Военна информация

Архив - от 16 до 31 май
 

 
САЩ запазвали твърдите си отговорности към НАТО
31.05.2017, 21:21
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че изказванията на американския президент Доналд Тръмп по време на неотдавнашната му международна обиколка са станали обект на "дребнави критики" и в отговорностите на Вашингтон по Член Пети от договора за НАТО няма никаква промяна, предаде ДПА.
"Имаше много неща, които той не каза, и мисля, че това, което все пак каза, бива подложено на дребнави критики", заяви Хейли в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си. "Ако имаше промяна в политиката, той щеше да го каже."
Коментирайки изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, след като Тръмп не се ангажира пряко с Член Пети за колективната отбрана на страните от алианса, Хейли каза: "С течение на времето Германия ще види, че стоим зад гърба на съюзниците си".
Същевременно Белият дом даде висока оценка на състоянието на отношенията между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел. Американското президентство ги окачестви като "невероятни" само часове след като Тръмп за пореден път разкритикува остро Германия в Туитър за политиката й в областта на търговията и отбраната, предаде ДПА.
"Смятам, че самият президент откровено би определил отношенията си с Меркел като невероятни", каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър. "Те се разбират много добре. Той изпитва голямо уважение към нея."
Спайсър заяви, че Тръмп гледа на Германия и Европа в по-широк план като на важни съюзници на САЩ и приветства призивите на Меркел Европа да поеме по-голяма роля в отбраната.
"Президентът смята, че поемането от Европа и другите страни от НАТО на по-голям дял от товара ще бъде нещо положително за самите тези страни, за НАТО като цяло и за САЩ", каза говорителят на Белия дом, изтъквайки значението на проведените разговори на срещите на върха на НАТО и Г-7.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Боеспособна армия? Как?
31.05.2017, 21:08

От години слушам изявленията на политици и държавници колко остарели и едва ли не негодни са техниката и въоръжението на Българската армия. Всяко ново правителство започва с това, че армията не разполага със съвременно оръжие и трябва да се купи ново.

Това най-често са съображения на новоназначени министри на отбраната, някои от които никога дотогава не са имали нищо общо с армията.

Провокираха ме да споделя някои мисли и последните изказвания на нови държавни и военни деятели, макар че си давам сметка, че едва ли някой ще се вслуша в мнението и опита на военен инженер от резерва..........Прочети още

 
До 2020 г. установките „Коалиция-СВ” влизат във войската
31.05.2017, 20:38
Серийните доставки на самоходните артилерийски установки „Коалиция-СВ“ във войската ще започнат до 2020 г. Това, както предава ТАСС, е съобщил началникът на ракетни войски и артилерия на сухопътните войски генерал-лейтенант Михаил Матвеевский.
По-рано, през март 2016 г., пресслужбата на Западния военен окръг съобщи, че постъпването във войската на първите установки „Коалиция-СВ“ е планирано за края на 2016 г. През ноември на същата година Матвеевский заяви, че плановото закупуване на „коалициите“ ще започне „в най-скоро време“.
Новата 152-милиметрова артилерийска система 2С35 „Коалиция-СВ“ може да поразява цели на дистанция до 70 километра и е предназначена да замени самоходните артилерийски установки, съветска разработка, в състава на танковите и мотострелковите дивизии и бригади. Оръдието има скорострелност до 10 изстрела в минута. Създаденo е в нижегородския ЦНИИ „Буревестник“ през 2000 г. Изпитанията на отделните възли започват през първата половина на 2000 г., а установките са комплектувани през 2013 г. на Парада на Победата на Червения площад в Москва през 2015 г. бяха демонстрирани първите 2С35 „Коалиция-СВ”. - Още за САУ 2С35
 
Шойгу: 99% от руските ракетни установки са в бойна готовност
31.05.2017, 19:44
Почти всички установки на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСН) са готови за незабавен пуск на ракети. Това заяви в сряда (31 май) руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от life.ru.
"Днес Ракетните войски със стратегическо предназначение се поддържат на ниво, което позволява гарантирано да се решават задачите по ядреното сдържане", каза Шойгу пред колегите си от военното ведомство в Москва. "В състояние на бойна готовност се намират 99% от пусковите установки, а 66% от тях са в постоянна готовност за незабавно изстрелване", допълни той.
Шойгу отбеляза, че тече активното превъоръжаване на четири съединения на ракетния комплекс "Ярс" с подвижно и шахтово базиране. Така до края на 2017 г. нивото на снабдеността на РВСН със съвременно въоръжение ще достигне 66%. - Още ракети
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Уникално руско оръжие може да унищожава цели градове
31.05.2017, 13:14
Американски медии разказват за впечатляващите възможности на руска минометна система, която няма аналог в другите армии по света. Става въпрос за самоходния 240-милиметров миномет 2С4 "Тюльпан" (Лале).
Както отбелязва The National Interest, това е най-мощната минометна система, създавана в света. "Тюльпан" тежи около 30 тона, далекобойността му е до 9 км, а при използването на активно-реактивни мини може да бъде увеличена до 20 км. Скорострелността е около един изстрел в минута.
Благодарение на траекторията, която получават, мините ефективно поразяват противника, укриващ се зад стени на укрепления, при входовете на пещери или на обратни планински склонове. С такива мини е удобно да бъдат обстрелвани и покриви на сгради, като могат да бъдат използвани и специални бетонобойни и запалителни мини.
Изданието отбелязва, че мощните миномети могат да разрушават не само укрепени отбранителни позиции, но и цели градове.
The National Interest подчертава, че за разлика от други съветски артилерийски системи, "Тюльпан" не е бил изнасян за страните от Варшавския договор, с изключение на няколко единици, доставени в Чехословакия.
Западните армии, които не разполагат с подобно оръжие, предпочитат да унищожават укрепените позиции на противника чрез авиобомби. Но в условия, когато е невъзможно да бъде употребена авиация, предимството на "Тюльпан" е очевидно.
Досие
Самоходните миномети 2С4 „Тюльпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бяха върнати на въоръжение през 2015 г. От съветските времена са останали 430 единици от този вид оръжие, припомня "Руски дневник".
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюльпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И. Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюльпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена. - Още за 2С4
Източник: http://epicenter.bg/
 
Кабинетът оттегля доклада за отбраната
31.05.2017, 12:53
Правителството реши да оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2016 г.
Документът беше одобрен от служебния кабинет и в него се казва, че българската армия вече само частично може да изпълнява задачите си, които произтичат от Конституцията.
Според доклада, изготвен в МО, българските въоръжени сили са в състояние само частично да изпълняват конституционните си задължения по отношение на гарантирането на националния суверенитет и адекватното участие в колективната отбрана в рамките на НАТО.
От правителствената пресслужба съобщиха, че освен информационен документ, той е и ангажимент на редовно избран парламент и изпълнителна власт за бъдещото осъществяване на политиките в областта на отбраната на страната.
След проведените предсрочни парламентарни избори се налага извършването на нов, задълбочен преглед на документа и неговото повторно внасяне в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание.
Преди десетина дни президентът Румен Радев нарече изтеглянето на доклада за отбраната - "абсурдно".
"Не може да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на Българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади - розови доклади, които замитат проблемите", заяви държавният глава.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Вече 16 години Българската армия има химн
31.05.2017, 12:24

На 31 май 2001 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев и по предложение на началника на ГЩ на БА генерал Михо Михов маршът „Велик е нашият войник” е обявен за химн на Българската армия.

Преди това на 15 май 2001 г. на първа страница на в. „Българска армия” с големи зелени букви бе написано: „Велик е нашият войник” ще бъде химн на Българската армия”.
Обявяването стана на 31 май 2001 г. на концерт на сборен духов оркестър на Българската армия на площад „Св. Ал. Невски” в гр. София, който ден стана и Ден на военните духови оркестри.......Прочети още

 
Русия изстреля крилати ракети от Средиземно море срещу ИД
31.05.2017, 09:50
Руските военноморски сили са изстреляли от източната част на Средиземно море четири крилати ракети по обекти на джихадистката групировка "Ислямска държава". Всички набелязани цели са били поразени, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Ракетите "Калибър" са били изстреляни от фрегатата "Адмирал Есен" 751 (проект 11356) и новата подводница "Краснодар" 482 (проект 636.3) от подводно положение. И двата кораба са от състава на ЧФ на руските военноморски сили.
Те са поразили укрития в район източно от Палмира, където "Ислямска държава" прехвърлила тежка техника и бойци, изтеглени от северния сирийски град Ракка. - (видео)
Военните командвания на Съединените щати, Турция и Израел са били уведомени своевременно за предстоящите ракетни удари, обърна внимание руското министерство на отбраната.
 
САЩ тестваха системата си за прехващане на междуконтинентални балистични ракети
31.05.2017, 09:22
Пентагонът съобщи за успешните първи от този вид изпитания на системите за прехващане на междуконтинентални балистични ракети, информира тв канал Fox News. Отбелязва се, че ракетата-прехващач GBI, изстреляна от шахта в базата на ВВС "Ванденберг" в Калифорния, е поразила над Тихия океан макет на междуконтинентална балистична ракета с фалшива бойна глава, която преди това е била изстреляна от изпитателния полигон на Маршаловите острови. Според думите на Кристофър Джонсън, представител на Агенцията за противоракетна отбрана, ракетата, предназначена за имитация на междуконтинентална балистична ракета не се явява макет на севернокорейска ракета. - (видео)
Вицеадмирал Джим Сайринг, който е директор на Агенцията за противоракетна отбрана, от своя страна заяви, че системата е изключително важна за защитата на страната и успешното тестване показва, че САЩ има отговор на заплахите .
„Тази система е жизнено важна за защитата на родината и това изпитание демонстрира, че имаме истинско възпиране срещу реална заплаха“ Американският телевизионен канал коментира, че тези изпитания са били планирани от дълги години, но сега вероятно те са били форсирани от действията на КНДР, която провежда изстрелвания на собствени балистични ракети и редовно заплашва "империалистическия Запад и неговите южнокорейски марионетки". - Още за ПРО
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Германия, Франция, Холандия и Дания не искат среща на върха на НАТО в Турция
31.05.2017, 09:14
Членки на НАТО начело с Германия, Франция, Холандия и Дания са се обявили категорично против срещата на върха на алианса в турския Истанбул през 2018 година. Това пише днес вестник "Велт".
Както напомня вестникът, на срещата на върха във Варшава през юли 2016 година президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи през следващите две години срещите на 28-те да са в Истанбул.
Въпреки че няма официално решение по този повод, предполагаше се, че поканата ще бъде приета.
Според "Велт" очаква се рязка промяна на нагласата, посочва ТАСС.
"Не искаме да се създава впечатление, че НАТО подкрепя вътрешната политика на турското правителство", цитира изданието думите на високопоставен източник в дипломатическите среди, запознат със ситуацията.
Посочените страни са предложили срещата да стане в Брюксел.
Формално решението по този повод ще бъде прието на срещата на военните министри на страните от НАТО през юни, добавя "Велт".
Източник: http://pogled.info/
 

 
Германските социалдемократи искат изтегляне от "Инджирлик"
30.05.2017, 23:03
Социалдемократите в германския Бундестаг призоваха министъра на отбраната да изтегли германските войници от авиобазата "Инджирлик". Това заяви председателят на парламентарната група Томас Оперман. По думите му предложението "не е против Турция, а в защита на германската конституция и войници".
В същото време председателят определи отказа на Анкара да допусне германски депутати до базата като "политически шантаж".
По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че смята за необходимо да бъдат продължени консултациите с Анкара за достъпа на германски парламентаристи до базата и в рамките на една седмица ще бъде взето окончателно решение.
 
Министър Каракачанов: Един ден ще има паметник на полк. Борис Дрангов в Скопие
30.05.2017, 22:50
Днес в родния град на полк. Борис Дрангов Скопие бяха издигнати паметници на кого ли не, но на него няма. Продължава обаче да се пее песента за полк. Дрангов. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във Военна академия на отбелязването на 100-годишнината от героичната гибел на легендарния командир и военен педагог и 145 години от неговото рождение. Там, подчерта той, вече сто години името Дрангов официално не се споменава. Няма улици и училища на неговото име, няма негови издания, няма негови паметници. Песента за него обаче, заяви министърът, която днес се пее на по-висок глас, ме прави оптимист, че един ден ще присъстваме на откриването на паметник на Дрангов в родния му град.
Борис Дрангов е легенда, това, което е направил като командир и военен педагог, е останало в съзнанието на Българската армия, ще остане в съзнанието и на България, заяви още министърът. За днешната ни армия, обаче, той не беше толкова възторжен. Много дълго време ролята на нашата армия беше подценявана, каза министърът. И продължи: „Много дълго време се смяташе, че когато станем членове на НАТО има кой да ни пази и ние можем лекичко, ден по ден да пропускаме проблемите, които трябва да решаваме в нашата войска. Макар, че не се знаеше много за Дрангов, аз виждам неговия дух жив в нашите офицери. В тежи тежки времена, в които армията ни не е получила достойното си отношение и достойното си възнаграждение, което заслужава.” И още от думите на министъра: „Днес да служиш в Българската армия е героизъм в мирно време“.
Денят на отворени врати във Военната академия бе поредната проява, посветена на живота и делото на полк. Дрангов. В петък на военния паметник „Дрангова чешма” в с. Дрангово, община Петрич, имаше тържествена церемония с участието на армейски формирования. Днес в академията бяха дошли още българският патриарх Неофит, заместник-председателят на Народното събрания Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андерй Боцев, народни представители, генерали и офицери, родственици на полк. Дрангов, председатели на военно-патриотични съюзи, общественици, представители на академичните и научните среди.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва в параклиса „Сите Архангели“. На конференция слово за полковник Борис Дрангов произнесе началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов. Беше представена и най-новата книга за полковник Борис Дрангов „Аз служих при Дрангов – Скопската школа“ на офицера от запаса Красимир Узунов, президент на Агенция „Фокус”. Участниците бяха запознати с проекта за паметник на полк. Дрангов в района на академията.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Су-35С влиза на въоръжение до края на 2017 година
30.05.2017, 22:43
Приключването на изпитанията и приемането на въоръжение на изтребителя Су-35С се очаква до края на 2017 година, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов, цитиран от РИА "Новости" във вторник (30 май).
"Към днешна дата частите на ВКС правят опити за експлоатация и войскови изпитания на над 50 самолета. Очакваме, че в края на тази година съвместните държавни изпитания ще бъдат завършени и самолетът ще бъде приет на въоръжение", поясни Борисов.
Министерството на отбраната отбеляза, че в момента самолетите Су-35С приключват последния етап от съвместните държавни изпитания. Той включва също провеждане на мероприятия за оценка на ефективността на новите оръжия и свръхманеврени режими, авионика и системи и комплекси за автоматизирано управление на самолетите.
След заседанието на държавната комисия за хода на съвместните държавни изпитания на Су-35С в 929-ти Държавен летателно-изпитателен център "В. П. Чкалов" в Ахтубинск Борисов високо оцени качеството на работата по самолета.
Той подчерта, че "летателния състав, който експлоатира Су-35С в Сирийската Арабска Република, оценява високо качеството на самолета и неговите бойни и експлоатационни характеристики".
Заместник-министърът на отбраната също провери процеса на изпитания на изтребителя от пето поколение Т-50.
"Работата по Т-50 върви по график, самолетът вече потвърди редица летателно-технически характеристики, които Министерството на отбраната предявява към този перспективен продукт. В края на 2017 година очакваме началото на летателните изпитания на Т-50 с новите двигатели", обобщи Борисов. - Още за Су-35
 
Нови фронтови бомбардировачи за руските ВВС
30.05.2017, 21:44
Първата партида Су-34 произведена от Новосибирския авиационен завод за 2017 година е предадена на 22 май на ВВС на Русия. Самолетите имат бордови номера 24, 27, 29 „червен“.
снимки: www.russianplanes.net.
 
Руски боен кораб навлезе в Ламанша
30.05.2017, 21:28
Руски голям противолодъчен кораб на Северния флот навлезе днес в Ламанша, съобщи руската агенция ТАСС, позовавайки се на информация на министерството на отбраната.
Корабът „Североморск“ 619 (проект 1155) се е отправил към североизточната част на Атлантическия океан, става ясно от разпространената информация.
Разрушителят е преминал през Па дьо Кале и се е отправил към Северно море. Мисията на кораба започна на 15 октомври 2016 година, когато той бе изпратен към руската оперативна група на ВМФ на Русия в Средиземно море, начело на която бе самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“. През изминалите месеци бойният кораб проплава над 37 000 морски мили.
 
Кервани на НАТО ще минат през България
30.05.2017, 21:10
Над 650 военнослужещи, военна и спомагателна техника от състава на Силите на НАТО с много висока степен на готовност от утре, 31 май, ще се предислоцират от Гърция към Румъния през територията на нашата страна, за да се включат в учението на НАТО „Noble Jump 2017”. Активната част на учението ще се проведе от 8 до 14 юни 2017 г. на полигон „Чинку“, Румъния.
По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника на Великобритания, Испания и Албания. Маршрутът на движение на британските и испанските военни колони е ГКПП „Капитан Петко войвода“ – Учебен полигон „Ново село“ - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост“.
Придвижването на военните колони ще започне на 31 май, когато през ГКПП „Капитан Петко войвода“ ще влязат над 280 британски военнослужещи с близо 170 единици военна и спомагателна техника. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 1 юни, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“. Над 220 испански военнослужещи и над 100 единици военна и спомагателна техника ще преминат през ГКПП „Капитан Петко Войвода“ на 2 юни 2017 г. Испанските военнослужещи също ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 3 юни, ще продължат за Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“.
Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав, военна и спомагателна техника, е: ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 -Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. Влизането на албанските военнослужещи на територията на България е планирано на 3 юни 2017 г. Те ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 4 юни, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2”.
В средата на юни ще се извърши предислоциране на британските, испанските и албанските формирования от Силите на НАТО с много висока степен на готовност от Румъния, през територията на България към Гърция.
Източник: https://fakti.bg/
 
Контраадмирал Петев посети щаба на румънските ВМС
30.05.2017, 16:52
От 23 до 26 май 2017 година, по покана на началника на Щаба на Военноморските сили на Румъния вицеадмирал Александру Мършу, на посещение в румънските ВМС беше командирът на българските ВМС контраадмирал Митко Петев.
По време на визитата контраадмирал Петев посети командването на военноморския флот и Военноморската академия на Румъния, Пункт за базиране Костанца, Пункт за базиране Тулча и фрегата „REGINA MARIA”. По време на срещата бяха обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество, участието в двустранни военноморски учения и такива в рамките на НАТО, както и сътрудничеството между  Военноморската академия на Румъния и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Попълват състава на армията с хора и техника
30.05.2017, 16:40
Стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда за сигурност и предстои да бъде актуализирана и усъвършенствана до края на  2017 г., за да отговори на съвременните предизвикателства. 
Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност към държавния глава на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“.
Държавният глава уточни, че участниците в Съвета са подкрепили и актуализирането и усъвършенстването на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за управление и защита на националната сигурност и включените в нея държавни органи и структури, съобщава прессекретариатът на президента.......Прочети още
 
България ще окаже логистична поддръжка на формирования от Силите на НАТО с много висока степен на готовност, които участват в учението NOBLE JUMP-2017
30.05.2017, 15:06
България, Гърция и Румъния са страни-домакини на едно от най-мащабните учения на НАТО през тази година NOBLE JUMP-2017. То се провежда в изпълнение на Плана за готовност за действие, приет на срещата на Върха на НАТО във Варшава от държавните ръководители на страните-членки. Целта е да се тества и доразвие концепцията за използване на Силите на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF). В NOBLE JUMP-2017 участват повече от 4 000 военнослужещи и 500 единици бойна техника от 11 страни-членки на Алианса.
Многонационалното учение се провежда на два етапа. През първия етап се извършва активиране и нарастване на готовността за реално развръщане на формированията от състава на Силите на НАТО с много висока степен на готовност. Вторият етап на NOBLE JUMP-2017 включва предислоцирането от Гърция през територията на нашата страна и реално развръщане на територията на Румъния на личен състав и военна техника от сухопътния компонент на силите на НАТО.
През втория етап по националната пътна инфраструктура на България ще преминат личен състав и военна и спомагателна техника от Великобритания, Испания и Албания. Активната част на учението ще се проведе от 8 до 14 юни 2017 г. на полигон „Чинку“, Румъния.
За първи път в рамките на учението на НАТО NOBLE JUMP-2017 българските въоръжени сили ще тестват способностите си за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО в такъв мащаб. Резултатите ще бъдат приложени за развитието на национална система за оказване на поддръжка на съюзнически и чуждестранни сили на територията на страната.
На 31 май на летище „Тенево“ ще се проведе ден за представителите на медиите, на който ще бъде предоставена информация за целите и задачите на учението на НАТО NOBLE JUMP-2017. В него ще участват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, директорът на дирекция „Операции и подготовка“ бригаден генерал Иван Ортомаров, заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, генерал-майор Ян Кейв. Журналистите ще имат възможност да наблюдават придвижването на военна и спомагателна техника и военнослужещи от Великобритания.
/Пресцентър МО/
 
Катастрофа с руски Ан-26
30.05.2017, 14:56
Днес в 6:40 местно време военнотранспортен самолет Ан-26 от състава на руските ВВС е извършил „твърдо” кацане на около 150 метра преди ПИК на учебната авиобаза в град Балашов (Краснодарското висше авиационно училище), след като единият двигател е отказал и е избухнал пожар.
На борда е имало шестима военнослужещи, един от които е починал по пътя за болницата (курсант М. Артемьев, 21 г, отдясно), а останалите (капитан Терешин Ю., майор Родионов С., прапорщик Фролов И. и курсантите Халаимов П. и Махмудов И.) са получили сериозни наранявания и по късно са транспортирани в Моска за последващо лечение.
Самолетът (RF-36160, с.н. 8001, първи полет – 1979 г.) е изпълнявал тренировъчен полет с имитация на отказ на двигател. Единият двигател е бил специално изключен, и самолетът е летял с втория. На височина 150 метра неочаквано работещия двигател е спрял и се е запалил. Летецът е успял да планира и да извърши "твърдо" кацане. Започнало е разследване на инцидента. - (видео)
 
Осем години лъжи за армията, мизерия и погазване на закона
30.05.2017, 14:32
Осем години слушах какви ли не небивалици за армията и нейните възможности. Омръзна ми да чета глупости от знайни и незнайни „специалисти” в областта на отбраната. Като се започне от Бойко Ноев, Аню Ньойски (б. р. – Аню Ангелов, измисления Йордан Божилов и се стигне до „гения” на унищожението на Българската армия и нейните отбранителни способности – Николай Ненчев.
Повод на възмущението ми е, че новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се опитва да убеждава обществеността, че е изтеглил позицията на служебния кабинет и в частност на министъра на отбраната Стефан Янев за плачевното състояние на армията, не защото е невярна, а, видите ли, не се предлагали решения.
Осем години ни заливаха с лъжи и ни мамеха, че Българската армия има готовност да изпълнява конституционните си задължения – и президентът Първанов, и Ньойски, и Ненчев, и псевдопрезидентът Плевнелиев.
Осем години никой не каза истината, че на Борисов и ГЕРБ не им пука за състоянието на армията, по-важно им е МВР – там са инструментите за натиск, изнудване и насилие.
Осем години унижение на армията, вследствие орязването й на бюджета с 200 млн. през 2009 и 560 млн. през 2010 и досега, всяка година!.......Прочети още
 
Военното разузнаване на САЩ се оказа по-трезво от политиците
30.05.2017, 13:22
Русия съвсем не води агресивна политика по отношение на НАТО – напротив, опитва да се  „откъсне от обкръжението“, което ѝ устройва Северноатлантическият алианс. Тази позиция изрази не официалният представител на руското Министерство на външните работи, а шефът на разузнавателното управление на Пентагона. Анализът на военното разузнаване на САЩ противоречи на онова, което твърдят американските политици и политическото разузнаване.
Русия се опитва да се откъсне от обкръжението на НАТО и за целта създава за себе си защитни бариери. Директорът на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ (РУМО) Винсънт Стюарт потвърди това на изслушванията в сената на САЩ по проблемите на глобалните военни заплахи за сигурността и американските интереси.........Прочети още
 
Курсанти летяха за отличен на държавен изпит
30.05.2017, 13:12
В учебна авиационна група „Георги Бенковски” днес се проведе държавен изпит по летателна подготовка с випускниците курсанти от специализация „летец-пилот” от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”, съобщават от формированието.
Курсантите Светослав Ангелов, Денис Благоев, Евгени Димов и Михаил Янев достигнаха необходимото ниво на подготовка и бяха допуснати до държавен изпит. Той се проведе пред комисия с председател полковник Красимир Кръстев – началник на отдел „Операции” в Командването на ВВС.
Изпитът включваше изпълнение на две задачи. Първата бе пилотаж в наклонена равнина на средна височина и кацане с имитация на отказ на двигателя. Във втората задача изпълниха самолетоводене на малка височина.
Летателното обучение през периода на този последен за тях стаж бе поверено на инструкторите-летци капитан Станислав Петров, капитан Петър Милков, капитан Георги Чаушев и капитан Райно Йонков. Те единодушно заявиха, че курсантите притежават отлична теоретична подготовка и са овладели на много високо ниво практическите умения.
Заключението на комисията, след като направи анализ и оценка на изпита бе, че курсантите са изпълнили много прецизно елементите от полета и са показали високо ниво на подготовка и отлично усвояване на техниката на пилотиране.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Южна Корея обяви, че са били извършени съвместни учения с американските ВВС
30.05.2017, 09:35
Южна Корея обяви във вторник, че са били извършени съвместни учения с участието на американския свръхзвуков стратегически бомбардировач B-1B „Лансър“, предава Reuters.
Говорител на Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че ученията са се състояли в понеделник и не разкри повече подробности.
Съобщението идва след като по-рано във вторник Пхенян обвини САЩ, че провежда учение, симулиращо хвърлянето на атомни бомби на Корейския полуостров.
 
Защо Русия по спешност създава нова ядрена ракета
30.05.2017, 08:52
Заводът-производител на най-новата руска междуконтинентална балистична ракета (МБР) "Сармат" работи "фактически в денонощен режим" над създаването на новото оръжие, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
Това е доказателство, че работата върху новата ракета и средство за възпиране на агресорите носи за Русия стратегически характер.
Какво представлява "Сармат"
"Сармат" е тежка междуконтинентална ракета на течно гориво с кодов № РС-28. Общата ѝ маса е около 100 тона, а полезният товар – 10 тона. Тя трябва да постъпи на въоръжение в руските Ракетни войски със стратегическо предназначение след 2020 г. и да замени в тях най-тежката и страшна ракета в света – стратегическата Р-20В "Воевода", която тежи 211 тона и може да носи полезен товар от 8,8 тона.
"От своята предшественичка той ще се отличава не само със значително по-малката си маса, но и с далечината на полета. Ако "Сатаната" лети на разстояние до 11 хиляди км, то "Сармат" ще може да преодолява разстояние от 17 хиляди и, по замисъла на конструкторите, да лети към целите дори през Южния полюс, откъдето никой не го очаква и не е изградена противоракетна "ограда", каза за "Руски дневник" военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин.
По думите му "Сармат" ще притежава не 10 ядрени бойни глави, а най-малко 15 разделящи се на части глави с индивидуално насочване. Те ще бъдат разположени на принципа на "гроздовата чепка" и всяка от тях, с мощност от 150 до 300 килотона, ще може да се отделя от тази "чепка" тогава, когато, в зависимост от заложената в бойната глава програма, трябва да полети към своята цел.
При това, по думите на бившия командващ РВСП генерал-полковник от резерва Виктор Есин, "Сармат" ще лети към целта с хиперзвукова скорост (над 5 Маха или 6 120 км/ч), променяйки траекторията си по курс и височина така, че тя да не може да бъде прехваната от нито една система за ПРО.
"Тя няма да може да бъде прехващана нито от съществуващи, нито от перспективни системи за противоракетна отбрана на противника – за нея е абсолютно без значение има ли я, няма ли я", казва Есин.
Трябва да се знае, че новите ракети ще бъдат доставени първо в дивизиите на ракетните войски със стратегическо предназначение край Красноярск (4150 км източно от Москва) и Оренбург (1450 км източно от Москва).
Колко "Сармата" ще получи армията
От "Воеводата" ще останат минимум 154 шахти (първите 154 са взривени по клаузите от СТАРТ-1). И независимо че не във всяка от тях ще бъде поставена ракета, тяхното количество трябва да се вписва в параметрите от договора СТАРТ-3, който предвижда Русия и САЩ към 5 февруари 2018 г. да имат по 700 разгърнати носителя и по 1550 ядрени бойни глави на тях.
"Всеки "Сармат" трябва да има по 15 бойни глави, а към днешна дата, според публични източници, Русия е с 521 разгърнати носителя и 1735 бойни глави в тях. У САЩ те са съответно 741 и 1481", каза Литовкин.
Защо Русия създава новата МБР
По думите на анализаторите новото оръжие ще застъпи на бойно дежурство при изтичане срока на СТАРТ-3 (2021 г.). Към този момент "Воеводата" ще е изчерпал гаранционните си срокове за изпълнение на бойно дежурство.
"Успоредно с това от 2020 г. в САЩ ще започне модернизацията на ядрената триада (стратегически бомбардировачи, балистични ракети и подводници), като за целта Вашингтон отпуска над $1 трилиона. Затова новата ракета ще послужи като средство за възпиране в условията на днешната конфронтация между двете страни", допълни Есин.
Изпитанията на "Сармат" се провеждат от 2016 г. Засега те са, както ги наричат ракетчиците, на изхвърляне. Тоест, проверява се съвместимостта на бъдещата ракета с пусковата шахта и алгоритъма за изстрелване. При това, по думите на експертите, промишлеността вече има готовност да произвежда елементите на ракетата серийно, което означава, че може да се премине към пълноценни летателни изпитания. - Още ракети
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Aftenposten: Срещата на върха на НАТО – победа за Путин
30.05.2017, 08:43
Критиките, които американският президент Доналд Тръмп отправи към съюзниците на САЩ в НАТО и фактът, че той очевидно се чувства по-комфортно със световни авторитети като руския си колега Владимир Путин и филипинския лидер Едуардо Дутерте, отколкото с главите на европейските членки на Алианса, сеят раздор в редиците на организацията, а от това печели Путин. Това мнение споделя Ян Бремер от консултантската компания "Юрейша Груп" (Eurasia Group) пред норвежкото издание "Афтенпостен" (Aftenposten) в понеделник (29 май).
"Путин се радва на всичко, което сее раздор между САЩ и съюзниците им", смята анализаторът.
Хорхе Бенитес от "Атлантик Каунсил" (Atlantic Council) споделя това мнение. В статия за списанието "Форин Полиси" (Foreign Policy) той определя поведението на Тръмп на срещата на върха на НАТО като "чиста победа за Путин".
"Това само още повече усилва съмненията  и страховете, които съюзниците изпитваха още преди срещата", твърди той.
Срещата в Брюксел в четвъртък бе първата между Тръмп и останалите лидери на страните от алианса, се посочва в статията, публикувана в руски превод от inosmi.ru.
На път към нея Тръмп изнесе кратка реч в Ню Йорк пред останките от Двете кули – паметник на жертвите на терористичния акт на 11 септември 2001 г. Мнозина се надяваха, че Тръмп в прав текст ще заяви подкрепата си за чл. 5 от Атлантическия пакт, според който нападението срещу една страна от НАТО се разглежда като нападение срещу всички. До момента този член е задействан един единствен път – след терористичния акт на 11 септември.
Вместо това обаче Тръмп изнесе доста сурова реч, в която отправи нападки срещу съюзниците, че само 5 от общо 28 страни изпълняват поставената им задача: да отделят 2% от своя БВП за отбрана. "Много страни дължат огромни суми", заяви Тръмп.
Тръмп призова военният алианс и да играе по-активна роля в контрола на имиграцията.
"В нашите страни проникват хиляди и хиляди хора и се разпространяват навсякъде. В много случаи ние нямаме това, което те имат. Длъжни сме да бъдем решителни, силни и бдителни. В бъдеще НАТО трябва да съсредоточи вниманието си върху тероризма и имиграцията, както и върху заплахите от страна на Русия", заяви Тръмп.
Томас Райт от "Брукингс Инститюшън (Brookings Institution) определя като "шокиращ и разрушителен" фактът, че Тръмп не е споменал нито дума за пети член. Той също смята, че това носи радост на Путин.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Специалните сили на България и Гърция започнаха съвместна подготовка
30.05.2017, 08:30
Двустранна съвместна подготовка „Balkan Dagger” между силите за Специални операции на България и на Гърция се провежда от вчера до 10 юни 2017 г., съобщава Пресцентърът на МО. В нея участват формирование от втори батальон на 68-ма бригада Специални сили и формирование „Z MAK” от Силите за Специални операции на Република Гърция.
В хода на съвместната подготовка ще бъдат отработени задачи по планиране на специалните операции, инфилтриране по различни способи („бързо въже“, стоварване и рапел от хеликоптер), провеждане на специално разузнаване и акции в градска среда и в планинско-гориста местност. Планирани са стрелби на дълги и къси дистанции с различни образци оръжие на въоръжение в силите за Специални операции на двете страни.
 

