Военна информация

от 16 до 31 май
 

 
Нови инструктори на PC-9
22.05.2018, 22:36
От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.
След проведен изпит старши лейтенантите Светослав Пентиев и Александър Иванов бяха допуснати до инструкторска работа на самолет Pilatus РС-9М.
За да достигнат до този етап от професионалното си развитие, те завършиха курса за интензивна летателна подготовка, който се проведе поетапно на самолети РС-9М и на L-39ZA. Младите пилоти усвоиха широк спектър от способности и присвоиха степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”.
Обучението им продължи с наземни и тренажни занятия за инструктори по Програмата „Усъвършенстване на подготовката на РС-9М”. Придобиха знания по методиката за летателно обучение, авиационна психология, военна педагогика и изпълниха предвидените полети от втора кабина за придобиване на инструкторска правоспособност.
Изпитът се проведе под контрола на командира на ВВУБ „Георги Бенковски” – полковник Петър Банков, с изпитващи майор Пламен Ковачев и капитан Борислав Цанов. Тяхното мнение бе, че бъдещите инструктори се справят отлично, притежават необходимите качества, висока мотивация и увереност да обучават курсантите-пилоти.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
УТС L-39ZA Albatros се е разбил в Тайланд
22.05.2018, 22:27
УТС L-39ZA Albatros от състава на ВВС на Тайланд се е разбил днес в 15:00 местно време в района на голф игрище в провинция Сам Нгао.
Подполковник Kroekkiat Suwanno (36 г.) е бил открит да виси на дърво, в което се е оплел парашута, получил е сериозни наранявания, от които по-късно е починал.
Полковник Jirasak Namwongsri (42 г.) е получил също наранявания (в съобщението се казва, че е бил намерен на пилотската седалка) и е откаран в болница.
Самолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет и е бил на въоръжение в 41-о авиокрило.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” на посещение в Съвместното командване на силите
22.05.2018, 21:24
На 22.05.2018 г. офицери от щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток”(MND-SE) водена от бригаден генерал Даниел Петреску посети Съвместното командване на силите.
Целта на визитата е фокусиране около общото бъдещо развитие и сътрудничество между Многонационалната дивизия и Съвместното командване на силите.
Гостите бяха посрещнати от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов и началника на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов.
В срещата участваха още и експерти от Съвместното командване на от силите и представители на NFIU BGR.
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Die Welt: „Русия ще я застрашава” немски наследник на бронираното чудовище от Първата световна
22.05.2018, 21:12
„Ренесансът на танковете” – така е озаглавило германското издание Die Welt публикацията си за най-новата версия на танковете на Бундесвера „Leopard 2 A7V – Die Renaissance des Panzers”, която предстои да влезе на въоръжение. По едно съвпадение A7V се наричали германските танкове, които през 1918 г. се появили на фронтовете във Франция по време на Първата световна война.
В материала си Пеер Кьорнер припомня, че за първи път германците употребили танка преди 100 г. – на 21 март 1918 г. бронираните чудовища модел А7V се появили на фронта близо до северния френски град Сен Куентин. На тях се разчитало да раздвижат позиционната война, да смачкат картечниците на противника и да направят проходи (брешове) в позициите на неговата пехота.
В онези танкове било много тясно. Те имали маса 32 тона и изглеждали като преобърнати кораби. Вътре седели плътно притиснати 20 войници, включително 12 картечари и дори един инструктор на пощенски гълъби, служещи тогава като средство за свръзка. Вътре нямало осветление, горещината достигала 60 градуса, въздухът бил премесен с дим, шумът бил невероятен.
Танкът произвел революция в стратегията за водене на войната, за първи път са използвани от Вермахта за дълбоки танкови клинове и за преодоляване на дълбоко ешелонирани отбранителни позиции.
Връщането на танковете на въоръжение постави пред страните от НАТО нови проблеми, засягащи инфраструктурата в Европа – модернизиране на пътища, мостове и железопътна мрежа, с цел тяхното бързо предвижване по Европа.
Германската армия непрекъснато усъвършенства своите танкове и сега те са напълно компютъризирани. Леопард 2 А7 има маса 60 тона, развива скорост до 70 км/час и представлява мобилен изчислителен център. Електронният балистичен изчислител изчислява траекторията на полета на 120-мм снаряд. Командирът на екипажа работи с джойстик, разполага с перископ с панорамен обзор, който може да се превключва на термовизионен режим и режим за нощно виждане. Предстои пускането на модификацията Leopard 2 A7V, където буквата V означава „подобрен” – подобренията засягат преди всичко системата за защита от мини и нощното виждане. - Още за Leopard 2A7
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Контраадмирал Митко Петев взе участие в ежегодната конференция на командващите ВМС
22.05.2018, 13:28
На 17 и 18 май 2018 г. командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев взе участие в ежегодната конференция на командващите ВМС на европейските държави CHENS 2018, която се проведе в гр. Хелзинки, Финландия. Председателстващи CHENS през периода между срещите през 2017 и 2018 година бяха финландските ВМС, а домакин на тазгодишната среща – командира на ВМС на Финландия – вицеадмирал Вейо Тайпалос. Темата на срещата беше "Сътрудничеството и всеобхватния подход, като средство на подкрепа на сигурността и безопасността на морската среда в Европа". Дневният ред на конференцията включваше следните основни въпроси сътрудничеството и всеобхватния подход, като средство на подкрепа на сигурността и безопасността на морската среда в Европа – национална и европейска перспектива; хибридни заплахи на море; морската среда и всеобхватния подход; подготовка на ВМС за справяне с мигрантския натиск по море, съобщават от ВМС.
В мероприятието участваха делегации от ВМС на 26 европейски страни, членки на НАТО или Европейския съюз. Присъстваха наблюдатели от военния секретариат на ЕС, международния военен секретариат на НАТО, военноморското командване на НАТО, командването на ВМС на САЩ в Европа и Африка.
Източник: http://otbrana.com
 
„Дръзки“ се завърна от многонационално учение
22.05.2018, 13:27
На 20 май 2018 година в Пункт за базиране Бургас се завърна фрегата „Дръзки”. За времето от 1 до 20 май фрегатата бе част от състава на Втората постоянната военноморска група кораби на НАТО (SNMG2) и участва в многонационалното учение на ВМС на Румъния “SEA SHIELD 2018”.
Целта на плаването бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на учения в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО, съобщават от ВМС.
Източник: http://otbrana.com
 
С над 770 000 лв. за една година МО е подпомогнало нуждаещи се от Въоръжените сили и свързани с тях
22.05.2018, 13:23
С еднократни помощи за посрещане на разходите при болест, смърт, злополука и др. са подпомогнати  811 военноинвалиди,  97 пенсионирани военнослужещи,  240 военнослужещи,  87 цивилни служители, 5 обучаващи се във висши военни училища, 126 ветерани, 425 военнопострадали с еднократни помощи и 160 военнопострадали с еднократни целеви помощи за погребения. Размерът на отпуснатите еднократни помощи през миналата година е 672 840 лв. Това става ясно от Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2017 г.
През 2017 г. в Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите са регистрирани 103 души. Отпуснати са допълнително еднократни помощи по случай коледните и новогодишни празници на деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба по 350 лв. за всяко от тях, общо в размер на 13 650 лв. и на военноинвалиди с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто по 100 лв., и на 901 родители и на преживял съпруг/съпруга на български граждани, загинали при или по повод изпълнение на наборната военна служба по 70 лв. за всеки от тях, общо в размер на 87670лв.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Бивш главнокомандващ НАТО: Нито един генерал от Алианса не иска да воюва с Русия
22.05.2018, 09:52
Нито един генерал от Североатлантическия алианс не иска да воюва с Русия. Такова мнение изразил бившия главнокомандващ на ОВС на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав за полското издание Onet в интервю под заглавие „Gen. Philip Breedlove dla Onetu: Rosja wysłała NATO jasny sygnał”.
„Руснаците бързо се учат от грешките си, например направените преди 10 години в Грузия” – признава генералът.
Според генерала, най-голямо предизвикателство за Алианса ще бъде интеграцията на отбранителните програми на отделните страни-участнички в НАТО. Той например отбелязал, че до неотдавна членовете на Алианса можели да реагират на предизвикателствата след 30-40 дни, а сега, според Брийдлав, срокът е съкратен до 5 денонощия.
„Ние изменихме начина на мислене за готовността. Някога това бяха 365 дни. Това не отговаря на предизвикателствата, които сега ни отправя Русия” – пояснява генералът.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът продължава да търси пътища за диалог с Русия.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Метеж сред терористите: руснаците изпратиха в Сирия най-новия "снайпер" от голям калибър
22.05.2018, 09:06
Експерт твърди, че руската система "Корнет-Д" може с изключителна точност да поразява цели на разстояние до 10 километра. Пробивността на бойната му глава е огромна и възлиза на почти метър в хомогенна стоманена плоча или няколко метра в стоманобетон, с гъсто изплетени стоманени пръти. И така, тази ракета гарантирано може да пробие всички типове основни бойни танкове, които днес се намират на въоръжение в световните армии.
С това становище военният експерт Андрей Кошин подкрепя твърдението си, че последната версия на противотанковата ракетна система "Корнет" може да се окаже най-доброто оръжие от този тип в света. Тя има техника на стрелба, способна да унищожи всяка цел – при това лесно и прецизно. Информацията, стигнала до нас от местни арабски източници, показва, че сирийската армия използва най-съвременната версия на оръжието – "Корнет-Д". В качество на доказателство за използването на съвременния руски ПТРК бойците показват снимки на унищожен пикап, който е принадлежал на терористичната групировка "Джейш ал-Иза". По време на нападението с ракети "Корнет" са ликвидирани четирима членове на групировката – а ударът по техниката им е нанесен от разстояние над 7 километра.
Експертът посочва, че "Корнет-Д" може с изключителна прецизност да набележи целта си на разстояние до 10 км. Той всъщност е дълбоко модернизирана версия на руския ПТРК "Корнет". За разлика от предшествениците му "Фагот", "Конкурс" и "Метис", управлението на ракетите на ПТУР се осъществява не чрез проводници, а по лазерен лъч. Целта му обаче трябва да остане в "зрителното" поле на пусковото устройство до момента на уцелване с ракетите. - Още ПТРК „Корнет“
Източник: https://bg.rbth.com/
 
