Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 

Две нови авиационни дивизии ще прикриват Крим и Калининград

31.10.2019, 22:00

МО на РФ е взело решение за развръщането в Крим и в Калининградска област на две авиодивизии.
В Крим ще се възроди съединение, което ще е наследник на 2-ра Гвардейска морска ракетоносна Севастополска авиационна дивизия „Токарев“, която е формирана преди 80 години и разформирована през 1996 г. В новата авиодивизия ще влязат 43-ти отделен щурмови авиополк и 318-ти смесен авиополк.
На въоръжение в 43-ти авиополк са тактически фронтови изтребители Су-24 и многоцелеви изтребители Су-30СМ. В състава на 318-ти авиополк влизат ВТС Ан-26, самолети за борба с подводници Бе-12, корабни вертолети Ка-27 и транспортно-бойни вертолети Ка-29.
На територията на Калининградска област ще се формира 132-ра смесена авиодивизия. В нейния състав ще влязат 4-ти гвардейски морски щурмови авиополк, 689-ти гвардейски изтребителен авиополк, 396-та отделна корабна вертолетна ескадрила, 125-та отделна вертолетна и 398-ма транспортна ескадрила.
На въоръжение в 4-ти авиополк са бомбардировачи Су-24 и изтребители Су-30СМ, а в 689-ми авиополк - Су-27СМ и Су-35С.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Румен Радев ще представлява България на срещата на върха на НАТО в Лондон

31.10.2019, 21:25

Президентът Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните-членки от НАТО. Форумът ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.
Че столицата на Великобритания ще бъде домакин на форума се разбра още през февруари от съобщение на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Тогава той посочи, че във Великобритания ще бъде отбелязана 70-годишнината на пакта. Столтенберг припомни, че в Лондон се е помещавала първата централа на НАТО.
Великобритания бе един от 12-те основатели на алианса и днес има съществен принос за общата ни сигурност, отбеляза още генералният секретар.
На миналогодишната среща на върха на алианса, която се проведе в Брюксел през юли, България отново бе представлявана от държавния глава Румен Радев.

 

Предадоха на Бундесвера първият модернизиран танк Leopard 2A7V

31.10.2019, 17:09

На 29 октомври 2019 г. на церемония в Мюнхен германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) предаде първия модернизиран основен танк Leopard 2A7V на Бундесвера. Едновременно с това, на същата церемония, датските въоръжени сили получиха първия модернизиран за тях танк Leopard 2A7. Франк Гаун, председател на Съвета на директорите на KMW, връчи символичните ключове на танковете на официалните представители на правителствата на Германия и Дания.
Танкът Leopard 2A7V, предаден на Бундесвера на церемонията, е първата модернизирана машина по договор, получен през май 2017 г. от KMW (като водещ изпълнител) и групата Reinmetall на стойност 760 милиона евро от германската Агенция за покупки за отбраната BAAINBw за модернизиране за германската армия в новата модификация Leopard 2A7V 104 на танковете от семейството Leopard 2. Доставката трябва приключи през 2023 година.
Съгласно договора 68 танка Leopard 2A4, 16 Leopard 2A6 и 20 Leopard 2A7 трябва да бъдат модернизирани до варианта Leopard 2A7V. При това, само последните 20 танка Leopard 2A7 са част от Бундесвера, другите 68 Leopard 2A4 бяха закупени за модернизация от наличните в шведската армия, а 16 танка Leopard 2A6 бяха придобити по подобен начин от тези в холандската армия.
Изпълнението на този договор ще позволи реализирането на плана за усилване на Бундесвера, обявен от бившият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен през април 2016 г., според който броят на танковете в германската армия трябва да бъде увеличен от 225 на 329 единици. На 28 март 2019 г. KMW получи втори договор от BAAINBw на стойност над 300 милиона евро за модернизация допълнително на 101 танка (51 модификации Leopard 2A6 и 50 Leopard 2A6M2) на германската армия в най-новата версия Leopard 2A7V. Модернизацията трябва да бъде осъществена до 2026 г.
В резултат на изпълнението на тези два договора до 2026 г. от планираните 329 танка в Бундесвера 205 ще са от модификацията Leopard 2A7V, 104 - от модификацията Leopard 2A6, а останалите 20 очевидно от модификациите Leopard 2A4 / A5 (и използвани само за експериментални цели). Това ще даде възможност да се комплектуват шест танкови батальона в Бундесвера (по щат от 44 танка) - четири на танкове Leopard 2A7V и два на танкове Leopard 2A6. Освен това се планира да се съхраняват още 32 танка Leopard 2A4. Leopard 2A7V е допълнителна разработка на Leopard 2A7 на KMW и Rheinmetall и е представена за първи път през 2016 г. В обозначението на Leopard 2A7V, буквата „V“ означава „Verbessert“ - „модернизирана“, но в същото време индексът A7V е историческа почит на 100-годишнината от първия германски танк A7V.
Според първоначалния проект танковете Leopard 2A7V е трябвало да бъдат оборудвани с новото модернизирано 120-mm гладкоцевно оръдие L55A, но според известни данни всъщност само танковете от модификацията Leopard 2A4 (със старите оръдия L44), ще получат L55A1, а танковете от модификациите Leopard 2A6 / A7 ще запазят своите оръдия L55. Подобренията на Leopard 2A7V трябва също да включват инсталирането на система за климатичен контрол, 17-Kw спомагателна дизел-генераторна установка Steyr M12, вътрешна разговорна система Thales SOTAS, бойна информационна управляваща система IFIS, усъвършенстваните прицели за командира и насочвача, използващи топловизионните устройства Airbus ATTICA; мултиспектрално маскиращо покритие Saab Barracuda; подобрена противоминна защита, система за програмиране МКМ (Munitionskommunizierungsmodul) за стрелба с фугасни програмируеми изстрели DM11. В останалата част (включително броневата защита) танкът трябва да отговаря на нивото на Leopard 2A7. Все още обаче не е ясно кои от тези подобрения ще бъдат включени в пакета за серийна модернизация. Първите два прототип-демонстратора Leopard 2A7V бяха предадени на Бундесвера за тестване в края на 2018 година.
Що се отнася до Дания, през 2017 г. правителството на страната поръча на KMW да модернизира 44 датски танка Leopard 2A5DK до вариант, близък до Leopard 2A7 (в Дания неофициално се нарича Leopard 2A7M + DK). Работата трябва да се извърши от 2019 до 2022 година. Дания закупи 57 танка Leopard 2A4 от Бундесвера през 2000 г. През 2002-2005 г. 51 от тези танкове бяха модернизирани от KMW до ниво Leopard 2A5DK. Пет танка Leopard 2A5DK бяха изгубени от датската армия по време на боевете в Афганистан и до момента остават 46 машини, 44 от които подлежат на нова модернизация.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

НД „Традиция” става колективен член на СОСЗР

31.10.2019, 16:37

На днешното си заседание Управителният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) реши да удовлетвори желанието на НД „Традиция” с председател подполковник от запаса Огнян Маринов и да предложи на Централния съвет да го приеме за колективен член на Съюза. Дружеството бе представено от полковник от запаса Станчо Джумалиев, който е един от основателите му и четири мандата бе председател.
Посочено бе, че НД „Традиция” е доброволна неполитическа, патриотична и културно-просветна общност от граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във Въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност на Р България по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла и нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. Целите на дружеството са издирване, съхраняване и популяризиране на националните традиции във Въоръжените сили и силите за вътрешна сигурност.
За времето на своето 28-годишно съществуване, са изградени 39 регионални клона в страната с около 1300 члена. НД „Традиция” организира възстановки на най-известните исторически събития у нас и в чужбина, провежда беседи с ученици и студенти. В момента поддържаме 18 военни паметника, каза полк. Джумалиев. Всички разходи покриваме с лични средства, отбеляза още той. От 2008 г. НД „Традиция” е член на Съюза на Европейските военноисторически групи и по този начин представлява страната ни в Европейския съюз.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Контраадмирал Кирил Михайлов е на официално посещение в Гърция

31.10.2019, 16:15

От 30 октомври до 01 ноември 2019 година командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е на официално посещение в Република Гърция.
Визитата е по покана от началника на Генералния Щаб на Военноморските сили на Гърция вицеадмирал Николаoс Цунис.
На 30 октомври контраадмирал Михайлов бе посрещнат с официална церемония от вицеадмирал Цунис. След церемонията бяха проведени разговори между двамата командващи по въпроси от двустранното сътрудничество между българските и гръцките ВМС.
За 31 октомври програмата включва посещение на учебен център по борба за живучест на кораба и Военноморска база Саламис, където контраадмирал Михайлов ще наблюдава демонстрация на симулатор на подводница и ще посети боен кораб от състава на гръцките ВМС.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Високопоставени представители на НАТО посетиха базов миночистач „Шквал“

31.10.2019, 16:07

Продължава участието на базов миночистач „Шквал“ в състава на Втора постоянна противоминна група кораби на НАТО.
На 30 октомври 2019 година в град Одеса, Украйна корабите от състава на групата бяха посетени от командира на Морското командване на НАТО вицеадмирал Кеит Блоунт (Keith Blount), който прие строя и поздрави екипажите за усилията и професионализма им при изпълнение на поставените задачи.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изнесе реч на пирса пред екипажите на корабите от групата.
Базов миночистач „Шквал“ бе посетен от председателя на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч, командира на ВМС на Украйна, българския постоянен представител в НАТО Драгомир Заков, постоянни предстравители в НАТО на Хърватска, Исландия, Гърция, Португалия, Турция и Черна гора.
Командирите на кораби от групата присъстваха на изнесено съвещание на Северноатлантическия съвет с участието на генералния секретар на НАТО и министъра на отбраната на Република Украйна.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Изтребител F-16 се е разбил в САЩ

31.10.2019, 11:33

Изтребител F-16С Fighting Falcon се е разбил по време на рутинен тренировъчен полет в близост до военновъздушната база Holloman (щат Ню Мексико).
Пилотът е успял да се катапултира и е транспортиран до болница за преглед. Жертви и разрушения на земята няма.
Самолетът е от 49-то изтребително авиокрило, като аварията е станала на 29 октомври в 19:16 ч. местно време на около 80 мили югoизточно от авиобазата.
Назначена е комисия за разследване на авиационното произшествие, информира Military.com.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Руски военни моряци откриха потънала подводница

31.10.2019, 09:55

Екипажът на миночистача „Александър Обухов“ 507 проект 12700, влизащ в състава на Балтийския флот на Русия, откри потънала подводница на дълбочина 60 м. недалече от военноморската база в Балтийск (Калининградска област).
Това става ясно от разпространени кадри на ТВ „Звезда“. Екип на телевизията е подготвял кадри за предаването „Военная приемка“, когато екипажът на руския кораб се натъква на откритието.
- (видео)

Потъналата подводница с дължина около 40 метра, покрита с тиня и тралове, намираща се в район на активен риболов.
Предполага се, че става дума за дизелова немска подводница. Все още не е ясно дали е от Първата или Втората световна война.

 

МО отново ще пробва да ремонтира единствения Ан-30

31.10.2019, 08:17

Министерство на отбраната стартира отново процедура за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС.
Процедурата бе пусната на 28 октомври 2019 г., и предполага извършването на капитално-възстановителен ремонт на самолета, двигателите му АИ-24ВТ, спомагателната силова установка РУ19А-300, винтовете на двигателите и съпътстващо оборудване и комплектации.
Очакваната стойност на поръчката е 5 млн. лева без ДДС.
Освен капитално-възстановителния ремонт, по самолета трябва да се извършат серия доработки и малки модернизации, включително подмяна на системата за инструментално кацане СП-50 със система VOR/ILS/DME, монтиране на система TCAS, както и поставяне на система за навигация TACAN.
След ремонта самолетът трябва да има междуремонтен ресурс от седем години или 4000 часа и 4000 кацания.
В документацията за участие в процедурата има и данни за наработката на единствения Ан-30 до момента. Тя е 10 915 часа и 11 690 кацания от влизането в експлоатация. Датата на последния капитален ремонт е 23 март 2006 г., като от тогава машината е налетяла едва 2313 часа.
В края на миналата година МО пусна обществена поръчка за ремонта на Ан-30, като условията бяха практически същите. Поръчката бе прекратена в края на януари 2019 г., след като в процедурата бяха открити слабости, но основната причина бе, че украинската компания „Антонов”, която е единственият възможен изпълнител, имаше претенции към част от изискванията, като например преминаване към експлоатация по техническо състояние. В сегашната процедура това изискване е премахнато.
Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Турският военен министър е заявил, че не се водят преговори за Су-35

31.10.2019, 08:10

Турският министър на отбраната Халуси Акар е заяви, че в момента страната му не води преговори за покупката на Су-35. Подобна информация се появи в турските медии през миналата седмица.
„Новините, че Турция планира да купува Су-35 не отговарят на истината. Партньори сме в програмата F-35”, заявява Акар, цитиран от местния информационен сайт Haberler.
Новината за преговорите между Русия и Турция за покупката на Су-35 първо бе съобщена от местния вестник Sabah, който твърдеше, че преговорите са за 36 изтребителя от този тип, като сделката била близо. Няколко дни по-късно американският военен информационен сайт Defense News потвърди новината, цитирайки собствени източници в Турция, като коригира количеството на самолети, за които се преговаря, на 48.
За момента няма официални или неофициални коментари на тези новини от руска страна, въпреки че слуховете за евентуална сделка за Су-35 битуват от няколко месеца.
На 4 септември 2019 г. директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), органът за експортен контрол на оръжейната търговия на Русия, Дмитрий Шугаев каза, че няма официално запитване от Турция за купуване на Су-35 и Су-57, но е имало консултации с турската страна по Су-35, като се очаква да има продължение и за Су-57.
В същото време, долната камера на Конгреса на САЩ прие серия от санкции срещу Турция, заради действията ѝ в Сирия. В тях не са включени санкции за експорт на въоръжение и резервни части, но през това лято турското участие в програмата F-35 бе замразено, поради покупката на руските ЗРК С-400.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Обявен е конкурс за 117 вакантни длъжности за войници в Съвместното командване на силите

30.10.2019, 22:07

Със заповед на министъра на отбраната е разкрита процедура за обявяване на конкурс за 117 вакантни длъжности за войници в Съвместното командване на силите (СКС) за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Те са за военните формирования в Бургас (52), Горна Малина (36), София (25), Банкя (2), Козарско (2). Вакантни длъжности има за шофьори, телефонни техници, радиотехници, администратор на мрежи и операционни системи, механик-водач и други.
Конкурсът ще се проведе по график във военните формирования от 27 до 31 януари 2020 г. Той включва тест за проверка на общата култура (100 въпроса), изпит за определяне на физическата годност и събеседване с кандидатите. Изпитът за определяне на физическата годност е по нормативи и се състои от бягане „Совалка” 10х10 метра; крос 1000 метра; брой коремни преси и брой лицеви опори за 90 секунди.
Кандидатите за вакантните длъжности подават заявление до командира/началника на съответното военно формирование чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) до 23 декември 2019 г. Кандидатите за войници, спечелили конкурса, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 28 години. Изключение се допуска за кандидати, отговарящи на следните условия: изпълнявали са военна служба (кадрова военна служба); кандидатстват за заемане на длъжност не по-късно от 10 години след освобождаване от военна служба; не са освободени по дисциплинарен ред; не са навършили 41 години към датата на сключване на договора.
*******
Информационни материали за длъжностите има в окръжията по местоживеене, общините, бюрата по труда и военните клубове. Информацията е публикувана на сайтовете на Министерството на отбраната, ЦВО (www.comd.bg), както и на сайтовете на областните и общинските администрации. За информация може да използвате и единния телефонен номер 0700 20 407. Въпроси може да бъдат задавани и по време на информационните борси в страната, организирани в рамките на кампанията „Бъди войник“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открит невзривен боеприпас

30.10.2019, 21:59

Днес, 30 октомври 2019 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на един брой противопехотна скачаща мина ПСМ-1, открита в района на 72-ра гранична пирамида, село Бук, община Крумовград.
Групата по обезвреждането е в състав от трима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действат на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник – командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Военнослужещи от Специалните сили на България и Гърция ще проведат съвместна подготовка

30.10.2019, 21:57

Военнослужещи от Специалните сили на България и Гърция ще проведат съвместна подготовка от днес, 30 октомври, до 1 ноември 2019 г. в района на Ексохи, Република Гърция. В нея ще участват тридесет и двама военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“. Ръководител на формированието е подполковник Тодор Даков, командир на 3-и батальон Специални сили.
По време на съвместната подготовка военнослужещите ще отработят процедурите по планиране на специалните операции, ще изпълнят инфилтриране по различни способи и парашутни скокове, ще проведат специално разузнаване и директни акции за освобождаване на заложници.
Предвижда се на 1 ноември заключителният етап на съвместната българо-гръцка подготовка на Специалните сили да бъде наблюдаван от началника на отбраната генерал Андрей Боцев и началника на Генералния щаб на Националната отбрана на Република Гърция генерал Христос Дулу.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Български медицински екип се завърна от успешно участие в мисията на Европейския съюз в Мали

30.10.2019, 21:48

„Всяка мисия има своите предизвикателства. Вие изпълнихте своите задължения достойно и успешно”. Това каза днес, 30 октомври, началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев пред медицинския екип, който се завърна от участие в мисията на Европейския съюз в Мали. Бригаден генерал Кръстев поздрави медиците и изказа благодарност от името на командващия на Съвместното командване на силите за проявения от тях висок професионализъм и отговорност и за отлично изпълнената мисия.
Със заповед на министъра на отбраната бяха удостоени с медали за участието им в мисията старши лейтенант Николай Николов - началник на медицински екип към Военномедицинска академия - София, изпълняващ длъжността национален командир на българския военен контингент, старшина Мая Димитрова - медицински специалист към МБАЛ – Плевен, старши сержант Дочка Пачкова - медицински специалист, старшина Емил Стоянов - санитарен инструктор към ВМА, София.
Българският национален контингент изпълняваше задачи, свързани с медицинското осигуряване в щаба на операцията на Европейския съюз. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Най-модерната атомна подводница на Русия порази мишена на хиляди километри

30.10.2019, 19:15

Най-модерната нова руска атомна подводница К-549 изстреля междуконтинентална ракета "Булава" за първи път и порази мишена на разстояние хиляди километри, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Изпитанието бе извършено от подводница от клас "Борей", която при изстрелването е била под вода. Стартът на ракетата е бил извършен от акваторията на Бяло море, а ракетата порази мишена на полигон "Кура" в Камчатка. - (видео)
К-549 "Княз Владимир" е първата подводница, построена по усъвършенствания проект 955А ("Борей-А"). Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровата подводница.
Отначало в медиите се появиха съобщения, че "Борей-А" ще бъдат въоръжени с 20 междуконтинентални балистични ракети "Булава" вместо с 16, но те не бяха потвърдени.
Една ракета "Булава" носи ядрена глава с шест бойни блока, всеки с мощност от 150 килотона.
"В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника - той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16", отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от "Российская газета".
"Княз Владимир" е четвъртата подводница от тип "Борей" и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията - "Княз Олег", завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект "Борей-А", но се различава от "Княз Владимир". След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.
Възможно е някой от тях да носи новото ядрено торпедо "Посейдон". - Още за проект 955
Ракетата РСМ-56 "Булава" (натовска класификация SS-NX-30) е разработена на базата на мобилната наземна междуконтинентална балистична ракета "Топол-М" (SS-27 в класификацията на НАТО), която е с обхват около 10 000 км и носи адрена главя с десет бойни блока.
Първите тестове на "Булава" бяха проведени преди няколко години и имаха спорен успех. Програмата за разработката на "Булава" е най-скъпата в историята на руската армия, като причината за това са първоначалните неуспешни тестове, намирането на проблемите и отстраняването им.
Последните версии на ракетата обаче са достатъчно надеждни. Кръговото вероятно отклонение при поразяване на целта е до 350 метра, което прави балистичната ракета доста прецизна. Интересното е, че докато първите 2 степени на ракетата са с твърдо гориво, то последната 3-та е с течно. - Още за "Булава"
Източник: https://it.dir.bg/

 

САЩ останаха без самолетоносачи на Източното крайбрежие

30.10.2019, 13:55

Шестте самолетоносача на САЩ, базирани на Източното крейбрежие, са на ремонт. Всички са на док в Норфолк, Вирджиния.
Флотът на САЩ си позволява да няма нито един авионосец, опитвайки да отговори на програмата на Пентагона за състезание с Русия и Китай.
Междувременно стана ясно, че обявената от президента Доналд Тръмп програма за строителство на нови кораби за флота, така че общият им брой да достигне 355 съда, е пред провал. Причината е, че голяма част от съдовете, които сега са в състава му, са морално остарели, а необходимите инвестиции за градеж за достигане на желания от президента брой е немислима.
В същото време Русия намялава разходите си за флота, а Китай изля милиарди долари за нови кораби и подводници.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Пияни американски моряци вилняха в Япония, изпотрошиха полицейска кола в търсене на…

30.10.2019, 13:43

Четирима американски военни моряци са арестувани от полицията в Япония, заради непристойно поведение, предизвикано от солидна консумация на алкохол.
Става дума за моряци от подразделението на флота за специални операции на възраст между 21 и 30 години, които били на обучение в Окинава.
От флота на САЩ потвърждават за инцидента, но отказват допълнителна информация.
Според сайта „Okinawa Times“, около 21:00 ч. в неделя, полицията е сигнализирана, че четири лица в нетрезво състояние, сред които един без горни дрехи, влизат в местно заведение, създават напрежение и директно питат за „стриптийз бар“.
Когато чуват сирените на приближаващата полиция, четиримата американци бягат от заведението.
Единият от тях е задържан по-късно в двор на къща, а останалите на улица. Триото американци били застигнати от полицейски патрул. Те строшили един от прозорците на колата с клон. Няма пострадали полицейски служители, съобщават местните медии. Очаква се местната прокуратура да повдигне обвинения срещу четиримата.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Конфликтът в Сирия е далеч от уреждане

30.10.2019, 12:44

Не за пръв път се чува, че сирийската война е приключила или скоро ще свърши. Тези победни комюникета идват почти също тъй редовно като новините, че е ликвидиран Абу Бакр ал Багдади, водачът на терористичното формирование „Ислямска държава“ (забранено в Русия).
Този път впрочем последното събитие може би е факт. Поне президентът на САЩ Доналд Тръмп публично заяви, че Ал Багдади е премахнат, като благодари за съдействието на Русия, Турция, Сирия и на кюрдите. Но говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков подложи на съмнение казаното от Тръмп.......Прочети още

 

„Шквал” продължава участието си в учения зад граница

30.10.2019, 11:55

На 28 октомври 2019 г. базов миночистач „Шквал“ се сне от пристанище Констанца, Република Румъния и започна прехода си към пристанище Одеса, Република Украйна. Корабът е част от състава на Втора постоянна противоминна група кораби на НАТО и заедно с испанския минен ловец „Sella”, италианския „Numana” и румънския  базов миночистач „Lt. Lupu Dinescu” е част от тактическо звено 2, съобщават от ВМС.
По време на прехода бяха проведени сериали по тактическо маневриране, комуникационни тренировки с използване на флагове и светлинен семафор и тренировки по смяна на бойната готовност.
На 29 октомври корабите застанаха в пристанище Одеса. По време на бреговата фаза се предвиждат тренировки в базови условия и провеждане на работни срещи във връзка с предстоящото учение от типа  Passex, съвместно с Военноморските сили на Украйна.

Част от въздушното и морското пространство на Черно море край бреговете на Херсонска област ще бъде затворено от 31 октомври до 4 ноември във връзка със стрелбата със зенитни ракетни системи, съобщава командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.
„От 31 октомври до 4 ноември 2019 г. в Държавната изпитателна площадка“ Ягорлик „на въоръжените сили на Украйна ще се проведат тактически учения с реална стрелба с подразделения Бук-M1, С-300ПT и изпитания за контрол на ракетите в системи С-300ПT, С-300ПС, С-300В1 и тестове на ракетния комплекс С-125-2Д1“, се казва в съобщението.

 

Япония модернизира изтребителите си F-15J до стандарта F-15JSI

30.10.2019, 09:51

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.
Съобщението за евентуалната сделка бе обявено на 29 октомври 2019 г. Предстои формалното одобрение на Конгреса на САЩ, след което може да бъде подписан и договор.
Според съобщението на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността DSCA, F-15J ще бъдат преработени в нов вариант нарече JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач).
Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване.
Основен изпълнител на програмата ще са Boeing и Mitsubishi Heavy Industries, но не всичко по нея ще мине по процедурата FMS. Част от програмата ще се изпълнява по чисто търговска линия между японското правителство и американския самолетостроител.
Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. От съобщението до Конгреса на САЩ става ясно, че през модернизация ще преминават само едноместните F-15J.
F-15J/DJ е версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.
Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на миналата година. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.

 

Абу Бакър ал-Багдади убит за девети и последен път

30.10.2019, 09:10

Началникът на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че американците са се „избавили“ от тялото на убития водач на ИД по „най-подходящия начин“.

По обичаите на Исляма останките били погребани в морето. По същия най-подходящ начин през 2011 г. беше постъпено и с тялото на Осама Бин Ладен.
Неговият наследник в ислямския Джихад и създател на Ислямска държава (ИД), Абу Бакър ал-Багдади до сега беше „ликвидиран“ поне осем пъти.
Новините за смъртта му се появяват и преди в медиите многократно през годините, но всички бяха опровергани до последната специална операция на САЩ на 26 октомври 2019 г. в сирийската провинция Идлиб......Прочети още

 

Черният вторник за американските ВВС в Корея

30.10.2019, 08:30

На 30 октомври 1951 г. по време на Корейската война, 21 бомбардировача B-29 Superfortress, ескортирани от почти 200 изтребителя различни типове, са атакувани от 44 МиГ-15. При въздушния бой съветските летци свалят 12 В-29 и 4 F-84. Много от бомбардировачите са получили различни поражения – практически във всеки завърнал се бомбардировач е имало убити или ранени. Американците свалят само един МиГ-15.
В историята на ВВС на САЩ този ден влиза като „черният вторник“.
В следващите три денонощия нито един американски самолет не се появява в зоната на действия на „МиГ“-те.
Едва след месец три бомбардировача В-29, прикривани от изтребители, се опитват отново да извършат бомбардировка денем на переправата на река Ялуцзян. И трите бомбардировача са свалени от изтребители МиГ-15 (от американска страна няма потвърждение за тези загуби).

 

Как съветската "Цар-бомба" помогна да се съхрани мира

30.10.2019, 08:14

Днес се навършват петдесет и осем години от изпитанията в СССР на най-мощната в историята термоядрена бомба АН602 (наричана често "Цар-бомба"). Тя стана ключов фактор, позволил на СССР да обезпечи ядрено-оръжеен паритет със САЩ.
Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима.
На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към ядрения полигон „Сухой нос“ на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет-лаборатория Ту-16А. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 m и взривена чрез барометричен способ на 4 000 m от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 km, ядрената гъба е с височина от 64 km, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 km. Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 km. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути. - Още за АН602

 

 

Финландия получи всички закупени танкове Leopard 2A6NL

29.10.2019, 22:28

Според съобщение от финландските Сили за отбрана те са получили всички 100 основни бойни танкове (ОБТ) Leopard 2A6NL, придобити съгласно споразумението от 2014 г. с холандската армия. Последната партида закупени танкове Leopard 2A6NL беше доставена от Холандия по море до морското пристанище на Хелзинки Вуосаари на 25 октомври 2019 г.
Споразумението за закупуване в Холандия на 100 ОБТ Leopard 2A6NL, снети от въоръжение от холандската армия, беше сключено от Министерството на отбраната на Финландия на 20 януари 2014 г. Изкупната цена възлезе на 199,9 милиона евро. Танковете бяха прехвърлени във Финландия на няколко партиди през 2015-2019 г., първата партида от 20 машини беше доставена на 14 май 2015 г.
От 2016 г. танковете Leopard 2A6NL във финландската армия са основното въоръжение на Бронетанковата бригада в Парола, а също така са на служба и в Карелската бригада.
Преди това Финландия закупи от 2003 до 2012 г. 148 танка Leopard 2A4 от германския Бундесвер. От тези танкове 100 са в експлоатация като линейни (сега по-малко от 90 са останали в строя), шест са преустроени в машини за разграждения Leopard 2R, 10 в танкови мостопоставачи Leopard 2L, а седем в зенитни самоходни установки Marksman. Останалите 25 се използват като източник на резервни части.
Холандия преди време беше първият чуждестранен клиент на танковете Leopard 2, като получи 445 танка, произведени от Германия, по договор от март 1979 г. в периода от 1981 г. до 1986 г., впоследствие модифицирани до нивото на Leopard 2A4NL. От 1993 г. броят на танковете Leopard 2 в холандската армия претърпя постоянно намаляване, като тези танкове активно се продаваха на други държави. През 1993-1998 г. 188 холандски танка Leopard 2A4 бяха модернизирани до Leopard 2A5NL, а през 2001-2006 г. 180 от тези 188 - до Leopard 2A6NL.
През април 2011 г. Министерството на отбраната на Холандия реши изцяло да изтегли от експлоатация целия парк от танкове Leopard 2A6NL (до този момент само 73 машини бяха в активна експлоатация) и да го продаде. През 2008 г. 38 танка Leopard 2A6NL (включително един без купола) бяха продадени на Португалия и 20 на Канада. През 2013 г. други 20 танка Leopard 2A6NL бяха прехвърлени на производителя - германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW), която ги модернизира до версията Leopard 2A7 за Бундесвера. По споразумение от 2015 г. холандската армия нае 18 от тези модернизирани танкове от Германия за своята армия, 100-те останали Leopard 2A6NL в холандските складове придоби Финландия. - Още за Leopard 2A6
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В САЩ очакват, че ракетите С-400 в Турция ще бъдат в оперативна готовност до края на 2019

29.10.2019, 21:05

Американските власти очакват, че купените от Турция зенитни ракетни системи С-400 ще бъдат в оперативна готовност до края на тази година, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по тилово осигуряване и логистика Елън Лорд на брифинг за журналисти в Пентагона, цитирана от TACC.
Лорд също така заяви, че през последните седмици не са направени промени по отношение на решението на САЩ да започне процеса за изключване на Турция от програмата за производство на изтребители F-35 от пето поколение във връзка с придобиването от Анкара на системата за противовъздушна отбрана С-400 от Москва. „Няма промяна, за да върнем Турция към програмата F-35“, каза Лорд.
В същото време заместник-министърът отговори отрицателно на въпроса дали Турция закъснява с производството на около хиляда компоненти за F-35, в чието производство все още участва. "Не. Турция беше много отговорна. И отново, ние сме готови към март 2020 г. по отношение на прехвърлянето на производството на всички тези компоненти на други страни", каза тя. Предполага се, че с производството на тези компоненти от края на март ще се занимават предприятия от американския военно-промишлен комплекс. "Турция е отличен доставчик", добави заместник-министърът, уверявайки, че военните отношения между Вашингтон и Анкара продължават да бъдат "много добри".
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Руският министър на отбраната съобщи, че изтеглянето на сирийските кюрдски сили от Североизточна Сирия е приключило

29.10.2019, 20:45

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу обяви, че изтеглянето на сирийските кюрдски сили от Североизточна Сирия е приключило по-рано от предвиденото, предадоха световните агенции.
"Изтеглянето на военизираните части от територията, на която би трябвало да бъде създаден коридор за сигурност, приключи по-рано от предвиденото", заяви Шойгу по време на визита в Ереван. Той уточни, че на мястото, от което са се изтеглили кюрдските части, са дошли сирийските погранични сили и руската военна полиция.
Изтеглянето на кюрдските сили започна на 23 октомври в 9 ч. по Гринуич и трябваше да приключи днес в 15 ч. по Гринуич.
Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че взривно устройство е експлодирало близо до руска бронирана техника в Сирия, но няма ранени и нанесени щети, предаде Асошиейтед прес.

