Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 

Полковник пази в музей историята на свръзките ни

15.12.2019, 21:15

Село Драгичево, Пернишка област,  е разположено на югозападния склон на планината Люлин, във Владайската седловина, на височина 740 метра. Там на ул. „Лебед“ №13 живее полковник от запаса Иван Кьосев. Не зная дали има някой, който не го познава, както от армейската общественост, така и от строителния бранш. Чести са днешните му гости. Идват да видят подредения лично от него Музей на свързочната техника.
За първи път бях там преди три години. Сега констатирах, че ентусиазмът на полковника не е пресъхнал. Със същото вълнение и любов към военната професия влиза в ролята на уредник. Слушаме го заедно с председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и неговия заместник генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Двамата имат съвместна служба с него и влагат доста емоции около експонатите, които им напомнят годините в армията. С нас е и неговият съученик полковник от запаса Иван Иванов. Такъв си беше подреден от малък, вметва той, когато разглеждаме  експозицията с лични документи, между които дипломата на първенец и златния медал от завършването на военната академия.
Бил съм, обича да казва полковник от запаса Иван Кьосев, 23 години офицер от Варшавския договор и 11 от НАТО. Службата си в армията завършва като заместник-началник по техниката на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“  на ГЩ на БА.
За около две години и половина събрал това богатство в дома си в с. Драгичево. Помагал му  историкът Ангел Добрев. Музеят има две основни  експозиции: телефонна и радиотехника. Най-старият експонат е номератор КСТ – 39 (Княз Симеон Търновски). Той е български, изработен е от тогавашната военна свързочна работилница. Другият е по-нов, руски е.
Тук можеш да се докоснеш до различни епохи от българската история. Но и до популярни българи. Изкушаваме се да пипнем лекия полеви кабел с катюшката, която сме виждали на гърба на Георги Парцаев в култовия филм „Тримата от запаса”. България е произвела огромни количества от този кабел, казва полковникът. Полската армия, например, купила 40 млн. метра. Една макара е хиляда метра, т.е. поляците са купили 40 хил. макари. Националната народна армия на ГДР е купила 20 макари. Немски радиопеленгатор ни връща към филма „Черните ангели” с незабравимия Стефан Данаилов. Той служи за засичане на сигнала. На стената виси и снимка с автограф на президента Георги Първанов, като войник. Защо там ли? Защото държавният ни глава от 2002 до 2012 г. е отбил военната си служба, като свързочник в Божурище и за заслуги се уволнява с престижното звание „ефрейтор“.
Музеят разполага с книги и филми за историята на нашите свързочни войски и тяхното оборудване. Погледите ни спират върху един портрет на полковник Кьосев. Рисува го худъжникът на Интенданството, припомня той. Останал човекът без пари и изкарвал някой лев с портрети.
Провокацията за това нестандартно решение дошла от неговия внук. Искал да му покаже и разкаже как е било навремето и с какво е разполагала войската ни пред годините. Разглеждаме ТАП – 67, чийто първи вариант е ТАП – 64. Следват други образци телефони, които са били на въоръжение в армията. Интерес представлява ВЧПС, т.е.  Високо честотна правителствена свръзка. Електронният консорциум от няколко завода в Гоце Делчев, Благоевград, Самоков, Плевен, Шумен в последните години преди демокрацията правеше около 800 млн. долара годишен оборот, казва полковникът. За сега не питаме. В музея може да се види телексен апарат. Интерес представляват елементите от сатeлитен терминал, който е използван от контингентите ни зад граница.
Следват радиостанции за видове бойна техника. За тактическото ниво, посочва полковник Кьосев, армията ни се оборудваше само с българско производство. Там е т.нар. Стършел, който служи за смущаване на комуникациите на противника. И в същото време предава разузнавателни данни в реално време. Полковникът обяснява на гостите неговото действие: като се забие в полето на противника, разтваря антена и смущава намиращите се радиопредаватели в рамките на два часа, колкото са издържали батериите му.
Изгасяме лампите и затваряме вратата. Полковникът завъртва ключа. Оставяме го с благодарност за труда и находчивостта му. Едва ли някой би отрекъл, че това е военно-патриотично дело. Да продължаваш да служиш на Родината си десетки години след свалянето на пагона заслужава само уважение! Заслужава го и полковник от запаса Иван Кьосев!
http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Научиха американската армия да уважава Русия

15.12.2019, 19:34

Научиха американската армия да уважава Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Проучване сред американските военни за отношението им към Русия предизвика сензация. Почти половината от анкетираните смятат, че руснаците са съюзници на САЩ. Вашингтон вдига тревога, американската преса и експерти единодушно обвиняват "руската пропаганда", която вече е проникнала в „светая светих“ - Пентагона. Какво всъщност стана причината за неочаквано топлото отношение на янките към руснаците?
Близо половината (46%) от американските военни и членовете на техните семейства, анкетирани от социолози, заявиха, че смятат Русия за съюзник на САЩ. Сензационно заключение бе направено след резултатите от годишното „Рейгъновско изследване на националната отбрана през октомври“, съобщава Voice of America. Това е рекорд за последните 10 години........Прочети още

 

Борисов ни преметна яко, че е имало авиокатастрофи, докато шеф на ВВС е бил Румен Радев

15.12.2019, 16:37

След интервюто на държавния глава, късно снощи министър-председателят изригна пред журналисти: „Не го харесвах като шеф на ВВС. Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа. Тогава дойде Аню Ангелов да ме моли да не го санкционираме и не го направихме".
Кой, кога?
Румен Радев е бил командир на ВВС между 2014 и 2016 година. През този период няма регистриран тежък инцидент. Последният е от 26 април 2012 г. с МиГ-29. По това време ВВС се командва от ген. Константин Попов, настоящ депутат от ГЕРБ. За този случай тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов отбелязва:
„На 26.04.2012 г. в 10.35 ч. при излитане за изпълнение на тактически прехват със самолет МиГ-29УБ, рег. номер 11, възниква пожар. Екипажът-пилот майор Илия Дойчинов и втори пилот-щурман капитан Петър Методиев, извежда самолета в безопасна посока и на височина около 200 м. катапултирана разстояние 1.5 километра източно от с. Голям Чардак. Благодарение на бързите, точни и професионални действия на екипажа, както и на групите за ръководство и осигуряване на полетите,при инцидента са избегнати човешки жертви и не са причинени щети на сгради, инфраструктура и друго имущество.
Наземната група за търсене и спасяване, заедно с вертолет за търсене и спасяване,са достигнали района на аварията в най-кратки срокове. Пилотите са евакуирани своевременно и са изпратени за медицински прегледи и изследвания във Военна болница – Пловдив. Екипите за противопожарна защита от авиобаза Граф Игнатиево са пристигнали на мястото на аварията и са потушили горящия самолет без да се допусне разрастване на пожар“.
Проверката впоследствие доказва, че става дума за грешка в техниката на пилотиране.
Хеликоптери
Следващите трагични инциденти са с хеликоптери. Те обаче се случват след като Радев напуска високия пост във ВВС, а на негово място вече е ген. Цанко Стойков. Той сяда в шефското кресло на 30 август 2016 година, а почти година по-късно-на 9 юни 2017 г. в Черно море пада хеликоптер „Пантер“.
Това се случва по време на тактическото учение "Черно море – 2017“. Военният министър лаконично обяснава тогава: „Рискована маневра и лоши метеорологични условия са довели до падането на военния хеликоптер“. Малко след това става ясно, че хеликоптерът е правил маневра, при която се е закачил за мачтата на фрегатата, което води до падането. В инцидента загива капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са спасени.
Докато Цанко Стойков управлява ВВС става още един трагичен инцидент. На 11 юни 2018 г. при учебно занятие край летище Пловдив пада хеликоптер Ми-17. Жертвите този път са две. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Бордният техник оцелява по чудо.
Румен Радев е бил и командир на авиобаза „Граф Игнатиево“ между 2005 и 2009 г. Преглед на черната статистика на авиокатастрофите в България показва, че през този период няма нито паднал самолет, нито загинали пилоти.
Наскоро в тв интервю премиерът Бойко Борисов съобщи, че братът на новоизбрания за главен прокурор Иван Гешев, е сред личните гардове на Радев. Проверка на медията ни показа, че това не отговаря на истината. В интервюто си по bTV в сряда държавният глава потвърди това.
Оказва се, че интервюто на Цветанка Ризова с президента Румен Радев е било предварително планирано много преди това на Борисов от миналата седмица.
Източник: https://fakti.bg/

 

РИА Новости: САЩ разработват ракета, която е „способна да преодолее“ руските системи за ПВО

15.12.2019, 08:53

Прецизната ракета (Precision Strike Missile, PrSM) от клас „земя-земя“, която се разработва от корпорация ”Lockheed Martin” за военновъздушните сили и флота на САЩ би могла да пробие руските системи за противовъздушна система, предава РИА Новости.
Това е заявил пред американски медии бригаден генерал Джон Рафърти (на снимката).
Според него ракетата ще бъде използвана предимно в европейския театър на операции, като противодействие на руските системи за ПВО. В същото време в Тихия океан ракетата ще може да се противопостави на китайските военни кораби.
Военните подчертават, че разработката ще трябва да замени тактическата ракетна система ”ATACMS”. Ракетата ще бъде с по-малки размери от предшественика си. Това би позволило на разработчиците да поставят повече ракети в установката, за която тя ще бъде разработена.
Изданието съобщава, че успешният тест на ракетата е проведен на полигона „Уайт Сандс“ в Ню Мексико на 10 декември. Изпитанията са показали, че обсегът на ракетата е около 240 километра, а целта е била поразена.
Очаква  се PrSM да влезе на въоръжение в американската армия до 2023 г. Малко по-късно към възможностите на ракетата се очаква да се добави и проследяване и унищожаване  радиоизлъчващи движещи се цели. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Наблюдател на Guardian: Войната в Афганистан е грешка за $1 трлн, за която трябва да има съд

15.12.2019, 08:33

Според наскоро публикувани документи американските власти отдавна знаят, че войната в Афганистан е катастрофално събитие, което струва на Съединените щати, според скромни оценки, $1 трлн, пише в статията си за The Guardian наблюдателят Бен Армбрустър. Според него е дошло време да се привлече към отговорност външнополитическия истеблишмънт на Вашингтон, в противен случай последният ще продължи да работи безнаказано.
Войната в Афганистан е не само грешка от $1 трлн, но и фарс, пише в статия за The Guardian Бен Армбръстър, главен редактор на уебсайта на Quincy Institute.
Американският народ отдавна знае, че войната в Афганистан е загубена кауза. Според Pew Research Center, вижданията на американците за този конфликт са започнали да се променят към по-лошо от края на 2011 г., а преди две години повечето вече знаеха много добре какво се случва.
Ето защо почти незабелязано мина така нареченото "афганистанско досие", публикувано тази седмица от The Washington Post, в което много подробно се разказва как официалните лица на САЩ „умишлено въвеждат в заблуждение обществеността“ за успехите в този военен конфликт.
„Ако публикуването на тази статия накара хората напълно да не вярват в непогрешимостта на това ужасно начинание, тогава това може да се е случило, тъй като някои от нас вярваха, че нашите лидери, въпреки че не успяха да изградят нация на хиляди километри (от САЩ - ИноТВ), но поне са действали добросъвестно“, отбелязва авторът.
В същото време, след като прочетете статията в The Washington Post, възниква чувство на гняв не само заради очевидната глупост на американското ръководство, което е продължавало да води войната, макар да е знаело, че не може да спечели, но и поради това, че нежеланието му да поеме върху себе си отговорността за провалената политика доведе до огромни човешки загуби, разрушения и скръб, особено за онези американски семейства, които с радост посветиха живота си на служба на своята страна. В допълнение, този конфликт отне живота на безброй афганистански цивилни, които бяха вмъкнати в безкрайния цикъл на войната, въпреки че те нямаха нищо общо с това.
Разбира се, „афганистанското досие“ веднага възкреси спомена за това как преди около половин век The New York Times разполагаше с държавни документи. В тях също се казваше, че няколко президенти поред са лъгали обществеността за Виетнам - поредната дълга, скъпа и ненужна война, която нямаше военно решение.
Има обаче една съществена разлика, сигурен е авторът. Войната в Афганистан не оказа същото пряко въздействие върху ежедневието на американците, както войната във Виетнам, когато съществуването на наборна военна служба доведе до факта, че всички трябваше да се изправят пред този конфликт в рамките на Студената война.
И е напълно възможно този голям и сериозен материал от The Washington Post да потъне в забвение, също като десетки други истории от ерата на Тръмп, които в „нормални времена“ щяха да приключат с оставката на всеки друг президент на САЩ.
Остава обаче един сериозен въпрос: защо толкова впечатляващ брой хора от държавните предприемачи до военните и висшите служители считат за необходимо да лъжат за това, как се развива войната в Афганистан?
„На това има прост отговор: Вашингтон има дълга традиция, особено сред външнополитическия истеблишмънт: самокритиката, поемането на отговорността върху себе си и признаването на провалите са очевидно неприемливи. Да, по дяволите, можете да имате съдимост за даване на фалшиви показания пред Конгреса по дело за незаконна търговия с оръжие, както и за укриване на невероятни жестокости и все пак да получите работа в Държавния департамент. Измъчвахте ли някого? Нищо страшно.“ - иронизира авторът.
И въпреки че подобна култура на невинновност определено играе своя роля във всичко това, по-сложният отговор е, че щом американската военна машина започне да работи, никакъв брой факти, които подкопават самата й дейност, не могат да пречат на делото, убеден е авторът.
Всъщност до момента САЩ са отпуснали близо $1 трлн за войната в Афганистан. Реалната стойност на този конфликт обаче е в трилионите и всички получават изгода: от ръководителите на отбранителната промишленост, лобистите и избирателните фондове на американските политици до афганистанските държавни чиновници, фермерите, които отглеждат мак и различните посредници.
Освен това сплавта от военно-промишления комплекс и Конгреса на САЩ в по-голямата си част беше защитена от отговорност пред обществеността. Целият бюджет на Пентагона действа по подобен начин: безпрецедентни суми се отпускат от бюджета за безполезни цели, в резултат на което стотици милиарди долари се харчат напразно или губят поради мошеничествата и злоупотребите.
Независимо от това, Конгресът продължава да отделя все повече и повече пари на Министерството на отбраната годишно, без да изисква отчет за това как се изразходват тези средства.
Всъщност войната в Афганистан е дреболия в сравнение с всичко останало, смята авторът.
Натрапва се следният извод: „афганистанското досие“ ясно показва, че много хора са били убити, ранени и подложени на множество психични травми и финансови затруднения, само защото група хора, предимно мъже, във Вашингтон не искат публично да признаят това, което отдавна знаят.
„Ако не започнем да привличаме тези хора към отговорност - и става дума не само за Афганистан, външнополитическият истеблишмънт на Вашингтон ще продължи да действа безнаказано, което означава, че най-вероятно ще се появи още едно „досие“ след 50 години, което ще съобщи отново, че ние не сме успели да извлечем очевидните поуки от миналото.“, заключава в статията си наблюдателят на The Guardian Бен Армбрустър.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

 

Нужна ли е на България подводница „втора употреба“?

14.12.2019, 21:20

Представяме ви уникалния анализ на кап. I ранг проф. Калин Калинов, споделен във фейсбук от началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров.

От анализа: „И последно – за „втората ръка“. Всъщност важното е не коя „ръка“ са подводниците, а как са поддържани. Мисля, че и ние сме го доказали с нашите подводници, а и що се отнася до Норвегия – нито технологиите им, нито подводната им школа, нито името им будят съмнения. И нещо повече – тези подводници са от ново технологично поколение. Това е незаменимо за флота! Нови технологии, нови стандарти, съюзна съвместимост.“.......Прочети още

 

Защо полк. Юлиян Радойски ще е началник на Висшето военновъздушно училище?

14.12.2019, 21:10

След дълго обсъждане и пресяване на кандидатите министърът на отбраната Красимир Каракачанов предложи полковник Юлиян Радойски да бъде назначен за началник на Висшето военновъздушно училище, което трябва да започне на функционира от 1 януари 2020 г. и да бъде произведен в звание „бригаден генерал“. След съответното съгласуване с държавния глава в сряда правителството предложи на президента да издаде указ за назначаване. Полк. Радойски, казва по време на заседанието заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, ръководеше работната група и подготви визията за създаване на училището.
Кой е полк. Радойски?
Юлиян Георгиев Радойски е роден на 17 февруари 1969 г. в гр. Кубрат, област Разград. Образование – висше. Образователно-квалификационна степен – магистър. Гражданска специалност – „Счетоводство и контрол“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Военна квалификация: ВА „Г. C. Pаковски“, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС; ВА „Г. C. Раковски“, КЩ, ОУ на ОТФ от ВВС; ВHВВУ „Г. Бенковски“, „Летец-пилот“ за ВВС.
На военна служба е от 1995 г. Юлиян Радойски е заемал следните длъжности, изискващи военно звание „полковник“: заместник-командир на авиационна група (Военновъздушна учебна база „Г. Бенковски“); командир на авиационна група (Военновъздушна учебна база „Г. Бенковски“); началник на сектор „Авиация“ в отдел „Операции“ (А 3) на Щаба на ВВС.
Във военно звание „полковник“ е от 16 март 2015 г.
Каква е пряката връзка на полк. Радойски с военното авиационно образование?
Полковник Радойски е съпричастен към развитието на авиационното образование, пише в мотивите на правителството към предложението до президента за издаване на указ. При завършване на магистърската специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и ВС“ от професионално направление „Военно дело“ Юлиян Радойски е разработил и защитил дипломна работа на тема „Перспективи и направления за развитие на авиационното образование като част от системата за сигурност на Република България“. Поради компетентността му е назначен за председател на работната група за изготвяне на Концепция за създаване на Висше военновъздушно училище и на Проект за създаване на Висше военновъздушно училище.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Парламентът ратифицира договор относно Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции

14.12.2019, 21:03

Парламентът ратифицира международен договор "Материали, доставка на оборудване, софтуерни актуализации, услуги и обучение за поддръжка на Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции (Ultimate Building Machine – UBM)". Договорът е на обща стойност 478 651 щатски долара и е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която строго регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника. Първоначално Комплектомобилната производствена линия ще се използва при изграждане на инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево. Впоследствие същата може да се използва за изграждане на различни типове постройки за Българската армия и за страната при бедствия и аварии. Линията работи с американска ламарина. Средствата по договора са осигурени от реализираните излишъци от бюджета на Министерството на отбраната за годината.
http://otbrana.com/

 

Индия наема още една руска подводница

14.12.2019, 17:18

Индия очаква доставката от Руската федерация на нова ядрена подводница от клас „Акула“ проект 971. Това е трета подводница, която Индия наема от РФ от 2012 г. насам. Подводната лодка трябва да замени INS Chakra и също ще бъде наета за 10 години.
В момента в състава на флота на страната има други 9 съветски подводници, които са в края на експлоатационния си живот – близо 40-годишни, пише ИндианТаймс.
Наемането на трета руска подводна лодка вероятно се прави за осигуряване на оперативните способности на подводните сили на Индия, до приемане на очакваните нови субмарини от клас „Скорпен“. - Още за проект 971

 

Екипажът на „Решителни” празнува годишнина от вдигането на военноморския флаг

14.12.2019, 17:00

На 13 декември т.г. се навършиха 29 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на патрулната корвета „Решителни” 13 от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал в Пункта за базиране Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС.
Корветата „Решителни”, проект 1241.2, тип „Паук”, е построена в бившия СССР през 1983 г. Корабът е приет в състава на ВМС на Република България на 11.12.1990 г. Първи командир на кораба е старши лейтенант Николай Пискулийски. Предназначен е за изпълнение на патрулни задачи, борба с подводен противник, осигуряване на противовъздушно, противоподводно и противокорабно охранение на десантни отряди и конвои.
Командир на кораба понастоящем е капитан III ранг Добрин Василев.
Основните учения, в които участва корабът през 2019 г. бяха тактическото учение на единичния кораб (ТУЕК), националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019” и учението „ПАРАД 2019”.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС

 

Фелдмаршал Хафтар обяви началото на решаващото сражение за Триполи

14.12.2019, 16:13

Командирът на Либийската национална армия (LNA) фелдмаршал Халифа Хафтар обяви началото на решителна битка и настъпление към центъра на Триполи.
Според Хафтар армията му започва да се придвижва от южната част към центъра на либийската столица, за да я освободи от терористите, към които включи войските на Правителството на Националното съгласие на Либия.
Той призова отрядите на министър-председателя Сарадж (ПНС), които се борят срещу ЛНА, да останат в домовете си. В замяна той им гарантира безопасност.
След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. въоръжените конфликти между различни фракции не спират в Либия.
В страната е установена двойна власт - избраният от народа парламент седи в източния град Тобрук, а в столицата на Триполи е Правителството на Национално съгласие, ръководено от Фаиз Сарадж, сформирано с подкрепата на ООН и Европа.
На 4 април Хафтар обяви началото на офанзивата срещу Триполи „за освобождение от терористите“. Той призова жителите да „сложат ръце и да вдигнат бяло знаме“. Боевете между ПНС и ЛНА започнаха на 20 април в района на международното летище на либийската столица.
На 28 юни Хафтар обвини Турция, че пряко се намесва в подкрепа на милициите в Триполи. На 30 юни либийският парламент обяви обща мобилизация за противодействие на турските заплахи.
През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган след среща със Сарадж призова Хафтар да спре да се бие.
Източник: https://pogled.info/

 

Още четири катера на въздушни възглавници са поръчани за южнокорейските ВМС

14.12.2019, 10:28

Управлението по програмите за закупуване на оръжие и военна техника на Министерството на отбраната на Южна Корея подписа договор с местния корабостроител Hanjin Heavy Industry and Construction (HHIC) за доставката допълнително на четири високоскоростни десантни катера на въздушна възглавница от клас LSF-II за ВМС на републиката. Според изданието Navy Recognition сделката е на стойност малко над 265 млн. долара.
В момента HHIC вече изгражда два от тези катери в съответствие с поръчка, получена през 2016 година. През 2007 г. производителят достави първите си два високоскоростни катера за ВМС на Южна Корея.
Според изданието HHIC трябва да предаде на флота допълнително четири катера на въздушни възглавници до декември 2024 г. Високоскоростният катер от клас LSF-II е 155-t кораб (дължина - 27,9 m, ширина - 14,6 m). Способен е да развие скорост до 40 възела (74 km/h). Капацитетът му е до 55 t, което му позволява да превозва 150 войника или един танк и 24 войника. Запасът му от ход е до 185 km без допълнително зареждане. За самоотбрана е въоръжен с 20-mm артилерийски системи.
Според данни от изданието Navy Recognition, Hanjin Heavy Industries & Construction остава единственият доставчик на високоскоростни десантни катери на въздушни възглавници за южнокорейското военно ведомство. Първото поколение катери LSF-I се появяват през 80-те години. Планира се катерите от второто поколение LSF-II да се исползват от борда на най-новите универсални десантни кораби (УДК) от клас Dokdo. Първият УДК от този тип е в експлоатация от 2007 г. Вторият кораб, "Марадо", за първи път е тестван през пролетта на 2019 г., а въвеждането му в експлоатация се очаква през 2020 година. Условията на производството на третия кораб все още не са определени.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

КНДР направи нов опит с междуконтинентални ракети

14.12.2019, 10:07

Северна Корея съобщи, че е направила нов "важен опит", предаде РИА Новости.
"На 13 декември 2019 г., от 22.41 до 22.48 ч. местно време, в космодрума Сохе беше проведено поредното значително изпитание. Нашите учени по отбрана получиха голяма чест да бъдат удостоени със сърдечни поздравления от централния Комитет на партията. Резултатите в отбраната, които постигаме един след друг за толкова кратко време, ще бъдат приложени за повишаване на надеждния стратегически потенциал за ядрено възпиране на КНДР с още едно ниво ", се казва в изявлението, публикувано от Централната телеграфна агенция на Северна Корея (CTAC).
По-рано Академията по отбранителни науки на КНДР вече заяви, че на 7 декември, на космодрума Сахе, успешно е бил проведен друг „важен“ тест за бъдещето на страната.
Според експерти настоящите тестове са свързани с изпитване на двигател с твърдо гориво за междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

 

42 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"

14.12.2019, 07:42

На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26

 

 

Еспър: Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили, с Китай и Русия

13.12.2019, 21:15

САЩ разглеждат Русия и Китай като свои основни конкуренти. Вашингтон е особено загрижен за разширяващите се възможности на Москва и Пекин в космическото и киберпространството. Това обяви в петък американският министър на отбраната Марк Еспър в базираната в Ню Йорк организация Съвет по външни отношения, съобщава ТАСС.
"Влязохме в нова ера на съперничество между велики сили. Първо, Китай и второ, Русия сега са основната област на дейност на Министерството на отбраната на САЩ. И двете страни бързо модернизират въоръжените си сили и разширяват възможностите си, включително в космоса и в киберпространството."
Според министъра, Китай "разширява икономическото си присъствие в Азия", а Русия "се опитва да раздели НАТО".
"Националната ни отбранителна стратегия е изградена предимно с оглед на Русия и Китай. Също така сме загрижени и за действията на държави-аутсайдери. Трябва да запазим потенциала за участие в дребни въоръжени конфликти, тъй като екстремистки организации продължават да представляват заплаха", допълва той.
"Ето един класически пример: свикнали сме да купуваме военно оборудване, например разузнавателни самолети, които са подходящи за използване в Афганистан или африкански страни, но дали такова оборудване ще бъде подходящо за използване срещу Русия или Китай, които имат съвременни ракети, способни да свалят такива самолети", обяснява Еспър.
По думите му, "трябва да откажем да закупим оборудване, подходящо за операции в Афганистан, и да закупим оборудване, създадено с използване на стелт технологии, които могат да бъдат използвани срещу Русия или Китай".
Както министърът подчертава, че възнамерява да "търси преход от осигуряване на войските с военната техника, подходяща за конфликти с ниска интензивност, към технологии, които съответства на ера на съперничество между великите сили".
Еспър отбеляза, че САЩ не са в студена война с Китай. "Мисля, че е преждевременно да го наричаме "студена война".
"Търговията е важен елемент от нашите отношения с Китай. Колкото повече споразумения можем да постигнем в тази област, толкова по-стабилна ще бъде търговията и това е важно за нашите двустранни отношения", коментира той.
Еспър не иска "Китай да бъде наш враг, Китай не е необходимо да бъде наш враг. Разбира се, сега е ерата на съперничество между великите сили и ние се състезаваме с тях, но мисля, че колкото повече мостове има, включително икономическа сфера в отношенията с Китай, толкова по-добре".
"Важно е Китай през следващите десетилетия да се движи в правилната посока, да стане част от световния ред и да не го нарушава", допълва Марк Еспър.
Източник: https://news.bg/

 

Гърция купува дронове от САЩ и Израел с обхват до Либия

13.12.2019, 21:05

Гърция планира да купи от САЩ три безпилотни летателни апарата с възможности за наблюдение от Черно море до Либия, заяви в петък министърът на отбраната на Гърция Никос Папагиотопулос (на снимката), съобщава държавната информационна агенция ANA-MPA, цитирана от "Катимерини".
"И не ми казвайте, че не трябва да инспектираме региона до Либия и че трябва да ходим само от Еврос до Крит, като се имат предвид най-новите развития", обяснява той пред депутатите по време на дебат относно проектозакон за надграждане на гръцките изтребители Ф-16 и "Мираж".
Панагиотопулос прави препратка към споразумението за морска граница между Анкара и Триполи, което Гърция обяви за невалидно и незаконно.
Министърът допълва, че Съветът за външни работи и отбрана на Гърция, предварително е одобрил придобиването на още два дрона, направени в Израел, отделна програма.
Правителството поддържа контакт и със Солунския университет "Аристотел" за производство на дронове на местно ниво.
"Възползвайки се от таланта и изобретателността на изследователския екип, европейските възможности за финансиране, нашата отбранителна индустрия и конкретен график, скоро ще имаме гръцки БПЛА", обяснява той и допълва, че преподавателите и студентите на университета вече са разработили 3-4 прототипи, като още един ще бъде тестван през лятото в Тесалия, централна Гърция.
Източник: https://news.bg/

 

Още за Проектозакона за запасното войнство

13.12.2019, 19:23

На сайта на СОСЗР е публикуван Проект на закон за запасното войнство, който бе обсъден и подкрепен от Централния съвет на организацията.

