Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември
 

 
В Алжир пристигна поредната партида руска военна техника
15.12.2016, 21:35
На 14 декември в Алжир пристигнаха поредните танкове Т-90СА. Фиксирано е и пристигането на първият изтребител Су-30МКА по новия контракт.
Фотографии на разтоварването на руските танкове за армията на Алжир се появиха в някои електронни медии. Според тях, бронетехниката е пристигнала с кораба „Океанска мечта“ плаващ под флага на Либерия, който е потеглил от руското балтийско пристанище Усть-Луга на 30 ноември 2016 г.
Първата партида с тежка техника по третият контракт, сключен през 2014 година, пристигна в алжирското пристанище Оран през декември 2015 г. Общо трябва да бъдат доставени 200 машини, като част от тях ще бъдат сглобени от руски комплекти в алжирски заводи.
По-рано Алжир по два контракта от 2006 и 2011 година вече получи общо 308 танка  Т-90СА произведени от корпорацията „Уралвагонзавод“. По този начин алжирската армия вече притежава над 500 танка Т-90, ставайки втора по количество на машини от този тип след Индия.
Наскоро световните СМИ съобщиха за сключен нов контракт за доставка на Индия на 464 танка от новата експортна модификация Т-90МС „Прорыв“.
Освен това местни авиоспотъри днес за зафиксирали и пристигането на първият тежък изтребител Су-30МКА от 14-те поръчани през 2015 година машини. Доставката на всичките останали машини ще завърши през следващата, 2017 година. В момента в състава на ВВС на Алжир служба носят 44 изтребителя Су-30МКА, които са били доставени по контракт, сключен през 2006 година.
 
72 години от създаването на военноморската база Бургас
15.12.2016, 20:28
На 15 декември 2016 г. военни моряци тържествено отбелязаха  72 години от създаването на военноморска база Бургас.
Началото на вмб – Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан – лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил личния си пример като послание – и то е:
„Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България !” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство, както за бургаската общественост, така и за цяла България!
Така се поставя началото на пътя за утвърждаване на Военноморска база Бургас като гръбнак на съвременната Флотилия бойни и спомагателни кораби.
И през изминалата година основните усилията на личния състав от флотилията, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства.
Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия.
Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители.
На строевия плац в Пункт за базиране Бургас в присъствието на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, ветерани и приятели на военноморската база се проведе тържествен военен ритуал по повод празника.
Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати.
Отслужен бе молебен за здраве и благоденствие от отец Стилиян от църквата Свети Никола в град Черноморец.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Япония и Русия размразяват военните контакти
15.12.2016, 20:20
Президентът на Русия Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие да възстановят замразените военни контакти, както и контактите във формат 2+2 (министерствата на отбраната и на външните работи на двете държави). Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии. Въпреки специалните отношения между Япония и САЩ, Москва и Токио са заинтересовани от "тясно сътрудничество" в региона, каза Лавров. Според топ дипломата на Русия Путин и Абе обсъдиха теми като противовъздушната отбрана и американското присъствие в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и заплахите от страна на Северна Корея.
Сергей Лавров заяви също, че японските власти са "започнали по-добре да разбират" безпокойството на Русия и двете страни са заинтересовани от сътрудничество в региона.
От думите на руския дипломат стана ясно, че Путин и Абе са обсъдили подготовката за преговорите за мирен договор във формат 1+1. Лавров изтъкна, че двамата лидери са разменили мнения за уреждането на сирийския конфликт и ситуацията в Украйна, допълвайки, че позициите на Москва и Токио "почти съвпадат".
Самият Путин в началото на срещата си с Абе благодари за положените усилия за промяна в руско-японските отношения.
 
Руската армия приема на въоръжение автоматичния гранатомет „Балкан”
15.12.2016, 20:07
В близко време руската армия трябва да получи ново въоръжение, отличаващо се от съществуващите аналози с повишени бойни и технически характеристики. След дълъг процес на разработка, а и след няколко години всестранни изпитания на въоръжение се планира да бъде приет новият руски автоматичен гранатомет «Балкан». Както съобщават медиите, съответната заповед на военното ведомство трябва да се появи догодина. За приемането на въоръжение на изделието АГС-40 «Балкан» (индекс ГРАУ – 6Г27) първа е съобщила «Российская газета».
Информация за това е била получена от пресслужбата на научно-производствения концерн «Технологии машиностроения», в чийто състав влиза организацията, разработваща гранатомета. По официални данни, гранатометът от нов тип, вече е преминал държавните изпитания, след които е бил препоръчан за приемане на въоръжение. Новият автоматичен гранатомет АГС-40 «Балкан» е предназначен да замени съществуващите изделия от своя клас, такива като АГС-17 «Пламя» и АГС-30. В новият проект са били използвани някои идеи и решения, с които да се повишат основните технически и бойни характеристики. От намиращите се в армията гранатомети, новият «Балкан» се отличава  най-вече с увеличената далекобойност на стрелбата и по-мощните гранати. Използването на автоматика позволява да се води огън с 400 изстрела в минута, със скорост 240 м/с, като максималната далекобойност достига 2500 м. Гранатометът тежи 32 кг, а металната кутия с една лента с 20 гранати – 14 кг. - Още за АГС-40
 
Генералите Радев и Попов поздравиха авиационната общественост
15.12.2016, 19:37
Представителният ансамбъл на Въоръжените сили зарадва днес с впечатляващ предпразничен концерт членовете на Българската авиационна асоциация с председател полковник от резерва Ангел Георгиев и всички, които бяха дошли в голямата зала на ЦВК.
Приветствени адреси с пожелания за весело посрещане на празниците, здраве и успехи през следващата година бяха изпратили избраният за президент на Република България генерал-майор от запаса Румен Радев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и Кирил Ерменков – председател на Научно-техническия съюз по транспорта.
Сред присъстващите бяха бившите командващи ВВС генералите от запаса Симеон Симеонов и Стефан Попов и председателите на военно-патриотичните съюзи.
Източник: http://www.otbrana.com
 
Германските ВВС получиха нова модификация на A400M
15.12.2016, 14:50
Германските ВВС получиха шестия си военно-транспортен самолет A400M (Airbus Defence & Space), който е с нова конфигурация, даваща възможност да действа в по-неблагоприятни тактически условия, информира flightglobal.com
Новата модификация позволява самолетът да изпълнява полети от тревни писти, да изпълнява ролята на въздушен танкер и да излита при температури на околната среда до 55°C.
Също така е подобрена системата за самозащита, повишени са възможностите за десантиране на по-големи товари и по-голям брой парашутисти. Самолетът вече може да лети на свръхмалки височини – денем на около 50 м, а нощем – на 100 метра. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Литва подобрява ПВО способностите си със симулаторите RBS 70
15.12.2016, 14:44
Шведската компания за отбрана и сигурност Saab е получила поръчка за симулатори RBS 70 от литовските въоръжени сили. Доставките ще бъдат извършени през 2018 г.
Литовските въоръжени сили използват системата RBS 70 от 2004 г. За да подобрят допълнително способностите си за противовъздушна отбрана (ПВО) те направиха поръчка за симулатори на Saab. Освен симулаторите, договорът включва услуги по обучение и резервни части. Saab и базираният в Литва Балтийски институт за високи технологии съвместно ще работят по интегрирането на персонализирани 3D карти с RBS 70 симулаторите, за да може литовските въоръжени сили да получават визуализация на реалната оперативна среда. „С тази интеграция литовските въоръжени сили ще разполагат със значително подобрени способности за обучение. 3D картите, разработени от нашия местен партньор, осигуряват за представителите на въоръжените сили реалистична среда за обучения. Така те могат да практикуват развръщане и обстрелване на целите в точна виртуална реплика на средата от реалния свят, в която те оперират. Това е доказателство как постоянно подобряваме нашите продукти, за да сме сигурни, че клиентите ни имат най-доброто оборудване на пазара“ сподели Михаел Хьоглунд, ръководител на маркетинга и продажбите в подразделението „Ракетни системи“, част от бизнес направлението на Saab „Динамика“.
„Министерството на отбраната продължава да модернизира системите RBS 70, които използват литовските въоръжени сили. Договорът със Saab ще осигури за нашите войници модерни симулатори. Това ще доведе до намаляване на разходите за обучение и ще ни позволи да поддържаме високо ниво на бойна готовност на войниците“ заяви подполковник Юрис Гвоздас, зам.-директор на дирекцията „Въоръжение и контролни системи“ в Министерството на отбраната на Литва.
Новият RBS 70 симулатор позволява да бъдат обучени бъдещите оператори на ракети да обстрелват дори най-трудните цели. Компютърно базираният симулатор има голям брой траектории на полета и инструкторът може да създаде всяка ситуация на въздушна заплаха с различни видове цели.
Портфолиото на Saab от наземни ПВО ракетни системи с малък обсег включват RBS 70 и последната версия RBS 70 NG. Системата RBS 70 има впечатляващи резултати с доставени над 1 600 пускови установки и над 17 000 ракети на 19 държави.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Модернизация на танкове M1A2 Abrams на армията на Кувейт
15.12.2016, 14:00
Агенцията за военно сътрудничество на военното ведомство на САЩ (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) на 13 декември информира, че ден по-рано е изпратило до Конгреса на САЩ уведомление за предстояща модернизация на 218 основни танка M1A2 Abrams на кувейтската армия в рамките на програмата за междуправителствени чуждестранни военни продажби Foreign Military Sales (FMS). Стойността на програмата за модернизация се оценява на 1,7 млрд долара.
Съобщава се, че танковете трябва да получат дистанционно управляеми модули М153 Common Remotely Operated Weapons Station (CROWS) II с 12,7 мм картечници, допълнителни картечни установки Counter Sniper and Anti-Materiel Mount (CSAMM), усилено брониране ("special armor"), радиостанции AN/VRC-92E SINCGARS, нови термовизионни прибори за нощно виждане, нови цеви за 120-мм оръдия и т.н.
Работите по модернизацията ще се осъществяват от корпорацията General Dynamics - по всяка вероятност в завода Joint Services Manufacturing Center (JSMC) в Лима (щат Охайо).
Напомняме, че Кувейт получи тези 218 нови танка M1A2 Abrams през периода 1994-1996 г. - Още за M1A2
 
Военен самолет превози 4-месечно бебе за животоспасяващо лечение във Виена
15.12.2016, 11:47
Авиомедицинска евакуация за животоспасяващо лечение на 4-месечно бебе и медицински екип беше извършена с транспортен самолет C – 27J „Спартан“ на българските Военновъздушни сили (ВВС) тази нощ, съобщиха от МО. Самолетът е транспортирал успешно малкия пациент и медицинския екип от МБАЛ Национална кардиологична болница – София от авиобаза Враждебна до летище Виена в Република Австрия и се е завърнал обратно с медицинския екип в 02.00 часа на 15 декември 2016 г.
Екипажът на самолета, извършил животоспасяващата задача, е в състав: командир капитан Пламен Дончев, помощник-командир капитан Веселин Асенов, борден инженер капитан Тихомир Латовски и технически лица капитан Райна Тодорова, старши лейтенант Георги Кръстев и старшина Даниел Димитров. Полетите до Виена и обратно до София са изпълнени в съответствие с нормативната уредба, при строго спазване на мерките за безопасност.
 
Румъния засилва отбраната в Черно море заради "руската заплаха"
15.12.2016, 11:37
Румъния планира през 2017 г. да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от БВП и да засили отбранителния си потенциал в акваторията на Черно море, заяви министърът на отбраната на страната Михня Моток, цитиран от Росбалт в четвъртък (15 декември). Мерките са предизвикани от усилването на военните позиции на Русия в черноморския регион, поясни министърът.
"Русия съществено укрепи позициите си в региона на Черно море. Румъния не може да остане равнодушна към този факт", заяви Моток.
"Румъния единствено укрепва отбранителните си способности и в никакъв случай няма за цел да се включва в поредното съревнование в сферата на въоръжението", допълни той, като в същото време подчерта, че се надява ситуацията в региона да се подобри в дългосрочен план.
Преди това постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лют каза, че алиансът ще засили наземното си присъствие в Румъния и България, но плановете за морското и въздушно присъствие на алианса в Черноморския регион още не са готови. "Под морско присъствие се разбира присъствие в Черно море", отбеляза той.
 
САЩ купуват от Русия прибори за въздушно наблюдение, специално коригирали списъка със санкциите
15.12.2016, 09:49
САЩ са направили в списъка на санкциите срещу Русия промени, които позволяват закупуването на прибори, необходими за спазване на Договора за открито небе. Това съобщава изданието на американското правителство  Federal Register, позовавайки се на уведомление от Държавния департамент.
От санкционния списък са премахнали изделие под названието блок сензори OSDCAM4060, което се използва за въздушно наблюдение и аероснимки.
Както съобщава РИА Новости, позовавайки се на изданието, закупуването на тези прибори «ще подобри възможностите на САЩ да проследяват спазването от страна на Русия на Договора за открито небе».
През септември тази година стана ясно, че САЩ са свалили част от санкциите от  «Рособоронэкспорт».
 На 2 септември 2015 г. властите на САЩ въведоха санкции срещу редица компании от Русия. В числото на попадналите под санкциите руски компании, освен «Рособоронэкспорт», влизат тулското Конструкторско бюро за приборостроене, компанията «Катод», НПО по машиностроене, корпорация «МиГ», а също подразделения и дъщерни структури. - Още руски ВПК
 
САЩ одобри продажбата на радарни инсталации на Филипините на сума 25 млн. долара
15.12.2016, 09:30
Правителството на САЩ е одобрило продажбата на две радарни инсталации „Жираф“ и съпътстващо оборудване и обучение на сума 25 млн. долара на Филипините, предаде Voice of America.
Филипините са поискали продажбата, за да подобрят наблюдението на териториалните си води. Радарите ще бъдат инсталирани на два кораба от филипинския флот. Те ще позволят на страната да увеличи морската си сигурност.
Филипините от десетилетия са най-близкия съюзник на САЩ в Азия, но отношенията помежду им отбелязаха спад след избирането на Родриго Дутерте за президент на страната. Конгресът на САЩ е бил информиран за продажбата и не е имал възражения.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Русия прие закон за краткосрочни военни договори
15.12.2016, 09:21
Руската Дума е приела правителствен закон, предоставящ на военнослужещите възможността да сключват краткосрочни договори. Приетият закон дава правото да се сключва договор за не повече от една година за оперативно участие в редица задачи. Това ще е необходимо при период на извънредни обстоятелства или за действия по поддръжка на мира. Още един вариант за използването на подобни военнослужещи по договор ще бъде борбата срещу тероризма извън пределите на страната, съобщи агенция Фокус. От съпровождащите материали към законопроекта, „във връзка с активизацията на дейността на международните терористически организации е възникнала необходимостта да се повиши мобилността на войските, на формированията на нещатните подразделения и окомплектоването им в кратки срокове“.
„Законопроектът е важен за въоръжените сили на Русия, защото ще позволи да не се допуска снижаване на бойната готовност и способност на въоръжените сили“, обясни на депутатите заместник-министъра на отбраната на Русия Николай Панков. При това реализацията на правителствените инициативи няма да доведе до допълнителни финансови разходи.
Източник: https://www.actualno.com/
 
Армията получи изключителни права при съмнение за тероризъм
15.12.2016, 09:10
Военните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили, пише "Сега".
Публикацията с акцент върху новите права на войската е за поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите приеха окончателно вчера.
Военни ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие.
Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.
За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".
Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които "съзнателно пречат" на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след "надлежно предупреждение", както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други "на явна опасност".
Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа "при абсолютна необходимост" - при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.
В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.
При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.
Любопитен факт е, че главният прокурор или оправомощено от него лице ще трябва да стане член на щаба със заповед на премиера. Атанас Атанасов от ДСБ определи това като размиване на границите между властите.
"Националният оперативен щаб се създава със заповед на министър-председателя - той ще заповяда на главния прокурор да стане член", възмути се Атанасов. Той настоя текстът да отпадне, но получи отказ.
 
Военна академия зае първо място за военно дело на наградите за българските университети
15.12.2016, 08:58
Военна академия „Г. С. Раковски“ бе отличена с първо място в професионално направление „Военно дело“ на тържествена церемония, организирана от вестник „24 часа“, съобщават от учебното заведение. Това са първите по рода си награди на българските висши училища, определени на базата на тяхното класиране в рейтинговата система за 2016 година. На официална церемония в присъствието на президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев и на заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Меглена Кунева, началникът на отбраната генерал Константин Попов връчи на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов наградата.
Генерал-майор Ангелов  заяви при връчването на наградата: „За мен и чест и голяма отговорност да получа такава награда още първата седмица от моето назначение, която е признание за високото ниво на обучение и научна дейност на Военна академия „Г. С. Раковски“ . Тази награда е заслуга и на моите предшественици – контраадмирал Митко Петев и генерал-майор Тодор Дочев, тя е оценка за работата и на всички преподаватели и на целия личен състав на Академията“.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов представи новия началник на „Военна академия  „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов пред присъстващите на церемонията ректори. На първото връчване на награди на българските висши училища присъстваха над 130 ректори от цялата страна, бизнесмени и политици.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Американската главна перспективна подводница ще се нарича "Колумбия"
14.12.2016, 21:48
Главната субмарина от перспективната серия стратегически ракетоносци на ВМС на САЩ ще получи името „Колумбия" (SSBN-826 Columbia), заявиха днес от Военноморския институт на САЩ.
Подводните лодки от този тип се проектират в рамките на програма за замяна на подводниците клас "Ohio“. Строителството на SSBN-826 ще започне през 2021 г. и ще продължи десет години. Новите ракетоносци трябва на прослужат във флота ориентировъчно до 2085 г.
По предварителни оценки новата субмарина ще има подводна водоизместимост около 20,8 хиляди тона при дължина 171 метра и максимална ширина на корпуса 13 метра. Въоръжението ще се състои от 16 шахти за балистични ракети Trident II. Подводницата ще получи ядрен реактор, разчетен да работи през целия разчетен срок на служба без дозареждане с гориво. - Още подводници
 
Нов ракетен комплекс „Ярс“ е поставен на бойно дежурство в 29-та гвардейска ракетна дивизия
14.12.2016, 21:12
В 29-та ракетна дивизия (Иркутск) от състава на 33-та ракетна армия (Омск) на РВСН на Русия се извършва подмяна на мобилните ракетни комплекси. През месец ноември там са получили нов ракетен комплекс РС-24 „Ярс“, съобщава пресслужбата на поделение N 59968. Той е поставен на опитно бойно дежурство в един от ракетните полкове на съединението. Заедно с представители на ВПК сега се извършват автономни изпитания и въвеждане в експлоатация на новата техника.
Ядрените ракети се появяват край Иркутск през 1986 година, когато там се предислоцира гвардейската ракетна Витебска дивизия, като две години по-късно на бойно дежурство застъпва ракетния комплекс „Тополь“. - Още за РС-24
 
Пловдив отбеляза 110 години от създаването на Съюза на запасните офицери
14.12.2016, 20:05
Днес ние с уважение и признателност си спомняме за първоапостолите – нашите предци, които поставиха основите на Съюза на запасните офицери. Това заяви почетният председател на Общинската организация на СОСЗР полковник от запаса Сотир Докторов в словото си на тържественото отбелязване на 110-годишнина от създаването на първото дружество на запасното войнство в Пловдив. Събитието се проведе във Военния клуб на 13 декември. На тази дата през 1989 г. в същата зала повече от 600 запасни генерали, офицери и сержанти, между които и полковник Докторов, подкрепят възстановяването на съюза.
Честването, организирано от Общинската организация на СОСЗР с председател полковник от запаса Божидар Манев, започна с поднасяне на цветя пред паметника на Гюро Михайлов. То беше уважено от заместник-кметът на Пловдив по сигурността полковник от запаса Георги Маринов, началникът на гарнизона и командир на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, председателят на ЦКК на СОСЗР генерал-майор от запаса Георги Кендеров, председателят на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от резерва Янко Янев, председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните майор от запаса Атанас Хаджиев, председателите на СОСЗР в Пазарджик, Смолян и Раковски подполковник от резерва Христо Христосков, полковник от запаса Борис Раков и подполковник от запаса Стефан Марушкин,  военнослужещи от местните формирования и др. Прочетен бе поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Чувствам се горд, че участвам в отбелязването на тази забележителна годишнина, подчерта в поздравителното си слово бригаден генерал Матеев. СОСЗР има сериозно място в българската история и в днешно време със своите родолюбиви инициативи и защитата на националните ни интереси, посочи той. И занапред ще имате нашата подкрепа, но и ние разчитаме на вас, заяви генералът. Той отбеляза, че 13 декември 2016 г. се превръща във важна дата във военната ни история. Тогава влизат в сила промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, съгласно които бригада „Специални сили” става самостоятелен елемент на Българската армия и преминава на пряко подчинение на началника на отбраната.
Във връзка с празника и за активна военно-патриотична дейност бяха наградени членове на Общинската организация на СОСЗР от министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов. Наградите връчи бригаден генерал Матеев. Със заповед на министъра на отбраната с грамоти бяха удостоени офицерите от запаса генерал-лейтенант Димитър Попов, бригаден генерал Янко Янев и полковниците Сотир Докторов, Иван Сяров, Марчо Марчев и Божидар Манев. Началникът на отбраната награди с грамоти офицерите от запаса генерал-лейтенант Иван Стефанов, полковниците Захари Попов, Димитър Михов, Райчо Василев, Атанас Найденов и подполковник Георги Коларов.
Отличия имаше и със заповед на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Те бяха връчени от генерал-майор от запаса Георги Кендеров. С плакет на Съюза, флаг и шалче бяха удостоени областната и общинската организация на СОСЗР и бригаден генерал Матеев. Почетна грамота „110 години дружества на Съюза на запасните офицери” получиха офицерите и сержантите от запаса и резерва майор Тодор Тодоров, полковник Иван Пармаков, майор Атанас Кацарски, майор Панчо Панчев, майор Васил Ангелов, полковник д-р Милко Панайотов, подполковник Гроздьо Георгиев, подполковник Георги Калайджиев, лейтенант Андрей Иванов, старшина Борис Генчев, старшина Георги Илиев, майор Атанас Хаджиев, подполковник Борис Кодиков, полковник Светослав Димитров, полковник Христо Трифонов, подполковник Филип Съботинов, офицерски кандидат Бойчо Порязов, подполковник Стефан Мазнев, полковник Иван Станоев, полковник Тодор Груев, старши лейтенант д-р Георги Панов, полковник Стоянчо Заеков, подполковник Петър Заеков и полковник д.и.н. Петър Ненков. Грамоти и книги за заслужили членове на Съюза бяха връчени и от председателя на Областната организация бригаден генерал от резерва Янев.
Поздравителният концерт бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Това беше неговата първа сценична проява, след като за командир на Националната гвардейска част бе назначен бригаден генерал Илко Йорданов. С изпълнения се включиха още Представителният духов оркестър на ВВС, състави от Военния клуб, мажоретки и млади гвардейци от ЦДГ „Мая”. Свое стихотворение, посветено на 110 години от създаването на Съюза на запасните офицери в България, рецитира сержант от запаса Людмил Попов.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
САЩ ускоряват разполагането на войски в Полша, Прибалтика и Румъния
14.12.2016, 16:40
По думите на ген. Ходжис, войските ще пристигнат в германското пристанище Бремерхафен на 6 януари и ще бъдат незабавно изпратени в Полша, прибалтийските страни и Румъния. Тяхното прехвърляне ще бъде засечено като време и ще бъде разглеждано като тест за това "колко бързо силите могат да се придвижват от пристанището до бойното поле", посочи той.
"Аз съм убеден в много силния сигнал, посланието, което ще изпрати САЩ, заедно с останалите членове на НАТО, ще допринесе за сдържането (на Русия)", подчерта американският генерал.
"Развълнуван съм от това, което моята страна върши и съм развълнуван относно продължаването на работата с нашия съюзник Полша", добави Ходжис.
Полша и прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония са притеснени от увеличените руски военни операции в региона, особено след като Русия анексира Крим от Украйна, като поискаха присъствие на американски и натовски войски на тяхна територия като възпиращ фактор. Алиансът и САЩ настояват, че струпването на войски не е насочено срещу никого, но Русия заплаши да предприеме ответни мерки.
Американските войски по-рано се очакваше да бъдат разположени в средата или края на януари.
"Много съм щастлив от решението на САЩ за по-ранно разполагане на войските", изтъкна полският военен министър.
САЩ са решили да ускорят разполагането на войски в Полша, прибалтийските държави и Румъния като част от повишаването на сигурността в региона. Това съобщиха полски и американски високопоставени военни, цитирани от "Асошиейтед прес".
Полският военен министър Антони Мацеревич направи съобщението след разговори с командира на сухопътните войски на САЩ в Европа, ген.-лейтенант Бен Ходжис, в Заган, Западна Полша, където някои от войниците ще бъдат разположени.
Източник: https://news.bg/
 
Токио иска от Вашингтон да преустанови полетите с MV-22 в Япония
14.12.2016, 14:44
Японският министър на отбраната Томоми Инада е съобщила пред медиите, че е поискала от командващия на ВС на САЩ в Япония генерал Джери Мартинез да бъдат преустановени всички полети с конвертоплани MV-22 Osprey, намиращи се под негово командване, след като на 13 декември един от тях се разби в близост до бреговете на Окинава.
„Този инцидент се случи в период, когати жителите на Окинава и други региони на Япония проявяват значителен интерес относно безопасността на полетите с Osprey”, заявява също г-жа Инада.
Генерал Мартинез е обещал, че ще направи всичко възможно, да разсее опасенията на японците относно безопасността на конвертопланите от този тип. Той определи аварията като „нещастен случай с MV-22". Всичките петима военнослужещи, намиращи се на летателния апарат, са спасени.
Конвертопланът е изпълнявал рутинен тренировъен полет. „Беше ми съобщено, че конветопланът не е загубил контрол, а че екипажът е решил да предприеме кацане във водата по собствена инициатива”, казва още министърът. ("I have been told that the (aircraft) did not lose control but made a water landing on its own initiative").
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Граничарите ни получиха 12 високопроходими автомобила от Германия
14.12.2016, 14:27
12 нови високопроходими автомобила от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия получиха в Главна дирекция "Гранична полиция", съобщи МВР. Зам.-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че в условията на засилен миграционен натиск тази помощ е признание за нашите усилия.
Церемонията за това дарение беше в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция "Гранична полиция".
"Миграционният натиск, под който се намира България, е значителен". Това заяви д-р Хелмут Тайхман, ръководител на отдел "Федерална полиция" във Федералното министерство на вътрешните работи при връчване на ключовете на 12-те автомобила.
"Българската "Гранична полиция" трябва да пази границите с Турция и с Гърция. Ние много добре съзнаваме, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия. Германският федерален канцлер преди няколко дена заяви, че ситуацията от лятото на 2015 година не бива да се повтаря. В този смисъл е важно да допълваме нашето сътрудничество чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС", заяви Тайхман.
По думите на зам.-министър Филип Гунев, помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата в опазване на външните граници на ЕС, признание и оценка за усилията на България.
Можете да разчитате, че ние винаги ще бъдем на ваша страна, изтъкна Петер Колб, министър-съветник в посолството но Федерална Република Германия в България.
Главният комисар Георги Костов благодари сърдечно за всички жестове на подкрепа през годините. Той посочи, че безвъзмездно предоставената на Главна дирекция "Гранична полиция" транспортна техника е изключително навременна и необходима за повишаване на мобилността в охраната на границата.
Всичките 12 високопроходими автомобила ще бъдат използвани за противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления по българо-турската граница, увериха от МВР.
 
Япония не изключва разполагането на американски бази на Курилите
14.12.2016, 12:16
Токио не изключва възможността за разполагане на американски военни бази на два от южните острови на Курилите, ако минат под неин суверенитет. Подобна позиция е изразил секретарят на Националния съвет за сигурност на Япония Сьотаро Яти по време на посещението си в Москва през ноември, пише вестник "Асахи", цитиран от РИА "Новости" в сряда (14 декември).
В материала се твърди, че в началото на ноември, при посещението си в Москва, Яти се е срещнал със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Според правителствени източници Парушев е попитал "ще бъдат ли разположени американски бази на островите", в случай, че те бъдат върнати на Япония, както предвижда Съвместната декларация от 1956 г. Яти отвърнал: "Възможно е", пише изданието.
Според правителствени чиновници, цитирани от "Асахи", отговорът на Яти бил: "Това се подразбира": ако двата острова се намират под суверенитета на Япония, върху тях ще се разпростре действието на договора за сигурност и между Токио и Вашингтон.
Тъкмо по тази причина изданието прави песимистична прогноза относно вероятността за разрешаването на териториалния въпрос между Русия и Япония.
Във вторник (13 декември) руският президент Владимир Путин заяви в интервю за японската телевизия "Нипон", че опитите да се постави въпросът за японския суверенитет още при "първата стъпка", може да сложи край на по-нататъшното обсъждане на въпроса. - (видео)
Япония претендира за островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, позовавайки се на двустранния договор за търговията и определяне на границите от 1855 года. Връщането на островите на Токио е обвързано с подписването на мирен договор с Русия, който така и не е сключен след края на Втората световна война.
Позицията на Москва е, че южните Курилски острови са част от територията на СССР след Втората световна война и руският суверенитет над тях има съответното международно-правно основание.
С подписването на Съвместната декларация през 1956 г. двете страни се договарят за предаването на два от островите – Хабомаи и Шикотана, на Токио, но само след сключването на мирен договор, а съдбата на Кунашира и Итурупа остава извън обсега на декларацията.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Израел ще доминира в небето
14.12.2016, 09:45
В Израел пристигнаха първите два американски многоцелеви изтребители F-35I Adir, предава „Независимая газета“. Израел стана не само първият съюзник на САЩ, който получи военни самолети от пето поколение, но и единственият, който има право да използва на тях свои собствени системи. Според много експерти Ерусалим се стреми да запази абсолютното си военно-техническо превъзходство над потенциални противници, основният сред които е Иран.
Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман отбеляза, че Израел е купил за своите военновъздушни сили общо 33 самолета. - (видео)
По време на церемонията американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че САЩ заедно с Израел ще доминират в небето. „Отношенията между САЩ и Израел в сферата на отбраната станаха по-силни, откогато и да било преди, и обещанието на Вашингтон да защити сигурността на Израел остава непоколебимо“, подчерта Картър. - Още за F-35
 
САЩ ще намалят продажбите на оръжия за Саудитска Арабия
14.12.2016, 09:40
САЩ заявиха, че ще намалят продажбите на оръжие за Саудитска Арабия във връзка с цивилните жертви вследствие на въздушните удари в Йемен, предава BBC.
Администрацията на президента Барак Обама изрази притеснение относно „недостатъците“ в начина, по който се извършват въздушните удари в Йемен.
Но въпреки това Вашингтон ще продължи да осигурява на Саудитска Арабия разузнавателна информация, фокусирана върху граничната сигурност. Освен това пилотите от въздушната кампания ще бъдат обучавани, за да се избегнат нови цивилните жертви.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Конфликтът между Русия и НАТО е основна заплаха за 2017 г., твърдят в САЩ
14.12.2016, 09:35
Военната конфронтация между Русия и някои от страните-членки на НАТО е поставена начело в списъка на най-големите заплахи за 2017 г. Това се казва в доклад на частна американска организация, публикуван на основа допитване до експерти по въпросите за международните отношения, предава Deutsche Welle.
Специалистите са получили задача да съставят списък с потенциалните конфликти и да ги включат в скала в низходящ ред на очаквано въздействие върху световната ситуация и вероятността от възникване.
„Преднамерен или непреднамерен военен сблъсък“ между Русия и страните от Алианса, провокиран от агресивното поведение на Москва в Източна Европа, оглавява списъка на експертите. Те оценяват като умерена възможността от развитието на подобен сценарий, а степента му на въздействие – като висока.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия предложи на ЕС военно сътрудничество
14.12.2016, 09:30
В навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе утре, Русия предложи на Общността военно сътрудничество в кризисни операции, съобщава националният вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".
Посланикът на Москва в Брюксел Владимир Чижов заяви пред германско издание, че е възможно руската армия да участва в операции на ЕС, както и в такива на други трети страни. Дипломатът припомни, че Москва и ЕС "работят в тясно сътрудничество" при операции срещу пиратите в Сомалия, Чад, а също и на Балканите.
 

