Военна информация

Архив - от 1 до 15 април
 

 
Швеция въвежда задължителна военна служба
15.04.2017, 21:38
Седем години след като отмени системата за всеобща военна повинност, Швеция отново я въвежда.Т ова се прави заради влошаването на международната ситуация в Европа, която застрашава мирът, както и покрай проблеми с комплектуването на армията с персонал.
"Руското незаконно анексиране на Крим, конфликтът в Украйна и увеличената военна активност в нашия регион са част от причините за повторното въвеждане на задължителна военна служба", заявяват официални лица.
През последното десетилетие страната, която е с постоянен неутралитет, значително намали разходите си за армията и драстично числеността й. Ориентирът беше поставен към операции за поддържане на стабилността по света (без да е член на НАТО, страната има своя част в Афганистан).
Същевременно Швеция сключи споразумения за широко военно сътрудничество с ЕС, НАТО, Дания, САЩ, Великобритания. От 17% преди сега над една трета от населението одобрява евентуално присъединяване към НАТО, към една трета сап ротив, а останалите не са си изградили мнение, сочат социологическите проучвания.
От 2015 г. страната изпълнява 5-годишна програма за увеличаване на разходите за сигурност и превъоръжаване и възобнови някои постоянни гарнизони.
Сега армията й е 29 750 души (2016 г.)
Източник: http://frognews.bg/
 
В Полша войниците на НАТО ще трябва да работят с армия, преживяваща сътресения
15.04.2017, 19:18
Уволняване и оттегляне на генерали, критикувана реформа… Полша отбелязва тържествено тази седмица разполагането на нейна територия на натовски сили, но спорни промени в собствената й отбрана тревожат анализаторите.
Четири многонационални батальона на НАТО и американска бронетанкова бригада се разполагат по източния фланг на алианса, между балтийските страни, Полша, Румъния, България и Унгария, в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 г........Прочети още
 
Войната в Източна Украйна навлиза в четвъртата си година, без никакви перспективи за мир
15.04.2017, 19:14
Украйна навлиза днес в четвъртата година от кървавия конфликт с проруските бунтовници на изток, който с няколко поредни мирни споразумения и спирания на огъня се превърна в замразен конфликт без перспектива за уреждане на хоризонта.
От април 2014 г. конфликтът отне живота на над 10 000 души. Никой в Украйна не можеше да си представи такъв голям брой човешки жертви, когато проевропейският бунт на Майдана доведе до свалянето на проруския президент Виктор Янукович........Прочети още
 
Руската военна хиперзвукова ракета "Циркон" достигна 8 пъти скоростта на звука
15.04.2017, 15:03
Новата руска хиперзвукова военна ракета „Циркон“ (3М22) е достигнала при изпитания скорост, превишаваща 8 пъти скоростта на звука, информира ТАСС, като се позовава на източник от военно-промишления комплекс. През тази година ракетата преминава през държавни тестове. Официално потвърждение на тази новина няма, уточнява агенцията.
„В хода на тестовете бе потвърдено, че скоростта на ракетата достига 8 МАХ“, заявил източникът, без да уточни кога и на каква платформа е било проведено изстрелването. Ракетите „Циркон“ може да бъдат изстрелвани от универсалните установки 3С14, които се използват за ракетите „Калибър“ и „Оникс“, заявил още източникът. След като бъде приета на въоръжение ракетата трябва да попълни боекомплектите на тежките атомни ракетни крайцери "Пьотр Великий" и "Адмирал Нахимов".
„Циркон“, според откритите данни, има далекобойност около 400 км. Досега максималната и скорост е сочена като 4-6 МАХ, уточнява ТАСС. Над 5,5 МАХ се приема, че става дума за хиперзвукова скорост. 8 МАХ означава 9878 км/ч.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Извънредно! САЩ изпревариха КНДР и тестваха модифицираната атомна бомба B61-12 от стратегическата ядрена триада
15.04.2017, 12:53
Националното управление по ядрена безопасност към Министерството на енергетиката на САЩ и американските военновъздушни сили (ВСС) са провели изпитание с модифицирана атомна бомба B61. Това са съобщили в четвъртък от базата на ВСС на САЩ в базата Кертлънд, Ню Мексико, пише ТАСС. Както уточниха от пресслужбата на военния обект, на 15 март е проведено изпитание на бойния заряд B61-12 без ядрена бойна част, който бил пуснат на полигон в щата Невада с изтребител-бомбардировач F-16.
Тестът е проведен в рамките на програмата за удължаване на живота на B61 чрез модернизиране на ядрените и неядрените неговите компоненти като същевременно се подобрява нейната безопасност и надеждност на системите за сигурност. Както пояснява командирът на базата, това е било „първо изпитание на B61-12 с F-16”.
Бомбата B61-12 осигурява въздушната боеспособност на САЩ в стратегическа ядрена триада, тя е и бъдещето на бомбардировачите с двойно предназначение в операциите на НАТО”, подчертава в своето изявление представител на Центъра за ядрени оръжия на ВСС в САЩ Пол Вод. По думите му, B61-12 е подходяща за устройството на самолетите B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 и PA-200. „Бомбата B61 съществува в следните модификации: B61-3, -4, -7, -10 и -11. Промяната на първите четири от тях в рамките на Програмата за модернизация е, за да се постигне едно – B61- 21. Тя се отличава от своите предшественици в частност с липсата на парашут и наличието на опашка със система за ориентиране, което повишава точността на бомбата. Програмата за модернизация на американските атомни бомби B61 струва 9,6 милиарда долара. Основната стойност на модификацията на B61-12 е равна на 7,605 милиарда долара, нейната обща стойност така става 8,253 милиарда долара. Това е първата американска високоточна бомба. След като бъде хвърлена от самолета тя може да бъде насочвана от спътник и радиусът на грешката ѝ е едва 30 метра.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Военните моряци проведоха благотворителен базар „Великден за всички”
15.04.2017, 11:40
В навечерието на един от най-светлите християнски празници в Пункт за базиране Варна се проведе благотворителен базар под надслов „Великден за всички”, съобщават от ВМС.
Каузата, която събра в спортната зала на формированието военнослужещи и цивилни служители от военни формирования от Варненския гарнизон, кметове и заместник кметове на райони от град Варна, представители на местната власт и приятели на Пункт за базиране Варна бе да бъде оказана подкрепа на децата на техни колеги военнослужещи в неравностойно положение.
Присъстващите бяха поздравени от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, Областния управител на област с административен център Варна господин Тодор Йотов, отец Георги от Варненската и Великопреславска митрополия, заместник-кмета на община Варна господин Коста Базитов и госпожа Надка Никова от кметството на село Сушица. Представители на танцов клуб „Фолклорни ритми” и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” изнесоха кратка артистична програма, след което домакинът на събитието капитан I ранг Георги Георгиев обяви базара за открит.
Щандовете на благотворителния базар „Великден за всички” бяха отрупани с ръчно изработени сувенири, уникати и вкусни кулинарни творения на съмишленици от военни формирования от Варненския гарнизон и дългогодишните приятели на Пункт за базиране Варна от с. Сушица. Събраните средства в размер на 3223,69 лв. ще бъдат разпределени и преведени по сметките на осем нуждаещи се деца. Организаторите благодарят на всички за проявеното старание и солидарност! - (видео)
 
Пхенян извади ракетите и се закани да нанесе удар със "справедливо ядрено оръжие"
15.04.2017, 08:46

КНДР ще отговори с ядрен удар на ядрена война, провокирана от САЩ. Това заяви, обръщайки се към участниците в парада, посветен на 105-годишнината от рождението на Ким Ир Сен - основател на държавата и дядо на днешния лидер, вецемаршалът от Корейската народна армия и член на Националния съвет за отбрана Чхве Рьон Хе. Парадът приема лидерът на КНДР Ким Чен Ун. - (видео)

Вицемаршалът заяви, че "справедливото ядрено оръжие ще размаже американското", предава агенция Kyodo, която отразява директно парада в тези минути. В Пхенян специално за събитието са поканени 200 чуждестранни журналисти. Обикновено на парада КНДР демонстрира военната си мощ. Сега дефилират няколко вида балистични ракети, включително междуконтинентални и нова балистична ракета за подводниците БРПЛ KN-15 "Пукиксон-2". Според в. Nikkei, цитиран от ТАСС, сред въоръженията, представени на парада, са и нови модификации на РСЗО. Традиционно след парада се провеждат и демонстрации с новите въоръжения. Преди година, на 15 април беше извършен първия пуск на балистичната ракета със среден обсег "Мусудан", а година преди това беше осъществен петия ядрен опит. Наблюдатели не изключват провеждането на шести ядрен опит днес, заради което през последните дни напрежението около Корейския полуостров нарасна критично.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Дания ще засили армията си като част от ангажиментите си спрямо НАТО
15.04.2017, 08:30
Министърът на отбраната на Дания Клаус Хьорт Фредериксен съобщи, че правителството на страната иска да засили готовността на армията в случай на конфликт. Той посочи, че едно от предложенията е да се увеличи броят на мъжете и жените, набирани за военна служба, пише The Daily Express.
„Бих искал да видя повече наборна служба. Смятам, че това би било своевременна дискусия“, заяви Фредериксен. Министърът също така съобщи, че има „големи пропуски“ в отбраната на НАТО в Балтийско море и добави, че в момента Русия е най-голямата заплаха пред Дания.
Предупрежденията за състоянието на отбраната на НАТО в Балтийско море идват, след като в сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп отстъпи от предишното си мнение, че Алиансът е изживял времето си.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия опроверга информацията за доставка на десет бомбардировача Су-24 за Сирия
15.04.2017, 08:25
Говорителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Мария Воробьова заяви в петък, че информацията, че Русия е доставила десет бомбардировачи Су-24 за Сирия не съответства на действителността, предава РИА Новости.
„Информацията за доставка през април 2017 г. на самолети Су-24 за Сирия не съответства на действителността“, каза Воробьова.
По-рано интернет порталът Arabaian Aerospace съобщи, че сирийските военновъздушни сили са получили от Русия десет модернизирани бомбардировачи Су-24.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ ще изпратят изтребители F-35 в Европа за тренировки
15.04.2017, 08:18

Многоцелеви изтребители F-35A от състава на ВВС на САЩ ще бъдат пребазирани в Европа този уикенд, като това ще бъде и първото им прехвърляне зад граница. Според официалното съобщение на Пентагона става въпрос за малък брой изтребители, които ще тренират заедно със съюзници от НАТО.
Пребазираните изтребители F-35A ще бъдат от състава на 388-мо изтребително крило базирана в Хил, Юта. По неофициална информация ще става въпрос за осем изтребителя.
Изтребителите ще останат няколко седмици в Европа и ще тренират заедно с други бойни самолети от състава на ВВС на САЩ и изтребители от НАТО. Смята се, че първата база в която ще бъдат разположени самолетите е Лейкънхийд във Великобритания, а следващите им спирки ще бъдат обявени отделно.
Пребазирането на F-35A в Европа не е изненадващо. Когато през август миналата година типът бе обявен за частично боеготов във ВВС на САЩ, бе заявено че в рамките на следващите 18 месеца ще има задгранични командировки с него в Европа, Азия и при необходимост – в Близкия изток. След 2020 г. първата редова ескадрила от състава на ВВС на САЩ в Европа ще получи F-35A.
Това не е първата задгранична командировка на F-35 от състава на въоръжените сили на САЩ. През януари 2017 г. F-35B от състава на 121-ва ескадрила на Морската пехота бяха прехвърлени в Япония. - Още за F-35

 

 
Корабен отряд от Балтийския флот на РФ излезе в Северния Атлантически океан
14.04.2017, 22:57
Корветите "Бойкий" 532, "Сообразительный" 531 (и двете проект 20380), морския буксир МВ-123 проект 02980 и танкера "Кола" проект 160 от състава на корабния отряд на Балтийския флот излязоха в Северния Атлантически океан, съобщи официалния представител на флота Роман Мартов за ТАСС в петък (14 април).
"Корабният отряд, който напусна Балтийското военно пристанище на 7 април в лоши атмосферни условия, успешно излезе в Северния Атлантически океан", каза Мартов.
В открито море екипажите ще работят върху попълване на водните и горивни запаси с помощта на танкера "Кола". Корабите също ще проведат съвместно маневриране и комуникационни учения в ордера. Бойните разчети на корветите ще изпълняват задачи по търсене на надводни кораби и подводници на условен противник и електронни пускове по имитирани цели.
Екипажите на хеликоптерите Ка-27ПЛ от състава на военноморската авиация, които се намират на двете корвети, ще проведат учения за противодействие на подводници с използване на спускаеми хидроакустични станции (ХАС). - Още за БФ
 
МВнР на РФ иска доказателства за ефективността на "супербомбата" на САЩ
14.04.2017, 21:06
Москва би желала да види доказателства за ефективността на удара на американската свръхмощна бомба над тунелите, в които са се укривали бунтовници от "Ислямска държава" в Афганистан, заяви ръководителят на Втория департамент на руското МВнР в Азия Замир Кабулов, цитиран от Интерфакс в петък (14 април).
"Аз не съм специалист по взривните устройства, не е моя работа да давам оценка. Това могат да направят само военни специалисти", каза Кабулов като коментар относно американските удари в Афганистан. "Ние искаме да видим доказателства", допълни дипломатът.
В отговор на въпроса дали той споделя позицията на бившия афганистански президент Хамид Карзай, че САЩ ползва Афганистан като опитно поле, Кабулов отговори положително.
"Американците се хвалят, че са пуснали най-мощната си бомба в Афганистан и заявяват това като успех. Успех в какво? В това, че бомбата е избухнала?", каза дипломатът. "Какво постигнахте? Колко терористи от "Ислямска държава" унищожихте? Когато бъдат дадени доказателства, тогава това ще бъде предмет на обсъждане", допълни той.
Междувременно представител на "Ислямска държава" направи изявление, публикувано от агенция Франс Прес, в което се твърди, че американците не са нанесли щети над бунтовниците - "нито убити, нито ранени", предаде РИА "Новости".
САЩ пуснаха свръхмощна бомба върху тунели на бунтовниците на "Ислямска държава" в Афганистан. Според информация в медиите това е неядрената бомба GBU-43B с тегло 9,5 тона, тествана за първи път през 2003 година. Пентагонът за първи път използва свръхмощното устройство, което Съединените щати наричат още "майката на всички бомби".  
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В Турция завършиха ходовите изпитания на най-новия танкодесантен кораб
14.04.2017, 19:57

В Турция успешно завършиха ходовите изпитания на най-новия танкодесантен кораб Bayraktar L-402 проект LST (Landing Ship Tank), съобщава вестник Haberler.
По време на изпитанията е извършена проверка на тактико-техническите характеристики на кораба – те съответстват на утвърдения проект.
През 2011 година Секретариатът на отбранителната промишленост на Турция подписа договор с турската компания HAVELSAN за постройката на два танкодесантни кораба LST за ВМС на страната. Bayraktar, първият от тях, бе спуснат на вода през 2015 година. - (видео)

Вторият кораб Sancaktar L-403 бе спуснат на вода през юли 2016 г. - (видео)
Танкодесантните кораби LST при дължина 138,75 метра и ширина 19,6 метра имат водоизместимост от 7125 тона. Максимална скорост - 18 възла. Товароподемност – 1200 тона. Може да приеме на борда си до 20 танка. Има оборудвана вертолетна площадка. Корабът е оборудван със системата за бойно управление Genesis.

 
Русия "надцаква" САЩ с "бащата на всички бомби"
14.04.2017, 15:15
Русия притежава по-мощно неядрена бомба от "майката на всички бомби", която САЩ хвърлиха в Афганистан, пише американското издание National Interest.
Руската авиационна вакуумна бомба с повишен мощност (АВБПМ) е известна като "бащата на всички бомби". Тя превъзхожда най-мощната неядрена бомба на САЩ - GBU-43, неофициално наричана "майката на всички бомби".
АВБПМ е по-малка по размер от американския си аналог, но мощността ѝ е около 40 тона тротилов еквивалент, а това е почти четири пъти повече от "майката на всички бомби". Освен това по радиуса на гарантираното поражение руският "татко" превъзхожда американската "майка" два пъти.
Първите изпитания на АВБПМ са били извършени в Русия през 2007 г.
Вчера САЩ за първи път хвърлиха свръхмощната неядрена бомба GBU-43, като ликвидираха около 36 терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") и тунели и пещери. Американският президент определи операцията като "много успешна мисия" на американските въоръжени сили. - Още за АВБПМ
Източник: https://news.bg/
 
Оставаме ли без собствена армия?
14.04.2017, 13:26
Какво би станало, ако продължава тенденцията стотици военнослужещи на година да си вземат шапките и да напускат армията? Ще останем без въоръжени защитници, което поставя под съмнение съществуването на държавата. Колкото и хипотетично да звучи тази прогноза, тя е стряскаща. Засега такъв тревожен факт има и той не е от вчера. Припомни го служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев при приемането от правителството на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г.
Казвали са го и други министри. И то с мандат, т.е. избрани в правителството след парламентарни избори. Още две или три години след отпадането на наборната военна служба и въвеждането на професионалната нещата тръгнаха рязко назад. Рейтингът на военната професия стигна почти до дъното. Причините са много, те се отчитат от правителства и министри, но само толкова. Въпросът опира до много неща, включително до пари, и то не само за заплати. Законът за отбраната и въоръжените сили отдавна е неадекватен на времето с ограниченията, които налага на гражданските права на военнослужещите.  Нещо повече, системата е така подредена, че военнослужещите, макар и професионални, нямат професионален защитник, за разлика от цивилните служители в министерството и в армията. Разчитат единствено на командирите, които по силата на закона и уставите са подчинени на своите началници, включително и политически. В армията няма колективни трудови договори, в които работодатели и синдикати се споразумяват за заплати, отпуски и други социални въпроси. Това е правилно, неправилното е друго.
Отливът на кадри, което за радост вече се признава не само от командирите, е заради ниското месечно възнаграждение. Вината е у тези, които подреждат приоритетите на държавата, сглобяват бюджета и го гласуват в парламента. Базата, с която се изчисляват военните възнаграждения, от години не е променяна и стои под минималната заплата за страната. Днес тя е 380 лв. срещу 460?! На министъра на отбраната му е дадено право от парламента със заложените в закона коефициенти да вдига парите на военните, но същата тази законодателна власт не му предоставя необходимите средства във фонд „Работна заплата“. Този параграф, известен като 22, продължава с години. Той има и друго измерение. Обявяват се конкурси за прием на войници, а бюджетът не е заложил средства за възнагражденията им. Две години подред комисията по отбрана в предишния парламент предупреждава, че парите за персонал в бюджета на МО са на основата на списъчния, а не на щатния състав. Реакция обаче няма. В последно време имаше само две светлинки в тунела. Вдигнат бе коефициентът за изчисляване на минималната заплата на офицерите. Оказа се обаче, че този жест на депутатите от предишния парламент има единствено политически, но не и практически ефект. Служебният министър на отбраната увеличи т.нар. порцион от 90 на 120 лв. Едва ли не обществото настръхна! Без да направи сметка какви ваучери за храна дават държавните дружества и фирмите. А и тези 120 лв. нямат никакво значение за заплатата на военнослужещите, защото не се отразяват на изчисляването на размера на пенсиите им.
Вярно е, че вече се движат инвестиционните проекти за придобиване на нови самолети и кораби. Има – засега – обещания да се случи това и с бойните машини на сухопътните войски. Без хора обаче армията си отива. Това е голямото основание в споменатия доклад, който подлежи на гласуване от новия парламент, да бъде направен нелицеприятният, но верен, извод: „Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.“  Основната причина? Тя е  допълнителното натоварване на хората в отбраната по осигуряване на ежедневните и специфични дейности вследствие на нарастването на неокомплектоваността, текучеството на подготвени специалисти, както и поставянето на допълнителни задачи на въоръжените сили по охрана на границата и борбата с тероризма.
С тази си констатация докладът слага солта в раната. Държавната политика у нас по отношение на армията страда от кампанийност. Изпълнителната и законодателната власт са изключително бързи в действията си, когато трябва да поставят нови и нови задачи на въоръжените сили и често да променят правилата на военната служба. В същото време забравят, че е необходима политика и в интерес на хората с пагони. Така се стига до шокиращия недостиг от кадрови състав. В сравнение с края на 2014 г. за две години некомплектът в Българската армия се е удвоил от 10% на 20%. По отношение на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната той достига 19%, като за 2014 г. е бил 10 на сто. От видовете въоръжени сили най-тежко засегнати от недостиг на личен състав са сухопътните войски, които дават най-големия принос към операции и мисии на НАТО и ЕС, както и в операции по охрана на границата. (Това е още едно доказателство за кампанийността в отбранителната политика.)
Сухопътните войски са попълнени с войници приблизително само 71 процента. Още по-озадачаващ е фактът, че 20 на сто от длъжностите за офицери остават вакантни. При войниците недостигът е почти 30 процента, което не бива да ни заблуждава. Това са усреднени показатели, има формирования, при които некомплектът при войниците е в рамките на 40–50%. И то при специалности, които са ключови за бойните способности на отделните формирования. За съжаление перспективата е неблагоприятна. Обявяват се конкурси, явяват се по-малко кандидати, много от тях отпадат на изпитите поради слаба физическа годност, лошо здравословно състояние и… неграмотност.
Всичко това е голямото предизвикателство пред новото правителство, което е в процес на формиране. Ако отбраната, и то не само с проектите за модернизация, не влезе в приоритетите на управленската програма, престижът на военната професия ще продължава да пада с тревожно ускорение. Надеждите са, че ПП ГЕРБ си е взела поука от предишното управление и няма да продължава с коалиционното мълчание при наличие на сериозни проблеми в управлението на Министерството на отбраната заради криворазбраната стабилност, което, както се видя, вреди на развитието на нъоръжените ни сили и на хората в тях.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
САЩ са готови с превантивен конвеционален удар, ако Пхенян понечи да направи изпитание на ядрено оръжие!
14.04.2017, 12:11

САЩ са готови да нанесат изпреварващ превантивен удар с конвенционални оръжия по КНДР, ако са достатъчно уверени, че Пхенян действително има намерение да проведе шести пореден ядрен опит. Това предаде NBC, като се позова на източници от американското разузнаване.

По-рано властите на Южна Корея заявиха, че Пхенян може да проведе нов ядрен опит още този уикенд, който ще бъде посветен на отбелязването на 15 април на 105-ата годишнина от рождението на първия лидер на КНДР Ким Ир Сен. NBC отбелязва, че в региона около Корейския полуостров вече са дислоцирани два бойни кораба на ВМС на САЩ с крилати ракети Tomahawk. При това единият от тях е само на 300 морски мили от мястото на възможното провеждане на адрения опит.

Освен това в американската военна база на остров Гуам вече са разположени тежки бомбардировачи от ВВС на САЩ, които са готови при първа заповед да излетят за нанасяне на удар по КНДР, отбелязва NBC. Телевизионният канал напомня, че преди дни Пентагонът насочи към Корейския полуостров и ударна авионосна група начело със самолетоносача Carl Vinson CVN-70.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
В Молдова от армията правят жандармерия
14.04.2017, 08:05

Молдовският парламент прие на първо четене законопроект, който ще позволи армията и военната техника в страната да бъдат задействани за потушаване на масови безредици, пише „Независимая газета“. Това разтревожи обществеността в страната.
Ръководителят на центъра за стратегически изследвания и политически консултации Politicon в Кишинев, Анатол Царану смята, че властта създава опасен прецедент, който може да провокира военен преврат.

Това мнение споделя и депутатът Владимир Цуркан, който заявява, че неговата фракция, Партия на социалистите ще гласува срещу антиконституционния проект.
Според конституцията на Молдова, армията на страната е натоварена с чисто отбранителни функции, напомня Царану.

 
Lockheed Martin демонстрира F-16 с 12 000 часа ресурс
14.04.2017, 07:50
Lockheed Martin успешно приключи стендови изпитания на модифициран F-16C, които показаха, че техническия ресурс на изтребителя може да се увеличи от 8000 на 12 000 летателни часа.
Според прессъобщението на Lockheed Martin ВВС на САЩ са дали разрешение за започване на работа по модифицирането на част от наличните в момента F-16C/D от състава на ВВС на САЩ. Според компанията, това ще позволи експлоатацията на типа да продължи до 2048 г.
ВВС на САЩ планират да удължат техническия ресурс на 300 своите най-нови F-16C/D и да продължат да ги експлоатират паралелно с новите F-35A. За тези изтребители по-рано се планираха по-сериозна модернизация, включително чрез поставянето на нов AESA радар, но поради бюджетни съкращения тези планове бяха изоставени.
В момента в САЩ тече дебат за това дали няма да е ефективно пенсионирането на изтребителите F-15C/D и замяната им с модернизирани F-16C/D в ролята им на осигуряващи ПВО и „ер полисинг” на Северна Америка. ВВС на САЩ искат максимално да съкратят броя на експлоатираните типове бойни самолети за да се оптимизират разходите и да се осигурят финанси за проектите F-35 и B-21.
ВВС на САЩ и Въздушната национална гвардия на страната експлоатират малко под 1000 броя F-16C/D. Изтребителят трябва постепенно да бъде заместен от F-35A. - Още за F-16
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Има договор за първия прототип на ПАК ДА
14.04.2017, 07:45
Договорът за създаването на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач ПАК ДА е вече подписан, а самият самолет ще се появи в началото на следващото десетилетие. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник в руския военно-промишлен комплекс.
Според източникът на ТАСС първият етап на опитната конструкторска работа по бомбардировача е била приключена през 2016 г.
„В момента минаваме на втория етап – разработка на работна конструкторска документация и след това създаване на първия прототип. МО е подписало договор с ОАК за този етап и първият прототип ще стане факт в началото на следващото десетилетие”, заявява източникът на ТАСС.
Руската информационна агенция уточнява че няма официално потвърждение на тази информация.
ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации – Перспективен авиационен комплекс за стратегическата авиация) ще бъде създаден по схемата „летящо крило”, но почти нищо друго не е известно за проекта. По-рано през годината отново ТАСС съобщи, че в конструкторското бюро „Туполев” вече е бил създаден пълномащабен дървен макет на новия самолет.
По ПАК ДА се работи от 2009 г. Първоначалните оптимистични срокове сочеха, че първият полет ще стане факт преди 2020 г., а машината трябваше да влезе на въоръжение към 2025 г. Сега първият полет се чака около 2025 г., а влизането на въоръжение вероятно ще бъде след 2030 г.
Междувременно Русия реши да рестартира производството на Ту-160 с цел модернизация на стратегическата си авиация.
Илюстрацията показва хипотетичен вид на ПАК ДА
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
САЩ удари "Ислямска държава" с "Майката на всички бомби"!
13.04.2017, 21:37

Пентагонът съобщи, че армията на САЩ в четвъртък е употребила най-голямата неядрена бомба в арсенала си по комплекс на „Ислямска държава“ в Афганистан, предаде AFP, цитиран от "Фокус". „Бомбата GBU-43/B „Тежък снаряд с фугасно действие“ е ударила комплекс от тунели в района Ачин в афганистанската провинция Нангархар“, пише в официално заявление на силите на САЩ в Афганистан. Ударът е бил нанесен в 19:32 часа местно време (17:32 българско). - (видео)

Прес-секретарят на Пентагона Адам Стъмп посочи, че това е първата военна употреба на оръжието, познато във американския военен жаргон като „Майката на всички бомби“ и имащо тротилов еквивалент от 11 тона.