Може да го прочетете на http://soszr.bg/index.php?route=common/blog.

Предлагаме ви в две части коментарът на генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов:
- първа част;
- втора част.

 

Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в 55-ти инженерен полк – Белене

13.12.2019, 15:47

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес в 55-ти инженерен полк - Белене.  В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 16 новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си, съобщават от КСВ.
Почетният строй беше приет от командира на полка полковник Росен Арабаджиев, който поздрави военнослужещите и им пожела търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, които стоят пред тях.
 „Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си полковник Арабаджиев.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав на 55-ти инженерен полк.
Първо занятие с ученици  по проекта „Училището има смисъл”
Вчера,  12 декември, започнаха занятията за тази година с учениците от ОУ”Васил Левски” и СУ”Д.Дебелянов” - Белене по проекта „Училището има смисъл”.
Прекрасната инициатива беше предприета миналата година от директора на ОУ”Васил Левски” Румяна Богданова и последвана от  ръководството на   СУ”Д.Дебелянов”. Участниците в първото занятие за тази година надхвърлят 60 деца.
Проектът, чиято цел е да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата, е с продължителност 30 седмици и в него участват ученици от VI клас, разпределени в групи.
Първото занятие проведе капитан Георги Георгиев - за командир на щабна рота в 55-ти инженерен полк, който представи пред децата основните мисии на Българската армия и произтичащите от тях задачи, както и видовете въоръжени сили и родове войски.
Предстоят теми с практическа насоченост, на които учениците ще имат възможността да се запознаят с екипировката и техниката при обезвреждане на импровизирани взривни устройства и невзривени беоприпаси, с дейността на водолазите от инженерните формирования на Българската армия и с основните средства на инженерното въоръжение.
Източник: http://otbrana.com/

 

Тържествено отбелязаха 75 години от създаването на Военноморска база - Бургас

13.12.2019, 15:44

Бургаските военни моряци тържествено отбелязаха днес 75-та годишнина от създаването на военноморска база Бургас и празника на Пункт за базиране Бургас, съобщават от ВМС.
Военноморска база Бургас е сформирана със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски като правоприемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, командвал преди това Морската дружина в Дедеагач.
Така се поставя началото на пътя за развитие и утвърждаване на Военноморска база Бургас, на която понастоящем военните моряци от Пункт за базиране Бургас са горди наследници.
През изминалата година основните усилията на личния състав от формированията, дислоцирани в Пункта, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни, спасителни и други операции в подкрепа на международния мир и сигурност.
Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно военния ни флот във всички планирани и проведени мероприятия.
Екипажът на фрегата „Дръзки” участва в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО и в международното учение „SEА SHIELD” в Република Румъния. Базов миночистач „Шквал” се представи достойно при участието си във Втората постоянна противоминна група на НАТО и в учението на ВМС на Румъния „Fall Storm”.
Само преди броени дни фрегата „Верни” се завърна от участие в операцията на НАТО по морска сигурност „SEA GUARDIAN” и в учението на ВМС на Република Турция „DOGU AKDENIZ”. Упоритият труд, себеотдаване и професионализъм, демонстрирани от екипажа, бяха оценени високо не само в България, но и от нашите партньори от НАТО и от международната военна общност.
Корабите и личният състав от формированията, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, се представиха отлично в националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019”, по време на което базов миночистач „Шквал“ бе сертифициран съгласно изискванията на MAREVAL.
Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования.
На строевия плац се проведе тържествен военен ритуал по повод празника, на който бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.
Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков командва строя, който беше приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. На тържествения ритуал присъстваха представители на държавната и местна власт и бивши командири на Военноморска база Бургас.
Флотилен адмирал Мален Чубенков беше награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен.
От името на началника на отбраната контраадмирал Михайлов връчи награди на военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. Със своя заповед той награди отличили се през годините военнослужещи и цивилни служители.
След като връчи награди, командирът на флотилията пожела на своите подчинени да бъдат все така моряци по дух и призвание. Словото си  флотилен адмирал Чубенков завърши с думите: „Поставяйте си високи цели, за да постигате високи резултати! Носете в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг и професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност! Бъдете смели в мечтите си и не позволявайте на трудностите да сломяват вашия дух и воля! Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас!” - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Началникът на Генералния щаб на Беларус загуби поста си

13.12.2019, 08:20

След като обяви възможността за съвместно учение с армиите на НАТО, началникът на Генералния щаб на ВС на Беларус беше уволнен. Президентът на Беларус Александър Лукашенко уволни началника на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Беларус, след като той обяви желанието на Минск да провежда военни маневри близо до границите на Русия със страните, влизащи в Северноатлантическия алианс.
По-рано началникът на ГЩ на ВС на Беларус генерал-майор Олег Белоконев заяви, че са проведени предварителни преговори с представители на армиите на НАТО за съвместни учения, които да се проведат в непосредствена близост до границите на Русия. "Беларус е готова за съвместни учения с НАТО, дори се водят преговори за възможните формати", каза Олег Белоконев. Конкретният формат на военните маневри все още не е известен.
Експертите обаче смятат, че това е поредната провокация, насочена срещу Руската федерация. В момента от публикациите на беларуските медии е известно, че Олег Белоконев наистина е уволнен от поста началник на Генералния щаб. Той размени този пост за мястото на депутат в Палатата на представителите на Националното събрание на републиката. Вероятно по този начин властите на Беларус възнамеряват да покажат на Русия, че ще продължат да се придържат към съюзната политика. Предишният демарш очевидно е бил елемент от един вид сделка.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой

13.12.2019, 08:03

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция.

 

 

Премиерът: При Радев падаха самолети. Президентът: Нямам нито един загубен самолет

12.12.2019, 22:43

Какво каза премиерът Бойко Борисов за ген. Румен Радев, като командир на ВВС?
"Цял свят ни хвали за покупката на Ф-16, а той продължава да дълбае защо не са "Грипен". Не го харесвах като шеф на ВВС. Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа. Тогава дойде Аню Ангелов (бел.ред. министър на отбраната в първия кабинет на Борисов) да ме моли да не го санкционираме и не го направихме". (Б.р. – уточнението е, че когато ген. Аню Ангелов бе министър на отбраната в периода 2010-2013 г. ген. Румен Радев не е бил командир на ВВС, т.е. шеф, както казва премиерът. )
Какво отговори президентът на упреците на премиера?
„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза.“ Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес по повод твърденията на министър-председателя, че вследствие на неговата работа като „шеф“ на ВВС са падали самолети и хеликоптери.
Румен Радев подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение. „Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби“, добави президентът.
Като командир на Военновъздушните сили съм показал, че с минимално средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България, посочи още Румен Радев.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

12.12.2019, 21:38

Американските военни са тествали наземна балистична ракета във военновъздушната база "Ванденберг" в щата Калифорния, съобщиха от Пентагона в изявление след изпитанието.
"Министерството на отбраната проведе полетно изпитание на конвенционално конфигурирана наземна балистична ракета от военновъздушната база "Ванденберг", Калифорния", посочват американските военни и добавят, че в момента оценявали резултатите от изпитанието.
Според американските военни ракетата е изминала над 500 км по време на изпитателното изстрелване.
Днешното изпитание е вторият публично обявен тест на наземна ракета със среден обсег, можеща да носи ядрена бойна глава, от август насам. - (видео)
През август беше извършено изпитание на наземна крилата ракета "Томахоук" с обсег над 500 км, клас оръжие, който беше забранен от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен през 1987 г. между САЩ и СССР.
САЩ официално се оттеглиха от договора през август, след като през февруари обявиха намерението си да го направят. Договорът за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег забраняваше на Москва и Вашингтон да разработват, строят и пускат в експлоатация наземни ракети, способни да носят ядрени бойни глави, с обсег на действие между 500 и 5500 км.
САЩ възобновиха изпитанията на наземни ракети със среден обсег по-рано тази година.
Източник: https://news.bg/

 

„Известия“: Руските военновъздушни сили получиха нови „всевиждащи“ хеликоптери за отбраната на Черно Море от кораби на НАТО

12.12.2019, 20:47

Черноморският флот на Русия получи "всевиждащ" радарен хеликоптер, с който възнамерява да защитава морските си граници от корабите на НАТО, пише московското издание “Известия“.
Най-новите машини Ka-31Р са разположени в Крим. Тяхното оборудване не само вижда цели на разстояние от стотици километри, но също така предоставя радарна картина с висока разделителна способност. Хеликоптерът ще може да проследява корабите на НАТО, като същевременно остава невидимо за тях. И най-важното - вертолетът е способен да насочва хиперзвукови ракети към техните цели.
Ka-31P е особено важен за руския флот във връзка с възможното прехвърляне в Украйна през следващата година на американски противокорабни ракети „Харпун“ , както и допълнително разполагане на корабите на Алианса в региона.
Първият разузнавателен вертолет Ка-31Р вече е влязъл в експлоатация в 318-и отделен смесен авиационен полк на Черноморския флот, съобщиха източници на "Известия" в руското военното ведомство. По-рано командващия на руския ВМФ адмирал Николай Евменов заяви, че екипажите на военноморската авиация вече са започнали да се учат как да боравят с новата военна техника.
Ka-31P е предназначен да открива повърхностни и въздушни цели, включително ракети „Харпун“. Освен това той е в състояние автоматично да предава данни за въздушните и повърхностните условия на наземните контролни пунктове, корабите и системите за контрол на противовъздушната отбрана.
„Сърцето“ на хеликоптера е неговия огромен радар. Точните характеристики на радара обаче не бяха разкрити. Известно е само, че радарната картина, която станцията осигурява, не е по-ниска по качество на Ultra HD формат. В същото време радарът работи денонощно при всякакво време.
Друга функция на новата машина ще бъде насочването на руски противокорабни ракети. Насочването им с хеликоптер с радар увеличава вероятността от точно попадение на ракетите и увеличава ефективността на техния удар.
Ka-31P има максимална маса при излитане 12,5 тона и крайцерска скорост на полета 220 км/ч. Наличното гориво осигурява полет с далечина до 700 км. - Още за Ка-31
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Командирски и летателно-методически сбор на ВВС

12.12.2019, 19:56

На 10 декември 2019 г. командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков даде началото на Командирски и летателно-методически сбор на ВВС.
Мероприятието се проведе в 2 поредни дни (10 и 11 декември), във в.ф. 42130–Боровец, като основните задачи бяха да се обсъдят предложения за развитие на ВВС в контекста на Стратегически преглед на отбраната и да се сведат задачите, приоритетите и указанията за планиране на летателната подготовка от Командването на ВВС (КВВС).
Освен командирът на ВВС генерал-майор Стойков присъстваха и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-началникът на Щаба на ВВС полк. Евгени Генчев, началниците на отдели и самостоятелни сектори от КВВС, всички командири и началници на щабове на военни формирования от ВВС.
Източник: http://af.armf.bg/

 

ВВС Франция официално приеха на въоръжение изтребителя Rafale F3-R

12.12.2019, 16:17

ВВС на Франция обявиха за постигане на първоначални оперативни способности с модернизираната версия на изтребителя Rafale с обозначение F3-R. Разработването на тази модификация е с участието на Dassault, MBDA, Safran и Thales, съобщава Flightglobal.
Разработването на тази модификация е от 2013 г. и официално е получено одобрение за експлоатация във ВВС и ВМС на Франция.
Версията F3-R на изтребителя Rafale е с нова РЛС с АФАР, система за автоматично избягване сблъсък със земята и разширен арсенал въоръжение. Ключови особености на F3-R са възможностите за използване на ракетите MBDA Meteor, лазерният целеуказател Thales Talios, както и усъвършенствана система за спътниково насочване на бомбите на Safran AASM. Модернизираният изтребител е и с нови сензори и обновена компютърна система.
През януари т.г. бе съобщено за начало на разработването на следващата модификация на Rafale – стандарта F4. Френските ВВС планират четвъртото поколение Dassualt Rafale F4 да остане на въоръжение поне до 2070 г., след което да се премине на изтребител шесто поколение, прескачайки пето.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Обявен е конкурс за 50 вакантни войнишки длъжности за гвардейци

12.12.2019, 15:34

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част (НГЧ) в София. Обявени са 50 вакантни длъжности за „гвардеец“, както и още 10 длъжности за „младши шофьор“ и др.
Кандидатите за приемане на военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 7 февруари 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе на 26 и 27 февруари 2020 г. в НГЧ (в гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 2). Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци (към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см. - 185 см.), изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.
Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната тук.

 

Корабостроителната диря в историята на капитан Д. Списаревски

12.12.2019, 13:31

Саможертвата на 27-годишния летец капитан Димитър Списаревски, загинал по време на бомбардировка на София на 20 декември 1943 г., след като сваля с въздушен таран американски бомбардировач, е широко известна и достойно почитана. Много слабо е известен обаче жестът на преклонение по онова време пред неговия подвиг от страна на един 16-годишен ученик от София и бъдещ корабостроителен инженер.
През 2002 г. варненската Издателска къща „Морски свят” издаде мемоарната книга „За българското корабостроене с любов”. Нейният автор  инж. Георги Георгиев-Кангасейро (1927-2011 г.)  е един от най-изтъкнатите и  многозаслужили дейци на българското корабостроене, почетен гражданин на Варна (2007 г.). Имах честта да бъда редактор на тази книга, която следва да се изучава от всеки, който има желание да проучва и популяризира постиженията на българското корабостроене през периода 50-те-80-те години на ХХ в.
Книгата на Кангасейрото съдържа и кратък негов спомен за бомбардировките над България през Втората световна война, включително за гибелта на кап. Д. Списаревски........Прочети още (pdf)

 

Още шест тренировъчни самолета Grob 120TP за ВВС на Етиопия

12.12.2019, 12:55

ВВС на Федерална демократична република Етиопия са поръчали още шест турбовитлови тренировъчни самолета Grob 120TP. Договорът е сключен през месец юни 2019 г. и до края на годината машините ще бъдат доставени.
С новата поръчка броят на Grob 120TP във ВВС на Етиопия ще се удвои, след като в началото на годината те получиха първата партида от шест машини. Новите самолети ще заменят намиращите се от 30 години в експлоатация SF260TP.
Новите модерни турбовитлови самолети ще са в състава на 31-во авиокрило, дислоцирано в авиобаза Dire Dawa/Aba Tenna Dejazmatch Yilma, разположена в близост до столицата Адис Абеба.
Grob 120TP ще се използва за първоначално обучение, след което кадетите ще преминат на УТС L-39 от състава на 17-та утае в авиобаза Debre Zeit или ще бъдат насочени за обучение на вертолети или ВТС. След завършване курса с L-39, пилотите ще продължат в бойните части на МиГ-23 или Су-27.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

„Бъди войник“ да се разширява към малките градове и зад граница

12.12.2019, 09:05

Доста новини излязоха от днешната кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) с председател полковник от запаса Вилис Цуров на тема „Социалната политика в Българската армия – историческа справка, текущо състояние и перспективи“.  Форумът се проведе в ЦВК. Той бе организиран съвместно с Фондация „Български ВВС“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов и по инициатива на полковник от запаса Георги Тодоров, координатор на СОРА за София.
От информацията за военната професия по време на Националната кампания „Бъди войник“ са удовлетворени 82 на сто от анкетираните 2553 граждани, каза заместик-началникът на ЦВО полковник Павлин Велков. Според направения анализ кампанията е успешна. Една от препоръките е през следващата година тя да се разшири към по-малките градове. През 2019 г. са обявени 1251 вакантни длъжности за войници, а подадените документи са били 1655, т.е. съотношението е 1 към 1,3. Вече бе съобщено, че са приети 602 войници. По време на дискусията бе предложено „Бъди войник“ да се появи и зад граница, където има млади българи.   
Стратегическият преглед на отбраната се прави много добре, е оценката на д-р Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той прогнозира, че от февруари ще започне неговото представяне пред неправителствения сектор и бизнеса. Заедно, разбира се, със Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност.
От 250 на 300 лв. ще се вдигнат парите за дрехи на цивилните служители, а заплащането на нощния труд ще бъде увеличено двойно.  Това е един от резултатите на проведения днес Отраслов съвет за социално сътрудничество в Министерството на отбраната за подготовката на колективния трудов договор в МО, стана ясно от думите на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Що се отнася до военнослужещите, той акцентира върху предстоящото подобряване на социалния пакет, за да има по-голям ефект за привличане на младите хора в армията.
Има осигурени 2 млн. лв., с които ще бъде извършен ремонт на военното общежитие на Пети километър в столицата, каза Николина Илиева, заместник-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. МО разполага с 2125 жилища, като 98 процента от тях са заети. Двата процента са заради негодността да се живее в тях. За две години са освободени 120 неправомерно заети жилища. В седемте детски градини на МО има 450 деца. През 2020 г. в София ще бъде открита първата военна детска ясла. Има интерес за изграждане на детски градини във Варна и Бургас. Проблемен остава въпросът със заетостта на Дома на МО за пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните и военноинвалиди в с. Орешак, Троянско. Правят се определени стъпки за намаляване на себестойността на услугата, преди всичко на краткотрайните почивки.
Реализирането на проектите за модернизация ще доведа до трансформация на армията и оптимизация на личния състав, прогнозира полковник от запаса д-р Добромир Тотев. Ще се наложи, допълни той, качественият личен състав да се съсредоточи там, където тези проекти са внедрени. Според него, Стратегическият преглед на отбраната трябва да разсъждава и върху този проблем.
През тази година, в резултат на плащането на сделката със САЩ за изтребителите, България е на второ място в НАТО по процент от БВП за отбрана, каза полковник от запаса д-р Павлин Русинов. Той опроверга твърденията, че ако не се дават толкова пари за армията ще има повече за пенсии, майчински и др. Разходите за отбрана у нас, обаче,  са десет пъти по-малки от социалните и едва ли намаляването им ще доведе до очаквания ефект.
На обсъждане бе поставена темата за мястото и ролята на неправителствения сектор, в т.ч. на военно-патриотичните организации, за подпомагане и коригиране на политиката за отбрана. По тези въпроси СОРА ще търси взаимодействие с останалите сдружения на запасните и резервистите. Един от тях, например, е за статута на пенсионираните военнослужещи, които по Закона за резерва на Въоръжените сили не се водят на военен отчет. В този смисъл би могло да се помисли за категорията „Ветеран от Въоръжените сили“. По тези и други теми се включиха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Кънчо Киров.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"

12.12.2019, 08:22

Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК

 

40 години от първият полет на Sikorsky SH-60Seahawk

12.12.2019, 08:19

На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети

 

29 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река

12.12.2019, 08:15

На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов.

 

 

Военен вертолет се разби в Русия, има жертви

11.12.2019, 23:34

Хеликоптер Ми-28УБ (б.н. 17 "червен") е катастрофирал днес в 23:00 мск в южната част на Русия, в Краснодарския край, при планов учебно-тренировъчен полет в сложни метеорологични условия, съобщава РИА Новости.
Според информацията, хеликоптерът принадлежи на министерството на отбраната на на страната. Той е намерен разрушен близо до село Платнировская, на два километра от авиобаза Кореновск, където е базиран 55-ти вертолетен полк АА на 4-та армия ВВС и ПВО на ЮВО. На борда на машината са се намирали двамата членове на екипажа (зам. командира на полка по летателната подготовка подполковник Александър Склянкин и зам. командир на вертолетна ескадрила майор Руслан Кушниренко), които са загинали. Жертви и разрушения на земята няма.
По предварителни данни причината за катастрофата е била гъстата мъгла в района на летището.

(Официална информация за инцидента)

 

Успешни изпитанията на модернизирана бойна машина на пехотата

11.12.2019, 20:38

Модернизирана бойна машина на пехотата БМП-2М, създадена на базата на БМП-1 руско производство, бе представена на Централния армейски полигон „Змееево“ днес, 11 декември 2019 г. Изпитанията наблюдава заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.
„Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция. Предстои да бъде направен анализ от експертите в Сухопътните войски и ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството“, коментира заместник-министър Величков след направените изпитания. Той отбеляза, че е необходимо българската отбранително-технологична индустриална база да се развива с темпо, което да догонва повишените изисквания на Българската армия. „Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ“, посочи заместник-министър Величков и допълни, че това дава сигурност на доставките при изпълнение на възстановителни и ремонтни дейности.
Демонстрираната днес модернизация се състои в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение. Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина е снабден с допълнителни люкове за десанта. - (видео)
Предложението за модернизацията е на българската фирма „Металика –АБ“ ЕООД, а монтажът на бойния модул и неговата адаптация към наличната БМП-1 са извършени от „Терем-Ивайло ЕООД, Велико Търново“. Благодарение на това БМП-2М е получила нови, по-високи бойни способности.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Русия ще достави на САЩ четири двигателя за ракетите Antares

11.12.2019, 20:30

НПО Енергомаш (предприятие на Роскосмос - Русия) в близко време ще изпрати в САЩ четири двигателя РД-181, които да се използват на РН Antares, съобщават от предприятието.
"На шести декември, представители на американската компания Orbital Sciences Corporation са подписали формуляри за поредната партия от четири двигателя РД-181. В близко време двигателите ще бъдат подготвени и изпратени на компанията-поръчител" се казва в съобщението на сайта на предприятието.
Отбелязва се, че това приемане на двигателите РД-181 е второ за 2019 г.
На първата степен на РН Antares се използват два двигателя РД-181. Първата степен се произвежда от украинското предприятие "Южмаш', втората степен е американско производство.
През декември 2018 г от Енергомаш са съобщили, че от юни 2015 са доставили в САЩ 17 двигателя РД-181, 12 от които вече са използвани в шест старта на РН Antares. През февруари 2019, в документи за държавни закупки имаше информация, че предприятието планира за 2019-2020 да изпрати на поръчителя девет двигателя РД-181.
НПО Енергомаш произвежда течногоривни ракетни двигатели РД-191 за РН 'Ангара', РД-180 за американската Atlas-5, РД-181 за американската ракета Antares. Освен това, сега предприятието създава и двигателя РД-171МВ за новата ракета 'Съюз-5' ('Иртиш').
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

ТАСС: САЩ върнаха на Южна Корея четири военни бази

11.12.2019, 19:28

Въоръжените сили на САЩ върнаха на Република Корея контрола над четири военни бази след продължителни спорове около отстраняването на замърсяването на местностите в резултат от използването на тези обекти, съобщава агенция „Рьонхап“, предава ТАСС.
Става въпрос за базите Кемп Ийгъл Кемп Лонг в град Вонджу, територията на базата Кемп Маркет в град Бупхьон, както и Кемп Хоуви в разположения край границата със Северна Корея град Тондучхон.
Решението за връщане на военните съоръжения е взето в сряда на заседание на Съвместния съвет за споразумение за статута на силите (Status of forces agreement, SOFA) в лагера Хъмфрис в град Пьонгтаек, провинция Кьонги, на 70 км от Сеул. В резултат на преговорите началникът на Северноамериканския департамент на Министерството на външните работи на Република Корея Ко Йоон Джу и заместник-командирът на въоръжените сили на САЩ на Корейския полуостров генерал-лейтенант Кенет Уисбах също се договориха за стъпките за прехвърляне на базата Йонсън Харисън в Сеул, за да се създаде градски парк на нейно място. Страните се споразумяха да продължат консултациите относно отговорността за премахване на замърсяването в близост до базите, както и за засилване на мерките за опазване на околната среда.
Както отбелязва Yonhap, през август администрацията на президента на Южна Корея Мун Дже-ин представи инициатива за ускоряване на прехвърлянето на 26 американски военни обекта на фона на опасенията на местните жители относно евентуални забавяния в премахването на замърсяването, причинено от дългосрочната експлоатация на базите. Успоредно с това продължава прехвърлянето на всички американски сили в два града - Пьонгтаек и Тегу, за да се повиши бойната готовност и ефективността на контингента.
Американската армия е разположена в Южна Корея от времената на Корейската война (1950-1953). Условията на пребиваването им се регулират от подписания на 26 януари 1950 година договор за помощ и взаимна отбрана. Според официалните данни, в момента бази на САЩ има в 53 района на Южна Корея. Правителството на страната постепенно го мести в специален армейски комплекс с площ 10 милиона квадратни метра. По своите размери базата в Пьонтеке ще стане най-големия военен обект на САЩ в света.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Руските стратегически ракетни войски ще проведат повече от 200 учения през 2020 година

