Военна информация

 Архив - от 1 до 15 декември 2012 година

 

 
Да не забравяме загиналите наборни военнослужещи!
15.12.2012, 17:44

Мемориална плоча в памет на загиналите младежи при отбиване на наборна и кадрова военна служба в мирно време в Ловеч. Плочата е монтирана пред Военен клуб-Ловеч.  Инициатор за поставяне на паметната плоча е председателят на Дружество „Военноинвалид”- Ловеч Никола Петров, а финансовата подкрепа е от Ротари клуб – Ловеч и със съдействието на Община Ловеч. Народ без историческа памет не е народ. А военната история, освен сухата понякога статистика, представлява своеобразен извор на военопатриотични и родолюбиви чувства и особен вид национална мотивация. На висок пиедестал в цивилизования свят се поставя паметта, свързана с армията и хората, отдали живота си за националната кауза, служейки в нейните редици.

Знаменателни примери в това отношение са Пискарьовското гробище край Санкт Петербург, Русия и гробищният комплекс Арлингтън в щата Вирджиния, САЩ. Принципът навсякъде е един и същ – „Никой не е забравен! Нищо не е забравено!”. Еднакво се почитат всички загинали войскови чинове, посрещнали смъртта, носещи пагони на раменете си, както във военно, така и в мирно време.......... Прочети още

 
„Сталинград“ в Германия
15.12.2012, 17:15

Във военноисторическия музей на Бундесвера в Дрезден днес се откри изложбата „Сталинград“, посветена на 70-годишнината на една от най-големите битки през Втората световна война – Сталинградската битка.

Над 250 експоната от фондовете на руския музей „Сталинградската битка“ са представени на изложбата. Основно в експозицията ще бъдат представени писма на съветски и германски войници.

Сред другите експонати са личните вещи на войниците, оръжие, снимки, рисунки, направени в полеви условия. Най-страшният експонат е ампутиран крак на немски войник – напомняне за най-мразовитата зима през 1942 – 1943 година.

Експонатите за изложбата са били подбирани от представители на дрезденския музей.

 
Френските сили напуснаха Афганистан
15.12.2012, 17:06

Последните френски подразделения, участвали във военните действия в Афганистан, днес приключиха мисията си. Около 200 военнослужещи, които отговаряха за сигурността при извеждането на основната част от френския контингент, излетяха днес за Кипър, откъдето на 18 декември ще отпътуват за Франция.

Така Франция приключи участието си във военните операции на Международните сили за безопасност в Афганистан. В страната остават около 1,5 хил. френски военни, които не участват във военните операции. Те, основно, тренират афганистанците. Освен това в страната продължават работата си френски военни медици.

 
Конференция на тема „Изпълнение от Сухопътните войски на задачите пo трите мисии на Българската армия”
15.12.2012, 16:52

генерал-майор Нейко НеновНа 14 и 15 декември 2012 г., във ВПД «Рибарица», по инициатива на Командването на Сухопътните войски се проведе конференция на тема «Изпълнение от Сухопътните войски на задачите по трите мисии на Българската армия».

В конференцията взеха участие офицери от Командването на Сухопътните войски и командирите на основните военни формирования.

В уводните си думи командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Нейко Ненов изказа благодарност на командира на в.ф. 28880 – Белене полковник Иван Стоянов за навременната и отлично свършена работа по отстраняване на повредите във ВПД Рибарица, за да може почивният дом да отвори врати отново и да посреща военнослужещите  и техните семейства в полите на Тетевенския Балкан.

Фокус на конференцията беше комплектоването и подготовката на сухопътни сили за изпълнение на задачи по трите мисии на Българската армия.

Командирът на Сухопътните войски наблегна на въпросите, касаещи кадровата политика във войските, която е насочена с особено внимание към възпитаване, подготовка  и обучение на млади лидери и развитието на човешките способности. „Това е сложен, но възможен процес, в който участваме всички”, подчерта той. „Важно е всеки командир успешно да идентифицира най-добрите военнослужещи под свое командване и на всеки един от тях – бил той войник, сержант или офицер- да бъде даден шанс да се развива, за да може да достигне тавана на собствените си възможности. И като резултат от успешно проведена кадрова политика,  след всяко следващо обучение, всеки един от тези военнослужещи да бъде поставен на най-доброто за него място, където да развърне максимално наученото.”

Особен акцент в експозето на генерал-майор Ненов бе езиковата подготовка на офицерите и сержантите от декларираните формирования, тъй като добрият английски език на командването на дадено формирование го прави съвместимо с коалиционните ни партньори при  работа в многонационална среда.

По време на конференцията бяха разгледани и въпроси, касаещи организацията на обществените поръчки  и на новите моменти в планирането и провеждането на бойната подготовка на формированията.

От своя страна командирите на военни формирования докладваха пред командването на Сухопътните войски как виждат своята и на подчинените си формирования конкретна роля и участие в  осъществяването на мисията на Сухопътните войски при изпълнение на възложените им задачи по трите мисии на Българската армия.

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие благотворителния коледен базар в подкрепа на децата на Българската армия
15.12.2012, 16:45

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие утре, 16 декември, благотворителния коледен базар „Армия на чудесата“, който ще се проведе в Централния военен клуб. На откриването ще присъстват армейските спортисти Йордан Йовчев, Кубрат Пулев, Румяна Нейкова, Евгения Раданова и Даниела Йорданова. Благотворителната инициатива е организирана от Министерството на отбраната в подкрепа на децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

В базара ще участват със свои щандове Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част, службите - Военна полиция и Военна информация, висшите военни учебни заведения, както и Военномедицинската академия, Националният военноисторически музей, и Комендантство - МО.

Посетителите на коледния базар „Армия на чудесата“ ще имат възможност да изберат своите уникални коледни подаръци: емблеми, макети и сувенири от формированията на Българската армия; военни каски, канчета и манерки; авторски предмети, изработени от военнослужещи и деца, както и много други оригинални неща. Те ще имат възможност да изпробват войсково снаряжение като се превърнат в „пехотинец“, „моряк“ или „пилот“ и да си направят оригинални снимки. Ще могат още да участват в томбола с големи награди - уикенди за двама във военните станции в Боровец, Пампорово, Хисаря, подмладяващи процедури във Военномедицинската академия, таблет, мобилни телефони и много изненади.

Домакини на базара ще бъдат Капитан Дядо Коледа и неговата Снежанка, които са от 101-ви Алпийски батальон.

Набраните средства ще бъдат внесени във фондация „Деца на Българската армия“ и раздадени на децата на военнослужещите и цивилните служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

http://www.mod.bg/

 
Истината е по-силна от властта, г-н министър!
15.12.2012, 11:36

Пишат ни офицери от Българската армия. Те не са служили с Аню Ангелов като генерал, но ядат попарата му като министър. Те са от момчетата, които са носели маршалския жезъл в раницата, които са вярвали в армията,обичали са своята професия. Но сега са изправени пред съдбовен въпрос. Да останат с пагони или да ги хвърлят. Писнало им е от непрекъснатите крачки напред-назад на военния министър, писнало им е от неизпълнени обещания, до гуша им е дошло от рязането на права на военнослужещите, което някои от бившите офицери не могат да разберат. Ето какво са написали тези офицери, с редакция само на нецензурните изрази:........ Прочети още

 
Белорусия каза сбогом на Су-27!
15.12.2012, 10:40

Су-27В наследство от СССР, Белорусия получи 61-и ИАП на ПВО от 2-а отделна армия на ПВО в Барановичи. Той беше превъоръжен през 1991 година с  изтребители Су-27П и Су-27УБ. През 1992 година в полка имаше 23 изтребителя Су-27П и 4 "спарки" Су-27УБ. След ремонт в 558-ми АЗ в Барановичи, беше получен още един Су-27УБ. На 23 май 1996 година беше загубен (борд 29 червен), а един повреден и отписан, а по-късно предаден, като учебно пособие. Три бяха продадени на Ангола през 1998 година, а един на Великобритания чрез Украйна. От 2000 година започна да се работи върху модернизация на машините Су-27УБ до Су-27УБМ1 в АЗ в Барановичи, като един борд 63 черен от тях беше загубен при катастрофа на 30 август 2009 година, край полския град Радом. Така от 23 изтребителя Су-27П и 5 "спарки" Су-27УБ на 1 декември 2012 година Белорусия имаше 17 изтребителя Су-27П и 4 Су-27УБМ1(бордове 59,60,61 и 62) в 61-а изтребителна авиобаза в Барановичи. На 7 декември 2012 година самолетите бяха свалени от въоръжение във ВВС на Белорусия.

В базата има още две ескадрили с МиГ-29.

Коментар:

Или се разчиства за индийските машини или разходите по самолетите са станали твърде големи за страната, а наближава и времето, когато трябва да бъдат ремонтирани (произведени са през 1990-91). – Още за Су-27

http://aeronews.alle.bg/

 
През 2012 г. в Източния военен окръг на Русия постъпиха на въоръжение най-новите средства за ПВО
15.12.2012, 09:16

ЗРК "Тор"В рамките на Държавната отбранителна поръчка във войските на Източния военен окръг (ИВО) през 2012 година постъпиха най-новите зенитни ракетни системи (ЗРС) С-400, зенитни ракетни комплекси (ЗРК) “Тор” и зенитни ракетно-оръдейни комплекси (ЗРОК) “Панцир-С”.

Освен това беше извършена дълбока модернизация на повече от 50% от средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) на обединенията на ВВС и ПВО на окръга.

За това съобщи пресслужбата на Източния военен окръг.

Предаването на ЗРС С-400 “Триумф” на съединението на войските за въздушно-космическа отбрана на ИВО се  състоя през лятото на тази година на специализирания полигон във Волгоградска област.

Разчетите провериха елементите на ЗРС и бяха изпълнени проверочни стрелби.

Подразделенията на войсковата ПВО на окръга получиха ЗРК “Тор”. Преди това офицерите преминаха преподготовка на новите зенитно-ракетни комплекси в специализирания център за подготовка на войските за ПВО в Краснодарския край.

В състава на учебните групи бяха включени и млади лейтенант – випускници от 2012 година, които сега носят службата на съвременна бойна техника.

До края на тази година в бойно дежурство в една от частите на ПВО на Източния военен окръг ще застъпят и новите ЗРОК “Панцир-С”.

Разчетите на комплексите вече преминаха преподготовка и изпълниха бойни стрелби в нощни условия с използване на оръдейното въоръжение на полигона в Астраханска област.

Преди това представители на завода-производител извършиха  изпитания на новия ЗРОК в климатичните условия на Сибир и Далечния изток на един от специализираните полигони на територията на ИВО. – Още ПВО

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Русия ще изнася хеликоптери Ка-62 за Бразилия
15.12.2012, 09:07

Ka-62Компанията „Вертолеты России” ще достави в Бразилия 7 хеликоптера Ка-62, съобщи директорът на компанията Дмитрий Петров, коментирайки подписания вчера контракт с бразилската компания Atlas Taxi Aereo.

„Договорът предвижда доставката на 7 хеликоптера с опция за още 7”, каза той. Доставките ще се осъществяват през 2015-2016 година. По думите на Петров, хеликоптерите ще се използват основно да транспортиране на на нефтени платформи за бразилската компания Petrobras.

Многоцелевия хеликоптер Ка-62 може да се използва за транспортиране на пътници, транспортиране на товари в кабината и отвън, с помощта на въже, за аварийно-спасителните работи и провеждането на различни видове патрулни операции.

 
Министерството на отбраната на САЩ ще закупи още 32 изтребителя F-35
15.12.2012, 09:00

F-35Министерството на отбраната на САЩ е съгласувало договор за закупуването на пета партида изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35, предаде ИТАР-ТАСС.

От Пентагона посочват, че ще бъдат закупени 32 изтребителя на стойност около 3,8 милиарда долара. 22 F-35 ще бъдат за Военновъздушните сили, 3 за Корпуса на морската пехота и 7 за Военноморските сили. – Още за F-35

 

 
Вертолет MH-60R на ВМС на САЩ извърши аварийно кацане
14.12.2012, 19:07

Вертолет MH-60R Вертолет MH-60R от състава на 75-та ударна ескадрила на американските ВМС е получил повреда по време на учебен полет и извършване на твърдо кацане в района на Норт Айлънд, съобщава сайта на американския флот.

Инцидента е станал на 12 декември около 23:00 местно време.

На борда на машината се e намирал четиричленен екипаж, всички са живи, двама от тях са доставени в медицинския център UCSD, а другите двама – в болницата Scripps Mercy.

Разследването на инцидента продължава.

 
Сухопътните войски на САЩ изпитаха 155-мм снаряди с комплекти за корекция ХМ1156
14.12.2012, 18:13

Военнослужещите от 4-ти батальон на 27-ми полк полева артилерия от Форт Блисс (щат Тексас) станаха първото подразделение, стреляло със снаряди с комплект за точно насочване ХМ1156 по време на огневи изпитания през месец октомври на полигона Юма (щат Аризона).

Комплектът за точно насочване, или PGK (Precision Guidance Kit), е оборудван със система за корекция по GPS и взривател и превръща обикновените 155-мм фугасни снаряди М549А1 и М795 в почти високоточни боеприпаси, заяви Joseph Galyean, ръководител на комплексните изпитания.

Доставката в СВ на комплекти за корекция е планирано да започне през пролетта на 2013 година. PGK коригират балистичната траектория на обикновените снаряди за повишаване на тяхната точност в пределите на вероятно отклонение по-малко от 50 метра.

Повишената точност ще позволи да се намали разхода на снаряди, необходими за поразяване на целта, да се намалят страничните загуби.

PGK е съвместим със 155-мм осколочно-фугасни снаряди М795 и 155-мм фугасни снаряди М549А1 използвани от САУ M109A6 Paladin и буксируемите гаубици M777A2.

Производител на PGK е компанията Alliant Techsystems.

 
Русия ще изстреля 11 междуконтинентални ракети през 2013 година
14.12.2012, 16:53

РК "Ярс"Руските Стратегически ракетни войски през 2013 година планират да изстрелят 11 междуконтинентални балистични ракети. Това съобщи командващият на ракетните войски генерал-полковник Сергей Каракаев. Изпитания ще преминат както съществуващите ракетни комплекси, така и перспективните ракети.

През 2012 година Стратегическите ракетни войски са осъществили 5 изстрелвания на ракети. В три от тях, по думите на генерал-полковника, военните са тествали разработващи се комплекси и ефективността на руското въоръжение при преодоляването на Противоракетна отбрана на потенциалния противник.

 
Ядреният фактор: какво удържа света от голямата война?
14.12.2012, 12:02

Ядреното сдържане няма да спаси от локални войни, но ще продължава да пази света от война между великите държави. Каква е неговата роля в наше време и ще се запази ли тя в бъдеще?

Основен фактор на ядреното сдържане не е свръхмощният заряд, а наличието на ракетно-ядрени сили. Разликата между ядрената бомба на един бомбардировач и същата бомба, но на междуконтинентална балистична ракета е там, че масираната атака на бомбардировачите може да се отрази, докато същия полет на ракетите – не.

Именно тази неотразимост на удара в съчетание с разрушителната мощ прави ракетно-ядрените сили „абсолютно оръжие”.

Засягайки последиците от използването на ядрено оръжие, следва преди всичко да се има предвид тяхната „мигновеност”: времето, което минаваше през Втората световна война между големите авиационни атаки, позволяваше на държавите частично или изцяло да ликвидират ущърба от разрушенията и да продължават войната. В същото време, моменталният удар с използване на няколко стотин боеприпаси дава такъв разрушителен ефект, който ще е невъзможно да се компенсира.

В началото на "студената война" САЩ смятаха, че за военно поразяване на СССР ще са достатъчни 300 боеприпаса от първо поколение. Отначало недостатъчното количество такива боеприпаси правеше този удар невъзможен, а демонстрираните след това в небето на Корея възможности на съветската изтребителна авиация убедиха САЩ в това, че с помощта на класически бомбардировачи целта не се постига. Освен това, до момента, когато САЩ получиха първите си ядрени ракети, това оръжие вече имаше и в СССР. Невъзможността да се победи в една ядрена война, осъзната през онези времена, стана основа за следващото съвместно съществуване на САЩ и СССР.

Това положение на нещата се запазва и до днес, при това се и засилва – колкото е по-развита една страна, толкова по-голям ущърб може да й нанесе ядреният удар.

Осъзнаването на ефикасността на ядреното сдържане е гаранция на мира между великите държави, но се съпровожда с едно постоянно желание за защита от евентуалния ядрен удар. Главната опасност на системите за противоракетната отбрана не е в реалните шансове за сваляне, а в психологическия им ефект. Надценяването на собствените си възможности често е тласкало различни властници към авантюри, но авантюризмът в ядрената ера заплашва с това, че виновните, в условията на многото дребни войни за оцелелите запаси вода, храни и медикаменти, просто няма да има кой и кога да ги съди.

Мощността на ядреното оръжие и възможните последици от използването му сигурно са най-добрият аргумент в полза на отказа от ядреното сдържане, особено в условията на увеличаващия се брой локални войни, но засега, за съжаление, „ядреният фактор” продължава до доминира. Остава надеждата, че един ден човечеството ще стане способно да поддържа мира по друг начин, вместо с помощта на заплаха от самоунищожаване.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще замени балистичните ракети от пето поколение
14.12.2012, 11:48

РК "Ярс"Русия е в процес на разработка на нова междуконтинентална балистична ракета, която в бъдеще ще замени съществуващите ракетни системи от пето поколение, каквито са „Ярс” и „Топол-М”, заяви пред РИА Новости командирът на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия, генерал Сергей Каракаев.

През 2012 година ракетните войски са провели няколко изпитания на прототипи на ракетата, последното от които се е състояло на 24 октомври на полигона „Капустин Яр” в Астраханската област. Стартът на прототипа на новата междуконтинентална балистична ракета е направен от мобилна установка.

„Тази ракета е направена чрез максималното използване и доразвиването на съществуващата технология, получена при създаването на ракетните комплекси от пето поколение, което значително съкращава времето и разходите по създаването й”, каза още Каракаев.

Той отбеляза, че е сметнал за нужно да обяви междинните резултати от проекта „по разбираеми причини”. Според генерала резултатите от проведените изпитания показват, че създателите на ракетата вървят в правилната посока. – Още руски ракети

http://www.focus-news.net/

 
Байконур може да излезе от юрисдикцията на РФ
14.12.2012, 08:52

Комплексът “Байконур” може постепенно да излезе от юрисдикцията на Русия и да премине под контрола на Казахстан.

Такава възможност разглеждат властите на двете страни. Става дума за поетапно излизане от арендните отношения. За това съобщи в рамките на правителствения час в долната палата на казахстанския парламент ръководителят на националната агенция Казкосмос Талгат Мусабаев.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев поставил задачата да се изучи въпроса “за разработване на ново всеобхватно споразумение за комплекса “Байконур”, където се предвижда излизане от арендните отношения”, каза Мусабаев. Това било направено след съгласуване с ръководството на РФ, добави ръководителят на агенцията.

“Ние не казваме, че прекратяваме арендата веднага, това не може да стане изведнъж, това ще бъде беда”, – цитира Мусабаев ИТАР-ТАСС. Ръководителят на Казкосмос се изказа също за “частичност и поетапност” на процеса.

Освен това се обсъжда въпроса за “излизане от арендните отношения за град Байконур, който може да премине под юрисдикцията на Република Казахстан”, отбеляза Мусабаев.

По-рано се съобщаваше, че Казахстан и Русия са взели решение да възобновят дейността на междуправителствената комисия за комплекса “Байконур”. – Още космически системи

 
Шведският парламент одобри Gripen E
14.12.2012, 08:42

Шведският парламент одобри разработката и придобиването на изтребителя Saab Gripen E. Във вторник, 11 декември, бе преодоляна една от последните пречки пред програмата за създаване на нов вариант на добре познатия Gripen.

Шведският парламент гласува с 264 гласа за и 19 против предложението за разработване и последвало купуване на 40 до 60 изтребителя Gripen E. Цялата стойност на програмата, включително и експлоатацията на машините до 2042 г. трябва да е на стойност 90 млрд. шведски крони (€10,4 млрд.).

Парламентът в Швеция е поставил условие, че до 2014 г. трябва да има поне един експортен клиент за Gripen E, който да поръча поне 20 самолета. За сега за такъв клиент се спряга Швейцария, която се интересува от покупката на 22 броя. Там предстои финално одобрение на проекта под формата на референдум.

Gripen E (известен и като Gripen NG) е следващото развитие на самолета на Saab, при което се правят конструктивни промени за увеличаване далечината на полет, поставя се нов радар с фазирана антенна решетка, подмяна се двигателя и като цяло се повишават бойните възможности на машината. – Още за Gripen

http://aeropress-bg.com/

 
Ще честват 40 години от създаването на Командването на Сухопътните войски (КСВ)
14.12.2012, 08:34

Генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов, който бе избран за председател на Клуб „КСВ”, поздравява генерал-лейтенант от запаса Васил Василев за неговата 80-годишнина.Клуб „КСВ „Генерал-полковник Панайот Панайотов” към Районната организация на СОСЗР в столичния „Младост”, в който членува и министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов, проведе своето предконгресно отчетно-изборно събрание. За председател на клубния съвет бе избран бившият командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов. Той пое щафетата от генерал-лейтенант от запаса Христо Христов.

През есента на 2013 г. (10 октомври) ще се отбележи 40-годишнина от създаването на КСВ, стана ясно на събранието. Честването е залегнало в програмата на Министерството на отбраната и Командването на Сухопътните войски, каза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, който е член на клуба и председател на ЦС на СОСЗР. В подготовката и провеждането му активно се включват СОСЗР, Асоциацията на Сухопътните войски и Клуб „КСВ”, в който членуват 17 генерали  15 полковници, заемали отговорни длъжности в командването на войските. Част от клуба е и първият командващ Сухопътните войски генерал-полковник от запаса Христо Добрев.

Клубът прие сериозна програма за работа през следващата година. Изразена бе необходимост от по-скорошна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Желанието на генералите и полковниците е да участват както в празниците, така и в делниците – учения и други прояви, на войските, за чието изграждане те са отдали десетки години от своя живот.

Обсъдени бяха възможностите за подпомагане на Министерството на отбраната и по-конкретно на Централното военно окръжие при втората вълна от набиране на резервисти, която ще започне от началото на следващата година.

Генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов предложи да се потърсят пътища клубът да допринесе за промяна на отношението на властимащите и народа към армията. Той припомни, че от 1992 г. насам непрекъснато пада рейтингът на армията и днес военната професия е далеч от най-престижните. Очаква се на разширено заседание на Съвета за отбрана президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев да обърне внимание и на този въпрос.

Във връзка с неговата 80-годишнина бившият заместник-командващ на Сухопътните войски по материално-техническото осигуряване генерал-лейтенант от запаса Васил Василев бе удостоен със званието „Почетен член на СОСЗР”. Той получи и поздравителен адрес от районния и клубния съвет на СОСЗР. Поздравления във връзка с неговата 60-годишнина получи и полковник от резерва Веселин Великов. Мичман от запаса Димитър Бебенов подари албум със снимки на генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов по повод на неговата 70-годишнина. – Още за СВ

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Руски хеликоптер получил сартификат в Австралия
13.12.2012, 18:38

Ка-32А11ВС Руският многоцелеви хеликоптер Ка-32А11ВС е получил сертификат за летателна годност в Австралия. Сега той ще може да се използва в тази страна в издирвателно-спасителни и противопожарни операции, при транспортиране на товари и за строително-монтажни работи, съобщиха в холдинга „Вертолетите на Русия”.

Ка-32А11ВС се експлоатира в повече от 30 страни, сред които Канада, Испания, Португалия, Швейцария, Китай.

 
НАТО-вските бомби морят сърбите
13.12.2012, 16:55

За драматичното нарастване на броят на заболелите от злокачествени тумори в Сърбия са виновни радиоактивните остатъци от НАТО-вските бомбардировки над страната през 1999 г. Това твърди за "Вечерни новости" проф. д-р Слободан Чикарич, председателят на Сръбското дружеството за борба с рака.

Според него, тепърва се очаква бум на заболелите от рак, ако се има в предвид радиоактивните материали, останали на територията на страната.

"Около 15 тона обеднен уран и плутоний, хвърлени над Сърбия са излъчвали, излъчват и ще продължат да излъчват и през следващите 4,5 милиарда години", твърди Чикарич и добавя, че от 2001 г. до 2010 г. броят на новите случаи на карциноми се е увеличил с 20 на сто, а смъртността се е повишила с 25 процента.

Генералът в пенсия Слободан Петкович в разговор с репортерите на медията изтъкнал, че самолетите на Алианса са извършили 112 бомбардировки над 119 населени места в страната при които били използвани боеприпаси с обеднен уран.

"Така нареченият "сребърен куршум" със сигурност носи смърт на онзи, който е поразил, а този, който е вдишал дори частица от праха му, ще умира дълго без да може да стори нищо", подчертал Петкович за "Вечерне новости".

http://www.cross.bg/

 
САЩ ще доставят на Египет 20 изтребителя F-16 Block 52, независимо от нестабилната ситуация в страната
13.12.2012, 16:23

F-16 Block 52Независимо от нестабилността на новото ислямско управление в Египет, САЩ ще доставят на страната 20 изтребителя F-16 Block 52 в рамките на военната помощ в размер на 1 милиард долара.

Първите четири самолета F-16 трябва да пристигнат в Египет на 22 януари след извършена окончателна техническа проверка във Форт Уорт, щат Тексас.

Независимо, че Египет вече разполага с над 200 изтребителя и последната доставка се извършва според контракт, подписан преди две години от президента Хосни Мубарак, протестите и нестабилната ситуация в страната породиха някои съмнения от необходимостта на бъдещите доставки на изтребители.

Съгласно контракт на стойност 213 млн долара за сметка на американските данъкоплатци военновъздушните сили на Египет получават съвременни изтребители F-16 Block 52. Наличния самолетен парк на египетските ВВС се състои от стари версии на F-16, но всички машини вече са модернизирани до ниво Block 40/42 с прицелна система LANTIRN, позволяваща използване на боеприпаси с лазерно насочване (например, GBU-15 и AGM-65D).

 
Москва чества 135 години от Плевенската епопея
13.12.2012, 15:12

Българският аташе по отбраната в Русия бригаден генерал Детелин Мажгуров  е присъствал на тържествената церемония в Москва по случай 135-ата годишнина от Плевенската епопея, съобщават от Служба „Военна информация” - МО. В чест на загиналите руски войни за освобождението на България (1877-1878 г.) са извършени панихида и военен ритуал по полагане на венци.

Слова произнесоха извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, високопоставени служители на руските министерства на отбраната, на външните работи и на културата, на неправителствени и военно-патриотични организации, се посочва в съобщението. Изказване направил и летецът космонавт генерал-майор от резерва Алексей Леонов. Присъствали са също представители на духовенството и официалните власти, дипломати от българското посолство, офицери от военнодипломатическия корпус в руската столица и граждани. Събитието съвпаднало със 125-ата годишнина от построяването на Паметника на гренадирите в Москва.

http://www.otbrana.com/

 
Сааб получи поръчка за ракетата RBS15 Mk3
13.12.2012, 15:06

RBS15 Mk3Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от своя германски партньор DBD за ракети „земя-земя” RBS15Mk3. Стойността на поръчката е 615 млн. шведски крони (около 70 млн. евро). Доставките ще бъдат между 2014 и 2016  година, съобщи за „Отбрана” „Кук къмюникейшънс”.

