустепенна свръхзвукова ракета с твърдо гориво. Теглото й е 2,55 тона, дължината – 8,3 метра, далечината на полета – 290 км. До 2020 година Индия има намерение да купи от Русия около 130 Су-30МКИ. Общо в състава на индийските ВВС те ще бъдат 270. – Още за ракети „БрахМос”

 
AgustaWestland ще удължи живота на британските вертолети Sea King
21.12.2012, 19:57

Westland Sea King на ВВС на Великобритания. Фото от сайта flightglobal.comМинистерството на отбраната на Великобритания се е договорило с италианската компания AgustaWestland за техническо обслужване на многоцелевите вертолети Westland Sea King. Според Defense News, по този начин срокът за експлоатация на машините ще бъде удължен до 2016 година. Стойността на контракта е 258 милиона фунта стерлинги (419 милиона долара).

Изданието отбелязва, че на въоръжение ВВС и ВМС на Великобритания имат около 90 вертолета Sea King, произведени по лиценз на американската компания Sikorsky. Според данни на Fligthglobal MiliCAS, кралските ВВС разполагат с 24 вертолета, а ВМС имат 49.

Възрастта на вертолетите достига до 40 години. Машините Sea King се използват основно при транспортни, разузнавателни и спасителни операции. В бъдеще вертолетите Sea King ще бъдат заменени от модернизирани многоцелеви машини  AgustaWestland AW101 Merlin от състава на британските ВВС.

Westland Sea King развиват скорост до 208 километра в час и могат да преодоляват до 1230 километра. Товароподемността им превишава три тона.

 
Министерство на чудесата: Специалната поредица за армейските „чудеса“ продължава
21.12.2012, 18:40

Генерал Гордич обяснява на Августина Цветкова, че е най-добре да даде подаръците на съпруга си, защото са „мъжки” – били са предвидени за министъра все пак...На ул. „Дякон Игнатий” в София се намира Министерство на отбраната. Знаково е, защото е на улицата, която носи името на Апостола на свободата. То е едно от първите шест министерства на млада, следосвобожденска България. Дали, заради потеклото ми, дали заради възпитанието ми, винаги съм изпитвал дълбоко уважение пред тази институция. И така – цял живот. Докато не се появи това правителство и този министър на отбраната.

„Министърът-чудодеец“ – Аню Ангелов – направи наистина чудни неща. Много хора от системата на националната сигурност вече три години и половина са силно зачудени, ще остане ли въобще армия до края на неговия мандат. Не на последно място – защото кадровите решения на ГЕРБ в МО могат да се характеризират, много меко казано, като учудващи.

Но нека започнем с малко предистория. Номенклатурното назначение на Николай Младенов. Вероятно никой не си спомня, че именно той беше първият военен министър в това правителство, преди да се отправи към следващото ниво на своята некомпетентност – външната политика. Твърде е възможно той също да не си го спомня, защото единственото нещо което успя да разбере в МО за 6-месечния си престой там, беше къде точно се намира кабинета му и как да се реди на опашки в стола. Няма да отваряме дума за следващите му подвизи – това са други „чудеса“ в друго министерство…..... Прочети още

 
Вертолет на Гранична полиция спаси нелегални емигранти от замръзване
21.12.2012, 17:35

Вертолет AW109 на Специализираният отряд за въздушно наблюдение към ГД „Гранична полиция” участва в спасителна акция по откриване и спасяване на група нелегални емигранти, които се е била изгубила в снежните преспи на Югоизточна България – в района на село Крайново.

Операцията е извършена днес, 21 декември. Група от осем африканци, включително и две деца, навлезли в страната през българо-турската граница в района на Странджа, но бързо се оказали изгубени и притиснати от лошото време и минусовите температури между границата и възпрепятстващите гранични съоръжения.

Групата е имала телефон и се е свързала с телефон 112 за помощ, от където са ги посъветвали да запалят огън, за да могат по-лесно да ги открият от въздуха.

В същото време от авиобаза Безмер е излетял дежурния вертолет AW109 борд 514, който започва да издирва пострадалите с помощта на бордната си оптико-електронна система за наблюдение. Изпълнени са общо три полета за издирване, като групата е забелязана благодарение на инфрачервената сигнатура на запаления огън. Координатите на групата са засечени и предадени на наземен екип. При спасяването температурата на въздуха е била -4 градуса, а долната граница на облачността – около 1000 метра.

Наземният екип от Районна дирекция на Гранична полиция Елхово е открила групата почти замръзнала. Общо цялата спасителна операция е продължила пет часа. Екипажът на борд 514 се е състоял от Петър Георгиев – командир, Борислав Петров - втори пилот и Иван Иванов- борден техник и оператор на системата за наблюдение.

http://aeropress-bg.com/

 
Кораб на Тихоокеанския флот на Русия спря в иранско пристанище
12.12.2012, 16:27

Големият противолодъчен кораб „Маршал Шаповников” от Тихоокеанския флот на Русия направи двудневна визита в иранското пристанище Бендер-Абас, е съобщил за РИА Новости днес военно-дипломатически източник от Москва.

По-рано Министерството на отбраната бе съобщило, че в последните дни на декември тази година към действия по предотвратяването на пиратски нападения срещу граждански кораби в зоната на Аденския залив и Африканския рог ще пристъпи отряд кораби от Тихоокеанския флот в състав: големият противолодъчен кораб „Маршал Шапошников”, танкерът "Иркут" и спасителният буксир „Алатау”.

 
Морската вертолета база "Чайка" за пореден път демонстрира способностите си по мисия 3 на БА - подпомагане на населението при бедствия и аварии
21.12.2012, 15:50

AS565MB Panther Днес по искане на областните управи в Добрич и Силистра вертолет AS565MB Panther борд 901 от състава на българските ВМС изпълни полети от Варна през Добрич до Силистра. Командир на машината е бил НЩ на базата майор Спас Спасов, втори пилот кап. Анатоли Апостолов, борден авиомеханик офицерски кандидат Захари Захариев и борден спасител старшина Георги Георгиев.

Задачата е била доставка на кръвни продукти. Те са доставени от Областния център по трансфузионна хематология до база "Чайка". Вертолетът излита и от режим висене с помощта на новия спасителен кош доставен с дарение от АЕЦ "Козлодуй" на градския стадион в Добрич са спуснати нужните кръвни продукти. Операцията е повторена след това и на градския стадион в Силистра, където въобще е нямало кръвна плазма и кръвни продукти и доставката е било жизненоважна. С обратния полет от двата града са взети други кръвни продукти за обработване във Варна.

Намесата на вертолета на ВМС се е наложила поради усложнената зимна обстановка в Североизточна България и блокираните пътища.

С тази мисия екипажите от морската вертолетна авиобаза за пореден път доказаха че са от неоценима помощ за подпомагане на населението от Североизточна България в кризисни ситуации.

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Нужно ли е (все още) „военно съзнание“ на военнослужещите?
21.12.2012, 15:20

Генерал-полковник от резерва Цветан ТотомировНастоящото винаги е отражение и продължение на миналото. Но и основа на бъдещето. А миналото ни неоспоримо сочи, че офицерството е професионално и достойно само тогава, когато е вярно на своя идеал. И този идеал е в съзвучие с националния. Всякакви други измислени лоялности и привнесени нюанси са преходни и водят до недоразумения.

Неведнъж и в нашата история виждаме, че онова, което днешните управляващи политически сили смятат за върхово постижение, утре може да бъде отречено, осмяно и забравено. Но армията остава като неотменим държавен атрибут, заедно с уж остарелите понятия като „вярност към националния идеал” и „професионална компетентност”........... Прочети още

 
Оман става 7-ят оператор на Eurofighter EF2000
21.12.2012, 14:45

Eurofighter Typhoon. Фото от сайта eurofighter.comДържавата от Персийския залив сключи с BAE Systems контракт за доставка на 12 самолета Eurofighter Typhoon серия Tranche 3. Сумата на сделката не се уточнява. Доставките на самолетите в Оман ще започнат през 2017 година, съобщава пресслужбата на компанията..

По този начин страната стана 7-ят оператор на европейския многоцелеви изтребител заедно с Германия, Великобритания, Италия, Испания, Австрия и Саудитска Арабия.

Енци Газолини, главен изпълнителен директор на Eurofighter заяви: "Щастливи сме да посрещнем Омен като най-нов член на нашето семейство. Eurofighter Typhoon е изключителен самолет и вече се е доказал и се е утвърдил в 6 държави като надеждна платформа способна да се справи във всякакви оперативни сценарии. Това е чудесна новина и поредния успех за програмата. Очакваме да развием дългосрочно партньорство с Кралските ВВС на Оман.

Досега от 2004 г. са произведени над 240 самолета, които летят в над 20 оперативни подразделения, а флотът от изтребители Eurofighter вече има над 160 000 летателни часа. – Още за Eurofighter Typhoon

 
Нови изтребители? Някога... Не посочваме нито сума, нито срок!
21.12.2012, 10:14

Голямата новина за българските ВВС в края на годината бе даването от правителството на министъра на отбраната Аню Ангелов мандат да води преговори с държави във връзка с изпълнението на проект „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. Според премиера Бойко Борисов това усилие на министъра ще осигури просто една информация за някое от следващите правителства. Не отпускаме пари и не даваме срок, казва той, четем в стенограмата на заседанието на правителството. И потвърждава, че иска само информация.

Аню Ангелов: Господин министър-председател, колеги, става въпрос за едно решение, с което се одобрява моят доклад, и се дава мандат за преговори с държави, които могат да осигурят такъв многоцелеви самолет и се изисква от мен да представя доклад на Министерски съвет до 1 март следващата година

Бойко Борисов: Изрично тук трябва да се каже, че даваме мандат, за да може министър Ангелов, когато някога, не случайно не е посочена нито сума, нито срок, изрично го подчертавам, но рано или късно България трябва да подмени своите изтребители или бойни самолети. И не тогава, като предишните да тръгнат и да купуват на калпак откъдето и каквото дадат, а да може тогава правителството, което и да е то, да има и да вземе информирано решение. До тогава да знае къде, колко, как, защо, разлики и всичко останало. Фактически, с това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат Министерство на отбраната да може да разговаря и да имаме информация по тази тема.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Кой отвори „портите на ада”?
21.12.2012, 09:42

Развитието на ситуацията в Израел и в Ивицата Газа от последните дни начерта все по-избистрящата се картина на една неизбежна и наближаваща израелска офанзива.

Определено е ясно, че Израел се готви за продължителна война. Обявена бе подготовката на сухопътна операция. Местните власти в южните райони на страната са подготвени да осигуряват населението за дълъг период от време в условия на непрекъснат ракетен обстрел.

Международната общност (очаквано) посрещна ескалацията на конфликта между Израел и Хамас по различен начин – с поредица от директни действия и дипломатически совалки – и отново се раздели на „два лагера“.

Още на 14 ноември, Египет отзова посланика си в Израел, а израелският посланик в Кайро беше извикан за обяснения в египетското МВнР.......... Прочети още

 
Военнослужещи от Сухопътните войски отново помагат на населението
21.12.2012, 09:27

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха вчера, 20 декември, в действията в помощ на населението в бедстващите райони в страната.

Модулно формирование от състава на Сухопътните войски разчиства заснежения път към село Медвен в района на Сливен.

Формированието е в състав лейтенант Михаил Попов, старши сержант Милен Миндев, сержант Руслан Русев,  старши сержант Димитър Димитров, редник Георги Момчаров, редник Иван Добрев и три единици специална техника.

По искане на областният управител Димитър Александров модулна група от състава на Сухопътните войски се включи в разчистването на пътищата в община Шумен.

http://landforce.mod.bg/

 
Непобедимото оръжие на слабите
21.12.2012, 09:18

Проект 636Русия формално притежава третия по численост като цяло (след КНР и САЩ) и втория (след САЩ) атомен подводен флот в света. Според мнението на заместник-директора на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин, в Русия трябва да се даде приоритет на развитието на подводния флот като съставна част на Стратегическите Ядрени Сили (СЯС) и като средство за поразяване на носителите на крилати ракети с морско базиране и морска компонента на ПРО.

Независимо от огромният прогрес в сферата на Противоподводната отбрана (ППО), подводниците, подобно на танковете и вертолетите, си остават уникален и безалтернативен клас бойна техника. Това се обяснява с две техни принципни особености – скритост и способност да се преместват в три-измерното пространство. Освен това, подводницата винаги открива надводния кораб по-рано, отколкото той нея.

Както показва историческият опит, подводниците се оказват едно много ефективно средство за борба на по-слабия флот с по-силния, а също и с търговското корабоплаване. Подводниците са по-евтини от надводните кораби, построяват се по-бързо, техните екипажи са с по-малък личен състав.......... Прочети още

 
Ролята на Генералният Щаб на ВС на Русия ще бъде повишена
21.12.2012, 09:12

Владимир Комоедов В петък, 14 декември, Държавната Дума прие на първо четене поправка в закона «За отбраната» за усъвършенстване на системата за държавно и военно управление в мирно и военно време. Измененията в законодателството предвиждат разработване на нов План за отбраната на РФ, а също и уточняване на пълномощията на президента и правителството, функциите на регионалните органи на изпълнителната власт и местното самоуправление в областта на организирането на отбраната, дава определение на понятието «териториална отбрана» за единно разбиране на този термин.