11.12.2019, 19:22

Броят на ученията на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) през 2020 година няма да се промени в сравнение с 2019 година и ще бъде повече от 200. Това заяви в интервю пред вестник „Красная звезда“ заместник-командващият РВСН генерал-лейтенант Сергей Сивер, предава ТАСС.
„През тази година стратегическите ракетчици проведоха повече от 200 учения на различно ниво. Считам, че тази бройка е оптимална и позволява подобряването на показателите за полево обучение на личния състав. Именно затова през 2020 година броят на ученията ще остане непроменен“, заяви военният.
Сивер отбеляза, че ученията ще се провеждат с участието на междувидови взаимодействащи сили и средства на военните окръзи, видове на въоръжените сили и военни клонове. Освен това, интензивността на дейностите ще бъде променена, а продължителността им ще остане на същото ниво. Също така ще се провеждат специални учения за всички видове обезпечение.
Той добави, че най-мащабните учения на РВСН ще се проведат под непосредственото ръководство на командващия РВСН на територията на Оренбургска и Иркутска области.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

От форума на Инвестор.БГ АД

11.12.2019, 16:57

Барабанист до: zelka007
Ф-16 - неудобна тема нали? И на мен не ми е приятна. Защото пак заради чужди интереси ни разказват игрите, че Баце се мъчи да ни прави и на глупаци. Мен лично това ме обижда, за теб не знам. За какво беше целия този цирк с конкурса? Ами наредили са ти отгоре, излез пред народа си и кажи: Така и така, член сме на НАТО, задължават ни да купи ефки заради това, че този самолет е най-удобен за целите на НАТО. Скъпи са, но това е. Бъди честен и поне народът ще го оцени. А не да правиш всички на глупаци по видяната схема:
1. Излизат с тезата, че авиацията ни е стара и несъвместима с натовската и че ни трябват модерни самолети за защита на въздушното ни пространство.
2. Демократичното ни правителство обявява демократичен конкурс за доствка на такива самолети. Поставени са точни параметри за конкурса - цена, срокове, начин на плащане, изисквания към самолетите и т.н. Твърди условия.
3. Европейски фирми в продължение на месеци изразходват ресурси и време за да подготвят оферти, отговарящи на твърдите ни условия.
4. През това време американската страна подготвя офертата "Изберете нас, пък после ще уточняваме условията". А високопоставен американски служител се появява пред националната ни телевизия и преди да се проведе конкурса обяснява на туземците, които хал хабер си нямат от самолети, кое било за предпочитане - ябълката или портокалът. И се набляга на факта, че САЩ ни били дали няколкостотин милиона от 89-та година насам. Забележи - това се прави конкретно срещу един от участниците в конкурса, за чиято оферта има информация, че отговаря на всички условия, поставени от нас (как е изтекла тази информация е друг въпрос). Това е по демократично и по пазарните правила, нали.
5. За това какво е ставало с канчетата на Баце и Каракачанката не знам, но резултатът е пасквилът, наречен доклад за определяне на резулатите от конкурса (написан от Каракачанката) или не знам как там се водеше "документа". Можеш да го прочетеш, аз втори път не бих могъл. Това е подигравка с българския народ, неговия интелект и достойнство.
6. Така правителството ни, защитавайки чужди интереси, показва среден пръст на шведите, които са с изрядна оферта, като ярко демонстрира пренебрежението си към труда им, избирайки оферта с нищо конкретно в нея. Същите тези шведи, които са ни партньори в ЕС и от които вземаме милиони евро всяка година в рамките на програмите на ЕС и от които очакваме да ни подкрепят за разни структури на ЕС. Ще чакаме вече на марта в сряда.
7. За да влезе в исканията на баткото, националния ни парламент плюе на собствения си сурат и променя условията на конкурса след конкурса. Това ако го има в някоя независима съвременна държава ела ме заплюй. Станахме за смях пред света.
8. Трябваше да купим самолети, с които да се интегрираме в системата на НАТО за защита на блока. И по-точно - за охрана на въздушното ни пространство, защото иначе трябваше чужди самолети да ни го охраняват. За това беше и конкурса. Затова и офертата на шведите беше за самолети, предназначени за еърполисинг - да прихващат единични нарушители на границите ни и да ги съпровождат докато напуснат тези граници или да ги принудят да се приземят. Така, както се случва често напоследък в другите държави. Не да водят войни, не да се борят срещу чужди ескадрили. С няколко самолета няма как просто. Какво купуваме на практика - самолети (ако въобще ни ги доставят де), които са тежко въоръжени, включително и с ракети въздух земя (интересно какви наземни цели ще обстрелваме ОТБРАНЯВАЙКИ СЕ - армията ни от няколко хиляди човека, АЕЦ-а ни ли или няколкото ни завода? Даваме милиард отгоре за суперскъпи многоцелеви изтребители, след които има нови модели на почти същата цена. Разбира се всеки иска мерцедес, но ако ти трябва за селски улички си е чиста проба мазохизъм. Трябва ни полицейска кола, ние купуваме танк. Това е най-краткото описание.
9. Та да те светна защо купуваме тези самолети. Просто защото те са нужни на чуждата държава САЩ. Имат си бази у нас - не натовски, а американски, за които не плащат нищо. Защо да не си дооборудват въоръжението у нас, като с един куршум удрят няколко заека - ние ги плащаме, ние ще ги поддържаме, те си правят бизнеса, осигуряват си самолети, които ще си ги оборудват с техника, за която нямаме и понятие, тези самолети могат да изстрелват и ядрени ракети и са им добре дошли да се намират на един х*й разстояние от главната им цел - Русия, няколко бройки са им напълно достатъчни за да навлязат до средата на Черно море и да изстрелят ракетите срещу врага, на които той по-трудно ще реагира отколкото на междуконтиненталните, изстреляни от десетки хиляди километри и ще много други изгоди за краварите - ако искаш ще ти ги напиша. Да не мислиш, че са се замислили за нас?
Айде стига, ще ми писна да ти обяснявам елементарни неща...
(без редакторска намеса)
Източник: https://www.investor.bg/

 

Полковник Юлиян Радойски ще е началник на ВВВУ „Георги Бенковски” със звание „бригаден генерал“

11.12.2019, 15:55

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде  указ, с който да назначи полковник Юлиян Радойски на длъжността „Началник на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски” и да го удостои с виеше офицерско звание „бригаден генерал”, считано от 01.01.2020 г.
С друго свое решение Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи генерал-майор Красимир Кънев от длъжността „Директор на Щаба на отбраната“ и да го назначи на длъжността „Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите“ в Монс, Белгия, считано от 01.01.2020 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Хърватия получава безвъзмездно американски бойни машини на пехотата М2A2 ODS Bradley

11.12.2019, 13:50

Списанието "Jane's Defence Weekly" съобщава, че Хърватска ще получи от излишъците на СВ на САЩ бойни машини на пехотата М2A2 Bradley от модификацията ODS (Operation 'Desert Storm'). За достигнатата договореност е обявил и министърът на отбраната на Хърватия Дамир Крcтичевич.
Така на Хърватия ще бъдат доставени 84 БМП М2А2 ODS, от които 60 ще са на въоръжение в механизиран батальон, а останалите 24 ще се използват за резервни части.
Машините ще бъдат ремонтирани и частично модернизиране в хърватското предприятие Đuro Đaković Specijalna vozila (Славонский Брод, бивш югославски завод за производство на танкове М-84) в сътрудничество с ВАЕ Systems.
Разходите за хърватската страна ще са само 1-2 милиона. Средствата за ремонта и модернизацията ще са от САЩ в рамките на програмата Recapitalization Incentive Program (ERIP).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Разкрития за срива на САЩ в Афганистан

11.12.2019, 09:08

Стотици поверителни интервюта на висши американски фигури разкриват тяхното отношение към американската акция в Афганистан. Това показва публикация на Washington Post.
Интервютата са направени по проекта Научни уроци на службата на специалния инспектор за Афганистан. Интервютата са направени през последните пет години.
Основни тези на агенцията са, че държавните служители на САЩ умишлено са подвеждали американското общество, че американците надделяват в региона. Игнорирани са били и корупционните практики и злоупотребата с държавна помощ.
„Бяхме лишени от основно разбиране за Афганистан. Не знаехме какво правим“, заяви генерал – лейтенант Дъглас Лут, който водеше кампанията.
Той заяви, че е имало пълно объркване, относно идеята за действията в страната. Според командос Джефри Егърс са били изразходвани безсмислено големи средства за действията на военните.
Полковник Боб Краули разкрива, че публично представяните статистики, винаги са били представяни във възможно най-позитивен начин.
Документите се сравняват с изтеклите документи за конфликта във Виетнам през 1971 г. До тук са разкрити имената на 62-ма от интервюираните, а тези на 366 бяха редактирани.
Източник: https://fakti.bg/

 

Полковник от запаса Васил Арабаджиев с награда от министъра на отбраната

11.12.2019, 08:43

За принос към отбраната на страната, активна военно-патриотична дейност и във връза с навършване на 70 години със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов полковник от запаса Васил Арабаджиев бе удостоен с юбилеен медал „100 години Първа световна война“. Отличието връчи полковник от запаса Манол Тенчев, началник на отдел Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ в МО. Това стана снощи на специално организирано тържество в Народно читалище „Възраждане“ в столичния район „Подуяне“.
Юбилярът бе поздравен от председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков и награден с мемориалния знак на Съюза. Генералът изтъкна неговата достойна 35-годишна служба в Министерството на отбраната и Българската армия. От 2002 г. полк. Арабаджиев е член на СОСЗР, а от 2004 г. оглавява организацията в район „Подуяне“. Ген. Стойков връчи на полк. Арабаджиев и грамота от началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Юбилярът бе поздравен и награден от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателя на Сдружението на бившите сини каски Николай Колев и редица още негови приятели  и съратници. В тържеството участва и председателят на районната организация на Съюза на ветераните от войните на България майор от запаса Марин Илиев.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война

11.12.2019, 08:08

На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня

 

 

Австралия купува БЛА Reaper

10.12.2019, 22:35

В началото на месеца австралийските ВС са подписали договор с General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA ASI) за закупуване на БВС (Безпилотна въздушна система/ Unmanned Aerial Systems - UAS) MQ-9B SkyGuardian в рамките на националния проект Air 7003.
SkyGuardian е модификация на MQ-9 Reaper, като първите доставки се очакват в началото на 2020 г. - (видео)
Няма официална информация колко системи ще бъдат закупени, но стойността на договора е 1.3 милиарда долара.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Военнослужещи от НВУ и ВМС унищожиха невзривени боеприпаси, намерени в Русе и Царево

10.12.2019, 20:06

Специализиран екип от Националния военен университет „В. Левски" иззе и унищожи днес, 10 декември, три невзривени снаряда, намерени в Русе, в района на Дунавски драгажен флот. Формированието е в състав от шестима военнослужещи с два автомобила, с ръководител подполковник Йордан Терзиев.
Боеприпасите - един 152 мм. снаряд от гаубица от Втората световна война и два силно корозирали 76 мм. снаряда от Първата световна война, са транспортирани на безопасно място на 13 км. от Русе, където са унищожени при спазване на всички мерки за безопасност.
Специализирано формирование от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител капитан III ранг Красимир Иванов разузна, транспортира и унищожи днес 76 мм силно корозирал осколъчен фугасен снаряд, открит в местност Рогачка, град Царево, област Бургас.
Боеприпасът е унищожен в района на бившата каменна кариера след село Изгрев с отцепване на района и стриктно спазване на мерките за безопасност. Военнослужещите действаха след получено искане от областния управител на област Бургас и положителна резолюция на началника на отбраната.

Източник: https://www.mod.bg/

 

The Washington Examiner: Американският конгрес се споразумя за новият бюджет за отбрана

10.12.2019, 19:54

Депутатите в американския конгрес се споразумяха за финалната версия на Закона за националната отбрана за фискалната 2020 г., който отговаря за финансирането на Департамента по отбрана на САЩ и програмите за национална сигурност на отдела по енергетика, пише вестник The Washington Examiner.
Ако бъде гласуван успешно, новият Бюджет ще бъде на стойност 738 млрд. долара (666 млрд. евро).
„Доклада от конференцията поддържа горна линия (за бюджета за отбрана) от 738 млрд. долара, които са съвместими с последното двустранно споразумение“, се казва в общо изявление на лидерите на Комисите по въоръжените сили в американския конгрес. Двустранното споразумение е постигнато между двете водещи партии в конгреса – Демократическата и Републиканската.
„Той ще включва 71,5 млрд., заделени за извънредни операции в чужбина. Освен това ние отделихме 5,3 млрд. за възстановяване на военната инфраструктура в страната от лошо време и природни бедствия“, се казва още в изявлението.
„Този доклад е продукт на месеци оспорвани, но винаги цивилизовани и продуктивни преговори“, заяви ръководителят на комисията Адам Смит.
„Законът за националната отбрана остава един от малкото разрешаващи закони, които Конгреса приема всяка година. Това е защото и двете камари на Конгреса, както и двете партии разпознават важността му и работят заедно, за да подкрепят смелите мъже и жени в нашите въоръжени сили“, каза още той.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

10.12.2019, 16:51

Европейският съюз и НАТО сега има безпрецедентно ниво на сътрудничество, общите действия обезпечават сигурността на гражданите на страните-членки.
Това заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с върховния комисар по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел.
Същевременно той отбеляза, че след Брекзит 80% от разходите на НАТО за отбрана ще идват от страни извън ЕС.
"Съюзниците, които не са членове на ЕС, като САЩ, Канада, Норвегия и Турция, имат огромен принос за европейската сигурност. След Брекзит 80% от отбранителните разходи на НАТО, вероятно ще идва от страни, които не са членки на ЕС. Затова ЕС не може да се разглежда като заместител на НАТО, когато става дума за сигурността на Европа." - подчерта Столтенберг.
"Успяхме да издигнем нивото на отношенията между САЩ и НАТО на безпрецедентно ниво и общата ни отговорност продължава да укрепва това сътрудничество. В Лондон лидерите на НАТО решиха да продължим да укрепваме политическото измерение на НАТО, което напълно се отнася до ЕС. Трябва да осигурим взаимоотношения, при които НАТО и ЕС се допълват, а не се състезават. Съществуващите днес предизвикателства са твърде сложни, за да може с тях да се справи една отделна страна." - поясни Столтенберг.
По думите му, нито НАТО, нито ЕС има всички необходими инструменти, за да гарантират сигурността на гражданите и само заедно могат да постигнат тази цел.
На срещата в Лондон лидерите приветстваха търсенето на общи решение по миграционната криза, военната мобилност, борбата с хибридните и киберзаплахите.
Източник: https://news.bg/

 

Изчезналият от радарите самолет на ВВС на Чили е останал без гориво

10.12.2019, 15:54

Транспортен самолет на чилийските военновъздушните сили е изчезнал от радарите на път за база в Антарктика, предаде Ройтерс. На борда е имало 38 души, от които 17 души членове на екипажа и 21 пътници.
Самолетът Херкулес C130 (р.н. 990, 47760) е излетял в понеделник в 16:55 часа местно време (19:55 по Гринуич) от южния град Пунта Аренас. Операторите са изгубили връзка със самолета около 18:13 часа (м. вр.).
След загубата на връзка със самолета е обявена тревога и бе активиран спасителен екип. Часове по-късно чилийските военновъздушни сили заявиха, че смятат, че транспортният самолет се е разбил.
Оттам посочват, че всички въздушни и морски ресурси, налични в района, както чилийски, така и чуждестранни, продължават да претърсват мястото, където е изгубена връзката, в опит да спасят евентуални оцелели.
Със самолета е пътувал технически персонал, който е трябвало да извърши дейности по поддръжката на съоръженията в чилийска антарктическа база Президенте Едуардо Фрей Монталва.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в официалното откриване на Тренировъчен център за подготовка на авиационни формирования за специални операции в гр. Задар Република Хърватия

10.12.2019, 14:41

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заминава днес, 10 декември, на посещение в Република Хърватия, за да участва в официалното откриване на Тренировъчния център на многонационалната програма за подготовка на авиационни формирования за специални операции. България заедно с Хърватия, Унгария и Словения е сред страните-учредители на програмата. На церемонията, която ще се проведе на 11 декември в авиобаза Земуник край гр.Задар, ще присъстват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, офицери от командването на ВВС.
Инициативата за създаване на многонационалната програма е насочена към стандартизирането на подготовката и повишаването на оперативната съвместимост на тактическите авиационни формирования за специални операции в региона. България ще участва в програмата с обучението на екипажи и вертолети AS-532AL „Кугър“ от състава на авиобаза Крумово.
Подготовката на екипажите от армиите на четирите страни-членки на НАТО – България, Хърватия, Унгария и Словения, ще се провежда под формата на летателни тренировки (летателни учения) с нарастваща сложност на изпълнение на мисиите, с възможности за интегриране на сухопътни и морски формирования на Силите за специални операции. Предвижда се също ученията да се провеждат в различни специализирани полигони на страните-участнички в програмата с имитиране на заплахи от наземни, въздушни или морски средства, както и с участието в тренировките на формирования за противовъздушна отбрана и зенитно-ракетни войски и на други конвенционални сили и средства. Целта е подготовката да се провежда в разнообразна среда с различна степен на заплаха, позволяваща отработването на всички етапи на изпълнение на мисия, с възможност за смяна на определени нива на командване и управление.
Целите и принципните положения на програмата са утвърдени с Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Хърватия, Унгария и Словения относно създаването на Многонационална програма за подготовка на авиационни формирования за специални операции, ратифициран със закон, приет от 44-то Народно събрание на 6 февруари 2019 г. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Първи парашутен скок на военнослужещи от Специалните сили

10.12.2019, 13:26

Съвместното командване на Специалните операции в гр. Пловдив вчера бяха връчени удостоверения и парашутен бенц на 19 нови парашутисти от Специалните сили за извършен първи парашутен скок.
Те бяха допуснати до парашутни скокове след преминат модул и изпит по парашутна подготовка с инструктори от Учебния център на командването. Скоковете бяха изпълнени от самолет C-27J „Спартан” с парашутна система МС-6 на летище „Чешнегирово“.
Командирът на Съвместното командване на Специалните операции генерал-майор Явор Матеев честити на парашутистите успешния първи скок и им пожела безаварийни скокове за в бъдеще като винаги броя на отворените парашути да е равен на скочилите парашутисти.

 

САЩ с невиждано военно учение в Европа

10.12.2019, 09:31

Американската армия планира най-голямото си военно учение в Европа за последните 25 години. Допълнително 20 000 военнослужещи ще вземат участие в маневрите, предаде France24.
Учението се провежда на фона на все по-обтегнатите отношения на Запада с Русия. Командването на американските сухопътни сили в Европа обяви, че 20 000 американски войници ще бъдат дислоцирани в Европа през следващата година. Те ще се присъединят към 9000 вече разположени там американски военнослужещи.
Маневрите ще се проведат от месец май до юни през 2020 година на територията на 10 европейски страни, съюзници на САЩ. Общо 37 000 военни ще вземат участие в тях.
От Пентагона обявиха, че анексирането на Крим през 2014 година е променило всичко. Вашингтон иска да покаже готовност да защити стратегическите си партньори. Учението се казва „Defender Europe 20“. Целта на военното учение е да демонстрира способността на американската армия бързо да разположи голяма бойна сила в Европа, за да отговори на предизвикателствата.
Източник: https://fakti.bg/

 

Дания ще утрои разходите за отбрана на Арктика на фона на "руската заплаха"

10.12.2019, 09:05

Дания изрази готовност за утрояване на военните си разходи за военни програми в Арктическия регион на фона на „руската заплаха“. Повод за това речение е и нарастващото напрежение между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга, което може да доведе до военен конфликт в Арктика. Дания увеличава финансирането на програмите за Арктика от бюджета за отбрана за тригодишен период с 1,5 милиарда датски крони (220 милиона долара), което е три пъти повече от планираното по-рано. Според датския премиер Мете Фредериксен тези средства ще бъдат използвани за укрепване на отбранителните способности на страната в арктическия регион на фона на "нарастваща руска заплаха".
По-голямата част от отпуснатите средства ще бъдат използвани за наблюдение на въздушното пространство и организиране на проследяването на руските подводници близо до Гренланландия.
Беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп е разкритикувал Дания, че не е изпълнила задълженията си за отпускане на 2% от БВП за отбрана в рамките на НАТО. Във връзка с това Копенхаген заяви, че увеличението на разходите за операции в Арктическия регион в бюджета за отбрана на Дания е демонстрация, че Копенхаген спазва своите обещания. По-рано в Копенхаген Москва беше обвинена в провеждането на активни военни дейности в Арктика, което значително "влошава ситуацията".
Известно е, че през зимата на 2014 г. Дания се обърна със заявление, че претендира за територия на морското дъно около Северния полюс с площ двадесет пъти по-голяма от тази на самото кралство.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12

10.12.2019, 08:04

На въоръжение в руския спецназ постъпва на въоръжение най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.
Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)
Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.
Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 

 

Saab достави разглобяем полеви мобилен хангар на Унгария

09.12.2019, 20:27

Saab достави разглобяем полеви мобилен хангар за техническо обслужване на унгарските ВВС. Съоръжението е подобрено мобилно решение от висок клас за самолети и други машини, което осигурява перфектна защита от външна среда.
Доставката стана факт, след като Saab и унгарското Министерство на отбраната сключиха договор през декември 2018 г. Мобилният хангар осигурява равностойна възможност каквато е и стационарната поддръжка на инфраструктурата. Съоръжението беше официално предоставено по време на церемония в град Папа на 5 декември.
“Това е важно събитие за Saab, тъй като отбелязва първата поръчка на мобилно съоръжение. Това доказва нашите възможности да предоставяме решения за поддръжка, които позволяват на ВВС да съчетават оперативност и ефективност на разходите” заяви Елън Молин, вицепрезидент и управляващ звено „Поддръжка и услуги“ на Saab.
Унгарските ВВС в момента разполагат с 14 изтребителя Gripen C/D на лизингово споразумение с правителството на Швеция. Мобилният хангар осигурява висока степен на гъвкавост и намалява зависимостта от стационарна инфраструктура за поддръжка и защита на изтребителите.
Мобилният хангар се разполага бързо и дава възможност за напълно самостойни операции за продължителен период от време на всяко място, както в съответната страна, така и зад граница.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Премиерът Бойко Борисов ще посети централата на НАТО на 12 декември

09.12.2019, 19:58

Премиерът Бойко Борисов ще посети централата на НАТО на 12 декември, съобщиха от пресцентъра на пакта.
Посещението е по искане от българска страна. Борисов ще бъде в Брюксел на 12 и 13 декември за участие в последния за годината Европейски съвет. Така той ще може да съчетае него с визитата си в централата на Алианса само няколко дни след срещата на върха в Лондон, където президентът Румен Радев се срещна с американския си колега Доналд Тръмп и останалите лидери на страните-членки.
През последната седмица на ноември Бойко Борисов бе в САЩ и бе приет от президента Доналд Тръмп. След срещата им бе разпространено съвместно заявление. В него се казваше, че въоръжените сили на България и САЩ "са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност“.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Световната продажба на оръжие е скочила с 5 на сто

09.12.2019, 17:00

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), цитиран от БГНЕС.
Оборотът на 100-те най-големи производители на оръжие е достигнал 420 милиарда долара, благодарение в голяма степен на американския пазар, се казва в документа. Само американските производители представляват 59% от пазара и имат оборот от 246 милиарда долара, което е със 7,2% повече спрямо предходната година.
"Това е значително увеличение за една година, като се има предвид вече високите нива на комбинирани продажби на оръжие в САЩ", заяви Ауд Флерант (на снимката), директор на програмата за оръжия и военни разходи на SIPRI. Американските фирми се възползваха от решението на администрацията на Тръмп да модернизира въоръжените си сили, за да затвърди позициите си срещу Китай и Русия.
Русия е на второ място в класацията за производство на оръжие с 8,6% от пазара, малко преди Обединеното кралство с 8,4% и Франция с 5,5%.
Проучването не включва Китай, за който няма достатъчно данни, но изследванията на SIPRI показват, че има между 3 и 7 китайски предприятия в топ 100 на производителите на оръжие.
Две големи европейски компании, Airbus и MBDA, също отговарят на "търсенето поради продължаващи въоръжени конфликти и сериозно напрежение в няколко региона", добави Флерант.
Китай изразходва 1.9% от брутния си вътрешен продукт за отбрана всяка година от 2013-та насам. Най-високо класираната руска фирма Алмаз-Антей, която е на девето място в списъка с оборот от 9,6 милиарда долара – 18% повече спрямо предходната година.
"Това увеличение се основава не само на силното вътрешно търсене, но и на продължаващия растеж на продажбите на оръжие за други страни, по-специално износа на системата за противовъздушна отбрана С-400", се казва в доклада. Един от купувачите на тази система е членът на НАТО Турция, която сключи сделката въпреки заплахата от американски санкции.
Турската оръжейна промишленост има два предприятия в топ 100 и оборот от 2,8 милиарда долара, което е с 22% повече спрямо предходната година.
Най-големият производител на оръжие в света от 2009-та година досега остава американската фирма Lockheed Martin, чиито оборот миналата година е 47,3 милиарда долара. Само продажбите на фирмата представляват 11% от световния пазар. От нея България купи 8 изтребители F-16 и плати веднага 2,2 млрд.лв..

