Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

Saab достави ПТРК Carl-Gustaf M4 на въоръжените сили на Унгария

30.09.2019, 20:51
Шведската компания Saab достави ПТРК Carl-Gustaf M4 и проведе обучение с въоръжените сили на Унгария във връзка с изпълнението на договор, който компанията сключи с Министерството на отбраната на страната през 2018 г.
През септември унгарските военни завършиха двуседмичното си обучение на полигон Várpalota. Тренировъчната програма включи дневни и нощни пускове с Carl-Gustaf M4 в реално време. Тренировъчната програма е част от договор за доставка.
“Снабдена с най-новите технологии и подобрена ергонометрия, системата Carl-Gustaf M4 ще донесе на въоръжените сили на Унгария по-голяма тактическа гъвкавост, която ще им помогне да посрещнат предизвикателствата на бъдещето” каза Йорген Йохансон, директор на бизнес направление Dynamics в Saab.
„След като определихме оперативно-тактико-техническите изисквания, разгледахме коя оръжейна система отговаря най-добре на критериите. Установихме, че ПТРК Carl-Gustaf M4 е идеалното съответствие за нашите специфични нужди“ заяви генерал-лейтенант Ференц Кором, командир на унгарските въоръжени сили.
От 1948 г. ПТРК Carl-Gustaf M4 подкрепя спешени пехоти в света при справяне с всякакъв вид предизвикателства на бойното поле. Новият модел M4 представлява еволюция в историята на системата, отговаря на нуждите на съвременните конфликтни среди, като същевременно предлага съвместимост с бъдещи иновации. - Още ПТРК
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 

Военнослужещи от Българската армия повишиха уменията си при скокове с парашутна система тип „летящо крило“

30.09.2019, 20:36

Военнослужещи от 68-а бригада Специални сили, Военновъздушните и Военноморските сили изпълниха днес, 30 септември, парашутни скокове с една от най-съвременните парашутни системи за военно използване RA1 – „летящо крило“. С това приключи курсът на инструктори-парашутисти от Българската армия, който се проведе в рамките на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен“.
„Курсът е за усвояване на новата парашутна материална част, която 68-а бригада Специални сили получи миналата есен“, разясни по време на парашутните скокове командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, който е ръководител на съвместната българо-американска подготовка. „В обучението участваха 15 от най-добрите военни инструктори парашутисти от Българската армия, които преди това завършиха всички теоретични занятия, водени от американските им колеги, и преминаха наземна подготовка“, уточни той. „След скоковете българските военнослужещи ще получат съответния сертификат, за да могат да обучават своите колеги и новата парашутна система да се въведе за масово използване в Специалните сили. С въвеждането й на въоръжение ще се повишат оперативните способности на Специалните сили при действия и в сложни метеорологични условия“, посочи бригаден генерал Явор Матеев.
Парашутните скокове днес бяха изпълнени в района на летище Чешнегирово от американски самолет С 130 J „Херкулес“ от височина 3 000 метра.
През следващите дни съвместната българо-американска подготовка "Тракийска есен - 2019" продължава с изпълнение на учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от целия летателен състав на Силите за специални операции. 
Източник: https://www.mod.bg/

 

Екипаж от Военновъздушните сили с вертолет „Кугар“ изпълни днес успешно задача в помощ на населението

30.09.2019, 20:30

Екипаж от състава на авиобаза Крумово с вертолет „Кугар“ изпълни днес, 30 септември, специален полет по искане на Министерството на здравеопазването за транспортиране на пациент от летище Щръклево до летище София. Вертолетът излетя в 12.14 ч. от авиобаза Крумово. В 14.30 ч. пациентът беше транспортиран до летище София и беше поет от медицински екип от Центъра за спешна медицинска помощ.
Екипажът на вертолет AS 532AL „Кугар“ с регистрационен знак 710 е в състав – първи пилот капитан Сандев, втори пилот майор Бабачев, борден техник старши лейтенант Добрев и спасител старши сержант Жеков.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ беше открито с тържествена церемония в НВУК „Чаралица“

30.09.2019, 20:19

„В дух на добросъседство и следвайки евроатлантическите ценности учението цели да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили на Балканските държави, да повиши техните способностите да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност“. Това заяви днес, 30 септември, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров на тържествената церемония, с която беше открито многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той очерта основните задачи на учението - подобряване на взаимодействието, координацията и обмена на информация между участниците при планиране и провеждане на операции в многонационална среда, насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между всички участващи държави, сили и структури, подобряване на процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.
„Това учение е платформа за тестване и интегриране на националните системи за моделиране и симулации, което ще се извърши с помощта на нашите партньори от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша“, посочи генерал-лейтенант Любчо Тодоров. - (видео)
„Balkan Bridges – 2019“ се провежда в рамките на инициативата на началниците на отбраната/генерални щабове на армиите от Балканските държави и е експериментално учение за разработване и усъвършенстване на мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа (SEEETN). В него участват
близо 200 военнослужещи от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Турция, както и от многонационална бригада „Югоизточна Европа”, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.
Офицер планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров, офицер ръководещ учението е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на СКС. Директор и съдиректори на учението са съответно полковник Пламен Йорданов – заместник-началник на щаба на СКС, полковник Мико Бранкович от Въоръжените сили на Сърбия и полковник Булет Касъм от Въоръжените сили на Турция. Командири на двете многонационални бригади, формирани съгласно спецификацията на учението, са бригаден генерал Тудорика Петраче – командир на многонационална бригада „Югоизточна Европа“ и полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти в гр. Сливен.
На 3 октомври 2019 г. от 10.00 ч. в района на НВУК „Чаралица” ще се проведе денят за високопоставени гости и медии.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев: Съвременните високотехнологични бойна техника и въоръжение са съществен елемент на възпиращия потенциал

30.09.2019, 20:13

„Съществен елемент на възпиращия и отбранителен потенциал е наличието на съвременни високотехнологични бойна техника и въоръжение“. Това заяви днес, 30 септември, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. В качеството си на представител на страната-домакин, той откри международната конференция „Оборудване на механизираните формирования на страните от Източна Европа със съвременна бронирана техника“ в хотел „Маринела“, гр. София.
Генерал-лейтенант Илиев припомни, че на срещата на върха на НАТО в Уелс всички съюзници са поели ангажимент за нарастване на разходите за отбрана на 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), като 20% от тях са за ново въоръжение и техника и свързаните с това научни изследвания, а страната ни разработи Национален план за неговото изпълнение.
Заместник-началникът на отбраната посочи, че съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., за изпълнението на изискванията в областта на бойната ефективност съществен принос ще има реализирането на трите основни инвестиционни проекта за модернизация на въоръжените сили. Един от тях е Проектът за придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада от Сухопътните войски. По него са изпратени искания за предоставяне на оферти от четири компании. Предвижда се закупуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи.
„Oкомплектоването с бойна техника на високо военно-техническо ниво в съответствие със съвременните изисквания за бойна ефективност, огневата мощ, мобилност, защитеност и оперативна съвместимост с аналогичните образци системи на въоръжение в страните-членки на НАТО, е основната цел на проекта за модернизация на Сухопътните войски“, категоричен бе генерал-лейтенант Илиев.
В рамките на форума ще бъдат дискутирани новите изисквания по отношение на бронираната техника с оглед характеристиките на променящата се среда на сигурност, възможностите за сътрудничество при изграждането на отбранителните способности между страните от Източна Европа, както и направленията за задълбочаване на сътрудничеството между въоръжените сили и бизнеса в този процес.
В работата на конференцията, която продължава и в утрешния ден, с доклади участват експерти от Министерството на отбраната, Сухопътните войски и Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков участва в срещата на командващите на ВВС на страните-членки на НАТО в Рамщайн, Германия

30.09.2019, 20:10

Симпозиум на командващите на Военновъздушните сили на страните-членки на НАТО и държавите-партньори се проведе в Щаба на Съюзното военновъздушно командване на НАТО (СВК) в Рамщайн, Германия. Домакин на срещата беше генерал Джефри Харигиан - командващ на СВК (Commander Allied Air Command).
В симпозиума участва командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков. На форума бяха представени брифинги с актуална информация за състоянието на Съюзното военновъздушно командване. Генерал-майор Цанко Стойков обмени опит със своите полски и румънски колеги, свързан с придобиването и въвеждането в експлоатация на самолети F-16.  
Източник: https://www.mod.bg/

 

Руски спецназ бил "забелязан" в Норвегия

30.09.2019, 20:00

Скандинавското издание AldriMer съобщи за десант на руски специални части на територията на архипелага Шпицберген. Информацията за това се появи на 27 септември.
Изданието, специализирано по въпросите на отбраната и сигурността, отбелязва, че руските военни извършили разузнаване на района и проучвали инфраструктурата. Снимки, които уж сочат за пристигане на бойците, Осло предоставило на американската страна. Твърди се също, че появата на специалните сили на Шпицберген е свързана с руските военни учения в Баренцово море.
Руското посолство в Осло нарече известието груба провокация. Оттам заявиха, че смятат материала за част от „продължаващата в Норвегия от определени кръгове систематична работа за насаждане на образа на врага в лицето на Русия“, съобщава РИА Новости.
Дипломатите също така отбелязали, че това съобщение е "непохватен опит" да се оправдае увеличението на разходите за отбрана. В началото на август бяха публикувани резултатите от проучване, проведено в Норвегия. Резултатите от изследването сочат, че две трети от жителите на страната (67%) смятат руския президент Владимир Путин за заплаха за световната стабилност. В същото време през април министър-председателят на Кралството Ерна Сулберг обяви, че Норвегия не вярва, че Русия представлява заплаха за нея. „Разбира се, географското ни местоположение е много важно за Русия, но не смятаме, че нещо ни заплашва“, казала Сулберг.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Хуситските сили разгромили в гранично сражение войските на саудитската коалиция

30.09.2019, 16:38

Командването на йеменската армия и народните комитети на правителството на йеменското шиитско движение "Ансар Аллах" заявиха, че по време на тяхна голяма настъпателна операция, проведена на границата на Йемен с южната саудитска провинция Наджран през последните месеци са разгромени силите на три противникови бригади, включително наемници и саудитски военни. Обявено е пленяването и унищожаването на стотици единици военна техника, както и на стотици убити и хиляди пленени противникови войници и офицери.
Хуситите са публикували видео, от което се вижда, че поражението, което са нанесли там, е наистина сериозно. Ударът на хуситите изглежда е засегнал главно саудитските формирования от наемници и поддръжници на президента Хади, подсилени от части на Саудитската национална гвардия и армията. Много е плененото и унищожено оборудване, от обикновени автомобили до различни бронирани машини от семейството LAV-25, принадлежащи на Саудитската национална гвардия, ЗСУ M163 Vulcan и др......Прочети още
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В Индия спуснаха на вода лидерската фрегата по проект 17A

30.09.2019, 14:09

На 28 септември 2019 г. в индийската корабостроителница Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE) в Колката (официалното название от 2001 г. на Калкута), в присъствието на министъра на отбраната на Индия Раджнатх Синг, се проведе церемонията по спускането на вода на лидерската фрегата проект 17A Nilgiri. - (видео)
На 20 март 2015 г. Индийският флот договори седем фрегати от перспективния проект 17А, разработен със съдействието на италианското корабостроително обединение Fincantieri - включително три фрегати, поръчани в GRSE и четири - в държавното предприятие Mazagon Dock Ltd (MDL) в Мумбай.
Първата церемония по рязането на стоманата за лидерския кораб беше проведена в GRSE на 16 февруари 2017 г., а залагането на първия кораб в MDL се проведе на 28 декември 2017 г. Доставката на корабите от двете корабостроителници е планирана за 2022-2023 г.
Фрегатите Проект 17A са по-голяма версия от базовия проект Shivalik Project 17 (P-17). Дължината им е 149 m, ширината - 17,8 m, газенето - 5,15 m, водоизместимостта - 6673 t, а екипажът - 226 души. Силовата установка се състои от две газови турбини General Electric LM2500 и два дизелови двигателя MAN 12V28 / 33D STC (комбинираната схема газова турбина + дизел CODOG). Максималната скорост е 28 възла, а далечината на плаването 5500 морски мили при скорост 16-18 възела, или 1000 мили при скорост 28 възела.
Въоръжението включва: пускови установки за ЗРК Barak-8 (Long Range Surface-to-Air Missile - LR-SAM), пускови установки за противокорабни ракети BrahMos (1x8), два комплекса за противолодъчни ракети РБУ-6000 (местна версия), два торпедни апарата, 76-mm артилерийски установки, две малокалибрени зенитноартилерийски установки AK 630M, радар ELTA MF-STAR (за ЗРК), сонар.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Наши пилоти водиха подготовка на тренажор на МиГ-29 в Сърбия

30.09.2019, 12:41

От 24 до 27 септември 2019 г. се проведе тренажорна подготовка на военнослужещи от Българските Военновъздушни сили в авиобаза Батайница, Република Сърбия. Шест български летци изтребители от авиобаза Граф Игнатиево усъвършенстваха своята подготовка на тренажор МиГ-29 на летище Миленко, съобщават от ВВС.
По време на подготовката бяха отработени полети по правилата за приборни полети, аварийни процедури, както и елементи от техниката за пилотиране и зони за изпълнение на прост и сложен пилотаж.

 

Подводницата „Слава“ изтърпя твърде много, ще трябва да изтърпи още малко

30.09.2019, 09:57

От деня на извеждането на подводницата „Слава“ от строя на нашите ВМС (1 ноември 2011 г.), до днес изминаха почти осем години. Осем години без каквато и да е грижа за нея! Твърде дълъг срок за една прекалено стара подводница…
„Слава“ (С-84) е произведена в СССР през 1960 г. В България тя е приета официално на 28 декември 1985 г., след 25 годишна експлоатация във ВМФ на Съветския съюз. По силата на съществуващите тогава нормативни документи във ВМФ на СССР, срокът на експлоатация на подводниците проект 633 е 20 години… Но българските подводничари правят всичко възможно и от на практика една пенсионирана подводница правят боеспособен кораб, който до 1 ноември 2011 г. изпълняваше поставените задачи през последните години от участието на България във Варшавския договор и през първите години на евроатлантическата интеграция на страната ни. В знак на „благодарност“, „Слава“ безславно престоя осем години в района на Пункта за базиране Варна, поддържана само от няколко швартови въжета…
Да, подводницата „Слава“ изтърпя твърде много, но ще трябва да изтърпи още малко. Пред представител на „Морски вестник“ Данко Калчев - собственик на фирма „Инхом“ и на Музея на стъклото, на чиято територия ще акостира подводницата, съобщи, че до края на м. октомври 2019 г. „Слава“ ще пристигне в Белослав. В ход са предварителните дейности, които ще подпомогнат приютяването й на брега на плавателния канал „Море - езеро“.

И както се пее в песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Много мина - мъничко остана“…....Още български подводниците
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 

НАТО и Украйна отработиха “война в Крим”

30.09.2019, 09:40

Край Лвов приключиха съвместните учения на НАТО и украинските въоръжени сили „Rapid Trindent-2019“. Основната цел на военните мероприятия беше съвместното придобиване на опит, изучаването от украинските подразделения на начина на провеждане на военни операции в съответствие със стандартите на Северноатлантическия алианс.
Известно е, че в ученията участваха близо 4 хиляди военнослужещи от Украйна и 13 страни от НАТО, както и 600 единици военна техника. Завършването на „Rapid Trindent“ беше съобщено от официалната пресслужба на Държавната гранична служба на Украйна във “Фейсбук”. В доклада се казва, че в рамките на ученията военните са използвали симулационна система, която позволява да се имитират действията на съюзници и противници във визуалното пространство в реално време.
От ведомството съобщиха също, че ученията на Яворовския полигон са били максимално близки до реалните военни операции. Преквалификацията на военнослужещите е с цел изучаване на стандартите на НАТО в този отрасъл. По-конкретно, граничните служители е трябвало да натрупат опит и да повишат нивото си на взаимодействие с други звена на определен сектор, за да могат да действат безпроблемно по време на кризисни ситуации на държавната граница.
Ученията „Rapid Trindent-2019“ са започнали в района на Лвов на 13 септември и военните отработват най-вече настъпателни задачи. Както коментира военният експерт Юрий Кнутов, тези мероприятия са проведени в планински условия, което може да означава евентуално развитие на настъплението към Крим.
Източник: https://pogled.info/

 

ТАСС: Руските военни ще извършат наблюдателен полет над Унгария

30.09.2019, 09:25

От 30 септември до 4 октомври руските военни ще извършват наблюдателен полет над територията на Унгария. Това съобщи вестник „Красная звезда", като се позова на директора на Националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предава TACC.
„Като част от прилагането на международния Договор за установяване на режим „открито небе“ Руската федерация планира да извърши наблюдателен полет на със самолет Ан-30Б над територията на Унгария. Той ще бъде извършен от 30 септември до 4 октомври от летище Папа. Максималният обхват на полета ще бъде 1180 километра. Ан-30Б ще лети по маршрута, договорен с наблюдаваната страна, а унгарските експерти на борда ще контролират използването на оборудване за наблюдение и спазването на предвидените разпоредби“, се казва в публикацията.
Отбелязва се, че наблюдателните полети съгласно договора се извършват за насърчаване на по-голяма откритост и прозрачност във военните действия на участващите държави, както и за укрепване на сигурността чрез засилване на мерките за изграждане на доверие.
Договорът за установяване на режим „открито небе“ е многостранно международно споразумение, подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави, които са членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Целта на договора е да помогне за изграждането на доверие между държавите чрез подобряване на механизмите за наблюдение на военните действия и за спазване на съществуващите договори за контрол на оръжията. Споразумението установява отворен режим на небето, за да даде възможност на участниците да прелитат през териториите на страните-участнички.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

В един строй: БМП-3 ще служат заедно с танкове Abrams в Ирак

29.09.2019, 22:03

Екипажите на БМП-3 от иракската армия преминават подготовка на специално организирани курсове. В мрежата се появи репортаж от бронетанковата школа, в която преподават висококвалифицирани руски специалисти. - (видео)
За два месеца военнослужещите изучават материалната част и получават навици за експлоатацията ѝ. Теоретическите знания се затвърждават с практика: управление и бойна стрелба.
Както съобщава "Российская газета", бойните машини на пехотата са постъпили на въоръжение в едно от най-елитните съединения на иракските сухопътни войски – девета бронетанкова дивизия. В нея БМП-3 ще си взаимодействат не само с руските танкове Т-90С, но и с американските М1А1М Abrams. Вероятно в света няма друго подобно формирование, където съвместно служи толкова съвременна руска и американска техника.
За първи път БМП-3 в Ирак бяха доставени през август миналата година. Данните за пристигането на втората партида бяха публикувани през юли тази година.
Тези "тройки" са от най-съвременна модификация. Оборудвани са с нови прицелни комплекси с термовизионни камери. 100-мм оръдие е доработено за стрелба със снаряди с повишена мощ. Защитата също е повишена с установка с допълнителни екрани и специални противокумулативни решетки.
Очаква се Ирак да получи около 500 такива БМП-3.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ дадоха съгласие за продажбата на самолети F-35 на Полша

29.09.2019, 21:37

Конгресът на САЩ се съгласи да продаде 32 от най-новите си изтребители F-35 на Варшава, заяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блащак.
Блашчак заяви в „Туитър“, че "Конгресът на САЩ се е съгласил да продаде на Полша 32 от най-модерните самолети F-35, пише "Поглед инфо".
„Това е една от последните стъпки преди сключване на договор, но не и края на нашата работа. Ние ще постигнем твърда договореност, за да получим възможно най-добрата цена “, добави той.
По-рано беше съобщено, че Полша ще получи отстъпка от САЩ при закупуване на самолетите F-35.
Преди това беше планирано F-35 да замени самолетите МиГ-29 и Су-22 съветско производство.

 

Каракачанов може и да напусне властта, не иска да подкрепим членството на Северна Македония в ЕС

29.09.2019, 20:14

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е категоричен, че не трябва да подкрепяме членството Северна Македония в ЕС. Той прогнозира по Нова телевизия, че ако правителството не излезе с позиция, с която да заяви, че не е дошло времето да започнат преговорите със Северна Македония са приемане в ЕС, ВМРО ще излезе от управленската коалиция. Министър Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато  „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония". „Причината не е само изказването на Пендаровски (б.р. –президента на Северна Македония), а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му”, заяви той.
„Единственото правилното е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим”, заяви вицепремиерът. „Не обичам да поставям условия, но мисля че това е фундаментален. Ако не се постигне съгласие, моите колеги в парламента ще напуснат управлението”, поясни той.
Вече бе съобщено, че по инициатива на държавния глава Румен Радев утре от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 ще се проведе консултативна среща на тема: Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз
За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.
Източник: http://otbrana.com/

 

Организират „Среща на поколенията“ във ВВС

29.09.2019, 19:34

От Фондация „Български военновъздушни сили“ съобщават , че заедно с   Военна академия „Г. С. Раковски“ и съвместно с Командването на ВВС организират „Среща на поколенията“. Мястото, датата и часът на срещата са Военна академия „Г.С.Раковски“, 9 октомври 2019 г., 15.30.
На срещата ще присъства командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който ще запознае участниците с настоящето и бъдещето на нашите ВВС, се посочва в съобщението. Изказване ще направят полковник от запаса  проф. Димитър Недялков и други участници в мероприятието.

 

Китайският военен парад ще покаже военните амбиции на страната

29.09.2019, 14:10

Планираният за вторник парад на китайската армия, за която не се знае много, може да даде рядка възможност да се види бързо развиващия се арсенал на страната, включително ракета, способна да носи ядрена бойна глава, която може да достигне САЩ за 30 минути, предадоха Асошиейтед прес и БТА.
Ракетата "Дунфън 41" е само едно от серията нови оръжия, които според китайски медии може да бъдат показани по повод 70-ата годишнина от идването на власт на Китайската комунистическа партия. Сред останалите има свръхзвуков дрон и роботизирана подводница.
Събитието ще подчертае амбициите на Пекин да наложи претенциите си към Тайван, Южнокитайско море и други оспорвани територии, както и да предизвика Вашингтон за позицията на водеща сила в региона.
Китайската армия е най-голямата в света с 2 милиона военнослужещи. Китайският военен бюджет е на второ място в света след този на САЩ, отбелязва АП. - Още за ВС на Китай

 

Словашки изтребител МиГ-29 се е разбил вчера вечерта, няма жертви

29.09.2019, 09:19

Изтребител МиГ-29AS (р.н. 6526/SL) от ВВС на Словакия се е разбил в събота в 21:30 местно време до словашкото село Нове Сади в района на Нитра. Пилотът се е катапултирал, състоянието му е добро.
Авиационното произшествие е потвърдено от говорителят на словашкото министерство на отбраната Данка Капакова.
„Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет в състав на двойка. Вторият изтребител е кацнал нормално“, се казва още в прессъобщението на словашкото военно ведомство.
Словашката полиция информира в Интернет, че инцидентът може да е възникнал поради липса на гориво.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Словашките изтребители МиГ-29 постепенно ще бъдат заменени от 2022/2023 г. с американските F-16 Block 70/72. Словакия закупи 14 от тези машини за 1,6 милиарда евро (41,6 милиарда крони). Тази сума включва закупуването на самолети, обучението на 22 пилоти и 160 наземни служители, въоръжение и двугодишната логистична поддръжка.
Последното авиационно произшествие в словашките ВВС е през октомври 2018 г., когато по време на рутинен тренировъчен полет се разбива УТС L-39, двамата пилоти оцеляват. През 2015 г. пилот загива при инцидент с армейски хеликоптер.
За най-трагична се счита въздушната катастрофа през 2006 г. Тогава словашки ВТС Ан-24 катастрофира в североизточната част на Унгария, при което загиват 42 души.
==============
заб.ред. Най-важното е, че пилотът е оцелял. Вероятно изтребителите са били вдигнати по учебна или реална цел, едва ли в събота вечер се провеждат нормални тренировъчни полети
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Thresher трябваше да е най-добрата подводница. Но се превърна в трагедия!

29.09.2019, 08:33

През пролетта на 1963 година Том Уайли слушал радио в университетската си стая, когато чул за изчезнала подводница. Машинката не работила дълго време, но съквартирантът му го оправил тъкмо навреме, за да може Уайли да чуе новините за USS Thresher (SSN-593).
По-големият брат на Том, Джон Джоузеф, бил 23-годишен офицер на борда й. Той завършил военноморската академия и получил дипломата си лично от президента Кенеди. Бил и един от най-добрите в армията. Герой за Том.
Той се качил на борда на Thresher заедно с още 128 от най-елитните моряци на САЩ. Самата машина била първокласна ядрена бойна подводница. На 10 април 1963 година се спускала дълбоко в морските дълбини. На 8500 фута дълбочина връзката с нея се изгубила. Последното, което ескортиращият кораб чува, са ужасяващи звуци от дълбините.
В четвъртък, 26 септември, семействата на загиналите моряци се събраха в Националното гробище в Арлингтън, държейки снимки на близките си в ръце. - (видео)
Вече 75-годишният Том Уайли също бе там, за да открие мемориала в памет на загиналите на Thresher – най-смъртоносното потъване на подводница в историята на военноморските сили.
"Нямаше тела. Нямаше ковчези. Нямаше заключение по случая, каза вече пенсионираният агент от спец службите пред останалите роднини.  - Спомените за нашите близки остават.“
На подводницата се появява теч, тя започнала да потъва и достигнала своя лимит, след който океанът просто я смазал, пишат от Washington Post. Според историците всичко се е случило за секунди.
Смъртта на екипажа седмици на ред е по първите страници на вестниците. Останките от машината са открити месеци по-късно.
На Thresher се намирал каймакът на американските военноморски служби. Но макар да била спрягана за една от най-добрите подводници – тя била пълна с проблеми. Била на служба едва 20 месеца, девет от които била на пристанището за поправка. Но ремонтите по нея били претупани.
"Скъпа, имам чувството, че това е последното ни плаване. До края на седмицата ще си моята богата вдовица“, казал един от механиците на Thresher Джон Кейсекер. Когато ремонтът на подводницата приключил, моряците излезли за тестови гмуркания. Никога повече не се върнали.
Не се знае до каква дълбочина е стигнала подводницата преди да се пропука. Максимумът и е бил между 800 и 1000 фута, а моментът на тотален разпад се случил на дълбочина от 1200 – 1500 фута.
"За една дванайста от секундата всичко избухва. Това е и една от „малките благословии“ - момчетата са знаели, че потъват, но краят е дошъл светкавично бързо“, пише Норман Полмар в своята книга за инцидента.
В същото време Том Уайли бясно бяга по коридорите на кампуса, за да намери телевизор. Когато вижда репортажите на новините се връща обратно в стаята си. Радиото вече не работи.
"И никога повече не проработи“, казва той.
Тогава Том веднага звъннал на майка си. На следващия ден хванал първия влак към дома. 12 часа пътувал, на всяка спирка се молел, че ще съобщят, че подводницата  Thresher е намерена и всички на борда й са живи и здрави.
"Но тя никога не излезе от дълбините“, казва Том.
През 1985 година, останките на Thresher са открити от Робърт Балард. Той се договорил с американските военни да им помогне да открият подводниците без руснаците да го проследят, а в замяна, те да му дадат средства, за да открие Титаник.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2019, 09:24

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.
Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.
Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия
Източник: https://bg.rbth.com/

 

"Калашников" създаде арктическа екипировка за военните

29.09.2019, 08:19

Концерн "Калашников" разработи комплект екипировка и снаряжение за военнослужещите от спецподразделенията, изпълняващи задачи в условия с ниски температури. Разработката е изпълнена с участието на руското министерство на отбраната и асоциацията за съдействие в усвояването на арктическите територии "Северный Десант".
В състава на екипировката влизат над 40 наименования, включително редови костюм "Нанук", специална спасителна мешка за ниски температури, транспортни контейнери за съхраняване на медицински материали и много други.
Всички елементи на екипировката са изпробвани от специалисти на концерн "Калашников" и от военнослужещи от военното министерство по време на арктическата експедиция през март 2018 година на полуостровите Ямал и Таймир. Температурата по време на изпитанията е достигала -47С, вятърът - до 25 м/с и повече, а влажността – до 100%, отбелязват от "Калашников". - (видео)
Опитните образци на екипировката бяха представени по време на военнотехническото изложение "Армия-2019". - Още екипировката

 

 

Су-57 полетя с най-новия руски дрон

28.09.2019, 23:36

Перспективният безпилотен летателен апарат (БПЛА) „Охотник“ на руския авиопроизводител „Сухой“ направи първия си съвместен полет с изтребителя от най-модерното 5-о поколение Су-57, съобщиха вчера от Министерството на отбраната на Руската федерация.
По време на полета е отработено взаимодействието между дрона и Су-57 „за разширяване на радиолокационното поле на изтребителя и прицелването за използване на авиационни средства за поразяване“, уточниха от военното ведомство. Полетът е преминал в автоматизиран режим и е продължил повече от 30 минути. - (видео)
От ведомството отбелязват, че дронът „Охотник“ е създаден по схемата „летящо крило“ с използване на специални материали и покрития, които го правят практически невидим за радарите на противника. БПЛА е снабден с целево оборудване за оптико-електронно, радиотехническо и други видове разузнаване.
За първия полет на новата бойна система стана известно в началото на август.