«Предвижда се всички органи (в това число и местните власти) да взимат участие в териториалната отбрана. Това са защитата на мостовете и  комуникациите. Това е сътрудничество на всички регионални органи на властта», – отбеляза председателят на парламентарната комисия по отбраната Владимир Комоедов (КПРФ), съобщи РИА Новости. Новото положение за Генералния Щаб ще бъде утвърдено от президента на страната, а не от Министерството на отбраната.

«Съгласно новият документ, ролята на Генералния Щаб се повишава в областта на управлението на военната организация на държавата. Изхождайки от това, Генералният Щаб ще планира в интерес на отбраната не само дейността на Въоръжените сили, но и на всички останали войски и въоръжени формирования», – подчертава Комоедов. От сега нататък Генералният Щаб ще бъде под контрола, не само на министъра на отбраната, но и на президента, превръщайки се в извънведомствен орган в мирно и военно време, разработващ плановете в интерес на отбраната.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Изтребителят от пето поколение ПАК ФА е руския билет за бъдещето
21.12.2012, 09:08

Т-50Четвъртият летящ екземпляр на руския изтребител от пето поколение ПАК ФА извърши своя първи полет. На 12 декември той е излетял от заводския аеродрум в Комсомолск на Амур. За това съобщава пресслужбата на компанията «Сухой».

За сега това е само четвъртия прототип. Но от предишните три той се различава по това, че не е вече просто летяща лаборатория, а почти пълноценна машина, макар и опитна. В нея са въплътени тези конструктивни решения, които само се проверяваха на предишните машини. Петата и шестата машина, намиращи се сега на монтажните стапели в завода в Комсомолск на Амур, са конструктивно идентични с четвъртата. Това показва, че програмата за аеродинамични изпитания в основни линии е изпълнена и конструкцията на планера (аеродинамичната конструкция) и силовата установка (двигателите и системата за тяхното управление) представляват един завършен продукт. На четвъртия екземпляр ще бъдат тествани вече не планера и силовата установка, а бордното оборудване: радиоелектронния комплекс, системата за управление на оръжията, комплекса за отбрана. Тези системи са били тествани преди на първите три машини и на летящи лаборатории на базата на други самолети. Сега предстои да се тества тяхната съвместна работа в състава на авиационния комплекс, за когото са предназначени.

Трябва да отбележим, че ПАК ФА е един от най-сложните и даже уникални национални руски комплекси, работите над когото, въпреки всичко, вървят без задръжки, свойствени на много други сложни оръжейни системи. Цялата програма протича в съответствие с графика: през следващата година ще се вдигнат във въздуха петият и шестият прототип, на които ще бъдат отработени и завършени най-важните системи. И през същата година трябва да се появят първите предсерийни екземпляри, на които ще бъдат отработени вече не замислите на конструкторите, а опита от експлоатацията и използването.

Този проект в много неща е знаков за руската промишленост. Работата даже не е в това, че значението на военната авиация само се увеличава с появата на нови технологии и оръжейни системи, а състоянието на парка на руските ВВС изисква срочни мерки за неговото обновяване със съвременни машини. Работата е в това, че създаването на подобна машина не е по силите на  всеки. И появата на руски боен самолет, събрал в себе си най-модерните технологии, означава не само съвсем други възможности на ВВС, които ще бъдат недостъпни за по-малко развитите страни. Това също показва високото технологично ниво на страната, което ще й позволи и за в бъдеще да създава водеща авиация и да заема  лидерска позиция в света. За нас ПАК ФА — това е като билет за бъдещето, където ние ще бъдем или суровинна страна с остаряла технологическа база, която се защитава с «каменен топор», или ще заеме достойно място в света, отстоявайки правото си на това място със съвременни оръжия.

Неслучайно именно проектът ПАК ФА предизвиква такава люта ненавист у тези, които се чувстват комфортно в ролята на представител на «бананова република». Има такава категория руски граждани, считащи себе си за по-издигнати и развити от другите «аборигени», защото изпитват възторг от всичко «водещо» и «съвършено» на Запада, и стъпкват в калта всичко свое, което е «мизерно» и «изостанало». Нека да си спомним, колко се изговори и писа за това, че руснаците не са способни да създадат машини, по-добри от западните, че те няма да полетят, че няма да бъдат разработени до края, че ще стане «бледо подобие» и «неумел опит». Колко неподправена радост предизвика малкия епизод с помпажа на двигателя на изложението МАКС-2011. «…И къде сме тръгнали! Т-50  е грозно патенце и едновременно кокошка, снасяща златни яйца за тези, които се намират в този курник»…

Но ето, руският изтребител от пето поколение лети, разрушавайки само с този факт блажената картинка на мита за руската изостаналост. До днес са извършени над 200 успешни изпитателни полета, като към програмата вчера се присъедини четвъртия прототип. Не обичам да злорадствам, но наскоро на американския аналог — F-22 (на когото ПАК ФА уж се явява бледо подобие), вземащ участие в полетите по случай 71-та годишнина от атаката на Пърл Харбър — при приземяването му се отчупи опашното оперение…

В последно време се появяват достатъчно много новини, отразяващи започналото възраждане на руските ВВС. Продължава модернизацията и реконструкцията на пистите за излитане и кацане и на летищните комплекси, насочени към превръщането на цялата летищна мрежа на страната в мрежа с двойно предназначение, способна да приема и обслужва военната авиация. Към края на отиващата си година екипажите от ВВС са извършили над 100 хил. полета, от които около 15 хил. за практическо хвърляне на бомби и около 13 хил. за използване на ракетното оръжие, а общото летателно време е достигнало над 300 хил. часа. По този начин отсъствието на проблеми със снабдяването и осигуряването на полетите се отразява положително на бойната подготовка, чиято интензивност се е увеличила в пъти през последните години.

Постъпването на нова техника във ВВС вече може «да се пипне», вместо да се говори за нея, че «ще бъде след известно време».

На 9 декември на летището на НАПО а Новосибирск се издигнаха в небето два от десетте бомбардировача Су-34 с нова конструкция, обещани до края на тази година. Въпреки, че всичките десет машини са произведени, поради забавянето на приемането на някои компоненти от бордното оборудване, през тази година ще се вдигнат във въздуха само пет от тях. Напомням, че това ще бъде втората «десетка» Су-34 от първата партида от 32 машини. Общо трябва да бъдат доставени не по-малко от 92 от тези бомбардировачи, с възможно увеличаване на поръчката. Но следващите серии ще се различават с усъвършенствани въоръжение и бордни системи. Два дена преди това от летището на КнААПО (Комсомолск-на-Амур) излетяха два от най-новите изтребители Су-35С. Освен тях, за първи полет се подготвят още четири произведени машини. Първата партида от тези изтребители се състои от 48 машини, четири от които вече се намират в Липецкия авиационен център. А в края на ноември Иркутският авиационен завод предаде на ВВС два многоцелеви двуместни Су-30СМ, които ще се закупуват вместо части за учебните самолети, доколкото това ще бъде позволено от бързото увеличение на бойния състав на ВВС, без да се навреди на подготовката на пилотите.

Заедно с производството на нови бойни самолети трябва да се счита за немаловажна програмата за капитален ремонт и модернизация на съществуващия парк. В настоящия момент с тази дейност са натоварени по-голямата част от мощностите на  авиоремонтните заводи. Съвсем наскоро на летището «Канск» постъпиха шест прехващача МиГ-31, модернизирани до версия БМ. Целият парк от тези самолети наброява около 150 единици. Обаче много от тях поради пределен срок на експлоатация и продължително отсъствие на пълноценно обслужване е трудно да бъдат причислени към бойния състав. По тази причина е приета програма за техния ремонт и продължаване на експлоатацията, а също и отделна програма за модернизация. Ще бъдат модернизирани до версия МиГ-31БМ около 60 машини. Бомбардировачите с голяма далечина на полета Ту-22МЗ ще започнат да преминават модернизация до версия Ту-22М3М. В строя се намират в напълно боеготово състояние около 40 машини, и всичките ще бъдат модернизирани. Модернизацията включва обновяване на въоръжението, оборудване с нов комплекс за отбрана и нови системи, позволяващи на самолета по-тясно да взаимодейства с външни средства за разузнаване и да получава целеуказване, без да влиза в зоната на действие на ПВО на противника. – Още за ПАК ФА

http://infobalkani.wordpress.com, Александър Горбенко

 
През 2013 година САЩ ще отделят за отбрана 633 милиарда долара
21.12.2012, 08:59

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри законопроект за военните разходи за финансовата 2013 година в размер на 633 милиарда долара. Това е с 1.7 милиарда повече от исканите от американската администрация, предаде ИТАР-ТАСС.

Съгласно документа 528 милиарда долара от тази сума трябва да бъдат отделени за нуждите на Пентагона, 17 милиарда – за военните програми на министерството на енергетиката, отговарящи за съхранението и боеготовността на ядрените оръжия, и около 89 милиарда долара за провеждането на бойни операции извън граница, в това число в Афганистан.

Законопроектът предвижда ускоряване на изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан, което трябва да завърши до края на 2014 година, създаване на нови видове въоръжение, както и повишаването на заплатите на военнослужещите с 1.7%.

http://www.focus-news.net/

 

 
Русия ще даде на Индонезия кредит за покупка на авиационна техника
20.12.2012, 22:10

Су-30МК2 ,  Фото от сайта thejakartapost.comВнешекономбанк и Министерството на финансите на Индонезия подписаха споразумение за предоставяне на Джакарта на експортен кредит от 399,5 милиона долара, за срок от седем години.

С този кредит, Индонезия може да финансира договор с "Рособоронекспорт" за доставка на авиационна техника.

През декември 2011 година Индонезия закупи от Русия допълнителна партида от шест многоцелеви изтребителя Су-30MK2. Сделката възлиза на 470 млн. долара. Очаква се, първите два самолета да бъдат предадени на индонезийската армия в края на 2012 г., а останалите - в следващите две години.

През април т.г. се съобщаваше, че ВВС на Индонезия планират да закупят авиационен тренажор за изтребители марка „Су” на стойност 35 милиона долара.

В момента на въоръжение индонезийските ВВС имат десет изтребителя марка „Су”: два Су-30МК, три Су-30МК2, два Су-27СК и три Су-27СКМ.

 
Грузински военнослужещ е изчезнал в Южен Афганистан
20.12.2012, 20:40

Грузински военнослужещ от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) е изчезнал в южната част на централноазиатската страна.

Това се случва повече от три години, след като сержант от американската армия бе пленен от талибаните, предаде АФП.

Грузинският войник е в неизвестност от сряда. Все още не е известно дали той е бил отвлечен.

Грузия има 1570 свои военнослужещи в Афганистан, което я прави най-големият участник в мисията от страните, които не са членове на НАТО.

18 грузински войници са загинали в централноазиатската страна през последните три години.

http://www.focus-news.net/

 
Турските военнослужещи ще бъдат транспортирани от и до военните бази само по въздух
20.12.2012, 20:32

Турските военнослужещи ще бъдат транспортирани от и до военните бази само по въздух. Решението е взето след серия нападения срещу военни конвои на пътя, предаде агенция Ройтерс.

Подписано е споразумение с „Турските авиолинии”. Турското правителство и военните започнаха обсъждането на алтернативни варианти за транспорт с авиокомпанията след бомбена атака срещу военен конвой през месец септември, при която бяха убити 10 военнослужещи.

Планира се по новата схема да бъдат превозени около 250 000 войници и офицери. Тя ще започне от 28 декември. Всички разходи ще бъдат покрити от турското министерство на отбраната.

http://www.focus-news.net/

 
МиГ-21 ще лети и през 2013 г.
20.12.2012, 20:03

МиГ-21Експлоатацията на изтребителите МиГ-21 от състава на родните ВВС ще продължи и през 2013 г.  Това научи АЕРО от собствени източници, като Министерството на отбраната също призна, че се работи по темата.

Експлоатацията на самолетите МиГ-21бис/УМ трябва да приключи в края на тази година, след като изтече удължаването на неговия ресурс извършено през лятото от специалисти на РСК МиГ. Макар, че наличните МиГ-21 са прехвърлили календарния ресурс (30 години), те имат не малко остатъчен ресурс, както по часове (наработка) като цяло, така и по часове до следващ ремонт. Това дава възможност за по-нататъшно удължаване на срока на експлоатация.

От МО официално отговориха на АЕРО, че в Министерството на отбраната и Военновъздушните сили се правят анализи и разчети за възможността да бъде удължена неговата експлоатация. Източници на АЕРО посочиха, че по всичко личи, че експлоатацията ще продължи и през 2013 г., като удължаването най-вероятно ще се извърши на база техническа програма разписана от ресорния заместник-министър на отбраната.

