Военна информация

Архия - от 16 до 31 януари
 

 
Във Финландия представиха нов бронетранспортьор
31.01.2017, 21:40
Финландската държавна компания Patria представи нова версия на бойна машина, получила наименованието Patria AMV 28A, която „ще може ефективно да се бори с танкове“, съобщава Warspot.
Официалната презентация на машината ще се състои през февруари на изложението IDEX 2017, което ще се проведе в Абу Даби.
Според информацията, AMV 28A има удължен корпус (в сравнение с предшественика си - БТР Patria AMV). За своя клас машината има доста мощно въоръжение.
На бронетранспортьора е поставена необитаема купола Kongsberg MCT-30 със скорострелно 30-мм оръдие Bushmaster Mk44. Освен това, на покрива на куполата има дистанционно управляем боен модул Protector M153 OWS, въоръжен с картечница Browning M2 и противотанков ракетен комплекс Javelin.
По този начин, AMV 28A ще може не само да прикрива пехотата, но и ефективно да се бори с бронетехника на противника. Машината ще се произвежда само във вариант 8х8, тя е плаваща с два гребни винта, разположени в кърмовата част. - Още за Patria
 
Румъния поръча поредната партида бронемашини Piranha III
31.01.2017, 21:12
Министерството на отбраната на Румъния е подписало контракт с компанията „General Dynamics European Land Systems“ за доставката на пета партида колесни (8х8) БТР Piranha III.
Новата поръчка е част от мащабен план за обновяване на колесната бронетехника на ВС на Румъния. Количеството на поръчаните машини не се уточнява.
Съобщава се, че бронемашините „Piranha“ са се представили добре в миротворческите операции, в които са участвали подразделения на румънската армия.
Първият контракт предвиждаше доставката на 31 бронемашини с бойни модули на израелската компания Elbit Systems.
Бронетранспортьорите Piranha са разработени от швейцарската компания „Mowag Motorwagenfabriken“, която от 2010 година принадлежи на „General Dynamics“. В момента по света са доставени над 11 хиляди осемколесни машини  „Piranha“.
 
Тържествена церемония по обособяването на 68-ма бригада „Специални сили“ като отделен елемент от Българската армия ще се проведе утре в гр. Пловдив
31.01.2017, 19:59
Тържествена церемония по обособяването на 68-ма бригада „Специални сили“ като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната, ще се проведе утре, 1 февруари, в района на бригадата в гр. Пловдив. В нея ще участват заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и И.Д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
С приетите от Народното събрание промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, бригада „Специални сили“ е изведена като самостоятелен основен елемент на Българската армия, непосредствено подчинен на началника на отбраната и юридическо лице на бюджетна издръжка. Тази значима стъпка в организационното развитие и изграждане на българските специални сили ще доведе до по-доброто им планиране, осигуряване, командване и управление, както и до използването им по предназначение, повишаване на тяхната оперативна съвместимост и оперативни възможности.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Йеменски бунтовници нападнаха боен кораб на Саудитска Арабия
31.01.2017, 19:35
Фрегата тип „Аль-Медина“ на Саудитска Арабия е била нападната вчера от бунтовници край западния бряг на Йемен (Червено море). При нападението, извършено с три лодки, са загинали двама военни, а други трима са били ранени, съобщи Би Би Си.
В изявление на водената от Саудитска Арабия военната коалиция, която се сражава срещу бунтовниците от йеменското опозиционно движение хуси, се казва, че при „самоубийствената атака“ една от лодките се е разбила в корпуса на фрегатата. При сблъсъка лодката експлодирала, причинявайки пожар. - (видео)
По-късно местна информационна агенция, контролирана от бунтовниците, съобщи, че военният кораб е бил ударен от управляема ракета, вероятно иранска ПКР тип Nasr или Zafar. - (видео)
През октомври, хусите бяха обвинени, че са изстреляли ракети срещу военен кораб на САЩ, както и срещу цивилен товарен кораб, нает от военните на Обединените арабски емирства.
Подкрепяната от САЩ военна коалиция в Йемен се бори срещу хусите от март 2015 г., когато те принудиха новия президент на страната Абдрабух Мансур Хади, да избяга от столицата Сана и да управлява в изгнание.
 
Обвиниха руски топ полицаи във връзки с ЦРУ
31.01.2017, 19:26
Началникът на отдел "Информационна безопасност" на руската Федерална служба за сигурност Сергей Михайлов е обвинен в шпионаж в полза на ЦРУ, съобщава агенция „Интерфакс“. Същите обвинения са предявени и на неговия заместник Дмитрий Докучаев.
Източниците на агенцията не уточняват дали двамата висши офицери са действали директно или чрез посредници. Арестите им станаха известни в средата на януари.
По информация на „Интерфакс“, която не е потвърдена официално, Михайлов и Докучаев са част от делото срещу хакерската групировка „Шалтай-Болтай“, която нарича себе си „Анонимния интернационал“.
Групата е действала от 2013 г. и се е специализирала във взломни прониквания в електронните пощи на руски чиновници и продажба на получените данни.
Източник: https://fakti.bg/
 
Руски бомбардировачи унищожиха обекти на Ислямска държава в Дейр ез-Зор
31.01.2017, 19:09
Руски бомбардировачи с далечен обсег са разрушили два командни центъра на Ислямска държава, заедно със складове за оръжия и боеприпаси в сирийската провинция Дейр ез-Зор. Това се е случило при последния от серия въздушни удари срещу джихадистите в района, обявиха от руското министерство на отбраната. „На 30 януари шест бомбардировача с далечен обсег Ту-22M3 на руските Военно-космически сили са излетели от летище на територията на Руската федерация, прелетели са над териториите на Ирак и Иран, и са извършили въздушен удар по цели на Ислямска държава в провинцията Дейр ез-Зор в Сирийската арабска република”, се казва в изявление на Министерството на отбраната.
Според изявлението ударите са прецизирани да унищожат не само двата командни центъра на Ислямска държава и джихадистите намиращи се в тях, но и складове с оръжия и боеприпаси. Изтребители Су-30СМ и Су-35 от въздушната база Хмеймим са осигурили защита на руските бомбардировачи. След приключване на мисията, всички руски самолети са се върнали благополучно в своите бази, заявиха от руското министерство на отбраната.
След освобождаването на Алепо през декември, сирийските правителствени сили фокусират усилията си върху това да изгонят терористите от град Дейр ез-Зор, който е под контрола на Ислямска държава от юли 2014 г. По-голямата част от града и неговите околности са в ръцете на терористите от Ислямска държава, но правителствените войски все още държат контрола на няколко квартала в западната част на града и командването на военното летище.
Военното летище в Дейр ез-Зор, което е контролирано от елитни поделения на Републиканската гвардия на Сирия, устоя на многократните нападения на Ислямска държава през годините. Миналата седмица екстремисти от групировката го обкръжиха, заплашвайки да превземат последната линия на отбраната на сирийската армия.
Сега сирийската армия и Националните сили за отбрана, подкрепени от руски военни самолети, са съсредоточили усилията си върху изтласкването на терористите от богатата на петрол провинция с мащабна атака. В понеделник тази седмица правителствените сили са продължили бойните действия срещу терористите в южните покрайнини на града, нанасяйки огромни щети, съобщава агенция „Сана”. Не само руските, но и сирийските военновъздушни сили са поразили обекти на Ислямска държава в района.
Провинцията Дейр ез-Зор е от стратегическо значение за Ислямска държава, защото тя служи като гръбнак на нефтодобивната промишленост в страната. Освен това провинцията свързва терористичните звена с иракската столица на групировката – Ракка.
Източник: http://a-specto.bg/
 
Германия изпраща танкове в Литва за мисия на НАТО
31.01.2017, 19:04
Германия започна днес да изпраща танкове и друго оборудване за Литва като част от мисия на НАТО за укрепване на отбраната на Източна Европа, предаде Ройтерс. Агенцията определя този факт като решителен сигнал към Русия, която критикува засилването на военното присъствие на Алианса като проява на агресия. Командването на германските сухопътни сили заяви, че изпраща около 200 единици техника, включително 30 танка, с железопътен транспорт за Литва заедно с 450 войници, първите от които пристигнаха миналата седмица. Транспортирането ще продължи до края на февруари. Разполагането на германски войски в Източна Европа, макар и за мисия на НАТО, продължава да е чувствителен въпрос както в Германия, така и в региона, седем десетилетия след края на Втората световна война. Американската армия изпрати вчера хиляди войници и тежко въоръжение в Полша, балтийските страни и Югоизточна Европа при своето най-голямо разполагане на сили от Студената война, отбелязва Ройтерс. Тези ходове са част от стратегия, договорена от лидерите на НАТО през юли миналата година с цел да бъдат успокоени държавите членки, които някога влизаха в съветския блок, а сега са разтревожени от анексирането на Крим от Русия. Алиансът реши да разположи четири батальона, наброяващи общо между 3000 и 4000 войници, в Североизточна Европа на ротационен принцип, за да покаже своята готовност да защитава източните си членове от евентуална руска агресия. Изпращането на войските е съсредоточено върху Полша, Литва, Латвия и Естония, които се страхуват, че Русия може да се опита да ги дестабилизира с кибератаки, териториални нахлувания или по други начини. Москва отрича да има подобни намерения и определя поведението на НАТО като агресивно и заплашително.
Източник: http://www.novini.bg/
 
Директорът на ЦРУ ще бъде част от Съвета за национална сигурност
31.01.2017, 13:44
Директорът на ЦРУ ще бъде включен в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви говорител на американския президент Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес. Тръмп реши да добави директора на ЦРУ Майк Помпейо към най-висшия кръг от съветници по националната сигурност, каза прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър.
Този ход е част от започнато от президента преструктуриране, при което висшият съветник на Белия дом Стив Банън също беше включен в съвета, сред чиито членове са държавният секретар и министърът на отбраната.
Тръмп реши директорът на националното разузнаване и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили да участват в заседанията на съвета само когато "трябва да се обсъждат въпроси от тяхната сфера на отговорност и компетентност". Спайсър обаче каза, че те ще бъдат добре дошли на заседанията, и настоя, че реорганизацията не представлява значителна промяна в сравнение с положението при предишни правителства.
Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд изрази увереност, че и след реорганизацията на Съвета за национална сигурност ще може напълно да запознава президента на САЩ със своята позиция.
В събота Тръмп подписа няколко указа, един от които предвиждаше реорганизация на Съвета за национална сигурност. Според президента новите решения ще дадат възможност на съвета да работи по-ефективно. Критици на предприетата от Тръмп реорганизация смятат, че това може да позволи на вътрешната политика да влияе върху националната сигурност, отбелязва Ройтерс.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Радев в централата на НАТО: Да задълбочим диалога с Русия
31.01.2017, 13:03
Днес в централата на НАТО в Брюксел се проведе среща между президента на България Румен Радев и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В официалния сайт на НАТО NATO.int е публикувано официалното заявление по случая на Столтенберг.
„Добре дошли в централата на НАТО. Поздравления за назначаването ви за президент. Бих желал да кажа „добре дошли обратно“ в централата на НАТО защото сте ми казали, че сте работили тук преди години и това подчертава личната ви ангажираност и разбиране за важността на НАТО. Във Вашата предишна роля като командир на българските ВВС Вие ни помогнахте да пазим въздушното си пространство. И знам, че ще останете ангажирани на НАТО и на нашата споделена сигурност сега във Вашата нова роля на президент“, пише в заявлението.
За почти 13 години България е ценен съюзник, правещ важен принос за колективната ни отбрана. Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно Море. Играете важна роля в сигурността на Вашия регион, чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косоно, Вашата подкрепа на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и Вашата помощ за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация“, пише в заявлението.
„Аз съм също много благодарен за Вашата силна ангажираност към присъствието на НАТО в Афганистан, където помагате в борбата срещу тероризма и предотвратявате това Афганистан отново да се превърне в безопасно място за международния тероризъм. Срещал съм се с български войници в Афганистан и е чудесно, че мога да ви кажа, че те бяха много професионални, много ангажирани и ние сме горди да имаме български войници, част от нашето присъствие в Афганистан“, заяви Столтенберг.
„Средата на сигурност, която ни обгражда се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризмът. Ние виждаме кибер-атаки и хибридна война. НАТО отговаря. Ние отговаряме като увеличаваме присъствието си и югоизточно от Алианса и в балтийските републики и в Полша. Ние засилваме нашето присъствие в черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ние ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари. Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО“, пише още там.
„Но сигурността не е безплатна. Затова и трябва да увеличим бюджетите по отбрана и приветствам това, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си в отбраната. Смятам, че това подчертава ангажираността на България към НАТО и към решенията на НАТО за засилването на колективната ни отбрана“, сочи се там.
НАТО не иска конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един-друг. Затова и президенте, добре дошли отново в централата на НАТО. Хубаво е да ви видя и очаквам да работим заедно. Добре дошли отново“, пише в заявлението на Столтенберг, отправено към Румен Радев.
Укрепването на НАТО трябва да върви успоредно със задълбочаване на диалога с Русия, заяви президентът Румен Радев преди срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенбер, предаде ТАСС.
Агенцията цитира и думите на президента Радев, че САЩ и НАТО трябва да водят борба с „Ислямска държава”, като си сътрудничат с Русия.
„Основната заплаха идва от международния тероризъм. Трябва да се противопоставим на радикализма и ИД и можем да постигнем резултати, само ако САЩ и НАТО си взаимодействат с Русия”, подчерта президентът Радев. - (видео)
Източник: http://www.segabg.com/
 
Столтенберг: НАТО възпира Русия в Източна Европа, въпреки че няма заплаха
31.01.2017, 09:25
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че разполагането на войски на Алианса в Източна Европа е ответна мярка срещу Москва, признавайки същевременно, че Алиансът не вижда пряка заплаха за източния си фланг от страна на Русия, пише "Взгляд" в понеделник (30 януари).  
"Виждаме значително нарастване на военния потенциал, но не виждаме непосредствена заплаха", каза Столтенберг в ефира на "Би Би Си", предаде ТАСС.
Генсекът на НАТО увери, че Алиансът не търси конфронтация с Русия и не иска нова студена война.
Междувременно миналия четвъртък Вашингтонският отбранителен център Potomac Foundation, заедно с полската фондация "Казимир Паулавски" организираха на футболния стадион във Варшава военни игри, имитиращи нападение на Русия срещу Запада, на базата на компютърната платформа "Хегемон". Спонсори на събитието бяха западни военни концерни, пише "Взгляд".
Миналия вторник в библиотеката на американския Конгрес във Вашингтон бе организирана игра по карти, в хода на която бе разиграна защитата на страните от Прибалтика от "възможно нападение".
От Кремъл неведнъж са призовавали Запада да се въздържа от подобни фрази за възможно нападение на Русия над когото и да било, подчертавайки, че подобни формулировки са неуместни.
 
България и Румъния ще вземат участие в международно военно учение в Черно море
31.01.2017, 09:11
България и Румъния ще вземат участие от 1 до 10 февруари в международно военно учение „Морски щит 17“ (Sea Shield 2017) в Черно море, съобщава китайската агенция Xinhua.
Около 2,8 хил. войници от седем страни-членки на НАТО – България, Румъния, Гърция, Канада, Испания, Турция и Съединените американски щати – както и Украйна, ще вземат участие в учението.
Стандартните процедури на НАТО срещу въздушни, подводни и сухопътни заплахи ще бъдат подложени на изпитание в упражненията, които ще бъдат проведени в източната част на Черно море.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Тръмп твърди, че е свалил цената на F-35
31.01.2017, 08:55
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е договорил намаляване на цената на следващите 90 поръчани изтребителя Lockheed Martin F-35 с общо $600 млн., като това е станало след натиск от страна на Белия дом.
За сега не се дават повече детайли, но се предполага, че Тръмп говори за провлачилите се преговори за поръчката на F-35 от Lot 10 на малосерийното производство. Според американския президент той е бил замесен в преговорите в последния месец, тъй като те не са вървели добре.
Споменатите цифри кореспондират с намаление на цената от $6,67 млн. на бройка. От изказването на Тръмп обаче не става ясно каква ще е абсолютната стойност на сделката по Lot 10 и дали въпросните $600 млн. са вече планирано намаление на цената или е допълнение към него. Lockheed Martin бяха поели ангажимента да намалят средната цена на F-35A на $80-85 млн. към 2019 г. от сегашната $102 млн.
Тръмп подчертава, че продължава да очаква конкурентно предложение от Boeing за Super Hornet. Това идва на фона на проучването на Пентагона за възможността част от F-35C да бъдат заместени от подобрен F/A-18E/F.
Договарянето на Lot 10 започна преди повече от година и вървяха паралелно с договарянето на Lot 9. Преговорите за условията по Lot 9 за общо 57 броя F-35 се провалиха през октомври 2016 г. и Пентагона еднолично наложи финансовите си условия на Lockheed Martin. Компанията още не е решила дали да оспори по съдебен път това.
В същото време Тръмп подлагаше F-35 на тежки критики още по време на предизоборната си кампания. След спечелването на изборите през ноември 2016 г. той проведе множество срещи с мениджмънта на Lockheed Martin. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Провеждат се изпитания на въоръжението на главната фрегата от най-новия проект за ВМС на Германия
30.01.2017, 22:36
В интернет се появи видео на изпитанията на артилерийските установки на главната немска фрегата проект F125 Baden-Wurttemberg (F-222). Корабът трябва да бъде предаден на ВМС през тази година.
Фрегатите клас F125 са предназначени за "предотвратяване на военни конфликти, урегулиране на кризи и стабилизация на мисиите". Количеството на екипажа на борда на новия кораб (120 човека) е два пъти по-малко, отколкото на фрегата клас "Бремен". Автономността може да достигне до 24 месеца, като смяната на екипажите ще става в района на служба на кораба, като самите завръщания в базите ще бъдат сведени до минимум.
Според програмата за обновяване на флота, четири фрегати проект F125 ще заменят осем остарели кораба тип  "Бремен".
Корабите са с дължина 150 метра и ширина 18,8 метра, което ги приближава по размери до есминците. Основното въоръжение включва 127 мм артилерийска установка, която стреля с темп 35 изстрела в минута, две 27-мм оръдия, разположени на бордовете и крупнокалибрени картечници с дистанционно управление.
127 мм АУ освен обикновени може да използва и реактивни боеприпаси "Вулкано", способни да поразяват цели на разстояние до 120 км. Ракетното въоръжение включва крилати ракети тип "Харпун". Отсъствието на противолодъчно въоръжение подсказва, че фрегатите основно ще се използват за патрулни функции. В задната част на кораба в хангар се базира един вертолет.
 
За селското (без)честие на един военен министър
30.01.2017, 20:21
Освен като „началник“ на сринатото доверие в армията и на безпринципната си кадрова политика, Николай Ненчев ще бъде запомнен като първия български действащ военен министър, сдобил се с две обвинения от прокуратурата за извършени от него престъпления по служба.
Нещо повече, попаднал на този пост по линия на „реформаторската“ нишка в правителството на Борисов, но очевидно без да има нужната експертиза и знания, министърът замени професионалното говорене и решаването на проблемите в Българската армия с напразни обещания, от които не изпълни нито едно.
И досега няма нова техника, вакантните места в армията, вместо да намаляват, се увеличиха, няма я и обещаната от Ненчев нормативна база за развитието на въоръжените ни сили. За сметка на това се оказа, че „наследникът“на заветите на Александър Стамболийски очевидно не си е губил времето,като шеф на земеделска партия с традиции.
Още преди година главният прокурор беше сезиран за поредната афера с участието на Ненчев, а депутатът от БСП Атанас Зафиров дори внесе в парламента питане каква е ролята на учредената от министъра и от шефката на „Търговия и снабдяване“ към МО Росица Русева фондация (носеща името „Селска чест“) в схемата с придобитите чрез нея наследствени имоти на земеделеца Георги Скачков. Действията по този сценарий, замислен и реализиран от тогавашния главен секретар на БЗНС Ненчев, се развиват година преди да бъде избран за министър и изискват кратка предистория.
Георги Скачков е познато име в земеделските среди, работил дълги години като адвокат и е от старите автентични и верни до край членове на БЗНС „Никола Петков“. След 9 септември 1944 г. е подложен на репресии заради убежденията си и е осъден на пет години затвор. На първия демократичен митинг след промените през 1989 г. е сред ораторите редом с Петко Симеонов, Александър Каракачанов и Желю Желев.
През 1996 г. Скачков вече е тежко болен, бори се с диабет и гангрена и почти в несвяст пише саморъчно завещание, според което оставя имотите си във Варна на БЗНС с председател Анастасия Мозер и на бъдеща фондация, която иска да се казва „Селска чест“ в памет на баба му.
Няколко дни след като изразява последната си воля, Скачков умира, завещанието му е обявено от съда, а после случаят потъва в забвение. До 2011 г., когато с решение на Върховния касационен съд за главен секретар на БЗНС е обявен Николай Ненчев на мястото на Анастасия Мозер.
Само няколко месеца след това, през 2012 г., Софийският градски съд регистрира фондация „Селска чест“, като председател е Ненчев, а член на управителния съвет – Росица Русева. За регистрацията Ненчев дарява сумата от 100 лева лични средства. Русева е изключително близка до новия главен секретар, впоследствие е назначена от него на отговорна работа в МО, а злите езици дори говорят, че отношенията между двамата са повече от приятелски.
Интересното обаче се случва през 2013 г. Тогава Николай Ненчев като представител на БЗНС и едновременно с това представляващ фондация „Селска чест“ се сдобива с констативен нотариален акт за собственост, с който нотариус във Варна въз основа на завещанието на Скачков признава партията и фондацията за съсобственици на апетитните имоти на починалия земеделец, намиращи се в местността Траката във Варна и представляващи поземлен имот, две вили и две селскостопански сгради.
Отделно с друг нотариален акт, също по обстоятелствена проверка, „Селска чест“ става собственик на още един имот в регулация с площ от над 900 кв.м. Според юристи реализираната от Ненчев схема е в грубо нарушение на закона, защото към датата на смъртта на Скачков „Селска чест“ изобщо не е съществувала, а учредената впоследствие, след повече от 16 години, фондация не е създадена на база на завещанието на Скачков, а единствено със стоте лева на самия Ненчев. В случая нотариусът очевидно е бил заблуден, за да признае „Селска чест“ за собственик, защото според Закона за юридическите лица с нестопанска цел фондация действително може да бъде учредена при смърт, но с едностранен учредителен акт, с който безвъзмездно се предоставя имущество за постигане на нестопанска цел. Фондацията на Ненчев не е създадена по този ред, което означава, че няма как чисто юридически имотите на Скачков да станат нейна собственост. При положение че починалият земеделец нямал живи наследници, имотите автоматично трябва да се придобият от държавата.
Каква е била истинската цел на бъдещия министър на отбраната и следващ виден „реформатор“ обаче проличава още през октомври същата година, защото именно тогава недвижимите имоти са продадени на физическото лице Снежанка Николова за скромната сума от 70 000 лева. За тези пари жената се сдобива с две еднофамилни вили във Варна, две стопански постройки и земята под тях от близо декар. Заради тази продажба Ненчев заблуждава както БЗНС, така, оказва се, и самия себе си, защото в разрешението, което дават партията и фондацията му, за да се осъществи продажбата, сумата не е 70 000 лева, а 70 000 евро, тоест два пъти по-висока.
По този начин волята на Скачков окончателно е потъпкана, а имотите са продадени на цена, която Ненчев сам е определил. Така де факто бъдещият министър облагодетелства Снежанка Николова за сметка на действителния собственик на имотите – държавата, а дали Ненчев е имал някакъв личен интерес от тази схема, към настоящия момент може само да се предполага.
Безспорно е обаче, че случаят повече подхожда на Остап Бендер, отколкото на главен секретар на политическа партия, и може да бъде описан, ако не в обвинителен акт, то поне в либрето за това как политическата активност може да се превърне в златна възможност, наградена впоследствие с министерско кресло.
Виждалите с очите си завещанието на покойния Скачков споделят, че то е завършвало с тежко проклятие спрямо онзи, който пречи последната му воля да бъде изпълнена и имотите му да послужат в името на земеделската идея. В българската действителност обаче клетвите обикновено застигат не политиците, а обикновените граждани, принудени да живеят на ръба на оцеляването, докато поредната порция политическо говорене служи като трамплин към следващия сценарий за забогатяване.
Източник: https://trud.bg/
 
"Калашников" минава на три смени заради увеличен обем на поръчките
30.01.2017, 19:15
Концернът "Калашников" през пролетта ще увеличи персонала си в производството с 30% и ще мине на работа на три смени заради увеличението на поръчките за износ. Това съобщи генералният директор на концерна Алексей Криворучко, цитиран от "Взгляд" в понеделник (30 януари).
Така в компанията ще бъдат създадени още 1700 работни места. Новото разпределение на труда на три смени пък ще влезе в сила от април тази година.
Към края на 2016 г. в концерна са работили около 6500 души. - Още за АК
 
Започна посещението на президента Румен Радев в Брюксел
30.01.2017, 17:10
Започна първото посещение на държавния глава Румен Радев в Брюксел. Президентът пътува с военно-транспортния "Спартан". Визитата е двудневна. Програмата предвижда българският държавен глава да проведе днес срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Утре от 9,30 ч. местно време президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След това той ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове.
В рамките на визитата си президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа в град Монс. Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.
По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.
 
Назначиха двама заместник-министри на отбраната
30.01.2017, 17:08
Бригаден генерал (о.р.) Стефан Петров е на военна служба от 1980 г. като е заемал различни постове в Министерството на отбраната и във въоръжените сили. В периода 2010-2013 г. е заместник-началник на щаба и и.д. началник щаб на Военно-въздушното командване на НАТО в Измир, Турция. След това е директор на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната, а от юли 2014 г. до март 2015 г. е началник на щаба на Съвместното командване на силите. От 2003 до 2010 г. бе командир на 24-а авиобаза в Крумово. Летателна информация: пилотирал: Тренер-526, Злин – 42 MU , L -29, УМиГ – 15, МиГ – 17, Ми – 24, Ми – 8, Ми – 17, Бел – 206, АS – 532 - Кугър. Опознавателни полети на UN 60 Блек хоук, В-3, Бел – 407 Нальот: над 3100 ч.
Михаил Михайлов е бил експерт в дирекция „Права на човека и международни хуманитарни организации” на МВнР и консул в посолството на страната ни в Атина. В последните 10 години е експерт по логистика и главен мениджър на частно дружество.
 
Изпращаме войници на маневри на НАТО в Латвия през април
30.01.2017, 15:14
Военнослужещи от България ще участват в маневри на НАТО в Латвия през април, съобщава Baltnews.lv.
Ученията Summer Shield XIV ще се проведат от 17 до 30 април. В тях ще участват военнослужещи от десет страни на НАТО, а също така и от Швеция, съобщава военното министерство на балтийската страна.
В ученията ще участват повече от 500 чуждестранни войници от САЩ, Латвия, Литва, Естония, Канада, Германия, Люксембург, Словакия, Румъния, България и Швеция.
Те целят повишаване на регионалната стабилност и безопасност, укрепване на потенциала и повишаване на доверието и подобряване на сътрудничеството между въоръжените сили на НАТО и членките на програмата "Партньорство за мир".
 
Инцидент с японски изтребител F-15DJ Eagle
30.01.2017, 14:42
Днес в 14:20 местно време при засилване за излитане носовото колело на японски изтребител McDonnel Douglas F-15DJ Eagle (р.н. 92-8097, с.н. 047) се е отделило от стойката. Екипажът прекратява излитането и успява да установи самолета в южната част на единствената писта на летището.
Няма информация за нараняване на летците.
Летището е останало затворено за два часа и много граждански полети са били засегнати от инцидента.
Двуместният изтребител е от 204-а тактическа ескадрила от състава на 9-о авиокрило на ВВС на японските сили за самоотбрана.
Източник: http://www.pan.bg/
 
ВМС отчетоха високи резултати през миналата година
30.01.2017, 14:34
Особено внимание при подготовката на военните формирования от ВМС е обърнато на осигуряване ефективното функциониране на системата за отбрана в контекста на политиката, провеждана от НАТО и ЕС, развитието на отбранителните способности на ВМС, поддържането на постоянна бойна и мобилизационна готовност, отработването на задачите при разрешаване на кризи от невоенен характер и ликвидиране на последствията от бедствия, борбата с асиметричните заплахи, осигуряването на морските комуникации, борбата с подводниците, минното оръжие, подводните диверсионни сили и средства и диверсионните разузнавателни групи и възстановяването на боеспособността на силите, както и участие в операцията по поддръжка на органите на МВР за охрана на държавната граница......Прочети още
 
Командващият на командването на НАТО в Нортууд на посещение във Варна
30.01.2017, 12:00
От 30 до 31 януари 2017 година на посещение във Военноморските сили ще бъде вицеадмирал Клайв Джонстън – командир на Военноморското командване на НАТО в Нортууд (MARCOM).
На 31 януари (вторник) 2017 година в 09.00 часа вицеадмирал Джонстън ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили.
В програмата на визитата са предвидени изявления за представителите на медиите от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и командир на Военноморското командване на НАТО в Нортууд вицеадмирал Клайв Джонстън, след което двамата ще отговорят на журналистически въпроси.
 
Германската армия подготвя милиардна сделка със САЩ за закупуване на транспортни самолети
30.01.2017, 10:30

Сделка за милиарди долари със символична цел: военновъздушните сили на Германия ще се сдобият с шест нови транспортни самолети, закупени от САЩ, съобщава изданието Der Spiegel.
Съгласно информацията, с която разполага редакцията, министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен ще обсъди сделката с новия си американски колега Джеймс Матис на среща в средата на февруари.

Става въпрос за закупуването на шест самолета тип C130J „Супер Херкулес“ на американския производител Lockheed Martin.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Учебни стрелби ще се проведат на учебен център „Тюлбето“ в Казанлък
30.01.2017, 10:26
Учебни стрелби ще се проведат на учебен център „Тюлбето“ в Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. С грижа за спокойствието и сигурността на жителите на Казанлък, Общината уведомява предварително за предстоящо военно учение на територията на учебен център „Тюлбето“ в града през февруари.
На полигона ще се провеждат военни тренировки, считано от 1 и 2 февруари, от 08.00 часа до 24.00 часа, които ще продължат през месеца, както следва: на 6, 7 и 10 февруари, както и в работните дни в седмиците между 13 и 17 февруари, между 20 и 24 февруари и последните два дни на месеца - 27 и 28 февруари. За да бъдат избегнати инциденти, в посочените дни достъпът до полигона е забранен, като Общината напомня, че забраната от Щаба на военно формирование 22180 за движение в района се отнася за хора, животни и машини.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Американски командос убит и разрушен конвертоплан при акция срещу Ал Кайда в Йемен
30.01.2017, 10:19
Американски военнослужещ е починал вследствие получените рани при нападение срещу Ал Кайда в Йемен, съобщават от Централното командване на САЩ. Други шест командоси са били ранени при операцията с цел събиране на важна разузнавателна информация. При атаката на 28 януари с участие на ударни вертолети „Апачи” са били убити 14 терористи, сред които са трима важни лидери на „Ал Кайда” в Йемен.
Изпратеният да извърши медицинска евакуация конвертоплан V-22 е извършил ‘твърдо кацане’ и по-късно е бил унищожен от американски изтребител F-16, за да не попадне в ръцете на терористите.
Това е първата американска жертва след идването на власт на Доналд Тръмп.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Доскорошен командващ НАТО призова за сътрудничество с Русия „при всяка възможност”
30.01.2017, 09:20
Бившият върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (2009-2013) адмирал Джеймс Ставридис заявил пред американското радио АМ 970, че Русия се явява перспективен партньор за Алианса в „много проблемни сфери”, пише изданието The Hill.
Ставридис е убеден, че Алиансът трябва да се стреми към сътрудничество с Москва. „Борбата с наркотърговията, тероризма и пиратството, съвместната дейност в Арктика, контрола върху разпространението на оръжията, научното, търговското и дипломатическото сътрудничество – съществуват много области за взаимодействие” – заявил бившият адмирал.
Същевременно Ставридис счита, че съюзниците трябва „да запазят бдителност”, тъй като руското ръководство „вероятно” ще се държи твърдо към Алианса.
„Ако възникне съпротива, ние ще окажем съпротива, обаче ние трябва да сътрудничим с Москва при всяка възможност” – е категоричен Ставридис. Според него, новата администрация на САЩ ще се ръководи именно от този принцип.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
NORINCO представи нов изтребител на танкове
29.01.2017, 20:41
Китайската компания NORINCO разшири своята номенклатура на предлаганата на пазара бронетехника, създавайки новия изтребител на танкове ST2, въоръжен с ново 105-мм противотанково оръдие. Машината се разработва специално за експортните пазари, а не за въоръжаване на НОАК.
Корпуса на машината е подобен на този, който се използва в по-ранните поколения на бронетранспортьора YW534 (Type 89) от NORINCO, които не се произвеждат вече от няколко години.
При производството на новите машини ST2 е възможно да бъдат използвани доработени и модернизирани стари машини.
Шасито е верижно, като в средната част е монтирана триместна купола със 105-мм нарезно оръдие.
Боекомплекта включва 32 снаряда от различен тип, подбирани в зависимост от очакваната за изпълнение задача.
 