“Това е исторически голяма поръчка от огромна важност за дългосрочното ни сътрудничество с DBD. Чрез нея ние и DBD ще имаме нови възможности за съвместно усъвършенстване на системата. RBS15 Mk3 е един от най-конкурентоспособните ни продукти в този пазарен сегмент и чрез него ние ще продължим да разширяваме пазарния си дял”, каза Томас Самюелсон, старши вицепрезидент и директор на бизнес направлението Dynamics в Сааб.

Ракетата RBS15 Mk3, произведена и продавана съвместно от Сааб и DBD, е тежка ракетна система „земя-земя” с обхват от над 200 км. С допълнителна способност да води бойни действия срещу наземни цели. Системата досега е продадена на Германия, Полша и Швеция.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбрана и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и непрекъснато развива нови технологии, за да посрещне променящите се нужди на клиентите.

http://www.otbrana.com/

 
Размисли: Привилегии и права на военнослужещите
13.12.2012, 12:00

Казвам се Тодор Енев. Служил съм и с министър Ангелов, и с Владимир Тошев. Първият ми беше началник, вторият – подчинен. Искам да започна с това, че не съм адвокат нито на министъра, нито на Владимир Тошев.

Като всеки бивш военнослужещ следя процесите във и около армията. Боли ме за това, което става с нея от 1990 година до сега. Благодарение на неистовите опити на всички, подчертавам, всички правителства от този период, включително и настоящото, и безкрайните експерименти и “риформи” в нея, тя бе доведена до, а може би и под санитарния минимум. Практически армия, способна да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната нямаме. Всичко останало са приказки, целящи да оправдаят политическите решения, вземани в интерес на една или друга “велика сила” или “по-голям брат”. Само не и в интерес на България. Всъщност ние българите, не знаем какви са общите ни интереси , нямаме никаква нагласа да ги определим, а вероятно ще ни липсва воля и кураж да ги защитаваме. Както ни липсваха такива да кажем не на участие на армията ни във всякакви задгранични мисии......... Прочети още

 
Бразилия пак отложи покупката на нови изтребители по конкурса F-X2, този път заради икономическото съживяване
13.12.2012, 11:20

F/A-18E/F Super Hornet. Фото - сайт на BoeingПравителството е замразило обявяването на резултатите от конкурса за 36 нови многоцелеви изтребители до възстановяване на икономическия ръст в страната. За това лично е съобщила президента Дилма Русефф. Досега се смяташе че резултатите ще бъдат обявени в края на 2012 г. Според Русефф приоритет са разходите за инфраструктура. Приходите в бюджета са спаднали доста и от снижаването на редица данъци, мярка предприета с цел възстановяване на икономическата активност. Според Дилма Русефф до 8-9 месеца икономиката на Бразилия отново ще достигне такива темпове на растеж, които ще позволят отново да се мисли за нови изтребители.

Кога ще е ясен победителят в F-X2 Дилма Русефф не е уточнила, само е заявила че това ще отнеме няколко месеца допълнително след достигане на желания икономически ръст. Досега финализирането на конкурса бе отлагано многократно с различни мотиви. През 2010 г. когато се смяташе че финалът е близо, отлагането бе заради президентските избори на които победи именно Дилма Русефф. Нейният екип поиска време за да се запознае с конкурсната документация и оценките на отделните оферти. Последното отлагане, през октомври 2012 г., бе заради президентските избори в САЩ и изхода от тях.

Участници в F-X2 са Boeing, Dassault и Saab, които предлагат съответно F/A-18E/F Super Hornet, Rafale и JAS 39 Gripen. Предишният президент бе почти договорил френския изтребител благодарение на личната си дружба със Саркози, но командването на ВВС не бе особено доволно от това, тъй като те искат най-мощния и с голям обсег участник - F/A-18 E/F Super Hornet. От друга страна индустрията начело с Embraer са твърдо за Gripen заради възможността да участват пълноценно в производството на Gripen E/F и да го предлагат на пазарите в цяла Латинска Америка.

ВВС на Бразилия изпитват все по-големи нужди от нови изтребители. В момента оперативни са 10 Mirage 2000C и 43 F-5E/EM.

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с членовете на Асоциацията на военните аташета в България
13.12.2012, 10:47

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с членовете на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в България.

Сред основните теми на срещата бяха изпълнението на съюзническите ангажименти на България в операциите на НАТО и Европейския съюз и инициативите на страната ни в рамките на интелигентната отбрана на НАТО.

Министър Ангелов обяви, че скоро предстои да започне работа Центърът за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (Center of excellence) в София. Друг успешен проект по линия на НАТО с водеща роля на България е Ролята на жените в сигурността и отбраната, подкрепен от 9 държави-членки на Алианса и една страна-партньор от Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа.

Министър Ангелов посочи, че България подкрепя регионалните инициативи за сътрудничество в сферата на отбраната, и изтъкна значението на съвместното българо-американско съоръжение на Ново село за съвместни тренировки и подготовки, включително и за страните от региона.

На традиционната годишна среща в резиденция „Лозенец” министър Ангелов направи равносметка на изпълнението на стратегическите документи за развитието на въоръжените сили през 2012 г. и набеляза приоритетите за предстоящата 2013 г. В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков и представители на политическото и военно ръководство на Министерство на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Суперполигон за охраната на властта
13.12.2012, 09:15

Суперполигон за тренировки на НРС ще изникне на мястото на авиобазата в Доброславци. Там ще могат да се обучават и всички спецзвена в държавата.

Идеята на ген. Тодор Коджейков е базата да бъде по образец на Старая Купавна, където тренира Федералната служба за охрана, която пази Владимир Путин. Теренът в Доброславци е около 3000 дка. Преди дни НСО обяви обществена поръчка за нов брониран автомобил.

Процедурата е договаряне, а покана за участие е отправена единствено до „Балкан Стар Аутомотив“.  По закон с бронирани коли се возят президентът, премиерът и председателят на Народното събрание......... Прочети още

 
Доставен е последният турски изтребител F-16
13.12.2012, 09:08

Вчера, 12 декември 2012 г., турската компания Turkish Aerospace Industries (TAI) достави 308-ят, той и последен изтребител F-16D Block 50 (сериен номер 07-1030), произведен в рамките на програмата от 1984 година между TAI и американската компания Lockheed Martin.

Договорът предвиждаше 75% от поръчаните от Турция изтребители F-16 да бъдат произведени в страната.

Последното споразумение бе за покупката на 30 самолета (14 едноместни и 16 двуместни) за 2,9 милиарда долара. С това общият брой на доставените самолети F-16 на турските ВВС достигна 270.

 
Как разведки под прикритие откраднаха "История славяноболгарска" през 1985 г.
13.12.2012, 08:54

На 16 декември 1985 г. трима поклонници, стъпват в Градината на Божията майка – Света гора, Атон. Те се представят като обикновени туристи, но странното е, че пътуват с дипломатически паспорти. Още по-странен е изборът на крайно неподходящия зимен сезон за посещение на святото място.

И тримата – Иван Генев, вицеконсул в Генералното консулство на НРБ в Солун, Венцислав Агайн, първи секретар в посолството на НРБ в Атина и Динко Пехливанов, съветник на българския посланик в Атина – отиват в Света гора за първи път, въпреки че от година работят в Гърция. Дипломатите носят подаръци на монасите от българския манастир „Св. Георги Зограф”. Възнамеряват заедно с тях да отбележат празника на Св. Никола (на 19 декември по стар стил), въпреки че са атеисти и членове на Българската комунистическа партия........... Прочети още

 

 
Германските ракети „Пейтриът” ще бъдат разположени в Турция на около 100 км от границата със Сирия
12.12.2012, 21:20

Германските зенитни ракетни системи „Пейтриът” ще бъдат разположени в Турция на около 100 км от границата със Сирия.

Това съобщи държавният министър в германското външно министерство Михаел Линк в изказване пред Бундестага, където днес беше разгледан законопроект за участието на Германия в мисията на НАТО по разгръщането на зенитни ракетни системи в Турция.

По всяка вероятност, отбеляза Линк, ракетите ще бъдат разположени край югозападния турски град Кахраманмараш, с около 430 000 жители и смятан за център на текстилната промишленост в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

http://www.focus-news.net/

 
"Цезар Куников" идва у нас на ремонт
12.12.2012, 16:32

"Цезар Куников" Големия десантен кораб на Черноморския флот на Русия "Цезар Куников" през март 2013 година пристига на ремонт у нас, съобщава сайта flot.com

Ремонтът на "Цезар Куников" е планиран да бъде извършен във Варна, в кораборемонтния завод "Флотски арсенал". На кораба в продължение на 2 години ще бъде извършен среден ремонт и модернизация. Ремонтът се извършва за сметка на държавния дълг на България към СССР.

През този период за ремонт във Варна ще пристигне от Кронщат и учебния кораб "Перекоп".

През октомври 2012 година във „Флотски арсенал" завърши средния ремонт на еднотипния с "Перекоп" УК "Смольный", който в момента се намира във военноморската база в Новоросийск.

Източник от ЧФ е потвърдил, че се обсъжда вариант за използване на кораба "Смольный" през 2013 година като плаваща казарма в Тулон за разполагане на командирования във Франция за обучение руски екипаж на първият вертолетоносач кораб-док "Владивосток" тип "Мистрал", строящ се в корабостроителницата в Сен Назере.е.

ДК "Цезар Куников" проект 775/II е бил построен в Полша през 1986 година. Влиза в състава на съединението морски десантни сили на Черноморския флот и е базиран в Севастопол.

Има пълна водоизместимост над 4000 тона, дължина – над 112 метра, ширина - 15 метра, газене - 4,4 метра. Скорост при пълен ход - 18 възла. Далечината на плаване достига до 6000 мили при скорост 12 възла. Автономност - 30 денонощия. Екипаж – около 100 човека, от тях 15 офицера. Въоръжението включва две 57-мм артилерийски установки АК-725 със СУО МР-103, - две 122-мм ПУ МС-73 РСЗО "Град-М". С кораба могат да бъдат десантирани 10 танка и над 300 военнослужещи. – Още за проект 775

 
Успешно изпитание на ПАК ФА борд 54
12.12.2012, 15:47

T-50Днес четвъртият опитен образец на руския изтребител пето поколение Т-50 извърши първия си полет в Комсомолск на Амур, съобщава пресцентърът на руската авиационна компания „Сухой”.

„Изтребителят прекара във въздуха 40 минути и кацна на пистата в завода. Полетът мина успешно, съгласно полетната задача. Летецът Сергей Богдан отбелязва сигурната работа на всички системи и оборудването” – се казва в съобщението.

Първият полет на първия опитен образец на този изтребител се състоя на 29 януари 2010 година, като до сега в рамките на програмата за изпитания трите летящи борда са изпълнили около 200 полета.

Очаква се скоро да започне изпитанието на основното въоръжение на Т-50, а през 2014 г. на самолета трябва да се тества и двигателят от ново поколение "Тип 30".

Съгласно по-рано оповестените планове през 2013 г. се очаква руските ВВС да получат предсерийни изтребители, с които да започнат войскови изпитания. Смята се, че първите серийни самолети трябва да постъпят на въоръжение през 2015 г. На първо време ще се поръчат 60 броя Т-50, а в последствие поръчката трябва да нарасне до 200. – Още за Т-50

 
Новият изтребител не успя да прелети и 50 метра между МО и Министерския съвет
12.12.2012, 15:34

F-16Правителството не даде в сряда мандат на военния министър Аню Ангелов да води преговори за закупуването на многоцелеви изтребители, въпреки че ден по-рано от Министерския съвет съобщиха, че въпросът ще бъде обсъден на днешното заседание.

Правителството трябваше да одобри доклада на военния министър за реализацията на най-скъпата сделка от модернизацията на армията, но след заседанието Ангелов обясни, че това не е станало поради липсата на становищата на някои министерства по проекта.

Обичайната практика обаче е преди вкарването на дадено проекторешение в Министерския съвет то вече да е съгласувано между съответните министерства.

От седмици тече неофициална информация, че в правителството няма еднозначно виждане за пускането на сделката за 700 млн. лева при условия на тежка финансова криза. Аню Ангелов отказа да уточни кои министерства не са дали становище.

Първоначално Ангелов твърдеше, че проектът ще влезе в правителството до края на октомври, но повече от месец не може да "измине" разстоянието от МО до Министерския съвет, сградите на които са в непосредствена близост.

Към момента все още не се знае и позицията на премиера Бойко Борисов за най-крупната държавна поръчка в мандата на ГЕРБ. Преди две години Борисов обяви, че "едва след магистралите ще помислим и за по-модерни самолети".

Ангелов планира закупуването на изтребителите да стане без конкурс и те да бъдат заплатени от следващите правителства. България ще преговаря само с конкретни държави, които разполагат с изтребители. Цената на самолетите, въоръжението, логистичната поддръжка и обучението трябва да е до 700 млн. лв. Средствата трябва да са разпределени по години от бюджета на Министерството на отбраната в периода до 2020 година, срокът за доставката и усвояване на самолета да бъде до 2016 година.

Аню Ангелов вече обясни, че ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, който е най-вероятният, ще се преговаря директно със заинтересуваните държави, които разполагат с техника за продан. Ангелов обяви, че ще се преговаря с Холандия, Португалия, САЩ. Белгия, Норвегия, Италия и други.

По неофициална информация най-вероятен е вариантът да се закупят девет стари изтребителя Ф-16 от Португалия, които са около 30-годишни.

Според Ангелов имало и вариант за нови изтребители, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen), защото България има пари само за тях. В такъв случай би трябвало преговорите да се водят с Швеция.

За да бъде подписан договорът, той ще трябва да бъде одобрен и от парламента.

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети, без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки.

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. Военният министър Аню Ангелов е изключително чувствителен на темата и наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

http://www.mediapool.bg/

 
Тайнственият X-37B е в орбита за трета секретна мисия
12.12.2012, 15:27

X-37B На 11 декември в орбита бе изведена американската безпилотна мини совалка X-37B. Космическият апарат бе изстрелян от Cape Canaveral (Флорида) с ракетата носител Atlas V. – (видео)

Първоначално, X-37B трябваше да полети за трети път още през октомври, но старта бе отлаган няколко пъти по различни причини.

Напомняме, че мини-совалката X-37B вече летя два пъти в космоса през 2010 и 2011 г , като прекара на орбита 224 и 469 дни съответствено. От правителството на САЩ предварително нищо не са съобщили за текущия старт и за продължителността на мисията. Подобна секретност поражда множество слухове около апарата и неговите задачи. Много специалисти смятат, че X-37B представлява малък маневрен космически апарат за радиошпионаж и различни разузнавателни дейности, други казват, че X-37B може да се използва за извеждане в космоса на оръжия .

Стартът на X-37B е реализиран с помощта на ракета носител Атлас-5 на компанията United Launch Alliance, United Launch Alliance е съвместно предприятие на Lockheed Martin и Boeing Co. ULA осигурява стартове на ракети носител Атлас и Делта по поръчки на различни американски правителствени ведомства.

По налични данни, самолета (мини совалката) е предназначен за фунциониране на височини от 200 до 750 км, способен е да бързо да променя орбитата, да маневрира, може да изпълнява разузнавателни задачи, да доставя на орбита не големи товари, а също така да връща от орбита товари. Работата по създаването на X-37B се води в САЩ от 1950 те години . Програмата по създаването на X-37B бе започната през 1999 г от НАСА съвместно с Boeing. Стойноста на разработката на експерименталния самолет е около 173 млн долара.

 
Панета пристигна на изненадващо посещение в Афганистан
12.12.2012, 14:10

Американският министър на отбраната Леон Панета пристигна на изненадващо посещение в Афганистан, за да обсъди с командването броя на американските военнослужещи, които трябва да останат в страната след 2014 г.

Внезапното посещение на Панета идва на фона на стъпките, които президентът Барак Обама предприема за прекратяване на непопулярната 11-годишна война и обсъждането на темповете за изтегляне и бъдещата роля на американските сили след 2014 г., когато се планира завършването на мисията на НАТО в Афганистан.

Панета посочи, че би искал да обсъди вариантите за числеността на военнослужещите с командира на американските и натовските сили в Афганистан генерал Джон Алън.

 
Усъвършенства се моделът за кариерно развитие на военнослужещите
12.12.2012, 13:10

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се цели усъвършенстване на модела за кариерно развитие на военнослужещите предвид промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с увеличаване на осигурителния стаж и възраст за пенсиониране на военнослужещите. Осигуряват се също така гъвкавост и по-благоприятни условия за заемане на длъжности от военнослужещите с оглед запазването им като специалисти в съответната област и се дава възможност за подготовка и кариерно развитие на войниците (матросите) от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С две години се удължава срокът на действие на §3 и §5 от Преходните и заключителните разпоредби на Правилника. По този начин се създава възможност за оставане на военна служба до 31 декември 2015 г. на офицери с натрупан опит, които не са завършили военни академии, стратегически курс или курс по мениджмънт на отбраната. От 38 г. на 40 г. и от 43 г. на 45 г. се увеличава възрастта, до която офицерите могат да кандидатстват съответно в редовна и в задочна форма на обучение във военни академии. Дава се възможност за обучение на войници за преминаване в сержантския (старшински) състав и на сержантите (старшините) в курсове за съответното военно звание не само в учебен център, но и във висшите военни училища и в сержантски (старшински) професионални колежи.

Изменения се правят и в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Те са в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили на Република България и са свързани с промените в част от структурите и формированията, планирани за началото на 2013 г. В тази връзка се изменят и се допълват наименования на длъжности в реорганизиращите се военни формирования. Предвижда се също длъжностите, изискващи военно звание „капитан” („капитан-лейтенант”) – ІІ степен, да могат да се заемат и от старши лейтенанти. Създава се възможност военнослужещите със звание „младши сержант” и „сержант” („старшина ІІ степен” и „старшина І степен”) да бъдат назначавани на длъжност и повишавани в звание до „старши сержант” („главен старшина”) включително.

С постановлението правителството отмени ПМС 70/2001 г. за приемане на Наредба за военния отчет на техниката от националното стопанство поради факта, че е издадено на отпаднало правно основание.

http://www.focus-news.net/

 
Индия продължава изпитанията на „Агни-1”
12.12.2012, 10:28

Днес в Индия бе проведено поредното изпитание на балистичната ракета „Агни-1”, способна да доставя ядрено оръжие.

Както съобщава вестник „Хиндустан таймс” с позоваване на командването на индийските стратегически сили, изпитанието е преминало успешно. Ракета е били изстреляна от полигон в източния щат Ориса и бойната й част е достигнала планирания район.

„Агни-1” е едностепенна ракета на твърдо гориво с далечина на полета до 700 км. Тя може да носи както ядрена, така и обикновена бойна глава с тегло до 1 тон. Ракетата се базира на мобилна установка за изстрелване. – Още индийски ракети

 
Сблъсък на два алжирски МиГ-а във въздуха
12.12.2012, 10:04

Два алжирски изтребителя са се сблъскали във въздуха по време на рутинен тренировъчен полет в понеделник вечерта. Двамата пилоти са загинали. Катастрофата е станала в провинция Тлемсен, на около 580 км западно от столицата Алжир. В информацията на министерството на отбраната на Алжир не се споменава точно кой модел МиГ са изтребителите. На въоръжение във ВВС на страната са една ескадрила МиГ-25 и две ескадрили МиГ-29.

Това е втората катастрофа за тази година с алжирски военен самолет. През ноември военнотранспортен самолет CASA 295 катастрофира над Франция, при което загинаха всички намиращи се на борда, включително и пет военнослужещи.

/pan.bg/

 
Осветяват над 100 разузнавачи, застрашават живота им
12.12.2012, 09:22

Ако парламентът гласува отпадането на параграф 12 от закона за досиетата ще бъдат осветени над 100 служители на оперативна работа от външното и военното ни разузнаване. Сега те са защитени и не се разкрива принадлежността им към структури на ДС на тези, които са били началник на отделили сектор в НРС или служба “Военна информация”.Това са хора, които са извършвали или в момента извършват реална разузнавателна дейност зад граница, казват експерти за “Преса”. Всеки от тях работи навън с по двама-трима сътрудници или агенти под прикритие, които са чужденци и в случая те също отиват на кино. Така ще бъдат разкрити около 300 души, които работят за българското разузнаване.

Според хора от службите излезе ли този списък, контраразузнавателните служби на съответните държави веднага ще арестуват разузнавачите , а в държави като Иран чуждите агенти дори се бесят.

Предложението на Йордан Бакалов и Иван Костов ще бъде гласувано в парламента. То вече бе одобрено от вътрешната комисия на Народното събрание. Според шефа й Красимир Ципов е крайно време да се премахне чадъра над всички хора, свързани с бившите служби. Според него е имало достатъчно време страната ни да изтегли агентите си от държави, където би могло да има риск за тях.

Преди време същата поправка в закона за досиетата бе отхвърлена от мнозинството.

http://www.blitz.bg/

 
КНДР изстреля балистична ракета с голям радиус на действие
12.12.2012, 09:00

Днес, 12 декември 2012 година, в 02:49 наше време от северно корейски космодрум е реализиран старт на ракета носител Unha-3 със спътника Kwangmyongsong-3 (Shining Star-3). - (видео)

В планираното време, спътникът успешно се е отделил от носителя и е достигнал планираната орбита с параметри - наклон 97.4 , и височина 494*588 км.

Космическият апарат вече е категоризиран от Стратегическото командване на САЩ и е получил номер 39026. Също така му е присвоено и международно обозначение 2012-072А.

По този начин, КНДР стана член на "Големия космически клуб" , ставайки 10-ят член след СССР (Русия), САЩ, Франция, Япония, Китай, Великобритания, Индия, Израел и Иран, изпреварвайки своя южен съсед.

Във връзка с тези събития са били свикани екстрени съвещания в Токио и Сеул. Освен това, за екстрени консултации се подготвя и Съвета за сигурност на ООН.

Международната общност подозира, че на практика Пхенян се занимава с изпитания на балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни заряди.

 

 
Модернизирани МиГ-31 застъпиха на дежурство край Красноярск
11.12.2012, 22:55

МиГ-31БМ на МАКС-2009. Фото - от сайта wikipedia.orgНа летището "Канск" в Красноярския край на Русия пристигнаха шест модернизирани изтребителя МиГ-31. Според РИА Новости която цитира представител на Централния военен окръг (ЦВО), самолетите са застъпили на бойно дежурство в състава на второ командване на ВВС и ПВО.

Според агенцията, самолетите са преминали през дълбока модернизация до версията МиГ-31БМ. В частност, изтребителите са получили нова система за управление на въоръжението, която позволява откриване на цели на разстояние до 320 километра и да ги поразява на далечина до 280 километра. При това машината може едновременно да съпровожда до десет и да поразява до шест въздушни цели.

Общо през 2012 година авиацията на ЦВО е получила девет изтребителя МиГ-31БМ. Плановете на ВВС на РФ предвиждат до 2020 година до версията БМ да бъдат модернизирани 60 самолета МиГ-31.

Според данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) на въоръжение руските ВВС имат 198 изтребителя МиГ-31, а според  Flightglobal MiliCAS тяхната численост е 146 машини. – Още за МиГ-31

 
Правителството ще гледа проекта за нов изтребител
11.12.2012, 22:08

Доклад относно реализация на проект „Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” на министъра на отбраната Аню Ангелов е в дневния ред на правителственото заседание в сряда – 12 декември.

Целта на проекта, пише в Инвестиционния план – програма на Министерство на отбраната до 2020 г., е постигане на способност за осигуряване на въздушен суверенитет на Република България в интегрираната система на ПВО на НАТО; способности за охрана на въздушното пространство, за нанасяне на удари по морски и наземни цели и разузнаване от въздуха и преодоляване на критичната технологична изостаналост от съюзниците в НАТО. Самият проект трябва да бъде одобрен от Народното събрание.

Един от важните въпроси, който трябва да се реши, е дали България ще се задоволи с изтребители втора употреба или ще отиде на доставка на нови. От досегашните изявления на министъра на отбраната става ясно, че ориентацията е сума в рамките на 400 млн. долара за 8 самолета. По време на изтеклия период на информационно проучване се разбра, че единствено Сааб предлага нови самолети. Шведската компания е готова да ни продаде от своите „Грипен”-и. Коментарите за самолети втора ръка се въртят около американските F-16 и европейските „Юрофайтър”.

На 29 октомври на Съветът по отбрана обсъди инвестиционния проект по отношение на доставянето и експлоатацията на нов тип боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили. След като влиза в дневния ред на правителственото заседание очевидно е приключило междуведомственото съгласуване.

С протоколно решение Министерският съвет трябва да даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов за водене на преговори с различни държави за възможностите за осигуряване на този нов тип боен самолет. Неговите прогнози от преди месец и половина са в началото на следващата година да предложи на Министерския съвет, а чрез него и на Народното събрание т.нар. проект за инвестиционни разходи.

Разговори се водят с Холандия, Португалия, Белгия, САЩ, Италия, Германия и Норвегия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военнослужещите на САЩ ще напуснат базата Манас в Киргизия през 2014 година
11.12.2012, 21:45

Военнослужещите на САЩ ще напуснат базата Манас в Киргизия през 2014 година, заяви президентът на страната Алмазбек Атамбаев след състоялите се в Берлин преговори с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Атамбаев добави, че смята за „рисковано” това, че военните се намират в гражданско летище, което е разположено близо до столицата на страната Бишкек.

Авиобазата на ВВС на САЩ беше открита в летище Манас през декември 2001 година за подкрепа на операциите на НАТО в Афганистан. Срокът на киргизско-американското споразумение за пребиваване в републиката изтича през лятото на 2014 година.

 
F-16 - португалско фадо за Графа?
11.12.2012, 19:24

На 26 октомври 2012 г. министърът на отбраната даде пресконференция в Рибарица на която подробно разви тезата си за това как ще протече процедурата за избор на новия изтребител за българските ВВС. Най-накратко той заяви, че с оглед на ограничените финансови средства на държавата и на МО максималната сума която може да бъде похарчена за този проект е 400 млн. долара (около 620 млн. лева по сегашния курс), като той очаква да договори разсрочено плащане в рамките на 6-8 години. На база на това той сподели че, с оглед на получените отговори на изпратеното през 2011 г. на 4 държави и 5 фирми RfI (искане за информация), ако правителството избере варианта на инвестиционния проект предвиждащ новопроизведени самолети, то МО може да води преговори само по предложението на шведското правителство за 6 Gripen C и 2 Gripen D, тъй като офертите за нови F-16, Eurofighter EF2000 и F/A-18E/F са драстично по-скъпи. При положение че Министерският съвет избере варианта предвиждащ „употребявани” самолети (известни в обществото като „втора ръка”) то има предложения от Италия за Eurofighter EF2000 Tranche 1 и възможности за преговори за F-16A/B Block15 MLU с Португалия, Белгия, Холандия, Дания и Норвегия............ Прочети още

 
Израел ще купи от САЩ 10 хиляди самолетни бомби
11.12.2012, 19:11

Министерството на отбраната на Израел поръча на САЩ самолетни бомби и комплекти за конвертиране на свободно падащи боеприпаси в управляеми, съобщава Defense News.

Потенциалната сделка, която трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ, се оценява на 647 милиона долара. Покупката на бомби трябва да запълни запасите от боеприпаси на ВВС на Израел след операцията „Облачен стълб”.

Ако сделката бъде одобрена, Израел ще получи 6900 свободнопадащи бомби с тегло 230-910 кг и същото количество комплекти за конвертиране JDAM. Освен това ще бъдат купени 3450 управляеми високоточни самолетни бомби GBU-39 SDB с тегло 113 кг.

 
IS ще продължи експлоатационната поддръжка на ДТКД тип LPD17 и през 2013 година
11.12.2012, 16:23

LPD-17 ClassПодразделението на компанията Huntington Ingalls Industries (HII) в Паскагула Ingalls Shipbuilding (IS) е сключило допълнително споразумение с ВМС на САЩ за експлоатационна поддръжка на флотилията десантни транспортни кораби-док (ДТКД) тип LPD17 San Antonio през 2013 година, съобщава сайта на компанията.