 

Високи награди за членове на военно-патриотичните съюзи

09.12.2019, 16:43

„Оценявам значимостта на вашия патриотизъм, родолюбие и достойната ви служба в редовете на Българската армия през различни периоди от нейното изграждане и развитие. Благодарение на вашата всеотдайност все още е жива връзката между българския народ и неговата армия, а ръководството на Министерството на отбраната намира опора в натрупания у вас ценен опит, експертиза и оценки за актуалното състояние на Българската армия и бъдещото й развитие”, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до военно-патриотичните съюзи. То бе прочетено на традиционната предколедна среща в ЦВК от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов.
Запасните и резервистите, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите бяха поздравени и от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Неговите благодарности за достойната служба предаде заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Ние, продължи той, сме ви благодарни и за критичния поглед, за съпричастността към Въоръжените сили и процесите, които протичат в тях. Нашата задача и отговорност е да превърнем ресурсите, които отделя държавата, в модерни отбранителни способности, каза още адмиралът. Процесът е сложен и многостранен, за това, отбеляза той, сме благодарни на вашата активна позиция.
От името на военно-патриотичните организации доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България, благодари на Министерството на отбраната за активната съвместна дейност през годината. Той съобщи, че от Съюза е изпратено предложение за учредяване на Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната Красимир Каракачанов за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Това ще бъде и акцентът на военно-патротичната дейност през 2020 г. Ръководството на ветераните е отчело добрите резултати от съвместната работа на държавата с неправителствените организации при отбелязване на 100 години от Първата световна война и предлага тази практика да продължи.
На церемонията, която се ръководеше от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха връчени награди.
Отличените със заповед на министъра на отбраната
Офицерски кандидат от запаса Милен Делиасенов, участник в мисията на Българската армия в Камбоджа през 1992-1993 г. – с награден знак „За военна доблест” II степен; младши сержант от запаса Коста Димитров, почетен председател на дружество „Военноинвалид” във Варна – с награден знак „За военна доблест” III степен; полковник инж. д-р Елена Чакърова от Сдружение на жените военнослужещи – с награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст” I степен; д-р Денислава Ангелова  от Сдружение „Младежки гвардейски отряди” – с награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст” II степен; с „Почетна значка на МО” II степен – полковник от запаса Йохан Балабанов, председател на Областен съвет в Монтана на НСКЗВ „За честта на пагона”; полковник от запаса Любен Миланов от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; старши лейтенант от запаса Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност; Юлия Симова, председател на Комитета на родителите на загиналите в казармата и полковник от запаса Станчо Джумалиев, председател на клуб „ПВО” към Столичната организация на СОСЗР;  с „Почетна значка на МО” III степен – Тихомир Славов от Съюза на военноинвалидните кооперации; офицерски кандидат Борис Станимиров от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Анелия Зиновиева от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Труфка Николова, секретар на Комитета на родителите на загиналите в казармата; с юбилеен медал „100 години Първа световна война” – подполковник от резерва Веселин Ангелов, председател на клона на АСВБ в Карлово; генерал-майор от запаса Димитър Димитров, председател на сдружение от КООСО „Самарско знаме” в Стара Загора; полковник от запаса Васил Славков, член на УС на БАА; полковник от запаса Добромир Тотев, заместник-председател на БНКВИ; старши лейтенант от запаса Любомир Лазаров, председател на Областната организация на СОСЗР в Перник; старши лейтенант от запаса Христо Боянов от Военен съюз и ефрейтор от резерва Антонио Таркуинио, почетен консул на Република Италия във Варна; с юбилеен медал „75 години от Втората световна война” – майор от запаса Георги Георгиев – ветеран и редник от запаса Иванка Маринова – ветеран, доброволец; с предметна награда Сувенирен нож „Манлихер” – майор Дочо Николов от Клуб за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие”, капитан от запаса Георги Моновски от НД „Традиция” и младши сержант от запаса Мирослав Сланев от НД „Традиция” във Велики Преслав; с грамота – старши лейтенант от запаса Любослав Кармиджанов от СОР „Атлантик” и Наколина Чавдарова от сдружение „Младежки гвардейски отряди”.
Отличените със заповед на началника на отбраната
С предметна награда „Сувенирен нож „АК-47” – подполковник от резерва Колю Иванов, председател на сдружение на КООСО „Полковник Иван Петров” в Русе; майор от запаса Красимир Иванов от БАА; полковник Антони Запрянов, главен секретар на БНКВИ; старши лейтенант от запаса Антоан Пейчев от КООСО „СИОР България”; капитан от запаса Румен Белберов, лекар в мисията на Българската армия в Камбоджа от 1992-1993 г.; младши лейтенант от резерва, д. н. Теофан Германов от Съюза на военноинвалидните кооперации; подполковник от резерва Георги Петковски, председател на Асоциацията на Планинските войски в България; ефрейтор Десислава Лемберова от Сдружението на жените военнослужещи; с предметна награда „Сувенирен нож „Манлихер” – ефрейтор от запаса Иван Димов от НД „Традиция”, старши лейтенант от запаса Владимир Инчовски от Клуб за военноисторически възстановки „Братя по оръжие” и старши лейтенант от запаса Тошко Топалов от сдружение „34-ти пехотен Троянски полк” на НД „Традиция”; с грамота – майор от запаса Пламен Янков, председател на Областен съвет във Враца на НСКЗВ „За честта на пагона”; полковник от запаса Георги Павлов, потомък, председател на Районна организация на СВВБ в София; майор от запаса Марин Илиев, председател на Районна организация на СВВБ в София; подполковник от запаса Димитър Димитров, военноинвалид, почетен председател на дружество „Военноинвалид” в Сливен; старши лейтенант от запаса Димитър Атанасов от СОР „Атлантик”, старши сержант от запаса Тодор Халачев от Военен съюз” и ефрейтор от запаса Васил Василев от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.
Наградите връчиха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Да поздрави участниците в срещата бе дошъл и началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов. В тържеството се включиха гвардейци и формация „Армейска песен” на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

РИА Новости: Молдова ще изпрати мироопазващ контингент в Косово

09.12.2019, 15:26

Молдова ще изпрати на 9 декември друг контингент от въоръжени сили, които ще участват в мироопазващи операции, съобщиха от пресслужбата на правителството на републиката, предава РИА Новости.
Молдовските военнослужещи участват в мироопазващата операция в Косово (КФОР), която е под егидата на НАТО от март 2014 г. В Косово е изпратен дванадесетият състав на молдовските миротворци, който според правителството е сформиран от общо 40 войници.
"Тези войници са наша гордост, ние ги уважаваме и се възхищаваме на тяхната смелост. Ние се доверяваме на вашата всеотдайност и смелост. Уверени сме, че ще действате така, че името на Молдова да се свързва с такива понятия като достойнство и сигурност", каза премиерът Йон Кику (на снимката).
Премиерът отбеляза, че благодарение на миротворците Молдова допринася за регионалната и международна сигурност, като демонстрира, че в страната има професионални офицери, чието обучение е тествано във военни операции. Правителството уточни, че миротворците ще бъдат разположени в многонационалната база „Виладжио Италия“ и ще останат там шест месеца.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

„Российская газета“: Сергей Шойгу заяви, че до 2020 г. руската армия ще бъде превъоръжена

09.12.2019, 15:13

Руските въоръжени сили през 2020 г. трябва да бъдат оборудвани с модерно оръжие на 70%. Това заяви днес министъра на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу по време на съвещание в Министерството на отбраната в Москва, пише вестник “Российская газета“.
В бъдеще, според него, ще се изисква да се поддържа това ниво. В същото време стратегическите ядрени сили, ракетите с висока точност и съоръженията за космическа отбрана трябва да бъдат приоритет при превъоръжаването на страната.
Според Сергей Шойгу въоръжените сили трябва да могат да разполагат с най-високоразвитото оборудване от технологична и техническа гледна точка.
Министърът каза, че по време на срещите, проведени от президента на Русия Владимир Путин в Сочи по-рано, са били разгледани ключовите направления на развитието на военноморските сили, както и напредъкът в изпълнението на задачите на министерството на отбраната по отношение на изграждането, модернизацията, ремонта и обслужването на въоръжението и военното оборудване на флота.
„Президентът постави на въоръжените сили задачата да осигурят балансирано развитие на оборудването на армията чрез компетентно и рационално използване на бюджетните средства и материално-техническите ресурси“, каза Сергей Шойгу. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Третата РЛС "Резонанс-Н" е развърната в Арктика

09.12.2019, 09:18

В Русия създаването на мрежа от радари продължава, като се формира единна система за откриване на приближаващи се крилати ракети, стелт-самолети и дронове, както и хиперзвукови цели. Следващата такава станция бе развърната на Нова Земя.
Според данни от явните медии може да се каже следното за характеристиките на тази радиолокационна станция. Това е модулен мултифункционален кохерентен радар с фазирана антенна решетка, работещ в метровия обхват на честотите способен "да вижда" балистични цели на разстояние до 1200 km и въздушни цели - до 600 km. Диапазонът по височина е до 100 km. Той е разработен в началото на 2010 г.
Радарната станция прилага физическия принцип на резонансното отражение на радиовълните от йоносферата и от въздушните обекти, допринасяйки за рязкото увеличаване на ефективната отразяваща повърхност (EOП) на последните. Този метод прави широко рекламираната на Запад стелт-технология в обхвата на руския радар нискоефективна и намалява почти до нула ефективността на огромната инвестиция на вероятните противници в разработването на скъпи въздушни апарати, използващи технологии с малка видимост по-специално за ВВС. Принципите на резонансния радар за откриване на широк спектър въздушни цели, включително и балистичните с намалена видимост, са успешно тествани по различни математически модели, както в естествени условия, така и на полигоните и напълно се оправдаха.
Новата радарна станция в Нова Земя е третият радар "Резонанс-Н", изграден и работещ в руската Арктика. Официалното му въвеждане в експлоатация бе в края на ноември 2019 г. Общият брой на вече сглобените „Резонанс-Н“ е 4 броя, а петата станция е в процес на производство.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта

09.12.2019, 08:24

Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.....Прочети още

 

 

ТАСС: САЩ няма да прекратят обучението на чуждестранни военни след стрелбата във Флорида

08.12.2019, 22:50

Пентагонът не възнамерява да ограничи програмите за обучение на чуждестранни военни служители в Съединените щати в светлината на убийството на трима души от саудитски курсант във военновъздушната база на флота на САЩ във Флорида, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър в интервю за Fox News, цитирано от TACC.
Саудитският обучаем пилот Мухамад ал Шамрани откри огън в петък във военновъздушната база на американския флот Пенсакола във Флорида. Той уби трима души, а осем други бяха ранени. Ал-Шамрани е застрелян от помощник шериф, който е пристигнал на мястото на инцидента, припомня агенцията.
"Такива програми за обмен са много важни от гледна точка на националната ни сигурност. Ние притежаваме това, което Русия и Китай, които са наши потенциални съперници, нямат. Това е сложна система от съюзи и партньорства", каза Еспър.
Тези програми, каза той, са много важни за "изграждането на дългосрочни отношения" с военните в други държави. „Трябва да ги продължим“, подчерта министърът. Освен това Еспър отбеляза, че правилата за подбор на кандидати за обучение в САЩ могат да бъдат преразгледани и затегнати.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

„Независимая газета“: Пентагонът възнамерява да проведе мащабни изпитания на бойни лазери

08.12.2019, 22:43

Пентагонът възнамерява да проведе мащабни изпитания на бойни лазери, пише руският вестник “Независимая газета“.
От американското военно ведомство заявиха, че американските ВВС и ВМС ще могат да получат 300-киловатово лазерно оръжие, способно да сваля крилати ракети в рамките на няколко години.
Томас Кар, помощник-директор на дирекция "Развитие на енергийните оръжия" на Министерството на отбраната, заяви, че е планирано да се тестват този тип военни лазери и да се провери способността им да унищожават крилати ракети, съобщава "Breaking Defense". В момента Пентагонът води преговори с няколко компании за създаването на демонстрационни модели на мощни лазерни оръжия. Тестване на лазери с мощност 300 кВт трябва да се извърши през 2023 г., а на лагери с мощност 500 кВт през 2024 г. Ако тестовете се окажат успешни, Пентагонът ще нареди разработването на боен лазер с мощност 1 мегават (МВт). Съществуващите военни самолети, кораби и колесни и верижни машини по-рано не са били проектирани да използват оръжия, които абсорбират стотици киловати енергия. - Ще го поправим - каза Кар. „И няма да бъдем спрени от факта, че за всеки кораб, самолет и наземно превозно средство ще се изисква индивидуално решение“, добави той.
Трябва да се отбележи, че в Съединените щати по заповед на Агенцията за противоракетна отбрана вече са разработили лазерна система съвместно с американските компании Boeing, Lockheed Martin и Northrop Grumman, способна да произвежда много тесен, добре фокусиран лъч с мощност 1 МВт. Самолет, разработен на базата на Boeing 747-400F, е избран за носител на този анти-балистичен химически лазер ABL (Airborne Laser). Наскоро проектът беше преустановен - Пентагонът смяташе лазерното устройство и неговия носител твърде големи за използване в системата за противоракетна отбрана.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Именуваха най-новия самолетоносач на САЩ

08.12.2019, 21:29

Едва 9-годишна е била Каролайн Кенеди, дъщеря на Джон и Жаклин Кенеди, когато за последно присъства на церемония за кръщене на самолетоносач. Петдесет и две години по-късно тя става кръстница на най-новия американски самолетоносач, разбивайки бутилка шампанско в носа му. - (видео)
USS JOHN F. KENNEDY (CVN-79) е втори самолетоносач от новия американски клас „Форд“.
337-метровият самолетоносач, носещ името на 35-ия президент на САЩ, се задвижва с 2 ядрени реактора и може да носи над 80 самолета (F-35, F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler и вертолети MH-60R/S). - Още американски самолетоносачи
Източник: https://www.maritime.bg/

 

МТГ – Делфин не подаде оферта за новите кораби на флота

08.12.2019, 21:20

Варненската корабостроителница МТГ – Делфин не е подала оферта за строителството на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили.
Информацията бе потвърдена пред Maritime.bg от завода, но засега компанията се въздържа от други коментари.
Коригирани ценови предложения, които ще бъдат отворени в понеделник, са подали само немската „LURSSEN“ и италианската „FINCANTIERI“.
Двете корабостроителници ще се борят за поръчката от около 1 милиард лева.
Преди две години МТГ Делфин беше единствен кандидат за строителство на двата патрулни кораба за българските ВМС. Тогава комапанията се отказа от сделката с основен мотив реално намалената с 20% стойност на проекта заради въведения ДДС върху всички военни сделки.
Новите кораби трябва да имат възможност за поразяване на брегови и морски цели зад пряката радиолокационна видимост с противокорабни ракети, способност за въздействие по надводни и въздушни цели с артилерийското въоръжение, въздействие по подводен противник с противоподводни торпеда и  въздействие по въздушен противник със зенитни ракети. Заложена е и способност за осигуряване на базирането и управлението на вертолети “Panther”.
Очаква се първият кораб да бъде приет през 2022 г., а вторият – през 2023 г.
В състава на патрулните сили на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. Построените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса. Експлоатират се вече над 30 години, а тяхното оборудване и въоръжение са морално остарели и значително отстъпват на съвременните образци.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

Русия готова за сътрудничество с НАТО

08.12.2019, 19:28

Русия е готова да си сътрудничи с НАТО, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от "Спутник".
От наша страна всички врати са отворени, готови сме за това сътрудничество, заяви той в телевизионното предаване "Москва. Кремъл, Путин".
Силовият министър напомни, че отношенията между Москва и Брюксел са били доста добри до преди пет години, както и че и двете страни са виждали възможност за още по-тясно сътрудничество. Отношенията им обаче започнали да се влошават и това продължава с всяка следваща година по думи на Шойгу.
Отношенията между Москва и западните страни охладняха заради кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия, което Западът определя като "незаконно", въпреки че над 96% от гласувалите на референдума през март 2014 г. подкрепиха решението.
Същата година САЩ, ЕС и съюзниците им приеха няколко пакета от санкции срещу Русия, в частност заради предполагаемата й намеса в конфликта в Донбас.
Москва от своя страна неколкократно заяви, че не е участвала в конфликта в Украйна. - (видео)
Източник: http://www.cross.bg/

 

РИА Новости: Американският министър на отбраната заяви, че САЩ могат да изпратят допълнителни войски в Сирия

08.12.2019, 09:33

Ръководителят на Пентагона Марк Еспер не изключва изпращането на допълнителни войски в Сирия, ако това е необходимо, предава РИА Новости.
На форума за сигурност в Калифорния Еспер беше попитан дали САЩ разполагат с достатъчно военнослужещи в Сирия.
"Мисля, че е така. И ако не, тогава ще изпратим допълнителни сили", каза Еспер.
По неговите думи, той води постоянни консултации Генералния щаб на американската армия, както и с Централното командване на въоръжените сили на САЩ, така че техните войски да имат всичко необходимо за изпълнение на задачите си.
Еспер подчерта, че Пентагонът все още счита за своя мисия окончателното поражение на терористична групировка „Ислямска държава“.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп на фона на турската военна операция в Североизточна Сирия изтегли по-голямата част от американските войски от този регион.
Известен брой американски военнослужещи остават в Северна Сирия, където според Пентагона те помагат на местните кюрдски сили да охраняват нефтените находища в региона.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Либийската армия свали изтребител на Хафтар близо до Триполи

08.12.2019, 08:55

Силите на либийското правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж обявиха, че вчера са свалили изтребител на Либийската национална армия /ЛНА/ на фелдмаршал Халифа Хафтар близо до Триполи, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирана от ТАСС.
Изтребителят МиГ-23МЛАЭ (р.н.26144 от състава на 1070-та ескадрила) е бил свален с ПЗРК "Стрела-2М" недалеч от военната база Ярмук на 10 км южно от либийската столица. - (видео)

Пилотът бригаден генерал Aamer Al-Jagam успешно се е катапултирал, но по-късно е пленен.

Към настоящия момент в Либия паралелно съществуват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащо в Източна Либия, което разполага с подкрепата на силите на Хафтар, припомня ТАСС.
Хафтар обяви на 4 април началото на офанзивата на ЛНА срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки. В отговор лоялните на правителството на Сарадж военизирани формирования започнаха операция "Вулкан на гнева" срещу силите на Хафтар, предаде БТА.
Продължаващите до днес боеве доведоха да гибелта на стотици хора и разрушаването на важни инфраструктурни обекти, а хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си.

 

На този ден през 1914 г. германци и британци правят люта морска битка край Фолклендските острови

08.12.2019, 08:25

На 8 декември 1914 г. по време на Първата световна война край Фолкландските острови в Южна Америка става морско сражение между германската крейсерска ескадра на вицеадмирал Максимилиан фон Шпее и английската ескадра на вицеадмирал Фредерик Довтън Стърдий.
На 1 ноември 1914 г. германската ескадра на фон Шпее в битката при Коронел (Южно Чили) потопява двата британски броненосни крейсера „Гуд Хоуп” и „Монмут”. Англичаните губят 1654 моряци, включително командващия ескадрата контраадмирал Кристофър Крадък.
Германската ескадра не понася загуби и това обстоятелство нанася сериозен удар по престижа на британския Кралски флот. Германските крейсери получават възможност да преминат в Южния Атлантик, създавайки заплаха както за търговските превози на Британия в района, така и за намиращите се край Южна Африка транспорти с войски, прехвърлящи се на европейския театър на бойните действия...........Прочети още

 

 

Норвегия получи първите южнокорейски 155-mm самоходни гаубици K9

07.12.2019, 22:50

На 24 ноември 2019 г. първите две самоходни гаубици 155/52 К9 и една машина за превоз на боеприпаси К10 върху същата база, от поръчаните за норвежката армия, бяха доставени от Южна Корея на пристанището Драммен (Осло) в Норвегия.
На 4 декември доставената техника бе предадена официално на артилерийския дивизион на норвежката мотопехотна бригада "Север". 155-mm самоходни гаубици K9 (норвежко обозначение VIDAR) и бронираните машини за транспортиране на боеприпаси К10 преминаха приемателни изпитания в артилерийското подразделение на норвежката армия в провинция Хедмарк. - (видео)
На 20 декември 2017 г. норвежката агенция за покупки за отбраната Forsvarsmateriell, подчинена на норвежкото Министерство на отбраната, подписа договор на стойност 1,8 милиарда крони (216 милиона долара) с южнокорейската компания Hanwha Land Systems (отбранителното подразделение на групата Hanwha) за снабдяване на норвежката армия с 24 самоходни гаубици K9 Thunder с калибър 155/52 mm ново производство (с опция за още 24 системи). Беше съобщено, че договорът включва и неназован брой (вероятно шест) бронирани машини за превоз на боеприпаси К10 на едно и също шаси, артилерийски боеприпаси, сервизна поддръжка и обучение. Общата стойност на програмата, е 3,2 милиарда крони (384 милиона долара). Доставката на самоходните гаубици K9 в Норвегия започна в края на ноември 2019 г., доставката на основната част от оборудването е планирана за 2020 г., а приключването на доставките - през 2021 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 110 години от рождението на своя патрон

07.12.2019, 21:55

Днес се състоя тържествено честване на 110 години от рождението на големия български поет – Никола Йонков Вапцаров, патрон на Висшето военноморско училище.
Гости на тържеството бяха: г-н Илиян Карагьозов – заместник-областен управител на Варненска област, г-н Георги Иванов – директор на Дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ в Община Варна, капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС, главен инспектор Иван Петров от Областна дирекция на МВР, протойерей Живко Георгиев, капитан I ранг о.р. Станко Станков – председател на Съюза на подводничарите и началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ (2002 – 2007 г.), контраадмирал о.р. Румен Попов – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ (1982 – 1990 г.), к.д.п. Димитър Димитров – морски посланик на добра воля на Международната морска организация за България, г-н Кирил Аспарухов – организатор на конкурса „Вапцарови дни“, капитан I ранг Иван Йотов – доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, капитан Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, членове на училищното настоятелство, районни кметове, представители на висши училища, фирми, компании от морския бизнес,  възпитаници на Училището, офицери от резерва, ветерани от войните, граждани и журналисти.
Начало на церемонията бе дадено със слово на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който припомни паметни дати от живота на патрона и обърна внимание на факта, че Морско училище има завиден рейтинг и авторитет, прилага международните стандарти в морското образование и е един от „законодателите“ в тези стандарти.
Със заповед на Началника бяха повишени във военно звание военнослужещи от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Спечелилият второ място на Петия национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров – курсант с-на II ст. Георги Лолов, представи пред гостите на церемонията произведението „Горки“, съобщават от ВВМУ.
**********
На 5 декември 2019 г. на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас. Посещението на учениците е свързано със сътрудничеството между двете институции за стимулиране на обучаемите в Бургаската морска гимназия да продължат образованието си във флотската Алма матер. В рамките на споразумението между двете морски институции Висшето военноморско училище ще предостави педагогически кадри за обучението на ученици в новите паралелки по „Корабоводене“ и „Корабни машини и механизми“.
Източник: http://otbrana.com/

 

A1 On (Македония): Сръбската армия представи новите хеликоптери, закупени от Русия

07.12.2019, 20:07

Сръбската армия представи новите хеликоптери, закупени от Русия, на специална церемония на военното летище „Батайница“ край Белград, на която присъства и държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия A1 On.
Съгласно думите на Вучич, новите придобивки „значително ще подобрят работата и възможностите на армията". Сръбският президент подчерта, че новите хеликоптери (четири Ми-35М, пет Н-145M и пет Ми-17В-5) са закупени заради „значително подобрение на състоянието" на държавния бюджет и заради„значителни отстъпки и облекчения", дадени от Москва на Белград. - (видео)
Русия достави хеликоптерите няколко месеца преди крайния срок. Те бяха транспортирани в Сърбия с товарени самолети на руската армия два дни преди срещата на сръбския президент Александър Вучич с руския президент Владимир Путин в Сочи на 4 декември. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Военните на Русия и Турция започнаха 14-тия съвместен патрул в Сирия

07.12.2019, 19:46

Военните на Русия и Турция започнаха 14-тия съвместен патрул в североизточната част на Сирия в район, разположен на няколко десетки километра източно от град Камишли. Това съобщиха в Министерството на отбраната на Руската федерация, предава TACC.
„От 10:00 часа съвместен патрул се движи по трасето от митническия пункт на селището Дейруна-Ага, където руската военна полиция и представители на турските въоръжени сили уточниха маршрути на изток по сирийско-турската граница", отбелязват от Министерството на отбраната в Москва. „Въздушните патрули се извършват от екипажите на вертолети на Военно-космическите сили на Русия".
От Москва отбелязаха, че това е 14-ти съвместен патрул на руски и турски представители на военната полиция. Патрулът инспектира ситуацията в сирийските селища. Той се състои от осем единици военна техника – бронирани машини „Тигър“ и БТР-80 на руската военна полиция и бронирани машини „Кирпи“ на турските въоръжени сили. Задействани са около 50 военнослужещи от двете държави. Руската военна полиция, в сътрудничество със сирийската и турската гранична охрана, оказва съдействие при осигуряването на обществена сигурност и поддържането на реда, както и следи за спазването на точките от Меморандума за изтегляне на части на кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ и техните оръжия на дълбочина 30 километра от границата.
Мониторинг на ситуацията по маршрута на движение на колоната в реално време осигурява безпилотен летателен апарат „Орлан-10" на въоръжените сили на Русия.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

