Военна информация

Архив - от 16 до 31 март

 
 

 

Американските военни започват да развръщат системите Patriot в Ирак

31.03.2020, 21:50

САЩ започнаха да развръщат зенитноракетните системи Patriot в Ирак. Днес вторник, 31 март, това съобщи ТАСС с позоваване на ливанския телевизионен канал Al Mayadeen. Според наличната информация американските военни са започнали развръщането на системите за противовъздушна отбрана в иракската провинция Анбар, разположена в западната част на страната. Посочва се, че тези системи се разполагат във военната база Айн-ал-Асад, която се използва от силите на международната антитерористична коалиция, ръководена от САЩ. Няма официални коментари от иракската страна по този въпрос.
По-рано, на 13 март, шефът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, в чиято оперативна зона се включва и Близкият Изток, генерал Кенет Макензи заяви, че САЩ започват да прехвърлят системата за ПВО Patriot в Ирак. Тогава той посочи, че системите се използват за прехващане на „ракети от типовете, които Иран вече използва при нападението си в началото на януари“.
В края на януари Марк Мили, председател на Обединения комитет на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че Вашингтон е поискал разрешение от Багдад за разполагане на тези системи за ПВО в Ирак. Известно е, че изострянето на ситуацията в Ирак се случи в началото на 2020 г.: на 3 януари американските военни проведоха специална операция близо до летището в Багдад, в резултат на която генерал Касем Сулеймани, ръководителят на специалните сили "Кудс" на КСИР беше убит. В отговор Техеран нанесе ракетни удари по две бази в Ирак в нощта на 8 януари, в които се разполагат военни от ръководената от САЩ коалиция. - Още за  ЗРК Patriot
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Как Червената Армия и българите освободиха Унгария - Преди 75 години започва операция Нагиканиджа-Керменда

31.03.2020, 21:10

На 29 март 1945 г. съветските, българските и югославските войски започват операцията Нагиканиджа-Керменда. По време на настъплението към нацистката позиция югозападно от езерото Балатон, съюзниците пробиват засилената отбрана и окупират нефтодобивните райони, в близост до гр. Нагиканиджа, като лишават германците и унгарците от важен източник на гориво. В България тази операция се счита за една от най-важните и най-успешните след излизането на страната от нацисткия блок.
Съвместна операция на съветските, българските и югославските войски
На 29 март 1945 г., на 1364-ия ден от Втората световна война, започва операцията Нагиканиджа-Керменда като част от стратегическата настъпателна операция във Виена, провеждана от войските на 2-ри и 3-ти Украински фронт. Боевете се водят на левия фланг на съветските войски, настъпващи в посока на австрийската столица. Това е съвместна операция на силите на Червената армия и 1-ва българска армия, с подкрепата на югославските партизани. Съюзниците се стремели да отсекат германските, хърватските и унгарските части от петролните находища в района на Нагиканиджа. Петролът е бил нужен на армейската група “Юг” и затова се е защитавал от внушителни сили......Прочети още

 

Комитет от десет личности ще изготвя препоръки за обновяване на НАТО

31.03.2020, 17:12

Бившият френски външен министър Юбер Ведрин ще участва в комитет от десет личности, който да изготвя препоръки за укрепване на политическия процес в НАТО, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Съставянето на този комитет беше поискано от Франция след критиките на президента Еманюел Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт след отдръпването на САЩ. Предложението е било одобрено от лидерите на страните от НАТО на среща през декември 2019 г. в Лондон.

Комитетът ще прави препоръки за укрепването на единството на алианса, увеличаване на политическата координация и консултации между съюзниците и укрепване на политическата роля на НАТО, каза Столтенберг.

Десетте членове на комитета са Грета Босенмайер от Канада, Аня Далгард-Нилсен от Дания, Юбер Ведрин от Франция, Томас де Мезиер от Германия, Марта Дасу от Италия, Хема Верхаген от Нидерландия, Анна Фотига от Полша, Таджан Илдем от Турция, Джон Бю от Великобритания и Уес Мичъл от САЩ. Те ще водят диалог със столиците на страните членки, Северноатлантическия съвет и други заинтересовани страни.
Източник: БТА

 

Отлага се сесия „Пролет 2020“ на изпитите за определяне на нивото на владеене на чужд език съгласно НАТО STANAG 6001

31.03.2020, 17:06

Във връзка с изпълнението на заповед на министъра на отбраната № ОХ-254 / 17.03.2020 г. относно обявяване Указания № 514 / 10.03.2020 г. на началника на Военномедицинска академия и главен лекар на въоръжените сили за въвеждане на противоепидемични мерки за недопускане разпространението на коронавирус COVID-19 сред военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, началото на сесия „Пролет 2020“ на изпитите за определяне на нивото на владеене на чужд език съгласно станадартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001, се отлага за неопределено време. Допълнителна информация за сесията ще бъде публикувана на интернет страниците на ВА „Г. С. Раковски“ и НВУ „В. Левски“.

 

Аржентина получи изцяло втората партида самолети Pampa III

31.03.2020, 12:11

На 27 март 2020 г. аржентинските военновъздушни сили (Fuerza Aérea Argentina - FAA) са приели на въоръжения своя шести тренировъчен и лек боен самолет FAdeA IA-63 Pampa III, съобщи МО на страната.
Pampa III, сериен номер A-705 (1033), е третият и последен самолет от втората партида досега, поръчана на Fábrica Argentina de Aviones (FAdeA). Самолетът е получен от 6-та въздушна бригада на FAA (VI Brigada Aérea) с щаб в Тандил, южно от столицата Буенос Айрес. Заедно с предишните пет получени самолета, той ще бъде използван като усъвършенстван УТС, както и за защита на северното въздушно пространство на страната.
Както по-рано съобщи Jane's, първата партида от 3 самолета бе доставена на FAA през 2018 г. Тази втора партида бе договорена през март 2019 г. за сумата от ARS 901,7 милиона (21,9 милиона долара по това време). Не е разкрито дали ще бъдат направени допълнителни поръчки.
Pampa III е най-новия вариант на самолета Pampa, чиято разработка датира от началото на 80-те години на миналия век, като първият полет е осъществява през октомври 1984 г. Pampa е тандемен двуместен, еднодвигателен реактивен самолет с високо разположено крило, който може да се използва и като лек щурмовик/изтрeбител.
Pampa III, който се отличава с подобрен двигател Honeywell TFE731-40-2N и пакет цифрова авионика, бе представен за първи път през 2013 г.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Пожелание за здраве и повече внимание към военните пенсионери и ветераните от войните

31.03.2020, 11:38

Секретариатът и Президиумът на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва изразява подкрепата на всички свои членове във връзка с борбата за преодоляване на заразата от коронавируса. Това се посочва в обръщение, подписано от президента Александър Каншин и генералния секретар Анатолий Кумахов. Вицепрезидент за България на Конфедерацията е председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, а почетен вицепрезидент – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
По информация на Световната здравна организация на най-голям риск са подложени хората над 65-годишна възраст, се посочва в документа, включително военните пенсионери и ветераните от войните. Към тях, според ръководството на Конфедерацията, трябва да се обръща специално внимание. COVID-19, продължава по-нататък обръщението, ни показа още веднъж, че световната общественост трябва да се обедини и да мобилизира своите усилия преди всичко в подобряване на здравеопазването, образованието, подкрепата на ветераните и решаването на екологичните проблеми.
От Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите от резерва изразяват увереност, че солидарността между държавите и нейните членове ще осигури разрешаването на глобалните проблеми, каквато е пандемията от коронавируса. Пожелават здраве, оптимизъм и бодър дух. Заедно ще победим, завършва обръщението.
Източник: http://otbrana.com/

 

В Русия създадоха мощен бронебоен патрон за пистолета "Удав"

31.03.2020, 08:35

Специалистите на ЦНИИТОЧМАШ създадоха специален патрон, който ще се използва от най-новия пистолетен комплекс „Удав”. Според Иван Козлов, водещ инженер-конструктор в ЦНИИТОЧМАШ, още по време на форума "Армия-2019", при разработката на "Удав" конструкторите са акцентирали на „скритото поражение на живата сила”. При това експертите се взели предвид факта, че противникът най-вероятно трябва да бъде облечен в защитна екипировка от втори клас. А освен това с такава пробивна способност е трябвало да бъде снабдена патрон с понижена скорост.
Боеприпасите, обозначени като 7У4, наскоро бяха въведени в употреба. Характерна особеност на куршума е това, че той е направен под формата на длето, като по този начин той е в състояние лесно да проникне в основата на бронежилетката.
Експертът от Бюрото за военно-политически анализи Руслан Сергеев, коментирайки появата на новия патрон за "Удав", отбелязва важността на това събитие. Според специалиста способността за безшумен изстрел е ключов елемент в работата на снайперистите или войниците от специалните части, които се стремят да останат незабелязани.
Прави впечатление, че много конструктори са се стремели да намалят шума при изстрел, като усилията им са се свеждали до намаляване на началната скорост на куршума. Но това не позволява да се постигне добра бронепробиваемост. Пробив направиха руските експерти, които създадоха патрони за специалния автомат „Вал” и пушката „Винторез”. По-късно се появиха и боеприпасите за пистолетите "Вереск" и "Гюрза". Точно такъв мощен, но в същото време безшумен патрон се изисквал и за "Удав", което в крайна сметка се постигна от специалистите от ЦНИИТОЧМАШ. „За целта масата на куршумите беше увеличена, но най-важното е новото ядро, наподобяващо длето“, подчертава Сергеев. - Още боеприпаси
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Основният механизъм на НАТО за реагиране при бедствия работи 24 часа в денонощието

30.03.2020, 21:37

Вчера Чехия достави медицински консумативи в Испания чрез товарен самолет С-130 на испанските въоръжени сили, съобщава сайтът на НАТО. Испания и Италия поискаха помощ чрез Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC) на НАТО с медицински консумативи като лични предпазни средства, респиратори, маски и тестови комплекти. Центърът на НАТО предаде исканията на съюзниците и партньорите от НАТО, които предоставят помощ на двустранна основа. EADRCC е основният механизъм на НАТО за реагиране при бедствия. Той работи 24 часа в денонощието, като координира исканията на съюзниците и партньорите от НАТО, както и предложения за съдействие за справяне с последиците от големи кризи като пандемията COVID-19.
Днес камион от Чехия, превозващ медицинско оборудване за борба с пандемията COVID-19 - включително 10 000 броя защитни костюми и проби от новоразработени високотехнологични респиратори  пристигна  в Милано, за по-нататъшно разпределение на доставките от италианските власти.
„Днешното предоставяне на двустранна помощ от Чехия на Италия е друга конкретна демонстрация на постоянна солидарност и взаимна подкрепа между съюзниците от НАТО в борбата срещу глобалната пандемия COVID-19“, заяви говорителят на НАТО Оана Лунгеску.
Източник: http://otbrana.com/

 

Плаваща военна болница с 1000 легла идва на помощ на Ню Йорк, тежко покосен от коронавируса

30.03.2020, 21:23

Плаваща военна болница - корабът "Комфорт" (USNS Comfort, T-AH-20) с 1000 легла - пристигна тази сутрин в Ню Йорк, за да помогне за облекчаване на кризата в болничната система в града, най-тежко поразен от епидемията с коронавируса в САЩ, предаде Асошиейтед прес.
"Комфорт" (70000 т водоизместимост) акостира на терминала за круизни лайнери на западния бряг на Манхатън. Освен с 1000 легла, той разполага и с 12 операционни зали, които ще са готови за действие до 24 часа. Губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо каза, че това ще бъде голямо облекчение за градските болници, а кметът на града Бил де Блазио заяви, че страната явно е чула молбите на Ню Йорк за помощ, предаде Ройтерс.
По-малко от месец след първия регистриран случай на заразата в щата броят на починалите вече надхвърли 1000. Повечето от смъртните случаи са от последните няколко дни. Само в града Ню Йорк вчера те достигнаха 776.

 

Путин подписа указ за пролетния призив в армията на Русия

30.03.2020, 20:51

Руският президент Владимир Путин днес подписа Указ № 232, влизащ в сила на 1 април, съгласно който 135 хиляди новобранци ще бъдат призовани в армията, предава РИА Новости. Това беше публикувано в портала за правна информация на руското правителство.
"От 1 април до 15 юни 2020 г. ще бъдат призовани за военна служба граждани на Руската федерация на възраст от 18 до 27 години, които не са в запаса и подлежат на военна служба съгласно федералния закон (...)", се казва в указа.
"За изпълнение на военни задължения и военна служба призовавам общо 135 000 души", се казва в документа, цитиран от "Фокус".

 

Размествания във висшето военно ръководство на Украйна

30.03.2020, 20:16

На 27 март Президента на Украйна подписа Указ за освобождаване от длъжност на началника на ГЩ генерал-полковник Руслана Хомчак. С друг президентски Указ той е назначен за Главнокомандващ на ВС на Украйна

В съответствие с Указ на Президента на Украйна за началник на ГЩ на ВС на страната е назначен генерал-лейтенант Сергей Корнейчук.

Също с президентски Указ от същата дата, за Командващ на Обединените сили на ВС на Украйна е назначен генерал-лейтенант Сергей Наев.

 

Генералният секретар на НАТО приветства членството на Република Северна Македония в Алианса

30.03.2020, 16:31

„Северна Македония вече е пълноправен член на НАТО, 30-тият член на нашия Алианс. От понеделник флагът на Северна Македония ще се вее гордо заедно с останалите 29 членове. Това наистина е момент на празнуване, момент, който всички очакваме с нетърпение от много години. Пътят към членството беше дълъг и предизвикателен, но със смелост и решителност го направихте”, това посочва в обръщение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Това е, отбелязва той, страхотна новина в труден момент, когато целият свят е изправен пред борбата с пандемията COVID-19. „Всяка държава предприема безпрецедентни мерки, за да ограничи разпространението на вируса, да спаси живота и да ограничи въздействието върху нашите икономики. Това предизвикателство е твърде голямо за всеки един народ. Затова е по-важно от всякога нашите нации да стоят заедно, да работят заедно и да се подкрепят. Това е същността на трансатлантическата солидарност. Заедно сме по-силни”.
Генералният секретар заявява, че съюзниците в НАТО се подкрепят взаимно. И дава примери.  Американската армия е доставила основни болнични доставки в Италия. Германия и Люксембург са приели пациенти за интензивно лечение от Италия и Франция. Съюзническите тежкотранспортни самолети са доставили над двеста тона маски и други защитни средства  от Китай и Южна Корея за Словакия, Чехия и Румъния.
Във всички страни от НАТО нашите военнослужещите играят важна роля в тази ситуация, включително с развръщането на полеви болници, превоз на пациенти и дезинфекция на обществени площи, се подчертава в обръщението. Но, продължава по-нататък генералният секретар, докато нашето непосредствено внимание е насочено към глобалната пандемия COVID-19, други предизвикателства не ни отминаха. Всъщност те се усилват от настоящата криза. Дезинформацията за коронавируса е широко разпространена. Често това е част от дългосрочен модел на агресивно поведение, който включва кибератаки и опити за подкопаване на легитимността на демократичните институции, смята Йенс Столтенберг.
Източник: http://otbrana.com/

 

Близо 4 години след въвеждането в експлоатация на DDG1000 Zumwalt, ВМС на САЩ са на път да се сдобият с напълно работоспособен СТЕЛТ разрушител

30.03.2020, 13:25

Първият стелт разрушител тип DDG 1000, Zumwalt, е на път да получи в завършено и функциониращо състояние бойната си управляваща система в рамките на дни, сподели източник със знания за програмата пред Defense News. Това е краят на едно дълго "пътуване" на кораба, който бе приет в експлоатация през 2016 г. без работеща бойна управляваща система. Така той най-накрая ще влезе изцяло в нормална експлоатация.
През ноември 2016 г. BAE Systems получи договор за 192 милиона долара за доставка на бойната управляваща система за Zumwalt и еднотипният Michael Monsoor.
Програмата DDG-1000 бе обект на критика заради силното надвишаване на разходите и промени през годините. Първоначалният облик на кораба - Advanced Gun System, бе напълно изоставен от ВМС, тъй като концепцията се промени от платформата за огнева поддръжка на Морската пехота за нанасяне на надводни и наземни удари. Тъй като ВМС отрязаха закупуването на разрушители от тип Zumwalt от 28 кораба, на 7 и накрая на 3, снарядите за оръдието станаха все по-скъпи, което направи снаряда Long Range Land Attack Projectile твърде скъп, за да се стреля с него. Военноморските сили все още не са намерили замяна. Вместо това корабът бе преквалифициран като "кораб-убиец", въоръжен с крилати ракети Tomahawk и ЗРК с ракети SM-6 интегрирани в неговата бойна система.
Военноморските сили създадоха дивизион Surface Development Squadron, за да помогнат да се интегрират нови технологии във флота, като безпилотни надводни кораби и DDG-1000.
Вторият разрушител от типа, Michael Monsoor, трябва да разполага с работоспособна бойна управляваща система до второто тримесечие на 2020 г., според предварителната програма на командването на ВМС на САЩ от януари 2020 г. Третият и последен кораб от класа, Lyndon B. Johnson, все още се строи в Bath Iron Works в щата Мейн и трябва да бъде доставен на ВМС до декември 2020 г. След това корабът ще осъществи транзитно плаване до базата си в Сан Диего (щата Калифорния), и ще премине през процес на инсталиране на бойна управляваща система като своите събратя по тип. - Още за DDG-1000
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Започнаха да сглобяват "Gripen F" за бразилските ВВС

30.03.2020, 09:34

Saab започна изграждането на първия двуместен самолет Gripen F за бразилските ВВС. Според пресслужбата на компанията, в предприятието в Линкопинг е била проведена церемония по рязане на метал за изтребителя и са били сглобени първите компоненти на въздухопровода.
Двуместната версия на изтребителя Gripen F е разработена на базата на едноместния Gripen E.
Бразилското министерство на отбраната през декември 2013 г. обобщи резултатите от търга за доставка на военновъздушните сили на страната на изтребители, за да замени остарелия Dassault Mirage IIIE/D, изтеглен от експлоатация през 2005 г. Победителят в състезанието, в което участваха шведският JAS-39E/F Gripen NG, Eurofighter Typhoon, френският Dassault Rafale, руският Су-35, американският Boeing F/A-18E/F Super Hornet и Lockheed Martin F-16BR Fighting Falcon, За победител бе обявен JAS-39E / F Gripen NG.
Общо, според договора, Saab ще снабди бразилските ВВС с 36 изтребителя Gripen: 28 едноместни Gripen E и осем двуместни Gripen F. Освен това в договора се посочва, че бразилските изтребители трябва да бъдат специално модифицирани, за да отговорят на изискванията на на клиента.
Бразилските изтребители Gripen са с централен широкоекранен информационен дисплей, два помощни малки информационни дисплея и актуализирана система за показване на предното стъкло. Инсталиран е и подобрен софтуер за система за контрол на полета.
Съобщава се, че тринадесет самолета ще бъдат произведени в централата в Швеция Линкопинг, осем ще бъдат произведени в Швеция, но сглобени в Бразилия, а последните 15 изтребителя ще бъдат построени в Бразилия от нулата. Доставката на самолети ще започне не по-рано от 2021 г. и трябва да приключи до 2024 г.
Източник: https://www.pan.bg/

 

76 години от най-тежката бомбардировка на София

30.03.2020, 08:41

Това е най-тежката варварска бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.
На 30 март 1944 година столицата е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес”, Б-25 „Митчел” и „Халифакс”, които се охраняват от около 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг”. В 9,45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. „бомбен килим”. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби.
В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Бошнаков и Топлодолски. 1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6. От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.
На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.
Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.
Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

 

 

Натовски самолети доставят защитни медицински материали в Румъния

29.03.2020, 16:19

Военен самолет, пълен с 45 тона медицински материали, кацна на летището в Букурещ в вчера сутринта, съобщава сайтът на НАТО. Товарният самолет C-17 Globemaster, който пристигна от Република Корея, е доставил 100 000 защитни костюма като част от усилията за борба с последиците от пандемията на коронавируса. Защитните костюми са били закупени от румънското правителство като част от усилията за борба с COVID-19. В четвъртък със същия транспорт в Румъния е пристигнала друга медицинска пратка. И двете пратки са координирани от Националния военен команден център на Румъния.
„Съюзническите въоръжени сили играят първостепенна  роля в борбата срещу коронавируса. Военните способности - като тежък въздушен транспорт, обединен и споделен от съюзниците и партньорите от НАТО, могат да играят важна роля за транспортиране на спешно необходими медицински материали до мястото, където са необходими “, се посочва в съобщението.
Двата полета, поискани от Румъния, представляват първото използване на полетните часове с обща наличност за спешни мисии като част от усилията за борба с разпространението на пандемията COVID-19.
Стратегическият въздушен транспорт на НАТО е базиран в авиобаза Папа в Унгария. Алиансът  управлява програмата чрез Агенцията за поддръжка и придобиване.
Източник: http://otbrana.com/

 

Забавена реакция: Как пандемията може да повлияе на военните мисии на НАТО

29.03.2020, 09:11

Франция реши временно да спре дейността на своите войски в Ирак и да ги върне в родината във връзка с епидемията от коронавирус. Междувременно ръководителят на Пентагона Марк Еспер забрани на американските военни да се движат в чужбина за 60 дни по същата причина. Освен това НАТО реши да отмени или да завърши предварително графика на поредица от учения. Експертите отбелязват, че пандемията от COVID-19 е сериозно изпитание за въоръжените сили на всички страни, но държавите от Алианса реагираха късно и не демонстрираха съгласуваност.
Париж реши да спре действията на своите войски в Ирак и да ги върне в родината поради разпространението на коронавируса. Това се посочва в изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Франция.
„В сътрудничество с правителството на Ирак коалицията реши да коригира присъствието си в тази страна и временно да прекрати обучението на иракските сили за сигурност, особено в светлината на здравната криза“, се казва в доклада. Уточнява се че военните, участващи в операцията “Шамал” в Ирак, се завръщат във Франция до ново разпореждане........Прочети още

 

Северна Корея изстреля две балистични ракети

29.03.2020, 09:37

Северна Корея е извършила днес изпитание на две балистични ракети с малък обсег, изстреляни по посока на Японско море, предадоха ТАСС и Йонхап, като се позоваха на съобщение на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.
Ракетите са достигнали максимална височина от 30 километра, а дължината на полета им е била 230 километра.
"Този род действия от страна на Северна Корея в ситуация, в която целият свят преживява трудни времена във връзка с Ковид-19 са неуместни и ние призоваваме за тяхното незабавно спиране", се казва в изявление на южнокорейските военни.
И двете ракети са били изстреляни от източния крайбрежен град Вонсан в 6,10 ч. местно време, в североизточна посока, отбелязва БТА.