Тереза Мей изпраща в Черно море "ловеца на Путин"
29.01.2017, 19:12
Великобритания отправя един от най-модерните си кораби – ескадреният миноносец HMS Diamond (D34, Type 45), оборудван с противовъздушни ракети Sea Viper в Черно море. На борда на есминеца има около 60 десантчици от британската корабна служба със специално предназначение, а ракетите се насочват с помощта на радари, имат радиус на действие до 70 мили и са способни да унищожават реактивни и безпилотни самолети на противника, пише "Дейли Мейл", цитиран от ИноТВ в неделя (29 януари).
Изданието определя това решение на Тереза Мей като "ефектна демонстрация на сила", невиждана от края на Студената война.
Есминецът HMS Diamond ще оглави оперативната група на НАТО и ще гарантира защитата на 650-те британски войници, участващи във военни учения в Украйна. В случай на атака от близко разстояние на есминеца, защитата му се осигурява от 20-милиметров зенитно-артилерийски комплекс Phalanx.
Операцията преследва много важна цел, уточнява вестникът. Руският президент  Путин уважава само силата, затова НАТО трябва да демонстрира, че е способен да се защити и че никой не може да го заплашва, а на Великобритания е отредена главната роля в тази игра. По думите на британския министър на отбраната Майкъл Фалън ценностите на свободата и демокрацията не подлежат на търговия и Лондон е "твърдо решен да защити демокрацията по света и суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".
Престоят на ескадрения миноносец HMS Diamond в Черно море съвпада с разполагането на британски военни в други източноевропейски страни. Миналото лято около 800 британски военнослужещи бяха прехвърлени в Естония, а други 200 – в Полша, припомня "Дейли Мейл". - Още за Type 45
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Руската обединена военна база в Киргизстан получи официален статут
29.01.2017, 16:38
Споразумението между Русия и Киргизстан за статута и условията за пребиваването на обединената руска военна база в Киргизстан, подписано през 2012 г., влезе в сила в неделя (29 януари), предаде RT.
"Воинските формирования на Въоръжените сили на Руската федерация, намиращи се на територията на Киргизската република към датата на подписването на настоящето споразумение, се преобразуват в обединена военна база", се посочва в документ, публикуван на официалния портал за правова информация.
Споразумението е в сила за период от 15 години и се удължава автоматично за последващи петгодишни периоди, ако страните не заявят намерение да прекратят действието му.
Ежегодната такса за разполагането на базата е на стойност над $4,5 млн.
 
Обсъждаха алтернативен план за управление на отбраната
29.01.2017, 14:55

Според авторите на проекта използването на военната експертиза при вземането на решения е силно занижено. В резултат на това началникът на отбраната и щабът на отбраната са лишени от възможността да участват активно в процеса на вземане на решения и са превърнати в безропотни изпълнители на волята на министъра на отбраната.

Така функциониращата система за вземане на решения лишава военните експерти от възможността да проявяват инициатива, компетентност и професионални умения и постепенно, но сигурно обезличава командния състав на армията, като обезсмисля и наличието на щаб на отбраната и на началник на отбраната. Това поставя под въпрос професионализма в изграждането и развитието на висшия офицерски състав, както и неговата зависимост от политическата конюнктура в страната......Прочети още

 
Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия
29.01.2017, 13:55
Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”
Източник: http://www.marica.bg/
 
Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"
29.01.2017, 13:39
Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18
Източник: http://www.marica.bg/
 
Успешен старт на РН 'Съюз-СТ-Б' с телекомуникационен спътник на борда
29.01.2017, 12:54
На 28 януари 2017 година, от стартова площадка на космодрума в Гвиана, в 3:03 наше време, успешно стартира РН 'Съюз-СТ-Б' с ускорител 'Фрегат-МТ' и европейския телекомуникационен спътник Hispasat AG-1. - (видео)
9 мин 22 сек след старта е станало планово отделяне на челния блок (ускорителя и спътника ) от третата степен на РН. В съответствие с циклограмата на полета е бил включен двигателя на ускорителя. 32 мин след старта, КА планово се е отделил от ускорителя 'Фрегат-МТ'.
За първи път от космодрума в Гвиана, РН 'Съюз-СТ' е извела спътник с маса над 3 тона на геопреходна орбита. Също така това беше първи старт на руска РН за 2017г.
Поръчител на старта и извеждането на Hispasat AG-1 в космоса е испанската компания HISPASAT. КА Hispasat AG-1 е произведен от компанията OHB system GmbH и е предназначен за предоставяне на широк спектър от телекомуникационни услуги (цифрова телевизия, високоскоростен интернет, мобилна и фиксирана телефония) за Европа , Канарските острови и Южна Америка. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Кабинетът „Борисов“ даде първото летище на президента Румен Радев за индустриална зона
29.01.2017, 10:09
На последното си заседание като последна точка от дневния си ред правителството на Бойко Борисов даде безвъзмездно  летището в Равнец на община Бургас. На това летище в продължение на 12 години е служил сегашният президент ген. Румен Радев. Този имот отдавна е с отпаднала необходимост и изисква сериозни финансови ресурси от Министерството на отбраната да поддържа и охранява нещо, което не му е нужно, е записано в стенограмата на заседанието.
Летището  е с 3 524 487 кв. м застроена площ. В имота са изградени писта за излитане и кацане, 27 броя арочни укрития, 10 броя укрития за личен състав, вишка и навес.
Искането си общината е мотивирала с възможността върху този имот да се развиват производствени бази и да се привличат инвеститори. Имотът ще се ползва за задоволяване на обществени потребности с цел развитие на промишлеността чрез създаване на условия за изграждане на индустриални и технологични паркове, което е предпоставка за развитие на бизнеса и реализиране на инвестиционни намерения. В общия устройствен план на общината е предвидено обособяване на икономически зони. С изграждането на индустриален парк ще бъдат разкрити нови работни места, ще бъдат привлечени инвеститори, което ще окаже положителен ефект върху развитието на икономиката в района и върху държавния бюджет.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Изминаха 31 години от трагедията със совалката "Чалънджър"
28.01.2017, 23:30
Изминаха точно 31 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)
 
Великобритания ще разработва нови турски изтребители
28.01.2017, 22:30
Британската корпорация БАЕ Системс подписа сделка с националната аерокосмическа фирма на Турция за разработване на ново поколение изтребители. Това стана ясно по време на срещата между премиерът на Великобритания Тереза Мей с турския президент Реджеп Ердоган, предаде АФП.
БАЕ Системс и Турската аерокосмическа промишленост ще развиват заедно изтребителя TF-X.
Коментирайки споразумението, Тереза Мей каза: „Великобритания е световна търговска нация и ние сме отворени за бизнес“.
"Това бележи началото на едни нови и по-дълбоки търговски отношения с Турция и потенциално ще осигури британски и турски работни места и просперитет за десетилетия напред", добави тя.
Сделката все още не е официална. Началната й фаза е на стойност над 117 млн. евро, съобщи Даунинг Стрийт.
Споразумението може да проправи пътя за по-нататъшни сделки за милиарди, смятат експертите.
Според говорителката на Мей е в национален интерес на Великобритания да се ангажира с Турция по отношение на търговията и защитата.
"Нашето сътрудничество в отбраната и сигурността е оправдано, защото Турция е важен съюзник в НАТО", добави тя.
Турската армия е особено активна в множество военни операции и често провежда въздушни удари по кюрдите в Северен Ирак и Югоизточна Турция, както и срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ в северната част на Сирия. Неслучайно Анкара отдавна обмисля плана за изграждане на свои собствени изтребители.
 
Основен корабен състав на ВМС на Испания към 01.01.2017 г.
28.01.2017, 21:17
Още за ВМС на Испания
 
Ракетчик: ПРО пази Москва на близо 100%
28.01.2017, 20:51
Комплексната система за противоракетна отбрана на Москва и централния промишлен район на Русия може да защити руската столица от всякакви противникови ракети.
Това заяви днес в ефира на радио "Ехото на Москва" полковник Илгар Тагиев от войските за ПРО към Въздушнокосмическите сили на федерацията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Системата е в постоянна бойна готовност и гарантира "с вероятност, близка до сто процента" прехващането на трудни цели - "всички съществуващи типове балистични ракети на противника със среден и междуконтинентален обсег с разделящи се бойни части", увери руският офицер.
"Колкото до съществуващите и перспективните балистични ракети на т. нар. трети страни, прехващането им не създава трудности за нашата система за ПРО", подчерта той.
Системата за ПРО на Москва съдейства за сигурността на Международната космическа станция при аварийни ситуации с космически апарати в околоземна орбита.
В интерес на службата за предупреждение за ракетни нападения московската система редовно се използва за откриване на ракетни пускове от руските космодруми Плесецк и Байконур, както и от подводници, плаващи в Баренцово, Бяло и Охотско море.
Постоянно се следят космически обекти и се събират данни за тях, отбеляза полковник Тагиев.
До две-три години на полигона Сари Шаган в Казахстан ще бъде изпробвана руска противоракета от ново поколение, а броят на пусковете от този полигон ще нарасне няколко пъти, съобщи той.
Приетите на въоръжение в Русия средства за прехващане нямат аналози в света - скоростта на противоракетите е най-малко 3 км в секунда и няколко пъти надхвърля скоростта на един куршум, отбеляза полковник Тагиев. - Още ПРО
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Около 40 турски военни, служещи в бази на НАТО, са поискали убежище в Германия
28.01.2017, 20:38
Около 40 турски военни, служещи в бази на НАТО на територията на Германия, са подали молби за политическо убежище, съобщава списание "Шпигел", цитирано от БТА.
Според изданието повечето от военните са висши офицери и са били освободени от постовете си след проваления опит за преврат в Турция през юли 2016 г.
Федералната служба за миграция и бежанци е съобщила, че техните молби ще бъдат разгледани по обичайния ред.
"Няма съмнение, че не можем да изпратим тези военни обратно в Турция. Там веднага ще ги вкарат в затвора", казва за "Шпигел" Щефан Майер, експерт в Бундестага по вътрешнополитическите въпроси.
По-рано бе съобщено, че канцлерът Ангела Меркел ще бъде на официално посещение в Турция на 2 февруари.
Засега няма коментари от страна на представителите на НАТО.
Ройтерс припомня, че се наблюдават обтегнати отношения между съюзниците в НАТО заради редица проблеми. Те включват твърденията, че турски духовници извършват шпионаж в Германия, опасенията за репресии над дисиденти в Турция, както и обвиненията от страна на Анкара към Берлин, че прикрива бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК).
 
Пентагонът поставя под въпрос изтребителя Ф-35
28.01.2017, 12:52
Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис нареди преразглеждане на две ключови програми за доставка на самолети за американските ВВС, критикувани от президента Доналд Тръмп като прекалено скъпи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Ще бъде преразгледана програмата за нови ударни изтребители Ф-35 с цел да се намерят начини "значително да бъде понижена" цената й.
Трябва да се направи сравнение на моделите Ф-35 и по-стария Ф/А-18 "Суперхорнет", за да се реши дали обновяването на втория няма да се окаже по-ефективно като цена и като поставени изисквания.
Матис поиска и преразглеждане на плана за нов президентски самолет, известен като "Еър форс 1", с цел да се намерят начини за неговото поевтиняване.
Авиационният концерн "Боинг" има поръчка да построи два нови самолета, които да сменят остаряващите модели "747-Джъмбо", с които президентът пътува по света. Те трябва да влязат в действие през 2024 г. Белият дом обаче иска да има самолетите по-рано.
През декември Тръмп писа в Туитър, че е помолил "Боинг" да предложи понижена цена за един сравним по качества обновен "Супер хорнет", заради силно нарасналата цена на произвеждания от конкурентната компания "Локхийд Мартин" Ф-35.
Програмата за невидимия за радарите Ф-35 вече приближава 400 млрд. долара. Разработват се три версии на изтребителя - за ВВС, за морската пехота и за военния флот. Има и поръчки за закупуването му от други страни, включително Израел.
Въпреки огромната си цена, програмата има силна двупартийна подкрепа в Конгреса, където законодателите смятат, че този самолет е от ключово значение за националната сигурност на САЩ.
А що се отнася до предвижданите два нови президентски самолета, Тръмп писа в Туитър миналия месец, че цената им е "излязла от контрол" и настоя за отменяне на поръчката.
Според служители от Пентагона и ВВС, цитирани от АП, двата нови самолета ще струват около 4 млрд. долара, включително научно-изследователските и развойните дейности, производствените разходи и бъдещата им поддръжка. - Още за Ф-35
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Нови артисти сменят загиналите от ансамбъл "Александров" напролет
28.01.2017, 11:50
Загиналите в катастрофата на Ту-154 край Сочи на 25 декември артисти от хора и балета на знаменития ансамбъл "Александров" ще бъдат заменени от нова смяна през пролетта, сподели пред ТАСС водещият солист на колектива Вадим Ананиев.
Обновеният състав ще гастролира в Чехия и Словакия през пролетта на 2017 г., обясни Ананиев.  Прослушванията за новия състав са се състояли в Москва от 19 до 25 януари. "Нужни са няколко месеца, за да може новите артисти да усвоят репертоара, да научат песните, които звучат винаги "Священная война", и "Вдоль по Питерской". - (видео)
Предстоят ни гастроли в Чехия и Словакия през пролетта – те не бяха отменени, билетите са продадени и хората чакат идването на ансамбъла", обясни Ананиев, който работи в ансамбъла от почти 30  години.
Академичният ансамбъл на Руската армия "Александров" е създаден през 1928 година. В репертоара му днес има около 2000 изпълнения, включително руски народни песни и танци, класики от руски и чуждестранни автори, кавъри на световни поп и рок хитове и други. Ансамбълът е гастролирал в над 70 държави по цял свят. В състава му има 180 души. 64 от тях загинаха в самолетната катастрофа с Ту-154 в края на 2016 година.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Аржентина се интересува от МиГ-29
28.01.2017, 10:04
Аржентина се интересува от покупката на МиГ-29. Това е съобщил вчера, 27 януари 2017 г., заместник-директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук, цитиран от вестник „КоммерсантЪ”.
Според Пунчук Аржентина е изпратила запитване за придобиване на 15 самолета МиГ-29, но не се споменава дали става въпрос за нов или употребявани, нито за тяхната модификация.
„Готвим отговор на това запитване”, заявява Пунчук.
От няколко години Аржентина се опитва да намери нов боен самолет за своите ВВС. В последните години страната проявява най-сериозен интерес към китайския FC-1 (експлоатиран в Пакистан под индекса JF-17) и към модернизираните израелски Kfir Block 60.
Единственият реактивен боен самолет, с който разполага Аржентина, е модернизирания ударен самолет A-4AR, но се смята че има под десет изправни броя от него.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
МиГ разработва изтребител от пето поколение
28.01.2017, 09:58
Самолетостроителната компания РСК МиГ разработва боен самолет от следващо, пето поколение. Това съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин по време на официалното представяне на прототипа на МиГ-35 провело се вчера, 27 януари 2017 г.
„Ние ще направим самолет на Микоян и Гуревич от пето поколение”, заявява Рогозин, цитиран от ТАСС, без да дава каквито и да е други подробности.
Интересно е, че изказването на Рогозин идва след излъчването на документален филм от поредицата „Военная приемка” по телевизионния канал на руското МО „Звезда”. В него водещият показва макет на кабина на боен самолет с логото на МиГ (на сниката). Видимо кабината не прилича на нищо от известните руски военни проекти.
През есента на 2015 г. стана ясно, че РСК МиГ са започнали предварителна работа по лек изтребител от пето поколение. Разработката се прави със собствени средства на компанията. Новината дойде след няколко години на спекулации относно това дали компанията работи по заместник на МиГ-29 или не.
Твърда информация за това какво точно разработват в МиГ няма. Няма и официален договор от страна на руското правителство, въпреки че преди време имаше информация, че след 2020 г. трябва да се работи по проект с индекс ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет).
Макетът споменат по-горе се вижда на 22:15 минути на видеото.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Официално представиха МиГ-35
28.01.2017, 09:44
На официална церемония, провела се вчера, 27 януари 2017 г., в завода на РСК „МиГ” в Луховици бе показан прототипа на новото развитие на МиГ-29 – МиГ-35. Церемонията идва два месеца след първия полет на прототипа.
На церемонията присъстваха руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондеров, официални гости, включително и военни делегации от 30 държави и журналисти.
По време на презентацията бе демонстриран едноместният прототип на МиГ-35 с борден номер 702. Той бе демонстриран с шест ракети „въздух-въздух” Р-73 и две ракети РВВ-АЕ и прицелно-обзорен контейнер подкачен под едната мотогондола.
Според Юрий Слюсар, президента на ОАК, МиГ-35 ще бъде вкаран в серийно производство през 2019 г., като договорът за неговото серийно производство трябва да бъде вкаран в следващия програмен период (2018 – 2025 г.) на руската държавна програма за превъоръжаване, който ще бъде договорен през тази година.
Слюсар определя самолета, като лек многоцелев изтребител от поколение 4+, който може да оперира в среда наситена със съвременни заплахи и да участва във високоинтензивни бойни действия. Той подчерта и че цялото му оборудване се произвежда в Русия.
Командващият руските ВКС генерал-полковник Бондеров заяви, че в перспектива МиГ-35 ще се превърне в единствения лек изтребител на руската военна авиация, като машината ще бъде получена дори от демонстрационната група "Стрижи”. Командирът на руските ВКС обаче подчертава, че подмяната на около 170-те леки изтребителя, които в момента се експлоатират ще бъде постепенна.
След презентацията гостите на церемонията са наблюдавали полет на другия прототип на МиГ-35 - двуместният борд 712.
Официалното представяне на МиГ-35 идва ден след като машината бе официално показана на руския президент Владимир Путин.
Показаният в момента МиГ-35 е развитие на корабния МиГ-29К (изделие 9-41) експлоатиран от ВМФ на Русия и Индия. Основната конструктивна разлика е липсата на сгаваемо крило и спирачна кука. Изтребителят обаче се задвижва от същите двигатели РД-33МК.
Липсва яснота за бордното оборудване на изтребителя. На презентацията бяха дадени само общи характеристики на бордния радар, но не бе назован моделът му. На графиките по време на презентацията се виждаше, че вероятно става въпрос за импулсно-доплеровия „Жук-М”, който и сега се използва от МиГ-29К.
На прототипите се забелязва поставена оптична система за предупреждение от изстреляни ракети и система за предупреждение за облъчване от лазери.
Програмата МиГ-35 минава през различни метаморфози от десет години, като в началото бе предлаган в индийския конкурс MMRCA, но изгуби от Rafale. В последствие се готвеше договор с руското правителство, но той още не е станал факт.
В момента руското МО е договорило два прототипа – едноместен (борд 702) и двуместен (борд 712), които изпълниха първите си полети в края на ноември 2016 г. - Още за МиГ-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сърбия ще получи осем изтребители МиГ-29 и противоракетни системи „Бук“ от Беларус
28.01.2017, 09:16

Сърбия ще получи осем изтребители МиГ-29 и два дивизионни комплекта ЗРС „Бук“ като подарък от Беларус, съобщава агенция Sputnik, позовавайки се на изказване на сръбския министър на отбраната Зоран Джорджевич пред вестник "Политика".
Доставките, предоставени безвъзмездно при условие, че Сърбия покрива разходите за ремонт и модернизация, се очакват да бъдат завършени през 2018 г.
„Ние също ще преговаряме за купуването на известната ЗРС (зенитно-ракетна система) С-300 (версии С-300В и С-300П) от Беларус“, добави Джорджевич.

Тази договореност стана в резултат на визитата на делегация на сръбското правителство начело с премиера на страната Александър Вучич в Минск на 26 и 27 януари. Един от документите, подписани по време на посещението, бе междуправителствено споразумение за сътрудничество във военно-техническата сфера.

 

 
Смолянските алпийци ще участват в Световната купа за мъже и жени по сноуборд в Банско
27.01.2017, 16:03
От днес, 27.01.2017 г., 30 (тридесет) военнослужещи от 101 алпийски батальон, съвместно с екипа от Българската федерация по ски, започнаха подготовката на трасетата за провеждането на кръговете от Световната купа за мъже и жени по сноуборд. Квалификациите и състезанията ще бъдат на 03, 04 и 05 февруари.
Военнослужещите изпълняват успешно поставените им задачи на пистата „Алберто Томба” в Банско благодарение на добрите си ски умения, които придобиват по време на бойната подготовка и съвместните курсове с Българската федерация по ски. Работата се извършва при изключително ниски температури от минус 14 градуса, но това повишава уменията им за оцеляване, а движението със ски подобрява техните умения.
Участието на нашите алпийци се осъществява след отправено искане от Българската федерация по ски и съгласно заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Ген. Стефан Янев оглави Министерството на отбраната
27.01.2017, 15:22
Наша основна задача ще бъде да работим за подобряване на социалния статус на хората в отбраната. Това каза днес при приемането на длъжността министър на отбраната ген. Стефан Янев, който е и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.
Церемонията се проведе в зала „Тържествена“ на МО. Досегашният министър Николай Ненчев сдаде длъжността и пожела успех на своя приемник. От заместник-министрите на отбраната  при Ненчев бе само генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов. Висшият команден състав изпрати стария и посрещна новия министър начело с изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Каквато и техника да имаме, ако не работим в интерес на военнослужещите и цивилните служители, резултатите няма да са добри, смята министър Янев. Той обеща предсказуемост в кариерното развитие на военнослужещите.
Стремежът на новия министър ще бъде да не се създават предпоставки за стресови ситуации. Особено внимание ще бъде обръщано на бойната подготовка. Стефан Янев обяви три основни критерия в предстоящата си дейност, като миинистър: добромереност, прозрачност и справедливост при вземането на управленски решения. Той благодари на Николай Ненчев и изрази очакване, че всичко направено е било в интерес на нашите Въоръжени сили.
Очаква се до понеделник да стане ясен екипът на новия министър на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Американските военни започнаха учения в Полша
27.01.2017, 14:53
Близо 3500 войници с танкове "Ейбрамс" и бронирани машини "Брадли" пристигнаха на пристанище Бремерхафен в Германия през януари, предадоха световните медии. За 14 дни те преминаха 930 км. и се разположиха в пет точки в Полша в рамките на операция "Атлантическа решимост". Целта е САЩ да подкрепи НАТО-вските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахи от Изток.
"На Срещата във Варшава НАТО взе решение да премине към "сдържане". Всички 28 нации се съгласиха, че това е необходимо. Сдържането изисква увеличаване на способностите ни. Затова виждаме все повече американски войски, които провеждат учения в Балтийските страни, Полша, Румъния, България, Унгария", коментира генерал-лейтенант Бен Ходжис.
В края на февруари в Полша ще пристигнат и 1700-те войници от 10-та авиационна бригада, Ню Йорк. В началото на февруари от базите си в Дравско Поморске, Жаган, Болеславец, Швиентошуф и Сквержина, военните ще се предислоцират от Балтийско до Черно море. В България и Румъния за учения пристига Първи батальон от 8-и пехотен полк.
"Беше впечатляващо - за 14 дни войниците се предислоцираха от Бремерхафен в Полша. Това е много важно начало. През тази година всички ще бъдем ангажирани с ученията, които ще се проведат в рамките на Атлантическа решителност - от Естония до Румъния и България", заяви григаден генерал Кей Рохшнайдер.
Войниците вече провеждат първите учения. Край Жаган 68-и брониран полк провежда тестове за точност при стрелба с танковете "Ейбрамс" и артилерийските самоходни гаубици Паладин.
"От 10 дни провеждаме тестовете за точност при стрелба. Показахме бързина при събирането на бойната група и изграждането на необходимата бойна сила. Тренирахме за тази мисия през последната 1 година", коментира подполковник Стив Кейпхарт.
Войниците се учат и как да прикриват бронираните машини "Брадли" в горите край Жаган, сливайки се с терена и ставайки почти невидими.
През февруари 700 военни от американската Трета бронирана бригада ще потеглят за Румъния и България. Те ще участват в учения в северната ни съседка и в Ново село, но няма да останат за постоянно у нас. САЩ изпрати бронирана бригада в Европа от 6000 военни и 2500 единици бойна техника в рамките на операция "Атлантическа решимост" през януари. Войниците с танкове и бойни машини вече тренират на полигони в Западна Полша - в Жаган и Бореславец.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Започнаха летателните изпитания на най-новия руски изтребител МиГ-35
27.01.2017, 13:32
Най-новият руски изтребител МиГ-35 започна вчера изпитателни полети, докладва пред президента Владимир Путин президентът на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар.
Новият самолет е проектиран за бойни операции в зони на конфликти „с повишена интензивност и в условията на висока плътност на противовъздушната отбрана”, подчерта Слюсар.
Той добави, че всички системи на новия МиГ-35 са разработени и произведени в Русия.
„Самолетът е с увеличена с над 50% далечина на полета“, отбеляза президентът на корпорацията.
По думите му изтребителят може да използва „перспективни образци въоръжения”, включително лазерно оръжие.
Според Слюсар се планира презентация пред потенциални купувачи от други държави.
„Надяваме се, че поръчките които ще получим по линия на Министерството на отбраната и на военно-техническото сътрудничество, ще осигурят натоварването на завода“, отбеляза той.
МиГ-35 е най-новият руски многофункционален изтребител от поколение „4++“. Той представлява разработка, която доразвива серийните МиГ-29К/КУБ и МиГ-29М/М2. - (видео)
Самолетът има подобрени летателно-технически характеристики, модерно радиоелектронно оборудване, широк арсенал от управляеми оръжия от класовете „въздух-въздух“ и „въздух-земя“.
Изтребителят развива скорост 2,23 Мах (2700 километра в час), а далечината на полета му превишава тази на предшественика му МиГ-29 един и половина пъти и е 1000 километра, а пределната височина на полета е 17 500 метра. - Още за МиГ-35
 
Датски военен кораб ще се включи в борбата срещу „Ислямска държава“
27.01.2017, 12:37
Датската фрегата „Петер Уилемос“ (HDMS Peter Willemoes F-362) е вдигнала котва и се е отправила към Близкия Изток, за да участва в продължаващата борба срещу терористичната организация „Ислямска държава“, пише вестник The Copenhagen Post.
Корабът е потеглил вчера от Корсьор и ще се присъедини към водените от САЩ сили в Средиземно море. Датската фрегата ще стане част от ударната самолетоносна група Carrier Strike Group 2, в която се включват 12 кораба в подкрепа на американския самолетоносач „Джордж Буш“ (CVN-77).
„Работата в състава на ударната група (CARSTRKGRU 2) ще засили способностите на Дания да участва в сложни многонационални военноморски операции в бъдеще“, заяви главнокомандващият на датския флот.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Саудитска Арабия представи новия си изтребител F-15SA на авиошоу в Рияд
27.01.2017, 11:57
Саудитска Арабия представи новия си изтребител F-15SA (Saudi Advanced) на авиошоу в Риад, почти две години след началото на войната в Йемен.
На тържествена церемония по време на авиошоу бе показан един от изтребителите F-15SA Eagle, произведен от концерна Boeing. Сделката бе важна победа за Boeing, спечелена в конкурс с F-35 на Lockheed Martin. ВВС на Саудитска Арабиия ще придобият 84 изтребителя F-15SA в рамките на договор на стойност почти 30 милиарда долара, подписан през 2011 г. и включващ доставката също на вертолети Black Hawk и Apache.
Първият F-15SA е получен през декември 2016 г. по информация на IHS Jane’s Defence Weekly. - (видео)
F-15SA е с електро-дистанционна система за управление, нови РЛС с АФАР APG-63(v)3 и система за РЕБ, както и друго най-съвременно оборудване.
Освен новите 84 изтребителя F-15SA, Саудитска Арабия е поръчала и близо 70 комплекта за модернизацията на сега намиращите се на въоръжение F-15S до стандарта F-15SA. - Още за F-15
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Западните санкции усилиха руската армия
27.01.2017, 09:45
След като през 2014 г. Западът въведе санкции срещу Москва във връзка с присъединяването на Крим, Кремъл се сблъска с необходимостта да направи сложен избор. Икономическите санкции поставиха под заплаха програмата за модернизиране на руската армия, като лишиха Русия от достъпа до напредналите европейски технологии,програмното осигуряване, корабните двигатели и друго оборудване с ключова роля в процеса на модернизация на руската военна машина.
Според някои експерти в областта на отбраната обаче, дори отчитайки вероятността от снемане на санкциите при новата администрация на президента Доналд Тръмп, Москва успя да прояви изобретателност и да намери редица обходни пътища, които позволяват на армията на Кремъл да стане по-адаптивна в дългосрочна перспектива. Нещо повече - това дори даде на Москва възможност и да спечели от този процес.
Едно от най-тежките наказания за Москва стана взетото през 2015 г. решение от Франция да откаже на Русия продажбата на вертолетоносачите „Мистрал”, поради което Париж върна на Москва около един милиард долара, платени за корабите. Макар първоначално Русия да се оказа в доста неловка ситуация, в крайна сметка тя дори спечели от отмяната на тази сделка.
Кремъл не само си върна милиард долара, платени за вертолетоносачите, но продаде на Египет, който купи тези вертолетоносачи, и 50 вертолета Ка-52,специално произведени за тези кораби и разработеното в Русия комуникационно оборудване.
Според високопоставен чиновник от Министерството на отбраната на САЩ, Москва така и не е усетила пълното въздействие на твърдите санкции заради липсата на политическа воля у лидерите на САЩ и Европа.
„Санкциите се оказаха недостатъчно сурови - казва чиновникът, съгласил се да даде интервю в условията на анонимност. - За да се получи въздействието, което искахме, трябваше да идем далеч по-напред от това, което направиха Вашингтон и неговите европейски съюзници, които забраниха продажбата на военно оборудване на Русия.”
Вашингтон не получи от международната общност онази подкрепа, на която разчиташе, а Русия положи маса усилия, за да намери пролуки в системата на санкциите извън пределите на европейската база за снабдяване.
Да вземем например взетото от Германия след присъединяването на Крим решение да прекрати доставките на дизелови корабни двигатели за руския флот. Това решение трябваше да торпилира ключовата фаза на модернизирането на руския флот, тъй като в руските докове се намираха няколко нови кораба „Буян-М”, които очакваха доставката на немските двигатели.
Кремъл обаче бързо намери нов доставчик. Няколко години по-рано Берлин продаде на Пекин известно количество такива двигатели и Китай много бързо започна производството на точно такива двигатели в своите заводи. Руски чиновници седнаха в самолета до Пекин, където сключиха сделка за закупуване на по-евтините китайски двигатели, които макар да не могат да се похвалят с високото качество на немските прототипи, се оказаха напълно подходящи, за да изведат руските кораби от доковете.
Освен това Москва продаде три други кораба, очакващи станалите забранени дизелови двигатели украинско производство, на Индия, което й позволи да покрие първоначалните вложения.
Що се отнася до важните електронни компоненти, които Русия традиционно закупуваше за своята космическа и ракетна индустрия от Запада, Москва се обърна към Южна Корея и други страни от Югоизточна Азия, които не подкрепиха западните санкции.
Дори администрацията на Тръмп да снеме част от действащите сега санкции (новият американски президент намекна, че може да се реши на такава стъпка в опита си да сключи сделка с руския президент Владимир Путин), скъсването с европейската отбранителна промишленост може да се окаже перманентно.
„Не смятам, че руснаците ще тръгнат обратно, за да закупуват отново тези компоненти - каза Майкъл Кофман, научен сътрудник от CAN Corp. - Те си взеха поука и никога вече няма да се свързват с немски и френски компании.”
Споменатият вече чиновник от американското отбранително ведомство отбеляза, че руснаците очакваха благоприятен момент от времето на въвеждането на санкциите и най-вероятно Путин разчита, че при администрацията на Тръмп, а и след предстоящите избори във Франция и Германия, където стремително набират сила проруските партии, санкциите ще бъдат снети. Путин просто е решил да изчака бурята.
Продължавайки процеса на модернизиране на армията, Москва демонстрира онези военни възможности, появили се през последните няколко години. В края на миналата година Москва успя да изпрати своя самолетоносач „Адмирал Кузнецов” на първо бойно плаване. Той се отправи към бреговете на Сирия и излитащите от палубата му изтребители нанасяха удари по цели на терористите в продължение на няколко седмици. В края на миналата седмица Москва обяви за сключване на споразумение за военните бази. То предоставя достъп на руски съдове и самолети на сирийска територия за 50 години и позволява на Русия да осъществява продължителни операции далеч от нейните балтийски и черноморски пристанища, което ще повиши съществено степента на влияние на Москва в Близкия изток.
Въпреки всички опити на Москва да заобиколи санкциите, споменатият вече чиновник твърди, че оборудването, което тя закупува от други страни, отстъпва по качество на европейските технологии и че санкциите все пак са оказали въздействие, тъй като са ограничили нейния достъп до най-новите технологии, което ще се отрази на руските разработки на военни технологии от следващо поколение.
Въпреки това Русия продължава процеса на модернизация, ползвайки свои собствени разработки и китайски материали, които макар да не съответстват на стандартите на НАТО, остават смъртоносни и доста ефективни за реализиране мисиите на Москва.
Става дума за военната кампания в Сирия, която Москва започна след въвеждането на санкциите и която по всички критерии се оказа успешна - помогна на режима на Башар Асад да укрепи властта си и позволи на Русия да демонстрира своя военен потенциал.
В понеделник шест руски стратегически бомбардировача Ту-22 нанесоха удар по позиции на „Ислямска държава” в Дейр ез Зор, като излетяха от територията на Русия и прелетяха въздушното пространство на Иран и Ирак.
По-рано през този месец Министерството на отбраната на Русия обяви, че преоборудва противолодъчните кораби от клас „Удалой”, като установява на тях нови електронни и оръжейни системи, които се произвеждат в Русия.
Москва продължава да получава помощ и от някои европейски страни, които не подкрепят санкциите. Италианската компания „Ивеко” продължава да доставя своите леки бронирани машини „Линкс” на руската армия, която ги използва в Сирия.
Други, свързани с оръжието сделки, продължават да действат. Украинският производител на двигателите „Мотор-Сич” и досега всяка година продава на Москва стотици вертолетни двигатели, тъй като не желае да къса отношенията си с един от най-големите си клиенти. Като научи добре уроците от санкциите обаче Русия постепенно създава свой собствен производствен потенциал, който в крайна сметка ще замени „Мотор-Сич” и според Кофман след няколко години Москва най-вероятно вече ще може самостоятелно да произвежда двигатели, като се избави от необходимостта да търси доставчици извън пределите на своите граници.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Индия ще търси нови палубни изтребители
27.01.2017, 09:06
Индийските ВМС пуснаха запитване за информация (Request for Information) за придобиването на 57 многоцелеви палубни изтребителя. От няколко години се планираше индийските ВМС да потърсят още палубни изтребители, като началото на процеса е факт.
Запитването за информация е с обем 55 страници, а проектът явно ще се нарича MRCBF (Multi-Role Carrier Borne Fighters - многоцелев палубен изтребител). От документа се вижда, че новата машина трябва да изпълнява задачи „въздух-въздух”, „въздух-повърхност”, дозареждане във въздуха, разузнаване и РЕБ.
От документа става ясно, че индийската страна се интересува живо от голяма продължителност на полета, нови технологии и сериозни способности за РЕБ. Също така ще се търси лицензно сглобяване на избрания победител.
Индийските ВМС търсят изтребител, който ще излита от палубата на самолетоносач благодарение на катапулт или на трамплин, което оставя отворени множество опции. В документа не се дават срокове за реализиране на проекта, но се предполага, че това трябва да стане не по-късно от средата на следващото десетилетие.
Не е ясно до кои страни е изпратено запитването, но вероятно Индия ще иска да проучи възможностите за покупка на Rafale-M, Super Hornet и МиГ-29К. Възможно е страната да поиска информация и за F-35C, палубния Sea Gripen и дори за палубното развитие на Tejas Mk. 2.
В момента индийските ВМС експлоатират само един самолетоносач - INS Vikramaditya, но по предварителни прогнози до края на 2018 г. на въоръжение трябва да бъде приет още един – INS Vikrant. Планира се до 2025 г. да бъде построен и трети самолетоносач.
Между 2012 и 2016 г. Индия получи общо 45 броя МиГ-29К/КУБ, но скорошен одит показа, че с машините има сериозни технически проблеми, които водят до нисък процент изправна техника.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Елени участваха във военни учения в Арктика
27.01.2017, 08:47
Военнослужещи от арктическата бригада на Северния флот проведоха планови занятия по усвояване на транспорта на коренните народи от Крайния север, в това число кучешки и еленски впрягове. Упражненията се проведоха в еленовъдното стопанство в района на село Ловозеро (Мерманска област), съобщи ТАСС на 25 януари.
По информация на Министерството на отбраната на Русия в годините на Великата Отечествена война в Колското Заполярие елените са се използвали за евакуация на ранени, за превоз на военни товари, за прехвърляне на разузнавачи в тила на врага, както и за извозването на свалени самолети и техните екипажи.
За нуждите на фронта са мобилизирани над 10 хиляди елена, сформирани са няколко елено-транспортни батальона, в които служели еленовъдите с техните елени, основно коренни жители на Крайния Север – саами, ненци и коми.
 