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2019, 22:58

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

От понеделник започва голямо многонационално учение

28.09.20.19, 12:47

Многонационално компютърно-подпомагано и разпределено командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ ще се проведе от понеделник до 4 октомври 2019 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, съобщава Пресцентърът на МО. То е в рамките на инициативата на началниците на отбраната/началниците на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона.
В него ще участват близо 200 военнослужещи от страните по инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция, многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.
Целта на учението е да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили на Балканските държави, да подобри техните способности да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност, както и да тества степента на интегриране на националните системи за моделиране и симулации от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша.
Учението ще се фокусира върху щабната екипна работа, сътрудничеството и координирането на оперативно и на тактическо ниво, както и на всеобхватния подход при операциите в отговор на криза.
Във „Balkan Bridges 2019“ от българска страна ще участват офицери от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски” и Националния военен университет „Васил Левски”.
„Balkan Bridges 2019“ ще се проведе по фиктивен сценарий с участие на две Балкански многонационални бригади, съставени от Многонационалната бригада ,,Югоизточна Европа” и военни формирования от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. То ще включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили ще бъдат „развърнати“ на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.
Определени са 6 отдалечени места, локализирани във всяка от участващите нации. Основното ръководство на учението и щабовете на двете балкански многонационални бригади, съставени от щабни офицери от участващите нации и щабовете на военните формирования от Северна Македония и Черна Гора, ще бъдат разположени в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.
Офицер планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, офицер ръководещ учението е бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на СКС, директор на учението е полковник Пламен Йорданов – заместник-началник на щаба на СКС.
Денят за високопоставени гости и медии ще се проведе на 3 октомври 2019 г. в района на НВУК „Чаралица”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Във Велико Търново дискутираха събитията около 9 септември 1944 г.

28.09.2019, 12:40

Националната научна конференция, посветена на 75 години от 9 септември, събра десетки учени от цялата страна. Тя се провежда в историческата и духовна столица на България Велико Търново.  Форумът бе организиран от националното и местно ръководство на Отечествения съюз. В него активно се включиха представители на военно-патриотични организации.
Различни аспекти на събитията на и около 9 септември 1944 г. разгледаха проф. д-р Искра Баева, проф. Андрей Пентев, проф. д-р Христо Глушков, проф. д-р Йордан Баев, проф. д-р Евгения Калинова, контраадмирал от запаса Петър Странчевски, доц. д-р Станчо Станчев и други изявени представители на българската историческа мисъл. Безспорно е, че тази дата е поврат в нашата история, посочи при откриването на конференцията председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов. Според него 90 на сто от тогавашните действия са спасителни, които предотвратяват военни действия на наша територия. Целта на форума е, заяви той, да дадем нашия принос за изясняване на историческата истина. „Трябва да говорим и да спорим по историята, но ни отклоняват от главното - да бъдем консолидирани в днешния ден, да бъдем единни като нация, затова рано или късно българският народ ще стигне до извода, че 9 септември не е дата разделна. Разделят ни събитията преди 9 септември и някои събития след него“, сподели още г-н Симеонов.
„Често пъти личната съдба не съвпада с националното значение на определена дата. Копривщица престава да бъде богата след Освобождението например, но това чувство за общност не бива да се определя от това, че са взели фабриката на дядо ти или че майка ти е била придворна дама. Един от  дефектите на историците е, че те представят само едната страна“, смята проф. Андрей Пантев. Нашата сила е, допълни той, не да говорим колко е велик 9 септември, а, че той е преобладаващо велик. Не казваме, че всичко е било прекрасно, отбеляза професорът, но такива като нас сме се реализирали в годините след него. Според проф. Искра Баева в София смяната на властта на 9 септември наистина идва след военен преврат, но в страната не е така, а е резултат от разгърнатата антифашистка съпротива.
В приветствието си председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков оцени актуалността на темата и призова за обективно обсъждане, което да бъде безпристрастно и на научна основа. Да строим мостове, а не стени, призова заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Софи Пинкас. Тя поздрави форума от името на участниците във Втората световна война, които, по нейните думи, продължават да носят отговорност за мира у нас и в света.
Прочетен бе поздравителен адрес от кандидата за кмет на Велико Търново от „БСП за България“ Весела Лечева. Приветствие от името на посолството на Руската федерация у нас поднесе Коста Пеев.
След проведеното Общо събрание Симеон Симеонов съобщи, че на предстоящите местни избори общинските структури ще организират мажоритарна подкрепа чрез преференциалното гласуване на дейци и симпатизанти на Отечествения съюз, които са включени в листите на политически партии и коалиции от гражданската квота.   Вторият ден на конференцията е посветен на 100-годишнината от рождението на Пенчо Кубадински, който е свързан с Велико Търново като председател на Общонародния комитет за възстановяване на историческия облик на старата ни столица. Елена Мачковска, която е един от лекторите, обясни, че Пенчо Кубадински има огромен принос за развитието на града, като поставя началото на модерното строителство през 1955 година. По негов проект са изградени редица сгради и паметници, сред които емблематичния монумент на Асеневеци.
Всички представени научни материали ще бъдат събрани в специален сборник. Съпътстващо събитие е фотодокументална изложба Поднесени бяха венци и цвеят пред паметника „Майка България“, Братската могила и паметния знак за Пенчо Кубадински.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Тихоокеанският флот за първи път в историята проведе учебни стрелби с ракети „Оникс“ в Чукотка

26.09.2019, 09:32

Крайбрежната противокорабна ракетна система „Бастион“, разположена в Чукотка, успешно изстреля ракета „Оникс“ и порази мишена, имитираща повърхностен кораб, по време на тренировъчна стрелба в сряда. Това съобщи източник в силовите структури на региона.
"Днес в Чукотка комплексът Бастион стреля за първи път в историята на Тихоокеанския флот по учебна цел, симулираща вражески кораб. Засегнатата цел беше разположена на Северния морски път", заяви източникът на агенцията.
Стрелбата се е провела от дълбините на Чукотка. Диапазонът на полета на „Оникс“ е около 350 км, от които 200 км прелетя над сушата, което е рекорд за този тип ракети, пише "Поглед инфо". - (видео)
Няма официално потвърждение на тази информация, но се знае, че комплексите „Бастион“ влязоха в експлоатация в 520-та отделна брегова ракетно-артилерийска бригада, дислоцирана в Камчатка в края на 2016 г. Преди това те никога не са били използвани в Чукотка.
Свръхзвуковата ракета П-800 „Оникс“ има максимален обхват от около 500 км. По този начин, от територията на Чукотка, комплексите „Бастион“ са способни да поразят цели по цялата източна част на Северния морски път - от протока Де Лонг до Беринговия пролив
През март 2019 г. руското правителство въведе нови правила за преминаването на чуждестранни военни кораби по Северния морски път, според които военните кораби  са задължени да уведомяват Русия за своите планове в рамките на 45 дни, както и да позволяват на руските лоцмани да се качват на борд.
В случай на неспазване на тези изисквания, на корабите може да бъде отказан достъп, а в случай на нерегламентирано движение по Северния морски път Русия си запазва правото да прилага „спешни мерки“.
Източник: https://blitz.bg/

 

Министърът на отбраната на Латвия назова есесовците гордост на народа и нацията

28.09.2019, 09:24
Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс определи латвийските легионери от "Вафен СС" като гордост на народа и държавата и призова гражданите на страната да почетат паметта им.
"Латвийските легионери са гордостта на латвийския народ и държавата. Ще почетем паметта на падналите легионери, няма да позволим на никой да опорочи тяхната памет", заяви Пабрикс.
Своята реч той произнесе на 75-та годишнина от боевете при Море, където са участвали ли латвийски легионери.  
Всяка година на 16 март радикално настроени хора организират паметни мероприятия в чест на загиналите войници от двете латвийски дивизии на "Вафен сс", сформирани през 1943 годинаю
В течение на първите две години след отделянето на Латвия от СССР този ден бе официален паметен ден. Шествието на националистите и есесовците по центъра на Рига обаче предизвика твърда реакция от страна на Русия и други европейски страни, затова 16 март бе изключен от списъка на паметните дни.
През 1944 година до Море латвийски легионери се съпротивляват срещу настъпателната операция на Съветската армия, освобождаваща Прибалтика от фашистите.  
Източник: https://blitz.bg/
 

Поредните украински планове в корабостроенето

28.09.2019, 09:02

Според съобщение на информационната агенция ArmyInform на Министерството на отбраната на Украйна, позовавайки се на Департамента за военно-техническа политика, разработване на оръжия и военна техника на Министерството на отбраната на Украйна, по указание на президента на страната Владимир Зеленский, се работи за възстановяване на украинската държавна отбранителна програма за изграждането на корвети по проект 58250.
Примерен график за възстановяване на проектантските и строителните работи по програмата вече е разработен. Предвижда се завършването на лидерския кораб до края на 2023 г. с прогнозна цена от 7,7 милиарда гривни. Цената и времето за строителство на следващите три кораба ще се определят от резултатите от изграждането на лидерския кораб.
ArmyInform припомня историята на корабостроителната програма на клас "Корвета" по проект 58250, одобрена от Кабинета на Украйна на 9 ноември 2011 г. Програмата е трябвало да бъде изпълнена между 2011-2021 г. Прогнозната сума на финансовите ресурси към момента на одобрение на програмата е възлизала на общо 16,20961 милиарда гривни. Корабът е проектиран от Научноизследователския и конструкторски център по корабостроене (Николаев) и е трябвало да бъде над 70% оборудване, произведено в Украйна, останалите - оръжия и технически средства - да бъдат закупени в Европа и САЩ. Изграждането на отделните секции е започнало на 17 май 2011 г. в Черноморската корабостроителница, където официално е заложен лидерския кораб от серията „Володимир Великий“ (заводски номер 01701).
През 2014 г. финансирането на програмата е спряно за спестяване на бюджетни средства, които са пренасочени за възстановяване на войските за военните операции в Източна Украйна. През август 2016 г. според командващия на украинския флот вицеадмирал Игор Воронченко седем секции и надстройката на лидерския кораб вече са били готови. „Артилерийските установки са готови, турбината е в Николаев, в САЩ са готови дизеловите двигатели за енергийната система. Много успешен проект. По отношение на функционалността си той практически не отстъпва на корабите на НАТО от този клас. Цената за завършване на проекта е около 5 милиарда гривни ”, казал той.
Програмата е корегирана през 2017 г., когато готовността на основния корпус на корветата е била 80%, а общата техническа готовност на целия кораб - само 17%. В същото време датите за завършване са отложени за 2028 година. По това време се планирало изграждането
на четири корвети и спускането на вода на лидерския кораб през 2022 г. Необходимото финансиране е удвоено - от 16,2 на 31,9 милиарда гривни. Но то така и не започва.
На 17 юли 2019 г. тогавашният министър на отбраната на Украйна Степан Полторак по отношение на изграждането на корветата по проект 58250 "Володимир Великий" докладва на президента на Украйна Владимир Зеленский следното: „Работим върху създаването на корветата според стандартите на НАТО ... Корпусът е готов на 80%, а корветата като цяло на 32 %. Нуждаем се от 2,24 милиарда гривни. С решението на колегиума изпълнението на тази програма беше преустановено през юни 2014 г. За да започнем работа, ни трябват до милиард гривни, това е само за възстановяване на строителната програма. Общо са необходими 5,8 милиарда гривни, за да се оборудва напълно навигацията, останалото оборудването и завършването. Мисля, че като се вземе предвид нашето въоръжение, цената ще намалее. Втората корвета ще бъде по-евтина за изграждане". В наскоро представения от украинското правителство проект за държавния бюджет на Украйна за 2020 г. (включително неговата част за отбраната) не са предвидени разходи за изграждането на корветата.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

НАТО призна руските успехи

28.09.2019, 08:31

НAТO e изпрaвeн прeд нaрacтвaщa тeхнoлoгичнa кoнкурeнция oт cтрaнa нa Руcия. Тoвa зaяви гeнeрaлният ceкрeтaр нa групaтa Йeнc Cтoлтeнбeрг, цитирaн oт РИA Нoвocти.
Тoй зaяви, чe прeз пocлeднитe 70 гoдини НAТO ce oпитвa дa придoбиe тeхнoлoгичнo прeвъзхoдcтвo нaд cвoитe кoнкурeнти. Cпoрeд нeгo oбaчe нacтъпвa рaзличeн пeриoд.
„Ceгa ниe трябвa дa удвoим нaшитe уcилия. Тaкa щe cмe cигурни, чe нямa дa бъдeм прeвъзхoждaни. Виждaтe руcкитe уcпeхи в oблacттa нa хипeрзвукoвитe oръжия. В cъщoтo врeмe Китaй рaбoти пo 5G мрeжa. Ирaн и Ceвeрнa Кoрeя имa нaпрeдък в бeзпилoтнитe рaкeтни тeхнoлoгии.
Ниe трябвa дa внeдрим нoви тeхнoлoгии. Тaкa cъюзът щe ce рaзвивa“, зaяви Cтoлтeнбeрг.
Руcия e eдинcтвeнaтa cтрaнa, кoятo e oбявилa, чe имa хипeрзвукoвo oръжиe. В мoмeнтa CAЩ рaбoтят пo cвoи мoдeли.

 

 

На фокус: Подготовка за парада в чест на 70-тата годишнина от създаването на КНР

27.09.2019, 23:26

видео

 

Индия преведе средства на Русия за строежа на фрегати

27.09.2019, 23:00

Индия внесе пари за изграждането на фрегати по проект 11356 в Руската федерация. В близко бъдеще балтийската корабостроителница „Янтар“ ще започне работа.
Това заяви президентът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов (на снимката). Той добави още, че Корпорацията е получила парите изцяло и е готов да изпълни договора за Индия. „Надяваме се през следващия месец корпусите да бъдат издигнати“, заяви Рахманов.
Президентът на Обединената корабостроителна корпорация се изказа и за високата отговорност при изпълнението на тази заповед и увери, че ще бъдат положени максимални усилия, за да се гарантира, че изграждането на фрегатите ще продължи по график.
Фрегатите на проект 11356 са патрулни кораби от далечната морска зона. Дължина - 124,8 метра, ширина - 15,2. Скорост - 30 възела, автономия на плаване - 30 дни. Екипажът е 180 души. Фрегатите носят навигационни, електронни, тактически, ракетни, противоподводни и други оръжия. - Още за проект 11356
Източник: https://pogled.info/

 

Бразилия продава самолетоносач

27.09.2019, 22:45

МО на Бразилия е започнало процедура по обявяване на търг за продажба на извадения от въоръжение самолетоносач А12 „Сао Пауло“.
Официално корабът е обявен за продажба на 23 септември. Обявената първоначална цена е $1,275 милиона.
Все още не е ясно каква ще е съдбата на бойните самолети Skyhawk AF-1, които влизаха в състава на авиокрилото на кораба.
Самолетоносачът «Фош» от типа «Клемансо» започва да се строи през 1957 г., влиза на въоръжение във ВМС на Франция през 1963 г. През 2000 г. е продаден на Бразилия за 12 милиона долара, след което преминава ремонт.
Самолетоносачът не оправдава очакванията. Официално е изваден от въоръжение през 2017 г., но до тогава продължителен период е бил неизползван. През 2004 г. при взрив в парната система на катапулта загива матрос и корабът е даден за КВР, който продължава от 2005 до 2010 г. През 2012 г. на борда възниква пожар и отново влиза за ремонт, който е трябвало да завърши през 2026 г. През 2017 г. е взето решение да бъде изваден от въоръжение.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

27.09.2019, 22:31

Руският флот ще е първият, който инсталира хиперзвукова оръжейна система на своите кораби и подводници, следва от оценките на американските военноморски анализатори. Според техни предварителни данни, Русия ще завърши тестовете на новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон" догодина, съобщава "Газета.ру", цитирайки Popular Mechanics.
Руската хиперзвукова крилата ракета "Циркон" ще може да лети със скорост над 10 000 км в час, а тестовете ще бъдат завършени през следващата година, пише Popular Mechanics.
В същото време ракета от този тип може да се използва за нанасяне на светкавични удари по цели на сушата или ударни групи самолетоносачи, "унищожавайки ги за минути", посочва изданието.
Военноморският анализатор Х. И. Сътън, пише във "Форбс", че първото изстрелване на ракетата "Циркон" от подводница е планирано за следващата година........Прочети още

 

Италия разполага своите F-35 в първата мисия на НАТО

27.09.2019, 15:30

Италианските военновъздушни сили (Aeronautica Militare Italiana - AMI) са разположили 6 изтребителя Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) в авиобаза Keflavik, за да изпълняват мисията "Еър полисинг" на НАТО над Исландия, като в същото време ще провеждат и учения и тренировки.
Разгръщането, което включва и танкер Boeing KC-767, е първия път когато една страна разгръща изтребители F-35 в оперативна мисия на НАТО. Самолетът и помощният персонал пристигнаха в Исландия на 26 септември 2019 г. и ще останат до края на октомври, съобщи NATO Allied Air Command.
Екипът на ВВС на Италия ще прекара първата седмица в извършване на опознавателни полети над Исландия под контрола на Центъра за контрол и отчитане на бреговата охрана на Исландия Loki в Кефлавик. След това отрядът ще бъде сертифициран от Центъра за комбинирани въздушни операции на НАТО (NATO's Combined Air Operations Centre) в Уедем (Германия) за мисиятя "Еър полисинг" във въздушното пространство на Исландия.
За мисията „Въздушно наблюдение и прихващане във въздуха за посрещане на нуждите на Исландия от предварителна готовност в мирно време“, както официалните представители на НАТО наричат разполагането, членовете на съюза предприемат ротации от три до четири седмици в рамките на един от три четиримесечни прозорци през цялата година. Обикновено страните дават 4 изтребителя на разположение, въпреки че този брой е гъвкав.
Последното разполагане на Италия е петото в Исландия и идва само месеци след като през март страната изпрати там група изтребители EF2000 Eurofighter Typhoon. Мисията преди това бе изпълнявана от Канада, Чехия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Португалия и САЩ. Планираното разполагане от Великобритания през 2008 г. бе отменено след дипломатическия спор с Исландия заради банковата криза на северната нация, въпреки че през 2018 г. бе обявено, че Кралските ВВС (RAF) ще се разположат контингент по-късно тази година. Освен членовете на НАТО, Финландия и Швеция са разполагали изтребители в Исландия с цел "Еър полисинг" и обучение.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

TAG: Имаме потенциала да открием хиляди работни места в България

27.09.2019, 15:03

Американският производител на военна техника The Armored Group (TAG) разглежда вариант за създаване на производствен център на територията на България и продажба на своите продукти както в страната, така и в останалите страни членки на Европейския съюз.
По време на среща с представители на българските медии ръководството на компанията представи различните модели отбранителна техника, които са част от нейното 30-годишно портфолио.
Аспарух Пилософ, представител на TAG за България, сподели, че компанията желае да предложи на българското правителство да създаде на местна територия своя първи производствен център в ЕС.
Той обърна внимание на една от основните машини на компанията – MASTIFF, която по неговите думи „технически е най-усъвършенстваната 8х8 машина, която разполага с голяма устойчивост и маневреност“.
Пилософ подчерта, че всички машини от портфолиото на TAG отговарят и дори надхвърлят изискванията на българското правителство и в частност на Министерството на отбраната, които са провели среща с представители на компанията с интерес към нейните продукти.
„За момента официалната позиция на министерството на отбраната е, че предложението на TAG е закъсняло, тъй като маркетинговото проучване относно закупуването на подобна техника от страна на България е приключило още през 2017 г.“, заяви Пилософ, като добави, че това решение трябва да се преразгледа и посъветва българските власти да не следват сляпо тръжните процедури.
Главният изпълнителен директор и основател на TAG Робърт Паздерка посочи от своя страна, че компанията се стреми да се наложи на европейския пазар и да бъде конкурентна на останалите производители в региона.
„Идеята ни за преместване на производството ни в България дойде, след като разбрахме за сделката за закупуване на изтребителите F-16 от българското правителство“, сподели Паздерка.
Аспарух Пилософ изтъкна от друга страна постиженията на компанията и огромния опит, който има дизайнерът на нейните машини.
„Ние предлагаме по-добрата алтернатива на пазара и на българското правителство“, подчерта представителят на TAG за България.
По думите на Паздерка машините на компанията могат да бъдат подобрявани в процеса на поддръжка и по този начин да бъдат конкурентни и за в бъдеще.
„Относно плащането при поръчка, ние сме гъвкави и можем да обсъдим различните варианти с българските власти“, изтъкна изпълнителният директор.
На въпрос дали вече има обучени български военни на машините на TAG, Паздерка отговори, че интересът на компанията към България е отскоро и все още не са стигнали до етап на обучение на местни кадри.
Той посочи, че компанията е готова да инвестира в България пропорционално на търсенето в региона и това ще позволи отварянето на хиляди работни места, ако правителството се съгласи на договор.
Все още остава неясно за какъв тип производство може да се говори – на отделни части или сглобяване, но представителите на компанията са категорични, че при зелена светлина от страна на правителството на България, те са готови да предложат конкурентни условия и цени.
От TAG посочиха необходимостта пред страната ни за привличане на чуждестранни инвестиции и стимулиране на производството, тъй като България разполага с отлична база от инженери.
Относно цената на различните машини, Паздерка заяви, че пазарната стойност на даден продукт зависи от спецификациите на модела и от целите, за които клиента иска да използва продукта.
Според него TAG ще се съобрази в това отношение с отпуснатите от държавния бюджет средства за подобни покупки.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Американски военен хеликоптер се е врязал в далекопровод в Германия

27.09.2019, 13:41

Американски ударен вертолет AH64 Apache се е врязал в далекопровод в Бавария. От силния удар е паднала горната част на един от стълбовете, друг е повреден.
Екипажът на вертолета не е пострадал. Пилотът е приземил хеликоптера в близката нива.
Започнато е разследване за установяване причините за инцидента.
Източник: http://www.pan.bg/

 

В Турция нарекоха изтребителя F-16 “боклук” в сравнение със Су-35

27.09.2019, 12:24

Изглежда, че на руския изтребител Су-35 му е съдено да изпрати в пенсия американския самолет F-16, който е на служба в Турция.
Изданието MillitaryWatch публикува неприятна статия за американския лек изтребител F-16. Авторът отбелязва, че на неотдавнашния фестивал на авиацията “Технофест-2019” в Истанбул елитните руски изтребители Су-35 са впечатлили турска публика по време на изпълнението си на международното летище “Ататюрк”. - (видео)
И тук следват неизбежните сравнения на Су-35 с F-16 (които формират основата на турските военновъздушни сили) и никак не са в полза на последните.
Редица американски медии с изненада отбелязаха, че техният самолет е описан като „боклук“ поради ограничените му възможности.
F-16 за първи път влиза на служба през 1978 г. и е разработен като по-леко и по-евтино допълнение към изтребителя F-15C. А Су-35, напротив, е изтребител за въздушно превъзходство, съпоставим с F-15C.
Той има по-голям обхват на полета, скорост, може да носи два пъти повече полезен товар. А по отношение на технологията, Су-35 изпреварва американските самолети с няколко десетилетия.
По-конкретно, става дума за двигатели с контролиран вектор на тягата, които осигуряват ултраманевреност, сензори с широко зрително поле, включително инфрачервени системи за проследяване и мощния радар “Ирбис-Е”.
В същото време Су-35 се продава за износ на много по-ниска цена от остарелите F-16. Например, Китай купи две дузини самолети за своята армия за 83 милиона долара всеки.
Тази сума включва разходите за обучение, оръжие, резервни части, трансфер на технологии и поддръжка на инфраструктурата.
Според съобщенията Турция планира да закупи самолети в много по-голям мащаб, което означава, че е вероятно единичната цена да бъде значително по-ниска.
В същото време Тайван, въпреки по-големия размер на поръчката, възрастта на изтребителя и слабите му характеристики, купува F-16 на цена от над 120 милиона долара за самолет.
В заключение авторът на статията прави разочароващо заключение: “Длъжностни лица от няколко държави, включително САЩ и Сингапур, отбелязаха, че F-16 стремително остарява морално”.
Източник: https://pogled.info/

 

Конвертоплан на Корпуса на морската пехота на САЩ кацна на борда на британски самолетоносач

27.09.2019, 11:48

Конвертоплан на американските морски пехотинци MV-22 Osprey за първи път кацна и излетя през нощта от палубата на най-новия самолетоносач на Британския флот Queen Elizabeth. Според Jane's, в момента корабът изпълнява програма за полетни изпитания край източното крайбрежие на Съединените щати.
В тренировките беше включен конвертоплан от ескадрилата HX-21, която е дислоцирана във военновъздушната база Патаксент- Ривър (щат Вашингтон). Според различни сценарии, бойната машина е изпълнила 22 цикъла за кацане и излитане.
"Първоначалният анализ на данните показва, че тестовете могат да се смятат за успешни. Те показаха съвместимостта на бойните платформи на Обединеното кралство и САЩ", казал представител на британския флот. "Сега конвертопланите MV-22 ще могат да доставят товари на борда на кораба денонощно".
Queen Elizabeth предвожда отряд от британския флот край бреговете на Съединените щати, който включва също и разрушителя Dragon от клас Type-45, фрегатата Nortumberland от клас Type-23 и корабът за снабдяване Tideforce клас Tide. Queen Elizabeth, първият британски самолетоносач от ново поколение, бе въведен в състава на Кралския флот през декември 2017 г. Пълноценното участие на кораба в операции на Великобритания и на съюзниците се очаква през 2021 г.
Общата водоизместимост на кораба е 64000 t, дължината - 280 m, ширината - 73 m. Скоростта е до 25 възла, а далечината на плаването - 10 000 морски мили. Екипажът е от 679 души, а авиационният персонал - повече от 880 души. Освен това самолетоносачът може да вземе на борда си от 250 до 900 морски пехотинци. Авиокрилото ще включва до 40 изтребителя F-35B със скъсено излитане и вертикално кацане, както и транспортни хеликоптери CH-47 Chinook, щурмови хеликоптери AH-64 Apache и многоцелеви HM-2 / HC-4 Merlin и AW-159 Wildcat.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Как се унищожава "неунищожаемия" Калашников