The National Interest избра най-добрия руски боен самолет: Flanker е без конкуренция
22.05.2018, 08:59
Aмерикански експерт от списание The National Interest призна многоцелевия изтребител Су-27, известен в НАТО като Flanker ("Флангови удар"), за най-добрия изтребител от четвърто поколение на Русия.
"В продължение на четири десетилетия Flanker служи на Русия като боец от четвърто поколение, а също така е и на въоръжение в двете най-гъсто населени страни в света - Китай и Индия. Големият двудвигателен изтребител - руският еквивалент на F-15 Eagle - притежава голяма продължителност на полета, мощни оръжия, усъвършенствана авионика и отлична маневреност", пише магистърът на джорджтаунския университет Себастиан Роблин.
Той отбелязва също, че Су-27 е послужил за основа на цяла серия различни по предназначение самолети. Изтребителят се използва активно и във военновъздушните сили на други държави. Например в Етиопия Су-27 успява да свали четири други вражески бойни самолета в пряка въздушна битка, което потвърждава класата му в условия на война.
Последният модел на самолета Су-35С в своите летателни характеристики значително надминава конкуренцията, комбинирайки в себе си най-добрите показатели на изтребителя четвърто поколение и основните характеристики на самолетите пето поколение. Така свръхманевреността на самолета е осигурена от нов двигател с контрол на вектора на тягата, което позволява да се развие свръхзвукова скорост, без нужда от влизане в режим на форсаж. Су-35С се различава от предишния модел с повишена тяга (14,5 тона), намален разход на гориво и по-голям ресурс. Изтребителят може да ускори до 2500 км/ч и да достигне височина от 20 000 метра. Максималният му обхват е 3600 километра. Най-новата му авионика и радарите го правят сериозен враг, способен да поразява въздушни цели на разстояние до 400 километра.
Експертът отбелязва, че най-новият модел Flanker нагледно демонстрира разликите между американската и руската доктрини на въздушния бой. Американската армия разчита на "стелт" технологии, скорост и далекобойни ракети, докато Русия продължава да изгражда силно маневрени самолети, вярвайки, че радиоелектронната война ще намали скоростта и точността на далекобойните ракети, а наземните РЛС ще насочат изтребителите към вражеските самолети. - Още за Су-27
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ
22.05.2018, 07:38
Новият директор на ЦРУ Джина Хаспъл встъпи вчера в длъжност, предадоха световните агенции.
Хаспъл положи клетва пред вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. На церемонията в централата на ЦРУ в Лангли, щата Вирджиния, присъстваха и американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо. - (видео)
Тръмп похвали новия директор на ЦРУ, като каза, че "в тази страна няма никой, който да е по-квалифициран за тази длъжност" от Хаспъл. По думите му тя "никога няма да отстъпи", защитавайки Америка.
Президентът възприе различен тон в сравнение с предишното си посещение в централата на ЦРУ и похвали служителите на агенцията, като ги нарече "най-елитните професионалисти по разузнаване на планетата". По думите му "изключителните мъже и жени в тази агенция заслужават изключително ръководство".
Хаспъл каза, че иска да изпрати повече служители на терен, да повиши нивото на владеене на чужди езици сред персонала и да засили работните отношения на ЦРУ с разузнавателните служби в партньорски държави. Тя заяви, че за нея е чест да ръководи ЦРУ.
Нейната кандидатура породи полемика заради някогашната й роля в суровите методи за задържане и разпит на заподозрени в тероризъм след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Нейните поддръжници изтъкваха тридесетгодишният й опит в ЦРУ, а критиците й настояваха, че човек, който е участвал в тази програма, не би трябвало да бъде поставян на този висш пост.
Хаспъл каза, че са изминали почти 50 години, откакто редови служител на ЦРУ се е издигал в йерархията до директор. Тя се пошегува, че след като е преживяла трудния процес на номиниране и утвърждаване, вече знае защо.
Хаспъл е първата жена, оглавяваща ЦРУ, и вторият кадрови сътрудник на агенцията, който стига до директорския пост.
Тръмп я предложи за директор на ЦРУ, след като номинира предишния директор на управлението Майк Помпейо за държавен секретар на мястото на Рекс Тилърсън.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Конференция ще предложи 13 решения за преодоляване на некомплекта от военнослужещи
22.05.2018, 07:24
Сериозните затруднения с набиране и задържане на военнослужещи в Българската армия е една от основните теми на конференцията «България в общата европейска отбрана», която се организира от Центъра за изследване на политиките в сигурността и отбраната (ЦИПСО) и фондация „Фридрих Еберт“. Тя ще се състои от 10.00 до 14.00 ч. на 22 май 2018 г., София, Парк хотел „Москва”, зала Европа.
На форума ще бъде направен изводът, че некомплектът от военнослужещи е над 22%. Сухопътните войски са с най-висок процент некомплект от личен състав над 25%, а за някои техни формирования некоплекта достига от 30% до 50%. Основният недостиг е на войници – 30% и на офицери – 20%. Некомлектът от личен състав за ВВС е 15%. От него – офицери - 16%, сержанти - 11%, войници - 16%. Некомплектът от военнослужещи за ВМС е над 15%, като некомплектът на офицерския състав е 16%, на старшинския състав 17% и на матроси 13%.
Проблем има и с окомплектоването на доброволния резерв. Той е в състав от 3000 резервисти и има за задача да доокомплектова активните сили. До момента е окомлектован на 17%. Резервистите не са структурирани в отделни организационни единици, а са разпределени между видовете въоръжени сили. Кандидатите се набират от цялата страна, независимо къде е дислоцирано военното формирование. Поради тази причина тези 17% набрани резервисти в повечето случай не се привличат за подготовка във войсковите единици, в които са назначени на длъжност. При така приетия модел за набиране и използване на доброволния резерв, той се оказва почти неизползваем.
Предлагат се 13 решения за преодоляване на този голям проблем:
- Да се разшири обхватът на възрастовата граница на кандидати за набиране за служба в армията. Горната граница на годините за кандидатстване да се увеличи от 28 на 34 години;
- Да се опрости процедурата за кандидатстване и се назначат длъжностни лица, отговорни за набиране на кандидатите;
- Да се създаде Национален център за подбор и начална военна подготовка на войници за трите вида въоръжени сили, където да се извършват медицинските прегледи, подбора на кандидатите  и началната военна подготовка. Специалната военна подготовка се извършва в центровете за специална подготовка на видовете въоръжени сили;
- Да се изградят в поделенията ергенски общежития за военнослужещите;
- Да се осигурят възможности за кариерно развитие на войниците в сержантските полета или в кариерните полета на офицерите;
- Да се разработи методика за ежегодно актуализиране на заплащането на военнослужещите, като формирането на заплатата да съдържа базов компонент, определен от военното звание и система от бонуси, базирани на спецификата на длъжността, условията на труд и степента на риска;
- Да се разработи методика за годишно стимулиране на военнослужещите при показани високи резултати в служебната дейност;
- Да се изготви програма за увеличаване и поддържане на ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната;
- Да се извърши промяна в нормативната уредба, регламентираща изплащането на членовете на семействата на военнослужещите на компенсационните суми на живеещите в жилища при условията на свободно договаряне, преводните пари при преместването от един в друг гарнизон, картите за почивка и санаториалното лечение, като се даде възможност да се изплащат пари не само на семейните, но и на живеещите на семейни начала военнослужещи и техните деца.
- Да се създаде на фонд „Условия на труд” за финансиране и съфинансиране на проекти и програми за подобряване условията на труд с конкретна практическа насоченост и приложимост на резултатите;
- Да се оцени кадровия потенциал на административните области и се премине постепенно към реорганизиране на въоръжените сили с цел дислоциране на малки военни формирования - рота или батальон в области с необходимия кадрови потенциал;
- Да се въведе доброволната служба във формирования, които не могат да се попълнят с личен състав. От извършено социологическо проучване се установи, че от 2% до 4% от младежите между 18 и 34 год. биха се записали за доброволна военна служба;                                                                                  
- Да се създаде законова възможност за преминаване от резерва в активните сили и обратно.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС
21.05.2018, 23:45
Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.
Изстрелването стана факт в 04,44 часа местно време от космодрума MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) на остров Уолопс, Вирджиния. Апаратът е достигнал успешно зададената му орбита девет минути по-късно и за момента функционира нормално. Очаква се товарният кораб да се скачи с МКС на 24 май. - (видео)
На борда на Cygnus има 3350 kg. товар под формата на научни експерименти, дрехи, храна и други припаси, които са нужни на шестчленния екипаж на МСК. Изстреляният апарат бе кръстен S.S. J.R. Thompson на името на бивш директор на NASA и служител на Orbital ATK, който почина през ноември 2017 г.
Cygnus е апарат за еднократна употреба. Той ще бъде напълнен с отпадъци и ненужни вещи от МКС и ще изгори в атмосферата. Това ще стане към средата на юли.
Като вторична мисия, Cygnus носи на борда си и 15 миниатюрни сателита построени по стандарта CubeSat. Един от тях е EnduroSat One, който е създаден от българската компания Ендуросат заедно с Българската Федерация на Радиолюбителите. Той има образователно предназначение и ще популяризира радиолюбителската дейност.
Това е деветият успешен пуск на Cygnus, който също се произвежда от Orbital ATK. Компанията има договор на стойност $2,9 млрд. с NASA за 11 такива мисии. Седем от тези изстрелвания са станали с ракетата-носител Antares, а останалите два са били с Atlas V.
Orbital ATK и SpaceX са двете компании, които извършват товарните превози на NASA до МКС, в рамките на проекта Commercial Resupply Services (CRS). До края на програмата ще бъдат извършени още две изстрелвания от Orbital ATK и шест от SpaceX. - Още Космос
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Останките от изтребителя на Тодор Розев бяха превозени до НВИМ
21.05.2018, 21:54
Останките от изтребителя Bf 109G-6, намерени в землището на село Марица, бяха предадени на Националния военноисторически музей (НВИМ) съгласно заповед на министъра на отбраната. Това съобщи музея на профила си във Facebook.
Двигателят DB 605, заедно с останалите открити елементи ще преминат процес на идентификация от експертна комисия на НВИМ съгласно Закона за културното наследство. След това артефактите ще претърпят цялостно почистване и консервация с цел по-нататъшното им съхраняване и експониране, се казва в съобщението на музея.
Веднага след приключване на задължителните съобразно Закона за културното наследство дейности двигателят и други елементи от самолета ще бъдат представени пред широката общественост в постоянната експозиция на музея, в частта, посветена на Втората световна война, казват още от НВИМ.
От НВИМ благодарят на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за решението останките от изтребителя да станат част от Фонда на НВИМ и на структурите на Българската армия и Министерството на отбраната, направили това възможно.
Въпреки свежо звучащият текст, двигателят DB 605A-1 престоя на открито една седмица. През това време служителите на НВИМ са възпрепятствали опитите на инженери от ВВС са съхранят двигателя. По него има вече поражения от корозия, каквито не са се наблюдавали при изваждането му.
Не е ясно и дали консерваторите в НВИМ имат техническата компетенция да работят със сложен агрегат, какъвто се явява 12-цилиндровия мотор или тяхната цел ще е да докарат козметично приятен външен вид.
НВИМ има лоша история по отношение на запазване на експонатите си. Преди години уникален тежък полуверижен влекач Sd.Kfz. 8 бе оставен буквално да изгние, а само преди две години в Музея на авиацията в Крумово (който е подчинен на НВИМ) изгоря единственият запазен до наши дни Лаз-7. Случаите на кражби от фондовете на НВИМ са десетки.
По информация на АЕРО, издирването на останки край село Марица е вече приключило. Не са намерени други големи запазени елементи от изтребителя BF 109G-6, който най-вероятно е принадлежал на подпоручик Тодор Розев (на снимката). Той е свален в същия район на 24 юни 1944 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Столетен войник получи почетен знак на Министерството на отбраната
21.05.2018, 21:45
Стогодишен юбилей отпразнува с роднини и гости Никола Трифонов от монтанското село Доктор Йосифово. Сред цветя и подаръци за празника си белокосият ветеран, който е участник във Втората световна война, получи и почетен знак на Министерството на отбраната.
Столетникът, известен в селото и района с прякора Коло Майора, е бивш бъчвар, дърводелец и ковач и е работил десетилетия наред по строежи на къщи и училища. През 1944 г. майсторът бил изпратен на фронта като кандидат подофицер в Четвърти плевенски артилерийски полк. „Минал съм през Македония, бихме се при Драва и стигнах чак до Австрийските Алпи!”, спомня си ветеранът.
След войната дърводелецът продължил да работи, оженил се и отгледал син и дъщеря, които го дарили с двама внуци и двама правнуци. С половинката си баба Цона, която е на 96 години, Коло Майора днес живее под грижите на сина си Георги. Не пие никакви лекарства, от време на време се черпи с чаша вино, но си хапва често, защото човек трябва да има сила за труд.
"Не съм работил само когато съм спал!", казва столетникът. Той е известен в селото и с мъдростта си и често е търсен за разговори и съвети. Част от житейските си препоръки дядо Коло изказва в стихотворна форма.
„Учени и прости на земята са гости. Каквото произведеш, не можеш да изядеш. Тръгваш си от тоя свят само със спомени богат!", реди столетникът.
Заедно с почетния знак на МО за принос в отбраната на България, на юбилея си дядо Коло получи поздрав и грамота от министър Красимир Каракачанов, а председателят на Съюза на ветераните от войните в Монтана Димитър Тихолов му връчи плакет, книга и торта. "Каквото си мислите – да успеете! Бавно да стареете и икономически да оцелеете!", пожела на гости и приятели ветеранът.
Източник: в. Труд
 
Смолянските алпийци честват своя храмов празник
21.05.2018, 21:40
Днес, 21май от 12.00  часа,  101 алпийски полк - Смолян отбеляза  храмовия  празник на параклиса на формированието „Св. Св. Константин и Елена”. Отец Иван отслужи  молебен за здраве и благоденствие на личния състав и освети курбан, който бе раздаден за здраве на всички присъстващи.
На тържеството присъстваха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, председателят на общинския съвет инж. Димитър Кръстанов, командири на военни формирования от Сухопътните войски, представители на службите за национална сигурност и местния бизнес, както и много граждани и гости на Смолян. Поздравления по случай храмовия празник на полка  бяха получени от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
49 години от първият полет на сериен изтребител МиГ-23С
21.05.2018, 21:22
На 21 май 1969 г. е първият полет на серийния изтребител МиГ-23С (23-21, 23-11С, изд.22) – първата серийна модификация на фронтовия изтребител МиГ-23. Производството е разгърнато в Московския машиностроителен завод (ММЗ) "Знамя труда" (сега - МАПО).
За съжаление един от компонентите на най-важното оборудване на изтребителя изостава – това е РЛС РП-23 "Сапфир-23" и в строевите части самолетът се доставя с РП-22, която се използва на по-новите тогава модификации на МиГ-21.
По аналогична причина на изтребителите от първата серия липсва и топлопеленгаторът ТП-23.
На новия изтребител се инсталира автоматични прицел АСП-ПФД с индикация на предното стъкло. На него се извежда полетна и друга информация, сред която са и данни за въздушните цели, постъпващи от РЛС.
МиГ-23С е с автоматична система за управление САУ-23А, а насочването по въздушни цели се извършва по команди от автоматизираната система за управление "Воздух" , предавани посредством "Лазурь-С" (изтребителят може да се насочва от земята автоматично с използването на автопилота или по символи, които се извеждат на стъклото на прицела).
Първите серийни МиГ-23 са с ограничено ракетно въоръжение с четири управляеми ракети“въздух-въздух“ с малък обсег Р-3Р, Р-3С или Р-13М.
За поразяване на земни цели самолетът може да носи до две ракети Х-66 или УР Х-23, конвенционални бомби с калибър 50-500 кг, както и блокове НУРС С-5 или С-24. Бордното оръдие е 23 мм ГШ-23Л, уникално по своите теглови характеристики оръжие – при собствена маса само 51 кг може да изстрелва 200-грамови снаряди с начална скорост 700 м/с и скорострелност 3200 изстрела на минута.
Под фюзелажа може да носи 800-литров резервоар. - Още за МиГ-23
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Проектът АПЛ "Борей-Б" е закрит
21.05.2018, 20:50
Атомните подводници по проекта 955Б "Борей-Б" не влязоха в държавната програма на РФ за въоръженията за 2018-2027 година и няма да се строят, вместо тях след 2023 г. в корабостроителницата "Севмаш" ще бъдат заложени още шест подводници по проекта 955А "Борей-А". С тяхното предаване новите стратегически субмарини от проекта в бойния състав на руския ВМФ ще достигне 14 единици, съобщава ТАСС по информация от източник от ВПК.
Проведеният анализ по създаване на АПЛ «Борей-Б» е със заключение, че проектът не отговаря на основен критерий (стойност-ефективност).
Шестте бъдещи подводници "Борей-А" са предназначени за Северния и Тихоокеанския флотове на РФ.
Към момента на въоръжение в руския ВМФ са пет атомни подводници "Борей-А" и три "Борей"
Няма официална информация за различията между проектите 955 и 955А, но по данни от открити източници на подводниците "Борей-А" е извършена модернизация на корпуса, използва се нова електроника и са по-трудни откриваеми. - Още за проект 955
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Генерал Андрей Боцев и ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев подписаха споразумение
21.05.2018, 17:12
За да отговори адекватно на предизвикателствата в променената обстановка в средата за сигурност в европейски и международен план, нашата армия трябва да бъде достойна и боеспособна, гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната, надежден съюзник в системата за колективна отбрана на НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Това заяви днес началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своите приветствени думи при откриването на Петата международна научна конференция „Спорт и сигурност“, съобщава Пресцентърът на МО. Събитието е организирано от Националната спортна академия „Васил Левски“, съвместно с Факултета за спорт към Университета „Юнион – Никола Тесла“ в гр. Белград, Сърбия, и се провежда в рамките на кампанията „София – Европейска столица на спорта 2018“, с подкрепата на Столична община и в партньорство с Военна академия „Георги Стойков Раковски“, Академия на МВР, Столична дирекция на вътрешните работи, Национална служба за охрана и Български футболен съюз.
Генерал Боцев посочи, че доброто представяне на жените и мъжете под пагон е ключово изискване за постигането на поставените цели. „Физическата подготовка и войсковият спорт играят важна и основна роля за физическата годност и бойна готовност на военнослужещите“, категоричен бе началникът на отбраната.
Той подчерта значението на магистърската програма „Спорт и сигурност“ на НСА „Васил Левски“, която подготвя специалисти по организация, провеждане и управление на физическата и спортна подготовка на личния състав в Българската армия и МВР. „Завършилите я придобиват познания за тренировъчната и спортно-състезателна дейност по бойно-приложните спортове. В Българската армия се набляга на развитието на тези спортове, именно защото те допринасят за утвърждаване на способностите на военнослужещите за изпълнение на задачи при сложни условия“, заяви началникът на отбраната. Той напомни, че през 2016 г. с приетия специален закон, бе регламентирано участието на българските Въоръжени сили в борбата срещу тероризма. Като за период от една година, в изпълнение на задачи от Националния план за противодействие на тероризма, участие са взели около 150 военнослужещи.
Преди началото на форума началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев подписаха рамково споразумение за съвместно сътрудничество в областта на физическата подготовка и спортната дейност. Споразумението очертава различни области на взаимодействие между двете институции като преподавателска дейност, разработване на модели, програми и методики за физическата подготовка на военнослужещите и научни изследвания в посочената област. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/
 
Бригаден генерал Пламен Ангелов прие длъжността директор на служба „Военна информация“
21.05.2018, 17:07
Бригаден генерал Пламен Ангелов прие длъжността директор на служба „Военна информация“ на официална церемония днес, съобщава Пресцентърът на МО. На церемонията бяха прочетени указите на президента за освобождаването на бригаден генерал Светослав Даскалов от длъжността директор на службата и преминаването му в запаса, назначаването на полковник Пламен Ангелов за нов директор и повишаването му във висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 22 май 2018 г. В присъствието на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и ръководния състав на службата бе подписан актът за сдаване и приемане на длъжността.
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов отправи приветствие от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. „На бригаден генерал Даскалов се падна нелек период на развитие на военното разузнаване, в който военнополитическата обстановка в света е толкова динамична и усложнена. Благодарение на докладите, които той ни представяше, на точната и вярна преценка на Служба „Военна информация“, ние успявахме да вземем съдбоносни решения“ - отбеляза заместник-министър Атанас Запрянов. Той приветства бъдещия директор бригаден генерал Пламен Ангелов, като изрази увереност, че успехите на службата ще продължат да се множат.
„Аз съм изключително благодарен и за мен беше чест да служа с Вас. Учил съм се през цялото време във всеки един момент, от всеки един от Вас. Въпреки технологичния свят, в който живеем, най-ценният капитал на службата – това е нейният личен състав. Пожеланието ми към следващия ръководен състав е преди всичко грижата за хората, инвестиции в това, което ще ги направи по-добри и по-успешни“. Това каза бригаден генерал Даскалов в прощалното си обръщение към личния състав.
Бригаден генерал Пламен Ангелов заяви, че за него е привилегия и отговорност да застане начело на служба „Военна информация“ – най-старата, но неостаряваща разузнавателна служба на България и благодари на бригаден генерал Даскалов за вложените усърдие и енергия през последните три години. Като изтъкна сложната глобална политическа обстановка, той отбеляза необходимостта военното разузнаване да продължи да се развива с още по-високо темпо и при максимално използване на способностите си. Новият директор подчерта ангажимента си към задачите, които предстоят и към личния състав. „Уверявам ви, че съм и ще остана един от Вас. Доверете ми се. Аз зная цената на компромиса и няма да Ви предам. Ще ме виждате пред Вас, когато трябва да се носи отговорност. Ще ме усещате редом до Вас в трудните моменти“ – завърши той.
На 17 май 2018 г. бригаден генерал Светослав Даскалов бе награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – първа степен, за големи заслуги за развитието и укрепването на въоръжените сили, принос за националната и колективната сигурност, за проявен висок професионализъм и личен принос в процеса на реформиране и изграждане на българското военно разузнаване. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев му връчи офицерски кортик за проявен професионализъм, отговорност и високо ниво на компетентност.
Източник: http://otbrana.com/
 