НД "Русофили" откри паметник на генерал-лейтенант Радко Димитриев в родното му село Градец

07.12.2019, 12:56

Русофилите в България откриха паметник на генерал-лейтенант Радко Димитриев в родното му село Градец.
Генералът участва в Априлското въстание 1876 г. и Руско-турската война от 1877-1878 г. Записан в спасителната гвардия на Уланския полк на Руската армия.
По време на Сръбско-българската война от 1885 г. е помощник началник на щаба на Западния корпус. Един от организаторите на проруския военен преврат от 1886 г. свалил от трона княз Александър I от Батенберг. Герой от първата и втората балканска война. От 1914 г. е посланик на България в Санкт Петербург.
След избухването на Първата световна война, изразявайки несъгласието си с участието на България в съюза срещу Русия, той се присъединява към руската армия. Той командва 8-ми армейски корпус от 3-та армия.
От 20 юли 1917 г. е в резерва на чинове в щаба на Петроградския военен окръг. На 1 януари 1918 г. се пенсионира. Той отказа да участва в братоубийствената според него гражданска война, след което заминава за лечение в Кисловодск. Там той е заловен по заповед на председателя на местния ЧК Атарбеков. Разстрелян в град Пятигорск на 18.10.1918 г. от есери. - Още за Радко Димитриев

 

Разломът между основните играчи в НАТО

07.12.2019, 09:48

Последното изминаващо десетилетие показва, че светът е в процес на навлизане в нов етап на своя геополитически и обществен облик. Процесите и събитията, създаващи бурното време, в което живеем, носят белезите на промяната, но вече не само във външната форма, но и във вътрешното съдържание. А процесите, като резултат от нашата, човешката, политическа и обществена дейност, показват че именно действията на отделния човек, но и на отделните държави и корпорации могат да трасират пътя, да посяват и отглеждат идеи, да създават и преследват врагове, за да оправдават собственото си съществуване.
При фокусиране на погледа в полето на геополитиката силно впечатление правят редица процеси, които затвърждават формиращия се нов ред, за който вече се пише и говори активно. Исторически изменения от такъв мащаб отнемат години, за да се разгърнат в пълнота, но има определени сигнали, които служат като ориентир, че се случва нещо необичайно за настоящето. Иронията на историята към нас, съвременниците, е че дългият процес от десетилетие или две е просто миг, а всяко ново, както гласи сентенцията, е добре забравено старо. Разликата с миналото е в интензитета на събитията, скоростта на раждането и после узряването на идеите, всичко това породено от технологичния прогрес и вече твърде забързания човешки живот и несъзнателната жажда за информация, подобна на опиат. Без да се претендира за изчерпателност, но все пак смело, в рамките на един подобен текст, изпъкват отличителните белези за настъпващата промяна.
Призрачният гигант от миналия век – НАТО, отбелязва своя противоречив 70-годишен юбилей и живеещ в свое идеологическо безвремие, с единствената задача да обслужва външнополитическата програма на елита на една държава. Въпреки формалното единство, честването на годишнината на организацията излъчва противоположният сигнал за огромен разлом между основните играчи. В основата на разлома стоят интересите на Вашингтон, който може да бъде далечно сравнен с лошия ученик в клас, който тормози останалите, когато не го слушат. Неслучайно Франция е една от потърпевшите в настоящия момент. Тя защитава своя национален интерес, който не е съобразен с този на САЩ. По-рано през тази година Париж прие административни мерки за облагане с данъци големите американски корпорации в областта на услугите и интернет – „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Амазон“. Ответното използване на санкции като част от инструментариума за влияние с времето и прекомерното използване изгуби своята сила и авторитет. Но когато се използва срещу държави, които са разглеждани не просто като съюзници, а като част от едно семейство, показва истинското лице на отношенията. И носи своите последствия.
Франция е единствената държава в ЕС, която към момента може успешно да развива свой независим, конкурентен военно-промишлен комплекс, включително в сферата на ядрените оръжия. Позабравената идея през последните 15 години за обща европейска отбрана бе възкресена отново и още по-настойчиво именно в мандата на Еманюел Макрон. В този аспект Германия все още дълго време ще носи и ще u се напомня комплексът на Втората световна война, вкоренен дълбоко в немското съзнание.
В довоенна и военна Европа Франция е културният и интелектуален център на света, мястото, „където се случва нещо“, както пише Тони Джъд в „Да мислиш 20-ти век“, а Париж е „за пореден – и последен – път столица на века“. Величието на САЩ не е във военно или икономическо отношение, а в културно и обществено и тепърва предстои за него също да се говори като наследство, а не като бъдеще. Въпрос на време е процесът да намери своето развитие, а ЕС може да изгуби историческия шанс да участва в него като единен субект, ако не намери средствата и личностите, които да го изведат на политическата сцена, отвъд сянката на САЩ.
Интересен пример за разломите в НАТО идва от Турция, която от години следва своята стратегическа цел да бъде незаобиколим регионален и европейски фактор. С реализацията на Турски поток и Транс-Анадолския газопровод тази цел успешно се изпълнява. Енергийните и военни сделки често вървят ръка за ръка, като с внедряването на С-400 Турция си осигури сигурност. Наличието на работеща система за противоракетна отбрана проправя път към друга амбиция на Ердоган – създаване на ядрен арсенал, вече без страх от възможни последствия. В същото време България си играе на самолети, нови стари идеи за логистични центрове и интерконекторни връзки. Анкара вече може да говори и действа много по-агресивно, като това със сигурност ще бъде усетено на Балканите – под форма на съобразяване или косвено влияние. Затвърждава се моделът, че единствените два фактора на стабилност в Черноморския регион са именно Турция и Русия.
В годините след предстоящата 2020 г. ще се очертаят тези модели – повече държави с притежание на ядрени оръжия и нов модел на стратегическа сигурност, зависещ от два фактора. Първо, ако отпаднат и последните договорни прегради, които сдържат военната надпревара, светът ще реагира на принципа на пазарната икономика – пазарът ще определя търсенето и предлагането, но вече в сферата на стратегическите оръжия, което е опасно и ще бъде пример за натовска недалновидност. Единственото условие за справедливост на пазара е силата. Ако се следват идеите на Чикагската икономическа школа и нейните представители – пазарът е такъв какъвто е – ако си силен е справедлив, ако не си – той пак е справедлив, просто ти си слаб. Второ – новото поколение оръжия, които навлизат в Русия, ще гарантират ролята u на медиатор между Изтока и Запада, освен географски, но със сигурността на създаденото стратегическо превъзходство.
Неслучайно разломите се случват отново на европейската сцена, където са концентрирани интересите във всяка сфера – енергийна, военна, а и културна. Възможността за възстановяването и задълбочаването на отношенията между ЕС и Русия, с посредничеството на Франция, и с икономическото сътрудничество на Германия, само показва страха, но и начина, по който се взимат решения във Вашингтон. Винаги в своя полза и винаги прикривани зад паравана на общите евроатлантически ценности. Както гласи американската поговорка – докато се ръкуваш с едната ръка, в другата стискаш камък. И винаги остава илюзията за избор. Юбилеят на НАТО и честването му точно показва различните пътища. Великобритания избра американския вектор, докато в Европа се усеща все по-осезаемо желанието за поемане по нов път. С ясната уговорка, че НАТО е придатък на САЩ, който е способен да раздели усещането за „европейско“, чрез своите трансмисии в ЕС. Изминаващата година отново се оказа година на санкции, локални конфликти и бежански кризи, но в по-общ план показа осезаемото усещане за промяна.
Предстоящата 2020 г. ще изостри противоборството и в известна степен това ще е резултат от вътрешната ситуация в САЩ – икономическа, заради илюзорното усещане за растеж, с широко разтворена ножица на социално неравенство, но и политическа – с наближаването на президентските избори и горещата фаза на предизборната кампания. Случващото се вътрешно отслабване ще има своите агресивни проявления навън, но това само ще засили процесите на утвърждаващия се многополюсен свят. Ще продължи процесът по преоткриване на силната държава, но в нова форма, пасваща на глобалния свят, като път към преодоляване на стария ред и неговите недъзи. Уместно за припомняне е написаното от Томас Хобс в „Левиатан“, преди повече от 300 години, че при липсата на обща власт „хората са в състояние на война, и то на война на всички против всички“. Вероятно това би ги направило и по-лесни за контрол и управление. Със сигурност раздираната от локални конфликти Европа и нейната периферия в Близкия Изток е много удобен отслабен съюзник.
Източник: https://trud.bg, Д-р Станислав Бачев

 

Русия покани Ердоган на Парада на победата

07.12.2019, 08:55

Русия е поканила турския президент Реджеп Тайип Ердоган на Парада на победата през 2020 г., съобщава в. "Известия", позовавайки се на информация от руското посолство в Анкара. „Поканата, адресирана до президента на Турция, бе изпратена по установения ред. Чакаме решение “, заявиха от пресслужбата на посолството. Засега отговор няма. Ако Ердоган откликне, той ще е първият турски президент, уважил събитието.
На 9 май 2020 г. се навършват 75 години от победата във Великата Отечествена война. Сред поканените в Русия гости са лидерите на повечето държави в Европа, американският президент Доналд Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху. Преди дни ръководителите на 17 страни, включително Индия, Франция, Куба, Венецуела, Беларус, Молдова, Сърбия, Чехия и други, потвърдиха, че ще присъстват на юбилейния парад.
Ердоган се среща с Путин  по-често от другите чуждестранни лидери - само през 2018 г. двамата проведоха седем срещи, а през отиващата си година четири, турският президент никога не е посещавал Москва за честването на 9 май.
Последната среща на двамата президента -  22 октомври тази година, продължи над шест часа. На 2 декември говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че следващите разговори са насрочени за 8 януари 2020 г. в Истанбул.
„Много е вероятно Ердоган да отиде в Москва на 9 май. Това ще бъде символичен жест и повратна точка за руско-турските отношения“, коментира турският политолог Керим Хас.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Един век танкове

07.12.2019, 08:25

В раното мъгливо утро на 15 септември 1916 г. в сектора Flers-Courcelette, определен за ничия земя и североизточно от река Сома в югоизточна Франция, войски на Антантата (Великобритания и Франция), атакуват войски на Съглашението (Германия и Австро-Унгария), като използват срещу добре окопалата се немска пехота, ужасяваща машина за убийство – невиждано до онзи момент, движещо се със странен шум и стрелящо огромно желязно чудо.
Войниците го наричат „Дявол“ и панически бягат от него, захвърляйки оръжието си докато се окопитят. До вечерта в шифрограмите и сводките за войските това чудо е наречено и записано: „Танк“. Това е танкът „Смелчак” (модел „Марк I”) на капитан Харолд Уйлям Мортимор „Морти“ от Британската армия, който достигайки първата германска траншея, произвежда с едно от оръдията си дебютния боен изстрел в света. Така възвестява началото на своето военно господство. И нещо прекрасно за капитана – 35 години по-късно на 15 септември 1950 г. се ражда единствената му дъщеря Тили в деня на честването на годишнината от първата битка.......Прочети още

 

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър

07.12.2019, 08:15

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)

 

 

Четирима убити след стрелба във военна база на САЩ

06.12.2019, 20:58

Нападател с огнестрелно оръжие откри огън в американската военна база в Пенсакола, щата Флорида Убити са четирима души, включително нападателя, предаде Асошиейтед прес, цитирайки полицията. 11 души са били простреляни, включително двама заместник-шерифи. Единият от тях е убил нападателя.
Стрелбата, открита в една от учебните сгради на базата, е предизвикала масивен отговор от страна на правоохранителните сили, при което базата е била затворена. Обстоятелствата не са ясни, не се съобщава дали стрелецът е бил военен, пише https://www.dnes.bg/
В базата работят над 16 000 военни и 7400 цивилни. Тя е една от най-големите и най-известните авиобази на ВМС на САЩ. Заема обширна територия по крайбрежието на Мексиканския залив в най-северозападния район на Флорида, близо до границата с щата Алабама. - (видео)
Играе ключова роля в местната икономика. Там е базиран и прочутият въздушен демонстрационен екип "Сините ангели" на американските въоръжени сили, там се намира и Националният музей на военноморската авиация на САЩ - популярна туристическа атракция в тази част на Флорида.
Днешната стрелба в Пенсакола е втората във военноморска база на САЩ тази седмица. Моряк от американска подводница в Пърл Харбър, на Хаваите, откри огън срещу трима цивилни служители в сряда, като уби двама, преди да се самоубие.

 

Св. Николай „донесе“ на българските ВМС нов вертолет – AS365N3+ Dauphin

06.12.2019, 18:40

На 6 декември, празника на Свети Николай Мирайклийски – закрилник на рибари и моряци, в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” във Варна се състоя церемония за тържественото приемане на въоръжение на вертолет AS365N3+ Dauphin (заводски сериен номер 6964) в състава на военното формирование. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов; началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, областният управител на Варна Стоян Пасев, кмета на Варна Иван Портних, Н.Пр. Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, посланика на Франция в България Н. Пр. Флоранс Мишел Рабин, управителят на Airbus Helicopters Romania Жорж Дирдили; офицери от щаба на ВМС, авиобаза „Чайка“, формирования на ВМС, ветерани от ВМС.......Прочети още

 

САЩ няма да заплатят на Австралия за изгорелия EA-18G

06.12.2019, 15:50

Австралия няма да получи от САЩ никаква компенсация за загубения реактивен самолет за РЕБ EA-18G, който е отписан поради големите поражения, възникнали в резултат на пожар в двигателя миналата година.
Авиационното произшествие е от 27 януари 2018 г. в авиобаза „Нелис“ (щат Невада) по време на международните учения Red Flag 18-1. При излитане се запалва десният двигател, като получените поражения са толкова големи, че не е възможно да се ремонтира самолета.
Австралийското правителство се е опитало да получи компенсация от американците, но нито ВМС на САЩ, нито компанията-производител на EA-18G «Боинг» са се съгласили да платят за изгорелия самолет. Претенциите са отклонени към компанията General Electric, която произвежда двигателите F414.
По всяка вероятност загубите ще бъдат платени от австралийските данъкоплатци.
Boeing EA-18 Growler е палубен самолет за РЕБ, създаден на база на изтребителя F/A-18F Super Hornet. В серийно производство е от 2007 г. На въоръжение е във ВМС на САЩ и във ВВС на Австралия. - Още за EA-18 Growler
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Нашите воини са сред първите спортни сили в Кандахар

06.12.2019, 15:30

По повод честването на националния празник на Румъния - 1 декември в база „KAF” в Кандахар, Афганистан бяха организирани поредица от спортни мероприятия, в които взеха участие военнослужещи от Румъния, САЩ, България и сборен отбор на коалиционните сили, съобщават от КСВ.
Под ръководството на главния сержант на контингента старши сержант Живка Попова, военнослужещите от българския военен контингент завоюваха призовите места в две от четирите дисциплини – волейбол, теглене на въже, футбол и 5 км крос.
Воден от младши сержант Илия Илиев волейболният отбор допусна само един загубен гейм от 6 мача, а отборът по теглене на въже с  капитан старши сержант Тончо Тонев беше безапелационен в дисциплината си и спечели първото място.
Наградите връчиха полковник Мариан Кожухару – национален командир на румънския контингент, командирът на батальона за защита на силите подполковник Джейсън Уейни и неговият заместник подполковник Цезар Кукуш.
Източник: http://otbrana.com/

 

Доволен съм от бюджета, каза министърът на отбраната във Варна

06.12.2019, 15:26

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и флотилен адмирал Боян Медникаров откриха днес обновения учебно-спортен комплекс на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. - (видео)
Малко след това те се включиха и в тържествата по повод деня на закрилника на моряци и рибари Свети Николай Чудотворец (Никулден). Пред православния храм „Свети Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и бе отслужен молебен за здраве и сила за всички моряци. Раздаден бе рибен курбан на граждани и гости, приготвен в походна кухня от готвачи от ВМС.
Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото той нараства от 1.51 на 1.61 процента от БВП и според мен ще достигне и малко по-високи нива като реализираме поне един от двата проекта за модернизация и при сключване на договор ще има и авансово плащане по проектите. Това каза министърът на отбраната в отговор на журналистически въпрос и поясни, че в бюджета е заложено и поредно увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. „Доволен съм, защото през тези три години се направи толкова за армията, колкото не е правено през последните тридесет години“, подчерта министър Каракачанов.
В отговор на въпрос за некомплекта в армията министър Каракачанов заяви, че тази година има обръщане на негативната тенденция и броят на постъпилите е двойно по-голям от същия период за миналата година, което е и в резултат на информационна кампания „Бъди войник“, която ще продължи и през следващата година. Министър Каракачанов поясни, че не е даден нито лев за реклама по време на кампанията и благодари на медиите, че са я отразявали безплатно. „Основният резултат при преодоляване на некомплекта ще дойде, когато успеем да решим всички проблеми, свързани със стандарта, обучението, модернизацията и когато хората виждат, че отиват да служат в една модерна армия“, каза в заключение министърът на отбраната, цитиран от Пресцентъра на МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Приключи батальонното тактическото учение „Вратица 2019”

06.12.2019, 15:22

От 2 до 4 декември на Учебен център „Сливница”  се проведе батальонно тактическо учение „Вратица 2019” с военнослужещи от състава на Бригадното командване на тема „Механизираният батальон в отбрана като преден отряд в полосата за осигуряване на механизираната бригада”, съобщават от КСВ.
В учението взеха участие военнослужещи от Десети механизиран батальон - Враца от състава на Бригадното командване с командир подполковник Симеон Цеков и придадени формирования от състава на Трети механизиран батальон – Благоевград.
Батальонното тактическо учение постигна своите цели по повишаване на сглобеността на щаба и формированията на Десети механизиран батальон при водене на отбранителни бойни действия, командване и управление за изпълнение на поставените задачи.
БТУ „Вратица 2019” беше крайния етап от подготовката с Десети механизиран батальон. На Учебен център „Сливница” беше изграден полеви лагер. За периода 25.11-01.12.2019 г. се проведоха ротни тактически учения с механизираните роти от състава на Десети механизиран батальон и  ротно тактическо учение с механизирана рота от състава на Трети механизиран батальон от Бригадното командване.
Планирането и провеждането на батальонното тактическо учение се осъществи от щаба на Бригадното командване.
Офицер, планиращ учението, беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението - командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, а директор на учението - майор Симеон Гаджев от щаба на Бригадното командване.
Източник: http://otbrana.com/

 

Депутатите ратифицираха договора с Нидерландия за военните кораби

06.12.2019, 12:43

Народното събрание ратифицира договора с Кралство Нидерландия за доставка на два кораба /минни ловци/ за нуждите на военноморските ни сили. Договорът е на стойност 1,996 млн. евро. без ДДС, като парите са заложени в бюджета за 2020 година.
Заради ангажиментите на България към НАТО средствата за отбрана догодина са повишени с над 200 млн. лв. спрямо 2019 г., с което достигат 1,61 % от БВП. Разписаният бюджет на Министерството на отбраната възлиза на 1,5 млрд. лв., но ако към сметките се добавят и парите за модернизация на армията сумата надвишава 2 млрд. лв. и съответно става повече от 2% от БВП.  
По време на разискванията Кольо Милев от "БСП за България" заяви, че групата ще подкрепи договора, тъй като нашите военноморски сили имат нужда от придобиването им. "Цената не е голяма, корабите не са нови, но след тяхното възстановяване и осигуряването на нашите ремонтни органи и на военните формирования за подготовка и поддръжка, това е положително и ние ще го подкрепим", каза депутатът, цитиран от БТА.
Пламен Манушев от ГЕРБ отбеляза, че корабите са изключително добри. Той посочи, че военноморските ни сили имат нужда от подмяна и на противоминните си сили, тъй като тези, с които разполага, са съветско производство. По думите му те вече са на привършване на жизнения си цикъл. Манушев каза още, че придобиването е важно с оглед чистотата на водните пътища в Черно море. Според Манушев с покупката на двата кораба ще бъде възстановен един от дивизионите ни. "С три минни ловци и три редови миночистача - ще бъдат напълно възстановени способностите за борба с минната опасност", отбеляза депутатът.
Николай Цонков от "БСП за България" посочи, че това е добре за флота, защото е начин да мотивираме Българската армия. В крайна сметка ще повишат отбранителните способности на Българската армия, отбеляза той.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Австралийската програма за подводния флот

06.12.2019, 11:54

Британската отбранителна компания Babcock спечели договор за проектиране и изграждане на системата за управление на оръжията на новите подводници тип Attack за австралийския флот. Договорът с френската компания Naval Group, обявен от австралийското Министерство на отбраната, от своя страна ще подпомогне експлоатацията и поддръжката на бъдещите подводници, включително управлението на местната система за доставки за производството, както и доставката и сглобяването на критични компоненти за системата за управление на оръжията.
Програмата на австралийското правителство в размер на 50 милиарда австр. долара предвижда изграждането на 12 подводници, проектирани и построени за австралийския флот. Очаква се ролята на компанията Babcock да струва около 1 милиард британски лири за целия срок на действие на програмата. Работата по проектирането ще започне веднага. Въпреки че предварителната фаза на проектиране на системата на въоръжението ще започне в Бристол (Обединеното кралство), по-нататък ще бъде иницииран трансфер на умения и интелектуална собственост в австралийското предприятие на Babcock, което ще изпълнява ролята на инженерно-конструкторски орган за този проект.
Този договор е допълнение към утвърдената австралийска верига за доставки от Babcock, която поддържа системата за управление на оръжията на съществуващите подводници тип Collins вече повече от 20 години. Изпълнителният директор на Babcock Арчи Бетъл казва: „Доволен съм, че Babcock ще играе значителна роля в бъдещата подводна програма на Австралия. Способността да прехвърляме уникалната си интелектуална собственост, ноу-хау и експертиза ни позволява да играем все по-важна роля в осигуряването на отбраната на приятелските страни по света."
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военноморският музей откри най-новата си изложба „По пътя към морската история 2019“

06.12.2019, 10:03

В навечерието на Никулден Военноморският музей откри изложбата „По пътя към морската история 2019“ и отличи 32-мата си дарители от изминалата годината със свидетелства за дарение. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов получи грамота за получените от Флота експонати и за традиционната подкрепа, която неговото командване оказва на институцията. На събитието присъстваха ветерани от търговския и военния флот и техни роднини, колеги и приятели на музея.
„Това е изложба, с която показваме малките стъпки, по които вървим, за да очертаем българската морска история, и с която подчертаваме, че можем да го сторим само заедно с вас - децата, внуците, приятелите на свидетелите и участниците в събитията от миналото“. С тези думи д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей, благодари на дарителите при откриването на изложбата.
За първи път в музея постъпват лични вещи на адмирал Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г. и летателна книжка на първия командир на Вертолетната ескадрила на ВМС полковник о.з. Димитър Георгиев. Сред ценните експонати, дарени през отминаващата година, е рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, както и документи и отличия на к.д.п. Николай Христов, който с примера си доказва, че героизмът за спасяване на човешки живот на море е възможен и в мирно време. Посетителите на изложбата имат възможност да разгледат част от оборудване на подводница, включително и консервирана питейна вода за екипажа, прибор за управление на стрелба от български военен кораб от края на ХХ в., различни дамски и мъжки униформи.
Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020.
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Катастрофа с хеликоптер UH-60 Black Hawk в САЩ, екипажът е загинал

06.12.2019, 08:32

Хеликоптер UH-60А Black Hawk от Въздушната национална гвардия на Минесота се е разбил вчера, тричленният екипаж е загинал.
Въздушните диспечери са загубили хеликоптера от екраните на радарите в 14:15 местно време. Екипажът е изпълнявал облитане на летателния апарат след техническа инспекция.
90 мин след загуба на връзка с екипажа, хеликоптерът е открит от екипа за търсене и спасяване на около 25 км от летището. Жертви и разрушения на земята няма.
Машината е от състава на 34-та бойна авиационна бригада. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Изтребител МиГ-29М се е разбил в Египет, няма жертви

06.12.2019, 08:22

Вчера в Египет по време на рутинен тренировъчен плет се е разбил изтребител Миг-29М. Пилотът е успял да се катапултира, няма опасност за живота му.
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие. Разглеждат се две основни версии – ГТП или отказ в системата за управление на самолета.
Египет сключва през 2016 г. договор за закупуване на 46 изтребителя МиГ-29, от които до сега са доставени 15.
Това е вторият загубен изтребител от този тип - на 3 ноември 2018 г. също се разбива Миг-29М, пилотът остава невредим.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Путин предложи на САЩ да удължат Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

05.12.2019, 22:35

Русия е готова до края на годината, без повече условия и дискусии, да удължи срока на действие на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, обяви президентът Владимир Путин на съвещание по въпросите на отбраната, цитиран от ТАСС.  Договорът е наричан също Нов СТАРТ.
"Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: готови сме незабавно, възможно най-бързо, до края на тази година, без никакви предварителни условия да удължим договора Нов СТАРТ. Казвам го официално, за да няма после двойно и тройно тълкуване на позицията ни", заяви държавният глава.
Договорът между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен по взаимно съгласие за срок не по-дълъг от пет години. Според документа седем години след влизането му в сила всяка от страните трябва да съкрати стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

 

Главната многоцелева атомна подводница проект 885М „Ясень-М“ „Казань“ проведе торпедни стрелби в Бяло море

05.12.2019, 22:11

Главната многоцелева атомна подводница проект 885М „Ясень-М“ „Казань“ проведе торпедни стрелби в Бяло море, съобщиха от пресслужбата на Северния флот на Русия.
„Стрелбите се проведоха в рамките на заводските ходови изпитания на субмарината при осигуряване от сили на Беломорската военноморска база. Екипажът на АП „Казань“ е извършил успешен пуск на две торпеда от подводно положение по подводна цел“, - се казва в съобщението.

