Военна информация

Архив - от 16 до 31 януари

 

 

Гърция разширява военното си сътрудничество със САЩ

31.01.2020, 20:23

Атина разширява военното си сътрудничество с Вашингтон. Гръцкият парламент одобри актуализация на споразумението за отбрана със САЩ. Документът позволява на американските въоръжени сили да използват военни структури на гръцките си колеги.
Законът беше приет със 175 гласа „за“, 80 „против“ и 33 „въздържал се“. Осъвременената версия на споразумението за отбрана дава на американската армия достъп до ключови гръцки военни обекти, сред които военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио. Те ще бъдат използвани за обучение, временна поддръжка и като складове за снабдяване в спешни ситуации.
Заедно с това Въоръжените сили на САЩ получават приоритетно и неограничено ползване на пристанището в Александруполис, което е от стратегическо значение не само за американските военни кораби, но и за флота на НАТО.
Самият документ беше подписан още през октомври при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Атина. Споразумението е от голяма полза за страната, коментира гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос и обясни, че Вашингтон ще инвестира 12 млн. евро в Лариса и около 6 млн. евро в село Марати, в близост до американската база на остров Крит. Решението на депутатите обаче предизвика широко обществено недоволство. В центъра на гръцката столица стотици демонстранти протестираха срещу споразумението.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Двадесет и двама новоназначени военнослужещи положиха днес военна клетва в 101-ви алпийски полк

31.01.2020, 20:17

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 31 януари, в 101-ви алпийски полк – Смолян. В присъствието на роднини, близки и приятели двадесет и двама новоназначени войници целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101-ви алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21-ви Средногорски полк”, каза в приветствието си командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров.
„С гордост заставаме пред вас и ви уверяваме, че дълбоко осъзнаваме дълга и отговорността пред Родината и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдем защитници на Отечеството“, каза в слово отговор от името на новоназначените редник Владимир Фиданов.
След тържествения ритуал полковник Димитър Кацаров се срещна с родителите и близките на новоназначените войници.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пентагонът увеличава бойния си потенциал в Близкия изток

31.01.2020, 16:44

Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че смята да намали американския военен контингент в Ирак, няма да се отрази върху позицията на Пентагона в Близкия изток. В отговор на исканията на иракското ръководство, настояло войските на САЩ да се изтеглят изцяло от страната, Тръмп написа в Туитър: "Намалихме броя на военнослужещите си (в Ирак, бел. изд.), готвим и нови съкращения". Нагласата му за военна конфронтация с Иран, съответно и за увеличаване на американския боен потенциал в региона, обаче остава непроменена.
Асошиейтед прес съобщи, че "във военновъздушната база "Принц Султан" в Саудитска Арабия наскоро е пристигнала ескадрила американски изтребители F-15Е, изпълняващи всекидневни мисии над Ирак и Сирия". Нищо чудно самолети от тази ескадрила да са обстрелвали неотдавна шиитските формирования по сирийско-иракската граница и да са бомбардирали мостове над лека Ефрат в стремеж да осуетят превоза на суров петрол за режима на сирийския президент Башар Асад от находища в окупираните от САЩ територии в Сирия.
Основната причина Пентагонът да подсили авиационната си групировка в региона обаче е свързана именно с Иран. АП информира, че от миналото лято, когато САЩ съобщиха, че започват да разполагат войски в тази база, контингентът там е нараснал на 2500 военни. "Връщането на американските военни в база "Принц Султан" издава стремежа на САЩ да засилят военното си присъствие в Близкия изток в отговор на заплахите от страна на Иран", посочват американските журналисти.
Както отбеляза след посещение в базата генерал Франк Маккензи от морската пехота, тя е трудна цел за Иран и осигурява отдалечени позиции "за американски военнослужещи, изтребители и други активи".
Това укрепва и сигурността на Саудитска Арабия, отправила към САЩ молба за съдействие след атаката срещу петролни обекти, за чийто виновник е сочен Иран. По думите на Маккензи "бъдещето на базата се обсъжда с министъра на отбраната Марк Еспър в рамките на дискусията за необходимия брой военнослужещи в региона".
Тръмп неведнъж е заявявал, че може да отвърне на Иран с военна сила, ако се влошат още повече отношенията на Вашингтон с Техеран. Мнозина конгресмени обаче не подкрепят плановете му. На 10 януари, след като в Багдад бе убит иранският генерал Касем Солеймани, Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие резолюция в този дух.
А председателката й Нанси Пелоси настоя Тръмп да спре "ненужните провокации" срещу Иран и да гарантира сигурността на американските военни в Ирак. Тръмп отговори на 29 януари в Туитър - за пореден път прикани конгресмените "да гласуват със сърцата си" по повод резолюция, ограничаваща военните му действия срещу Иран.
Сега президентът на САЩ, естествено, по-трудно би решил да използва военна сила срещу тази страна. При всяко положение обаче военната групировка на Съединените щати в Близкия изток постепенно расте. По данни на американски медии, освен че увеличават изтребителната авиация, САЩ са върнали системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Йордания, Бахрейн, Кувейт и Саудитска Арабия. И са разположили в региона противоракетната система THAAD.
По-рано бе съобщено, че САЩ са прехвърлили стратегически бомбардировачи В-52 в базата си на остров Диего Гарсия в Индийския океан. В Арабско море пък все още носи бойно дежурство ударна група начело с атомния самолетоносач "Хари Труман". Тя включва няколко ракетни крайцери и разрушители, а също и атомна подводница. На самолетоносача са разположени близо 50 многоцелеви изтребители бомбардировачи - това е съпоставимо с общия брой на всички модерни бойни самолети, с които разполага Иран.
"Американците намаляват военния си контингент в Ирак. Същевременно обаче увеличават този в Сирия. Освен това, Пентагонът смята да възстанови и подсили някои от военните си бази в тази страна", каза пред "Независимая газета" полковник Едуард Родюков, член-кореспондент на Академията за военни науки. Експертът се позова на сирийски медии, съобщили по-конкретно, че "се разширява въздушната база на САЩ в район Тел Байдар на няколко километра от Тел Тамр (провинция Хасака)".
Родюков обърна внимание, че в района на Тел Тамр вече е имало няколко спречквания между руски и американски военнослужещи. И над американската въздушна база са летели руски хеликоптери. На 30 януари изданието "Норт прес" съобщи, че там са прелитали и турски дронове.
По всичко изглежда, че САЩ не са се отказали от стремежа си да доминират и определят обстановката в Близкия изток. Предложената от Тръмп "сделка на века" за уреждане на конфликта между палестинците и израелците е само едно от доказателствата за тази политика. Политика, базирана на военна сила и незаконно разполагане на военни бази в ключови райони в Сирия и Ирак. Пентагонът подготвя плацдарми за по-нататъшни удари срещу шиитски формирования и Иран.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

BAE Systems Bofors започва изпитания на САУ Archer, базирана на шаси RMMV HX2 8x8

31.01.2020, 16:23

Шведска артилерийска система BAE Systems Bofors Archer 155/52 mm, интегрирана на германско шаси Rheinmetall MAN (RMMV) HX2 (8х8), и предназначена за експортния пазар, започна първоначални изпитания в изпитателния център на Bofors в Карлскога (Швеция).
За да отговори на изискванията на потенциалните експортни клиенти, BAE Systems Bofors интегрира цялата повдигаща се маса на гаубицата Archer с калибър 155/52 mm и свързаната с нея автоматична система за зареждане с боеприпаси в задната част на камион RMMV HX2. Монтирани са и стабилизаторите на Archer, които се спускат на земята от двете страни на гаубицата, преди стрелба.
„С интегрирането на Archer на платформата Rheinmetall MAN Military HX2 8х8, тя ще стана атрактивна за по-широк експортен пазар“ заяви Улф Ейнфорс, директор "Маркетинг и продажби" в BAE Systems Bofors.
Оръдието с калибър 155/52 mm има двойна преградна дулна спирачка и се насочва към целта от кабината чрез дистанционно управление. То е свързано с вградената компютърна система за управление на огъня (FCS), която може да получава информация директно от преден артилерийски насочвач или от командния пост на батерията. Също така е монтиран дулен радар за скорост, който подава информация към FCS. Инерционната навигационна система, поддържана с глобална система за позициониране, осигурява точна информация за навигация и позициониране към FCS.
Границите на насочване на гаубицата с калибър 155/52 mm са от -1° до 70°, с завъртане 85° наляво и надясно. Обсегът й зависи от комбинацията снаряд/заряд, но BAE Systems Bofors заяви, че максималните му обхвати са:
 - 30 000 m за високо експлозивни (фугасни) снаряди (HE),
 - 40 000 m за фугасни снаряди с увеличен обсег (HE ER),
 - 35 000 m за при поразяване н ацелта отгореч
 - 50 000 m със снаряда M982 Excalibur.
Всички тези снаряди са сертифицирани.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Тема за размисъл: „Полковник от запаса или полковник пенсиониран?”

31.01.2020, 12:47

Вече превиших 60-годишна възраст, която според Закона за резерва е пределната възраст за служба в запаса за старшите офицери. Следователно, съгласно чл. 62 и чл. 79 от същия Закон, следва да съм освободен от служба в запаса и да не бъда воден на военен отчет, като запасен!
Обаче, и след като полковникът е навършил и тази пределна възраст - съгласно цитираните по-горе членове на Закона, той си остава полковник! Званието не му е отнето! Той не е лишен от званието си, няма издадена такава министерска заповед!
Следователно, след като този полковник вече не е в запаса и не се води на военен отчет - той не е „полковник от запаса”, не е „офицер от запаса” или както се употребява израза „о.з.”! Какъв е?
************
Тези мои разсъждения ме „глождят” отдавна и сега се опитах да ги погледна законово, нормативно и мисловно-правилно!
Първо (според Закона):
Че ме гложди, гложди ме, ама Законът не гложди и не бъзика! Ето какво пише в  някои от текстовете на Закона за резерва:
Чл. 5. (1) Резервът се състои от доброволен резерв и запас.
Чл. 61. (1) Запасни са лицата, водещи се на военен отчет, които не са сключили договор за служба в доброволния резерв и отговорят на едно от следните условия:
1. били са на военна служба;
2. завършили са успешно обучение по военна подготовка;
3. прекратили са служебните си правоотношения със структури по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
……………
(3) Пределната възраст за служба в запаса е:
…..
2. за старшите офицери - 60 години;
Чл. 62. Запасните се освобождават от служба в запаса при: 1. навършване на пределна възраст за запаса;
Чл. 79. (1) Пределната възраст за водене на военен отчет на резервистите и запасните с военна подготовка e:
………
2. за старшите офицери - 60 години;
Чл. 80. Задълженията по военния отчет на българските граждани се прекратяват при:
1. навършване на пределна възраст за водене на военен отчет;
Второ (според заповедта):
През 2015 г., поради навършената от мен пределна възраст за притежаваното военно звание, в министерската заповед, с която е преустановена военната ми служба, министърът на отбраната е разпоредил, че освобождава от заеманата длъжност, от военна служба и зачислява в запаса полковник Валентин Методиев Цветанов.
Трето (според фактите):
По смисъла на посочения по-горе чл. 61. (1), бил съм запасен и съм бил воден на военен отчет, тъй като преди зачисляването ми в запаса съм бил на военна служба.
Четвърто (мои мисли, породени от горното):
През 2015 г. полковникът „Еди-кой си” е зачислен в запаса.
Отдавна в нашия език е придобил гражданственост изразът „полковник от запаса”. Но, това е приемливо само донякъде - докато не бъде навършена съответната пределна възраст за служба в запаса!
Вече превиших 60-годишна възраст, която според Закона за резерва е пределната възраст за служба в запаса за старшите офицери. Следователно, съгласно чл. 62 и чл. 79 от същия Закон, следва да съм освободен от служба в запаса и да не бъда воден на военен отчет, като запасен!
Обаче, и след като полковникът е навършил и тази пределна възраст - съгласно цитираните по-горе членове на Закона, той си остава полковник! Званието не му е отнето! Той не е лишен от званието си, няма издадена такава министерска заповед!
Следователно, след като този полковник вече не е в запаса и не се води на военен отчет - той не е „полковник от запаса”, не е „офицер от запаса” или както се употребява израза „о.з.”!
Този полковник е „пенсиониран полковник” или полковник Валентин Цветанов, пенсиониран.
Между впрочем, на Запад изразът е и се изписва „Colonel Valentin Tzvetanov (ret)”!
И там, обръщенията към офицерите, които след приключване на военната им служба са пенсионирани, са винаги от типа „Colonel Tzvetanov”, „General Mihov”, „General Kolev” или „General Powel” - без обаче в разговорната реч да допълват с израза „retired”!
Източник: http://otbrana.com, полк. Валентин Цветанов

 
 
 
 

Фалшифицирането на историята и медийният комфорт

31.01.2020, 09:12

Историята са дати и събития, които са част от родовата и обществената памет. През годините основното предизвикателство пред управляващите по света е как родовата памет да бъде подчинена и оформена в нужния за властта калъп. Тази дилема особено остро стои през последните години пред представителите на политическия неолиберализъм, предвид отсъствието на голяма, обединяваща идея, която в етнически или национален план да обединява и да разделя. Винаги трябва да има противник, но в съвременния свят това вече трудно се постига. По тази причина задкулисните диригенти предлагат нова интерпретация на тема Втората световна война. Още повече, че през 2020 г. се отбелязват събития със 75-годишна давност, чиято значимост е добре да бъде удобно преиначена. През последните години това все по-често се случва, което не означава, че трябва да бъде пренебрегнато. Този процес на фалшифициране на историята се осъществява в медиен комфорт и с министерска защита, що се отнася до спорните теми в учебниците по история за 10 клас......Прочети още

 

САЩ не възнамеряват да изтеглят военния си контингент от Сирия

31.01.2020, 08:21

САЩ не възнамеряват да напуснат територията на Сирия в близко бъдеще. Вашингтон няма планове да изтегли американските войски. Това изявление направи в четвъртък (30.01) специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри (на снимката). „Не планираме да изтеглим американските войски от Сирия в близко бъдеще“, каза той по време на видеобрифинг.
Два дни по-рано шефът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ Кенет Макензи заяви пред репортери, че САЩ са възобновили антитерористичните си операции в Сирийската Арабска Република. Според него американските части заедно с кюрдските сили провеждат от три до четири операции седмично срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.
В началото на декември миналата година шефът на Пентагона Марк Еспер заяви, че въпреки изтеглянето на определен брой американски военни от Сирия, САЩ не изключват изпращането на допълнителни сили там. Според военни анализатори обявената от САЩ борба срещу "Ислямска държава" е само оправдание за оставането в Сирия. Нещо повече, през март миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви окончателната победа на американците над терористите от "Ислямска държава". Основната цел за оставането на американските военни в Сирия е да контролират нефтените находища.

Според руското Министерство на отбраната контролът върху нефтените находища и незаконната продажба на нефт носят на САЩ до 30 милиона долара на месец.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Пентагонът опроверга информацията за разузнавачи на борда на разбилия се в Афганистан самолет

30.01.2020, 23:30

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер опроверга съобщенията за гибелта на служители на ЦРУ в резултат на инцидента с разузнавателния самолет на американските ВВС в Афганистан.
Еспер съобщи, че при катастрофата са загинали подполковникът от ВВС Пол Вос и капитан Раян Фенуф. Първият е на 46 години, а вторият – на 30.
„Проведохме операция по извозване на останките на загиналите и разследваме причините за катастрофата. Благодарим на афганистанските партньори за съдействието”, каза той на пресконференция по повод разпространената информация, че в авиокатастрофата са загинали високопоставени американски разузнавачи.
Припомняме, че първоначално отговорност за произшествието пое терористичната групировка. Малко по-късно обаче представител на командването на САЩ заяви, че талибаните нямат нищо общо с инцидента.

 

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

30.01.2020, 23:22

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.
Японското Министерство на отбраната предпочита да поеме лидерска роля в проекта, нещо което не е ставало факт от края на Втората световна война, но което е важно за японската отбранителна индустрия и за заздравяването на способностите на японските сили за самоотбрана, пише Nikkei Asian Review.
В идеалния случай, всички основни системи и агрегати по изтребителя, включително двигателите, радара и въоръжението, трябва да са създадени в Япония. Самолетът трябва да влезе на въоръжение в средата на следващото десетилетие, като в тазгодишния японски военен бюджет има вече заделени малко над 11 млрд. йени ($102 млн.) за този проект.
Токио се е ориентирало към международна кооперация по проекта, но в нейните рамки трябва да се осигури достатъчно ниво на независимост за Япония и възможност за самостоятелна бъдеща работа по изтребителя, включително и неговата модернизация, отбелязва японския военен министър Таро Коно.
Японското правителство се надява, че чрез външните партньори ще успее да сподели част от цената на проекта, която ще се изчислява в десетки милиарди долари, а външните партньори ще помогнат за експорта на готовия продукт.
САЩ се разглежда като най-вероятен партньор в програмата, поради стратегическото партньорство, което имат с Япония. Въоръжението на японските ВВС се състои основно от американска техника, често сглобявана по лиценз. Страната е и клиент на новия F-35 (на снимката).
Lockheed Martin предлага на Япония вариация на F-22, но с авиониката на F-35. От Boeing също за изявили желание за партньорство с японската страна по този проект.
Но както отбелязва Nikkei Asian Review, това може да не е най-оптималното решение за Япония, особено предвид желанието ѝ да е водеща в проекта. Изданието припомня проекта за създаване на F-2 (вариация на F-16C/D с по-голямо крило), където американската страна е запазила част от технологиите за себе си и която трябва да дава разрешение за всяка модернизация по изтребителя.
Япония пък не беше партньор в проекта F-35, което ѝ попречи да получи какъвто и да е технологичен трансфер по нея. Изданието съобщава, че Вашингтон е предложил на Япония частичен достъп до софтуера на F-35, но не е ясно как ще стоят нещата при една бъдеща нова разработка.
В същото време, Великобритания предлага всичко, което САЩ не желаят, включително и пълна свобода да се работи с готовия самолет и гарантирано разработване на ключовите елементи, като двигател и радар от Япония. BAE Systems ще е водещ партньор, но в проекта ще се включат и други британски и европейски компании.
Опцията за работа с Великобритания среща подкрепата на определени кръгове в японското правителство, основно като начин за засилване на местната отбранителна индустрия и търсене на експортни пазари.
Японското правителство в момента планира да избере партньор във втората половина на 2020 г.
Nikkei Asian Review пише, че заради идващите американски президентски избори може да се очаква сериозен натиск за избор на американската опция. На този фон през годината се очакват и разговори между правителствата на двете страни за увеличаване на издръжката, която Япония плаща за американските войски на своя територия. САЩ искат сумата да се повиши четворно, а настоящото споразумение изтича догодина.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Най-лошите съветски танкове от Втората световна война

30.01.2020, 22:38

Някои от тях служат добре през 30-те години на миналия век, но остаряват до нахлуването на нацистите. Останалите не се справят добре още от първия ден на създаването си.
Т-26
Над 10 000 леки танка Т-26 се "сблъскват" с напредващата германска армия през юни 1941 година. При стартирането на операция "Барбароса" основните съветски ударни сили от 1930-те години са вече напълно остарели.
Въоръжен с 45-мм оръдие, Т-26 е ефективен срещу немските Pz. I, Pz. II и Pz. 38 (t), но е напълно беззащитен срещу по-модерни танкове и почти всички видове вражеска танкова артилерия.
През първите месеци на войната хиляди Т-26 са загубени в бой или поради технически повреди. Повечето от тях се нуждаят от основен ремонт, за който няма достатъчно време.
Съветите предпочитат да не възстановяват повредените Т-26, а да ги заменят с нови Т-60 и Т-70. Т-26 са разположени в "по-тихите" части на фронта, какъвто е съветско-финландският. Освен това над 1000 Т-26 участват в съветско-британската окупация на Иран през август 1941 година.
Т-26 се сражава до последните дни на Втората световна война, включително в съветските операции срещу японците. Той обаче се използва за последно при голямото нападение по време на операция "Пръстен" - която ликвидира германската 6-та армия в Сталинград в началото на 1943 година.
Т-60
За разлика от остарелия Т-26, Т-60 е един от най-новите танкове на СССР в началото на германската инвазия. Той е разработен през август 1941 г. и до следващия месец е в масово производство.
"Нов" обаче не означава непременно "добър". Т-60 не успява да се намеси подобаващо в конфликта. 20-мм автоматично оръдие ШВАК не е голяма заплаха за бронята на врага, докато тънката броня на Т-60 не е проблем дори за най-слабите немски танкови и артилеийски снаряди.
Поради леснозапалимия си бензинов двигател, Т-60 често "свети" като свещ. Танковите екипажи дори му измислят прякор - "общ гроб за двама".
По време на битката при Сталинград оръдието ШВАК често се задръства след няколко изстрела от прашния въздух. Тогава Т-60 трябва да се бие само с картечницата си, слизайки до нивото на ранните танкове от Първата световна война.
От края на 1942 г. Т-60 се използват главно като носители на муниции за танкове Т-34 и КВ.
Т-35
Единственият в света масово произвеждан танк с пет купола - Т-35 е най-силният съветски танк през 30-те години на миналия век. Често го наричат "сухопътен боен кораб".
С едно 76,2-мм и две 45-мм оръдия и картечници, той може да "отприщи" ада навсякъде. Това мощно въоръжение обаче е и ахилесовата пета на Т-35. Командирът на танка не може ефективно да контролира огъня от всичките пет купола.
Някога всемогъщ, до началото на 1940-те години Т-35 е напълно остарял. Това бавно 58-тонно чудовище, с максимална скорост в пресечена местност от 14 км/ч и с броня от едва 20 мм, е лесна плячка за съвременната вражеска артилерия.
Все пак 49 от тези тромави "зверове" все още са на служба, когато избухва войната срещу Третия райх. Повечето от тях са загубени в сражения в Западна Украйна, въпреки че няколко се включват в битката при Москва. Интересното е, че за последен път Т-35 влиза в битка на страната на Вермахта. Германците използват трофеен Т-35 по време на битката при Берлин през 1945 г., в която той е ударен и унищожен. - Още руски танкове
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Ще има паметник на българските воини, загинали при Страцин и Стражин

30.01.2020, 22:13

Очаква до есента да бъде изграден и открит паметник на загиналите български воини през Втората световна война в Страцино-Кумановската операция. Това стана ясно днес по време на работна среща в района на с. Страцин, Република Северна Македония. В нея участваха кметът на община Кратово д-р Люпчо Бояджиев, архитектът от общината Иван Пешевски, Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитане“ в МО, военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Румен Янев.
Уточнено бе мястото на мемориала. То ще бъде на около 18 км. от Кратово, откъдето ясно се виждат Стражинската и Страцинската позиции по врме на войната. Локацията е между с. Страцин и гр. Кратово, близо до главния път за столицата Скопие, което ще даде възможност за посещения от туристически групи и отделни граждани. Там все още си личат окопите на българската войска. Всяка година близо до с. Страцин през октомври Министерството на отбраната и Съюзът на ветераните от войните на България съвместно със Съвместното командване на специалните операции и други военно-патиротични органиизации провеждат ритуал, на който се почита паметта на загиналите български воини в този район. Няколкогодишните усилия за изграждане на паметник са на път да се увенчаят с успех.
В разговорите по уточняване на бъдещото изграждане на паметника и парка около него участваха още заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, членът на ИБ на Съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации Борис Николов. Проектът и самото изграждане на мемориала ще бъдат резултат от твореството и труда на членовете на Съюза на военноинвалидните кооперации арх. Михаил Михайлов, Тихомир Славов, геодезистът Катя Михайлова, Владимир Николов и Владимир Михайлов. Участие е заявено и от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.
Изграждането на паметника е залегнало в план-програмата на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Очакванията са, той да влезе и в плана на бъдещия Национален инициативен комитет за отбелязване на годишнината, който да бъде учреден с правителствено постановление, както бе за 100 години от Балканските войни и 100 години от Първата световна война.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривен боеприпас, открит в Търговище

30.01.2020, 20:56

Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 29-ти механизиран батальон - Шумен, от състава на Единен център за начална подготовка унищожи днес, 30 януари, на учебен полигон „Дивдядово“ невзривен боеприпас, открит в Търговище.
Боеприпасът – корозирала ръчна граната със запалка, е намерена на 29 януари близо до контейнер за смет в кв. Запад, град Търговище. Същият ден специализираният екип, под ръководството на капитан Ангел Иванов, извърши разузнаване и транспортиране на боеприпаса, който днес е унищожен при спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В САЩ обявиха подводниците, способни да унищожат света за половин час

30.01.2020, 20:40

Американското списание за геополитически анализи The National Interest обърна внимание на пет подводници, които могат да унищожат света за 30 минути. Три от тези военни машини са руски, а две - американски.
Списъкът включва подводници, които вече са в експлоатация във военноморските сили на Русия и САЩ или скоро ще бъдат въведени в експлоатация. По-стари модели, като съветските подводници от проекта 941 "Акула", не са разгледани, тъй като повечето от тях вече са изведени от експлоатация.
В оценката са влезли подводници от руския проект 955 "Борей", които изданието нарича "най-тихите руски подводници с балистични ракети, построени досега и използващи технологията Pump jet". Авторът на статията пише, че на подводниците от този тип има 16 балистични ракети, "всяка от които има до 10 ядрени бойни глави с обсег от 8 хиляди километра".
Също така в списъка са влезли подводниците от проекта 667БДРМ "Делфин" и подводниците от проекта 885М "Ясен-М". Последните, смята авторът на статията, могат да се приближат до източното крайбрежие на САЩ на около 2000 км и от това разстояние да поразят цели чак до Големите езера.
Също така в оценката са влезли американските подводници тип "Охайо" и новите подводници от типа "Колумбия", чието строителство се очаква да започне през следващата година, а въвеждането им в експлоатация - през 2031 година.
Изданието отбелязва, че някои от изброените подводници са толкова мощни, че могат да "превърнат до 288 цели с размерите на град в радиоактивна пепел за по-малко от 30 минути".
"Всъщност тези машини и военното им оборудване биха могли да унищожат цивилизацията за по-малко време, отколкото е необходимо за поръчването на пица, ако започне трета световна война", се казва в статията.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ искат да разположат "Пейтриът" в Ирак

30.01.2020, 20:33

САЩ искат от Ирак разрешение за разполагане на системи "Пейтриът"на територията му, за да защитят американските военни цели от потенциални атаки, коментира председателят на комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили на съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспър, съобщава ТАСС.
Еспър отбелязва, че е поискано разрешение на иракските власти за разполагане на системите.
"Работим с правителството на Ирак по това, което току-що казахте", допълва Мили.
Военнослужещите, страдащи от травматични мозъчни наранявания след ракетните удари на Иран срещу база в Ирак, досега са диагностицирани като леки случаи, коментира Мили, цитиран от "Ройтерс".
"Диагнозата, която поставяме досега за всички хора, диагностицирани до момента, е "лека травматична мозъчна травма. Това е диагнозата, която ни е докладвана досега", допълва той.
Източник: https://news.bg/

 

Тактически военни тритиеви часовници «ArmourLite»

30.01.2020, 19:43

За да вникнем какво представляват военните тактически тритиеви часовници на американската компания «ArmourLite Watch Company», е необходимо да изброим основните им свойства и функции. Този тип часовници не са просто украшения на ръката снабдени с циферблат, будилник и осветление. Тактическите военни часовници с тритий са изключително надежден и прецизен механизъм, които са разработени в съответствие със стандарта MIL-SPEC (Military Specifications and Standards – разработвани от Департамента на отбраната на САЩ). Държавният орган задава основните технически изисквания към техниката и оборудването, в резултат на което на пазара се появяват най-надеждните и удароустойчиви тактически военни часовници.
Компанията «ArmourLite Watch Company» произвежда тактически военни часовници за частни военни компании, охранителни агенции и военни подразделения. Сред клиентите на компанията са Националната стрелкова асоциация на САЩ (NRA), Федералното бюро за разследване (FBI), Секретната служба на САЩ, Въоръжените сили на САЩ, Федералната служба за въздушни маршали, Агенцията за борба с наркотиците (DEA), Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества (ATF). Мотото на компанията е: «Ние предлагаме най-ярките и най-удароустойчивите тритиеви часовници в света».....Прочети още

 

Франция изпрати бойни кораби в подкрепа на Гърция срещу турската агресия

30.01.2020, 17:16

Франция изпраща бойни кораби в източната част на Средиземно море за съвместни учения с гръцки и кипърски кораби, съобщават медии.
Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди подклаждащото се от Турция регионално напрежение. След разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Макрон обяви, че Париж ще укрепи стратегическите си връзки и обяви споразумение между министерствата на отбраната на Гърция и Франция.
"Ние говорим за индустриално сътрудничество и съвместни учения по море и земя. Също бихме искали другите гранични държави да се включат", каза той.
Макрон подчерта, че Франция подкрепя суверенните права на Гърция и Кипър и осъди действията на Турция.
Мицотакис приветства решението на Париж да разположи фрегати в Източното Средиземноморие. Според него корабите са "гарант на мира". Той добави, че "Гърция и Франция се стремят към нова работна рамка за стратегическа отбрана".
Те ще проведат съвместни военни маневри южно от остров Крит. Франция също разположи хеликоптероносача "Dixmude" на пристанището в Пирея. Той ще участва в игрите "Александър Велики - 2020" с гръцки и американски кораби в Пагасетийския залив.
За първи път Франция изпраща толкова кораби за международни военни учения, на които домакин е гръцкият флот.
Френският посланик в Кипър потвърди, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще акостира в Лимасол през следващия месец.
Източник: https://news.bg/

 

ТАСС: Представители на въоръжените сили на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия

30.01.2020, 13:54

Ръководителите на генералните щабове на въоръжените сили на Турция и Русия обсъдиха ситуацията в сирийската провинция Идлиб по време на телефонен разговор. Това се посочва в съобщение, разпространено от турската страна, предава TACC.
"Началникът на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер проведе телефонни разговори с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валери Герасимов. По време на разговорите се проведе обмен на мнения относно развитието на събитията в Идлиб", се казва в съобщението.
Ден преди това турският президент Реджеп Ердоган направи изявление, че Русия не се придържа към постигнатите споразумения в рамките на Астанския формат и договореностите между Москва и Анкара, постигнати в Сочи. В същото време той изрази готовност да обсъди възобновяването на взаимодействието на своята страна с Русия и Иран.
На 29 януари Центърът за помирение на враждуващите страни (част от руското министерство на отбраната) заяви, че в отговор на агресията на въоръжената опозиция, контролираща Идлиб, командването на сирийската армия е започнало контраатака в зоната за деескалация в провинцията. Руските военни подчертаха, че нито един цивилен не е ранен при нападенията на сирийски сили. Въпреки това по-рано да се появи информация, че в резултат от въздушни атаки в региона са загинали 10 цивилни.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Пилотите на френските ВМС завършиха обучение за конверсия на вертолет Dauphin N3