 

Днес Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите става на 105 години

29.03.2020, 09:34
За съжаление извънредното положение заради заразата от коронавируса няма да позволи на военноинвалидите, военнопострадалите и техните приятели да се съберат, както всяка година на 29 март, за да отбележат годишнината. Празникът се отлага, каза председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. В по-добри времена ще се проведе и 33-ят конгрес на военно-патриотичната организация.
Предаваме поздравленията и пожеланията за постигане на набелязаните цели на Съюза за доброто на военноинвалидите и военнопострадалите от председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ генерал от запаса Златан Стойков, доц. д-р Иван Сечанов и капитан далечно плаване Атанас Илев.
********
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите  е създаден на 29 март 1915 г., когато в София се провежда първият учредителен конгрес на Съюза на дружествата „Инвалид” в България. До този момент всъщност у нас има вече около 20 дружества, първото от които е създадено през есента на 1913 г. в София.
Възникването на дружествата и организацията на национално ниво е пряко следствие от големия брой военноинвалиди и военнопострадали по време на Балканските войни.
С указ на цар Фердинанд от 13 април 1915 г. е приет и първият Закон за привилегиите на пострадалите от войните. Държавният глава става патрон на организацията, като тази традиция продължава и до наши дни.
През 1925 г. е приет нов закон на организацията. Към Министерството на войната се създава Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите. Следващият закон датира от 1936 г. Той е за подпомагане на пострадалите от войните. През 1951 г. обаче съюзът е закрит, а държавата му отнема недвижими имоти и активи в размер на повече от 500 млн. златни лева.
Съюзът е възстановен през 1990 г., а през 2005 г. е приет Закон за военноинвалидите и военнопострадалите. По отдавнашна традиция патрон на Съюза е държавинят глава – царя или днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

ЗРК RAM продължават да се доставят в Южна Корея

29.03.2020, 09:22

Министерството на отбраната на САЩ даде 18.3 милиона долара на компанията Raytheon, за да продължи доставката в Южна Корея на пусковите установки МК 49 за ЗРК на корабната обектова ПРО Rolling Airframe Missile (RAM). Компанията Raytheon Missile Systems (Тусон, Аризона) ще достави пусковите установки по линията на чуждестранните военни продажби (FMS) на правителство на САЩ, а работите ще приключат до декември 2022 г., съобщиха от Пентагона.
ЗРК RAM е лека система от оръжия със свръхзвукови зенитни ракети, има много бърза реакция за отразяване на въздушните заплахи, комплексът не изисква допълнително насочване, неговите ракети могат да стрелят по няколко цели едновременно. Теглото на пусковата установка с ракетите е 5777 kg.
Комплексът включва 21 ракети RIM-116, като системата е проектирана така, че да бъде лесно интегрирана на различни видове кораби. Разнообразието от корабните сензори може да предоставя набор от информация, необходима за ранното откриване на целите и тяхното унищожаване.
акетна отбранителна система SeaRAM, заменяйки оръдието Gatling M601A1 на системата Phalanx със своите 11 ракети. Комплектът сензори от системата Phalanx и автономната система за управление на огъня намаляват зависимостта от бойната система на кораба и позволяват бързо да се реагира на летящите противокорабни ракети. Ракетата RAM Block 2 беше успешно тествана от системата SeaRAM.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Завършиха оборудването на военно-полевата болница в Пловдив

28.03.2020, 10:04

От няколко дни зала „Колодрума“ в гр.Пловдив е оборудвана с 300 легла и постелъчни принадлежности, които бяха разположени от 110 логистичен полк в рамките на тренировъчно учение. В деня, в който беше представена залата, бе обещано тя да бъде дооборудвана с изолационни паравани, които  вече са изцяло изградени и дарени от г-н Гергов и Международен панаир Пловдив. Всяко едно легло е отделено от другите, съгласно изискванията на медицинските органи за инфекции, които се предават основно по въздушно-капков път. При необходимост залата може да се използва като полева болница за по-леките случаи на заразяване, за поставяне под карантина на хора, които са били в контакт със заразени с вируса COVID 19 или други случаи в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка в страната, съобщаваат от СКСО.
Вчера. пред медиите кмета на град Пловдив г-н Здравко Димитров, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал – майор Явор Матеев и директора на дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив и председател на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов представиха новото оборудване в залата.
„Има достатъчно подготвени лекарски екипи в Пловдив и за тази военно-полева болница, която е направена като резерв и по възможно най-добрия начин“, каза д-р Калинов. Генерал-майор Матеев отбеляза, че доизграждането на бъдещата болница е ярък пример на отличното взаимодействие между армията, местната власт и бизнеса.
Източник: http://otbrana.com/

 

Защо Шойгу излетя спешно в Сирия?

28.03.2020, 09:37

Изключително загадъчно и спешно беше неочакваното посещение на министъра на отбраната на Русия в Дамаск, където той се срещна с президента на Сирия. Защо беше нужно това пътуване, какво беше обсъдено от Сергей Шойгу и Башар Асад - и как е свързано това с изпълнението на постигнатите в Москва споразумения между Ердоган и Путин?
Пътуването на министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу до Дамаск беше бързо и неочаквано. На фона на пандемията на коронавирус, всяко движение извън страната е ограничено. Няма изключения за висшите служители. Има и възможности за комуникация чрез видео или електронни средства, включително и такива, които осигуряват напълно защитени комуникации.
Но Шойгу избра лично да пристигне при Асад и след това по обратния път да направи тест за коронавирус. А това означава, че на въпросите, които трябваше спешно да бъдат обсъдени с президента на Сирия, не може да се вярва на комуникациите. Добра старомодна комуникация „очи в очи“.
Самото посещение продължи само няколко часа и това означава, че са били обсъдени актуални въпроси, предварително съгласувани. Особено внимание беше привлечено и върху фигурата на ръководителя на ГРУ, адмирал Игор Костюков, който придружи министъра при пътуването до Сирия. Традиционно в условията на информационен глад се обръщаше много внимание на фона на случващото се. Самолетът на руския министър на отбраната беше ескортиран от изтребители Су-35, а по време на преместването на кортежа му от международното летища в Дамаск до резиденцията на Асад отгоре той бе прикриван от хеликоптери и изтребители. - (видео)
Не е получена допълнителна официална информация за срещата между Сергей Шойгу и Башар Асад. В официалните съобщения „обсъждането на въпросите за икономическото възстановяване“ на Сирия беше поразително (то всъщност не е от компетентността на Министерството на отбраната). Според сирийските източници допълнителен акцент е поставен върху обсъждането на ситуацията „в района на Ал Джазира“, тоест на изток от Ефрат, Далечния Изток и Югоизточната част на Сирия, където американците и кюрдите безконтролно помпат сирийския петрол. Този въпрос просто изпадна от официалното комюнике на Русия.
Но в действителност акцентът на тези много кратки разговори беше върху Идиб.
Москва успя с обещания и заплахи да изтръгне обещание от Анкара в съвсем близко бъдеще да изчисти територията по магистрала М4 и на север от нея, както бе записано в московските споразумения за примирие. За турците това е сериозно предизвикателство. На 25 март, например, още двама турски военнослужещи бяха ранени на магистрала М4 край Сфурон по стандартния модел: наземните мини бяха засадени от двете страни на пътя, а след експлозията им няколко разбойника започнаха да обстрелват самия патрул.
Според запознати източници ГРУ на Министерството на отбраната на Русия е предало цялата информация на сирийската страна за радикалната организация „Хурас ад Дин“ (Защитниците на вярата), която е обвинявана в засада на турски конвои и патрули. Въпреки това, „защитниците“ неочаквано се отказаха от тези атаки. Това е доста странно поведение за джихадистките групировки, които обикновено лесно поемат отговорност и приписват на себе си дори много фантастично участие във всичко.
Турция говори за „третата сила“, за някакви напълно непознати групировки, които възнамеряват да навредят на прилагането на московските споразумения. Това също е странно, тъй като "резервът" е намалял значително по размер и някаква "нова неизвестна" групировка просто не може физически да се появи там. В крайна сметка „разделението“ на джихадистките групировки е изчерпано. Освен това акции против съвместното руско-турско патрулиране по път М4 джихадистите провеждат съвместно с местното население под десетки камери и смартфони. Те с лопати прекопаха пътя – какви ти тук „нови и неизвестни“ групировки? Всички са поименно известни със снимки в анфас и профил.
Но това е проблем на Турция. Целта на посещението на Шойгу при Башар Асад беше именно в координирането на поведението на турците по време на операцията по прочистване на магистрала М4 и „коридора за сигурност“ на шест километра на север. Необходимо е да се избегне нов пряк сблъсък между турските и сирийските сили, който на теория може да се случи, ако турците наистина сериозно решат да почистят джихадистите в съвсем близко бъдеще.
В Русия все още вярват в силата на международните споразумения. И московските споразумения трябва да се спазват, включително от турската страна изцяло. Задачата на Министерството на отбраната на РФ е да помогне в това и да предотврати случаен сблъсък със сирийците. Между другото, турците продължават периодично да обвиняват сирийската правителствена армия в обстрели (например, в планините Завия), а местните протурски групировки цитират увеличение на броя на сирийските войски на фронтовата линия.
Самите турци спокойно се настаняват на магистрала М4. Ако в близко бъдеще Анкара започне армейска операция за изчистване на магистралата, тогава почти сигурно отново ще започне да използва дронове, които сирийците могат случайно да свалят. Това също трябва по някакъв начин да се избягва. Освен това, Дамаск може да не хареса увеличаването на броя на турските войски в Сирия. Асад трябваше да бъде убеден, че това няма да е завинаги.
Друг неочакван аспект от посещението на руския министър на отбраната в Сирия: следвоенното урегулиране.
Да, това не е функция на военното министерство, но човек трябва да разбере, че армията в Сирия всъщност е единственият наистина функциониращ механизъм на сирийската държава. Министерството на външните работи не е ясно какво прави. И това е в ситуация, в която Дамаск отдавна е време да започне да излиза от външнополитическата и информационната блокада. Има санкции, но все пак сирийците имат възможности да се засилят във външнополитическа посока. Образът на сирийското външно министерство е сериозно подкопан и трябва да се търсят някои нови ходове, за да се върнат първо поне в Лигата на арабските държави.
Разбира се, няма да е възможно да се помирят Асад и Ердоган наведнъж. В същото време е необходимо и някой да общува с Ердоган. И той предизвикателно отказва дори публично да произнесе името и фамилията на сирийския лидер, а също така е предразположен към други прояви на омраза към сирийците.
Засега все още е рано да се поставя толкова амбициозна задача, като да се „помирят всички“. Достатъчно е поне да се гарантира, че през периода, когато турците почистват магистрала М4, да не се случи нищо извънредно. А тестът на Шойгу за коронавирус най-вероятно ще бъде отрицателен.
Източник: https://pogled.info/

 

Коронавирусът отложи старта на тестовете на индийския самолетоносач Vikrant

28.03.2020, 08:06

Индийската компания Cochin Shipyard Ltd. (CSL) спря корабостроителните и ремонтни работи поради пандемията от коронавирус. Това съобщи изданието Marine Link с позоваване на пресслужбата на предприятието. "В съответствие със заповедта на правителството на Индия от 22 март, за да се контролира разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, беше решено да се прекратят всички операции в корабостроителницата до допълнителни инструкции, с изключение на необходимите мерки за поддържане на производствения капацитет в работно състояние", се казва в официалното изявление на компанията.
Според индийското Министерство на здравеопазването над 400 души са се заразили с коронавирус в страната, а седем пациенти са починали (данните са към 24 март). Над 80 индийски града и райони са под карантина.
Заслужава внимание фактът, че Cochin Shipyard Ltd. от 2006 г. насам строи първия индийски самолетоносач собствена разработка - Vikrant. Той беше спуснат на вода през 2013 г. и предстоеше да бъде пуснат в експлоатация през 2015 г. Тогава крайните срокове бяха изместени към 2018 г., след това към 2020-те години. Това значително изоставане от първоначалния график е причинено от липсата на финансиране и от технологични проблеми. През януари 2020 г. се появи информация, че е постигнат напредък в изграждането на кораба: за пролетта се планираха изпитания за акостиране, а към края на годината се очакваха и авиационните изпитания на борда на Vickrant. Очевидно сега датите отново ще трябва да бъдат преразгледани.
INS Vikrant, със стандартна водоизместимост 37500 t, е индийска версия на 44000-t самолетоносач Vikramaditya, в миналото - съветският авионосен крайцер "Адмирал Горшков", който беше модернизиран след продажбата му на Индия. Корабът е оборудван с газови турбини LM2500 + с мощност над 80 MW (110000 к.с.). Предвижда се да бъде използван трамплин за излитане на самолетите от борда на Vikrant, а за кацане - аерофиниши. Дължината на палубата достига до 252 m, ширината - 60 m. Екипажът е от до 1400 души. Авиационната група трябва да включва от 24 до 26 палубни самолети, както и до десет вертолета - руският Ка-31 и британският WS-61.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

На днешната дата през 1999 г. е свален американския 'невидим' самолет F-117

27.03.2020, 21:03

На 27 март 1999 г. самолет F-117 “Стелт” от ВВС на САЩ, извършващ бомбардировки над Косово, е свален от сръбската противовъздушна отбрана.
Самолети на НАТО, включително F-117 “Стелт”, атакуват позиции на сръбските войски в Косово на 24 март 1999 г. Бомбардировките са част от операцията на алианса, обявена в защита на интересите на косовското албанско население в района. Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисия на ООН /ЮНМИК/. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Корпус за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на “Република Косово” са разпуснати. От друга страна, мисията на ООН формира автономни институции - президент, парламент и правителство. - Още за F-117

 

Северна Македония официално е член на НАТО

27.03.2020, 19:40

Северна Македония официално се присъедини към НАТО, като стана 30-та страна членка на алианса, след като разреши миналата година дългогодишния си спор за името с Гърция, предават световните медии.
Държавният департамент на САЩ съобщи, че балканската страна е подала „документите си за присъединяване“ към договора за НАТО във Вашингтон, завършвайки последната официална стъпка в процеса по членство.
Това се случва в края на успешна седмица за дипломацията на Северна Македония, след като страните членки на ЕС се съгласиха след редица отлагания да започнат преговори за членство със Скопие.
„Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс“, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в комюнике.
„Членството на Северна Македония в НАТО ще подкрепи по-голяма интеграция, демократични реформи, търговия, сигурност и стабилност в региона“, допълни той.
Страните членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване на Северна Македония през февруари м. г., след което националните парламенти на всички 29 страни ратифицираха членството на страната. Последна това направи Испания.
Пътят към членство в НАТО и ЕС беше открит след постигнатата сделка с Гърция през януари миналата година за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония. Тя сложи край на един от най-дългогодишните дипломатически спорове в света.
„Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство с 30 страни и близо един милиард души. Семейство, основано на сигурността, че независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени, всички сме по-силни и по-сигурни заедно“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в комюнике.
Той ще ръководи церемония в централата на НАТО в Брюксел в понеделник, на която знамето на Северна Мокедания ще бъде издигнато до това на останалите 29 страни членки.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Самолет замина за Афганистан, за да прибере 140 войници от Западните Балкани

27.03.2020, 19:27

Самолет на хърватските авиолинии замина тази сутрин за Афганистан, за да прибере от мисия Resolute Support 140 войници от армиите на Хърватия, Черна гора, Северна Македония и Албания, служещи в състава на 11-ти хърватски контингент, съобщава черногорският информационен сайт КДМ.
Решението е било взето вчера на заседание на хърватското правителство. Освен 105 хърватски войници самолетът ще докара и 26 войници от черногорската армия, 7 от армията на Северна Македония и двама от въоръжените сили на Албания, допълва БТА.
"Заради глобалната ситуация с коронавируса връщането на 11-ти хърватски контингент бе отложено временно. Оценихме, че по-нататъшното им оставане в Афганистан след изтичането на мандата им представлява риск за тяхното здраве и сигурност", изтъкна хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич (на снимката).
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Да поздравим капитаните Николай Георгиев и Веселин Асенов и старши лейтенант Митко Гергов!

27.03.2020, 16:14

Когато говорим непрекъснато за хората на предната линия в борбата с коронавируса, нека да погледнем и към българските военни пилоти.  Вчера самолет С-27 J „Спартан” от 16-та транспортна авиационна група от състава на Военновъздушните сили извърши полет за авиомедицинска евакуация на двама военнослужещи от въоръжените сили на Република България, участващи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Евакуацията бе по маршрут летище София – летище Прищина, Република Косово – София.
Екипажът е капитан Николай Георгиев – командир, капитан Веселин Асенов – помощник-командир и старши лейтенант Митко Гергов – борден инженер. В самолета летя и лекар от Военномедедицинска академия. Както екипажът, така и медицинското лице са обучени и сертифицирани за авиомедицинска евакуация по стандартите на НАТО. На борда на самолета се намираше и специализиран автомобил на ВМА за изолиране на военнослужещите от членовете на екипажа по време на полета. Екипажът и транспортираните военнослужещи бяха екипирани с всички защитни средства, осигурени от ВМА.
Преди няколко дни  същият екипаж изпълни също така  беапелационно своята задача въпреки "форсмажор"-а. Транспортира от Латвия и Полша в нашата страна на общо 21 курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски”, които са били на обучение по програма „Еразъм”+ във военни образователни институции. Полетът се извърши София - Рига – Варшава - София. Самолетът излетя сутрина в 7,12 ч. и кацна на летище София  същия ден в 21.41 ч.
Малко след това благодарение на родните ВВС у нас своевременно и безаварийно се завърнаха още  17 курсанти на Националния военен университет „В. Левски“, които са били на обучение по програмата „Еразъм“ ”+ във военни образователни институции  в Австрия и Република Хърватска. Полетът беше изпълнен по маршрут София – Виена - Загреб - София.  Самолетът излетя от летище София в 12.04 ч. и кацна обратно в 18.24 ч.
В поздравленията си да не забравяме инженерно-техническия и останалия осигуряващ състав. Авиацията е колективно дело. Героите са много!
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НСА и СКСО ще работят заедно в областта на физическата подготовка и спортната дейност

27.03.2020, 11:20

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ще се обучават задочно в бакалавърска степен по специалността „Бойно-приложна физическа подготовка и спорт в системата на Българската армия“.
Ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“, проф. Николай Изов, и командирът на Съвместното командване на специалните операции, генерал – майор Явор Матеев, подписаха  рамково споразумение за сътрудничество, с което регламентираха на по-широка основа двустранните отношения между двете институции, съобщават от НСА.
Договореностите в бъдещата съвместна работа обхващат дейности в областта на физическата подготовка и спортната дейност на военнослужещите от Съвместното командване  на специалните операции  (СКСО), осъществяване на учебна и развойна дейност, насочена към решаване на задачи, непосредствено свързани с физическата подготовка и спортната дейност в Българската армия в направления, като преподавателската дейност, разработването на модели, програми и методики за физическа подготовка на военнослужещите и научните изследвания в областта на физическата подготовка и спорта в СКСО.
Един от основните акценти в ангажиментите на НСА по споразумението е да осигурява ежегоден прием на кадрови военнослужещи за обучение в бакалавърска степен, задочна форма на обучение, по специалност „Бойно-приложна физическа подготовка и спорт в системата на българската армия“.
Експерти от двете организации ще разработват модели, програми, методики, нормативи за оценка, както и проекти на вътрешноведомствени актове, касаещи подобряване на физическата подготовка на военнослужещите от различните възрастови групи.
Спортната академия ще предоставя и треньори/специалисти по военно-приложни и други спортове за съдействие и помощ при конкретни потребности на Съвместното командване на специалните операции.
На събитието присъстваха и проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност и проф. д-р Иван Мазнев, зам.-ректор по учебната работа.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ отмениха годишни военни учения с Филипините

27.03.2020, 09:25

САЩ отмениха годишни военни учения с Филипините като предпазна мярка срещу пандемията от коронавируса, предадоха Ройтерс и БТА.
Маневрите, които трябваше да се състоят от 4 до 15 май, се провеждат в държавата в Югоизточна Азия от десетилетия и в тях участват хиляди американски и филипински военнослужещи.
Филипините са един от най-важните съюзници на САЩ в региона.

 
 

Броят на САУ M109A7 се увеличава

27.03.2020, 09:05

Американската армия е предоставила на BAE Systems договор на стойност 339 милиона долара за производството на следващите 48 самоходни оръдия M109A7, на машини за осигуряване на боеприпаси M992A3 (Carrier, Ammunition, Tracke, CAT) и резервни части.
Комплектът от САУ M109A7 и M992A3 CAT е жизненоважен за увеличаване на боеспособността на бронетанковите бригадни групи на американската армия (Armored Brigade Combat Teams - ABCT). Програмата предлага на бригадните групи разширени възможности на артилерията за далечна дистанция.
Новата версия на самоходните установки M109A7 отговаря на дългосрочните изисквания за оръжия от този клас, модерна "цифрова магистрала" и способност за генериране на големи количества електроенергия и да осигуряват по-голяма степен на надеждност и жизнеспособност при огневата поддръжка на бойните бригадни групи. M109A7 е значително обновена в сравнение с M109A6, като е с по-висока надеждност, ремонтопригодност, бързина на реакцията при откриване на огъня, леталност, значително повишена живучест на екипажа.
Първият контракт за производство на малка серия M109A7 беше сключена през 2017г. Последната поръчка увеличава броя на комплектите самоходни оръдия и превозни средства M109A7 и M992A3 до 204 единици, а общата стойност на договора достига 1,5 милиарда долара. Работата ще бъде извършена в Йорк, Пенсилвания, с прогнозна дата на завършване 31 януари 2023 година. Надзорът се осъществява от Командването по изпълнение на договорите на американската армия в Детройт- Арсенал (Мичиган). - Още за М109
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

Видео среща на върха на НАТО

27.03.2020, 07:10

Видео среща на върха на НАТО ще се проведе на 2-ри април, съобщи ТАСС.
Срещата ще се проведе във видео формат. Разговори в този формат вече проведоха Г-20 и ЕС.
Решението беше обявено от генералния секретар на групата Йенс Столтенберг. Срещата има планов характер. Очаква се тя да е важна. На нея трябва да бъде обявено присъединяването на Северна Македония към групата.
Всички страни вече одобриха кандидатурата. Все още обаче не е ясно, дали ще има тържествено отбелязване на събитието.
Водят се разговори с ръководството на Северна Македония.