27.09.2019, 09:36

Специалисти от Kalashnikov.Media публикуваха резултатите от "краш-тест" на 5.45 mm АК-74М. Автоматът беше изпробван при непрекъснат огън, след което разгледаха и провериха измененията в детайлите на конструкцията му.
Според изискванията на руското министерство на отбраната автомат "Калашников" трябва да издържа на 180 изстрела в такъв режим - който не е нормален и води до неизбежни разрушения, предава Russia Beyond.
За изпитанията са подготвени 26 пълнителя с по 30 патрона. В стрелбата участва автомат, произведен през 2014 г., който вече има известна амортизация, отбелязват от "Российская газета".
На кадрите виждаме как след 587 изстрела с АК-74М се разрушава стволът в района на предния обков на цевта.
"Появява се пламък, всичко се топи, но държи формата си, не мога да го деформирам", пояснява в хода на изпитанията специалистът от "Калашников" Георгий Губич.
Когато оръжието изстива, специалистите оценяват степента на повредите. Затворът е покрит с ръжда, след като го заливат с вода в горещ вид, но не е деформиран, рамата на затвора е непокътната, а в камерата е "заварена" гилза.
Накладката на газовата тръба е напълно залепнала, оръжието не може да се разглоби в полеви условия. И все пак автоматът не само отговаря на изискванията на ведомството, но и ги превъзхожда. - Още за АК
Източник: https://it.dir.bg/

 

The Times: Румъния укрепва отбраната си срещу Русия

27.09.2019, 09:11

Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военна база в Черно море като част от противодействието на нарастващото присъствие на Русия в региона, пише британският вестник The Times.
Авиобазата Михаил Когълничану, разположена на около 200 км. източно от Букурещ, ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО, както е видно от документи, публикувани от местните новинарски сайтове. Там ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и самолети F-35 на НАТО.
Това ще бъде „мини-град“ за военните с детски градини, спортни клубове и болница.
Базата вече се превърна в център на засилена активност на НАТО в Черно Море, което пък се превърна в ключова зона на напрежение между Русия и Запада. След като Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., Кремъл започна да увеличава морското си присъствие в Черно Море, като използва дълбоководната база в Севастопол за да изпълнява военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година залови три украински кораба в района на Керченския проток.
Румъния и България, разположени на брега на Черно море, които в миналото бяха съюзници на СССР, след разпадането му се присъединиха към НАТО и ЕС. В отговор на действията на Русия, те поискаха от алианса да засили присъствието си в региона.
През февруари в авиобазата на Румъния пристигнаха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадрила изтребители „Юрофайтър Тайфун“ на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски изтребители.
Грузия, разположена на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от стремежите на Русия. Тя не е член на алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване.
Украйна също участва в ученията на НАТО в този регион и развива своето взаимодействие със съюза от 2014 г.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

Трима генерали бяха представени в Комисията по отбрана

26.09.2019, 22:42

Както изисква ЗОВС днес в Комисията по отбрана бяха представени удостоените с указ на Президента на републиката офицери с висше военно звание бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва механизирана бригада, бригаден генерал Стоян Шопов, коомандир на 2-ра механизирана бригада и бригаден генерал Станимир Христов, директор на дирекция „Опеерации и подготовка“ в Щаба на отбраната. Това сториха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. От техните думи сана ясно, че и тримата генерали са единодушно номинирани за първо висше офицерско звание от Съвета по отбрана и на тях ще се разчита за по-нататъшно развитие в Сухопътни войски, Българската армия и Въоръжените сили, като цяло. Председателят на комисията ген. Константин Попов изрази мнението на всички, че бригадните генерали са се доказали, имат изключително висока квалификация и обеща подкрепа от страна на парламента.
Като командир на бригадата се ръководя от няколко принципа, каза бригаден генерал Деян Дешков. Първият е приемственост. Приех бригадата от бригаден генерал Пламен Йорданов, на когото бяха заместник, моята основна задача, казва той, е бригадата да продължи по своя път. Следваща задача е подготовката на бригадата, за да бъде пълноправна част от Сухопътни войски и Въоръжените сили. И третото, с което мога да постигна първите две, посочи бригаден генерал Дешков, са кадрите. Или, уточнява той принципа си „Правилният човек на правилното място. Този който знае и може да заеме мястото, за което отговаря.“
Като друга своя задача, генералът определи повишаването на имиджа на бригадата сред местното население и основно в училищата. „Лично вярвам, че следващото попълнение, което ще дойде при нас, е от тези които завършват училищата. Затова ще продължим работата с учениците от 9, 10 и 11 клас и основно взаимодействието с тях.“
На въпрос от народния представител Владимир Тошев да посочи основните проблеми, бригаден генерал Дешков се спря на некомплекта и    остарялата материална база.
Председателят на комисията ген. Константин Попов изрази мнението на всички, че бригаден генерал Дешков се е доказал, има изключително висока квалификация и обеща подкрепа от страна на парламента.
Бригаден генерал Деян Дешков е роден на 25 ноември 1975 г. в Чирпан. Завършил е НВУ „Васил Левски” със специалност „Мотострелкови войски” през 1998 г., Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. и Армейския колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генерал-щабния курс у нас) през 2015 г. Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Бил е помощник-началник щаб по бойната подготовка на батальон, помощник-началник на отделение „Тактическо” на батальон, командир на  механизирана рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир и командир на батальон, началник-щаб на бригада, заместник-командир на 61-ва бригада и заместник-началник на щаба на Сухопътните войски. Участвал е на мисии като командир на рота в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар” (Афганистан). Награждаван е от министъра на отбраната с почетен награден знак „България – НАТО” – ІІ степен, както и с други награди от началника на отбраната и преките му командири. От 1 юни т.г. бригаден генерал Деян Дешков е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Бригаден генерал Стоян Шопов има няколко основни приоритета, като командир на 2-ра механизирана бригада. На първо място той поставя личния състав. Не само грижата за него, уточнява той, но даване на възможност за равнопоставянето и принципност при развитието на кадрите. В тази насока е планирал редица мероприятия. Едно от тях е кампанията „Бъди войник“, която за генерала е много успешна и би трябвало да се разширява. На втоор място е бойната подготовка. Тук командирът каза, че през тази година бригадата не е имала затруднения при осигуряването на бойната подготовка с горива и материални средства. Той посочи като задача актуализиране на нормативната база, по-конкретно на бойни устави и наставления. Не пропусна да отбележи и голямата роля на дисциплината за изпълнение на поставените задачи пред бригадата.
Бригаден генерал Стоян Шопов е роден през 1970 г. в с. Тешово, Благоевградска област. Приет е в Техническия университет в София през 1988 г., но както е по тогавашните закони, трябвало е да отбие войнишката си служба, преди да поеме по студентския път. Като наборен войник още през следващата 1989 г. кандидатства във ВНВУ „Васил Левски”. Завършва го през 1994 г. и е първенец на випуска от специалността „Мотострелкови войски”. По разпределение започва офицерската си служба като командир на мотострелкови взвод в 28-и полк на 3-та мотострелкова дивизия – Благоевград. През 2003 г. кандидатства и е приет във Военната академия и я завършва четвърти по успех през 2005 г. Впоследствие заема различни длъжности в Командването на Сухопътните войски (КСВ). Участва в три мисии в Афганистан. През 2015 г. е приет във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания (равнозначно на генерал-щабна академия у нас) и след завършването му през 2016 г. е назначен за началник на сектор „Подготовка и сертифициране на формированията” в КСВ. От 1 февруари 2018 г. е началник на щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, което налага за 6-и път да сменя гарнизон и местоживеене.
Бригаден генерал Станимир Христов поема дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната в един много важен момент, когато се провежда Стратегическият преглед на отбраната. По думите му пред него стоят няколко основни приоритета. Става дума за анализ на системата за командване и управление и на структурите в Щаба на отбраната. От тук ще произтече и евентуалното преструктуриране на Щаба на отбраната, за да може да изпълнява ефективно задачите си като стратегически щаб. Третата му важна задача е усъвършенстване на подготовката в Българската армия, в смисъл подобряване на нейната ефективност. Генералът има предвид създаването на стандарти, по които да се подготвят формированията. Тук той включи и подобряването на учебно материалната база, имайки предвид старото оборудване на полигоните.
Бригаден генерал Станимир Христов е роден на 16 септември 1972 г. в гр. София. Завършил е  ВHВУ „В. Левски“, Танкови войски – строеви; ВА „Г. C. Раковски“, Организация и управление на ОТФ от СВ; Военен колеж на СВ, Карлайл, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС. На военна служба е от 1995 г. Във военно звание „полковник“ е от 20 юни 2016 г. Има богат международен опит. Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната прие на 15 август 2019 г. Преди това бе заместник-командир на 61-ма механизирана бригада.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия разширява въздушната си база в Сирия

26.09.2019, 21:31

Русия разширява военновъздушната си база "Хмеймим" в Сирия и изгражда втора писта за кацане, за да позволи на съоръжението да обслужва повече самолети, съобщава "Ройтерс" по информация на служител на министерството на отбраната.
Министерството също така изгражда нови хангари за самолети, които ще са защитени от атаки с дронове. В момента в базата са разположени 30 изтребителни и хеликоптери.
Според руското министерство на отбраната са построени 15 нови хангара в авиобаза "Хмеймим", които ще бъдат оборудвани с гориво, така че самолетите да могат да излитат веднага, когато е необходимо. - (видео)
Освен това, изграждането на тези хангари ще осигури на руските ВВС защита срещу сателитни изображения, които показват местоположението на техните самолети и различните видове бойни самолети, които са разположени в базата......Прочети още

 

Споразумението за американските бази в Гърция ще бъде безсрочно

26.09.2019, 21:23

Споразумението между Гърция и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, предвиждащо разполагане на американски военни бази на гръцка територия, ще бъде безсрочно, съобщава „Катимерини”.
Срокът на действащото в момента споразумение се удължава всяка година.

Вече приключиха продължилите два месеца преговори между техническите групи на Гърция и САЩ за внасяне на поправки в Приложението към Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната. Вече не се споменава срок на действие на договора, т.е. той ще бъде открит и ще може да бъде прекратен само при денонсиране на споразумението от една от страните.
Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на Гърция и САЩ по време на визитата на Майк Помпео в Атина след 2 седмици.
Гърция се стреми да повиши своето стратегическо значение и да заздрави гаранциите посредством разширяване на американското военно присъствие в страната в период на несигурност в региона. Укрепването на отношенията между Атина и Вашингтон беше част от предизборните ангажименти на Кириакос Мицотакис и централна тема за ръководеното от него правителство.
Преговорите по споразумението стартираха почти веднага след започването на работа на новото правителство.
Преди седмица външният министър Никос Дендиас е свикал съвещание, на което е било формулирано окончателното предложение на Гърция, след което то е било предадено на американската страна.
Новото споразумение определя параметрите на действие на САЩ в пристанището на Александропулис и условията по експлоатация на порта на базата Суда на остров Крит.
Обезпечено е създаването на високотехнологично оборудване на гръцка територия и в рамките на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.
През последните години Атина и Вашингтон значително заздравиха своите връзки. На територията на Гърция се откриват нови американски военни бази. През декември 2018 г. Съединените щати започнаха стратегически диалог с Гърция, в който бяха включени всички основни области на сътрудничество. Гърция договори закупуването на американски втечнен газ и през декември 2018 г. получи първата партида от него.
Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, известно като „Споразумението за базите”, беше подписано през 1990 г. В момента в Гърция официално действа само една американска база „Суда бей” на остров Крит.
През лятото стана ясно, че страните искат да разширят действието на споразумението до 9 или 10 години, като впоследствие то стане безсрочно.
За САЩ интерес представляват базата в Суда, военно-въздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александропулис.
Източник: http://news.bnt.bg/

 

Военен хеликоптер се е разбил в САЩ

26.09.2019, 20:58

Хеликоптер Sikorsky UH-60A Black Hawk от 1-ви батальон на 5-ти авиополк на армейската авиация на САЩ се е разбил в базата на СВ Форт Полк в щат Луизиана. Един военнослужещ е загинал, трима са ранени.
Катастрофата е станала днес в 12:00 местно време на територията на полигона на базата при тренировъчен полет по медицинска евакуация (MEDEVAC), съобщава abcNews.
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие.

 

Проектът за бойните кораби забуксува

26.09.2019, 20:17

Най-вероятно до края на годината договор няма да има. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков (на снимката). Той докладва за изпълнението на военния бюджет в Комисията по отбрана. Народният представител вицеадмирал от запаса Пламен Манушев изрази учудване, че обещанието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов  за подписването на договор по актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС” до края на тази година няма да се изпълни.
Според заместник-министъра междуведомствената група е препоръчала да се подобрят офертите на тримата участника. Времето за подписване на договора, уточни той, за двата кораба зависи от скоростта на реакцията на фирмите, които участват в реализирането на проекта. Пламен Манушев не остана удовлетворен, като прогнозира, че отлагането за следващата година не е добро решение. Флотът отново не е приоритет за Министерството на отбраната, подчерта той.
Средства за тази година, както за корабите, така и за бойните машини на пехотата, няма, каза още заместник-министър Величков. Според средносрочната бюджетна прогноза те са планирани за 2020-2025 г.
Добрата новина за ВМС от комисията е, че до края на годината ще бъдат закупени два кораба минни ловци втора ръка от същия клас, като „Цибър”, който е на въоръжение във флота. Разходите са разчетени на 7,2 млн. лв. заедно с транспорта плюс агрегати и друго допълнително оборудване.
Все още не се знае какъв ще бъде бюджетният излишък в МО за тази година. Трябва да изтече деветмесечието и към средата на октомври Комисията по отбрана ще има информация, отговори на въпрос заместник-министър Величков. Сигурно е обаче, че до края на годината ще бъдат закупени гориво-смазочни материали за армията за 30 млн. лв. Средства ще има и по проекта за безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски.
В началото на заседанието заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев представиха новопроизведените генерали командирите на 61-ва и 2-ра механизирани бригади бригадните генерали Деян Дешков и Стоян Шопов и директорът на дирекция „Операции и подготовка” бригаден генерал Станимир Христов. Какво казаха те, в следващи публикации.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Посещение на командващия на Съвместното командване на силите на Румъния

26.09.2019, 16:54

Днес, 26.09.2019 г., се проведе работна среща между командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командващия на Съвместното командване на Румъния генерал-майор Дорин Йоница.
В хода на срещата генерал-лейтенант Тодоров запозна накратко госта с мисията, функциите и задачите на Съвместното командване на силите и пряко подчинените на СКС военни формирования, произтичащи от трите мисии на Въоръжените сили на Република България, както и с ръководените от СКС операции на българските военни контингенти участващи в операции и мисии на НАТО и Европейския съюз.
Генерал-майор Йоница изрази желание за засилване на двустранното военно сътрудничеството на оперативно ниво и подчерта, че двете страни ползотворно биха могли да работят в областта на съвместната подготовка, логистиката и поддръжката на съвместните операции на българските военни контингенти.
В края на срещата генерал-лейтенант Тодоров отправи пожелания към генерал-майор Йоница за здраве, успехи в личен и професионален план и връчи плакета на Съвместното комаднване на силите.
На срещата присъстваха началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, заместник-началника на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов и офицери от СКС.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Инициативата на Макрон за европейско военно сътрудничество извън НАТО набира популярност

26.09.2019, 12:38

На фона на скорошното присъединяване на Норвегия и Швеция към оглавяваната от Франция „Европейска интервенционна инициатива“ (EI2) и одобрението на молбата за участие на Италия, може да се говори за прогрес при осъществяването на идеята на Еманюел Макрон за създаването на европейска армия.
За първи път EI2 беше представен от президента на Франция по време на речта му в Сорбоната през септември 2017 година, в която Макрон призова към стратегическата автономия на Европа в областта на сигурността и отбраната и създаването на „истинска европейска армия“.
Френската инициатива беше официално оформена през юни 2018 година, когато министрите на отбраната на Белгия, Дания, Германия, Естония, Франция, Холандия, Португалия, Испания и Великобритания подписаха в Париж меморандум за намерения относно сътрудничеството извън форматите на НАТО или отбранителните структури на ЕС.
Финландия влезе в новата военна коалиция през ноември 2018 година едновременно с влизането на инициативата в сила.
На второто съвещание на коалицията, състоящо се в Холандия в петък (20 септември) десет министри на отбраната приветстваха присъединяването на Норвегия и Швеция.
Министрите подписаха документ, съдържащ условията за участие, методи за работа и мащаба на инициативите и се договориха за провеждане на постоянни срещи на представителите на военното командването на всички страни участници на EI2 два пъти годишно.
Съгласно документа, идеята за сътрудничество се заключва в това да се осигури бързо разгръщане на съвместните военни операции, евакуация на граждански лица или ликвидиране на последствията от стихийни бедствия, с крайна цел да се създаде „обща стратегическа култура“, която да позволи на страните-членки да си взаимодействат в рамките на мисиите на НАТО, ЕС, ООН или на други специални коалиции.
По време на срещата участниците също се договориха да не дублират функциите на вече съществуващите структури ЕС, НАТО, ООН и ОССЕ и заявиха, че „EI2 е само спомагателен, гъвкав, незадължителен форум, в който всички участници са равни“.
„EI2 вече ни позволи заедно да действаме на Бахамите, за да помогнем на жертвите на урагана Дориан и нашите щабове сега се намират в тесни отношения. Тази нова обща стратегическа култура трябва да ни позволи да развиваме координация, да имаме възможности да провеждаме операции по евакуацията на граждани или дори на операции с висока интензивност“, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли след срещата.
Освен това Италия заяви в четвъртък (19 септември), че е готова да се присъедини към европейската военна коалиция и съвместно да реагира на кризите при границите на ЕС.
Въпросното заявление бе направено на 18 септември след преговорите между Макрон и премиера на Италия Джузепе Конте, целящи „да обърнат страницата“ в отношенията между Париж и Рим, развалени при предишното популистко правителство в Италия.
„Италия официално заяви готовността си да се присъедини към „Европейската инициатива по интервенци“ EI2, предоставяйки своя особен национален опит в сферата на сигурността в Средиземноморския регион“, пише в официално заявление на канцеларията на премиера.
По време на развитието си, в EI2 се планира създаването на „неголям“ постоянен секретариат, сформиран от офицери за връзка, на основата на министерството на отбраната на Франция, което фактически прави Париж щаб на проекта.
При Макрон Франция предприема настойчиви усилия за засилване на европейската интеграция в отбраната. След „Брекзит“ френската армия може да остане най-силната в ЕС.
Франция предлага част от военните проекти на ЕС, разработени в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество на блока (PESCO), да бъдат интегрирани в бъдеще в EI2.
Източник: https://pogled.info, В.Сергеев

 

HH-60W Combat Rescue Helicopter (CRH) одобрен за серийно производство

26.09.2019, 12:21

На 4 септември 2019 г. в Статфорд, щата Кънектикът, Lockheed Martin обяви, че програмата Sikorsky HH-60W Combat Rescue Helicopter (CRH) е покрила етапа Milestone C според ВВС на САЩ, което дава право да започне първоначално производство с нисък темп. Бойният спасителен хеликоптер ще извършва критични бойни операции за търсене и спасяване и евакуиране на персонала за всички видове въоръжени сили в САЩ.
Четирите инструментални изпитателни вертолети, базирани в центъра за полети Sikorsky Development в Уест Палм Бийч, щата Флорида, демонстрираха производствена готовността по време на строгите изпитания на експлоатационните характеристики от страна на американските ВВС (USAF) и за проучване на полетното натоварване. Съвместният екип за полетни изпитания на Sikorsky и USAF изпълни над 150 часа полети за проверка на способностите и предостави данните на USAF, необходими за проверката за достигане на етап Milestone C. Това решение позволява на Sikorsky да започне производството на новия вертолет, който се базира на доказалия се UH-60 Black Hawk.
В съоръжението на Sikorsky в Стратфорд има 5 изпитателни вертолета CRH в различни етапи на производство. Служителите на Sikorsky и поддоставчиците на компанията са готови да започнат производството и поддръжката, доставяйки този нов вертолет за нуждите на Въоръжените сили на САЩ по света.
Програмата на САЩ за нов спасителен вертолет предвижда 113 хеликоптера, които да заменят своя предшественик Sikorsky HH-60G Pave Hawk.
"Току-що успешно получихме одобрение да започнем производството на хеликоптер, който ще спаси живота на стотици наши бойци и на нашите съюзници по целия свят. Това решение започва прехода към този по-способен и надежден хеликоптер, който да изпълнява мисията на ВВС да не изоставя никой на територията на врага. Не бих могъл да бъда по-горд от нашия екип, който направи това" заяви полковник Дейл Р. Уайт, изпълнителен директор на програмата "Разузнаване, наблюдение, събиране на данни и специални операции" в USAF.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2019, 10:05

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война. Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

ТАСС: САЩ ще командват силите си в Източна Европа от територията на Полша

26.09.2019, 09:28

САЩ ще създадат дивизионно командване в град Познан в Полша и оттам ще ръководят действията на своите войски на Източния фланг в Европа. Това съобщи министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак (на снимката), предава руската информационна агенция TACC.
„От Познан американският командващ генерал ще ръководи силите на САЩ както в Полша, така и в нашата част на Европа, т.е. на Източния фланг. Американските сили ще бъдат командвани не от Германия, както сега, а от Полша", подчерта Блашчак.
Президентите на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп на срещнаха в Ню Йорк в понеделник и подписаха съвместна декларация за разширяване на сътрудничеството в отбранителния сектор. В документа се посочва, че страните продължават „да работят по план за укрепване на военните връзки между Полша и САЩ, както и американските способности за отбрана и възпиране в Полша“. Декларацията предвижда увеличаване на броя на американските войници в републиката от 4,5 хиляди на 5,5 хиляди и разполагането им в шест военни съоръжения в цялата страна.
Центърът за бойна подготовка, който ще се използва от военнослужещи от двете страни, ще се намира в град Дравско-Поморск. В Познан ще има дивизионно командване, както и група за подпомагане на пехотата на САЩ. Във Вроцлав - въздушна база за товарене и разтоварване на самолети на ВВС на САЩ. В Ласк се планира да се създаде база за американската дронна ескадрила, а в района на Повидз - щаб на въздушна бойна бригада, батальон за логистична поддръжка и отдел спецсили, който също ще използва съоръжението в Люблин.
Понастоящем на територията на Полша е разположен многонационален батальон на НАТО от около хиляда военнослужещи, а също и американска танкова бригада с около 3,5 хиляди войници на ротационна основа.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

САЩ предложиха на Турция да продаде своето приятелство с Русия

26.09.2019, 09:21

САЩ предложиха на Турция да продаде своето приятелство с Русия, пише руският вестник „Взгляд“.
САЩ са готови да платят на Турция да се откаже от ракетите С-400. В навечерието на срещата между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган медиите публикуваха пакет от предложения, отправени от Вашингтон до Анкара. Това е връщане към програмата F-35 и доставката на необходимите оръжия и петкратно увеличение на обемите на търговия. От Турция се изисква и най-малкият детайл: да не се активират комплексите С-400, закупени от Москва. Въпросът е дали Анкара ще приеме това предложение.
Докато Реджеп Ердоган е в Ню Йорк на Общото събрание на ООН, в Турция активно се обсъждат предстоящите американски предложения за подобряване на двустранните отношения в Турция........Прочети още

 

САЩ ще разположат 500 военни в Литва за шест месеца

26.09.2019, 09:12

САЩ ще изпратят през октомври 500 военни в Литва за срок от шест месеца, съобщи Ройтерс.
"Посланието е, че силите на САЩ могат да дойдат когато, където и в каквато численост са необходими", каза пред Ройтерс литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис, посочва БТА.
Целта на разполагането на този контингент е да бъдат засилени позициите на НАТО срещу руското военно присъствие в региона, отбеляза Асошиейтед прес.
САЩ инвестират в Европа, за да възпрат евентуална агресия от страна на Русия, правейки разходи за военни обучения, модернизиране на бази и разполагане на американско военно оборудване. Но същевременно президентът Доналд Тръмп призовава европейските си съюзници да харчат повече за отбрана, отбеляза Ройтерс.
Москва казва, че няма намерение да нахлува в балтийските страни и Полша и обвинява НАТО, че дестабилизира Европа, като разполага войски близо до границите на Русия.
Съюзнически войски от Великобритания, Канада, Франция и Германия са разполагани на ротационен принцип в Полша, Литва, Латвия и Естония, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г.
Освен войници, новият американски контингент ще включва 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и 70 други автомобила.

 

Карловската бригада ражда генерали и ... кандидати за кметове

26.09.2019, 09:05

За по-малко от година трима офицери от 61-ва механизирана Стрямска бригада получиха първо висше военно звание. Не всяко формирование от Българската армия може да се похвали с подобен престиж. Но не е само това. Освен генерали, елитното формирование ражда и кандидати за кметове. Трима бивши командири се включват в тазгодишната надпревара.
От 15 август заместник-командирът на бригадата полковник Станимир Христов се сбогува с бойния строй, сложи генералските пагони и стана директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната. Той прие длъжността от друг кадър на карловци. Преди по-малко от година в генералитета влезе бившият началник-щаб на бригадата Маргарит Михайлов, който сега отива на международна длъжност.
Новият командир на бригадата от 1 юни т.г. е бригаден генерал Деян Дешков. Той е най-младият генерал у нас – само на 44 години. За 20 години е сменил 17 офицерски длъжности, което си е истинско постижение. И то винаги нагоре в армейската йерархия. И само в бойния строй. Прие длъжността от бригаден генерал Пламен Йорданов, който бе назначен за заместник-командир на многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния.
Трима генерали от запаса, бивши командири на 61-ва Стрямска механизирана бригада, са номинирани за кандидати за кметове. Генерал-майор от запаса Петър Петров – на Червен бряг, бригаден генерал от запаса Кольо Милев – на Сливен и бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков – на Карлово. Първите двама са издигнати от съответните общински конференции на БСП, но са от гражданската квота. Третият е номиниран от ВМРО-БНД.
Очевидно е, че службата в 61-ва механизирана бригада дава сериозен опит и подготовка на офицерите, за да могат да заемат и изпълняват големи отговорности у нас и в рамките на съюзническите ни задължения. Тя, обаче, дава шанс и за успешно участие в надпреварата за местна власт.
Достатъчно е да споменем, че най-голямото формирование в Сухопътни войски  поддържа постоянна бойна и мобилизационна готовност, провежда подготовка и участва в многонационални учения и мисии. В условия на кризи оказва помощ на населението при овладяване и /или/ преодоляване на последиците от бедствия. При военен конфликт бригадата е готова да демонстрира сила и решителност, адекватни на заплахата и да участва активно в отбраната на националната територия. Призвана е да осигурява в най-голяма степен контингентите ни зад граница. Всичко това лежи основно на плещите на офицерите. Впечатляващото им кариерно развитие подсказва, че се справят успешно.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2019, 08:50

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2019, 08:47

Навършват се 138 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

 

В космоса полетя първият астронавт от ОАЕ

25.09.2019, 21:00

Руската ракета-носител "Союз ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-15, на борда на който се намира първият астронавт от ОАЕ - Хазаа ал-Мансури, стартира към Международната космическа станция - МКС, предадоха световните агенции.
Изстрелването беше осъществено от космодрума в Байконур в 16:57 часа българско време. - (видео)
Членове на екипажа са космонавтът Олег Скрипочка, астронавтът от НАСА Джесика Меир и първият в историята астронавт от ОАЕ Хазаа ал-Мансури.
Космическият кораб ще лети до МКС по шестчасовата схема. Скачването с орбиталната станция е предвидено за 22:45 часа на 25 септември.
Скрипочка и Меир ще изкарат на МКС 187 денонощия. Хазаа ал-Мансури ще се завърне на Земята на 3 октомври с руския космонавт Алексей Овчинин и с американския астронавт Ник Хейг.