 

Випуск „Княз Александър I“ – II смяна, на Военна академия завършва в четвъртък

29.10.2019, 19:57

На 31 октомври 2019 г., от 10.00 ч. на строевия плац на Военна академия „Г. С. Раковски”, на тържествена церемония ще се състои випускния акт на завършилите слушатели и студенти от Випуск „Княз Александър I“ – II смяна, съобщават от елитното учебно заведние.
Поканен е да присъства президентът на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили ген. Румен Радев.
Дипломи ще получат слушатели и студенти, обучавали се в различните магистърски програми от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен” и „Национална сигурност” на факултет „Национална сигурност и отбрана“. Сред випускниците е и един военнослужещ от Република Северна Македония.
Първенецът на Випуск „Княз Александър I“ – II смяна е капитан Андрей Василев от специализация „Логистика“ на професионално направление „Военно дело”.
Първенец-студент на випуска е Цветомир Цветков от професионално направление „Сигурност и отбрана” на магистърска специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура”.
На тържествената церемония ” ще бъде връчено удостоверение за академична длъжност „Доцент“, а за успешно защитена образователна и научна степен „Доктор“ дипломи ще получат двама обучаеми
Мандатна комисия за разпределение на офицерите-випускници, обучаващи се в редовна форма по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ заседава под ръководството на бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“.
Съгласно заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов випускът на Военна академия „Г. С. Раковски“ се нарича „Княз Александър I“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Трети ден военнослужещи и техника помагат за гасенето на големите горски пожари

29.10.2019, 19:53

Военнослужещи от Българската армия трети ден оказват помощ в гасенето на пожара в Национален парк Рила. Днес военни екипи оказват помощ за овладяването на огнената стихия и в Стара планина. За погасяването на горския пожар в района на Чипровци вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово излетя в 8:30 ч., за да извърши облитане на района и да се включи в гасенето на пожара от въздуха. В рамките на три часа хеликоптерът извърши три захода и обля обхванатите в пламъци хребети със 7,5 тона вода.
Екипажът, участвал в действията в помощ на населението, е в състав: командир майор Борислав Тафков, втори пилот майор Александър Цанков, бордни техници офицерски кандидат Рангел Рабаджиев и офицерски кандидат Йордан Грънчаров, оръжейни техници капитан Георги Димов, старши сержант Мирослав Казаков и сержант Костадин Джунев, съобщава Пресцентърът на МО.
За погасяването на пожара в Стара планина днес помагат и 21 военнослужещи от Десети механизиран батальон – Враца. Те действат под ръководството на командира на Десети механизиран батальон - Враца подполковник Симеон Цеков и на командира на формированието за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия капитан Стефан Иванов.
Продължава участието на военнослужещи от Сухопътните войски и в гасенето на големия горски пожар в Национален парк Рила. Двадесет и един военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград и днес полагат усиля в борбата с огъня, който гори в труднодостъпния район между хижа „Чакалница“ и връх Капатник. Старши на формированието е началникът на щаба на Трети механизиран батальон от състава на Бригадното командване майор Тихомир Нарлиев.
Източник: http://otbrana.com/

 

National Interest изказва съмнения в ефективността на американските самолетоносачи

29.10.2019, 16:07

Американското издание National Interest публикува обширен материал за бъдещето на американските самолетоносачи. Според авторите на статията, поради постоянното развитие на оръжията, суперносачите са станали твърде уязвими.
Съдейки по думите на задокеанския журналист, използването в пълномащабна война на гордостта в САЩ, авионосните крайцери предизвиква твърде много съмнения. Факт е, че радиусът на ефективно използване на суперкорабите е доста малък и е ограничен от обхвата на полета на самолетите, базирани на него. В същото време приближаването до бреговата линия на предполагаемия противник е много опасно за такава голяма и "желана" цел като самолетоносача.
Също така си струва да се вземе предвид, че въоръжението на противника, в частност на Русия, не стои на едно място. В момента военните на Руската федерация разполагат с доста обширен набор от средства за поразяване на неприятелските самолетоносачи, а най-голямото притеснение според автора на статията предизвикват руските хиперзвукови ракети „Циркон“.
Но с „Циркон“ не всичко свършва. Също така руският флот може да използва Р-700 "Гранит", с които са въоръжени шест подводници тип "Антей". Според експертите тези подводници са много опасни и за авионосците, тъй като са способни да направят трудно откриваем пуск от голямо разстояние. В допълнение, могат да сложат край на съществуването на самолетоносачите и боеприпасите "Калибър", защото те представляват много "трудна цел" за отбранителните системи на американските кораби.
Имайки предвид всички фактори, споменати по-горе, чуждият специалист стига до заключението, че като се вземат предвид новите възможности на потенциалния противник, морската доктрина на САЩ трябва да бъде адаптирана към съвременните реалности.
Има два начина за решаване на проблема: или да се започне базиране на самолетоносачите на БЛА с огромен радиус на действие, който би позволил използването на самолетоносачите на големи разстояния, или да се лишат самолетоносачите от ролята на „първата цигулка“ в „оркестъра“ на ВМС на САЩ. Това е особено актуално на фона на новостите от „сферата за сигурност“, създадена по границите на Руската федерация. Корабите на НАТО, които влязат в нея, във всеки случай ще бъдат наказани за безразсъдството си. И все пак би било за предпочитане самолетоносачите с техните шест хиляди души на борда да не са сред тези "наказани" кораби. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Правителството каза „Да!” за създаване на СКСО, но все още няма предложение за командир

29.10.2019, 13:28

Пет месеца след промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили правителството прие постановление за изменение и допълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. По наша информация това е станало на закрито заседание миналата сряда. На основата на документа ще се формира Съвместно командване на специалните операции (СКСО) в състава на Българската армия. Все още, обаче, няма информация за предложение на Министерския съвет до президента за издаване на указ за назначаване на командир на СКСО.
Промяната става на базата на съществуващата бригада „Специални сили”. Целта е да се синхронизират архитектурата и системата за командване и управление на силите за специални операции на Р България с тази на страните членки на НАТО, като ще се даде и възможност за бързо адаптиране на командната верига към рязко променящата се военно-политическата обстановка при кризи, конфликти и непредвидени обстоятелства.
Предвижда се увеличаване на личния състав на СКСО, което е за сметка на общата численост от личен състав на Българската армия, определена в План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.
Освен План – 2020, промени настъпват в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и на  Постановление № 175 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на първостепенни и второстепенните разпоредители с бюджет в Министерството на отбраната.
Според промените в класификатора командирът на СКСО е на едно длъжностно ниво с директора на Щаба на отбраната, началника на Военна академия „Г. С. Раковски” и съветника на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Това предполага, че командирът на СКСО ще бъде със звание „генерал-майор”. Законът за отбраната и Въоръжените сили регламентира, че Щабът на Съвместното командване на силите и щабовете на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, на Военноморските сили и на Съвместното командване на специалните операции са функционално интегрирани в единно оперативно ниво за управление. Постановлението влиза в сила в деня на обнародването му в „Държавен вестник”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 29.10.2019 г., вторник, от 11.00 h до 11.30 h, в Образователното предаване „Знание.БГ” на Българската национална телевизия БНТ2 – Варна ще бъде излъчен репортаж с участието на професор д.пс.н. Илия Пеев на тема:
Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.
По предварителна информация репортажът на БНТ2 ще бъде представен във втората половина на предаването и ще може да го гледате онлайн ТУК.
******
И още публикации по темата!
1. Списание „Роден глас”, Чешка република, Асоциация на българските сдружения в Чешката република, брой 4/2019:
- Широка подкрепа за учредяването на Вапцаровска международна премия „Морето и машините“ (pdf)
2. Електронно списание „Литературен свят”:
- Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и Машините”.

3. Списание "Национална сигурност", брой 2/2019:
- Вапцаровска международна премия „Морето и машините” (pdf)

 

САЩ прехвърлят в Европа стратегически бомбардировачи В-2 и Б-52

29.10.2019, 09:35

Стратегическото командване на САЩ от понеделник прехвърля стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress и B-2 Spirit в Европа, като част от учението Global Thunder 20.
Целта на учението е да се провери бойната готовност на американската стратегическа бомбардировъчна авиация, както и да се повиши оперативната съвместимост между ВВС на САЩ и тези на държавите от НАТО.
Бомбардировачите са излетели от различни бази в САЩ и ще се присъединят към сега намиращите се в британската авиобаза Феърфорд В-52. В учението ще се включат и изтребители от четвърто и пето поколение от съюзническите ВВС в Европа. След завършване на учението бомбардировачите В-2 и В-52 ще се завърнат в своите бази в САЩ.
Global Thunder е ежегодно учение на стратегическото командване на САЩ (USSTRATCOM).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Пентагонът и Lockheed финализираха мащабната си сделка за производство на F-35

29.10.2019, 09:05

Пентагонът обяви финалното си споразумение с компанията Lockheed Martin Corp. по най-големия сключван досега договор за производството на следващото поколение изтребители F-35.
Очакванията са цялата сделка за самолетите за американската и други съюзнически армии да бъде оценена на около 34 млрд. долара за 478 изтребителя. От представени в понеделник документи обаче засега се уточнява само за частична вноска от 7 млрд. долара, съобщава Bloomberg.
„Американското министерство на отбраната и Lockheed Martin постигнаха огромен напредък и сега имаме споразумение за производството и доставка на F-35“, заяви говорителят подполковник Майкъл Андрюс.
Сделката, за която повече подробности се очаква да бъдат дадени на пресконференция във вторник, увенчава години на преговори, чиято основна цел бе да се намали цената за производството на последното поколение изтребители. В същото време се гарантира стабилност на производството на най-големия източник на печалба за Lockheed Martin, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Дъглас Ротакър.
Намаляването на производствените разходи ще разкрие възможност за нови международни продажби, смята Кен Посенрийди, главен финансов директор на производителя по време на представяне на резултатите му за тримесечието.
Акциите на Lockheed завършиха борсовата сесия в понеделник с ръст от 0,3%, след като Bloomberg съобщи за завършването на преговорите. Книжата на компанията поскъпват с 42% от началото на годината.
Последната сделка увеличава до около 978 броя на договорените за производство американски и съюзнически самолети от планирани най-малко 3100.
Производството на самолетите F-35 бе белязано от години на забавяне и проблеми с разходите. В дългосрочен план сумата за опериране и поддържане на флот от изтребители за период от над шест десетилетия нарасна до 1,196 трлн. долара, показват последните изчисления на Пентагона за оценка на разходите по водещи проекти. - Още за F-35
Източник: https://www.investor.bg/

 

Повечето германци искат Турция да бъде изключена от НАТО

29.10.2019, 08:10

Повечето германци искат Турция да бъде изключена от НАТО заради офанзивата на Анкара в Северна Сирия, предаде ДПА, цитирайки проучване на ЮГов.
58 на сто от запитаните са подкрепили изключването на Турция от организацията а 18 на сто са били против, показва проучването, извършено по поръчка на ДПА. Още по-голяма е подкрепата на по-твърда позиция на германското правителство спрямо Анкара. 61 на сто подкрепят икономически санкции, а 69 на сто - пълната забрана за износ на оръжие, предаде БТА.
След началото на турската офанзива Берлин вече ограничи продажбите на оръжие за Анкара. Изключването й от НАТО обаче би било изключително сложно и се смята за нереалистично, защото в устава на организацията няма разпоредби за отнемане на членството на страна, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

„Един срещу девет” – нехоливудски филм за истински разузнавач

29.10.2019, 08:00

„Един срещу девет”- това е заглавието на филма в две части, създаден от Военния телевизионен канал в памет на легендата на военното ни разузнаване и на неговата саможертва полк. Пеньо Върбанов Пенев (1926-2015 г.). Първата част вече беше излъчена (може да се види на сайта на Информационния център armymedia.bg), а втората ще видим във вторник от 17.30 ч.
Екипът на филма включва двигателя на идеята и сценарист Силвия Сиракова – Гвозден, режисьора Зоя Касамакова, Мариана Пенчева – монтажист, двамата оператори Борислав Василев и Цветомир Ташков и продуцента Тома Иванов.
Филмът беше замислен отдавна, каза в понеделник Любомир Денов – директор на Информационния център на Министерството на отбраната, по време на премиерата на филма в залата на „Раковски” 106. За нас беше дълг да направим документален филм, обясни той, за да остане за поколенията паметта за подвига на хора като полк. Пеньо Пенев. Любомир Денов поздрави семейството и приятелите на разузнавача и гостите на прожекцията. И благодари за съдействието при работата по филма на Служба „Военна информация”, на Военната полиция, на ВВС и особено на авиобаза „Крумово”, на Комисията по досиетата и на Регионалния музей – Велико Търново за помощта при пресъздаването във филма на килията на разузнавача в турския затвор.
Всъщност, името на филма е свързано с финала на драмата на военния разузнавач, задържан през 1953-а, предаден от своя агент – турски гражданин, попаднал в полезрението на турското разузнаване. По време на среща в района на Златния рог Пенев разбира, че има капан и хвърля морзовия ключ за радиостанцията във водите на Босфора. Двайсет дена след това нито посолството ни в Анкара, нито Външно министерство, нито генералното ни консулство в Истанбул, където Пенев е вицеконсул, са известени за ареста.
Измъчван е жестоко, искали са да изтръгнат самопризнания за принадлежността му към разузнаването и да предаде колегите си в резидентурата, както и агентите си. След шумен политически скандал и 5-годишен процес Пенев е осъден на 24 г. затвор. Защитава се сам и избягва първоначално подготвяната му смъртна присъда, заменена окончателно с 12 г. затвор. Лежи в 7 турски затвора, но не като политически затворник, а заедно с криминалния контингент, при нечовешки условия. Присъдата излежава заради шпионаж в полза на България, в интерес на държавата си.
От архивите по делото е ясно, че полк. Пенев не е издал никого, включително и агентите си в Турция.Съпругата му моли комунистическия лидер Вълко Червенков, премиер и вицепремиер през тези години, за помощ. Абсурдният отговор е: „Заради бълхата няма да горим юргана. Трябва да държим сметка за нашите българо-турски отношения”…
Източник: http://otbrana.com/

 

 

"Купуваме сигурност", която сами пропиляхме

28.10.2019, 21:55

До 10 ноември остават малко дни. Защо да не спретнем поредица от тържества и един военен парад под лозунга "30 години демокрация"? Точно за парада ми е думата. Има с какво да го направим. Бащите ни са се погрижили за това.
Над столицата могат да прелетят няколко изтребителя от наличните МиГ-29, които пазеха и пазят въздушното ни пространство повече от три десетилетия във времената на Варшавския договор и на Североатлантическия пакт. А защо не и щурмовакът-бомбардировач Су-25? Той пък е на въоръжение у нас от 1986 г. И ще бъде отново след ремонта в Беларус. Още по-стар от демокрацията е вертолетът войник Ми-17. Той лети у нас от 1985 г. Дълго носеше националния трибагреник на Гергьовден и гасеше горски пожари. Случиха му се някои случки, но не е за отписване. Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище в Пловдив, където днес се намира жилищният комплекс "Тракия",  първата четворка Ми-24 пристига в България. Той е баткото в ударната ни авиация. Своеобразно признание за Ми-24 е участието му в големия военен парад на 9 септември 1981 г. по случай честването на "1300 години България". В края на август 14 вертолета Ми-24 са пребазирани на летище Божурище до София. Вертолетният строй от четири тройки или общо 12 машини е допълнен от три Ми-8. Но това е преди 38 години.
Разполагаме, разбира се, и с рожби на демокрацията
Вертолетите "Кугар" са не по-малко полезни за армията, макар че някои политици от време на време питат за какво са били купени. Както и за "Пилатус"-ите. И за "Спартан"-ите, които много често са на хуманитарна мисия. В днешно време, обаче, партийно-политическите съображения в националната сигурност и отбраната не са изключения, а по-скоро нещо обикновено. Изпълнението на едно такова решение например може да осигури американските Ф-16 за парадите на 6 май след 6-7 години. Във флота също си имаме рожби на демокрацията. Плават фрегати втора употреба. Скоро ще посрещнем и два кораба минни ловци, които също са употребявани. Нови там са вертолетите "Пантер", но към тях предстои да прибавим един, вече използван, "Долфин". Изобщо флотът ни, който се прослави в Балканската война, торпилирайки най-известния турски крайцер "Хамидие", по-скоро се разделя с техниката си или попълва строя с втора употреба. Най-вероятно по тази формула ще се сбъдне и мечтата на още живите подводничари - да имаме подводница и в морето, а не само в музея. Ослушваме се дали някой няма да се откаже от неговата, за да я вземем. (Не само ВМС останаха без подводния флот. И пехотата си няма вече Ракетни войски.) Сега гледаме към двата патрулни кораба, за които чакаме договор до пролетта. Дано не се препънат нещата, както стана преди близо две години. Но ние сме майстори на актуализациите. За година-две актуализирахме не само проектите за корабите и самолетите, но и държавния бюджет. Сега, както вървят нещата с промените в схемите за плащане, може да се стигне до нови актуализации.
Но да се върнем на темата за военния парад и за пехотата. Нови бойни машини скоро няма да влязат в строя, но пък си имаме стари. И те са отпреди демокрацията. Засега вършат работа. Както и танковете Т-72 от 1973 г. Очаква се десет да излязат от ремонт във военния завод в Търговище. Нарязахме Т-55 и сега можем само да съжаляваме.
Все пак, според Плана за развитие на Въоръжените сили, до 2020 г. България трябва да има 90 танка, 404 бронирани бойни машини, 190 артилерийски системи, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба и 4 безпилотни самолета. Все по-малко обаче модернизацията на Въоръжените ни сили зависи от нас. Депутатите гласуват едно, но след това става друго. Платихме наведнъж на САЩ осемте самолета Ф-16, а трябваше плащането да бъде разсрочено. Сега решаваме, че ще изплащаме бойните машини не в продължение на 12 години, а на 8, като натоварваме последните две. За съжаление нямаме икономика, която да посрещне поне част от проблемите на превъоръжаването. Вместо да плаща на българската отбранителна промишленост, народът ни си дава парите на други държави. Да, тук също има политически обяснения. "Купуваме сигурност", е лозунгът на много властимащи и кръжащи около тях. Така е, като не можем сами да си я направим, ще я купуваме.
За парада, разбира се, ще трябват и хора
Защото по жълтите плочки на столицата не могат да маршируват стратегии, закони, програми и планове, с които съкращавахме числеността на армията ни. За да стигнем до положението, когато днес правим национална кампания "Бъди войник" за преодоляване на некомплекта. Както казва народът, каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи. И изборите преди ден затвърждават тази максима...   Българинът, обаче, е феномен. От какви ли ситуации не е излизал. И във войни, и в мирно време. Така е и сега. Има войска, има и хора в нея. Независимо, че им дават по лъжичка, само и само да не свалят униформите. Тази година 10 процента по-големи заплати, догодина още 10 и т.н. А на други - двойно и тройно. Но тя, армията, е свикнала да си мълчи. А и политиците направиха така законите, че от всички структури на системата за национална сигурност единствено военнослужещите нямат свое професионално представителство за диалог с властта.
Сякаш е по-добре да изчакаме с парада на демокрацията. Поне до следващия юбилей... Впрочем, демокрацията едва ли се нуждае от военен парад. Ако изобщо я има, разбира се. По-скоро ние се нуждаем от равносметка какво се случи през последите три десетилетия, включително в отбраната и Въоръжените сили.
Източник: https://duma.bg, Спиридон Спирдонов

 

Ми-17 от състава на ВВС втори ден гаси пожар в Рила

28.10.2019, 20:59

Вертолет Ми-17 от състава на българските ВВС вече два дни сериозен горски пожар, който възникна в Национален парк „Рила“, край хижа „Чакалица”.
Пожарът възникна вчера, 27 октомври 2019 г., и в гасенето му се включи един вертолет от 24-та авиобаза Крумово.
Екипажът на вертолета на вчера бе в състав: командир на екипажа - майор Йордан Йорданов; втори пилот - майор Александър Цанков; бордни техници - капитан Георги Тодоров и офицерски кандидат Георги Петров; оръжейни техници - капитан Димитър Пампоров, сержант Николай Запрянов и сержант Костадин Джунев.
Вертолетът налетя вчера близо седем часа и извърши 11 захода за пускане на над 27 000 литра вода над огнената стихия.
Три часа и четиридесет минути днес, 28 октомври, единичният Ми-17 извърши шест захода за пускане на 15 000 литра вода над пожара.
Екипажът беше в състав: командир майор Йордан Йорданов, втори пилот майор Александър Цанков, бордни техници капитан Рангел Рабаджиев и офицерски кандидат Йордан Грънчаров, оръжейни техници - капитан Никола Николов, офицерски кандидат Марин Касапетев и старши сержант Владимир Георгиев.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу ще пристигне в Армения утре

28.10.2019, 20:44

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу ще пристигне в Армения утре, 29 октомври.
Той ще посети 102-ата руска военна база, разположена в Гюмри и ще проведе среща с арменския министър на отбраната Давид Тоноян.
На 30 октомври Шойгу ще замине за Азербайджан, където ще вземе участие в заседание на Съвета на министрите на отбраната на ОНД.
Делегация на руските въоръжени сили вече пристигна в Армения.Членовете на делегацията ще участват в двустранните преговори.
Руската делегация е водена от ръководителя на Службата за авиационна безопасност на въоръжените сили на Русия. Това съобщиха от прес-службата на Министерството на отбраната на Армения. Според източника членовете на делегацията ще участват в двустранни преговори.

 

Фрегатата „Верни” участва в операция на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море

28.10.2019, 16:26

Днес, 28 октомври 2019 г., приключи първият етап от участието на фрегата „Верни” 42 в операция на НАТО в Средиземно море по морска сигурност „Sea Guardian”.
На 22 октомври 2019 г., след заставане във военноморска база Аксаз, Турция се сформира тактическата група и се проведе подготовка в базови условия, както и работни срещи с представителите на командването на военноморския компонент на НАТО (MARCOM). Освен фрегата „Верни” в тактическата група са включени фрегатите „Наваринон” от ВМС на Гърция и „Реджеле Фердинанд“ от ВМС на Румъния. Командир на групата е капитан I ранг Темистоклис Пападимитриу а флагман е фрегата „Наваринон” на чийто борд борда се намира щаба на тактическата група и представители на участващите кораби.
На 24 октомври тактическата група напусна военноморска база Аксаз и започна поредния етап от операцията на НАТО. Пред екипажа на фрегата „Верни” бяха поставени конкретни задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата.
От 28 до 30 октомври, групата е на посещение във военноморска база Александрия, Египет. Целта на визитата е укрепване на добрите взаимоотношения на НАТО с флотовете на държави, които не са членки на Алианса. Планирано е съвместно учения на море от типа PASSEX с кораби от ВМС на Египет.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

14 години от приемането на фрегатата „Дръзки” в състава на ВМС

28.10.2019, 16:17

На 25-ти  октомври  2019 г. в тържествена обстановка бяха отбелязани 14 години от приемането на фрегата „Дръзки” 41 в състава на Военноморските сили на Република България.
Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков поздрави командира на кораба капитан ІІ ранг Стоян Христов и екипажа и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи. Той им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност!
През годината фрегата „Дръзки“ участва в състава на Втората постоянната военноморска патрулна група на НАТО в Средиземно море – SNMG2, във военноморското учение на ВМС с международно участие „Бриз 2019”, в тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби – „Черно море 2019” и в учението на ВМС „Парад“ по повод тържествено отбелязване на 140 години от основаването на ВМС на Република България.
В поздравлението си към екипажа командирът на кораба капитан ІІ ранг Христов изрази своята увереност в способностите на екипажа, техния професионализъм, несломим дух и решителност да работят все така всеотдайно за издигане престижа и авторитета на българските Военноморски сили. - Още за "Дръзки" 41
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Недостиг от летци и техници във френските ВВС

28.10.2019, 15:27

Началникът на щаба на ВВС на Франция генерал Филип Лавин е заявил, че приоритет за командването на френските ВВС е „повишаване на лоялността на военните летци и техници към службата“. Тази формулировка се използва във връзка с това, че броят не военните летци и техници, които не желаят да продължат договорите си с МО на страната е нараснал в сравнение с 2015 г. два пъти. За недостига на военнослужещи във ВВС съобщава изданието Tribune.
На изслушване пред депутатите от Националното събрание генерал Лавин буквално е завил следното: “Военновъздушните сили губят повече личен състав, от колкото може да си позволят. В същото време ние не попълваме авиацията с военни специалисти, колкото е необходимо.“
По думите на генерал Лавин, днес недостигът във френските ВВС е от около 3000 длъжности, докато програмата за развитие на военновъздушните сили до 2025 г. позволява да се наберат само 1246 човека.
Според генерала причините военните летци да напускат с“голямото натоварване“, както и с продължителното отсъствие от семейството, свързано с изпълняването на длъжности, където има недостиг от специалисти“.
Според генерал Лавин френските ВВС трябва да има не по-малко от 11 500 души личен състав, за да се поддържа наличния авиационен парк и да се изпълняват заложените задачи.
Генералът предлага да се увеличи финансирането на ВВС, което да се насочи към допълнително строителство на жилища за военнослужещите от ВВС, да се изплащат допълнителни възнаграждения, да се субсидират кредите на семействата на военнослужещите и други.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Плавала ли е първата българска подводница УБ-18 по река Дунав?