30.01.2020, 13:14

Първият пълномащабен курс за конверсия на 5 пилоти на хеликоптер на френските ВМС завърши на 17 януари 2020 г. в авиобаза Lanvéoc-Poulmic на церемония, която потвържди, че флотът от четири наети хеликоптера Airbus Helicopters Dauphin N3 вече е напълно усвоен. Четирите хеликоптери, собственост на NHV France, бяха приети на въоръжение за временно заместване на остарелите Aerospatiale Alouette III експлоатирани от 22-а ескадрила, докато Airbus Helicopters H160M Guépard не влезе в експлоатация през 2028 г.
"През 2019 г. четирите вертолета Dauphin са прелетели повече от 2000 часа" заяви контраадмирал Гийом Гутай, командир на Aéronavale, въздушните сили на френския флот. Пробен курс на двама пилоти вече бе осъществен през 2019 г., но церемонията, проведена миналата седмица, ясно показа, че вертолетите Dauphin сега са в стабилна експлоатация. Те ясно ни водят в модерността - снабдени са с най-съвременни инструментални панели с мултифункционални дисплеи и са оборудвани с два турбинни двигатели, както всички първоешелонни вертолети на авиацията на френските ВМС. Друго очевидно предимство е, че вертолетите са много сходни с вертолетите Dauphin и Panther на въоръжение в ескадрили Flottille 35F и 36F. Това означава, че младите пилоти, които приключват обучението си, ще бъдат напълно оперативно подготвени на новия си вертолети в по-кратък период от време, без изискване за курс за преучване. Френският флот реши да увеличи още повече броя на вертолетите Dauphin на въоръжение, като наеме допълнителни 12 вертолета от Héli-Union" допълни контраадмирал Гутай.
Допълнителните вертолети ще дадат възможност на френските ВМС да оттегли вертолетите Alouette III и да работи с по-модерни машини, предлагащи по-голям полезен товар и по-далечен обхват.
„Договорът е подписан през декември 2019 г. и първият хеликоптер ще бъде доставен в края на 2020 г./началото на 2021 г. на Flottille 35F в авиобаза Hyères. 12-те Dauphin-а се планират да бъдат разпределени поравно между ескадрили 35F и 34F, базирани в Lanvéoc-Poulmic“ заяви контраадмирал Гутай.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Ето как изглежда бъдещето на европейските бронирани машини

30.01.2020, 09:15

Наред с Русия и САЩ, Германия се нарежда сред страните имащи най-добрите бронирани машини. Макар немците да губят две световни войни, то традициите им в създаването на танкове са на над 100 години. На практика Берлин бе свикнал военните анализатори да поставят машините му на върха в своите класации. Дебютът на новите руски бронирани машини от семейството на "Армата" обаче промени това. Отговорът на Германия не закъсня, но бе доста по-различен от очакваното.
Военните анализатори от Берлин считат, че в днешно време голяма част от военните действия се водят в гъстонаселени и урбанизирани региони. На практика класическите танкови сражения са почти изчезнали. Специалистите смятат, че в инвентара на съвременните армии присъстват тежки танкове и лекобронирани бронетранспортьори. Липсва обаче нещо между тях. Така Берлин стигна до извода, че е дошло времето за нещо ново.
След дълги анализи и подробно планиране, от Rheinmetall вземат решението да създадат бронирана машина от ново поколение. Тя е надеждно защитен, изключително лесна за поддръжка и ремонт, може да транспортира хора, но има и по-сериозно оръдие. Машината е създадена с най-доказалите се технологии с идеята да може да се произвежда бързо и евтино. Така на сцената излиза Lynx KF41.
Lynx KF41 има дизелов двигател с мощност 1140 к.с. и тежи около 44 тона - обичайното тегло за съветските танкове, но с около 15 тона по-малко от традиционното за западните тежкобронирани машини. Максималната скорост е 70 км/ч, а с един резервоар могат да се изминат 700 километра. За добрата икономия помага автоматичната трансмисия.
Екипажът се състои от трима души, но машината може да транспортира между 6 и 8 войници.
Бронята е надеждна и съставена от пластове стомана и композити. Тя може да издържа на минометен огън, противотанкови ракети, заровени в земята мощни взривове и артилерийски шрапнели. Единственото, на което Lynx KF41 не може да оцелее е пряко попадение от 120-милиметрово или по-голямо оръдие. Според експертите в днешно време подобни сценарии са твърде малко вероятни.
Що се отнася до въоръжението, от Rheinmetall са монтирали 35-милиметрово автоматично оръдие. Към него е добавена 7.62 мм картечница, възможност за изстрелване на димови гранати, като има и опционално монтиране на оръдие за изстрелване на противотанкови ракети.
Военните експерти разкриват, че машината е изключително удачна за градски бой. Lynx KF41 има сравнително мощно оръдие, издържа на попадения на РПГ-та и същевременно може да транспортира отряд, който да щурмува противниковите сгради.
Интерес към Lynx KF41 имат не само европейските държави. Голяма е вероятността Австралия и Катар да поръчат няколкостотин бройки от бронираната машина. САЩ също са потенциален купувач.
Източник: https://it.dir.bg/

 

Виетнам се сдоби с руски учебно-бойни самолети за 350 млн. USD

30.01.2020, 09:01

Дванадесет броя учебно-бойни самолети Як-130 ще продаде Русия на Виетнам. Сделката е на стойност 350 млн. USD. Руските машини ще заменят остарелите чехословашки L-39, които Виетнам получи в началото на 80-те години на миналия век.
Руски самолети Як-130 наскоро получиха и Алжир, Бангладеш, Мианмар, Лаос и Беларус. През миналата година Русия е подписала договор за доставката на 130 броя машини от този модел на чужди държави.
Як-130 е разработен от Koнcтpyĸтopcĸoтo бюpo „Яĸoвлeв” и се произвежда от авиационния завод в Иркутск. Използва се както от руски, така и от чуждестранни ВВС. - Още за Як-130
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Десет години от първия полет на Т-50 (ПАК ФА)

29.01.2020, 23:40

Преди десет години, на 29 януари 2010 г. от летището на авиационния завод „Ю.А.Гагарин“ в Комсомолск-на-Амур e изпълнен първия полет налетателния опитен образец Т-50-1 на руския многоцелеви изтребител пето поколение Т-50 (ПАК ФА, Су-57).
Самолетът е пилотиран от залуженият летец-изпитател на РФ и Герой на Русия – Сергей Богдан. Полетът продължава около 45 минути, оценен е като успешен.
Построени са общо 14 опитни образци, от които 10 са за полетни изпитания, както и един сериен Су-57. - (видео)
Последният с борден номер „01“ се разбива на 24 декември 2019 г. при изпитателен заводски полет. Пилотът успешно се катапултира от височина 2000 метра.
Има поръчани за ВКС на Рисия 78 изтребителя Су-57 и 14 Су-57(Е) за ВВС на Алжир. - Още за Су-57

 

Артилеристите и ракетчиците – със свои позиции по редица актуални въпроси

29.01.2020, 23:22

Тревогите на членовете на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов" са в различни посоки. Това стана ясно на годишното отчетно събрание, което се проведе днес в ЦВК. В доклада, изнесен от председателя генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, бе изразена позицията, че запасното войнство е обезкървено, армията – кадрово необезпечена и технически недобре въоръжена, а военната професия – със загубен престиж. И още: сериозно се забавя модернизацията на Сухопътните войски, средствата за отбрана се увеличават, но въпросът е дали правилно се разходват. В този ред на мисли не бе спестен фактът, че организациите на запасните и резервистите не са обединени, което им пречи да имат необходимата тежест в обществото и да изпълняват основната си функция на коректив на политиката.
Поставен бе отново въпросът за връщане на задължителната наборна военна служба и възстановяване на Строителни и Транспортни войски. По тази тема от позитивна гледна точка, що се отнася до израстването и възпитанието на младежите, се изказа генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров. Впрочем началникът на Генералния щаб на Българската армия от 1994 до 1997 г., бе обявен за почетен член №1 на Асоциацията. Членовете на асоциацията, обаче не са толкова категорични по този въпрос. Опасения, че сега не е възможно бързо възстановяване на наборната служба изрази полковник от запаса Димитър Сретенов. Според вицеадмирал от запаса Георги Фиданов премахването на наборната служба е грешка, но силовото й връщане ще бъде още по-голяма.  Доскорошният военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз бе избран в 13-членния състав на Управителния съвет на сдружението. Той направи конкретни предложения във връзка с представяне на повече информация за ролята на колективната отбрана на Алианса за защитата на нашата страна, както и за изграждане на клубове на ракетчиците в Созопол и Бургас. Интерес предизвика предложението на полковник от запаса Трифон Трифонов за създаване на кадетски училища в изоставените казарми.Той аргументира необходимостта, че 13-те клуба колективни членове на Асоциацията, трябва да станат 35 до края за годината. Сам се ангжира с тази амбициозна задача.
Като най-ярка проява през годината, ген. Фотев посочи Първият национален събор на ракетчиците и  артилеристите, който се проведе през септември в Търговище. Той изрази надежда, че тази инициатива, която има силен военно-патриотичен заряд, ще се реализира и през следващите години. В тази сфера на дейност остава задачата за изграждане на мемориал на ракетчика в Самоков. Вече трета година се работи по този въпрос, но все още няма конкретен резултат.
Членовете на Асоциацията гласуваха решение да работят ускорено за обединението на запасните организации. На първо време се очаква през април сдружението да бъде прието за колективен член на СОСЗР. Председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков поздрави участниците в събранието и ги информира за процеса на обединение на военно-патриотичните съюзи. Предвижда се усилията да доведат до провеждане на обединителен конгрес и избиране на единно ръководство.
Майор Валентин Благоев от ЦВО приветства членовете на сдружението и ги запозна с резултатите от комуникационно-информационната кампания „Бъди войник“ през миналата година. От членове на Асоциацията не бе подминат и актуалният политически въпрос, свързан с необходимостта от защитата на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев, във връзка с опитите за уронване на честта и достойнството му.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Румъния подписа за още пет португалски F-16

29.01.2020, 23:11

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.
Сделката покрива придобиването на пет употребявани изтребителя F-16 MLU, които в момента летят за португалските ВВС. Според съобщения на румънското МО от миналата година, четири от тях ще летят, а петия ще бъде донор на резервни части. Първите два самолета ще бъдат получени през юни, следващите два през октомври, а последният през следващата 2021 г.
Освен това, всички румънски F-16 ще получат софтуерна модернизация, като те ще получат последния стандарт на софтуера за F-16 MLU, наричащ се М6.x. В момента наличните 12 изтребителя летят с М5.2R. Освен това ще се придобият и допълнителни стоки и услуги.
Румънският парламент даде разрешение за сделката през миналата 2019 г., а в момента се подписва формалното споразумение за нея.
Според португалски медии, стойността на сделката е €130 млн. Предишните 12 употребявани F-16, както и въоръжение и оборудване за тях, струваха на румънските данъкоплатци €628 млн. Самолетите бяха получени през 2016 – 2017 г. и са част от 53-та ескадрила, разположена в авиобаза Фетещ.
В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, предходния румънски министър на отбраната Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.
Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Leonardo купува швейцарския вертолетостроител Kopter

29.01.2020, 22:16

Италианската компания Leonardo ще купи швейцарския вертолетостроител Kopter. Това обявиха двете компании в началото на традиционното вертолетно изложение Heli-Expo.
Leonardo, в чийто състав влизат почти всички големи италиански компании от отбранителния и аеро-космическия сектор, е и собственик на Leonardo Helicopters (бившата AgustaWestland). Компанията ще даде $185 млн. за купуване на 100% от акциите на Kopter, които в момента се държат от инвестиционния фонд Lynwood.
Kopter в момента разработва еднодвигателния вертолет с общо назначение SH09. Сделката трябва да се финализира в първата четвърт на годината и подлежи на одобрение от антимонополните органи.
От Leonardo заявиха, че Kopter ще бъде под шапката на Leonardo Helicopters, но ще продължи да оперира, като отделна компания, поне в близкото бъдеще, като така портфолиото на компанията се обогатява.
SH09 се разработва вече няколко години, а първият му полет бе през октомври 2014 г., а типовата сертификация от EASA се очаква през тази година. Вертолетът се задвижва от един газотурбинен двигател, има максимална излетна маса от 2850 kg, може да превозва до осем пасажери, при еднопилотна конфигурация и има способност да вдига външен товар с маса до 1500 kg.
До момента за SH09 има 70 твърди поръчки и 120 поръчки под форма на писма за намерения. Това е достатъчно да натовари производствената линия за три години.
Leonardo в момента разполага с еднодвигателния модел AW119, който е фактически еднодвигателна вариация на извънредно успешния AW109. Той е по-тежък, като максималната му излетна маса достига до 3150 kg.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Откакто са в експлоатация системите "Панцирь-С" са свалили около 100 дрона

29.01.2020, 21:40

Откакто са в бойна експлоатация, руските зенитни оръдейно-ракетни системи "Панцирь-С" са свалили около сто безпилотни летателни апарата в различни региони на света. Това заяви в интервю за ТАСС Валерий Слугин - главен конструктор на комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) на Конструкторско бюро за приборостроение "Академик А. Г. Шипунов" (част от "Высокоточные комплексы" на държавна корпорация "Ростех").
"Около сто, може би и повече. Имайки предвид Сирия и други региони", каза Слугин.
Той припомни, че в Сирия има две групи "Панцирь": една в руската авиобаза "Хмеймим" и една, която се ползва от сирийската армия.
Конструкторът заяви, че определени трудности в Сирия са борбата срещу самоделни дронове на терористи, които многократно са използвани за нападения на руската авиобаза "Хмеймим". "В началото терористите окачваха на тях до 10 бомби, поради това дроновете бяха видими за радарите. След това намалиха количеството боеприпаси до два и значително намалиха скоростта. Трябваше да се положат усилия, за да се научим да сваляме подобни цели", отбеляза конструкторът. Според министерството на отбраната последната атака срещу "Хмеймим" с помощта на дронове е извършена от бойци на 19 януари. Въздушните цели са унищожени на безопасно разстояние от руската авиобаза.
Комплексът "Панцирь-С" е предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, ден и нощ. Въоръжението на "Панцирь" се състои от 12 зенитни управляеми ракети (по шест ракети в два транспортно-пускови контейнера). "Панцирь" е въоръжен още и с две 30-мм скорострелни оръдия. - Още за "Панцирь"
Източник: https://bg.rbth.com/

 

ВМС обявяват конкурс за 100 вакантни длъжности за матроси

29.01.2020, 20:00

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 100 вакантни матроски (войнишки) длъжности във военни формирования на Военноморските сили (ВМС). Могат да кандидатстват лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната и в чужбина.
Обявените свободни места са във военните формирования във Варна, Бургас, Сенокос (община Балчик), Приселци (община Аврен). Търсят се боцмани, радиотелеграфисти, радиометристи, механици, електромеханици, машинисти, водолаз, шофьори и др.
Сред изискванията към кандидатите са да имат българско гражданство, минимум завършено средно образование, да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и др. За длъжностите на спасителен кораб, фрегата, ракетен катер, учебно-спомагателен кораб, базов миночистач и др. се изисква кандидатът да покрива медицинските стандарти за годност за плавателна служба на надводни кораби.
В срок до 27 март 2020 г. кандидатите трябва да подадат лично писмено заявление и всички необходими документи до командира на Военноморските сили чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес.
Конкурсът ще се проведе по график от 12 до 14 май 2020 г. Той включва тест за обща култура, изпит за определяне на физическата годност и събеседване.
Тестът за обща култура обхваща 80 въпроса от 4 области (български език и литература; математика и логика; история; информатика) и се провежда за 60 минути. Изпитът по физическа подготовка включва изпълнение на брой коремни преси и лицеви опори за 90 секунди, тичане совалка 10х10 метра и крос 1000 метра. За някои от длъжностите кандидатите изпълняват още и набиране и плуване и плуване под вода за време.
Информация за всички обявени вакантни длъжности във Военноморските сили, условията и сроковете за кандидатстване може да намерите в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Електрошасито на "Платформа-O" е прието от руската армия

29.01.2020, 16:49

Високомобилните шасита руско производство КамАЗ-7850, създадени в рамките на ОКР "Платформата-O", бяха приети от Министерството на отбраната на Русия. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на собствен източник във военно-промишления комплекс. Новото шаси е предназначено, наред с другото, за ракетните системи "Топол-М" и "Ярс". Известно е, че последната активно се приема на въоръжение. „По препоръка на Държавната комисия, като се взе предвид успешното завършване на държавните изпитания, семейството от високомобилни шасита "Платформа-O" е прието за снабдяване на въоръжените сили“, казал източникът.
Към днешна дата всички мобилни наземни ракетни системи на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) използват беларуските многоосни шасита, произведени от МЗКТ.
В рамките на първата партида руската армия ще получи пет единици от семейството "Платформа-O", разработени от ПАО "КамАЗ" и произведени на площадката на АО "Ремдизел", в това число три машини с товароносимост 25, 50 и 85 t с колесни формули 8x8, 12x12 и 16х16, както и тежки седлови и баластни влекачи (8х8) за превоз на тежка техника с тегло до 165 t и теглене на ремаркета и самолети до 400 t. "Платформа-O" е оборудвана с електродвигатели за всяко колело, няма съединител, скоростна кутия, диференциали, приводни валове, което сериозно намалява теглото й. Машината има така наречения режим на "рачешко движение": всички колела се завъртат в една посока, което й позволява да се движи почти настрани. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Какво реши Министерският съвет днес?

29.01.2020, 13:58

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи флотилен адмирал Мален Чубенков от длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и от военна служба, считано от 06.02.2020 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

*********

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предлаганите промени в закона имат за цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на подобри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности, съобщават от правителственатa информационна служба.
Предлага се увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба /по чл. 160, ал. 1 и 2 от ЗОВСРБ/ за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация /по чл. 160, ал. 3 от ЗОВСРБ/и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.
Предвижда се възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. В законопроекта е заложено също регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.
Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или повисоко длъжностно ниво) за срок една година.
Прецизира се и разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване относно вида на правоотношението на директора на Служба „Военна информация“, когато длъжността „директор на Службата“ се заема от цивилен служител, съответно изрично се регламентира, че когато длъжността е определена за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили по смисъла на чл. 136 от ЗОВСРБ.

 

Ще прецизират проектопромените на закона за пределната възраст на военнослужещите

29.01.2020, 13:47

Всички военнослужещи да служат с по три години над сегашната пределна възраст за военно звание, предвижда проект на изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Условието е да не са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по КСО.  Все пак се предвижда компромис. В преходите и заключителни документи на проекта е записано, че пределната възраст за военна служба на военнослужещите, които към датата на влизане в сила на промените са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред.
Срокът за обществено обсъждане на промените приключи. Министерството на отбраната смята да прецизира разпоредбата, която визира въпросния компромис. Това става ясно от публикуваната на сайта на ведомството справка за отразяване на становищата от обществената консултация. Там е записано, че „Разпоредбата на §6 от ПЗР на законопроекта се прецизира като се сочат условията, при които се пристъпва към удължаване на пределнат авъзраст.” Разпоредбата в проектозакона е следната: „§ 6. Пределната възраст за военна служба на военнослужещите по чл. 160, ал.1, 2 и 3, които към датата на влизане в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред.”
Вече стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е съгласувала проекта в тази му част. „В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Според КПКОНПИ това представлява корупционен риск.”, се посочва в съобщението на комисията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Протоколни визити на командирите на кораби Втората постоянна противоминна група на НАТО

29.01.2020, 13:25

На 27 януари 2020 г. във Варна се проведоха протоколните визити на командира на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2)  и командирите на корабите от групата.
Командирът на групата кораби, началникът на щаба на групата и командирите на четирите кораба бяха приети последователно от заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, областния управител на област с административен център Варна г-н Стоян Пасев и от заместник-кмета на Община Варна г-н Пейчо Пейчев.
На срещите бяха обсъдени въпроси свързани с посещението на групата във Варна и бяха разменени сувенири.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС

 

Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"

29.01.2020, 09:28

Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18

 

Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия

29.01.2020, 09:24

Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”

 

Наградиха матрос, спасил жена

29.01.2020, 09:07

В Щаба на ВМС, със заповед на началника на отбраната, беше награден матрос Левон Топалян от в.ф. 26870 – Варна. Той получи предметна награда сувенирен нож „Манлихер” от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, съобщават от ВМС.
Поводът за награждаването са доблестта, честността и самообладанието, проявени от  матрос Топалян при инцидент, на който той става свидетел.
На 12.12.2019 г. рано сутринта в района на квартал „Чайка” във Варна той спасява живота на припаднала жена, която удря главата си и получава гърч. Матросът извиква  бърза помощ, събира личните документи, вещи и ключове на пострадалата жена и ги предава на пристигналия медицински екип.

 

 

Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

28.01.2020, 23:50

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.
Акцията е била проведена от 6-ти отряд на специалните сили на ВМС на САЩ (SEAL Team Six). От останките на самолета са били извлечени две тела на членове на екипажа и черните кутии на машината. След това останките са били взривени, за да не попадат класифицирани части от самолета в ръцете на противника. Катастрофата стана в район фактически контролиран от талибаните.
С това Пентагона признава индиректно, че при инцидента са загинали двама души. Техните имена не се съобщават в момента. Не е кристално ясно, дали това са всички хора, които са се намирали на борда на самолета или само двама от тях са били военни, за които се съобщава.
Талибаните твърдят, че на борда на катастрофиралия самолет е имало повече хора, включително и членове на ЦРУ. Техните твърдения в момента не се подкрепят от факти.
Newsweek съобщава още, че катастрофиралият самолет е подал сигнал за помощ, докато е летял на височина от около 12 300 m. В момента основната теория е че се касае за технически проблем, който може да е свързан със замърсяване на горивото. Изданието пише още, че в понеделник подобни технически проблеми е имал и щурмови самолет A-10. Не е ясно дали и двата самолета са получили гориво от един източник.
Инцидентът става на фона на опитите на САЩ да се договорят за примирие с талибаните, които да им позволи да се изтеглят от Афганистан. За САЩ и НАТО, войната там продължава вече 19-та година.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Кой е подслушваният с президента ген. Стойков

28.01.2020, 21:07

Генерал-майор Цанко Иванов Стойков, командир на Военновъздушните сили на България, е на този пост от 2016 г., след като ген.-майор Румен Радев подава на 1 август заявление за напускане, малко по-късно се кандидатура за президент и печели изборите. Това бе второто подаване на оставка, след като на 1 октомври 2015 г. Радев протестира по този начин срещу отношението на Министерството на отбраната към бойната авиация. След спешна среща с премиера Бойко Борисов той оттегли рапорта си за напускане, а ВВС получиха целево 80 милиона лева.
Роденият през 1963 г. ген. Стойков е връстник на Радев и от 1999 г. двамата служат в авиационната база "Граф Игнатиево". Стойков е в тази база от 1987 г., докато Радев пристига над 10 години по-късно като заместник-командир по летателната подготовка и почти веднага се издига до началник щаб (2002-2005). Когато Радев става командир (2005-2009) на базата, Стойков е началник на щаба. Междувременно и двамата последователно са слушатели във Военновъздушен колеж "Максуел", Алабама, САЩ, в периода 2002-2004 г......Прочети още

 

Напрежението в Близкия изток донесе силен край на 2019 г. за Lockheed Martin

28.01.2020, 20:48

Lockheed Martin прогнозира по-високи от очакванията на анализаторите приходи през 2020 г., след като резултатите в края на 2019 г. на компанията, която е доставчик номер едно на въоръжение за Пентагона, са били благоприятствани от по-високите продажби на самолети и ракети и от засиленото геополитическо напрежение в Близкия изток, предава Ройтерс.
Книжата на Lockheed поскъпнаха с 2,5% в предборсовата търговия, след като компанията обяви по-добра от очакванията печалба през четвъртото тримесечие и повиши прогнозата за приходите си през 2020 г. до диапазон между 62,75 млрд. долара и 64,25 млрд. долара. Това е повече от очакваните от анализаторите около 62,61 млрд. долара.
Напрежението между САЩ и Иран през последните няколко месеца помогна за увеличаването на покупките в областта на отбраната, което е било от полза за Lockheed и други производители на въоръжение. Продажбите в подразделението за ракети и противопожарен контрол са нараснали с 14% през тримесечието благодарение на по-високия обем при тактическите и ударни ракети.
Книжата на компанията поскъпнаха с около 4,5% и достигнаха рекорден връх на 3 януари, след като при удар с американски дрон беше убит иранският военен командир Касем Солеймани.
Компании със сключени договори в областта на отбраната като General Dynamics, Lockheed и Northrop Grumman се очаква да се представят силно през тази година в унисон с обичайното представяне на сектора в годините на президентски избори.
По време на тримесечието Пентагонът обяви подробности за цените в споразуменията си с Lockheed, които понижават с 12,7% разходите за изтребителите F-35A, които министерството на отбраната смята да купи до 2022 г.
Подразделението за аеронавтика на Lockheed, което произвежда F-35, е постигнало ръст на приходите от продажби с 9% през тримесечието до 6,3 млрд. долара.
F-35 се предлага в три конфигурации – модел А за американските военно-въздушни сили и съюзниците на САЩ, F-35 B-модел, който може да излита на къси разстояния и да каца вертикално, и варианта за самолетоносачи F-35C - за американските военноморски сили.
Според споразумението, което беше договорено през юни м. г., самолетите от модела F-35A, който е най-разпространената версия на машината, ще струват по 82,4 млн. долара през 2020 г., 79,17 млн. долара през 2021 и 77,9 млн. долара през 2022 г.
Споразумението означава, че американското правителство и съюзниците му планират да закупят 478 изтребителя F-35 на цена от 34 млрд. долара през идните три години. Тъй като Конгресът все още не е одобрил бюджетите за следващите години, споразумението представлява ценови „варианти“ за САЩ.
Програмата F-35, която съставлява около 25 на сто от годишните приходи на Lockheed, е доставила 134 самолета през 2019 г. и цели да достави 141 изтребителя F-35 през 2020 г.
Lockheed съобщи, че очаква печалбата й от акция през 2020 г. да бъде в диапазона между 23,65 и 23,95 долара за акция, което е под прогнозите на анализаторите за 24,30 долара на акция, сочат данни на IBES от Refinitiv. В миналото Lockheed започваше годината със скромни очаквания и ги надминаваше в течение на времето.
Нетната печалба на компанията е нараснала до 1,5 млрд. долара, или 5,29 долара на акция, през четвъртото тримесечие до 31 декември спрямо 1,25 млрд. долара, или 4,39 долара на акция, година по-рано.
Средните очаквания на анализаторите бяха, че компанията ще постигне печалба от 5,03 долара на акция.
Нетните приходи от продажби са се увеличили с 10,2% до 15,88 млрд. долара, което е под очакванията на анализаторите за 15,29 млрд. долара.
Компанията съобщи, че е платила данъци, равняващи се съответно на 18,2% и 14% от приходите й през тримесечието и за годината до 31 декември 2019 г., спрямо 15,5% и 13,6% през тримесечието и годината до 31 декември 2018 г.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Военноморските сили отчетоха успешна година

28.01.2020, 20:25

Основните усилия на Военноморските сили (ВМС) през 2019 г., съобразно отпуснатия ресурс, бяха насочени към поддържане и развиване на способности, осигуряващи защитата на морския суверенитет, наблюдението и контрола на морските пространства, изпълнението на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, като приоритетно се изпълняваха изискванията на пакета цели за способности 2017 и се подготвяха декларираните сили за НАТО и ЕС и тези, определени за участие в операции, мисии и международни учения. Това се казва в анализа на подготовката и войсковата дисциплина във флота през 2019 г. Докладът бе представен днес, 28 януари, от началника на щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров по време годишния анализ на подготовката. Присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, началници на отдели и сектори от командването на ВМС и командирите на военни формирования.
Акцент в анализа бе поставен върху участието на кораби и личен състав в операции и мисии на НАТО - по морска сигурност „SEA GUARDIAN” в Средиземно море с фрегата „Верни”; в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО с фрегата „Дръзки”; в състава на Постоянната противоминна корабна група на НАТО с минен ловец „Цибър” и с базов миночистач „Шквал”; в походните щабове на постоянните военноморски групи на НАТО, както и в операциите на ЕС „АТАЛАНТА” и „EUNAVFORMED/Op SOPHIA”. През изминалата година за първи път офицер от ВМС изпълнява длъжността началник на щаба на Втората постоянна противоминна група на НАТО.
Участието в операции и мисии на Алианса спомогна за повишаване подготовката на личния състав и затвърди престижа на страната като надежден партньор, подчерта капитан I ранг Камен Кукуров.
През 2019 г. ВМС организираха, проведоха и участваха в общо 117 учения, от които 46 тактически учения на единичния кораб, 40 тактически учения на бреговите формирования, 3 тактически учения на корабни дивизиони, 2 на отряд кораби, 1 тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2019”, едно летателно тактическо учение, национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”, както и участваха в 3 национални и 22 международни учения.
Военния флот участва с кораби в множество международни учения, сред които: съвместното българо-румънско противоминно учение „POSEIDON”; противоподводното учение на ВМС на Румъния „SEА SHIELD 2019”; учение на ВМС на Украйна и ВМС на САЩ, отворено за международно участие „SEA ВREEZE 2019” и др.
Кулминация в подготовката на ВМС за 2019 г. беше провеждането на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019” и сертифициране на базов миночистач „Шквал” съгласно стандартите и критериите на НАТО.
Една медицинска евакуация, една издирвателна акция, две издирвания на обекти по бреговата ивица на България, девет разузнавания и унищожаване на невзривени бойни припаси и морски мини са извършили формированията от ВМС за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии. При изпълнението на поставените задачи са участвали общо над 60 военнослужещи и цивилни служители. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на казанлъшко село

28.01.2020, 20:17

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха днес, 28 януари, невзривен боеприпас, открит в землището на село Горно Изворово, Община Казанлък, област Стара Загора. Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от Батальона за защита на силите – Стара Загора от състава на Втора механизирана бригада беше под ръководството на капитан Йордан Йорданов.
При спазване на мерките за безопасност военнослужещите извършиха разузнаване и унищожаване на място на 120 мм осколъчно-фугасна мина, силно корозирала, без видима маркировка.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

28.01.2020, 20:07

Флагманът на френския флот, самолетоносачът "Шарл Де Гол" (R91), ще акостира в кипърското пристанище Лимасол в края на февруари, преди приключването на мисията на Източното Средиземноморие, съобщи посланикът на Франция в Кипър Изабел Дюмон пред Кипърската информационна агенция, цитирана от Kathimerini.
Показвайки силните връзки между Франция и Кипър, които сега се простират далеч отвъд дипломатическото ниво, пристанището в Лимасол ще бъде единственото посещение на самолетоносача, което ще направи в рамките на своята мисия, която френският президент Еманюел Макрон наскоро обяви, че ще приключи през април.
Дюмон изрази твърдото противопоставяне на Франция срещу незаконните действия на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), като нарече морското споразумение, подписано от Турция и Либия през ноември, като „псевдо споразумение“, което нарушава международното право. - Още френски самолетоносачи
Източник: https://trud.bg/