 

Седем държави предлагат изтребители на Хърватия

25.09.2019, 20:26

Хърватия обяви търг за закупуване на 12 изтребителя, като подробности за офертата трябва да бъдат обявени днес, пише Jutarnji List, цитиран от македонското електронно издание МКД.
По неофициална информация оферти са подадени от най-малко седем държави. Най-голямата изненада сред тях, според изданието, е Израел, който отново иска да предложи на Хърватия F-16 втора употреба.
Това е самолетът, който Хърватия веднъж вече избра, но с отказа на САЩ да даде разрешение на Израел да й продаде самолетите и сделката се провали.
Но този път Израел ще трябва да наддаде заедно с американския производител на самолети „Локхийд Мартин“, за да осигури подкрепата на САЩ за сделката, .
Други държави, подали оферти досега, са Италия, Франция, Швеция, САЩ, Швеция, Норвегия и Дания.
Тези седем страни са информирали Хърватия, че са готови да се състезават с шест различни модела самолети.
Според кабинета на хърватския премиер Андрей Пленкович Хърватия ще търси потенциални кандидати, които предлагат, както нови, така и за употребявани самолети, които след това ще бъдат оценявани индивидуално.
Очаква се офертите да бъдат изпратени през следващия месец, а на участниците в търга ще бъдат дадени шест месеца за наддаване.
В допълнение към технико-тактическите характеристики и цената, един от най-важните критерии за избор на една от офертите в цялата оферта ще бъде времето на доставка на самолета. Този критерий е изключително важен, като се има предвид, че ресурсите на използваните в момента хърватски МиГ-21 започват да се изчерпват до края на 2023 година. Това означава, че доставката на новия самолет би била оптимална през 2024 година.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Черноморският флот на Русия проведе учения в Черно море

25.09.2019, 20:17

В акваторията на Черно море са се провели учения по търсене на претърпяващи бедствие подводници. В маневрите са участвали 12 кораби и плавателни съдове от руския Черноморски флот (ЧФ), предава руският специализиран портал „Военное обозрение“.
Както съобщават от пресслужбата на ЧФ, според сценария на ученията на подводницата е възникнала аварийна ситуация, след което тя, получавайки незначителни вътрешни повреди, потъва. Ролята на „авариралия“ плавателен съд изпълнява дизел-електрическата подводница „Колпино“, която се спуска на дъното. Търсенето й е осъществено от кораби, вертолети и самолети от състава на флота. След намирането на подводницата и провеждането на спасителна операция, „Колпино“ се е издигнала на повърхността. - (видео)
„След намирането на „авариралата“ подводница, със спасителния съд „Коммуна“ е спуснат дълбоководен апарат АС-23 с аварийна спасителна група на борда, който се е прикрепил към обекта и е вдигнал на повърхността „ранените“ членове на екипажа“, се казва в съобщението.
Отбелязва се, че в рамките на тези маневри подводницата „Колпино“ се е спуснала на дълбочина повече от 240 метра, където са отработени действия на екипажа при гмуркане на голяма дълбочина.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

FAZ: НАТО изчаква с плановете за намаляване на войските в Афганистан

25.09.2019, 20:11

Обявяването на преговорите с талибаните за „мъртви“ принуди НАТО да задържи прилагането на плана за намаляване на войските в Афганистан, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Припомня се, че планът предвиждаше съкращаване не само на броя на американските войници в страната, но и на контингентите на други държави, участващи в мисията „Решителна подкрепа“. Най-вероятно всяка от тях щеше да изтегли от Афганистан около 30% от своите сили, включително Германия.
В момента Бундесверът участва в обучението на силите за сигурност на афганистанското правителство с до 1300 войници. В бъдеще това число може отново да падне под 1000.
Дали плановете за намаляване на войските след прекратяването на преговорите от американския президент Доналд Тръмп напълно ще бъдат изоставени, засега остава неясно.
След месеци на преговори и САЩ, и талибаните бяха уверени, че могат да постигнат споразумение за политическо разрешаване на почти 18-годишния конфликт в Афганистан.
Тръмп вече беше обявил, че броят на американските войски в страната трябва да бъде намален в случай на подписване на споразумение. Към настоящия момент в Афганистан има между 13 000 и 14 000 американски войници. До 8 475 от тях участвват в обученията на НАТО. Останалата част пряко подкрепя антитерористичната борба в страната.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Празник на комуникационните, информационните и навигационните специалисти, служещи във ВВС

25.09.2019, 19:35

На днешния ден честваме празника на Свързочни войски и органите по информационно осигуряване в Българската армия и отбелязваме 141 години от създаването на първото свързочно подразделение. Комуникационните, информационните и навигационните специалисти са част от всички видове и родове войски. Тяхната дейност е разнопосочна и многообхватна.
Военнослужещите и цивилните служители от подразделенията за КИНП на Българските Военновъздушни сили, ежедневно допринасят за изграждането на високоефективна КИНС и поддържането на надеждното функциониране на сложната система за командване и управление.
Днешния празник е повод да си спомним за началото на свързочните войски и да отдадем заслуженото на хората, които са пример за трудолюбие и висока отговорност. Съхранявайки традициите и трупайки опит е създадена здрава основа за бъдещите комуникационни, информационни и навигационни специалисти, и е изградена история, с която да се гордеем!
Честит празник!
Източник: http://af.armf.bg/

 

Вицепрезидентът Йотова връчи почетни плакети на столетници ветерани от войните

25.09.2019, 19:20

Почетни плакети за заслуги връчи вицепрезидентът Илияна Йотова на столетниците ветерани от войните поручик Диньо Георгиев и капитан Недьо Лазаров. В Стара Загора вицепрезидентът се срещна с Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
„Благодаря ви, че служите на България. Вие – хората, отдали целия си живот на родината, сте нашият пример за родолюбие. Вие доказвате, че морал, чест и достойнство, отговорност и обич към България са изконни човешки ценности, а не са само красиви думи, които пълнят лозунгите и речите на политиците.“ С тези думи Илияна Йотова приветства присъстващите.
„Благодарение на всички вас нашето поколение гради бъдещето си в мир. Но светът отдавна не е бил толкова тревожен и опасен и не бива да забравяме, че за мира трябва да работим всеки ден – така, както вие ни завещахте“, изтъкна вицепрезидентът.
Вицепрезидентът Йотова увери, че с президента Радев ще продължат да бъдат гласът на хората, както обещаха преди три години. „Продължаваме да отстояваме националните интереси, да градим силна държава със силни институции, които работят за хората“, посочи Илияна Йотова.
В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че България трябва да има самочувствието на силна и суверенна държава, която отстоява своите позиции. „Иска ми се ние, съвременните политици и хората на държавни постове, да имаме поне частица от самочувствието, смелостта и волята на дедите ни отпреди 111 години, които се противопоставиха на Великите сили и отстояха независима България“, заяви Илияна Йотова.
По думите на вицепрезидента българите сме успешни винаги когато сме единни. „Нека да превъзмогнем разделението и работим за една голяма кауза – модерна и просперираща държава, с достоен живот за всеки“, призова вицепрезидентът Йотова, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Източник: http://otbrana.com/

 

Украйна закупи от Чехия полски САУ от съветско време

25.09.2019, 16:00

Украйна продължава да изкупува бивши съветски оръжия от страни, които преди са били част от Варшавския договор. Според военни медии този път държавната компания "Укринмаш" обърна внимание на 122-mm самоходни гаубици "Гвоздика".
През юли 2019 г. Киев закупи 16 единици техника полско производство, както и два комплекта артилерийски части за гаубици, които ще бъдат необходими като консумативи при ремонтите.
Самоходните артилерийски установки ще претърпят малка модернизация в "Шепетовския ремонтен завод", при която ше получат нова радиостанция и сателитна навигационна система.
Миналата година Украйна получи 40 самоходни гаубици, които бяха модернизирани и предоставени на частите на армията и Националната гвардия. Самоходните артилерийски установки 2C1M Goździk са произведени в Полша и са лицензирано копие на „Гвоздика“. Всички те бяха снети от съхранение. Те се различават от съветските машини с дизеловия двигател SW680T, друг вид опорни колела и хидродинамичните щитове.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Германия официално се отказа от закупуването на американския F-35

25.09.2019, 15:47

Германският министър на отбраната госпожа Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката) направи изявление, цитирано от Reuters, като подчерта, че американските изтребители F-35 от 5-о поколение са безперспективни и Германия ще откаже да ги закупи в полза на изтребителите от 4-о поколение Eurofighter Typhoon.
Днес ВВС на Германия изпитват сериозни проблеми, тъй като трябва да бъде заменен авиационен парк от голям брой остарели и физически износени изтребители Panavia Tornado, но очевидно американските изтребители F-35 не успяват да съблазнят германското Министерство на отбраната поради сравнително високата цена, ниската ефективност и скъпата поддръжка и съответната зависимост от Вашингтон.
Освен това Германия вече е участник в програмата за създаване на европейски изтребител от 5-о поколение - NGF (New Generation Fighter), като по този начин целесъобразността от използването на американски бойни самолети почти напълно отпада.
По-рано Италия изрази намерението си да се откаже от закупуване на още от американските F-35.
Източник: http://www.pan.bg/

 

MDL достави втора подводница тип Scorpène на индийските ВМС

25.09.2019, 13:20

На 19 септември 2019 г. индийската компания Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) достави на ВМС на Индия втора дизел-електрическа подводница тип Kalvari (Scorpène).
Подводницата, която ще влезе в експлоатация под името INS Khanderi, бе предадена на церемония в Мумбай. S22 Khanderi е втората от шестте лодки, поръчани по договор на стойност IN230 милиарда (3,2 милиарда щатски долара), подписан с Naval Group (тогава DCNS) през октомври 2005 г. по подводната програма на Индия Project 75. Първата подводница от новия тип, INS Kalvari, бе приета в експлоатация през декември 2017 г.
INS Khanderi бе пусната на вода на 12 януари 2017 г. и първоначално бе планирано да влезе на въоръжение в началото на 2018 г. Това бе отложено за 28 септември 2019 г., както съобщиха висши служители на ВМС на Индия.
66 м дългата подводница има екипаж от 31 души, включително 6 офицери и може да достигне максимална скорост от 20 възла под вода.
"Подводниците тип Scorpène могат да осъществяват многобройни задачи, типични за всяка модерна подводница, включваща противокорабни и противоподводни мисии" се казва в изявление за доставката на МО на Индия.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Командирът на флота на Кралство Белгия беше посрещнат в щаба на ВМС във Варна

25.09.2019, 12:50

На тридневно посещение у нас е командирът  на Военноморския компонент на Въоръжените сили на Кралство Белгия контраадмирал Уим Роберехт. Той бе приветстван в щаба на българските ВМС във Варна, предаде Булфото.
Днес контраадмирал Роберехт беше посрещнат от командира на ВМС на Република България контраадмирал Кирил Михайлов с официална церемония пред сградата на Адмиралтейството.
След церемонията, в Щаба на Военноморските сили двамата командващи разговаряха по актуални въпроси на отбраната и сътрудничеството на военноморските сили на двете страни и членството им в Алианса.

 

Гръцки, а не български самолети ще пазят небето на Северна Македония

25.09.2019, 10:09

Гърция измества България в охраната на небето на Македония. “България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие”, заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката) в интервю за вестник „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.
Той настоя, че началниците на Генералните щабове на Гърция и Северна Македония трябва да подпишат такова споразумение за въздушното пространство, което е наложително към този момент и е в интерес на националния интерес на Атина.
На въпрос дали има уговорка за наблюдение на въздушното пространство в Северна Македония и стандартизацията на армията, Панайотопулос отговори, че тези въпроси подлежат на преговори между военните ръководства на двете страни. Той отново подчерта позицията на правителството на „Нова демокрация“ за Договора от Преспа, но добави, че наблюдението на въздушното пространство е „в интерес на Гърция“.
„Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната е резултат от Договора от Преспа. Резултат, който не е толкова отрицателен, колкото негативните аспекти този договор. В този контекст ще бъде подписано споразумение между началниците на Генералните щабове за въздушното пространство на Скопие. Мисля, че това е в интерес на нашата страна, защото ако не се случи, ще даде възможност на други страни, главно на Турция, която е изразила интерес, но може би и на България, която също е изразила интерес, но без изобщо да разполагат с необходимите средства. Следователно в този момент е наложително да се подпише споразумение за наблюдение на въздушното пространство със Скопие, тъй като това е в национален интерес“, казва Панайотопулос пред гръцкия вестник.
На 2 април по време на посещение в Скопие на тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас и министри от неговото правителство бяха подписани двустранни споразумения между министъра на отбраната Радмила Шекеринска и тогавашния министър на националната отбрана на Гърция Евангелос Апостолакис. Беше парафирано ново цялостно споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, 20 години след първото. То обхваща области от взаимен интерес – стратегически диалог, отбранителна политика, развитие на способността за отбрана, планиране на отбраната, логистика и др.
Само преди три месеца българският премиер Бойко Борисов се хвалеше, че България ще пази Македония с новите си 8 американски изтребители. "В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват. Имаме надеждна техника, която модернизираме. А и с колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония“, заяви Борисов. Той посочи, че това ще е добре и за тях, и за нас. „Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония". Очевидно, че Борисов ще трябва да почака да охранява Скопие и Македония, още повече, че самолетите ще дойдат най-рано след три години.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Нов тайвански реактивeн учебно-боен самолет Yongying

25.09.2019, 09:55

На 24 септември 2019 г. тайванската самолетостроителна компания Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) е представила на специална церемония първия прототип на свръхзвуковия учебно-боен самолет Yongying.
Общата стойност на проекта е около 2.2 милиарда долар. Планира се да се построят два прототипа ХТ-5, първият от който трябва да е е готов през 2019 г., а летателните изпитания трябва да започнат през 2020 г. ВВС на Тайван трябва да получат до края на 2026 г. общо 66 самолета.
Разработването на ХТ-5 започва през 2013 г. в резултат на спечелване на конкурс за учебно-боен самолет от ново поколение. ХТ-5 трябва да замени намиращите се сега на въоръжение УБС АТ-3 (произведени от AIDC през 1980-те години) и двуместните учебно-бойни изтребители Northrop F-5F Tiger II.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Путин с послание към НАТО за ракетен щит

25.09.2019, 09:22

Руският президент Владимир Путин на 19 септември изпрати послание до няколко държави, включително и до членове на НАТО. В документа се отправя призив за неразпространение на ракети в Европа и други региони. Това съобщи "Коммерсантъ".
Отбелязва се, че руският държавен глава предлага мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа и други страни. Руските власти вече са направили подобен апел към държавите от Северноатлантическия алианс. Страните не са проявили интерес към това предложение.
"Призоваваме ви да подкрепите нашите усилия в полза на обявяване на мораториум върху прилагането на Договора за ракети със среден и малък обсег ", се казва в посланието на Путин, предаде News.bg.
Споразумението за премахване на ракети със среден и по-малък обсег престана да действа в началото на август 2019 г., след като САЩ обявиха едностранно оттегляне от договора. Путин вече определи действията на САЩ по Договора "пропагандна кампания".

 

Артилерията събра симпатиите в кампанията „Бъди войник“

25.09.2019, 08:53

За нас кампанията „Бъди войник“ е важна и ние влагаме в нея  сили, енергия и много надежда. Тя има същото значение както и ученията, които провеждаме, защото нашата дейност не е само подготовка на войските, а включва и строителството на войските, което е свързано и с попълването на личен състав. Това заяви пред медиите вчера началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов на събитията от кампанията „Бъди войник“ в Асеновград, съобщава Пресцентърът на МО.
„Кампанията „Бъди войник“ преобърна негативната тенденция и в момента броят на приетите в армията е по-голям от броя на напусналите. Очакваме при нас да дойдат младите хора, защото армията е място, което оформя развитието им, възпитава ги в чувство за отговорност, във физическа и психическа устойчивост“, каза още бригаден генерал Караиванов.
„Формированието в Асеновград е окомплектовано почти на 90% с войнишки състав, което показва големия интерес на младите хора в региона към армията“, съобщи командирът на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев. Той посочи, че събитието от кампанията днес е кулминацията на дейността на полка за популяризирано на военната професия чрез дни на отворени врати, когато учениците от града имат възможност да се запознаят с условията и реда за служба в армията.
Статичният показ на площад „Николай Хайтов“ включваше основната техника от състава на 4-ти Артилерийски полк, както и въоръжение и оборудване на Специалните сили.
Изключителен интерес предизвикаха демонстрациите на военнослужещите от Артилерийския полк по подготвянето на оръдие за водене на огън.
Гражданите и гостите на Асеновград наблюдаваха демонстрации на базови умения на военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“, които войниците трябва да владеят след постъпването в бригадата – стрелба на къси и пределно къси разстояния и техники за стрелба. Демонстрирани бяха още директна акция с цел освобождаване на заложник и военно-ръкопашни техники.
Традиционно събитието от кампанията „Бъди войник“ завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

На фокус: Подготовка за парада в чест на 70-тата годишнина от създаването на КНР

24.09.2019, 22:25
 

Русия предаде на Хърватия партида отремонтирани Ми-171Ш

24.09.2019, 22:04

Холдинга „Вертолеты России“ (влизащ в държавната корпорация „Ростех“) е отремонтирал 10 хърватски военнотранспортни вертолета Ми-171Ш и е предал техниката на клиента. Тържествената церемония се състоя в понеделник на военното летище Плесо близо до Загреб, информира ТАСС.
В Хърватия през 1991 година имаше само един вертолет Ми-8, а сега те са 24, десет от тях са Ми-171Ш.
Руската страна е осигурила качествен и съответстващ на регламента ремонт на десетте вертолета в заводите МВЗ им. М. Л. Миля и 810 Авиаремонтный завод.
Тендера за провеждане на капитален ремонт на хърватската вертолетна техника руския холдинг спечели през 2006 година.

 

V-247 Vigilant: безпилотен конвертоплан за морски пехотинци

24.09.2019, 20:08

Американският корпус на морската пехота ще може да се сдобие със собствени ударни дронове. На 19 септември порталът Defense-blog.com съобщи, че Bell Helicopter, част от американската корпорация Textron, за първи път е демонстрирала модел в пълен размер на перспективния БПЛА V-247 Vigilant.
Морските пехотинци на САЩ са въоръжени с леките разузнавателни дронове Textron Systems RQ-7 Shadow и Boeing InSitu RQ-21A Blackjack. Освен това командването на морската пехота наема от ВВС на САЩ дроновете MQ-9 и MQ-1 Predator. За да намалят зависимостта си от ВВС, морските пехотинци планират да се въоръжат със собствени ударни дронове, способни да излитат и кацат на кораби, да развиват висока скорост и да прекарват дълго време във въздуха.
Разработката на ударния дрон за нуждите на американската морска пехота стана известна през 2016 г. Тогава компанията Bell Helicopter представи официално концепцията за безпилотен боен конвертоплан, наречен V-247 Vigilant.
Дронът се разработва като част от конкурса Marine Air Ground Task Force — Unmanned Expeditionary Capabilities. Според условията на конкурса устройството трябва да може да работи заедно с конвертопланите Bell Boeing MV-22 Osprey (модификацията на V-22 Osprey за морската пехота) и изтребителите-бомбардировачи F-35B. В същото време дроновете трябва да бъдат оборудвани с разузнавателни модули, системи за електронна война и да носят различни видове оръжия.
Планира се V-247 Vigilant да има три отделения във фюзелажа и две точки за окачване на крилата. Дронът може да бъде оборудван с малки по размер торпеда Mark 50, ракети AGM-114 Hellfire или JAGM (перспективни противотанкови ракети, разработени да заменят AGM-114). Дронът може да достигне скорост над 500 км/ч, да се изкачи на височина 7500 м, да прекара повече от 11 часа във въздуха и да пренесе почти тон полезен товар.
Източник: https://pogled.info/

 

ВВС ще изпълнят широк спектър от тактически мисии и задачи по време на съвместната тренировка „Тракийска звезда 2019 г.-2”

24.09.2019, 16:43

Изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево участват в съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2019-2” и в българо-американската подготовка „Тракийска есен 2019”.
В периода от 24 до 27 септември в небето над Тракия ще се проведат интензивни дневни и нощни полети. Български и американски екипажи ще извършват бойно маневриране, въздушен бой с изтребители и тактически прехвати.
Основните цели са постигане на оперативна съвместимост на българските военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав, усъвършенстване на процедурите по всестранно логистично осигуряване и поддръжка на гостуващите подразделения от състава на съюзнически въоръжени сили.
Участието в съвместните тренировки предоставят на формированията възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
Източник: http://af.armf.bg/

 

Холандия купува 1275 колесни бронирани автомобили Iveco MTV

24.09.2019, 16:32

На 12 септември 2019 г. италианската компания Iveco Defense Vehicles (част от групата Iveco, контролирана от обединението CNH Industrial NV) сключи договор с нидерландското Министерство на отбраната за доставка на 1275 бронирани машини MTV с колесна формула 4х4 за холандските въоръжени сили.
Цената на договора, сключен като част от нидерландската програма DVOW (Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen), не се съобщава. Доставките ще се извършват от 2022 до 2026 година. Производството на машините ще се осъществи в предприятието Iveco в Болцано (Италия).
Холандският договор беше първата наистина голяма поръчка на бронираната машина MTV (Medium Tactical Vehicle), известна още и под италианската абревиатура VTTM (Veicolo Tattico Medio Multiruolo) и разработено от Iveco Defense Vehicles съвместно с германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Този автомобил от клас MRAP първоначално е създаден във версии с формула 4х4 (бойна маса 18 t) и 6х6 (маса 25 t).
Триосовата версия на тази машина, представена от KMW под наименованието Grizzly, е тествана от германския Бундесвер в съответствие с немската подпрограма GFF 4 през 2007-2010 г., но германското Министерство на отбраната не взе решение за покупката й. Очевидно машината 6x6 никога не е постъпила за производство.
От 2010 г. двуосната (4x4) версия на машината VTTM е закупена в малки количества от италианските въоръжени сили под името Orso („Мечка“). Доставени са общо 76 единици, включително 16 в медицинската версия и няколко във версията на инженерно-разузнавателна машина и машина за разминиране.
Съгласно договора от 2014 г. на ливанската армия са доставени от Iveco пет машини MPV (4x4). С общото си бойно тегло от 18 t, MPV (4x4) може да побере 11 души. Машината е оборудвана с дизелов двигател Iveco Cursor 9 с мощност 400 к.с. и автоматична скоростна кутия. Нивото на защита не се оповестява.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Американски изтребители F-16 Fighting Falcon в Полша

24.09.2019, 11:56

Американски изтребители F-16C/D от 121-ва иае от състава на 113-то авиокрило на Въздушната национална гвардия на Окръг Колумбия (Вашингтон) са прехвърлени в полската 32-ра тактическа авиобаза Ласк (Baza Lotnictwa Taktycznego). 121-ва иае "Capitol Guardians" е с постоянна дислокация в съвместната база Анрюс (щат Мериленд).
В Полша американската ескадрила ще участва в двустранно учение с полските ВВС (Siły Powietrzne RP) в рамките на авиационната ротация 19.4 в поддръжка на операцията „Атлантическа решителност“.
От полска страна ще действат изтребители-бомбардировачи Су-22 и изтребители F-16C/D.
В учението ще участват и въздушни танкери KC-135R Stratotanker от 108-ма ескадрила от състава на 126-то авиокрило на Въздушната национална гвардия на Илиноис, които ще действат от 33-та авиобаза (33.BLTr) Подвиз (Полша).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

24.09.2019, 10:27

Умее ли българската държава да пази военните си кадри? Това е сериозен въпрос, който в последно време не се радва на очаквания отговор. Той има продължение „...и да използва подготовката им?“.
Има няколко факта, които будят размисъл. Нека да започнем от частното и да преминем към общото. През август си тръгнаха трима млади генерали с мотива „по лични причини“. Няма съмнение, че зад тази формулировка стоят различни човешки истории. Факт е, обаче, че армията остана без офицери с по няколко образования, научни звания, натрупан опит и реално показани качества за по-нататъшно кариерно развитие.
Другото лошо е, че самата власт не е признателна към труда и усилията на отиващите си от армията. За тези генерали, например, се оказа, че не са заслужили държавна награда. Има само спазване на процедурата: предложение от правителството  за освобождаване, указ и толкова?! Инициатива за нещо друго, макар и от морален характер, какъвто те безспорно за заслужили, няма.     
Подобна, но в интерес на истината, по-сериозна ситуация имаше по времето, когато министър на отбраната бе Николай Ненчев. Тогава голяма част от висшите офицери, които стигнаха върха на военната пирамида или почти се докоснаха до него, си тръгнаха преждевременно. За началниците на отбраната този резултат  беше на сто процента.
Но да отидем към общото. Законът е така написан и гласуван, че наистина военните кадри у нас си тръгват учудващо рано. Не става дума само за генералите и адмиралите. И никой не смее да пипне пределната възраст за военно звание, чието навършване означава скъсване с военната професия. Съдете сами. Полковниците си тръгват на 56 години, бригадните генерали и генерал-майорите на 58, генерал-лейтенантите – на 59 и генералите, който у нас е само един, на 62 години. А младшите офицери, майорите и подполковниците си отиват заедно – на 55 години?!
Въпросителните и удивителните, обаче продължават. Тези дни МО ни предложи промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Един факт създава повод за друго учудване. Какъв е той? Пределната възраст за водене на военен отчет на резервистите и запасните с военна подготовка за  войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери  е 55 години. Т.е. в момента, когато някой от тях (без войниците) напусне военната професия, според закона, на 55 години,  с натрупани знания и подготовка, армията се лишава от неговите услуги. Приблизително така стои въпросът и при останалите офицери. Защото военните окръжия водят на военен отчет старшите офицери до навършване на 60 години, а за генералите и адмиралите – 63. След това са най-обикновени пенсионери, т.е. ненужни на отбраната на страната. Началникът на отбраната, например, се уволнява на 62 години, изкарва една година в запаса и край със задълженията към защитата на Отечеството. Всичко това на фона на проблемите с осигуряването на подготвен запас и резерв. Някой трябва да се сезира. На първо място това е законодателят.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Patria e на Международния технически панаир в Пловдив – 2019

24.09.2019, 10:21

В периода от 23 до 28.09.2019 г. скандинавската фирма Patria, предоставяща услуги и решения в сферата на отбраната, сигурността  и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл, участва на Международния технически панаир в Пловдив. Щандът на Patria предизвика силен интерес сред експертите, посетителите и официалните лица, съобщават от компанията.
Patria е участник в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини за нуждите на Сухопътните войски на Българската армия. Patria предлага на България последно поколение бойна машина Patria AMV за постигане на целите за модернизация на Българската армия, като основен етап за постигането на тази цел е местното производство.
Patria предлага машините да се произвеждат с страната от предприятия от българската отбранителна промишленост, в сътрудничество с подизпълнители от гражданската промишленост. Международният технически панаир в Пловдив предоставя чудесна възможност за провеждане на срещи и обсъждане на бъдещото сътрудничество с представители на различните фирми от България.
Patria поставя акцент върху местното производство. Компанията предлага промишлено участие и производство в България, като по този начин повече от 20% от инвестициите ще останат в страната. Досега Patria е осъществила успешен трансфер на технологии и проекти за местно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка.
Местното производство ще даде на България по-голяма сигурност на доставките, чрез създаването на независим контрол върху поддръжката и позволявайки извършването на модификации на машините на местно ниво. Избирайки Patria, българската отбранителна промишленост ще получи високо ниво на трансфер на технологии, възможност за местно производство и значителни инвестиции за модернизиране на промишлената инфраструктурата в страната.
„Участието на местната промишленост винаги води до разширяване на националните възможности. Има три ключови аспекта: промишленото производство осигурява основата за сигурността на доставките; носи редица ползи за местната икономика и създава нов експертен опит“, заяви Яне Пулкинен.
 „Бих искал да наблегна на това, че участието на местната промишлеността е от жизненоважно значение за придобиването на нужната експертиза за редовната поддръжка на машините. Местната отбранителна промишленост би следвало да отговоря за сигурността на националната отбранителна способност. Това гарантира и създава много работни места, пряко или косвено. Придобитият експертен опит ще осигури по-малко държавни разходи през целия жизнен цикъл на продукта, включително разходи за ремонт, модификации, както и за осъвременяването на машините в средата на жизнения им цикъл. В много страни се наблюдава положителен нетен резултат, със съществен принос за цялото обществото, под формата на данъци и дивиденти“, добави Яне Пулкинен, мениджър “Трансфер на технологии” в Patria Land.
Източник: http://otbrana.com/

