Военна информация

Архив - от 16 дo 30 април 2012 година

 

 
Русия и САЩ ще проведат съвместни военни учения
30.04.2012, 22:11

За първи път в историята руските и американските въздушнодесантни войски ще проведат съвместни учения, които ще се състоят на територията на САЩ.

Антитерористичните учения са планирани за месец май 2012 година и ще започнат с тактическа операция по десантиране и унищожаване на лагер на „терористи”, съобщава rt.com

Учението бе организирано от двете страни през месец декември 2011 година в Москва.

В колорадската база Карсон руските военни ще преминат предварителна подготовка за боравене с американското въоръжение и оборудване, което те ще използват по време на учението.

Учението включва парашутни скокове, планиране на операцията, разузнаване, щурмови операции и евакуация с вертолет. – Още за ВДВ

 
Хърватия може да купи 12 броя МиГ-29 "втора ръка" от Русия
30.04.2012, 2048

MiG-29Според хърватският новинарски сайт http://slobodnadalmacija.hr, държавата е много близо до закупуване на 12 броя МиГ-29 втора ръка от Русия.

Статията започва по следния начин:

"Дали Хърватия ще се облажи от горещите и мазни руски мустаци потопени в техния борш? Дали ще вземем нещо от огромния пакет от търговски договори, в който може да бъде включен и ескадрила МиГ-29? Медиите съобщават за отминалото посещение на министърът на икономиката Радимир в Москва. Там те са провели срещи и с РСК МиГ, като оттам са им предложили и хубавата оферта за 12 броя втора ръка МиГ-29., както и офсетна програма, като всичко е било на стойност 1 млрд. долара."

Според вестника още миналата година хърватското МО е получило предложение за 12 употребявани МиГ-29, вариант S (SD).

Руската компания е предложила ремонт през следващите 15 години, като самолетите според тях са били абсолютно съвместими с НАТО.

От руската страна са обяснили, че офсетът включва участие на хърватски фирми в международен бизнес с Русия. По-конкретно те са проявили интерес към развитието на хърватските телекомуникации и ремонт на хърватската инфраструктура, като обновяване на наземния транспорт. Според вестника Русия е предложила направата на бърза трамвайна линия в столицата Загреб, с чисто нови 300 скоростни мотриси.

От РСК МиГ са напомнили на хърватските ВВС, че МиГ-29 е много надежден и се използва успешно в България, Словакия и Унгария - страни, които са близки до Хърватия и могат да предадат своя опит на балканската държава. Руската компания е предложила и разкриването на стотици работни места, ако сделката бъде реализирана. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
В Израел ще произвеждат двуцевна автоматична пушка
30.04.2012, 20:08

Израелската компания Silver Shadow е заявила, че е готова да започне производството на двуцевна автоматична пушка. Според представител на фирмата, двете цеви увеличават точността на стрелбата и смъртоносната сила. За пушката подхождат стандартни амуниции (магазини за М4/М16).

Пушката ще бъде представена на юнската оръжейна изложба Eurosatory в Париж.

За пушката са известни малко данни - тя се отнася към серията Gilboa, разработена на основата на М16 и включваща в себе си няколко вида автоматично оръжие – от пистолет до снайперска пушка.

 
На фокус: армейската авиация на Русия

бойни вертолети Ми-24, Ми-35М, Ми-28Н и Ка-52

Съвместни полети на бойни вертолети Ми-24, Ми-35М, Ми-28Н и Ка-52 в Центъра за бойна подготовка и преподготовка на летателния състав на армейската авиация на ВВС на Русия в Торжок по случай 20-годишнина на вертолетната пилотажно-демонстрационна група "Беркуты", 27 април 2012 година.

Снимка: alexszeit/russianplanes.net

 
Американските Сухопътни войски поръчаха 24 хиляди автомата M4A1
30.04.2012, 12:48

автомат M4A1Американската компания Remington Arms е получила контракт от СВ на САЩ за доставка на автомати M4A1, съобщава Defence Talk.

Стойността на сделката не се уточнява. Според условията на договора, американските военни трябва да получат 24 хиляди автомата M4A1.

Доставките на оръжието трябва да започнат през септември 2013 година. Според оценка на Remington, в бъдеще американските СВ могат да доведат обема на поръчката до 120 хиляди M4A1.

M4A1 е разработен през 1994 година и заедно с пълнителя (30 патрона) тежи 3,1 килограма. Оръжието е с калибър 5,56 мм и има скорострелност до 950 изстрела в минута. Ефективната далечина на поразяване е 600 метра.

 
ВВС на Русия ще имат над 60 самолета Як-130 до 2020 г.
30.04.2012, 10:34

Як-130Командването на ВВС на Русия предвижда да закупи над 60 самолета Як-130 до 2020 г.

Самолетът е предназначен за обучение на курсантите от авиационните училища. Те ще отработват целия набор от задачи - кацане, пилотиране, навигация, сложни маневри, летене в сложни условия. Як-130 може да изпълнява и бойни задачи по наземни и въздушни цели, което е характерно и за самолетите от 4-о и 5-о поколение.

Серийното производство на Як-130 за нуждите на ВВС се извършва в нижгородския завод "Сокол" от края на 2008 г.

Засега самолетът е доставен в Липецк и в Борисохлебск. – Още за Як-130

/Pan.bg/

 
Китай за пръв път изпрати в орбита два спътника на една ракета-носител
30.04.2012, 09:30

Китай изстреля днес две навигационни спътника от системата за глобално позиционирене „Бейдоу”, съобщава агенция Синхуа.

Пускът е бил осъществен от космодрума Сичан в югозападната част на страната в 4:50 по местно време. За пръв път Китай изстрелва два навигационни спътника с помощта само на една ракета (Чанджън-2Б).

Изстреляните КА ще се намират в средна и висока околоземна орбита. – Още навигационни системи

 
ВМС на САЩ предлагат за продажба експериментален „невидим” кораб
30.04.2012, 09:08

Sea Shadow (IX 529) Американските ВМС предлагат за продажба Sea Shadow (IX 529), първият кораб, построен с широко използване на „стелт” технологии. Корабът се предлага в интернет-аукцион, като всяко предложение се увеличава със сто долара. Началната цена е определена на десет хиляди долара, но до днес сутринта тя вече е достигнала 100,4 хиляди долара. Планирано е търгът да приключи на 4 май 2012 година, но има вероятност той да бъде удължен.

Според описанието, корабът е бил построен през 1983 година от американската компания Lockheed Martin. Дължината на Sea Shadow е 49,9 метра, ширината - 20,7 метра, газенето - 4,6 метра, а водоизместимостта - 452,6 тона. Sea Shadow е оборудван с дизел-електрическа силова установка, която задвижва два винта.

В конструкцията на Sea Shadow се използват технологии, използвани и в ударния американски самолет F-117 Nighthawk.

От 2006 година насам ВМС на САЩ вече няколко пъти предлагаха Sea Shadow за продажба, но аукционите се проваляха.

 
Изтребител F-15 се разби в Саудитска Арабия
30.04.2012, 08:22

Саудитски изтребител F-15 се разби в съботната вечер  по време на тренировъчен полет в северозападната част на Саудитска Арабия (провинция Табук), предаде РИА "Новости".

При инцидента няма жертви. Пилотът е успял да катапултира.

Тече разследване на причините за катастрофата.

Преди три месеца в същата провинция по време на учебни полети се сблъскаха изтребители на ВВС на Франция и Саудитска Арабия. Тримата пилоти катапултираха успешно. – Още за F-15

 

 
Конгресмени искат Европа да си плати за ракетния щит
29.04.2012, 15:40

Комисията за стратегическите въоръжени сили на САЩ към Камарата на представителите във Вашингтон гласува да се блокират 25% от някои разходи за противоракетния щит в Европа, докато и другите страни от НАТО не заявят какъв ще е техният финансов принос в проекта.

Председателят на комисията републиканецът Майкъл Търнър заяви преди дни, че САЩ повече не могат единствени да плащат за противоракетната защита на партньорите си на континента, особено ако това означава да се пренебрегва ракетната защита на американския народ. По думите му цената е "огромна" за момент, когато САЩ трябва да намалят бюджетния си дефицит. Някои партньори в НАТО разполагат със собствени системи, които би могло да допринесат за колективната отбрана, като например радари със земно и морско базиране и ракети "Пейтриът".

Румъния и Полша се съгласиха да приемат на своя територия бази с ракети прехващачи Standard Missile-3, Турция - радар, в Испания са базирани 4 крайцера с ракети Aegis за борба с балистични ракети, идващи от Близкия изток. Сега конгресмените настояват администрацията на президента Барак Обама да изисква от европейците ангажимент за т.нар. "предварително финансиране" - процедура, в която предоставянето на въоръжение на НАТО може да бъде изплатено на по-късен етап.

/в-к Сега/

 
Безмерци летяха съвместно с F-16 и се прибраха в базата си
29.04.2012, 13:44

Su-25За пилотите и инженерно-техническия състав на авиобаза „Безмер” съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда” завърши. След като вчера преди обяд Су-25 и F-16 летяха съвместно на полигон Елена, след обяд се пребазирахме в Безмер. Така безмерци изпълниха задачите си и показаха способности за съвместни действия със съюзнически самолети.

Су-25 летяха първи след отмяната на забраната за полети в резултат на аварията с МиГ-29. Очаква се след почивните дни в полетите на „Тракийска звезда” да се включат отново екипажите на МиГ-29.

В петък министърът на отбраната Аню Ангелов посети авиобаза Граф Игнатиево, където се провежда българо-американската летателна тренировка “Тракийска звезда 2012”, съобщи сайтът на ВВС. По този повод в България бяха  командващият на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка генерал Марк Уелш ІІІ и началникът на Щаба на Военновъздушните сили на Румъния генерал-лейтенант Фаница Карну. По време на срещата на министър Ангелов с гостите е  изказал мнение, че настоящата съвместна тренировка предоставя прекрасни възможности за повишаване на летателната подготовка на нашите пилоти. Той подчертал, че тази година значително е повишен броят на летателните часове на българските летци и е осигурено по-голямо количество гориво. Според него участието на Военновъздушните сили на Румъния като партньор в тренировката, показва на практика как сеприлага инициативата на НАТО за интелигентна отбрана, и че тренировката допринася и за подготовката за изпълнение на бъдещи презгранични операции по Air Policing.

Генерал Уелш благодарил за изключителните възможности, които предоставят българските ВВС и в частност авиобаза Граф Игнатиево като домакин, както и за положените усилия от страна на българските участници за осигуряване провеждането на тренировката.

В срещата участвал и командирът на 31-во авиационно крило бригаден генерал Скот Зобрест, който акцентира върху мащабите на съвместните полети и подчерта, че за първи път толкова голям брой американски изтребители се пребазират за участие в чуждестранна тренировка. „Има огромен скок в условията и нивото на подготовка на българските летци в сравнение с 2006 година, когато за първи посетих България по време на съвместното българо-американско учение. Сега летателната подготовка се води на изключително високо ниво” – изтъкнал бригаден генерал Зобрест. – Още за Су-25

/Otbrana.com - Спирдон.Спирдонов/

 
Първи полет на палубният изтребител Tejas
29.04.2012, 09:20

изтребител TejasНа 27 април 2012 г. е изпълнен първият полет с учебно-тренировъчния вариант на палубният индийски изтребител Tejas. Двуместният самолет е бил във въздуха около 20 минути, като изпитанията са проведени със спуснат колесник.

ВМС на Индия планират да придобият общо 46 палубни изтребители Tejas в двата варианта – едноместен и двуместен. Към момента министерството на отбраната е отпуснало средства за осем изтребителя – четири бойни и четири учебно-тренировъчни.

Прототипът за ВМС NP-1 е създаден на базата на изтребителя Tejas за ВВС и има доста общи елементи. Вторият прототип NP-2 ще е едноместен и ще е с по-голяма пилотска кабина и фанар, ще изменения по конструкцията на крилото, колесника и системата за кацане. Първите осем палубни изтребителя Tejas ще са с двигатели General Electric F404, а всички останали с по-мощния F414.

/Pan.bg/

 
Полша пое дежурството на въздушното пространство на прибалтийските страни
29.04.2012, 09:17

МиГ-29ВВС на Полша поеха дежурството на въздушното пространство на прибалтийските страни, съобщава Defense Aerospace.

Продължителността на ротацията е четири месеца, като бойното дежурство ще се носи от четири изтребителя МиГ-29. Полша поема въздушната охрана на прибалтийските държави за четвърти път – през 2006 за първи път, както и през 2008 и 2010, като винаги е използвала само МиГ-29. Сегашният контингент е от 100 души, основно от 22 иае, с командир подполковник LezsekBlach.

НАТО удължи срока на поемане охраната на въздушното пространство на Прибалтика до 2018 година, когато се предполага, че страните от този регион ще имат собствена изтребителна авиация.

По данни на Flightglobal MiliCAS ВВС на Естония разполагат с четири вертолета Robinson R44, Литва – един L-39, три транспортни C-27J, четири L-410 и четири хеликоптера Ми-8, а ВВС на Латвия имат само четири Ми-8.

/Pan.bg/

 
Обновената ни морска авиация вече поддържа готовност за действие
29.04.2012, 07:36

Вчера във Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка” се състояха тренировъчни полети на два от общо трите получени многоцелеви вертолети PANTHER AS 565 MB.

В тях участва и министърът на отбраната Аню Ангелов. Той бе посрещнат във флотското подразделение от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов. Сред официалните гости бяха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, кметът на Варна Кирил Йорданов, заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев, командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Тодор Йотов.

Освен журналистите от варненските медии, бяха поканени близки и роднини на морските ни авиатори, като предпразничен жест в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия....... Прочети още

 
Русия е унищожила почти 62% от запасите си от химически оръжия
29.04.2012, 07:15

Около 25 000 тона отровни вещества, или почти 62% от запасите от химически оръжия на Русия са унищожени до 29 април, деня в който влиза в сила международната конвенция за забрана на химическото оръжие, предаде РИА Новости.

За 15 г. Русия вече е ликвидирала около две трети от своите запаси, които бяха най-големите в света – около 40 000 тона. Русия е задължена да унищожи всички свои смъртоносни запаси до 31 декември 2015 г.

САЩ, които са втори по запаси на химически оръжия – около 30 000 тона, вече са унищожили около 90% от тях, или около 25 000 тона.

Но останалите 10% от отровните вещества у американците се оказват сериозна спънка. Пентагонът първоначално удължи срока за унищожаването и до 2021 г., а след това отново удължи срока за завършването на програмата за ликвидиране на националните запаси от химически оръжия до 2023 г. – Още химическо оръжие

/ИА „Фокус”/

 

 
Аню Ангелов иска да бъде удължен мандатът на генерал Симеонов
28.04.2012, 20:07

генерал СимеоновМинистърът на отбраната Аню Ангелов е изразил желание да продължи да работи с генерал Симеон Симеонов, като началник на отбраната. Той е заявил това във Варна по време на учебните полети на авиобаза „Чайка” с новите вертолети „Пантер”, съобщи BTV. Ако законът позволява и няма несъгласие от страна на президента, правителството и парламента, мандатът на генерал Симеонов ще бъде удължен с още две години, уточнил министърът.

Генерал Симеонов е началник на отбраната от началото на юли 2009 г. Той прие длъжността от генерал Златан Стойков. Промените в закона породиха дискусия дали мандатът на генерал Симеонов трябва да бъде прекратен или продължен на 1 юли т.г. Генерал Симеонов е на 57 години. Според Закона за отбраната и Въоръжените сили пределната възраст за военна служба за неговото звание е 62 години.

В последно време се появиха доста спекулации, че вицеадмирал Пламен Манушев е получил кадрово назначение от командир на ВМС на заместник-началник на отбраната, за да смени това лято генерал Симеонов. Споменаваха още се имената на военният ни представител в Брюксел генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, на командващия СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов. На този етап е ясно, че генералски назначения, размествания и уволнения за Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, няма да има. Тази процедура се предвижда да се случи към 1 юли, посочва няколко пъти министърът на отбраната Аню Ангелов. 

/Otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Иран ще отговори на атаката на Израел
28.04.2012, 20:01

Иран ще ускори работите по създаване на ядрено оръжие, ако Тел Авив нанесе превантивен удар по Ислямската Република, каза бившият ръководител на израелското контраразузнаване Ювал Дискин.

По-рано тази седмица в Генералния щаб на армията на отбраната на Израел бяха казали, че Тел Авив е готов да нанесе удар по Иран за да унищожи неговите ядрени обекти.

Ръководството на Израел и преди беше заявявало, че до приемане на окончателно решение за провеждане на военна операция против Иран оставали броени месеци. Израел настоява, че ядрените изследвания на Иран са насочени към създаване на ядрено оръжие.

 
С около 500 военнослужещи остава Шуменският гарнизон
28.04.2012, 16:57

Снимка: Сайт на Сухопътни войски След големите реорганизации от 1 юли т.г. гарнизонът в Шумен ще се запази, но с около 500 военнослужещи, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. През миналата седмица той се срещна с военнослужещите и цивилните служители от военните формирования в Шумен. Поводът бе предстоящата  реорганизация  на военните формирования от гарнизона. Заедно с генерал-майор Стефан Василев на срещата с военнослужещите са присъствали  началникът на отдел „Личен състав” в Командването на Сухопътните войски полковник Анатоли Димитров,  началникът на отдел „Логистика” полковник Иван Неделчев  и главния юрисконсулт на Сухопътните войски Нели Андреева, съобщава сайтът на войските.

Съкращения ще има по отношение на механизирания батальон и артилерийския дивизион, които са в сегашната Пета бригада и на базата за съхранение на въоръжение и техника, която е на пряко подчинение на Командването на Сухопътните войски. Батальонът ще бъде реорганизиран по нов щат. Дивизионът се закрива. Редуцирането в базата ще бъде минимално – 10-15 души. Така, казва генерал-майор Василев, в интервю за радио Шумен, ако приемем, че сега в гарнизона има 600-650 военнослужещи, те ще бъдат намалени с 280-300. Батальонът ще запази функциите си, включително и по оказване помощ на населението и местната власт при природни бедствия, аварии и катастрофи.

300-те военнослужещи, които остават извън състава на Шуменския гарнизон, ще бъдат назначени в щат А916. Те, отбелязва генерал-майор Василев, могат да се обучават и да кандидатстват за вакантните длъжности по регистъра и по мотивирани предложения на съответните командири. Реформата ще доведе до увеличаване на състава на Втора бригада с център Стара Загора и гарнизони в Ямбол и Хасково и на 61 бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък с около 1700-1800 военнослужещи.

Очаква се на 100 процента да бъдат осигурени места за войниците и сержантите и на 70-80 процента за младшите офицери. Тези, които не искат да продължат да служат, минават в 6-месечно разпореждане и при уволнение получават толкова заплати, колкото прослужени години имат в армията. На всички войници и сержанти,  както и на по-голямата част от офицерите, ще бъдат предложени длъжности в Единен център за начална подготовка -  Плевен и във военните формирования в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково и Ямбол, заяви генерал-майор Василев.

Според Плана за развитие на Въоръжените сили Сухопътните войски са разположени в 17 гарнизона, в които са обособени общо 30 войскови района. Към края на 2014 г. гарнизоните ще бъдат намалени на 14, а войсковите райони на 28. Инфраструктурните съоръжения (основно сгради и складове) с отпаднала необходимост за Сухопътни войски са разположени в гарнизоните за закриване (Мусачево, Враца и Горна Оряховица).

В Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2011 г., като предстоящи задачи за тази година е записано: „В Сухопътните войски се реорганизират лекопехотната бригада и механизираните бригади и се формира Единен център за начална подготовка. Числеността на механизираните бригади се увеличава значително. Реорганизират се и разузнавателни, артилерийски, инженерни и формирования за ядрена, химическа и бактериологическа защита.”

/Otbrana.com/

 
Безмерци летят на „Тракийска звезда”
28.04.2012, 13:34

Su-25Днес съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда – 2012” продължава с изпълнението на летателните задачи на екипажите на Су-25 от състава на авиобаза Безмер, съобщи Пресцентърът на МО. Веднага след аварията с МиГ-29 в четвъртък бяха отменени всички полети на българските ВВС.

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещнал вчера в авиобаза Граф Игнатиево с командващия на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка генерал Марк Уелш ІІІ и с началника на Щаба на Военновъздушните сили на Румъния генерал-лейтенант Фаница Карну. На срещата е присъствал и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

По време на срещата е било обсъдено разширяването на сътрудничеството между военновъздушните сили на трите страни, както и задълбочаването и развитието му на регионално ниво с провеждането на съвместни тренировки и учения. Подчертано е, че участието на Военновъздушните сили на Румъния като партньор в тренировката допринася и за подготовката за изпълнение на бъдещи презгранични операции по Air Policing.

Генерал Уелш благодарил за изключителните възможности, които предоставят българските ВВС и в частност авиобаза Граф Игнатиево като домакин, както и за положените усилия от страна на българските участници за осигуряване провеждането на тренировката.

Генерал-майор Константин Попов- командир на ВВС, представил целите и задачите, които се изпълняват в хода на тренировката. Гостите се запознали с организацията на летателната дейност в авиобазата, със съвместната теоретична подготовка на българските и американските екипажи, както и с планирането на тренировъчните мисии и предварително договорените задачи.

/Otbrana.com/

 
Испания проведе изпитания на собствен безпилотен вертолет
28.04.2012, 10:28

безпилотен вертолет PelicanoИспанската компания Indra е провела летателни изпитания на своя безпилотен вертолет Pelicano. Според информация на сайта на компанията, полетът се е състоял в рамките на конференцията UNVEX 2012, посветена на безпилотните системи. - видео

По време на изпитателния полет Pelicano е направил няколко снимки с помощта на бордовата система за фотофиксация. Съобщава се, че Pelicano успешно се е справил с всички поставени задачи, независимо от лошите метеорологични условия в района на летището Маруган, където са се провеждали изпитанията.

Безпилотните вертолети Pelicano са способни да се намират във въздуха в продължение на над шест часа, като участват в изпълнението на патрулни и разузнавателни операции. Теглото на машината е 120 килограма, а полезния товар е с тегло до 50 килограма.

На изложението Indra е демонстрирала три версии на Pelicano. Морски и сухопътен вариант, както и версия предназначена за полицията и спасителните служби. – Още БЛА

 
Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие обновените жилищни корпуси
28.04.2012, 08:50

Днес министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети ВВМУ ”Н.Й.Вапцаров”, програмата на посещението включва брифинг на Началника на Военноморско училище кап. I ранг, проф. д.в.н. Боян Медникаров и разглеждане на реновираните кабинети и тренажори.

Министърът на отбраната тържествено ще открие обновените битови помещения в Центъра за военна подготовка, както и новия кабинет за електронно обучение по навигация “Клас навигатор” във факултет Навигационен.

Посещението на министър Ангелов съвпада с провеждащата се по същото време Институционална преакредитация на училището, от Експертна група на Националната агенция за оценяване и акредитация , под ръководството на проф. Пенев.

/Maritime.bg/

 
Евакуация на пострадал от борда на плавателен съд тренират в морска вертолетна авиобаза „Чайка”
28.04.2012, 08:46

Днес във Варна ще се проведат тренировъчни полети с вертолет AS 565 MB “Panther” за отработване на задачи по търсене и спасяване – евакуация на пострадал от борда на плавателен съд.

На тренировката ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев и командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов.

/Maritime.bg/

 
Плащаме 52 милиона и приключваме със старите задължения
28.04.2012, 08:14

Аню Ангелов

 

(Отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Ангел Найденов относно модернизацията на Българката армия)

 
САЩ и Япония измениха плана за изтегляне на американските пехотинци
28.02.2012, 08:11

Токио и Вашингтон се споразумяха за преместването на около 9000 американски морски пехотинци от Окинава като част от протичащото прегрупиране на американските сили в Япония, като в префектурата ще останат около 10 хиляди военнослужещи. От напускащия контингент 4000 ще бъдат базирани в Гуам, а останалите – основно на Хаваите и други райони, съобщи представител на японското министерство на отбраната, цитиран от вестник „Джапан таймс”.

В същото време относно спорния план за преместването на въздушната база „Футенма” в по-северните райони на остров Окинава съюзниците промениха текста на плана. С това предизвикаха спекулациите, че двете страни могат да потърсят други опции или други дестинации, вместо слабонаселеения район Хеноко. Министърът на отбраната Наоки Танака решително отхвърли тези твърдения. Той подчерта, че министерството не обмисля никакви други райони, освен Хеноко.

/ИА „Фокус”/

 
Скоро ще бъдат публикувани в Държавен вестник промените в Устава за войсковата служба
28.04.2012, 08:09

Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов е утвърдил промените в Устава за войскова служба на Въоръжените сили. Очаква се скоро те да бъдат публикувани в Държавен вестник. Той съобщи това в Народното събрание в отговор на въпрос на депутата Александър Радославов.

Козируването с ръка или отдаването на чест с ръка е поздрав на военнослужещ към военнослужещ, посочи в отговора си министърът, който продължи така:  „От 8 години България е страна-член на  НАТО. От още повече години наши военнослужещи служат в щабове на НАТО, участват в съвместни учения с други армии, мисии и операции зад граница, както на територията на страната, така и в чужбина. Така многократно се случва нашите военнослужещи да отдават чест без шапка, по неразбираем  за съюзниците ни начин и това ги поставя в неловка ситуация - българският военнослужещ, сякаш не е отговорил на съответния поздрав на чуждестранния военнослужещ. Отдаването на чест с ръка без шапка е въведено дори в Китайската народна армия. Все пак всички се съгласяваме, че строим една модерна армия, която, естествено, трябва да запазва традицията, но точно тази традиция едва ли интересува българския народ. Така че в чл. 117, тук сте прав, от Устава за войсковата служба на въоръжените сили, който съм утвърдил като промени и ще излезе в Държавен вестник в близките дни, се регламентира, че „военнослужещите, когато са без шапка и оръжие във военните обекти, на плавателните съдове и летищни съоръжения, отдават чест с поставяне на дясната ръка до слепоочието”. Подчертавам - само във военните обекти, не и извън тях.

Приетите изменения дават на  военнослужещите по-голяма конкретност при изпълнение на служебните им задължения в различни ситуации. Ние се стремим да запазим всички традиции, но, надявам се, не искате да върнем шаячните дрехи на Българската армия.”

/Otbrana.com/

 
САЩ разполагат F-22 в близост до Иран
28.04.2012, 08:02

САЩ са разположили няколко “стелт” изтребителя F-22 в база в ОАЕ, разположена на около 200 км от Иран. ВВС не съобщават точно къде и колко изтребителя са прехвърлени, но според източници на Aviation Week това е военновъздушната база Al Dafra.

Американските ВВС отричат прехвърлянето на най-модерните си самолети като „демонстриране на сила” или подготовка за нанасяне на удари срещу Иран.

Официалното съобщение на ВВС на САЩ гласи, че „ВВС на САЩ са разположили изтребители F-22 в Югозападна Азия.

Подобни рутинни дейности усилват взаимното военно сътрудничество, подпомагат поддържането на регионалната сигурност и суверенитет, подобряват бойната подготовка и развиват оперативната съвместимост с въоръжените сили и техника на съюзниците”. – Още за F-22

/Pan.bg/

 

 
Целева група десантни кораби на ВМС на САЩ навлезе в Средиземно море
27.04.2012, 23:32

Целева група десантни кораби (ЦГДК), начело с десантния кораб-док LHD-7 Iwo Jima и придадената 24-та експедиционна бригада морска пехота премина Гибралтарския пролив, съобщава сайта на американския флот.

В състава на ЦГДК влизат още и десантните транспортните кораби-докове LPD21 New York и LSD44 Gunston Hall.

След влизането в Средиземно море ЦГДК Iwo Jima се присъединява към състава на силите на 6-ти американски флот. – Още ВМС на САЩ

 
Британски военнослужещ е убит в Афганистан
27.04.2012, 22:24

Британски военнослужещ бе застрелян в южната афганистанска провинция Хелманд в петък, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

Говорителят на британските сили в Хелманд майор Йън Лоурънс посочи, че военнослужещ от Първа пехотна кралска гвардия е починал от раните, които е получил по време на патрулиране в област Нахр-е Сарадж на провинцията.

Общият брой на убитите британски военнослужещи в продължаващата над десет години война в Афганистан достигна 410 души. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Индия е загубила два Mirage 2000 по технически причини
27.04.2012, 21:46

Mirage 2000 Причината за двата инцидента с индийски изтребители Dassault Mirage 2000 е техническа. Това заяви пред индийския парламент министъра на отбраната А К Антони, цитиран от Flightglobal.

Индийският министър на отбраната не споменава какви точно са техническите причини за инцидентите, но флота от Mirage 2000 на индийските ВВС е спрян от полети от 5 март насам. Според министъра в момента все още не е изяснено, как да бъдат преодолени причините за инцидента, поради което този тип изтребители не летят.

На 24 февруари и на 5 март при два отделни инцидента бяха загубени два двуместни Mirage 2000TH. Първоначално се говорeше за проблем с двигателя и при двете машини, но в последствие теорията не бе потвърдена.

В момента Индия разполага с 49 многоцелеви изтребителя Mirage 2000H/TH, като миналата година бе сключен договор за тяхната модернизация до стандарта Mirage 2000-9 на обща стойност $2,2 млрд.

/Аеро/

 
Проектът за руския самолетоносач приключва през 2014 г.
27.04.2012, 21:40

Обединената корабостроителна корпорация в близките три години ще разработи и представи на Министерството на отбраната на РФ проекти за общи платформи на кораби на Военноморските сили, съобщи в петък президентът на корпорацията Роман Троценко.

„Военноморските сили на Русия са в преходен период, в процеса на който се определят по-нататъшното развитие и перспективи на различните класове кораби. В Обединената корабостроителна корпорация разбират, че флотът трябва да съкрати както видовия, така и класовия състав на надводните и подводните сили”, - каза Троценко.

„Така, за корветите проектът ще бъде готов вече през 2012 г. Океанските кораби ще се  появят през 2013 г., а проектът за самолетоносача се планира да приключи през 2014 г.”, - допълни той.