 
Генерал-лейтенант Тодоров: В СКС натрупахме добър опит
26.01.2017, 22:09
Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2016 г. се проведе днес в Съвместното командване на силите (СКС), съобщават от Пресцентъра на МО. Във форума участва изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров отчете изпълнението на основните задачи през изминалата година, свързани с подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница, както и с комплектоването на щаба на СКС и подчинените военни формирования, с приоритет - декларираните формирования по Цели за способности. В изказването си той открои планирането и участието на СКС в компютърно подпомаганото командно-щабно учение „Щит-2016”, дейностите по доразвръщане на националния мобилен модул по КИС (DCM-F) за достигане на състояние на пълна оперативна готовност, както и работата на военнослужещите от групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на DCM-F за осигуряването на поддръжката на подразделение за ПВО в операцията на НАТО „Active Fence” в Република Турция.
Генерал-лейтенант Тодоров отбеляза, че през 2016 г. сертифицирането на контингентите е организирано и проведено своевременно, като са изпълнени всички задачи в цялостния процес.  „Оценявам като добри и ползотворни усилията на целия личен състав от командването и от пряко подчинените военни формирования за изпълнение на поставените задачи и се надявам през 2017 г. да работим в още по-добър синхрон, благодарение на натрупания опит и утвърдените взаимоотношения”, подчерта той и набеляза основните задачи за изпълнение през тази година. Сред тях са: усъвършенстване на подготовката за планиране и провеждане на съвместни операции, с акцент разработването на План за действие на Въоръжените сили на Република България при криза, както и завършване на процеса на преглед и актуализиране на Стандартизиращите оперативни процедури на СКС.
През 2017 г. усилията на личния състав на СКС ще бъдат насочени и към планирането, подготовката и участието в многонационалното учение “Saber Guardian - 2017”, в командно-щабните учения на НАТО „Trident Jaguar - 2017” и „Noble Jump - 2017” на територията на нашата страна; планирането, подготовката и осигуряването на участието с комуникационна техника на група от комуникационно-информационни специалисти от националния мобилен модул по КИС (DCM-F) в учението на НАТО по сглобяване на мрежите по КИС на формированията за NRF „Steadfast Cobalt 2017” в Република Литва; развитие и усъвършенстване на системата за логистично осигуряване на формированията от въоръжените ни сили при подготовката и участието им в операции в подкрепа на международния мир и сигурност; транспортното осигуряване на формированията от Българската армия; координиране преминаването през територията на страната на съюзнически и чужди въоръжени сили и др. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ „пенсионират” първия си ядрен самолетоносач
26.01.2017, 19:50

Следващата седмица Военноморските сили на САЩ официално ще извадят от експлоатация първия си ядрен самолетоносач, съобщава АП.
Сайтът Virginian-Pilot пише, че самолетоносачът USS Enterprise (CVN-65) е изиграл голяма роля в световни събития, включително в Кубинската криза (Карибската криза), войните в Ирак и Афганистан.
На 3 февруари ще се проведе церемония в корабостроителницата на Newport News Shipbuilding. Това е същата корабостроителница, където самолетоносачът е построен.
Наричан "Голямото E", корабът е изваден от експлоатация през 2012 година.
Церемонията следващата седмица ще е закрита, но ВМС на САЩ обяви, че цялото мероприятие ще бъде отразено на страницата им във "Фейсбук".
Корабът е бил на въоръжение от 1961 година. Той е замесен в първите бомбардировки със самолети в Афганистан след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 година.

Enterprise е единственият от своя клас и е най-дългият кораб в историята на американските ВМС - 342.29 м. Плановете са били за построяване на общо шест самолетоносача от този клас, но поради високата си цена те са отменени. Enterprise е единственият самолетоносач с два ядрени реактори, като през 1964 г. извършва околосветско плаване в рамките на операцията “Sea Orbit”, преминавайки 49190 км за 65 денонощия без да бъде дозареждан нито веднъж. Самолетоносачът е осмият кораб на САЩ с името Enterprise.

На 14 януари 1969 година на борда при подготовка на самолети F-4J “Fantom-II” се взривяват 127-мм неуправляеми реактивни снаряди Mk 32 “Zuni”. Възниква огромен пожар с последващи взривове на палубата. Загиват 28 човека, а 343 са получават различни степени наранявания. Напълно са унищожени 15 бойни самолета и различно корабно оборудване за милиони долари. Ремонтът се извършва в ремонтен завод на Хаваите в продължение на шест седмици. - Още за CVN-65
Източник: https://news.bg/

 
Полк. Димитър Стоянов: Дясната ръка на президента
26.01.2017, 19:20
Като командир ген. Румен Радев винаги е твърдял, че без професионализма на инженерно-техническия състав бойната ни авиация ще стои на земята. Полетът е колективно дело. Той зависи от пилота, но далеч не само от него. Най-вероятно точно затова новият държавен глава не изневери на себе си и назначи за главен секретар полковник от резерва Димитър Стоянов. Както вече го наричат – дясната ръка на президента.
49-годишният техник на самолет можеше да служи още доста години във Военновъздушните сили. Предпочете да продължи с генерала. Последната му публична проява бе в началото на октомври м.г., когато военният министър Николай Ненчев се наложи да влиза в тежки обяснения за провалената обществена поръчка за доставка на десет двигателя РД-33 за родните МиГ-29 и за последвалото след това преминаване към директно договаряне с фактическия представител на РСК МиГ в България. Неговото участие бе кратко, но показателно, че военната експертиза не бива да се пренебрегва от политиците.
„Кариерата ми преминава през няколко етапа узунджовски, графалийски и софийски – пише той в книгата – От техните длани излитат пилотите – разкази от бойните летища.“ Главният секретар на президента има завидна военна биография. Преди 26 години завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Пътят му в изтребителната авиация започва от авиационния полк в Узунджово, за да стигне до началник-щаб на Трета изтребителна авиобаза в Граф Игнатиево. Има около 15 години съвместна служба с ген. Румен Радев, включително и като негов началник-щаб в Командването на ВВС.
Трудно е да се прецени кое го влече повече – техническата или оперативната работа, смятат негови колеги. И в двете обаче има своите успехи. Не могат да се оспорят заслугите му за изправността на изтребителите по време на службата му както на летището в Узунджово, така и в Граф Игнатиево. Разбира се, и за цялата бойна и транспортна авиация като отговарящ за техниката и въоръжението в Командването на ВВС. В сърцето ми обаче, посочва той, е инженерната дейност.
Ген. Румен Радев и полк. Димитър Стоянов имат не само съвместна служба по летищата. Макар и в различно време, те са учили във Военновъздушния колеж „Максуел“, Алабама, САЩ. Преминали са, разбира се, и през родната Военна академия „Георги С. Раковски“. Имат впечатляваща езикова подготовка.
Изключителен работохолик, не прощава невежеството. Много е прям и това понякога му носи негативи. Не бяга от отговорност, поема даже и повече. Всеотдаен и много верен. Това са оценките на някои от неговите колеги. Амбициозен (не го проявява външно), авиационен инженер по душа, първият наш инженер, завършил Военновъздушния колеж „Максуел”, пчелар, независимо от командирското си израстване остава привързан към авиобазата и инженерно-техническия състав и всички, с които е работил, споделят други военнослужещи. И още: верен и много точен, натрупа богат административен опит.
Димитър Стоянов е благодарен на всички, с които е служил от 1991 г. насам. Ако съм възприел професионализма, с който работеха, посочва той, наистина съм постигнал много. Надява се, че като командир е повлиял положително на онези, които днес са основни играчи по отношение на авиационно-инженерното осигуряване на Граф Игнатиево. За тях казва: «Невероятни момчета, с неизчерпаема енергия, обичащи изключително много авиацията.» На упреците, че е толерирал МиГ-21 за сметка на МиГ-29, отговаря, че не е така. Двата самолета, посочва той, са ми на сърце, като «добавя и неуморния кон Су-25.»
Докато в узунджовския период се е изграждал като специалист, в графалийския – като командир, то по време на софийския разбрал нещо много важно. «Авиацията не е само в Графа. Истински неприклонни мъже има и в Долна Митрополия, и във Враждебна, и в Крумово, и в Безмер.»
Ако някой се съмнява, че му липсва опит на новата длъжност, нека прочете функционалните задължения на главния секретар на президента. И да ги сравни с тези на началника на щаба на ВВС. Очевидно, че на полковника няма да му трябва много време за адаптация.
Винаги самокритичен
«Какво не постигнах? Да осигурим 90 процента изправност на авиационната техника. И да се върнем на нивото, което помня през 1991-1995 г. Да създам необходимите предпоставки военната авиация от летателно оцеляване да премине към етап на нормално съществуване.»
Къде са причините за неуспехите? Тук не дава еднозначен отговор. «Може би са политически, икономически, военни и др. Едно е сигурно. След като съм част от системата, означава, че съм отговорен.» Все пак успехът ни, продължава той, е, че отново стигнахме до ситуацията да летим всеки ден.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Търсят се 500 войници за 600 лв на месец: трябват мускули (не много) и обща култура (не много)
26.01.2017, 19:06
Военното министерство се опитва да излезе от кадровия колапс като обяви конкурс за общо 486 войнишки длъжности в Сухопътни войски. Бъдещите войници ще служат по поделенията в Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив, където проблемът с недостига на кадри е най-остър.
На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати и военните се оплакаха, че не могат да наберат качествени войници. Основната причина за липсата на интерес е ниското заплащане. Редниците започват кариерата си под пагон с малко над 600 лева месечно. Въпреки че политическото ръководство на министерството обяви за основен приоритет вдигането на заплатите има, пари не са предвидени и в бюджета за тази година.
Желаещите да се включат в редовете на армията трябва да кандидатстват през офисите на Централното военно окръжие (ЦВО) до 6 март.
Кандидатите трябва да са завършили средно или висше образование и да минат успешно конкурса. Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване.
В първата част желаещите ще правят лицеви опори и коремни преси и ще тичат спринт и 1 километър крос за издръжливост.
Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.
Според запознати изпитите не са непреодолимо предизвикателство и с малка подготовка могат да бъдат преодолени. Военното министерство обаче отказа да предостави на Меdiapool примерен тест за интелигентност, за да могат читателите да преценят дали отговаря на нивото за армията.
Аргументът на ведомството е, че "вариантите на тестове за обща култура за всеки отделен конкурс се разработват от висшите военни училища по предварителна заявка от командирите, отговорни за провеждането на съответния конкурс, а след приключване на конкурса тези тестове се унищожават по установени правила".
На последните войнишки конкурси се явяват все по-малко кандидати, като голяма част от тях се оказват физически негодни, а немалка част не могат да минат и теста за интелигентност. Има и кандидати, които не се приемат на военна служба, поради отказан достъп до класифицирана информация от компетентните органи.
Кадровият недостиг в поделенията се изостри през последните години и според неофициална информация някои поделения практически съществуват само на хартия.
Положението е критично дори на база официалните данни – близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. На този фон има сериозен отлив на някои места. В Карлово например все повече хора предпочитат да работят във военния завод ВМЗ – Сопот, където заплатите са по-високи, отколкото да служат в Карловската бригада.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Разби се китайски ударен вертолет Z-10
26.01.2017, 14:19
На 19 януари 2017 година в 19:20 (пекинско време), по време на нощен учебен полет претърпя крушение ударен вертолет CAIC Z-10 от състава на 10-ти полк армейска авиация на 31-ва Група армии. - (видео)
Според китайската терминология – това е авиационно произшествие „1-ва степен“ - загинали хора и пълна загуба на авиотехниката.
Инцидента е станал на 25 километра от базовото летище в градчето Цзешан (район Цюаньчжоу).
Загинали са командира на машината (майор Чжан Хао, 33 г) и щурмана (капитан Ван Сяодун, 27 лет).
Това е първата известна катастрофа с ударен вертолет Z-10.
На 4 март 2014 година имаше инцидент с твърдо кацане на Z-10 в района на Вейнань, тогава пилотите не пострадаха. - Още за Z-10
 
Raytheon и Leonardo се разделиха за конкурса Т-Х на ВВС на САЩ
26.01.2017, 13:20
Двете компании са решили, че вече няма съвместно да участват в конкурса за нов УТС на ВВС на САЩ. Това оставя вратата отворена за Leonardo да наддават за програмата, без партньорство с главен изпълнител в САЩ.
Raytheon направи съобщението в сряда, 25 януари 2017 г., в кратко изявление. В него компанията съобщи, че "двете компании са успели да постигнат бизнес споразумение, което е в най-добрия интерес на ВВС на САЩ".
Изявлението на Leonardo, публикувано малко по-късно имитира прессъобщението на Raytheon почти дума по дума, с изключение на едно изречение: "Leonardo оценява това как да се съберат силните възможностите и потенциала на T-100, в най-добрия интерес на Военновъздушните сили на САЩ".
Въпреки че говорителят на Raytheon Б. Дж. Болинг потвърди, че Raytheon няма да продължи да бъде част от конкуренцията за програмата, раздялата не изключва Leonardo да продължи да участва в конкурса T-X с досегашното общо предложение T-100. Leonardo вече продаде УТС M-346, на който се основава на T-100, в Италия, Израел, Полша и Сингапур.
Напрежението е съществувало между двете компании още през есента на 2016 г. по въпроса за бизнес споразумението за новия самолет, но среща между ръководствата на двете компании на 14 октомври 2016 г. изглеждаше че е изчистила недоразуменията. Според добре информирани източници, спорът е къде всъщност ще се осъществява работата по самолета.
Само дни след тази среща, през октомври 2016 г., Raytheon обяви, че Меридиан, Мисисипи, ще бъде на мястото на окончателно сглобяване и проверка (FACO) на Т-100, ако компаниите спечелят поръчката за T-X. Компанията изчисли, че победата в конкурса ще донесе около 450 работни места на завода, в който се осъществява FACO на Т-100, който ще е нова конструкция.
Въпреки че отделни ръководители в Raytheon твърдяха, че най-малко 70% от УТС T-X, включително наземните системи, ще бъде произведени в САЩ, компанията никога не посочи каква част от Т-Х ще бъде произведена в САЩ и какво ще бъде общото участие на базирани в САЩ компании.
Leonardo първоначално бе решила да си партнира с General Dynamics за Т-100, но GD спадна през март 2015 г. Defense News пръв съобщи, че Raytheon ще се присъедини към офертата за T-100 през септември на същата година. Компаниите направиха партньорството си официално през февруари 2016 г..
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Стрелби на "Батмиш" и през февруари
26.01.2017, 09:40
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец февруари. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен.
Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има на 2, 3, 7, 8, 10, 14, 15, 16, 21, 22, 23, 27 и 28 януари от 08.00 до 14.00 часа. Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22 220.
"За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, каза инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си. "В интерес на общата сигурност е да предприемем мерките. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки и съседи, както и да насърчаваме бдителността си по отношение потенциална заплаха или риск", заяви инж. Кънева.
 
Руската база в Тартус е възможност да се намери силен съюзник
26.01.2017, 09:28
На 20 януари Москва и Дамаск подписаха договор за модернизация на пункта за материално-техническо обезпечаване в сирийския град Тартус.
Споразумението се сключва за срок от 49 години, с опция за автоматично продължаване за 25 годишни периоди, ако нито една от страните не уведоми другата поне година по-рано за желанието си да прекрати действието на договора.
Пунктът за материално-техническо обезпечаване в Тартус започва да работи през 1977 г. и е единствената опорна точка на руския ВМФ в Средиземно море.
Какво е било и какво ще стане?
До неотдавна "базата" в Тартус представляваше само един плаващ понтон, предвиден за базов ремонт на кораби. Според условията на новото споразумение Русия ще може да построи пълноценна база и да разполага едновременно до 11 кораба в региона.
"Ние започваме капитално строителство на военна инфраструктура: пристанищен комплекс, казарми, щаб, складове с боеприпаси и други. Тартус ще се превърне във военноморска база, командвана от флотски вицеадмирал", каза за "Руски дневник" полковникът от запаса и военен наблюдател на издателство "Газета.ру" Михаил Ходорьонок.
Той подчертава, че според най-оптимистичните прогнози, строителството на базата ще отнеме 2-3 години.
Освен това, броят на военнослужещите ще се определя от броя на корабите, които ще бъдат разположени в Тартус. Експертите са на едно мнение – в региона няма постоянно да са дислоцирани 11 кораба.
"В момента не съществуват такива геополитически заплахи, които да изискват разполагането на такава крупна групировка на ВМФ в Средиземно море. Пък и няма от къде да се намерят толкова кораби", смята професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
Според думите му в Тартус постоянно ще се намират около пет плавателни съда и нови ще акостират периодично, по време на задгранични походи.
"Там ще бъдат разположени участниците в похода на самолетоносача "Адмирал Кузнецов". Най-вероятно това ще бъдат кораби от черноморския и северния флотове: големи десантни и противолодъчни съдове, патрулни катери", допълва експертът.
Анализаторът смята, че атомният крайцер "Петър Велики" и самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" ще могат да стоят само на рейд в близост до базата – такива кораби изискват отделна инфраструктура, от каквато в момента няма необходимост.
"Тартус е един от стълбовете на руското влияние в Близкия Изток. Никой не знае как в бъдеще ще се развиват събитията в региона, в света, пък и в самата Русия. Ние трябва да присъстваме не само в Черно море, което във всеки един момент може да бъде затворено от силите на НАТО, но и да се намираме в Средиземно море", казва за "Руски дневник" доцентът от отдела по политология на Финансовия университет Геворг Мирзаян.
За какво ѝ е на Сирия руска база на ВМФ?
Според Мирзаян за Сирия Русия представлява гарант за сигурността – днешните събития не са последните, когато съседите си острят сабите за Дамаск.
"Ние сме им необходими като противовес на Иран – след като приключи гражданската война в Сирия, Техеран ще получи мощни лостове за влияние върху политическата ситуация в страната. Затова Дамаск е заинтересуван от максимално силно наше присъствие в региона", допълва той.
Мирзаян счита, че Русия получи възможността да построи пълноценна военноморска база в Тартус като един вид компенсация за нейното участие във войната срещу "Ислямска държава".
"За Башар Асад това представлява дългосрочна инвестиция в бъдещето и му дава възможност да си намери силен съюзник за дълги години напред", отбелязва експертът.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
От архивите на ЦРУ: САЩ са финансирали украински терористични организации
26.01.2017, 09:14
Спецслужбите на САЩ са считали Организацията на украинските националисти за терористична, но това не им е попречило да им оказват помощ помощ, започвайки още от началото на студената война. Това показват архивните документи на Централното разузнавателно управление на САЩ.
Тези дни ЦРУ публикува около 13 милиона страници разсекретени документи, в това число от студената война, които по-рано бяха достъпни само на четири компютърни терминала в Националния архив в щата Мериленд.
Редица организации - идейни последователи на ОУН, включително Украинската въстаническа армия (УПА), са признати в Русия за екстремистка, а дейността им е забранена. Те не присъстват списъците с терористичните организации на Министерството на правосъдието на САЩ.
„Терористичната организация“
В публикуваните в електронен вид документи има справка от 4 февруари 1948 г. за лидера на ОУН Степан Бандера, който фигурира там като Stefan Bandera.
„Той е бил член на терористичната организация ОУН и е свързан с убийството на (Бронислав) Перацкий, министър на вътрешните работи на Полша“ , - се казва в документа.
Перацкий е убит във Варшава от активисти на ОУН през 1934 г., след което почти всички лидери на организацията, включително Бандера, са били арестувани от полските власти и осъдени на смърт. Но присъдата не била изпълнена.
В справката се описват още основните събития от биографията на Бандера в периода на Втората световна война. Споменава се, че ОУН е преобразувана в УПА, за да «се сражава срещу немските и съветските войски».
В документа се посочва, че след войната Бандера е формирал Украински съвет за национално освобождение, а също Антиболшевишки блок на нацията. Отбелязва се, че в момента на съставянето на справката «бандеровците» продължават да действат в регионите със съветско влияние, а част от техните последователи са се прехвърлили в Аржентина.
Финансирането на ОУН
Сред публикуваните документи има и такива, които в прав текст посочват, че спецслужбите в САЩ са финансирали ОУН след Втората световна война за противодействие на СССР. Но от текста са отстранени сумите и имената на банките, през които е преминавало финансирането.
Редица документи се отнасят до знаменитата операция «Аеродинамик», организирана от ЦРУ заедно със спецслужбите на Великобритания, Италия и Западна Германия през 1948 г.
Главно контактно лице тогава е бил вербуваният ръководител на службите за сигурност на ОУН Микола Лебед. Първоначално операцията е планирана «с цел да се противопостави на разузнаването» на територията на Украинска ССР, но след нейния фактически провал в резултат на действията на съветските спецслужби през 1954 г. е била преориентирана към идеологическа борба със СССР чрез програма с името «Пролог».
Окончателно операцията е закрита едва през 1990 г.
По-късно на тази програма са посветени няколко изследвания, проведени на базата на разсекретените документи на правителството на САЩ в годините през 1990-2000 г.
Източник: http://www.cross.bg/
 
ВВС планира да купи нови учебни самолети и радари
26.01.2017, 09:05
Всичките пари за покупка на нова техника за армията до 2020 г. вероятно ще бъдат изразходвани от ВВС, ако се случат плановете им за модернизация. Освен покупката на нови западни изтребители, авиацията планира да купи и учебни витлови самолети и 3D радари. Това стана ясно вчера след анализ на ръководството на ВВС на изминалата 2016 г. Министерството на отбраната разполага само с около 200 млн. лв. на година за капиталови разходи и те ще отидат основно за вноските за новите изтребители и строежа на два бойни кораба. Става въпрос за общо над 2.3 млрд. лв. до 2022 г.
В същото време на опашката за пари са се наредили и от пехотата, която настоява спешно да бъдат купени около 300 бронирани машини за 1.2 млрд. лв. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов дори заяви, че МО е готово да пусне запитване за оферти до компаниите доставчици на машините. Затова плановете на ръководството на ВВС за нови учебни самолети и радари засега изглеждат доста нереалистични. Само досега планираните разходи за отбрана са много повече, отколкото може да се позволи страната. В същото време армията трябва да продължи да поддържа и старата си техника като изтребителите МиГ-29. Вчера правителството одобри допълнителни разходи в размер до 9 630 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите. За осигуряване на проекта вече са предвидени 30.52 млн. лв.
Проблеми
Въпреки че през миналата година ръководството на МО и на ВВС влизаха редовно в сблъсък за лошото състояние на бойната авиация, анализът показва съвсем друга картина. Били са подготвени 12 нови пилоти, до 67% се е увеличил делът на знаещите английски език, били са проведени редица учения. Единственият по-сериозен проблем във ВВС е напускането на военнослужещи. През 2016 г. се запази тенденцията за напускане на военнослужещите по собствено желание. Тревожен е фактът, че се засилва некомплектът при войнишкия състав, се посочва в доклада. Поделенията на ВВС са били комплектовани на 89%, което води до риск от невъзможност на изпълнение на задачите.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Идват най-мащабните маневри на НАТО на Балканите
26.01.2017, 08:57
Мащабът на придвижването на военна техника и хора през последните седмици в рамките на операцията на НАТО за гарантиране на сигурността в Европа - "Атлантическа решимост", изненада доста военни наблюдатели. Не случайно първите реакции бяха, че това е най-голямото придвижване на войски на САЩ в Европа след края на Втората световна война. Само преди дни започна прехвърлянето на около 3500 войници (трета бригада) от IV пехотна дивизия от базата "Форт Карсън" в щата Колорадо заедно с 87 танка и 144 БТР-а "Брадли". Вашингтон планира да изпрати в Европа и бойна авиобригада с 10 хеликоптера "Чинук" и 50 хеликоптера "Блек хоук", с общ състав от 1800 души, както и батальон с 24 атакуващи хеликоптери "Апачи" и 400 души персонал от Форт Блис.
Изненадата дойде не от това, че не се знае къде, как и колко войски ще се разположат през 2017 г., а от това, че НАТО решително демонстрира връщане към корените си - да защитава Европа от външна агресия.
Ключова роля за това изигра кризата в Украйна. Бързите и добре координирани действия на руските специални части в Крим през 2014 г. и добрата координация от Москва завариха НАТО неподготвено. Това се случи, след като години наред се създаваше усещането, че руската армия вече не е онази армия, от която да се страхуваме, а алиансът трябваше да търси други мисии, за да убеди основните държави в него, че има смисъл от съществуването му. Кризата в Украйна извади НАТО от тази летаргия и го накара да се върне към корените си, да преразгледа командната си структура, начина за активиране и дислоциране на сили за бързо реагиране, така че да бъдат защитени всички негови членове. Защото в Брюксел се оказаха неподготвени за случващото се в Украйна и някак залисани с Афганистан, Ирак и противоракетната отбрана, бяха проспали трансформацията на руските военни сили в модерни войски, използващи методи, различни от конвенционалните военни действия. Отговорът на НАТО е именно операцията "Атлантическа решимост".
Промените във визията на НАТО за сигурността в Европа започнаха още на срещата на върха в Уелс, която се проведе само месеци след анексирането на Крим. Първата стъпка беше изграждането на изнесени командни центрове в страните от източния фланг.
Такъв беше създаден и в България. Центровете трябва да подобрят координацията в алианса при съвместни маневри, придвижване и разполагане на войски на съюза. Така беше преодолян един недостатък на командването на алианса - тромавите процедури по взимане на решения за изпращане на войски. Оказа се, че въпреки разширяване на Изток НАТО не е адаптирало командните си структури, така че да покрият териториите на новите си членове. Изнесените малки командни центрове поправиха тази грешка.
Започналата тогава операция "Атлантическа решимост" първоначално имаше за цел да приложи принципа от времената на Студената война, който включваше много силно американско военно присъствие в Европа. Първите маневри в рамките на операцията бяха именно в България - учението Saber Guardian'14. В него участваха 550 щатски военни заедно с колегите им от България, Армения, Азербайджан, Белгия, Великобритания, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Турция и Украйна. Оттогава ученията не са прекъсвали в страните от Източна Европа, включително и маневрите по море. На практика това е начинът да не се наруши споразумението между НАТО и Русия от 1997 г., според което двете страни обещават да не разполагат голям брой войски покрай границите между Русия и страните, членки на алианса. Въпреки че има и обратната теза - че с анексирането на Крим то отдавна е било нарушено от страна на Москва.
На този принцип ще продължи да действа и през 2017 г. операция "Атлантическа решимост". Разликата е във финансирането, което ще позволи маневрите и придвижването на войски да е доста по-мащабно. Ако през 2016 г. САЩ бяха заделили 768 млн. долара за операцията, то през тази година финансирането е в рамките над 3.4 млрд. долара. В същото време страните от Европа също увеличиха бюджетите си. Така се изпълни една от ключовите цели на Брюксел да бъдат увеличени разходите за отбрана. До преди 2-3 години това ставаше трудно, тъй като повече европейски членове на НАТО не виждаха пряка заплаха за сигурността си и предпочитаха да използват парите за генериране на икономически ръст.
Какво предстои оттук нататък? Още преди мащабното разполагане на щатски сили в Европа завесата около плановете беше вдигната от командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис. На годишната конференция, посветена на американската армия, в интервю за Defense News той обясни, че след като пристигнат на пристанище Бремерхафен, Германия, щатските военни ще преминат през тест колко бързо могат да разтоварят корабите и да достигнат до Западна Полша. Ходжис прогнозира, че разтоварването няма да бъде най-предизвикателната част, а по-скоро частта с придвижването на оборудването с железопътен транспорт или по магистрала от пристанището. Пристигналата трета бригада ще бъде заменена с нова - Втора бригада от Първа дивизия във "Форт Рилей", Канзас, през септември 2017 г. Тя ще бъде прехвърлена на няколко други пристанища, за да се изпита способността за разтоварване и събиране на друго определено място, поясни генералът. Той предвижда за три седмици бригадата да достигне до военната база край Дравско Поморске, Полша. Целта е да се постигне желаната бързина по разполагане на войските. Щом бригадата бъде подготвена по отношение на оборудване с муниции, комуникации и камуфлаж, ще разпредели отговорностите с мисията "Атлантическа решимост". Един батальон ще бъде изпратен в балтийския регион - "Атлантическа решимост Север", а друг батальон ще бъде разположен в Румъния и България - "Атлантическа решимост Юг". Основната част на бойния състав ще остане в Полша, където се намират едни от най-добрите военни обекти, каза още той.
Полските национални учения "Анаконда", които се провеждат всяка година, през 2017 г. няма да се състоят. Вместо тях ще се проведе учение през юли в България и Румъния. То ще се казва Saber Guardian и в него ще участват повече от 30 хиляди войници от над 20 държави. Saber Guardian ще е свързвано и с военноморското учение Sea Breeze в Черно море.
Предстоящите маневри, които ще са най-мащабните на Балканите, ще бъдат сходни с тези на учението "Анаконда -2016", което беше най-мащабното в Източна Европа от десетилетия. В него взеха участие 31 000 войници, 3000 бойни машини, 105 самолета и 12 бойни кораба от 18 страни на НАТО и пет държави - членки на програмата "Партньорство за мир". България участва с два изтребителя МиГ-29, транспортен самолет "Спартан" и контингент от 50 човека. Това беше първо излизане на български бойни самолети извън страната от години. Така след като през 2016 г. беше разиграна защита на Североизточния фланг на НАТО, следва да се отиграе същият сценарий и по защита на Югоизточния фланг.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Полска и френска компания сключиха договор за строителство на подводници
26.01.2017, 08:42
Полският държавен отбранителен консорциум PGZ в сряда съобщим, че е подписал партньорско споразумение с френския производител на военноморски кораби DCNS за построяване на подводници, предаде AFP. Това сътрудничество бележи първото военно споразумение между страните, след шоковото решение на Полша миналия месец да се откаже от сделка с „Еърбъс“ за купуването на 50 хеликоптера „Каракас“ за над три милиарда евро.
„Радвам се, че се оказа изцяло теоретично наличието на потенциални проблеми в областта на полско-френското сътрудничество“, каза директорът на PGZ Аркадиуз Шивко в изявление.
От своя страна DCNS е потвърдил пред AFP, че е подписал браншово споразумение „да видим как да си сътрудничим в областта на полските военноморски програми“. - Още подводници
http://www.focus-news.net/
 