 

На този ден през 1968 година загива първият космонавт Юрий Гагарин

27.03.2020, 07:00

На 27 март 1968 г. загива първият летец-космонавт в света Юрий Гагарин по време на тренировъчен полет с учебно-боен изтребител МиГ-15УТИ заедно с инструктора си полковник Владимир Серьогин. По това време Гагарин е заместник-директор на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.Катастрофата става в 10:31 ч. сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Телата на Гагарин и Серьогин са кремирани и прахът им е погребан в стените на Кремъл на Червения площад в Москва.......Прочети още

 

 

Подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана

26.03.2020, 22:28

В отговор на запитвания от медии и граждани за ученията на Българската армия след въвеждането на извънредното положение и новите правомощия по Закона за извънредното положение предоставяме следната информация:
Във връзка с промяната на противоепидемиологичната обстановка в страната Въоръжените сили на Република България стриктно спазват указанията и разпорежданията на държавните институции и Националният кризисен щаб, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения.
Подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана.
Всички препоръки от Националния кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса са изпълнени като са изготвени необходимите заповеди и указания.
Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на Въоръжените сили на Република България за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.
Поради обявеното извънредно положение се наложи да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.
Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.
Въоръжените сили на Република България както винаги планово са участвали, участват и ще продължават да изпълняват задачи в подкрепа на други министерства и ведомства за справяне с възникнали или развиващи се кризи. Българската армия е готова да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи.
Новите правомощия на армията по Закона за извънредното положение са ясно дефинирани и за да се стигне до тях, следва да се издаде акт на Министерския съвет. С него се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно и/или координирано с други органи. Участието на въоръжените сили според законовия текст на чл. 9 ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.
Източник: www.mod.bg

 

Международната коалиция в Ирак се изтегли от още една военна база

26.03.2020, 22:20

Военни от оглавяваната от САЩ международна коалиция за борба с "Ислямска държава" (ИД) започнаха да се изтеглят днес от военновъздушна база в Северен Ирак, предаде Ройтерс.
Командването на базата "Каяра" бе прехвърлено изцяло на иракските военни като част от съкращаването на чуждестранните сили в Ирак. Цялото съкращаване ще остави коалиционните сили в по-малко на брой бази и с намален персонал. От коалицията не съобщиха подробности или числа. "Каяра" е разположена южно от град Мосул, където през 2014 г. джихадистите от ИД обявиха своя халифат.
Тази база е втората за този месец предоставена на иракските въоръжени сили. Миналата седмица коалиционните сили се изтеглиха от базата "Ал Кайм" на границата със Сирия. Понастоящем международната коалиция разполага с около 7500 войници в Ирак. От тях 5000 са американци.
Източник: БТА

 

Армията е готова да съдейства на МВР, чака акт на Министерския съвет

26.03.2020, 18:24

Въоръжените сили на Република България както винаги планово са участвали, участват и ще продължават да изпълняват задачи в подкрепа на други министерства и ведомства за справяне с възникнали или развиващи се кризи, се посочва в съобщение на Пресцентъра на МО. Българската армия е готова, се отбелязва още от Министерството на отбраната,  да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи.
Новите правомощия на армията по Закона за извънредното положение са ясно дефинирани и за да се стигне до тях, следва да се издаде акт на Министерския съвет, се уточнява в съобщението. С него се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно и/или координирано с други органи. Участието на въоръжените сили според законовия текст на чл. 9 ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.
Освен това от Пресцентъра на МО съобщават: «Във връзка с промяната на противоепидемиологичната обстановка в страната Въоръжените сили на Република България стриктно спазват указанията и разпорежданията на държавните институции и Националният кризисен щаб, без да прекъсват изпълнението на функционалните си задължения.
Подготовката на войските винаги е била приоритет и не е и няма да бъде прекъсвана. Всички препоръки от Националния кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса са изпълнени като са изготвени необходимите заповеди и указания.
Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на Въоръжените сили на Република България за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии.
Поради обявеното извънредно положение се наложи да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.
Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.»
Източник: http://otbrana.com/

 

Медицинска евакуация на военнослужещ от българския контингент в Косово

26.03.2020, 16:10

Медицинска евакуация на военнослужещ от българския военен контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) бе извършена със самолет C-27J „Спартан” с екипаж от състава на Военновъздушните сили днес, 26 март, по заповед на министъра на отбраната.
Съобразно епидемиологичната обстановка в Косово и региона и взетите мерки от страна на Министерството на отбраната за българския военнослужещ са постъпили данни за съмнения за контактност с COVID-19. Същият няма субективни оплаквания. Екипажът, транспортираният военнослужещ и съпровождащото медицинско лице са осигурени с всички необходими средства за индивидуална защита.
При пристигането в Република България на военнослужещия ще бъдат направени медицински изследвания във Военномедицинска академия за окончателно определяне на здравния статус.
*******
Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват в операцията на НАТО в Косово с контингент в състав от 22 военнослужещи със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително за изпълнение на задачите се поддържа 10-дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния резерв на операцията. Национален командир на българския военен контингент в Косово е подполковник Стоян Червеняков от Съвместното командване на силите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Курсант от Морско училище – младежки посланик на НАТО

26.03.2020, 16:05

Курсант старшина първа степен Венилин Нешев е сред 16-те избрани младежки посланици на НАТО за 2020 година.
Програмата „Младежки посланици на НАТО“ е инициатива на НАТО и Младежкото евро-атлантическо дружество в България за 16 млади лидери и иноватори с интерес към дипломацията, международната политика и сигурността. Програмата продължава 12 месеца, в рамките на които посланиците ще участват в еднодневно обучение в София, двудневно посещение в Щабквартирата на НАТО в Брюксел, среща – дискусия с младежи, в осем български града и участие в официална церемония по награждаване в София, съобщават от ВВМУ.
Целта на инициативата е да отличи младежи, ученици и студенти от цяла България, които чрез срещи с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор да задълбочат познанията си в областта на международната политика, многостранната дипломация и членството на България в НАТО, както и да развият своите умения за комуникация, ораторство, работа в екип, организационни умения и протокол.
Старшина първа степен Нешев, който е курсант в III курс, специализация „Корабоводене“, прие новината с радост и въодушевление. „С нетърпение очаквам да науча нещо повече за дипломацията, като част от политиката между страните“, заяви той минути, след като научи добрата новина.
Източник: http://otbrana.com/

 

Перу обмисля сделки за двуцифрен брой ВТС C-27J и вертолети Ми-171

26.03.2020, 13:16

На 17 март 2020 г. стана ясно, че Перу възнамерява да придобие редица нови транспортни самолети и вертолети за въоръжените си сили, отчасти за да засили ресурсите на страната за справяне с хуманитарните операции за помощ на населението. Списъкът за пазаруване на южноамериканската страна включва допълнителни ВТС Leonardo C-27J в ролята на тежки транспортни самолети, включително за дозареждане по време на полет; още самолети Viking Aircraft DHC-6 Series 400 Twin Otter, плюс значителен брой хеликоптери Мил Ми-17.
Военновъздушните сили на Перу вече експлоатират четири C-27J и ще купят още 2 преди края на 2020 г., като през следващите три години ще последват още 6 такива самолета. В допълнение, перуанската армия обмисля двудвигателният турбовитлов двигател да замени флота от 3 самолета Антонов Ан-32В, като всички те се експлоатират повече 30 години. Ако Перу пристъпи към цялостен флот от C-27J, това ще го направи най-големият оператор на самолета в световен мащаб и ще предостави на производителя голям тласък за този тип, който през последните години се бори да спечели нови поръчки. Последните резултати на Leonardo през 2019 г. показват поръчки само за 2 броя за неразкрит клиент. Перу ще търси допълнително 4 тежки транспорта за товарни мисии, плюс два самолета за въздушно дозареждане, се казва в доклада.
Ще бъдат закупени и още 6 Viking Aircraft DHC-6 Series 400 Twin Otter - по три за армията и ВМС, като те се добавят към 12-те налични, използвани вече от ВВС.
Перу вече разполага със значителен флот от вертолети тип Ми-8/17 и в трите вида въоръжени сили, както и националната полиция на страната и ще се придържа към произведените в Русия вертолети за бъдещи покупки, за да поддържа общата способност. Докладът показва, че се разглеждат покупката на значителен брой от новите стандартни Ми-171: 24 за ВВС и 5 за ВМС. И в двата случая те ще заменят по-старите Ми-8, придобити втора употреба през 1992 г. съответно от Никарагуа и Унгария. Разглежда се и допълнително изискване на ВВС за 12 вертолета за търсене и спасяване.
Перу вижда модернизацията на ВВС като спешност след неотдавнашното наводнение в южната част на страната, което разкри недостиг на самолети за справяне с такъв кризисен случай.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Честваме Деня на Тракия

26.03.2020, 12:50

Днес , 26 март, е Денят на Тракия. Отбелязваме го в чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме и паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.
Датата 26 март (13 по ст. ст.) през 1913 г. символизира две съдбовни събития: на бойната слава на българската войска и на стремежът на тракийските българи към свобода и присъединяване към отечеството. След падането на Одрин на същата дата по същество завършва Балканската война и се ускоряват преговорите за мир в Лондон между Отоманската империя и балканските съюзници. Така на 17/30 май е подписан договор за мир, чл. 2 на който гласи : "Н. В. императорът на отоманите отстъпва на Т. величества съюзените владетели всички територии на своята империя върху европейския континент-на запад от линията Енос от Егейско море и Мидия до Черно море, с изключение на Албания." В договора се изказва yвepeнocт, че ще настъпят вечен мир и приятелство както между сегашните владетели, така и между техните наследници.
Това е най-голямото, бленувано обединение на българските земи, защото освен Източна и Беломорска Тракия и голяма част от Македония, България запазва Южна Добруджа и Западните покрайнини. Общата територия на страната достига 180 хил. кв. км. И понеже договорът е подписан не само от Турция, България, Сърбия, Гърция и Черна гора, но и от шестте велики сили в Европа, той не подлежи на ратификация, т.е. е окончателен.
Ликуват не само тракийските българи, ликува целият български народ. За съжаление общонародната радост продължава caмo един месец. На 16 юни 1913 г. започва Междусъюзническата война, която завършва с поражение за България и загубване на голямата част от нейните придобивки.
Още от 1914 г. българите обявяват датата 26 март за Ден на Тракия. От 2006 г. той е официално признат и от Министерския съвет на България. Така че вече е общобългарски празник.

 

Парламентът ще заседава само по законопроекти, свързани с извънредното положение

26.03.2020, 12:08

След доста горещ дебат бе прието предложението на Цвета Караянчева Народното събрание да заседава само по законопроекти, които са свързани с извънредното положение. Парламентарният контрол ще мине на режим писмени отговори от министрите. От БСП бяха категорично против. От 180 гласували 115 бяха „за“, 65 – „против“, въздържали се нямаше.
Не е ясно докога ще продължи този начин на работа на парламента, с оглед на неясните очаквания за преминаване на заразата от коронавируса. Първоначално в дневния ред се предвиждаше второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Така засега се отлага въвеждането на разпоредби, чиято цел е преодоляване на проблема с некомплекта от военнослужещи.  Вдигането на пределната възраст за военно звание трябва през тази година да задържи 316 военнослужещи в строя. Докато законът стои неприет, някои от тях ще свалят пагоните. Една от мерките за попълване дефицита от войници и матроси следва да бъде решен с вдигане на възрастта за прием в армията на 40 години. Засега и това се отлага.  Но, според Александър Ненков от ГЕРБ, например, едва ли този закон е толкова важен. Така се изрази той от парламентарната трибуна.
Според решението парламентарните комисии ще работят и ще могат да изслушват министри и други представители на изпълнителната власт. Припомнен бе чл. 78 на Конституцията, според който Народното събрание се свиква на заседания от председателя на Народното събрание: 1. по негова инициатива; 2. по искане на една пета от народните представители; 3. по искане на президента; 4. по искане на Министерския съвет. Предполага се, че още следващата седмица ще има заседание по промени на Закона за енергетиката.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пентагонът замразява ротацията на войските

26.03.2020, 08:08

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър е подписал заповед за замразяване на ротацията и придвижването на всички американски войски в чужбина в продължение на 60 дни. Рестриктивната мярка е поради пандемията на коронавирус, съобщи Си Ен Ен.
Телевизията се позовава на трима служители от Пентагона.
Това означава, че всички членове за американските части в чужбина или понастоящем планирани за разполагане ще останат на текущите си места през следващите 60 дни.
Рестриктивната мярка ще засегне 90 000 военни. Все пак ще има няколко изключения, включително за военноморските плавателни съдове, планирани да се върнат в САЩ.
Решението означава, че войските, служещи на места като Ирак или Афганистан, ще имат с поне два месеца удължаване на мандата им.
Не е ясно дали забраната за ново разгръщане ще възпрепятства способността на командирите да подкрепят силите си, ако усетят нужда.
В сряда Еспър повиши статута на здравна защита за всички отбранителни мисии по целия свят в отговор на огнището, ограничавайки достъпа.
Пентагонът заяви, че сега има 227 военнослужещи, които са тествани положително с коронавируса, а пандемията ще "продължи да разраства" през следващите три седмици.
Източник: https://news.bg/

 

Франция изтегля всичките си войски от Ирак заради COVID-19

26.03.2020, 08:05

Франция изтегля всичките си военни, разположени в Ирак заради опасенията от разпространената пандемия COVID-19, съобщи министерството на въоръжените сили в сряда.
Франция има около 200 войници на иракска територия като част от коалицията, която се бори срещу Ислямска държава в региона.
"В координация с иракското правителство водената от САЩ антиджихадистка коалиция в Ирак реши временно да преустанови дейността по обучение на иракските сили за сигурност, основно заради санитарната криза", се казва в изявление на френския генерален щаб. Поради това "Франция реши да репатрира до ново нареждане дислоцираните в Ирак свои военнослужещи", се добавя в изявлението.
Мярката касае близо 200 френски войници.
Въздушните операции срещу "Ислямска държава" обаче ще продължат, отбелязват от министерството на отбраната.
По-рано днес страната отчете 231 нови смъртни случаи от коронавирус, достигайки до 1331 души.
Това принуди президентът Еманюел Макрон да обяви старта на "Операция Устойчивост" за борба с вируса във Франция.
Източник: https://news.bg/

 

„Арсенал“ праща на борсата 2000 души

26.03.2020, 07:52

Държавното оръжейно предприятие “Арсенал”-Казанлък ще освободи 2000 работници от общо близо 9000 от 29 април.
Това става ясно от депозирано в Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда-Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава.
Генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев уточнява, че освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, колективния трудов договор и според финансовото състояние на дружеството.
Спадът на поръчките към “Арсенал”, понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на “Арсенал” и възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори заради COVID-19 са сред основните причини за мярката.
В момента дружеството не работи и служителите са в платен или неплатен отпуск.

 

Личната гвардия на Хитлер

26.03.2020, 07:12

В охранителния полк, а впоследствие и първа бронетанкова дивизия СС „Лейбщандарт Адолф Хиттлер“, чиято задача е личната охрана на фюрера, подбирали елита на германската младеж.
Преглеждали дори зъбите
Историята на създаването на охранителното подразделение на А. Хитлер започва през първата половина на 20-те години, когато бъдещият Фюрер все още не е дошъл на власт. В едно от произведенията си Хитлер пише, че след като излиза от затвора „Ландсберг“, той формира малък охранителен отряд от лоялни към него съратници. Според собствените признания на нацисткия лидер в него влизат хитлеристи, които са способни да се подчиняват безпрекословно и ако е необходимо са готови да убият дори собствените си братя. При подбора в „Лейбщандарт“ стриктно се спазват расовите и идеологически стандарти, които нацистите съблюдават.
Когато подразделението за лична охрана започва да се ръководи от бъдещия лидер на СС Хайнрих Химлер се установяват критерии за кандидатите за тази част. Височина – от 1 м. 70 см., липса на славянски и азиатски черти на лицето, пропорционално телосложение. Изискванията за кандидатите са да бъдат в добра физическа форма, без физически недостатъци и да имат идеално здраве. Преди да започне Втората световна война в „Лейбщандарт“ не приемат кандидати, дори ако има само един пломбиран зъб.
Проверка до пето коляно
В средата на 30-те години на XX век изискванията към подбора в „Лейбщандарт“ стават още по-трудни. Кандидатът се задължава да представи пред специална комисия документално потвърдена информация за своите предци до пето коляно (за войници – от началото на XIX век, за офицерите – от 1736 г.). Ако комисията открие съмнителни данни за кандидатите- междурасови бракове при техните предци, то приемът им в „Лейбщандарт“ е автоматично спиран. Всички, които криели подобна информация или предоставяли неверни сведения били изключвани от подразделението.
Охранителите на Хитлер дори не можели да си изберат съпруга по тяхно желание. Щабът на „Лейбщандарт“ изисквали архивна справка и за нейните предци, както и снимка на момичето в бански костюм – ако кандидатката не съответства на арийската представа за външност, тя също се отхвърля.
Къде и как са се обучавали „асфалтовите войници“
В своите книги историкът Волфганг Акунов пише, че полкът лична охрана на Адолф Хитлер е разквартируван в Лихтерфелдските казарми. Самите военнослужещи са набирани изцяло от академиите за обучение на Хитлерюгенд. Според писателя, войниците от Вермахта иронично наричат ​​бъдещата лична охрана на фюрера „асфалтови войници“, заради парадните им черни униформи и излишната, според тях, строева подготовка, която е била на особена почит сред офицерите в това подразделение.
Лейбщандарт Адолф Хитлер
От другите военни формирования от Третия райх са на мнение, че във военната школа в Лихтерфелд обръщат твърде голямо внимание на расовата чистота на кадетите, както и на строевите упражнения и маршировката, като същевременно омаловажават значението на военната подготовка. Въпреки всички тези мнения в кадетската академия се отделя сериозно внимание на атлетиката и като цяло на физическите упражнения.
Кои са обектите, които са охранявани от „Лейбщандарт“
Авторът на книгата „Третият райх“ Владимир Булавин посочва показанията на началника на личната охрана на Хитлер щандартенфюрер Йохан Ратенхубер, които той предоставя на СМЕРШ през 1945 г.
Както споделя Йохан Ратенхубер фюрерът пребивава основно в Берлин и Оберзалцберг, където се намира планинската му резиденция Бергхоф. Охраната се осъществява от 81 войници и един офицер от СС „Лейбщандарт Адолф Хитлер“. Освен това щандартенфюрер Ратенхубер отговаря за охраната на високопоставени лица от Третия райх, както и за мюнхенската резиденция на Хитлер.
Източник: http://worldrubric.com/

 

 

Зареждането на Vanguard с ядрено гориво се забави

25.03.2020, 22:28

Програмата в размер на 200 милиона британски лири (237,5 милиона долара) за дозареждане на ядрения реактор на атомната подводница HMS Vanguard на Royal Navy е вече девет месеца извън графика. Първоначално е било планирано това да стане в средата на 2019 г., след основния ремонт от повече от 3 години, когато подводницата е трябвало да напусне комплекса за зареждане с ядрено гориво Babcock International в корабостроителницата в Девънпорт.
Британската агенция за подводниците (SDA), която контролира проекта според закона "За свободата на информацията" на 17 март, потвърди пред изданието Jane's, че HMS Vanguard все още е била в дока през декември 2019 г. А военноморски източници многократно потвърждават, че HMS Vanguard все още не е напуснала Babcock International.
Британският флот има четири атомни подводници - Vanguard, Victorious, Vigilant и Vengeance, като всички те са построени между 1986-1999 от компанията Vickers Shipbuilding and Engineering в корабостроителницата в Barrow-in-Furness. Всички стратегически подводници са базирани във военноморската база Клайд на 40 km от Глазгоу (Шотландия). Цената на една подводница е 1,5 милиарда британски лири, а общата стойност на програмата е 15 милиарда британски лири. Силовата установка включва ядрен реактор Rolls-Royce PWR2 с две парни турбини с мощност 27500 к.с. (20 MW), както и два 6-MW турбогенератора и два дизелови генератора с мощност 2700 к.с. (2 MW). - Още британски подводници
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

У нас няма чуждестранни войски

25.03.2020, 18:35

В отговор на запитвания от медии и граждани за чуждестранни военнослужещи на територията на Република България, Пресцентърът на МО предостави следната информация:
В момента на територията на Република България не се намират чуждестранни войски и сили за съвместни занятия и тренировки.
Единствените чуждестранни военнослужещи са на длъжности в дипломатическите мисии на своите държави в Република България, както и постоянно командированите в структури на НАТО в нашата страна.
До края на 2020 г. на територията на България няма планирани големи учения с чуждестранно участие.

 

Какво реши Министерският съвет днес?

25.03.2020, 15:48

Правителството предлага капитан I ранг Велко Велков да бъде назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби”
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да назначи капитан I ранг Велко Велков на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби” и го удостои с виеше офицерско звание „флотилен адмирал”.
С друго решение правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи вицеадмирал Емил Ефтимов (на снимката) от заеманата длъжност, да го назначи на длъжността „Началник на отбраната“ и го удостои с виеше офицерско звание „адмирал”.