ВМС на Сингапур ще оборудва половината OPV тип Independence с палубни вертолети
21.05.2018, 14:30
Серия от наблюдения и проверки, извършени от Jane’s през последните 6 месеца, потвърдиха, че само четири от осемте кораба за крайбрежната зона тип Independence (littoral mission vessels - LMV), които ще бъдат експлоатирани от ВМС на Република Сингапур (RSN), са способни да приемат хеликоптери на борда си. LMV са кораби построени от ST Marine, които постепенно заменят флота на RSN от патрулни кораби тип Fearless.
Типът има многоцелево оръдие Oto Melara 76/62 Super Rapid, две дистанционно управление 12,7 мм оръжейни станции Oto Melara Hitrole, 25 мм стабилизиран морски оръдия Rafael Typhoon и 12-клетъчна установка за вертикален пуск (VLS) в предната секция, която е в състояние да изстрелва ПВО ракети VL-MICA на компанията MBDA.
Въпреки че всички съдове в този клас са конструирани с разчети теглото и здравината да осигурят кацането на един среден хеликоптер на полетната палуба, 4 кораба в този клас са оборудвани в момента за работа само с БЛА вертолетен тип. На церемонията за въвеждане в експлоатация на RSS Sovereignty (16) и RSS Unity (17) през ноември 2017 г. Jane’s за пръв път отбеляза, че полетните палуби са без маркировки, като зона за кацане и линиите за кацане за операции тип helicopter touch-down and lift-off (TLOF) . Също така и на двата кораба липсват демаркационни граници за вертикално зареждане (VERTREP).
Летателните палуби на двата кораба също не са обработени с противоплъзгащо покритие, които обикновено се намират на кораби, способни за операции с хеликоптери. Това, което е направено и на двете палуби, е вместо насяне на визуални знаци, които обикновено се използват за операции с БЛА.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Забравените герои на България: генерал–майор Тодор Марков Марков
21.05.2018, 09:17
Днес се навършват 148 години от рождението на генерал–майор Тодор Марков Марков. Той е роден на 21 май 1870г. в с. Хисар, Карловско. Завършва Пловдивската гимназия (1888), Военното училище в София (1891), топографска и кавалерийска школа (1893), висш офицерски курс (1896) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1902). Като младши офицер е командир на 1-ви конен Софийски полк (1891-1899). На 2 август 1894г. е произведен в чин поручик, на 1 ноември 1900 г. в чин капитан, а на 19 септември 1906 г. в чин майор. Служи като младши офицер във 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1903). След това е началник –щаб на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия (1906-1907), началник на разузнавателна секция в Щаба на армията (1908) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1910-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на конната дивизия, с която се сражава на Тракийския военен театър. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и изпратен за военен аташе в Цариград (до 1916). След това е назначен за командир на 5-та конна бригада, сражава се в Добруджа при Тутракан и Силистра. През октомври 1916 г. е началник-щаб на 1-ва армия, сражава се на Македонския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От юли 1917г. до края на войната изпълнява длъжността началник на 1-ва конна дивизия и Инспектор на кавалерията.
Умира в с.Хисар след 1950 г.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средета, V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст.,5 кл. на обикновена лента.
 
Във Военна академия обсъдиха съвременните предизвикателства през сигурността и отбраната
21.05.2018, 09:04
Под патронажа на началника на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ през миналата седмица се проведе годишната научна конференция на факултет „Национална сигурност и отбрана“ с международно участие на тема „Съвременни предизвикателства пред сигурността и отбраната“. Конференцията е част от учебната програма и както изтъкна деканът на факултета полковник доц. дн Нено Христов при откриването й в последните три години тази тема се превърна в постоянен акцент в научните форуми предвид нейната актуалност, съобщават от академията.
Целта на конференцията беше да се даде възможност на докторантите и студентите на факултет „Национална сигурност и отбрана” за изява, за споделяне на опит, както и възможност за обмяна на постижения, иновации, опит и идеи в областта на отбраната и сигурността на основата на най-новите изследвания в национален, регионален и световен мащаб. Организира се и станалото вече традиционното предаване на живо от факултет „Национална сигурност и отбрана“ по видео канал на https://www.youtube.com/.
През първия ден приветствие от името на началника на Военна академия и командването поднесе полковник Емил Янев – заместник-началник по администрацията и логистиката. Той изтъкна изключителната актуалност на проблематиката, динамичното развитие на средата за сигурност, нестихващи промени и предизвикателства както в световен и регионален, така и в локален мащаб.
Поздравителни адреси към участниците в научния форум бяха поднесени от Комисията за защита от дискриминация, Националния военен университет „Васил Левски”, дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. В конференцията участва и заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов.
Основен доклад на тема: „Предизвикателства пред ресурсното осигуряване на способностите на въоръжените сили” изнесе доцент д-р Павел Ангелов.
Вторият ден на научната конференция започна с доклада на началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов на тема: „Базова концепция за национална мощ”. Той разгледа водещи теоретични модели за националната мощ. Даде определение на понятието и анализира отделните му елементи в тяхната взаимовръзка. Спря се на функциите на националната мощ на държавата за отстояване на националните интереси и постигане на националните цели, както и аспектите на влияние и силата на въздействие. В заключение генерал-майор Ангелов обобщи, че съществува непосредствена връзка между националната мощ на една държава и нейното място и сфера на влияние в международните отношения.
Основни научни направления в работата на конференцията бяха: международна сигурност и политика; политически и концептуални предизвикателства пред Стратегическия преглед на отбраната и сигурността  и нови оперативни концепции за използване на въоръжените сили.
Източник: http://otbrana.com/
 
Завърши състезанието по морски многобой за купата на началника на ВВМУ и кмета на Варна
21.05.2018, 08:52

В изпълнение на Плана на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и за усъвършенстване на професионалните умения на курсантите и студентите по морско дело от 18 до 20 май 2018 г. в гр. Варна се проведе състезание по морски многобой.

В  състезанието за купата на Началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Кмета на град Варна – 2018 г. взеха участие 10 екипажа, съобщават от училището.
След оспорвана надпревара между отборите, бяха излъчени и победители във всяка една категория.......Прочети още

 
Да си спомним за: „Морски преглед” - списание, издание на ВМС (1930, 1932 г.)
21.05.2018, 08:37
Издадени са във Варна общо пет книжки (1930 - 4 бр., 1932 - 1 бр.), които имат поверителен характер и не са описани в официалните библиографски справочници. През 1931 в София е издаден единствен брой на сп. „Военноморска библиотека” (тираж 2900), който като формат и обем, а още повече - като съдържание, по нищо не се различава от първите четири книжки на “Морски преглед”. Създателите на „Морски преглед” остават анонимни. Основен автор в бр. 1 е капитан II ранг Сава Иванов със студията „Организация и тактика на миночистачите” и с обяснението, че това е беседа, четена пред морските офицери на 30.12.1927. Във втората книжка, излязла през април 1930 във Варна, авторите са Валентин Паспалеев, Генчо Панчев, Панчо Вангелов, Васил Кутевски, Сава Иванов и Димитър Марков, направил превод от френски на пълния текст на „Лондонския мирен договор от 1930.“ В книжка трета отново има един основен автор - капитан I ранг Борис Стателов. Неговата студия „Съвременно състояние и тактика на минното дело” има подзаглавие „Беседа, четена в София и Варна през 1928”  Интересна като съдържание е четвъртата книжка, където мичман I ранг Генчо Панчев помества статия „Мината за заграждане и нейното тактическо използване”, съпроводена от 44 добре изпълнени като качество чертежи. Появява се и първата статия по българска военноморска история в „Морски преглед”: „Данни и спомени от миналото на Дунавския флот” от лейтенант Тодор Филков. В книжка четвърта е поместена и първата ни теоретична статия по съвременните (тогава) технически средства за корабоводене, чийто автор е капитан I ранг д-р Георги Пецов. В книжка четвърта новите схващания за използване на морските и въздушните средства по време на десант са разгледани от лейтенант Стефан Власев. Книжка пета по нищо не се отличава като съдържание от останалите четири. Нови са имената на авторите: Лало Христов - с публикация за борбата с подводниците, Добри Павлов - за противовъздушната отбрана, и Игнат Гишин - за бреговата артилерийска стрелба по морски цели. Тодор Цицелков разглежда съвместните действия на германските подводници с надводния флот по време на Първата световна война. - Още морска библиотека
Източник: http://morskivestnik.com
 

 
Hurriyet: Началникът на Генералния щаб на турската армия призова Гърция да не си прави „погрешни изчисления" за Егейско море
20.05.2018, 22:21
Началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар непряко призова Гърция да не си прави „погрешни изчисления" на фона на засилването на напрежението между двете съседни страни в Егейско море, пише вестник Hurriyet.
„Можем да провеждаме операции в Африн (в Северозападна Сирия). Можем да провеждаме операции в източната и югоизточната част на Турция. Ако е необходимо, ние ще изпълним всяко задължение, което може да ни бъде възложено в Средиземноморието и в Егейско море - без колебание. Никой не трябва да си прави погрешни изчисления по този въпрос", увери Акар.
Турският генерал направи коментарите по време на посещение на боен кораб, задействан във военните учения „Бяла буря“ в Средиземно море. Акар бе придружен от командващите силите на сухопътните, военноморските и военновъздушните части.
Началникът на Генералния щаб на турската армия не спомена директно Гърция, но забележките му очевидно се отнасят тъкмо към нея, с оглед на изостреното напрежение между двете страни, партньори в НАТО, които оспортват суверенитета на редица острови в Егейско море.
Наскоро Акар проведе лична среща с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в седалището на НАТО в рамките на среща на представители на Алианса.
„От съществено значение са добросъседските отношения, приятелството и зачитането на правата на човека и международното право. Ние изразяваме вижданията си по този въпрос на подходящи платформи. Но ние винаги сме казвали, че сме готови да използваме всички предвидени от закона методи, ако диалогът и сътрудничеството не работят", подчерта Акар.
Генералът на Анкара също така увери, че Турция „следи отблизо развитието в Черно море" и е в постоянни разговори за сигурността и стабилността в региона.
„Нашата борба срещу тероризма продължава с решителност през 365 дни от годината със същата интензивност и темпо. Нашите усилия ще приключат след неутрализирането на последния терорист", заяви Акар с оглед на текущите операции в района на Идлиб и Африн в Сирия.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността
20.05.2018, 22:03
„Изключително важно е за нас, че именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС беше потвърдена европейската перспектива за целия регион на Западните Балкани. Това задължава всички страни от Балканите да обединим усилия за укрепване на стабилността и сигурността, за просперитета на нашите народи“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата с министъра на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович, която се проведе днес, 20 май, в Подгорица.
Двамата министри обсъдиха стъпки за задълбочаване на двустранното военно сътрудничество. Министър Каракачанов представи на своя домакин възможностите за обучение на черногорски военнослужещи и граждански лица в български висши военно-образователни институции. Акцент в разговорите беше поставен на повишаването на оперативната съвместимост между армиите на двете страни, която може да бъде постигната чрез участие на военни формирования в съвместни учения и тренировки. Двамата министри обсъдиха и актуални въпроси, свързани с укрепването на сигурността в региона. Те подчертаха необходимостта от разширяване на сътрудничеството в борбата с тероризма и незаконната миграция.
Срещата се проведе в рамките на четиридневното официално посещение на министър Каракачанов в Черна гора. Той ще участва в осмото издание на организирания от черногорска страна TO BE SECURE FORUM, който се провежда в Будва.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Anadolu Agency: Франция разположи артилерия в Сирия
20.05.2018, 16:25
Френски спецназ, в рамките на подкрепа на терористичната организация YPG/PKK, разположил на границата на Сирия с Ирак 6 батареи артилерия, съобщи турската Anadolu Agency. Сега те се намират северно от селището Багуз, където провеждат учебни стрелби.
Френските военни в последно време увеличават присъствието си в районите Манбидж, Хасеке, Айн Иса и Ракка, окупирани от терористите на YPG/PKK при подкрепата на САЩ.
БЛИЦ не отдавна информира, че Франция разположи сили поне в четири бази редом с американски, като силите за специални операции (COS) са в Сирия поне от юни 2016 г.
Най-активно за прехвърляне на войски от Ирак в Сирия се използва КПП „Симелка”
Източник: https://www.blitz.bg/
 
41 години от първия полет на Су-27
20.05.2018, 12:40
Днес, 20 май 2018 г., се завършват 41 години от първия полет (1977 г) на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27
 
На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит
20.05.2018, 12:31
На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още
 
Китайски бомбардировачи с учебни кацания на спорни острови в Южнокитайско море
20.05.2018, 09:11
ВВС на Китай приземиха бомбардировачи на острови и рифове в Южнокитайско море като част от учебни кацания в спорния регион, информира "Ройтерс", позовавайки се на съобщение на китайската армия.
В съобщението се пояснява, че наскоро ВВС на Китай са организирали учебни кацания и излитания с бомбардировачи H-6K на острови и рифове в акваторията с цел подобряване възможностите на самолетите да достигат до всяка територия, да извършват бомбардировки по всяко време и да нанасят удари във всички посоки.
Допълва се, че при учението бомбардировач H-6K е поразил зададената морска цел и след това е извършил кацане и излитане на летище в района. Учението е описано като подготовка за "западната част на Тихия океан и битката за Южнокитайско море".
Не се съобщава точното местоположение на проведените игри.
САЩ разположиха бойни кораби в спорната акватория, където Китай, Виетнам, Филипините, Тайван, Бруней и Малайзия имат претенции.
Източник: https://news.bg/
 
Junge Welt: Набирането на резервисти в Германия напомня подготовката на нова операция „Барбароса”
20.05.2018, 08:40
Германската армия не трябва да се счита „реликт от Студената война”. Напротив, своята максимална мощ Бундесверът достига след края на конфронтацията между Източния и Западния блок – именно тогава на немските военни се налага отново да участват в истински бойни действия и да понасят реални бойни загуби, пише Себастиан Карленс в статия за Junge Welt под подканящото заглавие „Russland, zum dritten” („Русия, към третата”) – естествено става дума за Третата световна война.
Едва ли въоръжените сили на съвременна Германия, снабдени с най-мощни танкове, военна техника и подводници, наброяваща над 180 хиляди войници и 100 хиляди резервисти, са предназначени за редките „хуманитарни интервенции” в далечни страни, пише германското издание.
Това оръжие е предназначено за „най-краен случай”. Последният такъв случай е влязъл в историята под името „операция Барбароса” и завършил през 1945 г. с пълно поражение и оттогава в Германия се води „подготовка за реванш”, се казва в публикацията.
Военният министър Урсула фон дер Лайен прави всичко възможно да укрепва резервните сили на Бундесвера поради „напрегнатите отношения с Русия”, съобщава Junge Welt.
В тези резервни сили влизат бивши военни, а също и хора, които не са служили в армията, но й се възхищават, пояснява авторът Себастиан Карленс. Тези сили могат да бъдат активирани в рамките на регионални конфликти, включително с цел да „освежат” пехотата и да способстват изпълнението на задачите по поддържане на сигурността на заетите територии.
Едва ли обаче някой се кани да изпраща германските резервисти например в Мали или Афганистан за борба с терористите. Ако става дума за Русия, то Министерството на отбраната на Германия със сигурност може да направи изводи от плана „Барбароса” през 1941 г. и да отчете, че за ефективни действия из безкрайните руски простори военните подразделения трябва да бъдат много по-многобройни, пише Junge Welt.
„След анексията на Крим през 2014 г.” става ясно, че Бундесверът трябва „повече да се концентрира над защитата на страната и на Алианса”. Урсула фон дер Лайен не е зле да си припомни, че длъжността й се нарича „министър на отбраната”, а не „министър на войната” и че съществува именно за защита на германските граници, припомня авторът. Досега на нито един шеф на това министерство не се е налагало да използва армията именно за отбраната на страната.
Армията без край се въвлича в операции на територии на други страни и участва в Алианс, който се придвижи до самите граници на Русия, създавайки там разгъната система от военни бази и няколко години без край провежда учения на територията на страните от Балтика, констатира Junge Welt.
„След двата провалени опита по завоюването на Русия няма никакви признаци, че третият такъв опит може да се увенчае с успех” – напомня Junge Welt. Уроците на историята и двете предишни световни войни показват: едва ли „империалистическите” сили на Запад могат навреме да се спрат дори, когато разбират, че шансовете им за победа са много призрачни, предупреждава авторът Себастиан Карленс
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Първа национална среща с представители на сержантския и старшинския състав в СОСЗР
20.05.2018, 08:22
Целта ни е повишаване на престижа и активността на сержантите и старшините в структурите на СОСЗР. Това каза председателят на военно-патриотичната организация генерал от запаса Златан Стойков при откриването на разширеното заседание на УС на съюза с участието на 55 сержанти и старшини и председатели на областни организации.  
Така бе дадено началото на първата национална среща с представители на сержантския и старшинския състав в СОСЗР. С тази инициатива, посочи още ген. Стойков, изпълняваме една от задачите, поставени от Деветия конгрес на съюза, който се проведе през септември м.г. И определи трите основни принципа на членство и работа в СОСЗР: почтеност, лоялност и професионализъм.......Прочети още
 

