Военна информация

Архив - април 2008 г.

 
   30.04.2008, 16:45
 ядрена подводница от проект 945А

След осемгодишен ремонт руската подводница "Нижний Новгород" се върна в строя

След осемгодишен ремонт атомната подводница (АП) "Нижний Новгород" се върна вчера, 29 април, в бойния състав на Северния флот, акостирайки в базата Видяево. Това съобщава информационната агенция Интерфакс.

Възстановителните работи са се извършвали в кораборемонтния завод  "Hерпа" в град Снежногорск, Мурманска област от декември 2000 година след нещатна ситуация в реакторния отсек на субмарината.

АП "Нижний Новгород" е от проект 945А и е заложена за строеж през 1986 година в корабостроителния завод "Красное Сормово" в Нижегородска област и спусната на вода през 1989 година. Подводницата влиза в състава на Северния флот през декември 1990 година.

Водоизместимостта на АП е 9100 тона. Дължината и е 107 метра, а ширината - 12,2 метра. Подводницата може да развива скорост до 35 възла. Екипажа се състои от 59 човека, а на въоръжение "Нижний Новгород" има крилати ракети "Гранат" и 533 мм торпеда. Още руски подводници

 
   30.04.2008, 16:18
Илюстрация на БПЛА Blackswift

Американците изпитват хиперзвукови безпилотни апарати

Управлението за перспективно планиране на научно-изследователските работи на САЩ (DARPA), явяващо се структорно подразделение на Пентагона, има намерение да проведе две летателни изпитания с еднократни прототипи на хиперзвуков безпилотен летателен апарат (БПЛА), създаван по програмата Blackswift, съобщава Flight Global.

Запуска на опитните образци HTV-2a и HTV-2b (Hypersonic Technology Vehicle), снабдени с правопоточни въздушно-реактивни двигатели, се планира да бъдат извършен с помощта на твърдогоривните ракети Minotaur произведени от компанията Orbital Sciences. Безпилотните апарати ще стартират от американската авиобаза Ванденберг и ще изпълнят полет по различни траектории до тихоокеанския изпитателен полигон в района на атола Квайалейн (Маршалови острови). Първият пуск е планиран за месец май 2009 година, втория – за октомври същата година.

Основната цел на планираните изпитания ще бъде изпитание на работата на двигателите и бордовите системи, а също и оценка на летателно-техническите характеристики на опитните образци HTV-2a и HTV-2b. Ще бъде проверена и възможността на системите за спътникова свръзка и навигация, които ще бъдат монтирани на апарата, да получават сигнали през плазмата, образувала се около корпуса на апарата летящ с хиперзвукова скорост.

Първият прототип на БПЛА Blackswift, получил обозначението HTV-1, е бил използван за провеждане на наземни изпитания. Следващия етап на програмата предвижда създаването на опитния образец за многократно използване HTV-3. С него летателни изпитания са планирани за 2012 година.

 
   30.04.2008, 13:20
С-400 "Триумф"

Русия е предложила на Турция зенитно-ракетни комплекси "Триумф"

Турция е провела предварителни преговори с Русия, САЩ, Израел и Китай за възможните условия за доставка на зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям и среден обсег в рамките на програмата T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air and Missile Defense System), цел на която е създаването на система за противоракетна отбрана на страната, съобщава Turkish Daily News.

Русия е предложила на турските въоръжени сили ЗРК от ново поколение С-400 "Триумф". САЩ са готови да доставят на Анкара комплексите Patriot PAC-3, производство на компанията Lockheed Martin. Израел от своя страна пък предлага разработената заедно с американците система Arrow-2. Данни за предложените китайски ЗРК отсъстват.

Според турската преса, предпочитанията на военното командване на Турция са се разделили по равно между руското и американското предложения. Привържениците на ЗРК С-400 отбелязват неговото превъзходство над аналозите му по тактико-технически характеристики. Противниците отбелязват, че са възможни проблеми със съвместимостта със системата за ПВО на НАТО.

В момента Секретариата на отбранителната промишленост на Турция (SSM) извършва анализ на получените ценови и технически предложения, на основата на които в бъдеще ще бъде взето решение за провеждане на международен конкурс или на преки междуправителствени преговори с отбранителни фирми.

Стойността на програмата T-LORAMIDS е за повече от милиард долара. Първоначално се предвижда покупката на четири комплекса, които да защитят най-важните обекти от ракетите на потенциалния противник. След това се предполага и турски фирми да вземат участие в производството на допълнително количество ЗРК. Основната причина за усилване на турската ПВО според експертите е растящата заплаха от страна на Иран.

 
   30.04.2008, 12:20
 кораб FFG-32 "John L. Hall"

Американският кораб John L. Hall пристига на посещение във Варна

Американският кораб FFG-32 "John L. Hall" от състава на Шести американски флот пристига на посещение във Варна на първи май, съобщават от отдел "Връзки с обществеността" към Щаба на Военноморските сили. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Аугустус Бенет.

На 2 май в 10.00 часа е предвидено официално посещение при командира на военноморска база Варна - бригаден адмирал Румен Николов. За 11.00 часа е предвидена официална визита в Община Варна и среща с кмета Кирил Йорданов. На същия ден от 13.00 часа пък е планирано посещение на Дома за медико-санитарни грижи, където ще бъде проведена благотворителна акция.

На 5 май около 09.00 часа американският военен кораб ще отплава от пристанище Варна./ИА Фокус/ Още бойни кораби

 
29.04.2008, 21:53 
министър Теодор Мелешкану

Румъния намалява военните си разходи

Румъния реши да съкрати отбранителния си бюджет за 2008 г.с 800 млн. леи или 336 млн. дол. на 6.9 млрд. леи, заяви министърът на икономиката и финансите на страната. От своя страна, министърът на отбраната Теодор Мелешкану предупреди, че това ще засегне доставките за Въоръжените сили и финансирането на военните мисии в чужбина.

Първоначалният бюджет беше одобрен в началото на годината. След политически преговори той бе фиксиран на 2% от БВП или 7.7 млрд. леи, въпреки че румънското правителство се задължи да изразходва за отбрана 2.38% от БВП докато достигне пълна оперативна съвместимост с НАТО. Общата сума на бюджета за 2007-а възлизаше на 7.4 млрд. леи, което представляваше 1.9 от БВП.

От юли 2008-а съкращението може да се отрази неблагоприятно за приноса на Букурещ в операциите на НАТО в Афганистан, Ирак и в Западните Балкани По този повод Мелешкану заяви, че няма да одобри какъвто и да е принос от войски за в бъдеще, ако правителството не отпусне извънредни средства от бюджета за тези видове мисии в чужбина. През 2006 румънският министър на отбраната лансира стратегически план, в който бяха обявени 10 приоритета, отнасящи се за новите доставки, предназначени за Въоръжените сили на страната. Най-важният приоритет бе доставката на 48 нови многоцелеви изтребителя, които ще подменят остарелите МиГ-21. Тази доставка вероятно ще бъде отложена след намаляването на планираните за 2008 г. разходи за отбрана.

Румъния планираше да започне от 2010 изтегляне от въоръжение на своите МиГ-21, процес, който се предполагаше да завърши през 2012 г., когато новият тип изтребител ще бъде оперативен. Други значителни проекти, които вероятно ще бъдат засегнати от бюджетното решение, са програмата за техническо обслужване на двете бивши британски фрегати от типа 22 - Regele Ferdinand и Regina Maria, и доставката от Италия на тактическия транспортен самолет C-27J Spartan. /БA/

 
   29.04.2008, 17:47
Ту-160
  Видео

ВВС на Русия получиха нов стратегически бомбардировач

Днес представители на Казанското авиационно производствено обединение (КАПО) предадоха на ВВС на Русия нов стратегически бомбардировач Ту-160, носещ името Виталий Копылов. Машината ще постъпи на въоръжение в 121 авиационен полк, разположен в град Енгелс, близо до Саратов.

Разработката на Ту-160 е започната през 1969 година, като първите машини постъпват на въоръжение в 184 авиополк в Прилуках (Украйна) през май 1987 г. През 1991 година там са се базирали 19 нови бомбардировача. След разпада на СССР те остават на територията на независима Украйна. През 1992 година Елцин взема решение за спиране от серийно производство на Ту-160, като към това време са били произведени 35 самолета. През тази година Русия едностранно прекратява и полетите на стратегическата си авиация над отдалечени райони.

През 1992 година се формира 121 авиационен полк, който през 1994 г. в свое разпореждане получава шест нови машини построени в КАПО. През 1999-2000 година е достигната договореност с Украйна за предаването на Русия на осем Ту-160 и три Ту-95. Останалите в Украйна стратегически бомбардировачи Ту-160 са унищожени.

В началото на 2001 година, в съответствие с Договора ОСВ-2 Русия е имала в строя 15 самолета Ту-160, от които шест са били въоръжени със стратегически крилати ракети. На 5 юли 2006 г. е приет модернизиран Ту-160, който стана 15 –тия самолет от този тип. На 17 август 2007 година Русия възобнови патрулирането на стратегическата си авиация. Още за Ту-160

 
   29.04.2008, 13:35
Новата версия на ракетата AGM-88 HARM

САЩ представиха нова модификация на противорадарна ракета

Вчера американската компания Raytheon представи революционна концепция за модернизация на противорадиолокационните ракети AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile), която позволява да се повиши тяхната точност, обсег на действие и скорост, а също и да се разшири възможността за бойното им използване, съобщава Flight Global.

Ключов елемент в направеното предложение е замяната на щатния твърдогоривен двигател, работещ в два режима – стартов и маршеви, с нов въздушно-реактивен двигател. Освен това, AGM-88 HARM ще получи система за спътникова навигация и ново програмно осигуряване.

Новата версия на AGM-88 HARM ще бъде с диаметър 25,4 сантиметра и ще може да се поставя във вътрешните отсеци и на външни подвески на всички типове бойни самолети намиращи се на въоръжение в американските ВВС.

Програмата за модернизация на ракетите AGM-88 HARM се финансира от ВМС на САЩ. Алтернативен вариант представя компанията Alliant Techsystems, като нейната усъвършенствана версия е получила обозначението AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guidance Missile).

Ракетата AGM-88 HARM е била приета на въоръжение във ВВС и авиацията на ВМС на САЩ през 1983 година и е предназначена за поразяване на наземни и корабни радиолокационни станции на зенитно-ракетни комплекси, а също и на РЛС за откриване и насочване на авиацията. Максималния и обсег на действие е 100 километра, а скоростта на полета - 2300 километра в час.

 
   28.04.2008, 22:20
 Концепция за използване на NLOS-LS

Американците изпитват ракетна система на бъдещето

Американската армия е завършила първия етап от полевите изпитания на автоматическата ракетна установка NLOS-LS (Non Line of Sight - Launch System), създавана в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето” (FCS), съобщава Defense-aerospace.

По време на изпитанията, проведени на полигона Уайт Сендс, щат Ню-Мексико, са отработвани въпроси по взаимодействието на ракетната установка с перспективните наземни дистанционно управляеми системи и елементите от мрежата на FCS, а също и с намиращата се на въоръжение в американските войски техника. Според информация от американската армия всички цели са били успешно поразени.

Автоматичната ракетна установка NLOS-LS представлява контейнер с 15 ракети и оборудване за свръзка и обработка на информацията. Тя е предназначена за водене на огън от закрити огневи позиции с ракети от два типа – баражиращи LAM (Loitering Attack Missiles) и високоточни PAM (Precision Attack Missiles). Ракетите от първия тип ще изпълняват полет над бойното поле до получаването на команда за унищожаване на цели и едновременно с това ще водят разузнаване на местността. PAM ще се използва като обикновени ракети. Контейнерите NLOS-LS се планира да се монтират на мобилни платформи или непосредствено на земята, като те ще работят напълно автономно.

 
   28.04.2008, 14:22
изтребител F-16I
   Видео

ВВС на Израел възобновяват полетите на изтребителите F-16

Днес, 28 април, израелските военновъздушни сили възобновиха полетите на изтребителите F-16I (Sufa), които бяха спрени миналия месец заради открит в пилотските кабини формалдехид, съобщава  Haaretz.

Съответното разпореждане е дадено от командващия на израелската авиация генерал-майор Елиезер Шкеди (Elyezer Shkedy).

Извършените анализи са потвърдили наличието на опасна концентрация на канцерогенното вещество само в седем двуместни версии на американските изтребители, които се планира да бъдат снети от въоръжение. Всички станали машини са признато за безопасни.

Повод за изследване на кабините на изтребителите стана оплакване на пилотите от специфична миризма, предизвикваща прилошаване. Резултатите от анализите са били изпратени на компанията-производител на F-16 - Lockheed Martin.

Поредната крупна партия от 102 американски самолети постъпва в Израел от 2004 година в рамките на договор за 4,5 милиарда долара. До момента е получена по-голямата част от поръчаните машини. След завършване на доставките ВВС на Израел ще разполагат с 332 изтребителя F-16. Още за F-16

 
   28.04.2008, 13:18
Миночистач на латвийските ВМС

Латвия модернизира бойния си флот

Военноморските сили на Латвия планират през близките три години да ремонтират двигателите на всички свои кораби, съобщава NovoNews.

Стойността на ремонтите е за около 4,5 милиона долара. Съответния контракт ще бъде подписан с латвийската компания Motors grupa & Ko , която е била единствения участник в проведения от латвийския флот конкурс.

В момента ВМС на Латвия имат в своя състав 2 щабни кораба, 4 патрулни катера, 5 миночистача, 5 катера за брегова охрана и два обслужващи съда. Повечето от тях се намират в експлоатация вече над 40 години.