За сега не е ясно до кога ще се удължи експлоатацията на типа, като се предполага, че това може да бъде до август 2013 г. (една година след удължаването извършено от РСК МиГ), до края на 2013 г. или дори и по-нататък. Точното решение ще бъде взето в следващите няколко седмици.

През 2012 г. бе удължена експлоатацията на два МиГ-21бис и един МиГ-21УМ. Бъдещото удължаване вероятно ще се ограничи само до тях, но съществува информация, че е възможно и удължаването на още два МиГ-21бис с добър остатъчен ресурс по часове, които са летели през първата половина на 2012 г.

През ноември 2013 г. ще се навършат 50 години от старта на експлоатацията на типа у нас. – Още за МиГ-21

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната на Чехия се задържа на поста си само 7 дни
20.12.2012, 19:52

Каролина ПикПрезидентът на Чехия Вацлав Клаус днес изпрати в оставка министъра на отбраната на страната Каролина Пик, съобщава агенция „РИА Новости” с позоваване на ръководителя на пресслужбата на президента Радим Охват.

Както отбелязва чешката информационна агенция ЧТК, премиерът на страната през последните дни рязко критикувал Пик за сериозни кадрови промени във военното ведомство, които тя веднага извършила след като била назначена за министър.

Лидерът на партията Либерални демократи, 37-годишната Каролина Пик беше назначена за министър на отбраната на 12 декември.

 
Обществена поръчка замириса на крака
20.12.2012, 19:10

Пазарът се определя от търсенето и предлагането. Потребителят се стреми към най-доброто съотношение цена - качество, производителят се опитва да му го предложи. Ако внимателно избираме обувки, представете си колко трябва да внимава армията, когато обува българските войници. Защото не е едно и също да се разхождаш в парка и да си на мисия в Афганистан. Кубинките на нашите военни трябва да са пригодени за екстремни условия, да са удобни, здрави, да не се мокрят и да дишат, за да не миришат краката на рейнджърите.

Затова Министерството на отбраната организира търгове за доставка на „цели полеви обувки“, а не ги купува директно от мола. Обаче как се правят поръчките? И защо ведомството променя в ход условия по договор, така че да осигури на изпълнителя занижени критерии за качество и допълнителна печалба от 1 милион долара. Ощетен е бюджетът на ведомството, тоест парите са изтекли от джобовете на данъкоплатците.......... Прочети още

 
Полските ВВС извадиха от въоръжение последния Ан-2
20.12.2012, 18:50

На 14 декември полските ВВС извадиха от въоръжение последния самолет Ан-2. Специална церемония, на която е присъствал командващият ВВС на Полша генерал-лейтенант Лех Майевски, се е състояла в 42-а военновъздушна база в Радо-Садков.

Първият Ан-2 е доставен на летището Варшава-Окечи на 31 декември 1951 година, а четири други пристигат през октомври 1954 г. в ескадрилата за въздушно разузнаване. Официално са зачислени в състава на ВВС през септември 1956 г. Първите самолети са били произведени в ССС.

От 1960 г. полските авиационни заводи в Миелец започват лицензно производство на PZL Aн-2, като до 2002 година са произведени 138 броя.

В периода 1975 до 1980 г. на въоръжение са били 115 самолета Ан-2. През 2009 г. последните десет 'антоновки' са прехвърлени в базата в Радом за тренировъчни цели. През средата на 2012 полското МО решава самолетите Ан-2 да бъдат заменени от турбовитловите PZL Mielec M28 Bryza .

Последният полет е изпълнен от Ан-2ТД с борден номер 0852. Той е произведен през 1969 г. и има нальот от 6830 часа във въздуха и е изпълнил над 14 000 кацания.

/www.pan.bg/

 
Катастрофа със судански изтребител (МиГ-29СЕ?)
20.12.2012, 18:47

Изтребител от суданските ВВС се е разбил при кацане във военновъздушната база El Obeid. Пилотът, старши лейтенант Mohamed Ibrahim Mohamed Ahmad е загинал.

Изтребителят се е връщал от бойна задача, когато е възникнал технически проблем. При опита за кацане самолетът се е разбил в зоната на летището и е изгорял.

Започнато е разследване за установяване на причините за катастрофата.

Военновъздушната база El Obeid, разположена в щат North Kurdufan, се използва от суданските военни в борбата им срещу бунтовниците в граничещия щат South Kordofan.

http://www.pan.bg/

 
Следващите правителства ще плащат за новия изтребител
20.12.2012, 14:53

F-16Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да проведе преговори за закупуване на многоцелеви изтребители. До 1 март той трябва да бъде готов с резултатите и да докладва на Министерския съвет. Задачата е да бъдат доставени минимум 8 машини.

От новината следват поне две признания. Първото е за Аню Ангелов. Този проект се обсъжда от 2004 г. Той бе на вниманието на две правителства, но така или иначе не видя бял свят. Кабинетът „Борисов” му даде ход. Аню Ангелов заслужава добра дума и заради смелостта си да застане срещу очакваното несъгласие на финансовия министър Симеон Дянков.

Второто признание е за специалистите от българските Военновъздушни сили (ВВС). Ако не бяха си свършили работата, който и да е министър, не би се наел да внася такова предложение за обсъждане в Министерския съвет. Неоспорим факт е, че създаденият проектен екип под ръководството на заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев, който е един от най-добрите български бойни пилоти, извърши огромен обем от проучвателна и аналитична дейност, формира методика и критерии за оценка на различните опции и възможните рискове, за да се предложи оптимално решение на изпълнителната власт............ Прочети още

 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри днес паметна плоча на капитан Димитър Списаревски
20.12.2012, 14:25

капитан Димитър СписаревскиЗаместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри днес, 20 декември, паметна плоча на капитан Димитър Списаревски. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов прие почетния караул от Националната гвардейска част, построен в чест на 69-годишнината от подвига на летеца.

На церемонията присъстваха военнослужещи от Министерството на отбрана и Българската армия, представители на военнопатриотичните съюзи, на родолюбиви организации и граждани.

Клубът на летците “Капитан Димитър Списаревски” - звено от “ Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школа запасни офицери и Родолюбивото гражданство” в България, със съдействието на Министерството на отбраната инициираха поставянето на паметната плоча на къщата, в която е живял героя, на ул. „Хан Аспарух“ в столицата.

Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките над София през Втората световна война. Той е награден посмъртно с „Кръст за храброст“ и произведен в чин „капитан“. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

http://www.mod.bg/

 
Доставки на модернизирани самолети за Северния флот на Русия
20.12.2012, 14:15

В 279-и ОКИАП, който е базиран в Североморск-3 (Мурманска област) ще бъдат доставени последните модернизирани самолети Су-33М през следващите няколко седмици. Според руски източници около 6 самолета са модернизирани преди 2010 година. През нея беше сключен договор за модернизиране на още 6 на стойност около 50 милиона долара. Заедно с тях се модернизират и три Су-25УТГ. Полкът вече получи бордове 18 (червен) на 20 ноември и 16 (червен) на 18 декември 2012 година. Предстои получаването на борд 14 (червен) от ОАО "121-и авиационен ремонтен завод" в Кубинка. Няма информация, но се предполага, че самолетите са модернизирани, така, че да отговорят на изискванията и по-лесно да се адаптират пилотите към модернизираните Су-33М. Освен ремонтираните в полка има още 4 Су-25УТГ бордове 08, 11, 12 и 15, от които летят само 2.

Коментар:

През 1989 и 1990 година беше пусната партида от 5 самолета Су-25УТГ в  завода в Улан-Удэ. По-късно бяха произведени още около 10 самолета, като последния беше доставен през 1995 година. Всички те бяха зачислени на 279-и ОКИАП. Не е ясна съдбата на всички произведени машини.

Според непотвърдена информация от 24 август 2008 година борд 18 е включен в програмата за създаване на модернизирана двуместна версия на Су-25СМ. Той участва и в държавните изпитания започнали през 2010 година и приключили успешно през 2011 година. Мисля, че годишния обем на завода е 6 модернизирани машини Су-25УБ. Така, че може да очакваме още бройки.

По всичко личи, че Русия ще се стреми да възстанови и модернизира повече от 12 самолети Су-33. Те ще бъдат по спецификацията от договора от 2009 година. Вероятно един от тях е борд 62 червен, който както се установи дълго време е бил в завод ТАНК и не се знаеше за неговото съществуване. Предполага се, че има още пет неизвестни борда Су-33 или общият брой на серийните е 30 (6 серии по 5 самолета), а не както се пишеше до момента 24.

http://aeronews.alle.bg/

 
Британски спътник от ново поколение
20.12.2012, 13:35

От космодрума „Куру” във Френска Гвиана е изстреляна ракетата-носител „Скайнет 5Д” с 5-тонен военен британски спътник, съобщава Би Би Си.

Този спътник ще стане 4-ят от новото поколение военни британски спътници, изведени в орбита.

Британската система „Скайнет” е най-големият и единствен британски проект, чиято стойност се оценява на $3,6 милиарда.

Освен британския спътник, ракетата ще изведе в орбита и тритонен мексикански спътник за съобщения.

 
Индия проведе изпитания на „Притхви-2”
20.12.2012, 10:15

Днес Индия проведе поредните успешни изпитания на едностепенната балистична ракета с течно гориво „Притхви-2”. Изпитанията са проведени от мобилна пускова установка на ракетния полигон Чандипур, щат Орис.

„Притхви-2” спада към балистичните ракети, способни да поразява цели на разстояние до 350 км. Дължината на „Притхви-2” съставлява 9 метра, диаметърът й е 1 метър.

Ракетата може да носи боен заряд, включително и ядрен, с тегло до 500 килограма. Първата част на тестирането бе проведена в началото на октомври 2012 г. – Още индийски ракети

 
По 10 лева повече ще получат ветераните от войните
20.12.2012,

Размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 100 лв. на 110 лв. от 1 април 2013 г., реши Министерският съвет. Според закона ветераните от войните получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост, т.е. вместо по 100 вече ще вземат по 110 лв. В момента ветераните от войните у нас са малко под 9 хиляди. Най-младите са на 87 години. Възрастта на повечето е над 90 години. Техният брой ускорено намалява.  За съжаление много ще бъдат тези, които няма да дочакат 10-те лева. Поне за тях увеличението можеше да бъде от 1 януари!

Решението за увеличаване размера на социалната пенсия за старост ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които се определят от този размер (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персонална пенсия). Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе също така до повишаване и на добавките, които се определят в процент от нея.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
ROKN UDT SEALS на Южна Корея
20.12.2012, 09:09

Южнокорейският специален отряд ROKN UDT/SEAL е създаден по образ и подобие на американското специално подразделение “тюлените” Нещо повече, бойците от тези подразделения по няколко пъти годишно провеждат обширни съвместни учения.

Подразделението се специализира в задържане и завладяване на кораби, пресичане на незаконна дейност в морето и антитерористични операции. Разбира се, в Medal of Honor Warfighter не можеха да минат без суровите бойци от Republic Of Korea Navy Underwater Demolition Team!

Първото южнокорейско специално подразделение било създадено още в годините на Втората световна  война и е било секретно парашутно подразделение нередовен тип, чиято основна задача била извършване на  диверсии и нападения в тила на противника, а също така събиране на разузнавателна информация. От 1958 година това подразделение влязло в състава на първи парашутно-десантен полк, а по-късно с активното съдействие на САЩ, занимаващи се с обучение на личния състав на южнокорейската армия, бил формиран постоянен специален отряд. Това били първа и пета парашутни бригади, а също така три рейнджърски батальона. Част от тези съединения съвместно с американците взели участие във виетнамската война. Днес в структурата на специален отряда на Южна Корея има щаб на командването и бригади, които имат собствено точно предназначение. Съществуват също и няколко стратегически подразделения, на които е възложена задачата да помагат на редовните съединения, както и организирането на партизански бойни действия в случай на завладяване на територията от  противника. В състава на пехотата има и разузнавателен батальон с водолазна подготовка, който може да нанася удари даже в дълбокия тил на врага. Интересното е, че в състава на бригадата има наред с войниците на срочна служба и доброволци. Основна сила на специалните морски подразделения беше корпусът морска пехота, който беше един от най-големите след морската пехота на Америка. Американските военни вложиха огромно количество сили и време, за да създадат, обучат и въоръжат свой надежден съюзник в този регион. Провежда се редовно взаимодействие с американски военнослужещи, а също и съвместни военни учения и тренировки. Във всяко подразделение е предвидено присъствието на американски инструктор-специален отрядовец, а програмата за подготовка се отличава с извънредна тежест – практикува се например провеждане на многокилометрови маршове-наскоци с пълна екипировка и къпане в ледена вода.

