Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември 2010 година

 
15 декември
 
15.12.2010, 21:52

Ракетата „Союз” с новия екипаж за МКС стартира от Байконур

Ракетата-носител „Союз-ФГ” с космическия кораб „Союз ТМА-20” стартира от Байконур. На половингодишна командировка на Международната космическа станция (МКС) се отправи новата експедиция в състав: руснакът Дмитрий Кондратиев, американката Катрин Колман и италианецът Паоло Несполи, предаде РИА Новости.

Стартът премина по план. Екипажът съобщи, че се чувства добре и на борда на кораба всичко е в изправност. – Още космически системи

 
15.12.2010, 21:33

Доставят БМП Puma за германските военни

Германските компании Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall започнаха доставките на бойни машини на пехотата Puma за министерството на отбраната на Германия, съобщава Defense News. На 6 декември т.г. на военните са били предадени две машини, които ще вземат участие в изпитания за бойно използване. Резултатите от проверката и изводите на военните ще бъдат взети предвид при серийното производство на последващите партиди машини. През юли 2009 г. министерството на отбраната на Германия поръча 405 БМП Puma. Сумата по сделката е 3,1 милиарда евро. Новите бойни машини трябва да заменят в състава на въоръжените сили на Германия остарелите БМП Marder, стоящи на въоръжение в продължение на 30 години. В перспектива се планира да се използват такива машини в Афганистан. БМП Puma развива скорост до 70 километра в час, а запасът от гориво на машината осигурява преход от 600 километра.

Puma е въоръжена с 30-милиметрово оръдие, 5,56-милиметрови картечници, противотанкови управляеми ракети Spike LR и гранатомети. KMW и Rheinmetall заедно с американската SAIC имат намерение да създадат вариант на Puma за армията на САЩ. /Дума/ - Още БМП

 
15.12.2010, 20:35

Сърбия отмени задължителната военна служба

Сръбският парламент гласува за отменянето на задължителната военна служба от 1 януари, 2011 година, превръщайки по този начин армията в професионална, предава местната агенция "БЕТА". Според новия закон, както мъже, така и жени, могат да служат в армията.

Досега всички мъже на 18 години бяха на военна служба за шест месеца, или на държавна служба за девет месеца.

Армията на Сърбия е обект на серия от реформи от края на управлението на Слободан Милошевич през 2000 година.

Армията на страната в момента наброява около 36 хиляди души, но военни експерти са изчислили, че около 2,5 милиона от 7,5-милионното население на Сърбия може да бъдат призовани, ако е необходимо. /ИА „Фокус”/

 
15.12.2010, 17:50

Академията на бреговата охрана на САЩ за първи път се поема от жена

Контраадмирал Сандра Стосц ще смени на длъжността началник на Академията на бреговата охрана на САЩ контраадмирал Скотт Бархо (Scott Burhoe), който на 1 юли ще напусне своя пост, съобщава NavyTimes.

Стосц е завършила академията през 1982 г. и в момента влиза в съвета на доверените лица на ВУЗ-а. Има магистърска степен по управление на предприятия от Северозападния университет. Началник е на резерва на БО, организира набирането и подготовката на над 8000 ведомствени резервисти. Има над 12-годишна служба на корабите на бреговата охрана, в т.ч. и опит в командването на ледоразбивач-буксир и среди патрулни кораби.

Академията за брегова охрана на САЩ е разположена в Ню Лондон, щат Кънектикът. Действа от 1915 година. Офицерите се обучават в осем профилирани дисциплини (гражданско строителство, машиностроене, електротехника, корабостроене, компютърен анализ, енвироника, управление и мениджмънт). Випускниците на академията са задължени да служат в БО миникум 5 години. – Още американски ВВУЗ

 
15.12.2010, 17:18

В руската корабостроителница "Янтарь" залагат нова фрегата

На 18 декември в 12:00 в завод "Янтарь" ще бъде заложена първата фрегата от проект 11356 за ВМФ на Русия. Корабът ще носи името "Адмирал Григорович".

Тендера за строителството на три стражеви кораба (фрегати) проект 11356 бе спечелен от "Янтарь" на 8 октомври 2010 г., а контракта бе подписан на 28 октомври. Срок за изпълнение на поръчката – 4 години. – Още за проект 11356

 
15.12.2010, 17:10

Войските на ОСК "Изток" са приведени в повишена бойна готовност заради конфликта на Корейския полуостров

ГЩ на Русия е привел в повишена бойна готовност войските на оперативно-стратегическото командване (ОСК) "Изток", съобщава Интерфакс.

Провеждат се планираните в такива случаи мероприятия. Генералния щаб продължава да следи обстановката на полуострова.

В стратегическото обединение на ВС на Русия ОСК "Изток" влизат войсковите части, дислоцирани в Далечния Изток и Забайкалието, в т.ч. и Тихоокеанския флот.

 
15.12.2010, 12:25

Бизнесът бойкотира МВР за доставка на нови дрехи

Фирми не искат да спечелят поръчка от полицията за 4.3 млн. лв, защото ведомството не плаща.... Още

 
15.12.2010, 12:03

Министърът на отбраната и президентът са на различни мнения за армията

Отворено писмо на министъра на отбраната Аню Ангелов. Поводът е вчерашното интервю на президента Георги Първанов, в което засяга и проблеми на армията...... Още

 
15.12.2010, 11:54

Военнослужещи от Българската армия ще изградят войскови мост в района на гр. Банкя

Десет военнослужещи от поделение 44200 – Стара Загора с пет единици военна техника ще започнат днес, 15 декември, изграждането на войскови мост в района на град Банкя.

Изграждането на съоръжението е по молба на Столична община, поради пропадане на пътя. Мостът ще осигури предвижването на автомобилна техника от Банкя за квартал „Михайлово”. Той ще се ползва временно, до отпадане на необходимостта му от експлоатация. Изграждането на съоръжението ще се ръководи от капитан Робертин Николов. /МО/

 
15.12.2010, 10:51

Изпитанията на балистичната ракета „Булава” е отложен от 17 декември за лятото на 2011 г.

Планираните за 17 декември трети за тази година изпитателен пуск на морската балистична ракета „Булава” е отложен за следващата година заради лоши метеорологични условия, съобщава РИА Новости.

„Сковалият Бяло море лед попречи на провеждането на изпитанията, които бяха планирани за 17 декември от борда на АП „Юрий Долгорукий”, заяви представител на Беломорската военноморска база (Северодвинск). Според него изпитанията може да се състоят в началото на лятото на 2011 г., когато ледът се разтопи.

Досега всички 14 пуска на „Булава”са извършени от борда на изпитателната атомна подводница „Дмитрий Донской”. – Още за „Булава”

 
15.12.2010, 09:48

Родните ченгета с модни оръжия – пистолети Тейзър

В Академията на МВР се провежда обучение на инструктори за боравене с електропреносните "Тейзър" пистолети.

Обучението ще бъде извършено от Мишел Масе – мастър инструктор на Тейзър Интернешънъл.

С този курс стартира проект между МВР и "Ай Ес Ди – България", а целта му e да се докаже ролята на този тип пистолети като основно помощно средство на служителите на реда в борбата им срещу престъпността.

В рамките на проекта за период от 6 месеца ще бъдат оборудвани безплатно полицейски служители от Пето РПУ към СДВР-София – един от най-големите и тежки от гледна точка на кримиконтингента.

Анализът за ефективността на несмъртоносните "Тейзър" оръжия ще бъде направен на база съпоставката на редица показатели за периода на използването му. – Още за Тейзър

 
15.12.2010, 09:37

ВВС на САЩ блокират достъпа до медийни сайтове заради WikiLeaks

Военновъздушните сили на САЩ са блокирали достъпа на компютрите в своите мрежи до "Ню Йорк Таймс", "Гардиън" и поне още 23 уебсайта, публикували документи на "Уикилийкс".

Поне 25 сайта са блокирани от Военновъздушните сили, съобщи майор Тони Тоунс, говорител на командването в Колорадо. ВВС на САЩ "често блокират достъпа на компютри от мрежата до уебсайтове, съдържащи неподходящи материали или вреден софтуер, което включва всички уебсайтове, съдържащи класифицирани материали, каквито публикува WikiLeaks", заяви тя. "Ню Йорк Таймс" определи като "печално, че ВВС на САЩ са решили да не позволят на своите служители достъп до информация, която практически всеки друг по света може да получи". "Изглежда като комичен, тромав опит за справяне с реален проблем", заяви Кен Доктър, аналитик към Outsell Research, който се занимава с медиите, като добави, че напомня за епизод от сатиричен филм. Пентагонът вече е забранил на служителите си да четат документите на Уикилийкс онлайн, но не е блокирал достъпа до уебсайтовете. Представителите на Пентагона са предупредили служителите си, че "не трябва да посещават сайта на "Уикилийкс", защото информацията там все още се смята за класифицирана". Според експертите, това решение поставя установените издатели в една категория с нарушителите. /Ройтерс/

 
15.12.2010, 09:17

Първи полет на първият частен МиГ-29

На 10 декември 2010 в 10 часа Air USA записа нова страница в историята на авиацията, осъществявайки за първи път в света полет с частен МиГ-29. Дон Кирлин, бивш пилот от ВМС, а сега летец в гражданската авиация, е основател и президент на компанията Air USA, чието управление се намира в регионалното летище Куинси в Илинойс. Полетът бележи кулминация на няколкогодишни усилия на Air USA да сертифицира МиГ-29 за полети в САЩ. Компанията разполага с още три изтребителя МиГ-29.

Изтребителят е пилотиран от бившият летец-инструктор от американските ВВС Фред "Spanky" Клифтон, който е летял на F-5, F-15 и F-16 и немските МиГ-29.

След като премине пълното сертифициране ‘американският’ МиГ-29 ще се присъедини към останалите самолети на Air USA – Л-39, Л-59 МиГ-21 и Alpha Jet. Тези самолети се използват в САЩ за обучение на американските военни летци за действия с и срещу различни от приетите на въоръжение в САЩ изтребители – реални стрелби, симулация на въздушни боеве, РЕБ, прехвати, както и изследвания и разработване на тактики. МиГ-29 си остава един от най-опасните за американските ВВС противников изтребител. Air USA е първата частна компания, която разполага с богати възможности са обучение на американските военни летци.

Air USA е основана през 1994 г. и завоюва успех със закупуване, сертифициране и доставка на над 50 чуждестранни бойни самолети в САЩ. Основната й дейност е осигуряване на авиотранспортни услуги на американските Въоръжени сили, както и на ВВС на Канада. Самолетите на Air USA са летели до различни дестинации по Източното и Западно крайбрежие на САЩ, както и до Гуам, Хаваите, Канада и Окинава. /Pan.bg/ - Още за МиГ-29

 
15.12.2010, 09:07

За входа и изхода на днешната ни армия

Системата на МО и Българската армия отново са подложени на експерименти.  Доказателство за това е входът на системата, касаещ тази категория военнослужещи, която би трябвало да е най-многобройната – войниците. Според стандартите на водещи армии от НАТО, те би трябвало да са поне 55% от личния състав на кадровата армия. В сега действащия закон за отбраната вече се допуска за определени длъжности да се назначават и лица с основно образование и дори с двойно гражданство (Чл. 141, ал. 4 и 5). Явно министърът и главният му кадровик, ще трябва да обясняват на българската общественост, защо така драстично паднаха изискванията...... Още

 
14 декември
 
14.12.2010, 21:47

Потвърдиха 12-годишната присъда на Петър Зикулов

Магистратите от Върховния касационен съд на Румъния потвърдиха присъдата от 12 години и шест месеца затвор на румънския подофицер Флоричел Аким и българина Петър Зикулов по обвинение в държавни измяна и шпионаж, съобщи Аджерпрес. Петър Зикулов е от Сливен. Завършил е разузнавателния профил на великотърновското военно училище. Месеци след ареста в Сливен почина майката на Зикулов.

Присъдата бе обявена на 18 юни от Апелативния съд в Букурещ.

Подофицерът от румънското министерство на отбраната на Румъния Флоричел Аким и българинът Петър Маринов Зикулов бяха арестувани на 28 февруари 2009 г. по искане на прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпления на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ).

Аким бе обвинен в измяна чрез издаване на държавни тайни, а Зикулов - в шпионаж.

Според съобщение на прокуратурата Аким извличал класифицирана информация от военната единица, в която работел в периода между 2002 г. и 2008 г. и я продавал на Зикулов за суми от около 1000 долара.

На свой ред Зикулов предавал секретната информация на Украйна, която, за разлика от Румъния, не е членка на НАТО. /Sliveninfo/

 
14.12.2010, 20:38

Версии на крилатата ракета „Брамос” с авиационно и подводно базиране са готови за провеждане на изпитания

Руско-индийското съвместно предприятие „БраМос аероспейс” завърши работите по създаването на версии на свръхзвуковата крилата ракета „Брамос” с авиационно и подводно базиране, съобщава „Пресс Траст оф Индиа”.

Огневите изпитания на подводната версия на ракетата ще се състоят в началото на следващата година, а на авиационния вариант – през 2012 година.

ВВС на Индия вече са заделили два Су-30МКИ за изпитания на авиационната версия, извършват се работи по адаптиране на ракетата към изтребителя. Индийските ВВС планират да приемат ракетата на въоръжение през 2013 г.

Морската версия ще бъде изпитана на специална подводна платформа. – Още за КР „Брамос”

 
14.12.2010, 19:34

Русия ще продаде през 2010 г. оръжие за 10 млрд. долара

Обема на продажбите на руско оръжие в над 60 държави през 2010 г. ще достигне 10 милиарда долара, съобщи днес вицепремиерът в руското правителство Сергей Иванов, цитиран от РИА Новости.

Обемът на продажбите за 2009 г. бе 8,5 милиарда долара. – Още руски ВПК

 
14.12.2010, 17:17

Безплатен смартфон за всеки US войник

Армията ще плаща и месечните сметки на хората си

Всеки американски войник ще получи безплатно смартфон или друго портативно устройство. От бюджета на армията ще се плащат най-вероятно и месечните сметки на военнослужещите, съобщи USA Today.

Смартфоните ще се дават като част от униформата/снаряжението на войниците. В момента тече пилотна програма за новата хай-тек придобивка в няколко военни части.

Не е изключено освен смартфони войниците да получат и други електронни устройства от рода на таблета iPad и четците на е-книги Kindle и Nook.

Войниците ще получават и предават оперативно най-необходимата информация с помощта на смартфоните. Нововъведението ще опрости процеса на събиране на разузнавателни данни, както и ориентацията в местности.

Ръководството на армията не е поставило изискване за конкретен модел смартфон. В програмата могат да попаднат устройства като Palm, iPhone, Android-базирани и всяко друго. /TechNews.bg/

 
14.12.2010, 17:10

Москва чака ползотворна работа с НАТО по европейската ПРО

Руската страна разчита, че първото заседание на работната група на Съвета "Русия-НАТО" по ПРО ще мине продуктивно, заяви постоянният представител на Руската Федерация при Северноатлантическия алианс Дмитрий Рогозин. Планира се от руска страна участието в предстоящото заседание да е на равнище заместник началник Генералния щаб на Въоръжените сили. Москва очаква, че САЩ, на свой ред, ще бъдат представени също на високо равнище. На 20-ти ноември в Лисабон на двустранната среща на високо равнище Русия и НАТО се договориха за сътрудничество в създаването на териториална ПРО за Европа.

 
14.12.2010, 17:00

Бразилия е реализирала успешен старт на ракета носител

През миналата неделя (12.12.2010 г.) Бразилия, успешно изстреля ракета носител от среден клас с няколко стотин килограма полезни товари на борда. Според предоставената информация , старта е изключително с научна цел и на борда на ракетата е имало научно изследователски апарати.

Според официалното съобщение от бразилска страна, старта на ракетата е реализиран от пусковия център Алкантар в североизточната част на страната. Ракетата VSB-3 е достигнала височина 389км , след което е реализирала отделяне на спътниците.

Научните апарати, намиращи се на борда на ракетата, са създадени от бразилски и немски учени и тяхната обща маса е около 400кг. По официални данни, изведените на орбита апарати ще се заемат с изследване на гравитацията за няколко европейски и южно американски научни институти.

Частите от ракетите след извеждането на апаратите, 18 мин след старта са паднали в планираният район на Атлантическия океан, и са били прибрани от ВМС на Бразилия. /Space News/ - Още космически системи

 
14.12.2010, 14:23

Сърбия все още няма становище по изграждането на противоракетната отбрана

Не сме водили разговори с представители на НАТО, все още нямаме отношение към решението за изграждане на противоракетна отбрана, каза сръбският военен министър Драган Шутановац в отговор на въпрос на „Отбрана”. Той гостува у нас по покана на българския си колега Аню Ангелов. Западните ни съседи са приключили със Стратегическия преглед на отбраната и пълната професионализация на армията си. Доволни са от участието през август и септември на зенитно-ракетните си дивизони в съвместните стрелби на „Шабла”. Имаме желание да продължим да използваме този полигон, подчерта Шутановац. Отправихме покана сръбски подразделения да се включат в съвместното българо-американско обучение на полигон „Ново село”, каза министър Ангелов. Планират се и други форми на съвместна подготовка. Сърбите проявяват интерес към опита ни в мироопазващи операции.

В сферата на обучението ще обменяме не само курсанти, но и офицери. Министър Ангелов се спря специално на сътрудничеството в отбранителната индустрия. В Сърбия тя се ръководи от военното министерство, а не както при нас – от икономическото. Ние сме един от най-големите износители на военна продукция в региона, посочи министър Шутановац. Той е поканил българския си колега на оръжейно изложение през юни следващата година.  

 
14.12.2010, 13:50

Аню Ангелов събирал много власт и реполитизирал армията

Президентът Георги Първанов остро разкритикува военния министър Аню Ангелов, с който е в чести кадрови спорове. Според държавния глава има "стремеж чрез законодателството Ангелов да концентрира все повече власт в собствените си ръце, което ни връща преди началото на промените, когато министърът беше всичко"...... Още

 
14.12.2010, 12:36

Русия вече е взела решение за закупуването от Франция на вертолетоносачи клас „Мистрал”

Русия вече е взела решение за закупуването от Франция на вертолетоносни кораби-док клас „Мистрал”. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Николай Макаров, предаде ИТАР-ТАСС.

„В момента тече съгласуване на необходимите ценови параметри. Смятам, че до края на годината всички документи ще бъдат готови”, посочи Макаров. – Още за „Мистрал”

 
14.12.2010, 11:58

Инцидент с Ми-26 от индийските ВВС

Военен хеликоптер Ми-26 на индийските ВВС се е разбил тази сутрин в 9.50 (местно време) в близост до военно-въздушната база Сатвари. Осем души са ранени, сред които и тричленният екипаж.

Ми-26 е най-големият хеликоптер в света с товароподемност 5 000 кг или от 70 до 100 пасажера. На въоръжение във ВВС на Индия има осем вертолета Ми-26. /Pan.bg/ - Още за Ми-26

 
14.12.2010, 11:04

ВВС на Индия ще получат първите вертолети Ми-17-В5 през март 2011 г.

Доставките за Въоръжените сили на Индия на руски транспортни вертолети Ми-17-В5 ще започнат през март 2011 г., съобщи министърът на отбраната на Индия А.К.Ентони на питане в индийския парламент.

Контракт на стойност 1,346 милиарда долара за доставката на 80 вертолета беше подписан по време на състоялата се на 5 декември 2008 г. визитата в Индия на президента на Русия Дмитрий Медведев.

В момента Индия има на въоръжение около 150 вертолета Ми-8 и Ми-17, като първите Ми-8 са постъпили на въоръжение във ВВС през 1971 година, а Ми-17 – през 1985 г.

Според информация на министъра, вертолетите Ми-17-В5 ще бъдат използвани за осигуряване действията на Силите за специални операции, превозване на войски и товари, медицинска евакуация и огнева поддръжка на СВ.