 
Не само Тръмп планира да увеличи военния си бюджет
13.12.2016, 23:09

Не само новоизбраният президент Доналд Тръмп планира да засили военния си бюджет, коментира Bloomberg.
От Европа до Китай следващото десетилетие ще бъде белязано с ръст на глобалните разходи за отбрана на фона на увеличаващите се вражди и нестабилни райони, сочи последният доклад за бюджетите за отбрана на IHS Jane's – Defense Budgets.

Глобалните разходи за отбрана са нараснали до 1,57 трлн. долара тази година от 1,55 трлн. долара през 2015 г., след като азиатските страни засилват действията си все повече около Южнокитайско море, казва Крег Кофри, анализатор в базираната в Лондон компания за отбрана и сигурност. Фенела МакГърти, друг анализатор в IHS Jane's, очаква до 2018 г. бюджетите да се завърнат към нивата си от преди финансовата криза от 2008-2009 г.
Азия
Бюджетът за отбрана на Китай почти се е удвоил от 123 млрд. долара през 2010 г. до 233 млрд. долара през 2020 г., сочи докладът, който прогнозира разходите за отбрана на 105 страни. Това е четири пъти повече от военния бюджет на Великобритания и е над общите разходи на цяла Западна Европа.
Индия е изместила Саудитска Арабия и Русия, заемайки четвърто място в света по размер на разходите за отбрана. Ако паундът продължи да отслабва, Индия ще харчи повече за отбрана от Великобритания до 2018 г., сочи IHS Jane's.
Европа
Страните членки на Европейския съюз са увеличили общия си военен бюджет до 219 млрд. долара през 2016 г., като Западна Европа води по размер на разходите, казва докладът. Единствените неща, които задържат бъдещи увеличения са икономическите ограничения на юг – например Гърция, и въпросителните около Brexit.

Русия е намалила бюджета си за пръв път от края на 90-те години до 48 млрд. долара тази година. Въпреки удара от драматичния спад на цените на петрола като цяло не се очаква Близкият изток драматично да намали разходите, имайки предвид регионалната нестабилност, добавя Кофри.
Америка
С 622 млрд. долара през 2016 г. САЩ все още са световен лидер по разходи за отбрана, като бюджетът им формира около 40% от общата глобална сума, се посочва в доклада.
„Смяташе се, че нивата на инвестиции на Пентагона ще бъдат намалени с 1,1% в реално изражение, но с победата на Тръмп очакванията са, че както инвестициите, така и готовността ще получат изключително нужни финансови инжекции“, казва Гай Ийстман, старши анализатор.
Източник: http://www.investor.bg/

 
Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени с висши офицерски звания
13.12.2016, 20:40
Петима военнослужещи от Българската армия бяха удостоени с висши офицерски звания на тържествена церемония, която се проведе днес, 13 декември 2016 г., в Администрацията на президента на Република България. На нея присъстваха министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов.
„Достойното членство на България в НАТО е резултат от усилията на всеки един военнослужещ в редиците на Българската армия. Вие устояхте и защитавахте българската държава“, заяви в словото си президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев. „Очакваме от Българската армия да бъде символ на усещането на хората, че държавата е силна и непреклонна във волята си за отстояване на своя суверенитет, териториална цялост и сигурността на всеки един гражданин“, допълни президентът Росен Плевнелиев на последната церемония по удостояване с висши офицерски звания в неговия мандат.
С укази на президента Росен Плевнелиев бригаден генерал Цанко Стойков е назначен на длъжността командир на Военновъздушните сили и получи висше офицерско звание „генерал-майор”.
Полковник Димитър Иванов е назначен на длъжността командир на 24-та авиационна база и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.
Полковник Пламен Йорданов е назначен на длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.
Полковник Илко Йорданов е назначен на длъжността командир на Националната гвардейска част и получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.
Бригаден генерал Груди Ангелов е освободен от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада, назначен на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор”.
Генерал-майор Цанко Стойков благодари на държавния глава от името на офицерите, удостоени с нови висши военни звания, и го увери, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната, за издигане авторитета на Българската армия. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Конвертоплан с морски пехотинци на САЩ се разби край бреговете на Япония
13.12.2016, 19:31
Конвертоплан с морски пехотинци на САЩ е претърпял авария във вторник в 22:00 местно време в Япония край бреговете на Окинава, съобщиха от трети експедиционен корпус на морската пехота на САЩ.
"Можем да потвърдим инцидента с конвертоплан Bell Boeing MV-22 Osprey край бреговете на Окинава в Япония. Всички членове на екипажа на разбилия се MV-22 са откарани в болницата в Окинава с различни наранявания", се казва в изявление в Twitter, пише ria.ru.
Според телевизионния канал Fox петима членове на екипажа са ранени, а причините за възникване на инцидента се разследват. - (видео)
Това е вторият инцидент с морски пехотинци на САЩ в Япония през последните дни. На 8 декември край бреговете на остров Шикоку се разби самолет F/A-18, а пилотът капитан Джейк Фредерик загина. - Още за MV-22
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой
13.12.2016, 16:18

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.

След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам). САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция.
Източник: http://m.focus-news.net/

 
Египетските ВМС получиха първата немска подводница
13.12.2016, 14:11
В корабостроителницата на ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) в Кил (Германия) вчера се състоя церемония по предаването на ВМС на Египет на първата дизелова подводница проект 209/1400, която получи обозначението S-41. В мероприятието участие за взели командващия на египетските ВМС вицеадмирал Осама Рабиe и официални лица от Министерството на отбраната на Германия.
За първи път за сключения договор за строителството в Германия на подводници за ВМС на Египет стана известно през август 2012 г. Контракта е на стойност 920 млн евро и предвижда строителството на две субмарини с опция за доставка на още една двойка.
През декември 2015 г първата от поръчаните подводници S-41 беше спусната на вода. Същевременно стана известно за началото на строителството на втората субмарина от серията. Подробности за подписания контракт, условията в него и сроковете за реализация, засега няма. Предполага се, че опцията за построяването на следващите две подводници е била реализирана през 2014 година.
Аналитици предполагат, че втората подводна лодка ВМС на Египет ще получат през 2017 г., а останалите две – в началото на 2020-те години.
Характеристиките на подводницата са: дължина - 61 метра,
пълна водоизместимост - 1586 тона, скорост под вода - 22 възла, далечина на прехода - до 8000 мили, автономност - 50 дена, дълбочина на потапяне – до 300 метра.
Въоръжението включва 8 носови торпедни апарата калибър 533 мм. Екипаж - 30 човека. - Още подводници
 
Разузнаването на САЩ оспори оценката на ЦРУ за "руски хакерски атаки"
13.12.2016, 11:53
Управлението на Директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI) не споделя оценката на ЦРУ, че Русия е предприела хакерски атаки, за да помогне на Доналд Тръмп да победи на президентските избори, съобщи агенция "Ройтерс", като се позовава на трима американски чиновници.
По-рано в американските медии се появиха множество публикации за "руските хакери", които спомогнали за победата на Доналд Тръмп. За твърденията си журналистите се позоваваха на източници от ЦРУ, припомня РИА "Новости".
Въпреки, че ODNI не оспорва анализа на ЦРУ за руските хакерски операции, службата се разграничава от съдържащите се в него изводи поради липсата на убедителни доказателства за това, че атаките са имали за цел да обезпечат победата на Тръмп, твърди източник на агенцията.
"ODNI не твърди, че ЦРУ греши, става дума за това, че те не могат да докажат умисъл", цитира думите му "Ройтерс". Агенцията посочва, че подобна е и позицията на ФБР.
Самият Доналд Тръмп нарече смехотворни твърденията за руска намеса в президентските избори в негова полза.
Президентът на Русия Владимир Путин коментира по-рано, че в изтеклите данни няма нищо, което да е в интерес на Москва, а истерията се нагнетява, за да бъде отвлечено вниманието от съдържанието им. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи твърденията за "руска следа" в хакерските атаки като "напълно голословни" и неподкрепени с доказателства.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В Русия не пестят средства за патриотично възпитание
13.12.2016, 11:43
„Програма 2020” на руското правителство предвижда 1666556,8 хиляди рубли за патриотично възпитание. Средствата са разбити по години (2016-2020г.). За тази година те са били 290120,8 хиляди рубли. Това стана ясно по време на разговорите в Екатеринбург на делегацията на Съюза на ветераните от войните на България с ръководството на Свердловската областна обществена организация на ветераните от войната, труда, бойните действия, държавната администрация и пенсионерите.
Това не е първата държавна програма за патриотично възпитание на гражданите на Руската федерация. В периода 2001- 2015 г. са реализирани три. Основни изпълнители са министерствата на образованието и науката, на отбраната и културата и на федералната агенция за работа с младежта, която е координатор на програмата. Съизпълнители са още 9 министерства и осем федерални агенции.
Според програмата патриотичното възпитание е системна и целенасочена дейност на органите на държавната власт, неправителствените граждански организации и семействата за формиране у гражданите на патриотично съзнание, чувство на вярност към Отечеството и готовност за изпълнение на гражданския дълг и конституционните задължения по защита на интересите на Родината.
През 2013-2014 г. е проведен мониторинг на свършеното до това време. Една от най-ефективните форми на работа с младежите на възраст до повикване на служба в армията са отбранително-спортните лагери. От не по-малко значение са клубовете на ученици, които носят имената на герои на Съветския съюз и на Руската федерация, както и центровете за военно-патриотично възпитание и подготовка на младежите за военна служба. Заедно с това се провеждат редица спортни състезания, включително и под егидата на президента. В страната работят повече от  22 хиляди патриотични обединения, клубове и центрове, в т.ч. детски и младежки.
Една от основните задачи на програмата е укрепване на престижа на службата във Въоръжените сили и правоохранителните органи, поемане на шефство на воински части  над училища и шефство над воински части и кораби от трудови колективи, бизнесструкури, райони, градове, области, региони и републики.
В Свердловска област има Закон за патриотичното възпитание на гражданите, ни информираха нашите домакини. Документът е приет от Законодателното събрание на областта на 9 февруари 2016 г. Той регулира отношенията в сферата на патриотичното възпитание на гражданите на Руската федерация, които живеят на територията на областта, определя целите, задачите и основните направления на дейността в тази сфера, регламентира пълномощията на държавните орани в сферата на патриотичното възпитание на гражданите.
Законът дава дефиниция на патриотичното възпитание. Записано е, че то се осъществява за осигуряване на необходимите условия за повишаване на гражданската отговорност за съдбата на Русия, повишаване на чувството на съпричастност на гражданите  към историята, културата, готовността за защита на Родината, повишаване на нивото на консолидация на обществото за устойчиво развитие на Руската федерация и осигуряване на приемственост на поколенията руснаци.
Областният закон регламентира пет основни задачи и девет направления в тази сфера. Те са свързани с изграждането на позитивна мотивация на гражданите да работят за благото на Родината и да отстояват националните интереси на Русия. Като основна задача е записано повишаване на престижа на военната служба. И нещо, което се отнася до военно-патриотичните съюзи: „Създаване на условия за повишаване на активността на обществените обединения на ветераните за работа с младежите, използване на техния опит, нравствен и духовен потенциал за укрепване и развитие на приемствеността между поколенията.”
Законът регламентира правата и задълженията на Законодателното събрание, областните и териториалните органи на изпълнителната власт, на местното самоуправление в общините, държавните учреждения, неправителствените организации в обществена полза и др. в сферата на патриотичното възпитание на гражданите.  Финансовото осигуряване на дейностите по патриотичното възпитание, се посочва в закона, е както от областния бюджет, така и от извънбюджетни средства.
Делегацията на Съюза на ветераните от войните на България лично се убеди в приложението на програмата и закона. Особено активни в това отношение са училищата и военните спортни клубове за патриотично възпитание. От там младежите и девойките излизат не само със знания за националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили, но и с умения да боравят с оръжие, включително и не малка част от тях със скокове от парашут. Държавната власт не пести средства, за да осигурява дейността на организациите на ветераните от Втората световна война, бойните действия в Афганистан, Чечня и други горещи точки.  
На снимката: Ученици от военния спортен клуб за патриотично възпитание „Гвардията на Урал” край Екатеринбург.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Над 20 войници пострадаха при експлозия във военна база в Южна Корея
13.12.2016, 10:01
Експлозия във военна база в южнокорейски югоизточен град рани повече от 20 войници. Това съобщава Агенция Yonhap, позовавайки се на властите.
Причината за взрива не е ясна. Той е избухнал около 11.50 часа в тренировъчен лагер за резервисти в Услан, на около 410 км югоизточно от Сеул.
Общо 23 войници са транспортирани в близките болници. Двама от тях са с втора степен изгаряния, по данни на пожарникарите. За жертви не се съобщава.
По време на инцидента не са провеждани тренировъчни дейности. Всички пострадали войници са били на активна служба. Повечето са в началото на 20-те си години.
Полицията и пожарната разследват експлозията.
Официален представител на армията съобщи, че шестима са ранени, а останалите имат леки наранявания. Официално становище за инцидента все още няма.
Източник: https://news.bg/
 
37 години от първият полет на Sikorsky SH-60Seahawk
13.12.2016, 09:30
На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейски UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 са редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети
Източник: http://www.pan.bg/
 
Министър в оставка и генерал гласят удар срещу ген. Радев
13.12.2016, 09:23
На днешния Съвет по отбраната във военното министество министърът в оставка Николай Ненчев и подалият оставка шеф на отбраната генерал Константин Попов имат намерение да предложат за началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов от ВМС. Според източници на Фрог кадровият смерч е измислен от неосъществения вицепрезидент и бивш шеф на ВМС Пламен Манушев.
В заверата, заедно с вицеадмирал от резерва Манушев и член на ГЕРБ, участва и сивият  кардинал на Борисов в министерския съвет - съветника му ген. Аню Ангелов-Ньойски. Така "съзаклятниците-ренегати" ще поставят при свършен факт президента ген. Румен Радев като Върховен главнокомандващ на  въоръжените сили..........Прочети още
 
Алепо падна
13.12.2016, 09:13
Алепо - някога най-многолюдният град на Сирия, а през последните години една от основните крепости на бунта срещу Башар ал Асад - на практика изцяло се контролира от армията на Дамаск след дни на непрекъснати бомбардировки срещу обкръжените бунтовници и цивилни през последните поне 48 часа, включително от руската авиация.
Така Асад и подкрепящите го Русия и Иран контролират четирите големи града на Сирия и според "Ройтерс" това не е край на бунта, но е край на надеждите, че с него властта в Дамаск ще бъде свалена.
Силите на Асад включват и милиции от ливански и иракски шиити, подкрепяни от Иран, както и доброволчески отряд на палестински бежанци сунити в Сирия, известни като Ерусалимската бригада
.
 
Турски изтребител F-16С се е разбил до Диарбекир
13.12.2016, 08:47
Изтребител F-16С от ВВС на Турция се е разбил вчера в близост до град Диарбекир. Аварията е станала на етапа на кацане, самолетът е бил на около 3 км от пистата на летището.
Пилотът е успял да се катапултира, няма опасност за живота му.
За сега няма информация за причините за аварията. Инцидентът е станал около 19:30 ч. по време на рутинен тренировъчен полет.
Диарбекир е една от големите военновъздушни бази, там е дислоцирано 8-о командване на ВВС на Турция.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Втори в света по износ на оръжия
13.12.2016, 08:32
Укрепването на позициите на Русия на международния оръжеен пазар беше обсъдено на заседание на Комисията по военно-техническото сътрудничество на Руската федерация с други държави, председателствано от президента Владимир Путин, съобщава Российская газета.
„Страната ни уверено заема второ място в света по това направление. В петицата на лидерите изпреварваме Франция, Германия, Великобритания, при това действаме в традиционно трудни конкурентни условия, а понякога се сблъскваме дори с недобросъвестно поведение на някои партньори“, отбеляза той.
Държавният глава предложи да бъдат анализирани актуалните тенденции на глобалния пазар на оръжия. - Още руски ВПК
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Американският министър на отбраната посети Израел по повод доставките на първите изтребители F-35
13.12.2016, 08:25

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Аштън Картър посети Израел в понеделник, където приветства доставката на първите два изтребителя от ново поколение F-35I, произведени от американската компания Lockheed Martin, предава Voice of America.
Израел е сред страните, поръчали военни самолети, и предвижда покупката на 50 от тях на обща стойност 100 млн. долара за всеки от тях.
Картър увери, че САЩ са „ангажирани да предоставят на Израел с най-модерните военни възможности… И, разбира се, няма по-добър символ за американския ангажимент към сигурността на Израел от F-35, най-способния самолет в небето“.

От началото на подписването на договора до получаването на първите изтребители са минали само шест години. Първите самолети ще се експлоатират в ескадрилата “Golden Eagle” („Златният орел”), чийто състав вече е подминал подготовка за усвояване на новият тип изтребител, като целта е да се постигне първоначална оперативна готовност през декември 2017 г. - (видео)

 

 
Тройка нови изтребители Су-30СМ попълниха авиопарка на Черноморския флот
 
Авиацията на Черноморския флот на РФ се усили с три многоцелеви изтребителя Су-30СМ, съобщи днес пресслужбата на флота. - (видео)
Самолетите влизат в състава на отделния морски щурмови авиополк на ЧФ в авиобаза Саки (Крим).
Предварително екипажите на Су-30СМ са преминали обучение в центъра за морска авиация в Ейск и се готвят за изпълнение на полети по програмата за въвеждане в строя на новата техника. - Още за Су-30
 
Тръмп разкритикува цената на изтребителя F-35
12.12.2016, 19:23
В понеделник американският новоизбран президент Доналд Тръмп разкритикува друг голям доставчик в сферата на отбраната, съобщава Reuters. Тръмп заяви, че цената на програмата за изтребителя F-35 на компанията „Локхийд Мартин“ е прекалено висока.
Акциите на компанията паднаха с около 4% в ранната търговия след критиката на новия държавен глава, изразена чрез публикация в социална мрежа. Стойността на акциите на няколко други изпълнители в отбранителната сфера също спадна.
„Програмата за F-35 и цената са извън контрол. Милиарди долари могат и ще бъдат спестени от военни (и други) покупки след 20 януари“, написа Тръмп.
Джеф Бабионе, директорът „Локхийд Мартин“ по програмата за F-35, отговори, че компанията му разбира притесненията относно достъпността и е инвестирала милиони долари, за да намали цената.
Миналата седмица милиардерът отправи критика спрямо компанията „Боинг“ заради нейните „неконтролируеми“ цени за нови самолети. Тогава Тръмп призова правителството на САЩ да отмени поръчката.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Командирът на ВВС ще получи новите си генералски пагони с три месеца закъснение
12.12.2016, 19:15
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев намери време да връчи пагоните на „генерал-майор” на командира на ВВС. Това ще се случи утре, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава. „На 13 декември, на церемония на „Дондуков“ 2, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия.  
Звания придобиват:
Бригаден генерал Цанко Стойков ще бъде назначен на длъжността командир на Военновъздушните сили и ще получи висше офицерско звание „генерал-майор”;
Полковник Димитър Иванов ще бъде назначен на длъжността командир на 24-та авиационна база и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал”;
Полковник Пламен Йорданов ще бъде назначен на длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал”;
Полковник Илко Йорданов ще бъде назначен на длъжността командир на Националната гвардейска част и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.
Държавният глава освобождава бригаден генерал Груди Ангелов от длъжността командир на 61-ва механизирана бригада и го назначава на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, като го удостоява с висше офицерско звание „генерал-майор”.”
За информация на нашите читатели указът за новия командир на ВВС е от 30 август. Публикуван е в Държавен вестник на 13 септември. За командира на 24-а авиационна база – съответно на 26 октомври и 8 ноември. За новия началник на академията – на 30 октомври и 13 ноември. За новия командир на 61-ва механизирана бригада – на 8 ноември и 22 ноември.
Тези офицери приеха новите си длъжности, съвсем логично си сложиха и пагоните с по-високи военни звания. Най-вероятно утре ще трябва да ги свалят, за да ги получат от ръцете на президента.
Малко смущаваща е тази история. Тя обаче не се случва за първи път. На 30 август т.г. президентът удостои с висши офицерски звания други военнослужещи. За двама от тях церемонията бе закъсняла с два месеца, а за единия се е оказа, че е подранила също с два месеца.
Любопитно ще бъде как ще подхожда към тази церемония новият президент.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Генерал и вицеадмирал в битка за началник на отбраната
12.12.2016, 15:57
Генерал и вицеадмирал щурмуват поста началник на отбраната след оставката на ген. Константин Попов, съобщава „Монитор". Командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев и сегашният зам.-шеф на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са двете основни имена, които висшият офицерски състав и политическото ръководство в Министерството на отбраната обсъждат.
Кандидатурите им са били разгледани през седмицата в рамките на заседанието на Съвета по отбрана, когато обаче до единна позиция не се стигна. Тогава била представена и още една номинация - на другия заместник на ген. Попов ген. Пламен Атанасов, който обаче отрано отпаднал от надпреварата.
Следващата седмица се очаква да бъде свикано ново заседание, на което вече да бъде излъчена номинация, след което тя да бъде представена на Министерския съвет, а от него и на президента за издаване на указ.
В момента с едни гърди напред бил ген. Боцев, който получил устно два пъти президентско „да" - както от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев, така и от новия Румен Радев. Това му давало сериозен коз в надпреварата, тъй като конкурентът му вицеадмирал Ефтимов имал одобрението само на отиващия си президент.
Ген. Боцев имал и още едно предимство в своя полза - ръководи Сухопътните войски, които отдавна не са излъчвали свой човек за началник на отбраната, въпреки неписаното правило за ротация на трите вида въоръжени сили.
Сегашният ген. Попов дойде от ВВС, преди него вицеадмирал Румен Николов беше представител на Военноморските сили, а по-рано ген. Симеон Симеонов пак бе летец. Самият ген. Боцев отдавна бие камбаната, че Сухопътните войски все остават на заден план в отбранителната политика, като изтъква изоставането единствено на проекта за модернизация на този тип сили. В бюджета за догодина има отделени средства както за покупката на изтребители, така и за нови кораби, но не и за бойни машини за пехотата.
Началникът на отбраната в оставка ген. Попов пък вече призова при избора на негов наследник да се търси широко и разумно съгласие. Самият той се оттегли в началото на месеца заради „специфичните отношения на военна субординация", които е имал с новия президент Румен Радев, на когото през годините е бил началник.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Генерал от запаса получи ключов пост в САЩ
12.12.2016, 15:54
Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп номинира генерал от запаса за министър на департамента за вътрешна сигурност, съобщи „Ню Йорк поуст“.
Генерал Джон Кели ще оглави ведомството, обявиха от екипа на държавния глава, който обяви военния като „идеалният избор“ за този пост.
„Американският народ гласува на тези избори за спиране на тероризма, какво и за взимане обратно суверенитета на нашите граници“, заяви Джон Кели.
По думите му американците са поискали да сложат край на „политическата коректност“. Той заяви, че за него е чест да получи този пост и да служи на страната си.
Доналд Тръмп каза, че Джон Кели е правилният човек, чиято мисия ще е да спре нелегалната имиграция и да осигури сигурността по границите на страната.
 
Бившият ръководител на Генералния щаб на ВС на Русия: Палмира падна, заради хуманитарните паузи
12.12.2016, 12:35
Властите на близкоизточната република Сирия признаха, че членовете на радикалната организация „Ислямска държава“ са превзели повторно град Палмира, пише руският вестник „Ведомости“.
„Армията прави всичко възможно, за да не позволи на терористите да задържат Палмира“, подчерта Талал Барази, губернаторът на провинция Хомс, в която е разположен града. Медиите съобщиха, че правителствените сили на Дамаск са били принудени да отстъпят към покрайнините на Палмира.
Новото настъпление срещу града, разположен в централната част на Сирия, започна в събота вечер. На следващия ден обаче екстремистите успяха да преминат в контранастъпление.
Бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Юрий Балуевский заяви, че повторното превземане на Палмира от членовете на терористичната организация „Ислямска държава“ се дължи на грешки в изчисленията при военното планиране и операциите, възникнали в това число и в резултат на хуманитарните паузи, благодарение на които екстремистите са успели да се прегрупират, пише  „Интерфакс“.
„Това отново е удар по престижа. В това число и по нашия. Фактът, че терористите няма да бъдат спрени, е ясен. А това, което ние днес правим, аз като военен ми е трудно да разбера – например тези хуманитарни паузи“, подчерта генералът.
Балуеский поясни, че няма нищо против хуманитарните паузи като цяло и се отнася към тях като към стъпка за гарантиране на сигурността на населението.
Руският военен обаче поставя под съмнение тяхната продължителност. „Сирийската армия не проследи концентрацията на вражески сили в района на Палмира. Това е неправилно. Не бива така. Не разбирам и моите колеги, които са там. Сирийците може би нямат такива възможности като нас. Но къде гледахме ние, че превзеха Палмира“, коментира Балуеский, изказвайки увереност, че контролът над града ще бъде възстановен отново в близко време.
 
Стана ясно какви колосални пари трябват за цялостна и пълна модернизация на отбраната ни
12.12.2016, 12:04
Министерството на отбраната е започнало да опипва почвата за реализиране и на третия проект за модернизация на въоръжените сили - за закупуване на бойни машини за Сухопътните войски. За разлика от тези за ВВС и ВМС, за него няма заложени средства в бюджета за догодина.
Въпреки че в момента проектът е на stand by, документацията се подготвя, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в рамките на конференция за модернизацията на отбранителния сектор. Той уточни, че на заседание на Съвета по отбрана е било одобрено искане за информация, което да бъде изпратено до няколко потенциални доставчици на бойните машини. Става въпрос за 5-6 големи западни компании, като списъкът щял да се разшири, съобщава "Монитор".
По думите му това са предварителни стъпки, които да помогнат за подготовката в бъдеще на проекта, който да бъде внесен за одобрение в НС. Запрянов подчерта, че е оптимист за проекта и изрази надежда, че следващото правителство ще направи необходимото за вземане на решение възможно най-скоро.
Самият проект предвижда да се придобият 240 нови бойни машини за Сухопътните войски за сумата от около 1,2 млрд. лв., която разсрочена в период от 12 години. Запрянов подчерта, че за цялостна и пълна модернизация на отбранителния сектор е необходима огромна сума - над 80 млрд. лв.
Проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребители за ВВС пък вече премина на нов етап, като в петък МО изпрати т.нар. request for proposal (искане на оферти) до 4 държави - САЩ и Португалия за F-16, Швеция за Грипен и Италия за Юрофайтър. Трябват ни минимум 8-9 самолети на разположение, за да се изпълняват задачите по air policing и за обучение на пилотите, обясни Запрянов. - (видео)
Той припомни, че наскоро МО сключи договор за 10 двигателя от РСК-МиГ, с което догодина страната ни ще има още 5 напълно годни самолети за ВВС.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Евакуацията на заводи през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"
12.12.2016, 11:47
Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК
Източник: http://bg.rbth.com/
 
„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта
12.12.2016, 08:49
Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня........Прочети още
 
26 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река
12.12.2016, 08:43
На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов
 

 
Иракската армия търпи сериозни загуби в боевете при Мосул
11.12.2016, 22:53
Агенция Reuters потвърди слуховете, че именно Иран объркал плановете на САЩ да бъде оставен коридор откъм западната част на обкръжения Мосул.
Според кюрдски и иракски източници на Reuters, планът на операцията действително предвиждал на терористите да бъде оставена възможност за свободно излизане на терористите от Мосул в посока към Сирия с цел превземането му да е по-бързо и лесно.
Иран обаче искал основните сили на терористите да бъдат унищожени в Мосул. За целта Техеран използвал своите лостове за влияние в Багдад коридорът да бъде затворен. Чак 11 дни след началото на настъплението към Мосул правителството на Ирак се поддало на натиска от страна на Иран и изпратило Силите за народно опълчение западно от Мосул.
Премиерът Абади бил удивен колко бързо отрядите на опълчението пресекли пътищата към Сирия. Чиновник, участвал в планирането на операцията, се оплакал, битката станала по трудна и „Мосул може да се превърне в Алепо”.
Създава се впечатление, че премиерът Абади под натиска на САЩ решил Мосул да бъде превзет само с помощта на елитни части – бригадата спецназ от Службата за борба с тероризма и 9-а бронетанкова дивизия. Във всички съобщения се споменават само техните названия, а голямата част от събраните за настъплението сили на армията, федералната полиция и опълчението няма да вземат участие в щурма на града.
Очертава се милионният град да бъде щурмуван от малка група без числено превъзходство над терористите и тя ще понесе в уличните боеве сериозни загуби.
В средата на миналата седмица отряд спецназ при поддръжка на бронираната техника на 9-а дивизия се опитал да се вклини в позициите на терористите югоизточно от Мосул и овладял позиции в района на болницата „Ас Салам”. По време на последвалия бой отрядът бил практически унищожен от контраатаките на терористите с използване на смъртници с минирани коли, а има и слухове за погрешни удари на коалиционната авиация.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Френски адмирал алармира за руските подводници в Бискайския залив
11.12.2016, 22:48
Както съобщава френският сайт „opex360.com”, началникът на главния щаб на френските ВМС адмирал Кристоф Празук заявил, че проникването на руските подводници в Бискайския залив хвърлило предизвикателство „към нашите възможности по бойно патрулиране”.
Според адмирала, тези прониквания имат същата природа като полетите на руските стратегически бомбардировачи редом с въздушното пространство на НАТО, включително Франция. Руснаците искат да кажат „Ние сме тук, ние сме европейска и световна държава”. Затова руските подводници специално издават своето присъствие.
Сегашните възможности на френския флот позволяват да се наблюдават само няколко конкретни района, например да се осигури авионосната ударна групировка начело със самолетоносача Charles de Gaulle при нейното излизане в боен поход, но липсват възможности постоянно да се контролира цялото френско крайбрежие и стратегически пунктове. Не било обаче възможно това да се осигури от Патагония до Гренландия.
Говорейки за мощта на руския ВМФ, адмирал Празук счита, че той се развива с „цялата очевидност”, а неговите подводници са извънредно ефективни. „Руснаците имат в Черно море 6 подводници от типа Kiloу а в Атлантика те оперират с атомни подводници, които имат много високи характеристики”.
Според адмирала, всички тези възможности са на висше равнище, руснаците ги използват много обмислено и противоречиво, има области, в които са много силни, и други, и други, където методите им не са много конкурентоспособни. - Още руски подводници
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Руски сапьори са обезвредили повече от 240 декара в Алепо
11.12.2016, 20:16
Военнослужещите от Международния център за разминиране, работещи в освободени квартали в Алепо, досега са обезвредили повече от 240 декара на територията на града, включително и 162 къщи и единадесет километра пътища, заяви пресслужбата на руското Министерство на отбраната (МО) в неделя (11 декември), цитирана от ТАСС.
"От взривоопасни обекти са били изчистени напълно и са били възстановени 22 съоръжения на социалната инфраструктура: училища, болници, електрически електроцентрали, водни станции, пекарни, джамии. Военнослужещи от центъра за разминиране са намерили и елиминирали 1340 взривоопасни обекта в източните квартали на Алепо, извоювани обратно от бунтовниците", заяви министерството.
Взривните устройства, които не са могли да бъдат обезвредени, са били елиминирани на място с използване на специални приложни устройства.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сирийската армия изгуби битката за центъра на Палмира
11.12.2016, 20:12
Губернаторът на провинция Хомс Талял ал-Барази съобщи, че сирийската армия и опълченците са отстъпили от централната част на град Палмира, съобщи "Взгляд“ в неделя (11 декември).
"Решението е взето от сирийското командване“, предаде ТАСС думите на губернатора, като се позова на информация от телевизия Al Ekhbariya.
Преди това сирийски източник съобщи, че жителите на Палмира са евакуирани от града, а сирийската армия води ожесточени сражения в покрайнините с бойци от терористичната организация „Ислямска държава“.
От руското Министерство на отбраната съобщиха, че бойците от ИД са се прегрупирали и са предприели пореден опит да подчинят Палмира.
Днес бойците от ИД са превзели древен замък в град Палмира и малкия град в близост до него – Тадмор.
Преди това от военното ведомство съобщиха, че през нощта и с активната подкрепа на авиацията на Въздушно-космическите сили на Русия, сирийската правителствена армия е отблъснала всички атаки на терористите в Палмира.
През нощта в събота срещу неделя военно-информационната служба на правителствените сирийски сили съобщи, че бойците от терористичната организация "Ислямска държава“ са отблъснати от Палмира.
В събота "Взгляд“ написа, че обстановката в провинция Хомс се обостря и освободената от ВКС на Русия Палмира е под заплаха.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Индия ще получи първите изтребители Rafale след три години
11.12.2016, 18:45
Индийските ВВС ще получат първата партида френски изтребители Rafale след три години.
„Договорът предвижда Индия да получи договорените 36 изтребителя в периода 36 до 66 месеца след подписване на споразумението. Така след три години ние ще имаме първите няколко изтребителя, а след 5 години и половина ние ще имаме вече две пълни ескадрили”, съобщава командващият индийските ВВС генерал Аруп Раха.
Новите самолети, имащи възможност да носят ядрено оръжие, значително ще повишат възможностите на бойната авиация на Индия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Конференция за модернизацията на сектора на отбраната и сигурността ще се проведе в Централния военен клуб
11.12.2016, 16:23
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват утре (12 декември) от 12 часа в Юбилейната конференция "70 години AFCEA International". Двудневният форум ще се проведе в Централния военен клуб и е посветен на модернизацията на сектора на отбраната и сигурността в контекста на изграждането на способности.
В конференцията ще участват също и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, професор д-р Тодор Тагарев - директор на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", както и други представители на Министерството на отбраната и на въоръжените сили.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Катастрофа с мексикански боен самолет T-6C+ Texan II
11.12.2016, 11:52
На 9 декември в 15:11 местно време по време на операция срещу наркотрафиканти бразилски лек ударен самолет Beechcraft T-6C+ Texan II (РМ-64, регистриран 2015) се е разбил в околностите на градчето Оподепе.
Двамата пилоти са загинали.
 