Освен ремонта на двигателите на наличните кораби ВМС на Латвия планират през периода 2010-2012 година да попълнят бойния състав на флота с пет нови патрулни кораба. Стойността на проекта се оценява на 85 милиона долара. Контракта за строителството на новите кораби е подписан с корабостроителния завод в Рига. Още военноморски сили

 
   26.04.2008, 22:45
 РНС "Галилео"
   Видео

Бъдещето на навигационната система “Галилео” съвсем скоро ще бъде решено

Желанието на Европа да се сдобие със своя собствена версия на навигационната система “Джи Пи Ес” ще бъде с една стъпка по-близко след изстрелването в космоса на тестовия апарат “Джиове-Б”, предаде днес Би Би Си.

Неговата задача ще е да демонстрира пълната функционалност на сателитната на система “Галилео”, преди цялата мрежа да бъде официално въведена в експлоатация през на 2010 г. Изпитани ще бъдат и атомните часовници, които осигуряват прецизното функциониране на проекта.

Предстоящото изстрелване на “Джиове-Б” е голям момент за “Галилео”, който до сега беше няколко пъти забавян. Стойността на начинанието вече надхвърли 1,6 милиарда евро и министрите на Европейския съюз предупредиха, че одобрените на скоро 3.4 милиарда евро допълнителни финанси ще са последната инвестиция в проекта. /ИА Фокус/

 
   26.04.2008, 09:30
Изтребител-бомбардировач F-15K Strike Eagle
   Видео

Нови „орли” за южнокорейската авиация

Вчера, 25 април, правителството на Южна Корея е одобрило допълнителната покупка на 21 американски изтребител-бомбардировача F-15K Strike Eagle, съобщава Defense-aerospace.

Контракта се оценява на около 2,3 милиарда долара. Покупката е в рамките на втория етап на програмата F-X. Доставката на новите бойни самолети, които ще трябва да заменят остарелите F-4 и F-5, е планирана за периода 2010 - 2012 година.

Освен F-15K южнокорейското правителство е взело решение да закупи и високоточни ракети клас "въздух-повърхност" AGM-158 с обсег на действие превишаващ 370 километра. Ракетите ще бъдат доставени през 2010-2011 година.

През 2002 година в рамките на първия етап на програмата F-X Южна Корея закупи вече 40 изтребителя F-15K. Последните самолети от тази поръчка ще бъдат приети на въоръжение през текущата година.

Третия етап на програмата F-X предвижда покупката през 2011 година на 60 американски изтребителя от пето поколение F-22 и F-35. Машините по всяка вероятност ще постъпят на въоръжение през периода 2014-2019 година.

Изтребител-бомбардировачите F-15K Strike Eagle се произвеждат от компанията Boeing и са модернизирана версия на F-15E. Машината е способна да развива скорост от 2500 километра в час и да носи боен товар с тегло над 10 тона. Бойния радиус на F-15K е около 1800 километра. Стойността на един изтребител е около 100 милиона долара. Още за F-15

 
   25.04.2008, 21:42
БТР-90
   Видео

Русия предлага на Малайзия нови бронетранспортьори

Арзамаския машиностроителен завод, влизащ в състава на руската Военнопромишлена компания, планира да вземе участие в конкурса за доставка на нови бронетранспортьори за въоръжените сили на Малайзия, съобщава „Интерфакс”.

По предварителна информация конкурса ще бъде обявен през тази година, макар точните срокове още да не са уточнени. За сега участие са заявили осем компании.

Руските производители ще представят в Малайзия своята най-нова разработка - БТР-90, който съхранявайки характерната за руските бронирани машини комплектация принципно се отличава от своите предшественици по своите тактико-технически характеристики.

Основните изменения са засегнали преди всичко въоръжението. БТР-90 е получил нова купола с 30 мм автоматично оръдие 2А42, сдвоена 7,62 мм картечница ПКТ, гранатомет АГ-17 и противотанков ракетен комплекс "Конкурс". Щатното въоръжение позволява на бронетранспортьора да води борба с танкове на разстояние по-голямо от 4 километра, да унищожава бронирана техника, вертолети и леки инженерни съоръжения на разстояние до 2500 метра, а също и жива сила на противника на разстояние до 4000 метра. Бойното отделение на БТР-90 е стабилизирано в двете плоскости, което позволява да се води огън при движение по пресечена местност.

Използването на нова трансмисия значително повишава маневреността на машината, в частност, осигурява възможност за развръщане на място подобно на танк. Увеличена е товароподемността на БТР-90, а големия вътрешен обем позволява да се монтират 120 мм противотанкови оръдия, минохвъргачки, зенитно-ракетни и противотанкови комплекси. Още за БТР-90

 
   25.04.2008, 17:36
пистолет P99

Полската полиция поръча крупна партия пистолети „Валтер”

Полската полиция е подписала контракт с концерна Bumar за доставката на 25700 пистолета P99, съобщава Altair. Стойността на покупката е за около 12 милиона долара.

Пистолетите от този тип са едни от най-разпространените в полските силови структури. Отчитайки последната поръчка тяхното количество ще бъде повече от 75 хиляди единици. Новите пистолети първо ще постъпят на въоръжение в патрулната служба и следствения апарат, където ще заменят P-64 CZAK и P-83 Wanad.

Контракта е бил подписан след проведен конкурс, в който освен концерна Bumar участие са взели компанията NAT с пистолет Beretta P4 Storm, компанията Cenrex с пистолет Heckler & Koch USP и холдинга Cenzin с пистолет Glock 19.

През март тази година в рамките на програмата за модернизация на полската полиция беше взето също и решение за покупката на 5709 австрийски пистолета Glock 19.

Пистолета P99 е разработен за 9 мм патрон Parabellum от немската компания Walther и се произвежда по лиценз от полската оръжейна фабрика Lucznik.

Конструкцията на P99 използва водещи технологии, в т.ч. полимерни материали и специални сплави. Теглото на пистолета с пълнител без патрони е малко повече от 700 грама. Характерна особеност на Р99 е че има възможност ръкохватката да бъде прогонена за всеки индивидуален стрелец чрез използване на сменяеми части с различни размери. Пълнителя събира 16 патрона. Още за Валтер

 
   24.04.2008, 17:50
снаряд Excalibur

Австралия иска от Пентагона управляеми снаряди Excalibur

Пентагона е уведомил Конгреса на САЩ за планирана доставка за въоръжените сили на Австралия на високоточни управляеми снаряди Excalibur и съпътстващо оборудване, съобщава Defense-aerospace.

Австралийската поръчка включва 250 снаряда XM982 Block Ia-1 Excalibur, 2400 модулни артилерийски заряда MACS, 43 портативни системи за управление на огъня PEFCS, 43 едноканални радиостанции AN/PRC-119, а също и учебно и спомагателно оборудване, резервни части и техническа документация. Освен това се предвижда обучение на личния състав и сервизно обслужване на планираното за покупка имущество. Общата стойност на контракта се оценява на 58 милиона долара.

Според американското законодателство Конгреса на САЩ може да блокира доставката в течение на един месец. В случай че контракта бъде подписан главен негов изпълнител ще бъде компанията Raytheon.

Управляемият снаряд Excalibur има увеличен обсег на действие и е оборудван със система за GPS-насочване, която осигурява висока точност на попадение по неподвижни цели. Вероятното кръгово отклонение на снаряда Excalibur не превишава десетина метра при водене на огън по цели на разстояние 50 километра. При обикновените артилерийски снаряди този показател при средно разстояние на стрелбата е 200-300 метра.

 
   24.04.2008, 15:40
 тактически автомобил от типа FMTV

Йордания купува американски военни камиони

Командването за автобронетанкова техника и въоръжение на армията на САЩ (TACOM) е сключило договор с американското подразделение на BAE Systems за производство и доставка на въоръжените сили на Йордания на тактически товарни автомобили от типа FMTV, съобщава Defencetalk.

Контракта е за 6 милиона долара и е сключен в рамките на програмата на Пентагона "Военни доставки за чужбина" (Foreign Military Sales). Производството ще бъде организирано в завода на BAE Systems в Тексас и ще завърши до месец октомври 2008 година.

FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) представлява серия от военни автомобили с товароподемност от 2 до 16,5 тона. Всичките 18 модификации на FMTV са изработени на единно шаси. Камионите са предназначени за транспортиране на личен състав, боеприпаси и различно военно имущество, а може да се използва и като влекач на различно въоръжение. Някои от модификациите на FMTV са бронирани.

До момента са произведени над 48 хиляди камиона от този тип. Високата им степен на унификация позволява да се съкратят разходите за експлоатация и обслужване им. Още военни автомобили

 
   24.04.2008, 09:20
 самолет T-38C Talon

При катастрофа на самолет T-38C Talon на американските ВВС са загинали двама човека

Двама човека загинаха в резултат на катастрофа на учебен самолет на военновъздушните сили на САЩ T-38C Talon, съобщава вестник The Boston Herald.

Машината, числяща се към военновъздушната база "Коламбус"(Columbus Air Force Base) в щата Мисисипи, се е разбила вчера в 12:30 местно време. Свръхзвуковия учебен самолет е паднал на територията на базата, а двамата пилоти, имената на които за сега не се съобщават, са загинали. Командването на базата е потвърдило инцидента, но е отказало всякакви подробности.

От месец януари 2007 година това е вече трета катастрофа в тази база, като при първите два инцидента жертви не е имало.

 
   23.04.2008, 23:30
Gripen Demo

Шведите представиха лек изтребител на бъдещето

Днес, 23 април, шведската компания Saab представи демострационен модел на лек изтребител Грипен от следващо поколение.

„Грипен Демонстратор” (Демо) дефилира пред повече от 700 гости от цял свят и представителите на всички световни медии, които бяха поканени на блестяща церемония. Събитието беше предавано на живо по целия свят.

Програмата „Грипен демонстратор” ще проправи пътя за цяло ново поколение от технологии и възможности, които ще гарантират, че изтребителите „Грипен” ще запазят водещата си позиция и след 2040 година. Програмата предвижда разработването на нова платформа за тестване на „Грипен” – „Грипен Демо”, както и на нова авионика. „Грипен Демо” включва нови елементи като двигателя с увеличена тяга „Дженеръл Електрик F414G”, нов радар с активно електронно сканиране (AESA) на СААБ/Талес, възможности за поемане на по-голямо количество гориво за увеличаване на обсега, подобрен механизъм за приземяване, по-големи способности за носене на въоръжение и подобрена товароносимост, модерна комуникационна система и система за отбрана, както и най-добрата в света авиоконструкция.

Оке Свенсон, главен изпълнителен директор и президент на СААБ, който беше домакин на церемонията по представянето на „Грипен Демо”, каза: „Това е забележително събитие за СААБ и за нашите международни индустриални партньори, и изключителен момент в развитието на технологиите за изтребители. Много съм горд от това, което постигнахме, и съм сигурен, че следващото поколение изтребители „Грипен” ще бележи ярки следи в небето за много години напред.”

Според управляващия директор на „Грипен интернешънъл” Йохан Лехандер, чийто екип отговаря за маркетинга, продажбите и поддръжката на изтребителите „Грипен” по света, сигурно е, че изтребителят „Грипен Демо” е началото на историята на „Грипен” през следващите 40 години.

„Ние сме на прага на нова ера. Програмата „Грипен демонстратор” не е просто стъпка към производството на нов изтребител, това е разработване на цяла нова технология, която ще бъде на разположение на настоящите и бъдещите клиенти на „Грипен”. Ние сме съсредоточили нашите усилия върху разработването на стратегическото представяне и зоните, от които зависят възможностите на изтребителя, като например: сензорите, комуникационното оборудване, товароносимостта по отношение на оръжията, системите за самозащита, двигателите и обхвата. Разбира се, цялата система трябва да е на разумна цена. През следващите години „Грипен” ще се окаже сам в своята лига що се отнася до разходите през целия жизнен цикъл на самолета.

Ние вече доставяме системи и възможности, каквито нашите конкуренти могат само да обещават. През идните години „Грипен” ще напредне дори още повече във всяко едно отношение, но ще остане на разумна цена, какъвто е и сега”, заяви Йохан Лехандер.

„Бихме искали, както клиентите ни, така и екипът ни да се гордеят, че са част от тази програма. Ние сме надежден и независим партньор, който винаги доставя това, което е обещал – както по отношение на самия самолет, така и по отношение на индустриалното сътрудничество и офсетните програми. През следващите 40 години можете сте спокойни и сигурни в както във взаимоотношенията си със СААБ, така с отношенията си с Швеция”, посочи още Лехандер.

Инвестиции в програмата „Грипен демонстратор” са направили СААБ и нейните международни партньори, както и бъдещи клиенти. През април 2007 година Норвегия подписа Меморандум за разбирателство, отнасящ се до бъдещото развитие на „Грипен”, на приблизителна стойност 25 милиона щатски долара, а през октомври същата година шведското правителство сключи договор със СААБ за програмата „Грипен Демонстратор”. Тези две събития са доказателство за инвестициите и ангажимента към бъдещето на „Грипен” на национално и междуправителствено равнище.

„Дженеръл Електрик” (General Electric) заедно с „Волво Аеро” (Volvo Aero), „Талес” (Thales), „Хъниуел” (Honeywell), „Рокуел Колинс” (Rockwell Collins), „Ей Пи Пи Ейч” (APPH), „Мартин Бейкър” (Martin-Baker), „Терма” (Terma) и „Мегит” (Meggit) са част от водещите световни фирми в областта на авиацията и въздухоплаването, които също са инвестирали в „Грипен Демо” заедно със СААБ. Комбинацията от международно корпоративно партньорство и ангажимент на национално и международно равнище, чрез правителствена инвестиционна програма, е много стабилна основа за бъдещето на „Грипен”. Още за самолетите на Saab

 
   23.04.2008, 12:28
 F-117 Nighthawk с бордови номер 88-843

Американските военновъздушни сили снеха от въоръжение самолетите F-117

Вчера, 22 април, в завода на компанията Lockheed Martin в град Палмдейл, щат Калифорния, се състоя заключителна церемония, посветена на снемането от въоръжение на последните четири невидими самолета F-117 Nighthawk, съобщава информационната агенция Associated Press.