Многоцелевата атомна подводница К-561 „Казань“ бе спусната на вода на 31 март 2017 година. - Още за проект 885

 

Осигуряване летателната годност на самолет Ан-30

05.12.2019, 21:08

Публичното заседание за отваряне на офертите за участие в обществена поръчка с предмет „Осигуряване летателната годност на самолет Ан-30“ ще се проведе на 09.12.2019 г. от 14:00 часа, в сградата на Министерство на отбраната (МО) в гр. София на ул. „Иван Вазов“ № 12, ет. 5.
Припомняме, че обществената поръчка е за "Сключване на рамково споразумение за срок от 36 (тридесет и шест) месеца за осигуряване летателната годност на самолет Ан-30 рег. знак 055, зав. № 0802, което включва извършване на капитално-възстановителен ремонт (КВР) на самолет Ан-30, двигатели АИ-24ВТ, РУ19А-300, въздушни винтове АВ72Т серия 02А и оборудването от техните комплектации, доработка/замяна на системи от комплектацията на самолета, ремонт и доставка на авиационно-техническо имушество (резервни части, консумативи и разходни материали)", като прогнозната стойност е 5 милиона лева (без ДДС).
Източник: http://www.pan.bg/

 

Министър Каракачанов към курсантите-отличници: Изграждайте се като лидери

05.12.2019, 20:21

Благодаря ви, че сте избрали тази трудна и достойна професия. Една държава съществува, докато има боеспособна армия, която да я защитава. Няма просперираща държава без боеспособни въоръжени сили. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите-отличници от Националния военен университет „Васил Левски“, които днес, 5 декември, бяха гости в Министерството на отбраната. Те бяха водени от началника на НВУ полковник Иван Маламов. На срещата с тях присъства и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
Министърът пожела на младите хора здраве, самочувствие и добра подготовка. „Не се насочвайте към леката служба, защото характер се изгражда там, където има повече отговорности. Изграждайте се като лидери не само в армията, но и в обществото. Имайте самочувствие, защото върху вас утре ще легне отговорността за съществуването на Българската армия“, каза министър Каракачанов.
Той връчи на Националния военен университет подарък - копие от сабята на Васил Левски. По инициатива на министър Каракачанов още следващата година ще бъде учредена награда за курсант-отличник, като при завършването ще се връчва сабя.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев подчерта, че военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната работят много добре през последните почти три години. „Бъдете твърди, отстоявайте мнението си. Имайте идеали и цели в живота, които да се стремите да постигнете“, призова генерал Андрей Боцев. Той пожела на младите хора здраве и бъдещи успехи.
По време на срещата министър Каракачанов и генерал Боцев отговаряха на въпроси на курсантите, свързани с техния статут, с материалната база,с обучението и др.
Началникът на НВУ полковник Иван Маламов благодари за срещата и подчерта, че ръководството на Университета приема с огромна отговорност задачата да готви новите лидери в отбраната и в обществото. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Пентагонът: Приключи изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия

05.12.2019, 16:55

Министър на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви, че изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия е приключило. В страната ще останат 600 военнослужещи, които ще охраняват петролните съоръжения, за да не попаднат в ръцете на терористите от ИДИЛ, каза още Еспър в интервю за агенция „Ройтерс“.
Изказването на Марк Еспър слага край на продължаващия от месеци период на смут и несигурност, след първоначалното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли американски военнослужещи от Североизточна Сирия, коментира агенция „Ройтерс“.
От тогава американското военно присъствие в страната беше намалено с близо 40 процента от около 1000-те военнослужещи, допълва агенцията.
Американската армия си запазва правото да изпраща или намалява контингента си в Сирия, според ситуацията в страната, но като цяло броят на военнослужещите няма да надхвърля 600 души, заяви още шефът на Пентагона.
Припомням, че едностранното решение на Тръмп да изтегли всички американски военни от Североизточна Сирия, беше посрещнато с остра критика, както от съюзниците му в Европа, така и от влиятелни конгресмени от неговата републиканска партия. Това принуди Тръмп да се откаже от плановете си и все пак да остави част от военнослужещите си в Сирия.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна с досегашния руски военен аташе по отбраната в София полковник Виктор Авдеев

05.12.2019, 16:50

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна днес, 5 декември, с досегашния аташе по отбраната на Руската федерация в София полковник Виктор Авдеев по повод окончателното му отпътуване от България.
Генерал Боцев пожела успех на полковник Авдеев в бъдещата му дейност и изказа увереност, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави ще продължава да се развива в духа на взаимно разбирателство и открит диалог. Досегашният руски военен аташе у нас благодари за гостоприемния прием в страната ни и полученото добро отношение от страна на българските му колеги през годините на неговия мандат.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев с военните моряци на Никулден

05.12.2019, 16:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участват в поредица събития във Варна, свързани с Военноморските сили (ВМС), и ще почетат деня на закрилника на моряци и рибари Свети Николай Чудотворец (Никулден) утре, 6 декември.
Празничният ден ще започне с посещение във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, където официално ще бъде открит ремонтиран учебно-спортен комплекс. Пред гостите началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще представи перспективите за развитие на нови високотехнологични образователни програми.
От 11.00 часа пред православния храм „Свети Николай Чудотворец” във Варна ще се проведе военен ритуал и ще бъде отслужен молебен за здраве и сила на всички моряци. След него ще бъде раздаден рибен курбан на граждани и гости, приготвен в походна кухня от готвачи от ВМС.
От 14.00 ч министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участват в церемонията за приемане на вертолет AS 365N3 „Dauphin” (Дофин) в състава на Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.
На празничните прояви за Никулден ще присъстват още заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на Комисията по отбрана в 44-о Народно събрание Константин Попов и др.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Washington Examiner: САЩ обмислят да удвоят военното си присъствие в Близкия Изток

05.12.2019, 12:50

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля да увеличи значително военното присъствие на САЩ в Близкия Изток, за да се противопостави на Иран, пише консервативното издание Washington Examiner.
Според информацията на вестника, Вашингтон може да удвои броя на американските военнослужещи в региона, като изпрати 14 хиляди войници, десетки кораби и военна техника. Очаква се президентът да вземе решение по въпроса до края на годината.
Дори Тръмп да не одобри изпращането на сериозно подкрепление, той може да даде зелена светлина за по-малко. Washington Examnier пише, че сред военните и администрацията във Вашингтон има опасения, че Иран може да осъществи атака срещу интересите на САЩ те искат да гарантират, че Техеран няма да се реши на нови провокации като увеличат американското военно присъствие.
Съединените щати изпратиха около 14 000 военнослужещи в региона от май след като служители посочиха засилена заплаха от Иран, който се противопоставя и на Америка, и на Израел.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Бундесверът модернизира 120-mm си минохвъргачни системи

05.12.2019, 09:14

Според германските военни специалисти настоящата бойна подготовка на минохвъргачните подразделения на германските сухопътни войски е нарушена до голяма степен поради ненадеждността на старите и застояли изстрели и свързаните с това забрани за използване на отделни заряди и разновидности боеприпаси. Припомнят в тази връзка инцидентът станал през май 2018 г. по време на стрелби на полигона Вилдфлекен.
Съобщава се, че поръчката за преработка на старите запаси от 120-mm боеприпаси е спечелена от компанията Hinterberger Defense Europe. Подписаното споразумение предвижда обслужването на 70 хиляди мини до 2026 г. Според представителите на Hinterberger се планира боеприпасите да се приведат в бойна годност и по този начин да се премахнат сегашните ограничения за тяхното използване.
В допълнение към модернизацията на боеприпасите се проведе конкурс за модифициране на неконтактния взривател PPD 324, заради който са възникнали нещастни случаи по време на стрелба в началото на 2019 г. След завършването му, устройството може да се използва само за своята вторична функция като ударен взривател.
На предприятието Muni Berka GmbH, Südharz, специализирано в унищожаването на боеприпаси, беше поверена модификацията на целия запас от такива взриватели. В допълнение към боеприпасите и самите 120-mm минометни системи изискват модернизация.
Ако срокът за използване на оръжейните системи изтича през 2030 г., то на техните транспортни средства срокът е до 2025 г. (за M113) и 2027 г. (за Wolf). Модернизацията е очертана в рамките на инициативата Zukünftiges System Indirektes Feuer Kurze Reichweite. Определено е, че перспективната минохвъргачка ще бъде единна за всички родове пехота. Тя ще получи автоматизирани системи за позициониране и оръжейна установка, ще стане подходяща за използване от защитени транспортни средства, ще има далечина на стрелбата до 8 km. Интеграцията на минохвъргачката трябва да може да се извършва върху транспортните средства на всеки род войски. За въздушно-десантните подразделения това ще бъде перспективната „въздушно-десантна платформа" (по името на проекта за наследник на сегашния автомобил на въздушно-десантните войски на Бундесвера Mungo), в пехотата - защитено превозно средство, сравнимо с бронетранспортьора Boxer и в планинските пехотни части БТР BV 206 Hägglunds или негов наследник.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет

05.12.2019, 08:17

РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур). - Още за „Тюлпан“

 

Увеличават състава на флота заради военноморския координационен елемент на НАТО

05.12.2019, 08:07

Със 76 души от 1 юли 2020 г. да се увеличи щатният състав на ВМС, предвижда проект на правителствено постановление. Причините са създаване на  Преден военноморски координационен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) и придобиване на два кораба - минни ловци от Кралство Нидерландия.
Според мотивите към проекта, България е заявила готовност за създаването на натовския център. Той ще изпълнява дейностите по координация на военноморското присъствие на НАТО в Черно море, като и предоставяне на информация на национални институции и на страните от ЕС, участници в инициативата MARSUR за обмен на некласифицирана информация.
Отделно от този процес и в изпълнение на решение на Министерски съвет, в рамките на тази календарна година ще приключи процедурата по закупуване на два кораба - минни ловци от Кралство Нидерландия. Реализирането на обществената поръчка за придобиване и транспортиране на минните ловци ще се реализира през първото тримесечие на 2020 г., става ясно от бъдещото постановление.  Смята се, че увеличаването на броя на противоминните кораби ще доведе до повишаване оперативно-тактическите възможности на Българската армия, като това налага нарастване на личния състав необходим за формиране на екипажи в съответните структури от състава на ВМС.
ВВВУ „Г. Бенковски”, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г.,  ще се образува на основата на сегашния факултет „Авиационен” на НВУ „В. Левски”, става ясно още от проекта на постановлението. За осигуряване функционирането на училището, смятат от МО,  е необходимо да бъде увеличен личният състав със 145 длъжности, тъй като настоящият на факултет „Авиационен” не може да обхване всички дейности и не е в състояние да осигури необходимия брой преподавателски състав. Съставът на НВУ намалява от 598 на 520 души.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

На Никулден посрещаме вертолет AS 365N3 „Dauphin”

04.12.2019, 21:43

На 6 декември от 14.00 часа в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” във Варна ще се състои церемония за тържественото приемане на вертолет AS 365N3 „Dauphin” в състава на военното формирование. Хеликоптерът е получен в резултат на договора между Airbus Helicopters (като наследник на Eurocopter) и МО на България за уреждане на насрещните искове по договора за доставка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.
Машината е приета по документи от българските ВМС. Вертолетът е на 6 години, предишният оператор е била частна норвежка компания. Преминал е през техническо обслужване в завода на Airbus Helicopters Romania в Брашов (Румъния) и отговаря в максимална степен на сега експлоатираните от българските ВМС вертолети AS565MB Panther. Ще носи борден номер 905 (настоящите вертолети са с бордни номера 901 и 903). - (видео)

 

Отлагане на стартът на новият американски космически кораб Starliner за 19 декември

04.12.2019, 20:06

Първият старт на американският космически кораб Starliner на корпорацията Боинг в безпилотен режим е отложен за 19 декември, информират в Твитер акаунта на компанията United Launch Alliance.
"Стартът на РН Атлас-5 с кораба на корпорацията Боинг Starliner, който трябва да направи изпитателен полет, сега се планира за 19 декември, се отбелязва в съобщението. - Това отлагане е свързано с проблеми възникнали в системата подаваща въздух за продухване на тръбопроводи в ракетата Атлас. Ще е нужно допълнително време за да се подменят някой елементи"
Според информацията изложена на сайта на НАСА , стартът е набелязан за 6:59 местно време (13:59 наше ) от Кейп Канаверал.
РН Атлас-5 трябва да издигне кораба на височина 181км , след което корабът ще се отдели и ще продължи издигането с помощта на собствените двигатели до достигане на орбита и скачване с МКС. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

В Разград гласуваха проект за изграждане на военен мемориал

04.12.2019, 19:46

На днешното редовно заседание на Областната комисия “Военни паметници”, председателствана от мен, в качеството ми на Областен управител, единодушно гласувахме проекта за изграждане на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г., това пише във Фейсбук Гюнай Хюсмен. И продължава „Автор на идеята е майор от запаса Румен Вълчев, а сумата, необходима за изграждането на мемориала е между 95-105 000 лева. Членовете на Инициативния комитет стартират и дарителска кампания, като до момента са събрани близо 5000 лева дарения от родолюбиви българи. Освен подкрепата от Министерство на отбраната, от Инициативния комитет разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, съгражданите и потомците на загиналите във войните.
Подкрепям родолюбивата инициатива и смятам, че е добре към проектната документация, която ще бъде представена в Министерство на отбраната да има повече снимков материал.
Пет общини от Разградска област са получили финансиране през текущата година за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата за Област Разград са в размер на 10 900 лева и са отпуснати от Министерски съвет.
Община Разград получи 1600 лева за ремонт на Мавзолей-костница на загиналите руски войни и български опълченци през Руско-турската война (1877-1878г.) на пл. "Възраждане" и 1900 лева за ремонт на паметник на загиналите разградчани във войните 1912-1945 г.
Финансирането за община Исперих е 600 лева за ремонт на военен паметник в село Малък Поровец.
На община Лозница са отпуснати средства за ремонт на паметник "Майка България" в село Студенец. Представителят на община Лозница Айше Реджеб увери, че до края на годината ще бъде завършен ремонта на паметника.
В община Самуил са отпуснати 1000 лева за ремонт на военен паметник в село Кара Михал и на паметник на загиналите в Първата световна война в двора на църквата в Желязковец.
На Община Цар Калоян са отпуснати 600 лева за възстановяване на паметник на загиналите във войните 1912-1918 г. в с.Езерче, 500 лв. за ремонт на 12 паметни плочи на загиналите във Втората световна война, също в Езерче и 1400 лева за реновиране на 11 паметни плочи на загиналите във Втората световна война в с.Костанденец.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът Радев не вижда бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти на военно оборудване, а като партньори

04.12.2019, 19:28

Президентът Румен Радев е посочил пред лидерите на страните от НАТО, че не вижда бъдещето на алианса като съюз между производители и клиенти, а като партньори, които заедно развиват своята сигурност, високи технологии, и заедно произвеждат военно оборудване.
Предизвиках дебат за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда - че страните се делят на производители и на клиенти, купувачи, каза държавният глава на заключителния си брифинг след срещата на върха на алианса в Лондон. Тук вече позициите са съвсем различни. Ако си силна, високотехнологична икономика, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора, и не подлагат на натиск социалната система. Но когато си страна с по-слаба икономика и не произвеждаш тези оръжия, 100 процента от разходите, които даваш за модернизации отиват в богатите страни. За нас това вече наистина е товар, защото натоварва социалните ни системи, коментира президентът Радев, който е споделил откровено, че това задълбочава технологичната и икономическата пропаст между страните членки в някои отношения.
Радев е предложил на генералния секретар Йенс Столтенберг в дискусии да се мисли за форми, така че да има много по-силно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към тези държави, които купуват - като България. Това беше и предложението ми към президента Тръмп, посочи Румен Радев, който говори пред медиите след участието си в работен обяд, на който американският президент покани държавите с разходи за отбрана, надвишаващи 2 процента от техните БВП. Предложението ми беше много конкретно и ясно - САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на страните, които изразходват повече от 2 процента за отбрана - за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, посочи българският държавен глава.
Президентът коментира, че се поставя разделителна линия между държавите, които са с под 2 процента от БВП за отбрана, и тези, които надвишават този процент. Той е изтъкнал на форума направеното от България - за тази година разходите ни за отбрана са над 2 процента, и то чувствително - 3,25 процента от БВП. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана, като над 60 процента от тези средства отиват за модернизация - за купуването на изтребителите Ф-16, с пълно авансово плащане, напомни президентът.
Той коментира дискусията на срещата като много спокойна, без предишни емоции и голямото напрежение, което се е очаквало. Явно всички лидери осъзнават своята отговорност, посочи държавният глава. По думите му, лидерите осъзнават, че предизвикателствата растат непрекъснато, а това изисква преди всичко единство, както и инвестиции в отбраната. Редица въпроси остават нерешени, каза Радев, като добави, че с това се е ангажирал генералният секретар на НАТО - да търси възможности за продължаване на стратегическата дискусия и да се търсят решенията на високо политическо ниво навреме, за да не се стига до кризи между съюзниците.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е във водената от президента делегация, съобщи пред журналисти, че България и Гърция ще направят усилие да поемат мисията по охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония, когато това бъде договорено и приключено като процедура. Разговаряхме с моя гръцки колега по предложението, което България беше отправила, и началникът на отбраната - към техния началник на Генералния щаб, за поемане на мисията по "еър полисинг" по отношение на Република Северна Македония. Важното беше да чуем гръцкото мнение по въпроса, то беше положително, добави военният министър.
На въпрос има ли България участие в инициативата за готовност на НАТО "4х30", началникът на отбраната генерал Андрей Боцев посочи, че страната ни се включва с механизиран батальон от Сухопътните войски, с подразделение от Военната полиция, с медицински екипи, с минен ловец в Средиземно море, както и с два вертолета за медицинска евакуация.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Гърция иска НАТО да я защити от Турция

04.12.2019, 16:47

Атина се притесни от споразумение за разграничаване на изключителните икономически зони в Средиземно море
Гърция ще поиска от НАТО подкрепа срещу усилията на Турция за накърняване на суверенитета й, както Атина разглежда сключеното преди дни споразумение между Турция и Либия за разграничаване на изключителните им икономически зони в Средиземно море, съобщиха информационните агенции. Това ще стане на започващата днес в Лондон среща на върха на Алианса.
"НАТО не може да остане безразлична, когато един от членовете му безочливо нарушава международното право. Неутралният подход е във вреда на Гърция, която никога не се е опитвала да засилва напрежението в региона", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на конгрес на управляващата консервативна партия "Нова демокрация". Гърция и Кипър са на мнение, че подписаното споразумение на 27 ноември в Истанбул между турския президент Реджеп Тайп Ердоган и ръководителя на правителството на националното съгласие в Либия Файез ел Сарадж нарушава техните зони и е в разрез с международното право. Документът заличавал голяма част от морските пространства на Кипър и Гърция, които Турция оспорва. Подробности от споразумението обаче не бяха разкрити.
В навечерието на срещата на НАТО в Лондон Турция обяви, че закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400 е нещо положително за Алианса. Това мнение изрази Исмаил Сафи, който е член на Съвета за сигурност и външна политика към турското президентство, цитиран от турските медии. "Турция трябваше да придобие тези руски системи за отбрана С-400, като няма да намали отбранителната способност на НАТО, а вместо това дори ще я засили. Ние го правим обаче не в името на НАТО, а за подсилване на нашата противовъздушна отбрана", заяви той. Миналата седмица Турция започна да тества купените от Русия противоракетни системи С-400 въпреки критиките на съюзниците си от НАТО и най-вече от САЩ.
Вашингтон ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония в НАТО, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Туитър. Той изрази задоволство, че Скопие вече е с една стъпка по-близо до членство в Алианса.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Отпуснаха 16 млн. лв. за двигатели на 8 изтребителя

04.12.2019, 14:16

Премиерът Бойко Борисов поиска от кабинета подкрепа за отпускането на 16 млн. лева за ремонт на самолети, за да „се прибавят към всичко, за което ще ни хвалят на срещата на НАТО“, на която присъства Красимир Каракачанов.
Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание.
България е втора сред натовските държави по разходи за въоръжение - 3,1% от БВП за годината, припомни премиерът.
16 милиона лева за покупката на нови двигатели за осем бойни самолета отпусна правителството на министерството на отбраната.
България е втора по разходи за отбрана в НАТО с 3,1 процента от БВП, обадете се на Каракачанов да съобщи в Лондон и тези пари, каза премиерът Бойко Борисов след вземането на решението.
Тези самолети с нови двигатели ще бъдат ползвани докато дойдат новите Ф-16, аргументира се Бойко Борисов.

 

Нов командир на най-добрите специалисти по комуникационни и информационни системи

04.12.2019, 12:03

Пред целия личен състав на военното формирование генерал-лейтенант Тодоров изказа своята и на ръководството на СКС благодарност към полковник Хлебаров за достойната военна служба, за проявените воля, сили и енергия за развитието и утвърждаването на Мобилната КИС. Той даде висока оценка на дейността на формированието под неговото ръководство и допълни: „Основна задача остава доокомплектоването с личен състав до 90-95%” и подобряване на инфраструктурата на формированието. Генерал-лейтенант Тодоров представи пред личния състав новия командир полковник Орлин Гърков и изрази своята увереност, че той достойно ще изпълнява воинския си да води личния състав на Мобилна КИС за постигане на по-високи резултати в подготовката и в участието им в учения и мисии зад граница и у нас.
„Вие сте най-добрите специалисти по комуникационни и информационни системи. Гордейте се и продължавайте да развивате и усъвършенствате вашите знания и умения”, подчерта в прощалното си слово полковник Димитър Хлебаров. „Уверен съм, че във всички предстоящи учения и тренировки ще продължите да се представяте успешно”, допълни той и пожела на личния състав здраве и упоритост.
„За мен е не само чест, но и висока отговорност да бъда командир на Мобилна КИС”, заяви полковник Орлин Гърков. Новата среда за сигурност налага да надградим постигнатото, да повишим бойната и специална подготовка,  а това ще развие комуникационно-информационните способности на Съвместното командване на силите при изпълнение на мисиите на Въоръжените сили, подчерта той и завърши приветствието с пожелание към личния състав да работи за повишаване на способностите на формированието и издигане на неговия авторитет.
След тържествените слова полковник Хлебаров предаде бойното знаме на командващия на Съвместното командване на силите, който от своя страна го връчи на полковник Гърков. Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите от Мобилна КИС, водени от новия командир.
Гости на церемонията бяха заместник-началникът на щаба на СКС полковник Пламен Йорданов, офицери от отдел „КИС” в СКС, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, господин Нако Наков – директор на СОУ „Христо Ботев”, Негово всеблагоговейнство Серафим – игумен на Кремиковския манастир, съобщават от СКС. - (видео)
********
Полковник Орлин Гърков  е роден на 29.11.1974 година в гр. Пловдив.
През 1998 година завършва ВНВУ „Васил Левски” със специалност „Свързочни войски”. През 2011 г. завършва Военната академия „Г. С. Раковски” година и получава образователно-квалификационна степен „Магистър по военно дело”, а през 2019 година  успешно се дипломира в специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”.
Военната кариера на полковник Гърков започва като командир на линейно-кабелен взвод във военно формирование 42000 – Карлово през 1998 година. През годините службата му преминава през различни командни и щабни длъжности. Бил е на международна длъжност в отдел  "Операции по КИС" в Агенция на НАТО по КИС. Последната длъжност, която заема е главен експерт в дирекция „КИС” в Щаба на отбраната. 
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС на САЩ сключиха рамков договор за подводници клас „Вирджиния” от блок V

04.12.2019, 09:05

На 2 декември 2019 г. Naval Sea Systems Command възложи договор на General Dynamics Electric Boat (GDEB) за девет подводници Virginia Block V, от тях 8 с модул Virginia Payload Module (VPM). Договорът включва опция за един допълнителна подводница с VPM. Договорът за Block V е с фиксирана цена в размер на 22,2 милиарда долара, с многогодишно подписване на конкретните договори за всяка подводница в периода на фискалните 2019 до 2023 г.
„Нашите подводни сили са основен стълб за силата и обхвата на нашите интегрирани военноморски сили. Днешният договор потвърждава нашия ангажимент за бъдещата сила на нашата нация, под водата и по целия свят“ заяви ИД секретарят на ВМС Томас Б. Модли (на снимката).
"Много съм горд с тима от правителството, корабостроители и доставчиците на подводниците Virginia Block V. Този екип разработи многогодишен договор за Block V, който осигурява значително увеличаване на способността за смъртоносни удари в подкрепа на Националната стратегия за отбрана, като същевременно гарантира, че максимално използваме доларите на данъкоплатците. Многогодишният договор също осигурява стабилността, необходима в тази критична индустриална база, за да се гарантира, че можем да продължим да поддържаме конкурентното си предимство в подводната сфера, като същевременно предоставя солидна основа за изграждане на програмата за подводниците тип Columbia" заяви Джеймс Ф. Гьортс, помощник-секретар на ВМС за научни изследвания, разработки и придобиване.
"Block V Virginia и Virginia Payload Module са качествен скок в способността на подводниците за ВМС. Тези промени в дизайна ще дадат възможност на флота да поддържа подводното господство на нашата страна" заяви изпълнителният директор на програмата за подводници контраадмирал Дейвид Гоггинс. Договорът за Block V продължава сътрудничеството в рамките на тимът изграждащ подводниците Вирджиния. За това има съвместно споразумение между основния изпълнител GDEB в Гротон (Кънектикът) и Huntington Ingalls Industries' Newport News Shipbuilding division (HII-NNS) в Newport News, Вирджиния.
Подводниците Block V ще включват промени в акустичния дизайн, за да се поддържа подводното доминиране на корпусите на Block V с VPM. Модулът ще представлява четири големи тръби за полезен товар в нова секция на корпуса на осем от подводниците, увеличавайки ударния капацитет с ракети Tomahawk от 12 на 40 ракети на подводница, за да поддържат подводния ударен капацитет с оглед очакваното оттегляне на четирите подводници с управляеми ракети от ВМС на САЩ и осигуряване на бъдеща гъвкавост на полезния товар.
"Договорът Block V балансира правилната комбинация от подводни количества и възможности с профил, който продължава да стабилизира индустриалната база. Нашите бойни единици, флотът и нацията ще се възползват много от новите възможности, които подводниците Block V ще донесат на флота" заяви ръководителят на програмата за подводниците тип Virginia, капитан Кристофър Хансън. Договорът за Block V е кулминацията на значителното сътрудничество между ВМС и корабостроителите.
Към днешна дата ВМС са получили 18 подводници тип Вирджиния, а всички 10 подводници Block IV са в процес на изграждане. Срокът за доставка на първата подводница Block V е финансовата 2025 г. Подводниците тип Вирджиния са построени, за да доминират в крайбрежните и дълбоките води на океаните, докато водят борба с подводници и надводни кораби; нанасят удари; подпомагат сили за специални операции; водят разузнаване, наблюдение и събиране на данни; осъществяват мисии за хибридни войни и поставят мини. Техните присъщи скритост, издръжливост, мобилност и огнева мощ директно им позволяват да подкрепят пет от основните шестте основни морски стратегии: контрол на морето, осигуряване на морската мощ, предно присъствие, морска сигурност и възпиране.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Путин поздрави НАТО

04.12.2019, 08:20

В началото на поредната среща с ръководството на Министерството на отбраната и предприятията от отбранителната промишленост, Владимир Путин предаде поздрави на участниците в срещата на върха на НАТО, която се откри в Лондон по същото време: „Съюзът е създаден като основен компонент на развръщащата се студена война и за противопоставяне на Съветския съюз“, припомня президентът.
"Сега няма Съветски съюз, няма Варшавски договор, а НАТО не само съществува, но и се развива. Неведнъж сме предприемали стъпки към Съюза, опитвахме се да предложим конструктивен дневен ред, но след 2008 г. нашето сътрудничество всъщност бе прекратено, тъй като Съюзът действаше некоректно по отношение на Русия, дори бих казал грубо, без да отчита интересите ни.“ А Русия има само един отговор на действията на Съюза.
"Днес трябва да приемем, че разширяването на НАТО, развитието на военната му инфраструктура близо до руските граници е една от заплахите за сигурността на страната ни", каза Путин.

