Военна информация

Архив - от 16 до 30 април
 

 
„Дeн на отворени врати” в Смолян за празника на армията
30.04.2014, 22:20

Във военно формирование 28330 – Смолян, се проведе "Ден на отворени врати" посветен на 6 май Ден на храбростта и празник на Българската армия. Сутринта първите гости на военното формирование бяха представителите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съобщава КСВ. Те наблюдаваха демонстрации на стрелба с различно оръжие, след което се проведе турнир по стрелба с пистолет "Макаров" индивидуално и отборно.

За всеобща изненада на всички победител в индивидуалната надпревара стана госпожа Марковска, а отборно спечели дамският отбор „Русофили”. Втори останаха отбора на „Командос” и трети остана отбора на „Родопска Шипка” – Райково. Това начинание донесе доста емоции на всички резервисти. След състезанието гостите посетиха военния музей и параклиса във военно формирование 28330 – Смолян.

След обяд пред около 280 ученици от община Смолян се проведоха демонстрации за освобождаване на заложници. Въпреки лошото време всички след демонстрацията се докоснаха до автомат "Калшников " постреляха с халосни патрони и се катериха на изкуствена катерачна стена.

http://www.otbrana.com/

 
Ако искаш мир, готви се за война
30.04.2014, 22:09

Светът е потресен от конфликти, напрежението в отношенията между полюсите на геополитиката расте. Един от нововъзникналите проблеми е това, че Западът е сигурен, че Русия няма право да притежава толкова огромна територия в Арктика.

Засега това са само изявления на западните политици - че Арктика, заедно с цялото си природно богатство трябва да бъде обща собственост на световната общност. Но в бъдеще такива изявления могат да бъдат заменени с реални заплахи, смята политологът Иван Коновалов:

   - Започва сериозна военно-дипломатическа битка и в нея ще се включат не само арктическите държави - ​​Канада, Русия, САЩ, Норвегия, Дания, но и страни, които са далеч от този регион. Няма съмнение, че една от тях ще бъде Китай, както и други страни, заинтересовани в използването на ресурсите на Арктика. Борбата на дипломатическото поле ще бъде жестока, а този, който в дипломатическата борба не притежава военен компонент, винаги губи.

Всъщност, по тази причина, руското ръководство реши да се направи връщането на руските въоръжени сили в Арктика един от главните национални приоритети. Наистина, има много работа по възстановяването на инфраструктурата, която през 90-те години беше напълно унищожена, каза главният редактор на вестник "Военно-промишлен куриер" Михаил Ходаренок:

   - Военното присъствие на Русия в Арктика през 90-те и началото на 2000-ата година беше намалено практически до нула. Като цяло, от Колския полуостров до залива Провидение нямаше никакви въоръжените сили на Русия. Разформироването се извърши толкова бързо, че много материали, оръжия и военна техника бяха захвърлени на брега на Северния ледовит океан и на арктическите острови.

Работата по възстановяването на военната инфраструктура вече започна. Експертите подчертават, че не става въпрос за пълно копиране на съветската система от военни обекти в Арктика. Ще бъде възстановени и създадени наново елементи, които отговарят на сегашните и бъдещите изисквания на военната сигурност, отбеляза Иван Коновалов:

   - Спектърът на необходимите сили вече е определен. Това са Военноморския флот и Противовъздушната отбрана. Това сега е едно от основните направления за развитие на въоръжените сили. Разбира се, нужни са специални арктически бригади. Планира се, те да бъдат две. Трябва да се развият граничните войски и мрежата от летища.

В обозримо бъдеще война за арктическите ресурси няма да има, твърдят експертите. Но това не означава, че не трябва да сме готови за нея: "Ако искаш мир, готви се за война", са казали римляните.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министъра на отбраната бе на посещение във формированията от състава на ВМБ – Бургас
30.04.2014, 21:00

На 29 април 2014 г.  министъра на отбраната Република България господин Ангел Найденов бе на посещение във формированията от състава на военноморска база – ВМС, дислоцирани в Бургас.  Министъра бе посрещнат от командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и командира на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев пред мемориалния комплекс  на загиналите военни моряци в пункт за базиране Бургас и поднесе  цветя на паметника. В щаба на военноморската база министъра на отбраната бе запознат с организацията, функциите и задачите на базата, след което посети дивизион Патрулни кораби и фрегата „Дръзки”. Командирът на фрегатата капитан ІІ ранг Георги Савов изнесе брифинг пред официалните гости.

Визитата завърши със среща на министъра с личния състав от военните формирования. На срещата министърът информира личния състав за предстоящите промени в ръководството на въоръжените сили и във военноморските сили и представи визията на МО за развитие на въоръжените сили през следващите години. Той заяви, че в министерството се обсъждат варианти за разширяване на дейностите свързани със социалната политика – закупуване на жилища, отделяне на средства за ремонт на ведомствени жилища, изграждане на детски градини, увеличаване на компенсаторните суми на безработните съпруги на военнослужещите участващи в операции и мисии зад граница, както и на съпругите останали без работа, поради преместване на военнослужещия в друг гарнизон. Бяха зададени въпроси относно повишаване на възнагражденията на цивилните служители и статута на лекарите, които са на щат във военните формирования.

http://www.navy.mod.bg/

 
Парашутни скокове край морето
30.04.2014, 20:54

На 23 и 24 април подразделение от Морския специален разузнавателен отряд изпълни парашутни скокове на летище Балчик от вертолет AS 595 MB „Пантер“ от състава на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“.

Скоковете се изпълняваха от височина 1800-2000м. Бяха отработени задачи свързани с изпълнението на парашутни скокове с въоръжение и снаряжение, в сложни метеорологични условия и приземяване на групата на ограничена площадка. Двама парашутисти получиха допуск и изпълниха първите си парашутни скокове от този вид летателно средство.

По време на скоковете се усъвършенства доброто взаимодействие между екипажите на вертолетите и парашутистите от ВМС, което води до икономично използване на наличните ресурси за бойна подготовка. Затвърди се доброто сътрудничество с командването и длъжностните лица от състава на ВВС, които осигуряваха полетите на летище Балчик.

http://www.navy.mod.bg/

 
Хеликоптери на руската армия ще извършат учебни полети край границата на Русия с балтийските страни
30.04.2014, 20:44

Ка-52Хеликоптери на руската армия ще извършат учебни полети в близост до границата на Русия на балтийските страни. Това заяви днес говорителят на армията, след като НАТО засили въздушните си патрули в тази зона, предаде AFP.

Въздушната бригада на Западния военен окръг, която е разположена в град Псков, е започнала учебни полети в небето над Северозападна Русия, посочи Олег Кочетков.

През 2013-2014 година Западният военен окръг получи около 50 нови военни хеликоптера, сред които транспортно-бойните Ми-8МТВ-5,  Ми-26Т и бойните Ми-28Н и  Ka-52 „Алигатор”.

Във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу подчерта, че засилването на военните действия на САЩ и НАТО в близост до границите на Русия е „безпрецедентно”.

http://www.focus-news.net/

 
Биографична справка на командващия парада контраадмирал Георги Мотев – заместник-командващ на Съвместното командване на силите
30.04.2014, 16:28

Контраадмирал Георги Цветанов Мотев е роден е през 1957 г. в гр. Горна Оряховица. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” - гр. Варна, Военно морска академия в гр.Петербург, Русия и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили ” във ВА „Г.С.Раковски”.

Службата си като офицер от Българската армия започва през 1981 година като помощник-командир на десантен кораб в 7 отделен дивизион десантни кораби във Вoeнноморска база – Бургас.

До 1988 г. преминава през длъжностите командир на минен заградител, командир на среден десантен кораб и началник на щаба на 7 отделен дивизион десантни кораби. След завършване на Военноморската академия в гр. Петербург през 1991 г. преминава през длъжностите началник на щаба на 7 отделен дивизион десантни кораби, командир на 6 дивизион миночистачни кораби и заместник-командир на Военноморска база – Бургас.

През 2004 г. е назначен за началник на управление „Подготовка и използване на силите” в Щаба на Военноморските сили гр. Варна.

През периода 2005 - 2012 г. заема длъжностите командир на ВМБ – Бургас и заместник-командир на Военноморските сили. От 1 декември 2012 година е заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Контраадмирал Георги Мотев е офицер със сериозен командирски опит, значими личностни качества и висока професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия многократно е награждаван от министъра на отбраната на Република България и началника на Генералния щаб на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
Ден на Храбростта и празник на Българската армия
30.04.2014, 16:24

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”.

Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
В Санкт Петербург спуснаха на вода кърмовата част на вторият ДВКД „Мистрал”
30.04.2014, 14:10

В Балтийската корабостроителница, влизаща в състава на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), днес се състоя церемония по спускане на вода кърмовата част на вторият ДВКД клас „Мистрал” („Севастопол”), предава „РИА Новости”.

Генералния директор на завода Алексей Кадилов е заявил, че „в ръководството на завода няма никакви съмнения, че на 16 юни ще бъде подписан акт за извършените работи, и кърмовата част ще бъде отбуксирана за Франция” – отбелязва агенцията.

Според думите на директора по производството на STX France Жан Ив Жауен, спускането на кърмовата част се извършва в планираните срокове, а работите са извършени при добро качество.

Стиковката на кърмовата и носовата част на вторият ДВКД „Севастопол” ще се извърши във Франция (корабостроителницата на STX France в Сен Назер) през юли и ще продължи три седмици, след което ще бъде завършено и дострояването на кораба.

 
Санкциите против Русия не касаят доставките на руски вертолети за Афганистан
30.04.2014, 13:48

Ми-17В-5Санкциите против Русия не касаят доставките на руски вертолети Ми-17 за Афганистан, заяви за „РИА Новости” на брифинг във Вашингтон представителят на Пентагона контраадмирал Джон Кирби.

Той е подчертал, че Пентагона поддържа санкциите против Русия, въведени от администрацията, но заедно с това съществуващия контракт позволява доставката на вертолети на афганистанските военни, които им са нужни, отбелязва агенцията.

„Те са привикнали да летят с тези вертолети. Това са машините, които отговарят на техните нужди, и ние ще продължим да изпълняваме контракта” – заявил Д.Кирби.

„РИА Новости” напомня, че компанията „Рособоронэкспорт” подписа няколко договора със САЩ за доставка на вертолети за афганистанската армия. Според първият контракт от 2011 година в Афганистан бяха доставени 21 вертолета, като в същата година бе сключено допълнително споразумение за още 12 вертолета, а през 2013 година -  за още 30 машини. Общо до сега по тези три договора Афганистан е получил 45 вертолета Ми-17В-5. – Още за Ми-17

 
Учение на израелските ВВС за борба с противникови БЛА
30.04.2014, 09:45

Ф-16В израелските ВВС проведоха голямо учение с участието на изтребители и бойни хеликоптери за сваляне на вражески БЛА. Учението е част от серията мероприятия, целящи подготовката на израелските пилоти да се справят с нарастващата опасност от БЛА, използвани от Хезбула и Хамас.

Летците тренират реагиране при откриване на БЛА в близост до границите на Израел, включващи вдигане по тревога и прехват.

Новото в тазгодишното учение е сценарият, при който се реагира на по-съвременни, скоростни и способни БЛА, които представляват нова заплаха за израелските пилоти.

През април 2013 г. израелски изтребители F-16 свалиха БЛА над акваторията на Средиземно море в близост до град Хайфа. Дронът е влетял от Ливан. По-рано през октомври 2012 израелските ВВС свалят друг БЛА на Хезбола, извършващ разузнавателен полет над пустинята Негев, където са разположени редица секретни обекти и бази.

http://www.pan.bg/

 
Провеждане на церемония по сдаване и приемане на длъжността "Началник на НВУК "Чаралица"
30.04.2014, 09:29

Вчера, 29.04.2014 г. в Съвместното командване на силите се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на Националния военно-учебен комплекс „Чаралица”. Временно изпълняващият длъжността, подполковник Георги Вардаров, сдаде на новоназначения началник полковник Мирослав Маринов.

След утвърждаването на акта за сдаване и приемане на длъжността, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов сподели, че военното формирование има широко поле за приложение и използване на придобитите симулационни системи,  които да създадат реални условия за обучение на военнослужещи и придобиване на способности.

Генерал-лейтенант Самандов изрази своето удовлетворение от работата на досега изпълняващия длъжността подполковник Вардаров и пожела успех на полковник Мирослав Маринов.

На церемонията присъстваха и членовете на комисията по сдаване и приемане на длъжността.

http://jfc.armf.bg/

 
Награди в Сухопътни войски в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия
30.04.2014, 09:23

В Командването на Сухопътните войски се проведе тържествено събрание-концерт по случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Със заповеди на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов бяха наградени 47 военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски. 9 военнослужещи ще бъдат наградени от министъра на отбраната Ангел Найденов в деня на Празника на Българската армия – 6 май, съобщават от КСВ.

Беше прочетена заповед на Министъра на отбраната Ангел Найденов за награждаване на военнослужещи от Сухопътните войски по повод 10-годишнината от приемането на България в НАТО. С почетен знак „България в НАТО”, посребрен, 2-ра степен бяха отличени бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61 мбр, полковник Груди Ангелов – началник на отдел „Бойна подготовка на войските” в КСВ, подполковник Деян Дешков – командир на батальон в 61 мбр и подполковник Тихомир Димчев – командир на батальон във 2 мбр.

„Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти, войници, дами и господа, честито на наградените. Все пак, бих искал да отбележа, че те са само малка част от всички, които са заслужили да бъдат наградени. В навечерието сме на 6 май. Ако погледнем народния календар ще видим, че Гергьовден е един от най-големите християнски празници през годината, а Свети Георги е един от най-тачените светци.

В навечерието на този празник не можем да не се обърнем назад и да си спомним битките, водени от Българската армия, не можем да не отдадем почит на воините, пожертвали живота си за свободата и независимостта на нашата Родина – Република България.

Днес всички ние – воините от Сухопътните войски продължаваме да изпълняваме достойно своите задачи най-вече за защита на Родината и за изпълнение на поетите от дървата ангажименти. Не мога да не отбележа, че в Сухопътните войски служат професионалисти с добра подготовка. Професионалисти, които заслужават доверието не само на своите началници, но и на цялото общество.

В навечерието на Празника изказвам своята благодарност на всеки един и на всички Вас за високото чувство на отговорност, което проявявате за изпълнение на мисията на Сухопътните войски. Пожелавам Ви здраве и късмет на Вас и Вашите семейства!” каза в обръщението си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов по време на тържественото събрание-концерт.

По повод празника личният състав на командването на Сухопътните войски и наградените от военните формирования на Сухопътните войски бяха поздравени от Представителния ансамбъл на Българската армия с ръководител госпожа Снежина Темелкова. За прекрасните си изпълнения артистите от Ансамбъла получиха кошница с цветя от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

http://www.otbrana.com/

 

 
НАТО планира нови мащабни учения в Балтийския регион
29.04.2014, 23:21

НАТО планира да проведе нови мащабни учения в Балтийския регион през юни тази година, съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от РИА Новости.

„Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл обяви плановете за провеждане на учения, състоящи се от два етапа. Те ще се проведат през юни в района на Балтийско море.

В тях ще участват военнослужещи от повече от десет страни-членки на НАТО и техни партньори”, съобщи Кърби. Представителят на Пентагона отбеляза, че плановете за ученията са свързани с изострянето на ситуацията в Украйна.

 
ВВС на Гърция снемат от въоръжение щурмовиците A-7 „Корсар-2”
29.04.2014, 22:30

A-7 „Корсар-2”Командването на Военновъздушните сили на Гърция заявиха за своите планове да свалят от въоръжение щурмовите самолети A-7E/TA-7C „Корсар-2” през октомври 2014 година.

Според информация на „Джейнс дифенз уикли”, представители на ВВС на Гърция на 23 април са потвърдили, че 28 едноместни A-7E и 15 двуместни самолети TA-7C от състава на 336-та ескадрила на 116-то бойно авиокрило през есента на тази година ще бъдат снети от въоръжение след 40 години експлоатация.

Причините за това са високата стойност на техническото обслужване, липсата на достатъчно количество квалифицирани пилоти и ограничените бойни възможности на самолетите. Изпълняваните от тях задачи за непосредствена авиационна поддръжка вече са предадени на 330-та ескадрила на 111-то бойно авиакрило, което е въоръжено с 28 многоцелеви изтребителя F-16C Блок.30 „Файтинг Фалкон”.

В момента ВВС на Гърция са единствения оператор на A-7. Освен Гърция, A-7 се експлоатираха и от ВС на САЩ, Португалия и Тайланд. Общо са били произведени около 1540 самолета от този тип.

Намиращите се на въоръжение във ВВС на Гърция самолети са били доставени от състава на ВМС на САЩ (60 единици).

 
Канада разполага бойни самолети в Румъния
29.04.2014, 21:45

Шест бойни самолета CF-18 от база на канадските ВВС в Квебек ще бъдат разположени в Румъния като част от приноса на северноамериканската страна към операцията на НАТО да засили сигурността в Източна и Централна Европа, съобщава CTVNews.ca.

Военният министър на Канада Роб Никълсън заяви, че помощта е в отговор на кризата в Украйна.

Самолетите в Румъния, заедно с персонала, ще вземат участие в мисиите на НАТО за въздушен патрул над Балтика и в тренировки. Въздушният патрул е на ротационен принцип.

Освен самолетите вече са разположени 15 военни съветници от Канада в един от командните центрове на НАТО в Белгия.

 
Берлин прехвърля украинско оръжие в Сирия?
29.04.2014, 20:57

"В медиите се появи информация, че полуавтоматични огнестрелни оръжия, украинско производство, са доставени в Германия. Малко вероятно е те да се използват от немската армия", се посочва в съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство, пише vz.ru.

"Като възможен получател на оръжието се посочват сирийските бунтовници", допълват от ведомството.

„Очакваме разяснения от Украйна и Германия кой ще бъде на крайният получател на пратката", се казва още в изявлението.

По-рано руското външно министерство разкритикува САЩ, че снабдяват бунтовниците в Сирия с оръжие. Според министерството, сирийската опозиция не може да получи американски преносими противотанкови ракетни комплекси BGM -71 TOW без одобрението на САЩ, а това е в противоречие с изявленията на Вашингтон за стремежа им за деескалация на конфликта в страната.

Припомняме, че американски медии, позовавайки се на собствени източници, съобщиха, че САЩ може да вдигнат забраната за доставка на преносими зенитно-ракетни комплекси за сирийската опозиция. Подобна възможност вече се разглеждала от администрацията на президента Обама.

Междувременно, самият Обама по-рано се изказа против продажбата на преносими зенитно-ракетни комплекси в Сирия, а американската военна помощ се ограничавала в доставката на стрелково оръжие, боеприпаси и хуманитарна помощ.

http://www.cross.bg/

 
Нови програми на НАТО ще се обсъждат на изложението "Хемус 2014"
29.04.2014, 16:36

Нови съвместни програми на НАТО ще се обсъждат на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус – отбрана, антитероризъм, сигурност", която ще се проведе от 28 до 31 май 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Това ще стане на заседанието на Групата по управление на жизнения цикъл на НАТО, чийто домакин е Министерството на отбраната. Групата, която е в състава на Конференцията на националните директори по въоръженията, включва представители на 26 страни членки на Алианса и на 5 държавите от програмата „Партньорство за мир“. Тя играе важна роля при взимането на решения за нови концепции за въоръжаване и отбранителни системи, за инвестиции в тяхното производство и поддръжка.

Очаква се срещата да даде ясни сигнали за бизнеса, свързан с отбранителната индустрия, на която е посветено изложението „Хемус“. В неговото 11-о издание се представят водещи компании от 9 държави: Австрия, България, Германия, Италия, Турция, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция.

Те ще демонстрират върхови технологии и иновативни изделия за отбрана, антитероризъм и сигурност. В експозициите ще бъдат показани новости за сухопътни войски, военноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията. Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете и други области. Поканени са официални делегации от над 50 страни, които ще се запознаят с тенденциите в този сектор от икономиката и с потенциала на българските предприятия.

Развитието на отбранителната промишленост е тема и на Индустриалния форум, който ще се проведе в деня на откриването на изложбата. Представители на държавни институции, фирми, научни институти и висши училища ще дискутират нови проекти, които да дадат възможност на българските предприятия да станат доставчици на световни производители, да увеличат износа и да участват в европейския пазар на отбранителни продукти и услуги. В програмата на Индустриалния форум са включени дискусии за приоритетите на различните видове въоръжени сили и по-доброто взаимодействие с индустрията, както и за повишаване на ефективността на отбраната и сигурността според решенията на Европейския съвет от срещата на високо ниво през декември 2013 година.

Двете прояви открояват „Хемус 2014“ като делови форум с голямо значение за отбранителната промишленост и за различни отрасли, свързани с нея. Очакваме голям интерес към изложбата, тъй като ще покаже най-добрата техника и хайтехнологии, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Изложението се организира от фондация „Хемус '95” под патронажа на Министерство на отбраната и министерството на икономиката и енергетиката. Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

Експозициите на Международната изложба „Хемус“ привличат специалисти от различни области, тъй като на нея се демонстрират и изделия с гражданска употреба.

http://www.blitz.bg/

 
''Америка така и не си взе поука''
29.04.2014, 15:32

Сиймор ХършЗапочне ли да говори за издевателствата в иракския затвор Абу Гариб, гласът на Хърш и днес все още леко трепери.

Точно преди десет години на бял свят излязоха снимките на голи иракски затворници в унизителни пози, вързани на каишка, подложени на изтезания и издевателства, а край тях се виждат американски войници, които видимо се забавляват от гледката. Хърш е първият журналист, описал подробно случилото се в иракския затвор, позовавайки се на секретния доклад "Тагуба".

В него се съдържаха изводите от вътрешно разследване на американската армия за издевателствата над множество затворници. Докладът носи името на генерал-майор Антонио Тагуба, ръководил въпросните разследвания. ........Прочети още

 
Завърши поредното обучение на военнослужещи от формирования на Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание
29.04.2014, 15:12

В Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен  с командир подполковник Христо Стаматов, завърши поредното обучение на военнослужещи от формирования на Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание – І-ви модул.

На 24, 25 и 28 април се проведоха изпитите по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Резултатите от тях и текущото оценяване са свидетелство за успешния учебен процес, за постигнатия напредък в усвояването на нови знания и умения във военната професия.

На 29 април на плаца на формированието се състоя тържественото връчване на документите за завършено обучение, което беше придружено от изпълненията на Военния духов оркестър.

http://landforce.mod.bg/

 
Сътрудничество на Русия с ЕSА се развива нормално
29.04.2014, 15:06

Европейската космическа агенция (ЕSA) няма да ограничава сътрудничеството си с Русия. По-скоро обратното, може да се говори за разширяване на взаимодействието.

Доказателство за това може да стане насрочения за 28 май от космодрума Байконур старт на кораб с нов екипаж, който включва европейския астронавт Александър Герст. И в пилотираните мисии, и в стартовете на автоматичните системи, сътрудничество с Европа може да се нарече добро, като има перспективи за неговото разширяване, каза заместник-генералния конструктор на Ракетно-космическата корпорация "Енергия" Александър Деречин:

   - Може да споменем поне МКС, където ние работим заедно с Европа, а също и със Съединените щати, Япония и Канада. Лети европейският модул "Columbus", на МКС се изпълняват съвместни руско-европейски научни програми.

Екипажите правят на борда на станцията десетки експерименти, сред който "Плазмен кристал". Сега предстои да се изпълни 4-ия етап от този експеримент заедно с института "Макс Планк" в Германия. Целта на проекта е да се изучи такова интересно състояние на веществото, известно като прашна плазма. Тази плазма често се среща в космоса: в опашките на кометите, в междупланетните и междузвездните облаци. Нейното изследване в среда на безтегловност отваря много не само научни, но и практически приложения.

Сред успешните проекти са стартовете с руския кораб "Съюз" на различни апарати от космодрума Куру. Продължава работата по формирането на международна програма за усвояване на далечния космос - Луната, Марс и т.н. От 2009 г. работят няколко международни групи. Една от тях сформира т. нар. пътна карта за усвояване на далечния космос. Тя беше призната от около 60 национални агенции в страните, занимаващи се с космоса. Сега ние работим над това, да представим тази пътна карта под формата на конкретни мисии и комплекси.

В условията на нарастваща конкуренция, Русия би искала да намери своята ниша на европейския пазар на космически компоненти, които се оценява на стотици милиони долари. За да унифицира своите технологии с европейските, Русия може да се присъедини към открития стандарт "SpaceWire", който се поддържа от ЕSА. Работа по този стандарт вече води руската компания "Субмикрон", участник в руско-френския проект за старт на спътник. Споразумението за началото на проекта беше подписано в Гренобъл. – Още космически системи

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американският флот купи подводници за 18 милиарда долара
29.04.2014, 13:27

подводница тип «Вирджиния» Фото: General Dynamics Electric BoatКомандването на ВМС на САЩ сключи с американските компании "General Dynamics Electric Boat" и "Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuilding" договори за строителството на десет ядрени подводници от клас "Виржиния" (от SSN 792  до SSN 801)..

Сумата по сделката е 17,6 милиарда долара. Тези компании ще се занимават със строителството на новите подводници до 2019 г.

Договорът беше подписан при условия на фиксирана цена. Подводниците ще бъдат построени в модернизираната версия "Block IV". По силата на споразумението, американските предприятия трябва да строят за армията на САЩ по две субмарини годишно в продължение на пет години. – Още за АП клас „Вирджиния”

 
Нова противовертолетна мина ще се използва в руската армия
29.04.2014, 13:15

ПВМНай-новата разработка на противовертолетна мина (ПВМ) ще бъде внедрена в арсенала на Въоръжените сили на Русия още тази година. Това съобщи на журналисти ръководителят на инженерните служби на ВВС на Руската Федерация Алексей Хазов, предаде Интерфакс.

По думите му, информация за теглото и габаритите на новия боеприпас засега остава в тайна, макар, че в СМИ вече има информация за ПВМ: тегло – 12 кг., далечина на откриване на обекта – 1000 метра, скорост на целта – до 100 м/сек. Новата мина може да се поставя ръчно или с наземни или въздушни средства за миниране, в това число от вертолети.

„Установката е преминала успешни изпитания в края на 2013 година. Тя има свойствата да поразява цели като вертолет или друг летателен апарат на височина до 200 м, формирайки високоскоростно ударно ядро”, поясни Хазов.

„Противовертолетната мина се позиционира върху земята в очакване на обекта. В момента на приближаване на летателен апарат, мината засича обекта и се активира, когато той навлезе в зоната за поражение до 200 метра», разказа той.

„Разполагаме с аналогична противотанкова мина Т-83, която сработва при приближаване на тежка бойна техника, а когато обектът влезе в обсега на зоната за поражение, мината се задейства и активира заряда”, съобщи Хазов. Той спомена, че мината няма функции за реагиране на случайни обекти. – Още за ПВМ

 
Армията на САЩ търси безшумни мотоциклети
29.04.2014, 08:54

M1030-M2 670cc JP8Армията на САЩ инвестира в разработването на почти безшумни, хибридни мотоциклети, които да се използват за разузнаване на вражеска територия, пише Live Science. Компанията Logos Technologies е получила финансиране от Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) за лек полуелектрически мотоциклет, който да се използва от войниците за при неравни терени. От фирмата посочват, че машинта ще съчетава обезшумената й хибридно-електрическа система и офроуд мотоциклет, произведен от базираната в Сан Франциско компания BRD.

“С оглед на повишената необходимост от провеждане на действия в райони, отдалечени от логистична подкрепа, военните вероятно все повече ще разчитат на адаптивни, ефективни технологии, какъвто е хибридният мотоциклет“, заявява един от мениджърите на Logos Technologies Уейд Пълиам. Финансирането, което компанията получава от DARPA е в размер на 100 000 долара. То ще й даде възможност на проучи осъществимостта на концепцията.

DARPA обяви, че търси предложения за нов дизайн на мотоциклети миналата година. Институцията посочи тогава, че търси мотоциклет, който използва традиционно гориво, осигуряващо дълъг пробег и разполага с възможност за преминаване на захранване с електричество за кратки периоди. Хибридът може да замести дизеловите мотоциклети, използвани от американската армия в момента, какъвто е моделът M1030M1.

http://www.focus-news.net/

 
Вертолети и самолети от Военновъздушните сили ще изпълнят тренировъчни полети за 6 май
29.04.2014, 08:48

Вертолети и самолети от Военновъздушните сили ще изпълнят тренировъчни полети за 6 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Във вторник, 29 април, започва подготовката за провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили на Република България ще изпълнят тренировъчни полети с прелитане на малка височина над град София /площад “Княз Александър I”/ днес, на 30 април и 5 май от 10:00 часа до 11:30 часа и от 14:00 до 15:30 часа.