След завършване на официалната част, на която са присъствали над 5000 човека, самолетите са излетели за авиобазата Тонопа в Невада, където ще бъдат поставени на съхранение. Водещият самолет с бордови номер 88-843 е бил боядисан с цветовете на американския флаг.

Снемането на изтребителите-бомбардировачи F-117 Nighthawk от въоръжение започна през март тази година заради тяхното непълно съответствие със съвременните изисквания за водене на въздушен бой. Планира се "Нощните ястреби" да бъдат заменени от многоцелевите изтребители от пето поколение F-22 и F-35.

Самолетите F-117 започнаха да постъпват на въоръжение през 1983 година, като ВВС на САЩ получиха общо 59 серийни машини. За първи път те бяха използвани при нахлуването в Панама през декември 1989 година. По време на военната операция в Персийския залив през 1991 година 42 самолета F-117 извършиха 1300 полета и поразиха около 1600 цели.

Участие машините вземат и в конфликта в Югославия, където на 27 март 1999 година един самолет бе свален от силите на югославската ПВО. И в последните операции в Ирак и Афганистан  F-117 също взема активно участие.

Според някои оценки, по време на бойни действия ВВС на САЩ за загубили четири самолета, а още четири F-117 са претърпели катастрофи в резултат на технически проблеми и грешки на пилотите. Още за F-117

 
   22.04.2008, 23:02
 бронирана машина Adnan

Турция е продала на Малайзия бронемашини

Тридесет и седем отбранителни компании от Турция вземат участие в откритата вчера в Малайзия 11-та международна изложба на въоръжения и военна техника Defence Services Asia (DSA), съобщава Today's Zaman.

Основната цел на турските производители е да укрепят позициите си на азиатския пазар, разчитайки на значителния интерес към предлаганата от тях продукция от страна на потенциални купувачи.

До момента вече е подписан първият контракт, който предвижда доставката на 48 бойни бронирани машини (ББМ) Adnan за въоръжените сили на Малайзия. Поръчката, която е на стойност 72 милиона долара, е получила една от водещите отбранителни компании на Турция - FNSS.

По-рано Малайзия вече закупи 211 бронемашини Adnan в различни модификации за около 300 милиона долара. Сглобяването на 65 от тях е извършила малайзийската компания Deftech.

Бронираните машини Adnan на въоръжените сили на Малайзия в зависимост от предназначението се оборудват с куполи Sharpshooter с 25 мм оръдие М242 Bushmaster, FVT-800 със сдвоени картечници калибър 12,7 и 7,62 милиметра или с FVT-940 с 40 мм автоматичен гранатомет и сдвоена 7,62 мм картечница. Част от машините ще бъдат въоръжени с пакистански противотанкови ракетни комплекси Baktar Shikan и 81 мм минохвъргачки. Освен това Малайзия ще получи и командно-щабни машини, санитарни, ремонтни и други машини на базата на ББМ Adnan. Още бронетехника

 
   22.04.2008, 22:20
Николай Цонев

Николай Георгиев Цонев - предложен за министър на отбраната

Дата и място на раждане: 09.06.1956 г., гр. Перник

Образование: 2003 - 2005 г. СУ "Св. Кл. Охридски", специалност Философия; 1990 - 1996 г. УНСС - София, специалност Счетоводство и контрол; 1986 - 1989 г.ВА ПВО СВ "Василевски" - Киев, специалност Командно - щабен профил;  1974 - 1978 г. ВНВАУ - Шумен, специалност Радиоелектроника.

Квалификации:

2006 г. Езиков курс във Великобритания, St. Giles College – Brighton; 2005 г. Езикова школа на канадските въоръжени сили – Канада; 2004 г. Институт по общественост и политика – Холандия; 2002 г. Федерална академия по публична администрация – Берлин; 2002 г. Немски университет за административни науки - "Шпаер"; 2002 г. Висша административна школа – Рим; 2001 г. Международна търговия и право – УНСС; 2000 г. Бизнес мениджмънт, администрация и европейска интеграция – УНСС; 2000 г. Консултант по управление към БАУКО; 1997 - 2001 г. Английски език

Научна дейност: 2006 г. Доктор по маркетинг 2004 г. Преподавател в УНСС; 2002 г.Преподавател по Стратегическо планиране в Института за публична администрация и европейска интеграция; 2001 г. Докторантура към катедра "Маркетинг и стратегическо планиране" – УНСС;

Трудов стаж:

2002 г. Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО"; 2001 - 2002 г. Съветник на министъра на отбраната; 2000 - 2001 г. Главен консултант в "Чехия консулт" ООД; 1999 - 2000 г. Директор на дирекция "Управление на доставките" – МО; 1998 - 1999 г. Председател на СД на "Винпром "- Дупница; 1994 - 1999 г. Управител на "Булпапер" ООД; 1993 - 1999 г. Управител на "Нилана" ООД; 1992 - 1993 г. Управител на "Нивани" ООД; 1978 - 1992 г. Офицер в БА

Награди:

2004 и 2006 г. Поименно лично оръжие от министъра на отбраната

Международна дейност:

2007 г. Президент на CLIMS (Комитет за връзка между социалните структури на военните министерства на НАТО); 2005 г. Вицепрезидент CLIMS (Комитет за връзка между социалните структури на военните министерства на НАТО); 2003 г. Член на борда на CLIMS (Комитет за връзка между социалните структури на военните министерства на НАТО).

Обществена дейност:

2004 г. Член на Българската асоциация по маркетинг; 2004 г. Председател на Управителния съвет на "Национална спортна асоциация на Министерство на отбраната"; 2000 г. Консултант по управление, международен експерт и член на Българско - американската търговска и индустриална камара.

Чужди езици:

Английски и руски

Семейно положение:

Женен, с две дъщери

 
   22.04.2008, 20:50
 фрегата тип Halifax

Канада ще модернизира 12 свои фрегати тип Halifax

Правителството на Канада е сключило два контракта с корабостроителниците Halifax Shipyards и Victoria Shipyards за обслужване, ремонт и модернизация на 12 фрегати от проект Halifax, съобщава Defense-aerospace.

Контрактите са за 12 годишен период, а тяхната стойност се оценява на 543,5 и 347,5 милиона долара съответно.

През тази година в рамката на програмата за модернизация на бойните кораби на ВМС на Канада се планира да бъдат подписани допълнителни контракти за замяна на бордовите системи. Общата стойност на модернизацията на фрегатите се оценява за над 3 милиарда долара.

Програмата Halifax е многоетапна и предвижда оборудване на корабите с нови системи за управление, комуникационни средства, оборудване за радио и радиотехническо разузнаване, системи за радиоелектронна борба  и други бойни системи.

Фрегатите от проекта Halifax са построени в началото на 90-те години на миналия век. Те имат дължина 134,7 метра и ширина 16,4 метра. Пълната водоизместимост на кораба е 4700 тона, а газенето - 4,9 метра. Екипажа е 225 човека. Силовата установка, състояща се от два газотурбинни двигателя LM2500 с мощност 47500 конски сили и дизелов двигател 20PA6-V280 с мощност 8800 конски сили, позволява да се развива скорост до 29 възла (54 километра в час) и да се извършват преходи да разстояние 9500 морски мили (17100 километра).

Въоръжението включва две четириконтейнерни пускови установки Mk141 с противокорабни ракети RGM-84 Harpoon, две осемконтейнерни установки с вертикален пуск Mk48 със зенитни управляеми ракети RIM-7 Sea Sparrow, 57-мм артилерийски установки Mk2, 20-мм шестцевни зенитни артилерийски комплекса Mk15 Vulcan-Phalanx, два 324-мм двутръбни торпедни апарата Mk32 с торпеда Mk46 Mod5. Фрегатите могат да бъдат въоръжени и с по един вертолет от типа CH-124A Sea King. Още фрегати

 
   22.04.2008, 18:30
 танк M1A1 Abrams с комплект TUSK

САЩ модернизира танковете си Abrams

Американската армия е сключила два контракта с компанията General Dynamics Land Systems за оборудване на танковете M1A1 и M1A2 Abrams с комплектите TUSK (Tank Urban Survivability Kits), предназначени за повишаване на нивото на защита на екипажа по време на бойни действия в градски условия. За това съобщава  Defencetalk.

Общата стойност на контрактите е 57 милиона долара. Първия контракт планира да бъдат поставени на танковете 2832 бронирани щитове за защита на пълнача при водене на огън от външната 7,62 мм щатна картечница M240.

Според условията на втория контракт неуточнено количество танкове ще бъдат оборудвани с дистанционно управляеми бойни модули с картечница с калибър 12,7 милиметра. В състава на модулите ще има инфрачервен прицел, който ще позволи на пълнача да води огън в условия на лоша видимост или нощем без да напуска корпуса на танка.

Първият контракт трябва да завърши до 2011 година, а втория през февруари 2009 година.

Комплекта TUSK е бил разработен от компанията General Dynamics Land Systems с отчитане на опита от бойното използване на танковете Abrams в Ирак. Той включва още и допълнително брониране, реактивна броня и нови радиостанции за свръзка с пехотата. Още танкове Abrams

 
   22.04.2008, 14:04
безпилотен вертолет Ка-137

Руската милиция провежда изпитания на безпилотен вертолет

Първият безпилотен вертолет ще постъпи през 2008 година в разпореждане на МВР на Русия.

Според съобщение на РИА Новости, това е заявил първият заместник на министъра на вътрешните работи Михаил Суходольский. Той е отбелязал, че машината е опитен образец.

Суходольский не е посочил модела на вертолета и неговия производител. По-рано се съобщаваше, че с разработката на леки апарати от подобен тип се занимава компанията "Камов".

Според информация на агенцията, безпилотните вертолети ще се използват за фото и видео снимки при възникване на мащабни извънредни ситуации, а също и при провеждане на специални операции в населени места.

През последните три години количеството на специалните авиоотряди в руското МВР са се увеличили два пъти, като на въоръжение се намират 25 единици вертолетна техника.

 
Клип на деня: Прехват на грузински безпилотен самолет
 
 
   21.04.2008, 22:00
Машини за разминиране MineWolf

Емиратите получиха нови машини за разминиране

Сухопътните войски на Обединените Арабски Емирства са приели на въоръжение швейцарските машини за разминиране MineWolf, съобщава Defense-aerospace.

Машините на стойност няколко милиона евро са били купени през 2007 година и доставени на ОАЕ в началото на тази година. Главен посредник на контракта е компанията BAL Bauer Industries, а непосредствен изпълнител - MineWolf Systems. За количеството на машините и тяхната точна стойност не се съобщава.

Покупката на MineWolf е била предшествана от интензивни изпитания в пустинни условия, които са били проведени през 2006 година. На ОАЕ са били предложени специални модификации, способни да работят на песъчлива почва.

Емиратите са първата страна в Близкия Изток, която е закупила машини от този тип. В момента личния състав на инженерните подразделения от СВ на ОАЕ се обучават за работа с новата техника.

Машината MineWolf е създадена на основата на верижно шаси. Тя е потвърдила своята висока ефективност при разчистване на местността от противопехотни и противотанкови мини в много страни по света, в т.ч. в Судан, Йордания, Босна и Херцеговина, Хърватия. Машината е способна да разчиства до 30 хиляди квадратни метра минни полета на ден.

 
   21.04.2008, 20:10
 Касетъчена бомба CBU-87
  Видео

ВВС на Холандия се отказват от касетъчните боеприпаси CBU-87

Според съобщение на F-16.net, военновъздушните сили на Холандия се отказват от използването на касетъчните боеприпаси CBU-87 в съответствие с достигнатите международни договорености за забрана на касетъчни боеприпаси с повече от десет поразяващи елемента.

Именно CBU-87 е причината за голямото количество на жертвите сред мирното население при бомбардировките от НАТО на град Ниш в Сърбия на 7 май 1999 година.

Всички CBU-87 намиращи се в складовете на ВВС на Холандия подлежат на унищожаване.

ВВС на САЩ са хвърлили по време на операцията Desert Storm 10035 боеприпаса CBU-87, а в хода на операцията Allied Force - около 1100 касетъчни бомби, болшинството от тях - CBU-87.

 
   21.04.2008, 18:05
Су-35

Либия ще закупи руско оръжие за три милиарда долара

По време на състоялата се на 16 и 17 април визита на руския президент Владимир Путин в Триполи е било подписано съглашение за военно-техническо сътрудничество, което предвижда закупката от Либия на руско оръжие на обща стойност от 2,3 до 3 милиарда долара. За това съобщава днес АРМС-ТАСС.

Очаква се Либия да получи 12 многоцелеви изтребителя Су-35, 48 танка T-90С, зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-125 "Печора", "Тор-M2Э" и С-300ПМУ-2 "Фаворит", а също и дизелови подводници от проект 636 "Кило".

Освен това Русия ще достави запасни части, ще изпълни работи по обслужване, ремонт и модернизация на намиращата се на въоръжение в либийската армия съветска техника, в т.ч. ЗРК "Оса-АКМ" и танкове T-72.

През близките месеци е планирано да бъдат подписани още два контракта на обща стойност 500 милиона долара за доставката на Либия на руско леко стрелково оръжие и неуточнено за сега количество морски мини.

Срещу крупни контракти в енергетиката, строителството и отбраната, Русия е анулирала останалия от съветско време държавен дълг на Либия в размер на 4,6 милиарда долара.

 
   20.04.2008, 17:45
 Ф-16 на йорданските ВВС

В Йордания се е разбил изтребител F-16

В Йордания е претърпял авария изтребител F-16 на кралските военновъздушни сили. Самолетът е паднал по време на тренировъчен полет, а пилота е загинал, съобщава AFP.

Според съобщение на йорданските военни произшествието е станало днес в 13:10 местно време (10:30 GMT).

Мястото на крушението и причините за катастрофата за сега не се съобщават.