В структурата на специалните подразделения на Южна Корея се откроява специален отряда за борба с тероризма – батальони 707 и 868. Това са основните контра-терористични подразделения, в които, между другото, има голям брой жени! Това е тънък психологически ход – противникът не оценява жените като реален източник на опасност, затова им позволява да се приближат максимално. Освен за анти-терористични цели, тези подразделения се използват също и за  събиране на разузнавателна информация на севернокорейска територия. Всички подразделения на UDT, както сухопътните, така и морските, имат на въоръжение автоматични винтовки Daewoo K2 и картечни пистолети МР5. Всички бойци имат пистолети Beretta 92S и Daewoo DP51. Снайперистите имат винтовки PSG-1 и Remington M24.

По този начин, южнокорейският специален отряд по право се смята за един от най-силните подразделения със специално назначение в целия свят! Неговите бойци са минали през нееднократни проверки в учения и в секретни бойни операции в много точки на планетата. Те не само водят подготовка за бойни действия със своя северен съсед, но и редовно провеждат тайни разузнавания на севернокорейското крайбрежие, готвят диверсии и изпреварващи удари по възможните противници. Те са си спечелили славата на подразделения с най-високо ниво на лична подготовка и мотивация. – Още командоси

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Ще бъде ли готова Русия за войната?
20.12.2012, 09:00

Реформите в армията бяха ругани от мнозина, но един факт не предизвиква съмнения у никого: военните разходи на Русия бързо растат.

През следващите години правителството ще похарчи 20 трлн. рубли за грандиозно превъоръжаване на армията. Къде и против кого могат да бъдат използвани най-новите танкове, кораби и самолети?

“Най-трудно е да се отговори на въпрос, чийто отговор е очевиден”. Тази мисъл на великия Бърнард Шоу не губи своята актуалност и днес. Очевидно Русия е велика държава и един от полюсите на силата и затова винаги трябва да бъде на бойна нога. Но едно е да се разсъждава за това абстрактно и съвсем друго — да се наблюдават мащабните военни приготовления. Реформите в армията бяха ругани от мнозина, но един факт не предизвиква съмнения у никого: военните разходи на Русия бързо растат.

През миналата година те се увеличиха изведнъж с 9,3% в годишно изчисление — до  $72 млрд. По този начин ние вече изпреварихме по обем на разходите за въоръжаване Великобритания и Франция, впрочем, за първи път в най-новата история. А по темп на увеличаване на военните разходи изпреварихме Китай и Индия, да не говорим за  САЩ. Даже хората, които не разбират от икономика, забелязаха, че на фона на царящата икономическа неопределеност огромната държавна отбранителна поръчка за 20 трлн. рубли до 2020 година не беше съкратена. Тук щеш-не щеш ще се замислиш: за какво ще се похарчат тези колосални пари и защо й са на Русия толкова най-нови оръжия? Нека да се ориентираме..........Прочети още

 
Русия няма да се съгласи на съкращаване на СЯС до нива, по-ниски от новия договор за СНО-3
20.12.2012, 08:54

Отказвайки да променят ядрената си доктрина, допускаща възможността  първи да използват ядрено оръжие, Съединените Щати ликвидираха всички предпоставки за съгласието на Русия за по-нататъшно съкращаване на нейния ядрен арсенал под пределите на новия СНВ-3.

Поставянето на въпроса за необходимостта от преразглеждане  на ядрената политика от предишната администрация на Буш-младши беше обусловено от необходимостта от привеждане на тази политика в съответствие с излезлия през април 2010 година доклад «Обзор на състоянието на ядрените сили» (Nuclear Posture Review Report (NPR), по-нататък  – «Ядрен обзор 2010». В съответствие със съдържащите се в него ключови препоръки, администрацията на Барак Обама обяви през май 2011 година за това, че «ще започнат процес на ревизия на ръководните положения на администрацията на Буш в частта относно операциите с използване на ядрено оръжие (ЯО) и политиката на сдържане».

Както отбелязаха в Пентагона, прегледът на ядрената политика ще «оценява изискванията към сдържането, включително и анализ на необходимите потенциални изменения в изискванията за избор на целите и структурата на силите». Този анализ има за цел да информира администрацията за възможни бъдещи съкращения на СНО под нивото на новия СНВ-3 и да предостави на президента варианти за избор, но окончателните решения не могат ба бъдат публикувани до тогава, до като САЩ не постигнат съгласието на Русия за аналогична политика от нейна страна........... Прочети още

 
Русия поръчва още 30 Су-30СМ
20.12.2012, 08:43

Су-30СМРуското правителство сключи договор с Корпорация „Иркут” за доставката на 30 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Първата доставка трябва да стане факт през 2016 г.

Договорът е сключен днес, 19 декември, и по него не се дават други детайли.

Това е втората крупна поръчка на Су-30СМ за руските ВВС в рамките само на една година. На 21 март 2012 г. бяха поръчани други 30 самолета, като първите два от тях бяха предадени на въоръжените сили на Русия на 22 ноември, а догодина се очаква доставката на още 10 машини от същия тип.

Су-30СМ е вариант на Су-30МКИ, при който е използвана изцяло руска авиoника и оборудване. Миналата година руските въоръжени сили поискаха поне 40 такива самолета, като 28 от тях бяха предназначени за ВВС, а 12 за авиацията на Черноморския флот, където трябва да заменят Су-24. – Още за Су-30

http://aeropress-bg.com/

 

 
Завърши модернизацията на британската фрегата Portland
19.12.2012, 22:30

фрегата F79 Portland Почти година и 260000 човекочаса са били необходими за ремонт и модернизация на фрегата F79 Portland тип 23 на ВМС на Великобритания, съобщава официалния сайт на британското военно ведомство.

За този период са били ремонтирани и модернизирани 19 основни системи на 133-метровият кораб, включително хидроакустичния комплекс, всички компютърни системи, зенитно-ракетната система Seawolf, артилерийските системи, кухнята и спомагателното оборудване.

За боядисване на кораба са изразходвани над 15000 литра боя.

Следващите три месеца корабът ще бъде в морето, където всички негови системи ще бъдат подложени на комплексни изпитания, а в началото на следващата година F79 Portland трябва да достигне пълна оперативна готовност и да бъде готова за нова бойна служба.

Общата стойност на ремонтните работи и модернизацията, извършени от компанията Babcock, е 27 милиона фунта стерлинги.

Корабът има водоизместимост 3500 тона и е тринадесетата фрегата тип 23 в състава на ВМС на Великобритания.

 
Ултиматумът на „Хамидие“ до варненския кмет
19.12.2012, 21:05

„Хамидие“ По време на Балканската война главният театър, където се водят решаващи битки, предопределили нейния изход, е Източна Тракия. Успоредно с това арена на военни действия става и Черноморското ни крайбрежие.

Още първите дни и седмици с поредица от забележителни победи в насрещни сражения българското командване овладява стратегическата инициатива. Въпреки пораженията си на суша обаче, неприятелят владее инициативата по море.

В това отношение неговото превъзходство е безспорно. В навечерието на Балканската война Турция разполага със силен военен флот, наброяващ 43 бойни кораба: 4 броненосеца, 2 бронирани крайцера, 1 бронирана корвета, 3 минни крайцера, 8 ескадрени миноносеца, 11 миноносеца, 14 канонерки.

Същевременно основното оперативно ядро на българския военноморски флот включва 6 миноносеца тип „Дръзки” и докато на армията по количество на личния състав към началото на войната принадлежат 99,65% от въоръжените сили на страната, флотът заема едва 0,35%.......... Прочети още

 
Моряците от "Верни" са екипаж на годината
19.12.2012, 20:12

Военните моряци, които служат на фрегатата "Верни", бяха отличени като "Екипаж на годината" на тържествена церемония в щаба на Военноморските сили във Варна. Наградата бе връчена на командира на кораба капитан втори ранг Галин Манев.

Офицер на годината стана подполковник Милен Хинтоларски, командир на морската авиобаза "Чайка". Отличието "старшина на годината" бе връчено на Петър Урумчев, който служи на наблюдателния пост на нос Калиакра, а Станимир Тодоров, старши моторист на базовия миночистач "Прибой", стана Матрос на годината.

Наградите за отличените осигурява списание "Клуб Океан". Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов припомни, че номинациите се правят от служещите във военния флот. Отличията се връчват за 11-а година. Досега са раздадени 45 индивидуални и колективни награди.

http://www.duma.bg/

 
Русия пуска на вода трета атомна подводница от най-модерен клас
19.12.2012, 19:50

Подводницата "Юрий Долгорукий"Русия планира да пусне на вода третата атомна подводница "Владимир Мономах" на 30 декември, съобщи Ройтерс позовавайки се на главнокомандващия военноморския флот на страната адмирал Виктор Чирков.

Плановете са след окончателното завършване на подводницата "Владимир Мономах" от проекта 955 шифър "Борей", този мощен клас подводници да формират ядрото на бъдещия стратегически подводен флот на Русия, като заемат мястото на остарелите подводници от проект 941 (NATO Typhoon class) и проект 667 (Delta-3 и Delta-4).

Москва планира до 2020 г. да построи общо 8 подобни подводници. Първите две от тях - "Юрий Долгорукий" и "Александър Невски" вече са почти готови, като в момента текат заключителните им тестове.

Очакванията бяха "Юрий Долгорукий" да се присъедини към военноморския флот до края на годината, но техническите пропуски могат да забавят неговото пускане в експлоатация. – Още за проект 955

 
Спира назначаването на нещатни служители в бюджетните организации
19.12.2012, 19:22

Правителството одобри допълнение в Постановление №66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации. Документът позволява в бюджетните организации по трудов договор на минимална работна заплата да бъдат назначавани, извън утвърдената численост на персонала, допълнителен брой служители за извършване на определени дейности. Тази категория лица не може да надхвърля 8 на сто спрямо персонала на ведомствата. За системата на МО тя е определена на 6 на сто.

С утвърдената днес промяна се цели поетапно преустановяване на съществуващите възможности за увеличаване на персонала в бюджетните организации извън утвърдената със съответния акт тяхна обща численост. Предвижда се от датата на влизане в сила на постановлението общият брой на лицата, назначени по реда на ПМС 66/1996, да не може да бъде увеличаван, а след прекратяване на трудово правоотношение със служител, работещ по него, освободената длъжност да се закрие. По този начин броят на назначените по реда на постановлението поетапно ще намалява.

Приетите изменения продължават процеса на оптимизация на структурата и числеността на персонала в бюджетните организации. Те ще позволят да се подобри управлението на човешките ресурси и да се оптимизират бюджетните разходи.

http://www.otbrana.com/

 
Руският космически кораб "Союз" излетя към МКС
19.12.2012, 17:19

Томас Машберн, Роман Романенко и Крис Хадфилд. Фото NASA/Carla CioffiКосмическият кораб „СоюзТМА-07М" с екипажа на новата експедиция до Международната космическа станция (МКС) излетя от космодрума в Байконур в 16:12 (Московско време), предаде РИА Новости.

В състава на новата експедиция са руският космонавт Роман Романенко, астронавтът от НАСА Томас Машбърн и астронавтът от Канадската космическа агенция Крис Хадфийлд.

Тримата ще останат на МСК 147 денонощия. Те ще трябва да изпълнят две излизания в открития космос по руска и американска програма.

За Романенко, Машбърн и Хадфийлд това ще бъде втора мисия на МКС.

Стиковането на "Союз" към руския сегмент "Рассвет" на МКС трябва да стане на 21 декември..

 
Разкриват действащи служители на двете разузнавания
19.12.2012, 15:35

Ангел Найденов Социалистите настояха държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за досиетата, съобщи “Дарик радио”.

В предложените промени отпада забраната да се разкрива принадлежност за хора, които са началник на отдел и сектор в служба “Военна информация” или началници в Националната разузнавателна служба.

Според говорителя на левицата Ангел Найденов са три обстоятелствата, които са достатъчно озадачаващи.

“Първото обстоятелство е, че става дума за предложение, внесено между първо и второ четене, тоест то не фигурира в приетия на първо четене законопроект за изменение и допълнение на закона за досиетата. Второто обстоятелство – че дори на закритото заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред не са били поканени, изслушани и чути аргументите на ръководителите на двете служби – Националната разузнавателна служба и служба “Военна информация”. Третото обстоятелство е, че въпреки подкрепата на предложението да бъдат поканени ръководителите на служби в пленарната зала, те не бяха изчакани и не чухме тяхното мнение”, коментира Найденов.

По думите му става дума за малко над 1000 души, които ще бъдат засегнати от приетата промяна в Закона за досиетата.

http://www.otbrana.com/

 
Кабинетът даде мандат на военния министър да търси изтребители
19.12.2012, 13:02

Правителството даде мандат на военния министър Аню Ангелов да проведе преговори за закупуване на многоцелеви изтребители.

Според Ангелов трябва да вземем минимум 8 изтребителя. Той съобщи, че до 1 март трябва да докладва на Министерски съвет за резултатите от тези преговори. След това правителството ще предложи инвестиционен проект. Крайната дума ще има парламентът, тъй като за всеки договор на стойност над 100 милиона лева решенията се вземат от парламента.