В периода от 1 до 4 май са определени резервните дни за провеждане на тренировъчни полети от летищата Враждебна и Граф Игнатиево в летищен район София в същите часове.

На 6 май, в Деня на храбростта и празник на Българската армия ще бъдат изпълнени полетите на малка височина над град София /площад “Княз Александър I”/, по време военния парад от 10:00 часа до 11:00 часа.

 
ВВС на САЩ получиха първи модернизиран В-52
29.04.2014, 07:45

B-52ВВС на САЩ получиха първия модернизиран стратегически бомбардировач B-52H Stratofortress, в рамките на програмата CONECT (Combat Network Communications Technology). Това стана на церемония на 25 април 2014 г.

Целта на модернизацията е да се постави на В-52 модерна дигитална комуникационна система, която да свържи бомбардировача със системата за командване и контрол на САЩ, като сериозно да подобри способностите на бомбардировача.

Модернизираните бомбардировачи ще имат възможност да променят целите си в полет, като вече няма да има нужда от кацане и смяна на касетите с профил на мисията и координати на целите.

Модернизацията се провежда в авиобаза Тинкър, като първата машина е преминала процеса за девет месеца. Общо през модернизацията ще преминат 76 машини.

Модернизацията е част от усилията за запазване на бойните способности на В-52 и в следващите десетилетия. Скоро се планира подмяната на стария радар Northrop Grumman AN/APQ-166 и интеграция на прицелен контейнер AN/AAQ-33 Sniper. – Още за В-52

http://aeropress-bg.com/

 

 
1300 военни изхвърчат от армията до края на годината
28.04.2014, 17:15

Ангел НайденовДо края на годината от армията ще бъдат съкратени 1300 военни. Това съобщи в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов. Той уточни, че съгласно плана от 2010 година е трябвало да бъдат съкратени 2 000 души от личния състав, но с промяната от миналата година са "спасени" близо 800 армейци.

„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО", обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

По думите на Найденов съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. Голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви.

„То не е на министерството, но ведомството прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност", коментира той.

Днес министър Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

http://www.cross.bg/

 
Румъния ще увеличи разходите за отбрана
28.04.2014, 16:54

Виктор ПонтаРумъния ще увеличи бюджета на министерство на отбраната за 2014 г. с 217 милиона долара (0.2% от БВП на страната), съобщи премиерът Виктор Понта, цитиран от "Ройтерс".

Промяната в политиката на правителството е пряко свързана с повишаването на напрежението в региона след анексирането на полуостров Крим от страна на Русия.

Правителството е заложило цел от 2.2% бюджетен дефицит, като това е едно от условията за получаване на 4 милиарда помощи от Международния валутен фонд.

Увеличението на разходите най-вероятно ще доведе до повишаване на тавана на дълга. Сходен ефект ще имат и плановете на правителството да намали плащанията за социално осигуряване. Страната ще бъде посетена от мисия на МВФ по-късно тази година.

"Ще прибавим 700 милиона леи към бюджета за отбрана, това отговаря приблизително на 0.2% от БВП", съобщи Понта пред репортери. Той добави, че финансирането ще отиде за по-добро въоръжение и модернизиране на военните бази на страната.

Средният бюджет за отбрана на страните от ЕС в момента е приблизително 1% от БВП. Миналата година лявоцентристкото правителство в Румъния одобри план за закупуване на изтребители F-16 от Португалия, което ще позволи на страната да отговаря на стандартите на НАТО.

Румъния се присъедини към НАТО заедно с България през 2004 г. и участва във военните операции в Ирак и Афганистан. Страната постепенно извежда от въоръжение съветските си изтребители МиГ-21.

http://pik.bg/

 
Женевските договорености не ограничават дейността на руските въоръжени сили
28.04.2014, 16:25

Женевските договорености не съдържат ограничения на дейността на въоръжените сили на Русия в пределите на нейната територия, обяви Министерството на външните работи на Русия, цитирано от РИА Новости.

„Женевските договорености не съдържат ограничения за дейността на въоръжените сили на Руската федерация в пределите на националните й граници”, се казва в изявлението на руската делегация на преговорите във Виена за военната сигурност и контрола на оръжията, състояли се на 28 април.

Текстът на изявлението е публикуван на сайта на МВнР на Русия.

Изявлението е реакция на нотата на Киев до Москва във връзка с провежданите военни учения край западната граница на Русия.

 
Венецуела продължава да получава бронетранспортьори БТР-80А
28.04.2014, 15:54

БТР-80АСпоред информация на сайта www.fav-club.com , във венецуелското пристанище Пуерто Кабельо е пристигнал холандския кораб Anjeliersgraht, който е доставил от Русия (Санкт Петербург) поредната партида от 12 бронетранспортьора БТР-80А за въоръжените сили на Венецуела. Бронемашините са били разтоварени на 23 април 2014 година. Получаването на поредна партида БТР-80А е било потвърдено в коментар в Twitter от командващия на Стратегическото оперативно командване на ВС на Венецуела (Comando Estrategico Operacional de la Fuerza Armada Nacional Bolivariana - Ceofanb) генерал Владимир Падрино Лопес.

БТР-80А се доставя на Венецуела в рамките на крупен пакет от контракти за доставка на тази страна на наземно въоръжение и системи за ПВО, подписан с руската компания "Рособоронэкспорт" през септември 2009 година. Според венецуелски източник, общо са поръчани 114 машини от типа БТР-80А, включително и командирски машини БТР-80К и бронирани ремонтно-евакуационни машини БРЭМ-К. Първата партида от 32 БТР-80А беше доставена през месец май 2011 година. – Още за БТР-80А

 
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас
28.04.2014, 15:34

ръчна отбранителна граната Ф-1 На 25.04.2014 г., формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 26400 – Благоевград с групов ръководител Капитан Борислав Войнов, унищожи 1 брой ръчна отбранителна граната Ф-1 „Лимонка”, открита на 25.04.2014 г. при изкопни работи в двора на къща на ул. „Цар Самуил” № 3, в село Коларово, община Петрич, област Благоевград.

От началото на годината това е третото по ред задействане на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 26400 – Благоевград. – Още гранати

http://landforce.mod.bg/

 
Военноморският музей във Варна открива Фото-документална изложба „Учебните ветроходи на България 1879 – 2014 г.”
28.04.2014, 14:22

Фото-документална изложба, представяща учебните ветроходи на България от 1879 г. до днес, ще бъде открита във Военноморския музей на 29 април в 14.00 ч., съобщиха от музея. Поводът е домакинството на България на Международната ветроходна регата „Блек Сий Тол Шипс 2014”, която ще се състои във Варна между 30 април и 3 май тази година. Изложбата е съвместна инициатива на Военноморския музей и Изпълнителна агенция „Морска администрация”, под патронажа на изпълнителния директор к. д. п. Георги Цветков. Разположена е във външната експозиция на музея, пред яхтата „Кор Кароли”. Експозицията представя всички досегашни учебни ветроходи на България от Освобождението до наши дни: „Келасури”, „Асен” (І), „Стрела”, „Перун”, „Звезда”, „Асен” (ІІ), „Веслец”, „Н. Й. Вапцаров”, „Пионер”, „Курсант 1”, „Калиакра” и „Роял Хелена”. Подборът на снимките и документите е дело на Атанас Панайотов – доктор по история и екип от Военноморския музей. Голяма част от снимките, документите и информацията, включени в изложбата ще бъдат обнародвани за първи път.

http://www.focus-news.net/

 
„Протон” успешно стартира от „Байконур”
28.04.2014, 14:15

От космодрума „Байконур" на 28 април успешно стартира руската ракета-носител „Протон-М" със спътник-ретранслатор „Лъч-5В" и казахстанския комуникационен  спътник „КазСат-3". - (видео)

От „Роскомос" съобщиха, че отделянето на „Лъч-5В" от ускорителния блок ще се състои в 17:17 часа по московско време, а „КазСат-3" ще се отдели на целева орбита в 17:57 часа по московско време.

Системата „Лъч" е предназначена за осигуряване на връзка на руския сегмент в МКС, на космически апарати с ниски орбити със Земята.

Телекомуникационният апарат „КазСат-3" служи за предоставяне на услуги на: съобщения, телевизия и високоскоростен интернет на територията на Казахстан и съседните му държави. – Още космически системи

 
Първи полет на демонстрационния многоцелеви военнотранспортен самолет MC-27J
28.04.2014, 13:48

MC-27JОт изпитателния център в Торино е извършен първият полет на демонстрационния тактически многоцелеви военнотранспортен самолет MC-27J. Модификацията е разработена в сътрудничество с компанията АТК.

На самолета-демонстратор в носовата част е монтирана платформа MX-15Di на компанията L-3 Wescam с оптико-електронна и ИЧ апаратура. Системата е предназначена за извършване на разузнаване и наблюдение (ISR - Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) и при операции за търсене и спасяване. На самолета има система за предаване на данни Link-16, както и усъвършенствана система за връзка с възможност за криптиране на комуникациите.

MC-27J е оборудван със странична врата, използвана при стрелба с 30 мм оръдие GAU-23. Самото оръдие ще бъде монтирано през май, като изпитанията ще започнат през юни, включително и с реални стрелби.

Първият етап от наземните изпитания на MC-27J успешно са завършени в САЩ през есента на 2013 г. Те са демонстрирали възможността на самолета С-27J в него да се поставя подвижна платформа с 30 мм оръдие GAU-23, както и бързата смяна на конфигурацията на самолета от транспортна в бойна.

MC-27J предоставя възможности на потенциалните купувачи за бърза смяна на вариантите за използване на самолета с използването на системата на подвижни и сменяеми палети RORO (roll-on/roll-out). На тези палети може да се поставят 30 мм оръдие GAU-23, пултове за изпълнение на комплексни бойни задачи и системи за високоточни оръжия, чийто работа се осигурява от използваната архитектура C2/ISR.

Самолетът MC-27J е създаден на база на популярния военнотранспортен самолет C-27J.

http://www.pan.bg/

 
Международна конференция на ветеранските организации апелира за мир
28.04.2014, 13:25

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР.  Снимка Димитър БебеновС призив към държавните глави , правителствата, обществените ветерански и младежки организации и към цялата световна общественост завърши Международната научна конференция, посветена на уроците от Първата световна война – 1914 -1915 г. Форумът се проведе в края на миналата седмица в Белград, Република Сърбия. Приветствие към участниците на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов прочете председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. В него се подчертава вековният стремеж на Балканските народи за мир и разбирателство.

Преди конференцията бе учреден Регионален съвет на ветеранските организации на страните от Югоизточна Европа – членове на  Международния консултативен комитет на организациите на офицерите от запаса и резерва (МКК). Такива структури МКК, чийто централно ръководство е в Москва, има в Югозападна Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка. За председател на съвета бе избран генерал-полковник от резерва Видойе Пантелич, който е и вицепрезидент на МКК. В бюрото, което се явява ръководния орган на Регионалния съвет, влиза и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР.

Голямото значение на създаването на Регионалния съвет, посочи в изказването си генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, е в необходимостта от обединение на усилията на нашите организации за създаване на благоприятни условия за устойчиво развитие на  държавите ни  и за нашия по-сериозен принос за укрепването на мира в регионален и глобален план. Той отбеляза опита на българската организация в двустранен и многостранен план, като информира за сключените споразумение за сътрудничество със сродни сдружения в Русия, Сърбия, Македония, Румъния, Черна гора, Република Сръбска и Албания.

Изключително важно място в дейността на СОСЗР заема Международната конфедерация на офицерите от резерва на НАТО – СИОР, подчерта генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, в която нашият съюз членува вече десет години. Той запозна членовете на съвета с историята, организацията и задачите на СИОР. Генерал Топалов се спря и на подготовката на България и респективно на СОСЗР за приемане на президентството на конфедерацията за периода 2014-2016 г. Ние смятаме, посочи той, че успешната ни работа по председателството на СИОР ще бъде предпоставка за по-тясно сътрудничество с МКК.

Първата проява на Регионален съвет на ветеранските организации на страните от Югоизточна Европа – членове на  МКК, че двудневната Международната научна конференция, посветена на уроците от Първата световна война – 1914 -1918 г. Тя бе под патронажа и с участието на министъра на отбраната на Република Сърбия Родич Небойша. В нея участваха представители на Австрия, България, Унгария, Израел, Йордания, Испания, Казахстан, Македония, Русия, Сърбия, Република Сръбска, Словакия , Черна гора и Чешка република. Почетни гости имаше от Норвегия, Албания, Румъния, Турция, Франция, включително и от Международната организация на миротворците „Войници на света“ на Украйна. В пленарните заседания се изказаха над 30 професори и доценти от страните участници. Българският доклад бе на историка Игнат Григоров. Той акцентира върху пътя на България към Централните сили – 1914-1918 г.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Москва могат да закрият информационното бюро на НАТО
28.04.2014, 09:58

Информационното бюро на НАТО в Москва може да бъде закрито в отговор на решението на алианса за прекратяване на сътрудничеството с Русия, съобщил днес източник на министерството на отбраната на Русия.

„Това води до ответна мярка, тъй като в днешните реални условия не може да се намери общ език с НАТО”, съобщил източникът.

В Москва се усъмнили в ефективността на продължаване на работата на информационното бюро след като на 1 април МВнР на страните на НАТО решили да замразят гражданското и военното сътрудничество с Русия. Повлияло също и решението на ръководството на алианса да забрани достъп в щаб-квартирата на НАТО почти на всички сътрудници на постоянното представителство на Русия.

 
Пакистан получи първата партида йордански F-16
28.04.2014, 09:36

Ф-16Пакистан получи първата партида от пет от договорените 13 йордански изтребители F-16 (дванадесет едноместни F-16А и един двуместен F-16В). Самолетите са доставени във военновъздушната база Mushaf Mir. Така след получаването на останалите осем изтребителя от Йордания пакистанските ВВС ще разполагат с общо 76 F-16.

Според някои медии договорените йордански изтребители са преминали модернизацията до стандарта Mid-Life Update (MLU) и имат остатъчен ресурс от 3000 часа, като срокът им на служба е удължен до 2034 г. Други източници твърдят, че получените изтребители ще бъдат модернизирани в Пакистан, както и че те са били вече модифицирани във варианта за ПВО изтребители (ADF).

http://www.pan.bg/

 
4 британски изтребителя „Тайфун" заминават за Литва
28.04.2014, 09:18

TyphoonЧетири изтребителя „Тайфун" от Краските военновъздушни сили на Великобритания днес излитат от базата си в графство Линкълншир, за да се отправят към Литва, предаде Би Би Си.

Британските самолети заедно с 6 полски изтребителя ще патрулират по източния фланг на НАТО.

През миналата седмица близо до границите на британското въздушно пространство бяха забелязани руски бомбардировачи. За това беше съобщено в официална информация на министерството на отбраната на Великобритания.

Британските ВВС вдигнаха по тревога изтребители „Тайфун" от база в Шотландия.

От своя страна американското министерство на отбраната съобщи, че в петък, 25 април, нееднократно са нарушавали въздушното пространство на Украйна. Представител на пресслужбата на Пентагона заяви пред Би Би Си, че инцидентите са регистрирани в граничните райони между Русия и Украйна.

Съобщава се също, че през тази седмица около 100 британски военни ще пристигнат в Естония за участие във военни учения, които на планирани отдавна, според съобщение на британското министерство на отбраната.

 
В Пловдив ще се проведе тренировка на транспортната авиация на ЕС
28.04.2014, 09:04

Третата годишна тренировка на транспортната авиация на ЕС (European Air Transport Training - EATT14) ще се проведе между 16 и 27 юни 2014 г. от летище Пловдив. Тренировката е под егидата на Европейската отбранителна агенция.

Основната задача на EATT14 е да се достигне ниво на кооперация между тактическата транспортна авиация на отделните страни в областта на операциите и обучението. Целта на тренировката е запазване на нивото на натренираност или достигане на нови способности от участниците.

По време на учението ще бъдат разиграни различни сценарии в зависимост от тактиките и изискванията към конкретното обучение (тактическа навигация, полет във формация, десантиране на хора и товари или комбинирани въздушни операции). В рамките на различните мисии ще бъдат имитирани различни наземни и въздушни заплахи.

Трудността на задачите ще се повишава постепенно, започвайки със задачи за един самолет и достигайки мисии с използването на няколко машини.

В ЕАТТ14 ще се включват 14 страни с военна техника, а други седем ще изпратят наблюдатели.

Страните, които ще участват с техника са Белгия (един С-130 Hercules и два екипажа), България (един C-27J Spartan и два екипажа), Германия (един С-160 Transal и два екипажа), Гърция (изтребители и летящи радари от собствените си бази), Испания (един CN-295 и два екипажа), Италия (един С-130J Super Hercules и два екипажа), Литва (един C-27J и един екипаж), Норвегия (един С-130J и два екипажа), Франция (един С-130 Hercules и два екипажа), Холандия (един С-130 Hercules и два екипажа) и Чехия (един CN-295 и два екипажа)

Ще има наблюдатели от Австрия, Великобритания, Португалия, Румъния, Унгария, Финландия и Швеция.

Денят за високопоставени гости ще бъде на 26 юни 2014 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Шефът на НАТО не беше тук само от учтивост
28.04.2014, 08:48

Изненадващото посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен броени дни след визитата на заместника му Тери Стаматопулос в България беше ясен знак, че едва ли става дума само за учтивост по случай 10-годишнината от членството ни и за да получи ордена си "Стара планина" поради изтичане на мандата му. Шефът на алианса очевидно имаше да каже нещо много важно.

Така и стана. Въпреки очакванията, че визитата ще мине под знака на събитията в Украйна, се случи съвсем друго. След срещите с президента, премиера и министрите на отбраната и външните работи Расмусен даде ясно да се разбере, че България трябва да увеличи бюджета си за отбрана, армията трябва да се модернизира спешно и да се намали зависимостта си от Русия и да се купят бързо нов тип западни изтребители.

Изненадани ли бяха обаче българските власти от тези послания на Расмусен? Оказва се, че не. Всички предпочетоха да мълчат гузно или да повтарят казаното от генералния секретар. Премиерът Пламен Орешарски дори заяви, че ще намерят резерви в бюджета, за да започне модернизацията на армията..........Прочети още

 

 
Плевнелиев: Трябва да свикнем с активност на НАТО в Черно море
27.04.2014, 23:07

Росен Плевнелиев “Свидетели сме на една нова, агресивна политика от страна на Русия и трябва да си направим съответните изводи. Ясно е, че Русия води националистическа политика и че постави под въпрос фундаментите на международното право чрез анексията на Крим.” Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за германското радио “Дойчландфунк”, посветено основно на отношението на България към кризата в Украйна.

ЕС трябва да даде ясен отговор на политиката, която ни връща в XIX век и времето, когато Великите сили са вземали решения вместо малките държави, посочва президентът в отговор на въпрос дали България се притеснява повече от агресивната политика на руския президент Владимир Путин, или от това, че може да бъде засегната от санкциите срещу Москва.

Бъдещето на Украйна не може да зависи от една или две велики сили, то трябва да се реши от украинския народ, заявява Плевнелиев. Това може да стане на президентските избори на 25 май и защо не и с референдум за бъдещето на страната. Но в момента сме свидетели на дестабилизация в Украйна, която се извършва точно преди тези най-важни за нея избори, казва още Плевнелиев. На въпрос дали България ще поиска засилено присъствие на НАТО най-малкото за наблюдение на въздушното пространство, Плевнелиев отговаря: “Вече виждаме засилена активност на НАТО с кораби в Черно море. Това е координирано с нас. В бъдеще ще трябва да свикнем с това, че ще има засилена активност и повече учения на български, румънски, турски, но и американски, френски и други армии на партньорски държави в Черно море.”

Плевнелиев признава, че в България тече дискусия за отношението към Русия и че понякога се пита дали някои политици от социалистическата партия наистина са разбрали, че България принадлежи към семейството на Европейския съюз. Приоритетите на България трябва да бъдат енергийната независимост, енергийната ефективност и енергийната диверсификация, посочва президентът и допълва, че след газовата криза през 2008 г. България е започнала работа по изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция.

http://www.24chasa.bg/

 
Казах на Добри Джуров, че той уби сина си
27.04.2014, 22:35

Загиналият син на Добри Джуров - старши лейтенант Чавдар Джуров.От малък съм запален по авиацията. Като завърших механотехникума, ме определиха да ставам локомотивен инженер в завод „Васил Коларов“. Аз отказах, исках да уча за пилот. Извикаха ме при Пенчо Кубадински да види кой е тоя, дето не иска да е инженер. Той ме смъмри: „Ние ти пъхаме късмета в ръцете, пък ти се дърпаш.“ Минаха години, аз вече бях командир на авиобазата в Каменец, когато веднъж Тодор Живков със свитата си закъса наблизо. Делегацията тръгнала да се прибира през Летница и Левски за София, обаче на Летница затънали в снеговете. Тогава беше люта зима. Обадиха ми се от гарата, че най-големите хора в държавата закъсали.

Изпратихме бронирани коли за ги извадят от преспите, и ги доведоха в Каменец. Чаках ги в канцеларията с топъл чай. Вечерта спаха при нас, изпратихме ги чак на другия ден. По едно време Пенчо Кубадински ми вика изненадан: „Че аз тебе те познавам отнякъде?“ „И аз ви познавам“, му отвърнах. „Кажи де, откъде ме знаеш?“ - настоя той. „Ще кажа, ама няма да ви е удобно“, му отговорих. А Тодор Живков като чу, само поклати глава: „Пенчо, пак си забъркал нещо май?“......Прочети  още

 
Бюджетните съкращения на САЩ не се отразиха на Lockheed Martin
27.04.2014, 21:48

Оръжейният производител Lockheed Martin опроверга очакванията, че съкращенията на военния бюджет на САЩ ще доведат до негативни финансови резултати. Компанията отчете силно първо тримесечие, както и увеличи прогнозата си за годината.

Приходите през първите три месеца на годината се увеличиха с 3.8% спрямо същия период на предходната до 10.7 млрд. долара, докато нетната печалба скочи с 23% до 933 млн. долара. Lockheed Martin увеличи прогнозата си за печалбата на акция на 10.50 до 10.80 долара за брой, докато предишните очаквания бяха за 10.25 до 10.55 долара. Приходите за цялата 2014 г. се очаква да останат непроменени в рамките между 44 до 45.5 млрд. долара. Добрите резултати и повишените прогнози са в резултат на успехите на Lockheed Martin, които успя да реализира на международния пазар за оръжейни технологии. Тези поръчки успяха да неутрализират ефекта на свиването на бюджета за отбрана на САЩ.

Ръст в чужбина

Според главния финансов директор на Lockheed Martin Брус Танър продажбите към американските въоръжени сили се очаква да намалеят с 6%, а през миналата година те са се свили с 4%. Но от оръжейния концерн предвиждат до 20% ръст на международните поръчки през тази година, а през 2013 г. те са скочили със 17%. Друг ключов аспект, който повлия положително на резултатите на компанията, е постигането на по-голяма ефективност по вече сключените договори с Пентагона.

Lockheed Martin е основен разработчик по някои от най-важните и големи проекти за модернизиране на американските въоръжени сили, сред които е мултифункционалният изтребител от пето поколение F-35. По думите на Танър новият изтребител ще допринесе за 25% от приходите на компанията, когато програмата достигне своя пик през 2018 г.

Някои анализатори смятат, че Пентагонът ще предпочете да намали финансирането по малките контракти, вместо да се отказва от мащабните проекти като F-35, за да може по-ефективно да свие разходите. "Мисля, че това ни помогна да преодолеем по-леко съкращаването на американския военен бюджет, въпреки че приходите ни по това перо са надолу с 10% през последните две години", коментира Брус Танър, цитиран от Financial Times.

Продажби от пето поколение

Основният бизнес на Lockheed Martin – самолетостроенето, отчита 4% увеличение на оперативната печалба до 393 млн. долара през първото тримесечие, като продажбите са нараснали с 6% до 3.93 млрд. долара. Компанията дължи това на намаления риск по програмата за модернизиране на транспортните самолети C-130 Hercules и навлизането на следващия етап в производството на изтребителите F-35. Програмата по лекия изтребител от пето поколение беше заплашена от намаляване на планираните поръчки за САЩ и съюзниците й, но постепенно започва да набира сила. Австралия например обяви в сряда, че ще купи допълнителни 58 F-35 на обща стойност 11.6 млрд. долара. Най-засегнато от намаляването на разходите за въоръжение от страна на САЩ се оказва звеното за информационни системи, постъпленията там са се свили с 9% до 1.91 млрд. долара, а печалбата съответно с 8% до 174 млн. долара.

http://www.capital.bg/

 
Турските разузнавачи вече са под контрола на парламента
27.04.2014, 21:22

Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа новата редакция на спорния закон, който дава по-големи права на турската разузнавателна агенция (MIT).

Законът, който вече влезе в сила с публикуването си в държавен вестник, бе гласуван в четвъртък от парламента. Опозицията, която остро го разкритикува, предвижда да го оспори пред Конституционния съд, предаде АФП.

Текстът, внесен преди общинските избори на 30 март, спечелени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предизвика много критики и държавният глава поиска той да бъде преработен. В новия вариант, вече подписан от Гюл, разузнавателните служби са поставени под контрола на парламента, където специална комисия ще бъде натоварена да следи MIT, полицията и разузнавателните служби на жандармерията.

Новият закон дава право на MIT да послушва телефонни разговори и да събира сведения във връзка с "тероризма, международните престъпления и чуждото разузнаване". Той дава и съдебен имунитет на членовете на MIT в упражняване на техните функции и предвижда присъди до 10 г. затвор за разпространяване на поверителни документи на MIT.

http://www.duma.bg/

 
Кой какъв е в генералските рокади?
27.04.2014, 21:04

Очаква се на 5 май президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев да връчи генералски и адмиралски пагони на офицери повишени във висше военно звание. Предложенията на правителството за кадровите рокади по върховете на Въоръжените сили са известни. От тях става ясно например, че генерал Симеон Симеонов е подал рапорт за освобождаване от военна служба поради придобиване право на пенсия, независимо че, според закона, има още три години до навършване на пределна възраст за званието, което притежава. Във въоръжените ни сили обаче има само една длъжност за четиризвезден генерал или адмирал. Тя е за началник на отбраната.  

В Указ № 85 от 28 февруари 2012 г. за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили на Република България, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания ще има само една промяна, която запазва на командира на 68 бригада „Специални сили” званието „бригаден генерал”. Длъжностите в администрацията на Министерството на отбраната, в Българската армия, в служба „Военна полиция”, във военните академии и военните училища, в Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана се запазват съгласно действащия указ.

Трима офицери ще изпълняват длъжности за по-високи звания без да са ги придобили. Това са началникът на отбраната, един от неговите заместници и началникът на ВМА. По тази причина бе променен и Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили............Прочети още

 
Започва подготовката за провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия
27.04.2014, 17:43

Във вторник, 29 април, започва подготовката за провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили на Република България ще изпълнят тренировъчни полети с прелитане на малка височина над град София /площад “Княз Александър I”/ на 29 април, 30 април и 5 май от 10:00 часа до 11:30 часа и от 14:00 до 15:30 часа.

В периода от 1 до 4 май са определени резервните дни за провеждане на тренировъчни полети от летищата Враждебна и Граф Игнатиево в летищен район София в същите часове.

На 6-ти май, в Деня на храбростта и празник на Българската армия ще бъдат изпълнени полетите на малка височина над град София /площад “Княз Александър I”/, по време военния парад от 10:00 часа до 11:00 часа.

http://www.mod.bg/

 
Имаме най-новата военна база в Европа
27.04.2014, 16:57

 

 

 

Полк. Явор Матеев, началник-отдел "Съвместни съоръжения" в Министерството на отбраната, пред "Капитал"

 
Ангел Найденов ще открие социална кухня в Асеновград
27.04.2014, 12:25

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре социална кухня в гарнизонния военен стол на град Асеновград от 14.00 часа, съобщи Пресцентърът на МО.

Чрез социалните кухни към Министерството на отбраната се предоставя безплатен обяд през работната седмица на пенсионирани военнослужещи, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали с принос към отбраната на страната.

Министър Найденов ще проведе и среща с ръководства и членове на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите от Асеновград в сградата на община Асеновград от 14.45 часа.

По-късно същия ден от 17.00 часа министър Найденов ще се срещне и с представителите на военнопатриотичните и военнородолюбивите съюзи от Пловдив във Военния клуб в града.