********

Вицеадмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна.
-През 1979-1984 г. учи във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Варна;
-през 1992-1994 г. – във Военноморска академия на Руската Федерация – гр. Санкт Петербург, Русия;
-през 2001 г. – Курс по английски език във Военна академия на Република Унгария;
-през 2004-2005 г. – Военноморски колеж – Ню Порт, САЩ;
-през 2012 г. – Курс за висши офицери – Училище на Главната квартира на НАТО – Оберамергау, Германия и
-през 2012 г. – Курс за висши офицери и посланици -Колеж по отбраната на НАТО в гр. Рим, Италия.
Бил е командир на щурманска бойна част на фрегата, командир на минно-торпедна бойна част на фрегата, старши помощник командир на фрегата, командир на фрегата, дивизионен специалист по противолодъчна отбрана на Първи дивизион патрулни кораби, началник-щаб на Първи дивизион патрулни кораби във вмб – Варна, заместник-началник щаб, той и началник на отделение "Бойна подготовка" във вмб – Варна, командир на Първи дивизион патрулни кораби във вмб – Варна, заместник-командир по подготовка на силите на вмб – Варна, началник на управление „Подготовка и използване на силите“ в щаба на ВМС, началник-щаб на Военноморска база Варна, командир на Военноморска база Варна, заместник-директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия, директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия, заместник-началник на отбраната, ВрИД началник на отбраната.
Притежава всички отличия и награди, съответстващи на званието, включително награден знак на Министерството на отбраната „За вярна служба“ и почетен знак на МО „Свети Георги“
Владее английски и руски

 

Русия започна военни учения за справяне с коронавируса

25.03.2020, 15:34

Руските въоръжени сили от днес започнаха проверка на готовността за борба с коронавируса. Това бе съобщено от министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу. Всички мероприятия ще се провеждат само на полигони.
Проверката е започнала по решение на президента Владимир Путин и се провежда в органите на военното управление, съединенията, военните части на Западния и Централния военни окръзи, Военно-космическите сили на Русия, Ракетните войски със стратегическо предназначение и други подразделения.
Според Шойгу проверката ще се извършва в два етапа. На първия етап командването на военните окръзи и централните органи за военно управление трябва да сформират групировки от сили и средства, сборни отряди за ликвидиране на последствията от заболяванията в местата за дислокация на военнослужещи.
На втория етап в течение на две денонощия ще се провери способността на медицинските отряди със специално предназначение и на всички медицински подразделения в различните части на армията за своевременно разгръщане за борба с инфекцията.
Според министъра в хода на проверката, която ще завърши на 28 март, ще бъдат анализирани също така транспортните възможности на министерството за превоза с въздушен и железопътен транспорт на необходимите сили и средства в отдалечените райони за оказване на помощ на болните и за изпълнение на комплекс от карантинни и лечебни мероприятия.
Съобщава се също, че за мероприятията в рамките на проверката ще бъдат информирани военните аташета при посолствата на чуждите държави в Русия. - Още химически войски
Източник: https://trud.bg/

 

Участие на ВМС в съвместна тренировка с националния оперативен щаб

25.03.2020, 11:42

На 24, 25 и 26 март 2020 г. по указания на заместник-началника на отбраната Военноморските сили на Република България участват в трансформирането на Двореца на културата и спорта ЕАД – Варна в сграда за болнично наблюдение на значителен брой хора.
Целта на тренировката е съгласуване на действията на институциите: министерство на отбраната, министерството на младежта и спорта, министерство на здравеопазването, държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” и областна администрация на Варна по ограничаване на разпространението на коронавирус „COVID-19”.
От страна на ВМС вземат участие общо 91 военнослужещи и следната автомобилна техника: товарни автомобили – 3 броя ЗиЛ-130, 2 броя ЗиЛ-131 и 2 броя микробуси.
От държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла със цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.
Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота.
В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Адмирал (з) Иван Добрев навърши 98 години

25.03.2020, 09:15

На 25 март 2020 г. адмирал (з) Иван Добрев, доблестен морски офицер, дългогодишен командващ и строител на Военноморските сили на Република България, почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и почетен председател на Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза, почетен член на „Асоциацията на възпитаниците на Морско училище“ - секция София, и доайен на българската моряшката общност навършва 98 години!
От сърце му честитим рождения ден и му желаем здраве, бодрост, сили, седем фута под кила и попътен вятър!
От Клуб „Военни моряци” и „Асоциацията на възпитаниците на Морско училище“ - секция София

 

Индия иска бързо да закупи 10 допълнителни вертолета Ka-31Р за ДРЛО (AEW&C)

25.03.2020, 09:05

Индия ускорява преговорите за придобиване на 10 руски хеликоптера "Камов" Ка-31Р за въздушно ранно предупреждение и контрол (AEW&C), за да може те да пристигнат навреме, за очакваното приемане в експлоатация през 2021 г. на местно произведеният самолетоносач Vikrant за индийските ВМС (IN).
Официалните източници съобщиха на Jane's на 20 март, че IN иска да "незабавно" да финализира вноса на Ka-31Р, който беше одобрен от Министерството на отбраната (МО) през май 2019 г. за приблизително 36 милиарда INR (478,8 милиона щатски долара). Предвижда се до 4 Ка-31Р AEW&C да са на брода на самолетоносача по време на неговите плавания. - (видео)
Служителите на IN заявиха, че Vikrant има за цел да постигне пълна оперативна готовност с целия си въздушен контингент от изтребители МиГ-29К/КУБ Fulcrum до 2022 г.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

 

Торпедоносецът "Дръзки" във Варна - символ на българския военен флот

24.03.2020, 20:37

Торпедоносецът „Дръзки”, част от експозицията на открито на Военноморския музей във Варна, привлича стотици посетители целогодишно.
От музея разказват историята на знаменития кораб, превърнал се в символ на българския военен флот и с това - в една от най-ценните експонати за музея.
Торпедоносецът „Дръзки” е единият от шестте еднотипни кораба, поръчани на френската фирма „Шнайдер и Сие” с два договора – през 1904 г. и през 1906 г. Построени са в корабостроителницата в град Шалон сюр Сон по типов френски проект на “38-метров” миноносец. Те са транспортирани на части до Варна, където са сглобени. За пускането им на вода в района на Флотския арсенал е изграден хелинг......Прочети още

 

Хагският съд: ако няма доказателства за ЗРК "Бук" - казусът за полет MH17 ще бъде приключен

24.03.2020, 19:42

Прокурорите по делото за полет MH-17 не можаха да намерят и покажат доказателства за ЗРК "Бук", унищожил самолета Boeing 777. Съдът в Хага поиска обвиняващата страна по делото за сваления пътнически самолет Boeing 777 над Украйна да представи свидетелства и доказателства, че пътническият самолет наистина е бил свален от управляема ракета, изстреляна от ЗРК „Бук“.
Без да бъдат представени съответните доказателства, казусът може да се смята за приключен, тъй като разследващите вече нямат нито един аргумент за това кой е унищожил самолета и при какви условия, информира Agence France-Presse (AFP) .
„В документите по дискусиите, проведени в рамките на "кръглата маса" в парламентарната комисия на 22 януари 2016 г., се казва, че САЩ имат достъп до секретни спътникови снимки, които уж показват изстрелването на ракета. Тази информация беше предоставена от холандската служба за безопасност. В документите се твърди също, че САЩ нямат възражения да бъде разкрита тази информация. Възниква обаче въпросът, има ли нещо обща с действителността всичко това? И ако е така, възнамерява ли прокуратурата да добави тази информация към делото?“, заяви председателстващият съдия Хендрик Щайнхаус, цитиран от Agence France-Presse (AFP).
Имайки предвид фактът, че разследването на трагедията продължава почти шест години и през този период няма данни, че самолетът всъщност е бил свален от зенитна управляема ракета, експертите смятат, че Хагският съд може да откаже по-нататъшното разследване по този казус.
Източник:https://www.pan.bg, Agence France-Presse (AFP)

 

Тренировка по разгръщане на полева болница се проведе в Пловдив

24.03.2020, 17:35

Тренировка по разгръщане на полева болница в спортната зала „Колодрум“ в Пловдив се проведе днес, 24 март. Това е второто подобно занятие след столицата, където в петък беше разположена полева болница в спортната зала „Арена Армеец“.
В учението в Пловдив с логистична поддръжка участват 80 военнослужещи и 15 единици техника от военното формирование 46 690 от състава на Сухопътните войски под ръководството на командира полковник Костадин Добрев. Извършва се получаване от държавния резерв на материални средства (легла, дюшеци, възглавници и чаршафи), транспортиране и оборудване на помещението, след което ще бъде направена дезинфекция. При занятието са изпълнени всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на коронавирус, разпоредени от Националния оперативен щаб. - (видео)
Тренировките за разгръщане на полеви болници в спортни зали в областни градове се ръководят от Националния оперативен щаб и в тях участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ и Израел провеждат учения с Ф-35

24.03.2020, 17:17

Въоръжените сили на САЩ и Израел ще проведат съвместни военновъздушни учения в южната част на израелската страна. Информацията разпространява "Джерусалим пост", позовавайки се на израелската армия.
В съобщение на армията се уточнява, че в игрите ще участват изтребители Ф-35. Те ще се провеждат само по въздух и няма да има контакт между военнослужещите, въпреки че израелската армия забрани международните учения с чужди сили заради пандемията от коронавирус.
Игрите, които са част от тренировъчния график на израелската армия за 2020 г., ще започнат във вторник следобед и ще продължат до четвъртък вечерта.
Източник: https://news.bg/

 

Военни на НАТО в Афганистан са заразени с коронавирус

24.03.2020, 17:07

Четирима военни, членове на мисията на НАТО за в Афганистан са тествани положително за коронавирус, съобщава мисията в "Туитър" във вторник, цитирани от ТАСС.
"Четири военни коалиции преминаха положителен тест на COVID-19. Това са първите положителни резултати от тестовете сред участниците в мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан".
Националността на заразените не се разкрива. Те са пристигнали в Афганистан наскоро и са изолирани, когато са направени тестовете.
Отбелязва се, че около 1500 военни и цивилни служители на мисията се наблюдават като предпазна мярка.
38 души с грипоподобни симптоми са изолирани и получават необходимата медицинска помощ. Мисията "Решителна подкрепа" е от около 16 хиляди души.
Източник: https://news.bg/

 

Японски изтребители ескортираха руски бомбардировачи Ту-95

24.03.2020, 13:20

Японски изтребители ескортираха два руски бомбардировача Ту-95 по време на рутинен полет, обяви Министерството на отбраната на Русия, цитирано от местни медии.
Ведомството уточнява, че изтребителите са прихванали бомбардировачите над Японско море и северозападната част на Тихия океан.
Японски изтребители Mitsubishi F-2 бяха вдигнати, за да придружат два руски стратегически бомбардировача Ту-95МС, докато летяха над международни води, потвърди министерството и допълни, че бомбардировачите на руските ВКС са завършили планиран полет над неутралните води на Японско море и северозападната част на Тихия океан.
Според министерството полетът на бомбардировачите е продължил 9 часа. - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб „Дръзки“ (1973 - 1976 г.)

24.03.2020, 12:45

По времето на наборната служба обръщението „Наборе!“ имаше съвсем друго звучене, за разлика от сега. Събрани на едно място по силата на различни обстоятелства, младите мъже от съответния набор изпълняват своя дълг към Родината под формата на „отбиване на военната служба“. (Непонятна от днешна гледна точка формулировка, защото сега звучи едва ли не като „отбиване на номера“). Ако е в Сухопътни войски или Военновъздушните сили - за две години, а късметлиите от Военноморския флот - за три. Е, в по-ранни години и момчетата в зелени униформи са служили три години, но пък във Флота - за четири. Друг път ще разсъждаваме защо е било така.
Службата във Флота, особено на бойните кораби, не беше никак лека, съпроводена с много лишения, физическо и психическо напрежение. Затова след уволнението мнозина набори от различни екипажи си организираха периодично другарски срещи, на които си припомняха преживяното, споделяха новите моменти в своите биографии. Приятелствата от времето на казармата бяха и все още са дълготрайни и кой знае защо, популярни с турцизма „аскер аркадаш“. Защо - нека оставим това на изследователите. „Морски вестник“ с удоволствие представя на своите читатели Албум на матросите от набор 1954 г., служили на стражеви кораб (СКР) „Дръзки“ през периода 1973 - 1976 г. За редакцията остана само дигиталният вариант на албума, защото оригиналният вече е предаден там, където му е мястото - във Военноморския музей във Варна. Сигурни сме, че не малко от нашите читатели ще срещнат познати лица и имена.
С пълния вариант на Албума (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

 

В Черно море са влезли кораби от Втора военноморска група на НАТО

24.03.2020, 09:47

Група кораби на НАТО сa преминали вчера през Босфора и в 13:00 местно време са влезли в акваторията на Черно море, това са три фрегати от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG-2).
Флагман на групата е канадската фрегата HMCS Fredericton (FFH 337), придружавана от италианската фрегата Virginio Fasan (F 591) и турската TCG Salihreis (F 246). Към тях ще се присъедини от пристанище Констнца и фрегатата Regina Maria (F 222).
По информация на ВМС на Румъния групата ще изпълнява наблюдение на морската, въздушна и подводна обстановка, ще бъдт проведени съвместни морски учения с „партньори на НАТО в региона“. Основна задача е да се повиши оперативната съвместимост на ВМС на НАТО при провеждане на операции в Черно море.
Навлезлите в акваторията на Черно море кораби на НАТО са под наблюдение от корабите и наземните системи на Черноморския флот на РФ, се казва в съобщение на командването на руския ВМФ.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Война или криза?

24.03.2020, 09:34

От терминологична гледна точка обществото ни е готово за война. С какви ли не бойни термини пълнят посланията си хората на управленско ниво. То не бе невидим враг, преден фронт, операция, въвеждане на резерви и какво ли не още. Премиерът ходи по шивашките предприятия, като по бойни позиции и веднага излиза с решение за по-нататъшни действия. На ден по десетки пъти прекъсват телевизионните и радиопредавания за извънредни комюникета. Парламентът заседава под угрозата от заразата, но депутатите са оборудвани и снаряжени достатъчно видимо. Някои дори заприличаха на космонавти.
Война ли е или криза? Нарекоха го извънредно положение, т.е. нещо по средата. И тепърва пишат закони, за да спасят нацията. Да снабдят аптеките с маски и дезинфектанти, да осигурят медицинските работници с предпазни средства, да открият, че наши фармацевтични компании произвеждат необходимите днес лекарства на хининова основа, но не за нас, защото сме членове на ЕС, а за Украйна и Русия.
А ни трябва един закон и за епидемия, и за пандемия, и за суша, и за наводнения...Но написан, обсъден и приет не на денонощни заседания, а далеч преди да ни застигне белята. В този смисъл заслужава внимание идеята на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Като дългогодишен офицер, той, очевидно, иска да види нещата в по-подреден вид. И не просто така пита в страницата си във Фейсбук: „Това, което правим днес не можем ли да го уредим в един закон за управление при кризи? Кризи от военен характер, кризи от невоенен характер и там да има всичко за всички и да не се налагат особени промени. “
От 2005 до 2009 г. България имаше такъв закон. Той казваше това, което важи за днешната ситуация „Криза по смисъла на този закон е промяна на установеното състояние на живот, обхванала територии, обекти, сектори и сфери на икономиката и обществения живот или околната среда, предизвикана от човешка дейност или природни явления, в резултат на която условията за съществуване и за осъществяване на дейност в променената среда са силно нарушени.“ И имаше за задача да урежда правомощията на държавните органи и органите на местното самоуправление, правата и задълженията на физическите и юридическите лица при управление при кризи. По различни, включително субективни, съображения бе отменен. Не казвам, че е бил съвършен. Но би било друго, ако имаше такъв.
(Коментарът е публикуван във в.“Земя“, 23.03.2020 г., Спирдон Спирдонов)

 

На този ден преди 75 г. започва Рейнската въздушнодесантна операция

24.03.2020, 06:37

На 24 март 1945 г. англо-американските войски провеждат Рейнската въздушнодесантна операция срещу немските войски по време на Втората световна война, като тя е част от Централната Европейска операция. Независимо от нейната скоротечност и привлечени относително малки сили, по своите резултати тя има стратегически характер, тъй като осигурява преминаването на Рейн от основните съюзни сили. Големият въздушен десант североизточно от Везел е в интерес на войските от британската 21-а група армии (командващ фелдмаршал Монтгомъри) при форсиране на Рейн.
Непосредственото провеждане на операцията е възложено на американския 18-и въздушен корпус (командващ генерал Матю Риджуей). За целта са отделени 1595 транспортни самолета и 1347 бойни самолета.
Разчетите са корпусът да бъде стоварен на 8-15 км източно от Рейн непосредствено след като британските предни отряди на пехотните съединения преминат на десния бряг на реката, като десантът остане в пределите на досегаемост на своята артилерия от среден калибър с цел артилерийска подкрепа.
Задача на десанта е да заеме важни в тактическо отношение участъци от местността, което би нарушило целостта на немската отбрана в района на Везел. Освен това ще бъде възпрепятствано придвижването на резервите на противника, ще бъде разширен британският плацдарм на източния бряг на Рейн и ще се осигури на 2-ра британска армия провеждането на по-нататъшните настъпателни операции.
Стоварването на десанта на 24 март се оказва пълна изненада за немците. С огън на зенитната артилерия са унищожени 53 американски самолета, а други 440 са сериозно повредени. Намиращите се в района около 8000 войници на Вермахта обаче не са в състояние да окажат сериозна съпротива, от тях 3500 са пленени. Американците дават общо около 2500 жертви, но те са основно от свалените самолети.
За сравнително малките загуби способства и обстоятелството, че десантът е стоварен в набелязаните пунктове достатъчно точно. За два часа в района на десанта са доставени 16 870 души, 286 оръдия и минохвъргачки, 1614 леки автомобили (джипове), стотици тонове боеприпаси, бензин и продоволствие.
Американският 18-и въздушен корпус изпълнява поставените задачи и овладява няколко по-големи населени пунктове на север от Везел. През втората половина на деня десантчиците се съединяват с войските, настъпващи по фронта от района на завладяния плацдарм.
До края на войната остават само 45 дни.

 

Втори модернизиран Ту-22М3М във въздуха

24.03.2020, 08:35

В петък, 20 март 2010 г., от летище Казан извършва първия си полет вторият модернизиран бомбардировач Ту-22М3М. Работите по ремонта и модернизацията са извършени в Казанския авиоремонтен завод „Горбунов“. Самолетът с р.н. RF-94235 (борд „06“) ще се използва за извършване на по-нататъшните изпитания в рамките на програмата за модернизация.
Външно Ту-22М3М се различава от основно по системата за дозареждане във въздуха. Тази система е била демонтирана от първите версии по силата на договора от 1991 г. 'START-I' между САЩ и тогавашния СССР.
Модернизираната версия е с нова система за самозащита, премахнато е разположеното в опашната част оръдие. Голяма част от новата авионика е същата, както при модернизирания стратегически бомбардировач Ту-160М2.
Ту-22М3М може да използва новата ракета Х-32 (силно модернизирана версия на Х-22), дозвуковата Х-СД и хиперзвуковата Х-МТ. Основно въоръжение ще бъде и ракетата „Кинжал“, която сега се използва от МиГ-31ДЗ.
Очаква се държаните изпитания на Ту-22М3М да се извършат през 2021 г. - Още за Ту-22М3
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

На този ден преди 21 години започнаха бомбардировките на САЩ и НАТО над Югославия

24.03.2020, 08:33

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО без мандат от ООН взеха решение да бомбардират територията на независимата европейска държава Съюзна република Югославия (СРЮ), а Атлантическият алианс да окупира сръбската Автономна област Косово и Метохия. Преговорите в двореца Рамбуйе, на които САЩ настояваше сили на НАТО да бъдат разположени на цялата територия на СРЮ, приключиха безрезултатно. Прибeгна се до правото на силата. - (видео)
Продължилите 78 дни варварски бомбардировки отнеха живота на 4000 души, две трети цивилни граждани, сред тях 90 деца, оставиха след себе си 10 000 тежко ранени. Тежки поражения бяха нанесени на икономиката, инфраструктурата, радио- и телевизионните предаватели, където загинаха 16 журналисти, електропреносната мрежа, на културни и исторически паметници, обществени и жилищни сгради. Бомбите на НАТО уцелиха и едно посолство - на Китайската народна република. Заразени за десетилетия напред останаха земите, ударени от опасните за човешкото здраве натовски оръжия с обеднен уран и касетъчните бомби. На 7 май 1999 година демократичното правителство на България взе участие в агресията на НАТО, като му предостави за ползване въздушното си пространство...........Прочети още

 

 

Путин прати Шойгу на разговори с Асад

23.03.2020, 20:37

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу от името на руския президент Владимир Путин направи работно посещение в Сирия, където проведе разговори с президента на републиката Башар Асад, съобщава ТАСС.
"По време на разговорите бяха обсъдени въпроси за осигуряване на стабилно прекратяване на военните действия в зоната на деескалация на Идлиб, стабилизиране на обстановката в други части на Сирия, както и различни аспекти на военно-техническото сътрудничество в рамките на съвместна борба с международни терористични групи", се казва в съобщението на руското военно министерство.
Министерството на отбраната допълва, че страните обсъждат хуманитарната помощ на Русия за сирийското население, страдащо от забранителни санкции на западните страни, както и възстановяването на икономическия потенциал на републиката с помощта на руски специалисти.
Руската армия отбелязва, че при полет в сирийското въздушно пространство безопасността на самолета на министъра на отбраната е осигурена от изтребители Су-35С на ВКС на Русия.
Последният път Шойгу посети Дамаск на 19 март 2019 г., тогава министерството на отбраната съобщи, че министърът е предал послание от Путин на Асад, без да се споменават подробности. - (видео)
Източник: https://news.bg/

 

Фрегатата „Верни“ влезе в състава на постоянната група на НАТО

23.03.2020, 17:17

Днес фрегата „Верни” 42 с командир капитан  ІІ ранг Теодор Кабаков от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби напусна Пункт за базиране Бургас, се включи в състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО– SNMG2, съобщават от ВМС.
В периода от 23 март до 12 април 2020 г. фрегата „Верни”, като част от състава на групата в Черно море, ще отработи различни видове учения на море.

 

ВВС на САЩ изпробваха двигател за нискобюджетната крилата ракета Gray Wolf

23.03.2020, 09:57

На 19 март 2020 г. Изследователската лаборатория на военновъздушните сили (AFRL) обяви, че заедно с Northrop Grumman и Technical Directions Inc. (TDI), за първи път е провела полетния тест на двигател TDI-J85. Този тест е включвал многократни стартирания на двигателя, както и работа на голяма височина.
"Двигателят отговаря на очакванията за експлоатационните характеристики на тягата и надмина очакванията за горивна ефективност. Тестваните двигатели натрупаха достатъчно време в работа в полет, изграждайки увереност в дълготрайността на конструкцията" се казва в прессъобщение на AFRL.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Тема за размисъл: Военните стават полицаи?!