 

Президентът: Нехармонично е развитието на видовете въоръжени сили и родовете войски

28.01.2020, 17:11

Това отбеляза държавният глава ген. Румен Радев на пресконференцията по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност. Три позитивни моменти през годината посочи президентът, като върховен главнокомандващ Въоръжените сили, в областта на отбраната. Две от тях, обаче, бяха съпроводени с кратки реплики.
„Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и авансово заплащане. Възстановено беше Военновъздушното училище. В ход е стимулиране на мотивацията на военнослужещите и техния социален статус, макар и в обем, който не може да реши острия недостиг на личен състав.”
Нарушаването на приетото решение с консенсус в Консултативния съвет за национална сигурност за разсрочено плащане на проектите за модернизация на армията, смята държавният глава, води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили и родовете войски. То, уточни той, води до тревожно изоставане в реализацията на проектите за модернизация и на нашите ангажименти към НАТО. Това, отбеляза върховният главнокомандващ, води до невъзможност от доставка на по-евтини, но жизнено важни за сигурността, отбранителни системи. Президентската институци, посочи държавният глава, е и двигателят за включването ни в охраната на въздушното пространство на съседите, като наш национален интерес.
Ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, отбеляза, като един от своите приоритети президентът. И продължи с приоритетите: „Ще работя за пълноценна реализация на проектите за модернизация със съпътстващо пълноценно индустриално сътрудничество с трансфер на технологии, за повишаване на социалния статус и мотивацията.” - (видео)
източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

РИА Новости: Руски специалисти ще инспектират американски военни съоръжения в Германия

28.01.2020, 13:23

Руски експерти ще инспектират американско военно съоръжение в Германия на 28 януари, заяви Сергей Рижков, ръководител на Националния център за намаляване на ядрената опасност, предава РИА Новости.
„В съответствие с Виенските споразумения от 2011 г. относно мерките за изграждане на доверие и сигурност, руска група инспектори планира посещение за оценка на информацията за американско военно съоръжение в Германия", се казва в изявлението на Рижков.
Както поясни Рижков, инспекцията се извършва с цел проверка на информацията за военните сили и плановете за разполагане на основни оръжейни системи и военна техника, предоставена на Москва.
"На брифинга ще бъде получена информация от командването по за военнослужещите, за основните системи за оръжие и техниката", добави той.
Виенският документ за 2011 г. осигурява широк обмен на информация относно военните сили, военното планиране и военните бюджети. Страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) също се уведомяват взаимно за някои видове военни действия, канят наблюдатели и извършват проверки. Документът цели допълнително укрепване на доверието и сигурността между участващите страни. Организацията включва 57 държави от Европа, Азия и Северна Америка.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Какво знаем за най-новата руска ПВО система - С-500

28.01.2020, 13:07

Създаването на най-новата противовъздушна система на Русия С-500 стартира през 2002 година. Това става година след излизането на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Прекратяването на договора поставя Кремъл в доста неизгодна позиция, заради което пред разработчиците на С-500 е поставена задачата системата да може да се използва и за сваляне на ракети.
Руската перспективна система за ПВО-ПРО С-500 "Прометей" няма да замени С-400 и комплексите от предишни поколения, а ще ги допълни, разкриват военните експерти. Главната ѝ задача ще бъде борбата с ракети: хиперзвукови и балистични. Също така "Прометей" ще може да сваля спътници в орбита.
С-500 ще използва както ракети от арсенала на С-400 - като 40Н6М с потвърден обсег от 380 км, така и нови, неизползвани в други системи. Например противоракетата 77Н6-Н е предназначена за надатмосферен прехват на балистични ракети на височина до 165 км. За унищожение на спътници в ниските орбити С-500 разполага с ракета 77Н6-Н1 с ядрена бойна глава с неголяма мощност, пише военният експерт на Националното радио на Китай Шао Юнлин, чийто превод на статия публикува ИноСМИ, предава Russia Beyond.
В най-близко бъдеще руската система за ПВО ще придобие по-изчистена и ясна структура, смята експертът. Сега за всяка бойна задача и зона на отговорност има няколко типа въоръжение, което създава обърквания. В бъдеще задачите на противовъздушната и противоракетната отбрана на страната ще се изпълняват основно от три зенитни системи: С-350, С-400 и С-500, пояснява "Российская газета".
"Предполагам, че "Прометей" ще бъдат разположени далеч от границите. Това е система с голям обсег (до 3500 км) и няма смисъл да се разгръща на предна линия. Смятам, че първото място на базиране на С-500 ще стане Москва", пише китайският експерт Шао Юнлин.
Други обаче изтъкват, че базирането на С-500 в Крим и Калининград би дало силен коз на Русия спрямо НАТО.
Според експерта С-500 ще промени противоракетния баланс между Русия и САЩ. Въпреки това процесът ще бъде незабележим, тъй като С-500 ще се поставят на бойно дежурство постепенно, а засега това все още не е станало. САЩ остават световен лидер в сферата на противоракетната отбрана.
Източник: https://it.dir.bg/

 

Изминаха 34 години от трагедията със совалката "Чалънджър"

28.01.2020, 09:17

Изминаха точно 34 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986 г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)

 

Изпариха ли се 300 млн. за ремонти на руските МиГ-29? Изтребителите са на земята!

28.01.2020, 09:07

Минат не минат три месеца и българското правителство в лицето на военния министър Каракачанов щедро отпуска пари за ремонт на българските МиГ-29. Ремонтът на самолетите, които налетяха вече 30 години в родните ВВС, става все по-скъп и по-скъп. Да, самолетът е хубав, но това е остаряла модификация и излиза въпросът има ли смисъл от наливането на толкова пари в една стара технология.
Не бе ли логично да направим като поляците, пълна модернизация на МиГ-29,  вместо да се наливат маса пари в такива афив ремонти.
Ето какви разходи са направени в последните само 5 години. Те вече надвишават сумата от 300 милиона лева! Особеното  е, че за 2019 г. летят от 4 до 6 броя МиГ-29 от общо 16, като само няколко пилота са достигнали нальот от… цели 20 часа! При минимума в НАТО от 130 на човек........Прочети още

 

ВМА през 2019-а: Реновирана и модерна, повече пациенти и по-добри условия за служителите!

28.01.2020, 08:11

Много добра финансова стабилност, 10 ремонтирани клиники в централната сграда на Военномедицинска академия (ВМА), закупена стратегическа апаратура за всички болници – част от структурата на ВМА, повече пациенти и по-добро възнаграждение за служителите на ВМА.
Това са сред основните точки, залегнали в годишния отчет за 2019 година, представен от началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Положителни тенденции бяха отбелязани и в работата на периферните болници.
Философията на промените е да бъдем конкурентни на пазара. Никой не може да разчита само на голямото име на ВМА. Трябва да предоставим подходящи условия за лечение на болните, трябва да предоставим подходящи условия за работа на нашите лекари и сестри и подходяща апаратура, която е по изискванията на съвременната концепция за лечение на пациентите, подчерта началникът на ВМА.
Успяхме да обърнем тренда – желаещите да работят при нас са повече от тези, които напускат. Във всяка една дейност се бележи ръст, хората като че ли са по-овъзмездени и по-добре платени. Разбира се, трябва да отбележим, че през последните 2 години имаше и увеличение на заплатите от до 20%. ВМА може да не предлага най-високите заплати, но ние предлагаме базисна сигурност, която е несравнима с другите лечебни заведения в България, изтъкна още генерал-майор професор Мутафчийски.
За изминалата година той отчете повече приходи от НЗОК, НОИ, МЗ.
По отношение на лечебната дейност – броят на амбулаторните прегледи са със 7600 повече, преминалите през стационара пациентите – с 1000 повече. Също 1000 отгоре са и извършените операции в сравнение с 2018 година.
Закупената апаратура дава възможност на болниците да имат един солиден диагностичен и лечебен потенциал. Средствата за нея са собствени, с изключение на 3,3 милиона лева, които бяха отпуснати от Министерство на финансите.
Ремонтните дейности ще продължат и през 2020 година. В столичната болница остават 4 нероновирани клиники, които предстои да бъдат обновени, подчерта началникът на ВМА. Той отбеляза, че паралелно с това ще вървят и ремонтите в периферните болници.
Опитваме се да бъдем още по-атрактивни, като не само заплатата е важна, но и възможностите за кариерно развитие, за допълнително обучение, което е безплатно. За изминалата година имаме 2-ма професори повече, 7 доцента, по 5 асистенти и главни асистенти, 32-ма специализанти и т.н. за първи път обърнахме тренда и при новоназначените и освободени военнослужещи. Ако през 2018 година сме имали 5 назначени и 20 освободени, то през миналата – новоназначените са 19, а освободените – 10, каза още генерал-майор професор Мутафчийски, съобщават от академията.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Ген. Тодор Бояджиев: На третия месец се знае кой дипломат е разузнавач

27.01.2020, 23:04

В изпращащата държава знаят кой е шпионин и кой – не, в приемащата не е толкова просто. Това е нещо, което много бързо се диференцира. "Не са нужни години, за да се разбере. На третия месец вече е абсолютно ясно, по простата причина, че режимът на живот на професионалиста-разузнавач и на професионалния чист дипломат много сериозно се разминават".
Това каза за БНР експертът по въпросите на разузнаването генерал Тодор Бояджиев.
Работата на разузнавача започва, след като е свършил работата по прикритието си, обясни той. Държавите гонят чужди дипломати не когато ги разкрият като шпиони, а „когато моментът изисква да се вдигне шум“, допълни той, но уточни, че в обществения дебат битуват „стари подходи и стари дефиниции“......Прочети още

 

Самолет-ретранслатор на ВВС на САЩ катастрофира в Афганистан

27.01.2020, 21:58

Самолет-ретранслатор E-11A BACN от състава на ВВС на САЩ е катастрофирал в Афганистан днес, 27 януари 2020 г. По първоначални данни няма оцелели сред намиращите се на борда.
Катастрофата е станала на около 130 km южно от афганистанската столица Кабул в провинция Газни. Голяма част от провинцията се намира под контрол на талибаните, от където дойде и първото съобщение за падналия самолет.
Инцидентът е станал около 13,40 часа местно време (10,40 часа българско време). Скоро след това в социалните мрежи започнаха да се появяват кадри от мястото на катастрофата, на които се вижда, че катастрофиралият самолет принадлежи на ВВС на САЩ и има борден номер 11-9358. Номерът съответства на самолет-ретранслатор E-11A BACN (на базата на бизнесджета с много голяма продължителност на полет Bombardier Global 6000).
Няколко часа бяха нужни на Пентагона за да излезе с официално признание, че се касае за паднал самолет от състава на ВВС на САЩ. Говорителят на силите на САЩ в Афганистан заяви, че за момента няма индикации да има въздействие от противникови сили.
От Пентагона все още не е са дали официална информация за броя на екипажа и неговия статус, но няма изгледи да има оцелели. Циркулира неофициална информация, че загиналите са поне петима.
E-11A BACN (Battlefield Airborne Communications Node) е самолет-ретранслатор, като другата му основна задача е да преработва сигналите, който идва по различните дейта-линкове, за да могат те да се използват от по-широк кръг потребители, които имат комуникационно оборудване, което в нормални условия не може да борави с тях. ВВС на САЩ разполагат с поне четири E-11A. В момента те се използват широко в Афганистан. - (видео)
Интензитетът на военните действия в Афганистан остава висок. От началото на годината там са загубени четири вертолета, два от които след въздействие на противника. Летящият на много голяма височина E-11, обаче изглежда малко вероятно да е станал жертва на талибаните.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Освобождението на Аушвиц от Съветите: в снимки и спомени от първо лице

27.01.2020, 20:41

На 27 януари 1945 г. съветската армия под командването на маршал Конев слага края на съществуването на най-големия концентрационен лагер на Третия райх. От Russia Beyond събрахме спомените на участници и очевидци на тези събития.
Затворниците на Аушвиц са освободени от четири стрелкови дивизии на Червената армия. В боя влизат бойците на 100-на и 107-ма дивизия. В 100-на служи и майор Анатоли Шапиро, чийто щурмови отряд се оказва първи край портите на лагера. Той си спомня:
Втората половина на деня навлязохме на територията на лагера, минахме през главните порти, над които висеше лозунгът, написан с тел: "Трудът ни прави свободни". Да влезеш вътре без защитна марлена превръзка беше невъзможно. На двуетажните кушетки се въргаляха неизнесени трупове. Изпод кушетките понякога излизаха полуживи скелети и се кълняха, че не са евреи. Никой не можеше да повярва във възможното освобождение......Прочети още

 

Пет малки ракетни кораба "Каракурт" с "Калибър" ще бъдат предадени на ВМФ до октомври 2022 година

27.01.2020, 20:08

Предаването на Военноморския флот (ВМФ) на Русия на последния от серия от пет малки ракетни кораба (МРК) по проект 22800 "Каракурт", построени в Зеленодолския завод "Горки", е планирано за октомври 2022 г., заяви представител на завода пред РИА "Новости".
"Петият кораб от серия кораби по проект 22800 е планиран за доставка през октомври 2022 г.", каза източникът.
Той обаче не изключи серията да бъде продължена. "Решението за продължаване на серията и по-нататъшното изграждане на тези кораби ще се основава на опита от експлоатацията на корабите, които вече са предадени на флота", заяви представителят на завода.
Малките ракетни кораби по проект 22800 са проектирани от централното морско конструкторско бюро "Алмаз". Един кораб е дълъг 67 м, широк 11 м, с газене от 4 м. МРК са въоръжени с 76-мм автоматично универсално оръдие и зенитен ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь-M", както и с ударен комплекс крилати ракети "Калибър-НК". Освен в Зеленодолския завод те се изграждат и от Амурската корабостроителница, корабостроителния завод "Пела" и "Восточная Верф". - Още проект 22800
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Катастрофа с хърватски OH-58D

27.01.2020, 19:33

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.
Около 10,30 часа местно време два вертолета OH-58 са излетели за тренировъчен полет над Адриатическо море, който е включвал и полети на малка височина. Единият вертолет се е разбил във водата около 11,05 часа местно време. Това е станало в района на остров Зларин.
Намиращи се наблизо рибари веднага са извадили един от пилотите от водата, но не са успели да спасят живота му. Другият пилот се издирва, но се предполага, че тялото му е останало в останките на вертолета, които са потънали на дълбочина от около 30 m.
Командирът на хърватските ВВС бригаден генерал Михаил Кризанец е заявил, че катастрофиралият вертолет с борден номер 327 е имал нальот от 500 часа, а двамата пилоти са били с 2500 и 1000 часа съответно.
Причините за инцидента се разследват.
През 2016 г. Хърватско получи от САЩ 16 броя OH-58D. Вертолетите дойдоха под форма на военна помощ, като страната пое някои допълнителни разходи от около $35 млн. Машините станаха част от 93-та вертолетна ескадрила, базирана в Задар. Първоначално ниво на бойна готовност бе постигната през декември 2017 г., а пълно ниво през септември 2019 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Полша подписва за F-35 в петък

27.01.2020, 19:26

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.
Блашчак съобщава още, че стойността на договора ще бъде $4,6 млрд. Останалите детайли по сделката вероятно ще станат ясни при подписването ѝ.
В края на февруари 2019 г. полското правителство обяви, че ще замести сега експлоатираните две ескадрили МиГ-29 и една ескадрила Су-22 с F-35. През октомври бе обявена амбициозен план за превъоръжаване, който включваше освен 32 броя F-35, покупка на допълнителни F-16 и инвестиране в разработката и доставката на бойни безпилотни летателни апарати, които да действат в близко сътрудничество с пилотираните бойни самолети (т.нар. концепция „loyal wingman”).
През миналата година имаше индикации, че сделката ще бъде разделена на две, като във всяка нейна част ще се купи по ескадрила от 16 изтребителя, но по всичко личи, че Полша ще поръча своите F-35 накуп.
Полското отбранително издание defence24.pl пише, че най-вероятно в стойността на сделката не влиза инфраструктурата и други съпътстващи сделката стоки и услуги. Изданието отбелязва и че през миналата година Белгия купи 34 броя F-35A за $4,25 млрд. Изданието обяснява това с вероятния по-голям пакет към сделката, който е поискал полската страна, но отбелязва, че детайлите предстоят да бъдат разяснени. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

120-mm 2R2M Thales минохвъргачки вече и за френската армия

27.01.2020, 17:30

На 30 декември 2019 г. Френската агенция за обществени поръчки за отбраната (DGA) направи шестото изменение на договора по програмата Scorpion на консорциума, сформиран от компаниите Nexter, Arquus и Thales. Тази последна поправка, известна като MEPAC2 (Mortier Embarqué Pour l’Appui au Contact), засяга доставката допълнително на 54 бронирани машини Griffon (VBMR 3), оборудвани с 120-mm 2R2M (Rifled Recoiled Mounted Mortar) минохвъргачни системи Thales. Така ще бъде достигнат общия брой от 1872 такива бронирани средства по програмата Scorpion в съответствие със Закона за военното планиране 2019-2025.
Консултациите започнали още през ноември 2018 г. между трите компании и DGA се отнасят до проектирането на нова версия на концепцията за тази мобилна артилерийска система. Това е първият път, когато френската армия ще приеме на въоръжение 2R2M, която досега е била само за експорт и е в експлоатация в четири други страни.
Монтирането на минохвъргачната система на бронираната база осигурява по-висока мобилност и прецизност при воденето на бойни действия, както и по-добра защита за войниците. Системата Thales е изградила репутацията си предимно на своята полуавтоматична система за зареждане и се е доказала в много бойни операции. В допълнение към структурните промени в конструкцията, новата версия ще включва значителни промени в бордовата оптроника и в системите за мобилност на бронемашината. Задното й отделение ще бъде модифицирано, за да побере освен оръжейната система, разчета на минохвъргачката и боекомплекта от мини. Ще бъдат монтирани и люкове с бронекапаци на покрива.
Очакват се и две промени в боеприпасите MURAT (munitions de 120 mm à risque atténuée), с които разстоянието на стрелбата да се увеличи с 12% (до 15 km) без загуба на ефективност. След квалификационните тестове на варианта MEPAC, DGA ще поеме доставката на първите средства до края на 2023 г., като останалите доставки са планирани между 2024 и 2027 г.
Източник: https://www.armyrecognition.com, Л. Дойчинов

 

Китай втора в света по производство на оръжие след САЩ

27.01.2020, 13:05

Китай е на второ място по производство на оръжие в света след САЩ. Четири китайски компании от този бранш са сред 20-те водещи търговци на оръжие в света, се в публикуван днес доклад на шведски изследователски институт, предаде ДПА.
Общите продажби на четирите компании, сред които е най-големият китайски самолетостроител АВИК (Aviation Industry Corporation of China), възлизат на 54,1 милиарда долара за 2017 г., посочва Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), като се позовава на нови данни. С оръжейните си продажби за 2017 г. на стойност 20,1 млрд. долара АВИК е на шесто място по този показател. Американската компания „Локхийд Мартин“ е посочена като най-големият оръжеен продавач в света за същата година с продажби за около 43,9 млрд. долара.
През последните десетилетия Пекин си постави за цел „да си стане самодостатъчен в производството на усъвършенствани оръжия“, се казва в доклада, който е за периода 2015-2017 г.
СИПРИ следи военните разходи по страни и отбранителни компании, но липсата на данни от компаниите в Китай дълго време беше пречка за по-прецизно проучване на състоянието на този бранш там. Оценките за Китай са направени въз основа на информация, събрана от различни източници, включително доклади за кредитни рейтинги, одитни и годишни доклади.
Източник: https://trud.bg/

 

Русия достави втория полкови комплект С-400 в Китай

27.01.2020, 12:55

Русия завърши доставката за Китай на втория полк от зенитно-ракетни системи С-400 Triumph, заяви военно дипломатически източник.
„Завършена е доставката до Китай на втория полкови комплект С-400 като команден пункт, две подразделения на пускови установки, радарни станции, силова и спомагателна техника, резервни части и инструменти. Клиентът също получи повече от 120 от последните две зенитни управлявани ракети“, цитира източника, цитиран от ТАСС.
Източникът заяви, че сертификатът за приемане на втория комплект С-400 е подписан в Китай през декември миналата година. „От момента на подписването на документа, разпоредбите на договора за 18-месечно гаранционно обслужване на оборудването от руската страна започнаха да се прилагат“, каза той.
Източникът добави, че цялото имущество от втория комплект е доставено в Китай по море.
Припомняме, че през юли миналата година Русия изпрати транспортен кораб в Китай с първата партида техника от втория полкови набор С-400, предназначен за PLA.
Производството на втория полкови комплект С-400 за Китай приключи през април 2019 г. - Още за С-400
Източник: https://pogled.info/

 

Ген. Валентин Буров оглави плевенския клон на Асоциацията на Сухопътните войски на България

27.01.2020, 08:26

Проведе се извънредно отчетно-изборно събрание на клон „Плевен“ на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ). То бе свикано по решение на УС на Асоциацият, който освободи от задълженията им старото ръководство на клона и изключи от сдружението председателя му за незадоволителна организационна работа, довела до застой дейността на клона.
Събранието се ръководеше лично от председателя на АСВБ генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков. Присъстваха още  генерал-майор от резерав Георги Георгиев, член на УС, бригаден генерал от резерва Валентин Буров, председател на Областната организация на СОСЗР, председателят на дружество „Военноинвалид“  Илиян Христов  и началникът на Военен клуб- Плевен, Ралица Лазарова.
Събранието избра бригаден гененерал от резерав Буров за член на АСВБ и ново ръководство на клон-Плевен в състав: Бригаден генерал от резерва Валентин Буров -председател на клона; подполковник от резерва Петьо Събев -заместник-председател; подполковник Пламен Горанов - заместник председател; капитан от резерва Румен Христов - секретар и старшина Любен Петков за касиер.
Председателят на Асоциациятагенерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков пожела на новото ръководство успех в активизирането на клона и връчи на председателя четвъртата книга от Алманах на Сухопътните войски на България „Безсмъртните дивизии на България”. Същата книга бе дарена и на кмета на община Плевен Георг Спартански.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Легендата Leopard 2 навърши 40 години

26.01.2020, 17:28

Близо 11 метра дълъг, три метра висок и широк 3,75 м. 12-цилиндров двигател с 1500 к.с. Когато видите всичко това в действие, реакцията ви вероятно ще е смесица от страх и очарование. Запознайте се с Leopard 2, един от най-известните германски танкове. Наскоро той отпразнува своя 40-и юбилей.
В основата на Leopard 2 е един несполучлив проект от 60-те години, в който участват САЩ и ФРГ. В рамките на този проект са създадени седем прототипа, наречени Kampfpanzer 70 (боен танк 70). След похарчен бюджет от 830 млн. марки, разработката на машината спира през 1969 г. От американска страна е създаден M1 Abrams, а от германска – Leopard 2.
През 1979 г. Leopard 2 замества Leopard 1 в Бундесвера. Той е основна част от въоръжението на Германия по време на Студената война, като след края й Бундесверът притежава 2125 такива танка. Броят им намалява постепенно, като през 2008 те намаляват до 350, а в близко бъдеще ще спадне до 225. Танкът ще остане на въоръжение до 2030 г., като след това е предвидено въвеждането на заместника му, създаден заедно с Франция, който носи името Main Ground Combat System (MGCS).  
Каква е техниката на Leopard 2? Той се задвижва от четиритактов V12 с водно охлаждане, предкамерно впръскване и възможност за работа с повече от един тип гориво. Техническото му обозначение е MTU MB 873-Ka501. С помощта на два турбокомпресора той осигурява 1100 кВт (1500 к.с.) при 2600 оборота в минута, като официалната максимална скорост е 68 км/ч. Твърди се, че неофициално той развива до 30 км/ч повече, в зависимост от топографията. Интересно е и че на заден ход развива 31 км/ч.
В боен режим Leopard 2 тежи 64 тона. Резервоарът му побира 1160 литра гориво, но в мирно време е ограничен до 900 литра. Средният разход е около 410 литра на 100 километра. Както всички други танкове, Leopard 2 може да прекосява вода, в случая – до 1,20 м без доработки или подготовки. С помощта на „подводна кула“ той може да минава на четири метра дълбочина.
Екипажът е от четирима – командир, мерач, пълнач и механик-водач. Оръдието е 120-милиметрово плюс две тежки картечници тип MG3. Възможно е и монтирането на димова система. По разбираеми причини за бронировката не са посочени данни.
Leopard 2 е бил подлаган на многократно обновяване, което при автомобилите бихме нарекли „фейслифт“. Във версията си А5 в предната част на кулата е поставена допълнителна броня, а система за инфрачервено виждане за командира позволява независимото наблюдение без намесата на нерача. Система за усилване на остатъчната светлина прави възможно управлението и в нощно време и намалена видимост.
Последната фаза на Leopard 2A7V бе представена през юни 2016 г. При нея бяха добавени допълнителна пасивна броня в предната част и уред за инфрачервено виждане от трета генерация за мерача. Подобрения в предавателната кутия и колелата водят до по-добро ускорение. Системата за защита от химическо оръжие вече е в задната част на кулата, за да се освободи място за климатик за водача, за системата за нощно виждане Spectus и за подобряване на поставките за ръчно оръжие
Каква е цената на Leopard 2A7V? През май 2017 г. бе сключен договор за доставка на 104 броя от него между Бундесвера и Krauss-Maffei Wegmann на стойност 760 млн. евро, което прави около 7,3 млн. на танк. Тук вероятно може да се говори и за отстъпка за количество.
Освен в Германия, Leopard 2 е на въоръжение и в Швейцария (2 броя), в много страни от НАТО, Чили, Индонезия, Катар и Сингапур. - Още за Leopard 2
Източник: https://automedia.investor.bg/

 

Делхи показа за пръв път индийска ракета за сваляне на сателити

26.01.2020, 16:54

Индийска ракета за сваляне на сателити ASAT бе показана днес за пръв път заедно с други нови оръжия на днешния военен в Делхи по случай националния празник на страната - Деня на републиката, предаде ТАСС.
Първият успешен тест на противоспътниково оръжие бе извършен от Индия миналия март, когато военните свалиха сателит в ниска орбита с ракета, изстреляна от полигон на острова Абдул Калам в Бенгалския залив.
Премиерът Нарендра Моди за пръв път откри пред Националния военен мемориал официално тържествата, като почете паметта на воините, загинали в битки за страната след получаването на независимост през 1947 г. Издигнато бе националното знаме "тиранга", даден бе артилерийски салют.
По централния столичен булевард "Раджпат" мина кавалерия, после танкове и бронирани коли, зенитно-ракетни комплекси, самоходна артилерия и друга модерна бойна техника. Маршируваха военнослужещи от различни части с традиционни парадни униформи и армейски оркестри. Военната част от тържествата приключи с шествие на кавалеристи от пустинния щат Раджастан, яхнали камили.
Над събралите се прелетяха хеликоптери Чинук и Апачи американско производство, включени неотдавна в състава на индийската бойна авиация, индийски вертолети Дхрув и Ми-17 руско производство, транспортни самолети С-130 и С-17, изтребители МиГ-29 и Ягуар. Висш пилотаж бе демонстриран с руски изтребители Су-30МКИ, произведени по лиценз в Индия.
По булеварда минаха и 22 платформи, теглени от камиони, на които бяха представени различни щати и територии в състава на индийската държава, а също така министерства и ведомства. Художествени ансамбли изпълниха народни танци. - (видео)
Почетен гост на парада бе бразилският президент Жаир Болсонаро, предаде ДПА.
Отбелязването на националния празник не спря обаче протестите срещу приетия неотдавна закон за гражданството, предизвикал недоволството на мюсюлманите, смятащи го за дискриминационен спрямо тяхната общност. В североизточния щат Асам бе съобщено за пет избухнали гранати. Полицията каза, че няма пострадали, предполага се, че взривовете са дело на въоръжени групировки.
През изминалата нощ и днес в много индийски градове бяха организирани протестни акции под наслов "Спаси конституцията", на които бяха четени откъси от основния индийски закон. Критици на закона за гражданството твърдят, че той е приет в нарушение на индийската конституция, гарантираща равни права на всички вероизповедания.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Експортни доставки на руски военни самолети през 2019 година

26.01.2020, 13:13
 

Радваща годишна равносметка за СОСЗР в Горна Оряховица

26.01.2020, 13:00

В Клуб "Българско войнство" в гр. Горна Оряховица се проведе годишното отчетно събрание на Общинската организация на СОСЗР. Гости бяха председателят на Общинския съвет Димитър Николов, председателят на Областния съвет на СОСЗР полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев, председателят на Общинския съвет на СОСЗР във Велико Търново полковник от запаса Иван Петров и председателите на Общинските съвети на СВВБ и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Д. Дончева и В. Младенов.
В отчетния доклад,председателят на Общинския съвет на СОСЗР подполковник от запаса  Цветан Цветков отбеляза постигнатото от организацията през 2019 г., особено във военно-патриотичното възпитание на подрастващите и поддържането на военните паметници, провеждане на културни мероприятия, като изложби и представяне на книги на свои членове. Не бяха спестени и някои слабости, основно от организационно естество. В изказванията на някои от присъстващите бе отбелязано,че през последните няколко години Съюзът с изявите си е затвърдил мястото си в обществения живот на Горна Оряховица, а Клуб "Българско войнство" е станал притегателно място за членовете на трите съюза. Полковник от запаса проф. Михаил Харалампиев подчерта,че е Общинският съвет на СОСЗР в Горна Оряховица и Клуб "Българско войнство" са водещи сред структурите в областта, от чиято дейност може да се вземе пример. Решенията на събранието и насоките за работа през 2020 г. бяха приети с пълно единодушие. В края не липсваше, разбира се и традиционната другарска почерпка. Защото, знайно е, че масата сплотява колектива!
Източник: http://otbrana.com, Благомир Дончев

 

Американски хеликоптер се приводни аварийно

26.01.2020, 08:42

Хеликоптер Sikorsky MH-60S Seahawk на ВМС на САЩ е извършил принудително приводняване в морето край Южна Япония. Това съобщи агенция "Киодо".
Инцидентът е станал вчера в 16:25 местно време на 180 км източно от брега на най-южната префектура Окинава. Според агенцията всички петима членове на екипажа на американския хеликоптер са били спасени от японски брегови патрул и са изведени на брега.
Няма информация за причините за спешното кацане на хеликоптера върху вода.
През последните години незначителните произшествия в Япония стават забележимо по-чести, което предизвиква сериозно безпокойство за местното население.
Често те са свързани с оборудването на ВВС на САЩ, разположено на територията на Япония, но има инциденти с самолети на Силите за самоотбрана на страната.
Източник: https://news.bg/

 