28.10.2019, 13:06

Няколко промонархически интернет сайта разпространяват тази снимка, публикувана в немско (или австрийско?) издание по време на Първата световна война. На нея добре се вижда първата българска подводница УБ-18, а в пояснителния текст се съобщава, че на борда й се намират престолонаследникът принц Борис и принц Кирил. Това отдавна не е новина за българските изследователи.
Известно е, че при първото демонстрационно плаване във Варненския залив, направено ден след вдигането на българския флаг на подводницата, на борда й се намират както принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, така и началникът на Щаба на Действащата армия полковник (една година по-късно генерал-майор) Иван Луков. Позовавайки се на спомените на кондуктора (флотско звание през този период, съответстващо на фелдфебел) Мишо Бачовски (старши минен специалист от първия екипаж на УБ-18) проф. д-р Вълкан Вълканов цитира диалог между принц Борис Търновски и полковник Иван Луков. „Дано не научи дъртия (визирайки баща си цар Фердинанд І) че сме слизали с подводника на дъното на морето“ - заявява престолонаследникът. На което полковникът отвръща: „Голям риск направихме, Ваше височество, с влизането Ви в подводника за първо плаване“…
Да, но в текста под снимката от посочената публикация, се твърди, че подводницата е снимана по време на плаване по река Дунав! Такова плаване, нито с принцовете, нито без тях, няма фиксирано в известните до сега документи за участието на УБ-18 в Първата световна война. Направих консултация с проф. дин Велико Лечев, който най-обстойно е изследвал корабоплаването по река Дунав по време на Първата световна война. Според него, в прегледаните от него стотици документи на немски, руски, румънски и български език, има само едно съобщение за поява на подводница в най-долното течение на река Дунав, но става въпрос за руска, а не за българска подводница.
Остава ни само да гадаем защо се е появила такава публикация в този си вид. Неинформираност на редакцията, или тъкмо обратното - публикация с цел дезинформация на противника, в чиито ръце би могло да попадне изданието? Вдигането на българския флаг на подводницата УБ-18 е проведено в условията на строга секретност и дори във Варна никой (освен определени длъжностни лица) не узнава за това събитие, състояло се в пристанището на Евксиноград. И изведнъж - бием тъпана за нейното плаване с принцовете на борда, но в издание на съюзническа държава… Казват, че използването на медиите за дезинформация на противника е патент на Наполеон. Повече от век след неговите войни това вече е обичайна практика. Основание за такова подозрение ни дава видът на брега, който се вижда зад подводницата. Май е твърде висок за речен бряг… - Още за подводник №18
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 

Информация на Министерството на отбраната

28.10.2019, 09:54

Във връзка с публикация в информационния сайт „Pan.bg“ от 25 октомври 2019 г. със заглавие „Военните недоволни, нямат униформи и не могат да си ползват лимитните. . .“, Министерството на отбраната Ви предоставя следната информация, с която да внесем яснота по темата за осигуряване на военнослужещите с вещево доволствие:
1. В резултат на усилията на ръководството на Министерството на отбраната за осигуряване на качествено, функционално и удобно униформено облекло и обувки за военнослужещите през последните две години лимитът за вещево доволствие е увеличен като за войниците той нарасна от 440 лв. за 2018 г. на 520 лв за 2019 г. Тази тенденция ще се запази и през 2020 г., когато е предвидено лимитът за вещево доволствие за войници да е 600 лв.
2. В резултат на сключени договори, за разлика от други години, през 2019 г. военните магазини са осигурени с униформено облекло и обувки и военнослужещите спокойно могат да си ги набавят.
3. Удължен е срокът за използването на лимита за вещево доволствие за 2019 г. Военнослужещите ще могат да го използват до края на 2020 г., което им дава възможност да подберат и да си осигурят необходимите елементи от униформеното облекло за по-продължителен период.
4. Изпълнена е „Програмата за осигуряване на нов вид камуфлажни облекла” и в периода 2016 г. – 2019 г. с новия вид полево облекло последователно са осигурени формированията на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 68-а бригада „Специални сили“ и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната. За осигуряването на пълния комплект ново камуфлажно облекло стойността на лимита е увеличена еднократно на 755.00 лв. за всички категории военнослужещи.
5. Сключени са два договора с „Интендантско обслужване“ ЕАД за изработка на облекла. Единият е за ушиване на полево облекло и по него през тази година са изработени и доставени във военните магазини облекла за близо 6 000 000 лв. Вторият е за ушиване на строево облекло по индивидуални поръчки. До края на годината ушитите облекла ще бъдат предоставени на военнослужещите. Всеки военнослужещ може да си осигури униформата от лимитите за 2018 г. или 2019 г. в зависимост от това с какъв лимит разполага.
6. Министерството на отбраната е сключило и други договори за доставка на вещево имущество: за нови съвременни полеви обувки с високо качество и гаранционен срок от 2 години; за боти и обувки половинки (различни видове) мъжки и дамски; за полеви тениски, шапки, пагони, отличителни знаци за полево облекло, украса за полево облекло и други.
7. През 2019 г. са осигурени и празнично-парадни униформи за курсантите от Националния военен университет.
8. През март тази година е извършено изплащане на 25% от стойността на лимита за вещево осигуряване за 2019 г. на всички категории военнослужещи. Това се прави ежегодно, за да могат да си закупят необходимото им спортно облекло.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Конструкторската школа на самолетния завод в Таганрог заема водещо място в света

28.10.2019, 09:05

Конструкторската школа на Таганрогския авиационно научно-технически комплекс „Бериев“ заема водещо място в света. Компанията ще продължи да допринася за укрепване на отбранителните способности на страната. Това заяви в петък командирът на военнотранспортната авиация на руските Въздушно-космически сили генерал-лейтенант Владимир Бенедиктов по време на прием за отбелязване на 85-годишнината на комплекса „Бериев“. - (видео)
„Уникалната конструкторска школа успешно се поддържа и развива в комплекса „Бериев“, който днес заема водеща позиция в света“, заяви заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко.
Според заместник-министъра опитът и потенциалът на персонала на комплекса ще позволи в бъдеще „да създаде авиационна техника, отговаряща на най-високите изисквания“, както и да допринесе за развитието на руската авиация и планираното укрепване на отбранителните способности.
В петък, в чест на годишнината, на територията на предприятието тържествено бе открит бюст на основателя на Централното конструкторско бюро за морска авиационна техника Георгий Бериев. Според автора на бюста, художникът-скулптор, служител на Дирекцията на комплекса „Бериев“ Алексей Бортников, създаването на паметника е отнело около месец, а дъщерята на конструктора Мая Бериева е разказала на скулптора за това, което би искала да види в бюста на баща си.
Георги Бериев (на снимката) е съветски конструктор на самолети. Той ръководи създаването на самолета Бе-6, амфибиите Бе-12, на реактивни летящи лодки. Той е главен конструктор и ръководител на Таганрогския авиационен научно-технически комплекс между 1934 и 1968. Лауреат на Сталинска премия през 1947 г. и на Държавната награда на СССР през 1968 г. - Още самолети Бе
Източник: https://pogled.info/

 

Руската военна полиция съдейства за изтеглянето на кюрдите от сирийско-турската граница

28.10.2019, 08:25

Руската военна полиция помага за изтеглянето на кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) и оръжията им на 30 километра от сирийско-турската граница. Това обяви генерал-майор Сергей Романенко от руския Център за за помирение на враждуващите страни, предава РИА Новости.
Романенко поясни, че руснаците действат на сирийска територия извън зоната на турската операция „Извор на мира“. Подпомагането на изтеглянето на кюрдите ще се извършва до 18:00 часа във вторник.
„След което съвместни руско-турски части ще започнат да патрулират на дълбочина 10 километра от границата на запад и на изток от зоната на операцията, с изключение на град Камишли", добави Романенко.
Всички кюрдски единици трябва да напуснат също Манбидж и Тал Рифат. „Изпълнението на тези мерки ще служи за стабилизиране на ситуацията на сирийско-турската граница", заключи генерал-майорът.
Подчертава се, че руската страна действа в съответствие с Меморандума за разбирателство между Москва и Анкара, който президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подписаха на 22 октомври в Сочи. Причината за преговорите беше ескалацията в Сирия след началото на турската операция срещу кюрдите.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Днес е националният празник на Гърция, известен като ”Денят ОХИ”

28.10.2019, 07:54

С военен парад в Солун и ученическа манифестация в Атина Гърция отбелязва днес националния празник, известен в историята като "Денят ОХИ". На 28 октомври 1940 година Атина отговаря на ултиматума на Мусолини за свободно преминаване на италианските войски през Гърция с краткия отговор "Не". След това Гърция се включва във Втората световна война.
На военния парад в Солун ще присъства президентът на Италия Серджо Матарела. Очаква се той да поднесе извинения пред гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос за обявената война преди 78 години и жертвите на гръцкия народ.
Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален презник не края, а началото на една война.
Ученически манифестации се провеждат в цялата страна.

 

 

Тайният военен космически самолет X-37B на Пентагона кацна след 2-годишен полет

27.10.2019, 23:02

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни. Апаратът кацна в космическия център Кенеди в 03,51 часа местно време, като всичко е преминало нормално.
Това е петият полет за програмата X-37B, за това време безпилотните совалки от този тип са натрупали общо 2865 дни на орбита. Оригиналната концепция на апарата бе той да бъде на орбита максимално 270 дни.
Мисията, която има индекс OTV-5, бе стартирана на 7 септември 2017 г., като совалката бе изстреляна с ракета-носител Falcon 9 от космическия център Кенеди.
X-37B се използва за широк кръг от експерименти на орбита, но повечето от тях са секретни. След края на мисията OTV-5 секретарят по въпросите на ВВС в Пентагона Барбара Бенет заяви, че апаратът е показал важността на космическите апарати за многократно използване. Друг известен експеримент, който се е извършил от OTV-5 е отработка на нови начини за охлаждане за космически апарати, които се намират дълго на орбита.
Оригиналната програма X-37 се менажираше от NASA и бе приключена през 2004 г., след което тя бе прехвърлена към Пентагона. Основен изпълнител на програмата е Boeing. Първият X-37B бе изведен на орбита през април 2010 г.
ВВС на САЩ разполагат с два апарата X-37B, които са построени от Boeing. Совалката има дължина от 8,9 m и излетна маса от 5 тона. Товарният отсек е с размери 2,1 х 1,2 m. Той се отваря на орбита и от него се разпъва слънчев панел. Всяка следваща мисия на X-37B е по-дълга от предишната. Първият полет на апарата трае 224 дни, вторият 468, третият 674, четвъртият 718 дни и така до последният, който продължи 780 дни.
Очаква се следващият старт на X-37B да стане факт между април и юни 2020 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Тръмп с нова стъпка към напускане на Договора за открито небе

27.10.2019, 22:55

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал документ, в който заявява намерение САЩ да напуснат Договора за открито небе, съобщава "The Wall Street Journal" с позоваване на сови източници. Американската администрация обаче все още не е взела окончателно решение по този въпрос.
На въпрос на "The Wall Street Journal" по темата от Белия дом са отказали коментар. Според един от източниците на изданието, обсъжданията продължават, но "при този президент всичко е възможно".
Припомняме, в Договора за открито небе участват 23 страни. Той им дава право да извършват полети над териториите една на друга, за да наблюдават военни активности.
Противниците на договора изтъкват като аргумент за неговото напускане това, че Москва "се е намесвала в американските наблюдателни полети", освен това е попречила на САЩ и Канада да извършат такива полети над европейската част на Русия на 20 септември. Официалното оправдание от руска страна е било, че въздушното пространство там е затворено заради учение и полети на държавни чиновници. Същевременно руската страна е използвала своите полети, за да събира разузнавателна информация за САЩ.
Припомняме, в началото на октомври беше съобщено, че американската администрация обмисля възможността да се оттегли от Договора за открито небе.
Председателят на комисията по външните работи към Камарата на представителите Елиът Енгъл изрази опасения, че ако Вашингтон се оттегли от договора, това може да доведе до разцепление в НАТО.
Източник: https://news.bg/

 

САЩ доставиха хеликоптери, които ще участват във военните учения "Атлантическа решителност" в Гърция

27.10.2019, 18:47

САЩ предислоцираха хеликоптери тип „Апачи“, „Чинук“ и „Блек Хоук“ от Германия в Гърция, които ще участват във военните учения „Атлантическа решителност“ (Atlantic Resolve), предава РИА Новости, като се позовава на информация на американското посолство в Атина.
Хеликоптерите ще бъдат разположени във военната база Стефановикио в пристанищния град Волос, която американците ще използват, съгласно новото споразумение за отбрана между Вашингтон и Атина.
Вертолетите от 3-та бойна авиационна бригада (3-CAB) на 3-та пехотна дивизия, армейски машини и оборудване са били доставени с американския транспортния кораб Endurance на 25 октомври в порт Волос.
Според информация на американските военни, 3-CAB ще изпрати за участие в Atlantic Resolve около 1700 войника, 50 вертолета UH-60 и HH-60 Black Hawk, 10 Chinook CH-47 и 20 Apache AH-64 .
Операция „Атлантическа решителност“ ще се проведе с участието на много страни и целта й ще бъде укрепването на връзките между съюзниците от НАТО.
Учението ще представлява комплекс от военни и военно-политически събития. В тази връзка руското външно министерство обвини САЩ, че пренебрегват интересите на сигурността и се опитват да дестабилизират на военно-политическата обстановка в региона.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Две руски ядрени подводници ще тестват оръжия в Норвежко море

27.10.2019, 16:17

Екипажите на многоцелевите ядрени подводници "Нижний Новгород" и "Псков" проект 945А започнаха да отработват задачите по дълбоководно потапяне в Норвежко море. Освен това, ще бъдат тествани нови оръжия, съобщиха вчера 26.10 от командването на Северния флот.
Както е отбелязано в това съобщение, получено от агенция "Интерфакс", по време на потапянията (при това и на максимална дълбочина предвидена за подводници от този тип ), които ще се извършват последователно, моряците ще тестват отделни образци техника и въоръжения в съответствие с декларираните от индустрията спецификации. Според флота, по време на потапянията, които ще продължат и през следващата седмица, екипажите ще отработят тактически прийоми и различни видове маневриране в широк диапазон от дълбочини. От щаба на Северния флот подчертали, че дълбоководното потапяне в неутралните води на Норвежко море е често срещана практика, използвана от подводниците. Както беше обяснено от щаба, дълбочините на Баренцово море не позволяват на подводниците от различни видове безопасно да се потапят до максималната си дълбочина.
Ядрената подводница Б-534 "Нижний Новгород" е построена в корабостроителницата "Красное Сормово". Корабът е оборудван с модерни ракетни и торпедни оръжия, има висок стелт-ефект и е в състояние да изпълнява задачи на големи дълбочини. Основната цел на ядрените подводници от този проект е борбата срещу групировките на надводните кораби и подводниците. Нейният екипаж е 69 души.
Ядрената подводница Б-336 "Псков" става част от Северния флот през 1993 г. под името "Окунь" (костур). От 1995 г. е поет патронаж над екипажа на подводницата и тя е преименувана на "Псков". Екипажът на кораба е 65 души. През 2015 г. завършиха ремонтите и модернизацията на подводницата, започнали през 2011 г. - Още руски подводници
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Кои са най-скъпите войни в американската история?

27.10.2019, 15:59

Щатите са най-голямата военна сила в света с годишен бюджет за отбрана от 649 милиарда долара. Войната в Афганистан е една от най-продължителните да страната, като тя продължава вече над 18 години. И досега е струвала на Вашингтон над 910 милиарда долара, но далеч не е най-скъпата война в американската история.
От онлайн платформата HowMuch разглеждат кои от тях са стрували най-много на страната. За целта използват данни на Federation of American Scientists, както и на USA Today. Те разглеждат хронологично военните конфликти от Американската революция до днес.
Разходите за тях са изчистени от инфлация. Общо те са стрували на Щатите 8,6 трилиона долара от 1775 година до днес. Тази сума се равнява на една трета от дълга на страната, изчисляван на 22,8 трилиона долара, и е двойно по-голяма от брутния вътрешен продукт на Япония.
Изчисленията показват, че Втората световна война е била най-скъпата в американската история, въпреки че тази в Афганистан е най-дългата досега. Първата е струвала общо 4,69 трилиона долара. Конфликтът в Афганистан е третият най-скъп, като преди него се нарежда този в Ирак, струвал 1,01 трилиона долара.
След тях на следващите три места са съответно Виетнамската, Корейската и Първата световна война. За тях Вашингтон е изхарчил съответно 843,63 милиарда долара, 398,81 милиарда долара и 381,8 милиарда долара.
В топ 10 влизат още съответно Войната в Персийския залив, Американската гражданска война и Испано-американската война.
Източник: https://money.bg/

 

24 младежи избраха Силите за Специални операции

27.10.2019, 12:59

На 25 октомври двадесет и четири новоназначени военнослужещи положиха клетва пред бойното знаме на Силите за Специални операции-наследници на Парашутната дружина. По време на тържествения ритуал военнослужещите повториха текста на клетвата и целунаха бойното знаме.
Гости на тържеството бяха изпълняващия длъжността Областен управител на гр. Пловдив госпожа Евелина Апостолова,  председателят на Военен съд –Пловдив полковник Асен Шопов, командирът на 110 логистичен полк полковник Костадин Добрев, духовният надзорник на Пловдивската митрополия Негово Високоблагоговейнство иконом Деян Стоенчев, офицери от запаса, роднини и близки на младите военнослужещи.
Приветствено слово и поздравления към военнослужещите произнесе командирът на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев. Слово отговор на млад войник произнесе редник Теодор Георгиев. Тържеството завърши с преминаване в тържествен марш на стройните редици на воините от Силите за Специални операции.

 

Русия установи в Арктика нова радиолокационна станция

27.10.2019, 09:45

Радиолокационният комплекс “Резонанс-Н”, способен да открива труднозабележими и хиперзвукови цели, е разположен на архипелага Нова Земя. Комплексът ще поеме бойно дежурство през ноември 2019 г.
“Това е третият радар от този тип в Арктика. Станцията е свързана, конфигурирана и готова за бойна употреба. Сега в съоръжението функционира междуведомствена комисия за приемане и предаване на РЛС на противовъздушната отбрана на Северния флот”, заяви генералният директор на изследователския център “Резонанс” Иван Назаренко.
Според него четири станции вече са прехвърлени на военните, петата е на последния етап на производство. Всички “Резонанси” са проектирани да контролират въздушното пространство над Арктика. Диапазонът на измервателните уреди, в който оперира радарът, може ефективно да открива “стелт” цели и хиперзвукови ракети, летящи със скорост до 20 Маха. Радарът използва принципа на резонансното отражение на радиовълни от обект, което води до рязко увеличаване на неговата ефективна отразяваща повърхност. Обхватът на откриване и определяне на целите за аеродинамични цели е 600 километра на височина до 100 км, за балистични цели - 1200 км. - Още РЛС
Източник: https://pogled.info/

 

Фрегатата “Ярослав Мъдри” е в Средиземно море

27.10.2019, 07:56

Отряд кораби на Балтийския флот, излязъл на далечен поход, извърши посещение в кипърското пристанище Лимасол и се отправи по-нататък в планиран за патрулиране район в Средиземно море.
Това съобщиха в отдела за информационно осигуряване на пресслужбата на Западния военен окръг за Балтийския флот. „Ярослав Мъдри“ 777 и поддържащи кораби - морският влекач „Виктор Конецкий“ проект 745МБС и средния танкер „Ельня“ проект 160 - напуснаха военното пристанище Балтийск на 1 октомври и се отправиха към Индийския океан.
На борда на корабите има антитерористични групи от Балтийския морски корпус. "Ярослав Мъдри" носи на борда си хеликоптер Ка-27.
Преходът от Балтийско към Средиземно море възлиза на повече от седем хиляди морски мили. В Лимасол екипажите попълниха запасите, проведоха проверки на устройствата и механизмите на корабите. Моряците, свободни от дежурство и смяна, посетиха брега.
За „Ярослав Мъдри“ това не е първата кампания в Средиземноморието. Корабът проведе учения за борба с пиратството в тази област през 2016 и 2018 г.
Справка
Фрегатата проект 11540 „Ярослав Мъдри“ стана част от Балтийския флот през 2009 г. Проектиран е за търсене на подводници, за осигуряване на противокорабна и противоподводна отбрана, за нанасяне на удари по корабите в морето и по базите, за осигуряване на десанта на военноморските сили и други цели. Той носи на борда хеликоптер Ка-27.
Въоръжението включва шест (2х3) торпедни апарата 533 мм, две системи за борба срещу подводници “Водопад-НК”, система РБУ-6000, четири зенитно-ракетни системи “Кинжал”, две ракетно-артилерийски системи “Кортик”, 100 мм артилерийска установка AK-100 с радарно управление MP-145 "Лъв".
Източник: https://pogled.info/

 

Самозарядният пистолет на Браунинг

27.10.2019, 07:15

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.
Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.
Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.
Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.
Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.
Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр. - Още пистолети
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Съединените щати очакват Полша да може да завземе района на Калининград

26.10.2019, 21:40

Американската фондация "Джеймстаун" публикува доклад по темата "Как да защитим балтийските страни от руската агресия". В документа анализаторите на фонда твърдят, че Москва има не само необходимия потенциал да развърне борба с бившите постсъветски републики, но и има реални намерения за това.
В случай на „руска агресия“ срещу балтийските страни, поляците трябва да „жертват себе си“ и да помагат на САЩ да завземат Калининградска област.
В доклада се казва, че тази операция трябва да помогне на балтийските страни да отблъснат „бързата атака на Русия“, тъй като системите С-400 и "Бастион", както и ракетите „Искандер“ са концентрирани в района на Калининград.
Ако полските и американските военни успеят да унищожат руската военна техника в района на Калининград, силите на НАТО ще могат да "действат ефективно в региона" и да подкрепят отбраната на Естония, Латвия и Литва.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Майкрософт получи договор за облачни услуги за 10 милиарда долара от Пентагона

26.10.2019, 20:10

Търгът за огромния проект, известен като ДЖЕДИ (JEDI - Joint Enterprise Defense Infrastructure), изправи един срещу друг водещи технологични гиганти като Майкрософт, Амазон (Amazon), Оракъл (Oracle) и Ай Би Ем (IBM).
Огромният договор привлече повече внимание от обичайното, а в ранните етапи на процеса се разнесоха спекулации, че победителят ще бъде Амазон. Оракъл и Ай Би Ем оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура миналата година. По-късно Оракъл оспори процедурата и в съда, но загуби делото.
Министърът на отбраната Марк Еспър се оттегли от процедурата по-рано тази седмица, позовавайки се на конфликт на интереси, тъй като синът му работи за една от компаниите, подали първоначално оферти.
Новата система ще съхранява и обработва големи количества класифицирани данни, давайки възможност на въоръжените сили на САЩ да използват изкуствен интелект, за да ускорят планирането на военни действия и да повишат боеспособността си.
Министерството на отбраната подчерта, че процедурата е била справедлива и е отговорила на указанията за възлагане на обществени поръчки.
Сделката е голяма победа за облачната платформа на Майкрософт Ежа (Azure), която отдавна се опитва да настигне пазарния лидер Амазон уеб сървисиз (Amazon Web Services).
http://www.cross.bg/

 

Славната Седма дивизия се събра в София

26.10.2019, 18:58

Генерали и офицери от Седма мотострелкова дивизия не изневериха на традицията си и отново се събраха днес в столичния район „Младост“. Проявата бе съвместно с клуб „Трета армия“ към Столичния съвет на СОСЗР.
Организаторите се бяха погрижили да благодарят за достойната служба на навършили кръгли годишнини. В поздравителните адреси пишеше „От военнослужещите от славната Седма мотострелкова дивизия“. Всеки от юбилярите получи и паметен плакет. Сред отличените бяха генерал-майор от запаса Йордан Йорданов на 65 години, полковник от запаса  Данчо Дойчев на 60 години, полковник от запаса  Петър Пашов на 70 години, полковник от запаса Веселин Николов на 70 години, полковник от запаса Иван Миланов на 65 години и полковник от запаса Валентин Колев на 65 години.
Предстои честване на 160 години от рождението на генерал Радко Димитриев в сливенското село Градец, съобщи полковник от запаса Иван Йорданов. Показана бе автобиографичната книга на проф. Веселин Цачевски  „Радко Димитриев – пълководецът” – респектиращ научен труд, базиран на документи от българските и руските архиви, на спомени и трудове на военни експерти. Владеещ няколко езика и с отлично военно образование, именитият военачалник, дипломат, военен изследовател, патриот и демократ Радко Димитриев е един от най-известните български генерали. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. е преводач в руски полк, част е от офицерския състав на Българската армия по време на Сръбско-българската война от 1885 г., участва в преврата срещу княз Александър I през 1886 г., назначен е за началник-щаб на Българската армия, командва Трета българска армия в Балканската война през 1912-1913 г., заема поста помощник-главнокомандващ на българските войски в Междусъюзническата война през 1913 г., работи като български пълномощен министър в Русия през 1913-1914 г., служи като генерал в руската армия в Първата световна война. Загива трагично през 1918 г. - Още за Радко Димитриев
Източник: http://otbrana.com/

 

На срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха актуални въпроси на сигурността и отбраната

26.10.2019, 13:32

Редовна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 24 и 25 октомври в Брюксел, Белгия. В нея с мандат от министъра на отбраната участва делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Във фокуса на дискусиите на Северноатлантическия съвет бяха събитията в Сирия, операциите и мисиите на Алианса и процеса на генериране на сили. В изказването си заместник-министър Атанас Запрянов представи българската позиция, че трайно разрешаване на конфликта в Сирия е постижимо само чрез дипломатически средства, включително и под егидата на ООН. В позицията се подчертава, че България ще продължава да предоставя последователна подкрепа към усилията на международната общност за постигане на глобален мир и сигурност. Бе отбелязано, че страната ни счита за важен приоритет своето участие в мисиите и операциите на Алианса.
Срещата продължи с работна вечеря с участието на ЕС и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. На нея бяха обсъдени противодействието на хибридни заплахи, предизвикателствата от мрежите от пето поколение (5G) към НАТО и съюзните телекомуникационни системи.
На следващия ден дискусиите се съсредоточиха върху напредъка по адаптиране на засиления възпиращ и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Инициативата за готовност на НАТО (NRI) и справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната (DIP). Представена бе българската позиция, че всяка адаптация на засиления възпиращ и отбранителен потенциал зависи изцяло от продължаващите усилия на всички съюзници и изпълнението на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, договорен на срещата в Уелс. Заместник-министър Запрянов потвърди, че България ще продължава да изпълнява поетите ангажименти за инвестиции в отбраната. Информира съюзниците, че страната ни наскоро е подписала договор със САЩ за покупка на нови многоцелеви изтребители. Това ще повиши значително разходите за отбрана през 2019 г. приблизително до 3.1% от БВП.
Срещата на министрите на отбраната завърши със заседание, посветено на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. В него участваха и страните-партньори в мисията, като бяха разгледани мирният процес, перспективите пред мисията и бъдещите ангажименти на Алианса към Афганистан.
В рамките на форума заместник-министър Запрянов проведе двустранна среща с Майкъл Раян – заместник-помощник секретар по отбраната на САЩ за Европа и НАТО, на която бяха проведени консултации по въпроси от международната сигурност и отбраната, в т.ч. и на двустранното военно сътрудничество.
Бе проведена и среща с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Патрик Търнър, по време на която бяха обсъдени параметрите на ежегодния план за повишаване на разходите в отбраната до 2% от БВП.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Приключи международното ротно тактическо учение “Lions Land – L19”

26.10.2019, 13:28

Вчера, 25.10.2019 г. на строевия плац на 78-ми батальон за осигуряване – София с официална церемония беше закрито международното ротно тактическо учение “LIONS LAND – L19”. Командирът на Бригадното командване – Благоевград полковник Красимир Кръстев връчи сертификати за участие на военнослужещите и плакети на отличилите се по време на учението. В своето обръщение към участниците полковник Кръстев благодари на ръководителите на учението за добрата организация,  неговото безпроблемно протичане и пълното постигане на планираните цели и на военнослужещите за усилията, отговорността и професионализма, които са проявили при изпълнението на поставените им задачи.
Международното ротно тактическо учение “LIONS LAND- L19” се проведе на Учебен център „Сливница“ в периода 21-25 октомври с  участието на 150 военнослужещи от Бригадното командване от състава на Сухопътните войски и военнослужещи от Сухопътните войски на Република Сърбия.
Под ръководството на командира на Трети механизиран батальон подполковник Кирил Спаневиков, се проведе ротно тактическо учение на тема „Действие на усилена механизирана рота при отбрана на предна позиция“. Бяха проведени занятия по огнева подготовка с образци на леко стрелково въоръжение и тактико-строеви занятия за сглобяване действията на формированията от многонационалната рота. Отработени бяха задачи по организиране на боя и подготовка на изпълнението на бойната задача; заемане на отбраната; водене на отбранителния бой; огнева поддръжка; оттегляне на ред последователни рубежи и преминаване през бойния ред на собствените и заемане на район за съсредоточаване.
Офицерът, планиращ учението бе командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев. Провеждащият учението беше командира на Трети механизиран батальон подполковник Кирил Спаневиков, а Директор на учението беше началникът на щаба на Трети механизиран батальон майор Тихомир Нарлиев.
Източник:https://landforce.armf.bg/

 

Единствената останала подводница – „Слава”, ще бъде изтеглена по вода до Белослав

26.10.2019, 12:15

Уникална и рискована операция предстои идната седмица в морето край Варна.
Единствената останала подводница – „Слава”, ще бъде изтеглена по вода до Белослав, където ще се превърне в музей, информира bTV. - (видео)
Подводницата „Слава” е на служба в българския флот от 1985 г. до 2011 г. Оттогава е в базата на Военноморските сили (ВМС), където се руши и ръждясва.
След дългогодишна сага и прехвърляне на собствеността в крайна сметка общината я предостави за 10-годишно ползване на фондация, която ще я превърне в музей в Белослав. Имаше опасност та да отиде за скрап.
Операцията е рискова, защото корабът е много стар. 7-8 плавателни съда от ВМС и фирми от морската индустрия и над 80 души ще участват в операцията по изтеглянето на подводницата до Белослав. - Още български подводници

 

Турция е близо до подписване за Су-35

26.10.2019, 11:02

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.
Според турския вестник представители на правителствата на двете страни водят усилени разговори за доставката на общо 36 броя Су-35. Слухове за турския интерес към този изтребител има от доста време, но те се засилиха след посещението на турския президент Реджеб Таип Ердоган на московския авиосалон МАКС в края на август.
Sabah съобщава, че в рамките на преговорите се поставил и въпроса за това турската индустрия да участва в производството на отделни части за Су-35, както и на него да се интегрира турско въоръжение.
На 4 септември 2019 г. директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), органът за експортен контрол на оръжейната търговия на Русия, Дмитрий Шугаев каза, че няма официално запитване от Турция за купуване на Су-35 и Су-57, но е имало консултации с турската страна по Су-35, като се очаква да има продължение и за Су-57.
За сега няма официални коментари от руска страна на новината на Sabah.
Вероятно задълбочаването на разговорите по темата за придобиване на Су-35 е свързано с ожесточаването на ситуацията в Сирия и размяната на остри реплики между САЩ и Турция в последните седмици. Освен това, множество страни-членки на НАТО заявиха, че спират оръжейния експорт за Турция, заради действията на страната в Сирия.
Турция вече се сдоби със зенитно-ракетните комплекси С-400, като започна да ги получава през юли. Наскоро стана ясно, че страната преговаря за още С-400.
Заради тази сделка турското участие в програмата F-35 бе замразено, след като САЩ заявиха категорично, че С-400 и F-35 не могат да съжителстват заедно в рамките на една страна. - Още за Су-35
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Четири държави в Източна Европа ще създадат съвместно специално командване с участието на НАТО

26.10.2019, 08:49

Хърватия, Унгария, Словакия и Словения се договориха да създадат съвместно командване на силите си за специални операции, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на НАТО, предава TACC.
"В петък министрите на отбраната на Хърватия, Унгария, Словакия и Словения подписаха Меморандум за създаването на регионално командване за специални операции. Под председателството на Унгария, благодарение на международното командване, те ще могат да използват специалните си части по-ефективно", се казва в изявлението.
Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана отбеляза, че подписването на меморандума е важна стъпка за укрепване на спецчастите в региона и че това разширява сътрудничеството между четирите държави в Алианса.
Очаква се командването да започне да действа през януари 2021 г., а до декември 2024 г. структурата ще достигне пълна бойна готовност.

Източник: http://focus-militarynews.net/

 

1,5 млрд. лв. разходи за Министерството на отбраната през 2020 г.