Възможно е самолетите да бъдат втора ръка, потвърди Ангелов. Той каза, че от много страни е заявен интерес и посочи Германия, САЩ, Италия, Швеция, Израел и Португалия.

Няма конкурс, за да се запазят възможностите за закупуване на втора ръка самолет, поясни Ангелов. „Тъй като те са собственост на държавата, а не на компанията производител, ясно е казано в решението, че ми се дава мандат да разговарям с държавите, които разполагат или произвеждат такъв самолет", каза още Ангелов.

Според него независимо кое правителство ще вземе решението, то трябва да е информирано решение на базата на подробен анализ. Възможно е това правителство и следващите правителства да бъдат ангажирани с този проект, но основата е крайната необходимост да се реши проблемът, заяви Ангелов.

http://news.ibox.bg/

 
Руския разузнавач Ту-214Р край бреговете на Япония
19.12.2012, 11:08

Ту-214РЯпонските сили за отбрана съобщиха, че са прихванали на 17 декември 2012 година край бреговете на страната, новия руски самолет-разузнавач RA-64511, заводски номер 42305011 сериен номер 511. Самолетът е в процес на изпитания след монтаж на него на апаратурата на ОАО «Концерн радиостроения «Вега». Те започнаха през лятото на тази година. Според журналисти самолетът не е боядисан и е още с заводския грунд на КАПО. Вероятно предстои монтирането на още системи.

От руска страна Ту-214Р е бил съпровождан най-малко от два самолета, един самолет Су-27СМ (борд 81 червен) и един Су-30М2 (борд 40 син).

От японските сили за отбрана са били самолети Boeing/McDonnell Douglas F-15J (бордови номер 62-8959/959) от  201-ва ескадрила от 2-ро крило, от AB Читосе и Mitsubishi F-2A (бордови номер 73-8542/542, сериен 1042) от 3-та ескадрила от 3-то крило от AB Мисава.

Ту-214Р (изделие 411) е самолет за изпълняване на специални задачи, разработен в началото на века на база Ту-214 за замяна на Ил-20. Първият му полет беше на 29 декември 2009 година. Ще бъде приет на въоръжение през 2013 година. Самолетът е оборудван с радиолокационен комплекс МРК-411 с няколко радиолокационни станции и има кръгов обзор, оптико-електронна система «Фракция» и други системи.

Втория Ту-214Р(RA-64514, заводски номер 42305014, сериен номер 514) е намира в цех на КАПО за финален монтаж. Съгласно годишния отчет на производителя от 2011 година ще бъде предаден през 2014 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Великобритания ще съкрати наполовина силите си в Афганистан до края на 2013 г.
19.12.2012, 09:35

Британските сили в Афганистан ще бъдат редуцирани почти наполовина от настоящия им брой до края на следващата година в рамките на стратегията за изтегляне от скъпоструващата война, пише „Индипендънт”.

Британският контингент ще бъде редуциран от намиращите се в момента 9500 военнослужещи до близо 5000. Дейвид Камерън ще направи съответното изявление по-късно днес. Въпреки това окончателните детайли все още се обсъждат с партньорите в НАТО и по-специално със САЩ.

Изтеглянето на британските войски до голяма степен ще зависи от решението на администрацията на САЩ. От своя страна американците също засилват темповете на изтегляне, след като командирите твърдят, че афганистанската армия и полиция отбелязват по-бърз прогрес от очакваното. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Русия като двигател на китайското авиостроене
19.12.2012, 09:29

J-15Китай твърди, че най-новият палубен изтребител J-15 превъзхожда руския Су-33 по всички параметри. Напредъкът би могъл да позволи на Китай по редица характеристики да надмине една машина от 80-е години.

Обаче, по мнение на военния експерт Иля Крамник, главният въпрос се състои в друго: доколко е оправдано по-нататъшното сътрудничество между РФ и КНР?

Клонинг или не е клонинг?

Представителят на Министерството на отбраната на Китай Гън Яншън (Geng Yansheng), по информация на китайската преса, заяви, че най-новият китайски палубен изтребител J-15 по всички характеристики превъзхожда руския Су-33 и не е негов клонинг.

Историята на новата китайска машина е доста характерна: след като получиха през 90-е години договор за лицензионен монтаж на изтребители Су-27СК, Китай доста бързо изкопира (повече или по-малко точно до оригинала) възлите и агрегатите на машината и започна производството на “пиратска версия” с обозначението J-11.

След като Пекин се обзаведе със самолетоносач, като купи от Украйна недостроения “Варяг”, неотдавна предаден в състава на китайския флот под името “Ляонин”, пред него възникна въпроса за създаването на палубен изтребител.

СССР вече измина пътя по създаването на палубната машина Су-33 на базата на Су-27, при това за еднотипен самолетоносач. Този пример вдъхнови Китай, който започна преговор с Русия за покупката на Су-33.

Тези преговори не доведоха до успех. Китай искаше да получи 2-4 машини за изучаване с последващо копиране, Русия беше съгласна да се говори само за доставка на голяма партида – 50 машини, които напълно биха покрили нуждите на авиационната група на “Ляонин” и като минимум на още един самолетоносач, ако той бъде построен.

В резултат, като не намери разбиране в Москва, Китай отново се обърна към Киев, откъдето купи един (по някои данни, два) нелетящи  Су-33 от изпитателния комплекс на морската авиация в Крим и известно количество агрегати и резервни части за тези машини.

Именно “украинският” Су-33 стана прототип за J-15. Възпроизвеждането на Су-33 вървеше доста бързо благодарение на опита, вече получен при копирането на Су-27. Прогресът, постигнат в изчислителната техника за изминалите 25 години,  безусловно позволи на Китай да снабди своята машина с по-съвършено оборудване, отколкото това, което беше поставено на прототипа, създаден през 1987 година.

Не е изключено Китай да е постигнал прогрес и в облекчаване на конструкцията на машината: за прекалената тежест на Су-33 се говореше отдавна, но като имаш опита на предшествениците, можеш да избегнеш техните грешки.

Наистина, тук възниква въпросът за ресурса на китайския изтребител и използваните в него материали, но отговор на този въпрос може да се получи само в хода на експлоатацията на самолета.

Същевременно Китай досега не можа да реши ключов проблем в своето авиостроене: китайските авиационни двигатели отстъпват на руските прототипи по ресурс и икономичност. Това се отнася и за поставяните на J-11 и J-15 двигатели WS-10, копия на съветските АЛ-31ФН.

На изложбата в Чжухай Русия представи ТРДДФ АЛ-31ФН М1

Китай е доволен, че можа да създаде двигателя WS-10 със собствени сили и започна серийното му производство

Същевременно с всяка следваща производствена серия разликите постепенно се съкращават (според твърденията на китайската страна вече няма разлика). Въпреки това, независимо от постигнатия напредък в моторостроенето, КНР продължава да купува от Русия двигатели за машините, които имат ключово значение.

Така, последната версия на самолета H-6K (възпроизвеждане на съветския  бомбардировач Ту-16 от 50-е години) се снабдява с вносни двигатели Д-30КП-2. Договорът за доставка на 184 такива двигатели през 2012-2015 година беше сключен през  2011 година и по мнение на специалистите е доказателство за недоверието на китайските военни към националното копие на Д-30 – двигателя WS-18.

Днес един от най-привлекателните за  Китай руски продукти е неотдавна пуснатото в серийно производство “изделие 117С” – създаденият на основата на АЛ-31ФН “междинен” двигател за самолети от 4++ и 5 поколение, възможностите на който засега остават недостижими за китайската промишленост.

Този факт отново ни кара да си зададем въпроса: доколко е оправдано сътрудничеството с Китай и продаването там на съвременни образци въоръжение? На фона на копирането от КНР на палубния Су-33 и неговото усъвършенстване, преговорите за  възможната продажба на Китай на 24 изтребителя Су-35С с двигатели 117С и съвременни радари “Ирбис” изглежда като предателство на националните интереси.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Беларус поръча Як-130
19.12.2012, 09:00

Як-130Беларус поръча четири учебно-тренировъчни самолета Як-130. Доставките трябва да започнат през 2015 г.

Това е първата продажба на самолета в страна от бившия СССР. Беларус се заинтересува от доставка на учебно-тренировъчния самолет за напреднало обучение Як-130 още през 2009 г., но до сделка се стигна едва сега.

Беларуските ВВС експлоатират L-39 в качеството му на основен учебен самолет.

Як-130 до сега е продаден в Русия, Сирия, Алжир и Виетнам. – Още за Як-130

http://aeropress-bg.com/

 
Нови самолети за „Руските витязи”
19.12.2012, 08:54

Вицепремиерът на руското правителство Дмитрий Рогозин нареди на пилотажната група „Руски витязи” да бъдат предоставени нови самолети Су-35С и Су-30СМ, съобщи той на своя блок в Twitter.

Дмитрий Рогозин изтъкна, че трябва да се изпълняват полети на нова техника, демонстрирайки на целия свят не само ненадминатото майсторство на руските военни летци, но и таланта на авиационните конструктори.

„Руски витязи” е уникална авиационна група за висш пилотаж на Военновъздушните сили на Русия. Единственият екип в света, способен да изпълнява групов висш пилотаж на самолети клас „тежък изтребител”. Групата е създадена е на  5 април 1991 година на базата 1-ва АЕ от 234-ти гвардейски Проскуровски САП, базиран на летище Кубинка. – Още пилотажни групи

 

 
Със САЩ се съгласихме да обменяме информация за въоръжение останало без контрол и изнасяно от България за страни от Арабския свят
18.12.2012, 23:12

 

 

Интервю с министър Аню Ангелов пред ефира на „Денят започва” на БНТ

 
Изтребителят не е включен в програмата на МС за утре
18.12.2012, 21:30

F-16Обсъждането на проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС отново не беше заложено в предварителната програма на Министерския съвет (МС) за последното му заседание за годината, което ще се проведе утре, 19 декември. Така за поредна седмица проектът няма да премине през първата си важна стъпка.

Министърът на отбраната Аню Ангелов многократно заявяваше през последните дни, че проектът много вероятно да се разгледа на утрешното заседание. Той потвърди увереността си и в предаването „Тази сутрин” на БНТ, където заяви, че вече всички министерства са дали мнения за проекта и той ще влезе на следващото заседание. Уви, поне според предварителната програма на МС това не се случва.

Министър Ангелов първоначално твърдеше, че ще внесе проекта в първата половина на ноември, но тогава той се оправдаваше с технически причини. Мина месец преди проекта отново да се доближи до МС. Според предварителната програма на заседанието от 12 декември, трябваше да се обсъди доклад относно реализацията на проект „Придобиване на нов тип боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. Това, обаче не стана, като според министър Ангелов, проблемът е бил в липса на становище от страна на другите министерства.

Ако и утре докладът не бъде обсъден, то той остава най-рано за първото заседание на МС за 2013 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Китайски подход към войсковите изпитания
18.12.2012, 21:12

Любопитна информация за изпитанията на показания на завършилото изложение „Eurosatory 2012” китайски бронетранспортьор „Tiger” беше поместена в сайта armyrecognition.com .

В самата машина по време на обстрела се е намирал генералния директор на компанията-разработчик Ванг Бао Хо.

Обстрелът се е извършвал от 7,62 мм автомат (китайски вариант на АК-47). Според техническото задание машината трябва да осигури защита от 7,62 мм куршуми.

 
Възрастта за пенсиониране на военнослужещите е компромис
18.12.2012, 20:27

Въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите е необходим компромис, може да се нарече и сделка, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Той говори на разширеното заседание на Съвета по отбрана. Преди него президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев изрази тревога от напускането на млади и добре подготвени офицери.

Компромисът или сделката, според Аню Ангелов, е между това от една страна какво иска от нас обществото и какви Въоръжени сили може да си позволи и от друга – запазването на компенсациите на военнослужещите и увеличаването на заплатите им с 9 процента от 1 януари 2013 г............ Прочети още

 
През 2013 година „Крузенщерн” ще посети 20 чуждестранни пристанища
18.12.2012, 19:27

Прочутият руски платноходен кораб „Крузенщерн” през 2013 година ще посети 20 пристанища в 11 страни и ще участва в няколко международни регати. За това съобщила ръководителката на пресслужбата на Балтийската държавна академия, на която принадлежи четиримачтовия плавателен съд.

От родното си пристанище в Калининград той ще отплава в 84-дневен поход. Платноходният кораб ще посети пристанища на Литва, Германия и Франция.

Една от най-големите регати, която очаква „Крузенщерн”, ще се състои от испанската Барселона до френския Тулон, и по-нататък до италианската Ла Специя. – Още платноходи

 
Изявата на президента е „пост-фактум”
18.12.2012, 19:14

полковник от резерва доцент Николай ГеоргиевПрезидентът е бил разтревожен от напускането на подготвени военнослужещи и най-вече офицери с чин майор. Декларирал, че за разлика от министър Ангелов - автор на пагубните за армията промени, не смята напускащите за "предатели", благодарил им за службата и им обещал подкрепа в цивилния живот?!?! Казал, че трябва да се направят изводи и да се вземат мерки ......