 
Южна Корея с ключов жест към Севера
19.05.2018, 22:02
Южна Корея се отказа да участва във военни маневри с включване на стратегическа авиация от САЩ поради опасения да не последва рязка реакция от страна на Севера. Това съобщи телевизия KBC, цитирана от ТАСС.
По данни на медията за текущата седмица са били насрочени маневри с кодово име "Блу лайтнинг", предвиждащи използването на два стратегически бомбардировачи Б-52. Южна Корея обаче е заявила пред САЩ, че не желае да участва в тях с оглед подобна стъпка да не се отрази негативно върху междукорейските отношения в навечерието на срещата на върха САЩ-Северна Корея.
На 16 май южнокорейският министър на отбраната Сон Йон-моо е разговарял с генерал Винсънт Брукс, командващ американските сили на Корейския полуостров.
Договорено е било Б-52 да не влизат в южнокорейската опознавателна зона за противовъздушна отбрана, а да летят само в японското въздушно пространство.
Източник: https://fakti.bg/
 
Военни формирования от състава на Съвместното командване на силите участваха в учение на органите за ЯХБЗ на СВ
19.05.2018, 12:10
От 14 до 18.05.2018г. в Националния военен учебен комплекс "Чаралица" се проведе компютърно подпомагано учение с органите за ЯХБЗ на Сухопътните войски „Пролет 18”.
С подкрепата на личния състав на комплекса, с началник полковник Кръстьо Кръстев и използвайки възможностите на системата за конструктивни симулации  Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS), по  време на  учението бяха отработени установените процедури за действие по разузнаване, оценка на обстановката и защита на силите от органите за ядрена, химическа и биологична защита.
Група военнослужещи от Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическа и биологична обстановка и екология, с началник полковник Дженко Дженков, подпомагаше ръководството на учението от щаба на Сухопътните войски за успешно изпълнение на поставените задачи от обучаемия личен състав.
Учението постигна предварително поставените цели и спомогна значително за повишаване способностите на органите за ЯХБЗ на Сухопътните войски по защита на силите.
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще направи официално посещение в Черна гора
19.05.2018, 11:57
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заминава утре, 20 май, на официално посещение в Черна гора. Той ще проведе среща с министъра на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович. Двамата министри ще обсъдят възможностите за задълбочаване на двустранното военно сътрудничество, както и ключови въпроси на сигурността.
В рамките на визитата си министър Каракачанов ще участва в осмото издание на организирания от черногорска страна TO BE SECURE FORUM, където ще направи изказване по темата „Западните Балкани –между нерешеното минало и новите предизвикателства“. Във форума, освен домакинът министър Предраг Бошкович, ще участват и министрите на отбраната на Босна и Херцеговина и Република Македония Марина Пендеш и Радмила Шекеринска.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Франция и нейни съюзници ще предложат нов механизъм, който да определя кой носи вина за използване на химически оръжия
19.05.2018, 11:43
Трийсет и три страни от Европа, Африка, Азия и двете Америки вчера призоваха спешно да се свика пленарна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) , за да предложат нов механизъм за определяне на виновниците за атаки със забранени оръжия, предаде Ройтерс. В ООН усилията за налагане на нов начин на действие в тази област се провалиха.
Страните се събраха в Париж в рамките на лансирана през януари от Франция инициатива "Партньорство срещу безнаказаността". Нейната цел е да бъдат запазени доказателствата за химически нападения, да се установи кой носи отговорността за тях и да се наложат санкции.
Франция иска страните от инициативата да подкрепят създаването на нов механизъм в ОЗХО , за да може организацията да определя кой носи вината за нападения, извършени със забранени оръжия, казаха френски дипломати. В заключителното комюнике от срещата в Париж се изразява съжаление, че важни международни организации още не са приели мерки за определяне на вината на извършителите на такива атаки.
Париж предприе тази инициатива след предполагаемата газова атака, извършена през април от сирийските правителствени сили източно от Дамаск. Русия и Сирия отрекоха да е имало такава атака, отрекоха също, че бавят инспекциите или са подправили улиците.
Призовавайки Русия да преразгледа съпротивата си срещу създаването на нов механизъм, 33-те страни призоваха за специална среща на всичките 192 страни членки на ОЗХО през юни. На нея ще бъде предложен новият механизъм, разработен от Париж. Не е ясно обаче дали инициативата, на която вероятно ще се противопоставят Русия и Иран, ще спечели необходимите две трети от гласовете. Последните месеци Париж е обсъждал тази идея с най-близките си съюзници - Великобритания, САЩ и Германия. Сега ОЗХО може само да установи дали е имало химическо нападение, но не и кой го е извършил.
Вниманието към проблема се изостри заради увеличаването на случаите с използване на нервнопаралитични вещества, забранени преди двайсет години с международен договор. Сред тях са убийството на полубрата на Ким Чен-ун на летището на Куала Лумпур през февруари 2017 г. и покушението срещу двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през март т.г.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Бойко Борисов: Пралелно с модернизацията доходите на военнослужещите не бива да изостават
19.05.2018, 09:23

На последното правителствено заседание се обсъждат двата проекта за модернизация на Въоръжените сили. Премиерът Бойко Борсов казва на министрите: „Въпросът е, че паралелно с това (б.р. – прдобиването на бойни машини за пехотата и на изтреебители за ВВС), с Горанов понеже доста време работихме по тази тема, и доходите на военнослужещите не трябва да изостават, и то става една огромна цифра, за която, за съжаление никой от нас на избори не говори.

Хората питат за съвсем различни неща на изборите – пенсии, доходи, инфраструктура, здравеопазване, хора с увреждания, образование, култура… Не знам някоя партия или някой лидер, включително и вие, предполагам, да обещавате въоръжение......Прочети още

 
Великобритания мисли да купи още Eurofighter за сметка на F-35
19.05.2018, 08:27
Великобритания обмисля да се откаже от част от своите F-35, за сметка на покупка на допълнителни изтребители Eurofighter. Това съобщава британският вестник Telegraph.
Според вестника, една от основните причини за това е, че Eurofighter има по-ниска цена за придобиване и експлоатация.
Telegraph съобщава още, че през юни министърът на отбраната на Обединеното кралство Гавин Уилямсън ще публикува преглед на отбраната на страната, в който ще се застъпи визията за отказ на част от F-35.
В същото време, през това лято се очаква и стратегически преглед на британската индустрия заета в производство на бойни самолети, който да реши да страната ще продължи да участва в европейските програми или да се залага изцяло на изтребители американско производство.
Британското правителство има намерение да придобие 138 броя F-35B, които да се експлоатират от Кралските ВВС и Кралските ВМС. До момента има твърда поръчка за 48 самолета, купени за £9,1 млрд. (€10,5 млрд.).
Въпросът с високата цена на F-35 е бил повдиган многократно в британския парламент, а според Telegraph, в момента основният въпрос е бил свързан точно с това – дали страната може да си позволи да купи още F-35 или има по-евтини алтернативи.
Въпросът с поръчката на допълнителни F-35 вероятно ще бъде повдигнат по време на скорошната визита на американския президент Доналд Тръмп.
Според Telegraph, военният министър Уилямсън подкрепя идеята за покупка на повече Eurofighter, за сметка на F-35. Очаква се финалното решение да се вземе от британският премиер Тереза Мей.
През юни се очаква първите британски F-35B да пристигнат в страната. До края на юли ще бъдат доставени общо девет изтребителя.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Русия смята да използва ракети 'Топол' за извеждане на спътници.
18.05.2018, 23:12
В Русия са се върнали към разглеждане на проекта за използване на междуконтиненталните балистични ракети РС-12М 'Топол' за извеждане на орбита на космически спътници.
"В ракетно космическия отрасъл са се върнали към разглеждане на проекта по конверсионно използване на извежданите от експлоатация междуконтинентални балистични ракети 'Топол' с цел тяхното използване в космическата програма - създаване на тяхна основа на леки ракети носители" е разказал източник от военно космическия отрасъл пред РИА Новости.
Министерството на отбраната на Русия е започнало замяна на 'Топол' с по-съвременните 'Ярс', и специалистите са предложили да не се унищожават старите ракети а след минимални промени да се използват за космически стартове. При това се планира да бъде запазена възможността за старт от мобилни платформи, което позволява широк диапазон за градуса на орбита.
Според данни от открити източници, на въоръжение в момента има около 70 ракети 'Топол'.
На 15 май стана известно , че Министерството на отбраната на Русия е съкратило двойно планираните стартове за 'Топол' за 2018-2019, до три от седем . В близките години ще се изпълняват само единични стартове на РС-12М за подготовка на личния състав на ракетните войски и за потвърждаване на стабилните характеристики на ракетите, които са с удължен срок на експлоатация.
Стратегическия ракетен комплекс РТ-2ПМ 'Топол' е с твърдогоривна тристепенна ракета 15Ж58 и е приет на въоръжение през 1988 г. Ракетата има стартова маса 45 т и е способна да носи около 1 тон боен товар на разстояние 11хил км. Стандартния товар на ракетата 15Ж58 е ядрена бойна глава с мощност 550 кт. - Още за РС-12М
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Военни моряци се преклониха в знак на почит и уважение пред паметта на своите загинали предшественици
18.05.2018, 22:50
Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Това е ден, в който днешните военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение пред паметта на своите загинали предшественици.
Днес 18 май 2018 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци.
В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков напомни за събитията, довели до гибелта на 12-те военноморски миньори, загинали на 05 декември 1916 година в района на село Свети Никола /днес град Черноморец/ при обезвреждане на морска мина, на 15 -те военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 година на нос Акин, на 7– те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 година и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 година. Флотилен адмирал Чубенков подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред паметта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина.
Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гости на събитието бяха кметът на град Черноморец Добри Добрев, контраадмирал от запаса Георги Мотев, близки и роднини на загиналите. Венци и цветя бяха поднесени от флотилен адмирал Чубенков, кмета на град Черноморец, официалните гости, военнослужещи и цивилни служители от Флотилията и от близките на загиналите моряци .
Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите на 19 май 1943 година военни моряци от торпедоносеца „Смели”, издигнат на нос Акин. Под звуците на корабна сирена бяха поднесени цветя на паметника, а от борда на моторен катер във водата бе спуснат венец.
Близките на загиналите военни моряци благодариха на командването на Флотилията за това, че достойните мъже, загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Отблизо с професия „Войник”
18.05.2018, 22:42
На 16.05.18 г. на УП „Ново село” се проведе стрелба с щатен изстрел от 2-ра танкова рота на 61 танков батальон от състава на Центъра за подготовка на специалисти.
Военнослужещите, участващи в занятието, демонстрираха своите бойни умения пред любопитните погледи на ученици от община Котел. Командването на ЦПС съвместно с Военно окръжие-Сливен създадоха много добра организация за провеждане на мероприятието като част от задължителната начална военна подготовка на учениците от 9-ти и 10-ти клас от региона.
Обучаемите се срещнаха с командира на ЦПС полковник Любомир Вачев, след което им бе изнесена кратка беседа от заместник-командира на 61 танков батальон майор Евтим Максимов, който ги запозна с особеностите на упражненията,  военната техника и въоръжението, с което се борави.
След завършване на стрелбите на ротата шест военнослужещи - курсанти, випускници на НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, проведоха държавния си изпит пред комисия под ръководството на университета.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Министрите на отбраната на България и Македония дадоха отлична оценка на Специалните сили
18.05.2018, 22:35
Отлична оценка получиха военнослужещите от Специалните сили на Република България и Република Македония, които участваха днес, 18 май, в демонстрацията на способности пред министрите на отбраната на двете страни Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска. „Поздравявам ви за това, че в своя жизнен път сте избрали професията на воините, на хората, които защитават държавите, нашите граждани, нашия мир и нашата свобода. Поздравявам ви за успеха на днешното учение, пожелавам на двете армии да продължат своето съвместно сътрудничество“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към участниците в двуседмичната съвместна подготовка на формирования от Специалните сили на България и Македония.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изказа благодарност и на македонските си колеги с думите: „Те предприеха онези стъпки, които отдавна се очакваха – политика за интеграция на Македония в НАТО и Европейския съюз. България твърдо подкрепя тази политика“, каза той и допълни: „Като две близки страни трябва да се уважаваме и да си помагаме“.
„Думите днес стават дела. Това, което двете правителства трябваше да направят – да подобрят политическите отношения между двете страни – отвори възможности за сътрудничество в много сфери“, заяви Радмила Шекеринска, вицепремиер и министър на отбраната на Република Македония. Тя поздрави военнослужещите за съвместната им работа последните две седмици и каза, че се надява в бъдеще на още подобни съвместни тренировки. „Очакваме ви в Македония“ – завърши тя.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов също поздрави военнослужещите от специалните сили на двете страни за показания професионализъм и отлична подготовка.
Командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че участниците в съвместната тренировка са се справили професионално и отговорно със своите задължения и не са допуснали инциденти. „Най-ценното беше, че възобновихме съвместните подготовки на ниво специални сили. Чисто професионално това, което се отработваше през последните две седмици, беше полезно и за двете страни. Всички цели и задачи бяха изпълнени, включително и не малко рискови“ – подчерта бригаден генерал Явор Матеев и посочи „Специалните сили на двете страни възобновиха не само професионалните и колегиални взаимоотношения, а и приятелските двустранни отношения“.
Близо 70 военнослужещи взеха участие в реалните действия по обезвреждане на терористи на днешната демонстрация – 50 от българска страна и 20 от македонска. Тя се проведе в района на старата гранична застава на ГКПП Станке Лисичково до село Логодаж. „Видяхме, че заедно можем да постигнем много и вярвам, че това сътрудничество ще продължи и по-нататък“ – каза бригаден генерал Орце Йордев, досегашният командир на Специалните сили на Република Македония, който символично предаде командването на новия си колега. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Възстановиха паметната плоча на загиналите във войните от Смолян
18.05.2018, 21:15
Възстановената паметна плоча на загиналите във войните от Смолян бе окрита днес пред Гарнизонния военен клуб Смолян. За нея от Националния план за 100 години от Първата светован война бяха отделени 3 хиляди лева. Мемориалният акт извършиха областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, директорът на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов и председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков. В церемонията участваха още Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Илко Йорданов, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, представители на местната власт, заместник-председателят на СОСЗР полковник от резерва Христо Симеонов, командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, военнослужещи от гарнизона, запасни и резервисти, Трети ученически гвардейски отряд, ветеранът от Втората световна война Митко Митев, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните Златка Петрова, представители на други военно-патриотични организации и много граждани.
На плочата са изписани 28 имена на загинали редници в Балканската и Първата световна война. Плочата, каза председателят на Регионлния СОСЗР майор от запаса Христо Стойков, възстановихме в оригиналния й вид, както е била през 1932 г. Запазили сме, посочи той, всички автентични имена на загиналите. Той изказа благодарност на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за финансовото осигуряване. Предстои откриването на други паметни плочи в селищата в областта, посочи мойор Стойков. Скоро това ще стане в с. Бостина в памет на 17 загинали през Първата световна война.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В Смолян връчиха знамето на Третия ученически гвардейски отряд
18.05.2018, 17:00
Церемония по тържествено връчване на представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд се проведе днес на площад „Свобода” в Смолян. Първите два са в Кърджали и Плевен, създадени съответно през 2007 и 2018 г.
Смоленското учeничecĸo гвардейско фopмиpoвaниe e в Eзиĸoвaтa гимназия “Иван Baзoв” и e пoд патронажа нa президента Pyмeн Paдeв. Отрядите се формират със съдействието на Министерството на отбраната. Знамето бе връчено от командира на гвардейците бригаден генерал Илко Йорданов и осветено с ритуал от представители на БПЦ. Haциoнaлнaтa гвapдeйcĸa чacт, включително с духовия оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, не само  участва, но бе основен организатор на събитието. Отpядниците имат специални гвapдeйcĸи униформи.
Инициaтop зa cъздaвaнe нa пaтpиoтичнитe yчeничecĸи гвapдeйcĸи oтpяди y нac, в ĸoитo вoдeщи са чecттa, дocтoйнcтвoтo и любoвтa ĸъм poдинaтa, е асоциация „Докосни дъгата“ с председател Десислава Ангелова, която лично участва в церемонията. Смолянският ученически гвардейски отряд е от 25 ученици от девети и десети клас в Езиковата гимназия с директор Надежда Горанова, която бе категорична, че денят на връчването на знамето е празник не само за училището, но и за целия град. Негов командир е Никол Пискова от 9 „в“ клас, а зам.-командир – Микаела Хаджиева. Знаменосец на отряда е Тодор Шкодров.
Включването ви в тази родолюбива инициатива е знак, че милеете за родината, се посочва в поздравителния адрес на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, който бе представен от неговия съветник по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев. Вие сте връзката между народа и армията, показахте, че българският боен дух от Родопската Шипка не е загинал и ще продължава да живее, посочи в приветствието си от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов към учениците Иво Антонов, директор на дирекция Социална политика“. Високият патриотичен заряд на инициативата бе подчертан още в словата на областния управител Недялко Славов, кмета на Община Смолян Николай Мелемов, Мария Семерджиева, която приветства от името на министъра на образованието  и науката Красимир Вълчев, директора на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, командира на НГЧ бригаден генерал Илко Йорданов  и председателя на асоциация „Докосни дъгата“ Десислава Ангелова.
Събитието уважиха още командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, неговият заместник полковник от запаса Христо Симеонов, председателят на Регионалния СОСЗР майор от запаса Христо Стойков, действащи военнослужещи, запасни и резервисти, ученици и много граждани. Там бяха и председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Смолян Златка Петрова заедно с единствения останал жив фронтовак 94-годишния Мико Митев.
Инициативата за формирането на ученически гвардейски отряди в страната продължава в други градове. Очаква се в скоро време първите да бъдат приети от президента Румен Радев.    
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Тестовете на двигателите от „втория етап“ за Су-57 продължават
18.05.2018, 16:40
В Жуковски край Москва продължават летателните изпитания с летящата лаборатория T-50-2 с двигател от "втория етап", съобщава ЦАСТ.
Фотографиите на спотъри се появиха в мрежата, на които се вижда, че продължават летателните изпитания с летящата лаборатория на изтребителя от 5-о поколение T-50-2 (борд 052) с инсталиран един двигател с обозначение "изделие 30".
Вторият прототип ПAK ФA беше модифициран в летяща лаборатория. Левият му двигател (изделие 117) беше заменен с двигателя от "втория етап" (изделие 30).
Първият полет на изтребителя, модифициран по този начин, беше изпълнен в Жуковски на 5 декември миналата година. Самолетът беше пилотиран от героя на Русия, главен пилот на ПАО " Компания Сухой" (в ОАК), Сергей Богдан. Полетът продължи 17 минути.
Изпитанията бяха възобновени през февруари тази година.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
В САЩ одобриха законопроект, който може да замрази продажбите на оръжие на Турция
18.05.2018, 12:24
В САЩ одобриха проектозакон за бюджета за националната отбрана за 2019 г., който включва разпоредба, която би спряла всяка продажба на военно оборудване за Турция, докато министърът на отбраната Джеймс Матис не представи доклад за състоянието на американско-турските отношения пред комисиите по отбрана на Конгреса, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Предложението бе одобрен с 60 гласа „за“ и един „против“ и ще бъде последван от разискване по различни изменения. Подобна процедура ще има и в Сената.
Ако тази разпоредба влезе в сила след края на дебата, ограниченията, наложени за военните доставки на Турция, ще засегнат продажбите на изтребители F-35 Lightning II JSF и F-16 Fighting Falcon, вертолети CH - 47 Chinook, H-60 Blackhawk и ракети Patriot.
Бюджетът за национална отбрана на САЩ за 2019 г. се очаква да бъде приет през следващия месец, поясняват от редакцията.
По-рано трима американски сенатори внесоха мярка , целяща да блокира доставките на изтребители F-35 на „Локхийд Мартин“ за Турция, съюзник на НАТО и една от деветте страни-партньори, участващи в производството на високотехнологичните въздухоплавателни средства, неуловими за радарите.
Предложението дойде от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис и Джийн Шахин от Демократическата партия, при това на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара, която подкрепя борбата срещу „Ислямска държава“, но възразява срещу помощта, която САЩ оказват на кюрдите в Северна Сирия.
Тримата сенатори направиха съвместно изявление, в което изразиха загриженост, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поел по „път на безразсъдно управление и пренебрегване на върховенството на закона".
„Стратегическите решения на Турция, за съжаление, са все повече и повече в разрез с американските интереси, а понякога и срещу тях. Тези фактори правят прехвърлянето на чувствителната технология за F-35 и най-съвременните възможности на режима на Ердоган все по-рисковано", предупреди Ланкфорд в изявление.
Турция планира да закупи повече от 100 самолета F-35. Турските компании са участвали в производството на части за боеприпасите, а Анкара трябва да започне да получава първите си самолети в рамките на една година.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Шефът на НАТО похвали Доналд Тръмп за усилията да убеди членките на алианса да харчат повече за отбрана
18.05.2018, 11:54
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отдаде голямо значение на ролята на президента на САЩ Доналд Тръмп в усилията за увеличаване на разходите за отбрана на страните - членки на алианса, предаде ДПА.
Столтенберг похвали Тръмп за неговото "лидерство по въпроса за разходите за отбрана, защото е много важно всички да допринасяме повече за общата ни сигурност".
Той добави, че действията на Тръмп "имат реален ефект и това е видимо, защото всички съюзници добавят милиарди към бюджета".
Държавите - членки на НАТО, се споразумяха да дават 2 процента от брутния си вътрешен продукт за целта, но откакто встъпи в длъжност, Тръмп критикува много от тях, че не изпълняват обещанията си.
Столтенберг е във Вашингтон за преговори преди срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Израел за първи път участва в учението RED FLAG-Alaska
18.05.2018, 10:22
Израел за пръв път участва в учението RED FLAG-Alaska (RF-A), чиято цел е да увеличи оперативната съвместимост между САЩ и партньорските им държави. На разстояние от над 5000 мили екипажът на израелски въздушен танкер KC-135 Stratotanker за първи път бе сертифицират за дозареждане във въздуха на американски изтребители F-15 и F-16. Израелското участие в RF-A позволи на пилотите да се обучават в съвместния тихоокеански полигон Joint Pacific Alaska Range Complex, който е повече от 7 пъти по-голям от територията на Израел.
Въздушният танкер KC-135 Stratotanker (базиран на самолет Boeing B-707) е на въоръжение във ВВС на Израел от 60 години. Платформата осигурява възможност за дозареждане на различни нации по света. Като се има предвид сегашното геополитическо напрежение в Близкия изток, това означава, че квалифицираните екипажи, които могат да работят заедно по време на бойни мисии стават все по-важни за правителствата на САЩ и Израел.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Румъния с най-модерните „Пейтриът“
18.05.2018, 10:00
Американската отбранителна група Raytheon ще предаде най-новата си конфигурация от ракетна система „Пейтриът“ на противоракетната отбрана в Румъния.
Системата в момента е на въоръжение в американската армия, съобщиха румънски медии. Системите имат нови хардуерни и софтуерни компоненти, добавени през 2017 година.
Официалният представител на Raytheon добави, че румънските специалисти ще допринесат в бъдеще за оптимизирането и модернизирането на тази система. Някои компоненти от системата „Пейтриът“, а именно части от радара, могат да бъдат произведени в Румъния от местната компания Aerostar Bacau.
Партньорството между Румъния и Raytheon играе важна роля за укрепването на източния фланг на НАТО, тъй като Европа е изправена пред най-големите предизвикателства след падането на Берлинската стена. Румъния вече е платила първата система „Пейтриът“, която струва $910 милиона. Общата стойност на тази програма е $4,64 милиарда, с включен ДДС.
Източник: https://fakti.bg/
 