 
ВВС с анализ за 2016 г.
25.01.2017, 23:07

Командването на ВВС извърши днес, 25 януари 2016 г., анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплина през учебната 2016 г.
Личният състав от ВВС доказа решимостта си да пази въздушното пространство на Република България, да участва успешно във всички учения – национални и международни, да повишава непрекъснато бойните способности, да участва активно при задачи в помощ на населението, и то в условия на крайно ограничени ресурси. - (видео)

Това съобщават от командването на ВВС.......Прочети още

 
Корабен състав на ВМС на Австралия към 01.01.2017 година
25.01.2017, 21:52
Още за ВМС на Австралия
 
Руското МО е получила нова партида вертолети Ми-8МТВ-5-1
25.01.2017, 21:23
Руското МО е получила нова партида военно-транспортни вертолети Ми-8МТВ-5-1, производство на казанския вертолетен завод. Доставената авиационна техника е преминала всички видове изпитания, а военното представителство в завода е извършило контрол на качеството на съставните части, както и тестове на готовите машини. Вертолетите ще бъдат снабдени със съвременни пилотажно-навигационна и радиоелектронни системи, както и с нова спомагателна силова установка. Ми-8МТВ-5-1 е модификация на Ми-8, един от най-масовите вертолети в света, и е предназначен за превоз на товари и пътници с тегло до 4 тона. - Още за Ми-8
 
Генерал-майор Боцев: Приоритет в работата ни е мисия „Отбрана”
25.01.2017, 19:44

Отчитаме една изключително напрегната и динамична година, посочи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев при анализа на постигнатите резултати, който се проведе днес. Дейността ни, отбеляза той, се базираше на приетите стандарти при съобразяване с променящите се условия и продължаващата тенденция за ограничаване на разходите за отбрана. - (видео)

Във форума участваха изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров, ръководството на Сухопътни войски и командирите на военни формирования........Прочети още

 
Бригаден генерал Стефан Янев - служебен вицепремиер и министър на отбраната
25.01.2017, 19:40

Служебният министър на отбраната бригаден генерал (о.р) Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в гр. Поповица, Пловдивска област. Завършва артилерийското военно училище в Шумен и започва да се катери по армейската стълбица от 1983 г., като командир на артилерийски взвод в Асеновград. До 1993 г. стига до командир на дивизион. Забелязан е заради добрия си английски и през 1996 г. става експерт в Дирекция "Международно сътрудничество" на Министерството на отбраната, когато България вече участва в програмата на НАТО "Партньорство за мир". От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в централата на НАТО в Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел "Стратегии и доктрини" в Управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили". През следващите години заема постове в Министерството на отбраната.
През 2004 г. вече е слушател във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ по специалността "Стратегии за национална сигурност. На следващата година става началник департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. През 2007 г. е директор "Отбранителна политика" в МО. Според негови колеги от министерството е бил близък с министъра на отбраната в Тройната коалиция Николай Цонев (2008-2009 г). Става бригаден генерал през юли 2009 г.
От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ. Според публикация на "24 часа" от декември 2011 г. Янев е препоръчан от Вашингтон за мястото на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и дори за шеф на служба "Военна информация". След завръщането си в България Янев става за кратко началник на Националния военен университет (май 2014 - юни 2014), след което се уволнява със звание „бригаден генерал“.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

 
Най-старата подводница на въоръжение в света ще направи 80 години в експлоатация
25.01.2017, 14:54
ВМС на Тайван са сключили договор на стойност 19 милиона долара с корабостроителница Taiwan International Shipbuilding Corporation за извършване на поредния среден ремонт на дизел-електрическата подводница SS 791 Hai Shih ("Морски лъв") – най-старата подводница в света, намираща се в експлоатация от 1945 г. Ремонтът ще продължи 18 месеца, като успоредно с него ще бъде обновено навигационното оборудване. Ремонтът ще позволи да се продължи срока на служба до 2026 г. и така Hai Shih ще посрещне своята 80-годишнина в състава на тайванския флот.
SS 791 Hai Shih е била първоначално на въоръжение в американските ВМС под наименованието 478 Cutlass (клас Tench). Построена е в корабостроителницата Portsmouth Naval Shipyard, пусната е на вода през ноември 1944 г. и е предадена на американския флот на 17 март 1945 г. Извършва един боен поход през август 1945 г.
През 1948 и 1960 подводницата преминава програми за модернизация. Официално подводницата е предадена на Тайван на 12 април 1973 г., ставайки първата пълноценна действаща подводница в тайванския военен флот (ако не считат закупените през 1960-е години италиански свръхмалки диверсионни подводници по проекта Cosmos CE2F и SX-404).
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
САЩ ще прехвърлят в Европа ударни вертолети Apache
25.01.2017, 14:03
САЩ подготвят разполагането на 20 ударни хеликоптера в Европа, предаде ТАСС. Според официална страница на Пентагона вертолетите Apache AH-64D ще пристигнат на Стария континент в началото на февруари 2017 г. и ще останат девет месеца.
Все още обаче няма конкретна информация в коя част на Европа ще бъдат дислоцирани бойните машини. "Ние ще проведем съвместни учения с европейските си партньори", заяви полковник Крис Кроцър. Той отбеляза, че пристигането на хеликоптерите е част от операцията "Атлантическа решителност", която започна през пролетта 2014 г.
Целта на операцията е засилване на източния фланг на НАТО заради намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна.
Според плановете на Пентагона очаква се в началото на април 2017 в Полша да бъдат разположени 800 военнослужещи от Алианса.
Към днешна дата в Централна и Източна Европа са дислоцирани над 3000 американски войници и офицери. Apache AH-64D е разработка на американския авиоконцерн Boeing. Основното му предназначение е борба с танкове на противника. - Още за AH-64
Източник: http://www.cross.bg/
 
Кабинетът даде близо 10 млн. лв. за МиГ-овете
25.01.2017, 13:49
Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 9 630 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната, в съответствие с приетия с РМС 232/2016 Проект за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29”.
За осигуряване на проекта, чийто времеви обхват е 2016-2017 г., в централния бюджет са заложени 30,52 млн. лева.
С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
Източник: https://fakti.bg/
 
Дарителска изложба „Памет за бъдещето“ открива Военният музей
25.01.2017, 12:11
Утре от 16 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“у съобщават от културната институция. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година. Сред тях са вещи на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и артефакти, дарени от военните формирования в страната. Изложбата е жест на признателност към всички, които вече век обогатяват фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията.
В изложбата ще бъдат представени вещи, дарени от наследниците на генерала от пехотата Никола Жеков, на генерал-майор Георги Тенев, загинал в боевете при Чаталджа през Балканската война и на поручик Христо Топракчиев – първата жертва на българската военна авиация. Сред експонатите ще бъде и оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание, калпак – част от униформа на Македоно-одринското опълчение, както и църковен требник, подарен от императора на Русия Александър II на български опълченец.
На събитието официално ще бъде запечатана капсулата на времето, която музеят отвори в началото на 2016 г. по случай 100-годишния си юбилей. В нея са събрани послания, снимки, спомени, мнения и препоръки за музея. След като дарителите на НВИМ, които присъстват на събитието, оставят своя спомен в нея, капсулата ще бъде затворена и запазена за следващите поколения с апел да бъде отворена на 125-ия рожден ден на музея.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Кения купува леки ударни самолети
25.01.2017, 10:00
Кения има намерението да купи 12 леки ударни самолети Air Tractor AT-802L, две учебни машини AT-504, логистика и съпътстващи стоки и услуги. Това става ясно от съобщение на Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).
Потенциалната сделка е на стойност $418 млн. ще бъде изпълнявана от самолетостроителя Air Tractor и интегратора L3 Technologies. Договорът трябва да премина през одобрението на Конгреса на САЩ.
Както се казва и в съобщението на DSCA, основното предназначение на машините ще е да спомагат в борбата на кенийското правителство срещу ислямистката групировка ал-Шабаб, която оперира от съседна Сомалия.
В съобщението не се дават срокове за доставка, но се предполага, че те ще са възможно най-кратки, предвид тежките сражения, които кенийските въоръжени сили водят с ислямистите и ангажимента им в умиротворителната мисия на Африканския съюз в Сомалия.
AT-802 е многоцелеви турбовитлов самолет, който е създаден за авиохимическа работа, но в последствие има създадени противопожарен вариант и разузнавателно-ударен. АТ-504 e двуместна учебно-тренировъчна версия, при която двучленният екипаж е разположен един до друг.
Въоръжените версии на AT-802 са с двуместен екипаж – пилот и оператор на оръжейните и наблюдателни системи. Машината има много голяма продължителност на полета, разнообразно управляемо и неуправляемо въоръжение и оптико-електронна прицелно-обзорна система.
Въоръжените версии на AT-802 се експлоатират от няколко държави, а единственият боен самолет на въоръжение в кенийските ВВС е F-5E/F.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Япония вдигна изтребители срещу три руски бомбардировача
25.01.2017, 09:51
Япония вчера вдигна изтребители срещу три руски бомбардировача, които са прелетели близо до японската територия, съобщиха властите в Токио, цитирани от ДПА.
Три руски бомбардировача Ту-95 са се насочили към територията на Япония от север и са прелетели над Японско море във вторник следобед, отбелязва военното министерство на азиатската страна в съобщение.
Два от тях са летели на юг към остров Окинава и са прелетели край страната преди да се върнат в Русия във вторник вечерта, пояснява министерството.
Руските самолети не са нарушили въздушното пространство на Япония, уточни ведомството.
 
Държавата окончателно става собственик на "Авионамс"
25.01.2017, 09:30
Девет години след приватизацията пловдивският завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс" отново ще бъде държавен. Срещу 28.9 млн. лв. "Държавната консолидационна компания" (ДКК) ще придобие акциите до петък, след като съдебният спор за продажбата приключи окончателно. Така военноремонтният завод излиза окончателно от орбитата на Цветан Василев. Във фалиралата КТБ ще влязат почти 29 млн. лв., а завръщането на държавата се финансира от държавната ББР.
До "национализацията" се стигна, след като преди осем месеца акциите на "Хедж инвестмънт България", която държеше почти 100% от дружеството, бяха предложени от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради необслужван кредит. За купувач беше обявена Държавната консолидационна компания (ДКК), която предложи 28.9 млн. лв. за пакета. Продажбата беше обжалвана от мажоритарния собственик, което не попречи на премиера Бойко Борисов на няколко пъти да се похвали, че "си върнахме "Авионамс". По ирония сделката реално става факт едва в последните дни на правителството. Прехвърлянето на акциите на името на ДКК се очаква да стане до края на тази седмица.
Жалба след жалба
През юни миналата година Софийският градски съд (СГС) образува дело по жалба на "Хедж инвестмънт България" срещу действията на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, който организира продажбата. Компанията, за която се смята че е в орбитата собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, продължи да обжалва и отделните стъпки на процедурата, което проточи целия казус. В края на ноември СГС отхвърли жалбата на "Хедж инвестмънт" срещу прехвърлянето на акциите му на ДКК, но предвиди двуседмичен срок за обжалване на по-горна инстанция. Справка в регистъра на СГС показва, че преди броени дни магистратите са допуснали поправка на "очевидна фактическа грешка", която предвижда, че решението по случая е окончателно и не подлежи на обжалване.
Информацията беше потвърдена и от частния съдебен изпълнител. "Решението влезе в сила. Поисках книгата на акционерите, за бъде записано прехвърлянето. Предполагам, че то ще е факт до края на седмицата", коментира Якимов за "Капитал".
Продажбата
Акциите на "Хедж инвестмънт" в "Авионамс" бяха предложени на търг миналата пролет по искане на синдиците на КТБ заради необслужван дълг на дружеството от 35.1 млн. лв. Пакетът от общо 2 090 719 акции (99.97% от капитала) се продаваше на минимална цена от 28.9 млн. лв. Точно толкова предложи и ДКК. С надежда да запази контрола си в търга тогава участва и мажоритарният собственик и дори предложи по-висока цена – близо 40 млн. лв. Компанията обаче беше изключена от надпреварата, тъй като не внесе необходимия депозит.
Така държавното дружество беше обявено за купувач. От икономическото министерство, което е принципал на компанията, тогава казаха, че ДКК ще финансира сделката със собствени средства и банкова кредит, но не дадоха подробности. Стана ясно обаче, че заемното финансиране ще дойде от държавната Българска банка за развитие.
Заводът в Пловдив
Пловдивският завод (преди "Терем – Георги Бенковски") беше приватизиран през 2008 г. Самата "Хедж инвестмънт" е мажоритарна собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка EFV International Financial Ventures (90.71%), а КТБ притежава пряко 9.27%. "Хедж инвестмънт" е собственик и на дружеството "Кемира", което е прекият акционер в русенския военен завод "Дунарит".
Финансовите резултати на "Авионамс" за 2015 г. показват, че продажбите са намалели с близо 60% до 2.8 млн. лв., а загубата е скочила почти двойно до 4.5 млн. лв. Компанията обаче отчита значителен ръст на другите приходи заради продажба на нетекущи активи. От доклада на ръководството става ясно, че през 2015 г. са продадени собствени вертолети Ми-17 и Ми-24, а средствата са използвани за покриване на задължения по цесии. Това е довело до намаляване на общите задължения на дружеството с над 33%. Към края на 2015 г. дълговете са за общо 14.5 млн. лв. Основната част от тях – 10.7 млн. лв., са към КТБ.
Източник: http://www.capital.bg/
 
Шест руски Ту-22М3 сравниха със земята складове с оръжие и военна техника на джихадистите
25.01.2017, 09:24
Вчера шест бомбардировача Ту-22М3 на руските ВКС са нанесли удари по складове за оръжие и боеприпаси на терористите от „Ислямска държава” в сирийската провинция Дейр ез Зор. Всички цели са поразени, съобщават от Министерството на отбраната на Русия.
„На 24 януари шест бомбардировача Ту-22М3, излетели от летище на територията на Руската федерация, са прелетели над Ирак и Иран и са нанесли групов авиационен удар по цех за производство на боеприпаси и взривни вещества в района на населеното място Салхиах, складове с въоръжение и боеприпаси на бандитите, както и над места, където е струпана военна техника в провинция Дейр ез Зор. Всички набелязали цели са поразени”, отбелязват от ведомството.
След успешната задача бомбардировачите са се върнали на летището. - (видео)
 

 
Бразилия увеличи военния бюджет до 30 млрд долара
24.01.2017, 22:10
През 2017 година разходите за отбрана на Бразилия нарастват с 12,2% и ще бъдат 29,7 млрд долара. Това представлява 2,78% от държавния бюджет (1,1 трлн долара), одобрен от Конгреса и федералното правителство на страната.
Разходите за личния състав и социалните плащания традиционно представляват голяма част от отбранителния бюджет - около 22 млрд долара. Разходите за покупки на въоръжение нарастват до 2,3 млрд долара, което представлява 7,8% от общите военни разходи. Този обем на финансиране обезпечава продължаването на крупни програми за модернизация.
Така например в интерес на ВВС ще бъдат изхарчени 490 млн долара за покупка на многоцелеви изтребители JAS-39 "Грипен". За ВМС са заделени 210 млн долара за построяването корабостроителница и база за подводници, а още 340 млн долара ще отидат по проекта за строителството на четири неатомни подводници.
Очаква се в близко време военното ведомство на страната да обнародва нова "Бяла книга за отбраната", в която да се изложат перспективите за развитие на Въоръжените сили. - Още за ВС на Бразилия
 
Турция ще получи първите F-35 през 2019 година
24.01.2017, 21:29
Турция очаква да получи първите си изтребители от пето поколение Lockheed Martin F-35 през 2019 година.
Това заяви вчера Исмаил Демир (Ismail Demir), заместник на началника на Секретариата на отбранителната промишленост на Турция (SSM), в интервю за телевизия NTV. - (видео)
Общо турските ВВС ще приемат на въоръжение общо 116 ‘стелт’ самолета от този тип (100 машини с обикновено излитане и кацане и опция за още 16).
От началото на 2023 г., когато ще се празнува 100-годишнината от основаването на републиката, Турция планира да има в своите ВВС два типа изтребители от ново поколение - F-35 и разработвания в страната по програмата TFX. - Още за F-35
 
Започват годишните отчети във Военната полиция
24.01.2017, 19:47
Директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов ще вземе участие тази седмица в годишните отчети на Регионалните служби „Военна полиция” за дейността им през 2016 г.
По време на отчетите бригаден генерал Сертов  ще осъществи контрол и ще окаже методическа помощ при планирането на бойната готовност и мобилизация в  регионалните служби „Военна полиция” в градовете София, Пловдив, Сливен, Варна и Плевен, съобщават от ВП.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Проведе се основната планираща конференция за българо-американската подготовка „Тракийска пролет"
24.01.2017, 19:45
В 68-ма бригада Специални сили се проведе основната планираща конференция за ежегодната българо-американска подготовка „Тракийска пролет”, съобщават от формированието.
Конференцията беше открита от командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев, който подчерта огромната полза и значение за българските сили за Специални операции и екипажите на военно-транспортната ни авиация на досега проведените подготовки и отличното ни взаимодействие с военно-транспортната авиация на САЩ.
От българска страна участваха представители от дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности” в Щаба на отбраната, командването на Военновъздушните сили, 68-ма бригада Специални сили, щаба по контрол на придвижването в Съвместното командване на силите, 24-та авиобаза в Крумово, 3-та изтребителна авиационна база в Граф Игнатиево и Служба „Военна полиция”. От американска страна в конференцията участваха представители на ВВС на САЩ в Европа.
Предвижда се подготовката да бъде проведена в периода 12-23 март 2017 г. като в нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, формирования на силите за Специални операции и Военновъздушните сили на Република България и от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
Определени бяха и целите на подготовката: подобряване на оперативната съвместимост със съюзник от НАТО; обмяна на опит, техники и процедури; изпълнение на елементи от мисиите на силите за Специални операции; подготовка на екипажите от ВВС на САЩ и българските ВВС; провеждане на дневни и нощни парашутни скокове и подготовка на личен състав и подразделения от декларирани формирования за участие в мисии на НАТО.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Япония изведе на орбита своя първи военен спътник
24.01.2017, 13:12
Първият в Япония военен телекомуникационен спътник 'Кирамеки-2' ('Искра-2') бе изведен в космоса от космодрума на остров Танегсима с РН 'Н-2А'
С това изстрелване е поставено началото на създаване на групировка от три апарата, които ще обслужват изключително нуждите на военните сили на страната. Апаратът успешно е изведен на планираната орбита.
Спътниците трябва да осигуряват връзка с висока скорост и качество изключително за военни цели. В момента Министерството на отбраната на Япония използва три цивилни спътника.
Изведеният апарат ще се намира на геостационарна орбита над Индийския океан. Той ще осигурява връзка за японските военни действащи в този регион, в частност с миротворческия контингент в Южен Судан и корабите на ВМС, които участват в операции против сомалийските пирати.
По рано се предполагаше, че първият спътник 'Кирамеки-1' ще бъде изведен в космоса още през юли 2016 г. от космодрума Куру, но апаратът бе повреден по време на транспортировката. Сега се предполага, че този апарат ще бъде изведен в космоса през март 2018 г. Този апарат ще осигурява връзка в зоната на Тихия океан и ще повиши японските възможности за сдържане в отношение на КНДР и Китай. Общо 'Кирамеки-1' и 'Кирамеки-2' се оценят на около 1,1милиарда долара.
Третият спътник от серията 'Кирамеки-3' по план трябва да бъде изстрелян в космоса през пролетта на 2021 г. Той ще осигурява връзка за военните в самата Япония. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Проалбански скандал тресе гръцката армия
24.01.2017, 12:57
Седем войници от гръцката армия са заплашени от 5 години затвор. Това съобщават гръцките медии.
Причината е, че те са поместили снимка във Фейсбук, на която правят с ръцете си орел – държавният символ на Албания, разкрива в. „Та неа“.
„Прото тема“ уточнява, че войниците от снимката по произход са албанци.
Скандалът е станал причина военният министър Панос Каменос да отмени посещението си в САЩ и да се върне спешно в родината си.
Той се е видял с военен прокурор от Янина и е поискал щателно разследване и сурови наказания за виновниците.
Разследването е установило, че снимките са правени в казарма в Месолонги. Войниците са вкарали смартфон с камера, което е нарушение на военните разпоредби.
Запознати коментираха за Факти.бг, че проявленията на националистични тенденции не са редки в гръцката армия. При предишни демонстрации на албански национализъм виновните са били премествани в отдалечени поделения.
 
Новият шеф на Пентагона: НАТО е от голямо значение за САЩ
24.01.2017, 12:43
Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че за американската страна алиансът е от голямо значение, предаде Би Би Си.
"Двамата обсъдиха значението на общите ни ценности и министърът подчерта, че САЩ винаги са започвали от Европа, когато са търсили съюзници, за да защитят тези ценности." - съобщи представителят на Пентагона Джеф Дейвис.
Матис е провел и телефонен разговор с британския министър на отбраната Майкъл Фелън, при който също е уверил, че Съединените щати запазват своята "непоколебима подкрепа" за НАТО.
Припомняме, президентът Доналд Тръмп, в различни свои изявления, изрази мнение, че алиансът е остарял и неефективен, с което предизвика тревога сред партньорите на САЩ в организацията.
 
Среща с ученици от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода
24.01.2017, 12:20
Ученици от клуб „Приятели на армията” към военно формирование 24620 – Свобода,  проведоха поредното  си  занятие във Военен клуб – Чирпан, съобщават от КСВ. Ръководителят на занятието старши лейтенант Веселин Желязков запозна учениците с устройството и начините за стрелба с автомат „Калашников”. Децата се запознаха  с бронежилетка и с тактически елек, които са на въоръжение в БА. След теоретичната част на занятието на всяко дете беше даден шанс да се упражни в разглобяване и сглобяване на автомата, както и да си сложат  бронежилетката и тактическия елек.
Учениците слушаха и наблюдаваха с неприкрито любопитство и с удоволствие пробваха своите умения, което е и целта на тези занятия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Китай разположи междуконтинентални балистични по границата с Русия
24.01.2017, 09:33
Властите на Китай разположиха модерни междуконтинентални балистични ракети DF-41, в граничещата с Русия североизточна провинция Хъйлундзян, съобщава вестник "Глобал таймс", цитиран от ТАСС.
Снимки на ракетните комплекси са били публикувани в китайския интернет в понеделник срещу вторник вечерта, като военните са уверени, че това вероятно е втора стратегическа ракетна бригада DF-41, постъпваща в китайската войска.
РИА Новости цитира друго китайско издание Apple Daily, което в понеделник съобщи, че ракетите, които ще бъдат разположени в пограничния регион, са една от трите стратегически системи с междуконтинентални балистични ракети, които властите ще позиционират.
Според Apple Daily, една от тях вече е разположена в град Синян, в централната провинция Хънан, а друга - в района Синцзян в северозападната част на Китай.
През април 2016 г. министерството на отбраната на Китай разсекрети част от информацията за DF-41. По-късно същият месец китайската информационна агенция заяви, че ракетите са били тествани успешно.
Някои китайски медии свързват снимките на балистичните ракети с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Според тях това може да е реакцията на Пекин на провокационните и особено негативни изявления на Тръмп спрямо Китай.
Интернет порталът "Washington Free Beacon", цитиран от Факти.бг, написа, че от тази си позиция ракетите DF-41 ще бъдат в състояние да достигнат територията на САЩ в рамките на 30 минути, което представлява стратегическа заплаха за Вашингтон.
В същото време американското разузнаване съобщи, че новите китайски ракети може би могат да носят до десет ядрени бойни глави. - Още китайски ракети
Източник: http://www.cross.bg/
 
Сенатът утвърди Помпео за директор на ЦРУ
24.01.2017, 09:27
Сенатът на САЩ одобри конгресмена от Канзас Майк Помпейо за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Това стана въпреки безпокойството на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения, предадоха Ройтерс, цитирана от Би Ти Ви.
Номинацията на Помпейо бе одобрена с 66 гласа „за" при 32 против. След одобрението на Сената той положи клетва пред вицепрезидента Майк Пенс.
Помпейо застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на прожекторите на политическата арена. П
резидентът Доналд Тръмп се изказа критично за изводите на разузнаването, че Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилари Клинтън. По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването Помпейо заяви, че Русия агресивно възстановява позициите си в света, обвини я, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на „Ислямска държава".
 
С какво ще защитават северните бастиони на Русия?
24.01.2017, 09:20
Министерството на отбраната на Русия в близките години ще обърне специално внимание на развитието на военната инфраструктура в Арктическата зона и на Курилските острови. Това не веднъж е заявявал министърът на отбраната на Руската федерация Шойгу. По-специално се планира да бъдат разположени две нови съединения на бреговата охрана в крайбрежните райони на Северния морски път.
Както пише в. "Известия", тяхната задача е да бъде гарантира сигурността на участниците в маршрута и прилежащото към него крайбрежие. Предполага се, че е вероятно новите военни части да се създадат на Колския полуостров на базата на бреговите войски на Северния флот.
Географска разлика
Според военния наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин създаваните съединения на бреговата охрана могат да имат различен състав в зависимост от мястото на тяхната дислокация и задачите им.
Едно е бреговата охрана в южната част на Русия, където е сравнително топло дори през зимата, казва експертът, а друго – дивизия в Чукотка.
"Трудно е да си представим такова съединение да има в състава си танкове, които през зимата ще бъдат покрити от много метри снежна покривка и ще бъдат парализирани, а през лятото ще започнат да затъват в тундрата, покрита с мъх. Същото важи и за самоходните или теглените на буксир артилерийски оръдия и мобилни зенитни ракетни системи с голям радиус на действие. За тях също трябва да се създадат сериозни условия за придвижване по местните пътища, а по-точно, по офроуд", посочва Литовкин.
По тундрата с мотоциклети с четири колела
Експертът предполага, че е възможно противодесантните и противодиверсионните подразделения, трансформирани в батальони и роти, да се придвижват по тундрата зиме и лете с мотоциклети с четири колела, модифицирани снегоходи или на леки бронирани многоцелеви бронетранспортьори, подсилени с едрокалибрени картечници, гранатомети и огнехвъргачки.
Системите за противоракетна отбрана (ПВО) с малък обсег също трябва да се монтират на снегоходи или на техни аналози – и комплексите "Тор-М2", и "Панцир-С1" се произвеждат в модулни варианти, така че те могат да бъдат монтирани на каквато и да е транспортна база.
А за зенитните ракетни комплекси С-400, на комплексите "Бал" и "Бастион" са необходими стационарни площадки.
"Тяхната задача е да отрежат с огневи възможности Беринговия пролив, така че през него, в западна посока, да не минават чужди бойни кораби с противоракетни системи и крилати ракети с голям обсег борда", посочва експертът.
Според Литовкин приблизително такива задачи ще изпълняват и частите на бреговата охрана на Колския полуостров и прилежащите към него арктически архипелази, както и на отделни острови от Курилската верига.
"Бастион" и "Бал" на Камчатка
През 2016 година стана известно, че на Курилските острови Итуруп и Кунашир са били разположени противокорабните ракетни комплекси "Бал" и "Бастион". Тези подразделения влизат в състава на сформираната през 2014 година 72-ра брегова ракетна бригада на Тихоокеанския флот. На Камчатка застъпиха на бойно дежурство разчетите на комплекса "Панцир-С1".
Бреговият ракетен комплекс "Бастион" е оборудван със свръхзвукови ракети П-800 "Оникс" ("Яхонт" е вариантът за износ). Той може да унищожава кораби от различни класове и типове. Един комплекс, чийто боен комплект може да включва до 36 ракети, е в състояние да защитава над 600 км от крайбрежието.
Въоръжен с дозвукови и нисколетящи противокорабни ракети Х-35, комплексът "Бал" може да ликвидира наземни и надводни цели на врага на разстояние около 130 км. Ракетата Х-35 е в състояние да унищожава кораби с водоизместимост до 5000 тона. Ракетата може да се използва и при лесни, и при трудни метеорологични условия, денем и нощем, в условия на огнево и радиоелектронно противодействие на противника.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Руската система за ПРО ще бъде модернизирана до края на 2017 г.
24.01.2017, 09:11
Руската система за противоракетна отбрана (ПРО) ще бъде модернизира до края на 2017 година, заяви в интервю за вестник "Красная звезда" началникът на щаба на противоракетни войски Алексей Чумаков, предава ТАСС в понеделник (23 януари).
"В момента тече с пълна сила работата по създаването на единна национална система за ПВО – ПРО XXI век, в състава на която ще влизат зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-500 и съвременни мобилни радиолокационни станции (РЛС). Цялата система ще бъде модернизирана до края на 2017 г. Важното е, че системата се модернизира без да се извеждат средствата от експлоатационен режим, тоест без прекъсване на бойните дежурства", каза той.
В момента РЛС "Дон-2Н" също преминава дълбока модернизация, в резултат на която ще се увеличи обхватът ѝ както при работа с балистични цели, така и с малки космически обекти, ще бъде увеличена и мощността на предавателите и приемниците, пише "Красная звезда".
"Дон-2Н" е стационарна многофункционална радиолокационна станция с кръгов обзор в сантиметровия диапазон, създадена за нуждите на противоракетната отбрана на Москва. Тя може да открива цели на далечина до 3700 м и височина – 40 000 км.
Тя е централният и най-сложен елемент от системата за противоракетна отбрана на Москва. Предназначена е за откриване на балистични цели, тяхното проследяване, задаване на координати и насочване на противоракети. РЛС е интегрирана в единната система за допълнителна информационна сигурност на системите за ранно предупреждение за ракетно нападение и контрол на космическото пространство. - Още ПРО на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Руското МО мисли за подмяна на Ту-154, Ту-134 и Ил-62М
24.01.2017, 09:00
Руското Министерство на отбраната разглежда възможността да подмени сега използваните от въоръжените сили пътнически самолети Ту-154, Ту-134 и Ил-62М с Ту-214 и Суперджет 100. Това съобщава руският вестник КоммерсантЪ.
Според вестника, руският министър на отбраната Сергей Шойгу е поръчал доклад, който да разгледа възможностите за подмяна на сега използваните самолети Ту-154, Ту-134 и Ил-62М с пътнически машини строени в момента в Русия. В доклада трябва да се проучат цените, сроковете и различните модели, които се строят от руската авиационна индустрия.
От руското Министерство на промишлеността и търговията са заявили за КоммерсантЪ, че в момента няма официални запитвания от военното министерство, но и са подчертали че в момента се строят самолети, които могат да отговорят на изискванията на военните.
Новината идва след катастрофата на руски военен Ту-154Б-2 (на снимката) от 25 декември 2016 г., при която загинаха 92 души. За сега няма официално заключение от разследващите органи за причините за инцидента.
В момента руските въоръжени сили експлоатират 14 броя Ту-154Б-2 (строени между 1979 и 1985 г.), седем Ту-154М (строени между 1986 и 2012 г.), 36 Ту-134А и А-3 (строени между 1975 и 1983 г.) и девет Ил-62 (строени между 1977 и 1992 г.) Те се използват основно за превоз на личен състав и транспорт на VIP пътници.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Фронтовак от Троян бе удостоен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”
24.01.2017, 08:54

Със заповед на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев почетният председател на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) майор от запаса Никола Магунски бе удостоен с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”.
Отличието на 93-годишния фронтовак бе връчено от началника на Военногеографския център в Троян полковник Лъчезар Марковски.