26.10.2019, 08:42

Според публикувания проектобюджет на държавата разходите на Министерството на отбраната за следващата година ще бъдат 1, 514 065 млрд. лв. Тазгодишните бяха 1, 414 211 млрд. лв., които след актуализацията през юли заради сделката със САЩ за закупуване на осем самолета Ф-16 станаха 3, 514 2011 млрд. лв. За персонал през 2020 г. се отделят 1, 095 514 млрд. лв. срещу 995,922 хил. лв. за тази година.
Както се и очакваше не се предвижда промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите. Тя си остава 380 лв., както е от 2009 г. насам. Засега остава обещанието на министъра на отбраната за 10-процентно увеличение на военните заплати. Впрочем в проекта е заложена мярка за 2020 г. за увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала в цялата страна, нает по трудови и служебни правоотношения, включително и на средствата за осигурителни вноски, което ще има отражение върху заплащането на заетите в бюджетния сектор. С това, според мотивите към законопроекта, се създава възможност на база на увеличения размер на разходите за персонал да се увеличат индивидуалните основни месечни заплати на заетите, въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.
Една не малка част от предвиденото нарастване на средствата са персонал ще се изразходват за увеличение на минималната работна заплата, която от 1 януари 2020 г. става 610 лв.  
В мотивите към законопроекта се посочва, че са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изпълнение на международните договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет (транспорт и застраховки) и за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.
В Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза в разходите за отбрана не са включени съответно 100,0 млн. лв. за 2020 г., 260,0 млн. лв. за 2021 г. и 240,0 млн. лв. за 2022 г., съгласно посоченото разпределение на плащанията по години за реализацията на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание от 8.06.2018 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 19.06.2018 г.), предвид извършения през 2019 г. еднократен първоначален депозит за цялата сума по договорите, свързани с придобиването на нов тип боен самолет.
Общо разходите по функционален принцип за група „Отбрана” в проекта за 2020 г. са в размер на 1 791,9 млн. лв., което представлява 1,4 % от БВП. За целите на представяне на финансова информация за разходите за отбрана към НАТО, Министерството на отбраната включва разходите по бюджета на Министерството на отбраната и трансферите на държавните висши военни училища, които са предвидени освен по група „Отбрана“ и по други функции. В проекта за 2020 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП, след приспадане на авансово предоставените 100,0 млн. лв. за 2020 г. във връзка с изпълнението на договора за придобиването на новия тип боен самолет. Съгласно класификацията на НАТО в разходите за отбрана следва да се включват и разходите за пенсии, но същите не са включени във финансовата информация, предоставяна към НАТО, е отбелязано в мотивите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден през 1999 година

26.10.2019, 08:33

Последен пуск и отлична оценка на огнева задача N-1 от първа стартова батарея на 101 кордн (9 ордн). - Още Ракетни войски

 

 

В Санкт Петербург спуснаха на вода патрулния кораб „Иван Папанин“

25.10.2019, 22:30

Днес, 25 октомври, в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург бе спуснат на вода многофункционалния патрулен кораб „Иван Папанин“ проект 23550, предназначен за ВМФ на Русия. - (видео)
Проекта на кораба е разработен от конструкторското бюро „Алмаз“ и съчетава качествата на боен кораб, ледоразбивач, товарен и спасителен съд. Корабът е предназначен за носене на патрулна служба в суровите условия на Арктика и е способен самостоятелно да преодолява лед с дебелина до 1.5 метра, да превозва товари в контейнери на горната палуба, а така също да оказва помощ на търпящи бедствие съдове.
В съответствие с подписания през 2016 контракт ще бъдат построени два патрулни кораба проект 23550 - „Иван Папанин“ и „Николай Зубов“.
Технически характеристики:
Водоизместимост: около 8500 т.
Главни размери: дължина - 110 м, ширина - 20 м, газене - 6 м.
Максимална скорост: около 16 възла.
Автономност: 60 денонощия.
Екипаж: 60 човека + 50 допълнително.
Въоръжение: една 76,2-мм артилерийска установка АК-176МА, две 14.5-мм картечни МТПУ.
На кораба има вертолетна площадка и хангар за вертолет, а също и възможност за разполагане на ракетен комплекс „Калибр“ в контейнерно изпълнение.

 

РИА Новости: Генералният секретар на НАТО призова страните членки да продължат да увеличават военните си бюджети

25.10.2019, 20:45

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова министрите на отбраната на страните от Алианса да продължават да увеличават военните разходи на своите държави, така че организацията да е „готова за бъдещето“, предава РИА Новости.
Столтенберг откри втория ден от срещата между министрите на страните от НАТО и заяви, че ще бъдат обсъдени въпроси за отбраната, „гарантиращи, че Алиансът остава готов за бъдещето“.
"За това трябва да продължим да инвестираме в отбраната. Съюзниците вече са осигурили реален растеж на военните си бюджети за пет последователни години. Това ще означава допълнителни 100 млрд. долара разходи за национална отбрана до края на следващата година. Но ние трябва да продължим усилията си", каза Столтенберг.
„Ще обсъдим също така стъпките, които предприемаме за повишаването на бойната готовност на войските, включително инициативата за готовност. Ще оценим и други начини за укрепване на отбраната, в това число чрез подобряване на киберзащитата и на военноморската стратегия", добави генералният секретар.
На срещата на НАТО през юли 2018 г. беше одобрена инициативата, наречена „4 по 30“, която предвижда до 2020 г. да бъде формиран оперативен ешелон от по 30 механизирани батальона, авиационни ескадрили и военни кораба, които да бъдат готови за мобилизация в рамките на 30 или по-малко дни.
По-рано страните от Алианса обещаха да увеличат разходите си за отбрана до 2% от своя БВП. Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува НАТО за недостатъчния, според него, темп на увеличение, включително недостатъчния принос на Германия.
Според Столтенберг, през 2019 г. военните бюджети на осем държави от НАТО ще достигнат до 2% от БВП, макар повечето съюзници да планират да осъществят това до 2024 г.
По-рано руското външно министерство изрази безпокойство, относно перспективата за нова надпревара във въоръжаването, заради постоянното увеличаване на разходите на страните от НАТО.
От министерството заявиха, че общо през 2019 г. разходите на държавите от Алианса ще достигнат над 1 трлн. долара, което е „повече от половината от глобалните разходи“ за отбрана и 20 пъти повече от военния бюджет на Русия.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Публикуваха карта с обсега на разположените в Сърбия руски системи за ПВО С-400 "Триумф"

25.10.2019, 20:18

След като редица руски медии писаха, че дивизион от най-добрите ПВО системи в света С-400 "Триумф" е пристигнал в Сърбия, се появи и карта на неговата ефективна зона на покритие.
По време на военното учение "Славянски щит 2019" в Сърбия са разположени елементи от ракетна система "Триумф" с голям обсег. Точното местоположение засега не е известно, както отбелязва сръбският портал "Бог-рата", но се знае, че съвместното учение е в района на летище "Полковник-пилот Миленко Павлович" на Батайница и на полигона "Пасулянски ливади".
Ако тези системи са разположени на позиции за пряка отбрана на Белград (250-та ракетна бригада за ПВО на сръбската армия), то това би следвало да бъде зоната на ефективното им покритие. Именно тези системи имат възможността да поразяват аеродинамични цели на разстояние до 400 км. Това е възможно благодарение на мощната им ракета 40Н6Е, която е ненадмината сред системите за ПВО с голям обсег.
По време на учението "Славянски щит 2019" дивизионът С-400 ще упражнява ефективен контрол на въздушното пространство над Сърбия с Косово и Метохия, включително и Република Сръбска, както и северозападните части на България. Тъй като това е чисто стратегически инструмент за отбрана, в хипотетична проява на агресия срещу Сърбия С-400 е в състояние напълно да затвори въздушните коридори, които се намират над по-голямата част от Балканския полуостров.
Системата за ПВО С-400 "Триумф"  е предназначена за борба с всички видове съвременни и перспективни средства за въздушно нападение. Максималният ѝ хоризонтален обхват е около 400 км при височина до 35 км. Формално в рамките на един дивизион се намират 2-3 батареи от тези системи с общо 8-12 транспортно-пускови единици.
Дивизион С-400 и батарея "Панцирь-С" бяха прехвърлени в Сърбия, където за първи път участват във военни учения в друга държава, съобщи по-рано пресслужбата на руското военно ведомство, цитирана в руските медии.
Ученията "Славянски щит 2019" се провеждат в района на летище "Полковник-пилот Миленко Павлович" на Батайница и на полигон "Пасулянски ливади" с участието на други части от състава на сръбските ВВС и ПВО.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военнослужещ е застрелял осем свои другари в руска военна база в Сибир

25.10.2019, 16:58

Военнослужещ на ремонтно-техническата база, разположена в Сибир, е застрелял осем свои другари и е ранил други двама, съобщи руското Министерството на отбраната в петък, цитирано от TACC.
„На 25 октомври тази година, около 18:20 часа местно време (12:20 часа българско време), при смяна на караул, военнослужещ от ремонтно-техническата база в района на Чита откри огън по другарите си със служебното огнестрелно оръжие. В резултат на място са загинали осем военнослужещи, още двама са ранени с различна тежест “, се казва в съобщението.
Министерството на отбраната уточни, че „войникът, който е открил огън, е бил задържан“, а пострадалите „са били незабавно откарани във военна болница, където са получили цялата необходима квалифицирана медицинска помощ и няма заплаха за живота им“.
Министерството отбеляза също, че към мястото на трагедията е отлетяла комисия. „Комисия на Министерството на отбраната на Русия, ръководена от заместник-министъра на отбраната генерал-полковник Андрей Картаполов, е излетяла за местопроизшествието. Започнало е разследване за установяване на всички обстоятелства около инцидента“, добавят от руското отбранително ведомство.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Военнослужещи от СКС участват в учението на НАТО „TRIDENT JUPITER 2019”

25.10.2019, 16:18

Офицери от Съвместното командване на силите (СКС), водени от полковник Николай Неделчев, началник на отдел „Комуникационно-информационни системи“, и военнослужещи от групата за комуникационно-информационна поддръжка от Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) участват в едно от най-мащабните учения на Алианса за годината „TRIDENT JUPITER 2019”, в Съвместния военен център на НАТО в град Ставангер – Кралство Норвегия.
За участие в учението, военнослужещите от групата по КИС на НАТО са извършили марш от пункта им за постоянна дислокация до мястото на учението, изминавайки повече от 3000 км.
По време на учението специалистите от DCM-F изпълняват задачи по комуникационно осигуряване на щаба на Еврокорпус (EUROCORP) определен за силите за отговор на НАТО през 2020, и оказват помощ на потребителите на услуги (Help Desk).
Офицерите от СКС бяха приветствани от заместник-командира на Съвместния военен център на НАТО контраадмирал Джеймс Кирк, който също сподели своите отчлични впечатления от българските военнослужещи, съобщават от СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

За първи път жена стреля с Ми-24

25.10.2019, 13:29

Старши лейтенант Станислава Балчева стана първата жена от щурмовата вертолетна авиация участвала в стрелби в българските Военновъздушни сили, съобщават от 24-та авиобаза.
Полетът за допуск до стрелба с картечно въоръжение с вертолет Ми-24 беше изпълнен на 24 октомври на авиационен полигон „Елена”.

Старши лейтенант Балчева е завършила факултет „Авиационен” – Долна Митрополия към НВУ „Васил Левски” през 2017 г. Нека й пожелаем успех в подготовката на вертолет Ми-24, се посочва в информацията.
Източник: http://otbrana.com/

 

В МО подготвят новия колективен трудов договор със синдикатите

25.10.2019, 13:25

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е сформирана работна група от представители на МО за изготвяне на позиция на министерството по предложения от ФНСО „БА” и НС „Отбрана” проект на Колективен трудов договор в МО за периода 2020-2021 г. Председател на работната група е Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”.
До 8 ноември работната група трябва да обсъди предложения от двата синдиката проект и да изготви позиция на МО. В същия срок трябва да направи това и по внесения от двата синдиката проект на Споразумение, относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед на цивилните служители по служебно правоотношение, работещи в МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител, по въпросите на служебните и осигурителните отношения за периода 2020-2021 г.
До 13 ноември изготвените позиции трябва да бъдат представени на заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов, който е председател на Отрасловия съвет за социално сътрудничество в МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

На добър път и успешна мисия! ВМА изпрати нов екип в Мали!

25.10.2019, 13:22

22-рият военномедицински екип замина за Мали, където ще се грижи за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако, съобщават от ВМА.
Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на военните медици става на ротационен принцип. За първи път екип на ВМА се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.
Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави. Вярваме, че ще затвърдите доброто представяне на екипа ни, който в момента е в Мали, заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА.
Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии в чужбина повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. - (видео)

 

ANSAMED: Италия изтегли от Турция противовъздушна си батарея

25.10.2019, 09:32

Италианските власти взеха решение за изтегляне на своята противовъздушна батерия Aster 30-Samp/T от Кахраманмарас, Турция, разположена там в рамките на мисия на НАТО.

Това обяви заместник-министърът на отбраната на средиземноморската страна Ангело Тофало, предава италианската информационна агенция ANSAMED.
Батареята започна да се използва през 2016 г. и имаше мандат да остане в Турция до края на тази година, който не бе подновен, припомня агенцията.

Системата, заедно със 130 италиански военни служители, ще бъде върната обратно в средиземноморската страна на 31 декември.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Русия прехвърли допълнително в Сирия 300 военни полицаи от Чечня

25.10.2019, 09:27

Русия е прехвърлила допълнително в Сирия около 300 военни полицаи от Чечня за изпълнение на специални задачи в 30-километровата зона по турско-сирийската граница, предаде ТАСС, като се позова на днешно съобщение на министерството на отбраната.
ТАСС съобщава още, че от Ростовска област и от Краснодарския край военнотранспортни самолети докарват в базата Хмейм в Сирия над 20 бронирани автомобили "Тигър" и "Тайфун-У".
Военните скоро ще започнат да изпълняват своите задачи. Министерството на отбраната на Русия посочва, че те ще се грижат за безопасността на населението, ще поддържат реда и ще патрулират в определени райони. Военните полицаи ще окажат също съдействие по извеждането на подразделенията на кюрдските отряди за самоотбрана, заедно с тяхното въоръжение, от 30-километровата зона по турско-сирийската граница.
Министерството на отбраната посочва, че в Сирия са пристигнали най-добре подготвените военни, с опит в подобни операции.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Готвят ли военните метеж срещу Тръмп

25.10.2019, 09:14

В общото глобално разположение на силите в американската държава е прието армията ѝ да се смята, че е на страната на Доналд Тръмп. Защото тя действа като клиент на оръжейните корпорации, които освен всичко друго го номинираха за Белия дом през 2016 г.
Главнокомандващият формулира заплахи, за чието отразяване армията се нуждае от нови оръжия. Бюджетът отделя пари за закупуването им, а военната индустрия с удоволствие ги усвоява. Всички са щастливи.
Има обаче две точки, които унищожават тази на пръв поглед благодатна картина.....Прочети още

 

Състезание по тактико-специална подготовка в Сухопътните войски

25.10.2019, 08:41

Състезание по тактико-специална подготовка за определяне на най-добър разчет на бойна машина и транспортно зареждаща машина в Сухопътните войски за 2019 г. се проведе на 21 и 22 октомври в гарнизон Плевен в района на зенитно-ракетния дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада.
Състезанието се проведе под ръководството на комисия, назначена от командира на Сухопътните войски, с председател полковник Спасимир Чепишев от отдел „Подготовка на войските” на Командването на Сухопътните войски.
В динамичната и оспорвана надпревара участваха най-добрите разчети от зенитно-ракетните дивизиони на 2-ра и 61-ва механизирани бригади.
Военнослужещите от зенитния дивизион на 2-ра мбр демонстрираха по-добри теоретични познания и практически способности, а високата им мотивация спомогна за завоюването на призовите места, съобщават от КСВ
Източник: http://otbrana.com/

 

Завърши държавното военно първенство по футбол

25.10.2019, 08:38

На 23 и 24 октомври 2019 г. гарнизон Сливен бе домакин на финалния кръг от Държавното военно първенство по футбол за настоящата година, което бе открито от председателя на организационния комитет на държавните военни футболни първенства за мъже и жени бригаден генерал Борислав Сертов, съобщават от КСВ.
Футболното първенство е част от спортните прояви на Националната военна спортна федерация с председател на Управителния съвет вицеадмирал Емил Ефтимов.  На срещите от финалния кръг присъства генерал-лейтенант о.з. Стефан Василев, който е член на Управителния съвет, а преди това в продължение на пет години е бил и председател на УС. Той изрази радостта си, че се увеличават членуващите клубове, които от 16 сега вече са 33.
Медалите и купите връчиха вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков и председателят на организационния комитет на държавните военни футболни първенства бригаден генерал Борислав Сертов.
Отборно класиране-жени:
 1.ВУСК „Васил Левски” – Велико Търново
 2.ВСК „Георги Бенковски” – Долна Митрополия
 3.ВСК „Транс-логистик” – Бургас
 4.ВМСК – Варна
Отборно класиране-мъже:
 1.ВУСК „Васил Левски” – Велико Търново
 2.ВСК „Тракиец” – Стара Загора
 3.ВСК „Атия-2007” – Бургас
 4.ВСК „Ботев” – Плевен
Източник: http://otbrana.com/

 

Patria направи дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник

25.10.2019, 08:28

Финландската компания Patria, световен доставчик на услуги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл, направи дарение за Мемориалния комплекс в Горни Дъбник.
Представителите на компанията и H.В. г-жа Пайви Блиникка, посланик на Финландия в България, както и военни и общински служители участваха в официалната церемония в памет на битката при Горни Дъбник от преди 142 години.
В Руско-турската война от 1877-1878 година също така участват офицери и войници с финландски произход, разпределени в различни подразделения на Руската императорска армия. Финландските военни наброяват между две и три хиляди, включително 200-250 офицери, шестима от които са с чин генерал.
В битката при Горни Дъбник участват финландски войници от стрелковия батальон. Те наброяват близо хиляда души - офицери, войници, лекари и санитари, оркестър и невоенен персонал.
Битката при Горни Дъбник е най-голямата битка, водена по време на Руско-турската война, в която участват финландски войници. Двадесет и три финландски войници загиват, а още сто биват ранени в това сражение. Ожесточената битка при Горни Дъбник завършва с победа на руските войски и допринася за бързото освобождаване на град Плевен.
Мемориалът, на който се намираме, е издигнат на същото място, където през октомври 1877 г. са били погребани загиналите войниците от Третия финландски стрелкови батальон, убити в битката при Горни Дъбник.
„142 години по-късно сме горди, че Финландия е допринесла за освобождението на България. Patria е международен доставчик на услуги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл. Ние сме скандинавска компания, която има дългогодишно партньорство с финландската армия. Това е една от причините да сме тук, за да почетем падналите финландски войници в битката при Горни Дъбник“, заяви Юха Йоциоки, вицепрезидент на Patria Land.
“Сега аз представлявам Patria, но преди това бях военнослужещ във финландските отбранителни сили. Аз  ясно си спомням финландския военен марш, който разказва историята за това как се връща финландската гвардия в къщи от  Балканите и от Горни Дъбник. Винаги съм искал да видя това място. Поради това  аз имам личен интерес да бъда днес тук.” – добави г-н Юстиоки.
„Нашето дарение за мемориала е малък знак на уважение към паметта на нашите войници, жертвали живота си за свободата на българския народ. Тук сме това паметно място на тази историческа битка, за да изразим своята почит към финландските герои“, добави Юха Йоциоки.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Поредната подводница Los Angeles ще се пенсионира

24.10.2019, 22:46

Високоскоростната подводница USS Louisville (SSN 724) тип Los Angeles от ВМС на САЩ пристигна във военноморската база Китсъп-Бремертън за инактивиране и извеждане от експлоатация.
На 7 октомври подводницата напусна съвместната база Pearl Harbor-Hickem в Пърл Харбър (Хавай) и пристигна във Вашингтон на 22 октомври. "За мен беше чест и привилегия да бъда командир на този красив кораб", каза капитан Робърт Роуз.
По време на процеса на инактивиране в морската корабостроителница Puget Sound Naval Shipyard ще се извърши междинно техническо обслужване и ще се приведе корпуса на подводницата в безопасно екологично състояние. Лодката ще бъде на безопасно съхраняване до извеждане от експлоатация.
Подводницата е въведена във ВМС на САЩ на 8 ноември 1986 г. USS Louisville е четвъртият кораб на ВМС на САЩ, който носи името на град Луисвил (Кентъки). Това е 35-ата атомна подводница от проекта Los Angeles. На 2 май тази година тя се завърна от последното си развръщане, където провеждаше операции, "жизненоважни" за националната сигурност на САЩ в районите на 5-и и 7-ми флот.
Подводниците от типа Los Angeles съставляват по-голямата част от ударните сили на флота, които се състоят от три вида подводници. Докато подводниците от този тип достигат края на експлоатационния си живот, флотът систематично ги извежда с подмяна с нови подводници от типа Virginia.
В момента ВМС на САЩ разполага с 16 оперативни подводници от типа Virginia, оборудвани с няколко нововъведения, които значително увеличиха бойните им възможности. Третият тип подводница е от типа Seawolf. Тези по-бързи и по-тихи подводници са разработени към края на Студената война, а днес във флота има три единици. - Още клас Los Angeles
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Руските "тигри" се сприятелиха с африканския климат

24.10.2019, 19:40

Военнотехническото сътрудничество на Русия със страните от Африка за миналото десетилетие се е увеличило драстично. По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите по света от всичкото оръжие, купувано от страните южно от Сахара, една трета е руско.
От "Рособоронэкспорт" отбелязват, че на най-голямо търсене на Черния континент се радват наземните и въздушните средства за транспорт и придвижване на подразделенията със специално предназначение. И по-конкретно, бронетранспортьори БТР-80А, БТР-82А, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили от семейството на "Тигр", както и транспортно-бойни вертолети Ми-35М и военнотранспортни вертолети от тип Ми-17.
Огромен интерес традиционно предизвиква и руското стрелково оръжие, както и средствата за близък бой, въоръжението и екипировката със специално предназначение, несмъртоносното оръжие и специалните технически средства. Сред най-големите купувачи на руско въоръжение са Алжир, Ангола, Египет, Судан и Уганда.
Оръжие се доставя както от наличните средства – тоест от армейския арсенал, така и ново, произведено според конкретна поръчка, отбелязва "Российская газета".
Официални представители на "Рособоронэкспорт" нееднократно заявяват, че за Русия Африка е един от приоритетните и перспективни пазари. Въпреки че икономическите възможности на африканските страни са силно ограничени, държавната компания активно работи с всичките си партньори от Черния континент.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

В Брюксел започва срещата на военните министри на НАТО

24.10.2019, 16:45

В Брюксел започва редовната среща на военните министри на НАТО. Българската делегация ще бъде ръководена от заместник- министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Ден преди форума генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви и темите в дневния ред срещата.
Наред със ситуацията в Северна Сирия  министрите ще обсъдят мисиите и операции на НАТО, повишаването на готовност на силите, напредъкът по изпълнението на ангажимента за споделянето на финансовата тежест в разходите за отбрана между отделните страни членки, като и устойчивостта на телекомуникационни системи, като част от отговора на Алианса срещу опасността от хибридни атаки.

 

Базов миночистач „Шквал“ участва в учения зад граница

24.10.2019, 16:38

На 21 октомври 2019 г. базов миночистач „Шквал“, с командир капитан ІІІ ранг Христо Генчев се присъедини към Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО. Корабът изпълни възложените му задачи от командването на групата: тактическо маневриране и приемане и предаване на товари на ход, като на 22 октомври базов миночистач „Шквал“ проведе противоминна операция с контактен трал съвместно с румънския миночистач „Dinesku“.
До 24 октомври 2019 г. Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО, в чийто състав е и „Шквал“, участва в тактическо учение на ВМС на Република Румъния „FALL Storm”.
На 24 октомври 2019 г. в пристанище Констанца на борда на кораба беше официално посрещнат адмирал James Gordon “Jamie” Foggo ІІІ – командир на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО (JFC) и командир на ВМС на САЩ за Европа и Африка. Беше придружаван от генерал-майор Иван Лалов – заместник-командващ на Съвместното командване на силите на Българската армия и висши офицери от JFC.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Флагманските старшини от ВМС проведоха работна среща

24.10.2019, 16:33

На 23 и 24 октомври 2019 г. в Информационния център на ВМС, под ръководството на флагманския старшина на Военноморските сили мичман Тинко Димитров, се проведе работна среща с флагмански старшини от Флотилия бойни и спомагателни кораби и от военните формирования на флота. В работната среща участва и главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов.
В срещата се включи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който приветства участниците, изслуша техните предложения и проблеми и им пожела ползотворна работа.
През първия ден старшина Калин Крумов представи брифинг за ролята на главните сержанти в Българската армия, а в своята презентация мичман Тинко Димитров изведе на преден план дейността на флагманските старшини, касаеща планирането, организирането и провеждането на ежедневния процес на подготовка и изпълнение на текущите задачи във формированията на флота.
В началото на втория ден те посетиха Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, където проведоха срещи със директора на колежа офицерски кандидат Свилен Савов и с инструкторите. Пред участниците офицерски кандидат Савов представи брифинг на тема „Актуални аспекти при обучението на матроския и старшинския състав на Военноморските сили в Професионалния старшински колеж”.
След като изслушаха брифинга участниците проведоха среща и с кадетите, които са на обучение в колежа. Бяха разисквани въпроси, касаещи промените в нормативната база, регламентираща службата във въоръжените сили, проблеми в осигуряването на нормалното ежедневие и дейността на личния състав, както и повишаване мотивацията и социалния статус на военнослужещите във флота.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

В МО обсъждат възможностите за създаване на хоспис

24.10.2019, 15:26

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е сформирана работна група за обсъждане на възможности за създаване на хоспис за ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали и офицери и сержанти от запаса и резерва. Групата е с председател Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание”. Заместник-председател е Надежда Алексиева – началник на отдел „Социални дейности” в същата дирекция. Членове на работната група са представители на различни структури на Министерството на отбраната, на Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на здравеопазването, на Агенцията за социално подпомагане, на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
До 30 ноември т.г. работната група трябва да обсъди възможностите за създаване на хоспис за ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, офицери и сержанти от запаса и резерва и при необходимост да предложи изменение в нормативната уредба, се посочва в заповедта.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

24.10.2019, 12:28

Русия е прехвърлила дивизион С-400 "Триумф" и батарея "Панцир-С" в Сърбия, където те за първи път ще участват във военни учения в чужбина, съобщиха днес от руското военно министерство. - (видео)
"Руски подразделения за противовъздушната отбрана с противоракетните системи С-400 и зенитните ракетно-артилерийски системи "Панцир-С" бяха прехвърлени с военно-транспортни самолети на въздушно-космическите сили на Русия на територията на Сърбия", са посочва в изявлението на руското военно ведомство.
Както се отбелязва, те ще вземат участие във втория етап от съвместните учения по противовъздушна отбрана, чийто наслов е "Славянски щит - 2019".
Отбелязва се, че дивизиона С-400 и зенитния ракетно-артилерийския комплекс "Панцир-С" за първи път ще участват във военни учения на територията на чужда държава.
Уточнява се, че зенитните комплекси ще бъдат развърнати в сръбската авиобаза Батайница и ще влязат в състава на руско-сръбската групировка за ПВО. Те ще отработят практически въпроси по откриване, съпровождане, класификация и унищожаване в целия спектър на въздушни цели на условен противник.
Първият етап на учението "Славянски щит - 2019" се състоя през септември в базата на Центъра за бойна подготовка и бойно използване на ВКС на РФ в Астраханска област. Вторият етап се провежда от 23 до 29 октомври в Сърбия.