Путин: Новото въоръжение ще запази стратегическия баланс
18.05.2018, 09:38
В Сочи руският президент Владимир Путин проведе заседание по въпросите на отбраната и развитието на Въоръжените сили на Руската федерация. Президентът Путин заяви, че най-новите оръжейни системи ще позволят на Русия да поддържа стратегическия баланс цели десетилетия.
„През последните години направихме много за укрепването на въоръжените сили. Тяхната структура и численост са оптимизирани и редовно се извършват внезапни проверки на бойната готовност на всички видове войски. Систематично се оборудват части с нови оръжия и техника”, отбеляза Владимир Путин.
По думите му, през тази година са демонстрирани руски перспективни модели и оръжейни системи, които нямат аналози в света. Те многократно увеличават възможностите за обезпечаване на сигурността на Русия.
„Прогресът на тези системи беше обсъден и на предишните ни срещи. Знаем, че те са в различна степен на готовност. Ние ще продължим да държим тези въпроси под постоянно внимание. Очевидно е, че трябва да продължим напред, да модернизираме последователно армията и флота, да ги развиваме във всички основни области”, каза още руският президент.
Той отбеляза, че безспорно ключово значение за руското въоръжение имат стратегическите ядрени сили.
„В съответствие с плановете на Държавната програма за въоръжаване тази година ще продължим да заменяме ракетните комплекси „Топол” с най-новия комплекс „Ярс”. До края на декември с тях трябва да се превъоръжат 14 ракетни полка”, отбеляза още Владимир Путин.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Преди 74 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим
18.05.2018, 09:08
От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.....Прочети още
 
Днес Балтийския флот на Русия отбелязва своята 315-та годишнина
18.05.2018, 09:05
За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май (7-ми по старт стил) 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот
 

 
Изгубен и намерен
17.05.2018, 21:30
Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.......Прочети още
 
Великобритания пред избор - F-35 или Eurofighter Typhoon?
17.05.2018, 20:54
Според Daily Telegraph от 16 май 2018 г. британското правителство възнамерява да изпълни плановете си за закупуване на общо 138 изтребителя F-35, но премиерът Тереза Мей е под натиск тази много милиардна сделка да не се сключва. Към момента МО е платило за 48 самолета 9.1 милиарда лири, но преразглежда ангажиментите си да закупи още деветдесет самолета F-35.
По информация на Daily Telegraph се разглежда алтернативната възможност за закупуване на Eurofighter Typhoon, които ще струват наполовина на цената за F-35.
През юли 2018 г. министърът на отбраната Гевин Уилямсън ще публикува Прегледа на отбраната, в който може да има съмнения относно финансовите възможности за придобиване на още 90 F-35. Освен Прегледа на отбраната, в момента се извършва и разработване на Индустриална стратегия за бойните самолети, в която се разглежда какъв да бъде баланса относно бъдещето финансиране на закупуване на изтребители – дали Великобритания ще предпочете европейски изтребител (въпреки Брекзита) или ще се насочи към американски.
Въпросът за закупуване на допълнителен брой F-35 се очаква да бъде повдигнат по време на посещението на Доналд Тръмп в Лондон през месец май тази година. Счита се, че Гевин Уилямсън поддържа идеята за общ европейски изтребител, което поставя премиерът да вземе страна в полза на една от опциите.
Според говорителят на МО е твърде рано да се спекулира какви ще са изводите в Прегледа на отбраната и, че „програмата за придобиване на F-35 остава непроменена и в рамките на бюджета, като ще осигури нови способности за нашите ВС. Цената пада с всяка покупка и ние оставаме на ангажимента си за придобиване на още 138 изтребителя F-35 Lightning, като по този начин и британската индустрия печели (около 13 милиарда лири) от общо поръчаните 3000 самолета от този тип“.
Както се вижда, всичко е в областта на предположенията, но „няма дим без огън“ и само бъдещето ще покаже какъв ще бъде изборът на Великобритания.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Великобритания продава на Бангладеш два ВТС C-130J Hercules
17.05.2018, 20:40
Великобритания продава на Бангладеш два използвани военно-транспортни самолета C-130J Hercules в рамките на междуправителствено споразумение.
Самолетите са от излишъците на британските ВВС и са от модификацията с по-къс фюзелаж. Сключен е многогодишен договор с компанията Marshall Aerospace and Defence Group, която да доработи самолетите за изпълнение на мисии по медицинска евакуация, както и за логистична поддръжка.
Новите два C-130J ще позволи на ВВС на Бангладеш да пенсионират четири по-стари С-130В, придобити от САЩ през 2001, също след като са били експлоатирани в американските ВВС.
Военно-транспортната авиация на Бангладеш продължава експлоатацията на три Ан-32 „Cline“ и три L-410UVP-200, придобити съответно през 1989 и 2015.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Обява за провеждане на конкурс за 253 войнишки длъжности за приемане на военна служба в Сухопътни войски
17.05.2018, 20:16
Обява за провеждане на конкурс за войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина за времето от 01.10.2018 г. до 12.10.2018 г., във военни формирования на Сухопътните войски, дислоцирани в гарнизоните София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Сливен, Асеновград, Мусачево и Смолян........Прочети още
 