Намериха български боеприпаси, изоставени от бунтовниците в Алепо
11.12.2016, 10:22

Боеприпаси, произведени в България, показа ливанска телевизия.
Ливанският телевизионен канал "Алмаядин" излъчи репортаж, сниман в кварталите на град Алепо, които бяха на скоро освободени и са под властта на сирийската армия.
В репортажа кореспондентът на "Алмаядин" влиза в складове за оръжия, които са принадлежали на бойците на Ал-Нусра и ИДИЛ, преди да отстъпят на сирийската армия и без да имат възможност да вземат складираните оръжия с тях. След 1:55-тата минута от репортажа се виждат различни български оръжия, в това число:
* Български боеприпаси OG-15BG с калибър 73 мм, за специални противотанкови оръдия SPG-9.
* Ракети "Град" с калибър 122 мм произведени във ВМЗ България под наименование 21OF. Тези ракети са копие на руската версия ракети 9M22U Град.
* Български боеприпаси PG-7VM с калибър 40 мм, противотанкови за стреляне от рамо "RPG 7,7".
* Български боеприпаси PG-7T с калибър 40 мм, бронебоен "Тандем" специални противотанкови за стреляне от рамо "RPG 7,7". - (видео)
Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД, гр. Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г.
Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Според източници на вестника само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.
Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още 2 г. За 5 г. война тук са загинали над 10 000 цивилни, а 100 000 са ранени само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие. - (видео)

 
Терористите отстъпиха от Палмира след удари на руската и сирийска авиации
11.12.2016, 09:25
Бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“ бяха принудени да отстъпят от сирийския град Палмира след удари от страна на стратегически бомбардировачи на Руската федерация Ту-22М3, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Терористите е трябвало да се оттеглят от Палмира, след като военновъздушните сили на Сирия и Русия нанесли въздушни удари. Москва също така е използвала и крилати ракети с морско базиране „Калибър“.
 
На този ден: През 1994 г. Русия започва Първата чеченска война
11.12.2016, 00:10
На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня
 

 
Турция проведе успешни изпитания на системата за ПВО HISAR-O
10.12.2016, 21:47
Министерството на отбраната на Турция е провело успешни изпитания на системата за ПВО със среден обсег на действие HISAR-O, разработена от компаниите Aselsan и Roketsan (по-рано те създадоха системата за ПВО с малъг обсег HISAR-A), съобщава armyrecognition.com.
Ракетите на HISAR-O и HISAR-A са построени на една платформа и използват идентична бойна част, както и системи за насочване и управление. Отличията са в ракетния двигател, при HISAR-O той е по-голям и мощен, - се казва в публикацията.
Отбелязва се, че комплекса HISAR-O е разработен за единната система за ПВО на страните от НАТО и може да действа в комуникационната система Link-16. Зенитната ракета стартира вертикално и се насочва към целта след пуска с помощта на двигател за маневриране.
HISAR-O се монтира на шаси на камион с повишена проходимост Mercedes-Benz 2733 (6×6), снабдена е с шест ракети и телескопична мачтова антена. За сметка на по-мощния двигател ракетите на HISAR-O могат да поразяват въздушни цели на разстояние до 40 км и височина до 15 км (ракетите на HISAR-A са разчетени за далечина до 16 км и височина - до 5 км).
След провеждането на серия от изпитания комплексите ще започнат да постъпват във войските. - Още ПВО
 
Русия изпрати последната подводница за Виетнам
10.12.2016, 20:57
На 9 декември от товарното пристанище на Санкт Петербург потегли кораба-док „Rolldock Storm”, който носи на своята палуба дизеловата подводница HQ-187 „Бариа-Вунгтау“ (Ba Ria - Vung Tau) проект 06361 за военноморските на Виетнам. HQ-187  е шестата и последна последната субмарина, предадена на Виетнам, и същевременно 37-мата „Варшавянка“, предназначена за експорт.
По този начин корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ успешно изпълни подписания на 15 декември 2009 година контракт на стойност 3,2 милиарда долара, предвиждащ доставката на Виетнам на 6 дизелови подводници проект 06361 и строителство на съпътстваща инфраструктура. В момента в завода се строят още две дизелови субмарини от този проект за ВМС на Алжир.
 
Летящ Бял дом, или защо Air Force One струва милиарди
10.12.2016, 20:25
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп остро критикува като излязъл извън контрол на разходите проектът за нов официален самолет на американския държавен глава. Макар планът да предвижда новата машина да влезе в употреба към 2023г., т.е. около година преди края на евентуалния му втори мандат, той обяви, че ще нареди прекъсването му.
Според Тръмп цената на самолета е 4 милиарда долара. Всъщност проектът се финансира през бюджета за военновъздушните сили и за него са предвидени 2.87 млрд. долара, но за периода 2015-2021 г. От компанията "Боинг", на която е възложено проучването, казаха, че засега имат договор само за 170 милиона долара за оценка на възможностите на две версии на бъдещия Air Force One.
Защо една от най-видимите емблеми на американската президентска институция струва толкова много?
Според Маккензи Ийглън от American Enterprise Institute основната причина е, че това не е просто машина Boeing 747, а "летяща версия на Белия дом". Той припомня, че този самолет има специални защитени комуникации, секретна система за отбрана, възможност за презареждане в полет, ситуационна зала за управление на кризи и е оборудван да оцелее в ядрена война.
Подобно съоръжение не е лесно за се подмени. "На планетата просто няма друг такъв самолет, допълва Ийглън пред агенция "Блумбърг".
Сегашният Boeing 747-200B направи първия си полет през 1990 г. и според Джож Ърнест, говорител на Белия дом, "наближава края на плановия си живот".
За мнозина американци този самолет е символ на критичните часове след нападенията от 11 септември 2001г., когато за президента Джордж Буш това бе най-сигурното място в света. Тогава "Сикрет сървис" препоръчаха да не се каца, докато не се изясни мащабът на кризата.
Предишни поколения помнят как вицепрезидентът Линдън Джонсън положи клетва на борда му като нов държавен глава, докато самолетът пренасяше към Вашингтон тялото на убития президент Джон Кенеди.
Понеже не се произвежда масово, смяната на Air Force One е скъпо начинание. Анализатори казват, че вероятно спомената от Тръмп сума от 4 млрд. долара не е далеч от истината, макар че става дума за две машини.
За сравнение, F-35 - най-модерният боен самолет на САЩ, се смята, че ще струва около 379 милиарда долара за 2443 бройки.
Освен това "Боинг" е единствената американкска компания, която може да построи президентския самолет, а това елиминира и конкурентен натиск върху цената.
"Или "Боинг", или Еърбъс" - само те могат да създадат подобно нещо, но няма начин президентът на САЩ да обикаля света на борда на европейски самолет", коментира Марк Канкейн, изследовател и о.з. полковник от американската армия.
Американците едва ли биха споделили и с някой друг системите на борда. "Блумбърг" твърди, че секретното "подсилване" на самолета би трябвало да му помогне да издържи не само да ударна вълна от ядрена експлозия, но и на електромагнитния импулс от нея.
Отбраната би трябвало да го защити както срещу атака със зенитни ракети от земята, така и от нападение от въздуха.
Комуникационните съоръжения могат да свържат президента с всеки по света и му позволяват да командва по време на полет американската армия и ядрения арсенал.
Разходите за новия Air Force One може да бъдат понижени в преговори с поръчителя, ако той занижи малко изискванията. Възможно е също самата компания "Боинг" да отстъпи с 5-10% заради репутацията си.
Това не е първата критика към подобен проект. През 2009 г. Барак Обама прекрати договор за 28 нови хеликоптера за президента, след като цената му достигна 13 милиарда долара. Тогава той каза, че това е "пример за поръчка, излязла извън контрол". - Още за Air Force One
Източник: http://www.dnevnik.bg/
 
Турция обеща: Излизаме от Ирак след освобождаването на Мосул
10.12.2016, 19:52
Турските военнослужещи ще напуснат иракската територия след окончателното освобождаване на град Мосул от „Ислямска държава“. Това е заявил днес турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с иракския си колега Хайдер ал Абади.
„Ние ще напуснем лагера в Башика. Мисията на турските сили приключва с освобождаването на Мосул“, заяви Йълдъръм. Лагерът Башика се намира на 19 км. северно от Мосул. В телефонния разговор турският премиер е заявил също, че Анкара се стреми към „укрепване на търговските и икономически връзки между двете страни“.
Сухопътната операция по освобождаването на Мосул от „Ислямска държава“ започна на 17 октомври. Освен правителствените сили на Багдад в нея участие взимат и кюрдските формирования пешмерга, както и международната коалиция начело със САЩ. От края на миналата година Анкара има разположена свои войски, бронетехника и артилерия в района на тренировъчния лагер Башика. Това предизвика протеста на иракските власти, но въпреки това Анкара отказа да изтегли частите си.
Източник: http://pik.bg/
 
Б-237 нанесе удар по ИД от акваторията на Средиземно море
10.12.2016, 19:10
В резултат на нанесените удари по ИД с руската подводница Б-237 "Ростов на Дон“ проект 636.3 (ЧФ), всички цели са унищожени, съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС в събота (10 декември).
"В резултат на ударите на авиацията и подводния флот, бяха проведени успешни пускове и всички цели са поразени. За пореден път крилатата ракета "Калибър“ показа своята ефективност на далечни разстояния“, каза Шойгу на среща с президента на РФ Владимир Путин.
Руският военен министър поясни, че "целите са били два крупни пункта на терористите на територията на Рака“.
"Можем да кажем с пълна увереност, че са нанесени достатъчно съществени щети по складовете с боеприпаси  и завода за производство на мини, както и, разбира се, по нефтената инфраструктура“, каза Сергей Шойгу.
Министърът информира, че е записан пуска на ракетите, техния полет и попадението в целите.
Руският министър разясни, че всички цели, по които нанасят удари ракетите, преди това са щателно подложени на всички видове разузнаване. - (видео)
 
Пентагонът хвърля елитна бригада десантчици в касапницата на Мосул
10.12.2016, 12:57
Американската армия се подготвя за решаващата битка за иракската столица на ИД Мосул, сега се доокомплектоват елитни подразделения с личен състав.
Елитни войници от американската бригада Falcon ще станат част от операция „Inherent Resolve” (Непоколебима решителност) и ще се постараят да помогнат на иракските войски в Мосул да победят ИД, предаде Daily Star с позоваване на иранската агенция Alalam.
Само преди дни войниците от 82-а въздушнодесантна дивизия на САЩ завършиха финалната си подготовка във Форт Браг преди отпътуването за Ирак.
Командирът на бригадата полковник J. Patrick Work оптимистично коментирал ситуацията: „Ние възнамеряваме да помогнем на иракчаните в Мосул против терористите от ИД и моите бойци са готови за борба.”
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Украинците ще стрелят с "Максим" в Донбас
10.12.2016, 12:42
Министерството на отбраната на Украйна разреши да бъде използвана в бойните действия в Донбас тежката картечница „Максим”, образец от 1910 г. Това съобщи във вторник в. „Украинские новости”, като се позовава на началника на отдела „Въоръжение” на Въоръжените сили Николай Шевцов.
„Някои подразделения от Въоръжените сили на Украйна използват тази картечница в антитерористичната операция (така в Украйна наричат бойните действия в Донбас) само по лично желание като средство за усилване на огъня на опорни пунктове и блокпостове”, каза Шевцов. Според него главно преимущество на картечницата е фактът, че не изисква смяна на ствола след интензивна стрелба.
През май беше съобщено, че министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е наградил с картечници „Максим” бившия премиер на страната Арсений Яценюк и секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов. Картечницата „Максим” е тежка картечница, създадена от британския конструктор от американски произход Хайръм Стивънс Максим в края на ХІХ век. За времето си тя е сред най-популярните видове автоматично оръжие. - Още картечници
 
Порошенко нарече украинската армия най-силна в Европа
10.12.2016, 12.:35
Украинският президент Пьотр Порошенко нарече Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) най-силни в Европа. В понеделник той каза това по време на визита в зоната на въоръжения конфликт в Донбас.
„Много се гордея, че през тези дсве години и половина ние създадохме такива Въоръжени сили, които са най-силни в Европа. Гордея се с това заедно с целия украински народ”, заяви Порошенко. - (видео)
Той добави, че жителите на Украйна се доверяват на своята армия така, както и на църквата. „Ние изминахме дистанцията, когато доброволци се държаха само с моралната си сила, към армия със свой боен дух, със своя мотивираност, със свой патриотизъм, със свой професионализъм”, подчерта Порошенко.
На 21 ноември депутатът от Върховната рада и командир на полка „Азов” на Националната гвардия на Украйна Андрей Билецки заяви, че украинската армия „за секунда” ще претърпи поражение от Русия. Според него военнослужещите от ВСУ имат крайно ниска мотивация,повечето съединения страдат от недоокомплектоване. През юли Билецки нарече украинския флот бутафорен. „Трябва да се разбере: при географското доминиране на Крим, при съществуването там на мощна авиационна групировка целият прибрежен флот ще бъде потопен за 40 минути”, отбеляза той.
 
Испания праща войници и полицаи да помагат на Ирак срещу "Ислямска държава"
10.12.2016, 10:24
Испания планира да изпрати допълнителни 150 войници и полицейски служители в Ирак, за да помагат при тренирането на иракските сили за сигурност в борбата срещу „Ислямска държава“, предаде Fox News, цитиран от "Фокус".
Прес-секретарят на испанското правителство Мендес де Виго заяви, че 125 испански войници и 25 полицейски служители ще станат част от водената от САЩ международна коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“. Испанският парламент трябва да одобри решението. От министерството на отбраната на Испания съобщиха, че изпратените сили няма да участват в бойни операции срещу ислямистите.
Испания до момента е изпратила 300 войници в Ирак, които се занимават най-вече с обезвреждане на мини и логистика.
 
30 години по-късно: Аварията с „К-431“
10.12.2016, 09:08
1985 година. Съветска подводница аварира по време на презареждане, а инцидентът убива десет души от обслужващия персонал. Горивото обаче не е дизел, а ядрен материал. В резултат на това е предизвикана екологична катастрофа – районът е замърсен с трайна радиация. Инцидентът е пазен в тайна чак до разпада на СССР през 1991-а и е един от многото подобни в съветския флот по време на Студената война, припомнят от The National Interest.
Военните стратези на СССР изпитвали сериозни затруднения, докато вземат САЩ на мушка с ядрените си оръжия. Америка пък вече била оградила огромната социалистическа страна с ядрени ракети в страни като Турция и Япония. ..........Прочети още
 
Най-успешната операция на руските войски в Чеченската война
10.12.2016, 08:49
Операцията по унищожаването на чеченската авиация е един от най-успешните епизоди в Първата чеченска война. Тя се провежда през декември 1994 година. Още през пролетта главата на чеченските сепаратисти Джохар Дудаев започва подготовка за война. В хода ѝ той разработва детайлен план за действията на чеченските въоръжени сили в хода на бойните операции.
Като военен летец Дудаев разбира, че особена роля трябва да бъде отредена на ВВС. Въздушните удари по позициите на противника винаги нанасят сериозни травми върху физическото и психическото му състояние. Още през септември 1994 г. Дудаев е готов с така наречения план "Ласо". В него той разработва детайлно разпределение на силите на авиацията и дава заповеди на всичките ѝ части. Към края на септември те вече са в пълна бойна готовност.
Разпределение на силите на воюващите страни
На страната на Русия воюват 515 въздушни бойни машини. С указ на министъра на отбраната e била сформирано специално подразделение на ВВС от бомбардировачи на фронтовата авиация на Четвърта въздушна армия. Главните сили се разполагат на летищата в Беслан и Моздок, които са на 100 км от Грозни. Основният състав на въздушните сили се състои от щурмоваци Су-25, бомбардировачи Су-24, свръхзвукови бомбардировачи с далечен обсег на действие Ту-22, изтребители МиГ-29 и др.
На страната на Чечения са задействани приблизително 250 бойни машини. Сред тях са учебно-бойните Л-29 (така наречените "Делфини") и Л-39 ("Албатроси"), изтребители МиГ-15 и МиГ-17, многоцелеви хеликоптери Ми-8 и пр. "Делфините" и "Албатросите" са способни да носят на борда си ракетни системи НУРС и 100-килограмови авиобомби.
Операцията
Операцията на руските войски започва с разузнавателни действия. Първите полети са извършени от разузнавачите Су-24. След това са нанесени авиоудари по двете летища – Ханкала и Калиновская, с щурмоваците Су-25. Това се случва на 1 декември. Независимо от неочакваността на нападението, чеченците не губят нито един самолет. След обяд е обстреляно летището в северната част на Грозни, където са унищожени десетки самолети.
След това е задействана авиацията с голям обсег на действие. Това е успешна масирана атака. Руските ВВС извършват повече от 200 полета и разбиват практически цялата въздушна ескадрила на Дудаев. Унищожени са и пистите за излитане, антенното поле и складът за боеприпаси. При тази операция нито един самолет на Дудаев не успява да излети.
Алла Дудаева по-късно дава показания, че е успял да излети само един самолет, старият Ан-2 (наричан от народа "кукурузник" – рус. царевичен кочан). Това е отчаян опит на чеченците да окажат каквато и да е съпротива на руския въздушен флот. Но самолетите им са сваляни още при излитането. Независимо, че планът "Ласо" е добре обмислен, въздушната армия на Дудаев се оказва напълно неподготвена за авиоударите от страна на Русия.
Това е най-успешната операция на руските войски за цялото време на Чеченските войни. Джохар Дудаев реагира с достойнство на декемврийските събития. Той изпраща на главнокомандващия на руските войски телеграма, в която го поздравява за "достиженията за господство в небето". Накрая Дудаев дава недвусмислено обещание: "Ще се срещнем на земята".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Popular Mechanics: Русия изпитала гигантско термоядрено торпедо
10.12.2016, 08:26
Както съобщи с позоваване на анонимни източници в Пентагона, небезизвестният Бил Херц в поредния материал „Russia Tests Nuclear-Capable Drone Sub”, публикуван на 8 декември 2016 г. в интернет-ресурса freebeacon.com, в Русия е изпробвано гигантско торпедо с ядрен двигател и термоядрена бойна глава с ужасяваща мощност. В САЩ то условно е обозначено като Kanyon (Каньон). Този апарат се асоциира с нашумялата океанска многоцелева система „Статус-6”.
Според разузнаването на САЩ, изпитанията се състояли на 27 ноември. Торпедото било пуснато от експерименталната дизел-електрическа подводница Б-90 „Саров” (2007 г., 4000 тона). Подробности не са известни, но не е задействана бойна глава.
Материал на тази тема е публикуван и в The Washington Free Beacon. В него авторът нарича руския подводен апарат революционен: торпедо с ядрен двигател способен да се движи със скорост 90 възела на дълбочина до километър. Далечината на хода му е 10 хиляди километра.
„Статус” притежава бойна част с дължина 6,5 м. Според американски експерти там може да се помести термоядрен заряд с мощност до 100 мегатона. (Най-мощната взривена досега термоядрена бомба е руска и е с мощност 50 мегатона.) Ако бъде взривена новата бомба около крайбрежието на САЩ, тя ще предизвика гигантско цунами, което ще изтрие от лицето на земята крайбрежните щати заедно с военноморските бази, авиобази и военни заводи.
Според експерти, „Статус-6” е нов асиметричен отговор на Русия против разполагането от САЩ на глобална система за ПРО. За първи път за създаването на гигантското торпедо стана известно преди година, когато на правителствено съвещание по военни въпроси в обективите на телевизионните камери попадна планшет с описание на новото оръжие.
В Кремъл нарекоха „осветяването” на секретната информация „случайност”. Мнозина политолози счетоха нейното преднамерено „изтичане” за дезинформация: според обозначените на планшета срокове „цар-торпедо” трябваше да стане чак през 2019 г.
Като носител на „Статус” ще бъдат използвани подводници със специално предназначение – освен „Саров” това е намиращата се на модернизация „Белгород” (проект 09852 „Антей”) и „Хабаровск” (проект 09851). Официално подводницата се нарича носител на дълбоководни апарати и има съединителен възел на дъното, откъдето товарът не се вижда нито от суша, нито от спътник.
В описанието на системата се казва, че тя е предназначена и за нанасяне на гарантирано неприемливи загуби на противника посредством създаване на зони с обширно радиоактивно заразяване на крайбрежието, правещо го непригодно за живот на хората за продължително време.
Под това описание влиза кобалтовата бомба – термоядреното оръжие е описано от един от създателите на американското атомно оръжие Лео Сцелард. Външната отражателна обвивка на такъв боеприпас се състои от кобалт-59, а неговият взрив унищожава всичко живо.
Изпитания на кобалтова бомба никога не са извършвани заради невъзможността поразените територии да бъдат ползвани поне 16-20 г.
Такава бомба и гигантско торпедо като средство за неговото доставяне могат да се използват като оръжие за сдържане – заедно с намиращата се на бойно дежурство система „Периметър”, гарантиращи нанасяне на ответен удар с цялата мощ на ядрените сили на Русия дори при унищожаване на командните пунктове и персонала на РВСН.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Украйна изпроси от САЩ още $350 млн за оръжие през 2017 г.
09.12.2016, 21:38
Сенатът на САЩ одобри предоставянето на финансова помощ за Украйна в размер на $350 млн. от бюджета за следващата година.
„Сумата, която се предлага да бъде заделена за гарантиране на сигурността на Украйна, включително летални видове въоръжения, през следващата година да бъде увеличена до $350 млн” – се отбелязва в съобщение във Facebook на страницата на посолството на Украйна в САЩ.
В посолството отбелязали, че очакват помощ от страна на американски инструктори.
През 2016 г. в рамките на бюджета на Пентагона Украйна получи $300 млн.
Интересно е, че целите на Белия дом кардинално се промениха. През юни във Вашингтон говореха за заделяне само на $220 млн за извършване на реформи в митниците и за борба с корупцията. Поне така заявяваше вицепрезидентът Джо Байдън.
 
САЩ ще останат „ангажирани“ в Афганистан, заяви Аштън Картър
09.12.2016, 19:37
Министърът на отбраната на Съединените американски щати Аштън Картър увери, че Вашингтон ще остане „ангажиран“ в Афганистан, предава Voice of America.
„САЩ са и ще останат ангажирани със суверенитета и сигурността на Афганистан“, заяви Картър в рамките на пресконференция в Кабул, дадена съвместно с президента на страната Ашраф Гани.
Коментарите му бяха направени в отговор на въпрос как ще подходи новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към Афганистан.
 
Следващата седмица ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО
09.12.2016, 19:35
Заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво посланици ще се проведе следващата седмица. Това съобщи за информационната агенция TACC източник от дипломатическите кръгове в Брюксел.
„Страните завършват съгласуването на датата и дневния ред на срещата, насрочена за следващата седмица. На нея НАТО ще разгледа ситуацията в Украйна и въпросите за понижаването на рисковете в рамките на военната активност в Европа“, разкри източникът.
Към момента обаче все още няма официално потвърждение на информацията.
 