Освен това Русия и Индия са близко до подписване на друг контракт за покупка на 59 средни транспортни вертолета Ми-17-1В. Този договор се предполага, че ще бъде подписан по време на изложението „Аеро Индия-2011”. Вертолетите Ми-17-1В ще сменят намиращите се на въоръжение остарели машини, които в близките години трябва да бъдат извадени от строя. – Още за Ми-17

 
14.12.2010, 10:40

Западния военен окръг на руските ВС се въоръжи с "Искандери"

Западния военен окръг прие на въоръжение оперативно-тактическите ракетни комплекси (ОТРК) "Искандер", съобщава РИА Новости.

През ноември 2009 година президента на Русия Дмитрий Медведев обяви, че през 2010 г. руските въоръжени сили трябва да получат пет комплекса "Искандер", 300 единици бронетехника, 30 вертолета, 28 бойни самолета, три атомни подводници, една корвета и 11 космически апарата. В перспектива се планира с ОТРК "Искандер" да бъдат въоръжени всички военни окръзи на ВС на Русия.

ОТРК "Искандер" е предназначен за поразяване на командни пунктове, центрове за управление на авиацията, стартови и огневи позиции на ракети и артилерия. Бойната част на ракетата може да бъде снабдена както с обикновена, така и с ядрена бойна глава. Обсега на действие на комплекса според различни данни е от 400-500 километра, а експортната модификация – до 280 км. – Още за "Искандер”

 
14.12.2010, 10:09

Саудитска учебна ескадрила в САЩ

Министерството на отбраната на САЩ потвърди информацията, че кралските ВВС на Саудитска Арабия са поискали създаване на тренировъчна база в САЩ, където да се обучават саудитски пилоти, определени да летят на изтребителите F-15SA Strike Eaglе, които предстоят да бъдат получени.

Според министърът на ВВС на САЩ Майкъл Донли и началникът на щаба на ВВС генерал Нортън Шварц военновъздушната база Mountain Home в Охайо е най-подходяща за саудитската ескадрила от дванадесет самолета. Там в момента се обучават пилоти на F-15 Strike Eaglе от сингапурските ВВС. Искането на ВВС на Саудитска Арабия е обучението да се извършва в периода 2014 – 2020, като се предвижда опция да бъде удължен допълнително. Първите 8 изтребителя ще бъдат доставени в средата на 2014, а останалите 12 – до края на същата година. Предвижда се учебната саудитска ескадрила да е в състав от 150 до 250 военнослужещи – около 50 летци и инструктори и от 100 до 200 души технически персонал.

На 20октомври 2010 г. американската Агенция за отбранително сътрудничество уведоми формално Конгреса за възможна продажба на Саудитска Арабия на 84 нови F-15SA Strike Eagles и модернизация на 70 по-стари модификации F-15S. /Pan.bg/ - Още за F-15

 
14.12.2010, 10:02

Влязоха в сила допълнителните възнаграждения за военните спасители

В днешния си брой Държавен вестник публикува промяната на Наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Документът е от пролетта, но в него бяха пропуснати дежурните военнослужещи в екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване. Така за 24-часово дежурство в работни дни  военнослужещите в екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване в съответното военно формирование  ще вземат допълнително 24 лв.

В документа има доста промени и що се отнася до допълнителните възнаграждения за извършване на медицинска помощ, лечебно-диагностична, профилактична, научноизследователска и преподавателска дейност във Военномедицинска академия. /otbrana.com/

 
14.12.2010, 09:09

Тренировки на тренажори замениха бойните стрелби на сливенските танкисти

Сливенските танкисти го удариха на сухи тренировки и забравиха занятията на полето. Нито едно от планираните тактически учения с бойни стрелби не се е състояло тази есен, съобщава Sliveninfo.

По план бойците от единствения у нас Учебен център за подготовка на танкисти трябваше да провеждат бойните стрелби на полигона „Ново село”. Заради липса на пари обаче занятията минали без стрелби на танкодрума край село Камен.

Кризата прави все по-трудно изкарването на танкове на полето и стрелбата с тях, твърдят запознати. Затова и бойците се обучават основно на тренажорите.

В останалото време пък се грижат за чистотата на войсковите райони. Новият командир полковник Стаматов бил особено взискателен към чистотата във войсковите райони.

 
14.12.2010, 09:05

Програма за масирано превъоръжаване на Русия

Руският премиер Путин съобщи, че правителството планира амбициозна програма за модернизация на въоръжените сили. На среща с министри и висши офицери Путин каза, че се предвижда изразходването до 2020 на 646 милиарда долара за нови оръжия и изследвания във военната сфера. Главно внимание ще бъде отделено на модернизирането на ядрения потенциал, зенитните системи, комуникациите и създаването на ново поколение изтребители. /DW/

 
14.12.2010, 08:31

Главнокомандващият на южнокорейската армия е подал оставка

Президентът на Южна Корея е приел оставката на главнокомандващия на армията, предаде АФП.

Южнокорейското министерство на отбраната е потвърдило, че главнокомандващият на армията е подал оставка, а президентът я е приел. До момента обаче няма повече подробности около случая.

Оставката на главнокомандващия идва в деликатния период на засилена тревога в страната, след като Северна Корея извърши артилерийски обстрел срещу южната си съседка. /ИА „Фокус”/

 
13 декември
 
13.12.2010, 23:00

Скрои ли премиерът шапка на тайните служби?

Правителственият Съветът по сигурността изглежда ще поеме централизирания контрол върху разузнаването и контраразузнаването..... Още

 
13.12.2010, 20:13

Забраниха флашките в US армията

Разкритията на сайта „Уикилийкс” доведоха до промени в правилата в американската армия. По информация на Wired, цитирана от kaldata.com, на войниците вече е забранено използването на преносими памети.

В това число влизат записваеми CD и DVD и USB памети. По този начин трябва да се предотврати по-нататъшно копиране и разпространяване на чувствителни данни от компютрите на военните.

Последните публикации на „Уикилийкс”, според военното ведомство, произхождат от един войник, който записал данните на празен диск и след това ги предал на сътрудниците на сайта. Всичко това било маскирано като диск на Лейди Гага.

Генерал-майор Ричард Уебър, ръководител на мрежовите операции на Военновъздушните сили, е издал съответната директива за работещите във Военновъздушните сили. В директивата се казва, че никакви преносими устройства не могат да бъдат свързвани към компютри, които принадлежат към Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNet).

Новата политика не се приема добре сред войниците, които редовно работят на компютърните системи, за които тя се отнася. Компютрите от гореспоменатата мрежа често са свързани с много бавна връзка към интернет, така че за обмен на файлове се разчита на различни преносими носители на данни. Очаква се подобна заповед да бъде издадена и за останалите родове войски. /News.bg/

 
13.12.2010, 20:00

НАТО ще продължи да се разширява

НАТО ще продължи политиката на разширяване на Изток, но що се отнася до Грузия, по нейната кандидатура яснота засега няма, заяви директорът на Информационното бюро на НАТО в Москва Роберт Пшел. Според него, Тбилиси засега не е изпълнил изискванията на алианса. Той напомни, че съгласна приетата на срещата на високо равнище в Лисабон концепция, Северноатлантическия алианс запазва политиката си на „отворени врати”.

 
13.12.2010, 18:25

Британската суперподводница Astute се повреди в първият ден на ходовите изпитания

Най-новата подводница на Кралския флот на Великобритания Astute, която през октомври заседна край Шотландия, се повреди след възстановителен ремонт в първият ден на ходовите изпитания, съобщава Daily Mail.

Подводницата се е завърнала миналия петък в порт Фаслейн (ВМБ Клайд) в Шотландия заради неизправности в парогенератора. Ремонтът му трябва да завърши тази седмица.

По-рано военното ведомство на Великобритания съобщи, че независимо от наличието на борда на подводницата на съвременно навигационно оборудване, екипажа на Astute използва книжни морски карти, които почти не са се изменили от времето на Втората световна война.

Според данни на изданието, електронните карти няма да бъдат инсталирани поне до края на следващата година заради съкращения във военния бюджет.

Подводницата Astute на 22 октомври заседна в плитчините край остров Скай, като същия ден бе изтеглена с буксири и на 25 октомври пристигна в порт Фаслейн, където се намираше на ремонт до излизането за изпитания. Това беше 16-та от 1988 г. авария с участие на британска атомна подводница. Според оценка на флота, ремонта на Astute след засядането в плитчините струва 7 милиона фунта стерлинги. Командирът на подводницата във връзка с инцидента бе отстранен от длъжност, като неговото място зае британски герой – подводничар. Парогенератора се повреди в първия ден на изпитанията в море под негово командване. – Още за Astute

 
13.12.2010, 17:42

С предаването на К-407 на флота завършва модернизацията на всички руски подводници от проект 667БДРМ

В корабостроителницата „Звездочка” днес се е състояла церемония по спускане на вода след извършване на среден ремонт и модернизация на ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение (РПКСН) К-407 „Новомосковск” клас „Дельфин” проект 667БДРМ.

Работите по средния ремонт и модернизация на К-407 започнаха през април 2007 г. Предаването на подводницата на флота е планирано за 2012 г., съобщава ИТАР-ТАСС.

По-рано, в края на януари т.г. завода „Звездочка” предаде на ВМФ на Русия след среден ремонт и модернизация РПКСН К-18 „Карелия” от същия проект.

До момента са модернизирани 5 РПКСН: К-51 „Верхотурье” (1999 г.), К-84 „Екатеринбург” (2003 г.), К-114 „Тула” (2006 г.), К-117 „Брянск” (2008 г.) и К-18 „Карелия” (2010 г.).

РПКСН от проект 667БДРМ се явяват основата на морските стратегически ядрени сили на Русия. Въоръжението им включва 16 ракети Р-29РМУ2 (РСМ-54) „Синева” и четири торпедни апарата калибър 533 мм. Всички подводници от проект 667БДРМ се намират в състава на Северния флот. – Още за проект 667БДРМ

 
13.12.2010, 16:57

Сръбският военен министър пристига у нас

Министърът на отбраната на Република Сърбия Драган Шутановац пристига утре на официално посещение в Република България по покана на министър Ангелов, съобщи Пресцентърът на МО. Двамата министри на отбраната ще обсъдят сигурността и сътрудничеството в региона, както и състоянието и перспективите в двустранните взаимоотношения между двете държави в сферата на отбраната. По време на посещението министър Драган Шутановац ще се срещне с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

В началото на септември поради лошото време се осуети срещата на двамата министри. Планирано бе Аню Ангелов и Драган Шутановац да наблюдават заедно зенитно-ракетните стрелби на полигон "Шабла". Тогава освен българските стреляха и сръбските защитници на небето.

 
13.12.2010, 16:53

Великобритания ще съкрати изтребителните си ескадрили наполовина

Към 2020 Великобритания може да съкрати изтребителните си ескадрили наполовина. Към момента кралските ВВС разполагат с 12 ескадрили, през 2020 ще останат 6, като всяка ще има в състава си 20-25 самолета.

По предварителна оценка към 2020 Великобритания ще остане със 107 Eurofighter Typhoon и 40 Lockheed Martin F-35 Lightning II. Съкращването на Typhoon ще е за сметка на продажби на самолетите. Така например, ако се сключи договор с Оман ескадрила Typhoon ще бъде предадена от състава на ВВС на Обединеното кралство.

Съгласно предварителните планове в близките пет години Великобритания ще изкара от въоръжение 55 изтребители Typhoon Tranche 1, тъй като модернизацията им до Tranche 2 и 3 ще бъде твърде скъпа. Не е изключено да се извършат и по-големи съкращения на Typhoon за сметка на F-35, чийто брой може да нарасне до сто.

Трябва да се отбележи, че Великобритания през последните 20 години съкращава броя на изтребителите си. Така през 1990 кралските ВВС са имали 33 изтребителни ескадрили, през 2003 – 17, а сега са само 12 – седем с Panavia Tornado, три - Typhoon и две - Harrier. Последните две ескадрили с Harrier ще бъдат разформировани през 2011.

Съгласно плановете през 2021 от въоръжение ще излязат всичките Tornado. Към момента в експлоатация са сто Tornado, от които през 2015 ще останат само 18. Те ще останат на въоръжение, докато кралските ВВС не получат основната партида изтребители F-35. /Pan.bg/ - Още ВВС на Великобритания

 
13.12.2010, 16:45

Русия предлага разделяне на задълженията по ПРО

Русия предложи на европейски партньори разделяне на задълженията по създаване на системата за ПРО, съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков. Москва е готова да поеме върху себе си определен участък на защитата от ракетно нападение, каза той, което ще минимизира разходите. В случай на неуспех на преговорите по създаване на единната европейска ПРО, Руската Федерация ще бъде принудена да предприеме контрамерки. По-рано президентът на Русия беше заявил, че ако преговорите по ПРО спрат, тогава на Русия ще й се наложи да приема решение за разполагане на нови ударни средства.

 
13.12.2010, 16:28

Германия може да започне да изтегля войниците си от Афганистан в началото на 2012 година

Германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг заяви, че се надява изтеглянето на германските военнослужещи от Афганистан да започне в началото на 2012 година, съобщава радио „Дойче веле”.

По-рано днес Гутенберг пристигна на изненадващо посещение в Афганистан. Министърът посочи, че тежките сражения продължават, но отбеляза, че през последните седмици има известен прогрес.

Гутенберг посети германската военна база в северната провинция Кундуз, придружаван от съпругата си и от премиерите на Долна Саксония и Саксония-Анхалт. /ИА "Фокус"/

 
13.12.2010, 16:20

Американският конгрес ще ратифицира договора по СНО през 2010 г.

Сенатът на Конгреса на САЩ ще ратифицира руско-американския договор по стратегическите настъпателни оръжия преди зимната ваканция, заяви в ефира на телевизията „Си-Би-Ес” един от основните съветници на американския президент Дейвид Акселрод. Той окачестви този договор, подписан през април тази година от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама, като съставна част от гарантирането на национална безопасност на САЩ. „Според него, ратифицирането на договора ще спомогне за укрепване на американско-руското взаимодействие.

 
13.12.2010, 13:20

Катастрофата на 28 юли 2010 с С-17 е вследствие грешки в техниката на пилотиране

Комисията, разследваща причините за катастрофата с С-17 в Аляска на 28 юли 2010 открива точни и убедителни доказателства, че причината за трагичния инцидент е грешка на пилота, който е управлявал самолета „агресивно и по начин, несъответстващ с установените процедури, довел до влизане в свредел”. Екипажът е пренебрегнал сигнализацията на системата, предупреждаваща за опасност за влизане в свредел и е продължил да изпълнява виража. Вторият летец и офицерът по летателна безопасност също не са реагирали адекватно на създалата се ситуация. Според доклада, при появата на звуковата индикация за опасност от влизане в свредел, вторият летец е реагирал, докладвайки, че „температурата и височината са в нормите”. Последвалите неточни действия за извеждане от свредел и недостатъчната височина водят до разбиване на самолета, при което загива четиричленният екипаж .

Други причини, допринесли за катастрофата са грешно разпределение на вниманието при пилотиране, прекалена самоувереност, грешна мотивация и неефективен контрол.

Катастрофиралият С-17 с регистрационен номер 00-0173, струващ 184 570581 долара, е изпълнявал тренировъчен полет за участие в предстоящото на 31 юли авиошоу Arctic Thunder.

Загиналите са майор Майкъл Фрейхолц (Michael Freyholtz), 34 г., майор Аарон Мълоун (Aaron Malone), 36 г., капитан Джефри Хил (Jeffrey Hill), 31 г. и старши сержант (посм.) Томас Сикардо (Thomas Cicardo), 47 г. /Pan.bg/ - Още за С-17

 
13.12.2010, 12:50

Може да купим изтребители от Русия само при политическо решение

В оръжейния бизнес трябва да защитим интересите на България, смята бившият зам.-министър на отбраната Спас Панчев..... Още

 
13.12.2010, 12:08

НАТО предупреди, че чуждестранните войници ще се сблъскат с още насилие в Афганистан през 2011 г.

НАТО предупреди, че чуждестранните военнослужещи в Афганистан ще се сблъскат с още насилие през 2011 година, като 2010 година е най-кървавата от началото на военната операция в централноазиатската страна, предаде АФП.

„Ще се сблъскаме с още насилие през 2011 година. Ще има сражения, нашата работа все още не е приключила. Натискът върху талибаните трябва да продължи. Трябва да затвърдим успехите, постигнати през последните няколко месеца, а това ще доведе до нови сблъсъци”, заяви говорителят на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) бригаден генерал Джоузеф Блоц.

Най-малко 692 чуждестранни войници са загинали от началото на годината в Афганистан. През миналата година загинаха 521 чуждестранни военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
13.12.2010, 11:10

Генерал-майор Йордан Йорданов ще наблюдава учение в Норвегия

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов ще присъства утре на Деня за високопоставени гости на учението на НАТО „STEADFAST JUNO 2010” в гр. Ставангер, Норвегия, съобщи Пресцентърът на МО.  Участниците в „STEADFAST JUNO 2010” се обучават в разполагане на силите на НАТО при планиране и провеждане на операции за реагиране при кризи, възстановяване на мира, сигурността и хуманитарната помощ. По време на учението се използват сили със способност за развръщане на шест различни места едновременно под ръководството на Съвместното командване на силите в Неапол, Италия.

 
13.12.2010, 10:36

ВВС на САЩ планира изпращането на орбита втори безпилотен апарат

ВВС на САЩ. съвместно с американския авиостроителен концерн Boeing са започнали подготовка на втори прототип на орбиталния безпилотен самолет X-37B. По информация от Aviation Week, в интервю на заместник министъра на ВВС на САЩ по космическите програми Ричард Маккинни (Richard McKinney).

По негови думи , апарата OTV-2 в най-скоро време ще бъде доставен на Кейп Канаверал, от където ще бъде изведен на орбита с ракета носител Atlas 5.

Маккини не е уочнил, какво означава 'най-скоро време', но е пояснил, че старта на орбиталния самолет ще се състои през март - април 2011 г. Изпитанията на апарата ще се провеждат на по 'широка' орбита, при усложнени условия за слизане от орбита и за кацане. По думи на подполковник Троя Глиза (Troy Glese), ръководител на програмата X-37B, програмата за изпитания на OTV-2 ще бъде разширена по сравнение с OTV-1, който се приземи на 3 декември 2010 г.

X-37B OTV-1 беше изведен на орбита от Кейп Канаверал на 22 април 2010 г. и прекара на орбита 244 дни. На 3 декември 2010 г., апарата направи автоматично слизане от орбита и кацане на базата на ВВС на САЩ Ванденберг в Калифорния. По времето прекарано на орбита, апарата е получил седем повреди на обшивката в резултат на сблъсък с космически боклуци. При кацането се е спукала гумата на лявото колело на основния колесник, и парчетата гума са нанесли незначителни повреди по долната част на фюзелажа на апарата.

По думи на Маккинни, независимо от това, че гумата се спукала при докосване на пистата, апарата не се е отклонил от курса и е продължил спирането, като е "удържал" средата на пистата за кацане. В момента се изясняват причините поради които се е спукала гумата.

По данни на ВВС, целта на извеждане на OTV-1 на орбита е била проверка на способностите на САЩ да извежда в космоса, безпилотни апарата и възможността да бъдат върнати на Земята в автоматичен режим. В космоса са проведени проверки на много компоненти на безпилотния апарат, а също така е направена начална проверка на сензорни системи с висока резолюция.