 
Трябва ни актуализирана Стратегия за национална сигурност
29.05.2017, 19:32
Първо да не се превръща в читалня за международното положение и как то било пълно с изненади. Противно на шаблона, средата на сигурност на България вече е достатъчно определена и няма с какво да ни изненада, тоест позволява обосновано планиране. Това трябва да бъде отразено в една актуализирана Стратегия за национална сигурност.
Второ, участниците в Консултативиня съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да постигнат ясно разбиране, че отбрана ни е нужна заради самата България, а не заради НАТО, че гласуваните вече от парламента допълнителни 2.4 млрд. лева са един минимум, от който няма да има отстъпление.
Трето, трябва да възложат на министъра на отбраната в 10 - дневен срок да представи на правителството и оттам на парламента доклад с препоръки как така предвидените пари ще се разпределят за нуждите на цялата армия.
Четвърто, да препоръчат на правителството да изготви в 20-дневен срок доклад за цялостното състояние на сектор “Сигурност”, неговото ресурсно обезпечаване и възможности за преразпределение на задачи, с цел по-пестеливото използване на човешките и материални ресурси. Тъй като това ще касае основно МО и МВР, КСНС трябва да препоръча на министрите на отбраната и на вътрешните работи да излязат със съвместна оценка за целесъобразността и възможните модели за разполагане на армейски подразделения, като отделна, специализирана операция по границата с Турция, като външна граница на ЕС. Главна цел на тази операция трябва да бъде спестяването на ресурси на МВР за изпълнение на задачите във вътрешността на страната. В допълнение към това, защитата на границата трябва да се възложи като мисия от първостепенна важност за българската армия, а това да послужи за основа за нова политика на България в контекста на обсъжданите днес планове за общоевропейска отбрана.
(Мнението е изразено в интервю за радио „Фокус”)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В Гърция се разби изтребител, пилотът е спасен
29.05.2017, 16:54

Изтребител Dassault Mirage 2000EG от Военновъздушните сили на Гърция се разби над остров Скопелос, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Инцидентът се е случил в 12.18 ч. в понеделник. Представители на гръцките ВВС обясниха, че самолетът е участвал във военни учения. Машината е паднала в морето. Пилотът се е катапултирал успешно и се намира в безопасност. Според официални лица причината за аварията е технически отказ.

През периода 1988-1992 година Гърция получи от Франция 40 самолета от този тип.

 
National Interest за притесненията в САЩ Русия да не създаде специални „ударни армии”
29.05.2017, 15:07
Анализаторът в американското военно издание National Interest Майкъл Пек разказа за опасенията в САЩ по повод на създаването в Русия на „ударни армии”. Експертът счита, че именно подразделенията на съветската армия, получили на Запад название „Shock Army”, спомогнали СССР да удържи победа над фашистка Германия.
Според Пек, това били усилени армейски съединения, които са използвани за пробив на основните германски отбранителни линии, след които тръгвали съветските танкове. Това били елитни войници, които действително умеели да воюват и да изпълняват поставените задачи. Пек предполага, че Русия може да се възползва от опита на „ударниците” и да създаде подобни армейски съединения в съвременната си армия.
Във войната с Германия основно са използвани гвардейски отряди, но сега ситуацията е променена. Вече елитен статут могат да получат всички видове войски, които се проявяват добре. Руската армия постоянно се модернизира и усъвършенства, което засилва опасенията на американската страна.
Тези „Шок-армии” могат да се използват във всяка военна стратегия. Те могат да пробият отбраната на неприятеля, да взривят обширни заграждения и да ликвидират основни сили, които оказват съпротива. Благодарение на тяхната многофункционалност те могат да се използват за пробив на отбраната в тила и по-нататъшно настъпление през тези позиции. Подобни отряди показват опита, запазен в руската армия.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Грузия – твърдо решена да стане член на НАТО
29.05.2017, 13:27
Грузия е категорична в намерението си да стане член на Северноатлантическия пакт. Това заяви премиерът Георгий Квирикашвили в изказване на пленарно заседание на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в Тбилиси.
Квирикашвили каза, че „през последните години активното сътрудничество на Грузия с НАТО е достигнало най-високо равнище”. Премиерът на Грузия посочи, че страната ще продължи процеса на интеграцията си в Алианса и реформите в тази посока, предаде БГНЕС. Сесията на НАТО започна в Тбилиси на 26 май и приключва днес. Участват над 600 делегати от 28-те членки на НАТО и представители на повече от 20 държави партньорки. Очаква се днес да бъде приета декларация в подкрепя на евроатлантическата интеграция на Грузия.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Австралия изпраща войници в Афганистан по молба на САЩ
29.05.2017, 09:55
Австралия ще изпрати допълнителни 30 войници в Афганистан, за да помогне в обучението и подготовката на афганистанските войници. Това съобщи австралийският военен министър, цитиран от ДПА и ABC.
Марис Пейн поясни, че с новото попълнение контингентът на Австралия в Афганистан ще нарасне до 300 войници.
По време на изслушване в сенатска комисия в Канбера министърът подчерта, че допълнителното дислоциране на австралийски войници ще помогне за развитието на дългосрочните способности на афганистанските сили като част от мисията на Австралия за обучаване, съветване и подпомагане.
Миналата седмица НАТО и американският президент Доналд Тръмп отправиха молба Австралия да се ангажира с повече войници в Афганистан.
Скоро се очаква Тръмп да обяви решение за изпращане до 5000 войници в Афганистан с цел предотвратяване ДАЕШ ("Ислямска държава") трайно да се настани в централноазиатската държава.
В момента САЩ поддържат в Афганистан контингент от 8 400 войници, значително по-малко от 100 000 през 2010 г.
Източник: https://news.bg/
 
Северна Корея изстреля нова балистична ракета
29.05.2017, 09:05
Тази сутрин Северна Корея е осъществила третия си тест на балистична ракета в рамките на около три седмици, съобщава CNN. Това се случва само няколко дни, след като световните лидери решиха да затегнат мерките срещу режима на Ким Чен Ун и разработката на ядрени оръжия от Пхенян, допълва Bloomberg.
Ракетата е излетяла в 5,39 часа тази сутрин от източния бряг на Северна Корея, като е прелетяла 450 км в посока Япония, според информация на южнокорейската армия. Най-вероятно ракетата е достигнала водите на японската ексклузивна икономическа зона, на около 300 км от островите Оки, коментира държавният секретар на Япония Йошихиде Суга.
„Този акт е изключително проблематичен, защото нарушава безопасността на самолетите и корабите и определено нарушава резолюциите на ООН. Повтарящите се провокации на Северна Корея са абсолютно неприемливи“, допълва Суга, като посочва, че Токио ще предприеме съвместни действия с Вашингтон, за да повиши безопасността.
Тестът е девети за тази година и се осъществява два дни, след като лидерите на Г-7 поеха ангажимент да „засилят мерките“ заради зачестилите ракетни и ядрени тестове на Северна Корея.
Световните лидери се затрудняват да намерят точен отговор на провокациите от Пхенян. Южнокорейският лидер се опитва да намери съюзници на фона на твърдата линия, която заемат американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе.
Южна Корея заклейми ракетния тест и заяви, че ще „отговори решително“, посочва се в становище на министерството на външните работи на страната. Южнокорейските пазари обаче не реагират бурно. Водещият индекс Kospi нараства с 0,5% малко след 11 ч местно време в Сеул. Южнокорейският вон също е почти без промяна спрямо долара.
Северна Корея изстреля ракета на 14 май, като се смята, че тогава тя е пренасяла голяма ядрена бойна глава. Смята се, че обхватът ѝ може да достигне 4 500 км, т.е. достига военните съоръжения на САЩ на о. Гуам. Според Пхенян това е бил и най-успешният тест на балистична ракета с ядрена бойна глава.
Следващият тест беше седмица по-късно – на ракета със среден обхват, която Ким Чен Ун е одобрил за масово производство, според информацията на държавната новинарска агенция на Северна Корея KCNA.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Шведи оглеждат наши заводи за части за изтребители
29.05.2017, 08:48
Шведската компания СААБ е провела първоначални разговори с два български завода с идеята да ги включи евентуално в производството на части за изтребителите “Грипен”. Това съобщи президентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Мартин Луис-Олсон.
Разговори са водени както с държавната оръжейна компания ТЕРЕМ, така и с частен завод. Евентуално производство обаче може да бъде прехвърлено към България само ако страната ни подпише договор за покупка на изтребители “Грипен”. Шведските самолети бяха класирани на първо място от експерти на МО при конкурса за закупуване на 8 нови изтребителя. Все още обаче не е ясно дали те ще бъдат избрани, както и кога ще бъде направена сделката на стойност 1 млрд. лв.
Все още българското правителство не е контактувало със СААБ, след като служебният кабинет одобри доклада на експертната комисия. Не са водени разговори и с правителството на Швеция, през което ще мине сделката.
Ако подпишем за доставка на изтребители за България, това е обвързване за 40 години напред, нормално е да потърсим такова партньорство, обясни Олсон. Освен това СААБ ще оборудва в България и ремонтни работилници, които да поемат поддръжката на изтребителите.
“Няма смяна на приоритетите за закупуването на нови изтребители”, коментира вчера пък вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
До края на годината няма да има увеличение на военните заплати. Не е сигурно и за следващата
29.05.2017, 08:24

За да има увеличение на възнагражденията на военнослужещите през тази година е необходимо  се актуализира Законът за държавния бюджет на Република България за 2017 г. На този етап не се предвижда такава актуализация, посочва в интервю за в. „Българска армия“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  Затова, продължава той,  нашите усилия ще бъдат насочени към осигуряване на допълнителни средства за персонал в бюджета на МО за 2018 г., които да позволят увеличение на заплатите на военнослужещите.
При одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. Министерството на отбраната вече е дало становище за увеличение на разходите за персонал, както следва: за 2018 г. – 304 млн.  лв., за 2019 г. – 432 млн. лв., за 2020 г. – 583 млн. лв. (Б.р. – засега тези средства не са предвидени в прогнозата. Има вероятност да бъдат заложени при актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза пез септември.)
При осигуряването на тези допълнителни финансови средства, посочва министърът, ще може да се попълнят вакантни длъжности във военните формирования и да се увеличи размерът на заплатите на военнослужещите (чрез промяна на базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и изравняването й с минималната работна заплата), както и на минималната работна заплата за всички категории цивилни служители. (В Плана за развитие на Въоръжените сили  2020 г. се предвижда през тази и 2018 г. да бъдат назначени общо 1300 военнослужещи, а през 2019 г. и 2020 г. – по 800 човека).
Източник: http://www.otbrana.com/

********

Армията не е само изтребители, в руските има още живот - интервю на Красимир Каракачанов за вестник 24 часа

 

 
Ким Чен-ун заповяда масовото производство на нова система за ПВО
28.05.2017, 21:20
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на изпитанията на нова система за ПВО KN-06, предаде РИА Новости, позовавайки се на севернокорейски медии.
Лидерът на страната е похвалил военното ръководство и е отбелязал, че „в сравнение с предишните години са се подобрили възможностите за откриването, преследването и унищожението на обектите, повишава се процентът на точните попадения“. Той също така е дал заповед „да се произвежда новата система в максимални количества, за да може цялата страна да е покрита като с гора, за да бъдат унищожени илюзиите на врага относно господството му във въздуха“. Стрелбите са организирани от академията за национална отбрана.
KN-06 се разработва от 2000-те години, като първото успешно изпитание е били зафиксирано през 2011 година, а първите стрелби пред публика се състояха през месец април 2016 г. Според южнокорейски източници радиуса на комплекса е около 150 км. - (видео)
 
Путин поздрави граничните служители с професионалния им празник
28.05.2017, 20:02
Президентът на Русия Владимир Путин поздрави военнослужещите, цивилния персонал и ветераните от Граничните служби на ФСБ на Русия с Деня на граничната охрана. Поздравителната телеграма беше публикувана на сайта на Кремъл в неделя (28 май), съобщи ТАСС.
"Днес отдаваме почит на онези, които надеждно защитават държавните граници на Русия, спасяват родната земя от врага, почитат бойните и патриотични традиции на многобройните поколения свои предшественици. В този тържествен ден искам искрено да Ви благодаря за добросъвестното и отговорно отношение към Вашите задължения, за безупречното изпълнение на поставените задачи. За честна служба в името на Родината и народа", пише в телеграмата на президента.
Денят на граничната охрана в Русия ежегодно се чества на 28 май в съответствие с указ на президента Борис Елцин от 23 май 1994 година. - (видео)
Сега служители от 37 отдела на Граничните служби контролират над 60 хил. км. държавни граници на Русия. Руските граничари охраняват също границите на Армения с Турция и Иран, в съответствие с договор от 1992 година, а руски патрулни кораби са базирани в пристанището на град Очамчира в Абхазия. - Още гранични войски на РФ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Военизира ли се Европа
28.05.2017, 19:35
Още преди да встъпи в длъжност, настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп успя да разклати фундамента на европейската отбрана. Той направи това повече от всеки свой предшественик, зачерквайки НАТО като "отживелица". Без военните способности на американската армия, която самостоятелно формира 70 на сто от целия бюджет на алианса, сигурността на Стария континент би се върнала с 68 години назад - във времето между края на Втората световна и началото на Студената война.
Запитан дали би се притекъл на помощ на дадена съюзническа държава, щатският президент отвърна: "Отговорът е да, но ако те изпълняват своите задължения към нас." На практика дори самото говорене в тази плоскост е фактор на нестабилност, защото подкопава въздържащия потенциал на член 5 от Вашингтонския договор и провокира агресивни държави като Русия да тестват границите на търпението на НАТО.
Тази седмица беше проведена първата "историческа" среща на НАТО, откакто Тръмп встъпи в длъжност (повече тук). Тя хвърли повече светлина по въпроса доколко той е блъфирал, когато казваше, че алиансът трябва да отиде на бунището на историята и че европейците трябва да започнат да си плащат, за да бъдат пазени.
За щастие на Европа външната политика на САЩ не се формира еднолично от президента, а около Тръмп има достатъчно хора с геополитическа култура, които да си дават сметка за драматичните последствия от евентуално маргинализиране на НАТО.
Радикалното поведение на ексцентричния американски президент обаче неминуемо ще изиграе ролята на катализатор в един процес, за който по един или друг начин призовават всички негови предшественици през последните десетилетия, макар и по по-дипломатичен начин – по-справедливото разпределение на разходите за отбрана в НАТО и поемането на по-голяма тежест от страна на европейските държави (повече тук).
Имайки срещу себе си изолационист като Тръмп, в момента Европейският съюз е принуден по най-бърз начин да стане проактивен играч в сферата на сигурността и отбраната. И макар че засега основен гарант за сигурността на Европа си остават САЩ, това може да се промени в средносрочен или дългосрочен план, ако европейските съюзници продължат да са предимно консуматори на сигурност. Причината за задаващата се трансформация е също така, че ЕС е заобиколен от почти всички страни с огнища на напрежение, които до голяма степен изискват силов отговор.
Пътят до създаването на обща европейска армия е дълъг, а противоречията между отделните държави толкова големи, че едва ли ще бъде извървян скоро. Засилена интеграция във военната политика обаче със сигурност ще има и тя вече се подготвя. В този процес България е само далечен и не много внимателен наблюдател.
Докато Европа говори за общо финансиране на съвместни военни проекти, за общи финансови гаранции при закупуването на техника и прочее обърнати напред идеи, България се чуди дали да върне казармата, защото там се "става мъж". С бездействието си София се изолира от важни процеси, които могат да гарантират сигурността й през следващите години.
Цялата трансформация в концепцията за сигурност има висока цена за европейските икономики, дори и конфликтите по периферията на ЕС да не ескалират до реални военни кризи. Страните от НАТО вече поеха ангажимент да повишат разходите си за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., което ще има отражение върху цивилната част от икономиката. И ако искат да продължат да разчитат на американската военна подкрепа, може би ще се наложи да направят това в по-съкратени срокове. И то без да се опитват да прилагат счетоводни трикове.
Източник: http://www.capital.bg/
 
САЩ изпращат трети самолетоносач към КНДР
28.05.2017, 11:51
Американските военни планират да изпратят в западната част на Тихия океан трети самолетоносач с цел принуждаване на КНДР да прекрати своята ракетната и ядрената програма. Това съобщиха източници пред радио "Гласът на Америка", предава news.bg.
Според тях САЩ възнамеряват да изпратят авионосна ударна група, начело със самолетоносача "Нимиц" CVN-68, който се явява един от най-големите военни кораби в света.
В момента в региона се намират два самолетоносача на САЩ - "Роналд Рейгън" CVN-76 и "Карл Винсън" CVN-70. По-рано беше съобщено, че Пентагонът ще проведе военноморски учения с участието на самолетоносачите в района на Корейския полуостров.
Радиото отбелязва, че САЩ изключително рядко изпращат три самолетоносача в един и същи регион, но "растящата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея се възприема като един от основните проблеми в сферата на сигурността за президента Доналд Тръмп". На 21 май КНДР проведе изпитание на балистична ракета със среден обсег на действие.
По-рано днес стана ясно, че Северна Корея е извършила тест на нови оръжия. - Още самолетоносачи
 
Как Косово отрови отношенията на САЩ с Русия
28.05.2017, 09:50
Вашингтон продължава с грешките си на Балканите години, след като се намеси в Босна и Косово. Гражданските конфликти в неспокойната и населявана предимно с албанци сръбска провинция се задълбочиха в средата на 90-те години на миналия век.
САЩ не отделиха време за преговори с водещите европейски държави, а директно се хвърлиха във въздушна война със Сърбия, принуждавайки Белград да се откаже от своя контрол и да го предаде на мироопазващите мисии на ООН. Русия се неохотно се съгласи с тази миротворческа мисия, въпреки че така върна интересите си на Балканите в 19-ти век........Прочети още
 
The Korea Herald: САЩ ще извършат първо пробно прихващане на МБР заради Северна Корея
28.05.2017, 09:00
Като част от подготовката за нарастващата севернокорейска заплаха, от Пентагона заявиха, че ще опитат за първи път да извършат прихващане на междуконтинентална балистична ракета (МБР) в рамките на учение, което ще бъде извършено следващата седмица, пише вестник The Korea Herald.
Целта е близка симулация на евентуално нападение от страна на Пхенян с такава ракета срещу континенталната част на САЩ.
Противоракетните системи на САЩ не могат да се похвалят с перфектна ефективност, след като са прихванали девет от общо 17 ракети с по-малък обсег в хода на ученията, провеждани от 1999 г. досега.
Последният опит, преведен през юни 2014 г. беше успешен, но той дойде след три последователни провала. Еволюцията на противоракетната система на САЩ може да бъде проследена до 80-те години на миналия век, когато президентът Роналд Рейгън даде старт на проекта за милиарди, наречен „Звездни войни“. По това време единствената реална заплаха за САЩ в това отношение е СССР.
Към момента във фокуса на Вашингтон е Северна Корея, заради многократните заплахи на нейния лидер Ким Чен Ун, че Пхенян ще се сдобие с балистична ракета, способна да достигне територията на САЩ. Азиатската държава все още не е направила опит с МКБР, но от Пентагона са сигурни, че има напредък в тази посока.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
На този ден преди 112 г. в битката при Цушима японците разгромяват руския флот
27.05.2017, 22:45
На 27 (14) май 1905 г. започва морската битка в района на остров Цушима в Японско море, в която руският имперски военен флот търпи тежко поражение от японците в хода на Руско-японската война.
Битката при Цушима се смята за повратен момент във воденето на морски сражения, след като линейната формация на руския боен флот претърпява пълно поражение от японските бойни кораби с превъзхождаща маневреност и въоръжение с по-голяма далекобойност.
На 10 февруари 1904 г. избухва Руско-японска война вследствие на съперничеството между Руската империя и Япония за проникване и контрол върху Манджурия и Корея.
Тя започва след дипломатически скандал между двете императорски правителства с колониални амбиции в Далечния изток......Прочети още
 
На този ден е потопен линейният кораб „Бисмарк” - гордост и надежда на Хитлер
27.05.2017, 22:30
На 27 май 1941 г. в 10.36 ч. германският линеен кораб (линкор) „Бисмарк”, вместо да наложи превъзходство в морската война, е потопен от британците и потъва, като едва 115 души от целия екипаж от 2092 офицери и матроси са спасени от англичаните. Сред жертвите е и командирът адмирал Гюнтер Лютенс.
След ограниченията, наложени от Версайската система от договори на Германия след Първата световна война, тя е лишена от морски сили. Затова до началото на Втората световна война Германия успява да построи само два линейни кораба („Тирпиц” с 42 900 т. и „Бисмарк” с 41 700 т.) и десетина тежки крайцера.......Прочети още
 
Над 200 образци руско оръжие са изпитани в Сирия
27.05.2017, 22:16

В Сирия руските военни изпробвали и изпитали над 200 образци перспективни оръжия, снаряжение и военна техника. Това довело до корекции в плановете по разработка и модернизация на системите въоръжения, съобщил председателят на Военнонаучния комитет на ВС на РФ генерал-лейтенант Игор Макушев, цитиран от rg.ru. За отбелязване е, че преди всичко активно са използвани перспективни робототехнически комплекси – например при разминиране на историческата част на Палмира руските сапьори използвали най-новите роботи „Скарабей” и „Сфера”, които водили разузнаване в кладенци и подземни тунели. Управляемият разузнавателен „Скарабей” представлява малка платформа на колела, върху която има видеокамери с висока разрешаваща способност, микрофон и термовизор. Роботът се управлява по цифров радиоканал с пулт за видеонаблюдение. Височината на робота е само 15 см, което го прави почти незабележим, двигателите му осигуряват безшумна работа Устройството „Сфера” е малко устойчиво на удари кълбо с четири камери и светодиоден подсвет, микрофон и предавател. Излъченият сигнал предава изображение едновременно от всички камери с обзор на 360 градуса. Издържа на падане от височина 5 м.

В Сирия са забелязани нелинейните локатори „Коршун” за търсене на мини с електронно управление, които засичат всякакви полупроводникови устройства както в активен, така и изключени на разстояние до 30 м. По време на разминирането сапьорите били екипирани с най-новите защитни костюми ОВР-2-02 и "Доспехи", които освен с броня са снабдени със системи за телекомуникация и водно охлаждане. Изпитаните в Сирия екзоскелети за сапьорите ще започнат да постъпват в руската войска още тази година.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Балтийския флот на Русия получи 2 изтребителя Су-30СМ
27.05.2017, 18:15
Днес към мястото си за постоянно базиране в Калининградска област се отправиха два двуместни многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Самолетите с бордови номера 71 и 72 „сини“ са произведени в Иркутския авиационен завод по плана за 2017 година и ще попълнят състава на 72-ра авиационна база на морската авиация на Балтийския флот.
 
Нови приоритети: Бойната машина изпреварва изтребителя
27.05.2017, 17:22
Министрите на отбраната се сменят, но премиерът е един. Те може да си говорят, но важното е какво ще каже Бойко Борисов, но ако бъдем и честни – какво ще покажат сметките в бюджета. Ето по тази рецепта се развиват въоръжените ни сили. Не по програми и планове, приети от парламент и правителство – те са пожелания. Не и по гласувани инвестиционни проекти – и те са пожелания. В случая – което безспорно е позитивно, и с осъзнаване на грешни решения отпреди 2-3 години. Засега обаче половинчато.
Министър-председателят даде заден ход на модернизацията и превъоръжаването на ВВС. Преподреди приоритетите. Разбира се, не точно така, както казват военните експерти или както се кълняха, че трябва да бъде, неговите депутати от предишния състав на парламента. Военните искат трите основни модернизационни проекта да стартират заедно. Миналото правителство на Бойко Борисов остави на втори план придобиването на нова бойна машина за сухопътните войски. Това направи и мнозинството в Народното събрание, макар че в комисията по отбрана и управляващи, и опозиция твърдяха, че няма да пуснат в пленарната зала проектите за самолетите и корабите без този за техниката на пехотата.
По-малко от месец, след като за трети път пое управлението на държавата, Бойко Борисов заяви, че самолетите могат да изчакат и да погледнем към пехотата и флота. Точно обратното на предишния замисъл. Изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 щели да летят още 11 години с ремонтирани у нас двигатели и така покупката на нови самолети за ВВС може да се отложи за сметка на превъоръжаване на сухопътните войски или флота. Тоест парите за самолетите отиват за бойни машини. За този вариант се чуваше и преди година-две. Стоеше въпросът за вътрешно преразпределение на целевите средства в държавния бюджет за самолети и кораби, за да се осигури финансирането на проекта на Сухопътни войски. Днес той вече е изяснен.
Това е отличен вариант за сухопътните войски, но едновременният старт е най-приемлив от всички гледни точки. Изглежда, обаче, от тях отсъства финансовата. Нещо повече, премиерът на България постави под съмнение достигането на 2 процента от БВП за отбрана, каквото е изискването на НАТО. За да се дадат два процента, казва той, тези средства трябва да се вземат от някъде другаде. И е категорично ясен, като заявява, че колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети.
Това, че на Бойко Борисов не му се дават повече пари за модернизация на армията, не е новина. „Повече пари за оръжие не давам, който поема ангажименти за разходи, да мисли първо за народа”, беше заявил той.
Защо не е новина позицията на Бойко Борисов? В началото на септември 2014 г. Бойко Борисов заяви в интервю за централен всекидневник, че категорично не приема увеличаването на военния бюджет. Отговорът бе на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от БВП. „Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде ще вземем още 200 млн. лева за армията“, пита Борисов. „Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС“, подчерта Борисов.
Помним неговата фраза по време на честванията на 100-годишнината на българската авиация (2012 г.): „Първо магистрали и след това изтребители.“ Разглеждайки три години преди това в авиобазата „Крумово“ „Грипен“, „Юрофайтър“, Ф-16 и МиГ-29 М ОВТ, той обобщи: „Всички са много хубави, но и много скъпи. Цената на някои от тях достига 100 млн. евро. България ще закупи подобни самолети едва когато това е крайно необходимо заради НАТО.“ Очевидно, според него, тогава алиансът все още няма такава крайна необходимост. Най-вероятно така е и сега.
Всичко това обяснява донякъде защо процедурата по избор на нов тип боен самолет се бави и защо толкова яростно бе посрещнато класирането на трите марки машини от военната експертиза по време на служебния кабинет. Обяснява и отхвърленото предложение на Министерството на отбраната за увеличаване на средствата за армията при актуализирането на бюджетната прогноза за следващите три години. Подобна непоследователност в политиката за отбраната създава риска в един момент да се окаже, че няма пари и за Сухопътни войски. Лошото ще бъде, ако се сбъдне прогнозата, че увеличените пенсии изядоха необходимото увеличение на средствата за армията. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов трябва в най-скоро време да докаже обратното, защото тези камъни са в неговата градина.
Има и надежда
Премиерът очаква ясни разчети от военните къде да се дадат парите. Ще разговаря също с президента и с министъра на отбраната. За първи път той спомена, че трябва да се увеличат военните заплати и да се подобри оборудването на военнослужещите. Между примерите с пенсионерите и учителите за увеличаване на възнагражденията той постави „самото войнство” и полицията. Не е само техниката, каза Бойко Борисов, посочвайки, когато става дума за 2 процента от БВП за отбрана, че до 2021 г. има време.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Руските ВКС ликвидираха 120 бунтовници от "Ислямска държава" в Сирия
27.05.2017, 13:45
Руската авиация унищожи 32 пикапа и над 120 бунтовници от терористичната групировка "Ислямска държава" в състава на колона от сирийския град Ракка към Палмира, съобщи за РИА "Новости" източник от Министерството на отбраната в събота (27 май).
Самолетите на руските Въздушно-космически сили нанесоха в четвъртък (25 май) поражение над 32 от общо 39 пикапа с въоръжение и с монтирани картечници, заяви представителят на МО. - (видео)
Според източник на ИД членовете на организацията са се договорили с кюрдските отряди от състава на т. нар. "Сирийски демократични сили" да оттеглят бунтовниците от Ракка в Палмира. Кюрдите следвало да осигурят на терористите безопасен "южен коридор" и да им позволят свободно да напуснат града. Въпреки това, ВКС успели да предотвратят маневрата им.
В момента безпилотни руски самолети денонощно следят пътищата, по които терористите могат да напуснат Ракка. За ликвидирането на бунтовниците са ангажирани не само самолети и вертолети на ВКС, но и подразделения на Силите за специални операции.
 