Неотдавна командването на ВВС на САЩ съобщи, че планира да подпише с концерна „Боинг“ договор за модернизиране на противобункерната авиационна бомба GBU-57 MOP (Massive Ordnance Penetrator). Тя е дълга над 6 метра и тежи повече от 13 тона и се използва за разрушаване на масивни укрития и подземни бункери, включително ракетни силози. От Пентагона съобщиха тогава, че скорошните оперативни потребност на САЩ предизвикват нуждата от „незабавна модификация на противобункерния арсенал“. Досега бомбата можеше да се използва единствено от бомбардировачи „В-52“, но след модернизацията ще може да бъда инсталирана на модерните бомбардировачи „В-2“. Информацията за форсирането на плановете за модернизацията на GBU-57 бе разгласена непосредствено, след като Иран показа гигантски подземни скривалища за балистични ракети с голям обсег. Предишната програма за модернизация на бомбата за 82 млн. долара, бе утвърдена от Конгреса на САЩ през 2012 г. заради плановете на Иран да обогатява уран в подземния комплекс край град Кум. - Още за GBU-43
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Сирия се съгласи да допусне ОЗХО до авиобазата Шайрат
13.04.2017, 19:26
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) може да провери дали се е съхранявал зарин в авиобазата Шайрат, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари на заседание на Съвета за сигурност, цитиран от "Взгляд" в четвъртък (13 април).
Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило", каза Башар Джафари.
В този случай ОЗХО ще трябва да получи гаранции за сигурност от терористичните групировки (включително "Джебхат ан-Нусра") и "страните, които ги подкрепят", за да посети Хан Шейхун, заяви Джафари.
Джафари увери, че правителството на Сирия е най-заинтересовано да се хвърли светлина върху случилото се в град Хан Шейхун.
В същото време директорът на департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Михаил Улянов изрази недоволство, че след повече от седмица след инцидента с предполагаемата химическа атака в Сирия ОЗХО все още не е предприела действия за разследване на случая.
Той отбеляза, че "цялата събрана налична информация", с която разполагат от ОЗХО, е набавена "само чрез събиране на информация от интернет и разпити на свидетели на територията на съседни страни". Улянов наречен подобни действия "лъжа и измама", като допълни, че на мястото на предполагаемия инцидент трябва да се проведе  "истинско, сериозно, висококвалифицирано и задълбочено разследване".
Русия се възползва от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокира приемането на проекторезолюция за Сирия, предложена от Великобритания, Франция и САЩ.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Самолет от ВMС на САЩ е извършил разузнавателен полет в близост до руска база в Сирия
13.04.2017, 16:58
В четвъртък самолет тип Р-8А „Посейдон“ на военноморските сили на САЩ е извършил разузнавателен полет в близост до база на руските сили в сирийския пристанищен град Тартус и летището в Латакия. Това показват данни на интернет сайтове, проследяващи движението на военната авиация, предава Интерфакс.
Самолетът е излетял от авиобаза „Сигонела“ на италианския остров Сицилия и дълго време е изпълнявал полет над акваторията на Средиземно море в близост до морските граници на Сирия, приближавайки се на около 40-45 км от крайбрежието в района на руската база.
Също в четвъртък стратегически разузнавателни самолети на САЩ и Великобритания са извършили полети в южната част на Балтийския регион, допълва агенцията.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Армията на Азербайджан ще проведе мащабни учения
13.04.2017, 16:55
Според утвърден от президента на Азербайджан Илхам Алиев план от 16 до 21 април ще се проведат мащабни учения на въоръжените сили на страната, целящи проверка на бойната готовност на войските, организацията на управлението им и тяхното взаимодействие, предаде АПА.
По данни на министерството на отбраната на страната в ученията ще участват около 30 хил. военнослужещи, повече от 250 танка и бронирани машини, до 200 ракетно-артилерийски установки, реактивни системи за залпов огън, 25 единици бойна авиация, а също така нови средства за радиоелектронно разузнаване и безпилотни летателни апарати. По време на маневрите ще бъдат отработени различни методи за водене на съвместен общовойскови бой и операции в сложни условия на релефа.
Според взетото решение ще бъдат използвани задачи по предислоциране на войски и пунктове за управление в районите на оперативно назначение, сбор и изпращане на мобилизационни ресурси по назначение, създаване на ударни групировки и използването им.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Снайперистка "Точност": руската армия получава нови оръжия
13.04.2017, 09:16
Най-новите снайпери "Точност" ще бъдат приети на въоръжение в руската армия през 2020 година, съобщи изпълнителният директор на Централния научно-изследователски институт по точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) Дмитрий Семизоров, цитиран от РИА "Новости" в сряда (12 април).
"Изискванията на Министерството на отбраната са много строги – необходимо е да няма каквито и да било вносни компоненти. Подготвя се оборудването с тях, така че до 2020 година този комплекс ще е изцяло вътрешно производство и тогава ще може да бъде приет на въоръжение от Министерството на отбраната", каза Семизоров.
Директорът на ЦНИИТОЧМАШ добави, че през 2017 година пилотна партида ще бъде доставена на Федералната служба за охрана.
Снайперът "Точност" е предназначен за използване с два вида патрони: обикновени и бронебойни. Разработена е на базата на Т-5000, върху който са направени над 210 промени в дизайна. - Още санйпери
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация
13.04.2017, 09:07
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания, но добави, че страните членки на НАТО трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.
На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическа атака над цивилни.
"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", каза Тръмп за НАТО и добави, че алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.
Тръмп заяви, че е ангажиран със съюзниците си в НАТО и че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.
Тръмп също така призова страните от НАТО да изпълнят обещанията си да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2 процента от БВП.
Той изрази надежда, че НАТО ще помогне на силите на Ирак да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.
Американският президент също така съобщи, че съветникът му за националната сигурност Ейч Ар Макмастър ще посети Афганистан, "за да разбере как САЩ могат да постигнат напредък с афганистанските партньори и съюзниците от НАТО".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде БТА по информация от ДПА.
Столтенберг заяви, че справедливото разпределение на товара е водещият му приоритет, откакто е заел поста. Той каза, че за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3,8 процента в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад в разходите.
"Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп.
НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, каза шефът на алианса.
"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг.
"Единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог", заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.
"Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза Столтенберг.
"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".
Източник: http://www.investor.bg/
 
Българските военни пилоти летят опасно малко
13.04.2017, 08:39
„Проблемен въпрос остава опасно малкият брой летателни часове на летателния състав, в сравнение с изискванията на съюзните стандарти, особено при летците, носещи бойно дежурство по задачата за охрана на въздушното пространство”, това се казва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България, който правителството прие днес, 12 април 2017 г.
В доклада се казва, че през 2016 г. във Военновъздушните сили продължи поддържането и развитието на необходимите оперативни способности по мисиите на отбраната и произтичащите от тях задачи на войските в рамките на утвърдените ресурси.
Отбелязва се, че въпреки недостатъчния брой изправна авиационна техника и ресурсните ограничения през 2016 г., Командването на ВВС и командирите на авиационни формирования успяха, чрез гъвкаво планиране и ефективно разходване на ресурсите, да осигурят изпълнението на 96 % от планираните за годината летателни часове.
Поради задълбочаващата се ресурсна неосигуреност и неритмичните доставки на авиационно гориво, през учебната 2016 г., в сравнение с предходните 2014 г. и 2015 г., не бе постигнат ръст при повишаване на степента за класна специалност на летателния състав от Военновъздушните сили.
Безопасността на полетите продължи да бъде основна задача на Командването на Военновъздушните сили и на командирите на авиационните формирования. През 2016 г. бяха реализирани 29 авиационни произшествия, от които два сериозни инциденти, с военни въздухоплавателни средства. Общият им брой е с два повече, спрямо 2015 г. Летателният и инженерно-техническият състав обединиха своите усилия за комплексно намаляване на риска при изпълнение на поставените задачи. Приблизително 75% от авиационните произшествия са в следствие откази на авиационната техника, по-голяма част от която е съветско производство (58%), произведена през 80-те години на миналия век и на предела на назначения технически ресурс по време.
Постигнатото ниво на комплектованост с военнослужещи във ВВС е 86,3%, а с тези в специалните щатове се постига комплектованост 88%. Комплектуването на ВВС с офицери е 85%, сержанти - 89%, войници - 88% и цивилни служители - 99%.
Поради недостатъчна наличност от авиационно гориво, финансови средства и неритмичност в снабдяването, през 2016 г. във Военновъздушните сили със затруднения бяха осигурени 74% от летателната дейност. През миналата година са били отменени две летателно-тактически учения, поради недостиг на изправни летателни средства.
В заключението на доклада се казва, че провеждането на съвместна мисия по охрана на въздушното пространство на страната със сили и средства на съюзни държави не снема отговорността от държавата да поддържа и развива самостоятелни способности на Военновъздушните сили за гарантиране на въздушния суверенитет.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Запасните и резервистите във Видин градят паметници и работят с децата и младежите в училищата
13.04.2017, 08:35
Кметът на Община Видин капитан от резерва Огнян Ценков стана член на СОСЗР. Документите, почетният плакет и шалче на съюза му бяха връчени лично от председателя генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Вие, обърна се кметът към офицерите и сержантите от запаса и резерва в крайдунавската област, всеки ден доказвате своята обществена значимост, а членството на СОСЗР ще ме мотивира в моята дейност.
Благодарствен адрес бе връчен на областния управител полковник от запаса Огнян Асенов, който е член на Национална асоциация „Сигурност“. Той благодари на СОСЗР за неговата активна обществена позиция. Всичко това се случи на отчетно-изборната конференция на Областната организация на СОСЗР във Видин, която се проведе в местния Военен клуб. За председател бе преизбран полковник от запаса Венизел Петков, а за негов заместник бе избран подполковник от запаса Огнян Петров.  
Областната организация на СОСЗР във Видин е анализирала пенсиите, които получават доскорошните служители на т.нар. силови ведомства. Оказва се, че съвсем не са малко пенсионираните по чл. 69 на КСО до 1993 г., а и след това, офицери и сержанти с максимален размер на пенсиите под 350 лв. Сериозен сигнал за онези, които имат криворазбрана представа за социалния статус на тези хора и  последно време на политическо ниво обсъждат тази тема.  Не случайно много от тях са принудени да ползват безплатната социална кухня към Министерството на отбраната, която обаче е с капацитет само за 40 души.
Като особено важна бе определена свършената работа по военно-патриотичното и родолюбиво възпитание. Водим се от разбирането, че паметниците не са толкова за загиналите, колкото за живите, посочи председателят полковник от запаса Венизел Петков. В изминалия 4-годишен период Областният съвет е участвал в изграждането на четири военни паметника и поставянето на възпоменателни плочи. Заслужава уважение фактът, че те са изградени изцяло или частично със средства на членовете на съюза и на инициативни комитети. Като примери бяха посочени паметникът на загиналите в с. Цар Шишманово, възпоменателната плоча в Белоградчик, посветена на 15-ти Ломски пехотен полк, паметникът на загиналите във войните в Белоградчик, паметникът на четиримата митнически служители в района на ГКПП Връшка чука, възпоменателният знак на ГКПП Брегово с паметни плочи с имената на загинали граничари и др. С благодарност за инициативността и дарителството бяха споменати имената на сержант от запаса Венцислав Велков, който живее и работи в Северна Ирландия, на старшина от запаса Димчо Георгиев от клуб „Граничар“, на подполковник от резерва Милчо Манолов – председател на общинските организации на СОСЗР и СВВБ в Белоградчик и др. Отбелязан бе приносът на Министерството на отбраната, СВВБ, Патриотичен клуб „Бдинци“, клуб „Граничар“, Общинския комитет „Васил Левски“ в Брегово, клуб „Млади възрожденци“ при СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Брегово, Общинския съвет и ръководството на общината в Брегово.
Не е изоставена и работата с младите хора. По инициатива на Областния съвет  на СОСЗР  и клуб „Граничар“ – Видин, в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ през миналата година е възстановена една патриотична традиция, характерна за българската гимназия и крайграничното население  и е учреден клуб „Млади граничари“. Новата организация е  първа за страната и е поле за извънкласно общуване с учениците. В нея участват деца и младежи на възраст от 7 до 18 години. Председател е училищният психолог полковник от запаса Кирил Кунчев. Предстои откриването на такива клубове и в други населени места на областта.
Един от сериозните проблеми, който бе поставен е липсата на клубна база на областната организация. Погледите са обърнати към ръководството на Министерството на отбраната за предоставяне на помещение в сградата на Военния клуб.
Областното ръководство на СОСЗР благодари за разбирането, което получава от областния управител, кметовете на общините Видин, Белоградчик, Брегово, Кула и др., директорите на училищата, ръководствата на ГПУ Виидин, ОД на МВР, на ПБЗН, на началниците на ГПУ Брегово и База полицейски гранични катери. Традиционно добри са отношенията с местите ръководства на съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите.
Специално внимание заслужава активната международна дейност на Областната организация на СОСЗР. По своята същност, отбеляза полковник Петков, това е държавна мисия, както в интерес на нашия съюз, така и за представяне на Видинска област, България и нейните Въоръжени сили. Основа на това сътрудничество са подписаните споразумния от СОСЗР на централно ниво със сродните съюзи в Румъния и Сърбия.
В работата на конференцията участваха още председателят на ЦКК на СОСЗР генерал-майор от запаса Георги Кендеров, секретарят на ЦКК полковник от запаса Кирил Парапанов, представители на Военното окръжие и местните лидери на съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите.   
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Тревога за недостига на хора в армията
13.04.2017, 08:30
На редовно заседание на Министерския съвет беше приет Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2016 г. Докладът е ежегоден и е израз на политиката на прозрачност и отчетност пред Народното събрание и обществеността.
Първи тревожен извод
Растяща тревога в ръководството на Министерството на отбраната и командването на въоръжените сили буди задълбочаващият се през изминалата година проблем с комплектоването на формированията с личен състав. В сравнение с края на 2014 г., само за две години, некомплектът в Българската армия се е удвоил от 10% на 20%. По отношение на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната некомплектът достига 19%, като за 2014 г. той е бил 10%. По отношение на Министерство на отбраната, за две години некомплектът се е увеличил с 9%, съответно от 3% в края на 2014 г. на 12% в края на 2016 г. От видовете въоръжени сили най-тежко засегнати от недостиг на личен състав са Сухопътни войски, които дават най-големия принос към операции и мисии на НАТО и ЕС, както и в операции по охрана на границата, като те са попълнени с войници приблизително на 71%, а над 20% от местата за офицери остават вакантни. Причините са комплексни, като основните са: ниското заплащане; честите промени в нормативната уредба на системата за отбрана, водещи до несигурност за бъдещето; незадоволителното социално положение на военнослужещите; липсата на ясни и точни правила и критерии за кадрово развитие; неосигуряването на финансови средства за обявяване на конкурси за свободните длъжности; демографски проблеми, поради които на конкурсите не се явяват достатъчно кандидати, а голяма част от явилите се, не успяват да покрият изискванията.
Втори тревожен извод
Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това продължи да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника.
Трети тревожен извод
Недостатъчното ресурсно осигуряване на Въоръжените сили през последните години, в т. ч. и за изпълнение на пакета Цели за способности - 2013 (ЦС 2013) се запази като тенденция и през 2016г. Натрупаните с годините негативи по отношение на финансирането на Въоръжените сили са ги поставили в изключително тежко положение да изпълняват своите функции и задачи. Поддържането на изградените способности е силно затруднено и се характеризира с постоянно препланиране по приоритети на предоставените ресурси за възстановяване изправността на въоръжението, техниката и развитието на нови способности. Българската армия вече само частично може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната и защитата на суверенитета на Република България. Средата на сигурност е коренно променена и е наложителен дебат за постигане на траен политически консенсус и незабавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Такива са и решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс (2014 г.).
Четвърти тревожен извод
С предвижданите за 2017 г. допълнителни средства от централния бюджет могат да стартират само най-спешните проекти за модернизация. За тяхното пълно реализиране, обаче, е необходимо осигуряването на значителни допълнителни средства и през следващите години. Осигуряването на достатъчно и редовно финансиране е основен проблем за успешната реализация на приоритетните инвестиционни проекти. Това създава рискове за изпълнението на Програма 2020, План 2020 и „Цели за способности за НАТО“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Открит летателен ден в Долна Митрополия на 22 април
12.04.2017, 22:26
На 22 април 2017 г. (събота) Учебна авиационна група „Георги Бенковски” кани всички, свързали живота си с дейността на летището, любители и приятели на авиацията да присъстват на открит летателен ден по случай 75-ата годишнина на летище Долна Митрополия.
Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,30 ч. Тържествената церемония ще започне в 11,00 ч. Входът е свободен, уточняват от учебната група.
Летателната програма е с начален час 11,40 часа. В нея са включени полети със самолети L-39ZA и Pilatus РС-9М.
В центровете за наземен показ ще бъдат изложени самолети L-39ZA, Pilatus РС-9М, МиГ-21, МиГ-23, Су-22, L-29, самолетообслужващата и специална техника. За първи път ще бъде представена музейна експозиция с архивни документи и снимки, свързани с историята на летището. Представители на Клуб „Традиция” ще направят демонстрация на униформите на Въздушните войски в периода 1942-1944 год.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия на руските ВДВ получи бронеавтомобили Iveco LMV "Рысь"
12.04.2017, 21:23
Военното ведомство на РФ информира, че на 7 април 2017 година в Псков се е състояла тържествена церемония с участието на командира на 76-та десантно-щурмова дивизия генерал-майор Алексей Наумец, на която са били приети 16 нови специални бронирани автомобила „Рысь“.
 
Ражда се и държавен оръжеен мастодонт
12.04.2017, 21:03
"Държавната консолидационна компания" (ДКК) тихо и полека се превръща в държавен оръжеен мастодонт по примера на "Българския енергиен холдинг". Само за последната година капиталът й нарасна от 9 млн. лв. на над 231 млн. лв. Процесът беше започнат от министъра на икономиката Божидар Лукарски, но продължава и при наследника му Теодор Седларски в служебния кабинет.
По времето на Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, ключовите от които са оръжейни -  "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс" и "НИТИ" Казналък.  "Авионамс" е на път да се присъедини към тях, но това ще стане след изчистването на въпроса с придобиването на компанията от ДКК, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов............Прочети още
 
DCNS достави многофункционалната фрегата тип FREMM Auvergne, четвърта за ВМС на Франция
12.04.2017, 15:56
На 11 април 2017 г. в Тулон корабостроителния концерн DCNS предаде на ВМС на Франция Auvergne, четвъртата многофункционална фрегата тип FREMM, навреме и строго съгласно договора сключен с OCCAR1 и DGA.
Доставката на новата фрегата FREMM е резултат от близкото сътрудничество между ВМС на Франция, френската агенция по въоръженията и техниката DGA и агенцията за управление на проекта OCCAR.
Технологичният и индустриален успех на проекта осигурява работа и заетост на множество подразделения на DCNS и нейните партньори. Всички те работят съвестно за постигане на високо качество и спазване на сроковете за отделните системи и детайли.
Auvergne бе спусната на вода през септември 2015 г. и излезе на изпитания на море през септември 2016 г.
Многофункционалните фрегати FREMM ще бъдат построени в 10 броя във Лориен, Франция - 8 за ВМС (4 доставени) на Франция и по 1 за ВМС на Мароко и за ВМС на Египет (двете последни вече са доставени).
6 от 8-те за ВМС на Франция трябва да бъдат доставени до края на 2019 г. в рамките на военната програма 2014-2019 г..
В момента DCNS завършва работата по монтажа на системите и въоръжението на FREMM Bretagne, която бе спусната на вода на 16 септември 2016 г. и строи в сухия док на завода в Лориен следващата фрегата FREMM Normandie. Вече са започнали работите по следващата фрегата FREMM Alsace, 9-та по ред, която ще е една от двете фрегати FREMM за ВМС на Франция със засилени ПВО способности. Те трябва да бъдат доставени на DGA в периода 2019-2022 г.
Преглед на програмата FREMM
• Aquitaine, лидерната фрегата, доставена през 2012;
• Mohammed VI, фрегата доставена на Кралските ВМС на Мароко през 2014;
• Provence, втора фрегата за ВМС н аФранция, доставена през през юни 2015;
• Tahya Misr, фрегата доставен аза ВМС на Египет през юни 2015;
• Languedoc, трета фрегата за ВМС на Франция, доставена на 16 март 2016;
• Auvergne, четвъртата фрегата доставена на ВМС на Франция на 11 април 2017 г.;
• Bretagne и Normandie, ще бъдат доставени през 2018 г. и 2019 г.;
• Alsace и Lorraine - фрегати със засилени ПВО функции, ще бъдат доставени през 2021 г. и 2022 г.
Фрегатите FREMM са оборудван и с модерно радиоелектронно оборудване и въоръжение - многофункционални радари Herakles, ПВО ракети Aster, противокорабни ракети Exocet MM 40 и торпеда MU 90.
• Обща дължина: 142 m
• Широчина 20 m
• Водоизместване: 6,000 t
• Максимална скорост: 27 възла
• Екипаж: 108 души (включително вертолетния екипаж)
• Възможност за настаняване: 145 души
• Далечина на плаване: 6000 морски мили при скорост от 15 възла.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Министерският съвет прие Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2016 г.
12.04.2017, 15:47
На редовно заседание на Министерския съвет днес, 12 април, беше приет Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2016 г. Докладът е ежегоден и е израз на политиката на прозрачност и отчетност пред Народното събрание и обществеността.
Основните въпроси, които са анализирани в Доклада са свързани с коренно променената среда на сигурност и новите изисквания към отбранителните способности на българските въоръжени сили, както и с взетите ключови решения по отношения на тяхната модернизация – реализацията на инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.
В Доклада е отчетено, че продължава изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 и основаващият се на нея План за развитие на Въоръжените сили 2020. Поради системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника е отчетено, че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Главните усилия на Министерството на отбраната през 2017 г. ще бъдат насочени именно в направленията, свързани с поддържане и развитие на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили и с преодоляване на недофинасирането на системата за отбрана чрез увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с решенията от срещата на Върха на НАТО в Уелс.
Водещи приоритети за годината са реализацията на основните инвестиционни проекти за модернизация чрез ефективно и ефикасно оползотворяване на заделените за целта средства и предприемането на неотложни действия, свързани с мотивацията на хората в отбраната и издигане на престижа на военната професия. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Скандинавия се страхува от руска ядрена подводница
12.04.2017, 09:25
Скандинавски еколози изразиха недоволството си от планираното преминаване на най-голямата ядрена подводница в света покрай техните брегове. ТК-208 "Дмитрий Донской" проект 941УМ „Акула“ ще участва на Международното военноморско изложение в Санкт Петербург. Според експерт, опасенията са по-скоро от политически характер, предаде РТ във вторник (11 април).
През лятото Русия ще прехвърли в Санкт Петербург най-голямата ядрена подводница в света. За да стигне до там, тя ще премине от Бяло до Балтийско море, като мине покрай бреговете на Скандинавия. Тази новина обаче предизвика недоволство сред екологическите организации, които са обезпокоени от ядреното оръжие на борда и опитват да избегнат допускането му в близост до скандинавските страни. Представители на природозащитниците заявиха, че ще изпратят нота до правителствата на Норвегия, Швеция и Дания за забрана преминаването на подводницата.
Според експерт в областта на ядрените оръжия страхът на скандинавските страни е по-скоро от политически характер. Норвежкият политолог Бьорн Нистад твърди пред РТ, че подводниците са "болезнена тема" за скандинавските власти.
"Темата за руските подводници, които водят проучвания или са изпратени да атакуват Швеция или Норвегия, е постоянно в медиите, – каза експертът. – Статии за всички подводници се публикуват толкова често, че възниква усещането, че морето е пълно с руски подводници. А за властите това е изгодно, защото хората така вярват, че са защитени от врага." Нистад допълни, че вероятността от злополука е нищожна, защото ядрените подводници са екологично чист вид транспорт, а твърденията за замърсяването на околната среда са безпочвени. "Тук може да бъде проследен явен политически подтекст. Сега скандинавските страни ще се възползват от всяка възможност да демонстрират негативното си отношение към Русия. Те не могат да забранят на подводницата да премине в неутрални води, но могат да вдигнат шум в медиите", заключи експертът.
Най-голямата ядрена подводница в света "Дмитрий Донской" с дължина 172 м. в момента е в пристанището Северодвинск. Тя ще участва в Международното военноморско изложение в Санкт Петербург. Построена е в Съветския съюз, за да защити страната в случай на ядрена война. Въпреки 40-те си години, подводницата е в отлично състояние. Оборудвана е с 20 ракети и 200 бойни глави. Тя ще участва и в Деня на военноморските сили.
Годишното Международно военноморско изложение се провежда в Санкт Петербург на територията на комплекса "Ленекспо" и военноморската гара в периода 28 юни – 2 юли. - Още за проект 941
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Франция и Германия подписаха за съвместна експлоатация на C-130J
12.04.2017, 09:10
Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха днес, 11 април 2017 г., меморандум за разбирателство за съвместна експлоатация на флот от тактически транспортни самолети C-130J.
Заради забавянето на Airbus A400M Франция реши през януари 2016 г. да поръча четири броя C-130J. Два в стандартно транспортно изпълнение и два танкера KC-130J. Машините ще се доставят между края на тази година и началото на 2019 г. Основното предназначение на самолетите ще е обслужване на силите за специални операции на страната.
През октомври 2016 г. Германия обяви плановете си за покупка на четири или шест броя C-130J, които също да се използват основно за специални операции и да допълват A400M. Финално решение по въпроса трябва да се вземе от Бундестага през 2019 г. с доставка за 2021 г.
Според изказвания на германския министър на отбраната, обаче в програмата за обща експлоатация на Super Hercules и двете държави ще участват с по шест самолета, което значи, че Франция ще купи още две машини.
Споразумението между двете страни предполага създаването на обединена ескадрила базирана в Еврьо, Нормандия. Летателният и технически персонал ще е смесен от двете страни, а ескадрилата ще заработи през 2021 г. - Още за С-130
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Възстановяват производството на Ту-160 от 2022 г.
12.04.2017, 09:01
Обновеният стратегически бомбардировач Ту-160М2 ще започне да се произвежда отново серийно от 2022 г. Това е заявил президентът на ОАК Юрий Слюсар, цитиран от ТАСС.
„Опитната конструкторска работа ще приключи през 2021 г. и от 2022 г. може да започнем серийното производство на тези бомбардировачи. В момента обсъждаме точното количество с руското МО, но мисля че ще става въпрос за производството на 30 до 50 машини”, заявява Слюсар.
Според източник на ТАСС темпът на производство на Ту-160М2 ще бъде два – три самолета годишно. Едновременно с неговото производство ще тече модернизация на наличните бомбардировачи Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3.
Идеята за възстановяването на производството на Ту-160 се появи за първи път през април 2015 г., когато за това говори руският министър на отбраната Сергей Шойгу. В последствие идеята бе приета, явно като алтернатива на изцяло новия стратегически бомбардировач ПАК ДА, чието създаване за сега се отлага.
Конструктивно Ту-160М2 няма да се различава от предшественика си, но ще има изцяло нов комплекс авионика и система за самозащита. Машината ще получи двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Първият полет на Ту-160М2 се очаква през 2018 – 2019 г. - Още за Ту-160
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Sikorsky-Boeing представи концепция за нов щурмови вертолет
12.04.2017, 08:55
Консорциума Sikorsky-Boeing, който участва заедно в програмата Future Vertical Lift (FVL) за създаване на нов вертолет за американската армия показа концепция за нов щурмови вертолет на базата на SB>1 Defiant.
Концепцията бе разкрита в промо видео публикувано на 10 април 2017 г. Щурмовият вертолет е ясно базиран на SB>1 Defiant, като има съосен носещ винт и бутащ винт в опашката. Явно и транспортната и бойната версия ще има голямо сходство в частите и системите. Щурмовият вариант разбира се има двуместна тандемна кабина, крило за поставяне на въоръжението и оръдие в носовата част.
Пентагона в момента работи по програмата FVL, която трябва да създаде изцяло нови вертолети за замяна на сега използваните от Армията на САЩ. Самата програма е разделена на две - FVL Medium за замяна на Apache и Black Hawk и FVL Heavy з замяна на Chinook.
Ударението в момента е върху FVL Medium, като консорциума Boeing-Sikorsky работи по проекта SB>1 Defiant, а Bell Helicopter по конвертоплана V-280 Valor. И двете изпитателни плраформи трябва да са готови към 2017 г.
Не е задължително програмата FVL Medium да се удовлетвори с една платформа, а е възможно създаването на две или три различни машини.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Доставиха Eurofighter номер 500
12.04.2017, 08:47
500-ният произведен изтребител Eurofighter Typhoon бе предаден на италианските ВВС днес, 11 април 2017 г. Събитието става 14 години след приемането на служба на първия сериен изтребител от този тип. - (видео)
Едноместният изтребител ще бъде въведен в експлоатация в края на месеца. Това е 74-тия едноместен Eurofighter, който получават ВВС на Италия. Страната е поръчала общо 96 машини от този тип – 82 едноместни и 14 спарки. Всички двуместни изтребители без един са вече доставени.
По време на церемонията днес бе направена и символична „доставка” за Кувейт, като на представителите на арабската страна бе дадена част от бъдещ техен изтребител. Кувейт има заявка за 28 изтребителя, шест от тях двуместни. Кувейтските машини ще са снабдени със софтуера P3EB, който ще позволява да се използват ракети като Brimstone 2, Meteor и Storm Shadow, а изтребителите ще разполагат и с AESA радар.
До момента са получени 599 твърди поръчки за Eurofighter Typhoon, които ще се изпълняват до 2023 г.
Първият Eurofighter бе доставен за Кралските ВВС в края на 2003 г. През септември 2006 г. бе получен изтребител номер 100, който отново бе за Кралските ВВС. През ноември 2009 г. изтребител номер 200 бе доставен за Луфтвафе, последван през октомври 2011 г. от номер 300 за испанските ВВС. През декември 2013 г. Луфтвафе получи и изтребител номер 400. - Още за Eurofighter
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Морската авиация на Русия ще получи два нови изтребителя Су-30СМ
12.04.2017, 08:40
Морската авиация на военноморския флот (ВМФ) на Русия ще получи два многоцелеви изтребителя Су-30СМ до края на април, а до края на годината се планира в нейния състав да влязат още три такива самолета, съобщи представителят на Департамента по информация и масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия капитан първи ранг Игор Дигало, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".
„В последните десет дни на април, в рамките на превъоръжаването на съединенията и частите на щурмовата авиация в състава на морската авиация на ВМФ ще бъдат предадени два многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Церемонията по предаването ще ес състои на летището на Иркутския авиационен завод“, заяви Дигало. Освен това, по негови думи, се планира в рамките на изпълнението на договора до края на тази година още три самолета Су-30СМ да бъдат предадени на морската авиация. Офицерът отбеляза, че многофункционалният изтребител Су-30СМ е способен да използва съвременно и перспективно високоточно въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“. Самолетът може да се използва и за подготовка на летци за перспективните многофункционални свръхманеврени едноместни изтребители. - Още за Су-30
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Японският флот планира съвместно учение с американски кораби
12.04.2017, 08:26
Японският флот планира да проведе съвместно учение с американската ударна авионосна група начело със самолетоносача „Карл Винсън“ CVN-70, която се придвижва към Корейския полуостров, с цел демонстрация на сила и възпиране на режима в Северна Корея от провеждане на нови ракетни опити, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.
„Япония иска да изпрати няколко разрушители когато „Карл Винсън“ навлезе в Източнокитайско море“, заяви един от източниците.
Все още няма официален коментар на информацията от японските военноморски сили.
 