 

Кюрдски командир благодари на Русия, че е спасила кюрдите от войната с Турция

24.10.2019, 08:38

Лидерът на групировката Сирийски демократични сили (СДС) благодари на Русия, че е спасила кюрдския народ от бича на войната със сключването на споразумение, сложило край на турското настъпление, предаде Франс прес.
Мазлум Абди (на снимката) каза в телефонен разговор на руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, че има резерви по някои аспекти на споразумението, но призова за задълбочен диалог с Русия, се казва в комюнике на СДС.
Шойгу заяви, че Русия ще обезпечи сигурността по сирийско-турската граница и добави, че хората от населените места, живеещи в 30-километровата зона от границата, няма да е необходимо да напускат домовете си. Гаранти на тяхната безопасност ще бъдат подразделенията на руската военна полиция и сирийските гранични служители, каза руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Във вторник президентите на Русия и Турция приеха меморандум на среща в Сочи за урегулиране на ситуацията в Североизточна Сирия. Съгласно документа руска военна полиция и сирийски военни ще охраняват граничната зона, а кюрдските формирования получават 150 часа да освободят напълно 30-километровата зона от турската граница.
Източник: http://www.bta.bg/

 

С „Бъди войник” артилерията се върна в Търговище

24.10.2019, 08:24

Статичният показ беше организиран от Сухопътните войски и на площада в Търговище бяха разположени 122 мм гаубица М-30, бойна машина ГРАД и152 мм оръдие гаубица Д-20. По-старите припомняха на по-младите, че имаше времена, когато Търговище бе един от големите артилерийски гарнизони на Българската армия.
На събитието от кампанията „Бъди войник“ има много млади хора и нашата цел е те да усетят духа на Българската армия и да се докоснат непосредствено до военната техника, да зададат своите въпроси на военнослужещите, които са на информационната борса, както и да наблюдават динамичните покази, за да добият представа за същността на военната професия. Това каза заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев пред журналисти вчера на събитието от кампанията „Бъди войник“ в град Търговище, съобщава Пресцентърът на МО.
„Българската армия предоставя сигурност, възможност за стабилни доходи, кариерно развитие, дългосрочен ангажимент, работа в екип, което е изключително важно за младите хора при избора на професия“, подчерта заместник-командирът на Военноморските сили. Той заяви, че тази година за ВМС са обявени два конкурса за набиране на матроси, като от първия конкурс са назначени 60% от кандидатствалите, а за втория, който не е приключил, документи са подали 130 кандидати за обявените 100 места.
Гражданите и гостите на Търговище имаха възможност да получат информация за реда и начините за кандидатстване в Българската армия на информационните борси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие и 68-а бригада „Специални сили“.
Изключителен интерес предизвикаха демонстрациите на бойни ръкопашни техники от военнослужещите от специалния разузнавателен отряд на ВМС, както и демонстрациите с оръжие на курсантите от Националния военен университет. Статичният показ беше организиран от Сухопътните войски и на площада в Търговище бяха разположени 122 мм гаубица М-30, бойна машина ГРАД и152 мм оръдие гаубица Д-20.
В събитието от кампанията се включиха с шествие фанфарен оркестър, танцов състав и хор от училищата в град Търговище.
Традиционно събитието завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния духов оркестър на ВМС, както и на самодейни състави от града.
Източник: http://otbrana.com/

 

Закъснение със строителството на британската подводница S122 Audacious

24.10.2019, 08:16

Министерството на отбраната на Великобритания е признало за забавяне реализацията на програмата за строителството на многоцелеви подводници от типа Astute. В рамките на този проект на въоръжение във ВМС са приети три (Astute, Ambush и Artful), в различен стадий на производство са Audacious, Anson, Agamemnon и Agincourt. Последната подводница по тази програма трябва да бъде предадена на ВМС през 2026 година.
Но в хода на строителството на S122 Audacious са възникнали технически проблеми. По график тя е трябвало да бъде предадена на флота през месец август 2019 г., но сега срокът е изнесен за януари 2021 г., т.е. има закъснение със 17 месеца. Това от своя страна води и до забавяне на строителството и на петата подводница от тази серия – Anson. - Още за клас Astute
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

САЩ ще закупят САУ M109A7 Paladin

23.10.2019, 23:11

Британската отбранителна компания BAE Systems получи договор за производство на усъвършенствана версия на самоходната артилерийска установка М109A7 Paladin в размер на 48 милиона долара.
Съгласно договора, обявен от американското Министерство на отбраната, американският клон на BAE Systems ще трябва да започне изграждането на самоходните гаубици M109A7 и верижните машини за снабдяване на полевата артилерия M992A3. Машините за снабдяване са на базата на САУ и имат надстройка вместо купола, където се транспортират снарядите.
Според съобщения в медиите, продукцията ще се произведе в Йорк с прогнозна дата на завършване до 31 януари 2023 година.
M109A7 това е модификация на САУ от семейството на бронираните машини M109, чиято основна задача е огневата поддръжка на бронетанковите съединения. Машината е усъвършенстване на модела M109A6 и е въоръжена със същото 155-mm оръдие M284 с автоматична система за зареждане. Максималната скорострелност е 4 изстрела в минута, далечината на стрелбата със стандартни боеприпаси е 22 km, а максималното разстояние на поразяване на цели с активно-реактивни боеприпаси е 30 km. В допълнение към инсталирането на автомат за зареждане, наборът от подобрения включва инсталирането на нова цифрова система за управление на огъня, навигационна система и компютърна диагностична система.
Тези подобрения позволяват на САУ M109A7 да водят огън при всякакви метеорологични условия и да насочват оръдието още по време на движение, а новото електрическо задвижване на куполата позволява бързо да се превключва от една цел към друга. Подобряването на бронята и замяната на частите на окачването с по-модерни елементи от БМП M2 Bradley осигурява на екипажа по-добра защита от куршуми и осколки, както и възможност за бърза смяна на позицията след изстрел, за да се избегне унищожаване от контрабатарейния огън на противника. В допълнение, елементите на окачването, общи с M2 Bradley, правят експлоатацията на новите САУ по-евтина.
Дизеловият двигател Cummins VTA-903T, заимстван от M2 Bradley, е инсталиран и на M109A7, а мощността му е 600 к.с. Новият двигател позволява да се съхранят показателите за мобилност при увеличеното тегло от 35 t. Максималната скорост по шосе е 61 km/h, а запасът от ход е 322 km. Модернизацията на M109A7 в Съединените щати се смята за жизненоважно технологично подобрение за САУ, което ще поддържа бойните възможности на бронетанковите съединения на необходимото ниво. - Още за М109
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Разбраха се подробности за скоростната бойна машина за морската пехота KAAV-II

23.10.2019, 22:25

Изложението за аерокосмическа и отбранителна техника ADEX-2019, проведено в Сеул, за първи път показва прототип на бойната машина за морската пехота KAAV-II. Според Naval News, тя е предназначена да замени остаряла техника в експлоатация, в частност 150 AAV десантни транспортьори, построени по американски лиценз.
Всяко нова бронирана машина ще може да превозва до 21 пехотинци, докато екипажът ще се състои от 3 военнослужещи.
Максималната скорост на сушата ще достигне 70 км/ч, по вода - 25 км/ч (13,5 възла). Горивото стига за 280 км път на суша или 2 часа плаване.
На KAAV-II ще бъдат поставени гумени вериги за намаляване на теглото и увеличаване на скоростта.
Добрите водоходни характеристики се осигуряват от мощните водни турбини и специалното оборудване, разположено в предната част на корпуса и под веригите.
Представеният на изложението мащабен модел е оборудван с роботизиран купол с 40-мм оръдие и специални боеприпаси за него.
Изследователската фаза се планира да приключи през септември 2022 г. През втория етап - до 2028 г. - ще бъдат изградени и изпитани истински образци. От 2029 г. ще започне масовото производство.
Понастоящем само военноморските сили на Китай притежават подобно оборудване. Също така, тези машини на Китайската народна република под обозначението VN-18 се доставят във Венецуела.
Миналата година стана известно, че над бойни машини на морската пехота в момента работи и Русия.
На същата изложба бяха представени различни нови бронирани превозни средства. Включително - танкът на бъдещето, в който се предполага, че ще използват максимално стелт технологии.
Източник: https://pogled.info/

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

23.10.2019, 20:48
 

Пентагонът се зае с подготовката на “постепенно извеждане” на войските на САЩ от Афганистан

23.10.2019, 20:43

Министерството на отбраната на Съединените щати разработва план за „спешно изтегляне“ за американските войски от Афганистан в случай на решение на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Според информиран военен източник Пентагонът се готви, че заповедта за пълното изтегляне на американските войски от Афганистан може да бъде дадена толкова неочаквано, колкото в ситуацията със Сирия, без да се изключва възможността Тръмп да вземе съответното решение през следващите седмици.
В същото време източниците твърдят, че разработването на процедура по случая с изтеглянето на американските войски от Афганистан е по-вероятно да има превантивен характер и е пример за „разумно планиране“, тъй като не се говори за подготовка на такава заповед.
В същото време един от източниците отбеляза, че действията на Тръмп в Сирия могат да се считат за "генерална репетиция" на това, което той подготвя в Афганистан.
В понеделник командирът на силите на НАТО в Афганистан, американският генерал Скот Милър, заяви, че САЩ изтеглиха от Афганистан 2 хиляди войници.
Миналата неделя шефът на Пентагона обяви прехвърлянето на американските военни от Сирия в Ирак. В бързината на изоставянето на Сирия от американците в тяхна база бе намерено знаме на специалните операции на Централното командване на Съединените щати с надпис „Ела и го вземи“, забравени книги за Хари Потър, Библията и използвани спринцовки.
Източник: https://pogled.info/

 

Ветерани от авиацията са оптимисти за бъдещето на Висшето военновъздушно училище

23.10.2019, 19:30

Знакова среща на поколенията се проведе днес в Долна Митрополия в района на факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“. Тя бе по повод 60-годишнина от началото на висшето авиационно военно образование у нас. Инициативата бе на Българската астронавтична федерация с председател полковник от запаса член-кореспондент проф. д.н. Петър Гецов.  Значимостта на проявата се определя от участието на първите курсанти, които преди шест десетилетия влизат в училището, когато то става висше и днешните, на които предстои да се обучават във ВВВУ „Георги Бенковски“, което ще бъде открито с решение на Народното събрание от 1 януари 2020 г. Домакини бяха полковник Петър Банков – командир на ВВУБ „Георги Бенковски”, полковник д-р  Ивайло Ангелов – зам.-началник на НВУ „Васил Левски” по ВВС, полковник проф. Марин Маринов – декан на факултета и неговият заместник полковник доц. Живо Петров. Почетен гост бе българският летец-космонавт ген. доц. д-р Александър Александров, който също е завършил училището. Подполковник Пламен Ковачев и капитан Красимир Цолов представиха пред гостите възможностите на наскоро въведения в експлоатация тренажор на Пилатус РС-9, които бе изпробван от ген. Александров и полковник от запаса проф. Димитър Недялков.
От първия випуск висшисти са първият ни космонавт ген. Георги Иванов, както и генералите Бачев и Синапов, припомни проф. Гецов. Ключовият момент при възстановяването и развитието на училището трябва да бъде бриветирането на кадрите, посочи той. Поколенията, които са преминали през ВВВУ, са намерили своята реализация навсякъде по света, подчета проф. Недялков. Завършихме училището с нальот от 300 часа, каза един от първите полковник от запаса Иван Йорданов. Думите му предизвикаха аплодисменти с оглед на днешните реалности. Той завършва службата си като командир на учебния полк на училището. Кандидатите за техническия профил бяхме близо 700, приеха 30, отбеляза полковник от запаса доц. Петър Генов. Учехме главно по записки, учебници все още нямаше, спомня си той, като пожела на курсантите упоритост и стремеж за реализация. Полковник от запаса проф. Павел Пенев припомни, че закриването на ВВВУ преди 17 години е било политическо решение, с което професионалното ръководство на армията не е било съгласно. Призова курсантите да държат преди всичко на своето професионално становище. Спред него училището има бъдеще, а защо след години да не бъде преобразувано в аеро-космическо.
Най-важното е да си поставите цел и да работите упорито за нейното постигане, се обърна ген. Александров, към утрешните пилоти и инженери от Военновъздушните сили. Той подчерта, че училището му е дало много, което било една от най-важните предпоставки, за да успее, включително и да прослави България с успешния си полет в Космоса. След това курсантите се надпреварваха да се снимат с него.
Авиацията може да има  история, но не и минало, бе категоричен полковник Банков.Какво ли не ми се е случвало във въздуха, посочи той, но съм останал жив, благодарение на това, което съм научил в училището. След това прочете поздравителен адрес към организаторите на срещата от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Кога България ще има трети космонавт, бе въпросът, който вълнуваше най-много курсантите. Според проф. Гецов, от политическа гледна точка изпращането на трети космонавт е необходимо за самочувствието на на българския народ. Той връчи на декана на факултета полковник проф. Маринов плакет на Института за космически изследвания.
*********
На 18.07.1959 год. с указ № 350 на Президиума на Народното събрание военните училища - НВВУ „Г. Бенковски” Д. Митрополия и НВВТУ „В. Коларов – Горна Оряховица се сливат във Висше народно военновъздушно училище „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия като единен център за подготовка на авиационни кадри. Реорганизацията е свързана с развитието на авиационната техника и повишаването на изискванията към военновъздушните училища в България. Това налага нуждата авиационните кадри да имат по-висока инженерно-техническа и военно-специална подготовка. Срокът за обучение на курсантите се увеличава от три на пет години. През 1964 год. завършва първият випуск летци и инженери с висше образование.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Столтенберг вярва, че може да има споразумение с Русия за контрол на оръжията

23.10.2019, 19:11

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изразява увереност, че алиансът трябва да продължи да работи с Русия за контрол на оръжията и че в дългосрочен план ще бъде възможно да се постигнат резултати в тази посока, коментира той на експертна конференция за разоръжаването в Брюксел, цитиран от ТАСС.
"Русия е наш съсед и ще продължим да работим с Руската федерация по въпросите на контрола върху оръжията. Винаги трябва да сме готови да седим на масата за преговори и да подобрим отношенията със съседите си", обяснява той.
Столтенберг е "убеден, че контролът върху оръжията е възможен в дългосрочен план. Не мога да ви кажа кога ще стане това, след година, две, пет или десет. Но аз съм абсолютно сигурен, че ще успеем и че това е възможно".
Той изрази увереност, че "всички рационално настроени държавни глави са заинтересовани да установят контрол върху оръжията, тъй като алтернативата е много опасна и скъпа".
В същото време генералният секретар на НАТО отново отхвърля предложението на Русия за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа, като заяви, че според НАТО Русия вече е използвала такива системи в европейската си част.
Говорейки за прекратяването на Договора за ракети със среден обсег на действие, той отново посочва, че цялата отговорност е на Русия, която "създаде и разположи ракетите, забранени от този договор".
Източник: https://news.bg/

 

Американски бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

23.10.2019, 12:24

За първи път в съвременната история американски стратегически бомбардировачи са преминали в близост до крайбрежието на Крим, приближавайки се в определени моменти на разстояние не повече от 25-30 километра, а след това са полетели към Сочи, където в същия момент се е провеждала срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган.
Там са били пристигнали и лидерите на африканските страни, които в сряда ще участват в срещата на върха „Русия-Африка“, предава агенция EA Daily.
„На 21 октомври два бомбардировача B-52H Stratofortress от ВВС на САЩ с номера 60-0028 и 61-0006, излитайки около 16:30 часа от британската авиобаза „Феърфорд“ са поели курс на югоизток. Преминавайки въздушното пространство на Германия и Полша, те за първи път са влезли във въздушното пространство на Западна Украйна, преминали са над градовете Търнопол, Хмелницки, Черновци и са поели на юг към Черно море през въздушното пространство на Румъния“, съобщават авторите на „Оперативна линия“.
Експертите отбелязват, че Молдова и този път, както в много случаи с дроновете Global Hawk (които летят от остров Сицилия до Източна Украйна), не е предоставила на B-52H разрешение за прелитане през нейното въздушно пространство, затова те са били принудени да се отклонят малко към Румъния, преди да пристъпят към демонстрирането на американското послание към Русия и Турция.
„Влизайки във въздушното пространство на Черно море, В-52Н са тръгнали на изток по крайбрежието на Крим, което са минали на разстояние, не превишаващо на отделни точки от маршрута 25-30 километра и за първи път са се насочили към Сочи (минимално разстояние около 50 километра) и нататък. Също така за първи път са се приближили към грузинския град Поти (на 50 км) и след това са тръгнали по обратния курс“, констатира „Оперативна линия“, като подчертава, че разстоянието от резиденцията на руския президент е било 50 километра.
Авторите отбелязват, че те нямат информация, която достоверно да посочва какви противодействия са предприети от дежурните сили на противовъздушната отбрана на Черноморския флот и Южния военен окръг „по отношение на изнаглелите американски военни“.
„Но фактът, че това е ВТОРО извънредно събитие във въздушното пространство на Черно море с участието на B-52Н, което е оставено без надлежно внимание от Министерството на отбраната на Руската федерация, само по себе си е тъжен факт, показващ много“, казват експертите.
EADaily добавя: според информацията на „Оперативна линия“, друго необикновено събитие се е случило на 19 октомври, когато един от Б-52Н „е обозначил изпепеляващ удар по основните бази на руския флот на южния фланг“.
На този ден два Stratofortress излетяха към Румъния, зареждайки се от самолета KS-135, а след това един от В-52Н се е насочил към базата на руския Черноморски флот – Севастопол, където заедно с патрулния самолет P-8A Poseidon и дрон Global Hawk „демонстрирана атлантическа солидарност с Украйна“. А другият B-52Н отиде до брега на Сирия, „където обозначи условния „ад и пепел“ за въздушната база Хмеймим, като даде плаха надежда на кюрдите“. Бомбардировачите се приближиха до Севастопол и Тартус на разстояние, не по-голямо от 30 и 180 км, съответно. Прави впечатление, че въздушното пространство на Турция не е използвано за полета до брега на Сирия.
EADaily многократно е писал, че три от четирите нови пристигания на B-52H Stratofortress на 10 октомври, непосредствено след трансатлантически полет са нанесли условен ядрен удар по Калининградска област от разстояние не по-голямо от 250 километра. Командването за глобални удари, обявяващо следващото посещение на бомбардировачите в Европа, заяви, че екипажите ще развият умения за интеграция и взаимодействие със съюзници, както и ще научат повече за условията на операциите в регионалния театър на операциите.
Изданието също така припомня, че в нощта на 21-22 октомври два стратегически ракетоносеца на руските Военно-космически сили (ВКС) Ту-160 са извършили непрекъснат полет от въздушната база в Енгелс (Саратовска област) до авиобазата Waterkloof AFB в Република Южна Африка (ЮАР). Според руското министерство на отбраната въздушната група от два стратегически ракетоносеца Ту-160 и ескортни самолети – танкера Ил-62 и тежкия транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ е изпратена в Южна Африка, за да развие двустранно военно сътрудничество и да отработване на въпроси за взаимодействието между военновъздушните сили на двете държави.

*********

По-късно днес стана известно, че руски изтребител е съпроводил американските гости, когато са наближили границата на Русия в Черно море.
Това е станало още на 19 октомври, но се съобщава от военното ведомство едва днес. Първо, когато се приближил до акваторията на Черно море, B-52H е бил придружен от руски средства за контрол на въздушното пространство. Когато един от американските самолети се е приближил до руската държавна граница, той е бил пресрещнат от Су-27, който го е съпровождал по време на целия му полет по границата на териториалните води на Русия.
След като изпълнил задачата, Су-27 се върнал в базата си в Крим.
Източник: https://trud.bg/

 

Не се предвижда вдигане на базата за определяне на военните заплати

23.10.2019, 08:47

„При последните консултации с Министерството на финансите в процеса на изготвяне на проектобюджета за 2020 г., за Министерството на отбраната са предвидени допълнително 83 млн. лв. разходи за персонал, което ще позволи  възнагражденията на служителите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия да се повишат средно с 10 процента през 2020 г.” Това се посочва в писмения отговор на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпроса на народния представител ген. Константин Попов. Председателят на Комисията по отбрана попита министъра: „Какви усилия полага Министерството на отбраната за постигане на адекватно равнище на заплащане на хората в отбраната. Планира ли се промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и какви конкретни мерки се предвиждат за 2020 г.“
От отговора става ясно, че базата от 380 лв. ще се запази и през следващата година. Министърът информира, че „Министерството на отбраната в рамките на провеждащия се Стратегически преглед на отбраната извършва и планира да извърши действия в посока на разработване на стратегическа политика с широк времеви хоризонт на действие за доходите на заетите в Министерството на отбраната, изградена на основата на изследвания и анализи, както и преразглеждане  на действали и действащи нормативни актове, свързани с основните и допълнителните плащания, правата и доходите на работещите в нея.”
Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили е 380 лв. и тя не е променяна от 2009 г., т.е. вече десет години. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например, тя е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. В резултат на нейното замразяване през тази година минималната работна заплата е с 47 процента по-висока от базата. Така е не само за системата на Министерството на отбраната, но и за целия сектор на сигурността – МВР, ДАНС, НСО и ДАР. В отговора се подчертава, че за запазване на социалния и моралния ефект от въвеждането на базата е необходимо тя да се актуализира в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд.
Така че остава само 10-процентно увеличение на военните заплати, т.е. толкова, колкото и на целия държавен сектор, както обеща премиерът Бойко Борисов.   То обаче едва ли ще бъде достатъчна мотивация за военнослужещите и за кандидатите за приемане в армията.  От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Такова предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група „БСП за България”  поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв., която от години стои на 380 лв. Не тайна, че  това е една от най-коментираните  и най - ефективните възможности за повишаване социалния статус на военнослужещите и решаване на проблема от недостиг на личен състав. Управляващите, обаче се задоволиха с ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че и от военното ръководство не криеха желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната.  Получава са така, че държавата дава милиарди за техника, но не и за хората в отбраната. Предстои да видим дали все пак в новия бюджет ще настъпи сериозна промяна в политиката им по възнагражденията на военнослужещите.
В Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и с присвоеното им военно звание. Размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на министъра на
отбраната. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като месечното възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за офицери - не по-малко от 2,3; за офицерски кандидати и сержанти - не по-малко от 1,75; за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Законодателят е дал възможност на министъра на отбраната със свой акт да вдига военните заплати, като варира със споменатите коефициенти. При настоящата база от 380 лв. днес реалните коефициенти за различните категории военнослужещи са от 2,2 до 3,2, се посочва в отговора.
Какво би могло да се случи? Ако правителството и Народното събрание погледнат с добро око към военнослужещите и всички служители в сектора на сигурността, е възможно базата да се вдигне на 560 лв., например, колкото е минималната работна заплата. Коефициентите зависят от решението на министъра на отбраната. Тогава лейтенантът може да започне офицерската си служба с основно месечно възнаграждение около 1600-1700 лв., а войникът – с 1100-1200 в. Защото колкото и да му се иска на министъра да вдига коефициентите, при 380 лв. база усилията му са обречени.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нужни са допълнителни сили и техника за съвместните патрули

23.10.2019, 08:33

Патрулирането на територията на Сирия съгласно новите споразумения между Руската федерация и Турция ще изисква участието на допълнителни сили и техника. Това заяви пред репортери руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу след разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от TACC.
„Що се отнася до допълнителните сили, ние естествено вярваме, че не можем веднага да кажем това, но е очевиден фактът, че е необходимо допълнително оборудване за патрулиране, все пак границата е достатъчно дълга и патрулирането трябва да бъде сериозно и задълбочено, с цел предотвратяване на всякакви сериозни инциденти, особено след като патрулирането ще бъде съвместно", каза министърът.

 

Белият терор в Русия

23.10.2019, 08:22

Не пресъхва потокът от статии и бележки за „добрия Цар-батюшка“ в Русия, за благородното бяло движение и за противниците му, червените болшевики - кръвопийци. Няма да заставам нито на едната, нито на другата страна на барикадата. Просто ще ви предоставя малко факти. Обикновени голи факти, взети от открити източници. И нищо повече.
Отреклият се от престола Цар Николай II бил арестуван на 2 март 1917 г.от  генерал Михаил Алексеев – началник на неговия щаб. Царицата и семейството на Николай II са арестувани на 7 март от генерал Лавр Корнилов – командващ Петроградския военен отряд. Да, да, същите тези герои-създатели на бялото движение.......Прочети още

 

 

Руски и турски военни съвместно ще патрулират в Северна Сирия, съобщи Ердоган след срещата си с Путин

22.10.2019, 22:12

Руски и турски военни ще извършват общо патрулиране в Северна Сирия, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията в Сочи след преговорите си с руския лидер Владимир Путин, предаде ТАСС. - (видео)

Бойците на кюрдските формирования от "Силите за защита на народа" ще се изтеглят от сирийските градове Тел-Рифат и Манбидж, съобщи той. "В течение на 150 часа терористите от СЗН и техните оръжия ще напуснат Тел Рифат и Манбидж и ще излязат извън пределите на 30-километровата зона от нашата граница. Този срок ще започне да тече от 12:00 ч. утре. Укрепените съоръжения и позиции на групировката ще бъдат разрушени. След отредените за целта 150 часа ще започне турско-руско патрулиране на запад и на изток от мястото на провеждане на операцията "Извор на мира", заяви Ердоган, цитиран от ТАСС и ДПА. 

 

Заедно сме по-силни, обясни на съвместно учение с НАТО, генерал-лейтенант Тодоров

22.10.2019, 21:09

"Силата на НАТО е в това, че независимо от нашите различия, винаги може да се обединим в името на една основна цел - да се защитим и да осигурим безопасността на гражданите. Единни, ние представляваме половината от световната и икономическа мощ и сме по силни и по-сигурни", коментира командващият на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО адмирал Джеймс Фого по време на провеждащото се в България международно учение Naples Blueprint.
Учението Naples Blueprint е планирано и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО и се провежда на територията на България и Румъния в периода 21-24 октомври.
В него участват висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командването и офицери от Съвместното командване на силите в България и Съвместното командване на силите в Румъния, както и командирът на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО.
"Единството ни с НАТО ни прави по-силни и гарантира сигурността на страната. Съюзниците от НАТО продължават да изпълняват поетите ангажименти, както и планирането и провеждането на съвместни учения, което повишава нашите способности. Заедно сме по-силни", обяснява командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на международното учение.
Naples Blueprint демонстрира единството и солидарността между съюзниците в усилията им за изграждането на модерно възпиране и колективна отбрана.
В хода на учението се отработват въпроси, свързани с оперативното планиране и националните отбранителни способности, синхронизирането на процедурите за планиране, управление и провеждане на съвместни операции в отговор на криза.
Източник: https://news.bg/

 

Модернизираният танк T-72Б3 получи съвременни топловизионни уреди руско производство

22.10.2019, 20:53

"Уралвагонзавод" достави партида танкове Т-72Б3 на министерството на отбраната на Русия. Бронемашините са оборудвани със съвременни топловизионни прибори руско производство, съобщиха от пресслужбата на предприятието, част от състава на "Ростех".
Модернизираните танкове преминаха всички видове изпитания и бяха успешно приети от военните представители в съответствие с изискванията и условията на държавния договор, предаде "Российская газета".
Тази година компанията завърши основния ремонт на танковете T-72Б с модернизация до нивото на T-72Б3. Модернизацията засегна почти всички технически системи на машината. В резултат на това се подобриха маневреността, огневата мощ и нивото на защитеност. На T-72Б3 са монтирани нови силови установки, съвременни цифрови средства за комуникация, системи за управление на огъня с автоматично съпровождане на целта. Механик-водачът получи дисплейни комплекси.
T-72Б3 е основен танк. Бойната му маса е 46 т, а екипажът се състои от трима души. Основното оръжие е гладкоцевно 125-мм оръдие 2A46M, или 2A46M-5, с подобрена балистика и ресурс. Високата точност на огъня се обезпечава от съвременен балистичен изчислител и стабилизатор. Сега T-72Б3 се намира на въоръжение в Руската армия и армията на Беларус, а различни модификации на бойните машини на "Уралвагонзавод" в армиите на над 40 страни. - Още за Т-72
Източник: https://bg.rbth.com/

 

„Военное обозрение“: Ирак поиска от САЩ да изтеглят пристигналите от Сирия войски

22.10.2019, 20:12

Преведеният от Сирия в Ирак американски военен контингент трябва да напусне територията на страната, тъй като Багдад не е давал разрешение за постоянното му разполагане. С такова изявление излезе обединеното командване на въоръжените сили на Ирак, предава руският специализиран портал „Военное обозрение“.
„Някои медии и информационни агенции съобщават за изтеглянето на американските войски от Сирия към Ирак. На тези войски е дадено разрешение за влизане транзит в (Иракски) Кюрдистан, а след това те трябва да напуснат Ирак. Не сме давали никакво разрешение на тези сили да останат на територията на Ирак“, цитира телевизионният канал Al Sumaria изявлението на пресслужбата на иракските въоръжени сили.
По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че във връзка с началото на турската военна операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия, от там ще бъдат изтеглени около хиляда американски военнослужещи, които ще бъдат разположени в Западен Ирак, където ще продължат борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“. Към днешна дата коалицията на САЩ е напуснала няколко военни бази в сирийските провинции Алепо, Хасака и Ракка, прехвърляйки военнослужещите в бази в съседен Ирак.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

В Рила провеждат курс по оцеляване на летателен състав

22.10.2019, 15:32

В неделя стартира тренировъчното занятие на Военновъздушните сили „Курс по оцеляване на летателен състав на суша в летни и зимни условия“. Той се провежда на територията на военно формирование 42130 – Боровец и в гористите местности в района на Рила планина. В него участват военнослужещи от военно формирование 28000 – Граф Игнатиево, в.ф. 32040 – Крумово, в.ф. 52090 – Долна Митрополия, в.ф. 44510 – София и от в.ф. 24900 – Враждебна.
В процеса на подготовката, съобщават от ВВС, обучаемите отработват действия по подготовка за евакуация, използване на средства за сигнализация, изграждане на заслони, оказване на долекарска помощ на пострадали и психологическа готовност за оцеляване. Участниците в курса получават теоретични и практически знания от колеги-инструктури от ВВС, за начините на оцеляване в различни критични ситуации.
Източник: http://otbrana.com/

 

Проблем с подводницата К-44 "Рязан": Ракета Р-29Р отказа по време на ученията "Гром 2019"

22.10.2019, 12:07

В рамките на финалния етап на военните учения "Гром 2019", ръководен лично от руския президент Владимир Путин, възникна проблем при изстрелването на междуконтинентална ракета Р-29Р, която трябваше да бъде използвана от атомната подводница К-44 "Рязан". Това съобщи "Ведомости", като цитира двама души, близки до руското министерство на отбраната.
Атомната подводница К-44 "Рязан", част от състава на 25-а дивизия подводници от Тихоокеанския флот, е осъществила на 17 октомври само един пуск на междуконтинентална балистична ракета Р-29Р по полигона "Чижа", вместо планираните два. Втората Р-29Р не е излязла от шахтова пускова установка и подводницата се е върнала в пункта си на постоянно базиране с неизстреляната ракета.
Възможно е случилото се да се дължи на отказ на някои системи на подводницата, чрез които се командва изстрелването, предполага един от събеседниците на изданието. Точните причини тепърва ще се изясняват от специална комисия от представители на командването на Тихоокеанския флот, Генералния щаб на ВМФ и отбранителната промишленост.
По-късно от руското военно министерство коментираха случая с думите: "След като оценихме информацията за техническото състояние на една от ракетите на подводницата "Рязан", получена непосредствено преди изстрелването, бе взето решение тя да не се изстрелва. Отказът от използването на тази ракета по никакъв начин не се отрази на успешния резултат от стратегическите командно-щабни маневри "Гром". - (видео)
Р-29Р е част от състава на комплекса Д-9Р, който още в съветско време е монтиран на подводниците по проект 667БДР "Калмар". "Рязан" е последната подводница от този тип, която е на бойно дежурство: всички нейни предшественици вече или са бракувани, или предстои да бъдат бракувани. През 1977 г., когато е приета на въоръжение, Р-29Р предизвиква революция в бойното ракетостроене: тя е първата МБР с морско базиране в света, оборудвана с отделяща се главна част с индивидуално насочване на бойния блок.
В рамките на ученията "Гром 2019" руските военни провериха готовността за действие при използването на стратегическите ядрени сили. В тях участваха около 12 000 военни, 213 пускови установки на ракетните войски със специално предназначение, над 100 летателни апарата (включително 5 стратегически бомбардировача), около 15 кораба и 5 подводници. За трите дни на ученията бяха проведени 16 практически пуска на крилати и балистични ракети. - Още за Р-29
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Ще вдигнат ли базата за определяне на военните заплати?

22.10.2019, 11:54

По всичко личи, че прокламираното 10-процентно увеличение на заплатите в армията няма да свърши до край работа за мотивиране на военнослужещите. От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Най-вероятно това е основанието народният представител от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов да поиска писмен отговор от министъра на отбраната Красимир Каракачанов по този въпрос.
В дните, когато се очаква правителството да приеме проекта на държавния бюджет за 2020 г. председателят на Комисията по отбрана  пита „Какви усилия полага Министерството на отбраната за постигане на адекватно равнище на заплащане на хората в отбраната. Планира ли се промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и какви конкрети мерки се предвиждат за 2020 г.“
Такова предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група „БСП за България”  поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв., която от години стои на 380 лв. Впрочем, това е една от най-коментираните  и най - ефективните възможности за повишаване социалния статус на военнослужещите и решаване на проблема от недостиг на личен състав. Управляващите, обаче се задоволиха с ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че и от военното ръководство не криеха желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната.  Получава са така, че държавата дава милиарди за техника, но не и за хората в отбраната. Предстои да видим дали в новия бюджет ще настъпи сериозна промяна в политиката им по възнагражденията на военнослужещите.
Разочарование от механизма за определяна на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски” изразява в свой въпрос към министър Каракачанов независимият народен представител проф. дин Станислав Станилов. Според него, така се отблъскват от академична кариера най-талантливите и амбициозни офицери. Оказва се също, посочва той, че добавката за притежаване на „образователна и научна степен”  от военнослужещи е в размер на 42 лв., което не стимулира българските офицери на повишават квалификацията си.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Бразилски изтребител-бомбардировач AF-1B Falcão се е разбил при излитане

22.10.2019, 09:50

По неизвестни за сега причини пилотът на бразилски изтребител-бомбардировач AF-1B Falcão (A4-KU Skyhawk) прекратява излитането от летището на военноморската база São Pedro da Aldeia (Рио де Жанейро) и самолетът се установява извън пистата със прекършена носова част. Пилотът успява на напусне самолета невредим. - (видео)
Авариралият вчера в 07:00 местно време изтребител-бомбардировач AF-1B (р.н. N-1013, с.н. 14566) е от 1-ва ибае на ВМС на Бразилия.
Той е един от 20-те закупени през 1997 г. от Кувейт щурмовици A-4KU (версия на А-4М), които получават наименованието AF-1 Falcõe (Ястреб). През 2015 г. започва модернизация на част от тях до стандарта AF-1B, при която получават нова авионика, РЛС и автономна система за кислород.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Тази вечер по ВТК – филмът за българския военен разузнавач полковник Пеньо Пенев

22.10.2019, 09:00

Снощи в Информационния център на Министерството на отбраната б премиерата. Филмът „Един срещу деевет“е в две части.
Първата  може да гледате по ВТК тази вечер от 17:30 , а втората- следващия вторник по същото време.
Автор на филма е Силвия Сиракова – Гвозден, а режисьор – Зоя Касамакова.