Руската Каспийска флотилия провежда учения
27.05.2017, 12:33
Повече от 20 бойни кораба на руската Каспийска флотилия и около 500 военни провеждат учения в Дагестан и Астрахан, по време на които се отработват действия по привеждането на корабите към бой и поход, използване на въоръжението и техническите средства, предаде РИА Новости.
„В пристанищата на Махачкала в Дагестан и в Астрахан екипажите на корабите на Каспийската флотилия провеждат учения с различна насоченост, които отработват действия по привеждането на корабите към бой и поход, използване на оръжие и технически средства“, съобщи началникът на пресслужбата на руския Южен военен окръг Вадим Естафьев.
„Провеждат се учения по противовъздушна отбрана на корабите, на които се отработват нормативите но откриването, прихващането на въздушните цели, подготовката и провеждането на стрелба от зенитно-ракетен комплекс и други средства за противовъздушна отбрана“, добави той. - Още за Каспийската флотилия
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Турция допусна германски депутати да посетят базата на НАТО в Коня
27.05.2017, 12:21
За първи път от близо осем месеца на германски депутати е дадено разрешение да посетят германски военни, разположени в Турция, съобщава ДПА. Съответните германски представители са били информирани, че турското правителство няма възражения те да пътуват до база на НАТО в Коня /Централна Турция/.
Това разрешение идва на фона на разногласията в последно време между Германия и Турция  заради отказа на Анкара да предостави достъп на германски депутати до турската военновъздушна база Инджирлик /Южна Турция/, за да посетят разположените там германски военни. ДПА припомня, че канцлерът Ангела Меркел заплаши да изтегли германските военни от Инджирлик, ако Турция продължава да не дава достъп на германски депутати до базата.
Турция наскоро отказа разрешение на членове на германския парламент да посетят германските военни, разположени в Инджирлик, в рамките на дипломатически конфликт между двете страни.
Въпреки даденото разрешение за посещение на базата на НАТО в Коня, турското правителство не е дало разрешение на германски политици да посетят Инджирлик, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
Един или два разузнавателни самолета АУАКС подкрепят операциите срещу "Ислямска държава" от базата в Коня и 10 до 20 германски военни са разположени там наред с летателния персонал.
Германия има близо 260 военнослужещи, разположени в базата Инджирлик. Оттам Бундесверът извършва полети на разузнавателни самолети в рамките на операциите за борба срещу "Ислямска държава".
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил пред журналисти на връщане от срещата на НАТО в Брюксел на 25 май, че външните министри на Турция и Германия ще обсъдят разногласията между Анкара и Берлин във връзка с отказа на турските власти германски депутати да посетят Инджирлик, съобщава в."Хюриет дейли нюз".
Ердоган е посочил, че Анкара със сигурност ще позволи на германски депутати да посетят базата Инджирлик, при условие че списъкът с депутати, изпратен от германския външен министър, бъде одобрен от турска страна. Ердоган е отбелязал, че понякога сред германските депутати има такива, които "открито подкрепят терористи" и е предупредил, че такива лица няма да бъдат приети.
Отношенията между Германия и Турция се влошиха, след като Бундестагът прие миналата година резолюция, определяща като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. Усилията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да лобира сред турците, живеещи в Германия, да гласуват на референдума в Турция през април в подкрепа на разширяване на неговите пълномощия предизвикаха нови напрежения между двете страни.
Германия подозира, че с отказа за разрешение на германски депутати да посетят базата Инджирлик, Турция иска да я накаже, защото е уважила молбите на турски военни за политическо убежище при чистките след опита за преврат през юли 2016 г.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Diplomat: Новите руски бойни ледоразбивачи ще накарат САЩ да се замислят
27.05.2017, 10:00
Най-новите руски унивесални патрулни кораби за арктическата зона от проекта 23550 ще разполагат на въоръжение с крилати ракети, пише в четвъртък (25 май) "Дипломат" (The Diplomat), като цитира командващия на Бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Цукунфт.
"В момента Русия разполага с 40 ледоразбивача и се готви до 2020 г. да пусне на вода два патрулиращи кораба от ледови клас с крилати ракети на борда", твърди Цикунфт.
На 19 април руските "Адмиралтейски корабостроителници" започнаха строителството на първия кораб от проекта 23550, който получи името "Иван Папанин", пише изданието, цитирано от RT. Очаква се изграждането на втория плавателен съд от този клас да стартира през тази или в началото на следващата година. Процесът отнема около три години, което означава, че те ще са готови до 2019 или 2020 година.
Очаква се "Иван Папанин" с водоизместимост 7000 т да разполага на въоръжение с автоматична артилерийска установка от типа АК-176МА калибър 76 мм, както и до осем свръхзвукови противокорабни ракети ЗМ-54 "Калибър". Освен това на борда на ледоразбивача ще има и хангар за хеликоптер Ка-27 за борба с подводници. До момента обаче от  руското военно министерство не са потвърдили информациите за въоръжението на новите плавателни съдове, отбелязва "Дипломат".
Според източник от военното ведомство в Москва новият кораб ще бъде не просто въоръжен ледоразбивач, а "пълноценен боен кораб", отговарящ на всички изисквания за въпросния клас плавателни съдове, подчертава изданието.
"Трябва да преразгледаме възгледите си за ледоразбивачите", твърди Цукунфт. "Трябва да оставим запас от допълнително място и водоизместимост, както и да разполагаме с резерв от енергийно осигуряване, ако искаме да разполагаме крилати ракети на нашите кораби", смята той. - (видео)
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Аржентина иска да купи нова партида Ми-171Е от Русия
27.05.2017, 09:40
Аржентина потвърди интереса си за купуване на вертолети Ми-171Е от Русия за използването им в Антарктика, съобщи за РИА "Новости" в петък (26 май) заместник-директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук по време на изложбата HeliRussia-2017.
"По време на неотдавнашните преговори Аржентина потвърди своята заинтересованост към закупуването от Русия на още една партида вертолети Ми-171Е за работа в Антарктика, при наличие на финансови средства. Русия е готова за продължаване на преговорите на тази тема", каза Пунчук.
Той също подчерта, че Аржентина планира да увеличи своя парк с тази техника, тъй като се е убедила във високите експлоатационни възможности на руските вертолети при работа в условията на антарктическите ширини. Страната се сдоби с няколко Ми-171Е от Русия за работа на Южния полюс още през 2011 година. - Още за Ми-171
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Полетя цивилната версия на C-130J
27.05.2017, 08:55
Цивилната версия на военнотранспортния самолет Lockheed Martin C-130J изпълни своя първи полет на 25 май 2017 г., от заводското летище в Мариета, Джорджия. Машината носи индекса LM-100J.
Полетът, който е продължил над два часа и половина, е преминал без никакви забележки. Машината има американска цивилна регистрация N5103D. - (видео)
В момента се планира в рамките на 2018 г. да бъде взет цивилен типов сертификат от FAA.
Lockheed Martin обяви намеренията си да създаде цивилна версия на C-130J в началото на 2014 г., като оправда решението си със свиващия се военен пазар и наличието на известна цивилна пазарна ниша за превоз на нестандартни товари от лошо оборудвани площадки. Първият прототип бе готов през февруари тази година.
LM-100J e сходен с C-130J, но от машината е свалено цялото строго военно оборудване, като например системата за самозащита. Друго оборудване, като например радиостанциите, е заменено с цивилни еквиваленти. Има промени и в товарната кабина и в остъклението на пилотската кабина. Очаква се цивилната машина да е осезателно по-лека.
Очаква се цената на LM-100J да бъде в порядъка на $60 - $70 млн., като за сравнение цената на стандартен военен C-130J е около $100 млн. Отделно се очакват и по-ниски експлоатационни разходи.
LM-100J ще бъде предлаган и на правителствени и военни оператори, които искат способен транспортен самолет, но нямат сериозни изисквания по системата за самозащита и комуникация. Така Lockheed Martin се прицелва в редица държави от Южна Америка, Африка и Азия.
Между 1964 и 1992 г. Lockheed произвежда цивилна версия на предходното поколение Hercules под означението L-100. Произведени са 115 такива самолета, много от които продължават да се експлоатират от цивилни и военни оператори.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Първи полет на най-новия руски вертолет Ка-62
26.05.2017, 21:55
Най-новият вертолет Ка-62 (регистрация RA-00000) завърши първия си изпитателен полет, който продължи 15 минути, съобщиха от пресслужбата на холдинговото дружество "Руски хеликоптери", цитирана от "Взгляд" в петък (26 май).
Полетът е преминал при скорост 110 км/ч. Подготовката за него е започнала още през април 2016 година. Ка-62 ще трябва тепърва да премине сертификационни наземни и летателни изпитания.
Новият хеликоптер ще се използва за превоз на пътници и товари, спасителни операции, спешна медицинска помощ, патрулиране, екологичен мониторинг и морски мисии. Ка-62 може да работи при температури от -50 °C до +45°С.
В конструкцията на машината са използвани композитни материали, високоякостни алуминиеви и титаниеви сплави и стомана. Двата турбовални газотурбинни двигателя Ardiden 3G осигуряват мощност от 3360 к.с. - (видео)
 
Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в Благоевград
26.05.2017, 19:13
Новоназначени военнослужещи във военно формирование 26 400 - Благоевград положиха военна клетва днес, 26 май 2017 г. Заместник-командирът на военно формирование 26 400 майор Кирил Спаневиков прие строя и поздрави военнослужещите, а архимандрит Епифаний отслужи водосвет за здраве и благоденствие. Новоназначените военнослужещи дадоха тържествен обет за вярност към народ и Родина в присъствието на свои приятели, близки, роднини и официални гости.
Във военно формирование 26 400 Благоевград се проведе и Ден на отворените врати с показ на въоръжение и бойна техника, който предизвика голям интерес от страна на граждани, ученици и деца. - (видео)
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Почетохме делото и паметта на полковник Борис Дрангов
26.05.2017, 18:55
С подобаващо военно участие днес  бе почетена 145 - годишнината от рождението  и 100 - годишнината от героичната смърт на полк. Борис Дрангов. Пред 101-годишния военен паметник „Дранговата чешма“, изградена в памет на загиналите за България воини от 5-ти Македонски полк, бяха поднесени 44 венци и цветя от институции, организации и сдружения.
От Българската армия във възпоменателното тържество се включиха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Андрей Боцев, представителна група от военнослужещи слушатели в академията, както и офицери, сержанти и войници от военното формирование в Благоевград.
Впечатляващо бе участието и на военно-патриотичните организации. Групата от София се водеше от председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев и капитан далечно плаване Атанас Илев. От Благоевград бяха дошли членове на СОСЗР начело с областния председател полковник от запаса Костадин Ушев и на Общинската организация в Петрич подполковник от запаса Лозан Анастасов. Ген. Топалов и младши лейтенант Петър Велчев удостоиха с почетни плакети, грамоти, флагове и сертификати кмета на Община Петрич Димитър Бръчков. Поздравления поднесоха доц. д-р Ива Сечанов и капитан далечно плаване Атанас Илев.
Началото бе поставено с отслужването на литургия в църквата на село Дрангово. В 11.30 ч. пред военен паметник „Дрангова чешма”  патриотични стихове и изпълнения предшестваха ритуала по полагането на цветя и венци. Официални слова произнесоха кметът на община Петрич Димитър Бръчков и вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе официален гост. Полк. Борис Дрангов остави трайна следа у българите, нека всеки да открие патриота си в себе си, призова кметът. Полковник Борис Дрангов трябва да присъства във всички учебници и то не само на военните академии, но и на учениците, подчерта вицепрезидентът.
Заупокойна молитва бе отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. Точно в 12.00ч. с камбанен звън от всички църковни храмове на Неврокопска епархия бе засвидетелствана почитта към живота и делото на  полк. Борис Дрангов. Малко по-късно бяха положени венци и цветя и пред паметника на полковника.
По програма в салона на читалище „Братя Миладинови - 1914” се предвижда научна конференция на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов. Предвидено бе и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”. Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови. В 20.00 ч. започва празничен концерт на градския площад в Петрич. В 21.00 часа се поставя началото на тържествената вечерна проверка. Строят ще приеме председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Официални гости ще бъдат също вицепремиерът Валери Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров, председатели на парламентарни групи в 44-то Народно събрание, народни представители от всички политически сили и областният управител Бисер Михайлов.
В Петрич специално за повода пристигнаха внуците на полк. Дрангов – Борис Дрангов и Райна Дрангова. Там бяха още вицепремиерът Валири Симеонов, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, народни представители, кметове на общини, членове на военно-патриотични съюзи, политически партии и коалиции, както и много ученици от общината.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Тръмп връчи на Путин победа на първата си среща с НАТО
26.05.2017, 15:52
Европейските лидери се надяваха, че по време на визитата си в Брюксел американският президент Донлад Тръмп ще потвърди изрично основополагащата за НАТО клауза за колективна отбрана, след като я обяви за куха по време на предизборната си кампания. Той не направи това, но в речта си при откриването на новата централа на НАТО се нахвърли срещу европейските съюзници на САЩ, че не харчат достатъчно за отбрана, пише "Форин полиси".
"Това не е честно спрямо народа и данъкоплатците на САЩ", заяви той. "И много от тези страни дължат огромни суми пари от минали години и не плащат за тези минали години", повтори Тръмп. Страните членки на НАТО нямат задължение да плащат определени вноски в организацията, какъвто е регламентът в ООН, например, така че не стана ясно какво точно има предвид президентът, отбелязва изданието.............Прочети още
 
Svenska Dagbladet: Как и с какво Европа „ще отправи предизвикателства” към новото руско оръжие
26.05.2017, 14:22
Европейските страни харчат милиарди за модернизация на въоръженията, за да „отправят предизвикателства” на руските „супертанкове”, пише шведското издание Svenska Dagbladet. Вестникът изяснил къде се нареждат „военните гиганти на континента и най-агресивните съседи на Русия”. В Германия отбранителната промишленост увеличава не само експорта, но и продажбите вътре в страната: тази година те са увеличени със 7%. Почти 800 млн евро Берлин е похарчил за модернизиране на стотици танкове Leopard-2 и над 4,5 млрд за строителството на фрегати MKS 180. Концерните Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegman получил поръчка за производството на 131 бронетранспортьора Boxer на стойност почти половин милиард евро. Очаква се най-голяма сделка в Европа да стане разработването на германско-френския танк Main Ground Combat System (Основна сухопътна бойна система), призвана да стане конкурент на руския Т-14 „Армата”. Работата по него е започнала, но първите машини ще постъпят на въоръжение не по-рано от 2030 г. Във Франция военната промишленост също ще получи големи поръчки. Например програмата „Скорпион” по закупуването на 1668 броя БТР Griffon и 248 бронирани машини Jaguar предполага финансиране до 5 млрд евро. Друга голяма сделка е строителството на 5 фрегати от новия клас Belharra за 3,8 млрд евро от концерна DCNS, Thales ще достави радарите и електрониката. Освен това не спират поръчките за изтребителите от четвърто поколение Rafale. Във Великобритания ще инвестират във всички видове въоръжения, от авионосци до подводници. Над 6 млрд долара ще струват новите самолетоносачи клас „Кралица Елизабет”, всеки от който ще носи по 40 самолета. В проекта участват британските компании BAE Systems и Babcock International, а също и френската Thales. Друго голямо вложение е замяната на четирите стратегически подводници тип Vanguard, оценявано на около 290 млрд долара. Сред страните от Източна Европа най-много в модернизацията на въоръженията инвестира Полша. Страната преговаря за закупуване на противоракетния комплекс Patriot, развива киберзащитата и планира да купи нови кораби. На дневен ред е и превъоръжаването на танковете: от 952 танка само 247 са сравнително съвременни.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Как "спящите сателити" на Русия могат да причинят пълен хаос на Запад
26.05.2017, 08:56
Три руски сателита, изстреляни в ниска околоземна орбита през 2013 г. и "спящи" през всички тези години, напоследък бяха забелязани да се движат по непредвидими траектории. Никой в космическите кръгове не знае на какво са способни тези сателити с кодови названия "Космос 2491", "Космос 2499" и "Космос 2504". Някои експерти твърдят, че може би те презареждат с гориво други сателити или пък чистят космически отломки. Шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Олег Остапенко заяви през 2014 г., че сателитите са за мирни цели.
Може би Остапенко е прав и сателитите наистина се използват за мирни цели, но е възможно те да имат и антисателитни способности (АСС). Подобни сателити се разбиват в космическите активи на противника и изкарват от строя неговите системи за комуникация и събиране на разузнавателни данни, нанасяйки съкрушителен удар още преди оръдията да бъдат задействани на земята. Москва има подобна способност още от 1968 г. чрез проекта "Изтребител на спътниците", известен още като убиеца на сателити.
Като се има предвид лидерството на Русия в разработката на АСС още тогава, сегашните ѝ сателити със сигурност са още по-напреднали. Вместо само да се сблъскват със сателита на противника – процес, който би разрушил и атакуващото устройство – днешните умни АСС може би са способни и да "изпържат" електрониката на вражеския сателит. Едно координирано нападение срещу космическите активи на противника би попречило на възможността му да изстрелва крилати ракети или да засича пускането на такива от Русия. Без да може да комуникира с военните си сили, врагът не би имал друг вариант, освен да се оттегли.
Асиметрични бойни действия
Тъй като Русия има много по-малка икономика в сравнение със САЩ и някои европейски страни, Москва се е насочила към разработването на оръжия, които биха ѝ позволили надмощие над много по-голям противник. През последните няколко десетилетия в Русия е разработен набор от оръжия, способни буквално да блокират бойния капацитет на противника – и то без нито един изстрел.
Според изданието "Дифенс Нюз" (Defense News) Русия поддържа способност да разрушава командно-контролни мрежи чрез заглушаване на радиокомуникациите, радарите и GPS сигнала. За разлика от САЩ Русия разполага с големи поделения за електронна борба, чиято задача е да предотвратяват електронни атаки, да заглушават комуникационни, радарни и командно-контролни мрежи.
Заслепяване на военноморските сили на САЩ
По време на кризата в Крим през пролетта на 2014 г. САЩ изпращат есминец в Черно море. Около кораба многократно прелита руски изтребител "Сухой 24", който "заслепява" неговата високотехнологична система за информационно управление "Иджис" (Aegis), използвана масово в бойните кораби на НАТО.
Ето обобщение на инцидента, според Live Leaks:
"Американският есминец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети "Томахок" (Tomahawk), навлезе в неутралните води на Черно море на 10 април 2014 г. Целта бе демонстрация на сила и сплашване във връзка с позицията на Русия в Украйна и Крим. Появяването на американските военни кораби в тези води е в разрез с Конвенцията от Монстрьо за характера и продължителността на пребиваването в Черно море от военни кораби на страни, които не граничат с това море".
Според Live Leaks в отговор на тези действия Русия изпраща невъоръжен бомбардировач Су-24, който лети около американския есминец. "Експерти обаче твърдят, че този самолет е снабден с най-модерния руски комплекс за водене на електронна борба. Според тази версия "Иджис" забелязва приближаващия самолет отдалеч и изпраща сигнал за тревога. Всичко протича нормално и американските радари изчисляват скоростта на приближаващата мишена. Изведнъж обаче всички екрани показват празна картина. "Иджис" вече не работи, а ракетите не могат да получават информация за мишената".
Руският бомбардировач прелита над палубата на есминеца, прави боен завой и симулира ракетна атака срещу мишената, пишат от Live Leaks. "След това завива и повтаря маневрата. И така 12 пъти".
Американските военноморски сили отричат системите за командване, контрол и комуникации на кораба им да са били блокирани от руския самолет. Военновъздушните сили на САЩ обаче са по-директни.
Заглушаване на F-22
Свръхсекретният изтребител F-22, оборудван със стелт технология, е най-модерният по рода си в света, но според доклад на Пентагона американските военни са все по-разтревожени, че ракетите въздух-въздух с далечен обсег на F-22 могат да бъдат заглушени и така американското въздушно пространство да бъде уязвимо по отношение на вражески самолети.
Руснаците са разработили свръхмодерни заглушители, които запаметяват входящия сигнал от радара на ракета въздух-въздух и го повтарят, връщайки го обратно към изпращача, с което въздействат върху работата на ракетата. Нещо по-лошо – тъй като "Рейтеон" (Raytheon) AIM-120 AMRAAAM е основното оръжие с далечен обсег на всички американски и на повечето съюзнически изтребители, новите руски заглушители биха могли да неутрализират всички въздушни сили на НАТО.
Това означава, че за свалянето на вражески изтребител могат да са достатъчни само няколко изстрелвания на крилати ракети, дори и да става дума за модерен изтребител със стелт технология като F-22, твърди високопоставен служител от американските военновъздушни сили. По-старите американски изтребители като F-15, F-16 или F/A-18 биха се сблъскали със същия проблем.
Атака на дронове с микровълни
От Обединената приборостроителна корпорация (ОПК) на Русия твърдят, че са разработили първото оръжие в света, което използва микровълнова енергия за атакуване на военни дронове. Оръжието вече е преминало успешни изпитания на прототипа и е готово за серийно производство. Вместо куршуми или снаряди за разрушаване на мишената, това ново оръжие използва директна микровълнова енергия.
Тази способност вече е демонстрирана брилянтно в Украйна и до известна степен в Сирия. Заглушаването на оборудване като "Красуха 04", което работи срещу радари и самолети, е използвано за цялостно неутрализиране на украинските дронове, доставени от САЩ.
Според статия на "Форин Полиси" (Foreign Policy) "броени часове след като руското оборудване за електронна борба прекоси украинската граница, украинските войски започнаха да установяват, че не могат да използват своите радио- и телефонни апарати и понякога това продължаваше с часове".
Нещо повече – военните GPS системи на всеки един дрон също са заглушени. Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Бен Ходжис описа способностите на Русия за водене на електронни бойни действия в Украйна като "зашеметяващи".
Лекотата, с която руснаците заглушиха украинските дронове и комуникационни системи, предполага, че Москва се готви за много по-мащабен конфликт. Според Дмитрий Гьоренбург, изследовател и анализатор от Центъра за военноморски анализи във Вашингтон, тези способности никога не са били насочени към Украйна – по-скоро целта им е по-сериозен противник, какъвто е НАТО.
От Службата за чуждестранни военни изследвания в американската армия са убедени, че Русия разполага с все по-големи способности за електронна борба, мотивирани от политическата и военна подкрепа, на които се радват, и именно поради това тя може да "заслепява" или смущава цифровите комуникации с цел да изравни силите на бойното поле, когато се бие срещу конвенционален съперник, превъзхождащ военните ѝ сили.
Битката с руските възможности за електронна борба
В момента в мисията за електронна борба на американската армия има само 813 войници. Като се има предвид, че през близките години броят на военните в САЩ ще бъде намален от 450 000 през 2017 г. до 420 000, Вашингтон няма да може да отклони персонал към иначе критичното звено за електронна борба.
САЩ съкращават и финансирането за армията и така лидерството на Русия в електронната борба изглежда сигурно в обозримо бъдеще. "Те имат компании, имат батальони, имат бригади, заети в мисията за електронна борба", каза пред "Форин Полиси" Джефри Чърч, който отговаря за електронната борба в американската армия. Тези поделения разполагат със "специално оборудване за електронна борба, със специални командни вериги за електронна борба", твърди той.
Основната причина САЩ да изостават във възможностите си за електронната борба е фокусът върху шпионирането и пренебрегването на силите за електронно нападение. Десетките милиарди долари, които Пентагонът и американската разузнавателна общност като цяло са инвестирали до момента в системи за засичане на сигнал, позволяват денонощно глобално следене, но способността на страната да действа на базата на тази информация е ограничена, твърди Лори Бъкхаут, бивш началник на отдела за електронна борба в американската армия. "Имаме страхотно сигнално разузнаване и можем да слушаме по цял ден, но не можем да ги блокираме дори на една десета от степента, в която те могат да го сторят спрямо нас. Много сме незащитени от техните атаки срещу нашата мрежа", казва той. - Още РЕБ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Великобритания е готова да изпрати допълнителни части в Афганистан
26.05.2017, 08:40
Британски правителствен източник съобщи, че страната е готова да изпрати неизпълняващи бойна дейност части в Афганистан като част от усилията на НАТО да помогне на местното правителство да се справи с дейността на талибаните, предаде AFP.
„Великобритания се готви да увеличи приноса си с части с небойна роля, за да демонстрира нашата продължителна подкрепа за мисията на НАТО в Афганистан“, съобщи източникът.
В момента Великобритания е разположила около 500 войници в Афганистан, които се занимават с обучение и инструктаж на местните сили. Бойната мисия на НАТО в Афганистан официално приключи през 2014 г.
 
На 26 май 1917 г. загива Борис Дрангов
26.05.2017, 08:22
Две смърти няма, а без една не можем! Това са думи на Борис Дрангов към неговите войници. На 26 май 1917 г. на бойните полета на Македония умира един знаковите офицери на България.
На Завоя на река Черна позициите на полка са подложени на ожесточен артилерийски обстрел. Полковник Борис Дрангов със своя щаб, вместо да се оттегли, излиза на предните позиции, верен на принципа, че командирът трябва да бъде при своите войници.
Там той е тежко ранен от избухнал снаряд. Почива същия ден. Погребан е в Скопие.
Борис Стоянов Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие. Начално и средно образование получава в родния си град. Завършва Скопското българско педагогическо училище. Борис от малък мечтае да бъде моряк. През 1891-а е зачислен в първа юнкерска рота във Военното училище в София.
Въпреки отличния му успех през 1894 г. е разжалван заради конфликт със строеви офицер и е изпратен във II конен полк. Все пак на 1 януари 1895 г. е произведен в чин подпоручик. Борис Дрангов вярва, че офицерът е преди всичко мислеща личност, възпитател и настойник на войниците, който в мир и бран ги учи преди всичко с личен пример. Той отлично разбира ролята на военната дисциплина, но не превърната в мъртва схоластика. Дрангов през цялата си военна кариера се стреми да не върши нещо, което да накърнява личното достойнство и творческата инициатива на подчинените си. Той не иска да възпитава послушници и угодници, а пламенни, решителни, предприемчиви и горди войници. За него войникът има не само ръце и нозе, но също сърце и глава.
През 1903 г. младият български офицер взема активно участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета. Изявил се като способен командир, Дрангов е изпратен да завърши висше военно образование в чужбина – от 1904 до 1907 г. следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург, която завършва с отличие. През 1910 г. е назначен за преподавател във Военното училище в София.
Школници на Дрангов са Чудомир, Крум Кюлявков, Стойчо Мушанов, Андро Лулчев, Йордан Бадев, както и голяма част от българския обществен и политически елит между двете световни войни. Тогава започва да пише във военни издания, предимно в сп. “Народ и армия”. През Първата Балканска война (1912-1913), вече майор, Дрангов служи като началник щаб на бригада в състава на I пехотна софийска дивизия. Воюва при Булаир, Чаталджа, Одрин.
През Втората Балканска война (1913) се сражава срещу сърбите на връх Бубляк. Първата световна война (1914-1918) е командир на V пехотен македонски полк от XI пехотна македонска дивизия. Воюва при Куманово, Криволак, гара Удово, Демир Капия.
На Добруджанския фронт се сражава срещу румънци и руснаци.
На 22 април 1916 г. е назначен за началник на първата българска школа за запасни подпоручици в Скопие.
През 1917 г. отказва работа в Щаба на войската и поема командването на 9-и Пловдивски пехотен полк.
Особено важен и интересен момент от неговата военна и житейска кариера е периода 1915-1917 г. като началник на Скопската школа за запасни офицери, випусниците на която веднага след производството заминават на фронта. През 1916 г. Борис Дрангов издава наръчник „Помни войната“, смятана за библията на българското офицерство.
Кабинетът на полковник Дрангов е на партера до караулното помещение. На прозорците на стаята по негова заповед не са поставени пердета. Мебелировката е от маса, стол, войнишки креват и библиотека. Всеки войник може да види как живее и какво работи началникът на школата.
“Всеки началник да бъде глава, пример във всичко, сиреч пръв да направи това, що изисква от подчинените си. Началникът трябва да бъде образец и пример на твърда дисциплина и ред, що дават непоколебима сила и създават безсмъртни дела.”. Това завещава на подчинените си Борис Дрангов.
Източник: http://fakti.bg/
 

 
Boeing ще строи демонстратор по програмата XS-1
25.05.2017, 22:35
Американската агенция за авангардни проекти в отбраната DARPA избра компанията Boeing да строи експериментален ракетоплан в рамките на програмата XS-1.
Целта на програмата XS-1 е създаване на система за изстрелване на малки товари на ниска орбита. Системата ще се състои от безпилотен ракетоплан, който ще се издига на стратосферна височина и хиперзвукова скорост. Той ще носи малко едностепенна ракета за еднократно използване, която ще извежда на орбита полезния товар. Ракетопланът наречен , Phantom Express който ще излита като ракета, след това ще се приземява като самолет.
Програмата цели създаване на система, която да изстрелва малки сателити с маса до 1400 kg. с голям интензитет и ниски разходи.
Boeing и DARPA ще инвестират съвместно в програмата. Агенцията ще инвестира $146 млн., а инвестицията на Boeing не се съобщава.
Демонстраторът трябва да бъде готов до 2019 г. След това през 2020 г. ще бъдат изпълнени 12 – 15 експериментални полети. В началото ракетоплана ще лети със скорост от М 5, но в последствие ще достигне и М 10. Крайната цел на програмата е демонстрация на 10 полета в рамките на 10 последователни дни, при единична цена за изстрелване от $5 млн.
Конкуренти на Boeing бяха Northrop Grumman и Masten Space Systems. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
От космодрум Плесецк успешно стартира ракета-носител „Союз-2.1б“ с военен спътник
25.05.2017, 21:47
Ракетата е стартирала днес в 09:34 московско време от пускова установка 4 на площадка 43 на космодрума Плисецк. След три минути ракетата е поета за управление от наземните средства на главния изпитателен център „Титов“ на Космическите войски, съобщават от военното ведомство на Русия. - (видео)
Ракетата-носител от среден клас „Союз-2.1б“ трябва да изведе на орбита военен космически апарат от ново поколение (14Ф142 "Тундра"). В 9:43 главната част на ракетата в състав ускорителен блок „Фрегат“ и спътника са се отделили нормално от третата степен.
По-късно бе съобщено, че КА успешно е изведен на целева орбита и му присвоен пореден номер „Космоc-2518“. - Още Космос
 
Кабинетът даде заден за новите изтребители
25.05.2017, 21:07
Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му. Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.
Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети. "Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV. Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.
Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера. Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България". "Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев, цитиран от БГНЕС.
Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка. Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.
Заводът "Авионамс" (бившият "Г. Бенковски" - Пловдив) беше придобит съвсем наскоро от ДКК срещу близо 30 млн. лв. Заводът обаче няма никаква възможност за поддръжката на МиГ-29. Няма яснота колко ще струва оборудването за ремонт на изтребителя. Лицензите и оборудването пък трябва да се придобият от Русия.
Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2".
На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет. "Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов, цитиран от "Фокус". Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството. "Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в Срещата на Върха на НАТО
25.05.2017, 20:16
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел днес, 25 май, в състава на българската делегация, ръководена от президента Румен Радев.
Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на тежестите между съюзниците, в това число - и финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. В Брюксел ще се състои и церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО.
На 26 май българската делегация традиционно ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Началникът на отбраната ще почете паметта на видния български пълководец полковник Борис Дрангов
25.05.2017, 20:13
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участва утре, 26 май, в честванията по повод 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на именития български военачалник и военен педагог полковник Борис Дрангов.
Честванията ще започнат с поднасяне на венци и цветя на военния паметник „Дрангова чешма“ и на бюст-паметника на полковник Борис Дрангов в село Дрангово, община Петрич. В сътрудничество с Военна академия „Г. С. Раковски“ ще бъде проведена научна конференция на тема: „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието“.
По-късно същия ден представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще изнесе празничен концерт на централния площад в Петрич, който ще завърши с тържествена заря-проверка.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Къде са ангажирани сили на НАТО в момента?
25.05.2017, 19:49
След края на мисията ИСАФ (Международни сили за помощ в сигурността) в Афганистан, войници на НАТО вече не са ангажирани в активни бойни мисии другаде по света.
Има само програми за обучение, стабилизация и мониторинг, предаде ДПА, която представя справка за най-важните мисии на алианса, обобщена от БТА:
АФГАНИСТАН - През последните две години НАТО осигурява индиректна подкрепа в борбата с талибаните. До 13 576 военнослужещи от страните членки на алианса и партньорски страни в момента участват в обучението на афганистанските сили за сигурност като част от мисията "Решителна подкрепа".
КОСОВО - Силите за сигурност на НАТО "Косово форс" (Кей ФОР) бяха създадени за мониторинг на изтеглянето на югославските войски и демилитаризацията на Косово. Днес до 4500 военнослужещи все още са ангажирани в мироопазващи операции. Наред с другите дейности те помагат за изграждането на косовските сили за сигурност.
СРЕДИЗЕМНО МОРЕ - Силите на НАТО наблюдават корабоплаването в определени морски райони след атентатите на 11 септември 2001 г. Неотдавна започна операция "Морски пазител". Те също така имат разрешение да подкрепят Европейския съюз в усилията за ограничаване на незаконната миграция от Африка.
ВЪЗДУШНА ОХРАНА - Страните членки на НАТО, които не могат адекватно да защитават своето въздушно пространство, може да бъдат подпомагани от съюзниците при необходимост. В момента изтребители на алианса патрулират въздушното пространство в Балтийския регион.
БОРБАТА С "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" - През октомври миналата година НАТО започна да подкрепя международната коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава" с разузнавателни полети. Преди срещата на върха държавите членки се съгласиха НАТО официално да се присъедини към коалицията.
Така алиансът може да бъде използван като платформа за сътрудничество в бъдеще. В допълнение предстои да бъде разширена програмата на НАТО за обучение на иракски войници и използването на самолетите АУАКС на алианса.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Приносът на НАТО в борбата с тероризма ще намали миграционните потоци към България
25.05.2017, 19:44
България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел.
„Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук-нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България“, коментира президентът.
Държавният глава посочи също така, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток. По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства. „Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България“, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.
В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. „Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми“, заяви държавният глава.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
НАТО засилва борбата си с тероризма
25.05.2017, 19:40
Две основни точки има в дневния ред на специализираната среща на върха на НАТО, която се провежда в Брюксел, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. Първата е засилване на ролята на НАТО в борбата срещу тероризма, а втората - по-справедливо разпределение на тежестта в Алианса.
Напредваме и в двете, каза в изявление генералният секретар. Предстои обаче да бъде приет план за засилване приноса на НАТО в борбата срещу тероризма. Освен това Алианса ще разшири подкрепата си за коалицията в Афганистан. Военна операция не се предвижда, усилията ще бъдат насочени към обучаване на Афганистанските сили за сигурност. Другата новост е създаването на структура за разузнаване на тероризма в централата на НАТО, включително за разузнаване за чуждестранни бойци. Ще бъде назначен и координатор, който да наблюдава усилията на НАТО в борбата срещу тероризма.
Другата основна тема, която ще обсъдим, посочва г-н Столтенберг, е по-справедливото споделяне на тежестта. През 2014 г. всички съюзници се съгласиха да изразходват повече и по-добре за отбраната, припомня той, в т.ч. достигане на 2 процента от БВП в рамките на едно десетилетие. Днес, казва генералният секретар, ще приемем решение за изготвяне всяка година на национални планове, за да се осигуряват тези средства.
Русия винаги е в дневния ред на НАТО, отговаря на въпрос генералният секретар. Една от причините да инвестираме повече в отбраната, допълва той, е увеличеното ни военно присъствие в източната част на Алианса, което е в „отговор на агресивните действия на Русия, които видяхме в Украйна.” Посланието е, че НАТО  се нуждае от надеждно възпиране, отбрана и диалог.
Разгръщането на четирите бойни групи в Източна Европа – трите балтийски републики и Полша, показва, че НАТО може да се адаптира и да се промени, когато светът се променя, казва генералният секретар. Всички ще бъдат по местата си до няколко седмици. Той бе категоричен, че става дума за отбранително разгръщане, което е пропорционално на агресивните действие на Русия в Украйна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
На този ден се ражда Игор Сикорски - създателят на вертолети
25.05.2017, 17:16
Игорь Иванович Сикорский Авиоконструкторът Игорь Иванович Сикорский е роден на 25 май 1889 година в Киев (тогавашна Русия), днешна Украйна.
От малък се увлича по авиомоделирането. На 12 годишна възраст построява малък макет на вертолет, задвижван с ластик.
Учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище“ в Санкт Петербург (1903-1906) и в Киевския политехнически институт. През лятото на 1908 година заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев, започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 год. изработва два модела, които обаче не може да издигне във въздуха.
В периода 1910-1911 год. създава няколко самолета модел „С“. През лятото на 1911 год. извършва полет с биплан „С-5“, снабден с двигател с мощност 50 к.с. Полетът продължава повече от 1 час и достигайки височина на полета 450 м. По същото време получава и летателен лиценз № 64 от „Международната авиационна федерация“.
От 1912 до 1918 год. оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод“, който през 1913 и 1914 год. започва да произвежда първите в света много моторни самолети („Гранд“, „Руски витяз“, „Иля Муромец“).
В годините на Първата световна война, под ръководството на Сикорски, са построени 75 четиримоторни бомбардировачи.
През 1919 год. емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции. През 1923 год., заедно с няколко други руски имигранти, бивши офицери, създава компанията "Сикорски аероинжениринг", която през 1928 год. става част от „Юнайтед еъркрафт“.
Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, е двумоторният биплан S-29 (1923 г.). През 1929 год. създава още един двумоторен биплан S-38. През 1931-1932 г. се появяват четиримоторните S-40 и S-42. Вторият, S-42 - създаден за далечни полети, поставя през 1934 г. рекорд от 6220 метра височина на полета. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.
В началото на 40-те години на ХХ век, публично е демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет - VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ. Закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.
Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война.
Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.
Приключва земния си път в град Истън, щат Кънектикът, на 26 октомври 1972 год.
 