Военновъздушните сили на Йордания имат двадесетина изтребителя F-16, получени от американски доставчици в рамките на програмата за военно сътрудничество със САЩ. Още за F-16

 
   19.04.2008, 13:18
 катастрофиралия вертолет Bell 212

Единайсет загинаха в Мексико при авиационна катастрофа

Единайсет души са загинали вчера в Мексико при катастрофа на военен вертолет Bell 212, предаде BBC.NEWS.

Инцидентът е станал в западния щат Мичоакан (Michoacan). По данни на полицията машината е участвала в операция срещу наркотрафиканти опериращи в региона. Министерството на отбраната на страната обаче все още не е коментирало официално трагедията.

От месеци насам властите в Мексико са обявили тотална война на наркокартелите, като в нея участие взимат сили на полицията, армията и Националната агенция за разследване.

 
   19.04.2008, 09:02
Първия полет на БПЛА Searcher Mk II-J

Испанците за първи път използваха безпилотен летателен апарат в Афганистан

Испанския контингент от състава на Международните сили за безопасност (ISAF) за първи път използваха безпилотен разузнавателен апарат (БПЛА) Searcher Mk II-J, съобщава Defense-aerospace. В Афганистан апарат бе доставен в средата на месец март.

Първият полет е имал изпитателен характер. Управлението на апарат се е извършвало от базата Херат. Апарата се е вдигнал на височина над един километър и е изпълнил планираните маневри, предавайки визуална информация на пулта на оператора. След това той е започнал да се снижава и е кацнал без никакви проблеми.

БПЛА Searcher Mk II-J е разработен и се произвежда от компанията Israel Aircraft Industries. В испанските въоръжени сили той е получил обозначението PASI (Plataforma Autonoma Sensorizada de Inteligencia) и е първата дистанционно управляема система от подобен тип.

Контракта за доставката на Испания на четири БПЛА Searcher Mk II-J е бил подписан през 2007 година. Стойността на сделката се оценява на около 20 милиона долара. В пълен обем поръчката ще бъде изпълнена до края на септември тази година.

Израелския многоцелеви разузнавателен БПЛА Searcher Mk II-J е предназначен за автономно патрулиране над местността  в дневни и нощни условия в радиус от 300 километра. Той е в състояние да извършва полет в продължение на повече от 12 часа на височина до 6100 м.

В момента безпилотни апарати от този тип се намират на въоръжение в армиите на Израел, Сингапур, Тайван, Тайланд и Шри-Ланка.

 
   18.04.2008, 17:20
Американско войник с GPS приемник

За американската армия са разработени устойчиви на смущения GPS приемници

Американското подразделение на компанията BAE Systems е разработило уникален GPS приемник, способен да работи устойчиво в условия на интензивно използване на средства за радиоелектронно подавяне, съобщава Defense-aerospace.

Разработката на новото оборудване е била започната заради повишената заплаха от извеждане от строя на различни видове въоръжения и военна техника, използващи спътниковата навигация, в резултат на използването на активни смущения на бойното поле.

За разлика от предшестващите модели GPS приемника на компанията BAE Systems е способен да получи достоверни сигнали от космоса даже в условия на използване на комплексни смущения от противника. По време на изпитанията той напълно е потвърдил своята надеждност в сложна радиоелектронна обстановка.

Устойчивия на смущения приемник може да се използва като самостоятелно устройство или като допълнение към съществуващото оборудване за спътникова навигация към различни платформи и бойни системи с въздушно, наземно и морско базиране. Още за глобалните системи за позициониране

 
   18.04.2008, 12:00
Logo

Кораби на“Блексифор” ще посетят Севастопол

Днес на пристанището в Севастопол ще акостират кораби на Черноморските оперативни сили “Блексифор” (Blаckseafor), предава УНИАН.

Според информация на командването на украинските военноморски сили корабите на военните флотове на черноморските държави – фрегатата “Смели” (България), десантният кораб “Цезар Кунников” (Русия), корветата “Мачелариу” (Румъния), фрегатата “Тургутрейс” (Турция) и корветата “Тернопол” (Украйна) – вече са посетили пристанищата Батуми (4-8 април) и Новоросийск (11-15 април).

По време на прехода корабите са провели учения по противовъздушна отбрана, спасяване на човек зад борда, буксир на повреден плавателен съд, навигационно ориентиране, отразяване на нападения на бързоподвижни малоразмерни цели и др. по стандартите на НАТО.

На 19 и 20 април корабите ще бъдат отворени за посещение. Съединението на “Блексифор” ще бъде в Севастопол до 22 април./ИА Фокус/

 
   18.08.2008, 08:20
 зенитно-ракетен комплекс Spada 2000

Пакистан се въоръжава с европейски зенитно-ракетни комплекси

Европейския концерн MBDA официално е потвърдил за подписването на контракт с Пакистан за доставката на десет батареи зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) Spada 2000, съобщава Defense News.

Сделката на стойност 657 милиона долара е сключена през август 2007 година и е влязла в сила през февруари тази година. Алтернативни варианти са предложили американската компания Raytheon, немската Diehl BGT и шведската Saab.

Подписването на контракта е предшестван от оценъчни огневи изпитания на ЗРК Spada 2000, които са се провели на територията на Пакистан. В близко време се планира изпълнението на втория етап на изпитателните пускове с цел сертификация на комплексите.

ЗРК Spada 2000 се произвеждат от италиански подразделения на MBDA и се намират на въоръжение в Италия и Испания. Те са предназначени за унищожаване на пилотирани и безпилотни летателни апарати, вертолети, нисколетящи крилати ракети и управляеми боеприпаси на малки и средни височини при всякакви метеорологични условия.

В състава на ЗРК влизат радиолокационна станция с далечина на откриване 60 километра и две огневи отделения с по две пускови установки във всяко. Всяка пускова установка е снабдена с шест ракети. Обсега на действие на използваните в комплекса ракети Aspide 2000 превишава 20 километра.

Ръководството на MBDA не изключва възможността да получи от Пакистан поръчка за още ЗРК Spada 2000. Още ЗРК

 
   17.04.2008, 23:50
Катастрофата на унгарския МиГ-29
   Още снимки: 1, 2, 3

В Унгария се разби МиГ-29

Изтребител МиГ-29 на унгарските военновъздушни сили се разби днес близо до град Кечкемет, предава Интерфакс.

По данни на унгарското министерство на отбраната пилотът на самолета е успял да катапултира и не е пострадал. Приет е в болница в града за изследвания.

Катастрофата е станала около 17:00 българско време.

Проблемите в самолета са се проявили в момента на кацане във военна база близо до Кечкемет, но няма други пострадали.

На 11 май 2005 година близо до същата военна база претърпя крушение друг МиГ-29. Пилота тогава също успя да катапултира успешно. Още за МиГ-29

 
   17.04.2008, 18:00
 Възможен вид на новата машина

Русия и Бразилия ще строят изтребител от 5-то поколение 

Русия и Бразилия са подписали съглашение за съвместна разработка изтребители и ракети-носители за извеждане на спътници на земна орбита, съобщава Associated Press

Министъра на Бразилия по стратегическите въпроси Роберто Мангабейра Унгер(Roberto Mangabeira Unger) е заявил, че Русия и Бразилия планират да разработят изтребител от 5-то поколение. Достигнатото съглашение предвижда и съвместно производство на ракети, които ще са в състояние да извеждат на орбита няколко вида спътници.

По-рано първият вицепремиер на Русия Сергей Иванов заяви, че самолетът от пето поколение ще бъде създаден през 2009 година.

Основната част на машината ще се изработва от ОАО "Новосибирское авиационное производственное объединение им. Чкалова", влизащо в състава на АХК "Сухой". Още изтребители

 
   17.04.2008, 17:30
 БПЛА Sky Warrior Block 1

Американците успешно изпитаха безпилотния „небесен войн”

Американската компания General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA ASI) в провела успешни летателни изпитания на първият опитен образец на бойния безпилотен летателен апарат (БПЛА) Sky Warrior Block 1, съобщава  Defense – aerospace.

Управлението на полета се е извършвало от летателния център El Mirage на компанията GA ASI, който е разположен в град Аделанто, щат Калифорния. Детайли от изпитанията не се разкриват.

Новия безпилотен апарат се разработва по поръчка на американската армия в рамките на програмата ER/MP UAS, която предвижда приемане на въоръжение на 17 многоцелеви апарата с увеличен радиус на действие и 7 унифицирани неземни пункта за управление. Общата стойност на програмата отчитайки и евентуално увеличение на обема на поръчката може да превиши два милиарда долара.

В основата на разработката е заложен потвърдилия своята бойна ефективност БПЛА MQ-1 Predator. В сравнение със своите предшественици Sky Warrior ще има подобри тактико-технически характеристики. Двигателят ще бъде по-икономичен и с по-голяма мощност, като ще може да работи както с авиационно, така и с дизелово гориво. Новата авионика с тройно осигуряване, по-надеждните системи за управление на полета, усъвършенстваните електрооптически и инфрачервени датчици, а също и радиолокационната станция с фазирана решетка ще повишат ефективността на бойното използване на апарата.

Първите образци БПЛА Sky Warrior ще постъпят в армията на САЩ през 2009 година. Новите апарати ще бъдат закупени и от ВВС на страната.

 
   16.04.2008, 17:40
бронирана машина PVP (Petits Vehicule Protege)

Френската армия е получила леки бронемашини от ново поколение

Компанията Panhard General Defense е доставила на френските въоръжени сили първата партия от 30 леки бронирани машини от ново поколение PVP (Petits Vehicule Protege), съобщава Defense News.

Според подписания през 2004 година договор трябва да бъдат доставени общо 314 бронемашини PVP. В перспектива обема на поръчката може да бъде увеличен до 933 единици.

Програмата за създаване и приемане на въоръжение на лека авиотранспортируема бронемашина е била инициирана от министерството на отбраната на Франция през 2001 година с цел да се замени парка на наличните бронирани машини с повишена проходимост P4. Общата стойност на програмата се оценява на 237 милиона долара.

PVP е многоцелева машина, корпуса на който се изготвя с използването на керамична броня. Машината е с колесна формула 4х4 и е снабдена с дизелов двигател Iveco с работен обем 2,8 литра, който позволява да се развие скорост до 120 километра в час. Запаса на хода е 800 километра, а масата на PVP е 4750 килограма. Бронемашината се произвежда в базов и командно-щабен вариант и може да бъде въоръжена със 7,62 мм картечница. Още бронемашини

 
   16.04.2008, 17:10
 Вероятен вид на БПЛА Odysseus

Американците започват да разработват нов тип безпилотен апарат

Американската компания Aurora Flight Sciences е сключила контракт с управлението за перспективни разработки към министерството на отбраната на САЩ (DARPA) за създаване в рамките на програмата Vulture на принципно нов разузнавателен безпилотен летателен апарат (БПЛА) Odysseus със свръхголяма продължителност на полета, съобщава Defense-aerospace.

Целта на пентагоновската програма Vulture е приемане на въоръжение на апарат, който ще може да изпълнява полет в стратосферата без да каца в продължение на пет години, съчетавайки в себе си характеристиките на самолет и нискоорбителен спътник.

Предполага се, че БПЛА Odysseus ще има тегло около 450 килограма и размах на крилата от 100 до 150 метра. Компанията Aurora смята да оборудва апарата със слънчеви батерии, които ще могат да снабдяват с електроенергия бордовите системи през деня, а заредените през това време акумулаторни батерии ще бъдат използвани през нощта.

В реализирането на програмата Vulture участие ще вземат и компаниите BAE Systems, която ще разработи общата концепция за използване на новия безпилотен апарат и комплекта на разузнавателното оборудване, а  C.S. Draper Laboratories и Sierra Nevada ще доставят системите за управление и автономно дозареждане. Още за БПЛА

 
   16.04.2008, 09:10
САУ NLOS

Пентагона ускорява приемането на въоръжение на бойните системи на бъдещето

Командването на американската армия е изпратило запитване до Конгреса за възможността за преразпределение на част от бюджетните средства в полза на програмите за създаване на бойните системи на бъдещето FCS (Future Combat Systems), съобщава изданието Defense News, получило копие от документа.

Допълнителните разходи от 251,8 милиона долара се планира да бъдат покрити за сметка на съкращаване на финансирането на други научно-изследователски, опитно-конструкторски и изпитателни програми на Сухопътните войски на САЩ.

Целта на армейското командване е да се ускори приемането на въоръжение на отделни системи от FCS и формирането до 2013 година, т.е. с две години по-рано от предвиденото, на първата бойна бригада на бъдещето.

Допълнителни средства преди всичко се планира да бъдат насочени за разработката на неземни машини, автоматизирани наземни датчици, САУ NLOS и разузнавателни безпилотни апарати.

По-рано Конгреса на САЩ оряза с 230 милиона долара бюджета по програмата FCS за 2008 финансова година, като за сега се предвиждат разходи за 3,5 милиарда долара. Още интегрирани системи на бъдещето

 
   15.04.2008, 22:49
 управляема въздушна мишена Turna

Турция е провела изпитания на собствена безпилотна мишена

Компанията Turkish Engine Industries е разработила турбовитловия двигател TEI-TP-1X предназначен за произвежданата в Турция дистанционно управляема въздушна мишена Turna, съобщава Defense-aerospace.
Според информация на разработчиците, новата силова установка развива тяга от 45 килограма и осигурява въртенето на винта със скорост от 6500 оборота в минута.

Техническите характеристики на двигателя TEI-TP-1X са били потвърдени по време на неотдавна проведените летателни изпитания на безпилотния апарат Turna, предназначен за използване в качеството си на учебна въздушна цел при стрелби на подразделенията за противовъздушна отбрана.

По-рано въздушните мишени Turna, разработени от компанията Turkish Aerospace Industries, са били оборудвани с вносни двигатели. Всички останали възли и компоненти са се произвеждали в Турция.

Програмата за създаване на мишени е била инициирана от въоръжените сили на Турция още през 1995 година във връзка с повишената необходимост от усъвършенстване на бойната подготовка. Първите образци на въздушни мишени, национална разработка, бяха доставени във войските през 2001 година.