 
Пилот от италианските ВВС достигна нальот от 1000 часа на EF2000
27.04.2012, 14:00

Подполковник Даниел Л. Подполковник Даниел Л. от ВВС на Италия стана първия пилот на Typhoon който достигна впечатляващите 1000 летателни часа на този тип самолет. Резултатът бе постигнат по времена тренировъчен полет за Ер полисинг в небето над провинция Тоскана, съобщава сайта eurofighter.com.

Пилотът служи в 4-то авиокрило базиранана авиобаза "Гроссето", където е началник на служба "Авиационна безопасност". Голямата част от кариерата му е като инструктор в 20 група за оперативно приучване (20th OCU Group - Operational Conversion Unit) отговорна за приучването на пилотите на Eurofighter EF 2000, както за 4-то авиокрило, така и за целите италианските ВВС.

"20-та група има в състава си първокласни пилоти идващи от различни ескадрили." заяви командирът на 4-то авиокрило полковник Микеле Морели. "Инструкторите в нея се избират на база на безупречна професионална характеристика и умения, лични качества, фундаментални познания и способност да се споделят знанията с други пилоти за се гарантира че обучаващите се за Eurofighter пилоти ще получат бърза оперативна квалификация за пилотират този модерен многофункционален изтребител".

Два типа тренировъчни курсове се провеждат всяка година в авиобаза "Гроссето". Първият е "пълен" курс, който продължава 9 месеца и е разделен на 2 фази. Едната е теоретичен курс за самолетните системи, както и първата фаза на базови упражнения на симулатор. Втората фаза включва реални полети на обучаваните пилоти заедно с полети на симулатор с постепенно нарастваща сложност.

Вторият курс в "Гроссето" е "съкратен" курс за приучване на пилотите които идват от ескадрилата въоръжена с F-16 или от други бойни самолети и продължава 3 месеца. – Още за Typhoon

/airgroup2000.com/

 
Гърция анулира поръчка за четири военно-транспортни самолета C-27J
27.04.2012, 10:30

С-27J SpartanГърция анулира договора за доставка от Италия на четири военно-транспортни самолета C-27, за да спести около 58 млн. евро.

Гръцките медии съобщават, цитирани от ИТАР-ТАСС, че решението е било взето в четвъртък вечерта на извънредно заседание на правителствения съвет по въпросите на външните работи и отбраната.

По подписания през 2007 г. договор Гърция вече е получила осем от дванадесетте самолета, поръчани на италианската компания „Аления”, но само един от тях е в пълна оперативна готовност. – Още за С-27J Spartan

/ИА „Фокус”/

 
Подводничарите с инициатива за паметници на хан Тервел в Брюксел, Истанбул и Плиска
27.04.2012, 09:17

Капитан I ранг от резерва Станко СтанковСъюзът на подводничарите е автор на инициативата за тържествено отбелязване (през 2018 година),  на 1300 годишнината от битката на хан Тервел при Константинопол (718 г.) срещу арабите. По този повод председателят на организацията капитан I ранг от резерва Станко Станков е изпратил писмо до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Писмото е с копие до председателя на парламента, президента и премиера. Българските подводничари търсят съдействие за организиране на общоевропейско честване на бележитата годишнина, с въздигане на паметници на хан Тервел в Брюксел, Истанбул и Плиска!

Писмото до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова:

„Имам честта и удоволствието да се обърна към Вас, по повод решение на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), прието на редовно заседание на 5 април 2012 година. С това решение, утвърдено и от Общото ни събрание на 20 април т.г., СПРБ анонсира инициатива за тържествено отбелязване (през 2018 година),  на 1300 годишнината от битката на хан Тервел при Константинопол (718 г.) срещу арабите.

През 717 г. Византийската империя преживява един от най-критичните моменти в историята си. По това време Константинопол бил здраво обсаден по море и суша от арабите, които вече предвкусвали огромната плячка, която ги очаква.  Осланяйки се на договора с България, империята се обърнала за помощ към хан Тервел.

Император Лъв III постигнал споразумение с българския хан, който обещал да се притече на помощ, като нападне арабите в гръб. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол е намерило отражение в значителен брой византийски, западни и източни хроники. Независимо от детайлите, всички източници са единодушни, че през 718 г. арабите претърпели нечувано дотогава поражение от българите. Според летописеца Теофан в конфликта загинали 22 000 араби, а Зигеберт говори за 30 000 жертви. Константинопол бил спасен, а името на България се разнесло по всички краища на света. Основателно се приема, че победата на хан Тервел, както по-късно и победата на франкския крал Карл Мартел над арабите при Поатие (дн. Франция) са двете събития, които не позволили на арабите да проникнат дълбоко във вътрешността на Европа.

На основание на гореизложеното, ние, българските подводничари молим, Вашето съдействие за организиране на общоевропейско честване на бележитата годишнина, с въздигане на паметници на хан Тервел в Брюксел, Истанбул и Плиска!”

/Otbrana.com/

 
Лётчик жив - полёт удался
27.04.2012, 07:33

МиГ-29Заглавието на този редакционен коментар е една крилата (в буквалния смисъл) руска мисъл, която на български може да се преведе като „Пилотът е жив, полетът е успешен!”. Използваме го за заглавие, защото добре илюстрира най-важното при днешния инцидент – и двамата пилоти са живи и сравнително здрави!

Отвъд това, остава обичайният медиен шум, който се разрази около, явно най-сериозното събитие за деня в България. А за съжаление, той може да се окаже по-вреден за военната ни авиация, отколкото загубата на един изтребител.

На първо място, дебело трябва да се подчертае, че преди излизането на заключението от работата на разследващата комисия, всякакви спекулации и теории за причините за инцидента ще са напразни. Засега е ясно, че при излитането си разбилият се МиГ-29УБ е закачил полосата със задната си част. Това е довело до възпламеняване на керосин и огромен огнен шлейф след самолета. Каква е причината за съприкосновението на изтребителя с пистата е рано да се каже (ако въобще това е причината за пожара), но вероятните причини не са много – технически отказ, или грешка на екипажа, или комбинация от двете. Какво точно се е случило днес сутринта на пистата в Граф Игнатиево, предстои да стане ясно.

Второ, без да е известна причината всяко безотговорно хвърляне на вината за инцидента на един или друг отговорен фактор е повече от вредно. В съвременната авиация никой инцидент не се случва просто така, а като правило е се поражда от цяла поредица проблеми, откази, недоглеждания и грешки. Лесно е вината да се хвърли на недостатъчното летене, което правят българските летци, но се пропуска фактът, че системата, която допуска и гарантира, че един пилот с даден нальот зад гърба си може да изпълнява дадени задачи безопасно е голяма и комплексна и определено не се състои от един човек или институция. Същото важи и за евентуален технически отказ, защото системата, която гарантира надеждността на даден самолет е комплексна.

Трето, глупаво и безотговорно е да се се връзва днешният инцидент с куцащия процес на покупка на нов боен самолет за ВВС. Нещата трябва да се гледат разделно. Трябва по безспорен начин да бъде показана причината за инцидента и тези причини трябва да бъде отстранена. Съвсем отделен е процесът на избор на нов изтребител. И двете теми са достатъчно сериозни и отговорни, а тяхното омесване рискува изкривяване на картината и изпускане на точната преценка.

Едно е сигурно, има нужда от обществен дебат за състоянието и бъдещето на военната авиация у нас, но този дебат трябва да дойде едва след изводите на разследващата комисия, когато със 100% сигурност се знаят основните и съпътстващи причини за инцидента. За съжаление, след месец или два, когато комисията излезе с изводите си, новината за падналия МиГ-29 отдавна ще е забравена и истински обществен дебат отново няма да има.

В заключение трябва да отбележим, че авариите и катастрофите са неразделно свързани с авиацията. Самолети са падали, падат и ще продължат да падат и в този извод няма нищо цинично, напротив, това показва статистиката. Остава въпросът този риск да бъде минимизиран до възможния минимум и разбира се хората, които го поемат да бъдат достатъчно компенсирани за него. - Още за МиГ-29.

/Аеро/

 
Откриха авиобомба при къмпинг "Оазис"
27.04.2012, 07:20

авиационна бомба ОФАБ-100-120На 25 април 2012 г., около 16:30 ч., при извършване на изкопни дейности в района на къмпинг „Оазис”, в землището на с. Лозенец, община Царево, е открита невзривена авиобомба. Работниците, открили боеприпаса, известяват компетентните органи.

След получаване на искане за обезопасяване на открития боеприпас, от Военноморските сили на мястото беше изпратена ”Група за разузнаване, обозначаване, транспортиране и унищожаване на невзривени бойни припаси” към Военноморска база Бургас с ръководител подполковник Милен Костадинов. Специалистите установиха, че боеприпаса е силно корозирала осколочно-фугасна авиационна бомба ОФАБ-100.

Военнослужещите от групата, съвместно със служители от РПУ – Царево, обезопасиха и транспортираха авиобомбата до безопасен район.

Вчера в 11:30 ч. боеприпасът беше унищожен, без последствия за местното население и инфраструктурните обекти.

/Pan.bg/

 
САЩ ще изтегли 9 000 морски пехотинци от Окинава
27.04.2012, 07:12

САЩ ще изтегли 9 000 морски пехотинци от Окинава, Япония, предава АФП. Вашингтон предприема това действие с надежда да изглади отношенията със своя съюзник във връзка с голямото американско военно присъствие.

„Общо приблизително 9 000 американски морски пехотинци ще бъдат преместени от Окинава в райони извън Китай”, гласи съвместно съобщение от Вашингтон и Токио.

Войските ще се настанят в Гуам, Хаваи и Австралия.

/ИА „Фокус”/

 

 
Боже, пази небето на България! Друг не остана
26.04.2012, 21:00

МиГ-29Довчера българските ВВС имаха общо 16 (шестнадесет) от най-добрите си изтребители МиГ-29, от тях четири учебно-бойни. След вчерашната катастрофа останаха 15. Слава Богу, размина се без жертви. Сега ще има много разговори от типа: кой, защо и как. И ще бъдат дадени и много отговори от типа: защото, обаче, понеже. Впрочем, не бива да се драматизира. Катастрофите във военната авиация са много често срещани по целия свят. И поради това професията на военния пилот е една от най-рисковите, но и една от най-почетните.

Вчерашната случка обаче е нов повод да поговорим за истинската драма на българската военна авиация. Сто години след нейното създаване, юбилей, който отбелязахме наскоро, смело, отговорно и абсолютно правдиво можем да кажем, че такава авиация няма. Няма. Независимо какво ви обясняват политиците и "високите" армейски чинове.

България посрещна демократичните промени на 10 ноември 1989 г. със значителна спрямо икономическите й възможности военна авиация. Ето някои от основните бойни самолети в нея: МиГ-29 (22 броя), МиГ-21бис (72), от по-старите модификации на МиГ-21 (над 100), изтребители МиГ-23 (около 40), изтребител-бомбардировачи МиГ-23БН (36), изтребител-бомбардировачи Су-22 (21), щурмови самолети Су-25 (44), учебно-бойни самолети Л-39 (36), щурмови хеликоптери Ми-24 (44). Списъкът далеч не е пълен. От него отсъстват транспортните, спомагателните, учебните самолети, както и транспортните, и морските хеликоптери. Да не говорим за огромния за нашите тогавашни възможности мобилизационен резерв на БГА "Балкан", селскостопанската авиация и други авиационни звена.

След 22 години от това богатство, което за времето си е било напълно съвременно по тактико-технически показатели, не е останало нищо. На хартия към днешна дата имаме вече 15 МиГ-29, от МиГ-21 са останали към двайсет бройки, от Су-25 имаме 23 машини, Ми-24 са се стопили на 18 единици. Но това е на хартия. На практика боеготовите машини са наполовина по-малко. За вертолетите Ми-24 се говори, че са 2-3. За Миг-21, че в летателно състояние са само 4 броя. Нещо повече, през тази или следващата година се очаква от въоръжение да бъдат извадени МиГ-21 и Су-25. Т.е. оставаме само с "29"-ките, които, честно казано, в тази си модификация са вече морално остарели. И още нещо. В съвременната война, в която значението на авиацията е както никога досега огромно, дали ще имаш само 15 бойни самолета или няма да имаш нищо, е все тая. Тази бройка не може да защити небето на родината, нито може да нанесе сериозни загуби на врага или да повлияе върху хода на бойните действия, най-вече поради своята пренебрежима численост.

Има и друг огромен проблем. По някои данни от 2010 г. годишният нальот на българските пилоти е 60 часа, при норматив от 180 часа. Едва ли тази цифра се е променила драстично за последните две години. Но какво да очакваш, когато пилотите нямат самолети, на които да летят.

И едно сравнение. Съседна Гърция, която е горе-долу като България по територия и като население, към днешна дата има само бойни самолети числом и словом 294 броя (двеста деветдесет и четири). Със спомагателната авиация и хеликоптерите на армията и флота цифрата достига 700 летателни единици.

Деградацията при нас продължава, а този наш съсед запазва огромните бойни възможности на авиацията си и дори купува нова техника в сегашното кризисно време. Защо? Явно са по-глупави от нас. Няма какво друго да е. Те не знаят ли, че вече всички държави живеят само в мир и любов?

Бог да пази небето на България!

/в-к Дума/

 
Саудитска Арабия ще получи 3 батальона бронирани Aravis
26.04.2012, 20:50

БМ AravisСаудитска Арабия, подписала с френската компания Nexter договор за доставка на 73 бронирани машини Aravis, може да увеличи поръчката до 200 автомобила. Както съобщава Jane's, такова количество бойни бронирани машини стига за окомплектоване на три батальона. По данни на изданието останалите 127 машини Саудитска Арабия по всяка вероятност ще получи на две партиди. Доставката ще включва автомобили Aravis от няколко типа. По-голямата част ще бъдат бронетранспортьори, но се предполага доставката и на специални автомобили. Някои машини ще бъдат оборудвани с оръжейни комплекси с дистанционно управление (RWS), производство на Nexter Systems.

Четириколесните с повишена проходимост автомобили за Саудитска Арабия ще се произвеждат в завода в Роан. Там се сглобяват бронираните машини за френските военни. Бронираната машина Aravis е разработена на базата на камиона Mercedes-Benz UNIMOG U5000 и се отличава с най-високото ниво на защита в своя клас. Тя има четвърто ниво на защита STANAG 4569 от стрелково оръжие с калибър до 14,5 милиметра, четвърто ниво на защита на пода, а също и четвърто ниво на защита от осколки от артилерийски оръдия и самоделни взривни устройства.

Aravis тежи 13 тона и е за седем човека. На дистанционно управляема платформа може да се постави въоръжение с калибър до 20 милиметра. В момента на въоръжение за френските военни стоят 14 автомобили Aravis, които се използват в Афганистан.

/в-к Дума/

 
Мъж, в униформа на афганистанската армия, е застрелял в Южен Афганистан войник на НАТО
26.04.2012, 20:30

Мъж, в униформа на афганистанската армия, е открил огън срещу военнослужещи от НАТО, убивайки един войник преди да бъде застрелян, предаде АФП, позовавайки се на ИСАФ.

„Човек, в униформа на афганистанската армия, насочил оръжието си срещу военнослужещ на коалиционните сили в Южен Афганистан късно вчера, убивайки един войник.

Нападателят е убит при ответен огън на коалиционните сили”, съобщават от оглавяваните от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

Самоличността на убития войник ще бъде оповестена от неговата родна държава. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Катапултни размисли.......
26.04.2012, 20:15

МиГ-29Както вече е световно известно днес на летище Граф Игнатиево при излитане се запали учебно-боен самолет МиГ-29.

Двамата летци - майор Дойчинов и кап.Методиев са действали професионално и са се катапултирали без да причиняват щети на околните села.

Всичко това става по време на съвместното учение "Тракийска звезда 2012" с американските летци от авиобаза Авиано.

Ясно е, че както винаги след подобен инцидент ще завалят анализи, заповеди, наказания.

Ще се напишат главните виновници, макар че те ще бъдат невинни.

Додето се потули всичко, додето се забрави.

Над всички ни обаче, като ледени висулки от неремонтирани покриви застрашително ще останат да висят тежките и остри въпроси....... Прочети още

 
Южно-китайското море: градусът на напрежението расте
26.04.2012, 17:17

Американски и виетнамски кораби ще проведат съвместни петдневни учения. На 23 април командно-щабният кораб на 7-ми флот на Военноморските сили на САЩ „Блу Ридж” и спасителният „Сейфгард” акостираха на пристанище Дананг.

Съгласно заявление на Пентагона, корабите ще тренират съвместни действия по навигация и отстраняване на повреди. Официално издигнатите претенции на Китай върху 80% от акваторията на Южно-китайско море и засилването на натиска върху Ханой в териториалния спор са главните причини, по които Виетнам разширява сътрудничеството в областта на безопасността с Вашингтон. Това е третото през последно време посещение на кораби на Военноморските сили на САЩ във Виетнам. Ханой дава да се разбере на Пекин, че безкомпромисното поведение и засилването на натиска в териториалния спор не са продуктивни. Колкото Китай по-твърдо изразява своите претенции, толкова по-голямо противодействие ще му се оказва. И толкова ще е по-голямо влиянието на САЩ в южните покрайнини на Китай, смята петербургският учен-историк Владимир Колотов:

   - Сега в Южно-китайско море се разгръща активна фаза на борбата за преразпределяне на сферите за влияние. Китай има свои приоритети, САЩ – свои. И въпреки че сега се води работа върху Кодекса за поведение в Южно-китайско море, по примера на събитията в Югославия, Ирак, Либия ние виждаме, че никакво международно право сега вече не гарантира безопасност. Може да се изработват каквито и да е кодекси, но хората прекрасно разбират, че всички въпроси се решават със сила – грубо и твърдо. Защото страната, получила реален контрол върху региона на Южно-китайско море и, разбира се, върху Юго-Източна Азия, ще получи и огромна ресурсна база.

Съгласно материали на Пентагона, военни теоретици на Китай са измислили концепция на първата и втора островна верига, своеобразни въображаеми „линии”, които обозначават зоните за безопасност на Китай по периметъра на морските граници в източна и югоизточна посока. Първата островна верига предвижда отделяна на специално внимание на региона на Южно-китайско море, в това число Парацелските острови и островите Спратли и по-нататък на север до Япония. Втората островна верига включва Филипините и отива далеч до остров Гуам в Тихия океан, където се намира американска военна база.

Разтревожени от нарастването на китайската мощ, САЩ прокарват политика на сдържане на Пекин и се стремят да нарастват своето военно присъствие в Азиатско-тихоокеански регион. Става дума за разполагане на допълнителен контингент американски морски пехотинци в Австралия, за базиране на 4 кораба в Сингапур, за връщане на американците на филипинската военна база в Субик-дей. През последно време се появи информация относно плановете за разполагане на системи за ПРО на САЩ в Япония,Южна Корея и Австралия. Зачестилите посещения на бойни кораби на САЩ във Виетнам е явление от този план.

Градусът на напрежението в Южно-китайско море нараства. Но ще стигне ли мъдростта на заинтересованите страни да не допуснат прерастване на противоречията в реална силова борба?

/ruvr.ru/

 
Един МиГ-29 падна, а до болка познатите въпроси остават
26.04.2012, 16:58

Докато по върховете на държавата се наумуват да дадат или не пари за модернизация на бойната ни авиация, наличните самолети започнаха да падат. Тепърва съответните комисии ще изясняват причините за инцидента, който за голяма радост е завършил без жертви.

Засега се знае, че изтребител МиГ-29 е паднал в река в района на село Голям Чардак, Пловдивско. Пилотите за катапултирали. При излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ- 29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км източно от село Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя – майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са живи. Настанени са във Военна болница – Пловдив. По първоначални данни за капитан Петър Методиев има съмнение за счупване на два прешлена на гръбначния стълб. Дойчинов е с леки наранявания, Методиев е с черепно-мозъчна травма. И двамата са без опасност за живота........ Прочети още

 
Няма пострадали военнослужещи и цивилни граждани при инцидента със самолет МиГ-29
26.04.2012, 12:35

МиГ-29Няма пострадали военнослужещи и цивилни граждани при инцидента със самолет МиГ-29УБ борд 11, съобщиха от Министерство на отбраната. В 10.35 часа днес при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ-29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км източно от с. Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са в добро здравословно състояние, без увреждания. Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

Води се разследване за причините за инцидента. - видео

Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен. - Още за МиГ-29

 
САЩ: мащабно изпитание на ПРО
26.04.2012, 11:01

ЗРК "Пейтриът” За първи път по време на изпитание по програмата за противоракетна отбрана (ПРО) САЩ планират унищожаване на 5 ракети на вероятен противник - 3 балистични ракети със средна и малка далечина на полета и 2 крилати ракети, съобщи ръководителят на агенцията по ПРО на Пентагона генерал-лейтенант Патрик Райли.

Според него, това ще е „най-мащабното и сложно изпитание на бойни компоненти на системата за ПРО в историята”. Пентагонът планира да задейства в него зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”, ТААД, „Иджис”, както и мобилната РЛС за предно базиране.

Такива регионални системи САЩ в момента създават в Европа, заедно с други членки на НАТО, в Азиатско-тихоокеански регион, заедно с Япония и Австралия и в Близкия Изток, заедно с Израел.

 
Нов индийски спътник
26.04.2012, 10:57

Днес индийската ракета-носител „PSLV-C19” успешно изведе на орбита спътника за дистанционно сондиране на повърхността на земята „RISAT-1”, съобщи ръководителят на Индийската организация за космически изследвания К. Радхакришнан.

Според него, за създаване на спътника, способен да снима и да обработва денонощно, са били необходими 10 години.

Спътникът може да се използва за наблюдение от космоса на различни циклони, за прогнозиране на природни катаклизми и за оценка на състоянието на селскостопанските площи. По-специално, по време на наводнения неговите снимки могат да дадат точни сведения за мащабите на катастрофата и нивото на водата. – Още космически системи

 
Юбилей!
Кликни за 7 ордн
 
В центъра на Ямбол на 3 май тържествено ще резформират 11 рота от Кандахар
26.04.2012, 09:26

Официалното посрещане на военнослужещите, които проведоха мисия в Афганистан ще се състои на 3 май 2012 година.  Церемонията по разформироването на 11 охранителна рота Кандахар от състава на военно формирование 52590  ще бъде в центъра на града, откъдето контингентът беше изпратен на 4 октомври  2011 г.

На посрещането се очаква да  присъстват  министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Ротата е в състав до 300 военнослужещи и участва в мисия по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” в състава на Международните сили за поддържане на сигурността. Командир на ротата е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.

Национален командир на контингента ни за Кандахар е подполковник Милчо Начев.

/Otbrana.com/

 
Русия - Китай: взаимодействие във военната сфера
26.04.2012, 09:10

На 24 април в Жълто море започна активната фаза на руско-китайските учения, в които участват 25 военни кораби, 13 самолета, 9 хеликоптера и две подразделения на специални части от двете страни.

По количество на участващите сили тези учения са най-мащабните в съвременната история на двустранните отношения.

Сценарият предвижда съвместно форсиране на „опасен” район, стрелби с различни видове оръжие по морски и въздушни цели, спасителни операции в морето. - видео

Както беше заявено, целта на ученията е укрепване и развитие на руско-китайските отношения на стратегическо партньорство и взаимодействие между двете страни и техните въоръжени сили.

В същото време един от главните аспекти на всякакви военни учения е демонстрационният. И необходимост от толкова мащабна демонстрация на възможностите на стратегическото партньорство съдейки по всичко за Русия и КНР възникна след обнародването на новата военна доктрина на САЩ в Азиатско-техоокеанския регион.

През ноември миналата година президентът Обама определи редица промени в американската геополитическа стратегия. След оттеглянето от Ирак и в близко бъдеще от Афганистан, САЩ имат намерение да преориентират политиката си на сигурност от Европа и Близкия изток към Азиатско-тихоокеанския регион.

Русия, която провежда тази година във Владивосток среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, явно е нацелена към възстановяване на ролята си в региона. А Китай въобще няма друг вариант: всичките му основни промишлени рйони са разположени в крайбрежната зона, а износно-вносните превози преминават през Южно-Китайското море.

Меко казано, заявката на САЩ за доминиране в района смущава и Китай, и Русия и става фактор за по-нататъшното им сближаване.

„Сегашните маневри трябва да демонстрират на САЩ, че Русия и Китай поддържат военно сътрудничество в региона. Двете наши държави взаимно потвърждават този факт”, смята главният редактор на „Независим военен преглед” Виктор Литовкин. Според експерта, освен това за КНР е важно да покаже равнище на взаимодействие с Русия на море именно сега, когато рязко се изостриха териториалните спорове между Китай и Филипините и редица други страни за острови в Южно-Китайското море. Литовкин обръща внимание, че именно сега толкова демонстративно в този район се провеждат военноморски учения с участие на кораби на САЩ и Филипините. Освен това прави впечатление и посещението на американски военни кораби във Виетнам, също претендиращ за спорния архипелаг.

Маневрите в Жълто море стават и фон за политическия диалог на основните държави в Азиатско-тихоокеанския регион.

В началото на май в Пекин ще се състои поредният рунд на китайско-американския Диалог по стратегически и икономически въпроси, в които ще участват държавният секретар Хилъри Клинтън и министърът на финансите Тимоти Хайтнер. Участниците в диалога няма как да не засегнат и ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион.

В същото време трябва да отбележим, че за края на май е планирана руско-американска среща с участието на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин. И на тази среща също едва ли ще бъде избегнато обсъждането на ситуацията в Азия.

/ruvr.ru/

 
САЩ ще ремонтират спътници в космоса
26.04.2012, 09:15

Пентагонът иска да се научи да разглобява на части неработещи спътници в орбита с цел съществено да намали цената на сглобяването на нови спътници.

В момента повредените спътници се смятат за неподлежащи на ремонтиране. Те просто се извеждат на така наречената „орбита на гробището” и остават там завинаги.

Не се изключва, както смятат авторите на инициативата, че знанията, получени по време на реализирането на програмата, ще дадат възможност за ремонтиране на спътници направо в орбита.

 
Български военни се завърнаха от Афганистан
26.04.2012, 08:53

Аню Ангелов Разследването за убийството на талибан от български военен продължава още. Това каза тази сутрин пред ТВ 7 министърът на отбраната Аню Ангелов в пряко включване от летище "София".

Министърът съобщи, че в разследването участва и български представител. Според Аню Ангелов, тактиката, която е предприел талибана, който е бил убит, не е нова.

Преди минути у нас се върнаха 200 от общо 400 души. Военните охраняваха обекти в Кабул и Кандахар. Те бяха посрещнати от министъра на отбраната.

 

 
Русия ще получи седем подводници „Ясен” до 2021 година
25.04.2012, 23:06

Министерството на отбраната на Русия до 2021 година ще получи 7 ударни атомни подводници от проекта 885 „Ясен”. Както съобщи източник във военно-промишлената комисия при правителството на Русия, новите подводници ще бъдат по-безшумни и ще бъдат оборудвани с усилено ракетно оръжие.

Корабостроителницата „Северодвинск” ще завърши изпитанията на първата подводница от проекта през 2012 година и тя ще влезе в състава на ВМФ. През 2015 година ще завърши строителството на челната подводница от модернизирания проект 885М „Казан” с понижен шум, която се изгражда от 2009 година. Към 2021 година в рамките на проекта 885М ще бъдат построени още 5 подводници. - Още руски подводници

 
Генерал Симеонов участва в заседанието на Военния комитет на НАТО
25.04.2012, 22:38

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов взе участие в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз на ниво началници на отбрана, което се проведе на 24 април в Брюксел. В него участваха и председателят на Военния комитет на НАТО генерал Кнуд Бартълс, Клод-Франс Арну - изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана и Пиер Вимон - изпълнителен генерален секретар на Европейската служба за външни дейности от името на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност.

По време на заседанието беше отчетен напредъкът в реализирането на инициативата за обединяване и споделяне на способности в контекста на развитието на способностите на ЕС, извърши се преглед на текущите военни операции на ЕС и на процедурите за управление при кризи.

В своето изказване Клод-Франс Арну очерта основните проекти, по които се работи в ЕАО, като отбеляза важността на проекта "Зареждане на самолети във въздуха". България е подкрепила декларацията за проекта. В рамките на сесията за развитие на способностите беше представена информация за програмата "Единно европейско небе", като беше подчертана необходимостта от засилено участие на военни експерти в нея.

Командващите операциите и мисиите на ЕС представиха актуална информация за развитието на операциите, като беше изказана благодарност към страните, предоставящи сили и средства. Българският контингент в операция "Алтеа" е трети по обща численост.

Началниците на отбраната одобриха прегледа на стратегическите приоритети на Военния комитет на ЕС, които се явяват основа на дейността в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО). В края на заседанието за следващ генерален директор на Военния секретариат на ЕС беше избран генерал-майор Волфганг Восолсобе от Австрия.

/Пресцентър на МО/

 
„Решителни” се завърна от участие в BLACKSEAFOR
25.04.2012, 22:33

Във военноморска база Варна посрещнаха днес корветата „Решителни”, която приключи участието си в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

Командирът на базата капитан І ранг Тодор Йотов прие рапорта на командира на кораба капитан III ранг Петко Якимов за приключилото плаване.

По време на активацията, на море бяха отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби, контрол на търговското корабоплаване и др. Корветата „Решителни” посети пристанищата Констанца - Румъния, Севастопол - Украйна и Истанбул - Турция.

/Пресцентър на МО/

 
НАТО достигна важен етап във войната в Афганистан, заяви генерал Ейдриън Брадшоу
25.04.2012, 20:43

Брюксел. НАТО достигна „важен етап” във войната в Афганистан, при който съпротивата на екстремистите отслабва, афганистанските сили за сигурност укрепват, а чуждестранните контингенти постепенно се изтеглят от страната, заяви високопоставен натовски генерал, цитиран от АФП.

Описвайки позитивното развитие в страната, британският генерал-лейтенант Ейдриън Брадшоу, заместник-командир на предвожданата от НАТО операция, заяви, че нападенията на екстремистите през 2011 г. са намалели с десет процента и се очаква да продължат да намаляват до края на изтеглянето на международните сили в края на 2014 г.