Това стана на честването на 25-годишнина от създаването на Общинската организация на съюза. Майор Магунски е сред нейните учредители..........Прочети още

 

 
Главният секретар на президента
23.01.2017, 23:03
Полковник от резерва Димитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в гр. Свиленград, обл. Хасково
Военна кариера:
1991 – 1993 г. – техник на самолет в 19 изтребителен авиационен полк (28000-Б) – Узунджово;
1993 – 1995 г. – старши техник на звено в 19 изтребителен авиационен полк (28000-Б) – Узунджово;
1995 – 1998 г. – началник на група в еОПАТ и еПОВР в 4 иаб (21ибаб) – Узунджово;
1998 – 1999 г. – началник на група в еОПАТ в 3 иаб - Граф Игнатиево;
1999 – 2001 г. – слушател във ВА „Г.С. Раковски”;
2001 – 2002 г. – инженер в еПОВР в 3 иаб - Граф Игнатиево;
2002 – 2005 г. – началник на отделение „Авиационна техника и въоръжение” в 3 иаб – Граф Игнатиево;
2005 – 2009 г. – заместник-командир по авиационна техника и въоръжение на 3 иаб – Граф Игнатиево;
2009 – 2010 г. – началник щаб на 3 иаб – Граф Игнатиево;
2010 – 2011 г. – слушател във Военновъздушен колеж „Максуел”, Алабама, САЩ; 2011 – 2013 г. – началник щаб на 3 иаб – Граф Игнатиево;
2013 – 2014 г. – началник на сектор „Авиационна техника и въоръжение” в Командване на ВВС;
2014 – за заместник-началник на щаб в Командване на ВВС.
2014-2016 г. – началник на Щаба на ВВС
Образование:
1986 г. – Математическа гимназия – гр. Хасково;
1986 – 1991 г. – Висше военновъздушно училище – Долна Митрополия;
1999 – 2001 г. – Командно-щабна академия – ВА – „Г. С. Раковски”;
2005 г. – курс AJOSOC, Букурещ, Румъния;
2010 – 2011 г. – Военновъздушен колеж „Максуел”, САЩ.
 
Петият есминец проект 052D е приет в състава на ВМС на Китай
23.01.2017, 22:34
Тържествена церемония се състоя на 22 януари 2017 г. в базата в Циндао, нов есминец получи името "Синин" (西宁/Xining) и бордови номер 117. Първият есминец проект 052D беше приет в състава на ВМС на НОАК през 014 г., още два през 2015 г. и един през 2016 г, като новия есминец стана вече петият попълнил редовете на китайския флот. Предполага се, че в момента минимум девет кораба от този проект провеждат ходови изпитания или са в различна степен на строителство в корабостроителниците в Шанхай и Далян
Есминците проект 052D са оборудвани с нови многофункционални РЛС с АФАР, а основното им въоръжение се разполага в 64 универсални вертикални пускови установки, предназначени за запуск на различни противокорабни, противолодъчни, зенитни ракети с голям среден радиус, а също и крилати ракети за поразяване на брегови цели. Освен това, на есминеца са монтирани пускова установка на ЗРК с близък обсег на действие HHQ-10 с 24 ракети,  130-мм артилерийска установка H/PJ-38, 30-мм седемцевна АУ H/PJ-12, 2x3 324-мм торпедни апарата, 4 18-цевни пускови установки Тип 726-4 за запуск на лъжливи цели и др. На кораба има хангар и площадка за вертолет за борба с подводници.
 
Стойност на един летателен час на американската авиация в борбата с ИД
23.01.2017, 21:47
Американското електронно издание "Defense One" публикува интересна инфографика, която нагледно показва стойността на летателен час на различни летателни американски апарати, използвани в борбата против ИД.
 
В Унгария откриха паметници на войници на Руската империя и СССР
23.01.2017, 21:20
Преди няколко дена в северна Унгария, в град Естергом, бяха открити два паметника на загинали по време на Първата и Втората световни войни войници на Руската империя и СССР.
Двата паметника са поставени в мемориалния парк на града. Там се намират гробовете на 800 съветски войника и 300 войника на Руската империя. - (видео)
Паметното събитие става в навечерието на планираната за 2 февруари официална визита на президента на Русия Владимир Путин в Унгария.
 
Полските ВВС получиха първата партида американски крилати ракети за своите F-16
23.01.2017, 19:20
Полските въоръжени сили демонстрираха крилатата ракета Lockheed Martin AGM-158А JASSM поставена под крилото на полски изтребител F-16C, като паралелно с това министърът на отбраната на страната Бартош Ковняцки заяви, че в началото на месеца първите ракети са били доставени от САЩ.
През декември 2014 г. Полша и САЩ сключиха договор за доставката на 40 крилати ракети AGM-158А JASSM и модернизацията на полския флот от многоцелеви изтребители F-16C/D Block 52+ от сойтуерния стандарт M4.3 до M6.5 за да могат да използват ракетата. Договорът бе на стойност $250 млн. и трябва да се изпълни до 2019 г.
През ноември 2016 г. Полша сключи нов договор със САЩ, този път за доставка на 70 крилати ракети AGM-158B JASSM-ER. Тяхната доставка трябва да стане факт до 2020 г. Новият договор е на стойност $200 млн.
Очаква се полските ВВС да достигнат първоначална оперативна готовност с тези ракети в края на 2017 г.
AGM-158 е дозвукова крилата ракета, която има бойна глава с маса 450 kg. Базовата версия A има далечина на полет от 370 km, докато версията В може да прелети 1000 km. Ракетата е на въоръжение в САЩ, Австралия и Финландия, като Полша става първия експортен клиент за версията с увеличен радиус.
 
Военното министерство "изпусна" 90 млн. лева за модернизация
23.01.2017, 19:14
Гръмките хвалби на правителството в оставка, че отделя повече пари за отбрана на практика може да се окажат само на хартия. За миналата година кабинетът на Борисов задели целево 160 млн. лева за военната авиация и флота, но по-голямата част от средствата – 90 млн. лева - са останали неусвоени и не се предвижда да бъдат прехвърлени към бюджета за тази година.
Единствените проекти, които са платени с тези средства, са за стягането на старите съветски изтребители МиГ-29.
Правителството лансира целевото финансиране като началото на мащабна модернизация на армията, но проектите за закупуването на нов тип изтребители и кораби, така и не тръгнаха миналата година, а предвид нестабилната политическа ситуация не е ясно дали това ще стане реално и през тази година.
Сериозното забавяне заплашва цялостната рамка за финансиране на двата проекта, които общо ще излязат над 2.3 млрд. лева. Така България продължава да остава далеч от препоръките на НАТО за съвместима армия и увеличаване на средствата за отбрана.
За какво отидоха парите?
Със изхарчените 70 милиона основно бе закърпено положението в авиацията, но проблемите остават на  масата.
С 12 млн. лева бяха ремонтирани основно 6 двигатели, за над 42 млн. лева бяха закупени 4 нови двигатели и 6 ремонтирани и с 15.5 млн. лева – 5 кутии на самолетни агрегати, съобщиха за Меdiapool от Министерството на отбраната.
От финансовото министерство уточниха, че предвидените 10 млн. лева за подготовката на проекта за закупуване на нов тип изтребител не са усвоени.
Не са усвоени и всичките средства, предвидени за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили, потвърдиха от финансовото министерство.
Червена светлина
И двата проекта не стартираха през миналата година, въпреки твърденията на политическото ръководство на МО. Ако това не стане и през тази година, плановете за модернизацията на армията сериозно ще изостанат.
По закон военните проекти над 100 млн. лева трябва да минат и през парламента, така че са в правомощията само на редовно правителство.
Според средносрочната бюджетна прогноза за тази година са предвидени около 231 млн. лв. за придобиването на нов тип изтребител, 226 млн. за 2018 година и още 226 млн. лв. за 2019 г.  За новите кораби са предвидени по 171 млн. лв. за 2017 г. и 2018 г. и 97.0 млн. лв. за 2019 г.
Около двата проекта обаче има много интереси и е напълно възможно следващото редовно правителство да ги пренапише и допълнително да ги забави, като това ще обърка сериозно финансовата рамка.
Мегасделката за изтребителите
Закупуването на нов тип изтребител е безспорно най-приоритетният проект от модернизацията на армията и се очаква да излезе най-малко 1.5 млрд. лева. Българските изтребители не са съвместими с НАТО-вските, като бойната авиация е 100% зависима от Москва.
Проектът за нов тип изтребител се движи от много години, като в първия мандат на ГЕРБ бе подготвена сделка за изтребители Ф 16 втора ръка от Португалия, но правителството на Борисов тогава подаде оставка.
Сегашният проект бе подготвен от екипа на сегашния президент Румен Радев, но според различни източници, след като той излезе от Военновъздушните сили, проектът е бил коригиран.
Избира се между предлаганите от Италия изтребители "Юрофайтер", от Швеция - "Грипен", а от САЩ и Португалия – Ф-16. Според Министерството на отбраната само тези страни могат да осигурят търсените от България машини на достъпна цена.
Според експерти обаче България реално не може да си позволи "Юрофайтер"заради високата им цена и ще избира между "Грипен" и  Ф-16.
Офсетът: инвестиции или оскъпяване
Новият президент Румен Радев вече обяви, че ще има отношение към модернизацията и обяви, че ще настоява проектите да са придружени от офсетни споразумения. Те имат за цел да компенсират големите разходи за отбрана, като осигурят инвестиции в други сектори на икономиката.
На това негово изискване отговаря офертата за "Грипен". Представителите в България на производителя СААБ твърдят, че са готови да предложат много силна офсетна програма.
Офсетът обаче не се разглежда еднозначно, тъй като според експерти оскъпява излишно военните сделки.
България има противоречив опит с офсета, като част от договорените дейности по споразуменията така и не бяха изпълнени.
Кораби и бронирани машини
Вторият проект, за който вече има планирано финансиране, е за два нови патрулни кораби. Очаква се проектът да е на стойност над 800 млн. лева.
Паралелно се подготвя и трети от най-скъпите проекти – за нови бронирани машини за Сухопътните войски, който също се движи около 1 млрд. лева. Първоначално този проект бе приоритетен, но впоследствие изненадващо бе изместен от този за новите кораби.
В тази рокада депутати заподозряха различни интереси, но в крайна сметка правителството на Борисов одобри финансирането на покупката. От Военноморските сили твърдят, че са готови да го стартират през тази година.
Шашмата с бюджета
Средствата, които страните членки на НАТО отделят за отбрана, се следят стриктно от Алианса. НАТО от години призовава България да вдигне бюджета и поетапно да започне да отделя годишно по 2% от БВП за отбрана. Въпреки политическото съгласие за това, все още не сме постигнали сериозни резултати.
Средствата основно отиват за заплати и текуща поддръжка, като на практика не остават средства за капиталови разходи. Парите не стигат и за увеличаване на войнишките заплати, които са около 600 лева и трудно могат да привлекат качествени кадри.
Призивите на НАТО за вдигане на средствата пък ще стават все по-настойчиви на фона на очакванията САЩ вече да не "покровителстват" Алианса след идването на власт на Доналд Тръмп.
За миналата година българският бюджет за отбрана се движи под 1.4%, съобщиха от финансовото министерство. И дори остават неусвоени част от предвидените ресурси.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Япония е притеснена от нарастващото военно присъствие на Русия на Курилите
23.01.2017, 16:05
Премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че по време на преговорите си с руския президент Владимир Путин през декември миналата година е изразил тревога от засилването на военното присъствие на Русия на Южните Курилски острови, съобщи "Взгляд" в понеделник (23 януари).
Отговаряйки на депутатски въпроси във времето за парламентарен контрол, Абе съобщи, че не може да разкрие цялото съдържание на разговора си с руския президент.
В същото време Абе заяви, че Токио възнамерява да продължи преговорите с Русия за съвместна икономическа дейност на четирите Южни Курилски острови и за създаване на  икономически проекти, изгодни и за двете страни.
През януари Шиндзо Абе обяви, че се е договорил с Путин за създаването на "специална система" за съвместно управление на Южните Курили. Той посочи, че споделеното стопанисване на островите ще даде тласък на въпроса за подписване на мирно споразумение между двете страни.
В средата на декември Владимир Путин посети Япония за първи път от 11 години. По време на визитата Путин и Абе обявиха, че започват консултации за съвместно икономическо управление на Южните Курили.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Президентът Румен Радев ще направи първото си работно посещение в Брюксел
23.01.2017, 16:00
На 30 и 31 януари 2017 г. президентът Румен Радев ще направи първото след встъпването си в длъжност работно посещение в Брюксел, съобщава прессекретариатът на държавния глава..
На 30 януари българският държавен глава ще проведе срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
На 31 януари президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Държавният глава ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове.
В рамките на визитата си президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс. Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.
 
Скандалът в Лондон не стихва: Тереза Мей мълчи пред BBC за МБР Trident II D5, която щяла да се стовари върху Флорида
23.01.2017, 15:44
Въпрос дали е разполагала с информация за рухналата недалеч от Флорида ракета беше зададен на британския премиер Тереза Мей в ефира на телевизия ВВС. Както съобщава The Guardian, водещият напомнил, че след като е бил извършен неуспешният пуск, Мей се е изказала в парламента на дебати по повод ядрената програма и на няколко пъти повтори своя въпрос. Премиер-министърът обаче така и не даде разбираем отговор.
„Тестови пускове се провеждат постоянно, редовно се провеждат и изпитания на нашите ядрени средства за сдържане. На онези дебати ние говорихме какво ще става в бъдеще”, заяви Тереза Мей, без да каже нито дума за зловещия инцидент.
Както БЛИЦ вече информира министерството на Великобритания бе обвинено в опит да скрие неуспешен пуск на работещата с твърдо гориво балистична ракета Trident II D5. През юни миналата година ракетата, способна да доведе до гибелта на милиони хора, е била изстреляна от подводницата „Венджънс” до крайбрежието на Флорида.
След старта обаче Trident се отклонила от курса си и полетяла по посока на американското крайбрежие. Ракетата не е носила ядрен заряд.
Инцидентът, както отбелязва Sunday Times, който се позовава на осведомени източници, е предизвикал паника на най-високо равнище. Затова министерството на отбраната на Великобритания е решило да не съобщава, че първите четири години на изпитания са приключили с катастрофа.
Вместо това от ведомството било заявено, че стартът е бил успешен, тъй като в парламента след дни предстояло да бъде утвърдена програма за модернизация на проекта Trident на стойност 38 млрд. долара. В резултат депутатите, които нямали представа за инцидента, утвърдили скъпата програма. - Още за МБР Trident
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ген. Шивиков застава пред военния съд
23.01.2017, 12:45
Военно-окръжната прокуратура в София внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу ген. Димитър Шивиков за присвояване на чужди вещи на стойност 10 225 лв.
Според военните обвинители, за улесняване на престъплението, на 22 август 2010 г. генералът е извършил и документно престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия. То е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, с цел спечелване на доверието му и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.
Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България на 24 август 2010 г. с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация, той е удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди.
По този начин, чрез осъществяването на документното престъпление от бригаден генерал Шивиков, е улеснено извършеното присвояване.
Имуществото е връчено на Димитър Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.
От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Афганистан до България.
За извършеното престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 10 години.
Ген. Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение “подписка“. Предстои Софийският военен съд да насрочи разглеждане на делото.
В средата на декември 2015 г. ген. Шивиков бе предаден на съд и за злоупотреба със служебно положение. Той е обвинен, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в периода от неустановена дата преди 29 април 2014 г. до 5 август т.г., при условията на продължавано престъпление – 13 отделни деяния, е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта си.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
ЦРУ публикува съветски военни тайни
23.01.2017, 12:23
Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ публикува съветски военни документи, свързани с воденето на бойни действия в Европа в условията на обикновена и ядрена война. Това съобщи Рамблер в понеделник (23 януари), като цитира "Известия".
Сборникът, публикуван от ЦРУ, съдържа и откъси от учебници на Академията на Генералния щаб на СССР и "стотици съветски документи, които дори в съвременна Русия все още са достъпни само за лица със "секретен допуск". Всички те датират от периода 1955-1985 година.
"Известия" пояснява, че подборката е създадена основно с цел да се илюстрира работата на американските спецслужби по събирането на информация за основния им противник. Пълното описание на съдържанието на сборника е над 170 страници, като съдържа и анализ на снимки от самолети-разузнавачи, наставления за използване на различни видове въоръжени сили и отчети за учения.
ЦРУ започна да публикува дигитални документи още през 2012 г., но пълният обем стана достъпен едва през януари 2017 година. Общо става въпрос за 11 млн. страници с документи и материали, служебни бюлетини и записки. В Русия достъпът е открит само за документи, датиращи до 1965 година.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия не води преговори за създаване на военна база в Либия
23.01.2017, 09:21
Русия не обсъжда с Либия възможността да се създаде военна база на територията на африканската страна, заяви пред РИА „Новости“ председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров.
Швейцарският вестник „Ной Цюрхер Цайтунг“ (Neu Zurcher Zeitung) съобщи, като цитира медии от Италия и страните от Персийския залив, че либийският лидер е подписал споразумение, в което се споменават планове Русия да построи две военни бази в Табрук и Бенгази.
„Такива преговори не се водят“, заяви Озеров.
В същото време той подчерта, че създадената база на ВМФ с сирийския град Тартус може да послужи за пример, че военно-морското сътрудничество между страните може да е „насочено не против някого, а точно обратното – за някого“.
„ВМФ на Русия могат да играят своеобразна миротворческа роля в Средиземноморието, базите могат да се използват за помощ в борбата с морските пирати, за охраната на държавните граници“, каза Озеров.
На 18 януари Москва и Дамаск подписаха споразумение за разширяване и модернизация на пункта за обезпечаване на руските ВМФ в сирийския град Тартус.
Споразумението е за срок от 49 години и се продължава автоматично за последващ 25-годишен период.
 

 
Завършиха държавните изпитания на руската фрегата „Адмирал Макаров“
22.01.2017, 22:03
Фрегата „Адмирал Макаров“ 799 се завърна в корабостроителницата „Янтарь“ след завършване на държавните изпитания, преминали на морските полигони на Балтийския флот.
По всяка вероятност корабът ще има още едно излизане в открито море, като плановете са фрегата да бъде сдадена на руския ВМФ през април 2017 г.
Строителството на фрегата по проекта 1135.6 "Адмирал Макаров" започва през 2012 г, за първи път корабът е спуснат на вода през септември 2015 г.
До сега са построени две фрегати от този клас - „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Ессен“, които вече са в строя на ВМФ на Русия.
Фрегатите по проекта 1135.6 имат водоизместимост 4000 тона, скорост 30 възла, автономност от 30 денонощия, екипаж от 200 моряка. Корабите са въоръжени с крилати ракети "Калибр" или "Оникс", ракетен комплекс "Штил", 100 мм артилерийска установка, зенитен комплекс "Кортик", торпеда, хеликоптер Ка-31. - Още за проект 1135.6
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия може да унищожи армията на Великобритания за един ден
22.01.2017, 21:04
Въоръжените сили на Обединеното кралство нямат никакви шансове при евентуален военен конфликт с Русия. Този извод правят експерти от Центъра за исторически анализи и изследвания на конфликти (CHACR), цитирани от inforeactor.ru в неделя (22 януари).
Западните медии разпространиха данни от доклада, според които на "компетентен враг" като Русия ще му е нужен само един ден, за да разгроми бойното подразделение на британската армия.
До извода експертите стигнали на базата на анализ на финансирането на британските въоръжени сили. Според доклада орязването на разходите за отбранителна способност на страната ще доведе до изтощение на армията и ще намали нейната способност да се противопостави на сериозни заплахи.
В същото време в текста на документа се отбелязва, че макар и Великобритания да не е застрашена от директно нападение, тя може да бъде въвлечена в конфликт. Това може да се случи при евентуални агресивни действия спрямо съюзниците на Лондон или "стратегически важни страни", се посочва в доклада.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Индонезия купува А400М
22.01.2017, 19:40
В специализираното изданието „Jane's Defence Weekly" е публикувана статията "Indonesia approves acquisition of five Airbus A400Ms for USD2 billion", в която се твърди, че правителството на Индонезия на 18 януари 2017 година официално е утвърдило 2 милиарда долара за покупката на пет военно-транспортни самолета Airbus A400M.
А400М ще допълнят сега намиращите се на въоръжение ВТС C-130 Hercules, като някои от по-старите модификации ще бъдат извадени от експлоатация. Неотдавна Индонезия закупи от Австралия няколко С-130, като един от тях катастрофира през 2016 г.
A400M е на въоръжение във ВВС на шест държави – Франция, Великобритания, Германия, Турция и Малайзия, като Белгия и Люксембург също имат поръчки за този тип самолети. - Още за А400М
 
Армията мечтала за президент с военна подготовка
22.01.2017, 15:56
Военните очакват от президента Румен Радев и неговите правомощия да инициира дейността по превъоръжаването на армията по повишаване на нейната боеспособност. Това заяви председателят на Обществения съвет по отбрана към Министерство на отбраната ген. Кирил Цветков, цитиран от БНТ.
Той коментира, че мечтата на всички военни била да имат президент, който да има военна подготовка. Останалите държавни глави не са имали такава. Ген. Цветков отбеляза, че все пак президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той е човекът, който във време на война трябва да управлява въоръжените сили и затова е необходима подобна подготовка.
Ген. Кирил Цветков посочи, че гръбнакът на армията са сухопътните войски. Те обаче през цялото време на демократични промени били пренебрегнати.
Председателят на Обществения съвет по отбрана към военното министерство обясни, че новият президент има правото да инициира дейността по новия проект със свои средства за приемането на проекта за нова бойна машина. В сухопътните войски имало и специални войски и такива за поддръжка. Цветков подчерта, че трябват и нови средства за водене на бойни действия от артилерията, от разузнаването, инженерни, химически, свързочни, тилови, технически и други.
Източник: https://news.bg/
 
Военният министър бойкотира встъпването в длъжност на новия президент
22.01.2017, 13:43
Военният министър в оставка Николай Ненчев бойкотира встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев.
Припомняме, че Ненчев не присъства и на полагането на клетва на новоизбрания държавен глава в Народното събрание в четвъртък. Ден по-късно той коментира пред журналисти, че не бил на клетвата на новия президент заради личен избор.
Все пак военният министър критикува речта на президента Радев. Призна, че очаквал повече в сферата на сигурността. Не чул една дума за кризата в Украйна, нито нещо за съвместната охрана на въздушното пространство.
Николай Ненчев заяви, че изцяло е допринесъл за кариерата на Радев. Ако той не бил подписал молбата му за пенсиониране, Радев нямало да е президент.
 
Прогноза: Може ли да бъде създадена „европейска” отбранителна организация вместо НАТО?
22.01.2017, 10:45
Доналд Тръмп нарече НАТО важна, но остаряла структура. В отговор френският премиер Бернар Казньов направи изявление, че е „необходима система за европейска отбрана с европейски средства и с европейски инвестиции, която да осигури на Евросъюза независимост”.
Позицията на Китай е разбираема. Ако за повечето западноевропейски страни членството в Алианса е привично и „естествено”, то Париж се върна във военната организация на НАТО през 2009 г. след 43 г. отсъствие. При това тя произвежда целия спектър въоръжения, включително ядрено. Франция притежава гарантиран и политически защитен пазар за реализация на оръжията си.
Париж по същество не се нуждае от НАТО, но „европеизацията” на отбраната означава за членовете не само ръст на политическото влияние, но и непосредствена икономическа изгода. Военните разходи на ЕС (без Великобритания) приближават $150 млрд.
Доколко Париж може да разчита на подкрепата на останалите членове от ЕС? Първо, затъналите в дългови кризи или балансиращи на техните граници икономики не могат да си позволят исканото от Вашингтон повишение на военните разходи. На Италия и Испания са им нужни допълни средства съответно $20 млрд и $15 млрд, каквито те нямат. Гърция поддържа високи военни разходи заради Турция, но изглежда на Атина ще е по-изгодно да членува в друг алианс.
Позицията на източните европейци и балтийците е напълно предсказуема, но перспективата за снижение на помощта от ЕС на фона на нарастване на военните разходи вероятно ще намали градуса на тяхната русофобия, която се цени все по-малко.
По такъв начин решаваща остава позицията на Берлин. Цената на въпроса за Германия е $31 млрд., Холандия - $7,5 млрд, Белгия - $5,5 млрд. Сумите са големи, но за благополучните „северни” икономики те са поносими.
От друга страна германците едва ли приемат сериозно фактора за външна заплаха, а достатъчно мощната военна промишленост ще я нареди на второ място в потенциалния алианс.
Потенциално нов блок на мястото на НАТО е възможен, но създаването на армия е икономически изгодно в епохата на „евтините пари”, която няма да продължи вечно. Напълно е възможна и парадоксалната ситуация в западната част на европейския континент в резултат да се окажат две паралелни военни структури, които ще възпроизведат традиционния разкол между германския север и латинския юг.
Какъв може да е потенциалът на новата система? Сумарната численост на армиите на европейските членове на НАТО (с приспадане на Великобритания) надвишава 1,2 млн души. С изключване на архаичните армии на България и Румъния „пълноценните” войски на ЕС наброяват над 1 млн души.
Ако те се интегрират в единна система, това ще бъде повече от достатъчно да гарантират сигурността в рамките на алианса. В не ядрена война този потенциал може да представлява заплаха дори за Русия.
Към 2013 г. Франция разполагала с 360 ядрени боеприпаса, при това атомните й подводници са въоръжени с ракети с далечина 9000 км.
Сумарният тонаж само на френския флот е приблизително равен на руския, а с големи флотове разполагат Испания и Холандия, не трябва да се забравят Германия и Италия. Ако се пренебрегне стратегическият компонент, то потенциалният еврофлот може дори да е равен на руския.
С други думи предположенията, че с разпадането на НАТО на западните граници на РФ ще възникне военен вакуум, са твърде недалновидни. От друга страна обаче именно този внушителен военен потенциал стимулира в част от европейския елит желание да се избави от ставащата все по-скъпоструваща опека от страна на Вашингтон.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
След опита за държавен преврат Великобритания е продала на Турция оръжия на стойност 50 млн. лири
22.01.2017, 09;48
В месеците, последвали неуспешния опит за държавен преврат в Турция, Лондон е продал на Анкара оръжия на стойност почти 50 млн. лири, съобщава британският вестник The Guardian.
Новата публикувана статистика потвърждава, че Турция е един от основните купувачи на произведените в Обединеното кралство оръжия. В Лондон не отричат, че страната от Босфора е „приоритетен пазар“ за оръжейния износ.
Същевременно обаче продажбите са пряко свързани с опасенията за нарушаване на човешките права в Турция. От юлския опит за държавен преврат досега властите в Анкара са отстранили от длъжност 125 хил. души, а около 40 хил. други бяха арестувани във връзка с разследването на пуча. Някои правозащитни организации са категорични, че опонентите на режима в Анкара са репресирани.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Три китайски кораби са влезли в японските териториални води около островите Сенкаку
22.01.2017, 09:40
Три китайски кораба на крайбрежната охрана за кратко са влезли в японските териториални води около островната група Сенкаку в Източнокитайско море в събота, предава Kyodo.
Плавателните съдове са преминавали край островите, за които Китай предявява претенции, в продължение на два част след 9 ч. (местно време), преди да се преместят в прилежащата зона извън японските води, обясниха японските власти.
На 8 януари беше последният път, когато два китайски кораба нахлуха в японските териториални води около същата група ненаселени острови.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
ВВС на САЩ подкрепят придобиването на нискотехнологичен боен самолет
22.01.2017, 09:34
Командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн смята, че идеята поверените му войски да получат до 300 по-нискотехнологични бойни самолети е отлична и е заявил, че вече се взимат мерки за проверката на това до колко концепцията е добра.
Според генерал Голдфейн вече се готвят разговори с американската аерокосмическа индустрия, които да уточнят до какви платформи може да предложи индустрията и в последствие се планира да се премине към експериментални полети с наличните самолети от този клас.
По време на разговорите и евентуалните тестове ще трябва да се види какви ще са бойните способности на една такава нискотехнологична платформа и какви ще са разходите за нейното придобиване и експлоатация.
Генерал Голдфейн заявява още, че един подобен нискотехнологичен боен самолет ще бъде по-достъпен не само за САЩ, но и за съюзниците им, които не могат да си позволят F-35.
Сенатор Джон Макейн, шеф на сенатската комисия по отбраната, е предложил официално ВВС на САЩ да се сдобият с до 300 по-нискотехнологични платформи, които да се използват за удари по земни цели срещу противник, който не притежава сериозни системи за ПВО. Първите 200 от тези машини трябва да са налични до 2022 г. Тези самолети трябва да се експлоатират заедно с наличните A-10.
През миналото лято ВВС на САЩ лансира идеята за два платформи, които да заменят сега използваните щурмови самолети A-10. ОА-Х, който трябваше да е турбовитлов лек ударен самолет и по-способна реактивна платформа A-X2.
Един от самолетите, които вероятно ще бъде разгледан е двуместния и двумоторен Textron Scorpion, който лети от края на 2013 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Основен корабен състав на ВМС на Бразилия към 01.01.2017 г.
21.01.2017, 21:03
Още за ВМС на Бразилия
 
Кремъл: Няма да изкарваме Искандерите от Калининград
21.01.2017, 19:45
Москва няма да изведе ракетните комплекси "Искандер-М" от Калининград, докато в Европа съществува насочена срещу Русия ракетна система. Това заяви в събота (21 януари) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Би Би Си (BBC), цитирано от ТАСС.
"Това е много сложен въпрос. Не можете просто да изкарате тези ракети от Калининград, без да знаете, че плановете за създаване на цяла антируска ракетна система на европейския континент ще бъдат премахнати", каза Песков.
Миналата година руското министерство на отбраната потвърди информациите, че в Калининградска област ще бъдат прехвърлени мобилни ракетни комплекси "Искандер". Говорителят на ведомството Игор Конашенков отбеляза, че това се случва в рамките на регулярно провежданите проверки на възможностите на руските ракетни войски. След новината представители на редица страни от Балтийския регион заявиха, че тези действия изострят ситуацията и ги определиха като неадекватен отговор на това, което прави НАТО.
"Искандер" е предназначен за унищожаването на цели като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, самолети и хеликоптери на летища, командни пунктове и свързочни възли. "Искандер М" може да поразява цели на разстояние до 500 км. - Още за ОТРК „Искандер“
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В Русия честват Деня на инженерните войски
21.01.2017, 19:34
Руското министерство на отбраната в официалния си профил в социалната мрежа "ВКонтакте" пусна видео за Деня на инженерните войски, съобщи ТАСС в събота (21 януари). - (видео)
Професионалният празник се чества на 21 януари. Именно на този ден през 1701 г. Петър I подписва указ за създаването на инженерна школа.
През 2016 г. военнослужещите от Международния противоминен център приключиха разминирането на архитектурно-историческия комплекс, градската част и летището на Палмира в Сирия.
Основните задачи на военните инженери в мирно време са да участват в ликвидирането на последствията от извънредни ситуации причинени от природни бедствия или човека, защитата на мостове и хидротехнически съоръжения от лед и наводнения, както и търсене и обезвреждане на експлозиви. - Още инженерни войски
 
Русия и Сирия се договориха за разширяването на ВМС базата в Тартус
21.01.2017, 19:12
Русия и Сирия са подписали споразумение за разширяване и модернизиране на военноморската база на Русия в сирийския средиземноморски град Тартус, съобщава "Ройтерс", позовавайки се руски правителствен документ по темата.
Споразумението предвижда, че 11 руски военни кораба могат да бъдат разположени в даден момент в базата в Тартус.
Русия подкрепи сирийския президент Башар ал Асад, започвайки да провежда въздушни удари през септември 2015 г. в помощ на силите му.
Базата в Тартус, както и снабдително съоръжение във Виетнам са единствените военноморски бази на Русия извън бившия пространството на бившия Съветски съюз.
Руската армия също така поддържа присъствието си в Сирия във военновъздушната база в Латакия.
 