23.03.2020, 08:17

Депутатите се поизсилиха с вкарването на армията в закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Възложиха на военнослужещите полицейски функции, колкото и управляващите да се кълняха, че не е така. За какво друго говори текстът, че хората от армията имат право да задържат нарушители на гласуваните мерки, както и превозни средства. И как ще стане това? С физическа сила и помощни средства, записа законодателят. Уточнявайки, че те ще се прилагат, само когато е абсолютно необходимо. И когато има такава ситуация ще държат здраво даденото лице в очакване на някой полицай. Дори трябва да съставят и подпишат протокол за предаването му.
Това, че Въоръжените сили не бива да стоят настрана от всеобщите усилия за справяне с кризата, не подлежи на съмнение. Само че така ли трябва да бъде използван ресурсът им? И защо трябваше да се гласува подобен текст, след като има Закон за отбраната и въоръжените сили и армията живее по него? На есен ще закъсаме с прибирането на реколтата и в някой земеделски закон ще се настани текст, който задължава военнослужещите да помагат на кооперациите и арендаторите. Така ли?
Впрочем, армията се включи в борбата с коронавируса далеч преди депутатите да гласуват т.нар. извънреден закон. Шеф на Националния оперативен щаб е генерал, ВМА и другите военни болници са на предния здравен фронт. Разблокирани са от складовете защитни облекла и предпазни средства, които бяха дадени на полицаите и медицинските специалисти. Естествено, никой не попита защо болниците и МВР нямаха такъв резерв. Развърната бе военно-полева болница в столичната Арена "Армеец" с готовност това да се случи и в други градове. Военните сами си прибраха курсантите, които бяха на обучение зад граница. Взеха бързи мерки за запазване здравето на подготвения контингент за ротация в Афганистан. Преустроиха войсковия живот.
Всичко това и още много реализирани мерки бяха свършени, без военните да искат някоя друга държавна структура да дойде да им свърши работата. МВР, например. Или здравното министерство. В същото време поддържат готовност за заявено участие, ако се стигне до напрежение на южните ни граници, свързано с бежанския поток.
Не вървят нещата на добре, когато военнослужещите стават полицаи. Други министерства и служби отговарят за вътрешния ред и сигурност. Не е ли така? А ако някой заповяда да излязат танковете и бойните машини по кръстовищата? И войниците да ни гледат през амбразурите на картечниците? Тогава ще се питаме трябваше ли ни такъв текст в закона.
От парламентарната трибуна депутати държаха пламенни речи и убеждаваха колко много трябва да се вярва на армията и че тя е в състояние да се справи с тази задача. Никой обаче не каза: "Да им гласуваме допълнително възнаграждение на тези мъже и жени за това натоварване". Но ние си знаем, че сме силни на речите. И щедри на триците, които обаче не правят хляба конкурентен на пазара. Такава ни е политиката.
Здравните заведения и Българската армия си приличат по големия некомплект от личен състав. Виждаме, че болниците започнаха да разчитат на доброволци. Дано не се стига до ситуация, в която опълченци да изпълняват задачите на армията! Докато професионалните войници стоят по кръстовищата и проверяват кой гражданин е нарушил Закона за здравето. И не на последно място - законодателят май "пропусна", че въоръжените сили имат и върховен главнокомандващ.
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

Защо Съветският съюз създаде свое атомно оръжие?

23.03.2020, 07:50

В наши дни ядреното оръжие е сериозен проблем за човечеството, но именно с неговото създаване приключва епохата на грандиозните световни войни. Гарантираното взаимно унищожение накара свръхдържавите да постигат договорки там, където преди лесно биха поели пътя на въоръжения конфликт.
В първите години на ядрената ера монополът върху атомната бомба се държал от САЩ. През август 1945 г. те демонстрирали, в каква опасност се намират държавите, които не принадлежат към западния блок и хвърлят две бомби над Япония.
Ситуацията се променя на 29 август 1949 г., когато Съветският съюз провежда изпитания на собствено ядрено оръжие.
Началото на надпреварата
Мисълта за това, че получаваната при разпадането на ядрото на урана колосална енергия може да се използва за военни цели, била за първи път огласена от физиците в края на 30-е години. Първопроходци се оказали немците. Именно Германия стигнала най-далеч от всички страни при теоретичните разработки на ядрена тематика. Немският атомен проект стартирал още през лятото на 1939 г. Физиците, избягали от Германия след идването на власт на Хитлер, бързо разбрали, до какво може да доведе неговото успешно завършване. Налагало се немците да бъдат изпреварени, при това колкото по-бързо, толкова по-добре.
През август 1939 г. президентът на САЩ Ф. Д. Рузвелт получил писмо от изтъкнатия физик А. Айнщайн. Носителят на Нобелова награда по физика обръщал вниманието на президента към факта, че нацистите провеждат изследвания с цел създаване на ядрено оръжие и предлагал да се започне реализация на аналогичен проект и в САЩ. През следващите две години оттатък океана се разгърнала мащабна дейност, в която били вложени значителни средства и привлечени най-големите умове на епохата – Н. Бор, Е. Телер и други.
Всичко това било добре известно на СССР. Съветските физици били информирани за дейността на чуждестранните им колеги. И разузнаването не стояло със скръстени ръце. През юни 1940 г. то съобщило, че американците започват изследвания с уран-235. Година и половина по-късно, вече след началото на Великата Отечествена война, постъпили още по-тревожни сведения: още през 1943 г. Англия може да създаде свое ядрено оръжие. Това означавало, че немците, чиито войски вече били край Москва, излизат на финалната права. Съветският съюз сериозно изоставал в ядрената надпревара.
Физиците и разузнаването запретват ръкави
Цялата информация за успехите на западните страни в разработката на ядрено оръжие се стичала в Кремъл. Й. В. Сталин бързо разбрал, че става дума за жизненоважен за страната въпрос. Неговият вердикт звучал еднозначно: "Нямаме бомба, лошо работим!". Немците под Москва били спрени, а скоро бил постигнат и поврат във войната. Но нямало никакви гаранции, че ситуацията няма да се промени, ако немците получат в ръцете си свръхмощното оръжие. Успехите на американците и англичаните също се оценявали с тревога: ако успеят да направят атомна бомба, те биха могли самостоятелно да победят Хитлер, а след това да заплашват и Съветския съюз.
През септември 1942 г. ръководството на СССР санкционирало създаването на специална лаборатория, занимаваща се с ядрената проблематика. Именно от нея започва историята на съветския атомен проект. В нея работил малък, но висококвалифициран колектив физици, ръководени от И. В. Курчатов. Той ще влезе в историята като бащата на съветската атомна бомба. В тясно взаимодействие с учените работело разузнаването. Съветската шпионска мрежа в САЩ разполагала с пълна информация за хода на американския атомен проект, включително и за местонахождението на основните изследователски центрове. Голяма помощ оказвали и американските ядрени физици, които симпатизирали на СССР. Благодарение на тях чертежите на американската бомба се озовали на бюрото на Курчатов само две седмици след нейното създаване през 1945 г.
Краят на американския ядрен монопол
Германия била разбита без употребата на ядрено оръжие. Американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. били по-скоро символичен акт: Вашингтон обявил пред целия свят, че той притежава свръхмощна бомба. Това послание било адресирано на първо място към Москва. След края на Втората световна война бившите съюзници от антихитлеристката коалиция се озовали от различни страни на барикадите. Американските и британските военни разработвали планове за евентуална война срещу СССР. Те предполагали бомбардировка на най-големите съветски градове с използване на атомно оръжие.
Това можело да бъде избегнато само при условие, че американският ядрен монопол бъде унищожен. Само две седмици след разрушаването на Хирошима, по заповед на Сталин бил създаден Специален комитет, който започнал да координира всички дейности по атомния проект. Фактически учредявало се суперминистерство, притежаващо огромни ресурси и извънредни правомощия. Той бил оглавен от приближения съратник на Сталин Л. П. Берия.
Под неговото непосредствено ръководство в СССР за няколко години се сформирал нов промишлен отрасъл – атомният. В най-кратки срокове били създадени предприятия за обогатяване на уран, реактори, центрофуги, заводи за производство на бомби. В Сибир и Урал новите промишлени комплекси се изграждали в недрата на планините, от които се изкарвали стотици тонове скална маса. Около тях възникнали цели градове, които често не били отбелязани на гражданските карти. За тяхното съществуване знаели само тези, които били пряко свързани с ядрения проект.
Американското ръководство било убедено, че СССР ще успее да създаде атомно оръжие не по-рано от 1954 г. Проведените през 1949 г. изпитания на полигона в Семипалатинск станали неприятен сюрприз за САЩ. Мобилизирайки всички сили, в условията на следвоенна разруха Съветският съюз успял да унищожи ядрения монопол на САЩ. По този начин били положени основите на международната сигурност, върху които и до ден днешен стои световният ред. - Oще ЯО

 

 

РН "Съюз-2.1б" с 34 спътника OneWeb успешно стартира от Байконур

22.03.2020, 21:46

Ракета-носител "Съюз-2.1б" с ускорител "Фрегат" и 34 британски спътника за връзка OneWeb стартира вчера в 20:07 мск от 31-ва площадка на космодрума Байконур. - (видео)
Около девет минути след старта (562.8 сек), челната част на ракетата "Съюз-2.1б" състояща се от ускорителя "Фрегат-М" и 34 телекомуникционни спътника OneWeb успешно се е отделила от третата степен на носителя.
Ускорителя "Фрегат" е работил около 3.5 часа. Спътниците са отделяни на девет етапа - първо два, след което по четири. Това е втори старт за извеждане на OneWeb на орбита от космодрума Байконур.
По-рано, прес службата на компанията OneWeb е съобщила, че този старт се посещава на 55 годишнината от първото в историята излизане в открития космос направено от Алексей Леонов на 18 март 1965 г. В частност, специално за старта е била разработена специална емблема. На нея се вижда човек в скафандър на фона на Земята, изгрев, звездно небе и космически кораб.
Първите шест спътника от серията OneWeb бяха изведени в космоса от космодрума Куру с РН "Съюз-СТ" на 28 февруари 2019, още същия ден спътниците са достигнали планираната орбита. На 7 февруари 2020 на орбита бяха изведени още 34 спътника. През 2020 се очакват и първите два старта от космодрума Восточний за извеждане на нови порции от спътниците OneWeb. Общо компанията планира да разгърне в космическото пространство около 600 спътника и да започне тяхното реално използване още през 2020 г. Към 2021 OneWeb планира да осигури 24 покритие на Земята. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Русия изпрати в Италия първите три военни самолета с лекари и медицинска техника

22.03.2020, 20:30

Русия изпрати днес от летище Чкаловский край Москва в Италия първите три военно-транспортни самолета Ил-76МД, които ще доставят в италианската въздушна база "Практика ди Маре" руски военни лекари - вирусолози и епидемиолози, а също и модерно оборудване за диагностика и дезинфекция. Това бе съобщено пред журналисти в министерството на отбраната в Москва, предадоха ТАСС и БТА. - (видео)
Полетите се изпълняват по нареждане на руския президент Владимир Путин с цел подпомагане на Италианската република в борбата с коронавирусната инфекция. Създадена е специална въздушна групировка от 9 машини Ил-76, които ще откарат в Италия общо осем мобилни екипа от лекари и медицински сестри, специални автомобили и друго медицинско оборудване. - (видео)
Русия ще изпрати и около 100 военни специалисти по вирусология и епидемиология.
Путин разговаря вчера с италианския премиер Джузепе Конте и потвърди, че Москва е готова да предостави на Рим необходимата помощ - по-специално предпазни консумативи, мобилни комплекси за дезинфекция на площи и превозни средства, медицинско и друго оборудване, също и лекарски екипи за практическо съдействие на италианските медици в най-пострадалите райони, напомня ТАСС. - (видео)

 

Руски командир: ето защо нашите подводници са безшумни!

22.03.2020, 19:58

Бившият командир на руската ядрена стратегическа подводница К-550 "Александър Невски" (проект 955 "Борей") капитан 1-ви ранг Василий Танковид разказва защо американските военни не са могли да намерят руската подводница по време на междуфлотския й преход.
Става дума за събития от 2015 г., когато подводницата се е преместила от Северния ледовит океан към Тихия океан. Необходимо е пояснението, че флагът „Свети Андрей“ е бил вдигнат на ядрената подводница на 23 декември 2013 г., след което е зачислена към 25-та подводна дивизия на Тихоокеанския флот, базирана във Вилючинск. На 30 септември 2015 г. ядрената подводница пристига във Вилючинск (Камчатски край), като извършва междуфлотски преход под командването на Танковид с дължина 4500 морски мили от база Гаджиево (Мурманска област). През ноември 2016 г. ядрената подводница успешно завършва първата си автономна бойна служба в Тихоокенския флот и се връща в постоянната си база Вилючинск. Между другото, американците наричат Вилючинск "гнездото на осите".
В интервю за ТАСС по случай Деня на подводничарите (19 март) Танковид отбеляза, че американците разбрали за този поход, едва след като той приключил и ядрената подводница пристигнала във Вилючинск. Според Танковид този резултат е постигнат благодарение на ниския шум и специалното маневриране. "Що се отнася до скритостта, ние сме не само над нашите кораби, но и над чуждите. Съединените щати "издишат" в сравнение с ниския ни шум, казва Танковид. "В резултат на привличането на силите на флота, използвайки правилно възможностите на крайцера и специалните маневри, САЩ не успяха да открият и още повече да ни наблюдават по време на прехода. Американците се усетиха, след като вече пристигнахме на кея, тоест те ни загубиха напълно", казва Танковид. Той обяснил, че поради наличните характеристики, включително слабата следа, оставяна във водата, руската подводница е трудна за откриване. Той уточнил че преходът продължи 42 дни, от които 12 дни ядрената подводница била над водата. "Ето защо дори, когато прекосихме Беринговия пролив, където американското крайбрежие се вижда с просто око, останахме неоткрити и преминахме покрай американския континент тихо и спокойно", обобщава Танковид. "Александър Невски", може да носи на борда си до 16 твърдогоривни балистични ракети за подводници Р-30 (SS-NX-30) "Булава" (на въоръжение от юни 2018 г.). - Още за проект 955
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военен хеликоптер се разби в Мексико, един е загинал

22.03.2020, 11:36

Военноморските сили на Мексикo информират за катастрофа с техен хеликоптер Sikorsky UH-60M Black Hawk в южния щат Веракрус, при която един офицер е загинал, а другите 20 военнослужещи на борда са с различни степени наранявания, предаде Lavanguardia.
Според губернатора на Веракрус Куитлауак Хименес вертолетът, който вчера е участвал в операция по сигурността, е извършил твърдо кацане на спортно игрище при липса на видимост.
- (видео)

Започнало е разследване на инцидента.

 

AIM-9X Sidewinder - 16 години в производство

22.03.2020, 08:05

Компанията Raytheon, един от най-големите отбранителни контрагенти в САЩ, получи договор на стойност 392,4 милиона долара за продължаване на производството на авиационните бойни ракети AIM-9X Sidewinder. Ще бъдат произведени ракети от 20-та производствена серия от вариантите AIM-9X Block II и Block II plus, учебни и изпитателни ракети, комплекти с инфрачервени глави за самонасочване, контейнери и резервни части в полза на такива клиенти като ВВС и ВМС на САЩ, правителствата на Австралия, Бахрейн, Белгия, България, Дания, Израел, Япония, Мароко, Нидерландия, Норвегия, Обединените арабски емирства, Оман, Полша, Катар, Румъния, Сингапур, Словакия, Тайван, Турция, Финландия, Швейцария и Южна Корея.
В уебсайта на компанията се казва, че ракетата AIM-9X Sidewinder е най-модерната авиационна бойна ракета в света за въздушен бой с инфрачервена глава за самонасочване. Тя може да поразява и наземни цели и се намира в арсенала на F-15, F-16, F/A-18, E/A-18G, F-22 и F-35. Ефективността и универсалността на ракетата AIM-9X Sidewinder е доказана в боевете на няколко театри на военните действия по целия свят, като самолети с тези ракети представляват бойната сила на авиацията в 22 чужди страни.
Настоящата версия на AIM-9X Block II е на своята 16-та година, оборудвана е с преработен взривател, има цифрово предпазно устройство за запалване, което подобрява безопасната работа на земята и в полет и е оборудвана с обновена електроника, която осигурява значителни подобрения, включително способността за захват на целите след стартирането, използвайки нов канал за предаване на данни, за поразяване на противника извън визуалния обхват. - Още за AIM-9
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

154 години от рождението на първият българин-моряк командвал Българския военен флот

22.03.2020, 07:37

Днес се навършват 154 години от рождението на капитан І ранг Станчо Димитриев, който е един от основоположниците на Черноморския ни флот и първият българин-моряк командвал Българския военен флот, съобщават от Щаба на ВМС.
Станчо Димитриев е роден на 22 март 1866 г. в с. Беброво. През 1883 г. постъпва във Военното на Негово Княжеско Височество училище. При избухването на Сръбско-българската война (1885) е включва в редовете на 7-и пехотен преславски полк и взема участие в боевете при с. Радейна и Пирот (14 – 15 ноември), където е ранен. За участието си във войната е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен.
През 1886 г. взема участие в детронацията на Александър I Батемберг и в състава на конвоя, който го е есктернирал по Дунав. След контрапреврата е разжалван и изпратен да служи в 9-и пехотен пловдивски полк като редник. По-късно е амнистиран и продължава обучението си във военното училище. На 27 април 1887 г. се дипломира като е произведен в чин подпоручик и е зачислен в 6-и пехотен търновски полк.
През 1888 г. е зачислен във флотилията в Русе. На 18 май 1890 г. е произведен в чин мичман I ранг. Същата година като мичман I ранг от Флотилията и Морската част е командирован за обучение в Кралски военноморски колеж в Гринуич, Англия, като завършва през 1893 г. На 2 август 1894 е произведен в чин лейтенант, а в периода 1897 – 1998 г. специализира във Френски военноморски флот.
На 14 февруари 1900 г. е произведен в чин капитан-лейтенант, а през следващата година е назначен за командир на крайцера „Надежда“. На 14 февруари 1904 г. е произведен в чин капитан ІІ ранг и през 1905 г. е назначен за началник-щаб на флота. На 15  октомври 1908 г. е произведен в чин капитан І ранг. В периода от 1 юли 1908 г. до 15 април 1911 г. командва Военноморския флот на България.

 

 

Специализиран екип от Сухопътните войски обезвреди снаряд, открит в землището на с. Ситово, Ямболско

21.03.2020, 20:14

Специализиран екип от 42-ри батальон в гр. Ямбол беше задействан в 8.07 ч. днес, 21 март, със задача – разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, намерен в землището на с. Ситово, Ямболско.

При направения оглед военнослужещите установяват, че това е 85 мм артилерийски снаряд без взривател. При спазване на всички мерки за безопасност снарядът е транспортиран в район, извън населено място, където ще бъде унищожен.

Действията на специализирания екип ръководи сержант Енчо Георгиев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Първият командир на българския дивизион подводни лодки

21.03.2020, 18:06

През 1947-1948 г. между съветското и българското правителство се водят секретни преговори за създаване на български военен флот по съветски образец. Взето е решение, заедно с корабите, които получава флота ни - ескадрен миноносец, преследвачи на подводници и други, да се приемат на въоръжение и подводници и торпедни катери. С пис­мо № 1670/ 27.03.1948 г. на щаба на Морските войски започва набиране на личен състав за формиране на т.н. група „А” (бъдещи катерници) и група „Б” (за усвояване на подводното дело). Във втората група са включени 120 души (офицери, старшини и матроси). Първият й командир е мичман I ранг (дн. „старши лейтенант“) Минко Стаевски от 38 випуск на Военноморското училище - Варна. Сред бъдещите подводничари е и мичман II ранг (дн. „лейтенант“) Матей Иванов Матев - първият командир на българския дивизион подводни лодки.
Един от най-изтъкнатите ни флотски командири е роден на 12.12.1923 г. в града на Васил Левски - Карлово, в семейството на Иван и Ана Матеви. Учи в Смесената народна прогимназия (до 27.06.1937 г.), а след това и в гимназията в родния си град (завършва с отличен успех през  1941г.). Трудно е да се отгатнат подбудите (романтиката или осигуреността на военната служба), които са го довели във Варна, но от 23.08.1941 г. юношата Матей Матев е вече кадет в Гимназиалния отдел на Военноморското училище.