Русия покрива подводниците си с гумена шумопоглъщаща изолация
12.04.2017, 08:19
Руският концерн „Техмаш” оповести, че е получил поръчка за производство на специално гумено покритие за подводници за пет години занапред.
Новите високотехнологични линии са пуснати още през септември 2016 г. Хидроакустичните панели ще маскират подводниците чрез високите си шумопоглъщащи свойства на различни честоти и на различна дълбочина. Техният шум се доближава до фоновите стойности на морето.
Държавната програма предвижда поставяне на технологични пластини за подводниците от клас „Борей”, клас „Ясен” и подводници тип „Варшавянка”. - Още руски подводници
 
На 12 април цял свят отбелязва Денят на авиацията и космонавтикатаа
12.04.2017, 08:07
На този ден през 1961 г. с легендарните си думи “Поехали”, съветският космонавт, военният летец Юрий Алексеевич Гагарин поема към Космоса и извършва първият в историята пилотиран космически полет с кораба "Восток".
На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, в поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. - (видео)
Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина „космонавтика“ въвежда Г. Е. Лангемак.
Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.
Едно от най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 г.: американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.
Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:
   - 4 октомври 1957 г. - първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).
   - 12 април 1961г. - първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).
   - 18 март 1965 г. - първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).
   - 21 юли 1969 г. - първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).
   - 19 април 1971 г. - започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно - съвместно със САЩ, създаване на международната станция.
   - 3 март 1972 г. - старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).
   - 12 април 1981 г. - извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).
В специална страница и американската космическа агенция НАСА отбелязва днешния Ден на авиацията и космонавтиката.
“12 април е голям ден в историята на космоса – преди двадесет години стартира първата мисия на совалка. На този ден през 1961 г., руският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек в космоса, като прави 108-минутен полет в орбита на космическия кораб “Восток 1″. Вестници като The Huntsville Times приветстваха постижението на Гагарин.”- казват от сайта на НАСА. - Още Космос
 

 
Китай разположи 150 000 войници по границата със Северна Корея
11.04.2017, 21:04
Има информации, че китайската армия е разположила 150 000 свои бойци по границата със Северна Корея, подготвяйки се превантивно за ескалация на напрежението, след като САЩ извършиха ракетен обстрел срещу Сирия.
Американската ракетна атака, заповедта за която издаде президента Доналд Тръмп, е разглеждана като предупреждение към Северна Корея.
Сега Китай, изненадан от случилото се в Сирия, разположи медицински и други части от армията си по р. Ялу, съобщиха южнокорейски медии. Войсковите части са разположени в граничния район, за да се справят с потенциална бежанска вълна и с други "непредвидени обстоятелства като например превантивни атаки от страна на северна Корея, допълни южнокорейска информационна агенция.
Междувременно американският боен флот пренасочи бойната група начело със самолетоносача "Карл Винсън", която имаше планирано плаване към Австралия, и през уикенда армадата беше изпратена към Корейския полуостров, след като Пхенян извърши поредното тестово изстрелване на ракети. Има твърдения, че американците се готвят да нанесат удар по позиции на севернокорейската оръжейна програма.
Има спекулации за подготвян от Пхенян пореден ядрен опит, което се свързва с редица годишнини на режима на Ким Чен Ун, сред които и 105-та годишнина от рождения ден ан основателя на северна Корея. Понякога такива дати се отбелязват от режима на севернокорейските диктатори с демонстрация на военна сила.
Специалният пратеник на Пекин за Корейския полуостров У Дауей се срещна в понеделник с южнокорейския си колега, за да обсъдят ядрените оръжейни амбиции на Пхенян.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Ген. Аню Ангелов: Добре е доставката на новия изтребител да бъде с междудържавен договор
11.04.2017, 20:17
Бюджетът за отбрана през 2017 г. е 1,63 на сто от БВП, но важно е за какво се харчат тези пари, каза ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в интервю за bloombergtv. Той подчерта значимостта на отделянето, което се случва за първи път, от централния бюджет на средства за инвестиционни проекти за армията. Все пак обаче и 3 процента от БВП да бъдат за отбрана, според него, едва ли бихме могли да стигнем т.нар. стари страни членки на НАТО по отбранителни способности.
Инвестиционната програма за Сухопътни войски е разработена, актуализирана и вероятно ще бъде внесена в новото Народно събрание за одобрение, прогнозира ген. Ангелов, който в предишното правителство бе съветник на премиера Бойко Борисов. Той уточни нещо, което се говореше в определено време. „Възможно е дори да има разпределение на тези средства между трите вида въоръжени сили.”
Най-важната операция, която в момента се провежда от страните членки на НАТО е т.нар. Air Policing, т.е. охрана на въздушното пространство, смята ген. Ангелов. Както и т.нар. предно или адаптирано присъствие в България, Румъния и Черноморския регион. Според него всичко това трябва да бъде на вниманието на новото правителство и на 44-то Народно събрание, за да може „България да дава това, което би могла да дава в рамките на своите възможности  и икономическо развитие за общата отбрана на страните членки на НАТО”.
Бившият военен министър отчита няколко грешки в инвестициите в отбраната през предишните години. Като пример посочи закупуването на транспортните вертолети, които, според него, не са били толкова нужни, а са похарчени около 700 млн. лв.  Той смята, че всичко това, би могло да бъде използвано за закупуване на нов боен изтребител. И изрази съжаление, че ВВС и тогавашният Генерален щаб и МО, са предпочели да внесат транспортни вертолети.
Ние бяхме на ръба да подпишем тристранен договор между САЩ, Португалия и България в началото на 2013 г. за доставката на F-16 MLU, които, според ген. Ангелов, са много ефективни и изпитани в редица случаи. Те, припомни той, отидоха в Румъния, защото българското правителство подаде оставка, а следващите служебно и редовно не направиха нищо за изпълнението на този план. Сега това е един от вариантите, който се обмисля в Министерството на отбраната, каза бившият министър. Той изрази надежда, че следващото редовно правителство ще извърви този път.  
Връщайки се на тезата за какво се харчат бюджетните средства, ген. Ангелов каза: „При всички случаи, когато не говорим за междудържавни договори за доставка на въоръжение, а за конкретни фирми с всичките обществени поръчки и т.н. има лобисти, които получават своите комисионни. Няма да се учудим, ако вероятно се избере вариантът нов изтребител, съобразно възможностите на нашата страна, ще има само една фирма, което е и съмнително, и едва ли това е самолетът, за който мечтаят Военновъздушните сили от толкова дълго време. Струва ми се, че трябва да се даде възможност за по-широк кръг от варианти. Не трябва да се смущаваме, че тези самолети са т.нар. втора ръка. Те не са втора ръка, а абсолютно модернизирани и на съвременно равнище самолети.” Добре е, беше категоричен той, да бъде междудържавен договор. И допълни: „Ние имаме стратегически партньори, към които трябва да се отнасяме с разбиране и да напълним със съдържание това стратегическо партньорство. Специално към САЩ, ние имаме и задължения, като съюзници, а не само права.”
**********
На 13 март т.г. в  Министерството на отбраната бяха отворени постъпилите предложения от участниците - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя, отвори постъпилите предложения в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция. Работната група, с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, ще започне обобщаване, анализиране и оценка на отговорите от 14 март 2017 г.
В съответствие с приетия на 2 юни 2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, на 9 декември 2016 г. Министерството на отбраната изпрати „Искане за предоставяне на предложение (Request for Proposal - RFP)“ до Италия, Португалия и САЩ, както и Швеция. В този документ е посочен краен срок за получаване на предложенията до 12.00 ч. на 13 март 2017 г. Всички поканени страни спазиха указания срок.
Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Путин: Имаме информация за предстоящи провокации с химическо оръжие в Сирия
11.04.2017, 19:56
Провокации с химическо оръжие се готвят и в други области на Сирия, включително Дамаск. Това заяви във вторник (11 април) руският президент Владимир Путин и поясни, че разполага с тази информация от "сигурен източник", предаде "РИА Новости".
"Имаме информация от различни източници, че такива провокации, а аз не мога да ги нарека по друг начин, се подготвят в други райони на Сирия, включително и в южните предградия на Дамаск, където те възнамеряват да заложат някакви вещества и да обвинят за тяхното използване официалните сирийски власти", каза Путин след разговори с италианския си колега Серджо Матарела в Москва.
Руският президент допълни, че сегашната ситуация в Сирия силно напомня събитията от 2003 година, "когато представителите на САЩ в Съвета за сигурност (на ООН) показаха предполагаеми химически оръжия, открити в Ирак. След това започна кампания в Ирак, в резултат на която страната беше разрушена, нарасна терористичната заплаха и на международната сцена се появи "Ислямска държава" (ИД), нищо повече, нищо по-малко", каза Путин, цитиран от Взгляд. - (видео)
Началникът на ГОУ на Генералния щаб на руските ВС генерал-полковник Сергей Рудской обяви във вторник, че сирийските власти нямат достъп до складове с химически оръжия – 10 от тях са унищожени, както потвърди Организацията за забрана на химическо оръжие, а други два се намират на територии, контролирани от бунтовниците. Рудской подложи на съмнение и достоверността на видеоматериалите за химическата атака в Идлиб, като поясни, че все повече експерти са склонни да вярват, че те са манипулирани.
Сирийската опозиция на 4 април обвини правителствените войски на Асад, че са използшали химическо оръжие в град Хан-Шейхун (провинция Идлиб). Дамаск отхвърли обвиненията и посочи като виновник за инцидента бунтовниците и техните поддръжници. Няколко дни по-късно това стана повод за ракетни удари от страна на САЩ върху сирийската авиобаза "Шайрат".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Двама руски войници са загинали в Сирия, друг е тежко ранен
11.04.2017, 16:47

Двама военнослужещи от Руската федерация са загинали в Сирия, а трети е тежко ранен в резултат на минометен обстрел от противници на режима в Дамаск. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва, предава TACC, цитиран от Канал 3.
Съгласно разпространената информация руските военни са се намирали в едно от подразделенията на сирийската армия в качеството си на инструктори по обучение в стрелба. От руското военно министерство обявиха, че те ще получат посмъртно държавна награда, но не съобщиха имената на загиналите. От ведомството добавят, че военните лекари продължават да се борят за живота на третия пострадал военнослужещ.

Единият от загиналите – Игор Завидин – ще бъде погребан в родината си, в района на Оренбург на 13 април, съобщи администрацията на родния му град Новотроицк. Погребението ще се извърши с пълни военни почести в гробището, където са разположени ветераните от Великата отечествена война..

Около 30 са загиналите руски военни наемници в Сирия от края на 2015 досега, според "Интерфакс". На 22 март тази година бе съобщено за гибелта на 9 руснаци, което не бе потвърдено официално от военното министерство на Русия.

 
Част от екипажа на МКС се приземи успешно в Казахстан
11.04.2017, 14:15
Двама руски космонавти и американски астронавт се приземиха в Казахстан след 173 дни на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС в понеделник (10 април).
Руските космонавти Андрей Борисенко и Сергей Ружиков и американският астронавт Робърт Шейн Кимброу се завърнаха на Земята от Международната космическа станция. Това съобщи московският Център за управление на полетите.
Капсулата от нова серия "Союз МС-02" се отдели от МКС в понеделник 10:57ч. московско време. В 14:20 екипажът се приземи на 147 километра югоизточно от казахстанския град Джезказган. - (видео)
Екипажът излетя на 19 октомври 2016 година и прекара в космоса общо 173 дни.
На станцията останаха руският космонавт Олег Новицки, френският астронавт Тома Песке и 57 годишната американска астронавтка Пеги Уитсън, която през 2008 година стана първата жена-командир на екипажа на МКС.
Със себе си на Земята върнаха и частица от мощите на св. Серафим Саровкси, които бяха занесени на МКС от екипажа. След връщането ѝ от орбита частицата ще бъде предадена в храм Преображение Господне в Звездното градче (Звёздный городок).
 
Топ приоритетът на НАТО: Да се подготви за Тръмп
11.04.2017, 12:52
Когато главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, това ще е своеобразна генерална репетиция за посещението на американския държавен глава в Брюксел за срещата на върха на Алианса през следващия месец, пише онлайн изданието Politico.
Тази среща ще даде и възможност за рестартиране на отношенията между организацията и Вашингтон, допълва изданието.
Още в кандидатпрезидентската си кампания Тръмп осмя НАТО като остаряла организация. Той многократно настоява пред държавите членки на Алианса да увеличат своя принос към разходите на съюза, като подчерта, че Германия конкретно дължи „огромни суми“.
През последните седмици обаче някои от старшите му помощници направиха силни изявления в подкрепа на НАТО. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън беше аплодиран от първоначално скептично настроените европейци, когато той посети Брюксел наскоро.
"Моето впечатление е, че в Брюксел всички са свръхчувствителни заради думата „остаряла“, коментира Кристиан Мьолинг, заместник-директор на Германския съвет за външни отношения.
Според него помощниците на Тръмп са влезли в Брюксел с позитивно послание, но припомня, че Тилърсън първоначално планираше да пропусне срещата на министрите на държавите от Алианса. „Може би всички те играят голямата игра, свързана с разходите, а хората страдат от хаотичния стил на политиката, която виждаме“, допълва анализаторът.
За да успокоят европейските лидери и американския президент, представители на организацията не предприемат никакви рискове и подготвят сериозно „хореографията“ на предстоящата среща през май. От една страна, за да се намали риска от тестване търпението на Тръмп се планира ограничаване на дискусиите по време на официалната вечеря на лидерите на държавите членки. Програмата обаче ще обслужи два от основните интереси на Тръмп – пари и сгради.
Представителите на организацията освен това се надяват, че страните то Алианса ще бъдат готови с индивидуални планове как ще постигнат увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП.
Германия, най-голямата икономика на Европа и държава, която ще трябва да се почти удвои военните си разходи, за да се постигне целта, засега се държи невъзмутимо. При посещение в централата на НАТО външният министър на Германия Зигмар Габриел отхвърли изискванията на Тръмп, като отбеляза, че парите са само мярка за приноса на една нация към съюза и че такова огромно увеличение на бюджетните разходи в Германия ще бъде непрактично.
В понеделник, Мартин Шулц, кандидат на социалдемократите за канцлер, без заобикалки също каза, че ще отблъсне всички такива искания за допълнителни разходи.
Столтенберг обаче се опита да успокои ситуацията, като отбеляза, че всички съюзници в НАТО са съгласни относно необходимостта да харчат повече.
Източник: http://www.investor.bg/
 
След въздушния удар в Сирия: три възможни сценария
11.04.2017, 12:33
Руски експерти обрисуваха три възможни сценария, по които може да се развие обстановката след удара на САЩ по войската на сирийския президент Башар Асад.
Сценарий 1. Въоръжен конфликт Русия-САЩ
Руските експерти не изключват в отговор на удара на САЩ по войските на сирийския съюзник на Русия Москва може да реши да демонстрира собствената си военна сила. Ако САЩ осъществят още една атака, Русия може да свали част от американските крилати ракети, предполага Алексей Фененко, експерт от Института по проблеми на международната сигурност към Руската академия на науките. За момента Москва само демонстративно ще увеличи военните си усилия в Сирия.
Според Фененко САЩ още от 2013 г. планират силова операция срещу войските на сирийския президент, затова нападението в нощта срещу петък може да е само началото на една нова военна кампания на САЩ в чужбина. Но ако тази прогноза се сбъдне, то "рано или късно самата логика на конфронтацията ще принуди Русия да даде силов отговор", каза експертът пред "Руски дневник". При това евентуалният сблъсък между двете държави не е задължително да е под формата на глобален ядрен Холокост. Той може да наподоби събитията от времето на гражданската война в Испания през 1936-1939 година. Тогава съветската авиация се би с военните от фашистка Италия и нацистка Германия, без официално да има обявена война.
В същото време и в този случай на опосредствена война не бива напълно да се изключва използването на атомно оръжие. Военните от двете страни е напълно възможно да решат, че е нужно да се използва тактическо ядрено въоръжение, предупреждава анализаторът.
Сценарий 2. Балансиране на ръба
Експертите отбелязват, че САЩ са нанесли удара без никакви консултации с Русия, без да вземат под внимание факта, че бомбардировката може да окаже въздействие върху обстановката в Сирия и върху отношенията между Вашингтон и Москва. В интервю за "Руски дневник" Дмитрий Суслов, експерт-международник от Висшата школа по икономика, каза, че това дава основание да се направи изводът, че екипът на Доналд Тръмп "ще води остро едностранна политика с използване на военна сила, без оглед на международното право, като по същество той ще се превърне в една по-лека версия на администрацията на Буш-младши".
Вашингтон, който за отрицателно време промени подхода си към фигурата на сирийския президент, отново последователно ще се стреми към неговото сваляне. Русия няма намерение да предава своя съюзник и ще засилва военното си присъствие в Сирия. На свой ред САЩ едва ли ще отстъпят, тъй като основният мотив на Тръмп е желанието "да не се показва като слаб и да демонстрира силата си".
В тези условия най-вероятното стечение е възникване на сериозна военно-политическа ескалация в отношенията между Русия и САЩ в Сирия. Суслов не изключва в тази обстановка да станем свидетели на "възраждане на напрежението" от времето на Карибската криза. Преди 55 години двете свръхдържави бяха на ръба на ядрена война, след като в Куба бяха разположени съветски ракети. Тогава обаче войната бе избегната: Москва изведе ракетите си от "Острова на свободата", а американците изкараха своите ракети от Турция.
Сценарий 3. Дипломатически път
Не всички експерти смятат, че Русия готви някакъв военен отговор на САЩ в Сирия. Според Александър Коновалов, президент на независимия Институт за стратегически оценки, Москва ще се ограничи с това, което вече е направено към момента, – ще развали Меморандума за сигурност на полетите с американските военни. Експертът предполага, че Русия няма да разширява военното си присъствие в Сирия, тъй като "САЩ не са започнали война в Сирия, а както самите те казаха, са провели единична акция".
Във всеки случай Русия ще се обърне към международните институции, ще повдигне въпроса за агресията на САЩ срещу Сирия от трибуната на Съвета за сигурност на ООН, ще предложи на Вашингтон диалог при разследването на използването на химическо оръжие в Сирия. Остава обаче един отворен въпрос – ще отвърнат ли САЩ на този жест от страна на Русия.
Както отбелязва Владимир Сотников от Института по изтокознание към Руската академия на науките, до голяма степен начинът, по който ще се развиват отношенията между двете страни, в момента зависи от очакваната визита в Москва на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който ще има "деликатна мисия". "От една страна Тилърсън ще трябва да обясни решението на Тръмп (да нанесе въздушен удар по Сирия), а от друга – да съхрани сътрудничеството с Москва", отбеляза експертът в интервю за "Руски дневник". САЩ са въвлечени в сирийската криза и просто не могат да не контактуват с Русия, която присъства там, отбелязва Сотников. Затова според него Вашингтон е обречен да търси точки на съприкосновение с Москва в арабската страна.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Държавата ще дава годишно по 6 лв. на курсант за физическо възпитание и спорт
11.04.2017, 12:27
На дневен ред е промяната на  Постановление № 129 на МС от 11.07.2000 г. за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт, които се осигуряват от държавния бюджет и от бюджетите на общините. Средствата не са променяни от 2006 г. Така по този документ за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на МВР ще има по 6 лв. на курсант за бюджетна година. Сега сумата е 3 лв. Според доклада към проекта на проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта, правителството трябва гласува своевременно проекта, защото до 20 април т.г. Министерския съвет следва да проведе заседание, на което разгледа и одобри средносрочната прогноза за периода 2018-2020 г
Размерът на субсидията в периода 2001-2006 г. е 1,00 лв. на дете в детска градина и 1,50 лв. на ученик, студент, курсант, а в периода 2006-2017 г. е съответно 2 лв. на дете в детска градина и 3 лв. на ученик, студент, курсант.
От спортното министерство са изчислили, че предлаганото изменение на минималния диференциран размер на паричните средства за физическо възпитание и спорт ще доведе до увеличение на общия размер на необходимите средства с 3 186 894 лв. Уточнява се, че посочената сума е индикативна, тъй като годишния размер на средствата е функция на броя на децата, учениците, студентите и курсантите за съответната година. Според министър Дашева, това увеличение отразява социалното значение на предлаганото изменение, което засяга социална група, която обхваща над 1 000 000 деца в детски градини, ученици, студенти и курсанти (децата в държавните и общинските детски градини - брой към 01.02.2017 г. - 205 224; учениците в държавните и общинските училища в присъствена форма на обучение – брой към 01.02.2017 г. - 698 298; студентите редовна форма на обучение във висшите училища – брой към 01.02.2017 г. - 155 000; курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на МВР – брой към 01.02.2017 г. - 3 774). Изчисленията са извършени на базата на информация към м. февруари 2017 г., предоставена от заинтересуваните ведомства (Министерство на образованието и науката, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните роботи, Министерство на културата).
За студентите във висшите училища и курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на Министерството на вътрешните работи средствата за подпомагане на физическото възпитание и спорта се предоставят по проект, изготвен от студентските съвети и спортните катедри/звена, одобрен от ректора на висшето учебно заведение, е записано в постановлението.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Тръмп подписа протокола за членството на Черна гора в НАТО
11.04.2017, 12:17

Американският президент Доналд Тръмп подписа протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Гласът на Америка".

С този акт приключва процедурата в САЩ за ратификацията от страна на Вашингтон на членството на Подгорица в Северноатлантическия пакт. Новината бе разпространена от "Гласът на Америка", но от Белия дом все още няма официално съобщение.

След одобряването от страна на САЩ остават още две държави, които трябва да подкрепят членството в НАТО на Черна гора - Холандия и Испания. Припомняме, че властите в Подгорица очакват страната да стане пълноправен член по време на срещата на върха на НАТО през май в Брюксел.

 
Руски ракетен крайцер хвърли котва в южнокорейско пристанище, каква е мисията на "Варяг"
11.04.2017, 12:02

В южнокорейското пристанище Пусан хвърли котва гвардейският ракетен крайцер „Варяг“ 011 проект 11641 на ТОФ на РФ, съпровождан от морския танкер „Печенга“, предаде РИА Новости.
«В рамките на визитата руските моряци ще се срещнат с представителни на командването на военноморските сили на Република Корей, с кмета на Пусан и с генералния консул на Русия в града", съобщава подробности началникът на информационния отдел на Тихоокеанския флот Владимир Матвеев. Освен това, руските военни ще разгледат забележителностите на Пусан и ще проведат приятелски мачове с корейски моряци по различни видове спорт. Визитата на руските кораби става в момент на крайно изострени отношения между Република Корея и КНДР и съсредоточаването на мощна американска ескадра край полуострова.

Корабите ще останат в Пусан до 14 април, след което ще тръгнат на далечен океански поход, който ще продължи над два месеца. В рамките на похода ще бъдат извършени седем неофициални визити в пристанищата на чуждестранни държави. Това е вторият заход на руски военни кораби в Пусан от началото на тази година. На 13-18 януари най-голямото пристанище на Корея бе посетено от  противолодъчния кораб "Адмирал Трибуц" и морския танкер "Борис Бутом", припомня рамблер.ру.

 
Беларус получи последните си Ми-8МТВ-5
11.04.2017, 07:59
Беларуските ВВС получиха на 7 април последната си доставка от многоцелеви вертолети Ми-8МТВ-5 и така страната вече разполага с 12 такива машини. Това съобщава местната информационна агенция БЕЛТА.
Договорът е холдинга "Вертолеты России" бе сключен през лятото на 2015 г. Първата партида от шест машини бе доставена през ноември 2016 г. По план последните шест вертолета трябваше да бъдат получени през май, но Казанският вертолетен завод успя да приключи поръчката предсрочно.
Вертолетите постъпват на служба в 50-та смешена авиобаза Мачулищах и заменя по-старите и немодернизирани Ми-8МТ, които ВВС на страната експлоатира.
Интересно е, че всички 12 доставени на Беларус вертолети Ми-8МТВ-5 са оборудвани със системата за самозащита "Президент-С". - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
ВМС на САЩ спряха полетите с T-45
11.04.2017, 07:56
ВМС на САЩ спряха всички полети с учебно-тренировъчните самолети T-45 Goshawk, след масови оплаквания от понижаване на качеството на доставяния кислород в пилотската кабина по време на полети и отказ на инструктори да изпълняват полети на типа.
Вицеадмирал Майк Шумейкър, командващ авиацията на ВМС, е посетил авиобазата в Медидиан, Мисисипи за да провери лично на какво се дължат оплакванията на флотските авиатори. След неговото посещение ВМС на САЩ обявиха, че полетите с типа се спират до пълното изясняване на случаите.
Спирането на полетите идва след като десетки инструктори от ВМС отказаха да изпълняват полети с T-45 поради все по-чести оплаквания от симптоми наподобяващи хипоксия (недостиг на кислород) в полет. Според Fox News част от причините за отказа за провеждане на полети е усещането сред летателния състав, че ВМС на САЩ не обръща достатъчно внимание на проблема.
От американските ВМС признават, че е имало затруднена комуникация между летателния състав и командването и че в последните дни около 40% от учебните полети с T-45 не са били изпълнени поради отказ на инструкторите.
В последните пет години оплакванията от лошо снабдяване с кислород в полет, заедно с непрестанна кашлица, потене и втрисане след полети с T-45 са се увеличили четири пъти, без да има яснота за причините.
ВМС са взели някои мерки за решаването на проблема, като поставяне на нови филтри на системата за осигуряване на кислород и поставяне на сензори, които да отчитат евентуално замърсяване в кислородния поток, но за сега това не дава категорични резултати.
Полетите с всички 197 броя T-45 на въоръжение във ВМС на САЩ са прени, като се очаква това да продължи повече от месец.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Музеят на авиацията с безплатен вход на 12 април
10.04.2017, 21:56
На 12 април 2017 г. (сряда) Музеят на авиацията ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати. Това съобщиха оттам.
По случай празника за посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до кабината на изтребител МиГ-21бис. В салона на Ан-24 ще бъде представен филма „Длъжен да оцелее“, разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на космическия кораб „Съюз -33“.
От 09,00 до 16,00 часа посетителите на Музея на авиацията ще могат да наблюдават статичен показ на модели на космически кораби, организиран съвместно с клуб „Кондор“ – Пещера, носител на множество световни и републикански награди по ракетомоделизъм.
В 10,00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на загиналите пилоти в Музея на авиацията.
Експозициите на музея ще работят с нормалното си работно време от 09,00 до 17,00 часа.
 
В САЩ завършиха първите изпитания на новата подводница "Вашингтон"
10.04.2017, 21:40
Американските ВМС обявиха за успешно завършване на първият етап на ходовите изпитания на атомната многоцелева подводница "Вашингтон" (Washington, SSN 787). Тя е 14-тата по ред субмарина тип "Вирджиния".
По време на изпитанията са били тествани всички системи, компоненти и отсеци на подводната лодка.
За първи път "Вашингтон" е извършила потапяне и маневриране на високи скорости както на повърхността, така и под вода. - (видео)
Сега в състава на ВМС на САЩ служба носят 13 подводници тип "Вирджиния". Освен "Вашингтон" в различни степени на строителство се намират още пет субмарини. Общо по план флота трябва да получи 48 подводници от този клас.
АП "Вашингтон" е четвъртата субмарина от модификацията Block.III с преработена носова част и нов ехолот LAB. Въоръжението включва две системи за вертикален пуск на крилати ракети "Томахоук" (по 6 ракети всяка) и торпедни апарати.
Плановете на Пентагона предвиждат сдаването на две подводници клас "Вирджиния" ежегодно до началото на 2020-те години, когато ще започне строителството на новите стратегически субмарини клас "Колумбия". - Още клас "Вирджиния"
 
Самолет на американските военноморски сили, преминал над България, проведе разузнавателен полет в близост до Крим
10.04.2017, 19:38
Патрулен противолодъчен самолет P-8A Poseidon на военноморските сили на САЩ проведе в понеделник пореден разузнавателен полет в близост до крайбрежието на полуостров Крим, предава Интерфакс, позовавайки се на информация от специализирани западни сайтове.
Според тяхната информация, самолетът с бордови номер 168852 и позивна PS106, излетял от авиобаза Сигонела, Сицилия е провел разузнавателен полет на югозапад от град Севастопол.
След излитането от Сицилия самолетът е преминал над Гърция и България, като в района на Варна е навлязъл във въздушното пространство над Черно море и се е отправил към Крим. От агенцията отбелязват, че за последната година броят на американските разузнавателни полети в района е нараснал.
Източник: http://www.focus-news.bg/
 
Напрежението расте! Плаващият към Южна Корея самолетоносач на САЩ направи безпрецедентна от Втората световна война насам маневра в океана
10.04.2017, 15:17
Насоченият към Корейския полуостров американски самолетоносач „Карл Уинсън” CVN-70 направи безпрецедентна от Втората световна война маневра в рамките на новата оперативна концепция за разполагане на ВМС на САЩ в Тихия океан, съобщи изданието Defense News.
Преди това беше съобщено, че ударната група начело с „Карл Уинсън” се отправя към западната част на Тихия океан, за да осигури присъствие близо до Корейския полуостров. ВМС на САЩ разделят зоните за отговорност в Тихия океан по международната линия за промяна датите: Базираният в Япония Седми флот отговаря за западната част на Тихия океан и провежда по-интензивна подготовка; Базираните в базата в Сан Диего (Калифорния) сили на Трети флот като правило са изпращани в западната част на океана за подкрепа на операциите на Седми флот и винаги преминават под негово командване. Този път силите на Трети флот на път за Южна Корея за първи път от Втората световна война ще преминат западно от разграничителната линия, без да преминават в друго подчинение. Според американски медии, приетият през 2015 г. нов оперативен подход за разполагане на ВМС предполага, че в случай на въоръжен конфликт, например с участието на КНДР, в неговата зона се изпращат всички сили от Седми флот на САЩ, а корабите на Трети флот поемат част от неговите зони. БЛИЦ припомня, че този самолетоносач акостира в Южна Корея преди месец. В неговата група влизат два разрушителя и крайцер с управляеми ПРО-ракети. По-рано шефът на комитета на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Озеров заяви, че изпращането на американската ударна групировка към бреговете на Корея може да подтикне ръководството на КНДР към необмислени действия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ ще продадат високотехнологични самолети на Нигерия в борбата с "Боко Харам"
10.04.2017, 14:50
САЩ ще продадат 12 високотехнологични самолета A-29 Super Tucano на Нигерия в борбата ѝ с ислямиската групировка „Боко Харам“. Това съобщава АР, позовавайки се на свои източници.
Цената на военното оборудване е около 600 млн. долара, допълва агенцията.
Очакванията са, че администрацията на Белия дом ще подаде своето заявление за продажбата в Конгреса през следващите дни. Сделката беше дискутирана още от администрацията на Барак Обама в последните дни от неговия президентски мандат, пише Daily Mail.
Новият президент на САЩ Доналд Тръмп даде ясен сигнал, че е готов да одобри продажбата, допълва още британското издание. Самата Нигерия се опитва да договори поръчката от 2015 година насам.
През последните години нигерийските военновъздушни сили на няколко пъти бяха критикувани за бомбардиране на цивилни цели. Един от най-сериозните инциденти беше през този януари, когато беше обстрелвано село край границата с Камерун. При атаката загинаха между 100 и 236 души (според данните на правителството и на местните власти) – местни жители и хуманитарни работници.
Бомбардировката съвпадна с деня, в който Обама планираше да внесе сделката в Конгреса и всъщност забави задвижването на продажбата.
Продажбата на военните самолети ще заздрави връзките между САЩ и Нигерия, пишат още агенциите. Нигерия е най-голямата африканска икономика, вторият по големина производител на петрол на континента и с добро географско положение, което обаче е интересно и за екстремиски организации, каквато е и „Боко Харам“.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Истината за “Белите каски“
10.04.2017, 14:20
Така наречените „бели каски“ на ДАЕШ са всичко друго, но не и обучен медицински персонал. На това видео, за което твърдят, че детето е жертва на „газова атака“ на Асад, някакъв тип поставя инжекция с адреналин в сърцето на някакво детенце. Там е работата, че шведски лекари от организация „Шведски лекари за човешки права“(SWEDHR), са разгледали това видео под лупа и са направили съвсем други заключения. Оказване на първа помощ на пострадали от отровен газ се състои от съвсем други процедури и шведските лекари са стигнали до заключение, че това са дрогирани с наркотик до смърт жертви. „Белите каски“ са си убийци на заплата и са получили 100 милиона долара да ни разиграват такива жестокости на екран. Аз не съм медицинско лице, но от казармените ми познания за отровните газове ми е пределно ясно, че ако тези „жертви“ са отровени от боен газ, то всички присъстващи в това видео също щяха да бъдат натръшкани по земята и натровени. Този глупак поставящ тази инжекция дори ръкавици не си е поставил и трябваше да е мъртъв до това дете. До кога ще ни лъжат с тези фалшиви видео материали?......Прочети още
 
Жертвите на химическата атака в Сирия … възкръсват
10.04.2017, 14:07
Клип, озаглавен „Жертви на химическата атака на Асад забравят, че камерата вече работи“, показващ как „тела“, покрити с чаршафи след химическата атака в Сирия се движат и говорят, обикаля социалните мрежи
Клипът очевидно е сниман с телефон, младеж обикаля сред покритите, дори повдига един чаршаф и показва друг младеж, с който си разменят няколко думи. Не закъсняха и коментарите: - (видео)
„Някои от тях бързат да си вземат останалата част от хонорара, преди да са приключили снимките на Холивудския филм … Вече сме виждали подобни изпълнения, от преди около година – тогава взривиха камион и веднага притичаха бъдещите „жертви“ и налягаха наоколо…. После включиха и официалните камери…. Е, тогава една „неофициална“ беше снимала от самото начало….“
Източник: www.pan.bg/
 
Калина Андролова: Кой ни дава информацията?
10.04.2017, 13:59

Винаги е било ясно, но сега стана още по-ясно КОЙ ни дава информацията и захранва световните и малките медийни канали. Понеже войните са форсмажорно обстоятелство, информационното напъване е много голямо, стават грешки и лъсват конструкциите на информационния тоталитаризъм, в който ни е потопила държавата, която настоява да бъде възприемана като световен властелин. Например CNN, CBS, Associated Press, Reuters, AFP, BBC, Tagesschau, FAZ, Spiegel, Al Jazeera, al Arabiya, Guardian и много други, сред които дори RIA Novosti цитират някакъв източник, наречен Сирийската обсерватория за правата на човека, неправителствена организация, която се оказва, че едва ли не подава единствената информация от Сирия. Още преди да излети и първият руски самолет в небето над „Ислямска държава” Сирийската обсерватория за правата на човека изнесе данни за убити невинни сирийски граждани.