Ген. Андрей Боцев: Расте необходимостта от повишаване на бойната подготовка и бойната готовност
17.05.2018, 20:03
До края на юни трите основни инвестиционни проекта за модернизация на Въоръжените сили – бойните машини на пехотата, изтребителите в авиацията и патрулните кораби във флота, да бъдат гласувани от Народното събрание. Това очакване изрази днес началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Той бе представен пред депутатите, както изисква законът за повишени в звание висши офицери. Според него трябва да се обръща сериозно внимание и на по-малките проекти, защото те носят допълнителни способности на формированията.
Спирането на текучеството на личен състав от Българската армия и Въоръжените сили остава основен приоритет пред началника на отбраната. Ще работим за увеличаване на приема за офицери във висшите военни училища и за повече конкурси за набиране на войници, посочи още той.
Като изключително важен момент в дейността на военното командване генерал Боцев определи повишаването на бойната подготовка и бойната готовност. За първи път, посочи той, този въпрос беше толкова рязко поставен на заседанието на Военния комитет на ЕС, което се проведе вчера в Брюксел. Сред основните теми на дискусиите е била и военната мобилност, която поставя сериозни задачи пред институциите, които отговарят за инфраструктурата в страната.
********
Андрей Илиев Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в гр. Гоце Делчев, област Благоевград.
Образование – висше.
Образователно-квалификационна степен „магистър”.
Военна квалификация:
 - Военна академия „Г. C. Pаковски“, Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили.
 - Военна академия „Г. C. Pаковски“, Общовойскови – командно-щабни.
 - ВHВУ „В. Левски“, Мотострелкови войски.
На военна служба е от 1981 г.
Във военно звание „генерал-лейтенант“ е от 2 март 2017 г.
С Указ № 98 е удостоен с висше офицерско звание „генерал“, считано от 6 май 2018 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Точният човек на точното място
17.05.2018, 20:00
Основната ми задача е да поддържам контактите на президента с Въоръжените сили. Това каза бригаден генерал Васил Лазаров на заседанието на Комисията по отбрана, след като днес бе представен пред членовете й, както изисква законът за новопризведени и назначени на нови длъжности висши офицери. Неговата длъжност е съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност. Имам около 9 групи задължения, посочи той, и тепърва навлизам в тях.
Бригаден генерал Лазаров е третият висш офицер, служил в  авиобаза „Граф Игнатиево”, който се представя на Комисията по отбрана. Миналата седмица бяха представени генерал-майор Иван Лалов, който прие длъжността на заместник-командващ на СКС и новият командир на авиобазата бригаден генерал Димитър Петров. За бригаден генерал Лазаров бившият му командир на ескадрила, а сега народен представител ген. Симеон Симеонов каза „Точният човек на точното място”.  Другият му бивш командир, а сега председател на Комисията по отбрана ген. Константин Попов бе категоричен: „На всяка длъжност – у нас и в чужбина, се е представял перфектно”.   
********
Васил Генков Лазаров е роден на 2 май 1963 г. в гр. Омуртаг, област Търговище.
Образование – висше.
Образователно-квалификационна степен „магистър”.
Военна квалификация:
 - Военновъздушен колеж „Максуел“, Алабама, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС.
 - Военна академия „Г.C.Pаковски“, Организация и управление на ОТФ от ВВС.
 - ВHВВУ „Г.Бенковски“, летец-пилот за ВВС.
На военна служба е от 1987 г.
Във военно звание „полковник“ е от 2008 г.
С Указ № 99 е назначен на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 6 май 2018 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Попътен вятър за флотилен адмирал Георги Пенев!
17.05.2018, 19:55
Поне така му пожелаха от Комисията по отбрана, след като днес бе представен пред членовете й, както изисква законът за новопризведени и назначени на нови длъжности висши офицери. Народният представител вицеадмирал от запаса Пламен Манушев обърна специално внимание, че една не малко част от професионалната биография на заместник-командира на ВМС е преминала през най-тежките длъжности, а именно старши помощник-командир на фрегата в дивизион патрулни кораби и началник на щаба на Военноморска база.
Другото пожелание към най-младия адмирал е да бъде част от командването на ВМС, което ще посрещне новопострените патрулни кораби. Впрочем флотилен адмирал Пенев бе един от най-активните участници в разработването на инвестиционния проект за придобиване на многофункционални патрулни кораби, който, както стана ясно от заседанието, се очаква в края на месеца да тръгне към правителството и парламента.
Много важен приоритет, каза флотилен адмирал Пенев, е поддържане на способностите на ВМС за изпълнение на задачите на национално ниво и в Алианса. Тук на преден план излизат проектите за модернизация – нови кораби и модернизация на наличните фрегати. С не по-малко значение е запазването на личния състав. Сегашните 14 процента некомплект във ВМС създават проблеми, каза заместник-командирът. Именно за това, уточни той, мотивацията на хората да останат да служат във ВМС остава пред мен и пред командването, като основен приоритет.
*********
Георги Пенев Пенев е роден на 19 август 1969 г. в гр. Провадия, област Варна.
Образование - висше.
Образователно-квалификационна степен „магистър”.
Военна квалификация:
 - Военна академия „Г. C. Pаковски“, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС.
 - Военна академия „Г. C. Pаковски“, Организация и управление на ОТФ от ВМС.
 - ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Корабоводене.
На военна служба е от 1994 г.
Във военно звание „капитан I ранг” е от 2011 г.
С Указ № 101 е назначен на длъжността заместник-командир на Военноморските сили и удостоен с висше офицерско звание „флотилен адмирал“, считано от 6 май 2018 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Шефът на Boeing Лиан Гарет се надява компанията да достави на ВВС на САЩ 18 танкера KC-46 Pegasus през 2018 г.
17.05.2018, 16:37
Главният изпълнителен директор на Boeing на 3 май 2018 г. се ангажира не само да достави повече от един от танкерите за дозареждане КС-46А Pegasus през 2018 г., но също така обеща да достави r проблемните подкрилни контейнери за дозареждане (WARP).
"Имам намерение да доставим 18-те самолета и ще доставяме и WARP-овете, както сме сключили договорите" заяви пред репортерите президентът и главният изпълнителен директор на Boeing Defense, Space, and Security Leanne Caret.
Boeing е под постоянна критика от ръководството на американските военновъздушни сили (USAF) за неспособността си да достави първите танкери KC-46. ВВС първоначално очакваха доставки в началото на 2018 г. Секретарят на USAF Хедър Уилсън заяви в края на април 2018 г., че счита, че планираният график за доставка на Boeing е прекалено амбициозен. Сметната палата на САЩ (GAO) заяви в доклад от април, че очаква Boeing да не може да достави танкери до май 2019 г., ако рисковете не бъдат премахнати.
Leanne Caret. заяви, че договорът на Boeing със USAF е да достави танкери с централната система за дозареждане с военни сертификати и i такива на Федералната авиационна администрация (FAA). GAO заяви през април, че първоначалният договор за разработка изисква от Boeing да достави 18 експлоатационни самолета, 9 WARP и 2 резервни двигателя до август 2017 г.
Leanne Caret посочи огромни проблеми с документацията като причина за забавянето на доставката на WARP. Тя каза, че Boeing провежда срещи всеки ден с американското правителство, тъй като компанията продължава да изпълнява важни етапи и да доставя документи през системата.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Френската бойна машина Jaguar бе показана за първи път
17.05.2018, 16:33
Новата френска бойна разузнавателна машина бе официално представена по време на подготвителната фаза на изложението Eurosatory 2018. Вчера сайтът armyrecognition.com съобщи, че машината Jaguar EBRC 6 × 6 е показана по време на подготовката на изложението, което започва в Париж на 11 юни.
Jaguar принадлежи към класа на EBRC (Engin Blinde de Reconnaissance – Бойна разузнавателна бронирана машина) и се разработва в рамките на програмата Scorpion, за да замени колесните бойни машини AMX-10RCR и 6 × 6 Panhard Defence Sagaie, които са били на служба във френската армия в продължение на почти 40 години.
Министерството на отбраната на Франция определи Jaguar като най-сложната бойна машина от програмата Scorpion. На Jaguar ще бъде инсталирано новото автоматично 40 mm оръдие 40 CTAS, използващо т. нар. телескопични снаряди (снарядът е потопен в гилзата и е разположен вътре в барутния заряд). Въоръжението на Jaguar включва също така противотанкова ракетна система и боен модул с дистанционно управление и 7,62 mm картечница.
Над разработката на Jaguar работят едновременно от три компании - Nexter, Renault Trucks Defense и Thales. Разделянето на работата и сферите на дейност между трите компании е както следва: Nexter е основен изпълнител (начело на консорциума) и отговаря за разработката и производството на машините. Освен това, компанията разработва и произвежда заварените алуминиеви корпуси, решенията за балистична защита, защита от оръжия за масово унищожение и вътрешна конфигурация на бойно средство, както и електроника за управление на оръжейни системи. Renault Trucks Defense отговаря за разработването и производството на всички компоненти, които осигуряват мобилност - двигателят с трансмисията, задвижването, окачването, кормилното управление, спирачките и колелата. От друга страна, в неговия сектор на отговорност включва електросистемите, оборудване за тестване и електрогенераторите. Thales отговаря за бордните информационно-управляващи системи, комуникационното оборудване, външните системи за наблюдение, системите за самозащита и навигационните системи.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Издадоха заповеди за арест на над 100 офицери от Военновъздушните сили на Турция
17.05.2018, 12:52
Анкарската прокуратура е издала заповеди за арест на 101 настоящи и бивши офицери от Военновъздушните сили на страната, заподозрени за връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), предаде турската частна телевизия НТВ. Сред издирваните има и един генерал.
Според източници на прокуратурата заподозрените са били "тайни имами" на ФЕТО, които използвали улични телефони за комуникация с ръководството на организацията, предаде БТА.
Много от тях са били отстранени от постовете си или уволнени, уточнява телевизионният канал.
Акции за залавянето на предполагаемите гюленисти се провеждат в 22 окръга на страната. Досега са арестувани 37 лица. Действията по задържането на останалите продължават.
Сред заподозрените има един генерал и петима полковници.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Демонстрация на способности на Специалните сили на България и Република Македония
17.05.2018, 11:59
Министрите на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска ще присъстват на ден за демонстрация на способности на формирования от Специалните сили на Република България и Република Македония. Демонстрацията ще се проведе на 18 май 2018 г., петък, на ГКПП Станке Лисичково в района на село Логодаж от 10.30 ч. С нея завършва съвместната подготовка на Специалните сили на двете страни.
Ще бъдат демонстрирани уменията на военнослужещите, участващи в двустранната съвместна подготовка на Силите за Специални операции на Република България с командир бригаден генерал Явор Матеев и Силите за специални операции на Република Македония с командир бригаден генерал Орце Йордев, както и взаимодействието с Главна дирекция „Гранична полиция” - МВР. Демонстрацията включва способности за действие по изпълнение на мисиите специално разузнаване и неутрализиране на терористи.
Съвместната българо-македонска подготовка на Силите за специални операции се проведе от 7 до 18 май в района на градовете Пловдив и Благоевград. В нея участват група за специални операции и щабен елемент от 3-ти батальон Специални сили от 68-ма бригада Специални сили от Въоръжените сили на Република България и група за специални операции и щабен елемент от батальон Специални сили „Вълци“ от Въоръжените сили на Република Македония. В рамките на съвместната подготовка се проведоха стрелби на Учебен център „Црънча“ и тактически занятия с използване на авиационни средства и комплексни тактически учения със специално разузнаване и директни действия.
Уважаеми колеги,
Ако желаете да отразите събитието, моля заповядайте на 18 май, петък в 10,00 ч в района на ГКПП Станке Лисичково в района на село Логодаж. На територията на граничния пункт ще бъдат допускани само представители на медиите, акредитирани към Министерството на отбраната, срещу представяне на журналистическа и лична карта.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Над 300 ученици от Самоков, Елин Пелин, Пирдоп и Копривщица посетиха Мoбилната КИС
17.05.2018, 10:13
Във връзка с провеждането на военната подготовка на учениците от средните училища вчера се проведе Ден на отворени врати във военно формирование 28860 – Горна Малина за ученици от 9 и 10 клас от област София. Събитието бе организирано съвместно с отдел „София област“ към Централното военно окръжие, съобщават от СКС.
Учениците имаха възможността да посетят няколко учебни центъра и да се запознаят с тактико-тактическите данни и бойни възможности на автомат „Калашников“ и пистолет „Макаров“, с индивидуалните средства за защита, средствата за радиационно и химическо разузнаване, индивидуалния рентгенометър, войсковия прибор за химическо разузнаване и др. Голяма част от тях не само разгледаха стрелковото оръжие, но успяха дори да стрелят с автомат „Калашников“ с халосни патрони.
Участие в Деня на отворените врати в Мобилната КИС взеха учениците от СУ "Отец Паисий" - гр. Самоков, СУ „Васил Левски“ - гр. Елин Пелин, Професионална гимназия по металокерамика - гара Елин Пелин, СУ „Саве Савов“ - гр. Пирдоп, Професионална гимназия по ТХТ - гр. Пирдоп, Професионална гимназия по механоелектротехника - гр.Пирдоп и СУ „Л. Каравелов“ - гр. Копривщица.
Източник: http://otbrana.com/
 
Откриха паметна плоча на 19 войници
17.05.2018, 09:49
В село Странджа откриха паметник на убитите 19 войници, загинали в битка на 15 юли 1913г. и отбелязаха 100 години от края на Първата световна война. Честванията започнаха с празнична служба в църковния храм „Св. Св. Кирил и Методий”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Агатополски епископ Йеротей. Гости на празника бяха народни представители; областния управител на Ямбол; кметове и зам. кметове на населени места; представители на РС по ПБЗН; представители от: 42-ри механизиран батальон – Ямбол, Музей на бойната слава – Ямбол, Регионален исторически музей – Ямбол, Съюза на Тракийските дружества в България, медии и др.
Местността „Убитите войници“ е лобното място на 19 войници, където тържествено бе открита паметна плоча от областния управител Димитър Иванов и кмета на община Болярово Христо Христов. В тържественото си слова управителят на област Ямбол господин Иванов благодари на Министерството на отбраната, които по негово искане, както и по искане на Областната комисия „Военни паметници““ и община Болярово, са осигурили средствата за изграждането на тази паметна плоча. Войниците, чиито имена са изписани, загиват в неравна битка на 15 юли 1913 г., когато турска конница нахлува в пограничното село Странджа.
Негово Високопреосвещенство Агатополски епископ Йеротей отслужи заупокойна молитва в памет на героите: Антон Цанев Констанцалиев (с. Кривня, Разградско); Господин Димитров Господинов (с. Пъскалевец, Великотърновско); Куно Иванов Бранков (с. Кюлевча, Шуменско); Коце Стоянов Марчев (с. Борисово, Разградско); Марин Станков Велиев (с. Бърдовка, Исперихско); Милю Стоянов Милев (с. Момина църква, Средецко); Митър Първанов Генов (с. Смърдан, Видинско); Михаил Янов Михалев (с. Здравец, Търговищко) Марин Митев Ченков (с. Черноок, Провадийско); Никола Минчев Дунгов (с. Поликраище, Горнооряховско); Петър Атанасов Раданов (с. Гранитово, Елховско); Петър Киров Ненов (с. Лесура, Врачанско); Продан Георгиев (с. Странджа, Ямболско); Тодор Апостолов Чунчев (с. Момина църква, Средецко), Христо Драганов Славчев (село Баячево, Търговищко); Цани Кръстев Ангелов (с. Бабук, Силистренско); Цвятко Върбанов Седмачки (с. Гушанци, Берковско).
В знак на почит и поклон на новооткритата паметна плоча бяха поднесени цветя и от Иван Тодоров, Председател на РС на Офицерите и сержантите от запаса и резерва „Г. Дражев“ – Ямбол.
Източник: http://otbrana.com/
 