След това, от 02.08.1944 г., без колебание и отлично подготвен, продължава образованието си като юнкер във Висшия мореходен отдел на училището и се дипломира на 02.08.1947 г. Високото ниво на обучение и спартанския режим в най-старото техническо учебно заведение у нас формират у бъдещия офицер образованост, дисциплинираност, закалка на волята и родолюбие...........Прочети още

 

Дравската операция приключва успешно на този ден

21.03.2020, 16:23

Дравската операция или Дравска епопея е отбранителна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21 март 1945.
На Първа българска армия с командващ ген. лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. В процеса на подготовката със заповед на командващия армията на 17 февруари 1945 г. са формирани два корпуса - 3-ти и 4-ти корпуси. За тяхното управление от България са изпратени два напълно окомплектовани с офицерски състав корпусни щаба.
Трети корпус с командващ ген. лейтенант Тодор Тошев заема позиции на западния участък, граничещ на север с разграничителната линия на Първа българска армия със съседната от север 57-а съветска армия от III-ти украински фронт - Кадаркут-Надкорпад-Йотвьошкони; на юг-река Драва; на запад-каналът Риняпатак и на изток разграничителната линия с Четвърти корпус на Първа българска армия.
Четвърти корпус, командван от ген. лейтенант Стоян Трендафилов заема позиции за отбрана на южния, т.нар. дравски участък с югоизточна разграничителна линия с 3-та югославска армия Мадярбой (днес Бой)-Беременд-Торянц, на юг и югозапад северния бряг на р. Драва, на северозапад разграничителната линия с Трети корпус Сигетвар-Даран-Барч.
Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи 57-ма съветска и Първа българска армия и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара:
 1) основен - между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар;
 2) срещу силите на 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия по направление на Печ;
 3) през Драва, при Долни Михоляц, срещу 4-ти български корпус и при Валпово срещу 3-та югославска армия.
Пробивът по направлението на главния удар е спрян от съветските войски на 15 март. Настъплението в стика между 57-ма съветска армия и българската 10-та пехотна дивизия е спряно с помощта на 12-та пехотна дивизия. Опитът за подновяването му е спрян на 10 март. В района на Долни Михоляц хитлеристките войски успяват да форсират Драва и да създадат предмостие с дължина 18-20 километра и дълбочина 5-6 километра. Тяхното настъпление е спряно с помощта на две дивизии от 133-ти съветски корпус. От 12 до 19 март, след ожесточени боеве при селата Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 16-та пехотна дивизия предмостието е ликвидирано, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана. До 21 март, с помощта на български и съветски части, 3-та югославска армия ликвидира предмостието при Валпово.
Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.
Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

Компанията MBDA спира за дезинфекция заводите си в Италия и Франция

21.03.2020, 08:43

Компанията MBDA, европейски производител на ракети, временно затвори своите предприятия във Франция и Италия като част от борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция.
Според изданието Jane's, мерките за безопасност на производствените обекти на компанията в Германия, Испания и Великобритания все още се обсъждат. В интервю за изданието представител на MBDA заяви, че Франция е затворила производството в Казо, Бурж, Сел Сен Дени, Лакруа-Сен Уан и Льо Плеси-Робинсон до края на март. Времето за спиране на производството в италианските градове Ла Специя, Фудзаро и Рим е още по-кратко.
"Всички съоръжения във Франция бяха затворени до 24 март за дезинфекция и преструктуриране на производството, за да се съобразят с мерките за безопасност, предписани от френските власти. Италианските заводи бяха затворени само за няколко дни за дълбока дезинфекция, което допълни ежедневната санитарна обработка", добавя представителят на MBDA. В допълнение към Франция и Италия, MBDA има клонове в Германия, Испания, Обединеното кралство, Белгия, Полша, САЩ, Индия, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.
"Приоритет за компанията е да се грижим за здравето на нашите служители, като същевременно осигуряваме постоянна поддръжка за нашите клиенти и въоръжените сили. Ще адаптираме мерките за сигурност към ситуацията във всяка страна. Ако е възможно, служителите ще се приведат към дистанционен режим на работа. Но трябва да поддържаме непрекъснатостта на производствения процес."
Говорителят на MBDA заявява по-нататък: "Ако пандемията продължава да се развива, ние, разбира се, сме готови да засилим мерките за сигурност." Известно е, че по-рано тази седмица стана известно, че италианската корабостроителна група Fincantieri спря две производствени подразделения за две седмици. Именно Италия днес се смята за основно огнище на разпространението на коронавирус не само в Европа, но и в целия свят. Към 20 март в страната са заразени 41 035 души, починали са 3405 пациенти, а са се възстановили 4440 души.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 
 

САЩ с успешно изпитание на свръхзвукова ракета

20.03.2020, 22:53

САЩ проведоха успешно изпитание на свръхзвукова ракета, съобщи Министерството на отбраната.
Пентагонът заяви: "Министерството на отбраната успешно изпробва свръхзвуково плъзгащо тяло в полетен експеримент, проведен от Тихоокеанския ракетен комплекс Кауаи, Хавай, на 19 март. Свръхзвуковите ракети са способни да летят със скорост, която е над 5 пъти по-висока от скоростта на звука".
Освен това служителите на Министерството на отбраната заявиха, че сега с нетърпение очакват тестване на способностите за нанасяне на ракетни удари.
Русия, Китай и САЩ са световните лидери в развитието на свръхзвуковите военни технологии, като експерти смятат, че САЩ са малко зад Пекин и Москва в тази сфера.

 
 
 
 
 

Финландските PC-12NG налетяха 30 000 часа!

20.03.2020, 20:45

На 19 март 2020 г. самолетите PC-12/47E (PC-12NG) от ВВС на Финландия (Ilmavoimat) отбелязаха още един успех – постигнаха нальот от общо 30 000 часа. И шестте PC-12NG са доставени на Финландия през месец юли 2010 г.
През месец април 2009 г. финландското МО подписва договор с швейцарската компания Pilatus на стойност 30 милиона щ.д. за закупуване на шест самолета PC-12NG, които да заменят старите Piper PA-31 Chieftain.
PC-12/47E, сертифициран през месец март 2008, е версията NG на PC-12 с авионика на Honeywell Primus Apex и с кабина, проектирана от BMW Group DesignworksUSA. Модификацията е и с по-мощен двигател - Pratt & Whitney Canada's PT6 -67P.
Първоначално самолетите PC-12/47E са били разпределени по един в бойните ескадрили. През 2014 г. те са предадени на военно-транспортната ескадрила TukiLLv, която се състои от няколко звена. С шесттe РС-12 се формира 4-то звено.
Първоначално TukiLLv е била дислоцирана в авиобаза Jyväskylä-Tikkakoski, а през 2014 г. е прхвърлена във военновъздушната база Tampere/Pirkkala.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Правителството получи право да включва военнослужещи в борбата с коронавируса

20.03.2020, 16:41

Военнослужещите от въоръжените сили при условия и по ред, определен с акт на Министерския съвет, съвместно и/или координирано с други оргни може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен район или на контролно-пропускателен пункт, се посочва в извънредния закон.
Те, според гласувания текст, имат право да извършват проверки за установяване самоличност на лице; ограничават придвижването на лице до пристигане на органите на МВР, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките по чл. 61 и 63 от Закона за здравето (Б.р. – двата текста публикуваме отделно), като се съставя двустранен писмен протокол; спират превозните средства до пристигане на органите на МВР; ограничават придвижването на лица и превозни средства на контролно-пропускателен пункт; използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо.
Със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната срокът на командировката по чл. 71, ал. 1 от ЗОВС или удълженият  срок по чл. 71, ал. 4 от същия закон, може да бъде удължен без съгласието на военнослужещия до отмяната на извънредното положение, записаха още депутатите.
За какво става дума?
За участие в операции или мисии извън територията на Република България министърът на отбраната командирова българските военнослужещи в състава на военни формирования – за срок, не по-дълъг от 6 месеца, както и на българските военнослужещи на отделни длъжности или длъжности в щабове на операции или мисии – за срок съгласно конкретната международна договореност, но не по-дълъг от една година. Сега това удължаване може да бъде до отмяната на извънредното положение. Например, контингентът ни в Афганистан може да се завърне след 13 април, до когато е гласуван срокът на извънредното положение.
********
От Закона за здравето – чл.61 и чл. 62
Чл. 61. (1) На задължителна изолация и болнично лечение подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.
(2) Когато съществува заплаха за здравето на гражданите, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести, извън посочените в ал. 1.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Задължителната изолация и лечението на лицата по ал. 1 и 2 се извършват със заповед на ръководителя на съответното лечебно заведение по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил пациента за хоспитализация. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Изолация и лечение на болни от заразни болести извън посочените в ал. 1 може да се осъществяват в домашни условия след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.
(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Заповедта по ал. 3 подлежи на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(6) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Редът за изолация на болните от заразни болести се определя с наредбата по чл. 60, ал. 2
Чл. 62. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Физическите и юридическите лица, които извършват дейности по дезинфекция, дезинсекция и дератизация, уведомяват за това Министерството на здравеопазването не по-късно от деня на започването на дейността.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Условията и редът за извършване на дейностите по ал. 1 се определят с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на земеделието, храните и горите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Първи потвърден случай на COVID 2019 на учението Red Flag 20-2 в авиобаза Нелис

20.03.2020, 12:40

Военнослужещ от НАТО, участващ в учението Red Flag 20-2 в авиобаза Нелис (щат Невада, САЩ), е дал положителен резултат на тест за коронавирус (COVID-19).

Това е първият потвърден случай на коронавирус във военновъздушната база Нелис.
Военнослужещият е поставен в изолация и е получил медицинско лечение. Изследват се и всички, които са имали контакт с него.
Полетите в рамките на учението са приключили и участващите се подготвят за завръщане в постоянните си бази.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Вирусът скри шапките на всички хибридни войни

20.03.2020, 12:20

Странно е някак… НАТО няма ли разработени процедури за защита от бактериологично, радиационно и химическо оръжие?

По стечение на обстоятелствата, а и по ред и по право, в епохата на хибридните войни най-ефикасна от всички заплахи се оказа природната.

Докато големите центрове на войната се надпреварваха да си нанасят хибридни удари, тайно, невидимо, незабележими на пръв поглед действия, без конкретен поръчител, чрез посредници, мними съюзници, проводници на скрита стратегия, проникващи скрито в обществата ни инфилтрирани елементи, икономически, финансови, енергийни стратегии се сблъскахме с перфектното им проявление. Появи се нещо наистина истинско.
Той е хибрид, но не измислен, а реален. Нещо на границата между живата и неживата материя. Няма признаци на живо създание, защото не се храни, не се размножава вътре между вида си.......Прочети още

 

Обещаха да предадат ГДК "Пьотър Моргунов" на руските ВМС до края на май

20.03.2020, 09:32

Големият десантен кораб (ГДК) "Пьотър Моргунов" 135 проект 11711 отново отплава в Балтийско море, за да продължи тестовата си програма. Вчера, 19 март, това съобщи Интерфакс с позоваване на пресслужбата на балтийската корабостроителница "Янтарь". "При поредното излизане в морето екипажът на ГДК и екипът за предаване на кораба ще прекарат няколко дни. Този път ще бъде проверен комплексът от оръжия на кораба. Предстои първата артилерийска стрелба. Ще бъдат отработени и други тестови задачи", заявиха от корабостроителницата.
Според тях към днешна дата планът на заводските морски изпитания е завършен на повече от 50%. Те ще продължат до средата на април, след което ще започнат държавните тестове. Заводът планира да прехвърли ГДК на флота до края на май.
„Пьотър Моргунов“ - вторият голям десантен кораб от проекта 11711 бе заложен в „Янтарь“ през юни 2015 г. и спуснат на вода на 25 май 2018 г. В началото на април 2019 г. медиите бяха уведомени от пресслужбата на "Янтарь", че "Пьотър Моргунов" ще приключи заводските ходови изпитания до края на месеца и ще премине към държавните. Въпреки това през май те бяха планирани вече за юни. По време на Международния морски салон-2019 в Санкт Петербург генералният директор на завод "Янтарь" Едуард Ефимов заяви, че ГДК ще бъде тестван до края на август, след това срокът бе изместен за септември, а накрая изпитанията започнаха в средата на декември.
Лидерният кораб на проекта 11711 "Иван Грен", след почти 14 години строителство, беше предаден на флота на 20 юни 2018 г. На 23 април 2019 г. "Янтарь" заложи третия и четвъртия ГДК на проект 11711 - "Владимир Андреев" и "Василий Трушин". Както обясни пред медиите президентът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов, размерите на новите кораби ще се увеличат, водоизместването им ще се увеличи до 7-8000 t.
ГДК проект 11711 са с водоизместимост 5000 t, с дължина на корпуса 120 m и ширина 16,5 m. Скоростта им е до 18 възела. Екипажът е от 100 души. Корабът може да носи на борда си 13 танка или 36 БМП, както и до 300 десантчици. ГДК е въоръжен с две 30-mm шестцевни артилерийски установки AK-630 и една сдвоена установка AK-630M-2. Издирвателно-спасителният хеликоптер Ка-27 или транспортно-бойният хеликоптер Ка-29 също могат да се базират на палубата му. - Още за проект 11711
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден през 1963 година се сформира 2 ордн (301 рдн)

20.03.2020, 07:23

Още ракетни войски

 

 

НАТО: Епидемията не отслабва способността на Алианса за действие

19.03.2020, 22:59

Епидемията от COVID-19 не отслабва способностите на НАТО да извършва операции. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на първата в историята на организацията виртуална пресконференция.
Столтенберг даде отчет за дейността на НАТО за миналата година в телевизионно студио, а журналистите имаха възможност да задават въпроси от домовете си. Мярката бе предприета като част от усилията срещу разпространението на заразата, предава БТА.
Народите ни са поставени на изпитание, заяви Столтенберг. Устойчивостта ни е напрегната докрай. Много съюзници бяха принудени да приемат нечувани решения, добави той.
Столтенберг съобщи, че Алиансът взима всички възможни мерки за защитата на своите служители, за да остане в състояние да работи. Способността ни за извършване на операции не е засегната, силите остават в готовност, уточни той. Генералният секретар съобщи, че някои служители на пакта са били заразени и някои от тях са били поставени под карантина. Той добави, че някои от насрочените учения са претърпели промени или са били отменени заради епидемията.

 

Със самолет „Спартан“ се завърнаха последните 17 курсанти

19.03.2020, 21:09

Седемнадесет курсанти на Националния военен университет „В. Левски“, които са били на обучение по програмата „Еразъм“ ”+ във военни образователни институции  в Австрия и Република Хърватска, се завърнаха днес  в нашата страна. Министерството на отбраната организира транспортирането им с полет на самолет „Спартан“. Полетът беше изпълнен по маршрут София – Виена - Загреб - София.  Самолетът излетя от летище София в 12.04 ч. и кацна обратно в 18.24 ч., съобщават от Пресцентъра на МО
С това всички курсанти и студенти, които са се обучавали по програмата „Еразъм“ ”+ във военни образователни институции в европейски държави,  се завърнаха в нашата страна.
С цел спазване на противоепидемичните мерки курсантите ще бъдат поставени под 14-дневна карантина в Националния военен университет, в изолирани от външни посетители помещения.
Ръководството на Военния университет осигурява всички необходими грижи за запазване здравето на поставените под карантина курсанти.

 

Японският флот се подсили с разрушител от нов тип - Maya (DDG-179)

19.03.2020, 20:36

Днес, 19 март 2020 г., в корабостроителницата Japan Marine United в Йокохама се проведе церемонията по въвеждането в строя на ракетния разрушител Maya (DDG-179), първият представител на типа 27DDG. Според информационната агенция Kiodo корабът е оборудван със система за противоракетна отбрана Aegis и е въоръжен със зенитни ракети SM-3 във версията Block IIA, разработени съвместно от американски и японски експерти. - (видео)
"Очаквам Maya да оглави нашите системи за ПВО" заяви японският министър на отбраната Таро Коно на борда на разрушителя по време на церемонията. Като част от мерките за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, на церемонията нямаше поканени гости. В него са участвали само около 100 души, всички с маски.
Според японския флот новата версия на зенитните ракети SM-3 е с подобрена маневреността и с по-широка зона на покритие в сравнение с предишни модификации, с които са въоръжени досегашните японски разрушители. Обхватът на новата ракета бе увеличен до 1000 км, а също така е увеличена и кинетичната мощност на бойната глава. Разрушителят Maya (DDG-179) бе заложен през април 2017 г. и спуснат на вода през юли 2018 г.
Корабите тип 27DDG са развитие на разрушители тип Atago, които постъпват в японския флот през 2007 и 2008 г. Корпусът на Maya е по-дълъг с 5 метра, достига 170 метра, а водоизместването му се е увеличило от 7750 на 8200 тона. Използването на американската бойна информационно-контролна система Aegis позволява интегрирането на разрушителя в системата за противоракетна отбрана, използвана в Тихоокеанският театър от ВМС на САЩ и Австралия.
В допълнение арсеналът на кораба включва противоподводни управляеми ракети ASROC, противокорабни ракети Type 17, 127-милиметрово универсално оръдие, 20-мм ЗРАК и 324-мм торпедни тръби.
Разработката и производството на разрушителя Maya струва 1,6 милиарда долара. Неговото базово пристанище ще бъде базата в Йокосука (префектура Канагава).
Очаква се през март 2021 г. японският флот да получи втория разрушител тип 27DDG - Haguro (DDG-180). Той бе спуснат на вода през юли 2019 г. По-нататъшното изграждане на корабите по този проект все още не е решено.
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Германската армия е готова за борба с коронавируса

19.03.2020, 19:34

Германската армия се подготвя за помага в коронавирусната криза, ако други държавни служители са пренатоварени със заразата, заяви министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката) в четвъртък, цитирана от "Ройтерс"
"Ние се подготвяме за най-лошия сценарий, при който много голям брой хора ще се заразят и имаме човешки ресурси да помогнем", каза тя. Броят на потвърдените случаи в Германия скочи с почти една трета в четвъртък, за да достигне 11 000, с 20 известни смъртни случая до момента, според Института за контрол на заболяванията Робърт Кох.
Скокът отчасти се дължи на голям брой туристи, които се връщат от зимните ски излети в Северна Италия, Швейцария и Австрия, много от които са тествани веднага след завръщането си, заявиха властите в Хамбург.
Голямото увеличение обаче предизвика опасения, че Германия рискува да се окаже с хиляди хора, нуждаещи се от хоспитализация, като здравната система ще е претоварена като тази на Италия. Това е сценарий, който правителството на канцлера Ангела Меркел иска да избегне, като са ограничени социалните контакти, затварят се училищата, детските центрове и несъществените предприятия до след Великден.
Крамп-Каренбауер заяви, че военните вече са се свързали със стотици медицински резервисти и ще могат да защитят критичната инфраструктура и да разпространяват медицинско оборудване, лекарства и маски, ако това стане необходимо.
Армията също така може да помогне за създаването на импровизирани болници с легла за интензивно лечение и да отвори собствени медицински центрове, където 60-70% от пациентите в момента са граждански, за членове на обществото, нуждаещи се от медицинска помощ след заразяване с вируса.
Разполагането на армията в Германия би било особено чувствително за много германци, все още преследвани от миналото на страната при нацистката власт. Всяка такава стъпка е строго запазена за екстремни обстоятелства в следвоенната демократична конституция на Германия и Крамп-Каренбауер заяви, че ще бъде координирана с 16-те региона, които управляват собственото си здраве и сигурност.
С една от най-старите популации в света, Германия бързо може да се окаже без достатъчно легла за интензивно лечение, ако не успее да забави разпространението на вируса, който причинява респираторни проблеми, особено при възрастни хора.
Около 22% от 83 милиона души в Германия са над 60 години, а канцлерът Ангела Меркел подчерта в рядко телевизионно обръщение към нацията, че мерките за ограничаване на личните свободи са необходими за защита на най-слабите, а именно възрастните хора.
Крамп-Каренбауер заяви, че целта е да се удвои капацитетът на легловата база до почти един милион и да се увеличи броят на леглата за интензивно лечение от 28 000 на 50 000.
Тя отхвърли опасенията от недостиг на основно медицинско оборудване като маски и вентилатори, като заяви, че германските компании са увеличили производството и е възможно да се внасят от Китай, където производството се увеличава отново.
"Германските граждани могат да разчитат на армията", каза Крамп-Каренбауер.
Източник: https://news.bg/

 

Успешни летателни изпитания за удължаване на ресурса на агрегати за МиГ-29

19.03.2020, 18:37

Успешно преминаха днес в авиобазата "Граф Игнатиево" летателните изпитания за удължаване на ресурса на агрегати от управлението на самолет МиГ-29, съобщиха от Министерството на отбраната.
Те са важна част от цялостния процес, съгласно който инженерно-техническият състав на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт осъществява реалната дейност по увеличаване на летателната годност на изтребителите, посочват от военното ведомство.
Проверките по самолета във въздуха днес е осъществил заместник-командирът на авиобазатата полковник Николай Русев. Предстои комисии да приемат извършените наземни и летателни изпитания и да излязат със свои заключения по отношение на по-нататъшната експлоатация на самолета.