 

Подводницата от проект 636.3 “Петропавловск-Камчатски” завърши заводските изпитания

24.09.2019, 10:00

Първата подводница на проект 636.3 “Петропавловск-Камчатски” Б-274 (Варшавянка), предназначена за Тихоокеанския флот приключи заводската част от изпитанията си, съобщи Алиса Грицкова, прессекретар на Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург.
"Подводницата "Петропавловск-Камчатски" премина към заводски морски изпитания на 16 август и се върна в завода на 17 септември. Програмата включваше изпитания за скорост, маневрени дълбочинни изпитания, измервания на магнитното поле, както и проверка на сонарния комплекс, радара и средствата за свръзка, както и двигателя и система за поддържане на живота”, заяви Грицкова.
Според нея всички системи и механизми на подводницата са работили в нормален режим, в съответствие с обявените тактически и технически характеристики. Субмарината успешно е завършила всички планирани потапяния, включително и дълбоководните.
В близко бъдеще екипажа ще започне да се подготвя за държавните изпитания, които са насрочени за началото на октомври. - Още за проект 636.3

 

Германия и Америка укрепват отношенията си

24.09.2019, 09:18

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката) обеща на американското правителство, че Германия ще покаже по-голям военен ангажимент, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Не става дума само за размера на германския бюджет за отбрана, а и за готовността на Германия да участва в мисии, каза Крамп-Каренбауер след среща с американския министър на отбраната Марк Еспър.
"Дадох много ясно да се разбере, че Германия е готова да участва, но само в европейска мисия", заяви тя, изразявайки подкрепа за европейска мисия в Ормузкия проток.
САЩ оглавяват международна военна мисия в Ормузкия проток с цел осигуряване на безопасно преминаване на търговските кораби, след като Иран задържа петролен танкер в района през юли.
Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са сред страните, които се присъединиха към коалицията най-наскоро. През август Германия отхвърли американско искане да се включи в мисията.
По време на срещата с Крамп-Каренбауер в Пентагона Еспър повтори призива на САЩ към Германия за увеличаване на разходите за отбрана.
"Германското лидерство е от съществено значение. То е по-важно отвсякога", каза той.
По думите му Германия като най-голямата икономика в Европа би трябвало да инвестира повече и да поема повече отговорност в НАТО.
"След като обсъдихме широк кръг от въпроси, имащи решаващо значение за отношенията ни в отбраната, съм уверен, че силата на съюза между нашите страни е непоклатима", заяви Еспър.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ може да предложат отново на Турция доставката на „Пейтриът“ и Ф-35

24.09.2019, 09:05

САЩ може да направят на Турция ново предложение за доставката на ракетните системи „Пейтриът“ и изтребителите от пето поколение Ф-35, предава TACC, цитирайки доклад на турския телевизионен канал Haber Turk, който се позовава на свои източници.
Според разпространената информация Вашингтон и Анкара се готвят да подпишат споразумение за свободна търговия. Съгласно това споразумение на Турция ще бъде напрено ново предложение за доставката на системи за ПВО „Пейтриът“ и Ф-35, а митата за алуминий и стомана ще бъдат намалени.
Няколко години подред Анкара се опитваше да води преговори с Вашингтон за доставката на „Пейтриът“, но САЩ отказаха сделката, което тласна Турция към покупката на зенитно-ракетните системи С-400 от Русия.
През септември 2017 г. Руската федерация обяви сключването на договор с Турция за доставка на С-400 на стойност 2,5 милиарда долара. Анкара ще получи две дивизии. Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турската страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.
САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорител на Белия дом в писмено изявление подчерта, че решението на републиката да придобие руската система за прави невъзможно оставането на страната в програмата за американските изтребители Ф-35 от пето поколение.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2019, 08:39

Навършват се 150 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3 –та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3- та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 

 

Две бойни машини се разбиха при десантиране на ученията "Център-2019", няма жертви

23.09.2019, 22:57

Две бойни машини на десанта БМД-2 от състава на 217 вдп на 98 вдд се разбиха на 20 септември по време на стратегическите КЩУ  "Център-2019" на полигон Донгуз, след десантиране от самолети Ил-76МД, заради проблеми с парашутните им системи. Машините са били без екипажи, съобщи вчера пресслужбата на МО на РФ.
Машините са напълно разрушени и не подлежат на възстановяваме. Комисия от командването на ВДВ съвместно с представители на промишлеността установяват причините и обстоятелствата за произшествието. - (видео)

 

Русия създава изтребител от шесто поколение

23.09.2019, 20:00

Русия работи върху създаването на изтребител от 6-то поколение. Новината съобщи генералният директор на руския Държавен научноизследователски институт за авиационни системи Сергей Хохлов (на снимката).
Разликата с изтребителите от 5-то поколение ще е тази, че в базовата версия машината ще разполага с опция да е безпилотна. „Останалите характеристики са по-нататъшно развитие на вече съществуващите: още по-бързо, по-маневрено, по-незабележимо", допълва Хохлов.
Руските военни твърдят, че вече са пуснали в производство изтребители от пето поколение Су-57, като до края на 2019 г. първият сериен самолет трябва да постъпи в бойния състав на руските въздушно-космически сили. Договор за 76 такива машини беше подписан на форума "Армия-2019".

 

Каква е целта на европейското военно сътрудничество

23.09.2019, 19:30

Министрите на отбраната на Франция, Белгия и Кипър подписаха споразумение за съвместно създаване на далекобоен противотанков ракетен комплекс за Европа.
Целта на проекта е да се разработи ново семейство ракети за интеграция на “цялото многообразие на наличните платформи”.
На пръв поглед редовна новина. Всъщност тук има множество тънки моменти за тези, които разбират, както казва един известен човек. Започвайки се от пръскането на сериозни пари от общия отбранителен евробюджет и бюджетите на европейските страни, конкуренцията за това пръскане, минавайки през осъзнаването на някои страни, че да се опират на чуждия, макар и засега добър чичко става опасно, до интересния факт, че европейците нямат своя съвременна противотанкова ракета. И като черешката на тортата: при успех на проекта основните пострадали ще са евреите. А сега да погледнем подробно.
Европейската оръжейна компания MBDA (Великобритания, Италия, Германия, Франция) обяви, че това е неин собствен проект, а официалните лица я обявиха в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество по въпросите за сигурността и отбраната (Pescо) още през есента на 2018 година. MBDA иска да продаде своята ракета Missile Moyenne Portée (MMP) не само на френската армия (където този ПТРК засега присъства в хомеопатични дози), а да ощастливи с него и другите европейци. Ръководителите на MBDA устроиха шоу-програма, демонстрираха преимуществата на ММР и особено акцентираха на това, че тяхната компания е единственият подходящ производител, защото ММР е напълно разработена и произведена в Европа.
Откъде се взе тази активност и това просто безразсъдно губене на енергия за шоу-програми?
Това е шанс да се постави под контрол огромният европейски пазар. Колкото и странно да изглежда, но Европа няма нито един съвременен противотанков ракетен комплекс. Странно, но е факт. Освен доста остарелия френско-германски Milan ER и френския комплекс на къси разстояния ERYX европейците нямат нищо свое.
И с какво европейците имат намерение да се отбраняват от неминуемото, както твърди европейската преса, пристигане на Стария континент на танковите армади на Путин? С американски “Джавелин” и TOW, а също така с еврейски “Спайк”. При това последните доминират в армията на Европа. Някои “Спайк” се поставят пряко от израелската компания Rafael, но повечето Spike-LR (нем. MELLS - Mehrrollenfähiges Leichtes Lenkflugkörpersystem) се произвеждат в Германия по израелски лиценз от дъщерна компания на германските Diehl BGT Defence GmbH & Co.KG, Rheinmetall Defence Electronics GmbH и израелския Rafael Advanced Defense Systems с красивото име EuroSpike GmbH. От тази гледна точка нуждата от нов проект е очевидна - не си струва труда да се надяват на добрия еврейски или еврейско-американски чичко в условията на хаотизацията на Европа.
Не знам за “Спайк” германско производство, но самите евреи не са скромни с цените: “Стойността на ракетите за износ е около 200 хил. долара, което е малко по-евтино от конкурентния комплекс “Джавелин” с цена на ракетата около 240 хиляди”.
Да се върнем към заявлението на MBDA за "рамките на PESCO", и защо това е така важно.
Проектите, признати за “истинско европейско военно сътрудничество в рамките на PESCO, могат да получат сериозни финансови дотации от Европейския фонд за отбрана (EDF), чийто бюджет за 2021-2027 година е 13 милиарда евро.
Ето тук става по-разбираемо страстното желание на френско-тевтонския алианс да създаде общоевропейски танк на бъдещето и също така общоевропейски изтребител!
За това говорят и скептиците на новия проект. Видите ли, проектът за общоевропейския ПТРК ще бъде един вид изпитание дали общите проекти под егидата на ЕС наистина да послужат за целите на разширение на сътрудничеството между европейските държави. Скептиците вещаят лошо: “Голямо количество проекти на PESCO са просто рекламна компания за доставчиците, пробутващи своя конкретен продукт под лозунга за европейското единство. И когато жарта на евроентусиазма спадне, ще се изясни, че никой не е имал намерение и да мисли за отбранително сътрудничество”
А сега за евреите. Как без тях. И за британците с Брекзита им. В последно време не можем да се разминем без тях.
Чиновниците на Eurospike на изложбата DSEI Defense Trade EXPO в Лондон миналата седмица се оплакаха, че са ги оставили зад борда на зараждащата се европейска програма за ПТРК. Произвежданите в Германия “Спайк” са основани на израелска технология, в резултат на което според оценките на един от ръководителите на компанията, общото съотношение на частите е 70% европейско и 30% израелско.
При това е важно да се отбележи, че според все още формиращите се правила за достъп до европейските отбранителни проекти, единствено членове на Европейската икономическа зона имат право на финансиране от ЕDF и механизмите за стимулиране на сътрудничеството от PESCO. Затова никаква модернизация на “Спайк” с израелско участие няма да се получи с финансиране от ЕС. А и Великобритания след Брекзит ще се изключи от повечето европейски проекти дори и като доставчик на детайли, защото никой няма да губи тази допълнителна хранилка заради джентълмените от Малкия остров. - Още ПТРК
Източник: https://pogled.info/

 

Китай изстреля два нови сателита „Бейдоу“

23.09.2019, 16:48

Китай изстреля успешно в орбита два сателита на навигационната система „Бейдоу“ днес в 5:10 часа сутринта местно време от Центъра Сичан. Сателитите бяха изведени в орбита с  ракета-носител „Чанджън -3В". Те са 47-ият и 48-ият, които се присъединяват към семейството сателити на навигационната система „Бейдоу“, съобщава "Радио Китай". - (видео)
Сателитите ще служат за подобряване на точността на позициониране на системата. Очаква се Китай да завърши оперативното развръщане на глобалната мрежа „Бейдоу“ до 2020 г.
Изстрелването в понеделник е 312-та мисия на ракети-носите от серията „Чанджън". - Още Космос

 

Председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч пристига на официално посещение в България

23.09.2019, 16:35

По покана на началника на отбраната генерал Андрей Боцев днес, 23 септември, на официално посещение в нашата страна пристига председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.
В рамките на визитата утре, 24 септември, председателят на най-висшия военен орган на Алианса ще се срещне с началника на отбраната генерал Андрей Боцев и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Програмата на председателя на Военния комитет на НАТО включва срещи в Министерския съвет и в Администрацията на президента.

 

Task and Purpose: В американската армия считат, че Китай е по-опасен от Русия

23.09.2019, 13:51

Началникът на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил (James C. McConville) смята, че Китай представлява по-голяма заплаха за САЩ, отколкото Русия, информира Task and Purpose. В тази връзка Макконивил предложи основните усилия да се съсредоточат върху Азиатско-Тихоокеанския регион, оставяйки Европа с минимален контингент, който да сдържа Русия.
През последните години Пентагонът се съсредоточи върху заплахата от Русия и Китай, пише Task and Purpose. Американската армия модернизира оръжията си, подготвяйки се за всякакви възможни предизвикателства: част от модернизацията стана MDO, която е основната военна доктрина на САЩ, определяща основните принципи на водене на война на сушата, във въздуха, морето, в киберпространството и в космоса срещу противници като Русия и Китай.
Въпреки това генерал Джеймс Макконвил, смята, че Китай е по-голяма заплаха от Русия, пише изданието, позовавайки се на данни от вътрешната кореспонденция. Въз основа на това предположение Макконвил предлага да се съсредоточат върху Азиатско-Тихоокеанския регион, оставяйки Европа с „минималния настоящ контингент, който да съдържа Русия“.
Според Макконвил Китай ще замени Русия като основен съперник на САЩ в периода от 2028 до 2035 година. В тази връзка най-новите военни разработки трябва да бъдат предоставени на Индо-Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ.
„Стратегията за национална сигурност на САЩ ясно гласи, че в света съществува конкуренция на великите държави, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Европа. Генерал Макконвил възнамерява да подобри военната доктрина на армията, нейното оборудване и функциониране, за да подкрепи стратегията за национална сигурност.“, цитира Task and Purpose думите на прессекретаря на Макконвил.
Изданието подчертава, че предложенията на Макконвил имат препоръчителен характер. Въпреки това екипът на генерала отбелязва, че за да се съобразят с изискванията на концепцията на армията за MDO, трябва да се вземат възможно най-скоро подходящите решения.
Източник: https://pogled.info/

 

„Известия“: Русия се закрепи в Близкия Изток

23.09.2019, 09:38

През есента на 2019 г. изминаха четири години от началото на операцията на руските военновъздушни сили в Сирия. През това време руските военни помогнаха на правителствените сили да си върнат контрола над 90% от територията на страната и изградиха две военни бази с изключително стратегическо значение., пише руският вестник “Известия“.
Авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус окончателно затвърдиха присъствието на Руската федерация в Близкия Изток и Средиземноморието. И най-важното е, че те осигуриха директен достъп до руската авиация и флота до други региони. Например военно транспортните самолети Ил-76 и Ан-124, излетели от Хмеймим, лесно ще стигне до Северна или Централна Африка и Латинска Америка. Журналисти от вестник "Известия" посетиха руските бази в Сирия и наблюдава службата и живота на руските войници.
Преди това, в голямата жега, двигателите не винаги стартираха “, казва за „Известия“ заместник-командирът на смесения авиационен полк за военно-политическа работа. - Самолетите стояха на открито, понякога толкова нагрети, че автоматиката им не позволяваше излитането.
Но сега руските пилоти вече нямат такъв проблем. Има изградени укрития в базата за авиационна техника. Това са малки сводести конструкции. Те надеждно защитават самолетите както от слънце, така и от импровизирани бомби, пуснати от дронове.
В укритията са инсталирани системи за подаване на гориво, електричество и дори имат климатизация.
Руските самолети изпълняват задачи за осигуряване на противовъздушната отбрана на руските военни съоръжения ”, обяснява командирът на изтребителния полк Су-35 пред „Известия“. "Ние също летим като ескорт на чуждестранни разузнавателни самолети, които са близо до базите Хмеймим и Тартус."
В допълнение към многофункционалните Су-35 руските военни инсталации са защитени с противовъздушните системи С-400, ракетните системи „Тoр“ и системите „Панцер“.
За четири години инфраструктурата на Хмеймим драматично се промени. За персонала са изградени няколко удобни трапезарии, има пекарна, комплекси за баня и перални. Специалната гордост на руското командване е системата за пречистване на водата. За ден тя произвежда няколко хиляди литра от най-чистата питейна течност, която след това се бутилира в пластмасови бутилки.
За същия период Центърът за поддръжка на логистиката Тартус се превърна в пълноценна военноморска база. Сега тя осигурява целогодишно присъствие в Средиземно море на военноморската група на руския флот. В Тартус на корабите и подводниците могат да се извършват ремонти, попълване на запасите им, а също и почивка на екипажа.
Сега в Тартус приключва строителството на ремонтния цех. Според представители на ВМС, той осигурява пълноценна поддръжка на различни части и възли, както и въоръжението на руските военни кораби и подводници. В същото време военните моряци подчертават: новото съоръжение ви позволява да ремонтирате всеки кораб или подводница, които са на служба в руския флот.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Започна военно учение на страните от басейна на Червено море

23.09.2019, 09:10

Съвместните учения „Червена вълна - 2“ (Red Wave 2) на военноморските сили на шестте страни от басейна на Червено море, започнаха в неделя в Саудитска Арабия, съобщи вестник Asharq Al-Awsat, цитиран от TACC
Както отбелязва адмирал Сакр ал Харби, командир на Западния флот на Кралство Саудитска Арабия, "във военноморските учения вземат участие части от ВМФ на Йордания, Египет, Судан, Джибути, Йемен, Сомалия и Саудитска Арабия, както и самолетите на Саудитските военновъздушни сили ". Ученията ще продължат до 26 септември, заяви саудитският адмирал.
Според Ал Харби маневрите "са насочени към укрепване на морската сигурност на страните, разположени на брега на Червено море, защита на териториалните води, както и разширяване на военното сътрудничество и обмена на военен опит между тези държави". Адмиралът добави, че настоящите учения са от особено значение "с оглед на значението на Червеното море за целия свят като един от основните морски коридори, гарантиращи стабилността на световната търговия". Командирът на Западния флот на Саудитска Арабия не информира за броя на военнослужещите, участващи в маневрите.
В края на 2018 година представители на седемте държави на среща в Рияд одобриха създаването на нов съюз. Саудитска Арабия, Египет, Джибути, Сомалия, Судан, Йемен и Йордания заявиха, че основните цели на обединението на държавите, разположени на брега на Червено море и Аденския залив, са "засилване на сигурността в региона, развитие на взаимни инвестиции и реализиране на съвместни икономически проекти". Първите съвместни упражнения „Червена вълна - 1“ бяха проведени през декември 2018 година.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

23.09.2019, 08:54

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).

Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.

На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.

В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2019, 08:51

Навършват се 150 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

 

Кой ще превъоръжи пехотата

22.09.2019, 22:03

Битката за модернизацията на българските сухопътни войски навлиза в най-горещата си фаза. Поне на теория само три месеца ни делят от момента, в който Министерството на отбраната ще вземе решение какви да са новите бронирани бойни машини, с които армията ни да се грижи за отбраната на страната през следващите поне 20-30 години и ще участва в коалиционните мисии на НАТО.
Залогът в случая е изключително голям, дългосрочен и логично провокира интереса на повечето големи играчи в отбранителната индустрия – все пак става дума за проект на стойност 1.46 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях войската ни трябва да получи минимум 90 бойни и 60 спомагателни бронирани машини, достатъчни за оборудване на три батальонни бойни групи според най-модерните стандарти на Северноатлантическия алианс. Проектът е и стратегически, защото в дългосрочна перспектива сухопътните войски най-вероятно ще поръчат още бронетранспортьори – все пак армията не се състои само от една механизирана бригада........Прочети още

 

Русия пусна видео от стрелба с "Кинжал" от кораб за борба с подводници

22.09.2019, 20:00

Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Земя на Франц Йосиф в северната част на Баренцово море, съобщават руските медии.
На кадрите може да се види моментът на изстрелването на зенитни ракети, както и стрелба от корабна артилерия.
В ученията са участвали екипажите на големия кораб за борба с подводници проект 1155 "Вицеадмирал Кулаков" 626, както и големите десантни кораби проект 775 "Александър Отраковский" 031 и "Кондопога" 027. Руските военни моряци са отработвали отразяване на въздушно нападение от условен противник на различна височина и посоки, използвайки зенитните ракетни комплекси "Кинжал" (Индекс ГРАУ – 3К95, експортно наименование – „Клинок“, според класификацията на НАТО SA-N-9 Gauntlet (на български: „Желязна ръкавица“), 100-мм артилерийска установка АК-100, 57-мм универсално оръдие АК-725 и 30-мм автоматични артилерийски установки АК-630.
За противодействие на високоточните оръжия на условния противник, корабите са използвали средства за РЕБ, създавайки пасивни и активни системи в системите им за управление.
Както отбелязват от руското военно ведомство, учението се е провело при бурно море и силен вятър.
Източник: https://news.bg/

 

Помпео: Целта на САЩ е да избегне война с Иран

22.09.2019, 19:48

Съединените щати имат за цел да избегнат война с Иран, а допълнителните войски, наредени в региона на Персийския залив, са за "възпиране и отбрана", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предаде "Ройтерс".
Помпео добави, че е уверен, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предприеме действия, ако подобни мерки за възпиране се провалят и че това е добре разбрано от иранското ръководство.
"Нашата мисия е да избягваме война", заяви Помпео. "Видяхте какво обяви секретар Еспер в петък, ние поставяме допълнителни сили в региона с цел възпиране и отбрана", добави той.
Напрежението между Вашингтон и Техеран допълнително ескалира след атака миналия уикенд върху петролни съоръжения в Саудитска Арабия, които първоначално нарушиха половината от производството на петрол в Кралство и бяха обвинени в Техеран от САЩ и Саудитска Арабия.
САЩ обяви повече санкции срещу Иран, санкционирайки Иранската централна банка, докато Пентагонът заяви, че изпраща американски войски за укрепване на въздушната и ракетната отбрана на Саудитска Арабия след най-голямото досега нападение срещу петролните съоръжения на кралството.
Помпео заяви, че Вашингтон предприема мерки за възпиране на Техеран, но добави, че Тръмп ще предприеме необходимите действия, ако Техеран не успее да промени поведението си. "Ако това възпиране продължи да се проваля, аз също съм уверен, че президентът Тръмп ще продължи да предприема необходимите действия", добави той.
Източник: https://news.bg/

 

Шойгу нарича вярата на САЩ в превъзходство основната заплаха за Русия

22.09.2019, 19:44

Увереността на САЩ в нейното превъзходство във властта и възможността за предприемане на неоснователни стъпки е основната заплаха за Русия и други страни, заяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу в интервю за вестник "Московски комсомолец", предаде "РИА Новости".
Шойгу отбеляза, че при сегашното ниво на информация и автоматизация има голяма вероятност от грешки в системата за контрол на оръжията. Затова според него проблемът със сигурността на информацията е излязъл на преден план.
Говорейки за ситуацията в света, министърът изрази надежда, че въпросът за участието на Русия в широкомащабна война сега не стои на преден план.
"Всички рискове и последици, които крие такава мащабна война, са очевидни за всички", поясни Шойгу.
Ръководителят на Министерството на отбраната подчерта, че развитието на руската наука и промишленост позволява на Русия успешно да се изправи срещу САЩ. Освен това, според Шойгу, Москва не се опитва да се конкурира с Вашингтон "на всички фронтове".
"Ако поставите военния бюджет на САЩ на рафтовете, ще разберете: огромни разходи отиват за всякакви бази, разпръснати по целия свят. В Америка има 170 такива бази", заяви министърът и добави, че разходите на САЩ само за операцията Афганистан е почти равен на руския годишен бюджет за отбрана.
Източник: https://news.bg/

 

Ген. Боцев: Трудно ще убедим обществото за задължителната военна служба

22.09.2019, 13:12

Трудно можем да върнем задължителната военна служба, защото трудно може да се убеди обществото, че действително е необходимо, въпреки че доста държави от ЕС и НАТО правят първи стъпки към възстановяването ѝ.
Това съобщи в интервю за ''Фокус'' началникът на отбраната ген. Андрей Боцев във връзка с подготвен законопроект за доброволна военна служба, който престои да влезе за обсъждане в Народното събрание.
,, В Македония, Сърбия, Дания, Холандия и в северните републики има. Правят се опити за връщането на задължителната служба и в Германия и Франция. Доброволната военна служба у нас е много необходима. Направени са икономически изчисления и тя няма да ни струва по-скъпо. Крайно необходимо е обаче тези хора да преминат през казарма, за да могат да бъдат подготвени за най-елементарните неща'', обясни той.
Генерал Андрей Боцев допълни още, че законопроектът е на междуведомствено съгласуване, но все още има моменти, които трябва да бъдат изчистени от Министерствата на образованието и на финансите. При доброволна служба са предвидени социални придобивки.
Източник: https://frognews.bg/

 

Американският военен катамаран „Карсън Сити” е на посещение във Варна

22.09.2019, 12:48

От вчера на посещение във Варна е транспортният кораб за експедиционни операции „Карсън Сити” (Carson City, T-EPF-7) от състава на ВМС на САЩ, научи Moreto.net.
Корабът е високоскоростен транспортен катамаран. Максималната му скорост е 43 възла (80 км/ч). Дължината на кораба е 103 метра. Корабът разполага с хеликоптерна площадка.
Това е второ посещение на военния кораб във Варна. Миналата година той бе акостирал на Морска гара от 27 до 29 август.
Капитан на кораба е Джонатан Кефър (Jonathan Keffer).

 

Решителен “Отговор”: На какво е способен новият комплекс за борба срещу подводници

22.09.2019, 09:45

Експертите разказаха за особеностите на новия комплекс за борба срещу подводниците “Отговор” (“Ответ”). Вестник “Красная Звезда” посвети статия на новата разработка за ВМФ на Русия.
Тук се споменава по-специално за перспективния ракетен комплекс за борба срещу подводници „Отговор“. Държавните му изпитания, според скорошно изявление на заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко, ще приключат през 2020 г.
Авторът отбелязва, че Министерството на отбраната все още не е предоставило подробна информация за него. Но по този въпрос се изказват експертите.
Някои смятат, че „Отговор“ е по-нататъшно развитие на комплекса за борба срещу подводници „Пакет-НК“ (приет на въоръжение през 2008 г.). Благодарение на модулния дизайн, той ще пасне на кораби с почти всяка водоизместимост. Независимо дали става въпрос за МРК или тежък ядрен крайцер.
Комплексът работи на принципа „открит - ударен“. Нещо повече, целта за него са и самата подводница, и торпедата, пуснати от нея.
Смята се, че „Отговор“ включва не само технологията на „Пакет-НК”, но и „Калибър-НК“. И така, в арсенала му има ракета-торпедо, приспособена за вертикална пускова установка.
Универсалната система за управление на комплекса в автоматичен режим извършва предварителна подготовка на ракетите, генерира и въвежда полетна мисия.
В първия участък ракетното торпедо върви към целта по балистична траектория. След достигане на зададената точка, торпедото се отделя от носача и се приводнява с парашут.
По-нататък то търси подводници, използвайки собствената си глава за самонасочване
Предполага се, че боеприпасите са вариант на ракетното-торпедо 91RT2 с бойна глава под формата на малък размер термично торпедо (MTT) или негови аналози.
Няма официална информация за спецификацията на "Отговор". Но експертите смятат, че с него могат да въоръжат малките ракетни кораби проект 22800. - (видео)
Източник: https://pogled.info/

 

Денят на Независимостта ще бъде отбелязан тържествено с участието на представителни военни формирования

22.09.2019, 09:11

Денят на Независимостта ще бъде тържествено отбелязан в гарнизоните в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В честванията по повод 111-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от: Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Националната гвардейска част (НГЧ), Съвместното командване на силите (СКС), Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“.
Кулминацията на тържествените прояви е в град Велико Търново, където тържествата продължават три дни. От 19.30 часа днес на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие.
От 09.00 часа тази сутрин пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” започва военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще участват и в празнично шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България”. В шествието ще се включат и участниците в ХІII Международен фестивал на военните оркестри. В продължение на три дни Велико Търново е домакин на престижната и емоционална среща на военни духови оркестри от различни държави. От 12.30 часа пред сградата на „Български пощи“ във Велико Търново граждани и гости на града ще могат да се насладят на шоу-спектакъл на участниците във фестивала с разнообразна емоционална програма: от военни маршове, до съвременни музикални произведения. Символичен домакин на проявата е Фестивалният военен духов оркестър (в него влизат формациите на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора). В ХІII Международен фестивал на военните оркестри участват още Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и Представителният оркестър на Националната гвардейска част. Чуждестранните гости са оркестърът на Републиканската гвардия на Алжир и Военният духов оркестър при Военновъздушна академия „Хенри Коанда” град Брашов, Румъния. На 23 септември от 09.30 часа на площад „Цар Асен“ отново ще има шоу-спектакъл на участниците в ХІІI Международен фестивал на военните оркестри.
С церемонии по издигане на националния флаг на Република България, благодарствени молебени и тържествени ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината, ще бъде честван празничният ден в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.
В Казанлък Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт.
В Русе в тържествените прояви ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.
Във Варна от 09.30 часа започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България (на площад „Независимост”, пред сградата на Окръжен съд Варна). Участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ. От 18.30 часа за граждани и гости на Варна ще има концерт на Представителния духов оркестър на ВМС на входа на Морската градина.
В Бургас от 09.30 часа започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме (пред Община Бургас на площад „Атанас Сиреков”) с участието на представителни части на ВМС, СКС и ВВС от гарнизона. След него представителна част на ВМС ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.
В Созопол от 09.30 часа представителна част на ВМС участва в церемония по издигане на националното знаме (в района на амфитеатър „Аполония“ и поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите във войните воини от Созопол.
В град Камено, област Бургас, тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски с участието на представителна част на ВМС.