Безпилотните летателни апарати Turna се отличават с ниската си себестойност и могат ефективно да се използват за имитация на различни типове въздушни цели, в т.ч. високоманеврени и скоростни. Модулната конструкция на мишените позволяват лесното им адаптиране към конкретни изисквания на купувачите.

 
   15.04.2008, 21:50

В Израел се проведоха изпитания на мишена, имитираща иранска балистична ракета

Израелските военни проведоха днес първите успешни изпитания на ракета-мишена, сходна по своите качества със съвременното иранско ракетно оръжие, предаде РИА Новости.
Израелските военни се надяват в бъдеще да използват ракетата “Анкор Кахол” (Синьо врабче), имитираща иранската “Ш
ихаб-3”, в качеството на учебна цел за модернизирания противоракетен комплекс “Хец” (Стрела).

Соред данни на израелското радио, до момента при изпитването на израелската противоракетна отбрана са се използвали имитатори на ракетите “Скъд”, които отстъпват по технически данни на последната модификация на ракетите “Шихаб”.

Първият сблъсък между “Стрела” и “Синьо врабче” ще се състои през идните месеци. По време на днешните изпитания, военните, изстрелвайки ракетата-мишена от борда на изтребител, са проверили точността на имитацията на прототипа.

Според оценка на израелски експерти, обсега на иранските балистични ракети “Шихаб-3”, способни да носят и ОМП, е 1500-2000 километра.

 
   15.04.2008, 21:25
Camcopter S-100

Австрийци проведоха изпитания на безпилотен апарат от борда на пакистанска фрегата

Австрийската компания Schiebel е провела успешни изпитания на морската модификация на безпилотния летателен апарат (БПЛА) от вертолетен тип Camcopter S-100 от борда на фрегата от проект Type 21 на ВМС на Пакистан, съобщава Defense-aerospace.

Изпитанията са се провеждали в Арабско море. Излитането и кацането на безпилотния апарат в ръчен и автоматичен режим се е извършвало от вертолетната палуба на кораба, движещ се със скорост 13 възла (24,3 километра в час). Полети с продължителност до 4 часа са били изпълнявани както в дневни, така и в нощни условия. Апарата се е вдигал на височина до 1800 метра и успешно е изпълнявал всички разузнавателни задачи по откриване, определяне на координати и идентификация на морски и наземни цели и предаване на данните им в пункта за управление.

БПЛА със среден обсег на действие Camcopter S-100 с вертикално излитане и кацане е напълно автоматизирана система с носещ корпус, изработен от въглеродни влакна, и двулопатен винт. Полезния товар на апарата е около 25 килограма. Максималната продължителност на полета може да достигне до 6 часа, като апарата е в състояние да развива скорост повече от 220 километра в час и да лети на височина до 5500 метра. Още безпилотни апарати

 
15.04.2008, 16:40
 Илхам Алиев

Азербайджан удвоява военния си бюджет за 2008 г.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че страната му ще удвои военния си бюджет за 2008 г., в контекста на напрежението около сепаратисткия анклав Нагорни Карабах, подкрепян от съседна Армения , отбелязва АФП.

“Военните разходи тази година ще бъдат близо 2 млрд. долара (1,26 млрд. евро), при първоначално предвидени 1 млрд.”, каза Алиев на правителствено заседание в понеделник вечерта. “Не трябва да забравяме, че сме във война”, допълни той.

АФП припомня, че арменски сепаратисти, подкрепяни от Ереван, установяват контрол в Нагорни Карабах, разположен в Азербайджан, но с основно арменско население, след кървав въоръжен конфликт през 90-те години, при който загиват близо 30 000 души./ИА Фокус/

 
   15.04.2008, 13:40
бронирана машина Rosomak
   Още снимки: 1, 2

Полша прехвърли в Афганистан бронемашини Rosomak

Министерството на отбраната на Полша е прехвърлило в Афганистан първите четири бронирани машини Rosomak в санитарна версия WEM (Woz Ewakuacji Medycznej), съобщава Altair.

До този момент полския контингент използваше за евакуация и оказване на медицинска помощ на ранените бойци санитарните машини Rys-MED. В сравнение с тях новите бронемашини имат по-голям обем на медицинското отделение при съхранена мобилност и ниво на защита.

За въоръжените си сили Полша е поръчала общо 31 бронемашини Rosomak WEM. За сега са получени шест единици, включително и четирите прехвърлени в Афганистан.

Бронираните машини Rosomak са разработка на финландската компания Patria Vehicles като се произвежда в различни версии в зависимост от задачите които ще изпълнява. Шасито може да има колесна формула 8х8 или 6х6.

Компанията Patria Vehicles спечели конкурса за доставка на нови бронирани машини за полските въоръжени сили в края на 2002 година. Контракта предвижда, че до 2013 година във войската ще постъпят 690 единици Rosomak, включително 313 бойни машини на пехотата с 30-мм оръдия, 32 разузнавателни машини, а също и 345 бронетранспортьора, командни и инженерни машини. По-голямата част от техниката ще се произвежда на територията на Полша. Общата стойност на сделката се оценява на 1,3 милиарда долара. До момента въоръжените сили на Полша са получели повече от 130 нови машини от този тип. Още бронетехника

 
15.04.2008, 10:48
Юрий Хачатуров

Армения е с нов началник на ГЩ

Президента на Армения Серж Саркисян днес е подписал указ за назначаването на генерал-лейтенант Юрий Хачатуров за началник на Генералния щаб и първи заместник на министъра на отбраната на страната.

Юрий Хачатуров е роден на 1 май 1952 година в грузинския град Тетрицхаро. През 1970-1974 година е учил във военно-артилерийското училище в Тбилиси, което завършва с отличие. През 1982-1985 година завършва артилерийска академия.

Служил е на различни командни длъжности в Смоленск, Приморие, Усурийск. От 1985 до 1988 година е на служба в Афганистан, а през 1989 година е назначен за командир на отделната артилерийска бригада на Белоруския военен окръг.

Взел е участие в Арцахската война, бил е командир на полк, командващ на Граничните войски на Армения. От 1993 година е командир на отделна мотострелкова бригада, командващ на армейски корпус. През 1995 г. му е присвоено звание генерал-майор. През 2000 г. с указ на президента е назначен за заместник на Министъра на отбраната на Армения. Същата година е произведен в звание генерал-лейтенант. Женен, с три деца.

 
   14.04.2008, 16:57
 JPADS
   Още снимки: 1

Компютъризирани парашути снабдяват американците в Афганистан

Американските войски в отдалечените райони на Афганистан от известно време получават провизии и боеприпаси с нови „умни” парашути, които могат да изменят бъдещето на военното снабдяване.

Системата за обединено точно десантиране от въздуха (JPADS) насочва товара към конкретни GPS-точки подобно на начина на действие на „умните” бомби при търсенето на своите цели. Лебедки, реагирайки на сигнали на навигационната система, управляват въжетата на парашута и постоянно извършват корекция на неговия полет до самото кацане.

Стимул за развитието на тази технология са станали условията за водене на бойните действия в Афганистан. Високопланинския район, прахта и засадите превръщат снабдяването с наземен транспорт или вертолети в рисково занятие, а ниско летящите товарни самолети са доста уязвими за зенитните ракети.

А управляеми десантирания от големи транспортни самолети, летящи на безопасна височина от 7,5 км, могат да доставят тежки товари на разстояние стотина метра от войника, за когото е предназначен. От август 2006 година, когато стартира програмата, до септември 2007 ВВС са доставили в различни райони на Афганистан 142 348 кг с новите управляеми парашути.

Изследователите експериментират и с по-големи товари. Според Ричард Бенни, технически директор на програмата JPADS, през тази година в Афганистан могат да получат и 5-тонни „колети”. „Максималния товар, който ние сме хвърляли, беше с тегло 30 000 фунта (13 600 кг)”, - казва Бенни.

 
   14.04.2008, 13:00
C-17 Globemaster в полярната нощ на Антарктида
   Увеличи

Американците провеждат изпитания със самолет С-17 в Антарктида 

ВВС на САЩ отработват кацане и излитане с военнотранспортни самолети C-17 Globemaster в Антарктида в условията на полярната нощ, съобщава Air Force Times.

Прелитането до американската научна станция Макмурдо ще се извършва от летището в град Крайстчерч (Нова Зеландия).

Целта на планираните за 21 април изпитания е да се извърши оценка на възможностите за организиране на целогодишни авиосъобщения с антарктическите научни станции. До сега доставката на пасажери и товари с въздушен транспорт ставаше в рамките на операциите Deep Freeze само през полярното лято от август до февруари.

През сезона 2007-2008 г. самолети С-17 вече изпълниха 57 рейса в Антарктида, доставяйки там повече от 2800 пасажера и 1400 тона товари. Изпитателния полет на 21 април ще бъде заключителния за този сезон.

C-17 Globemaster е тежък военнотранспортен самолет, способен да превозва довари с маса до 78 тона. Максималната далечина на полета при нормален товар (56 тона) достига до 4500 километра. Максималната скорост на машината е 830 километра в час. Още военнотранспортни самолети

 
   13.04.2008, 22:10
 

"Приятелски" огън порази американски брониран автомобил в Ирак

Ракета, изстреляна от американски боен хеликоптер "Апачи", улучи погрешка американски брониран автомобил "Хъмви" в Източен Багдад, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В комюнике на американската армия се посочва, че инцидентът станал, когато хеликоптерът забелязал група от четирима бунтовници, поставящи бомби край пътя. Хеликоптерът изстрелял по групата една ракета "Хелфайър", която убила двама от бунтовниците. Друга ракета била изстреляна по останалите оцелели, но пропуснала целта и улучила американски брониран автомобил "Хъмви" и няколко къщи. Двама американски войници и трима цивилни иракчани били ранени.

Военен говорител на САЩ изразил съжаление за инцидента и поднесъл извинение на пострадалите невинни граждани. Армията е започнала разследване на случая./БА/

 
   12.04.2008, 21:00
 БПЛА Watchkeeper

Израел е разработил безпилотен самолет за Великобритания

Израелската компания Elbit Systems е разработила по поръчка на военното ведомство на Великобритания безпилотния летателен апарат (БПЛА) Watchkeeper, съобщава Flight Global. Първият му полет е планиран да бъде извършен в понеделник, 14 април, на военното летище Мегидо в северната част на Израел.

В рамките на изпитателната програма опитния образец Watchkeeper ще изпълни серия от полети за всестранна оценка на неговите тактико-технически характеристики изискани от британските военни.

Контракта за разработка и доставка на въоръжените сили на Великобритания на новия разузнавателен апарат е бил подписан през 2005 година. Основен подизпълнител в проекта е британското подразделение на френската компания Thales. През тази година негови специалисти са извършели редица летателни изпитания на бордовото оборудване за БПЛА Watchkeeper, в това число на радиолокационната станция I-Master и на електрооптическата и инфрачервена система за откриване и съпровождане на подвижни наземни цели. По време на изпитанията се е използвал лек самолет Cessna 406.

БПЛА Watchkeeper е разработван на базата на апарата Hermes 450, произвеждан от компанията Elbit Systems. Освен с бордовото оборудване британския безпилотен апарат се отличава от базовата версия с ново шаси и изменена конструкция на крилата, на които са поставени системи против обледеняване. Транспортирането на оборудването за БПЛА Watchkeeper ще се извършва от бронирани машини BvS-10 Viking на компанията BAE Systems Hagglunds.

Програмата за приемане на въоръжение на новия безпилотен разузнавателен апарат се явява един от приоритетите на британските въоръжени сили. Нейната стойност се оценява на 1,8 милиарда долара. Планира се новия БПЛА Watchkeeper да постъпи на въоръжение през 2010 година. Още БПЛА

 
   12.04.2008, 14:42
Карме Чакон

За първи път в историята на Испания жена зае поста министър на отбраната

Министър на отбраната на Испания за първи път в историята на страната стана жена – 37-годишната юристка Карме Чакон, предаде РИА Новости.

Това стана ясно, след като премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро оповести днес състава на правителството.

“Назначението на Чакон, която в миналия кабинет бе министър на градоустройството, бе неочаквано за мнозина. Още повече, че тя е бременна в седмия месец”, коментира близкият до правителството в. “Ел Паис”.

 
   12.04.2008, 09:00
 Юрий Гагарин
    Видео

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин извършва първият космически полет

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет. Полетът е осъществен с първият космически кораб "Восток". Изстрелян е от космодрума в Байконур в 9.07 ч. (московско време), извършва една обиколка около Земята и се приземява в 10.55 ч. в района на с. Смеловка, Саратовска област.

Първият космически кораб "Восток" има сферичен спускаем апарат, който едновременно е кабина на космонавта и приборен отсек с бордова апаратура и двигател. След навлизане на спускаемия апарат в атмосферата космонавтът катапултира от кабината (на височина 7 км) и се приземява с парашут.

Юрий Алексеевич Гагарин завършва Военновъздушната академия "Н. Е. Жуковски" през 1968 г. Участва в обучението и тренировката на екипажи от космонавти, той е летец-изпитател. Загива по време на изпитателен полет на нов самолет.
През 1969 г., осем години след първия космически полет, 12 април е официално обявен от Международната федерация по авиация за Международен ден на авиацията и космонавтиката.
/ИА Фокус/ Още за космоса

 
   11.04.2008, 20:20
Fantassin a Equipements et Liaisons Integres

Французите създават пехота на бъдещето

Министерството на отбраната на Франция е сключило контракт с компанията Sagem Defense Securite за доставката на 5045 високотехнологични индивидуални комплекта на екипировка на пехотинеца на бъдещето FELIN (Fantassin a Equipements et Liaisons Integres) за военнослужещите от пет полка на сухопътните войски, съобщава Defense-aerospace. Стойността на контакта се оценява на 225 милиона долара.