Това е трето допълнително съглашение към базовия контракт, подписан през 2010 година.

Сумата на споразумението е 54 милиона долара, а сумарния обем на целия контракт достига 157,92 милиона долара.

 
Големите десантни кораби на ЧФ „Новочеркасск” и „Саратов” се завърнаха от Средиземно море
11.12.2012, 16:12

Големите десантни кораби „Новочеркаск” и „Саратов” на Черноморския флот на Русия се завърнаха в Новоросийск след поход в Средиземно море. Корабите в продължение на месец изпълняваха задачи в състава на групировката на Черноморския флот в тази морска зона.

След завръщането в базата и попълването на запасите екипажите на корабите са пристъпили към провеждане на ежедневните мероприятия в съответствие с плана за бойна подготовка на флота.

 
Русия отделя $ 183 млн. за биологична и химична защита през 2013-та
11.12.2012, 13:10

Русия ще похарчи 5.6 милиарда рубли (183 милиона долара) за подобряване на отбраната срещу биологични и химически оръжия през 2013 година, съобщиха от военното министерство на страната, цитирани от РИА Новости.

„Общо 5.65 милиарда рубли ще бъдат похарчени през 2013 година за отбранителни мерки срещу химическа и биологическа заплаха", каза ръководителят на Руския отдел за ядрена, химическа и биологична защита генерал-майор Евгени Старков.

Федералната разходна програма „Национална система за химическа и биологична защита на Русия от 2009-2015 година" включва 1.76 милиарда рубли за научни изследвания и тестове. Допълнително 2.7 милиарда рубли ще бъдат вкарани за „капиталови инвестиции".

„В рамките на програмата ние планираме да включим организации, свързани с работа с опасни микроорганизми и силно токсични вещества чрез модерно оборудване, модернизиране на потенциално опасни съоръжения, като по този начин намалим риска от инциденти", каза той.

Старков заяви през ноември, че е невъзможно напълно унищожаване на запасите от химически оръжия от арсеналите на водещите световни сили.

„Този тип оръжия не могат напълно да бъдат изключени от бойния арсенал, защото анализи за разходите на САЩ и на западни страни за развитието на нови бойни оръжия, които са в рамките на Конвенцията (Конвенцията за химическите оръжия (КХО), б.р.), показват, че работата продължава", каза Старков в интервю за Русия 24 TV.

Конвенцията за химическите оръжия e в сила от 29 април 1997 година, подписана от 188 държави от 195-те държави-членки на ООН. – Още химическо оръжие

http://news.ibox.bg/

 
Кюрдите създават собствена армия
11.12.2012, 13:00

Сирийските кюрди, които в средата на годината въведоха контрол върху редица райони на север в страната, започват създаване на независима армия.

„Главна задача на създаваната от нас армия е защитата на територията на сирийския Кюрдистан от каквато и да е външна намеса, било то войските на Башар Асад или радикални ислямски групировки” – се казва в заявление на Националния кюрдистански съвет.

САЩ и страни от Западна Европа изразиха съгласие да предоставят военна и финансова помощ в създаването на независимата армия, която, според тях, ще попречи на разпространяването на радикалния ислям в Сирия.

 
Катар проявява интерес към гръцката военна индустрия
11.12.2012, 12:20

Катар се интересува от гръцките военни компании, предвидени за приватизация - Hellenic Defense Systems (EAS) и Hellenic Vehicle Industry (ELVO) , предаде Ройтерс, като се позова на изявление на военния министър на Гърция Панос Панагиотопулос.

По думите на Панагиотопулос емирството ще представи инвестиционните си планове в гръцката военна индустрия по време на посещението на премиера Андонис Самарас в страните край Персийския залив в началото на 2013 г.

Първоначално се предвиждаше Самарас да посети Катар през ноември т. г., но визитата му беше отменена в последния момент заради заседанията на финансовите министри на държавите от еврозоната.

 
Първият С-17A за Индия
11.12.2012, 10:59

С-17На 7 декември 2012 година в завода на корпорацията Boeing в Лонг Бийч (щат Калифорния) е бил показан първият тежък военнотранспортен самолет Boeing C-17A Globemaster III, построен за ВВС на Индия. Самолетът има сериен номер F-253 (IAF-1) и индийски бордови номер СВ-8001. Машината трябва да започне летателните изпитания до края на годината и да бъде предадена на Индия през юни 2013 година.

Контракт на стойност 4,1 милиарда долара за покупка от САЩ на 10 тежки самолета Boeing C-17A Globemaster III по линия на Foreign Military Sales (FMS) беше подписан с правителството на Индия на 13 юни 2011 година. Доставката на всичките десет машини трябва да завърши до 2015 година.

В момента Индия води преговори за допълнителна покупка на още шест самолета С-17А. – Още за С-17

 
Швейцария ще плати по-малко за шведските изтребители Gripen
11.12.2012, 10:01

JAS-39 GripenСпоред швейцарската медия SF Швейцария ще плати много по-малко за 22-та изтребители, които планира да закупи от Saab, отколкото самата Швеция ще плати за същите самолети са своите ВВС. Швейцария ще закупи изтребители JAS-39 Gripen за 100 милиона швейцарски франка бройката (107 милиона долара), съобщава SF по информация от анонимни източници от Швейцария и Швеция. Тази цена е около 15 до 30% по-ниска в сравнение с това, което Швеция ще плати. Стокхолм обяви, че ще закупи между 40 и 60 изтребители Gripen от най-новата модификация (при условие ще има поръчка за експорт на най-малко 20 изтребители) , но не разкрива каква е единичната цена.

Представител на шведското министерство на отбраната е отказал коментар на съобщеното от SF.

През август швейцарското правителство съобщи, че е одобрило крайно спорната сделка за замяна на остарелите F-5E/F Tiger с JAS-39 Е/F, като доставката им е предвидена да започне през 2018 г. Обявената цена бе 3.13 милиарда швейцарски франка, но в нея се включват редица други споразумения, като за техническо обслужване, обучение и др. и не е ясно колко е единичната цена на изтребител.

Говорителката на швейцарското министерство на отбраната Соня Маргелист отказа да обяви цената на един изтребител, казвайки, че нейното ведомство ще коментира само общата стойност на договора за придобиване на шведските самолети. Сделката е предмет на много спорове в Швейцария, тъй като тя ще доведе до орязвания на бюджета в други области. Швейцарският министър на отбраната отхвърли критиките, казвайки, че изтребителите Gripen са „най-евтиният” вариант в сравнение с другите участници в конкурса - Rafale и Eurofighter.

Сделката трябва да бъде одобрена и от швейцарския парламент, като има вероятност да се обяви и за гласуване чрез референдум.

В същото време сделката е критикувана и в самата Швеция за това, че се предоставя много скъп високотехнологичен продукт на ниска цена. – Още за Gripen

http://www.pan.bg/

 
„Ижмаш” увеличава оръжейните продажби в САЩ
11.12.2012, 09:14

Най-големият купувач на оръжие производство на Ижевския завод в чужбина понастоящем са Съединените щати. Според информацията, която се съдържа в официално съобщение на предприятието за пресата, предоставена и на средствата за масова информация на пресконференция от Александър Косов, за 9-те месеца на 2012 обемът на износа на граждански огнестрелни оръжия «Ижмаш» се е увеличил с 60% в сравнение с 2011 г. и възлизал на 483,7 милиона. През първите 9 месеца на 2012 г. Ижевският завод е доставил оръжия за износ на стойност 12 пъти повече в сравнение с показателите за същия период на 2010 г.

Показателно е, че един от най-големите чуждестранни купувачи на Ижевския оръжеен завод е САЩ – страната, която изразходва за разработването на модерни оръжия най-много средства в света. Според временния генерален директор на НПО „Ижмаш” Александър Косово напоследък «Ижмаш» значително затвърдил позицията си на пазара, което до голяма степен се дължи на факта, че предприятието е преминало под управлението на държавната корпорация „Ростехнологии” («Руски технологии»). В хода на реорганизацията структурата на активите на предприятието е станала съвсем прозрачна, били са премахнати много офшорни компании и “тампони” (изкуствени посреднически фирми), които са прибирали печалбите, започнал процесът на модернизация на производствените мощности, работи се за подобряване на условията на труд и качеството на крайната продукция........... Прочети още

 
Информацията за успешни изпитания на пакистанска ракета Hatf V Ghauri трябва да бъде проверена
11.12.2012, 09:06

ракета Hatf V Ghauri Официалната версия за успешни изпитания на балистична ракета Hatf V Ghauri, проведени на 28 ноември може да не отговаря на истината. За това съобщава Defense News („Новини за отбраната“), позовавайки се на свои източници и пакистански медии.

Според информация на вестника за това, че изпитанията може да вземат необичаен обрат, за което говорят снимките с отломки на ракета, паднала в южната провинция Синд.

Както бе отбелязано, на един от късовете се вижда надпис “Flight Control Computer” (компютърна система за контрол на полета), а на друг – парчета проводници.

Полицията и военните бързо са дошли на мястото на катастрофата и са взели останките от ракетата.

Впоследствие пресслужбата на Министерството на отбраната на Пакистан заяви, че намерените отломки представляват част от корпуса на ракетен двигател, който необичайно се е разцепил по време на полета. За пореден път се казва, че самото пробно изпитание е било успешно.

В официалната версия се усъмнил и специалистът от Пакистанския военен консорциум Харис Хан (Haris Khan), на когото се позовава Defense News. Според казаното от него, ракетата Hatf V Ghauri има само една степен.

Въпреки, че бойната глава се е отделила по време на полета, корпусът на двигателя не трябва да се разпада на части, когато траекторията на ракетата е минала над населени райони на Пакистан.

Освен това, в хода на предишни изстрелвания на ракетата на земята не са падали отломки.

Пакистан закупил ракетата Hatf V Ghauri от Северна Корея. Досега са известни две неуспешни изпитания. През 1998 г., по време на полет ракетата се разпадна преди да достигне целта в Белуджистан.

При последващия пуск ракетата падна на територията на Иран, което доведе до дипломатическо напрежение между Исламабад и Техеран.

Пакистанската ракета е с радиус на действие до хиляда и петстотин километра и тежи 15.8 тона.

Hatf V Ghauri може да носи както конвенционална, така и ядрена бойна глава с тегло до 700 кг.

 
Разширява се сътрудничеството между морските академии във Варна и Пирея
11.12.2012, 08:58

Знакът на Военноморската академия „Докимон” в Пирея, ГърцияВ края на миналия месец ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” посети Военноморската академия „Докимон” в Пирея, Гърция. Капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров - началник на Морското училище и капитан І ранг доц. д-р Калин Калинов- зам.-началник по учебната и научната част, уважиха поканата на своите колеги от Военноморската академия на съседна Гърция в гр. Пирея. Те са посрещнати лично от контраадмирал Александрос Теодосио - началник на учебното заведение, и обстойно запознати със ситуацията и перспективите за бъдещето на „Докимон”. В рамките на два дни българската делегация от Варна реализира ползотворни срещи и проведе необходимите разговори във връзка с бъдещото сътрудничество. Капитан І ранг Калинов е направил обширна презентация на варненската военноморска академия, нейните технически и образователни възможности, програми, по които работят преподавателите, студентите и курсантите във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Бе взето решение за сключване на споразумение за сътрудничество, което най-общо включва обмен на преподаватели и обмен на обучаеми по програма „Еразъм”, съобщи за „Морски вестник” капитан Калинов. Той съобщи още, че в рамките на гръцкото посещение са разгледани инженерните лаборатории на академията в Пирея, лабораторията по екология, лабораторията по турбини, а

Знакът на Военноморската академия „Докимон” в Пирея, Гърция

също и военноморския симулатор (тренажор). Прави впечатление високото техническо ниво на оборудване на специализираните лаборатории и кабинети, много голямото търсене от студенти, преподаватели и други заинтересувани страни, ползващи възможностите на учебните лаборатории.

Интерес за гръцките колеги предизвиква информацията, че Морското училище във Варна генерира собствени приходи, има изградени и утвърдени механизми, по които те се създават и по-късно използват. Военноморската академия „Докимон” в Пирея на свой ред има собствен военноморски музей, поддържан със солидни средства от държавата. Експонатите са само на академията - дипломи, награди и отличия, макети на кораби, исторически материали и документи. Прави впечатление високото равнище на спортната база на училището. Спортът тук е високо адмириран, казаха ръководителите на Морското училище във Варна след завръщането си от Пирея. Спортуват всички и се гордеят с националните и международните отличия на възпитаниците на училището.

Реално вече е започнала работата по елементи от споразумението за сътрудничество между двете престижни висши учебни заведения, споделиха днес проф. Медникаров и доц. Калинов.

http://morskivestnik.com, Светла Тухчиева

 

 
Русия се отказва от радара в Азербайджан
10.12.2012, 22:55

Русия е прекратила експлоатацията на Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан. Москва и Баку така и не са могли да се договорят за условията за арендуване на радара. През февруари 2012 година Азербайджан е поискал да бъде увеличено заплащането на ежегодната аренда за радара от 7 млн. на 300 млн. долара.

Във връзка с изключването на РЛС в Габала, Русия планира в най-кратки срокове да пусне в действие на пълна мощност радар от типа на „Воронеж-ДМ” в Армавир. Този радар ще покрие зоната на отговорност в много по-голяма степен в сравнение с Габалинския. Той ще може да контролира териториите на Турция, Ирак, Иран, Индия и държавите от Близкия изток.

 
Китайска флотилия се доближила до островите Сенкаку
10.12.2012, 22:50

Китайска флотилия от четири ескадрени миноносеца в понеделник започнала патрулиране на водите близо до островите Сенкаку. Не се съобщава колко време ще продължи патрулирането. Пекин изпраща военни кораби в този район на Източно-Китайското море вече за трети път от момента на изострянето на китайско-японските отношения заради споровете за принадлежността на островите.

Отношенията между двете страни за пореден път се изостриха през септември във връзка с изкупуването от японското правителство от частен собственик на три от петте острови на архипелага. Властите на Китай, които смятат тези острови за незаконно отнети през 19 век, искат от Токио да анулира решението си.

 
Русия е доставила на Индия първите три изтребителя МиГ-29UPG
10.12.2012, 22:38

МиГ-29Корпорация „МиГ” е започнала доставките за ВВС на Индия на първите изтребители МиГ-29, модернизирани до версията UPG. Първите три самолета са доставени на клиента с транспортен самолет Ан-124.

Общо индийският контракт е на стойност 850 млн. долара и предвижда модернизацията на 65 изтребители.

Според контракта, в Русия ще бъдат модернизирани само първите 10 самолета, а останалите 55 машини ще бъдат доработени в Индия. Модернизацията значително разширява кръга от задачи, които МиГ-29 трябва да решават. – Още за МиГ-29

 
Съобщение на МО
10.12.2012, 20:20

Във връзка с публикации за подаден сигнал за незаконосъобразно пренасочване на средства от икономии от фонд „Работна заплата“ за изплащане на капиталови разходи, свързани с хеликоптерите „Пантер“, без акт на Министерския съвет, пресцентърът на Министерство на отбраната предоставя следната информация:

Изплащането на 29 314 000 лв. по доставките на 1-ви и 2-ри вертолети „Пантер” по договора с „Юрокоптер” – ЕАДС е осъществено в изпълнение на Постановление на Министерски съвет № 312 от 18 ноември 2011 г.

Със същото Постановление са увеличени капиталовите разходи за сметка на разходите за заплати в размер 16 517 500 лв. и за сметка на икономии и преструктуриране на останалите разходи по бюджета на министерството в размер 12 796 500 лв.

Постановлението е прието на основание чл. 28, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет във връзка с § 66, ал. 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г., според която промени между разходите за заплати и други елементи на кредитите по бюджета могат да се извършват само с нормативен акт на Министерския съвет.

В своята дейност Министерство на отбраната спазва всички законови норми, както и бюджетната и финансовата дисциплина.

http://www.mod.bg/

 
Русия изгражда щит срещу ракети
10.12.2012, 20:09

РЛС  "Воронеж-ДМ" Новите радиолокационни станции на системата за предупреждение за ракетно нападение ще помогнат да защитят страната от въздушни удари и атаки от космоса. Първоначално се планираше мрежата от РЛС да "огради" Русия към 2020 година. Достатъчно бързото строителство обаче и започването на експлоатацията на такива обекти позволява да се коригират първоначалните срокове. В държавната отбранителна програма за 2013 г. финансирането на военно-космическите програми е сериозно увеличено. Затова експертите твърдят: ако тази тенденция се запази, осигуряването на армията със станции от ново поколение и възстановяването на системата за предупреждение за ракетно нападение на собствена територия ще тръгне с ускорени темпове.

Ще припомним, че през тази година в Усолие-Сибирское край Иркутск бе инсталирана поредната РЛС "Воронеж", работеща в дециметровия диапазон. Засега възможностите й, както и дейността на аналогичната станция близо до Калинниград, са ограничени от опитната експлоатация. В щаба на Войските на въздушно-космическата отбрана обаче твърдят, че след инсталирането на всички обекти обхватът им ще се увеличи двойно. Например радиолокационното "око" в Усолие-Сибирское ще види всичко, които става на 6 хиляди километра от радара, ще покрие огромна територия от западното крайбрежие на САЩ до Индия.

Днес министерството на отбраната разполага вече с четири подобни станции. Една от тях - РЛС в Лехтуси край Санкт Петербург, вече е на бойно дежурство в северозападното стратегическо направление. Когато на 100 процента започнат да действат радарите в Армавир, Калининград и Усолие-Сибирское, страната ще бъде гарантирана от изненадващи атаки от юг, югозапад, изток и югоизток.

Тази седмица стана известно, че РЛС в Армавир ще може да започне пълноценно бойно дежурство още през първите три месеца на идната година. Още сега станцията вече демонстрира невероятно способности. Двете работни секции на "Воронеж-ДМ" сканират огромно пространство - чак до Индийския океан. Заедно с родните РЛС военните днес използват няколко станции извън пределите на Русия. В частност, азербайджанската "Дарял", казахстанския "Днепър" и беларуската "Волга". Не е трудно да се досетим какви проблеми създава такава "география" на Генералния щаб и командването на ВКО. Засега обаче няма как да се откажем от сегашната система за предупреждение за ракетно нападение. Контролът на две нива: засичане на изстрелване (чрез сателит) - обработване и предаване на информацията в щаба (чрез радиолокационните станции) - на практика на сто процента защитава страната от внезапна ракетна атака. Друг въпрос е, че и двете звена на руската отбранителна система би трябвало да са на една - руска - територия. Именно върху това работят в министерството на отбраната. Специалистите са пресметнали, че за покриването на всички ракетоопасни направления трябва да се изградят още четири-пет станции от типа "Воронеж". Едва в този случай ще можем да се откажем от радиолокационни обекти на територията на съседни държави. Военните казват, че през 2013 година ще започне изграждането на още няколко РЛС. Евентуални места на тяхната дислокация са Печора, Барнаул и Енисейск.

С какво е толкова добър "Воронеж"? Неговите блокове се изработват в завода, което гарантира бързина на монтажа, изграждане на стена-мрежа с всякаква конфигурация. А това позволява и да се увеличава разстоянието на действието на станцията. Освен това новата РЛС струва само 1,5 милиарда рубли. "Воронеж" е в състояние да проследява дори полета на крилата ракета.

http://www.duma.bg/

 
Британския флот унифицира системата за управление на своите подводници
10.12.2012, 19:50

Подводница клас AstuteВМС на Великобритания сключиха контракт с компанията BAE Systems за поддръжка и осигуряване на експлоатацията на системите за управление на подводниците, съобщава сайта на британския флот.

Контракта е на стойност 46 милиона фунта, разчетен е за 10 година и включва системите за навигация, разузнаване и самоотбрана на субмарините.

В момента в състава на ВМС на Великобритания има 10 подводници от три типа с различни системи за управление.

Целта на сключения контракт е адаптацията на всяка от подводниците към универсалната система за управление Common Combat System, което ще позволи да се съкрати общата стойност за експлоатация на подводния флот и увеличи ефективността на обучение на кадрите.

 
Гробарят на войската
10.12.2012, 16:14

Всички сте виждали гробари. Докато другите плачат, те маат с кирките и лопатите, докато покрият мъртвеца в земята. Няма чувства, няма емоции. Чужд гроб. Всичко правят машинално, да заслужат левчетата си. Та ето така се унищожава през последните три-четири годнни  Българската армия. Унищожават я гробар и близкият му кръг.

Помните ли? Най-напред погребахме всичко добро направено от бившите министри в армията – Свинаров и Близнаков. А най-оплют и очернен бе Николай Цонев, който за година и нещо направи повече от всичките си предшественици и следовници взети заедно. Няма какво да изброявам стореното. За да го очернят приемниците му изтупаха някакви прашни папки, пращаха ги по прокуратура и съдилища, подтикваха продажници да свидетелстват срещу него, подклаждаше се огъня срещу него от самия гробар.

После дойде закриването на гарнизоните. Майките и жените във Враца виеха на умряло, но гробарят риеше земята под нозете им и обещаваше светло бъдеще с натовски проекти, докато във въздуха се носеше мирис на босилек и смърт.

Ракетни дивизиони и артилеристи пукнаха за последно като караул на погребение. Сложиха кръст на поделенията в Хасково и Ямбол. Обезглавиха наполовина полка в Асеновград. Сложен бе кръст на цели гарнизони. Остана горчилка в сърцата на тези, които спасиха кожата си.

Военнослужещите кръстиха Бялата книга Черна. Няма какво да повтарям статията на един достоен мъж на нашия и авиационния сайт, който точка по точка бе проследил илюзиите и лъжите в тази книга. Показал бе колко са дълбоки гробовете-капани за унищожаването на Българската армия. Колкото и да се мъчи гробаря да си измие ръцете след погребението с политици и депутати, е трудно да измие срама по себе .

Гробарят изкопа гроб на отношенията между офицерите. Той ги раздели на млади и стари, на достойни и недостойни. С упражненията за осигурителен стаж и възраст. той направи смъртоносно разделителна линия между офицери и офицери, офицери и сержанти и офицери и войници. Последните обрече на угробваща служба без пенсия.

Погребахме танковете, погребахме ракетните катери, погребахме подводниците, погребахме Сутата и Миговете. Но за гробаря и началниците му това не са кръстове, а плюсове. Така се опитват да го изкарат. За тях всяко погребение е заря , вярност към съюзника. А всъщност всяко тяхно погребение е предателство към армията, към служещите в нея, към националната сигурност и народа на България.

Погребан е и генералитета. Генерал Симеонов изживя такива унижения през последната година, че всеки достоен генерал би си хвърли лампазите. На него ту му удължаваха мандата, ту го уволняваха. Извикаха му дори заместник от морето, който взе хиляди длъжности и пое доста инициативи само преди година време. Но уви, след като се видя, че не излиза пасианса да стане шеф на отбраната, тихомълком се върна при морето. Но вече политически ангажиран. Един вицеадмирал, който бе деполитизиран и който се кълнеше в армията, се обвърза с партията на управляващите следвайки примера на патрона-гробра, за чиито имоти се грижеше и грижи като валия . Но и с него и без него генералитетът в армията е безгласна буква. Те са нещо като Министерския съвет и Народното събрание на баткото. Вдигат ръка за собствения си интерес. Кучета ги яли и глозгали подполковниците и майорите.

Чудя се, дали самолетите втора ръка няма да са летящи гробове? Или може най-малкото ще са „летяща скрап”, както се изрази един депутат и колега журналист.

Погребани бяха всички социални придобивки на военните извоювани и запазвани със зъби през последните години. Няма жилища, няма увеличение на заплати, „разстреляни” са бонусите. Е, цъфна предизборно цвете на армейския гроб. Ще има някакво хилаво увеличение на заплатите.

Както винаги се случва, гробарите започнаха да се ядат на друг. Помните ли оня експеримент с два плъха. Затворили ги в един армейски казан. Докато им давали храна, живеели в мир и се погаждали. Но когато им спрели мамбото, по-големият изгризал по-малкия. Та и гробарите като плъховете сами ще почнат да се изяждат. Първата жертва вече е факт.

Ще завърша с истински армейски виц от живота. Един полковник решавал кръстословица. На едно място му потрябвало синоним на гробар и попитал един от малкото достойни генерали да му подскаже. " Не се сещам, май няма синоним. Но мога да ти кажа име, дори няколко имена.....", бил отговорът.

Думата гробар наистина няма синоним.

http://www.otbrana.com, Красен Гоцеделчевски

 

Те помнят.....

10.12.2012, 16:00

Надписи на съветски войници, направени през май 1945 година, след ремонта на Райхстага в Берлин са били запазени и могат да се прочетат и сега.

 

Министерство на отбраната на Германия, 1 етаж, килим на пода с аерофотоснимки от горящия Берлин през май 1945 г.

 
Четирима военнослужещи са пострадали при катастрофа на руски вертолет в Абхазия
10.12.2012, 13:09

Ми-8Вертолет Ми-8 на руските гранични войски се е разбил днес в Абхазия, предаде Интерфакс, позовавайки се на граничния отдел към федералната служба за безопасност на Русия.

Инцидентът е станал около 12:15 московско време в планинско-гориста местност в близост до езерото Риц. Ранени са четирима души, които са се намирали на борда на летателния апарат.

На мястото на инцидента са изпратени спасителни екипи. Обстоятелствата около катастрофата се изясняват.

 
Днес откриват паметник на ген. Радко Димитриев
10.12.2012, 12:30

Пловдивският инициативен комитет за честване на 100 години от Балканската война съобщава, че тържествено ще бъде открит паметник на генерал лейтенант Радко Димитриев днес от 11.00 ч. в кв. "Гладно поле" (в градинката на едноименната улица пред блок 37-47, в който се помещава ЦДГ "Арлекино").

Предвиден е тържествен войнско-църковен ритуал с участието на Н.В.Пр. Mитрополит Николай, началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, началника на Пловдивския гарнизон бриг. ген. Пламен Лилов, председателя на СОСРЗ ген. лейт. Стоян Топалов, областния управител, кмета на община Пловдив Иван Тотев, народни представители, общински съветници и граждани.

Паметникът на прославения български военачалник, генерал лейтенант Радко Димитриев, извоювал блестящи победи в сраженията при Лозенград, Бунархисар и Люлебургас през Балканската война 1912-1913 г., е резултат от доброволна инициатива за набиране на средства. Проектът е изготвен от архитект Дечко Дяков и скулптора Атанас Карадочев. – Още за Радко Димитриев

http://news.plovdiv24.bg/

 
Руските ВДВ приемат на въоръжение БМД-4М?
10.12.2012, 10:51

БМД-4Подобно решение е прието според командира на 31-ва гвардейска отделна десантно-щурмова бригада полковник Генадий Анашкин. Според него "БМД-4 е машина която отдавна се чака във ВДВ, защото е от ново поколение. Надяваме се това да стане максимално бързо". В същото време той заяви, че факта че ВДВ са преминали на колесна техника под формата на бронирани "КАМАЗ" и "Урал" е положителен фактор.

От неговите думи не става ясно да става въпрос за БМД-4 или БМД-4М. Последната е модернизирана версия и трябваше да постъпи във войските още през 2010 г. През август 2012 г. Александър Сухоруков, тогава зам. министър на отбраната заяви че БМД-4М не отговаря на изискванията на военните и няма да бъде закупувана.

БМД-4М се отличава от базовата БМД-4 с нов корпус, нов двигател, ходова част и други системи. Благодарение на това е постигната по-голяма подвижност, маневреност, проходимост и надеждност. БМД-4М е оборудване с боен модул "Бахча-У" със 100-мм скорострелно оръдие, 30-мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница. БМД-4М имат и управляеми противотанкови ракети.