/ИА „Фокус”/

 
ВМФ на Русия ще оборудва свои кораби със системи за навигация и комуникация на НАТО
25.04.2012, 20:36

Кораби на руския военноморски флот ще бъдат оборудвани със системи за навигация и комуникация на НАТО за подобряване на координацията на борбата срещу пиратите, в частност в Аденския залив, съобщи пред журналисти в Брюксел началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров, цитиран от РИА Новости.

Макаров също така съобщи, че взаимодействието между Русия и НАТО през тази година ще продължи, като в частност ще бъдат проведени съвместните учения „Помор-2012” по провеждане на морски спасителни операции.

Също така в рамките на взаимодействието с НАТО в Санкт Петербург на базата на руската Военноморска академия ще се проведат ученията „Рубеж-2012”.

/ИА „Фокус”/

 
ВВС на Русия: състояние, превъоръжаване, перспективи
25.04.2012, 20:28

През 2012 година Военновъздушните сили (ВВС) на Русия ще отбележат своята стогодишнина: тази дата се отброява от август 1912 година, когато управлението за развитие на авиацията беше предадено на отново създадената за въздушен транспорт част на генералния щаб.

Руските пилоти участваха във всички войни и конфликти, които Русия е водела през 20 и 21 векове, започвайки от Първата световна война.

Русия даде значителен принос в развитието на световната авиация. Създаването на първите в света многомоторни самолети, свърхдалечните прелитания през 30-те години изведоха отечествената авиация на челни позиции. През годините на Великата отечествена война ВВС успяха да пречупят хода на войната във въздуха и да разгромят силния и добре въоръжен враг.

През годините на „студената война” ВВС и ПВО на СССР дадоха решаващ принос в осигуряване на безопасността на страната. Далечната авиация стана един от стълбовете на ракетно-ядрената триада, а тежките загуби, понесени от ВВС на САЩ и техните съюзници в Корея, Виетнам и другите локални конфликти на 50-70-те години, демонстрираха способността на СССР самостоятелно да създава и произвежда на най-съвременна авиационна техника и системи за ПВО.

След разпадането на СССР, ВВС и ПВО на Русия също преживяха трудни времена. Загубата на голям брой бази и летища, съкращение на числеността на съвременна техника, значително намаление на потенциала на ПВО - всичко това оказва сериозно влияние на възможностите на въоръжените сили като цяло.

Заедно с това ВВС и ПВО, обединили се, запазиха потенциал за по-нататъшно развитие. С възстановяването на финансирането на държавната поръчка за отбрана и на нови разработки се появи перспектива за превъоръжаване на частите на ВВС и ПВО с нова техника. Започна и модернизация на съществуващите самолети. Според държавната програма за въоръжение за 2011-2020 години, ВВС на Русия трябва да получат около 600 нови самолети и повече от 1,000 нови хеликоптери от всички видове, което ще позволи техният състав да бъде обновен с около 70%. Подобни обеми на обновяване предстоят и за частите на ПВО.

Перспективите за превъоръжаване на ВВС и ПВО се планира да бъдат обсъдени на 17 май на „кръгла маса” в Руската държавна радиокомпания „Гласът на Русия”, в която ще участват водещи руски експерти в областта на авиацията. Материалите на дискусията ще бъдат разположени на сайта на „Гласът на Русия”. – Още за ВВС на Русия

/ruvr.ru/

 
Бъдещето на руската армейска авиация
25.04.2012, 20:18

Ka-52През 2012 година далечната авиобаза Черниговка ще бъде напълно превъоръжена. Остарелите хеликоптери Ми-8 и Ми-24 ще бъдат заменени от новите Ми-8АМТШ и Ка-52.

Изначално проектирана като машина за поддръжка на специалните части, Ка-52 става основен боен хеликоптер. Общо за армейската авиация на ВВС на Русия и авиацията на ВМФ до 2020 година ще бъдат закупени около 400 бойни хеликоптера.

Дискусиите за това, каква машина в бъдеще трябва стане основа на бойните хеликоптерни подразделения на сухопътните войски, започнаха в СССР още преди първите полети на Ми-28 и Ка-50 през 1982 година.

Имаше колебания, но в края на 80-те години везните се наклониха повече в полза на машините на Конструкторското бюро „Камов”. След това СССР се разпадна и обновяването на парка на армейската авиация беше отложено за неопределено време. Няколко години преди разпадането на СССР Конструкторското бюро „Мил” демонстрира усъвършенствания хеликоптер Ми-28А с развит прицелно-навигационен комплекс, а след това започна разработката на Ми-28Н - боен хеликоптер за всякакви климатични условия, превъзхождащ хеликоптера на КБ „Камов” по възможности на оборудването.

На свой ред, КБ „Камов”, често критикувано за това, че Ка-50 е едноместен (според много специалисти, пилотът не може едновременно да управлява хеликоптера и ефективно да използва въоръжението му), създаде двуместен вариант - Ка-52. Тази машина в крайна сметка влезе в държавната програма за въоръжение отначало за периода 2006 - 2015, а след това и за 2011-2020 година.

В сравнение с Ми-28, Ка-52 е по-добре приспособен за бойни действия над морето (с което се обяснява изборът с него да бъдат снабдени корабите „Мистрал) и в планините.

Ми-28Н, заради по-добрата си броня и възможността за оборудване с радар, е по-добре приспособен за използване срещу армия, която има развита система за ПВО.

Но в най-голяма степен на съдбата на Ка-52 влияе общата икономическа и политическа обстановка в Русия. Серийното производство на машината до голяма степен се обяснява с нуждата да бъде поддържан Арсеневския хеликоптерен завод - едно от малкото предприятия по руското Приморие.

Фактически, отбранителната промишленост днес е едиствения отрасъл в Русия, обективно способен да създава и произвежда продукция на световно ниво, още повече, до голяма степен това ниво се определя именно от възможностите на руското оръжие. Безусловно, Ка-52 е един от най-добрите бойни хеликоптери в света. – Още руски вертолети

/ruvr.ru/

 
ВИП-ден на съвместната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда 2012”
25.04.2012, 17:29

MiG-29Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместната българо-американска летателна тренировка "Тракийска звезда 2012", която се провежда в периода 17 април - 11 май 2012 г. На 27 април, петък, ще се проведе ВИП-ден на тренировката. Ще бъдат допускани само акредитираните журналисти.

Акредитацията на журналистическите екипи се извършва в Командването на Военновъздушните сили на телефони: 02 92 24 014, 02 92 24 029 и на e-mail: pr_vvs@abv.bg. до 16 ч. утре, 26 април 2012 г. За да бъдат акредитирани журналистите, които желаят да присъстват на Деня за високопоставени гости и медии на съвместната българо-американска летателна тренировка "Тракийска звезда 2012", трябва да предоставят следните данни: име, презиме, фамилия, номер на лична карта, ЕГН и номер на журналистическа карта, заемана позиция в медията, телефон и e-mail за контакт.

Съвместната българо-американска летателна тренировка "Тракийска звезда 2012" включва въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. Провеждат се и полети от съвместни българо-американски екипажи за повишаване на уменията при прилагане на процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.

Това е най-мащабната по продължителност, брой на участници и техника съвместна тренировка за последните 10 години. В нея участват двете ескадрили на 31-во авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа, базирано в Авиано, Италия с изтребители F-16, а от страна на българските Военновъздушни сили – летателни екипажи на МиГ-21 и МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от база за предно разполагане – Безмер и формирования от състава на зенитно-ракетните войски.

„Тракийска звезда 2012” е част от споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Основната й цел е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на двете страни и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда.

В програмата за ВИП-деня са предвидени запознаване със задачите, изпълнявани от българските и американските участници, наблюдение на полети, среща с военнослужещи и статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.

ВИП-денят ще започне в 10:20 часа на 27 април. Ще бъдат допускани само акредитираните журналисти, които трябва да бъдат в 09:45 часа в авиобаза Граф Игнатиево.

За акредитираните журналисти от град София е осигурен транспорт. Потвърждение за ползването му - на телефони 02/92 24014 и 02/92 24 029. Тръгване на 27 април 2012 г. в 07:00 ч. от площада пред храм-паметника „Александър Невски”.

/МО/

 
Обща противовъздушна отбрана на Русия и Беларус
25.04.2012, 17:01

С-400Цифровата система за управление на общата система за противовъздушна отбрана (ПВО) на Русия и Беларус ще започне да работи до края на тази година.

Както съобщиха в генералния щаб на въоръжените сили на Русия, управлението ще се осъществява от единно ръководство в автоматизиран режим. Два командни пункта ще бъдат разположени в Беларус, още няколко – в Русия.

Под техен контрол ще се намират всички сили и средства на ПВО на Беларус, а също аналогични въоръжения на територията на Западния военен окръг на Русия. Основа на единната система за ПВО ще бъдат руските зенитни ракетни комплекси С-400, а също новите Тор-М2” и радар „Воронеж-ДМ”.

Русия подписа споразумение за единна ПВО и с Армения. Аналогични договорености в перспектива се планира да бъдат постигнати с всички страни на ОНД. – Още ПВО

 
Законите за спецслужбите – до април следващата година
25.04.2012, 16:40

Росен ПлевнелиевДо края на тази година трябва да бъда готови устройственият закон за системата за сигурност и конкретните закони за спецслужбите. За това са се договорили с пълен консенсус участниците в днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, стана ясно от изявлението на президента Росен Плевнелиев. Ако намеренията станат факт, до април следващата година Народното събрание трябва да е гласувало законите.

Тепърва ще се разработват законите. Изключение прави само законът за военното разузнаване. Той е готов, дори бе оттеглен от последното заседание на правителството. Решението е в този период да получи необходимата актуализация. НРС ще мине на подчинение на Министерския съвет, а НСО ще остане към президентската институция, каза Росен Плевнелиев. Той обеща обществено обсъждане на законите.

Съветът за сигурност към Министерския съвет ще продължи да има само координиращи функции. Премиерът твърдо остава негов председател. Той няма да има възможност да преопълномощава. Член на съвета ще бъде вече и министърът на финансите. Вицепремиер, който да координира службите, няма да има, каза министър-председателят Бойко Борисов. Тези, които са искали това, вече не са по местата си, стана ясно от неговите думи.

По втората точка - енергийната ефективност в контекста на националната сигурност, също имало общо разбиране с изключение на позицията на БСП.

/Otbrana.com/

 
Военни неправителствени организации настояват за промяна на пенсиите
25.04.2012, 16:35

Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) прие днес позиция и изпрати писмо до председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Настоява се всички пенсии, отпуснати и коригирани към 30 юни 2012 г. да бъдат увеличени от 1 ноември 2012 г. с 8%, а най-високият осигурителен доход да нарасне на 2200 лв.  И още: «От 01 януари 2013 г. да бъдат увеличени всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. с още 2%, като увеличението достигне 10%,  а най-високият осигурителен доход да бъде повишен на 2400 лв.»

Общественият съвет по въпросите на отбраната е координиращ орган на 22 (двадесет и две) военнородолюбиви и други организации от сферата на отбраната и сигурността. Той бе създаден на 22 юни м.г. Председател е генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков........ Прочети още

 
Смених целия среден ешелон, но продължавам да спирам съмнителни поръчки
25.04.2012, 16:20

Аню Ангелов

 

Интервю с министъра на отбраната Аню Ангелов

 
Northrop Grumman създава нов безпилотен боен вертолет
25.04.2012, 12:54

MQ-8B Fire ScoutКомпанията Northrop Grumman сключила договор с ВМС на САЩ на стойност 262,3 милиона долара за разработка и построяване на нова версия на безпилотния вертолет Fire Scout, съобщи Flightglobal.

Изданието цитира представител на Northrop Grumman, че новата версия ще получи наименованието MQ-8C и ще бъде създадена на базата на вертолета Bell 407. Предишната версия на вертолета Fire Scout (MQ-8B) е създавана на значително по-лекия вертолет Schweizer 330.

По своите размери MQ-8C ще бъде двойно по-голям спрямо MQ-8B. Очаква се новата версия на Fire Scout да притежава по-голяма далечина на полета, а автономността му да се увеличи тройно.

Според условията на договора Northrop Grumman трябва да разработи и да изпита първите два опитни образци на MQ-8C през следващите 26 месеца.

Като цяло специалните подразделения на американските ВМС се нуждаят от 28 нови безпилотни вертолети.

През ноември беше съобщено, че Пентагонът възнамерява да въоръжи своите безпилотни MQ-8B Fire Scout със 70-милиметрови ракети с лазерно насочване APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System). Първата въоръжена версия на Fire Scout може да бъде предадена на заявителя през септември 2013 година.

До сега безпилотните MQ-8B Fire Scout се използваха само за разузнавателни цели, включително и в Афганистан. Те са способни да развиват скорост до 213 километра в час и имат боен радиус над 200 километра, намират се непрекъснато във въздуха до 8 часа и носят 270 килограма полезен товар.

/БЛИЦ/

 
Ще се превърне ли Пинокио във Франкенщайн
25.04.2012, 12:46

Може ли една дървена кукла, правеща пакости и лъжеща непрекъснато (при всяка лъжа носът й се удължава), да израсне в зловещо изкуствено изчадие, унищожило сума ти народ, включително и създателя си?

Не съм виждала реализиран този вариант в художествената литература, но в нашия живот мисля, че е възможно. Особено когато става дума за Цвинокио.Събитията в сектора на сигурността в последните два-три месеца, сгъстили се докрай в последните дни, правят тази хипотеза все по-основателна.........Прочети още

 
Таджикистан остава сателит на Русия
25.04.2012, 09:40

Бившата съветска република Таджикистан, която граничи с Афганистан, е отхвърлила исканията на чуждестранни сили да допусне на своя територия техни военни бази, защото не иска да разваля отношенията си с Русия, обясни неотдавна президентът на страната.

Централна Азия стана важен алтернативен транзитен маршрут за доставка на невоенно оборудване за силите на НАТО в Афганистан, но световните сили засега публично не са отправяли молби за създаване там на военни обекти.

Таджикистанският президент Емомали Рахмон заяви, че няколко страни са поискали да създадат свои бази в бедната планинска страна, която граничи и с Китай.

“Русия е наш основен стратегически партньор, наш естествен съюзник и се надявам, че винаги ще е така”, заяви Рахмон в таджикистанската столица Душанбе.

а бюрото си имам папка с предложения от други държави, обещаващи чудеса в замяна на откриването на военни бази и други съоръжения, но ние дори не ги обсъждаме”, каза той, без да спомене кои са тези страни. …….. Прочети още

 
От Байонур стартира РН „Протон” с КА „ЯСат-1Б”
25.04.2012, 09:28

Старт на  „Протон-М” На 24 април 2012 в 1:18 наше време, от стартов комплекс на площадка 200 на космодрума Байиконур, бе реализиран старт на ракета носител „Протон-М” с ускорителен блок „Бриз-М” и телекомуникационния апарат „ЯСат-1Б” (Yahsat-1B).

В съответствие с циклограмата на полета, главния блок - ускорителя „Бриз-М” и КА „ЯСат-1Б” (Yahsat-1B) - се е отделил успешно от третата степен на ракетата носител. След това „Бриз-М” е извел успешно апарата на планираната орбита и в 10:30:13 в съответствие с циклограмата, апарата се е отделил от ускорителния блок. Управлението на апарата е предадено на поръчителя.

Космическият апарат „ЯСат-1Б” е предназначен за предоставяне на услуги за потребители от Близкия Изток , Африка, Европа и Югозападна Азия. Срок на експлоатация на апарата - 15 години.

Старта е бил в рамките на договор, между руско-американската компания International Launch Services Inc. за използването на ракети носители „Протон-М”, по поръчка на оператора за спътникова връзка Intelsat Ltd. за извеждане на орбита на телекомуникационния спътник. - Още Космически системи

/SpaceNews/

 
САЩ: Жена застава начело на военното космическо разузнаване
25.04.2012, 09:00

Бети СепЗа първи път в историята на Националното управление на военното космическо разузнаване то ще бъде ръководено от жена, съобщават американските медии.

Вместо генерал Брус Карсън, който подаде оставка, начело застава Бети Сеп, която му беше негова заместничка. Генерал Карлсън получи известност, благодарение на публичната критика на програмата по създаване на разузнавателни спътници от ново поколение Future Imagery Architecture (FIA).

Тя се разработваше от 1999 до 2005 година, като за това време стойността й нарасна от 5 на 10 милиарда долара.

Бети Сеп започва кариерата си във ВВС където заемала длъжности, свързани с финансово-икономическата дейност. През 1997 година Сеп постъпила на служба в ЦРУ. През 2005 година станала заместник-директор на NRО по бизнес-планирането и операциите, а през 2009 година станала първи заместник.

/КРОСС/

 
България ще участва в операция „Актив Индевър“
25.04.2012, 08:40

контраадмирал Румен Николов България ще участва с една фрегата в операцията на НАТО „Актив Индевър“. Това заяви контраадмирал Румен Николов – командир на ВМС при откриването на международната конференция „Морската сигурност в Черно море, променящите се парадигми и нови граници„, предаде БГНЕС.

„Това е част от ракетната, интелигентна отбрана и предизвикателства, които съществуват пред осигуряващите тази интелигентна отбрана в рамките на Военноморските сили.

Базата на решаването на този проблем е да се вземе под внимание и взаимодействието на Военноморските сили и на обединяването на усилията на институциите, и фирмите, които дават тази възможност„, добави Николов.

Той обясни, че интелигентна отбрана означава обединяване на усилията на различните институции, на различните държави до достигането на крайния резултат. „Именно в това се състои интелигентността.

Не е нов тип оръжие, не е нов тип организация, а точно съвместяването на способностите на различните институции за постигането на крайната цел„, каза Николов.

България ще участва с една фрегата на „Актив Индевър“ в периода октомври-ноември в Средиземно море. Това ще бъде и съвместяване на нашите ангажименти към действащите групи на НАТО.

Преди всичко се насочваме към сега съществуващите асиметрични заплахи, тъй като съгласно организацията, която е в Черно море, отношенията между страните в Черноморския регион, няма основание за някаква нова конкретна военна заплаха, заяви Румен Николов.

В учението „Бриз“, което ще се проведе в района на Бургас, ще участват, освен фрегати и самолети от патрулната авиация на Съединените американски щати.

/БГНЕС /

 
MARCOMET`2012: Визия за ново единно ВМС- Командване на алианса
25.04.2012, 08:33

Ден преди да отпътува за участие в MARCOMET`2012 командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов разговаря с Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил след ритуала по смяната на командването на Военноморска база Варна. От 15 до 18 април 2012 г. командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов взе участие в ежегодната среща на командващите ВМС на страните-членки на НАТО от Южна Европа (MARCOMET), която се състоя в Рим, Италия. Срещата се организира от Съюзното морско командване на НАТО в Неапол, под ръководството на командващия - вицеадмирал Риналдо Вери (Италия), а домакин тази година беше Флотилията на италианските ВМС в лицето на главнокомандващия - вицеадмирал Джузепе де Джорджи.

Форматът на конференцията от години включва, освен делегации от страните от южния регион на НАТО, представители на различни органи на Алианса, международни организации и държави от инициативата „Партньорство за мир”, Средиземноморския диалог, Истанбулската инициатива за сътрудничество и Контактните страни. Така в MARCOMET`2012 взеха участие ВМС на 38 държави от всички океани на планетата и 7 водещи световни организации. Специални обръщения към участниците направиха адмирал Брус Клинган - командващ Съюзното обединено командване на силите в Неапол и г-н Джампаоло Ди Паула - министър на отбраната на Република Италия, адмирал от резерва, бивш командващ ВМС, началник на отбраната на страната и председател на Военния комитет на НАТО.

През първия ден от работата на конференцията основна тема на презентациите и дискусиите бяха различните форми на партньорство с Алианса и нарасналото значение на партньорствата както за операциите, така и за ежедневната дейност на организацията. Бяха представени гледните точки на Главната квартира на НАТО, Военния секретариат на Европейския съюз и на търговското корабоплаване. Разгледани бяха проекти за усъвършенстване на системите за опозната картина на морската обстановка и интегрирането им в бъдеща единна система за информационни услуги на Алианса.

Основни акценти в работата през втория ден на конференцията бяха успешното представяне дейността на Алианса пред световната общественост в качествено новите условия на съвременната цифрова епоха, възможностите и предизвикателствата, произтичащи от предстоящата реформа на съюзната командна структура, борбата с пиратството и операциите извън собствена територия.

През последния ден на срещата в закрит формат делегациите и представителите на НАТО обсъдиха визията за новото единно военноморско командване на Алианса, военноморското измерение на концепцията „Сили 2020 г.” и разработваната в момента нова система за оценка на силите на НАТО, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

/Морски вестник/

 
Георги Кръстев зае мястото на генерал Румен Миланов
25.04.2012, 08:22

Георги КръстевМинистър-председателят Бойко Борисов назначи вчера Георги Кръстев за секретар на Съвета по сигурността при Министерския съвет и за съветник в своя политически кабинет, съобщи правителствената информационна служба. Той заема мястото на уволнения генерал Румен Миланов.

Георги Кръстев е роден на 31 март 1964 г. От 1993 г. до 2003 г. е работил в НСС – МВР, където е ръководил сектор за стратегически анализи. Следващите три години е директор на дирекция „Сигурност” в ДКСИ, а от 2006 г. е в администрацията на Министерския съвет първоначално като началник отдел „Интеграция на ромите”, а след 2009 г. – като съветник в политическия кабинет на вицепремиера и министър на вътрешните работи.

Участвал е в работни групи по изготвянето на проекти на Концепцията за национална сигурност (1998 г.), на Стратегия за сигурност на Република България (2005 г.) и на Стратегията за национална сигурност на Република България, приета от Народното събрание на 25 февруари 2011 г.

Има присъдена научна и образователна степен „Доктор” на тема „Разузнаването в системата на националната сигурност на България”.

/Otbrana.com/

 

 
Турция модернизира T-38
24.04.2012, 23:55

Т-38Турската компания TAI достави първия модернизиран реактивен учебно-тренировъчен самолет T-38. Модернизацията се извършва по договор от 2007 г. и ще обхване общо 55 самолета.

Модернизираните самолети се означават като T-38M и получават името Ari (пчела). Целта на модернизацията е самолетът да бъде достатъчно актуален и след 2020 г. В тази връзка освен чиста модернизация, се пристъпва и към удължаване на техническия ресурс. Модернизацията се състои в поставяне на нов борден компютър, многофункционални дисплеи, хед ъп дисплей, реализиране на концепцията HOTAS и обновяване на навигационното и комуникационно оборудване.

Компанията TAI отговаря за модернизацията на два прототипа и първите три машини. Модернизацията на останалите самолети ще се извършва директно от ремонтните предприятия на турските ВВС. Целият проект трябва да приключи преди края на 2013 г.

В момента Турция използва 67 реактивни УТС Т-38А, като вече планира придобиването на изцяло нов тип реактивен самолет за напреднало обучение след 2020 г.

/Аеро/

 
Шмайзерите отново излизат на мода
24.04.2012, 22:56

"Вепрь-12 Молот"Оръжейна компания, наречена на легендарния немски конструктор Хуго Шмайзер, напоследък атакува оръжейния пазар със серия висококачествени разработки.

Те блеснаха с оригиналност и висока ефективност на тазгодишното оръжейно изложение в Нюрнберг, Германия. За първи път от доста време само в първия ден на прочутото IWA Shou, специализирано в областта на ловните пушкала, бе отворена и зала за фирми, които работят в по-широк диапазон. Обикновените посетители на изложението нямаха достъп до показаните оръжия. Те се отличаваха с дребната особеност, че ставаха за лов, но основното им предназначение бе за война.

Войната, която полицията води срещу престъпността, и войната, за която всяка армия се готви, докато има мир.

"Шмайзер" е съвсем млада фирма, ражда се през 2010 г. в немския град Крефелд, Северен Рейн-Вестфалия. Нейната продукция е базирана най-вече на използването на свръхнови немски технологии и материали. Конструкторите на" Шмайзер" са разработили стратегия, която позволява адаптирането на авангардни конструкции на стрелкови оръжия към изискванията на съвременните оперативни и тактически задачи на армията и полицейските структури.

Едно от оръжията, привлякло вниманието на майсторите от "Шмайзер", е руската самозарядна гладкоцевна карабина "Вепр-12". Най-напред немците купуват лиценза, а след това веднага пристъпват към адаптиране към немските технологии. Така само за няколко години на пазара се появява карабината Molot Vepr Police 12.

В основата на нейната конструкция е ръчната картечница "Калашников РПК", произвеждана в руския оръжеен завод "Молот". Молот в превод от руски означава чук.

Оръжието работи на принципа на използване на част от барутните газове през газоотводен механизъм и заключване на затвора към цевта чрез неговото завъртане. Затворната група и цевната кутия са адаптирани от немските конструктори към ловните патрони 12-и калибър с дължина на гилзата 76 мм. Мерните прибори са взети от автомат " Калашников" с регулируеми мерник и мушка.

Капакът на цевната кутия се отделя нагоре и напред, както е при скъсения вариант на автомат АКС-74У.

Немските конструктори са монтирали на капака на цевната кутия стандартната пикатини релса (Picatinny rail), която позволява бързо и удобно монтиране на мерници и специални приспособления като тактически фенери, лазерни целеуказатели, бързомерци.

Самозарядната карабина Molot Vepr Police 12 използва пълнители с вместимост 8 или 10 патрона, като допълнително още един може да се постави в патронника. Монтираната затворна задръжка позволява след изстрелването на последния патрон затворът да остане в крайно задно положение и след поставянето на нов пълнител бързо да се вкара нов патрон в цевта.

Карабината се произвежда в три варианта, различаващи се по общата дължина, дължината на цевта и вида на приклада.

Моделът Molot Vepr Police 12Е DB е с приклад, който се сгъва над цевната кутия. Общата дължина на този вариант е 585 мм при дължина на цевта 330 мм. Теглото му е 3,150 кг.

Вариантът Molot Vepr Police 12Е М-4 е снабден с телескопичен приклад, характерен за американската щурмова пушка М-4. Общата му дължина е 880 мм при дължина на цевта 330 мм и тегло 3,350 кг.

Дългоцевният вариант Molot Vepr Police 12-Е е снабден с приклад, който се отмята встрани на затворната кутия. Общата му дължина е 965 мм при дължина на цевта 470 мм и тегло 3,950 кг.

Предпазителят е изцяло идентичен с този на автомат "Калашников", но има допълнителен лост за управление отляво или отдясно.

Освен към Русия "Шмайзер" обръща поглед и отвъд океана.

Фирмата дава нов живот на американската щурмова пушка М-4, като я патентова с названието Schmeisser М-4. Оръжието е разработено по военните стандарти на НАТО и предназначено за полицията и антитерористичните структури.

След обстоен анализ на 20-годишни наблюдения конструкторите на Schmeisser успяват да отстранят доста от недостатъците на М-4. Тайната на успеха е в използването на нови материали и технологии. Така например цевната кутия е изработена от алуминиева сплав 7075 T6, използвана за части на съвременни бойни оръжия. Затворът се изработва от най-добрите немски стомани на Thyssen Krupp. Те се доставят непосредствено от завода и се подлагат на специални обработки - коване, термообработка, нанасяне на антикорозионни покрития. Това осигурява изключителна износоустойчивост и дълготрайност на детайлите на оръжието.

Цевите са възложени на Lothar Walther, популярна с високото качество на своята продукция и използването на специални неръждаеми дребнозърнести стомани LW50/17-4.

Запазен е принципът на работа на М-4 - презареждане при използване на част от барутните газове. Оръжието използва патрони с калибър 5,56x45. Общата дължина на карабината е 883 мм с разгънат приклад при дължина на цевта 368 мм.

Карабината е снабдена със стандартна пикатини релса, на която се закрепват различни специални приспособления за осветяване, наблюдение и премерване. Използва различни видове пълнители, изработени от полимерни материали или алуминиеви сплави с вместимост 10, 20 или 30 патрона. Под цевта може да се монтира 40-мм подцевна гранатохвъргачка за изстрелване на осколочни, фугасни, димни гранати. – Още стрелково оръжие

/24chasa.bg/

 
Аварийно кацане на руски вертолет Ми-8
24.04.2012, 22:23

Ми-8Днес, 24 април, руски военен вертолет Ми-8МТ по време на изпълнение на учебен полет е бил принуден да извърши „твърдо” кацане на 2 км. северно от село Дружба край град Хабаровск. Няма пострадали, но машината е получила сериозни повреди и не подлежи на възстановяване.

Провежда се разследване на инцидента. – видео

 
В Турция почетоха паметта на героите от Чанаккале
24.04.2012, 18:08

Мемориала на турските воини в Чанаккале С тържествена церемония бе отбелязана 97-та годишнина от епохалните сражения при Чанаккале.

Пред Мемориала на турските воини в Чанаккале бяха поставени венци носещи знамената на 10 страни.

Отдадена бе почит с едноминутно мълчание и знамето на всяка от десетте страни бе издигната на пилон под звуците на националния химн на тази страна.

Австралийският министър отговорен за ветераните от войните Натан Гай отбеляза, че сраженията при Чанаккале са показали как враждата по време на войната прераства след войната в силни дружески връзки.

Той отбеляза, че в името на паметта на загиналите във войните искат да изпълнят завета на първия президент на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк - Мир в страната, мир в света.

Валията на Чанаккале Гюнгьор Азим Туна каза, че случаите станали по време на сраженията при Чанккале са показали, че дори и по време на тези кървави сражения са се запазили хуманните чувства и че Гелиболу трябва да бъде обявен за Мястото където войната бе победена.

В словото, произнесено от името на Турските въоръжени сили, бригаден генерал Ферхат Йозген каза, че като носители на паметта за трагедията разиграла се преди 97 години по тези земи, искат да обявяват на света, че желаят мир в света.

Церемонията пред мемориала приключи с концерт на османския военен оркестър Мехтеран и с изпълнения на екипа за въздушна акробатика Соло Тюрк.

/trtbularian.com/

 
Нов център за подготовка на танкисти в Урал
24.04.2012, 17:52

На базата на полигона на Нижнетагилския институт за изпитания на метали ще бъде създаден главният руски център по изпитание на бронетехника и снаряди за нея.