Нетърпеливите врагове на Руската федерация правят елементарни гафове, бързайки да омаскарят каквито и да са действията на руснаците, включително и борбата им с чудовището „Ислямска държава”. Трябва да ви кажа, че ако самите САЩ не бяха досега изговорили толкова много за заплахата от „Ислямска държава”, то тези главорези щяха да бъдат обявени за истински светци, по силата на един-единствен мотив, че именно руснаците са техни врагове и ги бомбят. Но понеже някакси не върви да се защитава „Ислямска държава”, сега се измисли друг сакрален мотив: да се защитават алкайдистките отломки, които бяха специално обучавани за борба с Башар Асад. И които, когато след време останат без работа, ще продължат с терористичната си дейност сред мирния свят, защото това е единственото, което могат да правят, тероризмът е тяхната професия. Историята вече доказа, че именно така се случва. Изобретяването на хора-чудовища и пускането им в операции, след това нито може да бъде контролирано във времето, нито може да бъде ограничено по територия.

Но да се върнем на Сирийската обсерватория за правата на човека. Както много неправителствени организации по света, включително и такива в България, тази организация се състои от малко хора, като официално се представлява от един-единствен човек, облечен в риза и вратовръзка и натоварен с мисията да дезинформира и пропагандира. Той се казва Рами Абдул Рахман, намира се в красивия и богат град Лондон и практически „снабдява” с „необходимата правилна информация” около Сирия почти всички медии в света. Информация, която понякога става причина за изявления на правителства, за промяна на стратегии, изобщо за реакции в международен план. Вие можете ли да си представите докъде е стигнало огромното самочувствие на тези, които дирижират света, че си позволяват да подценяват абсолютно целия свят, манипулирайки го през елементарната тактика за НПО-тата. Няколко човека регистрират НПО, то получава грантове от американски донори и напътствия кога и как да направлява правителството на държавата, рекетирайки го в публичното пространство, използвайки аргумента за „гражданско общество”. Изключителна манипулация. Ако за политиците в една страна все пак са гласували хора, ако тези политици все пак носят някаква отговорност, то НПО-тата са абсолютно нелегитимни от гледна точка на избирателите и концепцията за демокрация. Те се представят за „гражданско общество”, но практически не представляват никой, освен чуждите си донори.

Това е една от най-големите измами на съвременните общества и част от схемата за поддържане на хегемониалната власт в чуждите държави. Подчертавам: НПО-тата се представят за демократични форми и структури на гражданското общество, но фактически, обърнете внимание, са абсолютен антипод на демокрацията. Това са хора, представляващи чужди интереси, и за тези хора никакъв процент от народа не е гласувал! Нали схващате грандиозната измама? Умишлено на НПО-тата се слагат помпозни имена, нещо като опаковка за малоумници, примерно „Европейски център за международни отношения”, „Граждански алианс за демократично развитие”, винаги са съвети, алианси, центрове и др. подобни думички и прочее банални клишета, които трябва да респектират публиката. Защото ако НПО-то се казва примерно „Бобено зърно” никой няма да му обърне внимание. А така, дори един-единствен човек да има в „Европейския център за защита на демокрацията”, то този човек може да претендира да свали правителството на България, ако то, макар и да изглежда малко вероятно, някога реши да противоречи на хегемониалната доктрина. НПО-тата са важен, много съществен елемент от хибридните войни. Те са инструмент за уж миролюбиво сваляне на законно избрани правителства, като използват стратегията за нагнетяване на напрежение в обществото и инвазия в медиите за създаване на нагласи у големи маси от хора.
„Деконструкция”, БНР

 
Генерал ”сложи фес” и стана депутат от ДПС
10.04.2017, 13:16
От втори опит бившият наалник на отбраната генерал Симеон Симеонов стана депутат от ДПС. Първият път не можа да влезе от София, но сега е вътре в парламента от Велико Търново. Така вече си имаме и български паша там. Още четирима генерали и адмирали ще представят армията в 44-то Народно събрание.
Нека припомним, че ген. Симеон Сименов бе пълна безгласна буква и като офицер №1 а армията. Той бе тотално обезличен като такъв от небезизвестния във войската Аню Ангелов и служеше само като фон на решенията на Ньойски. Когато последният го уволни, генералът започна да плюе по него. А министърът предрече още тогава, че Симеонов се готви за скок в политиката. И той наистина направи овчарски скок в политиката - от член на БКП до началото на прехода и  деполитизиран генерал, се кандидатира за депутат от ДПС. "Дълбоко съм огорчен от човек, който съм уважавал при съвместната ни работа. Не съм допускал, че човек на толкова висока позиция може да проявява такова двуличие. Съжалявам, че предложих на МС да бъде удължен мандатът му с две години и така той стана най-дълго престоялият на този най-висш военен пост след генерал Атанас Семерджиев.". Такава бе оценката на Аню Ангелов, доскорошен съветник на Бойко Борисов, за генерал-пашата Симеонов.
«Нечувано предателство- бившият началник на отбраната става водач на листа на ДПС. Защо не предадем всичко в ръцете на Ердоган и да се свършва агонията?» Това пише  Романов във фейса и припомня, че генерал Симеонов прекара известно време в щаба на НАТО в Измир. Навява на мисълта, че още като действащ военен, той  е работел за когото трябва. За нас жална ни майка, за други - ашколсун!
Генералската порнография е пълна. Явно  феса, властта и парите са за предпочитане пред офицерската чест!? В случая две мнения по въпроса няма. Каквото  и да говорим, Симеонов става армейско лице и такова по сигурността на ДПС не заради важността на военната експертиза. Пре него ще е водеща ролята на лоялността към партията- работодател - ДПС.
Има и други генерали, които са си дали нещо под наем на партиите.
За бившият началник на отбраната ген. Константин Попов вече писахме. Срамно е да напуснеш пост №1 в армията, та било то заради неразбирателство с Върховния главнокомандващ въоръжените сили, за да станеш политик, депутат от ГЕРБ. Това по другите географски ширини едва ли ще бъде разбрано. Да напуснеш пост №1, само няколко месеца, след като петилетки си драпал за него. Благодарността на ГЕРБ е засега депутат, а утре може и министър на отбраната.
Подобен бе ходът и на адмирал Пламен Манушев преди години. От зам. началник на отбраната той отиде зам. областен управител на Варна. А имаше още служба да служи. Стана до болка лоялен на ГЕРБ, издигнаха го и го провалиха като кандидат за вицепрезидент, но сега пак ще гласува дисциплинирано от депутатската банка. Някой да го е запомнил с решение в полза на войската?
Двама бригадни генерали ще подсилят парламентарната група на ДПС. Това са бившият кмет на Сливен Кольо Милев и бившият шеф на поделението в Плевен Валентин Буров. Първият като кмет се справи по-добре от Лечков. Буров е известен като един от най-добрите оперативни работници в армията. Ала в парламента е друго. Но те поне знаят как се води бой в обкръжение /опозиция/.
Общото между петимата генерали е, че всички те са били членове на партията майка - БКП. Но това няма да има никакво значение в новия парламент, ако депутатите "с лампази" се обединят около един общ  приоритет - националната сигурност и въоръжените ни сили.
В парламента, освен петимата генерали, влизат и почти една дузина полковници.
Източник: http://frognews.bg/
 
Die Welt: Над 200 доброволци от Германия се бият срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак
10.04.2017, 10:16
По данни на Министерството на вътрешните работи на ФРГ общо 204 души от Германия са отпътували за Сирия и Ирак, за да се включат доброволно в борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Welt.
От отговор на федералното правителство, даден на запитване от фракцията на „Левица“ в Бундестага, става ясно, че 59 от тези бойци притежават германски паспорт. По-голямата част от тях са се присъединили към кюрдски милиции. В статистиката обаче не са включени онези, които са попълнили редиците на пешмергите.
От 2013 г. насам общо 102-ма от доброволците вече са се завърнали в Германия, 43 от които са граждани на страната. Правителственият доклад представя данни за трима убити германци в резултат на действията на международната коалиция срещу терористичната групировка.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Каспийската флотилия е приведена във висша степен на бойна готовност
10.04.2017, 09:34
Частите на Каспийската флотилия на РФ са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на финалната за зимния период проверка. Тя се провежда под ръководството на командващия на флотилията контраадмирал Сергей Пинчук, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от РИА Новости.
В рамките на проверката са привлечени съединения и части, дислоцирани в гарнизоните в Астраханск и Махачкала, както и батальон морска пехота, дислоциран в Дагестан, отработва се  вдигане по тревога след получаване на внезапна команда, подготовка на военната техника за марш и съсредоточаване в посочените райони. Освен това военнослужещите ще отработват обмен на информация между групите и пунктовете за управление, съвместни действия между подразделенията и щабовете по време на бойни действия. Освен бреговите части в проверката участват и корабни съединения. Екипажите на корабите "Татарстан", "Дагестан", "Град Свияжск", "Углич", "Великий Устюг", "Волгодонск" и "Махачкала" ще сдават зачьоти за допуск на личния състав за изпълнението на ракетни и артилерийски стрелби, планирани за лятото.
 
Новият стар МиГ-35
10.04.2017, 09:12

Дебютът на нов боен самолет винаги създава сериозни емоции не само в сърцата на авиоентусиастите, но и в умовете на авиационните експерти по света. А когато се появява нов изтребител, носещ легендарното означение „МиГ“, то нещата стават дори още по-заредени с патос, поне що се отнася до живеещите в източната част на Европа и страните от бившия СССР.
В края на януари 2017 г. руската авиационна индустрия пищно демонстрира многоцелевия изтребител МиГ-35 – последното развитие на двудвигателния МиГ-29.

Нещо феноменално и ново ли виждаме, или просто един претоплен модел на добре известния изтребител?.........Прочети още

 
ВВМУ – домакин на Петата сесия на International Association of Maritime Universities
10.04.2017, 09:03
На 10 и 11 април 2017 г. от 9:00 до 17:00 ч. в Суис Белхотел „Димят“ - Варна, ще се проведе Петата сесия на Изпълнителния борд на Международната асоциация на морските университети (International Association of Maritime Universities - IAMU). През първия ден програмата включва заседания на комитетите на Международния изпълнителен борд, а на 11 април ще се проведе заседание на Изпълнителния борд.
Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е сред учредителите на Международната асоциация на морските университети, която включва най-добрите морски учебни заведения от всички континенти (63 университета от 35 държави). Ежегодно се провеждат асамблеи на Международната асоциация на морските университети. ВВМУ е участвало във всички асамблеи досега и е редовен член на организацията, чиято цел е усъвършенстване на обучението на командни морски кадри, взаимно признаване на академични степени, дипломи и удостоверения, както и въвеждане на международно установена учебна програма във висшите морски учебни заведения - членове на IAMU.
Домакин на 18-ата годишна генерална асамблея и Международния изпълнителен борд на IAMU през 2017 г. е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Тя ще се състои от 9 до 14 октомври 2017 г. - (видео)
Журналистите, акредитирани към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, могат да присъства на откриването на Петата сесия на Изпълнителния борд на Международната асоциация на морските университети на 10 април 2017 г. (понеделник) от 9:00 ч. в Суис Белхотел „Димят“.
Източник: http://morskivestnik.com/
 
На днешния ден през 1979 година полетя първият ни космонавт Георги Иванов
10.04.2017, 08:47
На 10 април 1979 г. в 20.35 ч. московско време от космодрума Байконур, СССР в орбита около Земята е изведен космическият кораб „Союз-33“ с екипаж: командир на кораба Николай Рукавишников и космонавт изследовател българският гражданин майор Георги Иванов.
Полетът се изпълнява в съответствие с програмата „Интеркосмос 1300“. На височина 330 км са изпълнени 31 пълни обиколки около Земята. Задачата на полета предвижда скачване с орбиталната станция „Солют-6“ и провеждане на космически изследвания в продължение на 7 денонощия.
Поради отказ в работата на основния двигател на системата за управление на космическия кораб скачване с орбиталната станция „Салют-6“ не се осъществява. Центърът за управление взима решение за прекратяване на полета и завръщане на космонавтите на Земята.
При започване на снижението двигателят за намаляване на скоростта на космическия кораб работи повече от разчетното време. Налага се изключването му от космонавтите. Траекторията на снижение става по-стръмна и космонавтите са подложени на претоварване по-голямо от предвиденото. Благодарение на тяхното хладнокръвието и точни действия полетът завършва нормално. Приземяват се успешно в 19.35 ч. на 12 април 1979 г. на 320 км югоизточно от град Джесказган, Казахстан, СССР.
Продължителността на полета в Космоса е 1 ден, 23 часа и 1 минута. -
Още Космос
 

 
Само 250 са кандидатите за професионални войници
09.04.2017, 22:40
Поредният мащабен конкурс за набиране на професионални войници удари на камък, след като за 650 свободни места са се явили едва 250 души. Това съобщиха за "Сега" от Министерството на отбраната.
Засега не е ясно и колко от одобрените ще бъдат назначени, тъй като тепърва предстоят медицинските им прегледи. По традиция около 10-15% от кандидатите отпадат след преминаване през лекарските комисии.
Преди за едно място се явяваха трима души, а сега за три места се явява един човек, коментира източник от МО. Армията затъва в кадрови колапс от години, като незаетите длъжности вече са стигнали 5600.
Основната причина за ситуацията е ниското заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лв. Проблеми за набиране на войници има в Черноморския регион и в Южна България. В някои части не са заети до 20% от щатните бройки, което е обезпокоително.
В плана за развитието на въоръжените сили до 2020 г. е записано, че те ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000. В него е посочено още, че към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Подводницата "Краснодар" изстреля крилати ракети в Балтийско море
09.04.2017, 19:50
Дизелово-електрическата подводница Б-265 "Краснодар" проект 636.3 от състава на 4-та отделна бригада подводници на Черноморския флот на РФ изстреля крилати ракети по надводни мишени на морски полигон на Балтийския флот, съобщи говорител на Министерството на отбраната, цитиран от ТАСС в събота (8 април). "Според мониторинга морската цел е поразена успешно", съобщават от ведомството, като не уточняват точното място на пуска.
В близко бъдеще с екипажа се планират десетки вътрешнокорабни учения по различни видове подготовка - борба за оцеляване на подводница, организация на ежедневните дейности на екипажа, навигация на подводни и надводни положения и други.
Субмарините от проект 636.3 са предназначени за борба с кораби и подводници, поставяне на минни полета и водене на разузнаване. Едно от основните им предимства е ниското ниво на шум. - Още за проект 636.3
 
Американски войници са ранени по време на учение в Латвия
09.04.2017, 19:18
Трима американски войници са ранени по време на военно учение, което се провежда в Адази, Латвия. Това бе обявено от ръководителя на връзки с обществеността на Министерството на отбраната на Латвия Каспарс Галкинс, съобщават ТАСС.
Ранените са били откарани в болница в Рига. След преглед, двама от тях се завръщат в базата, а един е оставен в болницата за по-нататъшно лечение.
Подразделението на американската армия е в Латвия от април 2014 година. Те изпълняват задълженията си в рамките на мисията на "Атлантическа решителност", която е част подобряването на източната граница на НАТО.
Лидерите на алианса се срещнах във Варшава през юли миналата година и взеха решение за разполагането на четири батальона в балтийските страни и в Полша от началото на 2017.
Броят на военните от НАТО в Латвия ще наброява хиляди души. Това са военни от Албания, Испания, Италия, Полша и Словения, както и от Канада.
Канадските военни трябва да пристигне в Латвия през май тази година, очаква се батальона да е напълно формиран през юли и август.
Източник: https://news.bg/
 
Подводничарите преизбраха председателя си и начертаха амбициозна програма
09.04.2017, 16:33
В юбилейната, десета година от създаването си, при много добра организация, Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) проведе Общото си отчетно-изборно събрание, по традиция в  Концертната зала на ВМК (ДНФ) Варна. Присъстваха петдесет и четири членове на Съюза с право на глас. Събитието уважиха Тодор Йотов – областен управител на област с административен център Варна; капитан първи ранг Георги Пенев – началник на Щаба на ВМС на Република България; Димитър Стоянов – собственик на „МТГ Делфин” и един от най-верните поддръжници и спонсори на Съюза; о.р. капитан първи ранг Константин Попов – заместник председател и секретар на Областната организация на СОСЗР – Варна; о.р. полковник Захари Захариев – секретар на Общинската организация на СОСЗР – Варна; Максим Страхилов – генерален секретар на Асоциацията на българите по света; Зорка Георгиева – секретар на Асоциацията на българите по света; о.р. капитан първи ранг Васил Кръстев – председател на”Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”; Иван Матеев – секретар на клуба на Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и РВГ – Варна; представители на родолюбиви организации и др. На събранието присъстваха и почетни членове на Съюза, сред които адмирал от запаса Христо Контров, контраадмирал от запаса Костадин Русков и контраадмирал от запаса Румен Попов.
Преди началото на събранието, участниците бяха поздравени с три знакови морски песни, изпълнени от вокална група „Корали“. Връчени бяха поздравителни адреси от Командира на ВМС – контраадмирал Митко Петев и Областния управител на Варна – Тодор Йотов.
В отчетния доклад за работата на Управителния съвет на Съюза, неговият председател, капитан първи ранг от резерва Станко Станков направи кратък преглед  на цялостната дейност през десетте години от създаването на организацията, в който основен акцент представляваха мероприятията по опазване на традициите и културното наследство на флота, както и международните контакти. Последва подробен отчет на дейността на СПРБ през 2016 година, в три основни направления – 100 години подводно плаване, превръщане на подводница „Слава”, бордови номер „С-84” в музей и изграждане на Паметник на подводничарите. Посочени бяха редица слабости в дейността на Съвета – организационни и свързани с работата по музея.
В доклада на УС бе изказана благодарност към Министерството на отбраната, Командването на ВМС, Областна администрация Варна и сродните НПО, за оказаната помощ и подкрепа на инициативите на Съюза. Поставени бяха и задачите за 2017 година. Докладът на Контролния съвет, изнесен от неговия председател, капитан първи ранг от резерва Николай Йорданов оцени работата на УС като добра и предложи освобождаване на Съвета от финансова отговорност за 2016 година.
Председателят на УС връчи грамоти на изявени членове на Съюза – контраадмирал Румен Попов (и във връзка с неговата 85 годишнина), Николай Йорданов, Тихомир Димитров и Асен Дачев.
Събранието прие амбициозна програма за работата на СПРБ през 2017 година. Участниците бяха поздравени от трибуната от Областния управител, г-н Йотов и г-н Максим Страхилов, които оцениха по достойнство работата на подводното братство и отправиха пожелания и покани за участие в техни мероприятия.
Избрани бяха нов управителен и контролен съвети. В новия УС влизат: Ганчо Райков, Димитър Върбанов, Йордан Стойчев, Камен Кукуров, Крсимир Кръстев, Павел Димитров, Станко Станков – председател, Тодор Йорданов Димитров и Цветко Цветков. В КС  бяха избрани: Владимир Владов – председател, Иван Д. Иванов (Торпедото) и д-р Николай Николов.
След края на събранието подводничарите „закриха горния рубочен люк” на тържествена вечеря в Гарнизонния стол - Варна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Шведското правителство каза „Не“ на членството в НАТО
09.04.2017, 14:57
Управляващата Социалдемократическа работническа партия на Швеция за пореден път потвърди своята политика на необвързаност с НАТО. Това стана ясно в рамките на партийния конгрес в Гьотеборг, предаде БГНЕС.
Любопитно е, че докато преди правителството казваше „Членството в НАТО е без значение“, нова точка в политиката за сигурност вече звучи като „Ние казваме не на НАТО“. Според последните проучвания на общественото мнение, по-голямата част от населението на страната - 40% - все още се противопоставя на присъединяването към алианс. Същевременно привържениците на военната организация са близо 35%. Междувременно коалицията на опозиционните партии активно насърчава членството в съюза сред своите поддръжници.
 
Самолетоносачът Gerald R. Ford излезе в открито море
09.04.2017, 14:18

Вчера, 8 април, от американската корабостроителница Newport News Shipbuilding на компанията Huntington Ingalls Industries излезе в открито море за първи заводски ходови изпитания построения за ВМС на САЩ атомен самолетоносач от нов тип CVN 78 Gerald R. Ford.
Строителството на главния американски авионосец от ново поколение  беше започнато в Newport News Shipbuilding на 11 август 2005 година, церемонията по официалното залагане на кораба се състоя на 13 ноември 2009 година, а церемонията по кръщаването в чест на 38-ят президент на САЩ Джералд Форд (служил по време на Втората световна война като офицер на лекия самолетоносач CVL 26 Montеrey) се състоя на 9 ноември 2013 година. Същия ден кораба бе изведен от строителния док.
До момента CVN 78 изостава с около две години от плановите строителни срокове. Предаването на кораба на ВМС за извършване на държавните изпитания сега се очаква да стане през септември 2017 година. По всяка вероятност, оперативна готовност самолетоносача ще достигне не по-рано от 2020 г.
В състава на американските ВМС Gerald R. Ford трябва да замени първият американски атомен самолетоносач CVN 65 Enterprise, изведен от бойния състав на ВМС на 1 декември 2012 година и изключен от състава на флота на 3 февруари 2017 година.
Общата стойност на строителството на Gerald R. Ford сега се оценява на 12,9 млрд долара, като още минимум 4,7 млрд долара са изразходвани за проектирането на кораба и съпътстващи научно-изследователски и конструкторски работи.
През декември 2010 година в Newport News Shipbuilding започна строителството на вторият атомен самолетоносач от този тип CVN 79 John F. Kennedy, като предаването му на американските ВМС е планирано да стане през 2022 година, Очаква се той да замени в състава на американския флот атомния авионосец CVN 68 Nimitz. Общата стойност на строителството на CVN 79 се оценява на 11,35 млрд долара.
Третият кораб от този тип трябва да стане самолетоносачът CVN 80 Enterprise, като официално строителството му в Newport News Shipbuilding трябва да започне през 2018 год, а предаването му на флота – през 2025 година.

Пълната водоизместимост на CVN-78 е над 100 000 тона. Отличава се от предшествениците си по по-здрави въжета на аерофонишьора, електро-магнитни катапулти, нови радари, нов тип двигателна установка, конструкцията на надстройката е изменена, както и конфигурацията на полетната палуба. На борда му може да има максимално 90 летателни апарата.
Предполага се, че авиокрилото на борда ще се състои от вече наличните във ВМС на САЩ изтребители F/A-18E/F Super Hornet, самолети за РЕБ EA-18G Growler, «летящи радари» E-2 Hawkeye и Advanced Hawkeye, вертолети SH-60, както и от перспективни образци като изтребители F-35C и БЛА Х-47B.
Още за CVN 78 Gerald R. Ford

Пълното водоизместване на CVN-78 е над 100 000 гона. Отличава се от предшествениците си по по-здрави въжета на аерофонишьора, електро-магнитни катапулти, нови радари, нов тип двигателна установка, конструкцията на надстройката е изменена, както и конфигурацията на полетната палуба. На борда му може да има максимално 90 летателни апарата.

Предполага се, че авиокрилото на борда ще се състои от вече наличнитне във ВМС на сАЩ изтребители F/A-18E/F Super Hornet, самолети за РЕБ EA-18G Growler, «летящи радары» E-2 Hawkeye и Advanced Hawkeye, вертолети SH-60, както и от перспекстивни образци като изтребители F-35C и БЛА Х-47B. - See more at: http://www.pan.bg/view_article-3-381658-V-SASht-zapochnaha-izpitaniyata-n-anoviya-samoletonosach-CVN-78-Dzheraljd-R-Ford.html#sthash.WXQCs2nd.dpuf
 
Изтребители МиГ-31 летяха от Приморието до Камчатка в рамките на учение
09.04.2017, 12:32
Изтребителите-прехващачи МиГ-31 от Тихоокеанския флот направиха полет между Приморието и Камчатка в рамките на съвместно учение, предаде ТАСС в неделя (9 април).
Самолети МиГ-31 от морската авиобаза на Тихоокеанския флот извършиха дълъг полет от летището на Военновъздушните сили и Противовъздушна отбрана в приморската авиобаза „Центральная Угловая“ до постоянната база на полуостров Камчатка. Това съобщиха говорители на Източния военен окръг. 
"Дължината на полета е повече от 2,2 хил. км. По време на полета пилотите извършиха задачи по търсене, откриване и прихващане на въздушни цели с отработване на елементи на въздушния бой", беше казано в изявлението.
По-рано в полети между Приморския край и Камчатка се проведе съвместно учение, което включи няколко тренировъчни мисии, дузина бойни задачи и упражнения на непознат терен.
По време на полетите военнослужещите отработиха елементи на маневри с голям ъгъл на завъртане и наклон, проведоха въздушни боеве за ограничаване на параметрите на наблюдателни системи, обработиха заход и кацане през деня и през нощта.
Прехващачът МиГ-31БМ е част от системата за противоракетна отбрана (ПРО). Тя е предназначена за унищожаване на крилати и балистични ракети във всеки височинен диапазон. Способен е да открива и унищожава спътници, „Стелт“ ("невидими")самолети от пето поколение, ниско летящи цели и безпилотни летателни апарати. - Още за МиГ-31
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Белгийските изтребители спряха полетите в Сирия след като Русия прекрати действието на меморандума за безопасността на полетите
09.04.2017, 11:55
Изтребителите-бомбардировачи F-16 от ВВС на Белгия, участващи в операцията в Сирия под егидата на САЩ против ИД, временно прекратили полетите, след като Русия преустанови действието на меморандума по безопасността на полетите в Сирия, съобщи днес радио Premiere.
От белгийското МО не потвърдили връзката с мярката на Москва, като уточнили, че полетите са прекратени до второ нареждане, отбелязва агенция Belga. Има индикации, че цялата американска коалиция ще остане на земята за неопределено време.
 
Войната между САЩ и Русия става все по-вероятна
09.04.2017, 09:33
Сериозно предупреждение към САЩ е отправила Русия, съобщава английският вестник ”Дейли мейл”. Според изданието Кремъл е предупредил, че двете страни са на крачка от войната заради действията на САЩ в Сирия.
Същевременно от администрацията на новият американски президент Доналд Тръмп обявиха, че са готови да нанесат нов удар по Сирия, ако има нужда. В петък Тръмп упълномощи изстрелването на 59 крилати ракети срещу военно летище в Хомс и срещу режима на сирийския президент Башар Асад.
В САЩ дори обявиха, че проучват дали Русия е участвала в химическата атака. Те твърдят, че дрон, принадлежал или на Русия, или на Сирия, е бил забелязан да кръжи над мястото на нападението с химическо оръжие във вторник.
Дронът се оттеглил по-късно през деня, след като местни жители отишли в близката болница за лечение. По-късно болницата бе бомбардирана.
Припомняме, че преди два дена Русия изпрати фрегата "Адмирал Григорович" 494 (ЧФ), въоръжена с най-модерни крилати ракети, в Средиземно море. Тя трябва да противодейства на американските кораби, атакували Сирия.
 
САЩ изпращат авионосна група към Северна Корея
09.04.2017, 09:16

Военноморският флот на САЩ изпраща ударна група към Корейския полуостров за подсилване на американското военно присъствие в района, с което да бъде изпратен сигнал към Северна Корея, който тази седмица проведе изпитание на балистична ракета, въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, с които се забраняват подобни опити, предава радио Voice of America.
Авионосната ударна група начело със самолетоносача „Карл Винсън“ USS Carl Vinson (CVN-70) се намираше в пристанището на Сингапур и трябваше да плава към Австралия, но Тихоокеанското командване на флота заповяда на групата да се отправи на север.
„Корабите на Трети флот оперират в предни позиции с конкретна цел – да защитават американските интереси в западната част на Тихия океан“, заяви командир от американския флот.
„Заплаха номер едно в региона продължава да бъде Северна Корея, заради нейната безразсъдна, безотговорна и дестабилизираща програма за ракетни изпитания и опити за постигане на ядрен потенциал“.
В състава на съединението влизат палубно авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните есминци (разрушители) "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майер" (Wayne E. Meyer), въоръжени със системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Шамплейн" (Lake Champlain).