Северна Македония купува от САЩ 33 бронирани машини за 11 милиона долара

26.01.2020, 08:30

Министерството на отбраната на Северна Македония е подготвило договор с Пентагона за първа доставка от 33 леки бронирани бойни машини JLTV, предаде агенция Бета, позовавайки се на портала Balkansec.
Правителството и парламентът на Северна Македония одобриха в края на миналата година покупката на 33 бронирани машини чрез междуправителствено споразумение, а Пентагонът даде оферта за машините заедно с допълнителното оборудване за около 11 милиона долара, предава БТА.
Покупката на тези машини се смята за приоритет заради формирането на батальон в армията на Северна Македония, който ще участва в мисиите на НАТО.
Скопие е избрало американските производители заради обещанието САЩ да дарят част от средствата, нужни за покупката. Затова американски компании представиха машините в Северна Македония през юни 2019 г., а през октомври представители на Северна Македония бяха на посещение в САЩ.
Предвиденият срок за доставка на машините е второто тримесечие на 2021 г.
Част от разходите за покупката, обучението и поддръжката на машините ще бъдат финансирани с дарение от САЩ по програмата ERIP за подмяна на остарялата бойна техника от времето на студената война. Програмата е предназначена за страни, които са членки на НАТО или са на път да се присъединят към алианса.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Предлагат 78 длъжности за резервисти във военни формирования в Шуменско

26.01.2020, 08:05

Военните формирования 34200 и 54060 в Шумен предлагат общо 78 длъжности за резервисти - офицери, сержанти и войници, обявиха от Военно окръжие - Шумен.
Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 години за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери.
Кандидатите за служба в резерва трябва да не са в служебни или трудови взаимоотношения с Министерството на отбраната, както и отсрочени от повикване във Въоръжените сили при мобилизация.
Допълнителна информация за изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите може да се получи във Военно окръжие – Шумен, пл. "Освобождение" №8 или телефон на 0882 552 018. Документи също се подават там.
Със заповед на министъра на отбраната са обявени общо 1447 вакантни длъжности за приемане на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Могат да кандидатстват граждани преминали наборна военна служба или изпълнявали военна служба, както и военнослужещи, на които им предстои прекратяване на договора за военна служба.
Желаещите да се включат в резерва на въоръжените сили могат да кандидатстват и за длъжности в Асеновград, Благоевград, Бургас, Белене, Варна, Враца, Корен, Мусачево, Плевен, Пловдив, Смолян, Ст. Загора и София.
Доброволният резерв се попълва от български граждани преминали наборна военна служба или изпълнявали военна служба, годни за служба в доброволния резерв, които са поели ангажимента да съчетават военна и цивилна кариера. Договорът на резервистите е до 5 години, като веднъж годишно по време на сключения договор получават една основна месечна заплата според военното звание и заеманата длъжност.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Паметник на загиналите във войните ще има скоро в столичния район „Люлин“

25.01.2020, 19:40

Задружно си живеят членовете на организацията на СОСЗР в столичния район „Люлин“. Имат си не само изпитани в армията и МВР командири и бойци, но и неповторими таланти в женското дружество с председател Йорданка Марушкина.
Това е най-общия извод от годишното отчетно събрание, което се проведе при домакинството на полковник от запаса Иван Матев в пенсионерския клуб в бл. 427. Не е лесен да бъде обхванат най-големият столичен район, който си е като един град от 140 хиляди жители. Затова си заслужават добрите думи за усилията на ръководството начело с председателя полковник от запаса Милко Томов и заместник-председателя подполковник от запаса Анастас Горанов. От десет микрорайона да обхванеш седем с дружества, не е малко. Впрочем, такава оценка бе дадена от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и председателя на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Не случайно имаше и награди. Удостоени бяха петима от най-активните. Почетният плакет на Столичната организация получи подполковник от запаса Анастас Горанов. С грамоти бяха удостоени полковник от запаса Емил Лежарски, сержант от резерва Владимир Радков, Събина Бончева и Стилияна Петрова. За авторитета на местно ниво говори и поздравителния адрес от кмета на района Милко Младенов, прочетен от полковник от запаса Феодор Велидоски от районната администрация. Даден бе и стартът на съвместната работа със спортен клуб „Люлин“, в който влизат 30 момичета от „60 плюс“, чийто председател Емилия Василева лично засвидетелства своето уважение към членовете на организацията.
Събранието се проведе под ръководството на бившия командир на Шуменската дивизия полковник от запаса Георги Хараланов, който бе избран в Управителния съвет. В отчетния доклад, прочетен от подполковник от запаса Горанов бяха изразени очакването армията да бъде изправена на крака, както и подкрепа на усилията в това отношение. Освен към авиационната техника, обаче, се налага придобиването на бойни бронирани машини и танкове, смятат запасните от „Люлин“. По теми от военната ни история и актуалната отбранителна политика имат изградена лекторска група. Активно участваха във Втория национален събор на запасното войнство в „Крънска кория“ край Казанлък, подготвят се и за третия през септември край Ямбол.
Голямото очакване в Люлин е свързано с изграждането на паметник на загиналите във войните от района. Това бе посочено от бригаден генерал от запаса Стефанов, като най-важната задача за тази година. Постигането на тази цел, която се преследва от няколко години, ще бъде добър знак от столичани за 75 години от Втората световна война и за приноса на Българската армия за разгрома на хитлерофашизма. Като други жалони за работа бяха определени 30 години от възстановяването на СОСЗР, 80 години от създаването на Танковите войски и 100 години от началото на Строителни войски.
Интерес има към разработения проект на закон за запасното войнство. Ген. Стойков информира, че подготовката е напреднала, водят се предварителни консултации с Комисията по отбрана в парламента, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е поел ангажимент да го внесе в правителството. Като непосредствена задача той посочи и обединението на организациите на запасните и резервистите. Във връзка с това работи Координационен съвет на запасното войнство за провеждане на обединителен конгрес. Тези усилия на ръководството на СОСЗР бяха подкрепени и в изказванията на участниците в събранието. Поставен бе и въпросът за необходимостта от връщане на началната военната подготовка на средношколците. От Районната организация ще потърсят ръководството на Девето РУ на СДВР, за да си взаимодействат в борбата с битовата престъпност.
Годишното отчетно събрание завърши с поздравителен концерт от талантите на организацията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Тръмп представи логото на американските Космически войски

25.01.2020, 09:05

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи в своя Twitter логото на Космическите войски към въоръжените сили на САЩ.
„След консултации с нашите велики военни ръководители, дизайнери и други специалисти, с удоволствие представям новото лого на американските космически сили, шестият вид от нашите прекрасни въоръжени сили!“, написа той.
Тъмно синьото лого показва звездното небе, земното кълбо и летателен апарат, както и годината на създаването на космическите сили на САЩ — 2019 г.
Преди това Пентагонът публикува изображение на униформата на американските космически сили.
Създаването на американските космически сили бе обявено в края на декември, като  генералът от ВВС Джон Реймънд оглави новата служба. Космическите сили на САЩ са първото ново звено на американската армия от 1947 г.

*******

Чисто новото лого на Американските космически сили се оказа... старо. То е досущ като използвано от научно-фантастичния тв сериал "Стар Трек", пише Би Би Си.
Потребители на Туитър отбелязват, че емблемата, показана от президента Доналд Тръмп, прилича "неприлично много" на тази на култовия сериал. Други опонират, че логото всъщност е базирано на използвано от Военно-въздушните сили на САЩ.
В отговор на туит на Тръмп, с който той представи новото лого, звездата от "Стар Трек" Джордж Такеи публикува старото лого.
Дали новото копира това от сериала? Преценете сами.

 

Пентагонът призна за 34 ранени американски войници при иранските въздушни удари

25.01.2020, 08:52

34-има американски войници са били ранени по време на иранската атака по база Айн ал Асад в Ирак, в която е имало военни от Съединените щати. Това съобщи официално Пентагонът, предаде Франс прес.
Според изявление на говорител на американското министерство на отбраната, ранените са били диагностицирани със сътресения и черепно-мозъчни травми.
17 от ранените са били първоначално транспортирани до Германия, където са били подложени на лечение, като 8 от тях вече са се върнали в Съединените щати.
Първоначално, след иранската атака с ракети в нощта на 8-ми януари, американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма ранени американци. След това властите признаха за 11 ранени.
Вашингтон обяви, че Техеран е изстрелял 16 ракети по базите Айн ал Асад и Ербил. Въздушните бази бяха обстрелвани като отмъщение за убийството с американски дрон на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани.

 

Защо България изведнъж намери „руски шпиони на ГРУ“

25.01.2020, 08:14

В Европа избухна поредният скандал заради руското разузнаване. Този път руските дипломати са обявени за персона нон грата в България. За какво точно са обвинени, какви са доказателствата - и защо това, което се случва, е свързано с мистериозното отравяне на човек, който е доставял оръжие на сирийските бойци?
България обяви руски дипломат, както и служител на търговската мисия persona non grata, на руския посланик в София бяха връчени съответните бележки, съобщи дипломатическата мисия на страницата си във Facebook.

„Няма доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им“, добави посолството.......Прочети още

 

РИА Новости: Русия покани 90 държави на Международните игри на армията, които ще се проведат през 2020 г.

25.01.2020, 07:48

Русия покани повече от 90 страни, включително страни от НАТО, да участват в Международните игри на армията за 2020 г., заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на организационния комитет за подготовката на игрите, предава TACC.
Той припомни, че шестите международни армейски игри ще започнат на 23 август и ще продължат до 5 септември.
"Тази година бяха изпратени покани до 90 държави, включително членове на НАТО", каза Шойгу.
Според него през последните пет години в игрите са участвали над 20 хиляди представители на армиите на 40 държави. Шойгу заяви, че тази година се очаква пристигането на 250 екипа с общ брой от шест хиляди души. Руските въоръжени сили вече преминават квалификационните етапи на игрите с участието на около 50 хиляди души, допълни министърът.

 

 

Защо съкращаването на войските на САЩ в Африка буди тревога?

24.01.2020, 21:54

Останките на унищожени военни самолети на САЩ още тлееха след нападение на "Аш Шабаб" в Кения този месец, при което бяха убити трима американци, когато свързаната с Ал Каида групировка отправи подигравателно послание към африканските войници: САЩ ще ви изоставят, както направиха с кюрдите.
Ислямските екстремисти вече експлоатират евентуални съкращения на американските войски в Африка, предизвикали редки двупартийни протести във Вашингтон. Законодателите изтъкват необходимостта да се противостои на Китай и Русия и да бъде възпряна нарастващата заплаха от филиали на "Ислямска държава". Следва поглед върху темата, предизвикала тревога сред някои съюзници на САЩ, които още проучват най-смъртоносната атака след 2017 г. срещу техни военни в Африка.
Какъв е залогът?.......Прочети още

 

Rheinmetall ще модернизира БРЕМ BPZ3 Buffel на Нидерландия

24.01.2020, 21:37

Rheinmetall обяви подписването на договор с командването на въоръжените сили на Нидерландия за осъществяването на втората фаза на модернизацията на парка от бронираните ремонтно-евакуационни машини (БРЕМ) BPZ3 (Bergepanzer 3) Buffel. Точната стойност на договора не се разкрива. Посочено е, че тя се изразява с „двуцифрени числа в милиони евро“. Както беше отбелязано, в резултат на извършената работа, ефективността на използването на 21 БРЕМ ще бъде повишена.
Изпълнението на втория етап от модернизацията следва първия договор, подписан с Rheinmetall през април 2019 г. за усъвършенстването на четири БРЕМ BPZ3 Buffel от армията на Нидерландия. Rheinmetall ще извърши капитален ремонт на още 21 БРЕМ, с което ще ги доведе до най-новия стандарт. Модернизацията също така ще удължи живота на машините до 2040 г.. Тези машини са разработени от Rheinmetall на базата на шасито на танка Leopard-2 MBT.
Въоръжените сили на Нидерландия ще приемат първите подобрени БРЕМ в началото на 2021 година. Работите по модернизацията ще се извършват в съоръженията на Rheinmetall в Касел (Германия) и Еде (Нидерландия). Процесът ще включва цялостен ремонт на БРЕМ и внедряване на новата концепция за цифрово управление, оборудване с модерни технологии за визуализация, пакети с балистична и противоминна защита, ново оборудване за възстановяване на техниката на бойното поле. Договорът също така предвижда доставката на техническа документация, обучение на персонала и други услуги.
Процедурата за удължаване на срока на експлоатация ще позволи на въоръжените сили на Нидерландия да получат съвременна БРЕМ с потенциал за по-нататъшно усъвършенстване. Новите средства за защита ще гарантират висока безопасност на екипажа при съвременните заплахи на бойното поле. Усъвършенстваните системи за визуализация, цифрови системи за командване и бойно управление ще осигурят поддръжка на екипажа при изпълнение на задачите им.
В допълнение, новото оборудване за евакуация ще увеличи ефективността на машината. То ще бъде прехвърлено в задната част на машината, което ще позволи ББМ Bushmaster, Boxer, БМП CV-90, самоходните гаубици PzH-2000, танковите мостопоставачи Leguan, инженерните машини Kodiak и Leopard-2 MBT да бъдат евакуирани от бойното поле с висока скорост на преден ход без да се налага да хората да напускат кабината.
В допълнение, модифицираната версия на BPZ3 Buffel ще получи универсална транспортна платформа в задната част на машината. Може да се използва за транспортиране на ремонтното оборудване. Както е посочено, договорът потвърждава появата на нов стандарт за модерни БРЕМ. От своя страна германските въоръжени сили през декември 2018 г. също сключиха договор с Rheinmetall за модернизацията на своя парк от БРЕМ BPZ3 Buffel, за да се гарантира тяхното съответствие с настоящите и бъдещите сценарии за бойно използване.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Варна

24.01.2020, 20:36

Корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) ще посетят Варна от 25 до 27 януари 2020 г.
Групата включва кораби от Военноморските сили (ВМС) на Румъния (ROS CONSTANTIN BALESCU), ВМС на Германия (FGS FULDA), ВМС на Турция (TCG AKCAY) и ВМС на България - базов миночистач „Прибой”.
Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море.
Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Валентин Влад, командир на румънския минен заградител CONSTANTIN BALESCU - капитан ІІ ранг Даниел Георма, командир на турския минен ловец AKCAY - капитан ІІІ ранг Селим Бахчекапълъ, командир на германския минен ловец FULDA - капитан ІІІ ранг Марио Беверт и командир на българския базов миночистач „Прибой” - капитан ІІІ ранг Христо Гинев.
******
Корабите ще бъдат на Морска гара, като на 25 януари, събота, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на гр. Варна от 15:00 до 17:00 ч. При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Обявен е конкурс за попълване на вакантни длъжности в Съвместното командване на специалните операции

24.01.2020, 20:26

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 38 войнишки длъжности в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив. Обявени са вакантни позиции за „оператор - сапьор“, „оператор – санитар“, „оператор - радиотелеграфист“, „младши шофьор“, „шофьор – химик“ и др. За някои от длъжностите е необходимо кандидатите да притежават авиомедицинска годност за изпълнение на парашутни скокове. Минималното изискване за завършено образование е средно.
Кандидатите за конкурса за служба в СКСО трябва да подадат заявление до неговия командир, както и необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие в срок до 21 февруари 2020 г.
Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 март 2020 г. Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м) и издръжливост (крос 1000 м). Тестът за обща култура се състои от 100 въпроса.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: http://otbrana.com

 

Военна клетва положиха новоназначени военнослужещи в Сухопътните войски

24.01.2020, 20:25

В присъствието на роднини, близки и приятели, тържествени ритуали по полагане на военна клетва се проведоха днес във 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и в 78-ми батальон за осигуряване -  Горна Баня.
Шестнадесет новоназначени военнослужещи във военните формирования от състава на 2-ра механизирана бригада и седем в 78-ми батальон за осигуряване целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си, съобщават от КСВ.
„Ден, в който спазвайки традицията, целувате нашата светиня – бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и произнасяте съдбовните думи „Заклех се!” вие ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, на националната сигурност, на независимостта и суверенитета, на мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български граждани. Нека заедно затвърждаваме мотото на 2-ра Тунджанска механизирана бригада „РЕШИТЕЛНОСТ И ЧЕСТ”. Гордея се с вас и за мен е чест да бъда ваш командир”, каза в приветствието си към младите войници командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов. На ритуала в Стара Загора присъстваха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областните управители на областите Стара Загора и Хасково Гергана Микова и Стефка Здравкова, заместник - областният управител на Хасково Митко Петров, както и други представители на местната власт. - (видео)
„Днес е свещен ден за вас. Изправени пред българското знаме, трябва добре да осъзнаете отговорността, която поемате,  оставайки завинаги верни на клетвата и дадения обет пред олтара на Отечеството”, каза в словото си командирът на 78-ми батальон за осигуряване майор Александър Бойков. Ритуалите завършиха с преминаване в тържествен марш.
Източник: http://otbrana.com

 

СОСЗР-Кюстендил, приема нови членове, расте авторитетът му

24.01.2020, 20:20

Общинската организация „13-ти пехотен Рилски полк” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кюстендил проведе редовното си годишно отчетно събрание. В клуба на резервистите се събраха всички делегати, избрани по-рано на годишните отчетни събрания на дружествата и клубовете.
Гост на събранието бе зам.-кметът на Кюстендил Светослав Василев. Тук бяха почетният председател на Областната организация на СОСЗР-Кюстендил полковник от запаса Йордан Шишков и настоящият капитан от запаса Ясен Ангелов.
Председателят на Общинската организация подполковник от запаса Валентин Николчев направи отчет на дейността през изминалата 2019-та година. „Общинският съвет, дружествата и клубовете организираха и проведоха по график годишните си отчетни събрания, съгласно Указанията на Централния съвет на СОСЗР. Новоприетите членове в организацията са 9. Клуб „Сигурност” се трансформира в дружество „Раковски” с клубове по интереси. Клуб „В. Ваклинов” се възползва от правото си заложено в чл. 24 ал. 3 и вече е със статут на общинска организация, но в състава на Кюстендилската общинска организация”, акцентира Валентин Николчев.
Той посочи и ролята на всяко дружество и клуб в дейността на организацията през изминалата година. Клуб „Граничар” с председател Сашо Кръстев води богат организационен и културен живот, като обхваща над 100 членове. Клуб „Родолюбие” е със съществен принос в живота на с. Горановци, а дамският състав на клуб „Румена Войвода”, както винаги са старателни и отговорни към своите задачи.
Към читалище „Владимир Заимов” има вече изграден клуб „Традиция”, който през м. януари организира интересна изложба с оръжейна експозиция в града.
„Проблем, който се наблюдава през последните години е намаляването на числеността на организацията по биологични причини, което е неизбежно. Затова трябва да се работи по привличането на нови млади членове и симпатизанти”, заяви Николчев.
През годината Общинската организация отбеляза интересни прояви с военно-патриотична насоченост - чествания на забележителни годишнини и дати от историята, изграждане и поддържане на паметниците на загиналите във войните, посещения на исторически места, свързани с българската бойна слава.
„През миналата година обърнахме по-голямо внимание на социалната дейност в организацията. Това е резултат от насоките на 9-тия конгрес на СОСЗР и новото отношение на Министерството на отбраната към Съюза”, допълни Валентин Николчев.  
В изказванията на делегатите на събранието пролича загриженост за застаряването на членската маса в организацията и социалната дейност. Апелира се за привличането на нови членове, напускащи системата на МВР и Министерството на отбраната, на потомци и симпатизанти на СОСЗР. Има какво още да се желае по родолюбивата и военно-патриотичната дейност, свързана с учениците и младежта.
Областната конференция на СОСЗР е насрочена за месец март.
Източник: http://otbrana.com, Даниела Стоименова

 
 
 
 
 
 
 

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

24.01.2020, 19:40

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.
Единственият проявил желание за участие е украинската държавна компания „Укринмаш”, която се занимава с оръжеен експорт и предлагане на услуги от отбранителния сектор зад граница. Сред представените от компанията документи са били установени липси, като са дадени пет работни дни за отстраняването им.
От публикувания доклад се вижда и че украинската компания има намерение да участва с подизпълнител българското държавно предприятие „ТЕРЕМ Холдин” ЕАД.
Процедурата бе пусната на 28 октомври 2019 г., и предполага извършването на капитално-възстановителен ремонт на самолета, двигателите му АИ-24ВТ, спомагателната силова установка РУ19А-300, винтовете на двигателите и съпътстващо оборудване и комплектации.
Очакваната стойност на поръчката е 5 млн. лева без ДДС.
Освен капитално-възстановителния ремонт, по самолета трябва да се извършат серия доработки и малки модернизации, включително подмяна на системата за инструментално кацане СП-50 със система VOR/ILS/DME, монтиране на система TCAS, както и поставяне на система за навигация TACAN.
След ремонта самолетът трябва да има междуремонтен ресурс от седем години или 4000 часа и 4000 кацания.
В документацията за участие в процедурата има и данни за наработката на единствения Ан-30 до момента. Тя е 10 915 часа и 11 690 кацания от влизането в експлоатация. Датата на последния капитален ремонт е 23 март 2006 г., като от тогава машината е налетяла едва 2313 часа.
В края на миналата година МО пусна обществена поръчка за ремонта на Ан-30, като условията бяха практически същите. Поръчката бе прекратена в края на януари 2019 г., след като в процедурата бяха открити слабости, но основната причина бе, че украинската компания „Антонов”, която е единственият възможен изпълнител, имаше претенции към част от изискванията, като например преминаване към експлоатация по техническо състояние. В сегашната процедура това изискване е премахнато.
Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Либия и “всички страхове”

24.01.2020, 19:32

Вече малко си спомнят името на операцията, с която беше убит Муамар Кадафи, казваше се: „Зората на Одисей“ през 2011 г. Тя завърши бързо. По старата колониална традиция един от командирите, отбраняващи Триполи, беше подкупен и отвори прохода за завземането на Триполи от поддържаните от Катар, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, САЩ и Западните сили бунтовници, „арабско-пролетни революционери“. После много от тях заминаха „на работа“ в Сирия. Държавата Либия на практика се разпадна на три части. Киренайка на изток с командващия Либийската народна армия (ЛНА) фелд-маршал Халифа Хафтар, Триполитания с международно признатото правителство на националното съгласие (ПНС) на Фейз Сарадж, пустинната област Фецан на бедуините туареги, градовете-държави Мисурата, Сирт и Бени-Валид. Отделно от тях, целенасочено по основните нефтени полета действаха и ислямистите от „Ал-Кайда в ислямски Магреб“ (АКИМ).....Прочети още

 

 

Хърватска пак избира изтребител

23.01.2020, 20:20

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.
Запитвания за даване на обвързващи оферти (RFP) са били изпратени до седем държави за новопроизведени и употребявани опции. Крайният срок за получаването им е 7 май 2020 г.
Запитванията до САЩ и Швеция са за новопроизведени самолети, съответно F-16 Block 70/72 и Gripen. До Италия е изпратено питане за употребявани Eurofighter, а до Франция за употребявани Rafale. Стари F-16 се търсят от Гърция, Норвегия и Израел.
Хътватско иска да се сдобие с 12 изтребителя, които да заменят крайно остарелите МиГ-21, с които в момента разполагат ВВС на страната. В момента не е публично известно каква сума смята да задели за проекта хърватското правителство.
Офертите ще бъдат оценени към началото на август, след което трябва да последва и решението. На този фон през есента в страната ще има парламентарни избори и темата за придобиването на нов изтребител се очаква да бъде една от основните.
Имаше очаквания, че Хърватско няма да провежда конкурс в чистия смисъл на думата, а ще премине към директни преговори със САЩ за покупка на нови F-16. Това за момента не става факт, но местното издание Dnevnik.hr посочва, че все още тази опция не е невъзможна.
Всичко това става почти точно година, след като в началото на януари 2019 г. официално стана ясно, че сделката за употребявани F-16 от Израел се проваля. Хърватско избра тази опция през март 2018 г., в конкуренция с нови F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D от Гърция и нови Gripen C/D от Швеция. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн. Сделката обаче се провали, след като Съединените щати я блокираха. Интересно, че Хърватско отново кани Израел за участие.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Турция иска ново разширяване на НАТО, този път на изток

23.01.2020, 20:08

Турският министър на външните работи призова за разширяване на НАТО и присъединяването на Грузия към организацията.
„Не разбирам защо не сме поканили Грузия или защо не сме активирали плана за действие за приемането на Грузия за член“, заяви Мевлют Чавушоглу по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Ройтерс.
„Критикувани сме заради относително по-добрите си отношения с Русия като съсед, но нашите западни приятели не са съгласни да поканят Грузия, защото не искат да провокират Русия. Но Грузия се нуждае от нас и и ние се нуждаем от съюзник като Грузия. Ние имаме необходимост от разширение и Грузия трябва да стане член“, заяви дипломатът.
По време на изказването си Чавушоглу засегна и друга болезнена тема за членките в Алеанса – закупуването от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400. Според него те са съвместими с оборудването на НАТО.
„Твърдението е, че С-400 и F-35 са несъвместими. Това е твърдението. Ето нашето предложение – нека направим работна група, която НАТО може да председателства, и нека позволим на експерти да направят оценка“, заяви министърът.
Според него С-400 и F-35 са съвместими. „Това не представлява никаква заплаха за системите на НАТО или за съюзниците на НАТО“, допълни той.

 

СКС гради способности и международен авторитет

23.01.2020, 16:01

Три основни големи международни учения се открояват в календара на Съвместното командване на силите през 2019 година: „BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 2019”, „BALKAN BRIDGES 2019“, „NAPLES BLUEPRINT 2019”, съобщават от СКС. Участието на офицери от СКС в процеса на планиране и провеждане на различни международни учения допринесе за повишаване на техните умения за работа в международна среда, издигане авторитета на Българската армия и подобряване на оперативната съвместимост с щабовете на НАТО”- отбеляза командващият на Съвместното командването на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес по време на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите......Прочети още

 

Путин откри паметник на загиналите при обсадата на Ленинград в Йерусалим

23.01.2020, 15:27

Руският лидер Владимир Путин присъства на откриването на нов паметник на жертвите при обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, пише "Таймс ъв Израел".
Путин е на посещение в Йерусалим за Световния форум за Холокоста по повод 75 г. от освобождението на "Аушвиц".
Мемориалът е издигнат наскоро в Sacher Park в Йерусалим до Върховния съд.
На откриването присъстват също премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, президентът Реувен Ривлин и кметът на Йерусалим Моше Лион.
На церемонията Путин заяви: "Искам да добавя няколко думи. Това е великолепен паметник и ще остане за дълго време, за столетия, надявам се. Вие може да посветите паметник по много начини. По начина, по който вие (Израел) го направихте днес...". - (видео)
Източник: http://news.bg

 

Поредните изменения във военния закон забуксуваха

23.01.2020, 15:17

В Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е постъпил за съгласуване проект на решение на Министерски съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
С предложения проект най-общо се цели извършването на промени в Закона, свързани с:
- увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия;
- възможност за увеличаване на пределната възраст до три години „в интерес на службата“ на военнослужещите, които са упражнили правото си на пенсия - по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред;
- регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.
На свое редовно заседание, КПКОНПИ взе решение, че няма да съгласува проекта в частта му относно следната разпоредба:
„Пределната възраст за военна служба на военнослужещите по чл. 160, ал. 1, 2 и 3, които към датата на влизане в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред.“, съобщават от комисията
В мотивите към законопроекта са посочени критерии, при които може да се пристъпи към увеличаване на пределната възраст за отделни военнослужещи в тази хипотеза, но те отсъстват в самата разпоредба. Липсват ясно разписани критерии /професионална квалификация, компетентност и др./, освен общо посоченото изискване „в интерес на службата“, относно начина на определяне и подбор на лицата, по отношение на които се предоставя възможност за удължаване на пределната възраст за военна служба. Така се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Според КПКОНПИ това представлява корупционен риск.
По отношение на останалите разпоредби КПКОНПИ няма бележки и предложение относно наличието на корупционен риск.
Съгласно чл. 32 ал. 1 т. 1 ЗПКОНПИ, всеки законопроект, изготвен от органите на изпълнителната власт, подлежи на съгласуване от КПКОНПИ относно наличието на корупционен риск.
Източник: http://otbrana.com/

 

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерството на отбраната

23.01.2020, 15:14

Преструктурират се част от административните звена от Министерството на отбраната, прецизират се функциите на определени звена и се възлагат нови функции. С това се цели повишаване качеството на работа, избягване на дублиращи функционални задължения и осигуряване на качествена специализирана експертиза. С промяната на числеността на отделните административни звена се осигурява личен състав, гарантиращ ефективното изпълнение на задачите.
Със създаването на уредба, обезпечаваща дейностите по защита на личните данни в Министерство на отбраната, се изпълняват задълженията по Закона за защита на личните данни и изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г.
С възлагането на нови и прецизиране на настоящите функции на ИА „Военни клубове и военнопочивно дело“ се цели постигането на по-голяма ефективност при организацията, методическото ръководство и контрола върху дейността на държавните детски градини към Министерството на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

130 години от създаването на мобилизационните структури в Българската армия

23.01.2020, 15:07

На 23 януари  честваме 130 години от създаването на мобилизационните структури в Българската армия и 9 години от учредяването на „КЛУБ 199”.
След Съединението на Княжество България с Източна Румелия настъпват количествени и качествени промени както на човешките ресурси, така и на въоръжението.

Затова с Указ № 9 от 23 януари 1890 година във военното министерство се създава отдел за мобилизационна работа, с което се поставя началото на мобилизационната система.....Прочети още

 

Прототипът на новия конвертоплан CMV-22B Osprey изпълни първия си полет

23.01.2020, 14:30

В монтажния център на Bell в Амарило завършиха монтажа на прототипа на конвертиплана CMV-22B Osprey. Конвертопланът CMV-22B Osprey, разработен от Boeing и Bell Textron, стана третият и най-модерен модел във фамилията, включваща MV-22 и CV-22, които се използват съответно от Морската пехота (USMC) и ВВС на САЩ (USAF).
Новият конвертоплан е създаден за ВМС на САЩ (US Navy) и е предназначен да замени тактическия транспортен самолет Grumman C-2 Greyhound, използван за транспорт на военни, поща, доставки и товари с висок приоритет от крайбрежните бази до самолетоносачите в морето.
CMV-22B Osprey се характеризира с увеличен обем на горивния запас, който повишава автономността на конвертоплана и далечината му на полет може да достигне над 2100 km.
ВМС на САЩ също планират да използват новия летателен апарат за спасителни операции в морето. Конвертопланът може също да се използва за транспортиране на основните компоненти на двигателите за фамилията многофункционални изтребители-бомбардировки от 5-о поколение Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Defense-aerospace съобщава, че в началото на 2020 г., че прототипът на конвертоплана CMV-22B Osprey ще бъде предаден на авиационната изпитателна ескадрила (HX) 21 за тестване и усъвършенстване на конструкцията.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Балканската война – факти, схеми, таблици

23.01.2020, 09:46

Разтърсвана от въстания и военни преврати, с банкрутирали финансови институции (след Кримската война от 1853-1856 г.), със зле подготвена армия и античен флот, Османската империя е обхваната от процеси на разпадане, които скоро ще я трансформират в Република Турция, чиято територия ще заема основно географските граници на Мала Азия. В дневния ред на европейската политика е поставен открито въпроса за подялбата на «болния човек на Европа», като Кралство Италия първо предявява претенции към наследството на Османската империя. В резултат на Итало-турската война от 1911-1912 г. Италия обявява своя суверинитет над Триполитания и Киренайка, превръщайки ги в с своя колония – Либия.......Прочети още

 

ТАСС: Армията на Хафтар заяви, че е свалила турски безпилотен летателен апарат в Триполи

23.01.2020, 08:54

Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар свали турски безпилотен летателен апарат, който се готвил да атакува позициите й в района на Триполи, заявиха от главното командване на въоръжените сили, публикувано на страницата му в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.
„Либийската национална армия откри огън по турски безпилотен летателен апарат, излетял от въздушната база Митига и свален в небето над Триполи, когато се опитва да атакува позициите на армията“, се казва в съобщението.