 
Филипините разрешиха по-голямо военно US присъствие в страната за 10 г.
27.04.2014, 11:40

САЩ и Филипините са постигнали 10-годишен пакт, който ще позволи по-голямо американско военно присъствие в страната, съобщава АП, позовавайки се на филипински официални представители на правителството и секретни правителствени документи.

Споразумението ще предостави на американските войници временен достъп до местни военни поделения, където те ще могат да разположат бойни самолети и кораби.

Двама официални представители на филипинското правителство обявиха, че двете страни ще подпишат споразумение за сътрудничество в отбраната в понеделник във военното министерство на Филипините в столицата Манила. Това ще стане малко преди да пристигне американският президент Барак Обама в страната, която визита е последната от обиколката му в Азия.

Обама вече посети Япония, Южна Корея и Малайзия.

http://news.ibox.bg/

 
Ким Чен Ун: Модернизираме армията, за да победим САЩ
27.04.2014, 11:32

Ким Чен УнСевернокорейският лидер Ким Чен-ун призова армията да се модернизира и да гарантира, че ще спечели всяка конфронтация със САЩ, предаде Ройтерс. Изказването е вследствие на изказване на президента Барак Обама, който предупреди КНДР, че е готов да използва военната мощ на страната си, за да защити своите съюзници в лицето на Южна Корея.

"Ким Чен-ун подчерта необходимостта да се подобри функционирането и ролята на политическите органи на армията, за да може тя да запази славната история и традиция да бъде армия на партията, да печели една победа след друга в сблъсъка със САЩ и да изпълнява похвално задачата си като ударна сила и водач в изграждането на просперираща нация", съобщи севернокорейската новинарска агенция.

Същевременно Ким Чен-ун показва, че следва примера на своите предци, участвайки в стрелби на далекобойната артилерия.

Стрелбите са по случай 82-годишнината от създаването на Корейската народна армия. Празникът се отбелязва на 25 април, уточнява официалната агенция на страната.

През последните дни в страната се провеждат редица демонстративни учения.

Ким Чен-ун беше официално провъзгласен за върховен главнокомандващ на армията на 30 декември 2011 г. Това стана след смъртта на Ким Чен-ир, който имаше обичай да се снима с военни и да извършва проверки на поделения.

 
Скандалът с оградата приключи със "забележки"
27.04.2014, 11:25

Скандалът с оскъпяването на оградата на границата с Турция приключи. Военният министър е издал заповеди за наказания - "от забележка" до "предупреждение за уволнение", съобщиха за "Труд" от Министерството на отбраната.

Те не назоваха брой и имена на наказаните. В началото на 2014 г. премиерът Пламен Орешарски поиска проверка да установи как цената на съоръжението е скочила от 5,1 млн. лв. на 9,6 млн. лв. Инспекторатът към МС откри редица нарушения и препоръча на министрите на отбраната и на вътрешните работи Ангел Найденов и Цветлин Йовчев да предоговорят цената и да накажат виновните.

Найденов първо обяви, че ще накаже 4-ма генерали, 3-ма полковници, подполковник и цивилен служител. Йовчев се разграничи с думите, че "МВР няма касателство".

Вместо сериозни наказания за надписаните сметки ръководството на армията повиши командващия пехотата ген. Нейко Неков, който сключи договорите за строеж на оградата. Той ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на Найденов щяха да бъдат наказани за пропуски в маркетинговото проучване за оградата.

http://www.trud.bg/

 
Индия проведе изпитания на нова ракета
27.04.2014, 10:50

Индия успешно изпита изстрелване на противобалистична ракета, способна да порази цели извън атмосферата. Това е голяма стъпка в развитието на система за противоракетна отбрана - една шепа страни притежават такава, съобщава Ройтерс.

Индия, която граничи с ядрен Пакистан и Китай, развива двустепенна провтиракетна система за отбрана, която ще действа като „чадър" при атака с балистични ракети.

Този тест е част от противоракетната система за отбрана, която развиваме, каза Рави Гупта, говорител на Организацията за изследване и развитие на отбраната.

Той допълни, че мисията е изпълнена и е прихваната целта.

В момента само САЩ, Русия и Израел развиват противобалистична система за отбрана. Още индийски ракети

 
Новите руски корвети извършиха пускове с ракетните комплекси "Уран"
27.04.2014, 10:18

проект 20380Пресслужбата на Западния военен окръг на ВС на Русия съобщи, че на 25 април 2014 година екипажите на корветите „Сообразительный”, „Стерегущий” и „Бойкий” проект 20380 под ръководството на началника на щаба на Балтийския флот контраадмирал Сергей Попов са провели тактически учения с бойни пускове на противокорабни ракети на полигони в Балтийско море.

Ракетните стрелби са се провеждали едновременно от трите кораба с използване на главното ударно оръжие на корветите – противокорабния ракетен комплекс „Уран” по сложна морска мишена, имитираща отряд бойни кораби на условен противник. – (видео)

След успешно поразяване на целите с екипажите са били проведени тренировки по радиоелектронна борба, борба за живучест, противодиверсионна отбрана и отработване на елементи на съвместно маневриране.

Корветите от проект 20380 (тип "Стерегущий") се строят за ВМФ на Русия от началото на 2000-те години. В момента в състава на флота има три такива кораба, като с четвъртият – корветата "Стойкий" – се провеждат изпитания. В различни стадии на строителство са две корвети проект 20380 и още две – от усъвършенствания проект 20385 с усилено въоръжение. – Още за проект 20380

 

 
Военноинвалидите организират родолюбиви прояви в навечерието на 6 май
26.04.2014, 23:00

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и Гражданско сдружение «Епископ Йосип Щросмайер» канят представители на военно-патриотичните съюзи и на цялото българско гражданство да се присъединят към техните прояви в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

На 29 април от 10,00 часа ще бъде тържественото откриване на възстановения първи войнишки паметник в България на участници и загинали в Балканските войни 1912-1913 година от село Илиянци, намиращ се в кв. «Илиянци» градинката бул. «Рожен» и ул. «Братя» в зелената площ в дясно от булеварда. До мястото може да се стигне с трамвай № 11 и 12 на спирка «Грозден» или автобус № 83, като след това се повърви по булеварда в посока Илиянци. На събитието ще присъства г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община. Поканени са президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и др.

На 30 април от 11,00 часа ще се проведе церемония за отдаване на почит на загиналите във войните за освобождението и независимостта на България пред паметника на загиналите герои в градинката «Св. Тройца» (бул. Габрово и ул. Пиротска» - Трето районно управление на МВР). За допълнителна информация - тел. 0886-09-39-19, Трифон Павлов – председател на сдружение «Епископ Йосип Щросмайер».

http://www.otbrana.com/

 
Реставрираха първия български войнишки паметник
26.04.2014, 20:13

Първият български войнишки паметник, който се намира в столичния квартал „Илиянци", бе реставриран.

Монументът ще бъде тържествено открит и преосветен на 29 април от 10 часа.

Паметникът се намира столичния квартал „Илиянци". Монументът е издигнат през 1913 година в памет на участвалите и загиналите български войници от тогавашното едноименно село през Сръбско-българската война от 1885 година и Балканските войни от 1912-1913 година.

Издигнат е със средства, събирани от местните хора, по проект на италианският скулптор и каменоделец Джулиано. На паметника са изписани имената на 69 жители от тогавашното село Илиянци, оставили своите кости по бойните полета и дали живота си за България във войните за национално обединение.

Сега паметникът е реставриран от Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" и с помощта на Националния комитет за честване на 100 години от Балканските войни, както и на други патриотични организации и граждани първи войнишки паметник в България.

http://www.cross.bg/

 

САЩ увеличават броя на своите разузнавачи в Ирак

26.04.2014, 20:08

Съединените щати увеличават броя на своите разузнавачи в Ирак и организират спешни срещи във Вашингтон и Багдад, за да намерят начини да се справят с нарастващото насилие от страна на ислямистки бунтовници. Това съобщиха източници от американското правителство, цитирани от Ройтерс.

Екип на Пентагона, съставен от високопоставени служители, в момента е в Ирак, за да оцени възможностите за подпомагане на иракските въоръжени сили в борбата им срещу радикалните джихадисти от Ислямска държава в Ирак и Леванта, предава БНТ.

Броят на разузнавателния персонал на САЩ в Багдад е започнал да нараства, но продължава да е относително малък, заявили един бивш и двама настоящи служители от американските служби за сигурност. Американските военни оказват натиск да се направи повече, но не е ясно дали Белият дом иска да се намеси по-дълбоко, отбелязал един от източниците.

В Ирак са останали само стотина американски военни, които си сътрудничат с иракските сили за сигурност.

http://www.cross.bg/

 
Хиляди бомби от ВСВ скрити в центъра на София
26.04.2014, 19:57

Зачестяват случаите на намерени снаряди и гранати от Втората световна война по тавани и мазета на стари къщи в столицата. Това съобщиха от военното министерство. Статистиката сочи, че годишно се обезвреждат по около 1300 боеприпаса, намерени в къщите на хората или на открити пространства при започването на нови строежи.

Вече е ясно какъв вид е снарядът, който беше открит в тавана на къща в центъра на София преди месец и взривен на полигона в Сливница.

Това е 75-милиметров снаряд от Втората световна война с мощност 500-600 грама тротилов еквивалент, който в открита местност може да поразява до 300 м в радиус, но в затворено помещение дава по-големи поражения. Детонация на такъв снаряд може да се задейства, ако бъде изпуснат или хвърлен. Това съвсем не е единичен случай обаче. При изкопни работи за новострояща се сграда миналата година на Сточна гара е открита 200-килограмова авиобомба от Втората световна война, предава ТВ7.

Ако тя се беше взривила, щеше да има поражения в цяла София, а сградите в близост да са без стъкла. Зачестили са случаите и на открити ръчни гранати под покривите на старите къщи. От началото на годината досега има осем такива случая. Миналата година в сградата на фирма в Нови Искър са намерени близо 400 гранати от Първата световна война.

Обезвреждането на такива боеприпаси се ръководи от общо 16 формирования на Сухопътни войски, които покриват цялата територия на страната.

Ако откриете нещо подобно, не трябва да го пипате или местите, a да се отдалечите от него и веднага да подадете сигнал в МВР или кметството. Сигналът се подава в Сухопътни войски.

http://www.cross.bg/

 
Новият Ил-38Н
26.04.2014, 16:03

Ил-38В град Жуковски край Москва е отбелязана появата на преминаващия изпитания модернизиран противолодъчен самолет Ил-38Н с новата разузнавателно-прицелна система "Новелла-П-38".

Предполага се, че това е първият самолет Ил-38, модернизиран според тригодишен контракт на стойност 3,45 млрд рубли, сключен на 25 май 2012 година между Министерството на отбраната на Русия и ОАО "Авиационный комплекс имени С.В. Ильюшина" за серийна модернизация до вариант Ил-38Н на пет строеви самолета Ил-38 на руската военноморска авиация.

 
Компанията SpaceX съди армията на САЩ за правото да изстрелва военни сателити
26.04.2014, 14:52

Изпълнителният директор на SpaceX Елън Мъск обяви, че компанията му съди военновъздушните сили на САЩ за правото да се конкурира за военните космически поръчки, пише Motherboard. Мъск посочи, че се „пропиляват милиарди долари на данъкоплатците“ заради военните договори с джойнт венчъра между Lockheed Martin и Boeing. По-рано тази година военновъздушните сили на Съединените щати подписаха сделка с двете фирми, без да позволят на други предприемачи да се съзтезават. Мъск заяви, че компанията му е пожелала да бъде разгледана, но искането й е било отхвърлено. Той подчерта, че неговата ракета Falcon 9 е четири пъти по евтина и не по-малко надеждна от ракетите на Lockheed Martin и Boeing, които извеждат сателити в орбита. По думите му Falcon 9 е по-нова и по-добра от Atlas 5 и Delta 4, които са разработени през 90-те години.

SpaceX се превърна в сериозен играч в космическия бизнес през последните няколко години. Тя е първата комерсиална компания, която снабдява Международната космическа станция и наскоро направи тест на версия на ракетата си носител Falcon 9 за многократно изстрелване. Мъск отбеляза, че като цяло приземяването й е било успех. Ракетата спусна колесниците си и се приводни вертикално в Атлантическия океан, но беше повредена от насрещни вълни. Крайната цел е да се постигне кацане с прецизността на хеликоптер. Използването на ракети за многократна употреба може да намали цената на излитанията в Космоса до 70 процента.

http://www.focus-news.net/

 
Пет души загинаха при катастрофа на хеликоптер на Великобритания в Афганистан
26.04.2014, 14:45

Пет военнослужещи от британските сили в Афганистан загинаха днес, при катастрофа на хеликоптер Westland Lynx АХ9А на британските ВВС, предаде BBS News. Инцидента е станал близо военновъздушната база в Кандахар.

Според британското Министерство на отбраната е заявил, че катастрофата е станала факт при рутинен полет над провинция Кандахар в южната част на Афганистан. Трима от загиналите са от армейската авиация и по един от Кралските ВВС и армейския резерв.

Според генерал-майор Ричърд Фелтън, командир на единното вертолетно командване на Великобритания, е заявил, че става въпрос за трагичен инцидент и няма признаци за вражеско огнево въздействие.

Катастрофата е втори фатален инцидент за британските въоръжени сили в Афганистан. През 2006 г. катастрофира разузнавателен самолет Nimrod MR2, като при инцидента загинаха 14 военнослужещи.

Катастрофата с Lynx AH9A е първата за модела, който е специално създаден за да се справя с високите температури и големите надморски височини в Афганистан. Модификацията на вертолета АН9 е извършена от AgustaWestland и включва поставянето на по-мощен двигател LHTEC CTS800-4N, който се използва и от новия AW159 Wildcat. До инцидента Великобритания експлоатираше 16 такива вертолета, а други шест бяха на дългосрочно съхранение.

 

 
Турските ВВС извършат наблюдателни полети над Русия
26.04.2014, 14:32

CN-235 Самолет за наблюдение CN-235 с турски военни експерти в рамките на Договора за открито небе изпълнява наблюдателни полети над територията на Русия в периода от 26 до 30 април, съобщава военното ведомство на Русия.

Маршрутите на полетите са съгласувани с руските военни специалисти, които ще се намират на борда на турския самолет с цел контрол на спазването на всички параметри на наблюдателната мисия.

Съобщава се, че на CN-235 е монтирано специално оборудване за извършване на наблюдателни мероприятия, които имат международна сертификация. Турската машина не е въоръжена.

 
Виетнам ще въоръжи новите 2 "Гепард"-а със ЗРАК "Палма"
26.04.2014, 13:45

ЗРАК "Палма" ВМС на Виетнам съобщиха че двете строящи е се момента фрегати "Гепард 3,9" (проект 11661), които за номер 3 и номер 4 в серията, ще бъдат въоръжени със системата за близка ПВО "Палма" производство на конструкторското бюро "Нуделман"

Първите две фрегати Dinh Tien Hoang и Ly Thai Ho, които бяха приети на въоръжение през март и август 2011 г. имат подобни системи.

ЗРАК "Палма" е комбинация от свръхзвуковите ракети "повърхност-въздух" "Сосна-Р" и две 6-цевни оръдия АО-18КД с калибър 30 мм. Системата за управление на огъня (СУО) е 3В-89 - електро-оптична, многоканална, защитена от средства за РЕБ. Има радарно подсигуряване на СУО.

Според КБ "Нуделман" "Палма" може да обстрелва едновременно до 6 цели на дистанция до 8 км в зависимост от броя на инсталираните модули. Зоната за поразяване е от 0,2 до 4 км на височина до 3 км за оръдието и от 1,6 до 10 км на височина до 5 км за ракетите.

http://www.airgroup2000.com, Д.Ставрев

 
МО: Няма български военни експерти, задържани в Украйна
26.04.2014, 13:15

Във връзка с публикации в руските медии Ви уведомяваме, че няма български военнослужещи и представители на Министерството на отбраната сред задържаните в Украйна военни експерти. Съобщението е на Пресцентъра на МО. Министерството на външните работи категорично потвърди, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи.

Някои от руските и украинските медии съобщават, че проруските федералисти в град Славянск са задържали автомобил с представители на ОССЕ, които впоследствие се оказаха, че не принадлежат към организацията, а са военни наблюдатели. Медиите съобщаваха както за различен брой задържани, така и за различната им националност.

Революционният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов, издигнат след настоящите събития, съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. Пономарьов заявява пред телевизия НТВ, че става дума за граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

По-късно стана ясно, че хората, с които е изгубена връзка в Славянск, са военни инспектори, а не наблюдатели от ОССЕ. Тези инспектори са изпратени от страните-членки на ОССЕ в рамките на Виенския документ „За мерките по укрепване на доверието и сигурността” от 2011 година. В състава на мисията са четирима германци , един чех, един датчанин, един швед и един поляк.

Украйна призова за незабавното освобождаване на задържаните от сепаратисти инспектори от ОССЕ „Задържането и принудителното държане на международни наблюдатели, които се ползват с привилегиите и имунитета на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, е поредното потвърждение за престъпния и терористичен характер на дейността на въоръжените групировки на сепаратистите в Донецка област, които са вдъхновени и подкрепяни от руските спецслужби”, се посочва в съобщение на руското министерство на външните работи.

САЩ също призоваха за незабавното освобождаване на задържаните в Славянск наблюдатели. „Ние сме дълбоко обезпокоени от съобщенията за задържането на международни наблюдатели в Славянск. Ние осъждаме тези действия и изискваме незабавното освобождаване на задържаните”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки. По нейните думи международните наблюдатели се намират в Украйна в съответствие с Виенския документ относно повишаване на доверието във военната сфера. Провеждат се преговори за освобождаване на задържаните в Славянск.

http://www.otbrana.com/

 
Русия е предала на украинската страна 429 единици въоръжения и военна техника
26.04.2014, 09:07

Русия е предала на Украйна 429 единици въоръжения и военна техника, като военното ведомство и ГЩ на ВС на Украйна вземат мерки за извеждане на военните части (подразделения) и учреждения на украинските ВС от територията на Крим в пълен състав и с щатното си въоръжение.

Според данни на ГЩ на Украйна, към 24 април, от Крим са изведени 429 единици въоръжения и военна техника, от тях: 13 кораба и катера на ВМС, 181 единици автомобилна техника, над 60 единици бронетехника и 25 единици авиационна техника, както и ракетно-артилерийско въоръжение и друга техника.

До сега от територията на Крим се изнесени 105,5 тона военно имущество. На територията на Украйна са пристигнали 4124 човека. От тях 1422 офицера, 103 курсанта, 1838 сержанта и войници по контракт, 18 служители и 743 членове на техните семейства, в т.ч. 274 деца.

www.mil.gov.ua

 
НАТО остана с два кораба в Черно море
26.04.2014, 08:07

DDG-75Американският ракетен разрушител USS Donald Cook DDG-75 напусна Черно море, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в руското министерство на отбраната. Корабът е преминал през Проливите в четвъртък и сега се намира в Егейско море.

"Така сега в акваторията на Черно море се намират два кораба на НАТО - американската фрегата USS Taylor FFG-50 и френският разузнавателен кораб FS Дюпюи де Лом A759, влезли там съответно на 22 и 10 април", добави източникът. Според него в момента фрегатата е недалеч от Констанца, а френският кораб - в грузинското пристанище Батуми. "Що се касае до френския миноносец Dupleix D641, който според предварително разпространената информация трябваше да влезе в Черно море на 26-27 април, то пристигането му в този срок не се очаква", каза източникът. Преди да отплава, "Доналд Кук" и "Тейлър" са провели кратко учение с два румънски бойни кораба, като румънците са отработили абордаж на "Доналд Кук", чийто екипаж е играл ролята на "заподозрян", посочват медии в северната ни съседка.

ИТАР-ТАСС припомня, че сегашното пребиваване на "Тейлър" в Черно море е второ за последните два месеца. Корабът от ВМС на САЩ бе там от 5 февруари до 9 март. Русия протестира, че престоят е превишил с 11 денонощия установения от конвенцията от Монтрьо максимално допустим срок за пребиваване в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави, който е фиксиран на 21 дни. Официалната причина за забавянето бе повреда на витлото заради засядане в Самсун, Турция.

 
Ръководителите на генералните щабове на Русия и САЩ обсъдиха ситуацията около Украйна
26.04.2014, 07:25

Ръководителят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, генерал Мартин Демпси и началнк-щаба на Въоръжените сили на Русия, Валерий Герасимов, в телефонен разговор са потвърдили необходимостта от снижаване на напрежението в Украйна, съобщава ИТАР-ТАСС.

Двамата военначалници са пожелали „да се избягват грешките и да се поддържат контакти”.

Мартин Демпси е изразил сериозно безпокойство относно поведението на Русия, което според Вашингтон е опасно.

Герасимов е призовал американската страна да вземе мерки по намаляване на напрежението в Украйна и е отбелязал, че на 22 април новите украински власти за започнали силова операция с човешки жертви и е обърнал внимание, че в близост до границата с Русия действат моторизирани украински войски, предназначени за нахлуване и е съсредоточена значителна група войски.

„Загриженост предизвиква и увеличаването на количеството авиация на САЩ и американски военнослужещи в Прибалтика и Полша, както и присъствието на кораби на НАТО в Черно море”, е заявил Герасимов.

 
Генерал Попов обсъди авиационното образование с областния управител на Плевен
26.04.2014, 07:14

На срещата присъства и командирът на Учебната авиационна група „Георги Бенковски” полковник Григорий Стаменов.

Йончев сподели пред присъстващите желанието си за активна работа в посока разширяване на възможностите на университетите и модернизиране и актуализиране на техните специалности. Той бе категоричен, че висшите учебни заведения трябва да подготвят кадри, от които бизнеса има нужда и като пример посочи големия интерес, който вече има към бъдещия факултет по фармация към Медицинския университет и разкриването в Плевен на изнесен научен и образователен център на Пловдивския аграрен университет.

Генерал-майор Попов обоснова реалната нужда от разширяване на авиационното образование. Той информира, че тече интензивна дискусия за нуждата от подготовка на кадри и за гражданската авиация. Темата за възстановяване на Военновъздушното училище като национален образователен авиационен център многократно е поставяна през последните години. Активен е и интереса от страна на различни граждански структури и частни фирми, както и от чужди страни за обучение на специалисти за различните дейности, свързани с авиацията.

Областният управител заяви, че би подкрепил разкриването на национален образователен авиационен център в Долна Митрополия. Той бе категоричен, че една самостоятелна структура, която включва и граждански специалности по-успешно би кандидатствала за финансиране, включително и чрез възможностите на Интегрираните териториални инвестиции.

Илиян Йончев честити на генерал-майор Попов предстоящото му назначаване за заместник-началник на отбраната и му пожела ползотворна работа и бъдещи успехи.

 
Турция получи първите T-129A
26.04.2014, 07:08

T-129AАрмейската авиация на Турция е получила първите си щурмови вертолети T-129A. Машините са били доставени от производителя TAI на церемония на 22 април 2014 г. Това съобщава IHS Jane’s.

Не се уточнява колко броя от вертолетите са доставени на турските военни.

Турция в момента получава вертолетите в базовата им версия А, след което те трябва да преминат през модернизация за достигане на пълните характеристики в рамките на версията В. По първоначални планове първите Т-129А трябваше да са готови в средата на 2013 г., но възникнаха технически проблеми в рамките на изпитанията.

Т-129 e създаден на базата на италианския вертолет AgustaWestland AW129 Mangusta, но турската компания TAI доработва конструкцията за да отговори на изискванията на страната си.

Турция планира доставката на 60 такива вертолета, които да заменят сега използваните AH-1 Cobra. – Още за Т-129А

http://aeropress-bg.com/

 

 
Ако Швейцария не купи Gripen ще трябва да пенсионира F/A-18 по-рано
25.04.2014, 23:38

Gripen EАко швейцарците не подкрепят покупката на изтребителите Gripen E, то ВВС на страната ще трябва да пенсионира своите изтребители F/A-18C/D по-рано от предвиденото. Това се съобщава от Министерство на отбраната на Швейцария.

Според изчисленията на МО на Швейцария ако не бъде купен Gripen флотът от F/A-18 Hornet ще бъде пенсиониран през 2025 г., а не към 2030 г., както се планира към момента. Това ще се дължи на по-интензивната експлоатация, която ще се причини от липсата на допълващ изтребител.

В момента швейцарските F/A-18 налитат около 6000 часа годишно, което прави около 200 часа на самолет за година. Това ниво на натоварване се прави при положение, че наличните швейцарски леки изтребители F-5E Tiger поемат част от дневните задачи.

Към 2013 г. средният швейцарски F/A-18 има натрупан над 2500 часа нальот, при технически ресурс на планера от 5000 часа. При повишаване на интензитета на полети още към 2025 г. ще започва да се изчерпва техническия ресурс.

Друго предизвикателство пред което може да се изправят швейцарските ВВС е преминаване на бойно дежурство 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В момента швейцарските изтребители дежурят само в рамките на стандартното работно време. В такъв случай нальотът ще се повиши още повече, поради необходимостта от трениране на допълнителни летци.

Изявлението на швейцарското МО идва в рамките на кампанията, която се води преди референдумът за покупката на 22 броя Gripen E. Швейцарският народ ще даде мнение по темата в рамките на референдум на 18 май.

http://aeropress-bg.com/

 
Краматорски дух ли свали хеликоптера?
25.04.2014, 23:15

На 25 април летището на Краматорск бе разтресено от три силни взрива. Грохна в стълб огън и дим транспортен хеликоптер Ми-8, изгоря стоящ наблизо самолет Ан-2, пише Комсомолская правда.

Жителите на Краматорск, които живеят в очакване на нападение, след събитията в Славянск бяха силно изплашени.

-Помислих си, почна се!- заявяви местният жител Валерий Караченцев, разказвайки как е видял случилото се през прозореца.

Заедно с дима в града се разнесоха слухове. Когато се разбра, че инцидентът е на летището местните жители започнаха да се питат има ли загинали. За щастие оказа се че няма, само командирът на хеликоптера е получил лека травма.

Отначало служителите на летището говореха, че причина за взрива е техническа неизправност. След два часа обаче, началникът на летището Дмитрий Подушкин заяви, че техниката е унищожена от диверсанти

При това персоналът на летището разказваше на местните жители, че са видели прелитащ снаряд.

Малко по-късно Съветът за сигурност на Украйна оповести своята версия- че хеликоптерът е бил обстрелян от снайперист.

Привечер отговорност за експлозията поеха членовете на народната самоотбрана на Краматорск. Представител на формированието заяви , че хеликоптерът е бил поразен с гранатомет.

Местни медии разпространиха информацията, че украинският вертолет е свален от руснак по прякор Бабай (горски дух, призрак), който се укрива в Украйна от закона и се е присъединил към привържениците на федерализацията.

http://www.focus-news.net/

 
Тайвански вертолет Apache катастрофира, двама са ранени
25.04.2014, 22:50

AH-64E ApacheНаскоро доставен американски вертолет AH-64E Apache (рег. номер 808), принадлежащ на тайванската армия е паднал днес върху жилищна сграда в Taoyuan County, съобщава Fokus Taiwan News Channel.

Аварията е станало в 10 часа местно време по време на учебен полет. Двамата пилоти са ранени, като се съобщава, че са в стабилно състояние. Няма информация за жертви на земята.

Полетите с този тип машини временно са прекратени, започнало е разследване на инцидента.

 
Посещение на командира на Съвместния многонационален тренировъчен център ( JMTC ) Графенвьор, Германия в НВИК "Чаралица"
25.04.2014, 20:34

Днес, 25.04.2014 г. в НВУК „Чаралица” се състоя работна среща между командира на Съвместния многонационален тренировъчен център ( JMTC ) в Графенвьор, Германия – бригаден генерал Уолтър Пиат, началника на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите, полковник Любомир Пеев  и новоназначения началник на военното формирование, полковник Мирослав Маринов.

По време на срещата американският гост бе запознат с мисията, функциите и задачите на НВУК „Чаралица” и симулационните системи използвани при обучението  на батальонните бойни групи от Сухопътните войски, контингентите подготвяни за мисии зад граница и щабовете на формированията от Въоръжените сили на Република България.

http://jfc.armf.bg/

 
Тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността "Командир на бригада "Логистика"
25.04.2014, 20:31

Днес, 25.04.2014 г. във военно формирование 48960 - София се проведе церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на бригада „Логистика”. В присъствието на командващият на Съвместното командване на силите, членовете на комисията от Съвместното командване на силите, командирите на подчинените военни формирования и личния състав от щаба на бригадата беше подписан и утвърден от генерал-лейтенант Атанас Самандов акта за сдаване и приемане. Досегашният командир полковник Костадин Сталев сдаде длъжността на временно изпълняващия задълженията  полковник Йончо Макариев, заместник-командир на военното формирование.