Източник: http://www.focus-news.net/

 
Британските специални части в Сирия получиха нови костюми за защита от химически нападения
09.04.2017, 09:07
Британските специални части в Сирия получиха нови костюми за защита от химически нападения на фона на опасенията, че силите на президента Башар Асад ще осъществят нови нападения със зарин срещу бунтовническите сили в страната, пише Sunday Express. Заплахата идва с напредването на сирийските сили към богатите на нефт и газ зони южно от Рака, където американските и британските специални части са установили предна оперативна база за осъществяването на офанзивата срещу последната крепост на „Ислямска държава“. Новото оборудване, което включва преносими детекторни системи за химически агенти, познати като MCAD, вече е изпратено за британските специални части (SAS), участващи в състава на Съвместната група за специални операции (Joint Special Operation Task Force) под командването на САЩ. Източник на изданието заяви: „Заплахата е реална, затова изпратихме новата екипировка, за да сме сигурни, че те (специалните части) са защитени. Тя включва всичко, от детектори, до нови костюми“. Атаките с хлор от страна на „Ислямска държава“ винаги са представлявали опасност за силите на коалицията, които вече разполагаха с костюми за защита от ядрени, биологични и химически атаки, сходни с използваните по време на конфликта в Ирак през 2003 г. Миналата седмица обаче, разузнаването съобщи, че частите на Асад се готвят да използват нервни агенти като част от военния им арсенал. Смята се, че заринът ще бъде използван в артилерийски снаряди. За разлика от старите костюми, които бяха направени от карбон, новите са по-здрави и са направени от само едно парче материал с цел да се избегне случайно замърсяване. Друга част от новото оборудване са детекторите за дронове за анализиране на атмосферата. С подобни детектори са снабдени и превозните средства. - Още ОМП
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Чехия търси 12 леки въоръжени вертолети
09.04.2017, 08:37
Чешките ВВС ще купят 12 леки въоръжени вертолета, като стойността на сделката ще е минимум 6 млрд. крони ($240 млн.), но се очаква сумата да нарасне значително и дори да се удвои.
„В момента правим финално проучване на пазара. Няма решение взето от МО или ГЩ”, това заявява Петер Мадек, говорител на чешкото МО, цитиран от местни медии.
За сега Чехия се е ориентирала към четири машини - Sikorsky UH-60 Black Hawk, Airbus Helicopters H145M, Bell UH-1Y и Leonardo AW139.
Като цяло чешките въоръжени сили искат леки вертолети, които могат да използват управляемо и неуправляемо въоръжение и да се използват и за транспортни и наблюдателни задачи. Машините ще заместят сега използваните щурмови вертолети Ми-24.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
ЗРС С-400 включва в боекомплекта си ракети, достигащи цели в близкия космос
08.04.2017, 22:16
Зенитно-ракетната система С-400 (SA-21 Growler) започва да приема ракети, способни да унищожат цели в близкия космос, предаде Взгляд събота (8 април), като цитира РИА "Новости".
Зенитно-ракетната система С-400 започва да приема на въоръжение ракети, способни да унищожат цели в близкия космос, съобщи в ефира на радио "Эхо Москвы" командващият войските за противовъздушна и противоракетна отбрана, заместник-главнокомандващ Въздушно-космическите сили генерал-лектенант Виктор Гумений.
"В последно време приемаме нови ракети, които ще ни позволят да действаме в близкия космос, на големи височини и на високи скорости", заяви Гумений.
Зенитно-ракетната система С-400 "Триумф" беше приета на въоръжение в руската армия през 2007 година. Предназначението ѝ е да унищожава почти всички съвременни и бъдещи средства за въздушно-космически нападения. Според източници ракетите 40Н6Е могат да свалят цели на височина до 185 км.
Смята се, че космическото пространство започва от височина малко над 100км. от земната повърхност. За сравнение Международната космическа станция е на разстояние 430 км., а GPS спътниците – 20 хил. км.
Агенцията посочва, че вероятно и САЩ разполага с устройства за бойни действия в космоса, макар официално да не признава.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
На фокус: Обновения Т-72Б3 в Алабино
08.04.2017, 20:14
 
Индия и Израел са подписали военно съглашение на стойност над два млрд долара
08.04.2017, 19:53
На 6 април 2017 година преди юлската визита на премиер-министъра на Индия Нарендра Моди (Narendra Modi) в Израел, двете страни са подписали отбранително съглашение за зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) на стойност над 2 млрд долара, съобщава индийския вестник „The Economic Times“.
Според информация на военни източници на изданието, основно съглашението касае съвместен проект на индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки (Defence Research and Development Organisation, DRDO) и израелския отбранителен концерн Israel Aerospace Industries (IAI) за ЗРК със среден обсег на действие Barak 8. В рамките на контракта се предвижда доставката на 16 комплекса и 560 зенитни ракети за индийската армия (по-рано ЗРК Barak 8 бе закупен за ВВС на Индия - 18 комплекса, а в корабен вариант – и за ВМС на Индия).
Освен това сделката включва и монтирането на корабен вариант на комплекса Barak 8 на новия индийски самолетоносач Vikrant (IAC), който в момента се достроява в корабостроителницата в град Кочин (щат Керала, Индия).
 
Югославски самолети удрят Кюстендил заради Хитлер
08.04.2017, 19:27
Една от тъмните страници във вековната история на Кюстендил е 6 април 1941 г., когато по време на Втората световна война югославските военновъздушни сили бомбардират града. Поводът е започната офанзива от германската армия срещу Югославия. Докато германците напредват, съседите решават да си отмъстят с бомбардировка над Кюстендил. Подобни атаки са извършени и срещу Враца и София.
Загиват 58 цивилни граждани, двама български и осем германски войници. След нападението към 8,30 сутринта, час по-късно, следва и второ нападение. Прицелна точка не са важни транспортни или военни обекти, както би трябвало да бъде по време на една война, а жилищни квартали. Бомби падат в района на центъра, в западна посока – „Паланечка капия”. Атакуван е районът около гарата, където има спрени ешелони с войски.
Бомбардирани са още железопътната гара, фабриката „Симоне”, тютюневите складове в града, включително този, който в момента се използва от Регионалния исторически музей. Много хора са ранени, а по-късно умират от раните си.
„Забележителното е това, че нито българските военновъздушни сили, нито въздушните сили на съюзниците оказват някаква сериозна помощ или опит да се възпре агресията. При бомбардировката не излита нито един български или германски изтребител. Противовъздушната артилерия не е в състояние да окаже сериозно противодействие и бомбардировачите отлитат невредими”, разказа пред „Труд” главен асистент д-р Ангел Джонев, историк към Регионалния исторически музей.
Групата, която бомбардира града, е от 4 самолета, летящи на височина 1500 м. Те пускат няколко бомби, които нанасят тежки поражения, тъй като нападението е неочаквано, а по улиците на града много хора наблюдават преминаването на моторизираните германски части, допълва историкът. Югославските самолети се насочват и към селата Гюешево, Сирищник и Върба, но там няма жертви.
Жертвите от 6 април са погребани в кюстендилското гробище, където има паметник на загиналите при бомбардировките, разказва Ангел Джонев. Но 76 години след трагедията никой не положи цвете върху него.
Източник: https://trud.bg/
 
Фрегатата "Адмирал Григорович" се завърна отново в Средиземно море
08.04.2017, 14:49
Фрегатата от Черноморския флот "Адмирал Григорович" 494 проект 11356 се завърна в съставa на оперативната група на Военноморските сили на РФ в Средиземно море, съобщи началникът на информационния отдел на Черноморския флот капитан първи ранг Вячеслав Тухачев, цитиран от РИА "Новости" в събота (8 април).
"Днес фрегатата от Черноморския флот "Адмирал Григорович", под командването на капитан трети ранг Анатолий Величко, се присъедини към състава на оперативната група на Военноморския флот на Русия в Средиземно море", се казва в съобщението.
Фрегатата се завърна от поход в Средеземно море на 31 март за попълване на запасите и кратък отдих в Новоросийск, където същевременно взе и участие в двустранните руско-турски учения "PASSEX".
"Адмирал Григорович" е въоръжен с крилати ракети "Калибр-НК", противоракетен комплекс "Штиль-1", 100 мм артилерийска система А-190, зенитна артилерия, реактивни бомбови установки, торпеда, а освен това може да може да носи и палубен вертолет Ка-27 (или Ка-31).
 
Германия оттегля разузнавателни самолети "Торнадо" от Сирия
08.04.2017, 11:46
Германските разузнавателни самолети "Торнадо" повече няма да помагат за удари на САЩ в Сирия, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.
Германските самолети са имали ясно определена роля в международната антитерористична коалиция да разузнават в мисии срещу радикалната организация "Ислямска държава", каза Фон дер Лайен в телевизионно интервю снощи. Решението няма нищо общо с проблема с химическите оръжия, увери тя. Фон дер Лайен каза, че САЩ не са поискали германска помощ преди да нанесат ракетните си удари по сирийското военно летище.
Източник: http://bnr.bg/
 
Хашим Тачи отхвърли плана за създаване на косовска армия
08.04.2017, 10:26
Президентът на Косово, Хашим Тачи в петък се поддаде на натиска от страна на традиционните съюзници на страната - Съединените американски щати и НАТО, отхвърляйки плановете за създаване на косовска армия, съобщи радио "Гласът на Америка" . На създаването на въпросната армия силно се противопостави сръбското малцинство в Косово.
Почти две десетилетия след косовската война отношенията между Сърбия и доминираното от етническото албанско мнозинство правителство в Прищина остават обтегнати. Сърбия продължава да смята страната Косово, която обяви независимост през 2008 г., за отцепила се провинция.
Миналия месец косовският държавен глава откри начин да заобиколи сръбската опозиция в парламент за конституционни изменения, изисквани за армия, предвиждайки промени в съществуващия закон за Косовските сили за сигурност (КСС). Въпросните промени щяха да позволят на КСС да действат с тежки оръжия. Това на практика щеше да ги превърне във военна сила.
 
Какви оръжия ще произвежда Русия до 2025 година?
08.04.2017, 09:33
В началото на юли руското МО ще представи пред Върховния главнокомандващ и обществеността окончателния проект на Държавната програма за въоръженията за периода 2018-2025 г. (ДПВ 2025). Документът ще определи състава и обема на новата техника, които ще постъпят във войските и ще дадат посоката за развитие на армията, авиацията и флота през ХХІ век. Още през февруари зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов съобщи, че основната задача на руската отбранителна промишленост е до 2020 г. да увеличи дела на съвременната техника до 70%. Самият Владимир Путин не веднъж заяви, че основа на сигурността на страната са силите за ядрено сдържане и средствата за въздушнокосмическа програма, затова е нормално те да останат с приоритет. Значителни усилия ще бъдат концентрирани за въвеждане на тежката ракета „Сармат” и бойните железопътни комплекси „Баргузин”. Според РИА Новости, в ДПВ-25 ще влязат знакови въоръжения като системата за ПВО-ПРО С-500, бойните машини на платформата „Армата” и други. Всъщност тази програма трябваше да обхване периода 2016 – 2025 г., но беше отложена заради сложната икономическа обстановка в Русия. Само за 2015 г. военните поискаха за превъоръжаване 55 трлн рубли, което е доста повече от военния бюджет на САЩ. После искането беше ограничено до 30 трлн рубли, но получиха едва 12 трлн. Така вероятно ще бъде и занапред. Очаква се най-много да пострада ВМФ. Със сигурност обаче ще се запази темпът за строителство на атомните подводници „Борей” – стратегическият подводен ракетен флот ще остане като един от главните гаранти за сигурността на държавата. Тъй като руската военна доктрина предвижда излизане извън границите на държавата, пари ще се намерят за ремонта и модернизацията на авионосеца „Адмирал Кузнецов”, както и за ракетоносните крайцери „Адмирал Нахимов” и „Пьотр Велики”. Експертите прогнозират, че няма (поне чувствително) да спре програмата за строителство на кораби за Арктика, тъй като те трябва да осигурят изпълнението на новите икономически проекти в Заполярието. Едва ли обаче ще дойде ред за атомните самолетоносачи от проекта „Щорм” и до перспективните разрушители „Лидер”. За ВВС се очаква съкращаването на средствата да не е драматично и да продължи с променливи темпове строителството на проверените в Сирия самолети и вертолети. Според експертите изтребителят V-то поколение ПАК ФА (Т-50) ще бъде въведен в серийно производство към края на периода, защото сега „той е толкова добър, че няма равни”. В условията на намаленото финансиране редица амбициозни проекти ще бъдат отложени за неопределен срок, например далечният стратегически бомбардировач ПАК ДА. По отношение на Сухопътни войски се прогнозира с цел икономии годишно да бъдат купувани само по 20-30 нови танка Т-14 „Армата” и да се наблегне на основно модернизираните танкове Т-72Б3. ПВО на Сухопътни войски на първо място ще бъде усилена със ЗРК Бук-М3, Тор-М2, С-300В4. Няма да секне финансирането и за високоточните оръжия, за робототехниката и за перспективните системи въоръжения.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Химическата атака: наистина ли е дело на Асад?
08.04.2017, 09:24
При предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун в началото на седмицата загинаха над 80 души. И засега смъртта на тези хора е единственият доказан факт. Дамаск и Москва отхвърлят обвиненията на Запада, че режимът на Асад носи вината за атаката.
Но кой би имал интерес от престъплението? Този въпрос се поставя във всеки криминален филм. Същото се питаме и сега. "Само въоръжените бунтовнически групировки имат сметка от подобно нападение с химически оръжия. Те са изправени до стената и де факто нямат никакъв шанс да се съпротивляват на режима на Асад с военни средства", казва пред ДВ Гюнтер Майер, ръководител на Центъра за изследване на арабския свят в Майнц. Политологът припомня, че през 2012 година Барак Обама заплаши, че САЩ ще се намесят, ако режимът на Асад използва бойни отровни вещества. А тази заплаха, според Майер, звучи като "покана за противниците на сирийския президент да употребят химически оръжия, за да бъде обвинен именно Асад".......Прочети още
 
Gripen полетя с биокеросин
08.04.2017, 08:52
Шведски изтребител JAS-39D Gripen бе тестван в полет с биокеросин. Тестът е протекъл успешно и отбелязва първия случай в историята, в който еднодвигателен изтребител лети само на биогориво. Това съобщават от Saab.
„Демонстрацията, че Gripen Може да лети със 100% биогориво е важна стъпка към подсигуряването на бъдещето на типа. Достигането на независимост от вносът на петрол е важна стъпка за отбраната на Швеция и ни осигурява още един източник на авиационно гориво, което дава гъвкавост. В дългосрочен план това ще намали и вредното влияние на военната авиация върху природата”, това заявява Гьоран Бенгтсон, директор на отдела за технически изследвания в Saab.
Тестът е бил изпълнен от заводското летище на Saab в Линчопинг. Не е имало никаква разлика в поведението на изтребителя в сравнение с това, когато той е задвижван от стандартен керосин.
За теста изтребителят Gripen D е използвал горивото CHCJ-5, което е създадено на базата на рапично масло.
Тестът е поръчан от шведското МО и е изпълнен от Saab и производителя на двигателите RM12 - GKN Aerospace.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия може да купи малайзийските МиГ-29
08.04.2017, 08:46
Индия е изразила официално намерение да изкупи малайзийските изтребители МиГ-29. Това е заявил малайзийският премиер Датук Сери Наджиб Разак, цитиран от местни медии.
Малайзийският премиер наскоро посети Индия, където е обсъдил задълбочаване на военните връзки между двете страни. Една от обсъдените точки е била покупката на малайзийските изтребители МиГ-29. Обсъдено е било и съвместна експлоатация на изтребителите Су-30, които се използват и от двете страни.
„Има възможност индийската страна да купи нашите МиГ-29 и да ги експлоатира, а в замяна може да получим резервни части за нашите изтребители Су-30”, заявява Датук Сери Наджиб Раза.
Наскоро индийски представители заявиха, че страната им се интересува от малайзийските МиГ-29, които са набелязани за пенсиониране, с цел попълване на парка от този тип в индийските ВВС.
През 1994 г. Малайзия купува от Русия 16 броя МиГ-29Н и две спарки МиГ-29НУБ. В момента активно се експлоатират 12 изтребителя, които са част от 19-та ескадрила от състава на ВВС на
Малайзия. Страната планира към 2020 г. да пенсионира типа и да го замени с 18 нови многоцелеви изтребители.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Приключи учението ЕААТТС 17-1
08.04.2017, 08:43
На тържествена церемония на 6 април 2017 г., командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов връчи сертификатите за успешното завършване на летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1).
В продължение на две седмици екипажите от петте държави участнички – Белгия, България, Италия, Холандия и Чехия – изпълниха различни типове задачи, сред които полети на малка и пределно малка височина, десантиране от въздуха, хвърляне на товари, преодоляване на противовъздушна отбрана, отработване на противоизтребителни маньоври и кацане и излитане от грунтова полоса.
Ръководителят на тактическия курс полковник Филип Ангелов изрази твърдото си убеждение, че постигнатите отлични резултати ще спомогнат за оперативната съвместимост на екипажи от различни държави и затвърждават позицията на българските Военновъздушни сили като пълноправен и предвидим партньор при провеждането на многонационални операции.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Показаха щетите от атаката в Сирия, повече от половината изстреляни ракети не са улучили целта
07.04.2017, 20:42
Първи кадри от сирийската военна база "Шайрат" след атаката на САЩ показа канал "Россия 24. - (видео)
Кореспондент на телевизията засне репортаж от военното съоръжение, което бе обстреляно рано днес крилати ракети "Томахоук".
Изявлението на сирийската армия, цитирано от агенция САНА гласеше, че има "огромни материални щети", което е видимо и от кадрите на руската телевизия, които показват състоянието на хангарите и пиститете, нанесени от ударите.
От Пентагона обявиха, че са изстреляни 59 ракети, но според "Россия 24", позоваваща се на източници от руското военно командване, на територията на базата са открити само 23, а останалите 36 засега не е известно къде са паднали.
„По данни на руските средства за обективен контрол до сирийската авиобаза са достигнали 23 ракети. Мястото на падане на останалите 36 крилати ракети е неизвестно. По този начин бойната ефективност на американския масиран ракетен удар е крайно ниска“, обясни говорителят на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-майор Игор Конашенков,
Той съобщи, че сирийската ПВО ще бъде укрепена допълнително след атаката от ранните часове на петък.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Министър Янев се срещна с бригаден генерал Пол Нелсън
07.04.2017, 19:36
Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна с бригаден генерал Пол Нелсън, заместник помощник на генералния секретар на НАТО по разузнаването, съобщава Пресцентърът на МО.
Бригаден генерал Нелсън е на посещение в България по покана на директора на служба „Военна информация“ бригаден генерал Светослав Даскалов. На срещата беше обсъдена обстановката по сигурността в региона и предизвикателствата пред НАТО като гарант за стабилността и мира. Обменени бяха мнения по въпроси от взаимен интерес.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военен самолет се разби в Сърбия, има жертви
07.04.2017, 16:05
Военното министерство на Сърбия обяви, че военен самолет се е разбил в западната част на Сърбия, а двамата членове на екипажа подполковник Ненад Чулибрк от щаба на ВВС и ПВО и капитан Деян Пандурович от 252-ра учебна ескадрила на 204-та авиационна бригада са загинали, съобщава "Асошиейтед прес".
Ведомството уточни, че учебно-тренировъчният самолет Г-4 „Супер галеб“ се е разбил близо до село Слатина в Западна Сърбия около 11:30 часа българско време по време на рутинен тренировъчен полет.
Самолетът Г-4 се произвежда в бивша Югославия през 1980-те години в завод в босненския град Мостар.
Причината за катастрофата се разследва.
 
Известният антируски портал Bellingcat, уличи Украйна в лъжа за катастрофата на малайзийския „Боинг”, полет MH17
07.04.2017, 15:09
Украински „Бук” се е намирал в зоната на катастрофата на MH17. Boeing 777, летял от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на територията на Донецка област на 17 юли 2014 година. Загинаха 298 души.
Стотиците фалшиви новини на западните слуги изпаднали в антируска истерия по повод катастрофата на малайзийския „Боинг” излязоха наяве.
Около три години след катастрофата на малайзийския „Боинг” става ясно, Русия няма пръст в трагедията, и че официален Киев е лъгал, твърдейки, че в момента на трагедията в зоната на така наречената негова антитерористична операция не е имало украински ракетни системи „Бук”.
Западните атлантически пропагандисти за първи път публично уличиха Украйна в лъжа в хода на разследването на обстоятелствата около катастрофата на пътническия самолет, което отдавна е пропито от всевъзможни слухове и твърдения. От Bellingcat откриха, че в дните преди падането на полет MH17, ЗРК „Бук” на украинската армия се е намирал в Донбас, близо до линията на съприкосновение.
Въпросният ракетен комплекс с номер 210 е на въоръжение на 2-ри батальон на 223-ти зенитен полк на ВСУ. Изданието е успяло да намери видео на прехвърлянето на този „Бук” до Миргород, заснето през април 2014 година.
Снимките на комплекса, направени от Грендел, са с геолокация от Ясиноватски район, северно от Донецк. Направени са дни преди катастрофата с МН17. Украински „Бук” се е намирал в зоната на катастрофата на MH17. Boeing 777, летял от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на територията на Донецка област на 17 юли 2014 година. Загинаха 298 души.
Снимки с украинския „Бук” са публикувани в мрежата от капелана на ВСУ Михаил Гредил. Фотосите са съпроводени от геотагове, сочещи, че местоположението е Донбас. Украинската зенитноракетна система „Бук”, която се е намирала в контролирана от Киев зона на Донбас дни преди падането на МН17, е била на въоръжение на 223-ти зенитен полк на ВСУ. До този извод са достигнали експертите на Bellingcat, анализирайки боядисването на комплекса.
Информацията, която унищожаваща от корен линията на защита на Киев за отсъствието на техни системи „Бук”, бе разпространена от известния антируски портал Bellingcat.
Източник: https://bultimes.com/
 
САЩ изпратиха самолетоносач на корабно режище
07.04.2017, 12:20
Изведеният от експлоатация американски самолетоносач USS Independence (CV-62) ще бъде нарязан на корабното режище „International Shipbreaking“ в Тексас.
Съдът е провлачван от Вашингтон към Браунсвил.
Самолетоносачът влиза в експлоатация през 1959 година, а в първите години от службата си е бил част от Средиземноморския флот на САЩ.
Корабът е участвал във Виетнамската война, осигурявал въздушните удари срещу Сирия по време на Ливанската гражданска война и първата операция на САЩ срещу Ирак. През 1998 година самолетоносачът е изведен от експлоатация, след 39-годишна служба.
В американския флот бе приет нов кораб, който прие същото име като самолетоносача. Това е специалния съд за борба в крайбрежни зони LCS-2 – USS Independence. Около него се разрази огромен скандал, свързан с корозията и лошото изпълнение на определени елементи.
 
САЩ са изстреляли ракети срещу сирийска база в провинция Хомс
07.04.2017, 08;28
В четвъртък вечерта САЩ са изстреляли десетки крилати ракети срещу сирийско летище в отговор на предполагаемата химическа атака на правителството на Башар Асад, при която поне 100 души загинаха, предава NBC News.
Американските военни са изстреляли от есминците „Porter“ (DDG-78) и „Ross“ (DDG-71) 59 ракети „Томахавк“, като тяхната цел е била авиобаза Шайрат в провинция Хомс, намираща се в западната част на Сирия. Това е летището, от което САЩ смятат, че сирийският режим е изстрелял забранените оръжия. Сирийската страна съобщава за 5 загинали и 7 ранени военнослужещи, повредена полоса и унижожена техника и инфраструктура
По-рано от администрацията на президента Доналд Тръмп намекнаха, че се планират военни действия срещу Сирия в отговор на химическата атака. - (видео)
 
Пентагона стартира производството на CH-53K
07.04.2017, 08:20
Пентагона даде зелена светлина за производството на тежкия транспортен вертолет Sikorsky CH-53K King Stallion. Това бе обявено от американското военно ведомство на 5 април 2017 г.
Решението идва след като програмата е преминала успешно през фазата на разработка и изпитания и след успешно преминал преглед от страна на Пентагона през миналатам година. До момента програмата е натрупала около 400 часа във въздуха и през октомври миналата година успешно премина през оперативни изпитания в Корпуса на Морската пехота на САЩ.
CH-53K трябва да замести сега използвания от Морската пехота тежък вертолет CH-53E. Машината има практически сходни габарити, но значително по-голям полезен товар (12,5 тона в товарната кабина или 16 тона на външно окачване) и малко по-широка кабина.
Други подобрения включват „стъклена кабина”, електодистанционно управление, подобрен носещ винт и много други по-малки модернизации. Пентагона планира да купи 200 броя CH-53K, които да започнат да се доставят от 2018 г. Типът изпълни първи полет през месец октомври 2015 г.
http://aeropress-bg.com/
 
Aero Vodochody възстанови производството на L-159
07.04.2017, 08:15
Чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody произведе L-159 за първи път от 13 години. На 31 март 2017 г. компанията показа L-159T1 произведен за Ирак.
Двуместният учебно-боен самолет L-159T1 официално е бил предаден на иракските ВВС в края на декември миналата година, но сега бе официално показан пред официални гости на компанията и журналисти. Производството на типа бе спряно през 2004 г., когато бе предаден последния L-159 за чешките ВВС.
Aero Vodochody планира да построи два L-159T1 за Ирак по договор от април 2015 г. В рамките на договора арабската страна получава 13 употребявани L-159A (три от тях ще се използват за донори на резервни части), оригинално произведени за чешките ВВС и три L-159T1, два от тях - новопроизведени. Новопроизведените машини се отличават с наличието на горивни резервоари в крилото.
След фактическият рестарт на производството на L-159 Aero Vodochody планира да предложи машината на широк кръг от клиенти – и в ролята ѝ на лек боен самолет и в ролята на учебно-бойна машина. По време на показа на първия нов L-159T1 за Ирак стана ясно, че в момента се водят преговори с Аржентина.
За новопроизведените L-159 се планира не само горивни резервоари в крилото, които увеличават продължителността на полета два пъти, но и подобрения по авиониката и интеграция на ново въоръжение. - Още за L-159
http://aeropress-bg.com/
 
Трите договора за поддръжката на МиГ-29 се разследват от прокуратурата
07.04.2017, 08:07
Трите договора за поддръжката на българските изтребители МиГ-29, които бяха сключени в края на миналата година, се разследват от прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Това съобщава Меdiapool.
От Министерството на отбраната са потвърдили за проверките след запитване по Закона за достъп до информация, но от прокуратурата отказват да съобщят какво точно е обект на проверка, съобщава Mediapool. За сега няма друга информация за проверките.
В края на миналата година МО сключи три договора за поддръжката на МиГ-29. Първият бе за стоки и услуги с украинската компания „УКРИНМАШ” и е на стойност 4 066 266 лв. Вторият бе сключен наскоро с българската компания „Авиостарт” за 42 709 467,5 лв и включва доставката на 10 двигателя РД-33 (четири новопроизведени и шест употребявани след КВР). Третият договор отново с „Авиостарт” и на стойност 21 836 841,95 лв и включва доставката на седем броя КСА-2.
Авиостарт” е фактически посредник между българското МО и руски компании, които реално ще извършат работата. В случая с доставката на мотори РД-33 това е ОАО „Московское машиностроительное предприятие имени В. В. Чернышёва”, а за доставката на КСА-2 това е ОАО „Красный Октябрь”.
Трите договора са на обща стойност от 68 612 575,45 лв. Два от тях, тези с българската „Авиостарт” дойдоха след пряко договаряне с компанията и след провалена обществена поръчка извършени по времето на бившия министър на отбраната Николай Ненчев.
Интересното е, че и двата договора сериозно надхвърлят предварително предвидените за тях суми от 13 млн. за КСА-2 и 36 млн. за десетте двигателя.
МО чака доставката на първите два мотора РД-33 до края на април, а доставката на КСА-2 трябва да приключи до септември 2017 г.
 

 
„Звёздочка“ завърши ремонта на атомната подводница „Орёл“
06.04.2017, 22:00
Днес атомния подводен ракетен крайцер на Северния флот (11 дивизия подводници) на ВМФ на РФ К-266 „Орёл“ проект 949А напусна акваторията на кораборемонтния център „Звёздочка“, където от 2013 година се намираше за възстановяване на техническата готовност, и напусна Северодвинск отправяйки се към мястото за постоянно базиране.
Извършен е ремонт и презарядка на реакторите, като срокът на служба на субмарината е удължен с 5 години. - Още проект 949
 
МО отрече да е искан коридор за прелитане на руски изтребители
06.04.2017, 21:43
Министерството на отбраната опроверга информацията за постъпило искане от руската страна техни военни самолети да прелетят през българското въздушно пространство на път за Сърбия.
За липсата на такова искане потвърдиха и от Гражданската въздухоплавателна администрация, както и министерството на вътрешните работи, предаде БНТ.
По-рано сръбско издание съобщи, че България и Румъния са отказали коридор за няколко руски изтребителя МиГ-29, подарени на Сърбия.
 
"Ислямска държава": Свалихме армейски хеликоптер до Мосул
06.04.2017, 20:15

Иракски военен хеликоптер беше свален над иракския град Мосул от силите на "Ислямска държава" (ИД), предадоха "Ройтерс" и ТАСС, цитирани от Факти бг. И двамата пилоти са загинали, съобщи иракското министерство на отбраната.

Хеликоптерът е бил свален по време на операцията за връщане на контрола над града, част от който е все още в ръцете на ислямистите. Машината е осигурявала подкрепа от въздуха на иракските сили, сражаващи се срещу бойци на ИД в западната част на Мосул.