 

САЩ прехвърлиха военни дронове в Румъния

23.01.2020, 08:42

Американските дронове MQ-9 Reaper са временно преместени в Румъния. „Дроновете MQ-9 Reaper, персонала и спомагателното оборудване от втори отряд на 52-ра експедиционно операционна група от авиобазата Мирославец в Полша е временно преместена в 71-ва авиобаза в Къмпия Турзий в Румъния с цел оказване на помощ на съюзниците от НАТО. Включва операции в студено време и участие в различни учения в региона“, се казва в съобщение.
Въпросните дронове работят извън Полша от месец май 2018 г. и за втори път ще действат в района на Къмпия Турзий. За пръв път те са били позиционирани там в периода юли-август 2019 г., когато на базата в Мирославци беше построена писта. MQ-9 Reaper ще се намира в Румъния по началото на пролетта. „Крачката е координирана с правителството на Румъния“, подчертават от командването на ВВС на САЩ в Европа.
ВВС на САЩ вече са построили хангар за въпросния модел дрон, съобщава изданието T-Intelligence, като добавя, че Министерството на отбраната за последните 2 години е похарчило 3 млн. USD за модернизиране на обекта в Къмпия Турзий.
MQ-9 Reaper е проектиран на базата на модел MQ-1 Predator, предназначен за търсене и неутрализиране на цели, а също така събиране на информация, пише T-Intelligence. В Румъния дроновете ще изпълняват задача по събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване предимно в региона на Черно море и над Източна Украйна. Те са били вече многократно забелязани в района на Донбас и Луганск. - Още за MQ-9 Reaper
Източник: https://fakti.bg/

 

 

НАТО: Турция е от решаващо значение за борбата срещу „Ислямска държава“

22.01.2020, 20:51

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция е от решаващо значение в борбата срещу „Ислямска държава“, предава Anadolu Agency.
„Никой съюзник не е пострадал повече от терористичните атака от Турция. Те са важни за борбата срещу „Ислямска държава“. Те са единственият съюзник, който граничи със Сирия и Ирак“, каза той, говорейки в Европейския парламент.Той добави, че прогресът и постиженията, постигнати от НАТО в тази борба, не биха били възможни без използването на турски бази и инфраструктура.
Столтенберг заяви, че НАТО също предоставя подкрепа за операция “София” в Средиземно море за борба с трафика на хора.
„Всъщност бихме могли направим повече, за да окажем подкрепа, ако това бъде поискано от ЕС, например да помогнем за налагането на ембаргото върху оръжия срещу Либия“, каза той.
Столтенберг повтори значението на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка. „Вярвам в трансатлантическата връзка между Северна Америка и Европа, въпреки факта, че знам, че хората поставят под въпрос силата на тази трансатлантическа връзка от двете страни на Атлантическия океан“, добави той. Столтенберг заяви, че тази връзка символизира самия НАТО.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Промени и в командването на руската армия, след като Александър Матовинков беше назначен за заместник-главнокомандващ на Сухопътните войски

22.01.2020, 20:46

За заместник-главнокомандващ на Сухопътните войски на Руската федерация беше назначен Александър Матовников. За целта той беше освободен от поста пълномощен министър на президента на Руската федерация в Северен Кавказ (Федерален окръг Северен Кавказ), предава TACC. Указът на президента на Русия Владимир Путин, който разпорежда назначението беше публикуван на сайта на Кремъл.
„Назначавам генерал-лейтенант Алесандър Анатолиевич Матовинков за заместник главнокомандващ на Сухопътните войски, и го освобождавам от другите му длъжности“, се казва в указа.
Със същия указ генерал-полковник Александър Ленцов, който е бил заместник-началник на Сухопътните войски, е назначен за съветник на министъра на отбраната на Руската федерация. През 2014-2015 г. Ленцов ръководи група руски войски в Съвместния център за контрол и координиране на прекратяването на огъня в Донбас.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Командирът на Сухопътните войски: Правим най-доброто с това, което имаме

22.01.2020, 17:13

В присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветника по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, представители на Инспектората на МО, на командването на ВМС, Съвместното командване на специалните операции, ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес се проведе Анализ на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски за учебната 2019 г., съобщават от КСВ
„С усилията, старанието и професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски успяхме да поддържаме ръста на подготовка на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили. Основните планирани мероприятия по подготовката през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности, резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна. С настоящия анализ си поставяме за цел не само да оценим степента на изпълнение на поставените задачи и действителното състояние на подготовката на щабовете и формированията, но и да изследваме факторите, влияещи на дейността и да разкрием същинските причини, довели до недостатъците или успехите. В резултат на анализа следва да се извлекат поуки и да се предприемат конкретни мерки за повишаване на нивото на подготовка през следващата година” – каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.
Макар и в условията на висок некомплект, подготовката в Сухопътни войски се провеждаше за поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия бяха насочени по мисия „Отбрана”.
Генерал-майор Михаил Попов акцентира и върху съвместната подготовка като един от приоритетите през годината. Участието в международни учения, подготовки и обучения в чужбина се затвърди като ефективна форма за обучение на офицерите и формированията за работа и изпълнение на задачи в многонационална среда и допринася все повече за повишаване подготовката, полевата натренираност на формированията и оперативната съвместимост със страните от Алианса. Планирано е и през 2020 година да продължат участията в учения и ротационни подготовки в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Европа.
Подготовката на декларираните формирования през изминалата година се извърши в съответствие с поетите ангажименти. Усилията на формированията бяха насочени към поддържане на способности за изпълнение на определена мисия, като се усвояваха различни видове бойни и небойни действия за постигане на необходимата готовност за участие в колективната отбрана на НАТО.
Една от основните задачи  и през изминалата година беше подготовката на формирования за изпълнение на задачи по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”. Сухопътните войски са основния вид въоръжени сили, който допринася за формирането, подготовката и окомплектоването на контингентите за участие в мисии извън страната. И в този момент те с успех изпълняват поставените им задачи в тясна връзка и взаимодействие с нашите коалиционни партньори. Високата оценка, получена от тях, свидетелства за нивото на тяхната подготовка. Командирът припомни и приноса  на формированията на Сухопътните войски  при изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” - при оказване помощ на населението при преодоляване на последствията от бедствия на територията на цялата страна, както и оказване съдействие на  местната власт под формата на помощ със специална и инженерна техника, обучен личен състав и експертно мнение. „Дори и в момента военнослужещи от състава на 2-ра бригада обезвреждат поредния намерен боеприпас в района на гр. Стралджа“, допълни генерал-майор Михаил Попов.  Той посочи приоритетните направления в дейността на Сухопътни войски през 2019 година - запазване нивото на подготовка на формированията, насочване на усилията за преодоляване на недостига от военнослужещи, както и интензивна и активна работа по основните модернизационни проекти.
Участниците в анализа бяха запознати и със състоянието на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2019 г. Предприетите конкретни мерки за подобряване на войсковия ред и дисциплината от командването на Сухопътните войски ограничиха предпоставките за допускане на инциденти и нещастни случаи.
„Съвместността между видовете въоръжени сили и родове войски в качествено нов подход в подготовката. Към това трябва да се стремим и изградим“, каза в обръщението си към участниците генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той се спря също така и върху некомплекта, увеличаването на социалния пакет на военнослужещите, стратегическия преглед – План 2026-2032 г. и инвестиционните проекти.
В хода на анализа командири на формирования взеха участие в дискусия по въпроси, касаещи подготовката в Сухопътните войски -  предизвикателствата при подготовка на сборни формирования, ефективност при провеждане на щабните тренировки, процесите на планиране между теорията и практиката, както и процеса на обучение и възпитание като елемент на подготовката, съобщават от КСВ.
Накрая командирът на Сухопътните войски благодари на целия личен състав за положения труд през 2019 г. с думите „правим най-доброто с това, което имаме“ и очерта основните направления за дейността през следващата 2020 г. Той награди  с купи призьорите в крайното класиране от проведените състезания и турнири между формированията от Сухопътните войски. Купата за заслужено първо място замина за Сливен – в.ф. 22220, на второ място  - 61 мбр – в.ф. 34750 -Карлово и на трето - в.ф. 28880 – Белене. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и транспортираха за унищожаване невзривен боеприпас, открит в землището на град Стралджа

22.01.2020, 16:52

Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада извърши разузнаване и транспортиране на невзривен боеприпас днес, 22 януари.
Формированието беше задействано след получаване на информация за открит невзривен боеприпас в землището на град Стралджа, област Ямбол. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е корозирал 152 мм осколочно-фугасен снаряд.

При спазване на мерките за безопасност, снарядът беше транспортиран до Учебен център „Победа” за унищожаване.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Saab стартира производство по програмата за УТС T-7A Red Hawk на ВВС на САЩ

22.01.2020, 16:42

На 10 януари 2020 г. Saab започна монтажа на своята част от УТС T-7A, усъвършенстваният учебно-тренировъчен самолет разработен и произвеждан заедно с Boeing за ВВС на САЩ. Saab е отговорна за разработването и производството на фюзелажната част на фюзелажа, като 7 от задните секции се произвеждат в Линчьопинг (Швеция), а окончателно сглобяване е в американското съоръжение на Boeing в Сейнт Луис (Мисури).
„След малко повече от година, откакто подписахме договора за EMD, започваме производството на нашата част от самолета T-7A. Това постижение е възможно поради голямото сътрудничество между Saab и Boeing и за нас е чест да бъдем част от тази програма за ВВС на САЩ. Работата се извършва в Линчьопинг (Швеция), след което секциите произведени от Saab за T-7A ще бъде транспортирани в новия ни американски завод в West Lafayette (Индиана). Съоръжението на Saab в Западен Лафайет е важна част от стратегията за растеж на Saab в САЩ, създавайки силни органични възможности за развитие, производство и продажби на своите продукти“ заяви Йонас Хелм, ръководител на бизнес направлението Aeronautics на Saab.
Boeing е основния изпълнител на усъвършенствана програма за обучение на пилоти чрез УТС T-7A на ВВС на САЩ. Saab и Boeing разработиха самолета заедно, като Saab е партньор за споделяне на риска. Saab получи поръчката EMD от Boeing, на 18 септември 2018 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Военните дават близо 26 млн. лв. за ремонт на 18 ракети за МиГ-29

22.01.2020, 13:50

Министерство на отбраната е пуснало малко преди нова година тръжна процедура за ремонт на ракети "въздух-въздух" от типа Р-27 за изтребителите ни МиГ-29, става ясно от обявление на сайта за възлагане на обществени поръчки на ведомството.
Прогнозната стойност на проекта е 25.92 млн. лв. с ДДС (или 1.44 млн. лв. на бройка), а времетраенето му – до 48 месеца.
Срещу тази сума военното ведомство иска фирмата изпълнител да удължи срока на служба на 18 авиационни управляеми ракети от типа "изделие 470-1".
Това е техническата абревиатура за боеприпасите с инфрачервено насочване и средна далекобойност Р-27, предназначени за българските изтребители МиГ-29.
По информация на "Капитал" въпросните ракети "въздух-въздух" са снети от бойно дежурство, тъй като официалният им срок на годност вече е изтекъл.
Конкретната причина военното министерство да забрани използването им била, че ракетното гориво на някои от тях "е започнало да сълзи" и може да се стигне до самозапалване, което би могло да взриви въоръжения с тях изтребител.
Със снемането на Р-27 обаче българската бойна авиация се лишава от боеприпаси с по-голям радиус на действие – в момента МиГ-овете ни са принудени да изпълняват мисиите от ер полисинг с късобойни ракети от типа Р-73, предназначени за поразяване на цели до 30 км.
От военна гледна точка ремонтът и евентуалното осъвременяване на Р-27 изглеждат повече от резонни, особено с оглед на това, че най-новите модификации на теория могат да стрелят на разстояние до 170 км., а на практика – на около 100 км. При все че използването на подобни далекобойни ракети има реален смисъл при бойни, а не при мирновременни операции като патрулирането на въздушното пространство.
Също така евентуален изпълнител на поръчката може да бъде не само руската военна корпорация "Вимпел", но и украинската "Артем", така че проблемът с евентуалното нарушаване на ембаргото заради анексирането на Крим може да бъде решен сравнително лесно.
Дискусионен обаче е смисълът от подобна мащабна инвестиция, особено от гледна точка на това, че ремонтът ще трае до 4 години, т.е. първите преминали обслужване ракети ще започнат да пристигат тогава, когато ще дойдат и първите изтребители F-16 Block 70, несъвместими с руските боеприпаси. Така че удължаването на ресурса им има резон, ако военно-въздушните сили осъществят старото си намерение да запазят Миг-29 в оперативна готовност до 2029 г. и в някаква степен да го ползват паралелно с новите щатски бойни самолети. За целта обаче ВВС би трябвало най-накрая да инвестират и някакви средства в натовска система за опознаване "свой-чужд" за старите ни съветски машини.
Притеснение, както обикновено, също така буди ценообразуването на българското военно министерство.
Според зададените параметри ориентировъчната стойност на ремонта на една ракета Р-27 излиза 1.44 млн. лв. с ДДС.
Дали това е много или малко е трудно да се прецени обективно, тъй като повечето военни сделки не се сключват на чисто пазарна основа и съдържат в себе си силен политически компонент.
За сравнение обаче може да се използва аналогична сделка на полското министерство на отбраната, което през 2016 г. купува 40 подобни ракети за около 128 млн. злоти, което е около 59 млн. лв.
Така изведнъж се оказва, че Полша плаща за нови Р-27 приблизително същата сума на единична бройка (около 1.5 млн. лв.), която ние сега искаме да дадем, само че за ремонт на стари.
И още едно сравнение – цената на една нова щатска ракета Sidewinder, която има малко по-ниски параметри в сравнение с базовия модел на Р-27, е около 600 хил. долара или около 1.05 млн. лв. Т.е. с около 40% по-малко от планирания от нас ремонт на Р-27.
Още по-смущаващо е сравнението с ценообразуването по подобна сделка между Русия и Индия от лятото на миналата година.
По данни на изданието www.defenseworld.net властта в Ню Делхи е договорило да плати 218 млн. долара за 1000 ракети от този тип, с които да оборудва своите флотски самолети Су-30.
Ако тази информация е достоверна, то стойността на една бройка новозакупена Р-27 вече пада на около 218 хил. долара или 380 хил. лв. - почти четири пъти от прогнозната цена в българската сделка.
Въпросните сметки трябва да се приемат обаче с голяма доза резерви и условност, тъй като според друго авторитетно отбранително издание - Jane's Defense, Индия всъщност е сключила още по-голям контракт за 700 млн. долара, но въпросните 1000 ракети всъщност са от различни типове - 300 броя R-27 (AA-10 ‘Alamo’) с инфрачервено или полуактивно радарно насочване, 300 късобойни R-73E (AA-11 ‘Archer’) и 400 броя R-77 (AA-12 ‘Adder’). - Още за Р-27
Източник: https://www.capital.bg/

 

ЕК дава 100 млн. евро за ракета носител, с която Европа ще конкурира САЩ

22.01.2020, 12:41

Във вторник (21 януари) Европейската комисия (ЕК) обяви инвестиция в размер на 100 млн. евро, която ще бъде направена за проект на ракета носител от космическата програма, тъй като Европа се стреми да запази своята роля в тази индустрия, която се очаква да достигне стойности от порядъка на 1 трлн. евро през следващите години, пише Euractiv.
Работата по проекта за ракета носител Ariane 6 трябва да стартира по-късно тази година, след като неговите рамки бяха очертани от Европейската космическа агенция (ЕКА) още през 2014 г.
Новият модел е представен от водещите дизайнери Arianespace като „гъвкава“ точка в дългогодишната им програма. Първите четири модела Ariane бяха отговорни за приблизително 50% от изстреляните в орбита сателити от края на 70-те години на миналия век, разбивайки монопола на САЩ по отношение на изстрелванията.
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че новата ракетааносител „е в основната на целта да се гарантира самостоятелен европейски достъп до космоса“. Родната страна на Бретон, Франция, има голям дял в този сектор, тъй като ракетите от тази серия биват изстрелвани от базата на ЕКА във Френска Гвиана.
От друга страна Arianespace е филиал на европейския аерокосмически гигант Airbus и френската Safran.
Изпълнителният директор на ArianeGroup Андре Хуберт Ръсел заяви, че средствата ще бъдат използвани за покриване на разходите на неговата компания за разработки.
Подкрепеното от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) финансиране в размер на 100 млн. евро ще цели постигане на търговски успех на Ariane 6, след като бъде въведена в експлоатация.
Дизайнерите на проекта се надяват, че технологичните иновации като 3D принтирането на части, лазерната обработка на повърхности и по-ефективното управление ще намалят производствените разходи.
Ariane 6 ще има също така за цел да увеличи капацитет на ЕКА относно изстрелванията до 12 пъти в годината, което в същото време би увеличило приходите.
Ръководителят на германския производител на сателити OHB Марко Фукс заяви пред френските медии, че „Ariane 6 трябва да бъде конкурентоспособна, за да продължи напред. Това зависи от броя на полетите и мисиите“.
„По-малко от пет мисии биха направили нещата трудни“, подчерта Фукс.
Възвращаемостта на проекта обещава да бъде внушителна – в момента космическата индустрия струва повече от 350 млн. евро, според изчисления на Morgan Stanley. Потенциалът ѝ може да набъбне до 1 трлн. евро до 2040 г., тъй като се наблюдава сериозен интерес в глобален мащаб спрямо космическите полети и проучвания.
„Хюстън, имаме проблем“
Новата ракета Ariane 6, подобно на своя предшественик Ariane 5, има една очевидна слабост на фона на пренаселения пазар, където конкурентите се състезават да намалят разходите... Тази ракета носител не може да се използва повторно.
Американската космическа компания SpaceX, ръководена от шефа на Tesla Илон Мъск, обаче пое по друг път. Нейните ракети Falcon са създадени за многократна употреба, както и подготвяния космически кораб Starship.
Плановете за разработване на европейски еквивалент за многократна употреба бяха променени през 2014 г.
По време на конференцията в Брюксел относно космическата програма, провела се във вторник (21 януари), представител на една от европейските национални космически агенции заяви пред Euractiv, че „това е изгубена възможност“, признавайки, че новата ракета носител би могла да има по-силен бизнес потенциал, ако имаше шанс да бъде използвана повторно.
Също така Ariane 6 не е предназначена за пилотирана употреба или за изстрелване на космическия кораб Orion, върху който ЕКА и НАСА работят съвместно. - Още Космос
Източник: https://www.investor.bg/

 

НВИМ представя ценни артефакти в изложбата „Памет за бъдещето“

22.01.2020, 11:43

Утре от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“, 92 в София ще бъде открита традиционната годишна изложба „Памет за бъдещето“, съобщават от културната институция. Тя представя част от артефактите, дарени през 2019 г. На събитието ще бъдат връчени и дарителски грамоти в знак на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.
Изложбата включва част от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната.
Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов –военен министър в 6 правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров. Любопитство предизвикват и пистолет „Парабелум“, кал. 7.65 мм с герба на Царство България, български медал за Първата световна война с разрешение за носене и свидетелство, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от намерения в землището на село Марица през 2018 г. самолет Месершмит 109 Г6, както и нагайка с животински крак на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 г.
Съвременното битие на Българската армия е представено чрез вещи на главния сержант на 26-и военен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ подготвят "страна-смъртник" срещу Русия

22.01.2020, 09:45

В Европа се планират редовни учения, които трябва да станат най-големите през последните 25 години. Те включват движение на войски на САЩ, за отблъскване на „руската агресия“ (както винаги!). Планираният сценарий обаче показва, че Белият дом планира нещо по-лошо.
Ученията „Защитникът на Европа“ (по ирония на съдбата) са насрочени за март 2020 г. Те планират да прехвърлят механизирани формирования с танкове, бойни машини на пехотата и хеликоптери на германска територия. Тогава се очаква прехвърлянето на цялата тази групировка през 10 европейски държави с минимални забавяния във времето.
Целта е да се практикува бързото придвижване на американските войски към руските граници. Всички надежди на САЩ обаче не са оправдани, тъй като във всяка ситуация е невъзможно да се разположат войски по-бързо от Русия.
Да, и една дивизия едва ли би могла да се изправи срещу цялата държава, тъй като е далеч от основните сили по този въпрос. В тази връзка възниква въпросът, какво са замислили американците тогава, разбирайки идеално техните реални възможности?
Вероятен сценарий е подготовката на „страна-смъртник“ срещу Русия. Вече видяхме подобен сценарий, когато Грузия реши да атакува Южна Осетия. При този вариант бързото прехвърляне на малки сили придобива определена политическа цел.
Страната провокира Русия да реагира по всякакъв възможен начин. Няма значение по какъв начин, защото медиите все пак ще изложат ситуацията в очите на западните жители в необходимата форма и съдържание. Тогава тази страна ще се "защитава героично" преди появата на американската дивизия, а руските войски е малко вероятно да се бият с тях.
В резултат на това те отново ще се опитат да удушат Русия със санкции и ограничения, възстановявайки на Вашингтон загубения политически и икономически контрол над Европа. И не им пука дали руската страна печели или не. Фактът на конфликта е важен, както беше през 2008 г.
И за тези цели те могат да използват всяка страна с ясно изразени антируски настроения. Колкото и странно да изглежда, Украйна изглежда като съмнителен вариант, тъй като по-ранните провокации с нейно участие многократно се проваляха. По-вероятно е изборът да падне върху Швеция или Полша, където антируската истерия отдавна е започнала.
Източник: https://pogled.info/

 

 

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени ветерани от Втората световна война

21.01.2020, 21:07

С приятна изненада започна първото за годината заседание на ЦУС на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с юбилеен медал „75 години от Втората световна война” бяха наградени старши лейтенант от запаса  Василка Стоилова Илиева – председател на Областния съвет на СВВБ в Русе и Аврам Исак Ниего – председател на Областния съвет на СВВБ в Хасково. Медалите връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в МО.
Отличието е учредено от МО специално за българските ветерани във връзка със 75 години от приноса на Българската армия за победата над хитлеристка Германия. Всеки ветеран ще получи това отличие. Първитер бяха наградени на 20 октомври м. г. по време на традиционното паметно събитие до с. Страцин, Република Северна Македония......Прочети още

 

Нов заместник-командир на Първа зенитно-ракетна база

21.01.2020, 20:51

Днес, 21 януари, в управлението на Първа зенитно-ракетна база се проведе кратка церемония по връчване на новите офицерски пагони на полковник Димо Илиев. Със заповед на министъра на отбраната от 17 януари 2020 г. той беше повишен в звание „полковник”, освободен от досега заеманата длъжност заместник-командир по техниката и въоръжението (ЗКВТ) на Базата и назначен за нейн заместник-командир.
„Уверен съм, че и на новия си пост полковник Илиев ще изпълнява все така ревностно и отговорно своите задължения” – заяви по време церемонията командирът на Зенитно-ракетната база полковник Валери Ценов. Той му пожела успех с предизвикателствата на длъжността и да е също толкова отдаден на Зенитно-ракетни войски и България както досега.
Полковник Димо Илиев е на служба в ЗРВ от 1989 г. Преминал е през всички команди длъжности от старши техник до командир на дивизион. На последната си длъжност (ЗКТВ) беше от 2015 г.
Честито звание и нова длъжност на полковник Илиев!
Пожелаваме му успех!
Източник: http://af.armf.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в съвместната българо-американска подготовка „Combined Resolve XIII“ в Германия

21.01.2020, 20:38

В Многонационалния център за съвместна подготовка на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия, започна първата за тази година съвместна ротационна подготовка „Combined Resolve XIII“ с участието на български военнослужещи от Сухопътните войски. Тя ще се проведе до 5 февруари и в нея участват 90 военнослужещи от 1-ва механизирана рота от състава на Единния център за начална подготовка в Плевен с 10 бойни машини на пехотата (БМП-23). По време на съвместната подготовка българското формирование е включено в състава на американски батальон. Командир на ротата е капитан Евгени Петров, а старши национален представител е майор Велин Кехайов от Единния център за начална подготовка.
Съвместната българо-американска подготовка включва курс за обучение на специалисти и инструктори и полево учение „Force on Force”.
Вчера българските военнослужещи проведоха занятие за даване на допуск за управление на високопроходима многоцелева колесна машина (HMMWV) и на лекотоварен военен камион (LMTV).
Източник: https://www.mod.bg/

 

С вертолет на ВМС спасиха родилка от Силистра

21.01.2020, 20:16

На 20.01.2020 г. с вертолет AS 565MB Panther от състава на ВМС спешно беше транспортирана родилка от град Силистра до град Варна. Искането за извозването на родилката е по молба на д-р Даниела Костадинова – директор на МБАЛ „Силистра” АД до Началника на отбраната.
Тридесет и четири годишната жена е изпаднала в кома, поради възникнали след раждането тежки и непредвидими усложнения, довели до полиорганна недостатъчност. Използването на въздушен транспорт е било наложено от спешността на състоянието ѝ.
По време на полета вертолетът е бил оборудван с реанимационно медицинско оборудване, предназначено за използване при изпълнение на задачи за авиомедицинска евакуация, а животът на родилката е бил поддържан от съпровождащия я на борда доктор Стефан Тодоров от MБАЛ-Варна към ВМА.
Екипажът на вертолета, изпълнил задачата е бил в състав:
 - капитан Атанас Георгиев – командир;
 - капитан Христо Радкев – втори пилот;
 - капитан Хараламби Сертев – борден авиомеханик;
 - доктор Стефан Тодоров – борден лекар.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Йенс Столтенберг: Военното присъствие на САЩ в Европа е достигнало рекордно ниво от началото на века

21.01.2020, 20:08

Военното присъствие на САЩ в Европа достигна рекордно ниво от края на века, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместно заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент и подкомисията по отбрана и сигурност, цитира думите му ТАСС.
"Сега в Европа има повече американски войски, отколкото през годините от началото на века. След няколко седмици ще започнат най-големите учения" Defender 2020 ", в които 20 хиляди военнослужещи ще дойдат в Европа от САЩ", каза той. След студената война САЩ обосновано намалиха военното си присъствие в Европа. А сега в Европа има повече от всякога американски войници и оръжия. "
„Парадоксът е, че въпреки всичките ни различия, ние (европейските страни и САЩ - ТАСС) сега работим повече заедно от всякога“, каза той. Столтенберг също призова европейските парламентаристи да споделят неговата гледна точка, че ЕС се нуждае от НАТО и участието на САЩ (както и на Канада и Турция) във възпирането на Русия и в "диалога с нея за контрол на оръжията", в борбата срещу тероризма, както и в търсенето на отговори на предизвикателства от Китай.
Столтенберг не спомена в речта си конкретни цифри за размера на американските военни в Европа днес.
Ученията Defender 2020 ще бъдат най-големите маневри на САЩ в Европа за 25 години. Както военен източник в НАТО обясни по-рано на ТАСС, това ще бъдат именно американските маневри под американското командване. Структурите на Северноатлантическия алианс ще играят подчинена роля по време на ученията, ангажирани в логистиката и координацията на контингентите от 17 държави партньори на САЩ, които ще участват в маневрите. Общо 37 хиляди души ще бъдат включени в тях. Учението ще започне през март, Германия ще бъде център на тяхното провеждане, въпреки това различни елементи от тези маневри ще се проведат на територията на 10 държави от НАТО, включително в близост до руските граници в Полша и балтийските страни.
Източник: http://focus-militarynews.net, Юлиян Марков

 

ТАСС: В Астрахан ще се проведат учебни бойни стрелби със системите С-400

21.01.2020, 20:02

Ще се проведат учебно-бойни стрелби със системите С-400 през април на полигона „Ашулук“ в района на Астрахан, съобщи пресслужбата на Западния военен окръг, цитирана от TACC.
"През април на държавния учебен полигон "Ашулук" (Астраханска област), като част от третия етап на тактическите учения, бойните подразделения на зенитно-ракетния полк ще проведат бойна стрелба със зенитно-управляеми ракети по цели, имитиращи техническите характеристики на съвременните и перспективни средства за въздушни атаки на потенциален противник", се казва в съобщението на пресслужбата.
Според окръга бойните подразделения на системата С-400 в град Гатчина (Ленинградска област) започват подготовка за ученията. Като част от първия етап на двуседмичното обучение военните трябва да спазват стандартите за основните дисциплини – ракетно-стрелкова, техническа, тактическа и специална подготовка. Тогава те ще проведат интензивна теоретична и практическа подготовка за стрелба в специализирани учебни часове и директно със зенитно-ракетната технология на дивизията и командния пункт на системата.
"Последният етап от подготовката е тест за допускане до самостоятелна работа, който включва преминаване на нормативите за бойна подготовка, теоретичен раздел за познания за наръчници и правила за стрелба, както и провеждане на конвенционална противовъздушна отбрана като част от бойно дежурство", се казва в информацията. - Още за С-400
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

РИА Новости: Турция провежда съвместни учения със страни от НАТО в Средиземно море

21.01.2020, 19:55

Турция провежда учения в източната част на Средиземно море като част от Втората постоянна военноморска група на НАТО, заедно с Италия, Германия и Гърция, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.
"В ученията на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG-2) участват турските фрегати „Оручрейс“ и „Салихрейс“, италианската фрегата „Карабиниере“, германската фрегата „Хамбург“ и гръцката фрегата „Лимнос“. Екипажите ще извършват съвместни тактически маневри и ще акостират в пристанището на Мерсин на 24-26 януари", съобщи турското военно ведомство.
Отбелязва се, че Турция е втората най-важна страна сред 29-те други страни, участващи във Втората постоянна военноморска група на НАТО, играе важна роля в провеждането на операция „Морски страж“ на НАТО, а също така осигурява подкрепа и достъп на съюзниците до пристанищата на Аксаз и Мерсин в Източното Средиземноморие.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

The Washington Examiner: Американските спецчасти изтеглят от въоръжението си картечницата М2, въведена в експлоатация преди Втората световна война

21.01.2020, 19:44

Американското командване на спецчастите от морската пехота настояват за изтегляне от въоръжение на емблематичната картечница М2, след повече от 80 години откакто тя е въведена в експлоатация, пише вестник The Washington Examiner. Причината е, че тя е много тежка, а морската пехота настоява да използва по-леко и лесно за използване въоръжение.
Тежката картечница М2 е за първи път произведена през 1933 г. и бързо става популярна в американската армия заради голямата пробивна сила на калибърът, който използва и своята надеждност. На този етап тя е най-дълго използваното оръжие в американската армия. Нейният 50-и калибър (.50 по американско обозначение, 12.7 мм) е един от най-мощните такива за стрелково оръжие и на теория може да покосява цели на разстояние повече от 7 км. Скорострелността на картечницата е 600 изстрела в минута, което е изключително впечатляващо за 1933 г., и е добър показател дори за съвременна картечница.
„Да станеш свидетел на пробивната сила на куршум от 50-и калибър е много просветляващо“, пише Гордън Ротмън, автор на книгата, посветена на оръжието.
„Има много малко хора, които могат да кажат, че са били ранени от 50-и калибър (и са оцелели). Тези, които са били, могат да кажат много повече“, допълва той.
Но силата на картечницата идва за сметка на нейното тегло. Тя тежи повече от 35 кг и нейния тежък калибър също не е твърде компактен. Затова и морската пехота настоява да намери по-лек заместник на ветеранът М2.
На този етап възможностите са за два потенциални нейни заместника. Единият е картечницата на Sig Sauer MG 338. Друг вариант е средната картечница на General Dynamics LMMG (Lightweight Medium Machine Gun). Тя обаче може да влезе на въоръжение едва от 2021 г. - (видео) 
Създадена от известния оръжеен инженер Джон Браунинг (р. 1855 г), М2 е картечница, която е била използвана от повече от 100 държави по света, от Аржентина до Зимбабве. В САЩ тя е била на служба и в други подразделения освен в морската пехота. През втората световна война тексаският войник Оди Мърфи получава Медал на честта, след като собственоръчно задържа рота германци с картечница М2. Шест десетилетия по-късно сержант Пол Рей Смит умира докато защитава военен лазарет от десетки иракски войници с такава картечница. - Още зa M2
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Йенс Столтенберг: НАТО разполага с безпилотни самолети, които ще могат да наблюдават случващото се и в съседните страни

21.01.2020, 19:31

Новите стратегически дронове на НАТО „Global Hawk“ ще могат да наблюдават отблизо случващото се в съседните страни, включително на територията на Русия, предава TACC. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред норвежкото издание Verdens Gang.
"Те ще летят над територията на НАТО. Но ще могат да наблюдават и случващото се далеч извън границите ни, в съседните страни", заяви Йенс Столтенберг пред вестника.
Според изданието дроновете, които са нова версия на американския самолет „Global Hawk“, ще могат да останат във въздуха по 30 часа на полет. Техните сензори и радари от височина 18 километра ще могат да записват всичко, което се случва в радиус от 200 километра. Според Столтенберг тези безпилотни самолети дават на НАТО уникално предимство, което Русия и Китай нямат.
В момента два прототипа се тестват на италианския остров Сицилия, като се очаква там да пристигнат още три. Общо НАТО разполага с десет такива самолета.