„Ето защо ние обърнахме и ще обръщаме голямо внимание на техническото преоборудване на въоръжените ни сили". Говорейки за модернизацията на ВМС, държавният глава подчерта, че през тази година флотът ще получи две подводници, 23 надводни бойни и поддържащи кораби, три самолета, четири крайбрежни ракетни комплекса и повече от 400 единици различни ракетни и торпедни оръжия. "В последния етап на държавните тестове е лидерният ядрен крайцер клас "Борей-А " - "Княз Владимир", а и още четири такива подводници са в процес на изграждане", заяви президентът.

„В основата на групировката на стратегическите неядрени сили на ВМС са корабите-носители на високоточно оръжие за далечно растояние „Калибър“. Тези ракети са способни да поразяват цели на разстояние до 1500 km. Изпълнението на задачите по държавната програма за въоръженията ще позволи да се увеличи техният брой с над два пъти до 2023 г.". - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Почитаме покровителката на артилеристите Света великомъченица Варвара

04.12.2019, 08:10.

Света великомъченица Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век. Празникът се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка.
В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.

 

 

Японска инфографика на северокорейските ракетни изпитания през тази година

03.12.2019, 22:05
 

График на стрелбите на „Батмиш“ през декември

03,12,2019, 21:20

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през декември. Учения ще се провеждат на 04, 05, 06, 09, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18 и 19 – от 08.30 до 13.30 часа, както и на 03 декември от 08.30 до 22.00 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

САЩ потвърдиха, че Русия съблюдава Нов СТАРТ, но искат да обхване и други страни

03.12.2019, 21:15

Висш представител на Държавния департамент заяви, че Русия продължава да изпълнява задълженията си към договора Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), но Москва е заела твърда позиция в оръжейната политика и не изпълнява задълженията си към повечето споразумения за контрол над въоръжението, информира "Ройтерс".
"Ние оценихме, че Русия все още изпълнява задълженията си към Нов СТАРТ, но поведението й във връзка с повечето други споразумения за контрол над въоръжението - и не само обреченият Договор за ликвидиране на ракетите със среден обхват - е нищо друго освен ужасяващо", обяви Кристофър Форд (на снимката), помощник държавен секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ, по време на изслушване пред Комисията по външни отношения към Сената.
В началото на август Русия и САЩ прекратиха изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.
Форд отбеляза, че нестратегическите оръжия на Русия трябва да бъдат приоритет при всяко бъдещо споразумение за оръжията.
"Русия предвижда значително увеличаване на нестратегическите оръжия през следващото десетилетие", подчерта дипломатът.
Русия предложи на САЩ Нов СТАРТ да бъде удължен с пет години, макар че Москва е готова да приеме и по-кратък срок.
Нов СТАРТ, който ще изтече през февруари 2021 г., е последният голям ядрен договор между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на разгърнатите стратегически ядрени бойни глави до 1550.
Заместникът на държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви от своя страна, че Вашингтон може да удължи Нов СТАРТ, но иска да разшири контрола над въоръжението, за да обхване и други държави, както и други оръжия.
Хейл каза още, цитиран от ТАСС, че антируските санкции са с малка ефективност, като все още не са постигнали главната си цел за сдържане на Москва.
Източник: https://news.bg/

 

Новите военни сделки: Фаворитите, скритите играчи и някои БГ особености

03.12.2019, 20:27

Патрулни кораби и бронирани машини. Обща цена приблизително  2.5 млрд. лева и нагоре. Това са новите военни сделки, които правителството се готви да подпише следващата година.
То закупи тази година изтребители F-16 Block 70 от САЩ за 2.1 млрд. лева, като промени в ход първоначалните изисквания на проекта. Подобно поведение не се изключва и сега.
В средата на декември военното министерство ще отвори офертите за нови бронирани машини (1.5. млрд. лева) и два патрулни кораби (1 млрд. лева). В двата проекта са заложени конкретни изисквания, но и достатъчно вратички. Част от фолклора на военното министерство е, че за да бъде добра една методика, трябва да осигурява възможност за аргументиране на всеки "правилен" избор.
Военните неведнъж са се разграничавали от направените избори при подобни процедури, но в повечето случаи не смеят да го направят публично. В същото време милиардните сделки за военно оборудване носят много различни стратегически национални интереси и е нормално те да излизат извън техническите изисквания. В България големите проекти се гласуват от правителството и парламента и така на практика управляващите поемат политическата отговорност за тях.
Проектът за изтребителите беше променен от депутатите, за да позволи стратегическия избор на САЩ и F-16. Подобна промяна на проектите не се изключва и за бронираните машини и корабите, но поне засега те са в ръцете на МО.
Скрит играч и стратегическо партньорство
Проектът за бронираните машини е най-сложният от модернизацията на армията и източници от бранша се съмняват в капацитета на министерството да се справи с него. Около проекта има много различни бизнес и политически интереси, а традиционната секретност около военните дава възможност в пространството да циркулират какви ли не информации, зад които логично стоят и някои от участниците.
МО иска да закупи 150 машини за 1.46 млрд. лева с ДДС. След дълги разправии за техническите изисквания, които могат да предопределят изхода от конкурса, военното министерство поиска оферти от четири компании - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
Очаква се на 16 декември МО да отвори офертите.
Основните фаворити са финландската Patria с едноименната си машина и мултинационалната General Dynamics Land System с машините PIRANHA.
Другите две оферти се очакват да са по-скъпи от тези две, но според различни източници не се изключват стратегически предложения от Германия и Франция. Все пак към момента този сценарий се очертава като по-малко възможен.
Скритият играч
В същото време два независими източника коментираха, че е възможно в проекта да влезе пета фирма. Това е американската компания The Armored Group, която обяви официално интереса си едва през септември, когато процедурата отдавна бе започнала.
От военното министерство обаче са категорични, че не желаят да направят изключение за компанията.
Проектът цикли дълго време и мина през големи скандали, докато се избистрят изискванията за избора на машините. Очаквано със значителна тежест ще бъде цената, което дава предимство на Patria и General Dynamics Land System.
Изискването част от машините да бъдат произвеждани или сглобявани в България е с по-ниска тежест, отколкото се предполагаше.

От самото начало хора около проекта се оплакваха, че срещат трудности с включването на ведомствените заводи и българския бизнес в проекта.
Някои особености
Един от основните проблеми около проекта е очакването на българската страна да изплати разсрочено поръчките за осем години. Подобна финансова схема е трудно приемлива за бизнеса, освен ако не се оскъпи значително проектът.
България настоява част или всички машини да бъдат произвеждани или сглобявани у нас, което да улесни и последващата им поддръжка и ремонт. Спорно е дали има и достатъчно бизнес логика да се пуска отделна производствена линия за относително малка поръчка, която да функционира толкова дълго време.
Друга особеност е, че само една от фирмите, може да предостави цялата машина. Три от фирмите произвеждат само шасито. Куполът и въоръжението ще бъдат доставени от други фирми.
Тук, специфичният момент, е, че избраната фирма сама ще избере с кой да си партнира и има много съмнения дали МО ще успее да наложи качествен контрол. Логиката е фирмите да изберат по-евтините решения. Предлаганите машини обаче ще бъдат проверени с полеви изпитания.
Интерес да участват като подизпълнители има от белгийците John Cockerill, норвежците Kongsberg и израелските фирми Rafael и Elbit.
Още отсега експерти подозират, че е възможно и този проект да бъде "пренаписан", за да може да се реализира.
Моделът за оценка на офертите не е публичен и това създава поле за различни спекулации. Според източници близки до проекта, например, не е ясно защо обитаемият купол се ползва с предимство пред необитаемия, въпреки че тенденцията е в обратна посока.
Сделката за корабите с ясен фаворит
МО получи три оферти за кораби, като се очаква фирмите да ги подобрят.
Те са на българската компания "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "FINCANTIERI". Българската компания беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.
Проектът от самото начало се движи с предизвестен победител, като дори сегашният военен министър Красимир Каракачанов в качеството си на депутат беше предупредил за това.
"МТГ – Делфин" се смята за фаворит, като за основен неин конкурент се очертава германската компания. Очаква се италианската оферта да е по-скъпа.
И в този проект има изискване корабите да се произвеждат в България. 
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Сърбия няма намерение да става член на НАТО

03.12.2019, 20:17

Сърбия не възнамерява да става член на НАТО, доколкото огромно мнозинство от гражданите на страната се обявяват против това, заяви сръбският първи заместник министър-председател и външен министър Ивица Дачич в интервю за ТАСС преди утрешното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Русия.
Що се касае до членство в НАТО, Сърбия има много ясна позиция по този въпрос. Ние не желаем да ставаме член на алианса, това не искат и огромното мнозинство от нашите граждани. И Сърбия, и НАТО са удовлетворени от степента на достигнатото сътрудничество - много добро и постоянно развиващо се, но ние нямаме амбиция да го превърнем в постоянно членство. Както ви е известно, Сърбия се придържа към политика на военен неутралитет, което предполага съществуване извън всякакви международни военни съюзи, подчерта външният министър.
По-рано сръбският президент Вучич излезе с предложение да се приеме декларация за военен и политически неутралитет на страната. Очаква се, че такъв документ може да бъде приет до 15 февруари 2020 г.
Външнополитическият курс на Сърбия предвижда запазване на приятелските отношения с Русия и Китай, както и развитие на връзките с ЕС и САЩ, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.
Стратегическият курс на Сърбия за влизане в ЕС не трябва да нанася вреда на отношенията на Белград с Москва и Пекин, посочи Дачич в интервюто.
Нашият стратегически курс е да станем членове на ЕС, това е съвсем естествено и логично, тъй като на страните от ЕС се падат почти две трети от нашия стокооборот, най-големите инвестиции постъпват от ЕС, географски и културно ние принадлежим към този район, в страните от ЕС живеят огромен брой наши граждани... Но ние смятаме, че този наш стратегически курс не трябва да нанася вреда на сътрудничеството с други страни, преди всичко с Русия, която се явява наш традиционен приятел и партньор. Подобна е ситуацията и с Китай, с който ние все повече сътрудничим за взаимно удовлетворение, изтъкна Дачич.
По думите му Белград разглежда подготовката за влизане в ЕС като процес на реформиране на обществото и икономиката. Бъдещо членство в ЕС ние разглеждаме не като цел, а като средство за развитие на стандартите, при които живеят нашите граждани, каза Дачич. Същевременно той изтъкна, че Белград вижда, че сега ЕС не е готов за разширяване, тъй като "се намира във фаза на вътрешно преразглеждане и моделиране на своите предишни правила на функциониране, което еднозначно влияе негативно на способността му да приема нови членове".
Източник: http://www.chernomore.bg/

 

В Шумен говориха за професията на военния моряк

03.12.2019, 19:38

По повод патронния празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - 7 декември, в понеделник Военно окръжие – Шумен и Радио Шумен проведоха публичен разговор под надслов „Да поговорим за Военните моряци” с участието на старши лейтенант Веселин Атанасов и курсанти от училището. Домакин беше Военният клуб в Шумен.
Старши лейтенант Веселин Атанасов сподели какви качества трябва да притежава един бъдещ моряк и с какви отговорности е свързана професията. Пред ученици и граждани на Шумен беше прожектиран кратък филм за флота, след което асистентът във Висшето военноморско училище, който е родом от Шумен, разказа за мотивацията си в избора за професия, както и за професионалния си опит. Присъстващите се запознаха още с личните истории на главен старшина Васил Марков и старшина II степен Георги Лолов – от специалността „Корабни машини и механизми” и Божидара Димитрова – първокурсничка специалност „Кибероперации”. По време на дискусията те отговориха на въпроси на ученици, предизвикани от интереса им към ежедневието на курсантите във Висшето военноморско училище.
Старши лейтенант Веселин Атанасов показа на младежите няколко морски възли, които се използват при плаванията. В демонстрациите се включиха и няколко девойки , които с интерес следваха инструкциите за сплитане на въжетата.
В програмата участваха още танцова формация „Emotion” – Шумен и двама ученици от ПЕГ ”Н. Й. Вапцаров” – Шумен, които рецитираха стихове на Вапцаров. Така патронният празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” беше отбелязан в Шумен по емоционален и нетрадиционен начин.
Източник: http://otbrana.com/

 

Още MD530F Cayuse за Афганистан

03.12.2019, 12:56

MD Helicopters подписа допълнителен договор за 12 леки щурмови хеликоптери MD530F Cayuse за афганистанските военновъздушни сили. Поръчката, направена от американската армия, дойде няколко дни, след като от MD Helicopters обявиха, че са доставили последните машини по договора с Афганистан за 30 MD530F.
Както при предишната продажба на 30 хеликоптера, новата партида от още 12 машини е част от пакета IDIQ в размер на 1,4 млрд. US$ (неопределени срокове на доставка / неопределено количество) за период от пет години. Афганистанските военновъздушни сили (AAF) започнаха да получават първите си хеликоптери през 2011 г. (единият от тях беше загубен при авария по време на учебен полет). Първоначално поръчката включваше партида от хеликоптери за обучение, но накрая афганистанските военновъздушни сили спряха избора си на въоръжения вариант на MD530.
Изборът на въоръжение:
За да се повиши бойната мощ на MD530F, афганистанските военновъздушни сили спират избора си на въоръжение с 12,7 mm картечници Herstal HMP и блокове M260 за 70 mm НУРС. Този тип арсенал повишава огневата мощ на MD530F, но също така значително увеличава разстоянието за безопасност на пусковете, от което хеликоптерът ще може да атакува своите цели. 12.7 mm картечница Herstal HMP има ефективен обсег от около 1900 m, а НУРС-овете могат да се използват по цели на разстояния до 8000 m.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Подводницата „Слава“ в Белослав - Фоторепортаж за финалната част на операцията (в PDF-формат)

 

Ердоган: Анкара ще блокира план на НАТО, ако...

03.12.2019, 12:03

Турция ще се противопостави на плана на НАТО за защита на балтийските държави, ако Алиансът не признае групировките, срещу които Турция се бори, за терористични, заяви турският президент Реджеп Ердоган, преди да отпътува за Лондон за срещата на НАТО, предаде Ройтерс.
"Ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористични организации онези, които ние смятаме за терористични организации..., то ние ще застанем срещу всяка стъпка, която бъде направена там", предупреди турският президент.
Ердоган заяви още, че Турция очаква безрезервна подкрепа в борбата си срещу терористичните заплахи.
Както агенцията съобщи миналата седмица, Турция е блокирала предложение на НАТО за защита на балтийските държави и Полша, докато не получи пълна подкрепа за борбата си срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). Според публикации в турските медии Анкара не е подкрепила документа, тъй като няколко държави са блокирали друг план, в който СЗН са упоменати като заплаха за националната сигурност на Турция. Начело на тези държави според турския печат са били САЩ.
Вчера турски източник от сигурността заяви пред Ройтерс, че Анкара не изнудва НАТО с отхвърлянето на плана за защита на балтийските държави и Полша.
"НАТО е институция, в която Турция има пълни права на вето, политически и военно, и има процедури тук", каза източникът. "Няма подобно нещо като изнудване от страна на Турция - подобно изявление е неприемливо", добави той.
Турция, Франция, Германия и Великобритания ще имат отделна среща покрай срещата на върха на НАТО. По думите на Ердоган те ще обсъдят преди всичко плановете на Турция да установи зона за сигурност в Североизточна Сирия, които към момента срещат критиките на европейските съюзници на Анкара.
Отделно Турция има спор с Гърция и Кипър за правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие. Ердоган каза, че ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон.
Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия, но тези сили са подкрепяни от Запада като съюзник в борбата срещу групировката "Ислямска държава". На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу СЗН.
Източник: https://fakti.bg/

 

Президентът назначи командир на Съвместното командване на специалните операции

03.12.2019, 11:55

Бригаден генерал Явор Матеев е освободен от командир на 68 бригада „Специални сили” и назначен със звание „генерал-майор” за командир на новосъздаденото  Съвместното командване на специалните операции. Указът на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Той е подписан на 25 ноември т.г. Така че за рождения си ден на 5 декември Явор Матеев може да сложи новите пагони.
Все още няма информация какво става с назначаването на началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”, което, според решението на Народното събрание, трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Интересно е дали политическото ръководство ще се съгласи с позицията на Командването на ВВС или ще предложи друга кандидатура. Няма информация за окончателно решение и за директор на служба „Военна информация”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия достави предсрочно четирите Ми-35 на Сърбия

03.12.2019, 09:43

Четирите ударни хеликоптера Ми-35, които Сърбия купи от Русия, са доставени вчера на военното летище в Батайница, пише белградският ежедневник „Политика“.
С това договорът е реализиран, а сръбската армия, която усилено се превъоръжава, за първи път разполага с бронирани бойни вертолети за поддръжка на сухопътната армия, каквито, според изданието, никога не е имало в региона.
Тези хеликоптери ще бъдат разположени в 714-та противотанкова вертолетна ескадрила на летището Морава край Кралево. Според възможностите на държавата се предвижда да се формира ескадрила от тези вертолети (седем Ми-35 и три Ми-17).
Хеликоптерът Ми-35 се счита, ако не за най-добрия, то със сигурност за един от най-добрите щурмови вертолети в света. Основната версия Ми-24 се използва от Съветския съюз по време на войната в Афганистан, въоръжени конфликти на постсъветските територии и на територията на бивша Югославия. ВВС на Руската федерация го използват и в Сирия. - Още за Ми-35
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Американски изтребител F-16СМ се е разбил в Южна Корея, няма жертви

03.12.2019, 09;11

Изтребител F-16СМ Fighting Falcon от 8-мо авиокрило "Wolf Pack" на ВВС на САЩ се е разбил вчера при кацане на летището на военновъздушната база Кунсан, Южна Корея. Пилотът се е катапултирал малко преди пистата, няма опасност за живота му.
За сега няма информация за причините за аварията. Авиационното произшествие е станало в 15:30 ч местно време. Тад Кларк, командир на авиокрилото, е „преустановил всички полети, граждански и военни, за да се осигури безопасността на силите и средствата на летището“, се казва в официално прессъобщение.
Това е третото авиационно произшествие с F-16 през последните два месеца. На 29 октомври 2019 г. изтребител F-16 от 49то авиокрило (авиобаза Холоман, щат Ню Мексико) се разбива в 19:16 ч на около 80 мили от летището. Пилотът се катапултира успешно.
На 8 октомври 2019 г. друг изтребител F-16 от 480-та иае от състава на 52-ро авиокрило (авиобаза Шпангдалем, Германия) се разбива в 15 ч. в близост до градчето Зимер, Германия. Пилотът също успешно се катапултира.
Общо 338 изтребителя oт произведените над 4600 F-16 различни модификации са се разбили в периода от 1975 до 2019 г. по информация на списанието Air Force Magazine. 16 от тези аварии и катастрофи са станали от 2014 г. до сега. - Още за F-16
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Макрон отдаде почит на френските военни, загинали в Мали

03.12.2019, 08:22

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на 13-те френски военнослужещи, загинали в Мали миналата седмица и заяви, че тези военни са пожертвали живота си за Франция и за народите на Сахел.
Макрон участва в тържествено национално поклонение пред тленните останки на военнослужещите, състояло се в мемориалния комплекс Дома на инвалидите в Париж, предаде Франс прес. На церемонията присъстваха 2500 души, сред които семействата на жертвите, президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта и бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд, предаде БТА.
Военните загинаха, когато два хеликоптера се сблъскаха в Мали по време операция срещу подозрителни джипове в зона, граничеща с Нигер и Буркина Фасо.
Във френската операция в района на Сахел участват 4500 френски военнослужещи.
Макрон заяви, че Франция ще продължи решителната борба с тероризма, предаде ТАСС.
Но сред шест години френско присъствие в района на Сахел и 41 френски жертви ситуацията не се подобрява. Джихадисткото насилие в Северно Мали продължава и се разпространи в централната част на страната, както и в съседните Буркина Фасо и Нигер. Загубите в редиците на местните армии са все по-големи, отбелязва Франс прес.
Миналата седмица Макрон каза, че иска да преразгледа стратегията на френските антиджихадистки сили в Сахел и призова европейците да се ангажират по-активно в този регион.