Това е първият иракски военен хеликоптер, свален от ИД над Мосул, от началото през октомври на офанзивата срещу града. Иракските сили, подкрепяни от САЩ, продължават битката за контрол над столицата на групировката в родината на Саддам Хюсеин. - (видео)

 
Египет е получил трета партида изтребители „Рафал“ от Франция
06.04.2017, 20:05
Египет е получил в сряда три произведени във Франция изтребители „Рафал“ - третата партида според споразумението от 2015 г. между двете държави за доставка на оръжие, пише Ahram.
„Новите изтребители „Рафал“ са силно допълнение към възможностите на нашата авиация, защото имат високи технически характеристики и бойни системи, позволяващи им да изпълняват задачи с голям обхват“, заяви прес-секретарят на египетската армия Тамер Махмуд. „Трите самолета са прелетели над Кайро от египетски пилоти, които са излетели три и половина часа преди това от френска военна база към Египет“, добави той.
Споразумението е за доставката на 24 изтребителя „Рафал“ и на една многоцелева фрегата. Първата партида от три изтребителя пристига в Египет през юли 2015 г., а втората през януари 2016 г. Фрегатата, получила наименованието „Тахия Миср“, е доставена през юни 2015 г.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) обеща да предаде на руския ВМФ 3 фрегати проект 22350
06.04.2017, 12:06
Фрегатите проект 22350 «Адмирал Горшков», «Адмирал Касатонов» и «Адмирал Головко» ще бъдат предадени на руския ВМФ в следващите 3 години. Това заяви ВРИД директора на корабостроителницата «Северная верфь» и вицепрезидент на ОКК Игор Пономарев.
"Адмирал Горшков" 417 трябва да бъда предадена през юни 2017 г. Корабът е преминал ревизия, в момента в Балтийск са провеждат изпитания. 80-90% от въоръжението вече е проверено. Корабът вече е проплавал 45000 мили" допълни Пономарев.
Швартовите изпитания на втората фрегата от проекта, «Адмирал Касатонов», ще започнат в края на 2017 г. или в началото на 2018 г. Фрегата ще бъде предадена на ВМФ в края на 2018 г.".
"Предаването на третата фрегата от проекта «Адмирал Головко» е планирано за 2019 г."
На 24 март 2017 г. зам.-министъра на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов заяви, че сроковете за предаване на фрегатата «Адмирал Горшков» се отлагат заради неготовността на ЗРАК «Полимент-Редут». На 7 март 2017 г. министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че до 2020 г. ВМФ на Русия ще получи 2 кораба проект 22350.
Стражевите кораби на далечната морска зона (фрегати) проект 22350 са проектирани в края на 1990-те години и са предназначени за масово строителство (серия от не по-малко 30 единици). По действащата държавна програма за въоръженията бе предвидено предаването на 8 кораба от този проект до 2020 г., въпреки това строителството и срокът за предаване на лидерната фрегата «Адмирал Горшков», заложена още през 2006 г., постоянно се отлагат.
По-рано се предполагаше, че фрегатата «Адмирал Горшков» ще бъде предадена на ВМФ през ноември 2016 г., но след пълния цикъл изпитания ВМФ заяви, че е необходима ревизия на корабните системи. През януари 2017 г. ръководителят на ОКК Алексей Рахманов обеща, че фрегатата ще бъде предадена на руския боен флот през лятото на 2017 г. - Още за проект 22350
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Защо за руските военни учения не наемат статисти
06.04.2017, 09:50
В края на март германски медии съобщиха, че на местния пазар на труда има нови свободни места – за статисти, които да участват във военни учения. Политическата злободневност на тази новина бе подсилена от факта, че на статистите се предлага да играят ролята на "руснаци". Актьорите трябва да изобразят мирното население, за да създадат условия, максимално близки до действителността. В Русия подобни нововъведения не се практикуват, но пък армията на страната си има свои особености при организирането на военните маневри.
В крак с времето
При последните учения на руската армия войската всеки път бе вдигана на учебна тревога внезапно, а географията на маневрите продължаваше да бъде твърде разнообразна. Личният състав и бойната техника се прехвърляха от централните райони на страната на хиляди километри в Сибир и в Далечния Изток. Само че днес е прекалено скъпо и непрактично да се строят макети на населени места, за да се провери действието на ядреното оръжие. Същото важи и за наемането на статисти, които играят мирно население. Освен това, руската армия по същество се насочва към нанасяне на удари не по мирното население на противника, а по неговите въоръжени сили. За учебни мишени руската армия, както и преди, продължава да използва бракувана техника, но си има и свое ноу-хау.
Специално предприятие произвежда надуваеми макети на бойна техника за руските въоръжени сили. Не става дума просто за големи играчки. От конвейера слизат пълноценни технически приспособления. Макетите на танкове, например, са направени от специален метализиран материал на гумена основа, който на екраните на локаторите ги прави да изглеждат почти същите като истинската техника. Надуваемата техника се вижда и в инфрачервения диапазон. Освен това, тя има пълна външна прилика, включително въртящ се купол и резервоари.
По същата технология се правят копия почти на всички видове военна техника. Внедряването на иновацията позволява на армията не само да се откаже от такива ерзаци като фенерни макети на танкове и БТР-и, но и да повиши равнището на провеждане на маневрите. В условията на съвременната война, водена с използването на най-новите постижения на науката и техниката, това е изключително важно.
През последните години в Русия редовно се провеждат командно-щабни учения. А след разпада на СССР армията, преживяла не най-добрите се времена, на практика не беше излизала от казармите и за ученията нямаше пари.
Ученията в СССР и в царска Русия
Руската армия има богат опит в провеждането на учения. В миналото често маневрите са организирани с показни цели – да се демонстрира стойката на войниците, да се видят техните униформи, екипировка и оръжие. По правило те съвпадат по време с визити на високопоставени лица. В дореволюционна Русия бойните качества на императорската армия редовно се демонстрират в присъствието на самия цар.
Военните учения придобиват голям размах в Съветския съюз. През 30-те години на миналия век СССР е сред първите страни, започнали да провеждат широкомащабни маневри с участието на въздушно-десантни войски. През 1935 г. в рамките на ученията в Украйна и в Беларус пред очите на съветски и чуждестранни генерали участват съответно 3700 и 5700 души. Ефектът, който те предизвикат, е толкова силен, че и европейските издания пишат за съветските маневри. Нито една армия в света дотогава не е организирала нищо подобно до онзи момент.
След Втората световна война организацията на ученията в Съветския съюз е приведена в съответствие на всички канони на военната наука. В началото на 50-те години свърхдържавите отработват тактика за прилагане на ядрено оръжие за пробив на укрепленията на противника при потенциални бойни сблъсъци. През 1954 г. в СССР с тази цел са проведени мащабни маневри на Тоцкия полигон в района на Южен Урал. За да се види какви могат да бъдат последиците от ядрен удар, в епицентъра му са издигнати полеви укрепления и разположени десетки единици бракувана военна техника. В ученията участват 45 000 души личен състав.
Най-големите маневри в историята на руската армия са ученията "Запад-81", проведени през 1981 г. на западната граница на страната. Числеността на участвалите в тях войски превишава 100 000 души, без да се броят хилядите танкове и бойни самолети. По размаха си "Запад-81" може да се сравни само с гигантските операции по времето на Втората световна война. - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Виетнамските ВВС търсят нов учебен самолет
06.04.2017, 09:11
ВВС на Виетнам имат спешна нужда от нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение. Като основен кандидат се разглежда Як-130, но се прави оценка и на L-39NG.
“Разполагаме с модерни бойни самолети, но тренировъчната ни система се опира на старите Як-52 и L-39. След завършването на обучението си младите пилоти се дообучават в бойните части за използване на изтребителите Су-30, което е непрактично”, заявява генерал-лейтенант Ле Хю Вин, командир на виетнамските ВВС, по време на конференция за пилотското обучение в страната.
Според генерал Вин, начина за преодоляване на трудностите пред виетнамските ВВС е създаването на отделно звено, което да поеме напредналото изтребително обучение, което в момента се извършва в Индия.
Виетнамските ВВС разполагат с 22 броя Як-52, използвани за начално обучение и 34 броя L-39, които се използват за останалите етапи на пилотското обучение. Страната разполага и с 36 броя Су-30МК2, както и с голям брой МиГ-21 и Су-22.
За основен кандидат за нов учебен самолет се разглежда Як-130, като руската компания ОАК го предлага заедно с витловия Як-152, като цялостно решение за пилотското обучение във Виетнам. Страната обаче разглежда и други опции, най-вече чешкия L-39NG.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
На 29 април т.г. ще отбележим 100-годишнината на военноморската ни авиация
06.04.2017, 09:07
Информацията (по-точно афишът) „изтече” във „Фейсбук” и „Морски вестник” може да я потвърди. Да, подготовката за честването на вековния юбилей е в пълен ход и това може да се види и от полетите на вертолетите „Пантер” от Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка”.
Разбира се, организаторите пазят в тайна какво точно ще можем да видим по време на въздушните демонстрации над акваторията на Варненския залив точно пред Централния плаж. Не се съмняваме обаче, че това ще бъдат епизоди, повечето от които може би не сме наблюдавали до сега. Най-вероятно в тези епизоди ще се включат и представители на партньорски военноморски формирования.
Всъщност, в афиша всичко е казано съвсем лаконично, а интересните неща ще узнаем на 29 април т.г. във Варна. Защото през всичките тези 100 години Варна е била и ще бъде морска столица благодарение и на военноморската ни авиация - неотделима част от Военноморските сили на България.
 
МО ще издава карти на служителите на структура на НАТО, разположена у нас
06.04.2017, 08:38
На военнослужещите и членовете на цивилния компонент на структура на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), разположена в Република България, както и на техните зависими лица, се издава карта на служител в структура на НАТО или на зависимо лице. Това е една от промените в Закона за българските лични документи, които се предлагат от министрите на отбраната и вътрешните работи Стефан Янев и Пламен Узунов. Картата ще се издава от Министерството на отбраната.
Промяната е записана в преходните и заключителни разпоредби на проект на закон за изменение и допълнение на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Това се налага във връзка с разполагането у нас на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО и Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който също се ползва със статут на „международна военна организация“ /IMO/ на Алианса по силата на Парижкия протокол. В тези структури, е записано в мотивите към проекта, работят военнослужещи, изпратени от други държави – членки, като заедно с тях на територията на страната пребивават и членовете на техните семейства, наричани „зависими лица“. Като страна-домакин Р. България е задължена да осигури своевременно и в пълнота статуса им, съгласно действащите международни договори, по които тя е страна.
МО е инициирало и създало междуведомствена работна група в състав от представители на МО, МВР и МВнР. Имало е и разширени заседания с участие на представители на Служба „Военна полиция“, Министерство на правосъдието, НЗОК, НАП, МТИТС, НОИ, Комисия за регулиране на съобщенията, ИА „Автомобилна администрация“, Агенция „Митници“ и Столична община.
С проекта се урежда необходимостта от издаване на национален документ, който да удостоверява пребиваването и статуса на тези лица с оглед „припознаването“ им от българските държавни и административни органи и институции, частни юридически и физически лица при необходимост от упражняване на техните права и привилегии, докато са у нас. Разпоредбите са въведени по аналогия с картата, издавана от МВнР по отношение на дипломатическите и консулските служители и персонал. Уточнява се, че тези карти удостоверяват само статуса на лицето като служител на структура на НАТО или зависимо лице. Предвидено е тяхната самоличност се идентифицира с национален документ за задгранично пътуване.
Наред с това с промените се урежда признаването на свидетелствата за правоуправление на МПС.
Установява се признаване на регистрационните номера на служебните и личните МПС, което е в изпълнение на изискването да се създаде необходимия облекчен административно-правен режим за тяхното пребиваване в страната по служебни причини. Идентифицират се три категории автомобили - на структурата на НАТО, на държавата, изпращаща личен състав за заемане на длъжности в нея, които също имат служебен характер, и личните МПС на членовете и на зависимите лица. Създава се правна възможност по искане на съответните лица (структурата на НАТО или личния състав) Р. България да регистрира служебните и личните превозни средства, което се предвижда да се извърши по ред, определен от министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
За бойната машина на пехотата, милионите, мръсните сметки около тях и „несправедливите“ уволнения
05.04.2017, 23:15
238 са новите бронирани машини, от които 100 бойни, а останалите със спомагателни функции, които са предвидени в проекта за модернизация на Сухопътни войски, който е част от гласувания в НС План 20-20. Апетитите и към този армейски проект са огромни. Точи зъби и за него бившият служебен министър Тодор Тагарев, а вече и бивш шеф на Института по отбрана.
Проф.Тагарев, докато е шеф на института "Цв. Лазаров", се опитва да манипулира техническото задание за бойна машина на Сухопътни войски по начин, удобен за неговите ментори. По същия начин както той и гвардията му , с вече уволнения му заместник Станимир Георгиев,  успешно манипулираха техническото задание и упорито отказваха да се разшири списъка за покани към други фирми и държави с възможности за доставка на изтребители за ВВС на БА.
На дневен ред сега е проектът за модернизация на СВ /Сухопътни войски/ и по специално за изграждането на три Батальонни бойни групи /ББГ/ на стойност повече от 1 млрд........Прочети още
 
Изтребител F-16 се разби в САЩ
05.04.2017, 22:47
Днес в 09:31 местно време на шест мили югозападно от военната база Andrews край Вашингтон се е разбил изтребител F-16С, съобщава телевизия NBC News.
Машината е от състава на 113 крило на Националната гвардия на САЩ.
Според първоначалната информация, самолетът е паднал в горист район поради технически проблеми. Пилотът се е катапултирал успешно.
Започнало е разследване на инцидента. - (видео)
 
МО на РФ: Сирийската армия удари склад с химическо оръжие на терористите
05.04.2017, 21:00
Авиацията на Сирия във вторник (4 април) е нанесла удар в района на източните покрайнини на Хан Шейхун в провинция Идлиб, където е имало голям склад с боеприпаси на терористите. Това заяви в сряда говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. - (видео)
Руските средства за обективен контрол на небето над Сирия са фиксирали удар между 11:30 и 12:30 ч местно време, обясни той.
Според Конашенков на територията на склада е имало цех за производство на фугаси, който бойците използват за производство на отровни вещества. Оттам боеприпасите с химическо оръжие са се изнасяли за Ирак.
Използването на подобни боеприпаси е доказване многократно и от международните организации и от официалните власти, подчерта говорителят на руските военни. Той отбеляза, че такива боеприпаси са използвани в Алепо.
"Симптомите на отравяне на пострадалите в Хан Шейхун на видеокадрите в социалните мрежи са точно същите, които през есента миналата година проявих и пострадалите в Алепо", каза Конашенков.
По-рано бе обявено, че 80 души в гр. Хан Шейхун са починали след атака с химическо оръжие. Националната коалиция на опозиционните и революционни сили в Сирия обвини за случилото се правителствените войски на Сирия. Сирийската армия на свой ред заяви, че виновни за атаката са терористите. Американският президент Доналд Тръмп хвърли вината за случилото се върху президента на арабската страна Башар Асад.
Междувременно постоянното представителство на САЩ в ООН обяви, че западните страни са внесли в Съвета за сигурност на международната организация проект за резолюция по повод съобщенията, че в Хан Шейхун е използвано химическо оръжие, съобщи "Комерсант". Документът ще бъде обсъден по-късно в сряда.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Италианци пуснаха надцевка със суперяки цеви
05.04.2017, 19:56
Нова многоцелева надцевка показаха италианци на последното оръжейно изложение IWA Outdoor Classics 2017 в Нюрнберг.
Пушката с обозначение AXIS S&H е разработка на конструктори на италианската компания Fabarm. В абревиатурата S&H (Sport & Hunting) е заложено универсалното предназначение на оръжието - както за лов, така и за спортна стрелба. Това обяснява и определението многоцелева. Пушката е предназначена за патрони 12-и калибър.
Истинската визитка на новата надцевка са суперяките ѝ цеви. Те са изработени по метода на студеното коване, а след това са подложени на жестоки изпитания при налягане от над 1360 бара.
Ето защо пушката може да стреля без проблем както с патрони с нормален заряд 12х70, така и с патрони с усилен заряд 12х76 (магнум). Това се гарантира от легиращите добавки към стоманата, от която се изработват цевите. Така значително се подобряват такива важни способности като износоустойчивост, термоустойчивост и съпротивление на разкъсване.
Новата надцевка върви с 2 вида цеви - едната е дълга 710 мм, а другата - 760 мм. В тях може да се монтират 5 различни дулни стеснения (шокове), които се доставят към комплекта на пушката. Два от шоковете се използват при лов, а другите три са за спортни и тренировъчни стрелби.
Над горната цев е монтирана вентилираща планка, която разсейва въздушните трептения, получени от нагряването след изстрел. Това позволява точно примерване дори след поредица от изстрели, което е особено важно при спортните стрелкови дисциплини QRR (Quick Release Rib) и Trap. Вентилираща планка е поставена и между двете цеви.
Цевната кутия на пушката е особено красива и се отличава с оригинален дизайн. Тя е с титаново покритие, което осигурява висока корозионна устойчивост. На матовата ѝ повърхност е нанесено наименованието на оръжието с двуцветен емайл и фина гравировка.
Заключването на цевите към цевната кутия е особено надеждно, като конструкторите са увеличили до максимум контактните повърхности. Това гарантира равномерно и на голяма площ разпределение на възникващия откат при изстрел, както и значително увеличаване на експлоатационния ресурс на пушката.
Отключването се извършва с помощта на т.нар. “Лост на Ричардсън”, разположен над цевната кутия на удобно място за задействане с палец. Освен това лостът управлява и заключващата рамка, монтирана в основата на цевната кутия. Зад лоста е разположен плъзгащият се бутон на предпазителя.
Изхвъргачите на изстреляните гилзи са два - по един за всяка цев. Те осигуряват екстрахиране на гилзите за ръчното им изваждане от патронника или се задействат с ежектори за бързо изхвърляне на гилзите при динамичната спортна стрелба.
Ударно-спусковият механизъм е от типа Match и позволява регулиране на усилието за задействане на единствения спусков лост. За произвеждане на изстрел с първата цев усилието за задействане на спусъка е 1,6 кг, а за стрелба с втората цев спусъкът се задейства при усилие 1,8 кг.
Прикладът на надцевката е изработен от висококачествен орех и това е задължително при пушките от висок клас като това оръжие.
В задната част на приклада може да се монтират различни наставки за омекотяване на отката и за регулиране на неговата дължина. Повърхността му е обработена с покрития, които го правят особено устойчив на атмосферни влияния.
Пушката е отлично балансирана, като центърът на тежестта е разположен около напречната ос за свързване на цевния блок към цевната кутия.
Теглото на оръжието е в границите 3,4 - 3,5 кг.
Фирмата производител предлага два различни спортни варианта на пушката. Единият от тях с обозначение AXIS RS 12 Sporting QRR е предназначен за бърза стрелба. Отличава се със специална подвижна наставка в горната част на приклада. Това позволява регулирането му по височина в зависимост от физическите особености на стрелеца. Между двете цеви липсва вентилираща планка.
Другата версия е обозначена като AXIS RS 12 Trap Combo и е предназначен за стрелковата дисциплина Trap - по глинени панички. Тя се отличава с вентилираща планка над горната цев и регулируем по височина приклад. - Още ловно оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов
 
В Благоевград Сухопътни войски водят практическо занятие, в Мусачево – чистят предпразнично
05.04.2017, 19:34
В района на военно формирование 26 400 - Благоевград вчера се проведе обучение на личния състав от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) при пожар, съобщава КСВ.
Представители от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - Благоевград оказаха методическа и практическа помощ при използването на наличните във формированието противопожарни средства.
Целта на проведеното занятие е да се повишат знанията, уменията и компетенциите на личния състав и да се отработят различни казуси, които ще съкратят времето за действие при възникването на  реална ситуация.
Днес военнослужещи от военно формирование 42600 - Мусачево се присъединиха към инициативата на община Елин Пелин за предпразнично почистване.
По призива на кмета на общината доц. Ивайло Симеонов военнослужещите от батальона за ЯХБЗ и Е доброволно се включиха в благородната инициатива.
Те почистиха велоалеята, свързваща град Елин Пелин, военното формирование и с. Мусачево, като облагородиха района със засаждане на фиданки, осигурени от дарители на общината. Заместник-кметът инж. Радослав Орловски, Светлана Тодорова - представител на общината, съвместно с военнослужещите засадиха фиданките по цялото продължение на велоалеята.
Общинската управа осигури ръкавици и чували за прибиране на отпадъците, както и техника за извозване и поливане на новозасадените дръвчета.
Приемайки предизвикателството за почистване и облагородяване на територията, на която работят, учат и живеят, военнослужещите направиха чисто, приятно и много привлекателно място, с което допринесоха и „За повече красота около нас”.
Заместник-кметът благодари на военнослужещите от военно формирование 42600 с. Мусачево и подчерта, че благодарение на проявените усилия и положеното старание „община Елин Пелин грейна и стана едно още по-привлекателно място за живеене!”
В заключение той подчерта, че инициативата ще продължи и занапред, за да придобие общината един  по-модерен и европейски облик.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Генерал-лейтенант Боцев ще подпише споразумение със САЩ за логистично осигуряване по време на учения
05.04.2017, 14:20
Правителството упълномощи началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев да проведе преговорите и да подпише при условията на последваща ратификация споразумение между българското Министерство на отбраната и Департамента по отбраната на САЩ за придобиване и взаимно обслужване.
Проектът на споразумение беше одобрен от кабинета в началото на месец март. Целта на документа е да улесни взаимното логистично осигуряване при съвместни учения, тренировки, разгръщане на силите или други съвместни прояви. То ще се използва и при непредвидени обстоятелства или спешни случаи, при които е възможно за една от страните да възникне необходимост от тилово осигуряване, доставки и услуги.
Пресцентър МС
 
Началникът на отбраната ще открие международна конференция за 105-ата годишнина на ВА „Г. С. Раковски“
05.04.2017, 14:16
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще открие двудневната Международна научна конференция на тема „Военна академия „Георги Стойков Раковски” – 105 години знание в интерес на сигурността и отбраната” на 6 април 2017 г. (четвъртък). На конференцията ще бъдат обсъждани основни проблеми в областта на образованието и подготовката в сферата на националната и коалиционната сигурност, отбраната и военното дело. Ще бъдат представени теоретичните и практическите изследвания, осъществени от академичния състав на Военна академия, докторанти, студенти, специализанти и гости по разглежданата проблематика. Предвидени са около 70 доклада. Работата на научния форум ще протече в следните направления и панели: Национална сигурност и отбрана; Военно дело; Социални, стопански, правни и хуманитарни науки; Природни и технически науки, математика и информатика.
*******
Военната академия “Г. С. Раковски” е най-старото висше военно училище в България. Академията е основната образователна институция в страната по въпросите на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО, както и средище за научни изследвания по въпросите на националната сигурност.
 
Ще водят ли битка новите генерали в Народното събрание?
05.04.2017, 13:47
Три от парламентарните сили заложиха на висши армейски офицери
През последните години авторитетът на генералите бележи тенденция на сериозен ръст. След като държавен глава за първи път в новата ни история стана мъж с пагони, политическият живот отвори врати за нова порция униформени. Досега бивши военни са били министри, заместник-министри, дори и вицепрезидент – бившият командващ Ракетни войски ген. Ангел Марин – но за президент на никого не му стигна силата и подкрепата досега.
ГЕРБ, БСП и ДПС ще бъдат представени в 44 НС с четирима висши армейски офицери. Победителите в изборите имат в състава си запасните чинове генерал Константин Попов и вицеадмирал Пламен Манушев, а социалистите и ДПС – бригаден генерал Кольо Милев и генерал Симеон Симеонов. Парадокс е, че „Обединените патриоти“ не заложиха на такива кадри.
На фона на предишния парламент скокът е очевиден. Тогава само двама депутати бяха с генералски и адмиралски пагони – Михо Михов и Пламен Манушев. Първият, който бе и председател на комисията по отбрана, отпадна, след като неговата коалиция „АБВ – Движение 21“ не успя да прескочи 4-процентната граница. Според наблюдатели не е без основание твърдението, че за подобно военно присъствие сред народните представители принос има и избирането на бившия командир на ВВС генерал-майор Румен Радев за президент. Като че ли партиите и избирателите започнаха да вярват, че на военните може да се разчита. Макар че у нас има 216 армейски генерали и адмирали от запаса и резерва, което предполага по-голямо представителство в законодателната власт.
Все пак този факт би трябвало да показва ново отношение към въоръжените сили. За разлика от един друг, който също произлиза от резултатите от изборите. В новия парламент не влиза нито един бивш министър на отбраната. Това е достатъчно показателно за оценката, която партиите и хората, които гласуват, дават на политическото ръководство, респективно на гражданското управление, на отбраната и въоръжените сили. Някои от бившите военни министри се пробваха, но катастрофираха. Така се случи с Николай Ненчев в Пловдив и пак там с Велизар Шаламанов. Двамата оглавиха листи на Реформаторския блок и „Да, България“. БСП по уставни съображения не включи Ангел Найденов сред кандидатите си – освен че беше министър на отбраната, той е завършил военно училище и сега е в запаса. За другите като че ли политиката вече рядко се сеща. Единствено в минало време. Така ще бъде и занапред, ако политическата сила победителка на изборите продължава да дава на коалиционния си партньор Министерството на отбраната, което предполага подценяване на значимостта на този сектор и по правило се отразява на бюджета. Ако в третото правителство на Бойко Борисов отбраната отново не е приоритет, както във второто, ще стане ясно, че в ГЕРБ не са си научили урока. Засега има и такива сигнали, което едва ли ще се хареса на всички.
Разбира се, не само генералите вършат работа. Някои казват „дори напротив“, но това е от армейския фолклор. ГЕРБ укрепи депутатския си строй с други трима кадрови военни. Полковникът от запаса Владимир Тошев има богат парламентарен опит от няколко мандата. Майорът от запаса Емил Христов е наясно с военните порядки и като председател на общинския съвет в Стара Загора, т.е. в един от големите ни гарнизони. ГЕРБ ще разчита изключително много на бившия заместник-министър на отбраната – полковник от запаса Валентин Радев. Той бе и заместник-председател на комисията по отбрана и е със сериозен законодателен актив. В общи линии бригаден генерал Кольо Милев ще трябва сам да носи знамето на БСП на „бойното поле“. Интересното е, че Милев, който загуби изненадващо кметските избори в Сливен, след един мандат като градоначалник беше поставен доста назад в списъците – на девето място. Благодарение на преференциите се изкачи на второ място и така прескочи прага, за да стане народен представител.
Избраният в Пазарджик полковник от запаса Славчо Велков ще бъде полезен по-скоро в другите сфери на националната сигурност, където работят спецслужбите.
По-интересна е прогнозата каква битка ще водят помежду си тези т.нар. военни депутати. Всеки от тях по време на кампанията демонстрираше своята загриженост за състоянието на въоръжените сили и най-вероятно затова са получили тази подкрепа.
Днес няма съмнение, че всеки от тях влиза в парламента, за да направи така, че армията ни да бъде много по-добре осигурена както в законодателно, така и във финансово отношение. Законодателството е станало тюрлюгювеч след толкова много промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и другите нормативни актове, свързани с националната сигурност. Достатъчно е само да посочим като пример безумния статут на военните университети.
Докато са в униформи, висшите офицери често са критикували политиците, че не разбират, че не ги е грижа и че действат с армията от лобистки, а не от патриотични подбуди. Днес те вече са политици и най-вероятно ще работят в една комисия, свързана с отбраната. Интересно е да видим какво ще се произлезе от това.
В парламентарната ни практика има доста лоши примери. Добрите намерения често се сблъскват с партийни съображения, партийна дисциплина и забрани за изяви от страна на пиарите. Тези условности след това водят най-малкото до мълчание и страх да се настоява за нещо различно от становището на правителството, ако са управляващи, или на собствената парламентарна група, ако са опозиция. Така че от изхода на битката между новите генерали в парламента ще зависи по-нататъшното развитие на отбраната и въоръжените ни сили.
Ако не се справят със задачата си, офицерите депутати може да се окажат поредното разочарование за армейската общественост. Не е тайна, че въоръжените ни сили страдат от липса на съвременна техника, на ресурс за водене на мащабни учения, но най-големият проблем е липсата на мотивация у хората, които служат в поделенията на армията. Макар да са в запаса, пагоните трябва да продължат да тежат на раменете им. Попрището е ново за тях, но то следва да бъде още една възможност да докажат, че заслужено са стигнали до най-високите нива на военната йерархия. Дали всичко зависи от тях, ще видим.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Инструктори от палубната авиация на САЩ отказват да летят заради проблем с изтребители
05.04.2017, 09:42
Над 100 пилоти-инструктори от военноморската авиация на САЩ отказаха да изпълняват учебни полети в знак на протест против отказа на командването да реши проблема с подаването на кислород на тренировъчните самолети T-45 Goshawk (Голям ястреб), съобщи телевизия Fox News.
Съобщава се, проблемите с подаването на кислород може да предизвика у човека хистотоксична хипоксия – един от типовете кислородна недостатъчност, която предизвиква пространствена дезориентация. Командващият военноморската авиация вицеадмирал Майк Шумейкър заяви, че този проблем е „приоритетен номер 1”. „Това може да се случи без предупреждение. Системата се улавя замърсяващите вещества” – заявил един от пилотите. „Летците не се чувстват в безопасност, летейки на тези самолети” - споделил пред Fox News друг стачкуващ инструктор. Телевизията съобщи, че един от стотиците курсанти-летци, засегнат от този протест, е синът на американският вицепрезидент Майк Пенс, който преминава летателна подготовка. БЛИЦ уточнява, че Т-45 е създаден преди 30 г. като учебнотренировъчен вариант на британския палубен щурмови British Aerospace Hawk Mk.60, който е на въоръжение в американския флот.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Стефан Янев разгроми Ненчев: Питайте го къде са изчезнали 60 милиона лева от "Терем"!
05.04.2017, 09:35
Не съм дошъл в Министерство на отбраната със списък за уволнение. Нямам статистика колко да уволня. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев по повод обвиненията, че във ведомството се извършва политическа чистка. „Назначенията и уволненията са правени на базата на ясни критерии и принципи. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения в дейността, която е изпълнявал. Няма назначение, което да не е извършено с конкурс”, заяви той пред bTV. „Във всички търговски дружества с лоши финансови резултати хората са сменени. Функциите, които те изпълняват, са много отговорни. Едно от тях е „Интендантско обслужване”. В продължение на години в резултат на натрупаните проблеми се оказа, че в момента нямаме един постоянен поток на осигуряване на униформи в армията. Всеки път, когато трябва да облечем определена група хора, възникват проблеми”, каза още Янев. Що се отнася до назначаването на постоянен секретар на отбраната, служебният министър заяви, че на този пост документооборотът е много голям. „Ако поставим администрацията в невъзможност да работи в обичайния си ритъм, всички тези трудности ще се струпат върху новия министър. Ще се наложи да полага по 1 500 подписа дневно вместо нормалните 500. Всички налични хора в администрацията на МО са проверени дали отговарят за позицията. Т.нар. подбор е направен между повече от 40 души от администрацията, дадохме шанс и на хора, които са извън системата”, посочи служебният вицепремиер. Що се отнася до наследството, което е заварил във военното министерство, Янев заяви, че от самото начало във ведомството текат различни проверки, които се извършват контролните органи, с което министерството разполага. „Установихме много нередности. Проверките продължава, вече сме дали 3-4 доклада във Военна прокуратура и АДФИ”. Янев отговори и на твърдението на бившия министър, че Ненчев е оставил всички дружества в цветущо състояние, а той ги е съсипал, давайки пример с „Терем”. При идването на Николай Ненчев то имало в сметките си 60 млн. лв и 180 млн. лв. договори. В момента дружеството няма нито парти, нито договори. Питайте него защо са празни сметките”, призова той. Пожелавам му късмет в търсенето на партийната ми книжка в БСП. Аз не съм член на тази партия”, подчерта той.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Северна Корея извърши поредното си ракетно изпитание
05.04.2017, 08:31
Северна Корея за пореден път изстреля балистична ракета със среден обсег от източните си брегове към Японско море, съобщи южнокорейската армия в изявление, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Ракетата прелетяла близо 60 км. Изстрелването беше извършено на фона на годишните военни учения на САЩ и Южна Корея, които Пхенян смята за репетиция за нашествие, отбелязва АП.
Правителството на Япония реши да свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с новото ракетното изстрелване от страна на Северна Корея.
 