Господин Главнокомандващ, това е много добре, но: Защо мълчахте ПРЕДИ да се вземат тези решения? Защо не оценихте множеството тревожни сигнали от Легия „Раковски” и от много бивши офицери, милеещи за състоянието на БА? Нямаше ли кой от екипа Ви да оцени, че именно тези, които със закупуване на недостигащия им стаж (за офицерите - майори и подполковници) и тези с по-висока квалификация ще са основните напускащи, а тези на 52-53 години ще стоят „до последно”? Защо при Вашата загриженост не свикахте Консултативния съвет за национална сигурност за дебат по въпроса? Защо не наложите вето на този текст от Закона? Как точно ще подкрепите напусналите военнослужещи, след като не ги подкрепихте в желанието им да останат в Армията по вече старите условия за пенсионирането им? Нали щяхте да „надграждате”?

Със съжаление трябва да споделя, че за мен Вашата „пост-фактум” изява е доста закъсняла и има неприятен популистки привкус. Дано поне казаните със закъснение Ваши думи са искренни и предотвратите намеренията на министър Дянков за прилагане на въпросната несправедливост и към служителите от другите „силови структури”. И дано да не забравите казаното и подкрепите следващото правителство в намеренията му да премахне тази дискриминационна мярка към военнослужещите от БА.

http://www.otbrana.com, полковник от резерва доцент Николай Георгиев

 
Президентът е разтревожен от напускането на млади офицери
18.12.2012, 19:05

Росен Плевнелиев Със законите, стратегиите и плановете Българската армия е добре, но с хората и финансовото осигуряване нещата не стоят по този начин. Така накратко може да се обобщи встъпителното изказване на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев на днешния разширен Съвет по отбрана.

Държавният глава обоснова своите тези на определението в Доктрината на Въоръжените сили, че военната мощ се генерира от три взаимносвързани и припокриващи се компонента: концептуалния, моралния и физическия. Ако не е налице един от тях, се стига до намалена военна мощ, заяви той........ Прочети още

 
Корея отложи конкурса за нов изтребител за 2013 година
18.12.2012, 19:00

F-15SE. Фото пресслужба на BoeingУправлението за проучване и закупуване на въоръжение на Южна Корея (DAPA) отложи за 2013 година конкурса F-X III за придобиване на 60 нови изтребители. Решението е продиктувано от желанието на управлението още веднъж да се обсъдят условията за сделката с потенциалните доставчици на изтребителите – компаниите Boeing, Lockheed Martin и EADS. Стойността на сделката се оценява на около 7.3 милиарда долара (8.3 трилиона вона).

По начало тендерът трябваше да се проведе още през октомври. Но на 17 декември управлението DAPA обяви, че няма да може да излезе с решение до края на 2012. На 19 декември в Южна Корея ще се проведат избори, така че конкурсът ще се проведе про новото правителство.

Тендерът F-X III бе обявен през януари 2012 година, като в него заявиха участие компаниите Lockheed, Boeing и EADS съответно с изтребителите F-35A Lightning II, F-15 Silent Eagle и Eurofighter Typhoon. Като евентуални участници се спрягаха и "Сухой" и Saab с Т-50 (ПАК ФА) и JAS 39 Gripen.

Новите изтребители ще заменят остарелите F-4E Phantom II и F-5E Tiger II. Според военните експерти най-вероятно ще се избере американски изтребител.

В рамките на втория етап на програмата за модернизация F-X II (2007-2008) Южна Корея закупи изтребители F-15K Slam Eagle, специална модификация на F-15E Strike Eagle, която да отговаря на изискванията на южнокорейските ВВС. До 2020 ВВС на Република Корея възнамеряват да придобият 120 нови изтребители.

http://www.pan.bg/

 
В САЩ след трагедията в Кънектикът е увеличено търсенето на оръжие
18.12.2012, 16:57

В САЩ се наблюдава рекордно търсене на огнестрелно оръжие след кървавата драма в Кънектикът. Причината е в ожесточаването на законите за купуване на оръжие, което започнаха да обсъждат след масовото убийство в Нютаун. Хората се запасяват с оръжие и поради това, че, както твърдят експерти, не вярват в способността на държавата да ги защити.

В същото време 160000 американци се подписали под обръщение към Барак Обама с молба да ограничи правото на владеене на оръжие.

Ще напомним, че на 14 декември в едно от началните училища на щата Кънектикът 20-годишен психически болен младеж разстреля 26 души. 20 от загиналите са деца. В страната е обявен национален траур

 
Военните метеоролози отбелязват 90-тата годишнина от създаването на Метеорологичния център
18.12.2012, 16:16

Личният състав на Метеорологичния център на Военновъздушните сили отбелязва днес, 18 декември, 90-тата годишнина от началото на метеорологичното осигуряване в Българската армия.

През 1922 г. в Дирекция по въздухоплаването е назначен първия аеролог Никола Негенцов – създател и първи ръководител на „Служба за времето”. През изминалите години военните метеоролози доказаха своя професионализъм и днес техните прогнози са важно осигуряване за дейността на трите вида въоръжени сили.

По повод празника на метеорологичния център началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще наградят военни метеоролози, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

http://www.mod.bg/bg/

 
Като върховен главнокомандващ ще направя всичко, за да се запазят т.нар. 20 заплати за военнослужещите
18.12.2012, 15:22

Росен Плевнелиев В качеството ми на върховен главнокомандващ ще направя всичко необходимо, за да се запазят т.нар. 20 заплати за военнослужещите и в бъдеще, независимо кой ще бъде на власт и кой ще бъде министър. Това каза президентът Росен Плевнелиев на разширен съвет по отбраната, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Военнослужещите трябва да имат пълно доверие в държавните институции, ние трябва да имаме трайност на решенията, които взимаме и на реформите, които правим, а не конюнктурност и смяната на правителства и на министри не трябва по никакъв начин да води до отнемане на поети ангажименти и до безкрайни реформи, до съкращения и до отнемане на социални компенсации, получавани заради характера на работата и лишаването от някои човешки права и свободи, каза президентът.

Искам лично да поема ангажимент и да кажа, че голяма част от напускащите днес, които се притесняват, че в бъдеще може да бъде редуциран размерът на паричното обезщетение по чл. 227 от Закона за отбраната и въоръжените сили при освобождаване на военна длъжност или т.нар. 20 заплати – тези опасения се подхранват за съжаление от изказвания на отделни политици и публични личности, но водят и до несигурност в обикновения войник, ще направя всичко възможно те да се запазят, каза Плевнелиев.

 
Русия продаде на Индия лиценз за 5 милиарда долара
18.12.2012, 15:13

АЛ-31ФПОАО "Рособоронэкспорт" съобщава, че е сключила предварителен договор с Индия през октомври 2012 година за около 5 милиарда долара. Продаден е лиценз за производството на АЛ-31ФП в Индия за изтребителите Су-30МКИ.

Става дума за 970 двигателя, които ще бъдат сглобени на няколко етапа до 2030 година. В последният етап се предвижда индийците сами да правят двигателите. Първите 50 двигателя от така наречената "нулева фаза" (почти напълно сглобени) ще бъдат доставени през 2013 година. Очаква се договорът да бъде подписан на 23 декември при посещението на Путин в Индия.

Коментар:

В Индия отдавна се сглобяват двигателите АЛ-31Ф. Вероятно руснаците ще продадат лиценз за вариант на АЛ-31ФМ1. Както знаем два варианта на двигателя се изнасят в Китай от началото на тази година. Логично е да има АЛ-31ФПМ1. Вероятно след време ще бъде допълнително модифициран и ще започнат да им продават вариант на 117С или подобния АЛ-31ФМ2. За подмяна на двигателите на Су-30МКИ ще трябват около 500 двигателя. Явно другите са за индийският самолет от 5-то поколение. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 
Бойни кораби на Балтийския флот на Русия навлязоха в Средиземно море
18.12.2012, 10:10

Големия десантен кораб "Калининград"

Отряд бойни кораби на Балтийския флот в състав: стражевият кораб „Ярослав Мъдри”, големите десантни кораби „Калининград” и „Александър Шабалин”, спасителният буксир СБ-921 и танкерът "Лена", излязоха от главната база на флота в Балтийск и поеха курс към Средиземно море. Това съобщиха днес от Управлението на пресслужбата и информацията на Министерството на отбраната на Русия.

„В Средиземно море отряд кораби на Балтийския флот ще смени кораби на Черноморския флот, които изпълняват задачи в Източното Средиземноморие от ноември 2012 година”, - отбелязаха от Министерството на отбраната.

 
Против сме чуждестранни войски в Афганистан след 2014-та
18.12.2012, 08:52

Николай Патрушев За Русия е неприемливо да се запази дългосрочното чуждестранно военно присъствие в Афганистан и е важно Русия пълноценно да участва в дискусиите за бъдещето на ислямската република след 2014 година.

Това заяви секретарят на Съвета по безопасност на Русия Николай Патрушев, съобщава РИА Новости.

По план чуждестранният контингент в Афганистан трябва да се изтегли в края на 2014 година. Белият дом и Пентагонът не отхвърлят възможността за запазване на малък военен контингент в страната и след 2014 година. В момента в Афганистан са разположени около 70 хиляди американски войници.

„Нужна е пълна яснота относно мандата и целите на възможните бъдещи операции на НАТО в Афганистан. Това може да бъде утвърдено по решение на Съвета за сигурност на ООН, след като от ИСАФ докладват пред този орган за изпълнението на настоящия си мандат. Запазване на дългосрочното чуждестранно военно присъствие е неприемливо за Русия", каза Патрушев.

По думите му освен пълноценното участие на Русия в дискусиите за бъдещето на Афганистан, важно е да продължи борбата срещу тероризма и разпространението на наркотици в ислямската страна, тъй като рискът е все още висок.

Патрушев е на мнение, партньорите на Русия трябва да предоставят ясен план, ако възнамеряват да оставят войски в Афганистан, тъй като Съвета за сигурност трябва да гласува мандат за нова операция.

http://news.ibox.bg/

 
Пентагонът потвърди плановете на НАТО за "Пейтриът" в Турция
18.12.2012, 08:47

Пентагонът потвърди плановете на НАТО за разполагане на границата на Турция със Сирия зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът", съобщи официалният представител от американското ведомство Джордж Литъл, цитиран от РИА Новости.

Във втората половина на ноември Турция се обърна към НАТО да предостави ЗРК „Пейтриът" за защита от възможно въздушно нападение от страна на Сирия.

Съветът на НАТО прие решение за разполагането на ракетите на 4 декември.

„Ръководителят на Пентагона по време на среща с министъра на отбраната на Норвегия във Вашингтон в понеделник...обсъдиха предстоящите действия на НАТО за разполагането на „Пейтриът" в Турция", се посочва в изявлението на Литъл.

По-рано НАТО обяви, че комплексите имат само дефанзивен характер.

Освен САЩ, комплекси на Турция ще предоставят също Германия и Холандия.

 

 
Израел въоръжен до зъби, втори е Сингапур
17.12.2012, 23:05

Израел е най-милитаризираната страна в света, предаде Нюзру. Данните се съдържат в годишната класация на Международния институт за конверсията в Бон, Германия.

Втори и трети в класацията са съответно Сингапур и Сирия. Русия е четвърта. В топ 10 е също така Кипър. Останалите в челната десетка са Азербайджан и няколко арабски държави.

Институтът в Бон прави класацията на основата на глобален индекс за милитаризацията. Сред главните критерии е съотношението между военните разходи на една държава и нейния брутен вътрешен продукт. Именно по тази причина САЩ, които са абсолютен световен първенец по военни разходи, заемат едва 30-о място в списъка. Китай, чийто военен бюджет е също гигантски, е още по-назад - на 82-а позиция.

http://www.24chasa.bg/

 
Германия изпраща вертолети Tiger в Афганистан
17.12.2012, 19:52

TigerПървите два щурмови вертолета Eurocopter Tiger бяха доставени на германския военен контингент в Афганистан. За това съобщават германските въоръжени сили.

До 21 декември ще бъдат изпратени общо четири вертолета Tiger, като доставката се извършва с тежък транспортен самолет Ан-124 на руската авиокомпания „Волга-Днепр” с едно междинно кацане. На всеки курс самолета взима по два броя Tiger.

Четирите машини са специално доработени за по-лесна експлоатация в афганистанските условия. Доработката, известна като ASGARD (Afghanistan Stabilization German Army Rapid Deployment), включва увеличаване мощността на двигателите, допълнително въоръжение, система за записване на полетните данни, система за обмен на данни с наземните сили, както и други подобрения за експлоатация в горещ климат.