Работата по създаването на X-37 се водят от САЩ от 50 те години. Изпитания на апарата са провеждани от 1986 до 2007 г. Целите за които ВВС на САЩ планира да използва орбиталния самолет не се разгласяват. Според официалната версия, негова основна функция ще стане доставянето на орбита на малогабаритни товари. По други версии X-37 ще бъде използван за разузнавателни цели. /Space News/ - Още космически системи

 
13.12.2010, 08:32

Жена генерал? Не и през моя мандат

Краят на годината се оказа напрегнат за армията. След като НАТО реши да изгражда противоракетна отбрана, военното министерство одобри план за реформа на войската. Той предвижда съкращаване на 5700 щикове. В същото време ведомството продължи да се бори с тежкото наследство от тройната коалиция. След скандала с часовника с камерата армията се оказа натоварена и с нов дълг от 50 млн. лв. заради договор от 2006 г. за ремонт на зенитно-ракетни комплекси. Каква е равносметката за годината през очите на министъра, попитахме Аню Ангелов...... Още

 
12 декември
 
12.12.2010, 22:53

Доброволният и териториалният резерв влязоха в Стратегията за национална сигурност

В проекта на Стратегията за национална сигурност, който правителството одобри на последното си заседание, се отдава видимо по-голямо значение на ролята на Въоръжените сили. Сравнението с варианта, който бе публикуван за обсъждане в началото на юни, е показателно. Там Въоръжените сили бяха буквално смачкани и се губеха сред другите компоненти на националната сигурност. 

Въоръжените сили на Република България, се посочва в проекта, който трябва да бъде обсъден и приет от Народното събрание, осигуряват военната сигурност на страната, участват в колективната отбрана на НАТО и в реализирането на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Те са гарант за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

В проекта е записано, че Въоръжените сили и институциите, осигуряващи отбранителни способности, съсредоточават усилията си за отбрана на страната; развиване, поддържане и предоставяне на необходимите военни и други способности за колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС; участие в мисии и операции за укрепване на международния ред и сигурност; изграждане на нова система на организация, подготовка и използване на доброволен резерв на въоръжените сили за тяхното докомплектоване; поддържане и предоставяне на способности, както и формиране на териториален резерв за мирно време в подчинение на областни управители и кметове на общини за подкрепа на населението и защита на националната критична инфраструктура при предотвратяване и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии; създаване на система за доброволна военна подготовка на български граждани за защита на Отечеството.

По всичко личи, че за подобряването на текста е изиграла роля Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. В първия вариант например не ставаше дума изобщо за изграждане на нова система на организация, подготовка и използване на доброволен резерв. Нов момент е формирането на териториален резерв за мирно време в подчинение на областни управители и кметове на общини за подкрепа на населението и защита на националната критична инфраструктура при предотвратяване и ликвидиране на последствията от бедствия и аварии. Създаването на система за доброволна военна подготовка на български граждани за защита на Отечеството е също нова задача, която е влязла в проекта за стратегия. /otbrana.com/

 
12.12.2010, 15:43

Македония ще получи покана за членство в НАТО, като реши проблема с името, заяви генерал Давид Хумар

Докато не бъде решен проблемът с името Македония трябва да се съсредоточи върху реформите. Това е заявил бригаден генерал Давид Хумар, командващ щаба на НАТО в Скопие, предаде македонската телевизия Алфа.

„Посланието, което лидерите от Алианса изпратиха от срещата на върха в Лисабон е, че Македония ще получи покана за членство, като постигне взаимно приемливо решение за името”, изтъкнал Хумар. /ИА "Фокус"/

 
12.12.2010, 14:56

Шестима войници на НАТО са загинали в южната част на Афганистан

Шестима войници на НАТО са били убити днес при нападение на екстремисти в южната част на Афганистан, предаде АФП, позовавайки се комюнике на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (Исаф).

Не се съобщава националността на загиналите. Нападението е едно от най-смъртоносните за международните сили от пристигането им в Афганистан и свалянето на талибанския режим през 2001 година.

В момента около 30 хиляди американски войници, изпратени като подкрепление в Афганистан, водят офанзива в южната част на страната, която се смята за един от основните бастиони на талибаните.

С днешния инцидент броят на загиналите през тази година чуждестранни войници в Афганистан достигна 692 души. – Още за Афганистан

 
12.12.2010, 10:16

Южна Корея ще проведе военни учения на 27 места в страната

Южна Корея ще продължи военните учения и през следващата седмица, предаде АФП, позовавайки се на изявление на говорителя на щаба на южнокорейската армия.

Ученията ще включват реална стрелба с оръжия, но няма да се провеждат в региона, който стана обект на севернокорейски обстрел.

Предвидено е провеждането на военни учения от понеделник до неделя на 27 места в Южна Корея, като ще бъдат избегнати граничните със Северна Корея зони, в Жълто море, които в края на ноември станаха поле на военни действия между двете съседни страни.

На 23 ноември Пхенян извърши артилерийски обстрел срещу южнокорейския остров Йонпьон, при който загинаха четирима души, а 18 бяха ранени. Оттогава Сеул е провел няколко военни учения. /ИА „Фокус”/

 
12.12.2010,08:37

Вертолетите Black Hawk от ВВС на Япония ще бъдат подновени

Министерството на отбраната на Япония е взело решение за подмяна на вертолетите за търсене и спасяване UH-60J Black Hawk, съобщава пресслужбата на американската компания Sikorsky. Mitsubishi Heavy Industries ще произведе по лиценз 40 нови хеликоптери UH-60J, които ще заменят същия брой аналогични вертолети, намиращи се на въоръжение от 1991 г.

Стойността на новите вертолети и тяхното техническо обслужване е 2.3 милиарда долара. UH-60J ще бъдат на въоръжение в японските ВВС в продължение на 20 години.

Част от новостите в UH-60J включват снемаема система за дозареждане във въздуха, спътникова свързочна система и система за предотвратяване сблъскване във въздуха. UH-60J е разработен на базата на американския UH-60L. Black Hawk.

UH-60J лети със скорост до 265 км/ч на разстояние до 1300 км. и има максимално тегло при излитане – 9.9 тона. Въоръжен е с една 12,7 мм и две 5,56 мм картечници. Досега в Япония са произведени общо 226 вертолети Н-60 различни модификации за нуждите на ВВС, ВМС и Бреговата охрана на страната. /Pan.bg/ - Още за UH-60

 
12.12.2010, 08:33

Норвегия ще получи БЛА RQ-11 Raven

Министерството на отбраната на Норвегия е сключило договор за 4.9 милиона долара с американската компания AeroVironment за доставка на БЛА RQ-11 Raven. Първите БЛА ще пристигнат в началото на 2011.

Един комплект БЛА RQ-11 Raven включва две наземни станции за управление, запасни части и три самолета. Стойността на един БЛА Raven е 35 000 долара, а един пълен комплект – 250 000 долара. През май 2010 г. армията на САЩ е закупила 63 комплекта Raven за 11,2 милиона долара.

Raven може да патрулира във въздуха 80 минути при скорост 96.5 км/ч. Самите апарати се побират в раница. БЛА може да изпълнява полет по предварително зададен маршрут с използване на GPS или да се управлява от оператор. /Pan.bg/ - Още за RQ-11

 
11 декември
 
11.12.2010, 23:55

Австрийската армия ще се освободи от 50% от блиндираните си автомобили

През 2011 година Австрия ще продаде половината от блиндирания си автопарк поради финансови съображения, пише австрийският вестник „Кроне Цайтунг”.

„Автономната отбрана на територията ни вече не е необходима заради промените в областта на сигурността”, заяви по този повод министърът на отбраната Норберт Дарабос, намеквайки за края на студената война и перспективата за инвазия на страната с танкове.

Така Австрия ще се раздели с около 500 блиндирани превозни средства, както и със защитните системи за тях.

По този начин австрийската армия ще реализира икономии от около 12 милиона евро на година. /ИА „Фокус”/

 
11.12.2010, 20:30

Завършен е първият етап на изпитанията на вертолета X3

Компанията Eurocopter завърши първия етап на изпитанията на високоскоростния хеликоптер X3, който в бъдеще може да стане конкурент на американския Sikorsky X2. В първият си полет X3 е развил скорост 333 км/ч, издигнал се е до височина 3800 м и е изпълнил различни маньоври, включително и рязък завой с крен 60 градуса. Скоро ще започне втория етап на изпитанията, като основна цел е достигане скорост 405 км/ч. Всички изпитания на Х3 се извършват в Южна Франция на военния полигон в Истър. Първият полет на вертолета Х3 е извършен на 6 септември 2010.

Х3 е изпълнен по схема на винтокрил с един носещ винт и две витла в краищата на крилата. Едно от различията от класическата схема е голямата хоризонтална част, благодарение на която вертолетът съчетава качествата на самолет и апарат с вертикално излитане и кацане.

Според компанията Eurocopter новият скоростен вертолет може да се използва в продължителни операции по търсене и спасяване, въздушно патрулиране на крайбрежните зони и граници, транспорт на хора и товари и медицинска евакуация.

Междувременно в средата на октомври компанията Sikorsky обяви намеренията си да създаде високоскоростен разузнавателно-ударен вертолет S-97 Raider на базата на експерименталния Х2. Първият прототип ще бъде готов след около 50 месеца. В хода на последните експериментални полети през септември 2010 Х2 постигна скорост 460 км/ч. /Pan.bg/

 
11.12.2010, 17:54

Депутатите поправиха грешка на правителството

Запазва се досегашната формула за преизчисляване на осигурителния стаж за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Това стана факт, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване. На първо четене текстът, внесен от правителството, предвиждаше ощетяване на една голяма група военнослужещи – пилоти, моряци, миротворци и др. Благодарение на предложението на народните представители  Светлана Ангелова, Ангел Даскалов, Емануела Спасова, Станка Шайлекова, Светомир Михайлов, Стефан Господинов, Геновева Алексиева, Анатолий Йорданов, Вяра Петрова и Доброслав Димитров грешката на правителството бе поправена и статуквото се запази. Известно е, че това намерение на Министерския съвет, което не бе само слух, а писмено заявено до Народното събрание, предизвика вълна от рапорти за уволнение. Стигна се до реалната опасност ВВС да останат без пилоти и инструктори. Министърът на отбраната Аню Ангелов в две заседания на правителството поставяше с тревога този въпрос, но това се оказа недостатъчно законопроектът да бъде коригиран още тогава.

Не бе подкрепено обаче предложението на народните представители Емилия Масларова, Драгомир Стойнев и Мая Манолова необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия да остане 25 г., както е сега. Това бе друга грешка на правителството, която не е поправена от парламента. Така военнослужещите ще придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж, както следва: до 31 декември 2011 г. – 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България; от 31 декември 2011 г. – общият осигурителен стаж по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това показва, че до Народното събрание даде на военнослужещите гратисен период от една година. Известно е вече, че най-съществените съкращения по Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили ще се случат през 2012 г. /otbrana.com/

 
11.12.2010, 13:20

Компанията "ЕАDS North America" изпълни първия полет на хеликоптера Armed Aerial Scout 72X с въоръжение

Компанията "ЕАDS North America" изпълни първия от три планирани полети на хеликоптера Armed Aerial Scout 72X (AAS-72X) с въоръжение. Изпитателният полет с продължителност 40 минути бе извършен в зоната на производствения комплекс на компанията „Eurocopter” в Тексас.

Целта на полета бе демонстрация на системата за целеуказване, а така също и на апаратурите за свръзка и навигация. Като цяло програмата е ориентирана към провека съответствието между тактико-техническите характеристики на вертолета и изискванията на сухопътните сили на САЩ.

След завършване на изпитателната програма производството на хеликоптерите AAS-72X ще бъде организирано в завода на „American Eurocoptеr” (подразделение на "ЕАDS North America") в град Колумбус, Мисисипи, където се сглобяват хеликоптерите UH-72A, предназначени преди всичко за армията на САЩ. До сега "ЕАDS North America" е произвела общо 146 вертолета UH-72A, в това число пет за ВМС на САЩ. /Pan.bg/

 
11.12.2010, 09:14

Военните ведомства на САЩ и Китай проведоха преговори

Официални лица от военните ведомства на САЩ и Китай проведоха във Вашингтон „откровена и продуктивна” беседа по въпросите, предизвикващи разногласия. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Мишел Флорной, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тя прие китайска делегация начело със заместник-началника на китайския генерален щаб Ма Сяотян. В хода на обсъжданията са били засегнати в частност темите Тайван, Северна Корея, включително и последните събития с артилерийския обстрел на южнокорейски остров, военноморските учения на американския военноморски флот заедно с Япония и Южна Корея. /ИА „Фокус”/

 
11.12.2010, 09:12

Системата "Галилео" ще бъде базирана в Чехия

Страните-членки на ЕС се споразумяха седалището на европейската система за сателитна навигация "Галилео" да бъде в Чехия. Целта на проекта е ЕС да има собствена глобална навигационна система. Брюксел смята, че системата е решаваща стъпка за укрепване на сектора на високите технологии на Общността. Преди това министрите от ЕС отхвърлиха кандидатурата на Холандия. В крайна сметка кандидатурата на Чехия надделя над тази на Холандия, тъй като държавите от ЕС се разбраха да спазят направеното след разширяването през 2004 година обещание, че новите страни-членки ще имат предимство, когато се определя къде да бъдат разположени нови служби или управления на ЕС. Предвижда се "Галилео" да започне да действа в основни линии през 2014 година, като в крайна сметка ще включва 32 сателита, покриващи цялото земно кълбо. – Още за „Галилео”

 
11.12.2010, 09:10

Военноморските сили на САЩ тестваха електромагнитно оръдие

Американските военноморски сили съобщиха, че са провели успешно изпитание на електромагнитно оръдие (на мощност 32 МДж), способно да изстреля снаряд на разстояние до 200 километра със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука, предаде АФП.

„Това изпитание ни приближава още повече до внедряването на това високотехнологично оръжие”, заяви адмирал Невин Кар, ръководител на военноморските научни изследвания.

Електромагнитната артилерийска система ще може да води огън с тенп от 6 до 12 изтрела в минута с висока точност. Релсовото оръдие се предвижда да се използва от различни кораби - IRS, DDG 1000 и DDG 51.

 
10 декември
 
10.12.2010, 20:10

Започна монтажа на първия патрулен самолет Poseidon за Индия

Boeing започна монтажа на първия от общо осем патрулни самолети P-8I Poseidon за Индия. Работите се извършват в завода на компанията в Канзас и този самолет ще бъде доставен на ВМС на Индия през януари 2011. Останалите седем P-8I ще са готови до края на 2015 г.

Договорът за закупуване на осемте P-8I на стойност 2.1 милиарда долара е сключен през 2009 г. Съгласно клаузите на договора специалисти на Boeing ще отговарят за техническото обслужване на самолетите през целия им срок на експлоатация. През октомври 2010 г. Комитетът по отбранителни покупки към правителството на Индия одобри заделянето на 2.2 милиарда долара за закупуване на още една партида самолети P-8I. С тях ВМС на Индия ще разширят възможностите си за контрол и наблюдение на крайбрежието си, а също така ще могат да извадят от въоръжение остарелите Ту-142М и Ил-38СЛ. ВМС ще използва новите самолети и за търсене и унищожаване на подводници, както и за операции по търсене и спасяване.

Р-8I за ВМС на Индия е създаден на база на американския патрулен самолет P-8A Poseidon, който е на въоръжение във ВМС на САЩ. Максималната скорост е до 907 км/ч, минимална 330 км/ч и има далечина на полета 3700 км. P-8I има пет вътрешни и шест външни точки за окачване на различно въоръжение – ракети, мини и торпеда. /Pan.bg/ - Още за P-8I Poseidon

 
10.12.2010, 20:02

Първата австралийска ескадрила със Super Hornet вече е боеготова

Първата австралийска ескадрила с дванадесет изтребители F/A-18F Block II Super Hornet вече е боеготова и носи бойно дежурство. В състава на ескадрилата са зачислени три Super Hornet, които ще бъдат доработени до модификацията за РЕБ - GA-18 Growler. По силата на договор от 2008 година на стойност 4.6 милиарда долара Австралия ще получи общо 24 F/A-18.

Изтребителите F/A-18F ще са на въоръжение до 2020 година, тъй като се явяват преходно звено между излезлите от експлоатация в началото на декември изтребители-бомбардировачи F-111 Aardvark и доставянето на перспективните изтребители F-35 Lightning II.

F/A-18F е въоръжен с шестцвно 20 мм оръдие и има 11 точки за подкачване на ракети „въздух-въздух”, „въздух-повърхност” и бомби. /Pan.bg/ - Още за F/A-18

 
10.12.2010, 19:18

Южна Корея получи три изтребителя F-15K

Компанията Boeing предаде на Южна Корея втората партида от три F-15K Slam Eagle, съобщава Defense Aerospace. Първите три изтребителя бяха доставени през септември т.г. До края на 2012 година ВВС на страната ще получат останалите петнадесет самолета. Сделката за доставка на 21 изтребителя F-15K на стойност около 2.3 милиарда долара е сключена през 2008 година. Това е вторият етап от програмата F-X за превъоръжаване ВВС на Южна Корея. В рамките на първия етап военновъздушните сили получиха 40 изтребителя F-15K, последният от които бе предаден през октомври 2008 година.

През 2011 ще стартира последния етап от програмата F-X, в рамките на която ВВС на Южна Корея ще обявят конкурс за доставка на 60 изтребителя. Предполага се, че основната цел на този етап е закупуването на Lockheed Martin F-35 Lightning II. Boeing е обявил плановете си за участие в тендера със стелт модификацията на F-15 - F-15 Silent Eagle. При него се използват материали и технологии както при останалите стелт изтребители, въоръжението е в конформни оръжейни контейнери, поставяни на мястото на конформните горивни резервоари, има по-съвременна авионика и нова РЛС. Ефективната площ на разсейване в предна проекция е аналогична на F-35. Boeing представя самолета като по-евтина алтернатива на F-35.

F-15K е предназначен за нанасяне на удари по отдалечени цели, като бойният му радиус е 1800 км. Може да носи ракетно и бомбово въоръжение с маса над 10 тона, като максималната скорост на полета е до 2500 км/ч. /Pan.bg/ - Още за F-15

 
10.12.2010, 19:10

Хърватия ще изпрати още 30 военни инструктори в Афганистан

Хърватия ще изпрати още 30 военни инструктори в Афганистан. Решението за увеличение на хърватския контингент днес бе одобрено от парламента на страната, съобщава АФП.

През 2011 и 2012 година числеността на хърватския контингент в Афганистан ще наброява 350 души.

Хърватия се присъедини към мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) през февруари 2003 година. Страната е част от НАТО от 2009 година. – Още за Афганистан

 
10.12.2010, 16:39

НАТО плаща за транзита през Русия за Афганистан

Русия получава пари за транзита на военното имущество на Франция и Испания за Афганистан в рамките на междуправителствените споразумения, съобщи на заседание на Държавната Дума заместник министърът на външните работи Александър Грушко. Двете споразумения са изнесени за ратифициране от Държавната Дума. От момента на сключването на споразумението с Франция през руска територия са проведени близо 400 рейса. За всеки полет Франция плаща от 400 до 900 долара, плюс таксите за използване на въздушното пространство на Руската Федерация. Броят полети на Испания е значително по-малък.

 
10.12.2010, 16:31

Германски военнослужещи ще бъдат разположени във Франция за първи път след Втората световна война

Батальон германски военнослужещи ще бъде официално разположен в база в източната част на Франция за първи път, след окупацията на страната от нацистките германски сили през Втората световна война, предава АФП. Батальонът, който е част от съвместна френско-германска бригада, ще бъде разположен до Страсбург, в близост до френско-германската граница.

Историческият ход има за цел да утвърди приятелството между съседските държави, които са водили три опустошителни войни помежду си в период от 140 години. Той е одобрен от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел по време на среща на високо равнище в Мюнхен през 2009 година. /ИА „Фокус”/

 
10.12.2010, 14:18

Завършиха японско-американските военни учения

В Японско море завършиха най-големите за последните 25 години японско-американски военни учения. В тях участваха всички видове на силите за самоотбрана на Япония. както поделения на морската пехота, ВВС и кораби на САЩ – общо повече от 44000 военни, близо 400 самолета и 60 кораба. Сценарият на 8-дневните учения предвиждаше провеждане на съвместна бойна операция след нанасяне на удар по територията на Япония.