В центъра ще се обучават в стрелба онези, които след това ще станат инструктори на въоръжените сили на други държави, партньори на Русия. За това съобщи заместник-председателят на правителството на Русия Дмитрий Рогозин, отговарящ за отбранително-промишленния комплекс.

Специални центрове за изпитание на броня съществуват отдавна. Известно е например, че приемането на въоръжение на прочутия танк Т-34 през 1940 година се състояло именно в специален център по време на изпитание на тази машина със снаряди с различен калибър, отбелязва вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

   − Много правилно е, че центърът се създава на базата на този институт, защото в основата на бронеустойчивостта на бронираната техника е качеството на метала. И възможността за изпитания на съвременна технологична база на бронираната устойчивост с възможност за едновременна проверка на новите технологични предложения по усъвършенстване на бронята е правилно решение.

В института има всички условия за реално прилагане на различни видове артилерийски системи и други видове оръжие. Цялата необходима инфраструктура и съответният периметър на безопасност функционират нормално. Износният потенциал на Русия, ако се вземат танковете, е твърде голям. И създаването на център за подготовка на танкисти ще даде възможност на чуждестранните армии по-бързо да усвояват руските бронирани машини. Днес Русия е световен лидер по износ на основни бойни танкове, лидиращ модел е Т-90С. Този танк се търси от десетки държави.

Неотдавна на конференция на Руската академия на ракетно-артилерийските науки бяха озвучени интересни цифри. Руският танк Т-90С от последната модификация струва 2,5 млн. долара. Аналогичният американски танк „Абрамс М1А2”, наистина в известна степен превъзхождащ по боен потенциал руския вариант, струва 7,5 млн. долара. Танкът „Леопард” модификация А7 струва 7 млн. Така че по критерий на „ефективност, съответно на единица по стойност”, руският танк значително превъзхожда западните образци. – Още руски танкове

/ruvr.ru/

 
Камбоджанци се събират на 4 май във Военния музей
24.04.2012, 17:38

На 04.05.2012 г. от 10.30 часа в Националния военноисторически музей, тържествено ще бъде отбелязана 20-та годишнина от участието на ОПБ “Сини каски” от БА в мироопазващата мисия на ООН UNTAC в Камбоджа 1992 – 1993 г.

Поканва се личният състав на батальона, както и всички желаещи за участие в тържеството. Регистриране на участниците от 09.30-10.00 часа.

Инициативен комитет: (р.) подп. Янко ЯНКОВ, (р.) полк. Стефан ДАВИДОВ и (р.) р-к Николай КОЛЕВ.

За допълнителна информация GSM 0887 43 49 37, 0884 87 87 97 и 0884 54 15 52.

/Otbrana.com/

 
Николай Слатински: В България тече разпад на системата за сигурност и държавността
24.04.2012, 17:32

Николай СлатинскиДокато съзерцавахме с присмех или с тъга как един недостатъчно образован и достатъчно невъзпитан, абсолютно безпардонен и относително наивен човек си играе с държавното управление като невръстно дете със скъпа играчка - хем й се радва, защото е лъскава, хем иска да я разглоби, за да види какво има „вътре" - беше сравнително безобидна комедия с елементи на фарс.

  Но когато с аматьорство и импровизации, с имитация и симулация на управление започна разграждането на критичната инфраструктура - научна, образователна, здравна, екологична, социална, ценностна, административна, свързана с извънредните ситуации (бедствия, аварии, катастрофи, епидемии) и отбранителна; и когато след това се продължи със спирането на перспективни, стратегически, енергийни, индустриални, високотехнологични, информационни и комуникационни проекти, от които зависи бъдещето на държавата и нейните граждани, всичко започна да се превръща в трагедия с елементи на хорър!..........Прочети още

 
Ще полети ли иранският "часови"?
24.04.2012, 13:00

RQ-170 Sentinel Иран изгражда копие на американския безпилотен самолет RQ-170 Sentinel (”Часови”), кацнал на негово летище през декември миналата година. Инженери декодирали паметта на безпилотния апарат и разкрили компютърната програма.

Почти всички данни вече са дешифрирани, заяви в телевизионно изказване членът на военното ръководство на страната генерал Амир Али Хаджизадех.

В опитите да разсее съмненията на кураторите на ЦРУ, бившите стопани на самолета, генералът посочил факти. Преди операцията по ликвидирането на бин Ладен, безпилотният самолет наблюдавал къщата на терориста в Пакистан, а преди това бил на ремонт в Калифорния.

Не си струва да се гадае, какво е имало в паметта на „Часови”, но да се направи копие на този самолет е извън възможностите на Техеран, смята директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

   − Техническото равнище на Иран не е достатъчно за да извърши копиране на този самолет. Смятам, че Иран не може да създаде негов аналог, въпреки че може да използва някои елементи, ако те са се запазили в добро състояние.

Професорът от катедрата по ориенталистика на Московския държавен институт за международни отношения Сергей Дружиловский е съгласен, че Иран не може да пресъздаде „Часови”. Експертът също не вярва на иранците, които уж сами го накарали да кацне на тяхна територия:

   − Самолетът объркал курса на летене. Това просто е грешка на програмата и никой не го е принудил да кацне. Той извършвал наблюдение на иранска територия. Това не е първият безпилотен самолет, който каца на чужди територии. САЩ провеждат мониторинг на ирански обекти, като не доверяват на Международната агенция по атомна енергия и смятат, че все пак Иран готви ядрена бомба.

Само по себе си наличието на вносно електронно оборудване у иранците не доказва, че те са завладели контрола над самолета, казва Евсеев:

   − Какво реално са могли да направят иранците – да използват средствата за радиоелектронна борба. Подобни средства са им били доставяни от Русия. Но не може да се говори, че те са разкрили управлението и са дали заповед за кацане на апарата.

Сега Русия, Китай и много други страни очакват с нетърпение да получат достъп до „Часови”, отбелязва иранската агенция „Фарс”. Нашите събеседници допускат подобно нещо. Вероятно, Русия се интересува не толкова от самия самолет, колкото от покритието му „Стелс”. Що се отнася до Китай, то той би могъл да построи копие на „Часови” съвместно с Иран. Наистина, такова коопериране е под голям въпрос. За Китай е изгодно единствено да получи технологии, но не да ги връща на Иран като готов образец, тъй като в противен случай ще го обвинят в нарушение на международните задължения.

Влиятелният независим сенатор на САЩ Джо Либерман нарече заявлението на Техеран за работа над копие на безпилотния самолет „самохвалство” и своеобразен отбранителен жест на фона на осезаемите действия на международните санкции. – Още за RQ-170 Sentinel

/ruvr.ru/

 
Пакистан планира изпитание на балистична ракета
24.04.2012, 10:55

Ghauri-IIIПакистан е уведомил Индия, че планира изпитание на балистична ракета, което трябва да се състои в периода 24-29 април, предаде ИТАР-ТАСС.

Ракетата ще бъде изстреляна от пакистанска територия в южна посока към зададен район в акваторията на Индийския океан. Във връзка с това Пакистан се е обърнал с молба към Индия, Оман, Йемен и други държави в периода на изпитанието да променят разписанията и маршрутите на гражданските самолети над Индийския океан.

Според пакистанските медии Исламабад планира изстрелване на ракетата „Шахин” с обсег на действие 4000-4500 км.

/ИА "Фокус"/

 
В САЩ пак отложиха старта на частния космически кораб
24.04.2012, 10:21

DragonПървият старт на частния космически кораб Dragon към МКС е отложен пак поне за седмица. Това е съобщил в блога си Елон Маск, президент на компанията SpaceX, собственик на кораба. Той добавил, че води консултации с NASA.

Първият полет на Dragon трябваше да се състои на 30 април. Компанията трябваше да го изведе в орбита със собствена с ракетата-носител Falcon 9, притежаваща средна товароподемност.

Стартът на Dragon е отлаган не веднъж. Отначало той трябваше да се състои през ноември 2011 година. Тогава той беше спрян от руснаците, които нямаха доказателства, че корабът съответства на изискванията на сигурност за космически кораби.

Следващият старт през февруари беше отложен по технически причини заради извършване на допълнителни проверки на оборудването. Този път руснаците нямаха възражения.

Космическият кораб Dragon представлява универсален апарат, с който може да се извежда в орбита товар до 4,2 тона и да връща на Земята 3 тона. Може и да бъде пилотиран и от екипаж в състав 7 души. – Още Космос

/БЛИЦ/

 
Латвийска компания е искала да купи от Молдова изтребители МиГ-29
24.04.2012, 10:06

МиГ-29Регистрираната в Латвия компания „Latspeceksports”, която през миналата година се оказа замесена в скандал за закупуването в Молдова на голяма пратка въоръжения за Армения и Украйна, се е подготвяла да закупи от Кишинев и шест многоцелеви изтребителя МиГ-29.

Стойността на сделката е била над 3 милиона долара. Не е ясно с какви цели латвийската компания е искала самолетите, съобщава молдовският вестник „Панорама”.

Фирма „Latspeceksports” е собственост на латвийския гражданин Иво Антонс и няма специален лиценз за осъществяване на сделки с оръжие и боеприпаси.

Молдова няколко пъти предлагаше на търг изтребителите МиГ-29, но така и не се намери купувач.

/ИА „Фокус”/

 
Екипът убил талибан в Афганистан, временно не изпълнява задачи
24.04.2012, 09:48

Аню АнгеловЕкипът , който разстреля преоблечен в униформа на афганистанската армия талибан, временно е спрян от изпълнението на задачи по обучението на военнослужещи от батальон  на АНА- това каза по БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той потвърди думите на  на генерал-лейтенант Атанас  Самандов, че целта на атаката и инцидента е била да се разруши доверието между българските групи и афганистанските военнослужещи в този район на страната. Повтори, че  наши разузнавачи са имали данни за талибански атаки  дни преди случая......... Прочети още

 
Миланов и Киров ли са куците коне на сигурността?!
24.04.2012, 08:31

Бойко Борисов освободи от съветническия си екип генерал Румен Миланов. Как? Без мотиви. Същото стори и с генерал Кирчо Киров. Бившият разузнавач №1 си отиде със същото съобщение на правителствената информационна служба. Разликата беше в имената. Е, в това, че Киров бе уволнен “от раз”, а Миланов – “на порции” (първо като съветник, а след 4 часа и като шеф на неработещия БОРКОР).

Никой не може да оспори правото на премиера да назначава с един подпис и със същия, когато поиска, да уволнява съветниците си. Все пак той е потърсил услугите им. Големият въпрос обаче е кой се възползва от всичко това? – Прочети още

 
Пентагонът ще създаде ново разузнавателно подразделение
24.04.2012, 07:53

Министерството на отбраната на САЩ Министерството на отбраната на САЩ планира да извърши реорганизация на своите разузнавателни служби и да създаде ново подразделение, което да се занимава с разузнавателни операции по особено важни за САЩ направления, като например Иран, посочва вестник “Вашингтон пост”, позовавайки се на източник от Пентагона.

Според източника, новото подразделение ще се нарича Отбранителна тайна служба (Defense Clandestine Service), а служителите му ще работят в тясно сътрудничество с ЦРУ.

Основната насока в дейността на службата ще бъде провеждането на разузнавателни действия в чужбина.

Източникът не пояснява как реорганизацията ще промени приоритетите в дейността на американското разузнаване.

/ИА „Фокус”/

 

 
Великобритания получи нов есминец
23.04.2012, 22:59

проект Type 45Във Великобритания се състоя официална церемония по въвеждането в експлоатация на четвъртият есминец от проект Type 45 "Dragon" D35.

Според информацията на British Forces News, тържественото мероприятие се е състояло в базата на кралските ВМС в Портсмут.

Общо ВМС на Великобритания планират да се въоръжат с шест есминеца проект Type 45. Петият кораб от проекта, „Defender”, британските военни ще получат през 2013 година.

Последният кораб от серията, „Duncan”, беше спуснат на вода през октомври 2010 година, а в експлоатация се предвижда той да влезе през 2014 година.

Имената на първите три кораба от проект Type 45 също започват с буквата "Д": „Daring”, “Dauntless“ и “Diamond”. Именно заради това серията есминци е известна още и като „клас Д”. - Още за проект Type 45

 
Американската атомна ударна подводница USS Michigan навлезе в Индийския океан
23.04.2012, 22:31

В Индийския океан навлезе ударната атомна подводница USS Michigan (SSGN-727, class Ohio) на ВМС на САЩ, въоръжена със 154 крилати ракети.

Пресслужбата на американските ВМС съобщи, че тя е влязла в австралийската военноморска база "Стирлинг", разположена южно от град Перт в югозападната част на страната.

В кой район след това ще се отправи субмарината, американските ВМС не съобщават. – Още за подводниците клас Охайо

 
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще участва в международната конференция „Морската сигурност в Черно море, променящите се парадигми и нови граници”
23.04.2012, 16:52

Августина Цветкова Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще участва утре, 24 април, в международната конференция „Морската сигурност в Черно море, променящите се парадигми и нови граници”. Форумът, който ще се проведе в курортен комплекс „Златни пясъци”, се организира от Асоциацията по електроника и комуникационни технологии във въоръжените сили (AFCEA) - секция Варна.

По време на конференцията ще бъдат дискутирани теми, свързани с променящите се парадигми на военноморската сигурност, които се фокусират все повече върху въпроси, свързани с икономиката и енергетиката. Друг тематичен приоритет ще бъдат многонационалните и междуправителствените подходи към военноморската сигурност и регионалното сътрудничество. В тази връзка акцент ще бъде поставен на плановете за модернизация и приложните технологии за развитието на Военноморските сили.

Дискусиите по време на форума ще бъдат разделени в три тематични сесии: „Изграждането на морските стратегии за сигурност в един несигурен свят”, „Международни и черноморски перспективи” и „Индустрии и услуги – изграждане на партньорства за по-безопасно море”.

Във форума ще участват още командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, представители на военноморския флот на Италия и Румъния, както и на военноморското командване на НАТО в Неапол.

Конференцията ще се проведе в хотел „Мелиа Гранд Ермитаж”, курортен комплекс „Златни пясъци”. Началото е от 9.00 ч. утре, 24 април 2012 г.

/МО/

 
Премиерът уволни Румен Миланов като свой съветник
23.04.2012, 16:44

Румен Миланов Министър-председателят Бойко Борисов освободи Румен Миланов като съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурността.

Новината бе разпространена от правителствената информационна служба. Мотиви в съобщението за уволнение няма.

Румен Миланов остава директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) "със задача да ускори и активизира работата му", уточняват от пресслужбата.

Миланов е ексшеф на Националната служба за охрана. Вчера бившият гард от НСО полк. Николай Марков, който бе уволнен от предишния президент Георги Първанов след скандал, отново заяви, че службата е охранявала знакови престъпници.

Не е ясно дали изявленията на полковника имат връзка с Миланов и неговото освобождаване от поста на съветник на премиера.

Само преди по-малко от седмица Бойко Борисов освободи друг свой съветник в политическия си кабинет – бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, заради разкрития за злоупотреби в разузнаването.

 
Боен самолет на базата на Як-130
23.04.2012, 16:22

Як-130Корпорацията «Иркут» работи по създаването на лек боен самолет на базата на учебно-бойния Як-130, който ще се предложи както на руските ВВС, така и за експорт.

Според президента на компанията Алексей Федоров за новия самолет ще е необходим малко по-мощен двигател от АИ-222-25, който сега е на Як-130. Една от възможностите е създаването на модификация АИ-222-28 с тяга 2800 кг. Според генералният конструктор на ЗМКБ «Прогресс» Игор Кравченко за това ще са необходими 2-3 години.

АИ-222-28 ще има модулна конструкция, като ще се използва турбината на базовия двигател, но с усъвършенствана система за охлаждане, което ще позволи да се увеличи тягата до 2800 кг. Компресорната част на двигателите АИ-222-25 и АИ-222-28 ще са напълно унифицирани. – Още за Як-130

/Pan.bg/

 
Американските военни ще остават в Афганистан до 2024 година
23.04.2012, 16:15

Американските военни ще останат в Афганистан до 2024 година след изтеглянето на основните сили на НАТО от централноазиатската страна през 2014 година, съобщава вестник „Файненшъл таймс”, позовавайки се на споразумение между Вашингтон и Кабул, парафирано в неделя.

Изданието посочва, че силите на САЩ ще останат в Афганистан до 2024 година, за да убедят афганистанската общественост, държавите от региона и талибаните, че Вашингтон няма да остави Кабул след изтеглянето на по-голямата част от чуждестранните войски.

Очаква се споразумението между Афганистан и САЩ да бъде подписано по време на срещата на НАТО, която ще се състои през май в Чикаго.

Споразумението определя рамките на американската военна и гражданска помощ за Афганистан след 2014 година. Документът ще бъде „новата стратегия за изход” на администрацията на Барак Обама. В текста не се посочват точният брой на американските военнослужещи, които ще останат в централноазиатската страна.

/ИА „Фокус”/

 
Руските ВВС тренират въздушни боеве в небето на Армения
23.04.2012, 12:42

В средата на април средният нальот на руските летци от военната авиобаза в Южния окръг в Армения е с 20% повече отколкото по това време на миналата година. Започнаха да се оттренирват и въздушните двубой - едни от най-ефективните методи за проверка на бойните способности на летците.

В тези тренировки военните пилоти усвояват и целият комплекс от бойни задачи, който може да изпълни един въоръжен изтребител.

Летците усвояват бомбопускания и стрелба с неуправляеми снаряди по наземни цели с прости и сложни видове маневри.

За един месец пилотите на МиГ-29 изпълниха над 180 маневрени въздушни боеве, както в соло-полет, така и в група в диапазон от 500 до 8000 метра със скорост 300-800 км.в час.

Броят на въздушните битки бе - 70 в условия на ограничена видимост и 80 - в нощно време.

В полетите участваха и млади летци, в това число и 5 момчета, които завършиха военновъздушни училища през 2011 г. – Още за ВВС на Русия

/Pan.bg/

 
MH-60R спечели в конкурса за нов хеликоптер на австралийските ВМС
23.04.2012, 12:16

MH-60R MH-60R на компанията "Сикорски" спечели конкурсът за 24 броя модерни морски хеликоптери за австралийските ВМС.

Те трябва да заменят остарелите S-70B-2 и 11-те SH-2G “Super Seasprite”. Сделката без въоръжението, обучението и следгаранционната поддръжак е 1,1 млрд.долара, а с всичко описано излиза около 3 млрд. долара.

MH-60R е един от най-модерните хеликоптери за ВМС в света, като въоръжението му включва такова и за борба срещу подводници.

/Pan.bg/

 
Генерал Симеонов ще участва в заседанията на военните комитети на НАТО и на ЕС
23.04.2012, 10:27

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава днес за Брюксел, Белгия, където ще вземе участие в срещите на военните комитети на НАТО и на Европейския съюз.

През първия работен ден ще се проведе заседание на Военния комитет на ЕС, на което началниците на отбраната ще обсъдят изграждането на способности, планирането и провеждането на операциите в съответствие с Общата политика за сигурност и отбрана, развитието на външните връзки на ЕС и утвърждаване на стратегическите приоритети на Военния комитет на ЕС за 2012 г.

В рамките на заседанието на Военния комитет на НАТО, което ще се проведе на 25 и 26 април, висшите военни ще се срещнат с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Ще бъдат дискутирани стратегическите приоритети на Алианса и предизвикателствата в средносрочен и дългосрочен план.

/Пресцентър на МО/

 
Военна академия - без отличие от президента, уволнения за сто годишнината
23.04.2012, 09:38

Президентът и Върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев не награди военна академия „Г.С. Раковски” за  вековния и юбилей. Можеше поне да  връчи Почетния знак на президента. За капак във военната ни Алма Матер се подготвят и съкращения .

Мина и замина празникът на Военна академия „Г.С. Раковски”. Един век е славен юбилей. На тържественото събрание  в района  посрещнаха президента, министърът на отбраната прие строя. Там бяха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов , заместникът му и   спряган за бъдещ такъв вицеадмирал  Манушев  и още дузина големи началници, днешни и бивши кадри на военната Алма Матер, много офицери и випускници на ведомството.

Министър Аню Ангелов награди офицери с плакети, медали и почетни знаци. Генерал Симеонов също отличи заслужилите.  Вицеадмирал Манушев  покани на танц своя бивша подчинена , капитан II ранг,  и подари на юбилярите  танц на  фона на нежна музика. Върховният главнокомандващ  прочете поредното си похвално слово. И бързо, бързо се изниза от тържеството.

Заслужили бивши преподаватели и днешни кадри на академията с право си задаваха въпроса, защо не е имало президентски указ за награда, защо  никой не се е сетил  да предложи на Военна академия  да бъде връчен Почетния знак на президента поне?!

С такъв знак са удостоени  стотици български и чуждестранни граждани, в. „Българска армия”,   в. „Труд”, БНР,  Корпуса на мира, музикалната академия, американския посланик Джеймс Уорлик дори.  Нима  военната ни Алма Матер не заслужава това признание ? Не бива за някои проблеми в последните  години, да се  слага кръст на вековните заслуги на академията.

Апропо – награди няма, но се задават съкращения на офицери, които служат в академията след пенсиониране и получават и пенсия и заплата. Началникът комодор Димитър Ангелов е предупредил тридесетина човека за  предстоящия сатър. Застрашени предполагат, че ще бъдат уволнени, за да бъдат назначени на тяхно място свои хора. Заповедтта идвала от МО и дирекция „Управление на човешките ресурси”. След съкращенията щяло да има конкурси за избор на  преданните  и верни люде. Секирата ще засегне само офицери от обслужващата част на ВА. На завет остават преподаватели и „научни работници” в институтите, които и преди, и сега са се ползвали с облагите на властимащите.

Има резон в този ход на комодора, макар че го прави с благословия отгоре. Но нима в самото военно министерство няма  офицери от резерва, които също вземат пенсия и заплата. Нима няма такива и в други структури на МО и големите щабове ? Поименно сме ги изреждали. Нека оттам да се започне. Дайте пример, г-да началници и директори ?!

/Otbrana.com/

 
ПРО на САЩ закъснява, не работи добре и струва прекалено скъпо
23.04.2012, 08:38

Aegis Два експертни доклада отчитат сериозни проблеми пред противоракетния щит

Американският противоракетен щит, елементи от който ще бъдат разположени на територията на Румъния и който има за цел да защитава САЩ и Европа от евентуална иранска атака, има сериозни проблеми, съобщи БНР, като се позовава на Фокс нюз.

Проектът се сблъсква със закъснения, превишаване на бюджета и технологични проблеми, се посочва в правителствени доклади, представени пред американския Конгрес.

Според документите съществуват проблеми с изграждането на прехващачите, тъй като сензорите им не могат да направят разлика между ракети и други обекти, например отломки от ракети или дори фалшиви мишени като балони. Правителствените доклади хвърлят сянка на съмнение върху програмата, която се намира в центъра на плановете за отбрана на администрацията на Барак Обама и която предизвика недоволството на Русия.

Проектът на Обама за ПРО бе огласен през 2009 г., скоро след като той встъпи в длъжност като президент на САЩ. Той на практика е ревизия на противоракетния щит на Буш и целта му бе да успокои тревогите на Русия. ПРО на Обама предвижда по-бавни прехващачи, чиято цел е да отразяват атака с ирански ракети със среден обсег. Прехващачите се разполагат постепенно на 4 фази до 2020 г., за да се разгърнат в щит, който да пази и САЩ, и Европа. Първите фази предвиждат разполагането на радари Aegis на кораби и на по-мощни съоръжения на територията на Турция. На следващ етап радарите Aegis трябва да се установят в Румъния и Полша. Проектът получи подкрепа и от НАТО. Обама твърди, че той е по-надежден от противоракетния щит на Буш, защото се основава на изпитани технологии. Експертите обаче оспорват това.

Проблемите пред ПРО на САЩ бяха очертани още в края на миналата година от Научния борд по отбрана, който е съвещателна структура на Министерството на отбраната на САЩ. Докладът обаче мина почти незабелязано, още повече че авторите му отказваха коментари в медиите. Според съветниците на Пентагона няма "фундаментални пречки" пред европейската част от ПРО, но открояват сериозни проблеми, без да посочват начините за преодоляването им. Проблемите, откроени в този доклад, изискват значителни и скъпи промени в системата на противоракетния щит, коментират външни експерти, сред които и бившият главен оръжеен изпитател на Пентагона Филип Койл.

В петък бе огласен и доклад на Службата за отчетност (GAO) на правителството към Пентагона, който изтъква сериозни проблеми пред ПРО. Според него Пентагонът се ангажира с технологии, преди те да са изпитани добре, и че администрацията рискува и в техническо, и във финансово отношение. В опита си да спази срока от 2015 г. за край на втората фаза Пентагонът вече е поръчал над 10 прехващача, без дори да е сигурно дали и как ще работят, тъй като тестовете им са насрочени чак за идната година. – Още за ПРО на САЩ

/в-к Сега/

 
Вашингтон: Китайска компания продала на КНДР шаси за мобилна балистична ракета
23.04.2012, 08:21

Севернокорейска ракета на парад в чест на Ким Чен ИрКомпания от Китай е продала на Северна Корея шаси и транспортно-пускова установка за мобилна балистична ракета. До такъв извод е дошла администрацията на Барак Обама, анализирайки снимките на военна техника от парада в Пхенян в чест на 100-годишнината от рождението на Ким Ир Сен.

Вашингтон подозира, че в продажбата на технологията, намираща се под възбрана от Съвета за сигурност към ООН, е замесен китайският производител и износител на транспортна техника „Хубай Санцзян”.

Представител на американската администрация е заявил пред вестник New York Times, че изтичането на военни технологии от Китай е възможно и поради несъвършенство на китайската политическа система, а не „преднамерено нарушение на режима за неразпространение”.

На свой ред представител от посолството на КНР във Вашингтон е отхвърлил обвиненията в небрежност по отношение на санкциите на Съвета за сигурност.

Това обаче не попречи на администрацията на САЩ да нарече появата в КНДР на военна техника китайска разработка като „позор” за Пекин.

По информация на западни медии, инцидентът ще бъде използван от Белия дом за натиск върху Китай, за постигане на по-строго спазване на санкциите по отношение на своя съсед, предаде ИТАР-ТАСС.

Американски медии съобщиха, че Комитетът по санкциите към ООН вече е започнал проверка на съобщенията за продажба на военна техника от КНР за Северна Корея.

/БЛИЦ/

 
Разузнаването трябва да е към кабинета
23.04.2012, 07:56

Националната разузнавателна служба трябва да премине към изпълнителната власт, каза пред БНР министърът на отбраната Аню Ангелов. Според него президентът няма нужния апарат, с който да управлява и контролира тази служба.

"Самият Първанов каза, че не е контролирал финансите на НРС. Има единодушие, че НРС трябва да премине към изпълнителната власт, където има много по-силен контрол. Аз отдавна съм привърженик на промяна на подчинението на НРС", посочи Ангелов. В петък стана ясно, че самите разведки предлагат НРС да стане Държавна агенция "Външна информация" и да бъде девоенизирана.

По повод доклада за нарушения във финансовата дисциплина на НРС, министърът заяви, че не може да се ангажира и да каже кое в него е истина и кое - не. По думите на бившия шеф на разведките Бриго Аспарухов е обезпокоително избухването на скандала с доклада за финансови злоупотреби в НРС. "Крайно необходимо е вече 22 г. след прехода да има закон за НРС", каза той.

/в-к Стандарт/

 

 
Нова история на старата война
22.04.2012, 20:07

В навечерието на 200-годишнината на Отечествената война от 1812 година споровете на историците стават все по-темпераментни. Не предизвиква съмнения, че великата армия на Наполеон, нахлула в Русия, след половин година била напълно разгромена. Но какви са причините за краха на плановете на непобедимия завоевател на Европа?

Била ли е предварително подготвена стратегията на руския император и неговите пълководци? Отговори на тези и други въпроси втори ден търсят на научната конференция „1812 година. Хора и събития на великата епоха”. Тя се провежда в московския музей-панорама „Бородинска битка”.

Историците наброяват около 2,500 изследвания на войната от 1812 година, и не само на руски, но и на английски, немски, полски и френски езици. В докладите на сегашната научна конференция се разглеждат преди всичко слабоизучени теми. Именно затова в работата й участват специалисти по история на икономиката, медицината, изобразителното изкуство. Сред докладчиците има лингвисти и краеведи, или математици, предложили съвременни модели за оценка на числеността на загубите на наполеоновата армия в Русия.

В световната историография задължително присъства национализъм. Не само Русия, но и други страни си присвоявали изключителната роля в свалянето на наполеоновия деспотизъм. Сега този национализъм се преодолява. Сигурно и затова се оживи интересът на западните историци към изучаване на похода на армията на Наполеон в Русия, отбелязва главният хранител на музея-панорама „Бородинска битка” Лидия Ивченко:

   - Една от най-солидните монографии по Отечествената война от 1812 година се появи във Франция. Авторът й – жена, Мари-Пиер Ре. Преди това тя е написала монография за Александър І. А най-блестящата монография е написана от английския изследовател Доминик Ливен. Посочвам историци, които свободно говорят по руски. Те са работили в руски архиви.

В книгата си „Русия против Наполеон” Доминик Ливен опровергава мнението за това, че причина за загубата на Наполеон била продължителната зима, големите разстояния и неговото величество случаят. Според професора по история от Лондонската школа, руската армия била една от най-добрите в Европа, пълководците й се оказали по-умни, а стратегията на противопоставяне била най-прецизно планирана.

/ruvr.ru/

 
Берлин подсилва мисията на НАТО в Косово
22.04.2012, 18:46

Германското правителство е решило да разположи допълнителен контингент за бързо реагиране в Косово, като целта е да се подсили миротворческата мисия на НАТО в региона преди общите избори в Сърбия, съобщи агенция Асошиейтед прес (АП). Тя се позовава на представителя на немското централно командване Гаук Бункс.