 

Доналд Тръмп предупреди: САЩ може да влезят във военни конфликти

22.10.2019, 08:53

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп направи объркващо описание на своите външнополитически приоритети като главен главнокомандващ - настоявайки, че работи за изтегляне на американски войници от конфликтните точки, той същевременно предупреди, че може да се наложи страната да се намеси в нови войни, отбелязва европейската редакция на изданието Politico.
„Опитвам се да ни измъкна от войните. Но може да се наложи да влезем и в нови конфликти“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.
„По-добре подготвени сме от всякога. Ако Иран направи нещо, той ще бъде ударен така, както никога досега. Искам да кажа, че има неща, които обмисляме", допълни американският президент.
Коментарите му са на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток и нови движения на войските в региона.
През последните дни Тръмп се стреми да насърчи временно споразумение за прекратяване на огъня в Северна Сирия. Вицепрезидентът Майк Пенс преговаря миналата седмица с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган с цел прекратяване на военните действия на Анкара срещу кюрдите в района.
Междувременно заповедта на Тръмп за изтегляне на последните членове на американските служби от Сирия принуди законодателите в Конгреса и служителите на Пентагона да се изправят срещу заплахата от потенциално възобновяване на дейността на „Ислямска държава“.
Въпреки оттеглянето от Сирия и кампанията на Тръмп, обещаваща да спре участието на САЩ в „безкрайните войни“, министърът на отбраната Марк Еспер обяви по-рано този месец, че администрацията ще разположи войски в Саудитска Арабия, за да помогне за защита на кралството от режима на Иран.
Дипломатическите отношения между Вашингтон и Иран се влошиха рязко след решението на Тръмп от миналата година да изтегли САЩ от споразумението за ядрената му програма от 2015 г., а постоянната серия от санкции на администрацията срещу Техеран отчасти провокира агресивни действия на Техеран в района на Персийския залив.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

22.10.2019, 08:43

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка днес, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.
„Авиогрупа в състав от два стратегически ракетоносеца Ту-160 и военно-транспортни самолети Ил-62 и Ан-124 „Руслан” ще посетят Република Южна Африка. Целта на визитата е развитие на двустранните отношения във военната област и обсъждане на въпросите по взаимодействие между руските ВКС и южноафриканските ВВС”, се казва в съобщението на руското МО.
От съобщението на южноафриканските въоръжени сили става ясно, че двата Ту-160 ще пристигнат в страната на 22 октомври и ще кацнат в авиобаза Ватерклоф, намираща се до столицата Претория. Машините ще се приземят около 06,30 часа местно време и ще бъдат ескортирани от самолети Gripen и Hawk от състава на южноафриканските ВВС.
Не е ясно по какъв маршрут ще достигнат двата Ту-160 до Южна Африка, но най-вероятно ще видим полет над Каспийско море, Иран, излизане над Индийския океан и достигане на Южна Африка. Много е вероятно в рамките на полета да се извърши и дозареждане във въздуха.
Визитата на двата Ту-160 ще бъде безпрецедентна в историята на руската стратегическа авиация. Бомбардировачите от този тип са правили няколко визити до Венецуела и Никарагуа, но полетът до Южна Африка ще е първото посещение на типа на африканския континент. - Още за Ту-160
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

В Литва започнаха да пристигат танкове за батальона на САЩ

21.10.2019, 22:38

Тежка бронирана техника започна да пристига в Литва за разположения там за половин година механизиран батальон на въоръжените сили на САЩ, съобщи днес литовското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
"На полигона в Пабрад пристигат 30 танка "Ейбрамс" и 25 бойни машини на пехотата "Брадли", се казва в съобщението. Техниката се доставя с железопътен транспорт от Рига, където беше докарана по море.
В състава на разположеното в Литва американско подразделение влизат около 500 военнослужещи от първи батальон на 9-ти полк на 1-ва дивизия на сухопътните войски на САЩ, прехвърлени от мястото на постоянна дислокация във Форт Худ (щата Тексас). През следващата половин година до пролетта съюзниците планират да участват в съвместни учения с литовските военни.
Полигонът в Пабрад, където е разположен американският батальон, се намира в Източна Литва близо до границата с Беларус.
Литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис заяви, че разполагането на 500 американски военни в Литва е послание за самата страна, както и за съседните страни членки на НАТО, че съюзниците са на "наша страна", предаде Франс прес.
"Това е също и послание към Русия, че САЩ са ангажирани, това е допълнителен елемент за разубеждаване", каза още той.
Преди две години НАТО разположи многонационален батальон от около 1000 военни в Литва. Алиансът разположи и подобни батальони в Естония и в Латвия, както и в Полша - мерки, възприети като средство за противодействие срещу евентуални руски действия в този регион след анексията на Крим преди пет години.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Ще отбележат 60 години висше авиационно оразование

21.10.2019, 22:32

В сряда от 12,30 часа в Аулата на факултет „Авиационен” гр. Долна Митрополия ще се проведе тържествена среща „Приемственост на поколенията”. Събитието се организира по повод 60-годишнината от началото на висшето авиационно военно образование в Република България.
Инициативата е на Българската астронавтична федерация с председател член-кореспондент проф. д.н. Петър Гецов. На мероприятието ще присъстват генерал-майор Цанко Стойков - Командир на Военновъздушните сили, полковник Петър Банков – командир на ВВУБ „Георги Бенковски”, полковник Ивайло Ангелов – зам.-началник на НВУ „Васил Левски” по ВВС. Специален гост на срещата ще бъде българският космонавт ген. доц. д-р Александър Александров.
Представители на първия випуск летци и авиационни специалисти, завършили през 1964 год. висше инженерно образование във ВНВВУ „Георги Бенковски” ще споделят своите спомени пред курсантите и студентите от факултет „Авиационен” - бъдещите кадри на възстановеното Военновъздушно училище.
*******
На 18.07.1959 год. с указ № 350 на Президиума на Народното събрание военните училища - НВВУ „Г. Бенковски” Д. Митрополия и НВВТУ „В. Коларов – Горна Оряховица се сливат във Висше народно военновъздушно училище „Г. Бенковски” в гр. Долна Митрополия като единен център за подготовка на авиационни кадри. Реорганизацията е свързана с развитието на авиационната техника и повишаването на изискванията към военновъздушните училища в България. Това налага нуждата авиационните кадри да имат по-висока инженерно-техническа и военно-специална подготовка. Срокът за обучение на курсантите се увеличава от три на пет години. През 1964 год. завършва първият випуск летци и инженери с висше образование.
Източник: http://otbrana.com/

 

Южна Корея купува 120 ракети AIM-120C-7/C-8 AMRAAM

21.10.2019, 22:21

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциална продажба на 120 управляеми ракети „въздух-въздух“ AIM-120C-7/C-8 AMRAAM на Южна Корея.
По информация от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната, стойността потенциалната сделка е 253 милиона долара. В нея се включват също оборудване за поддръжка, резервни части и др.
Новите ракети са предназначени за корейските изтребители F-15K, F-16 и F-135s.
“Потенциалната продажба ще задълбочи сътрудничеството между САЩ и Република Корея и оперативната съвместимост между ВВС на двете страни. ВВС на Южна Корея няма да има затруднения при приемането на въоръжение на тези ракети“, се казва още в изявлението на Държавния департамент.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

The Drive: Кораб от ВМС на САЩ ще бъде оборудван с първия боен лазер

21.10.2019, 20:55

ВМС на САЩ възнамеряват в най-близко време да оборудват новопостроения десантния кораб-док USS Portland (LPD-27, San Antonio-class) с първата бойна лазерна система, съобщава американският портал The Drive. Уточнява се, че той вече е доставен във военната база в Сан Диего.
Според информацията на изданието, лазерът е разработен от американската военно-промишлена компания Northman Grumman, която е спечели договора за производство през 2015 година.
Мощността на лъча ще достига 150 кВт, която ще позволи ефективно да се поразяват неголеми кораби и безпилотни летателни апарати.
Изпитанията са планирани за четвъртото тримесечие на 2019-та финансова година, но, вероятно, това ще се случи след планираните срокове.
На 21 април 2018 година бе официално съобщено, че USS Portland е въведен в експлоатация. Той е 11-тия десантен кораб от този клас и е предназначен за транспортиране на 800 морски пехотинци и огнева им поддръжка на брега. Оборудван е с десантни амнфибийни транспортни средства, може да носи на борда си 4 вертолети 4 CH-46 Sea Knight или два конвертоплани MV-22 Osprey. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Украйна получава два патрулни кораба от САЩ

21.10.2019, 20:36

Два американски патрулни кораба от клас Island пристигнаха в пристанището на Одеса, където ще бъдат базирани и включени в състава на Военноморските сили на Украйна, съобщи министърът на отбраната на страната Андрей Загороднюк, цитиран от ТАСС.
„Вече започна разтоварването им, след това те ще бъдат подготвени за експлоатация след транспортирането и зачисляването им в бойния състав на ВМС на Украйна“. Наличието на такива кораби във флота ще позволи ефективното патрулиране на акваторията, провеждането на противодиверсионна отбрана, както и участието в операции по търсене и спасяване“, заяви министъра.
Корабите бяха подарени на Киев през септември 2018 година.  Тържественото подписване на споразумението по предаването на катерите на базата на Бреговата охрана на САЩ в Балтомор се състоя с участието на бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Тяхната модернизация, подготовка на личния състав и транспортиране струва на Украйна около 9 милиона долара.
Съдовете са превозени до Одеса на борда на транспортния кораб Ocean Freedom, който вчера премина през Босфора.

Корабите Cushing WPB-1321 (сега P190 „Старобільськ“) и Drummond WPB-1323 (сега P191 „Слов'янськ“) след извеждането им от състава на Бреговата охрана на САЩ през 2017 г. бяха законсервирани. Последният доков ремонт на Cushing е бил проведен през 2014 г., а на Drummond - през 2012 г.
Съдовете от клас „Island“ се ползват за нуждите на Бреговата охрана на щатите, като общо са построени 49 патрулни кораба, от тях 37 все още са в експлоатация.

 

 

Започна двустранното ротно тактическо учение „Lions Land – 2019“

21.10.2019, 17:00

Днес, 21.10.2019 г., от 10:30 часа на строевия плац на 78-ми батальон за осигуряване – София официално беше открито международното ротно-тактическо учение “LIONS LAND – L19”.
В международното учение “LIONS LAND – L19” участват 150 военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград от състава на Сухопътните войски и военнослужещи от Сухопътните войски на Република Сърбия. Учението ще се проведе на Учебен център „Сливница“ в периода 21- 25 октомври 2019 г.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев официално откри учението “LIONS LAND- L19”. В своето приветствено слово към участниците, полковник Кръстев декларира своята увереност в отличната бойна и физическа подготовка на военнослужещите и от двете армии и заяви, че това учение ще даде възможност на военнослужещите да надградят своите знания, умения и компетенции, да създадат трайни приятелства и да защитят честта на своята нация. В церемонията по откриването на учението участва и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
Целта на учението е повишаване на способностите и оперативната съвместимост на участващите формирования при провеждане на съвместни операции, както и да се укрепи доверието и приятелството между двете нации, за повишаване на стабилността и сигурността на региона.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Най-новият патрулен ледоразбивач ще бъде спуснат на вода преди края на октомври

21.10.2019, 16:32

Патрулният кораб от арктически тип "Иван Папанин" ще бъде спуснат на вода на 25 октомври. "Церемонията ще се проведе в "Адмиралтейските корабостроителници", съобщава пресслужбата на Министерството на отбраната с позоваване на Главнокомандващия на ВМС Николай Евменов.
Военните поясняват, че „Иван Папанин“ е лидерният кораб на проекта 23550. Той е предназначен да работи в арктически условия: да патрулира, да буксира или придружава кораби, да участва в операции по търсене и спасяване.
Дължината на "Иван Папанин" е около 100 m, а водоизместимостта му е 8500 t. Той е в състояние да разбива лед с дебелина до метър и половина. Според открити източници, военният кораб е въоръжен с модернизираната артилерийска установка AK-176MA с калибър 76 mm. Плюс това, на борда на "Иван Папанин" се базират два бронекатера "Раптор" и морски хеликоптер Ка-27.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Путин: Въоръжените сили на редица страни от Африка се нуждаят от помощ в борбата с тероризма

21.10.2019, 13:02

Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза руският президент Владимир Путин в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия-АФрика в Сочи на 23-24 октомври.
Той специално подчерта, че инициатори на нови споразумения в тази сфера често са потенциални купувачи на руска военна техника, които "трябва да защитават суверенитета и независимостта на своите държави, включително и от екстремистки и терористични групировки".
"Въоръжените сили и органите на правовия ред в редица африкански страни не са способни самостоятелно да противодействат на бандитските формирования и се нуждаят от съществена помощ - посочи Путин. - Ние ще продължим курса си към разширяване на контактите между спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и африканските страни в областта на борбата с тероризма, организираната престъпност, разпространението на наркотици, прането на пари, нелегалната миграция и пиратството."
Според руския държавен глава това е "допълнителен стимул към взаимодействие с Русия, която има богат опит в борбата с тероризма, включително и в Сирия". Той посочи, че в момента действат споразумения за ВТС с над 30 африкански страни, на които Москва доставя "широка номенклатура от въоръжения и техника". Путин уточни, че част от техниката се предоставя на безвъзмездна основа, добавяйки, че това е обичайна практика, следвана от всички водещи страни в света. Той отбеляза също, че Русия дава принос за подготовката на военни кадри на африканските страни, участва в обучението на африкански мироопазващи сили.
Путин каза още, че положението в много райони на Африка остава нестабилно: не са уредени редица междунационални и етнически конфликти, редуват се остри политически и социално-икономически кризи. "Висока активност в Северна Африка, в Сахарско-Сахелската зона, в района на езерото Чад, в Африканския рог, проявяват редица терористични организации, включително Ислямска държава, Ал Каида, Боко Харам, Аш Шабаб", отбеляза руският лидер.
"Не случайно лозунгът на (предстоящата) среща на върха е - "За мир, сигурност и развитие". Без решаването на тези проблеми не може да има последователно движение напред", подчерта Путин пред ТАСС.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и иззеха невзривен боеприпас, открит край Пловдив

21.10.2019, 12:14

Специализиран екип от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив разузна и транспортира за обезвреждане 37 мм силно корозирал артилерийски снаряд.

Боеприпасът е открит на 20 октомври 2019 г. в коритото на река Марица край Пловдив. Снарядът ще бъде унищожен днес, 21 октомври, на учебен полигон „Червен“.
Формированието в състав от 4 военнослужещи и 2 броя техника е ръководено от капитан Антон Делчев.

Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград участваха в тържествата по повод 107 години от освобождението на Сандански от османско владичество

21.10.2019, 12:10

На 19 октомври военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград взеха участие в чествания, посветени на 107 годишнината от освобождението на Свети Врач (днес Сандански) от османско владичество.
Тържествата започнаха в градския парк пред паметника на генерал Георги Тодоров. Началникът на почетния караул старши лейтенант Иван Секулов, рапортува на командира на Трети механизиран батальон подполковник Кирил Спаневиков, който поздрави военнослужещите по случай празника, след което бе проведен ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите положижа венци и цветя в знак на признателност пред паметника на генерал Георги Тодоров.
На тържественото честване присъстваха представители на общински и държавни институции и стотици деца, ученици, граждани и гости на град Сандански.

 

Сергей Шойгу: Турската операция в Сирия може да доведе до обратна миграция на терористите

21.10.2019, 09:09

Започнатата от Турция операция в северната част на Сирия може да доведе до повишаване на броя на екстремистите, завръщащи се в родината си, след като са участвали в бойни действия, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на Форума „Сяншан“ в Пекин, предаде ТАСС.
„В резултат на действията на турската армия в Сирия останаха без охрана осем лагера за бежанци и 12 затвора за чуждестранни бойци. Това може да доведе до рязък скок на така наречената обратна миграция на терористите към родните им страни, подчерта Шойгу.
Той призова за консолидиране на усилията на цялата световна общественост за противодействие на терористичната заплаха, идеологията и пропагандата им.
След поражението си в Сирия терористичната групировка Ислямска държава е засилила значително присъствието си в Югоизточна Азия, а нейни лидери обявяват включването на териториите на Индонезия, Малайзия, Сингапур, Филипините и част от Тайланд в състава на своя „халифат“. Като първа ударна сила ще се използват „бойци, които са воювали в Сирия и се връщат в родината си“, подчерта руският министър.
Турската военна офанзива в Сирия, насочена срещу кюрдските „Сили за защита на народа“, е инвазия, която не отговаря на международното право, заяви междувременно германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.
„От всичко, което знаем и всичко, което самата Турция е посочила като правно основание, ние не можем да подкрепим тази гледна точка“, заяви Маас пред германската телевизия Цет Де Еф. „Не смятаме, че нападение срещу кюрдски сили или кюрдски милиции е легитимно според международните закони“, добави той.
„Ако в международното право няма основание за инвазия, тогава тя не съответства на международното право“, подчерта Маас в отговор на въпрос дали офанзивата е нарушение на международните норми. Той предупреди Анкара, че има опасност да загуби получаваните опит ЕС средства по силата на схема за задържане на сирийски бежанци в Турция.
„Ние не сме съгласни също, че бежанци от сирийската гражданска война, които в момента се намират в Турция, се изпращат в Североизточна Сирия в тази зона за сигурност, може би против волята си“, заяви Маас. Тези теми трябва да бъдат обсъдени с Турция, включително във връзка със споразумението за бежанците, „защото няма да плащаме за неща, които не смятаме за законни или допустими“, предупреди външният министър.
Източник: https://trud.bg/

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

21.10.2019, 08:29

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

 

Новата английска КЩМ ATHENA

20.10.2019, 23:31

По време на изложението DSEI 2019 в Лондон, британският клон на General Dynamics Land Systems представи командно-щабна верижна бронемашина (КЩМ) от семейството Ajax. Това е семейство бойни машини по специална програма за британската армия.
Правителството на страната през 2014 г. даде поръчка за доставката на 589 бройки бронемашини от новото семейство за общо 3,5 милиарда паунда. Семейство Ajax ще трябва да замени остарелите FV101 Scorpion и FV107 Scimitar.
Машините, предназначени за британската армия, имат различни обозначения в зависимост от специализацията си: разузнавателната бронемашина носи същото име като програмата AJAX, бронетранспортьорът се нарича ARES, ремонтната машина е APOLLO, командно-щабното машина е ATHENA, евакуационната машина е обозначена като ATLAS, а инженерната бронемашина получи името ARGUS.
ATHENA, командно-щабната версия на новата бронирана машина, е създадена за управление на войските директно на бойното поле. Екипажът се състои от 2 души: командир и механик-водач. Комплектът оборудване на бронираното превозно средство включва система за обработка на данни и електронно управление на бойното поле, което улеснява вземането на решение от командира, така, че войските да действат "бързо и гладко".
Верижното шаси и силовата установка не се различават от използваните при другите машини от семейство Ajax, задната част на корпуса обаче е с по-голяма височина, осигуряваща по-голям обем вътрешно пространство.
Бронирането на машината съответства на ниво 4 от стандарта STANAG 4569 и осигурява цялостна защита срещу стрелбата с боеприпаси с калибър 14,5 mm. Максималната скорост е 70 km/h, а запасът от ход е 500 km. За самоотбрана КЩМ ATHENA е оборудвана с модул с дистанционно управление. Модулът е разположен на покрива в предната част на корпуса и е въоръжен с 12,7-mm картечница. Общо 112 бронирани машини от типа ATHENA трябва да бъдат доставени на британската армия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Политическа философия на Втората световна война

20.10.2019, 23:23

Човешкият разум все още е в дълг на хуманността. Задачата на човека като единствено разумно същество е да осмисли същността на войната, а не да се ограничава само в нейното сурово осъждане.
На съвременния човек му липсва пълнота в разбирането за войната като философска категория. Паради тази причина той я възприема в ограничените рамки на своята емоционалност – само като жертви, страдания и разрушения. А войната като феномен далеч надхвърля нашите възприятия.
Войната е естествено състояние на материалния и духовен свят. В тези два свята цялостното развитие се осъществява в един непрекъснат сблъсък, при който се раждат нови, по-прогресивни и устойчиви форми. Отмира остарялото, слабото и нежизнеспособно. А закрепването на новото става в условията на покой, или другояче казано, в условията на мир.
Пречупвайки войната през тези по-радикални виждания, можем да се освободим от традиционните трактовки, които като правило са далеч от обективността, защото са не само емоционални, но и прекомерно обременени от идеологическа митология и политически предразсъдъци......Прочети още

 

Подписваме договорите за новите патрулни кораби напролет

20.10.2019, 22:47

Военният министър Красимир Каракачанов очаква България да подпише договора за новите патрулни кораби на Военноморските сили през пролетта на 2020 г., информира БНР.
Договорът за изграждане на новите многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС) се очаква да бъде подписан през пролетта на следващата година, заяви във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
"По моя неофициална информация, почти на 100% съм сигурен, че и трите фирми ще предложат и двата кораба да се строят в България, тъй като при нас изрично условие е поне един от двата. Защото моето убеждение е, че освен да ремонтираме бойни кораби има фирми в България, които строят кораби, но е хубаво да започнем да усвоим възможността ние да започнем сами да си произвеждаме военноморски кораби за военноморския флот", обясни той.

 

Министерството на отбраната на Русия е получило тази година 38 крилати ракети “Оникс”

20.10.2019, 20:08

От началото на годината НПО “Машиностроене” е доставило 38 крилати ракети на въоръжените сили на Руската федерация, още 17 се транспортират до получателите. Това съобщи в петък генералният конструктор на оперативно-тактическото ракетно въоръжение за ВМФ в предприятието Александър Дергачев (на снимката) в Единния ден за приемане на военна продукция.
“През 2019 г. предприятието НПО “Машиностроене” в рамките на държавната отбранителна поръчка планира да достави брегови комплекси “Бастион” в размер на три дивизионни комплекта и противокорабни крилати ракети “Оникс” в размер на 55 единици", каза той.
По думите на Дергачев в момента са доставени два дивизионни комплекса “Бастион”. Третият разделен комплект е построен и транспортиран до мястото на базиране. Също така вече са доставени 38 ракети „Оникс“, произведени са още 17 единици и те се транспортират до получателите.
Ракетата има максимален обхват от 300 км, максимална скорост на полет до 2,5 Мах на голяма височина. Масата на бойната глава на боеприпасите достига 250 кг. Комплексът е на въоръжение както за надводни кораби, така и за подводници.
През септември източници във военно-промишления комплекс на Руската федерация съобщиха , че НПО “Машиностроене” е разработила крилатата ракета с морско базиране “Оникс-М” с максимален обсег на стрелба от 800 км и повишена точност при поразяване на морски и наземни цели. Полетните изпитания на ракетите ще започнат през следващите месеци. - Още за БРК „Бастион“
Източник: https://pogled.info/

 

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

20.10.2019, 19:50

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в северната част на Сирия. Това съобщи Франс прес, като се позова на свой кореспондент на терен и на неправителствена организация.
Над 70 бронирани автомобила със закачени на тях знамена на САЩ, превозващи военно оборудване и ескортирани от хеликоптери, са преминали през град Тал Тамр, видя кореспондент на АФП.
Според Сирийския център за наблюдение на човешките права автоколоната се е изтеглила от базата "Сарин", близо до град Кобане, и се е отправила към намиращата се на изток провинция Хасака.
По-рано този месец САЩ обявиха, че ще изтеглят своите около 1000 военни от Северна Сирия, а Турция предприе военно настъпление срещу кюрдските формирования, контролиращи региона.
Източник: http://www.bta.bg/

 

В Страцин отбелязахме 75 години от бойното кръщение на Парашутната ни дружина

20.10.2019, 19:41

След 75 години край с. Страцин, Република Северна Македония бе открита паметна плоча, на която е изписано „В памет на загиналите български воини в боевете при Стражин и страцин срещу войските на Хитлеристка Германия през октомври 1944 г.“.  Тя е изработена от Съюза на веетераните от войните на България.
В традиционния военно-църковен ритуал в памет от българска страна участваха ветерани от Втората световна война, военноинвалиди и военнопострадали, запасни, резервисти и ученици от Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“. Включиха се и представители на местната власт и на неправителствени организации от Република Северна Македония. Българската армия бе представена от военнослужещи от Силите за специални операции начело с техния командир бригаден генерал Явор Матеев и от Националната гвардейска част......Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

20.10.2019, 16:27

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155- mm/ 52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

До края на годината военните в Русия ще получат осем нови ударни “Алигатори”

20.10.2019, 10:19

До края на годината министерството на отбраната на Русия ще получи осем нови ударни хеликоптера Ка-52 “Алигатор”. Половината вече са готови за предаване.
Това съобщи в петък, в Деня на военното приемане, изпълнителният директор на авиационната компания “Прогрес” Юрий Денисенко (на снимката). Той каза, че четири “Алигатора” вече са произведени по програмата за държавна отбрана. Машините са преминали всички необходими изпитания и са приети от военната мисия. Още четири Ка-52 ще пристигнат в руското министерство на отбраната преди края на тази година.
В Единния ден за приемане военните обявиха и влизането в експлоатация на тежък (арктически) хеликоптер Ми-26. Той ще бъде изпратен в 33-и отделен транспортен смесен авиационен полк - летище “Левашово”. Ми-26 ще реши арктическите проблеми на архипелага Нова Земя. Може да се работи при екстремни температури - от минус 50 до плюс 40 градуса. В допълнение, Ми-26 е лесен за пилотиране и поддръжка.
Като цяло, в Деня на военното приемане министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу отбеляза, че през изминалия период войските са получили над 1100 единици съвременни оръжия, военна и специална техника. Сред тях са 16 самолета и 35 хеликоптера, над 200 единици бронирано оръжие и техника, 21 радара, малкият ракетен кораб "Советск", катер за борба срещу диверсанти по проект 21980 и малкия хидрографски кораб “Александър Рогоцки”. Ремонтирана е ядрената подводница “Омск” и е модернизиран малък ракетен кораб по проекта "Смерч". - (видео)
Източник: https://pogled.info/

 

Турската операция в Сирия разделя НАТО

20.10.2019, 10:05

Действията на САЩ и Турция в Сирия предизвикаха възмущение сред останалите страни от НАТО. Първият възмутен става френският президент Еманюел Макрон. Той каза, че е научил за напускането на американците в “Туитър”, а Турция не е обсъждала военната операция с другите членове на Алианса. Възникна ситуация, при която някои членове на военния блок пренебрегват своите партньори в организацията. Но противоречията в НАТО всъщност са още по-големи.
Американските противници на Тръмп отдавна го обвиняват, че не оценява НАТО, подкопавайки атлантическата солидарност - и сега подобен упрек беше изразен от френския президент. Изказвайки се в Брюксел, Еманюел Макрон нарече неспособността на НАТО да отговори на турската операция "сериозна грешка" от страна на Запада.
Макрон припомни, „че Франция, САЩ и Турция са членове на НАТО :
„Но аз, както всички останали, научих от съобщения в “Туитър”, че САЩ са решили да изтеглят войските си от Сирия и да освободят зоната. И разбирам, че друга държава от НАТО е решила да атакува онези, които бяха регионален партньор на международната антитерористична коалиция ... Това, което се случи през последните дни, е груба грешка на Запада и НАТО в региона. Мисля, че за дълго време отслабихме репутацията си сред партньорите в района, които се бориха заедно с нас. Също така мисля, че това поставя под въпрос функционирането на НАТО ... Ето защо е важно да можем да се съберем и да координираме действията си. Поне три европейски държави (Франция, Германия, Великобритания) и Турция. “
Всъщност НАТО се оказа напълно неработоспособно - действията на неговите членове не са съгласувани с останалите. Държавите напуснаха северна Сирия, Турция започна военна операция там, а европейците можеха само да негодуват и да поискат спиране на турското настъпление. Тогава САЩ се договориха с Турция да прекратят операцията - и отново европейците нямаха нищо общо с нея.
Въпреки че не НАТО официално действа в Близкия изток, а международна коалиция, събрана от американците, всички разбират, че това е военно присъствие на страните от Северноатлантическия алианс. И когато те дори не могат да координират действията си в Сирия, това увеличава недоверието към тях от всички регионални сили. Щатите предадоха кюрдите, а Франция ги подкрепя, макар и дипломатически. Турция не отговаря на европейските призиви и възнамерява да прогони кюрдите от техните граници. И всички тези страни са част от един военен съюз.
Разбира се, това не е първият път, когато НАТО се сблъсква с вътрешни противоречия. Достатъчно е да си припомним турско-гръцките спорове за Кипър през 60-те и особено през 1974 г. Тогава положението можеше дори да стигне до военен сблъсък между двете страни - членки на НАТО (Гърция и Турция). Но настоящата криза се случва в напълно различни геополитически условия.
Няма противоположен военен блок. Тоест, през 70-те години беше възможно Турция да се плаши със съветската военна заплаха и с Варшавския договор, а сега Анкара купува руски С-400 и координира военните си операции в Сирия предимно с Москва, а не с Вашингтон.
Второ, Доналд Тръмп наистина отслабва НАТО, просто защото иска да премахне отговорността за Европа от САЩ и да прехвърли по-голямата част от разходите и опасенията за европейската сигурност върху плещите на европейците и самия Европейски съюз. Разбира се, Тръмп не може да разпусне НАТО, но иска Америка да взема свои собствени решения. Влиянието на Великобритания и Франция на своя съюзник по НАТО в тези условия пада дори повече, да не говорим за влиянието на такава неядрена и не съвсем суверенна страна като Германия.
Трето, разбирайки тази тенденция, големите европейски сили (Франция и Германия) започват да говорят за необходимостта от създаване на европейска армия. Въпреки че плахо и с уговорки, че отбранителната политика на Европейския съюз е обвързана с НАТО, но процесът така или иначе започна.
Четвърто, Турция е по-силна от преди, макар и обвързана с Европейския съюз, вече не гледа на Запада като цяло като на гарант за своя суверенитет. Тя все повече може да го гарантира независимо. Мечтите за европейска интеграция отдавна са погребани и присъствието в НАТО има смисъл за Турция само като оформление на нейното военно партньорство със САЩ. Проблемите с американците веднага удрят отношението на Турция към Северноатлантическия алианс, а натискът на европейците и ЕС върху Турция само допринася за недоволството на Анкара. Като цяло Европа и Съединените щати нямат начин да повлияят на Ердоган: през годините на неговото царуване и особено през последните години те преминаха през почти всичко и всеки път бяха принудени да търсят начини за помирение. Просто е - Западът се нуждае от Турция повече, отколкото Турция от него. НАТО не може да си позволи загубата на единствения си азиатски участник.
Пето, Алиансът наистина губи доверие в други части на света, в случая Близкия изток. Не защото американците предадоха кюрдите и ще се правят заключения относно цялото НАТО като такова. А защото цялата политика на Запада, тоест НАТО, в региона през последните десетилетия, е непоследователна и несъгласувана. Щатите атакуват Ирак - Франция и Германия се обявяват срещу. Щатите притискат Иран - ЕС се обявява срещу. Щатите по всякакъв начин играят заедно с Израел - ЕС се опитва да помогне на палестинците. И така по почти всички въпроси. Да, НАТО се бори единно срещу “Ислямска държава”, но сега те си тръгва, а Иран, Русия и Турция остават, но последната не като член на НАТО, а като независима регионална сила.
Военното присъствие на САЩ в Близкия изток е огромно, това е в пъти повече от присъствието на която и да е друга нерегионална страна. Каква е ползата от това за НАТО, ако участието на другите държави от Алианса в регионални конфликти зависи от волята и желанието на САЩ? И ако утре САЩ напуснат Близкия изток - и кажат, че това е европейски проблем, както вече казват за Украйна? По принцип Тръмп така и вече говори за Сирия.
При тези условия вътрешната криза в НАТО придобива съвсем различен характер. Не е ясно кой сега по принцип се интересува от изглаждането на противоречията в съюза. Ясно е, че американските глобалисти са интервенционисти - но те са частично ограничени от Тръмп. Ясно е, че британските стратези са атлантисти, но те имат трудна ситуация с Брекзит. Остава само франко-германският тандем, но по принцип той не може да бъде център на военен блок, създаден от англосаксоните, за да контролира Европа и да поддържа господството на глобалния атлантически проект.
Източник: https://pogled.info/

 

В Сирия е свален турски вертолет

20.10.2019, 09:33

На 18 октомври, северно от град Айн-Исса (провинция Ракка), е бил свален турски военен вертолет Sikorsky S-70A-28D Black Hawk, информира Observatory News.
Според версията на кюрдите, машината е била поразена от огън от земята, а според турската версия, хеликоптера е паднал заради технически проблеми и след това е бил унищожен от турски F-16.