 
10.12.2010, 12:03

"Ролс-Ройс" постигна пълна оперативна мощност на главния си турбинен генератор

„Ролс-Ройс”, световната компания за задвижващи системи, постигна пълна операционна мощност на първия си главен турбинен генератор, задвижван с газовата турбина MT30, съобщиха за "Отбрана" от компанията. MT30, доставена на ВМС на САЩ за програмата DDG-1000, USS Zumwalt, достигна пълна оперативна мощност от 36 MW по време на тестове в тестова база на ВМС на САЩ във Филаделфия, Пенсилвания. Това е първата голяма газова турбина, поръчана от САЩ за употреба в генератор, който произвежда електрическа мощност за задвижване на бордовите системи на целия кораб.

Андрю Марш, президент на подразделението на „Ролс-Ройс” за корабоплаване, каза: „Zumwalt class destroyer е много модерен плавателен съд с много високи изисквания. MT30 е най-мощната газова турбина за корабоплаване в света и последното й постижение е още едно доказателство за способността й да отговаря и на най-големите изисквания при най-модерните съвременни кораби.”

Турбината MT30 е разработена с цел да посрещне нарастващите нужди на военноморските сили за по-мощни газови турбини в класа 34-40 MW. MT30 достига висока мощност в компактна среда - характеристика, която е основен фактор при задвижващите системи във военноморското корабоплаване. Компанията Lockheed Martin също избра турбините MT30 за програмата Littoral Combat Ship. Корабът USS Freedom е с инсталирани две турбини MT30 като част от комбинираната конфигурация за дизелови и газови турбини, които задвижват водните двигатели на „Ролс-Ройс”. МT30 беше избрана и за самолетоносача на Кралските военноморски сили на Великобритания Queen Elizabeth, който също като Zumwalt, ще се възползва от интегрираното електрическо задвижване. /otbrana.com/

 
10.12.2010, 11:57

Управляващата коалиция на Германия съгласува отпадането на военната повинност от 1 юли 2011 г.

Лидерите на управляващата коалиция в Германия вечерта в четвъртък одобриха плана за отпадане на военната повинност от 1 юли 2011 година, съобщава "Дойче Веле".

Лидерите на коалицията са подкрепили предложението на министъра на отбраната на страната Карл-Теодор цу Гутенберг за съкращаване на числеността на армията от 250 000 на 185 000 военнослужещи. От тях 170 000 ще са професионални войници, а останалите ще се набират на доброволна основа. /ИА „Фокус”/

 
10.12.2010, 11:27

Започнаха морските изпитания на главната корвета клас MILGEM на турските ВМС

Започнаха морските изпитания на главната корвета „Хейбелиада” F 511 клас MILGEM, построена в истанбулската военноморска корабостроителница по поръчка на ВМС на Турция, съобщава „Джейнс неви интернешнл”.

Корветата MILGEM е предназначена за патрулиране и охрана на прибрежната зона, изпълнение на разузнавателни, антитерористични и спасители задачи и борба с подводници на противника.

MILGEM е първият надводен боен кораб, проектиран и построен от турски военни и граждански компании.

Секретариатът за отбранителна промишленост на Турция през 2005 година е предложил да бъдат закупени 12 такива кораба.

Първият опитен образец, получил името „Хейбелиада”, беше заложен на 26 юли 2005 г. и спуснат на вода през септември 2008 г. Стойността на главната корвета е около 260 милиона долара. Планира се корветата да бъде предадена на ВМС на Турция в началото на 2011 г. Вторият кораб от серията „Буйукада” беше заложен във военната корабостроителница през септември 2008 г., като се очаква той да бъде спуснат на вода през юли 2011 г.. В перспектива контрактите за строителство на следващите кораби от серията ще бъдат подписвани с частни турски компании  за да се развива националната корабостроителна индустрия. Всичките 12 кораба ще бъдат приети на въоръжение до 2028 година.

Корветата MILGEM е построена с използване на „стелт” технологии и има дължина 99 м и водоизместимост около 2000 т. Силовата установка CODAG се състои от една газова турбина „Дженерал електрик” LM2500 с мощност 23 МВт и два 16-цилиндрови дизелови двигатели от серията MTU 16V 595 TE90 с мощност от по 4320 кВт. Максимална скорост - 29 възла, крейсерска скорост - 15 възла. Екипаж - 93 човека.

Според проекта, въоръжението се състои от 76/62-мм оръдие „Супер Рапид” на компанията „Ото  Мелара”, ПУ Mk.49 GMLS със ЗУР RIM-116B, противокорабни крилати ракети. Корветата може да бъде оборудвана с хидролокатор и система за защита от торпеда.

Поставената от „Талес Недерланд” трикоординатна РЛС с кръгов обзор „Смарт-S” Mk.2 E/F-диапазон, оптимизирана за провеждане на операции в прибрежната зона, мултисензорната оптикоелектронна система за управление на въоръжението STING EO Mk.2 и електронно-оптическата система за прицелване AselFLIR-300 на компанията „Аселсан” са интегрирани със системата за бойно управление „Генезис", създадена от Центъра за разработка на програмно осигуряване на турските ВМС и турската компания „Хавелсан”.

 
10.12.2010, 10:03

Европа ще съкрати разходите за отбрана

На фона на недостига на публични финанси страните от ЕС искат да намалят разходите за отбраната и да започнат по-тясно военно сътрудничество, пише германският вестник „Зюддойче цайтунг”.

Германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг и шведският му колега предлагат да има разделение на военни категории. Сред другите предложения са за съвместни учения и съвместно използване на военна екипировка. /ИА „Фокус”/

 
10.12.2010, 09:33

„Решителни” – 20 години под български военноморски флаг

Днес във Военноморска база Варна отбелязват 20-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на патрулната корвета „Решителни” и зачисляването й в състава на ВМС на Република България. Преди това той е в състава на Черноморския флот на СССР..... Още

 
10.12.2010, 09:23

Военнослужещите ще имат нови служебни карти

Нова наредба урежда реда за издаване, водене на отчет и унищожаване на служебните карти на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Документът, подписан от министъра на отбраната Аню Ангелов, е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. В двумесечен срок от влизане му в сила командирите (началниците) на военни формирования и ръководителите на съответните структури трябва да изпратят заявки за служебните карти до дирекция „Управление на човешките ресурси“ – МО. Самото изготвяне и връчване на служебните карти на военнослужещите трябва да завърши в шестмесечен срок след годишното разместване през 2011 г., става ясно от наредбата. Регламентиран е и редът за унищожаването на издадените по досегашния ред служебни карти.

Служебната карта удостоверява служебния статус на военнослужещите при изпълнение на служебните им задължения. Тя не може да замества документите за самоличност, издадени по законоустановения ред, пише още в наредбата. /otbrana.com/

 
10.12.2010, 09:12

Индия е провела изпитания на ракета „Агни-2 плюс”

Днес индийската армия е осъществила изпитания на балистична ракета със среден обсег на действие „Агни-2 плюс”, която може да носи ядрена бойна глава, съобщава РИА Новости.

Ракетата представлява модернизирана версия на „Агни-2”. Изпитанията са били осъществени в щата Орисса на остров Уилърс, Бенгалски залив.

Последен пуск на „Агни-2” бе извършен на 17 май т.г.

Ракетите „Агни-2 плюс” могат да поразяват цели на разстояние 2500-3000 км, докато обхватът на „Агни-2” е около 2000 км, а на „Агни-1” – до 700 км. – Още индийски ракети

 
10.12.2010, 00:50

Сенатът на САЩ осуети опитите за отмяна на забраната гейове да служат в армията

Сенатът на САЩ нанесе потенциално смъртоносен удар по усилията за прекратяване на приблизително 20-годишната забрана гейове да служат открито в американската армия, гласувайки против приемането на законопроект за отмяна на ограничението, предаде АФП.

Законодателите гласуваха с 57 срещу 40 гласа за приемането на закона за годишните военни разходи, включващ мерки за прекратяване политиката „Не питай, не казвай” въведена 1993 г. /ИА „Фокус”/

 
10.12.2010, 00:16

МВР дебне бандити с летящи СРС-та

МВР вече може да наблюдава бандити и от въздуха. Ролята на супермодерни СРС-та (специални разузнавателни средства) играят безпилотни самолети, натъпкани с мощни камери и друга модерна апаратура. Представете си следната ситуация: опасен бандит успява да избяга от конвоиращите го полицаи и потъва в тъмнината. След блокади, засади и преследване не е открит. Тогава на помощ идва малкият безпилотен апарат АТ-1 "Полска чучулига". Той е дълъг само 1,5 м и тежи 3кг. Изстрелва се от ръка - като птичка. Но затова пък може да прелети 20 км и с камерите за нощно виждане да засече неподозиращия бандит. Той няма нищо да разбере, защото машината е почти безшумна още повече когато лети на голяма височина.

Цялата информация от камерите се предава в реално време на наземната станция за управление денем и нощем във видимия и в инфрачервения спектър, като се управлява само от 1 човек. Именно малката "Полска чучулига" предаде на военните първата видеоинформация за взривените складове в Челопечене преди 2 години. На 18 юли тя прелита на няколко метра над епицентъра на чудовищната експлозия и показва лунния пейзаж на хилядите невзривени мини, снаряди, патрони, ракети. Така сапьорите получават възможност да оценят ситуацията, без да рискуват живота на пилот от случайно избухнал в този момент боеприпас. Създатели на безпилотните апарати са инженери и конструктори от софийската фирма "Армстехно"-ООД. Преди 2 г. тогавашното ръководство на МВР тества самолетчета и сключва договор. /24 часа/ - Още БЛА

 
9 декември
 
09.12.2010, 22:03

В Китай е спуснат на вода втори ДВКД „Тип-071”

В Китай е спуснат на вода втори десантно-вертолетен кораб-док (ДВКД) „Тип-071”, построен в корабостроителницата „Худонг Чжунгхуа” в Шанхай, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

На поместените в интернет изображения са забелязани незначителни модификации в горната част на корпуса в сравнение с първият ДВКД „Тип-071”, независимо от това никакви съществени изменения в конфигурацията на оборудването, електрониката и комплекта въоръжения не е констатирано. Въоръжението включва едно автоматично 76-мм оръдие AK-176M на бака, четири 30-мм корабни зенитно-артилерийски комплекса АК-630 и четири пускови установки за 122-мм диполни/лъжливи цели „Тип-726”.

Дължината на ДВКД „Тип-071” е 210 м, ширината - 28 м, водоизместимостта - 17600 т. ДВКД развива скорост до 20 възла. В хангара може да бъдат разположени 3-4 вертолета Z-8. Кърмовата площадка позволява едновременно да се приемат 2 вертолета.

Първият ДВКД проект „Тип-071”, получил името „Канлуншан” (Kunlun Shan), бе спуснат на вода през декември 2006 г. – с година по-късно от планирания срок. По-рано се съобщаваше, че ВМС на НОАК планират да получат до шест ДВКД „Тип-071”. Тези кораби ще станат основата на десантната компонента на ВМС на НОАК.

През юли т.г. ДВКД „Канлуншан” за първи път взе участие в операцията за борба с пиратството край бреговете на Сомалия. ДВКД „Тип-071” може да вози на борда си до 800 морски пехотинеца, 24-32 плаващи бойни машини на десанта ZBD-05, до три катера на въздушна възглавница „Ю Йи” (Yu Yi), способни да доставят на брега 42-тонните танкове „Тип-96”. Още десантни кораби

 
09.12.2010, 20:32

НАТО ще продължи да патрулира Прибалтика

НАТО ще продължи да патрулира въздушното пространство на страни от Прибалтика, заяви в четвъртък Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен. „Продължението от алианса на въздушното патрулиране за балтийските страни е съществено доказателство на верността на колективната отбрана” – каза той пред журналисти сред среща в Брюксел с президента на Естония Тоомас Илвес. По-рано в същия ден Расмусен отказа да коментира пред журналисти съобщението на Интернет-сайта WikiLeaks за уж одобрен от НАТО план за отбрана на Латвия, Литва и Естония, като каза, че алиансът не коментира изтичания на „така наречена” секретна информация.

 
09.12.2010, 13:20

Правителството одобри Договор за фрегатите

С решение на правителството се предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Договор между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Кралство Белгия за превоз на допълнително оборудване за две фрегати клас Е-71 „ВИЛИНГЕН” и за 1 минен ловец, клас „ФЛАУЕР”. Документът се явява допълващ Договора за продажба на две фрегати клас Е-71 „ВИЛИНГЕН” и 1 тристранен минен ловец, клас „ФЛАУЕР” между Република България и Кралство Белгия.

Договорът за превоз е подписан на 7 декември в Брюксел и има за цел да бъде извършено транспортирането на допълнителното оборудване за фрегатите и минния ловец, придобити по договор между Република България и Кралство Белгия.

Предметът на договора е организиране от белгийската страна на транспортирането на допълнителното оборудване за двете фрегати и минния ловец от Военноморската база в Зеебрюге, Белгия до пристанище Бургас. В обхвата на този предмет са включени и всички дейности и плащания на белгийска и българска територия, съпътстващи транспортирането на оборудването.

Предвижда се Договорът за превоз официално да влезе в сила от датата на приключване на българските национални процедури по одобряването му, които изискват ратификация от Народното събрание. (От Пресслужбата на Министерския съвет) – Още за фрегатите „ВИЛИНГЕН”

 
09.12.2010, 10:20

Първата партида украински БТР-4 ще бъдат доставени на Ирак с малко закъснение

Първите 11 украински БТР-4 ще бъдат доставени в средата на декември (вместо края на ноември), съобщава агенция „Интерфакс-Украйна”.

Според източника, втората партия БТР-4 за Ирак е планирана за началото на 2011 година.

Доставките на БТР-4 се извършва в рамките на пакетно съглашение, сключено межди Ирак и Украйна в края на 2009 година.

В този пакетен контракт са включени доставки за ВС на Ирак на 420 бронетранспортьора БТР-4, 6 транспортни самолета Ан-32, два вертолета Ми-8Т, тренажори, боеприпаси, а също и ремонта на авиотехника и подготовка на летателен и технически състав. Общата стойност на доставките се оценява на 550милиона долара.

Същевременно продължават преговорите за продажба на ВС на Ирак на танкове Т-84 „Оплот” и друга техника. – Още за БТР-4

 
09.12.2010, 09:57

Американската стратегия за Афганистан дава резултати

Новата военна стратегия за Афганистан, която се прилага от една година насам и предвижда повишаване на военното присъствие в страната, работи и целта американските части да бъдат изтеглени от по-големите бойни операции до 2014 година може да бъде постигната. Това заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс на съвместна пресконференция с президента на Афганистан Хамид Карзай.

Робърт Гейтс беше на двудневна визита в Афганистан, където разговаря с американски командири. На пресконференцията той заяви, че се завръща във Вашингтон убеден, че набелязаните от Барак Обама цели във връзка с афганистанската война ще бъдат изпълнени. Барак Обама иска американските сили да започнат да се изтеглят от Афганистан през юни 2011 година. От своя страна Хамид Карзай подчерта, че неговата страна се нуждае от повече военна техника, оборудване и засилено обучение на афганистанските военни. /DW/

 
09.12.2010, 09:28

Предстоящи изпитания на F-16 за удължаване на ресурса

ВВС на САЩ са предоставили един F-16 Block 50 на компанията Lockheed Martin за тригодишни изпитания, на базата на които ВВС ще вземе решение за удължаване ресурса на 300 изтребители F-16 с 50% - до 12 000 летателни часа.

Програмата предвижда изпитателни полети и стендови тестовe, които ще са еквивалентни на 24 000 часа полети. На основа на тези изпитания ще бъде взето решение какъв да бъде остатъчния ресурс на F-16 Block 50 и дадени препоръки за изпълнение на мероприятия за удължаване срока на служба на изтребителите от тази модификация. Програмата предвижда и модернизация на изтребителите с нова авионика.

Според ВВС на САЩ в близките 15 години във военновъздушните сили ще се почувства остър дефицит от изтребители, като техният брой ще падне с 10% под допустимия минимум от 2000. Към момента на въоръжение във ВВС на САЩ има 1260 изтребители F-16, 650 F-15 и 166 F-22.

Дефицитът се дължи на прекратяване закупуването на F-22 Raptor и изоставяне в графика на разработване на перспективния изтребител пето поколение F-35 Lightning II. Заради високата цена правителството на САЩ ограничи закупуването на F-22 до 187 броя, от които ВВС са получили 166. Първите F-35A ще постъпят на въоръжение не по-рано от 2016 година. А в този период поради изтичане на ресурса от експлоатация ще излязат известен брой изтребители, като само през 2010 това ще са 134 F-15 и 112 F-16.

Сегашните планове на ВВС на САЩ предвиждат само закупуване на 1763 F-35. Към момента 12 подразделения на Националната гвардия имат на въоръжение F-16, чийто ресурс изтича през 2020 година. Към тази година само едно от тях може да получи изтребители F-35, а останалите ще останат без авиационна техника.

ВВС на САЩ възнамеряваха да закупят ограничена бройка нови F-16, за да компенсират очаквания дефицит от изтребители. Но по-късно ВВС се отказват от тази идея, тъй като удължаване на ресурса на F-16 ще излезе с 80-85% по-евтино.

ВВС осъществяват програма по модернизация на F-15 и F-16. На 175 F-15 ще получат нова РЛС Raytheon APG-63(v)3 с активна фазирана антенна решетка (АФАР), за което са отделени 900 милиона долара. В най-близко време подобна РЛС с АФАР ще бъде поставена и на редица изтребители F-16. /Pan.bg/ - Още за F-16

 
09.12.2010, 08:34

Американските власти са се намесвали в десетки сделки за продажба на оръжие по света

В сряда бе публикувана нова порция секретни документи на „Уикилийкс”, от които стана ясно, че САЩ са се опитвали да се намесват в десетки сделки по продажба на оръжие, в които фигурират Украйна, България, Армения и Китай, пише „Комсомолская правда”.

Според материалите на „Уикилийкс” през ноември 2009 г. помощник държавният секретар на САЩ Ван Ван Дипен е бил недоволен от продажбата на Иран на техника, която може да се използва за изготвянето на балистични ракети. През август 2009 г. чиновникът е упрекнал Украйна, че държавната компания „Укрспецекспорт” е изпратила в Мианмар партида от резервни части за бронетранспортьори, автоматични гранатомети, противотанкови ракети с точково насочване и танкови картечници. /ИА „Фокус”/

 
 8 декември
 
08.12.2010, 22:13

За над 90 на сто от офицерите ще бъдат осигурени длъжности

Ръководството на Сухопътни войски прави всичко възможно, за да бъдат осигурени места за офицерите и сержантите към 2015 година. За войниците не се притеснявам, даже си мисля, че няма да успеем да запълним техните щатове. За офицерите съм убеден, че за 90 и повече процента от тях ще намерим длъжности. При изграждането на критериите, ще осигурим тези, които нямат прослужени 25 години в армията, заяви началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев. Той се срещна с военнослужещи и цивилни служители от 4-и артилерийски полк в Асеновград, зенитно-ракетния дивизион в Хасково, Центъра за подготовка на танкови специалисти в Сливен и артилерийския дивизион в Шумен.

Целта на посещенията бе представянето на Бялата книга в частта й за Сухопътните войски и по-конкретно за самите поделения. Най-важното за 4-и полк ще се случи в първата половина на 2012 година. Той ще си остане като такъв, но съставът му ще бъде намален с около 400-450 души.

Зенитно-ракетният дивизион в Хасково ще бъде ликвидиран. Хубавото за военнослужещите от него е, че в същия гарнизон и в същия район механизираният батальон ще нарасне със 150 души. Така че голяма част от състава на дивизиона, предимно от сержантите и войниците, може да отиде там.