МО изпрати RfP за новия изтребител
09.12.2016, 16:47
Министерство на отбраната е изпратило днес, 9 декември 2016 г., Искането за предоставяне на предложения (RfP - Request for Proposal) до потенциалните доставчици на нов боен самолет за българските ВВС, които присъстват в т.нар. „къс списък“. С това фактически стартира същинската част на процеса за закупуване на нов изтребител. Информацията бе потвърдена за АЕРО от пресцентъра на МО днес в ранния следобед.
Искането за предоставяне на предложения е било разписано от двамата ресорни министри в оставка – на отбраната Николай Ненчев и на икономиката Божидар Лукарски. След това е било фактически разпратено до посолствата на Италия, Португалия, САЩ и Швеция днес, 9 декември.
Страните ще разполагат с три месеца, за да подготвят и представят своите оферти. В изпратения до тях документ, чийто обем надхвърля 200 страници, се съдържат всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания към новия изтребител, както и обективните критерии, математическите модели и методики, по които ще се направи избора.
България цели сключване на междудържавен договор за придобиването на нов боен самолет, затова и документът RfP е изпратен до държавите Италия, Португалия, САЩ и Швеция. Съответните правителствени агенции в тези страни, отговарящи за продажби на военни самолети за експорт, заедно с представител на компаниите произвеждащи съответните бойни самолети, ще изготвят офертите за МО на Р България.
След получаването на отговорите комисия ще оцени постъпилите оферти и ще ги класира. Предполага се, че това ще отнеме около месец – два. След обявяването на победителя ще започнат преговори с него за уточняване на съдържанието на финалния договор за придобиването на самолетите.
След подписването на договора той ще трябва да мине през процес на ратификация от Министерски съвет и Народното събрание, с последващото му обнародване в „Държавен вестник“. Едва след това той ще влезе в сила и ще може да се изпълнява. Оптимистично е да се очаква, че всички тези процеси могат да приключат в рамките на 2017 г., но е по-вероятно договорът да влезе в сила някъде през 2018 г.
От Португалия и САЩ се очаква отговор за доставка на употребявани многоцелеви изтребители F-16 модернизирани до стандарта MLU. Самолетите F-16A/B block 15 ще бъдат доставени от САЩ, където са на дългосрочно съхранение, след което ще бъдат ремонтирани и модернизирани в португалския авиоремонтен завод OGMA. Логистичният пакет ще бъде доставен нов от Съединените щати, по същия начин, както се процедираше в Румъния.
Италия ще предостави оферта за употребявани изтребители Eurofighter Typhoon Trance 1. Машините са произведени преди около 8 – 10 години.
Единствената новопроизведена опция са шведските Saab Gripen C/D.
България е отделила 1,5 млрд. лева за покупката на минимум осем многоцелеви изтребителя, а при налични финансови ресурси и на още самолети. МО иска да придобие общо 16 нови изтребителя, като програмата за това ще бъде разделена на два етапа. Първият трябва да се реализира между 2018 и 2021 г., за който и са отпуснати въпросните 1,5 млрд. лева. Вторият етап трябва да стане факт през 2022 – 2023 г.
С бюджета от 1,5 млрд. лева трябва да се купят не само бойните самолети, но и въоръжение за тях, самолетообслужваща техника, спомагателно оборудване за обучение, системи за планиране и анализ на мисиите, обучение за летателен и технически състав и други стоки и услуги.
По-рано днес в деловодството на Народното събрание бе заведен писменият отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски във връзка със зададен към него въпрос относно развитието на проекта за придобиване на нов боен самолет и ролята в този процес на Министерство на икономиката.
Ето какво се казва в отговора на министър Лукарски:
„В края на месец октомври 2016 г. (периода 21 – 26 октомври) експерти от Министерство на икономиката (МИ) и Министерство на отбраната (МО) в различни формати, обсъдиха и изготвиха частта „Индустриално сътрудничество” от Искането за предоставяне на предложение (RfP) по проекта за инвестиционен разход „Придобиван на нов тип боен самолет”. На 17 ноември 2016 г., след преминаването на необходимите административни процедури, МО изпрати в МИ цялостния вариант на Искането за предложение, за полагане на подпис от страна на министъра на икономиката относно частта „Индустриално сътрудничество”. МИ изпрати обратно, по надлежен ред, документа в МО с искане да бъдат внесени съществено необходима корекция в текстта на частта „Индустриално сътрудничество”.
Коригираният окончателен вариант на Искането за предоставяне на информация е надлежно подписано от страна на МИ и върнато в МО, за да се пристъпи към неговото изпращане до държави посочени в одобрения от Народното събрание проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”.
Миналата седмица министър Ненчев, в свой отговор на парламентарен въпрос, заяви че от страна на МО е свършено всичко необходимо за изпращането на RfP за придобиване на новия изтребител, но се чака още подписа на икономическия министър.
Министър Лукарски все пак е разписал документа в началото на тази седмица, което е и стартирало фактическото му изпращане.
В последните месеци министър Ненчев даваше разнородни сигнали за изпращането на RfP, като дори в средата на ноември заяви, че би могъл да изпрати документа практически веднага, но иска преди това да се мине през широко обществено обсъждане.
Вместо това, политическото ръководство на МО реши в спешен порядък да изпраща RfP, което става в последните седмици на управлението на кабинета “Борисов 2”.
Припомняме, че през октомври 2015 г., след оставката на тогавашния командир на ВВС генерал Румен Радев, бе обявено, че ще бъдат отделени пари за стартиране на проекта за придобиване на нов боен самолет. Инвестиционният проект бе одобрен от Министерски съвет на 30 март 2016 г. и мина през гласуване в Народното събрание на 2 юни.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV
09.12.2016, 15:29
Финландската компания Patria представи бронирана бойна машина Patria AMV пред военни, експерти и журналисти на полигона в Казанлък. Демонстрациите са първи по рода си у нас.
Представители на Patria запознаха присъстващите с различните версии и конфигурации на машината, предназначени за различните нужди на пехотата. Направена бе практическа демонстрация на машината с преминаване на различни препятствия по трасето на полигона и демонстрационна стрелба. Най-смелите имаха възможност сами да пробват възможностите на новата бойна модулна машина. Едно от предимствата на новата бойна техника е, че тя може да работи с различни типове оръжия. Друго нейно предимство е и възможността за работа по източен и натовски калибър на въоръжение. Бойната машина е изключително мощна, двигателят й е на фирмата „Скания" и е от 600 конски сили и 405 киловата.
За да се стигне до сегашното ниво , на което се намира машината, е работено в продължение на 20 години, заяви Анти Хуусконен, старши вицепрезидент „Бизнес развитие“. В края на 90-те години на миналия век, компанията започва разработването на машини 8X8. През 2002 година на пазара излиза първата машина Patria AMV и оттогава насам тя непрекъснато е усъвършенствана. До момента повече от 4 500 единици от новата бойна машина за пехотата, са били договорени и предоставени на седем различни държави – напр. Словения, Хърватия, ЮАР.
Най-големият потребител на тази машина в реални бойни действия са въоръжените сили на Полша. 2007 година полските въоръжени сили са въвели в експлоатация тази машина в Афганистан, в рамките на операцията ИСАФ. Отзивите за машината са много добри по отношение на защитата и огневата и мощ. Машината се използва също и за мисии на ООН в ЧАД – Африка.
Patria има намерение да се включи в модернизирането на сухопътната техника на българската армия, като участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. Ако фирмата бъде избрана за изпълнител, компанията планира да работи с български фирми като подизпълнители. На 1 декември в София беше проведен „Ден на индустрията“, където експерти на Patria се срещнаха с представители на български фирми от военната индустрия, за да обсъдят евентуално бъдещо сътрудничество.
В случай на успешен технологичен трансфер, България ще има възможност да създаде собствена продукция и да продава бойни машини на трети страни. Не без значение е и възможността за независимата им поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, както и печалба за българските фирми. - (видео)
Източник: http://fakti.bg/
 
Генералите при Ненчев не издържат до края на мандата си
09.12.2016, 13:47
Голяма част от висшите офицери, които стигнаха върха на военната пирамида или почти се докоснаха до него, си тръгнаха преждевременно. За началниците на отбраната резултатът е 100 процента.
Тази своеобразна армейска статистика започва най-вече от януари с бившия началник на отбраната, вече вицеадмирал от запаса, Румен Николов. Има обаче и по-раншни примери.
Генералите и адмиралите, разбира се, освен началникът на отбраната, нямат мандат в буквалния смисъл на думата, но за такъв може да се приеме пределната възраст, до която имат право да служат според званието си.
Факт е, че при двегодишното управление на министъра на отбраната Николай Ненчев един немалък процент от тези висши офицери, които стигнаха върха на военната пирамида или почти се докоснаха до него, си тръгнаха преждевременно. За началниците на отбраната резултатът е 100 процента.
В началото на годината, на 8 февруари, вицеадмирал Румен Николов беше принуден да заяви: „Винаги съм служил с чест и достойнство. Оказа се, че това е необходимо условие, но недостатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната.” Беше назначен от правителството на Орешарски, а новата власт не пожела да го повиши в по-горно звание и намери формалния повод за уволнението му.
По-малко от година след като пое длъжността от вицеадмирал Николов, генерал Константин Попов реши, че няма да бъде вече началник на отбраната. Три години преди края на мандата му като началник на отбраната и седем години до границата, наречена пределна възраст.! Родиха се най-различни коментари. Наложи се самият той да заяви: „Във връзка с моя рапорт се появиха много писания и предположения относно моето бъдеще. Искам категорично да заявя, че никой не ми е предлагал постове и позиции, където и да е било.”
На предно място в анализите би трябвало да бъде поставен въпросът за консенсуса около фигурата на военен №1 у нас. Самият генерал Попов казва на последния Съвет по отбрана, че изборът на нов началник на отбраната е от изключително важно значение и трябва да се разглежда в контекста на ролята на началника на отбраната и Щаба на отбраната при функционирането и изграждането на Българската армия и въоръжените сили, за което е необходимо да се търси широко и разумно съгласие.
На 1 август, отново преждевременно, от армията си тръгна генерал-майор Румен Радев. Можеше да служи поне до 2021 г. Неговите мотиви станаха пределно ясни на обществото. На това ниво, както казва той, срещна неразбиране за развитието на бойната ни авиация и реши да търси друго решение, т.е. да се кандидатира и да стане върховен главнокомандващ въоръжените сили. Направи го доста убедително според резултатите от изборите за президент и вицепрезидент. Има обаче и друг момент. Нямаше кадрова перспектива във въоръжените сили пред командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. И не по-малко важен детайл – започнаха да го командват офицери, които далеч след него получиха генералски пагони.
Още един висш офицер, доказан професионалист от ВВС, напусна армията по собствено желание. Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев подаде рапорт за освобождаване от военна служба поради „придобиване право на пенсия”. Да, беше с право на пенсия, но и с хоризонт да носи армейските пагони до 2024 г. Предпочете да се развива в Авиоотряд 28. Дали министър Ненчев се е запитал какво губи армията, когато му благодареше за „достойната служба и големия му принос за развитието на българските Въоръжени сили”? И защо правителственият авиоотряд дава по-големи възможности за професионална реализация?!
Особен, но и емблематичен е примерът с бригаден генерал Димитър Шивиков, който си отиде не само преди доказване на отправени към него обвинения, но и след горещата защита на… премиера Борисов и министър Ненчев. Тръгвам си от армията с чест и огорчение от „приятелите”, които съдействаха да се стигне дотук, заяви преди година и половина командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който напусна службата заради анонимен сигнал. На 10 юни 2015 г., когато подаде рапорт за уволнение заради отнет допуск до класифицирана информация, в Карлово се проведе митинг в негова подкрепа, в който участваха военни и граждани от града. Хората плакаха, генералът също се просълзи. Що се отнася до защитата на Ненчев, тя бе на думи и закъсня значително с внасянето и приемането на съответните законови промени. Това се случи доста по-късно, но за генерала бариерата беше паднала.
Бариерата падна
Бариерата падна предварително и за други офицери. „За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона, честта на Министерството на отбраната. Ще бъда последователен и предвидим в политиката, която ще водим.“ С тези думи Николай Ненчев се обърна към генералите и адмиралите, когато на 7 ноември 2014 г. прие ръководството на министерството. Тогава споменатите висши офицери бяха в строя. Днес не са. Не поради навършена пределна възраст за военно звание, т.е. напуснаха преди края на мандата си.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Действащ генерал – служебен премиер или министър
09.12.2016, 13:20
Вече стана ясно, че България е пред служебно правителство. Реформаторският блок заяви, че ще върне мандата за съставяне на кабинет, ако го получи, разбира се. Днес в Държавен вестник са публикувани последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Те дават възможност на президента Росен Плевнелиев за по-широк избор при определянето на членовете на служебното правителство.
Депутатите регламентираха, че военнослужещият, назначен за министър-председател, министър или заместник-министър в служебно правителство, се смята в неплатен отпуск и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваното военно звание и квалификация.
В последните две служебни правителства вече имаше такива случаи с министрите на здравеопазването. Идеята на промените е да се регламентира подобна практика за в бъдеще. Притесненията на някои депутати бяха до колко служебното правителство е непартийно, независимо че се назначава от президента.
Промяната е факт. Що се отнася до МО най-логично е в очакваното служебно правителство началникът на отбраната да бъде назначен за министър на отбраната, а неговите заместници – за заместник-министри на отбраната. Така ще се осигури и необходимата приемственост между двете политически ръководства – сегашното и това, което ще дойде след предсрочните парламентарни избори.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Нацистка Енигма се продаде за рекордните 340 000 евро
09.12.2016, 12:15

Рядък екземпляр от нацистка „Енигма M4“, създадена за флота по време на Втората световна война, беше продадена в Ню Йорк от британската аукционна къща
Bonhams, пише изданието Express.
Цената на машината за шифроване и дешифроване на съобщения достигна рекордната цена от 340 000 евро, надминавайки предишната най-висока цена, плащана за такава машина. През 2015 г. на друг търг, организиран от Bonhams, частен купувач плати 324 000 евро за друга "Енигма M4".
Напълно функциониращата машина, датира от 1943 г. и първоначално бе оценена на около 260 000 евро. Експерти твърдят, че тази машина е била използвана на сушата, съдейки по състоянието ѝ.

Моделът „Енигма M4“ е бил създаден през 1941 г. за нуждите на флота, след като адмирал Карл Дьониц, главнокомандващ германския флот, изразил страховете си, че сигурността на предходния модел на криптиращата машина — „Енигма M3“ е била компрометирана.
Машината е направена така, че да работи и на суша и по море, за да могат високопоставените германски военни да си изпращат тайни послания.
Знае се за съществуването на 120 машини от модела М4, но по-голямата част от тях се намират в музеи или са пазени от различни правителства. Ето защо тазседмичният търг представляваше рядък шанс за частните колекционери да се сдобият с един от малкото все останали на свободния пазар машини.
Разбиването на кодовете на Енигма от съюзническите сили е едно от най-важните събития през Втората световна война и се разглежда като една от причините за края на войната. - Още ЗАС
Източник: http://fakti.bg/

 
Русия ще помогне на Куба да модернизира армията си
09.12.2016, 12:07
Русия ще окаже на Куба методическа помощ за модернизация на въоръжените й сили по подписана по-рано програма за техническо сътрудничество в областта на отбраната до 2020 г., каза вицепремиерът на РФ Дмитрий Рогозин в петък (9 декември), цитиран от ТАСС.
"Това не е доставка, а именно методическа помощ – каза той. – Ние ще оказваме методическа помощ като част от формираната дългосрочна програма за планирано развитие на въоръжените сили (на Куба) и всички дейности свързани с ремонта на техниката“.
Рогозин уточни, че по този начин е създаден прецедент. "По молба на Куба, първо взехме участие в разработката на дългосрочната програма за модернизация, осъвременяване и възстановяване на техниката, която преди е доставяна на тяхната страна и всичко това е фиксирано в плана за действие, който днес беше подписан“, каза вицепремиерът на Русия.
Рогозин отбеляза още, че по въпросите на отбраната и безопасността Русия отдавна е преминала към програмно-целевия метод, тя има специалисти и методика, които могат да оказват помощ в областта на планирането. "Тази помощ ще бъде оказана. Преди всичко това е методическа помощ, която ще им помогне да формират дългосрочната си програма по планиране на своите мощности и по направление на модернизацията на въоръжените сили“, уточни Рогозин.
Той напомни, че кубинските въоръжени сили използват техника, която е доставена от Съветския съюз. "Сега създаваме необходимите ремонтни бази, сервизно обслужване на тази техника, нови достави, за да се обезпечи пълната безопасност на Куба и да отговаря на съвременните рискове“, обясни Рогозин и допълни, че по редица въпроси помощта на кубинските колеги също ще бъде полезна на Русия, в частност по въпросите на робототехниката.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американският Сенат одобри солидни разходи за отбраната на САЩ
09.12.2016, 11:55
Американският Сенат одобри военният бюджет на САЩ в размер на 618,7 млрд. долара, съобщи Reuters. През миналата седмица документът премина и през Камарата на представителите. Сега законопроектът трябва да бъде разписан или върнат от президента Барак Обама.
От администрацията на американския президент все още не коментират дали текстовете ще бъдат подкрепени. Ако бъде наложено вето обаче, законът може да бъде подписан от Доналд Тръмп, след като влезе в своите правомощия на 20 януари 2017 година.
Бюджетът за отбрана за 2017 година е в размер на 618,7 млрд. долара, тоест няма ръст спрямо парите през тази година. Заплащанията за служителите обаче се увеличава с 2,1%, което е най-голямото повишение за последните шест години.
САЩ ще отпусне помощ до 500 млн. долара военна помощ за Украйна. Предвидени са и 3,4 млрд. долара подкрепа за Европа и подобряване на готовността на САЩ и НАТО за "възпиране и, ако се наложи, отговор на руска агресия", е записано в проекта на закона, публикуван на страницата на Сената.
1,3 млрд. долара ще бъдат отделени за финансиране на усилията за борба с ИДИЛ, включително за програми за "обучение и екипиране" в Ирак и Сирия, както и операции за подобряване на сигурността по границите с Йордания и Ливан.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Ветерани на военното разузнаване на България, Русия и Сърбия се срещнаха в Белград
09.12.2016, 11:41
През ноември т.г. делегация на Асоциация на военните разузнавачи, ръководена от председателя на Управителния съвет на сдружението  полковник от резерва инж. Чавдар Борачев, посети Република Сърбия. В Белград бяха проведени срещи и разговори с делегация на Съвета на ветераните от военното разузнаване при Генералния щаб на руската армия и с делегация на Асоциацията на ветераните от военното разузнаване на Република Сърбия. Подписани бяха двустранни договори за сътрудничество между българските и руските ветерани, между българските и сръбските ветерани, между руските и сръбските ветерани. Това сториха ръководителите на трите организации – за България от полковник от резерва Чавдар Борачев, за Русия от генерал-полковник от резерва Владимир Измайлов и за Сърбия от генерал-майор от резерва Радослав Шкорич.
Трите делегации бяха приети от и.д. директор на Службата за военно разузнаване при Министерство на отбраната на Република Сърбия полковник Зоран Стойкович. Разгледаха и се запознаха с експонатите на музея на сръбското военно разузнаване, което има 134-годишна история. На среща в заседателната зала на Директора беше изнесена интересна информация на тема „Политическото положение и сигурността в района на Балканите“. В нея беше направен преглед на политическата ситуация на Балканите и анализ на рисковете за Република Сърбия. След беседата се състоя непринуден разговор и обмяна на мнения по наболели въпроси, отнасящи се до  сигурността на Балканите. Единодушно бе констатирано, че главните рискове за всички балкански държави са международният тероризъм, ислямският фундаментализъм и заплахите на Ердоган да пусне т.н. мигранти към Европа.
При разглеждането на музея имахме възможност да видим снимките-портрети на всички началници на военното разузнаване на Югославия/Сърбия през тези 134 години на неговото съществуване. Беше ни обърнато внимание, че няколко от тях са ставали впоследствие началници на ГЩ и/или министри на отбраната. А двама от тях са баща и син – Вукоман Арачич-баща и Петар Арачич-син. Генерал-полковник от резерва Владимир Измайлов връчи юбилейни медали „65 години от битката при Москва“  на двама сръбски генерали, които са били на работа в Москва като военни аташета, както и юбилейни паметни знаци „200 години военно разузнаване на Русия“ на двамата сръбски генерали и на полковник от резерва Борачев.
По време на разговорите представителите и на трите страни изразиха своето твърдо убеждение, че поставят началото на един обединителен процес на сътрудничество между представителите на ветераните от военното разузнаване на трите братски православни славянски народи. Беше изразена единодушното мнение този процес да продължи.
Генерал-полковник от резерва Владимир Измайлов покани делегации на българската и на сръбската организации на ветераните на военното разузнаване да посетят Москва. От своя страна българската делегация покани руските и сръбските колеги да посетят България.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Канада избра C295 за нов спасителен самолет
09.12.2016, 08:25
Канадското правителство обяви днес, 8 декември 2016 г., че е избрало турбовитловия самолет Airbus Defence & Space C295 за нова платформа за задачи по търсене и спасяване.
Решението бе обявено в авиобаза Трентън, Онтарио. Според министъра отговарящ за обществените поръчки на Канада ще бъдат купени общо 16 самолета за $2,4 млрд. Отчитайки се експлоатацията на машините до 2042 г. проектът ще струва $4,7 млрд.
16-те самолета се очакват между 2019 и 2022 г.
Канада ще замени сега използваните шест de Havilland Canada CC-155 Buffalo и 13 броя C-130H Hercules, които сега изпълняват задачи по търсене и спасяване от четири бази на цялата територия на Канада.
Канада предпочете C295 пред италианския C-27J Spartan и бразилския Embraer KC-390. Смяташе се, че Lockheed Martin ще участва в конкурса с HC-130J, но компанията не подаде оферта.
C295 е самолетът с най-скромни характеристики от трите кандидати и се предполага, че предложението на Airbus е било с най-ниска цена, което е и наклонило везните в негова полза.
Канада търси нов самолет за задачи по търсене и спасяване от 2002 г. Четири години по-късно процедурата бе спряна, поради липса на финанси и бе рестартирана чак през 2011 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
На този ден: През 1914 г. германци и британци правят люта морска битка край Фолклендските острови
08.12.2016, 22:17
На 8 декември 1914 г. по време на Първата световна война край Фолкландските острови в Южна Америка става морско сражение между германската крейсерска ескадра на вицеадмирал Максимилиан фон Шпее и английската ескадра на вицеадмирал Фредерик Довтън Стърдий.
На 1 ноември 1914 г. германската ескадра на фон Шпее в битката при Коронел (Южно Чили) потопява двата британски броненосни крейсера „Гуд Хоуп” и „Монмут”. Англичаните губят 1654 моряци, включително командващия ескадрата контраадмирал Кристофър Крадък.
Германската ескадра не понася загуби и това обстоятелство нанася сериозен удар по престижа на британския Кралски флот. Германските крейсери получават възможност да преминат в Южния Атлантик, създавайки заплаха както за търговските превози на Британия в района, така и за намиращите се край Южна Африка транспорти с войски, прехвърлящи се на европейския театър на бойните действия...........Прочети още
 
ВС на Полша продължават активно да се превъоръжават
08.12.2016, 21:56
През следващите няколко години полското военно ведомство планира да изхарчи за превъоръжаване над $14 млрд. (61 млрд злоти), съобщава defensenews.com.
През следващите пет години основната част от финансирането ще бъда насочена за покупка на нови системи за ПВО, повишаване на боеспособността на военноморските сили, кибербезопастността, покупка и модернизация на танкове и създаване на система за териториална отбрана.
За замяната на остарелите съветски системи за ПВО, които се намират на въоръжение в полската армия, ще бъдат закупени американски зенитно-ракетни комплекси Patriot, освен това, министерството на отбраната планира да проведе тендер сред полските компании за доставка на системи за ПВО с малък обсег на действие – един от основните претенденти ще бъде компанията CRW.
Планира се още покупката на 14 вертолета и 1200 БЛА (хиляда ударни, останалите 200 - разузнавателни).
Значителна част от разходите отиват за ВМС, които за няколко години трябва да се попълнят с три бойни кораба и два тралчика.
Така също през следващата година в Полша трябва да се появи нов вид войскa – Армия за териториална отбрана, която ще се комплектува с граждански лица, преминали необходимата военна подготовка. Числеността им ще бъде около 53 хиляди човека, като за осигуряването им с въоръжение се планира до 2022 г да бъдат изразходвани 3,2 млрд. злоти. - Още за ВС на Полша
 
МО насочва допълнителни средства към армията
08.12.2016, 19:30
На разширено заседание Съветът по отбрана е взел решение къде да се насочат бюджетните излишъци, т.е. неусвоените средства. Това каза заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Той участва в заседанието на Комисията по отбрана при приемането на второ четене на внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за резерва на Въоръжените сили.
Финансови средства, уточни заместник-министърът, ще бъдат насочени към изграждане на бойни способности на ВВС и ВМС, към комуникационно-информационната система на границата  и осигуряване на горива. Т.е. за бойни способности плюс задачите по границата.
Председателят на комисията ген. Михо Михов и народният представител Атанас Зафиров поставиха въпроса състоянието на военния санаториум в Поморие. До 1 февруари тази болница е в състава на ВМА и мерки за нея се вземат от началника генерал-майор проф. Николай Петров, стана ясно от отговора на заместник-министър Запрянов.  
Предвидената среща на депутатите от комисията с министъра на отбраната не се състоя, защото той бил болен. Очаква се, обаче, в утрешния парламентарен контрол да отговаря на въпрос на народните представители от ПГ на ГЕРБ Иван Вълков и Димитър Бойчев. Техният въпрос е относно имоти със статут на частна и публична държавна собственост в Бургаска област, с отпаднала необходимост за МО, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия и продажби през 2016 г., като в тях те включват и болницата в Поморие.
С приемането на промените в Закона за резерва на Въоръжените сили се очаква да завършат поправките във военното законодателство, с оглед на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. Големият въпрос, каза заместник-министър Запрянов, е създаване на условия за попълване на доброволния резерв. Решението, както за резерва, така и за преодоляване на недостига от личен състав във формированията, е преразглеждане на възнагражденията, бе категоричен заместник-министърът.
В заседанието участваха още съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност бригаден генерал Данчо Дяков и бившият президент на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, подполковник от резерва Димитър Попов.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Извеждането от строя на френската подводница Rubis се отлага заради задръжки в строителството на нови субмарини
08.12.2016, 16:47
Бракуването на атомната подводница S601 Rubis, която трябваше да бъде изведена от състава на ВМС на Франция през януари 2017 година, се отлага заради забавяне на строителството на главната многоцелева атомна подводна лодка от ново поколение Suffren тип Barracuda, съобщава „Mer et Marine“.
В момента се извършва технически преглед на подводницата, за да се разбере дали тя ще може да продължи службата си до лятото на 2017 година. Командването на ВМС се надява, че ще може да съхрани субмарината в бойния състав за по-продължителен срок.
Rubis е въведена в строя през 1983 г., като последният ремонт е бил извършен през 2014 г, което теоретически дава възможност за експлоатация на реактора още няколко години (презареждането с ядрено гориво обикновено се извършва на всеки 10 години).
Новата атомна подводница Suffren се достроява в корабостроителницата на обединението DCNS в Шербур, спускането на вода е планирано за 2017 г, а ходовите изпитания трябва да започнат 2018 г. Предаването на субмарината на флота трябва да стане през 2019 г (по контракт предаването трябваше да стане през 2017 г.). - Още подводници на Франция
 
Остановката в Алепо - 08 декември 2016 г.
08.12.2016, 16:00
Кликни за голям формат
 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев утвърди годишните планове на военните формирования
08.12.2016, 15:43
Разширено оперативно съвещание на командира на СВ за утвърждаване на годишните планове на формированията се състоя днес, 08.12.2016 г. в сградата на „Тотлебен” 34.
На него присъстваха ръководството на Сухопътните войски, началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на СВ, както и командирите на военни формирования от войските.
Целта на съвещанието е да се представят основните мероприятия по подготовката през 2017 г., както и да се направят изводи от съвместните действия с органите на МВР по охраната на държавната граница.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Банките по света инвестирали близо $500 млрд. за ядрени оръжия от 2013 г.
08.12.2016, 13:00
Банките по света са инвестирали близо 500 милиарда долара в ядрено оръжие за последните три години.
Това става ясно от доклада "Don"t bank on the bomb" на организацията за защита на мира "Пакс" (PAX), цитиран от белгийски медии.
Между януари 2013 и август 2016 година банките по света са инвестирали в индустрията с ядрени оръжия във формата на заеми или други финансови инструменти 498 милиарда долара.
Например белгийската банка KBC непряко е инвестирала 117 милиона евро в развитието на ядрени оръжия през дадения период. В черния списък също влизат банки като BNP Paribas Fortis, ING и Deutsche Bank, както и други.
Белгийската банка е инвестирала парите в британската компания Serco, която държи 2/3 от дяловете на AWE-ML. Последната е отговорна за производството и поддръжката на британския ядрен арсенал.
Посочените горе банки са инвестирали повече от 12 милиарда долара в тази област.
Топ десетте инвеститора са американски, включително Blackrock, Capital Group и Vanguard. Те са предоставили 89 милиарда долара.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Русия изпраща чеченски спецчасти в Сирия
08.12.2016, 12:52
Военнослужещи от два батальона със специално назначение "Изток" и "Запад" са изпратени в Сирия за охрана на руската военна база "Хмеймим". Това пише вестник "Известия", позовавайки се на източници от военното министерство нa Русия.
Според изданието военнослужещите са реорганизирани във военна полиция и са изпратени към Сирия в края на ноември.
Отбелязва се, че до края на декември ще бъдат дислоцирани и ще пристъпят към охрана на руската база.
Създадените през 2003 година спецчасти са дислоцирани в Чеченската република. Вестникът пише още, че тези батальони дълго време са формирани предимно от военнослужещи чеченски националисти, заради което получават и неформалното название "чеченски спецназ".
Войниците от "Изток" и "Запад", по информация на вестника, се борят с терористи на територията на Чеченската република, участвали са в августовския конфликт в Грузия през 2008 година, както и за охрана на руски сапьори в Ливан през 2006 година.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Тайната на „Адмирал Кузнецов”: С един залп унищожава цял флот - ракетите му „Гранит” са с изкуствен интелект
08.12.2016, 10:10
Руските разработчици от „НПО Машиностроение” разказаха на журналистите на „Звезда” от програмата „Военная приемка” за бойните възможности на тежкия самолетоносач „Адмирал Кузнецов”.
За разлика от повечето самолетоносачи на други държави, руският „Адмирал Кузнецов” е именно авионосен крайцер. Той не  само превозва на борда си самолети и хеликоптери, и не само е плаващо летище, а и истински боен кораб.
Най-мощното оръжие на „Адмирал Кузнецов” са 12 тежки ракети „Гранит”. Теглото на всяка от тях е седем тона, а дължината на полета до 700 километра. Разработчиците казаха още, че ракетите са „умни” и поддържат връзка помежду си.
„Какви са особеностите на тези ракети: когато те са изстреляни със залп, те се намират в едно информационно поле. Обменят си информация по време на полета.
Приближавайки се до груповата цел, ракетите се подреждат в определена редица, като ято птици, след което започват много точно разпределяне на целите и подбирането на поражението за всяка конкретна цел.
Тоест те решават сами помежду си с помощта на интелигентна система за управление коя от ракетите подхожда най-добре на всяка конкретна цел”, каза заместник-генералния директор по комплексите на „ВПК НПО Машиностроение” Анатолий Свинцов.
„Умните ракети работят в екип – една за всички, всички за една”, добави той.
„Така сме го пресметнали и такава задача бе дадена, да може с един носител да бъде поразена цяла авионосна групировка. Самолетоносачът плава, около него има 3 крайцера, с един залп на „Гранит” може да бъде поразен и самолетоносачът и всичко останало”, поясни Свинцов.
НАТО нарича тези ракети Shipwreck (корабокрушение). След скорошна модернизация „Кузнецов” може да стреля с „Гранит”-и и по крайбрежни укрепления.
Източник: https://infobalkani.wordpress.com/
 