 

При президента и върховен главнокомандващ обсъдиха състоянието във Въоръжените сили

19.03.2020, 16:42

Предприетите мерки за гарантиране здравето на военнослужещите и за съхраняване на потенциала на Българската армия и въоръжените сили да изпълняват отговорностите си по осигуряване на бойно дежурство и обучение на личния състав в условията на въведено извънредно положение заради коронавируса, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с висши военни, съобщават от пресофиса на държавния глава.
 В срещата участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на Съвместното командване на силите, генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски, генерал-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили, и бригаден генерал Митко Григоров, директор на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната.
Държавният глава получи уверение, че са въведени мерки за своевременно наблюдение на здравословното състояние на личния състав и се работи за снабдяването с предпазни средства на формированията от Българската армия, които продължават да изпълняват своите задачи. Военните формирования съхраняват своя потенциал за участие в действия в помощ на населението за предотвратяване и преодоляване на последствията от бедствия, аварии и катастрофи, както и за изпълнение на задачи по охрана и отбрана на обекти от критичната инфраструктура. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Пентагонът спря „кошмара“ с базата си Резиково в Полша

19.03.2020, 13:40

САЩ официално спряха финансирането за изграждането на противоракетния комплекс в Резиково, Полша, като обсъдиха възможността за прекратяване на договора с главния изпълнител. Полското издание Głos Pomorza нарича епопеята с изграждането на американската база Редзиково - „кошмар“. Строителството започна през 2016 г.
Тогава представители на Пентагона, които представиха проекта в Полша, увериха, че системата за противоракетна отбрана ще бъде готова до 2018 г. и ще стане „короната на архитектурата на системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа“. Въпреки това, през 2020 година финансирането е прекратено.
Американският конгресмен Майк Роджърс, цитиран от Głos Pomorza, заяви, че от инженерният корпус на американската армия са отказали плащане на изпълнителя, който се явява шотландската строителна компания John Wood Group. Тя от своя страна сочи технически трудности, свързани със строителството и проблеми с подизпълнителите. Освен това разходите за строителство се увеличават с 90 млн. US$ в сравнение с планираните 186 млн. US$. Новата дата за въвеждане в експлоатация е фиксирана за 2022 г.
Източник: https://www.pan.bg, Głos Pomorza

 

Военният университет е изцяло на дистанционно обучение

19.03.2020, 12:02

Отворено писмо до родителите на курсантите, обучаващи се в НВУ "Васил Левски"
Уважаеми родители,
Във връзка със зачестилите от Ваша страна въпроси относно обучението и битовия живот на курсантите в Националния военен университет „Васил Левски” в ситуацията на извънредно положение, Ви информираме, че в Университета са предприети следните предпазни мерки, касаещи личния състав на НВУ, съгласно заповедите на министъра на отбраната, заповедите на министъра на здравеопазването и Указания № 514 от 10.03.2020 г. на Началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили за въвеждане на противоепидемични мерки за недопускане разпространението на корона вирус COVID 19 сред военнослужещите и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, а именно:
1. Въведена е изцяло дистанционна форма на обучение с цел ограничаване контактите с преподавателския състав;
2. Храненето и битовото устройване на обучаемите изцяло е осигурено съгласно съществуващите нормативни документи. В допълнение, разработени са нови адекватни на ситуацията менюта, чрез които се осигурява оптимално количество енергия и хранителни вещества, с цел допълнително да повиши имунитета на курсантите;
3. Осигурен е 24-часов достъп до медицинска помощ в Медицинския пункт на НВУ „Васил Левски”;
4. Ограничен е достъпът на външни лица в района на НВУ „Васил Левски”;
5. Създадена е организация за ежедневно набавяне на санитарни и хигиенни продукти за лична нужда на обучаемите в Университета;
6. Осигурени са дезинфектанти за всички сгради в района на Университета;
7. Общите помещения в Университета се обработват многократно с дезинфектиращи разтвори всеки ден;
8. Доставени са респираторни маски за личния състав на Университета.
Ръководството на НВУ „Васил Левски” Ви уверява, че се полагат всички необходими грижи за запазване здравето на нашите курсанти.
Благодарим Ви за разбирането и подкрепата!
Източник: http://otbrana.com/

 

Ще бъде разработена палубна модификация на китайският УТС JL-9 Mountain Eagle

19.03.2020, 09:39

Използваната от ВМС на Китай морска версия на УТС JL-9 Mountain Eagle се доработва в модификация за извършване на полети от самолетоносач. Това се налага поради острата необходимост от тренировъчен самолет за китайските палубни летци с приемането на въоръжение в края на миналата година на втори самолетоносач.
В социалните мрежи и в китайски СМИ се появиха множество промоционални материали с редактирани снимки на действащи съвместно JL-9 и самолетоносач, водещи до спекулации, че JL-9 може да бъде модифициран в палубен учебно-тренировъчен самолет (УТС).
Сега JL-9 се използва от пилотите от морската авиация на китайските ВМС, но от сухоземните летища. Към момента Китай няма палубен УТС.
Палубната версия на JL-9 ще изисква доста значителни изменения, основно в планера и двигателя.
Силен съперник на JL-9 Mountain Eagle е двудвигателният УТС JL-10 Falcon, който е с по-съвременна авионика и по-добри аеродинамични характеристики, но и с по-големи експлоатационни разходи.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

23 години от първия полет на NH-90

19.03.2020, 06:50

На 19 март 1997 г. се е състоял първият полет на многонационалният вертолет NH Industries NH-90. Пълномащабното разработване на многоцелевия хеликоптер NH-90 (NATO Helicopter-90 – Вертолет на НАТО 90-те години) започва през декември 1986 г. с участието на компании от Великобритания, Франция, Италия, Германия и Холандия.
През април 1986 г. Великобритания се отказва от участие в програмата, предпочитайки британско-италианския проект ЕН-101.
За по-добра координация при разработването на вертолета и неговото серийно производство се създава консорциума NH Industries, в който влизат компаниите "Агуста" (26,9%), "Еврокоптер Дойчланд" (24,0 %), "Еврокоптер Франс" (42,4%) и "Фоккер" (6,7%). Понастоящем NH-90 се намира на въоръжение във ВС на 15 държави. - Още за NH-90

 

На този ден през 1982 година започва Фолклендската война

19.03.2020, 06:20

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.
Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни действия извън района на островите.
В навечерието на Фолкландската война Аржентина се намира в тежка икономическа криза и масови граждански протести срещу управляващата военна хунта. Правителството, начело с генерал Леополдо Галтиери, решава да повиши популярността си, като заложи на национализма и с бързи и лесни военни действия завземе Фолкландските острови.
На 19 март 50 аржентинци слизат на остров Южна Джорджия и издигат аржентинското знаме. На 2 април Галтиери издава заповед за нападение на Фолкландските острови. Макар и изненадано от нападението, британското правителство незабавно изпраща военни сили, които да възстановят британския контрол. След сблъсъци, довели до 255 убити британци и 649 аржентинци, британците надделяват и си връщат островите.
На 14 юни аржентинските сили капитулират, като над 11 000 души са пленени от британците.
Войната има силен вътрешнополитически ефект и в 2-те страни. Загубата на Аржентина довежда до още по-широки протести срещу военното правителство, които ускоряват падането му. В същото време патриотичната вълна във Великобритания помага на министър-председателката Маргарет Тачър да спечели изборите през 1983 г.  - (видео)

 

 

Със „Спартан“ се завърнаха курсанти и студенти на НВУ от Латвия и Полша

18.03.2020, 22:37

Министерството на отбраната организира днес транспортирането от Латвия и Полша в нашата страна на общо 21 курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски”, които са били на обучение по програма „Еразъм”+ във военни образователни институции.
Полетът се извърши с транспортен самолет „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили по маршрут София - Рига – Варшава - София. На борда на самолета беше лекар от Военномедицинска академия. Самолетът излетя тази сутрин в 7,12 ч. и кацна на летище София  в 21.41 ч.
Всички транспортирани български граждани ще бъдат поставени под 14-дневна карантина с цел спазване на противоепидемичните мерки.
По време на карантината курсантите ще бъдат настанени в отделна сграда на Националния военен университет в гр. Велико Търново, отдалечена от останалите корпуси, където ще са под непрекъснато лекарско наблюдение.
Ръководството на Военния университет осигурява всички необходими грижи за запазване здравето на поставените под карантина курсанти. Изготвено е меню с осигуряване на оптимално количество енергия и хранителни вещества за повишаване на имунитета им. Храната ще бъде доставяна до помещенията, в които са настанени, за да се избегнат външни контакти. Осигурен е 24-часов достъп до медицинска помощ. Създадена е организация за ежедневно набавяне на санитарни и хигиенни продукти за лична употреба от обучаемите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Руски медали за фронтоваци от Горна Оряховица

18.03.2020, 22:35

12 март 2020г. ще остане забележителен ден в живота на трима ветерани от Горна Оряховица. Участниците във Втората световна война Цено Спасов, Недялка  Костова и Димо Димов в този ден се почувстваха  уважавани  и почитани за доблестно изпълненият си воински дълг.
Часът е 11.30. Пред входа на Община Горна Оряховица  инж. Донка Дончева, потомка на ветеран и председател на  Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните  и Недялка  Костова,която е вече 29 години секретар на съвета и ветеран от войната, очакват скъп гост. Нямат представа кой ще е той. Очакват от дипломатическа лимузина да слезе представител на Руското консулство. Изненадващо към тях пристъпва красив млад човек, официално облечен, който също се оглежда и търси някого. Погледите им се срещат и необяснимо как, но сякаш интуитивно се разпознават. Оказва се,че този красив млад човек, който ги заговаря на перфектен български език,е чаканият гост. Той е аташе в Генералното консулство на Русия в гр. Русе Владимир Токтаев.
На гост винаги се подарява нещо. За него е наборът от рекламни материали за Община Горна Оряховица и български сувенири, които дамите му подаряват с радост. Целта на посещението на руския дипломат е връчване на горнооряховските ветерани на руски медали в чест на 75 години от Победата над хитлеристка  Германия. Тази забележителна годишнина предстои да се отбележи на 9 май 2020г. Вместо в тържествена обстановка, под звуците на фанфари, медалите се връчват по домовете на ветераните. Руският дипломат  внася респект и тържественост на събитието. Изправя се пред ветераните с преклонение и благодарност  им връчва отличията. Неговите пожелания са за здраве дълголетие, бодър войнски дух и гордост, че всеки ветеран е дал своя принос за да я има Победата. Снимките за спомен са важна част от събитието. Колко му трябва на възрастния човек, за да напира влага от вълнение  в очите му и да се разтупти по младежки сърцето от стореното уважение?!
След изпълнението на официалната мисия  на скъпия гост е оказано традиционното българско братско гостоприемство. В дома на ветерана Цено Спасов, неговата съпруга Мария, голяма домакиня, притежаваща изтънчени кулинарни умения, посрещна гостите с радост. Владимир Токтаев  остана развълнуван от поканата, уважи я, но забързан тръгна, за да развълнува сърцата   и на други възрастни бойци, които го очакват.
Тази незабравима среща върна спомените на Недялка Костова от онези  военни години и тя сподели с мен следното: „В това русо, усмихнато момче аз сякаш видях наследник на руския червеноармеец Яша. Срещнах го през войната в унгарския град Надканижа. Преглъщайки сълзите си, той ни каза, че му се иска да дойде с нас  в България. В неговата Родина  през войната  от дома и семейството му е останала само една голяма бомбена яма…Въпреки това той ще се върне там, защото неговото Отечество трябва да се гради отново  и животът продължава… Във Владимир Токтаев видях  наследник и на руските солдати,  смесили кръвта си с кръвта на българските опълченци на връх Шипка…Видях потомък на славните червеноармейци, които отново проляха славянската си кръв с нас – воините от Първа българска армия в първата, но победна Дравска епопея. Тази кръв никой не е в състояние да раздели, въпреки усилията на български безродници  и антиславяни . Народът ни не забравя своите безкористни приятели и братя по кръв и вяра, както в трудни моменти и изпитания, така и в победи и радост! Защото заедно сме силни!“  Това бяха думите на ветеранката Недялка Костова,  изречени с мъдрост, обич и сякаш с известен  укор.
Надявам се подвигът на малцината останали ветерани да бъде оценен по достойнство и от нашата държава в чест на 75 години от 9 май 1945 - Ден на Победата и Ден на Европа.
Източник: http://otbrana.com/

 

Коронавирусът отложи приемането на поправките на закона за отбраната

18.03.2020, 17:10

В предварителната седмична програма на Народното събрание бе включено второто четене на внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Ситуацията с разпространението на коронавируса промени намеренията.
Депутатите решиха да обсъждат Законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и проект на решение за мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление, поради неплащане на дължими сметки.
Тези промени на закона за отбраната трябва да решат няколко въпроса. Първо, да вдигнат пределната възраст за военна служба на основата на военното звание, с някои изключения. Второ, да въведат мандатност и ротация на офицерите с полковнишки и висши военни звания. Трето, определяне на максимална възраст от 40 години за прием в армията. И четвърто, доуточняване на регламентацията за назначаване на директор на Служба „Военна информация“. 
В законопроект за мерките по време на извънредното положение също се предвижда промяна на Закона за отбраната и въръжените сили. Целта е да може да се обявява извънредно положение на цялата или на част от територията на страната и при епидемия или пандемия. Сега основанията за обявяване на извънредно положение, според Закона за отбраната и въоръжените сили, са възникване на опасност от въвличане на Република България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт, извън случаите по чл. 109 и 111, които третират положението на война и военното положение.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

77 години от създаването парашутната дружина, предшественик на съвременните Сили за специални операции

18.03.2020, 09:40

През 1942 г. Министерството на войната и Щабът на войската планират създаването на парашутна рота към Въздушни войски. Извършва се подбор на военнослужещи от всички поделения на българската армия. Подготовката се провежда в Парашутното училище в гр. Брауншвайнг, Германия в периода 29.12.1942 г.- 26.03.1943 г. За там заминават две групи военнослужещи – първата с командир капитан Любомир Ноев Ноев в състав от 144 души, и втората с командир капитан Георги Велинов Алайков в състав от 146 души. Скоковете се извършват от самолети Юнкерс-82 и Хайнкел-111 с немски парашути РС-20. Подготовката се смята за завършена при изпълнение на шест скока. След приключване на обучението, двете групи се завръщат в България. С поверително Писмо І-УО № 2019 от 18.03.1943 на Началника на въздушните на Н.В. войски генерал- майор Димитър Айрянов е сформирана парашутната дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в армията. За първи командир е назначен капитан Любомир Ноев. Окомплектована с най- модерното за времето си въоръжение, дружината се превръща в елитна част на българската войска.
Във втората фаза на Втората световна война, дружината е включена в състава на 1-ва армия с командир генерал Владимир Стойчев. В първия период на войната участва в сраженията срещу немските войски при Стражин, Страцин,Старо Нагоричино, Куманово в Югославия. Най-много жертви дружината дава на 18 октомври 1944 г. в боевете при Стражин –35парашутисти. Във втория период на войната в Унгария загиват още двама души, в това число и командирът на дружината майор Ноев. От 470 човека в боевете намират смъртта си 59 парашутисти, ранени са151. Загиналите са погребани на родна земя в Централните софийски гробища в новосъздадената Алея на парашутиста. През 1963 г. е взето решение датата 18 октомври да бъде обявена за празник на военните парашутисти.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Испания одобри влизането в НАТО на Северна Македония

18.03.2020, 08:57

Правителството на Испания обяви, че е одобрило протокола за членството на Северна Македония в НАТО, съобщи El Pais.
Гласуването се проведе в испанския Сенат. Народните представители гласуваха единодушно. Гласуването се проведе електронно. Всички подкрепиха предложението.
Македонският външен министър благодари на испанския парламент. Така и последната страна одобри членството на Северна Македония.
Парламентът на Испания закъсня с гласуването, заради предсрочните избори в страната. Протоколът вече беше одобрен от Долната камара на парламента. Испанският крал скоро ще одобри предложението. Остава да се определи кога Северна Македония ще бъде приета.

 

Military Times: Пентагонът изпрати служители да работят от дома

18.03.2020, 08:02

Пентагонът продължава да засилва мерките за профилактика на заразяването с коронавируса. След отказа от ръкостискане, отбранителното ведомство реши да не пуска посетители вътре, включително чуждестранни военни партньори, пише Military Times. В допълнение, ръководството позволи на повечето служители да работят от къщи, а останалите бяха прехвърлени на сменен режим.
"Най-голямата в света административна сграда", Пентагонът, затваря вратите си за посетители и прехвърля повечето от служителите си на отдалечена работа, съобщава Military Times. Министерството на отбраната на САЩ е принудено да вземе такова решение заради заплахата от коронавирус.
Както отбелязва изданието Пентагонът обяви въвеждането на мерки за защита на здравето (Health Protection Condition) на ниво „браво“. Така всички, които нямат личен пропуск, включително чуждестранни военни партньори, вече няма да бъдат допускани в сградата.
„Ако сте болни, не влизайте в сградата. Останете вкъщи, свържете се с вашето здравно заведение и ако е необходимо, дайте да ви направят анализи“, препоръча един от високопоставените сътрудници на ведомството. Към днешна дата коронавирусът е потвърден при 10 военнослужещи от Пентагона, един цивилен работник, осем членове на семействата на сътрудници и двама души от партньорски предприятия.
Според Military Times превантивните мерки в отбранителното ведомство са започнали да се прилагат още преди седмица. И така, срещите на висшето ръководство бяха разделени по няколко кабинета, обединени от видеовръзка. Освен това в сградата беше засилен режима на почистване на помещенията и служителите бяха посъветвани да се въздържат да не се ръкуват.
Сега беше решено повечето работници да бъдат изпратени да работят отдалечено, докато други ще работят от офиса на смени, за да намалят броя на хората, пребиваващи едновременно в едно пространство. Всички дейности, свързани с повишения, клетви или пенсиониране, са прекратени.
Всички служители, които се връщат от чуждестранни мисии в страни, засегнати от коронавируса, ще трябва да преминат задължителна двуседмична карантина. Също така, за служителите в отдела за отбрана беше въведена временна забрана за предислокация и пътуване в други щати, поради което някои служители бяха разделени от семействата си, които са заминали за определеното място по-рано или се лишиха от личните си вещи, защото пак така са ги изпратили предварително. Според инструкциите на министъра на отбраната Марк Еспер обаче Пентагонът ще поеме всички допълнителни разходи и в определени случаи в индивидуален порядък може да направи изключения.
Източник: https://pogled.info/

 

Виетнамците избраха чешки радар за своите сили за ПВО

18.03.2020, 07:51

Става въпрос за радарната система за пасивно наблюдение Vera-NG, приета от виетнамските сили за противовъздушна отбрана. Тази система е в състояние да открие на разстояние над 250 km дори американските стратегически бомбардировачи B-2, направени с помощта на стелт-технология, съобщава порталът Defense-blog.com.
Комплексът Vera-NG е предназначен за пасивно наблюдение, ранно предупреждение и противовъздушна отбрана. Той е в състояние да провежда скрито трансгранично наблюдение на въздушни цели на големи разстояния, включително и на обекти, направени с помощта на стелт-технологията. Неговият софтуер ELINT (Electronic Intelligence) събира, дългосрочно съхранява и анализира информацията, получена по време на цялата експлоатация на комплекса. Органите за наблюдение на Vera-NG показват на оператора високоефективна тактическа триизмерна геолокация на търсените обекти в реално време, осигуряват надеждно проследяване и идентифициране на въздушни, морски подводни и повърхностни цели.
Комплексът Vera-NG се предлага както в мобилни, така и в стационарни версии, което показва неговата универсалност. Системата включва 4 станции (1 - централна и 3 - периферни). Системата позволява надеждно фиксиране на целите в цялата горна полусфера на 360 градуса по азимут, като всяка от периферните станции има ъгъл на обзора над 120 градуса. Централната станция действа като вторична система за обработка на информацията. Откриването на целта е в честотен диапазон 50 MHz - 18 GHz. Едновременно комплексът може да съпровожда 200 цели на разстояние до 400 km.
Vera-NG е пасивна система за следене, работеща на базата на метода за фиксиране на разликата в пристигането на енергийните вълни, излъчвани (или отразявани) от целта, имащи известна скорост на разпространение - TDOA (Time Difference of Arrival).
Струва си да се подчертае, че пасивната система за наблюдение е невидима за противорадиолокационните бордови системи на съвременните изтребители, включително самолетните платформи от пето поколение. Компютърът на Vera-NG извършва идентификация, изчислява координатите на целта в три измерения (азимут, надморска височина, местоположение), определя разстоянието до нея. Предоставя на зенитноракетните системи цялата необходима информация за поражение на откритите цели. Дори платформи като F-22, F-35 и B-2 не могат да се "скрият" от радарите на комплекса Vera-NG. Работата на комплекса не се влияе от климатичните условия и запрашеността на атмосферата. Всички известни средства за радиоелектронна война са безсилни срещу Vera-NG. Между другото, тази система в мобилната версия е монтирана върху шасито на камион "Камаз" с колесна формула 6Х6.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

18 март - Празник на Радиотехническите войски!

18.03.2020, 07:17

На 18 март отбелязваме професионалния празник на Радиотехническите войски (РТВ). Войските са приемник на създадената през 1940 г. Въздушнопредупредителна служба. През 1950 г. съществуващите тогава батальони за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка. През 1952 г., в изпълнение на министерска заповед № 103/18.03.1952 г., подписана от тогавашния министър на народната отбрана, армейски генерал Петър Панчевски е формирана първата радиотехническа част в България.
РТВ са основна съставна част от системата за противовъздушна отбрана. Водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на страната. Формированията от РТВ осигуряват ежедневната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски и участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО.
В днешни дни радиотехническите специалисти, намирайки се организационно-щатно в състава на Базата за командване, управление и наблюдение, поддържат живи традициите, славния опит на своите предшественици и постоянно усъвършенстват своя професионализъм. - Още за РТВ

 

 

Директорът на разузнаването в Словения подаде оставка

17.03.2020, 21:24

Директорът на Агенцията за разузнаване (The Slovene Intelligence and Security Agency, SOVA) в Словения Райко Козмел подаде оставка, съобщи МИА.
Информацията е обявена на интернет-страницата на агенцията. Според нея, причината е да се даде възможност на новото правителство да назначи нов директор, който да се ползва с доверие и да осигури нормална комуникация между агенцията и управляващите.
Според публикации на словенските медии, новото правителство на Янез Янша ще трябва да реагира веднага, тъй като директорът на агенцията е и член на Съвета за национална сигурност.