Индийската компания HAL предлага да произведе още 40 изтребителя Су-30МКИ за една трета от цената за Rafale
17.05.2018, 08:48
С доближаване края на предвидените за сглобяване в Индия на 272 изтребителя Су-30МКИ, гръбнакът на индийските ВВС, компанията-производител Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) предлага да произведе още 40. Ако това предложение се приеме, то броят на индийските Су-30МКИ ще достигне 312.
HAL предлага много конкурентна цена – 4.25 милиарда Rs, което е 1/3 от сумата, за която ще се закупят френските изтребители Rafale (11.25 милиарда Rs) и то без въоръжението и поддръжката.
Друга обоснована причина за допълнителен брой нови Су-та е, че те може да се използват за носители на крилатите ракети BrahMos и предварително, преди да излязат от завода, да бъдат доработени – усилване на конструкцията и интегриране на системите. В противен случай за носители ще се използват вече изразходвали летателен ресурс изтребители, които ще бъдат върнати в завода за извършване на споменатите по-горе доработки.
УР „въздух-земя“ BrahMos е с дължина 8 метра и тегло 2500 кг.
Понастоящем HAL сглобява последните 23 изтребителя Су-30МКИ от общо 270 предвидени за индийските ВВС (първите 50 са произведени изцяло в Русия, а останалите се сглобяват в Индия).
Отделно се водят преговори с компанията „Сухой“ за модернизацията на вече намиращите се на въоръжение СУ-30МКИ. Предвижда се инсталиране на нова авионика, РЛС, системи за РЕБ и самозащита, както и възможности за използване на ново въоръжение.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Saab продължава да е оптимист за продажбите на Gripen
17.05.2018, 08:20
„Една дума е важна, когато се продават изтребители и това е „търпение”. Смятам, че имаме търпението, да останем отдадени на това, да продаваме това способно семейство от системи, което е Gripen днес. И имаме достатъчно добри перспективи, както в дългосрочен, така и в краткосрочен план”, това заяви Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen, по време на годишната пресконференция за изтребителя, която бе проведена днес, 16 май 2018 г.
Юнас Йелм, директор на бизнес отдела „Аеронавтика” в Saab, подчерта, че Gripen е фамилия от системи от две отделни платформи – Gripen C/D и Gripen E/F. Те ще продължат да се произвеждат и развиват паралелно.
Йелм обобщи, че през миналата година стана факт първият полет на Gripen E и последвалия след това период на интензивна летателна програма, включително и свръхзвуков полет само няколко месеца след това. Той съобщи още, че програмата Gripen E/F върви по план и ще бъдат спазени срокове за доставка на серийните изтребители за шведското и бразилското правителство. Скоро се очакват да полетят и останалите два прототипа.
„Самолетът се държи чудесно и спрямо това, което се очаква от него, което дава спокойствие и увереност за програмата. Следващата сериозна стъпка са полети с външен товар и оръжейни изпитания”, разясни Юнас Йелм.
Йелм каза, че през миналата седмица бе показан завода в Бразилия, който ще изработва компоненти за Gripen E/F от 2020 г. и подчерта, че там се върши, това което е обещано под формата на технологичен трансфер.
„Продължаваме да засилваме възможностите на Gripen C/D. Швеция вече оперира изтребители с последния модернизационен стандарт MS20, Чехия вече също разполага с изтребители модернизирани по този стандарт. Унгария е следваща да получи тези подобрения"
Ричард Смит, директор на маркетинга и продажбите за Gripen в Saab, директно заяви, че продажбата на изтребители е дълъг и сложен процес, като компанията му има кампании, които траят пет години, има и кампании, които продължават 25 години.
„Тази висока сложност е голямо предизвикателство. Политическите фактори са важни – виждаме как процесите се влияят от промени в правителствата. Цената за придобиване е много важна, но и цената за експлоатация в рамките на жизнения цикъл. И не на последно място – индустриалното сътрудничество. Трябва да сме готови да предложим всичко – от производство на отделни елементи, през прехвърляне на поддръжката на място до лицензното производство, както е в Бразилия”, обобщи Смит.
Ричард Смит заяви, че в момента компанията му се съсредоточава в продажбите на Gripen C/D, защото се вижда голям потенциал за продажби в краткосрочен и средносрочен план.
„Това е доста конкурентна ниша, защото виждаме сериозното навлизане на употребявани платформи, но аз съм уверен, че с Gripen C/D имаме платформа, която превъзхожда сериозно всички тези опции, особено когато отчетем цената на жизнения цикъл”, обясни Смит.
То бе запитан как Gripen C/D стои на фона на употребяваните опции, които в момента се предлагат на пазара. Без да се споменава поименно, въпросът бе свързан със скорошната загуба на Gripen в Хърватско. Страната предпочете 30-годишни израелски F-16C/D.
„Да, употребяваните изтребители са по-евтини за първоначално придобиване. Но ако видим целият процес, ако видим способностите, които се придобиват, ако видим цената за експлоатация на цялостния жизнен цикъл за 30 – 40 години, то употребяваните изтребители едва ли ще могат да се използват ефективно за повече от 10 години и се вижда по-голямата ефективност в избора на Gripen”, отговори Смит.
Мнението му бе подкрепено и от директора на бизнес отдела „Аеронавтика”:
„Никога няма да може да се конкурираме ценово с употребявани изтребители, но ако видиш офертата в нейната цялост и отчетеш, че новопроизведените изтребители имат живот от 30, 40 и дори повече години, то цялостното решение, което предлага Gripen е много по-добро от употребяваните опции”
Смит не пропусна да съобщи, че компанията му наскоро е стартирала нов продукт – Gripen Aggressor, който е оптимизиран за изпълнение на агресорски задачи при обучението на изтребителни пилоти.
Ричърд Смит обобщи накратко настоящите и бъдещите пазари за Gripen така:
„Разбира се, имаме Швеция, която е основен клиент, както за C/D, така и за Gripen E. Имаме добро присъствие в Централна Европа с Чехия и Унгария, които са членки на НАТО. Да не забравяме, че наш клиент е и летателната школа за пилоти-изпитатели Empire Test Pilots' School. Южна Африка – нашият първи експортен клиент. Тайланд, където продадохме цялостна система, заедно със самолети за далечно радиолокационно откриване. И разбира се, Бразилия – нашият най-нов клиент.
Къде сме в момента? В Швейцария процесите стартират отново, но вече търсят заместник, не само на F-5, но и на F/A-18. Там сме големи оптимисти и очакваме стартирането на конкурс. След това имаме Финландия, с която водим разговори от години. Наскоро получихме запитване за даване на оферти, чийто отговори трябва да се дадат догодина. Имаме и Словакия и България. Уверен съм, че Gripen е точният изтребител за тях. Австрия днес оперира с Eurofighter, но миналата година започнаха проучване на възможността за замяната му. За сега там няма конкурс, но ако се стигне до такъв, Gripen е перфектният избор. И накрая в Европа имаме Великобритания, която търси шест до 10 изтребителя за агресорски задачи.
В Азия наскоро загубихме конкурс в Индонезия, която избра Су-35, но ето че страната отново търси боен самолет. Филипините също имат интерес към Gripen C/D. И разбира се, най-големият пазар – Индия. Моделът, който приложихме в Бразилия е перфектен за индийците. Сега от там получихме запитване за информация. Освен това отговорихме на запитване за информация за евентуална палубна версия на Gripen. А в Африка имаме Борсвана, където Gripen ще е перфектен за замяна на тамошните F-5.
В Южна Америка интересът към Gripen нараства и водим усилени разговори с Колумбия. Това е така, заради успехите ни в Бразилия. В САЩ имаме огромен пазар за агресорски самолети. Те имат нужда от около 30 000 часа годишно. Наскоро в Канада отново стартира процес и сме заявили на тамошното правителство, че имаме интерес да предложим Gripen E/F. Трябва да отбележа, че изискванията им са много близки до шведските.” - Още за Gripen
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Командно-щабно учение в 91-ви инженерен батальон от състава на 55 инженерен полк - Белене
16.05.2018, 22:14
Съвместно командно-щабно учение на Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка и щаба на 91 инженерен батальон за обща поддръжка се провежда от 14 до 18 май в района на 91 инженерен батальон - Пловдив от състава на 55 инженерен полк - Белене. В учението участват представители на Румъния, Хърватия, Грузия и България.
Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка е създадено съгласно меморандум за разбирателство от 2007 г. между четирите страни, като всяка година в държавите-членки се организират командно-щабни учения на ротационен принцип.
Моделът на провеждането им се изразява в тренировка на личния състав от щаба и командирите на формирования по планиране и вземане на решения за изпълнение на задачи за обща инженерна поддръжка на обединен щаб за логистична поддръжка в зона на операция.
В хода на учението се изпълняват задачи за осигуряване в инженерно отношение на бригадна тактическа група. Вземат се решения и се оттренират ситуации, изискващи своевременна реакция при различни промени в обстановката.
С участието си в учения от подобен характер военнослужещите повишават уменията си за работа в международна среда, подобрява се комуникацията между отделните участващи звена и обменът на информация, повишават се способностите и опитът на военнослужещите.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Аржентина ще закупи френските самолети Super Etendard
16.05.2018, 21:58
Аржентинското правителство финализира сделката с Франция за закупуването на пет изтребители-бомбардировачи Dassault Super Etendard, съобщава Warspot, цитирайки janes.com.
Страните одобряват сделката в края на миналата година, но поради финансови проблеми в Аржентина тя бе финализирана съвсем наскоро. По силата на споразумението, Франция ще предаде пет използвани самолета Dassault Super Etendard, осем двигатели за тях, както и "голяма партида от резервни части и оборудване." Стойността на сделката се оценява на 12,55 млн. € (15 млн. US$).
Самолетите Super Etendard ще бъдат използвани за възстановяването на потенциала на 2-ра ескадрила на ВМС на Аржентина (ARMADA Argentina). В периода 1981-2013 г. подразделението имаше такива самолети в експлоатация, след което те са били консервирани, поради липса на резервни части.
През 70-те години ВВС на Аржентина бяха въоръжени с някои от най-модерните самолети по онова време: прехващачи Mirage III, изтребители-бомбардировачи IAI Dagger (израелско изпълнение на Mirage V), щурмови самолети А-4АR Fightinghawks и военнотранспортни самолети С-130 Hercules. Въпреки това, през следващите четиридесет години, аржентинското Министерството на отбраната повече не е закупувало нови самолети, а последният от намиращите се в експлоатация щурмови самолети А-4 АR Fightinghawks беше бракуван в края на миналата година.
По-рано Министерството на отбраната на Аржентина обмисляше възможностите за закупуването на изтребители JAS 39 Gripen (от бразилското производство), както и на руските МиГ-29. Но поради затрудненото финансово положение в страната, всички търгове за доставка на реактивни изтребители бяха отменени. правителството също така обмисля възможност за закупуването на леки изтребители или учебно-бойни самолети, по-специално, Korean Aerospace Industries (KAI) FA-50 или Leonardo M-346FT, но и тези сделки не достигат до финален етап.
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Гремлините на САЩ вече летят
16.05.2018, 21:07

Агенцията за перспективни отбранителни разработки на Министерството на отбраната на САЩ DARPA показа преди дни видео от изпитанията на най-новите и перспективни безпилотни бойни дронове, наречени "Гремлин" (дух от английския фолклор). Пълноценните изпитания на безпилотните апарати ще започнат през 2019 г., а сега бе показано няколкосекундно видео, на което се вижда как безпилотните апарати се пускат от борда на транспортен самолет С-130 "Херкулес", летят, а след това с помощта на специално устройство се прехващат и връщат на борда. - (видео).

Успехът идва, след като през април тази година DARPA предостави на компанията Dynetics 38,6 млн. долара за разработването на система за въздушно прехващане на дроновете. Изискването е към 2020 г. американската армия вече да има на въоръжение първите работоспособни "Гремлини", които да използват самолетите "Херкулес" в качеството на въздушни авионосци. По думите на Тим Китър - завеждащ програмата "Гремлин" в DARPA, безпилотните апарати ще бъдат оборудвани с най-различни датчици и ще могат да работят заедно в рояк. Потенциалът им е огромен, смята Титър. Според описанието на проекта с помощта на безпилотните самолети с въздушно базиране армията на САЩ ще се бори по-успешно със системите за ПВО, да води разузнаване и да унищожава наземни цели. Идеята на въздушното базиране е да се увеличи радиусът на действие на апаратите и да се осигури внезапност на евентуалния удар, при който неизползваните боеприпаси да се завърнат на бодна. Освен това по този начин дори обикновени транспортни самолети ще бъдат превърнати в мощни оръжейни комплекси с различно предназначение.
САЩ не за пръв път използват въздушни авионосци, припомня сайтът warpost.ru. След Втората световна война те са използвали бомбардировачи Б-36, оборудвани с пилони за закрепване на миниатюрни изтребители XF-85 "Гоблин", които да защитават ударната машина от противникови изтребители над целта. DARPA не крие, че е използвало близо 70-годишните разработки, за да реализира сегашния проект за системата "Гремлин". Името й е пряка заемка от разказа за деца на Роалд Дал "Гремлините" от 1942 г., в който духовете унищожават самолети, защото домът им е бил унищожен при строителството на авиозавод. По-късно те се помиряват с британците и заедно воюват срещу нацистка Германия, припомня warpost.ru.
Източник: http://www.duma.bg/

 
Холандия закупува микро БЛА
16.05.2018, 20:56
Министерството на отбраната на Холандия е подписало договор за покупката на десетки разузнавателни микро безпилотни летателни апарати (БЛА) PD-100 "Блек Хорнет", предназначени за разузнавателни действия на сухопътните войски и морската пехота. Това съобщи руският Център за изследване на световната оръжейна търговия (ЦАМТО).
Безпилотниците ще бъдат доставени от норвежката компания Prox Dynamics, която е част от американската FLIR Systems. Тези БЛА вече се използват от армията на Великобритания в Афганистан и са приети на въоръжение в Германия и Норвегия. Според информацията специалисти на Prox Dynamics ще започнат подготовката на инструктори сред холандските военни, които после да обучат самостоятелно други от личния състав.
Системата PD-100 "Блек Хорнет" е предназначена преди всичко за близко разузнаване и осведомяване на пехотинци, които действат спешено. Апаратът тежи 18 грама, има електродвигател и може да развива скорост до 18 км/ч, може да води разузнаване по всяко време на денонощието в продължение на 25 минути и в радиус от 1 км. PD-100 може както да бъде ръчно настройван какъв район да изследва, така и да действа по програмиран маршрут. - (видео)
ЦАМТО припомня, че през октомври 2017 г. FLIR Systems е сключила договор със сухопътните войски на Австралия за доставката на системи PD-100 "Блек Хорнет" на стойност 6,8 млн. долара. В момента се разработва подобрена версия "Блек Хорнет-3".
Източник: http://www.duma.bg/
 
Йордания показа ПТРК "Терминатор"
16.05.2018, 20:46
На изложението за въоръжение и военна техника на силите за специални операции, провело се в йорданската столица Аман от 8 до 10 май, домакините са показали противотанков ракетен комплекс (ПТРК) "Терминатор", съобщи сайта  https://bmpd.livejournal.com, като се позова на списание "Джейнс мисайлс енд рокетс".
Противотанковият комплекс е разработен от йорданската фирма Jadara Equipment and Defence Systems, която до момента се е занимавала с производството на йорданско-руския противотанков гранатомет РПГ-32 "Хашим", започнало през 2013 г.
Представеният противотанков ракетен комплекс е бил създаден на базата на опита, придобит от йорданците по време на производството на РПГ-32. "Терминатор" използва полуавтоматическа, полуактивна лазерна система за насочване. Той използва 107-мм управляема ракета в два варианта - с тандемна кумулативна бойна част и с осколочно-фугасна бойна част. Максималната далекобойност е заявена на 2500 м, а минималната - 100 м. Пусковата установка в преносимия вариант тежи 11-13 кг според вида на триногата. На изложението е бил представен и самоходен вариант с две ракети, на базата на пикап "Тойота".
Според експертите на сайта посочените характеристики на йорданския ПТРК "Терминатор" са твърде близки до разработения от украинското конструкторско бюро "Луч" ПТРК "Корсар".
Източник: http://www.duma.bg/
 
Комисия на Сената на САЩ одобри номинацията на Джина Хаспъл за директорка на ЦРУ
16.05.2018, 20:05
Комисията по разузнаването на Сената на САЩ одобри номинацията на Джина Хаспъл за директор на ЦРУ и се очаква пълният състав на Сената да гласува за номинацията й още следващата седмица, предаде Ройтерс.
Комисията по разузнаването гласува с 10 гласа "за" и 5 "против" в полза на Хаспъл. Резултатът се очакваше, след като двама от седемте сенатори от Демократическата партия заявиха, че ще подкрепят колегите си републиканци.
Джина Хаспъл беше подложена на критики, включително от страна на влиятелните републикански сенатори Ранд Пол и Джон Маккейн, заради връзките си с предишна програма на ЦРУ за изтезания на заподозрени в тероризъм. Въпреки това се очаква тя да бъде избрана за първата жена, станала директорка на ЦРУ. В момента 61-годишната Хаспъл, която има 33-годишен стаж в ЦРУ, е изпълняващ длъжността директор на разузнавателната агенция.
На изслушването й пред Сената миналата седмица доминираха въпросите за участието й в използването на методи за изтезание като симулирано удавяне, по време на мандата на президента Джордж Буш. Миналата седмица Маккейн, който е извън Вашингтон и се бори с рак на мозъка, призова сенаторите да не гласуват за нея.
Самият сенатор е бил изтезаван по време на пленничеството си във Виетнам, припомня Ройтерс. Маккейн заяви, че страната трябва да използва за гарантиране на сигурността си само методи, които са "толкова правилни и справедливи, колкото ценностите, към които се стремим да спазваме и които подкрепяме по света".
Източник: http://www.bta.bg/
 