Битката за Мосул и сражението за Алепо: къде воюват "добрите момчета"?
08.12.2016, 09:33
Стана възможно ситуацията в Алепо да бъде променена кардинално, съобщи на 29 ноември представител на руското Министерство на отбраната, разказвайки за успехите на настъплението на сирийската армия, и се оплака от "удивителната слепота на нашите западни колеги". Слепотата, по думите му, се проявявала в това, че на Запад просто не забелязват освобождаването на 80 000 сирийци, живеещи в райони, които вече са под контрола на подразделения на правителствената армия.
Взаимните обвинения между Русия и Запада в пренебрегване на съдбата на мирното население станаха характерна черта на сегашните близкоизточни конфликти. Западът, най-често в лицето на САЩ, критикува Москва за гибелта на сирийци в Алепо. Русия пък, в отговор, обвинява САЩ, че не са загрижени за съдбата на мирните жители на иракския град Мосул, който международната коалиция, оглавявана от Вашингтон, се опитва да освободи от екстремистите на "Ислямска държава". По-рано Русия не веднъж критикуваше САЩ, че организира "информационна блокада" около сраженията за Мосул.
"Желание да се убиват деца"
Едва ли се налага да се говори за информационна блокада – западните средства за масова информация достатъчно активно осветляват хода на операциите около Мосул. Някои наблюдатели обаче отбелязват, че има разлика между това, което става, и това как същите тези медии отразяват действията на руските и сирийските войски по време на операциите в Алепо. Американският журналист Робърт Пери, прочул се в средата на 80-те години на миналия век с разобличенията си по аферата "Иран-контри", направи анализ на публикации за две военни операции, поместени в "Ню Йорк Таймс" ("New York Times"). По негово мнение в случая с Мосул посланието на изданието към неговите читатели е следното: ако в резултат на настъплението, подкрепяно от САЩ, има жертви сред мирното население, включително и деца, то това трябва да се приема като неизбежно "съпътстващи загуби", необходима цена за "освобождаването на града от кръвожадните екстремисти".
В същото време вестникът, тъкмо обратното, представя битката за източната част на Алепо вестникът като стремеж на "руските и сирийските лидери-варвари да бомбардират райони с мирни жители, без да се интересуват от човешките  жертви, ръководейки се от очевидното желание да убиват деца".
Експерти, които обясняват как може да има такъв подход в едно от водещите световни издания, посочват няколко причини и всички те засягат връзките на медиите и властите. Според мнението на Николай Петро, американски историк, който се занимава с изследвания на руската външна политика, а също е бивш сътрудник на администрацията на президента Буш-старши, би било грешка човек да се осланя на обективността на медиите. Позовавам се на изследване, направено още преди четвърт век, подчерта той отговаряйки на въпрос на "Руски дневник", сочещо, че ръководствата на медиите често заимстват изразните средства на властите като правдива интерпретация на световните събития. Това става по силата на две обстоятелства. Първо, има страх, че ако се действа иначе, то достъпът до държавни ресурси може да бъде отрязан. Втората причина е, че в САЩ заимстването на изразните средства на властта се приема като "проява на демокрация".
Майкъл Карли, професор по история в университета в Монреал, който изучава отношенията между Русия и Запада в най-ново време, също подчерта в интервю за "Руски дневник", че водещи американски медии не поставят под съмнение правителствените изявления за това какво става в света. Затова, според него, съдържанието на изразните средства в случая със Сирия се определя от политическите интереси на Вашингтон, от стремежа да се използват сирийските бунтовници за борба със сирийските власти. Именно това определя начина, по който средствата за масова информация отразяват действията на сирийската армия на руските Въздушно-космически сили (ВКС), противопоставящи се на бойците.
"Нищо свръхестествено"
Руски експерти са на мнение, че руските власти постъпват по същия начин по отношение на близкоизточните конфликти и начините на отразяването им в медиите както и американските им колеги. "В това няма нищо свръхестествено: нито една страна в света не е склонна да обяви, че извършва някакви незаконни действия, които противоречат на нормите на международното право", заяви пред "Руски дневник" арабистът Леонид Исаев, старши преподавател в катедрата по политология във Висшата школа по икономика. Той подчерта, че "обикновено другите биват подозирани" в някакви незаконни действия. Тук обаче няма някаква предумишлена лъжа – "за хората е присъщо да омаловажават грешките си, а грешките на конкурентите – да преувеличават". Действителността е  следната: "мирни жители загиват и в Алепо от нашите бомбардировки, и в Мосул – от американските бомбардировки".
В същото време експертите са на мнение, че много хора в света възприемат действията на Русия в Сирия по-зле, отколкото стъпките на САЩ в Ирак. Професорът от катедрата по съвременен Изток на Руския държавен хуманитарен университет (РГГУ) Григорий Косач е убеден, че така мислят тези, които зад ударите на Москва съзират не борба срещу терористите, а желание да бъдат унищожени противници на сирийския президент Асад – така наречените умерени бунтовници. Само че хората, които критикуват политиката на Вашингтон в Сирия, отбелязват, че образът на "умерените" също в голяма степен е дело на медиите. Според историка и журналист Гарет Портър всички въоръжени групи, борещи се против Асад в провинциите Алепо и Идлиб, са под контрола на екстремистите от Фронта Ан-Нусра, които за някои в сирийските условия могат и да изглеждат умерени. Само че Фронтът Ан-Нусра е включен в списъка на ООН на терористичните организации. На фона на всички тези информационни битки, зад които е животът на хиляди хора, призивът към САЩ и Русия на Косач е актуален: и двете страни "трябва да се стремят към взаимно разбирателство, а не да се сражават на информационното поле".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
САЩ могат незаконно да останат в Черно море
08.12.2016, 09:22
САЩ могат да удължат срока на патрулиране на корабите си в Черно море до четири месеца. Това заяви в сряда (7 декември) вицеадмирал Джеймс Фого, цитиран от Спутник.
"Би могло да се случи – зависи от това дали предизвикателствата в региона станат повече или по-малко спешни. Очевидно, когато нещата станат напечени, се наблюдава присъствие на допълнителни кораби", отговори Фого на въпрос дали е възможно военноморското присъствие на САЩ в Черно море да се увеличи.
Той допълни, че американските кораби ще патрулират международните води там, където те могат да го правят законно."
Според конвенцията от Монтрьо корабите на страни, които не принадлежат към Черноморския регион, могат да пребивават в акваторията на Черно море не повече от 21 дни, припомня Рамблер. НАТО ще съгласува мерките си за засилване на присъствието си в Черно море през февруари 2017 година. Русия настоява, че увеличаването на военната активност от страна на алианса само дестабилизира обстановката в региона.
Конвенцията от Монтрьо е приета на 20 юли 1936 година на конференция с участието на СССР, Великобритания, Франция, Австралия, Турция, България, Югославия, Гърция, Румъния и Япония. Конвенцията възстановява суверенитета на Турция на черноморските проливи и гарантира особени права за черноморските страни за използване на тези проливи.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американски изтребител F/A-18С Hornet се е разбил в Тихия океан
08.12.2016, 08:55

Американски изтребител F/A-18С Hornet се е разбил вчера в 18:40 местно време в Тихия океан на около 55 мили от нос Ашизури. Пилотът капитан Джейк Фредерик е загинал след катапултирането. Тялото му е открито от кораби на Морските сили за самоотбрана на Япония.
Изтребителят е от 1-о авиокрило на Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ, дислоцирано в базата Иакуни (Япония). - (видео)
Тази авария е поредната от серия авиопроизшествия с изтребители F/A-18 от КМП. През ноември т.г. два F/A-18 се сблъскаха във въздуха, при който един от пилотите е трябвало да се катапултира.
В края на октомври пилот на друг F/A-18 се катапултира на етапа на кацане.
През юли F/A-18C Hornet се разбива в Туенти Палмс, като тогава загива 36-годишния пилот майор Ричард Нортън.

Джейк Фредерик е от семейство, свързано с Морската пехота на страната. Брат му Джо Боб Фредерик е също пилот от КМП, но на С-130. Баща им е служил също в Морската пехота на САЩ. - Още за F/A-18

 

 
Перу купува 178 поддържани бронетранспортьора Stryker за 668 милиона долара
07.12.2016, 22:18
Агенцията за военно сътрудничество (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) на военното ведомство на САЩ на 5 декември 2016 година съобщи, че на 2 декември изпратила уведомление до Конгреса на страната за предстояща доставка на Перу по линии междуправителствените военни продажби Foreign Military Sales (FMS) на 178 бронетранспортьора Stryker ICV (M1126) с колесна формула 8х8 от наличните в Сухопътните войски на САЩ. Същите ще преминат през ремонт.
В доставката са включени и 178 дистанционно управляеми бойни модула (вероятно, М151 Protector) с 12,7-мм картечници М2. Общата предполагаема стойност на доставката заедно с техническата поддръжка и обучението на лични състав ще е 668 млн долара. Генерален подизпълнител на сделката е корпорацията General Dynamics.
До момента машините Stryker, произвеждани от канадския филиал на General Dynamics, се намират на въоръжение само в Сухопътните войски на САЩ.
 
107 - та годишнина от рождението на Никола Вапцаров отбеляза Военноморското училище
07.12.2016, 20:56
„Малцина поети са писали с кръвта и огненото си перо за родината – каза началникът на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ Боян Медникаров по време на церемония във Варна. 107 -та годишнина от рождението на големия поет бе отбелязана с военен ритуал. Венци и цветя на паметника на Вапцаров положиха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, председателят на Общински съвет Тодор Балабанов, зам.кметът Коста Базитов, депутати, представители на държавната и местна власт, директори на дирекции при Министерството на отбраната на Република България, ректори на университети, представители на морския бизнес, възпитаници и приятели на училището. Открита бе лаборатория по мобилни комуникации. Наети са 8 специалисти, които ще извършват обучения. Началникът на ВВМУ отбеляза, че до пролетта на следващата година ще бъде завършен грубият строеж на църквата, която в момента се строи в двора на училището. Предстои след това да бъде построен иконостаса и тя да бъде изписана. Сроковете зависят от наличния финансовия ресурс. Медникаров апелира варненската общественост да помогне с още средства.
„Маринистиката на Никола Вапцаров е актуална и модерна за времето си. Тя показва духа на епохата. Иска ми се нашите възпитаници да носят неговата готовност да се справи с всички трудности на времето и неговата вяра в утрешния ден. Той е носел в себе си уникален баланс между поетична душа и сериозно отношение към иначе скучните технически дисциплини, изучавани във Военноморското училище. Надявам се да запазим неговия дух и вяра в живота – по-хубав и по-мъдър“ – каза още Медникаров.
„Да държим барута сух – това е нашата мисия днес – отбеляза племеницата на Никола Вапцаров Мая Вапцарова, която благодари за церемонията и уважението към големия ни поет. На вашите плещи лежи днес отбраната ни по море. Важно е да не губим силата и добротата на младия човек“ – смята родственицата на поета.
Единайсетокласничката от 1 ЕГ във Варна Константина Георгиева, която рецитира стихове на Вапцаров по време на церемонията подчерта, че усеща словото на поета близко, макар да го пречупва през призмата на своите сетива и на новото време. - (видео)
Източник: http://www.chernomore.bg/
 
Предлагат вицеадмирал Ефтимов за шеф на отбраната
07.12.2016, 20:40
Вицеадмирал Емил Ефтимов е обмислян за нов началник на отбраната, научи Факти.бг.
До рокадата се стигна след като досегашният началник ген. Константин Попов подаде оставка. Вицеадмирал Емил Ефтимов е един от заместниците на подалия оставка висш военен.
Вицеадмирал Ефтимов е от Варна. Той е завършил е ВВМУ “Н. Вапцаров”. Продължил е своето образование във военноморска академия в Санкт Петербург. Има зад гърба си и специализации във Военноморския колеж в Ню Порт, САЩ.
Ген. Константин Попов аргументира напускането си с факта, че ген. Румен Радев, на когото е бил началник, е избран за президент.
 
Според ген. Константин Попов е необходимо да се търси широко и разумно съгласие за нов началник на отбраната
07.12.2016, 20:15
Редовно заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната се проведе в Министерството на отбраната. На него бяха разгледани и приети резултатите от консултациите с НАТО по пакета за Цели за способности по колективната отбрана за Република България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На заседанието днес беше разгледан и рапортът на началника на отбраната генерал Константин Попов за освобождаване от заеманата длъжност и освобождаване от военна служба.
Пред членовете на Съвета по отбрана генерал Попов подчерта, че изборът на нов началник на отбраната е от изключително важно значение и трябва да се разглежда в контекста на ролята на началника на отбраната и Щаба на отбраната при функционирането и изграждането на Българската армия и Въоръжените сили, за което е необходимо да се търси широко и разумно съгласие.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Президентът уважи командира на гвардейците дни преди уволнението
07.12.2016, 20:04
Президентът Росен Плевнелиев гостува на Националната гвардейска част в края на своя мандат като държавен глава и дни преди преминаването на командира на формированието бригаден генерал Боян Ставрев в резерва. Престижното място на командира ще заеме полковник Илко Йорданов, който е предложен от правителството за придобиване на звание „бригаден генерал”. На 12 декември бригаден генерал Ставрев навършва 58 години и по силата на закона сваля пагоните.
Като правоприемник и продължител на традициите на формираната през 1879 година лична гвардия на княз Александър I, Националната гвардейска част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност. Нейната роля за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност е ярък пример за родолюбие и всеотдайност в полза на отечеството. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред гвардейците.
Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили открои приноса на гвардейците към успехите на Българската армия във войните за национално обединение и независимост и подчерта, че и днес с високия си професионализъм гвардейците утвърждават националната идентичност и патриотичен дух.
В приветствието си към военнослужещите държавният глава подчерта, че въпреки трудностите, Националната гвардейска част успя да съхрани почитта на народа и да издигне авторитета на българската държава.  „И днес военното формирование последователно и отговорно изпълнява своята мисия – да пази военните ритуали и да отстоява изконните гвардейски ценности и принципи. Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение, утвърждават и нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военно-патриотичните дейности“, допълни президентът.
В знак на признателност за оказаната от държавния глава подкрепа за Националната гвардейска част, бригаден генерал Боян Ставрев подари българска гвардейска сабя на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военен анализ: НАТО разкри на кое място в Европа може да започне войната с Русия
07.12.2016, 19:58
В Полша и особено в страните от Балтика изпадат в истерия и буквално се надпреварват да публикуват страхотни сценарии за неизбежната война с Русия. Военни експерти от САЩ дори сочат на поляците възможното място за започване на конфликта – това е така наречения Сувалски коридор между Калининградска област и Беларус.
Впрочем Калининградска област, получила неофициалното название „Балтийският Гибралтар”, е една от най-важните възлови точки на световната карта – този изолиран анклав от всички страни е обкръжен от територии на НАТО (Полша и Литва).
И докато Калининград съществува, всички операции на Алианса са уязвими. Само преди дни американският генерал в оставка Джек Кейн буквално би тревога на страниците на британското издание Daily Mirror.
Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес също сочи Сувалския коридор като „ахилесовата пета” в отбраната на Запада. Той се безпокои, че за кратко време беларуските и руските военни могат да се обединят и да блокират 60-километровия коридор на литовско-полската граница. По този начин ще бъдат изолирани трите съюзника на НАТО в Балтика.
„При силов сценарий войските на НАТО, насочващи се към страните от Балтика, трябва да преминат през този (Сувалски) „коридор”. Впрочем той е неудобен за контраатака. От двете страни на Алианса ще се намират групировки на противника: от едната страна силите в Калининградска област, а от другата – групировката на войските в Беларус” – заяви на страниците на Tygodnik Powszechny бившият високопоставен служител във военното министерство на Полша Анджей Вилк.
Американският военен анализатор полковник Дъглас Макгрегър очерта предполагаем сценарий за конфликт на Русия с НАТО. Според него, на първо място на острието на удара на руската групировка, съсредоточена в Беларус, ще се окажат литовските градове Вилнюс и Каунас – групировката ще се старае да пробие коридор към Калининград и да осигури удар от юг към Рига и да вземе в клещи силите на НАТО, отбраняващи източните подстъпи към столицата на Латвия. На свой ред руските сили в Калининград ще нанесат насрещен удар, за да облекчат задачите на своите колеги.
Особено охотно сеят паника полските медии. Според журналиста Марек Сверчински от изданието Polityka Insight, съществува „сериозна и основателна заплаха” след като завладеят Прибалтика руснаците да се отправят за Полша.
Сверчински, както и генерал Ходжес, „изчислил” „най-лесния път, водещ към съединяване на войските на завоевателите със силите, разположени в Калининградска област. Това, естествено, е да пробият по Сувалския коридор.
Калининград наистина в определен смисъл стана руският „Гибралтар”, тъй като там има повече военни мощности, отколкото във всички страни от Балтика. Един от най-важните елементи е системата за ПВО С-400, чиято далечина възлиза на 400 км. Москва дислоцира там балистични ракети „Точка” и „Искандер”, които могат да достигнат Варшава и Берлин.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В НВУ „Васил Левски” се проведе курсантско- студентска научна конференция
07.12.2016, 15:53
В продължение на два дни в Националния военен университет „Васил Левски” се проведе курсантско-студентска научна конференция, съобщават от учебното заведение. В конференцията участваха студенти и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски”, от Академията на МВР в София, от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна, от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Конференцията откри ректора на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов.
„Като ректор на Националния военен университет „Васил Левски” ви приветствам още веднъж и изразявам уважение и интерес към вашите първи творчески изяви. Бъдете сигурни, че при нас винаги ще намирате възможност и подходяща интелектуална среда и за други такива! Ние споделяме виждането, че най-ценният ресурс на нашия народ са младите хора, младите и ученолюбиви хора са богатство, а младите и ученолюбиви хора с афинитет към академично развитие и научни изследвания са истинско съкровище! Ето защо се надявам да се присъедините и към другите научни форуми, организирани от нашия Университет, а в бъдеще дори да се включите и в наши творчески колективи според своите интереси!” се обърна в своето слово към участниците в конференцията бригаден генерал Богданов.
Над 100 участника представиха свои 141 доклада в пет научни направления.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Високо признание за председателя на Съюза на ветераните от войните
07.12.2016, 13:38
Доц. д-р Иван Сечанов бе удостоен от министъра на отбраната с почетен знак на МО „Свети Георги” - първа степен, във връзка с неговата 90-годишнина  и за заслугите му към отбраната на страната и активна военно-родолюбива дейност. Отличието бе връчено от началника на отбраната генерал Константин Попов. Поздравления поднесоха председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев и началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” Иво Антонов.
Това е най-високо отличие, с което министърът на отбраната удостоява военнослужещи, запасни и резервисти  за изключителни заслуги, свързани с укрепването на сигурността и отбраната на страната, за изграждането и развитието на Българската армия и на военното дело.
Доц. д-р Сечанов бе поздравен и удостоен с различни отличия от ръководствата на Съюза на ветераните от войните, на СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, БАС, председатели на клубове и сдружения и др.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър
07.12.2016, 13:20
Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)
Източник: http://fakti.bg/
 
Руски полковник загина в Сирия
07.12.2016, 13:02
Руският полковник Руслан Галицкий e загинал в Сирия, съобщава lenta.ru. Той е починал от раните си, получени в резултат на обстрела на един от жилищните квартали в западната част на град Алепо. Новината беше официално потвърдена от руското министерство на отбраната.
„В болница в Алепо, в резултат на тежките си рани, почина полковник Руслан Галицкий. Руските военни лекари се бориха дълго време за неговия живот. Офицерът беше ранен по време на артилерийския обстрел на т.нар. опозиция в Алепо“, се казва в съобщението.
Полковник Галицкий, командир на 5-а танкова бригада в Източния военен окръг на Русия, беше командирован в Сирия в качеството си на съветник.
Офицерът ще бъде посмъртно предложен за държавна награда. - (видео)
 
„Верни” и „Прибой” се завърнаха след участие в операции и учения на НАТО
07.12.2016, 09:23
На 5 декември 2016 г. успешно приключи участието на фрегатата „Верни” в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „SEA GUARDIAN”. Екипажът на корабът изпълни всички поставени задачи по наблюдение на надводната обстановка и свързани с осигуряване на сигурността на корабоплаването в района на операцията.
По време на участие в операцията „SEA GUARDIAN” бяха наблюдавани над 320 кораба, 3 от които бяха разпитани. Наблюдавани бяха 827 цивилни и 45 военни въздушни контакта.
От началото на плаването - 27 октомври до заставането в Пункт за базиране Бургас, фрегата „Верни” е проплавала  4 842 морски мили.
За пореден път екипажът на фрегата „Верни” изпълни отговорната задача - да представи достойно България и Военноморските сили. Упоритият труд, себеотдаване и професионализъм бяха оценени високо, не само в България, но и от международната военна общност.
Също на 5 декември 2016 г. в Пункт за базиране Бургас се завърна и базов миночистач „Прибой” от участието си в противоминно учение на ВМС на Република Турция  „NUSRET 2016”.
От 25 ноември до 2 декември 2016 г. базов миночистач „Прибой”, съвместно с Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО, изпълняваше действия за обследване за мини на морски райони в Егейско море и бе потвърдена сертификацията му съгласно стандартите на НАТО.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС
 
Индия не желае палубните Tejas
07.12.2016, 09:06
Индийските ВМС не желаят да експлоатират лекия еднодвигателе изтребител Tejas, тъй като той не може да отговори на зададените характеристики. Това съобщават Press Trust of India.
„Имаме един самолетоносач Vikramaditya и скоро ще получим още един – Vikrant. Авиационното им крило се състои от МиГ-29К. Надявахме се от тези два самолетоносача да оперираме и с Tejas, но той не отговаря на зададените характеристики”, това заявява адмирал Сунил Ланба, началник-щаб на ВМС на Индия.
Според адмирал Ланба основен проблем на Tejas е, че е твърде утежнен, но изтребителят имал и други недостатъци.
„Искаме да имаме алтернативен изтребител за двата ни самолетоносача и това не може да е Tejas. По света няма много опции и ще трябва да вземем решение в следващите 5 – 6 години”, заявява началник-щаба на индийските ВМС.
Адмиралът е подчертал, че въпреки това ВМС на Индия ще продължи да участва в изпитателната програма на типа.
Програмата за създаване на лек боен самолет за индийските въоръжени сили се точи от 1983 г., като Tejas изпълнява първия си полет през 2001 г. Формално типът е на въоръжение в индийските ВВС, но реално има само два серийни изтребителя в строева ескадрила, която трябва да се попълни чак през 2018 г.
Прототипът на палубния Tejas прави първи полет през април 2012 г. Общо има два палубни прототипа, които са създадени да оперират от самолетоносачи с трамплини, а не с катапулти. Точно каквито са двата индийски авионосни кораба.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Израел се интересува от още F-15I
07.12.2016, 08:55
Израел преценя възможността да закупи още многоцелеви изтребители Boeing F-15I за да задоволи бъдещите си отбранителни потребности. Това съобщава Flightglobal.
По време на брифинг преди получаването на първия израелски F-35I представители на израелските ВВС са заявили, че страната им се замисля сериозно за поръчка на още многоцелеви изтребители F-15I.
Според източници на Flightglobal Израел оценя високо възможностите на F-35, но се нуждае и от допълващ боен самолет, който да има по-голям боен товар. В момента страната е направила поръчка за 50 броя F-35I и има необходимости за още поне 25 броя.
Още през септември тази година, когато бе обявено, че между 2018 и 2028 г. САЩ ще отпусне на Израел военна помощ в размер на $38 млрд., стана ясно, че в пакета е включена и евентуалната покупка на изтребители F-15.
Boeing ще може да поддържа производствената линия за F-15 Strike Eagle до първите години на следващото десетилетие, след като получи поръчка за 48 броя с 24 опции от Катар, а в момента сглобява изтребители за Саудитска арабия.
Израел експлоатира версия на F-15E, в която има значително израелско оборудване и е известна под името F-15I. Израелските ВВС разполагат с 25 такива самолета. - Още за F-15
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Гръцки съд изненадващо позволи екстрадирането на трима военни в Турция
06.12.2016, 22:30
Апелативният съд в Атина изненадващо реши да допусне екстрадацията на трима турски военни в Турция, съобщава АР.
В понеделник беше разгледано искането на турските власти за други трима военни от същата група, но за тях екстрадацията не беше допусната.
И шестимата са част от група военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат в Турция на 15 юли. Първаночално те подадоха сигнал за аварийна ситуация и поискаха извънредно кацане, а след това поискаха убежище от гръцките власти.
Осмината военни твърдят, че не са замесени в събитията, но смятат, че няма да получат честен процес в родната си страна. Те изразиха и своите опасения за живота си. Осмината вече бяха съдени за незаконно влизане в Гърция и получиха условни присъди.
В понеделник Апелативният съд се съгласи с тези опасения и не позволи на трима от групата военни да бъдат върнати в Турция.
Очакванията са, че тримата военни, които Апелативния съд в Атина позволи да бъдат върнати в Турция, ще обжалват това решение. Съдбата на последните двама от групата ще бъде решена в четвъртък.
 
Руско-индийските маневри "Индра Нэви-2016" ще се проведат от 14 до 21 декември
06.12.2016, 22:18
Руските и индийските военни са потвърдили срока за провеждане на военноморските учения "Индра Нэви-2016". Маневрите ще се проведат от 14 до 21 декември. Това съобщиха днес от пресслужбата на Тихоокенския флот на ВМС на Русия.
Бреговата фаза на ученията ще се проведе от 14 по 18 декември в индийския град Вишакхапатнам. През тези дни военните от двете страни ще проведат съвещания по взаимодействието, тактически летучки, обмен на официални визити и приеми, спортни и културни мероприятия.
Морската част стартира на 19 и завършва на 21 декември в акваторията на Бенгалския залив. През този етап участниците в ученията ще проведат свързочни тренировки, ще отработят въпроси по отразяване на въздушен противник, нощно маневриране на корабите, ще се проведат артилерийски стрелби по по морски и въздушни цели, ще се попълват запасите на ход. Редица учебни задачи ще изпълнят и палубните вертолети. Ръководството на ученията ще се извършва от индийска страна.
Първото руско-индийско военноморско учение се проведе през месец май 2003 година. След това двустранни учения ВМФ на Русия и ВМС на Индия проведоха през 2005, 2007, 2014 и 2015 г.
 
Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет
06.12.2016, 19:50
РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур). - Още за „Тюлпан“
Източник: https://infobalkani.wordpress.com/
 
ЕС и НАТО се споразумяха за взаимодействие, определено като "нова ера"
06.12.2016, 19:30
ЕС и НАТО се споразумяха във вторник за взаимодействие в седем области, включително в борбата с тероризма, хибридните и кибер заплахите, предаде БТА от Брюксел.
Днес поставяме началото на нова ера в отношенията между двете организации, коментира по този повод върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Тя отбеляза, че НАТО и ЕС ще работят с уважение към различията си и при спазването на независимостта за взимането на решения. Загърбваме някои от призраците на миналото, коментира Могерини. По нейните думи се наблюдава пълно единство между държавите от двете организации, на основата на общите интереси.
НАТО и ЕС бяха създадени след световни войни, донесоха мир на континента, на основата на споделени ценности, посочи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
Приспособяваме се към новите предизвикателства в полето на сигурността. Нито една от двете организации няма всички необходими способности да се справи с предизвикателствата днес, добави той.
Сигурността на Европа и Северна Америка е взаимосвързана, укрепването на партньорството ни е по-важно отвсякога. Приветстваме решението за укрепването на европейската отбрана, заяви Столтенберг. Имаме нужда от силни институции. Уверен съм, че САЩ ще останат обвързани с НАТО и общата сигурност, допълни той.
Световният ред, установен от международни правила, е подложен на изпитание за устойчивост, коментира Могерини. Европа има лостовете и мъдростта, натрупана с времето, за да преодолее настоящите предизвикателства. Досега не е имало подобно припокриване на кризи, отбеляза тя.
Отношенията между ЕС и Анкара понякога са сложни и трудни, но това означава, че са дълбоки и важни и за двете страни, коментира Могерини, попитана дали събитията в Турция няма да попречат на обявените днес намерения.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
САЩ ще разположат 6000 войници в Европа
06.12.2016, 13:27
Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа, предава БНТ. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция "Атлантическа решителност". Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-вските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо. От форт "Карсън", домът на Трета бронирана бригада, предава Александър Марков.
Форт "Карсън" - домът на Трета бронирана бригада, 4000 войници от които ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа. Това, което виждате зад мен, е последната влакова композиция с бронирани машини Брадли, които ще бъдат разположени в Германия.
Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини "Брадли" ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.
Полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада - "Форт Карсън": "Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където ще сме дислоцирани за постоянно. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село - това зависи от ученията, които ще провеждаме".
Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение - Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.
Полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк - Трета бронирана бригада: "Целта ни е една - по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници - без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно".
Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави - по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.
Капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада: "Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били - 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа - от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците".
Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор - нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Проблеми с корабната авиация може да наложат промени в операцията на Русия в Сирия
06.12.2016, 13:20
Специална комисия ще разследва защо се е скъсало спирачното въже, причинило катастрофата с руския изтребител Су-33, който се разби в морето след неуспешен опит да кацне на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", информира "Комерсант".
Самолетоносачът е изпратен в Средиземно море във връзка с военните операции в Сирия, припомня руският вестник.
Комисията ще разследва дали инцидентът се дължи на производствен брак или пилотска грешка, посочва "Комерсант". Експертите вече са установили, че проблеми с аерофинишера - устройството за спиране на палубните самолети при кацане, са причинили и предходния нещастен случай в средата на ноември, когато бе изгубен друг самолет от кораба - МиГ-29К, принуден да кръжи из въздуха, докато изчерпи горивото си.
За последен път руският военен флот изгуби самолет Су-33 преди над 10 години. През 2005 г. военните не извадиха изтребителя от Атлантическия океан с мотива, че в системите му няма нищо секретно; така ще стане и този път, прогнозира изданието.
Официални представители на руското министерство на отбраната твърдяха вчера, че палубната авиация на "Адмирал Кузнецов" продължава полетите. Няколко източника от ведомството обаче предупреждават, че проблемите с МиГ-29К и Су-33 може да се отразят сериозно на цялата летателна програма. Според тях, ако не бъдат отстранени скоро повредите в корабния аерофинишер, руският Генщаб ще предислоцира повечето Су-33 - около 8 машини, и два МиГ-29К във въздушната база Хмеймим в сирийската провинция Латакия, откъдето да излитат за удари в провинциите Идлиб и Алепо.
Руските военни явно имат опит от подобни прехвърляния, допълва "Комерсант", като напомня публикация в сп. "Джейн'с дифенс уикли" от ноември - сателитна снимка, на която "ясно личат корабни Су-33 и МиГ-29К в авиобазата в Латакия".
По данни на "Независимая газета" и в двата последни инцидента с "Адмирал Кузнецов" пилотите са оцелели и не са пострадали.
"Това даде възможност на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да отбележи вчера, че военните летци вършат героична работа, работят под напрежение и най-важното е, че след аварията пилотът е останал жив. Все пак обаче остава усещането за нещо недоизказано. Къде е всъщност проблемът - слаби ли са въжетата на аерофинишера, летците ли са зле обучени как да кацат на палубата или самата конструкция на единствения ни самолетоносач крие сериозен дефект?" - пита вестникът.
"При американците също се случват аварии, защото излитането и кацането на самолетоносач е върхът на летателното майсторство", коментира за вестника дългогодишният авиатор о. р. полк. Виктор Алкснис.
Според него обаче проблемът в случая е друг. "Адмирал Кузнецов" е проектиран да използва самолети Як-141, каквито обаче не са били произведени за него заради разпадането на Съветския съюз, а Су-33 са твърде тежки за кораба и точно те късат въжетата. При това "Кузнецов" няма катапулт, няма атомен двигател, а полетната му палуба е твърде малка, добавя експертът.
Щом Русия изобщо е тръгнала да решава практически задачи с помощта на "Адмирал Кузнецов", руската концепция за използване на ударни групи, включващи самолетоносачи, трябва критично да се преразгледа, гласи изводът на "Независимая газета".
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Командирът на ВМС: Българските моряци получиха изключително висока оценка от НАТО
06.12.2016, 12:38
Както винаги „Верни“ успяха да докажат, че те са верни на това, което са обещали пред знамето, заяви контраадмирал Митко Петев.
Българските моряци получиха изключително висока оценка от морското командване на НАТО, заяви контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС в интервю за радио „Фокус“:
„Посрещнахме екипажа на фрегата „Верни“ в прекрасен ден – в навечерието на Никулден. Наистина денят е чудесен, защото 133-ма български моряци се завърнаха от море, изпълнявайки своя дълг към родината, към ВМС, към семействата си, към всичко, в което те са се клели. Радостен съм да чуя първите думи от тях, които потвърждават и предварителните оценки за тяхното участие в операцията „Sea Guardian 2016”, както и учението „Mavi Balina 2016” с изключително висока оценка от морското командване на НАТО. Както винаги „Верни“ успяха да докажат, че те са верни на това, което са обещали пред знамето. Особеното в този случай беше, че ние заедно с Италия, Турция и Гърция, се оказахме първите четири страни, които започнахме нова операция по нов формат в Средиземно море“, каза контраадмиралът .
 