Според плановете на кабинета към 1 май в Косово ще бъдат дислоцирани 550 немски и 130 австрийски военнослужещи. "Оценявайки ситуацията в Косово, НАТО и Евросъюзът стигнаха до извода, че действащите в отделни райони сили на КЕЙФОР може да не бъдат достатъчни за подобаващо реагиране на инциденти, свързани с изборите", поясни Бункс.

Припомняме, че на 6 май в Сърбия ще има избори "три в едно" - за президент, парламент и местни органи на властта. В тази връзка АП коментира, че вотът може да провокира нови разпри и сблъсъци между сърбите и албанците в северната част на Косово. Междувременно косовските власти са арестували в Липляне двама етнически сърби. Те заплашвали местни сърби да гласуват на общите избори в Сърбия, които ще се проведат на 6 май. Задържаните са Горан Арсич, ръководител на част от сръбските общини в Косово, и Новица Живич, представен като член на Червения кръст на Сърбия.

/в-к Дума/

 
Иран ще прави копие на американския безпилотен самолет RQ-170
22.04.2012, 17:20

Пленен RQ-170Иран е започнал работа по създаването на копие на американския безпилотен летателен апарат (БПЛА) RQ-170, съобщи АР. Иранските военни успяха да го пленят през 2011 година.

Според генерал Амир Али Хаджизаде, командир на едно от елитните въздушно-космически подразделения на КСИР (Корпус на стражите на ислямската революция), иранските специалисти вече са започнали работа по създаване на свой БПЛА, като са взели американските технологии.

Освен това станало ясно, че иранските инженери са успели да възстановят данните в компютърните системи на американската машина.

В началото на декември 2011 година излезе съобщение, че иранските военни са свалили американски RQ-170 в източната част на страната. След това Иран показа видеозапис от кацането на безпилотния самолет на иранско военно летище.

Седмица след това правителството на САЩ официално поискаха от Техеран да върне безпилотната машина, но им беше решително отказано. Появиха се и информации, че руски експерти са имали достъп до нея. – Още за RQ-170

/БЛИЦ/

 
Последни пускове
22.04.2012, 17:13

ЗУР Sea DartНа 20 април британския военен кораб D 97 Edinburgh (тип 42, серия 3) по време на учението Joint Warrior на полигон край Хибридските острови (западното крайбрежие на Шотландия) е извършил последни пускове със ЗРК GWS30 Sea Dart в историята на Кралския флот. С тези пускове завърши 40-годишната експлоатация на тази система. В състава на ВМС на Великобритания останаха само два кораба, въоръжени със ЗРК Sea Dart - D 97 Edinburgh и D 98 York, като и двата ще бъдат изведени от строя до края на тази година.

По време на стрелбите на 20 април Edinburgh е извършил седем пуска на ЗУР Sea Dart (на снимката) по безпилотни реактивни дозвукови мишени Mirach.

По време на своята експлоатация комплекса Sea Dart е бил на въоръжение на 18 кораба на ВМС на Великобритания (три леки самолетоносача тип Invincible, един ескадрен миноносец тип 82 и 14 ескадрени миноносци тип 42), а също и на два ескадрени миноносеца тип 42 на ВМС на Аржентина. От аржентинските кораби есминеца Herсules продължава да се намира в строя, но неговия ЗРК Sea Dart не функционира от края на 1990-те години. Британските кораби са използвали Sea Dart по време на конфликта за Фолклендските острови през 1982 година и войната в Персийския залив през 1991 година.

 
Наблюдателни полети на Русия над Румъния и Унгария
22.04.2012, 14:15

В рамките на международния Договор за открито небе руски инспектори в неделя започват наблюдателни полети над териториите на Румъния и Унгария, които ще продължат една седмица. Максималната далечина на полетите според по-рано съгласуваните маршрути ще достигне над Румъния 900 км., над територията на Унгария – 860 км.

Договорът за открито небе беше приет от държавите-учестнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 1992 година.

Целта на договора е укрепване на доверието между държавите чрез усъвършенстване на механизмите за контрол на военната дейност. Режимът за открито небе дава възможност на участниците в договора открито да събират информация за въоръжените сили и  мероприятията, предизвикващи в тях безпокойство. Сега участници в договора са 34 държави.

 
В Афганистан EA-6B Prowler ще бъдат заменени с Beechcraft King Air
22.04.2012, 13:52

Beechcraft King AirАмериканската армия използва система с внедрени най-ново технологии, инсталирана на самолети Beechcraft King Air, действащи в размирната провинция Хелмад. Новата система може да прехваща и заглушава комуникациите на бунтовниците.

Новото устройство CEASAR (communications electronic attack with surveillance and reconnaissance) може да прослушва комуникации по мобилните телефони и радиостанции, както и да ги заглуши напълно. Системата е толкова прецизна, че заглушавайки противниковите комуникации, те не влияе на комуникациите совите войски и тези на местното население, намиращи се близо до района nа бойните действия. Предполага се, че системата заглушава и сигналите от мобилните устройства, използвани за задействани на импровизираните взривни устройства (IED).

Според летецът от Въздушната национална гвардия майор Дарел Рейсор (Darell Rasor), пилот и командир на оперативната група Task Force CEASAR (действаща от летище Кандахар), новата система не само е изключително ефективна, но и спестява много средства. Само два самолета King Air могат да заменят цяла ескадрила EA-6B Prowler при изпълнение на задачи за прехващане и заглушаване на противникови комуникации.

CEASAR е само част от средства за въздушно наблюдение, разузнаване и РЕБ, включваща БЛА, хеликоптери и други самолети, предоставяши  информация за създаване на ясна картина на обстановката в района на бойни действия.

/Pan.bg/

 
ВВМУ: Откриване на нов кабинет по навигация
22.04.2012, 10:05

На 24.04.2012 г. от 14.00 ч. ще бъдат открити обновените битови помещения в Центъра за военна подготовка, както и новия кабинет за електронно обучение по навигация “Клас навигатор” във факултет Навигационен.

На събитието са поканени ръководството на Министерството на отбраната и висши военни.

Откриването на новите кабинети съвпада с провеждащата се по същото време Институционална преакредитация на училището, от Експертна група на Националната агенция за оценяване и акредитация, под ръководството на проф. Пенев.

/naval-acad.bg/

 
Расте броят на американските войници в Афганистан, употребяващи наркотици
22.04.2012, 09:38

Броят на дрогиращите се американски военнослужещи в Афганистан с хероин и други наркотици расте, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на данни от доклад на отдела за криминални разследвания в армията на САЩ.

По информация на медията, през 2010 и 2011 г. от предозиране на хероин, морфин и други опиати са починали осем войници. Военното командване проверява общо 56 военнослужещи, заподозрени в притежание, употреба и разпространение на наркотици.

Броят на употребяващите наркотици бързо расте, показват данните в доклада. Ако през 2002 г. положителен тест за наркотици са дали осем войници, то през 2010 г. броят на наркозависимите е 116. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Американски генерал предупреждава Израел
22.04.2012, 08:51

генерал Джеймс ДжоунсНанасянето на удар от Израел срещу Иран ще бъде неоправдана и непростима постъпка, защото Вашингтон предостави на Тел Авив всички необходими гаранции за сигурност, заяви генерал Джеймс Джоунс, бивш съветник на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност.

По-рано този месец Израел обяви, че ще направи всичко, за да не се сдобие Иран с ядрено оръжие. Светът подозира Техеран, че създава ядрено оръжие под прикритие на иранската мирна ядрена програма.

"На Израел бяха предоставени от САЩ много, много убедителни гаранции за тяхната сигурност и аз не мисля, че САЩ трябва да се извинят за нещо, което би могло да стане", изтъкна бившият съветник в интервю за в. "Вашингтон таймс". На въпрос могат ли САЩ да използват сила, генералът в оставка фактически отговори отрицателно: "Не искам да спекулирам на тази тема, президентът заявяваше, че не се отказва от нито един от пътищата (за решаването на иранския въпрос). Но искам също да отбележа, че той (Обама) правилно използва успокояващата риторика в момент, когато санкциите срещу Иран дават положителни резултати", заяви Джеймс Джоунс.

/РИА "Новости"/

 
Китай и Русия започват първите си военноморски учения
22.04.2012, 08:10

Руски и китайски моряци започват отработване на съвместни антипиратски действия в Жълто море. Ученията „Морско взаимодействие -2012” започват днес, 22 април, и ще продължат до 27 април.

Общо в маневрите ще участват повече от 20 бойни кораби, а също и авиация. Преговорите между моряците на двете страни ще се водят на руски език.

Моряците на Русия и Китай имат богат опит на осигуряване на безопасността на корабоплаването в Аденския залив, особено ще се касае до навици на конвоиране и освобождение на пленени плавателни съдове. Ако се използва военната терминология, целта на маневрите е постигане на имперабелност, т.е. оперативна съвместимост, казва заместник-ръководитеят на Центъра за стратегически проблеми на Азия и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Анатолий Клименко:

   - Както е известно, Жълто море, Южно-Китайско море, както и цялата южна част на Индейски океан, са зона на действия на пиратите. Затова тук се отработва взаимодействие на двете флоти. А ако погледнем по-широко, съществува още и Шанхайска организация за сътрудничество, в която Русия и Китай, заедно с другите участници, са стратегически партньори. Според Хартата на ШОС, една от задачите й е борбата с тероризма, сепаратизма и екстремизма.

Съвместни учения обикновено се провеждат от страни, които имат приятелски отношения. Но при това трябва да се има предвид, че Русия не е военен съюзник на Китай, отбелязва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - По същия начин и Китай не се смята за военен съюзник на Русия. Затова не може да се говори, че нашите армии могат да участват в някакви бойни операции. Но в рамките на партньорските отношения ние искаме мир и стабилност на нашите граници. Провеждането на съвместни учения и на военни консултации положително влияят на динамиката на отношенията между Москва и Пекин.

Руския отряд се оглавява от флагмана на Тихоокеанския флот, ракетния крайцер „Варяг”, който е оборудван с многоцелеви ударен ракетен комплекс, позволяващ да бъдат унижощени надводни и наземни цели на значително разстояние. В арсенала на крайцера са включени също реактивни бомбохвъргачки, торпедни апарати и няколко артилерийски установки с различен калибър и предназначение. В състава на отряда влизат 3 големи кораба за борба с подводници, танкер и два буксира.

Планът на маневрите предвижда различни сценарии за съвместни действия на флотите. Корабите на Русия и Китай ще отработят попълване на запаси в морето, съвместно форсиране на опасен район, ще унищожават морски и въздушни цели с различни видове оръжие, ще проведат съвместна издирватено-спасителна операция и ще окажат помощ на кораб, търпящ бедствие. След завършване на всички етапи на „Морско взаимодействие-2012” руските и китайските моряци ще проведат в акваторията на Жълто море впечатляващ морски парад. - видео

/ruvr.ru/

 

 
Генерал Киров в ролята на последния гръмнал бушон
21.04.2012, 23:59

Ген. Кирчо Киров Ген. Кирчо Киров е поредният бушон на премиера Бойко Борисов, който упорито ни убеждава, че проблемът е в бушоните, а не в самата инсталация.

Това може би е един от най-духовитите коментари, с които бе посрещната новината за отстраняването на бившия шеф на разузнаването от поста на премиерски съветник само два месеца след като самият министър-председател ни убеждаваше, че държавата трябва да се грижи за хора като Киров поне докато забравят тайните.

Какво е наложило Борисов спешно да преразгледа убежденията си, засега не е много ясно, но е факт, че бившият първи разузнавач на републиката не изкара на новия си пост в МС дори 8 месеца - колкото средностатистически министър на здравеопазването........ Прочети още

 
ВМС на САЩ започват разработка на изтребител шесто поколение
21.04.2012, 20:57

Предполагаем вид на Boeing F/A-XX Командването на авиационните системи на ВМС на САЩ публикува запитване относно предварителните изисквания за перспективните палубни самолети, които трябва да сменят до 2030 година изтребителите F/A-18E/F Super Hornet и самолетите за радиоелектронна борба E/A-18G Growler. Новият изтребител трябва да превъзхожда по своите характеристики всички съществуващи самолети, но да бъде достъпен по цена и техническо обслужване. Цената ще бъде решаваща при разглеждане на предложенията от американските компании.

„Основна цел на обобщаване на предварителните изисквания е получаване на информация за перспективните самолети, базирани на атомните самолетоносачи, и способни да осигуряват превъзходството във въздуха и да решават редица други задачи в пространството с ограничаване и възпрепятстване на достъпа и на маньовъра (A2/AD, anti-access/area denied operational environment). Списъкът на основните задачи, изпълнявани от самолета, включва водене на въздушен бой, нанасяне удари по земни цели, борба с кораби и непосредствена поддръжка от въздуха” – се казва в увода на запитването относно изискванията на ВМС, цитирано от Flightglobal. 

Освен това новият изтребител трябва да притежава възможностите на съвременните самолети като: възможност за дозареждане във въздуха, тактическа рекогносцировка, наблюдение и захват на целта, а също и радиоелектронно заглушаване.

Военните ще приемат за оценка проекти, които са изцяло нова разработка или на базата на вече съществуващи самолети, а така също проекти за иновационни технологии, които могат да бъдат използвани в перспективни изтребители. При това самият самолет, получил обозначението F/A-XX, може да бъде пилотиран, опционално (частично) пилотиран или изобщо да бъде безпилотен.

Новият боен самолет за ВМС трябва да бъде предназначен за базиране на авионосците от типа „Нимиц” и „Джералд Форд”. При това той трябва да работи съвместно с палубните изтребители F-35C Lightning II и с безпилотните летателни апарати. Списанието Jane's уточнява, че приемането на изтребителя на въоръжение не трябва да променя съществено палубата на самолетоносачите, оборудването за кацане и на системите, а също и използването на останалите летателни апарати.

Технологичната готовност за F/A-XX трябва да бъде достигната към 2020 година, а готовността за приемане на самолетите във флота е предвидена за 2030 година.

Първата половина на 30-те години е набелязаният краен срок, когато новият самолет трябва да започне да постъпва на въоръжение в американските ВМС. Причината е там, че тогава ще привърши ресурсът на най-съвременните изтребители F/A-18E/F Super Hornet.

Според началника на подразделението на тактическата авиация в Командването на авиационните системи във ВМС на САЩ контраадмирал Доналд Гедис, не е изключено в перспектива Пентагонът да поиска от ВМС да се кооперират с ВВС по въпроса за новия изтребител. В близките няколко години ВВС на САЩ ще обявят формулиране на предварителни изисквания за изтребител F-X от шесто поколение, който трябва да замени остарелите F-22 Raptor.

Според Гедис, кооперацията с ВВС може да се води в две направления: Първо, за ВМС и ВВС може да се разработят самолети с общо бордово оборудване и с доста еднакви системи, обаче с абсолютно различни планери. Второ, разработката може да се води по типа на F-35, когато на базата на един самолет се създават три версии за ВВС, за ВМС и за Морската пехота. Сега с голяма доза увереност можело да се предположи, че F/A-XX и F-X щели да имат еднакви двигатели.

По информация от военните, F/A-XX ще притежава съвършено нова силова установка. За сметка на по-леките и по-икономични двигатели можело значително да се увеличи бойният радиус на самолета и масата на въоръжението. Според началника на отдела за планиране на въздушни операции във ВМС контраадмирал Уилям Моран, фактически изтребителят ще трябва да „да пести гориво, ако не работи на предела на своите възможности”.

За сметка на новите двигатели F/A-XX трябва да успее да преодолее голямо разстояние за колкото се може по-малко време, а след това да действа в условията на A2/AD.

Под термина A2/AD в САЩ разбират не само противодействие от ПВО на противника, но и условия, при които доставката на резервни части и провизии е силно ограничена или изобщо не е възможна, както и в региони с липсващо политическо и финансово влияние. Затова F/A-XX ще бъде създаван като боен комплекс с отчитане на прогнозата, според която броят на местата с A2/AD в света единствено ще се увеличава. Затова самолетите трябва да могат да оперират максимално ефективно в такива пространства.

Във ВМС на САЩ ще оценят получените предложения по 64 параметъра, разделени в 14 категории: общи параметри (маса, геометрия на планера с разтворени и сгънати криле, максимална маса при излитане, полезно натоварване), летателни характеристики, силова установка (брой двигатели, теглителна сила, форсажна камера, допълнително енергийно осигуряване), въоръжение, сензори, системи за радиоелектронна борба, горивна система, обслужване, използване при самолетоносачи (осигуряване, излитане, кацане), живучест, взаимодействие с други летателни апарати, техническа и начална операционна готовност и сегашно състояние на разработката (проект, технологичен демонстратор, набор от технологии).

На основата на получените предложения ВМС на САЩ ще формират окончателния списък от изисквания към F/A-XX. В случай, че на военните им хареса някоя от предложените технологии, възможността за нейното прилагане на самолета ще бъде оценявана въз основа на стойността на покупката и експлоатацията. Предпочитание ще се отдава на ефективни, но не скъпи решения.

Сега с разработка на перспективен палубен изтребител се занимава само американският авиостроителен концерн Boeing, основен доставчик за бойни самолети за ВМС на САЩ. Проектирането на самолета е започнало през 2009 година, а през май 2010 година на конференция на Военноморската лига на САЩ концернът показа две концепции на перспективен изтребител. Някои експерти тогава предположиха, че проектът отчасти е основан на проекта за палубния бомбардировач A-12 Avenger, чиято разработка приключи без резултат още през 1991 година.

"Боинг" възнамерява да построи своята версия на F/A-XX по схемата „без опашка”. Опционално пилотираният самолет ще бъде двудвигателен с възможност за крейсерски режим на свръхзукова скорост. Планерът ще бъде конструиран с използване на технологията за слаба радиолокационна забележимост.

След като сформират окончателния списък от изисквания към перспективния изтребител, ВМС на САЩ ще обявят търг за създаване и доставка на F/A-XX. Конкурент на Boeing най-вероятно ще стане компанията Northrop Grumman, която сега разработва палубния ударен безпилотен летателен апарат X-47B UCAS-D за ВМС на САЩ. По информация на Flightglobal, компанията ще предложи този апарат или безпилотен самолет с разширени функции, създаден на базата на X-47B. Възможно е към конкурса да се присъедини и Lockheed Martin, създала изтребителите F-22 за ВВС на САЩ и разработваща F-35.

Същевременно от януари 2011 година ВВС и ВМС на САЩ вече водят друга своя съвместна разработка относно изискванията към изтребителите шесто поколение, който се планира да бъде приет на въоръжение през 2025-2030 година. Предполага се, че ще бъде заложен опционално пилотируем самолет с възможности за хиперзвукови полети. Финансирането на този проект за изтребител от шесто поколение трябва да започне през 2015 година.

Засега не е ясно как ще бъде съгласуван този проект с подготовката на изискванията за F/A-XX. При това възможностите за сливане на програмите на F-X и F/A-XX, за които говори Гедис, внася в този въпрос допълнително объркване, усложняващ се и от изявлението, че новият изтребител за ВМС трябва за замени F/A-18E/F. Защото разработката и купуването на изтребителя F-35 предполагаше, че именно той трябва да замени всичките F/A-18 Hornet и Super Hornet.

Сега изобщо не е ясно какво ще е бъдещето на палубната авиация на ВМС на САЩ. От една страна е възможно F-35 да заменят остарелите изтребители от семейство Hornet, а перспективният F/A-XX да изпълнява задачите на Lightning II. От друга страна е вероятно F/A-XX да замени F/A-18 и да се използва едновременно с F-35, които в перспектива ще бъдат заменени от новите изтребители шесто поколение. Едно е ясно: командването на ВМС на САЩ възнамерява в бъдеще да използва два типа бойни многофункционални самолета, но какви ще са те, това ще стане ясно след 10 години.

/БЛИЦ/

 
Военноморският музей във Варна отново отваря врати с нова експозиция
21.04.2012, 18:02

Военноморският музей във Варна отново отваря врати с нова експозиция след четиригодишно прекъсване. В официалното откриване на 23 април, понеделник, ще участват заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов.

В новата експозиция на единствения у нас морски музей са включени 979 експоната от близо 100 000 културни ценности, които се съхраняват във фондовете на музея. Те хронологически проследяват корабоплаването по българските земи, дейностите, свързани с морето, и проявите на българската морска идея в обществото. В експозицията е представено раждането и развитието на българския военноморски флот и неговото участие във войните за национално освобождение и обединение.

Посетителите на уникалната експозиция ще имат възможност да разгледат редки за българските земи носови украшения; част от оборудването на първия кораб, който България закупува след Освобождението; корабните щандарти на българския военноморски флот; печатите на първата българска флотска част – Дунавската флотилия; най-старата запазена ценна книга в българската история – акцията на корабоплавателното дружество „Провидение” от 1863 г.; част от оборудването на единствения запазен в света водосамолет „Арадо-196 А-3”; последните находки от подводни проучвания – оръдия от руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин” и от потопената първа българска подводница УБ 18, както и творби на големия български художник-маринист Александър Мутафов.

Показаните културни ценности впечатляват с изключително широкия хронологически диапазон – от II хил. пр. Хр. (първите открити каменните котви в Черно море) до ХХI в. (части от оборудването на подводница „Слава” – един от последните експонати от 2011 г.).

Официалното откриване на експозицията ще се състои на 23 април 2012 г., понеделник, в 11.00 ч. във Военноморския музей във Варна, бул. "Приморски” № 2. Заповядайте!

/МО/

 
Редовно заседание на Съвета по отбрана
21.04.2012, 17:59

На редовното заседание на Съвета по отбрана, ръководен от министъра на отбраната Аню Ангелов, беше обсъдена „Визия за осигуряване на военнослужещите с облекла през 2012 г.”. Визията предвижда осигуряването с униформено облекло и друго вещево имущество да продължи да се извършва централизирано и по смесен способ.

Членовете на Съвета по отбрана одобриха и Правилник за устройството и дейността на Службата по трудова медицина при Министерството на отбраната, обособена към Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена на Военномедицинска академия.

Обсъден бе и Проект на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-29 от ноември 2010 г. за условията и реда за адаптация на военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия при освобождаване от военна служба. Измененията отчитат организационно-щатните промени през 2011 г.

Постоянният секретар на отбраната д-р Милков представи Доклад за хода на изпълнение на обществените поръчки по Единния финансов план за Материално-техническото осигуряване на Министерство на отбраната. Той отчете броя на стартиралите процедури, сключените договори, както и позициите, по които предстои разкриване на процедури.

Членовете на Съвета приеха Концепция за въздушно наблюдение и разузнаване с безпилотни летателни системи от Въоръжените сили на Република България.

/МО/

 
„Тракийска звезда” продължава с полети и благотворителни прояви
21.04.2012, 13:11

Снимка: Сайт на авиобазатаВ авиобаза Граф Игнатиево продължава съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда” с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано. В полетите участват самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С – 27J и американски изтребители F-16, блок 40. Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС.

По утвърдена вече традиция полетите се съпровождат с благотворителни прояви. Днес и утре български и американски военнослужещи, участващи в съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда – 2012 г.” заедно участват в реновирането на предоперативния сектор в Детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги” в гр. Пловдив. През тези два дни в с. Граф Игнатиево ще бъде освежена парковата зона и ще започне модернизирането на футболното игрище. Благотворителната акция е финансирана от американска страна.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Летателните задачи, които изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. Включени са още учебни стрелби и бомбопускания на полигон “Елена”.

/Otbrana.com/

 
Броят на наблюдателите в Сирия се увеличи до 300
21.04.2012, 12:04

Съвета за сигурност на ООН съгласува проекта за резолюция за увеличаване на броя на наблюдателите в Сирия от 30 до 300 души. По предложение на Русия и ЕС, те ще работят в страната 3 месеца под защитата на местните сили за сигурност. Гласуването на резолюцията ще се състои днес.

До данни на ООН, общият брой на жертвите в конфликта в Сирия вече е надвишил 9 хиляди. Сега в страната действа примирие между правителствените войски и опозицията.

Планът на специалния посланик на ООН и Лигата на арабските държави Кофи Анан за разрешаване на конфликта предвижда прекратяване на въоръженото насилие от всички страни, оказване на хуманитарна помощ и започване на политически диалог между всички страни в конфликта.

 
Офицерите ще получават по-бързо академично образование, само са 14 месеца
21.04.2012, 11:54

Военна академия „Георги С. Раковски”От новата учебна година срокът на обучение на слушателите във Военна академия „Георги С. Раковски” ще бъде намален от 2 години на 1 година и 2 месеца. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов, когато вчера приветства участниците в тържественото отбелязване на 100-годишнината от създаването на академията.

За по-бързо получаване на академично образование настоявали заявителите на кадри, т.е. основно Българската армия и нейните командвания. Според министъра този модел ще гарантира повишаване на интензивността и по-високата икономическа ефективност на учебния процес. Наред с това в отговор на необходимостта от развитие на чуждоезиковите умения на обучаемите се въвежда начален 360-часов модул за обучение по английски език, завършващ с изпит по стандарта на НАТО STANAG 6001.

Освен това министърът съобщи, че след включването с Решение № 273  на професията „Офицер” в Списъка на регулираните професии в Република  България, предстои внасянето в Министерски съвет на новите държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалности от професионално направление  "Военно дело". Планът за развитие на Въоръжените сили предвижда актуализиране на изискванията за придобиване на  образователно-квалификационна степен  „бакалавър” и  „магистър” по специалностите от професионално направление „Военно дело”. – Още за ВА

/МО/

 
Русия ще започне изпитания на ударен БЛА през 2014
21.04.2012, 10:20

БЛА "Дозор-600" разработкa на  "Транзас" (Фото от сайта worldwide-defence.blogspot.com)Русия ще започне изпитания на собствен ударен БЛА през 2014, съобщава РИА Новости, цитирайки първият заместник министър на отбраната Александър Сухоруков. По-рано началникът на ГЩ на ВС на РФ армейски генерал Макаров бе обявил за начало на изпитанията 2012 година.

Разработването на ударния БЛА се извършва от петербургската компания „Транзас” и казанското ОКБ „Сокол”. Самолетът ще бъде конструиран по модулна схема с възможности за оперативна смяна на оборудване и въоръжение в зависимост от изпълняваните задачи.

До 2020 година руските ударни БЛА трябва да бъдат приети на въоръжение. – Още БЛА

/Pan.bg/

 
Празник на военното контраразузнаване
21.04.2012, 08:30

ДАНССъс заповед на началник-щаба на Българската войска от 21 април 1915 г. Военното контраразузнаване (ВКР) се обособява като самостоятелно звено.

Празникът е обявен през 1996 г. В края на 1999 г. управление "ВКР" в МО става част от служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" към министъра на отбраната.

В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 1 април 2008 г. ВКР премина към новосформираната Държавна агенция "Национална сигурност".

 
Американски сапьори ровят земята в Челопечене
21.04.2012, 07:45

Сапьори от американската фирма “Стърлинг” прочистват епицентъра на взрива в Челопечене на дълбочина 1 метър, съобщиха от МО.

Това е последния етап от операция “Горещо лято” по разминирането на бившите военни складове, където на 3 юли 2008 година се взривиха около 1500 тона боеприпаси, пише “24 часа”.

Американците започнаха да ровят с робот в близките водоеми в края на миналата година. През септември и октомври със специална техника се изследваха дъната на река Лесновска и няколко езера.

Разходите на янките, в размер на 3,18 млн. долара, се поемат изцяло от Вашингтон. За периода до 11 април сапьорите са прочистили дълбочинно 0,6 декара. От есента досега те са прочистили 21 декара, което 65% от определената за прочистване площ от 33 декара.

Общо от началото на операцията са открити 96 699, а са унищожени 59 960 боеприпаси.

/Блиц/

 

 
Завърши модернизацията на енергийната установка на самолетоносача Harry S. Truman
20.04.2012, 22:42

CVN75 Harry S. Truman Екип на атомния самолетоносач CVN75 Harry S. Truman на ВМС на САЩ и специалисти от корабостроителницата Norfolk Naval Shipyard са завършили на 7 април работите по енергийната установка, провеждани по програмата за планова докова модернизация на кораба, съобщава сайта на американския флот.

Екипът по обслужване на реактора на кораба започва доковите изпитания, за да може по-скоро да осигури неговата готовност за 90-дневни ходови изпитания.

През лятото на 2012 година Harry S. Truman трябва да се върне в строя на американските ВМС. – Още самолетоносачи

 
Съвместни учения на Русия и Монголия
20.04.2012, 20:35

В края на септември Русия и Монголия ще проведат съвместните учения „Селенга-2012” – съобщава пресцентърът на Източния военен окръг на Русия.

Съвместните учения за противодействие срещу тероризма се провеждат вече пет години.

През 2011 година в подобни учения участваха над 500 военни, а също 200 единици бойна и специална техника. Ученията се провеждат в Русия (Бурятия) и в Монголия.

 
В Румъния: Грипен може да спести десетки милиони
20.04.2012, 20:25

JAS 39 GripenТъй като Върховният съвет за национална отбрана в Румъния продължава да отлага решението за закупуване на многоцелеви изтребители, поне един или двама от кандидатите (шведската фирма Сааб и европейският консорциум, който произвежда „Еврофайтър”) се опитват да променят решението, което изглежда като в полза на американците от „Локхийд Мартин”.

Румънският външен министър Кристиан Диаконеску преди няколко дни дискутира с Хилари Клинтън въпроса за покупката на Ф-16, а Сааб от своя страна изстреляха „ракета”, която да разруши американската оферта. Става въпрос за доклад, подготвен от издателите на влиятелното издание „Джейнс дифенс” (Jane’s Defense), изводите от който сочат, че използването на изтребителите „Грипен” е с 67% по-евтино, отколкото използването на Ф-16.

Това означава значителни икономии за данъкоплатците, а също, че пилотите ще могат да летят повече за същия бюджет. Това е много важно като се вземат предвид, че да тренират ежедневно и броят на летателните им часове са от изключителна важност за една конкурентоспособна ескадрила от свръхзвукови самолети.

Според споменатия доклад „Грипен” е най-евтиният изтребител що се отнася до разходи за летателен час в сравнение със самолетите, които са били обект на изследването – „Грипен”, Ф-16, Ф-35, „Еврофайтър” и „Рафал”.