Центърът за подготовка на танкови специалисти в Сливен ще остане като такъв. Съставът му, обаче, ще бъде намален с около 350 военнослужещи.

Артилерийският дивизион в Шумен на 5-а механизирана бригада ще бъде закрит. Но артилерийският дивизион на 2-ра бригада в Ямбол ще нарасне с около 120-130 души. Голяма част от военнослужещите от Шумен, а те са около 180, могат да отидат в Ямбол. Има се предвид и това, че техниката от Шумен – системата „Вулкан”, ще бъде предислоцирана в Ямбол. Логиката е тази, че Ямбол е близо до полигона на „Ново село”, а шуменският дивизион, ако премине към 2-ра бригада, е далеч от нейния щаб в Стара Загора и по-трудно ще бъде ръководството и контрола.

В Сухопътните войски, независимо от редуцирането, съгласно Бялата книга и Прегледа на структурите, имаме около 2500 човека завишение на някои от гарнизоните и по-точно на 61-ва и 2-ра бригада. Така че възможности за офицерите, сержантите и войниците в рамките на Сухопътни войски ще има, каза още генерал-майор Василев и увери офицерите, особено тези, които нямат 25 прослужени години в армията, да бъдат спокойни.

Той съобщи също, че напоследък месечно от Сухопътни войски, поради пенсионна възраст или по собствено желание, излизат по 50-60 души. И ако това темпо се запази до 2012 г., то от Сухопътни войски няма да бъдат освободени около 2000 души, а може би ще останат за намаляване около 1300. Генерал-майор Василев обяви, че към януари 2015 г. кадровите военнослужещи в Сухопътните войски трябва да бъдат около 14 000, плюс още 1600 души като постоянен резерв. /БА/

 
08.12.2010, 20:47

Военният сатър ще играе и в асеновградския полк

Остър сатър предстои да бъде размахан и за воините от асеновградския артилерийски  полк. Ще паднат главите на около 500 офицери, сержанти и войници -артилеристи, съобщиха воини от гарнизона, които са заплашени от уволнение.

С около 400 ще намалеят и танкистите от центъра за подготовка в Сливен. В спомените на офицерите ще остане огъня по директрисите със седемдесет и двойките. А специалистите ще пресмятат как с двойно по-малък състав ще се постигат по-големи способности.

Вече писахме, че се слага кръст на зенитно-ракетния дивизион в Хасково, на дивизиона в Шумен, на батальона във Враца. Началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев се е опитал да успокои воините от няколко поделения, че щабът ще направи възможното на колкото се може повече офицери, сержанти и войници  да се намери работа.

Заедно със  подалите рапорти за напускане , пенсионираните по възраст и уволнените не по свое желание Сухопътните войски трябва да ударят кота 14000 през 2015 г. Така пише черно на бяло в „белите” документи. Сега сметката може да е правена от десетки специалисти, но след пет години ще се види, че е правена без кръчмар. Пък и със сигурност на коня на войските ще са други хора, които ще берат плодовете на Бялата книга.

Жалко е, че войските , които дават днес 98 на сто от хората за мисии, са най-съкращавани и най-малко модернизирани. Не е случайно, че в гарнизоните  са прекръстили военният министър на Аню Ньойски. А как ли ще бъдат прекръстени  началниците и командващите, навярно предстои да разберем. Но едва ли ще са Ковачев, Вазов, Стойчев, Дрангов..... /otbrana.com/

 
08.12.2010, 17:45

Нови руски фрегати ще получат имена на царски адмирали

Три фрегати от проект 11356 за ВМФ на Русия, първата от които ще бъде заложена в корабостроителницата "Янтарь" (гр. Калининград) през януари 2011 година, ще получат имена на царски адмирали.

Макар, че имената още не са утвърдени, предполага се, че фрегатите ще носят имената "Адмирал Григорович", "Адмирал Эссен" и "Адмирал Колчак".

По време на съществуването на ВМФ на СССР подобни кораби се класифицираха като „стражеви кораби 2 ранг” и за имена се използваха прилагателни, изразяващи бойните качества на тези кораби ("Свирепый", "Стерегущий", "Сторожевой" и т.н.). Голяма част от наименованията на тези кораби е имала свои предшественици и в царския флот на дореволюционна Русия. – Още руски фрегати

 
08.12.2010, 17:24

Дислоцираните в Полша ракети „Пейтриът” ще бъдат прехвърлени временно в Германия

Варшава. Батареята американски ракети за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът”, която в края на май за пръв път бе разположена в Полша, на 15 декември ще бъде върната в германска база, „в рамките на завършване на третата ротация”, съобщи говорител на полското министерство на отбраната Януш Сеймей, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той уточни, че „през 2011 г. те ще бъдат върнати в Полша за продължаване обучението в съответствие с плана, който предвижда пребиваването им в републиката веднъж на три месеца”. /ИА „Фокус”/ - Още за „Пейтриът”

 
08.12.2010, 16:35

Русия ще доставки на Казахстан С-300

Русия ще доставки на Казахстан зенитноракетни комплекси С-300. Сега страните се занимават с подготовка на съответен контракт, заяви пред журналисти прес-секретарят на Министерството на отбраната. Параметрите на сделката не се съобщават. Русия и Казахстан са обвързани със съюзнически задължения в рамките на ОНД и Организацията на договора за колективна сигурност. Те предполагат значителни преференции във взаимните доставки на въоръжения и военна техника. – Още за С-300

 
08.12.2010, 16:00

Перу получи холандски патрулни самолети Fokker 60

Нидерландия предаде на Перу два брегови патрулни самолета Fokker 60, съобщава Defense Aerospace. Самолетите са от излишните запаси на ВВС на Холандия, Договорът, подписан през февруари 2010, предвижда закупуването на общо четири самолета, като първите два Перу получи през юли т.г. Сделката включва извършване на предварителен ремонт и модернизация на Fokker 60 преди доставянето им на купувача, както и обучение на перуански пилоти и доставка на резервни двигатели и запасни части. С тези самолети перуанските ВВС на Перу извършват наблюдение на бреговата линия.

ВВС на Холандия са използвали Fokker 60 за десантиране на неголеми групи хора или товари. Снети са от въоръжение през 2006 г., когато Холандия получава по два C-130H и C-130H-30.

Fokker 60 е създаден на базата на Fokker 50, лети със скорост до 650 км/ч на разстояние до 2000 км. Има товароподемност около 10 тона. /Pan.bg/

 
08.12.2010, 12:35

Държавната отбранителна поръчка на Русия ще нарасне с 1/3

Държавната отбранителна поръчка на Русия идната година ще нарасне с 1/3 – до 1,5 трилиона рубли, каза вицепремиерът Сергей Иванов на заседание в Москва на военнопромишлената комисия. Той съобщи, че Министерството на отбраната е внесло в правителството държавна програма за въоръжения за периода 2011-2020 година. Планираните обеми за финансиране са над 20 трилиона рубли. – Още руски ВПК

 
08.12.2010, 11:04

Японско-американско учение бе прекратено заради руски Ил-38

Полетите на руските самолети Ил-38 до границите на Япония, заради които бяха прекъснати съвместните американско-японски учения, са били планови и не са нарушили международните правила, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на заявление на пресслужбата на Тихоокеанския флот на Русия.

Два самолета Ил-38 са били забелязани недалеч от п-ов Ното, където в момента се провеждат най-големите учения на войски на САЩ и Япония. Заради опасения, че Русия може да узнае някои секретни сведения, маневрите са били преустановени.

Японските медии отбелязват, че самолетите са се намирали непосредствено над мястото на маневрите в момента, когато са се разработвали сценарии за прехващане на балистични ракети и отразяване на атаки на вражески изтребители.

Съвместните японски-американски учения "Остър меч" се провеждат между 3 и 10 декември. Те са най-мащабните в историята на военното сътрудничество на САЩ и Япония. В тях участват 40 000 военни, 60 кораби и 350 самолети. /Сега/

 
08.12.2010, 10:32

Компанията MBDA Deutschland е доставила 600-та крилата ракета KEPD-350 "Taurus"

KEPD-350 "Taurus" е клас „въздух-повърхност” и се смята за една от най-съвременните крилати ракети, запускани извън зоната на ПВО. Използването на навигационната система Tri-Tec (в състава на която влиза инерциална навигационна система, интегрирана с GPS), радиовисотомер и телевизионна глава за самонасочване (ТГС) правят KEPD-350 оръжие с висок клас на точност. Масата на "Taurus" е 1400 кг, лети със скорост 0.8М и има вероятното кръгово отклонение около 3 м. Снабдена е с прибиращо се крило и кумулативно-проникваща бойна част с голяма мощност Mephisto (Multi-Effect Penetrator, High Sophisticated and Target Optimised) с тегло 500 кг, като взривателят е с елементи на изкуствен интелект. Ракетата е снабдена с турбореактивен двигател P8300-15 с тяга 6,67кН. KEPD-350 е предназначена за поразяване на различни цели, в това число силно защитени и намиращи се на голяма дълбочина, без да влиза в зоната на действие на ПВО на противника.

С KEPD-350 "Taurus" са въоръжени изтребителите Tornado IDS от ВВС на Германия и EF-18 от испанските ВВС. /Pan.bg/ - Още за "Taurus"

 
08.12.2010, 09:45

Бразилия ще получи останалите Ми-35М през 2011 г.

Договорът за доставка на Бразилия на многоцелеви ударни вертолети Ми-35М ще бъде окончателно изпълнен до края на 2011 година. Досега са доставени шест от общо договорените дванадесет. Сделката на стойност 150 милиона долара е сключена през 2008 г. след конкурс, в който са участвали и AgustaWestland с A-129 Mangusta и Eurcopter с EC665 Tiger.

Ми-35М е експортен вариант на руския вертолет Ми-24, развива скорост доо 340 км/ч, а далечината на полета е около 1000 км. Може да носи въоръжение до 900 кг на осем точки. Ми-35М е предназначен за порязяване бронетанковате техника на противника, за оказване огнева поддръжка на сухопътните войски, за десантиране на личен състав и различни товари. /Pan.bg/ - Още за Ми-35

 
08.12.2010, 09:26

Разполагането на „Смерч” в Южна Осетия тревожи Грузия

Шефът на грузинското министерство на външните работи Григол Вашадзе информира посланиците на САЩ, Германия, Франция и Великобритания за разполагането от руска страна на системи за залпов огън „Смерч” в Южна Осетия, съобщиха информационните агенции. Според „Интерфакс” при срещите са били обсъдени и въпроси, отнасящи се до поредния кръг на женевските преговори, насрочени за 16 декември.

По-рано агенцията съобщи, позовавайки се на собствени източници в руския Южен военен окръг, за „разполагането на реактивни системи за залпов огън „Смерч” на територията на Южна Осетия”. – Още РСЗО „Смерч”

 
08.12.2010, 08:31

САЩ ратифицира договора за СНВ до края на 2010-та

Процесът по ратификация на новия руско-американски договор за стратегическите настъпателни въоръжения може да приключи до края на годината смята администрацията на президента Барак Обама, съобщава ИТАР-ТАСС.

Това е казала помощник-държавният секретар Роуз Готтемюллер на семинар в института Брукингс. По думите на дипломатката сегашната сесия на Конгреса на САЩ ще продължи до 17 декември и конгресмените ще имат време да гласуват това споразумение. /news.bg/

 
08.12.2010, 08:24

Сигурността в Афганистан е подобрена

Командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Дейвид Петреъс е информирал Белия дом, че изпратените от президента Обама подкрепления са подобрили сигурността, но талибаните остават силни в някои райони на страната. В оценката на генерал Петреъс се съдържат и препоръки за числеността на афганистанските сили за сигурност.

Прехвърлянето на контрола върху сигурността на афганистанската армия и полиция ще започне вероятно догодина, както е предвидено, но графикът за това прехвърляне все още не е уточнен, се казва в доклада на генерал Петреъс. Този доклад ще помогне на Белия дом в дебатите за стратегията в Афганистан, които ще се проведат следващата седмица. /DW/

 

08.12.1991 г. – Изведен от бойния състав на американския флот е последния самолетоносач от Втората световна война клас Essex USS Lexington (CV-16). Сега той е плаващ музей.

 
08.12.2010, 08:15

Няма основания за нова надпревара във въоръженията

Русия и САЩ нямат основания за нова надпревара във въоръженията, заяви помощник държавният секретар на САЩ Филип Гордън. Според него, САЩ гледат на Русия като на партньор, а влошаването на отношенията ни не отговаря на интересите на страните. Гордън поясни, че протакането с ратифицирането на новия договор по стратегическите настъпателни оръжия може да стане крачка назад в двустранните отношения. Договорът беше подписан през април тази година от президентите на Русия и САЩ.

 

08.12.1976 г. – Изтребителят F-16 успешно извършва своя първи полет.

 
7 декември
 
07.12.2010, 20:42

СААБ получи поръчка за изтребители „Грипен” за Тайланд

Компанията СААБ получи поръчка от шведската агенция за отбранително имущество FMV за шест изтребителя „Грипен” за Кралските военновъздушни сили на Тайланд. Поръчката е на стойност около 2.2 милиарда шведски крони.

Шестте изтребителя „Грипен” са от едноместната версия C, а проектът е с продължителност от 2010 до 2013 г. Самолетите са част от междуправителствена сделка, в която FMV като представител на шведското правителство, продава интегрирана система за въздушна защита на основата на продуктите, произвеждани от СААБ, включително изтребителя „Грипен”.

Ролята на СААБ в сделката, като поддоставчик на FMV, е да достави поръчаните изтребители „Грипен” и да обнови радарната система Erieye на самолетите Saab 340, които FMV продава на Тайланд.

Настоящата поръчка е продължение на по-ранна от 2008 г., когато FMV поръча шест изтребителя „Грипен”, предназначени за Тайланд.

„Тази поръчка затвърждава сътрудничеството между Тайланд и Швеция. Тя е и поредното доказателство за способностите на СААБ да доставя сложни интегрирани отбранителни системи, както и да засили доверието на международно ниво в системата „Грипен”,” каза Хокан Буске, главен изпълнителен директор на СААБ.

СААБ е на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения, както в областта на отбраната, така и на гражданската сигурност. СААБ има офиси и служители на всички континенти. Компанията непрекъснато развива и адаптира новите си технологии, за да отговори на променящите се нужди на клиентите. /Pan.bg/ - Още за „Грипен”

 
07.12.2010, 20:36

ВМС на Индия модернизират подводниците Scorpene

ВМС на Индия разглеждат възможността да модернизират подводниците си клас Scorpene, произвеждани в корабостроителния завод Mazagon Docks, съобщава Hindustan Times. Планира се поставяне на двигатели, които да не зависят от атмосферния въздух, с което ще се увеличи продължителността на плаване под вода. Сега намиращите се на въоръжение дизел-електрически подводници трябва да изплават на всеки два дни, за да запуснат дизеловите двигатели с цел зарядка на акумулаторните батерии. Независимите от въздух двигатели (НВД) ще позволят това да стане в подводно положение, с което се намалява риска подводницата да бъде открита .

ВМС на Индия водят преговори с френската компания DCNS за снабдяване на подводниците Scorpene с НВД. Стойността на потенциалната сделка е неизвестна. Според DCNS, ако договорът се подпише през 2011 година, новите двигатели ще могат да се монтират на последните две от общо шест подводници Scorpene, чието строителство ще завърши през 2018 г.

На останалите четири подводници може да се поставят НВД по-късно в рамките на програма за модернизация. Не се изключва и възможността да се инсталират НВД собствено производство, създаването на които с води в Организацията за изследвания и разработки в областта на отбраната(DRDO).

Индия закупува от Франция шест подводници Scorpene през 2005 г. за 187,9 милиарда рупии (4,2 милиарда долара). По условията на договора с DCNS строителството на подводниците се извършва по лиценз в Индия. Към момента има изоставяне от графика поради „трудност в усвояване на технологиите”, съобщава индийското министерство на отбраната. Първоначално се предполагаше, че първите подводници ще се доставят на ВМС на Индия през 2012 г., но през април т.г. става ясно, че това ще стане не по-рано от 2015 г. /Pan.bg/ - Още за Scorpene

 
07.12.2010, 20:23

Бразилия ще обяви новия си изтребител на 15 декември

На 15 декември 2010 г. бразилското правителство ще обяви официално решението си за това кой ще бъде новият многоцелеви изтребител поръчен в рамките на програмата F-X2. Това съобщава бразилският вестник Folha de S.Paulo без да назовава източника си.

Според Folha de S.Paulo изборът категорично ще падне върху френския изтребител Dassault Rafale. Настоящият бразилски президент Луиш Инасио Лула да Силва не веднъж вече изрази, че предпочитанията му клонят към Rafale и по-близко сътрудничество с Франция. Даже през септември 2009 г. си позволи да обяви, че Rafale е победител в конкурса, но по-късно оттегли думите си след като стана ясно, че бразилските ВВС все още формално не са изразили мнението си по въпроса.

През януари 2010 г. изтече част от официалния доклад на бразилските ВВС, в който изразяват предпочитанието си към шведския Saab Gripen NG, поради по-ниската му цена и по-високите способности. Въпреки това бразилското правителство контрира, че основния фактор в избора ще е чисто политически.

Наскоро Wikileaks разпространи доклад на американския посланик в Бразилия, в който той обобщава резултатите от срещата си с Феури Курадо, изпълнителен директор на бразилския самолетостроителен гигант Embraer. В този разговор Курадо подчертава, че Embraer ще остане неутрален, но вътрешно компанията желае F/A-18 Super Hornet да бъде избран за победител заради по-добрия технологичен трансфер, който се предлага.

В края на 2008 г. Бразилия обяви къс списък с кандидати в рамките на конкурса F-X2. В него попаднаха Dassault Rafale, Saab Gripen NG и Boeing F/A-18 Super Hornet. Въпреки, че договора за 36 самолета трябваше да се сключи още в средата на 2009 г. непрестанните политически полемики проточиха процеса. През октомври 2010 г. президента да Силва съобщи, че окончателния избор ще стане след президентските избори. След като на 1 ноември Дилма Русеф, която от същата партия както и да Силва, спечели президентските избори вече е ясно, че няма формални пречки победителя да бъде избран възможно най-скоро. /Аеро/ 

 
07.12.2010, 20:16

Реставрират "Връзки с обществеността" в Сухопътни войски

С „реставрирането” на звената за „Връзки с обществеността” в Сухопътни войски ще се пропагандира Бялата книга за отбрана и ще се защитава изпълнението на плана за развитие на въоръжените сили. Напълно естествено е реставрацията два започне от Сухопътните войски. Те ще претърпят най-големите съкращения в армията, закриват се гарнизони, опасности дебнат сухопътните контингенти на мисии, расте процентът на девойките в подразделенията, няма средства за учения, уволняват се млади командири. Следващата година могат бая работа да отметнат и помогнат на командирите, които ще запазят местата си.

В министерството на отбраната се сетиха, че трябва да направят нещо в подкрепа на министерските дерзания. И заедно с командването на СВ проведоха семинар със сегашни и бъдещи отговорници за връзки с обществеността. Ще има курс за обучение на PR-и във военна академия, ще  се «реставрира» и правилник за дейността им.

Имаше един виц едно време. Военни инженери строяли мост, но той все падал. Накрая дошъл отговорникът по връзки с обществеността и ги посъветвал да проведат едно събрание като хората . И не щеш ли мостът станал.

Може локомотивът да не върви, важно е свирката да свири. PR-ът се завръща! /otbrana.com/

 
07.12.2010, 20:06

Руският президент е поръчал обединяването на ПВО и ПРО под единно управление за стратегическо командване

Руският президент Дмитрий Медведев е поръчал до 1 декември 2011 г. системите за ПВО, ПРО и предупреждение за ракетно нападение да бъдат обединени в единно управление за стратегическо командване, предаде агенция Интерфакс.