САЩ проучват опита на "вежливите хора"
25.05.2017, 12:13
До края на юни Военното министерство на САЩ ще представи стратегия за борба с т. нар. руска хибридна заплаха, в чийто символ за западните политици се превърнаха "вежливите хора", пише "Известия" в четвъртък (25 май).
Със задачата да реализират стратегията са натоварени силите за специални операции. За тази цел те вече са прехвърлили в Източна Европа близо 1500 свои военни. Експерти смятат, че разсъжденията на Пентагона за хибридната заплаха са резултат от параноичната представа на САЩ за руските намерения и възможности, отбелязва изданието.
Информацията за стратегията бе обявена от зам.-министъра на отбраната на САЩ Тереза Уелън, която отговаря за специалните операции и конфликтите с ниска интензивност.
За начало американските военни внимателно ще изучат опита на "вежливите хора". Специално внимание в този процес ще бъде обърнато на действията на руските спецчасти, които на Запад наричат "зелените човечета" и според анализатори от Пентагона са изиграли ключова роля за събитията в Крим.
За момента съдържанието на антихибридната стратегия не се разкрива. В основата на документа обаче е доклад на име "Малките зелени човечета: съвременната нетрадиционна война на Русия, Украйна 2013-2014", изготвен от университета "Джон Хопкинс" по поръчка на командването на американските спецчасти.
Според ръководителя на агенцията "Външна политика" и програмен директор на клуб "Валдай" Андрей Сушенцов разсъжденията за хибридната заплаха в САЩ са резултат от параноичните представи за руските намерения и възможности.
"Това е параноя, която е следствие от невежеството и непознаването на руските мотиви", твърди политологът. Според него измислената руска хибридна заплаха за Източна Европа е нещо много удобно за Пентагона.
"С помощта на несъществуващата руска агресия може лесно да се установи и отчете победа, а паралелно с това могат да се получат и похарчат пари", констатира експертът.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Германия тихо гради европейска армия
25.05.2017, 11:59
На няколко години идеята за армия на ЕС открива пътя си обратно в новините, предизвиквайки врява. Концепцията е и фантазия, и плашило: срещу всеки един федералист в Брюксел, който смята, че Европа се нуждае от общи сили за отбрана, за да засили влиянието си по света, стои по един човек в Лондон или на друго място, който изтръпва пред идеята за потенциален конкурент на НАТО.
Но тази година, далеч от заглавията, Германия и два от нейните европейски съюзника – Румъния и Чехия, тихо предприеха радикалната стъпка по пътя към нещо, което изглежда като армия на ЕС, докато избягват разхвърляната политика, свързана с това: те обявиха интеграцията на въоръжените си сили.
Румънската армия няма да се присъедини изцяло към Бундесвера, нито пък чешките въоръжени сили ще станат просто германски подотдел. Но в следващите месеци всяка страна ще интегрира по една бригада в германските въоръжени сили: 81-ва механизирана бригада ще се присъедини към силите за бързо реагиране на Бундесвера, докато чешката 4-та бригада за бързо развръщане ще стане част от германската 10-а бронетанкова дивизия. Правейки така, те ще поемат по стъпките на двете холандски бригади, едната, която вече се присъедини към дивизията за бързо реагиране на Бундесвера, и втората, която се интегрира в 1-ва бронетанкова дивизия на германската армия.
Но под скучния етикет на „Рамкова национална концепция“ Германия работи по нещо далеч по-амбициозно – създаването на това, което е водена от Бундесвера мрежа от европейски миниармии.
Източник: https://trud.bg/
 
Руските ВС са получили 30 хил. единици въоръжение за последните 5 г.
25.05.2017, 09:30
Над 30 хиляди единици ново и модернизирано въоръжение са получили от 2012 година насам руските Въоръжени сили, заяви в сряда (24 май) министърът на отбраната на РФ армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от РИА "Новости".
"Общо от 2012 година във войската са постъпили над 30 хиляди единици нови и модернизирани образци на въоръжение и техника, включително над 50 бойни кораба, 1300 летателни апарата, 4700 танка и бойни бронирани машини", каза Шойгу в рамките на "правителствения час" на Федералното събрание на Съвета на Федерацията на Русия.
Той отбеляза, че, "за сравнение, между 2007 и 2011 година ВС от основните образци са получили само 2 бойни кораба, 151 летателни апарата и 217 танка".
 
САЩ за първи път при Тръмп изпратиха боен кораб в спорното Южнокитайско море
25.05.2017, 08:54
Американския есминец USS Dewey (DDG-105, Arleigh Burke-class) плава на 12 морски мили от изкуствен остров в Южнокитайско море, където Китай има претенции към акваторията, пише "Ню Йорк таймс".
Операцията показва нова решителност от администрацията на Доналд Тръмп по отношение на Пекин.
Американски военни представители заявиха, че корабът е плавал на 12 морски мили от рифа Мисчийф от архипелага Спратли, недалеч от Филипините.
Действията на САЩ могат да разсеят безпокойството сред съюзниците на Вашингтон, че Белият дом не е склонен да оспорва териториалните претенции на Китай в акваторията, докато в същото време американците търсят сътрудничеството на Пекин по казуси като ядрената програма на КНДР.
До операцията в сряда Пентагонът отхвърляше молби на командира на Тихоокеанското командване на САЩ на Хаваите адмирал Хари Харис за провеждане на подобни маневри. Това е първата операция в защита свободното мореплаване от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.
Първоначално американският лидер отказваше да оспорва териториалните претенции на Китай след влизането в Белия дом, въпреки че по време на президентската кампания критикуваше администрацията на Барак Обама по въпроса. В интервю за "Ню Йорк таймс" през март 2016 г. милиардерът заяви, че Пекин изгражда военни крепости в Южнокитайско море и светът не забелязва това.
Морската операция от сряда е тълкувана от съюзниците на САЩ в региона като добър знак за американския ангажимент в Южнокитайско море.
Източник: https://news.bg/
 
Президентът Радев на среща на върха на НАТО
25.05.2017, 08:46
В Брюксел днес ще се състои Среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Заедно с него са министърът на отбраната Красимир Каракачанов, външния министър Екатерина Захариева и други представители на правителството.
Основна тема на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма.
Заради срещата на върха и посещението на посещението на американския президент Доналд Тръмп мерките за сигурност са изключително затегнати. Брюксел е почти парализиран. Белгийските власти дори помолиха жителите на града да не излизат.
 
ВМС на САЩ: Русия ни е новото предизвикателство за XXI век
25.05.2017, 08:30
Секретарят на американските ВМС Шон Стакли (Sean J. Stackley) заяви, че новите предизвикателства пред САЩ през XXI век са Русия и Китай, съобщи "Взгляд" в сряда (24 май).
По време на изслушването в Сената, на което се обсъждаше бюджета на ВМС за 2018 година, Стакли заяви, че Военноморските сили "ще се противопоставят на новите предизвикателства на 21-ви век".
"Съединените щати са изправени пред ново съперничество на велики държави, защото Русия и Китай демонстрират разширяващите им се възможности (техните ВМС и ВМФ) и желанието да встъпят в ролята на световни лидери със своите лични интереси", заяви говорителят на ВМС.
Той твърди, че Военноморският флот на РФ провежда операции в региони, в които през 90-години е липсвало руско присъствие. Китай също продължава да "разпространява своята дейност по целия свят", добави Стакли. Според него "напористите съперници с не лош военен потенциал ще бъдат предизвикателство пред интересите на САЩ по целия свят и ще проверят устойчивостта на американския алианс".
Стакли заяви, че вероятните противници на САЩ имат по-нисък военен капацитет, но го увеличават с помощта на "разпространяването на съвременни технологии". Той смята, че това отправя предизвикателство пред възможностите на Вашингтон "да гарантира свободата на корабоплаването".
В подкрепа на Корпуса на морската пехота на ВМС през следващата финансова година се планира да се заделят $171,5 млрд., което е с $12 млрд. повече от 2017 година.
Американските военни нееднократно заявиха, че има "заплаха" от руска страна. Тези твърдения експертите обясняват с желанието на Пентагона да увеличи бюджета за отбрана на САЩ.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Премиерът Борисов заговори за отлагане на изтребителната програма
25.05.2017, 00:05
„Миналия петък Държавната консолидационна компания придоби „Авионамс”. До 2028 г. миг-овете и су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети или да се погледнат Сухопътни войски, корабите…”, това е заявил днес, 24 май 2017 г., премиерът Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от bTV.
Премиерът Борисов прави коментарът си в светлината на агнажиментите към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% през 2021 г. Според него тези пари „трябва да се вземат от другаде”, а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.
Това е първият коментар на премиера Борисов по темата за придобиването на нов боен самолет, откакто бе обявено, че експертната междуведомствена комисия е избрала за предпочитан вариант шведската оферта за Saab Gripen C/D. Коментарът на Борисов по-скоро може да се определи като обезкуражаващ за процесите на придобиване на нов боен самолет, тъй като финалното решение за това как ще продължи процедурата е на Министерски съвет.
Трябва да се отбележи, че когато през пролетта на миналата година Министерски съвет и Народното събрание приемаха инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет, в него бе записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка. Според документът, който бе приет от кабинета „Борисов 2” и в последствие гласуван от Народното събрание, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1,7 млрд. лева, без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.
Аргументацията на премиера за национализацията на „Авионамс” също е странна, защото в момента заводът няма никаква възможност за поддръжката на МиГ-29. Няма яснота колко ще струва оборудването на завода за ремонт на изтребителя и трябва да се подчертае, че лицензите и оборудването трябва да се придобият от Русия.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
HeliRussia 2017

 

Десето международно изложение на вертолетната индустрия HeliRussia 2017, Москва, 25-27 май

 

 
Хеликоптерите Ка-52 ще получат „космическа система“ за прицелване
24.05.2017, 23:40
Ударните хеликоптери Ка-52 „Алигатор“ ще получат нова система за прицелване, разработена с участието на „космически“ технологии, предаде РИА Новости.
„Руските космически системи“ (РКС) в рамките на сътрудничеството си с компания „Вертолети на Русия“ разработват нова система за прицелване на артилерийското въоръжение на бойния хеликоптер Ка-52 „Алигатор“. При създаването на системите за прицелване специалистите използват разработки, използвани за ракетно-космическата техника“, съобщават от пресслужбата на РКС. Отбелязва се, че всички продукти, предлагани на руското хеликоптеростроене по надеждност и точност напълно отговарят на исканията към изделията, поставени на космическите апарати и ракети носители“.
Създадената система трябва да осигури същественото повишаване на точността на поразяването на противника чрез влизащ в състава ѝ блок за целепоказване, който ще получава максимално достоверна информация за положението на цевта на оръжието. - Още за Ка-52
Източник: http://focus-news.net/
 
Путин лично награди военни за подвизите им срещу терористи в Сирия
24.05.2017, 22:54
Руският президент Владимир Путин изпълни своето обещание и в сряда (24 май) лично награди руските специални части, които в рамките на две години задържаха атаките на бунтовниците в Сирия, съобщи говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости".
"Държавният глава в сряда, както обеща, лично награди специалните сили, извършили подвиг в Сирия, в провинция Алепо", каза Песков.
Става дума за 16 руски офицери, които са били в челните редици при отблъскването на бунтовниците от терористичната организация "Джебхат ан-Нусра" в Алепо. Над 300 терористи са обстрелвали руснаците в сирийския град. Въпреки това, командосите са успели да ги възпрат за два дни, да унищожат танковете на противника, както и две превозни средства на пехотата и да взривят автомобил с камикадзе.
На всички отличили се в боя в провинция Алепо военни бяха връчени високи държавни награди, а командирът на групата беше удостоен с приза "Герой на Русия".
Говорителят на руския президент напомни, че специалните сили в рамките на две години са прикривали успешно участък от фронта, като отбивали атаките на многочислени групи бунтовници. Още на 11 май Песков съобщи, че Владимир Путин е обещал лично да награди групата командоси за заслугите им на сирийска територия.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
НАТО ще влезе официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава"
24.05.2017, 22:15
Държавите членки на НАТО решиха да се присъединят официално към водената от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", предадоха ДПА и Франс прес.
Решението се очаква да бъде официално обявено на утрешната среща на върха на алианса в Брюксел. Сега то е подкрепено на ниво посланици, съобщи Франс прес.
Целта е да бъде изпълнено искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, който многократно призова за по-активно участие на НАТО в борбата срещу тероризма.
"НАТО като институция ще се присъедини към коалицията. Въпросът е дали това е просто символичен жест към САЩ. Франция и Германия смятат, че е", каза високопоставен дипломат, участвал в разговорите, предаде Ройтерс.
Решението е основно политическо, защото всяка една от 28-те членки на алианса вече участва в коалицията, а НАТО като институция помага с обмен на информация и обучаване на местни сили в Ирак и Афганистан.
Неотдавна генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че "не може да става и дума НАТО да участва в бойни действия", ако официално се включи в коалицията.
(БТА)
 
Извеждат от експлоатация многоцелевата американска подводница „Далас“
24.05.2017, 22:07
Американската многоцелева атомна подводница "Далас" (USS Dallas, SSN-700) клас "Лос Анджелис" пристигна във военноморската база в Бремъртън, щат Вашингтон, където ще бъде изведена от експлоатация, съобщи днес Navaltoday.
Своята последна мисия екипажа на "Далас" завърши на 22 ноември 2016 година. По време на седеммесечното развръщане в районите за отговорност на 5-ти и 6-то американски флотове субмарината е преодоляла над 37 хиляди мили.
SSN-700 напусна своята база в Гротън, щат Кънектикът, на 24 март 2017 година, като се наложи да премине през Панамския канал.
Планира се утилизацията на подводната лодка да продължи до края на годината.
"Далас" е седмата подводница от серията от 61 субмарини клас "Лос Анджелис". Влиза в състава на флота през 1981 година. Участвала е в операцията „Буря в пустинята“.
Подводните лодки от този клас са въоръжени с четири 533-мм торпедни апарата и 12 вертикални пускови установки за крилати ракети "Харпун" и "Томахоук". В момента във ВМФ на САЩ има 35 субмарини  клас "Лос Анджелис". - Още подводници
 
В Алжир пристигна втората фрегата проект МЕКО А200 АN
24.05.2017, 21:13
На 21 май в порт Алжир пристигна от Германия втората построена за алжирския флот фрегата проект МЕКО А200 АN El Moudamir (арабско название المدمر - "Разрушаващ", бордови номер "911"). Корабът, построен в Кил, беше спуснат на вода на 4 декември 2015 година, предаден на ВМС на Алжир в Кил на 8 декември 2016 година, а на 15 май 2017 година отплава от Кил за Алжир. - (видео)
Да напомним, че първата построена за Алжир фрегата проект МЕКО А200 АN El Radii (арабско название الرادع - "Сдържащ", бордови номер "910") беше предадена на ВМС на Алжир в Кил на 23 февруари 2016 година и пристигна в Алжир на 19 април 2016 година.
Министерството на отбраната на Алжир подписа контракт с германското обединение ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) за строителството за алжирския флот на две фрегати проект МЕКО А200 АN (с опция за още два кораба) на 26 март 2012 година. Общата стойност на договора е 2,17 млрд. евро, включително доставката на въоръжение, техническа поддръжка, както и получаването на шест противолодъчни вертолета AgustaWestland Super Lynx 300 (Mk 140).
 
Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни
24.05.2017, 19:25
Черна гора ще се присъедини към НАТО през юни, съобщи днес на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той уточни, че всички държави от алианса вече са ратифицирали договора с Подгорица, посочва БТА.
Столтенберг поясни в отговор на въпроси, че изказванията на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта на утрешната им среща в Брюксел, както винаги, ще бъдат засичани с хронометър. Той направи този коментар по повод изтеклата информация, че заради президента на САЩ Доналд Тръмп държавниците от НАТО ще трябва да говорят кратко, за да могат да задържат вниманието му.
Сред темите на срещата утре ще бъдат въпросите за споделената тежест за дейността на алианса, постигането на целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП на държавите от военния съюз, разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.
НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.
Срещата ще бъде кратка, но важна, коментира Столтенберг. Ще изпратим важен сигнал за единство и съпричастност, поясни той. Столтенберг добави, че новият дом на НАТО ще бъде открит върху терен, който преди е бил бойно поле, а днес става символ на сътрудничеството и диалога между съюзници. Той отбеляза, че на мястото на новата централа при строежа са били открити неизбухнали бомби от двете световни войни.
Ще покажем, че оставаме единни срещу заплахата от тероризма и в защита на нашите отворени общества, заяви генералният секретар. По неговите думи нападението в Манчестър е общо предизвикателство, което изисква единен отговор на разузнавателните и на съдебните системи, както и на военните сили.
НАТО се бори срещу тероризма по много различни начини, мнозина искат да се присъединим към коалицията срещу "Ислямска държава" в знак на единство. На фона на събитията в Манчестър това ми се струва важно. НАТО би допринесла за работата на коалицията със съгласуване на действията с партньорите на алианса. Това отчасти е политически аргумент, но и практически - да бъдем част от информационния поток, поясни той.
Споделянето на разузнавателни данни е в основата на нашата дейност, имам доверие, че съюзниците умеят да боравят правилно с данните, посочи Столтенберг в отговор на въпрос, свързан със съмненията за поведението на президента Тръмп. Няма да навлизам във вътрешния дебат в САЩ за намесата на Русия в изборите за президент, но този въпрос не се е отразил на работата в НАТО и на споделянето на данни, уточни той.
Няма искане и не се обсъжда изпращането на пехота срещу "Ислямска държава", не виждам такава нужда, посочи генералният секретар. Той изрази очакване да бъде обсъдено допълнително укрепване на източния фланг на алианса. Не очаквам искане за допълнителни мерки. Взетите досега мерки бяха в пряк резултат от действията на Русия в Украйна, по-рано нямаше подобни намерения, отбеляза Столтенберг.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Норвегия прехвърли бойна техника в Литва
24.05.2017, 19:22
В Литва на 24 май пристига бойната техника на норвежкия контингент, който ще служи в бойната група на батальона на НАТО в страната, предаде Regnum.
По данни на литовското министерство на отбраната ще бъдат доставени около 60 единици бойна техника – танкове „Леопард“, бойни машини на пехотата СV-90, бронирани машини М113, товарни транспортни средства.
Норвежката бойна техника ще бъде доставена на пристанище Клайпеда. До момента в Литва вече пристигна първата група от норвежкия контингент. Планира се целият контингент на норвежката армия да пристигне в Литва още този месец. В състава на батальона на НАТО ще служат около 200 военни от батальона „Телемарк“ и от частите на Северната бригада на норвежката армия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Полша обяви новата си отбранителна стратегия - Русия е най-голямата заплаха
24.05.2017, 13:02
Полското правителство обяви новата си отбранителна стратегия, сочеща, че НАТО и ЕС са ключ към сигурността, докато Русия е описвана като най-голямата заплаха, пише NewEurope, цитирано от "Фокус".
Според министъра на отбраната на Полша Антони Мачиаревич, Русия „цели да засили позицията си, нарушавайки международното право, използвайки сила срещу други държави и опитвайки се да дестабилизира западните структури като НАТО и ЕС“.
Той предупреди, че заплахи за Полша са и миграцията от Близкия изток, както и „мотивираният религиозно тероризъм от т.нар. „Ислямска държава“. Министърът добави, че възможностите за отбрана на Полша ще се засилят и че тя ще може да се защитава независимо след 12 години.
„За първи път в историята на Третата полска република ние създадохме план за ефективната отбрана на нацията и на нейните интереси“, посочи Мачиаревич.
Според новата отбранителна стратегия на страната правителството ще увеличи бюджета за отбрана и ще модернизира армията. Мачиаревич преди време обяви, че страната се нуждае от нови подводници и хеликоптери.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Армията със специализирана армейска операция трябва да поеме охраната на границата
24.05.2017, 12:24
„Армията е обезкървена и хиляди хора напускат. Същото е и в МВР. Това означава, че средствата, с които разполагаме, трябва да бъдат изразходвани по най-добрия начин. Специализираният отряд за борба с тероризма е от няколко души и нямат пари за патрони.” Това заяви вчера бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.
Държавата отдавна трябваше да осигури ресурси за сигурността, подчерта той.
„Управляващите си имат НСО, която ги пази, хората си нямат НСО“, каза той. И изрази надежда, че на заседанието на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност ще се обърне внимание на тези проблеми.
„Личният състав – хората, това е акцентът. Ресурсът трябва да се разпределят, включително за силите за специални операции, за МВР“, смята Ноев.
Според него трябва цялостно да се погледне ресурсът на МВР и на МО. „Армията със специализирана армейска операция трябва да поеме охраната на границата. Командированите полицаи трябва да бъдат изтеглени, за да се изпълни обещанието за полицаи във всяко село“, посочи бившият военен министър.
„Армията трябва да присъства на границата със специализирана операция, а не да бъдат като общи работници. Много грижовно трябва да се изразходват левчетата, които народът е откъснал от залъка си. Те не могат да отидат за осем самолетчета и пет корабчета. Ние трябва да харчим повече за отбрана, не, защото сме обещали в Уелс. Аз съм твърдо убеден, че купуването на нови кораби може да се отложи за няколко години, да се ремонтират сегашните“, продължи Бойко Ноев.
Програмата, която ген. Радев е направил преди няколко години като командващ ВВС, предвижда още милиард и половина да се вземат за още четири години, посочи Ноев. Няма как да не повишаваш данъците, да не взимаш заеми и да имаш пари, бе категоричен той.
 „Най-напред бих направил преглед какво е най-необходимото. Забравете какво е решил предишният парламент, предишното правителство. Радев не може да остави войниците на границата в калта, а да купи осем нови самолета, той е разумен човек. Аз съм убеден, че няма как да се случи тази мечта, която е направена преди (за закупуването на нова техника – б.р.). Решението за ВВС трябва да отговаря на „чергата“ на държавата в момента“, каза още бившият министър на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ изпратиха четири RQ-4 Global Hawk в Япония
24.05.2017, 08:40
Четири американски безпилотни летателни апарата RQ-4 Global Hawk пристигнаха в базата на ВВС на САЩ Йокота, която се намира в очертанията на японската столица. Един от тях е бил демонстриран пред журналисти, предаде агенция Kyodo.
Според данни на агенцията, в Йокоту ще пристигне и пети  Global Hawk. Всички те са прехвърлени от базата на ВВС на САЩ Андейрсен на остров Гуам заради заплаха от тайфуни и ще бъдат в Япония до октомври.
Безпилотните самолети са с размах на крилата 40 метра, могат да извършват разузнаване от височина над 15 хиляди метра, ще се използват за следене на КНДР.
Пред 2014 и 2015 г. САЩ вече разположиха такива безпилотни самолети временно в американската база Мисава в префектура Аомори в северната част на главния остров на страната Хонсю. ВВС на Япония планират да закупят от САЩ след 2002 г. три Hawk, които ще бъдат дислоцирани в базата Мисава. - Още за RQ-4
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Турция наложи вето на Австрия в НАТО
24.05.2017, 08:30
Турция е блокирала участието на Австрия в някои програми на НАТО. Причината е постоянната антитурска позиция на Виена по различни въпроси в Европейския съюз. Това съобщават турски дипломатически източници, цитирани от "Хюриет".
"Турция предприема необходимите мерки с оглед участието на Австрия в дейности на НАТО на основание, че Австрия има антитурско отношение в платформите на ЕС", заявява турски дипломат, пожелал анонимност.
Турция блокира Австрия, която не е член на НАТО, в проекти за 2017 г. като военно обучение в продължение на месеци. Това потвърди друг официален източник.
За 24 май е планирана среща на НАТО в централата на 28-членния алианс в Брюксел. В нея ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
Австрия казва, че Турция застрашава сигурността.
В съобщение, изпратено до Би Би Си, австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил отхвърли ветото на Турция. "Силно осъждам курса на действие на Турция в НАТО. Това е безотговорно поведение срещу Австрия и укрепва позицията ми, че Турция е много далеч от това да бъде част от ЕС", допълва той.
"В това Турция застрашава интересите на Европа в областта на сигурността. Блокадата има дългосрочно въздействие върху мироопазващите мисии в Западните Балкани", допълва Доскоцил.
 

 
Награда за колектив с научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров
23.05.2017, 22:32
Официалното връчване на награда „Варна“ и на почетни знаци „За заслуги към Варна“ по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се проведе днес в зала Пленарна на Общината, съобщават от ВВМУ.
С решение на Общинския съвет в категорията „Технически науки“ колективната награда бе връчена на научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари“.
Наградата е признание и оценка за труда, който екипът положи за изграждането на единствения по рода си полигон за практическо обучение и повишаване на квалификацията в съответствие с всички изисквания на IMO (International Maritime Organization). Подготовката е насочена към всички морски компетентни лица – от офицери на оперативно ниво до изпълнителски състав.
*******
В навечерието на един от най-обичаните и светли български празници – 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се състоя церемония за награждаване на военнослужещи и цивилни служители, курсанти и студенти. Бяха връчени награди за постигнати високи резултати в процеса на обучение, както и за отлично представяне на обучаеми от Училището в национални и международни прояви.
Връчени бяха и дипломите на успешно защитилите дисертационен труд през 2017 г. – за придобиване на образователната и научна степен „Доктор“ и свидетелство за заемане на академична длъжност „Професор“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
ГДК "Цезарь Куников" отново пътува за сирийския Тартус
23.05.2017, 22:15
Големия десантен кораб на ВМФ на Русия "Цезарь Куников" 158 проект 775, пътуващ с товар за Сирия, е преминал през турските проливи и е навлязъл в акваторията на Средиземно море. За това съобщават днес истанбулски СМИ.
Корабът на Черноморския флот пътува към сирийското пристанище Тартус, където е разположен пункт за материално-техническо осигуряване на ВМФ на Русия. "Цезарь Куников" за първи път през тази година изпълни рейс до Тартус през януари.
В неделя, 21 май, в Средиземно море навлезе и големия десантен кораб на ЧФ "Николай Фильченков" 152 проект 1171, превозващ товар за Сирия. В момента към Тартус пътува с товар от Новоросийск и наетият товарен кораб Levroso под флага на Либерия.
 
Президентът Радев показа характер. Не очаквайте да бъде режисиран!
23.05.2017, 19:31
Изминалите 100 дни на президента Румен Радев несъмнено показаха, че в българската политика навлиза една силна личност със сериозен капацитет от знания и умения да извоюва свой личен държавнически профил, неподвластен на политическите сили и обществената конюнктура.
В затворените страници на тези 100 дни са съставянето на президентската администрация, излъчването на служебно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори. С различна степен на условност можем да кажем, че Радев се справи и с трите задачи успешно, въпреки някои допуснати грешки. Без да ги омаловажаваме, ги приемаме като грешки на растежа........Прочети още
 
Преглед на талантите на Карловската бригада
23.05.2017, 12:13
На площад „20-ти юли” в град Карлово вчера се проведе ежегодният преглед на любителското художествено творчество във военните формирования на 61 механизирана бригада под надслов: „61 Стрямска механизирана бригада и приятели”, съобщават от КСВ.
Своя певчески, музикален, танцов и театрален талант показаха индивидуални изпълнители и състави. В прегледа взеха участие военнослужещи от формирования на бригадата с представителни индивидуални изпълнители и хор, а концертната програма премина под въздействието на силни емоции и бурни аплодисменти от страна на публиката.
Концертът бе открит с химна на Република България в изпълнение на военния духов оркестър и смесения хор „Стрямци” на бригадата, след което продължи  с прекрасните изпълнения на малките самодейци от детска градина „Светлина” и от училищата в градовете Карлово и Сопот.
Бяха представени фолклорни изпълнения, латино-американски танци, рок-хитове и народни песни. Не липсваха и забавни скечове от ежедневието.
Огромно вълнение сред публиката и гостите предизвика песента „Гергьовден”, с която завърши прегледът.
За приятелите от детската градина и училищата, които се отзоваха на поканата и участваха в програмата, бяха подготвени благодарствени грамоти от името на командира на бригадата.
Дълго след края на прочувствения спектакъл коментарите и положителните отзиви  присъстваха в разговорите на благодарната публика.
*********
Любителското художествено творчество е естествено продължение на утвърдените с години традиции в армията в тази област. Творческите изяви на самодейните изпълнители и състави от различните формирования от Сухопътните войски допринасят за издигане на авторитета на военнослужещите сред обществеността и повишаване на мотивацията за военна служба.
Тези прегледи се провеждат ежегодно и се превръщат в празници, посветени на творците и изпълнителите на любителско творчество, които се изявяват в различни области на изкуството и по време на които обществеността има възможност да види много и различни изпълнения на изключително талантливи самодейци от формированията - едни неподправени, самобитни таланти, здраво свързани с народните традиции.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
НАТО обмисля дали да изключи Австрия от основните партньорски програми
23.05.2017, 09:35
Заради напрежението между Виена и Анкара австрийските войници в бъдеще няма да имат възможност да участват в обучения заедно с държавите от НАТО и ще бъдат изключени за неопределено време от всички основни програми за партньорство с Алианса, съобщава баварският вестник Der Münchner Merkur.
Окончателното решение трябва да бъде взето във вторник, информираха високопоставени дипломати на НАТО. Причината за инициативата срещу Виена е вето на правителството в Анкара, чрез което Турция реагира на продължаващите искания на Австрия за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС и на критиките, които австрийските политици отправят към президента Реджеп Тайип Ердоган.
Страните от НАТО трябва да се произнесат за реформиране на сътрудничество с 41 страни партньори от Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия и Украйна, така че в бъдеще всяка страна да има индивидуално договорена сделка с Алианса.
"За съжаление, накрая Ердоган ще надделее с изолацията на важна страна партньор като Австрия", коментира топ дипломат на западния отбранителния съюз. В кръговете на Алианса заявяват, че искат този "досаден проблем" да бъде решен преди срещата на НАТО в четвъртък, на която ще присъстват президентът на САЩ Доналд Тръмп. Реформата може да доведе до възобновяването на основни програми, като например „Партньорство за мир". Австрия обаче няма да бъде включена в нея.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Турция ще демонстрира авиационната си индустрия по време на авиошоу
23.05.2017, 09:17

Турция се готви за първото си авиошоу, което ще се проведе през април 2018 г. в средиземноморската провинция Анталия, предаде Anadolu Agency.
„Авиошоу Евразия“ ще бъде организирано в периода между 25 и 28 април 2018 г. с подкрепата на турското президентство. Това ще бъде първото събитие в страната, посветено на търговската и военна авиоиндустрия. Четиридневното събитие ще събере водещи компании в бранша от света.