„Цената за летателен час от 4,700 щатски долара с „Грипен” е много добра в сравнение със 7000 долара с Ф-16 Блок 40/50, които са най-близкият конкурент на шведския самолет.”

Това означава, че използването на флотилия от 24 изтребителя „Грипен” при положение, че всеки лети по 120 часа на година в продължение на 10 години например, ще струва 135 милиона долара, което е с 66 милиона долара по-малко за същия период, ако се лети с Ф-16. – Още за „Грипен”

/Pan.bg/

 
Eurofighter Jagdflugzeug GmbH ще поддържа европейските изтребители Typhoon
20.04.2012, 20:20

EurofighterСъгласно подписания договор с агенцията на НАТО NETMA (Eurofighter and Tornado Management Agency) компанията Eurofighter Jagdflugzeug GmbH ще осигури поддръжката на намиращите на въоръжение във ВВС на Великобритания, Германия, Испания и Италия изтребители Typhoon.

Петгодишният договор е част от пакет споразумения с четирите страни, който включва интегриран подход за постоянно усъвършенстване на изтребителите и ще замени редица стари договори, като същевременно ще удължи постигнатите договорености за по-дълъг период.

Новият договор демонстрира ангажимента на всички страни да осигурят постоянно развитие на програмата, осигуряване в дългосрочен аспект експлоатацията и на трите основни производствени серии самолети, както и бъдещата им модернизация............ Прочети още

 
Нови системи за ПВО на Русия: „Панцир” ще защитава С-400
20.04.2012, 17:20

„Панцир-С1” Защитата на системите за противоракетна и противовъздушна отбрана (ПРО и ПВО) от удари на вероятните противници е най-важната задача на съвременната война.

Руският концерн за ПВО „Алмаз-Антей” сключи контракти с министерството на отбраната в рамките на държавната поръчка за 2012 година за производство на нови системи оръжия за войските. Това ще поиска техническо модернизиране на предприятията, но темповете на производството вече се увеличават.

Сред въоръженията и техниката, които са планирани да производство, са и 28 ракетно-артилерийски комплекси „Панцир-С1”. Тези мобилни комплекси за близък бой са предназначени за защита на системите за ПВО/ПРО от атаки с използване на крилати ракети и друго високо точно оръжие.

Сега частите за ПВО имат само 10 такива машини, доставени още през 2010 година. Имайки предвид опита за войскова експлоатация, тази техника беше доработена и обемът на доставките се увеличи. В организационно отношение отделните дивизиони „Панцир” се планира да се въвеждат в състава на зенитно-ракетните бригади. Това ще позволи рязко да се повиши бойната им устойчивост: в съвременната война системите за ПВО, особено за далечен бой, стават първа цел на противника, който се стреми да „разчисти небето”.

„Панцир” не е единствената система, способна да изпълнява подобни задачи. Скоро към него ще се присъедини и комплексът за близък бой „Морфей” с нови ракети с далечина на полета до 10 километра.

Концерн „Алмаз-Антей” в рамките на реализирането на държавната програма за въоръжаване разгърна голяма програма за модернизиране на своите производствени мощности. Един от заводите, задействани в реализирането на програмата и съответно подлежи на модернизиране, е московският машиностроителен завод „Авангард”, който произвежда зенитни ракети от различен тип. Концернът влага в модернизирането на „Авангард” значителни средства, натоварването на завода през последните години се увеличи десетки пъти, темповете на производството вече съставляват стотици ракети годишно и ще нарастват и занапред. – Още за „Панцир”

 
Гърция купува танкови снаряди от Холандия
20.04.2012, 17:05

120-мм боеприпас на Rheinmetall DM53A1 APFSDS-T (Фото от сайта rheinmetall-defence.com)Правителството на Гърция е одобрило покупката на крупна партида 120-милиметрови боеприпаси за своите танкове от складовете на Холандия.

Според информация на Jane's, 4200 снаряда с ударно действие Rheinmetall DM53A1 APFSDS-T (на снимката) и 2000 учебни снаряда M865 (TPCSDS-T) ще струват на Гърция 14 милиона евро и ще бъдат доставено това лято.

Освен това, според данни на изданието, до края на април САЩ ще достави безвъзмездно на гърците 3000 бойни снаряда M830 (HEAT-MP-T).

В момента на въоръжение Гърция има 1735 танка (тяхното число е ограничено от ДОВСЕ). От тях със 120-милиметрови оръдия за въоръжени танковете М1А1 Abrams, Leopard 2A6 HEL и Leopard 2A4. Освен това, Гърция разполага и танкове Leopard 1A5/GR и M60A1 с оръдия с калибър 105-милиметра. Jane's информира, че в близко бъдеще Гърция планира да се откаже от всички американски танкове M60A1. – Още танкови боеприпаси

 
Афганистанският президент поиска НАТО да напусне по-скоро страната
20.04.2012, 15:30

Хамид КарзайАфганистанският президент Хамид Карзай на 19 април призовал НАТО да „ускори” процеса на предаване на пълномощията от коалиционните войски на местните сили за сигурност, съобщи Agence France Presse.

Искането на Карзай е свързано със скандала неотдавна, когато вестник The Los Angeles Times публикува фотографии на американски войници с останки на талибани. „Единственият начин да се сложи край на такива болезнени изпитания е в колкото се може по-скоро и в пълен обем да се предадат пълномощията на афганистанските структури” – заявил президентът.

Сегашният инцидент със снимките вече е четвърти пореден скандал от началото на годината, свързан с действията на американските войски в Афганистан. През януари беше публикуван видеозапис, на който американски морски пехотинци пикаят върху телата на мъртви талибани. През февруари американски войници провокираха конфликт с населението заради изгарянето на Корана. През март американски военнослужещ уби 16 афганистанци.

Според AFP, сега в Афганистан се намират около 130 хиляди военнослужещи от ISAF (Сили за съдействие на сигурността в Афганистан). Изтеглянето на коалиционните войски е планирано за 2014 година. – Още за Афганистан

/БЛИЦ/

 
Индийският огън може да стигне до Китай
20.04.2012, 15:11

„Агни-5”. На 19 април Индия извърши успешно изпитание на първата си междуконтинентална балистична ракета „Агни-5”. Радиусът на действие на ракетата е 5000 км. Тя може да носи ядрена бойна глава с тегло до един тон.

Индийски официални лица подчертават, че изпитанията не са насочени против която и да било страна, а ракетата се създава изключително в рамките на програмата за ядрено сдържане.

Индия де-факто подаде заявка за встъпване в елитния клуб на ядрените държави, притежаващи междуконтинентални балистични ракети. До сега такива ракети имаха само САЩ, Русия, Китай, Англия и Франция. Планира се, че „Агни-5” ще бъде приета на въоръжение през 2014-2015 години след допълнителни изпитания.

Индийският печат е пълен с възторжени отклици, докато чуждестранните медии и политици реагираха на изпитанията достатъчно сдържано.

Любопитно е, че англоезичният китайски вестник „Чайна Дейли” отдели на изпитанията само няколко реда, съпроводени от графика: чертеж на ракетата и карта на Източното полукълбо, на която със червен пунктир са отбелязани териториите, до които може да долети „Агни-5”. А това е почти цяла Азия, освен най-крайните североизточни части на Русия, Източна и Централна Европа, Източна Африка, цялата акватория на Индийски океан, включително северозападното крайбрежие на Австралия.

Във връзка с това възникват много въпроси. Да, Индия фактически влезе в елитния ядрен клуб, но до каква степен се е променил баланса на силите в Азия и околните територии? Да, за разлика от ракетите „Агни-3” и „Агни-4”, чиито радиус на действие е 3 -3,5 хиляди км., „Агни-5” може да унищожава цели на цялата територия на Китай. Но означава ли това, че Индия е постигнала паритет с Китай в ракетно-ядрената сфера? Очевидно не, казва експертът от Русия институт за стратегически изследвания Борис Волхонский:

   − Китайските ракети DF-31 и DF-31A имат много по-голям радиус на действие и са способни да носят по-мощни заряди. Но въпросът е в това, какво представлява днес ядреното оръжие? Дали то е само оръжие за сдържане, както беше в епохата, когато такова оръжие имаха само пет ядрени държави?

Изглежда, че 1998 година, когато изпитания на ядрено оръжие бяха проведени в Индия и Пакистан, обозначи някакъв качествен прелом. След това ядреното оръжие се превърна от оръжие за сдържане, в оръжие за шантаж. По никакъв друг начин не може да се обясни факта, че с ядрено оръжие си сдоби Израел, притежаващ много по-голям потенциал от обикновени оръжия в сравнение със съседите си. По никакъв друг начин не може да се обясни и ядрената програма на Северна Корея, която води вечния търг, опитвайки се да получи материална помощ в обмяна на прекратяване на работите в ядрената област. И трябва ли да се учудваме, че и Иран, изпитващ непрекъснат натиск от страна на Запада, също плътно се е приближил до създаването на свое ядрено оръжие? – Още индийски ракети

/ruvr.ru/

 
КНДР се готви за изстрелване на нова ракета
20.04.2012, 15:05

Още една балистична ракета е фиксирана на полигона, в северозападното крайбрежие на КНДР, откъдето на 13 април вече беше извършено несполучливо изстрелване на ракета „Унха-3”, съобщават източници в правителството на Южна Корея.

Явно те се основават на данни на американското космическо разузнаване, съобщава информационната агенция „Киодо”.

Втората ракета, отговаря по параметри на първата и сега се намира в хангар, където вероятно се извършва нейното монтиране.

Експерти предполагат, че тя може да бъде изстреляна в близко време за да компенсира ущърба, нанесен на КНДР от предишното неуспешно изстрелване.

 
САЩ са разположили край бреговете на Иран около 430 крилати ракети
20.04.2012, 14:58

Вашингтон. Американските военни кораби, които са на бойно дежурство край бреговете на Иран, в момента разполагат с около 430 крилати ракети „Томахоук” с обсег на действие 1600 км, предаде Интерфакс.

В момента в Персийския залив се намира авионосна ударна група начело със самолетоносача „Ентърпрайз”. Друга ударна група, начело със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн” , е разположена в Арабско море. Освен това е региона е и атомната подводница „Джорджия” със 154 крилати ракети.

Според експерти този брой на ракетите е достатъчен в случай на военна операция да бъдат извадени от строя всички основни средства за ПВО на Иран и иранските военни летища.

/ИА „Фокус”/

 
Четирима американски военни са загинали при катастрофа на хеликоптер в Афганистан
20.04.2012, 12:21

Хеликоптер UH-60 Black Hawk Хеликоптер UH-60 Black Hawk на силите на НАТО се разби в южна афганистанска провинция, като отне живота на най-малко четирима американски военнослужещи, съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на информация от представители на местната власт.

По-рано медиите, по данни на министерството на отбраната на САЩ съобщиха вчера, че в Югозападен Афганистан при лоши метеорологични условия се е разбил хеликоптер от контингента на НАТО. – Още за UH-60

 
Бюджетни прогнози: Eдва през 2015 г. парите на МО ще надхвърлят 1 милиард
20.04.2012, 12:10

През 2015 г. разходният таван на Министерството на отбраната ще бъде 1, 021 444 млрд. лв. Това е записано в бюджетната прогноза на правителството за периода 2013-2015 г. За 2013 и 2014 г. разходите за отбрана няма да са повече от 980, 630 млн.лв. Сумата е същата, която бе гласувана от парламента в бюджета за тази година. Този принцип на запазване на разходните тавани през следващите три години се прилага за всички министерства и ведомства. Запазват се и нивата на трансферите към бюджета на Министерството на отбраната за държавните висши военни училища: по 21, 611 млн.лв. за  2013 и 2014 г. . За 2015 г. в прогнозата са заложени  22, 891 млн.лв.

През последните седем години разходите на Министерството на отбраната са били най-големи през 2008 г. – 1, 119 млрд.лв. Този рекорд ще остане и след 2015 г. През 2011 г. гласуваните пари за министерството в държавния бюджет падат на 990, 630 млн.лв.

Заложените от правителството средства за отбрана няма да осигурят не по-малко от 1,5 процента относително постоянен дял на бюджета на Министерството на отбраната от брутния вътрешен продукт до 2014 г. А това е едно от основните допускания, на което е разработен и  приет от Министерския съвет План за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Същото е и условието за изпълнението на Инвестиционния план-програма на Министерството на отбраната до 2020 г., от което зависи модернизацията на Българската армия. 

/otbrana.com/

 
САЩ: не трябва да се сравняват изстрелванията на ракети от Индия и КНДР
20.04.2012, 12:05

САЩ молят да не се правят паралели между изстрелванията на ракети, извършени от Северна Корея и Индия, заяви официалният представител на Белия дом Джей Карни.

„Онова, което направи Индия, не е това, което направи Северна Корея. Историческите ракетни програми на Индия контрастират с онова, което направи Северна Корея, против която бяха приети съответните санкции /на Съвета за сигурност на ООН/”, каза Карни в отговор на въпроси на журналисти по този повод.

В четвъртък Индия успешно извърши изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Агни-5”, а Пхенян на 13 април извърши несполучливо изстрелване на ракета „Унха-3”.

 
Япония ще заплати 2,8 млрд. долара за изтегляне на американската база от Окинава
20.04.2012, 12:03

Япония се съгласила да заплати на САЩ 2,8 млрд. долара за предислокация на американските войски от Окинава в Гуам, съобщава японското министерство на отбраната.

Съответната договореност била постигната в навечерието на състоялите се в Токио двустранни преговори на равнище на представители на отбранителните и външнополитическите ведомства.

Средствата ще бъдат изразходвани за строителството на инфраструктура на остров Гуам, необходима за разполагането там на американските войски.

Според двустранното споразумение от 2006 година, от Окинава трябва да бъдат прехвърлени 8000 американски войници и 9000 членове на семействата им.

 

 
Преустановиха преговорите по продажбата на Китай на изтребители Су-35
19.04.2012, 23:28

Su-35Русия е замразила преговорите по поставката на Китай на партида изтребители Су-35. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил заместник-генералният директор на "Рособоронекспорт" Виктор Комардин.

По думите му, повод за тези стъпки е станало намерението на Пекин да придобие неголяма партида такива самолети. "Ние предлагаме на китайския пазар изтребител Су-35. Но Китай иска да купи ограничено количество, а ние искаме и предлагаме партида на едро, за да бъде тя икономически рентабилна", е пояснил Комардин и е отбелязал, че руското предложение няколко пъти превишава количеството, което Пекин има намерение да купи.

Преговорите за доставката на самолетите се води на ниво "министерства и ведомства" без участието на "Рособоронекспорт". При това Комардин е добавил, че Китай притежава "силно развита авиационна промишленост". Страната е заинтересувана да развива собствено производство, а не да закупува готови чужди самолети. В началото на март т.г. в. "Комерсант" написа, цитирайки източници от отбранително-промишления комплекс, че Русия е готова да продаде на Китай партида от 48 изтребители Су-35, ако Пекин гарантира отказ от тяхното копиране.

Сумата по потенциалната сделка е оценена на четири милиарда долара. Китай се заинтересува от възможността да купи Су-35 още през 2008 г., но преговорите започнаха през 2011 г., когато китайската страна се обърна към Русия с предложението да закупи машините.

Многофункционалният изтребител Су-35 развива скорост до 2,5 хиляди километра в час и извършва полети на разстояние до 3,4 хиляди километра при боен радиус от 1,6 хиляди километра.

Изтребителят е въоръжен с 30-милиметрово оръдие. Освен това самолетът има 12 точки за подкачване на въоръжение, включвайки ракети и бомби от различни видове. – Още за Су-35

/в-к Дума/

 
Малайзия се заинтересува от танковете Т-90С
19.04.2012, 23:22

T-90CМалайзия се е заинтересувала от възможността да закупи няколко десетки основни бойни танка Т-90С. Това, както съобщава РИА „Новости”, в хода на малайзийската оръжейна изложба DSA-2012 е заявил заместник-генералният директор на "Рособоронекспорт" Виктор Комардин.

Още първия ден от работата на DSA-2012 щанда на руската компания са посетили кралят на Малайзия Янг ди-Пертуан Агонг и министърът на отбраната на Малайзия Ахмад Захид Бин Хамиди. Водят ли страните преговори за доставка на танкове и кога се планира да се подпише контракт, Комардин не е уточнил.

В момента на въоръжение в Малайзия стоят 48 основни бойни танка PT-91M Twardy, полско производство. Тези машини малайзийското министерство на отбраната придоби през 2003 г. по условията на търг, в който победител стана полската компания Bumar Labedy. Скоро след приключването на търга Русия предложи на Малайзия танкове Т-90, но договореност не бе постигната. По думите на Комардин, властите в Малайзия "прекрасно разбират", че Т-90С по своите технически характеристики и бойни възможности значително превъзхожда Twardy. На състоялата се през март т.г. индийска изложба Defexpo Русия за пръв път показа модернизирания танк Т-90С и обяви намерението си активно да предлага машината на пазарите в Азия и Африка.

Т-90 с маса 46,5 тона е способен да развива скорост до 60 километра в час, като може да измине 550 километра. Танкът е снабден със 125-милиметрово гладкоцевно оръдие с боекомплект от 42 изстрела. Има бронирана защита, еквивалентна на стоманена броня с дебелина 800-830 милиметра.Т-90С, известен също като Т-90МС, е снабден с по-мощен двигател, нова система за управление на огъня, дистанционно управляема установка с картечница, калибър 7,62 милиметра, и система за динамична защита "Реликт". – Още за Т-90

/в-к Дума/

 
Турция взима на лизинг 5 разузнавателни самолета Hawker Beechcraft King Air 350
19.04.2012, 23:14

Hawker Beechcraft King Air 350Министерството на отбраната на Турция има намерение да вземе на лизинг пет разузнавателни самолета Hawker Beechcraft King Air 350, съобщава Flightglobal. Сумата по сделката се оценява на 70 милиона долара. Контрактът със срок от две години се планира да се сключи с частна компания, чието име не се назовава. Полетите на разузнавателните самолети ще се изпълняват от пилоти от ВВС на Турция.

По условията на съглашението, преди доставката за ВВС на Турция експлоатираните пасажерски самолети King Air 350 ще преминат ремонт и модернизация, след което на тях ще бъде монтирано оборудване за разузнаване, рекогносцировка и наблюдение. Те ще получат електронно-оптични системи, инфрачервени сензори и системи за свръзка. Конвертираните самолети ще бъдат отписани, когато ВВС на Турция получат безпилотните летателни апарати Anka, национална разработка.

По оценка на турското военно ведомство, Турция изпитва дефицит от разузнавателни летателни апарати с голяма продължителност на полета. King Air 350 трябва да запълнят този дефицит. В момента ВВС на Турция притежават 18 американски разузнавателни БПЛА GNAT 750, един MQ-1 Predator, четири MQ-9 Reaper, шест RQ-7 Shadow, а също десет израелски Heron и три Aerostar.

/в-к Дума/

 
Диалог със САЩ е възможен след изтегляне на тактическото ядрено оръжие от Европа
19.04.2012, 23:06

Сергей Лавров Да се говори за съкращение на тактическите ядрени оръжия на Русия и САЩ може единствено след изтеглянето на американското ядрено оръжие от Европа, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в Брюксел след заседание на Съвета НАТО-Русия.

Той отбеляза, че американско оръжие се намира извън границите на САЩ и там, където то е разположено, се запазва инфраструктурата за неговото използване. Министърът смята, че преди началото на преговори е необходимо да бъдат изравнени позициите, т.е. да бъде върнато оръжието в САЩ и да бъде демонтирана инфраструктурата. Единствено след това може да се върнем към тази тема в контекста на общата стратегическа стабилност, смята министърът.

 
Южнокорейска ракета е готова да атакува КНДР
19.04.2012, 17:47

Южна Корея е поставила на бойно дежурство нова крилата ракета с голям радиус на действие, която може да унищожи ракетни или ядрени обекти в която и да било точка на територията на КНДР.

Новата крилата ракета, произведена в Южна Корея, „има радиус на действие повече от 1000 км” и може оперативно да нанесе удар в което и да е място на територията на КНДР, заявиха в министерството на отбраната на Южна Корея.

Наименованието на ракетата не се съобщава, но е известно, че от 2010 година Южна Корея започна производство на ракети „Хюнму-3С” от класа земя-земя, която може да унищожава цели на разстояние до 1500 км.

 
Борисов освободи бившия шеф на разузнаването от екипа си
19.04.2012, 17:33

Кирчо Киров Министър-председателят Бойко Борисов освободи бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров от поста съветник в политическия му кабинет.

Киров беше назначен на поста на 1 февруари т.г., след като девет години ръководеше разузнаването, съобщиха от пресслужбата на правителството. Мотивите за освобождаването му обаче не се уточняват.

След като в края на януари Кирчо Киров бе освободен от поста в НРС заедно с двамата му заместници, премиерът Бойко Борисов коментира: "Разговарях с него, тъй като той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят".

Премиерът назначи Киров на мястото на дотогавашния си съветник Цветлин Йовчев - бивш шеф на ДАНС, който пък сега стана шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Преди това се появиха слухове, че Кирчо Киров ще бъде назначен за посланик, но външният министър Николай Младенов категорично отрече с думите: "Не можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от Държавна сигурност".

За шеф на разузнаването беше назначен Драгомир Димитров - бивш служител на службата, който за кратко беше шеф на полицията във Велико Търново по времето, когато вътрешен министър беше Георги Петканов.

 
Военна академия „Г. С. Раковски ще отбележи 100 - годишния си юбилей утре
19.04.2012, 14:39

Военна академия „Г. С. Раковски Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Пленвнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 20 април, в тържественото честване на 100- годишнината от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски”.

С тържествен военен ритуал личният състав на академията ще посрещне бойното си знаме и ще поднесе венци пред паметника на своя патрон Георги Стойков Раковски.

По повод 100 - годишнината министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от академията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военнообразователната система.

Празникът ще продължи с тържествено събрание – концерт в зала „Тържествена” на академията. В програма на концерта са включени изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България и художествени състави от Общински културен дом „Средец“ –гр. София.

По повод честването своя уникална изложба ще покажат ученици от Националното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“, както и Националния военноисторически музей – с експозиция от картини, свързани с военната история на страната ни.

Тържественото честване ще започне в 16. 55 ч. утре, 20 април, във Военна академия „Г. С. Раковски”. Постоянно акредитираните журналисти ще бъдат допускани от 16 45 ч. след представяне на лична и журналистическа карта.

На 11 декември 1911 г. с доклад до държавния глава цар Фердинанд І военният министър генерал Никифор Никифоров прави аргументирано предложение за основаването на българска военна академия. В мотивите си той изтъква, че развитието на военното дело изисква и нашата армия по примера на другите държави "да се постави по пътя на едно по-правилно културно развитие". Посочена е необходимостта от сериозно подготвен офицерски състав и единен научен център за войската. На 12 декември 1911 г. докладът е одобрен от цар Фердинанд І, а след три дена в 15-ото обикновено народно събрание е внесен за разглеждане и утвърждаване законопроект за създаването на Военната академия. Член 6 от него гласи: “Да не бъдем поставени по отношение на висшето военно образование в зависимост от чуждите военноучебни заведения”. На 1 март 1912 г. той е гласуван от народните представители, на 20 април с Указ № 26 цар Фердинанд І утвърждава Закона за Военната академия, а на 8 май нормативният акт влиза в сила след публикуването му в "Държавен вестник".

/МО/

 
Сертификация на военно формирование от състава на 61 механизирана бригада
19.04.2012, 13:25

В съответствие с плана на подготовка на командирите, щабовете и военните формирования, за времето от 17 до 19 април, в гарнизон Казанлък, под формата на тактическо учение с използване на войски на местността се извърши сертификация на самоходен артилерийски дивизион от състава 61 механизирана бригада.

Учението се явява финален  етап на 3 годишния цикъл за подготовка и потвърждаване на оперативната съвместимост и бойната готовност на самоходния артилерийски дивизион, като декларирано подразделение за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност.

Целта на учението  бе да се оценят способностите на щаба на  самоходния артилерийски дивизион да планира, подготвя и провежда операции, като формирование за бойна поддръжка от състава на 61 механизирана бригада.

По време на учението, група от Командването  на Сухопътните войски, ръководена от началника на  отдел „Бойна подготовка на войските” проведе полева инспекция на дивизиона в съответствие с изискванията на ACO “Forces Standarts” Vol VII – CREVAL .

Ръководител на учението беше командира на 61 мбр бригаден генерал Красимир Кънев, а мониторинг по време на неговото провеждане извършиха представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид подполковник Кристос Евдеймън и майор Филип Бербер,

/landforce.mod.bg/

 
Пътен компромис
19.02.2012, 13:04

До края на идната седмица Пакистан може да отвори два наземни маршрута за снабдяване на силите на НАТО в Афганистан през своя територия. Правителството още не е взело такова решение, но властите вече информираха транспортните компании, че следва да се готвят за подновяване на превозите на натовски товари.

По двете шосета между пристанище Карачи и границата с Афганистан всекидневно се превозваха до 250 контейнери на НАТО. Исламабад затвори тези маршрути след ноември 2011 годна, когато в резултат от погрешен удар на американската авиация загинаха над 20 пакистански граничари. Тогава пакистанците поискаха затварянето и на базата „Шамси”,  от която излитаха безпилотните самолети, и се отказаха от програмата за подготовка на своята армия от американците. Вашингтон в отговор на това задържа поредната партида военна помощ от 300 милиона долара. Отношенията между двете страни до онзи момент сериозно се влошиха – Исламабад беше силно разгневен от майската операция по ликвидиране на Осама бин Ладен, проведена без Пакистан да бъде информиран.

И ето че сега парламентът в Исламабад прие документ „за новите взаимни отношения със САЩ”, който предвижда изпълняване на 14 искания. Основни са следните: изразените от Америка съжаления по повод инцидента през ноември не са достатъчни. Вашингтон е длъжен да се извини, както и да привлече виновните към съд. По земята и през въздушното пространство на Пакистан е забранено да се превозват военни товари. Чуждестранните сили нямат право да имат на негова територия военни бази и да преследват терористи, а безпилотните апарати не бива да прелитат в граничните зони на пущунските племена. Тези условия ще бъдат предадени на правителството във вид на препоръки. И засега не е известно – кои от тях ще бъдат одобрени.

От наземните превози са заинтересувани не само силите на НАТО, на които въздушното съобщение им коства скъпо, но и самият Пакистан, казва заместник директорът на Института по ориенталистика към РАН Вячеслав Белокреницкий:

   - Той търпи загуби и неговите политически сили са единни, се сътрудничество със САЩ може да бъде продължено само при определени условия. Макар че сама по себе си политиката на САЩ не предизвиква в Пакистан голям възторг. Както и преди са силни антиамериканските настроения. Но емоциите е едно, а друго нещо е прагматичните интерес.

Американците биха изпълнили всички условия, защото идва времето да се замислят по въпроса за пътищата на изтеглянето, смята ориенталистът Владимир Москаленко:

   - За Америка и за НАТО най-главното е да напуснат Афганистан. Вариантите, предложени от Пакистан, са тежки и неуважителни към САЩ, но те все пак дават възможност за изпълняване на главната задача – да се върнат в родината, без да „изгубят лице”.

/ruvr.ru/

 
Адмирали и генерали стават военни аташета
19.04.2012, 12:58

За военен аташе в Лондон се стяга бившият съветник на президента Първанов вицеадмирал Николай Николов. Военният моряк владее добре няколко езика и има опит от своята служба в Брюксел.

Най-накрая е намерено място и за бившия командир на Националната гвардейска част бригаден генерал Крум Александров. От доста време той е в един от резервните щатове на военното ведомство и сега проточилата се сага е на път да се реши – отваря се място за назначаването му за военен аташе в Киев. За Париж може да замине някой от генералите, който владее френски език.

България има общо 22 военни аташета по света, чийто мандат е по три години.

/Otbrana.com/

 
Сътрудничество между Русия и САЩ по ПРО
19.04.2012, 10:15

РЛС тип "Воронеж"Руските радари биха могли значително да подобрят възможностите на американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това мнение изказа в Конгреса на САЩ шефът на агенцията по ПРО на Пентагона генерал-лейтенант Патрик О`Райли.

Той смята, че Вашингтон е заинтересуван от сътрудничество с Москва в сферата на ПРО, защото Русия има технически средства, които биха могли да донесат полза на Америка. Освен това, „самото географско положение на страната” би дало възможност за „засичане на ракетните заплахи още на първия етап на полета”, смята генералът.

 
Армията продава атрактивен имот в Сливен
19.04.2012, 08:45

Порталът на бившия свързочен полк в СливенПравителството разреши на МО да извади на тезгяха терена на бившия свързочен полк в Сливен. Някогашният свързочен полк е наследник на свързочната дружина, участвала във Втората световна война .

Върху терена преди това беше разположен 11-и пехотен полк.

Имотът е с площ 78,5 дка и включва 34 сгради. Бившият свързочен полк е на изключително атрактивно място в широкия център на Сливен, като върху терена има много дървета и зеленина. Данъчната оценка на имота е над 8,9 млн. лева. Реално обаче военното министерство може да вземе поне 20 млн. лв.

Върху терена може да се изгради прекрасен жилищен комплекс, твърдят строителни предприемачи, които проявяват интерес към търга.

В Сливен армията продава още и имота на бившия понтонен батальон към Трета армия, който възлиза на 142 дка и се намира на изхода за Бургас.

На тезгяха излизат и 3 дка с 4 сгради в близост до летището по пътя за Ямбол, както и 46 дка терен, в който някога бе настанена строителната част към МО.

/sliveninfo.com/

 
Индия изпита балистична ракета
19.04.2012, 08:30

Сутринта на 19 април Индия е извършила изпитание на междуконтинеталната балистична ракета Agni-V, способна да носи полезен товар (включително ядрена бойна глава) с тегло до 1 тон, съобщи Agence France Presse. - видео

Ракетата с радиус на действие над 5000 километра е стартирала от полигона в щата Орисса в 8:05 часа местно време (4:35 бълг. вр.)

Agni-V е 17-метрова тристепенна твърдогоривна балистична ракета, разработена на базата на Agni-III. Тя е първата индийска ракета, стартираща от преносимия контейнер.