Конструкцията позволява машината да се десантира от самолети с екипажа разположен в десантното отделение. – Още за БМД-4

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
Нова крилата ракета за ВВС на САЩ
10.12.2012, 10:12

AGM-129 Американските ВВС ще сключат договори с четири компании (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman и Raytheon) за разработване на технологии за програмата за нова крилата ракета с голям обхват LRSO (Long Range Standoff).

LRSO ще замени остарелите и намаляващи като налични количества крилати ракети AGM-86, изстрелвани от въздуха, както и сравнително по-новите AGM-129 (на снимката).

Сега намиращите се на въоръжение крилати ракети все по-трудно могат да преодоляват новите интегрирани ПВО/ПРО системи. Затова LRSO трябва да бъдат още по-малко откриваеми от РЛС и много по-устойчиви на смущения, както и с по-голям обхват и по-голямо разнообразие от видове бойни глави. Вероятно ще летят с по-голяма скорост и ще имат възможност за кръжене във въздуха, а така също целите да бъдат препрограмирани по време на полет.

http://www.pan.bg/

 
Под знака 11356
10.12.2012, 09:37

проект 11356 Трудно е да се оцени значението на проекта 11356 за Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар”. След подписването на договора за три фрегати по този проект за Военноморските сили на Индия, калининградската корабостроителна база получава възможност и намира сили да се върне към активна производствена дейност.

Изпълнявайки договора, „Янтар” значително укрепва своите позиции в руското корабостроене и започва нов етап в развитието си. През следващата година Индия ще получи последната серийна фрегата, а на заводския стапел вече се строят първите три от шестте кораба по проект 11356, поръчани от Военноморския флот на Русия. Това е най-важната производствена програма на предприятието за близките няколко години. За реализацията на две серии на един проект разказват участниците в строителството.......... Прочети още

 
Противоракетни дебати
10.12.2012, 09:32

Като взе предвид нарастващата степен на заплахите срещу Русия във въздушно-космическата сфера, президентът на  Русия на 30 ноември 2010 г. възложи да се обединят съществуващите системи за ПРН, СККП, ПВО, ПРО под общо командване.

Тенденции

Противоракетни дебати: в търсене на съгласие

На преговорите трябва да се говори за съвместимостта на националната въздушно-космическа отбрана (ВКО) на Руската федерация с поетапната програма за ПРО на НАТО

Организираната на 3 май 2012 година от Министерството на отбраната на Русия международна конференция на тема “Противоракетна отбрана: сътрудничество или конфронтация?” стана в известна степен историческо събитие в стратегическия диалог на водещите военни държави в света. За първи път на широк форум с участието на пресата се обсъждаха подробно сложните и деликатни аспекти на взаимната връзка между стратегическите настъпателни и отбранителни въоръжения с привличане на компютърни модели и технически данни.

Новият повей на откритост, иницииран от руското Министерство на отбраната, несъмнено, ще има  положителен ефект, даже ако не се удаде страните да достигнат съгласие по спорните теми в най-близко време............ Прочети още

 
Американски командос е загинал при спасителна операция в Афганистан
10.12.2012, 09:18

Командос от американските спецчасти е загинал при мисия в Афганистан, при която е освободен отвлечен американски лекар, съобщи Белият дом. Президентът Барак Обама каза, че при провеждането на операцията в Източен Афганистан екипът командоси е проявил „самоотвержеността, позволяваща на нашата нация да остане силна, невредима и свободна”, предаде АФП.

Американските войници са убили седем талибани при операция на зазоряване в неделя, започната, след като разузнавателна информация е показала, че за живота на заложника Дилип Джоузеф има реална опасност, се казва в съобщение на ИСАФ.

Дилип Джоузеф е бил отвлечен на 5 декември от талибани в окръг Суроби на провинция Кабул.

Обама допълва, че спасителната операция е „била характерна за необикновения кураж, умения и патриотизъм, показван от нашите военнослужещи всеки ден”.

http://www.focus-news.net/

 

 
Все пак колко са рапортите за напускане на армията?
09.12.2012, 22:35

В последно време чуваме какви ли не данни за броя на военнослужещите подали рапорти за уволнение. Основната причина е въвеждането на възраст, като едно от двете условия за пенсиониране на офицерите, сержантите и войниците, от 1 януари 2013 г. Има, разбира се, и други, които са свързани със закриването, съкращаването и предислоцирането на войскови формирования.

В петък министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи по БНР: „619 са военнослужещите, от които 421 офицери, подали рапорт за напускане в периода 1 октомври до сега“. А от началото на годината - 1503.

Ако погледнем публикуваните доклади на МО за трите тримесечия на 2012 г., ще прочетем следното:

За първото тримесечие на 2012 г. „От военна служба през отчетния период бяха освободени 165 военнослужещи, от които по собствено желание - 113. От освободените от военна  служба с придобито право на пенсия са 47 военнослужещи.

За второто тримесечие на 2012 г. ”От военна служба за тримесечието са освободени 284 военнослужещи,  от които 246 са напуснали по собствено желание или поради навършване на пределна възраст, като 218 от освободените са без право на пенсия.”

За третото тримесечие на 2012 г. ”В първия етап, в резултат на реформите, от 1800 засегнати военнослужещи 679 бяха преназначени на нови длъжности. По взаимно съгласие бяха освободени от военна служба 157 военнослужещи, а 963 не пожелаха да се възползват от предложените им възможности за служба в друг гарнизон.”

От тези доклади излиза, че от началото на годината до края на септември са освободени – по взаимно съгласие или не, с право на пенсия или не, 606 военнослужещи. Като прибавим към тях още 619 рапорта от 1 октомври до 7 декември общият брой става 1225. Разликата е 378?! За това възниква въпросът „Все пак колко са рапортите на военнослужещи за уволнение?” И от къде дойдоха тези 378 рапорта повече? Или има разминаване с данните в тримесечните отчети.  Или от 1 октомври рапортите са 997, а не 619?

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Чужди фирми прилапаха най-добрите ни разведки
09.12.2012, 22:29

На снимката: Полковник от запаса Господин МаноловЧужди фирми прилапаха цвета на военното ни контраразузнаване. Докато политиците ни се държаха патетични речи за агентите на бившата Държавна сигурност, капиталистите подходиха далеч по-прагматично. Те просто си подбраха хора според уменията и професионализма, без да робуват на идеологеми и партийни пристрастия.

Така се оказа, че поговорката "който си може, си може", има еднаква сила и в цивилния, и във военния живот.

Чистката на военното ни контраразузнаване започна през 1991 г., когато военен министър стана Димитър Луджев. Той завари 318 офицери във ВКР и почти веднага публично обяви, че и 50 са много. Само месец след като седна на министерския стол, той уволни цялото ръководство на ВКР, но никой от тях не остана без работа.

Евреи веднага поканиха началника на службата кап. I ранг Атанас Атанасов да управлява българо-израелска фирма за сигнално-охранителна техника. Единият му заместник полк. Георги Георгиев сега е в охранителната фирма "Скорпио", а другият заместник - полк. Атанас Савов, е в управата на немската фирма "Юнитрейд", която е представител на "Фолксваген" за България.

Те бяха първите ченгета, които повлякоха крак към частния бизнес. Пет години по-късно шефът на икономическия отдел на ВКР полк. Любомир Драганов неочаквано пусна рапорт за уволнение и със свалянето на пагоните отиде шеф по сигурността на "Райфайзенбанк". През 2000 г. пък германската търговска верига "Метро" се спря на зам.-началника на ВКР полк. Благой Златков да стане шеф по сигурността на хипермаркета им във Варна. А сигурността на бургаския "Метро" бе поверена на векерееца от бургаската военноморска база "Атия" подп. Динко Динев.

Парадоксално е, но чужденците първи и най-добре оцениха военните ни ченгета.

След 1991 г. някои от векерейците останаха в армията, като се върнаха на завършените във военните училища специалности. Най-доволни бяха съпругите им, че най-после видяха мъже в домовете си. Защото ченгетата се прибираха не съвсем редовно и по никое време. Затова не е чудно, че огромна част от тях се развеждат.

Когато през 1994 г. министър Валентин Александров, също кадър на контраразузнаването, предложи на изгонените пак да се върнат във ВКР, жените им ги предупредиха, че ще се срещнат в зала Х13 в съда на ул. "Бъкстон". Това е мястото, където се гледат бракоразводните дела.

Интересна е съдбата и на човека, който води най-скандалната разработка на ВКР от зората на демокрацията. Делото под кодовото име "Редактор" приключва в началото на ноември 1991 г. С него е разкрит английски агент в армията ни. Той се оказва изключително известна за времето си личност, чиято звезда, макар и поизбледняла, не е залязла и до днес. Буквално дни преди СДС да спечели изборите през 1991 г. е издадена заповед за арестуването му. В последните си дни като министър Йордан Мутафчиев спира арестуването му, но награди кап. Димитър Асенов, водил разработката. Миналата година обаче своенравният Асенов сам свали пагоните заради принципни несъгласия с ръководството на службата. И той не остана на улицата - сега е инспектор по сигурността на летище София. И никога не се разделя с оръжието си.

1992 и 1993 г. донесоха доста сътресения за ВКР. В същото време прохождащата организирана престъпност остро се нуждаеше от оръжие и го потърси в армията. През всяка от тези две години са извършени по 14 кражби, през следващата 1994 г. - още 10. За пет години кражбите са 50, като от 263 откраднати оръжия ВКР издири 212, в т. ч. 5 картечници, 45 калашника и 161 пистолета. Всички векерейци, работили по кражбите, обаче отдавна си изкарват хляба извън армията.

Оперативните групи за разкриване на първите големи оръжейни кражби през октомври и ноември 1991 г. в Звездец и шуменското с. Кочово ги водеше лично началникът на ВКР на 3-а армия полк. Радослав Радков. А последното, което полковникът успя да направи за ВКР, е да склони президента Желю Желев щатът на службата да е 120 души. След уволнението си Радков отиде в "Дага С" - една от първите създадени охранителни фирми.

Когато през 1996 г. от 9-а танкова бригада в Горна баня бяха откраднати 56 пистолета, почти никой не вярваше, че ще ги открият. Подп. Диян Нанов обаче стори невъзможното. Но точно на върха на славата си той свали пагоните и отиде в НСБОП, сега пък е шеф на РДВР-Шумен. Впрочем ВКР даде кадри и на други ведомства: полковниците Косю Радков и Петър Поборников последователно оглавиха ВКР на Транспортни войски, а колегите им Георги Георгиев и Севдалин Събев поеха сигурността на Вътрешни войски. Цивилните фирмаджии оцениха качествата им.

Най-големите разработки и най-големите скандали покрай ВКР обаче стават по времето на полк. Господин Манолов. Той поема службата на 1 декември 1994 г. Началникът на Генщаба ген. Цветан Тотомиров му имаше пълно доверие и Манолов има куража да премахне всички табута. Така през 1996 г. векерейците на софийската Първа армия заподозряха командващия си в далавери. Началникът на отдела полк. Иван Каменов взе разрешение да го разработва и папката с документирани компроматни доказателства стана доста дебела. Въпросният шеф на Първа армия бе спасен от политическия чадър на вече покоен много влиятелен депутат. А Каменов и заместникът му подп. Николай Минев отидоха в СИБАНК като шефове на административния отдел и по сигурността на банката.

Полк. Манолов разреши да се разработва и генерал от ВВС. Той попада на мушката покрай разработката под кодовото име "Ястребите". По нея през ноември 1996 г. бе арестуван сръбският гражданин Владимир Ковачевич. Той се записал на курсове по летене към "Предказармена подготовка на младежта". Оказало се обаче, че Ковачевич далеч не е романтичен младеж, който единствено се учи да пилотира. Учебните полети били само предлог на печения шпионин да разузнае противовъздушната отбрана на София. Човекът, под чието командване е разкрит шпионинът - полк. Стефан Илиев, сега държи магазин в центъра на София.

Краят на управлението на полк. Манолов е свързано с тих скандал в службата от началото на 1999 г. На 1 февруари военният министър Георги Ананиев неочаквано посети Манолов и пожела да влезе в запечатаната стая, в която е картотеката на агентите, и дълго рови из картоните. Очевидно търсеше нещо конкретно. Там министър не е влизал от времето на Луджев. Обиден от политическата намеса в работата му, полк. Манолов разпореди безкомпромисно да бъдат проверени сигналите за далавери на двама заместници на Ананиев. Пак напълниха папките, стигна се до прокуратура и съд. Това обаче коства поста и кариерата на полковника. Премиерът Иван Костов на два пъти привика Манолов през ноември 1999 г. и му заяви направо, че във ВКР трябва да останат не повече от 25 офицери. Сега о.з.полк. Господин Манолов е директор на софийския клон на охранителната холдингова компания "Дага".

Като чуя за социална адаптация на офицери от ВКР, ме напушва смях, казва съвсем сериозно бившият шеф на ВКР полк. Господин Манолов. За напусналите армията векерейци работа не липсва, казва той.

И по това как ще се устроят след време сегашните офицери в служба "Сигурност" ще е косвен белег дали сега са добри професионалисти.

/Ганчо Каменарски, в. „Новинар”/

 
Разпитват Цонев за сигнал срещу Аню Ангелов
09.12.2012, 15:14

Николай ЦоневВ понеделник в 13.00 ч., Николай Цонев ще се яви на разпит в Главна дирекция „Национална полиция" във връзка със сигнал, подаден срещу министъра на отбраната Аню Ангелов.

Сигналът до Софийската градска прокуратура срещу Аню Ангелов е подаден на 13 ноември 2012 г. от ПП „НОВА АЛТЕРНАТИВА" чрез председателя й Николай Цонев, във връзка с издадена заповед от министъра на отбраната в края на 2011 г.

С тази заповед финансови средства, които са икономии от Фонд „Работна заплата" са пренасочени за изплащане на капиталови разходи, свързани с хеликоптерите "Пантер".

Първоначално, с друга заповед тези икономии са били предназначени за изплащане на допълнително материално стимулиране на военнослужещите и служителите от Министерството на отбраната.

Промяната на предназначението на тези средства е нарушение на финансовата дисциплина и Закона за държавния бюджет за 2011 г. За подобно пренасочване законът изисква акт на Министерския съвет, какъвто в конкретния случай липсва.

Прокуратурата е сезирана да извърши проверка осъществено ли е нарушение по чл. 254 а, ал.1 от Наказателния кодекс, а именно - нарушил ли е министърът бюджетен закон или подзаконов акт и разпоредил ли се е с бюджетни средства не по предназначението им. Наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация, както и лишаване от права да заема определена държавна или обществена длъжност.

Според преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г., икономията на разходите за заплати може да се използва само за изплащането на парични или предметни награди и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в съответствие с действащата нормативна уредба.

http://news.ibox.bg/

 
Съветска подводница откриха край Швеция
09.12.2012, 09:23

Швеция официално изпрати уведомление до командването на руския Военноморски флот за откриването на потънала съветска подводница.

Става дума за дизеловата С-6, изчеснала по време на боен поход на 30 август 1941 г. Подводницата лежи в международни води, край бреговете на остров Готланд.

Съдът беше открит още през август тази година на дълбочина от 46 метра.

Корпусът й лежи на морското дъно на две части. Предполага се, че подводницата е потопена при авиационен обстрел или от съприкосновение с мина.

Според военноморските сили на Швеция сред останките на подводницата има опасни боеприпаси. Предстоят още огледи за установяване причините за потъването на подводницата. Вероятно руски експерти ще извършват обследване през идните месеци.

Според международните морски правила потопената подводница с екипажа се счита за братска могила - свещена и неприкосновена. – Още руски подводници

 
На 11 декември: Общо събрание на съюз „Атлантик”
09.12.2012, 09:18

Общото събрание на Съюз „Атлантик” ще се състои от 17 ч. на 11.12.2012 г. в Музикалната зала на Централния военен клуб - София.

Дневен ред:

   1. Избор на ръководство на събранието и на работни органи:

      1.1 Избор на председател на събранието;

      1.2 Избор на секретар-протоколчик;

      1.3 Избор на Комисия за проверка на кворума и за избор на нови членове на Управителния съвет;

      1.4 Избор на Комисия за обработка на предложенията за изменения на Устава на СОРА.

   2. Изнасяне на отчетен доклад от председателя на УС.

      2.1 Приемане на отчетния доклад.

   3. Финансов отчет, изготвен от експерт-счетоводител (докладва заместник-председателят).

      a. Приемане на финансовия отчет и обсъждане размера на членския внос.        

   4. Дискусия.

   5. Изслушване на председателите на работните органи на събранието и гласуване на решения:

      5.1 По промени в Устава.

      5.2 По плана за работа през 2013 г. и по финансовия план.

   6.  Избор на председател и на членове на УС.

   7. Коктейл.

http://morskivestnik.com/

 
Сенатът гласува $631 млрд. за Пентагона
09.12.2012, 09:12

Американският сенат, в който неведнъж се чуват апели за намаляване на военните разходи, единодушно прие бюджета на военното ведомство за следващата 2013 година, като му гласува 631 милиарда долара. Президентът Барак Обама обаче може да наложи вето върху тази проекто-сметка, в която законодателите внесоха огромен брой поправки.

Бюджетът, подробности за който Пентагонът разкрива с не особено желание, е разделен в  няколко категории. По-голямата част – 526 милиарда – са предвидени за „общи военни разходи“. Сред тях са създаването на нови видове оръжия, разработването на модерна екипировка, по-специално развитие на програмата „Войникът на бъдещето“, производството на оръжие, самолети и кораби, а също увеличаването на разкладката  за военнослужещите с 1,7 процента. Именно благодарение на последната точка в бюджета са заложени допълнителни 17 милиарда долара. Първоначално Пентагонът настоя „само“ за 614 милиарда долара.  В „общите разходи“ влизат пари и за разширяване на разузнавателното управление към Министерството на отбраната. Планира се след пет години в него да бъдат назначени 1600 служители, работещи в целия свят, тоест стотици нови американски шпиони да бъдат изпратени в различни страни. Новите „нелегали“ ще се обучават в ЦРУ, но ще получават задачите си от Пентагона. На тях вече им е забранено да участват в тайни операции, които имат за цел нещо различно от събирането на информация.

Втората категория е поддържането на армейската инфраструктура. За това през следващата година енергийният департамент на Пентагона ще се нуждае от 17 милиарда. Други 88 милиарда се предвиждат за осигуряване на ускореното извеждане на войските от Афганистан. Процесът трябва да приключи през 2014 година, макар плановете за напускането все още се разработват и доуточняват.

Освен това Сенатът предвижда цяла поредица от поправки в законопроекта, които могат да предизвикат недоволството на Белия дом. Така например 92 от 98 сенатори, присъствали на заседанието, гласуваха администрацията да бъде попитана дали е възможна по-активна намеса в сирийския конфликт и дали поне над част от територията на страната да не се въведе зона, свободна от полети. Като главен идеолог на тази поправка се изяви добре познатият републиканец Джон Маккейн. Между другото сенаторите поискаха поправката да не се смята за „обявяване на война“ или за намерение да се използва сила. Сирия стана причина и за друга впечатляваща поправка – относно забраната да се сключват сделки с „Рособоронекспорт“, защото Русия доставяла оръжие за режима на Башар Асад. Сенаторите просто игнорираха многократните опровержения от страна на руските дипломати и липсата на каквито и да било доказателства за това.

Друга една поправка засяга непосредствено пълномощията на върховния главнокомандващ на САЩ. Сенатът реши да забрани на президента да взема решения относно прехвърлянето на затворници от Гунтанамо в Куба както в други страни, така и до затворите в самите Съединени щати.  Същевременно Сенатът забрани да се държат за неопределено време американски граждани или легални резиденти на страната в затвори, без да им е предявено обвинение или без те да са съдени.  Сегашното законодателство, обновено след 11 септември 2001 година, позволява да се прилагат подобни мерки спрямо хора, заподозрени в тероризъм.

Документът предвижда също да се реализира нов пакет от санкции срещу Иран. Те са насочени срещу сферата на енергетиката и доставката на товари за Ислямската Република. Администрацията на Обама беше против тези поправки. Според нея те  „дублират и бездруго приети санкции“.

Сега вече сенатската версия на бюджета на Пентагона предстои да бъде сравнена с приетата по-преди версия на Камарата на представителите. Разликите там са доста сериозни. Вярно е, че и демократите, контролиращи Камарата на представителите, и републиканците, които запазват мнозинството си в Сената, са сигурни, че ще успеят да постигнат компромис. За подписване от Обама в крайна сметка ще бъде поднесен един съгласуван документ, затова все още не може да се твърди със сигурност, че всички поправки, приети от Сената, ще повлияят на окончателния вариант на бюджета. Всъщност, дори накрая бюджетът да бъде одобрен, не се знае, дали той ще се запази в първоначалния си вид. Понастоящем САЩ са на ръба на „фискалната пропаст“. Ако демократите и републиканците не се споразумеят относно мерките за намаляване на държавния дефицит, от следващата година автоматично ще отпаднат някои данъчни привилегии и ще намалеят държавните разходи, като военното ведомство ще пострада най-много.

http://infobalkani.wordpress.com/

 

На фокус: Близкия Изток

A cat sleeps near a Kalashnikov weapon at a Hamas security check point in Gaza City, Oct. 30, 2012. (Bernat Armangue/Associated Press)

 
Ирански военни кораби отново посетиха Судан
09.12.2012, 08:33

Два ирански военни кораба пристигнаха в събота в Порт Судан, което е втората поред визита в Судан през последните два месеца, предаде Си Ен Ен.

„Посещенията на ирански военни кораби в Судан са в рамките на рутинни учения заедно с военноморските сили на приятелски настроените държави”, съобщи полковник Халед Саад ал Сауарми, говорител на суданските въоръжени сили. „Тяхната задача е постигането на политически и дипломатически цели, както и обезпечаването на сигурността на пристанищата и водите”, допълни той.

Корабите са есминеца "Джамаран" и кораба за снабдяване "Бушер", уточниха ирански медии и допълниха, че командирите на иранската флотилия са провели среща с високопоставени судански военноморски командири.

http://www.focus-news.net/

 

 
Канада все по-разколебана за F-35
08.12.2012, 23:46

F-35Канада все повече се разколебава за покупката на многоцелевите изтребители F-35. Новината дойде след като канадски медии разкриха резултати от независим финансов одит, който показва, че цената на програмата за целия ѝ жизнен цикъл ще надхвърли $30 млрд.

Одиторският доклад на компанията KPMG е показал, че експлоатацията на 65 броя F-35A за период от 30 години ще струва около $30 млрд., без да се смята цената за придобиване. До момента канадското правителство твърдеше, че покупката на 65 изтребителя JSF  ще струва $8,5 млрд., а експлоатацията в рамките на жизнения цикъл се изчисляваше на $7,5 млрд.

Канада избра F-35 без да провежда формален конкурс, като единствено се базираше на проучванията на Кралските канадски ВВС и канадското Министерство на отбраната, които показваха, че това е единственият самолет, който удовлетворява всички изисквания. В последствие стана ясно, че канадските военни са укривали важна информация за преразходите в програмата от правителството.

Според канадските медии правителството ще бъде принудено да проведе открит конкурс, в който F-35 да бъде сравнен с други потенциални изтребители. За сега като опции се спрягат F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon.

Канада в момента експлоатира CF-118 (вариант на F/A-18A/B Hornet), който трябва да бъде пенсиониран през 2020 г. – Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
Пореден инцидент с F-22 Raptor
08.12.2012, 20:42

F-22 RaptorИзтребител F-22 Raptor от Националната гвардия на Хавай вчера е получил сериозни повреди при кацане на летището на обединената база Harbor-Hickam. При неизяснени засега обстоятелства и причини опашната част на самолета е опряла на пистата при кацането.

Щетите на двата хоризонтални стабилизатори се оценяват на 1.8 милиона долара.

Пилотът е невредим. Изтребителят се е връщал от авиошоу, част от мероприятията по случай 71 годишнината от нападението срещу Пърл Харбър. – Още за F-22 Raptor

http://www.pan.bg/

 
10 МиГ-23 чакат купувач в двора на ТКЗС
08.12.2012, 19:53

Знаете ли с какво е известно пловдивското село Катуница? С имението на така наречения Цар Киро? Ядец! Селото е известно с притежанието на цяла ескадрила изтребители МиГ-23БН и няколко бройки от емблематичните реактивни учебно-тренировъчни самолети Aero L-39, съхранявани надлежно в селскостопанския двор на бившето ТКЗК. Тук ключовата дума е „надлежно”, а не ТКЗС, но за това по-нататък.

В случая не става дума за разкриването на дълбоко пазена военна тайна, а за огласяване на нещо, което е типично за българската армия, превърнала се в дойна крава за печени чиновници. За които пък е нормално да карат „Ламборджини” вместо „Голф”, например...........…Прочети още

 
Новоназначени офицери в Командването на Сухопътните войски
08.12.2012, 16:33

Вчера в командването на Сухопътните войски се състоя ритуал по представяне на новоназначени офицери. Началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев приветства новоназначените офицери.

С нов началник е отдел „Разузнавателен” в Командването на Сухопътните войски  и това е полковник Стоян Стоянов доскорошният командир на 1 рп – Свобода.

От 01.12.2012 г. подполковник Евгени Събев се влива в редиците на отдел „Личен състав”, подполковник Георги Иванов и новопроизведеният майор Иво Стоев в отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски”.

Бригаден генерал Андрей Боцев връчи на всеки от тях знака на Сухопътните войски и им пожела здраве и много успехи на новото място!

http://landforce.mod.bg/

 
Приключи сертификацията на модула за активна охрана и отбрана на летище към в.ф. 54060
08.12.2012, 16:30

На 06.12.2012 г. във военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов успешно приключи сертификацията на „Модула за активна отбрана и охрана на летище”.

В продължение на 3 дни военнослужещите бяха оценявани от комисията от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Светослав Халваджиев.

Сертификационното учение  с тема „Действия на модула за активна охрана и отбрана на летище” се проведе на ГУЦ „Дивдядово”. В учението взеха участие 230 военнослужещи. Основната цел при подготовката на подразделението от състава на 2 механизирана бригада беше готовността за участие в операции на НАТО в отговор на криза по осигуряването на охраната и отбраната на летище.

Комисията имаше възможност да наблюдава ротно тактико-специално учение, в което военнослужещите показаха своите знания и умения в кризисни ситуации по установяване на сигурността на външния и вътрешния периметър на охраняваната зона и по задържане и неутрализиране на терористична група.

Заключението на комисията е, че „Модулът за активна охрана и отбрана на летище” е боеготов и може успешно да изпълнява задачи при участие в операции на НАТО в отговор на криза.

http://landforce.mod.bg/

 
„Протон-М” изведе в орбита „Ямал-402”
08.12.2012, 16:20

Ускорителният блок "Бриз-М" и телекомуникационният космически апарат "Ямал-402" се откачиха от третото стъпало на ракетата-носител "Протон-М", стартирала днес от "Байконур".

Телекомуникационният спътник "Ямал-402" е произведен от европейския концерн Thales Alenia Space. Той ще допълни групировката руски спътници за съобщения и ще осигури транслация на сигнали на територията на Русия, Западна Европа, Централна Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

"Ямал-402" ще работи 15 години.

 
Работниците от “Терем – Георги Бенковски” в Пловдив са в стачна готовност
08.12.2012, 16:04

Работниците в авиоремонтният завод “Терем – Георги Бенковски” в Пловдив са пред стачка, съобщи БНТ.

Заетите в предприятието получават минимални възнаграждения, защото не е сключен колективният трудов договор, алармират синдикатите в завода. В момента авиотехниците вземат по 290 лв. за висококвалифициран труд.