„Авиошоу Евразия“ е важно за визията на Турция да бъде един от основните играчи в международното самолетостроене. „Целта ни е да приемем повече от 400 компании, повече от 150 военни и граждански делегации и над 100 хил. участници“, съобщи генералният мениджър на събитието Ферхат Йенибертиз.
Източник: http://m.focus-news.net/

 
НАТО получава новата си сграда в Брюксел
23.05.2017, 08:40
НАТО ще получи тази седмица ключовете на новата си централа в Брюксел, в която служителите ще се нанесат до края на годината. Строежът продължи седем години, а решението за издигането на новия комплекс бе взето във Вашингтон през далечната 1999 година, предаде БТА.
Сред първите гости на новата сграда ще бъде президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристига утре в Брюксел, а в четвъртък му предстои първата среща с останалите държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО.
Проектът за новата сграда бе представен през 2001 г., а общата стойност на строежа и оборудването е около 1,1 милиарда евро, осигурени от държавите от алианса. Нуждата от нова сграда е свързана с разширяването на пакта от 1967 г. насам, когато НАТО се състоеше от едва 15 съюзници. Скоро броят на държавите в алианса ще достигне 29 с приемането на Черна гора.
Досегашната централа на НАТО е изградена от панели, издигнати набързо в покрайнините на Брюксел след решението на Франция от 1966 г. да се оттегли от военното командване на алианса. Дотогава историческата, първа централа на НАТО, е разположена в Париж, в сграда, където днес се помещава университетът "Дофин". Решението на Франция от 1966 г. бе свързано с неудовлетвореното настояване на Париж за равностойно участие в управлението на пакта, наравно със САЩ и Великобритания.
В строежа на новата централа участваха около 1000 работници от 26 държави. Сградата бе издигната с помощта на 21 крана и се състои от 20 хиляди различни материала. Новото здание се състои от осем основни и четири спомагателни крила. Заседателната зала и залата за изявления напомнят облика на използваните досега помещения.
Новата централа разполага с места за 50 делегати (при 28 държави в пакта засега). Делегациите на страните от НАТО се предвижда да се преместят в новите помещения в следващите месеци по график, който засега не им е известен. Старият комплекс занапред ще бъде използван от служителите, изпратени от държавите партньори на НАТО. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
МиГ-35 се изправя на крила
23.05.2017, 08:09
Държавните изпитания на новия руски изтребител МиГ-35 текат по план. Според заместник-министъра на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов военните са доволни от тази „добра машина“, пише Российская газета.
Вицепрезидентът по иновациите на руската „Обединена авиостроителна корпорация“ Сергей Коротков на свой ред отбеляза, че има ред при създаването на авиационната техника в рамките на който „сме длъжни да проведем изпитания, като след края им ще бъде взето решение за закупуването на тези самолети“. Министерството на отбраната вече е взело принципно решение за закупуването им. Договорът ще бъде сключен в следващата държавна програма за въоръжението, която ще се реализира след 2018 година.
Официалното представяне на МиГ-35 се състоя на 27 януари 2017 г. Тогава бяха представени три самолета в различни стадии на сглобяване. Новата машина е достоен наследник на МиГ-29, на чиято основа е създаден. Въпреки, че МиГ-35 да не се отличава почти с нищо от „двадесетидевятката“ той е на практика съвсем нова машина. Той е с висока надеждност, великолепна маневреност и мощно въоръжение.
Специално покритие, руско производство, ще понижи забележимо радиолокационната откриваемост на самолета. Имайки класически форми, МиГ-35 ще бъде почти невидим за радарите на противниците си. - Още за МиГ-35
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Над 2 хиляди военни от Латвия и още седем страни ще участват в ученията на НАТО Saber Strike
23.05.2017, 07:58
Над 2 хиляди военни от Латвия и още седем страни ще вземат участие в международните учения на НАТО  Saber Strike.
Това съобщи Delfi, позовавайки се на латвийското министерство на отбраната.
Отбелязва се, че ежегодните обединени учения на сухопътните и въздушните сили Saber Strike ще се проведат в Латвия от 3 до 15 юни.
В тях ще участват военнослужещи от Латвия, Литва, Италия, Норвегия, Великобритания, Полша, Словакия и САЩ.
По-рано се съобщи, че в Естония са започнали мащабни учения на НАТО.
 
САЩ заявиха многомилиардна оръжейна сделка със Саудитска Арабия
23.05.2017, 00:05
Американският президент Доналд Тръмп подписа по време на визитата си в Саудитска Арабия серия документи, които могат да доведат до сключване на редица оръжейни сделки, чиято обща стойност ще достигне $110 млрд.
Серията споразумения маркират различни оръжейни сделки, включително и в областта на военната авиация.
Споразумение между Lockheed Martin и саудитската компания Taqnia Aeronautics отваря възможността за лицензно сглобяване на 150 вертолета S-70i, което ще отвори 450 работни места в Саудитска арабия и още толкова в завода на Sikorsky в САЩ. Това ще бъде третата линия за крайно сглобяване на фамилията Black Hawk извън САЩ.
В пакета споразумения влиза и доставката на тактически транспортни самолети Lockheed Martin C-130J. Още през 2012 г. Саудитска арабия поиска доставката на 20 броя C-130J и пет KC-130J, но реално до момента е сключен твърд договор само за два самолета, които вече са доставени.
Lockheed Martin ще достави още интегрирани системи за ПВО и ПРО, радари и системи за наблюдение, включително противоракетната система THAAD. В официалното съобщение на Lockheed се говори и за доставка на тактически бойни самолети, което може би сочи към предварителна договорка за доставка на изтребители F-16, тъй като F-35 не е разрешен за експорт в Саудитска арабия.
Компанията Boeing също отбелязва сериозни споразумение – за доставка на 48 броя тежки транспортни вертолети CH-47F, както и за неназован брой патрулни самолети P-8 Poseidon. Самолетостроителят се е договорил и за 16 широкофюзелажни авиолайнери за новата саудитска авиокомпания SaudiGulf Airlines.
Саудитска Арабия е заявила и голям брой управляеми боеприпаси „въздух-земя”.
Всяка от тези сделки, подлежи на отделни разрешения и договори. Повечето от тези сделки са предварително договорени още по времето на президента Обама, но по тях нямаше развитие поради различни причини, включително и бомбардировките на Саудитска арабия в Йемен, които причиняват голям брой цивилни жертви.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Президентът иска разузнаването да му е подчинено
22.05.2017, 21:52
Президентът Румен Радев поиска да си върне разузнаването, което е подчинено на правителството. Промяната беше направена без възражение от страна на предшественика му Росен Плевнелиев.
"Президентът има нужда наистина от една такава служба, която в реално време да му предоставя необходимата информация за вземане на решения", заяви държавният глава пред БНР. Според него връщането на бившата Национална разузнавателна служба (сега Държавна агенция "Разузнаване") под шапката на правителството е било грешка. "Защото в момента имаме към Министерски съвет две идентични до голяма степен служби. Това са Служба "Военна информация" и ДАР", допълни Румен Радев. По закон президентът получава същата информация от спецслужбите като премиера и председателя на Народното събрание.
До ноември 2015 г. разузнаването и НСО бяха под шапката на президента. Реформата уж беше направена, за да има повече прозрачност в дейността на службите. Единствено обаче беше приет закон, който доведе до смяната на ръководството и до законово регламентиране на досегашното положение в бившето НРС. Така премиерът успя да поеме контрола на службата.
Радев изрази резерви и към дейността на звеното в ДАНС, което трябва да хваща корумпираните чиновници. "Нека да видим сега дали ще посмее и по какъв начин ще подава информации и ще разследва своя принципал. Министерският съвет е мястото, където се разходва целият публичен ресурс. Нали виждате, че тук има основание за притеснение относно филтриране на информация, относно потискане на информация", заяви президентът.
По закон ДАНС се ръководи лично от премиера.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
"Сухой" предаде на руските ВКС първа партида за 2017 г. фронтови изтребители-бомбардировачи Су-34
22.05.2017, 14:50
Компанията "Сухой" (влизаща в състава на ПАО "Объединенная авиастроительная корпорация") на 22 май 2017 г. предаде на Министерството на отбраната на РФ първата партида от четири самолета за тази година от нови серийни фронтови бомбардировачи Су-34. - (видео)
МО на Русия сключи първи договор за доставка на Су-34 през 2008 г. С последващите договори общото количество трябва да достигне над 100 броя.
Днешната доставка е в рамките на държавната поръчка за отбранителна техника за 2017 г. Самолетите са предадени на заводското летище на Новосибирския авиационен завод „В.П. Чкалов“ и са излетели към местата за постоянната си дислокация.
Наличните договори с МО на Русия гарантират стабилна работа на производителя поне до 2020 г. и му гарантират финансова стабилност и предвидимост.
Според зам.-министъра на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов Су-34 „се доказа по най-добрия начин в конфликта в Сирия и има огромен модернизационен потенциал. На практика това е нов самолет".
Су-34 носи боен товар от 8 тона, развива скорост от 1900 km/h, а далечината на полета е 4000 километра. - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg/
 
В Сърбия публикуваха справка за съотношението и бойните възможности на армиите на страните в Западните Балкани
22.05.2017, 12:57
По повод продължаващото напрежение в региона на Западните Балкани сръбското електронно издание Вlic публикува съотношението на числеността и въоръжението на армиите на отделните страни, като се аргументира с "претенциите за създаването на Велика Албания, избора на бившия член на Албанската национална армия (АНО) Талат Джафери за председател на парламента в Скопие, освобождаването на Рамуш Харадинай от съдебно преследване във Франция и на изпращането на 130 американски военнослужещи, и на хеликоптери "UH-60 Black Hawk" като подкрепление на силите на КФОР.
Според Вlic "дрънкането на оръжие" в региона продължава, въпреки че всеки конфликт може да доведе до всеобща катастрофа, а "напрежението не се намалява от изявленията на Харадинай, че границата между Косово и Черна Гора трябва да се промени".
Изданието смята, че в сравнение с армиите на Албания, Македония и с местните и международни сили, разположени в Косово, Сърбия е най-мощният военен фактор за опазването на мира в региона.
Като доказателство за това твърдение се посочват изявления на сръбски военни експерти, след последните учения "Челик"("Желязо"), проведени на полигона Никинци, Северозападна Сърбия.
Вlic цитира военновъздушният експерт Петър Войнович, който смята че "макар възникването на нов въоръжен конфликт да е малко вероятно, ако това все пак се случи, сравнението на военните ефективи и бързото им използване, позволява да се твърди, че Сърбия има завидната способност да защити сръбския анклав в северната част на Косово, но е драматично по-слаба в цялост, тъй като не е член на НАТО".
Според Войнович "Сърбия ще бъде няколко пъти по-слаба във всяка военна операция, която продължи повече от няколко дни".
Политическият анализатор Душан Янич смята, че всяко сравнение на въоръжените сили води до усложняване на присъствието на НАТО в Косово и Македония. Според него "числата не означават нищо, ако съотношението на силите е ясно".
Анализаторът Александър Радич твърди, че много по-важна от съотношението на въоръжените сили е готовността за водене на бой от страна на народа, като привежда за пример събитията от 90-те години в бивша Югославия.
Вlic цитира изявлението на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според което Прищина не разполага с тежки въоръжения, но допълва, че в Косово вече е формирана специалната антитерористична част "Росу", която през зимата е била използвана за спиране на т.нар. "сръбски влак" от Белград за Косовска Митровица.
Изданието допълва, че с население от 7 143 921 души и брутен вътрешен продукт от 37,76 млрд. долара, Сърбия е демографски и икономически по-силна в сравнение с Албания (3 038 594 души население и 11,9 млрд. брутен вътрешен продукт) и Македония (2 100 025 души и 10,0 млрд. брутен вътрешен продукт).
В края на коментара си Вlic цитира косовският политически анализатор Албин Малику, според който "народът не трябва да възприема военнолюбивите изявления на лидерите и единственото решение за намаляване на напрежението е равноправния диалог".
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Токио смята да купи от САЩ противоракетни комплекси "Иджис ашор"
22.05.2017, 12:38
Японското правителство смята да купи от САЩ противоракетни комплекси "Иджис Aшор" (Aegis Ashore) - наземен вариант на комплексите "Иджис", с каквито вече са екипирани шест ракетни ескадрени миноносци от военноморските сили на страната. Официално решение ще бъде взето през лятото, информира днес в. "Никей", цитиран от БТА.
Разходите за покупка на "Иджис ашор" се очаква да достигнат близо 80 милиарда йени (около 717,5 милиона долара). Средствата ще бъдат предвидени в държавния бюджет за 2018 финансова година, а за разполагане на самите комплекси ще са необходими според вестника повече от пет години.
"Иджис ашор" представлява многофункционална бойна информационно-управляваща система за проследяване и целенасочване, като версията за Япония ще управлява противоракети Ес Ем-3. Те са предназначени за сваляне на противникови балистични ракети в средната част от полетната им траектория извън атмосферата, използвайки кинетични бойни глави - чрез ударно-контактно взаимодействие, пояснява агенцията.
В момента Япония и САЩ разработват съвместно нов вариант на тези противоракети със съществено по-голям обсег и по-висока точност. Ако използва такива боеприпаси, Япония ще може да брани цялата си територия само с два комплекса "Иджис ашор", твърди "Никей".
Токио проучвал и възможностите за покупка на американски противоракетни системи ТААД, но засега се отказал от идеята поради твърде високата им цена. В момента Япония, освен кораби със системи "Иджис", притежава и сухопътни мобилни комплекси за ПРО "Пейтриът" Пи Ей Си-3.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
"Искандерите" получават "очи" в тила на врага
22.05.2017, 12:17
Руското министерство на отбраната формира уникални разузнавателни роти със специално предназначение, пише "Известия" в понеделник (22 май).
Задачата им ще бъде да намират цели в тила на противника и да предават координатите им на оперативно-тактическите комплекси "Искандер" и на модернизираните далекобойни системи за залпов огън "Ураган-1М". По едно такова подразделение ще има във всяка общовойскова армия на СВ.
Според експерти тези роти ще са нужни, тъй като не всички цели на земята могат да бъдат намерени с помощта на дронове. Само специално подготвени разузнавачи могат да действат автономно в тила на противника и надеждно да откриват добре замаскирани цели.
Решението да бъдат създадени частите е взето миналата година. Първото подобно подразделение вече функционира в Южния военен окръг, а в Централния и Западния окръг в момента ротите се формират.
 
Сръбските специални части започнаха парашутно обучение в Русия
22.05.2017, 11:57
Военнослужещи от сръбските специални части са започнали парашутно обучение в Русия, съобщава сръбското електронно издание Politica, като се позовава на източници от Министерството на отбраната в Белград.
По време на обучението ще бъдат извършени тренировъчни скокове с новият парашут "Арбалет  2", който предстои да бъде приет на въоръжение в сръбската армия, както и с нов модел специален парашут, пригоден за скокове от височина от 1 200 до 4 000 м. върху терен с ограничена повърхност и препятствия в околната среда.
Според Министерството на отбраната обучението в Център 309 за подготовка на въздушно-десантните войски на Русия се извършва от руски инструктори, а в него са включени и представители на въоръжените сили на Беларус.
В официалното съобщение се уточнява, че главната цел на обучението е повишаване на оперативните и бойни възможности на армията и в програмата са включени по 20 парашутни скока.
Сръбското електронно издание Вlic припомня, че от 5 до 16 юни 2017 г. десантните войски на Русия, Сърбия и Беларус ще проведат съвместно учение "Славянско братство 2017" в района на град Брест, Югозападен Беларус. - Още парашутна подготовка
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Русия готви изпитания с крилати ракети край бреговете на Либия
22.05.2017, 09:02
Въздушните превозвачи получиха предупреждение от Министерството на отбраната на Русия, че в периода от 24 до 27 май кораби от военноморския флот на РФ ще проведат ракетни стрелби в рамките на учения край либийското крайбрежие.
В съобщението се посочва, че е наложително полетите да бъдат ограничени в радиус от 150 км от Триполи, столицата на северноафриканската страна, което на практика обхваща цялото либийско крайбрежие.
Какви ракети ще полетят край бреговете на Либия
Както съобщават руски медии, в момента в Средиземно море се намират седем кораба на военноморския флот на Русия и подводницата "Краснодар". В състава на средиземноморската ескадра са включени две ракетни фрегати, голям десантен кораб и среден разузнавателен кораб. Останалите три съда са за обезпечение на техните "по-големи братя".
"Зоната на ученията зависи от това какви конкретни комплекси ще бъдат тествани – крилати ракети "Калибър", противокорабни ракети 3М54 или пък ракетите Х-35 от корабния комплекс "Уран", каза за "Руски дневник" главния редактор на списание "Арсенал Отечества", полковник от запаса Виктор Мураховски.
По думите му, с цел безопасност на европейските и северноафриканските кораби и самолети, руските военни затварят зона, два пъти по-голяма от дистанцията за изстрелваните ракети.
"Какви точно ракети ще бъдат изстреляни и демонстрирани на либийците по време на ракетните стрелби ще стане известно по време на ученията. В момента тази информация е засекретена – нито една страна не е задължена предварително да предоставя данни за оръжията, които ще използва по време на ученията си", допълва анализаторът.
Трябва да се знае, че всички маневри на руския флот ще се проведат под надзора на разузнавателни кораби и самолети от НАТО.
"По време на маневрите в тази зона ще работят разузнавателни самолети P-8 Poseidon, Boeing RC-135, а също и разузнавателни кораби от натовски флотилии, които присъстват в Средиземно море", обобщава Мураховски.
Защо руският флот отива в Либия
Още преди година корабите от групата на самолетоносача "Адмирал Кузнецов" на връщане от Сирия спряха в едно от либийските пристанища. По време на тази визита палубите на авионосеца и ракетните крайцери бяха посетени от делегации, съставени от членове на висшето военно ръководство на страната.
"Целта на предишния, както и на сегашния поход до Либия, е проста – демонстрация на възможностите на нашата ескадра, запознаване с въоръжението на нашите кораби. Планираме в резултат на това да се възобновят преговорите и да се разшири нашето военно сътрудничество с Триполи", каза за "Руски дневник" военният анализатор на вестник "Известия" Дмитрий Сафонов.
По думите му в края на май ще се проведе своеобразна PR акция на руския ВМФ – показателни стрелби за либийските адмирали и военни експерти. "Ученията се провеждат със съгласието на властите на страната и по време на стрелбите нашите кораби ще бъдат посетени от делегация, която ще следи действията на нашите моряци и по-специално възможностите на нашето корабно ракетно въоръжение", допълни той.
Експертът подчерта, че освен либийци на руските кораби могат да се качат и представители на ВМФ на Египет. "Ракетните стрелби ще се проведат в близост до тях и предполагам, че те също ще бъдат поканени да присъстват на демонстрациите. Все пак с Кайро вече имаме сключени договори за изтребители МиГ-29 и корабни вертолети Ка-52К, адаптирани към вертолетоносачите тип "Мистрал", а нашето ръководство е заинтересувано от разширяване на това сътрудничество", обобщава Сафонов.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Военен хеликоптер се е разбил в Алжир, като всички петима души на борда са загинали
22.05.2017, 08:35
В неделя вечерта (21:40 местно време) хеликоптер AgustaWestland AW101 (EH101) Merlin на ВМС се е разбил в провинция Типаза, намираща се западно от столицата на Алжир, предава Xinhuanet. Всичките трима души на борда са загинали.
Според свидетел хеликоптерът е загубил контрол, след като се е ударил в далекопровод с високо напрежение, съобщават местни медии.
От Министерството на отбраната все още не са коментирали инцидента.
 
Финландски военнослужещи скоро ще могат да участват в отвъдморски мисии
22.05.2017, 08:23
В четвъртък Комисията за отбрана към парламента на Финландия одобри предложението на правителството за увеличаване на задълженията на финландските отбранителни сили, пише вестник Helsinki Times.
Това решение беше посрещнато с ожесточена критика от опозиционните партии и профсъюзите, тъй като промяната ще задължи всички професионални войници да участва в опасни мисии по нареждане на Отбранителните сили, включително във въоръжени конфликти в чужбина.
Към момента задълженията на отбранителните сили включват: защитаване на страната от военни атаки, подпомагане на другите власти и участие в международни операции за управление на кризи.
Комисията по отбрана единодушно взе решение, че отговорностите на отбранителните сили трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира, че се спазват разпоредбите на Лисабонския договор. Комисията обърна внимание на необходимостта да се премахнат всички правни пречки, които не позволяват страната да оказва помощ на други държави членки и да иска помощ при криза.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Унгария и Казахстан вече експлоатират Zlin 242
21.05.2017, 23:07
Казахстанските и унгарските ВВС започнаха да експлоатират лекия витлов учебно-тренировъчен самолет Zlin Z-242L Guru. И двете държави получиха първите си самолети в началото на тази година.
Първият казахстански Zlin Z-242 бе демонстриран пред министъра на отбраната на страната генерал-полковник Сакен Жасузаков в средата на май. Не се съобщава, кога е пристигнала машината, нито какво количество от този самолет ще експлоатира Казахстан. Предполага се, че първоначалната поръчка е за минимум четири самолета.
Казахстанските ВВС ще използват Zlin 242 за първоначално пилотско обучение, въздушна акробатика и теглене на безмоторни планери.
В края на март 2017 г. унгарските ВВС също получиха стоите два договорени Zlin 242L. През януари тази година страната обяви, че купува два Zlin Z-242L за първоначално пилотско обучение и два четириместни Zlin Z-143LSi снабдени с оптико-електронна система за наблюдение.
Цената на унгарската сделка, която включва четирите самолета, обучение и логистика е $1,8 млн. Унгарските ВВС използваха Як-52 за първоначално обучение на млади пилоти, но след катастрофа през 2015 г. бяха спрени полетите с типа.
Zlin Z-242L се използва за първоначално обучението от военните авиации на много държави, включително Македония, Хърватска, Словения, Чехия, Полша, Мексико, Перу и други.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Беларус обмисля закупуването на допълнителна партида Як-130 от Русия
21.05.2017, 19:32
Беларус може да закупи от Русия партида учебно-бойни самолети Як-130 в допълнение към по-рано доставените 8 машини, съобщи за ТАСС командващия Военно-въздушните сили и войските за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на Република Беларус генерал-майор Олег Двигалев в събота (20 май).
"Ние строим верига: Як-152 – ДОСААФ за подготовка на курсанти, Як-130 (от които закупихме 8 и е възможно да продължим да купуваме), докато направим пълноценна ескадрила. Разполагаме с еднотипни въздушни съдове, съответно ще спестим от подготовката на пилотите, тъй като няма нужда да бъдат обучавани наново", каза Двигалев.
Той също потвърди намеренията на белоруските ВВС да закупят руски изтребители Су-30СМ.
"Су-30СМ е универсален многофункционален самолет, който работи и по въздух, и на земя. Ние планираме да закупим такива самолети ", добави командващият ВВС и ПВО на Беларус. - Още за Як-130
 
21 май - 286 години история на Тихоокеанския флот на Русия
21.05.2017, 17:07
286-та годишнина от основаването на Тихоокеанския флот на руския Военноморски флот се отбелязва на 21 май 2017 година. Празникът се чества е по заповед на главнокомандващия руския Военноморски флот адмирал Владимир Куроедов на 15 април 1999 година, а датата за честване е избрана, поради факта, че на 21 май 1731 година Сенатът "За защита на сухопътните и морски търговски пътища и промишленост" учредява Охотската военна флотилия и Охотското военно пристанище – първата постоянно действаща военноморска единица на Русия на Тихия океан.
С указ на императрица Анна Ивановна (1730-1740) през 1731 година се основава Охотското военно пристанище, което до 1849 година остава единственото руско пристанище на Тихоокеанския басейн. За защита на Сибир и морските търговски пътища е създадена и Охотската военна флотилия на Далечния Изток.
През 1849 година за по-надеждна защита на крайбрежието на Курилските острови главната база на Охотската флотилия е преместена в Петропавловското пристанище (дн. Петропавловск-Камчатский).
Първата мащабна битка на флотилията е от 20 август 1854 година, когато при отбраната на Петропавловск моряците успешно отблъскват атаката на англо-френските ескадри. Жертвите на противника са около 450 души, а на защитата приблизително 100 войници.
През 1855 година главна база на Охотската флотилия става Николаевск (дн. Николаевск-на-Амур), като от 1856 е по-известна като Сибирска флотилия. През 1860 година моряците  основават военен пост във Владивосток, който става удобно и добре защитено пристанище.
В Руско-японската война (1904-1905) част от флотилията е включена в състава на 1-ва Тихоокеанска и Владовостокска ескадирла. Въпреки съпротивата на руските моряци, екипажите на корабите "Варяг", "Стерегущий", "Рюрик", "Страшный", "Бородино", "Князь Суворов", "Наварин", "Адмирал Ушаков" и др. от състава на Тихоокеанския флот биват унищожени.
След войната нарастват морските сили в Тихия океан и до 1914 година военноморските сили във Владивосток и Сибирската флотилия разполагат с 2 крайцера, 9 разрушителя, 10 миноносеца и 8 подводници. По време на Първата световна война корабите са прехвърлени в други флотилии, а екипажите им участват във военните действия на Северно и Средиземно море.
След Октомврийската революция, по време на Гражданската война и военните интервенции през 1918-1922 гг. ТОФ губи почти целия си корабен състав. През 1922г. са създадени ВМС на Далечния Изток, в състава на  Владивостокската и Амурската военни флотилии, съществуващи до 1926 година. През април 1932 година Съвета на народните комисари на СССР отново взема решение за създаване на Морски сили на Далечния Изток, като през 1935 година те са преименувани в Тихоокеански флот.
По време на Втората световна война (1941-1945) част от корабите на ТОФ биват прехвърлени в състава на Северния флот. През 1945 година Силите на флота участват в Манджурската, Южно-Сахалинската и Курилската операция. За бойни заслуги със званието Герой на Съветския Съюз са удостоени 43 матроси и офицери от ТОФ.
След ВСВ флотът е оборудван с подводни и надводни кораби и става главна ударна сила на базата на ядрени ракетни подводници и голям състав крайцери. - Още за ТОФ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Модерни Военновъздушни сили? А защо не си купим дирижабли?
21.05.2017, 13:50
Конкурсът за придобиване на нов (подчертавам думата „нов“) изтребител за българските ВВС, бе върнат отново в изходна точка, защото военните експерти избраха нови самолети. Този конкурс бе обявен още по времето на правителството „Борисов 2“ и имаше краен срок, който пък съвпадна със служебния кабинет.
Комисията избра чисто новите шведски „Грипен“ (четвърто плюс поколение), а на второ място бяха класирани Ф-16 (трето поколение) втора ръка, произведени някъде през далечната 1981 г., използвани от португалските ВВС, без двигатели. Цената и на двете оферти е идентична – милиард и половина лева (индикативна стойност – б.а.). Да, наистина е странно защо техническата комисия е предпочела новите изтребители вместо горублянските. Странна е и цената, но това е друга тема. Очевидно за политиците обаче беше много странно това решение, че върнаха конкурса за пореден път в изходно положение. Най-вероятно заради натиск отвън........Прочети още
 
Радев за доклада за състоянието на отбраната: Не можем да очакваме болният да оздравее, ако скъсаме диагнозата
21.05.2017, 13:15
Първият насрочен от президента КСНС е на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на България и необходими мерки за нейното укрепване“, тъй като всички виждаме, че средата за сигурност и в регионален, и в глобален план е изключително сложна. Това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни.
Насрочих този първи Консултативен съвет за национална сигурност, за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда, и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели  и не съответстват на тази съвременна среда за сигурност.
Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ президентът Румен Радев, който изтъкна, че националната сигурност е комплексно понятие и се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин. Трябва да имаме една дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин, категоричен е той.......Прочети още
 
Да си спомним за: „Морски преглед” - списание, издание на ВМС (1930, 1932 г.)
21.05.2017, 12.48
Издадени са във Варна общо пет книжки (1930 - 4 бр., 1932 - 1 бр.), които имат поверителен характер и не са описани в официалните библиографски справочници. През 1931 в София е издаден единствен брой на сп. „Военноморска библиотека” (тираж 2900), който като формат и обем, а още повече - като съдържание, по нищо не се различава от първите четири книжки на “Морски преглед”. Създателите на „Морски преглед” остават анонимни. Основен автор в бр. 1 е капитан II ранг Сава Иванов със студията „Организация и тактика на миночистачите” и с обяснението, че това е беседа, четена пред морските офицери на 30.12.1927. Във втората книжка, излязла през април 1930 във Варна, авторите са Валентин Паспалеев, Генчо Панчев, Панчо Вангелов, Васил Кутевски, Сава Иванов и Димитър Марков, направил превод от френски на пълния текст на „Лондонския мирен договор от 1930.“ В книжка трета отново има един основен автор - капитан I ранг Борис Стателов. Неговата студия „Съвременно състояние и тактика на минното дело” има подзаглавие „Беседа, четена в София и Варна през 1928”  Интересна като съдържание е четвъртата книжка, където мичман I ранг Генчо Панчев помества статия „Мината за заграждане и нейното тактическо използване”, съпроводена от 44 добре изпълнени като качество чертежи. Появява се и първата статия по българска военноморска история в „Морски преглед”: „Данни и спомени от миналото на Дунавския флот” от лейтенант Тодор Филков. В книжка четвърта е поместена и първата ни теоретична статия по съвременните (тогава) технически средства за корабоводене, чийто автор е капитан I ранг д-р Георги Пецов. В книжка четвърта новите схващания за използване на морските и въздушните средства по време на десант са разгледани от лейтенант Стефан Власев. Книжка пета по нищо не се отличава като съдържание от останалите четири. Нови са имената на авторите: Лало Христов - с публикация за борбата с подводниците, Добри Павлов - за противовъздушната отбрана, и Игнат Гишин - за бреговата артилерийска стрелба по морски цели. Тодор Цицелков разглежда съвместните действия на германските подводници с надводния флот по време на Първата световна война. - Още морска библиотека
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов
 
Defense News: Талибаните изпитват ужас от този US-самолет за спецоперации
21.05.2017, 12:03

Командването на Силите за специални операции на ВВС на САЩ разполага с доста разнообразен парк самолети с различни бойни възможности, но нито един от тях не е реактивен, отбелязва в обзор Defense News.