Изпитанията на Agni-V бяха отлагани многократно. Първоначално изпитанията бяха насрочени за 2010 година, а след това бяха отложени за 2011 година. – Още ракети на Индия

 
При изпитания самолет KC-130J Harvest HAWK на КМП на САЩ успешно е поразил цели с високоточни авиобомби Viper Strike
19.04.2012, 00:10

GBU-44/E Viper StrikeПо време на изпитания на полигона Чайна-Лейк на Центъра за авиационни средства на ВМС (щат Калифорния) самолет KC-130J Harvest HAWK на Корпуса морска пехота на САЩ е успял да извърши няколко преки попадения с управляеми авиобомби GBU-44/E Viper Strike.

Viper Strike са боеприпаси за високоточно поразяване на неподвижни и подвижни цели и са с GPS и получактивно лазерно насочване.

Малкият размер и високата точност обезпечават минимизиране на страничните поражения.

Viper Strike се произвеждат в завода в Хантсвил (щат Алабама) от компанията MBDA Incorporated.

 

 
Нов контракт за БМП-3
18.04.2012, 22:25

BMP-3FРусия ще подпише този месец контракт за доставка на Индонезия на партида от 37 бойни машини на морската пехота БМП-3Ф на стойност над 100 милиона долара, съобщи във вторник на изложението DSA-2012 генералния директор на "Рособоронэкспорт" Виктор Комардин. По-рано Русия вече достави на тази страна 17 БМП-3Ф.

Той е подчертал, че този контракт се сключва в рамките на предоставения по-рано от Русия на Индонезия петгодишен кредит на стойност милиард долара. В рамките на този кредит Индонезия ще реализира контракти за доставка на вертолети Ми-17, Ми-35, БМП, въоръжения за самолети. До момента от този кредит са усвоени около 300 милиона долара.

Освен това, заявява Комардин, Индонезия ползва и друг руски (недържавен) кредит, в рамките на който се страната се доставят изтребители.

В момента Русия и Индонезия обсъждат и въпроса за създаване в тази страна на център за обслужване на БМП. – Още за БМП-3Ф

 
Независим доклад на IHS Jane’s: Gripen е най-евтин като цена за летателен час
18.04.2012, 21:22

GripenОсновни данни от независим доклад на IHS Jane’s, озаглавен „Оперативни разходи на изтребители. Цена за летателен час на определени изтребители”.

В проучването се включват следните модели изтребители: F-16 на Lockheed Martin, F/A-18 на Boeing, F-35 на Lockheed Martin, Gripen на SAAB, Rafale на Dasault и EF2000 на Cassidian Eurofighter.

Основните изводи са следните:

1. Gripen е най-евтин като цена за летателен час. Този извод се базира на следните показатели:

   - Използвано гориво

   - Предполетна подготовка и ремонт

   - Планирана поддръжка на пистата заедно със съответните разходи за персонал

2. Цената за летателен час на „Грипен” от 4700 щатски долара е много добра в сравнение с цената от 7000 щатски долара за F-16 Block 40/50, които са най-близкият конкурент на шведския самолет.

F-35 и изтребители с два двигателя са значително по-скъпи като цена за летателен час, защото са по-големи като размер, използват повече гориво и имат повече системни части, които се нуждаят от поддръжка и ремонт.

3. На основата на проучване на ВВС на САЩ от 2005 г. смятаме, че цената за летателен час е съставена от следните елементи:

   - 10-15% консумативи (малки части, окабеляване, базови електрически компоненти)

   - 20-25% авиационно гориво

   - 60-70% ремонти в авиационната база и поддръжка на системата

4. IHS Jane’s смята, че разходът на летателен час на отделните самолети или ВВС зависи още и от влиянието на други фактори. Такива могат да бъдат:

   - Тип на полета;

   - Бордови системи;

   - Възраст на самолета;

   - Базиране;

   - Брой излитания.

/Pan.bg/

 
Започна съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийска звезда - 2012”
18.04.2012, 21:15

В авиобаза Граф Игнатиево днес, 18 април, бе даден официален старт на българо-американската летателна тренировка “Тракийска звезда – 2012 г.”. В нея участват военнослужещи от българските Военновъздушни сили и от 31-во авиокрило от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

„Тракийска звезда – 2012 г.” е част от споразумението между правителствата на Република България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между военновъздушните сили на двете страни и усъвършенстване на подготовката на военнослужещите за работа в международна среда.

На церемонията по откриването днес присъстваха заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков и полковник Дейвид Уолкър, ръководител на американските участници в съвместната тренировка.

Бригаден генерал Румен Радев, който е директор на „Тракийска звезда – 2012 г.”, поздрави българските и американските участници от името на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов и посочи, че през тази година това е най-мащабната двустранна тренировка, провеждана в нашата страна. „По време на „Тракийска звезда - 2012” ние ще докажем, че няма граници за успеха, когато две нации споделят общи ценности”, подчерта бригаден генерал Радев и пожела на участниците успешни полети.

Съвместните полети, които ще бъдат изпълнени с F-16, МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, ще започнат от 19 април 2012 г.

/МО/

 
Продължава участието на корветата „Решителни” от ВМС в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR
18.04.2012, 21:10

Продължава участието на корветата „Решителни” от Военноморските сили в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR .

На 17 април 2012 корабите напуснаха пристанище Севастопол. На море бяха отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, преминаване през канал, почистен от мини, спасяване на човек зад борда, борба с асиметрични заплахи, комуникационни учения и борба с бързо движещи се надводни обекти. - видео

* * *

Екипажът на корветата „Решителни”, с командир капитан III ранг Петко Якимов, за първи път участва в поредното развръщане на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

Корветата отплава на 5 април от военноморска база Варна за пристанище Констанца – Румъния. В активацията на BLACKSEAFOR участват още кораби от военноморските сили на Румъния (корвета „Контраадмирал Еустатио Себастиян”), Украйна (миночистач „Черкаси”), Руската Федерация (десантен кораб „Цезар Куников”) и Република Турция (фрегата „Явуз”). Командир на BLACKSEAFOR е капитан I ранг Юрий Земски от ВМС на Русия.

Освен с екипажа на кораба, българските ВМС участват в развръщането на BLACKSEAFOR и с щабни офицери. В бреговия щаб е включен старши лейтенант Николай Викторов, а в корабния щаб - капитан III ранг Росен Николов. Двамата офицери са от състава на военноморска база Варна.

Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 25 април 2012 година.

/МО/

 
Годишният план за продажба на руски оръжия
18.04.2012, 19:56

В рамките на малайзийското оръжейно изложение DSA-2012 заместник директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Петухов съобщи, че Русия е изпълнила на 35-37% своя план за износ на оръжия в чужбина.

Планът по сумарна продажба на руско оръжие в чужбина за 2012 година съставлява 13,5 милиарда долара.

 
Австралия ще се изправи пред недостиг на подводници
18.04.2012, 19:52

Канбера може да остане без нито една подводница в следващите решаващи години, когато морските напрежения между световните сили ще се засилват и вероятно ще доведат до действия в непосредствена близост до Австралия, коментира вестник „Сидни морнинг хералд”.

В документ на Австралийския институт за стратегически политики се посочва, че правителството рискува да се изправи пред „катастрофална” пропаст, след като е забавило толкова дълго решението да замени шестте подводници клас „Колинс”. Преди три години Канбера обяви, че планира до 2030 година да замени подводниците с 12 по-усъвършенствани плавателни съда.

Според анализатори от института това решение ще доведе Австралия до пропаст в способността да отговори на нуждите си от подводници в края на 20-те години, а в началото на 30-те страната може да не разполага с нито един съд за подводно плаване.

/ИА „Фокус”/

 
Катер със специално назначение „Грачонок” ще влезе в състава на Черноморския флот на РФ
18.04.2012, 17:41

Катер със специално назначение  тип „Грачонок” проект 21980В акваторията на Новоросийската военноморска база на 7 май ще се състои церемония по вдигане на Военноморския флаг на ВМФ на Русия на катер със специално назначение  тип „Грачонок” проект 21980.

Този противодиверсионен катер (заводской № 982) е втори от серията. Той е бил заложен на 7 май 2010 година, спуснат на вода през юли 2011 година и през есента с него са проведени изпитания в Новоросийск.

Главния катер (П-104) от 2009 година носи служба в състава на съединението от корабите за охрана на водния район на Ленинградската военноморска база. П-104 взе участие в изложението „МВМС-2011” в Санкт Петербург.

Основното назначение на катерите тип „Грачонок” е борба с диверсионно-терористични сили и средства в акваторията на пунктовете за базиране на ВМФ.

В момента в ОАО «Зеленодольский завод им. А.М.Горького” се строи трети катер от този проект, а на 5 май ще бъде заложен и четвърти катер, съобщава пресслужбата на завода.

Основните технически характеристики на „Грачонок” са: стандартна водоизместимост – 138 тона, дължина – 31 тона, ширина – 7,4 метра, газене – 1,85 метра, скорост при пълен ход – 23 възла, автономност – 5 денонощия, екипаж – 98 човека.

Въоръжението включва: ПЗРК „Игла”, 14,5-мм картечница, 55-мм противодиверсионени гранатомети ДП-65А и ДП-64.

Катерът е оборудван със съвременно радиоелектронно оборудване, позволяващо откриване и изследване на подводни обекти. Основна част от него е хидроакустичния комплекс „Кальмар”, който е предназначен за:

   - извършване на поиск на обекти (в т.ч. на подводни плувци с дихателни апарати със затворен цикъл) на дистанция до 500 метра, при скорост на движение на катера до 8 възла и вълнение на морето до 3 бала;

   - обследване на дъното на дълбочина до 200 метра;

   - хидролокационно и визуално изследване на открити обекти с помощта на телеуправляем подводен апарат;

   - изобразяване на подводната обстановка в реално време, обработка и съхранение на данните и др.

 
НАТО обсъжда финансирането на афганистанските сили за сигурност
18.04.2012, 16:57

Андерс Фог Расмусен НАТО планира да отпуска до 4 милиарда долара годишно за афганистанските сили за сигурност след изтеглянето на военнослужещите от коалицията от Афганистан, предаде Би Би Си.

Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен изрази надежда, че разпределението на вноските между страните от НАТО и другите държави, участващи в операциите в Афганистан, ще бъде справедливо.

Подробностите за финансирането на афганистанските сили трябва да бъдат оповестени по време на срещата на Северноатлантическия алианс в Чикаго в края на май.

/ИА „Фокус”/

 
ГЛОНАСС: приемането е отлично
18.04.2012, 13:08

В Москва беше открита 6-та ежегодна изложба на навигационни технологии „НавиТех-2012”. Тази година тя се провежда под знака на завършване на създаването на орбиталната групировка и пълноценно влизане в действие на руската система ГЛОНАСС. Експерти казват, че в перспектива ще бъде извършена интеграция на съществуващите спътникови системи GPS, ГЛОНАСС, европейската Galileo и китайската Compass.

В руската столица за поредния форум по спътникова навигация пристигнаха почти 1,500 участници, свои разработки представиха 450 компании от 16 страни. Глобалният пазар стремително се променя: Русия можа да разруши монополията на американската система GPS, което трябва да стимулира конкуренцията и значително да разшири спектъра на навигационните услуги.

Каквото и да говорят критиците на руската спътникова навигационна програма, пазарът доказа търсене на алтернативни GPS системи за навигация. ГЛОНАСС успешно внедряват компании не само в Русия, но и в страни на ОНД, Индия, Франция, провеждат се преговори за излизане на латиноамериканския пазар. Сега е важно да продължи развитието на системата, заяви ръководителят на руската Федерална космическа агенция Владимир Поповкин:

   - За Русия ГЛОНАСС е една от приоритетните космически системи, тя е важна за осигуряване на безопасността на страната и вече е търсена на руския и на международните пазари. Сигналът на ГЛОНАСС е еднакво достъпен за целия свят и се предоставя на безвъзмездна основа.

Сега основен купувач на навигационната система е държавата. Тя инициира оборудването с ГЛОНАСС на самолети, морски и речни плавателни съдове, пътническия и товарния автотранспорт – това са стотици хиляди машини. По прогнози на специалисти, след 4 години обемът на руския пазар в абсолютни цифри ще достигне 4 млрд. долара, което е два пъти повече от сегашните обеми.

Създателите на руската ГЛОНАСС вече са готови да работят с конкуриращи спътникови системи. Става дума за европейската Galileo и китайската Compass. За крайния потребител не е важно от какви спътници той получава сигнал, важното е качеството и точността. А значи трябва да се постави ударение на създаването на мултисистемни устройства, смята експертът Александр Гурко:

- На пазара вече се появи двусистемно оборудване и ние виждаме, как ГЛОНАСС се превръща в международен стандарт. Мултисистемността на навигационното оборудване е основната тенденция. Две системи работят по-добре, отколкото една и в това никого не трябва да се убеждава. Ние също виждаме развитие на европейската и китайската спътникови групировки и в близките 3-5 години ще станем свидетели на появата на 4 работещи системи. – Още за ГЛОНАСС

/ruvr.ru/

 
Никола Саркози обеща пълно изтегляне на френските войници от Афганистан до края на 2013 година
18.04.2012, 13:02

Френският президент Никола Саркози Френският президент Никола Саркози днес заяви, че ако бъде преизбран, ще изтегли всички френски войници от Афганистан до края на 2013 година, което е с година по-рано от съгласувания с международните сили график, предаде Ройтерс.

Саркози посочи, че досега Франция е върнала от размирната страна близо 600 свои войници. „Изтеглянето ще бъде завършено до края на 2013 година, тъй като ще започнем ново сътрудничество с афганистанците”, обясни държавният глава, който на 22 април и 6 май ще се бори за нов президентски мандат. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Докато Западът пести, другите се въоръжават
18.04.2012, 09:23

Финансовата криза кара и военните да пестят: ръст в дадените за оръжие пари през миналата година почти няма. Но докато САЩ, Франция и Германия са свили военните си бюджети, Китай и Русия са увеличили своите.

Бразилия, Германия, Франция, Великобритания, Индия и Съединените щати са съкратили военните си разходи през 2011. Но съвсем не от съображения за разоръжаване - при повечето страни главна причина е кризата и усилията за овладяване на държавните финанси, казва Карина Солмирано от Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). В Германия, Франция и Великобритания лекият спад във военните разходи ще продължи и през следващите годиниди. Сходни ще бъдат и тенденциите в САЩ, особено с оглед изтеглянето на НАТО от Афганистан.

При Бразилия и Индия причините за ограничаване на разходите за въоръжаване са други, макар също да са свързани с икономиката. "Бразилия намали военния си бюджет, за да ограничи стопанския растеж и така да удържи инфлацията. В Индия, която напоследък системно увеличаваше военните си разходи, спадът в числата се дължи на високата инфлация", пояснява Карина Солминаро.

Русия държи темпото

Развитието на нещата в Русия е в точно противоположната посока. Институтът СИПРИ констатира, че миналата година Русия е увеличила военния си бюджет с 9,7 процента. Москва е изразходвала за въоръжаване почти 72 милиарда долара, с което се нарежда на трето място след Съединените щати и Китай.

Целта на увеличаването на военните разходи в Русия е да се предотврати колапса на военната система, подчертават руски независими военни експерти. В продължение на години средствата за модернизиране на армията са били недостатъчни, което я поставя под заплахата да падне до нивото на африканските страни, казва Руслан Пухов, директор на Центъра за стратегически анализи в Москва.

И Китай не остава по-назад

Китайското правителство е вдигнало през 2011 военните разходи с 6,7 процента, следващо увеличение с още 11,2 процента предстои през тази година, съгласно решението на Общокитайското събрание на народните представители. Западът посреща с известна тревога тази линия, но както изтъква директорът на Бонския център за глобални изследвания Гу Ксюву причини за опасения няма, разходите съответствали на икономическия ръст. По думите на Ксюву: "В Китай нарастват разходите във всички сектори, не само във военния".

Стремежите на Китай са основно за модернизиране на армията и нейното въоръжение, тъй като от гледна точка на военните капацитети китайците са 20-30 години по-назад от американците, посочва Гу Ксюву. А журналистът Уили Лам прогнозира, че Китай може да навакса в известна степен именно сега, когато Съединените щати са принудени да ограничават военните си разходи.

/dw.de/

 
Продават централа на военните разведки
18.04.2012, 08:59

Военното министерство вади на тезгяха една от първите централи на военно разузнаване - поделението на столичния бул. "Подп. Калитин" -21. Правителството ще вземе днес решение за промяна на статута му, за да може да бъде изтъргуван теренът.

Това е един от най-атрактивните имоти, които армията вади за продан. В съседство с него е предвидено изграждане на бизнес парк и два небостъргача.

Статута на общо 12 армейски имота ще промени кабинетът. Други три имота са в Несебър - местността Акротирия, както и в Русе. Ще бъде взето решение и за продажбата на шест имота в Сливен и Ямбол.

/в-к Стандарт/

 
Великобритания се връща към F-35B
18.04.2012, 08:47

F-35Великобритания няма да преправя самолетоносачите си за самолети излитащи с катапулт и кацащи със спирачно въже. Това все повече приближава страната към решението да се върне към варианта на F-35 със съкратено излитане и вертикално кацане. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници в британското правителство.

В края на 2010 г. правителството на Дейвид Камерън обяви, че се отказва от F-35B, като вместо него ще купи стандартния палубен вариант F-35C. Камерън тогава оправда хода със спестяване на разходи, тъй като варианта B е по-скъп и получаване на по-способен боен самолет в лицето на палубната версия С.

Този ход налагаше престрояването на двата строящи се нови британски самолетоносачи, за да могат те да приемат на борда си F-35C, който се нуждае от катапулт за излитане и спирачни въжета за кацане. При първоначалните оценки предполагаха, че това преработване на самолетоносачите ще струва около 400 млн. паунда, но според последните оценки то ще е на стойност от около 1,8 млрд. паунда. Това ще обезсмисли и идеята британската и френска палубни авиации да оперират съвместно от самолетоносачите на двете страни, тъй като френските Rafale няма да могат да кацат на английските самолетоносачи.

Въпреки, че вече е почти 100% сигурно, че Великобритания ще се върне към F-35B, това решение все още не е формално обявено. Предполага се, че това ще стане факт в близките седмици, което ще е голям удар за Камерън. – Още за F-35

/Аеро/

 
Иран готви алтернатива на руския зенитно-ракетен комплекс C-300
18.04.2012, 08:40

Иранският военен министър Ахмад Вахиди обяви, че страната прогресира в развитието и изграждането на иранска версия на руския зенитно-ракетeн комплекс С-300 за противовъздушна отбрана, съобщи агенция Фарс, цитирана от РИА Новости.

„Производството на алтернативна ракетна система е в ход", каза той, допълвайки, че работата е „довела до добри резултати".

Военните в Иран обявиха по-рано, че ракетната система, наречена Бавар 373 (Вяра), е дори по-мощна и по-модерна от С-300.

В края на 2007 година Русия и Иран подписаха договор на стойност 800 милиона долара за доставка на ракетни системи за Ислямската република. Русия трябваше да достави пет дивизиона зенитно-ракетни системи С-300ПМУ-1 на Техеран.

На 22 септември 2010 година руският президент Дмитрий Медведев подписа декрет, който прекрати договора във връзка с Резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява доставки за Иран на конвенционални оръжия, включително ракети и ракетни системи, бойни самолети, вертолети и кораби.

/news.bg/

 
САЩ ще ликвидират всичките си запаси от химическо оръжие до 2023 г.
18.04.2012, 08:27

Пентагонът отложи с още две години – до 2023 г. прогнозните срокове за завършване на програмата по ликвидиране на националните запаси от химическо оръжие. Ръководителят на армейското управление за химическото оръжие Конрад Уайн съобщи, че до момента са унищожени 90% от заявените запаси с отровни вещества в размер на 29,9 хиляди тона.

Остават още почти 2,6 хиляди тона иприт в склад в близост до Пуебло (щата Колорадо) и 523 тона нервно-паралитични отровни вещества в склад в околностите на Ричмънд (щата Кентъки), предаде ИТАР-ТАСС.

Уайн уточни, че в тези два обекта продължава строителството на корпуси за инсталиране на спецоборудване за химическа неутрализация на отровните вещества. Проектът ще изисква допълнителни средства в размер на два милиарда долара. – Още химическо оръжие

/ИА „Фокус”/

 

 
Афганистанските сили за сигурност се опасяват от братоубийствени нападения
17.04.2012, 21:25

Натовски войници се опасяват, че афганистанският им колега може да се превърне от съюзник в смъртен враг, а афганистанският войник Сайед Рахим каза, че се опасява да не би неговите братя по оръжие на малък пункт в източната провинция Пактика да го убият.

"Някои войници имат талибански военни песни на мобилните си телефони", каза Рахим. "Какво да правим - да изпълняваме задълженията си или да следим дали тези хора няма да ни убият някой ден?".

Нападенията на престъпни елементи в афганистанските сили за сигурност срещу съюзници на НАТО притесняват западните командири, но по-малко известни случаи на насилие между самите афганистанци вътре в силите за сигурност свидетелстват за инфилтриране на талибаните.

Повече от 10 години след като коалиционни сили свалиха от власт талибаните, сили на НАТО и на подкрепяното от Запада правителство се опитват да създадат местни сили за сигурност преди изтеглянето на повечето чуждестранни бойни части до края на 2014 г.

Зачестилите нападения от страна на членове на афганистанските сили за сигурност срещу натовски войници поставят под съмнение способността на афганистанските войници и полиция да поемат главната отговорност срещу упоритото бунтовническо движение през оставащите две години и половина. Тази година при вътрешни нападения са загинали 17 войници на НАТО. Това принуди коалицията да предприеме стъпки за охраняване на частите, работещи с афганистанци, включително да прибегне до лични средства за защита, които изстрелват струя парализиращ газ в лицето на нападателя.

Личните вражди, стресът от битката и вътрешните проблеми стоят зад повечето атаки, а не толкова симпатиите към талибаните, смятат силите на НАТО, които оценяват броя на нападенията на внедрени ислямски екстремисти тази година на едноцифрено число. Водената от НАТО коалиция твърди, че еднакъв брой афганистански войници и полицаи са убити от техни сънародници.

"Не мога да спя. Войниците си нямат голямо доверие един на друг. Когато си лягам, се страхувам, че някой ще ме застреля в съня ми", каза Рахматула, колега на Рахим близо до границата с Пакистан, през която бунтовниците често минават безпрепятствено.

"Страхуваме се също от храната и от нощните пазачи, но какво можем да направим? Ние сме войници и трябва да си вършим работата", каза 24-годишният мъж в провинцията, където афганистански полицай упои деветима свои колеги този месец и ги застреля в съня им.

В страна с безброй етнически и политически разделения много афганистански служители се обърнаха към близки роднини или съплеменници с молба за защита заради засилващата се тревога от внедряване на талибани.

"Те се чувстват в по-голяма безопасност с роднините си и съплеменниците си, а не с непознати лица. Но ние се грижим те да бъдат правилно обучени", каза източник от силите за сигурност, пожелал анонимност от съображения за сигурност. "Служителите вярват, че собствените им роднини няма да ги нападнат. Това е техен избор". Но дори обграждането с близки роднини и етнически съюзници не винаги ги предпазва. По-малкият полубрат на афганистанския президент Хамид Карзай, който е един от най-влиятелните мъже в Южен Афганистан, бе убит през юли миналата година у дома си от бодигард, на когото е имал пълно доверие.

Крайно оспорваните и разнородни политически пристрастия в една от най-бедните страни в света ще се задълбочат с приближаването на парламентарните избори през 2014 г. Все още няма ясен приемник на Карзай, на когото по конституция е забранен следващ мандат.

Като добавим и изтеглянето на чуждите войски същата година, размирната страна може да изпадне в нов кръг на кръвопролития. Начинът това да се избегне ще е предаването на контрола от коалиционните сили на афганистанските сили за сигурност, за които НАТО се надява да бъдат готови да поемат отговорността над региони в страната, където големи бунтовнически групи продължават да извършват нападения. Голямата численост на афганистанската армия и полиция обаче, които сега наброяват 250 000 души, прави невъзможно да се спре инфилтрирането.

Афганистански агенти на контраразузнаването се внедряват в полицейски и армейски части и освен това се правят по-чести проверки на биометричните данни, взети от всички кадри от афганистанските сили за сигурност, които се сравняват с тези на талибански екстремисти и поддръжници.

"Има изключителни опити на врага да проникне в редиците ни", каза афганистански служител на силите за сигурност.

Полицията вече извърши акции в провинция Херат, където 70 служители бяха арестувани за корупция, престъпна дейност и връзки с талибаните. Очаква се програмата да обхване и други провинции през следващата година, каза служителят.

Напрежението между афганистанците и западните сили се задълбочи също след убийството на 17 цивилни афганистанци, за което бе обвинен американски войник, и изгарянето на копия на свещения за мюсюлманите коран в база на НАТО.

"Чуждестранните войници ни гледат много подозрително и мислят,че всеки един от нас може да ги убие", каза войникът Рахим в Пактика.

"За това са виновни правителството и чужденците, защото позволяват на всеки да влезе в силите за сигурност, но не се интересуват откъде идват новобранците и дали те имат нещо общо с талибаните".

/По БТА/

 
САЩ и Китай правят учения за кибервойна
17.04.2012, 20:33

САЩ и Китай дискретно провеждат съвместни учения за борба с кибератаки, докато във Вашингтон се засилва гневът от мащаба и дързостта на кибернападенията срещу западни правителства и големи компании, зад които според Америка стои Пекин, пише The Guardian.

Китай многократно е отричал да има нещо общо с кибератаките и е подчертавал, че самият той е бил обект на подобни удари.

Две съвместни учения на спецове от държавния департамент, Пентагона и техни колеги от Китай са си спретнали две учения миналата година. Целта е била да предотвратят внезапна военна ескалация между двете суперсили, ако една от страните се почувства заплашена то другата.

САЩ са намерили начин да освободят част от гнева, натрупан заради кибершпионажа и кражбите в индустриален мащаб, за които Вашингтон подозира Пекин. Китай също подхожда войнствено.

"Китай е стигнал до извода, че съотношението на силите се е променило в негова полза", отбелязва Джим Луис, старши научен сътрудник и директор в Центъра за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ) във Вашингтон.

"Народноосвободителната армия е много враждебно настроена. В нея възприемат САЩ като мишена. Мислят, че САЩ са в упадък", коментират китайците в отговор.

/blitz.bg/

 
Най-мащабната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда” ще се проведе в Авиобаза Граф Игнатиево
17.04.2012, 17:11

МиГ-29Най-мащабната съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда” със състав на американските Военновъздушни сили ще се проведе в Авиобаза Граф Игнатиево, съобщи за Радио “Фокус”- Пловдив капитан Надежда Топурова, началник на секция “Връзки с обществеността и протокол” на авиобазата, домакин на тренировката. Учението ще се проведе с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано, Италия в периода 17 април – 11 май 2012 година. В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С – 27J и американски изтребители F-16, блок 40. Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС. Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав, каза кап. Топурова. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни. Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични, и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон “Елена”.

Тази година учението ще бъде най-продължително.

На 27 април 2012 г. ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. Допълнително ще бъдат оповестени гостите.

/ИА „Фокус”/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в съвместна неформална среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО
17.04.2012, 13:42

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 17 април, за Брюксел, Белгия. Той ще участва в съвместна неформална среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО.

Във връзка с предстоящата Среща на върха на Алианса в Чикаго, която ще се проведе през май 2012 г., основните теми на дискусиите ще бъдат операцията на НАТО в Афганистан, конкретни проекти от концепцията за интелигентна отбрана и перспективите пред партньорствата на Алианса.

По време на първия ден от форума ще се проведе съвместната среща на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО и заседание на Североатлантическия съвет.

Сред основните теми на обсъжданията ще бъде трансформацията на участието на международните сили за поддържане сигурността в Афганистан, профилът на мисията на НАТО след 2014 г., както и начинът на финансиране на афганистанските сили за сигурност.

Други важни теми ще бъдат определените в Стратегическата концепция мерки за осигуряване на НАТО с необходимите способности за посрещане на предизвикателствата в настоящите финансови условия, както и бъдещото засилване на мрежата от партньорства, в контекста на глобалната сигурност.

По-късно същия ден, по време работна вечеря, министрите на отбраната на Европейския съюз ще обсъдят съдържанието на посланията на ЕС към Срещата на върха на НАТО, като ще се наблегне на политическата воля за осигуряване на необходимите способности, развиването им, подобряването на синергията и избягване на дублирането на усилията между ЕС и НАТО. По време на разговоарите ще бъдат дискутирани и основните предизвикателства пред инициативата за обединяване и споделяне на способности (Pooling & Sharing).

Вторият ден на срещата ще продължи с работна сесия на министрите на външните работи на тема партньорството НАТО – Русия, и със съвместно заседание с участието на държавите с принос към ISAF, които не са членки на НАТО.

На 17 април министър Ангелов ще участва във вечеря на министрите на отбраната на Европейската народна партия, на която ще бъде обсъдена Срещата на върха на НАТО в Чикаго.

/МО/

 
МВР. Провали и възможности
17.04.2012, 12:53

Престъпността е намаляла с около 15%, според ръководството на МВР. Всъщност е необходимо да се каже, че това е намаление на регистрираната престъпност. (Трябва да призная, че тази година за пръв път при изготвяне и представяне на отчетите за работата си МВР пояснява, че става дума само за регистрираната престъпност.) С това мога да се съглася. Само че е необходимо да се направят някои уточнения.

Тъй като според различни граждански организации, експерти и представители на държавни органи, регистрираната престъпност вече около 4 години е между 20 и 50%, то намаляването й с 15% реално представлява промяна в съотношението регистрирана:латентна престъпност съответно от 20:80 (или 50:50) на 17:83 (или 42,5:57,5). Иначе казано, регистрираната престъпност днес е между 17 и 42% от престъпността в страната........... Прочети още

 
Русия ще инсталира радар за ПРО в Приднестровието
17.04.2012, 12:34

РЛС тип "Воронеж"Русия възнамерява да разположи задхоризонтална радиолокационна станция тип „Воронеж” в Приднестровието, съобщи „Независимая газета”. Новата станция, включена в системата за предупреждение за ракетно нападение, можело да бъде построена около Тираспол и ще е един от отговорите на Русия относно изграждането на ЕвроПРО и създаване на военни бази на НАТО в Румъния.