Руските моряци се въоръжиха с най-скъпата и мощна подводница в историята си
05.04.2017, 08:17
Продължителният вой на корабната сирена възвестява, че атомната подводница К-651 "Казан" по проект 885 "Ясен" започва бавно да излиза от цех №53 на Северното машиностроително предприятие в Северодвинск (1200 км северно от Москва) – най-голямата сграда в Европа, в която се правят едновременно четири атомни подводници. - (видео)
В момента, в който витлото на старателно замаскирания с брезент и радиопоглъщащи плочи кораб пресича прага на цеха, подводницата спира. Тя ще остане така едно денонощие, за да покаже на чуждите спътници-разузнавачи, че Русия е произвела втория и най-съвременен кораб от серията многоцелеви ударни субмарини, с прибавена към името допълнителна буква "М" (модернизирана).
Впрочем от корабостроителите или военните няма да разберете какви точно са разликите между новия "Ясен" и първия кораб от серията 885 атомни подводници "Северодвинск". Николай Новосьолов, заместник-главен конструктор на проектантско бюро "Малахит", където са създадени новите подводници, веднъж спомена, че "Ясен-М" се отличава от класическия проект "Ясен" само с по-съвършената си радиоелектронна екипировка.
Нова ера за руските атомни подводници
Плавателните съдове по проект 885 са последната дума на руското подводно корабостроене – най-засекретените, най-тихите и най-най-мощните по своето въоръжение. По бойни възможности те често са сравнявани с техните американски подводни "съученици" от типа "Сийуолф" (SeaWolf – на англ. морски вълк), от чието строителство САЩ се отказаха по финансови причини, и "Вирджиния" (Virginia).
"Не може да се каже, че "Казан" е нещо по-евтино от американските подводници. На руския бюджет един такъв крайцер му излиза около 200 милиарда рубли ($3,5 милиарда)", съобщи за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
Както подчертава той, подводницата "Казан" е със системи, възли и механизми, които не са използвани никъде преди това. Поради това може да се наложи, в рамките на оптимизирането на бюджета и санкциите, Москва да закупи по-малко субмарини от планираното.
Общо в рамките на програмата за превъоръжаване до 2020 г. руският флот трябва да получи осем подводници от типа "Ясен". Във връзка с икономическата криза и съкращаването на бюджета обаче последните два кораба може да бъдат поръчани по-късно или съвсем да отпаднат", допълва Козюлин.
Какво представлява новата  подводница
Проектът 885 е квинтесенцията на целия опит, натрупан за повече от половин век период на развитие на подводното корабостроене в руския военнопромишлен комплекс. В проекта се използва компромисна смесена система на конструкцията, при която лекият корпус се използва само в част от здравия корпус в носовата част на подводницата с цел понижаване нивото на шума.
За първи път в практиката на руското корабостроене торпедните апарати са разположени не на носа на кораба, а след отсека на централния пост, което позволява в носовата част да бъдат изнесени накрайниците на антената на новия хидроакустичен комплекс. За ракетното оръжие се използват осем вертикални пускови установки. Корпусът на подводницата е направен от високоустойчива стомана с понижени магнитни свойства. Затова тя може да се потапя на повече от 600 м (обикновените достигат не повече от 300 м), което я прави практически недосегаема за всички видове съвременни оръжия срещу подводници. Максималната скорост е над 30 възела (60 км/ч). Подводницата е с един реактор (на всички други проекти са по два).
С какво оръжие разполага
В централната част на корпуса се намира ракетен отсек с осем универсални ракетни шахти. В тях могат да бъдат разположени противокорабни оперативно-тактически ракети "Оникс" (24 ракети, по три във всяка шахта). На базата на тази ракета в момента се разработва хиперзвуковият ударен комплекс "Циркон". Освен противокорабните, в същите универсални пускови установки могат да бъдат поставени далекобойни крилати ракети "Калибър".
Тези машини за първи път демонстрираха възможностите си в хода на сирийската кампания. Тогава корабите от Каспийския флот и неатомната подводница "Ростов на Дон" от Черноморския флот направиха няколко залпа по позициите на терористите от забранената в Русия организация "Ислямска държава". Далекобойността на тези ракети достига 2500 км.
Освен това, подводницата разполага с шест 650 и 533-мм торпедни апарата, чрез които екипажът може да води огън с всички видове съвременни торпеда, да създава минни полета и дори да използва безпилотни подводни апарати.
Какви задачи трябва да решава
"Със своите възможности "Казан" е способна да решава всякакви задачи: да се бори с авионосни съединения, да "ловува" стратегически атомни подводници на противника или да нанася масирани ракетни удари по брегови цели", каза за "Руски дневник" началникът на сектора за военна политика и икономика в Руския институт за стратегически изследвания Иван Коновалов.
Той отбелязва, че изкарването от цеха на новата субмарина е съвпаднало с провеждането на 29 и 30 март на международния форум "Арктика – територия на диалога" с участието на президента на Русия Владимир Путин.
"В рамките на мероприятието Москва демонстрира готовност съвместно със Запада да развива арктическия регион. Затова президентът дори се отказа да пътува до Северодвинск за пускането на вода на атомната подводница "Казан". Макар експертите да бяха убедени, че това е единствената причина за участието на държавния глава във форума", допълва анализаторът.
Според експертите, до които се допита "Руски дневник", президентът е решил да не смесва икономическите и политическите цели на Кремъл. За сметка на това вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс, не скъпеше епитетите. На церемонията по изкарването на подводницата от цеха той заяви: "Диалогът – това е добре. И е добре, когато той се води от позиция на силата". - Още за проект 885
 

 
Русия активизира производството на "Кaлaшниĸoв" във Венецуела
04.04.2017, 21:23
Cъздaвaнeтo нa пpeдпpиятия зa пpoизвoдcтвo нa pycĸитe aвтoмaти "Кaлaшниĸoв" и бoeпpипacи зa тяx във Beнeцyeлa e ycĸopeнo. Beчe e зaпoчнaлo cглoбявaнeтo нa пъpвaтa пapтидa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe, e cъoбщил зa aгeнция Интepфaĸc зaмecтниĸ диpeĸтopът нa Фeдepaлнaтa cлyжбa зa вoeннoтexничecĸo cътpyдничecтвo нa Pycия (ФCBTC), Aнaтoлий Πyнчyĸ.
"Kъм нacтoящия мoмeнт в тяcнo cътpyдничecтвo c вeнeцyeлcĸaтa cтpaнa pycĸитe пpeдпpиятия ca aĸтивизиpaли paбoтaтa пo ycĸopeнoтo изгpaждaнe нa зaвoдитe зa пpoизвoдcтвo нa aвтoмaти "Kaлaшниĸoв" и бoeпpипacи зa тяx. Ha cтpoитeлнитe плoщaдĸи paбoтят ĸaĸтo pycĸи, тaĸa и вeнeцyeлcĸи cтpoитeлни opгaнизaции", пocoчвa Πyнчyĸ.
Pycĸaтa cтpaнa yвeличaвa тeмпoтo нa cтpoитeлcтвoтo и плaниpa дa гo зaвъpши мaĸcимaлнo oпepaтивнo. Гoлямaтa чacт oт тexнoлoгичнoтo oбopyдвaнe зa пpoизвoдcтвeнитe мoщнocти e в cтpaнaтa и имa гoтoвнocт зa нeгoвия мoнтaж. Зaeднo c тoвa, в cъoтвeтcтвиe c дoгoвopнитe ycлoвия, въpви cглoбявaнeтo нa пъpвaтa пapтидa aвтoмaти oт пo-paнo дocтaвeни ĸoмплeĸтoвaщи eлeмeнти.
Πo-paнo бe cъoбщeнo, чe нa Beнeцyeлa ca дocтaвeни 100 xиляди aвтoмaти oт нoвaтa мoдифиĸaция AK-103. Ocвeн тoвa ce изгpaждaт двa зaвoдa зa лицeнзиoннo пpoизвoдcтвo нa pycĸи aвтoмaти и нa бoeпpипacи зa тяx, пише money.bg.
Πpeз юни 2014 г. зaм.-диpeĸтopът нa OAO "Pocoбopoнэĸcпopт" Игop Ceвacтянoв cъoбщи, чe зaбaвянeтo нa cтpoитeлcтвoтo нa зaвoдитe във Beнeцyeлa ce дължи нa пpичини oт тexничecĸи xapaĸтep. - Още за АК
Източник: http://pik.bg/
 
Руската фронтова авиация в Крим и Волгоградска област е вдигната по тревога
04.04.2017, 21:15
Фронтовата авиация от състава на 4-та армия на ВВС/ПВО на ЮВО във Волгоградска област и Крим е била вдигната днес по учебно-бойна тревога в рамките на летателно-тактическо учение (ЛТУ).
Екипажи на Су-24М, Су-25М и Су-25СМ отработват въпроси по унищожаване на ‘противникови’ самолети на земята, както и по обекти, складове и бази на условни терористични формирования.
Особеност на ЛТУ е, че екипажите на щурмовиците Су-25М/СМ и на фронтовите бомбардировачи Су-24М изпълняват задачите в условия на активно противодействие на ПВО на условния противник.
Общо в учението участват около 30 самолета, като в течение на 4 дни ще бъдат изпълнени над 120 учебно-бойни самолетоизлитания.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия завърши доставките на ПЗРК „Игла-С“ в Бразилия
04.04.2017, 20:42
Русия завърши доставките на преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) „Игла-С“ за Бразилия, съобщи заместник директора на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук, оглавяващ военната делегация на РФ на международното изложение „ЛААД-2017″. Контракта е подписан през 2015 година.
Бразилските военни високо са оценили тактико-техническите характеристики на руските средства за ПВО, като в частност, бразилските власти са потвърдили намерението си да закупят от Русия зенитните ракетно-артилерийски комплекси „Панцирь-С1“. - Още зя ПЗРК Игла
 
Румен Василев е новият постоянен секретар на Министерството на отбраната
04.04.2017, 16:27
Със заповед на министъра на отбраната от 1 април 2017 г. за постоянен секретар на Министерството на отбраната е назначен Румен Василев (б. р. – полковник от запаса), съобщава Пресцентърът на МО.
Назначаването на постоянен секретар на Министерството на отбраната се регламентира от Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС). Според чл. 79, ал.3 от ЗОВС изборът на постоянен секретар на Министерството на отбраната се извършва след подбор и съгласуване с министър-председателя. ЗОВС е специален закон и изключва прилагането на Закона за държавния служител по отношение назначаването на постоянен секретар и по-специално прави неприложимо провеждането на конкурс за тази длъжност.
Извършването на подбор за длъжността „постоянен секретар“ е разпредено със заповед на министъра на отбраната, в която е предвидено до подбор да бъдат допуснати всички служители на Министерството на отбраната, които отговарят на условията на чл. 79, ал. 2 от ЗОВС. За сравнение при извършване на подбор за тази длъжност през 2013 г. са били допуснати само служители, които са заемали ръководни длъжности в Министерството на отбраната – директори, заместник-директори и началници на отдели.
След приключване на подбора предложението за назначаването на Румен Василев на длъжност „постоянен секретар“ е съгласувано с министър-председателя, след което е издадена заповед за встъпването му в длъжност.
*********
От Закона за отбраната и Въоръжените сили
Чл. (1) Постоянният секретар на отбраната е висшият държавен служител в Министерството на отбраната.
(2) За постоянен секретар на отбраната може да бъде назначен държавен служител, който е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, при атестиране е получил най-високата оценка в сравнение с останалите кандидати или е бил орган на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията, който е изпълнявал ръководна длъжност не по-малко от три години, и има не по-малко от 4 години до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да изпълни мандата в пълен обем.
(3) Постоянният секретар на отбраната се назначава от министъра на отбраната след подбор за срок 4 години съгласувано с министър-председателя.
(4) С акта за назначаването на постоянния секретар на отбраната се определя най- високата степен на старши по ранг държавен служител. (5) Постоянният секретар на отбраната има всички права по служебно правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военното окръжие в Шумен анализира терористичните атаки и охраната на критичната инфраструктура
04.04.2017, 14:10
Анализ на терористичния атентат от 22 март в Лондон и международната терористична дейност на Ислямска държава през годините, бе един от въпросите, които Военното окръжие обсъди на двудневните си занятия за повишаване на теоретическата и практическата подготовка на своите служители. Докладът бе на  началника на окръжието подполковник Георги Георгиев.  Участниците обсъдиха и други теми, като изграждането и функционирането на доброволен принцип на резерва армиите на САЩ, Великобритания и Русия, охраната и отбраната на обекти от критичната инфраструктура на страната, възможностите на Община Шумен за подпомагане оповестяването и доставяне на ресурси от запаса и  готовността на фирма „Барс” за предоставяне на техника-запас.
Като превантивна мярка, за стимулиране и подобряване безопасността на служителите, на територията на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна - Филиал Шумен, се проведе полудневно практическо обучение на тема „Правила за оказване на първа долекарска помощ при удар от електрически ток”. Екипът на професор Соня Тончева, д.м., последователно в три учебни кабинета представи правилата. С помощта на макети и тренажори служителите на окръжието придобиха практически умения за установяване на жизнените показатели и кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и обдишване). Съвременното оборудване позволи да бъде оценено нивото, достигнато от всеки служител.
Под ръководството на майор И. Бозов – началник на сектор „ВОКНА” се проведоха няколко занятия, обхващащи дейността на окръжието при оповестяване и доставяне на ресурси от запаса. На тези занятия присъстваха и резервистите от състава на формированието.
Полковник от запаса Мишо Йорданов – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, представи кратък доклад за първия учебен сбор със запасни на Шуменската 19-та пеша дружина, проведен през м. август 1882г. в Марашката курия и Битката за Червената стена (12 март – 18 май 1917г.) на 6-та Видинска дивизия срещу 5 френски и 1 сръбски дивизии.
През следващата седмица предстои обучение на тема „Опасности в интернет и мерки за защита от тях”, което ще бъде проведено от представител на Регионално звено „БОП”-Шумен.
Занятията способстват за повишаване на теоретичната подготовка и практически умения на служителите, за подобряване взаимодействието с териториалните органи на държавната и местна власт, както и с фирмите, имащи задължения по Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съобщават от Централното военно окръжие.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Фрегата „Оручрейс” и патрулният катер „Тузла” от турските ВМС гостуват във Варна
04.04.2017, 12:37
Вчера на Морска гара Варна застанаха фрегатата „Оручрейс” (TCG F245 Orucreis) и патрулният кораб „Тузла” (TCG P1200 Tuzla) от ВМС на Република Турция. По това време на годината турски военни кораби традиционно гостуват в различни черноморски пристанища на съседни държави в рамките на тяхното национално военноморско учение „Дениз Йълдъз-2017“, което ще завърши на 7 април.
TCG F245 Orucreis е фрегата Barbaros-class. Припомняме на нашите читатели, че TCG Barbaros (F-244) бе построена в Германия (Blohm & Voss, Hamburg), еднотипната TCG F245 Orucreis - във военноморската корабостроителница на Турция в Гьолджук, Коджаели. И двете фрегати бяха приети в строя на една и съща дата - 23 май 1997 г.
TCG P1200 Tuzla е представител на най-новото поколение турски патрулни кораби, предназначени да изпълняват широк спектър от задачи. „Тузла” е в строя от м. януари 2012 г.
 
Тренираха ликвидиране на терористи и освобождаване на заложници
04.04.2017, 11:54
Първи батальон Специални бойни действия от състава на 68 бригада  Специални сили проведе зимен полеви лагер на специализирания учебен център „Црънча”. По време на лагера се затвърдиха уменията, тактиките, техниките и процедурите при планиране и провеждане на специално разузнаване, директни акции и военно подпомагане, съобщават от формированието.
В хода на занятията по тактико-специална подготовка бяха преминати занятия по ликвидиране на терористи, освобождаване на заложници, усъвършенствани бяха различни способи за проникване в сграда, включително и чрез използването на взривни вещества.
По време на зимния полеви лагер в занятията по огнева подготовка, личния състав от взводовете Специални бойни действия повиши своите стрелкови умения чрез изпълнението на стрелкови тренировки с различни образци оръжие.
Чрез методически занятия по тактико-специална и огнева подготовка ръководителите на занятията усъвършенстваха своите знания и умения при водене на занятия.
Зимното полево обучение премина с висока интензивност и натовареност на личния състав и с желание за развитие и усъвършенстване от военнослужещите от Първи батальон Специални бойни действия. 
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Генералният секретар на НАТО призова Европа да увеличи разходите си по отбрана
04.04.2017, 09:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Германия и другите страни членки на Алианса от Европа в свой интерес да повишат бюджетите си по отбрана, предаде Deutsche Welle.
„Не става дума за това да угодим на САЩ. Става дума за сигурността на Европа“, заяви Столтенберг. Той напомни, че Европа се намира по-близо в сравнение със САЩ от източниците на заплахи и зоните на кризи. Генералният секретар напомни как в годините на Студената война Германия и другите европейски държави са отделяли за отбрана повече от 2% от БВП, а някои години дори и три.
Столтенберг също така анализира и последствията от Брекзит върху дейността на Алианса, уточнявайки, че не очаква каквито и да е негативни изменения. „Излизането на Великобритания от ЕС няма да промени отношенията ѝ към НАТО“, уверен е той.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Airbus се надява на нов общоевропейски проект за изтребител
04.04.2017, 09:07
Airbus извършва предварителна работа по създаването на боен самолет от следващо поколение и се надява, че европейските държави ще се обединят и ще работят заедно по един такъв проект. Това заявява Дирк Хоке, изпълнителен директор на Airbus Defence and Space, цитиран от Agence France Presse.
„В момента работим по предварителния проект за да видим как точно ще изглежда самолета. Водим интензивни разговори с няколко европейски правителства”, заявява Хоке и уточнява, че компанията му се надява на нарастващите разходи за отбрана на европейските страни от НАТО.
Програмата в момента се нарича NGWS (Next Generation Weapons System) и според Хоке ще съдържа множество авангардни технологии.
Хоке казва, че новият самолет трябва да е пилотируем, но да работи в екип с рояк от безпилотни апарати. Според него в момента държавите държат на това бойните им самолети да са управлявани от човек.
„Не може да очакваме, че този проект може да се финансира от една единствена държава. Надяваме се, че Франция и Германия ще обединят усилията си”, казва Хоке и разказва, че през 2035 г.
Германия трябва да замени изтребителите-бомбардировачи Tornado (на снимката) и по същото време Франция също ще има нужда от нов боен самолет.
Хоке смята, че в следващите две или три години трябва да има решение за това дали ще се работи по новия боен самолет, ако ще се цели 2035 г., като дата за влизане на въоръжение.
Още в края на 2015 г. стана ясно, че Германия планира нов боен самолет, който да замени сега използваните Tornado.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полша избира нови вертолети за ВМС и специалните части
04.04.2017, 08:55
Полша преглежда оферти от три производителя за доставка на вертолети за ВМС и специалните части на страната. Това съобщава Flightglobal.
Офертите са били подадени на 27 март 2017 г. от Airbus Helicopters/Heli Invest и от местните компании PZL Mielec и PZL Swidnik, които са собственост и представляват съответно Sikorsky и Leonardo Helicopters.
И трите компании са подали оферти за доставка на осем вертолета за специалните части на страната, но Sikorsky/PZL Mielec не са дали оферта за доставка на осем вертолета за борба с подводници за нуждите на ВМС на страната.
Според IHS Jane’s Airbus Helicopters са предложили H225M и за двете роли, Sikorsky участва със S-70i, а Leonardo ще предложи AW101 и за специалните части и за ВМС.
На първо време Полша ще оцени техническите предложения, след което ще води преки разговори с доставчиците и накрая ще прегледа ценовите оферти.
Полша иска твърдо да купи осем вертолета за специалните си части, а вертолетите за борба с подводници ще бъдат толкова, за колкото стигне бюджета, като в идеалния случай ще се купят осем, а в най-лошия – четири.
След провала на сделката за покупката на 50 броя Airbus Helicopters H225M Caracal полските въоръжени сили взеха решение да бърза покупка на вертолети за специалните части и ВМС, тъй като там необходимостта от замяна на Ми-17 и Ми-14 е най-голяма.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
9,8 млн. лв. са необходими до края на годината за увеличения порцион в МО и армията
03.04.2017, 19:23
От „Отбрана.com” се обърнахме към Министерството на отбраната с три въпроса. Първият, има ли заповед за увеличаване на парите за храна на военнослужещите и цивилните служители, т.нар. порцион, от 90 на 120 лв., от кога влиза в сила тя и за кого важи? Вторият, ако действително има увеличение на този порцион, колко средства трябва да отдели Министерството на отбраната до приемането на следващия бюджет? И третият, от къде ще бъдат взети допълнителните средства, т.е. кои други приоритети и дейности на министерството ще бъдат ощетени?
Получихме следния отговор: „Относно увеличаване на порционните пари за Министерството на отбраната и Българската армия с 30 лв. месечно на човек уточняваме, че от 01.04.2017 г. до 31.12.2017 г. от бюджета на МО за 2017 г. ще са необходими около 9,8  млн. лв. Тази сума ще бъде осигурена от икономии на  разходи за персонал, които се очаква да бъдат  около 11 млн. лв.  От началото на 2017 г. са стартирали конкурси за назначаване на 640 военнослужещи. Средствата за техните заплати са заложени в бюджета, гласуван от Народното събрание м.г., и нямат никаква връзка с повишаването на порциона на военнослужещите и цивилните служители. Увеличаването на порционните пари по никакъв начин няма да попречи на изпълнението на планираните разходи за назначаване на новопостъпилите през тази година военнослужещи. Техните заплати са гарантирани.” - (видео) 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
На 6 април връчват сертификатите на участниците в ЕААТТС 17-1
03.04.2017, 15:05
На летище Пловдив продължава летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1). На 6 април в зависимост от постигнатите резултати на участниците ще бъдат връчени сертификати.
Ръководителите на тактическия курс са доволни от представянето на екипажите и са убедени, че летателното учение значително ще допринесе за повишаване на летателната подготовка на участниците и на оперативната съвместимост при многонационални операции със страни съюзници.
„Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 2017-1” (ЕААТТС 17-1) се провежда от 22 март до 7 април. В него участват транспортни самолети и екипажи от военновъздушните сили на България, Белгия, Чехия, Италия, Франция и Холандия. За изпълняване на задачи ще бъдат използвани също така летищата Чешнегирово, Тенево и Черногорово.
 Ръководител на ЕААТТС 17-1 е полковник Филип Ангелов, заместник-командир по летателна подготовка във военно формирование 32040 – Крумово, а директор на курса е полковник Микеле Рега от Европейската агенция по отбрана. От българските Военновъздушни сили в учението участват военнослужещи и техника от Командване на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово и екипажи от 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и от Първа зенитно-ракетна база – Божурище.
Полетите започнаха на 27 март и да продължат до 6 април. На този ден ще се проведе и церемония по завършването и ще бъдат връчени сертификати на успешно преминалите курса участници.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Британският флот днес е по-слаб в сравнение с този от Фолклендската война, но все още може да „осакати“ Испания
03.04.2017, 15:00
Военните експерти са на мнение, че британската флота е по-слаба от преди 35 години, когато е участвала във Фолклендската война, но все още може да „осакати“ Испания, пише The Daily Telegraph.
Според контраадмирал Крис Пери, бивш директор на отдел в Министерството на отбраната, правителството трябва да „инвестира“ във военните способности на Великобритания, ако иска да „говори“ относно Гибралтар.
По-рано бившият председател на Консервативната партия лорд Хауърд заяви, че министър-председателят на страната Тереза Мей може да води война с Испания в защита на суверенитета на полуострова по същия начин, по който Маргарет Татчър е водила война за Фолклендските острови.
През 1982 г., когато британското правителство си завръща Фолклендските острови от Аржентина, кралският флот има 127 кораба, включително и 60 разрушителя и фрегати и десетина ядрени подводници, както и два големи десантни кораба и три самолетоносача. Днес британският флот няма самолетоносачи, има седем ядрени подводници, 13 фрегати и шест разрушителя.
Контраадмирал Крис Пери заяви, че не вярва настоящето напрежение с Испания да доведе до военен конфликт. „Ние не сме толкова силни, колкото бяхме по време на Фолклендската война. Нашите възможности да наложим националната си воля са по-малки“, посочи той.
Въпреки това Пери посочи, че британските военни възможности значително надхвърлят испанските и като количество британската армия е три-пъти по-силна. „Ние можем да осакатим Испания. Тя трябва да се научи от историята, че не е добра идея да се изправя срещу нас и че все още можем да окастрим брадата на испанския крал“, посочи контраадмиралът.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Индонезия получи последните модернизирани танкове Leopard 2RI
03.04.2017, 14:42
Индонезийските СМИ съобщават, че на 27 март 2017 година в пристанище Таджунг-Приок с кораба Hoegh Bangkok е била доставена от Германия последната партида модернизирани от германската компания Rheinmetall 21 танка Leopard 2RI.
През септември 2012 година Индонезия подписа с Германия междуправителствено съглашение на стойност 2,6 трлн рупии (около 280 млн. долара) за доставка на немска бойна техника. В рамките на този контракт Индонезия е получила 61 модернизирани танка Leopard 2 RI, 42 немодернизирани танка Leopard 2A4, 50 бойни машини на пехотата Marder 1A3 и 11 танкови мостопоставача и ремонтно-евакуационни машини. Танковете Leopard 2A4, БМП Marder 1A3 и специалните машини бяха получени от наличната техника на Бундесвера, а танковете Leopard 2 RI се модернизираха от Rheinmetall от наличните немски машини Leopard 2А4.
Реализирания от компанията Rheinmetall за Индонезия вариант за модернизация Leopard 2 RI (Republic of Indonesia) се основава на представения преди няколко години проект за модернизация Leopard 2 Revolution. Танка Leopard 2 RI е получил подобрена защита и система за управление на огъня, напълно електрически приводи за оръдието и куполата, камери за кръгов обзор, спомагателна силова установка и климатик. В боекомплекта е включен новия многоцелеви изстрел Rheinmetall DM11 с програмируем взривател. - Още за Leopard 2
 
НАТО изпрати батальон в Полша
03.04.2017, 13:12
Батальон от над 1000 бойци на НАТО беше преместен в Полша. Целта е да се покаже, че ако се наложи, Алиансът може да отвърне със сила на всякакви заплахи. Според командването на батальона, НАТО не търси конфликт с Русия, съобщава НОВА ТВ.
Групата на НАТО в Полша, която поема грижата за източните граници на Алианса, се състои от 1000 души от американската пехота, 150 - от британското разузнаване и 120 румънски сини скропиони.
Румънците предоставят на батальона в Полша система за въздушна защита. Тя изстрелва до 1000 изстрела в минута, а едно завъртане е за около 3 секунди.
Нaтовският многонационален батальон ще остане в полския град Ожеш за цялата мисия. На десетина километра от него е тренировъчната база в Бемово Писки. А тя e на стотина от границата с Русия и разположените в руския Калининград ракети "Искандер М". Официално: на учения.
Освен в Полша, засиленото присъствие на НАТО включва още Литва, Латвия и Естония. Всички войници в Източна Европа трябва да са на линия до началото на юни.
 
Все по-малко кандидати за гвардейци
03.04.2017, 10:02
Около 38% е некомплектът в Националната гвардейска част, т.е. незаетите места са точно 123. През тази година вече има обявен конкурс, а през изминалата година са били проведени общо три конкурса. Това съобщи в интервю за БГНЕС командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.
От миналата година се наблюдава тенденцията да се явяват около два пъти по-малко кандидати от броя на обявените места. Тази година ръководството планира да обяви поръчка за нови униформи, обясни той.
По случай празника на Българската армия тази година вместо Музикален парад на военните духови оркестри ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, разкри още ген. Йорданов.
Той пое ръководството на гвардейците през декември м.г., след като преди това беше и заместник-командир и началник на щаба. Бригаден генерал Йорданов е 31-вият гвардейски командир.
Националната гвардейска част е представително военно формирование на въоръжените сили и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.
 