Хората настояват заплатите да бъдат увеличени, защото не са актуализирани от 4 години, но поръчките в предприятието са намалели.

Служителите освен това искат да ползват платени годишен отпуск до 28 работни дни годишно според прослуженото време, както и ваучерите за храна да бъдат увеличени от 60 на 100 лева месечно.

Работниците са събрали и подписка, с която настояват ръководството на фирмата да се съобрази с исканията им.

 
Значително ще нарасне броят на военнослужещите, подали рапорти за напускане
08.12.2012, 13:27

Значително ще нарасне броят на военнослужещите, подали рапорти за напускане. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия „Раковски”. „Голяма част от сержантския състав до този момент изчакваше, защото при тях процедурата за освобождаване от състава на въоръжените сили е доста по-съкратена, отколкото при офицерите. Сега действията на колегите са информирани, решени и личното ми мнение е, че този брой ще порасне значително в рамките на оставащите 10-12 работни дни”, заяви майор Милов. По думите му има вълна на подалите рапорти за напускане на армията. „Над 400-те офицера за близо два месеца – ако това не е вълна, не знам какво ще бъде вълна, може би ще е цунами”, добави Милов.

Според него след като Българската офицерска легия „Раковски” се е запознала с предложението на министър Ангелов за реформата, касаеща пенсионната възраст при военнослужещите, е предприела действия, с които да се постигне договореност с Министерството на отбраната. „За съжаление това не се получи. На 1 октомври нещата ескалираха от самия министър – той изнесе проблема в медиите, въпреки нашето желание да продължим контактите си с Министерството на отбраната. Вследствие напрежението в армията продължи да се покачва. Българската офицерска легия „Раковски” няколкократно предупреждаваше за повишаване на това напрежение”, каза още майор Иван Милов.

http://www.focus-news.net/

 
125-мм корабни оръдия на американските ВМС ще получат снаряди с управляеми взриватели
08.12.2012, 13:20

ВзривателиКомпанията Alliant Techsystems е сключила петгодишен базов рамков договор със Сухопътните войски на САЩ на стойност 84,1 милиона долара и първо допълнително съглашение към него на стойност 13 милиона долара за доставка на американския флот на многофункционални управляеми взриватели Mk437 MOFN (Multi-Option Fuze, Navy), съобщава сайта на компанията.

Взривателите са предназначени за произвежданите 125 мм снаряди за корабните оръдия Mk45 Single Lightweight Gun Mount, монтирани на крайцери и есминци на ВМС на САЩ, което значително ще повиши тяхната бойна ефективност.

Освен възможността за контактно взривяване, MOFN имат още няколко варианта за настройка – по време след изстрела, по време за задръжка след контакт и по разстояние от целта.

Взривателите ще се произвеждат в балистичната лаборатория Allegany, разположена близо до Вашингтон.

 
Венцислав Лаков: „Цялата армия става жертва на прищявка на министър Дянков”
08.12.2012, 12:35

Напускат най-качествените хора от Българската армия. Напускат пилоти със сериозен стаж и нальот, напускат отлично подготвени техници, напускат и инструктори. Това заяви народният представител Венцислав Лаков, член на Комисията по външна политика и отбрана, по време на обсъждането и гласуването в парламента на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г., чрез който бе променен Кодекса за социално осигуряване и бе въведена възраст, като задължително изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите.

Той настояваше отпадане на този текст. Както обещахме публикуваме изказвания по време на дебата от 5 декември в пленарната зала на Народното събрание, който не бе предаван по БНР и БНТ............ Прочети още

 

 
В акваторията на Балтийско море търсят изчезнал военен вертолет на Норвегия
07.12.2012, 22:17

Военен вертолет на Норвегия е изчезнал в сряда вечерта над Балтийско море.

Според информация на полски СМИ, машината се издирва от спасителните сили на военноморските сили на Германия, Дания, Норвегия и Швеция.

Вертолетът Eurocopter 350 е излетял от немския град Любек в направление шведския град Халмстад. На борда на машината е имало двама човека.

 
ВМС на САЩ приеха в своя състав главния кораб JHSV
07.12.2012, 22:00

Транспортното командване на ВМС на САЩ на 5 декември официално прие първия скоростен кораб тип JHSV (joint high-speed vessel), съобщи официалния сайт на американския флот. Церемонията по приемане на JHSV1 Spearhead се състоя в корабостроителницата на компанията Austal в Мобил, щат Алабама.

103-метровия катамаран JHSV с алуминиев корпус е предназначен за скоростно превозване на войски, техника и имущество на вътрешен театър на военни действия. Неговата товароподемност е 600 тона, далечина на прехода - 13200 мили, скорост - до 35 възла. Корабите имат полетна палуба за разполагане на вертолети, в т.ч. и тежките CH-53 Super Stallion.

Бойната служба на Spearhead е планирано да започне през първото тримесечие на 2013 финансова година.

 
Руското военно командване оставя корабите от Черноморския флот в Егейско море
07.12.2012, 20:01

Връщането на отряда бойни кораби от Черноморския флот на Русия от плаването в Средиземно море е преустановено „до специални указания от Генщаба”. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС източник от Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

„Заради промени в оперативната обстановка в региона, отрядът е получил заповед да остане в Егейско море, пред зоната на проливите, до специални указания от Генералния щаб”, казва източникът. „Решението за задържането на корабите преди Черноморските проливи е свързано с нестабилната оперативна обстановка в Средиземно море. В скоро време руските кораби може да получат нови заповеди. Засега, те остават в Егейско море до второ нареждане. Не е изключено да се върнат на предишната си дестинация”, пояснява източникът.

http://www.focus-news.net/

 
Ангел Найденов: Трябва да спрат експериментите с военните
07.12.2012, 19:28

Министърът на отбраната и мнозинството предпочитат една странна сделка – срещу 9% увеличение на заплатите на военните те приемат едно несъразмерно по-голямо орязване на правата при пенсиониране на военнослужещите. Това посочи народният представител Ангел Найденов, заместник-председател на Комисията по външна политика и отбрана, по време на обсъждането и гласуването в парламента на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г., чрез който бе променен Кодекса за социално осигуряване и бе въведена възраст, като задължително изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Ангел Найденов пледираше за отпадане на този текст. Самото заседание на парламента не бе предавано по БНТ и БНР. Поради интереса на нашите читатели в няколко дни последователно ще публикуваме изказванията по този текст.

Ангел Найденов: „Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, дами и господа народни представители! Вземам думата, за да предложа отпадане на т. 15 по този параграф, с която се внасят промени в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, и всъщност става дума за предложение, което въвежда още един показател при пенсиониране на военните, освен сега съществуващият осигурителен стаж. Това е показател „възраст”, тоест навършени години........ Прочети още

 
Холандия одобри изпращането на ракети „Пейтриът” в Турция
07.12.2012, 16:38

Правителството на Холандия одобри изпращането на ракети „Пейтриът” в Турция с цел защита на турско-сирийската граница, предаде АФП.

Холандия ще изпрати в Турция две ракетни батареи „Пейтриът” заедно с 360 военнослужещи след молбата от страна на Анкара.

По-рано тази седмица правителството на Германия съобщи, че е одобрило участието на германски военнослужещи в мисията на НАТО по разполагане на ракети „Пейтриът”, които да помогнат на Турция да защити своята граница със Сирия. В района на турско-сирийската граница ще бъдат изпратени 400 германски войници.

http://www.focus-news.net/

 
Стартът на РН 'Рокот' е отложен на неопределен срок
07.12.2012, 1`6:27

Стартът на ракетата носител 'Рокот' с военен космически апарат на борда е отложен за неопределено време поради неизправност на ускорителя 'Бриз-КМ'.

По съобщение на Интерфакс, стартът е бил планиран за 8 декември 2012, от космодрума 'Плесецк' . Но в рамките на подготовката на ускорителния блок, са били открити проблеми с командните прибори. В момента всички мероприятия по подготовката на старта са спрени.

Новата дата на старта не е определена. По думи на Золотухин, представителя на войските за въздушно космическа отбрана на Русия, това ще стане веднага след като бъдат отстранени неизправностите по ускорителя.

Ускорителния блок, изпълнява фунцията за извеждане на спътниците на планираната орбита, след като ракетата носител си свърши работата. Блока 'Бриз-КМ' е представител на линията 'Бриз' , която се произвежда от Държавния космически научно производствен център Хруничев. Тези ускорители се използват не само с ракети носители 'Рокот' но и с 'Протон'

По рано неизправност в работата на ускорители 'Бриз-КМ' вече бяха причина за спирането на стартовете на военни спътници. Така след неуспешният старт на 'Гео-ИК-2' на 1 февруари 2011, всички стартове на 'Рокот' бяха спрени.

По късно, след аварията предизвикана от неизправност в ускорителя 'Бриз-М' при старта на 'Протон' на 7 август 2012, производителя бе подложен на критика и бе сменено ръководството на центъра 'Хруничев'. – Още Космос

 http://www.spacenewsbg.com/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов: 619 са подадените рапорти за напускане
07.12.2012, 11:47

„619 са военнослужещите, от които 421 офицери, подали рапорт за напускане в периода 1 октомври до сега“. Това съобщи днес, 7 декември, министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за предаването на БНР „Преди всички“.

Министър Ангелов направи сравнение с минали години, като посочи, че през 2011 г. за същия период подадените рапорти са били 641. Той обясни, че общият брой на напусналите системата военнослужещи за 2010 г. е 1819, за 2011 г. – 1507, а от началото на 2012 г. до сега – 1503.

По този начин министър Ангелов категорично опроверга изнесените преди дни в медийното пространство данни и слухове за вълна от рапорти и обясни процесите с реорганизацията, която тече във въоръжените сили в изпълнение на Бялата книга и Плана за развитие.

Министърът на отбраната напомни, че тази година се извършва реорганизацията на тактическите звена и че до 2014 г. по план трябва да се съкратят 5700 длъжности за военнослужещи, а за 2012 г. тази цифра е 2800.

Пожелалите да напуснат в голямата си част имат право на пенсия и са социално осигурени, каза министър Ангелов и подчерта, че те ще получат и полагащите им се 20 заплати, които се запазват като важна компенсация за военнослужещите.

„Подалите рапорти за напускане отварят места за служба за мотивирани военнослужещи, които желаят да продължат да служат в редиците на Българската армия“, допълни министър Ангелов.

На въпрос, защо другите ведомства от сектора на сигурността и отбраната не са въвели възраст за пенсиониране, министър Аню Ангелов отговори, че при тях няма подобна диференцирана за отделните категории пределна възраст за служба, както е указано в ЗОВС.

Също така, получените в следствие на реформата допълнителни средства във Фонд „Работна заплата“ ще осигурят увеличение на възнаграждението единствено в системата на отбраната – за военнослужещите с 9% и за цивилните служители по трудово правоотношение със 7%.

В ефира на БНР министър Ангелов коментира още разговорите, които проведе по време на посещението в САЩ, помощта, която оказват САЩ за подготовката на българските въоръжени сили и за утилизиране на боеприпасите, както и Стратегията за трансформиране на българското участие в операцията на ISAF в Афганистан.

http://www.mod.bg/

 
САЩ са извършили субкритичен ядрен опит в Невада
07.12.2012, 09:18

Съединените щати обявиха, че са извършили субкритичен ядрен опит в Невада, за да изследват поведението на ядрени материали без делене на ядрото, предаде Франс прес.

Ядреният опит, наречен "Полукс", е извършен в сряда в подземен полигон в Невада.

Целта е била да се съберат научни данни, които ще дадат важна информация за поддържане на сигурността и ефикасността на ядрените оръжия, съобщи Националното управление за ядрена сигурност към министерството на енергетиката.

"Субкритичните ядрени опити поддържат способността ни да гарантираме, че нашите запаси са сигурни, безопасни и ефикасни, без да извършваме подземни опити", заяви шефът на управлението Томас Д'Агостино.

Тестът "Полукс" е 27-ият в категорията на субкритичните ядрени опити в САЩ. При тези тестове не протича верижна реакция, водеща до ядрена експлозия. При тях се проследява поведението на плутония, подложен на въздействието на мощни химически експлозиви. Предишният такъв тест бе през февруари 2011 г.

САЩ прекратиха подземните ядрени опити през 1992 г. В периода 1945-1992 г. те са извършили 1032 ядрени опита, сочат данни на ООН.

http://www.dnes.bg/

 
Посещение на заместник-командира на съюзния корпус за бързо реагиране на НАТО в Свобода
07.12.2012, 09:12

На 06.12.2012 г., във военно формирование 24620 – Свобода се състоя работна среща между представители на Съюзния корпус за бързо реагиране (Allied Rapid Reaction Corps – ARRC) на НАТО във Великобритания, генерал-майор Марсело Белачико – заместник-командир на ARRC, съпровождащия го офицер майор Дейвид Махини и представители на българския HUMINT тим, деклариран за участие в операции по поддържане на мира, във връзка с подготовката и осигуряването на заявените формирования от БА за участие в Силите за отговор на НАТО (NRF-2013).

Целта на посещението бе запознаване на чуждестранните представители с личния състав на HUMINT тима и способностите му за участие в международни операции в състава на NRF-2013, като част от съвместния корпус за бързо реагиране. Капитан Милен Коцев, командир на HUMINT тим, изнесе брифинг, на който запозна гостите с организацията, въоръжението и оборудването, мисията и подготовката на българския HUMINT тим.

Преди отпътуването генерал-майор Марсело Белачико изрази задоволството  си от добрия тон на визитата и бъдещото сътрудничество между военно формирование 24620 и Съвместния корпус за бързо реагиране на НАТО по линия на Силите за отговор на НАТО (NRF-2013).

http://landforce.mod.bg/

 
Турция стана четвъртата страна, която прави “умни бомби”
07.12.2012, 08:20

Турция вече е четвъртата страна в света, която произвежда т.нар. интелигентни бомби, съобщи в. “Хюриет”. Досега с подобна технология разполагат САЩ, Израел и Русия.

Екип на турския Изследователски център за наука и технологии е разработил технология за прецизно управление на боеприпасите. За целта са му били нужни 5 години.

“Само три държави освен Турция притежават тази технология”, заяви Нихад Ергюн, министър на науката, индустрията и технологиите. Според него от чужбина вече проявявали интерес към турските бомби. Местното производство било 5 пъти по-евтино от вносното.

Отклонението от целта, което дават интелигентните бомби, е не повече от 5-6 метра.

 

 
Eurofighter изстреля първата ракета Meteor
06.12.2012, 23:40

EurofighterИзтребител Eurofighter успешно изстреля управляема ракета от ново поколение MBDA Meteor. Изпитанието е било проведено на 4 декември 2012 г.

Изпитанията са проведени с предсерийната машина IPA1, която е притежание на BAE Systems. Изстреляната ракета е носела на борда си телеметрична апаратура, а изпитанията са преведени на полигона в Аберпорт, Западен Уелс.

MBDA Meteor е интегрирана част от бъдещото развитие на Eurofighter Typhoon. Ракетата ще замести сега използваната ракета за далечен бой AIM-120 AMRAAM. Ракетата ще влезе на въоръжение в страните използващи Eurofighter във втората половина на десетилетието.

http://aeropress-bg.com/

 
В южна Бразилия се е разбил изтребител
06.12.2012, 23:28

Изтребител на военновъздушните сили на Бразилия претърпя крушение на границата на южните щати Санта Катарина и Рио Гранде ду Сул, съобщиха от командването на бразилските военновъздушни сили. За мястото на крушението излетяха два военни вертолета.

Изтребителят е извършвал тренировъчен полет. Причините за катастрофата на военния самолет АМХ бразилско-италианско производство за сега са неизвестни. За състоянието на пилота нищо не се съобщава.

 
Германия ще продаде на Египет две подводници
06.12.2012, 17:00

Type 209Правителството на Германия е одобрило продажбата на Египет на две подводници проект Type 209, съобщава The Middle East Monitor.

Според данни на изданието, сделката се оценява на около 700 милиона евро. Други подробности около сделката не са известни за сега. Против тази сделка активно се обяви Израел, опасявайки се, че подводниците на Египет могат да засегнат неговата национална сигурност.

Следва да се отбележи, че на въоръжение Израел също има подводници тип "Долфин", построени по изменен проект на Type 209. Четвъртата субмарина от този тип бе доставена на Израел през май 2012 година. Общо израелските ВМС трябва да получат шест подводници Type 209. Предполага се, че израелските подводници ще могат да изстрелват и крилати ракети с ядрени бойни глави.

Субмарините Type 209 имат водоизместимост 1,9 хиляди тона при дължина 57 метра и ширина 6,8 метра. Подводницата е в състояние да развива скорост до 20 възла, да се потапя на дълбочина до 200 метра и да преодолява до 14,8 хиляди километра. Автономността на плаване на Type 209 е до 30 денонощия. Въоръжението на дизеловата подводница включва шест торпедни апарата 533 милиметра и четири – калибър 650 милиметра. – Още за Type 209

 
Японски кораби в бойна готовност заради ракета на Северна Корея
06.12.2012, 16:10

Три японски военни кораба бяха разположени днес в бойна готовност заради ракетата на КНДР, която според комунистическата държава ще бъде изстреляна между 10-ти и 22 декември. Миноносците, екипирани с радарната система „Иджис", ще пътуват до райони в Източнокитайско море и на юг към Японско море по предполагаемата траектория на ракетата, пише The Japanese Daily Press.

Японските сили за самоотбрана вече са обявили, че са готови да свалят това, което според Северна Корея е сателит, ако се окаже, че е заплаха за сигурността на страната. Отделно военен кораб е видян да доставя PAC-3 прихващащи ракети на Окинава четвъртък сутрин.

Също като април тази година, когато последните ракетни тестове на Пхенян се провалиха, японското правителство разполага отбранителни сили в Окинава, както и в центъра на Токио.

Кабинетът на министър-председателят Йошихико Нода е в готовност да даде заповед на силите за сигурност да свалят всеки обект, който се насочи към Япония.

Южнокорейското разузнаване разкри вчера, че три степени от севернокорейската ракета са били сглобени върху изстрелващата установка. Игнорирайки сакциите на ООН и несъгласието на международната общност, Северна Корея твърди, че пътят на „сателита" ще бъде „безопасен" за азиатските й съседи.

Моменти след изстрелването на априлската ракета, тя се разпадна и разби в океана в близост до Филипините. САЩ, Южна Корея и Япония са обявили готовност за сътрудничество в наблюдението на действията на КНДР. Те съвместно призовават Съвета по сигурността на ООН да наложи наказания на изолираната държава след теста.

http://www.24chasa.bg/

 
Откраднаха двигатели за F-16 от израелска военна база
06.12.2012, 16:00

Израелската полиция започна разследване, след като от военна база в центъра на страната са изчезнали двигатели за изтребители F-16.

Според следователите, кражбата е направена с участието на редица военнослужещи работещи на тази база, тъй като иначе крадците е трябвало да се справят със сложната система за охрана.

Не са били открити следи от взлом, което само засилва подозрението на полицията, че в кражбата е замесен някой от служителите на базата.

 
Авиокатастрофа в ЮАР
06.12.2012, 13:12

Единадесет души загинаха в ЮАР в четвъртък в резултат от катастрофа на военен самолет Douglas DC-3 „Dakota”, съобщава вестник "Беелд".

Местни медии съобщават, че на борда му се намирали бригада лекари на бившия президент на страната Нелсън Мандела, имали намерение да посетят 94-годишния политик за планов преглед.

Самолетът е излетял от военната база край Претория и катастрофирал в района на Драконовите планини на изток в страната. Търсенето е затруднено заради лошите метеорологични условия.

Други подробности не се съобщават.

 
Германия подготвя две батареи „Пейтриът" с 400 войници за Турция
06.12.2012, 11:30

Германският кабинет е одобрил изпращането на противоракетна система „Пейтриът" на Турция за защита на държавата-членка на НАТО от възможни атаки от страна на Сирия, което е голяма стъпка към военна намеса на Запада в сирийския конфликт, съобщава АП.

Военният министър Томас де Майзер заяви, че две батареи с общо 400 войници ще бъдат изпратени на турската граница за една година, въпреки че разполагането им може да бъде за по-кратък период.

Решението трябва да бъде одобрено от германския парламент, което е сигурно, че ще се случи.

Холандският кабинет се очаква да обяви решението си за изпращане на „Пейтриът" на Турция в петък след одобрението на парламента.

Западните съюзниците в началото на тази седмица одобриха молбата на Турция за изпращане на оръжия за отбрана, след като няколко сирийски снаряда убиха петима турски граждани.

Сирия осъди плановете на НАТО, но германски официални лица подчертаха, че ракетите ще бъдат използвани само за отбрана на турската територия и няма да бъдат част от забранена зона за полети над Сирия.

„Никой не знае на какво е способен такъв режим и затова ние действаме като пазители тук", каза външният министър на Германия Гидо Вестервеле.

Официални представители подчертаха, че системите ще бъдат програмирани, така че само да могат да прихващат сирийски снаряди, които навлизат в турското въздушно пространство. Няма да бъде позволено да навлизат на сирийска територия. Това означава, че няма да имат незабавен ефект върху офанзивите на сирийското правителство - дали с химически или конвенционални оръжия.

От НАТО обявиха, че комплексите и батареите, включващи радари, командно-контролните центрове, комуникационните системи и спомагателните съоръжения, най-вероятно ще пътуват по море.

Официални представители предвиждат, че няма да пристигнат в Турция до месец.

В момента само САЩ, Германия и Холандия имат свободни батареи „Пейтриът", които могат да бъдат разгърнати в Турция. – Още за ЗРК „Пейтриът”

http://news.ibox.bg/

 
Американски самолетоносач акостира край Сирия
06.12.2012, 10:56

Американският самолетоносач "Дуайт Айзенхауър" е достигнал източната част на Средиземно море и в момента се намира в непосредствена близост до бреговете на Сирия.

Самолетоносачът е преминал Суецкия канал на 1 декември и е навлязъл във водите на Средиземно море, където е бил застигнат от мощна буря. Корабът носи 70 изтребителя, като общият брой моряци, летци и морски пехотинци на него е 8 хил. души

 
Руски военни кораби хвърлиха котви в сирийското пристанище Тартус
06.12.2012, 08:54

Два руски военни кораба пристигнаха в сирийското пристанище Тартус, за да попълнят запасите си в единствената морска база на Русия в Средиземно море. Това заявил пред Интерфакс източник от руското военноморско командване, предаде Франс прес.

Десантните кораби "Новочеркаск" и "Саратов" пристигнаха за 24 часа в Тартус, където е разположен пункт за материално-техническо осигуряване на руския военноморски флот, информира източникът.

След това двата кораба от руския Черноморски флот ще се насочат към Дарданелите и Босфора и в средата на месеца ще се върнат в постоянното си пристанище, добави той.

Руската база в Тартус, разположена на 220 километра северозападно от Дамаск, бе създадена със споразумение, сключено през 1971 година, през съветската епоха, припомня БТА. В края на ноември министерството на отбраната в Москва заяви, че група кораби от Черноморския флот се готвят за мисия срещу пиратството край бреговете на Сомалия и може да се отбият в Тартус.

В крайна сметка обаче мисията им бе отменена и задачите във връзка с антипиратската дейност ще бъдат изпълнявани през декември и януари от кораби на Тихоокеанския флот, уточни източникът от руското военноморско командване.

http://dariknews.bg/

 
Нови ракети за F-35 и F-22
06.12.2012, 08:45

Lockheed Martin разработва ново поколение ракети за въздушен бой, които са специално предназначени за F-35 и F-22. Програмата е наречена „Cuda” и цели създаването на малоразмерна ракета „въздух-въздух”, която да увеличи ограничения арсенал на нискозабележимите изтребители.

Ракетата ще има по-скромни размери, но ще е предназначена за далечен въздушен бой и ще е от същия клас, както AIM-120 AMRAAM. Намаляването на размерите ще се постигне чрез премахването на бойната глава. Ракетата ще разчита да унищожи своята цел чрез директно попадение.

При F-35 ще могат да се носят до осем такива ракети, вместо сегашните максимум шест AIM-120 AMRAAM, а при F-22 арсеналът ще нарасне до 14 броя, при максимално количество в момента от шест AIM-120 и две AIM-9.

За сега няма достатъчно детайли по проекта, тъй като от Lockheed Martin чакат разрешение от ВВС на САЩ за изнасяне в публичното пространство на допълнителна информация по проекта. Смята се, че технологиите за постигане на пряко попадение ще се взаимстват от тези разработени за противоракетната отбрана на САЩ.

http://aeropress-bg.com/

 
Авиотехници: Ще падат вертолети "Кугър"
06.12.2012, 08:37

Вертолетите "Кугър", с които лети и премиерът Бойко Борисов, са опасни, тъй като са с изтекъл ресурс и вече не се поддържат съгласно техническите им изисквания. Това предупреди Здравко Дошков, шеф на КНСБ в "Терем Г. Бенковски Пловдив" ООД. Според него машините дори биха могли да паднат, заради неизправност. Допреди месец пловдивският авиозавод извършвал ремонти по удължаване на летателния ресурс на вертолетите, но МО си ги взело и прехвърлило тази дейност на поделението в Крумово.

В авиобазата там има добри пилоти и специалисти по експлоатация, но нямат квалификацията на нашите авиотехници, това са съвсем различни дейности, подчерта шефът на КНСБ в "Терем Пловдив" Здравко Дошков. В Пловдив доскоро удължаваха ресурса и на изтребителите МиГ 29.

В момента в пловдивският завод се ремонтират на два учебни самолета L39, с каквито летят курсантите от Долна митрополия. Предстои да удължат ресурса и на 6 вертолета Ми-17 - гражданска продукция, собственост на частна фирма.

Според профсъюзите цяла година бил прикриван голям скандал с вкарването на радиоактивни датчици на територията на завода в Пловдив. Допреди месец устройствата се монтирали срещу обледяване на самолети и вертолети. Ние нямаме специализирани помещения за съхранение на радиоактивни елементи, а при монтажа има облъчване на работниците, заяви Дошков. Профсъюзите винят и мениджмънта на предприятието, че носи вина за изпускането на важни държавни и частни поръчки. Не успявали навреме да организират доставка на резервни части, а техниците нямали финансов стимул да си вършат работата добре.

Не се знае къде ще се ремонтират кугьрите, военното министерство още никъде официално не е обявило, че това ще става в Крумово, заяви пред "24 часа" търговският директор на "Терем Пловдив" Камен Йорданов. Според него изказването на авиотехниците било малко пресилено. Никой не е бил заплашен от облъчване от датчиците, защото веднага след като вертолетите пристигнат тези устройства се демонтират и работниците нямат досег с тях, коментира Йорданов. Той дори отрече тези датчици да са радиоактивни, а ги нарече "източници на йонизиращо лъчение", които били абсолютно безвредни. Всеки пътник на самолет или вертолет е изложен на тяхното лъчение, даде пример Йорданов. – Още за вертолетите "Кугър"

http://www.24chasa.bg/

 

 
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов се срещна с новоназначения аташе по отбраната на Република Гърция полковник Григориос Руманис
05.11.2012, 22:47

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов проведе днес, 5 декември, среща с новоназначения аташе по отбраната на Република Гърция полковник Григориос Руманис.

Акцент в разговорите бе поставен на основните мисии и функции, които изпълнява Съвместното командване на силите. Обсъдени бяха още и въпроси в областта на военното сътрудничество между двете страни.

http://www.mod.bg/

 
Накараха ни да скрием от хората истината за трагедията на гара "Буново"
05.12.2012, 22:35

 

 

Интервю с  Тодор Ников, полковник от резерва и началник на аналитичния отдел на направление “Терор” в Шесто управление на ДС

 
Ремонтирания учебен кораб остава в Черно море
05.12.2012, 20:55

учебен кораб "Смольный" Учебния кораб (УК) "Смольный", който преди месец завърши ремонт в България, премина към Новоросийската военноморската база, съобщава източник от Черноморския флот на Русия.