 

Откриха алея „Воинската слава на Карлово”

22.09.2019, 09:02

Алея „Воинската слава на Карлово” бе открита на 21 септември, в навечерието на Деня на българската независимост. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
Събитието уважиха кметът на община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов, неговият заместник Антон Минев, секретарят Стефан Стефанов, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бивши командири на военното формирование, членове на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Васил Левски”, граждани. Те положиха цветя на паметните плочи на бележити воини, родолюбци и патриоти от Карлово и сведоха глави в знак на признателност. Да съхраняваме паметта за нашите деди и прадеди, отдали живота си във войните за свободна и независима България; да предаваме на децата и внуците си патриотизма и да им разказваме за героизма на воините от Стремската долина, да бъдем обединени и да работим за бъдещето на Родината, пожела в приветствието си д-р Емил Кабаиванов. Той се поклони и пред паметника на загиналите, намиращ се на територията на 61-ва Стрямска бригада.
Военният историк доцент д-р Петър Ненков акцентира в словата си на битките и победите на 28-ми Стремски и 21-ви Средногорски полк, наследник на чиито бойни традиции е 61-ва Стрямска бригада. Доц. Ненков припомни и за героите в алея „Воинската слава на Карлово”.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2019, 08:53

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо:
Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели, заключава авторът на статията. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открит невзривен боеприпас в Кюстендилско

21.09.2019, 21:20

Военнослужещи от Сухопътните войски изпълниха задача в помощ на населението като унищожиха намерен невзривен боеприпас днес, 21 септември.
Модулното формирование от Трети механизиран батальон - Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, е действало след отправено искане от МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски по сигнал за намерена корозирала граната тип „лимонка“ край язовирната стена на язовир Дренов дол, област Кюстендил.

На място военнослужещите са извършили разузнаване и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
Източник: https://www.mod.bg/bg/

 

Китайските медии смятат, че руският МиГ-41 ще притежава космически “характеристики”

21.09.2019, 16:45:

Китайското издание на “Соху” оцени перспективите на най-новия руски изтребител-прехващач от пето поколение МиГ-41.
Авторите от “Соху” обръщат внимание на факта, че разработката на изтребителя МиГ-41 наближава своя логичен завършек. Предполага се, че първият самолет ще започне да влиза в армията още през 2025 година. Характеристиките на тази платформа включват нейните усъвършенствани стелт характеристики, както и невероятно висока скорост (4-4.3 Мах).
„В момента има малко подробности в откритите източници по отношение на техническите характеристики на МиГ-41 поради високото ниво на секретност на проекта. Въпреки това вече е ясно, че появата на този самолет ще бъде голяма крачка напред за Русия”, отбелязват китайските журналисти.
Особен интерес представляват материалите, които руските инженери използват в този самолет. Както знаете, летенето с такива високи скорости е придружено от така наречената “термична експлозия”, има рязък скок на температурата на повърхността на самолета. В САЩ, за да се справят с този проблем, използват специална титанова сплав, но в крайна сметка се отказват от това решение. В тази връзка е любопитно как тази ситуация ще бъде решена в Русия.
Ако разработчиците на МиГ-41 успеят да реализират своите идеи, възможно е този самолет да бъде приписан не към пето, а направо към шесто поколение изтребители. По-рано в медиите се появи информация, че машината може да има безпилотна версия. Китайските журналисти дори на шега предположиха, че техническата мощ на супер-самолета МиГ-41 ще бъде достатъчна за борба с извънземни.
„Самолетът ще има космически характеристики, вече не можете да се страхувате от НЛО“, съобщават авторите от “Соху”.
Най-вероятно Миг-41 ще бъде оборудван с хиперзвукова ракетна система “Кинжал”. Смята се, че никоя система за противоракетна отбрана в света не може да спре тези ракети. По този начин Министерството на отбраната на Руската федерация ще получи, ако не идеална, то бойна система, близка до идеалната.
Източник: https://pogled.info/

 

На фокус: Военен парад в Чили

21.09.2019, 13:11

Прочети още

 

Британският самолетоносач Prince of Wales за първи път излезе в открито море

21.09.2019, 09:00

Вторият британски самолетоносач тип Queen Elizabeth за първи път излезе в морето и преминава морски изпитания. Според съобщения публикувани от британското Министерство на отбраната, корабът HMS Prince of Wales (R09) е излязъл от шотландското пристанище Росайт и се е насочил към пристанището на Портсмут, където се води по регистър. Там по-късно ще бъде официално включен във ВМС на Обединеното кралство. - (видео)
„Това събитие е много повече от самото отпътуване на втория кораб от този тип от Росайт, защото бележи радикална промяна в авионосния потенциал на Обединеното кралство. Prince of Wales е потвърждение на това, че Великобритания е един от лидерите сред европейските членове на НАТО с такъв потенциал" - цитира ТАСС изявлението на командващия на британския флот, адмирал Тони Радакин.
„Великобритания, както и преди е готова да извършва операции навсякъде по света, от провеждането на военни действия на най-високо ниво до предоставянето на хуманитарна помощ.“ Заложен преди 8 години, корабът е с водоизместимост 65000 t и дължина 280 m и струва на британския бюджет 3 милиарда британски лири (3,75 милиарда долара по текущия курс). Очаква се той да бъде напълно готов да изпълнява поставените му задачи до 2023 г. Той е проектиран да носи на борда си 36 изтребители F-35B с вертикално кацане, както и 4 хеликоптера, но ако е необходимо може да поеме около 70 изтребителя.
HMS Queen Elizabeth, заложен две години по-рано от Prince of Wales, в момента прави преход през Атлантическия океан към Съединените щати, където ще се проведат летателни изпитания на изтребителите, предназначени за него. Очаква се началната му бойна готовност да бъде постигната през 2020 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Турция има намерение да създаде постоянни военни бази в Сирия заедно със САЩ

21.09.2019, 08:50

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви намерението си да създаде постоянни военни бази в зоната за сигурност в североизточна Сирия със САЩ, от които регионът да се патрулира.
"Ще изградим бази за патрулиране на изток от Ефрат. Ако направим това и терористите се махнат от там, това ще бъде голяма победа. След това ще се спрем ли? Не. Целта ни е да създадем зона, широка 30-40 километра през границата, за да гарантираме сигурност за нашата страна. А след това да изпратим сирийските граждани, които са с нас, в родината им. Това ще бъдат общи бази със САЩ, ние искаме те да бъдат постоянни”, заяви Акар.
Той добави, че броят на тези бази “ще бъде определен според нуждите”. “Броят им ще бъде определен в зависимост от ситуацията на място. Имаме наблюдателни пунктове в Идлиб. Патрулните бази зад Ефрат ще бъдат подобни на тези в Северен Ирак”, допълни министърът.
Според него Турция е готова сама да създаде военни бази в зоната за сигурност в Североизточна Сирия, ако САЩ проточат преговорите.
По-рано турско-американските преговори за създаване на зона за сигурност приключиха в Анкара. Според турското министерство на отбраната Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за създаването на координационен център за съвместни операции и планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Официален Дамаск категорично се противопостави на това споразумение, тъй като според сирийското правителство това е груба атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република и грубо нарушение на принципите на международното право и Устава на Организацията на обединените нации.
След тристранната среща на високо равнище Русия-Турция-Иран на 16 септември президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че Москва вярва, че след като се уреди ситуацията в Сирия, целостта на страната ще бъде възстановена и всички чужди войски ще бъдат изтеглени оттам.
Източник: https://pogled.info/

 

САЩ ще изпратят допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

21.09.2019, 08:34

Пентагонът обяви в петък, че Съединените щати ще изпратят допълнителни военни сили и оборудване в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да подсилят сигурността им, като поне засега президентът Доналд Тръмп е взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран в отговор на атаката срещу саудитската петролна индустрия, съобщи Асошиейтед прес.
Американският министър на отбраната Марк Еспър каза, че това е само първата стъпка и не изключи допълнителни действия в хода на събитията. Той заяви, че решението за допълнителни военни сили е в отговор на молби от Саудитска Арабия и ОАЕ за помощ за усилване на противовъздушната и ракетната им отбрана.
По-рано в петък президентът Тръмп обяви санкции срещу иранската централна банка и суверенния фонд на страната.
Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките срещу саудитски петролни съоръжения с дронове на 14 септември. Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, докато Иран отрича да има участие.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

21.09.2019, 08:03

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.

Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

 

Русия и Китай са разработили план за сътрудничество в областа на отбраната за 2020-2021 г.

20.09.2019, 19:50

Русия и Китай са разработили план за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни за 2020-2021 г., който ще бъде одобрен в близко бъдеще, предава TACC.
Tова обяви министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу на среща с китайския си колега Уей Фънхъ.
Според него благодарение на приятелските отношения между лидерите на двете държави двустранното сътрудничество се развива успешно.
„Наскоро проведохме 24-то заседание на руско-китайската смесена междуправителствена комисия по военно-техническо сътрудничество. Обсъдихме редица въпроси, които са свързани с бъдещите перспективи за 2020 и 2021 г.", каза Шойгу.
„Подготвен е голям план за сътрудничество в близко бъдеще. Сигурен съм, че ще го разгледаме и одобрим в рамките на следващия месец", продължи ръководителят на руското министерство на отбраната.
Той също така изрази признателност към китайските военни, които взеха участие в стратегическите учения „Център-2019“.
"Близо 1500 китайски войници дойдоха да участват в ученията, както и голям брой (военна) техника. Разбира се, те показаха голямо умение и много висока подготовка", каза министърът.
Той изрази увереност, че подобни упражнения ще продължат.
"Ние, разбира се, ще продължим да укрепваме сътрудничеството си, да укрепваме отношенията си, именно благодарение на такива учения, каквито се проведоха и през 2018 г. и сега", подчерта Шойгу.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и екология от ВВС проведоха полева подготовка

20.09.2019, 19:38

Службите и екипите за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Военновъздушните сили проведоха от 9 до 19 септември полева подготовка на полигон „Чубра“ – част от учебен полигон „Ново село”. Основната цел е усъвършенстване на практическите навици и действия при възникване на ЯХБ обстановка на територията на страната в резултат на ядрени, химически и биологични опасни аварии, терористични актове с използване на ЯХБ агенти и използване на оръжия за масово унищожение.
В полевата подготовка участваха всички офицери, сержанти и войници – специалисти по ЯХБЗ от военните формирования на Военновъздушните сили. Занятията бяха проведени в съответствие с изискванията на всички регламентиращи национални документи, както и на ратифицираните стандартизационни споразумения на НАТО в областта на ЯХБЗ и Е. Специалистите отработиха задачи по откриване, идентификация и мониторинг, ЯХБ предупреждаване и докладване, физическа защита и управление на опасностите.
Полевата подготовка беше ръководена от майор Божидар Петров от отдел „Подготовка” в Командването на ВВС. В края на тренировките химиците от ВВС успешно положиха изпит пред комисия с председател полковник Николай Тушев – началник на отдел „Подготовка” в Командването на ВВС.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започна мащабно военно учение в България

20.09.2019, 17:00

За поредна година започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2019 г.“ В нея участват до 620 военнослужещи от българските Въоръжени сили и до 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и „Спартан“. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и ще отработват задачи за доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население. В съвместната подготовка ще участват и самолети C-21 и МиГ-29, както и зенитно-ракетен дивизион от състава на българските ВВС.
„Тракийска есен – 2019 г.“ ще продължи до 7 октомври 2019 г. в района на летищата Пловдив и Чешнегирово и авиобаза Крумово.
„Съвместната българо-американска подготовка ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит в изпълнението на задачи, техники и процедури по стандартите на НАТО”, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

 

Институтът „Гейтстоун“: Какво следва за Турция? Ядрено оръжие!

20.09.2019, 16:50

През 17-те години, в които управлява Турция, член на НАТО, президентът Реджеп Тайип Ердоган рядко е пропускал възможността крадешком да превърне светското, прозападното в идеята на Мустафа Кемал Ататюрк в нелегална държава, враждебна на западните интереси.
Сега той иска да трансформира страната в нелоялна държава с ядрени оръжия, пише един от водещите турски журналисти Бурак Бекдил в статия за института „Гейтстоун“.......Прочети още

 

Президентът назначи полк. Красимир Станчев за шеф на НСО, произведе го генерал

20.09.2019, 16:45

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 8, ал. 5 и чл. 7, т. 3 от Закона за Националната служба за охрана, президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев на длъжността началник на НСО и го удостоява с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 30 септември 2019 г.

Това съобщиха от прессекретариата на президента.
Красимир Станчев е бивш охранител на премиера Сергей Станишев, а преди това е бил в екипа от гардове на Симеон Сакскобургготски.
Станчев беше зам.-началник на службата по времето на Ангел Антонов, който го освободи през 2016 г. В момента той движи международния отдел на НСО, като обезпечава необходимите документи на гардовете от НСО при пътуванията им в чужбина.

 

Първите С-400 ще бъдат развърнати в Турция през декември

20.09.2019, 16:09

Първите руски зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 ще бъдат развърнати в Турция през декември тази година. Това съобщи в петък ръководителят на Управлението за военна промишленост на републиката Исмаил Демир, цитиран от ТАСС.
„Системите С-400 ще бъдат развърнати и приведени в оперативна готовност през декември“, цитира думите му новинарският портал Haberler.
Генералният директор на концерна „Алмаз-Антей“ Ян Новиков в края на август информира, че обучението на турските военни за работа със ЗРС С-400 ще се проведе в периода между 1 септември 2019 година и 2 януари 2020 година. Вторият етап на доставките на С-400 в републиката е планиран за 2020 година. - Още за С-400
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Българска делегация се качи на Каймакчалан

20.09.2019, 16:05

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, депутати от различни парламентарни групи, командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, както и група военнослужещи участва във възпоменателна церемония за 103 години от сраженията на връх Каймакчалан.
Преди три години се проведе първото отбелязване на годишнината с официално държавно присъствие. Третото посещение тук вече говори за традиция. На върха заупокойна молитва бе отслужена с думи на преклонение и уважение към каузата, за която много българи отдадоха живота си. Присъстващите прочетоха паметта на героите с падане на колене и минута мълчание. Венци и цветя бяха поднесени от името на институции, граждани, военни формирования. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Разработчикът разкри техническите характеристики на най-новия изтребител МиГ-35

20.09.2019, 12:42

Производителят определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство и публикува за първи път подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.

Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Германия дари половин милион евро за КСС

20.09.2019, 12:17

Германия отпусна 500 хиляди евро помощ за развитие на Косовските сили за сигурност (КСС), съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Съответното споразумение бе подписано на срещу между германския посланик в Косово Кристиан Хелд и действащият министър на отбраната на най-младата държава на Балканите – Фарук Гечи. В документа се уточнява, че средствата са предназначени за снабдяването на КСС с медицинско оборудване и други материали.
Гечи благодари на посланик Хелд и германското правителство за дарението. Министерството на отбраната подчерта, че донацията на германското правителство има за цел да подобри оборудването и Медицинския център на КСС, което ще доведе до увеличаване на неговия капацитет и услуги.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Арабската коалиция започна военна операция в Северен Йемен

20.09.2019, 12:10

Арабската коалиция начело със Саудитска Арабия започна операция срещу „военните обекти“ на север от пристанищния град Ходейда в Йемен, съобщи пред „Ал Арабия“ представителят на коалицията Турки ал Малики, цитиран от РИА Новости.
Той призова мирните граждани да избягват обектите, които са възможни мишени на операцията.
По-рано говорителят обвини хуситите в опит да извършат терористичен акт в Червено море, използвайки напълнена с бомби лодка с дистанционно управление, която е излязла от пристанището на Ходейда.
На свой ред хуситите, чрез контролирани от тях телевизионен канал „Ал Масира“, заявиха, че в нарушение на сключеното в Швеция мирно споразумение, коалицията е нанесла четири авиоудара по един от районите на града. При това те опровергават съобщението на коалицията, че са направили опит за нападение по море, като посочват, че това е невъзможно, тъй като в Ходейда има наблюдатели от ООН, а всички излизащи кораби са обискирани от силите на коалицията.
Най-големият износител и един от трите най-големи производители на петрол, Саудитска Арабия, след нападението върху неговите петролни съоръжения на 14 септември намали производството с повече от половината - с 5,7 милиона барела на ден от обичайните около 9,8 милиона. Саудитският министър на енергетиката обяви на 17 септември, че благодарение на използването на резервите доставките на петрол вече са се върнали на предишното си ниво и загубеното производство досега е възстановено наполовина.
Йеменските бунтовници хусити, срещу които се бори арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, заявиха, че техните бойци са атакували нефтените обекти с безпилотни летателни апарати. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства за нападение от Йемен и обвини Иран в това. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, също смята, че Техеран е замесен в атаките. Иран отрича твърденията.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Предадоха първата южнокорейска 155-mm самоходна гаубица K9 на Норвегия

20.09.2019, 11:57
На 19 септември 2019 г. предприятието Hanwha Techwin в южнокорейския град Чангвон беше домакин на церемонията по предаването на първата 155-mm самоходна гаубица K9 (норвежко обозначение VIDAR) и първата бронирана машина за транспортиране на боеприпаси K10, произведени по договор с Норвегия.
На 20 декември 2017 г. норвежката агенция за обществени поръчки за отбраната Forsvarsmateriell, подчинена на норвежкото Министерство на отбраната, подписа договор на стойност 1,8 милиарда крони (216 милиона долара) с южнокорейската компания Hanwha Land Systems (отбранителното подразделение на групата Hanwha) за доставка на норвежката армия на 24 самоходни гаубици K9 Thunder с калибър 155/52 mm ново производство (с опция за още 24 системи). Беше съобщено, че договорът включва и неназован брой (вероятно шест) бронирани машини за транспортиране на боеприпаси К10 на същото шаси, артилерийски боеприпаси, сервизна поддръжка и обучение.
Общата стойност на програмата, като се вземе предвид реализацията на опцията, може да достигне 3,2 милиарда крони (384 милиона долара). Доставката на самоходни гаубици K9 в Норвегия трябва да започне през тази година, като доставката на основната част от оборудването ще бъде през 2020 г., а завършването на доставките - през 2021 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 

Половин век от първия полет на Ми-24

20.09.2019, 09:48

Вчера се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.
Дебютният полет е извършен от летецът-изпитател на Мил Герман Алфьоров. Четири дни по-рано той изпълнява и първото зависване с първия прототип на вертолета, означен тогава като В-24.
През март 1967 г. Президиума на Министерския съвет на СССР дава нареждане до конструкторските бюра на Мил и Камов за изготвяне на технически проект на специализиран боен вертолет. В Камов създават въоръжена версия на морския вертолет Ка-25, докато в Мил пристъпват към проектирането на тежка скоростна и двудвигателна машина, която взаимства част от агрегатите и системите от съществуващите по това време Ми-8 и Ми-14.
Предпочитанията са за проекта на Мил, като през май 1968 г. е издадено постановление на ЦК на КПСС, с което се дава началото на работата по бойния вертолет В-24.
Ръководителят на проекта В-24 е самият Михаил Мил, който стриктно следи за прилагане на неговата идеология при конструиране на машината. За главен конструктор е назначен Виктор Кузнецов. Същинската проектантска работа започва през август 1968 г.
Залага се на използването на доста елементи от Ми-8/14. На първо място това са втулката и лопатите на носещия винт, опашният винт, автоматът-наклонител и елементи от трансмисията. Заложено е на двигателя Изотов ТВ3-117, който в края на 60-те вече задвижва първите морски вертолети Ми-14. От самото начало на вертолета се придава изключително изчистена аеродинамична форма. За разполагането на сериозното въоръжение се предвижда своеобразно крило – една от бъдещите отличителни черти на Ми-24.
През февруари 1969 г. правителствена комисия утвърждава окончателния вид на вертолета и почти веднага започва сглобяването на прототипа. Първият прототип (на снимките) излиза от халето за окончателно сглобяване през юни същата година.
Изпитанията не вървят много гладко, но няма непреодолими технически трудности. Общо в изпитанията се включват два прототипа и 10 предсерийни Ми-24. Държавните изпитания от страна на НИИ на ВВС започват през юни 1970 г. и продължават година и половина. Както обаче диктува съветската традиция, серийното производство на вертолета започва преди окончателното им завършване и първите серийни Ми-24А започват да излизат от завод „Прогрес”, град Арсениев във втората половина на 1970 г.
С известни пръсвания през 90-те години на миналия век, производството на Ми-24 продължава и до днес. Актуалната му версия се нарича Ми-35М и продължава да намира не лош прием по света.
През лятото на 1979 г. първите Ми-24 предназначени за българските ВВС пристигат у нас, а за 40-годишната история на типа в България може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Rolls-Royce завърши първия етап на изпитанията на двигателя F130 за B-52

20.09.2019, 09:42

Компанията Rolls-Royce е завършила първия етап на изпитанията на доказалия се в експлоатация двигател и F130, който ще бъде предложен в конкурса за подмяна на двигателите на американския стратегически бомбардировач В-52.
Тестовете, извършени в завода на Rolls-Royce в Индианополис (САЩ), потвърждават че дизайнът и характеристиките на двигателя са абсолютно подходящи за В-52. Отделно са извършени и 50 000 часа цифрово инженерство за по-нататъшното усъвършенстване на двигателя F130 за B-52.
„Двигателят Rolls-Royce F130 за В-52 е част от доказано семейство двигатели, които са наработили милиони часове във въздуха. Ние сме доволни от получените резултати от изследванията в Индианаполис, които показват, че F130 е перфектен за В-52“, споделя зам.-изпълнителния директор на Rolls-Royce.
Двигателят F130 за B-52 е с тяга от 7700 kg и е модификация на надеждния и доказал се в експлоатация в гражданската авиация Rolls-Royce BR725. Серията двигатели F130 се използват и в американските военни самолети E-11A и C-37 и са с наработени над 200 000 часа.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Над 120 са кандидатите за матроси във втория конкурс на ВМС

19.09.2019, 23:20

Над 120 са до момента кандидатите в обявения втори за тази година конкурс на Военноморските сили за попълването на 100 вакантни матроски длъжности. Срокът за подаване на документи е до 18 октомври 2019 г. Това съобщи пред журналисти днес, 19 септември, флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, при откриването на събитията от кампанията „Бъди войник“ в град Бургас. Флотилен адмирал Чубенков запозна представителите на медиите с целите на кампанията и подчерта, че именно благодарение на нея интересът към вакантните длъжности във ВМС е по-висок, съобщава Пресцентърът на МО.
Стотици млади хора от 9 и 10 клас на училищата в града дойдоха в района на Морската гара, за да разгледат показа на въоръжение, екипировка и оборудване на видовете Въоръжени сили. Статичния и динамичния показ в рамките на кампанията „Бъди войник“ наблюдаваха и кметът на Бургас Димитър Николов, и заместник-областният управител Валентин Крумов.
Мнозина от присъстващите имаха възможност да се качат на военна моторна лодка и на катер от състава на ВМС и да се повозят в морските води в района на пристанището.
Жителите и гостите на гр. Бургас наблюдаваха действията на групата за бординг операции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби при демонстрацията на извършване на проверка и задържане на кораб-нарушител. Флотилен адмирал Чубенков поясни, че това е една от задачите, които ежегодно се изпълняват от екипажите на ВМС по време на операции на НАТО в Средиземно море при проверка на чуждестранни кораби.
В Морската градина в Бургас младежите имаха възможност да се запознаят с условията и възможностите за постъпване на служба в Българската армия.
Те се насладиха и на изпълненията на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. В концерта на откритата сцена „Охлюва“ участваха и Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ и Вокално студио „Точно време“ към военния клуб в Бургас, акробалет „Тиара“ към военния клуб в Айтос и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ в гр. Бургас.
Източник: http://otbrana.com/

 

БЛА и крилати ракети, поразили саудитските нефтени обекти

19.09.2019, 21:09

Прочети още

 

"Искандер-М" са нанесли ракетен удар по терористите на "Център-2019"

19.09.2019, 20:06

Разчети на оперативно-тактически ракетен комплекс "Искандер-М" от ракетното съединение на Централния военен окръг, които бяха предислоцирани от Урал на полигон "Сары Шаган" в Република Казахстан за участие в стратегическото командно-щабно учение "Център-2019", са нанесли ракетен удар по базовия лагер на условни терористи, намиращ се на няколкостотин километра.
Военнослужещите са оборудвали основни и запасни позиции, провели са топографско привързване към местността и са устроили площадки за претоварването на ракетите. Осигуряването на ПВО е било поверено на ЗРАК "Панцир-С", които са прикривали района на ракетните подразделения от намесата на авиация и крилати ракети.
Разчетите от Русия и Казахстан са поразили целите, а ПВО успешно е изпълнила задачите си. По думите на командващия на Ракетните войски и артилерията на Република Казахстан полковник Аскар Жоламанов е била проведена голяма по обем работа за умелото сработване на военнослужещите от двете страни, като се е наблегнало на действията на командирите и щабовете и тяхното обезпечаване с информация. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg

 

Испански УТС T-35 Pillan се е разбил в морето, двамата пилоти са загинали

19.09.2019, 19:44

Испански учебно-тренировъчен самолет ENAER T-35 Pillan E.26-05 (р.н 79-52) от 791-ва утае се е разбил вчера около 12:00 местно време малко след излитане. Пилотите, инструкторът майор Daniel Melero Ordóñez (50-годишен) и обучаемата трети курс кадет Ensign Rosa María Almirón Otero (20-годишна) са загинали.
По информация от МО на Испания вероятна причина за катастрофата е отказ на двигателя при излитане.
Спасителните екипи са се озовали на мястото на падане на произшествието минути след падането на самолета, след като са получени стотици обаждания на тел.112.
Телата на загиналите пилоти са открити и транспортиране до военно-въздушното училище San Javier.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Военният бюджет на Холандия ще се увеличи до почти 11 милиарда евро