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

21.01.2020, 13:02
 

Южна Корея разполага военни части в Ормузкия проток

21.01.2020, 10:22

Южна Корея ще изпрати независимо военнослужещи в Ормузкия проток в Близкия изток, без да се присъединява към предвожданата от САЩ военна коалиция в региона. Това обявиха от министерството на отбраната в Сеул, цитирани от световните информационни агенции.
"Като се има предвид настоящата ситуация в Близкия изток, правителството реши да разшири временно сферата на дейност на подразделението Cheonghae, за да гарантира безопасността на нашите хора и свободата на навигация на корабите", се уточнява в съобщение на южнокорейското военно ведомство.
По-рано този месец няколко танкерни компании спряха корабите си да преминават през протока в контекста на изостреното напрежение между Иран и САЩ.
Подразделението Cheonghae е създадено от военноморските сили на Южна Корея с цел защита на търговските кораби от пирати край бреговете на Сомалия.
Източник: https://news.bg/

 

Индия тества балистична ракета за подводници

21.01.2020, 09:20

Индийските ВМС успешно са тествали балистичната ракета К-4, предназначена за изстрелване от подводници. Това съобщи ТАСС по сведения от агенцията ANI.
Според източници на агенцията в индийското правителство, ракетата е изстреляна в неделя, 19 януари, под водите на Бенгалския залив край брега на щата Андхра-Прадеш. Не се съобщават други подробности за теста.
К-4 е балистична ракета със среден обсег, способна да носи различни видове бойни глави, включително и ядрени. Тя се разработва от Индийската организация за научни изследвания и развитие на отбраната (DRDO) за ядрените стратегически подводници от клас Arihant (на снимката). Максималният обсег на ракетата е 3500 km.
През 2018 г. медиите научиха, че единствената ядрена подводница собствена разработка Arihant, пусната в експлоатация, беше подложена на ремонт в продължение на много месеци след голяма авария. Завършването на работата не е официално оповестено. През юли 2011 г. бе заложен корпусът на втората подводница от класа Arihant. През есента на 2017 г. подводницата беше спусната на вода. В пресата се появи информация, че тя може да бъде предадена на индийския флот през 2020 г. - Още индийски подводници
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Най-добрите спецчасти на света

21.01.2020, 08:45

Елитните специални части на всяка една страна са съставени от най-добре тренираните войници. Обучението им е трудно и малцина успяват да заслужат мястото си сред най-добрите. Ето кои са най-добрите сред тях за 2017-та, според класацията сайта rankred.com
JTF2 – Канада
Звеното е създадено през 1993г. и е съставено от няколко стотин членове. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., JTF2 се превърна в елитен антитерористичен блок за специални операции. Съставен от военен персонал от канадските сили, JTF2 предприема редица операции, сред които охрана на важни личности и подсигуряване сигурността на големи събития като Олимпийските игри през 2010, например.
Тайно са били на много световни горещи точки по целия свят – от спасяване на заложници в Ирак до залавяне на сръбски снайперисти в Босна. JTF2 са били в Афганистан много преди останалите световни сили да изпратят военните си части. - Още специални части на Канада
Special Air Service Regiment – Австралия
Според rankred.com австралийците имат отлично тренирани и екипирани специални части. Макар и името им да не се появява често в медиите SASR са били на тайни мисии в много части на света. От спасяване на заложници до обезвреждане на терористични и престъпни групировки. SASR е създадена през 1957 г. като специално подразделение на австралийската армия. - Още специални части на Австралия
Delta Force – САЩ
Делта Форс са едни от най-популярните специални сили. Освен в антитерористични операции, те могат да се включват в спасяване на заложници, нападения, разузнаване.
Звеното е създадено през 1977 г. в резултат на нарастващия брой терористични операции. Оттогава, в него участват предимно войници, служили в американските специални сили като зелени барети или рейнджъри. За да бъдат допуснати до обучение, кандидатите трябва да са мъже на не по-малко от 21 години, да имат високи резултатите на тестовете и да са с ранг не по-нисък от ефрейтор. Те са подложени на последователни физически и психологически тестове, с цел слабите да отпаднат.
Твърди се, че един на всеки 10 успява да се справи с 6-месечния обучителен курс. Операциите на Делта Форс остават строго пазени тайни, но можете да се обзаложите, че са в авангардния спектър на всяка операция, ръководена от САЩ. - Още специални части на САЩ
Алфа – Русия
Те са едни от най-известните специални военни сили в света. Това елитно антитерористично подразделение е създадено от КГБ през 1974 г., а в днешно време действа под управлението на Федералната служба за сигурност. През годините, специалните части на Русия са получавали множество критики за грубите и крайните методи, които използват в конфликтни ситуации.
Специалното звено добива популярност по време на войната в Афганистан, когато Алфа нахлули в президентския дворец в Кабул и убили всички в сградата. През 1985 г. група бе изпратена в Бейрут, за да се опита да спаси четирима съветски дипломати. Alpha-Group Алфа участва в най-големите антитерористични операции в Русия. - Още за група "Алфа"
Shayetet 13 – Израел
Специалното звено на израелските военноморски сили Шайет 13 е създадено през 1948 г. и е участвало във всяка по-голяма операция на Израел – от спасяването на заложници и борбата с тероризма до разузнаването. Обучението е 20 месеца и принуждава кандидатите да преминат през най-стресиращите психологически и физически тестове, преди да започнат дори специализираното си обучение.
Шайет 13 участва в редица операции, включително войници от него са се качвали на кораб, за да заловят оръжия, пътуващи към Газа. Най-забележителната им операция е след олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато са призовани да помогнат на израелските спортисти. - Още специални части на Израел
Navy SEALs – САЩ
Aмepиĸaнcĸитe мopcĸи тюлeни ca мoжe би нaй-eлитнитe и дoбpe oбyчeни cили зa cпeциaлни oпepaции. Члeнoвeтe нa тoвa eлитнo фopмиpoвaниe пpeминaвaт пpeз няĸoлĸo гoдини пepиoд oбyчeниe, пpeди дa бъдaт вĸлючeни в oпepaции, a тpeниpoвĸитe ca изĸлючитeлнo тeжĸи и интeнзивни.
Зa дa ce пpиcъeдини чoвeĸ ĸъм тяx, тpябвa дa мoжe дa нaпpaви нaй-мaлĸo 42 лицeви oпopи зa 2 минyти, 50 ĸopeмни пpecи зa 2 минyти и дa избягa 2.5 ĸм зa 11 минyти. Bcичĸo тoвa e oщe пpeди дa e зaпoчнaлo cъщинcĸoтo oбyчeниe. Mнoгo дъpжaви ocнoвaвaт тpeниpoвĸитe нa cвoитe cпeцчacти нa oпитa нa мopcĸитe тюлeни.
SAS – Великобритания
Британските Специални въздушни сили са създадени през 1941г. Ha eмблeмaтa им e изпиcaнa пoпyляpнaтa фpaзa "Koйтo дpъзвa - пeчeли". Зaпитaн зa знaчeниeтo нa ЅАЅ в бoeвeтe cлeд вoйнaтa в Иpaĸ, aмepиĸaнcĸият гeнepaл Cтeнли MaĸKpиcтъл ĸaзвa: "Cъщecтвeнo. Hямaшe дa ce cпpaвим бeз тяx."
Подборът включва тест за издръжливост, обучение в джунглата на Белиз и тренировки по оцеляване. Последният тест е 36-часов разпит, който трябва да пречупи волята на кандидата. Специални въздушни сили са тренирани от Ми 5 и Ми 6, за да се справят и с шпионски операции. - Още специални части на Англия

 

Един забравен български генерал

21.01.2020, 08:42

На 21 януари 1893 г. в Казанлък е роден Васил Тенев Бойдев. През 1912 г. завършва Военното на Н. В. училище в София. С кавалерийските части , в които служи като млад офицер – 4-и и 7-и конен полк, преминава през войните от 1912 – 1918 г.
През 1925 г. завършва Военна академия. Издава редица теоретични трудове и анализи за действията на българската армия. Началник-щаб на 8-а пехотна дивизия, началник на Военното училище (1935 г.)
На 7 октомври 1936 г. встъпва в длъжност като командир на Въздушните на Н. В. войски. Започва периода на възстановяване на българската военна авиация. Извършва структурната организация на Въздушни войски, поставя основата за развитие на военната авиация и подготовката й за предстоящата война. През 1937 г. Цар Борис ІІІ връчва бойните знамена на въздушните полкове. Васил Бойдев изпълнява редица дипломатически мисии – срещи с Гьоринг, Молотов, Хитлер. Владеещ френски, немски, руски и турски език, той се проявява като умел дипломат.
Организира обучението на български пилоти в Полша, Италия и Германия. Развива производството на български самолети в Държавната аеропланна работилница – Божурище, Капрони Български в Казанлък, започва строежа на самолетната фабрика в Ловеч. Осъществяват се доставките на самолети от Полша и Чехия. През лятото на 1939 г. пристигат първите модерни самолети Месершмид-109.
През 1941 г. генерал Васил Бойдев е назначен за командир на 5-та българска армия, дислоцирана на територията на Македония. На тази длъжност остава до април 1944 г., когато подава оставка и напуска армията.
Девети септември 1944 г. променя коренно живота на генерал Бойдев. Като царски офицер той е интерниран със семейството си в Троян, където живее повече от тридесет години. Умира на 21 април 1984 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

На 21 януари 1954 г. в САЩ е спусната на вода първата атомна подводница “Наутилус”

21.01.2020, 08:37

“Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият изобщо кораб, достигнал Северния полюс. Килът й е заложен на 14 юни 1952 година в завода на “Дженеръл Илектрик” в Гротън, Кънектикът, от тогавашния президент на САЩ Хари Труман. Пусната е на вода и е кръстена от “Мами” Айзенхауер, съпругата на следващия президент на Щатите Дуайт Айзенхауер на 21 януари 1954 г. Влиза в строя на американските ВМС на 30 септември същата година под командването на капитан ІІ ранг Юджийн Уилкинсън, но остава на кея за достроечни и изпитателни работи.
Първият си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г., когато предава станалото после знаменито съобщение: “На ход - в подводно положение с атомна енергия.” На 10 май се отправя в първото си по-сериозно подводно плаване от Ню Лъндън до Сан Хуан, Пуерто Рико, и изминава 1200 мили за по-малко от деветдесет часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост.
В периода 1955-1957 г. “Наутилус” е опитна платформа за изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад гърба си вече 60 000 проплавани под вода мили – толкова, колкото и прочутата й съименичка от романа на Жул Верн “Двадесет хиляди левги под водата.”
На 25 април 1958 г. започва историческото й подводно плаване под Северната полярна шапка, но необичайно дълбоките ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите. Опитът продължава на 23 юли и на 3 август тя става първият кораб, достигнал Северния полюс. След общо 1590 мили, проплавани под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия. По време на плаването е имало сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. В компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата - тогава капитан ІІ ранг Андерсън имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.
“Наутилус” служи достойно в американските ВМС до 3 март 1980 г., като в дневника й са записани над 300 000 мили, проплавани под вода. Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преобзавеждане на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.
През 20 септември 2004 г. подводницата чества 50-годишният юбилей от влизането си в строя. Реч на тържеството по този повод произнесе първият й командир – вицеадмирал Юджийн Уилкинсън.
Технически данни: водоизместване (пълно) - 3520 т, дължина - 95,5 м, широчина - 8,5 м, газене - 7,9 м, въоръжение - 6 торпедни апарата, екипаж - 13 офицера и 92 матроса. - Още за  SSN-571

 

На този ден през 1968 година бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби

21.01.2020, 08:30

На 21 януари 1968 г., след възникване на пожар на борда на стратегическия бомбардировач Б-52, екипажът аварийно напуска самолета в условния на полярна нощ над базата на ВВС на САЩ Туле в Гренландия и неуправляемата машина с четири термоядрени бомби се разбива близо до базата. - (видео)
Бомбардировачът изпълнява бойно патрулиране в рамките на операция „Хромов купол” с четири термоядрени бомби B28FI. При падането бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно заразяване на местността. През март 2009 г. списание „Time” включва инцидентът в списъка на най-сериозните ядрени катастрофи.
Катастрофата става само 2 г. и 4 дни след инцидента над испанското село Паломарес, когато пак горящ Б-52 хвърля 4 термоядрени бомби в морето и на брега. - (видео)

Спомените са пресни и международният скандал е огромен........... Прочети още

 

Френските зуави във Варна по време на Кримската война

21.01.2020, 08:22

По време на Кримската война (1853-1856 г.) във френската армия се сражават 3 зуавски полка. Те са създадени на 13 февруари 1852 г., с декрет на президента на републиката Луи Наполеон, по предложение на военният министър генерал Сент Арно. Зуавските полкове са рекрутирани в Алжир - в провинциите Алжир, Оран и Константин.
Зуавските войници се отличават със своята колоритна (ориенталска) униформа. Къси куртки от тъмносиньо сукно, обшити с вълнен ширит (с ширина 12 мм) и фалшиви джобове (tombos) - червен за 1-ви полк, бял - за 2-ри и жълт - за 3-ти), къси жилетки без ръкави от тъмносиньо сукно с памучен гръб (sedria), широки шалвари от тухленочервено сукно пристегнати под колената (seroual), светлосин вълнен пояс (с ширина 0,40 м и дължина 4,80 м), черен кожен колан с бронзова катарама, кожени гамаши с естествен цвят (jambieres), бели кожени гети, черни обувки, червен фес  с тъмносин пискюл (chechia), тюрбан (cheche) от зелен памучен плат с дължина като на пояса, сиво синьо, дълго до кръста наметало с качулка (le caban a capuchon)......Прочети още в PDF формат

 

 

Русия е доставила над 120 ракети за системите С-400 в Турция

20.01.2020, 22:31

Русия е доставила над 120 ракети за системите С-400 в Турция, съобщи днес военно-дипломатически източник, цитиран от ТАСС.
Турция е получила два дивизиона С-400, над 120 зенитно управляеми ракети, както и помощно оборудване, резервни части и инструменти, каза източникът пред ТАСС.
По думите му условията на сделката не предвиждат предаване на технологиите (дори частично) на турската страна, предаде БТА.
На 15 януари турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че турските военни продължават работата по въвеждане в експлоатация на руските зенитно-ракетни системи С-400. Той посочи, че процесът ще приключи през април или май.
През септември 2017 г. Русия съобщи, че е сключила с Турция споразумение за доставка на зенитно-ракетни системи С-400 на стойност 2,5 млрд. долара.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Иран обяви, че остава в ядреното споразумение

20.01.2020, 19:46

Иран няма да излиза от ядрено споразумение от 2015 г.  обяви говорителят на МВнР Абас Мусави (на снимката), цитиран от информационните агенции. Според него ЕС няма законова база да активира Механизма за решаване на спорове по отношение на ядрената сделка. Мусави дори обвини европейските страни, които са част от договорката, че не зачитат тяхната част от сделката. Според него твърденията на ЕС са неоснователни и отново отбеляза, че прибягването на ЕС до механизма за решаване на спорове няма правна стойност.
Малко преди това председателят на иранския парламент Али Лариджани заплаши, че Техеран може "сериозно да преразгледа" сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако ЕС предприеме "несправедлив" подход към механизма за решаване на спорове, който е важна част от иранската ядрена сделка. "Ние даваме ясно да се разбере, че ако по някаква причина Европа използва "несправедливо" член 37 от ядреното споразумение, касаещ решаването на спорове, тогава Иран ще вземе сериозно решение по отношение на сътрудничеството с агенцията", заяви той.
Миналата седмица Германия, Франция и Великобритания обявиха, че задействат Механизма за решаване на спорове, след като Иран каза, че спира да се придържа към повечето части от споразумението от 2015 г.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Австралийските ВВС завършиха обучeнието си на RAAF F-35A Lightning II в САЩ

20.01.2020, 19:24

Кралските ВВС на Австралия (The Royal Australian Air Force - RAAF) започнаха обучението си на новия „стелт“ изтребител F-35A Lightning II през месец декември 2014 г. в американската авиобаза Luke (щат Аризона). Самолетите се експлоатират от тогава от 61-ва иае 'Top Dogs' от състава на 56-то изтребително авиационно крило. След 5 години обучение, изтребителите, летците и техническият състав се завръщат в в родната си авиобаза Williamtown.
През курса на обучение са сертифицирани 16 инструктори-пилоти и 43 летци, получени са 20 изтребителя F-35A.
В бъдеще всички нови австралийски пилоти на F-35 ще се обучават във 2-ри Оперативен център по приучване OCU в същата база Williamtown.
Авиобаза Luke ще остане мястото за получаване на следващите партиди F-35A (последният самолет трябва да бъде доставен до края на 2023 г.), като прелитането до Австралия ще се извършва от австралийски пилоти.
В следващите три години 81-во авиокрило трябва да премине изцяло на F-35A. Крилото има две ескадрили -  3-та иае 'Operta Aperta и 77-та иае 'Swift to Destroy'.
В Интернет се появиха вече снимки на F-35A Lightning II със знаците на 3-та иае. 77-ма иае все още експлоатира F/A-18A and F/A-18B Hornet.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Япония създава сили за космическа отбрана: Подразделението ще работи заедно с аналога си в САЩ

20.01.2020, 16:35

Ново военно подразделение в Япония ще защитава страната от потенциални заплахи, идващи от Космоса. Това съобщи японският премиер Шиндзо Абе и подчерта, че Токио предприема мярката в отговор на действията на свои съперници, които вече разработват ракети и други космически военни технологии.
Очаква се подразделението за операции в Космоса да стане оперативно още през април като част от Военновъздушните сили за самоотбрана, уточни премиерът Абе в реч пред парламента. Новото звено в Японската армия ще работи в тясно сътрудничество с американския си аналог, създаден неотдавна по настояване на президента Доналд Тръмп.
Заедно с това Япония ще трябва да се брани от заплахи в киберпространството, както и от електромагнитно въздействие върху нейните сателити. В Токио нараства безпокойството, че Китай и Русия се опитват да извадят от строя и да разрушат техниката ни, разположена в Космоса, допълни Шиндзо Абе. Това налага да засилим отбранителните си способности и да усъвършенстваме системите си, за да си осигурим превъзходство, категоричен е премиерът. Той настоя силите за самоотбрана на страната да разширят международната си роля в контекста на опасността, произтичаща от нарастващите военни способности на Пекин и Пхенян.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Световните лидери наложиха оръжейно ембарго за Либия

20.01.2020, 16:33

Държавите с интереси в Либия ще спазват строго оръжейно ембарго, заяви германският канцлер Ангела Меркел след конференцията в Берлин, на която световните лидери коментираха конфликта в страната. Същевременно ще бъде преустановена подкрепата за воюващите в гражданската война противникови лагери.
Оръжейното ембарго за Либия ще бъде най-строгото, налагано до момента, уточни канцлерът Меркел. Въпреки че още през 2011 г. бяха въведени ограничителни мерки, редица държави бяха обвинени, че въоръжават враждуващите фракции след свалянето на Муамар Кадафи.
След срещата в Берлин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази единодушното мнение на лидерите, че няма военно решение за продължаващия в Либия конфликт и се търсят политически варианти.
В рамките на конференцията беше подписано споразумение, според което страните по него, сред които Русия, Турция, Франция и САЩ, се ангажират да не се намесват в гражданската война и да не подкрепят никоя от страните. За целта ще бъде създадена военна комисия, която да следи за спазването на договорките и да подпомага комуникацията между противниците.
И макар на хартия да беше постигнато примирие, за прилагането му на практика е необходимо реално прекратяване на огъня. Това е и основният проблем пред осъществяването на плана, тъй като никой от лидерите в Триполи не го приема насериозно. И председателят на международно признатото правителство Файез Сарадж, и командващият Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар бяха в Берлин, но отказаха да присъстват на форума. На масата за преговори бяха техни представители, които не положиха подписите си под текста на споразумението.
ЕС от своя страна, в лицето на върховния представител по външна политика и отбрана Жозеп Борел, изрази готовност да наблюдава и управлява примирието, ако се наложи и с изпращането на военна мисия за поддържане на мира.
Източник: https://armymedia.bg/

 

ВВВУ „Георги Бенковски” от днес започна новата си история

20.01.2020, 16:19

Днес, в присъствието на Президента и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и на Вицепремиера и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, официално беше открито възстановеното Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.
Тържествената церемония започна с приемане на почетния строй от Президента Румен Радев. След което Бойното знаме на Висшето военновъздушно училище бе връчено от министър Красимир Каракачанов на началника на училището бригаден генерал Юлиан Радойски. Отслужен бе и водосвет от свещеници от плевенската епархия.
Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните-членки на НАТО. Това каза в приветствието си началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиан Радойски.
С приветствия по повод откриването на ВВВУ „Георги Бенковски” се обърнаха президентът Румен Радев,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.
Официалното откриване на най-новото Висше военно училище уважиха председателят на комисията по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, областният управител Мирослав Петров, Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска, членове на авиационната общественост и други.
Тържествената церемония завърши с изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС и с тържествен марш на блоковете, участвали  в нея. - (видео)
Източник: https://infopleven.com/

 

Новата картечница SIG Sauer MG 338 - по-мощна и по-лека

20.01.2020, 13:16

Компанията SIG Sauer, Inc. обяви, че американското Командване за специалните операции (USSOCOM) е завършило сертификацията на картечницата MG 338, боеприпасите SIG калибър .338 Norma Magnum и заглушителите от ново поколение. След приключването на тази процедура, SIG Sauer вече е завършила доставката на няколко комплекта оръжия за клиентите.
„Сертифицирането на комплекса SIG Sauer MG 338 и доставката му до USSOCOM са исторически много важни. За първи път от десетилетия американските военни едновременно сертифицират нова картечница, боеприпаси и заглушител, повишавайки мобилността и ефективността на сухопътните войски“, заяви Рон Коен, президент и изпълнителен директор на SIG Sauer, Inc.
Сертификатът е получен след потвърждаване на тактическите и техническите характеристики на комплекса MG 338, посочен от USSOCOM по време на пълномащабните тестове. - (видео)
Новата картечница SIG MG 338 "ликвидира пропастта във времето" между картечниците, които в момента се използват в армията на САЩ. В сравнение с картечницата M240 за патрон 7,62 × 51 mm, която се използва във въоръжените сили на САЩ от 60 години, SIG MG 338 е забележимо по-лека (тегло - 9,07 kg), но осигурява значително по-голямо ефективно разстояние на стрелбата. А в сравнение с картечницата M2 с калибър .50, която "работи" в армията вече 110 години (!!), MG 338 тежи четири пъти по-малко. SIG Sauer MG 338 е картечница за патрона .338 Norma Mag. MG 338 е с газоотводна автоматика с къс ход на буталото и патентована система за намаляване на отката, бързо сменяема цев, двустранни органи за управление, възможност за промяна на посоката на подаването на боеприпасите, ръкохватка за зареждане, която може да се сменя отляво и отдясно. В рамките на съвременните тенденции за многокалибреност, новата SIG MG 338 лесно се преобразува и за патрон 7,62 × 51 mm. - Още картечници
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

РИА Новости: Сърбия е закупила от Русия системи за противовъздушна отбрана „Панцир С1“

20.01.2020, 09:45

Русия и Сърбия са сключили договор за доставка на една батерия от системите за противовъздушна отбрана "Панцир-С1", съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от московската служба за военно-техническо сътрудничество. Споразумението е било подписано още през 2019 г.
„Вече започна прилагането (на договора), и то ще приключи през 2020 г.“, според източникът.
Една батерия включва шест системи „Панцир С1". В края на октомври 2019 г. президентът на Сърбия Александър Вучич по време на ученията „Славянски щит“ говори за обществени поръчки от такъв тип, но тогава ставаше дума само за една система. Тогава Вучич подчерта, че Белград има желание да закупи и използва и системи за ПВО С-400.
Сърбия е един от най-големите вносители на руско оръжие и военна техника в Европа. По-рано Белград закупи и седем вертолета Ми-17 и Ми-35 от Москва, а също така получи и шест изтребителя МиГ-29, както и десет бронирани разузнавателни машини БРДМ-2МС. - Още за ЗРАК „Панцир С1“

 

Математици със сензационно разкритие: Ето защо Хитлер загуби войната

20.01.2020, 09:21

Какви грешки е направил Хитлер според версията на британските историци? Нацистка Германия имаше възможност да спечели „Битката за Великобритания“ и това значително да повлияе на резултата от Втората световна война, ако бе взела други стратегически решения. До това заключение стигнаха изследователите от Йоркския университет на Великобритания, информира "Труд".
Използвайки компютърен модел, те определиха, че най-вероятно немците щяха да са победители в битката, ако бяха нападнали британците не на 10 юли, а на 18 юни 1940 г., веднага след известната реч на Уинстън Чърчил „Техният звезден час“.......Прочети още

 