На церемонията генерал-лейтенант Самандов изказа своята и на Командването благодарност на полковник Сталев за дългогодишната му служба в редовете на Българската армия, изтъкна неговите личностни и професионални качества, високо чувство на отговорност и принос за функционирането на формированията, които е командвал и за утвърждаването на бригада „Логистика” като водеща структура за логистичното осигуряване на формированията от Българската армия.

От своя страна полковник Сталев сподели, че е удовлетворен от своята работа в бригадата в продължение на   6 години, от постигнатите резултати и труда на личния състав на бригадата, от координацията, взаимодействието и подкрепата на щаба на СКС.

*****************

Полковник Костадин Сталев е роден на 31.08.1959 г в с. Татарево, област Пловдив. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново, Военната академия и Генералщабната академия в София. Преминал през различни командни и технически длъжности. В продължение на  6 години от 2008 г.  е назначен за командир на бригада „Логистика”. Многократно е награждаван с морални, предметни и парични награди, а през 2007 г. е удостоен с награден знак „За вярна служба под знамената” - II степен.

http://jfc.armf.bg/

 
Шуробаджанащина и в армията
25.04.2014, 17:25

НАТО е бъдеще за децата ни и ни прави по-добри. Нищо че пари да обезпечаваме качествено членството си в Алианса и да си модернизираме армията, няма. Така, разбира се, перифразирано звучат думите на президента Росен Плевнелиев, произнесени съвсем наскоро в едно слово по случай 10-ия юбилей за членството на България в пакта.

Не инфантилната визия на държавния глава за участието на страната ни в него обаче е важна. По-смущаващо е, че трябваше да дойде годишнината, за да припомни на Плевнелиев, че не е само „клъстеров" президент, но и главнокомандващ на Въоръжените сили. Вероятно защото трябваше да прочете и наизусти речите си за пред чуждите гости, но без да вникне особено в тях. Както се подсети, че и армията му е задължение и грижа, вменена му от конституцията, започнаха и кашите.

В сряда станаха ясни мащабните размествания по върха в армията и новите лица на генералитета, които учудиха всички, но тихомълком бяха прокарани. От него. Танто за танто в армията е поискал Плевнелиев, стана ясно от тях, за да не се запъне на някой от указите после. Щом като новият началник на отбраната ще е от Военноморските сили, тогава човекът на „Дондуков" 2 в отбраната трябва да получи поне поста на вице. Така и стана.

Когато беше обявено, че настоящият командир на пехотата ген. Нейко Ненов може да бъде наказан заради някои пропуски в процедурата за вдигането на граничната ограда с Турция за борба с имигрантския поток, се разбра, че той отива да трупа международен опит в съседна Гърция. Нищо подобно, вместо понижение той става новият зам.-началник на отбраната. Няма кой да каже, че не го заслужава, но изглежда абсурдно пред обществото такова 180-градусово завъртане. Отвсякъде прозира кадруването на Плевнелиев, а вероятно и на ГЕРБ чрез него, в сектора.

Нищо против генерала, но защо се спестява така угоднически връзката му с бившите управляващи. А тя лъсна още по времето на Аню Ангелов, когато Ненов стана командир на Сухопътните войски. Докато стотици хвърляха фуражки заради абсурдната реформа на тогавашния военен министър и късането на живо месо от армията със закриването на немалък брой поделения, същият този генерал обясняваше напред и назад, че положението никак не било тревожно. Не е било само за него и затова неслучайно има кой да си спомни в редиците на бойците, че тъкмо той е бил сред любимците на тогавашния министър. С напомнянето, че е и главнокомандващ, пък при Плевнелиев лъсна поредната доза задкулисие и планове, пак за да се угоди на партията му. Нали призна наскоро в интервю за Би Би Си, че е президент на ГЕРБ. Твърди се, че тънката му мисъл е да направи от същия този генерал началник на отбраната.

За да е ясно, че който и да управлява военното министерство, шефът на бойците е на негова страна. И ако шуробаджанащината другаде може да се пренебрегне, то в армията кадруването би трябвало да е абсолютно недопустимо. Не и за Плевнелиев. Като се сети най-накрая, след 2 години, че и военните са му отговорност, да не беше тръгвал веднага с бъркането на каши по върха на Въоръжените сили, а да беше лобирал за по-висок бюджет. Само това е допустимо.

Къде беше обаче държавният глава, когато други се бореха за всяка стотинка повече в полза на армията и всеки вопъл се посичаше с „не" от финансовия министър? Къде е мнението му за модернизацията или за мисиите зад граница? По-лесно е да прави размествания по високите етажи и да внедрява своите „клъстъри".

http://www.vsekiden.com/

 
Путин призова да се увеличи производството на системи за ПВО
25.04.2014, 13:43

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е доволен от позициите на Русия на световния пазар за оръжие, съобщи ИТАР-ТАСС.

«Русия е един от лидерите на световния пазар за оръжие, твърдо държи второ място по обема за доставките», заяви президентът. По негови данни, през 2013 година руския износ на стоки и услуги в областта на военно-техническото сътрудничество се увеличили с 3% и превиши 15,7 млрд. долара. Путин напомни, че на САЩ се падат 29% от пазара, на Русия - 27%, Германия - 7%, Китай - 6 % и на Франция - 5%.

Путин съобщи, че през изминалата година са подписани дългосрочни договори на сума от 18 млрд. долара, а руски производители на военна техника са участвали в 24 международни изложения.

«В резултат на това, общият портфейл на поръчките за износ достигна рекорд и надвиши 49 милиарда долара», констатира руският държавен глава. Той отбеляза, че руската продукция се доставя на 65 страни.

«Военните технологии от типа С-300, С-400, Панцир-С1 по технически и бойни параметри, надеждност и опростеност, безусловно са лидери в световния оръжеен пазар. Трябва да се увеличи капацитетът за производство на най-търсените след системите за противовъздушна отбрана, а също да се развива производството на използваните във ВВС авиационни средства», отбеляза Путин.

Според него, е нужно специално внимание на износа на руската техника за противовъздушна отбрана, подчертавайки, че тази техника използват над 70 страни в света.

Владимир Путин смята за необходимо, да бъде обмислен въпросът по запазването на потенциала на военната промишленост в Украйна. По негова оценка, потенциалният разрив на сътрудничеството с Русия, може да стане критически за страната.

«Запазването на съвместно създадения научен и конструкторски потенциал (украински предприятия) отговаря на интересите както на Русия, така и на Украйна», поясни Путин.

Той нарече Украйна «многогодишен и надежден партньор в сферата на военно-техническото сътрудничество на Русия».

«В условията на острата криза на украинската държава, военната промишленост на страната практически е лишена от държавна подкрепа. Две трети от предприятията в сътрудничество се намират в Русия», констатира президента на Русия. Също така, той смята, че е «евентуалният разрив на кооперативните връзки ,може да стане критически за военната промишленост в Украйна, а най-вече за хората, работещи в тази област и техните семейства».

 

Посмъртно отличие за загиналия командос

25.04.2014, 13:07

Емил Шарков

Целият състав на Специализирания отряд за борба с тероризма и членове на Съюза на бившите барети почетоха с минута мълчание и падане на колене паметта на Емил Шарков. От днес името му е изписано на паметника на загиналите в двора на поделението.

Със заповед на министър Цветлин Йовчев инспектор Емил Шарков - командосът, загинал на 14 март при изпълнение на служебния си дълг, бе награден посмъртно с най-високото отличие на вътрешното ведомство – „Почетен знак на МВР“ – първа степен. То беше връчено на съпругата Милена. По изрично желание на близките церемонията се състоя в тесен кръг в поделението на баретите във Врана.

Героизъм, смелост и себеотрицание – това е смисълът на отличието. Действията на Емо съдържат дори повече, отколкото казват тези думи. Той показа завидна подготовка, сила и дух и успя да защити колегите си за сметка на собствения си живот – заяви главният секретар Светлозар Лазаров.

Почетният знак е признание за това, което Емо Правеше всеки ден от живота си. Всеки ден той показваше достойнство и със смъртта си го доказа още веднъж – каза след церемонията Милена Шаркова.

 
20 специализанти от Военна академия „Г. С. Раковски“ завършиха успешно курс „Консултанти по адаптация”
25.04.2014, 13:02

Директорът на дирекция „Социална политика“ полковник Атанас Милин връчи днес, 25 април, удостоверения на 20 специализанти от Военна академия „Г. С. Раковски“, завършили успешно целеви квалификационен курс „Консултанти по адаптация”.

Обучението, което се проведе в периода 7-25 април, е предназначено за офицери и цивилни служители от структурите пряко подчинени на министъра на отбраната и Българската армия с възложени функционални задължения по осигуряването на съдействие на военнослужещите, освобождавани от военна служба, за успешната им адаптация към цивилния живот.

В учебната програма са включени теми, свързани с нормативната уредба, структура и функции на поддържаната от Министерството на отбраната система за адаптация на военнослужещите при освобождаване от военна служба, кариерното консултиране и мениджмънт на човешките ресурси, психо-социалните аспекти на адаптацията, институции на пазара на труда, програми и проекти за осигуряване на заетост, комуникативни умения за работа с целевите групи и с медиите. Обучението завършва със защита на курсов проект.

Курсът се организира от факултет „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Г. С. Раковски” по заявка на дирекция „Социална политика“ на Министерството на отбраната.

На официалната церемония по връчването на сертификатите присъстваха заместник-началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ полковник д-р Любомир Симеонов и полковник доц. д-р Георги Димов, декан на факултет „Национална сигурност и отбрана”.

http://www.mod.bg/

 
Сирия се раздели с 92,5% от химичния си арсенал
25.04.2014, 08:54

Към настоящия момент 92,5% от химическите оръжия на Сирия са изнесени от страната и унищожени. Това съобщи в профила си в Twitter специалният координатор на съвместната мисия на ОЗХО и ООН Зигрид Кааг.

"92,5% от сирийското химическо оръжие е изнесено от територията на страната и унищожено. Призовавам властите да направят последна стъпка в тази посока", се казва в изявлението на Кааг.

Припомняме, че на 4 март сирийските власти представиха план, съгласно който износът на химическия арсенал от страната ще приключи в края на месец април.

 
USS Donald Cook DDG-75 напусна Черно море
25.04.2014, 08:11

В ранните часове на 24 април американският разрушител USS Donald Cook DDG-75 премина Босфора в южно направление и се отправи към Средиземно море, съобщава Bosphorus Naval News.

 
Нов „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
25.04.2014, 08:02

Г-н Ейбрахъм Унгар е деветият „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Снимка: www.koreatimes.co.krНа 29.04.2014 г. (вторник) във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се проведе тържествена церемония по присъждане на почетно звание „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” на г-н Ейбрахъм Унгар - президент на Ray Shipping Ltd, Тел Авив, Израел.

В 14.45 ч. началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” к-н I р. проф. д.в.н. Боян Медникаров ще посрещне гостите и журналистите за провеждане на церемонията. Той ще направи презентация на училището в Заседателната зала. Г-н Ейбрахъм Унгар ще открие официално най-новата „Лаборатория по корабни електроенергийни и корабни електрозадвижвания” в катедра „Електротехника”, и зала „Transas Navigation Simulator NTPRO 5000” в катедра „Корабоводене”.

От 16.00 ч. ще започне церемонията по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза” на г-н Ейбрахъм Унгар, която ще се състои в Планетариума на Морско училище. Г-н Ейбрахъм Унгар е деветият „Доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Неговите постижения в областта на морския бизнес и приноса му за развитието на материалната база на училището са значими и високо ценени.

Г-н Ейбрахъм Унгар е роден през 1946 г. Завършил е факултет по право в Tel-Aviv Universiy. Владее английски и френски език. Женен, с три деца и девет внуци, съобщиха от флотската алма матер.

http://morskivestnik.com/

 
Френски изтребители ще започнат патрулиране във въздушното пространство над балтийските страни на 27 април
25.04.2014, 07:52

Следващата седмица министерството на отбраната на Франция ще изпрати четири изтребителя Rafale, които ще патрулират в небето над балтийските страни във връзка с напрежението в региона на фона на украинската криза, предаде ИТАР-ТАСС.

Изтребителите от военновъздушните сили на Франция ще бъдат изпратени към военновъздушна база в полския град Малборк, където от 27 април те ще започнат изпълнението на поставените им задачи – подготовка на полските ВВС и патрулиране във въздушното пространство над балтийските страни под командването на НАТО.

 
ВВС търсят да наемат двигател за МиГ-21
25.04.2014, 07:43

МиГ-21ВВС обявяват процедура за обществена поръчка за „Наем на авиационен двигател – изделие 95 (Р13-300), за самолет изделие 69 (МиГ-21УМ)”. До 30 април 2014 г. трябва да бъдат подадени заявления за деклариране за участие.

Според публикуваните документи в рамките на обществената поръчка, към октомври 2014 г. предстои изтичане на ресурса по време на горивната автоматика на разполагаемия двигател – изделие 95 (Р13-300), явяващ се единствен, наличен за ВВС към настоящия момент и който задвижва единствената изправна спарка МиГ-21УМ (борд 28).

В тази връзка се пуска и процедурата за възлагане на обществена поръчка. От ВВС търсят двигател, чийто междуремонтен ресурс да не изтича преди 31 декември 2015 г. и който да има остатъчен междуремонтен ресурс от не по-малко от 100 часа. Двигателят трябва да бъде доставен до 30 дни след подписване на договора.

Проектната цена на договора е 50 000 лв., а двигателя ще се използва в рамките на 100 часа и две години.

ВВС възнамеряват да използват наличните МиГ-21бис до изчерпването на междуремонтия им ресурс. Експлоатацията на бойните самолети би била практически невъзможна без наличието на двуместен учебно-боен самолет.

http://aeropress-bg.com/

 

 
ПАК ФА ще получи системата си за РЕБ
24.04.2014, 22:16

T-50Руският изтребител от пето поколение Сухой Т-50 ще получи скоро своята система за радиоелектронна борба (РЕБ) "Хималаи", разработена от ставрополския радиозавод "Сигнал".

„Участваме в изготвянето на станцията "Хималаи", като първият образец се сглобява в момента”, това е казал Александър Логвинов, директор на завода, който влиза в концерна "Радиоэлектронные технологии".

За сега не се съобщават други официални детайли около системата с кодово име "Хималаи".

Русия планира през 2016 г. да започне доставката на серийни изтребители Т-50, като успешните тестове на системата за РЕБ ще е нужно условие това да стане факт. – Още РЕБ

 
Швеция иска крилати ракети за своите Gripen E
24.04.2014, 22:05

Швеция трябва да въоръжи своите изтребители Gripen E  с крилати ракети с голяма далечина на полет. Това е заявила шведският министър на отбраната Карин Енстрьом, цитирана от шведското национално радио.

Шведският министър е заявила, че това ще значи по-широки възможности за нанасяне на прецизни удари на големи дистанции. По думите ѝ наличието на оръжие, което може да унищожава цели на дистанция от над 500 km ще има възпиращ ефект срещу потенциални агресори.

Макар, че шведският министър не посочва конкретни типове крилати ракети, то най-вероятно ще става въпрос за Taurus KEPD 350, която е съвместна разработка между MBDA и Saab. В средата на 90-те Швеция планира да интегрира ракетата на Gripen C/D, но се отказва по финансови причини. Днес ракетата се използва от Германия, Испания и Южна Корея.

По-рано този месец шведското правителство изрази формален интерес към поръчката на 10 допълнителни Gripen E, към настоящата поръчка за 60 изтребителя. Всичко това идва в светлината на кризата в Украйна.

http://aeropress-bg.com/

 
Във ВМС ще се появи свой "Лидер"
24.04.2014, 21:08

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу проинспектира големи армейски обекти в Краснодарския край. Той посети Анапа, където Спецстрой на Русия реконструира за нуждите на въоръжените сили инфраструктурата на летище "Витязево". След това Шойгу разгледа от хеликоптер Новороссийската военноморска база, към която ще припишат част от корабите на Черноморския флот.

Местният акваторий отдавна фигурира в плановете на адмиралите. Дейностите там се извършват в рамките на отделна федерална целева програма, чието изпълнение Шойгу проверяваше на място още миналата пролет. Тогава министърът изказа доста претенции към строителите, и това изглежда е свършило работа. Във всеки случай, Шойгу каза, че "благодарение на темповете е ликвидирано изоставането при изграждането на редица обекти на военноморската база". На два от тях - дълбоководния и главния участък на Източния кей - работата трябва да бъде завършена през тази година. А другите два адмиралите се надяват да получат за експлоатация през 2015-а, година по-рано от графика.

Всъщност при необходимост Новороссийск вече може да приема бойни кораби и подводници. Та нали там, освен всичко друго, успяха да реконструират цялата жизнена система на военноморската база, в това число да построят общежития за моряците. С приемането обаче в състава на Русия на Крим и Севастопол плановете на армейското командване за дислокацията на Черноморския флот малко се промениха.

- В тази връзка трябва да се уточнят обектите, планирани за строителство в рамките на федералната целева програма - заяви Шойгу.

С други думи, някои кораби, подводници, които първоначално Генералният щаб е искал да разположи в Новороссийск, сега ще могат да отидат в севастополските заливи. Разбира се, като предварително се изградят пристанища и брегова инфраструктура за новия флотски арсенал. Коригирането на "географските" планове на Министерството на отбраната неминуемо ще предизвика корекция на строителните планове. И със сигурност Шойгу е настроил за този развой на събитията не само своите адмирали, но и строителите.

Междувременно зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов, куриращ във ведомството изпълнението на оръжейно-техническите поръчки, разказа за новия арсенал, който през 2014 година и в близка перспектива ще получи Военноморският флот. Списъкът се получи дълъг и разнообразен. Там влязоха кораби и подводници, оборудвани с високоточни ударни и противокорабни комплекси, а също така с авиационни средства.

- Изграждането и създаването на перспективно корабно въоръжение и техника ще позволи гарантирано да се отразяват съществуващи и внезапно възникващи заплахи - заяви заместник-министърът на отбраната.

http://www.duma.bg/

 
На полските учебни самолети M-346 Master ще има израелски нашлемни дисплеи
24.04.2014, 20:52

Targo HMD.Министерството на отбраната на Полша има намерение да снабди учебно-бойните самолети M-346 Master с нашлемни информационни дисплеи Targo HMD, производство на израелската компания Elbit Systems.

Както съобщава Jane's, полските военни имат намерение благодарение на новите дисплеи да повишат качеството на подготовката на пилотите. Други подробности относно плановете на министерството на отбраната на Полша по снабдяване на самолетите M-346 със системите Targo HMD не се уточняват.

По данни от компанията Elbit Systems, ВВС на Израел, Италия, а много възможно и и Сингапур, да установят споменатите системи  Targo HMD на своите самолети. Засега Сингапур не е приел окончателно решение, но по-рано активно се е интересувал от възможността да закупи дисплеите Targo HMD.

Полските военни решиха да придобият осем учебно-бойни самолета M-346 през декември 2013 г. Подписването на договора за доставката на самолетите се очаква тази година. Сумата по потенциалната сделка се оценява на 280 милиона евро.

Очаква се първите самолети да бъдат доставени на полските ВВС през 2015 г. M-346 се планира да бъде използван за подготовката на пилотите на изтребителите F-16 Fighting Falcon.

http://www.duma.bg/

 
Общоармейски шампионат по дуелна и щафетна стрелба в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада
24.04.2014, 20:30

На 24 и 25 април 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово е домакин на Общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК между девет формирования от състава на Българската армия, който се провежда на ГУЦ „Анево”.

Шампионатът започна на 24.04.2014 г. с вдигане на националния флаг под звуците на химна на Република България. Командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите.

Турнирът по стрелба започна под ръководството на полковник Христо Зафиров – главен ръководител на общоармейския шампионат, подполковник Венелин Дерибеев – секретар и главен съдия Матей Масов от Министерството на отбраната.

Оспорваната борба за най-много поразени мишени ще е между отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61-ва Стрямска механизирана бригада, 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 68-ма бригада специални сили, Военна полиция, Военна академия «Г.С.Раковски» и НВУ „Васил Левски”.

На 25.04.2014 г. предстои закриване на шампионата и награждаване на победителите в надпреварата.

http://landforce.mod.bg/

 
Германия замрази износа на стоки с военно предназначение за Русия
24.04.2014, 17:42

Германското правителство заяви, че "поради сегашната политическа ситуация" в момента не разрешава никакъв износ на стоки с военно предназначение за Русия и е замразило разглеждането на близо 70 молби за износ, предаде Асошиейтед прес. Агенцията се позовава на документ, поместен във вестник "Зюддойче цайтунг".

В отговор на въпроси, зададени от опозиционната Зелена партия, министерството на икономиката заявява, че правителството ще гарантира също така, че няма да бъдат осъществени вече одобрени сделки за износ.

Министерството не уточни кои продукти или компании са засегнати, но заяви, че нито едно от исканията за износ не е било за бойни оръжия като танкове или ракети. Засегнатите 69 искания са на стойност 5,2 милиона евро.

Миналият месец Германия заяви, че ще отложи изпълнението на сделка за доставка на симулатор на полеви условия на руската армия.

 
Френска фрегата се насочва към Черно море
24.04.2014, 16:50

фрегата "Dupleix" D641Към Черно море се насочи още един военен кораб на НАТО. През почивните в неговите води навлезе френската фрегата "Dupleix" D641, съобщиха в четвъртък румънските медии.

В момента в Черно море се намират три кораба на НАТО - това са американски ескадрен миноносец и фрегата, както и френски разузнавателен кораб. Според международните споразумения, те могат да останат в Черно море до края на април.

 
US експерт: Руските командоси куршум не ги лови
24.04.2014, 13:15

Елитните руски войски демонстрират нов арсенал от индивидуална бронезащита, лично оръжие, бронебойни боеприпаси и радиостанции, които се закачат на яката.

Това е комплект базово оборудване, който им тава тактическо надмощие над зле екипираната украинска армия, коментира военният наблюдател на The Washington Times Роуан Скарбъро.......Прочети още

 
Не отчитаме пряка заплаха и опасност за страната във връзка със събитията в Украйна
24.04.2014, 11:54

Ангел Найденов

 

 

Ангел Найденов, министър на отбраната, в интервю за предаването „Още от деня” на БНТ

 
Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия
24.04.2014, 09:55

Tu-95Няколко страни членки на НАТО са вдигнали вчера свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че е идентифицирало руски самолети Ту-95МС, съпровождани от двойка МиГ-31. Взаимодействието се е осъществявало с помощта на А-50.

Два холандски изтребителя F-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители те ескортирали руските самолети.

Инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското.

През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка на британското министерство на отбраната.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс. Вчерашният инцидент стана на фона на засиленото напрежение между Руската федерация и Запада заради Украйна, посочва БТА. – Още за Ту-95

http://www.dnes.bg/

 
Украйна планира да създаде военна бригада с Полша и Литва
24.04.2014, 09:45

Украйна планира да създаде военна бригада съвместно с Полша и Литва, предаде Обозреватель.

Вчера и.д. украинският министър на отбраната Михаил Ковал и неговият полски колега Томаш Семоняк обсъдиха въпроса за създаването на полско-литовско-украинска миротворческа бригада.

Специалните сили ще изпълняват задачи, свързани с опазването на спокойствието на гражданите на всяка от трите държави.

http://www.focus-news.net/

 
По тв канал Berreta ARX-160 предава на командира картината на боя
24.04.2014, 08:27

Модулът за управление на огъня е задължителен елемент за оръжието на бъдещето В модула за управление на италианската щурмова пушка Beretta ARX-160 е монтирана телевизионна камера.

По специален тв канал тя предава на командира това, което вижда пред себе си всеки боец. Така се създава максимално пълна картина на боя, която позволява вземането на най-вярното решение.

Щурмовата пушка Beretta ARX-160 се появява на бял свят като резултат от съвместните разработки на световно известната фирма Beretta и колектив от експерти на италианската армия, свързани с перспективната национална програма "Войник на бъдещето". Всъщност пушката е елемент от сложен оръжеен комплекс, в който освен нея влизат специален модул за управление на огъня плюс 40-милиметров подцевен гранатомет..........Прочети още

 
Какви са възможностите за доброволен принос на българските граждани към отбраната на страната?
24.04.2014, 07:39

Подп. о.р. Манол ТенчевУкрепването на отбранителната система на всяка съвременна държава е съществена част от приоритетните дейности в общата система на националната й сигурност. В този смисъл напоследък все по-често се употребява понятието „военна сигурност”. Известно е, че поддържането на голяма национална армия е нещо много скъпо, което напоследък и най-богатите държави не могат да си позволят.

Днес дори великите сили намаляват състава на армиите си, наблягайки най-вече върху качеството им чрез постигане на пълна професионализация. В същото време някои от тях могат изключително бързо да увеличат значително числеността им, ако това е необходимо. Тази гъвкавост („плаващи” структура и численост) се постига лесно, ако голяма част от населението още в мирно време се чувства като неразделна част от армията. До висока степен на военно-патриотична мотивация обаче, се стига само ако се създаде самостоятелна в организационно отношение структура, съставена от граждани-войници, представляващи естествен придатък към действащата армия. Тази структура в напредналите демокрации се нарича Национална гвардия........Прочети още

 

 
Задачата максимум на Кремъл е федерализацията на Украйна
23.04.2014, 23:05

 

Интервю с о.р. генерал Чавдар Червенков, бивш началник на военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова

 
САЩ планират да изпратят войски в страните-членки на НАТО, поради влошената ситуация в Украйна
23.04.2014, 20:42

САЩ планират да изпратят войски в страните-членки на НАТО, които граничат с Русия, поради влошената ситуация в Украйна, пише The Wall Street Journal.

„Четири американски военни подразделения от 173-та въздушно-десантна бригада, която е базирана в Италия, всяко едно с численост 150 души, ще пристигнат в Полша, Латвия, Литва и Естония”, заяви прессекретарят на Пентагона Джон Кирби.

По-рано САЩ изпратиха няколко самолета Ф-16 в Полша и Румъния и самолети Ф-15 в Литва, както и малки групи морски пехотинци в Латвия.

http://www.focus-news.net/

 
Правителството потвърди ограничения избор за началник на отбраната
23.04.2014, 19:49

Оказа се, че нямаме офицери с такова висше военно звание, което да позволи назначаването на четиризвезден генерал или адмирал за началник на отбраната. Този проблем потвърди и правителството с днешното си решение за допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. Така, според съобщението на пресслужбата на кабинета, се  създава възможност за извършване на оптимален избор на офицери, които да заемат длъжности, изискващи висше офицерско звание.

За какво става дума? Допълнението предвижда на съответните висши длъжности да може да бъдат назначавани офицери със звание, което е с една степен по-ниско от изискващото се. Условията за това са да е изтекъл минималният срок за престояване на офицера в длъжност и в звание, той да притежава необходимото образование, образователно-квалификационна степен и квалификация и да не изтърпява дисциплинарно наказание.

Причината? Тя също се посочва в правителственото съобщение. Новата разпоредба на практика разширява кръга на военнослужещите, които могат да заемат длъжността „Началник на отбраната”. За нея се изисква висшето офицерско звание генерал/адмирал, а длъжностите, от които е целесъобразно да бъдат кандидатите (командирите на видовете въоръжени сили), изискват звание генерал-майор/контраадмирал. Тъй като е с две степени по-ниско, това звание не е достатъчно, за да бъде направен оптимален избор на най-старшия офицер във въоръжените сили. Допълнително ограничение е и определената в ЗОВС пределна възраст за офицерските звания.

Изводът? След поредицата от реформи и законови промени България стигна до там да няма тризвезден генерал или адмирал, който да стане военен №1. Вече стана ясно, че, в резултат на това допълнение в правилника, тази длъжност ще бъде заета от контраадмирал Румен Николов. Той ще получи още една звезда на пагона, ще изчака една година, за да изкара следващите три години от четиригодишния си мандат със звание „адмирал“. Разбира се, ако дотогава не се променят законите, указите, правилниците и …обстоятелствата. Което не му пожелаваме.

Въпросите? Следа като, според правителственото съобщение, но не и според закона, е целесъобразно началникът на отбраната да се избира между командирите на видове въоръжени сили, защо длъжностите им не станат генерал-лейтенантски. Така ще отпадне днешният проблеми. След една година новопроизведените генерал-майори могат да станат генерал-лейтенанти, по същата логика, както началника на отбраната. Още повече, че тази целесъобразност, за която става дума в правителственото прессъобщение, не е много добра перспектива за двамата заместник-началници на отбраната.