Германските въоръжени сили са поръчали общо 40 вертолета Tiger от противотанковия вариант UHT. – Още вертолети Tiger

http://aeropress-bg.com/

 
Бразилия ще произвежда Ми-171
17.12.2012, 19:34

Ми-171Руската държавна корпорация „Ростехнологии” и бразилската компания „Odebrecht Defensa e Technologia” подписаха днес меморандум за сътрудничество. Документът предвижда създаване на смесено предприятие, което по-специално ще се занимава със сглобяване на хеликоптери Ми-171 на територията на Бразилия.

В Бразилия се планира създаването на сервизен център, който ще обслужва транспортно-бойни хеликоптери Ми-35М.

Освен това, Русия и Бразилия ще създават комплексна система за ПВО от интерес на министерството на отбраната на Бразилия. За какви именно средства за ПВО става дума, не се съобщава.

 
Разширен Съвет по отбрана с участието на президента на Република България ще се проведе утре в Министерството на отбраната
17.12.2012, 15:53

Разширен Съвет по отбрана с участието на президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще се проведе утре, 18 декември, от 14. 00 ч. в Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще представят на върховния главнокомандващ политическата и военната оценка за изпълнението на задачите от Българската армия през 2012 г. и ще се очертаят приоритетите в отбранителната политика за 2013 г.

 
РВСН на Русия днес имат професионален празник
17.12.2012, 14:49

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) честват поредния си рожден ден – на 17 декември 2012 година те навършват 53 години. Сред останалите видове Въоръжени сили на Русия те изпъкват именно с предназначението си, никога да не воюват, като при това да са винаги в постоянна готовност за война.

Днес РВСН, наред с останалите части на „ядрената триада”, постепенно се обновяват, но какъв ли ще бъде обликът им към 2020 година?

Ето какво споделя военният експерт Игор Коротченко:

   - Ракетните войски със стратегическо назначение са най-важният компонент на стратегическите ядрени сили на Русия и тяхното състояние на постоянна бойна готовност е най-важният инструмент за гарантиране на националната безопасност на Руската Федерация. В момента РВСН са в процес на планово превъоръжаване въз основа на междуконтиненталните балистични ракети РС-24 „Ярс” с твърдо гориво с шахтно и мобилно базиране.

Това, че РВСН след разпадането на СССР останаха един от малкото елементи на военната машина, поддържащи солидна бойна готовност, е заслуга на ръководството на страната, оценило евентуалните последици от „провала” в този въпрос. Но, имайки предвид конкретните съставляващи бойната мощ на РВСН днес, следва да се отбележи, че днешното обновяване на потенциала на този най-важен вид Въоръжени сили е до голяма степен заслуга на Московския институт по топлотехника и Воткинския завод, като, съответно, създател и производител на междуконтиненталните ракети „Топол”, „Топол-М” и „Ярс”.

Значението на мобилните комплекси в арсенала на РВСН многократно се увеличи след като договорът СНО-3, подписан от Барак Обама и Дмитрий Медведев, свалил ограниченията върху районите за базиране и разгръщане на мобилни комплекси. Невъзможността за предварително информиране за мястото, от което ще бъде направено изстрелване, значително усложнява и своевременното унищожаване на ракетата. По този начин, днес мобилността става къде по-солидна защита, отколкото хиляди тона фортификационен железобетон и десетките сантиметри бронирана стомана на шахтите.

„Ярс” през близките 10 години изцяло ще сменят в състава на РВСН ракетите „Топол” съветско производство. Ако тази задача бъде решена, ще може да се каже, че програмата минимум за поддържане на бойната готовност на РВСН в условията на разгръщането на системата за ПРО на САЩ е изпълнена. А програмата максимум вече зависи не толкова от средствата, отделяни за стратегическите ядрени сили, Въпреки мобилността, тези системи също се нуждаят от защита. И днес вече трябва да става дума за създаване на райони, надеждно защитени от системи за Въздушно-космическа отбрана, вътре в които мобилните ракетни комплекси да бъдат гарантирани от внезапния първи удар. – Още за РВСН на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Подписахме план за сътрудничество с МО на Черна гора
17.12.2012, 14:30

В Подгорица българският военен, военновъздушен и военноморски аташе за Черна гора (с първа акредитация в Сърбия) подполковник Емил Шипочки и черногорският директор на Дирекция „Международно сътрудничество” майор Саша Йованович подписаха План за сътрудничество между министерствата на отбраната на България и Черна гора за 2013 г., съобщават от Служба „Военна информация” .

Освен това подполковник Шипочки е участвал в годишния брифинг на Министерството на отбраната (МО) и Генералния щаб (ГЩ) на Черна гора, изнесен от помощник-министъра на отбраната Иван Машулович и началника на ГЩ вицеадмирал Драган Самарджич. Присъствали са аташетата по отбраната/военните аташета на 16 държави, акредитирани за Черна гора.

Отделно е била изнесена презентация за процеса на стандартизация и кодификация от МО на Черна гора. Изказана била специална благодарност към българското Министерство на отбраната за предоставения софтуерен кодификационен продукт БУЛКОД и за проведеното обучение на членовете на черногорския Национален кодификационен център от български специалисти. Изтъкнато е, че с въвеждането на БУЛКОД страната е покрила изискванията по програмата на НАТО „Партньорство за мир“, а продуктите на черногорската военна и друга промишленост са получили допълнителна възможност да излязат на световния пазар.

http://www.otbrana.com/

 
Руските ВВС получиха шест нови Ми-8 АМТШ "Терминатор"
17.12.2012, 14:23

Ми-8 АМТШ Войските от Източния военен окръг на Русия са получили шест нови транспортно-щурмови хеликоптери Ми-8 АМТШ "Терминатор". Специалисти от ВВС са ги приели от завода-производител в Улан-Удз, след което хеликоптерите са прелетели около 3000 км до базата за постоянна дислокация.

Според пилотите им, вертолетите са показали отлични качества по време на дългото прелитане в суровите условия на Задбайкалието и Далечния изток.

В най-скоро време се очакват и два нови тежки транспортни вертолета Ми-26 от завода в Ростов на Дон.

http://www.pan.bg/

 
Русия е поставила рекорд по износ на оръжие
17.12.2012, 12:47

Владимир Путин Доставките за износ на военна продукция през 2012 година надхвърлят 14 млрд. долара, съобщи днес президентът на Русия Владимир Путин на заседание на Комисията за военнотехническо сътрудничество. За сравнение, в 2011 година Русия е продала оръжие и военна техника за 13,2 млрд. долара.

„През тази година ние излизаме на рекордно равнище по доставки за износ на военна продукция”, с удовлетворение отбеляза президентът.

Путин напомни на членовете на комисията за необходимостта и по-нататък да се предлага активно руска продукция на световните пазари и да се предоставят на руските производители и конструктори на оръжие по-големи възможности за демонстриране на тяхната продукция на специализираните изложби. – Още руския ВПК

 
Имаме много резерви към пакта от закони за спецслужбите
17.12.2012, 12:39

Ангел Найденов

 

 

Интервю с Ангел Найденов – заместник-председател на ПГ на Коалиция за България и заместник-председател на Комисията по външна политика и отбрана в Народното събрание.

 
Разузнаването оредява
17.12.2012, 12:33

„С постановление се одобряват допълнителни бюджетни кредити в размер на 1,5 млн. лв. по бюджета на Националната разузнавателна служба (НРС) за изплащане на дължими обезщетения при освобождаване от военна служба, както и за неотложни текущи и капиталови разходи за обезпечаване дейността на службата до края на настоящата бюджетна година.” Това на пръв поглед безобидно съобщение на правителствената информационна служба от последното заседание на кабинета „Борисов” е свързано с оредяването на българското разузнаване. Т.е. от НРС напускат повече от предвиденото.

Причините? Те са в правителството и парламентарното мнозинство, които въведоха възраст за придобиване право на пенсия от разузнавачите. На практика проблемът в армията дойде и в НРС, където според Закона за отбраната и Въоръжените сили също са военнослужещи. От началото на следващата година влиза в сила новото законодателство и е естествено всеки да си прави сметката, да избере по-благоприятното за себе си, което за някои е свързано с подаване на рапорт за уволнение......... Прочети още

 
ПВО против слабо забележимите самолети
17.12.2012, 09:17

Lockheed Martin F-22A RaptorВисоката бойна ефективност на слабо забележимите самолети в локалните конфликти през последните 30 години по целия свят доведе до широко разпространяване на митове за самолетите, конструирани по технологията Stealth, наричани на обикновен език “невидимки”. Обаче не бива да се забравя, че за всеки щит ще се намери и меч. Толкова ли са невидими най-новите американски самолети-невидимки?

Обстановката на Международния салон за въоръжение и военна техника “МВСВ-2010″ в град Жуковски (в Подмосковието) е напълно традиционна за подобни мероприятия. Експонатите са разположени в редици в огромни, приличащи на пещери хангари, временно превърнати в изложбени и конферентни зали, около експонатите беседват инженери и търговски агенти. На стенда на “Концерн за ПВО Алмаз-Антей” въртят рекламен клип: ракетата се насочва към самолет, който силно напомня F-35C Lightning II с морско базиране, който след това изчезва в оранжев взрив. Можем да си представим реакцията на Пентагона на такива клипове.......... Прочети още

 
Искаме САЩ да докарат постоянна армия
17.12.2012, 08:53

УЦ "Ново село"Америка да се ангажира с постоянно военно присъствие в България. За това са настояли представителите на нашето военно министерство на среща с експерти от Пентагона.

Военният министър Аню Ангелов и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.

От МО са поискали САЩ да изпращат повече войници на полигон "Ново село" до Сливен, както и да има постоянно военно командване от US армия там.

Според договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения в страната ни могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига до 5000, но само за 90 дни. Това е период, който е даден, за да може да се извърши съответната ротация на контингентите и техниката............ Прочети още

 

 
Проектът за изтребителя минава през МС на следващото заседание
16.12.2012, 22:42

Аню Ангелов Проектът за придобиване на нов боен самолет за ВВС ще мине през Министерски съвет (МС) може би още на следващото заседание. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти днес, 16 декември.

„Нямаме проблеми – заяви министър Ангелов – няма да катастрофираме с изтребителя. Проектът е безкрайно нужен на ВВС и трябва да го направим сега, въпреки, че е трудно и въпреки, че е в края на мандата. Въпросът се разглежда от 2001 г. и най-накрая трябваше да се намери едно правителство, което да го реши, защото времето на МиГ-21 и Су-25 изтича и това не може да се отложи.”

Според Ангелов причината за отлагане на разглеждането на проекта в МС е било липсата на становище от някои министерства, като той отхвърли министър председателя Бойко Борисов да го възпрепятства. За сега, обаче прясно изказване на Борисов по темата липсва.

 
Да се регламентира, че директорът на Служба „Военна информация” е най-старшият военен разузнавач
16.12.2012, 22:10

Генерал-майор от резерва Пламен Студенков Необходим е Закон за Агенцията за военното разузнаване. И той да бъде само за служба „Военна информация”. Това заяви доскорошният директор на службата генерал-майор от резерва Пламен Студенков. Той участва в кръглата маса „Състояние, проблеми и законодателна регламентация на сектор „Сигурност”, която се проведе в Пловдив. Организатори бяха Националният съвет на БСП, Алианс за сигурна България, СОСЗР, НАМО и Национална асоциация „Сигурност”.

Според генерала в закона трябва категорично да се посочи, че служба „Военна информация” извършва не само стратегическо, но и оперативно и тактическо разузнаване. Това е практика, свързана, включително и с участието на нейните служители в мисии зад граница. Изрично трябва да бъде регламентирано, че директорът на службата е директор и на военното разузнаване, т.е. най-старшия военен разузнавач във Въоръжените сили, смята генерал Студенков. Относно текстовете за ръководството на военното разузнаване, той изрази несъгласие с предимството, което се дава на цивилните служители пред военните. Още повече, че 80 на сто от състава на службата са военнослужещи. Като че ли трябва да се пенсионираш, за да имаш по-голям шанс да оглавиш служба „Военна информация”, отбеляза генерал Студенков.

Бившият шеф на външнополитическото ни разузнаване – НРС, генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров постави няколко въпроса. Знае ли държавното ръководство от какво разузнаване се нуждае България, попита той. Лично той няма положителен отговор. Склонен е обаче да се съгласи, че със закона за Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) не се прави реформа в разузнаването, а се узаконява статуквото. И третият, дискутиран отдавна въпрос. Генерал Киров смята, че на базата на двете разузнавания – НРС и служба „Военна информация” може да се създаде ново интегрирано разузнавателно ведомство.

Защо няколко месеца преди парламентарните избори се предприема такава мащабна реформа на сектора „Сигурност”, акцентира още в началото на дискусията Младен Червеняков. Той определи като провал реформата в съдебната система. И прогнозира на какъв принцип ще бъде избран новият главен прокурор „Те се събраха и аз реших”. Генерал-лейтенант от запаса Чавдар Червенков препоръча към Министерския съвет да се създаде дирекция за координация на службите за сигурност. Нейният директор да бъде секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Има организиран чадър над дистрибуторите на контрабандни стоки. Ангажиментът е осигуряване на средства, с които днешните управляващи да купуват гласове по време на предстоящите парламентарни избори. Това твърди бившият министър на вътрешните работи народният представител Румен Петков. Той отбеляза, че за първи път контрабандата удря държавността. Контрабандният дял на тютюневи изделия вече наближава 50% и това без участието на МВР и Агенция Митници няма как да става. Никой държавник не си е позволявал това досега, заяви Петков.