Отговорни за реализирането на поръчението са руският премиер Владимир Путин и министъра на отбраната Анатолий Сердюков.

 
07.12.2010, 17:11

Британците може да започнат изтегляне от Афганистан догодина

Британският премиер Дейвид Камерън, който е на посещение в Афганистан, заяви, че действащите в страната британски войски могат да започнат да се връщат у дома още следващата година, съобщиха информационните агенции.

Камерън отбеляза, че успехите на международните коалиционни сили ISAF срещу талибаните и напредъкът в обучението на афганистанската полиция му дават основание да вярва в близката перспектива на изтеглянето.

Видях как се обучават афганистанските полицаи, всеки осем месеца академията, която се ръководи от британци, излъчва 500 випускници, изтъкна министър-председателят. Той посети главната британска военна база в Афганистан и обеща, че в близко бъдеще в борбата срещу талибаните ще бъдат използвани повече безпилотни летателни апарати и бронирани машини на пехотата. Сега в Афганистан са разположени над 10 000 британски военнослужещи. /БА/ - Още за Афганистан

 
07.12.2010, 17:03

Резервните спътници на ГЛОНАСС са въведени в действие

"Роскосмос" въведе в експлоатиране два резервни спътника на системата ГЛОНАСС, съобщи ръководителят на агенцията Анатолий Перминов. Резервните спътници имат за цел да компенсират загубата на трите спътника тези дни. Определено време след тяхното изстрелване ракетата падна в Тихия океан. Перминов обеща, че причината на неуспеха ще бъде изяснена в течение на две седмици. Сега в орбита се намират 20 спътника на руската навигационна система ГЛОНАСС. – Още за ГЛОНАСС

 
07.12.2010, 16:58

Само бивши министри ли са виновни за фрегатите?

Двигателите на двата кораба "Вилинген" и на минния ловец, закупени от Белгия, и  когато са на кея, продължават да работят денонощно. На преминалото  заседание на министерския съвет военният министър Аню Ангелов обвини за това бивши свои колеги. По подобен начин стоял въпросът и за допълнително оборудване за тези три кораба, за което също е необходимо допълнение към договора.

Със сигурност и бившите министри на отбраната носят отговорност. Но нали те са подписвали договорите на основата на някаква военна експертиза. И сигурно там е имало парафа и на някои адмирали или комодори. Та нали тогава началник на ГлЩ на ВМС е бил днешният първи заместник началник на щаба на отбраната ? Та нали експертно мнение са давали някои  офицери, които днес са флагман на ВМС? Кои са те след като всичко е прозрачно ? Лесно се уволнява “Бай чепик”. Войнишките заплати на уволнените ще струват някакви си 300-400 хиляди лева. Трудно се уволняват адмирали, затрили милиони на държавата..../otbrana.com/ - Още фрегати "Вилинген"

 
07.12.2010, 13:55

Новият командир на танковия център в Сливен стана полковник

Новият командир на танковото поделение в Сливен е повишен в звание полковник.

Христо Стаматов, който до сега беше заместник, застана начело на Центъра за обучение на танкисти миналия месец, след пенсионирането на досегашния командир полковник Николай Спиров. Стаматов е повишен в звание с министерска заповед.

Стаматов е кадър на бившата танкова бригада в Айтос.

 
07.12.2010, 13:44

Парламентарна комисия не иска промяна на преизчисляването на осигурителния стаж на военнослужещите

Парламентарната комисия по труда и социалната политика е готова с доклада си за второто четете на поправките в Кодекса за социално осигуряване. Една част от тях засягат пряко режима за пенсиониране на военнослужещите. Не е подкрепено предложението на народните представители Емилия Масларова, Драгомир Стойнев и Мая Манолова необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия да остане 25 г., както е сега. Комисията ще предложи в пленарна зала следния текст, който се покрива с правителственото предложение: „Военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж, както следва:

1. до 31 декември 2011 г. – 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

2. от 31 декември 2011 г. – общият осигурителен стаж по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.”

Друг правителствен текст обаче, който би ощетил голям група военнослужещи не е подкрепен от комисията. Прието е предложението на депутатите  Светлана Ангелова, Ангел Даскалов, Емануела Спасова, Станка Шайлекова, Светомир Михайлов, Стефан Господинов, Геновева Алексиева, Анатолий Йорданов, Вяра Петрова и Доброслав Димитров за запазване на  досегашната формула за преизчисляване на осигурителния стаж. В общия случай осигурителният стаж ще  продължава да се превръща, като три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория. За лицата от летателния състав на реактивната авиация, екипажите на подводните съдове и от водолазния състав една година действително изслужено време да се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория. За лицата от летателния състав на витломоторната авиация, парашутистите, служещите в групите за охрана към граничните полицейски участъци и на надводните кораби една година действително изслужено време да се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория. За лицата при участие в операции и мисии извън територията на страната с висока степен на риск, както и при участие в бойни действия или във военно време, една година действително изслужено време да се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория. За лицата  при участие в операции и мисии извън територията на страната с ниска степен на риск една година действително изслужено време да се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория. /otbrana.com/

 
07.12.2010, 13:40

Враца млъкна ! Страх "разстреля" гарнизона

След срещата на министъра на отбраната  с воини и граждани от Враца, от гарнизона не се чува ни вопъл, ни стон. На самата среща и воините и съпругите им са мълчали като риби…Още

 
07.12.2010, 13:32

Русия е „объркана” от изтеклия защитен план на НАТО за балтийските страни

Русия е „объркана” от изтеклите в „Уикилийкс” планове на НАТО за защита на балтийските страни от руски заплахи, коментира източник от руското външно министерство пред агенция Интерфакс.

„Подобни публикации повдигат много въпроси в Русия и ни предизвикват объркване”, коментира източникът, посочвайки, че разкритията идват броени седмици след срещата на върха на Съвета Русия-НАТО, приветствана като пробив в отношенията между някогашните съперници от Студената война.

Публикувани в сайта „Уикилийкс” американски дипломатически документи показват, че от НАТО са разширили защитен план за Полша, за да покрива и Литва, Латвия и Естония, след като балтийските страни са помолили за допълнителна защита. /ИА „Фокус”/

 
07.12.2010, 13:25

От НАТО обявиха, че Русия и Алиансът не са заплаха един за друг

НАТО и Русия не за заплаха един за друг, заявиха от Северноатлантическия Алианс, след като изтекла американска дипломатическа кореспонденция разкри планове на НАТО за защитаване на балтийските страни от Москва, предаде АФП.

Говорителят на НАТО Оана Лунгеску не потвърди съществуването на изнесените планове за защитаване на Литва, Латвия и Естония от руски заплахи, но посочи, че основната цел на военния съюз е взаимната защита на членуващите страни от всяко нападение.

„НАТО винаги е имала и ще продължава да има подходящи планове за защитаването на всички съюзници. Това е същността на нашата обща отбранителна задача”, коментира говорителят.

Лунгеску припомни, че по време на срещата на върха на Съвета Русия – НАТО в Лисабон на 20 ноември генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че „НАТО и Русия не представляват заплаха един за друг”. /ИА „Фокус”/

 
07.12.2010, 11:00

На днешния ден - японско нападение над американската база в Тихия океан Пърл Харбър

На днешния ден през 1941 година японският флот, под командването на адмирал Исороку Ямамото, напада американската база в Тихия океан Пърл харбър. Това нападение става причината САЩ да се включи активно във Втората Световна Война.

Няколко дена по-рано, на 26 ноември 1941 година, японската флота напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови. Под командването на адмирала се намират шест самолетоносача с 441 самолета, два линейни кораба, три крайцера (два тежки и един лек) и единадесет миноносеца, както и пет подводници.

Нападението започва в 06:05 сутринта, когато от шестте самолетоносача излита първата вълна от 183 самолета. Атаката се води под командването на капитан Митсуо Фучида. В момента, в който самолетите наближават Оаху (островът, на който е разположена базата), радарът, разположен в Опана Пойнт, сигнализира за опасност. Редниците Джордж Елиът Джуниър и Джоузеф Локхард съобщават за това, но новоназначеният лейтенант Кърмит А. Тейлър решава, че това са шестте бомбардировача B-17, които е трябвало да пристигнат по това време по разписание. Редниците не споменават за броя на приближаващите обекти, а лейтенантът е нямало как да спомене за другите самолети поради съображения за сигурност.

В 07:48 японците достигат до целта си. Бомбардирани са най-важните кораби в пристанището на базата, както и военновъздушните бази на острова.

В 08:30 излита и втората вълна от 171 японски самолета. Атаката се провежда под командването на майор Шигеказу Шимазаки. Бойният кораб "Аризона" е взривен. Уцелен е складът с амунициите, което води до разцепването на кораба на две при експлозията. Корабът потъва за много кратко време. На борда му намират смъртта си 1177 души. Взривени са и още няколко кораба, както пуснати в действие, така и оставени на сух док.

Военната акция продължава не повече от 90 минути. Общият брой жертви от атаката над Пърл Харбър наброява 2350 души, включително 68 цивилни. Ранени са 1178 души. Американците губят тридесет кораба, като девет от тях потъват. Унищожени са 188 самолета, а още 159 са тежко повредени. От своя страна японците губят 29 самолета, а жертвите са 55.

Тази година се навършват 69 години от това трагично събитие. Военноморските сили и Националният парк Пърл Харбър организират съвместно церемония в памет на загиналите в японската атака на пристанището с мемориала над потопения корпус на бойния кораб "Аризона". /vesti.bg/

 
07.12.2010, 10:17

Българска оръжейна сделка в телеграмите на WikiLeaks

Българските тайни служби информирали САЩ за оръжейна сделка на сръбски бизнесмен с Йемен, за да я спрат и доставката да направят български оръжейни заводи. Това, според The Guardian пише в дипломатическа телеграма, публикувана в WikiLeaks, съобщава Dnes.bg.

В първата половина на 2010 г. българското правителство одобрява оръжейна доставка за Йемен на стойност 55 млн долара с благословията на САЩ. Частна българска фирма трябвало да достави на правителството в Сана 30 хил. автомата, 100 хил. експлозива, гранатомети и муниции.

Подготовката за сделката започва на 5 януари, а заради нестабилната обстановка в Йемен и затегнатия контрол върху доставките на оръжие, българската Комисия по експорта се ангажира с поставянето на номера на всички артикули. Българската страна се ангажирала да координира действията си с американското посолство в Йемен.

Тази сделка косвено е свързана с друга - на сръбски оръжеен търговец, сключил договор с йеменското военно министерство за доставка на оръжие на стойност 78 млн. долара.

Американското посолство в Сана научило за нея от български дипломати, а целта била САЩ да се намесят и да спрат доставката. Българското посолство в Сана ги уведомило, че зад сделката стои Слободан Тесич, който фигурира в списъка с лица със забрана за пътуване на ООН по Резолюция 1521.

Сърбинът опитал да влезе в България през 2005 г., но е върнат, защото името му фигурира в списъка на ООН, се казва в цитиран в телеграмата документ от българските тайни служби, предоставен на американското посолство.

 
07.12.2010, 10:13

Армията на Украйна не е готова за война

За 19 години независимост въоръжените сили на Украйна никога не са били приоритет на ръководството на страната. Армията на Украйна, като институция отговаряща за неутрализирането на чужда агресия, в настоящия момент е изтощена. Това е заявил директорът на Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването Валентин Бардак на пресконференция в Киев, предаде Агенция УНИАН.

Според експерта "проблемите на въоръжените сили вече са проблеми на цялата държава и обществото".

Валентин Бардак заявява, че за 19 години украинската армия не е получила нито една нова система, която да повиши отбранителната способност на страната, а извънблоковия статут, който в момента има Украйна, налага приемането на редица нови концептуални документи. /ИА „Фокус”/

 
07.12.2010, 10:07

Войнишката чорба на аутсорсинг! Не става

Защо обаче да не дадем подготовката на военни пилоти на частна фирма, пита министърът на отбраната Аню Ангелов, след като се е запознал с опита на Великобритания...... Още

 
07.12.2010, 09:57

Патронен празник на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров”

С тържествен ритуал днес, 7 декември, ще бъде отбелязана 101-та годишнина от рождението на поета Н.Й Вапцаров и патронния празник на Висшето военноморско училище във Варна.

В честването ще участва и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

По-късно същия ден в планетариума на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” ще бъде представена монографията на професор Илия Пеев – „Никола Йонков Вапцаров – Моряка”.

 
6 декември
 
06.12.2010, 15:40

В загубата на спътниците от ГЛОНАСС е виновен човешкият фактор

Според специалисти, вероятна причина за неуспеха на изстрелването в орбита на три спътника на системата ГЛОНАСС са станали грешки в математическото осигуряване на ракетата. Върху работата на навигационната система това събитие няма да се отрази, но то отложи завършването на формирането на групировката спътници ГЛОНАСС. Сега в системата влизат 26 спътника: 20 се използват по предназначение, 2 са в орбитален резерв, 4 са на техническо обслужване. За приемане на сигнал на територията на Русия са необходими 18 спътника, а за целия свят – 24. – Още за ГЛОНАСС

 
06.12.2010, 15:21

Ми-171 победиха в тендера на басейна на Амазонка

Руските хеликоптери Ми-171А1 победиха в тендера на бразилската нефтогазодобиваща компания „Петробраз” за право на работа в басейна на река Амазонка. В тендера участваха водещи световни хеликоптеростроителни компании. Първите две машини ще бъдат доставени в Бразилия през 2011 година. В бъдеще могат да бъдат разгледани възможностите за увеличаване на доставките на Ми-171, както и за създаване на център за техническо обслужване на руска хеликоптерна техника на базата на бразилска компания. – Още за Ми-171

 
06.12.2010, 14:10

Американските ВМС извеждат от строя фрегатата USS Hawes

Церемонията по извеждане от състава на ВМС на САЩ на фрегатата USS Hawes (FFG-53) тип Oliver Hazard Perry ще се състои на 10 декември в морската база Норфолк, съобщава NavyTimes.

След извеждането от строя фрегатата ще бъде предадена на Службата за осигуряване на корабите от резерва във Филаделфия и през следващите години ще бъде използвана за резервни части.

Фрегатата Hawes е заложена през 1983 г., спусната на вода през 1984 г. и влязла в състава на флота през 1985 година.

Водоизместимостта на фрегатите тип Oliver Hazard Perry е 4200 тона, дължината – 138 метра, ширината – 14 метра, газенето - 6,7 метра, скорост – 29 възла, екипаж – около 200 човека. Основно въоръжение  – ПУ за пуск на ЗУР RIM-66 Standard MR, 76-мм артилерийска установка OTO Melara Mk 75, 2 тритръбни торпедни апарата Mk 32, МЗАК Phalanx CIWS, 4 12,7-мм картечници. На борда могат да бъдат базирани до два вертолета. Такива кораби има в състава на ВМС на САЩ, Тайван, Австралия, Испания, Египет, Турция, Бахрейн и Полша. – Още фрегати

 
06.12.2010, 12:20

25 фирми ще се борят да унищожат 260 000 военни мини

25 фирми най-вероятно ще вземат участие в конкурса за унищожаване на 256 205 военни мини, съобщиха от Министерството на отбраната. Ведомството обяви отново специална обществена поръчка, в която ще бъдат поканени и чужди фирми.

Класирането ще бъде въз основа на най-ниска цена. От МО отказаха да съобщят колко пари са предвидили за утилизацията, тъй като участниците в конкурса можели да се ориентират и да предложат най-ниски цени.

Преди месец изненадващо военното ведомство увеличи средствата за унищожаване на излишните боеприпаси от 800 хил. лв. на 1.3 млн. лв. Според изказване на зам.-военния министър Валентин Радев, конкурсът вече тече и дори са ясни площадките, където ще бъдат унищожени боеприпасите. "Конкурсът за утилизация вече е обявен, а боеприпасите ще бъдат унищожени в Русе и край Габрово", заяви той. Той обаче беше качен на страницата на ведомството в интернет преди дни.

Първоначално беше обявено, че са предвидени 816 000 лв. за продължаване на унищожаването на излишните боеприпаси и те ще бъдат дадени след обявяване на специална обществена поръчка. Зам.-министър Радев обясни, че е станало объркване и ще има конкурс по ЗОП и в него ще могат да участват всички. В момента МО обаче пак е пуснало специална обществена поръчка. /Сега/

 
06.12.2010, 09:32

Русия ще помогне на Таджикистан в създаването на специализирани антитерористични подразделения

Русия ще окаже помощ на Таджикистан в създаването и техническото съоръжаване на специализирани подразделения за борба с тероризма, съобщи руският вътрешен министър Рашид Нургалиев след среща с президента на Таджикистан Емомали Рахмон, предаде ИТАР-ТАСС.

Нургалиев участва в заседание на министрите на вътрешните работи на Русия и Таджикистан.

„Пред колегията проведохме конструктивен и подробен разговор с президента на Таджикистан, в хода на който обсъдихме сътрудничеството в борбата с международния тероризъм, екстремизма, транснационалната престъпност, наркотрафика, незаконната миграция и други въпроси, влизащи в сферата на дейност на правоохранителните органи”, коментира Нургалиев. /ИА Фокус/

 
06.12.2010, 08:40

Южна Корея започна нови военноморски учения

Южнокорейски военноморски сили започнаха днес в Жълто море нови учения с използване на бойни снаряди на фона на огромното напрежение със Северна Корея. Учебните стрелби, които ще продължат пет дни, започнаха на 29 различни места, включително до островите в Жълто море, близо  до морската граница, която се оспорва от двете Кореи. /DW/

 
06.12.2010, 08:36

Пристигнаха двата AW109 за Гранична полиция

В неделя, 5 декември 2010 г., в София пристигнаха двата вертолета AW109 Power предназначени за Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР. /Аеро/

 

06.12.1975 г. Американския самолет F-4G извършва своя първи полет. ВВС на САЩ получават 116 такива самолета.

 
06.12.2010, 00:04

Пенсионирани военни тръгват на училище

Министерството на отбраната ще преквалифицира офицерите и сержантите, които излизат в пенсия или предстои да бъдат съкратени заради реформите в армията. Това се предвижда в наредбата за адаптация на военнослужещите след напускане на армията, публикувана в „Държавен вестник”. Заради модернизацията на армията до 2014 г. в отбраната се предвижда да бъдат съкратени 7100 души. От тях 5700 са военнослужещи, а около 1300 цивилни...... Още

 
5 декември
 
05.12.2010, 23:40

Русия проведе успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета

Руска междуконтинентална балистична ракета РС-12М „Тополь”, изстреляна днес в 22:11 (московско време) от полигона „Капустин Яр”, успешно порази цел на полигона „Сары-Шаган” в Казахстан, предаде радио „Ехото на Москва”.

По думите на представител на руските ракетни войски за ученията е използвана ракета, която е произведена преди повече от 20 години. Военните посочват, че успешният пуск е потвърдил стабилността на летателно-техническите характеристики на ракетите РС-12М „Тополь” в периода на продължителен срок на експлоатация. Това втори пуск на ракета от този тип за 2010 г. – Още за „Тополь”

 
05.12.2010, 17:02

Raytheon завърши изпитанията на новата РЛС за F-16

Американската компания Raytheon завърши успешно изпитанията на РЛС RACR с активна фазирана антена решетка (АФАР) за изтребителите F-16 Fighting Falcon, съобщава DefPro. Разработването на RACR е продължило две години, като РЛС е изпитaна в режимите „въздух-повърхност”, „въздух-въздух” и картографиране на земната повърхност.

RACR е създадена на базата на РЛС с АФАР APG-79 на F/A-18E/F Super Hornet и е унифицирана с нея на 90%. Подобна РЛС за F-16 е разработена и от компанията Northrop Grumman. Изпитанията на нейната РЛС SABR са завършени през януари 2010. SABR е на базата на APG-81 и APG-80, предназначени за F-35 Lightning II и F-16 Block 60.