Хърватска получи всички свои Kiowa Warrior
06.12.2016, 09:23
Хърватска получи последните дарени от САЩ разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior. Доставката е била осъществена на 3 декември 2016 г. Това съобщава IHS Jane’s.
Последната пратка се е състояла от 11 вертолета, които са пристигнали със стратегически транспортни самолети C-5M Super Galaxy до хърватската авиобаза Земуник, край Задар.
Хърватска започна да проучва възможностите за получаване на 16 излишни OH-58D от САЩ в началото на 2015 г., а договорът бе финализиран през март тази година, като два месеца по-късно хърватското правителство отпусна финансиране.
Вертолетите за Хърватска са произвеждани между 2010 и 2012 г. с цел попълване на загубите на американската армейска авиация. Първите от тях бяха доставени през август.
Дарението е на стойност от $218 млн., но по него има разходи на стойност малко над $29 млн. (данъци, обучение, транспорт и други подобни). Те бяха поделени между правителствата на САЩ и Хърватска. Като цяло хърватското МО влага в проекта точно $27,9 млн. в които са включени и покупката на допълнително оборудване към новите вертолети, като например три тренажора и въоръжение.
През 2013 г. САЩ започнаха да реформират армейската си авиация и решиха да пенсионират скаутите OH-58D. Повечето от тези машини имат не малко ресурс и бяха отделени за продажба или даряване на близки съюзници.
Тунис също ще получи дарение в размер на 24 вертолета от този тип, като отделно страната влага $100 млн. във въоръжение, обучение и оборудване. - Още за OH-58
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полша търси спешно 14 вертолета за въоръжените сили
06.12.2016, 09:18
Полша стартира процедура за бърз избор и доставка на 14 военни вертолета. Това съобщиха от МО на страната.
Според полското МО въпросните 14 вертолета минават в графа „спешни оперативни необходимости”, поради което няма да се провежда тръжна процедура, а ще се мине на директни преговори с потенциалните доставчици.
Полското военно ведомство търси два типа вертолети – един за специалните сили на страната и един за морско търсене и спасяване. Не се уточнява по колко броя от тип ще се търсят, но се смята че специалните сили имат нужда от осем вертолета, а за търсене и спасяване на море – шест.
Покани за участие в процедурите са изпратени до Airbus Helicopters и местните филиали на Sikorsky и Leonardo (съответно PZL Świdnik и PZL Mielec). Смята се, че в процедурата ще се включи и Bell Helicopter.
Преди няколко месеца Полша прекрати преговорите с Airbus Helicopters за доставка на 50 вертолета H225M Caracal. Машината трябваше да се използва от трите вида въоръжени сили в Полша за разнообразни роли.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Инциденти с изтребители F-16
06.12.2016, 09:08
Йордански изтребител F-16 (Muwaffaq Salti Air Base) се е разбил вчера при излитане за рутинен тренировъчен полет. Причина за катастрофата е техническа неизправност.
Пилотът майор Аяд Ахмед Насър Даях е загинал.
Същевременно стана известно, че на 3 декември в 17:00 местно време при аварийно кацане на американски F-16 в южнокорейската авиобаза Осан пилотът се е катапултирал, няма опасност за живота му. Изтребителят е излязъл от пистата, като по първоначална информация „не се е запалил и не е получил сериозни повреди”.
Започнато е разследване на причините за авиационното произшествие. Изтребителят е от 36-а ескадрила от състава на 51-о авиокрило. - Още за F-16
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
Турция купува пакистански учебни самолети
05.12.2016, 22:20
Турция сключи договор с Пакистан за доставка на леки витлови учебен самолет Super Mushshak. Сделката е сключена по време на военното изложение IDEAS в Карачи.
Турция е договорила 52 броя Super Mushshak и се смята, че стойността на сделката надхвърля $50 млн. Пакистанският министър на военната индустрия Рана Тангвер Хюсеин е заяви, че това е най-голямата експортна военна сделка, която страната му е сключвала с Турция.
Турция започна да търси заместник на своите витлови самолети за първоначално обучение SF-260 през октомври 2013 г. През юли тази година Пакистан заяви, че държавната самолетостроителна компания PAC е спечелила конкурса и се чака финален договор.
Договорът, в чието изпълнение ще участва и турската компания TAI, се очаква да се изпълни на три транша между 2017 и 2019 г.
Super Mushshak е лицензно развитие на шведския учебен самолет Saab MFI-17 Supporter. Пакистан е най-големия оператор на типа с над 50 броя на въоръжение в пакистанските ВВС. Освен това типа се експлоатира и в Иран, Ирак, Саудитска арабия и Оман. Нигерия също е подписала, но все още няма доставки.
Това е поредния сигнал за задълбочаване на отношенията между двете големи мюсюлмански държави. Миналата година Турция съобщи, че ще дари на Пакистан 34 реактивни учебно-тренировъчни самолети Cessna T-37. Освен това пакистанските F-16 се модернизират в Турция от TAI.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Руски стратегически ядрени подводници към 01.12.2016 г.
05.12.2016, 22:08
 
Словения дава 8000 евро премия за всеки постъпил в армията
05.12.2016, 21:18
Властите в Словения ще дават еднократна заплата в размер на 7800 евро за всеки, който подпише десетгодишен договор за служба в армията. Тази мярка бе взета след като в Министерството на отбраната предупредиха, че в момента недостигат 299 войници.
Сега в армията има 6955 души. Според ръководството на министерството една от основните причини за липсата на интерес е по-малкото заплащане в сравнение с останалите професии. От тази година властите в Любляна вдигнаха от 25 на 27 години възрастта за постъпване в армията.
Източник: http://pik.bg/
 
Екип, координиран от МО, участва в най-мащабното учение на НАТО по киберзащита „Cyber Coalition – 2016”
05.12.2016, 21:04

Най-мащабното учение на НАТО по киберзащита „Cyber Coalition – 2016” се проведе от 28 ноември до 2 декември 2016 г. В учението участваха над 700 експерти от почти всички страни-членки на Алианса, както и партньорски държави. Република България беше представена от съвместен екип, координиран от Министерството на отбраната, и с участието на представители от държавни и научни институции и частния сектор.
Основен елемент от учението бе симулирана кибератака, при която участниците работят съвместно за идентифициране на заплахата и минимизиране на последствията преди разпространението в националните системи. Отработени бяха методи за споделяне на информация за инциденти, както и процедури за съвместни защитни действия в случай на кибератака.
Съгласно целите на НАТО, киберзащитата вече присъства в много от ученията на Алианса като се провеждат и специфични учения, с фокус върху нея, като „Cyber Coalition“.

Чрез тях личният състав, ангажиран с киберзащита, се подготвя да реагира адекватно на предизвикателствата в киберпространството чрез реалистични сценарии във виртуална среда.
Източник: https://www.mod.bg/

 
Две руски медицински сестри загинаха в Алепо
05.12.2016, 20:56
Министерството на отбраната на Русия потвърди, че при обстрел на мобилна болница в сирийския град Алепо е загинала медицинска сестра от Русия, съобщи Газета. ру в понеделник (5 декември). Малко по-късно от ведомството съобщиха, че от раните си е починала още една медицинска сестра. - (видео)
"При пряко попадение на мина в приемното отделение на болницата е загинала една руска военнослужеща-медик. Двама медицински работници са тежко ранени. Пострадали са и местни жители, дошли за преглед при лекар", каза говорителят на руското МО генерал-майор Игор Конашенков.
При инцидента е пострадал и журналист от Russia Todаy, съобщи Life. ru.
"В момента лекарите се борят за живота на тежкоранен техен колега - детски лекар", каза Конашенков. - (видео)
От руското МО изразиха подозрения, че бойците от "Джебхат ан-Нусра" са получили координатите на руската мобилна болница от техните западни покровители.
"Всички терористи от "Ан-Нусра" са изтласкани в южната част на източен Алепо, откъдето не са в състояние да нанасят такива прицелни удари. Извън всякакво съмнение е, че обстрелът е извършен от бойците на т.нар."опозиция", заяви говорителят на военното ведомство. Той подчерта, че военните знаят кой е предоставил на бойците точните данни и координати на приемното отделение на руската мобилна болница.
"Отговорността за убийството и раненията на нашите медици, оказващи помощ на децата на Алепо, лежи не само върху бойците от "опозицията", но и върху поръчителите на това убийство - тези, които създадоха, отгледаха и въоръжиха тези зверове в човешки облик, наричайки ги за оправдание пред своята съвест и избирателите "опозиция". Да, да, на вас, господа покровители на терористите от САЩ, Великобритания, Франция и прочие съчувстващи им страни и образувания", добави генерал-майор Конашенков.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Saab с поръчка за системата Carl-Gustaf M4
05.12.2016, 16:20
Шведската компания за отбрана и сигурност Saab е подписала договор за доставка на новата многоцелева оръжейна система Carl-Gustaf M4. Така Saab вече има четвърти клиент за системата от пускането й на пазара в края на 2014 г. Доставките ще бъдат извършени през 2017 г.
Новата версия има цялата ефективност и гъвкавост на доказаната система Carl-Gustaf, но с редица подобрения. Те включват по-лека конструкция (с тегло по-малко от 7 кг), брояч на боеприпасите и редица интелигентни функции, като например съвместимост с бъдещите иновации като интелигентни прицелни системи и програмируеми боеприпаси. Всичко това осигурява значителни оперативни подобрения за войниците.
„С М4 версията клиентите ни ще разполагат с най-високотехнологичното оръжие с подобрена ергономия. Това ще им осигури подобрена тактическа гъвкавост и възможност да се справят с всяка ситуация на бойното поле“, каза Гьорген Йохансон, ръководител на бизнес направлението „Динамика“ в Saab.
С тази поръчка Saab си осигурява нов клиент за системата Carl-Gustaf. Това е четвъртият потребител на новата система M4 от пускането й на пазара в края на 2014 г. През 2015 г. Saab получи първата поръчка от въоръжените сили на Словакия. В последствие системата беше придобита от още две държави с цел оценка и квалификация.
Поради характера на индустрията, на този етап не може да се даде повече информация за новия клиент на системата.
Оръжейната система на Saab Carl-Gustaf има дълга и успешна история в цял свят. Системата винаги е била успешно модернизирана и подобрявана, за да посрещне променящите се изисквания на клиентите.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" изгуби втори изтребител за един месец
05.12.2016, 13:32

Изтребител Су-33 (борд 67 "червен") от авиогрупата на самолетоносача "Адмирал Кузнецов" е претърпял авария, заради скъсване на спиращите въжета и е паднал от палубата, съобщи днес пресслужбата на руско Министерство на отбраната, предаде Интерфакс. Самолетът се е връщал от бойна задача над Сирия и при кацането му се къса кабел, в резултат на което машината пада от палубата на кораба. Пилотът е катапултирал и е спасен, опасност за живота му няма. - (подобни инциденти от 2005 г със Су-33,  и от 2013 г с F/A-18 Hornet, и от 2016 г с Е-2C Hawkeye's).

Това е вторият инцидент със самолет от авиогрупа на самолетоносача "Адмирал Кузнецов". На 14 ноември МиГ-29 получи повреда при захождане за приземяване и падна на няколко километра от кораба. - Още за Су-33

 
Ексклузивно за войната: Руски спецназ нахлу в Алепо, избива главатарите на терористите и насочва ударите на авиацията
05.12.2016, 12:13
Зад неотдавнашните впечатляващи успехи на сирийската армия в Източно Алепо се крият ефективните действия на руския спецназ. Такова е мнението на много военни анализатори, пише интернет-изданието „Русская весна”.
Анализаторите отбелязват редица признаци за такъв извод. Първо, поразително точните удари на руската и сирийската авиация. Експертите считат, че това не би било възможно без „ювелирната”работа на руските авиационни насочвачи, които се намират на предния край и дори в тила на врага. Подобен опит сирийските военни не притежават, освен самите руснаци подобна задача не може да изпълни никой друг.
Второ, съвсем неотдавна – непосредствено в навечерието на щурма – в социалните мрежи на екстремистите премина вълна от съобщения за гибелта на почти 10 одиозни главатари на терористичните групировки.
При това някои от тях бяха ликвидирани нощем с изстрели от далекобойни голямокалибрени снайперски пушки, а други са ликвидирани от попадения на високоточни боеприпаси по време на разговори по мобилни или спътникови средства за връзка.
В тези „технологични неутрализации” на бандитите ясно се вижда почеркът на руския спецназ, твърдят експерти.
Неофициални източници в руското МО „неохотно” потвърждават, че в Сирия има руски спецназовци, които активно споделят своя опит със своите сирийски колеги, а най-подготвените работят като съветници към командирите на сирийските подразделения със специално предназначение.
Командващият руската групировка в Сирия генерал-полковник А. Дворников в едно от своите интервюта призна: „На територията на Сирия действат подразделения на нашите сили за специални операции. Те изпълняват доразузнаване на обекти за удари на руската авиация, занимават се с насочване на самолети по цели в отдалечени райони, решават други специални задачи.” - Още за Спецназ
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Строителството на руски военни кораби към 01.12.2016 г.
05.12.2016, 10:20
 
Сирия свали невидимостта на американските „Раптор” F-22
05.12.2016, 09:28
На американските изтребители F-22 „Раптор”, вземащи участие във военната операция на коалицията в Сирия, започна да изчезва радиопоглъщащото покритие, информира Aviation Week.
По различни части от тялото на изтребителя F-22 радиопоглъщащата боя се набръчква и пада на парчета. Американските военни предполагат, че причина е „негостоприемния” сирийски климат.
Ръководителят на програмата за „невидимите” F-22 в авиостроителната корпорация „Локхийд Мартин” Джон Котъм разказал пред журналисти, че специалното покритие става негодно, защото губи необходимата твърдост и се връща в първоначалното течно състояние. Сирийските топли дъждове и пясъчни бури развалили най-секретната боя на САЩ, с чиято помощ стана възможно появяването на знаменитите „Стелт”-изтребители.
Американските пилоти и по-рано се оплакваха от разрушаването на невидимостта на изтребителите F-22 Raptor. Например през 2009 г. бившият инженер в Lockheed Martin Деръл Олсен обвинил компанията в нанасяне на бойните самолети няколко излишни слоя радиопоглъщащо покритие, за да скрие лесното сваляне на образувания филм под въздействието на водата, маслото и горивото. - Още за F-22
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Полк. доц. д-р Иван Гюргаков с награда за заслуги към българската артилерия
05.12.2016, 09:17
Ежегодната награда за изключителни заслуги към българската артилерия – почетна грамота и осветена икона на Св. великомъченица Варвара, беше присъдена тази година на офицера от резерва полк. доц. д-р Иван Гюргаков, съобщава Радио Шумен. По традиция наградата се връчва на 4 декември – деня, в който се почита християнската светица - покровителка на артилерията.
Тази година с разрешение на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан празникът беше отбелязан по-рано. В шуменската църква Свети Три Светители беше отслужена света божествена литургия, а церемонията по награждаването се проведе в сградата на артилерийския комплекс на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия”.
Полк. Иван Гюргаков е с дългогодишни заслуги към развитието на артилерията.  Автор на повече от 140 книги, статии, научни разработки и изследвания в областта на военното дело. „Двигател“ е при изготвянето на всички регламентиращи документи за съвременната българска артилерия.
Тържествен водосвет отслужи отец Димитър. Събитието уважиха зам.-областният управител Петко Шаренков, инж. Делян Узунски от община Шумен и други, посочва Topnovini.bg.
Деканът на факултета полк. доц. д-р Сашо Евлогиев се обърна към курсантите и гостите с молба да не забравят, че освен покровителката Св. Варвара, като официален празник на българската артилерия се отбелязва 11 март. Това е денят, в който през 1913 г. започва епичната Одринска епопея.
„Дълго време военни специалисти от цял свят изучават българския артилерийски гений, създал шедьоврите при Одрин, а по-късно при Дойран и Тутракан. Нека се помолим на Св. Варвара да ни избави от несполуки и нещастия, винаги да пази барута ни сух и оръжието ни в изправност”, каза той.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Саудитска Арабия ще изгради военна база в Джибути
05.12.2016, 09:00
От правителството на Джибути заявиха, че Саудитска Арабия планира да изгради военна база в африканската държава. Външният министър на Джибути Махмуд Али Юсуф приветства инициативата, посочвайки, че саудитските военни представители са направили няколко пътувания в страната, за да изследват терените за бъдещата база, предаде AhlulBayt.
„Между представителите на двете държави са преминали преговори относно планове за договор за стратегическо партньорство“, заяви Юсуф, посочвайки, че споразумението ще бъде подписано скоро. Министърът посочи, че някои крайбрежни области са били посочени като възможно място за изграждането на базата.
Бедната държава в Африка има стратегическо положение. Страната често следва външнополитическия курс на Саудитска Арабия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Генерал Джоузеф Дънфорд: Пентагонът ще прегледа стратегията си за борба срещу „Ислямска държава“
05.12.2016, 08:55
Началник-щаба на Обединеното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че армията ще прегледа стратегията си за побеждаване на „Ислямска държава“ при президента Доналд Тръмп, предаде Politico.
Генералът заяви, че се е срещнал с екипа на Тръмп, но не даде детайли дали му е давал препоръки. „Ние ще разгледаме политика“, заяви Дънфорд относно стратегията по побеждаването на „Ислямска държава“ „Новоизбраният президент посочи, че иска въпросът да се прегледа“.
По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп на няколко пъти критикуваше администрацията на Барак Обама, че неговата кампания срещу ислямистите е неефективна.
Дънфорд заяви, че армията „никога не е била безучастна“ в борбата срещу „Ислямска държава“ и е „постигнала значителен прогрес“, включително и при свиването на територията на терористичната групировка в Ирак, нанасяйки удари по ресурсите ѝ в Сирия и прекъсвайки възможността ѝ да планира и извършва външни нападение.
„Ще направим така, докато се извършва прехода между президентските администрации, те да разберат каква е рамката на политиката, да разберат къде може да има повече гъвкавост за промени“, посочи Дънфорд. Генералът посочи, че не може да говори по-специфично, защото дължи на новоизбрания президент Тръмп „да се проведе първо частен разговор, а после да се даде шанс за вземане на решение“.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Авионосещ крайцер „Адмирал Кузнецов“
04.12.2016, 19:13

 

 

Адмирал Кузнецов“. Первый боевой выход. - програма „Военная приемка“ на руския военен телевизионен канал „Звезда“

 
В Шумен беше издаден единствен по рода си каталог на сержантите и войниците, участвали във войната 1941-1945 година
04.12.2016, 15:20
Единствен по рода си каталог на сержантите и войниците от Шуменска област, участвали във войната 1941 - 1945 г. и завърнали се живи от нея, издаде началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев.
Каталогът е съставен от 205 страници и съдържа именна и данни за всички 5 518 сержанти и войници от областта, разказа подполковник Георгиев: „Във връзка с посрещането на седми пехотен полк, един интересен исторически факт, на 27 декември 1944 година, полка от жп. гара Шумен до военния клуб се е движил в колона като във войнишките редици, местата на загиналите бойни другари, са останали празни, а редиците били така, както са били изпратени на фронта -  по устав е неправилно, но това е начина, по който полкът е изразил своето уважение към бойните си другари, които са дали живота си за родината“.
С каталога ще разполагат всички библиотеки и читалища в Шуменска област. Електронният му вариант е качен на сайта на Областната администрация - Шумен.
Източник: http://bnr.bg/
 
САЩ с план да са в Ирак и след разгрома на ИД
04.12.2016, 15:13
САЩ и техните партньори по коалиция трябва да запазят военното си присъствие в Ирак и след разгрома на терористичната групировка "Ислямска държава", каза американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.
Той говори на форум в Сими Вали, щата Калифорния, посветен на въпроси на националната отбрана.
Ние не трябва да спираме, след като приключим сегашната военна кампания за прогонването на ИД от Мосул, каза той. Остава да бъдат свършени още много неща и след това, за да сме сигурни, че след като бъде разгромена, ИД ще остане такава, подчерта шефът на Пентагона, цитиран от БТА.
"Ние ще продължим да възпираме чуждестранни бойци, опитващи се да избягат, както и опити на ИД да се предислоцира другаде или "да възкръсне" в друга форма. За тази цел не само САЩ, но и нашата коалиция трябва да продължи да функционира и да остане военно ангажирана", каза Картър.
Той не каза колко дълго би продължило това военно присъствие на САЩ или колко войници ще бъдат необходими за него. Тези решения по всяка вероятност остават за бъдещата администрация на президента Доналд Тръмп, след като встъпи в длъжност през януари, отбелязва АП.
Военният министър, цитиран от ТАСС, каза още, че САЩ не желаят да виждат в лицето на Русия свой враг и трябва "да държат отворена вратата" за сътрудничество с Москва. Той обаче обвини Русия в "провокации и агресия", осъществявани на територията на Европа.
Той нарече контрапродуктивна ролята на Русия в Сирия и я обвини в кибератаки и "дрънкане на ядрени оръжия", без да се аргументира. "Това не са действия, които светът очаква от една отговорна държава през 21-и век", изтъкна Картър.
Източник: http://www.dnes.bg/
 
Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница
04.12.2016, 15:04
Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница, затова трябва да се вземат много драматични мерки. Обединена Европа вече защитава границите на Сърбия, а не границите на България. Тази позиция мотивира в предаването „Неделя 150“ Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат:
Не трябва да продължаваме защитата на европейската граница по този начин. В противен случай потокът ще продължи да се увеличава. На месец той се увеличава с около 1000 души, поради това че откъм Сърбия и Румъния границата е практически затворена.
Всички проблеми на националната сигурност се струпват върху МВР. Мисленето, че МВР е институцията, която ще опази всичко, доведе до недостатъчно ангажиране на армията, а МВР се превърна в мастодонт, смята Бойко Ноев.
За България силата и солидарността на ЕС са от ключово значение за нашата сигурност в ситуация, в която две империи се опитват да възстановят своя блясък от времето на Съветския съюз и на Османската империя, отбеляза още той. По думите му тези имперски амбиции ще срещнат съпротивата на Европа, затова Русия и Турция са заинтересовани Европа да бъде слаба, разпарчетосана и без необходимата европейска солидарност:
Границите на Европа, границите на тези два свята се размиват, в частност минават невидимо засега по границите ни с Турция. Там е големият разлом. Границата на България с Турция е не просто граница срещу бежанци, а граница между Европа и Не Европа и върху нея ще се фокусират много силни противоречия имного мощни процеси.
Това не е игра. Ходенето при Ердоган на крака и молбите на Борисов не е нещо, което ще ни помогне. Тази граница ние сами не можем да опазим. Тази граница вече е напукана, затова Европа прави границата си по границата на България и Сърбия. Ние се тупаме по гърдите и си правим фотосесии по една ограда и твърдим, че има граница, а такава няма. Европа вече знае, че такава граница е трудно удържима. Това е критичното.
Въпросът за опазването на българската граница се възприема от някои политици като джипове и камери. Въпросът надхвърля техническите средства. Не джиповете ще ни опазят, а политиките, в които трябва да въвлечем нашите европейски съюзници и партньори.
Генерал Константин Попов носи солидарно с политиците на деня солидарност за разрухата на българската армия, коментира Ноев по повод оттеглянето на началника на отбраната:
Българската армия се топи и на практика не може да изпълнява своите конституционни задължение. Генерал Попов реши ритуално да подаде своята оставка на базата на свои лични отношения с избрания президент Румен Радев, с когото са имали обща кариера във Военновъздушните сили. Аз го познавам – той е достоен човек, но с този ход според мен той направи грешка.
В Бюджет 2017 няма предвиден нито един лев целево за охрана на границата, алармира още бившият военен министър. Той изрази надежда новоизбраният президент като професионален военен да обърне внимание на всички тези въпроси.
Източник: http://bnr.bg/
 
Полската армия ще получи на въоръжение нови 40-мм гранатомети
04.12.2016, 14:22
През следващата година полската армия ще получи нови 40-мм полуавтоматични гранатомети RGP-40 производство на полската компания „Zakłady Mechaniczne "Tarnów" S.A.“, съобщава defence-blog.com.
Военното ведомство е поръчало общо 200 гранатомета, като първата партида трябва да постъпи във войската в края на 2017 г. Последните доставки са планирани за средата на 2018 година.
Полската армия стана първата в Европа, която приема на въоръжение подобен тип гранатомети, повече разпространени сред полицейските и специални служби.
RGP-40 представлява полуавтоматично оръжие с шест гранати 40 x46 мм NATO. Оръжието може да покрие с огън площ с размери 20х60 м на разстояние до 600-800 м, унищожавайки живата сила и лекобронирани машини на противника, може да се използва и за създаване на димна завеса. - Още гранатомети
 
Киргизстан премахва руската военна база?
04.12.2016, 09:04
На пресконференция президентът на Киргизстан Асламбек Атамбаев смята, че след изтичането на срока на договора, руската военна база трябва да напусне страната. Той даде пример с американската военна база, която бе закрита през 2009 г. По думите на Атамбаев страната трябва да разчита на собствените си сили. Договорът с Русия бил подписан от предишния президент Курманбек Бакиев. Документът е до 2016 г. с продължение до още 49 години. „Ние я оставихме само за 15 години”, каза Атамбаев и подчерта, че Русия остава стратегически партньор на Бишкек. По думите на лидера на Киргизстан той е успял да говори с Путин по тази тема и той го разбрал.
Обединената руска военна база има четири обекта: летище на Колективните сили за бързо реагиране на ОДКБ в Кант, изпитателна военноморска база на езерото Исик Кул, свързочна база в селището Чалдовар и автономен сеизмичен пункт в град Майлуу-Суу.
В Държавната дума на Русия не съзряха „враждебен подтекст” в действията на Киргизстан. Според шефа на комитета по работа с ОНД Леонид Калашников, Атамбаев е доказал своята предразположеност към дружба с Русия не само на думи, но и с реални действия.
Завеждащ отдела „Средна Азия и Казахстан” в Института за страните от ОНД Андрей Грозин напомни, че през 2017 г. в Киргизстан ще има президентски избори, при това Атамбаев няма да има възможност да се кандидатира. Според Грозин базата ще остане н Киргизстан независимо от това кой ще смени Атамбаев, защото военните обекти на Русия и ОДКБ са по-необходими на самия Киргизстан, отколкото на Москва: „На Русия са й нужни, за да запази стабилност по южните си граници. А на Киргизстан му трябват, за да оцелее във възможни много сериозни катаклизми”.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Тръмп, Путин и ядреният въпрос
04.12.2016, 08:57
Сега, непосредствено след президентските избори в САЩ, е невъзможно да се направи адекватна прогноза за бъдещите промени и разстановки в света. Реално съществуващите глобални властови структури нямат почивка. Московският център „Карнеги” неотдавна констатира, че в бъдеще ще има три свръхдържави, които ще определят световния ред: Китай, Русия и САЩ. Интересно е, че на лидерите на тези страни всъщност се възлага „отговорността” за бъдещия световен ред. В съответната прогноза се предсказва активна конкуренция между трите свръхдържави и едновременно с това се констатира, че „очевидната слабост на ЕС като лидер не само го доведе до криза, но и го „дисквалифицира” като световен играч от гледна точка на глобалната стратегия”.
Нагледен пример за подобна „дисквалификация” на Германия даде преди години министърът на външните работи на страната Франк-Валтер Щайнмайер, който каза, че „сферите на влияние, геополитическите пространства, хегемонията, стремежът към доминиране не са категории от нашата външна политика”.
Без съмнение свръхдържавите САЩ, Китай и Русия се намират на върха на глобалната власт. При това те са съвършено различни една от друга, като се има предвид собствената им история и традиции и от гледна точка на организацията на структурата на властта и собствения потенциал. Да бъдат сравнени накратко,но при това пълноценно, е невъзможно. Така че тук ще се ограничим с онзи фактор, който играе решаваща роля при определяне важността на една или друга страна от гледна точка на политиката на властта, а именно — ядрения потенциал и възможността за неговото използване.
Един вид "тъмна война"
Преди всичко трябва да отбележим, че и трите страни разполагат с възможности за нанасяне на ядрен удар първи или втори. Това означава, че ако се окажат въвлечени в ядрен конфликт с някоя страна, разполагаща с ядрено оръжие, с голяма доза вероятност под въпрос ще се окаже материалното съществуване на страната агресор и не бива да се изключва, че населението на планетата ще се окаже унищожено. Или с други думи, който нападне първи, ще умре втори. От това неизбежно следва, че трите държави трябва да имат рационални и ориентирани към максимална самоотбрана доктрини за сдържане.
Ако погледнем по-отблизо, изглежда напълно разумно да оставим в скоби ядрения потенциал на Китай, като само констатираме, че според официално публикувани данни той е достатъчен за сдържане на противника. При САЩ и Русия ситуацията е съвсем различна. В продължение на близо 45 години двете свръхдържави бяха в състояние на студена война, продължила, както е прието да се смята, от 1945 до разпадането на СССР през 1991 г.
Започналата след това епоха понякога е наричана „нова студена война”. Това обаче не е съвсем точно определение поне защото Русия няма оня гболален размах, както и идеологическата основа, съществуващи по времето на съветския комунизъм.
Така че по-скоро може да се говори за „твърдо съществуване” между държавите, вероятно за един вид „тъмна война”, през която в първите десет години тон задаваха САЩ. Като цяло може да се предположи, че междуконтиненталните ракети с ядрени бойни глави през цялото това време са били насочени към стартовите установки на противника. При това руснаците разполагат със 7290 ядрени бойни глави, от които 1780 са в бойна готовност, а американците — със 7000, от които 1930 в боеготовност.
Преди около три години Русия промени своята ядрена стратегия, в рамките на която политиците й начело с президента и военните чинове, както и медиите се заеха да трактуват логиката на сдържането. Главната теза беше искането на Русия към САЩ да признаят ядрения паритет между двете страни.
Америка догонва
За разлика от Путин и руските генерали, в САЩ през последните години нямаше толкова значителни публикации относно ядрените сили за сдържане. На 25 септември обаче в телевизионната програма на Си Би Ес „60 минути” американците реагираха на нееднократните заплахи от страна на Москва. „Рискът от ядрени атаки расте”, гласеше заглавието. „Какви са шансовете да се наложи бъдещият президент да взема решение за използване на ядрено оръжие?” С други думи вероятността от използване на ядрено оръжие е по-голяма, отколкото някой си мисли.
В сюжета беше показана напълно окомплектована ядрена подводница, с 200 бойни глави на борда си, както и бомбардировач В-52, а някакъв генерал даваше пояснения. Особен коментар по темата сдържане направи кореспондентът на Си Би Ес Дейвид Мартин, който преди 35 години направи аналогичен коментар относно американския ядрен арсенал.
Този път журналистът с бившия командващ силите на НАТО в Европа Филип Бридлав, с аналитик в корпорацията „Ранд” и с Асоциацията на американските учени, които разсъждаваха за сегашните сдържащи фактори, както и за тяхното евентуално възприемане от руснаците и на базата на сървиза Google Earth демонстрираха възможностите на управляемите ракети да проникват в руското въздушно пространство.
Най-ясно се изрази командващият Стратегическото командване на САЩ Сесил Хейни, отговарящ в съответствие с президентски указ за прехващането на ядреното оръжие: „За мен е безразлично как ще се държи Русия на международната арена. Безпокои ме обаче, че на различни равнища в руския елит има персони, които неприкрито говорят за използването на ядреното оръжие през ХХІ век.” Така САЩ се сдобиха с равновесие с Русия, която първа тръгна към изостряне. По 44-​степенната скала на американския ядрен стратег Герман Кан последните изказвания на двете страни биха могли да ги придвижат от 3-​о на 4-о място.
Путин постигна своята цел
В сегашната ситуация дойде новина, която може да предизвика нов аспект в логиката на сдържане, господстваща досега — на 14 ноември руският президент Владимир Путин и избраният президент на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха по телефона двустранните отношения и бяха сходни в мненията си, че преживяват не най-добрите времена. Както съобщи екипът на Тръмп, по-рано Путин му е позвънил, за да го поздрави с победата на изборите на 8 ноември. При това беше казано, че Тръмп „с голямо удоволствие е изразил надежда за дългосрочни отношения с Русия”. Лидерите са обсъдили много въпроси, в частност — заплахите и предизвикателствата, с които се сблъскват двете страни, стратегическите икономически връзки, както и историческото развитие на американско-руските отношения в продължение на повече от 200 години.
В Кремъл на свой ред констатираха, че Путин и Тръмп смятат сегашното равнище на двустранните отношения като „доста неудовлетворително”. Путин съобщил на Тръмп, че разчита на диалог на базата на „взаимното уважение и ненамеса във вътрешните работи”.
В същото време напускащият скоро длъжността си министър на отбраната Аштън Картър препоръча на правителствата на страните от НАТО да общуват по въпроса за подкрепа на алианса от страна на Тръмп пряко с членовете на бъдещото правителство на САЩ.
Като обобщение може да се каже, че на 14 ноември президентът Путин имаше възможността да се зарадва на постигането на своята висша политическа цел, а именно — признаването на Русия от страна на САЩ като равна. Времето ще покаже какво продължение ще получи многообещаващото начало на новата глава в двустранните отношения между двете ядрени свръхдържави в несъвсем подготвените за това силови структури. Последните кадрови решения на Тръмп — назначаването на генерала в оставка Майкъл Флин за свой съветник по националната сигурност и Майк Помпео за шеф на ЦРУ могат да бъдат оценени като ясно обозначение на бъдещото направление на политиката.
Очакваните вътрешни "ремонти"
И от двете страни е възможна намеса, на първо място от страна на военнопромишления комплекс. Руските аналитици сочат главната роля на Генералния щаб, който досега непрестанно и на практика безконтролно говореше за врагове в лицето на САЩ, НАТО и Запада като цяло. В този смисъл на двамата президенти определено предстоят редица вътрешни „ремонти” в съответните структури. В тази връзка възниква въпросът какъв може да е приносът на Германия при новото развитие на ситуацията. Малко вероятно е в тази интензивна вътрешна борба в Ню Йорк или в Москва някой да се вслуша в немците. Така че само можем да посъветваме немските политици и радетели за мир: възприемайте информацията за сведение, мълчете, наблюдавайте, учете се и не се показвайте! Най-главното обаче е — в никакъв случай не се позорете сами и не позорете нашата страна с емоционални нравоучения, с които толкова обичате да се занимавате!
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Роботизирани комплекси ще помагат на руските сапьори в Сирия
04.12.2016, 08:43
Роботизирани комплекси ще помагат на руските сапьори, които отпътуваха за Сирия, за разминиране на освободените източни райони на града, съобщи RT .
Преди това същите роботи бяха използвани и при разминирането на историческия град Палмира, предаде „Интерфакс“.
Министерството на отбраната на РФ съобщи, че изчистването на Алепо от взривоопасни предмети ще бъде извършено от отряд от 200 военнослужещи. Руските сапьори носят със себе си най-съвременните комплекти за разминиране и защита.
Масата на робота „Уран-6“ е 6 тона, скоростта на движение е до 15 километра в час. „Уран-6“ разполага с комплект допълнително оборудване, включващо различни захващащи устройства, както и четири видеокамери, които позволяват на оператора да извършва кръгов обзор на мястото на работите.
Днес по-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че на среща му в Рим с държавния секретар на САЩ Джон Кери, САЩ са отправили нови предложения за Алепо, съобщи РИА „Новости“.
Според Лавров преди това преговорите между Русия и САЩ във, връзка със Сирия, са били в застой заради „стремежа на американската страна да включи в договореностите положения, които биха изключили от ударите „Джебхат ан-Нусра“, която е начело на бойците в онези части от източен Алепо, които още не са освободени“. - (видео)
 