Един забравен български генерал
21.01.2017, 15:18
На 21 януари 1893 г. в Казанлък е роден Васил Тенев Бойдев. През 1912 г. завършва Военното на Н. В. училище в София. С кавалерийските части , в които служи като млад офицер – 4-и и 7-и конен полк, преминава през войните от 1912 – 1918 г.
През 1925 г. завършва Военна академия. Издава редица теоретични трудове и анализи за действията на българската армия. Началник-щаб на 8-а пехотна дивизия, началник на Военното училище (1935 г.)
На 7 октомври 1936 г. встъпва в длъжност като командир на Въздушните на Н. В. войски. Започва периода на възстановяване на българската военна авиация. Извършва структурната организация на Въздушни войски, поставя основата за развитие на военната авиация и подготовката й за предстоящата война. През 1937 г. Цар Борис ІІІ връчва бойните знамена на въздушните полкове. Васил Бойдев изпълнява редица дипломатически мисии – срещи с Гьоринг, Молотов, Хитлер. Владеещ френски, немски, руски и турски език, той се проявява като умел дипломат.
Организира обучението на български пилоти в Полша, Италия и Германия. Развива производството на български самолети в Държавната аеропланна работилница – Божурище, Капрони Български в Казанлък, започва строежа на самолетната фабрика в Ловеч. Осъществяват се доставките на самолети от Полша и Чехия. През лятото на 1939 г. пристигат първите модерни самолети Месершмид-109.
През 1941 г. генерал Васил Бойдев е назначен за командир на 5-та българска армия, дислоцирана на територията на Македония. На тази длъжност остава до април 1944 г., когато подава оставка и напуска армията.
Девети септември 1944 г. променя коренно живота на генерал Бойдев. Като царски офицер той е интерниран със семейството си в Троян, където живее повече от тридесет години. Умира на 21 април 1984 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово
 
На 21 януари 1954 г. в САЩ е спусната на вода първата атомна подводница “Наутилус”
21.01.2017, 15:05
“Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият изобщо кораб, достигнал Северния полюс. Килът й е заложен на 14 юни 1952 година в завода на “Дженеръл Илектрик” в Гротън, Кънектикът, от тогавашния президент на САЩ Хари Труман. Пусната е на вода и е кръстена от “Мами” Айзенхауер, съпругата на следващия президент на Щатите Дуайт Айзенхауер на 21 януари 1954 г. Влиза в строя на американските ВМС на 30 септември същата година под командването на капитан ІІ ранг Юджийн Уилкинсън, но остава на кея за достроечни и изпитателни работи.
Първият си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г., когато предава станалото после знаменито съобщение: “На ход - в подводно положение с атомна енергия.” На 10 май се отправя в първото си по-сериозно подводно плаване от Ню Лъндън до Сан Хуан, Пуерто Рико, и изминава 1200 мили за по-малко от деветдесет часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост.
В периода 1955-1957 г. “Наутилус” е опитна платформа за изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад гърба си вече 60 000 проплавани под вода мили – толкова, колкото и прочутата й съименичка от романа на Жул Верн “Двадесет хиляди левги под водата.”
На 25 април 1958 г. започва историческото й подводно плаване под Северната полярна шапка, но необичайно дълбоките ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите. Опитът продължава на 23 юли и на 3 август тя става първият кораб, достигнал Северния полюс. След общо 1590 мили, проплавани под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия. По време на плаването е имало сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. В компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата - тогава капитан ІІ ранг Андерсън имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.
“Наутилус” служи достойно в американските ВМС до 3 март 1980 г., като в дневника й са записани над 300 000 мили, проплавани под вода. Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преобзавеждане на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.
През 20 септември 2004 г. подводницата чества 50-годишният юбилей от влизането си в строя. Реч на тържеството по този повод произнесе първият й командир – вицеадмирал Юджийн Уилкинсън.
Технически данни: водоизместване (пълно) - 3520 т, дължина - 95,5 м, широчина - 8,5 м, газене - 7,9 м, въоръжение - 6 торпедни апарата, екипаж - 13 офицера и 92 матроса. - Още за  SSN-571
 
На този ден през 1968 година бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби
21.01.2017, 14:30
На 21 януари 1968 г., след възникване на пожар на борда на стратегическия бомбардировач Б-52, екипажът аварийно напуска самолета в условния на полярна нощ над базата на ВВС на САЩ Туле в Гренландия и неуправляемата машина с четири термоядрени бомби се разбива близо до базата.
Бомбардировачът изпълнява бойно патрулиране в рамките на операция „Хромов купол” с четири термоядрени бомби B28FI. При падането бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно заразяване на местността. През март 2009 г. списание „Time” включва инцидентът в списъка на най-сериозните ядрени катастрофи.
Катастрофата става само 2 г. и 4 дни след инцидента над испанското село Паломарес, когато пак горящ Б-52 хвърля 4 термоядрени бомби в морето и на брега. Спомените са пресни и международният скандал е огромен........... Прочети
 
US сенатът утвърди силовите министри на Тръмп
21.01.2017, 12:50
Сенатът на САЩ утвърди генералите от запаса Джеймс Матис и Джон Кели за министри на отбраната и на вътрешната сигурност в правителството на президента Тръмп.
Шестдесет и шест годишният Матис, бивш генерал от морската пехота, е една от най-единодушно одобряваните фигури в администрацията на новия президент, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Матис е участвал в операция "Пустинна буря" в Персийския залив и в кампаниите в Афганистан и Ирак.
През април 2003 г. той командва Първа дивизия на морската пехота, щурмувала Багдад. От 2010 г. до пенсионирането си през 2013 г. той оглавява Централното командване на въоръжените сили на САЩ. Ген.
Матис поема внушително ведомство с 2 милиона служители, включително 1,3 милиона действащи военнослужещи, и годишен бюджет от близо 600 милиарда долара.
Джон Кели също е 66-годишен бивш генерал от морската пехота.
Последният пост в 45-годишната му военна кариера е като командващ Южното командване, в чиято зона на отговорност влиза затворът Гуантанамо. На поста Кели дейно се противопоставя на закриването на затвора.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Криза за гвардейци, всяко трето място празно
21.01.2017, 09:59

Недостигът в редиците на един от символите на държавността – гвардейската ни част, става все по-остър. Всяко трето място за войнишки длъжности вече е вакантно, като окомплектоването е едва на 68%. Това съобщи новият командир на представителните ни военни бригаден генерал Илко Йорданов, който зае поста през декември. Липсата на достатъчно кадри изправя ръководството на гвардейците пред затруднения, като надеждите за попълване са малки предвид тенденцията за отлив на мераклии при последните конкурси.

Ако през 2014 г. за едно обявено място са се явявали по трима кандидати то след това тенденцията се обърнала – на един кандидат се падат по две свободни позиции. В резултат за последните 2 години са попълнени едва половината от овакантените за периода места.......Прочети още

 
Хеликоптери Ми-28, Ми-35 и Ми-8 от Южния военен окръг с първи учения за 2017 г.
21.01.2017, 09:35
Първите за 2017 г. учения нa aрмейската авиация в Русия се проведоха в Краснодарска област край Черно море.
В тях участваха хеликоптери Ми-28, Ми-35 и Ми-8 от Южния военен окръг.
По време на ученията екипажите на Ми-28 „Нощен ловец” и Ми-35 симулираха атака за унищожаване на вражеска бронирана колона, докато Ми-8 изпълняваха транспортни функции.
За ударите по симулираните наземни цели, бяха използвани неуправляеми ракети и оръдия срещу танковете и бронетранспортьорите и картечници спрямо останалите превозни средства.
В хода на ученията пилотите изстреляха повече от 200 различни вида боеприпаси, за да унищожат около 40 различни цели. - (видео)
 

 
В Турция започна строителството на нова фрегата
20.01.2017, 22:12
На 19 януари в истанбулската корабостроителница в район Тузла се състоя церемония по започване на строителството на фрегатата „Истанбул“ клас TF2000, проектирана в рамките на проекта MİLGEM ("Национален кораб"), съобщават днес турските СМИ. - (видео)
На церемонията е присъствал министъра на националната отбрана на Турция Фикри Ишик и командващият на ВМС адмирал Бюлент Бостаноглу.
"Истанбул" е главната фрегата от проект TF2000. Планира се строителството й да продължи 3 години и 10 месеца. В състава на ВМС трябва да влезе през 2021 г.
Корабът е с водоизместимост 3000 тона. Дължината на корпуса достига 113,2 метра, ширината - 14,4 метра, а скоростта – над 29 възла. Фрегата ще бъде въоръжена с ракети „Харпун“, RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile и с турски оръжейни системи и радиоелектронно оборудване.
В момента в рамките на програмата MİLGEM в същата корабостроителница се строи и корвета, която ще стане четвъртият кораб клас "Ада". Въвеждането му в експлоатация е планирано да стане през 2020 г.
 
Шестата "Варшавянка" за Виетнам е доставена в база Камран
20.01.2017, 21:30
Последната от шестте подводници проект "Варшавянка", поръчани от Виетнам, е доставена в военноморската база Камран (Южнокитайско море), съобщи днес „Интерфакс“.
От петербургския корабостроителен завод "Адмиралтейские верфи" подводната лодка HQ-187 "Вунгтау" бе натоварена на транспортния кораб-док "Роллдок Щорм".
Официалното предаване на субмарината в състава на ВМС на Виетнам вероятно ще стане в началото на следващата седмица, след успокояване на морето - за да бъде свалена подводницата от плаващия док са нужни идеални метеорологически условия. - (видео)
Контракт за доставка на виетнамските ВМС на шест дизелови подводници проект 636.1 бе подписан през 2009 година. Той е на стойност около 2 милиарда долара, като включва и изграждането на съответната инфраструктура.
Предните субмарини HQ-182 "Ханой", HQ-183 "Хошимин" и HQ-184 "Хайфон" са предадени на Виетнам през 2014 г, а HQ-186 "Кханьхоа" и HQ-185 "Дананг" – през 2015 г. - Още за проект 636
 
Dassault заяви, че през 2016 г. е увеличил производството на изтребители Rafale от 8 на 9 годишно
20.01.2017, 20:39
Компанията Dassault заяви, че е доставила 9 новопостроени изтребителя Rafale през 2016 г., според финансовия одит на дружеството, публикуван от 5 януари. Общият брой е в съответствие с плановете за годината, и представлява увеличение с една единица над осемте произведени през 2015 г.
Шест двудвигателни изтребителя от този тип бяха предадени на френските ВВС, а другите 3 са износ за ВВС на Египет, които вече имат 6 Rafale от поръчаните 24 изтребителя.
Френските ВВС и ВМС, както и египетските ВВС са сегашните оператори на Rafale. През 2015 г. Катар поръча 24 изтребителя, последва и договор с Индия за 36 машини на стойност 7,75 млрд. евро.
Според Dassault поръчките за изтребителите Rafale към 31 декември 2016 г. са за 110 машини. В това число влизат 32 за Франция, плюс 78 за експортни купувачи - Египет (18), Индия (36) и Катар (24).
В допълнение към производството на 9 нови Ráfale, Dassault през 2016 г. върна на ВМС на Франция два изтребителя Rafale M след завършване на модернизация до стандарта F3. Авиацията на ВМС на Франция вече се състои само от изтребители Rafale М, след пенсионирането през миналата година на последните Dassault Super Etendard. Според Flight Fleets Analyzer в момента ВМС на Франция оперират с 39 изтребителя Rafale M.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Обучение за работа с отбранителни продукти „Vallon” се проведе в 55-ти инженерен полк
20.01.2017, 20:10
От 16 до 20.01.2017 г. в 55-ти инженерен полк - Белене се проведе обучение за работа с отбранителни продукти „Vallon” на специалисти по обезвреждане на невзривени бойни припаси от състава на полка и 61-ва механизирана бригада.
Обучението бе проведено от  американския инструктор Андрю  Уилкинс, представител на фирма „WM Industries Inc”, който бе посрещнат от командира на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев.
По време на обучението военнослужещите се запознаха и изучиха тактико-техническите характеристики и възможностите на минотърсачни апарати „Vallon” и придобиха необходимите практически умения за работа с тях.
Отговорник по цялостното организиране и провеждане бе заместник-командирът на полка подполковник Иван Тишков.
Обилният снеговалеж и ниските температури не попречиха на планираните занятия, които преминаха успешно и изключително ползотворно.
В края на петдневните занятия военнослужещите получиха сертификати за придобити знания и умения., издадени от фирма „WM Industries Inc”.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Зенитно-ракетната база отчете динамична година
20.01.2017, 19:08
В присъствието на заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев вчера се проведе Анализ за дейността на Първа зенитно-ракетна база през изминалата 2016 г., съобщават от формированието.
В своя брифинг командирът на Базата полковник Емил Димитров определи изтеклата година като много динамична за зенитно-ракетните формирования. Той изтъкна, че войските са се представили отлично във всички национални и международни тренировки и учения на ВВС. Дивизионите са изпълнявали задачи от нови райони и позиции, денем и нощем, често в изключително лоши климатични условия. В хода им са били отработени различни методи за управление и водене на бойни действия. Реализирани са над 300 електронни пуска и всички заповядани цели са успешно “поразени”.
“Както винаги, така и през изминалата година работихме всички заедно като екип и можем само да се гордеем с постигнатите резултати. В многобройните учения личния състав придоби още повече опит, рутина и самочувствие. Подготвени бяха нови бойни командири“ – изтъкна полковник Димитров.
„Възхищавам се на професионализъма, стоицизма, реда и дисциплината, които демонстрирате. На това, че в условията на силно ограничени ресурси реализирате такива забележителни резултати - отбеляза бригаден генерал Петьо Мирчев. От името на Командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и от свое име изказвам искрените си благодарности за всичко постигано от вас. Успехите ви показват, че в Зенитната база служат забележителни хора! Убеден съм, че и през 2017-та година ще сте сред примерите за подражание, за себеотдаване и мотивация във Военновъздушните сили”.
А възможности за доказване на личния състав на Зенитната база няма да липсват през настоящата година. Предстоят нови учения, като най-голямото ще е тактическото учение с бойни стрелби на полигон Шабла със сили за ПВО на съюзни и партньорски държави.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Отличиха руски военни със сирийски награди
20.01.2017, 13:09
Петнайсет руски военни, които в най-близко време ще се завърнат в Русия, получиха сирийския медал „Бойно съдружество”. Церемонията премина в авиационната база „Хмеймим” в присъствие на журналисти.
Други 28 отличили се войници и офицери получиха ведомствени награди и почетни грамоти от сирийското Министерство на отбраната.
Командирът на звено бомбардировачи Су-24М, което се подготвя за завръщане в родината, майор Алексей Пономарьов подчерта, че подразделението е изпълнило с чест поставените задачи.
„В резултат на нашата подкрепа на правителствените войски бяха освободени от терористичните организации населени пунктове, десетки хиляди души се завърнаха в своите домове, пристъпиха към възстановяването на мирния живот”, каза майор Пономарьов. Офицерът благодари на онези, които са осигурявали бойната работа в авиационната база „Хмеймим”.
Заместник-командващият Военновъздушните сили на Сирия дивизионен генерал Мустафа Фарес подчерта, че руската помощ за сирийската армия е „наклонила везните във войната срещу тероризма на наша страна”. „Вие демонстрирахте висок професионализъм в хода на изпълнение на задачите. Той е въплъщение на славните традиции на руската армия и силата на дружеските взаимоотношения, свързващи нашите държави, армии и народи в продължение на десетилетия”, добави генералът.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Над 90% от руснаците вярват в своята армия
20.01.2017, 13:05
Повече от 90% от руснаците са уверени, че в случай на възникване на заплаха Въоръжените сили на Руската федерация ще могат да защитят населението на страната. За това свидетелстват резултатите от социологическото изследване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение, публикувани във вторник в сайта на организацията.
„Оценките за боеготовността на Въоръжените сили са близки до максимално възможните: 92% от гражданите смятат, че в случай на възникване на заплаха армията ще може да защити страната — се казва в съобщението. — Скептично са настроени едва 5%.”
Центърът отбелязва: „Руснаците отбелязват ефективността на мерките, предприети навремето за повишаване на равнището на боеспособност на руската армия: 76% от респондентите смятат, че през последните две-три години тя се е повишила.” Към противоположната гледна точка се придържат 2% от анкетираните, други 15% от запитаните не фиксират никакви промени.
Според данните от изследването руснаците оценяват високо ролята на армията като институт в съвременното руско общество: 70% от респондентите смятат, че тя оказва въздействие върху живота на гражданите, 75% отбелязват нейното влияние върху развитието на икономиката на страната. Колкото са по-възрастни анкетираните, толкова по-ясно е идразено осъзнаването на този факт — непосредственото влияние на Въоръжените сили върху обществения живот на страната отбелязват 78% от респондентите над 60 години.
„Очевидно е, че толкова висока оценка еформирана преди всичко от положителния информационен фон през последните три години — големи военни учения, популярни военни игри („Танков биатлон”, „Авиадартс” и др.),постъпване на нова техника във войските. Огромна роля играят и ефективното участие на „вежливите хора” в освобождаването на Крим и успехите на руските Въздушно-космически войски в сирийския конфликт. Ефект дадоха и усилията на министъра на отбраната Сергей Шойгу за възстановяване на престижа на офицерския корпус и армията като цяло”, коментира резултатите от изследването генералния директор на Общоруския център за изучаване на общественото мнение Валерий Фьодоров.
Общоруското допитване беше проведено през октомври миналата година в 46 области, края и републики във всички федерални окръзи на Русия. Обемът на извадката е 1600 души, максималният размер на грешката с вероятност 95% не надвишава 3,4%.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Китай получи първите 4 изтребителя Су-35
20.01.2017, 12:54
Пекин е приел доставката на четири изтребителя Су-35, първата партида от общо поръчаните 24 самолета от този тип.
Новини от пристигането на самолетите в Китай бе разкрито в репортаж на държавната информационна агенция China Daily.
В репортажа, позовавайки се на ВВС на Народната освободителна армия на Китай (НОАК), се твърди, че Москва очевидно е "нетърпелива да приключи сделката за Су-35" поради въвеждането в експлоатация на изтребителя от 5-то поколение Chengdu J-20, който направи своя публичен дебют с полети в рамките на авиоизложението Airshow China в Чжухай през ноември 2016 г. Преговорите между Пекин и Москва за сделката за Су-35 се проточиха в продължение на няколко години.
Су-35 е най-новата версия на придобилото световна слава и търговски успехи моделно семейство Су-27/30 (по класификацията на НАТО Су-27/30 Flanker), но с двигател с управляем вектор на тягата. Новият модел разполага с радар Тихомиров "Ирбис-Е" с пасивна фазирана решетка и модерна авионика в кабината.
Според агенция China Daily, това е последният път в който Пекин ще внесе модерни изтребители от чужбина, с оглед на технологичните крачките, които се правят в областта на строителството на изтребители в Китай.
Главният интерес на Китай в момента по отношение на изтребителите е към J-20. Този самолет, който за първи път бе представен през 2010 г., е голям, двудвигателен, с предно хоризонтално оперение и двукилево задно оперение. Социалните медии от Китай подробно отразяват изпитателната програма на новия самолет. Според неназовани източници, вече е започнало началното производство с нисък темп на J-20.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Италия започва програма за замяната на бойните вертолети А-129 Mangusta
20.01.2017, 12:48
На 16 януари 2017 г. стана ясно, че Италия е започнала процеса на подмяна на флота от армейските ударни вертолети AW129. Подписан е многогодишен договор на стойност 487 милиона евро (515 милиона долара) с Leonardo, според който компанията трябва да разработи наследник на А-129.
Въпреки това, документи на министерството на отбраната на Италия посочват, че новият вертолет ще използва редица части от вертолети в производство, включително оръжия и динамични компоненти.
Вертолетите AW129 са били в експлоатация от 1990 г. и Рим смята, че възрастта и състоянието на флота от AW-129 Mangusta вече не е адекватен на повишените изисквания които се поставят към тях.
Неговата замяна, която е формулирана като "нов вертолет за разузнаване и и ескорт". Новата машина трябва да предлага по-високи способности в сравнение с AW129 в области като способност за оцеляване, атакуващи способности, цифрови комуникации и автономност.
Въпреки това, министерството на отбраната също така предвижда използването на вече утвърдени и изпитани технологии, включително 20-mm оръдие TM197B, ракети Rafael Spike и системата за насочване Toplite от AW129, както и трансмисията на основния и опашния ротор от вертолета за войскови транспорт AW149.
Договорът за развитие обхваща периода до 2025 г. и включа етапите на проектирането, производството и сертификацията на 5 вертолета: един прототип, три предсерийни машини, и първият вертолет в серийна конфигурация, който трябва да достигне начална оперативна способност (IOC). При успех, и трите предсерийни машини трябва да бъдат доведени до нивото на начална оперативна способност.
Рим предвижда евентуално изискване за 48 хеликоптера, които да заменят сега експлоатираните 59 AW129, които трябва да бъдат свалени от въоръжение през 2025 г.
Няма подробности за времевата рамка за предаването на първият вертолет.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
На този ден: 60 години от плаването на ескадрения миноносец „Г. Димитров“ до Албания  (20.01. - 03.02.1957 г.)
20.01.2017, 09:50
Израснах с думата „есминеца“, без в началото да разбирам за какво точно става дума. По време на семейните ваканции, баща ми често срещаше из цяла България мъже, с които се ръкуваше приятелски и с пламък в очите говореха за нещо общо в младостта си: за есминеца. Мотористи на комети и други екскурзионни кораби, командири от военноморския флот, капитани в търговския флот, всички те бяха споделили освен ремонтите в Севастопол, плаванията в Черно море и необикновеното за времето и страната ни легендарно пътуване: на най-големия, най-мощния и най-модерния за класа и времето си военен кораб в региона в чужди води, с държавна делегация на борда. Дори днес това звучи невероятно. Какво ли е било усещането за младите, двадесетина-годишни мъже на борда да тръгнат на мисия в пълна тайна в полунощ от Варна, да преминат Босфора и Дарданелите, да навлязат в Адриатическо море и да стигнат до Дуръс? .........Прочети още
 
Генерал Константин Попов: ИМАМ ЧЕСТТА!
20.01.2017, 09:39
Осъзнавам риска от тази идея и в същото време няма да си позволя да си тръгна от Българската войска, без да Ви кажа моите истини. Знам, че посланията, които ще споделя, ще бъдат коментирани нееднозначно. Но аз не се страхувам от не харесване. Напротив. За мен по-важното е, че днес – месец, след като взех водоразделното решение и направих съдбовната стъпка в живота си, а не в кариерата си на военачалник, Ви дължа това.
Когато казвам “Имам честта!”, а не “Имах честта!”, това не е просто игра на думи или перифраза на едно откровение. Което всеки от нас – хората с пагон, си позволява да изрече, когато си тръгва от строя. Защото тази ЧЕСТ ще нося винаги. Независимо от това, че парадният мундир, според някои, за мен ще бъде вече само история.
Изборът
И сега, когато трябва да се върна към началото, нямам никакви колебания, че избрах първо и единствено военната авиация. Вярно, 70-те на миналия век бяха годините, когато престиж носеха професии като: лекар, банкер, адвокат, инженер. Но обикновено този избор се прави в голобрада възраст от не едно момче. А авиацията носи онази магия, която като те сграбчи – не те пуска, докато си жив.
Тя е и уникалното средище, в което – както никъде другаде, имах шанса да срещна и да служа с хора, които ме изградиха такъв, какъвто съм днес.
Но никога не съм се главозамайвал и не съм подценявал още нещо – че авиацията може да съществува сама за себе си. И това се доказа по безспорен начин в последните години на моята служба. Когато трябваше да вземам решения не само като командир пилот, а с рефлекса на лидер на цяло едно общество, каквото е армията.
Затова си позволих наскоро да изрека нещо, в което съм напълно убеден – не деля нашата армия на вчера и днес. Защото тя и сега, както и преди е била, и винаги ще бъде, общност на принципите и на непреходните ценности.
А тях винаги сте носили Вие, колеги. Като си позволявам да Ви наричам така, то е единствено, защото съм знаел, че сте до мен.
Нека тези мои думи не звучат престорено изискано. Защото тях аз съм взел от преживяното всеки ден през тези мои 37 години, споделени и отслужени в Българската войска с Вас.
Късметът
Повтаряна многократно максима е, че на авиатора му трябва задължително и късмет. Това е истина, но той е нужен не само за безаварийния му летеж.
Късметът за мен през тези три десетилетия бяха и остават – хората, които срещнах и с които понякога дръзко, но неотклонно, следвахме своя морал, решения и действия. Правехме го в среда, необременена от случайни попадения. В среда на осъзнат дълг.
Затова отдавам чест на моите командири и инструктори, и, както се казва, на равни и по-старши. На приятелите и съмишлениците. На всички!
Знам, че в обективността на ежедневния риск, единението е онова, което ще ни съхрани от грешки. Затова винаги, до последния момент на воинската ми съдба, съм изповядвал убедеността за това да бъда обединител. А не да разделям. Дали съм успял като лидер? Това ще докаже бъдещето.
Знам само едно със сигурност: моят позитивен поглед към света и към армейската среда не ме е подвеждал никога. Дори, когато е било най-трудно и на пръв поглед – почти без изход. Когато е трябвало да вземам решения не само за успеха на едно или много събития, но и за съдбата на живи хора.
И тук късметът не ме е изоставял. Водила ме е единствено човешката, мъжката откровеност и прямота.
И нещо много важно – водеше ме безкомпромисната ми обич и отдаденост на това, което правя. На което съм се посветил. И не съм се излъгал.
Неформално
Сега нещо по-ведро. Всички, които ме познават, особено в авиационните среди, ме наричат свойски Коцето. Това от години е така. И знаете ли – приел съм го като нещо неизменно. Най-вече, защото е противоположност на формалното, т.е. на повърхностното, неистинското.
А за усмивката, която толкова често се свързва с моя образ – тя е моята легитимност. Тук само ще кажа – попитайте моите подчинени за моментите, когато тя е изчезвала от лицето ми... Тук няма начин да не се усмихнете сега пък Вие.
За всичко това
За неформалното и уставното в живота ни,
За армейските закони, правила и дори за непоряда:
За Вас:
Имам честта!
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Руското МО разработва хиперзвуково оръжие за използване в плазма
20.01.2017, 09:22
В министерството на отбраната на Русия се разработва принципно ново хиперзвуково оръжие, което ще се състои от изцяло нови материали и ще се използва в плазма. Това заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов.
„На прага сме на ново хиперзвуково оръжие, което изисква използването на принципно нови материали и системи за управление, които работят съвършено в друга среда, в плазма”, заяви Борисов, цитиран от "Звезда".
Дадените разработки са необходими в съвременната армия, защото се задава поредната надпревара в научно-техническата революция, отбеляза руският министър.
Най-новите видове и системи на въоръжение, на първо място, са насочени към скоростта на откриване на противника и неговото поразяване.
„Днес този, който по-бързо се научи да открива противника, да задава целта и да поразява – и всичко това трябва да се прави в реалния мащаб на времето – той ще побеждава”, добави Борисов.
В министерството на отбраната на Русия също очакват сериозни пробиви в разработите на лазерно и електромагнитно оръжие.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Два B-2 бомбардираха цели в Либия
19.01.2017, 23:02
Два стратегически бомбардировачи B-2 от състава на ВВС на САЩ бомбардираха цели на Исламска държава в Либия, което е първото бойно използване на типа от 2011 г. насам. - (видео)
Бомбардировките на два лагера на Ислямска държава са били съгласувани с временното либийско правителство. Целите са се намирали на около 45 km югозападно от либийския град Сирт.
Двата бомбардировача са пуснали над 100 броя управляеми боеприпаси GBU-38 JDAM, като в ударите са се включили и безпилотни апарати MQ-9 Reaper, които са извършвали допълнителни удари с управляеми ракети AGM-114 Hellfire.
Всеки B-2 има капацитет от 80 броя JDAM с калибър 227 kg или общо над 18 тона бомби.
Двата самолета, индефицирани като Spirit of Pennsylvania и Spirit of Georgia, са излетели от авиобаза Уайтмън в Мисури и са пролетели общо 34 часа. По време на мисията са използвани 15 летящи танкера, които са извършили множество дозареждания с керосин за двата бомбардировача.
ВВС на САЩ разполагат с 20 броя B-2. За последно машината бе използвана в реална бойна мисия през март 2011 г. Това три бомбардировача унищожиха цели на либийските ВВС, като пуснаха общо 45 907-kg боеприпаси GBU-31 JDAM. - Още за В-2
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Русия залага на военен командир за интересите си в Либия
19.01.2017, 21:37
Окуражена от успеха си в Сирия, Русия обръща поглед към изпадналата в хаос Либия, оказвайки подкрепа за местен военен диктатор, чиито сили се противопоставят на международно признатото правителство в страната.
Според експерти Москва се опитва да си спечели стабилна позиция в северноафриканската държава, подпомагайки маршал Халифа Хафтар, разположен в източните части на страната и един от най-влиятелните фигури в нея след свалянето на Муамар Кадафи. Русия култивира Хафтар като свой съюзник, като през последната година военният командир е направил няколко посещения в Москва. Зараждащият се съюз не би могъл да бъде по-очевиден, след като руски самолетоносач – веднага след приключването на двумесечната си мисия край сирийските брегове в подкрепа на президента Башар Асад – посрещна на борда си Хафтар по-рано този месец. „Адмирал Кузнецов“ хвърли котва край бреговете на източнолибийския град Торбук, за да качи Хафтар. Там той се срещна с руски офицери и говори чрез видеовръзка с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. „Москва очевидно опипва почвата що се отнася до накланянето на политическия и военен баланс към Източна Либия“, казва Итън Чорин – бивш американски дипломат от Триполи и настоящ изпълнителен директор на консултантската фирма Perim Associates. По думите му Москва се опитва да „наложи влияние в южното и източното Средиземноморие и да увеличи въздействието си върху либийските петролни и газови източници“. Хафтар служи в армията на Кадафи, но по-късно се обръща срещу дългогодишния либийски лидер и прекарва години в изгнание в САЩ. Той се връща в Либия и изиграва ключова роля в силите, които свалят Кадафи по време на подкрепяните от НАТО бунтове през 2011 г. Последвалите оттогава години са белязани от вълнения между противникови формации борещи се за власт. Миналата година, след месеци на преговори с посредничеството на ООН, Правителството на националното съгласие (ПНС) се превърна в основна надежда на Запада за качествено управление, но така и не успя да наложи властта си върху цяла Либия.
Вместо зад него, Хафтар застана зад противникова администрация, подкрепяна от парламент в Торбук, който признава именно него като глава на либийската армия. На няколко пъти избухваха сблъсъци между армиите на маршала и подкрепящи ПНС сили, в чийто състав влизат и бойци от западния град Мислата, които постигнаха голяма победа като изтласкаха джихадистите на „Ислямска държава“ от крайбрежния град Сирт. Ключова победа силите на Хафтар извоюваха през септември, когато поеха контрол върху четири терминала за износ на петрол, преди това управлявани от проправителствени бойци в Източна Либия. Самият Хафтар се опитва да накара ООН да вдигне оръжейното ембарго на Либия, търсейки подкрепата на Русия по време на посещение в Москва миналия ноември. По-рано този месец маршалът каза пред италианския в. „Кориере де ла Сера“, че по време на визитата той е получил обещанието, че „Путин ще се заеме с отменянето“ на забраната. „Очакванията на Хафтар са, че Москва ще настоява за цялостно вдигане на оръжейното ембарго или поне за частично освобождаване“ от него за силите му, каза Матия Тоалдо, високопоставен представител на Европейския съвет за външна политика. Това би затвърдило руската подкрепа за Хафтар, който вече получава помощ от арабските нации, включително от Египет и Обединените арабски емирства. Досега Европа и САЩ са заставали зад ПНС, като американски сили са извършвали десетки въздушни удари в подкрепа на неговите сили в град Сирт. Според Тоалдо обаче това може да се промени. Администрацията на избрания президент Доналд Тръмп се очаква да търси по-добри отношения с Русия и египетския президент Фатах ал Сиси. „Сближаване между Русия, Египет и администрацията на Тръмп в подкрепа на Хафтар не би трябвало да се изключва, особено в светлината на някои изказвания на членове от екипа на Тръмп, според които „Мюсюлманско братство“ е еквивалент на „Ал Кайда“ или „Ислямска държава“, посочва Тоалдо. Според анализатори либийският клон на „Мюсюлманско братство“ - дългогодишно панарабско ислямистко движение, което Сиси премахна от власт в Египет, е една от ключовите фракции, подкрепящи ПНС. По време на изслушванията си по-рано този месец номинираният от Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън сложи под един знаменател „Братството“, „Ислямска държава“, както и „други агенти на радикалния ислям“ като „Ал Кайда“. Експерти се тревожат, че руската подкрепа ще окуражи Хафтар да търси по-нататъшна конфронтация със силите зад ПНС и Запада, връщайки Либия към пълномащабна гражданска война. „Международните съюзници на Хафтар изглежда вярват, че администрацията на Тръмп може да бъде убедена да... си затвори очите докато Хафтар участва в наново засилен военен сблъсък в Западна Либия“, казва Джейсън Пак, либийски анализатор и изследовател, базиран във Великобритания. “На практика резултатът ще бъде, че на Русия ще й се даде водеща роля в бъдещето на Либия, както и по-нататъшен аванпост в Средиземно море“, допълни той.
Източник: http://www.bgnes.com
, (Материалът е на Рим Тахер и е публикуван от агенция "Франс прес")
 
Пентагонът върви към сделка за $ 9 млрд. за самолети F-35
19.01.2017, 21:30

Пентагонът и компанията "Локхийд Мартин" са съвсем близо до сделка с размер 9 млрд. долара, и в момента текат преговори за сваляне цената на изтребителите F-35 под 100 млн. долара за бройка. Това предаде CNBC като се позова на близък до преговорите източник. От преходния екип на встъпващия утре в длъжност президент Доналд Тръмп казаха, че за новия стопанин на Белия дом е от ключово значение намаляването на цените на военното оборудване.