Независимо, че двете компании практически едновременно успяват да създадат и интегрират РЛС с АФАР за F-16, не се очаква конкуренция между тях. Raytheon вече получи лиценз от правителството на САЩ за износ на RACR за Гърция и Южна Корея, а Northrop Grumman основно ще доставя SABR на американските ВВС в допълнение на експортните поръчки. /Pan.bg/

 
05.12.2010, 16:48

Русия не е успяла да изпрати три навигационни сателити в орбита

Руските власти не са успели да изпратят три навигационни сателити „Глонасс-М” в орбита, изстреляни с ракета-носител от космодрума „Байконур” в Казахстан, предава РИА Новости. Според експерти ракетата, заедно със сателитите, вероятно е паднала в Тихия океан, в близост до Хаваите.

Изстрелването на ракетата-носител "Протон-М" с трите сателита имаше за цел да завърши изграждането на руската глобална навигационна система ГЛОНАСС, като нейният сигнал се приема от ползвателите на навигационни устройства от цял свят.

Системата „Глонас”, развивана от руското правителство, е конкурентна на американската правителствена система „Global Positioning System” (GPS). /ИА „Фокус”/

 
05.12.2010, 16:45

Доставен е първия хеликоптер S-61T

На 3 декември Държавният департамент на САЩ получи първия модернизиран хеликоптер Sikorsky S-61T в изпълнение на подписания в началото на годината "отворен" договор (IDIQ). Съгласно договора компанията Sikorsky ще модернизира до 110 вертолета S-61. Към момента са поръчани 16 хеликоптера за транспортиране на хора и товари в интерес на Държавния департамент.

До края на годината ще бъдат доставени още четири, а останалите тринадесет – през 2011 г. /Pan.bg/

 
05.12.2010, 16:44

Двама военнослужещи на НАТО и двама афганистански военнослужещи са загинали след самоубийствена атака в Афганистан

Двама военнослужещи на НАТО и двама афганистански войници са загинали след самоубийствена атака срещу пазар в близост до военна база в източната част на страната, предава АФП. Неизвестен до момента брой афганистански войници и военнослужещи на НАТО са ранени при експлозията.

Заради политиката на Международните сили за помощ при поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) националността на загиналите войници не се споменава. Почти всички военнослужещи в региона обаче са американци.

Междувременно от радикалното движение на талибаните са поели отговорност за атаката.

С последните смъртни случаи броят на загиналите военнослужещи в страната тази година става 677 души, с което тя се нарежда като най-смъртоносната от началото на конфликта с талибаните. Още за Афганистан

 
05.12.2010, 10:11

GD получава контракт за $ 21 милиона за обновяване на RG-31 MRAP

Корпуса морска пехота на САЩ е сключил с General Dynamics Land Systems-Canada договор за 21,2 американски долара.

Договора включва доставката на компоненти за обновяване на машините със защита от мини и самоделни взривни устройства (MRAP) RG-31 Mk5E. General Dynamics Land Systems-Canada е канадско подразделение на американската компания General Dynamics.

Новите комплекти ще повишат живучестта и функционалните възможности на машините RG-31 до последната произвеждана конфигурация. Доставката на комплектите трябва да завърши до октомври 2011 година. – Още за MRAP

 

05.12.1973 г. – Американските ВМС разрешават на жени да командват подразделения, състоящи се от мъже.

 
05.12.2010, 09:14

Русия завършва формирането на навигационната система ГЛОНАСС

С изстрелването днес, 5 декември, от космодрума Байконур (13:25 мск) на ракетата-носител "Протон-М" с три спътника "Глонасс-М" ще завърши формирането на руската глобална навигационна система ГЛОНАСС, сигналът от която вече ще могат да приемат ползвателите на навигационни устройства от цял свят, предаде РИА Новости.

В орбита за системата ГЛОНАСС общо ще работят 24 спътника, по осем космически апарата в три равнини. Освен това ще бъде създаден орбитален резерв от навигационни космически апарати. След около месец и половина апаратите ще бъдат пуснати в експлоатация. - Още за ГЛОНАСС

 

05.12.2001 г. – В Афганистан 2000-фунтова бомба, случайно хвърлена от B-52, поразява американски КП, убивайки трима войника от специалните сили и пет афганистански военнослужещи. Това са първите загуби на САЩ в Афганистанската война.

 
4 декември
 
04.12.2010, 20:59

Полша прие предложение на САЩ за разполагане на самолети F-16 и „Херкулес”

Варшава прие предложение на САЩ за разполагане на американски изтребители F-16 и транспортни самолети „Херкулес” на територията си, съобщава РИА Новости.

„От американска страна има желание за разполагане на ротационен принцип – веднъж на тримесечие, на изтребители F-16 и самолети „Херкулес” заедно с екипажите и персонала им в Полша, ние приемаме това предложение с удоволствие”, заяви в събота министърът на отбраната на Полша Богдан Клих.

Преговорите ще се отнасят за количеството самолети и мястото за разполагането им. Окончателното решение ще бъде взето през следващата година.

 
04.12.2010, 19:46

Предстои преминаване на теоретичен курс и тренажорна подготовка в Учебния център на „Юрокоптер”

Най-важната ни задача е да използваме ефективно времето до получаването на Panther 565 MB. Със състава, определен за новата техника, в езиковия кабинет на Военноморска база Варна през август бе организиран курс за изучаване на наличната документация на вертолета. Следващият такъв едномесечен курс се проведе през октомври по същата програма. В курсовете ни помагаше и щатният преводач на военноморската база. Отчитайки, че езиковата подготовка на инженерно-техническия състав е на по-ниско ниво, още един ускорен курс само с хората от него ще се проведе до края на тази година....... Още

 
04.12.2010, 17:20

ВВС на Венецуела получиха първите две китайски мобилни РЛС JY-11B

ВВС на Венецуела демонстрираха първите две мобилни трикоординатни РЛС JY-11B за кръгов обзор, доставени от китайската компания „Чайна електроник текнолоджи груп” (China Electronics Technology Group – CETC).

Според командващият на ВВС генерал-майор Хорхе Оропеса, доставката на новите РЛС се явява част от програма за модернизация, целта на която е осигуряване със съвременни радиолокационни станции на авиобазите „Мануел Рио” (щат Гуарико), „Рафаел Урлданета” (щат Сулия), „Сисиалиста Висенте Ландаета (щат Лара) и „Теньенте Луис дел Валле Гарсиа” (щат Ансоатеги).

Мобилната РЛС с ФАР JY-11 е разположена на шаси с колесна формула 6х6 и е предназначена за откриване, идентификация и съпровождане на нисколетящи цели, даване на данни за разстояние, височина и азимут. РЛС работи в E/F-диапазона и притежава висока защита от смущения. Далечина на откриване на цели - 210 км, височина – до 12 хиляди метра. Време за развръщане – 10 мин., разчет – 4 човека. Точност на определяне на координатите по разстояние – 50 м, по азимут – 0,3 градуса, по височина – 500 м. Разрешаваща способност по разстояние – 100 м, по азимут – 1,8 градуса. Зона за откриване по азимут – 360 градуса, по ъгъл на място от 0 до 35 градуса. – Още РЛС

 
04.12.2010, 15:30

След половин година МО се сети за военните спасители

През пролетта, когато министърът на отбраната подписа Наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, бяха пропуснати дежурните военнослужещи в екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване. Това са преди всичко тези, които са в постоянна готовност да излетят с вертолета, за да спасят изпаднал в беда човек, да участват в издирване по време на големи трагедии, като катастрофи например, да се включат в гасенето на горски пожари и др. Става дума за военните спасители. Обикновено информационните агенции не съобщават имената им. Научаваме само, че вертолет от авиобаза „Крумово” на българските ВВС е излетял във връзка с издирването на загубил се в планината турист и толкова. Това са безименните герои на нашето време. Точно те бяха изключени от наредбата за възнагражденията.

Министърът на отбраната е променил наредбата. Новите моменти ще влязат в сила след публикуването им в Държавен вестник. Така за 24-часово дежурство в работни дни военнослужещите в екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване в съответното военно формирование ще вземат допълнително 24 лв.

В документа има доста промени и що се отнася до допълнителните възнаграждения за извършване на медицинска помощ, лечебно-диагностична, профилактична, научноизследователска и преподавателска дейност във Военномедицинска академия. /otbrana.com/

 
04.12.2010, 09:36

При ново нападение Южна Корея ще отговори мощно светкавично, заяви новият министър на отбраната

При евентуална нова атака Южна Корея ще отговори мощно светкавично докато комунистическият режим не се предаде, заяви новият южнокорейски министър на отбраната днес, предаде АФП.

Ким Кван-Джин отправи това предупреждение по време на речта при назначаването му за министър. Той замени на поста Ким Тае Йонг, който подаде оставка заради обвиненията, че е предприел недостатъчен военен отговор на смъртоносното нападение от страна на Северна Корея по остров Йонпьон близо до спорната граница в Жълто море на 23 ноември. /ИА „Фокус”/

 
04.12.2010, 09:24

ВВС на САЩ планират да доставят на Афганистан около 70 леки турбовитлови самолети

Националния корпус армейска авиация на Афганистан може да получи около 70 леки турбовитлови самолети, съгласно наскоро публикувания от ВВС на САЩ документ за покупките, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Програмата „Семейство афганистански УТС за базова подготовка/леки ВТС” (Afghanistan Basic Trainer/Light Lift Family of Systems) първоначално предвижда покупката на 32 самолета (шест триместни и 26 единици с 10 места).

Авиобазата „Шинданд” в западен Афганистан може да получи 12 ед. 10-местни самолета и 6 триместни самолета. Останалите 14 ед. 10-местни самолета ще постъпят в авиобазата „Кабул”.

Договора включва опция за допълнителна доставка на 39 самолета (10-местни). От тях 15 единици се планира да бъдат доставени през 2011 година. Останалите 24 машини могат да бъдат получени в рамките на две опции по 12 самолета през 2012 и 2013 година.

Един от участниците в търга е компанията „L-3 коммьюникейшнз”, Която в партньорство с новозеландската „Пасифик аероспейс” смята да предложи самолетът с кратко излитане и кацане P-750.

 
04.12.2010, 20:46

Войните по-кратки, но светът по-опасен

Конфликтите по света, включително свързаното с исляма насилие, са повод за сериозно безпокойство, но през последните години са станали по-кратки и вземат по-малко жертви, показва проучване, финансирано от пет държави, предаде ДПА….. Още

 
04.12.2010, 08:28

Корея поръчва четири C-130J

Република Южна Корея поръчва четири тактически транспортни самолeта C-130J-30 Super Hercules. Машините ще бъдат доставени към 2014 г.

С тази покупка Южна Корея става 13-ия експортен клиент на C-130J. Поръчаните машини са от удължения вариант J-30. В момента ВВС на Южна Корея разполагат с 14 самолета C-130H, но не е ясно дали новите машини ще ги заместват или допълват.

C-130J Super Hercules е обновенa версия на класическия C-130 Hercules, снабдена с нови двигатели и изцяло обновена авионика. Машината прави първия си полет през 1996 г. и постъпва на въоръжение в САЩ три години по-късно. От тогава са достaвени над 200 самолета от този тип. /Аеро/ - Още за С-130J

 
3 декември
 
03.12.2010, 21:27

Барак Обама: Американските войници изпълняват успешно мисията си в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама, който е на изненадваща визита в Афганистан, увери американските войници, че ще изпълнят успешно мисията си, като все пак предупреди, че все още в борбата с талибаните ги очакват и трудни моменти, предаде АФП.

Обама изрази признателността си към американските войници, като посочи, че те защитават САЩ и се справят успешно с поставените цели във войната в Афганистан. „Казахме, че ще спрем талибаните и именно това правите вие сега”, заяви Обама пред военнослужещи от въздушната база на около 50 километра от столицата Кабул.

Държавният глава на САЩ отбеляза също, че задачата на войниците е трудна, напредъкът е бавен, а в бъдеще ще има още много трудни дни.

По-рано Обама връчи ордени на ранени войници в болницата на базата. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
03.12.2010, 20:13

НАСА отложи за февруари старта на совалката „Дискавъри”

Стартът на космическата совалка „Дискавъри”, която трябваше за последен път да се насочи към Международната космическа станция (МКС), отново е отложен, предаде Би Би Си.

Отлагането за февруари е свързано с работата по отстраняване на някои технически проблеми, съобщи Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА).

 
03.12.2010, 17:15

Гюл „Израел не може да се възползва от възможностите на НАТО”

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че не може и да става дума за включването на Израел под „чадъра за сигурност” на НАТО.

Гюл даде интервю за телевизионния канал Евронюз, който ще бъде излъчен на 10 езика и в който се разказва за външната политика на Турция.

Отговаряйки на въпрос относно възползването на страни, които не членуват в НАТО от противоракетния щит на Алианса, президентът Гюл каза, „Израел не само, че не е член на НАТО, но така също не поддържа и сътрудничество с Алианса и следователно не може да се възползва от възможностите на НАТО”.

На въпроса „Съществува ли различие във възприятието на иранската ядрена програма между Анкара и Запада?” Абдуллах Гюл акцентува, че чувствителността на Турция по въпрос с неин съсед е напълно нормална.

Гюл също така каза, че политиката на Турция относно членството в ЕС е държавна политика и е надпартиен въпрос. /TRT/

 
03.12.2010, 17:10

Тържествена церемония по изпращане на 9-та рота се проведе в под. 34750 – Карлово

Тържествена церемония по изпращане на 9-та рота се проведе днес, 3 декември, в района на под. 34750 – Карлово. Тя ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище „Кандахар” в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF. Командир на ротата е майор Диян Дешков. /МО/

 
03.12.2010, 17:03

Парад за прощаване с F-111

На 2 декември се състоя тържествена церемония по повод излизане след почти 40 години в експлоатация от въоръжение на австралийските F-111 . Бомбардировачът с голям обсег на действие бе важен елемент от системата за национална сигурност на Австралия.

В парада участва гвардейска част, оркестърът на ВВС и личният състав на 82-о авиокрило. Изразено бе признанието към всички, които са летели и осигурявали полетите на F-111. Почетена бе паметта на всички загинали при инциденти и катастрофи с F-111"Aardvark".

В продължение на 10 години ВВС на Австралия единствено в света експлоатират този тип бомбардировач. През 2007 година са извадени от експлоатация F-111G, а от 2 декември и останалите модификации F-111C и RF-111C. /Pan.bg/ - Още за F-111

 
03.12.2010, 16:53

Американски безпилотен космически апарат извърши изпитателен полет

Успешно завърши първият изпитателен полет на секретния безпилотен военен космически апарат на ВВС на САЩ „Х-37В”. Този орбитален изпитателен апарат за многократно използване подобно на самолет днес се приземи на въздушна база Ванденберг в щата Калифорния. Апаратът бе изведен в околоземна орбита на 23 април с помощта на ракетата носител „Атлас-5” от космодрума на кейп Канаверал, щата Флорида, и полетът му продължи над 7 месеца, предаде ИТАР-ТАСС.

Апаратът е с дължина около 8,8 метра и 4,6 метра размах на крилете, той е създаден от базираната в Южна Калифорния компания „Боинг фантом уъркс”. Стартовата маса на Х-37В е почти пет тона и е способен да остава в орбита до 270 денонощия. /ИА „Фокус”/ – Още космически системи

 
03.12.2010, 12:48

Русия и Италия ще проведат съвместни военни учения

Министерствата на отбраната на Русия и Италия през 2011 г. ще проведат съвместни военноморски и сухопътни учения, с участието на Въздушнодесантните войски на Русия и алпийските стрелкови подразделение на Въоръжените сили на Италия, предаде РИА Новости.

Споразумение за провеждането им е било постигнато при участието на министрите на отбраната на седмия кръг от руско-италианските междудържавни консултации, провеждащи се в Сочи. – Още за руските ВДВ

 
03.12.2010, 09:30

Командването на КМП на САЩ одобри серийното производство на ударните вертолети AH-1Z „Кобра”

Командването на Корпуса морска пехота на САЩ одобри започването на пълно серийно производство на ударните вертолети AH-1Z „Кобра”.

Решението за това е било взето след успешно завършване на проведените през последните две години изпитания.

Новите версии на ударния и многоцелеви вертолет AH-1Z и UH-1Y за КМП на САЩ за разработени в рамките на програмата за дълбока модернизация Н-1 на компанията „Белл хеликоптер” и нейните промишлени партньори: „Нортроп Грумман”, L-3, „Локхид Мартин”, „Дженерал електрик”, FLIR, „Талес” и „BF Гудрич”. Програмата предвижда висока степен на унификация на двата варианта. 84% от комплектуващите на вертолета, включително кабината на пилота, двигателите T700-GE-401/C, роторните системи, трансмисията, авиониката, системата за изобразяване на информацията и програмното осигуряване са общи. Това позволява да се намали стойността на обслужването и подготовката на кадрите. Пълното серийно производство на UH-1Y бе одобрено през 2008 година.

AH-1Z е последната версия на вертолетите от семейството AH-1 „Кобра” и ще замени намиращите се на въоръжение машини от версията AH-1W. Вертолетът е предназначен за съпровождане на колони, водене на разузнаване, авиационна поддръжка и борба с бронетехниката на противника. Достигането на машината до състояние на начална готовност за бойно използване е планирано за края на 2011 година. До края на 2021 г. КМП на САЩ трябва да получат 189 нови и възстановени въртолети AH-1Z.

Следващата фаза на програмата предвижда доставка на машини от версия „Z” и за американските ВМС. – Още за АН-1

 
2 декември
 

02.12.1974 г. – Пентагона одобрява внедряването на глобалната спътникова система NAVSTAR

 
02.12.2010, 23:06

Успешен опит с индийска ракета „Брамос”

Индия е извършила успешен опит със свръхзвукова крилата ракета "Брамос", разработена съвместно с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Ракетата, на която може да бъдат поставяни конвенционални бойни глави, е била изстреляна от главния индийски център за ракетни изпитания в източния щат Ориса.

"Брамос", чието име е производно от имената на индийската река Брамапутра и на руската Москва река, е разработена от смесено руско-индийско предприятие преди 13 години. Ракетата има обсег 300 километра, максимална височина на полета 15 километра и развива скорост от 2,5 до 2,8 пъти по-голяма от тази на звука, отбелязва ИТАР-ТАСС. – Още за „Брамос”

 
02.12.2010, 23:03

НАТО проверява корупцията в армията

Екип на НАТО пристигна в София, за да оцени как Министерството на отбраната се бори с корупцията. Освен това специалистите ще дадат рамо на армията с практически инструменти срещу подкупите и комисионните.

Групата се ръководи от сър Стюарт Елдън, бивш посланик на Кралство Великобритания в НАТО. Заедно с Елдън три дни у нас ще са и представители на неправителствената организация „Прозрачност без граници“ – Великобритания. НПО-то е специализирано в борбата с корупцията и конфликта на интереси в сферата на отбраната и сигурността.

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова вече е представила работата на Постоянния съвет по антикорупция към министерството. България завърши процеса на самооценка на корупционния риск в сферата на отбраната през юли 2010 г.

Екипът на НАТО ще се срещне с началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, с министър Аню Ангелов. Предвидени са и разговори с депутати от комисиите по външна политика и отбрана и за борба с корупцията и конфликт на интереси. След окончателен анализ ще бъде изготвен официален доклад на НАТО, който ще бъде предоставен на министъра на отбраната. /Монитор/

 
02.12.2010, 22:25

Полетя вторият прототип на Ми-38

На 2 декември 2010 г. бе извършен първия полет на втория прототип ОП-2 на руския транспортен вертолет Ми-38. Полетът извършен в Казан е преминал успешно, като преди това са извършени 26 наземни запуска и седем зависвания със същия прототип.