 

 
Защо единственият руски самолетоносач е кръстен на адмирал Кузнецов
03.12.2016, 23:20
Николай Герасимович Кузнецов, в чест на който е кръстен най-големият руски самолетоносач, се ражда в северна Русия през 1904 година. Физически силните хора от тези места от незапомнени времена се занимавали с корабоплаване.
През годините на Гражданската война, последвала след революцията през 1917 година, с цел да установят контрол върху акваторията на Бяло море и северните реки, болшевиките създават въоръжена флотилия. Именно там през 1919 година отива да служи 15-годишният Кузнецов. В състава на екипажа на канонерска лодка (клас неголям плавателен съд, снабден с артилерийско въоръжение – бел. ред.) той за пръв път участва в истински сражения. Кузнецов не воюва дълго, но жизненият избор на младия матрос вече е направен.
След завършване на военноморското училище в Петроград (днешен Санкт Петербург), Кузнецов отива в Черноморския флот. Попада на най-съвременния от съветските кораби тогава – крайцера "Червона Украйна".
Старт на стремителната му кариера дава Гражданската война в Испания, където капитанът на "Червона Украйна" отива през 1936 година в качеството на главен военноморски съветник на републиканското правителство. Той успешно координира действията на испанските кораби и осигурява транспортирането на стоки от СССР.
Кузнецов се връща от Испания като един от най-способните съветски военачалници. През 1938 година той получава чин адмирал и оглавява съветския Тихоокеански флот, а през 1939 година става народен комисар (министър) на военноморския флот, най-младият в СССР и първият моряк, който поема този пост.
Народен комисар на ВМФ
Четирите години на Великата Отечествена война стават най-яркия епизод в биографията на Кузнецов.
През нощта срещу 22 юни 1941 година съветският флот се оказва напълно подготвен за внезапното нападение на Германия. Още преди това, получавайки първите сведения за възможна атака, Кузнецов с властта си на народен комисар заповядва всички кораби да бъдат приведени в бойна готовност. Първите атаки на немските бомбардировачи срещу Севастопол и Талин, базите на Черноморския и Балтийския флот, са посрещнати със зенитен огън. Големи загуби на кораби са избегнати и флотът взема пълноценно участие в отблъскването на германската агресия. Героична страница в историята на съветския флот и в биографията на Кузнецов стават морските сражения в Съветска Арктика. Керваните с военни товари за СССР, идващи от Великобритания и САЩ, се намират под постоянните атаки на германските подводници.
Английският флот не може да осигури напълно превозите, но моряците знаят, че най-важното е да се доберат до съветски води. Реорганизираният от Кузнецов Северен флот защитава военните превози и ефективно се бори с немските подводници.
Едва ли друг руски адмирал в цялата история е изиграл по-голяма роля в политическия живот на страната, отколкото Кузнецов през годините на войната. Той неизменно участва в най-важните международни срещи на високо равнище. Оценка на работата му на поста Народен комисар на флота става присъждането на Кузнецов през 1945 година на най-високото военноморско звание – "пълен" адмирал на флота.
Бъдещи планове
Кузнецов смята, че пред съветския флот след войната се откриват принципно нови перспективи за развитие. Сраженията в открития океан показват, че ерата на линейните кораби отминава.
Основна бойна единица в морето става самолетоносачът. През септември 1945 година Кузнецов представя за разглеждане на ръководството на страната план за развитие на ВМФ, който предполага залагането на няколко самолетоносача, строителството на нови кораби среден клас и подводници. В случай на неговото реализиране СССР можел да има флот, сравним по основни параметри с американския.
Но Съветският съюз, преминаващ през труден период на възстановяване, не може да си позволи толкова мащабна военноморска програма. Кузнецов не намира общ език със Сталин по този въпрос.
Резултатът е остър конфликт и първото изпадане на адмирала в немилост. Против него и съратниците му е започнато съдебно разследване по обвинениe в негласно прехвърляне на военни технологии на съюзниците през годините на войната. Заместниците на Кузнецов са изпратени в лагери. Самият главнокомандващ на флота е отстранен от длъжност и понижен в чин, но е оставен на служба. След войната Сталин се страхува от популярни военачалници. Под ударите попадат най-заслужилите, сред които се оказва и Кузнецов.
Малко преди смъртта на Сталин Кузнецов е върнат в Москва и е възстановен на длъжност. С неговото непосредствено участие започва работата по създаването на първата атомна подводница и разработването на реактивно оръжие за кораби.
Но по военному директният в отношенията си с ръководството Кузнецов остава верен на своите принципи и при приемника на Сталин.  Н. С. Хрушчов, залагащ на ядреното оръжие, недооценява бойния потенциал на флота. Почти готовите за пускане в експлоатация линейни кораби и крайцери са нарязани за скрап директно в корабостроителниците.
Командващият на ВМФ протестира. Всичко завършва с ново изпадане в немилост, този път – окончателно. Понижен до ранга на контраадмирал, Кузнецов, който едва е прехвърлил 50-те, е изпратен в оставка.
Едва през 1988 година, 14 години след смъртта на Кузнецов, отново, за трети път, му е присвоено званието "пълен" адмирал на флота на СССР.
През 1990 година се състоя символичен акт: приетият на въоръжение тежък крайцер е кръстен в чест на основателя на съветския авионосен флот. Историческата справедливост възтържествува.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Украйна и САЩ правят съвместни военни учения догодина
03.12.2016, 23:15
Украйна и САЩ се договориха през 2017 г. да проведат съвместни военни учения близо до Крим, съобщи life.ru. Договорката бе постигната след петдневна конференция в Одеса, която завърши в събота (3 декември). Основната тема на маневрите ще бъде многонационална операция за гарантиране на сигурността в кризисни региони, съобщи украинското военно министерство.
Освен моряци от САЩ и Украйна, в "Морски бриз 2017" (Sea  Breeze 2017) ще участват и военни от Грузия, Полша, Азербайджан, Холандия, Румъния, Канада, Великобритания, България, Молдова и Турция.
На конференцията бе сформиран представителният състав и системата за управление на маневрите. На срещата се определиха и полигоните, които ще бъдат задействани за изпълнението на бойните упражнения.
Конкретните етапи на ученията и мястото на провеждането им не бяха разкрити. Известно е обаче, че през 2016 г. операциите обхванаха цялата акватория на Черно море.
 
Дания изтегля изтребителите си от Турция
03.12.2016, 21:44
Дания обяви, че ще изтегли своите изтребители от турската база „Инджирлик“, които участваха в борбата срещу „Ислямска държава“ от водената от САЩ коалиция, съобщи „Хюриет дейли нюз“.
Въоръжените сили на скандинавската държава обявиха, че шестмесечната мисия на седемте изтребителя Ф-16 няма да бъде удължавана. Седемте изтребителя – четири от които в постоянна бойна готовност – участваха както в бомбардировките срещу джихадистката групировка, така и в разузнавателни мисии.
Освен това Дания осигури на коалицията и транспортен самолет C-130J, както и 400 военнослужещи. От датското правителство обявиха, че и военнотранспортният самолет ще бъде изтеглен от региона. Вместо това датчаните ще подпомогнат своите съюзници с допълнителни военнослужещи.
Решението на Дания идва три дни, след като от Пентагона разкриха подробности за въздушни удари в Сирия през месец септември от страна на американски, британски, австралийски и датски самолети.
При тях са били убити 90 души на режима, вместо бойци на „Ислямска държава“. Коалицията посочи, че са били допуснати човешки грешки, разузнавателни пропуски и недобра комуникация.
Източник: http://fakti.bg/
 
Румъния ще купува 4 нови корвети SIGMA
03.12.2016, 20:58
Румънското военно ведомство обнародва план, съгласно който ВМС на страната в близките години ще получи 4 корвети проект SIGMA, съобщава warspot.ru.
Корветите SIGMA (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach) са разработени от холандската корабостроителна компания Damen Schelde Naval Shipbuilding. Благодарение на модулната конструкция тези кораби се строят сравнително бързо и могат да имат различни размери и тип въоръжение. Така например, построените за Индонезия корвети тип SIGMA 10514 имат дължина 105 м и ширина 14 м, а SIGMA 9813, закупени от мароканските ВМС, имат дължина 98 м и ширина 13 м.
За новите кораби се предвиждат около €1 млрд. Тяхното строителство ще се извършва в румънския град Галац в корабостроителница, принадлежаща на „Damen Schelde Naval Shipbuilding“.
Според министерството на отбраната, договора ще бъде подписан „в най-близко време“, а първият кораб в състава на ВМС ще се появи след 2,5 години.
За сега не е известно, какъв конкретен тип корвети SIGMA ще бъде поръчан. От военното ведомство заявяват, че те ще бъдат оборудвани с различни класове ракети, артилерийско и торпедно въоръжение.
Ако се има в предвид корабите тип SIGMA 10514, то те са въоръжени със зенитни ракети MBDA MICA, противокорабни ракети MBDA Exocet MM40 SSM, артилерийска установка  Oto Melara 76/62 Super Rapid калибър 76,2 мм, две 20-мм автоматични оръдия MG и два торпедни апарата B515.
 
Черна гора възстановява доброволната военна служба
03.12.2016, 19:44
От 2019 година Черна гора възстановява доброволната наборна военна служба. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Подгорица и уточниха, че по този начин се възстановява "едно от основните граждански задължения на младите".
Възстановяването ще стане 13 години след премахването на задължителната наборна военна служба в Черна гора. В изследване на Атлантическия съюз се казва, че повече от половината младежи в страната са готови да се включат в доброволната наборна служба. Михало Войков от черногорското министерство на отбраната съобщи, че през следващите две години властите ще създадат необходимите финансови условия и законови разпоредби за възстановяването на наборната военна служба. Той уточни, че младежите ще минават през конкурс. Обучението ще продължава три месеца и за този период ще има и парично възнаграждение. След този период младежите ще имат възможност да преминат и в професионалната армия.
 
Гърция е готова за евентуален конфликт с Турция и Албания
03.12.2016, 19:18
Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заплаши днес Албания, споменавайки за възможен конфликт между страната си и нея и Турция, предаде албанското електронно издание Albeu, цитирано от „Фокус“.
Изказването на министъра е направено докато той е откривал военен пост на границата с Албания, което според Гърция цели защита и подобряването на сигурността в страната. След като говори за сблъсъци с Турция, Каменос заяви, че гръцките въоръжени сили са готови за всякакви ситуации.
Той добави, че думите на албанския министър-председател Еди Рама относно етническите албанци в Гърция са единствено политически спекулации. „Изказванията на Рама трябва да ни напомнят, че тези етнически албанци са били колаборационисти на Третия райх през Втората световна война. Ние няма да позволим подобни предизвикателства. Тези предизвикателства инфектират историята и международното право“, заяви министърът.
 
Китайският президент поиска намаляване на армията
03.12.2016, 19:10
Китайските въоръжени сили трябва да бъдат по-малобройни, но по-боеспособни, а ако реформата не бъде осъществена както трябва, армията рискува да изостане, обяви китайският президент Си Цзинпин, цитиран в събота от местните медии.
Неочаквано през септември миналата година Си Цзинпин обяви, че ще намали числеността на въоръжените сили с 300 000 души. Това 13% от най-голямата армия в света, която сега наброява около 2.3 милиона военнослужещи, припомня Ройтерс
Съкращенията се готвят в момент на повишена икономическа несигурност в Китай поради забавяне на икономическия растеж и необходимостта ръководството на страната да прилага болезнени икономически реформи. През октомври стотици демобилизирани войници протестираха в Пекин.
Съкращенията са част от по-широката реформа за модернизиране китайската армия. На двудневна среща, посветена на тази реформа, Си Цзинпин заяви, че военните трябва да се променят в тон с времето.
"Иначе въоръжените сили няма да бъдат в крак с времето или дори ще бъдат разбити с един удар", посочи китайският президент, цитиран от агенция Синхуа. Според него китайската армия трябва да акцентира не толкова върху числеността, колкото върху технологиите. - Още за НОАК
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
В Крим е сформирано управлението на 32-ри армейски корпус
03.12.2016, 14:33
Пресслужбата на военното ведомство на Русия информира, че на 1 декември 2016 година е започнала новата учебна година в отново сформираното обединение на сухопътните войски на Черноморския флот (Перевалное, Крим).
Според наличната информация, става въпрос за сформираното отново в Крим управление на 32-ри армейски корпус, обединяващ съединенията и частите на сухопътните войски на ЧФ. Да напомним, че 32-ри АК бе обединение на Сухопътните войски на СССР в Крим от 1957 г. През 1992 година корпуса премина под управлението на Украйна,  и през 2003 година той бе разформирован.
Да добавим, че от 1 април 2016 година бе сформирано и управлението на 11-ти армейски корпус, обединяващ обединенията на сухопътните войски на Балтийския флот на ВМФ на Русия, дислоцирани в Калининградска област.
 
Великобритания няма да блокира общата политика за отбрана на ЕС
03.12.2016, 14:09
Великобритания няма да блокира плановете за засилено сътрудничество в областта на отбраната в Европейския съюз (ЕС), коментира външният министър на страната Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Досега британският министър на отбраната Майкъл Фалън винаги е заявявал, че страната ще блокира създаването на обща армия на ЕС, тъй като това би подкопало ролята на НАТО.
Джонсън обаче пояснява, че въпросът в момента е как точно ЕС ще изработи правилата за общата сигурност и новата система за отбрана. "Ако искат да го направят правилно, ние няма да блокираме или да възпрепятстваме бъдещите стъпки за интеграция на ЕС, ако толкова го желаят", каза той в Лондон.
Преди броени дни в Брюксел официално бяха представени плановете за обща военна политика. Те предвиждат създаването на фонд, който да финансира купуването на военна техника, както и други мерки, чрез които да бъде засилено сътрудничеството между държавите в общността.
Новата политика е мотивирана от промените, които ще настъпят в НАТО след идването на Доналд Тръмп на власт, коментират анализатори. Според изискванията на Алианса разходите за отбрана в страните членки трябва да бъдат поне 2% от брутния вътрешен продукт. Това изискване се спазва само от 4 държави в ЕС, които са част от НАТО.
Доналд Тръмп даде сигнал, че ще очаква от страните в ЕС да играят по-важна роля за отбраната на региона и да инвестират достатъчно средства.
Източник; http://www.investor.bg/
 
Кубинската армия - най-силният коз в ръцете на Раул Кастро
03.12.2016, 13:38
Оглавявал почти 50 години кубинското министерство на отбраната, Раул Кастро превърна Революционните въоръжени сили (РВС) в стожер на режима, интегрира ги дълбоко в политическия, а и в стопанския живот на комунистическия остров. Тази институция изглежда ще запази централната си роля след кончината на Фидел Кастро - бащата на кубинската революция, починал в петък на 90-годишна възраст.
Раул визираше генералите от РВС, когато заяви при напускане на министерството през 2008 г., че Куба “все още разчита на старата гвардия” - революционерите, творци на победата от 1959 г. “Те имат необходимия авторитет и опит, за да осигурят  приемник” за мен като държавен ръководител, добави той. Тогава Раул още не бе оповестил, че смята да се оттегли от властта през 2018 г. - 12 години, след като я пое от брат си.
От 2011 г. армията е поверена на Леополдо Синтра Фриас, герой от кампаниите в Етиопия (1977-1978) и Ангола (1975-1991 г.) Политбюрото на Кубинската комунистическа партия (единствена в страната), “върховна ръководна сила в обществото и държавата” според нейната конституция, включва трима генерали от общо 17 членове, освен самия Раул Кастро. Още четирима заседават в Държавния съвет - орган на Националното събрание на народната власт, други шестима - в Министерския съвет.
Сред тях е 78-годишният дивизионен генерал Карлос Фернандес Гондин, министър на вътрешните работи, съответно и шеф на могъщата политическа полиция в страната, прочут с верността си към Раул Кастро.
Ковачница на режима и неизбежен съдник, чертаещ неговото бъдеще, кубинската армия е получила от 1961 до 1989 г., когато рухва съветската империя, оръжия за близо 30 милиарда долара.
Оттогава до днес нейният личен състав се е свил от 300 000 на около 50 000 души. На 2 декември 2006 г., четири месеца, след като бе съобщено за заболяването на Фидел, военните зрелищно демонстрираха сила с
внушителен парад в столицата - първия след десетгодишна пауза.
Показаната техника - често пъти кубински варианти на съветски образци, разкри пред чуждестранните военни наблюдатели, че Куба разполага с оръжейна индустрия в далеч по-добро състояние от останалата икономика. През последните години “икономистите” от този бранш се прехвърляха все по-масово в гражданския сектор и днес контролират кубинския туризъм, основен източник на валута за страната.
Така през управлението на Раул Кастро РВС станаха и ключов инструмент, с чиято помощ бавно се възстановява икономиката на острова; освен туризма войската държи производството на захар, комуникациите, риболова и транспорта.
Създадени от “брадатковците” на Фидел Кастро, РВС междувременно се превърнаха в армия “от съветски тип”,
организирана от политкомисари.
Източник: http://e-vestnik.bg, БТА
 
611 млрд. долара за отбрана в САЩ
03.12.2016, 10:01

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри военен бюджет на страната в размер на 611 милиарда долара, предадоха информационните агенции. Долната камара на Конгреса прие проектобюджета с 375 на 34 гласа.
В началото на следващата седмица се очаква да бъде гласуван и в Сената.
Законопроектът не предвижда да бъдат продължени мерките за закриване на затвора в Гуантанамо. Това бе обещание, което президентът Барак Обама не успя да изпълни.
В бюджета е заложено и повишение на заплатите на американските военнослужещи с 2,1% - най-голямото за последните шест години.
В одобрения проектобюджет са включени 5.8 милиарда долара като допълнително финансиране, поискано от Обама главно за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан
В законопроектът е записано, че всяко взаимодействие между Вашингтон и Москва в областта на отбраната ще бъде ограничено. Това ще е така, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не уверят Конгреса, че "Русия е прекратила окупацията на част от територията на Украйна" и е спряла действия, които "заплашват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО".

 
US подводницата, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна
03.12.2016, 09:26
През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589
Източник: http://fakti.bg/
 
Заплахите на Тръмп принудиха Иран да си спомни за дружбата с Русия
03.12.2016, 09:06
Техеран отново е готов да предостави на Въздушно-космически сили (ВКС) на Русия авиобазата "Ноуже" в Хамадан, ако ситуацията в Сирия изисква това, заяви на 29 ноември съветникът на външния министър на Иран Хосейн Шейхолеслам.
"Ако за Русия възникне такава необходимост и въпросът бъде съгласуван с руската страна, то руските ВКС ще могат да използват тази база за изпълнение на своята военна мисия в Сирия. Ако ситуацията в Сирия изисква това, то, както и миналия път, ние отново сме готови да предоставим  възможността на руската страна да извършва полети и да зарежда ВКС от това летище", каза Шейхолеслам, цитиран от РИА "Новости".
Той уточни, че всички действия на територията на базата трябва да стават изключително под пълния контрол на Иран. "По-рано руските самолети получаваха от нас разрешение да правят полети от това летище за нанасяне на въздушни удари по позиции на терористите в Сирия, при това всички тези полети, а също и използването на възможностите на авиобазата се контролираха от нас", отбеляза съветникът в интервю за Sputnik Persian.
Падането на Алепо или победата на Тръмп
Министърът на отбраната на Иран Хосейн Дехган още на 26 ноември каза, че ВКС пак ще могат да използват авиобазата в Хамадан, ако това се налага от ситуацията в Сирия. А вечерта на 28 ноември президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Рухани проведоха телефонен разговор. Лидерите обсъдиха съвместни проекти в търговско-икономическата сфера, а също и ситуацията в Близкия Изток и дадоха висока оценка на равнището на взаимодействието в борбата с тероризма. Експерти обърнаха внимание, че този разговор по телефона съвпадна с общата победа на сирийските, иранските и руските сили в Алепо, а също и с решението на Техеран отново да покани ВКС в Хамадан.
Американистът Борис Межуев не изключва, че това ново сближаване между Иран и Русия е свързано с победата на президентските избори в САЩ на Доналд Тръмп.
"Засега не знаем кой ще заеме ключовите постове в неговия екип и по-специално кой ще бъде държавен секретар и шеф на Пентагона, но иранската тема беше една от главните в предизборната реторика на Тръмп и неговия екип. За Техеран е важно отново да започне да търси съюзници. Позицията на Русия ще има принципно значение", каза той.
Четири причини Техеран да си спомни за Москва
Началникът на отдела за изследвания на близкоизточните конфликти и въоръжени сили в региона в Института за иновационно развитие Антон Мардасов припомня и за антируската реторика на Доналд Тръмп и неговите съратници. "Макар те да нямат ясна стратегия за Иран, в Техеран явно са чули техните предизборни обещания да преразгледат ядреното споразумение и затова са решили, в случай на възникване на някакви нови противоречия с Вашингтон, да се опрат на Русия", поясни той.
Между другото, Мардасов изброи и три военни версии за активизирането на руско-иранското сътрудничество. Първо, експертът не изключва, че след възможното падане на Алепо особено внимание ще се обръща на източната част на Сирия.
"Асад просто трябва да претендира за своето парче от тортата в района на Рака, където има петрол и мрежа от каскади на водни електроцентрали. При тази ситуация за руските ВКС Хамадан е просто идеален, за да се нанасят удари по източната част на страната. Използването на тази база рязко ще съкрати времето за достигане на целите", предполага експертът по близкоизточните проблеми.
Второ, той предполага, че се водят преговори за засилване на иранското присъствие в Сирия. "Началникът на генералния щаб на Иран заяви, че на сирийското крайбрежие може да бъде разположена военноморска база. С това също може да е свързано поредното активизиране на руско-иранските преговори", припомня политологът.
Трето, Иран вероятно се опитва да склони Русия да заложи на по-агресивен път на решаването на конфликта. По-специално да подкрепя по-активно правителствената армия и шиитските отряди при тяхното евентуално настъпление към Идлиб и да форсира атаката срещу останалите райони на Алепо.
В края на август внезапно появилите се разногласия между Москва и Техеран принудиха руската авиация да напусне авиобазата Хамадан. Иран неочаквано прекъсна военното сътрудничество с Русия. Според данни на източници на в. "КоммерсантЪ" Москва искала да използва Хамадан като пълноценна военна база и да разположи в нея съответните арсенали, но за Техеран този вариант бил неприемлив.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
Конгресът на САЩ забрани на Пентагона да си сътрудничи с Русия
02.12.2016, 23:09
Долната камара на американския Конгрес на практика забрани на министерството на отбраната да си сътрудничи с Русия като отказа да отпусне средства за това през 2017г.
Това стана с приемането на проекта за отбранителния бюджет на САЩ, в който се казва, че двустранното военно сътрудничество ще бъде подновено, когато Русия изпълни определени условия.
Едно от основните сред тях е, че Пентагонът трябва да убеди конгресмените, че Русия "е прекратила окупацията на територията на Украйна и своите агресивни действия, с които застрашава териториалната цялост на Украйна и суверенитета ѝ, както и членове на НАТО".
Москва трябва да спазва условията на споразуменията от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна.
Специално за Крим e наложена забрана за използване на федерални средства "за дейност, която признава суверенитета на Русия над Крим".
Изключения от забраната за финансиране може да има, но ако министерството на отбраната убеди Конгреса, че те са за съвместни действия с Русия, които отговарят на националните интереси и националната сигурност на САЩ.
 
Denel Land Systems демонстрира гаубицата T5-52
02.12.2016, 21:55
На Международното отбранително изложение IDEAS-2016 в Карачи (Пакистан), южноафриканската компания Denel Land Systems, подразделение на Denel Group, демонстрира самоходната гаубица T5-52, монтирана на шаси на камион.
Denel T5-52 представлява гаубица с калибър 155 мм с дължина на ствола 52 калибра, монтирана на шаси на чешки камион Tatra T815-7 с колесна формула 8×8. Гаубицата T5-52 може да открие стрелба до една минута след спирането на машината. Нейната максимална далечина на стрелба е 30 км за стандартен снаряд и 55 км за снаряди с ускорител. Общото тегло на машината е 28 тона, като тя може да се придвижва с максимална скорост 85 км/ч.
Възможно е Пакистан да се разглежда като потенциален клиент на T5-52. През последното десетилетие пакистанската армия се намира в процес на модернизация на своите артилерийски активи. През 2008 година армията закупи две гаубици на колесно шаси SH-1 калибър 155 мм от Китай за изпитания. За евентуални покупки за сега няма информация.
При успех на Denel с T5-52 в Пакистан може да се очакват и нови контракти с други страни.
 
Литва купи 168 командно-щабни машини М577 от Бундесвера
02.12.2016, 21:30
Министерството на националната отбрана на Литва съобщи, че на 30 ноември 2016 година във Вилнюс е подписан контракт на стойност 1,6 млн евро с военното ведомство на ФРГ за покупката на 168 снети от въоръжение от германските ВС и намиращи се на съхранение стари американски бронирани командно-щабни машини М577, изпълнени на шаси на бронетранспортьора М113А1 (имат увеличен клиренс на бронекорпуса).
Машините М577 трябва да бъдат доставени на Литва през периода 2017-2018 година, като по-голямата част от тях ще бъдат преоборудвани в медицински и учебни машини, както и в 120-мм самоходни миномети.
От 2000 до 2006 година Литва вече получи от германския Бундесвер 361 бронетранспортьора М113А1, от които към 31 декември 2015 година, според официална информация, в строя на литовскката армия са останали 237 единици.
 