Руски кораби ще патрулират в Средиземно море цялата година, обеща Путин
16.05.2018, 19:56
Руски военни кораби ще патрулират през цялата година в Средиземно море, за да противодействат на терористичната заплаха в Сирия, където руската армия действа на страната на режима на Башар Асад, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Франс прес.
"Поради запазването на терористичната заплаха в Сирия нашите кораби с крилати ракети "Калибър" ще патрулират постоянно в Средиземно море", заяви Путин на среща с руски военни в Сочи.
Русия разполага с две военни бази в Сирия, в които са разположени усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана - военноморската база в Тартус, близо до ливанската граница, и базата в Хмеймим, северно от Латакия. През 2015 г. Москва се намеси с военна сила на страната на режима в Дамаск срещу джихадистки групи.
Освен това Путин изтъкна "прецизните и добре координирани действия на руските кораби и подводници по време на операцията в Сирия и ударите с крилати ракети и ефективната работа на флотската авиация, които нанесоха значителни щети на терористите" на сирийска територия.
Руската намеса промени хода на конфликта, позволявайки на сирийската армия да отнеме от бунтовниците и от групировката Ислямска държава контрола на над половината от територията на Сирия, отбелязва АФП.
Освен това руският президент подчерта, че флотът повишава бойния си потенциал и това трябва да продължи. Според него трябва да се подсилят разположените на плавателни съдове стратегически ядрени сили, за да се повиши ролята на флота в ядреното сдържане. Той увери, че Москва ще продължи да осигурява на военноморските сили най-новите оръжейни, комуникационни и други системи.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Започна комплексна тренировка на КИС на БА
16.05.2018, 16:53
Комплексна тренировка на комуникационно-информационната система на Българската армия се провежда на 16 и 17 май 2018 година.  Ръководител на тренировката е началникът на щаба на Съвместното командване на силите (СКС) – флотилен адмирал Димитър Йорданов, а директор – началникът на отдел „КИС” в СКС полковник Красен Велев.
В тренировката участват формирования от Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, Стационарната КИС и 68-ма бригада „Специални сили” и се извършва от пунктове за постоянна дислокация на формированията.
За ръководство и контрол на изпълнение на задачите са развърнати пунктове за управление на КИС във Военния команден център, военно формирование 22860 – Горна Малина, военно формирование 28610, Авиационния оперативен център и Морския оперативен център.
Целта на комплексната тренировка е да се усъвършенства взаимодействието между органите за управление по КИС от стратегическото и оперативното ниво за изграждане на интегрирана КИС и да се повиши натренираността на тактическите формирования за комуникационна и информационна поддръжка при развръщането, сглобяването на полевите комуникационно-информационни възли на пунктовете за управление и привързването им към възли от стационарната комуникационна мрежа.
Тренировката ще провери и готовността на комуникационно-информационната система за управление на формированията за овладяване/преодоляване на последиците от бедствия, съобщават от СКС. - Още КИС
Източник: http://otbrana.com/
 
Правителството прие проектите за нови изтребители и бронирана техника
16.05.2018, 15:22
Министрите предложиха на Народното събрание да приеме проектите за придобиване на нов тип боен самолет и за превъоръжаване на Сухопътните войски. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, съобщи правителственият пресцентър.
Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуване на 150 единици бойна и специална техника (бронирани машини - бел. р.), системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Той ще бъде реализиран за 12 години и ще струва 1,4 млрд. лева с ДДС.
Проектът за Военновъздушните сили залага 16 самолета да бъдат доставени на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем изтребителя. С тези средства ще бъдат заплатени самолетите, наземното обслужване, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.
На днешното си заседание министрите одобриха и предлагат на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 г.
Там се отчита, че през миналата година са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година.
Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница.
Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.
Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните проблеми са свързани с непопълнения състав от военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов се срещна със заместник-командващия на 21-во командване за логистично осигуряване на Сухопътните войски на САЩ
16.05.2018, 12:14
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов проведе работна среща днес, 16 май, със заместник-командващия на 21-во командване за логистично осигуряване на Сухопътните войски на САЩ в Европа, бригаден генерал Фредерик Майоко.
Обсъдени бяха въпроси, свързани с актуалното състояние на българските Въоръжени сили и плановете за тяхната модернизация, осигуряването от Република България на поддръжка като „страна домакин“ на съюзнически Въоръжени сили при преминаване през и/или пребиваването им на територията на страната, както и българската оценка за дейността на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU).
Източник: https://www.mod.bg/
 
Безпилотните подводни апарати "Посейдон" ще постъпят на въоръжение в руския ВМФ до 2027 г.
16.05.2018, 11:43
"Системата "Посейдон" бе включена в държавната оръжейна програма до 2027 г. и трябва да бъде въведена в бойния строй на флота преди края на програмата. В нейния състав влизат няколко скоростни дълбоководни торпеда с малогабаритна атомна енергетична установка. Техният носител ще бъде атомна подводница, изграждана в завод "Севмаш" допълни източникът.
Той не уточни какъв тип подводница ще бъде носител на безпилотните апарати, но подчерта, че "тя няма да е подводницата 5-о поколение "Хъски"".
Както отбелязва агенцията, в момента в Севмаш се изграждат поне 2 ядрени подводници със специално предназначение. Става въпрос за незавършената подводница проект 949A "Белгород", която през декември 2012 г. бе презаложена по специалния проект 09852, както и подводницата "Хабаровск", която бе заложена през юли 2014 г. и се строи, според непотвърдени съобщения, по проект 09851. Очаква се, че "Белгород" ще бъде носител на безпилотни и пилотирани дълбоководни изследователски апарати, а "Хабаровск" може да действа като носител, както на разнообразни дълбоководни апарати, така и на нови оръжейни системи.
Както обясни на ТАСС командващия на руския ВМФ Владимир Корольов, подводни безпилотни апарати заедно с носителите им са включени в така наречената многоцелева океанска система. Според него, експертите вече са провели изпитания на основният елемент на дрона - атомната енергетична установка благодарение на която апарата е в състояние да се движи на дълбочина повече от един километър с висока скорост, оставайки незабелязан.
За създаването в Русия на нови видове оръжия, включително безпилотни подводни превозни средства с атомна енергоустановка, първо заяви президентът Владимир Путин в речта си пред Федералното събрание на 1 март. По-късно, на резултатите от откритото гласуване на уебсайта на Министерството на отбраната, устройството беше наречено "Посейдон".
Източник: http://www.pan.bg, Д. Ставрев
 
Финансовият министър съгласувал проектите за бойните машини и изтребителите
16.05.2018, 08:04
Проектите за инвестиционен разход за „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и за „Придобиване на нов тип боен самолет“ са преминали съгласуването и с финансовото министерство, научихме от наши източници. Миналата сряда те не влязоха в дневния ред на правителственото заседание поради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов.
Прогнозната стойност за 150 бронираните машини бе в размер на 1 милиард и 220 милиона лева (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България), а за 8 самолета - 1 милиард и 500 милиона лв. (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България). По наша информация бюджетът ще даде по няколко стотин милиона повече, за да се покрие ДДС. Най-вероятно договорите няма да бъдат междуправителствени.
В днешния дневен ред на заседанието на правителството е предвидено приемане на Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2017 г. и постановление за промяна на Устройствения правилник на МО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
СОСЗР и СБЖ подписаха меморандум за сътрудничество
16.05.2018, 07:58
За взаимно подкрепа в реализирането на инициативите се споразумяха днес Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Меморандумът за сътрудничество подписаха председателите на двете неправителствени организации генерал от резерва Златан Стойков и г-жа Снежана Тодорова. На церемонията присъстваха още заместник-председателите на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов и полковник от запаса Чавдар Петров, както и главният секретар полковник от запаса Павел Станев.
Двете страни се информираха за състоянието на сдруженията и задачите, които изпълняват. Ген. Върбанов говори за подготовката на Първия национален събор на запасното войнство през септември т.г. и предстоящото внасяне в Народното събрание на петиция и декларация за промяна на Кодекса за социално осигуряване с цел отпадане на ограничението за максимален размер на всички пенсии. Както и актуализация и преизчисляване на всички пенсии. Г-жа Тодорова запозна ръководството на СОСЗР с усилията на СБЖ за промяна на законодателството, което да позволи много по-добра защита на труда на журналистите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Работата по Ту-214Р приключва през тази година
16.05.2018, 07:52
Работата по създаването на руския стратегически разузнавателен самолет Ту-214Р ще приключи в рамките на 2018 г. Това е заявил за информационната агенция „Интерфакс” източник от руската авиационна промишленост.
„Опитната конструкторска работа по разузнавателният Ту-214Р ще бъде приключена до края на 2018 г.”, заявява неназованият източник.
Работата по Ту-214Р започна през ноември 2002 г. Първият самолет от този тип полита на 24 декември 2009 г. По-късно към изпитанията се присъединява и втора машина.
Ту-214Р е самолет с няколко предназначения – радиотехническо разузнаване и обзор на земната повърхност с радар и оптични сензори. За да изпълнява задачите си разполага с радиотехнически комплекс МРК-411 и оптико-електронна система за наблюдение „Фракция”.
Ту-214Р трябва да замести сега използваните Ил-20М. Двата прототипа са забелязвани край бреговете на Япония, по границата на Украйна и дори през февруари и през юли 2016 г. самолетът е бил базиран в Сирия.
През 2016 г. бе поръчан още един самолет от същия тип, но за сега няма информация да е политал.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Великобритания ще експлоатира Gazelle поне до 2022 г.
16.05.2018, 07:48
Airbus Helicopters получи договор за поддръжка на флота от вертолети Gazelle AH1 на въоръжение в армейската авиация на британската армия. Това съобщава Flightglobal.
Тригодишният договор е на стойност £15 млн. и ще осигури полети с вертолетите Gazelle AH1 до началото на 2022 г. Договорът има и клауза за удължаване с още три години, което може да осигури полети на типа до 2025 г.
По-рано през годината стана ясно, че британското МО е започнало предварителна работа по изготвяне на конкурс за намиране на заместник на 22-та вертолета Gazelle AH1, които са на въоръжение. Бе дадено да се разбере, че е възможно конкурсната процедура да се ускори.
Вертолетите Gazelle AH1 в момента се използват за въздушно разузнаване и свързочни задачи. Британската армия експлоатира типа от 1974 г. Общо са били придобити над 200 броя в три основни модификации.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сроден от малък с армията
16.05.2018, 07:40
Александър ІІ е роден на 17.ІV.1818 г. Той е първият син на Николай І. Негов възпитател в семейството е генерал П.П. Ушаков, а наставник му е поетът В.А. Жуковски. Под влияние на обективните условия той е принуден да отмени крепостното право и да проведе редица реформи - земска, съдебна, градска, военна, просветна и др., откриващи пътя за развитие на капитализма.
През царуването му Русия завоюва Северен Кавказ и значителна част от Средна Азия. Убит е от Игнатий Йохамович Гриневицки от "Народна воля" на 1.ІІІ.1881 г.
Тази година отбелязваме 140 години от началото на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г., след обявяването на която, на 12 април 1877 г., бащицата цар Освободител Александър ІІ не се прибира в царския си разкош, а остава пряк свидетел на бойните действия в продължение на повече от двеста дни през 1877 г.
Каква е императорската съпричастност в първите дни на войната и споделената радост от царя на освободените българи? .......Прочети още
 
15 години от трагичната гибел на майор Полянков
16.05.2018, 07:35
На 16 май 2003 г. загина 34-годишният майор-инженер Анатолий Полянков от 3-а изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”. Катастрофата стана при изпълнение на задача – зона, сложен пилотаж, на малка височина, със самолет МиГ-21 бис (б.н. 362).
Въвеждането на самолета в низходяща вертикална фигура на височина, която не осигурява безопасно извеждане на машината от фигурата в сложния пилотаж е основната причина за катастрофата със самолет МиГ-21бис на 16 май т. г. При катастрофата загина майор Анатолий Полянков.
В съобщението тогава на пресцентъра на МО се казва още, че разследващата комисия посочва като съпътстваща причина и количеството облачност в зоната за изпълнение на задачата, която закрива превишението на местността от над хиляда метра. Фактическата информация за заключението на комисията е събрана от средствата за обективен контрол на борда на самолета, наземните средства на летище Граф Игнатиево и радиолокационната информация от РВД.
 
Военнослужещ и… доктор по право?
16.05.2018, 07:30
Все по-упорито военното ни законодателство се прави на парче и доста разпиляно. Едва ли не, шегуват се някои, военнослужещият трябва да е завършил и юридическа специалност, за да си знае правата и задълженията. Или да си наеме юрисконсулт, което едва ли е възможно, с оглед на ниското заплащане на неговия труд. Същото се отнася и за кандидатите, които искат да влязат в армията. Проблемът става още по-сериозен с оглед обявените от министъра на отбраната Красимир Каракачанов намерения за информационна кампания за набиране на военнослужещи. Да, информационна, защото на този етап няма какво да се рекламира. Недостигът на личен състав стигна 5700 души, като само на войнишкия е около 3000. Всеки кандидат би трябвало да има лесен достъп до това законодателство. За по-малко от десет години, обаче, Законът за отбраната и Въоръжените сили е претърпял 35 сериозни изменения и допълнения. Т.е. по 3-4 на година, което води след себе си промени в останалите документи. Още повече, че точно този закон е сред десетте с най-голям общ брой подзаконови нормативни актове. А само правилникът за прилагането му е ремонтиран 16 пъти.
Очакванията, че след проведения преглед на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., ще има комплексни промени във военното законодателство засега не се оправдават. За сметка на това министерството на отбраната предлага 36-ата поправка в Закона за отбраната и Въоръжените сили, която може и да е родена от определена необходимост, но няма как да не се нареди в мрежата от предшестващите я 35 кръпки. В същото време военнослужещите очакват законът да им гарантира по-адекватно и по-стабилно кариерно развитие, както и по-справедливо заплащане, според отговорностите на службата, която носят. Например да коригира пределната възраст за военна служба и да въведе заплащане за звание и длъжност.
Все повече се налага необходимостта да се разработи и приеме един закон за военната служба, който да дава цялата информация, отнасяща се до военнослужещия. Един кандидат за войник, например, трябва да чете Закона за държавния бюджет, за да научи сумата, на чиято основа ще се изчислява бъдещата му заплата. Изискванията за придобиване право на пенсия са в Кодекса за социално осигуряване. Или къде са седемте права на военнослужещия при риск или наличие на терористичен акт? В друг закон – за противодействие на тероризма. След като се уволни, ще трябва да разгърне друг закон, за да си изпълнява задълженията в резерва и запаса. Така държавата му дава широки възможности за самостоятелно получаване на юридически знания, но едва ли може да ги използва в пълна степен. И стигаме до фразата „Параграф 22“, станала идиоматична, която се използва за ситуация без изход.
Какъв е изходът? Най-общо казано, основен ремонт на военното законодателство. То трябва да отговори поне на три необходимости. Първо, да не създава впечатление, че отбраната е ангажимент само на едно ведомство, т.е. на ресорното министерство на отбраната. В този смисъл са аргументите за разделяне на сегашния закон на две. Така той ще бъде в полза на държавата. Второ, да бъде в услуга на гражданина – в униформа или не. Т.е. да дава отговори на всички въпроси, които се отнасят както при упражняването на военната професия, така и след уволнението. Трето, законодателят все пак трябва да се съобрази със съвременното развитие на обществото в демократичния свят и да преразгледа списъка с ограничения на гражданските права на военнослужещите.
Най-важното на този етап е законът да се превърне в един от гарантите за решаване на големия проблем с недокомплекта в армията. Той трябва да даде повече права на военнослужещите. Крайно време е да изведе доста по-напред своята социална функция, защото в края на краищата той решава професионалните и личните съдби на десетки хиляди военнослужещи и техните семейства. И ако този процес не върви заедно с усилията за придобиване на нова техника, а би трябвало и да го изпреварва, резултатът от усилията за изграждане на модерна армия едва ли ще ни хареса. Законодателят не бива да се страхува, че ще постави хората с пагони на едно преференциално стъпало в обществото. Последните десетина години показаха, че този боязън доведе до днешната невъзможност да се наваксва по най-бързия начин загубеното.
Дошло е времето
В близките 4-5 години назад един министър на отбраната беше казал, че ведомството няма капацитет за разработване на военно законодателство, което да бъде напълно адекватно на интересите, както на държавата, така и на хората с пагони. Едва ли това е вярно. Нашата юридическа общност натрупа доста опит в това отношение, ако щете дори и на основата на не дотам сполучливи решения. В някои случаи дори затваряше очи при определен политически натиск, разбирайки, че резултатът няма да е в полза на армията. Времето, обаче е дошло. Както парламентът актуализира Стратегията за национала сигурност, така е длъжен да направи същото и с военното законодателство. При добро желание капацитет и консенсус може да се намери, включително и в Комисията по отбрана. А това е една от гаранциите за успех.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

{START_COUNTER}