Съдбата на екипажа не е известна.
За турските ВВС това е първа загуба (не отчитайки БЛА) в започналата в Северна Сирия военна операция "Извор на мира".

 

Американските военни, напускащи Сирия, ще отидат в Западен Ирак

20.10.2019, 09:00

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че съгласно сегашния план всички американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак и ще продължат операциите срещу "Ислямска държава", за да предотвратят възраждането на групировката в тази страна, предаде Асошиейтед прес.
Еспър също така не изключва идеята, че американските сили ще осъществяват от Ирак контратерористични мисии вътре в Сирия. По думите му тези подробности ще бъдат уточнени с времето, предава БТА.
Той говори пред репортери вчера на борда на военен самолет на път за Близкия изток. Еспър заяви, че е разговарял с иракския си колега за плана над 700 американски войници, напускащи Сирия, да бъдат прехвърлени в Западен Ирак.

 

 

Авиацията на Китай

Кликни за по-голяма резолюция

 

Сблъсък на титаните: Кога американските и съветските войници са се били едни с други

19.10.2019, 20:08

СССР и САЩ никога не са влизали в сериозна открита война.

Това обаче не пречи на войниците им от време на време да се сблъскват брутално – на земята или във въздуха......Прочети още

 

Срещата на Ердоган с Путин може да промени баланса за зоната за сигурност в Сирия

19.10.2019, 19:22

След постигнатото турско-американско споразумение за спиране за 120 часа на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, цялото внимание се насочи към предстоящата на 22 октомври среща между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Тя ще се състои в Сочи.
Очаква се Ердоган да направи предложение за създаване на зона за сигурност на територията, която режимът на Башар Асад предостави на кюрдските Сили за защита на народа /СЗН/. Интересно е какъв ще бъде отговорът на Путин, който може да промени баланса, посочват турски експерти.
Турция и САЩ се договориха за създаване на зона за сигурност на територията, където турската армия провежда операцията "Извор на мира", в дълбочина до 30 км на юг. Сирийската армия се дислоцира в останалата част.
На срещата с Путин Ердоган ще направи на руския президент предложението си за създаване на зона за сигурност на тази територия. С интерес се очаква реакцията на Русия в отговор на това предложение, посочват турски експерти.
Зоната за сигурност, за която Турция настоява от август, ще се простира от река Ефрат, т.е. на запад от Кобане до иракската граница на изток. Но изглежда, че оставането на Турция в зоната за сигурност ще бъде ограничено, защото в турско-американското споразумение се посочва само "зона за сигурност, контролирана от Турция". Затова бъдещето на турско-сирийската граница зависи от срещата между Путин и Ердоган.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви след преговорите с американската страна, че положението във връзка с териториите, от които се оттеглиха САЩ и на които се настани сирийската армия, ще бъдат обсъждани с Русия.
"Нашата цел е да не остане нито един терорист на територията с дължина 444 км. Една част от целта постигаме със САЩ, а другата част ще разрешим с Русия", каза той.
Турският президент Ердоган потвърди тази констатация, заявявайки: "Срещата, която ще проведем с Владимир Путин, оценявам като отделна част от този процес."
Приоритетната цел на Анкара е пълно изтегляне на силите на СЗН от планираната зона за сигурност. Въпросът кой ще контролира зоната ще се обсъжда на последващ етап с Русия. Завръщането на сирийската армия може да се приеме само при условие, че силите на СЗН се изтеглят напълно от района, посочват турски експерти.
В Сочи предстоят важни разговори между Путин и Ердоган на фона на позицията на Москва, която бе изразена през август, когато започнаха преговорите между Анкара и Вашингтон по въпроса за зоната за сигурност.
"За всяка, каквато и да е стъпка, която ще бъде предприета на сирийска територия, ще бъде необходимо да се преговаря със сирийската държава", заявиха от Москва.
В тази връзка не е случайност фактът, че специалният пратеник на Путин за Сирия Александър Лаврентиев разговаря в петък в Анкара с говорителя и политически съветник на Ердоган Ибрахим Калън точно преди да започнат преговорите на Ердоган с американския вицепрезидент Майк Пенс, които завършиха с постигане на споразумение за 120-часово спиране на турската военна операция в Северна Сирия.
Според руския анализатор Осталски, когото цитират турски медии, "предпочитанието на Владимир Путин е сирийската армия да остане на границата вместо исканата от Анкара зона за сигурност.
Но за да не изпадне в конфликт с Ердоган, руският президент ще търси среден път, който да включва споразумение, което да бъде прието от Ердоган от една страна, а от друга да се осигурят под контрола на Башар Асад колкото може повече територии. В същото време Путин ще търси всички възможности за открит диалог между Дамаск и Анкара, но това засега изглежда трудно постижимо", казва руският анализатор.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Медведев в Белград по случай 75 години от освобождаването на града

19.10.2019, 16:48

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев пристигна на еднодневно посещение в Белград и бе посрещнат от сръбския си колега Ана Бърнабич, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА. Повод за визитата му е 75-ата годишнина от освобождаването на Белград през 1944 година по време на Втората световна война.
Руският министър-председател Дмитрий Медведев и президентът на Сърбия Александър Вучич присъстваха днес на военен парад на военното летище Батайница край Белград по повод 75-ата годишнина от освобождаването на сръбската столица от нацистите. В парада участват над 2,4 хиляди военни, 100 бойни коли и системи, 25 хеликоптери и самолети. Ще има и демонстрация на предоставени от Русия на Сърбия като военна помощ бронетранспортьори БРДМ-2, изтребители МиГ-29 и хеликоптери Ми-35 и Ми-17.
След приключването на военния парад Медведев ще разговаря с премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Двореца Сърбия. След това са планирани руско-сръбски преговори във формат на работна закуска.
По време на визитата се очаква да бъдат дефинирани условията за купуване на съвременно военно оборудване, за купуване на противовъздушни системи „Панцир S“ и за изграждане на изследователски център за ядрени технологии, съобщава белградският вестник „Блиц“.
В делегацията участва и директорът на руската държавна корпорация Росатом Алексей Лихачов, с когото ще бъдат подписани документи за условията за изграждане на ядрен изследователски център, които са свързани с финансирането и логистиката от руска страна.
Особено внимание ще бъде обърнато на условията за закупуване на противовъздушни системи „Панцир S“ по значително по-ниска цена. Първоначалният договор за сръбската армия беше тази цена да бъде 10 милиона долара, но тъй като това споразумение е секретно, не е ясно дали всички условия за купуването ще бъдат определени по време на визитата на Медведев, посочва източник на вестника.
По време на визитата на руския премиер ще бъде подписано и фитосанитарно споразумение, с което ясно ще бъдат определени условията, при които Сърбия в бъдеще ще може да изнася плодове и зеленчуци в Русия. С това ще бъдат избегнати досегашните недоразумения, свързани с износа на плодове и зеленчуци в тази страна.
Сръбската и руската страна ще подпишат и три споразумения в областта на железопътната инфраструктура, пише вестник „Блиц“.
Източник: http://bnr.bg/

 

Американските атомни бомби се заклещиха в Турция

19.10.2019, 09:54

Правителството на САЩ търси начин да евакуира петдесет термоядрени бомби B61 от турската авиобаза „Инджирлик“. Американските власти решиха, че е време да им намерят ново, по-надеждно хранилище на фона на рязкото охлаждане на отношенията между Вашингтон и Анкара и особено след началото на операцията на турската армия в Северна Сирия. „Инджирлик“ се намира на 400 километра от театъра на операциите.
Заплахата ядрените оръжия да попаднат в грешни ръце и да бъдат използвани е минимална, пише The Drive. Хранилището във въздушната база е надеждно охранявано, а самите боеприпаси имат система за защита срещу нерегламентирана употреба. За да активирате предпазителя, трябва да въведете 12-цифрен код, друга комбинация от числа може да деактивира бомбата. В същото време в боеприпасите се активира термична батерия, която изгаря електрониката, управляваща термоядрения заряд. Но дори и в този случай, плутоният от оръжието остава във всеки B61, а той е подходящ за създаване на "мръсна бомба".
Извеждането на ядрено оръжие от Турция е свързано с множество трудности. Някои от тях са причинени от американски инструкции: според тях транспортирането на ядрени боеприпаси трябва да бъде придружено от засилени мерки за сигурност - по-специално на военнотранспортния самолет C-17 „Глоубмастър“ от специална ескадра на ВВС на САЩ, занимаващ се с транспортиране на ядрени материали и е забранено да лети над райони с "нестабилна ситуация" ". Това означава, че пътеката на изток и на юг от „Иджилик“ е затворена за тях.
Теоретично би било възможно да се преместят бомбите на северозапад, в складовете на Белгия, Германия или Холандия, където САЩ също са разположили ядрените си оръжия - но правителствата на тези страни с изключителна неохота отговарят на тези въпроси, не искат да дразнят избирателите. И накрая, самата Турция не бърза да се раздели с американските оръжия. „Тези бомби са по същество заложници на Ердоган“, пише The New York Times.
Източник: https://pogled.info/

 

Турция става главен донор на армията на Черна гора

19.10.2019, 09:03

Турското министерство на отбраната ще бъде главен донор на армията на Черна гора с 16 милиона евро през следващите пет години.
Средствата са предназначени за производство на специализирани автомобили за нуждите на черногорската армия и за обучение на персонал в турската военна учебна система, съобщава порталът Балканска мрежа за сигурност, цитиран от БТА.
Около 15.5 милиона евро ще бъдат използвани за производство на автомобили, а малко над половин милион евро са предназначени за финансиране на образованието на черногорския персонал в Турция.
"Чрез дарението за черногорската армия Турция същевременно укрепва присъствието си на Балканите и изпраща политическо послание и послание за сигурност, за престиж и добра воля. По този начин се подпомага и турската индустрия", пише порталът.
Отпускането на помощ за военно образование е новост. През тази учебна година първият представител на Черна гора замина на обучение в турската Военна академия в Анкара.
Предвидено е през първата година той да учи турски език, а след това ще следва четири години в академията заедно с турските си колеги.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

Индийски МиГ-29 в учение с ВВС на Оман

18.10.2019, 22:01

От вчера е започнало десетдневното двустранно учение Eastern Bridge V между ВВС на Индия (Bharatiya Vayu Sena) и на Оман. Учението се провежда в база Масира на оманските ВВС. Предното учение Eastern Bridge IV е проведено през 2017 г. от индийската авиобаза Jamnagar (щат Gujarat).
Индийските ВВС участват с четири изтребителя МиГ-29 UPG от военновъздушната база Адампур (щат Пунджаб) и един ВТС C-17A Globemaster III transport от състава на 81-ва втае 'Skylords.
Това е първият път, когато индийски МиГ-29 участват в учение извън Индия. В авиобаза Адампур са дислоцирани две ескадрили с МиГ-29 UPG – 47-ма иае 'Black Archers' и 223-та иае 'Tridents', като и двете участват в учението с по два изтребителя.
ВВС на Оман (al-Quwwat al-Jawwiya al-Sultanat Oman) участват с Eurofighter Typhoon, F-16C/D Fighting Falcon и Hawk Mk203.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Ердоган: Идват още руски ракети

18.10.2019, 21:34

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че третият етап от доставката на руските зенитно-ракетни системи С-400 в страната му ще бъде извършен през октомври - ноември тази година. Новината предаде ТАСС.
Нашето военно-техническо сътрудничество с Русия продължава. Третият етап от доставките ще приключи или в края на ноември, или през декември, каза турският президент в отговор на въпрос на ТАСС по време на среща с представители на чуждестранни медии в Истанбул.
Конгресмени от Републиканската партия на президента на САЩ Доналд Тръмп вече внесоха законопроект за налагане на санкции на Турция. В обхвата му попадат най-високопоставените правителствени лица в Анкара и военните.
Законопроектът предвижда също допълнителни санкции срещу Турция за закупуването на руските С-400, както и да бъде спряно издаването на визи за някои турски правителствени представители.
Източник: https://fakti.bg/

 

В САЩ говорят за оръжията на "Страшния съд" на Русия

18.10.2019, 21:14

Американското издание за геополитически анализи The National Interest разказа за руския стратегически ядрен подводен крайцер (подводница) К-535 "Юрий Долгорукий", наричайки го "истинско оръжие на Страшния съд".
Авторът на материала припомня за успешното залпово изстрелване на четири балистични ракети "Булава" от акваторията на Бяло море към полигона "Кура" на полуостров Камчатка в края на май миналата година.
"Булава" има необичайно малка траектория на полета, което затруднява нейното прехващане. 40-тонните ракети могат да избегнат около 40 удара на противовъздушната отбрана (ПВО).
Сравнявайки руската подводница с аналози в САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Индия, изданието отбелязва, че "Юрий Долгорукий" ще може да изпълни задачата си да унищожи градове на противника, дори и да бъдат унищожени други ядрени сили на Русия.
Водещият плавателен съд на проекта 955 "Борей" е най-големият съвременен ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение на руския военен флот.
Осем подводници от клас "Борей" са достатъчни, за да се осигури постоянно патрулиране в Тихия и Северния ледовит океани. - Още за проект 955
Източник: https://news.bg/

 

Военните формирования на Сухопътните войски показаха отлично взаимодействие на съвместното тактическо учение с бойни стрелби на учебен полигон „Корен“

18.10.2019, 21:03

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов наблюдаваха днес, 18 октомври, на учебен полигон „Корен“ етап от полевото лагерно обучение на формирования от състава на Сухопътните войски.
Днес беше проведено тактическото учение с бойни стрелби, в което участваха основно военнослужещи от 4-и артилерийски полк - Асеновград, 55-и инженерен полк-Белене и 2-а механизирана бригада Стара Загора. Те изпълниха огневи задачи по поразяване на бронирани цели на противника, устройване на минно поле, радиолокационна маскировка, дооборудване на рубежите за развръщане, и др. Действията на противотанковата батарея при изпълнението на задачите по отразяване на атаката на противника бяха подпомагани от инженерните и логистичните формирования на Сухопътните войски.
Учение от подобен характер с участието на противотанкови, инженерни и логистични формирования от Сухопътните войски се провежда за първи път. Участниците показаха отлично взаимодействие и заслужиха високи оценки за изпълнението на задачите.
Източник: https://www.mod.bg
/

 

Кораби от състава на ВМС заминават за участие в операции и учения зад граница

18.10.2019, 16:42

На 18 октомври 2019 г. в пункт за базиране Бургас се проведе ритуал по изпращане на кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задгранични плавания.
За времето от 19 октомври до 22 ноември 2019 година фрегата „Верни“ от състава на дивизион патрулни кораби ще извърши задграничен поход и ще участва в:
- операцията на НАТО за морската сигурност в Средиземно море „SEA GUARDIAN”;
- учението на ВМС на Република Турция „DOGU AKDENIZ 2019”;
- съвместно учение от типа”PASSEX” с ВМС на Израел.
По време на плаването фрегата „Верни“ ще посети военноморската база Аксаз в Турция, пристанище Александрия в Египет и пристанище Хайфа в Израел.
За времето от 20 октомври до 8 ноември 2019 година базов миночистач „Шквал“ от състава на дивизион миночистачни кораби ще влезе в състава на постоянната противоминна корабна група на НАТО № 2 (SNMCMG2).
В противоминната група освен базов миночистач „Шквал“ са и корабите от ВМС на Република Италия – VESUVIO и NUMANA, от ВМС на Република Турция – AMASRA, от ВМС на Република Гърция – KALLISTO, от ВМС на Кралство Испания – SELLA и от ВМС на Република Румъния – Lt. LUPU DINESCU.
По време на плаването си базов миночистач „Шквал“ ще посети пристанище Констанца в Република Румъния и пристанище Одеса в Република Украйна. Предвидено е по време на визитата си в град Одеса базов миночистач „Шквал“ да бъде посетен от представители на политическото ръководство на НАТО.
Целите на участието на нашите военни кораби в тези задгранични плавания са:
- повишаване на нивото на оперативна съвместимост с Военноморските сили на съюзническите страни;
- усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на корабите за участие в операции и учения в съюзнически формат.
- усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО.
- укрепване военноморското сътрудничество с ВМС на държавата Израел.
На ритуала присъства командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.
Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажите на корабите. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

ВМС получиха подводен движител

18.10.2019, 16:32

На 18 октомври 2019 г. в Пункт за базиране Варна се състоя церемония по приемане на подводен движител. Такова оборудване за първи път се получава във военния флот.
Подводният движител развива скорост от 12 възла над вода и 10 възла под вода. Той може да потопи управляващия го водолаз на 40 метра дълбочина, като автономността на батерията е до 90 минути.
Водолази от военно формирование 28580 демонстрираха част от възможностите му.
Оборудването е дарение за Военноморските сили от фирма „Яхт–инженеринг” ЕООД, представлявана от господин Георги Белчев. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Първи полет на иранския реактивен УТС Yasin

18.10.2019, 16:22

За първи път прототип на този самолет е показан от Организацията на авиационната промишленост на (Aviation Industries Organization)през 2017 г. като проект Kosar-88. Именно и под това име Kosar проектът е показан на авиосалона МАКС-2017. В същото време преди една година под името Kosar (Kowsar) официално бе представена модернизираната версия на F-5F, а новият УТС след доработки официално бе показан под името Yasin.
Първият полет на новия УТС Yasin е извършен от авиобаза Шахид Ноже (3-та тактическа авиобаза в провинция Хамадан). Самолетът е проектиран и построен от Aviation Industries Organization в сътрудничество с ВВС и Департамента по наука и технологии на Иран.
Yasin е с дължина 12 метра, височина 4 метра, маса 500 кг и таван на полета 12 000 метра. За двигател се използва модификация на иранския Owj (копие на J85). - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Некомплектът в армията може да бъде преодолян за около 5 - 6 години

18.10.2019, 14:00

Армията е гарантът за съществуването на нашата държава. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си пред пловдивската общественост преди концерта на кампанията „Бъди войник“ вчера, съобщава Пресцентърът на МО. „Сигурността лежи на раменете на мъжете и жените с униформа“, подчерта още министър Каракачанов.
„В историята завинаги остава заслугата на всеки един български воин, който честно и доблестно е служил на Майка България. Всичко  останало е преходно“, каза още той.
„Преди повече от година и половина започнахме да обсъждаме инициативата „Бъди войник“, с която да представим армията пред обществото. Защото аз видях, че въпреки неудобства, трудности, ниски възнаграждения, хората, които са се обрекли на Отечеството, си изпълняват задълженията честно и съвестно. Затова обсъждаме и такива заслужени промени като по-доброто възнаграждение на военнослужещите и за трета година то ще се увеличи. Но важно беше и друго: да извадим армията пред обществото. С кампанията искахме да покажем, че това което искаме, нова техника, по-високи заплати, средства за подготовка, не е приумица, а необходимост. С „Бъди войник“ искахме хората да усетят, че армията е до тях“, каза министър Каракачанов. По думите му, връзката между народ и армия никога не е губена, но в последните години много хора не са имали пряк досег с нея. „Искаме да покажем, че няма просперираща и модерна държава, която да няма модерна и боеспособна армия“, заяви той.
„Всичко, което правим, е с минимални средства и е успешно благодарение на добрата организация на Щаба на отбраната, формированията по места, военните окръжия. За медии и реклама сме дали нула лева“, посочи министър Каракачанов в словото си преди концерта.
Министър Каракачанов благодари на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев за подкрепата, която оказва на кампанията за популяризиране на военната професия и посочи, че тя ще продължи и догодина.
В Пловдив информационната кампания се сля с отбелязването на Деня на военния парашутист от Българската армия и Празника на Военновъздушните сили. Това направи всички събития много динамични, зрелищни, емоционални, даде възможност на участващите в тях военнослужещи да покажат най-доброто от себе си пред многобройна, развълнувана публика. Хиляди граждани и гости станаха свидетели на атрактивна въздушна демонстрация и демонстрация на способности на Специалните сили. Паралелно с информационната борса и показа на техника и оборудване се състоя и показ на изпълнението на различни видове задачи от подготовката и професионалните задължения на военнослужещите. Много ученици от училища от съседни населени места също се запознаха с възможностите на военната професия, видовете длъжности и актуалните конкурси във Въоръжените сили.
Традиционният концерт на кампанията „Бъди войник“ започна с награждаване на военнослужещи от запаса и резерва по случай Деня на военния парашутист от Българската армия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
„Освен кампанията „Бъди войник“ разчитаме и на социалния пакет, и на модернизацията на армията. Всичко това ще направи професията по-привлекателна“, посочи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев пред журналисти. По думите му до края на годината се очаква да бъдат назначени общо около 800 военнослужещи. Некомплектът в армията може да бъде преодолян за около 5 - 6 години, счита той.
„Нашата професия е изпълнена с много предизвикателства и адреналин“, каза командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев пред журналисти. Той посочи, че при тях некомплектът е сравнително малък. „Ние постоянно поддържаме нивото на нашите военнослужещи с учения и тренировки в страната и извън нея. Само по този начин може да бъдем сред най-добрите“, допълни бригаден генерал Явор Матеев. „Специалните сили правят всичко възможно с това, с което разполагат, да служат достойно и отговорно на нашата Родина“, каза още командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев по повод Деня на военния парашутист, който се отбелязва на 18 октомври.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди командира на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев с юбилеен медал за 75 години от края на Втората световна война. Наградата се връчва за принос към отбраната и сигурността на страната и висок професионализъм. „Специалните сили се утвърдиха като едно от елитните ни формирования. Поздравявам целия личен състав на Специалните сили за службата в защита на териториалната цялост и суверенитета на Родината“, каза в приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Военното ръководство на Министерството на отбраната оценява високо както порива да пазите корените си, така и стремежа към развитие – изразен през тази година в създаването на нова организационна структура за командване и управление на специалните операции – а именно Съвместно командване на специалните операции.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в своето приветствие по повод Деня на военния парашутист.
От министъра на отбраната и от името на началника на отбраната бяха връчени награди и на военнослужещи за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и професионално изпълнение на служебните задължения.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военноморските сили търсят матроси, последен ден за кандидатсване е днес

18.10.2019, 09:42

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 100 вакантни матроски (войнишки) длъжности във Военноморските сили, припомня Moreto.net.
Обявените свободни места са във военните формирования във Варна, Бургас, Сенокос (община Балчик), Приселци (община Аврен). Търсят се охранители, шофьори, радиотелеграфисти, механици, електромеханици и др.
Сред изискванията към кандидатите са да имат българско гражданство, средно или по-високо образование, да са годни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер. Към датата на приемане на военна служба кандидатите трябва да са не по-възрастни от 28 г.
В срок до днес, 18 октомври 2019 г. кандидатите трябва да подадат лично писмено заявление, както и всички необходими документи, до командира на Военноморските сили чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе по график от 5 до 7 ноември 2019 г. Той включва тест за обща култура, изпит за определяне на физическата годност и събеседване.
Информация за всички обявени вакантни длъжности във Военноморските сили, условията и сроковете за кандидатстване може да намерите в интернет страницата на Министерството на отбраната, рубрики „Документи“ – „Обяви и конкурси“.