"Смольный", влизащ в състава на съединението надводни кораби на Ленинградската военноморска база, две години бе в кораборемонтния завод „Флотски арсенал” (гр. Варна) за планов среден ремонт.

Тържествената церемония по случай завършването на руския учебен кораб се състоя на 21 октомври. На мероприятието присъстваха Генералния консул на Русия във Варна Юрий Соловьев, ръководството на завода, партньори и приятели на екипажа.

Прехода на УК до Новороссийск се е осигурявал от спасителния кораб на ЧФ "Эпрон".

Планирано е корабът близнак на УК "Смольный" - УК "Перекоп" – да се отправи от Кронщат за Варна за аналогичен ремонт през пролетта на следващата година.

Източник от ЧФ е потвърдил, че се обсъжда вариант за използване на кораба "Смольный" през 2013 година като плаваща казарма в Тулон за разполагане на командирования във Франция за обучение руски екипаж на първият вертолетоносач кораб-док "Владивосток" тип "Мистрал", строящ се в корабостроителницата в Сен Назере.

 
90 депутати въведоха възраст за пенсиониране на военнослужещите
05.12.2012, 17:30

Народното събрание определи възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, променяйки Кодекса за социално осигуряване чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на ДОО за 2013 г. Направи впечатление, че по-малко от половината народни представители – 90, подкрепиха предложението на правителството. От 114 гласували 90 бяха „за”, 23 „против” и един се въздържа.

Текстът, който гласува 41-то Народно събрание: „Лицата, изпълнявали военна служба, придобиват право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и при навършване на: 52-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания”; 54-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания.” Тези, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст – за войниците (матросите), сержантите(старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 44-годишна възраст – за офицерите със старши и висши офицерски звания......... Прочети още

 
Изстрелването на „Булава” от първата серийна атомна подводница ще се състои през 2013 година
05.12.2012, 15:18

Изстрелването на руската морска междуконтинентална балистична ракета „Булава” от първата серийна стратегическа атомна подводница „Александър Невски” ще се състои през юли 2013 година.

Както уточни източник от руския отбранително промишлен комплекс, това ще бъде еднократно изстрелване от подводно положение на подводницата. По-рано беше планирано то да се проведе през ноември тази година.

Отлагането на ракетната стрелба беше нужно заради доработка на автоматизираната система за управление на морските стратегически ядрени сили. – Още за МБР „Булава”

 
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие утре конференция на тема: „Доброто управление и макроикономически подходи за устойчиво икономическо развитие“
05.12.2012, 15:05

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие утре, 6 декември, конференция на тема: „Доброто управление и макроикономически подходи за устойчиво икономическо развитие“.

По време на форума ще бъдат обсъдени теми, свързани управление и формиране на макроикономически политики за стимулиране на растеж в условията на криза, управление на трансатлантическата интеграция и макроикономическите тенденции и развитието на системата за сигурност и отбрана.

Целта на конференцията е чрез макроикономически анализи и свързаните с тях политически подходи за преодоляването на последствията от финансовата и икономическа криза от 2009 година, да се очертаят основни политически стратегии за генериране на икономически растеж, да се дефинират практически подходи за осигуряване на устойчиво икономическо развитие, включително и в системата за сигурност и отбрана.

Във форума, който се организира от сдружение "Джордж Маршал - България" със съдействието на Министерството на отбраната, ще участват директорът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ на Министерството на отбраната Добромир Тотев, представители на Военната академия „Г. С. Раковски“, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Българската академия на науките, както и на неправителствени организации.

Форумът ще започне утре, 6 декември, в 09. 00 ч. в Академична зала № 1 на Военна академия „Г.С.Раковски“.

http://www.mod.bg/

 
Естония рязко намалява разходите си за отбрана
05.12.2012, 14:58

Следващата седмица в парламента на Естония ще бъде внесена нова програма за развитие на Силите за отбрана за следващите 10 години, предвиждаща значително намаляване на планираните по-рано разходи за отбрана, съобщи днес  вестник Postimees.

По негови данни, е предвидено да бъдат ликвидирани щабовете на сухопътните сили, ВМС и ВВС, а също и военните окръзи. Също така, ще бъдат отменени планираните по-рано големи покупки на въоръжение.

Очаква се, намаляването на разходите за отбрана да предизвика сериозна вълна от недоволство от страна на въоръжените сили и обществото.

Причината за преразглеждането на военната програма е липсата на средства.

 
Доза германско безочие
05.12.2012, 10:58

Морално ли е да твърдиш, че не воюваш срещу чужди народи, а в същото време да продаваш оръжия на деспоти? Това се питат сега мнозина в Германия, след като стана ясно, че Рияд иска да закупи стотици германски танкове.

Германците умеят много неща, но сякаш най-добре се справят с производството на автомобили и... танкове. Да, танкове във всички варианти - с гуми, вериги, транспортни и бойни. Те сигурно са горди със своите танкове. Всъщност не. Не са, никак дори. Повечето от тях са против износа на танкове. Защото добрият танк е всъщност доста ефикасно оръжие. Което убива.

Оръжия вместо войници?

Сега въпросът за износа на оръжие отново заинтригува Германия. Според списание "Шпигел", Саудитска Арабия искала да закупи няколкостотин германски бронирани машини. Засега, както подчерта и канцлерката Меркел, германското правителство не е решило дали да достави свръхмодерните бойни машини "Боксер" на Саудитска Арабия. До този момент по този въпрос се е провело единствено тайно заседание на Федералния съвет за сигурност. То обаче явно не е било чак толкова тайно, след като в печата изтекоха информации относно съдържанието на водените там разговори.

Дали Германия няма вече нова оръжейна доктрина - да доставя оръжия вместо да праща собствени войници? Поводи за подобни размишления има достатъчно. В крайна сметка 42% от германския оръжеен експорт междувременно заминават за т. нар. трети страни - т.е. такива, които не са в ЕС и НАТО. Само допреди две години ставаше въпрос за 29 процента. Сред купувачите все по-често са и страни като Саудитска Арабия, Катар и Обединеното арабско емирство. Дали подобен износ е морален, след като е много по-вероятно германските танкове и бойна техника да бъдат вкарани в употреба срещу местната опозиция, вместо срещу чужди вражески войски? На всичкото отгоре подобен износ е и неразумен, защото германските "леопарди" и "боксери" ще продължат да се движат дори и след падането на някои династии под натиска на ислямистки революции. Примери за подобни сценарии има достатъчно и другаде по света: със самолетите F 14 Tomcats, доставени едно време от американците на шаха на Персия, днес летят пилотите на Ахмадинеджад.

"Отговорността" на Германия пред света

Цинизмът на германската оръжейна политика може да бъде прекратен единствено чрез публична дискусия. Време е да се откажем от тайните решения на Федералния съвет за сигурност, от чиито заседания са изключени както парламентът, така и цялата общественост. А и партия, която има претенцията да е християндемократическа, би трябвало да се загрижи сериозно за правото си да се нарича така. Дали убиването на хора е съвместимо с християнските ценности? А и как Ангела Меркел би могла да обясни на своите избиратели, че е готова да продава свръхмодерни танкове на една страна, в която жените дори нямат право да шофират? В крайна сметка същата Ангела Меркел много обича да говори за "отговорност". Така беше и преди една година, когато тя надълго и нашироко говори за това, че Германия съзнавала своята "отговорност" пред света. Какво ли всъщност е искала да каже?

http://www.dw.de, Я. Аугщайн, Б. Узунова/Редактор: М. Илчева

 
Пратка български оръжия пристигнаха от Гвинея в Мали
05.12.2012, 10:30

Пратката български оръжия за Мали, купени още от сваления от власт на 22 март т.г. президент Амаду Тумани Туре, която от края на юли бе блокирана в Гвинея, пристигна в малийската столица Бамако, предаде Франс прес.

"ЕКОВАС (Икономическата общност на западноафриканските държави) връчи на Мали официално писмо, че вече може да получи блокираните в Конакри оръжия. Те заминаха (от Гвиана) на 30 ноември", съобщи представител на малийското министерство на отбраната.

Автоколона от няколко десетки камиона, превозващи бронирана техника и контейнери под военна охрана, пристигна в Бамако вчера следобед, констатира журналист от АФП.

Гвинея още в средата на октомври бе готова да предаде оръжията на Мали, но чакаше разрешението на ЕКОВАС.

През септември гвинейският министър на отбраната Абдул Кабеле Камара обясни, че оръжията за Мали са пристигнали в Конакри на 27 юли с кораб от България. Според него те включвали танкове и боеприпаси.

Правителството на Мали постигна споразумение с въоръжената групировка Ансар Дин и туарегските бунтовници, които окупират Северно Мали, да спрат военните действия и да проведат преговори за решаване на националната криза, предаде Асошиейтед прес.

Външният министър на Буркина Фасо Джибрил Басоле, чиято страна е посредник в преговорите съобщи, че сепаратистите са се съгласили да спазват териториалната цялост на Мали, макар и туарегите да заявиха, че ще се стремят към някаква форма на автономия, както и че Ансар Дин се е съгласила "да отхвърли всички форми на екстремизъм и тероризъм".

http://www.dnes.bg/

 
Албания получи първият вертолет Cougar
05.12.2012, 10:20

Eurocopter AS532AL Cougar На 3 декември 2012 година на летище Ринас край столицата Тирана се е състояла церемония по предаването на ВС на Албания на първият от петте поръчани за тях вертолети Eurocopter AS532AL Cougar (бордови номер FA-631, временна френска регистрация F-ZWDP). Вертолетът е изпълнен в спасителен вариант.

Контракт на стойност 78 633 288 евро за доставката до края на 2013 година на пет вертолета AS532AL Cougar беше сключен от военното ведомство на Албания и обединението Eurocopter на 18 декември 2009 година. От петте машини по една трябва да бъдат доставени във варианти: спасителен, санитарен и са превоз на VIP пасажери, а другите два – в транспортно-десантен.

Първа трябваше да бъде доставена машината във VIP вариант (бордови номер FA-630, временна френска регистрация F-ZWDL, сериен номер 2800), извършила първи полет още през ноември 2011 г, но на 12 юли 2012 г. този вертолет катастрофира в южна Франция по време на изпитателен полет с френски екипаж и ще трябва да бъде заменена с аналогична нова машина. – Още за Cougar

 
ООН: Израел да си покаже ядреното оръжие
05.12.2012, 09:11

Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Израел да се присъедини незабавно към Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) и да отвори всичките си ядрени обекти за проверки от страна на Международната агенция за атомна енергия, предаде ИТАР-ТАСС.

Текстът бе приет с мнозинство от 174 гласа "за" при само 6 "против" и 6 въздържали се. В резолюцията се отбелязва, че Израел е единствената държава от Близкия изток, която не е страна по ДНЯО. Израел не потвърждава официално, но и не отрича, че притежава ядрен арсенал. Според експерти страната разполага с между 100 и 200 ядрени бойни глави. Резолюцията подкрепя планираната за средата на декември конференция в Хелзинки, посветена на превръщането на Близкия изток в зона, свободна от ядрени оръжия, която обаче бе отменена. САЩ посочиха, че форумът няма да се състои заради политическите вълнения в региона и предизвикателната позиция на Иран. Техеран и някои арабски страни обаче заявиха, че истинската причина за отменянето на конференцията е бил отказът на Израел да участва в нея. Междувременно бившият израелски премиер Ехуд Олмерт заяви, че Израел не е имал причина да се противопоставя на предоставянето на статут на страна наблюдател в ООН на палестинците. "Ако бъда честен, не смятам, че имаше причина Израел да се противопоставя на молбата на палестинските власти за повишаване на техния статут", посочи Олмерт.

http://paper.standartnews.com/

 
Още монументи в регистъра на военните паметници
05.12.2012, 08:54

Паметна плоча на полковник Продан Таракчиев, който на 16 октомври 1912 година заедно с пилота Радул Милков е извършил първия боен полет над Одрин, беше включен днес в регистъра на военните паметници на Сливенска област. Плочата е в квартал „Клуцохор” и е дело на скулптора Николай Султанов. 1000 лв. бяха заделени за нейното създаване, а плочата бе открита по време на честванията на 100 години от Балканската война в Сливен.

Днес бе взето решение от Областната комисия „Военни паметници” в регистрите да бъдат включени и два паметника в района на Свързочния полк. Това е самата арка на входа на полка, както и чешма разположена в двора на бившето военно поделение. От областната комисия ще изчакат анкетната карта, която трябва да бъде изготвена от експерти от Министерството на отбраната преди да гласуват вписването и на двата паметника в регистрите.

http://www.sliveninfo.com/

 
Северна Корея завърши инсталирането на ракетата на космодрума „Сохе”
05.12.2012, 08:43

Специалисти от Северна Корея завършиха инсталирането на стартовата площадка на космодрума „Сохе” на ракетата, която, както те твърдят, трябва да изведе в орбита научно-изследователски спътник. Според информация на южнокорейската агенция Ренхап, работата по монтирането на ракетата е била приключена днес сутринта.

Международната агенция подозира, че в действителност под космическата програма на Северна Корея е маскирано изпитание на балистични ракети.

 
Правителството на Полша прие план за реформиране системата на управление на армията
05.12.2012, 08:36

В Полша Министерски съвет одобри план за реформиране на системата за управление на въоръжените сили на страната, предаде РИА Новости. Според концепцията за реформи, органите на управление на войската ще бъдат преобразувани в две стратегически командвания: генерално командване – което ще действа в мирно време; и оперативно командване на различните родове войски за военно време.

Планира се и реформиране на Генералния щаб. Той ще стане „орган за планиране, стратегическо консултиране и надзор”.

Началникът на Генщаба и тези на двете нови командвания ще бъдат подчинени на министъра на отбраната.

http://www.focus-news.net/

 

 
Нигерия купува руски вертолети
04.12.2012, 20:59

Ми-17В-5Според информация от 30 ноември 2012 година на нигерийския вестник "The Nation", началникът на щаба на ВВС на Нигерия маршалът на авиацията Alexander Sabundu Badeh е заявил в столицата на страната, че военновъздушните сили са поръчали в Русия девет вертолета.

Типът на машините не се съобщава, но неофициални нигерийски източници утвърждават, че шест от деветте вертолета ще бъдат от типа Ми-171Ш, а останалите по всяка вероятност ще бъдат Ми-35 или Ми-17В-5.  

За последен път ВВС на Нигерия са закупили вертолети от Русия през 1999 година, когато с нигерийците бе сключен контракт за покупка на шест бойни вертолета Ми-35П (доставени през 2000 година, бордови номера NAF-530 - NAF-535) и девет леки машини Ми-34С (доставени през 2001-2002 г., бордови номера NAF-550 - NAF-558).

Реализацията на този контракт имаше скандални последствия, понеже вместо нови машини Ми-35П на Нигерия са били доставени употребявани вертолети Ми-24П, преминали през капитален ремонт.

 
Русия и шест държави планират противоракетен щит
04.12.2012, 20:34

Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), военен съюз, който е воден от Русия, планира да изгради интегрирана въздушна и ракетна система за отбрана.

Това заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов по време на среща с чуждестранни военни аташета в Москва, съобщава РИА Новости.

„Структурата на войските към ОДКБ ще бъде обновена и ще бъде изградена интегрирана въздушна и ракетна система за отбрана", каза генерал Герасимов.

В организацията участват Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Герасимов не обяви времевата рамка на проекта. Той само изтъкна, че „военният комитет към ОДКБ" ще бъде създаден преди края на годината.

Москва е обезпокоена от плановете на САЩ за разполагане на елементи за противоракетен щит в Европа. САЩ и НАТО заявяват, че щитът е насочен срещу Северна Корея и Иран.

Русия предлага съвместна противоракетна система - идея, която много експерти в Русия и чужбина смятат, че е нереалистична.

http://news.ibox.bg/

 
Борисоглебската авиобаза ще получи 25 учебни самолета Як-130
04.12.2012, 19:25

Як-130Учебната ескадрила на Борисоглебската авиобаза във Воронежка област до края на 2012 година ще получи 25 учебно-бойни самолета Як-130, съобщава РИА Новости. В момента тази база вече е получила 12 нови учебно-бойни машини: шест - в началото на октомври 2012 година, три - в края на ноември и още три – на 4 декември.

Теоретичната подготовка на летците вече е започнала, а от март 2013 година военните ще започнат и практическите занятия с Як-130. Доставката на самолетите се извършва в рамките на държавната програма за въоръженията, според която до 2020 година военните трябва да получат 65 самолета Як-130. – Още за Як-130

 
Новият калашник стреля и с натовски патрони
04.12.2012, 18:43

Така изглежда новият АК-12Най-новото поколение автомат "Калашников" - АК-12, е пригоден и за натовски боеприпаси.

Той ще може да стреля и с муниции 7,62х51, което означава, че руснаците разчитат на поръчки и от държави членки на алианса. Допълнително към оръжието се монтира и ръчен гранатомет, който също е по НАТО стандарти.

Предлагат се още калибри 5,45х39, 5,56х45, 6,5 "Грендел" и традиционният 7,62х39. Пълнителят е с капацитет 60 патрона.

Един от първите, които пробваха новия калашник, бе вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Конструкторът от ИЖМАШ Владимир Злобин демонстрира новостите, които отличават АК-12 от неговите предшественици - модулност на конструкцията, разширени възможности за използване на допълнителни устройства, вграден селектор на огъня и удобно ползване на оръжието с лява и с дясна ръка.

Работният колектив на Злобин е конструирал автомата така, че отделните модули могат да създадат 20 различни модификации с военно, полицейско и гражданско предназначение.

Автоматът АК-12 е конструиран по т.нар. прогресивна схема, при която прикладът е на една линия с оста на цевта. По този начин отскачането на оръжието при изстрел е намалено значително, като е повишена неговата точност особено при автоматична стрелба.

Интересно е решението за преместване на ръкохватката на затвора отляво или отдясно. Така оръжието може да се ползва удобно както с лява, така и с дясна ръка. Само с една ръка може да се включва и изключва предпазителят-превключвател, който фиксира три режима за водене на огън - единичен, непрекъснат и на серии от по три изстрела.

Новост в конструкцията на автомата е затворната задръжка. Тя позволява след изстрелване на последния патрон от пълнителя затворът да остане в задно крайно положение.

След монтирането на нов пълнител вкарването на патрон в цевта става само с натискане на бутона на затворната задръжка. Така оръжието е готово за водене на огън, без да се презарежда.

АК-12 работи на традиционния за калашниците принцип на използване на автоматика с дълъг ход на газовото бутало и завъртащ се затвор. Подобрени са качеството на обработката и формата на отделните части на ударно-спусковия механизъм, което води до по-висока надеждност.

Новият АК-12 разполага със сгъваем телескопичен приклад, който може да се регулира по дължина и по височина. Прикладът се сгъва както надясно, така и наляво.

Друга новост в конструкцията е пикатини релсата върху цевната кутия на автомата и върху газовата камера. Върху нея може да се монтират различни механични, колиматорни, оптични и нощни мерници, както и фенери, лазерни целеуказатели и далекомери - руско и чуждестранно производство. Изнесеният в задната част на цевната кутия мерник значително увеличава мерната линия на оръжието.

Това дава възможност за водене на по-точен огън, за разлика от предшественика му АК-47.

Ново е и решението за шарнирно свързване на капака на цевната кутия в предната му част. Това осигурява стабилност на закрепването и устойчивост на допълнително монтираните устройства върху пикатини релсата.

АК-12 използва класическия калашников пълнител за 30 патрона, както и новите четириредови пълнители с увеличена вместимост от 60 патрона. Специално за автомата е разработен и дисков пълнител за 95 патрона. При използване на пълнителите с повишена вместимост обаче липсва допълнителна опора и неизбежно се нарушава удобството при стрелба.

Запазена е възможността за закрепване на подцевни гранатомети от типа ГП-25, ГП-30 и ГП-34. В дулната част на цевта може да се монтират огнеприкривател и дулен компенсатор, както и традиционния щик нож.

80% от предварителните изпитания на АК-12 завършиха неотдавна в научно-изследователския център Точмаш. Според директора на центъра Дмитрий Семизоров при тестовете били открити някои недостатъци. Той обаче отказа да даде повече подробности, позовавайки се на конфиденциалност на информацията. Единственото, което бе уточнено, е, че недостатъците са поправими.

По план изпитанията на автомата трябваше да завършат до края на ноември т.г. Държавната оценка и приемането на оръжието за производство и внедряване в армията са насрочени за юни-юли 2013 г.

Според военни специалисти новият автомат бързо ще навлезе в армията и в полицейските сили на Русия. За целта е организирано серийното му производство в ижевските заводи. – Още за Ак-12

http://www.24chasa.bg, Георги Маринов

 
Русия и Индия ще правят самолет
04.12.2012, 18:24

МТССъвместното руско-индийско предприятие MTAL подписа с индийската корпорация Hindustan Aeronautics и руската Обединена авиостроителна корпорация (ОАК) контракт за създаване на новия военнотранспортния самолет МТС, съобщи днес представител на ОАК.

Според него, група от над 30 инженери от Индия ще прекарат в Москва минимум 10 месеца. Очаква се първият полет на МТС да стане през 2017 година, а серийното му производство да започне след още две години.

 
Президентът връчи генералски пагони на Калин Кузманов
04.12.2012, 17:05

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои днес със звание „бригаден генерал“ полковник Калин Кузманов и го назначи на длъжност „директор на дирекция „Стратегическо планиране“.

Президентът Плевнелиев заяви, че дирекцията, която ще оглави бригаден генерал Кузманов е една от най-важните за Министерството на отбраната и Българската армия, защото всеки успех се базира на правилното планиране. Той пожела на бригаден генерал Кузманов успех и достойна и успешна работа.

Бригаден генерал Кузманов благодари за честта да бъде удостоен със звание „бригаден генерал“ и за оказаното доверие да ръководи дирекция „Стратегическо планиране“.

Бригаден генерал Кузманов е завършил ВНВУ „Васил Левски“, ВА „Г.С.Раковски“ и ГЩА на Бундесвера в Германия. Той е преминал през всички командни длъжности в Българската армия. Последната заемана от него длъжност е заместник-директор на дирекция „Стратегическо планиране“. По време на службата си е отличаван за работата си с награди знаци „За вярна служба под знамената“ – втора и трета степени и предметни награди.

На тържествената церемония в Гербовата зала на Президентството присъстваха още заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев.

http://www.otbrana.com

 
Иран залови още един американски БЛА
04.12.2012, 17:00

Scan-EagleЕдна година след като американският ‘стелт’ БЛА RQ-170 Sentinel бе заловен (или кацнал аварийно) в близост до иранския град Кашмар (намиращ се на 225 км от афганистанската граница), след като бе излетял от военновъздушната база Кандахар и нарушил въздушното пространство на Иран, изглежда Техеран залови още един американски разузнавателен БЛА.

Командващият ВМС на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) вицеадмирал Али Фадави съобщи днес, че Иран е заловил американски разузнавателен БЛА Scan Eagle, проникнал във въздушното пространство на страната над Персийския залив. КГИР пусна видео материал на заловения БЛА, който точно както RQ-170, е в много добро състояние. – (видео)

ScanEagle е сравнително евтин разузнавателен БЛА с разпереност на крилото около 3 м, има продължителност на полета около 20 часа и лети със скорост до 139 км/ч. Снабден е със стабилизираща платформа с електро-оптична и ИЧ камери, които предават в реално време видео и снимки до пункта за управление на разстояние до 100 км. Може да се изстрелва от кораби и след края на задачата да се ‘улавя’ на борд на плавателния със специална система.

Миналият месец два ирански Су-25 се опитаха да свалят (или да прогонят) друг американски БЛА MQ-1 Predator , който според Техеран бе нарушил въздушното пространство на страната.

Независимо, че все още не е ясно как Иран е заловил американския ScanEagle (ВМС на САЩ отричат да са загубили БЛА), новият епизод показва поне три неща:

   1. Разузнавателната дейност на САЩ над Иран с БЛА е доста интензивна и включва различни самолети – от RQ-170 и Predator до по-малките Scan Eagle.

   2. Разузнавателните мисии се изпълняват както над източната граница, така и над западната.

   3. Иран или по щастливо стечение на обстоятелствата залавя кацнали аварийно американски БЛА или е доста напреднал технически да открива, проследи и вероятно да ги принуди да се приземят. – Още БЛА

http://www.pan.bg/

 
Вълна от рапорти в армията - 1500 напускат
04.12.2012, 14:21

Близо 1500 са военнослужещите, които са подали рапорт за напускане, като от тях над 850 са офицерите, обяви председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов. Той добави, че и той е подал своя рапорт поради несъгласието си с политиката, която се провежда с Министерството на отбраната. Отворено писмо ще връчат на народните представители военнослужещите, с което ги призовават да гласуват по съвест на 6 декември предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване. В зависимост от това какво решение ще приеме Народното събрание и как ще се развие гласуването на Кодекса за социално осигуряване, от легията са подготвили адекватни действия, при изцяло спазване на законите на страната. Майор Милов подчерта, че желанието им е гласуването да стане поименно от всеки народен представител.

„Ние се надяваме депутатите да проявят разбиране, на първо място. На второ място, да гласуват по съвест. Ние ще поискаме, ако някой народен представител реши да внесе предложение, този член, който касае бъдещето на Българската армия, да бъде гласуван от всеки един депутат, за да знаят българските военнослужещи кой и как е гласувал за тяхното бъдеще".

Председателят на легия „Раковски" обясни, че през изминалия месец не са имали контакт с никой от държавното ръководство: „За нас продължава да бъде странно, че никъде не се казват мотиви от страна на Министерството на отбраната защо тези предложения бяха направени, защо тези предложения важат единствено и само за военнослужещите, като може би 10 професии се ползват от условията за ранно пенсиониране - при тях условията не се променят по никакъв начин.

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната. Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 брутни заплати при напускане на армията. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дн

От пресцентъра на МО не коментират към момента бройката на напускащите.

http://www.blitz.bg/

 
В Китай е катастрофирал изтребител
04.12.2012, 14:06

J-7Днес военен самолет e рухнал върху жилищен квартал на град Шантоу в южната китайска провинция Хуандун, съобщават местни медии.

В района на падането на самолета е възникнал неголям пожар, има жертви. Преди падането на самолета, пилотът е успял да се катапултира.

Както по-късно са съобщили на журналисти пожарникарите, които са ликвидирали предизвикания от падането на самолета пожар, става въпрос за изтребител на ВВС на Китай тип Chengdu J-7 , копие на съветските МиГ-21, произвеждани в страната.

Изтребителят е паднал на около 7 км от летището Шантоу, където е дислоциран 27 изтребителен авиополк от състава на 9-та изтребителна авиационна дивизия на ВВС на КНОА.