„В небето на Афганистан постоянно се чуват звуци от летящи самолети, и местното население не им обръща внимание Но има един летателен апарат, който всява ужас сред талибаните”, разказва норвежкия журналист Петер Рефсдал в интервю за CNN. И обяснява, че това е военнотранспортният самолет АС-130U, въоръжен с голямо количество крупнокалибрени картечници и дори оръдия. Всъщност това е летяща артилерийска батарея за непосредствена поддръжка на подразделенията на сухопътните войски на бойното поле. Самолетът има уникална компановка – цялото стрелково-артилерийско въоръжение е на левия борд на товарния отсек (по направлението на полета). Ето защо при бойното му използване по наземни цели самолетът постоянно изпълнява ляв вираж около района на целта. Въоръжението на самолета АС-130U се състои от 25-мм автоматично скорострелно авиационно оръдие, производство на General Electric GAU-12/U (с въртящ се блок на цевите, скорострелност 1800 изстрела/мин, боезапас 3000 снаряда), 40-мм оръдие Bofors L60 (скорострелност 100 изстрела/мин, боезапас 256 снаряда) и 105-мм оръдие М102, проектирано на базата на стандартната армейска гаубица (скорострелност 6–10 изстрела/мин, боезапас 98 снаряда). Това е оръжието с най-голям калибър, установявано някога на американски самолети. Точно заради мощното си въоръжение самолетът заслужено е получил името „Ужасяващият”. Той е предназначен преди всичко за непосредства авиационна поддръжка на войските на бойното поле, за нанасяне на удари по обекти на противника и за отбрана на свои бази и важни обекти. Понастоящем Командването на силите за специални операции на ВВС на САЩ има на въоръжение 21 подобни самолета. 13 самолета AC-130U Spooky приети на въоръжение през 1995 г. и 8 самолети AC-130H Spektrе, които са на въоръжение от 1972 г. - Още за AC-130
Източник: https://www.blitz.bg/

 
САЩ предоставя употребявани Black Hawk на Афганистан
21.05.2017, 09:34
САЩ ще започнат да доставят на афганистанските въоръжени сили употребявани вертолети UH-60A Black Hawk след основен ремонт. Това става ясно от пътната карта за стабилизиране на Афганистан, която САЩ обяви наскоро.
През настоящата 2017 г. САЩ ще предоставят $814 млн. за развитие на афганистанските ВВС, като в сумата влиза доставката и на 53 броя UH-60A. Общо САЩ планират да доставят 159 броя от този вертолет, като средно годишно Афганистан трябва да получава по 30 машини.
Първите UH-60A се очакват в Афганистанските ВВС в края на 2019 г.
Още в края на миналата година стана ясно, че САЩ ще започнат да предоставят употребявани UH-60A на Афганистан с цел подмяна на наличните транспортни вертолети Ми-17.
Афганистанските въоръжени сили експлоатират близо 90 броя Ми-17 от различни варианти. Машините са доставени както нови, така и употребявани, като те са финансирани от САЩ и Обединените арабски емирства. Същите държави финансират и техните ремонти.
В САЩ от доста време върви политически дебат за това, че американски средства се влагат за покупка и поддръжка на руски вертолети, вместо да се влагат в производство и експлоатация на машини произведени в страната. Този дебат се засили в последните две години с влошаване на отношенията между САЩ и Русия.
През повечето време Пентагона защитаваше купуването на руски Ми-17 с тяхната по-евтина и лесна експлоатация от афганистанските екипажи, както и наличието на голям брой обучени и опитни пилоти и инженери в Афганистан.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Йеменските бунтовници съобщиха за свалянето на изтребител на Саудитска Арабия
21.05.2017, 09:05

Хутските бунтовници в Йемен съобщиха, че техните средства за противовъздушна отбрана на 19 май са свалили изтребител на военновъздушните сили на Саудитска Арабия, предава РИА Новости, позовавайки се на Al Mahar TV.
Съгласно неговата информация „системата за ПВО е успяла да свали саудитски самолет McDonnell Douglas F-15“.
Машината е паднала в района на град Наджран (Саудитска Арабия), близо до границата с Йемен. - (видео)

Няма информация за съдбата на екипажа. - Още за F-15

 
Русия планира да намали разходите за флота и стратегическите ядрени сили
21.05.2017, 08:42

Руският вестник „Ведомости” публикува статия, в която се казва, че в новата държавна програма за въоръженията до 2025 г. вече има нови приоритети: частта за разходи за флота и стратегическите ядрени сили ще бъде намалена. Решението е взето в Сочи на съвещание под ръководството на Владимир Путин по проблемите на превъоръжаването.

На съвещанието е отчетена необходимостта от приоритетно превъоръжаване на Сухопътни войски, понеже те поемат най-голямо натоварване. Ще бъде финансиран и космическият отрасъл, тъй като напоследък се случила поредица от несполуки, напр. спряно е изстрелването на ракети „Протон” заради дефект в двигателите. Путин обяви, че частта на съвременните образци въоръжения във ВКС сега е 66%, а до края на годината ще достигне 68%. За ВМФ сегашните 47% съвременни образци ще нараснат до 55%. За РВСН процентите от 62 до края на годината ще се увеличат на 72.
Източник: https://www.blitz.bg/

 

 
40 години от първия полет на Су-27
20.05.2017, 21:00
Днес, 20 май 2017 г., се завършват 40 години от първия полет на Т-10 - прототипът на Су-27. В кабината е летецът-изпитател Владимир Илюшин, а полетът преминава без забележки.
Разработката на бъдещия Су-27 започва още през 1969 г., когато в СССР стартира програмата ПФИ (Перспективного фронтового истребителя) в отговор на разработката на F-15. През 1971 г. Сухой вече работи по машината, която е наречена първоначално Т-10. На следващата година програмата е разделена на лек и тежък изтребител и ОКБ Сухой работи по тежкия проект.
Проектирането приключва през 1975 г. и първият прототип е завършен на следващата година.
Т-10-1 се различава значително от Су-27, който познаваме днес. В края на 70-те се стига до заключението, че машината в тогавашния ѝ вид има редица несъвършенства и няма да бъде адекватен отговор на F-15. Решено е изтребителят да се преконструира и така се появява Т-10С, който полита през април 1981 г.
Серийният Су-27 влиза на въоръжение в СССР през 1985 г.
Произведени са около 800 броя Су-27. В последствие конструкцията е развита в двуместния многоцелев изтребител Су-30, палубният изтребител Су-33, изтребителят-бомбардировач Су-34 и многоцелевият Су-35.
Класическият Су-27 не се произвежда, но Су-30, Су-34 и Су-35 продължават да се сглобяват за Русия и експорт.
Самолети от фамилията Су-27 са на въоръжение в Русия, Украйна, Казахстан, Китай, Узбекистан, Ангола, Виетнам, Етиопия, Еритрея, Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир, Венецуела и Уганда. - Още за Су-27
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тръмп подписа военни договори със Саудитска Арабия за $110 млрд
20.05.2017, 20:32
По време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия бяха подписани отбранителни договори за 110 млрд долара.
Това съобщи CNBC, позовавайки се на представител на Белия дом.
„Този пакет военно оборудване и услуги ще помогне на Саудитска Арабия за поддържането на нейната независимост и сигурността на целия Персийски залив пред лицето на иранската заплаха. Това ще разшири възможностите на кралството да участва  в антитерористични операции в целия регион, облекчавайки бремето, което сега лежи върху военните на САЩ“, се казва в изявлението на Белия дом.
Споразумението предполага закупуване на военно оборудване и предоставяне на услуги за 350 млрд долара в продължение на 10 години, договорите за 110 млрд долара влизат в сила незабавно.
 
Недофинансирането на армията продължава и при това правителство, недокомплектът остава
20.05.2017, 19:22
Министерството на отбраната има свое становище по одобрената от правителството в сряда средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020г. То очевидно не е прието. Това става ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, според публикуваната стенограма от заседанието. Подобно становище има и от МВР.
Според определените разходни тавани, това означава да продължим процесите в армията на недокомплект, казва Красимир Каракачанов. За сведение го казвам, тук разговорът трябва да продължи, посочва той.
Разговорът ще продължи, запознати сме със становището и на двете министерства, обещава финансовият министър Владислав Горанов. Става ясно, че отбраната и сигурността ще бъдат отложени за септември.
Владислав Горанов се аргументира така: «Разговорът идва и като естествено продължение на разговорите от предизборната кампания и впоследствие на коалиционното споразумение. Заедно ще оформим приоритетите. Когато говорихме за основните приоритети на правителството, отбраната и сигурността няма как да останат на заден план, но те са изключително ресурсоемки и ако дадем приоритет на пенсии, плюс отбрана със скоростта, с която вие искате това да се случва, означава сериозно ограничаване на други разходи и неглежиране на други политики.
Сегашната прогноза е предварителна, тя очертава рамката на възможностите на държавата. Вътрешното разпределение между отделните политики ще се финализира през месец септември с проекта на годишния закон за бюджета. Мисля, че това ще ни даде време да вървим един към друг. Със сигурност отбраната има номинален растеж, най-малкото защото разходите за Министерство на отбраната са запазени като дялове от брутния вътрешен продукт в размер на 1,5 на сто, което дава допълнителен ресурс в системата на Българската армия.
Много внимателно се запознахме със становището. Смятам, че степента, с която се цели постигането на договореностите от Уелс, скоростта, с която това се цели, е малко бърза по моя оценка. Ако го предрешим, това означава през мандата, общо взето, това да е основният фокус на разходите на държавата при запазване на данъчната политика. Но мисля, че следващите няколко месеца можем да се сближим в тази посока.»
Тук Каракачанов се намесва с малък упрек към предишните управляващи, т.е. кабинета «Борисов-2»: «Съгласен съм, че скоростта е бърза, но тъй като скоростта, която беше зададена предварително, е много бавна. Точно в разговорите, които трябва да продължат, мисля, че ще намерим правилната скорост.»
Вътрешният министър Валентин Радев прави следната бележка към министъра на финансите: «Става въпрос за целия сектор „Сигурност“, подчерта го вицепремиерът и министър на отбраната. Нашите бележки са в същата посока.»
Като резултат, премиерът Бойко Борисов благодари и парите до 2020 г. са одобрени. От решението става ясно, че увеличение на средствата за отбрана ще има едва от 2019 г. с около 15-20 милиона.
На първата си среща в сряда с членовете на Комисяята по отбрана министър Каракачанов подсказа, че желанието на МО не е удовлетворено по отношение на разходите за отбрана в периода 2018-2020 г. На форум в четвъртък, организиран от СОР «Атлантик», заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков сподели тревожната оценка за състоянието на въоръжените сили. Той съобщи за предвижданото постепенно увеличаване на разходите за отбрана и достигането до 2 процента от БВП. Заместник-министърът каза, че МО е подготвило и изразило становище за значително увеличение на разходите за отбрана с над 300 млн. лева.
На същото заседание правителството одобри позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май. Нашата позиция е, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, че ние имаме план, поели сме ангажименти и поетапно до 2024 г. ще достигнем 2% от националния бюджет за отбрана, от които 20% за инвестиции в отбраната. В позицията отбележете, казва премиерът Бойко Борисов, очаквайки, че и вицепремиерът Валери Симеонов ще го подкрепи, „че България е от малкото държави, които продължават да участват в Афганистан и участието с жива сила и подлагане на риск на нашите бойци е много повече от това само да се купува техника. Изрично подчертайте.” Известно е, че в предизборната програма на Обединените патриотите се призоваваше за незабавно връщане в родината на всички наши военни контингенти зад граница.
http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Въздушно-десантните войски на РФ се сдобиха с нови "ударни" подразделения
20.05.2017, 17:02
Въздушно-десантните войски на Русия се сдобиха с ударни подразделения, съобщи пред журналисти командващия на ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков, цитиран от ТАСС в петък (19 май).
"На днешния ден във Въздушно-десантните войски се появи подразделение, имащо статус на "ударно", каза Сердюков, като допълни, че спецификацията на това подразделение не е само на базата на неговата комплектованост и подсигуреност откъм съвременно въоръжение, но и на най-добрите показатели в обучението на личния състав.
По негови думи на този статус съответства състава на една полкова тактическа и една батальонна тактическа група. В допълнение към това във ВДВ има още няколко ударни батальона и ротни тактически групи, както и разузнавателни подразделения.
Командващият добави, че на полигона "Струги Красные" в Псковската област ще се създадат нови обекти, които ще позволят използването на най-новите и перспективни военни технически образци. През юли там ще се проведат полкови десантни тактически учения с употреба на съвременна бойна и специална техника. - (видео)
Ръководителят на Главната дирекция за бойна подготовка към руските ВС генерал-лейтенант Иван Бувалцев по-рано съобщи, че името "ударни" се дава по заповед на министъра на отбраната за най-боеспособните войскови отделения: мотострелкови, танкови, морска пехота, въздушно-десантни, десантно-щурмови, както и техните подразделения. Те ще бъдат наградени с отличителен хералдичен знак. - Още за ВДВ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Възможно е доставянето на руски изтребители МиГ-35 в Латинска Америка
20.05.2017, 12:39
Оглавяващият руската делегация на провеждащото се в Лима изложение на военната индустрия СИТДЕФ 2017 и заместник-директор на руската служба по военно-техническо сътрудничество Анатолий Пинчук съобщи, че страната участва активно в конкурсите за доставка на изтребители МиГ-29 в Латинска Америка, а доставките на МиГ-35 са перспективна насока за бъдеще, предаде РИА Новости.
„Съвсем неотдавна в Русия премина презентация на новия, най-съвременен самолет МиГ-35 и потенциалът му е достатъчно висок“, заяви Пинчук.
„В момента тези договорености, които са налице по МиГ-29, трябва да се въплътят в живота. Тези самолети са достатъчно успешно експлоатирани в латиноамериканския регион, показаха се като добри бойни машини“, добави той.
„Засега е рано днес да се говори за конкретни проекти, свързани с доставките на МиГ-35. Това е следващият етап от нашето развитие на взаимоотношенията със страните от Латинска Америка“, добави той. - Още за МиГ-35
http://www.focus-news.net/
 
Проблеми със задвижването изкараха двата най-големи австралийски бойни кораба извън строя
20.05.2017, 12:18
Австралийското правителство разследва проблемите със задвижването на двата си нови кораба, струващи общо 1,5 млрд. долара и построени от производители в Испания, Германия и Великобритания. Инженерите се опитват да разберат защо има проблеми на борда на HMAS „Аделаида“ (L01, в строя от 04.07.2015 г.) и HMAS „Канбера“ (L02, в строя от 28.11.2014 г.) – двата най-големи кораба във военноморските сили на страната, предаде Reuters.
И двата универсални десантни кораба проект LHD „Хуан Карлос I” са построени от испанската компания „Навантия“ с използването на система за задвижване от германската корпорация „Сименс“ и са снабдени с произведени във Великобритания оръжейни и комуникационни системи. „Бяха открити изтичания на масло в системата за задвижване там, където не трябва да има“, съобщиха от флота на Австралия.
Според контраадмирал Адам Грънзел проблемът може да се свързан с дизайна, но добави, че е все още рано да се спекулира. „Аделаида“, която в момента е на сух док в пристанището в Сидни ще пропусне общо военно учение през юни. Все още не се знае дали и „Канбера“ ще участва на него. - Още за ВМС на Австралия
http://www.focus-news.net/
 
Перу иска да модернизира танковете на СССР Т-55 с участието на Русия
20.05.2017, 09:35
Перу проявява интерес към ремонта и модернизацията на танковете Т-55, които са на въоръжение в страната, с участието на Русия.
Това заяви замшефът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук, който оглавява руската делегация на отбранителната изложба  SITDEF-2017 (18-21 май), която се провежда в Лима.
„Перу има на въоръжение значително количество танкове Т-55, те са заинтересовани от техния ремонт и модернизация с участието на руската страна“, цитира РИА Новости думите на Пунчук.
Той отбеляза, че в Перу има намерение също да закупи техника, която може да им помогне за ликвидирането на последствията от природни катаклизми.
„Перу иска да използва тази техника за военни, но и за граждански цели, в частност, за ликвидиране на последствията от техногенни катастрофи“, добави той
Според него, Русия е готова да окаже съдействие „за доставката на съвременна и високотехнологична техника“ на Перу.
По-рано се съобщи, че Индия е готова да развива заедно с Русия проекта за изтребител от пето поколение FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) само при условие на пълноценно предоставяне на технологията.
Заслуженият военен летец на Русия генерал-майор Владимир Попов в разговор с ФБА  „Экономика сегодня“ заяви, че, следвайки стратегическите и търговски интереси на Русия, не е възможно да се развива съвместна работа с Индия над новия изтребител при условие на предоставяне на технологията.
 
ВМС отдадоха почит на загиналите български военно моряци
20.05.2017, 09:14
19 май е влязла завинаги в историята на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на загиналите военни моряци.
Вчера, 19 май 2017 г., на паметните плочи на Мемориалния комплекс във Пункт за базиране Бургас се проведе военен ритуал и панихида в памет на загиналите при изпълнение на воинския си дълг военни моряци. В своето слово командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков напомни за събитията, довели до гибелта на 12 военноморски миньори, загинали на 05 декември 1916 г. в района на село Свети Никола (днес град Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на 15 военни моряка от торпедоносеца „Смели” загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, на 7 военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г., и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол, загинал, спасявайки кораба от пожар и своите другари на 9 декември 1973 г. Флотилен адмирал Чубенков подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота си за благото на род и родина. Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от град Черноморец. Гости на събитието бяха кметът на град Черноморец Добри Добрев, близки и роднини на загиналите. Венци и цветя в памет на загиналите военни моряци бяха поднесени от флотилен адмирал Мален Чубенков, официалните гости, военнослужещи и цивилни служители от флотилията и от близките на загиналите моряци .
Заупокойна молитва и панихида бе отслужена и на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин в град Черноморец. Под звуците на корабна сирена от борда на моторен катер от състава на Пункта за базиране Бургас във водата бе спуснат венец, а на паметника бяха поднесени цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 г. военни моряци.
Близките на загиналите военни моряци за пореден път благодариха на командването на флотилията за това, че тези достойни мъже които са загинали при изпълнение на воинския си дълг, не са и никога няма да бъдат забравени.
Връзки с обществеността на ВМС
 
Днес в  Минск се открива 8-то международно изложение на оръжие
20.05.2017, 09:05
Международното изложение на оръжие „Милекс-2017“ ще бъде проведено в беларуската столица Минск от 20 до 22 май, предава ТАСС. Организатор на събитието е Държавният военно-промишлен комплекс на Беларус.
Очаква се близо 150 компании от шест държави да вземат участие в изложението, съобщиха от федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия (ФСВТС).
Русия ще участва с модели и макети на изтребителите Су-35 и МиГ-29М2, учебно-бойния самолет Як-130, военно-транспортния Ил-76МД, вертолетите Ка-52, Ми-17В-5 и Ми-171Ш.
Ще бъдат представени също и бронетанкова техника и средства за противовъздушна отбрана (ПВО), в това число модернизираният танк Т-90С, бойната машина за огнева подкрепа на шаси на Т-72, бронетранспортьора БТР-80/82А, и бойната машина на пехотата БМП-3М. Средсствата за ПВО ще бъдат представено от ЗРК С-400 „Триумф“ и комплекса „Тунгуска-М1“.
Гостите на изложението в Минск ще видят на руските щандове също миномет 2С12 „Сани“, самоходен противотанков комплекс „Хризантема-С“, противотанкови ракетни комплекси „Метис-М/М1“ и „Корнет-Е“, нови средства за защита на авиацията от високоточни оръжия и друга военна продукция.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На този ден през 1941 г. Вермахтът започва операция „Меркурий” за превземането на остров Крит
20.05.2017, 08:36
На 20 май 1941 г. Вермахтът започва операция под кодовото име „Меркурий” – най-голямата германска въздушнодесантна операция в периода на Втората световна война, чиято цел е превземането на остров Крит в Средиземно море. Целта на операцията е унищожаване на британския военен контингент на острова и установяване на пълен контрол над Крит и Източното Средиземноморие.
Обстановка преди операцията
На 28 октомври 1940 г. италиански войски нахлуват в Гърция, но не постигат успех. На 6 април 1941 г. германският Вермахт също нахлува в Гърция и сломява съпротивата й.
На 25 април 1941 г. крал Георгиос II и неговото правителство напускат Гърция и заминават за остров Крит, където се чувстват в относителна безопасност. Островът се явява важна морска и авиационна база на съюзниците. Британският кралски флот контролира напълно тази част от Средиземно море, което прави острова недостъпен за традиционен морски десант.
Войските на Съюзниците се настаняват на остров Крит още преди италианската интервенция в Гърция (28 октомври 1940 г.) Въпреки че италианското настъпление е отблъснато, последвалата Операция „Марита“ за окупиране на Гърция от германците принуждава съюзното командване да увеличи своя контингент от 14 000 на 30 000 войници, предимно с войски, предислоцирани от континентална Гърция.
Доминирането на англичаните тревожи силите от Оста, а освен това авиационната база е използвана от съюзниците за бомбардиране на нефтените полета около Плоещ в Румъния, основен доставчик на горива за Нацистка Германия........Прочети още
 
Канада може да се откаже от Super Hornet заради разследване срещу Bombardier
20.05.2017, 08:19
Канадското правителство може да преразгледа решението си да купи многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornet заради разследването на американското Министерство на търговията срещу канадската компания Bombardier. Това заяви канадския външен министър Кристия Фриленд.
„Канада ще преразгледа военните си покупки, които са свързани с Boeing”, заявява Фриленд.
Изказването на канадския външен министър идва в светлината на разследването на Министерство на търговията на САЩ срещу канадския самолетостроител Bombardier. Разследването е за евентуални нерегламентирани държавни помощи, която компанията е получавала и за продажба на самолети в САЩ под себестойността им.
Разследването се прави след официално оплакване на Boeing, че Bombardier са продали на загуба самолети CS100 на американската авиокомпания Delta Air Lines с цел изграждане на пазарен дял за новия CSeries.
Според Boeing самолетите CS100 са продавани на Delta Air Lines на средна цена от $19,6 млн., а реалната им себестойност е $33,2 млн. Bombardier е успял да направи това заради получените финансови помощи от канадското правителство.
Търговското ведомство на САЩ трябва да се произнесе по оплакването до октомври.
През април 2016 г. Delta Air Lines заяви 75 броя CS100, чиято доставка трябва да започне през 2018 г.
В същото време Канада обяви през миналата есен, че ще купи 18 броя Super Hornet, произведени от Boeing, като мярка за усилване на ВВС на страната заради остаряването на наличните CF-18 Hornet и бавенето на процеса по избор на нов изтребител. Очакваше се тази есен САЩ да подготви оферта и преговорите да започнат в началото на 2018 г.
Ако се стигне до търговски санкции от страна на САЩ обаче е реалистично да се очаква, че Канада ще се откаже от покупката на Super Hornet.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Константин Попов: Не купуваме самолет, а сигурност
20.05.2017, 08:15
„Моето лично мнение е, че ние не купуваме самолет, ние купуваме сигурност и трябва да се оценят в целия спектър всички положителни и отрицателни неща”, това заявява Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, пред сайта pik.bg.
„Относно това, което чувам, защото не съм виждал никакъв документ от служебното правителство, е, че на закрито заседание, до колкото разбрах, са утвърдили протокола за избор. Мисля, че трябваше да постъпят може би по-смело и трябваше да кажат „да”, това е изборът, този Министерски съвет имаше право на това и щеше да изглежда наистина смело и да започне министърът на отбраната този процес”, казва още Попов, който е бивш началник на отбраната и бивш командир на ВВС.
Според Попов е нормално в тази ситуация новият министър на отбраната да прегледа всички процедури.
„Експертите там са си свършили работата, дали са оценката. Сигурен съм, че са работили безкористно, за да постигнат добър резултат, но в края на краищата министър Каракачанов е този, който ще вземе решението”, обяснява още Попов.
Константин Попов застъпва още тезата, че трябва да има максимално отворена дискусия, но прави уговорката, че не всичко може да бъде изкарано в обществото.
„Но все пак трябва да има дискусия, хората трябва да са убедени, че 1.5 млрд. лв. ще бъдат използвани правилно и това е в интерес и на ВВС, и на експертите. И да знаят, че са получили подкрепа. Че този огромен ресурс ще служи не само в мирно време, но и в такива от военен характер”, казва в заключение Попов.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военният музей разказва с изложба за наборната служба
20.05.2017, 08:10
Убеден съм, че наборната военна служба ще бъде възстановена. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на изложба в НВИМ за историята на наборната военна служба у нас. Той не се ангажира със срок, но аргументира своята позиция със ситуацията в света, която изисква повече способности.
Тази година международният ден на музеите е под надслова „Музеят и оспорваните истории“. Нашата тема, каза директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, стана наборната служба, не защото нейната история е оспорвана, а понеже дебатът продължава в последните години.  Изложбата носи названието „Дълг по задължение: история и гледни точки“, Освен това, в момента тече кампанията на музея заедно с БНТ „Дари история“. По този повод доц. д-р Пенкова призова всеки, който има своите спомени, да ги даде в музея.
Тази тема е винаги актуална, подчерта министър Каракачанов. Без Българска армия нямаше да имаме държава, а без наборна служба нямаше да има Българска армия, както и нейните победи, отбеляза той. Министърът се надява, че тази изложба ще допринесе за формиране на общественото мнение по отношение на възстановяването на наборната служба. Влизането в казармата винаги е било празник за българския младеж, припомни той.
Българската армия се е отличавала с националния си дух, с вярата си и принципите си, каза председателят на Комисията по отбрана в парламента генерал от резерва Константин Попов. Точно това показва тази изложба, посочи той.
В коалиционното споразумение поради различия в позициите не е решен въпросът с наборната служба, отговори на въпрос министърът. Той обаче е убеден, че дебатът ще ориентира хората, а и нуждите на националната отбрана през следващите години ще доведат до връщане на наборната служба. Във формата на коалиционното управление, уточни той, е разписано военно обучение в училищата, въвеждане на принципа на доброволната служба и дебат по връщането на наборната служба.  
Самият Красимир Каракачанов е служил през 1983-1985 г. в зенитно-ракетно поделение. Никога, казва той, няма да забравя първия си наряд. „Излизаш за първи път през нощта, младо момче на 18 години, облечен с шинел, габина, каската на главата, студ, сняг до колене и при всеки шум се озърташ, защото са те предупредили да си бдителен, внимателен, как да реагираш при нападение и т.н.“ Бяхме секретно поделение и полагащият ни се един ден градска отпуска беше организиран под формата на посещение на цирк, концерт или кино в София, продължи със спомените министърът. Имахме много големи отговорности, допълни той, служехме на модерните за онова време на сериозно противопоставяне зенитно-ракетни комплекси С-200. Министърът е убеден, че службата в армията го подготвила за влизането в т.нар. цивилен живот след уволнението. - (видео) 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Руската гвардия иска обучени специалисти за наблюдение на социалните мрежи
19.05.2017, 22:07
Руската гвардия планира да подготвя специалисти за наблюдение на социалните мрежи
От гвардията на Руската федерация планират подготовка във военните висши училища на специалисти за наблюдение на социалните мрежи и други сегменти на Интернет с цел борба срещу екстремизма и тероризма, предава агенция РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Първият заместник-директор на руската гвардия генерал-полковник Сергей Меликов заяви, че днешно време съществува голяма заплаха от страна на деструктивни сили, които проповядват радикални възгледи и при определени условия прерастват в екстремистко и терористично направление.
По думите на Меликов, вече съществуват условия за подготовка на въпросните специалисти и дори във военния институт в град Перм вече има подобни учебни групи.
 
Руските ВДВ получават батальонен комплект БМД-2КУ
19.05.2017, 21:13
11-та отделна десантно-щурмова бригада на Въздушно-десантните войски, дислоцирана в Улан-Уде (Бурятия), до края на месец юни 2017 година ще получи батальонен комплект с модернизирани бойни машини на десанта БМД-2-КУ.
Новите БМД-2-КУ са оборудване не само с огневи комплекси, но и  с нов цифров разузнавателен комплекс, комплекс за управление и свръзка „Стрелец“, които са интегрирани с автоматизираната система за управление на войските в тактическото звено „Полет-К“. Монтиран е по-съвършен стабилизатор на въоръжението.
Модернизираната техника ще замени БМД-2, намиращи се на въоръжение в съединението. - Още за БМД-2
 
"Союз" изведе в орбита европейски спътник
19.05.2017, 20:00
Руската ракета "Союз СТ-А" успешно изведе в орбита европейския геостационарен комуникационен спътник SES-15, съобщи директорът на компанията "Арианеспас" (Arianespace) Стефан Исраел, цитиран от ТАСС. "SES-15 се отдели от ракетата носител "Союз", написа Исраел в "Туитър".
Ракетата бе изстреляна от космодрума "Куру" (Френска Гвиана) в четвъртък след обяд, 14:54 бълг.вр. Този старт бе отлаган няколко пъти заради протестите, обхванали френската отвъдморска територия в Южна Америка. - (видео)
SES-15 ще осигури телекомуникационни услуги за Северна Америка, както и за мрежите VSAT за морски и въздушен транспорт Тихоокеанския регион. Той е построен на базата на най-новата космическа платформа Boeing 702SP.
Тя използва и изцяло електрическата двигателна система XIPS като всички орбитални маневри и корекции на положението на спътника се извършват с помощта на тази система без използването на химическо ракетно гориво. Очакваният срок за работа на спътника е 15 години. - Още Космос
 
Каракачанов ще оправя имиджа на армията
19.05.2017, 19:49
Веднага след първото си посещение във военно формирование – 68-а бригада „Специални сили“, което по общо признание е елитно, Красимир Каракачанов реши, че трябва да оттегли внесения в парламента от служебното правителство Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“. Настоява и за повече препоръки в документа. Тези разсъждения министърът направи на първото заседание на комисията по отбрана, когато представи своя екип.......Прочети още
 
Европейският съюз реши създаването на общо военно командване
19.05.2017, 16:15
Министрите на отбраната на 28-те държави-членки на Европейския съюз решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на съюза. На срещата в Брюксел беше взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране.
Заключенията представи върховният представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини.
„Взехме много важни решения за подобряване на нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено със способности за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз за целите на планирането, и провеждането на военни мисии без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на трите мисии за обучение в Сомалия, Централноафриканската република и Мали", обяви Могерини, цитирана от БНР.
Тя уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.
Попитан дали е бил решен проблемът с резервите на Великобритания относно централизираната щабна структура, която е била гласувана , българският военен министър Красимир Каракачанов отговори:
„Не беше повдигнат, но имаше много интересни идеи по отношение на сътрудничеството, даже бих казал оригинални неща като предложения за борбата с тероризма. Беше интересно, защото за първи път присъствам на такова ниво".
Официалното начало на новата структура трябва да бъде поставено до няколко дни, като според Могерини остава да се изяснят още няколко технически въпроса.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Русия разработва нов Тигър
19.05.2017, 13:51
Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че е осигурило средства за проектирането на второ поколение на многоцелевия тактически автомобил с повишена проходимост ГАЗ 2330 „Тигър“, съобщава ТАСС. Армейският всъдеход се произвежда в Арзамаския машиностроителен завод от 2005 г. и се оборудва с 4.4-литров турбодизел ЯМЗ-534 с мощност 215 к.с.
Първият екземпляр от втората генерация на возилото ще бъде готов до края на 2018 г. Към момента за новия всъдеход се знае единствено, че ще има V-образно дъно за отвеждане на енергията от взривове и увеличена товароносимост, както и по-удобно разполагане на екипажа и десанта. Бронираните версии на новия Тигър ще получат втора и трета, а на по-късен етап и четвърта степен на защита (ОТТ-9.1.12.1-2010), близки до нивото на стандарта на НАТО STANAG 4569. - Още за ГАЗ 2330
 
Ръководителят на спецназа на САЩ: «Хората са изтощени от над 15 години войни по целия свят»
19.05.2017, 13:31
В началото на този месец генерал Раймонд Томас, началник на Главното управление на войските със специално предназначение към Министерството на отбраната на САЩ, по време на речта си в комитета за въоръжените сили към сената е заявил, че спецназът не е в състояние да поддържа текущата интензивност на операциите.
Военнослужещите психически са изтощени след 15.5 години непрекъснати войни, което се изразява в това число и в големия процент самоубийства сред войните от специалните части, допълнил той.
Генералът е подчертал, че 8000 бойци от спецназа на САЩ понастоящем са на служба в над повече от 80 страни в света и се намират на острието на бойните действия. 55.3% от военнослужещите са в Близкия Изток,  17,3% — в Африка и 12,7% — в Европа. Около 500 спецназовци се намират в Сирия.
От април са загинали вече четирима войници от спецчастите: един в Сомалия, трима в Афганистан. За година са загинали 20 военнослужещи от елитните части.
През 2016 г, според данни на СМИ, спецназът на САЩ е присъствал в 138 страни от света.
Спецназът воюва срещу терористичните групировки  Ислямска държава, Ал Кайда и Аш-Шабаб, а също се подготвя за вероятни операции в Северна Корея и мисиите в Източна Европа — «в случай на руска агресия».
Подобна активност предизвиква все по-голям стрес. В конгреса главата на войските със специално предназначение е заявил буквално следното: «Ние не сме панацея и не сме окончателното решение на всички проблеми, вие никога няма да чуете подобни думи от нас».
Освен борбата с терористите, а също рейдовете в тила на врага, спецназът изпълнява и мисия за мониторинг върху разпространението на оръжия за масово поразяване.
За прекомерното натоварване на силите на спецназа още през 2015 г. предупреждава техният бивш началник генерал Джозеф Уотъл.
Сенаторите споделяли тревогата на генерала. Те считали, че в армията на САЩ се култивира митът, че  само спецназът може да реши всичко, а армейските командири все по-често прекалено често разчитали на подкрепата на силите със специално предназначение по каквито и да било поводи, прехвърляйки така своите задачи към тях, използвайки спецназа извън рамките на привичните му функции.
Ръководителят на комитета по въоръжените сили Джон Маккейн също заявил, че в армията има «ненаситен апетит» към използването на специалните части. Армията и политиците мислели, че спецназът — това е нещо евтино и лесно.
Независимо от това Раймонд Томас е отказал да цитира конкретни цифри в доказателство на това, че военнослужещите работят до изнемогване.
На въпроса на Маккейн той отговорил уклончиво, някои почивали месец след задгранични командировка, някои — шест месеца след половин година в други страни, а някои почивали по три месеца след месец мисия извън САЩ. Но генералът е подчертал, че хората са «изтощени». - Още Командос
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
САЩ изпратиха към Корейския полуостров втори самолетоносач
19.05.2017, 10:09
Военноморските сили на САЩ насочиха към Корейския полуостров самолетоносача "Роналд Рейгън" CVN 76. В региона вече е "Карл Винсън" CVN 70, припомня Си Ен Ен.
Телевизията е позовава на два източника във въоръжените сили на САЩ.
Във вторник самолетоносачът напусна японското пристанище Йокосука, след като завърши период на техническо обслужване и съответните тестове. С пристигането на мястото корабът ще се заеме с отработване на безопасно изстрелване и приемане на самолети от палубата си. Двата големи кораба ще участват и в съвместни учения на фона на увеличаването на напрежението в региона.
"Карл Винсън"влезе в Японско море на 29 април. Той участва в започналите на 23 април съвместни учения на САЩ и Япония. Ученията би трябвало да окажат натиск върху Северна Корея, която значително засили ракетната си програма като изстреля серия балистични ракети.
Последния старт бе на 14 май. Пхенян нарече изпитанието "успешно" и посочи целта му - пренасяне на "голяма тежка ядрена бойна глава".
 