Изводът на участниците в кръглата маса е, че политиката за национална сигурност на управляващите е крайно неефективна, каза Ангел Найденов. ПГ на Коалиция за България, посочи той, ще подкрепи на първо четене законопроектите за Държавна агенция „Разузнаване” и за военното разузнаване. БСП има резерви към основния закон от този пакет, който е за управление на системата за защита на националната сигурност. Категорично няма да гласува на първо четете за законопроекта за НСО.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Чилийски проект на мини подводницата Crocodile Clase 250
16.12.2012, 21:00

Crocodile Clase 250На проведеното от 4 до 7 декември 2012 във Валпарайсо (Чили) военноморско изложение EXPONAVAL 2012 чилийската частна промишлена група Vapor Industrial SA представи подробни материали за разработваната от нея малка подводница Crocodile Clase 250, прототипът на която се намира в стадий на строителство.

Разработка на проекта Crocodile Clase 250 се извършва от групата Vapor Industrial в продължение на осем години, като до сега е изхарчила собствени над 8 милиона евро. Проектирането е извършено от група под ръководството на Давид Коста, бивш инженер от ВМС на Чили, работил по-рано в известната италианска компания Cosmos в Ливорно, специализирана в създаването на мини подводници и подводни диверсионни средства.

Подводницата от проект Crocodile Clase 250 има смесена двукорпусна-еднокорпусна конструкция, надводна водоизместимост около 250 тона, дължина на корпуса 33 метра и ширина 3,5 метра. Далечината на плаване в надводно положение е до 2500 мили, а под пода достига до 100 мили при скорост 4 възла. Пределна дълбочина на потапяне е 200 метра.

Въоръжението включва четири носови 533-мм торпедни апарата, в които могат да се разположат 533-мм торпеда DCNS/WASS Black Shark, противокорабни ракети MBDA Exocet SM39 и мини. Щатния екипаж на подводницата е девет човека, като за нейното управление са необходими само четири човека. Освен това в носовия отсек могат да се разположат до шест бойни плувци, влизане и излизането на които се извършва чрез специална шлюзова камера от дълбочина до 90 метра. Запасите за 14 човека осигуряват автономност от 14 денонощия. Субмарината ще има хидроакустичен комплекс с носова антена, радиолокационен комплекс, навигационен комплекс и перископ.

Строителството на прототипа на Crocodile Clase 250 започна на 18 април 2012 година в завода Vapor Industrial в Сантяго. Окончателното сглобяване и достройка на подводницата се предвижда да стане в корабостроителницата Maestranzas Navales SA в порт Калдера.

 
Русия и Индия започват да разработват нов транспортен самолет
16.12.2012, 13:54

МТАПървата група индийски инженери пристигна в Москва за да пристъпи към съвместна с руските си колеги работа по проектирането на руско-индийския военнотранспортен самолет МТА.

Двете страни ще трябва да положат немалки усилия за да заемат своята ниша на изключително конкурентния пазар на транспортни самолети със среден радиус на летене.

Пристигането в Русия на индийски инженери означава, че многогодишните обсъждания на проекта за съвместен военнотранспортен самолет за първи път са довели до практически резултат. Базовото споразумение за съвместно производство на транспортен самолет със среден радиус на летене Русия и Индия подписаха в 2010 година след продължителни преговори. През октомври 2012 година беше подписан контракт за първата фаза на разработването му. Многоцелевият транспортен самолет МТА трябва да замени в двете страни самолетите от тип Ан-12 с товароподемност до 20 тона. Той ще се предлага за износ в трети страни, преди всичко там, където сега се експлоатират многобройните Ан-12 съветско производство.

Като продукция за износ, МТА ще бъде пряк конкурент на китайските военнотранспортни самолети Y-9, които са създадени на основата на копирания от китайците Ан-12 Производителят на този самолет компанията Shaanxi Aircraft Industry Corporation по-рано заявяваше за обширни планове за модернизация на Y-8 и преминаване към активна международна експанзия. Компанията осъществява мащабни инвестиции в производствени мощности и увеличава собствените конструкторски възможности – в частност цялата инженерна документация на този доста стар самолет сега е преведена в цифрова форма.

Сега Русия няма собствен военнотранспортен самолет в най-популярната в света класа на товароподемност до 20 тона. Тежките военнотранспортни самолети Ил-76, чието производство се възстановява и каквито има в голямо количество в руските ВВС, са твърде скъпи и сложни. Самолети от такава класа купуват само относително големи страни, притежаващи многочислени въоръжени сили и обширни територии.

За мнозинството развиващи се страни на Азия, Африка и Латинска Америка, Ил-76 не са необходими, а американските C-130J с товароподемност 20 тона са твърде скъпи, или не са достъпни по политически причини. Именно в тези страни продължават да летят стотици стари Ан-12, при това те трябва да бъдат заменени в близките 10-15 години.

Главното предимство на китайците се състои в това, че те вече имат създадено производство на транспортни самолети със среден радиус на летене, докато руско-индийският МТА ще полети едва в 2016 година, а серийното ще започне не по-рано от 2019 година. От друга страна, предимство на МТА ще бъдат по-съвременната му конструкция, по-голямата скорост, съвършените двигатели и високите характеристики на излитане и кацане.

Предполага се, че МТА ще може да превозва товари до 20 тона на разстояние не по-малко от 2000 км. и товари до 12 тона на 4700 км. Самолетът ще бъде в състояние да използва неасфалтирани летища, в това число разположени в планинска местност. При необходимост той може да бъде оборудван със система за зареждане във въздуха. МТА ще има най-нови ефективни турбовентилаторни двигатели.

До 2019 година Русия и Индия планират да вложат в проекта за разработване на самолета 600 млн. долара. Очевидно е, че след дългогодишни протакания те са заинтересовани от най-скорошното осъществяване на проекта за да не загубят пазара на транспортни самолети за замяна на Ан-12.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

На фокус: Сирия

16.12.2012, 10:25

In this photo released by the Syrian official news agency SANA, Syrian men walk at a street between destroyed buildings where triple bombs rocked at the Saadallah al-Jabri square, in Aleppo city, Syria, Wednesday Oct. 3, 2012. Three powerful explosions rocked the main square in a government-controlled central district of Aleppo on Wednesday, the Syrian state-run TV said. Activists reported multiple casualties and heavy material damage. (AP Photo/SANA)

 
ОАО „УК „ОДК” на Русия ще предаде повече от 500 двигателя ...
16.12.2012, 09:52

двигател АЛ-31Ф Тази година от Управляващата компании „Обединена двигателостроителна корпорация” на Русия ще бъдат произведени повече от 500 двигателя за военни самолети. Това е с 80 броя повече от миналата година, когато бяха доставени 420 двигателя.

НПО „Сатурн” предаде миналата година около 100 двигателя от семейството АЛ-31Ф, тази година те ще бъдат около 120.

УМПО изготви и достави 104 двигателя АЛ-31Ф и АЛ-31ФП, а също по два двигателя „117” и „117С”. През тази година предприятието планира да произведе 120 двигателя АЛ-31Ф и АЛ-31ФП, два „117” и 16 двигателя „117С”. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 
Фрегатата „Смели” има нов командир
16.12.2012, 08:47

От името на екипажа на „Смели” капитан ІІ ранг Петко Якимов връчи на своя предшественик традиционния сувенир с командирския флаг.На тържество в Първи дивизион патрулни кораби (Пункт за базиране Варна) бе отбелязана 23-та годишнина от вдигането на българския военноморски флаг на фрегатата „Смели” и бе извършена смяната на неговия командир. Бе прочетена заповедта на началника на отбраната, според която досегашният командир на кораба капитан ІІ ранг Ваньо Мусински сдава длъжността на капитан ІІ ранг Петко Якимов – досегашен командир на патрулната корвета „Решителни”.

Двамата офицери бяха поздравени от командира на Военноморска база – ВМС, комодор Митко Петев (бивш командир на фрегатата „Смели”). На тържеството бе поканен целия управителен съвет на Клуб „Първи дивизион”: вицеадмирал от резерва Димитър Павлов (бивш военен министър), капитан І ранг от резерва Михаил Йонов, капитан ІІ ранг от резерва Спартак Джуров и капитан ІІІ ранг от резерва Пламен Петров............. Прочети още

 
Българската военноморска конференция излезе на „оперативен простор”
16.12.2012, 08:42

Конфедеративният съвет (КС) на Българската военноморска конфедерация (БВМК), основана на 12 септември 2012 г. в град Варна,  има честта и удоволствието да съобщи на своите членове и симпатизанти и партньори, че с решение на Варненския окръжен съд номер 347/13.12.2012 г., Конфедерацията бе вписана в регистър номер 5 за юридическите лица с нестопанска цел, воден при Варненския окръжен съд, като сдружение с нестопанска цел „БЪЛГАРСКА ВОЕННОМОРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ” със седалище в град Варна, улица „Райко Жинзифов” 31 и дейност съгласно чл.2 от ЗЮЛНЦ.

Органи на управление на БВМК са Конгрес и Конфедеративен съвет. Конфедерацията се представлява от председателя на КС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване...........Прочети още

 
Въоръжени до зъби: Американската мания за оръжия
16.12.2012, 08:30

На фона на опасенията, че стрелбата в Нютаун няма да бъде достатъчно разтърсваща за САЩ, за да затегнат своите закони за оръжията, миналата вечер се появи искрица надежда, че най-накрая нещо може да се случи. Високопоставен демократ, Джон Ларсън, който представлява щата Кънектикът, призова Конгреса да приеме нови мерки за затягане на контрола на продажбата на оръжия, сред които и забрана на автоматични оръжия, пише „Индипендънт”.

Този апел последва призива на президента Барак Обама в петък за „смислено действие” по отношение на насилието, свързано с оръжия, което бива критикувано твърде вяло. Ларсън, който е лидер на демократите в Палатата на представителите в Конгреса на САЩ, призова Конгреса да гласува възможно най-бързо за по-строг контрол на продажбата на оръжие.

http://www.focus-news.net/

 
Катастрофа с вертолет А109 на ВМС на Нигерия
16.12.2012, 08:23

Хеликоптер А109 на ВМС на Нигерия се е разбил вчера в блатиста местност в щат Байелса, Нигерия. Вертолетът е изпълнявал VIP задача. Загинали са всичките шест души, намиращи се на борда. Сред тях е и губернаторът на щат Кадуна - Ибрахим Якова.

Губернаторите на 36-те щата в Нигерия са едни от най-влиятелните личности в страната. Често те контролират бюджет, по-голям от този на редица африкански държави.

Започнато е разследване за установяване причините за катастрофата.

/Pan.bg/

 
Приключва мисия GRAIL
16.12.2012, 00:21

НАСА започна подготовка за финалния етап в мисията за изследване на гравитацията на Луната (GRAIL), в хода на което две приключили работата си совалки ще паднат на повърхността й на края на кратера Голдшмит.

Совалките Ebb и Flow трябва да се сблъскат с повърхността на Луната в понеделник, на 17 декември в 17:28 по американско източно време. Двата сблъсъка ще следват един след друг с промеждутък от 20 секунди.

Напомняме, че мисията Gravity Recovery and Interior Laboratory стартира през 2011 г, но на около лунна орбита апаратите са от края на 2011 г. Главна задача на апаратите бе съставянето на гравитационна карта на Луната. Тази задача бе изпълнена. Преди няколко дни НАСА публикува подробности по проекта.

Първоначалните планове бяха, апаратите да работят на лунна орбита 90 дни - до май тази година, но към май, двата апарата съхраниха своята функционалност и ведомството удължи мисията с цел събиране на допълнителни данни. Сега в НАСА казват, че двойката апарати довършва горивото в резервоарите. През следващата седмица, горивото окончателно ще свърши и апаратите няма с какво да подържат орбитата.

 
Освобождават платнохода „Libertad“
16.12.2012, 00:05

Международният трибунал на ООН по морско право задължи властите на Гана да освободят от ареста аржентинския военноучебен платноход „Libertad“.

Фрегатата на военноморските сили на Аржентина, която проведе учебно плаване, бе задържана в Гана по решение на местния съд. Той удовлетвори искането на американския инвестиционен фонд NML Capital Ltd, който цели Буенос Айрес да му изплати 300 млн долара заради дефолт на облигациите от 2002 година.

Аржентина се обърна в трибунала на ООН, тъй като „Libertad“ се смята за военен кораб и според международните конвенции не подлежи на арест. Буенос Айрес принципиално се отказва да преговаря с фонда, който печели от спекулации и два пъти отклонява предложенията за реструктуризация на държавния дълг.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}