Ген. Попов ”изгаря” заради конфликт с президента ген. Радев
02.12.2016, 19:45
За просветените няма нищо чудно, че началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал оставка. Отдавна е известно, че между него и новия президент Румен Радев тлее конфликт от години, макар че Радев винаги е бил заместник на Попов - като се започне от Граф Игнатиев та до София.
В армията и ВВС се носи и виц по случая. Той гласи, че единственият начин ген. Радев като униформен да стане началник на ген. Попов е като стане президент и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Е, стана и сега Попов трябва да козирува на Радев, което е довело и до решението му да подаде рапорт за освобождаване от военна служба.
Оставката на ген. Попов може би е провокирана от слуха, че хора около новия президент вече готвели списък с уволнения в министерството на отбраната. Под №1 в него бил точно ген. Константин Попов
Поглед назад показва, че за разлика от умният комформист Попов, Радев винаги е отстоявал своята позиция. Ген. Попов бе приближен на Валерия Кардашевска и с нейна протекция и благословията на военния министър стана и шеф на отбраната. Двамата нямаха различия в отстояване на необходимостта от нов изтребител за Военновъздушните ни сили, но не бяха на едно  мнение по това, какъв трябва да бъде новият изтребител.
Ако рапортът на ген. Попов бъде приет, за него навярно ще се погрижи премиерът в оставка Бойко Борисов, който ще го вземе под крилото на ГЕРБ. Може оставката му да не бъде приета. А може да бъде номиниран за служебен военен министър от Плевнелиев, за да е дразнител на президента Радев.
Има и друг вариант пред него - да заеме висок пост в централата на НАТО в Брюксел, където има  познати като служещ в различни командвания на алианса в Европа.
Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната, според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г. Попов встъпи в длъжност през февруари 2016 г., като за целта го произведоха за генерал, за да може да заеме поста.
Източници на Фрог информираха, че ако ген. Попов премине в резерва, то неговото място най-вероятно ще бъде заето от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Източник: http://frognews.bg/
 
Възстановиха дивизията, развяла руското знаме над Райхстага
02.12.2016, 17:20
Новата 150-а мотострелкова дивизия вече брани южната граница на Русия. Това съобщи в петък (2 декември) руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от "Взгляд". Войниците от легендарната 150-а Идрицко-Берлинска мотострелкова дивизия на 30 април 1945 г. издигат Знамето на победата над Райхстага.
"Искам да отбележа, че от вчера 150-а мотострелкова дивизия започна да изпълнява задачите по защита на границите в южната част на страната", каза Шойгу.
На 4 май Шойгу заяви, че в Западния военен окръг ще бъдат създадени две нови дивизии и още една в Южния военен окръг за противодействие на нарастващите сили на НАТО край руските граници.
 
Началникът на отбраната подаде оставка заради новия президент!
02.12.2016, 12:33
Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от заеманата длъжност, твърди "Фокус". За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.
Причината за това решение генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент генерал Румен Радев и по този начин дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.
По повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че "Моралът винаги стои над властта".
Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната, според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.
 
Стрелби на "Батмиш" ще има и през декември
02.12.2016, 10:07
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец декември. Това съобщи инж. Снежана Кънева,  началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в община Сливен. Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има на 2, 6, 7, 8, 13, 14 и 15 декември от 08.00 до 14.00 часа, а на 1 декември до 22.00 часа.
Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22 220.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си. „В интерес на общата сигурност е да предприемем мерките безпрекословно по възможностите си. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки, съседи. Да насърчаваме бдителността си по отношение потенциална заплаха или риск, каза още тя.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Доналд Тръмп избра пенсионирания генерал Джеймс Матис за министър на отбраната
02.12.2016, 09:50
Новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп избра пенсионирания генерал Джеймс Матис за министър на отбраната, съобщава вестник The Washington Post, позовавайки се на хора, запознати с решението.
Матис е бивш висш офицер от армията, който ръководи операции в Близкия Изток.
За да заеме генералът поста обаче, Конгресът на САЩ трябва да приеме ново законодателство, което да заобиколи федерален закон, според който секретарите по отбрана не трябва да са били на активна служба в предходните седем години.
Конгресът направи такова изключение веднъж през 1950 г., когато ген. Джордж Маршал беше назначен за ръководител на Пентагона.
 
Военен анализ: Настъплението в Мосул едва ли ще мине без пряката намеса на американската армия. Защо ли?
02.12.2016, 09:18
Обявената операция по освобождаването на Мосул от ИД, която при подкрепата от американски спецназ по план трябваше да завърши за броени седмици, се задъха и спря. Обучената от американски инструктори иракска армия не се справи с поставените задачи и понася сериозни загуби. Затова от Пентагона изпращат елитни подразделения – части от 101-а въздушнодесантна дивизия и 1-а пехотна дивизии.
Състоянието на иракската армия няма нищо общо с армията по времето на Саддам Хюсеин, както по времето на войната с Иран (1980-1988), така и в двете операции на американската армия (1991 и 2003). Някогашната армия бе продукт на еволюция, запазила приемствеността от миналото особено в кадровия състав и постоянната системна подготовка.
Главните проблеми сега са в липсата на мотивацията, боен опит и на дисциплината. Опитните и мотивирани офицери от армията на Саддам отначало организираха терористични групи, после минаха през „Ал Кайда” и накрая създадоха групировката „Ислямска държава”.
Затова отбраната на Мосул в инженерно отношение е планирана и изградена много грамотно и с използване на целия възможен ресурс на ИД, наследен от превземането без бой на града през 2014 г.: бронирана техника, противотанкови средства, патрони, средства за свръзка. А тяхната мотивировка предполага да се бият до последно, защото за тези хора вече няма обратен път.
Очертава се второ издание на драмата в Могадишо през 1993 г., когато американският спецназ - 2-а и 75-а парашутнодесантни дивизии при поддръжката на огневи групи едва се измъкнаха от сомалийската столица Могадишу.
Гъстото застрояване на Мосул не позволява прочистване на града квартал след квартал, както например се прилага в сирийското Алепо. Тук бич са двете „С” – снайперистите и смъртниците с бронирани коли. На страната на терористите „играе” и техническият прогрес – използването на дронове.
В пълна сила се изявява слабият професионализъм и мотивация на иракската армия – според експерти това са по-скоро банди или в най-добрия случай сборни отряди, а не боеспособни съединения, с които да се провеждат сериозни бойни операции. Те не разчитат на себе си, а по-скоро на авиацията.
Затова експертите твърдят, че единствената сила, способна да сломи съпротивата в Мосул и да прочистят града, е американската армия. Американският спецназ е в района на провежданите бойни действия, но основните сили на американската армия изчакват.
Реда си очаква елитната 101-а въздушнодесантна дивизия, която притежава огромен боен опит и е способна да работи в сложни условия. Нейните бойци взеха участие във „Войната в залива”, участвали са в операция „Анаконда” в Афганистан. Дивизията има 2000 души личен състав и тежко въоръжение, включително артилерия и бойни вертолети.
В Ирак е прехвърлена и прославената във Втората световна война 82-а въздушнодесантна дивизия, чиито бойци преди изпращането за участие в операцията за Мосул преминали допълнителна подготовка за бой в градски условия. Съединението има не само подготвен личен състав, но и тежко въоръжение – танкове и самоходни оръдия.
Руски експерти са категорични, че не трябва да се очаква безкръвно сражение или бягство на терористите от Мосул дори при наличие на мощна американска групировка.
В същинския щурм на града може да бъде привлечена авиация – самолети и вертолети, на десантчиците от 101-а дивизия при поддръжката на спецназа ще бъдат главната ударна сила. Американското командване съсредоточава „ударен юмрук” в подстъпите на Мосул, но положителният изход не е гарантиран, защото американските войници ще се изправят лице в лице против бивши иракски военни, някои от които са участвали в две кампании. Те знаят методите и тактиката на американските военни и ще причинят максимални загуби на атакуващите. Само бъдещето ще покаже дали Мосул ще стане още по-кърваво сражение, отколкото предишните битки на американската армия в Ирак.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
„Русские Витязи“ премина изцяло на Су-30СМ
01.12.2016, 23:02
Демонстрационната група на руските ВКС „Русские Витязи” вече премина изцяло на новите изтребители Су-30СМ. Това става ясно от публикация в блога на руския аналитичен институт ЦАСТ.
На 29 ноември 2016 г. са доставени още четири броя Су-30СМ, директно от завода в Иркутск. Машините имат бордни номера от 34 до 37 и са вече в окраската на демонстрационата група.
На 10 октомври тази година групата получи първите си четири изтребителя от този тип. С получаването на общо осем самолета „Русские Витязи” спират използването на Су-27, с които групата лети от основаването си през април 1991 г.
Общо руското МО е поръчало 116 броя Су-30СМ, от тях 88 са предназначени за ВКС, а останалите за флотската авиация. До момента са доставени около 70 броя
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министър Лукарски не разписва RfP-то за новия изтребител
01.12.2016, 22:58
Министърът на икономиката Божидар Лукарски не е разписал все още Запитването за даване на оферти (Request for Proposal) по проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС и така практически спъва целия процес. Това се чете от писмения отговор на въпрос зададен от депутати към министъра на отбраната Николай Ненчев. Отговорът е бил заведен в деловодството на Народното събрание днес, 1 декември 2016 г.
Миналият четвъртък двама депутати от РБ - Мартин Димитров и Петър Славов отправиха питане към министър Ненчев за това, дали е подписан RfP от двамата ресорни министри на икономиката и на отбраната. И каква е причината, ако това не е станало.
„Искането за предоставяне на предложение по проекта „Придобиване на нов тип боен самолет” е разработено от ВВС с ръководител на проекта полковник Димитър Стоянов и е прието от Борда за управление на проекта. Същото бе подписано от мен на 16.11.2016 г. и на следващия ден (17.11.2016 г.) е предоставено на Министерство на икономиката за подпис от страна на министъра на икономиката”, се казва в писмения отговор на министър Ненчев.
Интересно е да се отбележи, че на 15 ноември 2016 г., тоест един ден преди министър Ненчев да разпише RfP, пред журналисти той заяви, че можел да изпрати запитването дори веднага, но искал широко публично обсъждане. Ден по-късно явно военният министър се отказва от този план и задейства процедура за изпращане на документа.
„До момента още не съм получил обратно подписаното Искане за предоставяне на предложение”, се заявява категорично в отговора на министър Ненчев.
По-нататък той отбелязва, че забавянето води до съкращаване на сроковете за отговор на потенциалните участници, което ще доведе до искане на същите за удължаване на тези срокове. Това, обаче по-скоро не е така, защото сроковете за отговор текът от момента, в който участниците получат запитването. По-точно казано, бавенето на подписа от страна на министър Лукарски води до забавяне на цялата процедура във времето.
„Надявам се в най-скоро време тази процедура да приключи, за да може искането да бъде своевременно изпратено към предварително определените три държави”, пише в заключение министър Ненчев.
В отговора на министър Ненчев се чете доста интересна и полезна информация – а именно, че в ход е подготовка за изпращане на RfP до Португалия, Италия и Швеция, което ще бъде и фактически старт на процедурата по избор на нов боен самолет за България.
Това е до известна степен изненадващо за страничните наблюдатели на процесите, след като в последните месеци министър Ненчев бавеше топката по всякакви мислими и немислими начини и сякаш нямаше намерение да изпраща RfP в обозримото бъдеще.
Сега той, поне чисто формално, е свършил цялата работа, която зависи от него, но в отговора му към депутатите не се хвърля светлина върху това, защо министърът на икономиката Божидар Лукарски не разписва RfP. Това може би ще е обект на друг депутатски въпрос към министъра от РБ.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военните обявиха вдигането на заплатите си за основен приоритет
01.12.2016, 22:50
Началникът на отбраната ген. Константин Попов обяви вдигането на заплатите в сектора като един от основните приоритети за следващата година.
Ако искаме да имаме сериозна, стабилна армия, трябва да има бюджет и за личния състав, за увеличаване на основното месечно възнаграждение, посочи ген. Попов.
Такъв бюджет обаче не е планиран.
Кадровият колапс в армията тази година се задълбочи, като близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. Паралелно тече и процес на напускане.
Според военните основната причина за ситуацията е в ниските заплати.
Попов съобщи още, че в охраната на границата са ангажирани над 450 военнослужещи от Българската армия.
От началото на пролетта военните са извършили над 10 000 патрула, над 2000 наблюдателни поста, помогнали са за извозването на над 3300 човека до бежанските центрове.
Началникът на отбраната изтъкна, че е било извършено много по подготовката и обучението на личния състав - направени са промени във военно-образователни програми и в други сфери.
Той отчете, че има увеличен прием във Военната академия, както и в Националния военен университет на курсанти и кадети два-три пъти. Основният проблем е офицерският състав, който се подготвя дълго и продължително и ефект ще има, но с ясното съзнание, че това няма да е бързо, коментира Попов.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Русия ще достави ракетни двигатели на САЩ и през 2017 г.
01.12.2016, 22:38
Руското научно производствено обединение „Енергомаш” планира през следващата година да достави 19 ракетни двигатели в САЩ. Това заяви днес изпълнителният директор на компанията Игор Арбузов, цитиран от ТАСС.
"През 2017 г. планираме да доставим на United Launch Alliance (ULA) 11 двигателя РД-180 (за ракети Атлас) и още осем двигателя РД-181 (за американски ракетоносители Антарес) на Orbital ATK", каза Азбуров.
"Що се отнася до двигателите РД-191 (за руски ракетоносители Ангара), за сега сме в етап на обсъждане с Обединената ракетно космическа корпорация и държавния космически научно производствен център „М. В. Хруничев“ за броя на ракетните двигатели, които ще поръчат през 2017 г. Надявам се, че в близко бъдеще ще знаем за какво количество говорим" "каза ръководителят на "Енергомаш".
Азбуров обяснява, че програмата за доставка на двигатели "до известна степен ще повиши приходите на предприятието.
В съответствие с постижимите цели по реализацията на федералната космическа програма за периода 2016 - 2025 г., руската космическа агенция "Роскосмос" очаква 30 двигателя РД-180 и 60 РД-181 да бъдат продадени в чужбина.
Споразумението между Москва и Вашингтон, което предвижда в САЩ да бъдат доставени 101 ракетни двигателя РД-180, оценени на около 1 млрд. долара, беше подписан през 1997 година.
Преди около 18 месеца, Конгресът на САЩ наложиха забрана за използването на тези двигатели след 2019 г. на фона на влошаващата се отношения с Русия. Решението обаче бе отменено, след като стана ясно, че САЩ няма да могат да разработят свои собствени двигатели през следващите три години.
Източник: http://fakti.bg/
 
Тактико-специално учение „Инженерен щит 2016” проведоха военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк
01.12.2016, 22:15
Тактико-специално учение проведоха военнослужещите от 54-ти инженерен батальон със за командир – заместник-командира на батальона майор Николай Николаев.  
Темата на учението беше „Действие на 54-ти инженерен батальон при осигуряване на инженерна поддръжка на механизирана бригада при прикритие на държавната граница”.
В хода на занятията, които се проведоха в землищата на град Белене,  село Бяла вода и в българския участък на р. Дунав от км 577 до км 580, военнослужещите отработиха задачи по устройване, оборудване и поддържане на паромни преправи, дублиращи мостове, устройване на противодесантни заграждения на широка водна преграда, разрушаване на пътища и мостове и извършване на дейности по разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства.
Офицер, планиращ учението, бе командирът на 55-ти инженерен полк полковник Росен Арабаджиев, а офицер, провеждащ учението - заместник-командирът на полка подполковник Иван Тишков.
За оказване на методическа помощ по планирането, подготовката и провеждането на учението присъства подполковник Петко Петков от Командването на Сухопътните войски.
Благодарение на добрата подготовка на военнослужещите от 55-ти инженерен полк задачите бяха изпълнени професионално и на високо ниво.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
ВМС на Австралия ще изхарчи над 2 млрд долара за дузина нови патрулни кораби
01.12.2016, 22:07
Министерството на отбраната на Австралия е изпратило до три избрани компании запитване с предложения за оферти в рамките на програма за покупка на 12 патрулни кораба за крайбрежната зона, предназначени да заменят 13 кораба клас "Армидейл" на ВМС на страната.
В рамките на проекта победителят в конкурса е длъжен съвместно с австралийска компания да построи новите кораби с австралийска стомана.
През април 2016 година австралийското правителство обяви, че в списъка с претендентите за строителство на патрулните кораби са влезли три компании: "Дамен" (Damen; Холандия), "Фасмер""(Fassmer; Германия) и "Люрсен" (Lurssen; Германия).
12-те нови кораби ще разширят възможностите на ВМС на Австралия при патрулиране на териториалните води и защита на островните територии и морските граници на страната. - Още за ВМС на Австралия
 
В ЦВО на Русия възстановиха легендарната Витебско-Новгородска танкова дивизия
01.12.2016, 21:43
Легендарната 90-та гвардейска танкова дивизия е възстановена в състава на Централния военен окръг (ЦВО) на ВС на РФ, съобщи РИА Новости.
90-та танкова дивизия е сформирана, от 1 декември тя е готова да изпълнява поставените задачи“, - доложи на съвещание в Чебаркуле командира на съединението полковник Дмитрий Лямин.
Новото съединение е сформирано в съответствие с указа на върховния главнокомандващ и директива на министъра на отбраната на РФ от 13 септември 2016 година с места за дислокация на частите в Челябинска и Свердловска области. В състава й влизат три танкови полка, мотострелкови полк, самоходен артилерийски полк, зенитен ракетен дивизион, разузнавателен батальон, части и подразделения за бойно, тилово и техническо осигуряване.
Основното въоръжение на дивизията включва танкове Т-72Б3, бронетранспортьори БТР-82А, бойни машини на пехотата БМП-2, нови образци автомобилна техника.
За родоначалник на 90-та танкова дивизия се смята 325-та стрелкова дивизия, сформирана на 20 август 1941 година в състава на войските на Орловския военен окръг.
През 1968 година 90-та танкова дивизия е участвала в операция "Дунав" на територията на Чехословакия. - (видео)
 
Авантюрата "МиГ-29"
01.12.2016, 19:32
Действията на министъра на отбраната в оставка предизвикваха критични бележки по време на целия му мандат и много от последствията бяха предвидими. Големият въпрос обаче е защо очевидната системна грешка не е преодоляна своевременно.
Когато търсим отговори по проекта за възстановяване летателната годност на самолетите МиГ–29, не трябва да забравяме, че необходимостта от това произтeчe от недопустимото забавяне на проекта за нов тип боен самолет. Западен образец многоцелеви изтребител съгласно приетите от НАТО и България цели на способностите трябваше да бъде въведен на въоръжение през 2016 г., а МиГ–29 да отиде в историята. Спирането на всички проекти с идването на новото правителство през 2009 г. и съкращаване на военния бюджет обаче спряха процеса на модернизация. Когато пропускаме този факт, създаваме условя да се раждат някои несъстоятелни аргументи.......Прочети още
 
Съвместна българо-американска подготовка „JCET – 2016”
91.12.2016, 19:27
От 07 до 30.11.2016 г. в района на 68 бригада Специални сили и СУЦ „Црънча” се проведе съвместна българо-американска подготовка на Силите за Специални операции JCET – 2016, съобщават от формированието.
От българска страна в съвместната подготовка участваха военнослужещи от 2 батальон специални сили с ръководител Командира на батальона подполковник Иван Райков в състав Щабен елемент, 2 отряда за Специални операции и 1 снайперски тим.
От американска страна участие взеха 1 отряд за Специални операции от 10 група за Специални операции.
В хода на съвместната подготовка бяха проведени занятия по Огнева подготовка, Снайперска подготовка, Инженерна подготовка и Медицинска подготовка. Бяха отработени въпроси по различни методи за стоварване от хеликоптер.
Съвместната подготовка приключи с 5 дневно Тактико-специално учение в хода, на което бяха планирани и проведени директни акции по неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници.  
Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „JCET – 2016” допринася за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията. Българските военнослужещи и формирования от Силите за Специални операции подобряват тактическите си умения и обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Откриха паметна плоча на маршал Жуков в Каварна
01.12.2016, 15:36
На 120-ата годишнина от рождението на маршал Георгий Константинович Жуков в Каварна в четвъртък (1 декември), по инициатива на Национално движение "Русофили" и със съдействието на община Каварна бе открита тържествено паметна плоча на великия пълководец, съобщи посолството на Русия в България на страницата си във Фейсбук.
Почетни гости на церемонията бяха генералният консулт на Руската федерация във Варна С.Н. Лукянчук и кметът на Каварна Нина Ставрева. Плочата бе поставена на входа на костницата на руските воини, загинали за освобождението на Каварна в хода на Руско-турската война през 1877-78 година.
Маршал Георгий Константинович Жуков (1896 - 1974) е велик пълководец, 4 пъти герой на Съветския съюз, с огромна заслуга за победата на антифашистката коалиция във Втората световна война, припомня паметната плоча. - (видео)
 
Руски сапьори са изпратени в Сирия за разминиране на Алепо
01.12.2016, 14:25
Отряд руски сапьори са изпратени в Сирия за разминиране на освободения от бунтовниците град Алепо, съобщи началникът на Главното оперативно управление на ГЩ на ВС на РФ генерал-лейтенант Сергей Рудской по време на брифинг пред СМИ на 30 ноемри.
Според думите на Рудской, отряда за разминиране от състава на Международния противоминен център на руските ВС е в състав над 200 човека, като там ще бъдат задействани и 47 единици военна и специална техника.
По-рано руските сапьори вече участваха в разминирането на Палмира. Там те успяха да обезвредят над три хиляди взривни устройства, бяха обезопасени и 23 километра пътища. - Още за разминирането
 
"Черната дупка": с какво е уникална новата руска подводница
01.12.2016, 12:00
Предприятията от военно-промишления комплекс (ВПК) завършиха изграждането на шестата дизел-електрическа подводница по проект 636.3 "Колпино" за нуждите на Черноморския флот.
Подводниците са оборудвани с най-новите крилати ракети "Калибър-ПЛ" с далекобойност до 2500 км.
Подводният съд ще бъде дислоциран в новата база на ВМФ на РФ в Краснодарския край в град Новоросийск. Но докато неговият кей бъде достроен, той на смени ще носи дежурства в акваторията на Черно море и ще се обслужва пристанището в Севастопол.
По думите на бившия зам.-главнокомандващ на ВМФ, преди това командващ Черноморския флот Игор Касатонов тази подводница може да открие целта на дистанция, която е 3-4 пъти по-голяма от възможностите на радиолокационните системи на потенциалния противник.
Заради нейната неоткриваемост и подводни възможности от Северноатлантическия алианс кръстиха подводницата "Черната дупка".
"Възможностите на новите подводници бяха демонстрирани за първи път в края на миналата година, когато подводницата от проекта "Ростов на Дон" нанесе удар с "Калибър" по обекти на терористите в Сирия", каза Касатонов за "Руски дневник". - (видео)
С придобиването на подводницата "Колпино" Черноморският флот ще завърши формирането на пълноценна бригада подводници, дислоцирана в Новоросийск.
По думите на Касатонов до 2020 г. предприятията от ВПК ще изградят допълнително шест аналогични подводници за Тихоокеанския флот.
Причини за създаването на новата база на ВМФ
По идея, новата база на черноморското крайбрежие в Новоросийск се създаваше заради разногласията в руско-украинските отношения след разпадането на Съветския съюз. В периода след 1991 г. базата на военноморския флот в Севастопол в Крим, останал тогава в състава на Украйна, бе дадена под наем на Москва, но всяко обновяване на корабния състав (дори и до последния патрон) трябваше да се съгласува с парламента в Киев.
В крайна сметка, през 2014 г. полуостровът стана част от Русия. Тогава започна и пълномащабната модернизация на Черноморския флот на РФ.
"Севастополският залив открива уникални възможности пред Москва. Заедно с новата база в Новоросийск, Русия ще може напълно да контролира Босфора, военната инфраструктура на България, а също така да компенсира заплахата от базата на ПРО на САЩ в Румъния", каза за "Руски дневник" военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.
По думите на директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин основната заплаха за Русия, произтичаща от американската система в Източна Европа, се състои във възможността за мигновеното преквалифициране на базата за противоракетна отбрана от отбранителна в настъпателна.
"Американският комплекс за ПРО може да бъде преоборудван и в шахтите на пусковите установки да бъдат разположени крилати ракети. В частност пусковите установки за противоракетите Standard SM-3 могат да се използват за нанасяне на удари със стратегически крилати ракети Tomahawk по територията на Русия", казва Храмчихин.
Плюсовете и минусите на новата база
Силната страна на новото място за дислокация на черноморския флот е възможността корабите и подводниците да бъдат разположени в няколко бази на ВМФ в един регион, твърдят анализаторите. Но територията на базата в Новоросийск силно зависи от климатичните условия.
"Крайморската зона на Новоросийск регулярно е подложена на удари от северните ветрове на Кавказките планини, които с огромна сила се блъскат в корабите и сградите, изпречващи се на пътя им. Вятърът може да изхвърли корабите на брега и да разруши цялата военна инфраструктура. Изграждането на базата се извършва по такъв начин, че ударите на ветровете да не бъдат толкова катастрофални", обясни Виктор Литовкин пред "Руски дневник". Според думите му в Кавказките планини Русия изгражда допълнителен тунел, с който ще сведе до нула заплахата от разрушителните ветрове. - Още за проект 636.3
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Какви изтребители за милиарди, когато няма войска?!
01.12.2016, 10:27

Вероятно малко хора си спомнят как и с какви аргументи през 2001 г. започна реформата в армията - с приемането на прословутия План 2001.

Малко преди да бъде представен, се появи британско изследване, поръчано от Министерството на отбраната, в което детайлно бе направен преглед на структурата на войската и командния състав. Тогава беше установено, че армията има кадрови проблем, типичен за войските на бившите социалистически държави. Структурата й бе т.нар. обърната пирамида, т.е. на върха й имаше повече офицери, отколкото войници долу. Тогава британските анализатори посъветваха да се обърне пирамидата, което трябваше да освободи и ресурси за покупка на нова техника........Прочети още

 
Нова вертолетна площадка на база "Ново село"
01.12.2016, 10:07
В най-скоро време на база "Ново село" ще бъде изградена нова хеликоптерна площадка. Предстои и изграждането на два наблюдателни пункта, съобщиха пред "Стандарт" офицери от българското поделение на българо-американското отбранително съоръжение.
Проектът за модернизация на базата включва и създаването на нови стрелкови позиции, движещи се мишени и рампа за позициониране на танкове при обучение на танкисти в стрелби. Те ще бъдат използвани в бъдещите учения на съвместното командване на силите в България. Наскоро на "Ново село" приключи учение с наименование "Непревземаема крепост".
"Стандарт" научи, че на авиобаза "Граф Игнатиево" се предвижда изграждане на самолетен паркинг и ремонт на рулеви път. Това ще стане върху площ от 9 декара. Старите шестоъгълни плочи, изградени през 40-те години на миналия век, ще бъдат заменени от нова бетонова площадка. На база "Граф Игнатиево" предстои да бъде обновен и 2-километров рулеви път, който последно е асфалтиран през 2001 година.
 
Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене
01.12.2016, 09:45
Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За“ бюджета на отбраната гласуваха 79 народни представители, „против“ - 17, „въздържали се“ – 20, с което бе приет. Приходите, помощите и даренията на Министерството на отбраната за 2017 г. са 44 000 хи. лв. Разходите на отбраната са 1 080 267 хил. лв.
Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджета на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Бяха отхвърлени и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ за увеличаване на приходите на Министерство на отбраната. В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Методи Андреев посочи, че не е нормално, ако искаме да развиваме модерен сектор за сигурност, да инвестираме по архаичен начин. Той обърна внимание, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително може да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България.
По отношение на предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.-председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията вече дразни. По думите му в Министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част. - (видео)
 
Кувейт купува 28 изтребителя F/A-18 Super Hornet, Boeing изкупува обратно по-старите модификации
01.12.2016, 09:02

Кувейт ще закупи 28 нови F/A-18 Super Hornet, с които ще замени по-старите версии, съобщава високопоставен кувейтски източник. Стойността на сделката се оценява за над 5 милиарда долара.

Съгласно договора Boeing ще изкупи обратно част от по-старите модификации F/A-18 Hornet. Детайли по споразумението ще бъдат публикувани след като бъде подписано.
Отделно през април т.г. Кувейт подписа договор с Finmeccanica за закупуване на 28 изтребителя Eurofighter Typhoon на стойност 8,5 милиарда долара. Националното събрание на Кувейт вече е одобрило 500 милиона долара за авансово плащане по сделката.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов

 
Катастрофа с индийски военен хеликоптер
01.12.2016, 08:55
Хеликоптер HAL Cheetah (Aérospatiale SA 315B Lama) от ВВС на Индия е катастрофирал вчера, 30 ноември, в 10:30 местно време при неизяснени обстоятелства.
На борда е имало четирима военнослужещи, от които трима са загинали. Вертолетът е излетял от авиобаза Сукна, разположена в Западен Бенгал.
 
Генерал Стойков: Няма промяна в критериите за оценка на новия изтребител
01.12.2016, 00:05
Не са правени корекции в методиката за оценяване на новия изтребител и в момента запитването за даване на оферти (RfP) се намира за съгласуване в Министерство на икономиката. Това заяви днес, 30 ноември 2016 г., командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков по време на публична лекция организирана от „Атлантическия клуб”.
„Участвах в довършването на RfP, защото поех командването на ВВС в началото на октомври, а документа бе разработен от специалисти от ВВС преди това. Документът бе даден за съгласуване в МО и беше минал през Съвет по отбрана. Той беше върнат на ВВС за допълване и доработка. Но в никакъв случай не съм правил корекции в критериите, които екипа от експерти на ВВС бяха разработили. Аз прегледах тези критерии и документа като цяло и прецених, че всичко е разработено на много високо професионално ниво. Проектът дава пълна прозрачност, безпристрастност и балансирано разглеждане на всички оферти, които ще постъпят”, това заяви генерал-майор Стойков по време на лекцията.
С това явно командирът на ВВС искаше да подчертае, че не е имало намеса в методиката за оценяне, след като тя е била изготвена от екипа воден от неговия предшественик генерал о.р. Румен Радев.
В средата на октомври се появи информация, че „Института по отбрана” воден от Тодор Тагарев са упражнявали сериозен натиск за пълна преработка на методиката на оценка и фактическата замяна на военно-техническите изисквания с чисто политически такива.
Стойков каза, че запитвания ще бъдат изпратени само до три страни, които са в предварително одобрения къс списък – Португалия с употребявани F-16, Италия с употребявани Eurofighter и Швеция с новопроизведени Gripen.
По време на лекцията си генерал Стойков каза, че проекта за придобиване на нов боен самолет предвижда покупката на 16 бройки многофункционални самолети, управляемо и неуправляемо въоръжение, оборудване за ролите, спомагателни системи за обучение и средства за наземно техническо и логистично обслужване. Бойният авиационен комплекс ще включва самолет, въоръжение, оборудване за ролите, система за планиране и анализ на мисиите и система за обучение.
„Инвестиционният проект ще се реализира на два етапа. Първият от 2018 до 2021 г. за придобиване на осем самолета или на по-голям брой, при финансова възможност. И вторият етап 2022 – 2023 г. за придобиване на още осем броя”, каза по време на лекцията си командира на ВВС.
След лекцията пред журналисти генерал Стойков, че бойната ни авиация трябва да разполага с достатъчно ресурси за поддръжка на бойно дежурство и към момента има техника, която осигурява тази задача.
„RfP-то което е подготвена и разработена от нас е изпратено за съгласуване в Министерство на икономиката. Документът вече е подписан от МО. От тук нататък очакваме да получим подписания документ и след това да го изпратим до страните от късия списък”, заяви генерал Стойков. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}