Поръчаната екипировка ще започне да постъпва във войските в средата на 2009 година. В пълен обем поръчката за комплектите FELIN ще бъде изпълнена до края на 2010 година. През март 2006 година вече бе направена първата поръчка от 1089 комплекта, които догодина трябва да постъпят на въоръжение в първия пехотен полк. Общо френската армия планира да превъоръжи двадесет полка, всеки от които ще получи по 1000 комплекта FELIN.

Екипировката FELIN ще се произвежда в пет варианта. В нейния състав ще влизат лично оръжие, боеприпаси, бронежилетка, средства за свръзка и обмен на данни, портативен компютър, каска с два дисплея и микрофон, приемник от глобалната система за позициониране GPS, акумулаторна батерия, а също и дневна порция от продукти и вода. Общата маса на индивидуалната екипировка няма да превишава 25 килограма.

Стрелковото оръжие ще бъде представено в три варианта: щурмова винтовка FAMAS F1 калибър 5,56 мм, произвеждана от компанията Nexter, снайперска винтовка FR-F2 калибър 7,62 мм на същата компания и лека картечница Minimi калибър 5,56 мм, произвеждана от компанията FN Herstal.

Всички оръжия ще бъдат оборудвани с нови прицели за дневно и нощно виждане, а също и с нови средства за целеуказване. Наличието на видеоприцели ще позволи да се води огън от укрития, без да се попада в полезрението на противника. Редовите пехотинци ще получат прицели с електрооптически усилватели на яркостта на изображението Clara на компанията Sagem, а командирите на подразделения – инфрачервени прицели. При това всички военнослужещи ще могат да предават изображения в реално време вътре в мрежата на FELIN.

В комплекта на екипировката влизат и многофункционални бинокли JIM MR на компанията Sagem.

Новите тактически радиостанции PR4G VS4 на компанията Thales ще позволят на пехотинците на водят обмен на гласова и визуална информация както в самите подразделения, така и на следващото по-високо ниво. Още интегрирани бойни системи

 
   11.04.2008, 17:08
Erieye Saab 2000 по време на показа

Швеция ще достави на Пакистан летящи радари

Шведската компания Saab е представила на делегация на ВВС на Пакистан на първия от петте поръчани системи за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) Erieye създадени на базата на авиолайнера Saab 2000, съобщава Flight Global.

Показа на самолета е бил организиран в завода на Saab в град Linköping. Пакистанската делегация е била водена от началника на щаба на военновъздушните сили главен маршал на авиацията Танвир Махмуд Ахмед.

Компанията Saab е подписала контракт с ВВС на Пакистан за доставката на самолети за ДРЛОУ в средата на 2006 година. Стойността на договора се оценява на около 1,2 милиарда долара. Според условията на съглашението доставките на самолетите на купувача трябва да започнат през 2009 година.

Системата за ДРЛОУ Erieye е способна да открива цели на разстояние до 450 километра и височина на полета до 6000 метра. Ефективната далечината на откриване на цели от типа „изтребител” е около 300-350 километра. Основен елемент на системата е импулсно-доплеровата радиолокационна станция с активна фазирана решетка с електронно сканиране. Ъгъла на обзор от всяка страна на антената е около 160 градуса.

ВВС на Пакистан са първите които поръчаха самолет за ДРЛОУ, построен на базата на самолета Saab 2000. По-рано системата Erieye се монтираше на самолети Saab 340. Преимуществото на новата платформа е значително по-големия радиус на действие, който достига до 2870 километра, докато при Saab 340 той не превишава 1730 километра. Пакистанските самолети ще могат да изпълняват бойни задачи без дозаправка в продължение на девет часа.

Самолети със системи за ДРЛОУ Erieye се намират на въоръжение във ВВС на Швеция, Бразилия, Гърция и Мексико. Наскоро компанията Saab получи поръчка да доставянето на система от този тип и за ВВС на Тайланд. Още самолети за ДРЛО

 
   11.04.2008, 10:25
"Дръзки"

Шест бойни кораба остават на пост във ВМС

Само шест бойни кораба остават в състава на ВМС след юни, съобщава днес в-к Народно дело. Толкова трябва да бъдат и в началото на 2015 година.

В момента те са двойно по-вече. Ракетните катери руско производство, купувани през различни периоди от началото на седемдесетте години на миналия век, отиват в историята на флота. Това е записано в приетия актуализиран план за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили на страната ни. Решена е реорганизацията и на ракетния брегови полк. Много от съкратените матроси, старшини и офицери най-вероятно ще се преквалифицират за служба в екипажите на двете фрегати от типа на „Дръзки" и един минен ловец, който е договорено да купим от Белгия.

В строя остават шестнадесет кораба за бойна поддръжка. След седем години ще бъдат с два по-малко. Спомагателните кораби ще бъдат шест. Толкова ще са след юни и вертолетите във военноморската ескадрила „Чайка" край Варна. Новите френски хеликоптери за морско разузнаване, спасяване и борба с подводници ще започнат да идват в ескадрилата след две години.

 
   10.04.2008, 22:25
 торпедо Black Shark

Франция ще въоръжава своите подводници с торпеда от ново поколение

Компанията DCNS е сключила контракт с министерството на отбраната на Франция за разработка на тежко торпедо от следващо поколение за въоръжаване на атомните подводници, намиращи се на въоръжение във френския флот, съобщава  defense-aerospace.

Контракта предвижда доставка, монтиране и обслужване на около сто тежки торпеда, които ще заменят подлежащите на бракуване F17 Mod2. Освен това DCNS се ангажира с организацията и провеждането на необходимата подготовка на личния състав.

Превъоръжаването на френските субмарини с новите торпеда ще става поетапно. За конкретни срокове за изпълнение на договора и неговата стойност не се съобщава.

В основата на новата разработка ще бъде торпедото Black Shark, създадено от DCNS в кооперация с италианската компания WASS. Новата версия ще бъде напълно съвместима със съвременните бойни системи, монтирани на френските подводници.

Обсега на действие на новото оръжие ще превишава 50 километра, а скоростта му ще бъде около 50 възла (93,5 километра в час). Дължината на торпедото ще е 6 метра, като бойната му част ще позволява унищожаването на всички типове кораби. Насочването към целта в последния участък на траекторията ще се извършва в автономен режим. Апаратите ще бъдат снабдени със средства за защита от радиосмущения. Още торпеда

 
   10.04.2008, 13:47
руски ПТРК Корнет-М

Русия ще въоръжава Турция с противотанкови коплекси

Руската държавна фирма "Рособоронэкспорт" е спечелила конкурс за доставка на въоръжените сили на Турция на 80 противотанкови ракетни комплекса (ПТРК) със среден обсег на действие и 800 ракети за тях, съобщава информационната агенция  Reuters.

Какви точно ПТРК ще бъдат доставени от Русия за сега не се уточнява. Известно е, че турската страна имаше изискване далекобойността на ракетите да не е по-малка от 4000 метра.

Комплексите ще се състоят от транспортно-пусков контейнер, тринога и система за управление. Според условията на договора първата партия ПТРК трябва да бъде доставена на клиента до края на тази година. Крайния срок за изпълнение на договора е 2009 година.

Конкурса за доставка на ПТРК беше обявен от Секретариата по отбранителна промишленост на Турция през януари 2007 година по програмата MRAWS (Medium Range Anti-Tank Weapon System), като в него участваха фирмите "Денел" (ЮАР), "Рафаел" (Израел), "Рейтеон" (САЩ) и "Рособоронэкспорт". Стойността на сделката се оценява на 80 милиона долара.  Още ПТРК

 
   10.04.2008, 10:13
 участници в ученията

Тактически учения с бойни стрелби провеждат войскови части на Сибирския военен окръг на руските ВС

Мотострелкови полк с постоянна бойна готовност от Сибирския военен окръг е започнал мащабни учения в условия максимално приближени до бойните, съобщава пресслужбата на окръга.

В ученията вземат участие над 2500 човека и повече от 550 единици бойна техника. Мотострелковия полк е усилен с танкове, самоходна артилерия и подразделения за войскова ПВО. За участие в ученията е привлечена и армейска и фронтова авиация.  

За да пристигнат в срок в района на ученията подразделенията са извършили 3000 километров комбиниран марш с железопътен транспорт и на собствен ход.

Днес са планирани провеждането на бойни стрелби и водене на маневрена отбрана в сложни условия на планинско-гориста местност.

Тактическите учения с бойни стрелби на мотострелковия полк са с практически и учебно-методически характер. Действията на полка ще бъдат наблюдавани от над 400 командири, които са привлечени в планови командирски сборове, а също и от група офицери от ВС на Монголия. Още за СВО

 
   10.04.2008, 09:28
многоцелева фрегата "Виллем ван дер Заан"

Холандия предаде на Белгия многоцелева фрегата

Холандия предаде на Белгия изведената от бойния състав на флота многоцелева фрегата "Виллем ван дер Заан" от проект Karel Doorman, съобщава Defense-aerospace.

Официалната церемония по предаването на кораба се състоя на 8 април в пристанището на град Антверпен. Условията на сделката не се съобщават.

На въоръжение във ВМС на Холандия "Виллем ван дер Заан" е била в продължение на 15 години. За това време тя е изминала над милион морски мили.

Според решение на белгийската кралица Паола, в състава на ВМС на Белгия фрегатата ще бъде с името "Луиза-Мария". На въоръжение в белгийския флот вече се намира и главната фрегата от проекта "Карел Доорман", която бе предадена от Холандия през миналата година.

Още четири кораба от аналогичния проект холандците са продали на Чили и Португалия. В момента в холандските военноморски сили са останали още две многоцели фрегати от този тип.

Всички кораби от проекта Karel Doorman са били построени през периода 1991-1995 година и са предназначени за борба с подводници и надводни кораби на противника, а също и за изпълнение на задачи по ПВО.

Водоизместимостта на фрегатата е 3300 тона, дължината -122 метра, ширината - 14,4 метра. Максималната им скорост достига до 29 възла (54,2 километра в час).

Въоръжението на всеки кораб се състои от две пускови установки за противокорабни ракети Harpoon, зенитно-ракетен комплекс Mk 48, 76 мм оръдие, две 20 мм оръдия и два торпедни апарата. На кърмата е оборудвана вертолетна площадка за един вертолет SH-14D Lynx.

 
   09.04.2008, 22:40
 Яшар Бююканът

Шефът на турския Генщаб се пенсионира

Най-влиятелният генерал в Турция, началникът на генералния щаб на армията Яшар Бююканът обяви, че се готви да излезе в пенсия. "Със съпругата ми вече започнахме да стягаме куфарите", казва той в интервю за в. "Миллиет". С това Бююканът опроверга появилите се съобщения, че ще остане на този пост още един мандат. Яшар Бююканът е категоричен, че няма да остане повече на поста си, след като на 30 август изтече мандатът му.

"Няма да приема, дори да има такива предложения", заяви генералът. "Аз съм ревностен защитник на принципа, че в турските въоръжени сили всичко трябва да върви по реда си и сега няма да отстъпя от него. Затова вече стягаме куфарите и след като се пенсионирам, с госпожа Филиз (съпругата на генерала) ще се преместим от Анкара в Истанбул", казва Бююканът.

На заседание на Висшия военен съвет на 30 август, което се провежда под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат определени новите командващи родовете войски./БА/

 
   09.04.2008, 18:08
 Бойна бронирана машина Jackal
   Още снимки: 1, 2

Великобритания прехвърля в Афганистан нови бойни машини

Великобритания е прехвърлила в афганистанската провинция Хелманд нови бронирани бойни машини (ББМ) Jackal, които по ниво на защита, ходови качества и огнева мощ значително превъзхождат използваните до момента патрулни машини WMIK Land Rover, съобщава Defense-aerospace.

Министерството на отбраната на Великобритания е закупило 200 нови машини, от които около половината в близко време ще постъпят на въоръжение в британския контингент в Афганистан.

ББМ Jackal е с колесна формула 4х4 и е снабден с 5,9 литров двигател, позволяващ машината да развива скорост до 80 километра в час по пресечена местност и до 130 километра в час по шосета.

Използваната в конструкцията пневматична подвеска позволява в голяма степен водене на огън с щатно оръжие в движение. Нейната уникална конструкция дава възможност за вдигането на шест тонния корпус на повече от метър от земята, което помага при преодоляването на различни прегради.

В оръжейния комплект на ББМ Jackal могат да влизат 12,7 мм картечница и 40 мм гранатомет.

В същото време експерти смятат, че главното средство за защита на машините ще бъде не толкова подобреното брониране, а високата скорост и отличните качества при движение по пресечена местност. Най-уязвимото място на ББМ Jackal си остава дъното, конструкцията на което не осигурява необходимата защита на тричленния екипаж от взривове на мини и самоделни взривни устройства. Още бойни машини

 
   09.04.2008, 13:25
 С-17 “Глоубмастер-3” на британските ВВС

Британските ВВС получиха пети транспортен самолет С-17

Британските Военновъздушни сили по време на тържествена церемония се сдобиха с петия си чисто нов стратегически военнотранспортен самолет С-17 “Глоубмастер-3”, предаде днес АРМС-ТАСС.

Машината е с бордови номер ZZ175 и пристигна на 7 април в базата Брайз Нортон в графство Оксфорд. Тя ще постъпи на въоръжение в 99 ескадрила, къде се намират още четири самолета от този тип, взети на лизинг през 2001 година. Тези самолети е планирано да се изкупят през юни-септември тази година.

Шестия самолет “Глоубмастер-3” трябва да пристигне на британските острови на 3 юни 2008 година.

С-17 “Глоубмастер-3” са тежки военнотранспортни самолети, способни да превозват товари с тегло до 78 тона. Максималната им далечина на полета при нормално натоварване (56 тона) достига до 4500 километра. Самолета е способен да развива скорост до 830 километра в час.