Анкара иска да промени статуквото в Босфора

20.01.2020, 09:05

Защо се преобърна мисленето на турското ръководство?
„В интервю за телевизия CNN-Turk, турският президент Реджеп Ердоган обяви намерението си да сложи край на безплатното преминаване на кораби през Босфора, както е установено в Конвенцията от Монтрьо 1936 г. Това ще стане чрез прокопаване на нов канал, който ще свърже Черно и Мраморно море, и ще заобиколи Босфора“, пише гръцкият вестник Катимерини. Ако Конвенцията от Монтрьо престане да бъде в сила, САЩ ще получат свобода в Черно море.
Както Ердоган обяви, планираният 43-километров Истанбулски канал на стойност $10 млрд. ще бъде готов до 2025 година. След това протокът на Босфора ще се използва само от кораби за сухи товари. Другите кораби, включително танкери и военни кораби, ще използват новия Истанбулски канал, който не е обвързан с условията на Конвенцията от Монтрьо.
„Това … ще промени пейзажа на товарния трафик и ще повлияе на баланса на военноморските сили в Средиземно море. Турция ще може да контролира движението между Дарданелите и Черно море, както и да контролира движението на западните и руските кораби в района. Ердоган иска да се възползва от навигацията по Босфора и ще повиши ролята на Турция на геополитическата шахматна дъска“, пише „Катимерини“.
Турският президент вече обяви намерението си да проведе търг за изграждането на новия канал. Датата на търга ще бъде определена на 26 февруари – рождения ден на Ердоган. „Ние виждаме Истанбулския канал като алтернатива на Босфора. Той няма връзка с Монтрьо и ще работи като воден път в Турция“, подчертава Ердоган.
Конвенцията от Монтрьо запазва свободата на преминаване през протоците за търговските кораби от всички страни, както в мирно, така и във военно време. Режимът на преминаване на военни кораби обаче е различен за черноморските и нечерноморските държави. За военните кораби на последните са въведени значителни ограничения по клас и продължителността на престоя в протоците.
За първи път идеята за създаване на втори Босфор се появява още при султан Сюлейман Великолепни в средата на XVI век, но проектът се отлага по неизвестни причини. Османските султани се връщат на тази идея няколко пъти, но така и не реализират проекта. Едва през 1994-а лидерът на лявата демократична партия Бюлент Еджевит, който бе премиер на Турция повече от веднъж, отново си спомни за смелата идея и тя стана един от турските мегапроекти.
Строителството на новия воден път, заобикалящ Босфора, може да бъде най-голямата инфраструктурна инициатива в турската история. Според проекта новият канал трябва да освободи протока Босфор, през който всяка година преминават над 50 000 кораба, включително петролни танкери. Предполага се, че каналът ще е разположен успоредно на Босфора, западно от град Силиври. Строителството трябва да приключи към 100-годишния юбилей от основаването на Република Турция през 2025 година.
На 15 януари 2018 г. турските власти одобриха трасето за канала. Турското министерство на транспорта обяви, че ще премине през язовир Сазлидере, езерата Кючюк-Чекмедже, Сазлису и Дурусу и ще влезе в Черно море източно от язовир Теркос.
Проектът има и противници. Според бившия министър на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай водата в Черно море е по-малко солена, отколкото тази в Мраморно море. И ако в Босфора съществуват две течения (горното отива към Мраморно море, долното, по-соленото към Черно), тогава е малко вероятно да се създаде такъв механизъм в новия канал. Новият канал ще увеличи оттока от Черно море, а замърсените води от Дунава ще се устремят в канала. А потокът в посока на Черно море в Босфора може да стане по-слаб. Всичко това, подчертава Гюнай, ще се отрази неблагоприятно на морската фауна в Черно, Мраморно и Средиземно море. Освен това Истанбулският канал ще премине през сладководните водохранилища в околностите на метрополията, които ще се засолят, а градът ще има проблеми с достъпа до питейна вода.
В Турция се чуват и гласове, които предупреждават, че САЩ ще се възползват най-много от появата на новия канал, който няма да бъде регулиран от Конвенцията от Монтрьо. „Една от най-важните цели на САЩ е да се установят в Черно море. А Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. предотвратява това. Този документ ограничава присъствието в Черно море на военни кораби на нерегионалните държави по тонаж (до 45 хиляди тона) и по продължителност на престоя (не повече от 21 дни). С една дума Конвенцията от Монтрьо е гаранция за сигурността на Черно море и с това споразумение Турция и Съветският съюз всъщност затвориха Черно море за западните империалистически страни. Да, те го затвориха, така че дори по време на Студената война САЩ не можеха да убедят Турция да заобиколи конвенцията!“ пише турският вестник „Хюриет“.
САЩ, които след разпадането на СССР приемаха отцепващите се от него държави в западния лагер, и продължаваха да обграждат Русия, и продължиха да осъществяват своя план за навлизане в Черно море, отбелязва турският вестник. Първият ход на американците беше приемането в НАТО на държавите от западната част на Черно море и през 2004-а България и Румъния станаха негови членове.
„С втория си ход САЩ се опитаха да направят пробив в Кавказ и да влязат в Черно море от изток. В резултат на „оранжевия“ преврат в Грузия през 2004 г., прозападният политик Саакашвили дойде на власт в тази страна и започна процеса на приемане на Грузия в НАТО … САЩ направиха третия си ход в Черно море от север, през Украйна. Путин направи насрещен ход, отделяйки Крим от Украйна и попречи на САЩ да завърши започнатото. Членството на Украйна в НАТО също се отлага за неопределено време. И сега „Истанбулският канал“ де факто ще стане четвъртият ход на САЩ с опит да се засели в Черно море! Каналът ще позволи да се заобиколи Конвенцията от Монтрьо, която ограничава преминаването на американски кораби през Дарданелите и Босфора и не позволява те да бъдат в Черно море повече от 21 дни“, пише „Хюриет“.
САЩ се опитаха да се установят в Черно море, твърдейки, че това са „международни води“. Турция винаги е била против това и бившият началник на турския генерален щаб, армейския генерал Илкер Башбуг каза следното: „Черно море е въпрос на черноморските страни“.
И какво сега? Ще се промени ли нещо в мисленето на турското военно-политическо ръководство?
Източник: https://trud.bg, Павел Павлов

 

 

Смъртно опасен: в САЩ оцениха модернизацията на руския атомен крайцер "Адмирал Нахимов"

19.01.2020, 21:47

След модернизацията на тежкия атомен ракетен крайцер (ТАРК) "Адмирал Нахимов" 085 проект 1144 Русия ще получи на свое разположение най-мощният надводен боен кораб в света. До такива изводи стигнаха редакторите на американското издание Military Watch, които проследиха как ще се измени въоръжението на бойния кораб.
Съгласно изискванията на времето ще бъде обновена системата за ПВО на "Адмирал Нахимов". Зенитно-ракетните комплекси С-300Ф в морския си вариант ще бъдат заменени от по-съвременните системи С-400. Това ще позволи на кораба да прехваща самолети, включително "невидимки", балистични и крилати ракети на хиперзвукови скорости и на екстремно разстояние – до 400 километра. Така самият крайцер ще стане почти неузязвим за атаки от небето, а освен това ще може да покрива със своя ПВО чадър и крайбрежните градове или дружески сили.
Количеството пускови установки най-вероятно ще остане същото – 96. Това е най-големият арсенал от ракети клас "земя-въздух", разположен на един кораб. В добавка към това ще бъде обновена и състемата за ПВО с близък и среден радиус на действие. Зенитните ракетно-артилерийски комплекси "Кортик" ще бъдат заменени от "Панцирь-МЕ", а системите "Оса-М" с "Редут".
Още повече се увеличават и настъпателните възможности на "Адмирал Нахимов". По-рано основното му оръжие бяха 20 противокорабни крилати ракети П-700 "Гранит", задачата на които беше "лов на самолетоносачи". С оглед на скоростта (2,5Маха) и обсегът на полет (до 625 км) те все още съответстват на съвременните изисквания. И все пак арсеналът на ТАРК ще стане по-разнообразен и 20-те пускови установки ще бъдат заменени от 80 вертикални с нови боеприпаси – ракети "Оникс", "Калибр" и може би хиперзвуковите "Циркони", изпитанията на които все още се провеждат. Ако добавим към всичко това и по-съвременни радиолокационни станции, екипажът ще се сдобие с по-широк диапазон от варианти какво бойно средство да употребява в една или друга ситуация.
В заключение авторът на статията, цитиран от "Российская газета", отбелязва, че модернизацията на ТАРК по проект 1144 (скоро такова обновяване ще получи и кранцерът "Петър Велики") позволява на Русия да получи най-съвременните бойни кораби, при това по-евтино и по-бързо, ако реши да строи нови такива.
И все пак страната не е изоставила и новите разработки: новата руска фрегата "Адмирал Есен" беше представена в Турция! - Още за проект 1144
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Президентът и министърът на отбраната ще откриват Военновъздушното училище

19.01.2020, 19:48

На 20 януари, понеделник, държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото откриване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, съобщава прессекретариатът на държавния глава.  В 11.00 часа президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили ще приеме почетния караул, след което ще наблюдава ритуала по връчване на бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“ и ще произнесе слово.
От Пресцентърът на МО информират, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участват в официалното откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.
На личния състав ще бъде връчено бойното знаме на училището, което бе осветено на 17 януари.
От 20 януари започва и подаването на документи за ранен и за редовен прием на курсанти във ВВВУ „Георги Бенковски“ за учебната 2020/2021 година.
********
Решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе взето от Народното събрание на 18 април 2019 г. и влезе в сила на 1 януари 2020 г. От същата дата с президентски указ за началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ бе назначен бригаден генерал Юлиян Радойски.
Източник: http://otbrana.com/

 

Историята на Втората световна война ......

19.01.2020, 19:42

Полските танкове, които през 1938 година нахлуват в Чехословакия. А уж такава случка на случките въобще не съществуваше, м?!
Снимка: Polish National Digital Archive/Globallookpress

 

Износът на оръжие рязко спада през 2018 г.

19.01.2020, 18:23

Износът на оръжия от България е спаднал значително през 2018 г. В сравнение с предходната година обемът на доставките е намалял с повече от 37% и е достигнал 764.5 млн. евро. Това показва годишният доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката, който беше одобрен от парламента в петък.
Документът показва, че най-голяма част от износа през 2018 г. е бил предназначен за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на стойност малко над 1 млрд. евро.
Най-голямата част от оръжейния износ през 2018 г. е за Близкия изток - 28% от целия обем, или 213.6 млн. евро, показва докладът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха почти половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 г. там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро). Огромен спад има в доставките за Ирак, която традиционно получава най-голяма част от българските оръжия.
За ЕС страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно силен пазар остава Турция, където доставките се увеличават с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 г. Същият обем оръжие е бил изнесен и за САЩ. - Още ВПК
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

IMI Systems ще достави 120-mm танкови боеприпаси на Финландия

19.01.2020, 10:23

Elbit Systems обяви, че въз основа на конкурсен тест дъщерното й дружество IMI Systems е избрано от Министерството на отбраната на Финландия за доставчик на 120-mm многоцелевите танкови осколъчно-фугасни боеприпаси M339, отговарящи на стандартите на НАТО. Боеприпасите са предназначени за основните бойни танкове (ОБТ) Leopard-2 на сухопътните сили на Финландия.
Както е заявено, M339 е високоточен многоцелеви 120-mm танков боеприпас, който може да се използва с всички 120-mm гладкоцевни оръдия на ОБТ на страните от НАТО. Финландските въоръжени сили избраха M339, за да увеличат огневата мощ на танковете си Leopard-2 и спектъра на поразяваните от тях цели.
През декември 2019 г. министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен упълномощи Командването за материално осигуряавне на въоръжените сили да закупи боеприпасите на IMI Systems за ОБТ Leopard-2. Избраните боеприпаси са тествани във Финландия и са признати за най-подходящи според изискванията. Доставките са планирани за 2021 година. Договорът трябва да включва и опции за доставка на допълнителни партиди.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Във Флотилията бойни и спомагателни кораби анализираха подготовката през учебната 2019 г.

19.01.2020, 10:04

На 17 януари т.г. във Флотилията бойни и спомагателни кораби - ВМС, бе проведен анализ на подготовката и войсковата служба през учебната 2019 г. На анализа присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от щаба, командири на военни формирования и командири на кораби.
Отбелязано бе, че основните усилия в подготовката на Флотилията бяха насочени за изпълнение на задачите, в съответствие с трите мисии на ВМС.
Особено внимание при подготовката на през 2019 г. беше обърнато на осигуряване и ефективно провеждане на подготовка на силите за изпълнение на задачи по мисия „Отбрана”, поддържането на постоянна бойна и мобилизационна готовност, подготовка на формированията за оказване на помощ на населението при бедствия, обезвреждане на открити морски мини, невзривени боеприпаси, подготовка на силите за участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни и спасителни операции, и операции по търсене и спасяване на море, подготовка за водене борба с подводен, надводен и въздушен противник, минното оръжие, подводно диверсионните сили и средства и диверсионните разузнавателни групи.
Подготовката за участието на сили и средства от състава на флотилията в мисии извън територията на страната се извърши своевременно, в съответствие с нормативните изисквания. Поставените задачи се изпълниха с много добра ефективност, като по този начин Република България отговори на поетите международни ангажименти и способства за придобиването на международен практически опит на силите.
През 2019 г. кораби и личен състав от флотилията участваха в следните операции и мисии извън територията на страната:
   - в състава на Втората постоянна патрулна група на НАТО (SNMG 2) с фрегата „Дръзки” - през март - април. За времето на участието си в групата корабът взе участие и в противоподводното учение на ВМС на Румъния „Sea Shield 2019”;
   - в състава на Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО (SNMCMG 2) с минен ловец „Цибър” - през февруари - март и с базов миночистач „Шквал” - през октомври - ноември. По време на участието си в групата минен ловец „Цибър” участва и в съвместното българо-румънско противоминно учение „Poseidon”;
   - в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” с фрегата „Верни” - през октомври - ноември. За времето на участието си в операцията фрегата „Верни” извърши патрулиране в състава на провеждащата се пета фокусна операция „Focops 5” в източна част на Средиземно море, териториални води на Република Турция, териториални води на Египет, териториални води на Израел, участва в учение от типа „Passex”, съвместно с кораб от ВМС на Израел и в учението на ВМС на Република Турция „Dogu Akdeniz 2019”.
   - в щаба на постоянната противоминна военноморска група на НАТО №2 (SNMCMG 2) - капитан III ранг Йордан Йорданов (началник щаб на групата)
   - в щаба на постоянната военноморска група на НАТО „SNMG 2” - капитан-лейтенант Дарин Димитров и капитан-лейтенант Веселин Русев;
   - във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия - „Аталанта” в състава на Оперативния щаб в град Рота, Кралство Испания - капитан-лейтенант Димитър Янакиев Азов и капитан-лейтенант Христо Андреев Тодоров.
Кулминация в подготовката на флотилията бе участието в националното военноморско учение с международно участие „Breeze 2019” през юли, на което бе потвърдена сертификацията на базов миночистач „Шквал”.
С участието на сили и средства от състава на флотилията в учение „Парад 2019” по повод 140 години от създаването на ВМС през август екипажите демонстрираха своя професионализъм на море, доброто взаимодействие между родовете сили на ВМС, както и с ГД „Гранична полиция” и то в контекста на актуални кризисни ситуации по залавяне на подозрителен плавателен съд. Постигнатите способности бяха поддържани и доразвити с провеждането на тактическото учение на Флотилията „Черно море 2019” на тема „Участие на Флотилия бойни и спомагателни кораби в операция по морска сигурност на ВМС.”
Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, с държавната и местна власт. Пряко свързано с това бе и изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време” с участие на сили и средства на флотилията. Многократно личен състав и техника от състава на Флотилията, дислоцирани в Бургас и Варна участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени боеприпаси, оказване помощ на населението при нужда в Бургаска, Варненска и Добричка области.
Флотилен адмирал Чубенков изказа своето задоволство от цялостната дейност на флотилията през 2019 г. и я определи като изключително ползотворна, динамична и ефективна. Той подчерта, че равносметката на извършеното доказва професионализма и способностите на личния състав да се справя с отговорните и сложни предизвикателства на нашето време.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за дейността на Флотилия бойни и спомагателни кораби през 2019 г. Той изказа сърдечна благодарност за положените усилия, професионализма и отговорността на българските военни моряци при изпълнението на поставените от командването на ВМС задачи и очерта основните насоки за работа през новата 2020 г.
Източник: Отделение „Връзки с обществеността” на военно формирование 54950 - Бургас

 

Точният състав на американския ядрен арсенал е разкрит

19.01.2020, 09:23

Американското научно списание Bulletin of the Atomic Scientists в статията "United States nuclear forces, 2020" публикува актуалните данни за настоящия състав на американския ядрен арсенал.

Според отчета в момента Министерството на отбраната на САЩ има 1750 развърнати ядрени бойни глави, 2050 бойни глави в резерв и 2000 бойни глави, които се очаква да бъдат разглобени.

Така общият брой на ядрените бойни глави е 5800. От 1750 развърнати бойни глави 400 са за междуконтиненталните балистични ракети а 900 - за подводниците. Други 300 бойни глави са разположени в САЩ в базите на стратегическите бомбардировачи. Останалите 150 тактически единици са в европейските военни бази на Пентагона.
Американският ядрен арсенал се съхранява на 24 места, включително в 11 американски щата и пет европейски държави. За мястото с най-голям брой ядрени оръжия се смята комплексът от подземни складове за боеприпаси близо до град Албукерке в щата Ню Мексико. Американският ядрен арсенал е съвкупност от ядрени бойни глави, с които разполагат въоръжените сили.
САЩ първи разработиха ядрените оръжия и все още са единствената страна, която го е използвала в бойни условия - по време на бомбардировките над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. Оттогава САЩ са произвели над 67 хиляди атомни бомби и ядрени бойни глави. В двете правителствени лаборатории - в Лос Аламос и "Лоурънс" в Ливърмор - са разработени общо около 100 различни вида ядрени заряди и техните модификации. - Oще ЯО
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Русия зарадва ветерните си за 75 години от Втората световна война, а България...?

19.01.2020, 08:44

Еднократно плащане за 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ще възлиза на 75 хиляди рубли (2150 лева) за всеки ветеран и 50 хиляди рубли (1430 лв.) за работниците от тила. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ветерани и представители на обществени патриотични сдружения, предава ТАСС.
Той припомни, че обикновено на годишнината от Победата еднократните плащания са 10 хиляди рубли (285 лв.) за ветерани и 5 хиляди рубли (145 лв) за работниците от тила. „През тази година отбелязваме 75 години от Победата, затова ще окажем помощ, свързана с тази дата: ще дадем по 75 хиляди рубли на ветераните и всички категории, приравнени с тях, и по 50 хиляди на тружениците от тила“, заяви държавният глава.
Ще бъде чест за българското правителство, ако вземе подобно решение и за българските ветерани от Втората световна война. Сметката по около 2000 лв. на човек почти няма да се отрази на държавния бюджет. От друга страна този скромен жест ще покаже уважение на българската държава към тези мъже и жени, които преди повече от седем десетилетия не се поколебаха да се жертват в борбата срещу хитлерофашизма.
Не може да има съмнение, че тези българи, които сега са на възраст между 92 и 102 години заслужават такова внимание. Те бяха в състава на нашата армия, която с решителни действия в заключителния етап на Втората световна война се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи. За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени. А тези, които се върнаха живи продължиха да служат на Родината си в различни професионални области. Чест и слава за всеки от тях!
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Важни преговори между САЩ и Ирак за напрежението в региона

18.01.2020, 22:55

Държавният департамент съобщи за преговори между американския държавен секретар Майк Помпео и президента на Ирак Бархам Салех.
„Държавният секретар Помпео и президентът Салех се договориха за необходимостта от намаляване на напрежението в региона“, заяви говорител на Държавния департамент.
Помпео е подчертал важната роля на ръководената от САЩ коалиция за бъдещето на Ирак.
Разговорът се провежда на фона на исканията в иракския парламент за изтегляне на американските войски от страната.
Те се засилиха, след като САЩ проведоха операция по ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад на 3 януари. В отговор Иран започна ракетни атаки срещу иракски бази, където са разположени американски войски.

 

Най-новите турски зенитни самоходни установки са забелязани в Либия

18.01.2020, 19:40

Турция е изпратила в Либия зенитните самоходни установки (ЗСУ) Korkut. Това се доказва от видеокадрите, които се появиха в Мрежата и за които се твърди, че са направени в близост до морското пристанище на Триполи.
Те показват как се извършва транспортирането на една такава ЗСУ, влизаща в състава на комплекса за ПВО. Korkut започнаха да навлизат в армията от 2017 година. Те са изпълнени на шасито на плаващия бронетранспортьор ACV-30, произвеждан в Турция.
Като въоръжение се използва сдвоеното 35-mm оръдие, монтирано в закрита въртяща се купола, със скорострелност 1100 изстрела в минута. Системата за управление на огъня се състои от радарна станция и оптикоелектронно оборудване с телевизионни и топловизионни камери.
Има и специална машина за управление, с монтиран на нея радар способен да открива различни въздушни обекти на разстояние до 70 km. Всичко това позволява ефективно да се поразяват самолети и хеликоптери от различни видове, както и крилати ракети и безпилотни летателни апарати.
Срещу силите на подкрепяното от Турция Правителство на националното единство, сега се използват активно китайските БЛА Wing Loong II, доставени от ОАЕ. Следователно не е изненадващо, че е взето решение за усилване на противовъздушната отбрана. През юни миналата година стана известно за пристигането в Либия от Обединените арабски емирства на зенитно-ракетноартилерийските системи "Панцир-С1", които от своя страна прикриват войските на фелдмаршал Хафтар.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

"Роскосмос" намери начин да заглушава чуждестранните спътници-шпиони

18.01.2020, 19:12

Специалистите от държавната корпорация "Роскосмос" предлагат от Земята да бъдат подавяни сигналите, отправяни от чуждестранните спътници-шпиони. Това е начин да се скрие конфиденциалната дейност на територията на Русия от оперативното наблюдение на "орбиталните шпиони", пише "Российская газета".
"В период от време, когато защитаваният район попадне в зрителното поле на бордовата апаратура на космически апарат за наблюдение, е необходимо да се подсигури блокирането на приемната бордова апаратура на тези космически апарати-ретранслатори, които се намират в зоната на пряка радиовидимост на този космически апарат за наблюдение", гласят материалите на специалистите от компания "Руски космически системи".
Става дума за създаването на множество наземни радиоелектронни станции, предназначени за подавяне на сигналите при предаване на данни от спътниците от оптическото, инфрачервеното и радиолокационното наблюдение на спътниците-ретранслатори, подсигуряващи отдаването на данни към наземните приемни пунктове. Такъв начин за намеса, уточняват авторите на разработката, може да се използва само тогава, когато самите спътници-шпиони се намират извън зоната на видимост на наземните станции на своите страни и не могат да изпращат директно получените снимки. За гарантираното блокиране на каналите за спътникова връзка се предлага да се използват едновременно няколко станции.
Авторите на проекта предлагат да се състави база с данни за чуждестранните разузнавателни спътникови системи, да се определи съставът и мястото на разполагане на наземните станции за РЕП, да се създаде ред за работата им, а също така и да се определят вида на смущенията, които ще нарушат предаването на данни на чуждестранни спътници. - Още РЕБ
Източник: http://www.cross.bg/

 

Топловизорът на сръбската БМП M-80A бе тестван през нощта

18.01.2020, 16:25

Сръбската модернизирана БМП M-80A беше тествана в нощни условия. Според уебсайта на Министерството на отбраната на Сърбия възможностите на бойната машина на пехотата са били демонстрирани на полигона на Центъра за тестване на оръжие и военна техника. На показа са участвали министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия генерал-лейтенант Милан Мойсилович.
Новата версия се различава от основната по наличието на необитаем боен модул. Ако по-рано тези БМП бяха въоръжени с 20-mm автоматични оръдия, то тези модели вече притежават 30-mm оръдия. Имат и 7,62-mm картечница. В допълнение, от дясната страна на куполата е монтирана сдвоена пускова установка за противотанковите управляеми ракети „Малютка" със значително подобрени характеристики. Те имат мощни бойни глави, които могат да поразяват съвременните танкове.
Сръбските конструктори също са се погрижили за подобряване на защитните характеристики: на M-80A е монтирана допълнителна броня на предната част, страничните проекции и покрива на корпуса. За да се запази мобилността на същото ниво, двигателят е заменен, но все още не е съобщено с колко се е увеличила мощността му. Както се очаква, в случай на успешни резултати от проведеното тестване, през аналогична модернизация ще преминат голяма част от тези бойни машини на пехотата, останали в армията на Сърбия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

EA Daily: САЩ се нуждаят от години, за да си върнат лидерството в хиперзвуковото оръжие

18.01.2020, 10:26

САЩ бяха лидер в хиперзвуковото оръжие преди десет години, но два прототипа се провалиха, програми бяха отменени и сега страната се нуждае от години, за да възвърне позициите си, заяви Джон Хайтен, генерал от ВВС на САЩ, предава агенция EA Daily, като се позовава на информация на РИА Новости.
„Имахме две програми, два прототипа…Те не работеха много добре. Какво направихме, след като претърпяхме неуспех? Започнахме години да проучваме причините за неуспеха и след това отменихме тези програми“, каза Хайтен, изказвайки е в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.
Той призова за ускоряване на процеса на възстановяване на програмите, което според него още не е започнато.
В последно време САЩ активно работят върху създаването на хиперзвукови ракети. Така през 2018 г. американските военни започнаха работа върху ракета ARRW от класа земя-въздух. Успоредно с това, САЩ създават и ракета HCSW с далечен обсег.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Участието на български военни в мисии зад граница струва над 20 млн. лева годишно

18.01.2020, 10:10

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г., съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Той посочи, че във времето назад издръжката на българските контингенти е била 32 млн. лева за 2014 г., по 11 млн. за 2015 г. и 2016 г., 12 млн. лева за 2017 г. и 16 млн. лева за 2018 г.
Министърът посочи, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери.
Срокът на всяка мисия в Афганистан е шест месеца. Издръжката на българските военнослужещи там струва около 14 млн. лева.
Страната ни участва с до 26 военнослужещи в операцията на KFOR в Косово, което струва 1 915 400 лева на страната ни, и с до 11 военнослужещи във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.
Двама български щабни офицери са на мисия в Ирак за съветване, обучение и реформи в сектор отбрана и сигурност на иракската армия, участваме с медицински екип от четирима военнослужещи в тренировъчна мисия на ЕС в Мали и с петима военнослужещи в наблюдателна мисия на ЕС в Грузия.
България участва с един офицер във военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и с един щабен офицер във военноморска операция на ЕС в централната част на Средиземно море "София".
Каракачанов коментира, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не може да ни е безразлична, защото не малка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница, са точно от Афганистан, каза той в отговор на въпрос на Павел Шопов ("Атака") в рамките на парламентарния контрол.
Косово буквално е на българската етническа граница. Същото е и в Босна, посочи той. Присъствието на нашите военнослужещи там е абсолютно оправдано, смята военният министър.
Според него по този начин българските военнослужещи се подготвят да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създават контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност. 
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

РСЗО от ОАЕ

18.01.2020, 09:20

MCL (Multiple Cradle Launchers) е 122-mm реактивна система за залпов огън (РСЗО) разработена от компанията Jobaria Defense Systems (Обединени арабски емирства - ОАЕ) с участието на чуждестранни изпълнители. Показана е за първи път на международното изложение IDEX-2013 в Абу Даби (ОАЕ).
РСЗО е монтирана на влекача НЕТ с 6x6 колесна формула на американската компания Oshkosh Defense. Той тегли петосово полуремарке с артилерийската част, състояща се от четири въртящи се платформи. На всяка от тях има три снемаеми контейнера с направляващи (по 19 или 20 броя 122-mm НУРС във всеки). По този начин, РСЗО е в състояние да извърши залп от 228 или 240 боеприпаса. Използват се за стрелба НУРС-овете TR-122 (разработчик е турската фирма Roketsan) с далечина на стрелбата от 16 до 40 km.
Автоматизираната система за управление на огъня позволява да се стреля от всеки пусков контейнер или в комбинация от тях, включително чрез дистанционното управление от изнесен пулт.
Разчетът се състои от трима души, намиращи се в бронирана кабина. За стабилност при стрелба РСЗО е оборудвана с 10 хидравлични опори. Спомагателният захранващ блок осигурява насочването, когато главният двигател на машината не работи.
След приключване на залпа, РСЗО сменя позицията си, след което се зареждат нови контейнери с боеприпаси от транспортно-зареждащата машина, оборудвана с кран. - (видео)
Дължината на РСЗО MCL е 29 m, ширината е 4 m, а височината (при поставена антена за свръзка в походно положение) е 3,8 m; запасът от ход при пълно зареждане с гориво (по път с твърда настилка) е 450 km. - Още РСЗО

 

Великобритания създава свое Космическо командване

18.01.2020, 09:08

Още една страна скоро ще се сдобие със свое Космическо командване. Според сайта NPlus1 с позоваване на Defense News, Министерството на отбраната на Обединеното кралство е пристъпило към формирането на космическа командна структура.
Според данните, британското Космическо командване ще бъде ръководено от вицемаршала от авиацията Харви Смит, който досега ръководеше Група №1, която отговаря за провеждането на въздушните боеве и нанасянето на удари по наземните цели. На тази структура са подчинени всички бойни самолети на британските ВВС.
Министерството на отбраната на Обединеното кралство обясни, че причината за създаването на Космическото командване е необходимостта от единно управление на космическите програми и активи на страната, като например: създаването на комуникационните спътници на Skynet 6, проекта за разработване на радарни станции за откриване на балистични ракети и техните бойни глави, концепцията за сателитната система за глобално позициониране GNSSS, а също така и на разузнавателни спътници. Първоначално персоналът на новата структура ще включва 25 военни и цивилни служители.
Според плановете на британското Министерство на отбраната Командването ще започне да функционира от февруари 2020 г., след официалното назначаване на Смит на поста командващ. Службите на новото Командване ще бъдат разположени в сградата на Министерството на отбраната на Великобритания в "Уайтхол" в Лондон. За финансиране на новата структура вече са отделени 9,1 милиарда долара за период от 10 години. 23-та ескадрила на Кралските военновъздушни сили, която ще служи като британска космическа сила, е прехвърлена в Командването. Няма други подробности за новата структура. Известно е, че Русия, САЩ и Франция имат свои Космически командвания. Създаването на такава структура сериозно се обмисля и в Япония.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Преди 156 години е роден кап. I ранг Васил Хитров

17.01.2020, 21:30

Васил Хитров е роден в гр. Ловеч на 17 януари 1864 г. Военното си образование получава във Военното училище в София, където постъпва през септември 1881 г. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик, припомнят в своя публикация от Военноморския музей.
Взима участие в Сръбско-българската война като командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия. На 01.01.1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика, а през септември 1898 г. е в Бордо, за да наблюдава строежа на учебния крайцер „Надежда“.
Възходящата флотска кариера на Васил Хитров преминава през назначение като началник на Дунавската флотилия, а след създаването на Щаба на флота и като пръв началник-щаб на Черноморския флот с чин капитан-лейтенант, назначен на 14 февруари 1900 г.
Със заповед от 01.01.1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.
На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.
Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен от флота на 12.01.1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.

 

В Русия наблюдават внимателно за ракети с малък и среден обсег в Япония

17.01.2020, 21:17

Споразумението между Вашингтон и Токио навършва 60 години на 19 януари и в наши дни това може да породи нови политически усложнения, пише ТАСС.
Ще получат ли САЩ правото да разполагат ракети със среден и малък обсег в близост до руските граници, Вашингтон може да поиска тяхното инсталиране в Япония чрез военния договор от 1960 г., според който САЩ поемат отбраната на тази страна.

Токио няма да се откаже от споразумението, но присъствието му се отразява и на преговорите за съдбата на Южно-Курилските острови..........Прочети още

 

Компания от САЩ предлага на България съвместна продажба на бронирани машини в Европа

17.01.2020, 20:10

Американската компания The Armored Group (TAG) не се е отказала от участието си в проекта на военното министерство за нови бронирани машини и е разширила офертата си към българското правителство.
TAG предлага да бъде създадено съвместно предприятие, което да произвежда и сглобява у нас десет модела машини, които след това да бъдат реализирани на европейския пазар. На първо време България и TAG биха могли да се състезават за поръчка на испанското правителство, което се готви да купи 345 бронирани машини за 2.1 млрд. евро.
TAG вече е изпратила предложението си на премиера Бойко Борисов и Министерството на отбраната, научи Меdiapool oт свои източници. Засега обаче няма сигнали дали държавата е склонна да преразгледа отказа си да допусне американската компания до проекта.
За какво става въпрос
МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС. Проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания. Те пък обикновено са един от факторите, които предопределят избора.
През май месец и TAG заяви желание да участва в проекта, но военното министерство им отказа с мотива, че американците са заявили интереса си, след като проектът вече е в напреднала фаза.
През август миналата година България официално поиска оферти от четири компании : ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
Офертите бяха отворени през декември и МО каза, че само две от тях са реални - на финландската "Patria" и мултинационалната "General Dynamics". Очаква се германските машини да са далеч извън българските възможности, а французите са настояли за директни междудържавни преговори.
МО твърди, че не е склонно на подобни преговори, но при желание от страна на управляващите е възможно проектът да бъде прегласуван, както се случи с изтребителите. 
Според сегашния план-график МО трябва да оцени офертите към месец март, а до средата на годината евентуално да има сделка.
Какво предлагат TAG?
TAG са потвърдили по-рано този месец интереса си към проекта, но все още няма отговор от българска страна. Те предлагат освен машините за България, да организират производствена линия в страната за десет модела.
За целта ще бъде създадено смесено дружество с ведомствения холдинг ТЕРЕМ или друга избрана от правителството компания, което да получи лиценз за производството на 10 вида бронирани автомобили.
Тази продукция ще се реализира на европейския пазар. На първо време ще се направи опит да бъде спечелена поръчката в Испания. Така американската компания на практика ще ползва България за база в ЕС, което ще осигури трансфер на технологии и много работни места.
ТАG твърди, че предлаганите от тях машини за България - Мastiff 8х8, са несравнимо по-добри като качества от конкурентите им. Те, от своя страна, очаквано рекламират своята продукция..
Американската компания е готова при интерес от българското правителство да представи машините си, но засега министерството не ги допуска до проекта.
Предстои да се види каква ще бъде позицията на премиера Бойко Борисов. Военните сделки бяха част от дневния ред на срещата му с американския президент Доналд Тръмп и плановете за засилване на стратегическото сътрудничество.
Какво може да стане?
Засега е ясно, че екипът на военният министър Красимир Каракачанов иска да избере доставчика на машините от двете фирми, чиито оферти е приело за конкурентноспособни - Patria (Финландия) и мултинационалната компания с мажоритарно американско участие General Dynamics (Швейцария).
Според източници на Mediapool искането на френската компания NEXTER Group за директни преговори не се изключва. Решението минава през санкция на Бойко Борисов и промяна на проекта в парламента.
Такава ще изисква и включването на TAG в проекта, тъй като МО към момента не е склонно на подобно решение.
Напълно възможно е и проектът да бъде отложен във времето и да бъде рестартиран от ново правителство. 
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Промени в ръководството на ВС на Гърция?