 

САЩ напускат три от осемте си бази в Ирак

17.03.2020, 20:21

Въоръжените сили на САЩ се изтеглят от "Ал Каим" и две други ключови военни бази в Ирак през следващите няколко седмици, съобщава BBC, като посочва, че решението е знак, че Вашингтон възнамерява да намали значително присъствието си в близкоизточната страна на фона на голямото напрежение с местното шиитско население и Иран, предава "Фокус".
Официалната причина за напускането на базите е победата над терористичната групировка „Ислямска държава“ и отсъствието на необходимост да се поддържат тези съоръжения в настоящата ситуация. Те ще бъдат предадени на иракските въоръжени сили.
Както отбелязва британската държавна медия, това ще сложи край на въоръженото присъствие на САЩ по иракската страна със Сирия. Освен това се отбелязва, че базата "Ал Каим" е построена върху руините на най-старата ж.п. гара в Ирак, в близост до населено място със същото име на брега на река Ефрат. Това е районът, който първи падна в ръцете на джихадистите през 2014 година и бе възвърнат от иракските сили през ноември 2017 година.
Както е заявил високопоставен американски военнослужещ пред британската медия, близостта на „Катаиб Хизбула“, формирование, свързано с подкрепяните от Иран „Народни мобилизационни сили“ на шиитите в Ирак, до базата е бил „решаващ фактор за решението силите да бъдат преместени другаде.
САЩ възнамеряват също да се изтеглят от авиобазата "Каяра Запад", известна като Q-West и „Киркук“.
"Каяра" беше базата, използвана при подкрепената от САЩ операция за завръщане на Мосул от ИД. И двете бази бяха засегнати от ракетни атаки през последните месеци. Американски военнослужещ беше убит при ракетна атака срещу Киркук на 28 декември.
Най-малко 25 ракетни атаки, в хода на които са изстреляни 160 отделни снаряда, са ударили американските бази в Ирак от октомври 2019 г.
Миналата седмица две атаки срещу базата „Таджи“ убиха трима членове на коалицията и раниха тежко двама членове на иракските сили за сигурност. В отговор американците бомбардираха части на „Катаиб Хизбулла“ именно в района на границата със Сирия.
Главният щаб на иракските ВС обаче излязоха с изявление, в което обвиняват и двете страни за ескалацията на насилието, но подкрепиха решението на парламента в Багдад, с което той поиска от американските сили да се изтеглят изцяло от Ирак.
Официалният брой на американските войски в Ирак се изчислява на 5200. Не е ясно колко войски ще бъдат преразпределени след трите затваряния на базата, тъй като някои ще бъдат преместени в други оперативни бази в страната.
Бъдещето на тези останали войски не е сигурно. САЩ се надяват, че отношенията им със силите за сигурност в Ирак далеч не са приключили, но мнозина в Багдад смятат, че Америка е просрочила времето, в което присъствието ѝ е било добре дошло.
Източник: https://fakti.bg/

 

Армията изпълнява задълженията си в условията на въведените противоепидемични мерки

17.03.2020, 18:54

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 13 март 2020 г. е създаден ред за изпълнение на конституционните задължения на Въоръжените сили в условията на въведени противоепидемични мерки.
Във военните формирования се провеждат всички дейности, свързани с бойната и мобилизационна готовност. Продължава носенето на дежурство във Въоръжените сили съгласно Устава за войсковата служба. Поддържат се в готовност силите, определени за усилване на охраната на държавната граница, както и за съвместни действия с органите на МВР за противодействие на тероризма, в случай на необходимост. Поддържат се в готовност и специализираните военни екипи за изпълнение на задачи по третата мисия на въоръжените сили в помощ на населението, съобщава Пресцентърът на МО.
Войсковият живот във военните формирования и работата на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната са организирани в съответствие с указанията на началника на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили относно въвеждане на противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19 сред личния състав. Въведени са практики за дезинфекция на работните помещения за опазване на здравето на личния състав.
Предвид въведените противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на новия коронавирус е забранено влизането на външни лица в сградите на Министерството на отбраната на улици „Дякон Игнатий“ , „Иван Вазов“ и булевард „Тотлебен“ в София. Приемната на Министерството на отбраната е затворена за посетители. Гражданите могат да заявяват административни услуги по реда, указан в рубрика „Административно обслужване“ в официалната интернет страница на Министерството на отбраната или чрез портала за предоставяне на електронни услуги на адрес http://elservices.mod.bg:88/
Източник: http://otbrana.com/

 

Съобщение на ВМС

17.03.2020, 18:41

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и обявеното извънредно положение в страната се забранява достъпа на външни лица във военните формирования от ВМС.
Гражданите, които имат нужда от издаване на съответен документ да подават заявления по електронната поща, както следва:
- Удостоверения за плавателен стаж на електронен адрес: n7_3@armf.bg;
- Служебна бележка или удостоверение за трудов стаж и прослужено време на електронен адрес: n1@armf.bg;
- Служебни бележки и удостоверения, издавани от финансова служба на електронен адрес: finnavy@armf.bg.
В заявленията да се съдържат трите имена, ЕГН, телефон за връзка и други необходими данни за издаване на документа. - Още за ВМС
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

69 години от създаването на авиобаза „Граф Игнатиево“

17.03.2020, 18:36

На 17 март се навършват 69 години от създаването на авиобаза Граф Игнатиево. Наследник е на 19-и изтребителен авиополк, сформиран през март 1951 г. на летище Граф Игнатиево.
Историята на полка е наситена с динамика и напрежение. Още от създаването му там се провежда интензивна летателна дейност за обучение на летателен състав по бойното използване на самолет – стрелба по земни и въздушни цели, прехвати, полети на малки и стратосферни височини, полети в сложни метеорологични условия. Не случайно по това време е бил известен като „лидерът на изтребителната ни авиация“. На 18 август 1994 г. 19-и изтребителен авиополк се преструктурира в днешната 3-та изтребителна авиационна база. През 2000г. се извършват мащабни промени в инфраструктурата. През 2004г. започва носене на бойно дежурство по Air Policing. 2005 е годината, в която стартират интензивните, наситени с висок реализъм двустранни учения с партньорите ни от НАТО, които продължават и до днес. - Още за 3АБ
Източник: https://armymedia.bg/

 

Поредна ротация на българския контингент в мисията на НАТО в Косово

17.03.2020, 18:10

Осемнадесет военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха своето участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Ротацията на българския контингент се извърши в първата седмица на март под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите (СКС) с председател полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции”.
Официални гости на церемонията по смяна на правомощията на двата български контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина бяха посланикът на България в Косово Христо Гуджев и служители от състава на посолството. В обръщението си посланик Гуджев изтъкна ползата от участието на български контингент както за изпълнението на целите на мисията на НАТО в Косово, така и за повишаването на боеспособността на българските военнослужещи и пожела успешна и ползотворна мисия. На церемонията присъстваха и офицери от контингентите на страните-членки на Алианса.
Командващият на операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово генерал-майор Микеле Ризи и командирът на батальона, в чийто състав е българският контингент, подполковник Паскуале Перили на срещи с председателя на комисията от СКС полковник Христо Христов изказаха благодарност на българските военнослужещи и оцениха високо тяхната дейност.
Въоръжените сили на Република България участват в операцията на НАТО в Косово с контингент в състав до двадесет и двама военнослужещи със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително за изпълнение на задачите Българската армия поддържа 10-дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния резерв на операцията.
Национален командир на българския военен контингент в Косово е подполковник Стоян Червеняков от Съвместното командване на силите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Подводниците на Северния флот разшириха географията на бойните си дежурства

17.03.2020, 11:47

Подводниците на Северния флот разшириха географията на бойните дежурства и на патрулирането си. Това обяви вчера, 16 март, командващият на Северния флот на Русия вицеадмирал Александър Моисеев (на снимката) по повод на предстоящия празник - Деня на моряка-подводничар (19 март).

Той добави, че руските подводничари са единствените, които не само плават под леда на Арктика, но и провеждат учения, използвайки ракетни оръжия, съобщава Интерфакс. В морето повече от десет подводници от различни класове едновременно решават бойни задачи.

Командващият на Северния флот отбелязва, че миналата година многоцелевите подводници на Северния флот са изпълнявали потапяния в неутралните води на различни региони на Норвежко море, оперирали са в Атлантическия и Северния ледовит океан, участвали са в ученията на руския флот „Океански щит”. Освен това миналата година ядреният подводен крайцер "Юрий Долгорукий" изстреля балистична ракета с морско базиране от акваторията на Баренцово море по тренировъчния полигон "Кура" на Камчатка. През 2019 г. подводният крайцер със стратегическо назначение "Тула" в сложни ледови условия изстреля междуконтиненталната балистична ракета "Синева" от района на Северния полюс по полигона "Чижа" в Архангелска област. Задачите за комплексното използване на стратегическите и високоточните оръжия бяха отработени по време на миналогодишните учения "Гръм". Тук бяха задействани подводният крайцер със стратегическо назначение "Карелия" и ядрената подводница "Северодвинск". - Още руски подводници
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Ракети удариха военна база в Ирак, в която има чужди войски

17.03.2020, 11:30

Военна база в Ирак, в която пребивават чуждестранни войски, е била подложена на ракетно нападение, съобщава "Франс прес", като се позовава на военни източници.
Според иракските военни, две ракети са ударили базата "Бесмая", която се намира южно от столицата Багдад, като това е станало късно снощи. Във военната база се намират испански сили, подпомагащи предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и натовски сили за обучение на иракската армия.
Засега не се съобщава за броя на пострадалите и за материалните щети, причинени от нападението.
Коалицията около САЩ се оттегли от няколко от по-малките си военни бази в Ирак в резултат на ракетни атаки срещу тях. Според изявление, цитирано от Си Ен Ен, тези бази ще останат под контрола на Ирак и коалицията ще продължи да поддържа своя консултативен капацитет.
В четвъртък вечерта американски самолети удариха пет модерни съоръжения за съхранение на конвенционални оръжия в Ирак, които принадлежат на подкрепяната от Иран милиция "Катаиб Хизбула". САЩ обвиняват милицията за ракетното нападение срещу лагера "Таджи" в Ирак, при което загинаха двама американски военнослужещи и британец на 11 март.
Иракският президент Бархам Салих разкритикува остро ударите на САЩ като нарушение на суверенитета на страната. Външното министерство на страната извика посланика на САЩ в Ирак на 13 март, за да му предаде протестна нота заради неразрешените нападения, извършени на иракска територия.
Източник: https://news.bg/

 

Коронавирусът се оказа по-силен от "Защитник на Европа - 2020"

17.03.2020, 08:54

Военните учения на Defender Europe, планирани като най-големите маневри, организирани от САЩ през последните 25 години, са отменени поради коронавируса, съобщава Army Tames. Американските войски, които вече са пристигнали в Германия, ще бъдат изпратени обратно, а корабите по пътя към Европа ще се върнат.
Поддържаните от САЩ военни учения Defender Europe 2020 - ще бъдат преждевременно прекратени поради коронавирус, пише Frankfurter Allgemeine, като се позовава на информация, получена от представителя на германското министерство на отбраната. Според него инициативата за прекратяване на ученията е била изложена именно от американската страна.
Съобщава се, че корабите по пътя за Германия се обръщат назад, пише изданието. Немската страна също прекратява всички дейности, свързани с ученията: сега задачата на Бундесвера ще бъде да осигури логистична подкрепа за организираното изтегляне на американските войски.
Както припомня Frankfurter Allgemeine, Defender Europe е трябвало да бъде най-голямото учение с участието на американските сили през последните 25 години. Предвидени са общо около 37 хиляди военнослужещи.

 

Епидемията и пандемията влизат в закона за отбраната и въоръжените сили

17.03.2020, 08:00

На основата на Закона за отбраната и въоръжените сили да може да се обявява извънредно положение на цялата или на част от територията на страната при епидемия или пандемия. Това е едно от предложенията на Цвета Караянчева и група депутати от ГЕРБ, които са внесли в парламента Законопроект за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г. Ако се приеме, това ще бъде поредната поправка на военния закон.
Сега основанията за обявяване на извънредно положение, според Закона за отбраната и въоръжените сили, са възникване на опасност от въвличане на Република България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт, извън случаите по чл. 109 и 111, които третират положението на война и военното положение.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Българско-гръцките отношения в навечерието на Втората световна война и завземането на Беломорието

17.03.2020, 07:48

България излиза от Първата световна война победена, с тежък мирен договор – значителна част от българските земи и население са оставени в съседните на България държави. Хиляди бежанци, напуснали родните си огнища, търсят подслон на българска територия, а българската държава е разорена и заставена да плаща непосилни за стопанските ѝ възможности репарации. Това положение определя основната цел на българската външна политика – освобождаване на страната от заробващите клаузи на Ньойския договор, което в същността си означава ревизия на наложеното след войната статукво.
Политиката, насочена към мирна ревизия на Ньойския договор, се основава на член 19 от Пакта на Обществото на народите, който предвижда възможност за промяна на мирните договори, и член 48 от самия Ньойски договор, задължаващ Великите сили да гарантират свободата на икономически излаз на България на Егейско море. При това българските управляващи неизменно подчертават, че разглеждат ревизията на договорите като непременно условие за справедлив и дълготраен мир. Оттук и нейното искане предварително да се разрешат съществуващите между балканските държави проблеми, особено тези, които се отнасят до правата на малцинствата, и едва след това да се пристъпи към преговори за по-широко балканско споразумение......Прочети още

 

 

Контингентът ни за Афганистан – под карантира в Рибарица

16.03.2020, 18:13

Предприети са мерки за опазване на здравето на военнослужещите от 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, които ще се включат в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. С цел недопускане на потенциално разпространение на коронавирус от утре военнослужещите от контингента ще бъдат поставени под карантина във военно-почивната база в с. Рибарица, съобщава Пресцентърът на МО.
Окомплектоването на контингента, включително и с личен багаж, ще се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки в страната. Придвижването на военнослужещите от 40-ия контингент до военно-почивната база в с. Рибарица ще се извърши със служебен транспорт на Въоръжените сили след дезинфекция.
Осигурен е медицински екип за наблюдение на контингента през целия период на карантината. Преди заминаването на военнослужещите за Афганистан в края на месеца те ще преминат през скрининг преглед и сертифициране на здравословното им състояние.
Източник: http://otbrana.com/

 

На 12 март 2020 г. в корабостроителницата "Северная верфь" бе спусната корветата "Ретивый", седмата от проект 20380, предназначена за руския флот

16.03.2020, 16:12

На събитието присъстваха работници, проектанти и моряци. Сред гостите бяха заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко, главнокомандващият военноморските сили адмирал Николай Евменов, президентът на ОСК Алексей Рахманов, генералният директор на корабостроителница "Северная верфь" Игор Пономарев и генералният директор на Централното дизайнерско бюро "Алмаз" Александър Шляхтехко.
"Наличните поръчките на корабостроителницата "Северная верфь" ще позволят да се натовари предприятието през следващите 10 години. В близко бъдеще тук ще поставим няколко фрегати" заяви Алексей Криворучко по време на церемонията.
Според Николай Евменов, след въвеждането в експлоатация, "Ретивый" ще отиде да служи в Черноморския флот. "Корветите от този проект се показаха във ВМС като надеждни кораби", каза той.
От своя страна Алексей Рахманов заяви, че корабостроителницата "Северная верфь" трябва да се превърне в основното предприятие на ОСК в региона за производство на военни кораби.
Александър Шляхтенко подчерта, че "Ретивый" е модифициран в сравнение с лидерният кораб проект 20380 - направени са подобрения в конструкцията и оборудването според резултатите от експлоатацията на досага произведените корвети. - (видео)
След приемане на въоръжение "Ретивый" ще бъде прехвърлен на кея за дострояване.
„Трябва да предадем кораба на флота в съответствие със сроковете“, обеща Игор Пономарев.
"Ретивый" е заложена в "Северная верфь" на 20 февруари 2015 г. Това е петата корвета на проект 20380, която заводът строи за руския флот. Преди това името "Ретивый" носеше патрулен кораб проект 1135, изведен от експлоатация през 1995 г. Корветата е изградена с помощта на технологии, които намаляват нейната радарна видимост. Композитните материали и сплави за проект 20380 са разработени от Петербургския централен научноизследователски институт ЦНИИ КМ "Прометей", а надстройката е произведена в "Средно-Невскый судостроительный завод".
През октомври 2017 г. корабостроителите съобщиха за завършването на корпуса на новия кораб. През март 2018 г. те завършиха монтирането на двигателите и скоростните кутии в носовото машинно отделение. Тогава спускането на корветата бе планирано за второто тримесечие на 2019 г., а предаването към флота - за 2020 г.
Справка:
Дължината на корветите пр. 20380 е повече от 100 метра, водоизместването е 2220 тона. Способни са да проплават до 4000 мили. Въоръжението им включва ПКР „Уран“ и ЗРК „Редут“, торпеда и мощен арсенал от радиолокационно и радиоелектронно оборудване, 100-мм артилерийско оръдие АК-190, голямокалибрени картечници, гранатомети и противолодъчен вертолет Ка-27ПЛ (Ка-31). - Още за проект 20380
Източник: https://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Отлага се връчването на бойното знаме на СКСО

16.03.2020, 15:52

Във връзка с въведеното извънредно положение в страната честването на 77-та годишнина от създаването на парашутната дружина и връчване бойното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на 18.03.2020 г. ще се проведе след нормализиране на обстановката. Бъдете здрави, ни пожелава командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев

 

Отменени са тържествата за патронния празник на Военна академия

16.03.2020, 10:08

Военна академия „Г. С. Раковски“, посочват от учебното заведение, 108 години е била отворена за знанието, ще остане с отворени врати и сега. Влизането вече ще става и през виртуални портали. През следващите две седмици ще бъде обновена базата с данни и увеличено съдържанието на акредитираната (от Националната агенция за оценяване и акредитация) платформа за дистанционно обучение BlackBoard. Съвсем скоро ще започне пилотен проект за e-learning обучение с виртуални учебни зали, за да продължи образованието при условия, дори по-тежки от моментната обстановка.
Със заповедта на началника на академията се въвеждат редица мерки:
1. Влизането в Академията ще става само през КПП-„Запад“, при засилен здравен контрол, на изнесения там медицински пункт. Извършва се проверка на температурата и дезинфекция на личния състав
2. Затварят се подходите за влизане и излизане към Специализирания съд (улица „Черковна“) и улица „Хан Омуртаг“
3. При установяване на лице с повишена телесна температура, същото да бъде насочвано към Медицинския пункт и да се уведоми спешният кабинет във Военно-медицинска академия (ВМА) за последващи действия
4. Служители с лека настинка да остават вкъщи, като уведомят прекия си началник. Незабавно да се свържат с личния си лекар и да информират спешния кабинет във ВМА, на телефон 02 92/25 036
5. Забранява се влизането на външни лица в района на Академията без нарочно разрешение. Студентите могат да идват на консултации, но заплащането на семестриалните такси ще става САМО по банков път – до 31-ви март
6. Отменят се приемните дни на Началника на академията през месеците март и април, но възникнали въпроси можете да продължите да поставяте тук, на пощата на ВА: rnda@armf.bg и на тел. 02/92/26 550
7. Отменя се тържественото честване на патронния празник и отбелязването на 108 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“
8. Служителите в Академията, пряко ангажирани с административното обслужване на физически и юридически лица, задължително ползват предпазни средства
9. Гражданите, слушателите и студентите на Академията да заявяват административни услуги на e-mail: ucheben.va@abv.bg
10. Обучението на слушатели и студенти в редовна форма се организира и провежда посредством използване на платформите за дистанционно обучение – докато отпаднат ограниченията
11. Отменят се присъствените занятия на слушателите и студентите в задочна форма на обучение. Същите ще бъдат препланирани след 30.04.2020 г. На обучаемите се предоставят учебни материали в платформите за дистанционно обучение
12. Прекратяват се курсовете за придобиване и повишаване на квалификация, с изключение на Стратегическия курс (заповед на постоянния секретар на отбраната № ОХ-1125/18.12.2019 г.), който ще завърши в дистанционна форма на обучение
13. До 30.04.2020 г. се отменят всички планирани академични мероприятия, с изключение на Академични съвети, факултетни (департаментни и институтски) съвети и мандатни комисии, както и заседания на научни журита. Същите ще се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки
14. Планираните, но незапочнали курсове за придобиване и повишаване на квалификация за месец март и април се препланират за второто полугодие на 2020 г.
15. Ограничава се до минимум движението на служители в отделните сгради на Академията, като съгласуването на документите и кореспонденцията ще става само в електронния документооборот
16. Препоръчва се на служителите да ограничат пътуванията си с обществения транспорт, а също и до други населени места (в страната и чужбина) с междуградски транспорт и с лични моторни превозни средства
17. Заповядва се периодично проветряване на работните помещения, поне два пъти на ден дезинфекция, а общуването да става от разстояние най-малко 1 метър. Във всички фоайета има поставени дезинфектанти – на видимо място
18. Препоръчва се стриктно спазване на общите указания на Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Началника на ВМА и главен лекар на въоръжените сили на Република България
19. Предприетите епидемиологични мерки не се отнасят за мероприятията, свързани с бойната и мобилизационна готовност.

**********

След проведено обсъждане на актуалната ситуация през последните дни, с поредна заповед на началника на Военна академия генерал-майор д-р Груди Ангелов с № СИ29-РД02-210/16.03.2020 г. за ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), се въвеждат следните мерки:
1. Учебният процес се организира и провежда дистанционно, посредством платформите BlackBoard (акредитирана от Националната агенция...) и Office 365
2. Деканите на факултети и ръководителите/началниците на катедри, сектори и секции поставят персонални задачи на преподавателския състав относно т.1. Те осъществяват контрол и отчет на резултатите, при не по-малко от 5 (пет) часа присъствие и активен трафик в платформите на ден – за всеки преподавател
3. Администраторите на платформите поддържат тяхното функциониране за осигуряване на дистанционното обучение, като прецизират необходимостта от високоскоростен интернет в съответните зали
4. За осигуряване на безопасни условия на труд, се въвежда временна организация (до 13.04.2020 г., или до отменяне на Извънредното положение) на работното време на щатния състав в две групи:
I-ва: от 08:00 до 13:00 часа
II-ра: от 13:00 до 17:00 часа
5. До 13.04.2020 г., или до отменяне на Извънредното положение, се освобождават от изпълнение на служебните си задължения на работното си място във ВА, както следва:
- Бременните и майките с деца до 10-годишна възраст
- Цивилните служители над 60-годишна възраст
- Лица с хронични заболявания с повишен здравословен риск: сърдечно-съдови, онкологични, респираторни, диабет и др. – по преценка на Началника на Медицинския пункт.
Всички изброени изпълняват задълженията си от къщи, като поддържат контакт с прекия си ръководител/началник
6. Забранява се явяването на работа на служители, на които е издаден болничен лист за поставяне под карантина
7. На дежурните длъжностни лица се раздават респиратори
Уважаеми служители, преподаватели, слушатели и студенти,
бъдете здрави, помагайте на близките си вкъщи и използвайте свободното от присъствие във ВА време целенасочено, препоръчва генерал-майор Ангелов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

F-15E с тактически ядрени бомби B61-12 е забелязани на учения на ВВС на САЩ

16.03.2020, 07:55

По време на авиационните учения на ВВС на САЩ по програмата на Червен флаг е забелязано оборудване на един от самолетите с тактическо ядрено оръжие. Заявява се, че е било без ядрена бойна глава. Говорим за изтребителя F-15E Strike Eagle, който по време на полетите над тестовата площадка в Невада е бил въоръжен с авиационна бомба B61-12.
Това е най-новата версия на ядрена бомба, която американците, според някои източници, вече са успели да доставят до своята въздушна база в Германия.
Изтребителят-бомбардировач F-15E Strike Eagle, на който е подкачена бомбата B61-12, е дислоциран във военната база Eglin. Тази версия под крилото на F-15 е заснета от фотографа Крис Траяно.
Самолетът изпълнява тренировъчни полети в Тонопа. В момента обаче няма достоверна информация, че екипажът на F-15E Strike Eagle е извършил удар, използвайки B61-12 за конкретна цел в определения обхват.
Източник: https://www.pan.bg/

 

130 години от рождението на пилота майор Милчо Митев

16.03.2020, 06:30

На 16 март 1890 г. в Лом е роден Милчо Тодоров Митев. Завършва Военното училище през 1908 г., звание подпоручик, поручик 22.09.1911 г., капитан 01.01.1918 г., майор 01.04.1918 г.
Служи във 2-ри кавалерийски полк и Лейбгвардейски кавалерийски полк. Явява се на конкурсен изпит за летец-пилот и е избран в групата за обучение във Франция, фабрика „Сомер“.
Поради започването на Първата балканска война не успява да завърши подготовката си и е изпратен на служба в 1-во аеропланно отделение. Лети като наблюдател със Стефан Калинов и Джовани Сабели.
При сформиране на 3-то аеропланно отделение прелита на летище Урша и лети като наблюдател с Джовани Сабели на самолет „Воазен“.
След войната се завръща в кавалерията в състава на 3-ти и 2-ри кавалерийски полк. Участва в сраженията през Първата световна война.
Уволнен от армията на 14.12.1920 г. Назначен на служба в Българското консулство в Бреслау (Германия).
Умира през 1942 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}