Министерството на отбраната на Китай за сега не коментирало съобщенията на медиите. – Още за J-7

 
Днес е Св Варвара. Честито на всички артилеристи!
04.12.2012, 11:50

Всяка година на 4 декември артилеристите в армиите на редица християнски държави почитат своя патрон - света великомъченица Варвара. От къде води началото си тази традиция? В Европа барута и огнестрелната артилерия се появяват в началото на XIV век. Няма никакво съмнение, че барута e въведен в Европа от изток - от Китай и от Индия. Първото сведение за използване на огнестрелна артилерия в Европа е от 1118г. при обсадата на Сарагоса във войната на маврите с испанците. По-късно през 1342г. испанският крал Алфонс XI е обсадил по суша гр. Алджазирас, разположен на западния бряг на Гибралтарския залив, при което също е използвал огнестрелна артилерия с такава разрушителна сила, която дотогава е неизвестна. От Испания огнестрелната артилерия се разпространява по цяла Западна, Южна и Централна Европа. В Италия артилерията е била вече известна през 1326г. Французите са използвали оръдия при обсадата на гр. Пюи Гийом през 1338 г. Англичаните използват с успех оръдия в сражението при гр. Крес в 1346 г. срещу французите. В Русия първите огнестрелни оръдия се появяват в 1389 г. по време на царуването на Димитрий Донски......... Прочети още

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов разговаря в САЩ със заместник-секретаря по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент на САЩ и със секретаря на Военновъздушните сили на САЩ
04.12.2012, 10:42

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов разговаря в САЩ със заместник-секретаря по контрола на въоръженията и международната сигурност в Държавния департамент на САЩ Роуз Готемьолер.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на разоръжаването, контрола на въоръженията и унищожаването на запаси от излишни оръжия и боеприпаси. Министър Ангелов благодари за оказаната досега помощ от САЩ при преодоляването на последиците от взривовете в района на Челопечене, както и за отпуснатите средства за унищожаване на излишни за българската армия оръжия и боеприпаси. Двамата събеседници се договориха това сътрудничество да продължи и занапред.

Роуз Готeмьолер отбеляза богатия опит, който България има в областта на контрола и съхранение на въоръжение и боеприпаси и изрази надежда, че той ще бъде споделен и с други страни от региона на Югоизточна Европа. Тя изказа и благодарност за участието на България в операцията на НАТО в Афганистан. Министър Аню Ангелов потвърди ангажимента на България да участва до края на 2014 година с контингент за охраната на летището в Кандахар, както и да обучаваме афганистански сили за сигурност след този срок, съобразно приетата от правителството стратегия.

Двамата дадоха много висока оценка на цялостното сътрудничество между двете държави във военната област.

Министърът на отбраната Аню Ангелов проведе среща в Пентагона със секретаря на военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донъли.

Двамата обсъдиха перспективите за сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни и възможностите за повишаване на техните оперативни способности. Майкъл Донъли изказа задоволството си от възможността американските военновъздушни сили да тренират в България. Министър Аню Ангелов подчерта, че съвместните учения са изключително важни за подготовката на пилотите и предложи летище Граф Игнатиево да се използва по-активно за тренировки. Той отбеляза, че летището е обявено за обект за съвместно ползване в Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, а през последните години е модернизирано със средства от програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е част от делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов в САЩ.

http://www.mod.bg/

 
Съветът на НАТО ще разгледа молбата на Турция за разполагане на „Patriot”
04.12.2012, 10:34

Съветът на НАТО на равнище министри на външните работи днес ще разгледа молбата на Турция за разгръщане на зенитно-ракетни комплекси на границата със Сирия „за защита от възможни ракетни нападения от страна на Дамаск”.

Намеренията на алианса предизвикват загриженост на Русия. Както е заявил в навечерието президентът на Русия Владимир Путин на срещата с премиера на Турция Реджеп Ердоган, разполагането на ракетни комплекси „Patriot” на границата няма да реши проблема, а обратното – ще го задълбочи.

Очаква се, че този въпрос да бъде повдигнат днес на министерската среща на Съвета НАТО-Русия. В нея участва министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

 
Швеция се съгласи на по-евтин лизинг на Gripen за Чехия
04.12.2012, 10:23

Швеция се съгласи с Чехия да намали цената за удължаване на лизинга на четиринадесетте изтребителя Gripen, след заплахите да се обяви конкурс за друг боен самолет, съобщава Lidove Noviny, цитирайки чешкия министър на отбраната.

Сега действащият договор за лизинг изтича през 2014 г. и правителството е под натиск да намери друг по-евтин изтребител или да намали цената на лизинга за следващия десетгодишен период.

„Новото предложение е много по-добро в сравнение с предишното. Цената е намалена с около един милиард крони”, съобщава министъра на отбраната Alexandr Vondra. Това би означавало, че новата цена за удължаване с 10 години на лизинга ще е 14 милиарда крони (721 милиона долара) при първоначално предложение на Швеция от 15 милиарда долара.

През юли тази година министър-председателят на Чехия заяви, че ще се подготви конкурс за нов изтребител, ако до края на ноември Чехия не подобри офертата си. Alexandr Vondra ще даде подробности за новото шведско предложение на среща на Националния съвет по сигурност.

През 2004 г. Чехия взе на лизинг за 10 години 14 изтребителя Gripen за сумата от 19.6 милиарда долара ($1=19.4260 крони).

http://www.pan.bg/

 
Саудитски F-15C се е разбил в Персийския залив, a Hawk при кацане
04.12.2012, 10:08

F-15EВ неделя при рутинен тренировъчен полет изтребител F-15C от ВВС на Саудитска Арабия се е разбил в Персийския залив. Летецът лейтенант Faleh al-Masareer е излетял вечерта в неделя от военновъздушната база "Крал Абдул Азис", като по неизвестни за сега причини връзката с пилота е прекъсната, а малко по-късно самолетът е паднал в териториалните води на кралството.

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота.

При друг инцидент, не свързан с първият, учебно-боен самолет Hawk се е разбил при кацане на летище в северната провинция Табук. Пилотът е успял да се катапултира успешно.

http://www.pan.bg/

 

 
Спецслужбите скочиха срещу промени в Закона за досиетата
03.12.2012, 22:03

Иван Костов и Йордан Бакалов от ДСБ са вносители на предложението, прието на второ четене от вътрешната комисия.Спецслужбите настръхнаха срещу поправка в Закона за досиетата, която заплашва да извади на бял свят имената на действащи разузнавачи. Промяната е била предложена от депутати от "Синята коалиция" и приета на второ четене миналата сряда от вътрешната комисия. Новите текстове са минали с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, които също внесоха изменения в закона.

Става въпрос за отмяна на забраната да се проверяват за принадлежност към бившите тайни служби на лица, които са били началници на отдел или на сектор във военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г. Текстът беше записан в преходните и заключителни разпоредби на закона през 2006 г. по настояване на БСП, за да се запазят действащи разведки. През 2010 г. Иван Костов и Йордан Бакалов предложиха текстът да бъде отменен, но до миналата седмица законопроектът им не се приемаше.......... Прочети още

 
Завърши вторият етап на реорганизация на военни формирования от военновъздушните сили
03.12.2012, 21:40

В изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили, от 01.12.2012г. военни формирования от състава на Военновъздушните сили преминават по нови длъжностни разписания.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и комисии от Командването на ВВС присъстваха на официалните церемонии, които се проведоха в Божурище и Долна Митрополия........ Прочети още

 
Нов командир на УП „Корен”
03.12.2012, 21:33

На 30 ноември 2012 г. в присъствието на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се състоя церемония по приемане/сдаване на  длъжността „Командир на УП „Корен”. Временно изпълняващият длъжността командир на военно формирование 22280 – Корен, майор Радостин Маринов официално предаде командването на новия командир подполковник Анатоли Първанов.

На церемонията присъства и комисия от щаба на Сухопътните войски, предвождана от заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов.

В обръщението си към военнослужещите генерал-майор Ненов благодари на майор Маринов за професионализма и всеотдайността, проявени за времето, в което е изпълнявал отговорната длъжност и пожела на новия командир подполковник Първанов да продължи с успешното изпълнение на задачите, поставени пред военното формирование в интерес на развитието на Сухопътните войски.

Тържествената церемония приключи с тържествен марш и строеви преглед с инспекторско изпитване.

http://landforce.mod.bg/

 
Русия изважда от въоръжение Бе-12
03.12.2012, 19:47

Бе-12Руския военноморски флот планира скоро да извади от въоръжение последните десет самолети-амфибии Бе-12 „Чайка” след катастрофата от 12 октомври 2012. На тази дата при рутинен тренировъчен полет, произведен през 1973 г. самолет Бе-12ПС прави заход за кацане на конвейер на летището на военновъздушната база Кача, близо до Севастопол. При ускоряване за повторно излитане отказва левия двигател, самолетът се удря в земята, запалва се и трима от членовете на екипажа загиват.

Към момента Русия провежда разговори с Украйна за замяна на самолетите Бе-12 с друг ‘ветеран’ – Ил-38. Преговорите са в рамките на стриктното базисно споразумение между двете страни, отнасящо се за платформите, които може да носят ядрено оръжие. Ил-38 има възможност да използва торпедо с ядрена бойна глава.

Крайното решение за съдбата на Бе-12 зависи от резултата от тези разговори. Москва не разполага с други подходящи самолети, тъй като Ту-142 не е подходящ за борба с подводници в крайбрежните води, а новият Бе-200 не е готов още за приемане на въоръжение.

http://www.pan.bg/

 
Вертолет „Пантер“ на ВМС за първи път се включи в реална спасителна операция на море
03.12.2012, 19:29

Вертолет „Пантер“ от състава на Военноморските сили се включи днес, 3 декември, за първи път в спасителна операция на море. Командир на четиричленния екипаж от военно формирование 36 940 (Варна) е майор Спас Спасов.

Сигналът за включване на дежурния вертолет AS-565MB “Пантер“ в операция по търсене и спасяване и оказване на помощ за спасяване на човешки живот на море е получен рано тази сутрин. Екипажът извърши регламентираните, съгласно инструкцията подготовки и излетя за включване в операцията в 06.56 ч. В съответствие с планираните процедури бяха съгласувани действията между Дирекция „Национална система 112”, Гранична полиция, Държавна агенция „Морска администрация” и ВМС за осигуряване изваждането, транспортирането и приемане за оказване на медицинска помощ на бедстващите.

В резултат на подобрилите се метеорологични условия и възможността за ефективна намеса на личния състав на Гранична полиция вертолетът прекратява участието си в операцията след подаден сигнал от граничен катер “Крайморие”, че рибарите са спасени и се намират на борда на катера.

/ВМС/

 
Осмо редовно заседание на Съвместната българо-американска комисия ще се проведе в Щутгарт, Федерална република Германия
03.12.2012, 17:43

Осмо редовно заседание на Съвместната българо-американска комисия, в изпълнение на "Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната", ще се проведе утре, 4 декември, в гр. Щутгарт, Федерална република Германия. Заседанието се председателства от контраадмирал Георги Георгиев, заместник-началник на отбраната и генерал-майор Марк Шислер от Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ - съпредседател на Съвместната комисия.

По време на заседанието ще бъдат отчетени резултатите по прилагане на Споразумението през изминалия период и ще се обсъдят въпроси, свързани с изграждането, съвместното използване и сигурността на съвместните съоръжения и планираните за 2013 година съвместни българо-американски подготовки и учения в страната и в чужбина.

От българска страна участват командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, полковник Явор Матеев, началник на отдел "Съвместни съоръжения", представители на Министерството на отбраната и на други ведомства. От американска страна участват представители на Европейското командване на Силите на САЩ, Командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота и Инженерния корпус на САЩ в Европа, Офиса на аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.

Заседанието е най-високият междудържавен пряк работен орган по прилагане на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и се провежда в съответствие с взетите решения по време на заседанията на Изпълнителния комитет и на подкомитетите към Съвместната комисия, проведени на 25 и 26 октомври тази година.

/MO/

 
Военноинвалидите и военнопострадалите се нуждаят от законови промени
03.12.2012, 15:43

Снимка Димитър БебеновДо края на януари следващата година се очаква да бъдат обсъдени становищата на министерства и ведомства за измененията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите във връзка с 3 декември – Международния ден на хората с увреждания. Срокът бе до 7 декември, но преценихме, че е необходимо повече време, каза председателят на военно-родолюбивата организация младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов, който е и председател на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, във връзка с промените на закона, е сформирана работна група под ръководството на Николай Икономов от дирекция „Управление на човешките ресурси” на МО. По този въпрос са ангажирани представители на министерствата на отбраната, финансите, здравеопазването, труда и социалната политика, транспорта, на НОИ, НЗОК, Националното сдружение на общините, съюзите на военноинвалидите и военнопострладалите и на ветераните от войните.

Настояваме, подчерта Петър Велчев, с промените да се изравнят правата на военноинвалидите с тези на ветераните от войните. Той очаква поправките да станат факт до края на мандата на този парламент. Те са насочени към безплатно получаване на лекарствени средства, медицинска и дентална помощ, ползване на почивни бази и санаториуми, пътуване с железопътния и автобусния транспорт в границите на областта. От съюза смятат, че е необходимо да се увеличат и 500-те лева, които сега се полагат на наследниците за погребение на военноинвалид. Петър Велчев е неудовлетворен от решенията на ТЕЛК, които напоследък водят до лишаване от военноинвалидна пенсия. Според него е най-добре да се дава пожизнена военноинвалидност и да се ползва експертизата на ТЕЛК във ВМА.

Днес в България има 3175 военноинвалиди и 3502 военнопострадали. В зависимост от здравословното си състояние те получават от 115 до 180 лв. военноинвалидна пенсия. Съюзът има 93 структури в страната с 4471 членове. От тях около 2100 са военноинвалиди, 900 – родители на загинали в казармата, 700- вдовици, 28- сираци, 280 – съпруги на военноинвалиди и 77 – деца на военноинвалиди. Ветераните от войните военноинвалиди са 70.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите започва подготовка за отбелязване на своята 100-годишнина през 2015 г. Първо ще празнува дружество „Военноинвалид” в София. През следващата година то ще направи един век от своето учредяване. Идеята е честването му да бъде под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Дружеството наброява 553 военноинвалиди и военнопострадали, каза неговият председател Емил Гуджев. Над 60 на сто от тях са с психични заболявания. На месец им се полага по 9 лв. от държавната субсидия?! Дружествата в страната ще отбележат своите годишнини в сътрудничество с местните управи и военно-патриотичните организации.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Почина генерал-майор Георги Г. Димитров
03.12.2012, 15:22

Отиде си генерал-майор от запаса Георги Ганчев Димитров, доктор на историческите науки. На 15-годишна възраст слага пагоните на раменете си и в продължение на 44 години изминава дългия път от военното училище до Генералния щаб. Изпълнява отговорни длъжности като началник на управление в Генералния щаб, началник-щаб на Трета армия и на Инспектората на МНО. Едновременно с това хвърля много сили и на научния фронт. На 34 години става един от първите кандидати на науките в армията, а на 44 години – първи доктор на науките във Въоръжените сили.

Издава 22 книги и публикува повече от 500 статии, включително и с международно признание.

Поклонението пред тленните останки на генерал-майор Димитров ще бъде на 6 декември от 12 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

http://www.otbrana.com/

 
Назначават повече от 300 професионални войници в Стара Загора и Карлово
03.12.2012, 13:46

Провежда се конкурс за заемане на повече от 300 войнишки длъжности и приемане на военна служба във Втора механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва механизирана бригада – Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. В конкурсите, които ще се проведат от 18 до 28 февруари 2013 г., могат да участват лица, завършили средни или висши граждански училища в страната и чужбина, както предвижда разкритата процедура, обявена със заповед № ОХ-808/23.11.2012 г. на министъра на отбраната на Република България. Според нея за Втора механизирана бригада – Стара Загора са предвидени 165 длъжности, а за 61-ва механизирана бригада – Карлово – 140 длъжности.

Кандидатите за военна служба трябва да подадат заявление до командирите на военните формирования чрез Военно окръжие – Стара Загора.

Конкурсите ще се проведат от 09:00 часа, както следва:

   - за военно формирование 48 430-Стара Загора и 54 230-Стара Загора от 18.02.2013 г. до 21.02.2013 г. във в.ф.24 150 – Стара Загора на адрес: гр. Стара Загора, ул. „Августа Траяна” № 23

   - за в.ф. 52 740-Хасково от 25.02.2013 г. до 28.02.2013 г. във в.ф. 52 740-Хасково на адрес: гр. Хасково, ул. „Стара планина”.

Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване.

За допълнителна информация - от 09.00ч. до 17.30 ч. на телефони - 042 / 62 33 93; 042 / 62 32 31; 042 /61 48 11; 042 / 61 48 12, или посетете офиса на Областния военен отдел в община Стара Загора – стая № 317 и Военно окръжие – Стара Загора.

http://www.focus-news.net/

 
Сензация или „патица”? Нов комплекс за пасивно разузнаване
03.12.2012, 12:13

В руските медии активно се обсъжда поредната нова военна техника. Според вестникарски съобщения, министерството на отбраната завършва съгласуването на проект за многопозиционна разузнавателно-информационна система (МРИС).

Съобщава се, че новата система е основана върху принципите на пасивното радио-разузнаване и има за задача да открива цели по излъчването на тяхната апаратура – от радари до системи за съобщения и навигация.

Подробна информация засега няма, но е известно, че това не е някаква принципно нова техника – станции за пасивно радиотехническо разузнаване (РТР) са създавани във всички водещи страни. Най-много в медиите се обсъждаше произвежданата в Украйна станция за РТР „Колчуга” (още от съветски времена). Подобни системи („Вега”, „Валерия”) има и в Русия. Ако се вярва на информацията за новата разработка, анонсираната МРИС е усъвършенстван вариант на системи с голяма далечина на действие.

Съдейки по чуждестранния опит, в системата могат да се вкарват данни, получавани от най-разнообразни източници – от антените за мобилна връзка и точки за достъп до Wi-Fi, до телевизионни и радио антени, въпросът е само в достъпа до съответните системи.

Допълнителен бонус е възможността от гражданско използване на МРИС – станциите могат да се използват за подобряване информацията за въздушната обстановка, което е доста важно за диспечерските служби. Гражданските машини могат да се откриват на огромни разстояния и с висока точност.

Във военното дело РТР-станциите са ценни с възможността си да откриват противника, оставайки незабелязани. Въпреки това, те не могат да се смятат за панацея: те могат само да допълват комплексната система за разузнаване и откриване, а не да я заменят.

Наред с това, възможностите на РТР нарастват: за сметка на увеличаване броя канали нараства вероятността на откриването на целите и точността. В перспектива тези РТР ще могат да се използват за предаване на координатите на удари цели в режим реално време.

Впрочем, да се говори за МРИС в този аспект е още рано: тя още трябва да мине съответни тестирания. – Още станции за Р и РТР

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
О.р. полк. Костадин Стрезов: Гръцки самолет с помощи ни разузнаваше
03.12.2012, 09:48

Р-250Служех в едно от поделенията ни високо в планината. То се намираше на над 2000 м височина. През зимата снегът като задуха, преспите стигаха до 12 метра. С трайни продукти се запасявахме от есента. Но за малотрайни се налагаше да се слиза до най-близката хижа на около 5 км. Всичко се носеше на гръб. След караул войникът не може да го пипнеш 24 часа. Трябва да почива. Но почти винаги след наряд момчетата по желание слизаха долу, за да носят храна. Екипите, става дума за офицерите и сержантите, на върха се сменяха през седмица. Една седмица дежуриш, после се прибираш у дома да почиваш.

Поделението  разузнаваше с радиотехнически способи Гърция и част от Турция. Слушахме разговорите между отделни  военнослужещи, щабове и командни пунктове. Слушахме и кораби, а и как си говорят екипажите на самолетите с пунктовете за управление на земята. С приемници прихващахме разговори до 100 км, а със специализирана радиотехническа апаратура - на три-четири пъти по-голямо разстояние....... Прочети още

 
ГЕРБ се опитва да замаже очите на войниците
03.12.2012, 09:12

Да измъкне от калта поредната промяна на Кодекса за социално осигуряване, предложена от правителството, се зае народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. На всички беше ясно, че една професия, в случая войнишката, не е редно да бъде лишена от възможност за придобиване право на пенсия. Само Бойко Борисов и неговите министри мислят друго и пуснаха в парламента чрез законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. поправката на Аню Ангелов, според която в армията до пенсия могат да стигнат сержантите и офицерите, но не и войниците, макар че те са професионални?!

Макар и по-късно, между двете четения на въпросния законопроект, ГЕРБ се усети и неговият депутат, бившият войскови офицер Владимир Тошев направи предложение, което беше прието от бюджетната комисия и чака гласовете на цялото народно представителство. Само че става дума по-скоро за замазване на очите на войниците, отколкото за решаване на проблема. Най-вероятно министърът на отбраната се е съгласил, знаейки че практическа стойност от новия текст няма да има. За какво става дума?

ГЕРБ дава шанс на войниците да се пенсионират, като посочва, че за това те трябва да изпълнят две условия: 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени във Въоръжените сили и 52 години възраст. Така както за сержантите и младшите офицери. В същото време, случайно или не, забравя да промени Закона за отбраната и Въоръжените сили, който регламентира, че пределната възраст за военна служба на войниците е 45 години. Така депутатът Тошев и неговите съпартийци сами блокират своето “благородно” предложение. Както казват хората „И вълкът сит, и агнето цяло”. Едва ли с подобна политика скоро ще бъдат запълнени и без това полупразните войнишки щатове!

Правейки това допълнение към Кодекса за социално осигуряване, Владимир Тошев привидно застава на позицията на бившия военен министър Николай Цонев, който сега е председател на партия „Нова алтернатива”. Нещо повече, Цонев реши да даде Аню Ангелов на Комисията за защита от дискриминация заради лишаването на войниците от право на пенсия. С този финт депутатите от ГЕРБ се надяват да спасят министъра си от санкция на комисията и в същото време да се издигнат в очите на войниците. Дори и това да е само в месеците до изборите.

Финтът на ГЕРБ обаче е много прозрачен и едва ли ще мине толкова лесно, колкото им се иска на тези, които са го измислили. Ако управляващите държаха да се издигнат в очите на военните, не трябваше да допускат сделката на Симеон Дянков. Финансовият министър натисна Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на военните заплати запали пожара в армията.

Гласувайки предложените от правителството промени за въвеждане възраст за пенсиониране на военнослужещите, ПГ на ГЕРБ е на път да разгори пожара, който се изразява в стотици рапорти за уволнение. Още по-необяснимото е, че опозицията стои на позицията на управляващите. Нито един депутат от нейните редици не поиска отпадане на този текст от законопроекта. Но това не е неочаквано. В този парламент армията, т.е. българските офицери, сержанти и войници, нямат лоби. А и защо ли да имат?!

Спирдон Спирдонов (Argumenti-bg.com)

 
Иранския флот получи две нови мини-подводници
03.12.2012, 08:58

Иран съобщи за поредния си успех в укрепването на отбраната на страната и демонстрира две от най-новите си подводници от клас Ghadir, което означава, че общото количество на субмарините от този тип трябва вече да е около двадесет.

Заедно с подводниците на военноморския флот са били предадени и два нови катера на въздушна възглавница Thondar и един преминал през капитален ремонт британски катер тип BH.7.

Церемонията се е състояла на 28 ноември в пристанище Бендер-Аббас.

 

 
Пентагонът засилва шпионажа в чужбина
02.12.2012, 22:38

Централата на Агенцията за военно разузнаване (АВР), която се намира във военновъздушната база "Болинг" край столицата Вашингтон.Пентагонът ще изпрати още стотици шпиони в чужбина като част от амбициозен план за създаването на агентурна мрежа, която да съперничи по размер на ЦРУ, съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на официални представители в САЩ. Проектът цели Агенцията за военно разузнаване (АВР), чиято дейност напоследък бе подчинена на изискванията на войните в Ирак и Афганистан, да се превърне в шпионска служба, която да бъде фокусирана върху възникващите заплахи и да е по-тясно свързана с командването на елитните части и ЦРУ. Когато новата агентурна мрежа бъде изградена, АВР ще има най-малко 1600 агенти по целия свят, което е небивало за една агенция, чието досегашно количествено присъствие в света се измерваше със стотици. Поне 800-1000 от новите агенти ще работят под прикритие.

Промяната във военното разузнаване ще бъде извършено за пет години. Бъдещите агенти в чужбина ще бъдат обучавани от ЦРУ, но ще получават задачи от Пентагона и ще работят с командването на армията за специални операции. Сред най-важните разузнавателни приоритети на Пентагона са ислямистки въоръжени групировки в Африка, трансферът на оръжие от страна на Северна Корея и Иран, както и военната модернизация на Китай. "Това не е незначителна корекция за АВР. Това е голяма промяна за националната сигурност", заяви на конференция неотдавна директорът на агенцията ген. Майкъл Флин. Тогава той очерта промяната, но не навлезе в подробности.

Със своите безпилотни самолети ЦРУ извършва в момента повечето смъртоносни операции срещу ислямистки екстремисти в Афганистан и Пакистан. Но новата разузнавателна инициатива на Пентагона е най-големият му опит да навлезе в сферата на шпионската дейност, констатира "Вашингтон пост". Реорганизацията на АВР заедно с дейността на ЦРУ ще създаде шпионска мрежа с небивал размер. За разлика от ЦРУ разузнавателната агенция на Пентагона не е упълномощена да провежда тайни операции, които надхвърлят събирането на разузнавателна информация - примерно удари на безпилотни самолети, политически саботаж или въоръжаването на бунтовниците. Но АВР отдавна играе важна роля за определяне на мишените на американската армия, която през последните години е създала верига от бази на безпилотни самолети, простираща се от Афганистан до Източна Африка, припомня още изданието.

http://www.segabg.com/

 
Военните продадоха тайно щурмови бомбардировачи
02.12.2012, 22:30

Министерството на отбраната спусна пълна информационна завеса около продажбата на щурмови бомбардировачи Су-25, които преди дни са били подготвени за износ в чужбина. За сделката, от която ведомството е спечелило около 6 млн. лв., се разбра от "Фейсбук" групата на авиобаза "Безмер", където бяха публикувани снимки от разглобените и подготвени за изнасяне самолети.

Продадени са шест Су-25. На 28 юни е бил проведен търг за тях. Сделката е била особено изгодна за Министерството на отбраната, тъй като първоначално обявената цена на самолет е била около 100 хил. лв. Фирмата купувач, която е българска и притежава пълен лиценз за търговия със стоки с двойна употреба, обаче изненадала всички на търга, като предложила по 1 млн. лв. на бройка и така спечелила тръжната процедура. Засега участниците в нея се пазят в тайна. От МО отказаха да дадат информация около стойността на сделката и коя е фирмата купувач, като насочиха въпросите към "Снабдяване и търговия". Именно военната фирма, която се занимава с търговия на въоръжение, е продала самолетите. Управителят на дружеството Валентин Симеонов не беше открит за коментар. Традиционни участници в подобни процедури са фирмите "Йотов и син" и "Металика АБ". "Сега" научи, че в търга е участвала и компанията "Трансмобил". Управителят на дружеството Добрин Иванов потвърди информацията, но не уточни дали неговата фирма е спечелила............ Прочети още

 
Индия модернизира своите изтребители Су-30МКИ
02.12.2012,

Су-30МКИВВС на Индия имат намерение да извършат модернизация на 80 изтребители Су-30МКИ до равнището на „Супер Сухой”, което ще им позволи да използват ракети с обсег на действие до 300 км.

Изтребителите Су-30МКИ влязоха в състава на ВВС на Индия на четири етапа, като 80 самолета бяха купени на първия етап. Според съществуващия план, модернизацията им трябва да завърши в близките три-четири години.

Общо ВВС на Индия експлоатират 170 изтребители Су-30МКИ. В плановете на ВВС е залегнало купуването на още 272 самолета. Вече е оформена поръчката за 230 самолета, очаква се сделката за още 42 самолета да бъде подписана през декември. – Още за Су-30МКИ

 
Самолетоносачът CVN-80 ще получи името Enterprise
02.12.2012, 19:20

Вчера министъра на ВМС на САЩ Ray Mabus обяви, че третият самолетоносач клас „Джералд Р. Форд”, който в състава на флота получи номер CVN-80, ще бъде наречен в чест на първият в света атомен самолетоносач „Enterprise„. Видео обръщението на министъра е било показано по време на церемонията по извеждане от състава на флота на CVN-65 Enterprise във военноморската база Норфолк (щат Вирджиния).