Очевидно, политическото ръководство на Министерството на отбраната е решавало нелек казус, търсейки заместник на генерал Симеон Симеонов. Доброто е, че в Закона за отбраната и Въоръжените сили не е записано с какво висше военно звание трябва да бъде началникът на отбраната. В противен случай трябваше да се предлага на парламента да поправя и закона. В този случай правителството решава казуса с допълнение на правилника за прилагане на закона. Остава да видим какво в закона и правилника ще се промени след Прегледа на структурата ни Въоръжените сили, който тече в момента и приемането на новия План за развитие на Въоръжените сили.  

От съобщението на правителствената пресслужба следва отговор и на друг въпрос. Той е за назначаването на началник на ВМА и неговото звание:  „Съществуват и длъжности, изискващи специфична квалификация и звание генерал-майор/контраадмирал (напр. началник на ВМА), за които не може да бъде направен избор от офицери, отговарящи на изискванията за военно звание. В момента няма длъжности, изискващи тази специфична квалификация и звание бригаден генерал/комодор, от които да се направи подбор на кандидати. Това налага изборът да бъде осъществен между офицери с военно звание полковник/капитан І ранг, като номинираният следва да бъде удостоен със званието бригаден генерал/комодор.“ С указ на президента от 3 декември м.г. за срок до назначаването  на титуляр на длъжността, не по-дълъг от шест месеца,  за временно изпълняващ длъжността началник на ВМА е назначен полковник доцент д-р Крум Кацаров.

На този етап се предлага само една промяна на указа на президента за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Промяната засяга запазване на необходимото звание бригаден генерал за командира на 68-а бригада „Специални сили”. Така министърът на отбраната Ангел Найденов удържа на обещанието си от юни м.г. да не позволи падането на ранга на формированието, както предвиждаше приетият през 2010 г. План за развитие на Въоръжените сили. На 1 юли т.г. бригадата трябваше да стане полк. От това има поне две практически последствия. Първото, няма да бъдат съкратени около 300 военнослужещи. И второто - полковник Михаил Попов, който досега до сега изпълняваше длъжността, ще стане бригаден генерал. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сааб ще снабдява Patria с транспортна електроника
23.04.2014, 16:35

Компанията за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от финландския производител на военни транспортни средства Patria Land Systems Oy. Поръчката включва електроника за информационните системи на превозните средства Patria AMV 8x8, които се доставят в Република Южна Африка.

Доставките от шведска страна ще включват мрежи за обмен на данни, пилотски дисплеи, както и дигитални видеосистеми, снабдени с камери. Всички те ще бъдат интегрирани в превозните средства Patria AMV 8x8 и ще бъдат доставени на Южна Африка в периода 2014-2016 г. Подсистемите ще бъдат поддържани на място, в ЮАР. „Сааб снабдява превозните средства на Patria AMV с последните технологии, спомагайки за подобряването на ситуационна осведоменост за войниците на бойното поле. Тази поръчка допълнително затвърждава позицията ни на международния пазар като водещ снабдител на надеждни системи за транспортната електроника“, каза Никлас Льовгрен, Директор на отдел на „Транспортни системи“ в бизнес направлението на Сааб „Поддръжка и услуги“.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 
НАТО за лична употреба
23.04.2014, 14:51

София, 11 април 2014 г., президентът Росен Плевнелиев приема и награждава с орден „Стара планина“ генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Отношението ни към НАТО си остана на нивото на политическото хилотене, на разходчиците с трабантчето. И, разбира се, на театрото с орденчетата, с които накичваме натовските шефове.

Покрай разпада на Украйна се случи още нещо важно - поне станаха известни руските агенти у нас. Нямам предвид дежурните залагания на някои нашенски русофоби, чиито задници иначе още ги сърбят от Москва, обаче периодично посочват с пръст един или друг политик или интелектуалец, който им изглежда подходящ за профила на руски агент.

Става дума за съвсем друго, което би трябвало да е и далеч по-достоверно - тия дни социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“ обяви, че само 21 процента от българите подкрепят санкции срещу Русия. Следователно останалите съвсем спокойно можем да ги пришием към проклетата руска пета колона, дано чума да я тръшне...........Прочети още

 
Путин: подготвяме единна система за базиране на северния флот в Арктика
23.04.2014, 14:15

Владимир ПутинВ Арктика ще бъде създадена единна система за базиране на надводни кораби и подводни лодки от ново поколение. Единната система за командване на Въоръжените сили на РФ ще има инфраструктура с двойно предназначение и ще се използва не само в интересите на Министерството на отбраната, съобщи на журналистите секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев.

„Това ще бъде не само в интересите на Министерството на отбраната. Това ще бъдат пунктове с двойно предназначение", заяви Патрушев на заседанието на Съвета за безопасност, което проведе руският президент Владимир Путин.

Той напомни, че в съветските времена в Арктика са били създадени няколко бази за флота и авиацията, които в момента се възстановяват.

Русия разполага в Арктика с най-мощния си флот - Северния, в състава на който са включени стратегически подводни лодки. Като цяло, обаче, нивото на военната защита на региона значително отстъпва в други области на страната, по силата на исторически, климатични и географически причини. През февруари високопоставеният представител на Генералния щаб заяви пред РИА Новости, че във връзка с това, до края на годината в Министерството на отбраната може да бъде създадена нова структура - Северен флот - Обединеното стратегическо командване.

Освен самия флот, в неговия състав ще влязат и арктическите бригади, части на ВВС и ПВО. В техните задачи ще влиза защитата на интересите на Русия в Арктика. Особено внимание ще се отделя на подсилването на охраната на границите на РФ в региона. В началото на април президента на РФ Владимир Путин поръча на ФСС (ФСБ рус. бел) да развива граничната инфраструктура в Арктика.

http://www.cross.bg/

 
Контраадмирал Румен Николов е предложен за началник на отбраната
23.04.2014, 13:42

Контраадмирал Румен Николов Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за освобождаване на ген. Симеон Симеонов от длъжността „началник на отбраната” и от военна служба във връзка с изтичане на неговия мандат и подаден рапорт от ген. Симеонов, съобщиха от правителствената информационна служба. Предложението на кабинета е от 30 юни 2014 г. най-висшата офицерска длъжност във въоръжените сили да бъде заета от контраадмирал Румен Николов, който в момента е командир на Военноморските сили, и той да бъде удостоен със званието вицеадмирал.

Останалите предложения за кадрови промени сред висшите офицери са:

   - от длъжността „заместник-началник на отбраната” и от военна служба, считано от 30 юни, да бъде освободен генерал-лейтенант Стефан Василев във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание и подаден рапорт;

   - от длъжността „заместник-началник на отбраната” и от военна служба, считано от 30 юни, да бъде освободен контраадмирал Георги Георгиев на основание чл. 169 от ЗОВСРБ и подаден рапорт;

   - генерал-майор Нейко Ненов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната;

   - генерал-майор Константин Попов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на ВВС” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната;

   - генерал-лейтенант Атанас Самандов да бъде освободен от длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите” и от военна служба, считано от 17.09.2014 г. във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание;

   - контраадмирал Георги Мотев да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността „Командващ на СКС”, считано от 17.09.2014 г. за срок до назначаването на титуляр, но не по-дълъг от една година;

   - бригаден генерал Стефан Петров да бъде освободен като директор на дирекция „Операции и подготовка” в МО и да бъде назначен за началник на щаба на СКС, считано от 30 юни;

   - бригаден генерал Андрей Боцев да бъде освободен от длъжността „началник на щаба на Сухопътните войски”, да бъде назначен за командир на Сухопътните войски и да бъде удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни;

   - бригаден генерал Красимир Кънев да бъде освободен от длъжността „заместник-командир на Сухопътните войски” и от военна служба на основание чл. 169 от ЗОВСРБ и във връзка с подаден рапорт;

   - бригаден генерал Любчо Тодоров да бъде освободен от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” и да бъде назначен за заместник-командир на Сухопътните войски, считано от 30 юни;

   - полк. Пламен Атанасов да бъде назначен за началник на щаба на Сухопътните войски и да бъде удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

   - бригаден генерал Румен Радев да бъде освободен от длъжността „заместник-командир на ВВС”, да бъде назначен за командир на ВВС и удостоен със званието генерал-майор, считано от 30 юни;

   - полк. Анатолий Кръстев да бъде назначен за заместник-командир на ВВС и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

   - комодор Димитър Денев да бъде освободен като заместник-командир на ВМС, да бъде назначен за командир на ВМС и удостоен със званието контраадмирал, считано от 30 юни;

   - комодор Димитър Ангелов да бъде освободен като началник на ВА „Г. С. Раковски” и да бъде назначен за заместник-командир на ВМС, считано от 30 юни;

   - полк. Димитър Илиев да бъде назначен за командир на 2-ра механизирана бригада и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

   - полк. Михаил Попов да бъде назначен на длъжността „Командир на 68-а бригада „Специални сили” и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

   - бригаден генерал Цанко Стойков да бъде освободен като командир на 3-та авиационна база във връзка с номинирането му за заемане на длъжност извън територията на страната;

   - полк. Иван Лалов да бъде назначен за командир на 3-а авиационна база и удостоен със званието бригаден генерал;

   - капитан І ранг Мален Чубенков да бъде назначен за командир на Военноморската база и удостоен със званието комодор, считано от 30 юни;

    - полк. Борислав Сертов, началник на Служба „Военна полиция”, да бъде удостоен със званието „бригаден генерал”;

   - капитан І ранг Кирил Михайлов да бъде назначен за директор на дирекция „Операции и подготовка” – МО и удостоен със званието комодор, считано от 30 юни;

   - полк. Валентин Кръстев да бъде назначен за директор на дирекция „Логистика” – МО и удостоен със званието бригаден генерал, считано от 30 юни;

   - бригаден генерал Христо Тихинов да бъде освободен като директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” и от военна служба, считано от 29.07.2014 г. поради навършване на пределна възраст за присвоеното звание;

   - полк. Емил Шошев да бъде назначен за директор на дирекция „КИС” – МО и удостоен със звание бригаден генерал, считано от 29.07.2014 г.;

   - комодор Митко Петев да бъде освободен като командир на Военноморската база, назначен за началник на ВА „Г. С. Раковски” и удостоен със званието контраадмирал, считано от 30 юни;

   - комодор Георги Фиданов, съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, да бъде удостоен със званието контраадмирал;

   - бригаден генерал Марин Начев, национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО, да бъде удостоен със званието генерал-майор;

   - бригаден генерал Драгомир Димитров, директор на НРС, да бъде удостоен със званието генерал-майор;

   - полк. Георги Миленов, заместник-директор на НРС, да бъде удостоен със званието бригаден генерал.

 
Децата на Българската армия с извънредна финансова помощ за Деня на Храбростта и празник на Българската армия
23.04.2014, 12:35

Ангел Найденов Със своя резолюция министърът на отбраната Ангел Найденов одобри предложение по повод 6-ти май – Ден на Храбростта и празник на Българската армия, да бъде отпусната извънредна еднократна финансова помощ на деца на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Общо 65 деца ще получат извънредна помощ, като 57 от тях - по 200 лв. , а други 8, които са абитуриенти тази година, по 500 лв.

По повод предстоящия Ден на Храбростта и празник на Българската армия началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се обърна със специален призив към личния състав на Българската армия: „Искам да напомня за кампанията „Дари 1 лев!“. Защото дори и 1 лев, даряван всеки месец, ще ни даде възможност да продължим благородната дейност за подпомагане на семействата на загиналите военнослужещи и да докажем не само пред обществото, но и пред себе си, че човешкият морал е на високо ниво във всеки от нас, че доброто е живо в сърцата ни. Това е и обещание към всички ни, посветили се на рисковата професия военнослужещ, за гаранцията, че при нещастен случай семействата ни няма да бъдат забравени и няма да останат без помощ и подкрепа“.

В момента фондация „Деца на Българската армия“, която е създадена през 2005 г., с основна цел да подпомага с парични средства деца на загинали военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг и деца на граждански лица, загинали при трудова злополука, осигурява всеки месец по 250 лв. за общо 65 деца. Целогодишно военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Въоръжените сили отделят от месечните си заплати и даряват средства на фондацията.

Всички, които желаят да подкрепят децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, могат да го направят като изпратят sms на 1696 към трите мобилни оператора (1.20 лв. с ДДС) или като дарят средства по сметката на фондацията.

Пълния текст на призива на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов към личния състав на Българската армия можете да прочетете ТУК... (pdf)
 
FFG-50 USS Taylor отново в Черно море
23.04.2014, 10:52

DDG-50След 44 дни американската фрегата FFG-50 отново е в Черно море. Вчера 4100-тонния кораб премина през Босфора, съобщава Bosphorus Naval News.

Фрегата беше в региона преди да започнат Олимпийските игри в Сочи и трябваше да осигурява евентуална евакуация на американски спортисти.

Поради инцидент (повреда на единият лопус на винта по време на маневра) на 12 февруари в района на турското пристанище Самсун се наложи FFG-50 да бъде отбуксирана до базата Суда на остров Крит, където бе извършен необходимия ремонт. Командирът на кораба капитан втори ранг Dennis Volpe бе снет от длъжност, като за сега съдбата му не е ясна.

Фрегатата е клас Oliver Hazard Perry и е въоръжена с 76 мм артилерийска установка OTO Melara Mk 75, зенитен артилерийски комплекс Vulcan Phalanx CIWS, управляеми ракети SM-1MR Standart, противокорабни ракети Harpoon, два 324 мм торпедни апарата Мк 32 за торпеда Mark 46 и система за радиоелектронна борба AN/SLQ-32. На борда могат да се базират два вертолета SH-60 LAMPS III.

 
Единствената подводница на Украйна става музеен експонат
23.04.2014, 08:38

подводница „Запорожие” Единствената украинска подводница „Запорожие” може да стане музеен експонат в Крим, предаде УНИАН.

Източник от градската администрация в Балаклава е заявил, че габаритите на плавателния съд позволяват той да се вмести в един от каналите на централната галерия на музея на студената война в града.

По-рано беше съобщено, че подводницата е постъпила на служба в Черноморския флот на Русия, но руските военни са достигнали до извода, че тя е морално остаряла и технически непригодна, за да изпълнява качествено бойните си задачи

 
Путин три дни ще говори за война
23.04.2014, 08:30

Руският президент Владимир Путин ще проведе през май серия от съвещания с ръководствата на Министерството на отбраната на Русия и на предприятията от военнопромишления комплекс, съобщи вчера в. „Комерсант”. По данни на изданието в продължение на три дни на високо ниво в Москва ще се обсъжда техническото превъоръжаване на армията, както и плановете за военно развитие на Крим. Според източник от министерството заседанията ще се проведат в периода 12 - 14 май, като прессекретарят на Путин Дмитрий Песков не опроверга пред медиите тази информация, но отказа да коментира подробности около нея. Вестникът твърди, че на срещите ще присъстват министърът на отбраната Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, двама военни зам.-министри, както и главнокомандващите и командващите на различните видове войски. Военнопромишленият комплекс ще бъде представен от ресорния вицепремиер Дмитрий Рогозин, от водещи конструктори и ръководители на предприятия, пише в. "Монитор".

Пресата припомня, че Путин вече се разпореди армейските поделения на Крим да бъдат включени в състава на Южния военен окръг. Във военното ведомство са разработили проект на план до 2020 г. за пълното интегриране на полуострова в единното руско отбранително пространство. Планът включва синхронизиране на сроковете и задачите на мероприятията, свързани с развитието на военната инфраструктура, повишаването на бойната готовност на личния състав и въоръжаването със съвременна военна техника. Освен това кримските предприятия ще бъдат привлечени към изпълнението на държавните поръчки в армията. В този процес ще бъдат включени 23 местни завода, специализирани в радиоелектронната, авиационната и корабостроителната промишленост. Що се касае до съвещанието, насрочено за май, то няма да е първото в подобен формат, съобщава НТВ. През ноември м.г. за три дни Путин проведе шест заседания за техническото състояние и превъоръжаването на армията.

Военната тема вчера засегна и премиерът Дмитрий Медведев по време на отчета си за работата на правителството за м.г. пред Думата. „От действията на Запада няма да пострада отбранителната способност на Русия”, категоричен е министър-председателят. Според него въвеждането на санкции дори ще засили позициите на страната на световния оръжеен пазар. Медведев заяви, че производството на по-голямата част от руската военна техника не зависи от вноса на части отвън. Премиерът подчерта, че в момента Русия заема второ място в света по износ на оръжия и тази позиция ще се усилва не само за сметка на традиционните партньори в тази област Индия и Китай, но и за сметка на нови от Латинска Америка и Африка.

Продължавайки темата за готвените от Запада санкции, Медведев беше категоричен, че Русия ще отстоява правата си чрез международен съд и в рамките на Световната търговска организация. „Можем и зъби да покажем”, закани се премиерът. Той заяви, че властта няма да позволи руските граждани да се превърнат в заложници на политическите игри.

Медведев също така заяви, че обемът на подкрепата за Украйна през цялата постсъветска история под формата на различни преференции е 250 милиарда долара. Премиерът се съгласи с оценката на един от депутатите за това, че Русия е оказала помощ, по-специално на Украйна, на стойност 250 милиарда долара. “Това по същество е обемът на подкрепата, която ние сме оказали за цялата постсъветска история под формата на редица преференции, включително и непазарни условия при търговията с природния газ”, допълни Медведев.

http://www.blitz.bg/

 
Австралия поръчва още F-35
23.04.2014, 08:11

F-35Австралия ще поръча още 58 броя F-35A. Това ще бъде официално обявено на 23 април от австралийския премиер Тони Абът. Машините ще се използват за замяна на F/A-18A/B Hornet.

Поръчката за 58 изтребителя F-35 ще бъде втори транш от изпълнението на проекта  Air 6000 на австралийските въоръжени сили за усилване на въздушната мощ на страната. В рамките на първата фаза бяха купени 14 броя F-35A, като два от тях вече се сглобяват.

Първите два австралийски F-35 ще се използват за обучение на летателен и технически състав в САЩ. Първите четири австралийски F-35A ще бъдат доставени на 3-та ескадрила, базирана в Уилиамтоун през 2018 г., а ескадрилата ще достигне първоначално ниво на бойна готовност през 2020 г.

Решението за втората сделка за F-35 идва след две годишно забавяне, което бе инициирано от предишното австралийско правителство.

72-та австралийски F-35A ще заместят наличните в момента 71 броя F/A-18A/B Hornet, които са на въоръжение в четири ескадрили. Типично ескадрилите в Кралските австралийски ВВС разполагат с 15 самолета, като излишните 12 машини ще се използват за евентуално попълване на загуби.

Австралия има желание да придобие общо 100 броя F-35A. Допълнителните 28 изтребителя трябва да заместят сега експлоатираните 24 броя F/A-18F Super Hornet, които бяха поръчани през 2006 г., когато стана ясно, че ще има сериозно забавяне при доставките на F-35. Това, обаче ще стане факт вероятно някъде в следващото десетилетие.

Същевременно стана известно, че F-35 ще направи европейски дебют на Фарнбъро и RIAT през лятото на тази година.

Новината бе потвърдена официално от организаторите на авиизложението във Фарнбъро на 19 и 20 юли т.г. Полетът за първи път извън САЩ е договорен от министърът на отбраната на Великобритания и секретарят на отбраната на САЩ. – Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
Тестват комформни резервоари за Eurofighter в аеродинамична тръба
23.04.2014, 08:05

Eurofighter Typhoon BAE Systems е започнал тестове на модел на Eurofighter Typhoon с комформни горивни резервоари в аеродинамична тръба във Великобритания.

От компанията са съобщили, че в момента в аеродинамична тръба се изпитва модел с два комформни горивни резервоара, разположени на гърба на самолета. Тестовете се извършват във високоскоростен аеродинамичен тунел в Уортън, Великобритания и ще помогнат за по-бързата интеграция на резервоарите на реалния изтребител.

Изтребителите Eurofighter от производствения стандарт Tranche 3 ще могат да носят два носят два комформни горивни резервоари, като конструкцията има съответните провизии – усилване и промени в горивната система.

http://aeropress-bg.com/

 
Тенденция: Намаляват новоотпуснатите военни пенсии
23.04.2014, 07:56

През първото тримесечие на тази година пенсиите, отпуснати при условията на чл. 69 от КСО са 414 (1,9% от всички новоотпуснати лични първи пенсии), което е с 382 (48,0%) по-малко в сравнение с отпуснатите през същия период на 2013 г., съобщава НОИ. Показателно е, че през първите три месеца на миналата година по този член от кодекса са отпуснати 796 пенсии, което е 3,8 на сто от всички новоотпуснати лични първи пенсии.

Данните се отнасят преди всичко за военните пенсии. За да бъдат отпуснати близо 50 на сто по-малко пенсии в сравнение с първото тримесечие на миналата година, означава, че желаещите да напуснат армията с право за придобиване на пенсия са намалели чувствително. Причината е в промяната на КСО, която парламентът направи и от 1 януари т.г. отпадна възрастта, като едно от двете условия за придобиване право на пенсия. Това успокои военнослужещите и се отрази на статистика на НОИ.

Възраст за пенсиониране във Въоръжените сили бе въведена от правителството на ГЕРБ от 1 януари 2013 г. Това принуди през есента на 2012 г. стотици военнослужещи с право на пенсия по старите условия, т.е. независимо от възрастта, а само с 27 години осигурителен стаж, да побързат да подадат рапорти за освобождаване от военна служба.

Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2013 г., който е внесен в Народното събрание, от военна служба през миналата година са освободени 1026 военнослужещи. От тях по собствено желание или поради навършване на пределна възраст 452. От освободените от военна служба с придобито право на пенсия са 41 военнослужещи, което показва промяна на тенденцията за отлив от армията, е записано в документа.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Мексико иска UH-60M
22.04.2014, 23:12

UH-60M на ВМС на МексикоМексико е поискало от САЩ продажбата на 18 броя транспортни вертолети UH-60M Black Hawk. Това става ясно от съобщение на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността от 21 април.

Потенциалната сделка ще бъде на стойност $680 млн. Според съобщението машините ще се използват основно за транспортни задачи в операции срещу наркокартелите в Мексико.

UH-60M е най-новата версия на Black Hawk. Тя има нов по-мощен и надежден двигател General Electric T700-GE-701D, подобрен носещ винт и напълно „стъклена” пилотска кабина. Машините за Мексико ще се доставят в конфигурация, която отговаря на тази използва от въоръжените сили на САЩ, включително картечница M134, система за планиране на мисии, очила за нощно виждане AN/AVS-9 и радиостанции AN/ARC-210 RT-8100.

Сделката трябва да се одобри от Конгреса на САЩ.

Мексико експлоатира вече UH-60M. По три от тези машини се използват от Мексиканската федерална полиция и ВМС на страната. Не е ясно новите 18 вертолета за къде са предназначени.

http://aeropress-bg.com/

 
Кмет преговаря за покупката на самолет антика
22.04.2014, 21:52

ЛАЗ-7Самолет "Лаз 7" е намерен за готвения музей на родната авиация и космонавтика в Ловеч. Легендарната летателна антика е в добро състояние. Днес обаче както собственикът й, така и местонахождението й са засекретени. В момента се води пазарлък между община Ловеч и стопанина й по закупуването й, съобщи вчера кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. "Има голяма вероятност преговорите да приключат успешно за нас и самолетът да украси музея ни. Ако все пак те се провалят, сме готови с резервен вариант", коментира градоначалникът на Ловеч.

Миналата седмица при посещението на група космонавти начело с първия български космонавт Георги Иванов в Ловеч стана ясно, че губернаторът Милко Недялков и Минчо Казанджиев са преговаряли с военния министър Ангел Найденов как и кога община Ловеч да получи правата на собственост върху местната казарма. Министър Найденов бил запознат и с проекта на двамата ловешки управници в поделението да бъдат открити два музея. Единият от тях да е на 34-и Троянски пехотен полк, а вторият - на българската военна авиация и космонавтика. Била огласена и идеята в казармата да заработи космически център за обучение на деца с образователна цел.

Добре е да се знае и че "Лаз-7" е самолет, разработен в Държавната самолетна фабрика (ДСФ), Ловеч под ръководството на главния инженер Цветан Лазаров. Конструиран, изработен и изпитан в България, той е най-масово произвежданият самолет в самолетостроителните фабрики в България до закриване на този вид производство през 1954 г. - Още за Лаз-7

http://www.trud.bg/

 
Кораби на НАТО са започнали маневри в Балтийско море
22.04.2014, 21:00

5 кораба на НАТО са напуснали пристанището на германския град Кил за провеждане на маневри в Балтийско море, съобщи днес заместник-началникът на щаба по операции на морското командване на Северноатлантическия алианс Ариан Миндерхауд.

Целта на маневрите е „да бъде оказана подкрепа на балтийските страни”, заяви той.

4 миночистача на Холандия, Белгия, Естония и Норвегия, а също норвежки плавателен съд за осигуряване, ще извършат маневри в международни води.

По-рано Съветът на НАТО с одобрил пакет от мерки за засилване на сигурността на източноевропейските държави на алианса във връзка с кризата в Украйна.

 
Русия започва разработването на електромагнитен катапулт за самолетоносачи
22.04.2014, 17:04

В Русия е започнато разработването на електромагнитен катапулт за самолетоносачи, съобщава ИТАР-ТАСС , позовавайки се на генералния директор на Невското проектантско конструкторско бюро Сергей Власов. Не се посочват срокове за завършване на проекта. САЩ разработват електромагнитен катапулт над десет години, като първия такъв ще бъде монтиран през 2016 г. на новия американски самолетоносач „Gerald Ford”. Подобно пусково устройство ще позволи да се опрости конструкцията на самолетоносача и да даде възможност да не се използва атомна установка.

Вероятно изпитанията на руския електромагнитен катапулт ще се извърши на един от наземните тренажорни комплекси на палубната авиация в Ейск или в Крим. В СССР подобни разработки не са провеждани.

Към момента САЩ са единствената страна в света, имаща работещ прототип, имащ обозначението EMALS. Предполага се, че и Китай разполага с опитен електромагнитен катапулт, но за сега няма официално потвърждение на тази информация.

В началото на юни 2013 г. Криловският държавен научен център е оценил разработването на перспективен руски самолетоносач на 400 милиарда рубли, от които 80 милиарда са непосредствената стойност на самолетоносача. Проектирането на кораба ще завърши през 2018 г., четири години по-късно от планираното.

http://www.pan.bg/

 
Швеция ще увеличи военните си разходи заради заплахата от Русия
22.04.2014, 15:18

ПТРК Saab Carl-GustavШведското правителство обяви, че ще увеличи значително разходите за отбрана през следващото десетилетие, предаде "Ройтерс". Причината за това е растящата военна мощ на Русия.

Центристкото правителство, изправено пред избори през септември заяви, че планира постепенно да увеличава финансирането до 2024 г., като инвестициите ще са най-вече в бойни самолети и подводници. Страната планира да увеличи военното си присъствие в Балтийско море.

"В бюджет 2015 слагаме акцент върху засилването на армията", заявяват лидерите на четирите партии в правителството в статия за ежедневника "Дагенс Нихетер".

От края на Студената война насам Швеция постепенно намалява въоръжените си сили, но според правителството военната заплаха от Русия не може да бъде пренебрегвана повече.

"Последните действия на Русия потвърдиха страховете ни и дори надхвърлиха очакванията ни", коментират представители на правителството.

Преди година руски самолети разиграха атака над шведска територия. Тогава НАТО реагира и вдигна под тревога литовски самолети, понеже шведските ВВС не успяха да реагират.

Инцидентът даде начало на дебат за въоръжените сили на Швеция, а тезата за превъоръжаване беше затвърдена от главнокомандващия, който заяви, че страната не би издържала и седмица в случай на нападение.

Според плана на правителството увеличението на разходите за отбрана ще стигне до 832 милиона долара до 2024 г. Допълнителното бреме върху бюджета ще бъде покрито от съкращения в други области и нови данъци, сред които са увеличение на глобите за укриване на данъци, съкращения на финансирането на мироопазващи мисии по света и общи енергийни проекти с Русия.

Правителството съобщи, че ще увеличи планираната поръчка на 60 бойни самолета от "Сааб" на 70. Обмисля се и купуването на две нови подводници и превъоръжаването на три действащи. "Сааб" заяви, че ще закупи заводите за производство на подводници на германската фирма "ТисенКруп", разположени в Швеция.