Преговорите за сделка за 90 самолета, която се очаква да бъде обявена до края на месеца. Представител на "Локхийд" отказа коментари, а представител на програмата за изтребителя потвърди, че преговорите са в ход. Очаква се през следващите десетилетия Пентагонът да похарчи 391 млрд. долара за развитието и покупката на 2 443 свръхзвукови бойни самолети. Въпреки че програмата за F-35 беше критикувана от Тръмп като твърде скъпа, цената за самолет вече беше намалена. "Локхийд" и нейните партньори работят по създаването на по-икономична схема за доставки, която може да подхрани производствените мощности във Форт Уърт, щата Тексас.
F-35 се предлага в три конфигурации: F-35А за ВВС на САЩ и техните съюзници; F-35 B, който може да излита от къси писти и да каца вертикално за морската пехота и за британския флот; и F-35C за самолетоносачите на САЩ. "Локхийд" и основните й партньори като "Нортроп Груман", "Прат&Уитни" и BAE Systems разработват и изграждат F-35 за въоръжените сили на САЩ и 10 техни съюзнически държави. - Още за F-35
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Японските сили за отбрана ще доставят муниции на британската армия
19.01.2017, 19:27
Япония ще сключи логистично споразумение с Великобритания най-рано следващата седмица, което да позволи на японските сили за отбрана да доставят гориво, храна и муниции на британската армия, първият подобен пакт с европейска нация, съобщава вестник The Asahi Shimbun. Това ще е третото подобно споразумение за Япония, след подписаните с Австралия и САЩ.
Причината за подписването на Споразумение за придобиване и разменно обслужване (ACSA) с Великобритания отчасти цели увеличаване на натиска над Китай, заради растящата морска активност на Пекин през последните години, според източник.
Токио иска повече партньорства с такива договори във време на несигурност относно американската политика за Азия при бъдещия президент Тръмп.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Откриха US бомбардировач до катастрофиралия Ту-154
19.01.2017, 18:54
Спасителите, силите за сигурност и военните, участващи в разследването на катастрофата на руския военен самолет Ту-154 до Сочи са намерили американски самолет в близост до мястото. Бомбардировачът Douglas A-20 Havoc от Втората световна война е бил открит на дъното на Черно море, информира "Интерфакс".
Според източник, запознат с хода на операцията, спасителите са се натъкнали на находката още в края на декември миналата година. "На повърхността беше изваден един от двигателите на двумоторния бомбардировач", твърди първоизточникът на агенцията.
Според данните, намерената машина е от 63-и бомбардировъчен авиационен полк. Тя е паднала в морето на 15 ноември 1942-а година при инцидент след излитането си от летище "Адлер". Самолетът е бил предоставен на съветските сили по време на войната по програмата „Заем-наем“.
Според „Заем-наем“, Съединените американски щати предоставят боеприпаси, техника, храни, стратегически суровини и др. на съюзниците си по време на Втората световна война.
Руският самолет катастрофира на 25-ти декември в Черно море. Той пътува от Москва до Сирия. Катастрофата стана малко след презареждане в град Адлер. Загинаха всички 92-ма пътници на борда.
Сред тях бяха и музикантите от хора „Александров“. В момента се правят опити за установяване на евентуални грешки на екипажа. Точната причина за катастрофата не е ясна.
Изтоник: https://fakti.bg/
 
Сухопътни войски търсят 486 нови войници
19.01.2017, 16:44
Сухопътни войски обявиха конкурс за войнишки длъжности за лица, завършили граждански средни или висши училища за гарнизоните Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив. Конкурсът ще бъде от 7 до 21 юни тази година.
Конкурсът е за 486 войнишки длъжности. В гарнизон Стара Загора свободните места са 150, в Карлово и Казанлък – 300, а в Пловдив – 36.  Кандидатите трябва да подадат документите си до 6 март. В сайта на Централно военно окръжие са описани всички необходими документи. Допуснатите кандидати ще бъдат уведомени писмено за часа и датата по пощата или на посочен от тях имейл адрес.  Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, тест по обща култура и събеседване.
Спечелилите конкурса ще се приемат на военна служба, ако към датата на сключването на договора не са навършили 28 години за хора без военна подготовка и 41 години за лица със стаж в армията. ..........Прочети още
 
Полша завърши ремонта на първия Ми-24В за ВВС на Сенегал
19.01.2017, 16:27
На 12 януари от полския авиоремонтен завод Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 1 (WZL-1) съобщават, че е извършено облитане след ремонт в предприятието на боен вертолет Ми-24В от състава на ВВС на Сенегал (сенегалският р.н. е 6W-HCA). На облитането е присъствал и командващият на сенегалските ВВС генерал Бираме Диопа.
Трябва да се отбележи, че до сега нямаше информация, че ВВС на Сенегал разполагат с модификацията Ми-24В. На въоръжение те са имали само два Ми-35П (Ми-24П), доставени от Русия през 2007 г. Това са хеликоптерите с регистрационни номера 6W-SHV (борден номер “4”) и 6W-SHZ (борден номер “7”), които неотдавна получиха електронно-оптическа система, доставена и инсталирана от израелската компания Controp Precision Technologies.
По всяка вероятност ремонтирания във WZL-1 вертолет Ми-24В (6W-HCA) е новозакупен от полските ВС. Няма информация колко вертолета Ми-24В са придобити от сенегалските ВВС. - Още за Ми-24
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Гражданският контрол на Въоръжените сили не означава гражданско управление
19.01.2017, 13:38
„Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но и да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната. След дълго протакане, най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции в този сложен процес, защото от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности. Реализацията на проектите трябва да бъде от полза не само за отбраната, но и за цялото общество.
Да бъде съпроводена задължително с принос към икономическото развитие на страната чрез разгръщане на програми за индустриално сътрудничество, внедряване на високи технологии, създаване на нови работни места и стимулиране на българската отбранителна индустрия. Финансовото осигуряване на превъоръжаването не трябва в никакъв случай да снема вниманието от проблемите в отбраната. Придобиването на съвременно въоръжение е необходимо, но недостатъчно условие за модернизация на армията. Решаването на трупаните с десетилетия проблеми изисква прилагане на системен и всеобхватен подход. Необходимо е усъвършенстване на нормативната уредба, на организационната структура на въоръжените сили, на системата на военното образование и обучение. Трябва да е ясно, че граждански контрол не означава гражданско управление.
Военната експертиза следва да заеме подобаващо място в процеса на планиране и развитие на отбраната. Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите и преустановяване на придобиващия опасни размери отлив от военната професия. Ще настоявам за водене на реална бойна подготовка като най-важен елемент на съвременните отбранителни способности.“
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В Мексико се е разбил учебен самолет, има жертви
19.01.2017, 09:52
Учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-7 (р.н. 2560, с.н 502) на мексиканските ВВС се е разбил вчера в 13:00 в района на община Хикипилас в южния щат Чиапас, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
По предварителни данни са загинали двама пилоти. Отбелязва се, че при удара със земята самолетът се е запалил и е бил напълно унищожен.
Властите са започнали да разследват причините за трагедията. - (видео)
 
Европа настръхна срещу US пистолет смартфон
19.01.2017, 09:23

Европейските специални служби изпаднаха в ужас от съобщението на американската компания Ideal Conceal за предстоящото пускане на пазара на пистолет във формата на смартфон. Новото оръжие е с две цеви и е конструирано на принципа на известните “деринджъри” за защитно оръжие. Пистолетът е без пълнител и може да изстреля само два патрона, след което гилзите се екстрахират и се поставят нови боеприпаси. Всичко това изисква време, което означава, че с новото оръжие няма да може да се водят престрелки, както с класическите пистолети. Идеята за смартфона пистолет е на ръководителя на компанията Кирк Келберг. Веднъж, когато отишъл на ресторант, малко момче забелязало пистолета, запасан на кръста му, и изплашено извикало: “Мамо, този чичо има пистолет!”. Посетителите вперили уплашени погледи в бизнесмена, който пък бил принуден да напусне заведението, за да не създава допълнителни проблеми. Тогава той решил да създаде оръжие, което да не бие на очи и да не плаши хората. - (видео)
Двузарядният пистолет е сгъваем и със специална закопчалка се носи удобно на колан, в куфарче или в пътна чанта, без да привлича вниманието на околните при неволно разтваряне на дрехите или багажа. При необходимост обаче бързо може да се подготви за изстрел, като ръкохватката му се разгъва надолу, откривайки достъп до спусъка. Изстрел се произвежда без необходимост от предварително задействане на затворния блок (както е при класическите конструкции на пистолетите), тъй като патроните са поставени предварително в патронника. С натискане на спусъка с помощта на лостова система ударникът се придвижва в задно крайно положение, след което под въздействие на спирална бойна пружина нанася удар по капсула на патрона. Конструкторът се е спрял на сравнително маломощния пистолетен патрон 9х17 (.380 Auto), който се използва в защитните граждански оръжия. Куршумът се изстрелва с начална скорост 280 м/сек и дулна енергия около 230 джаула. За сравнение куршумът със същия калибър за пистолет “Макаров” излита с начална скорост 315 м/сек и дулна енергия около 300 джаула. 10-минутна тренировка е достатъчна, за да се научи човек безопасно да борави с новото оръжие. А непосредствена подготовка за стрелба изисква само няколко секунди. При необходимост пистолетът може да бъде снабден с лазерен целеуказател. Създателите на пистолета твърдят, че конструкцията му изключва възможността за случаен изстрел, когато е в сгънато положение. Това твърдение обаче е обект на много спорове сред американските оръжейни експерти. Освен това редица обществени организации застават против разпространението на пистолета смартфон. Представителят на американската асоциация на правоохранителните органи Бил Джонсън смята, че всяко оръжие, маскирано като друг предмет, вече е сериозна причина за безпокойство.
В интервю за английския вестник Daily Mail Андрю Патрик, представител на “Коалиция за борба против насилието с огнестрелно оръжие”, споделя: “Обезпокоително е, че този пистолет изглежда точно като смартфон. Ние знаем много случаи, когато полицаи са стреляли по деца с играчки пистолети, смятайки, че държат истински оръжия”. А няма ли опасност оръжието-смартфон да минава необезпокоявано през рентгените по летища и други охраняеми обекти? Компанията е представила необходимата информация за спектъра от рентгенови лъчи, които могат да разпознаят оръжието. Редица експерти обаче отбелязват, че това оръжие ще доведе до усложняване на мерките за сигурност и до нови разходи за оборудване. Още по-лошо - така службите за сигурност ще виждат във всеки смартфон потенциално оръжие?! Други експерти по сигурността смятат, че това ново оръжие може да доведе до ново нарастване на престъпността и нещастните случаи при боравене с оръжие. Европейските органи за сигурност вече са разпространили предупреждение за евентуалната опасност от появата на смартфона пистолет. Основание за това е твърдението на компанията Ideal Conceal, че са получили над 12 000 заявки за доставки на оръжието Всъщност идеята за създаването на новия пистолет във формата на мобилен телефон не е нова. Още преди 2000 г. се появи информация за създаването на телефон пистолет NOKITEL. За да се подготви за стрелба, мобилният телефон пистолет се разделя на две, като в горната му част - под дисплея, се вкарват четири патрона 22-и калибър. След това оръжието се затваря и отново се превръща в телефон. Вътре в телефона има четири дула, като всяко дуло има отделен ударник, а изстрелите се произвеждат последователно. Спусъците също са четири и са клавиши от втория ред на клавиатурата с цифрите 4, 5 и 6 и главния клавиш Send. Мненията за сложността на конструкцията му са различни. Британският оръжеен експерт Тери Гандър твърди, че технологията му е крайно примитивна. Докато представителят на амстердамската полиция Ари Зиндберген е на мнение, че изработването на такъв телефон може да бъде дело само на професионалисти. През 2000 г. се появи стрелящ телефон с търговско наименование Shot Caller2000, който се зарежда с 9-милиметрови патрони. Рекламирайки своето произведение, компанията предлага на вниманието на клиентите си три шеговити сценария - при обир на банка, при съпружеска изневяра и след несправеливо уволнение. В основата им е възможността телефонът да експлодира в ръцете на бандита, неверния съпруг или лошия шеф За целта обаче въпросните субекти трябва да получат в ръцете си телефона бомба, а отмъстителят пък да набере тайно номер взривател.

Възможно ли е смартфонът пистолет да се появи в нашите оръжейни магазини? Отговорът на този въпрос се съдържа в чл. 5 (1), т. 3 на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който е в сила от 17.09.2010 г. С него се забраняват придобиването, съхранението, носенето и употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси от категория А, включваща огнестрелни оръжия, прикрити под формата на друг предмет. С този текст законодателят не допуска издаването на разрешения за придобиване, носене и употреба на новия смартфон пистолет у нас. Единствената възможност е да проникне нелегално на черния пазар, но за това има и много строги санкции. - Още пистолетите
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов

 
Защо равносметката в областта на отбраната е повече от тревожна?
19.01.2017, 08:59

Измина една тежка за Българската армия година. Поредна година на недоимък на резервни части, консумативи и гориво, година през която отново на границата на възможностите си военнослужещите крепяха бойната подготовка, изпълняваха задачи по ликвидиране на последствията от аварии и стихийни бедствия, помагаха на МВР по охраната на държавната граница.

Година, в която некомплектът в личен състав достигна по официални данни 23 %, а местата в обявените конкурси за набиране на кадрови войници и курсанти в Националния военен университет така и не бяха попълнени поради липса на кандидати..........Прочети още

 

 
Унгария взима самолети Zlin за обучение и наблюдение
18.01.2017, 23;13
Унгарските ВВС взимат четири леки самолета произведени от чешката компания Zlin Aircraft, които ще се използват за обучение и наблюдение. Това съобщава IHS Jane’s.
Договорени са два двуместни учебни самолета Zlin Z-242L и два четириместни Zlin Z-143LSi снабдени с оптико-електронна система за наблюдение. Машините ще бъдат доставени в авиобаза Сзолнок през март.
Чешката компания Zlin Aircraft спечели търг, който унгарското МО обяви през миналата година. Цената на сделката е $1,8 млн., като в нея са включени четирите самолета, наземно оборудване, логистика и обучение за летателен и технически състав.
Двата Z-242 ще се използват за начално обучение на новите унгарски военни пилоти. До 2015 г. за задачата се ползваше Як-52, но след фатална катастрофа полетите с него бяха спрени. Двата Z-143Lsi ще дадат способности за продължително и евтино наблюдение от въздуха.
Zlin Z-242L се използва за първоначално обучението от военните авиации на много държави, включително Македония, Хърватска, Словения, Чехия, Полша, Мексико, Перу и други.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Япония показа БТР за защита от нахлуване на спорни острови
18.01.2017, 22:58

Министерството на отбраната на Япония е демонстрирало прототип на нов колесен бронетранспортьор, предназначен за «противодействие на нашествие на остров», съобщава Defense News.
Проектът Wheeled Armoured Vehicle (Improved) е пуснат, за да замени бронетранспортьорите от «тип 96», приети на въоръжение от Силите за самоотбрана на Япония през 1996 г. Военните виждат машината като част от новата стратегия в развитието на сценария «противодействие при нахлуване на остров», като се разбират острови в Източно-Китайско море, чието владение се оспорва от Китай.

20-тонната машина ще получи усъвършенствана защита (също и противоминна), а и усилено подкачване. Бронетранспор-тьорът, с екипаж от трима души, може да превози до осем десантчици. Новият 10,8-литров дизелов двигател, с мощност 500 к.с., развива скорост до 100 км в час при движение по шосе. Държавните изпитания трябва да започнат до 2019 г., след което машината ще бъде приета на въоръжение. Между Япония и Китай има териториален спор за островите Сенкаку или Дяоюй, край които са открити залежи на нефт. Де факто територията се контролира от Япония, но КНР предявява претенции от края на 1960 г. Според Пекин архипелагът е бил открит от китайци през XIV век и е изконна китайска земя.

 
В Япония пристигна американска подводница клас "Лос Анджелис"
18.01.2017, 21:08
Многоцелевата атомна подводница на ВМС на САЩ "Топика" (USS Topeka, SSN-754) класа "Лос Анджелис" пристигна на планирана визита в японското пристанище Йокосука, съобщи днес пресслужбата на Тихоокеанското командване на американските ВМС.
На екипажа на субмарината ще бъде дадена възможност за отдих.
В момента SSN-754 носи бойно дежурство в западната част на Тихия океан.
Многоцелевата атомна подводница "Топика" е 43-та от серията от 62 подводни лодки клас "Лос Анджелис", построени за нуждите на ВМС на САЩ. В състава на флота е от 21 октомври 1989 година.
Подводниците тип "Лос Анджелис" са въоръжени с четири 533-мм торпедни апарата и 12 вертикални пускови установки за крилати ракети "Харпун" и "Томахоук". - Още за клас „Los Angeles“
 
В САЩ се разби учебен палубен самолет, нама жертви
18.01.2017, 19:22
В САЩ по време на учебен полет в щат Мисисипи се разби военен учебен самолет, съобщава днес Associated Press.
Инцидентът е станал в 14:00 на 17 януари в района на база Меридиан. Реактивен самолет T-45C Goshawk, който се използва за подготовка на летците от морската авиация, се е разбил източно от пистата.
На борда на машината са се намирали двама пилота, единият е изпълнявал функциите на инструктор. И двамата успешно са се катапултирали. Доставени са в болница са преглед.
T-45 Goshawk е американски УТС с палубно базиране. Разработен е на основата на британския Hawk. Развива скорост до 1000 км/ч, таван на полета - 13 км.
 
За първи път! Русия и Турция рамо до рамо срещу ИД
18.01.2017, 18:50
ВКС на Русия и ВВС на Турция в сряда започнаха съвместна въздушна операция против терористите от „Ислямска държава”. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия съобщиха, че операцията се провежда в предградията Ел Баб в провинция Алепо.
В съвместната операция на Русия и Турция са задействани 17 самолета, които са поразили 36 обекти на терористите. От ВКС на Русия са задействани 9 самолета, включително Су-24М, Су-25, бомбардировач Су-34. От турска страна в бомбардировките участват осем самолета – четири F-16 и четири F-4.
От Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия съобщиха още, че операцията е съгласувана със сирийското ръководство и протича високоефективно.
По-рано бе съобщено, че Пентагонът приветства споразумението между Русия и Турция за полетите над Сирия.
 
Какви самолети ще получат българските ВВС срещу 1,5 млрд. лева?
18.01.2017, 18:19

България най-сетне задвижи процедурата за покупката на многоцелеви изтребители за нашите ВВС, след като за целта бяха отделени 1,5 млрд. лева. Тази сума е предвидена за закупуването на 8 бойни машини, а при наличие на финансов ресурс нашите политици ще обмислят увеличение на бройката. По принцип министерство на отбраната иска да се сдобие с 16 изтребителя, като осъществяването на това ще се реализира на два етапа, припомня агенция БГНЕС.

Първият трябва да се реализира между 2018 и 2021 г., за който и са отпуснати въпросните 1,5 млрд. лева. Вторият етап трябва да стане факт през 2022 – 2023 г. Трябва да се направи едно задължително уточнение - в тези 1,5 млрд. лева са включени не само самолетите, но и въоръжение за тях, техника за обслужване на машините, оборудване за обучение, системи за планиране и анализ на мисиите, обучение за летателен и технически състав и т.н.........Прочети още

 
Иракската армия освободи Източен Мосул
18.01.2017, 15:52
Иракската армия изцяло е превзела източната част на Мосул от силите на групировката „Ислямска държава"(ИД), съобщи днес високопоставен военен, три месеца след началото на голямата офанзива срещу бастиона на джихадистите, предаде Би Би Си.
През последните дни елитни части са влезли в последните квартали в източната част на Мосул, намираща се на левия бряг на преминаващата през града река Тигър. На пресконференция в град Бартала, град източно от Мосул, оглавяващият антитерористичните сили генерал Талиб ал Шегхати от Генералния щаб потвърди „освобождението на левия бряг". Той допълни, че макар източната част на града да може да се смята за намираща се по контрола на правителството, все още има работа по прочистването на последните скривалища на джихадистите.
В същото време сирийски генерал и осем войници от правителствената армия са били убити във вторник вечерта от взрив, поставен в подземен тунел, съобщи неправителствената организация Сирийски център за спазване на правата на човека", базирана във Великобритания и разполагаща с мрежа от информатори на сирийска територия. Според ней, бунтовнически бойци са прокопали тунел под позиции на правителствените войски в град Хараста североизточно от Дамаск. Има ранени, които са в критично състояние. Държавната агенция САНА не е съобщавала за такава експлозия във вторник вечерта. Тактиката "тунелна експлозия" се използва често в региона при позиционни битки главно от групировката "Ислямска държава" и други противници на режима.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Тайван симулира нападение от Китай
18.01.2017, 13:42
Тайванската армия се подготвя за китайска инвазия, тъй като има опасения, че бъдещите политики на Доналд Тръмп към Китай могат да засегнат регионалната стабилност, пише "Гардиън".
Вчера Тайван започна двудневни военни учения, симулиращи атака от страна на китайската армия по 180-километровия Тайвански пролив, който разделя китайската територия от острова, където живеят 23 милиона души.
Въоръжените сили са съсредоточени в централната част на Тайван за ежегодни учения, които целят да изпитат бойната готовност на танковете, бойните хеликоптери и артилерията. Парашутисти, познати като екип "Могъщият дракон", също демонстрираха уменията си.
Говорител на военното министерство на Тайван отбелязва, че армията е предприела активни мерки за овладяване на ситуацията в Тайванския пролив и Южнокитайско море, за да защити населението. Представителят добави, че армия ще тренира 365 дни в годината.
Ученията са организирани само една седмица след преминаването на единствения самолетоносач на Китай през пролива, придружен от бойни кораби.
Самолетоносачът не плава в тайвански води, но навлезе в зона, покрита от въздушната отбрана на острова. Пекин целеше с маневрите показване на сила, което пък принуди Тайван да вдигне бойни самолети, за да следи преминаването на бойната група на Китай.
Припомняме, в края на миналата година Доналд Тръмп и лидерът на Тайван Цай Ингвен проведоха телефонен разговор, който разгневи Китай. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.
Източник: https://news.bg/
 
Грижете се за армията, призова ген. Попов наследника си
18.01.2017, 13:31
Ген. Константин Попов наистина е носител на висок морал. Това заяви министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев по време на церемонията по освобождаване на ген. Попов от длъжността началник на отбраната и встъпване в длъжност на вицеадмирал Емил Евтимов.
"Казват, че животът е кратък, моралът е вечен", изтъкна Ненчев и даде за пример в това отношение ген. Попов. По думите му вероятно мнозина са се питали защо се е случило така, предвид факта, че е встъпил в длъжност преди няколко месеца. Ненчев подчерта, че не е въздействал на решението на ген. Попов да се оттегли от поста, защото бил убеден, че решението му е основано на морални съображения.
Военният министър в оставка пожела успех на наследника на Попов - вицеадмирал Евтимов.
Със заповед на министъра ген. Попов бе награден с почетен знак "Св. Георги Първа степен" за изключителния си професионализъм и по повод освобождаване от военна служба.
На свой ред ген. Константин Попов благодари за отличието. Той изтъкна, че през всичките години се е водил от принципа, че общите интереси стоят над личните. "Постигнахме не малко за една година", изтъкна ген. Константин Попов и даде за пример това, че за първи път от десетилетие парламентът взел решение и одобрил 2,3 млрд. за модернизация на Българската армия.
Освен това той изтъкна, че Българската армия през последната година активно е участвала в операции по спасяване, както и охраната на границата, наред с останалите си дейности. Ясно се разбрало, че България все повече има нужда от армията си.
"Грижете се за Българската армия", призова за финал ген. Попов.
Вицеадмирал Емил Евтимов от своя страна посочи, че личният състав и модернизацията ще бъдат приоритети, по които ще продължава да се работи. По думите му има жестока конкуренция на пазара на труда и е необходимо адекватно заплащане. - (видео)
Източник: https://news.bg/
 
Решения на правителството от днес
18.01.2017, 13:17

Приет е план за оказване на поддръжка от България като страна-домакин на сили на НАТО

Правителството прие национален план за оказване на поддръжка от България като страна-домакин на сили на НАТО. Целта на плана е да бъде създадена оптимална координация и взаимодействие между държавните органи при оказването на поддръжка на съюзнически сили от България като страна-домакин. В документа са разписани отговорностите на органите на централната изпълнителна власт, видовете поддръжка и осигуряване, командването и управлението на поддръжката и т. н. Приемането на плана способства за изпълнение на предприетите от НАТО мерки за засилване на колективната отбрана на Алианса и гарантиране на сигурността на съюзниците, както и на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
Удължава се срокът, в който на длъжности за старши офицери ще може да се назначават офицери с една степен по-ниско звание

Правителството одобри промени в ПМС 188/2011 г. С тях с две години – до края на 2018 г., се удължава срокът на действие на §43 от Преходните и заключителните разпоредби на постановлението. Параграф 43 създава възможност на длъжности, изискващи старши офицерски звания, да бъдат назначавани офицери, които притежават военно звание с една степен по-ниско от изискващото се за длъжността. Регламентирана е и възможността военнослужещите еднократно да бъдат назначавани от министъра на отбраната на длъжност, ако не отговарят на изискването за минимален срок за престояване, определен в чл. 42 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предвидена е еднократна възможност на длъжностите, изискващи висши офицерски звания, да бъдат назначавани офицери от висшия команден състав, ако не отговарят на изискването за минимален срок за престояване в длъжност. С направената промяна в постановлението ще се преодолеят затрудненията при комплектуването на ключови длъжности във въоръжените сили поради ограничения брой старши офицери, отговарящи на всички изисквания за повишаване във военно звание и минимален престой, необходими за заемане на дадена длъжност.

 
ЦРУ разсекрети 12 милиона документа за Студената война!
18.01.2017, 10:22
ЦРУ пусна 12 млн. документа за свободно разглеждане, съобщи „Блумбърг“. Документите разглеждат работата на агенция от 40-те до 90-те години на миналия век. До сега те са били достъпни само в националния архив в Колидж парк, Мериленд. От ЦРУ трябва да разсекретят всички свои данни, които са по-стари от 25 години.
„Смятаме, че това е действие, което подобрява прозрачността на нашата работа“, заяви директорът на информационният отдел на агенцията Джоузеф Ламбърт.
В документите има информации за акции на агенцията от Студената война и войната във Виетнам. В момента продължава процеса по разглеждане на документи за разсекретяване.
Според Ламбърт работата тече бавно, заради огромния брой на разглежданата информация. Той смята, че се разглеждат стотици милиони страници. Разработват се и допълнителни технологии за обработването на информацията.
 
С общоградско поклонение бе чествана 139-та годишнина от освобождението на Сливен
18.01.2017, 10:01
С общоградско поклонение пред паметника на площад „17-ти януари”, в кв.”Клуцохор”, вчера бе чествана 139-та годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго. В церемонията участваха представителен взвод на под. 22220, военен духов оркестър и свещеници.
Историята е съхранила събитията от оня паметен ден, когато в местността Харманите командирът на влязлата в Сливен руска войска генерал Делингхаузен е посрещнат тържествено от благодарното население, от първенците и духовенството на града.
В тържеството днес се включиха десетки сливенци, кметът Стефан Радев и неговите заместници, народният представител Мария Белова,  председателят на общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, областният управител Татяна Петкова, представители на различни държавни институции, училища, военни, неправителствени и родолюбиви организации, политически партии.
Слово произнесе кметът Стефан Радев. „На това място през 1878 година възторжени сливенци, сред които любимият поет
Добри Чинтулов, посрещат тържествено руските освободителни войски и вдишват първите глътки свободен въздух.  Днес ние честваме Освобождението на Сливен и отдаваме почит към хората дали живота си за свободата на България. В Руско-турската война храбро се сражават и много сливенски комити и войводи, сред които славният войвода Панайот Хитов. Затова признателните сливенци кръщават този площад „17 януари” - за да помнят подвига и делото на хората, дали живота си за града ни и за родината ни, посочи в словото си Радев.
Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха свещеници от  храм „Свети Николай Чудотворец”.  На паметника бяха поднесени венци и цветя на признателност. Проявата се организира от община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалното управление на образованието и Военно формирование 22220.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Защо руските и американските пилоти не могат да си поделят сирийското небе
18.01.2017, 09:48
Руските летци създават опасни положения за американските ВВС в Сирия, заяви командирът на 380-о експедиционно звено на ВВС на САЩ бригаден генерал Чарлз Коркорян в интервю за "Уолстрийт джърнъл" (The Wall Street Journal).
"Руските летци рядко реагират устно на запитванията да се идентифицират или пък изобщо не реагират. Те рядко или изобщо не променят курса. Ние се отдръпваме. Не знаем виждат ли ни или не и не искаме те да налетят на някой от нас", каза американски офицер (цитат по ТАСС, оригиналът може да се види в "Уолстрийт Джърнъл").
Инциденти във въздуха
Произшествията, които описва Коркорян в интервюто за "Уолстрийт джърнъл", са станали в средата на миналата година.
По думите му веднъж през нощта в сирийското небе едва не се сблъскали руски и американски изтребители. При това екипажът на руския Су-35 не реагирал на сигналите на самолета на НАТО, които били предавани по извънредна радиочестота, използвана от всички пилоти в света по време на бедствие.
В резултат самолетите по чудо избегнали аварията, а руският изтребител се стрелна пред носа на "американеца", създавайки турбулентност и нарушавайки работата на микроелектрониката на самолета.
По думите на Коркорян само веднъж руските пилоти нарушили мълчанието си във въздуха. Това станало, когато с тях се свързала млада жена диспечер от американска авиобаза.
Руските летци направили кратка пауза и ѝ отговорили на английски със силен руски акцент: "Имате красив глас, лейди. Добър вечер".
Както разказа пред "Руски дневник" полковникът от запаса и военен експерт на ТАСС Виктор Литовкин, фронтовите летци в Русия не говорят английски и смътно разбират какво им казват американците по време на опити за разговори във въздуха. Въпросът би могъл да се реши с пълномащабно сътрудничество между ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация и Пентагона във войната с бойците в Сирия и в северната част на Ирак.
"Командването би могло да координира действията и ясно да постави бойните задачи на летците на всеки отделен фронт на войната с терористите", подчерта експертът.  
Как да бъдат избегнати инциденти
Нека да припомним, че страните сключиха меморандум за предотвратяване на инциденти по време на бойни полети в Сирия на 20 октомври 2015 година.
"В съответствие със споразумението от 2015 година, страните си разделиха зоните на бойни действия и се договориха да си обменят информация за местата на провеждане на операции на фронтовата авиация", каза пред "Руски дневник" началникът на сектора по военна политика и икономика на руския институт за стратегически изследвания Иван Коновалов.
Както пише "Уолстрийт джърнъл", за американските летци този документ създаде своеобразно "тройно правило":
- да поддържат дистанция от три морски мили (близо 5,5 км) от руските самолети;
- да бъдат по-високо или по-ниско от руския самолет минимум на километър;
- а ако самолетите са близо – самостоятелно да достигнат зададените разстояния.
За работата с руските Военно-космически сили (ВКС) и предотвратяване на инциденти американците привлякоха офицер от авиобазата в Катар, който говори руски език.
Този факт потвърди пред "Руски дневник" генерал-майорът в оставка и заместник-директор на института САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) Павел Золотарьов. Експертът обаче уточни, че тези контакти нямат постоянен характер.
"Ние нямаме "гореща линия" с американците. Това доведе до трагедията през септември 2016 година, когато по време на излитането на американски бомбардировач в Дейр ез-Зор в резултат на обстрел загинаха близо 60 бойци от сирийската национална армия. Тогава не можахме да да се свържем по телефона с американските партньори – банално, човекът не си беше на мястото", допълни Коновалов.
Както той подчерта, в резултат за един час бяха провалени всички мирни усилия на бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери и министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, а нашето сътрудничество с американците в Сирия – прекратено.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Късо съединение във властта за нов началник на отбраната
18.01.2017, 09:27

Днес ще станем свидетели на един прецедент в историята на българската армия. За първи път началник на отбраната си отива доброволно, без никой да му е искал оставката. Още по-уникалното е, че заради късо напрежение между властите генерал Константин Попов ще предаде поста на временно изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Евтимов.