17.01.2020, 19:31

Шест месеца след изборите правителството на премиера Кириакос Мицотакис (на снимката) ще вземе решение дали ще замени началниците на щабовете на Въоръжените сили в момент, в който Турция засилва неправомерните си претенции към Гърция, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
Въпросът дали сегашните началници на Генералния щаб, армията, Военноморските сили и Военновъздушните сили ще останат на своите постове или не, е проблем за служителите в Министерството на националната отбрана. Правителствените източници уточняват, че решенията ще бъдат взети от премиера Кириакос Мицотакис и министрите, участващи в Съвета по отбрана и външни работи (KYSEA) по препоръка на министъра на отбраната на страната Никос Панагиотопулос.

 

Индия купува допълнително още шест вертолета Ка-31

17.01.2020, 16:54

Индийските ВМС ще закупят само шест палубни вертолета Ка-31, вместо планираните десет, съобщава вестник "The Economic Times". Решението е продиктувано по финансови съображения, тъй като вместо искания от ВМС бюджет за 2020 г. в размер на 7,654 милиарда долара, са отпуснати 5,815 милиарда.
Придобиването на Ка-31 е един от приоритетите на ВМС на Индия. Договорът за придобиване на шест хеликоптера Ка-31 ще бъде сключен тази година.
Към момента индийските ВМС имат на въоръжение 14 вертолета Ка-31 и са най-големия оператор на този тип хеликоптери.
Първите четири са придобити по договор от 1999 г. (с опция за още пет) на стойност 92 милиона долара. През 2001 г. опцията се превръща в нов договор на стойност 105 милиона долара. Доставката на деветте вертолета е извършена в периода 2003-2004 (индийските б.н. са от IN561 до IN569). През 2009 г. е сключен още един договор на стойност 198 милиона долара за доставка на още пет вертолета, които са доставени до края на 2013 г (б.н. от IN721 до IN725). Всичките вертолети са в състава на 339-та вае от състава на ВМС на Индия, дислоцирана в авиобаза „Ганза“.
Китай също има на въоръжение девет вертолета, доставени в периода 2010-2012 г. по силата на договор от 2006 г.
Морската авиация на руския ВМФ разполага само с два серийни вертолета Ка-31Р (червени бордни номера "90" и "91"), доставени през 2012 г. - Още за Ка-31
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

В Афганистан талибаните подновяват преговорите със САЩ за мир

17.01.2020, 15:27

Представителят на политическия офис на талибанското радикално движение в Катар Сухел Шахин потвърди възобновяването на преговорите за примирие между афганистанското движение и американската делегация, водена от Залмай Халилзад.
"Екипът за преговори на ислямското емирство, воден от ръководителя на политическия офис Мула Барадар, се срещна с американска делегация, ръководена от Халилзад, относно подписването на споразумението и свързаните с него въпроси", написа той в Туитър.
През декември 2019 г. талибаните и САЩ възобновиха преговорите в Доха след тримесечна пауза, но те не доведоха до нищо, въпреки информацията за възможно подписване на временно споразумение за прекратяване на огъня, припомня БГНЕС.
САЩ и талибаните водиха преговори няколко месеца през 2019 г. Представителят на САЩ за Афганистан, Халилзад и делегацията на талибанската политическа служба в Доха, след осем кръга преговори, постигнаха споразумение за проект на мирен договор, който включва прекратяване на огъня, изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан и началото на всеобщи междуафганистански преговори за мир. През септември обаче, след поредица от терористични актове, извършени от талибаните в Кабул и редица други градове, които убиха и американски военни, президентът Доналд Тръмп разпореди преговорите с талибаните да бъдат прекратени и споразумението да бъде отменено.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“

17.01.2020, 15:06

В Плевен осветиха бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“. То е изработено преди 18 години, когато има разпореждане за смяна на знамената на всички формирования. Но точно в този период училището е преобразувано във факултет и затова бойното знаме не е връчено. Оттогава се пази във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия.
Ритуалът по освещаването бе предшестван от шествие, което тръгна от Военния клуб и бе водено от Представителния духов оркестър на ВВС. Първият знаменосец на бойното знаме е курсант-старшина Милен Симеонов. Знаменната група бе съпровождана от началника на висшето училище бригаден генерал Юлиян Радойски и представители на командно-преподавателския състав.
Бойното знаме бе осветено по църковните канони в плевенския храм „Света Троица”. То ще бъде връчено тържествено при откриването на училището в понеделник. „Знамето е чест и достойнство за всяко военно формирование. Със знамето всеки военнослужещ започва и завършва военната си служба. Това знаме ще носи успехи”, каза пред журналисти след церемонията бригаден генерал Радойски. Предишното знаме от годините преди закриването на училището се пази в Националния военноисторически музей. Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия бе възстановено от 1 януари т.г. с решение на Народното събрание.
„Изградени са всички структури на училището по щатно-длъжностно разписание, личният състав е преназначен на новите длъжности, сформирани са катедрите и са избрани Общо събрание и Академичен съвет”, обясни началникът на училището. Отпуснати са финансови средства, с които ще се подобри инфраструктурата на възстановеното висше училище. От понеделник започва и ранният прием на документи на кандидат-курсанти и студенти в училището. Засега от военното учебно заведение отчитат повишен интерес към военните и гражданските специалности, съобщава zetramedia.com.

 
 
 
 

Черен 17 януари! Преди 54 години бомбардировач B-52 ръси водородни бомби и радиация в Испания

17.01.2020, 08:46

На 17 януари 1966 г. бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище.
Бомбардировачът се удря във въздушната цистерна KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие. - (видео)
Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил.

Инцидента довежда до сериозна дипломатическа криза и прекратяване на полетите на американски бомбардировачи с ядрено оръжие над Европа и Средиземноморието, но реално тези полети са били спрени едва две години по-късно, след подобна катастрофа на 21 януари 1968 година над база Туле в Гренландия. - (видео)

През март 2009 година списание „Тайм“ включва инцидента в списъка с най-сериозните ядрени катастрофи. - Още за B-52

 

Армията се нуждае най-вече от офицери артилеристи

17.01.2020, 08:36

Това става ясно от заповедта на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която е обявен  заявеният брой места за прием на граждански лица във висшите военни училища за обучение като курсанти, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“, по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2020/2021 година.
От всички специализации в НВУ „Васил Левски“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ най-голям прием се се предвижда за „Полева артилерия“. За там заявените места са 39. Веднага след това в специализациите на Националния военен университет се нареждат „Мотопехотни и танкови войски“ – 24 места, „Противовъздушна отбрана на войските“ – 24 места, „Зенитно-ракетни войски“ – 20 места, „Разузнаване“ – 20 места, „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и боеприпаси“ – 19 места, „Артилерийско-инструментално разузнаване“ – 17 места и др.
Възстановеното Висше военновъздушно училище има намерение да приеме 14 курсанти първокурсници за „Летец-пилот“, като двама от тях са за нуждите на МВР. За „Ръководител на въздушното движение”  местата са 8, за „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – 7 и др.
Висшето военноморско училище ще приеме 20 кандидати за военни лекари в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“. За „Кибероперации“ местата са 13, за „Корабни машини и механизми“  - 8 и др.
Началниците на висшите военни училища със свои заповеди ще създадат организация, за провеждане на рекламна кампания и приемане на документите за кандидатстване и за провеждане на конкурсните изпити за прием на курсанти, съгласно действащата нормативна уредба.
За подборности: https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2020/20200109_OX18.pdf
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Годината на Противовъздушната отбрана в Йемен започна успешно

16.01.2020, 22:12

След като обявиха 2020-та година за "Година на ПВО", хуситите започнаха периодично да свалят саудитски БПЛА. Днес бе поразен още един китайски разузнавателно-ударен БПЛА CH-4B. - (видео)

 

Доставки на нови бойни и учебно-бойни самолети за ВС на РФ през периода от 2008 до 2019 г

16.01.2020, 21:44
 

Предизвикателствата за ВВС са възстановяване на увереността, самочувствието и мотивацията на хората

16.01.2020, 21:37

Анализ на подготовката и войсковата служба във Военновъздушните сили през 2019 година се проведе днес под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщават от Пресцентъра на МО. „Основните задачи, произтичащи от Плана за дейността на Военновъздушните сили  през 2019 г., са изпълнени успешно. ВВС се поддържат в състояние, осигуряващо изпълнението на задачите по трите основни мисиите на въоръжените сили“, посочи в анализа генерал-майор Цанко Стойков. Той изтъкна високия професионализъм, с който личният състав осигурява  непрекъсната и ефективна защита на българското и коалиционното въздушно пространство и участва активно в изпълнението на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време”.
Командирът на ВВС направи преглед на подготовката на личния състав и на изпълнението на задачите през изминалата година. Той акцентира и на работата по приоритетните инвестиционни проекти. „Реализирането на проектите за модернизация с акцент върху придобиването на нов боен самолет са фундаментални за успешното развитие на способностите на ВВС и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса“, посочи генерал-майор Цанко Стойков.
„През 2019 г. предизвикателствата пред ВВС бяха насочени към възстановяване на увереността, самочувствието и мотивацията на личния състав, към повишаване на неговата подготовка“, отбеляза командирът на ВВС.  В този смисъл  усилията са били съсредоточени за осигуряване на приемственост и достигане на ниво на подготовка на младите специалисти във войските за носене на бойно дежурство и участие в национални и международни учения и тренировки. „Паралелно с това на всички нива предприехме решителни действия за минимизиране на въздействието на основните рискови фактори, свързани с безопасността на полетите“, заяви генерал-майор Цанко Стойков.
През 2020 г. усилията на командването и личния състав на ВВС приоритетно ще бъдат насочени в няколко направления: съхраняване,  поддържане и повишаване на нивото на летателна подготовка за изпълнение на основните задачи в родовете авиация; осигуряване на изправна и боеготова техника; повишаване на способностите на младия летателен състав; участие в национални и международни учения; активни действия за осигуряване на високи нива на безопасност на полетите. „Тези приоритети ще осигурят поддържането на родовете войски на ВВС в състояние, гарантиращо ефективното изпълнение на мисиите и задачите за осигуряване на функционирането на системата за военна сигурност и отбрана на Република България, участие в развитието на отбранителните способности на Българската армия и изпълнение на поетите съюзни ангажименти“, посочи командирът на ВВС.   
На анализа присъстваха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, командирите на военни формирования от състава на ВВС.
„Приветствам усилията, положени от командния състав на Военновъздушните сили за мотивацията на личния състав и повишаване на способностите“, заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Той посочи, че ратифицирането на сделката за придобиване на нов тип боен самолет ще затвърди ролята и мястото на Военновъздушните сили, но и ще постави нови предизвикателства, свързани с подготовката за усвояването и приемането му на въоръжение. „Същевременно ще се придобият нови отбранителни способности за адекватно реагиране при кризисни ситуации и ефективна защита на националните интереси на Република България“, категоричен бе началникът на отбраната. Генерал Андрей Боцев заяви, че една от основните цели на ръководството на Министерството на отбраната е изграждането на модерни ВВС, адекватни на съвременната среда за сигурност, притежаващи необходимите способности за изпълнение на поставените задачи и надежден партньор в колективната система за отбрана.
Източник: http://otbrana.com/

 

SINA: Иран проявява голям интерес към китайския J-10C

16.01.2020, 20:49

"Иран се отказва да купи руски изтребители МиГ-35", съобщава китайската информационна агенция Sina. Въпреки, че множество източници в МО на РФ съобщават за сериозния интерес на Иран към руския изтребител МиГ-35, стана известно, че 1,5 от 3-те млрд. US$, отпуснати от Катар, властите на Ислямската република възнамеряват да похарчат за закупуването на 36 китайски изтребители Chengdu J-10C, за които, както съобщава Sina, са по-евтини и по-перспективни.
„Емирът на Катар (и държавен глава) шейх Тамим бин Хамад Ал Тани пристигна в Иран и се срещна с президента на страната Рухани в Техеран. Тамим бин Хамад Ал Тани предостави на Иран финансова помощ от 3 млрд. US$ от името на Катар за компенсация на семействата на жертвите, загинали в Иран". Независимо от това, според информационната агенция Reuters, Иран ще плати от 1 до 1,5 млрд. US$ като компенсации за семействата на жертвите, а останалите средства ще бъдат използвани за закупуване на ново оръжие и оборудване. "В момента ВВС на Иран се намират в най-лошото положение по отношение на техниката и за модернизацията им спешно са необходими нови изтребители. J-10 е една от потенциалните цели“, съобщава Sina.
В същото време китайската информационна агенция отбелязва, че руските изтребители Су-30 за Иран все още представляват много голям интерес, обаче, предвид неотдавнашната критика, на която бяха подложени руските бойни самолети, главно поради липсата на резервни части, интересът към китайския Chengdu J-10 все още се запазва голям. - Още за J-10
Източник: http://www.pan.bg/

 

Полша купува 32 Ф-35 от САЩ в края на януари

16.01.2020, 20:14

Полските власти планират да подпишат в края на януари споразумение за придобиване на 32 изтребители-бомбардировачи Ф-35 от САЩ. Това съобщи министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блащак, цитиран от ТАСС.
“По същество преговорите са приключени. Остават само незначителни процедурни въпроси. Убеден съм, че през януари този месец ще подпишем споразумение със САЩ за закупуване на 32 самолета Ф-35, най-модерните самолети в света”, каза той. Министърът уточни, че това ще бъде в „края на януари“.
През септември Конгресът на САЩ се съгласи да продаде на Полша 32 изтребителя Ф-35. Цената на договора се изчислява на 6,5 млрд. долара. Във Варшава обаче заявиха, че това е стартова цена и полската страна възнамерява да постигне по-ниска в хода на преговорите.
В момента полските ВВС са въоръжени с 27 МиГ-29, както и с 48 Ф-16 и 18 Су-22. - Още за Ф-35
Източник: БГНЕС

 

Правителството определи заплатата на цивилния директор на военното разузнаване

16.01.2020, 20:10

Министерският съвет прие изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация“.
Създава се възможност за определяне на основната месечна заплата на директора на служба „Военна информация“, в случая когато същият е цивилен служител, а именно от министъра на отбраната, като размерът й не може да е по-малък от основното месечно възнаграждение на директор, който е военнослужещ.
Конкретизира се начинът за определяне на основната месечна заплата на заместник-директора цивилен служител по начин, аналогичен с определяне на основната заплата на директора на Службата цивилен служител.
Извършени са и други промени с цел оптимизиране на процесите по ежедневно администриране на дейността и прецизиране на разпоредби във връзка с установени непълноти и неточности и синхронизиране на отделни текстове в съответствие с други нормативни актове.
Промяната в Класификатора на длъжностите в служба „Военна информация“ по чл. 56, ал. 1 от Закона за военното разузнаване е свързана със създаването на длъжност „директор на служба „Военна информация“ за цивилен служител, назначен с указ на президента на Република България.
*******
Не всичко, обаче с директора на служба „Военна информация“ е изчистено. МО предлага промяна Закона за военното разузнаване.
На мястото на приетия текст „Директор на Службата може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител” от Министерството на отбраната предлагат нов и той да гласи „Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“
За какво става дума?
Първо, сега действащият текст, ако директорът е генерал или адмирал, го изключва от състава на висшия команден състав на въоръжените сили. С предлаганата промяна Законът за военното разузнаване ще се приведе в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили.
Второ, законът определя, че директор на службата може да бъде и цивилно лице, но толкова.  Няма го изричното конкретизиране в случай, че длъжността бъде определена за цивилен служител,  директорът да има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение. Това е втората идея на предлаганата промяна.
И това, което най-вече не е изчистено е вакантното място за директор на Службата. Все още полковник Велко Атанасов е изпълняващ длъжността.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

16.01.2020, 16:09

Турция започва да изпраща войски в Либия в подкрепа на международно признатото правителство в Триполи, заяви президентът Реджеп Ердоган в четвъртък, дни преди срещата на върха в Берлин, която трябва да реши либийския конфликт, съобщава "Ройтерс".
Говорейки в Анкара, Ердоган добави, че Турция ще продължи да използва всички дипломатически и военни средства, за да осигури стабилност на юг, включително в Либия.
Ердоган ще се срещне в неделя с лидерите на Германия, Русия, Великобритания и Италия, за да обсъди конфликта.
Той добави, че Турция ще започне да предоставя лицензи за проучване и сондиране в източното Средиземноморие през 2020 г. в съответствие с морското споразумение с Либия. Турският президент обясни, че корабът Oruc Reis ще започне дейности в региона.
Малко по-рано, Доналд Тръмп и Ердоган обсъдиха Иран, Сирия и Либия по време на телефонен разговор.
Източник: https://news.bg/

 

БГ армия: 67% от авиационната техника не е изправна и няма достатъчно кандидати за войници

16.01.2020, 13:48

Българската армия влиза в новата година със стари проблеми – неизправна техника и липса на кадри. Въпреки твърденията на политическото ръководство в лицето на военния министър Красимир Каракачанов, че тенденциите вече са обърнати, статистиката остава притеснителнa.
Според данни, които изнесе началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред ведомствения вестник "Българска армия", технически неизправни са 19% от пътните превозни средства, 67% от авиационната техника и 8% от корабите.
В същото време продължава и проблемът с липсата на достатъчно кандидати за войници. Дори според официални данни към момента около 5000 места за военни са незаети.
Каракачанов съобщи, че през миналата година постъпилите са повече от напусналите, но това не може да обърне тенденцията.......Прочети още

 

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в зимната сесия на Военния комитет на НАТО

16.01.2020, 13:02

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната на страните-членки. Завършилият вчера, 15 януари, форум се проведе в Брюксел, Белгия.
В първия ден от заседанията, на 14 януари, бяха обсъдени оперативните ангажименти на НАТО с акцент върху мисиите на Алианса в Афганистан („Решителна подкрепа“) и в Ирак. Форумът продължи със заседание, в което участваха също и началниците на отбраната на страните-партньори. През втория ден фокусът в дискусиите беше поставен върху стратегическото направление Юг и партньорството НАТО – Грузия.
По инициатива на началника на отбраната на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску бе проведена двустранна среща по въпроси от взаимен интерес.
Източник: https://www.mod.bg/

 

СКСО ще изгражда ново формирование, извън Пловдив

16.01.2020, 12:54

След една година предстои изграждане на ново формирование по състав и съдържание. То ще бъде  в локация, различна от град Пловдив. Това каза вчера командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев при представянето му в Комисията по отбрана, съобщава ВТК.   Сформиран е и учебен център за подготовка на Специалните сили, стана ясно от неговите думи.
След 2-3 месеца ще развием нашите формирования, като значително ще увеличим бойния им състав, т.е. операторите от Силите за специални операции, посочи генералът. Планира се създаване на по-сериозна логистична структура, която да обслужва цялото СКСО, както и при провеждането на съвместните специални операции. Създаден е и щабен батальон.
Сред основните приоритети на СКСО, отбеляза командирът, са модернизацията и воденето на съвместна подготовка със сродните формирования в Българската армия. Това, което бе направено през последните три години, заяви той, не беше правено през последните 20. - (видео)

 

САЩ трупат войски пред портите на Русия

16.01.2020, 11:55

От края на януари Германия ще се превърне в център на най-голямото движение на американските войски през последните 25 години, пише най-тиражираният вестник в Германия Suddeutsche Zeitung.
Съединените щати с партньори от други страни ще работят за прехвърлянето на една дивизия през Германия в Полша и балтийските държави. „Защитникът на Европа 2020“ (Defender Europe 2020) - това е името на маневрите, по време на които през пролетта ще бъдат прехвърлени 20 000 военнослужещи с военна техника от САЩ в Германия.
Заедно с американските сили, които вече са разположени в Европа, и персоналът на партньорските държави, в ученията ще участват 37 000 военнослужещи, предава "Фокус".
Бундесверът отговаря за логистичните процеси и ще участва спомагателно в ученията, включително в маневрите в балтийските държави. Генерал-лейтенант Мартин Шеле, инспектор на германските Обединени сили за поддръжка, отговарящ за подпомагането на чуждестранните сили, и заместник-командирът на американската армия в Европа генерал-майор Андрю М. Ролинг, обясниха във вторник на съвместна пресконференция, че става въпрос за трениране на прехвърляне на големи военни контингенти на голямо разстояние, така че те да могат да реагират в случай на опасност. „Ние не сме правили това от 25 години“, каза генерал-майор Ролинг.
До края на 80-те и началото на 90-те подобни трансфери от Америка се отработваха редовно и в тях участваха до 125 хиляди военни.
Големите маневри на Изток трябва да послужат като сигнал за сплашване
За да разберете значението на маневрите през 2020 г., трябва да ги разгледате във връзка с други мисии: след като Русия анексира Крим през 2014 г., балтийските страни се уплашиха от съседната велика сила на изток. Следователно НАТО повиши боеспособността си по източния фланг на съюза с допълнителни военни части и изпрати един многонационален батальон в Естония, Латвия, Литва и Полша. В допълнение, САЩ увеличават контингента си в Полша.
Но ако възникне конфликт, тези сили на НАТО няма да могат да устоят на превъзхождащите руски сили. Според проучвания Русия може да концентрира там 78 хиляди войници. НАТО не е в състояние да им противопостави за кратко време дори наполовина от броя на тези бойци. Затова американците по време на ученията "Защитник на Европа" разработват прехвърлянето на цяла дивизия в Източна Европа, което би укрепило местния контингент.
Генерал-майор Ролинг и генерал-лейтенант Скали подчертават, че тези маневри не са насочени срещу конкретна страна. Но от тях трябва да идват „ясни сигнали за сплашване“.
За американската армия, но и за Бундесвера, тези маневри могат да бъдат тест дали логистиката ще сработи за толкова големи учения. В разгара на маневрите в края на февруари през нощта колони с дължина от един до един и половина километра, състоящи се от приблизително 20 превозни средства, ще се движат по пътищата. Бундесверът трябва да поеме контрола върху движението и да го осигури. Изхожда се от възможността за задръствания в трафика, но ще бъде направен опит да се вземат предвид нуждите на населението.
След Великден движението на колоните ще спре. Железницата ще трябва да интегрира транспортирането на цистерни в графика на товарни влакове, голям товар ще падне върху морските пристанища, например, на Бремерхафен.
„Левицата“ обаче критикува маневрите. Александр Ной , политик, специализиран в областта на отбраната, ги разглежда като още една „стъпка към ескалацията, която САЩ преследват по отношение на Русия“. Според него мнозинството от германците искат „мир и разсейване на напрежението с Русия, а не дрънкане на оръжие“.
Източник: https://fakti.bg, Анатоли Стайков

 

Бригаден генерал Юлиян Радойски: В понеделник откриваме ВВВУ „Георги Бенковски”

16.01.2020, 10:20

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия, което съгласно решението на Народното събрание, функционира от 1 януари т.г., ще бъде открито в понеделник, 20 януари от 11 ч. Това каза началникът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски на вчерашното заседание на Комисията по отбрана, съобщава ВТК.
Една от основните ни цели е училището да излезе на международния авиационен пазар, посочва още бригаден генерал Радойски. Във ВВВУ ще се обучават както курсанти за ВВС, така и студенти за гражданската авиация. Идеята е, допълва той, училището да има два факултета. Този, който е по техническите науки да остане в базата в Долна Митрополия, а другият – по авиационен мениджмънт в Плевен. Кметът на Плевен съдействал, като предоставил сграден фонд.  

 

Пентагонът възобнови операциите си в Ирак

16.01.2020, 09:44

Американските военни възобновяват операциите си срещу бойци от "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Ирак, както и работят за скорошното подновяване обучението на иракските сили, заявиха американски служители в сряда, предаде АР.
Служител заяви, че някои съвместни операции между силите на САЩ и Ирак вече са започнали.
Отношенията с Ирак бяха прекъснати, след като САЩ на 3 януари нанесоха удар с дронове близо до международното летище на Багдад, при което беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани.
По-късно парламентът гласува за експулсиране на американските сили от страната, а премиерът Адел Абдул-Махди помоли Вашингтон да изработи пътна карта за изтегляне на войските.
САЩ категорично отхвърлиха тази молба и не оттеглиха повече от 5000 свои войници.
Военните лидери са обсъдили възобновяването на операциите с иракчаните, но не е ясно кой е участвал в тези разговори или дали лидерите на иракското правителство подкрепят публично този ход.
Иракските лидери бяха ядосани от американския удар с дронове и отстъпителните атаки от страна на Иран. Иранските ракети удариха авиобаза Ал-Асад миналата седмица и удариха близо до друга база, но прозвучаха предупреждения и никой не беше убит или ранен.
Източник: https://fakti.bg/

 

Какво се крие зад най-голямата в историята поръчка на германските ВМС?

16.01.2020, 09:08

Германското федерално правителство възнамерява да възложи на холандската корабостроителница Damen да построи многоцелевите бойни кораби MKS 180, които са на стойност милиарди евро. Компанията спечели търга за мащабния проект, съобщиха от Комисията по отбрана в Бундестага. С обем от 5,3 млрд. евро сделката е най-голямата военноморска обществена поръчка в историята на Федералната република.
Бундесверът трябва да получи от четири до шест единици MKS 180, които в бъдеще ще станат гръбнак на германските военноморски сили. При възлагането на поръчката федералното правителство наруши една традиция. Противно на обичайната практика, поръчката за MKS 180 се пусна в цяла Европа, но по-голямата част от дейността все пак трябва да бъде извършена в Германия.
Освен Damen в надпреварата се включи и German Naval Yards (GNY) в сътрудничество с Thyssen-Krupp Marine Systems (TKMS). Победата за холандците вероятно ще има мащабни последици за победените корабостроители, твърдят източници от индустрията.
В допълнение към масивното съкращаване на работни места, сега става малко вероятна планираната реорганизация на ландшафта на германските корабостроителници, тъй като Thyssen-Krupp е по-вероятно да продаде бизнеса си за надводни плавателни средства в чужбина. През последните няколко месеца се заговори за сливане на цялата разчленена индустрия, научил е Handelsblatt от индустриалните кръгове.
Трябва да се създаде силен доставчик, който да може да се конкурира с Naval от Франция и други мастодонти на световния пазар. Подобно сливане вече е немислимо, тъй като след доставката на MKS 180 вече няма да има такава флагманската поръчка. „Как трябва да действаме в световен мащаб, ако Бундесверът не ни вярва?“, казва един от участниците.
До края двете групи кандидати се бориха за договора в тежка надпревара. След окончателното подаване на офертите в края на лятото бяха осъществени редица срещи с представители на Федералното министерство на отбраната, за да се изяснят подробностите, съобщиха участници.
Поражението породи сериозно възмущение
С тази договореност политиците искат да избегнат възможността разходите да излязат извън релси, както при предишните големи проекти. „Процесът беше чист и напълно прозрачен за нас“, казва човек, запознат с процедурата. Зададеният бюджет от 5,3 млрд. евро трябва да бъде изпълнен, но не и надхвърлен, пояснява той.
В крайна сметка Damen надделя над GNY и Thyssen-Krupp, което е новост. Холандците ще строят корабите в доковете на фабриките на Lürssen. Досега обаче Thyssen-Krupp бе основният доставчик на флота. Този подход също е нов за Министерството на отбраната, а това е най-големият и най-важен проект от десетилетия.
В редиците на Thyssen-Krupp и GNY възмущението около поражението е голямо. „Съжаляваме за решението на федералното правителство“, заяви говорител на Thyssen-Krupp. Възлагането на поръчката на фирма от Германия би осигурило работни места и би имало предимства за флота.
Изпълнителният директор Оливер Беркхард обяви в Twitter, че повече от 1000 работни места са изложени на риск. Около половината от тях са в Хамбург. 200 работни места са застрашени в Емден и 300 - в Кил.
След червения сигнал от Берлин Thyssen-Krupp вероятно ще обмисли излизане от строителството на надводни плавателни съдове. Въпреки това компанията все още е достатъчно натоварена с поръчки от Бразилия, Израел и Египет.
В бъдеще обаче без MKS 180 нещата изглеждат постно, още повече, че възможностите за износ на други продукти също са влошени.
На GNY и Thyssen-Krupp все още им остава един краен вариант, за да продължат да участват в битката за MKS 180: компаниите могат да дадат решението на федералното правителство на съд. За да направят това, те първо ще трябва да разберат защо си тръгват с празни ръце. „Досега федералното правителство не ни е информирало за предисторията на решението", казва се в съобщение на фирмите.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Ракетен удар и срещу Израел

16.01.2020, 08:38

Четири ракети бяха изстреляни към Израел от ивицата Газа, предават световните агенции.
Агенцията отбелязва, че това е първият ракетен обстрел по Израел след американския въздушен удар на 3 януари в Ирак, при който беше убит иранският генерал Касем Солеймани.
Израелската армия съобщи, че две от четирите ракети са били прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Тя обаче не уточни дали другите две са ударили Израел.
След този обстрел отекнаха алармени сирени в израелски села в близост до ивицата Газа
Това е и първият ракетен обстрел след убийството при американски въздушен удар в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани, смятан за един от главните врагове на Израел заради организираните от него от Ливан и Сирия антиизраелски операции.
Ивицата Газа се управлява от палестинското ислямистко движение Хамас, което осъди убийството на Солеймани, без обаче да призове за отмъщение, отбелязват световните медии.
Предполага се, че сегашната атака е в резултат на ракетен удар, който бе нанесен в сирийската въздушна база Т-4 (Тияс / Тифор) в провинция Хомс.
Източник: https://www.standartnews.com/

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}