19.09.2019, 19:24

Холандия планира бюджет за отбрана в размер на 10,9 милиарда евро за 2020 г. Според изданието Jane's това е с 4% повече в сравнение с предходната година и осигурява военни разходи на равнището на 1,35% от БВП. Предложеният бюджет за отбрана е в съответствие с планирания план за разходите за 2019 г.
Очаква се през 2021 г. военните разходи да нараснат до 11,12 милиарда евро, но през 2022 г. да намалеят до 10,73 милиарда, а през 2023 г. - до 10,5 милиарда. Трябва да се отбележи, че холандските въоръжени сили реализират покупка на американските изтребители от пето поколение F-35, както и модернизират зенитноракетните си системи Patriot. От своя страна Кралският флот на Холандия, заедно с Белгия, поръчаха нови минни ловци.
По-рано страните членки на НАТО обещаха да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП. Лъвският дял в бюджета на НАТО са разходите на САЩ, а президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува съюзниците си за това състояние на нещата.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Белгийски F-16 катастрофира във Франция, единият от пилотите увисна на електропровод

19.09.2019, 16:25

Изтребител F-16BM (р.н FB-18, 6J-18) на белгийските военновъздушни сили се разби днес в 10:30 местно време в района на Морбиан в Западна Франция, като двамата пилоти успешно катапултираха. Единият обаче все още виси с парашута си на електропровод, се казва в съобщение на местната префектура.
“Пилотът и вторият пилот успяха да се катапултират преди катастрофата. И двамата бяха локализирани и са живи”, се казва в съобщението. В него се добавя, че единият пилот е бил спасен, докато текат операции за освобождаване на другия от електропровода за високо напрежение. Жертви на земята няма, разрушенията са малки.
Източник: https://bgnesagency.com/

 

Българският войник е способен на героизъм и в мирно време

19.09.2019, 16:14

Ако искате го наречете проява на гражданска доблест. И такава, обаче напоследък не е често явление. Примерите от последнo време не са един или два. Те трябва да се знаят, защото са светъл лъч в иначе наситеното с проблеми, най-вече от недостатъчно финансиране, воинско всекидневие.
По-нататък ще стане дума за старши сержант Цвятко Делков, ефрейтор Никола Върбанов, редник Кристиян Георгиев и ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев, курсантите Мирослав Каров и Михаил Михайлов, капитан Продан Бакалов, екипажа на фрегата „Смели“, 15 военнослужещи от Алпийския батальон в Смолян, редник Петко Томанов и съпругата му Мирослава.......Прочети още

 

Америка не е готова за хибридна война с Русия

19.09.2019, 13:56

САЩ не са готови за „хибридна“ война с Русия и във връзка с това имат намерение да коригират плановете за развитие на военното и други ведомства, заяви министърът на отбраната на страната Марк Еспер, цитиран от РИА Новости.
„Недиректната война“ или „войната с представителство“ е конфликт, зад чиито непосредствени участници седят по-големи играчи. Примери за такива войни са Корейската и първия етап на Виетнамската. Изказвайки се на конференция на военновъздушните сили на САЩ, министърът изрази мнение, че Русия през последните години ефективно демонстрира провеждането на „косвени, хибридни бойни и военни операции в сивата зона“. Като пример той посочи събитията в Крим и Украйна, без да уточнява какво има предвид.
Киев и редица западни държави смятат, че Русия се намесва в делата на Украйна и е страна в конфликта в Донбас. Русия отрича това и нарича подобни твърдения недопустими. Москва многократно е заявявала, че не е страна в вътрешноукраинския конфликт и не участва в събитията на югоизток, не подкрепя милиции и не изпраща войски в Донбас, а се интересува от това, Украйна да преодолее политическата и икономическата криза, отбелязва руската агенция.
„Това говори, че те (Русия) знаят, че не искат и не могат да ни противостоят в конвенционална война и затова търсят други начин, за да ни предизвикват, да водят стратегическо съперничество на по-ниско ниво от директния въоръжен конфликт“, заяви Еспер, цитиран от агенция "Фокус".
„Това е нова форма на бойни действия. Имам предвид. Искам да кажа, че в много отношения тук сме най-слабо подготвени и че трябва да сме готови за това. Ето защо сега изучаваме как се готвят нашите планове за провеждане на кампаниите на различни театри (на военните действия) и се опитваме да излезем на ниво на стратегическо съперничество по-ниско от това равнище“, обясни министърът.
Той подчерта, че това се отнася не само за военните, но и за други ведомства на САЩ, които трябва „да променят тази стратегическа ситуация, като провеждат информационни кампании и други“. „Добри сме във военните операции, но когато се окажем в тази сива зона, когато излезем от конвенционалния конфликт, това се превръща в изпитание за нас“, резюмира Еспер.
Източник: https://fakti.bg/

 

Бомбардировачът B-21 Raider ще полети след две години

19.09.2019, 13:44

Компанията Northrop Grumman започна монтажа на първите перспективни бомбардировачи. Изпълняващият функцията на министър на ВВС на САЩ Матю Донован, заяви че програмата за разработката на перспективния бомбардировач върви по план. Монтажът на първите прототипи на B-21 Raider за летателните изпитания се извършва в същото предприятие, където са били сглобявани и бомбардировачите B-2 Spirit - 42-ият завод за ВВС на САЩ в Палмдейл, Калифорния.
Според информация на flightglobal.com, още през декември 2021 г. първият B-21 Raider трябва да изпълни полет до авиобаза Едуардс, която се намира на 35 km от монтажната линия. Там ще бъде активирана отново 420-а изпитателна авиационна ескадрила, създадена някога за провеждане на летателно-изпитателната програма за В-2.
Проектът за създаване на В-21 включва монтаж на 100 бомбардировача (с възможност за увеличаване на поръчката), които се планира да бъдат приети на въоръжение в средата на 2020-те години. Сумата на договора е 55 млрд. US$, което приблизително съответства на цена от 550 млн. US$ за всеки самолет. Новата машина трябва да работи в тандем с предшественика си, бомбардировача B-2 Spirit.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Ракетите "Пейтриът" се издъниха

19.09.2019, 12:36

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че системите за въздушна отбрана не винаги показват необходимия резултат, съобщи РИА Новости.
В момента той е на посещение в Саудитска Арабия. Там Помпео се срещна представители на кралското семейство.
Те обсъдиха атаките срещу петролна рафинерия в страната. Той е трябвало да обясни, защо саудитските сили, които са въоръжени с противоракетни системи „Пейтриът“ не са успели да отблъснат атаките.
„Системите за противовъздушна отбрана понякога дават противоречиви резултати. Това се случва на всякъде. Дори най-добрите не винаги прихващат целта. Ние ще работим, за да гарантираме, че подобни атаки няма да са успешни“, заяви Помпео.
Той отхвърли твърденията, че атаките са станали факт, заради изтеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма. Според него темата ще е водеща по време на Общото събрание на ООН. - Още за ЗРК „Пейтриът"
Източник: https://fakti.bg/

 

Kathimerini: Турските безпилотни самолети са заплаха за сигурността на Атина

19.09.2019, 09:13

Използването на безпилотни самолети от страна на Турция над турското въздушно пространство в Егейско море притеснява Гърция, която смята, че това може да е заплаха за сигурността й, пише вестник Kathimerini.
Анкара използва все повече дронове за разузнавателни и наблюдателни мисии, но има притеснения и че Турция планира да използва все повече бойни безпилотни самолети.
В отговор на тези притеснения, Гръцката национална служба за отбрана прави опити да вземе под наем няколко американски дрона MQ-9 Reaper, които са разположени във военновъздушната база на САЩ в Лариса.
Тези дронове са способни да покрият нуждите на Гърция за разузнавателен дрон. Атина изостава в развитието и производството на собствени военни технологии, които биват допълнително забавяни от европейските програми, които трябва да подпомагат разработването на тези технологии.
Атина също така преговаря с Израел за закупуването на дронове тип „Heron”, но тези преговори все още са в задънена улица.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Откриха паметни плочи на загиналите воини от с. Карабунар

19.09.2019, 09:01

С тържествена церемония тази вечер в центъра на с. Карабунар, община Септември, област Пловдив, бяха откриха паметни плочи на загиналите във войните от представително формирование от Силите за Специални операции и Представителния духов оркестър на ВВС.
Идеята да се състои, гореописаното патриотично събитие е свързана с наскоро открита информация, която беше неизвестна до момента за броя на загиналите войници през Първата световна война – първоначално известни само 9, а след щателно проучване броят им достига 56 войника, от които 15 безследно изчезнали, чийто наследници, до преди няколко седмици, не знаеха нито дата на изчезването им, нито обстоятелствата при които са загинали,съобщават от 68 бригада «Специални сили».
В една от най-тежките войни – Първата световна война 56 войници от село Карабунар са загинали на бойното поле. Те са били част от 44 пехотен полк и 27 пехотен чепински полк. Много са оцелелите, върнали се при семействата си, за да разкажат за ужаса на войната, от тях 20 наградени с ордени „За храброст“ и медали „За заслуга“.
В Балканската и Междусъюзническата война са загинали 10 карабунарски войника, във Втората световна война – 6 карабунарски войника. На шестте военни плочи ще бъдат увековечени имената на 72 достойни българи, дали живота си за благото на България. Информацията за имената на загиналите е снета от документи налични във Военния архив – Велико Търново и Архив на починалите жители на село Карабунар – Кметство Карабунар.
На ритуала присъстваха кметът на селото Иван Каменарски, кметът на община Септември Марин Рачев, секретарят на общината Нина Вардина, кметовете на всички села от община Септември, управителят на Регионален исторически музей в град Пазарджик Борис Хаджийски, наследници на загиналите и оцелелите войници от четирите войни. Паметните плочи бяха официално открити от кмета на селото Иван Каменарски и кмета на община Септември Марин Рачев след, което бяха осветени от свещенослужители от Пловдивска епархия.
Слова произнесоха кметът на селото Иван Каменарски и кметът на община Септември Марин Рачев. Венци и цветя бяха поднесени от името на Областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев, кмета на селото Иван Каменарски и кмета на община Септември Марин Рачев, командирът на Силите за Специални операции и началник на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, военно-патриотични съюзи, жители и близки на загиналите.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

В рамките на ученията "Център 2019" унищожиха ракета в стратосферата

18.09.2019, 21:33

На полигона "Ашулук" със средства за ПВО беше унищожена ракета-мишена на височина от 35 км. Общо в отразяването на атаката на условен противник на ученията "Център 2019" бяха открити и прехванати над 80 въздушни цели, съобщи "Российская газета".
Въздушните мишени имитираха ударни дронове, балистични и крилати ракети, както и самолети и вертолети. - (видео)
"Това са достатъчно сложни цели, които летяха на височина от 50 до 100 м. Например скоростта на крилатата ракета е 250-300 м/сек, а нашите мишени летяха със скорост от 550 м/сек. Освен това и сложна балистична цел, която работи на височина от 35 км по балистична траектория", подчерта заместник-главнокомандващият ВКС на Русия генерал-лейтенант Юрих Грехов.
В състава на групата за противовъздушна отбрана в Астраханска област влязоха ракетни комплекси С-400 "Триумф", С-300 "Фаворит" и С-300ПС "Волхов М6", както и ЗРПК "Панцирь-С".
Авиационното прикритие беше от изтребители МиГ-31, Су-27, Су-35С. Освен това бяха разгърнати и съвременни радиолокационни станции "Небо-М", "Каста" и "Подлет". Общо 500 военнослужещи и 150 единици въоръжение и техника. - Още ПВО
Източник: https://bg.rbth.com/

 

МО: Не сме имали официално запитване за участие в спасителна акция от ПСС

18.09.2019, 21:02

Вчера, 17 септември, от Планинска спасителна служба (ПСС) публикуваха съобщение за проведената изключително сложна спасителна акция в Пирин. От службата са се свързали с МО и МВР за предоставяне на вертолет за по-бърза евакуация на тежко ранената жена, но това не е било възможно поради „трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието”.
Днес от МО отговориха устно на въпроса на АЕРО за изясняване на случая, че официално писмено искане за използване на вертолет за спасителната акция не е постъпвало. От министерството не изключиха от ПСС да са водили неформални разговори с някого в МО или ВВС, но подчертаха, че реално искане не е имало.
В късния следобед на 16 септември жена е паднала тежко по североизточния склон на връх Джангал. При достигане на спасителите от ПСС до пострадалата са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 02,00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна с командира на Сухопътните войски на Сърбия генерал-подполковник Милосав Симович

18.09.2019, 20:40

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещна днес, 18 септември, с командира на Сухопътните войски на Сърбия генерал-подполковник Милосав Симович.
„Изказвам увереност, че традиционно високото ниво на развитие на двустранните военни отношения ще продължава да допринася за постигането на нови военни способности на Въоръжените сили, както и за по-нататъшното укрепване на регионалната сигурност“. Това заяви генерал Андрей Боцев в приветствието си към чуждестранната делегация. Той подчерта, че провеждането на съвместни учения съдейства за повишаване на подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за многонационалните операции.
Генерал-подполковник Милослав Симович изказа удовлетворение от съвместното участие на военнослужещи от България и Сърбия в многонационалните учения „Platinum Lion - 2019“ и „Platinum - Wolf 2019“, както и в съвместното учение с бойни стрелби „Шабла 2019 г.“. Той посочи също извършващия се процес по планиране на съвместното тактическо учение „Lions Land - 2019“.
От българска страна участие в срещата взеха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев и директорът на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Полковник от запаса Никодим Стоянов е кандидат за кмет на Поморие

18.09.2019, 17:15

Възпитаникът на Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен, полковник от запаса Никодим Стоянов, завършил офицерската си служба в Генералния щаб на Българската армия, е издигнат от БСП за кандидат за кмет на Община Поморие.
Административните и организаторските му качества са изградени както в армията и системата на военните клубове, така и в активната му обществена дейност.
Да му пожелаем успех!

 

Гостува ни командирът на Сухопътните войски на Република Сърбия

18.09.2019, 17:11

По покана на командира на Сухопътните войски на БА, генерал-майор Михаил Попов, делегация под ръководството на командира на Сухопътните войски на Р Сърбия, генерал-лейтенант Милосав Симович, пристигна на тридневно официално посещение в Р България.
Днес в командването на Сухопътните войски, командирите на Сухопътните войски на двете страни проведоха среща, на която бяха обсъдени въпроси по съвместната подготовка, участието в двустранни учения и бъдещи съвместни инициативи. От българска страна на нея присъстваха началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов, офицери от командването и главният сержант на СВ.
В програмата за посещението са предвидени работни срещи с началника на отбраната, както и посещения на формирования в гарнизоните Карлово и Пловдив.
Мероприятието се провежда в  изпълнение на Плана за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни за 2019 г., съобщават от КСВ.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ са готови да възстановят своя военна база в близост до Русия

18.09.2019, 16:52

САЩ обмислят възможността да възобновят военноморската си база на остров Адак в Аляска. За това пише изданието Business Insider. Разположена близо до руските граници, с площ от около 76 хиляди декара, по време на Студената война тя беше важен стратегически наблюдателен пункт за дейността на съветските подводници. През 1997 г. във Вашингтон бе взето решение да се спре финансирането на базата и да се ограничат всички дейности в региона.
В момента ситуацията се е променила коренно. САЩ са сериозно загрижени за дейността на Русия и Китай в Тихия океан и Арктика. Поради тази причина необходимостта от военна база на Адак се появи отново.

Американският министър на ВМС Ричард Спенсър (на снимката), който посетил острова, отбелязал, че авиобазата и пистата са в отлично състояние. В тази връзка той предложил да се използва това обстоятелство, за да се развърне там противолодочен патрулен самолет Boeing P-8 Poseidon.
Въпреки голямото желание на американското военно командване да разчисти пътя на Север и да постигне съществено присъствие на силите си в Арктика, то трябва да разбере, че това е много специфичен регион с изключително трудни условия. Той изисква използването на специализирани кораби, чието производство ще се отрази негативно на желанието на ВМС на САЩ да постигне целите си на други места, пише изданието.
По-рано беше съобщено, че Северният флот на Русия е открил пет нови острова в Арктика, разположени на територията на Руската федерация. Най-малкият от тях е 900 квадратни метра, а най-големият - повече от 54 хиляди квадратни метра.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Кабинетът в Берлин даде „зелена светлина“ за нов мандат на Бундесвера срещу „Ислямска държава“

18.09.2019, 13:00

Федералното правителство в Берлин реши да разшири мандата на германските войници, участващи в операциите срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Министерската среща в Берлин днес даде зелена светлина за нов мандат в Ирак. Ако Бундестагът се съгласи, то тогава Бундесверът ще може да остане част от международната коалиция против „Ислямска държава“.
Следователно разполагането на германските разузнавателни самолети „Торнадо" в Йордания и използването на цистерни за коалицията трябва да бъде удължено едва до 31 март 2020 г. Помощта за обучение на силите за сигурност в Ирак, от друга страна, може да продължи цяла година. Мандатът предвижда горна граница от 700 разположени в Ирак войници.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Бургас ще бъде домакин на кампанията „Бъди войник“

18.09.2019, 12:45

Град Бургас ще бъде домакин на националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Събитията, които целят популяризиране на военната професия сред младите хора, ще се състоят на 19 септември. На проявите ще присъства флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, съобщиха от МО.
От 16.00 ч. в района на Морска гара ще се състои показ на специализирано оборудване, екипировка и въоръжение на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Служба „Военна полиция“. От 16.30 ч. група за бординг операции от флотилия Бойни спомагателни кораби ще направи динамичен показ на проверка на кораб в акваторията на пристанище Бургас.
По същото време в Морската градина, в района на открита сцена „Охлюва“ ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Военноморските и Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Силите за специални операции, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие. На място младите хора ще могат да се запознаят с възможностите и условията за постъпване на работа в Българската армия.
От 18,30 ч. на открита сцена „Охлюва“ (при лоши метеорологични условия в залата на Културен център „Морско казино“) ще се състои концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. На сцената ще излязат и изпълнители към Военния клуб в Бургас: Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ и Вокално студио „Точно време“, акробалет „Тиара“ към Военния клуб в Айтос и ученици от СУ „Добри Чинтулов“- гр. Бургас.

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2019, 08:19

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 

За пневматичната ловна пушка R-1

18.09.2019, 08:15

Един от утвърдените производители на този вид ловно оръжие е Beeman Precision Airguns. Американската компания предлага няколко модела, а сп. Лов и риболов разказва за един от тях. Става дума за модела R-1, който е класически представител на еднозарядните пневматични пушки с чупеща се цев. Принципът е широко известен – цевта е свързана с бутало, което нагнетява въздух в пневматичен цилиндър и след издърпване на спусъка, под въздействието на пружина, буталото изстрелва въздуха през малък отвор и той изхвърля сачмата.
Металните части са от въглеродна стомана, като външните им повърхности са оксидирани с цел предпазване от корозия. Ложата и прикладът се изработват в едно цяло от буково дърво, като приклада е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък с вдлъбнатина в средата. R-1 е снабдена с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, защитена от цилиндричен метален сенник, а мерникът е регулируем.
По принцип на този тип пневматични пушки мерната линия е доста къса, тъй като и мушката и мерника се монтират върху 12-каналната цев, а това влияе на точността на стрелбата. Ето защо голяма част от любителите на пневматични оръжия ги използват с оптика, особено за лов на дребни животинки или пернати. Спусъкът и спусковата скоба са стандартни, като спусъка е двупозиционен, а усилието за взвеждането му е около един килограм.
Усилието за взвеждане на пружината е 15 kg, а началната скорост на 4,5-милиметрова сачма тип чашка е 285 m/s при дулна енергия от 19 J. Началната скорост на 5-mm е 258 m/s, а дулната енергия – 20,5 J, на 5,5-mm е 230 m/s, а дулната енергия – 22 J. Предлагат се три варианта на оръжието в зависимост от калибъра, като по-големите калибри са подходящи за лов.
Тук трябва да се отбележи, че цевта с калибър 5,5 mm е 6 канала, а не 12 както всички останали. По принцип пневматичните пушки се използват за тренировки по стрелба, развлекателна стрелба, състезания и лов. Фирмата дава едногодишна гаранция за своя продукт, който се предлага на доста високата цена от около $600. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Панайот Вичев Бърнев

18.09.2019, 08:11

Навършват се 160 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище). Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове .

 

 

Подразделения на ВС на Китай на стратегическите КЩУ "Център-2019"

17.09.2019, 22:15
 

Първата подводница проект S26T за флота на Тайланд, заложена в Китай

17.09.2019, 21:47

На 5 септември 2019 г. в Ухан, Китай, в китайската компания Wuchang Shipbuilding (част от Wuchang Shipbuilding Industry Group Co. Ltd. на китайската държавна корабостроителна корпорация China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) се проведе официалната церемония по залагането на първата голяма дизел-електрическа подводница на китайския експортен проект S26T, която ще се строи за Тайландските ВМС. На церемонията присъства главнокомандващият на тайландския флот адмирал Лучай Рудит.
На 5 май 2017 г. ВМС на Тайланд завършиха процеса продължил повече от 20 години за избор на подводница, като подписаха договор на стойност 13,5 милиарда бата (около 410 милиона долара) с China Shipbuilding and Offshore International Company (CSOC). Първата церемония по рязане на стоманата за тази подводница се проведе в предприятието Wuchang в Ухан на 4 септември 2018 г., а сега корабът бе официално заложен. Подводницата трябва да бъде спусната на вода през 2022 г. и предадена на ВМС на Тайланд през 2023 година.
Подводницата S26T се смята за експортен аналог на големите дизел-електрически подводници по проекта 039B, които се изграждат за ВМС на КНОА и вероятно, има водоизместимост над 2600 t.
Общо военноморските сили на Тайланд планират да закупят три лодки по проекта S26T, с поръчка двете допълнителни да бъдат въведени на въоръжение до 2026 г. Въпреки че някога Тайланд беше първата и единствена държава в Азия след Япония, придобила подводен флот (изградени бяха четири подводници от типа Matchanu в Япония през втората половина на 30-те години на миналия век), но след извеждането им от експлоатация през 1951 г., тя досега все още нямаше подводници като част от ВМС.
За китайското корабостроене договорът за строеж на подводниците по проект S26T за Тайланд е второто експортно постижение с проектите от ново поколение след споразумението от 2015 г. за изграждане на осем подводни лодки по експортните проекти S20 (с водоизместване в надводно положение от около 2000 t) за Пакистан. Очевидно обаче, лодката по проект S26T за Тайланд е започнала да се строи по-рано от пакистанските. Корабостроителницата Wuchang в Ухан на река Яндзъ е традиционният водещ строител на неядрени подводници за ВМС на КНОА.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Две БМП са избрани в първата фаза на австралийския търг

17.09.2019, 17:07

Австралийските медии съобщиха днес, че на 16 септември 2019 г. Министерството на отбраната на Австралия е избрало два модела - БМП KF41 Lynx на германската група Rheinmetall и БМП AS21 Redback на южнокорейската група Hanwha - за по-нататъшни тестове в конкурса LAND 400 Phase 3 за перспективна БМП за австралийската армия.
Така двата други кандидати - BMP General Dynamics Ajax и BAE Systems Hagglunds CV90 - отпадат от търга в Австралия. Германската БМП Puma, разработена съвместно от Rheinmetall и KMW, не беше представена на търга поради изискването на австралийското Министерство на отбраната кандидатите да имат обитаема купола.
БМП KF41 Lynx е нова собствена разработка на Rheinmetall. От своя страна, AS21 Redback, представен от Hanwha, е модифицирана версия на серийната южнокорейска БМП K21. Сега избраните участници в търга получават 12 месеца за производство на няколко прототипа на избраните машини KF41 и AS21 за участие в обширната австралийска програма за изпитания и за окончателен подбор на образеца като част от втория етап на програмата LAND 400 Phase 3. Тази фаза на тестване трябва да бъде завършена до края на 2021 г., след което резултатите ще бъдат представени на австралийското правителство, което през 2022 г. ще направи окончателния избор на типа по време на така наречения 3-ти етап от програмата за оценка.
Програмата LAND 400 Phase 3 предвижда закупуването на 450 верижни бойни машини на пехотата за австралийската армия на обща стойност до 15 милиарда австралийски долара (до 10,3 милиарда щатски долара), за да се заменят старите американски бронетранспортери M113AS4 като основна машина в мотопехотните батальони.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Военновъздушните сили участват в ежегодната летателна тренировка „Blue Bridge”

17.09.2019, 13:20

Изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево участват в съвместно учение „Blue Bridge 2019” с участие на сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, ВВС на Румъния и ВВС на Канада. Полетите се провеждат във въздушното пространство на България и Румъния. Основни летища за излитане и кацане са Граф Игнатиево и Михаил Когалничану.
Учебните цели на съвместното българо-румънско-канадско учение „Blue Bridge 2019” са постигане на по-добра координация и оперативна съвместимост между ВВС на страните за съвместни действия при провеждането на презгранични операции, контрол на въздухоплаването, управлението и радиолокационното осигуряване на бойното използване на формированията при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България.
Летателната тренировка се провежда ежегодно от 2012 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Грузия не пусна кораб на ВМС на САЩ в свои води

17.09.2019, 13:03

Териториалните води на Грузия неочаквано бяха затворени за американския експедиционен транспортен кораб USNS Yuma (T-EPF-8), който от половин ден е в международни води на Черно море близо до грузинската граница. Според информационните агенции причината за ситуацията била именно забраната за навлизане в териториалните води на Грузия, а не задръстванията на пристанището на Поти, както бе съобщено по-рано.
Каква е причината за такова отношение на Тбилиси към военния кораб на неговите задгранични съюзници и партньори в момента не е известно. Досега страните се въздържат от всякакви официални коментари.
След като преди три дни (на 14 септември) Yuma премина през Босфора и навлезе във водите на Черно море, движението му се контролира от дежурните сили и средства на ЧФ на Русия.
Експедиционният транспортен кораб Yuma се отнася към класа на високоскоростните многоцелеви кораби Spearhead и е предназначен за оперативно прехвърляне на военнослужещи, товари, различна военна техника, включително танкове Abrams, провизии, а може да извършва и хуманитарни спасителни операции. Въоръжението на транспортния кораб се състои от четири голямокалибрени картечници M2. Корабът има летателна палуба за хеликоптер. Известно е, че Yuma за трети път през тази година посещава Черно море.
Източник: http://www.pan.bg/

 

The Drive: Хиперзвуковият “Циркон” ще получи цезиев стелт-щит

17.09.2019, 12:34

Перспективната руска хиперзвукова ракета „Циркон“ за осигуряване на ниска забележимост от радар, може да използва плазмен стелт-щит, което по-специално предполага използването на алкални метали, например цезий, като добавка на горивото, коментира американското издание The Drive.
Американската публикация обръща внимание на документи, разсекретени от Централната разузнавателна агенция (ЦРУ), които са свързани с високо-летящият разузнавателен самолет A-12 Oxcart, създаден през 60-те години по поръчка на агенцията от екипа Skunk Works на “Локхийд”. Според публикуваните материали, самолетът е захранван от гориво Jet Propellant 7 (JP-7) с добавка цезий A-50, който позволява създаването на йонизиращ облак (плазмен стелт-щит) в опашката на самолета, като по този начин значително се намалява радарният белег на последния.
Отбелязва се, че основната идея на разработчиците е била да инжектират алкален метал в горещите потоци от отработени газове, където първият ще бъде превърнат в йонизиран газ от топлината на втория. Първоначално специалистите експериментират с натрий, калий и цезий, но се спират върху последното, тъй като той е най-лесно йонизиран в газообразно състояние. В крайна сметка А-50 започва да се забърква от 30% цезий и 60% диалкилфосфат.
Изпитанията на самолета, използващ двигател J58 от Pratt&Whitney, са завършени през 1965 г. в “Зона 51” (Невада, САЩ). The Drive отбелязва, че добавката за гориво за такъв двигател може да бъде токсична, но няма ясни индикации, че цезият, използван в нея , е радиоактивен. Съобщава се, че малките частици от цезий могат да ускорят разграждането на амортизацията не само на A-12 Oxcart, но и на летящата цистерна KC-135 “Стратотанкер”, поради което последният получава горивна система, сегментирана под JP-7 с A-50.
The Drive отбелязва, че няма причина стратегическият свръхзвуков разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, базиран на A-12 Oxcart, да не зарежда JP-7 с A-50.
Изданието признава, че подобно на A-12 Oxcart, хиперзвуковата ракета “Циркон”, която се разработва в Русия, може също така да използва плазмен стелт-щит, за да осигури незабележимост от радари. „Русия може да продължи да изследва възможното значение на плазмения щит, особено в контекста на разработването на хиперзвукови устройства”, пише The Drive, като добавя, че в случая на “Циркон” „точният метод за генериране на йонизация не е ясен.“
Източник: https://pogled.info/