ОП-2 се явява доработен в сравнение с първия прототип, като в него са вложени различни изводи от досегашните изпитания. Подобрени са хидросистемата и горивната система, конструкцията на лопатите на носещия винт е сериозно преработена. Поради тези модификации машината се доближава до ниво при което е възможно сертифицирането по летателните норми FAR-29 и руския еквивалент АП-29.

ОП-2 е задвижван от двигатели Pratt & Whitney Canada PW 127/TS, но се предвижва в бъдеще на Ми-38 да се постави руския двигател ТВ7-117В. Вторият прототип е снабден и с интегриран комплекс авионика ИБКВ-38 и „стъклена кабина”.

След дебютния си полет ОП-2 ще бъде изпратен в изпитателната станция на ОАО „Мил”, където ще бъдат продължени изпитанията му. Третият прототип се намира във финална фаза на сглобяване, а серийното производство трябва да започне след 2013 г.

Ми-38 е транспортен вертолет от 15-тония клас. Предназначен за изпълнение на задачи по транспорт на пасажери (включително и във VIP версия), товари (вътре в машината или на външно окачване), обслужване на офшорни платформи и операции по търсене и спасяване. Първият полет на типа е през декември 2003 г. /Аеро/

 
02.12.2010, 19:50

Противоракетната отбрана може да бъде заедно с Русия или против нея

Противоракетната отбрана в Европа може да бъде заедно с Русия или против нея. Няма трето положение, заяви на пресконференция в Москва постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин. По думите му, на 8 декември в Брюксел, Съветът Русия-НАТО на ниво посланици ще приеме „пътната карта” на сътрудничеството по противоракетната отбрана. „От това, ще можем ли да се споразумеем по въпроса за противоракетната отбрана, ще зависят перспективите на сътрудничеството между Русия и НАТО”, - подчерта Рогозин.

 
02.12.2010, 11:52

Дания планира да закупи от САЩ вертолети MH-60R „Си хоук”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на Дания в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на многоцелеви вертолети MH-60R „Си хоук”.

Общата стойност на контракта, при реализация на всички опции, може да достигне до 2 милиарда долара.

Правителството на Дания се е обърнало към САЩ с запитване за покупката на 12 вертолета MH-60R „Си хоук”, 27 двигателя T700-GE-401C (24 монтирани и три резервни), системи за свръзка, резервни части и агрегати, изпитателно и спомагателно оборудване, инструменти, обучение на персонала, техническа документация и техническа поддръжка от американска страна.

Новите машини ще повишат възможностите на ВС на Дания при борба с подводниците и надводните кораби на противника, провеждането на спасителни операции, воденето на разузнаване и решаване на други задачи съвместно с ВС на САЩ и други съюзници.

За основни изпълнители на контракта са избрани компаниите „Сикорский ейркрафт”, „Локхид Мартин”, „Дженерал електрик” и „Рейтеон”. – Още за MH-60R „Си хоук”

 
02.12.2010, 09:19

САЩ изпробват нов „умен” гранатомет в Афганистан

Ново оръжие на американската армия се очаква да стане най-лошият кошмар на талибаните, предадоха осведомителните агенции.

Пентагонът разположи прототипи на първия "умен" гранатомет, изстрелващ от рамо, който използва боеприпаси с микрочип, за да се насочва към враговете, когато те са зад стени или друго прикритие. ........ Още

 
02.12.2010, 09:08

До края на годината Русия ще изведе на орбита нов метео спътник

От Москва към космодрума Байконур е заминал самолет Ан-123 „Руслан”, в товарния отсек на който се намира контейнер с новият руски метео спътник „Электро-Л”. Планира се, след доставката на космодрума Байконур, космическия апарат да бъде откаран в монтажно изпитателен корпус на площадка 31 за да бъде подготвен за старта.

От Роскосмос са разказали, че старта на ракетата носител „Зенит-2SБ” с допълнителен блок „Фрегат-СБ” и руския метео спътник е планиран за 25 декември 2010 г.

Спътника „Електро-Л” е хидрометеорологичен космически апарат и е предназначен за наблюдаване на територията на Русия. Той ще бъде изведен в точка на висене 76 градуса източна дължина, разположена над Индийския океан. Космическият апарат ще предостави многоспектрално заснемане на целия диск на Земята във видимия и инфрачервения диапазон (разрешение 1км и 4 км ) при това периодичността на заснемане на един и същи регион на земната повърхност е 30 минути.

В случай на наблюдаване на стихийни явления , периодичността на заснемане може да бъде доведена до 10-15минути. Освен това спътника „Електро-Л” ще изпълнява задачи по получаване на хелиофизични данни, ретранслация и обмен на метеоинформация, а също така ретранслация на данни от автоматични метеоплатформи и сигнали от аварийни апарати от системата КОСПАС-SARSAT.

„Електро-Л” е проектиран по модулен принцип, при което, приборите разположени на базовия модул се намират в нехерметично изпълнение. В качеството на платформа се използва базовият модул за служебни системи „Навигатор”, който се разработва за създаване и на други космически апарати. Масата на КА „Електро-Л” на работна орбита е около 1500кг. Срока на активно съществуване на КА трябва да бъде не по-малко от 10 г. /Spase News/ - Още космически системи

 
02.12.2010, 08:38

Япония и САЩ ще проведат серия мащабни военноморски учения

Япония и САЩ ще проведат серия от мащабни военни учения на юг от Японския архипелаг, съобщава ИТАР-ТАСС. Целта им е да окажат сдържащо въздействие не само върху Северна Корея, но и върху Китай, който демонстрира висока военноморска активност в региона, коментират японските медии.

Ученията ще се проведат от 3 до 10 декември и в тях ще участват всички сили на отбраната на Япония, а от страна на САЩ – части на морската пехота, на военновъздушните сили, както и атомният самолетоносач „Джордж Вашингтон”. /ИА „Фокус”/

 
02.12.2010, 08:36

Южна Корея се подготвя за нови военни учения

Южна Корея, която вчера завърши провеждането на военни изпитания съвместно със САЩ, днес започва да се подготвя за нови маневри, които ще бъдат изпълнени следващата седмица на фона на опасенията от нови атаки от страна на Пхенян, предаде АФП.

В понеделник южнокорейската армия ще започне 5-дневни учения на 29 различни места, включително на островите в Жълто море, разположени в близост до оспорваната със Северна Корея граница.

Южна Корея засили отбраната си на петте острова, разположени в неспокойната зона, като засили присъствието на войници и въоръжение.

 
1 декември
 
01.12.2010, 20:23

Бойният БПЛА Phanton Ray премина първите изпитания

Концернът Boeing е провел изпитания на писта на бойния безпилотник Phantom Ray, се казва в официално прессъобщение на компанията. В качеството на площадка за изпитания е използвано международното летище Lambert в Сент Луис (щата Мисури). По думите на ръководителя на проекта Крейг Браун изпитанията са преминали успешно. "Phantom Ray изпълни всичко, което се изискваше от него. Той получи указания от операторите, а после няколко пъти премина по полосата за излитане и кацане. През това време ние наблюдавахме поведението му и контролирахме бордовите прибори", разказва Браун. Phantom Ray за пръв път бе представен пред публика през май т.г. При това бе съобщено, че разработката на безпилотника се е водила две години. Тестове-

те на летището Сент Луис бяха първите изпитания на самолета. По-нататък Phantom Ray ще бъде транспортиран до военновъздушната база Edwards в Калифорния. Там ще продължат изпитанията на писта, но вече на по-високи скорости. После ще започнат летателните тестове, които ще продължат още половин година. /Дума/ - Още БПЛА

 
01.12.2010, 20:43

Едва 54% от CV-22 са боеготови

Едва 54,3% от наличните конвертоплани CV-22 Osprey са боеготови във всеки един момент. Такава е статистиката във ВВС на САЩ за финансовата 2010 г., според Air Force Times.

С този процент боеготова техника CV-22 се нарежда сред най-ненадеждните летателни апарати в състава на американските ВВС. Все пак има известно подобрение от финансовата 2009 г., когато този показател е бил 50,1%.

В момента ВВС на САЩ експлоатират 16 такива машини предназначени за поддръжка на операциите на силите за специални операции. До 2016 г. ежегодно трябва да се доставят още по пет – шест конвертоплана, докато броя им достигне 50. Към тази дата процента боеготова техника трябва да достига 80.

Корпусът на морската пехота на САЩ в момента е най-крупния оператор на конвертоплана V-22 Osprey. В момента там се експлоатират около 150 апарата, а процента боеготова техника е около 60.

В статистиката на ВВС на САЩ за 2010 г. по ненадеждност CV-22 се нарежда веднага след RQ-4 (41,64% боеготови), В-1В (43,83%) и С-5А (52,66%), и малко преди В-2 (54,86%).  Най-надеждният летателен апарат в американските ВВС е бил безпилотния MQ-1 Predator, като 92,98% от наличните апарати са били готови за изпълнение на бойни мисии във всеки един момент. /Аеро/ - Още за CV-22

 
01.12.2010, 17:28

Русия прие на въоръжение ракети РС-24

Приемането от Русия на въоръжение на междуконтинентални балистични ракети РС-24 ще усили възможностите й за преодоляване на системи за противоракетна отбрана на потенциален противник. Както съобщиха в министерството на отбраната, тези ракети с разделящи се бойни глави започнаха да постъпват във войските със стратегическо назначение (РВСН). Заедно с вече приетата на въоръжение ракета „Топол-М” с мобилно базиране и в шахти, РС-24 ще съставят ударната групировка на РВСН. Комплексите РС-24 превъзхождат предишните аналози по далечина на полета и точност на попадането в целта. – Още за руските РВСН

 
01.12.2010, 10:00

Веселин Иванов ще управлява служба "Военна информация"

Със заповед на Министъра на отбраната № ОХ-742, от днес, 1 декември, на заместник-директора на Служба "Военна информация" Веселин Иванов Иванов са възложени функции по управление на служба "Военна информация" до назначаване на директор на службата, съобщиха от пресцентъра на МО.

 
01.12.2010, 15:37

Русия може да разшири ядрения си арсенал, ако СТАРТ пропадне

Русия вероятно ще разшири ядрения си арсенал, ако американският сенат не ратифицира новия Договор за стратегическо настъпателно въоръжение (СНР), предава АФП, позовавайки се на руския президент Владимир Путин.

„Това не е нашият избор. Ние не искаме това да се случва. Но това не е заплаха от наша страна.”, е заявил Путин пред американския водещ Лари Кинг.

„Ние просто казваме, че това е, което всички ние очакваме да се случи, ако не се споразумеем за съвместни усилия.”, е добавил той.

Путин е заявил още, че ще бъде грешка от страна на САЩ да игнорират собствените си интереси.

Коментарите на Путин се случват на фона на сигурността за съдбата на подписания договор. Руската Държавна дума неотдавна даде сигнал, че ще ратифицира договора само, ако той бъде ратифициран от САЩ. Същевременно Обама се сблъсква с опозицията на републиканците в сената, които посочват като една от причините нуждата да се докаже дали американския ядрен арсенал ще бъде модернизиран. Задачата с ратифицирането на договора ще бъде дори по-трудна, когато съставът на американския конгрес се смени в полза на демократите рез януари, като резултат от проведените избори за сенат през ноември.

Договорът беше подписан по-рано тази година между Путин и американския президент Барак Обама. Според СНР всяка от двете нации приема ограничението да разполага с максимум 1550 бойни ядрени глави. Това е намаление с около 30 % от предишното ограничение през 2002 година. /ИА „Фокус”/

 
01.12.2010, 15:32

Президентът на България подкрепи продължаването на положението за контрол на конвенционалните въоръжения

Президентът на България Георги Първанов подкрепи на пленарното заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ) в Астана продължаването на положението за контрол на конвенционалните въоръжения в Европа. Той също така отбеляза, че „транснационалните заплахи за Европа в сферата на сигурността, идващи от Афганистан, както никога изискват общо решение”. Според Георги Първанов , успешното решаване на тази задача има ключово значение за укрепването на сигурността и стабилността. „България приветства и твърдо подкрепя по-нататъшното разширяване на задълженията по поддръжката за ОБСЕ  по проблемите на Афганистан в тясно сътрудничество с другите международни организации”, - добави той

 
01.12.2010, 13:44

Военното ведомство на Уругвай създаде централизирано управление за покупка на въоръжение

Министерството на отбраната на Уругвай обяви за създаването на нова структура, която ще извършва покупки в рамките на програмата за модернизация на въоръжението, разчетена за периода 2010-2014 г.

Централизираното управление за покупка на отбранителна продукция (UCAD) ще отговаря за всички перспективни оръжейни програми. Структурата на организацията включва ръководител, заместник ръководител, трима шефове на департаменти, шест съветника и пет технически подразделения, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Уругвай е един от най-активните покупатели за поддържано въоръжение в Латинска Америка. От 2008 г. за ВС на страната са били закупени от Канада 144 БТР „Гризли”/”Кугар” с колесна формула 6x6, 230 единици друга бронетехника (включително 9 БТР M-113A2) от Холандия, 6 вертолета Bo-105M от Германия, 4 вертолета UH-1H от Испания и две фрегати клас „Жоау Бел” от Португалия. Общата стойност на покупките е около 40 милиона долара.

 
01.12.2010, 12:43

Русия и САЩ ще проведат съвместни учения

Въоръжените сили на Русия и САЩ се завръщат към практиката за провеждане на съвместни учения. Те планират да проведат през 2012 година първите такива съвместни маневри след 2007 година. Това съобщи главният командир на Сухопътните войски на Русия Александър Постников. Предвидени са също така ред опознавателни пътувания в рамките на обмяната на опит в подготовката на войските в учебните центрове на Въоръжените сили на САЩ.

 
01.12.2010, 10:35

Президентът повиши комодор Гагашев

Президентът Георги Първанов удостои комодор Валентин Гагашев с по-високо звание - контраадмирал. Указът на Върховния главнокомандващ бе публикуван днес в “Държавен вестник”. Едновременно с това Гагашев става и зам.-шеф на Съвместното оперативно командване на армията.

 
01.12.2010, 10:02

Подводен робот на „Хидроремонт ИГ” обследва останките на потъналия KARAM I

Вчера, 30 ноември т.г., както вече ви съобщихме, в операцията по спасяване на екипажа на потъналия кораб KARAM I  на 10 мили югоизточно от нос Емине участваха представители от Военноморските и Военновъздушните сили. Военноморските сили участват със система за наблюдение на морското пространство, ракетен катер „Ураган” и базов миночистач „Прибой” от Военноморска база Бургас. От Военноморска база Варна участва спасителният кораб „Протео”. От борда на спасителния кораб със специализирано техническо оборудване (подводен робот) екип на варненската фирма „Хидроремонт ИГ” извърши подводен оглед на потъналия кораб. От същата фирма водолазен екип имаше готовност да се гмурне до останките на KARAM I при откриване на признаци на живот в кърмовата му надстройка. Участието на „Хидроремонт ИГ” в тази спасителна операция е напълно безвъзмездно, потвърди пред „Морски вестник” управителят на фирмата инж. Иван Генов Иванов.

В спасителната операция участва и вертолет „Кугар” от Авиобаза Крумово. Той извърши полети южно от нос Емине за търсене и евентуално спасяване на оцелели от екипажа на потъналия кораб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. /МВ/

 
01.12.2010, 09:32

ВВС на Мексико получиха два вертолета „Белл 412EP

На ВВС на Мексико в рамките на програмата „Инициативата Мерида” са предадени 2 многоцелеви вертолета „Белл 412EP, съобщава „Джейнс дифенс уикли.

Конгреса на САЩ е одобрил тази програма през май 200 година с цел оказване на помощ в борбата с незаконната търговия с наркотици и снижаване на нивото на организираната престъпност в САЩ, Мексико и страните от Централна Америка, заделяйки за целта около 1,4 милиарда долара.

В момента на въоръжение в мексиканските ВВС вече има 9 вертолета „Белл 412EP”. През 2011 г. в рамките на програмата „Инициативата Мерида” ВВС страната ще получат още машини от този тип. – Още за Белл 412

 
01.12.2010, 08:28

Пентагонът подкрепя хомосексуалните в армията

Американският министър на отбраната Гейтс призова Сената да анулира закона, забраняващ на хомосексуалните военнослужещи да обявяват открито сексуалните си наклонности. Призивът на Пентагона идва след провеждането на анкета, според която 70 процента от военните смятат, че премахването на този закон ще се отрази положително върху атмосферата в армията. /DW/

 
01.12.2010, 08:06

Кодекс определя етичното поведение в МО и армията

Кодекс на етичното поведение на  военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия беше приет на заседание на Съвета по антикорупция в министерството и одобрен от Министъра на отбраната, съобщи Пресцентърът на МО. Основната цел на документа е да се посочат принципите на  етично поведение на военнослужещите и цивилните служители,  както по отношение на бизнес контактите, така и при взаимоотношенията на работното място, за предотвратяването на корупционни практики и пораждането на конфликт на интереси. Чрез въвеждането на кодекса ръководството на министерството създава условия и формулира изисквания за утвърждаване на етични ценности, допринасящи за осъществяване на политиката му на прозрачност, отговорност и борба с корупцията. /otbrana.com/

 
01.12.2010, 08:05

Някои текстове в закона за отбраната, които пораждат недоумение и въпроси

Прието е текстовете на законите да се разбират еднозначно, да не съдържат неточности и да не се тълкуват двусмислено. За съжаление, при по-внимателен прочит ще се убедим, че последните промени в Закона отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) поражда множество питанки..... Още

 
01.12.2010, 08:00

Грузия и САЩ провеждат морски учения

В Аджария започнаха съвместни военноморски учения на подразделения на американската и грузинската армия, съобщи министерството на отбраната на Грузия, цитирано от Би Би Си.

В тях от американска страна взимат участие 288 военнослужещи, а от грузинска – около 200.

Съобщава се, че цел на ученията е отработване на тактика за взаимодействие в условия на извънредна ситуация на плавателния съд. /ИА „Фокус”/

 

01.12.1959 г. – САЩ, СССР и още 10 страни подписват Договора за Антарктика, който забранява, в частност, всякакви мероприятия от военен характер.

 
01.12.2010, 07:56

Канадските депутати подкрепиха нова мисия в Афганистан

Камарата на представителите в Канада подкрепи решението на правителството за удължаване на военната мисия в Афганистан, отхвърляйки искане на опозиция, предаде АФП.

Депутатите от Консервативната и Либералната партия отхвърлиха протеста на „Блока на Квебек”, в който се осъжда правителството за нарушаването на обявения по-рано краен срок за изтегляне на канадските военнослужещи до юли 2011 г. – Още за Афганистан

 
01.12.2010, 00:05

С изваждане от въоръжение на австралийските F-111 се затваря една глава от авиационната история

На 2 декември австралийските ВВС ще изтеглят от въоръжение последните си бомбардировачи F-111C "Aardvark". Тържествена церемония ще се проведе във военновъздушната база Amberley. С това се затваря една глава в авиационната история, която започва преди 46 години с първия полет на прототипа на F-111А от летището на завода на компанията General Dynamics във Форт Уърф, Тексас.

Американските ВВС използваха F-111 във Виетнамската война, в ударите срещу Либия през 1986 година и операцията Пустинна буря през 1991 година. През 1997 г. F-111 излизат от въоръжение в САЩ, докато в 82-о авиокрило на кралските ВВС на Австралия продължават да летят още 13 години. Поради забавяне разработването на Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter австралийските F-111 ще бъдат заменени временно с 24 F/A-18F Super Hornets, от които единадесет вече са доставени. /Pan.bg/ - Още за F-111

 

01.12.1971 г. – Завършва извеждането от Виетнам на 101-ва Въздушнодесантна дивизия на САЩ, която бе там в продължение на 1 573 денонощия.

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}