Опозиционната социалдемократическа партия също призова към допълнителни инвестиции в шведската армия.

http://www.dnevnik.bg/

 
Военното ведомство на Полша е сключило контракт за доставка на летателен тренажор за изтребител МиГ-29
22.04.2014, 13:35

МиГ-29Инспекторатът по въоръженията към Министерството на националната отбрана на Полша обяви за подписването на 18 април на контракт за доставка на комплексен летателен тренажор за изтребител МиГ-29.

След проведения с ограничено число участници конкурс, за победител е било обявено предложението на полската компания „КенБИТ” (KenBIT Koenig i Wspolnicy Spolka Jawna).

Конкурса за покупка на тренажора бе обявен през 2013 година, като единственият критерии за определяне на победителя бе стойността на предложението.

В конкурса участие взеха четири претендента. Първоначално победата бе присъдена на полско-израелския консорциум „Елбит системз”/”Аутокомп менеджмент” (Elbit Systems/Autocomp Management). По-късно обаче компанията KenBIT подаде възражение, и след неговото разглеждане тя бе призната за краен победител. Стойността на нейното предложение бе 24385629 злоти (8,05 млн долара).

Свое предложение на стойност 26977000 злоти за конкурса представи и корейската компания DoDaam Systems, а стойността на предложението, представено от полската компания „Полит-Електроник” съвместно с РСК „МиГ”, беше за 57179848 злоти.

Според условията на договора, тренжора трябва да бъде предаден на клиента до 30 ноември 2015 година. Той ще бъде разположен на територията на 23 база тактическа авиация в град Минск Мазовецки.

 
Руски инспектори на ядрен полигон в САЩ
22.04.2014, 12:31

Руски инспектори по ядрена безопасност посетиха ракетния полигон на Въоръжените сили на САЩ Малмстрьом в щат Монтана.

Инспекторите прекараха там 12 часа. Те имаха за цел да се убедят, че вратите на шахтите на 18 системи за изстрелване на ядрени ракети са демонтирани, а самите шахти са засипани със земя и чакъл, съгласно споразумението между САЩ Русия и от 2011 година за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на настъпателните оръжия.

Журналистите, с позоваване на източник от Военновъздушните сили на САЩ, съобщават, че инспекторите потвърждават изпълнението от САЩ на своите договорни задължения.

 
Ким Чен-ун командва незапланувани ВВС учения
22.04.2014, 10:08

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ръководи незапланувани учения с част на ВВС и ПВО, съобщи агенция КЦТА, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Върховният главнокомандващ е похвалил летците за проявения висок професионализъм и „готовност по всяко време да нанесат безпощаден удар по противника".

Лидерът на КНДР е заповядал да се повишава боеспособността на частите чрез активизиране на подготовката в съответствие с изискванията на съвременната война и постави нови задачи пред командирите на частта, удостоена с почетното звание "Седми полк О Чжун Хъба", в чест на героя от антияпонската борба.

Ким Чен-ун е съпровождан от военни лидери и други представители на властта.

Корейската медия не уточнява къде се провеждат ученията.

В същото време САЩ и Южна Корея продължават военновъздушните маневри Max Thunder, които се провеждат от 11 април до 25 този месец. На 18 април държавният вестник на КНДР писа, че ученията на САЩ и Южна Корея „изострят обстановката и създават опасност от ядрена война на Корейския полуостров".

В ученията между двете държави участват 100 самолета и вертолета.

По-рано бе съобщено от военното министерство на Южна Корея, че КНДР може да проведе четвърти ядрен тест.

http://news.ibox.bg/

 
Объркан съм за Украйна, Русия… Някой може ли да ми помогне?
22.04.2014, 08:45

Нийл Кларк. Снимка: от тв екранаОбъркан съм. Преди няколко седмици на Запад ни казваха, че окупирането на правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво, че хората, които го правят са „продемократични” протестиращи - така ги наричаха политическите ни лидери и журналистическият ни елит.

Правителството на САЩ предупреди украинските власти да не употребяват сила срещу тези „продемократични“ протестиращи, независимо от снимките, показващи някои от тях като неонацисти замерящи полицията с коктейли „Молотов” други предмети, рушащи статуи и палещи сгради.

Сега, едва няколко седмици по-късно, ни се казва, че хората окупиращи правителствени сгради в Украйна, не са „продемократични“ протестиращи, а напротив „терористи” и „сепаратисти”.

Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари, а много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе абсолютно неприемлива през януари, а е приемлива сега?

Повтарям: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?..........Прочети още

 
Тежкият хеликоптер Super Stallion е допуснат до първи полет
22.04.2014, 08:31

CH-53K Фото: SikorskyПерспективният тежък американски хеликоптер CH-53K Super Stallion е преминал всички основни наземни изпитания и е получил допуск за първи полет, съобщава Flightglobal.

През последните две години вертолетът е преминал изпитания на претоварване с от 15 до 50% на конструкцията на планера, на опашната част и носещото витло, като са симулирани различни височини и скорости на полета.

Максималната маса на излитане на транспортния вертолет CH-53K е 3.9 тона. Хеликоптерът може да транспортира външен товар с маса до 12.2 тона на разстояние до 200 км. Разработването на Super Stallion се води от 2006 г. – всъщност това е дълбока модернизация на CH-53 Stallion. CH-53K е с два двигателя GE38-1B, ще може да лети със скорост до 315 км/ч на разстояние до 841 км.

Екипажът се състои от пет човека – двама пилоти и трима бордни стрелци. Super Stallion може да превозва до 55 бойци.

Общата стойност на програмата се оценява на 23 милиарда долара. CH-53K ще бъдат първо доставени на Корпуса на морската пехота, който ще получи общо 200 вертолети от тази версия.

http://www.pan.bg/

 
Преди 110 г. е роден Робърт Опенхаймер – „бащата на атомната бомба”
22.04.2014, 08:24

Алберт Айнщайн и Робърт ОпенхаймерНа 22 април 1904 г. в Ню Йорк е роден Джулиъс Робърт Опенхаймер – американски физик-теоретик, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, член на Националната академия на науките. Широко известен е като ръководител на Манхатънския проект, поради което често го наричат „баща на атомната бомба”.

Джон Опенхаймер произхожда от заможно семейство. В жилището им имало оригинални картини от Пабло Пикасо и поне три платна на Винсент ван Гог. По-малкият му брат Френк също става физик.

От рано младежът се изявява като изключително талантлив и взема по два класа за една година. Проявява интерес към английската и френска литература.

Постъпва в Харвардския колеж и взема по шест дисциплини за семестър. Завършва за три години...........Прочети още

 
Наши сержанти от Граф Игнатиево и Божурише впечатлиха американските ВВС
22.04.2014, 08:10

Младши сержант Бистра Куманова получава дипломата си от главния сержант на американските военновъздушни сили Джеймс КодиКъм няколкото десетки българи, завършили сержантски и войнишки курсове на USAF, се присъединиха и двама младши сержанти, служещи съответно във формирования в Граф Игнатиево и Божурище на ВВС.

Отличното представяне на сержантите от българските военновъздушни сили привлече вниманието на главния сержант на американските военновъздушни сили Джеймс Коди – най-високопоставеният лидер на сержантите и войниците от ВВС на САЩ, съобщават Командването на Вонновъздушните ни сили. Той пристигна на специално посещение в авиобаза „Мак Гий-Тайсън” в щата Тенеси, за да връчи лично дипломите на младши сержант Георги Михайлов и младши сержант Бистра Куманова. Благодарение на тяхната успешна работа с американските колеги, американската страна в момента предлага допълнителни места за обучение.

Обучението на сержанти и войници от българските ВВС в школи на американските ВВС е една нова традиция с начало от 2011г., но вече всички заинтересовани от подобряване на професионалната си подготовка в тези институции могат уверено да планират преминаване през това предизвикателство.

По този начин българските ВВС имат възможност военнослужещи от всички категории да се подготвят в най-реномираните световни авиационни учебни центрове – както офицери и генерали на стратегически курсове, така и сержанти действащи като лидери на ниско и средно тактическо ниво.

http://www.otbrana.com/

 
Владимир Путин: може би без Расмусен, НАТО ще действа по-сериозно
22.04.2014, 08:04

Президентът Путин изразил надежда, че новият генерален секретар на НАТО, бившият норвежки премиер Ейнс Столтенберг ще действа на поста по-достойно от сегашния генерален секретар, бивш датски премиер Андерс Фог Расмусен.

Столтенберг ще смени своя скандинавски ”роднина” в щаб-квартирата на НАТО от 1 октомври тази година. За това, че Расмусен като ръководител на правителството на Дания тайно записал и след това публикувал разговор с президента на Русия, Владимир Путин разказа по време на прекия разговор с избирателите на 17 април.

Вече след общуването с руснаците, Владимир Путин в интервю за руски телевизионен канал заяви, че отношенията с НАТО, разбира се, трябва да се нормализират. Но това ще зависи от НАТО и новия генерален секретар на алианса. Според Владимир Путин, Ейнс Столтенберг е „сериозен човек”:

   - Ние имаме добри отношения, в това число и лични. Това е сериозен, отговорен човек. Ще видим как ще се развиват отношенията на новия му пост.

Естествено, състоянието на отношенията между НАТО и Москва ще зависи не толкова от Столтенберг, както то не зависеше в крайна сметка от Расмусен. Ясно е, че тон в НАТО дават САЩ. Но новият генерален секретар може да повлияе на атмосферата, царяща в неговото ведомство. Например, да го очисти от изопачаване на фактите и подозрителността по отношение на Русия, които станаха отличителна черта по време на управлението на Расмусен.

До 21 април пресслужбата на НАТО опровергаваше самият факт на запис на беседата на своя ръководител с Владимир Путин. Официалният представител на НАТО Оану Лунгеску дори заявила на журналисти, че по този начи руснаците се опитват „да отвлекат вниманието на обществеността от кризата в Украйна”.

Некрасивата постъпка на датския премиер се случила в 2002 година по време на посещението на Владимир Путин в Брюксел на срещата Русия-ЕС. Расмусен помолил Путин за среща, въпреки, че тя не била планирана предварително. Руският президент заявил, че поведението на Расмусен в 2002 година го потресло:

   - Оказва се, че той имал диктофон, тайно записал нашия разговор, а след това го публикувал. Просто по никакъв начин не мога да повярвам на това. Расмусен обяснил, че записал разговора за историята. Поласкан съм, разбира се, но трябвало поне да предупреди, или да поиска разрешение за публикуването на тези преговори. Какво доверие може да има след такава постъпка?

Наложило се да бъдат дадени свидетелства на датската преса и на други преки участници за „нестандартното поведение” на датския премиер, за да може НАТО и помощниците на Расмусен вече все пак да признаят този факт: такъв запис бил направен. Датският журналист Кристофер Гулдбрансен, който тогава снимал документален филм „Фог зад кулисите” или 'Fogh bag facaden', разказал, че сам поставил на сакото на датския премиер микрофон. След това Расмусен отишъл на среща с руския президент.

Между другото, по такъв начин Русмусен записал за този филм и беседите с президента на Франция Жак Ширак, с премиера на Англия Тони Блеър, с канцлера на Германия Герхард Шрьодер, и още дузина „неоповестени” личности, че разговорите ще се записват.

Общуването на такова високо равнище – ръководители на държави и правителства, има свои норми на етикет. Да имаш скрит микрофон и да запишеш колега, а след това да публикуваш записа – това в „обществото на световните лидери” се смята за низост. Както впрочем, и на равнище на най-обикновени хора.

Все пак има надежда, че след появата на норвежеца Столтенберг, отношенията с НАТО ще се стабилизират. При датчанина Расмусен те станаха такива, че  не могат да бъдат по-лоши.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Броят на американските войници в Афганистан може да падне под 10 хиляди души
22.04.2014, 07:52

Броят на американските военнослужещи в Афганистан може да падне под 10 хиляди души- минимумът, изискан от армията на САЩ за обучение на афганистанските сили, пише британският в. The Telegraph.

След изборите в азиатската държава, които се проведоха на 5 април, Държавният департамент, Белият дом и Пентагона възобновиха дискусиите относно това колко американски войници трябва да останат след като ръководената от САЩ коалиция приключи мисията си тази година.

Решението да останат малко сили- около 5 хиляди американски войници, отразява убеждението на Белия дом, че афганистанските сили за сигурност са се превърнали в една достатъчно стабилна сила, за да успеят да удържат бунтовете на все още силните талибани.

Малобройните сили на САЩ, които ще останат, ще се съсредоточат върху борбата с тероризма и операциите за обучение.

http://www.focus-news.net/

 

 
Нови автомобили КрАЗ-6322 са били предадени на въоръжените сили на Египет
21.04.2014, 22:30

КрАЗ-6322 Украинската компания „АвтоКрАЗ” е изпратила крупна партида бордови автомобили КрАЗ-6322 завършвайки изпълнението на пореден контракт, сключен през миналата година, с Министерството на отбраната на Египет.

Машините са били изпратени след успешно завършване на инспекционни изпитания от представители на клиента, които са потвърдили пълното съответствие с контрактните изисквания. Камионите КрАЗ-6322 са оборудвани с турбодизелов двигател ЯМЗ-238Д с мощност 330 конски сили, скоростна кутия 9JS150ТА и еднодисков съединител MFZ 430. По искане на клиента машините са с удължена база.

В различни времена, започвайки от 1961 година, Кременчугския автомобилен завод е доставил на Египет около 4000 автомобила КрАЗ. – Още за КрАЗ

 
Тържествен концерт в ЦВК за Априлското въстание
21.04.2014, 21:18

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе в сряда от 18 ч. в Концертната зала на ЦВК тържествен концерт по повод 138 години от избухването на Априлското въстание.

Проявата се организира от Министерството на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и кметовете на общините Копривщица, Стрелча, Панагюрище, Батак, Брацигово и Белово.

В концерта ще участват и художествени състави от общините. Входът е свободен.

 
Москва разреши нов наблюдателен полет на САЩ над Русия
21.04.2014, 20:58

Новата мисия на наблюдателни полети по договора "Открито небе" на САЩ и Чехия над руска територия ще убеди Вашингтон, че по границата с Украйна няма струпани руски военни части.

Това коментира официалният говорител на външното министерство Александър Лукашевич, цитиран от „Новости”.

Първоначално планираният наблюдателен полет на 14-16 април не е могъл да се състои, тъй като съвместният екип на САЩ и Чехия е закъснял за явяване на входния пункт Кубинка, уточнява дипломатът.

По молба на американската страна с 24 часа е удължен срокът за явяване на необходимия пункт, но и новият срок не би спазен. На следващата молба за отлагане за нов час руската страна вече отказала, тъй като търпяла финансови загуби.

Днес обаче започва нова мисия и ако всичко върви по план нашите чешки и американски колеги ще могат да се убедят, че по границата с Украйна няма съсредоточаване на руски военни сили, изтъква Лукашенко.

 
Таен затвор на НАТО на летище Кандахар
21.04.2014, 20:35

На Международното летище в афганистанската провинция Кандахар е започнало разследване във връзка с възможно организиране на таен затвор под ръководството на контингента на НАТО в размирната страна, съобщи ИТАР-ТАСС. По данни на агенция Pajhwok, правителствена комисия е пристигнала, за да проведе разследване, след лично разпореждане за инспекцията президентът на страната Хамид Карзай. Афганистанските власти разполагат с данни, че е възможно на територията на международното летище в Афганистан чуждестранните военни да задържат незаконно афганистански граждани.

"Силите на НАТО често извършват операции, без да ги съгласуват с нас", каза в интервю заместник- министърът на вътрешните работи на Афганистан полковник Рахматулла Атрафи. „Планираме да проведем задълбочено разследване - да разгледаме всеки случай на задържане поотделно и да закрием незаконния затвор. Разчитаме, че в бъдеще Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ще ни информират предварително за действията си".

Подробният доклад с резултатите от разследването ще бъде предоставен на държавния глава в най-близко бъдеще. В състава на комисията влизат служители на Министерството на вътрешните работи, на отбраната и на администрацията на президента. – Още за Афганистан

 
Естония ще купи въоръжение за 111 милиона евро
21.04.2014, 14:46

CV9035Министерството на отбраната на Естония планира да изразходва 111,5 милиона евро за покупка на ново въоръжение и бойна техника, съобщава Defense News.

Тези разходи са предвидени в държавния план за развитие на въоръжените сили за периода 2013-2022 година. Според думите на министъра на отбраната на Естония Урмас Рейнсалу, в момента военното ведомство провежда преговори за доставка на военната техника.

В частност, естонските военни смятат да получат 44 бойни машини на пехотата CV9035NL от състава на въоръжените сили на Холандия. По предварителна оценка, доставката на бойните машини може да се извърши през 2015 година. В потенциалния контракт с министерството на отбраната на Холандия се предвижда и необходимата подготовка на естонските военнослужещи.

 
Руския флот ще получи 10 нови палубни изтребителя
21.04.2014, 14:18

МиГ-29КРуската самолетостроителна компания "МиГ" ще достави тази година 10 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ за ВМФ на Русия и още 6 - за индийския флот.

Миналата година на Министерството на отбраната на Русия и на индийската страна са били предадени съответно 4 и 7 самолета от този тип, съобщи изпълнителният директор на компанията Сергей Коротков.

Съглашението предвижда доставка на руските военни на 20 едноместни изтребителя МиГ-29К и четири двуместни МиГ-29КУБ. Всичките машини по този контракт трябва да бъдат доставени до края на 2015 година, като те ще бъдат включени в състава на 279 корабен авиополк, базиращ се на самолетоносача „Адмирал Кузнецоя”. В момента в състава на тази авиогрупа влизат десет тежки палубни изтребителя Су-33 и два щурмовика Су-25УТГ. През 2015 година изтича срока на служба на Су-33 и новите МиГ-29К ще трябва да ги заменят.

Коротков още е заявил, че има надежди през 2014 г. да бъде сключен договор с руското правителство за доставка на серийни МиГ-35. - Още за МиГ-29К

 
Американски бойни делфини ще вземат участие в ученията на НАТО в Черно море
21.04.2014, 08:45

Американски бойни делфини ще вземат участие в ученията на НАТО в Черно море, пише „Известия”.

По думите на представителя на военноморските сили на САЩ Том Лапуца, говорител на програмата за морски бозайници.

„За пръв път в открито море ще могат да се срещнат американски и руски бойни делфини. Известно е, че такива делфини се подготвят само в Русия и САЩ. В учението ще участват 20 делфина и 10 морски лъва и ще продължат 1-2 седмици. Американските бойни делфини ще тестват нова антирадарна система, която е предназначена за дезориентацията на вражески ехолокатори, а морските лъвове ще търсят мини и водолази”, заяви Лапуца. – Още бойни животни

http://www.focus-news.net/

 

 
Украински командос застреля свой в тъмното
20.04.2014, 15:06

Украинското министерство на отбраната е започнало следствие за инцидент с приятелски огън, при който има убит войник. "Военнослужещ е загинал в резултат на нещастен случай. Води се следствие”, обяви военното ведомство, цитирано от "Сегодня".

Инцидентът, според "5-и канал" е станал предната нощ на летището в Донецк, когато един от командосите по време на караул застрелял свой колега. Войникът от едно от спецподразделенията бил на пост, чул шум, преценил го като проникване и започнал да стреля на месо.

Оказало се, че жертвата не е проруски сепаратист, а войник от същото подразделение. И двамата военнослужещи са професионални войници от Кировоградска област.

http://www.blitz.bg/

 
Съединените щати не възнамеряват да прекратяват сътрудничеството си с Русия в Афганистан
20.04.2014, 14:34

Заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Южна и Централна Азия Ейлин О’Конър е заявила, че Съединените щати не възнамеряват да преразглеждат или да прекратяват сътрудничеството си с Русия в Афганистан, предаде Интерфакс.

Тя е казала още, че САЩ и Русия си сътрудничат в борбата с разпространението на наркотици в района, и че стабилността и мирът в Афганистан са в интерес и на двете страни.

 
Дрон цопна във водата пред министъра и журналисти
20.04.2014, 13:58

Демонстрацията на нов разузнавателен мини БЛА в Португалия приключи с куриоз, пише РИА Новости.

Пред погледите на журналисти и министъра на отбраната летателният апарат не полетя, а цопна във водата. Специално за изпитанието на AR4 Light Ray бяха дошли министърът Хосе Педро Агуиар Бранко и шефът на генщаба Масиейра Фрагозо. А непосредствено преди гафа Бранко казал пред журналисти, че безпилотният апарат ще бъде „особено ефективен в мисиите на флота.“ В момента, в който обаче операторът се опита да го издигне във въздуха, машината дори не направи опит да полети, а падна на няколко метра във водата.

След сакатлъка военните бързо донесли резервен апарат, който вече успял да полети без инциденти, а заснетото от него видео по време на полета бе качено на сайта на Министерството на отбраната. Предвижда се AR4 Light Ray да застъпи на въоръжение в португалската войска, след като бъдат изяснени причините за фала.

 
Джон Хуболт си отиде на 95 години
20.04.2014, 11:27

Джон Хуболт На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., съобщава „Фокс нюз“. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън. На уебсайта си НАСА пише, че по времето на космическата надпревара със Съветския съюз, идеите на Хуболт са подействали като катализатор за това САЩ да възприемат научни и инженерни теории, които успешно извеждат екипажи на „Аполо“ до Луната и обратно. С дейността си през 60 те години той убеждава ръководството на космическата агенция да се съсредоточи върху плана за изстрелване на модул с хора от окололунна орбита, вместо изстрелване на ракета от Земята или на космически кораб от околоземна орбита.

Хуболт е твърдял, че т.нар. лунна орбитална среща не само ще бъде по-лесно осъществима от техническа и финансова гледна точка от другите два варианта, но е и единствената възможност да се изпълни поставената от президента Джон Кенеди задача за изпращане на човек на Луната до края на десетилетието.

НАСА описва като „голяма стъпка“ фактът, че Хуболт излага идеите си, подкрепени преди това от Вернер фон Браун, в частно писмо до новопостъпил директор на НАСА през 1961 г. През следващата година неговият план за полет е включен в програмата „Аполо“.

 
80% от сирийските химикали са изнесени или унищожени
20.04.2014, 09:00

80% от сирийските химически оръжие са изнесени от страната или вече унищожени, съобщи заяви Сигрид Кааг, шеф на международната мисия по ликвидация на химическия арсенал на Сирия, цитирана от "Ройтерс".

Според нея, операцията до момента върви по план и ако това ремпо продължава, то Дамаск има шанс да спази уговорените по-рано срокове.

След 27 април в Сирия вече няма да има на своя територия химически оръжия по план. Те ще се унищожават от няколко държави. Ръководителят на ОЗХО Ахмет Узумджу заяви по-рано, че няма да има повече никакво отлагане в сроковете, след като принудително графикът вече бе нарушаван, тъй като времето напредва и крайният срок за унищожаването на оръжията 30 юни се приближава. - Още химическо оръжие

 
САЩ може да изпратят 150 войници на учения в Полша и Естония
20.04.2014, 08:47

Властите в САЩ разглеждат възможността за изпращането на около 150 войници от американските сухопътни войски в Полша и Естония за участие във военни учения, съобщава телевизия Fox News, позовавайки се на източник.

Ученията на сухопътните войски ще започнат в близките няколко седмици и ще продължат около 14 дни. Източникът отбеляза, че в дългосрочна перспектива се планира регулярното провеждане на такива учения. Телевизията отбелязва, че чиновникът е пожелал да остане анонимен във връзка с факта, че решението за изпращане на контингента не е окончателно.

http://www.focus-news.net/

 

 
АП "Екатеринбург" ще се върне в състава на руския флот до края на годината
19.04.2014, 23:40

Ракетоносец «Екатеринбург», архив Фото: Лев Федосеев / ИТАР-ТАССРуската ракетна подводница със стратегическо назначение К-84 "Екатеринбург" ще се върне в състава на Северния флот до края на 2014 година, съобщават от руското военно ведомство. Ремонтът на субмарината, пострадала при пожар на 29 декември 2011 година, се извършва в завод "Звездочка" в Северодвинск. Ремонта е бил съвместен с модернизация, в хода на която подводницата е получила, в частност, ново хидроакустическо оборудване.

След ремонта в арсенала на К-84 (освен РК „Синева”) ще влезе и усъвършенстваната балистична ракета "Лайнер", способна да използва различни типове бойни блокове.

Пожарът, предизвикан заради нарушение на техниката за безопасност при провеждане на ремонтните работи, сериозно повреди носовата част на подводницата, включително хидроакустическия комплекс, торпедните апарати и редица други системи. При ремонта на субмарината едновременно се извършва и нейната модернизация – заменени са голяма част от унищожените при пожара системи.

В състава на ВМФ на Русия сега има шест атомни подводници проект 667БДРМ "Делфин", построени през 1980-те – началото на 1990-те години. Отчитайки програмата за модернизация, тези подводници ще останат в строя до средата на 2020-те години, представлявайки основата на стратегическите ядрени сили заедно с новите субмарини проект 955 "Борей". – Още руски подводници

 
В корабостроителницата Austal започва строителството на десетият кораб за близка морска зона за ВМС на САЩ
19.04.2014, 23:07

Американските ВМС и корабостроителната компания Austal проведоха тържествена церемония по залагане на кила на десетият боен кораб за близката морска зона, разработен в рамките на програмата LCS (Littoral Combat Ship).

Този кораб получи името "USS Gabrielle Giffords", съобщава World Maritime News.

В момента в рамките на програмата са разработени и се намират в начален стадий на производство два проекта на кораби за близката морска зона. Първият проект, разработен от корпорацията Lockheed Martin представлява бързоходен монокорпусен кораб. Вторият проект, разработен от корпорацията General Dynamics, представлява тримаран. Всекйи от тези типове отговаря на поставените от ВМС на САЩ изисквания.

Серията от 55-60 нови кораба за близката морска зона се планира да замени фрегатите "Oliver Hazard Perry" и част от морските тралщици "Avenger".

Корабите от двата проекта могат да достигнат скорост до 45 възла и изминава с икономична скорост без дозареждане разстояние над 3500 морски мили. Двата проекта допускат монтиране на специално оборудване на модулен принцип, изхождайки от поставените пред командирите и екипажите задачи.

 
Малайзия купи белгийски ракети за 12 милиона долара
19.04.2014, 17:15

Подвесен контейнер LAU-32 за ракети FZ 90 Фото: IHSПравителството на Малайзия е сключило с малайзийската компания Destini Prima контракт за доставка на неуправляеми авиационни ракети FZ 90 калибър 70 милиметра на стойност 40 милиона рингита (12,3 милиона долара), съобщава Jane's. Тези боеприпаси са разработени в началото на 1990-те години от белгийската компания Forges de Zeebrugge и се произвеждат в Малайзия по лиценз.

Освен самите ракети малайзийското правителство е поръчало и подвени пускови контейнери за тях. Новите евтини боеприпаси се планира да бъдат използвани от изтребителите F/A-18 Hornet и учебно-бойните самолети BAE Hawk вместо скъпите JDAM.

Решението за покупка на FZ 90 е било взето, след като въоръжените сили на Малайзия проведоха през март 2013 година операция за освобождаване на заети от въстаници села в източната част на страната. В хода на операцията са използвани авиационни бомби JDAM, а също и управлявани по лазерен лъч боеприпаси.

 
Киев предвижда $445 млн. за армията
19.04.2014, 12:46

Арсений Яценюк Украинското правителство реши да отдели 5 милиарда гривни /445 милиона долара/ за въоръжените сили на страната, съобщи днес правителствената пресслужба. Средства са предназначени за заплати на военнослужещите, Вътрешните и Граничните войски, както и за провеждане на учебни сборове с участието на граждани от резерва. Други пера, по които ще бъдат използвани тези средства, са за осигуряване на храна и вещево имущество, предмети за индивидуална защита, запасни части, модернизация и ремонт на военната техника.

Според признание на новите власти украинската армия изпитва сериозни финансови затруднения. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че за отбрана ще бъдат отделени и 6,8 милиарда гривни /над 606 милиона долара/ за сметка на съкращаване на социални програми.

 
САЩ не потвърдиха изпращането на войски в Полша
19.04.2014, 10:38

Говорителят на Пентагона не потвърди появявалите се по-рано в медиите съобщения за изпращането на сухопътни войски в Полша.

В петък полският министър на отбраната Томаш Семоняк след среща в Пентагона с американския си колега Чък Хейгъл заяви пред вестник "Washington Post", че Варшава и Вашингтон през следващата седмица ще обявят разполагането на сухопътни сили на САЩ в Полша като част от разширяването на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на събитията в Украйна.

От американското министерство на отбраната съобщиха, че засега само " разглеждат редица допълнителни мерки за повишаване на бойната готовност на Европа".