 

 

Руското военно ведомство получи първият Ми-38Т

02.12.2019, 22:26

Първият десантно-транспортен вертолет Ми-38Т е предаден на министерството на отбраната на РФ. До края на годината армейската авиация ще получи още една такава машина за опитно-войскова експлоатация.
Многоцелевия вертолет Ми-38Т заема нишата между легендарния Ми-8 и тежкия Ми-26. Той е оборудван с новите високоикономични двигатели ТВ7-117В и интегриран цифров пилотажно-навигационен комплекс. При максимална маса от 15,6 тона той е способен да вземе на борда си до 40 военнослужещи или да превози до пет тона полезен товар. Към този момент МО на РФ е поръчало 15 вертолета Ми-38Т. - Още за Ми-38

 

Президентът ще ръководи делегацията на срещата на върха на НАТО в Лондон

02.12.2019, 21:40

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 декември в Лондон, Великобритания. На срещата на върха ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на Алианса.
Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, ще бъдат сред темите, обсъждани на Срещата на върха.
В рамките на посещението в Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе и двустранни срещи.
В делегацията, водена от българския държавен глава, ще бъдат Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

"Либертас" (Македония): Германските войски остават в Косово

02.12.2019, 19:51

Германските войски ще останат в Косово. Това заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер по време на посещение в Косово, пише скопското електронно издание "Либертас", като се позовава на информация от косовският вестник Zeri.
„Напускането на германската армия от Косово ще има за последица увеличаването на руското и китайско влияние в региона“, заяви германският министър по време на посещение в лагера на Международните мироопазващи сили в Косово под ръководството на НАТО - КФОР в Прищина.
Тя добави, че присъствието на германските войски в Косово е необходимо, защото „въпреки направеното за две години, все още има крехка стабилност в региона“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

TACC: Турция внимателно изучава характеристиките на руския изтребител Су-35

02.12.2019, 19:44

Турция внимателно изучава тактическите и техническите характеристики на руските изтребители Су-35. Това заяви началникът на турския отдел за отбранителна промишленост Исмаил Демир, предава TACC, като се позовава на Anadolu Agency.
Той заяви това в коментар, относно възможността Анкара да бъде изключена от програмата за създаване на американския изтребител пето поколение Ф-35.
“Ние изучаваме предложението на руската страна на Су-35. Рано е да се правят каквито и да било оценки. Разбира се, Турция купува технологии и оръжия, които отговарят на нейните интереси. Все пак е рано да се каже, че ще се сдобием със Су-35. Предстои ни щателна работа и анализ“, каза Демир.
Ръководителят на турската отбранителна промишленост също подчерта важната роля на договора за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400 за Анкара.
„Благодарение на споделянето на технологии и съвместното производство, Анкара ще придобие опита, необходим за разработването на собствени системи за противовъздушна отбрана", каза той.
Демир добави също, че "възможностите на С-400 не са достатъчни, за да осигурят пълна защита на Турция".
"Нуждаем се голямо количество системи (за ПВО) и развиваме собствени технологии. В същото време ние сме готови да закупим американски системи системи за ПВО „Пейтриът“ при приемливи условия“, добави той.
Анкара многократно е свързвана с покупката на руски изтребители, след като САЩ изключиха Турция от програмата за Ф-35, вследствие с покупката на С-400, които Вашингтон смята за несъвместими с отбранителните системи на НАТО.
Въпреки това на този етап правителството отрича планове за такъв ход, макар че на демонстрацията „МАКС-2019“ президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прояви интерес към руските самолети. Тогава той заяви, че не е изключено Анкара все пак да закупи самолети Су-35 и Су-57, вместо американските Ф-35.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Екатерина Захариева ще участва в срещата на върха на НАТО в Лондон

02.12.2019, 19:31

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Лондон, където на 3 и 4 декември ще се проведе срещата на лидерите на страните-членки на НАТО, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Юбилейният форум е посветен на 70-годишнината от основаването на Алианса и трансатлантическата солидарност.
Сред основните теми, които се очаква да бъдат обсъдени на срещата, са същественият напредък, постигнат през последните години по справедливото споделяне на тежестите, възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, борбата срещу тероризма в Афганистан и Ирак, отношенията с Русия, контрола на въоръженията и ролята на Китай.
Днес в НАТО членуват 29 страни, а организацията се грижи за сигурността на около 1 милиард души по света, посочват от МВнР.
Министър Захариева ще участва във вечеря на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, организирана от първия дипломат на Великобритания Доминик Рааб.
Българската делегация на срещата на лидерите на страните-членки от НАТО е водена от президента Румен Радев. В нея участва и Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

 

Държавният глава оцени високо работата на ВМА

02.12.2019, 14:26

Поколения военни и цивилни специалисти превърнаха Военномедицинска академия в национална институция, в която има визия, цели, ред и отговорност. Това каза държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в словото си по повод 128-ата годишнина от основаването на Военномедицинска академия /ВМА/. Президентът участва в Тържественото събрание на личния състав на академията.
В здравната ни система има редица неуредици, често и бездушие, но все повече хора имат вяра във ВМА, защото тук здравето е висша ценност и вие го доказвате с вашите действия всеки ден, заяви държавният глава. По думите му успехите на академията се дължат най-вече на професионалистите, които работят в нея, и им благодари за това, че не просто връщат здравето и живота на хиляди българи. С това, което правите, и начина по който го правите, вие връщате вярата ни за бъдещето на нашата нация, подчерта Румен Радев.
Държавният глава оцени високо работата на ВМА през годините. „За всички тези години, от моите лични наблюдения, пред очите ми се сменяха оборудването, условията, хората, но едно оставаше непроменено – духът на ВМА, отдадеността, дългът и призванието към пациента, към българските граждани и към България. Точно този дух е ключът към успехите, които постигате днес“, посочи президентът Румен Радев. По думите му академията се ползва с доказан авторитет и в чужбина.
Румен Радев изрази удовлетворение от това, че по ефективен начин се разгръща визията, която началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски е представил преди назначаването си. Пример за това е реновирането на клиники, запазването и развитието на кадровия потенциал, придобиването на най-съвременно високотехнологично оборудване, прилагането на съвременни и на световно ниво, иновативни методи за диагностика, лечение и рехабилитация. Най-важното е, че паралелно с всичко това се разгръща мащабна научно-изследователска дейност, подчерта президентът. По думите му една от най-важните, стратегически инвестиции на ВМА са младите курсанти, бъдещите военни лекари.
Държавният глава Румен Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на загиналите медицински чинове за свободата и обединението на България. Президентът разгледа изцяло реновираните клиники по токсикология и онкологична гинекология на ВМА, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Източник: http://otbrana.com/

 

Щабът на Съвместното командване на силите повиши оперативните си способности

02.12.2019, 14:22

Съвместна щабна тренировка за усъвършенстване на дейността на Съвместния оперативен център (СОЦ) с участието на военнослужещи от СКС, видовете въоръжени сили и служба „Военна полиция” се проведе през миналата седмица в НВУК „Чаралица”.
По време на щабната тренировка, под ръководството на полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции”  в Съвместното командване на силите се отработиха въпросите по управление на съвместните сили при провеждане на операция по защита на териториалната цялост на страната. Синхронизира се бойният ритъм в СОЦ с оперативните центрове на компонентните командвания, съобщават от СКС.
Тренировката спомогна за усъвършенстване на действията на длъжностните лица в СОЦ за водене на операция от съвместни сили и се приложиха на практика разработените стандартизиращи оперативни процедури на Съвместното командване на силите.
Източник: http://otbrana.com/

 

РИА Новости: Северна Корея е построила десетки нови ракетни площадки

02.12.2019, 11:59

В рамките на няколко месеца, Северна Корея е изградила няколко десетки бетонни платформи, от които е възможно да изстрелят междуконтинентални ракети от мобилни инсталации, предава РИА Новости, като се позовава на американски и южнокорейски източници.
Според информацията платформите с ширина до няколко десетки метра са проектирани да променят точките на изстрелване на ракетите, което затруднява предварителното определяне на тяхното местоположение.
Силите за отбрана и флота на Япония по-рано разположиха военни кораби с многофункционалната бойна система „Аегис“ недалеч от бреговете на Северна Корея във връзка с „военните провокоации“ на Пхенян.
Северна Корея проведе серия тестове на ракетни системи за заплов огън по-рано. На фона на липсата на напредък в преговорите между САЩ и Северна Корея има опасения, че Пхенян ще се върне към тестовете на междуконтиненталните ракети.
В нощта на 30 ноември Пхенян изпробва междуконтиненталната балистична ракета „Хвасон-15“.
Височината на полета й достигна 4475 км и тя достигна до дистанция от 950 километра. Полетът апродължи 53 минути и ракетата падна в изключителната икономическа зона на Япония, на 250 километра от префектура Аомори. Тогава военни експерти от Япония и САЩ предположиха, че ракетата е в състояние да измине разстоянието от 13 хиляди километра и да стигне до Вашингтон.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

В Деня на победата в Русия започва строежа на още две атомни ракетни подводници

02.12.2019, 09:18

В деня на 75-годишнината от победата във ВОВ в корабостроителницата "Севмаш" в Северодвинск ще започне строителството на две стратегически атомни подводници проект 955А ("Борей-А").
“Залагането на деветия и десетия „Борей” е насрочена за 9 май 2020 г. Във флота те трябва да постъпят през 2026 и 2027 г.”, съобщи източник от военно-промишления комплекс.
Държавната поръчка предвиждаше изграждането на осем стратегически ракетни подводници “Борей”. Три от тях (К-535 "Юрий Долгорукий", К-550 "Александр Невский" и К-551 "Владимир Мономах") вече са предадени на флота, а с четвъртата К-549 "Княз Владимир" се провеждат заключителните държавни изпитания. Още четири подводници са на различни етапи на строителството.
През септември заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко обяви допълнителен договор със "Севмаш" за изграждането на още две подводници проект 885М "Ясень-М" и две субмарини проект 955А. Така общото число на „Бореите“ ще бъде увеличено от 8 на 10 единици.
Ядрените подводници „Борей“ са въоръжени с балистични ракети „Булава“ и са част от морския компонент на руската ядрена триада. Подобреният проект “Борей-А” напълно осъществява потенциала на подводниците от четвърто поколение. Подводницата е оборудвана с активни инструменти за намаляване на шума, мощна цифрова сонарна система и реактивно задвижване. За да се подобри маневреността, в кърмата са разположени подвижни направляващи устройства. Общата водоизместимост на кораба е 24 хиляди тона, дължина 170 метра, екипаж от 107 души. “Борей” може да се потапя на 400 метра и да се движи под вода със скорост до 29 възла. - Още за проект 955

 

Франция разкритикува САЩ за "член F-35" в хартата на НАТО

02.12.2019, 08:54

Съединените щати не трябва да налагат американски оръжия на съюзниците в НАТО под предлог за атлантическа солидарност, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли в интервю за Le Journal du Dimanche.
„Не трябва да разрешаваме член 5 от Хартата на НАТО (за колективна отбрана) да се превърне под натиска на Вашингтон в „Член F-35“ (изтребители, произведени от „Локхийд Мартин “), който ще задължи държавите от НАТО да купуват американско оръжие“, цитира ТАСС френския министър.
Според нея Европа трябва да създаде военни инструменти, които "биха съответствали на нейната икономическа и политическа сила".
Припомняме, че по-рано производителите на самолети призоваха Париж и Берлин спешно да осигурят създаването на конкурент на F-35.
Пърли каза, че Северноатлантическият алианс никога няма да стане инструмент за суверенитет на Европа. Подобен инструмент, каза тя, европейците трябва да надграждат сами. „Суверенна Европа и НАТО трябва взаимно да се засилват“, каза министърът.
Френският министър припомни думите на президента на републиката Еманюел Макрон за „смъртта на мозъка на НАТО“ и в тази връзка отбеляза, че държавният глава се стреми да насърчи членовете на Северноатлантическия алианс за необходимата дискусия, за да даде на основите на НАТО „нова динамика“.
В същото време Парли посочи, че Европа не може да бъде осигурена без диалог с Русия. "Без диалог няма да има сигурност", заключи тя.
Припомняме, че по-рано Макрон направи гръмко изявление за „мозъчната смърт“ на НАТО и поиска да измени Договора за ЕС, за да направи общността по-независима от алианса по въпросите на отбраната. Френските медии, във връзка с това, прогнозираха "бавна смърт" за НАТО.
Освен това Макрон отказа да счита Русия за враг, което германските медии обясниха с желанието на френския лидер да намери външнополитически алтернативи.
Източник: https://pogled.info/

 

Призрачни казарми точат бюджета за отбрана

02.12.2019, 08:45

В резултат на политиката армията ни да стане малка, но модерно въоръжена, населените места се сдобиха с по една или няколко призрачни казарми. В тях отдавна няма никой. Рушат се сами, чакайки някой да се разпореди със съдбата им. Причиняват и трагедии, като тази преди няколко месеца в Хасково. Да, това са тези т.нар. сгради с отпаднала необходимост. Едно, че грозят градовете, плашат и убиват хора, те систематично източват бюджета за отбрана. Според експерти около 15 млн. лв. годишно отиват за тяхната охрана и управление. Лошото е, че тези разходи не намаляват чувствително с годините. Поне от 2016 г. насам са почти едни и същи. Проблемът опира до близо 1200 имота, включително търговски обекти и подблокови пространства. И до заплатите на над 1000 охранители. Както и до средствата за събаряне на опасните сгради.
Какво да се направи? С тази задача се е заел провеждащият се Стратегически преглед на отбраната. Една от работните групи, казва заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, има основната задача да изгради визията за бъдещето на тези освободени войскови райони. Амбицията е с ускорен темп да бъдат премахвани всички сгради, които са компрометирани. Става дума за продаване чрез търгове, предоставяне в управление на общините, а тези, които могат да служат като инвестиционни имоти, да бъдат представяни чрез решение на Министерския съвет като апортни вноски в дружествата на Министерството на отбраната, за да бъдат капитализирани и да носят доход.
Практиката, обаче показва, че това не е лесна работа. От планираните разпоредителни действия с над 109 имота, за периода от месец септември до декември 2018 г., например, са разработени около 90 имота, като със заповеди на министъра на отбраната са продадени едва два на стойност около 800 000 лв., достигната след провеждане на тръжни процедури. Опасните сгради се освидетелстват и се  събарят. През миналата година те са 83 в 9 района. За 2019 г. имаме готовност за премахване на 88 сгради в 11 освободени войскови района, казва заместник-министърът.
Нека пожелаем успех на още неродената визия. Да се надяваме, че ще има поука и от досегашния опит. През 2010 г. се прие стратегия, която свързваше преодоляването на това предизвикателство с модернизацията на армията. Там се посочваше, че превъоръжаването изисква ясно дефиниране на потребностите от военна инфраструктура за изпълнение на функциите по отбраната и сигурността на страната. Трябваше да се предприемат действия, гарантиращи най-бързия и ефективен начин за намаление на разходите по издръжка на освободените имоти и реализиране на приходи от тях. Тогавашният анализ даде основание в документа да се запише, че за три години, до края на 2012 г., Министерството на отбраната ще се освободи от всички имоти с отпаднала необходимост. Все още това не се е случило. През тези години загуби смисъл и легендата, че ненужните имоти са златната кокошка за военния бюджет.
Стои обаче въпросът, дали вместо да се съсредоточи върху подготовката на войските, Министерството на отбраната трябва да се занимава със събаряне или продажби на вече никому ненужни сграда и имоти. Дали ще се намери необходимото управленско решение, т.е. политическа воля, за излизане от тази ситуация? Няма такъв сигнал. В Програма за управление на правителството за периода 2017-2021 г. в частта за отбрана има мярка 313, в която се казва: "Освобождаване от излишните за Министерството на отбраната недвижими имоти и движими вещи и реинвестиране на освободените средства в поддържането на отбранителните способности и придобиването на нови, както и в бойна подготовка." Интересно, каква част от получените средства в изпълнение на тази мярка влязоха в разходите на някой от основните проекти за модернизация на армията, например? Като че ли е необходимо радикално решение на изпълнителната власт, за да не се влачи този проблем години и да натоварва военното ведомство с несвойствени функции.
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

01.12.2019, 21:40
 

ТАСС: Русия получи ултрамодерен радар, който може да засича F-35 на 3000 км

01.12.2019, 19:25

Въздушно-космическите сили на Русия получиха ново сревдство за разузнаване на западното и южното направления. Както съобщи пред журналистите командващия на първа армия ПВО-ПРО генерал-лейтенант Андрей Демин (на снимката), в Мордовия е застъпила на бойно дежурство първата задхоризонтна радиолокационна станция 29Б6 „Контейнер“, предава ТАСС.
„Сега наблюдаваме възможни удари на противника от няколко стотин до 2 хиляди километра от държавната граница в реално време. Станцията ще разузнава постоянно. Тя може да наблюдава обстановката на западното и южното въздушно-космически направления“, обясни Демин. Той добави, че радарът ще вижда излитане на палубна авиация в акваториите на Балтийско, Черно и Средиземно морета. Също така той може да засече излитането на тактическа авиация, масово изстрелване на крилати ракети или дори единични изстрели на хиперзвукови ракети по руски обекти.
„Преди това не разполагахме с такава информация, ефективността на предупреждението за началото на въздушна атака беше много по-малка“, отбелязва командирът. - (видео)
Най-новата станция за откриване отвъд хоризонта „Контейнер“ е била на опитно-бойно дежурство от 1 декември 2018 година. Това е първият такъв радар в Русия. Радарният обхват на откриване се постига поради факта, че той улавя радио сигнал, отразен от йоносферата.
Откриване на изтребители F-35
Главният конструктор на радара Михаил Петров заяви, че той е способен да открива стелт самолети на обсег от 3 хиляди км.
„Самолетите, направени по стелт технологията (намалява радарната видимост на самолета), не са невидими за нас: Така или иначе ги виждаме, придружаваме ги, намираме ги на границите на около 3 хиляди км“, каза Петров.
Той отбеляза, че приемащата антена на новата РЛС открива сигнал, който се връща от Европа, страните от Персийския залив, Китай, Казахстан и така нататък. Сигналът се излъчва от предавателния център на няколко десетки километра от радара. Новата станция прилага принципа на отражение на сигнала от йоносферата.
„В света няма такива станции. САЩ, Великобритания, Франция разработват такива средства, а освен това Китай също работи активно, Австралия има активни проби. Но в такъв състав, с такъв мощен софтуер и алгоритмичен комплекс, няма такива средства в света“, каза главният конструктор.
Той добави, че една от най-трудните задачи, които екипировката на комплекса решава при обработката на сигнал, е да изолира цели като бомбардировачи, крилати ракети, самолети на базата на носачи на фона на земната повърхност и смущения. Той добави, че системата може да придружава отделни цели, например толкова малки като гражданския самолет Чесна.
Един от най-известните самолети, направени по стелт технологията, е американският изтребител F-35 днес. По-специално такива самолети имат Великобритания, редица други страни от Европа, Израел, Турция и други държави.
Източник: http://focus-militarynews.net, Иван Христов

 

Буксировката на подводницата „Слава“ от Варна до Белослав пред обектива на Гинчо Гинчев (кликни)

 

Френската експедиция в Добруджа по време на Кримската война

01.12.2019, 12:50

На 20 май (2 юни) 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), Австрия съсредоточава два армейски корпуса в Галиция и Буковина, под командването на генерал Хайнрих Хес (Heinrich Freiherr von Hess) и предявява ултиматум към Русия да изведе своите войски от Влашко и Молдова. На 2 (14) юни тя сключва конвенция със султана за окупация на Дунавските княжества по време на войната.
След шест неуспешни щурма на 11 (23) юни генерал-фелдмаршал Иван Фьодорович Паскевич снема обсадата на Силистра. В края на юли руската армия напуска Дунавските княжества, където влизат турски и австрийски войски.
Известието за оттеглянето на руската армия от Силистра, доставено от адютант на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша, е получено в Главната квартира на съюзническите войски във Варна късно вечерта на 24 юни 1854 г.

След оттеглянето руската армия от Силистра в Северна Добруджа (Исакча, Тулча и Бабадаг) остават руски части - Седма пехотна дивизия (10-хиляди души с 35 оръдия, два полка редовна кавалерия и 10 казашки сотни), под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.
Френското командване е информирано от доклад на подполковник Жул Десент де Мартил (J. Desaint, Lieutenant-Colonel d'etat-major, charge du Service topographique), че в Северна Добруджа са останали 10-хиляди руснаци с 35 оръдия.
С експедицията в Добруджа френският главнокомандващ маршал Арман Жак Леруа дьо Сент-Арно (на рисунката) си поставя две цели: да изведе заразена от холера френската армия от нейните лагери в околностите на Варна и да изтласка отвъд Дунава останалите в Северна Добруджа руски части. .....Прочети още

 

US подводницата, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

01.12.2019, 08:55

През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589

 

Австралийската NASAMS ще получи радари с ФАР

01.12.2019, 08:48

Министерството на отбраната на Австралия подписа договор с австралийската технологична компания CEA Technologies за поставяне на тактически радари с фазирани антенни решетки (ФАР) за осигуряване на откриването и предаването на сигнали за бъдещия национален усъвършенстван зенитно-ракетен комплекс NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) от наземната система за ПВО ( GBADS - ground-based air defense system).
Тази програма е част от проекта LAND 10 Phase 7B на австралийската армия, който предвижда създаването на мрежа за ПВО с малък и среден обсег. Министерството на отбраната не е предоставило нито количеството, нито графиците за доставка на това оборудване.
Новите радари, които ще включват модел за близък обхват, наречен CEATAC (CEA’s Tactical Radar), могат да бъдат монтирани на тактическите машини Thales Australia Hawkei или на ремаркета. Версии на радар с по-голям обхват на откриване на въздушните цели могат да бъдат инсталирани на стационарни постове или на камиони. Моделът CEAOPS (CEA’s larger Operational Sensor System) от своя страна е широка сензорна мрежа за австралийските сили за отбрана (ADF).
ЗРК NASAMS произвеждан от Raytheon-Kongsberg е оборудван със зенитни ракети на базата на AIM-9X Sidewinder и AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) като основни типове въоръжение. И двата типа ракети вече са на въоръжение в Кралските австралийски ВВС (RAAF). Този ЗРК ще замени съществуващия комплекс шведско производство Saab RBS70, използван като система за ПВО за малък обсег.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В САЩ работят върху уникален куршум за подводни операции

01.12.2019, 08:31

Американските оръжейници възнамеряват да създадат специализиран куршум, който би могъл успешно да порази цел под водата. Това се посочва в списанието Popular Mechanics. Традиционните куршуми са способни да достигнат скорост над 800 m/s. Този показател се постига, когато се движат във въздуха. Обаче влизайки в друга среда, те значително се забавят, докато не спрат напълно. Плътността на водата е с 800% по-висока от тази на въздуха, което прави невъзможно използването на стандартните боеприпаси в нея.
В Русия за тези цели се използва специалният подводен автомат АПС, който демонстрира висока ефективност по време на подводни операции. Въпреки това американците смятат, че руското оръжие има „съществен недостатък“, защото не може да постигне добри резултати по време на операции на сушата. - Още за АПС
Поради тази причина компанията DSG Technologies реши да използва друга руска идея. Става дума за комплекса ВА-111 "Шквал", оборудван с високоскоростната подводна ракета M-5. При създаването му е използван принципът на суперкавитацията. С други думи, торпедото е обвито в газов мехур, което намалява съпротивлението по време на движението и му позволява да развива много по-голяма скорост от другите торпеда. В същото време такива боеприпаси не стават по-малко ефективни при движение във въздуха.
Прави впечатление, че разработените куршуми трябва да са подходящи за оръжията, които днес се използват от войниците от американските специални сили. Така един и същ автомат или пушка може да бъде употребяван, както на сушата, така и под водата. Заслужава да се отбележи, че САЩ високо ценят руското оръжие. Така например изданието National Interest се изказа много положително за снайперската пушка с калибър 9,33х64 мм "Драгунов" (СВДК).
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Продължава развитието на съвместните съоръжения със САЩ

01.12.2019, 08:24

Силите на САЩ имат възможност да изпълняват финансирани от Конгреса на САЩ инфраструктурни проекти за развитие на съвместните съоръжения у нас. Това посочва в интервю за в. „Българска армия“ заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Тази възможност е факт благодарение на  Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО). Това, посочва вицеадмиралът, е мощен инструмент, който се използва прагматично от двете страни с цел превръщането им в модерни съоръжения, предоставящи необходимите  условия за тяхното пълноценно използване.  В периода от 2009 г. до 2012 г., посочва той,  Силите на САЩ изградиха на УП „Ново село” нова база. Същата е въведена в експлоатация и активно се използва за настаняване на формированията, използващи полигона. Не трябва да забравяме, казва заместник-началникът на отбраната,  и приноса на американската страна за изграждането на водопровод от язовир „Камчия”, с който освен базата бяха водоснабдени и шест населени места в областите Сливен и Бургас (гр. Сунгурларе и селата Черница, Славянци, Чубра, Пъдарево и Мокрен), както и осигуреното финансиране за реконструкцията на моста над р. Мараш, който се използва от всички пътни превозни средства, преминаващи през тази отсечка от националната ни пътна мрежа.
С това не се изчерпвали усилията на САЩ за развитието на УП „Ново село”, като съвместно съоръжение. Включително и към момента продължава изпълнението на финансирани от американската страна инфраструктурни проекти за развитие на работната зона на полигона.
В изпълнение на ССОО двете страни, отбелязва вицеадмирал Ефтимов,  работят в тясна координация и по развитието на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево”. Там с финансови средства на САЩ се изпълняват основно проекти, свързани с развитието на летищната инфраструктура (ремонт на съществуващите пътеки за рулиране на самолетите, изграждане на стоянки за изтребители, сгради за летателния и техническия състав). Финансираните от САЩ проекти, както и тези, изпълнявани по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността, обаче, предупреждава заместник-началникът на отбраната, не могат да осигурят на 100% необходимата инфраструктура за базиране на летището на новопридобития боен самолет. И уточнява, че за покриване на недостига от сгради и съоръжения ще бъдат използвани и средства от националния бюджет, но и за тези проекти ще се разчита на помощта, която американските специалисти могат да окажат с експертизата си по отношение експлоатацията на F-16.
Източник: http://otbrana.com

 

В Комисията по отбрана: 100 процента „за“

01.12.2019, 08:15

В две поредни заседания членовете на Комисията по отбрана в парламента вземат решения с пълно единодушие, т.е 100 процента „за“ без „против“ и „въздържали се“.
На 21 ноември бе обсъден  и подкрепен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Валентин Радев, един от вносителите,  посочи, че с предлагания проект се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейностите по издаването на някои разрешения за унищожаване и транспортирането на територията на Република България на касетъчните боеприпаси и противопехотни мини.
На 28 ноември бе подкрепен Законопроектът за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCA “Лицензи и техническа поддръжка на системата за конструктивни симулации JCATS (Joint Conflict & Tactical Simulation), включващи лицензи за операционна система „Linux“, версия Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и обучение за усвояване на новото оборудване”, внесен от Министерски съвет.
Договорът, на обща стойност $ 416,396 USD, е подписан от заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на 28 октомври 2019 г. Този договор, наречен „Писмо за предлагане и приемане на офертата“ (Letter of Offer and Acceptance – LOA), е изготвен съобразно изискванията на американското законодателство за военни продажби по Програмата Foreign Military Sales (FMS), която строго регламентира възможностите за придобиване на американско военно оборудване и техника. Той представлява оферта с условия за доставка от страна на американското правителство.
Също на заседанието на комисията на 28 ноември бе одобрен Законопроектът за ратифициране на Международен договор за покупка и доставка между правителството на Република България и правителството на Държавата Нидерландия за закупуване на минен ловец „Мааслуис”, клас „Трипарти”, с бордови № М856, и минен ловец „Хелевутслайс”, клас „Трипарти”, с бордови № М859, № 902-02-30, внесен от Министерски съвет. Договорът за покупка и доставка, на обща стойност 1,996,000 евро, е подписан на 7 ноември 2019 г. от нидерландска страна и на 11 ноември 2019 г. от българска страна.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Представят професията военен моряк на среща разговор със старши лейтенант Веселин Атанасов

01.12.2019, 08:00

Военно окръжиев Шумен  кани ученици, студенти и граждани на среща със старши лейтенант Веселин Атанасов, който ще разкаже за професията на военния моряк. Веселин Атанасов е родом на Шумен и е асистент във Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" гр. Варна. В срещата – разговор ще участват и курсанти от Висше военноморско училище, които ще разкажат за специалностите "Корабни машини и механизми" и "Кибероперации".
Присъстващите ще научат и какви са условията за кандидатстване за курсанти  и студенти във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". В начинанието ще участват още ученици от ПЕГ „Н. Й. Вапцаров” Шумен, които ще рецитират стихове на Н. Вапцаров и девойки от танцова формация "Emotion" Шумен, които ще радват аудиторията със своите изпълнения.
Срещата е утре, 2 декември. Разговорът със старши лейтенант Веселин Атанасов започва в 18:00 часа. Домакин на събитието е Военният клуб в Шумен. Входът е свободен.
Разговорът под надслов "Да поговорим за военните моряци" се организира от Военно окръжие Шумен и Радио Шумен, съвместно с Телевизия Шумен и Военен клуб - Шумен. Инициативата е поредната от поредицата публични представяния на професии от различни видове въоръжени сили. Тя продължава и през 2020 г., когато е предвидено да бъдат представени професии като танкист, артилерист, сапьор и други.
Източник: http://otbrana.com/

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}