Строителството на главния самолетоносач „Джералд Р. Форд” (CVN-78) беше започнато на 10 септември 2008 година, като самото залагане на кила на кораба стана на 14 септември 2009 година, като встъпването му в състава на ВМС се очаква да стане през 2015 година. Строителството на вторият самолетоносач „Джон Ф. Кенеди” (CVN-79) започна на 25 февруари 2011 година.

Новия самолетоносач USS Enterprise (CVN-80) ще стане 9-ят кораб с такова име в историята на ВМС на САЩ. – Още самолетоносачи на САЩ

 
Япония прехвърля в Окинава ЗРК „Пейтриът РАС-3"
02.12.2012, 17:25

Пейтриът РАС-3 Япония прехвърля на остров Окинава зенитни комплекси „Пейтриът" РАС-3 за подготовка за възможно прехващане на ракета, която Северна Корея има намерение да изстреля през декември тази година.

Предполага се, че комплексите за ПРО ще бъдат разгърнати и на съседните острови, над които ще преминава траекторията на севернокорейската ракета. Още една батарея „Пейтриът” ще прикрива Токио. В операцията ще бъдат задействани също няколко ескадрени миноносеца, оборудвани със системи за ПРО.

Предполага се, че ракетните изпитания на КНДР са скрито тестиране на технология за изстрелване на бойни глави на големи разстояния, което е забранено на Пхенян с резолюция на ООН. Северна Корея твърди, че ще изстреля мирен космически спътник.

 
Първо излитане на американския БЛА Х-47В с катапулт
02.12.2012, 15:29

Х-47В Американският палубен БЛА X-47B за първи път излетя с помощта на катапулт, намиращ се на наземен полигон. Изпитанията са осъществени максимално близки до тези на самолетоносач. – (видео)

Втори апарат X-47B се намира на самолетоносача "Хари Труман" и в най-скоро време ще започнат изпитания с него в открито море, в които ще се включи и компанията Northrop Grumman. Първото излитане на Х-47В от палубата на самолетоносача се очаква в средата на 2013 година.

През ноември ВМС на САЩ и Northrop Grumman са изпитали мобилна система за управление на Х-47В на борда на самолетоносача. Системата CDU ще се използва са самостоятелно излизане на БЛА от хангара и предвижването му към катапулта, както и маневриране на палубата след кацане.

Първият полет на Х-47В е бил през 2011 година, а на въоръжение се планира да бъде приет през 2018. Палубният БЛА е създаден с използване на ‘стелт’ технологии и ще се използва за разузнаване и нанасяне на удари по морски и земни цели.

/Pan.bg/

 
„Сляпо” кацане на палуба
02.12.2012, 10:55

Руски инженери са разработили навигационен комплекс за морската авиация, който може да осигури „сляпо” кацане на самолет на палуба на самолетоносач. В близко време във флота ще започнат изпитания на този комплекс и ако те преминат успешно, то пред морската авиация ще се открият нови възможности.

Кацането на палуба не е занятие за страхливите: изтребител, в обикновени условия, който каца на ивица 2,000 метра дълга и 50 метра широка, е необходимо да кацне в сектор по-тесен и къс, и към това трябва да се добави често люлеещият се самолетоносач. Стоманените въжета на аерофинишера трябва да забавят самолета, но кацане все едно трябва да се извърши при форсирани двигатели за да може в случай на неулучване на въжетата, самолетът да набере височина и да се подготви за втори опит.

Малко са пилотите, които могат да кацнат с изтребител на палуба, а всякакви усложнения на времето съкращава количеството на готовите за излитане екипажи много повече, отколкото ПВО на противника. Нито един командир на авиоотряд няма да вдигне самолета във въздуха, ако очакваните условия за кацане бъдат по-тежки, отколкото за каквито е готов летеца.

Американският флот с многогодишна традиция на експлоатация на палубни самолети е натрупал огромен опит на „сляпо” кацане, но и при тях да кацне самолет в пясъчна буря над Персийския залив, или при снежна буря над Северна Атлантика (Тихи океан), не всеки може.

За руската морска авиация въпросът с ограничението на времето стои още по-сложно. Главните бази на двата океански флота на Русия са разположени в райони, които се славят с метеорологични сюрпризи. За Севера, освен всичко друго, се добавя и полярната нощ.

Новата система за „сляпо” кацане, обозначена като СРНК (спътников радионавигационен комплекс), дава възможност рязко да бъде повишена точността на определяне на координатите на самолета благодарение на метода на т.н. относителна навигация. В основата му е залегнала вече отдавна използваната спътникова навигационна система, но в дадения случай самолет, който ще извърши кацане в режим на реално време, обменя сигнали с още един самолет, снабден с такъв комплекс. Допълнителната точка на отброяване дава възможност да бъде повишена точността на определяне на координатите до 10 см. и тя да се сравни с координатите на самия кораб, имайки предвид колебанията на палубата на самолетоносача на вълните. Изведената на индикатор на страничното прозорче прицелна марка, която пилотът трябва да удържа в планираната точка, осигурява прицелно насочване за кацане и докосване на палубата с допустимо отклонение дори при абсолютно отсъствие на видимост.

В перспектива СРНК може да бъде установен на всякакъв вид самолети: точното насочване за кацане при всякакви метеорологични условия е актуално не само за морските летци. Блок СРНК може да бъде поставен не само на самолет – той може да бъде разположен на командно- диспечерски пункт на летище, позволявайки на самолета да извърши кацане в отсъствие на видимост на земята. В идеалния вариант такава система ще изключи катастрофите, подобни на станалата на 10 април 2010 година, когато близо до летището на Смоленск- Северный катастрофира Ту-154 с президента на Полша на борда.

Предварителните изпитания на СРНК вече показаха резултат: изтребител Су-30, снабден с такъв комплекс, извърши няколко прелитания над палубата на „Адмирал Кузнецов” с докосването й с колелетата на шасито. Ако изпитанията преминат успешно, то СРНК ще бъде установен както на стоящите на въоръжение Су-33, така и на перспективните МиГ-29К, поръчани за авиацията на ВМФ на Русия в рамките на държавната програма за оръжия за периода 2011-2020 години.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
На фокус: Китай

Hotel guides pose for a photo with a paramilitary policeman standing guard on Tiananmen Square near the Great Hall of the People on November 8, 2012. (David Gray/Reuters)

 
Пентагонът: Краят на „Ал Кайда” е близък
02.12.2012, 09:32

Джех Джонсън.Висш представител на Пентагона за първи път заговори за възможността Съединените щати да сложат край на войната с „Ал Кайда“, която в недалечно бъдеще ще бъде напълно унищожена, предаде Ройтерс. „Трябва да си зададем въпроса: Как ще завърши този конфликт?”, каза главният юридически съветник в министерството на отбраната Джех Джонсън в реч в Оксфорд, във Великобритания.

Краят на този конфликт ще сложи край и на войната с тероризма, започната от бившия президент Джордж Буш-син след атентатите на 11 септември 2011 г. в Ню Йорк и Вашингтон, отнели живота на близо 3000 души.

„Ще достигнем критична точка, в която огромното мнозинство от водачите и активистите на „Ал Кайда” ще са убити или арестувани и групировката няма да е в състояние да извършва големи нападения срещу САЩ. В този момент ще можем да кажем, че нашите действия срещу „Ал Кайда” и силите, съюзени с нея, не са въоръжен конфликт”, каза Джонсън.

Правителството на САЩ използва като правен аргумент въоръжения конфликт, за да задържа за неопределено време членове на терористичната мрежа и на нейни съюзници и да нанася удари с безпилотни самолети, посочва Ройтерс.

„Отвореният край” на битката с „Ал Кайда” бе аргументът на правителството на Джордж Буш да започне войната с тероризма след атентатите на 11 септември. Три дни след това Конгресът на САЩ разреши да се използва сила срещу всички страни, организации или отделни лица, планирали и извършили атентатите или помогнали за тях, напомня Ройтерс.

Джех Джонсън е юристът с най-висок ранг в министерството на отбраната и е споменаван като евентуален нов министър на правосъдието и главен прокурор в правителството на Барак Обама през втория му мандат.

Речта на Джонсън в Оксфорд може би е знак, че правителството готви нова политика след като Обама започне втория мандат през януари, добавя Ройтерс.

Междувременно йеменското вътрешно министерство съобщи, че полицията е арестувала водач на „Ал Кайда”, който бил сред най-издирваните хора в Йемен, предаде АП.

Сюлейман Хасан Мохамед Ауад е задържан в Зинджибар, главен град на южната провинция Абиян - бивша твърдина на „Ал Кайда”. Ауад, известен и като Абу Осама ал Аби, беше „един от най-опасните криминални елементи в „Ал Кайда”, замесен в убийства на служители на силите за сигурност и в терористични атаки срещу чуждестранни обекти в Сана”. САЩ смятат йеменската „Ал Кайда” за най-опасния клон на терористичната организация.

http://www.monitor.bg

 
Ракета „Союз-СТ-А” успешно била изстреляна от космодрума в Гвиана
02.12.2012, 09:25

Ракета-носител „Союз-СТ-А” с европейски спътник „Pleiades-1B” е била успешно изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Спътникът и разделителният блок „Фрегата” са се отделили от третата степен на ракетата-носител.

Първоначално било планирано изстрелването да се проведе на 1 декември, но половин час преди старта бе решено да го отложат поради проблеми в електронния блок за управление на една от системите. – Още космически системи

 

 
В Русия през 2013 година ще започне строителството на няколко нови РЛС
01.12.2012, 19:59

През 2013 година в Русия ще започне строителството на няколко нови радиолокационни станция /РЛС/ от новото поколение, съобщи днес представител на Войските за Въздушно-космическа отбрана. .

В началото на следващата година на бойно дежурство в Краснодарския край ще застъпи още една РЛС от новото поколение „Воронеж”, създадена по технология на висока заводска готовност. В Иркутска област завършва строителството на втората РЛС „Воронеж-М”. Продължава носенето на опитно-бойно дежурство и на РЛС с висока заводска готовност в Калининградска област..

Създаването на мрежа от нови РЛС ще осигури пълен радиолокационен контрол на всички стратегически ракетоопасни наравления от територията на Русия с необходимите временни показатели за предупреждение за ракетно-ядрен удар.

 
ОНД може да обединят системите си за ПВО
01.12.2012, 19:45

Системите за ПВО на страните от ОНД могат да бъдат обединени. Този въпрос ще се обсъжда на предстоящата на 5 декември в Ашхабад среща на Общността.

„Смятаме да разгледаме проект за решение за перспективните направления на развитие на обединяването на системите за Противовъздушна отбрана на страните-участници”, - съобщи на брифинга в Ашхабад посланикът на Русия в Туркменистан Александър Блохин.

 
Руска делегация в Сърбия: Съседите пред подписване за МиГ-29М2
01.12.2012, 19:25

МиГ-29М2Специалният пратеник на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин посети през седмицата Сърбия, като доведе със себе си много силна руска делегация.

За това съобщава сръбския вестник "Политика". На пресконференция Рогозин заяви, че той се надява подписаните споразумения да доведат до възход на Сърбия като държавата да стане силна, така че всеки, който иска да използва оръжие срещу нея първо да помисли.

В делегацията бяха и директорите на заводите "МиГ", Сухой "и "Рособоронекспорт". Рогозин, който е зам.-председател на руското правителство, заяви че Русия е готова да помогне на Сърбия с военна техника, като каза че сърбите имат пълната подкрепа на руския президент Владимир Путин. Според сръбските медии Рогозин е предложил Сърбия да закупи най-вече самолети МиГ-29. От сръбското МО са отговорили, че имат нужда от 12 самолета версия М и М2.

От Москва са предложили още зенитни комплекси Панцир, С-300 - въоръжени с ракети от С-400.

Рогозин е предложил и конкретна лизингова оферта, която е 3 пъти по-евтина от тази на Eurofighter и 2 пъти и половина по-евтина от тази на Gripen.

Сръбските медии коментират, че Путин е прехвърлил "топката" в балканското поле и само от Сърбия зависи дали ще приеме помощта.

http://www.pan.bg/

 
Първи полет на европейския предвестник на боен дрон
01.12.2012, 15:52

Предвестникът на европейския боен безпилотен самолет – Неурон – извърши своя първи успешен полет от база в южна Франция, съобщи изпълнителят на програмата Дасо Авиасион. - (видео)

Той поставя началото на бъдещото поколение бойни летателни апарати, били те пилотирани или не, с амбицията да се запази независимостта на Европа в тази област. Това е голямо предизвикателство както технологично, така и индустриално, се казва в комюнике на френското министерство на отбраната.

Апаратът, който представлява летящо крило без вертикален стабилизатор, което го прави възможно най-невидим, летя 25 минути под контрола на двама пилоти изпитатели, намиращи се в станция на земята.

Неурон е модел, който служи за тестване и разработване на технологиите, които могат един ден да бъдат използвани за създаване на боен безпилотен самолет, който да бъде въведен на въоръжение в европейските ВВС към 2030 г.

Сега използваните дрони служат за наблюдение и понякога изстрелват точно насочени ракети, но нито един не може да съперничи на бойните самолети.

Според сегашните стратегически концепции бойните дрони биха могли да се използват в първия ден на конфликт, за да унищожат противовъздушната отбрана на противника, но те няма да заменят пилотираните самолети.

Началото на програмата Неурон бе поставено през 2003 г. от Франция с подкрепата на Италия, Швеция, Испания, Швейцария и Гърция. Тя струва 406 милиона евро, поети наполовина от Франция.

Дасо си подели работата с шведския конструктор Сааб, италианския Алениа и с гръцка и швейцарска компания. В програмата са заети 300 души.

http://www.temadaily.bg/

 
Успешни изпитания на нов американски зенитен комплекс
01.12.2012, 15:14

MEADS. Фото -  прессслужба на Lockheed MartinСАЩ проведоха успешни изпитания на новия зенитен ракетен комплекс със среден радиус на действие MEADS (Medium Extended Air Defense System). Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, ЗРК за първи е бил проверен за прехват на учебна цел.

Изпитанията са проведени на ракетния полигон  Уайт Сендз в щата Ню Мексико (White Sands Missile Range). Там ЗРК MEADS, въоръжен с ракети Missile Segment Enhancement (MSE) от комплекса Patriot PAC-3, успешно е поразил учебна цел MQM-107.

ЗРК MEADS се разработва в интерес на САЩ, Германия и Италия. Франция се отказа да участва в проекта. През ноември 2011 година за възможно участие в проекта заяви Катар.

MEADS се създава като заместник на ЗРК Patriot. Може да се очаква, че комплекса ще бъде приет на въоръжение през 2018 година.

 
Американският Сенат забрани на Пентагона да купува хеликоптери от „Рособоронекспорт”
01.12.2012, 14:08

Сенатът на конгреса на САЩ одобри поправката към бюджета за отбрана на страната, забраняваща на Пентагона да извършва сделки с руската компания „Рособоронекспорт”, включително по покупката на хеликоптери за Афганистан. Внасянето на такъв документ се обяснява с необходимостта да бъдат възпрепятствани действията на Русия, която оказвала подкрепа на сирийските власти.

Гласуването се състоя късно вечерта в четвъртък, като поправката беше одобрена единодушно.

Забраната ще влезе в действие след като президентът на страната подпише закона на бюджета за отбрана. В момента документа се разглежда от горната камара на конгреса.

 
Раздор и за спецслужбите
01.12.2012, 11:24

Важните за ГЕРБ назначения след Конституционния съд и главния прокурор ще продължат с разузнаването. Преди парламентарните избори Бойко Борисов трябва да назначи шефа на Държавна агенция „Разузнаване”. Единият вариант е да свали пагоните и да постави на този не по-малко значим за държавата пост сегашният директор на НРС или да си търси друг човек. До тогава обаче управляващите ще трябва да се потрудят, за да приемат законите за спецслужбите, за което президентът Росен Плевнелиев обеща да следи внимателно до април следващата година.

Правителството на Бойко Борисов обаче не можа от раз да одобри пакета от закони, които регламентират сферата на националната сигурност. Вносителят трябваше да се поработи още ден след заседанието на кабинета, за да представи окончателните текстове. За това категорично се разпореди министър-председателят, забравяйки вероятно, че вносителят е самият той. Няма нищо лошо. Сам си поставя човекът задачи. Сигурно сам си ги и изпълнява?!.......... Прочети още

 
Русия не е губила конкурса за доставка на оръжие на Индия
01.12.2012, 10:47

„Информационна война” наричат експертите съобщенията на редица медии за отказа на Индия да закупи руска авиотехника. По-рано няколко индийски издания съобщиха, че Москва е загубила конкурсите за доставката на тежки военнотранспортни хеликоптери и самолети.

От „Рособоронекспорт” опровергаха тази информация, като заявиха, че резултатите от конкурсите още не са обявени.

Съобщенията за уж загубените от Русия конкурси се появиха в индийския печат в началото на ноември. В тях се казваше, че руската техника не отговаря на изискванията на Ню Делхи. Например, хеликоптерите няма да бъдат купени, тъй като американският аналог се е оказал по-евтин. От руската компания са заявили, че и обновената версия на транспортния хеликоптер Ми-26 (Ми-26Т2), и модернизираният самолет за зареждане на гориво ИЛ-78 (ИЛ-78МК) напълно съответстват на изискванията на индийската страна. Те превъзхождат аналозите си в съотношението „цена-качество”. От „Рособоронекспорт” подчертаха, че информацията за победата на американската и европейската авиотехника „не съответства на действителността”.

Това не е първият случай на поява на такава дезинформация, заяви за „Гласът на Русия” военният наблюдател Виктор Баранец:

   - Изглежда няма страна, в която преди сделките с Русия да няма спекулации. Сделките с оръжие винаги са съпроводени с информационна война. При това, такива слухове, най-често, пускат тези, които искат да скарат Русия и Индия. Или тези, които рискуват да загубят собствените си договори.

Русия заема второ място след САЩ по доставки на оръжие. Това се запазва, въпреки икономическата криза и засилването на конкуренцията от страна на Китай. Индия е основен партньор за Русия в тази сфера. На Ню Делхи се пада повече от една четвърт от руския износ на оръжие. Има и съвместни проекти. Вече се състояха успешните изпитания на свръхзвуковата ракета „Брамос”. В момент се строят модификации на перспективен авиокомплекс на фронтовата авиация. Разбира се, съществуват редица противоречия, но те се разрешават на партньорска основа, подчертава Баранец:

   - 70% от индийската армия е въоръжена с наши танкове, които индийците вече изпитаха при различни температури. И там, където американските Абрамси се задъхваха още на втория километър, руският танк успешно проведе стрелба и премина дълго разстояние при 50-градусова жега. Самите американци признават, че по някои военни компоненти на оборудването на самолетите и хеликоптерите Русия ги превъзхожда. За да бъдем обективни - индийците имат претенции към Русия. В частност към самолетоносача Викрамадитя. Но най-важното е друго - ние се разбираме, и Индия купува нашето оръжие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Отбелязаха 115-та годишнина от създаването на Флотския арсенал
01.12.2012, 10:23

Участниците в тържеството бяха приветствани от управителя на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” капитан І ранг о.р. Румен ИвановВчера, в „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” се състоя тържество по повод 115-та годишнина от създаването на завода и 50-та годишнина от преместването му на сегашното място в района на Варненското езеро, известен като „Лъджата”. Гости на тържеството бяха генерал-майор о.р. Стефан Димитров – председател на Съвета на директорите на ТЕРЕМ ЕАД, вицеадмирал о.р. Пламен Манушев – заместник-областен управител на Варна, контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС, комодор Митко Петев – командир на Военноморската база на ВМС, капитан І ранг Тодор Йотов – командир на Пункта за базиране Варна. Тук бяха капитаните І ранг от резерва Филип Марковски и Манчо Минцов – бивши директори на завода, много клиенти, партньори, представители на корабни регистри.

Участниците в тържеството бяха приветствани от управителя на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” капитан І ранг о.р. Румен Иванов. Главният редактор на „Морски вестник” капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов припомни най-интересните моменти от историята на най-старото корабостроително и кораборемонтно предприятие у нас с непрекъсната до днес дейност. Административният директор на завода капитан ІІ ранг о.р. Стен Лазаров прочете заповед за награждаване на работници и служители – арсеналци, във връзка с празника.

Приветствия поднесоха о.р. генерал-майор Стефан Димитров, о.р. вицеадмирал Пламен Манушев, контраадмирал Румен Николов и инж. Иван Даскалов – изпълнителен директор на „Завод за корабно машиностроене” АД. С интерес бе посрещнато изказването на вицеадмирал Манушев, който заяви, че със своите производствени постижения, „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” на сегашния етап издържа и останалите военни заводи в България.

http://morskivestnik.com/

 
Първата руска подводница с водородно гориво е готова за изпитания
01.12.2012, 09:00

До края на тази година Военноморският флот планира да започне морски изпитания на подводницата Б-90 “Саров” проект 20120 с експериментален двигател на водород. Както съобщиха пред “Известия” в Министерството на отбраната, тези двигатели по-нататък ще бъдат поставени на подводниците проект 677 “Лада” и нейния експортен вариант “Амур-1500″.

   - Работите по независимата от въздуха енергийна установка (ВНЕУ) започнала през миналата година. С подобни двигатели вече били снабдени немските подводници тип U-212 и техния експортен вариант U-214. Смисълът на използването на такава установка е в това, че електрическият двигател на подводницата получава ток не от акумулатор, а от горивни елементи на базата на водорода, - поясни представител на ВМФ, който участва в работите.

Всички поколения неатомни подводници, включително проект “Варшавянка”, използваха акумулатори, които се зареждат от дизелов двигател. След свършване на заряда беше необходимо да се изплава и да се пусне двигателя, което правеше подводницата уязвима. С водородно гориво “Саров” получава практически неограничен ресурс от подводен ход, съпоставим с атомните подводници.

   - Според резултатите от изпитанията ще коригираме работата и ще внесем изменения. Но засега е рано да се говори за това, - разказа представителят на флота.

Следващите подводници от проект  677 получиха имената  Б-586 “Кронщадт” и Б-587 “Севастопол”. Министерството на отбраната и Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) принудително спряха тяхното строителство през януари 2009 година поради липса на двигатели. Сега в зависимост от изпитанията на “Саров” строителството ще се поднови.

   - Неатомните подводници практически не се чуват, когато плават на електрически двигател. А в атомните постоянно работят помпите от системата за охлаждане на реактора и шумът ги демаскира. При това те са много сложни за експлоатация, ремонт, изискват обучен личен състав, — отбеляза събеседникът.

По неговите думи първата подводница от проект  677 “Санкт-Петербург” била спусната на вода с обикновен дизелов двигател и акумулатори. А строителството на експортния вариант “Амур-1650″ спряно през 2009 година.

   - Обикновеният дизел няма предимства пред остарелите “Варшавянки”, които имаха търговски успех. “Амур-1650″ с дизел в сравнение с немските U-214 — това е миналия век, а с новата ВНЭУ ще се преборим за купувачите, — каза представителят на ВМФ.

По мнение на контраадмирала от запаса Владимир Захаров, независимата от въздуха енергийна установка представлява значителна крачка в развитието на руския флот. ВНЕУ ще осигури високи бойни възможности на неатомните подводници, като се намалят акустичните шумове и се повиши автономността.

   - Засега само немците можаха да направят двигатели на водородни елементи. Ние ще бъдем втори, а това гарантира търговския успех, — смята Захаров.

Въпреки това, казва той, монтирането на подводницата “Лада” независими от въздуха енергийни установки няма да реши всички  проблеми на проект 677. Необходимо е да се направят изменения в акустиката, бойната информационна система и други елементи на оборудването. – Още за проект 20120

http://infobalkani.wordpress.com/                           

 
Катастрофирал е самолет на ВВС на Индия
01.12.2012, 09:42

Вчера изтребител Jaguar от ВВС на Индия, излетял от летището на град Багдогра в Западна Бенгалия, се е разбил в гориста местност в северната част на щата Сиким.

Пилотът лейтенант Yogesh Yadav е успял да се катапултира и е открит от местни жители, които са го пренесли в близкото село. По първоначални сведения летецът е получил сериозни наранявания, но няма опасност за живота му.

 
Церемония по сдаване/приемане на длъжността „командир на военно формирование 24620 – Свобода”
01.12.2012, 09:30

На 29 ноември 2012 г. на тържествена церемония по приемане и сдаване на  длъжността “Командир на 1 разузнавателен полк”, полковник Стоян Стоянов официално предаде командването на военно формирование 24620 – Свобода на новия командир подполковник Пламен Ганев.

На церемонията присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, комисия от щаба на Сухопътните войски, предвождана от заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов и представители на местната власт в гр. Чирпан – кметът г-жа Кичка Петрова, председателят на Общинския съвет г-н Христо Стефанов и началникът на Районно управление „Полиция” главен комисар Георги Георгиев.

В обръщението си към военнослужещите генерал-майор Ненов благодари на полковник Стоян Стоянов за професионализма и всеотдайността по време на досегашната му служба и изрази увереността си, че полковник Стоянов ще продължава да дава своя принос за издигане на авторитета на Сухопътните войски и на новата си длъжност в Командването. Генерал Ненов каза също, че от новия командир, подполковник Ганев, се очаква да продължи успешното изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътните войски и на Българската армия.

Бившият вече командир на военно формирование 24620 – Свобода се обърна към личния състав, за да изрази своето лично „командирско благодаря” за ползотворната съвместна служба,  като им пожела да разчитат на способностите си и доказаните си качества и опит, за да не намалява ефективността на военно формирование 24620 – Свобода.

Тържествената церемония приключи с ритуално предаване на бойното знаме и строеви преглед с инспекторско изпитване.

http://landforce.mod.bg/

 
Lockheed и Пентагона постигнаха споразумение за пета партида на предсерийно производство на F-35
01.12.2012, 09:24

Ф-35Министерството на отбраната на САЩ и компанията Lockheed Marin постигнаха принципно споразумение за пета партида от 32 изтребители F-35 Joint Strike Fighter от фазата на предсерийното производство (LRIP-5). Споразумението е резултат на продължили 18 месеца разговори, в които са дискутирани различни аспекти от програмата и разменените взаимни обвинения от двете страни.

В рамките на LRIP-5 Lockheed ще произведе 22 изтребители F-35A за ВВС на САЩ, три F-35B (STOVL) за Корпуса на морската пехота и седем F-35C за американските ВМС, както и различно друго оборудване, необходимо за по-нататъшните летателни изпитания и производство.

До сега в четирите етапа на предсерийното производство LRIP 1-4 от завода на Lockheed са излезли общо 48 изтребители F-35, а други 15 са пред завършване. – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Първи полет на модернизирания индийски изтребител Jaguar 'Darin III'
01.12.2012, 09:14

изтребител Jaguar 'Darin III'Индийската компания Hindustan Aeronautics Limited ( HAL) съобщи, че е извършила първия полет с модернизирания изтребител Jaguar 'Darin III'. Така той получава много нови и подобрени оперативни способности, позволяващи да действа във всякакви метеорологични условия по земни, морски и въздушни цели.

Програмата за модернизация включва най-съвременна архитектура на авиониката, включваща нови борден компютър, системата EFIS, многорежимна РЛС, цифрова система за запис на полетните параметри, автопилот и навигационна система, система за РЕБ и многофункционални дисплеи. Изтребителят ще е с нов двигател F125IN на компанията Honeywell с мощност 43.8 кN, който ще позволи 23% по-къс разбег, увеличена далечината на полета с 36%  и увеличаване на бойния товар с 2000 килограма.

HAL ще модернизира около 100 изтребители Jaguar до края на 2017 година, като сключеният договор е на стойност над 700 милиона долара.

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}