15 години ОДКС: успя ли Русия да направи в Евразия свое НАТО
19.05.2017, 08:19
През 2017 г. Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) отбелязва странен "двоен" юбилей. Договорът, дал името си на военно-политическия алианс на страните от бившия СССР, е подписан още преди 25 години, през 1992 г., но десет години той фактически не действа. През 1990-те години постсъветското пространство се тресе от конфликти: войната в Нагорни Карабах (1992-1994), гражданската война в Таджикистан (1992-1997), войната в Абхазия (1992-1993), конфликтите на територията на Чечения (1994-1996 и 1999-2000).
В началото на 2000-те ситуацията се стабилизира, което позволява на база договора от 1992 г. да се изгради пълноценна организация: Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизия и Таджикистан учредяват ОДКС през май 2002 година. Огласените в устава на организацията цели са запазени и до ден днешен: "укрепване на мира, международната и регионална сигурност, защита на колективна основа на независимостта, териториалната цялост и суверенитетът на страните-членки".
Сянката на Афганистан
Още преди институционализацията на ОДКС, през 2001 г., страните-участнички създават съвместен военен контигент – Колективни сили за бързо реагиране (КСБР). Експертите отбелязват, че главната причина за подготовката за съвместна отбрана е била заплахата от разпространение на тероризма в Централна Азия от територията на Афганистан, където в периода 1996-2001 г. управляват талибаните.
"Ако не бе започнала операцията на международната коалиция в Афганистан под командването на САЩ, именно на страните от ДКС щеше да им се наложи колективно да отразяват набезите на екстремистите от Афганистан," отбелязва в статия за Руския съвет по международни въпроси (РСМД) сътрудникът на Центъра за постсъветски изследвания при Московския институт по международни отношения (МГИМО) Юлия Никитина. "Поради това бе важно създаването на колективните сили".
Учения и антитероризъм
Събитията се развиват по друг начин: в Афганистан започва операцията на международната коалиция и постсъветските републики избягват мащабен удар от страна на екстремистите. Въпреки всичко ОДКС като орган за колективна сигурност постепенно се развива: през 2009 г. се създава по-широко от КСБР съвместно военно формирование – КСОР (колективни сили за оперативно реагиране). В момента сумарната численост на КСОР и КСБР наброява около 25 хиляди души.
Засега ОДКС не е участвала в никакви реални военни конфликти. Въпреки това всяка година организацията провежда съвместни военни учения, в които се отработват задачи по противодействие на екстремистите и операции срещу криминални структури. За 2017 г. са планирани мащабни учения със съвместни действия на КСОР, КБСР и миротворчески сили.
Юлия Никитина отбелязва, че дейността на ОДКС от военна гледна точка безусловно е полезна: съвместните учения помагат не само да се отработят схемите за действие при вероятен конфликт, но и да се повишава квалификацията на бойците. От друга страна, както отбеляза в разговор с "Руски дневник" Алексей Малашенко от Московския център "Карнеги", реалната сила на ОДКС не е известна, защото организацията никога не е участвала в реални конфликти. "Никой никога не е виждал тази организация в действие. Съвместните учения – това е добре, но те се различават от реалните бойни действия", отбелязва Малашенко.
За какво е необходима ОДКС?
В същото време специалистите са на мнение, че самото съществуване на ОДКС позволява избягване на конфликтите. "Преди 15 години повечето експерти предричаха нова вълна от сблъсъци и насилие, например в Средна Азия. Те не се състояха", напомни за "Руски дневник" Сергей Караганов, декан на Факултета по световна политика при НИУ Висшата школа по икономика. "До голяма степен – защото Русия и другите страни си взаимодействаха, укрепваха въоръжените си сили". От тази гледна точка, смята експертът, алиансът е напълно ефективен.
С Караганов е съгласен и Владимир Жарихин, заместник-директор на Института за страните от ОНД: по думите му ОДКС е създадена като отбранителен блок и от тази гледна точка изпълнява задачите си много ефективно. Освен борбата с тероризма, Жарихин напомня още една функция на ОДКС: "С помощта на организацията Русия предоставя на съюзниците си от ОНД "ядрен чадър", който повишава стабилността на страните-членки на ОДКС". С други думи, неофициалната задача на ОДКС е противопоставянето на "цветните революции" в държавите-членки, отбелязва Жарихин.
"Руското НАТО"
В западната преса понякога сравняват ОДКС с НАТО, но отбелязват, че това сравнение не е напълно коректно. Така, анализаторът от "Стратфор" Юджийн Чаусовски в статията си "Защо военният съюз на Русия не е следващото НАТО" подчертава, че в ОДКС често липсва единство по политическите въпроси. Властите, например на Беларус и Казахстан, могат да демонстрират независимост от политиката на Москва и да развиват собствени отношения със Запада. Съответно не може да става дума за единна политическа позиция на ОДКС.
Руските експерти отбелязват и друга разлика между ОДКС и НАТО. "Северноатлантическият алианс е създаден като отбранителен блок преди всичко за западните страни, за да възпира комунизма", напомня Владимир Жарихин. "Сега задачите и сферите на отговорност са различни и НАТО излезе далеч извън границите на Европа, превръщайки се преди всичко в експанзионистичен алианс". От друга страна, според Жарихин, ОДКС си остава изключително отбранителна организация, запазвайки същността си, с която е създадена преди 15 години.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Словашките ВВС взимат Bell 429
19.05.2017, 08:00
Словашките ВВС имат намерение да придобият девет леки двудвигателни вертолета Bell 429, като приблизителната цена на сделката ще е $150 млн. Това става ясно от уведомление до Конгреса на САЩ, който трябва да одобри сделката.
Вертолетите Bell 429 ще са в конфигурация уникална за Словакия и ще са снабдени с оптико-електронна система за наблюдение L3 Wescam MX-10. Не е ясно какво точно ще представлява словашката конфигурация и дали тя ще е въоръжена.
В сделката влиза обучение на летателен и технически състав, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.
Вероятно вертолетите ще се използват за спомагателни задачи и за летателно обучение в словашките ВВС, които в момента експлоатират монолитен флот от Ми-17. До голяма степен той ще бъде заместен от девет вертолета UH-60M, които ще започнат да се доставят скоро.
Словакия няма да е първият военен клиент на Bell 429. Типът се експлоатира от въоръжените сили на Австралия и Оман, както и от Бреговата охрана на Канада. Министерство на вътрешните работи на Словакия получи наскоро два вертолета от този тип, но единият катастрофира в началото на май.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Индийски танкове Т-90С "Бишма" ще се "борят" с руските Т-72Б3 на Армейските международни игри
18.05.2017, 22:38
Индийския отбор планира да докара за участие в танковия биатлон танкове Т-90С "Бишма", който се произвеждат по руски лиценз в азиатската държава. Информацията е на руското Министерство на отбраната.
Военните експерти отбелязват, че до сега в игрите със свои бойни машини в Алабино са участвали само Китай и Белорус. Пристигането на съвременни индийски танкове ще направи състезанията по-зрелищни и напрегнати и ще повиши шансовете на индийците за победа.
Индия в момента е най-големият експлоататор на руските Т-90, като на въоръжение сухопътните войски имат около 1000 такива машини. Това е значително повече, отколкото в руската армия.
Индийските военни са с много добре отзиви за „деветдесятката“ и определено я предпочитат повече отколкото националния танк "Арджун". - Още за Т-90
 
Поредната нова двойка Як-130 за ВВС на Русия
18.05.2017, 22:07
Иркутския авиационен завод е предал на военното ведомство на Русия поредните два учебно-бойни самолета Як-130. Машините са предназначени за 200-та учебна авиационна база на военния авиационен институт „Серов“ в Армавир и са с бордови номера 50 и  01 «червени». Това са първите Як-130 предадени през тази година на ВВС на Русия. - Още за Як-130
 
Израел проведе изненадващо учение на подводния флот
18.05.2017, 21:30
Израелските подводници бяха задействани за симулирана война по време на изненадващи учения, проведени тази седмица, пише The Times of Israel, цитиран от "Фокус".
Военните заявиха, че целта на проверката е била трансформиране на подводния флот, чиято роля често се подценява, в застрашителна сила.
В учението, което започна в събота вечерта и приключи в четвъртък, участваха подводния флот на Израел, специалното подразделение „Шайетет 13“, еквивалент на американските тюлени, а също военни кораби и един самолет от военновъздушните сили на Израел.
Военните определиха шестдневните маневри като „кулминацията на процеса по преобразуването“ на подводния флот в значителна бойна сила „в рамките на военноморските сили и израелската армия като цяло“.
„По време на учението акцентът беше поставен върху основните аспекти на [действие на подводния] флот по време на тревога, в това число събирането на разузнавателна информация, съвместната работа с други части от военноморските и военновъздушните сили, както и воденето на бойни действия срещу подводници на врага“, се казва в изявлението на израелската армия.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Вицепремиерът Каракачанов покани генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да посети България
18.05.2017, 21:09
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна днес в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Пресцентърът на МО.
На разговора в Главната квартира на Северноатлантическия пакт присъстваха заместник-директорът на кабинета на генералния секретар Йоргенсен и директорът по отбранителна политика в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ Тимо Костер. От българска страна присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, постоянният представител на България в НАТО посланик Иван Найденов, директорът на „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната Росица Димитрова.
В началото на разговора вицепремиерът Красимир Каракачанов предаде поздрави от министър-председателя Бойко Борисов и отправи покана към генералния секретар на НАТО за посещение в България през 2018 г. Той го запозна с приоритетите на българското правителство и с основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена в областта на отбраната.
Генералният секретар Йенс Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии и операции, както и за оказваната подкрепа на страните-партньори. Той приветства усилията на българското правителство за превъоръжаване на Българската армия.
Във връзка с предстоящата на  25-ти май в Брюксел среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО събеседниците се обединиха около важността срещата да излъчи силно послание за значимостта на трансатлантическата връзка, единството и солидарността между съюзниците и споделените ценности, които ги обединяват.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта наличието на перспектива за постепенно увеличаване на разходите за отбраната с цел изграждане на необходимите отбранителни способности. До края на годината се предвижда да бъде разработен национален план за увеличаване на разходите за отбрана.
В контекста на борбата с тероризма вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта, че това е един от основните приоритети на българското правителство. Двамата с генералния секретар Йенс Столтенберг се обединиха около мнението, че НАТО трябва да има по-видим принос в противодействието на тероризма.
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в българската делегация за срещата на 25-ти май, която ще бъде водена от президента на Република България Румен Радев.
 
Берлин иска да озапти Бундесвера
18.05.2017, 19:57
От няколко седмици германският военен елит се тресе от поредните скандали в армията, в които министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен зае нападателна позиция срещу кликата в пагони. Стигна се до гневни размени на реплики и обвинения, жлъчни коментари в пресата и незакъснялата намеса на водещите политически партии във ФРГ. Фон дер Лайен беше привикана пред парламентарна комисия за отбраната, където наля още масло в огъня. Тя заяви, че ще отговори на разкритията за крайнодесни симпатизанти в германската армия с реформа във въоръжените сили, включително в правилника с основните принципи, на които те се опират в постнацистката ера. Тя смята да заложи на реформа в ръководните структури "от войниците до генералите, от помощниците до министъра". Промените също така ще включват промени във функциите на ръководството, дисциплинарни мерки, политическо обучение на войниците и в правилника за начина, по който Бундесверът (армията) се отнася към историческите военни традиции в страната. Реформата предвижда промяна на вътрешните правила в армията, за да бъде ясно забранено на нейни войници да почитат символи, свързани с Вермахта, армията на нацисткия режим.....Прочети още
 
Медии: Военни пехотинци от САЩ замръзнали на учение край границата на Русия
18.05.2017, 19:36
Униформата на американските военни пехотинци не успяла да премине проверката на арктическите атмосферни условия по време на учението "Джойнт Вайкинг 2017" (Joint Viking) в Норвегия, съобщи порталът "Дифенс Нюз" (Defense News) в четвъртък (18 май).
"В големите си дрехи те изглеждаха като талисмана на "Мишлен". Мислеха си, че ще им е топло, но замръзнаха ужасно", разказва Йонас Райдем, говорител на шведската компания за зимни военни дрехи "Торака" (Torraka). Според него производителите на снаряжението за американските военни не са взели предвид факта, че при силен студ влагата, която се изпарява от повърхността на тялото, може да замръзне в пластовете дрехи.
В учението край руската граница са участвали около 200 морски пехотинци от САЩ, посочва Gazeta.ru.
 
Преди 73 г. за три дни всички кримски татари са изселени от полуостров Крим
18.05.2017, 16:40
От 18 до 20 май 1944 г. с решение на Държавния комитет по отбрана (ДКО) на СССР всички кримски татари са депортирани от полуострова в Узбекистан (151 хил.), Казахстан (4286) и Таджикистан, като малка част е изпратена в Марийска АССР, в Урал и в Костромска област. В телеграма до Сталин НКВД докладва, че са изселени общо 183 155 души.
Мотиви за изселването
В секретното постановление на ДКО № ГОКО-5859 от 11 май 1944 г. относно причините за депортацията се казва, че „по време на Отечествената война много кримски татари измениха на Родината, дезертираха от частите на Червената армия, отбраняващи Крим, и преминаха на страната на противника, постъпвайки в сформираните от немците доброволчески татарски военни части, борещи се против Червената армия; в периода на окупация на Крим от немско-фашистките войски, кримските татари участват в немските наказателни отряди и особено се отличават със своите зверски разправи по отношение на съветските партизани, а също така помагат на немските окупатори при организиране на насилственото изпращане на съветски граждани в германско робство и масово изтребване на съветски хора.”.....Прочети още
 
Днес Балтийския флот на Русия отбелязва 314-та годишнина
18.05.2017, 16:34
За рожден ден на Балтийския флот е прието да се смята 18 май 1703 година, когато флотилия от 30 лодки с войници от Преображенския и Семеоновския полк под командването на Петър I са постигнали първата бойна победа, пленявайки в устието на река Нева шведските военни кораби - „Гедан” и „Астрильд”.
Тогава всички участници са получили специални медали със знаменития надпис „Невъзможното е възможно 1703”, информира ИТАР-ТАСС. - Още за Балтийския флот
 
Факултет „Авиационен“ провежда научна конференция с международно участие
18.05.2017, 16:16
Днес и утре във факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“, гр. Долна Митрополия, се провежда научна конференция с международно участие „Съвременни тенденции в авиационното обучение“ под патронажа на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Съорганизатори на конференцията са фондация „Български криле“ и Съюза на учените в България, клон Плевен, съобщават от факултета. Гости на форума са представители на университети, научни организации, военното аташе на САЩ, представители на български и чуждестранни фирми. Приветствие към участниците в конференцията поднесе бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник - командир на Военновъздушните сили. Научната конференция беше открита от бригаден генерал Пламен Богданов, Началник на Националния военен университет „Васил Левски“.
Източник: http://www.otbrana.com
 
Поне 940 военнослужещи ще напуснат армията до края на годината
18.05.2017, 16:13
Тревога за състоянието на отбраната и въоръжените сили бе изразена на национална дискусия за развитие на сигурността
и защитата на България, която се провежда в ЦВК. Тя е организирана от СОР „Атлантик” и бе открита от неговия председател генерал-майор от резерва Ангел Златилов.
Традиционното подценяване на Въоръжените сили продължи и през последните години, посочи Илия Милушев, съветник на президента по сигурността. Той подчерта, че Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 г., който бе подготвен от служебното правителство и внесен в парламента добре описва проблемите в сектора. Некомплектът от личен състав бе определен, като бич за Въоръжените сили. Докладът показва, че Въоръжените сили са осакатени в мирно време, е позицията на президентската институция. Състоянието на резерва и запаса също е под всякакви критика. Като цяло изводът е, че Въоръжените сили при необходимост не са в състояние да изпълнят в пълен обем конституционните си задължения.
Членството в НАТО, каза г-н Милушев, не ни освобождава от отговорност да поддържаме боеспособни своите Въоръжени сили. Съюзниците в Алианса по отделно и като цяло, допълни той, апелират за по-боеспособни български въоръжени сили. Във връзка с това президентската институция настоява за спешни мерки. Държавният глава и върховен главнокомандващ, бе посочено в изказването, има твърдото намерение да използва всички възможности, които му дават Конституцията и законите за укрепване на въоръжените сили. Първи приоритет са спешни мерки за попълване на некомплекта от личен състав, повишаване на мотивацията на хората в отбраната и тяхното заплащане. Второ, извършване на преглед и актуализация на нормативните документи в областта на отбраната. Тук бяха посочени Стратегията за национална сигурност и Доктрината за Въоръжените сили от 2011 г. и др., включително Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.  Трето, крайно време е да стартират инвестиционните проекти за модернизация и превъоръжаване, в т.ч. на Сухопътните войски.  Четвърто, подготовката на войските да се води по принципа, че войските трябва да се учат на това, което е необходимо за война. Пето, обръщане на внимание на все още недостатъчно законово регламентирани задачи на армията, като борбата с тероризма и защитата на стратегически обекти. Всичко това, подчерта Илия Милушев налага увеличението на разходите за отбрана да започне веднага.
За първите намерения и приоритети на МО говори заместник-министърът на отбраната Анатоли Величков. Оказа се, че той е артилерист, завършил е школата за младши сержанти в Асеновград, когато командир е бил ген. Ангел Златилов, а по-късно служил в танковия полк в Банско на самоходна гаубица.
Заместник-министърът посочи, че поставените от г-н Милушев въпроси са известни и се приемат с тревога от обществеността. Тя, посочи той, обича своята армия, но обича да е способна и да изпълнява конституционните си задължения. Според него новото ръководство на МО има разширено виждане за т.нар. военно обучение. Идеята е то да бъде последвано от възможности за реализиране на доброволна военна служба. Дали тези намерения ще се реализират е въпрос на време, на внимателна преценка и анализи, смята той.
И занапред политиката на МО, каза заместник-министърът, ще бъде насочена към поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили. В този смисъл остава задачата за постепенно постигане на ниво от 2 процента от БВП за отбрана. Тук той даде интересна информация: „В петък, миналата седмица, трябваше спешно да дадем до понеделник становище до Министерството на финансите, което да бъде гласуване на Министерски съвет. Министерството е подготвило и изразило становище за увеличение на разходите за отбрана. Увеличението е значително, за над 300 милиона, ако сме решени да следваме плана за развитие и достигането на тези 2 процента от БВП.” Осигурени са средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за придобиване на нови самолети и кораби, стана ясно още от думите на заместник-министъра.
За какво се предвиждат увеличените финансови средства? На първо място, попълване на вакантните места. Тук заместник-министърът изрази притеснение, че не бива да продължава тенденцията нарастването на минималната работна заплата за страната да бъде с темпове, които превишават увеличението на военните възнаграждения. МО, каза той, е с пълното съзнание, че изоставаме от пазара на труда. Според него, ако този процес продължи, отливът от военнослужещи ще нарасне чувствително, а няма да има желаещи за постъпване в армията. В този ракурс  и с тези забележки министърът на отбраната е подкрепил приетата на последното заседание на правителството средносрочната бюджетна прогноза. Заместник-министърът изрази тревога и от състоянието на търговските дружества към МО, особено на тези в ТЕРЕМ.
Директорът на дирекцията "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната бригаден генерал Калин Кузманов също алармира за проблемите с недостига на личен състав, като отбеляза освен вече познатите числа за некомплекта, че до 2020 г., поради навършване на пределна възраст, армията ще напуснат още над 940 военнослужещи.
Във форума участват сериозни специалисти в сектора на отбраната. В него се включиха бившите министри на отбраната Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, бившият министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков, бивши заместник-министри на отбраната, началници на Генералния щаб, командващи и командири от армията, преподаватели и представители на военната наука. 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Китай за първи път изпита нов боен хеликоптер
18.05.2017, 08:40
Китайската авиостроителна корпорация АVIC успешно изпита бойния хеликоптер Z-19Е, предназначен за износ в други страни, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
Хеликоптерът е бил изпитан на едно от летищата в североизточния град Харбин. Леката бойна машина, получила от разработчиците си наименованието „Черно Торнадо“ е създадено въз основата на хеликоптера Z-19, но има редица технически подобрения и различия. Някои параметри и възможности могат да се изменят от производителите в индивидуален ред по желание на клиента. Според разработчиците тази новост „ще даде уверено излизане на китайското производство на хеликоптери на външните пазари“. - (видео)
Отличителна особеност на новия летателен апарат е, че при полет той издава по-малко шум от Z-19. Екипажът му е от двама души, а теглото - четири тона. Може да бъде снабден с противотанкови и зенитни ракети. Преди всичко хеликоптерът е предназначен за огнева поддръжка на войските, поразяване на тежка бронирана техника и танкове.
 
Военният комитет препоръча НАТО да се присъедини към коалицията срещу ИД
18.05.2017, 08:20
Военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе нарекъл НАТО "отживелица", настоява съюзниците си да дават по-голям принос в борбата срещу тероризма, отбелязват агенциите. "Сега дискутираме по това дали НАТО ще стане член на тази коалиция".
Решението трябва да бъде взето на срещата на върха на алианса на 25 май в Брюксел", заяви на пресконференция след заседанието на началниците на отбраната на 28-те председателят на Военния комитет, генерал Петър Павел. "Нашата препоръка е НАТО да стане член на тази коалиция", изтъкна генерал Павел. Той отбеляза, че началниците на отбраната са единодушни, че НАТО може и трябва да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други страни, борещи се срещу ИД, да могат по-добре да се защитават. Страните от НАТО не желаят алиансът да участва в активни бойни действия срещу "Ислямска държава", макар че всички са индивидуални членове на антиджихадистката коалиция, отбелязва АП.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
В Словакия събират гласове за излизане от НАТО
18.05.2017, 08:16
В Словакия вече повече от 150 хил. души са подписали петиция, призоваваща правителството да организира референдум за излизане от НАТО. Инициатор на подписката е представената в парламента партия „Котлеба – Народна партия „Наша Словакия“. Така Словакия може да стане първата държава, който през 2020 г. ще съобщи излизането си от Алианса, пише Известия.
Словакия влиза в НАТО през 1999 г. без провеждането на референдум по въпроса. Според социологическите проучвания в последвалите години повечето словаци оценят негативно действията на Алианса. Според проучване на „Глобсек“ към края на 2016 г. 47% от словаците предпочитат неутралитет пред членството на страната във военния блок. Във връзка с това и „Котлеба“ събира подписи, призовавайки към референдум за излизането на страната от НАТО.
„НАТО продължава под прикритието на борбата за демокрация и човешки права да руши суверенни държави. Това е един от инструментите на американската експанзия, която се опитва да контролира ресурсите и пазарите на независимите държави“, заяви прессекретарят на партията Милан Угрик.
Според конституцията на страната за провеждането на референдум е необходимо събирането на 350 хил. подписа. В Братислава на 18 май ще се състоят протести с искане външнополитическият вектор на страната да бъде изменен.
Словакия може да стане първата държава, която в близко бъдеще да повдигне въпроса за излизане от НАТО. За това съществуват всички предпоставки: растящ брой протести, инициативи на парламентарната опозиция за референдум.
Все повече жители на Източна Европа разбират, че членството в НАТО напълно противоречи на националните им интереси.
Източник: http://focus-news.net/
 
Франция има сериозен проблем с изправността на вертолетите си
18.05.2017, 07:50
Френските въоръжени сили имат сериозен проблем с поддръжката на новите си типове вертолети, като процентът изправна техника е под 50, въпреки сериозните вложения за логистиката им. Това става ясно от информация предоставена от френското МО в отговор на депутатски въпрос.
Френската армейска авиация разполага с 59 щурмови вертолета Tiger, но средния процент изправни сред тях през миналата година е бил 25,6. На този фон за тяхната поддръжка са били вложени €88,61 млн. Това все пак е подобрение, защото през 2015 г. изправните Tiger са били средно 21,4%. Средната възраст на флота от щурмови вертолети е едва пет и половина години.
Още през миналата есен френският военен министър Жан-Ив ле Дриан заяви, че френските въоръжени сили страдат от сериозно недофинансиране, което се отразява зле на логистиката.
Експлоатираните от френските ВМС NH90 Caïman са едва на средно 3,4 години, но средно през 2016 г. са били изправни 38,4% от 15-те налични вертолета. Тяхната поддръжка е струвала €47 млн.
Армейската авиация експлоатира 17 броя NH90, от които изправни са били 41,4%, при годишна цена на поддръжката €61,53 и средна възраст от 3 години.
Ситуацията с по-старите вертолети Cougar, чиято средна възраст е 26,3 години е отчайваща – през 2016 г. едва 9,9% от наличните вертолети са били изправни, а за поддръжката им са дадени €40,27 млн.
Като цяло малко над 1/3 от вертолетният флот на френските въоръжени сили е бил изправен във всеки един момент.
Основната причина за това е усложнената система за поддръжка, в която работата се поделя между въоръжените сили и производителите. В момента се приема план за опростяване и оптимизация на процеса с цел до 2019 г. средният процент изправни вертолети да достигне 50.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Утре стартира международното изложение SITDEF 2017
17.05.2017, 21:17
 
Германия е поискала класифициран брифинг за F-35
17.05.2017, 22:53
Германия официално е поискала от Пентагона да получи класифициран брифинг за възможностите на новия американски изтребител Lockheed Martin F-35, тъй като страната се интересува от евентуалното ми придобиване в периода 2025 – 2035 г. Това съобщава Reuters.
Информацията на агенцията се базира на официално писмо, което германските ВВС са изпратили на Пентагона. От него става ясно, че все още няма реална програма за придобиването на нов боен самолет, но в момента се изготвя задълбочен анализ на наличните възможности, включително и придобиването на F-35.
От няколко години Германия прави предварителни проучвания на въпроса за замяната на сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado. Евентуалният заместник трябва да влезе на въоръжение през 2035 г.
Европейският гигант Airbus вече съобщи, че води предварителни разговори с Германия и Франция за евентуалното създаване на нов общоевропейски боен самолет. Програмата е известна като NGWS (Next Generation Weapons System).
С изискването на класифицирана презентация за способностите на F-35 германското правителство не само се запознава с неговите способности, но и може да оказва натиск върху индустрията и евентуалните си партньори в създаването на нов европейски боен самолет.
Според писмото с което разполага Reuters до средата на 2018 г. трябва да бъде взето политическо решение на база военната експертиза за възможните опции за придобиване на нов боен самолет към 2035 г.
Запитването на Германия трябва да премине през формалното одобрение за класифицирания брифинг, но това не се очаква да бъде проблем. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
ВМФ на Русия предупреди за ракетни стрелби в Средиземно море
17.05.2017, 22:11
ВМФ на Русия ще проведе военни учения с бойни стрелби в Средиземно море в периода от 24 до 27 май, съобщава Федералното управление на гражданската авиация на САЩ.
В съобщение A0039/17 се указва, че "руския флот планира да проведе ракетни стрелби в басейна на Средиземно море (зоната включва и буферните зони)". Става въпрос за цялото либийско крайбрежие на дълбочина 150 километра от Триполи.
По последни данни, в състава на постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море се намират носителите на крилати ракети "Калибър" фрегатите "Адмирал Григорович" 494 и "Адмирал Эссен" 751, а също и новата подводница на ЧФ Б-265 "Краснодар" 482. Освен това, в региона бойна служба носят големия десантен кораб "Ямал" 156, тралщика "Валентин Пикуль" 770, средния разузнавателен кораб "Кильдин", морския буксир МБ-174 и плаващата работилница ПМ-138.
Руски СМИ съобщават, че към групировката трябва да се присъедини и стражевия кораб "Сметливый" 870, въоръжен с противокорабни ракети "Уран".
 
Сирия, Израел, ЮАР и Фиджи за първи път ще участват в Армейските международни игри в Русия
17.05.2017, 21:11
„Израел, Фиджи, ЮАР, Узбекистан, Уганда, Лаос и Сирия за първи път ще вземат участие в Армейските международни игри“, - съобщиха от организационния комитет на състезанията по време на съвещание с чуждестранни военни аташета от 32 страни.
По-рано бе съобщено, че участие в Армейските игри са потвърдили 28 страни, още 16 все още не са взели окончателно решение. Първоначално покани са били изпратени на 73 държави.
Армейските международни игри през тази година ще се проведат на 22 полигона в Русия, Беларус, Азербайджан, Казахстан и Китай в продължение на 14 дни (от 29 юли до 12 август).
Към съществуващите през миналата година 23 военно-приложни дисциплини се добавят пет нови: състезания на военнослужещи от военната полиция, конкурс сред екипажи на военна автомобилна техника, състезание на военнослужещите на страните-членки на СНД, състезание на разчети на БЛА и конкурс за най-добър инспектор на ВАИ.
 