Освен С-17 в авиобазата на ВВС на Великобритания Брайз Нортон в близко бъдеще ще бъдат разположени и транспортни самолети А400М и С-130J/K, а също и летящите танкери А330-200. Още за самолетите С-17

 
   09.04.2008, 09:40
 Фрегата от проект Commandant Riviere

Португалия предава на Уругвай две фрегати

Министрите на отбраната на Португалия и Уругвай вчера подписаха съглашение за предаване на уругвайския флот на две фрегати от проект Commandant Riviere, съобщава Defense-aerospace.

Корабите "Команданте Жоао Бело" и "Команданте Сакадура Кабрал" са били изведени от бойния състав на ВМС на Португалия след повече от 40 годишна служба. Те са изпълнявали в продължение на десетилетия различни задачи в Африка, вземали за участие в маневри на обединените военноморски сили на НАТО в Атлантика, използвали са в издирвателни и спасителни операции.

В бойния състав на уругвайския флот вече има три кораба от този проект, които са били получени от Франция. Португалските кораби, които са получили обозначението ROU01 "Уругвай" и ROU02 "Команданте Педро Кампбел", ще се отправят към бреговете на Уругвай до месец.

Фрегатите от проект Commandant Riviere са строени във Франция, в т.ч. и за португалския флот, в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. В Португалия този проект се обозначава като Joao Belo.

Корабите имат дължина 98 метра и ширина 11,5 метра, водоизместимостта им при стандартно натоварване е 1750 тона и 2230 тона при максимален товар. Фрегатите са снабдени с дизелови двигатели с мощност 16000 конски сили и могат да развиват скорост до 25 възла (46,8 километра в час). Запаса на хода им е 7500 морски мили (13900 километра). Корабите са въоръжени с 30 и 100 мм оръдия, миномети за борба с подводници, торпедни апарати и пускови установки за противокорабни ракети. Още фрегати

 
   08.04.2008, 13:55
 AH-64D Apache

Американската армия ускорява разработката на ударен вертолет от следващо поколение

САЩ смятат да ускорят реализацията на програмата за създаване и приемане на въоръжение на вертолет за огнева поддръжка (ВОП) Apache от ново поколение, съобщава Defensenews.

Модернизираната версия на вертолета, получила обозначението Block III, ще позволи значително да се повиши нивото на взаимодействие с другите летателни апарати, наземната техника и пехотата. В резултат на това, според експерти от армейската авиация на САЩ, ще се повиши и ефективността на бойното използване на ударните вертолети.

ВОП Apache от следващото поколение ще бъдат напълно съвместими с бойните системи на бъдещето създавани по програмата FCS (Future Combat Systems). Те ще получат нова авионика, високопроизводителни бордови компютри и мрежови датчици. Освен това вертолетите ще бъдат оборудвани с нови винтове от композитни материали.

Част от новото оборудване, включително и бордови компютър Block III, е било монтирано на базова версия на вертолет Apache и е преминало през изпитания по време на учения на въоръжените сили на САЩ. Тестовете са потвърдили съвместимостта на разработваната апаратура със системите за свръзка и обмен на данни Link 16 на ВВС и с тактическите радиостанции JTRS на сухопътните войски.

Първите летателни изпитания на високотехнологичната модификация на Apache Block III са планирани да се проведат през месец юли тази година, а първите машини ще трябва да започнат да постъпват в армейската авиация през 2012 година. Още ударни вертолети

 
   07.04.2008, 18:15
JAS-39D Gripen

ЮАР прие на въоръжение изтребител Gripen

Днес ВВС на ЮАР официално приеха на въоръжение първият изтребител JAS-39D Gripen, съобщава Flight Global.

Новия боен самолет ще влезе в състава на 2-ра ескадрила на ВВС и ще се базира във военната база Оверберг.

Двуместния изтребител JAS-39D Gripen с бордови номер SA01 e бил доставен в ЮАР през август 2006 година. До ноември 2007 година с него са изпълнени 199 изпитателни полета. Според договора, след официално приемане на въоръжение на боен самолет през близките две години той ще се използва в рамките на програмата за доработка на бордовото оборудване и провеждане на допълнителни изпитания на оръжейните системи.

През тази година компанията Saab ще достави на ЮАР втори двуместен изтребител JAS-39D Gripen. До края на 2012 година на въоръжение във ВВС на ЮАР трябва да постъпят 28 нови бойни самолета, в т.ч. девет двуместни JAS-39D и деветнадесет едноместни JAS-39С. Контракта за доставка на шведските машини за ЮАР беше подписан през 1999 година. Стойността му е за около 1,8 милиарда долара.

До сега компанията Saab е доставила изтребители JAS-39 Gripen за военновъздушните сили на Швеция, Чехия и Унгария. През тази година по получена поръчка и от ВВС на Тайланд.

JAS-39 Gripen е лек многоцелеви изтребител. Неговата максимална маса при излитане е 12974 килограма. Самолета и в състояние да развие скорост по-голяма от 2100 километра. Практическия обсег на действие на JAS-39 Gripen е около 3300 километра. Изтребителя е въоръжен с 27-мм оръдие и може да носи боен товар с тегло до 8000 килограма, включващ управляеми ракети, авиобомби и контейнери с разузнавателна апаратура. Самолета е предназначен за борба с въздушни цели, водене на разузнаване, нанасяне на удари по наземни и морски цели. Още за JAS-39 Gripen

 
   07.04.2008, 13:07
 разузнавателен самолет RF-4C

В Южна Корея се разби разузнавателен самолет

Днес в Южна Корея се разби разузнавателен самолет RF-4C на националните ВВС, съобщава AFP.

Пилотите са успели да катапултират. Един от тях е с леки наранявания по лицето.

Инцидента е станал в планинска местност в провинция Канвон (Gangwon), близо до границата със Северна Корея. Според представител на южнокорейските ВВС, самолета е изчезнал от радарите около 09:40 местно време (03:40 б.вр.), 25 минути след излитането си.

Причините за инцидента за сега не са известни. Съобщава се, че на мястото на падането на машината е пристигнала експертна група, която трябва да установи обстоятелствата за аварията.

Разузнавателния самолет RF-4C е създаден на базата на изтребителя F-4 Phantom и е постъпил на въоръжение във ВВС на Южна Корея през 80-те години на миналия век. Още разузнавателни самолети

 
   07.04.2008, 10:30
генерал Александър Зелин

Продължават тренировките за парада на 9 май

Главнокомандващия на ВВС на Руската Федерация Александър Зелин днес ще проведе въздушни тренировки с авиацията в Калужска и Московска област свързани с подготовката на военния парад на 9 май на Червения площад в Москва.

Главнокомандващия генерал-полковник Александър Зелин днес лично ще прелети със самолет Су-27 от състава на пилотажната група "Русские Витязи" по маршрута на тренировките, а след това ще проведе разбор на тренировките.

В тренировките участие ще вземат повече от 30 самолета и вертолета, в т.ч. Ту-160, Ту-95, Ил-78, Ан-124, МиГ-29, МиГ-31, Су-27 и Су-34. За провеждане на тренировките руските ВВС използват летищата Кубинка край Москва и  Шайковка в Калужска област. Самолетите ще прелетят и над тренировъчната площадка в Алабино, точно подобие на Червения площад.

 
07.04.2008, 10:01 
Peter MacKay

Канада ще изтегли войските си от Афганистан през 2011 г.

Канада не планира да остави свои войски в Афганистан след края на 2011 г., когато изтича одобреният от парламента мандат, заяви канадският министър на отбраната Питър Маккей (Peter MacKay).

По неговите думи “от военна гледна точка” няма планове за продължаване на операциите на канадските войски в Афганистан след определения от парламента на страната срок, предаде ИТАР-ТАСС.
“Ние ще продължаваме обучението на афганистанската армия, за да може тя сама да поддържа сигурността в страната си да защитава своите граници”, добави той, и посочи, че помощта за Афганистан, насочена за икономическото развитие на страната, ще продължи и след 2011 г. Министърът изрази удовлетворение от това, че на срещата на НАТО в Букурещ бе чуто искането на Канада в Южен Афганистан да бъдат изпратени още хиляда войници и офицери. /
ИА Фокус/

 
   05.04.2008, 09:40
безпилотен апарат Seeker II

ЮАР разработва нов тактически безпилотен самолет

Южноафриканската държавна отбранителна компания Denel работи над създаването на модернизирана версия на тактически безпилотен разузнавателен апарат (БПЛА) Seeker 400, съобщава ITWeb.

В момента са завършени всички проектни работи и е започнало изработването на опитния образец на новата машина.

Според информация на представители на Denel, модернизирания апарат ще има подобрени характеристики и продължителност на полета. Предната версия от второ поколение Seeker II може да изпълнява полет в продължение на 10 часа на отдалечение до 200 километра от наземния пунк за управление.

Точните данни за модернизирания апарат не се съобщават. Известно е само, че полезния товар на БПЛА Seeker 400 ще бъде увеличен два пъти – до 100 килограма.

В състава на стандартната система Seeker влизат от четири до шест безпилотни апарата и наземен пункт за управление. Базовия комплект на бордовото оборудване включва инфрачервена камера, видеокамера с висока разделителна способност, а също и цифрова система за свръзка и обмен на данни.

Известно е, че компанията Denel е доставила системи Seeker за Алжир и още една неназована държава. Стойността на контракта и количеството доставена техника не се съобщава. Още безпилотни апарати

 
   04.04.2008, 23:50
 бомбардировач В-1

В Катар се запали американски бомбардировач

Днес (в 21:20 м.вр.) в Катар се е запалил американски бомбардировач В-1, съобщава агенция France Presse която се позовава на телевизия "Ал-Джазира".

Инцидента е станал на 35 километра от столицата на Катар Доха на военната база Ал-Удейд. При подхождане за кацане екипажа се е сблъскал с технически трудности, в резултат на което при рулиране самолета се е запалил. Четиричленния екипаж успешно е евакуиран, а пожара потушен.

Представители на американските въоръжени сили са потвърдили за инцидента с машината, съобщава агенция Reuters.

Свръхзвуковия бомбардировач B-1 Lancer влиза в състава на ВВС на САЩ и е последния на въоръжение американски самолет с изменяема геометрия на крилата.

По-рано се съобщаваше, че в Катар се е разбил не B-1, а бомбардировач B-52. Още за В-1

 
   04.04.2008, 20:32
 Ил-112В

Русия ще приеме на въоръжение новите транспортни самолети Ил-112В

Военновъздушните сили на Русия през тази година планират да приемат на въоръжение леките транспортни самолети от ново поколение Ил-112В, съобщава РИА Новости.

Според думите на главнокомандващия на ВВС генерал-полковник Александър Зелин, в близко време ще започне обновяването и на парка на средните военнотранспортни самолети.

Самолета Ил-112В, разработен от ОАО "Авиационный комплекс имени С.В. Ильюшина", превъзхожда аналозите си по далечина и скорост на полета. Преимуществото на новата машина е във възможността му да се използва на къси писти, дължината на които не превишава 800-1000 метра, а също и на неподготвени площадки.

Машината е предназначена за десантиране на военни товари, техника и личен състав. Максималното тегло при излитане е 20 тона, като полезния товар достига до 6 тона. Скоростта на полета е 550-580 км/час, а далечината на полета в зависимост от товара достига от 1000 до 5000 километра. Още военнотранспортни самолети

 
   04.04.2008, 13:57
 вертолет Ми-171

Пакистан получи още два нови руски вертолета Ми-171

Представители на Службата за борба с разпространението на наркотиците на Пакистан приеха в Улан-Уденския авиационен завод (УУАЗ) два вертолета Ми-171, произведени по поръчка на наркополицията на тази страна.

„Купувачите за доволни от вертолетите”, съобщава пресслужбата на завода. През този месец машините ще бъдат доставени в Пакистан.

Първата партия вертолети Ми-171 авиостроителите от УУАЗ са експортирали за армейската авиация и ВВС на Пакистан през 2001 година, като пилоти и технически състав нееднократно са давали висока оценка за качествата на машините.

До момента УУАЗ е доставил на Пакистан 30 вертолета Ми-171. Още вертолети Ми

 
   04.04.2008, 13:40
 Пуск на RBS 15 Mk3

Шведите изстреляха противокорабна ракета по наземна цел

Немската компания Diehl и шведската Saab съвместно са разработили нова модификация на тежката противокорабна ракета (ПКР) RBS 15 Mk3, способна ефективно да поразява както морски, така и наземни цели, съобщава Defense-aerospace.

Успешните изпитания на модернизираната ракета са били проведени на полигона Видсел в северна Швеция в присъствието на правителствени делегации от Германия, Полша и още няколко други страни. Главната цел на изпитателния пуск е била проверка на работата на новата система за GPS-насочване, която позволява използването на ПКР и по наземни цели.

После запуска от наземна установка, монтирана на шаси от товарен камион, ракетата RBS 15 Mk3 е извършила полет в автоматичен режим по предварително планирана траектория над местност с различен характер на релефа. Управлението се е извършвало от бордовата навигационна система, осигуряваща точното преминаване през всички контролни точки по пътя към целта.

Последната модификация на ПКР RBS 15 Mk3 е мощно многоцелево средство за поразяване с обсег на действие повече от 200 километра. Разработката и е започната през 2003 година. Новите ракети за поръчани от ВМС на Германия и Полша за оборудване на корвети от проект K130 и патрулни катери от проект ORKAN. Още противокорабни ракети

 
   03.04.2008, 20:12
 Пункт за следене навъздушната обстановка

Сухопътните войски на Великобритания ще следят за въздушната обстановка

Британските сухопътни войски ще бъдат снабдени със система за оповестяване за въздушната обстановка LEAPP (Land Environment Air Picture Provision), съобщава официалния сайт на ВВС на Великобритания.

Новото оборудване ще бъде разработено от британското подразделение на компанията Lockheed Martin и съгласно подписания контракт е на стойност 200 милиона долара.

Системата LEAPP ще се монтирана в автомобил или прицеп и ще получава данни от наземни датчици, на основата на които ще се изгражда общата картина на въздушната обстановка над района на бойни действия, включваща и действията на собствените ВВС и авиацията на противника. Данните ще се препращат към зенитно-ракетните комплекси, осигуряващи прикритие на подразделенията на сухопътните войски.