Ако първото е въпрос на личен избор, то появата на ВРИД е нещо ново, нещо, което не съществува и не е описано в законите и правилниците. За капак на всичко никой не е видял още указите за смяната на караула в МО, просто защото не са публикувани........Прочети още

 

 
Обучени десетки пилоти през годината отчита Авиационна група
17.01.2017, 22:12
Днес в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал–майор Цанко Стойков се проведе Анализ за дейността на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” през изминалата 2016 год, съобщават от Щаба на ВВС.
„Измина една ползотворна, изключително натоварена и динамична учебна година, в която трудности и предизвикателства не липсваха.” Подчерта в експозето си подполковник Ангел Николов – ВРИД Командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. „Вложените безрезервни усилия от личния състав при изпълнението на поставените задачи, създадената добра организация, търсенето на рационални и гъвкави решения от командването на формированието, в съчетание с оказаната помощ от командването на Военновъздушните сили и 3 авиационна база, способстваха за постигане на високи резултати. Равносметката на извършеното през изминалата година доказва способностите на личния състав да се справя с отговорни и сложни задачи.”
В анализа бяха отчетени изпълнението на стотици летателни смени, налетени хиляди летателни часове и обучени десетки пилоти от ВВС и курсанти от НВУ „Васил Левски”.
Положителна оценка за резултатите от подготовката на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” даде командирът на Военновъздушните сили генерал–майор Цанко Стойков. В своето изказване той изрази задоволство от представените в анализа резултати. „Смятам, че личният състав и командването на учебната авиационна група са положили достатъчно усилия през 2016 година, за да се постигне изпълнение на планираните задачи. Това означава, че е налице едно добро и отговорно отношение към целия процес по подготовката на курсанти, летателен състав и обучението на военнослужещи за нуждите на ВВС, за което аз съм ви благодарен и смятам, че ще продължите по същия организиран и ефективен начин да изпълнявате задълженията си и през настоящата година.“
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Компаниите Rheinmetall и Steyr Mannlicher разработиха новата автоматична винтовка RS556
17.01.2017, 21:48
Според информация на компаниите Rheinmetall и Steyr Mannlicher, те съвместно са разработили новата автоматична модулна винтовка RS556 калибър 5,56×45 мм, която смятат да предложат на тендера на Бундесвера, който предвижда от 2019 година да започне замяната на винтовките G36.
RS556 е наследила чертите на винтовката STM 556 разработена от Steyr Mannlicher и намираща се в производство от 2016 г.
Конструктивно винтовката RS556 е изпълнена по схемата на AR-15 и има бързосменяща се цев (конструкция е заимствана от винтовката Steyr AUG). Стандартния вариант на RS556 има цев с дължина 406 мм и пълнител за 30 патрона. Има телескопичен приклад и тегло от 4,2 кг. Винтовката има добра ергономия и е лесна за обслужване. Тя може да използва седем цеви с размери: 293 мм и 330 мм във вариант „оръжие за лична защита“ (картечен пистолет), 370 мм (карабина), 406 мм и 450 мм (автоматична винтовка), 505 мм и 550 мм (винтовка с "повишена точност").
Новата винтовка е съвместима с немската програма за перспективна пехотна екипировка Infanterist der Zukunft Erweitertes System (IdZ-ES) и може да се оборудва с 40-мм подцевен гранатомет.. На RS556 е поставена планка Пикатинни (стандарти MIL-STD-1913, STANAG 2324 и STANAG 4694), което позволява монтирането на различни прицели.
Производителите гарантират, че RS556 ще може да се експлоатира надеждно при неблагоприятни условия, в студ и жега. Този аргумент трябва да се хареса на германското военно ведомство след техни критики по адрес на винтовките Heckler & Koch G36 във връзка с това, че стават неточни при загряване.
 
Джон Маккейн предлага рязък скок във военния бюджет на САЩ
17.01.2017. 20:35
Сенаторът Джон Маккейн призова към рязък и мащабен скок във военния бюджет на САЩ - с над 85 млрд. долара годишно, през следващите пет години, съобщиха агенциите. Според него това щяло да бъде само началото на усилията за възстановяване на доминиращата военна роля на Съединените щати.
Плановете на председателя на комисията по въоръжените сили са разработени в детайли и очертават желанията на "ястребите", тъй като Конгресът се готви да обсъди бюджетните приоритети при администрацията на Тръмп. Маккейн посочи, че след години на обезкръвяване Пентагонът ще води война с тероризма, докато се подготвя за справяне с възникващи нови заплахи от страна на Русия и Китай. Според сенатора министерството на отбраната се нуждае от повече изтребители, гигантско увеличение на броя на корабите във флота, увеличение на личния състав на морските пехотинци, както и на ВВС.
Маккейн също така призова за прекратяване на бюджетните тавани, наложени през 2011 г., "Възстановяването на нашите военни няма да бъде евтино - 430 млрд. долара над текущите планове за отбрана през следващите пет години. Но цената на бездействието е по-лоша", добави той.
Припомняме, че Пентагонът е похарчил около 580 млрд. долара миналата година. Маккейн предлага правителството да увеличи средствата за отбрана до около 700 млрд. долара през фискалната 2018 година, като военният бюджет да достигне 800 млрд. долара през 2022 г.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Официалната церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на отбраната“
17.01.2017, 19:31

Официалната церемония по сдаването и приемането на длъжността „Началник на отбраната“ ще се състои утре, 18 януари, в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната.

На нея досегашният началник на отбраната генерал Константин Попов ще сдаде длъжността на вицеадмирал Емил Ефтимов.

На церемонията ще присъстват министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Атанас Запрянов и Орхан Исмаилов, както и висши офицери от Въоръжените сили на Република България.

 
Започна организацията за българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2017”
17.01.2017, 14:42
Днес 17 януари 2017 г. в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха представители от американските Военновъздушни сили за провеждане на планираща конференция във връзка с подготовката на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2017”.
От американска страна в полетите ще участват изтребители F-15C от 122 ескадрила от състава на 159 авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. Тренировката ще се проведе съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2017 г. Предвижда се съвместните полети да обхванат периода април - юни 2017 г.
Представители от Командването на ВВС, базата за Командване, управление и наблюдение, авиобазите Граф Игнатиево, Безмер и Крумово, Зенитно-ракетната база, военното и гражданско Ръководството на въздушното движение, Военна полиция и МВР – Пловдив ще вземат участие в планирането, подготовката, осигуряването и организацията на съвместните полети с американските ВВС в рамките на планиращата конференция.
От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.
По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.
Източник: Пресцентър ВВС
 
Как Русия и Китай ще противодействат на американската ПРО в Южна Корея
17.01.2017, 12:08
На 12 януари заместник-министрите на външните работи на Русия и Китай се споразумяха да поддържат стратегическия баланс на силите в Североизточна Азия и съвместно да противодействат на системата за противоракетна отбрана на САЩ THAAD, която се разгръща в Южна Корея.
Това бе съобщено от агенция "Интерфакс".
От Министерствата на отбраната на РФ и Китай считат, че възможностите и потенциалът на разгръщаната от САЩ система за ПРО, в частност и нейния европейски елемент, надхвърлят защитните потребности.
Както заяви първият заместник началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб Виктор Познихир, Северна Корея се намира едва в началото на пътя по създаването на балистични ракети, а Иран, срещу когото, според изявленията на Вашингтон, е насочен европейския елемент на американската ПРО, не може да бъде заплаха за САЩ след постигнатите споразумя за развитие на ядрената програма на Техеран.
"Под предлог, че се противодейства на севернокорейската и иранската "ракетни заплахи" се разгръща система, предназначена, на първо място, за борба с руските и китайските ракети“, казва Познихир.
От какво се състои системата ПРО на САЩ на Корейския полуостров?
"Решението за разгръщане на системата ПРО на САЩ бе взето преди три години, за да бъде защитена Южна Корея от нейния северен съсед. Става дума за крупен противоракетен комплекс, който може да поразява балистичните ракети на противника в началния стадий на полета", казва за "Руски дневник" ръководителят на Школата по изтокознание при Висшата школа по икономика Алексей Маслов.
По думите му, системата THAAD е производство на американската компания Lockheed Martin и е за противодействие на ракети с малък обсег (до 500 км).
"Комплексът ще бъде разположен непосредствено до границата със Северна Корея. При това част от неговите елементи ще са разположени навътре в Южна Корея. Фактически ще бъдат изградени няколко отбранителни линии", отбелязва Маслов.
Той допълва, че радиолокационната система на комплекса ще може да сканира за обекти в радиус от 1000 км и ще покрива част от територията на Русия и Китай.
При това THAAD ще бъде въоръжена с американските зенитни ракетни комплекси Patriot, а също така със системата Aegis Ashore с универсални стартови клетки MK-41 за противоракетите SM-3.
Експертът подчертава, че ракетите могат да унищожават спътници в околоземна орбита.
От какво се опасяват Русия и Китай?
"Русия и Китай са недоволни от това, че американците изграждат система, покриваща и военната инфраструктура на нашите страни, като вместо това може да се работи по севернокорейския проблем", казва за "Руски дневник" военният експерт на вестник "Известия" Дмитрий Сафонов.
Той отбелязва, че пусковите клетки MK-41 могат да бъдат оборудвани не само с противоракети SM-3, но и с крилати ракети Tomahawk, които могат да поразяват цели до 2500 км. По този начин противоракетния комплекс се превръща от отбранителен в настъпателен.
Какво ще предприемат Русия и Китай?
Сафонов и Маслов са на мнение, че Вашингтон сам подтиква Москва и Пекин към изграждането на съвместна система за противоракетна отбрана.
"Ние проведохме с китайците поредица от преговори по този въпрос, и в момента страните работят над концепция за съвместни действия. Също така, водят се разговори за двустранни учения на противоракетните части – поведението в това отношение трябва да е сработено до автоматизъм", допълва Сафонов.
Но не всички анализатори са на мнение, че Русия ще изгражда агресивна политика за противодействие на системата за ПРО на САЩ в Южна Корея. А най-важното е, че Москва няма да разгръща в Далечния Изток допълнително въоръжение, да насочва свои ракети към елементите на THADD или по някакъв друг начин да изостря отношенията си със Сеул.
Такова мнение изрази за "Руски дневник" главният редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски.
"Самата система THADD в Южна Корея не е стратегическа, а оперативно-тактическа. Тя не крие пряка заплаха за Русия, а нашите ударни сили и средства са разгърнати на разстояние, което значително превишава нейните възможности. THADD създава по-скоро главоболия на Китай и неговите стратегически ядрени сили, които, все пак, като възможности са доста ограничени по количество и качество", каза експертът.
По думите му по този въпрос китайското ръководство, на първо място, пряко ще се договаря и пазари със САЩ. А разработката на съвместна противоракетна концепция с Русия за поднебесната е по-скоро резервен вариант.
"По отношение на Северна Корея Москва ще лансира политически и дипломатически методи, а не военни. Ние ще се постараем да възобновим шестстранните преговори по ядрената програма на Пхенян с участието на водещи световни държави", допълва Мураховски. - Още ПРО
Източник: http://bg.rbth.com/
 
От космодрума Плесецк е изстреляна ракетата „Топол-М“
17.01.2017, 10:05
Бойната част на ракетата „Топол-М“, изстреляна от космодрума Плесецк на 16 януари, порази целта си на полигон Кура в Камчатка.
Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.
На 16 януари 2017 г. от космодрума в Плесецк бе проведен пуск на междуконтиненталната балистична ракета с шахтно базиране „Топол-М“, - е казано в съобщението на военното ведомство. - (видео)
Отбелязва се, че учебната бойна част на ракетата с висока точност е поразила условната цел на полигона.
Пускът е бил извършен с цел потвърждаване стабилността на летателно-техническите характеристики на ракетите от този вид. - Още за „Топол-М“
 
Британски разрушител и фрегата ескортират самолетоносача "Адмирал Кузнецов"
17.01.2017, 09:45
Два кораба на британския военноморски флот, фрегата и разрушител, са приведени в готовност да ескортират групата руски бойни кораби начело с единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който от 6 януари започна придвижването си от източната част на Средиземно море край Сирия към Русия, преминавайки край Великобритания, съобщи "Дейли Телеграф" (Daily Telegraph) в неделя (15 януари).
"Кораби и подводници на британския военен флот, с подкрепата на съюзниците от НАТО, провеждат все по-интензивни секретни действия, опитвайки се да открият и съпроводят военните кораби на Руската федерация", отбелязва изданието.
По-рано Русия обяви, че съкращава войските си в Сирия. Първо оттам потегли групата бойни кораби начело със самолетоносача "Адмирал Кузнецов". Решението за намаляване на руското военно присъствие в Сирия беше прието в края на миналата година, когато бяха подписани споразумения за спиране на огъня и началото на мирните преговори между сирийското правителство и въоръжената опозиция.
През октомври миналата година преминаването на руските кораби край Великобритания се превърна в една от основните новини на острова. Те бяха съпроводени от британски военни кораби, включително разрушители и фрегата.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Какво може да очаква Русия от бъдещия шеф на Пентагона?
17.01.2017, 09:40
През годините на служба генерал Матис, спечелил си прякора Бясното куче, вече се e изявявал с остро критични отзиви за Русия. Той призоваваше за противопоставяне на Русия в области, в които страните не могат да установят сътрудничество. Путин "се опитва да разруши Северноатлантическия алианс", заяви той, и още "САЩ трябва да предприемат стъпки да се защитим, където трябва", добиви той.
От друга страна, той подкрепи избрания президент на САЩ Доналд Тръмп да нормализира отношенията с Русия.
За Техеран и Пекин това няма да е добре
Политологът-американист Виктор Олевич поставя ударение на това, че Матис идва от тази прослойка на американското военно командване, която традиционно е настроена отрицателно към Иран. "Той е служил в корпуса на морската пехота на САЩ, а в американските войски генералитетът на морските пехотинци заема най-силно изразените антиирански позиции. Така е от времената на взривовете в казармите на морската пехота в Ливан през 1983 г., за които се подозира, че са дело на групировката "Хизбула" и подкрепящия я Иран. Американските морски пехотинци тогава позорно избягаха от Ливан и оттогава командването търси по традиция повод за реванш", разказа експертът.
Освен това според Олевич Китай също трябва да очаква втвърдяване на политиката. "Първият предвестник на това изостряне стана неотдавнашният телефонен разговор между Доналд Тръмп и ръководителя на Тайван, президента Цай Ингвен, а също и назначаването за нов търговски представител на САЩ на автора на книгата с недвусмисленото заглавие "Смърт от Китай" Питър Наваро", поясни той.
Антииранските и антикитайските настроения в администрацията на Тръмп ще повлияят на бъдещето на руско-американските отношения според Олевич. "И Техеран, и Пекин са стратегически партньори на Русия. Може да се очаква, че новата американска администрация ще поставя пред Русия като условие за подобряване на отношенията със САЩ охлаждане на отношенията с Иран и Китай", прогнозира американистът.
"Много се надявам, че Матис не е политик"
Политологът-американист Борис Межуев на свой ред отбеляза, че Матис като политическа фигура много съмнително подсилва екипа на Тръмп. "Можем да се надяваме, че са го избрали на длъжността министър на отбраната като военен, а не като политик. Той е по-скоро типичен представител, както се казваше в съветско време, на американската военщина", разказа експертът пред "Взгляд". Межуев отбеляза, че отдавна на длъжността ръководител на Пентагона не е бил назначаван военен.
"По традиция дълго време ведомството се ръководеше от цивилни, а военни оглавяваха комитета на началник-щабовете. Тръмп реши да сложи край на тази традиция. Между другото, именно цивилните ръководители на Министерството на отбраната, като правило, предизвикваха нови войни", припомни американистът. Макар че, добави Межуев, и Матис засега не се е проявявал като миролюбив човек, а по-скоро обратното.
Експертът също се надява, че военен на длъжността шеф на американското военно ведомство ще бъде слаба политическа фигура и ще изглежда по-слаб от шефа на Държавния департамент Рекс Тилърсън.
При все това, отбеляза Межуев, вече е ясно, че администрацията на Тръмп за Русия ще бъде много трудна. Главното е, по негово мнение, че страната ни сега трябва да се въздържа от въвличане в преправяне на света заедно със САЩ и да защитава националните си интереси. "Взаимоотношения с Америка в ролята на глобални приятели могат да струва много скъпо на страната ни – антииранските, антикитайските и антилатиноамериканските настроения в администрацията на Тръмп са много силни. Съмнявам се, че здравомислещи хора като Рекс Тилърсън ще успеят да възпрат тези настроения. А планирането на световното бъдеще с такава администрация едва ли е възможно. Ние трябва да защитаваме нашите интереси", поясни той.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Финландия ще извърши проверка на военната дейност в Руската федерация
17.01.2017, 09:27
Експерти от Финландия ще проведат инспекция на военни обекти в Нижегородската и Ивановската област на Руската федерация, съобщава вестник РБК, като се позовава на информация от началника на руския национален Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.
Проверката ще бъде извършена в периода 17-20 януари в рамките на Виенския документ от 2011 г. за засилване на доверието и сигурността. Съгласно текста всяка държава-член на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) има право да извършва инспекции на територията на която и да е друга страна от международната организация.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Италиански военен транспортен самолет „Спартан“ кацна аварийно на летище София
16.01.2917, 22:40
Военнотранспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на Италия се приземи аварийно на летище София днес, 16 януари 2017 г. Няма пострадали при инцидента.
В 16,40 часа в Регионална дирекция Гранична полиция – Аерогари е постъпила информация, че самолет е поискал от ръководството на летището аварийно кацане на софийското летище. Задействан е план за действия при аварийно кацане на самолет. В 17,10 часа самолетът е кацнал без проблеми на летището. Не се е наложило да бъдат използвани медицински и противопожарни автомобили, които са били на място. Това съобщават от МО.
Италианският C-27J по-рано днес е транспортирал военнослужещи за участие в планираща конференция в гр. Пловдив. При излитането обратно от летище Пловдив, около 16,40 ч. днес, му се налага аварийно кацане на летище „София“, поради отказ на един от двата двигателя. А борда му са се намирали само петима члена от екипажа му.
Ще бъде оказана необходимата логистична помощ за отстраняване на причините за аварийното кацане, се казва още в съобщението на българското МО.
 
Обявен е съставът на новото командване на гръцките въоръжени сили
16.01.2016, 19:27

Правителственият съвет на Гърция относно външните работи и отбраната (KYSEA) се е събрал в петък на спешно събрание, на което е взето решение за смяна на началниците на различните видове въоръжени сили, пише Ekathimerini.
За нов командващ на гръцките сухопътни войски е назначен генерал-лейтенант Алкивиадис Стефанис, който заменя Венизелос Телидис.

За командващ на гръцкия военен флот е назначен вицеадмирал Николас Цумис, който заменя Георгиос Гякумакис.
Нов командващ на ВВС на Гърция ще бъде генерал Христос Христодулос, който заменя Христос Вайцис. - Още за ВС на Гърция

 
Австрийските EF2000 Eurofighter ще охраняват World Economic Forum 2017 в Давос, Швейцария
16.01.2017, 19:04
Eurofighter Typhoons принадлежащи на ВВС на Австрия ще осигурят въздушното пространство във връзка със Световния икономически форум 2017 в Давос. Световният икономически форум ще се проведе в швейцарския ски курорт считано от 17 до 20 януари 2017 г. Според организаторите, около 3000 участници от политиката, бизнеса и обществото, включително и многобройните държавни глави и правителствени ръководители, ще се присъединят към това събитие на високо равнище. Eurofighter EF2000 Typhoon тази година отново са съществен елемент от операция по сигурността на въздушното пространство "Дедал 17" ("Daedalus 17") в Австрия и по този начин да подкрепят всеобхватни мерки за сигурност за този международно признат конференция в Швейцария.
Главният изпълнителен директор на Eurofighter Волкер Палцо (Volker Paltzo), подчерта в деня преди събитието: "Като доказан гръбнак на европейската въздушна отбрана, Eurofighter Typhoon са в състояние надеждно да защитят въздушното пространство на нашите клиентите. Благодарение на тяхната маневреност, гъвкавост и ефективност, те са предопределени да изпълнява тази задача бързо и ефективно. Оперативните способности на Eurofighter Typhoon също играят важна роля в осигуряването на такава голяма конференция, каквато e Световния икономически форум. "
През последните години всички 15 Eurofighter Typhoon на ВВС на Австрия, базирани в авиобаза Zeltweg, са модернизирани с по-мощен хардуер и софтуер, които са част от най-новия възможен стандарт за изтребители от Tranche 1.
Както и в Австрия, изтребителите Eurofighter Typhoon тайфуни са на разположение денонощно за мисията "Еър полисинг"(QRA) във ВВС на Германия, Великобритания, Италия, Испания и Саудитска Арабия. Нещо повече, в момента те се разположи в прибалтийските държави за осигуряване на въздушното пространство над Естония, Латвия и Литва, като част от мисията на НАТО Baltic Air Policing. Eurofighter Typhoon влезе в редовна експлоатация през 2003 г., и от тогава повече от 490 изтребителя от този тип вече са доставени. Общият флот от Eurofighter Typhoon вече е налетял успешно повече от 380,000 летателни часа.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
300 американски морски пехотинци пристигнаха в Норвегия
16.01.2017, 16:53
Около 300 американски морски пехотинци пристигнаха в Норвегия на шестмесечна мисия, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Това е първият случай след Втората световна война, в който Норвегия разрешава разполагане на чужди войски на своя територия. Решението за мисията им разгневи съседна Русия.
Норвежки представители отрекоха всякаква връзка между тази операция и опасенията на НАТО от Русия, но разполагането на морските пехотинци съвпада с изпращането на няколко хиляди американски войници в Полша, за да подкрепят съюзниците от Източна Европа, притеснени от настъпателността на Москва.
Морските пехотинци от база в Северна Каролина пристигнаха на летище Вернес, близо до Трондхайм. Те ще бъдат разполагани на ротационен принцип, за да не провокират Москва.
Тяхното присъствие се представя като едногодишна мисия, позволяваща на морските пехотинци от САЩ да тренират заедно с норвежката армия в тежки условия.
Въпреки това Максим Гуров, говорител на руското посолство в Осло, заяви в имейл за АФП, че присъствието им "няма да подобри ситуацията в сферата на сигурността в Северна Европа".
За да успокои притесненията на могъщия си съсед, преди да стане една от страните основателки на НАТО през 1949 г. Норвегия пое ангажимент да не допуска чуждестранни войски на своя територия, "докато не бъде нападната или изложена на заплаха от нападение", припомнят АФП и БТА.
Норвежкото правителство подчертава, че войски на НАТО тренират редовно в страната и че разполагането на американските войски на ротационен принцип не се равнява на откриване на военна база на САЩ.
Досега американската армия имаше на разположение в Норвегия големи количества военна техника, складирани в тунели в планините, но не и войници.
Генерален секретар на НАТО е норвежецът Йенс Столтенберг.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Отбелязаха 139 години от освобождението на Пловдив
16.01.2017, 14:37
Днес пред бюст-паметника на капитан Александър Бураго в парк „Дондукова градина” се проведе ритуал по отдаване на почести с полагане на венци по случай 139-та годишнина от освобождението на Пловдив от османско иго. Строят на почетния караул от състава на 68-а бригада Специални сили беше приет от За началника на гарнизон Пловдив полковник Димитър Бучков, съобщават от формированието.
Слово по случай събитието произнесе доцент Радев от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. На тържеството присъстваха председателят на Общинския съвет госпожа Савина Петкова, заместник - областният управител господин Иван Андонов, заместник - кметът господин Георги Маринов, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, директорът на историческия музей, други представители на местната администрация и много граждани.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на града, областния управител, председателя на Общинския съвет, началника на гарнизон Пловдив, почетния консул на Руската федерация, районните кметове в гр. Пловдив, военно-патриотичните съюзи, обществени и политически организации, граждани.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Някъде в Латакия
16.01.2017, 13:04
Боец от 45-ти отделен гвардейски полк със специално назначение на ВДВ на РФ
 
Русия ще изведе 9 спътника от системата за ранно предупреждение до 2022 г.
16.01.2017, 12:08
Русия планира да пусне девет космически апарата от системата за ранно предупреждение за ракетно нападение (СПРН) до 2022 година. Това съобщи в неделя (15 януари) ТАСС, като цитира източник от военно-промишления комплекс.
"В съответствие с програмата за развитие на Единната космическа система (ЕКС), се планира от 2017 г. до края на 2021 г. да бъдат изведени в орбита девет космически апарата", съобщил източникът на агенцията.
Той уточнил, че тази година се планира извеждането на един спътник от СПРН, но е възможно да бъдат пуснати и два апарата. "От 2018 г. нататък ежегодно ще се изстрелват по два космически апарата. Пусковете ще се осъществяват с помощта на ракета-носител "Союз-2" от космодрума Плесецк", добавил източникът.
С извеждането в орбита на всички апарати космическият ешелон на СПРН ще нарасне до 10 спътника и ще може да засича изстрелването на балистични ракети от всяка част на света непосредствено след старта им, посочил източникът на агенцията.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Внасят пак обвинението срещу ген. Киров за присвоени 5 млн.
16.01.2017, 09;50
Прокуратурата внася отново върнатото от ВКС обвинение срещу бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров за присвояване на над 5,1 млн. лева.
Това съобщи тази сутрин говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV.
Обвинението срещу Киров е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен при извършването на престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност. Според прокуратурата през 2007-2011 г. Киров е утвърждавал разходи и теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана.
Делото стигна до последна инстанция, след като и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров 10 години затвор. От Върховния касационен съд обаче го върнаха за ново разглеждане от друг състав. Причината бяха допуснати нарушения при оценката на доказателствата, които са попречили на правото на защита на подсъдимия.
Самият Киров винаги е твърдял, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.
Разпитани са 15 разузнавачи, които са потвърдили, че не са извършвали подобна дейност, заяви обаче Арнаудова.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Прокуратурата внася днес обвинителен акт срещу Николай Ненчев в съда
16.01.2017, 09;37
Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев отива на съд. Прокуратурата ще внесе днес обвинителен акт срещу него в съда по делото за ремонта изтребителите МиГ-29, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров по БНТ.
Обвинителният акт съдържа класифицирана информация и е засекретен, каза тя. "Ще искаме налагане на най-тежкото наказание, нанесени са вреди на българската армия", каза Арнаудова. Министър Ненчев бе обвинен по това дело в края на ноември м.г.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Болницата в Поморие няма да бъде приватизирана
16.01.2017, 09:32
Търговско дружество „Вита“ ЕООД с принципал Министерството на отбраната е в забранителния списък за приватизация. Съответно, всичко, което е апортирано в неговия капитал, включително и „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие – също.
За да бъдат запазени социалните функции на досегашната „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ - Поморие и услугите й да продължат да бъдат използвани от военнослужещи, цивилни служители и членове на военнопатриотичните съюзи, както досега, Министерството на отбраната поддържа решението - здравното заведение да остане под управление на министъра на отбраната. От 2 февруари 2017 г., съгласно Постановление на Министерския съвет, то преминава към Многопрофилната болница за активно лечение и рехабилитация (МБПЛР) – „Вита“ ЕООД – Велинград. Решението се подкрепя и от социалните партньори - Национален синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ.
Съгласно законовите процедури, свързани с изваждането на „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ – Поморие от структурата на Военномедицинска академия и преминаването й към МБПЛР – „Вита“ ЕООД, досегашният  персонал ще бъде освободен и ще му бъде дадена възможност, отново при спазване на законовите процедури, да бъде назначен на щат в МБПЛР „Вита“ ЕООД.
**********
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ на 4 януари т.г. излязоха с декларация в подкрепа на това решение на Министерството на отбраната.  В нея се посочваше още: „Не одобряваме опитите, които целят изваждането на БДПЛР – Поморие, от подчинение на Министерството на отбраната, което може да доведе до нежелателна промяна на собствеността на имота и на социалните функции на болницата по отношение на ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалате и пенсионираните военнослужещи.”
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Литва ще строи стена по границата с Калининград
16.01.2017, 09;05
Властите на Литва взеха решение за издигането на защитна стена по границата с руския анклав Калининград, съобщи сайтът Lietuvos žinios, цитиран от РИА "Новости" на 14 януари.
За строежа на съоръжението от бюджета за 2017 г. са отделени почти 3,6 млн. евро.
Освен стената, по границата ще бъде монтирана и съвременна система за наблюдение, средствата за които ще бъдат отпуснати през следващата година.
До този момент границата между Литва и Калининградската област се обозначаваше само със специални знаци и контролна ивица, широка 13 метра, припомнят медиите.
Сухопътната граница между Литва и Калининград е дълга 255 километра. Предвижда се новото съоръжение да бъде с дължина 135 км – от окръг Вистиче, където се пресичат границите на Полша, Литва и Русия, до Нямунас.
 
Тръмп нарече НАТО "остарял" съюз
16.01.2017, 08:50
В неделя новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде интервю за понеделнишките издания на британския вестник The Times и на германския таблоид Bild. В него той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала „една много катастрофална грешка“, като е приела повече от един милион мигранти. Тръмп уточни, че Меркел до момента е най-важния лидер в Европа и че Европейският съюз служи на германските интереси.
По време на интервю с бъдещият президент разкри детайли от своята външна политика. Неговият приоритет ще бъде създаването на справедливи търговски сделки за САЩ и силни граници. Той подчерта, че неговата администрация ще провежда преди всичко разумна търговия, а не свободна.
Освен това бъдещият президент уточни, че ще предложи санкциите срещу Русия да бъдат прекратени, ако бъде постигнато споразумение с руския държавен глава Владимир Путин за намаляване на ядените въоръжения. Тръмп отбеляза, че иска ядрените арсенали на двете най-големи ядрени сили в света: САЩ и Русия, да бъдат „намалени значително“. По отношение на Русия той изрази критика към Москва заради намесата й в сирийската гражданска война, описвайки я като „много лошо нещо“, което е довело до „ужасна хуманитарна ситуация“.
Тръмп отново засегна темата за НАТО: „Още преди време казах, че НАТО има проблем. На първо място Алиансът е остаряла организация, защото е създадена преди много, много години“. Макар да посочи, че НАТО остава „много важно за мен“, той отново се оплака, че много от държавите членки не плащат достатъчно. „Предполага се, че ние трябва да защитаваме страните. Но много от тези страни не плащат това, което трябва да плащат, което според е много нечестно за САЩ“, допълни бъдещият президент.
Също така Тръмп не пропусна да коментира и Брекзита. Той разкри, че ще предложи на Великобритания бързо и „справедливо“ търговско споразумение със САЩ през първите седмици, след като встъпи в длъжност. Тръмп предвиди, че други страни ще последват примера на Великобритания и ще напуснат Европейския съюз, който според него е дълбоко засегнат от бежанската криза. „Народите, страните искат своя собствена идентичност и Обединеното кралство иска своя собствена идентичност“, подчерта Тръмп.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}