Очаква се на 18 април във Виена да се състои поредния кръг от преговори по регулиране на проблема около Приднестровието. В тях ще вземат участие Молдова, Приднестровието, Русия, Украйна и САЩ, а също така представители на ОБСЕ и ЕС. САЩ и ЕС ще бъдат със статут на наблюдатели. Властите в Украйна, Молдавия и Румъния предполагат, че една от основните теми на преговорите ще стане руската РЛС в Приднестровието.

Румънски и украински медии преди също съобщаваха за построяване на руски радар за ПРО в Приднестровието. Източник на „Независимая газета” в руското военно министерство е отрекъл тези намерения. Той съобщил, че намеренията са да се развива мрежа от подобни РЛС изключително на територията на Русия – в Ленинградска, Калининградска и Иркутска области, както и край южния руски град Армавир.

Сега Русия има достъп до стратегически радари от бившия СССР само в Габала (Азербайджан), в Ганцевичи (Белорусия) и край езерото Балхаш в Казахстан.

Официално е оповестено, че нови РЛС от ПРО ще бъдат построени в пет региона на Русия: Република Коми, Алтайския и Красноярския край, Мурманска и Омска област. Освен това Русия планира да построи три завода за производство на системи за ПВО и ПРО, които ще позволят да се ускори производството на такава техника. – Още за ПРО на Русия

/БЛИЦ/

 
Азиатското изложение за оръжия и военна техника: какво демонстрира Русия
17.04.2012, 12:27

На международното изложение за оръжия и военна техника ДСА-2012 в столицата на Малайзия руските компании демонстрират повече от 400 образци най-нова продукция с военно предназначение.

Тази година свои експонати представят повече от 700 компании от 40 страни. Най-мащабни са експозициите на Малайзия (54 компании), САЩ (40), Великобритания (30), Германия (45), Франция (30). Русия е представена от 17 отбранителни компании и предприятия, в това число такива известни производители на оръжия и военна техника, като „Уралвагонзавод” – един от най-големите световни производители на танкове. За Русия развитието на военнотехническото сътрудничество със страни от Азиатско-тихоокеанския регион е приоритет вече много години. Ето какво разказа главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Имайки предвид важността на този регион и привлекателността на редица видове руско оръжие, руската делегация на изложението в Малайзия демонстрира челни постижения на националния отбранително-промишлен комплекс. По редица програми Русия предлага на потенциалните и съществуващи партньори доста интересни неща. Преди всичко - бойна авиация. Известно е, че изтребителите Су-30 се ползват с устойчива популярност. Към други търсени видове руско оръжие може да се отнесе въоръжението за сухопътните войски, средства за противовъздушна отбрана, за бреговата охрана, бронетанкова техника, артилерийски системи, специално стрелково оръжие, униформи за специални части.

Освен многофункционалните изтребители – Су-30 и Су-35 – Русия лансира на азиатския пазар и бойните самолети от семейство „МиГ” – МиГ-29М и други, учебно-бойния самолет Як-130, хеликоптери. По-специално, през 2011 година "Рособоронекспорт" за първи път предаде на Тайланд партида хеликоптери Ми-17В-5. Сред техниката за сухопътните войски, наред с танка Т-90С и бойната машина за поддръжка на пехотата, голям интерес представляват комплексите „Хризантема”, „Корнет-Е” и „Краснопол-М2”.

Имайки предвид спецификата на страните от Азиатско-тихоокеанския регион, имащи дълга брегова линия, за тях особен интерес представляват различните видове военноморска техника. Русия демонстрира корабите „Торнадо” и „Гепард”, катерите „Мираж”,”Мангуст”, „Мурена-Е”, подводница от проекта „Амур-1650”.

Съгласно оценки на специалисти, руските отбранителни компании имат сериозни износни перспективи в Бангладеш, Мянма и Бруней, където се предполага модернизиране на националните армии. – Още руски ВПК

/ruvr.ru/

 
Румъния купува F-16 от Португалия или Холандия до края на годината?
17.04.2012, 10:15

Ф-16Според материал от румънската агенция Медиафакс правителството се е насочило към закупуване на самолети втора ръка F-16 от Португалия или Холандия, защото чисто нов европейски изтребител излиза много скъпо.

Това съобщи зам.-шефът на Комисията по отбрана от камарата на депутатите - Джордж Скутару. Той посочи и откъде точно Румъния ще търси изтребители - от Холандия или Португалия, като се надява всичко да се реши до края на 2012 г.

Скутару заяви още: "Румъния трябва да избере между решението да закупи евтин F-16 втора ръка, който в момента ни предлагат Холандия и Португалия или пък нов F16, но чиито разходи надвишават финансовите възможности на настоящото правителство".

Депутатът от либералната партия каза, че на следващото заседание на правителството трябва да се даде ясен отговор на румънската армия за решението им. "Ако правителството не реши този проблем в най-близко време и отложи изборът си за 2013 г. то това ще има сериозни последици за националната сигурност", продължи Скутару.

Той напомни, че ресурса на техните МиГ-21 Lancer ще бъде изчерпан до 2 години, а това е сериозна пречка пред опазването на източната граница на ЕС. Тогава Румъния ще трябва да плаща скъпо на НАТО за охрана на въдушната си граница с чужди самолети. "Тези пари могат да бъдат дадени за F-16 втора ръка, вместо за охрана на нашето небе. Това ще постави историята на румънската армия в унизително положение. За това призовавам и решителната намеса на президента Бъсеску в избора ни за изтребител", каза още Скутару.

Той напомни, че още през 2009 г. Комисията по отбрана е препоръчала на правителството да избере употребявани F-16, с цел след 15 години да бъдат придобити модерни F-35. Скутару добави, че министърът на финансите Богдан Драгой е наясно с важната тема, защото той участва и като държавен секретар на всички заседания на Междуведомствената работна група по избор на многоцелеви самолет.

/Pan.bg/

 
Украйна ще получи от НАТО 25 млн евро за утилизация на оръжия
17.04.2012, 10:10

Утре, 18 април, в Киев се планира да бъде подписано рамково тристранно споразумение между агенцията на НАТО за техническо обслужване и снабдяване (NAMSA), МО на Украйна и украински компании за утилизация на боеприпаси, леки въоръжения и стрелково оръжие.

Това съглашение ще бъде подписано в рамките на реализирането на втория етап на съответния проект, съобщават от мисията на Украйна в НАТО.

В рамките на втория етап се планира утилизирането на 76 хиляди тона боеприпаси (в т.ч. 3 млн. единици противопехотни мини) и 366 хиляди единици леко стрелково оръжие, непригодно за използване и опасно за съхранение.

Ориентировъчната стойност на работите е около 25 млн евро, а срокът за изпълнение - 3-4 години.

 
Експерти: Новият изтребител да е от европейски производител
17.04.2012, 09:31

МиГ-21Днес, както няколко пъти в годините назад, се налага възраждане на българската военна авиация. Това е един от изводите на проведената през миналата седмица Международна научна конференция „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите”.

Той бе формулиран от ръководителя на форума почетният председател на фондация „Български ВВС”, бивш началник на ГЩ на БА и командващ Военновъздушните ни сили генерал от резерва Михо Михов. Според него военната ни авиация претърпя доста трансформации, за да се съхрани подготовката на летателния и техническия състав........... Прочети още

 
Изтегляме се до 2014 г.
17.04.2012, 09:00

Българската армия ще се изтегли от Афганистан до края на 2014 г. Това предвижда одобрената от военното министерство стратегия. До края на 2012 г. ще бъдат върнати двата медицински екипа от болницата в Херат.

В началото на 2013 г. ще се изтегли ротата, която охранява външния периметър на летището в Кабул. До края на 2014 г. от Афганистан ще си тръгне ротата - близо 600 рейнджъри, които охраняват летището в Кандахар. След 2014 г. в близкоизточната страна ще останат само инструкторите от т.нар. тимове за менторинг и връзка с афганистанската армия. Като състав те няма да се увеличават.

/в-к Стандарт/

 
Лекия ударен китайски вертолет Z-19 (WZ-19) на HAMC в Харбин
17.04.2012, 08:36

Z-19 В Интернет се появи поредната порция снимки на лекия ударен китайски вертолет Z-19 (WZ-19) на Harbin Aircraft Manufacturing Corporation (HAMC) в Харбин. Той е създаден на базата на  Z-9 - Z-9WA и вероятно ще има същото въоръжение.

Проектът ще се предлага, като евтина алтернатива на Z-10 (WZ-10) на Changhe Aircraft Industries Corporation за клиенти с по-ограничени възможности.

/aeronews.alle.bg/

 
Карзай критикува Афганистан и НАТО, че не са успели да предотвратят атаките на талибаните
17.04.2012, 08:09

Хамид Карзай Афганистанският президент Хамид Карзай заяви вчера, че талибанските атаки са показали „неуспеха” на афганистанските разузнавателни служби и по-специално на НАТО, след като тежките схватки между силите за сигурност и екстремисти приключиха след 18 часа, пише британският в. „Индипендънт”.

Сблъсъците, които започнаха в средата на деня в неделя, блокираха централната част на Кабул през нощта, с големи експлозии и престрелки.

„Фактът, че терористите са могли да влязат в Кабул и други провинции е неуспех на разузнавателните служби, и по-специално, за НАТО”, гласи съобщение от кабинета на Карзай.

Броят на загиналите е нисък, като се има предвид мащаба на нападението, но подчертава възможностите на екстремистите да организират удари срещу важни цели в сърцето на града, дори след повече от 10 години война.

Същевременно премиерът на Австралия Джулия Гилар обяви, че военнослужещите на страната ще бъдат изтеглени от Афганистан в средата на 2013 година, една година по-рано от планираното, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Премиерът посочи, че изтеглянето ще започне, след като президентът на Афганистан Хамид Карзай обяви, че афганистанските сили ще поемат отговорността за сигурността в провинция Урузган, където са разположени 1550 австралийски военнослужещи. Очаква се изтеглянето да продължи между 12 и 18 месеца.

Австралийският премиер заяви, че ще поиска международна подкрепа за решението си по време на срещата на НАТО, която ще се проведе през май в Чикаго.  Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 

 
Програма ПАК ФА
16.04.2012, 22:27

ПАК ФАКратък преглед на програмата

1999 година обявяване на начало на разработките на изтребител пето поколение

2001 година обявяване на нуждите от 300 до 600 машини за руските ВВС от този тип

2002 година - ПАК ФА на Сухой е обявен за победител в конкурса и обявява, че ще построи 1000 самолета

2003 година - старт на изследванията

2003 година предложение към Индия да се включи в създаването на самолета

2004 година стартира проект "Демон" за създаване на двигател с тяга 14000-14500 килограма за самолети Сухой;

2005 година обявено е, че ще бъде създаден двигател втора фаза "изделие 117" с тяга 15300-15500 килограма

април 2009 година предаден е първият прототип за статични изпитания в Жуковски

7 ноември 2009?!- старт на летните изпитания

22 декември 2009 година?! - "първи рулежки"

29 януари 2010 година – първи полет на първи полет на първия летящ  Т-50-1

8 април 2010 година - Т-50-1 и натуралния стенд са доставени на Жуковски

3 март 2011 година – първи полет на втория летящ прототип Т-50-2

9 март 2011 година – първи полет свръхзвукова скорост Т-50-1

3 април 2011 година- на Жуковски е доставен прототип Т-50-2

10 август 2011 година - на Жуковски започва полети оборудван с нови системи Т-50-2

3 ноември 2011 година – 100-ен полет прототип Т-50-2

22 ноември 2011 година – първи полет на прототип Т-50-3

28 декември 2011 година - прехвърляне на Т-50-3 на Жуковски

11 януари 2012 година начало на работите по монтиране на някои системи на Т-50-3

.................2012 година - първи полет на прототип Т-50-3 на Жуковски

.................2012 година - първи полет на прототип Т-50-4

.................2013 година - първи полет на прототип Т-50-5

.................2013 година - първи полет на прототип Т-50-6

.................2013 година - предаване на самолет в Ахтубинск начало на държавните изпитания

.................2016 година- предаване на самолет на авиабаза Дземги

На 3 ноември 2011 година Михаил Погосян, шеф на ОАК направи изявление, че са направени 100 полета по програмата с обща продължителност 120 часа.

На 22 февруари 2012 година генерал Зелин обяви, че ще бъдат построени 14 прототипа на Т-50. Той не даде никакви разяснения. Очевидно руснаците минават към американската схема. Произвеждат се 3-4 прототипа първият за статични изпитания, натуралния стенд и два летящи Т-50-1 и Т-50-2. След което се пуска изпитателна серия от 10 машини. Те плюс двата летящи прототипа се подлагат на основните изпитания.

Забележка:

При Т-50-3 са забелязани допълнителни отвори около киловете за подвеждане на въздух към двигателя. Възможно е тези отвори да са за охлаждане на двигателя, но е може и да се пробва намаляване на излъчването чрез добавяне на студен въздух. – Още за ПАК ФА

/aeronews.alle.bg/

 
„Агни-5” ще нареди Индия до Русия и САЩ
16.04.2012, 22:00

Подготовката за изстрелването на новата индийска междуконтинентална балистична ракета „Агни-5” от полигона на остров Уилер в Бенгалския залив е почти завършена, нейното изпитание е насрочено за 18 април.

Индийските военни казват, че в случай на успешно изстрелване Индия ще се нареди в една редица с Русия, САЩ и Китай, които вече имат такива ракети.

„Агни-5” тежи 50 тона, дължината й е 17,5 метра, диаметърът й е 2 метра. Максималната далечина на полета й е 5.000 километра. Ракетата е способна да носи ядрен заряд с тегло до един тон. – Още индийски ракети

 
Сътрудничеството на НАТО и Русия
16.04.2012, 21:56

Русия и НАТО постигнаха реален прогрес по редица насоки на сътрудничеството, каза официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунджеску.

„Имаме много сфери, където споделяме интересите си в областта на безопасността. Сред тях е транзитът на невоенни товари за силите на НАТО в Афганистан, вече стартиралият проект за подготовка на афганистански специалисти за обслужване на хеликоптерната техника и център за обучаване на антинаркотични кадри за Афганистан в Русия – каза тя.  – Тук спадат и целият спектър съвместни действия на Русия и НАТО в борбата с тероризма и пиратството”.

 
Компанията „Гудрич” получи контракт за доставка на ВВС на Саудитска Арабия на разузнавателни контейнери
16.04.2012, 20:13

разузнавателен контейнер DB-110 Компанията „Гудрич” получи контракт на стойност 183 млн долара за доставка на ВВС на Саудитска Арабия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на 10 разузнавателни контейнери DB-110, съобщава пресслужбата на МО на САЩ. Контейнерите са предназначени за модернизираните изтребители F-15.

САЩ започнаха реализацията на програмата за модернизация на намиращите се на въоръжение във ВВС на Саудитска Арабия самолети F-15S до версията F-15SA в началото на тази година. Планирано е всички работи по контракта да бъдат изпълнени до средата на 2022 година.

Контрактът е подписан в рамките на отправеното от Саудитска Арабия през декември 2010 година запитване за доставка на американско въоръжение на стойност около 60 милиарда долара, които включват покупката на 84 нови изтребителя F-15SA, 70 ударни вертолета AH-64D «блок-3» «Апач», 72 многоцелеви вертолета UH-60M «Блек Хоук», 12 леки вертолета MD-530F, боеприпаси, комуникационни средства и друго оборудване.

Общата стойност на поисканите за доставка 84 нови F-15SA и модернизацията на 70-те намиращи се на въоръжение самолети F-15S, а също и продажба на съпътващите системи и въоръжения за тях се оценява на 29,432 млрд долара.

 
Космодрум „Източен” – първият пилотиран старт през 2018
16.04.2012, 19:37

Новият руски космодрум в Далечния Изток – „Източен” – ще бъде построен през 2015 година, обеща вицепремиерът Дмитрий Рогозин на тази седмица. Пилотираните полети ще започнат от 2018 година, но към проекта на бъдещия космодрум има и много въпроси.

Засега на мястото на бъдещия космодрум има само тайга. Ситуацията с инфраструктурата все пак е по-добра, отколкото можеше да бъде – наблизо са разположени обекти на съществувалата до 90-те години ракетна дивизия, използвани по-късно при създаването на космодрума „Свободни”. Историята на „Свободни” не бе сполучлива. За периода 1997-2006 (докато той съществуваше) от там са изстреляни само пет леки ракети „Старт” (преоборудвани „Топола”). В средата на 2000-те космодрумът бе затворен като неефикасен. Но идеята за създаване на нова „врата за космоса” в Далечния Изток не беше погребана. През 2007 година на фона на икономическото съживяване стана дума за бъдещия космодрум „Източен”. Той следва да се намира недалеч от затворения „Свободни”. Сроковете са доста кратки, особено ако се има предвид, че от „Източен” ще се изстрелват не ракети „Старт”. Новият космодрум ще се нуждае и от първокласно летище, способно да приема свръхтежките военнотранспортни самолети „Руслан” с блокове на бъдещите ракети-носители.

Сега основната част от руската космическа програма, както и солидно количество комерчески изстрелвания, осигурява "Байконур" – първият и най-голям космодрум в света, оказал се след 1991 година на територията на Казахстан. В близко бъдеще ще нарасне ролята на „Плесецк” в Архангелска област. При това потенциалът на двата космодрума съвсем не е изчерпан: от тях в съветски времена са изстрелвали сумарно до 90-100 ракети годишно.

Днес броят изстрелвания от тях може да се увеличи минимум 1,5 пъти. Следователно смисълът от новия космодрум в Далечния Изток не е в „разтоварването” на съществуващите площадки.

По-скоро, работата е там, че "Байконур" иска солидни пари за арендуване, а отношенията между Русия и Казахстан от време на време се влошават от възникващите проблеми след неуспешни изстрелвания.

Друга причина е желанието да се „натовари” този регион, като се увеличи броя работни места, особено научни и високо платени. Това неизбежно ще осигури увеличаване на работните места и в сферата на услугите, а и общо икономическо съживяване. Наред с това, решаването на тази задача би могло да се реализира и по друг начин, освен чрез изграждане на космодрум. Впрочем, кои аргументи в резултат ще бъдат най-убедителни, ще стане ясно съвсем скоро. – Още руски космодруми

/ruvr.ru/

 
Военни учения на Филипините и САЩ
16.04.2012, 19:27

В Южнокитайско море днес започнаха съвместни военни учения на Филипините и САЩ в които ще участват около 7000 военнослужещи. Част от маневрите ще минат наблизо до територия, оспорвана от Филипините и Китай.

Военните от Филипините окачествиха маневрите със САЩ като „своевременна мярка, която ще е в полза и за двете страни”.

Филипините започнаха да нарастват военната си мощ и се стремят към по-тясно сътрудничество с Вашингтон след като отношенията им с Китай станаха напрегнати.

 
Определиха имената на следващите пет подводници тип „Вирджиния”
16.04.2012, 18:52

ВМС на САЩ определиха имената на следващите пет нови атомни подводници тип „Вирджиния”. Според сайта на Пентагона, субмарината SSN 786 ще се нарича "Илинойс", 787 - "Вашингтон", 788 - "Колорадо", 789 - "Индиана", а SSN 790 - "Южна Дакота".

В сайта на военното ведомство се отбелязва, че на имената на петте щата (формално, Вашингтон се смята столичен окръг) кораби не са били наричани вече 49 години. Най-съвременния от тях – линейния кораб "Индиана" – е бил сдаден за вторични суровини през 1963 година.

В момента на въоръжение американските ВМС имат осем подводници тип "Вирджиния". През април се очаква въвеждането в експлоатация на деветата субмарина - SSN 782 "Мисисипи". Общо е планирано строителството на 30 подводници от този тип.

Подводниците тип "Вирджиния" имат водоизместимост 7800 тона, дължина 114,9 метра и са способни да развиват скорост до 34 възла. Пределната дълбочина на потапяне е 488 метра. Екипажът се състои от 134 човека, включително 14 офицери. Въоръжението на подводницата включва четири торпедни апарата и 12 вертикални пускови установки за крилати ракети "Томахоук". – Още за подводниците тип „Вирджиния”

 
Унгария не може да продаде снетите от въоръжение МиГ-29
16.04.2012, 17:57

МиГ-29Военното ведомство на Унгария препоръча на националната компания за управление на активите MNV (Hungarian National Asset Management Company) да предложи 24 снети от въоръжение изтребителя МиГ-29 на публичен търг без да бъде обявена минимална начална цена, съобщава вестник „Непсабадшаг”.

Министерството на отбраната е предложило тази процедура след наскоро проведен тендер за продажба на 8 самолета МиГ-29.

За покупка на самолетите на минимална цена от 3,5 млрд форинта са постъпили осем предложения, които са били признати за недействителни. Продадени са били все пак двадесет резервни двигатели за МиГ-29.

В същото време изданието отбелязва, че продажбата на МиГ-29 трябва да бъде одобрена от Русия, което може да доведе до невъзможност за доставка на самолетите на редица държави по политически мотиви. – Още за МиГ-29

 
Български войници убиха афганец, за да останат живи
16.04.2012, 15:32

Афганистански войник в базата в Кандахар е застрелян от български войници, след като откри огън по тях. Това съобщи афганистански военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителна вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар.

Нападателят бил от северната провинция Тахар. Говорител на коалиционните сили – американският майор Джейсън Уагонър потвърди, че е имало инцидент, като подчерта, че няма убити войници от НАТО.

/blitz.bg/

 
ТРДДФ АЛ-41Ф (Изделие 117)
16.04.2012, 15:27

ТРДДФ АЛ-41Ф Под името ТРДДФ АЛ-41Ф (Изделие 117) е известен на широката публика двигателят на "Т-50". Всъщност разликите с ТРДДФ АЛ-41Ф-1С (Изделие 117С) са твърде малки. Самото им име дава информация, че от завода производител ги смятат за две модификации на един двигател. Ако трябва да бъдем още по-точни в заводите се говори за серия. Първо се добавя серия 1 при пускане на двигателя на конвейера в завода производител. Ако се явят нови модификации на тази серия, тя автоматично става 10, а следващата 12 и т. н. При съществени разлики за модификации се пуска втора серия, съответно 2 или 20. Предполага се, че основен двигател на "Т-50" ще бъде АЛ-41Ф серия 3 или 30. За нея е известно, че трябва да постигне тяга от 18 000 килограма на форсаж и 11500 без форсаж. За сравнение АЛ-21Ф серия 3 имаше тяга също 11500, но на форсаж и доста по-голяма дължина.

АЛ-41Ф-1С (Изделие 117С) е вече в серийно производство. Първите два двигателя бяха предадени през юни 2010 година и с тях лети първият сериен Су-35С-1. За завода те са вече АЛ-41Ф серия 1.

Според информация от ОДК от изделие АЛ-41Ф (Изделие 117) са произведени 16 двигателя към 1 ноември 2011 година. За заводски и държавни изпитания на двигателя са използвани 6, а останалите 10 са били монтирани на Су-35 борд 710 и 4 бордове от Т-50-1 до Т-50-4 и натуралния стенд. От края на миналата година в завода са пуснати за изработка части за нова серия от 18 двигателя. Те са останалите за 8 машини от пробната серия. Вероятно с нея ще стартира и серийното производство. Първите двигатели АЛ-41Ф серия 2 се очакват през това лято. Вероятно те ще бъдат монтирани на Т-50-5. Двигателите от тази серия вече ще са с проектните 15500 килограма тяга и по-голяма издръжливост. – Още авиационни двигатели

/aeronews.alle.bg/

 
Тленните останки на унгарски войници бяха препогребани край Воронеж
16.04.2012, 15:20

Във Воронежка област (на юг от Москва) под звуците на националния химн на Унгария и оръдейни залпове били препогребани тленните останки на загиналите по време на „воронежкото бедствие”.

Така самите унгарци наричат най-голямата военна катастрофа в историята на своята армия през годините на Втората световна война.

През януари 1943 година Унгария загуби край Воронеж половината от своята армия – 80 хиляди убити, 60 хиляди ранени.

На церемонията по препогребването министърът на отбраната на Унгария Чаба Хенде е изразил благодарност на Русия и на руския народ, „в сърцето на които се намерило място и за унгарските войници”.

 
Украйна достави на ВВС на Ирак трети Ан-32Б
16.04.2012, 15:14

Ан-32БВВС на Ирак получи третият от общо 6 военнотранспортни самолета Ан-32Б, които са изработени в Украйна.

Първите 2 самолета бяха получени през ноември и декември 2011 г., а останалите 3 машини ще пристигнат до края на тази година.

Договорът бе подписан през 2009 г. като е на обща сума от 550 млн. долара.

Освен украински самолети Ирак са подписали контракт и за доставка на БТР-и от същата държава. Първите 26 машини пристигнаха през март 2011 г., а останалите 62 броя трябва да бъдат доставени до месец.

/Pan.bg/

 
Утре започва "Тракийска звезда 2012", в Пловдив пристигат военнослужещи от 435 ескадрила от авиобаза Рамщайн
16.04.2012, 15:08

МиГ-29Утре започва съвместната българо-американска летателна тренировка "Тракийска звезда 2012". В периода от 17 април до 11 май 2012 г. в нея ще участват екипажи на Военновъздушните сили на САЩ в Европа с F-16 и екипажи от българските Военновъздушни сили със самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, както и формирования от зенитно-ракетните войски от състава на българските ВВС.

Междувременно в Пловдив вече пристигнаха инженери и техници от 435 ескадрила (435th Construction and Training Squadron) от авиобаза Рамщайн. Те са настанени в Новотел-Пловдив. Преди няколко дни ръководството на авиобаза Рамщайн съобщи, че след катастрофа е починал Н.Е.Смит, военнослужещ от 435 ескадрила, който е трябвало да пристигне в България за съвместната тренировка "Тракийска звезда 2012" в началото на април. Инцидентът е станал на 31 март, а няколко дни по-късно 21-годишния Смит е починал в болница от раните си.

/Pan.bg/

 
Индонезия смята да произвежда китайски ПКР C-705
16.04.2012, 09:30

ПКР С-705Индонезия планира да създаде в страната предприятие за производство на китайски противокорабни ракети C-705.

Според информация на агенция „Антара”, въпросът за предаване на Индонезия на ракетни технологии е бил един от основните по време на състоялата се в края на февруари визита в КНР на индонезийска военна делегация, оглавяване от министъра на отбраната Пурном Юсгиантор.

Шефът на индонезийското военно ведомство е заявил, че обсъждането на тези въпроси продължава.

За сега не е известно, дали ПКР C-705 ще се произвежда съвместно от двете страни или ще се сглобява в Индонезия по лиценз, а също и в какъв обем Китай ще предаде технологията за производство на C-705.

ПКР C-705 е разработена от Китайската аерокосмическа корпорация (CASIC), а се предлага на пазара от Китайската експортна корпорация (CPMIEC - China Precision Machinery Import-Export Corporation).

Далечината на поразяване на цели от ПКР C-705 е до 140 км. С ракетата могат да бъдат въоръжени индонезийските ракетни катери проект KCR-40 (Kapal Cepat Rudal).

Освен това, предвижда се индонезийските военни кораби да бъдат въоръжени и с китайските ПКР C-802.

 
Русия ще създаде в Арктика 20 гранични застави
16.04.2012, 09:07

Русия има намерение да създаде в Арктика 20 гранични застави за контрол на  северната граница и Северния морски път, съобщи ръководителят на Граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия Владимир Проничев.

Според него сега северното стратегическо направление „е оголено във въздушно отношение”. Така например, от средната част на Северния морски път около 2,5 хиляди км. въобще не се контролират от радиолокационни средства.

Според Проничев, на заставите ще дежурят по 15-20 граничари: те ще следят за обстановката в Арктика и ще оказват помощ на търпящите бедствие в арктическите води и ледове.

 
Военен парад в Пхенян в чест на 100-годишнината на Ким Ир Сен
16.04.2012, 08:57

На 15 април 2012 година в столицата на Корейската народно демократична република Пхенян се състоя голям военен парад.

На парада са демонстрирани редица нови образци на въоръжения разработени и произведени в КНДР, включително и мобилните балистични ракети със среден обсег на действие КN-08, безпилотни летателни апарати и др. – Виж снимки от парада:   – 1,   2

 
На Фокус: Камилите в Българската армия по време на Балканската война (1912 – 1913 г.)

Хайде бе, сега и камили! – ще възкликне някой преди да е погледнал внимателно снимката. А те – камилите, се виждат много добре и само една от тях не е на фокус! Не става въпрос за фотомонтаж, а за автентична фотография, направена на Чаталджанските позиции, заети от воините на 17-и пехотен Доростолски полк. Снимката не е направена като спомен от някаква атракция, защото камилите не са част от пътуващ цирк, а част от пътуващия обоз на български пехотен полк. Те са добре натоварени с войсково имущество и послушно са застанали пред обектива зад офицерите, подофицерите и войниците. Случайно или не, но в ляво, при внимателно вглеждане в кадъра, ще видим и две магарета със самари, върху които също има товар. На практика, това е снимка от обоза на полка, който носи на гърба на камили и на магарета товар, необходим за бойците на Чаталджанските позиции.

Разбира се, няма да изяждаме хляба на българските военни историци, които изследват тиловото осигуряване на нашата армия по време на Балканската война (1912 – 1913 г.). Напротив! Искаме да направим този хляб още по-вкусен. А защо поместваме тази фотография именно в „Морски вестник”? Защото снимката се съхранява в Държавния архив на морската ни столица, в личния фонд на един варненец, който свързва името си и с регионалния печат, в това число и с морския периодичен печат – Боян Тодоров Станчев (фонд 762К). И не на последно място – защото отбелязването на 100-годишнината от Балканската война не бива да ни дели на морски, сухопътни и други. Паметта на загиналите български воини за свободата на Отечеството ни задължава да мислим именно по този начин.

/в-к Морски вестник, снимката е от фонд 762К на Държавен архив – Варна/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}