 

Jankel представи новата лека бронемашина LTTV за Белгия

17.09.2019, 12:00

Британската компания Jankel Armouring Limited представи новата лека бронемашина за превоз на личен състав LTTV (Light Troop Transport Vehicles) на Международното изложение за оборудване за отбраната и сигурността (DSEi 2019), което се проведе в Лондон (10-13 септември).
От Jankel съобщиха, че разработката на машината е реализирана в рамките на договора подписан през март 2018 г. с Министерството на отбраната на Белгия за доставка на 199 бройки LTTV, предназначени за Силите за специални операции (ССО) на тази страна. Доставката на техниката трябва да приключи през 2019-2021 г.
Споразумението предоставя и техническа поддръжка на машините в продължение на няколко години. Според Jankel LTTV е разработена на шасито UNIMOG с колесна формула 4х4 на компанията Mercedes и ще бъде оборудвана с подвижни „функционални модули“, разположени в задната част, които, в зависимост от нуждите на клиента, могат да бъдат напълно демонтирани и заменени с други. Товароносимостта на LTTV е повече от 3 t, в зависимост от версията.
Машините за ССО ще се доставят в три основни версии, включително линейка. Сред интегрираните военни подсистеми са посочени: сменяем комплект за балистична защита, система за защита от преобръщане, опори за закрепване на оръжията, система за комуникация и др. Според белгийското Министерство на отбраната програмата ще включва и закупуването на около 175 функционални модула и 42 комплекта за балистична защита. Някои машини LTTV ще бъдат оборудвани със 7,62- и 12,7-mm картечници и пускови установки за димни гранати. Балистичната и противоминната защита ще отговарят на изискванията на STANAG-4569 Level.
Машините могат да бъдат оборудвани и с противотанкови системи Spike, 40-mm автоматичен гранатомет и система за ситуационно осведомяване. LTTV е до голяма степен унифицирана с по-малката машина за бързо реагиране Fox (Rapid Response Vehicle -RRV), разработена на шасито на COTS Toyota. През 2015 г. 108 машини от този тип са закупени от белгийските въоръжени сили от Jankel. Машините RRV и LTTV ще имат еднаква тактическа мобилност, което ще им позволи да се използват в една и съща местност. Както RRV, така и LTTV могат да бъдат транспортирани със самолети C-130 или A-400M. Jankel възнамерява да продава машините LTTV и на други страни и вярва, че този автомобил ще привлече засилен интерес у операторите на платформата UNIMOG, произведена от Mercedes Benz.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Русия и Турция преговарят за доставки на нови перспективни оръжия

17.09.2019, 08:56

Русия и Турция водят преговори за доставки на нови перспективни оръжия, каза вчера руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Той говори на пресконференция в Анкара за резултатите от състоялата се в турската столица тристранна среща на върха на лидерите на Русия, Турция и Иран за Сирия.
"Военно-техническите връзки (между Русия и Турция) се задълбочават, изпълнява се договор за снабдяване на турските въоръжени сили с комплекси С-400 "Триумф". Водят се преговори за (доставки на) нови перспективни оръжия", съобщи руският президент, говорейки за съдържанието на своите преговори с турския президент Реджеп Ердоган в кулоарите на тристранната среща на върха.
Според Путин руско-турското взаимодействие се развива динамично по най-различни направления. Стокооборотът между двете страни за миналата година е превишил 25 млрд. долара, успешно се реализират стратегически важни проекти в енергетиката - строителството на АЕЦ "Акую" и газопровода "Турски поток". Укрепват и двустранните контакти в културно-хуманитарната област. "Тази година ще има още един рекорд в туристическата област - над 6 млн. руски туристи в Турция", отбеляза той. - (видео)

 

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

17.09.2019, 08:52

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана вчера, 16 септември 2019 г.
Наименованието на самолета е в чест на чернокожите американски пилоти, които са се сражавали по време на Втората световна война и са били изсвестни, като „Tuskegee Airmen”. 332-ра изтребителна група тогава е била изградена изцяло от чернокожи, а отличителния белег на самолетите, които са летели в групата е била червената опашка.
Решението бе обявено от изпълняващия длъжността секретар по въпросите на ВВС на САЩ Мат Донован. Той е показал макет на T-7A с червена опашка.
Преди малко по-малко от година, на 28 септември 2018 г., Пентагона обяви, че консорциума на Boeing и Saab ще строят новия учебно-тренировъчен самолет на ВВС на САЩ, който се създава в рамките на проекта T-X. Те се конкурираха с Lockheed Martin с T-50A и Leonardo с вариант на M-346.
В момента ВВС на САЩ използват остарелите T-38 за напреднало летателно обучение за бъдещите бойни пилоти. Самолетът се използва и за други учебни и изпитателни задачи. ВВС на САЩ експлоатират около 500 такива машини, чиято средна възраст е близо 50 години.
ВВС на САЩ планират да купят 351 броя T-7, както и 46 симулатора за тях, макар и да има планове за покупката на до 475 самолета и 120 симулатора.
В момента има сключен договор за доставката на първите пет T-7 и седем симулатора. Първата ескадрила с T-7 трябва да достигне първоначално ниво на бойна готовност през 2024 г. Цялата програма трябва да е приключила до 2034 г.
Boeing смята, че ще успее да пласира до 2600 броя от T-7, като машините ще се използват не само за чисто учебни задачи, но и като агресорски самолети, леки ударни машини и дори многоцелеви изтребители.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Една ловна пушка от Beretta

17.09.2019, 08:40

Италианският оръжеен гигант Beretta не се нуждае от представяне, тъй като продукцията му е известна в цял свят. В този материал bglov.com представят класическата успоредка 471 Silver Hawk, която се произвежда от дъщерната фирма Beretta USA в Щатите.
Пушката е предназначена за лов на едър, среден и дребен дивеч, но най-вече за отстрел на пернати, като това зависи от избора на патроните. Цевите се изработват от специална стомана с примеси от никел, хром и молибден.
Те са със 76-милиметрови цеви, което означава, че могат да използват както патрони тип магнум, така и стандартни с дължина 70 мм. Отключването/заключването на цевите е класическо, като за отключване се използва стандартно лостче.
За предпазване от нежелан изстрел се използва добре познатият механичен предпазител, представляващ плъзгащ се бутон, монтиран на шийката на приклада. Ударно-спусковият механизъм е селективен, като спусъка е един с овална форма. Снабден е с класическа механична мушка, монтирана в предния край между двете цеви.
„Силвър Хоук“ се предлага в 2 модификации в зависимост от типа на приклада – прав английски тип и с полупистолетна ръкохватка. Ложите и прикладите се изработват от орехово дърво, което се обработва с лак. Прикладът на модификацията с полупистолетна ръкохватка е с удебелен гумен задтилък, а на тази с прав приклад е с по-тънък, като е леко вдлъбнат.
Всяка модификация се предлага в 2 варианта в зависимост от калибъра – 12-и и 20-и, както и в два варианта в зависимост от дължината на цевите – 660 и 710 мм. Оръжията имат различни гравировки по цевните кутии, както и се предлагат в различни разцветки. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg

 

Най-мощните бомби на света

17.09.2019, 08:37

Ядрените оръжия могат да счупят Земята. Да, това наистина е така. Това аха да стори най-мощната атомна бомба, руска, взривявана на полигон досега. „Цар Бомба“ е била с мощност около 58 мегатона или 58 000 килотона, което се равнява на експлозията на 58 милиона тона динамит.
Идеята е била да бъдат взривени 101 мегатона, тоест 101 милиона тона динамит, но екипът от учени и специалисти се е опасявал, че може да предизвика края на света. Смятало се, че детонация с такава мощност ще отключи ядрена реакция в океана, която крие риск да разтопи земното кълбо. Затова разумът надделял и намалили мощността наполовина. Това е само един от примерите......Прочети още

 

На тази дата през 1912 година се създава Трета българска армия

17.09.2019, 08:31

На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още

 

Армията е готова да пази границата

17.09.2019, 08:25

Специалните сили и сухопътните войски на армията ни са в готовност да пазят границата след заплахата от страна на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне към Европа намиращите се в страната мигранти, ако не получи още средства. Това обяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Той допълни, че веднага могат да бъдат изпратени на границата модули, които достигат 2000 войници. По думите на Каракачанов, в момента ситуацията на границата е спокойна. Именно за това с негова заповед в началото на юни е изтеглил оттам специалните сили, като сега за охраната се грижи основно "Гранична полиция".
Министърът обаче беше категоричен, че не е изключено Турция да използва като инструмент милионите бежанци на нейна територия, както го е правила няколко пъти досега. За това са взети мерки след новината от последните дни: "Като видях тази новина, съм разпоредил да има готовност модулите, които са до 2000 човека, могат да бъдат изпратени веднага на границата, с допълнителни съоръжения, не само техника, а и такива, които бяха изработени за Кулата, преносими телени заграждения, могат да се монтират веднага".
ВМРО е готов със закона за доброволната военна служба и военното обучение в училищата, обяви Каракачанов. Той беше категоричен, че тя е залегнала в програмата за управление на страната по негово настояване. Законът е внесен в Министерски съвет за междуведомствено съгласуване с отделните министерства.
Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, са дали отрицателно становище, защото според тях в министерството на отбраната имало по-приоритетни разходи. В края на краищата обаче това е част от нашата програма за управление. Имам усещането, че има някаква ревност, особено след евроизборите и представянето на ВМРО и се започва да се "тупа топката". Ако така ще я караме, няма как да стане, коментира Красимир Каракачанов, цитиран от БТВ.
Министърът на отбраната допълни, че е привърженик също на връщането на задължителната наборна военна служба в срок от 6 до 9 месеца, но към момента няма политическа воля за това. Това е една идея, която рано или късно ще се реализира, допълни все пак Каракачанов.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Започнаха стратегическите КЩУ „Център-2019“

16.09.2019, 21:00

Русия в понеделник започна мащабни военни учения с участието на 128 000 военнослужещи, в които ще вземат участие и военни от други страни-съюзниция, включително Индия и Китай, предава AFP.
Ученията „Център-2019“ ще продължат до събота в Урал, Сибир и Каспийско море.
Те ще включват и над 20 000 броя военна техника и 15 кораба, съобщи руското министерство на отбраната. - (видео)
Русия редовно провежда големи учения в различни региони на страната. Миналата година ученията „Изток-2018“ включваха над 300 000 военнослужещи, което ги прави най-големите в постсъветската ера.
Целта на тези последни учения е "да се използва групата на въоръжените сили при решаването на въпроси за борба с международния тероризъм и да се гарантира военната сигурност в стратегическото направление на Централна Азия", заяви Министерството.
Първият етап от ученията ще се съсредоточи върху проблемите на борбата с тероризма и предотвратяването на атака от въздуха. По време на втория етап силите ще преминат в настъпление срещу предполагаем враг.
В ученията също участват войски от Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан.
"Ученията ще служат за развитие на военното сътрудничество и засилване на сътрудничеството между нашите страни", каза зам.-министърът на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров на церемонията по откриването.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

16.09.2019, 20:54

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.
На 13 септември 2019 г. около Котел вертолет Ми-17, борден номер 419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:
Командир на екипаж: майор Йордан Йорданов; помощник-командир: майор Александър Цанков; борден техник 1: капитан Красимир Русев и борден техник 2: офицерски кандидат Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 3 часа и 40 мин., като са извършени девет пуска над горящите зони.
На 14 септември 2019 г. около местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“ Ми-17, борден номер 419 се включи в разузнаването и последващо гасене на горски пожари с екипаж на борда както следва:
Командир на екипаж: майор Борислав Таков; помощник-командир: капитан Александър Славчев; борден техник 1: офицерски кандидат Рангел Рабаджиев и борден техник 2: офицерски кандидат Георги Петров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 3 часа и 20 мин., като са извършени три пуска над горящите зони, поради отдалечеността на водния басейн от горския пожар .
На 15 септември 2019 г. около местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“ отново вертолет Ми-17 с борден номер 419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:
Командир на екипаж: майор Йордан Йорданов; помощник-командир: майор Александър Цанков; борден техник 1: капитан Красимир Русев и борден техник 2: офицерски кандидат Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 4 часа и 15 мин., като са извършени пет пуска над горящите зони.
Искането за използване на вертолета от състава на ВВС беше отправено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи.
Двудневната операция продължи малко над 11 часа и 15 минути. Бяха извършени 17 захода за пускане на вода с подвесната система за гасене на пожари Bambi Bucket.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Подполковник от запаса Стефан Марушкин е кандидат за кмет на Община Раковски

16.09.2019, 19:55

Председателят на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) подполковник от запаса Стефан Марушкин ще участва в изборите за кмет на Община Раковски. Той е номиниран от коалиция „БСП за България”.
По инициатива на СОСЗР-Раковски, който той ръководи, с неговото активно лично участие и подкрепата на местната власт и Министерството на отбраната стана възможно откриването на 22 юни 2018 г. на един от най-впечатляващите паметници на загинали във войните у нас. За кратко време организацията на запасните и резервистите в град Раковски стана водеща сред общинските структури на СОСЗР в цялата страна.
Да пожелаем успех на подполковник от запаса Стефан Марушкин!
Източник: http://otbrana.com/

 

EURACTIV: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

16.09.2019, 16:54

Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора, посочва Европейската сметна палата в своя годишен преглед на документа за сътрудничество и политика в областта на отбраната на блока, пише базираното в Брюксел издание EURACTIV.
Ако ЕС се опита да се защити без помощ от големия си съюзник в НАТО, Съединените щати, „се смята, че ще е необходима инвестиция от няколкостотин милиарда евро, за да се преодолее текущата пропаст във възможностите“, се подчертава в доклада.
„Значимите и некоординирани съкращения в бюджетите за отбрана на държавите-членки, заедно с недостатъчните инвестиции, се отразиха върху военните им способности“, подчертава докладът.
Джухан Pартс, бивш естонски премиер, който е член на Европейската сметна палата, на която е възложено да контролира разходите на ЕС, нарече несъответствието между амбициите и предлаганите ресурси „огромно“.
Той каза пред AFP, че “пълномащабното военно планиране (от ЕС) е дублиране на НАТО”, но отбеляза, че това е проблем за политиците, а не за одиторите.
Въпреки това той каза, че членът на НАТО Великобритания представлява около една четвърт от общите разходи за отбрана на страните членки на ЕС - понастоящем основната национална военна сила на ЕС, заедно с Франция - напуска блока и това трябва да накара да се замислят онези, които искат да преодолеят разликата между разходите и стратегическите цели.
„Ако много голям член с огромен военен бюджет и сили напусне ЕС, тогава тази разлика ще стане още по-голяма“, каза той.
„Ако сега говорим за „стратегическа автономия“ и това несъответствие (в ресурсите), тогава, ако най-големият (военен) член напуска, стратегическата автономия става още по-нереалистична“, каза той.
Европа, особено Франция, все повече гледа на създаването на обща способност за отбрана със „стратегическа автономия“, която да съпътства икономическата й тежест на световната сцена.
Ето защо, за бюджетния цикъл на блока за 2021-2027 г., той възнамерява да увеличи разходите за отбрана 700%, от 2,8 милиарда евро през настоящия многогодишен цикъл.
Но има опасения, подчертани в доклада, че инициативата ще се припокрива с много от това, което прави НАТО. Всички, освен пет от настоящите страни-членки на ЕС, са в НАТО.
Докладът отбелязва, че страните от ЕС не споделят общо схващане за заплаха или визия от какво точно трябва да се състои отбраната или дори правила за ангажиране.
Някои държави-членки, например, „са склонни да се съсредоточават върху териториалната защита срещу военните заплахи, отправени от Русия, докато други са по-ориентирани към предизвикателствата за сигурността, възникващи от Северна Африка или Близкия изток“.
В резултат на това подходът на ЕС към отбраната е „неясен“.
С новата Европейска комисия и неотдавнашното създаване на ДГ „Отбранителна промишленост и космос“ ЕС цели да се справи с раздробената отбранителна индустрия на блока и да внесе настоящите отбранителни инициативи като постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (PESCO), което все още не е създадено във Фонда за европейска отбрана и възможен единен щаб на ЕС за военни операции под ръководството на Комисията.
Един от инструментите, Европейският фонд за отбрана, който е предназначен да подпомага финансово европейските проекти за научни изследвания и развойна дейност в целия блок, трябва да започне работа след приключване на преговорите за бюджета на ЕС до края на тази или началото на следващата година.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Русия разположи в Арктика модерни системи за противовъздушна отбрана С-400

16.09.2019, 16:34

Северният флот на Русия съобщи днес, че е разположил модерни системи за противовъздушна отбрана С-400 на архипелага Новая земля в Арктика - стратегически регион, където Москва през последните години засилва присъствието си, предаде Франс прес, като циитра руски медии.
Системите С-400 заместват по-старите С-300, с които е бил въоръжен зенитно-ракетния полк разположен на островите между Карско и Баренцово море.
Това съществено разширява зоната от арктическото въздушно пространство, контролирана от руските въоръжени сили. - Още за С-400
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Ръководителят на "Ростех" обяви началото на серийното производство на С-500

16.09.2019, 13:40

През втората половина на 2020 г. ще започне серийното производство на най-новата руска зенитноракетна система С-500. Това обяви шефът на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за информационната агенция РБК („РосБизнесКонсалтинг“).
„Мисля, че серийното производство ще започне след една година“, казал Чемезов. Той отбелязал, че през следващите 5 години няма да има износ на най-новата система, тъй като на първо място е необходимо тя да бъде осигурена за руската армия.
По-рано американското издание на Military Watch съобщи, че новата система С-500 ще се казва "Прометей" (Prometheus) и Китай може да стане първият й купувач. Както по-рано изданието The National Interest писа, новите системи за противовъздушна отбрана ще могат да поразяват цели на разстояние повече от 480 km.
Концернът "Алмаз-Антей" съобщи, че руската армия ще получи С-500 през 2020 г. Руското правителство през юни тази година обяви, че доставката на най-новите системи за армията ще започне предсрочно.
Източник: http://www.pan.bg/

 

В САЩ тестват система за борба с малките БЛА

16.09.2019, 13:32

Командването на американската армия съобщи, че от юни 2019 г. на полигона Форт Дикс (Ню Джърси) се тества универсалната система за борба с малките БЛА Ballistic Low Altitude Drone Engagement (BLADE), предназначена за инсталиране на бронирани машини.
Системата BLADE е разработена от Центъра по въоръженията към Командването за развитие на бойните възможности (Combat Capabilities Development Command (CCDC) Armaments Center) на армията.
Системата BLADE представлява модифицирана дистанционно управляема купола M153 CROWS II с 12,7-mm картечница М2, допълнително оборудвана със специално разработен малогабаритен радар за откриване и управление на огъня Precision Fire Control Radar (PFCR), със съответния софтуер.
Съобщава се, че по време на тестовете през юни е постигнато успешно поразяване на малки БЛА с кратки редове от картечницата. Последният етап на тестването на системата BLADE трябва да се проведе през декември. BLADE се предлага за инсталиране на почти всички бойни машини от американската армия, включително танковете M1 Abrams, БМП M2 Bradley, бронетранспортьорите Stryker, леките бронирани машини JLTV (4x4) и машините HMMWV. Прототипът BLADE беше тестван на бронираната машина Oshkosh M-ATV клас MRAP.
Източник: http://www.pan.bg/

 

САЩ към сърбите: Гледайте по-широко към бомбардировките на НАТО

16.09.2019, 09:16

Напускащият посланик на САЩ в Сърбия Кайл Скот в прощалното си интервю призова сърбите да погледнат "по-широката перспектива" на НАТО по отношение на бомбардировките в Югославия от 1999 г. Интервю с американски дипломат беше публикувано в неделя от австрийския вестник Kurier, цитиран от TACC. Материалът е представен без редакторска намеса и направените оценки са на ТАСС.
"Нито Сърбия, нито Съединените щати могат да върнат времето назад. Но можем да разгледаме по-широката перспектива на 1999 г. Опитах се да припомня, че отношенията между Съединените щати и Сърбия исторически погледнато са били предимно отлични, с изключение на 90-те години и събитията по време на режима на Милошевич. Минаха 20 години оттогава, последната тенденция е да продължим напред и да подобрим отношенията си, и ние имаме много добра основа за такъв напредък ", заяви Скот.
Косовският въпрос
Коментирайки ситуацията в Косово и замразяването на диалога между Белград и Прищина, Скот отбеляза, че САЩ искат да възстановят диалога, застъпвайки се за премахването на стопроцентовите търговски мита, наложени от Прищина върху сръбски стоки, но не могат да оказват натиск върху косовските власти. "Онези, които го казват (за необходимостта от натиск на САЩ върху Косово - коментар на ТАСС), не могат да приемат, че Косово е независима и суверенна държава. Не можем да насилваме нито Косово, нито Сърбия", заяви посланикът, отбелязвайки, че споразумението между Белград и Прищина "би било в интерес на хората на Сърбия, Косово, но и в интерес на целия регион, ЕС и САЩ".
"Сигналът ни е ясен: Съединените щати искат Косово да премахне митата, така че диалогът с Белград да започне отново. Сега е важно Прищина да избере ново правителство, да бъдат отменени митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина и този диалог да продължи", каза Скот.
Подкрепа за европейския път на Сърбия
Освен това американският посланик изрази подкрепа за европейския път на Сърбия: „Сърбия е избрала стратегическа цел - присъединяването към ЕС, това е стратегическа цел, която САЩ подкрепят и искат да помогнат на Сърбия и нейните лидери по този път“.
Говорейки за двустранните отношения между САЩ и Сърбия, дипломатът припомни, че американските „инвестиции в страната достигнаха 4 милиарда долара и благодарение на американските компании се появиха 20 хиляди работни места в различни сектори на сръбската икономика“.
В същото време Кайл Скот напомни на Белград за необходимостта „да работи по-интензивно върху развитието на върховенството на закона, ефективността на правосъдието и по-голямата свобода на медиите“.
Бомбардировките на НАТО
На 24 март 1999 г. НАТО започна военна операция срещу Съюзна република Югославия. Ръководството на алианса определи "предотвратяването на геноцида на албанското население в Косово" като главна причина за въздушно-настъпателната операция "Съюзна сила". Според НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, самолетите на страните от Алианса са извършили 38 хиляди полета, като целта на повече от 10 хиляди от тях е била да извърши бомбардировъчни атаки.
Според военни експерти са изстреляни 3 хиляди крилати ракети, хвърлени са около 80 хиляди тона бомби, включително касетъчни бомби и обеднен уран. По сръбски данни от 3500 до 4000 души са убити в резултат на въздушните удари, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни.
Според сръбски експерти, през трите месеца на бомбардировките над Югославия от силите на НАТО, на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната зае първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години от момента на атентата в страната около 30 хиляди души се разболяха от рак, като от 10 до 18 хиляди от тях починаха.
Материалните щети възлизат на 100 млрд долара. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически инсталации доведоха до заразяване на водната система на страната с токсични вещества.
Според сръбския учен Любиша Ракич количеството обеднен уран, паднало на територията на балканските държави по време на агресията на НАТО, би било достатъчно за създаване на 170 атомни бомби, подобни на тези, които САЩ хвърлиха върху Хирошима на 6 август 1945 г.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Назовани са два сценария за началото на ядрената война между Русия и САЩ

16.09.2019, 09:05

Ядрената война между Русия и САЩ може да започне в два най-вероятни сценария. Те са описани от ръководителя на Центъра за международна сигурност на ИМЕМО на РАН академик Алексей Арбатов.
Алексей Арбатов смята, че никоя от държавите вероятно няма да се съгласи на преднамерен конфликт с използването на ядрено оръжие, тъй като има разбиране, че е невъзможно да се спечели такава война.
Въпреки това, опасността от конфликт поради случайна техническа неизправност не може да бъде изключена. Ако в резултат на това системите за предупреждение за ракетни атаки сработят изведнъж по погрешка и някоя от страните реагира на фалшивата тревога с реален удар, е напълно възможно да започне пълномащабна ядрена война. Нещо повече, не само техническа неизправност, но и провокация на терористи може да доведе до това.
Също така, не трябва да се изключва вероятността от ядрена война поради ескалация на локален конфликт, в който двете страни се сблъскват, в глобален.
“Страната, която започне да губи, може да вземе решение за ограничена употреба на ядрени оръжия, за да спре конфликта, да извърши така наречената деескалация. Но в отговор на тази употреба, другата страна също ще използва ядрено оръжие и така обменът на атаки ще се увеличи по стълбите на ескалация: първо с нивото на тактически, след това среден обсег и след това стратегически”, обясни експертът. Според него прекратяването на ДРСМО само увеличава тези рискове.
Източник: https://pogled.info/

 

Гражданите на САЩ активно закупуват оръжие

16.09.2019, 09:00

Според данните, предоставени от Националния фонд за стрелково оръжие (NSSF, подразделение на Асоциацията на производителите на огнестрелно оръжие), августовските продажби на оръжие в САЩ са се увеличили с 15% в сравнение с август 2018 година в много отношения благодарение на тоталитарното искане на демократите за задължителното изкупуване на оръжието от населението.
Повече продажби е имало единствено през август 2016 година по време на горещите президентски избори. Купуващите оръжие американци се стремят към самоотбрана и защита на конституционните ценности. Сега е очевидно, че авторитаристите по контрола на оръжието са най-добрите продавачи на оръжие на планетата.
Риториката на Тръмп по отношение на оръжието и неговото очевидно желание да се ограничат правата на оръжие сред населението също играят своята роля в увеличаването на продажбите. Новият ръст на търсенето на оръжие се случва след агресивните заявления за нуждата от контрол над него, забраната за продажба на “карабини военен тип”, ограниченията върху боеприпасите и масовите изказвания на демократите, че те ще постигнат отмяна на конституционното право на населението да притежава оръжие.
Директорът по маркетинг на една от най-големите вериги магазини за оръжие в страната Hyatt Guns, Джъстин Андерсън, заяви, че опасенията от конфискация на оръжието и стремежът към самозащита тласкат продажбите нагоре. “Скорошните масови стрелби засилват опасенията на хората по повод личната им безопасност. Ние виждаме много купувачи на оръжие, купуващи го за първи път. Политическите дейци, говорещи за забрана на оръжията и конфискациите, също допринасят за повишаването на продажбите. В резултат на това ние виждаме бум на продажбите на щурмови карабини”.
Демократите продължават да доказват, че те са най-ефективните мениджъри по увеличаване на продажбите на оръжие. Те буквално тласкат населението да купува оръжие, пускайки своята пропаганда за нуждата то да се прибере от населението само няколко секунди след поредния масов разстрел. Обикновените хора не харесват, когато им казват, че им е забранено да се защитават. Предвид, че втората поправка е написана за защитата на американците от тирани (Във втората поправка на Конституцията на САЩ пише, че при нужда гражданите трябва да свалят тираничния режим с оръжие в ръце) е напълно разбираемо желанието на демократите да се обезопасят от населението.
Източник: https://pogled.info/

 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2019, 01:30

На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитаване от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 

На този ден преди 64 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2019, 00:50

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}