 
Турция укрепва тайните служби
19.04.2014, 08:22

Реджеп ЕрдоганТурският парламент прие спорен закон, с който увеличава правомощията и имунитета на националното разузнаване.

Новият закон, предложен от партията на премиера Реджеп Ердоган, дава на Националната разузнавателна агенция на Турция възможност да провежда тайни операции и правомощие за наблюдение на гражданите, съобщиха турски медии.

Законът предвижда и по-големи присъди за публикуването на секретни документи.

Според правителството промените ще увеличат ефективността на агенцията и ще помогнат на страната “да се справи с новите потребности по отношение на сигурността и външната политика”.

Опозицията разкритикува закона и обясни, че той дава на разузнаването големи правомощия, които ще превърнат Турция в полицейска държава.

Анализатори посочват, че новият закон е приет, за да не се допусне повторно изтичане за записи, уличаващи властта в злоупотреби. През февруари в Турция избухна корупционен скандал, след като бе публикуван запис, уличаващ премиера Ердоган да обсъжда прикриването на голяма сума пари.

През март турското правителство блокира социалната мрежа туитър, а после и видеоплатформата ютюб. Причината бе, че чрез YouTube били разпространени аудиозаписи от секретна среща на турски високопоставени лица, които обсъждали евентуална военна намеса на страната в Сирия.

http://www.24chasa.bg/

 
20 американски наемници изчезнаха вдън земя в Украйна!
19.04.2014, 07:52

Даже шефът на ЦРУ не успя да разплете загадката с 20 изчезнали американски наемници в Украйна, пише lifenews.ru. Джон Бренън пристигна в Киев, за да изясни съдбата им, но до този момент нито той, нито украинските власти могат да направят каквото и да е. Американците били служители в частната военна компания Blackwater, която е регистрирана на Барбадос.

През 2009 г. е преименувана на Greystone Limited. Нейни наемници участват във военни конфликти по цял свят. С тях е свързан и големият скандал през 2004 г. в Ирак, когато откриха огън по мирна демонстрация.

В Украйна те се сражавали в спецчастите „Ягуар“ и „Сокол“. Вземали са участие в потушаване на протестите в Луганск и Донецк. - Още военни компании

http://www.blitz.bg/

 
Китайски хакери крадат военни тайни на САЩ
19.04.2014, 07:48

Китайските хакери продължават да крадат американски военни тайни, предупреди адмирал Самюел Локлир, командващ Тихоокеанското командване на САЩ. По думите му системите за сигурност на компютърните мрежи, контролирани от Пентагона и доверени на ведомството организации, изобщо не са бариера за китайските хакери, които с лекота заобикалят всички клопки на защитните системи.

Адмиралът не спомена конкретни примери, но "Форийн полиси" твърди, че китайски хакери вече откраднали проектните данни на изтребителите F/A-18 и F- 35, вертолета "Блек хоук" и противоракетните системи "Ейджис" (Aegis).

По думите на Локлир китайските хакери използват "дупките" в защитата на компютърните мрежи, без да ги интересува какво ще си помислят във Вашингтон.

 
Разформироват 25 отделна бригада на украинските ВДВ
19.04.2014, 07:28

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов е разпоредил да бъде разпусната единствената в страната въздушнодесантна бригада (разположена в Днепропетровск, в източната част на Украйна), чийто военнослужещи отказали да стрелят срещу собствения си народ защото „се уплашили”.

25-та въздушнодесантна бригада е сформирана със заповед на министъра на отбраната на Украйна от 5 май 1993 г. на базата на 217 парашутно-десантен полк на 98 (Болградска) гвардейска въздушнодесантна дивизия.

 

 
В Иран празнуват Деня на армията
18.04.2014, 23:28

Днес по случай Националния ден на армията край столицата на Иран около мавзолея на основателя на Ислямската Република Рухолах Мусави Хомейни се състоя военен парад – (видео)

Зрителите видяха образци военна техника иранско производство, в това число ракетни и артилерийски системи, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и безпилотни летателни апарати. Пред трибуните минаха поделени на всички родове войски.

На парада присъстваха президентът на Иран Хазан Роухани, министърът на отбраната, редица военачалници, глави на дипломатически мисии. – Още за ВС на Иран

 
САЩ стартираха конкурс за палубен боен БЛА
18.04.2014, 23:03

UCLASS (unmanned carrier-launched airborne surveillance and strike)ВМС на САЩ пусна предварително запитване за оферта до четирима производители за създаването на палубен боен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да има и разузнавателни способности.

Запитването е дадено на Boeing, Lockheed Martin, General Atomics Aeronautical Systems и Northrop Grumman. Изискванията към проекта са гъвкави, като ВМС залагат най-вече на описание на желаните способности на апарата (например дозареждане във въздуха и възможност за оцеляване в наситено с ПВО пространство), а не толкова на точни летателно-тактически характеристики.

През финансовата 2015 г. в програмата, която носи названието UCLASS (unmanned carrier-launched airborne surveillance and strike), ще получи $403 млн. Общо до 2019 г. за разработка ще бъдат отделени $2.67 млрд.

http://aeropress-bg.com/

 
Зоркото око на "Посейдон"
18.04.2014, 22:26

P-3CНа заводското летище на фирмата Боинг в Сиатъл е забелязан Р-8А "Посейдон" с подкачена РЛС за страничен обзор AN/APS-149 Littoral Surveillance Radar System (LSRS) предназначена за откриване на движещи се цели както на водната повърхност, така и на суша.

Тази станция влиза в списъка с т.н. "черни", особено секретни, програми на Пентагона. По-рано станцията (тази или предно поколение) премина опитна войскова експлоатация и е била забелязана на няколко самолета P-3C.

Изглежда флотът иска да получи за себе си аналог на E-8 J-STARS, който ще е способен не само да разкрива цели и да насочва други към тях, но и използва оръжията самостоятелно.

 
Сменят състава на руската ескадра в Средиземно море
18.04.2014, 20:34

крайцер „Адмирал Кузнецов” ВМФ на Русия ще извърши ротация на корабите в състава на средиземноморското оперативно съединение. До края на април за Североморск ще заминат авионосещия крайцер „Адмирал Кузнецов”, тежкия атомен ракетен крайцер „Петър Велики” и големия кораб за борба с подводници „Адмирал Левченко”, съобщава „Интерфакс”. Новия флагман на съединението ще бъде ракетния крайцер „Москва”.

Освен това в състава на съединението ще влязат големите противолодъчни кораби на Северния флот „Североморск” и на Тихоокеанския флот „Маршал Шапошников”. До сега „Шапошников" извърши преход през Тихия океан заедно с танкера „Иркут” и спасителния кораб „Алатау”. Сега корабите се намират в Индийския океан, като в събота, 19 април, те ще направят посещение в пакистанското пристанище Карачи.

Ще бъдат сменени и големите десантни кораби (ГДК) в състава на съединението. От Балтика ще пристигне ГДК „Корольов”, който ще замени ГДК „Минск”, а ГДК на Северния флот „Георги Победоносец” ще сдаде вахтата на „Кондопоге”. Вчера, 17 април, „Минск” и „Георги Победоносец” преминаха през турските проливи в направление Източното Средиземноморие. Една от главните задачи на руските ГДК е доставка на техника и въоръжение за Сирия по маршрута Новороссийск-Тартус.

Очаква се, че за единственият руски самолетоносач „Адмирала Кузнецов” това ще бъде последния продължителен поход преди планираните за следващата година капитален ремонт и модернизация.

 
При учение в Турция са пострадали 17 военнослужещи
18.04.2014, 17:26

В турската провинция Чанакале 17 военнослужещи са били хоспитализирани след взрив по време на учение, предаде ИТАР-ТАСС.

Според местни медии, военните изпълнявали нощно учение за стрелба, когато по неизвестни причини се взривил танков снаряд.

Сред пострадалите са офицери и сержанти, получили основно рани от срапнели без опасност за живота.

Военното командване разследва случая.

http://www.focus-news.net/

 
Румънският премиер летя на американски F-16
18.04.2014, 13:22

Victor Ponta В последния ден на двустранното румънско-американско учение „Dacian Viper 2014” румънският премиер Victor Ponta летя в задната кабина на американски изтребител F-16. Министър-председателят, облечен в летателен костюм, посети авиобазата Campia Turzii, където 450 военнослужещи от ВВС на Румъния и САЩ проведоха едноседмично учение.

Victor Ponta, който е и състезател в авиоралита, бе много доволен, че можеше да ходи веднага след приземяването на изтребителя, пилотиран от майор Yogi Brown.

Миналата година Румъния подписа договор за придобиване на 12 поддържани изтребители F-16 от португалските ВВС.

http://www.pan.bg/

 
Край с мисионерските пачки за военните
18.04.2014, 13:14

Професия военен ще загуби част от досегашния си блясък, след като стана ясно, че платеното мисионерство за българския войник отива в историята. Заради мисионерските пачки, куцо, кьораво и сакато се „избиваше“ да надене униформа, а според слуховете – и си плащаше за това. На последният прием за войници в хасковското поделение на Кенана през ноември, 237 кандидати изораха плаца за вакантните 20 места. Именно през този месец обаче, българското правителство взе решение да трансформира участието си в натовската мисия в Афганистан, като сведе наличните 400-500 български военнослужещи там, до максимум 110 военни. Редови войник сред тях няма да припари - това ще са съветници и инструктори за афганистанските въоръжени сили и логично ще се залага на офицери. А Афганистан бе най-големия консуматор на български мисионери. Хасково пък бе сред малцината поделения в страната сертифицирани за изпращане на задгранични роти.

Прецакването продължава и с отпадане на задълженията по други дестинации, за които пътуваха задгранични роти. Мисията в Косово „КЕЙФОР“ се редуцира до 11 военни-наблюдатели. Рота „Алтея“ в Босна остава с 10 военнослужещи със същите задачи, отпада и рота „Хелброк“ в състава на обединеното командване на ЕС. Зад граница ще се пътува само за тренировъчни лагери като мартенския в Хохенфелц Германия, но за там командировъчните, както се нарича легионерското заплащане, са направо мизерни, признаха завърнали се родни военни. Остава им само честа да тренират „падни-стани“ под американско командване. А историята помни щедри войнишки заплащания за мисии зад граница. В зората на българското мисионерство, рекрутираните за Ирак получаваха предложения за 100 $ на ден, без да се брои пълната издръжка там. Афганистанските мисии пък вървели по 50-60 евро на ден, като в периода когато бе разрешено ходенето на съпрузи, семействата се хвалеха/неофициално/ че за 6 месеца са заработвали по 18 хиляди евро. Впоследствие семейната практика бе прекратена, но икономическата изгода остана дори и за сам човек.

Трагикомичното в случая е, че най-незапознати с промените бяха последните ентусиазирани набори новобранци. Неофициално допитване сред тях установи, че повечето са като ударени с мокър парцал. Някои приемаха новината философски, в смисъл на сигурната държавна работа, но немалка част бяха откровени, че се чувстват прецакани.

http://www.haskovo.net

 
Расмусен все пак е записал разговор с Путин
18.04.2014, 12:53

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е имал в себе си работещ микрофон по време на личен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщава датската осведомителна агенция "Рицаус бюро", цитирана от "Русия днес".

Срещата е била през 2002 г., когато Расмусен е бил премиер на Дания, а страната е била ротационен председател на Европейския съюз. Вчера Путин разказа случката по време на директната линия с граждани и допълни, че части от разговора са били публикувани. Това предизвика остра реакция от говорителката на НАТО Оана Лунджеску, която го обвини, че се опитва да отклони вниманието от действията на Русия в Украйна.

Пред датската агенция обаче журналистът Кристофер Гулдбрансен казва, че той лично е закачил микрофона на Расмусен. Тогава журналистът е снимал документален филм "Фог зад кулисите".

"Бях закачил микрофон за пресконференция. След нея Расмусен отиде на среща с Путин, но не свали микрофона. Разговорът беше записан и използван във филма", казва Гулдбрансен и допълва, че по принцип Расмусен внимава да не носи микрофон в подобни ситуации.

 
Руски военни кораби са преминали през турските проливи
18.04.2014, 10:32

Вчера трите големи десантни кораба ГДК-46 „Новочеркаск” 142 проект 775 от състава на Черноморски флот, ГДК-45 „Георги Победоносец” 016 проект 775 от състава на Северния флот и ГДК-43 „Минск” 127 проект 775 на Балтийския флот на Русия са преминали през турските проливи в направление на Източното Средиземноморие.

 
Днес SpaceX Dragon ще полети към МКС
18.04.2014, 09:22

От космическото агентство НАСА са съобщили, че напълно е потвърдена новата стартова дата на товарния апарат Dragon, който трябва да достави на МКС 2 тона полезни товари.

Според съобщението, НАСА и компанията SpaceX планират да проведат старта в петък 18 април в 22:25 наше време. Стартът на 14 април не отменен поради изтичане на хелий.

Пристигането на Dragon на МКС се очаква за неделя 20 април в 12:45 наше време . За скачването на апарата ще отговаря командира на екипажа на МКС японския астронавт Коичи Ваката при поддръжката на астронавта на НАСА Рик Мастракио.

Напомняме, че за 23 април е запланирано излизане в открития космос за работа по американския сегмент на МКС за замяна на излезлия от строя резервен компютър.

 
Вместо демонстрация на сила, унижение за Киев
18.04.2014, 09:10

Това, което трябваше да бъде демонстрация на сила от страна на украинската армия, показа в действителност как Украйна се разпада, пише британският в. “Гардиън”. Военна операция, която украинското правителство каза, че ще бъде насочена срещу проруските активисти в източната част на страната, се превърна вчера в пълен безпорядък.

Част от контингента от 21 бронирани автомобили, който се раздели в две колони, се предаде, а друга част се върна обратно още преди да мръкне. Това бе зрелищно унижение за новото правителство в Киев, пише американският в. “Ню Йорк таймс”.

На теория това се случи в Украйна, под контрола на прозападното правителство в Киев, на неколкостотин километра от руската граница. На практика обширни области в Източна Украйна в момента са в открит бунт, посочва “Гардиън”.

Докато руският президент Владимир Путин казва, че западната съседка на Русия е на ръба на гражданска война, в Славянск конфликтът е далеч по-психологически, отколкото физически, отбелязва в. “Файненшъл таймс”. Като изключим, че от време на време прелитат един изтребител и два хеликоптера, силите на Киев бяха незабележими през целия ден в областта в северната част Донецка област, където въоръжени мъже и местни жители завзеха правителствени сгради в няколко града.

Пропагандната война не върви в една посока, посочва “Файненшъл таймс”. Киев съобщи за смъртни случаи, които остават непотвърдени, и първоначално опита да отрече, че военна техника е попаднала в чужди ръце. Впоследствие обаче призна, че бронетранспортьори са били превзети вчера следобед. Проруски въоръжени лица твърдят, че украинските военни са дезертирали. Според друга информация те са били принудени да предадат военната техника. И в двата случая завземането на БТР-ите е пропаганден удар за сепаратистите и отявлено унижение за украинското следреволюционно правителство, пише британският всекидневник “Дейли телеграф”.

Въпреки че правителството гневно критикува превземането на полицейски управления, административни сгради и друга собственост, малко бяха опитите от страна на местните власти да предотвратят тези действия, а контролът на Киев на изток изглежда, че отслабва. Освен БТР-и, Украйна изгуби контрола върху друго важно оръжие в битката с Руската федерация: телевизията. Във вторник руската държавна телевизия отново започна да се излъчва в Донецк, седмици след като Киев спря излъчването й, тъй като според правителството показва лъжи и кремълска пропаганда.

Пред украинското правителство не стои само сепаратисткият проблем. Надеждността на Киев е изложена на опасност в момент, когато централното правителство се опитва да убеди населението, което се страхува от икономически затруднения, че бъдещето им е в Украйна, а не в Русия, пише американският в. “Вашингтон пост”.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призна, че пакетът, предлаган от МВФ е непопулярен, но Киев е разорен и отчаяно се нуждае от пари, а Москва вече не е възприемана като надежден благодетел. Особено в източната част на страната, където културните и икономически връзки с Русия са далеч по-силни, отколкото в Западна Украйна, спасителният план вреди на популярността на правителството сред вече скептичната публика, посочва изданието.

Русия и Украйна ще седнат днес на масата на преговори с висок залог с цел да се облекчи кризата в бившата съветска република, където прокремълски активисти затягат контрола си върху индустриалното сърце на украинския югоизток, пише британският “Дейли телеграф”. Всички погледи са насочени към руския външен министър Сергей Лавров, който ще се срещне с украинския Андрий Дешчица, с американския държавен секретар Джон Кери и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Приоритет за Вашингтон и Киев е да убедят Москва да демобилизира въоръжените групи, макар че руснаците отричат да имат каквито и да било връзки с тях. Ако срещата се провали, западните страни са готови да стоварят върху Русия по-големи икономически и финансови санкции, за да нанесат вреди на икономиката й, която вече изпитва затруднения, допълва британското издание.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 
Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасни боеприпаси
18.04.2014, 08:20

На 15.04.2014 г. рибарски кораб 28 (рк 28), който е извършвал риболовна дейност в Созополски залив, е изтеглил с мрежата си морска мина. В 14.00 часа след получено искане от Областния управител на област Бургас, положителна резолюция на Началника на отбраната на Република България и заповед на Командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база – ВМС, с ръководител капитан І ранг Радостин Найденов, се сне с водолазен катер „Форос” от Пункт за базиране Бургас, за да извърши разузнаване на открития боеприпас.

След заставане на борда на рк 28 и извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха изделието като опасен боеприпас –  българска бойна мина Б-38.

След извършените процедури, боеприпасът беше спуснат на морското дъно и унищожен, в зона безопасна за корабоплаването, в Южен Поморийски залив.

На 17 април 2014 г. в землището на село Попович, близо до град Бяла, област Варна, е открит невзривен боеприпас.

По искане на областния управител на Варненска област, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на Военноморските сили на място е изпратено формированието за оказване на помощ при бедствия, разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна. Ръководител на екипа е капитан-лейтенант Илиян Стоянов с взривчик главен старшина Милен Иванов Желязков. Медицинско осигуряване е осъществено от майор д-р Глория Ценова Калчева.

След извършеното опознаване, специалистите класифицират изделието като 105 мм артилерийски снаряд от Втората световна война – немско производство.

Около 12.30 часа на същия ден, във взаимодействие с органите на РПУ-Бяла, изпратеното формирование унищожи боеприпаса в обезопасен за целта район без нанасяне на щети на околната среда и населението.

http://www.navy.mod.bg/

 
Литва търси още L-39ZA
18.04.2014, 08:09

Л-39Министерството на отбраната на Литва заяви, че ще поръча допълнителни учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Средствата за това вече са били отделени.

Не се съобщава колко още L-39 ще бъдат купени, но сделката трябва да се реализира в периода 2015 – 2016 г. В момента Литва води проучване за потенциалните доставчици на реактивните самолети.

Машините ще се използват за пилотско обучение и поддържане на общата подготовка във ВВС на Литва. В момента страната разполага само с един изправен L-39ZA, а през 2011 г. другият L-39ZA се сблъска във въздуха с френски Mirage 2000. Самолетът се разби, но екипажът се катапултира успешно. - Още за L-39

http://aeropress-bg.com/

 
Катастрофа с йордански изтребител F-5
18.04.2014, 08:02

F-5Вчера сутринта при рутинен тренировъчен полет в близост до разположения в пустинен район град Сафави (Safawi) се е разбил йордански изтребител Northrop F-5 Tiger II, съобщава www.canada.com. Пилотът е загинал.

Започнато е разследване на причините за трагичния инцидент.

По последни сведения летецът е старши лейтенант Хазем Ахмад Матар, а катастрофата е станала при кацане. – Още за F-5

http://www.pan.bg/

 

 
Чехия пенсионира Ми-24 и търси негов заместник
17.04.2014, 22:30

Mi-24Чешките ВВС ще пенсионират щурмовите вертолети Ми-24/35 в периода 2016 – 2018 г. и паралелно с това търсят заместник под формата на многоцелеви боен вертолет.

Генерал-лейтенант Петър Павел, началник на ГЩ на чешката армия е обявил, че щурмовите вертолети Ми-24/35 ще бъдат пенсионирани в периода 2016 – 2018 г., тъй като цените за техническа поддръжка ще станат прекалено много и страната му няма да може да си позволи това.

Паралелно с това в периода 2016 – 2020 г. трябва да бъдат доставени 16 нови многоцелеви бойни вертолети. Машините трябва да се използват за бойни и транспортни задачи, търсене и спасяване и медицинска евакуация. Общо шест компании са изявили желание за участие в бъдещ конкурс.

http://aeropress-bg.com/

 
Канада изпраща шест изтребителя CF-18S в Европа, за да подсили отговора на силите на НАТО за Украйна
17.04.2014, 21:56

CF-18S Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Канада ще подкрепи евентуален отговор на силите на НАТО за ситуацията в Украйна като изпрати шест изтребителя CF-18С в Европа, пише National Post.

Самолетите и екипажите им ще бъдат базирани в Полша.

Канада ще изпрати още 20 офицера в щабквартирата на НАТО в Брюксел, за да подсили канадското присъствие в случай, че в бъдеще организацията вземе решение за налагане на отговор.

Същевременно стана известно, че официалният представител на генералния щаб на Франция Паскал Жорген е заявил, че до края на април четири френски многоцелеви изтребителя Mirage и Rafal ще бъдат предислоцирани в прибалтийските страни. По неговите думи, това е само началото на помощта, която страната ще окаже в патрулирането на въздушното пространство в района.

 
Първият военнотранспортен самолет A400M се приземи в Турция
17.04.2014, 20:36

А-400МВоеннотранспортен самолет Airbus A400M, който е произведен в Испания в съвместния проект на Германия, Белгия, Франция, Великобритания, Испания и Турция, приблизително след 4 часов полет от испанския град Севиля се приземи вчера на военното летище в Кайсери. Самолетът наречен "Атлас" ще бъде сдаден на турските военновъздушни сили със специална церемония.

A400M е първият стратегически транспортен самолет на Турция и е плод на първия международен проект в който участват и близо 500 турски инженери.

В рамките на реализирания проект ВВС на Турция получат през 2013 един самолет, а през 2014 – 1 машина и от 2015 до 2018 година по два самолета всяка година. По този начин до края на 2018 година Турция ще разполага с общо 10 самолета A400M.

В изпълнението на проекта активно участва турската компания ТУСАШ. – Още за A400M

 
Националната идентичност и патриотичното възпитание ще обсъжда кръгла маса
17.04.2014, 16:30

Снимка Димитър БебеновБългарската академия на науките, Асоциацията на Сухопътните войски, Обществения съвет по въпросите на отбраната, КООСО и сп. „Сигурност“ организират на 22 април от 9 ч. в ЦВК кръгла маса на тема „Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят. Проблеми и решения.“

По този повод днес вицепрезидентът Маргарита Попова разговаря с председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателя на КООСО Лазар Мурджев, председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, к.д.п. Атанас Илев - председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов - председател на „Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион”.

Очаква участниците в дискусията  да приемат документ, с който да отправят апел за организиране на национална кръгла маса под патронажа на президента, председателя на парламента и премиера за обсъждане на основните приоритети за устойчиво развитие на българската нация, българското общество и българската държава.  Според участниците в днешната среща отстояването на националната идентичност и засилването на патриотичното възпитание, особено сред младите българи, е не само национален приоритет, а става най-важен за всички. Без него всички останали приоритети са безсмислени.

 
Генерал-лейтенант Фредерик Ходжис посети 61 механизирана бригада
17.04.2014, 16:22

Днес бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово посрещна в района на формированието генерал-лейтенант Фредерик Ходжис - командващ на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция, който е на двудневно работно посещение в страната ни.

Посещението е с цел създаване на ефективна оперативна съвместимост на Сухопътните войски на всички страни - членки на Алианса.

Визитата започна с поднасяне на цветя на „Паметника на загиналите воини във войните 1012-1918 г.” в района на бригадата. Посещението на генерал-лейтенант Ходжис продължи с информационен брифинг, на който Командирът на 61 мбр в присъствието на командването на бригадата представи историята, настоящото състояние, основните мисии, функции и задачи, изпълнявани от формированието.

След брифинга генерал-лейтенант Ходжис, съпровождан от бригаден генерал Димитър Шивиков, се отправиха към ГУЦ „Анево”. Там се проведе демонстрация на тактическите способности на военнослужещи от 3МБ, водени от подп. Деян Дешков – командир на формированието. Военнослужещите показаха решителни тактически действия и безупречна стрелба с всички видове щатно въоръжение.

Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир - генерал-лейтенант Ходжис поздрави личния състав участващ в показа за отличните си действия и взаимодействия в демонстрирането на способности.

Бригаден генерал Шивиков връчи на високопоставения гост плакет с логото на 61 мбр в знак на уважение, като го увери, че военнослужещите от бригадата и в бъдеще ще продължават да изпълняват успешно поставените задачи.

По време на визитата си в 61 мбр генерал–лейтенант Ходжис  разгледа местните забележителности и се докосна до патриотичния възрожденски дух на град Карлово.

http://www.otbrana.com/

 

 

 

 

Днешната четиричасова пресконференция на президента на РФ Владимир Путин

 
Екшън в морето! Су-24 уволни предсрочно 27 американски моряци
17.04.2014, 14:45

DDG-75Истински екшън се е разиграл в Черно море, след като руски самолет за РЕБ Су-24МП изправи на нокти американски моряци от ескадрения миноносец "Доналд Кук". Руската машина прелетяла много ниско 12 пъти, със заход за атака, което стъписало американските военни, съобщава karp.planeta2.org. В следствие на руската акция, 27 американски моряци са депозирали молби за напускане на служба по собствено желание. Войниците са подали рапорти за оставка, като обосновават действието си с това, че „нямат намерение да излагат живота си на опасност”.

Пентагонът направи изявление по този повод, в което се твърди, че руски фронтови бомбардировач Су-24 е прелетял в събота няколко пъти близо до ескадрения миноносец "Доналд Кук" (DDG-75) в Черно море, като имитирал бойна атака.

Представителят на Пентагона полковник Стивън Уорън коментира за "Ройтерс", че руският бомбардировач е прелетял 12 пъти на малка височина недалеч от американския мононосец.

Той определя въпросните маневри като "застрашителни" и "недопустими", защото те „деморализирали личния състав на кораба и повлияли негативно върху общия психологически климат сред военнослужещите”.

Корабът е патрулирал водите в западната част на Черно море, когато се е случил инцидентът. Сега плавателният съд е акостирал в румънско пристанище, а членовете на корабния екипаж преминават необходими процедури с психолог, за да се възстановят след преживения стрес.

"Доналд Кук" е третият поред кораб от ВМС на САЩ, изпратен в Черно море в последно време.

Според международните морски договори американски кораби нямат право да се намират в Черно море повече от 14 денонощия, а превишаването на този срок дава законно право на Русия да извърши ракетна атака и да унищожи въпросните кораби, без да обявява война. Понеже знаят за тази възможност, членовете на екипажите и командирите на американските кораби изпитват опасения за живота си.

Пентагонът обеща да повиши застраховките на войниците от 1 милион на 3 милиона долара.

http://www.blitz.bg/

 
Горя американски ракетен крайцер
17.04.2014, 13:36

USS Hué City (CG-66) Пожар е избухнал на борда на ракетния крайцер USS Hué City (CG-66), съобщиха от пресслужбата на Военноморския флот на САЩ. Инцидентът е станал в понеделник във водите на Атлантическия океан, уточняват от флота.

USS Hué City е отплавал на дежурство на 11 април от Мейпорт, Флорида.

Екипажът на кораба успява да овладее пламъците. Няма пострадали моряци от екипажа му. В момента корабът плава обратно към Мейпорт, под ескорта на USS Gettysburg (CG-64). В пристанището ще бъде извършена цялостна оценка на щетите. Води се разследване.

По непотвърдена информация, огънят е обхванал една от газовите турбини на кораба.

 
 
Проект на наредба казва как МО ще подпомага военно-патриотичните съюзи
17.04.2014, 12:17

Министерството на отбраната е разработило проект на наредба, която регламентира редът за предоставяне на помощ или помещения на военно-патриотичните съюзи, неправителствените организации в сферата на сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност. Документът е в резултат на последните промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които дават право на министъра на отбраната да предоставя помещения на тези организации без заплащане на наем. В него се подчертава, че финансовата, материалната помощ и помещенията се предоставят за непосредствено осъществяване на общественополезна военно-патриотична дейност, вписана в предмета за дейност  и извършвана от споменатите сдружения.