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2019, 09:30

На 15 октомври 2019 г. се навършиха 73 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

Los Angeles Times: САЩ ще оттегли санкциите си срещу Турция, след като бъде приложено примирието в Северна Сирия

18.10.2019, 09:00

САЩ и Турция са стигнали до споразумение за петдневно примирие в Северна Сирия, като след като то бъде приложено Вашингтон ще оттегли санкциите си срещу Анкара, пише вестник Los Angeles Times.
Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.
Споразумението идва след преговори, продължили общо пет часа, които започнаха със среща лице в лице между двамата.
Срещата се осъществи седмица, след като Турция пресече границата на Северна Сирия и до голяма степен изтласка кюрдските сили от граничните региони. Заради това американската делегация имаше трудности да наложи мнението си над Анкара. И бездруго трудната задача стана по-сложна часове преди Пенс да напусне Вашингтон, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи все по кървавия конфликт в Северна Сирия и не показа съчувствие към кюрдските сили, съюзници на САЩ, които понесоха много жертви по време на турската инвазия.
Ердоган нареди започването на военна интервенция в Северна Сирия, която до този момент беше под контрол на кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС), малко след като Тръмп нареди да бъде изтеглен част от американския контингент в региона, който до голяма степен действаше като мироопазваща сила.
Пенс пристигна в президентския дворец в Анкара и бързо започна разговор лице в лице само с Ердоган и двамата присъстващи преводачи.
Срещата, която първоначално беше предвидена да продължи малко и да предшества по-широк разговор, който да включва и държавния секретар Майк Помпео и други представители, продължи повече от час.
Като се има предвид желанието на Тръмп да изпълни предизборното си обещание и да изтегли американските войски от Сирия, Пенс планираше да информира Ердоган, че ако интервенцията продължи, САЩ няма да се поколебае да наложи по-тежки икономически санкции над Анкара.
Разговорите идват само дни, след като турският президент предложи да бъдат проведени преговори, които да решат ескалиращата криза в отношенията между двете страни.
Тръмп поиска от своя вицепрезидент да води американската делегация, като го изпрати да се срещне с Ердоган, въпреки че нямаше гаранции, че тя ще доведе до някакъв реален прогрес.
По-рано се появи информация, че малко преди началото на операцията, Тръмп е изпратил писмо до турския президент, в което го е заплашвал с икономически санкции, което обаче Ердоган е игнорирал и е започнал военната интервенция въпреки това.
Макар правителството на Турция да отхвърли исканията на САЩ за прекратяването на операция „Извор на мира“, правителствени служители в Белия дом се надяваха, че то все пак ще реши, че взаимоотношенията му с Вашингтон са по-важни.
Турските сили от десетилетия се борят за потискането на движенията за кюрдска независимост в страната и виждат автономните региони в Северна Сирия и Ирак като външна заплаха.
По-рано в Анкара пристигна и съветникът на кабинета на Тръмп по националната сигурност Робърт О‘Брайън. Той разговаря с турски представители за условията на евентуално примирие. Той, както и специалният представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри трябваше да вземат участие в разширените преговори в Анкара.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

Турската армия ще приеме ОБТ Altay не по-късно от 2021 година

17.10.2019, 23:12

Основният боен танк (ОБТ) Altay, разработен от турската компания Otokar, ще бъде приет на въоръжение от турската армия не по-късно от 2021 година. Това заяви председателят на съвета на директорите на турско-катарската компания BMC, участваща в серийното производство на тези танкове, Етем Санчак. В момента ВМС започва производството на първата партида серийни танкове съгласно договор, сключен през ноември миналата година със Секретариата на турската отбранителна промишленост за 250 машини.
Предполага се, че първите четиридесет танка от серията ще бъдат сглобени на базата на конструктивната база от пет прототипа, изготвени от Otokar за турската армия. Следващите 210 ОБТ вече са планирани да бъдат сглобени според новия стандарт, по който разработващата компания вече работи усилено с участието на турската армия. Общо се планира да се поръчат до 1000 танка Аltay.
Ако първите серийни образци са оборудвани с немските многогоривни двигатели с мощност 1500 к.с., то по-късно всички серийни машини се планира да бъдат оборудвани с турския проект силови установки с мощност 1800 к.с. Според плановете на компанията след 4 години почти няма да има вносни компоненти в танковете.
През пролетта на тази година специалистите от компанията-разработчик обявиха за провеждането на серия от тестове на модел на танка с усилена защита от мини. Както се вижда от военните операции на турските войски срещу кюрдите, основните загуби на тежките бронирани машини са вследствие на детонации на мини. Отбелязва се, че противоминната защита на ОБТ Аltay в крайна сметка ще надвиши защитата на германския Leopard-2 по отношение на своите характеристики.
Аltay получи основното стабилизирано оръдие с калибър 120 mm и картечница с калибър 12,7 mm. Танкът може да достигне скорост до 70 km/h, а запасът му от ход е около 500 km. Той тежи 60 t. На машината е поставена бронирана система от Roketsan, както и активна система за защита и система за управление на огъня разработени от компанията Aselsan. В допълнение, танковете Аltay ще бъдат оборудвани със системи за откриване на радиационни и химически заплахи.
Известно е, че първият модел на танка Altay беше представен през май 2011 г. на изложението за въоръжение IDEF-2011 в Истанбул, а разработването на танка започна през 2008 г. Компанията-разработчик получи задачата да създаде танк, който да може да се конкурира с американските и руските ОБТ на световния пазар. - Още за ОБТ Altay
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Путин ръководи учения с крилати и балистични ракети

17.10.2019, 22:29

"Руските въоръжени сили изстреляха крилати и балистични ракети като част от ученията "Гръм 2019". Маневрите се ръководят от върховния главнокомандващ Владимир Путин", съобщава "РИА Новости".
По-специално, стратегически Ту-95МС изстрелват крилати ракети Х-101 по цели на учебните полигони в Коми и Камчатка.
В допълнение, междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" е изстреляна от военния космодрум в "Плесецк", като бойната МБР удари целта си на тренировъчния полигон "Кура".
Дмитрий Песков заяви, че на 17 октомври Владимир Путин ще ръководи ученията "Гръм 2019" от Националния център за управление на отбраната в Москва. - (видео)
По време на ученията "Гръм-2019" се отработват въпроси за използване на високоточни ядрени оръжия и оръжия, базирани на нови принципи. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.
"Провежда се обучение за управление на стратегическите нападателни сили. Обучението е последният етап от ученията "Гръм-2019", по време на което се оценява способността на руските въоръжени сили да решават проблеми във въоръжен конфликт и ядрена война с прилагането на интегрираната употреба на високоточни ядрени оръжия и оръжия въз основа на нови физически принципи", обяснява той.
Около 12 хиляди войници и офицери участваха в бойни тренировъчни мисии.
Освен това учението включва 213 ракетни установки на стратегическите ракетни сили, до 105 самолета и хеликоптери, включително 5 стратегически ракетоносци, до 15 кораба и 5 подводници, 310 единици военна и специална техника.
По-рано Путин заяви, че САЩ са измислили предлог с опасения за Азия за излизане от Договора за ИНФ, съобщават руските медии.
Той обяснява, че разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в Азия засяга интересите на Русия и влошава ситуацията в международната сигурност.
САЩ официално се оттеглиха от споразумението от 1987 г. на 2 август, месеци след като администрацията на Тръмп обяви намерението си да прекрати задълженията си по договора.
"Този ​​път решиха да направят нещо по-сложно, измислиха извинение, въпреки че това абсолютно не е свързано с Русия, това е свързано с тяхната азиатска политика и виждаме какво се случва всъщност сега с тези ракети със среден и по-малък обсег. През цялото време ни обвиняваха, че нарушаваме нещо, три месеца след като се оттеглиха, тестваха ракета със среден обсег", допълва Путин.
Източник: https://news.bg/

 

Два руски хеликоптера Ми-17В5 пристигнаха в Сърбия: Скоро се очакват четири ударни Ми-35М

17.10.2019, 20:18

Два вертолета Ми-17В5 пристигнаха на сръбското военно летище "Батайница", съобщи вчера порталът "Бог рата". Това са военно-транспортни вертолети, които ще увеличат общата мобилност на десантните и транспортните сили на сръбската армия. Те са идеални за използване в специални части, характеризиращи се с изключително висока мобилност при изпълнение на бойни действия.
За целта е ангажиран тежкият военно-транспортен самолет Ан-124-100 "Руслан", който има възможност да прехвърля тежкогабаритни товари и транспортира общо два хеликоптера Ми-17В5 до летището в "Батайница" директно от Казан.
Така сръбските въоръжени сили продължават работата по укрепване на своя военно-транспортен капацитет, който е много важен за функционирането на съвременните въоръжени сили. Припомняме, че Сърбия вече закупи два вертолета Ми-17В5, които бяха доставени в средата на 2016 година.
Доставката на още един военно-транспортен хеликоптер Ми-17В5 се очаква през следващия период. След него са планирани и четири ударни вертолета Ми-35М. Последните значително ще увеличат огневата мощ на сръбските въоръжени сили, когато става въпрос за борба с наземните цели на противника, при всякакви метеорологични условия – ден и нощ.
Ми-17В-5 е модерен многоцелеви военно-транспортен хеликоптер, предназначен за превоз на хора и товари, както вътре в кабината, така и на външни носачи. Този хеликоптер може да се използва в класически бойни мисии, тъй като може да носи боеприпаси. Машината се управлява от 3-членен екипаж, а общата му товароносимост е до 4500 кг. Може да превозва до 36 пътници или 24 войници с пълно военно оборудване. При операции по евакуация на ранени на носилки може да се настанят и до 12 тежкоранени войници.
Има два двигателя "Климов" ВK-2500, които генерират мощност от 2700 к. сили. Тези двигатели гарантират, че вертолетът при пълно натоварване може да достига скорост от 262 км/час. Капацитетът на резервоара и икономичността на двигателя позволяват на хеликоптера практически обхват до 700 км.
Хеликоптерите могат да бъдат подсилени с допълнителна бронезащита, както и модерни системи за самонасочващи се противовъздушни ракети.
Вертолетите влизат в състава на 890-та смесена ескадрила "Пегази", която е част от състава на сръбската 204-та военновъздушна база, базирана на летище "Батайница".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

ТАСС: Турция ще увеличи разходите за отбрана през 2020 г. с 5 милиарда долара

17.10.2019, 19:25

Проектобюджетът на Турция за 2020 г. предвижда увеличение на разходите за отбрана и сигурност с 5 милиарда долара. Данните бяха обявени от телевизионния канал Haber Turk във връзка с представянето на съответния законопроект от ръководителя на стратегическото и бюджетното управление на администрацията на президента Реждеп Тайип Ердоган - Наджи Агбал, предава TACC.
През 2020 г. се предлага да се отпуснат 141 млрд. турски лири (23,9 млрд. долара) за финансиране на всички структури, свързани с отбраната и сигурността. В бюджета на правителството за 2019 г. бяха предвидени 18,8 милиарда долара за правоприлагащите органи. Чрез корекции властите трябваше да рефинансират силите за сигурност с още 3-4% от първоначалната сума.
В същото време Агбал даде да се разбере, че увеличението на разходите за отбрана е свързано по-специално с военната операция на Турция в Сирия. „Изцяло сме осигурили източници за финансиране на структурите за отбрана и сигурност, като вземем предвид продължаващата операция. Ако е необходимо, ще можем да отделим допълнителни средства", увери той.
Вече втора година стратегическото и бюджетното управление на президентската администрация разработва основния финансов документ на страната. Такива правомощия са му предоставени съгласно приетите през 2017 г. изменения в Конституцията.
Освен това Агбал заяви, че общите бюджетни разходи за следващата година се очаква да бъдат 186 млрд. долара. Бюджетният дефицит се очаква да бъде 23,4 млрд. долара. Анкара ще изразходва 16% от бюджета за образование (29,8 млрд. долара за 2020 г. спрямо 19 млрд. долара през 2019 г.) и 31 млрд. долара за здравеопазване (8,2 млрд. долара за 2019 г.). - Още за ВС на Турция
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
Меркел разкритикува Турция за офанзивата в Сирия и обяви, че Берлин спира продажбите на оръжия на Анкара
17.10.2019, 19:17

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува днес Турция за офанзивата в Сирия и обяви, че Берлин спира продажбите на оръжия на Анкара, предаде ДПА. Турската военна операция срещу кюрдските Сили за защита на народа е хуманитарна драма с огромни геополитически последици. Затова германското правителство спира да продава оръжия на Турция, заяви Меркел в германския парламент.
В речта си пред депутатите Меркел още веднъж призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да сложи край на конфликта, но се въздържа от призиви за санкции срещу Турция и отхвърли исканията за прекратяване на споразумението на ЕС с Анкара за бежанците.
Германският износ на оръжия за Турция в първите осем месеца на тази година достигна 250,4 милиона евро (най-високото ниво от 2005 г.
Източник: http://www.bta.bg/

 

В град Русе бе открита паметна плоча, посветена на първия командващ на Българския военен флот

17.10.2019, 16:29

На 16 октомври 2019 година, с тържествена церемония, върху фасадата на Флотската кула в град Русе бе открита паметна плоча, посветена на първия командващ на Българския военен флот – капитан-лейтенант Александър Конкевич.
В церемонията участваха почетен караул и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Строя бе приет от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев.
"Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските Военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие - по този начин да отдадем почит към живота и делото на този офицер", каза флотилен адмирал Пенев.
Дунавската флотилия е създадена в град Русе година след Освобождението, като 12 август 1879 г. е рождена дата на Българския военноморски флот. Основател и първи командир в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Конкевич. Той основава и Машинната техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище.
"Справяме се успешно с предизвикателствата на днешната среда на сигурност. Участваме активно в учения, тренировки, операции на НАТО и Европейския съюз, доколкото позволява въоръжението, с което разполагаме. Имаме визия за развитие и проекти за модернизация, които са в ход", каза още флотилен адмирал Георги Пенев.
източник: Пресцентър ВМС

 

Ръководителите на генералните щабове на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия

17.10.2019, 13:17

Ръководителите на генералните щабове на въоръжените сили на Русия и Турция армейски генерал Валери Герасимов и генерал Яшар Гюлер проведоха разговори на фона на операцията на Анкара в Сирия.
По време на разговора е била обсъдена ситуацията в Сирия, турската страна съобщи за това.
По-рано в понеделник Герасимов проведе разговор по телефона с американския си колега генерал Марк Майли по въпроси от „взаимен интерес“.
По-рано беше съобщено, че турските войски се опитват да блокират стратегическата магистрала по границата с Турция, която свързва Алепо с административния център на провинция Хасеке.
На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган официално обяви началото на операция „Източник на мира в Сирия“, която беше стартирана с цел създаване на зона за сигурност на сирийско-турската граница с ширина 30-35 километра. Турските войски вече са поели контрол над няколко важни селища.
Източник: https://pogled.info/

 

Повдигнаха обвинения на висши аржентински морски офицери за трагедията с подводницата ”Сан Хуан”

17.10.2019, 12:05

В Аржентина повдигнаха обвинения на трима високопоставени офицери от Военноморските сили на страната в рамките на разследването на трагедията с подводницата „Сан Хуан”, съобщава изданието Clarin.
Според информацията, бившия началник на щаба на подводните сили Хектор Анибал Алонсо, бившия началник на операциите Хуго Мигел Кореа и бившия началник на логистиката на тези сили Хорхе Андрес Сулиа са обвинени в недобросъвестно изпълнение на задълженията им.
Тримата са подписали разрешението за излизането на подводницата на плаване от военната база.
Както е известно, дизеловата подводница „Сан Хуан” (S 42 "San Juan", немски проект TR 1700) с 44-ма души на борда загуби радиовръзка на 15 ноември 2017 година на път от пристанището Ушуая към град Мар дел Плата. В зоната на изчезването бе регистриран взрив.
На 30 ноември екипажът бе официално признат за загинал, но издирването на подводницата продължи. На 17 ноември 2018 година издирвателните дейности се увенчаха с успех. Подводницата бе открита от американската компания Ocean Infinity на дълбочина от 870 метра.
На 18 март командващият Военноморските сили на Аржентина контраадмирал Давид Бурден обяви, че причината за потъването на подводницата е бил взрив.

 

Артилеристите от Сухопътните войски са на полигон „Корен“

17.10.2019, 09:40

Артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски провеждат десетдневно полево лагерно обучение на учебен полигон „Корен“. В него участват около 600 военнослужещи със 115 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Стара Загора, Хасково, Смолян, Благоевград, Враца, Белене и Пловдив, както и модул за санитарна обработка от състава на батальона за ядрена, химическа и биологическа защита – Горна Оряховица. Основната цел на полевото обучение е затвърждаване на способностите на артилеристите от Сухопътните войски за осигуряване на навременна и точна, обща и непосредствена огнева поддръжка на маневрените формирования. По време на подготовката командирите и щабовете ще усъвършенстват организацията и управлението на артилерийските формирования, както и бойното им сглобяване, ще се повиши полевата натренираност на военнослужещите за изпълнение на огневи задачи в системата на огневата поддръжка на маневрените формирования, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на лагерния сбор до 24 октомври батареите ще проведат тактически учения с бойни стрелби. В тях ще участват 2-а противотанкова батарея от 2-и противотанков дивизион на 4-и артилерийски полк – Асеновград, самоходните минохвъргачни батареи на 31-и механизиран батальон - Хасково и 42-и механизиран батальон – Ямбол от състава на 2-а механизирана бригада – Стара Загора и противотанковата батарея на щабния батальон – Стара Загора от състава на 2-а механизирана бригада. Ще се проведат и ротни тактико-специални учения с участието на инженерна рота за бойна поддръжка от 54-и инженерен батальон от състава на 55-и инженерен полк - Белене и инженерна рота за хоризонтални конструкции от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-и инженерен полк – Белене. Военнослужещите от 4-и артилерийски полк ще изпълнят индивидуални огневи задачи и тренировка по стрелба и управление на огъня.
Началник на лагерния сбор е полковник Лъчезар Мишев – командир на 4-и артилерийски полк – Асеновград. Контролът на полевото лагерно обучение се осъществява от началника на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” от Командването на Сухопътните войски полковник Петър Кръстанов.
Източник: http://otbrana.com/

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

17.10.2019, 09:28

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 

“Извор на мира” или “Извор на конфликти”

17.10.2019, 09:22

На 9 октомври под пълните с театрална изненада очи на САЩ, ЕС и Русия турските въоръжени сили (ТВС) започнаха третата си поред от 2016 год. военна операция на територията на Северна Сирия. Актьорската игра беше изпълнена в традициите на театралното изкуство и съобразно „добрите дипломатически практики“, защото турският президент Ердоган никога не е крил плановете си за навлизане в Сирия и установяване на „буферна зона“ в северните територии на страната, заемани от кюрдските военни формирования. Ако още някой вярва на постановката наред с напълно изненаданата сега европейска общност, може да гледа записа на изказването на турския президент от трибуната на 74-ата Генерална асамблея на ООН от 24. 09. 2019 г., където той обяви плановете си за създаване на демилитаризирана зона за сигурност на дълбочина 30 км по протежение на турско-сирийската граница (даже показа и карта), последвана от разполагане на близо 2 милиона сирийски бежанци от лагери в Турция. На американската общественост може да се припомнят интензивните обсъждания с американската армия още от август тази година за създаването на „буферна зона“ на територията на Сирия от турските въоръжени сили. След дълги преговори Турция и САЩ се договориха да създадат такава зона в Северна Сирия, даже сформираха координационен център за съвместни операции, премахнаха всички укрепления и тежко оръжие от границата и организираха съвместни патрулни групи......Прочети още

 

 

Накратко за Сирия - 16 октомври

16.10.2019, 22:12

Правителствените сили на сирийската армия влязоха в град Ракка в северната част на стрната за първи път от 2014 г. насам, предава РИА Новости, като се позовава на военни източници.
Според информацията правителствените войски са създали своите наблюдателни пунктове в региона.
През 2014 г. правителствената армия беше изтласкана от града от членовете на терористичната организация „Ислямска държава“, които го превърнаха в своя крепост.
През октомври 2017 г. градът беше освободен в резултат на операция на „Сирийските демократични сили“ (СДС), с подкрепата на авиацията на международната коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“.
По време на мащабните бомбардировки и акции на подкрепяните от САЩ кюрдски сили, голяма част от града беше унищожена и все още не е възстановена.
Тогава сирийското външно министерство нарече действията на коалицията по време на освобождението на Ракка геноцид. - (видео)

 

В Белгия откриха паметник на съветски партизани

16.10.2019, 21:53
На 12 октомври в белгийския град Ребек беше открит мемориал, посветен на съветски бойци от местната Съпротива. Двадесетина пленени червеноармейци, докарани от немците да строят железопътна линия, са организирали бягство и се присъединили към местните партизани - Ребек тогава е бил един от центровете на съпротивителното движение, информират местните СМИ.
Мемориала е изграден на градското гробище. Инициатори са станали членовете на патриотичното общество „Белгийците помнят“, поддръжка е оказало руското правителство. На церемонията по откриването на мемориала са присъствали представители на белгийското правителство, руски дипломати, ветерани от Съпротивата. На мемориала е присвоен статус на паметник с национално значение.
 

Южна Корея показа перспективния стелт-танк от ново поколение NGMBT

16.10.2019, 20:38

На поредната международна изложба на Аерокосмическата и отбранителната промишленост в Сеул ADEX-2019, провеждана в Южна Корея от 15 до 20 октомври 2019 г., южнокорейските дизайнери представиха модел на най-новия перспективен танк от ново поколение NGMBT. Футуристичният танк, представен на изложбата, според разработчиците, ще бъде построен с помощта на стелт-технология и специални материали, което ще позволи на бойната машина, според създателите й, да стане невидима за наземните и авиационните радари, както и за топловизионните мерници.
Подробните тактически и технически характеристики на новия танк не са дадени, известно е, че конструкторите възнамеряват да го направят с 20 t по-лек от ОБТ Black Panther K1A1 и K2, съответно с тегло 53 и 55 t, които са на въоръжение в южнокорейската армия. Също така нищо не се знае за двигателя, трансмисията, екипажа и калибърът на оръдието на представения танк.
Показаният перспективен танк предизвика смесена реакция у военните експерти. Отрицателната реакция обаче е предизвикана не от липсата на характеристиките на танка. Ясно е, че концепцията представена на изложението и нейните характеристики могат да се променят няколко пъти във времето, но приликата на разработката на Южна Корея с представените по-рано образци на полската и немската промишленост са видими. Някои експерти забелязаха близки черти между полската "бойна машина на бъдещето" PL-01, демонстрирана преди шест години и новото поколение южнокорейски танк NGMBT. Заявява се, че и двете машини си приличат като близнаци и скоро някой може да бъде обвинен в плагиатство. - Още корейски танкове
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Навършват се 75 години от първото сражение на Парашутната дружина

16.10.2019, 19:38

На 18 октомври се навършват 75 години от първото сражение на Парашутната дружина. Отбелязването на годишнината от паметната битка на височината Стражин и на Деня на военния парашутист от Българската армия ще започне утре, 17 октомври, в гр. Пловдив. Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с ритуали за отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите в района на бригадата (от 14.30 ч.) и на площад „Централен“ в града (от 15.30 ч.). Пред тържествения строй на 68-а бригада „Специални сили“ на площада ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличени за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите. Ще бъде отслужен благодарствен молебен от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. На тържественото отбелязване в гр. Пловдив на Деня на военния парашутист от Българската армия е поканен да присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Същия ден военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще демонстрират своите способности пред пловдивската общественост в рамките на кампанията „Бъди войник“. Те ще представят техники по стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники и ще демонстрират способности при изпълнение на парашутни скокове в градска среда.
На 18 октомври Денят на военния парашутист от Българската армия ще бъде отбелязан в гр. София с ритуал по поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища (от 10.30 ч.). В 12.00 ч. същия ден военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ ще отдадат воински почести пред паметника на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“ в знак на преклонение пред техния подвиг.
*********
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

На учебен полигон „Ново село” се провежда тактическо учение „Стоманен щит-2019 г.”

16.10.2019, 16:38

На Учебен полигон „Ново село” на 16 и 17 октомври 2019 г. се провежда тактическо учение „Стоманен щит – 2019 г.” на тема „Отбрана на танков батальон в главните сили на пехотна бригада без съприкосновение с противника“. Чрез сертификационното учение се оценяват способностите на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен за развръщане и за изпълнение на задачи в национални или коалиционни операции в съответствие със стандартите на съюзното командване на НАТО по операциите. В тактическото учение участват до 350 военнослужещи, 31 танка Т-72, 7 броя верижна бронетанкова техника и 32 броя автомобилна техника.
Офицер, планиращ „Стоманен щит – 2019 г.”, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а провеждащ учението е командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев. Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов ще наблюдава провеждането на двудневното учение и ще осъществява контрол на групата за оценяване.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В Букурещ участниците в срещата на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа потвърдиха ангажираността да работят за засилване на сътрудничеството в региона

16.10.2019, 16:35

Участниците в ежегодната среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа потвърдиха ангажираността на държавите да работят за реализацията на целите и задачите на Процеса SEDM в подкрепа на мира и стабилността в региона, както и за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Двудневният форум се проведе в Букурещ, Румъния, под председателството на Албания, след като страната пое ръководството на Процеса през лятото на 2019 г. В срещата участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Представителите на държавите-участнички в Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) утвърдиха годишните планове на бригада „Югоизточна Европа“ (БрЮИЕ) за 2020 г., най-важният момент от които е предислоцирането на щаба на БрЮИЕ от Лариса, Гърция, в Куманово, Република Северна Македония.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Hürriyet: Ръководителят на НАТО призна за законно безпокойството на Турция по повод на нейната сигурност

16.10.2019, 13:10

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече "законна" тревогата на Турция за сигурността на южните й граници. Той призова страната да упражнява сдържаност и да координира действията си в Сирия с алианса, но в същото време припомни на Съюзниците важния принос на Анкара в борбата срещу ИД, съобщава Hürriyet Daily News.
Загрижеността на Турция за сигурността на южните й граници има "законни основания". Това мнение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 65-ата парламентарна асамблея на НАТО в Лондон, съобщава Hürriyet Daily News.
Нито един член на Североатлантическия алианс „не пострада от терористичните актове толкова силно“ и „не беше толкова уязвим за нестабилността, хаоса и насилието в Близкия изток“, като Турция, отбеляза Столтенберг. Той също така подчерта, че именно тази страна прие най-голям брой сирийски бежанци сред всички страни-членки на НАТО.
„Единственият начин да разберем какво се случва там (в северната част на Сирия. - ИноТВ) е да осъзнаем значението на ролята, която Турция играе. Турция е по-важна за НАТО. Тя доказа, че си струва много пъти, не на последно място в битките срещу Ислямска държава*“, заяви Столтенберг.
Той насочи вниманието на парламентаристите от страните от НАТО върху факта, че ръководената от САЩ коалиция използва турската инфраструктура и бази, докато се бори с терористичната организация. В същото време политикът припомни, че ИД все още е заплаха.
Според Столтенберг членовете на алианса трябва да поддържат единство в борбата срещу ислямистите. „Нуждаем се от по-координиран подход от страна на международната общност, особено от съюзниците в НАТО, за да се справим с проблема с чуждестранните бойци“, подчерта той.
В същото време генералният секретар призова Анкара да покаже "сдържаност" и "координира" действията си в Сирия със съюзниците. Той добави, че е обсъждал притесненията си относно операцията „Източник на мир“ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, заключава Hürriyet Daily News.
* „Ислямска държава” (IG) - организацията беше призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.
Източник: https://pogled.info/

 

Седем души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Афганистан

16.10.2019, 09:08

Най-малко седем военнослужещи в Афганистан са загинали вчера в 17:00 местно време, когато хеликоптерът, с който са пътували, се разби в северната част на Афганистан в провинция Балкх, предава AFP.
Според афганистанското Mинистерство на отбраната афганистанският хеликоптер Ми-17В-5 се е разбил поради „техническа неизправност“.
"Всичките седем членове на екипажа, включително четирима пилоти, са загинали при инцидента", се казва в съобщение на Министерството.
Хеликоптерът е бил на път за тренировъчна мисия, пътувайки от армейска база в близост до столицата на провинцията Мазар-и-Шариф, когато е катастрофирал в покрайнините на града, съобщиха служители.

 

Показаха пълномащабен макет на KF-X

16.10.2019, 07:30

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално вчера, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.
Изтребителят, който се проектира от Korea Aerospace Industries (KAI), се създава в рамките на програма на стойност $7,4 млрд. Машината официално се презентира като поколение 4,5 и трябва да влезе на въоръжение през 2026 г., а първия прототип ще е готов пет години по-рано, а дебютният полет се планира за 2022 г.
В момента, проектът е преминал през фазата на проектирането и в момента върви сглобяването на първия прототип.
Макетът бе демонстриран с два допълнителни резервоара под крилото, две управляеми бомби, две ракети за близък бой IRIS-T и четири ракети за далечен брой MBDA Meteor под фюзелажа, както и целеоказващ контейнер Sniper. KAI първоначално искаше да интегрира изцяло американско въоръжение, но САЩ забавиха даването на лицензи за ракетите AIM-120 и AIM-9, което принуди Южна Корея да премина към европейско въоръжение.
На макетът освен това се вижда 20-mm вградено оръдие на левия борд, както и интегрирана оптико-електронна прицелно-обзорна система пред пилотската кабина. Тя самата ще бъде доста авангардна и ще включва един голям многофункционален дисплей, на който ще се изобразява цялата информация.
Според KAI, KF-X ще има максимална излетна маса от 25 600 kg, максимален боен товар от 7700 kg., максимална скорост от M 1,8, далечина на полет от 2900 km и ще е снабден с AESA радар. Той ще се разработва от местната компания Hanwha Systems. Изтребителят ще се задвижва от два реактивни двигателя GE Aviation F414.
Първоначалният производствен стандарт Block I няма да има вътрешен боен отсек, като той ще се появи в следващите стандарти. Версията няма да може да носи и крилати ракети с голяма далечина на полет, тъй като Южна Корея очаква да приключи работата по своят LIG Nex1 след 2025 г.
Представители на KAI заявяват, че способностите на самолета ще са много близки до тези на F-35A, но на половината цена за опериране.
KF-X се създава заедно с Индонезия, но страната практически не бе упомената на изложението ADEX. През 2016 г. индонезийското правителство сключи договор с Южна Корея за финансиране на 20% от проекта и ангажимент за покупката на 48 изтребителя, срещу получаване на технологичен трансфер.
До днешна дата обаче Индонезия е превела само $190 млн., което е около 13% от финансовият ѝ ангажимент, поради липса на свободни финанси. В момента страната се опитва да предоговори финансовия си ангажимент към проекта, чрез плащане в натура. Индонезия има и опасения, че САЩ ще могат да оказват твърде голям експортен контрол върху готовия изтребител.
Южна Корея планира да купи около 120 броя KF-X, които да заместят най-старите изтребители, които са на въоръжение в момента, включително F-4 и F-5. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

САЩ обмислят изтегляне на ядреното си оръжие от Турция

16.10.2019, 07:26

Администрацията на Съединените щати обмисля възможността да изтегли ядрените си оръжия от базата Инджирлик в Турция заради провежданата от Анкара военна операция в Сирия, съобщава „Ню Йорк Таймс”.
Според източници на изданието, служители на Държавния департамент и Министерството на енергетиката на САЩ са обсъдили плановете за извеждането на около 50 единици тактическо ядрено оръжие, което под контрола на Съединените щати се съхранява във военната база Инджирлик, коментира БГНЕС.
Според експерти, прехвърлянето на това въоръжение от базата „ще означава фактически край на съюза между САЩ и Турция”. Американската страна смята, че е опасно ядреното оръжие да остане в базата.
В публикацията се припомня, че неотдавна президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази пред свои привърженици недоволство от факта, че страната не разполага с ядрено оръжие

 

Кралските ВМС на Тайланд получиха втори OPV тип Krabi

16.10.2019, 07:20

Кралските ВМС на Тайланд (RTN) приеха на въоръжение втория си кораб за крайбрежната зона (OPV). Корабът, HTMS Prachuap Khiri Khan (борден номер 552), бе въведен в експлоатация на церемония в Sattahip, Chonburi, на 27 септември 2019 г., потвърди RTN в изявление, публикувано в официалния им канал в социалните медии.
HTMS Prachuap Khiri Khan е вторият от два плавателни съда тип Krabi, които бяха разработени на база корабите тип River на Кралските ВМС на Великобритания. Корабът премина през церемониалния си спуск в корабостроителницата на Кралските ВМС на Тайланд Mahidol Adulyadej Naval Dockyard през август 2019 г.
Лидерният OPV HTMS Krabi (борден номер 551) бе поръчан от RTN през август 2013 г. Корабите тип Krabi са с обща дължина 90,5 m, обща широчина от 13,5 m и газене от 3,5 m. Те има максимална скорост от 25 kt и далечина на плаване от 3500 морски мили при скорост 15 kt. Могат да оперират при вълнение от 5 бала.
На борда на HTMS Prachuap Khiri Khan основното въоръжение е 76 mm оръдие Oto Melara 76/62 Super Rapid, както и две 30 mm куполни оръдия MSI и две 12,7 mm картечници M2.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

На този ден преди 55 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2019, 07:10

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 

Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник

16.10.2019, 07:00

На 16 октомври се навършват 107 години от първия боен полет на българската военна авиация. Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник с поредица от събития, кулминацията от които ще бъде утре, 16 октомври, в София. В 10.00 ч. военнослужещите от ВВС ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време с ритуали по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца (пред Народното събрание), в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“). В 11.30 ч. в театър „Българска армия“ ще бъде представена благотворителна изложба с фотографии на служители от ВВС и фотоизложба, посветена на празника на военната авиация с автор Вилхелм Йоцов. В 12.00 ч. в театър „Българска армия“ ще започне тържественото събрание – концерт, посветено на празника. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят личния състав на ВВС от името на ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия. Те ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната. - (видео)

*****

Музеят на авиацията в Крумов, ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България. Това съобщиха от музея.
Денят на отворените врати ще се проведе на 16 октомври 2019 г. (сряда), от 09,00 до 17,00 часа.
Посетителите ще имат възможност не само да разгледат постоянната външна и вътрешна експозиция, но и да почувстват какво е да си пилот в някои от бойните самолети и вертолети, изложени в музея. През целия ден гостите на музея ще имат достъп до кабините на изтребителя МиГ-21 и щурмовия вертолет Ми-24.

*****
Преди 107 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България. - Още за ВВС

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}