Министерството на отбраната остана без пари за назначения
03.04.2017, 08:57
Министерството на отбраната (МО) вече няма пари за назначаване на военнослужещи в оголените армейски редици, а в момента текат конкурси за близо 500 длъжности. Проблемът е, че от фонд "Работна заплата" са взети 12 млн. лв. за предизборно увеличение с 30 лв. на порциона в армията и на цивилните в министерството, считано от началото на април, научи "Сега" от свой източник.
На 15 март министърът на отбраната Стефан Янев обяви пред bTV, че служебното правителство е намерило финансови резерви, които да позволяват повишаване на порционните пари на военните. Той допълни, че сега служителите на МВР вземат 120 лв. месечно за храна, а в армията се дават 90 лв., като от април сумите ще бъдат изравнени. Министърът така и не каза откъде ще вземе парите.
Дупката от 12 млн. лв. няма откъде да се запълни, а точно с тези средства е трябвало да се плаща на новите попълнения. Актуализацията на парите за заплати не може да стане с решение на Министерския съвет, а трябва да се актуализира целият държавен бюджет от Народното събрание, обясни източникът ни. Така следващият военен министър ще трябва да работи с по-малко пари и не е ясно откъде ще попълни дупката в бюджета си, нито какво ще стане с хората, които издържат конкурсите за назначаване. И без това военната професия не е никак атрактивна заради ниските заплати - редниците започват кариерата си под пагон с малко над 600 лв. месечно.
Финансовият проблем се появява точно когато армията прави пореден опит да попълни оголените си редици, обявявайки един от най-мащабните конкурси за военни. Боеспособността на войската е на карта след неуспеха през 2016 г. да се назначат близо 740 войници. Кандидатите за тях се оказаха малко и неподготвени.
В последните дни на служебното правителство продължиха и рокадите по върховете на МО, без обяснение защо се правят. Бившият военен министър Тодор Тагарев беше освободен в петък като директор на Института по отбрана. "Причините за освобождаването ми са ясни само на министъра и неговите приближени", написа във "Фейсбук" Тагарев. "Медиапул" цитира МО, че Taгарев е освободен заради "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за купуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски. Освен това от МО твърдят, че заради института са били забавени и други армейски проекти. Заданията, за които говори МО, обаче бяха одобрени от Съвета по отбрана по времето на бившия военен министър Николай Ненчев.
Рокадата стана след призива на ГЕРБ към служебното правителство да спре всички политически уволнения и назначения. "Буквално часове след декларацията на ГЕРБ то да преустанови политическите си назначения и уволнения вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев продължи масовата чистка в министерството с поредните безпринципни уволнения и назначения", написаха в социалните мрежи Валентин Радев и Христо Гаджев от ГЕРБ. Янев е назначил началника на кабинета си о.з. полк. Румен Василев за постоянен секретар на отбраната - най-висшата цивилна длъжност в МО. Това е станало без конкурс и само седмица след като беше освободен предишният секретар Добромир Тотев. В момента спешно се провеждали конкурси за назначаване на ръководители на ключови дирекции в МО, а сроковете за приключването им били изместени преди встъпването в длъжност на новото правителство. Очакват се назначения на главен инспектор и шеф на дирекция "Отбранителна аквизиция", през която минават всички обществени поръчки в отбраната. ГЕРБ се закани, че всички "безпринципни назначения" ще бъдат ревизирани от новото правителство.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 

 
Министър Янев: Изборът на новия изтребител ще приключи до края на април
02.04.2017, 22:35
„Работи междуведомствена група, която работи по оценката на офертите. До края на април ще има готовност да се каже кой е предпочитания кандидат за нов изтребител”, това каза вчера, 1 април 2017 г., служебният министър на отбраната Стефан Янев в предаването „Седмицата” по радио Дарик.
Министър Янев заяви, че служебното правителство продължава да работи по модернизационните проекти за армията, включително и за новия изтребител, по предварително зададения график.
„В средата на март получихме отговорите на поканените за участие страни. Те са за три самолета – Gripen, Eurofighter и F-16”, уточни Янев, но отказа да дава детайли по трите оферти.
Ако в края на април междуведомствената комисия излезе със заключение за избрания победител, то след това трябва Министерски съвет да оторизира министъра на отбраната да започне преговори за сключване на междудържавен договор със страната победител. След сключването на договора той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.
„Ако всичко върви по план, във втората половина на годината новото правителство ще има възможност да преговаря за новия изтребител”, каза още министър Янев.
Служебният военен министър говори и по темата с уволнението на директора на Института по отбрана Тодор Тагарев. Янев потвърди, че причината за уволнението е опита за влияние върху тактико-техническите задания за придобиването на нов изтребител и нови бронирани машини за Сухопътни войски, но каза че това не са единствените причини.
„Проблемът е, че е използван Института по отбрана за упражняване на определен тип влияние. Когато се търсят технически характеристики за даден тип въоръжение логиката казва да се търси мнението на тези които ще го използват и ще ходят на война с него, а не да се слуша само мнението на едни странични хора. Това е сериозна тема”, заявя министър Стефан Янев.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министерството на отбраната на Индия приема на въоръжение южнокорейски САУ
02.04.2017, 22:21
Комитета за безопасност на правителството на Индия одобри покупката на сто самоходни гаубици K9 Vajra-T на обща стойност $ 650 млн., съобщава портала defenseworld.net.
K9 Vajra-T представлява модифицирана версия на южнокорейската САУ K9 Thunder («Гръм»). Според условията на конкурса, в който победи съвместното предприятие, създадено от компаниите Samsung Techwin (Южна Корея) и Larsen & Toubro (L&T, Индия), сглобяването на гаубиците ще се извършва в предприятия на L&T, разположени в щат Махаращра. Първите установки трябва да бъдат произведени за година и половина, а останалите 90 – през последващите две  години.
В бъдеще производството може да бъде увеличено до 150-300 гаубици.
Компанията L&T ще произвежда корпуса, елементи от куполата и 14 основни подсистеми: СУО, системата за подаване на боеприпаси, артилерийската балистична станция, колективната защита, спомагателната силова установка, комуникационните средства. Всички останали детайли и подсистеми ще се доставят от Южна Корея.
K9 Thunder е 155-мм самоходна артилерийска установка, която е започната да се разработва от компанията Samsung Techwin през 1989 годона по поръчка на военното ведомство на Корея. Първата САУ е била приета на въоръжение след 10 години. K9 Thunder може с висока точност да поразява цели на разстояние над 40 км, а при използване на „умни“ снаряди Excalibur – на разстояние над 50 км.
Характеристиките на модифицираната гаубица K9 Vajra-T за сега не се съобщават, но вероятно ще съответстват на K9 Thunder. - Още артилерия
 
Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.04.2017 г.
02.04.2017, 21:52

 
Морски стратегически ядрени сили на РФ към 01.04.2017 г.
02.04.2017, 21:49
 
На фокус: Състоянието на 001А към 1 април
02.04.2017, 21:14
 
Турските ВВС ще получат нови високоточни ракети за поразяване на наземни цели
02.04.2017, 19:11
Ударните вертолети в състава на военно-въздушните сили (ВВС) на Турция в скоро време ще бъдат въоръжени с нови противотанкови ракети с радиус на действие до осем километра, предава ТАСС, позовавайки се на турски медии.
Ракетите L-UMTAS със система за лазерно насочване са разработени в рамките на проекта за създаване на ново противотанково оръжие от компанията Roketsan. Те са предназначени турските хеликоптери ATAK, които от няколко години постъпват на въоръжение във въоръжените сили на страната.
Министърът на отбраната Фикри Ъшък заяви, че изпитанията на ракетите са преминали успешно. - (видео)
„Благодарение на новите ракети мощта на ВВС на Турция нарасна. Това е голям успех за нашите въоръжени сили“, заяви той.
Ракетите L-UMTAS могат да бъдат да се използват по схема както „въздух-земя“, така и „земя-земя“. Основното им предназначение е насочено унищожаване на бронетехниката на противника в осемкилометров радиус. Ракетите се снабдени с високоточна система за лазерно насочване и могат да бъдат ефективно използвани и през нощта.
 
НАТО изключи възможността за война с Русия заради Абхазия и Южна Осетия
02.04.2017, 13:38
Северноатлантическият алианс признава териториалната цялост на Грузия, но не възнамерява да влиза в конфликт с Русия заради Абхазия и Южна Oсетия, заяви представителят на НАТО в Южен Кавказ Уилям Лахю, цитиран от Взгляд.
"Когато Грузия получи покана за присъединяване към НАТО, тя ще реши самостоятелно въпроса за статуса на тези територии", каза в интервю за "Коммерсант. Власть" Лахю.
Той подчерта, че Алиансът определено няма да воюва с Русия за Абхазия и напомни, че "задачата на НАТО е да защитава мирните отношения".
Междувременно американският сенатор-републиканец Ренд Пол по-рано заяви, че, ако Украйна и Грузия бяха членки на НАТО, то "досега щяхме да бъдем въвлечени в световна война с Русия".
Припомняме, че руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и генерал-лейтенант Ибрахим Гасеев от армията на Южна Осетия подписаха междуправителствено споразумение по процедурата за присъединяване на отделни звена от южноосетинската армия към руските Въоръжени сили.
 
Швеция поръча нова противокорабна ракета за Gripen E
02.04.2017, 08:50
Шведското правителство е дало поръчка на Saab за създаване на нова версия на противкорабната ракета RBS15 и интегрирането ѝ на Gripen E. Стойността на договора е 3,2 млрд. шведски крони ($358 млн.)
Според съобщението на Saab новата RBS15 ще има сериозно подобрени характеристики за нанасяне на удари по морски и земни цели във всякакви метеорологични условия. Ракетата ще получи нова глава за самонасочване, ще бъде олекотена и ще има по-голяма далечина на полет, в сравнение с по-ранните версии.
Разработката на новата версия ще бъде в рамките на следващите девет години и трябва да приключи през 2026 г. Ракетата ще има не само въздушнобазирана версия, но и такава за разполагане на кораби.
RBS15F ER е актуалната версия с която са снабдени шведските Gripen C/D в момента. Тя е с дължина 4,35 m, тежи около 600 kg и има бойна глава с маса 200 kg. Далечината на полет е 200 km. Gripen може да носи до четири такива ракети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тодор Тагарев е уволнен от Института по отбрана, заради опит за подмяна на изискванията по новия изтребител
02.04.2017, 08:45
Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, е бил уволнен в петък, 31 март 2017 г. и според МО това е заради "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител. Това съобщава информационния сайт Меdiapool.
Според МО Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Института по отбрана е забавил и други армейски проекти.
Съобщението на МО кореспондира със събитията от есента на миналата година, когато тогавашното политическо ръководство на армията се опита да пренапише изискванията към новия боен самолет за ВВС. Тогава бившият командир на ВВС и бъдещ президент Румен Радев директно заяви, че се оправят лобистки опити за подмяна на военно-техническите изисквания с чисто политически.
Името на Тагарев бе осветено, като основен двигател на опитите за промяна на изискванията от депутати на БСП в средата на октомври 2016 г. Тогавашният военен министър Николай Ненчев заяви, че Тагарев е правил някакво съгласуване на изискванията за новия изтребител, които бяха изготвени от генерал Радев в последните му дни във ВВС.
В последствие командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков категорично заяви, че промени по изискванията не са правени, с което даде да се разбере, че натискът не е успял.
Ролята на Тагарев, обаче остана мътна. Самият той в едно телевизионно интервю в началото на ноември 2016 г. заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител е твърде сериозен за да се оставя в ръцете на генералите и така явно атакува ръководителя на проекта генерал Стойков. В същото интервю по TV+ Тагарев заяви, че политизирането на изтребителния проект е задължително.
Тагарев бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. През пролетта на 2016 г. той бе назначен за директор на Института по отбрана след процедурна хватка от страна на министър Ненчев.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Съвместно военно учение на Русия и Таджикистан
01.04.2017, 22:10
В съвместно учение военнослужещи на Русия и Таджикистан се борят  с хипотетични терористи, предаде ТАСС в петък (31 март).
Военнослужещи на Русия и Таджикистан унищожиха условни терористи по време на съвместно учение, което се проведе на пет полигона в планините на Таджикистан. Това съобщават от прес-службата на Централния военен окръг.
"Ротните тактически групи на мотострелковите подразделения на двете страни отработиха ситуация на сътрудничество и проучване на маршрути за търсене на потенциални терористични групировки. Военнослужещите проведоха съвместна учебна операция по блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени групировки с подкрепата на авиационните подразделения. Разузнавателните мероприятия бяха отработени на полигона "Самбули" в Република Таджикистан в хода на съвместното учение между командири и служещи от подразделенията на двете страни"
От 27 до 30 март се проведе съвместно учение по заповед на управлението на съвместните войскови на руските Въоръжени сили и тези на Република Таджикистан. В хода на военните маневри военнослужещите отработиха ситуации на планиране, управление и взаимодействие при проведените съвместни акции срещу условни терористи.
По-рано ТАСС съобщи, че за ученията в Таджикистан на руската авиобаза Кант в Киргистан са разположени щурмовиките Су-25.
Учението се проведе в района Хотлон, на три полигона на руското Министерство на отбраната: "Харбмайдон", "Момирак", "Московский" и два полигона от 201-ва военнна база - "Ляур" и "Самбули". - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Израел се подготвя в имитирано село за следваща война с Хизбула
01.04.2017, 20:32
Десетки израелски офицери се подготвят за следващата си битка с партизаните от Хизбула между група бетонни сгради с графити на арабски, предназначени да имитират типично ливанско село.
Това е мисия, върху която израелската армия се съсредоточава усилено през десетилетието след водената от нея едномесечна война без ясен резултат с подкрепяната от Иран групировка. Това учение в база в Северен Израел обаче придобива допълнително значение след нарасналото напрежение между старите противници.
Търканията включват необичаен сблъсък по сирийската граница този месец, при който Израел свали зенитна ракета, изстреляна по негови самолети, докато те нанасяха въздушен удар по, според подозренията, оръжеен конвой на Хизбула от Сирия за Ливан..........Прочети още
 
Норвегия купува пет базови патрулни самолета Р-8А Poseidon
01.04.2017, 19:52
Правителството на Норвегия на 29 март 2017 година е подписало междуправителствено съглашение със САЩ по линия на Foreign Military Sales (FMS) за получаване за ВВС на Норвегия на пет нови американски базови патрулни самолета Boeing P-8A Poseidon. Стойността на сделката е 9,825 млрд норвежки крони (около 1,1 млрд евро). Самолетите Р-8А трябва да заменят експлоатираните в момента шест базови патрулни самолета Lockheed P-3C/N Orion и два самолета за радио- и радиотехническо разузнаване Dassault Falcon DA-20 ECM.
Да напомним, че правителството на Норвегия утвърди покупката на пет самолета Р-8А в рамките на програмата "Проект 2047" ("Vidareføring av MPA- og ISR-kapasitet") през ноември 2016 година.
Самолетите Р-8А трябва да бъдат доставени на Норвегия в периода от 2021 до 2022 година и да заменят четири самолета Р-3С и два P-3N от състава на 333-та ескадрила на норвежките ВВС. Сега 333-та ескадрила се базира в авиобаза Аннейя в северната част на страната, но след превъоръжаването й с Р-8А се планира тя да бъде преместена в авиобаза Евенес край Нарвик, а авиобаза Аннейя ще бъде закрита през 2023 г. Появи се информация, че има вероятност в база Евенес да се базират самолети Р-8А и на авиацията на ВМС на САЩ.
За сега Норвегия е четвъртият чуждестранен клиент на самолети Р-8 след Индия (получила осем самолета P-8I от 2012 до 2015 година и поръчала още четири), Австралия (поръчала 15 самолета Р-8А) и Великобритания (поръчала девет самолета Р-8А). ВМС на САЩ до момента са поръчали 117 самолета Р-8А, от които са доставени вече над 50. - Още за Р-8А
 
Турските войски остават в Сирия
01.04.2017, 19:15
Турските сили са приключили успешно своята мисия в Сирия, но войските няма да бъдат оттеглени скоро, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Хюриет". Целта е да се осигури спокойствие и безпроблемно връщане към нормалния живот в страната.
Чавушоглу се срещна с американския си колега Рекс Тилърсън в Анкара тази седмица, като при срещата им конфликтът в Сирия беше сред водещите теми. Турският министър твърди, че все още има редица опасни зони в Сирия. Вината за това според него е на кюрдската партия Демократичен съюз, която била терористична организация, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). В същото време обаче САЩ смятат кюрдските милиции за основна сила в борбата на терен срещу „Ислямска държава".
Говорителят на американския президент Шон Спейсър потвърди отново, че бъдещето на Сирия е в ръцете на сирийците, а по отношение на президента Асад трябва да се съобразяваме с политическите реалности.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Крайцерът "Варяг" от Тихоокеанския флот излезе на далечен поход
01.04.2017, 16:58
Флагманът на Тихоокеанския флот "Варяг" 011 отплава от Владивосток на далечен поход. Това съобщи началникът на пресслужбата и капитан от II ранг на Тихоокеанския флот Владимир Матвеев, предаде РИА "Новости" в събота (1 април).
"Походът на флагмана на Тихоокеанския флот се провежда в съответствие с планираното международно военно сътрудничество на руските Въоръжени сили  и ще продължи повече от два месеца. В хода на далечното океанско плаване ще направим седем неофициални посещения и бизнес срещи в чуждестранни пристанища. Основна цел е демонстрация на Андреевския флаг и развитие на военноморското сътрудничество със страните от  Азиатско-тихоокеанския регион", съобщи Матвеев.
По негови думи подготовката на кораба за далечния поход включва продължителна и напрегната работа от страна на екипажа, който до момента е изкарал пълен цикъл на обучение в базата и в полигона за бойна подготовка на Тихоокеанския флот в Японско море.
"В течение на няколко дни на "Варяг" работи комисия, съставена от представители на централата на Тихоокеанския флот и на Генералния щаб на Военноморския флот на Русия, която провери подготовката на кораба и екипажа за далечния океански поход", добави Матвеев.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
МО на Русия изпраща за скрап почти 10 хил. единици бронетехника
01.04.2017, 16:54
МО изнесе плана си за депониране на бойна техника, оръжия и боеприпаси до 2020 година, предаде Взгляд в петък (31 март).
Руското Министерство на отбраната постави проект на документ, в който се посочва количеството бойна техника, оръжия и боеприпаси, предвидени за депониране до края на 2020 година. Посочен е и единственият разработчик на черни и цветни метали във военното ведомство.
От документа следва към началото на 2021 година депонираните единици да бъдат  9,9 хиляди бронирани превозни средства, 21,5 хиляди ракетно-артилерийни оръжейни единици, почти 2 хиляди самолета и хеликоптера. На рециклиране подлежат около 7 милиона стрелкови оръжия, 140 хиляди комбинирани ракетни оръжия и 150 милиона боеприпаси, съобщава в блога си военният наблюдател Денис Мокрушин.
Разходите за изпълнението на работата по проекта са над 50 милиарда рубли.
През 2016 година Министерството на отбраната е обработило 207,8 хиляди тона черни и 5,3 хиляди тона цветни метали. Планираната реализация за 2017 година е 230 хиляди тона метален скрап.
На 21 март медии съобщиха, че президентът Владимир Путин е дал изключителното право на Министерството на отбраната за прехвърляне на излишното въоръжение, военна и специализирана техника и друго имущество, включително скрап, на държавната корпорация "Ростек".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Подразделение за радиоелектронна борба на руските ВС е оборудвано с нови комплекси „Борисоглебск-2“
01.04.2017, 16:37
Комплексът за радиоелектронна борба (РЕБ) РБ-301Б „Борисоглебск-2“ е постъпил на въоръжение във воронежското военно подразделение за РЕБ, съобщи в събота пресслужбата на руския Западнен военен окръг (ЗВО), предава РИА Новости.
„На въоръжение в общовойсковото обединение на Западния военен окръг, дислоцирано във воронежска област, постъпи уникалния комплекс за радиоелектронна борба „Борисоглебск-2“, който се състои от няколко машини на базата на МТЛБ (Многоцелеви транспортьор – лек брониран – б. пр.)“, се казва в съобщението.
Личният състав на подразделението вече е преминал обучението за използването на новия комплекс и е пристигнал на мястото за носене на постоянна служба.
Отбелязва се, че „Борисоглебск-2“ има по-добри технически характеристики в сравнение със своите предшественици: разширен честотен диапазон на средствата за радиоразузнаване и радиоелектронно подавяне, увеличена скорост на сканиране на честотния диапазон, по-висока точност при определянето на мястото на източника на радиоизлъчване, повишена пропускателна способност на средства за подавяне.
 
Русия: НАТО хитрува в Източна Европа
01.04.2017, 12:04
Северноатлантическия пакт хитрува, представяйки плановете си за засилване на военното си присъствие в Източна Европа като реакция на действията на Русия.
Това заяви пред руски журналисти постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Грушко коментира резултатите от заседанието на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.
"Натовците се опитват да сведат това, което правят на източния фланг, само до четирите прословути батальона (с численост до 5 хиляди души в балтийските страни и Полша - бел. ТАСС). При това посочват, че това уж било в отговор на продължаващата реформа на нашите въоръжени сили, включително на създаването на три дивизии (в западната част на страната). Разбира се, това е лукава логика, тя не отразява реалното състояние на нещата, целта й е да заблуди общественото мнение и да докаже пропорционалността и адекватността на засилването на НАТО", каза Грушко.
Той посочи, че всъщност НАТО има предимство пред Русия по всички основни оръжейни системи, както и военен бюджет, който възлиза на половината от световния.
Сумата от бюджетите на европейските страни от НАТО и Канада е 250 милиарда долара, а ако военните разходите на страните членки бъдат увеличени до 2 процента от брутния им вътрешен продукт, както го изисква НАТО, само увеличението за сметка на европейските страни ще е от порядъка на 100 милиарда долара, което де факто са два военни бюджета на Русия и от тези средства не по-малко от 20 на сто трябва да отидат за купуване на оръжие, каза руският представител в пакта.
Грушко каза, че когато Москва оценява ситуацията на западния си фланг, тя взема предвид всички мероприятия на НАТО, не само четирите батальона, но и разполагането в Полша на допълнителна танкова бригада на САЩ, разполагането на бригада на ВВС и др.
Грушко отбеляза, че продължава и процесът на формиране на многонационалната бригада в Румъния, засилването на военноморското присъствие в Балтийски и Черно море, засилването на режима на въздушно патрулиране и провеждането на комплекс от мероприятия за усъвършенстване на военната инфраструктура.
"Тоест става дума за масирано усвояване на театър на военни действия", каза Грушко.
Той добави, че освен това членките на НАТО имат и свой собствен потенциал, който трябва да се има предвид, като открои Полша, която разполага в арсенала си с до хиляда танка. Част от уравнението са и обектите на противоракетната отбрана, каза руският представител.
Той заяви, че Русия взима всичко това предвид и предприетите от нея ответни мерки абсолютно гарантират нейната отбрана и сигурност.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
На фокус: МиГ-29М2 за ВВС на Египет
01.04.2017, 09:23
В последния ден на месец март в Интернет се появи първата снимка на изтребител МиГ-29М2, предназначен за ВВС на Египет. Самолетът с б.н. 811, заснет при кацане на територията на летателно-изследователския институт „Громов“ в Жуковски край Москва, е с пясъчна камуфлажна окраска. През 2015 година Кайро е сключил контракт с Москва за закупуване на 46 изтребителя МиГ-29М/М2 (в различни източници се споменават числа, като 42, 44 и даже над 50), като се очаква първият самолет да бъде предаден на клиента през второто тримесечие на 2017 г.
 
Германия и САЩ имат разногласия за военните разходи в НАТО
01.04.2017, 09:04
Определената от НАТО цел всяка страна членка да увеличи бюджета си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт е нереалистична, заяви днес германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от ДПА.
Агенцията отбелязва, че изказването е било направено в момент, когато САЩ призовават европейските си съюзници да поемат по-големи финансови ангажименти, предаде ДПА.
Според Габриел изпълнението на тази цел би означавало в Германия да се отделят 70 милиарда евро на година за военни цели, т.е. двойно повече от сегашния бюджет.
"Не познавам нито един политик в Германия, който мисли, че това е постижимо в нашата страна, камо ли желателно", заяви той преди да се събере с външните министри от НАТО в Брюксел.
Срещата ще е първата по рода си за новия американски държавен секретар Рекс Тилърсън. Той обаче се придържа към позицията на САЩ, че е необходимо Европа да увеличи разходите си за отбрана, и се очаква да направи изявление в тази насока пред своите колеги от НАТО.
Отношенията между новото американско правителство и НАТО бяха белязани от трудно начало, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп определи алианса като отживелица и разкритикува съюзници, включително Германия, за това, че не изпълняват набелязаните бюджетни цели, отбелязва ДПА.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза преди срещата, че алиансът е "твърд като скала", но заяви, че увеличаването на разходите за отбрана е в интерес на всички, като се имат предвид заплахите за сигурността по границите на Европа.
"Увеличаването на разходите за отбрана не е свързано с угаждане на САЩ. То е свързано с по-голямо инвестиране в европейската сигурност, защото това е важно за Европа. Европа е близо до размириците и насилието, които виждаме в Северна Африка, в Близкия изток, Ирак и Сирия. А Европа е близо до една по-агресивна Русия, готова да използва сила срещу своята съседка Украйна", заяви той.
Източник: http://www.cross.bg/
 
НАТО очаква да приеме Черна гора до юни
01.04.2017, 08:59
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази вчера очакване до юни да приключи процесът на присъединяване на Черна гора към алианса. Той направи този коментар пред журналисти след края на заседанието на външните министри от пакта. Столтенберг изрази надежда на срещата на върха на НАТО през май да бъде взето решение за изготвянето на национални планове за изпълнение на решението от Уелс за отбранителните разходи. В отговор на въпрос той посочи, че всички в НАТО, в това число и Германия, разбират и потвърждават нуждата от изпълнение на поетите обещания в Уелс. Попитан дали се възприема идеята на Берлин разходите за развитие и хуманитарна помощ да бъдат причислявани към отбранителните, Столтенберг коментира, че това са различни теми. Дипломацията, помощта за развитие от една страна и разходите за отбрана - от друга, са различни неща. Възможно е да се правят и двете, например Великобритания постига това. Основата за развитие е наличието на сигурност, добави той. Германия се движи в правилната посока с разходите за отбрана, успоредно с възстановяването на икономиката, заяви генералният секретар. Той отбеляза, че очакваните национални планове за изпълнение на решенията от Уелс може да включват средствата, влагани в допълнителни способности и участието в операции на алианса. По неговите думи днешното министерско заседание е било важно, защото за пореден път представител на новата американска администрация е пристигнал, за да потвърди трансатлантическата връзка. По думите на Столтенберг всички в НАТО трябва да повишат усилията си в борбата с тероризма. Имаме възможност за повече, особено при обучението на местните сили за сигурност, посочи той. Столтенберг съобщи, че днес е било решено присъствието на пакта в Ирак да бъде повишено с повече обучение и с поддръжка на тежката военна техника. Той даде оценката, че вчерашното заседание на Съвета НАТО-Русия е ясен израз на желанието на пакта за сътрудничество. В отговор на въпрос дали алиансът няма да защити задържаните в Турция журналисти Столтенберг заяви, че Анкара е в правото си на самозащита, в съответствие със законите. Съветът на Европа има средствата и отговорността за спазването на европейската конвенция за правата на човека, допълни Столтенберг.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Руските подводници патрулират неуморно
01.04.2017, 08:47
Руските военноморски сили обявиха, че техните подводници извършват патрули на нивата от Студената война, предаде „Скай нюз“. Общият брой на часовете за изминалата година се равнява на 3000 дни.
Това заяви адмирал Владимир Корольов, главнокомандващ на руския флот. По думите му е достигнат интензитет от времената на Студената война.
След разпадането на Съветския съюз голяма част от подводниците на флота не можеха да бъдат използвани поради липсата на финансови средства.
През последните години обаче Москва значително увеличи военни си разходи. Увеличеният военен капацитет на военноморските сили идва на фона на напрежението между Кремъл и западните страни.
Думите на Владимир Корольов бяха изречени вчера в Северодвинск по време на спускането на вода на първата серийна субмарина К-561 „Казан“ от клас „Ясен“, проект 08851.
Многоцелевите атомни подводници тип "Ясень" (серията включва  шест кораба),  имат надводна водоизместимост 8,6 хиляди тона и подводна - 13,8 хиляди тона. Могат да се потапят на дълбочина до 600 метра и да развиват под вода скорост до 30 възла. За първи път в руското корабостроене торпедните апарати са разположени не в носовата част, а зад отсека на централния пост. Субмарините са въоръжени с крилати ракети "Оникс" и "Калибр", както и със самонасочващи се торпеда. - Още за проект 0885
 
97 години от рождението на полковник Розев, един от въздушните защитници на София
01.04.2017, 08:27

На 1 април 1920 г. в София е роден Тодор Николов Розев. След завършване на средното си образование следва Славянска филология. През 1940 г. напуска студентската скамейка и постъпва в Школата за запасни офицери-летци в Казанлък. Първенец на випуска за 1942 г. Разпределен е да служи на летище Божурище.
През 1943 г. продължава подготовката си в Изтребителната школа в Долна Митрополия за подготовка като летец- изтребител. Включен е в състава на 4/6 изтребителен орляк в Карлово, лети на самолет Девоатин D.520.
На 10 януари 1944 г. изпълнява първия си боен полет. Преминава подготовка на самолет Месершмит 109Г и е включен в състава на 3/6 изтребителен орляк, базиран на летище Божурище.

На 11юни във въздушен бой със самолет Месершмит Ме-109Г6 сваля четиримоторен бомбардировач „Либърейтър“ Б-24. В поредната битка на 24 юни 1944 г. е прострелян от превъзхождащия противник. Самолетът се взривява, пилотът успява да отвори спасителния парашут и благополучно се приземява.
Участва активно във втората фаза на войната срещу хитлеристка Германия. В периода 1943 – 1944 г. поручик Тодор Розев изпълнява 30 бойни полета и участва във 14 въздушни боя.
След края на войната продължава службата си във военновъздушните сили на България. Усвоява съветския изтребител Як-9 и става пилот инструктор. В учебен полет при полет в група самолетът му е повреден и Тодор Розев за втори път прибягва до парашута, за да се спаси. През 1956 г. е уволнен със звание полковник.
След напускане на армията работи в Държавната въздухоплавателна инспекция към Министерството на транспорта. Автор на книгата „Спомени на летеца“.
Умира на 7октомври 1990 г.

 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}