Финансовата помощ се дава, е посочено в проекта, на основата на годишните планове за съвместна дейност между Министерството на отбраната и организациите. Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ координира изпълнението на националните военно-патриотични програми на МО. Посочени са условията за кандидатстване по проектите и програмите.

Материална помощ и помещения ще се предоставят на тези сдружения, които са регистрирани в съответния окръжен съд като юридическо лице за извършване на общественополезна дейност и са вписани в Централния регистър на юридическите лица за общественополезна дейност на Министерството на правосъдието. Помещенията във военните клубове  или в други подходящи сгради ще се предоставят за срок не по-дълъг от 3 години. В проекта е записано, че те не могат да се ползват за стопанска дейност, да се отдават под наем или да се преотстъпват за ползване или да се ползват съвместно по договор с трети лица.

Заварените договорни правоотношение със сдруженията, е посочено в преходните и заключителни разпоредби на проекта, се прекратяват в двумесечен срок от влизането в сила на наредбата. Няма да се разглеждат искания за предоставяне на помещения във военните клубове или други сгради, които са постъпили преди влизането в сила на наредбата. И още – няма да се разглеждат искания за предоставяне на помещения от сдружения, които не са освободили ползвани от тях помещения до два месеца от влизането в сила на наредбата.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
F-35 налетяха над 15000 часа
17.04.2014, 12:00

F-35Изтребителите F-35 Lightning II преминаха още една "граница" - налетяха над 15000 часа. Делът на намиращите се вече на въоръжение във ВВС на САЩ е над 8000 часа, а на опитните образци – 7123 часа.

Само през 2014 година нальотът на тестовите самолети е 328 ч. (F-35A), 191ч. (F-35B) и 91ч. (F-35C), а тези във ВВС са съответно 963, 1012 и 328 часа.

Плановете са Корпусът на морската пехота на САЩ да обяви първоначална оперативна готовност (IOC) за своите F-35 през 2015 г, а ВВС и ВМС – съответно през 2016 г. и 2018 г. – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
ОАК ще достави на руските ВВС 31 самолети-цистерни
17.04.2014, 11:54

Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) планира в края на 2014 да подпише договор с МО за доставка на 31самолети за дозареждане във въздуха Ил-78МК-90, построени на базата на военнотранспортния самолет Ил-476 (Ил-76МД-90А; «изделие 476»), съобщава ИТАР-ТАСС. На тях ще бъдат поставени двигатели ПС-90А-76.

Към момента руските ВВС разполагат със само 20 летящи „танкери” – осем Ил-78 и 13 Ил-78М, произведени през 1980-те години. На първите модели ресурсът изтича в средата на 2010-те години, а този на Ил-76М през 2030-2035.

http://www.pan.bg/

 
Повече от 72% от сирийските химически оръжия са изнесени или унищожени
17.04.2014, 07:37

Повече от 72% от сирийските химически оръжия са изнесени или унищожени. Потвърдено е, че сирийските власти са доставили в пристанището в Латакия 13-а и 14-а партиди по-рано този месец и те вече са били изнесени с товарни кораби.

Това заяви Сигрид Кааг, шеф на международната мисия по ликвидация на химическия арсенал на Сирия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

След 27 април в Сирия вече няма да има на своя територия химически оръжия по план. Те ще се унищожават от няколко държави. Ръководителят на ОЗХО Ахмет Узумджу заяви, че няма даима повече никакво отлагане в сроковете, след като принудително графикът вече бе нарушаван, тъй като времето напредва и крайният срок за унищожаването на оръжията 30 юни се приближава.

Междувременно Али Салим Асад от опозиционната Сирийска национална коалиьия поиска от ООН мрки срещу въоръжаването на естремисти. Той заяви, че в някои региони на Сирия се работи съвместно в борбата с тях. Не го правим за режима, а за Сирия, каза той.

Той коментира конференцията "Женева 2" за Сирия като провал от самото начало. Според него, така решение няма да бъде взето, защото не е представена цялата опозиция, а само част от нея. Америка гледа само от "американска" гледна точка, каза още той.

 

 
Ръководителят на компанията, произвеждаща ракетите "Союз", е заподозрян в злоупотреби
16.04.2014, 21:48

В Русия е започнало разследване по подозрения в злоупотреба с власт срещу генералния директор на компанията "РКК Енергия", която проектира и произвежда космическите кораби "Союз", съобщи Руският следствен комитет, цитиран от Франс прес. Виталий Лопота е заподозрян в отпускане на неразрешени заеми на фирми, участващи в международния консорциум за изграждане на морската платформа "Сий лънч" за изстрелване на космически ракети, където "Енергия" е главен акционер.

Платформата в момента е изправена пред сериозни финансови затруднения. Финансовите средства са били запазени за строеж на космически кораби, а заемите са били неизгодни за "РКК Енергия", смята Руският следствен следствен комитет, според който нанесените на руската държава щети са 41 милиона рубли (820 000 евро). Руската държава е акционер в компанията "Енергия".

Учредената през 1946 г. "РКК Енергия" е една от основните компании на руската космическа индустрия. Нейните космически кораби "Союз" в момента са единствените, които могат да закарват астронавти до Международната космическа станция.

http://www.dnevnik.bg/

 
Заради нарушаване на въздушното пространство Гърция прихвана 4 турски военни самолета
16.04.2014, 20:27

Това е най-сериозният подобен инцидент между двете държави от 2012 г., причината е спор за териториалните води в Егейско море

Четири турски военни самолета са нарушили гръцкото въздушно пространство във вторник вечерта. Те са били прихванати от гръцки изтребители. Според официалния сайт на турския генерален щаб вчера не са наблюдавани нарушения на международните спогодби. Това е най-сериозният инцидент от подобно естество между двете държави от януари 2012 година,.

Гърция и Турция спорят за размера на териториалните води в Егейско море и на въздушното пространство, разполагащо се над тях. Атина смята, че има право на 19 морски мили, докато Турция и други членове на НАТО смятат, че допустимата площ е от 6 морски мили. Гърция приема всеки полет, който се осъществява между 6-та и 1-та морска миля от териториалните й води в Егейско море за нарушение.

http://www.pan.bg/

 
САЩ ще предоставят на Българската армия 10 автомобила Textron Guardian
16.04.2014, 20:15

Textron GuardianПо искане на българската страна САЩ ще предоставят 10 автомобила Textron Guardian, които ще бъдат доставени за нуждите на българския военен контингент в Афганистан през втората половина на 2014 г. Дарението включва девет войскови машини Guardian и една линейка на обща стойност 25.6 милиона щатски долара.

България в момента разполага със седем автомобила Guardian, закупени през 2009 г. - шест в Афганистан и един в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово за подготовка на българските военни контингенти. Обслужването и поддръжката на дарените машини ще се извършва от български специалисти, без да е необходим допълнителен финансов ресурс от бюджета на Министерството на отбраната.

С решение на Министерския съвет от 20 ноември 2013 г. България потвърди участието си с до 110 военнослужещи в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа”.

http://www.pan.bg/

 
Германия няма да маха съветските танкове от "Бранденбургската врата"
16.04.2014, 16:58

Т-34Германското правителство се противопостави на петиция, в която се настоява за премахването на съветски танкове от мемориала за освобождението на Берлин. Петицията беше подета от в. "Билд" в знак на протест срещу ролята, която играе Москва в Украйна.

В международен договор, подписан през 1990 г. с тогавашния СССР, Федерална република Германия се ангажира ясно да запази и поддържа съветския мемориал, издигнат в парка Тиергартен в Берлин в памет на войниците от Червената армия, загинали по време на сражения, заяви днес говорител на германското правителство.

Германското правителство ще се съобразява с този ангажимент, допълни говорителят. Вчера в. "Билд" започна подписка за премахването на двата танка с аргумента, че не е допустимо в 21 век военната сила отново да обслужва политически интереси в Европа. Породилият полемика монумент включва голяма статуя на съветски войник, разположена върху колонада, с два танка отстрани. Той е посветен на над 80 000-те военни от червената армия, загинали в битката за Берлин през април-май 1945 г. Двата танка от монумента са първите, влезли в Берлин след края на битката.

 
Модернизация на армията: Расмусен и Плевнелиев говорят, но отговорността е на Орешарски
16.04.2014, 16:53

Очакванията, че при визитата на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен у нас ще бъдат засегнати и въпроси за състоянието на Българската аримя са оправдаха само в известна степен.

От пестеливите прессъобщения се очерта като основен акцент финансирането на Въоръжените сили. Очевидно е, че генералният секретар е обезпокоен от свиването на разходите за отбрана в страните членки на НАТО и призова не само за спиране, но и за обръщане, на тази тенденция. Каква бе българската позиция?..........Прочети още

 
Държавите от ЕС обмислят ръст на бюджетите за отбрана
16.04.2014, 15:30

Катрин Аштън Кризата в Украйна подейства отрезвително по отношение на бюджетите за отбрана на държавите от Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието EUObserver.com.

В реч след редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС, която се състоя в Люксембург вчера, зам.-генералният секретар на Службата за външни действия на ЕС Мачей Поповски коментира, че след 70 години мир в Европа „политиката на силата се завръща с пълна сила, така че това е призив за събуждане, за да се заемем сериозно с отбраната“.

Той допълни, че върховният комисар по външната политика на ЕС Катрин Аштън е заявила пред министрите: „Ако Украйна не ни накара да погледнем сериозно на разходите, на умната отбрана, какво повече ни трябва, за да станем реалисти?”

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който присъства на дебата, заяви пред журналисти, че трябва да се провеждат повече съвместни обучения.

Обсъждането се състоя, след като през декември миналата година държавите от ЕС обещаха да си сътрудничат по-силно в сферата на отбраната, но досега имаше малко конкретни резултати.

Отделно в Украйна започна да се осъществява „антитерористична операция“, както я нарече временното правителство в Киев – военни действия срещу тежко въоръжените проруски сепаратисти в Източна Украйна. Заради действията на украинските власти президентът на Русия Владимир Путин коментира, че Украйна е на ръба на гражданска война.

Поповски подчерта, че нито държавите от ЕС, нито НАТО могат да помогнат на Украйна, ако се стигне до сблъсък с руската армия. „Нито в НАТО, нито в ЕС е имало дискусия за военна интервенция“, посочва той.

САЩ обаче засилиха присъствието си в Черно море. Говорителката на Държавния департамент във Вашингтон Джен Псаки коментира, че американското правителство призовава за деескалация на напрежението в региона, но и че има готовност да „предприеме стъпки, необходими за поддържане на спокойствие в страната“.

„Това едва ли е гражданска война. Това е поддържане на мира и спокойствието в страната“, добави тя в отговор на изявлението на Путин.

САЩ и ЕС са готови да наложат допълнителни санкции на Русия, ако преговорите се провалят в четвъртък, когато ще се състои среща в Женева.

http://www.investor.bg/

 
ПТРК TOW в сирийските бунтовници
16.04.2014, 15:10

TOWВ репортаж на Masarat News Network може ясно да се види, че сирийските бунтовници вече са получили произведени от американската компания Hughes Aircraft (Raytheon я закупи едва през 1997 г) ПТУР TOW-2A (BGM-71E) с тандемна БЧ, оптимизирана за поразяване на бронетехника с динамична защита. Показания ПТУР е произведен по контракт от януари 1990 г. – (видео)

В коментара се съобщава, че групировката Hazm movement е получила над 20 ПТУР TOW от неназован "Западен" партньор.

Според данни на (https://twitter.com/Charles_Lister) този ПТУР е принадлежал на Корпуса морска пехота на САЩ през 2012 година. По този начин може уверено да се каже, че това е първата разкрита пряка доставка на американско оръжие за бунтовниците в Сирия. – Още за TOW

 
Пристига генерал-лейтенант Фредерик Ходжис
16.04.2014, 14:16

Днес на двудневно работно посещение в България пристига командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция, генерал-лейтенант Фредерик Ходжис, съобщава КСВ.

Целта на посещението е повишаване на ефективността и оперативната съвместимост на Сухопътните войски на всички страни- членки на НАТО и обсъждане на оптимизирането на ресурсите за подготовка.

Командирът на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Нейко Ненов ще приеме днес генерал-лейтенант Ходжис в Командването на Сухопътните войски.

По-късно през деня генерал-лейтенант Ходжис ще се срещне и с ръководството на Съвместното командване на силите.

Визитата на командващия на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция ще продължи с посещение в гарнизон Карлово, където командирът на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков ще изнесе брифинг за запознаване на госта със задачите и функциите на формированието.

Генерал-лейтенант Ходжис ще наблюдава и демонстрация на способности от формирования на бригадата на ГУЦ ”Анево”.

http://www.otbrana.com/

 
Заседава Щабът за защита при бедствия при Министерството на отбраната
16.04.2014, 13:32

В хотел „Хармония“ – к.к. Пампорово, вчера беше открито двудневно заседание на Щаба за защита при бедствия на Министерството на отбраната. Ръководител на Щаба за защита при бедствия е заместник-министърът на отбраната г-н Неджми Али. Заседанието се проведе под ръководството на заместник-ръководителя на Щаба генерал-лейтенант Стефан Василев – заместник-началник на отбраната, съобщават от КСВ.

Участие взеха членовете на Щаба, началниците на областните управления на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от градовете Пловдив, Благоевград, Хасково и Смолян, представители на местната власт и Единната спасителна система. Целта е постигане в бъдеще на по-добро взаимодействие и координация при планирането на защитата при бедствия и при съвместното изпълнение на задачи по оказване на помощ на населението при бедствия между силите и средствата на Министерството на отбраната, Въоръжените сили и останалите части на Единната спасителна система.

Сред гостите на заседанието са областният управител на област Смолян – Димитър Кръстанов, заместник-областният управител на област Хасково – г-н Йонко Гюдженов, заместник-кметът на обшина Пловдив – г-н Александър Държиков, заместник-кметът на обшина Хасково – г-н Златимир Желев, заместник-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР – старши комисар Васил Василев и директорът на дирекция ''Обществен ред, управление при ОМП и защита при бедствия'' в столична община – г-н Красимир Димитров.

Със свои доклади в заседанието се включиха командирът на авиобаза Крумово – бригаден генерал Златко Златев и командирът на военно формирование 52740 – Хасково подполковник Александров. В рамките на утвърдената програма за провеждане на заседанието днес се планира посещение и показ на техника, използвана в дейности по оказване на помощ на населението при бедствия в 101 алпийски батальон – Смолян с командир подполковник Димитър Кацаров.

http://www.otbrana.com/

 
Капитан І ранг Тодор Йотов каза „довиждане” на военните моряци от база Варна
16.04.2014, 13:02

Вчера в Пункта за базиране Варна неговият командир капитан І ранг Тодор Йотов каза „Довиждане” на досегашните си подчинени офицери, старшини, матроси и граждански служители.

На церемонията присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев, командирът на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев. Със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов капитан І ранг Тодор Йотов бе отличен с награден знак „За отлична служба” - ІІ степен, а със заповед на командира на ВМС отиващият в резерва офицер бе награден с нож към карабина „Манлихер”.

В словото си контраадмирал Николов оцени високо резултатите от службата на капитан І ранг Йотов и му пожела успех в следващите начинания на гражданското поприще. В отговор капитан І ранг Йотов благодари на командването на ВМС и на военнослужещите от базата, с които през последните две години са изпълнявали съвместно поставените пред военното формирование задачи.

http://morskivestnik.com/

 
US фрегата в Черно море навръх Гергьовден
16.04.2014, 08:26

DDG-75Фрегата от 6-ти американски флот, базиран в Средиземно море, ще влезе в Черно море в следващите две седмици, навръх Гергьовден. Това ще е третият щатски боен кораб в региона за последния месец. Засега името му не се знае. Досега котва в румънско и в българско пристанище са хвърляли котви ракетоносците-разрушители "Тръкстън" (USS Truxtun (DDG-103) и "Доналд Кук" (USS Donald Cook (DDG-75). Първият бе тук през март, посети Констанца и Варна и проведе учения съвместно с румънския и българския ВМС, а вторият хвърли котва в Констанца в понеделник, където ще остане до 17 април. След което, според източник от американския флот, цитиран от АП, се очаква да се върне в Средиземно море.

И докато за "Тръкстън", който според официалната информация е напуснал региона на 21 март, американските и българските власти твърдяха, че идва за отдавна планирани учения, още преди кризата в Украйна и анекса на Крим, то за "Доналд Кук" Пентагона недвусмислено заявява, че ги изпраща, за да демонстрира подкрепа за съюзниците от НАТО в региона.

Късно вчера Пентагона съобщи, че руски самолет за РЕБ Су-24MП е извършил "провокативни действия" спрямо "Доналд Кук" в събота вечерта, докато е плавал в международни води към Румъния, преминавайки 12 пъти близо до него на твърде ниска височина, на моменти почти морските вълни. "Налитането" продължило 90 минути и нито веднъж самолетът, който не реагирал на позивните и предупрежденията на военноморския екипаж, не е прелитал над самия кораб. Според говорителя на Пентагона полк. Стив Уорън, моряците на борда не видели ракети и авиобомби под крилете на самолета и смятат, че не е имал въоръжение. Наблизо е прелитал и друг руски Су-24МП, но на по-голяма височина и не е провокирал американския кораб. "Доналд Кук" е повече от способен да се защити от два самолета Су-24", подчерта Уорън, допълвайки че в никой момент ракетоносецът не е бил изложен на опасност. Вероятно разузнавателните машини са от състава на авиационния полк на ВМФ на Русия, дислоциран в Крим.

По думите му действията на руснаците са били "провокативни и непрофесионални, противоречащи на международните протоколи и споразумения за професионално взаимодействие между армиите ни".  От случая, завършил без инцидент, до вчера, не е имало комуникация между военните министерства на САЩ и Русия, отбеляза полк. Уорън. Той не знаеше и САЩ да са отправяли и официален протест към Русия. Пентагонът е бесен от случая, посочва изданието "Старс енд страйпс". И допълва, че командващият силите на САЩ и на НАТО в Европа, ген. Филип Брийдлав представи вчера на съюзниците от Алианса опции за укрепване на отбранителната позиция спрямо Русия, включително възможността за разполагане на допълнителни американски военни, както и още военни учения.

http://paper.standartnews.com/

 
Кметът на Сливен откри паметна плоча на летеца Любен Кондаков
16.04.2014, 07:50

Сливен почете паметта на своя съгражданин и летец – Любен Захариев Кондаков – български офицер, човек на честта и дълга, загинал за родината си. Неговият „Месершмит 109 Густав” се е разбил на 17 април 1944 г., в деня, известен като „Черния Великден” за родната авиация.

Паметната плоча в чест на героичния подвиг на поручик Любен Кондаков е изработена с финансовата подкрепа на община Сливен по инициатива на Сдружение „Мати Болгария” и скулптора Николай Султанов.

„Летците изтребители не умират, те отлитат” – това са думи на друг един от асовете на българската изтребителна авиация. Поручик Любен Кондаков отлетя в небесния въздушен отряд и оттам, заедно с други български летци-герои, пази небето на България”, заяви кметът Кольо Милев в словото си преди откриването на плочата.

На събитието присъстваха близките на поручик Любен Кондаков – д-р Павлина Кондакова, Кортеза Измирева и арх. Апостол Апостолов, които скъпо пазят спомена за своя именит родственик.

Цветя на признателност поднесоха кметът Кольо Милев, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Сдружение „Мати Болгария”, родственици на Любен Кондаков и много граждани.

Полковник Любен Захариев Кондаков е роден на 14 април 1915 г. в Сливен. Баща му, артилерийският офицер майор Захари Илиев Кондаков, е герой от войните, награден с три военни ордена „За храброст”. Любен Кондаков учи в родния си град. През есента на 1934 г. постъпва във Военното училище в София – в „Трета рота”. През 1934-35 г. завършва курса за обучение на щурмани, а през 1937 г. продължава обучението си като пилот на учебното летище в Казанлък. През същата година завършва и Военното училище и на 3 октомври 1937 г. е произведен подпоручик с 56 випуск. Започва работа като млад офицер в Учебния орляк. През 1938 г. летецът Кондаков завършва Школа за висш пилотаж в Пловдив, след което е изпратен за доусъвършенстване в Изтребителна школа в Полша. През 1939 година е назначен инструктор в Изтребителната школа в Карлово, където обучава два випуска изтребители. От 30 октомври 1940 г. е произведен в чин поручик и до героичната си гибел Любен Кондаков е пилот изтребител в Изтребителния полк в Карлово. „Отличен летец, прям, жизнен, сърдечен и честен човек и офицер. Много взискателен във въздуха и амбициозен в работата си”, го характеризират бойните му другари. На 17 април 1944 г. Любен Кондаков излита от Божурище, начело на един от орляците от 18 аероплана. Попада под кръстосания огън и бива улучен. Близо до село Дренково го разкриват и прострелват. През 1944 г. посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. - в чин полковник. Носител е на орден „За храброст”.

http://www.sliveninfo.com/

 
Япония тества демонстратор на изтребител от следващо поколение тази година
16.04.2014, 07:36

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера е заявил, че технологичният демонстратор на японския изтребител от следващо поколение ще полети през 2014 г. Това съобщава IHS Jane’s.

Самолетът наречен Advanced Technology Demonstrator-X (ATD-X) трябва да замести местната разработка Mitsubishi F-2 (на базата на F-16).

Министърът на отбраната е направил това изявление на 10 април пред Горната камера на японския парламент, като е уверил, че самолетът ще изпълни първи полет до края на 2014 г.

ATD-X, който се нарича още Shinshin (божествен дух), се разработва от Японският център за научни разработки към тяхното министерство на отбраната, а главен подизпълнител е корпорацията MHI. Прототипът ще представлява нисозабележим високоманеврен изтребител, на който трябва да се изпробват редица технологии, които евентуално да се използват в сериен изтребител.

Оригинално ATD-X е трябвало да бъде показан пред публика през май 2014 г., но в момента има забавяния от графика.

Ицунори Онодера е заявил, че към 2018 г. Министерство на отбраната трябва да реши дали да развие технологиите изпробвани при ATD-X и да премине към серийно производство на изтребител от следващо поколение или да се заложи на покупка на изтребител отвън.

http://aeropress-bg.com/

 
Три кризи
16.04.2014, 00:34

Димитри ИвановЖивеем в три кризи: българска, европейска и световна. Българската е между управлявани и управляващи; европейската е между страните основателки на ЕС и нас европейците второ качество; световната е за Украйна между Русия и САЩ.

САЩ - условно казано, защото не са САЩ, а са транснационални корпорации, базирани в САЩ; САЩ отдавна са на биг бизнеса и ще продължат да са негови.

Русия - условно казано, защото не е Русия, а Путин и неговите хора, които не се знае доколко ще бъдат негови, ако столът му се заклати, но повечето рускини и руснаци засега са възторжено негови. Аз не знам да има еднополюсен магнит. Съмнявам се да има еднополюсен свят.

Който иска да е политолог, първо да прочете Тукидид. Аз не можах да го прочета в оригинал. Тукидид живял в 5 век преди Христа и писал на старогръцки. Баща му бил заможен, имал златни мини в Тракия. Тукидид бил военачалник, написал 8-томна "История на Пелопонеската война". Тя е ключ към разбиране на политиката във всички времена, понеже Тукидид открил формулата, наричана "баланс на силите". Поради това "Пелопонеската война" е тълкувана от Хобс, Хамилтън, Фон Клаузевиц, а в по-ново време от Ханс Моргентау, Джордж Кенън и Хенри Кисинджър.............Прочети още

 
Има шанс разходите за отбрана да бъдат увеличени още през тази година
16.04.2014, 00:20

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али и съветникът на министъра на отбраната Галина Такева участваха в заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика. Снимка Димитър БебеновМинистерството на отбраната очаква повече пари от актуализация на бюджета след първото полугодие. Решението за купуване на многоцелеви изтребител чука на вратата. Докладът е в Министерския съвет. ВВС имат достатъчно ресурс, за да изпълняват задачата си по охраната на въздушното пространство, независимо от необходимостта от по-чести полети на МиГ-29, МиГ-21 и Су-25. Министерството на отбраната води в национален мащаб в областта на киберсигурността.

Това са част от новините от поредното заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. То бе ръководено от заместник-министъра на отбраната Неджми Али. Темата бе „Десет години членство на България в НАТО – равносметка с поглед към следващото десетилетие”. В дискусията участваха членове на политическия кабинет на министъра на отбраната, представители на дирекции „Инвестиции в отбраната“ и „Отбранителна политика“ и на военно-патриотични съюзи и други неправителствени организации.

Благодарение на членството в Алианса, днес България разчита на безпрецедентно високо ниво на сигурност, каза заместник-министърът. Това положение обаче, предупреди той, не е даденост и затова всички страни-членки трябва да работим за неговото запазване и укрепване, което предполага изграждане и поддържане на реални отбранителни способности от всеки съюзник.

Заместник-министърът акцентира върху необходимостта от инвестиране на средства в изграждането на способности на българските въоръжени сили, които да им дават възможност в максимална степен да изпълняват конституционно възложените им задачи и да бъдат предвидим партньор в рамките на Алианса, както и достоен гарант на националния ни суверенитет.

Очакванията са след първото полугодие да бъдат размразени петте процента от бюджета , които в момента не се дават на МО. Става дума за 50-60 млн. лв. Така ще се увеличат капиталовите разходи. Ще има и целево финансиране за освобождаване на радиочестотния спектър. Възможно е от актуализацията армията да получи повече, но това зависи от икономическите показатели, прогнозира заместник-министър Али. Той припомни, че през 2010 г. намалението на военния бюджет е с над 460 млн.лв., която тенденция продължава и през следващите години. Това, според него, много трудно може да бъде компенсирано за една или две години.

През миналата година се постигна много, каза заместник-министърът на въпрос дали има риск за ресурса на бойната ни авиация. Към настоящия момент, допълни той имаме много добра летателна годност на Военновъздушните ни сили. Даже е имало специална благодарност от командването на ВВС, че около 95 на сто от нальота през 2013 г. е извършен, което не се е случвало през последните 7-8 години. Към настоящия момент нямаме проблем с ресурса на МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и на доста други въздухоплавателни средства, подчерта г-н Али.

Полковник Николай Величков от дирекция „Инвестиции в отбраната” на МО изрази увереност, че неправителствените организации ще подкрепят усилията на министерството за повишаване на разходите за отбрана. Той посочи, че на срещата на върха на НАТО в началото на септември в Уелс, ще се настоява за увеличаване на военните бюджети до 2 процента от БВП. Това, според него, ще даде повече свобода за реализиране на планираните инвестиционни проекти.

Полковник Величков прогнозира, че кризата в Украйна ще ускори едно решение за придобиване на способности в различни направления, като се започне от самолетите и се премине към другите платформи. В началото на юни, съобщи той, ще бъде направена предварителна оценка на развитието на военно-техническите ни отношения с Русия. Има надежда напрежението да стихне по подобие на кризата през 2008 г.

Всички представители на неправителствените организации, които взеха участие в дискусията, не подложиха на съмнение необходимостта от участието ни в НАТО. В същото време бяха поставени редица въпроси, чието решаване би могло да подобри състоянието на отбраната и Въоръжените сили. Предложения направиха капитан I ранг от резерва Васил Данов от СОР „Атлантик”, генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков - председател на Асоциацията на Сухопътните войски, подполковник от запаса Георги Пешев от АСКИС, полковник от запаса Димитър Гогов - главен секретар на СОСЗР, младши лейтенант от запаса Петър Велчев- председател на Съюза на военноинвалидите и военнопстрадалите, контраадмирал от запаса Петър Странчевски от АВМУ, полковник от запаса доцент д-р Гергин Гергинов от клуб „Ракетни войски и артилерия” на СОСЗР, Константин Зографов от АФСЕА и к.д.п. Атанас Илев - председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Не се ли превръща Големият брат в геополитически вредител?
16.04.2014, 00:10

Както можеше да се очаква, САЩ изпаднаха в "двойственост на самоличността" в Украйна. По повод последните събития в Югоизточна Украйна първият американски дипломат Джон Кери грабнал телефона в събота, набрал номера на руския му колега Сергей Лавров и обвинил страната му, че подстрекавала протестите там.

Той призовал Русия "да махне своите хора от югоизтока". "Ако Русия не предприеме стъпки за спада на напрежението в Източна Украйна..., това ще предизвика допълнителни последици", заявил още държавният секретар на САЩ.

На всички е ясно, че сегашните протести в Източна Украйна са продължение на Евромайдана и зимните вълнения в Западна Украйна. Тези два протеста са скачени съдове - без последиците от зимните протести в едната част на страната нямаше да ги има пролетните протести в противоположната й част.........Прочети още

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.
 

 





{START_COUNTER}