Според замисъла на британското военно командване, новата система ще позволи да се сведе до минимум вероятността за грешно нанасяне на въздушни по своите войски и ще повиши възможността на пехотните подразделения да противодействат на противниковата авиация.

Планира се новата система LEAPP да постъпи на въоръжение през 2012 година.

 
   03.04.2008, 18:10
 австралийски войник

 Австралийските войници ще облекат модулни бронежилетки

Компанията Australian Defence Apparel (ADA) е сключила контракт с министерството на отбраната на Австралия за доставка на модулни бронежилетки MCBAS (Modular Combat Body Armour System), съобщава Defense World.

Договора е на стойност 80,7 милиона долара и е с петгодишен срок за изпълнение. Първите доставки на новите индивидуални средства за защита трябва да започнат през май тази година.

Според мнение на военното командване на Австралия, бронежилетките MCBAS, при разработката на които са були използвани най-съвременни материали и технологии, ще позволят да се повиши степента на защита на военнослужещите от огнестрелно оръжие и осколки на боеприпаси. При това модулната конструкция на индивидуалните средства за защита ще позволят лесната адаптация към тях и максимално удобство по време на изпълнение на конкретни бойни задачи.

Договора за доставка на новите бронежилетки е подписан в рамките на програмата на министерството на отбраната на Австралия Project Land 125, цел на която е модернизацията на индивидуалната екипировка на военнослужещите от сухопътните войски. Още бронежилетки

 
   02.04.2008, 21:48
F-35 Lightning II

В САЩ започна сглобяването на първият сериен изтребител F-35

В завода на компанията Northrop Grumman в град Палмдейл, щат Калифорния, започна сглобяването на централната част на фюзелажа на първият сериен изтребител от пето поколение F-35 Lightning II за ВВС на САЩ, съобщава Defense-aerospace. Първият самолет ще бъде построен в базова конфигурация F-35A с обикновено излитане и кацане (CTOL - conventional take-off and landing).

При създаването на опитните образци на новите изтребители специалистите от Northrop Grumman построиха 19 фюзелажа. Натрупания през това време опит позволи значително да се съкрати времето за изготвяне им.   

Окончателното сглобяване на самолетите ще се извършва в предприятие на компанията Lockheed Martin в град Форт Уорт, щат Тексас.

Задната част на фюзелажа на F-35 ще се изработва от компанията BAE Systems, а предната част на фюзелажа, кабината и крилата от Lockheed Martin.

F-35 е многофункционален ударен изтребител, изпълнен с използване на технологията „стелт”. Машината ще се произвежда в три модификации – базова за ВВС (CTOL), палубна за ВМС (CV) и със съкратено излитане и вертикално кацане за корпуса морска пехота на САЩ (STOVL). Бойния радиус на F-35 е 1500 километра, а практическия таван - 19200 метра. Максималната скорост на изтребителя е 2600 километра, а бойния товар е от 5900 до 7700 килограма в зависимост от конфигурацията. Още за Ф-35

 
   02.04.2008, 18:30
гаубица M777A2

Пентагона поръча допълнителна партия свръхлеки гаубици

Компанията BAE Systems получи нова поръчка от Пентагона за доставка допълнително на 87 броя 155-милиметрови буксируеми гаубици M777A2, съобщава Defense-aerospace.

Стойността на контракта е 176 милиона долара, като доставката на гаубиците трябва да стане през 2010 година. По-рано министерството на отбраната на САЩ поръча 589 гаубици M777A2, от които до момента компанията BAE Systems е доставила над 300 единици.

M777A2 е най-леката 155-милиметрова гаубица в света. Нейното тегло е само 4220 килограма, което е близо два пъти по-малко от обикновените оръдия от този клас. Намаленото тегло на системата е достигнато за сметка на използваните в нейната конструкция леки сплави.

Важно преимущество на M777A2 пред други аналогични артилерийски системи е възможността за нейното транспортиране на външни подвески на тежки вертолети и бързото и развръщане на нови позиции.

Освен това гаубицата може да води огън и с новите управляеми снаряди Excalibur, съвместна разработка на компаниите Raytheon и BAE Systems.

Далечината на поразяване достига до 40 километра, а отклонението от целта не превишава 10 метра. Още гаубици

 
   02.04.2008, 17:50
 индийски вертолет Chetak

Израел и Индия ще разработват боен безпилотен вертолет

Израелския концерн за авиационна промишленост и Hindustan Aeronautics са обединили усилията си за създаване на опитен образец на безпилотен летателен апарат от вертолетен тип, съобщава Flight Global.
Новия апарат ще бъде създаден на базата на произвежданите в Индия леки вертолети Chetak, които представляват модификация на френския SA-316B Alouette. Очаква се, първите летателни изпитания на опитния образец да започнат в близките месеци.

Израелската компания ще оборудва индийския апарат със система за управление на полета, която е преминала през демонстрационни изпитания с вертолет Bell 206.

Паралелно с това израелския концерн продължава разработката на комплект за безпилотно бордово оборудване, които ще може да се използва от всеки вертолет.

Възстановяването на прекъснатите по-рано изследвания в областта на безпилотните системи с вертикално излитане е било продиктувано от повишения интерес към подобни проекти от потенциални клиенти, в това число и от ВМС на Израел. Още безпилотни апарати

 
   02.04.2008, 17:10
 корвета от проект Sigma

Франция ще оборудва с бойни системи мароканските корвети

Френската компания Thales е съгласувала последните детайли с холандската корабостроителница Schelde Naval Shipbuilding за доставка на бойни системи за строящите се по поръчка на ВМС на Мароко три ракетни корвети от проект Sigma, съобщава Aviation Week.

Контракта предвижда доставка за мароканските кораби на бойни системи за управление Tacticos, радиолокационни станции за откриване на цели Smart-S Mk 2 и радиолокационно-електрооптически системи за управление на огъня Lirod Mk 2, които ще бъдат интегрирани със зенитно-ракетните комплекси MICA, произвеждани от компанията MBDA.

Освен това Thales ще достави за корабите хидролокатори Kingklip, системи за опознаване "свой-чужд", интегрирани системи за вътрешна и външна свръзка, система за радиоелектронно обезпечение Vigile 100, системи за радиоелектронно подавяне Scorpion, интегрирана навигационна система, а също и прицели с ръчно управление.

Очаква се стойността на контракта бъде на стойност над 255 милиона долара.

Поръчката за строителството на корабите по проект Sigma е била получена от завода Schelde Naval Shipbuilding в началото на тази година. Доставката на трите корвети за мароканските ВМС трябва да завърши до 2012 година. Още корвети

 
   02.04.2008, 13:37
IRIS-T SLS

В Германия е разработен зенитноракетен комплекс с малък обсег на действие

Немската компания Diehl BGT Defence, специализирала се в разработката и производството на ракетни оръжия и средства за противовъздушна отбрана, е създала новия наземен зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) с малък обсег на действие IRIS-T SLS, съобщава Defense-aerospace.

В основата на разработката е била заложена ракетната система  с авиационно базиране IRIS-T, която се намира на въоръжение в седем европейски държави. Използваната ракета от клас ъздух-въздух", снабдена с твърдогоривен двигател, при наземен пуск е показала обсег на действие значително превишаващ десет километра.

Пусковата установка на новия ЗРК се монтира на шаси на малотонажен автомобил с повишена проходимост. Ракетата с инфрачервена глава се изстрелва вертикално и се насочва към целта с помощта на радиолокационна станция (РЛС) за кръгов обзор Giraffe AMB, разработка на шведската компания Saab. РЛС осигурява възможност за откриване на цели на разстояние по-голямо от 100 километра и височина над 20 километра. Едновременно Giraffe AMB може да съпровожда до 150 цели.

В състава на ЗРК IRIS-T SLS шведската РЛС е интегрирана със системата за управление, използвана при авиационните ракети IRIS-T.

Проведените в началото на март на полигон в ЮАР изпитания на новия ЗРК IRIS-T SLS са демонстрирали неговата висока ефективност. Като цел е бил използван безпилотен летателен апарат, който е бил успешно поразен на разстояние над 10 километра. Изпитанията са били наблюдавани от официални делегации от няколко държави.

Паралелно с това компанията Diehl работи и над създаването на ЗРК със среден обсег на действие IRIS-T SL, който трябва да постъпи на въоръжение в немските войски за противовъздушна отбрана, като допълнение към ракетната система MEADS, съвместно разработвана от САЩ, Германия и Италия. Комплекса IRIS-T SL ще има обсег на действие до 30 километра за сметка на модернизирани ракети, снабдени с висококачествена система за предаване на данни. Още ЗРК

 
   02.04.2008, 11:00

                                Войните

Към 1 април 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4320 военнослужещи, от които 4012 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 29628 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 април 2008 година, са загинали 781 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 487, австралийци - 4, англичани – 91, канадци – 81, чехи – 2, датчани – 14, холандци - 14, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 11, норвежци – 3, поляци – 3, португалци – 2, румънци – 6, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1912 американски военнослужещи са били ранени.

 
   01.04.2008, 18:05
 C-130J Super Hercules

ВВС на Израел ще закупят четири „Суперхеркулеса” със системи за дозареждане във въздуха

Израелските ВВС ще закупят четири нови военнотранспортни самолета C-130J Super Hercules в специална конфигурация, съобщава Flight Global.

Изискванията на израелската страна предвиждат монтирането на самолетите на системи за дозареждане във въздуха и точно десантиране на товари.

Предавайки голямо значение на възможностите за оперативно прехвърляне на личен състав и товари на големи разстояния, командването на ВВС на Израел разчита на това, че оборудването на новите C-130J Super Hercules със системи за дозареждане във въздуха и наличните летящи танкери Boeing 707, ще позволи значително да се увеличи радиуса на действие на военнотранспортната авиация.

В момента ВВС на Израел завършват изпитанията и оценката на различни системи за точно десантиране, включително и на парашутни системи с GPS управление, позволяващи да се стоварват товари от височина 7600 метра.

Екипажа на C-130J Super Hercules, в състава на който обикновено влизат двама пилоти и специалист за товарния отсек, в израелския вариант може да бъде допълнен с трети пилот, бординженер или щурман.

Контракта с производителя на C-130J – американската компания Lockheed Martin – ще бъде подписан този месец, а доставките на самолетите ще започнат през 2012 година. Стойността на един самолет за ВВС на Израел ще бъде около 103 милиона долара. Новите C-130J Super Hercules ще заменят намиращите се на въоръжение самолети от модификация "Е". Паралелно с това Израел планира да извърши модернизация на наличните машини C-130H. Още военнотранспортни самолети

 
   01.04.2008, 12:47
самолет M28 Bryza-1R

Полската военноморска авиация ще може да се бори с противникови подводници

Авиацията на ВМС на Полша е приела на въоръжение първият от трите поръчани за базовата патрулна авиация самолети M28 Bryza-1R bis, съобщава Flight Global.

Новия самолет е построен в полския авиационен завод PZL Mielec и ще се използва за изпълнение на задачи за борба с подводници на противника.

M28 Bryza-1R bis е оборудван със система за наблюдение на морското пространство SRM-800, разработка на варшавския научно-изследователски институт по телекомуникации. В оборудването влиза и монтирана под фюзелажа радиолокационна станция ARS-800, способна да съпровожда до 200 цели в радиус по-голям от 185 километра.

Освен това, в комплекта на бордовото оборудване влиза модула Star Safire II на компанията FLIR Systems с електрооптически и инфрачервени датчици, система за свръзка и обмен на данни Link 11, система за опознаване "свой-чужд", средства за самозащита, а също и надуваеми плотове за изпълняване на спасителни задачи.

За воденето на противолодъчна борба новия самолет е снабден с детектори за магнитни аномалии и радиохидроакустични буйове.

До сега морската авиация на Полша не разполагаше със самолети, способни да откриват противникови подводници.

В следващите два самолета M28 Bryza-1R bis кабините на пилотите ще бъдат оборудвани с прибори за нощно виждане. Екипажа на машината е от шест човека, а максималната продължителност на полета е четири часа.

 
   01.04.2008, 09:17
Схема на Joint Tactical Radio System

Пентагона разработва нови тактически средства за свръзка 

Компанията Lockheed Martin е подписала крупен контракт с министерството на отбраната на САЩ за разработката на нови тактически радиостанции, съобщава Defense–aerospace. Стойността на договора е за повече от 766 милиона долара. След като започне серийното производство обема на поръчките може да нарасне до 10 милиарда долара. В резултат на това Lockheed Martin ще стане основния доставчик на комуникационни системи за въоръжените сили на САЩ.

Новото оборудване ще се разработва в рамките на военната програма JTRS (Joint Tactical Radio System), цел на която е създаване на единна тактическа свързочна система, осигуряваща текстова, звукова и видео информация. Изискванията предвиждат модулна конструкция и възможност за адаптиране с РЕС разработвани от Пентагона в бъдеще.

Новите средства за свръзка ще се монтират на съществуващите и перспективни самолети, вертолети, кораби, подводници, а също и на други платформи и наземни пунктове за управление. Преди всички с новите тактически радиосредства ще бъдат оборудвани вертолетите от армейската авиация CH-47, военнотранспортните самолети С-130 и самолетите на базовата патрулна авиация Е-2С. След това ще бъдат разработени свързочни средства за безпилотните летателни апарати от клас IV, създавани по програмата ойни системи на бъдещето" (FCS), вертолетите и самолетите на корпуса морска пехота, самолетите, самолетоносачите, крайцерите, есминците и подводниците на ВМС, мобилните и стационарни пунктове за управление на американските ВВС.

Според условията на договора компанията Lockheed Martin ще създаде 42 опитни модели на малоразмерни радиостанции за самолети и вертолети, няколко модела за есминци и наземни станции. Конкурент на Lockheed Martin по програмата JTRS е била компанията Boeing.

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
 
Още военна информация




{START_COUNTER}