Бойко Ноев: За армията трябват 2 милиарда лева, за да изпълнява задачи си
17.05.2017, 19:59
"Аз мисля, че министър Каракачанов, който има значителен опит и като член на парламента, и като член на Комисията по отбрана, е доста запознат с проблемите в отбраната особено откъм ресурсната им част и смятам, че той бързо ще навлезе в тези аспекти. Винаги трябва време, но аз съм оптимист, че той ще се справи с това, което му е възложено като отговорност". Това заяви в интервю за БНР Бойко Ноев, бивш военен министър.
"Не е вярна тезата, че самолетът е най-важното нещо за българската армия. Най-важното нещо са хората и това го казват всички. По оценки на някои експерти, на българската армия са необходими около 2 милиарда лева, за да изпълнява своите задачи, да бъде мотивирана и въоръжена. 2 милиарда са 2,2 процента от БВП.
В момента бюджетът е около 1 милиард и нещо. Това означава, че трябва да го удвоим, за да бъде армията добре. Заплатите в българската армия са много ниски и това води до отлив. Ние при това ниво на финансиране и поддръжка на армията няма как да имаме достатъчна армия. Дали България може да си позволи да даде 2 милиарда за армия при положение, че трябва да даваме за пенсии, образование, здравеопазване и така нататък?", допълни той.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Al-Watan: Мюсюлмански батальони в Сирия – новото оръжие на Москва
17.05.2017, 19:47
Русия е подготвила около 60 000 военнослужещи, основно мюсюлмани-сунити от севернокавказките републики, които предстои да бъдат пратени на служба в Сирия, съобщава саудитското издание "Ал-Уатан" (Al-Watan), цитирано от inosmi.ru в сряда (17 май). Според изданието така Москва е решила да засили ролята си в Сирия.
Част от военните-мюсюлмани вече са изпратени в Алепо и на изток от долината Уади Барад, където руските войници изпълняват полицейски функции. Бойците са инструктирани да използват ислямски думи и арабски имена, за да изградят по-приятелски отношения с местното население.
Журналистите смятат, че мобилизирането на мюсюлмани от Русия в борбата с "Ислямска държава" (ИД) в Сирия ще позволи на Владимир Путин да отстоява интересите си в Близкия Изток, благодарение на общите възгледи на руските военни от Чечения и Ингушетия и местното население.
Изданието припомня, че тактиката да се използват мюсюлмани в решаването на проблеми в арабските страни е използвана от Кремъл и преди. Например чеченският лидер Рамзан Кадиров е използван като свързващо звено между арабския Изток и Москва.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС
17.05.2017, 19:30
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат „министри на отбраната“ и в заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС. Те ще се проведат на 18 май 2017 г. в Брюксел, Белгия.
Министрите ще обсъдят въпроси, свързани с изпълнението на приоритетите в областта на сигурността и отбраната от Глобалната стратегия на ЕС, сътрудничеството ЕС – НАТО, както и ключовите задачи и следващите стъпки от дейността на Европейската агенция по отбрана.
След заседанието на Съвета, министрите на отбраната и министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС ще се срещнат на работен обяд, на който ще обсъдят въпроси, свързани с борбата с тероризма.
В рамките на посещението си в Брюксел министър Каракачанов ще проведе и среща с Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Министърът ще представи актуалната вътрешнополитическа обстановка в България и приоритетите на кабинета в областта на сигурността и отбраната. Двамата ще обсъдят и мигрантската криза, обстановката в Западните Балкани, както и предстоящата на 25 май 2017 г. специална Среща на държавните и правителствени ръководители на Алианса.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Началникът на отбраната участва в сесиите на Военните комитети на ЕС и НАТО
17.05.2017, 19:25
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва на 16 май в пролетната сесия от заседания на Военния комитет на Европейския съюз на ниво началници на отбраната, която се проведе в Брюксел, Белгия. В рамките на форума върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини запозна участниците с актуална информация за изпълнението на Глобалната стратегия по външната политика и сигурността.
Една от основните теми, обсъждани по време на проведеното заседание, беше рамката за изпълнение на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, като беше поставен акцент върху Постоянно структурираното сътрудничество (PESCO), координирания годишен отчет по отбрана, бойните групи на ЕС и способностите за планиране и провеждане на военни операции и мисии.
Началниците на отбраната на страните-членки проведоха дискусии, засягащи тренировъчните и съветнически мисии на ЕС, военните операции на Съюза и въпроси от областта на киберотбраната. Проведена бе и сесия с участието на страните-партньори, а председателят на Военния комитет на НАТО и Върховният командващ на силите на Алианса в Европа запознаха присъстващите с основните текущи дейности и сътрудничеството между Алианса и ЕС.
Генерал-лейтенант Андрей Боцев участва и в заседанието на Военния комитет на НАТО, което се провежда в Брюксел днес, 17 май.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Каракачанов не е съгласен с оценките на служебния кабинет за отбраната и Въоръжените сили
17.05.2017, 19:13
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще оттегли внесения от служебния кабинет в парламента Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 г. Той заяви това на първото заседание на Комисията по отбрана, на което представи на депутатите своя екип. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“. Настоява и за повече препоръки в документа.
Заместник-министри са генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и Анатолий Величков. Първият е военен от кариерата, преминал през различни длъжности на армейската йерархия, включително и като представител на началника на отбраната в НАТО. Той олицетворява своеобразната приемственост между трите кабинета на Бойко Борисов. В първия беше съветник на министъра на отбраната ген. Аню Ангелов, във втория съветник и по-късно заместник на министъра на отбраната Николай Ненчев, а в третия, т.е. сегашния – отново заместник-министър. Започваме да разработваме политики, които да решат проблема с дефицита от кадри в армията, каза ген. Запрянов. Вторият заместник-министър е политик и финансист. Бил е народен представител в 37-я и 38-я парламент. В годините след това се занимава с управление на финансови структури, по-точно в пенсионно-осигурителна компания. Вече е наясно, че финансовото състояние на търговските дружества към МО не е добро.
Представени бяха и други членове на политическото ръководство на МО, които са познати лица. Началник на политическия кабинет ще бъде отново полковник от запаса Илия Налбантов, посветил се на военната служба от 13-годишен. За медийната политика на министъра ще отговаря Александър Урумов, който вече е правил това в периода от 1997 до 2001 г. Парламентарен секретар е Ваня Деневска. Тя е работила в правната дирекция на МО, но на новата длъжност идва като адвокат на свободна практика.
За да няма съмнения в моите политически позиции, заявявам, че членството ни в НАТО и ЕС не подлежи на коментари и ревизия, подчерта още в началото министър Каракачанов. Той изрази тревога от състоянието на международната обстановка, особено в Западните Балкани. Обеща да не се прави на по-голям военен специалист от генералите и офицерите членове на Комисията по отбрана. И ги призова да не го оставят на мира.
Председателят на комисията генерал от резерва Константин Попов и останалите депутати пожелаха успех на новото ръководство на МО. От всички бе изразено очакването, че в комисията ще се работи в интерес на отбраната и Въоръжените сили, независимо кой от коя парламентарна група е. Преди това бе представен съставът на комисията, за което ще ви информираме в последваща публикация. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Германски войник загина при учебни стрелби във Вилдфлекен
17.05.2017, 09;36
22 годишен войник от германската армия загина вчера при учебни стрелби на полигон във Вилдфлекен, провинция Бавария, пише вестник Süddeutsche Zeitung.
Съответното съобщение за трагичния инцидент направи министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, която подчерта, че трябва да бъдат положени усилия за гарантирането на сигурността на войските при провеждането на обученията им.
Към момента обстоятелствата около смъртта на войника от Бундесвера все още се изясняват.
 
МВР купува каски и бронежилетки за 7,4 млн. лв.
17.05.2017, 08:41
МВР е обявило обществена поръчка за доставка на средства за индивидуална балистична защита – противокуршумни каски и бронежилетки на обща стойност от 7,4 млн. лв., без ДДС. Това става ясно от публикуваната документация на сайта на вътрешното ведомство, предаде БГНЕС.
Обществената поръчка е за сключване на рамково споразумение за срок от 36 месеца, а изборът на победител в трите обособени позиции ще се базира на предложена най-ниска цена. Според документацията МВР планира да закупи до 2000 противокуршумни каски с балистичен визьор, 500 противокуршумни жилетки с тактическо елече и още 4000 противокуршумни жилетки. Специалната каска с визьор тежи близо 3,5 кг., а единичната цена е над 1300 лв., без ДДС. Противокуршумната каска трябва да осигурява 100% защита от преки попадения и рикошети на куршуми с мек сърдечник на пистолетни и револверни патрони. Една от противокуршумните жилетки с тактическо елече струва малко над 1500 лв., без ДДС. Теглото на всяка от тях ще е около 6 кг., като необходимите бройки ще са разпределени в следните размери – 65% XL, 25% L и 10% XXL. 4 млн. лв., без ДДС, ще плати МВР за 4000 противокуршумни жилетки. Тежестта на жилетката ще е малко над 4 кг. От документацията се разбира още, че тъй като защитните средства имат около пет годишен срок на употреба, всяка година от МВР ще заявяват необходимото им количество каски и жилетки. Подаването на оферти ще става до 12 юни, а средствата за закупуване на екипировката е от бюджета на МВР. През септември 2016 г. стана ясно, че МВР трябваше да бракува 2900 бронежилетки поради изтекъл срок на годност. Към онзи момент силите за сигурност разполагаха с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. - Още специално снаряжение
 
Boeing получи поръчка за преработка на британските Apache
17.05.2017, 08:28
Компанията Boeing получи поръчка на стойност $488,1 млн. за преработка на 38 от британските щурмови вертолети WAH-64D Apache в най-новата версия AH-64E Apache Guardian.
Договорът трябва да бъде приключен до края на май 2024 г. Той включва освен преработка на вертолетите и резервни части и обучение.
За сега не се съобщава как наличните WAH-64D ще се преработят в новата версия, но е известно че голям брой от техните агрегати и системи ще бъдат използвани. Двигателите RTM332 ще бъдат заменени със стандартните за типа GE T700.
Очаква се AH-64E да започне да влиза на въоръжение в британската армейска авиация към 2022 г. А WAH-64D ще бъде свален от въоръжение до 2024 г.
Договорът е част от обявения по-рано план за преработка на 50 от наличните 66 WAH-64D. Цялата стойност на проекта се очаква да достигне $2,3 млрд. Очаква се сключване на допълнителен договор за преработка на още 12 машини, както и за други съпътстващи стоки и услуги.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Показаха първия Eurofighter и Hawk за Оман
17.05.2017, 08:20
На 15 май BAE Sysrems показа първия многоцелеви изтребител Eurofighter Typhoon и първия учебен самолет за напреднало обучение Hawk предназначени за Оман. Събитието се състоя на линията за крайно сглобяване на компанията в Уортън, Великобритания.
Договорът с Оман за Eurofighter Typhoon бе подписан през декември 2012 г. и включва доставката на девет едноместни и три двуместни изтребителя. Първите изтребители ще бъдат доставени до края на годината и така арабската страна ще стане шестият оператор след Великобритания, Германия, Италия, Испания, Австрия и Саудитска арабия.
Оман има опции за още 12 броя Eurofighter.
BAE System показа и първият Hawk Mk 166 предназначен за Оман. Страната е поръчала осем броя и в момента експлоатира по-ранната учебна версия Mk 103, както и едноместната бойна версия Mk 203.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
В Санкт Петербург спуснаха на вода разузнавателния кораб „Иван Хурс“
16.05.2017, 21:29

Днес в корабостроителницата „Северная верфь“ бе спуснат на вода средния разузнавателен кораб „Иван Хурс“ проект 18280. След завършване на строителството и изпитанията корабът до края на годината трябва да влезе в състава на Черноморския флот на Русия. - (видео)
Технически характеристики: водоизместимост - 2500 т. (стандартна) 4000 т. (пълна), дължина - 96 м, ширина - 16 м, газене - 4 м., далечина на плаване при икономичен ход от 16 възла - 8000 мили, екипаж - 120 човека. Въоръжението включва: четири 14.5-мм картечни установки МТПУ.
Първият кораб от серията „Юрий Иванов“ - заводски номер 787, заложен на 27.12.2004, спуснат на вода на 30.09.2013 и предаден на СФ на 30.12.2014 година. - (видео)

Плановете на военното ведомство на Русия предвиждат до края на 2025 година да бъдат построени още два кораба от този проект (вероятно за ТОФ и БФ). - Още за проект 18280

 
Изпитанията на американския аналог на двигателя РД-180 завършили с авария
16.05.2017, 21:06
Американската компания Blue Origin съобщи, че стендовите изпитания на двигателя ВЕ-4, аналог на руския ракетнокосмически РД-180, се провалили.
„Вчера загубихме комплекта от стендовото оборудване за горивната система на един от нашите изпитателни стендове ВЕ-4” – написала компанията в Twitter, като отбелязала, че това не е нещо ненормално при разработките. Компанията уверява, че в най-близко време ще възобнови изпитанията.
Както отбелязва изданието Space News, Blue Origin не съобщава какви са причините и мащабите. Новите двигатели ВЕ-4, работещи на сгъстен природен газ и течен кислород, трябва в перспектива трябва да заменят инсталираните на американските ракети-носители Atlas руските РД-180. Конгресът на САЩ през 2014 г. постанови отказ от руските двигатели и да се ускори разработката на американски аналози. В средата на миналата година бе съобщено, че до 2022 г. американците ще купят 18 броя РД-180.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Сроден от малък с армията
16.05.2017, 20:58
Александър ІІ е роден на 17.ІV.1818 г. Той е първият син на Николай І. Негов възпитател в семейството е генерал П.П. Ушаков, а наставник му е поетът В.А. Жуковски. Под влияние на обективните условия той е принуден да отмени крепостното право и да проведе редица реформи - земска, съдебна, градска, военна, просветна и др., откриващи пътя за развитие на капитализма.
През царуването му Русия завоюва Северен Кавказ и значителна част от Средна Азия. Убит е от Игнатий Йохамович Гриневицки от "Народна воля" на 1.ІІІ.1881 г.
Тази година отбелязваме 140 години от началото на Освободителната руско-турска война 1877-1878 г., след обявяването на която, на 12 април 1877 г., бащицата цар Освободител Александър ІІ не се прибира в царския си разкош, а остава пряк свидетел на бойните действия в продължение на повече от двеста дни през 1877 г.
Каква е императорската съпричастност в първите дни на войната и споделената радост от царя на освободените българи? .......Прочети още
 
Азербайджан унищожи арменски ЗРК „Оса“ в Нагорни Карабах
16.05.2017, 20:42
Азербайджан вчера унищожи, вероятно с израелски противотанков комплекс „Спайк“, зенитно ракетен комплекс „Оса“ на Армения в спорните територии на Нагорни Карабах, съобщиха държавни представители от Баку. - (видео)
В отговор сепаратистките власти в региона заявиха, че ще търсят отплата, засилвайки напрежението в конфликта, предаде БГНЕС.
Страните от бившия съветски блок се намират в продължителен конфликт заради спорния регион, като миналата година стигнаха почти до открита война след ново ескалиране на напрежението.
"Азербайджански сили унищожиха арменска противовъздушна система "Оса" и нейният екипаж в сектора Фисули - Коджавенд на фронтовата линия в Карабах, за да отклонят заплахата, която тя представлява за азербайджанските военновъздушни сили", заявиха от азербайджанското министерство на отбраната.
От своя страна от отбранителното ведомства в Нагорни Карабах посочиха, че азербайджанската армия е понесла щети по военното си оборудване с целева ракета, но отрече да има пострадали сред военнослужещите. "Провокациите на азербайджанските сили няма да останат без отговор", се казва още в него.
Инцидентът идва, след като през февруари отново избухнаха сблъсъци между двете държави, при които загинаха азербайджански военни. През април миналата година най-малко 110 души и от двете страни бяха убити при нови сблъсъци, които бяха и едни от най-ожесточените от години. С помощта на Русия беше постигнато примирие, което сложи край на четиридневните сблъсъци, но оттогава насам опитите за подновяване на мирния процес бяха провалени, припомня агенцията.
Баку и Ереван спорят за Нагорни Карабах, откакто арменски сепаратисти завладяха територията по време на военния конфликт между тях през 90-те години.
 
Министър Каракачанов заговори за нова оценка на офертите за изтребителя
16.05.2017, 19:37
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заговори за повторна оценка на постъпилите оферти за придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС. Министърът бе цитиран днес, 16 май 2017 г., от агенция „Фокус” по време на визитата си в поделението на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив.
„Смятам, че доста прибързано служебното правителство внесе доклада в Министерски съвет, при положение, че знаеше, че няма да има време да го разгледа”, каза министър Каракачанов.
По думите му новите оферти ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Според Красимир Каракачанов става въпрос за огромна сума пари, от порядъка на милиард и половина лева, и при грешка обществото няма да прости на правителството.
„Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата”, поясни още той.
Днешното изказване на министър Каракачанов може да се разглежда като сигнал за ясно желание за преразглеждане на решението на междуведомствената експертна комисия, която класира шведската оферта за Saab Gripen C/D като предпочитана.
Интересно е, че Каракачанов явно влиза и в тона на бившите военни министри Ненчев и Шаламанов, които в последните седмици усилено лансират тезата, че експертизата е била променена, което е довело до изкривяване на избора за нов изтребител. Мнението и на двамата бивши министри не е подкрепено с факти, а е интересно, че Николай Ненчев лично одобрява и разписва методиката на оценка, която се използва в момента, а сменените административни позиции по време на служебния кабинет „Герджиков” нямат отношение, нито към изготвената методика за оценки, нито към работата на междуведомствената комисия.
За сега няма яснота как ще се процедира по въпроса с придобиването на новия изтребител. От днешните думи на министър Каракачанов излиза, че може да се очаква нова експертна комисия, която наново да прегледа и оцени офертите. Как това ще бъде оформено документално и какви ще са реакциите на участниците, ако класирането е различно, предстои да видим. Към момента няма и изказване по темата от страна на премиера Борисов.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Американският разрушител в Черно море бил „напомняне"
16.05.2017, 16:36
Присъствието на американския военен кораб „Оскар Остин” в Черно море е видимо напомняне, че имаме ангажимент да се борим заедно, ако се наложи. Това заяви командващият на Шести американски флот и на ударните сили на НАТО вицеадмирал Кристофър Грейди във Варна, където се срещна с командира на българските ВМС контраадмирал Митко Петев. - (видео)
Ескадреният миноносец е на посещение в морската ни столица до 20 май. Корабът е многоцелеви разрушител и може да участва в операции, покриващи целия спектър от бойни действия на море, описа неговите възможности Грейди.
„Оскар Остин” DDG-79 участва в учения с кораби от ВМС на България, Румъния и Турция, които са един пример как нашите моряци работят рутинно заедно. Част от действията, които проведохме, бяха задържане на море и бойни действия срещу противникови подводници. Морската сигурност тук директно рефлектира върху сигурност на целия регион. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна”, добави вицеадмиралът. Според него няма увеличено присъствие на натовски кораби в Черно море.
„Имаме трайно партньорство с българските ВМС, което е пример за ангажимента ни към морската сигурност по целия свят, тъй като за нас е изключително важно да поддържаме регионалната стабилност”.
Кристофър Грейди беше посрещнат с официална церемония пред щаба на ВМС. По време на срещата му с контраадмирал Митко Петев двамата са обсъдили морската сигурност, двустранно сътрудничество и участието в съвместни операции.
Източник: www.dariknews.bg
 
САЩ изпращат още 130 войници и офицери в Косово
16.05.2017, 16:14
САЩ ще изпратят още 130 войници и офицери в Косово, предава сръбското радио Б92.
"Със засилването на контингента в най-младата балканската държава Вашингтон иска да отправи много ясен сигнал към някои политици в западната част на полуострова. Той е: Не си играйте на война", смята експерт, цитиран от белградската медия. Според специалиста, пожелал анонимност, пристигането на подкреплението трябва да предупреди войнолюбивите кръгове в Македония, Албания и Косово да не си играят с огъня.
Изпращането на американците има още една цел. Тя е да се намали турското влияние в Югоизточна Европа, допълва медията. Американските войници, част от мисията на ООН по опазването на сигурността в Косово (КФОР), са 621 души. В КФОР участват военни от 31 страни от цял свят. България е представена с 11 души.
Източник: http://www.cross.bg/
 
68-ма бригада Специални сили в Пловдив ще получи обещаните 3 милиона лева за ремонт на сградния фонд
16.05.2017, 15:20
68-ма бригада Специални сили в Пловдив ще получи обещаните 3 милиона лева за ремонт на сградния фонд, които бяха обещани от премиера Бойко Борисов в предишния мандат. Това съобщи пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който посети поделението днес, предаде репортер на Радио „Фокус” Пловдив. „По този въпрос разговаряхме с премиера в петък, парите ще бъдат отпуснати отново”, каза Каракачанов. Той уточни, че до момента парите не са усвоени, тъй като е имало обжалване. Причината за обжалването е, че е бил направен доста по-скъп проект за около 5 милиона лева. Този проект трябва да се преразгледа”, добави военният министър. Според него условията, при които служат в момента българските военни са тежки, а армията е недооценена. Точно затова той ще посети поделенията на място, за да изготви оценка за състоянието на армията, която да предостави за разглеждане в МС. Средства за дофинансиране обаче ще могат да бъдат отпуснати едва при новия бюджет. - (видео)
Красимир Каракачанов коментира още, че българското общество трябва да разбере, че армията не е институция само за паради, а тя е призвана да защитава териториалната цялост и суверенитет на България и живота на българските граждани. По тази причина военнослужещите трябва да получават достойно заплащане, от порядъка поне на 1000 лева. По думите му, в момента един редник получава 608 лева, което е напълно недостатъчно. Каракачанов посочи още, че в Българската армия в момента не достигат над 5000 души. Затова е започната инициатива на новото правителство за донаборната военна служба. На този етап въпросът е все още дискусионен, а обществото не е узряло за това.
Командосите от Специални сили в Пловдив демонстрираха пред министъра своите умения. Той наблюдава демонстрации на занятия от ежедневната бойна подготовка и инспектира учебно-материалната база.
Източник: http://focus-radio.net/
 
Засилена охрана за руските бойни кораби през Босфора заради опасност от нападения на "Ислямска държава"
16.05.2017, 12:09
Турското разузнаване е получило информация за възможни нападения на терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") срещу кораби от Военноморския флот на Русия, които преминават през Босфора, пише турският в. "Хабер тюрк".
Уточнява се, че ДАЕШ имала планове да обстрелва руските кораби с дългоцевни огнестрелни оръжия или преносими ракетни установки. Тези атаки можели да бъдат извършени от сушата в тези точки на Босфора, където корабите се доближават максимално до брега. В тази връзка турската полиция е идентифицирала 146 подобни места и е поставила там охрана.
Освен това всеки руски кораб при преминаването му през пролива е съпровождан от полицейски хеликоптер и два катера на Бреговата охрана на Турция.
Военни кораби на Военноморския флот на Русия редовно пресичат турските проливи към Средиземно море и Черно море във връзка с бойните задачи в Сирия.
Източник: https://news.b
g/
 
Филипинитe ce oтĸaзвaт oт UЅ opъжиe в пoлзa нa pycĸo и ĸитaйcĸo
16.05.2017, 11:50
Heзaвиcимo, чe Филипинитe и CAЩ зa дългoгoдишни cъюзници във вoeннo oтнoшeниe, влacтитe в тaзи aзиaтcĸa дъpжaвa имaт нaмepeниe дa нapyшaт тpaдициятa. И дa зaпoчнaтa дa ĸyпyвaт, вмecтo aмepиĸaнcĸo въopъжeниe зa cвoитe нyжди тaĸoвa oт Pycия и Kитaй.
Πpичинaтa зa тaĸoвa peшeниe биxa били пo-дoбpитe ycлoвия и cpoĸoвe зa дocтaвĸa, ĸoитo ycтpoйвaт филипинcĸaтa cтpaнa, зaяви миниcтъpът нa oтбpaнaтa Дeлфин Лopeнзaн.
"Hyжни ca ни caмoлeти, бeзпилoтни aпapaти, бъpзи ĸaтepи. Ocoбeнo нa юг, зa дa пpeдoтвpaтявaмe oтвличaнeтo нa xopa и дa paзпpocтpaнявaмe пpoгpeca в cтpaнaтa", цитиpa миниcтъpът aгeнция Rеutеrѕ.
Ocвeн тoвa, дocтaвĸитe нa opъжия oт CAЩ мoгaт дa бъдaт възпpeпятcтвaни oт oпититe нa няĸoи ĸoнгpecмeни дa зaбpaнят eĸcпopтa нa aмepиĸaнcĸa бoйнa тexниĸa. Moтивът e, чe тя мoжe дa бъдe изпoлзвaнa във вътpeшнaтa вoйнa, бyшyвaщa в дъpжaвaтa.
Πo-paнo пpeзидeнтът нa Филипинитe Дyтepтe oтбeлязa, чe e нeдoвoлeн oт ĸaчecтвoтo нa вoeннaтa тexниĸa, дocтaвянa oт CAЩ пo cилaтa нa cĸлючeни дoгoвopи.
Днec зaд ĸyлиcитe нa пeĸинcĸaтa cpeщa "Eдин пoяc - eдин път" филипинcĸият пpeзидeнт ce cpeщнa c пpeдcтaвитeли на няĸoлĸo ĸитaйcĸи ĸopпopaции oт ceĸтopa. Cpeд тяx, oтбeлязвa Rеutеrѕ, e били и пpoизвoдитeл, вĸлючeн в "чepния cпиcъĸ" нa Baшингтoн зa пpoдaжби нa въopъжeниe нa Иpaн.
Източник: https://money.bg/
 
"Руската афера" - горещ картоф за следващия шеф на ФБР
16.05.2017, 09:48
Следващият шеф на ФБР ще се изправи пред деликатна задача - да съчетае изискването и очакванията да бъде независим с по-нататъшно разследване на съмненията за сговор между приближени на Доналд Тръмп и руското правителство.
Опасността е да влезе в голямо нарушение, доколкото президентът не пропуска случай да окачестви самия предмет на следствените действия като “лъжливи данни”......Прочети още
 
МО предлага промени в доброволната казарма
16.05.2017, 09:30
Правителството планира приемането на специална наредба, която да регламентира доброволно влизане в казармата. В понеделник Министерството на отбраната публикува за обществено обсъждане промени в правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили. От проекта се разбира, че ще се уточняват "условията и редът за обучение по военна подготовка на българските граждани за защита на Отечеството на доброволен принцип".
В измененията има малко конкретика. Отменят се например текстовете, които регламентираха как студентите могат да придобият начална и специална военна подготовка и след това да бъдат зачислени в мобилизационния резерв. Сега това са само две разпоредби от правилника, които ще бъдат по-детайлно разгърнати в новата наредба на Министерския съвет.
И в момента има доброволно военно обучение, но не е ясно колко студенти са се записали на него. Курсовете за военна подготовка сега са до 90 часа, а в бъдеще ще са най-малко 90 часа. Причината е, че трябва да се изравнят като време с подготовката на резервистите. След преминаването на тези курсове изкаралите ги биват зачислени в мобилизационния резерв. Допълнително военните провеждат обучение в училищата. За миналата учебна година са обучили 4790 паралелки от 985 училища.
Промените явно са изготвени спешно, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че е за връщането на наборната служба. В управленската програма на кабинета обаче е записано, че ще има единствено военно обучение на доброволен принцип, с което явно Каракачанов се е съгласил. Затова постепенно промени мнението си и даде на заден за казармата. За връщането й настоява "Патриотичният фронт" още от предишното Народно събрание, но военните изразиха отрицателно становище, тъй като е много скъпо.
Без конкурс
Може само да се предполага с какво МО ще примамва доброволци, при положение че трудно се вмества в бюджета си. Тъй като едва 20% от длъжностите за резервисти са попълнени, в промените на правилника се посочва, че приемането на служба в доброволния резерв ще стане възможно и за български граждани, освободени от военна служба, без те да бъдат карани да се явяват на конкурс. Достатъчно ще е само да подадат молба. За тях обаче ще останат задължителни медицинските прегледи, изискването на ценз, чистото съдебно минало.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
В Естония е оборудвана нова база за хеликоптерите от ВВС на САЩ
16.05.2017, 09:17
От щаба на силите за самоотбрана на Естония съобщиха, че в рамките на учението на НАТО „Пролетна буря-2017“ във военното градче Тапа ще бъде оборудвана база за хеликоптери от армията на САЩ, предаде "Комсомольская правда".
Уточнява се, че базата е вече комплектувана със средства зя управление и връзка, техника за обслужване на летателните апарати, казарми за пилотите и обслужващия персонал.
Ученията на НАТО „Пролетна буря- 2017“ преминават в Естония от 8 до 26 май с участието на около 9000 военнослужещи.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Намерените са телата на двама от пасажерите на разбилия се японски военен самолет
16.05.2017, 09:05
Спасители са открили телата на двама от общо четиримата пасажери, които са били на борда на разбилия се вчера (11:47 местно време) в Япония военен самолет Beechcraft LR-2 Nayabusa (р.н. 23-057, FL-677), предава РИА Новости. Към настоящия момент екипите полагат усилия да установят местоположението на останалите двама души.
Връзката със самолета тип LR-2 е прекъснала малко след излитането му от летището на северния остров Хокайдо в понеделник. Според японските медии на борда на машината се е намирал пациент в тежко състояние, който е трябвало да бъде транспортиран в друго болнично заведение. По-късно отломките от разбилата се машина бяха намерени в южната част на острова.
 
В САЩ разказаха за руската подводница, с „която по-добре да не се срещаш”
16.05.2017, 08:47
Руската подводница от проект 877 «Палтус» се смята за една от най-добрите в класа на дизелово-електрическите подводници. Дори във ВМС на САЩ не горят от желание да влизат с нея в противоборство, пише анализаторът на списание National Interest, специалист в сферата на отбраната и националната сигурност Кайл Мизоками. Авторът обръща внимание на ниската хидроакустична видимост на «Палтус». Благодарение на особената си конструкция подводницата издава значително по-малко шум, отколкото конкурентите ѝ. Системата за обезпечаване на живота позволява на подводницата да остава под вода до две седмици, а запасът на хода е около 14 000 километра, което превишава разстоянието от базите на Северния флот на ВМФ на Русия до Куба, пише авторът.
Подводниците «Палтус», създадени по съветско време, след разпада на СССР са били изнасяни. Десет подводници са били купени от Индия, три от Иран, две от Китай. Дълбока модернизация на проекта 877 е станала «Варшавянка» (проект 636), чиито хидродинамични показатели в момента са на много голяма висота. Подводниците са снабдени с пускови установки за ракетите „Калибър”, което прави възможно те да бъдат използвани в съвременни конфликти. «Варшавянка» също се радва на силно търсене на международния пазар. В средата на 90-те години десет такива подводници са били купени от Пекин. По-късно шест такива подводници купи неговия геополитически съперник – Виетнам. - Още за проект 877/636
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Офицери от резерва призовават международната общност за борба с тероризма
16.05.2017, 08:37
На снимката: Ген. Стоян Топалов и полк. Асен Пейчев участваха в Петата Генерална асамблея на Международния консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва (МКК), която се проведе на 8 и 9 май в Братислава, Словакия.Международната общност трябва да се обединява за противодействие на тероризма, заявиха ръководителите на организациите на офицерите от запаса и резерва и на ветераните на Петата Генерална асамблея на Международния консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва (МКК), която се проведе на 8 и 9 май в Братислава, Словакия. Сред тях бе и председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, който, както вече съобщихме, бе избран за вицепрезидент за Югоизточна Европа на МКК.
В приетия единодушно меморандум се подчертава, че не съществува алтернатива на борбата с тероризма на основата на постоянните колективни усилия на международната общност, независимо от политическата конюнктура, съобщи пред журналистите президентът МКК Александър Николаевич Каншин. Той отбеляза още, че ветераните, които познават истинската цена на войната и мира, трябва да обърнат внимание на своите държавни глави и правителства, че централната координираща роля в тази борба има ООН.
Хуманитарната акция „Мисия за мир и дружба” на представителите на тези повече от 30 организации завърши на 9 май с поднасянето на венци на монумента на воините, загинали за освобождението на Словакия от фашизма. Главната цел на нашата мисия е да предупредим и да не допуснем възраждането на фашизма, каза Александър Каншин. Той отбеляза, че в Братислава се събрани представители на страни, които членуват в различни военно-политически организации и не всички са на едно мнение по оценките на съвременните събитие. В едно обаче сме единни, каза Александър Каншин, не бива да допуснем повторение на тези ужаси, които донесе на народите германският фашизъм в годините на Втората световна война. 
Източник: http://www.otbrana.com/
 
14 години от трагичната гибел на майор Полянков
16.05.2017, 00:10
На 16 май 2003 г. загина 34-годишният майор-инженер Анатолий Полянков от 3-а изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”. Катастрофата стана при изпълнение на задача – зона, сложен пилотаж, на малка височина, със самолет МиГ-21 бис (б.н. 362).
Въвеждането на самолета в низходяща вертикална фигура на височина, която не осигурява безопасно извеждане на машината от фигурата в сложния пилотаж е основната причина за катастрофата със самолет МиГ-21бис на 16 май т. г. При катастрофата загина майор Анатолий Полянков.
В съобщението тогава на пресцентъра на МО се казва още, че разследващата комисия посочва като съпътстваща причина и количеството облачност в зоната за изпълнение на задачата, която закрива превишението на местността от над хиляда метра. Фактическата информация за заключението на комисията е събрана от средствата за обективен контрол на борда на самолета, наземните средства на летище Граф Игнатиево и радиолокационната информация от РВД.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}